Günde
CiBİstNİzi TtMhısn
/ Ckaprts kuru .. Aoyp
d fukr.hatr. failin, (/mtyl/ji
Yeni Sabah
Sabıbi: Safa Kıhçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
T«l adreelı «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon i 20795— 98188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Perşembe
22
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3791
Sayısı t 10 Kuruş
Amerika, Rusyayı dün işbirliğinejdavet etti
İç ve dış piyasalardaki tereddiid devam ediyor
Achesson’un B. Milletler genel kurulundaki bu davetine Vişinski’nin mukabelesi Balkan işinin gündemden çıkarılmasını istemek oldu
Istanbula, dolar resmî kurunun 420 kuruşa çıkarılacağı şayiası da aksetti Hazine Genel Müdürlüğü, Osmanlı Bankasının, sterling’ın düşmesinden önce yaptığı satışlardan kâr temin ettiği yolundaki şayiaları yalanladı
Para
Oyunları
0n ngillzler, sterlin kıymetinde, dişe dokunacak bir indirme yaptılar. On sekJz yıl İçinde ikinci defadır kİ, Londra hükümeti, parasının kıymetini sarstı. İlk defa (1931) de bu devalüasyon anıeliyeslnl İşçi partisine mensup Başbakan Makdo-nafd yapmış idi. Bugün ikinci kıymet indirme ameliyesini de, yine ikinci bir işçi kabinesi şefi olan. Mıstar Attlee yapmış bulunuyor. Dün de işaret ettiğimiz gibi Maliye Bakanı (Cripps) tenzili kıymet karan cebinde olduğu halde, bütün dünyaya, böyle bir ameliyenin yapılmıyacağını Hân etmekten çekinmemekle maslahatı korumak için yalan söylemenin rânâ bir misalini vermiş olda.
Tekziplerin üzerinden kırk sekiz saat geçmeden sterlin yuvar landı ve ayni müjdeyi yine Cripps bir radyo konuşamsında cihana ilân eyledL Fevkalâde bir sürpriz teşkil ettiğinde şüphe olmıyan bu haber ve hareket doların kesin bir galebe ve zaferi o-larak göz önünde durmaktadır. Bu fedakârlığa karşılık, İngiliz Maliye Bakanı, hiç olmazsa Cenubî Afrlkanın İstediği altın flatını yükseltmeği bile elde edememiş bulundu. İngiliz lirasının düşmesine rağmen altın alımı yine (35) dolar üzerinden cereyan edecektir. Cenubi Afrlkanın Va-şington müzakerelerine İştirak etmek üzere Amerikaya gelen delegesi altın Autlarına zammı teklif ettiği halde bilâhare bu teklifini, Amerikanın baskısı kar fisında olacak, geri almış ve mes’ele meskût geçilmiştir.
Sterlinin sukutu bütün sterlin sahası memleketlerinde paraların düşürülmesini İcap etti. Fakat bunun dışında Fransa ve İtalya gibi büyük devletler d" frank ve liretlerini bozdular. Eski Fransız M~’’ve Nazırlarından ve maliye mütehassıslarından Mösyö Reynaud, tngllterenln bu hareketini. Fransa bakımından, çok gayrı dostane saymıştır. Fransa yı rahatsız eden nokta, Fransız frangının hayli istikrar bulmuş ve karaborsa Fıatlarile resmi kurlar arasında farkın çok azalmış bulunduğu bir sırada, Vaşlng ton darbesinin havale edilmesidir. Fransıziar, bu durum karşısında atıl ve seyirci kalmadılar. İhracatının mühim bir kısmını Ingiltereye yapan Fransa frangı eski halinde muhafaza edemezdi. Niteldin Başbakan Mösyö Qoille ve Maliye Bakanı derhal frangı bozmak kararını verdiler. Hattâ bu hususta bir dereceye kadar acele de ettiler. Sanki biri yarışı kaybetmek üzere bulunan İki sporcu imişler gibi... Filhakika Fransızlan bu kadar sür'atle harekete sevkeden âmil eski tecrübeleridir. (1931) Eylülündeki »terlin sukutunda Fransa pek duyar davranmamış ve taş kesll-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Ingiltere, Atom istiyor
Londra, 21 A.A. (afp) — Daily Telegraph muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre, İngiltere, Amerika ve Kanada’nın iştirâki-le diln Vaşingtonda açılan konferans, emrine atom bombası verilmesi yolunda İngiltere tarafından yapılan müracaatı itıceliye-cektlr.
Konferansın gündemi gizli tutulduğu halde muhabir, yetkili kaynaklardan edindiği haberlere lat'nat ederek bu meselenin konferansça inceleneceğini bildirmektedir.
Rusyada cehennem hayatı süren milyonlarca insan
Geçenlerde uçağile Sinop’a inerek bize iltica eden Rus pilotunun anlattığı şeyler
Ankara, 21 (Hususi) — Geçen- I 27 yaşlarında olan Rus pilotu sn-lmez derecede fenadır. Türkiyeyo kaç lerde Sinop civarına nçagile nşın, mavi gözlü ve seyrek saçlıdır, rnnğı ovı-oldenbcri tasarlamıştım, inerek bize iltica eden Rus pilotu Kendisine sorulan sualleri şu şekil- Nihayet fırsat çıktı ve kaçtım. Evli Ü6teğmcn Kondratyeviç bugün gaze-ldo cevaplandırmıştır: I yim, üç buçuk yaşında bir do çocu-
tccilerlo bir konuşma yapmıştır. * «RuByada hayat tahammül edil- I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yeni alınan gemilerden: GİREHUN..,
Denizyolları bilet gişesinde bir hâdise
Vapurlara daha az yolcu alma kararı dolayısile, yolcular tehacüm etti, camlar kırıldı
Ulaştırma Bakanlığı aldığı ye-| şikllğe göre gemilerdeki yolcu 1 nl bir kararla gemilerdeki istlabl miktarı dörtte bir nlsbetlnde İn haddini değiştirmiştir. Bu deği- (Devamı 8a. 8 80. 8 do)
Kasımpaşada çöken evde
22 vatandaşımız yaralandı
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dlln Romanya elçimiz Fuat Hu lûsi Tugayı kabul ederek kendisini öğle yemeğine alakoy muştur. Cumhurbaşkanı öğleden sonra Ayasofya ve Arkeoloji müzelerini gezmiştir. Resim; İnönü’nün dünkü tetkikleri sırasında alınmıştır.
Ankara, 21 (Hususî) — Merkez Bankası bugün yeni flatlan üzerinden Ingiliz lirası alım satımına başlamıştır. Banka tarar ’ ’dan fesblt edilen fiatlar normal olarak telâkki edilmektedir.
Ingiliz lirasının düşürülmesini (Devamı 8a. 5 Sü: 8 de)
Turkiyaye | yeni askeri yardımlar
Ayan üyesi John Foster, ı silâhlarımızı tevdi ede- (I bileceğimiz yer yüzünde bundan emin eller (I yoktur diyor W
Peşte'deki "Temizlik Dâvası „
Macar Savcısı, 8 Sanığın idamını istedi
Budapeşte, 21 A.A. (afp) — Rajk dâvasında savcı, 8 Banığın ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmiştir.
Budapeşte, 21 (A-P) — Rajk ve arkadaşlarının duruşmaları sona ermiştir. Bugün yapılan son celsede, savcının bütün sabıklar İçin İdam cezası istemesini müteakip, müdafi avukatlar: «Sanıkların fiillerini müdafaa ede-
Futbolcular ve Atina hâdiseleri
Milli futbolcularımız dün bir tebliğ neşrettiler
Mili! fotbolcularunız dün ptı teb
İlgi yaymışlardır:
«Geçen hafta Atlnadakl hâdise, lerin mesuliyeti haksız bir şekilde
Bakanların Konya’daki konuşmaları
Celâl Bayar bir konuşma yapacak
D. Parti Genel idare kurulunun toplanması dünde devam etti
Şehrimiz siyasî mehnfilindo ehem I vnnı edilmiştir, miyctlo takip edilen Demokrat Parti! Toplantının dünkü oturumunda; genel idare kurulu toplantısına dün I ruznamenin bir maddesi olan mem-do Celâl Boyarın başkanlığında de- 1 (Devamı 8a. 8 8ü: 8 de)
Limanımızda misafir bulun an İtalyan mektep gemisi subaylarından bir grup dün sabah Hey beliada Deniz Harb Okulunu si-yaret etmiştir. Italyan subaylar, okulun öğretmenleriyle tanışmışlardır. .
VMÎngton 21 a.a. (United Prens) — Ayan, Amerika hükümeti tarafından kongreye sevkedllen yaban cı memleketlere yapılacak olan si-
lâh yardımı tasarı s mı
müzakere
ederken Cumhuriyetçi Ayan üyesi
John Foster Dul!es, Türkiye hak-
tan da şunları söylemiştir:
(Devamı 5 nel

Almanyada askerî idare dünsonaerdi
işgal Komutanları yiiksek Komiser olarak çalışacaklar
Bonn: 21 (A.A.) (Lpo.> — Batı Almnnyadaki müttefikler arası askC rî hükümet resmen sona ermişti* Ingiliz, Fransız vo Amerikan askeri valileri yüksek komiser namını almışlardır. Batı Almanyanın idare* (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Sovyet Rusya, Italyaya yeni bir nota verdi
Tarım Bakanı, maliyet fiatlannı düşürmek lüzumuna işaret etti Konya, 21 (Hususî) — Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan ve Tarım Bakanı Cavit Oral dün Çumra’daki tetkiklerini bitirdikten sonra Konya'ya dönmüşler ve saat 19 da Halkevinde yapılan toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Konya çiftçiler Birliği başkanı ve halktan bazıları söz alarak İhtiyaçlar ve dilekler üzerinde
Haşmet Orbay hakkında ileri sürülen iddialar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı yapılan tahkikatı ve hâdisenin mahiyetini izah ediyor
hem olan bir iki muharririn Ati. nada maruz kaldığımız üzüntülü hâdiseleri icaadı mahsusla tahrif e. derek Türk futbolcularının aleyhi, ne İstismar ettiklerini gördük.
Temsilde en büyük gurur duydu, fiıımuz milletimizin şerefi ve kendi şerefimiz namına bu neşriyatta blzlere atfedilmek istenilen tahrik. Cilik. tecavüz, külhanbeylik, kaba vo dürüşt oyunu, Türk efkârını yola sevke’tmc suçlarını nef. retle reddettiğimizi ve bu neşriyatı yapanlar hakkında ayrıca cum -huriyet mahkemelerine baş vuraca ğınıızı bildirir, yeniden Atina hftdl neleri hakkında herkese ve her yer do İzahat vermeğe hazır bulundu.
(Devamı Ra. 8 SU. r do)
Ingiliz tepkili uçakları
Eskişehirde
tngllterenln Orta Doğuda. Kra.-llyct Hava kuvvetlerine monaup 12 tepkili uçak; 32 avcı uçağı İle 3 C - 47 nakliye uçağından müte.-şekltil bir filo, dün Eskişehlrc gelmiştir.
Haşmet Orbayın serbest dolaştığı iddiası üzorino açılan tahkikata dair İstanbul savcısı Ilışan Köknel diln şu beyanatta bulunmuştur:
«— Adam öldürmekten hükümlü Hnsmot Orbayın 3 aydanberi Anado
luhisarında vo Küçüksuda otomobil gezintileri yaptığı, hattâ araba va-(Dovanıı Sa. 5 Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gece Polis ekipile İstanbulu dolaştım
Arama tarama ekipile bir gece İstanbul sokaklarında sabaha kadar dolaşan gazetecinin notları
Polis ekipi bir taksi başında...
(Ybzibi 5 inci sayfada)
Moskovaya göre İtalyanın Atlantik Paktına girişi,barış anlaşmasına aykırıdır
Roma, 21 (A-P) — Dün gece Italyan Dışişleri Bakanlığı Chigt sarayına tevdi edilmiş olan ve Rus büyük elçisi Mikahall Ko^ty-lev’in İmzasını havi olan Rus notası yine, îtalyanın Atlantik paktına İltihak etmesi keyfiyetini (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Modern Milliyetçilik
ULUN AY
nıomlekotln camiasına karışarak İnsanlığa faydalı bir uzuv olur, ya-yln Cahit Yalçını müdafaa makta- hut olmaz.
dile yazmadım j bunu kendllorl pok -------------J* *— ■*—
güzel yaparlar. Beni bu movzuda kalem oynatmağa sovkedon sobop genç muharrir vo şair Ahınot Muhip Dranas’ın Hüsoyln Cahit Yalçına karşı gayot şlddotll vo şlddot-II olduğu kadar da çürük bir hücumda bulunmasıdır. Onoa Hüseyin Cahit Yalçın «Bir Arnavut vatan kaçkınıdır; kırk politikadan arta kalmış mağlûp vatan sadistidir... Ilh.»
Hüsoyln Cahit Yalçın'ın Arnavut olduğunu bilmiyorduk. Hattâ Arnavut olmadığı da muhakkaktır. Fakat —farzımuhal olarak— Arnavut olsa no lâzımgollr?
İnsanlar, monsup olmak İstedikleri milliyeti torolh hakkından ınah rumdurlar. Herkes ısmarlanın bir milliyet Uzerlno dünyaya golomoz. (Doğum kaderi) kimini Türk, kimini Arnavut, kimini Arap, Rum, Yahudi, Ermeni olarak dünyaya getirir. 0 da doğduğu, büyüdüğü
Evvolâ şu noktayı bellrtmok İsterim. Bu fıkramı Hüso-
Bu asırda bu türlü düşünüş dar kafalılıktır.
Meselâ Fransayı ele alalım: Roma İmparatoru (Sezar) (Gol) diyarına girdiği zaman orada (Solt) lor, (Golva) lar, (İbor) lor vardı. Hopsl de hem ırk vo hem din bakımından birblrlerlndon tamamen ayrı idiler. Bu İnsan halitasına İstilâlar, (Jorman) ları, (Romalılar) t, (Araplar) ı da katıştırdı bugünkü (Fransız) ı vücuda getirdi. Ernest Rcnan: «İnsanları bir mlllot haline koyan, olblrllğilo yaptıkları muazzam işlerin hâtıraları vo yenllorlnl yapmak hususundaki azim vo İrade lorldlr I» diyor.
Pok yakın tarihimiz böylo toplulukla yapılan mefahirle doludur.
Kendinden üstün düşman kuv-
votlorl karşısında kalan vo kaçma-
ğı nefsine yediremlyorok bir ollno
Tiirk bayrağını bir eline do yalın
kılıoını alarak tok başına düşman
(Devamı Sa. s Sü. a da)
En kat altından yaralılar cıkarıh yor... (Yazısı s İnci aayfada)
Günde
CiBİstNİzi TtMhısn
/ Ckaprts kuru .. Aoyp
d fukr.hatr. failin, (/mtyl/ji
Yeni Sabah
Sabıbi: Safa Kıhçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
T«l adreelı «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon i 20795— 98188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Perşembe
22
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3791
Sayısı t 10 Kuruş
Amerika, Rusyayı dün işbirliğinejdavet etti
İç ve dış piyasalardaki tereddiid devam ediyor
Achesson’un B. Milletler genel kurulundaki bu davetine Vişinski’nin mukabelesi Balkan işinin gündemden çıkarılmasını istemek oldu
Istanbula, dolar resmî kurunun 420 kuruşa çıkarılacağı şayiası da aksetti Hazine Genel Müdürlüğü, Osmanlı Bankasının, sterling’ın düşmesinden önce yaptığı satışlardan kâr temin ettiği yolundaki şayiaları yalanladı
Para
Oyunları
0n ngillzler, sterlin kıymetinde, dişe dokunacak bir indirme yaptılar. On sekJz yıl İçinde ikinci defadır kİ, Londra hükümeti, parasının kıymetini sarstı. İlk defa (1931) de bu devalüasyon anıeliyeslnl İşçi partisine mensup Başbakan Makdo-nafd yapmış idi. Bugün ikinci kıymet indirme ameliyesini de, yine ikinci bir işçi kabinesi şefi olan. Mıstar Attlee yapmış bulunuyor. Dün de işaret ettiğimiz gibi Maliye Bakanı (Cripps) tenzili kıymet karan cebinde olduğu halde, bütün dünyaya, böyle bir ameliyenin yapılmıyacağını Hân etmekten çekinmemekle maslahatı korumak için yalan söylemenin rânâ bir misalini vermiş olda.
Tekziplerin üzerinden kırk sekiz saat geçmeden sterlin yuvar landı ve ayni müjdeyi yine Cripps bir radyo konuşamsında cihana ilân eyledL Fevkalâde bir sürpriz teşkil ettiğinde şüphe olmıyan bu haber ve hareket doların kesin bir galebe ve zaferi o-larak göz önünde durmaktadır. Bu fedakârlığa karşılık, İngiliz Maliye Bakanı, hiç olmazsa Cenubî Afrlkanın İstediği altın flatını yükseltmeği bile elde edememiş bulundu. İngiliz lirasının düşmesine rağmen altın alımı yine (35) dolar üzerinden cereyan edecektir. Cenubi Afrlkanın Va-şington müzakerelerine İştirak etmek üzere Amerikaya gelen delegesi altın Autlarına zammı teklif ettiği halde bilâhare bu teklifini, Amerikanın baskısı kar fisında olacak, geri almış ve mes’ele meskût geçilmiştir.
Sterlinin sukutu bütün sterlin sahası memleketlerinde paraların düşürülmesini İcap etti. Fakat bunun dışında Fransa ve İtalya gibi büyük devletler d" frank ve liretlerini bozdular. Eski Fransız M~’’ve Nazırlarından ve maliye mütehassıslarından Mösyö Reynaud, tngllterenln bu hareketini. Fransa bakımından, çok gayrı dostane saymıştır. Fransa yı rahatsız eden nokta, Fransız frangının hayli istikrar bulmuş ve karaborsa Fıatlarile resmi kurlar arasında farkın çok azalmış bulunduğu bir sırada, Vaşlng ton darbesinin havale edilmesidir. Fransıziar, bu durum karşısında atıl ve seyirci kalmadılar. İhracatının mühim bir kısmını Ingiltereye yapan Fransa frangı eski halinde muhafaza edemezdi. Niteldin Başbakan Mösyö Qoille ve Maliye Bakanı derhal frangı bozmak kararını verdiler. Hattâ bu hususta bir dereceye kadar acele de ettiler. Sanki biri yarışı kaybetmek üzere bulunan İki sporcu imişler gibi... Filhakika Fransızlan bu kadar sür'atle harekete sevkeden âmil eski tecrübeleridir. (1931) Eylülündeki »terlin sukutunda Fransa pek duyar davranmamış ve taş kesll-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Ingiltere, Atom istiyor
Londra, 21 A.A. (afp) — Daily Telegraph muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre, İngiltere, Amerika ve Kanada’nın iştirâki-le diln Vaşingtonda açılan konferans, emrine atom bombası verilmesi yolunda İngiltere tarafından yapılan müracaatı itıceliye-cektlr.
Konferansın gündemi gizli tutulduğu halde muhabir, yetkili kaynaklardan edindiği haberlere lat'nat ederek bu meselenin konferansça inceleneceğini bildirmektedir.
Rusyada cehennem hayatı süren milyonlarca insan
Geçenlerde uçağile Sinop’a inerek bize iltica eden Rus pilotunun anlattığı şeyler
Ankara, 21 (Hususi) — Geçen- I 27 yaşlarında olan Rus pilotu sn-lmez derecede fenadır. Türkiyeyo kaç lerde Sinop civarına nçagile nşın, mavi gözlü ve seyrek saçlıdır, rnnğı ovı-oldenbcri tasarlamıştım, inerek bize iltica eden Rus pilotu Kendisine sorulan sualleri şu şekil- Nihayet fırsat çıktı ve kaçtım. Evli Ü6teğmcn Kondratyeviç bugün gaze-ldo cevaplandırmıştır: I yim, üç buçuk yaşında bir do çocu-
tccilerlo bir konuşma yapmıştır. * «RuByada hayat tahammül edil- I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yeni alınan gemilerden: GİREHUN..,
Denizyolları bilet gişesinde bir hâdise
Vapurlara daha az yolcu alma kararı dolayısile, yolcular tehacüm etti, camlar kırıldı
Ulaştırma Bakanlığı aldığı ye-| şikllğe göre gemilerdeki yolcu 1 nl bir kararla gemilerdeki istlabl miktarı dörtte bir nlsbetlnde İn haddini değiştirmiştir. Bu deği- (Devamı 8a. 8 80. 8 do)
Kasımpaşada çöken evde
22 vatandaşımız yaralandı
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dlln Romanya elçimiz Fuat Hu lûsi Tugayı kabul ederek kendisini öğle yemeğine alakoy muştur. Cumhurbaşkanı öğleden sonra Ayasofya ve Arkeoloji müzelerini gezmiştir. Resim; İnönü’nün dünkü tetkikleri sırasında alınmıştır.
Ankara, 21 (Hususî) — Merkez Bankası bugün yeni flatlan üzerinden Ingiliz lirası alım satımına başlamıştır. Banka tarar ’ ’dan fesblt edilen fiatlar normal olarak telâkki edilmektedir.
Ingiliz lirasının düşürülmesini (Devamı 8a. 5 Sü: 8 de)
Turkiyaye | yeni askeri yardımlar
Ayan üyesi John Foster, ı silâhlarımızı tevdi ede- (I bileceğimiz yer yüzünde bundan emin eller (I yoktur diyor W
Peşte'deki "Temizlik Dâvası „
Macar Savcısı, 8 Sanığın idamını istedi
Budapeşte, 21 A.A. (afp) — Rajk dâvasında savcı, 8 Banığın ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmiştir.
Budapeşte, 21 (A-P) — Rajk ve arkadaşlarının duruşmaları sona ermiştir. Bugün yapılan son celsede, savcının bütün sabıklar İçin İdam cezası istemesini müteakip, müdafi avukatlar: «Sanıkların fiillerini müdafaa ede-
Futbolcular ve Atina hâdiseleri
Milli futbolcularımız dün bir tebliğ neşrettiler
Mili! fotbolcularunız dün ptı teb
İlgi yaymışlardır:
«Geçen hafta Atlnadakl hâdise, lerin mesuliyeti haksız bir şekilde
Bakanların Konya’daki konuşmaları
Celâl Bayar bir konuşma yapacak
D. Parti Genel idare kurulunun toplanması dünde devam etti
Şehrimiz siyasî mehnfilindo ehem I vnnı edilmiştir, miyctlo takip edilen Demokrat Parti! Toplantının dünkü oturumunda; genel idare kurulu toplantısına dün I ruznamenin bir maddesi olan mem-do Celâl Boyarın başkanlığında de- 1 (Devamı 8a. 8 8ü: 8 de)
Limanımızda misafir bulun an İtalyan mektep gemisi subaylarından bir grup dün sabah Hey beliada Deniz Harb Okulunu si-yaret etmiştir. Italyan subaylar, okulun öğretmenleriyle tanışmışlardır. .
VMÎngton 21 a.a. (United Prens) — Ayan, Amerika hükümeti tarafından kongreye sevkedllen yaban cı memleketlere yapılacak olan si-
lâh yardımı tasarı s mı
müzakere
ederken Cumhuriyetçi Ayan üyesi
John Foster Dul!es, Türkiye hak-
tan da şunları söylemiştir:
(Devamı 5 nel

Almanyada askerî idare dünsonaerdi
işgal Komutanları yiiksek Komiser olarak çalışacaklar
Bonn: 21 (A.A.) (Lpo.> — Batı Almnnyadaki müttefikler arası askC rî hükümet resmen sona ermişti* Ingiliz, Fransız vo Amerikan askeri valileri yüksek komiser namını almışlardır. Batı Almanyanın idare* (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Sovyet Rusya, Italyaya yeni bir nota verdi
Tarım Bakanı, maliyet fiatlannı düşürmek lüzumuna işaret etti Konya, 21 (Hususî) — Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan ve Tarım Bakanı Cavit Oral dün Çumra’daki tetkiklerini bitirdikten sonra Konya'ya dönmüşler ve saat 19 da Halkevinde yapılan toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Konya çiftçiler Birliği başkanı ve halktan bazıları söz alarak İhtiyaçlar ve dilekler üzerinde
Haşmet Orbay hakkında ileri sürülen iddialar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı yapılan tahkikatı ve hâdisenin mahiyetini izah ediyor
hem olan bir iki muharririn Ati. nada maruz kaldığımız üzüntülü hâdiseleri icaadı mahsusla tahrif e. derek Türk futbolcularının aleyhi, ne İstismar ettiklerini gördük.
Temsilde en büyük gurur duydu, fiıımuz milletimizin şerefi ve kendi şerefimiz namına bu neşriyatta blzlere atfedilmek istenilen tahrik. Cilik. tecavüz, külhanbeylik, kaba vo dürüşt oyunu, Türk efkârını yola sevke’tmc suçlarını nef. retle reddettiğimizi ve bu neşriyatı yapanlar hakkında ayrıca cum -huriyet mahkemelerine baş vuraca ğınıızı bildirir, yeniden Atina hftdl neleri hakkında herkese ve her yer do İzahat vermeğe hazır bulundu.
(Devamı Ra. 8 SU. r do)
Ingiliz tepkili uçakları
Eskişehirde
tngllterenln Orta Doğuda. Kra.-llyct Hava kuvvetlerine monaup 12 tepkili uçak; 32 avcı uçağı İle 3 C - 47 nakliye uçağından müte.-şekltil bir filo, dün Eskişehlrc gelmiştir.
Haşmet Orbayın serbest dolaştığı iddiası üzorino açılan tahkikata dair İstanbul savcısı Ilışan Köknel diln şu beyanatta bulunmuştur:
«— Adam öldürmekten hükümlü Hnsmot Orbayın 3 aydanberi Anado
luhisarında vo Küçüksuda otomobil gezintileri yaptığı, hattâ araba va-(Dovanıı Sa. 5 Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gece Polis ekipile İstanbulu dolaştım
Arama tarama ekipile bir gece İstanbul sokaklarında sabaha kadar dolaşan gazetecinin notları
Polis ekipi bir taksi başında...
(Ybzibi 5 inci sayfada)
Moskovaya göre İtalyanın Atlantik Paktına girişi,barış anlaşmasına aykırıdır
Roma, 21 (A-P) — Dün gece Italyan Dışişleri Bakanlığı Chigt sarayına tevdi edilmiş olan ve Rus büyük elçisi Mikahall Ko^ty-lev’in İmzasını havi olan Rus notası yine, îtalyanın Atlantik paktına İltihak etmesi keyfiyetini (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Modern Milliyetçilik
ULUN AY
nıomlekotln camiasına karışarak İnsanlığa faydalı bir uzuv olur, ya-yln Cahit Yalçını müdafaa makta- hut olmaz.
dile yazmadım j bunu kendllorl pok -------------J* *— ■*—
güzel yaparlar. Beni bu movzuda kalem oynatmağa sovkedon sobop genç muharrir vo şair Ahınot Muhip Dranas’ın Hüsoyln Cahit Yalçına karşı gayot şlddotll vo şlddot-II olduğu kadar da çürük bir hücumda bulunmasıdır. Onoa Hüseyin Cahit Yalçın «Bir Arnavut vatan kaçkınıdır; kırk politikadan arta kalmış mağlûp vatan sadistidir... Ilh.»
Hüsoyln Cahit Yalçın'ın Arnavut olduğunu bilmiyorduk. Hattâ Arnavut olmadığı da muhakkaktır. Fakat —farzımuhal olarak— Arnavut olsa no lâzımgollr?
İnsanlar, monsup olmak İstedikleri milliyeti torolh hakkından ınah rumdurlar. Herkes ısmarlanın bir milliyet Uzerlno dünyaya golomoz. (Doğum kaderi) kimini Türk, kimini Arnavut, kimini Arap, Rum, Yahudi, Ermeni olarak dünyaya getirir. 0 da doğduğu, büyüdüğü
Evvolâ şu noktayı bellrtmok İsterim. Bu fıkramı Hüso-
Bu asırda bu türlü düşünüş dar kafalılıktır.
Meselâ Fransayı ele alalım: Roma İmparatoru (Sezar) (Gol) diyarına girdiği zaman orada (Solt) lor, (Golva) lar, (İbor) lor vardı. Hopsl de hem ırk vo hem din bakımından birblrlerlndon tamamen ayrı idiler. Bu İnsan halitasına İstilâlar, (Jorman) ları, (Romalılar) t, (Araplar) ı da katıştırdı bugünkü (Fransız) ı vücuda getirdi. Ernest Rcnan: «İnsanları bir mlllot haline koyan, olblrllğilo yaptıkları muazzam işlerin hâtıraları vo yenllorlnl yapmak hususundaki azim vo İrade lorldlr I» diyor.
Pok yakın tarihimiz böylo toplulukla yapılan mefahirle doludur.
Kendinden üstün düşman kuv-
votlorl karşısında kalan vo kaçma-
ğı nefsine yediremlyorok bir ollno
Tiirk bayrağını bir eline do yalın
kılıoını alarak tok başına düşman
(Devamı Sa. s Sü. a da)
En kat altından yaralılar cıkarıh yor... (Yazısı s İnci aayfada)
Günde
CiBİstNİzi TtMhısn
/ Ckaprts kuru .. Aoyp
d fukr.hatr. failin, (/mtyl/ji
Yeni Sabah
Sabıbi: Safa Kıhçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
T«l adreelı «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon i 20795— 98188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Perşembe
22
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3791
Sayısı t 10 Kuruş
Amerika, Rusyayı dün işbirliğinejdavet etti
İç ve dış piyasalardaki tereddiid devam ediyor
Achesson’un B. Milletler genel kurulundaki bu davetine Vişinski’nin mukabelesi Balkan işinin gündemden çıkarılmasını istemek oldu
Istanbula, dolar resmî kurunun 420 kuruşa çıkarılacağı şayiası da aksetti Hazine Genel Müdürlüğü, Osmanlı Bankasının, sterling’ın düşmesinden önce yaptığı satışlardan kâr temin ettiği yolundaki şayiaları yalanladı
Para
Oyunları
0n ngillzler, sterlin kıymetinde, dişe dokunacak bir indirme yaptılar. On sekJz yıl İçinde ikinci defadır kİ, Londra hükümeti, parasının kıymetini sarstı. İlk defa (1931) de bu devalüasyon anıeliyeslnl İşçi partisine mensup Başbakan Makdo-nafd yapmış idi. Bugün ikinci kıymet indirme ameliyesini de, yine ikinci bir işçi kabinesi şefi olan. Mıstar Attlee yapmış bulunuyor. Dün de işaret ettiğimiz gibi Maliye Bakanı (Cripps) tenzili kıymet karan cebinde olduğu halde, bütün dünyaya, böyle bir ameliyenin yapılmıyacağını Hân etmekten çekinmemekle maslahatı korumak için yalan söylemenin rânâ bir misalini vermiş olda.
Tekziplerin üzerinden kırk sekiz saat geçmeden sterlin yuvar landı ve ayni müjdeyi yine Cripps bir radyo konuşamsında cihana ilân eyledL Fevkalâde bir sürpriz teşkil ettiğinde şüphe olmıyan bu haber ve hareket doların kesin bir galebe ve zaferi o-larak göz önünde durmaktadır. Bu fedakârlığa karşılık, İngiliz Maliye Bakanı, hiç olmazsa Cenubî Afrlkanın İstediği altın flatını yükseltmeği bile elde edememiş bulundu. İngiliz lirasının düşmesine rağmen altın alımı yine (35) dolar üzerinden cereyan edecektir. Cenubi Afrlkanın Va-şington müzakerelerine İştirak etmek üzere Amerikaya gelen delegesi altın Autlarına zammı teklif ettiği halde bilâhare bu teklifini, Amerikanın baskısı kar fisında olacak, geri almış ve mes’ele meskût geçilmiştir.
Sterlinin sukutu bütün sterlin sahası memleketlerinde paraların düşürülmesini İcap etti. Fakat bunun dışında Fransa ve İtalya gibi büyük devletler d" frank ve liretlerini bozdular. Eski Fransız M~’’ve Nazırlarından ve maliye mütehassıslarından Mösyö Reynaud, tngllterenln bu hareketini. Fransa bakımından, çok gayrı dostane saymıştır. Fransa yı rahatsız eden nokta, Fransız frangının hayli istikrar bulmuş ve karaborsa Fıatlarile resmi kurlar arasında farkın çok azalmış bulunduğu bir sırada, Vaşlng ton darbesinin havale edilmesidir. Fransıziar, bu durum karşısında atıl ve seyirci kalmadılar. İhracatının mühim bir kısmını Ingiltereye yapan Fransa frangı eski halinde muhafaza edemezdi. Niteldin Başbakan Mösyö Qoille ve Maliye Bakanı derhal frangı bozmak kararını verdiler. Hattâ bu hususta bir dereceye kadar acele de ettiler. Sanki biri yarışı kaybetmek üzere bulunan İki sporcu imişler gibi... Filhakika Fransızlan bu kadar sür'atle harekete sevkeden âmil eski tecrübeleridir. (1931) Eylülündeki »terlin sukutunda Fransa pek duyar davranmamış ve taş kesll-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Ingiltere, Atom istiyor
Londra, 21 A.A. (afp) — Daily Telegraph muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre, İngiltere, Amerika ve Kanada’nın iştirâki-le diln Vaşingtonda açılan konferans, emrine atom bombası verilmesi yolunda İngiltere tarafından yapılan müracaatı itıceliye-cektlr.
Konferansın gündemi gizli tutulduğu halde muhabir, yetkili kaynaklardan edindiği haberlere lat'nat ederek bu meselenin konferansça inceleneceğini bildirmektedir.
Rusyada cehennem hayatı süren milyonlarca insan
Geçenlerde uçağile Sinop’a inerek bize iltica eden Rus pilotunun anlattığı şeyler
Ankara, 21 (Hususi) — Geçen- I 27 yaşlarında olan Rus pilotu sn-lmez derecede fenadır. Türkiyeyo kaç lerde Sinop civarına nçagile nşın, mavi gözlü ve seyrek saçlıdır, rnnğı ovı-oldenbcri tasarlamıştım, inerek bize iltica eden Rus pilotu Kendisine sorulan sualleri şu şekil- Nihayet fırsat çıktı ve kaçtım. Evli Ü6teğmcn Kondratyeviç bugün gaze-ldo cevaplandırmıştır: I yim, üç buçuk yaşında bir do çocu-
tccilerlo bir konuşma yapmıştır. * «RuByada hayat tahammül edil- I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yeni alınan gemilerden: GİREHUN..,
Denizyolları bilet gişesinde bir hâdise
Vapurlara daha az yolcu alma kararı dolayısile, yolcular tehacüm etti, camlar kırıldı
Ulaştırma Bakanlığı aldığı ye-| şikllğe göre gemilerdeki yolcu 1 nl bir kararla gemilerdeki istlabl miktarı dörtte bir nlsbetlnde İn haddini değiştirmiştir. Bu deği- (Devamı 8a. 8 80. 8 do)
Kasımpaşada çöken evde
22 vatandaşımız yaralandı
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dlln Romanya elçimiz Fuat Hu lûsi Tugayı kabul ederek kendisini öğle yemeğine alakoy muştur. Cumhurbaşkanı öğleden sonra Ayasofya ve Arkeoloji müzelerini gezmiştir. Resim; İnönü’nün dünkü tetkikleri sırasında alınmıştır.
Ankara, 21 (Hususî) — Merkez Bankası bugün yeni flatlan üzerinden Ingiliz lirası alım satımına başlamıştır. Banka tarar ’ ’dan fesblt edilen fiatlar normal olarak telâkki edilmektedir.
Ingiliz lirasının düşürülmesini (Devamı 8a. 5 Sü: 8 de)
Turkiyaye | yeni askeri yardımlar
Ayan üyesi John Foster, ı silâhlarımızı tevdi ede- (I bileceğimiz yer yüzünde bundan emin eller (I yoktur diyor W
Peşte'deki "Temizlik Dâvası „
Macar Savcısı, 8 Sanığın idamını istedi
Budapeşte, 21 A.A. (afp) — Rajk dâvasında savcı, 8 Banığın ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmiştir.
Budapeşte, 21 (A-P) — Rajk ve arkadaşlarının duruşmaları sona ermiştir. Bugün yapılan son celsede, savcının bütün sabıklar İçin İdam cezası istemesini müteakip, müdafi avukatlar: «Sanıkların fiillerini müdafaa ede-
Futbolcular ve Atina hâdiseleri
Milli futbolcularımız dün bir tebliğ neşrettiler
Mili! fotbolcularunız dün ptı teb
İlgi yaymışlardır:
«Geçen hafta Atlnadakl hâdise, lerin mesuliyeti haksız bir şekilde
Bakanların Konya’daki konuşmaları
Celâl Bayar bir konuşma yapacak
D. Parti Genel idare kurulunun toplanması dünde devam etti
Şehrimiz siyasî mehnfilindo ehem I vnnı edilmiştir, miyctlo takip edilen Demokrat Parti! Toplantının dünkü oturumunda; genel idare kurulu toplantısına dün I ruznamenin bir maddesi olan mem-do Celâl Boyarın başkanlığında de- 1 (Devamı 8a. 8 8ü: 8 de)
Limanımızda misafir bulun an İtalyan mektep gemisi subaylarından bir grup dün sabah Hey beliada Deniz Harb Okulunu si-yaret etmiştir. Italyan subaylar, okulun öğretmenleriyle tanışmışlardır. .
VMÎngton 21 a.a. (United Prens) — Ayan, Amerika hükümeti tarafından kongreye sevkedllen yaban cı memleketlere yapılacak olan si-
lâh yardımı tasarı s mı
müzakere
ederken Cumhuriyetçi Ayan üyesi
John Foster Dul!es, Türkiye hak-
tan da şunları söylemiştir:
(Devamı 5 nel

Almanyada askerî idare dünsonaerdi
işgal Komutanları yiiksek Komiser olarak çalışacaklar
Bonn: 21 (A.A.) (Lpo.> — Batı Almnnyadaki müttefikler arası askC rî hükümet resmen sona ermişti* Ingiliz, Fransız vo Amerikan askeri valileri yüksek komiser namını almışlardır. Batı Almanyanın idare* (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Sovyet Rusya, Italyaya yeni bir nota verdi
Tarım Bakanı, maliyet fiatlannı düşürmek lüzumuna işaret etti Konya, 21 (Hususî) — Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan ve Tarım Bakanı Cavit Oral dün Çumra’daki tetkiklerini bitirdikten sonra Konya'ya dönmüşler ve saat 19 da Halkevinde yapılan toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Konya çiftçiler Birliği başkanı ve halktan bazıları söz alarak İhtiyaçlar ve dilekler üzerinde
Haşmet Orbay hakkında ileri sürülen iddialar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı yapılan tahkikatı ve hâdisenin mahiyetini izah ediyor
hem olan bir iki muharririn Ati. nada maruz kaldığımız üzüntülü hâdiseleri icaadı mahsusla tahrif e. derek Türk futbolcularının aleyhi, ne İstismar ettiklerini gördük.
Temsilde en büyük gurur duydu, fiıımuz milletimizin şerefi ve kendi şerefimiz namına bu neşriyatta blzlere atfedilmek istenilen tahrik. Cilik. tecavüz, külhanbeylik, kaba vo dürüşt oyunu, Türk efkârını yola sevke’tmc suçlarını nef. retle reddettiğimizi ve bu neşriyatı yapanlar hakkında ayrıca cum -huriyet mahkemelerine baş vuraca ğınıızı bildirir, yeniden Atina hftdl neleri hakkında herkese ve her yer do İzahat vermeğe hazır bulundu.
(Devamı Ra. 8 SU. r do)
Ingiliz tepkili uçakları
Eskişehirde
tngllterenln Orta Doğuda. Kra.-llyct Hava kuvvetlerine monaup 12 tepkili uçak; 32 avcı uçağı İle 3 C - 47 nakliye uçağından müte.-şekltil bir filo, dün Eskişehlrc gelmiştir.
Haşmet Orbayın serbest dolaştığı iddiası üzorino açılan tahkikata dair İstanbul savcısı Ilışan Köknel diln şu beyanatta bulunmuştur:
«— Adam öldürmekten hükümlü Hnsmot Orbayın 3 aydanberi Anado
luhisarında vo Küçüksuda otomobil gezintileri yaptığı, hattâ araba va-(Dovanıı Sa. 5 Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gece Polis ekipile İstanbulu dolaştım
Arama tarama ekipile bir gece İstanbul sokaklarında sabaha kadar dolaşan gazetecinin notları
Polis ekipi bir taksi başında...
(Ybzibi 5 inci sayfada)
Moskovaya göre İtalyanın Atlantik Paktına girişi,barış anlaşmasına aykırıdır
Roma, 21 (A-P) — Dün gece Italyan Dışişleri Bakanlığı Chigt sarayına tevdi edilmiş olan ve Rus büyük elçisi Mikahall Ko^ty-lev’in İmzasını havi olan Rus notası yine, îtalyanın Atlantik paktına İltihak etmesi keyfiyetini (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Modern Milliyetçilik
ULUN AY
nıomlekotln camiasına karışarak İnsanlığa faydalı bir uzuv olur, ya-yln Cahit Yalçını müdafaa makta- hut olmaz.
dile yazmadım j bunu kendllorl pok -------------J* *— ■*—
güzel yaparlar. Beni bu movzuda kalem oynatmağa sovkedon sobop genç muharrir vo şair Ahınot Muhip Dranas’ın Hüsoyln Cahit Yalçına karşı gayot şlddotll vo şlddot-II olduğu kadar da çürük bir hücumda bulunmasıdır. Onoa Hüseyin Cahit Yalçın «Bir Arnavut vatan kaçkınıdır; kırk politikadan arta kalmış mağlûp vatan sadistidir... Ilh.»
Hüsoyln Cahit Yalçın'ın Arnavut olduğunu bilmiyorduk. Hattâ Arnavut olmadığı da muhakkaktır. Fakat —farzımuhal olarak— Arnavut olsa no lâzımgollr?
İnsanlar, monsup olmak İstedikleri milliyeti torolh hakkından ınah rumdurlar. Herkes ısmarlanın bir milliyet Uzerlno dünyaya golomoz. (Doğum kaderi) kimini Türk, kimini Arnavut, kimini Arap, Rum, Yahudi, Ermeni olarak dünyaya getirir. 0 da doğduğu, büyüdüğü
Evvolâ şu noktayı bellrtmok İsterim. Bu fıkramı Hüso-
Bu asırda bu türlü düşünüş dar kafalılıktır.
Meselâ Fransayı ele alalım: Roma İmparatoru (Sezar) (Gol) diyarına girdiği zaman orada (Solt) lor, (Golva) lar, (İbor) lor vardı. Hopsl de hem ırk vo hem din bakımından birblrlerlndon tamamen ayrı idiler. Bu İnsan halitasına İstilâlar, (Jorman) ları, (Romalılar) t, (Araplar) ı da katıştırdı bugünkü (Fransız) ı vücuda getirdi. Ernest Rcnan: «İnsanları bir mlllot haline koyan, olblrllğilo yaptıkları muazzam işlerin hâtıraları vo yenllorlnl yapmak hususundaki azim vo İrade lorldlr I» diyor.
Pok yakın tarihimiz böylo toplulukla yapılan mefahirle doludur.
Kendinden üstün düşman kuv-
votlorl karşısında kalan vo kaçma-
ğı nefsine yediremlyorok bir ollno
Tiirk bayrağını bir eline do yalın
kılıoını alarak tok başına düşman
(Devamı Sa. s Sü. a da)
En kat altından yaralılar cıkarıh yor... (Yazısı s İnci aayfada)
Günde
CiBİstNİzi TtMhısn
/ Ckaprts kuru .. Aoyp
d fukr.hatr. failin, (/mtyl/ji
Yeni Sabah
Sabıbi: Safa Kıhçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
T«l adreelı «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon i 20795— 98188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Perşembe
22
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3791
Sayısı t 10 Kuruş
Amerika, Rusyayı dün işbirliğinejdavet etti
İç ve dış piyasalardaki tereddiid devam ediyor
Achesson’un B. Milletler genel kurulundaki bu davetine Vişinski’nin mukabelesi Balkan işinin gündemden çıkarılmasını istemek oldu
Istanbula, dolar resmî kurunun 420 kuruşa çıkarılacağı şayiası da aksetti Hazine Genel Müdürlüğü, Osmanlı Bankasının, sterling’ın düşmesinden önce yaptığı satışlardan kâr temin ettiği yolundaki şayiaları yalanladı
Para
Oyunları
0n ngillzler, sterlin kıymetinde, dişe dokunacak bir indirme yaptılar. On sekJz yıl İçinde ikinci defadır kİ, Londra hükümeti, parasının kıymetini sarstı. İlk defa (1931) de bu devalüasyon anıeliyeslnl İşçi partisine mensup Başbakan Makdo-nafd yapmış idi. Bugün ikinci kıymet indirme ameliyesini de, yine ikinci bir işçi kabinesi şefi olan. Mıstar Attlee yapmış bulunuyor. Dün de işaret ettiğimiz gibi Maliye Bakanı (Cripps) tenzili kıymet karan cebinde olduğu halde, bütün dünyaya, böyle bir ameliyenin yapılmıyacağını Hân etmekten çekinmemekle maslahatı korumak için yalan söylemenin rânâ bir misalini vermiş olda.
Tekziplerin üzerinden kırk sekiz saat geçmeden sterlin yuvar landı ve ayni müjdeyi yine Cripps bir radyo konuşamsında cihana ilân eyledL Fevkalâde bir sürpriz teşkil ettiğinde şüphe olmıyan bu haber ve hareket doların kesin bir galebe ve zaferi o-larak göz önünde durmaktadır. Bu fedakârlığa karşılık, İngiliz Maliye Bakanı, hiç olmazsa Cenubî Afrlkanın İstediği altın flatını yükseltmeği bile elde edememiş bulundu. İngiliz lirasının düşmesine rağmen altın alımı yine (35) dolar üzerinden cereyan edecektir. Cenubi Afrlkanın Va-şington müzakerelerine İştirak etmek üzere Amerikaya gelen delegesi altın Autlarına zammı teklif ettiği halde bilâhare bu teklifini, Amerikanın baskısı kar fisında olacak, geri almış ve mes’ele meskût geçilmiştir.
Sterlinin sukutu bütün sterlin sahası memleketlerinde paraların düşürülmesini İcap etti. Fakat bunun dışında Fransa ve İtalya gibi büyük devletler d" frank ve liretlerini bozdular. Eski Fransız M~’’ve Nazırlarından ve maliye mütehassıslarından Mösyö Reynaud, tngllterenln bu hareketini. Fransa bakımından, çok gayrı dostane saymıştır. Fransa yı rahatsız eden nokta, Fransız frangının hayli istikrar bulmuş ve karaborsa Fıatlarile resmi kurlar arasında farkın çok azalmış bulunduğu bir sırada, Vaşlng ton darbesinin havale edilmesidir. Fransıziar, bu durum karşısında atıl ve seyirci kalmadılar. İhracatının mühim bir kısmını Ingiltereye yapan Fransa frangı eski halinde muhafaza edemezdi. Niteldin Başbakan Mösyö Qoille ve Maliye Bakanı derhal frangı bozmak kararını verdiler. Hattâ bu hususta bir dereceye kadar acele de ettiler. Sanki biri yarışı kaybetmek üzere bulunan İki sporcu imişler gibi... Filhakika Fransızlan bu kadar sür'atle harekete sevkeden âmil eski tecrübeleridir. (1931) Eylülündeki »terlin sukutunda Fransa pek duyar davranmamış ve taş kesll-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Ingiltere, Atom istiyor
Londra, 21 A.A. (afp) — Daily Telegraph muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre, İngiltere, Amerika ve Kanada’nın iştirâki-le diln Vaşingtonda açılan konferans, emrine atom bombası verilmesi yolunda İngiltere tarafından yapılan müracaatı itıceliye-cektlr.
Konferansın gündemi gizli tutulduğu halde muhabir, yetkili kaynaklardan edindiği haberlere lat'nat ederek bu meselenin konferansça inceleneceğini bildirmektedir.
Rusyada cehennem hayatı süren milyonlarca insan
Geçenlerde uçağile Sinop’a inerek bize iltica eden Rus pilotunun anlattığı şeyler
Ankara, 21 (Hususi) — Geçen- I 27 yaşlarında olan Rus pilotu sn-lmez derecede fenadır. Türkiyeyo kaç lerde Sinop civarına nçagile nşın, mavi gözlü ve seyrek saçlıdır, rnnğı ovı-oldenbcri tasarlamıştım, inerek bize iltica eden Rus pilotu Kendisine sorulan sualleri şu şekil- Nihayet fırsat çıktı ve kaçtım. Evli Ü6teğmcn Kondratyeviç bugün gaze-ldo cevaplandırmıştır: I yim, üç buçuk yaşında bir do çocu-
tccilerlo bir konuşma yapmıştır. * «RuByada hayat tahammül edil- I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yeni alınan gemilerden: GİREHUN..,
Denizyolları bilet gişesinde bir hâdise
Vapurlara daha az yolcu alma kararı dolayısile, yolcular tehacüm etti, camlar kırıldı
Ulaştırma Bakanlığı aldığı ye-| şikllğe göre gemilerdeki yolcu 1 nl bir kararla gemilerdeki istlabl miktarı dörtte bir nlsbetlnde İn haddini değiştirmiştir. Bu deği- (Devamı 8a. 8 80. 8 do)
Kasımpaşada çöken evde
22 vatandaşımız yaralandı
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dlln Romanya elçimiz Fuat Hu lûsi Tugayı kabul ederek kendisini öğle yemeğine alakoy muştur. Cumhurbaşkanı öğleden sonra Ayasofya ve Arkeoloji müzelerini gezmiştir. Resim; İnönü’nün dünkü tetkikleri sırasında alınmıştır.
Ankara, 21 (Hususî) — Merkez Bankası bugün yeni flatlan üzerinden Ingiliz lirası alım satımına başlamıştır. Banka tarar ’ ’dan fesblt edilen fiatlar normal olarak telâkki edilmektedir.
Ingiliz lirasının düşürülmesini (Devamı 8a. 5 Sü: 8 de)
Turkiyaye | yeni askeri yardımlar
Ayan üyesi John Foster, ı silâhlarımızı tevdi ede- (I bileceğimiz yer yüzünde bundan emin eller (I yoktur diyor W
Peşte'deki "Temizlik Dâvası „
Macar Savcısı, 8 Sanığın idamını istedi
Budapeşte, 21 A.A. (afp) — Rajk dâvasında savcı, 8 Banığın ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmiştir.
Budapeşte, 21 (A-P) — Rajk ve arkadaşlarının duruşmaları sona ermiştir. Bugün yapılan son celsede, savcının bütün sabıklar İçin İdam cezası istemesini müteakip, müdafi avukatlar: «Sanıkların fiillerini müdafaa ede-
Futbolcular ve Atina hâdiseleri
Milli futbolcularımız dün bir tebliğ neşrettiler
Mili! fotbolcularunız dün ptı teb
İlgi yaymışlardır:
«Geçen hafta Atlnadakl hâdise, lerin mesuliyeti haksız bir şekilde
Bakanların Konya’daki konuşmaları
Celâl Bayar bir konuşma yapacak
D. Parti Genel idare kurulunun toplanması dünde devam etti
Şehrimiz siyasî mehnfilindo ehem I vnnı edilmiştir, miyctlo takip edilen Demokrat Parti! Toplantının dünkü oturumunda; genel idare kurulu toplantısına dün I ruznamenin bir maddesi olan mem-do Celâl Boyarın başkanlığında de- 1 (Devamı 8a. 8 8ü: 8 de)
Limanımızda misafir bulun an İtalyan mektep gemisi subaylarından bir grup dün sabah Hey beliada Deniz Harb Okulunu si-yaret etmiştir. Italyan subaylar, okulun öğretmenleriyle tanışmışlardır. .
VMÎngton 21 a.a. (United Prens) — Ayan, Amerika hükümeti tarafından kongreye sevkedllen yaban cı memleketlere yapılacak olan si-
lâh yardımı tasarı s mı
müzakere
ederken Cumhuriyetçi Ayan üyesi
John Foster Dul!es, Türkiye hak-
tan da şunları söylemiştir:
(Devamı 5 nel

Almanyada askerî idare dünsonaerdi
işgal Komutanları yiiksek Komiser olarak çalışacaklar
Bonn: 21 (A.A.) (Lpo.> — Batı Almnnyadaki müttefikler arası askC rî hükümet resmen sona ermişti* Ingiliz, Fransız vo Amerikan askeri valileri yüksek komiser namını almışlardır. Batı Almanyanın idare* (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Sovyet Rusya, Italyaya yeni bir nota verdi
Tarım Bakanı, maliyet fiatlannı düşürmek lüzumuna işaret etti Konya, 21 (Hususî) — Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan ve Tarım Bakanı Cavit Oral dün Çumra’daki tetkiklerini bitirdikten sonra Konya'ya dönmüşler ve saat 19 da Halkevinde yapılan toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Konya çiftçiler Birliği başkanı ve halktan bazıları söz alarak İhtiyaçlar ve dilekler üzerinde
Haşmet Orbay hakkında ileri sürülen iddialar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı yapılan tahkikatı ve hâdisenin mahiyetini izah ediyor
hem olan bir iki muharririn Ati. nada maruz kaldığımız üzüntülü hâdiseleri icaadı mahsusla tahrif e. derek Türk futbolcularının aleyhi, ne İstismar ettiklerini gördük.
Temsilde en büyük gurur duydu, fiıımuz milletimizin şerefi ve kendi şerefimiz namına bu neşriyatta blzlere atfedilmek istenilen tahrik. Cilik. tecavüz, külhanbeylik, kaba vo dürüşt oyunu, Türk efkârını yola sevke’tmc suçlarını nef. retle reddettiğimizi ve bu neşriyatı yapanlar hakkında ayrıca cum -huriyet mahkemelerine baş vuraca ğınıızı bildirir, yeniden Atina hftdl neleri hakkında herkese ve her yer do İzahat vermeğe hazır bulundu.
(Devamı Ra. 8 SU. r do)
Ingiliz tepkili uçakları
Eskişehirde
tngllterenln Orta Doğuda. Kra.-llyct Hava kuvvetlerine monaup 12 tepkili uçak; 32 avcı uçağı İle 3 C - 47 nakliye uçağından müte.-şekltil bir filo, dün Eskişehlrc gelmiştir.
Haşmet Orbayın serbest dolaştığı iddiası üzorino açılan tahkikata dair İstanbul savcısı Ilışan Köknel diln şu beyanatta bulunmuştur:
«— Adam öldürmekten hükümlü Hnsmot Orbayın 3 aydanberi Anado
luhisarında vo Küçüksuda otomobil gezintileri yaptığı, hattâ araba va-(Dovanıı Sa. 5 Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gece Polis ekipile İstanbulu dolaştım
Arama tarama ekipile bir gece İstanbul sokaklarında sabaha kadar dolaşan gazetecinin notları
Polis ekipi bir taksi başında...
(Ybzibi 5 inci sayfada)
Moskovaya göre İtalyanın Atlantik Paktına girişi,barış anlaşmasına aykırıdır
Roma, 21 (A-P) — Dün gece Italyan Dışişleri Bakanlığı Chigt sarayına tevdi edilmiş olan ve Rus büyük elçisi Mikahall Ko^ty-lev’in İmzasını havi olan Rus notası yine, îtalyanın Atlantik paktına İltihak etmesi keyfiyetini (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Modern Milliyetçilik
ULUN AY
nıomlekotln camiasına karışarak İnsanlığa faydalı bir uzuv olur, ya-yln Cahit Yalçını müdafaa makta- hut olmaz.
dile yazmadım j bunu kendllorl pok -------------J* *— ■*—
güzel yaparlar. Beni bu movzuda kalem oynatmağa sovkedon sobop genç muharrir vo şair Ahınot Muhip Dranas’ın Hüsoyln Cahit Yalçına karşı gayot şlddotll vo şlddot-II olduğu kadar da çürük bir hücumda bulunmasıdır. Onoa Hüseyin Cahit Yalçın «Bir Arnavut vatan kaçkınıdır; kırk politikadan arta kalmış mağlûp vatan sadistidir... Ilh.»
Hüsoyln Cahit Yalçın'ın Arnavut olduğunu bilmiyorduk. Hattâ Arnavut olmadığı da muhakkaktır. Fakat —farzımuhal olarak— Arnavut olsa no lâzımgollr?
İnsanlar, monsup olmak İstedikleri milliyeti torolh hakkından ınah rumdurlar. Herkes ısmarlanın bir milliyet Uzerlno dünyaya golomoz. (Doğum kaderi) kimini Türk, kimini Arnavut, kimini Arap, Rum, Yahudi, Ermeni olarak dünyaya getirir. 0 da doğduğu, büyüdüğü
Evvolâ şu noktayı bellrtmok İsterim. Bu fıkramı Hüso-
Bu asırda bu türlü düşünüş dar kafalılıktır.
Meselâ Fransayı ele alalım: Roma İmparatoru (Sezar) (Gol) diyarına girdiği zaman orada (Solt) lor, (Golva) lar, (İbor) lor vardı. Hopsl de hem ırk vo hem din bakımından birblrlerlndon tamamen ayrı idiler. Bu İnsan halitasına İstilâlar, (Jorman) ları, (Romalılar) t, (Araplar) ı da katıştırdı bugünkü (Fransız) ı vücuda getirdi. Ernest Rcnan: «İnsanları bir mlllot haline koyan, olblrllğilo yaptıkları muazzam işlerin hâtıraları vo yenllorlnl yapmak hususundaki azim vo İrade lorldlr I» diyor.
Pok yakın tarihimiz böylo toplulukla yapılan mefahirle doludur.
Kendinden üstün düşman kuv-
votlorl karşısında kalan vo kaçma-
ğı nefsine yediremlyorok bir ollno
Tiirk bayrağını bir eline do yalın
kılıoını alarak tok başına düşman
(Devamı Sa. s Sü. a da)
En kat altından yaralılar cıkarıh yor... (Yazısı s İnci aayfada)
Günde
CiBİstNİzi TtMhısn
/ Ckaprts kuru .. Aoyp
d fukr.hatr. failin, (/mtyl/ji
Yeni Sabah
Sabıbi: Safa Kıhçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
T«l adreelı «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon i 20795— 98188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Perşembe
22
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3791
Sayısı t 10 Kuruş
Amerika, Rusyayı dün işbirliğinejdavet etti
İç ve dış piyasalardaki tereddiid devam ediyor
Achesson’un B. Milletler genel kurulundaki bu davetine Vişinski’nin mukabelesi Balkan işinin gündemden çıkarılmasını istemek oldu
Istanbula, dolar resmî kurunun 420 kuruşa çıkarılacağı şayiası da aksetti Hazine Genel Müdürlüğü, Osmanlı Bankasının, sterling’ın düşmesinden önce yaptığı satışlardan kâr temin ettiği yolundaki şayiaları yalanladı
Para
Oyunları
0n ngillzler, sterlin kıymetinde, dişe dokunacak bir indirme yaptılar. On sekJz yıl İçinde ikinci defadır kİ, Londra hükümeti, parasının kıymetini sarstı. İlk defa (1931) de bu devalüasyon anıeliyeslnl İşçi partisine mensup Başbakan Makdo-nafd yapmış idi. Bugün ikinci kıymet indirme ameliyesini de, yine ikinci bir işçi kabinesi şefi olan. Mıstar Attlee yapmış bulunuyor. Dün de işaret ettiğimiz gibi Maliye Bakanı (Cripps) tenzili kıymet karan cebinde olduğu halde, bütün dünyaya, böyle bir ameliyenin yapılmıyacağını Hân etmekten çekinmemekle maslahatı korumak için yalan söylemenin rânâ bir misalini vermiş olda.
Tekziplerin üzerinden kırk sekiz saat geçmeden sterlin yuvar landı ve ayni müjdeyi yine Cripps bir radyo konuşamsında cihana ilân eyledL Fevkalâde bir sürpriz teşkil ettiğinde şüphe olmıyan bu haber ve hareket doların kesin bir galebe ve zaferi o-larak göz önünde durmaktadır. Bu fedakârlığa karşılık, İngiliz Maliye Bakanı, hiç olmazsa Cenubî Afrlkanın İstediği altın flatını yükseltmeği bile elde edememiş bulundu. İngiliz lirasının düşmesine rağmen altın alımı yine (35) dolar üzerinden cereyan edecektir. Cenubi Afrlkanın Va-şington müzakerelerine İştirak etmek üzere Amerikaya gelen delegesi altın Autlarına zammı teklif ettiği halde bilâhare bu teklifini, Amerikanın baskısı kar fisında olacak, geri almış ve mes’ele meskût geçilmiştir.
Sterlinin sukutu bütün sterlin sahası memleketlerinde paraların düşürülmesini İcap etti. Fakat bunun dışında Fransa ve İtalya gibi büyük devletler d" frank ve liretlerini bozdular. Eski Fransız M~’’ve Nazırlarından ve maliye mütehassıslarından Mösyö Reynaud, tngllterenln bu hareketini. Fransa bakımından, çok gayrı dostane saymıştır. Fransa yı rahatsız eden nokta, Fransız frangının hayli istikrar bulmuş ve karaborsa Fıatlarile resmi kurlar arasında farkın çok azalmış bulunduğu bir sırada, Vaşlng ton darbesinin havale edilmesidir. Fransıziar, bu durum karşısında atıl ve seyirci kalmadılar. İhracatının mühim bir kısmını Ingiltereye yapan Fransa frangı eski halinde muhafaza edemezdi. Niteldin Başbakan Mösyö Qoille ve Maliye Bakanı derhal frangı bozmak kararını verdiler. Hattâ bu hususta bir dereceye kadar acele de ettiler. Sanki biri yarışı kaybetmek üzere bulunan İki sporcu imişler gibi... Filhakika Fransızlan bu kadar sür'atle harekete sevkeden âmil eski tecrübeleridir. (1931) Eylülündeki »terlin sukutunda Fransa pek duyar davranmamış ve taş kesll-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Ingiltere, Atom istiyor
Londra, 21 A.A. (afp) — Daily Telegraph muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre, İngiltere, Amerika ve Kanada’nın iştirâki-le diln Vaşingtonda açılan konferans, emrine atom bombası verilmesi yolunda İngiltere tarafından yapılan müracaatı itıceliye-cektlr.
Konferansın gündemi gizli tutulduğu halde muhabir, yetkili kaynaklardan edindiği haberlere lat'nat ederek bu meselenin konferansça inceleneceğini bildirmektedir.
Rusyada cehennem hayatı süren milyonlarca insan
Geçenlerde uçağile Sinop’a inerek bize iltica eden Rus pilotunun anlattığı şeyler
Ankara, 21 (Hususi) — Geçen- I 27 yaşlarında olan Rus pilotu sn-lmez derecede fenadır. Türkiyeyo kaç lerde Sinop civarına nçagile nşın, mavi gözlü ve seyrek saçlıdır, rnnğı ovı-oldenbcri tasarlamıştım, inerek bize iltica eden Rus pilotu Kendisine sorulan sualleri şu şekil- Nihayet fırsat çıktı ve kaçtım. Evli Ü6teğmcn Kondratyeviç bugün gaze-ldo cevaplandırmıştır: I yim, üç buçuk yaşında bir do çocu-
tccilerlo bir konuşma yapmıştır. * «RuByada hayat tahammül edil- I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yeni alınan gemilerden: GİREHUN..,
Denizyolları bilet gişesinde bir hâdise
Vapurlara daha az yolcu alma kararı dolayısile, yolcular tehacüm etti, camlar kırıldı
Ulaştırma Bakanlığı aldığı ye-| şikllğe göre gemilerdeki yolcu 1 nl bir kararla gemilerdeki istlabl miktarı dörtte bir nlsbetlnde İn haddini değiştirmiştir. Bu deği- (Devamı 8a. 8 80. 8 do)
Kasımpaşada çöken evde
22 vatandaşımız yaralandı
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dlln Romanya elçimiz Fuat Hu lûsi Tugayı kabul ederek kendisini öğle yemeğine alakoy muştur. Cumhurbaşkanı öğleden sonra Ayasofya ve Arkeoloji müzelerini gezmiştir. Resim; İnönü’nün dünkü tetkikleri sırasında alınmıştır.
Ankara, 21 (Hususî) — Merkez Bankası bugün yeni flatlan üzerinden Ingiliz lirası alım satımına başlamıştır. Banka tarar ’ ’dan fesblt edilen fiatlar normal olarak telâkki edilmektedir.
Ingiliz lirasının düşürülmesini (Devamı 8a. 5 Sü: 8 de)
Turkiyaye | yeni askeri yardımlar
Ayan üyesi John Foster, ı silâhlarımızı tevdi ede- (I bileceğimiz yer yüzünde bundan emin eller (I yoktur diyor W
Peşte'deki "Temizlik Dâvası „
Macar Savcısı, 8 Sanığın idamını istedi
Budapeşte, 21 A.A. (afp) — Rajk dâvasında savcı, 8 Banığın ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmiştir.
Budapeşte, 21 (A-P) — Rajk ve arkadaşlarının duruşmaları sona ermiştir. Bugün yapılan son celsede, savcının bütün sabıklar İçin İdam cezası istemesini müteakip, müdafi avukatlar: «Sanıkların fiillerini müdafaa ede-
Futbolcular ve Atina hâdiseleri
Milli futbolcularımız dün bir tebliğ neşrettiler
Mili! fotbolcularunız dün ptı teb
İlgi yaymışlardır:
«Geçen hafta Atlnadakl hâdise, lerin mesuliyeti haksız bir şekilde
Bakanların Konya’daki konuşmaları
Celâl Bayar bir konuşma yapacak
D. Parti Genel idare kurulunun toplanması dünde devam etti
Şehrimiz siyasî mehnfilindo ehem I vnnı edilmiştir, miyctlo takip edilen Demokrat Parti! Toplantının dünkü oturumunda; genel idare kurulu toplantısına dün I ruznamenin bir maddesi olan mem-do Celâl Boyarın başkanlığında de- 1 (Devamı 8a. 8 8ü: 8 de)
Limanımızda misafir bulun an İtalyan mektep gemisi subaylarından bir grup dün sabah Hey beliada Deniz Harb Okulunu si-yaret etmiştir. Italyan subaylar, okulun öğretmenleriyle tanışmışlardır. .
VMÎngton 21 a.a. (United Prens) — Ayan, Amerika hükümeti tarafından kongreye sevkedllen yaban cı memleketlere yapılacak olan si-
lâh yardımı tasarı s mı
müzakere
ederken Cumhuriyetçi Ayan üyesi
John Foster Dul!es, Türkiye hak-
tan da şunları söylemiştir:
(Devamı 5 nel

Almanyada askerî idare dünsonaerdi
işgal Komutanları yiiksek Komiser olarak çalışacaklar
Bonn: 21 (A.A.) (Lpo.> — Batı Almnnyadaki müttefikler arası askC rî hükümet resmen sona ermişti* Ingiliz, Fransız vo Amerikan askeri valileri yüksek komiser namını almışlardır. Batı Almanyanın idare* (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Sovyet Rusya, Italyaya yeni bir nota verdi
Tarım Bakanı, maliyet fiatlannı düşürmek lüzumuna işaret etti Konya, 21 (Hususî) — Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan ve Tarım Bakanı Cavit Oral dün Çumra’daki tetkiklerini bitirdikten sonra Konya'ya dönmüşler ve saat 19 da Halkevinde yapılan toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Konya çiftçiler Birliği başkanı ve halktan bazıları söz alarak İhtiyaçlar ve dilekler üzerinde
Haşmet Orbay hakkında ileri sürülen iddialar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı yapılan tahkikatı ve hâdisenin mahiyetini izah ediyor
hem olan bir iki muharririn Ati. nada maruz kaldığımız üzüntülü hâdiseleri icaadı mahsusla tahrif e. derek Türk futbolcularının aleyhi, ne İstismar ettiklerini gördük.
Temsilde en büyük gurur duydu, fiıımuz milletimizin şerefi ve kendi şerefimiz namına bu neşriyatta blzlere atfedilmek istenilen tahrik. Cilik. tecavüz, külhanbeylik, kaba vo dürüşt oyunu, Türk efkârını yola sevke’tmc suçlarını nef. retle reddettiğimizi ve bu neşriyatı yapanlar hakkında ayrıca cum -huriyet mahkemelerine baş vuraca ğınıızı bildirir, yeniden Atina hftdl neleri hakkında herkese ve her yer do İzahat vermeğe hazır bulundu.
(Devamı Ra. 8 SU. r do)
Ingiliz tepkili uçakları
Eskişehirde
tngllterenln Orta Doğuda. Kra.-llyct Hava kuvvetlerine monaup 12 tepkili uçak; 32 avcı uçağı İle 3 C - 47 nakliye uçağından müte.-şekltil bir filo, dün Eskişehlrc gelmiştir.
Haşmet Orbayın serbest dolaştığı iddiası üzorino açılan tahkikata dair İstanbul savcısı Ilışan Köknel diln şu beyanatta bulunmuştur:
«— Adam öldürmekten hükümlü Hnsmot Orbayın 3 aydanberi Anado
luhisarında vo Küçüksuda otomobil gezintileri yaptığı, hattâ araba va-(Dovanıı Sa. 5 Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gece Polis ekipile İstanbulu dolaştım
Arama tarama ekipile bir gece İstanbul sokaklarında sabaha kadar dolaşan gazetecinin notları
Polis ekipi bir taksi başında...
(Ybzibi 5 inci sayfada)
Moskovaya göre İtalyanın Atlantik Paktına girişi,barış anlaşmasına aykırıdır
Roma, 21 (A-P) — Dün gece Italyan Dışişleri Bakanlığı Chigt sarayına tevdi edilmiş olan ve Rus büyük elçisi Mikahall Ko^ty-lev’in İmzasını havi olan Rus notası yine, îtalyanın Atlantik paktına İltihak etmesi keyfiyetini (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Modern Milliyetçilik
ULUN AY
nıomlekotln camiasına karışarak İnsanlığa faydalı bir uzuv olur, ya-yln Cahit Yalçını müdafaa makta- hut olmaz.
dile yazmadım j bunu kendllorl pok -------------J* *— ■*—
güzel yaparlar. Beni bu movzuda kalem oynatmağa sovkedon sobop genç muharrir vo şair Ahınot Muhip Dranas’ın Hüsoyln Cahit Yalçına karşı gayot şlddotll vo şlddot-II olduğu kadar da çürük bir hücumda bulunmasıdır. Onoa Hüseyin Cahit Yalçın «Bir Arnavut vatan kaçkınıdır; kırk politikadan arta kalmış mağlûp vatan sadistidir... Ilh.»
Hüsoyln Cahit Yalçın'ın Arnavut olduğunu bilmiyorduk. Hattâ Arnavut olmadığı da muhakkaktır. Fakat —farzımuhal olarak— Arnavut olsa no lâzımgollr?
İnsanlar, monsup olmak İstedikleri milliyeti torolh hakkından ınah rumdurlar. Herkes ısmarlanın bir milliyet Uzerlno dünyaya golomoz. (Doğum kaderi) kimini Türk, kimini Arnavut, kimini Arap, Rum, Yahudi, Ermeni olarak dünyaya getirir. 0 da doğduğu, büyüdüğü
Evvolâ şu noktayı bellrtmok İsterim. Bu fıkramı Hüso-
Bu asırda bu türlü düşünüş dar kafalılıktır.
Meselâ Fransayı ele alalım: Roma İmparatoru (Sezar) (Gol) diyarına girdiği zaman orada (Solt) lor, (Golva) lar, (İbor) lor vardı. Hopsl de hem ırk vo hem din bakımından birblrlerlndon tamamen ayrı idiler. Bu İnsan halitasına İstilâlar, (Jorman) ları, (Romalılar) t, (Araplar) ı da katıştırdı bugünkü (Fransız) ı vücuda getirdi. Ernest Rcnan: «İnsanları bir mlllot haline koyan, olblrllğilo yaptıkları muazzam işlerin hâtıraları vo yenllorlnl yapmak hususundaki azim vo İrade lorldlr I» diyor.
Pok yakın tarihimiz böylo toplulukla yapılan mefahirle doludur.
Kendinden üstün düşman kuv-
votlorl karşısında kalan vo kaçma-
ğı nefsine yediremlyorok bir ollno
Tiirk bayrağını bir eline do yalın
kılıoını alarak tok başına düşman
(Devamı Sa. s Sü. a da)
En kat altından yaralılar cıkarıh yor... (Yazısı s İnci aayfada)
Günde
CiBİstNİzi TtMhısn
/ Ckaprts kuru .. Aoyp
d fukr.hatr. failin, (/mtyl/ji
Yeni Sabah
Sabıbi: Safa Kıhçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
T«l adreelı «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
Telefon i 20795— 98188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Perşembe
22
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3791
Sayısı t 10 Kuruş
Amerika, Rusyayı dün işbirliğinejdavet etti
İç ve dış piyasalardaki tereddiid devam ediyor
Achesson’un B. Milletler genel kurulundaki bu davetine Vişinski’nin mukabelesi Balkan işinin gündemden çıkarılmasını istemek oldu
Istanbula, dolar resmî kurunun 420 kuruşa çıkarılacağı şayiası da aksetti Hazine Genel Müdürlüğü, Osmanlı Bankasının, sterling’ın düşmesinden önce yaptığı satışlardan kâr temin ettiği yolundaki şayiaları yalanladı
Para
Oyunları
0n ngillzler, sterlin kıymetinde, dişe dokunacak bir indirme yaptılar. On sekJz yıl İçinde ikinci defadır kİ, Londra hükümeti, parasının kıymetini sarstı. İlk defa (1931) de bu devalüasyon anıeliyeslnl İşçi partisine mensup Başbakan Makdo-nafd yapmış idi. Bugün ikinci kıymet indirme ameliyesini de, yine ikinci bir işçi kabinesi şefi olan. Mıstar Attlee yapmış bulunuyor. Dün de işaret ettiğimiz gibi Maliye Bakanı (Cripps) tenzili kıymet karan cebinde olduğu halde, bütün dünyaya, böyle bir ameliyenin yapılmıyacağını Hân etmekten çekinmemekle maslahatı korumak için yalan söylemenin rânâ bir misalini vermiş olda.
Tekziplerin üzerinden kırk sekiz saat geçmeden sterlin yuvar landı ve ayni müjdeyi yine Cripps bir radyo konuşamsında cihana ilân eyledL Fevkalâde bir sürpriz teşkil ettiğinde şüphe olmıyan bu haber ve hareket doların kesin bir galebe ve zaferi o-larak göz önünde durmaktadır. Bu fedakârlığa karşılık, İngiliz Maliye Bakanı, hiç olmazsa Cenubî Afrlkanın İstediği altın flatını yükseltmeği bile elde edememiş bulundu. İngiliz lirasının düşmesine rağmen altın alımı yine (35) dolar üzerinden cereyan edecektir. Cenubi Afrlkanın Va-şington müzakerelerine İştirak etmek üzere Amerikaya gelen delegesi altın Autlarına zammı teklif ettiği halde bilâhare bu teklifini, Amerikanın baskısı kar fisında olacak, geri almış ve mes’ele meskût geçilmiştir.
Sterlinin sukutu bütün sterlin sahası memleketlerinde paraların düşürülmesini İcap etti. Fakat bunun dışında Fransa ve İtalya gibi büyük devletler d" frank ve liretlerini bozdular. Eski Fransız M~’’ve Nazırlarından ve maliye mütehassıslarından Mösyö Reynaud, tngllterenln bu hareketini. Fransa bakımından, çok gayrı dostane saymıştır. Fransa yı rahatsız eden nokta, Fransız frangının hayli istikrar bulmuş ve karaborsa Fıatlarile resmi kurlar arasında farkın çok azalmış bulunduğu bir sırada, Vaşlng ton darbesinin havale edilmesidir. Fransıziar, bu durum karşısında atıl ve seyirci kalmadılar. İhracatının mühim bir kısmını Ingiltereye yapan Fransa frangı eski halinde muhafaza edemezdi. Niteldin Başbakan Mösyö Qoille ve Maliye Bakanı derhal frangı bozmak kararını verdiler. Hattâ bu hususta bir dereceye kadar acele de ettiler. Sanki biri yarışı kaybetmek üzere bulunan İki sporcu imişler gibi... Filhakika Fransızlan bu kadar sür'atle harekete sevkeden âmil eski tecrübeleridir. (1931) Eylülündeki »terlin sukutunda Fransa pek duyar davranmamış ve taş kesll-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
Ingiltere, Atom istiyor
Londra, 21 A.A. (afp) — Daily Telegraph muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre, İngiltere, Amerika ve Kanada’nın iştirâki-le diln Vaşingtonda açılan konferans, emrine atom bombası verilmesi yolunda İngiltere tarafından yapılan müracaatı itıceliye-cektlr.
Konferansın gündemi gizli tutulduğu halde muhabir, yetkili kaynaklardan edindiği haberlere lat'nat ederek bu meselenin konferansça inceleneceğini bildirmektedir.
Rusyada cehennem hayatı süren milyonlarca insan
Geçenlerde uçağile Sinop’a inerek bize iltica eden Rus pilotunun anlattığı şeyler
Ankara, 21 (Hususi) — Geçen- I 27 yaşlarında olan Rus pilotu sn-lmez derecede fenadır. Türkiyeyo kaç lerde Sinop civarına nçagile nşın, mavi gözlü ve seyrek saçlıdır, rnnğı ovı-oldenbcri tasarlamıştım, inerek bize iltica eden Rus pilotu Kendisine sorulan sualleri şu şekil- Nihayet fırsat çıktı ve kaçtım. Evli Ü6teğmcn Kondratyeviç bugün gaze-ldo cevaplandırmıştır: I yim, üç buçuk yaşında bir do çocu-
tccilerlo bir konuşma yapmıştır. * «RuByada hayat tahammül edil- I (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yeni alınan gemilerden: GİREHUN..,
Denizyolları bilet gişesinde bir hâdise
Vapurlara daha az yolcu alma kararı dolayısile, yolcular tehacüm etti, camlar kırıldı
Ulaştırma Bakanlığı aldığı ye-| şikllğe göre gemilerdeki yolcu 1 nl bir kararla gemilerdeki istlabl miktarı dörtte bir nlsbetlnde İn haddini değiştirmiştir. Bu deği- (Devamı 8a. 8 80. 8 do)
Kasımpaşada çöken evde
22 vatandaşımız yaralandı
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dlln Romanya elçimiz Fuat Hu lûsi Tugayı kabul ederek kendisini öğle yemeğine alakoy muştur. Cumhurbaşkanı öğleden sonra Ayasofya ve Arkeoloji müzelerini gezmiştir. Resim; İnönü’nün dünkü tetkikleri sırasında alınmıştır.
Ankara, 21 (Hususî) — Merkez Bankası bugün yeni flatlan üzerinden Ingiliz lirası alım satımına başlamıştır. Banka tarar ’ ’dan fesblt edilen fiatlar normal olarak telâkki edilmektedir.
Ingiliz lirasının düşürülmesini (Devamı 8a. 5 Sü: 8 de)
Turkiyaye | yeni askeri yardımlar
Ayan üyesi John Foster, ı silâhlarımızı tevdi ede- (I bileceğimiz yer yüzünde bundan emin eller (I yoktur diyor W
Peşte'deki "Temizlik Dâvası „
Macar Savcısı, 8 Sanığın idamını istedi
Budapeşte, 21 A.A. (afp) — Rajk dâvasında savcı, 8 Banığın ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmiştir.
Budapeşte, 21 (A-P) — Rajk ve arkadaşlarının duruşmaları sona ermiştir. Bugün yapılan son celsede, savcının bütün sabıklar İçin İdam cezası istemesini müteakip, müdafi avukatlar: «Sanıkların fiillerini müdafaa ede-
Futbolcular ve Atina hâdiseleri
Milli futbolcularımız dün bir tebliğ neşrettiler
Mili! fotbolcularunız dün ptı teb
İlgi yaymışlardır:
«Geçen hafta Atlnadakl hâdise, lerin mesuliyeti haksız bir şekilde
Bakanların Konya’daki konuşmaları
Celâl Bayar bir konuşma yapacak
D. Parti Genel idare kurulunun toplanması dünde devam etti
Şehrimiz siyasî mehnfilindo ehem I vnnı edilmiştir, miyctlo takip edilen Demokrat Parti! Toplantının dünkü oturumunda; genel idare kurulu toplantısına dün I ruznamenin bir maddesi olan mem-do Celâl Boyarın başkanlığında de- 1 (Devamı 8a. 8 8ü: 8 de)
Limanımızda misafir bulun an İtalyan mektep gemisi subaylarından bir grup dün sabah Hey beliada Deniz Harb Okulunu si-yaret etmiştir. Italyan subaylar, okulun öğretmenleriyle tanışmışlardır. .
VMÎngton 21 a.a. (United Prens) — Ayan, Amerika hükümeti tarafından kongreye sevkedllen yaban cı memleketlere yapılacak olan si-
lâh yardımı tasarı s mı
müzakere
ederken Cumhuriyetçi Ayan üyesi
John Foster Dul!es, Türkiye hak-
tan da şunları söylemiştir:
(Devamı 5 nel

Almanyada askerî idare dünsonaerdi
işgal Komutanları yiiksek Komiser olarak çalışacaklar
Bonn: 21 (A.A.) (Lpo.> — Batı Almnnyadaki müttefikler arası askC rî hükümet resmen sona ermişti* Ingiliz, Fransız vo Amerikan askeri valileri yüksek komiser namını almışlardır. Batı Almanyanın idare* (Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Sovyet Rusya, Italyaya yeni bir nota verdi
Tarım Bakanı, maliyet fiatlannı düşürmek lüzumuna işaret etti Konya, 21 (Hususî) — Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan ve Tarım Bakanı Cavit Oral dün Çumra’daki tetkiklerini bitirdikten sonra Konya'ya dönmüşler ve saat 19 da Halkevinde yapılan toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Konya çiftçiler Birliği başkanı ve halktan bazıları söz alarak İhtiyaçlar ve dilekler üzerinde
Haşmet Orbay hakkında ileri sürülen iddialar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı yapılan tahkikatı ve hâdisenin mahiyetini izah ediyor
hem olan bir iki muharririn Ati. nada maruz kaldığımız üzüntülü hâdiseleri icaadı mahsusla tahrif e. derek Türk futbolcularının aleyhi, ne İstismar ettiklerini gördük.
Temsilde en büyük gurur duydu, fiıımuz milletimizin şerefi ve kendi şerefimiz namına bu neşriyatta blzlere atfedilmek istenilen tahrik. Cilik. tecavüz, külhanbeylik, kaba vo dürüşt oyunu, Türk efkârını yola sevke’tmc suçlarını nef. retle reddettiğimizi ve bu neşriyatı yapanlar hakkında ayrıca cum -huriyet mahkemelerine baş vuraca ğınıızı bildirir, yeniden Atina hftdl neleri hakkında herkese ve her yer do İzahat vermeğe hazır bulundu.
(Devamı Ra. 8 SU. r do)
Ingiliz tepkili uçakları
Eskişehirde
tngllterenln Orta Doğuda. Kra.-llyct Hava kuvvetlerine monaup 12 tepkili uçak; 32 avcı uçağı İle 3 C - 47 nakliye uçağından müte.-şekltil bir filo, dün Eskişehlrc gelmiştir.
Haşmet Orbayın serbest dolaştığı iddiası üzorino açılan tahkikata dair İstanbul savcısı Ilışan Köknel diln şu beyanatta bulunmuştur:
«— Adam öldürmekten hükümlü Hnsmot Orbayın 3 aydanberi Anado
luhisarında vo Küçüksuda otomobil gezintileri yaptığı, hattâ araba va-(Dovanıı Sa. 5 Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gece Polis ekipile İstanbulu dolaştım
Arama tarama ekipile bir gece İstanbul sokaklarında sabaha kadar dolaşan gazetecinin notları
Polis ekipi bir taksi başında...
(Ybzibi 5 inci sayfada)
Moskovaya göre İtalyanın Atlantik Paktına girişi,barış anlaşmasına aykırıdır
Roma, 21 (A-P) — Dün gece Italyan Dışişleri Bakanlığı Chigt sarayına tevdi edilmiş olan ve Rus büyük elçisi Mikahall Ko^ty-lev’in İmzasını havi olan Rus notası yine, îtalyanın Atlantik paktına İltihak etmesi keyfiyetini (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Modern Milliyetçilik
ULUN AY
nıomlekotln camiasına karışarak İnsanlığa faydalı bir uzuv olur, ya-yln Cahit Yalçını müdafaa makta- hut olmaz.
dile yazmadım j bunu kendllorl pok -------------J* *— ■*—
güzel yaparlar. Beni bu movzuda kalem oynatmağa sovkedon sobop genç muharrir vo şair Ahınot Muhip Dranas’ın Hüsoyln Cahit Yalçına karşı gayot şlddotll vo şlddot-II olduğu kadar da çürük bir hücumda bulunmasıdır. Onoa Hüseyin Cahit Yalçın «Bir Arnavut vatan kaçkınıdır; kırk politikadan arta kalmış mağlûp vatan sadistidir... Ilh.»
Hüsoyln Cahit Yalçın'ın Arnavut olduğunu bilmiyorduk. Hattâ Arnavut olmadığı da muhakkaktır. Fakat —farzımuhal olarak— Arnavut olsa no lâzımgollr?
İnsanlar, monsup olmak İstedikleri milliyeti torolh hakkından ınah rumdurlar. Herkes ısmarlanın bir milliyet Uzerlno dünyaya golomoz. (Doğum kaderi) kimini Türk, kimini Arnavut, kimini Arap, Rum, Yahudi, Ermeni olarak dünyaya getirir. 0 da doğduğu, büyüdüğü
Evvolâ şu noktayı bellrtmok İsterim. Bu fıkramı Hüso-
Bu asırda bu türlü düşünüş dar kafalılıktır.
Meselâ Fransayı ele alalım: Roma İmparatoru (Sezar) (Gol) diyarına girdiği zaman orada (Solt) lor, (Golva) lar, (İbor) lor vardı. Hopsl de hem ırk vo hem din bakımından birblrlerlndon tamamen ayrı idiler. Bu İnsan halitasına İstilâlar, (Jorman) ları, (Romalılar) t, (Araplar) ı da katıştırdı bugünkü (Fransız) ı vücuda getirdi. Ernest Rcnan: «İnsanları bir mlllot haline koyan, olblrllğilo yaptıkları muazzam işlerin hâtıraları vo yenllorlnl yapmak hususundaki azim vo İrade lorldlr I» diyor.
Pok yakın tarihimiz böylo toplulukla yapılan mefahirle doludur.
Kendinden üstün düşman kuv-
votlorl karşısında kalan vo kaçma-
ğı nefsine yediremlyorok bir ollno
Tiirk bayrağını bir eline do yalın
kılıoını alarak tok başına düşman
(Devamı Sa. s Sü. a da)
En kat altından yaralılar cıkarıh yor... (Yazısı s İnci aayfada)

Comments (0)