Yeni Sabatı
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDÂfİİYİİ
Cumartesi
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmamye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon t 20795—2518»
24
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3793
Sayıcı ı 10 Kuruş
Günde
aŞşİ [misinizi Tinine»
t iu'u (*••*/•("•
ttLUno
Trumaıı, Rusya'da atom bombası
bulunduğunu açıkladı
İngiltere ve Kanada da birer resmî tebliğle, sonhaf talar da Rus yada atom bombası in filâk ~ ~~ • J
ettiğine dair demeci te’yid
Vışinski, dünkü demecinde, atom bombası bahsine hiç dokunmadı ve 5 büyük devleti, aralarında bir barış paktı yapmağa davet etti «S
aabulu kabinesine do vermiştir. " Ş
Basına verdiği beyanda Truman, atom ener-jisinin hakikaten müessir ve tatbik kabiliyetini ha- ft
tnunu belirtmiş vo Amerikan hiîkûmotilo Birleşmiş v (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de) O
İlmin

Işığında..
Temyiz birinci başkanının riyasetinde üniversite- ( ler, barolar ve danıştay murahhasların d t mürekkep bir İlmî heyet, seçim kanun tasarısını incelemek ve bu bapta düşüncesini bildirmek üzere Ankarada toplanmış bulunuyor.
Bilindiği gibi Şemsettin Günal-tay, kabineyi kurduğu vakit, emniyetli seçim tasarısını hazırlıya-rak bunu kanunlaştırmak İsteğini açıklamış İdi. O günden itibaren bütün memleketlerde mevcut kanunlar dilimize çevrilmiş ve bunlardan faydalanarak hükümetçe kurulan bir komisyon bir lâyiha hazırlamış idi. Kabine reisi bu lâyihayı bir defa da ilmi bir heyete tetkik ettirerek o-nun da mütaleasmı almak istemiştir. Bu arzunun teşekküre lâyık olduğuna şüphe yoktur. Ma-amafih bir meselenin komisyondan komisyona havalesinin işleri uzatacağında da hiç tereddüt caiz değildir. Halk Partisi çoğunluğu- başlaya- müteallik bir kanun yapmak istediği vakit bu kadar teşrifat ve merasime pek riayet etmez, öyle bir huyu yoktur. Nitekim Recep Peker matbuat zincirini biraz daha sıkmak hevesine kapılınca, bunu İlmî a-raştırmalar» lüzpm görmeden, bir günde, postaya mektup atar gibi. Meclisten geçirmiş İdi. Ama baskıyı azaltmak, matbuata biraz nefes aldırmak veya seçim güvenliğini sağlamak lâzım geldi mi binblr ilmi vesile ve çare bulunur. Cok i.vi hatırlıyoruz, gazetelerimizin matbuat kanunu aley hindeki mütemadi neşriyatından müteessir itfan ft-"T»ı Şükrü,
Başbakanlığı zamanında. Hüseyin Cahit Yalçını memuriyeti mahsusa ile demokratik Avrupa memleketlerine yollamış ve oralarda ne gibi kanunların tatbik olunduğunu tetkik ettirmiş İdi. Sanki böyle bir seyahat ve masraf ihtiyar edilmeden orada yürürlükte olan mevzuata vâkıf olmanın bir çaresi ve yolu yokmuş gibi...
Her ne ha! İse, Yalçın aylarca seyahatten -'«rda dönünce
Gazetecî’er Cemiyetinde yaptığı bir toplantıda c ' i v~ gördüğü demokrasi memleketlerinde matbuat kanunu diye bir kanuna rastlamadığını ve matbuat cürümlerinin dc umumî ceza hükümlerine tâbi olduğunu ifade eylemiş İdi.
Fakat o günden bugüne ne Saraçoğlu ve ne de onu takip eden Halk Partili Başbakanlar bir daha ağızlarına bu tetkik seyahatinin neticelerini almamışlardır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Bir tepkili uçak pilo tu yere indikten sonra meydan Hakileri selâmlıyor...
Ingiliz Tepkili uçakları geldi
Misafir Havacılar dün Yeşilköy üzerinde Akrobasi hünerleri yaptılar
iki gündenberi Eskişohirde bulu- [ ı nan Vampire tipindeki tepkili avcı İl uçaklarından müteşekkil 12 uçakla . bir filo dün sabah saat 11.15 de Ye- j
Büyük firmalar altın topluyor
Umumî kanaat, para ayarlaması bahsinde Türkiye nin son kararını vermemiş olduğu merkezinde
Hemşire Okulu mezunları
Türkiye’ yeaskerî yardım
Kanun tasarısı Ayan Meclisinde kabul edildi
Vaşington, 23 A.A. (afp) — Atlantik pakti imzacıları İle, Türkiye, Yunanistan, Kore, Fill-pinler, Iran ve Çin’e verilmek ü-
(Devamı Sa. 5 80. 8 da)
r
Arkadaşımız Murad Sertoğlu dün gece sabaha karşı uçakla Hicaza gitti k—__— 0 «Yonl Sabah» yazı al- 'A- ■ ‘ .
leşinden, arkadaşımız Murat E; V
f 8ortoğlu gece sabaha karşı
dört motörlü K. L. M. uca- • . '
ğı İle Hao farizasını İfa et- ' S.
mek ve ayni zamanda âlemi - ■
Islfimın dört İkliminden ay- ** Zv ' J-jf*- *
nl İman vo niyet He bu mü- ( '•. 'X ‘
barek beldedo toplanacak o-
lan Islâm kardeşlerle görü-
şüp tanışmak, Allahın bu £8^ farzının yerine getlrllmoslnl, &
, bütün tafsllâtllo Hacca 8l- ®
demiyen din kardeşlerimize
bildirmek üzero Clddeye ha-
raket etmiş bulunuyor.
0 Ondan alacağımız yazıları gjâ*
ve kondlslnln göndereoeğl re Ha X.
simleri gazetemizde neşre- |H
decok, bu suretle mübarek Br
Haooın bütün safhalarını M
tafsllâtllo en beliğ bir kalem S
lo aynen aksettirmeğe çalı- M .
J Hoağız.
«Ve llllâhl alennasi hiccül «
> beyti nenle tetae» kudreti
/ olanlara Cenabı Hak bu »ye-Hacca giden arkadaşımız Murat Sertoğlu’nun
i ■ tl Kerime İle Haooı farz kıl-ehramına bürünmüş halile çektirdiği resim...
Yeni Sabah,, Hac yolunda
Hac intihalarını pek yakında Yeni Sabah’ta okuyacaksınız
-J J mış ve daha bir çok âyeti f kerimelerle de bu furziyet { teyit kılınmıştır. Buna im- J tisalen dünyanın dört bir J yanından Müslümanlar her J sene Hac vaktinde bu mü £ barek beldede toplanırlar. 0 Birblrlerllo tanışırlar. Bir- 0 birlerinin ahvalinden haber dar olurlar.
Bu sene de memleketi- ' mlzden muhtelif vasıtalar- j la ayni mefkûra İle on bin j den fazla Müsiümna yola ' çıkmış bulunmaktadır. Ay- * nl şekilde, Pakistan, Ca- * va, Çin, Afganistan, İran, 4 Irak, Mısır, Suriye, Ür- * dün, Yemen, Fas, Tunus, . Cezair, TraMusgarp, Binga * zi ve sair yerlerden 50 bin 5 den fazla Müslüman bu mübarek mevkide toplan- 0 mış bulunmaktadır. Islâm 0 dinini bu muhteşem 0 merasiminde çok ulvi man f zaraların tooelll edeceği 0
(Devamı 8a. 8 80. 7 de)
Yakında piyasaya Türk petrolü çıkarılabilecek
Bir Suriye şehrinde
Sıkıyönetim ilân edildi
işletmeler Bakanı Münir Birsel, dün basına devlet sanayii ve madenler hakkında geniş izahat verdi
Şehrimizde bulunun işletmeler Ba kant Münir Birsel, dtin basın mon-aupjarilo bir konuşma yapmıştır.
Bakan gezdiği yerlerde işçileri iyi Çalışır bulduğunu söylemiş, Zonguldak t a 250 metreden daha aşağılarda kömür ocaklarında çalışan işçiler olduğunu işaretlo demiştir ki:
— Büyük vo modern sanayide devlet İktisadî miiesacsclori, öncülük vazifesini haiz olduklarını müdrik bulunmakta ve her bakımdan niimn
(Devamı 2 İncide)
Kısmî seçim için C.H.P.
adayları
İstanbuldan Ekrem Amaç dün adaylığını koydu
Kısmi seçimlerde adaylığını koy. malt iotiyonlorin seyisi güıı geçtikço artmaktadır. Dün Şehir Meclisi n-zııeından Ekrem Amaç vo ovki valilerden Hamit Oskey renmen müracaatla adaylıklarını koymuşlardır. Bu arada öğronıliğlmizo göro bazı O. H. P. liler mazbatalarına imza toplamakla meşguldür.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 7 de)
Izmirde bir
casus
yakalandı
Sekiz aylık ihracat ve
ithalât
1949 yılı ilk sekiz ayında artış kaydedildi
Başbakanlık iatatiatik genel müdürlüğü 1940 ilk Rokia aylık ithalât vo ihracatı, bir evvelki «sneyo naranın mukayeseli olarak tcebit vo ilân etmiştir.
Buna göro, 1948 ilk eelıİK ayımla 487 milyon ik yü» bin liralık ithalât, 487 milyon İki yüa bin liralık ithalât pılmıştır- Ton olarak ithalât 525 bin sekis yüz, ihracat 470 bin 200 tondan ibarettir. 1949 ilk sekiz ayında (Dovamı 8a. 5 80. 8 de)
işletmeler Bakanı Münir Bir »el dünkü basın toplantısından çıkar ken...
Şam, 23 AA (afp) — Bu sabah Zahle’de vuku bulan mühim bir hâdise yüzünden sıkıyönetim İlân edilmiştir. Skaf ailesinden iki kişi yaylım ateşi ile öldürül4 müş ve bir çoklan da yaralanmıştır.
Katiller teşhis edilmemekle beraber, bunların dün Skaf’lario, takaddüm hakkı üzerinde şiddetli bir münakaşa yapan Afcdukha* ter kabilesine mensup oldukları sanılmaktadır.
Hâdise, Zahle’de taşkın bir heyecana sebep olmuş, Skaf ; ilesi mensuplan şiddetli gösteriler yapmışlardır. Hükftme’ hâdise mahalline mühim mikt- Ja jandarma göndermiş, sükûn! avdet etmlştiı.
İnönü talebe
temsilcilerini
kabul etti
İzmir sür’at postasını yapan “Tarsus,, stop etti
Öğleyin kendilerini yemeğe alıkoydu
Teknik Üniversite Talebe Birliği mümessilleri dün saat 12.00 de Cum hurbaşkanı ismet înönüyü Dolms-bıılıço sarayında siyarot otmişlerdir. Talebe Birliği delegeleri İstanbul ser gisindeki Sümcrbnıık paviyonnnu sergiyi müteukip lokal binası olarak kullanılması için Silmerbnnk genel (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Suriye futbolcuları dün İstanbula geldi
Bugün Galatasarayla oynuyorlar
Kominfornı elemanlarından olduğu anlaşılan Yugoslav suç iistü tutuldu lw»lr: 23 (Td.ronl.) — Buğun şehrimiz zabıtası bir casusluk hâdi-uesini cnoydana çıkarmıştır. Yaptığım tahkikata göro hfidiso şu şekilde cereyan etmiştir:
Bundan on beş gün ovvol İstanbul dun vapurla şolırimizo golon Yugos-lavyu tahılı vo Kominformurı en nufuzlu vo aadtk elemanlarından (Dovamı 8a. s 8ü. o do)
Şükrü Esmerin Beyanâtı
ULUNAY
t ski dost Şükrü Esmer ba-^sın kanunu hakkında beyanatta bulundu. Basın hürriyeti bakımından bu boyanat dikkate değer mahlyettodlr. Basın vo Yayın umum müdürü beyanatınc osas toş-kll eden noktalara temas etmeden evvel bu hürriyetin bir tekâmül mahsulü olması Roroktlglnl belirtiyor vo bu girizgâhlardan sonra şöy-lo söylüyor:
Basın hürriyotlnln mesnedi ga-zotocldcn ziyade halka dayanmaktadır.
Halk olup biten hor şeyi vo olup bltonler hakkından fikir vo mütalaaları bilmek, öğrenmek Istor... Bon ötodonborl ayrı bir basın kanununun lüzumsuz olduğu kanaatindeyim. Inglltorodo vo Amerlkada ayrı bir basın kanunu yoktur. Bu momlokotler basın rejimlerini tanzim eden kaldelorl anayasa, ceza kanunu, şirketler kanunları gibi dİ ğor kanunların İçine almışlardır.»
Biz do bu kanaatteyiz. Ayrı bir
basın kanunu demek bu memleket halkını basın hürriyetine lâyık gör momek demektir.
Şükrü Esmer, gazeteciliğin koy-fl İcraattan neler çektiğini İyi bl-len bir nesle mensuptur.
Tanzimattan beri muhtelif İdare-lor, muhtollf rejimler kılıçlarının keskinliğini dalma matbuatta teo* rübo otmişlordir. Yine pek kısa fasılalarla lâfzı murat bir matbuat hürriyeti göstermeliği olurdu. Fa-lorln omuzlarına çökerdi.
Bir matbuat kanunu vardı. Fakat mos’olo yalnız bununla bitmiyordu kİ «Filân mos’elo yazılmı-yacak», «falan bahis hakkında ağız açılmıyacakU tarzında talimat talimat üstüne geliyordu.
Bütün bu emlrlor gazete sekre-
terlerinin masalarının üzerinde ko-
oa bir dosya teşkil etmiş İdi. E
hommlyetslz görür ı bir haber bu
talimatın mlhekkln. vurulaoak o.
«Devamı 8a. â 80. e da)
Bayan İnönü. Aksaray Kızılay Hemşire Okulunda dibi diploma tevzi ederken...
'Yazısı 5 inci sayfada)
Yeni Sabatı
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDÂfİİYİİ
Cumartesi
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmamye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon t 20795—2518»
24
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3793
Sayıcı ı 10 Kuruş
Günde
aŞşİ [misinizi Tinine»
t iu'u (*••*/•("•
ttLUno
Trumaıı, Rusya'da atom bombası
bulunduğunu açıkladı
İngiltere ve Kanada da birer resmî tebliğle, sonhaf talar da Rus yada atom bombası in filâk ~ ~~ • J
ettiğine dair demeci te’yid
Vışinski, dünkü demecinde, atom bombası bahsine hiç dokunmadı ve 5 büyük devleti, aralarında bir barış paktı yapmağa davet etti «S
aabulu kabinesine do vermiştir. " Ş
Basına verdiği beyanda Truman, atom ener-jisinin hakikaten müessir ve tatbik kabiliyetini ha- ft
tnunu belirtmiş vo Amerikan hiîkûmotilo Birleşmiş v (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de) O
İlmin

Işığında..
Temyiz birinci başkanının riyasetinde üniversite- ( ler, barolar ve danıştay murahhasların d t mürekkep bir İlmî heyet, seçim kanun tasarısını incelemek ve bu bapta düşüncesini bildirmek üzere Ankarada toplanmış bulunuyor.
Bilindiği gibi Şemsettin Günal-tay, kabineyi kurduğu vakit, emniyetli seçim tasarısını hazırlıya-rak bunu kanunlaştırmak İsteğini açıklamış İdi. O günden itibaren bütün memleketlerde mevcut kanunlar dilimize çevrilmiş ve bunlardan faydalanarak hükümetçe kurulan bir komisyon bir lâyiha hazırlamış idi. Kabine reisi bu lâyihayı bir defa da ilmi bir heyete tetkik ettirerek o-nun da mütaleasmı almak istemiştir. Bu arzunun teşekküre lâyık olduğuna şüphe yoktur. Ma-amafih bir meselenin komisyondan komisyona havalesinin işleri uzatacağında da hiç tereddüt caiz değildir. Halk Partisi çoğunluğu- başlaya- müteallik bir kanun yapmak istediği vakit bu kadar teşrifat ve merasime pek riayet etmez, öyle bir huyu yoktur. Nitekim Recep Peker matbuat zincirini biraz daha sıkmak hevesine kapılınca, bunu İlmî a-raştırmalar» lüzpm görmeden, bir günde, postaya mektup atar gibi. Meclisten geçirmiş İdi. Ama baskıyı azaltmak, matbuata biraz nefes aldırmak veya seçim güvenliğini sağlamak lâzım geldi mi binblr ilmi vesile ve çare bulunur. Cok i.vi hatırlıyoruz, gazetelerimizin matbuat kanunu aley hindeki mütemadi neşriyatından müteessir itfan ft-"T»ı Şükrü,
Başbakanlığı zamanında. Hüseyin Cahit Yalçını memuriyeti mahsusa ile demokratik Avrupa memleketlerine yollamış ve oralarda ne gibi kanunların tatbik olunduğunu tetkik ettirmiş İdi. Sanki böyle bir seyahat ve masraf ihtiyar edilmeden orada yürürlükte olan mevzuata vâkıf olmanın bir çaresi ve yolu yokmuş gibi...
Her ne ha! İse, Yalçın aylarca seyahatten -'«rda dönünce
Gazetecî’er Cemiyetinde yaptığı bir toplantıda c ' i v~ gördüğü demokrasi memleketlerinde matbuat kanunu diye bir kanuna rastlamadığını ve matbuat cürümlerinin dc umumî ceza hükümlerine tâbi olduğunu ifade eylemiş İdi.
Fakat o günden bugüne ne Saraçoğlu ve ne de onu takip eden Halk Partili Başbakanlar bir daha ağızlarına bu tetkik seyahatinin neticelerini almamışlardır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Bir tepkili uçak pilo tu yere indikten sonra meydan Hakileri selâmlıyor...
Ingiliz Tepkili uçakları geldi
Misafir Havacılar dün Yeşilköy üzerinde Akrobasi hünerleri yaptılar
iki gündenberi Eskişohirde bulu- [ ı nan Vampire tipindeki tepkili avcı İl uçaklarından müteşekkil 12 uçakla . bir filo dün sabah saat 11.15 de Ye- j
Büyük firmalar altın topluyor
Umumî kanaat, para ayarlaması bahsinde Türkiye nin son kararını vermemiş olduğu merkezinde
Hemşire Okulu mezunları
Türkiye’ yeaskerî yardım
Kanun tasarısı Ayan Meclisinde kabul edildi
Vaşington, 23 A.A. (afp) — Atlantik pakti imzacıları İle, Türkiye, Yunanistan, Kore, Fill-pinler, Iran ve Çin’e verilmek ü-
(Devamı Sa. 5 80. 8 da)
r
Arkadaşımız Murad Sertoğlu dün gece sabaha karşı uçakla Hicaza gitti k—__— 0 «Yonl Sabah» yazı al- 'A- ■ ‘ .
leşinden, arkadaşımız Murat E; V
f 8ortoğlu gece sabaha karşı
dört motörlü K. L. M. uca- • . '
ğı İle Hao farizasını İfa et- ' S.
mek ve ayni zamanda âlemi - ■
Islfimın dört İkliminden ay- ** Zv ' J-jf*- *
nl İman vo niyet He bu mü- ( '•. 'X ‘
barek beldedo toplanacak o-
lan Islâm kardeşlerle görü-
şüp tanışmak, Allahın bu £8^ farzının yerine getlrllmoslnl, &
, bütün tafsllâtllo Hacca 8l- ®
demiyen din kardeşlerimize
bildirmek üzero Clddeye ha-
raket etmiş bulunuyor.
0 Ondan alacağımız yazıları gjâ*
ve kondlslnln göndereoeğl re Ha X.
simleri gazetemizde neşre- |H
decok, bu suretle mübarek Br
Haooın bütün safhalarını M
tafsllâtllo en beliğ bir kalem S
lo aynen aksettirmeğe çalı- M .
J Hoağız.
«Ve llllâhl alennasi hiccül «
> beyti nenle tetae» kudreti
/ olanlara Cenabı Hak bu »ye-Hacca giden arkadaşımız Murat Sertoğlu’nun
i ■ tl Kerime İle Haooı farz kıl-ehramına bürünmüş halile çektirdiği resim...
Yeni Sabah,, Hac yolunda
Hac intihalarını pek yakında Yeni Sabah’ta okuyacaksınız
-J J mış ve daha bir çok âyeti f kerimelerle de bu furziyet { teyit kılınmıştır. Buna im- J tisalen dünyanın dört bir J yanından Müslümanlar her J sene Hac vaktinde bu mü £ barek beldede toplanırlar. 0 Birblrlerllo tanışırlar. Bir- 0 birlerinin ahvalinden haber dar olurlar.
Bu sene de memleketi- ' mlzden muhtelif vasıtalar- j la ayni mefkûra İle on bin j den fazla Müsiümna yola ' çıkmış bulunmaktadır. Ay- * nl şekilde, Pakistan, Ca- * va, Çin, Afganistan, İran, 4 Irak, Mısır, Suriye, Ür- * dün, Yemen, Fas, Tunus, . Cezair, TraMusgarp, Binga * zi ve sair yerlerden 50 bin 5 den fazla Müslüman bu mübarek mevkide toplan- 0 mış bulunmaktadır. Islâm 0 dinini bu muhteşem 0 merasiminde çok ulvi man f zaraların tooelll edeceği 0
(Devamı 8a. 8 80. 7 de)
Yakında piyasaya Türk petrolü çıkarılabilecek
Bir Suriye şehrinde
Sıkıyönetim ilân edildi
işletmeler Bakanı Münir Birsel, dün basına devlet sanayii ve madenler hakkında geniş izahat verdi
Şehrimizde bulunun işletmeler Ba kant Münir Birsel, dtin basın mon-aupjarilo bir konuşma yapmıştır.
Bakan gezdiği yerlerde işçileri iyi Çalışır bulduğunu söylemiş, Zonguldak t a 250 metreden daha aşağılarda kömür ocaklarında çalışan işçiler olduğunu işaretlo demiştir ki:
— Büyük vo modern sanayide devlet İktisadî miiesacsclori, öncülük vazifesini haiz olduklarını müdrik bulunmakta ve her bakımdan niimn
(Devamı 2 İncide)
Kısmî seçim için C.H.P.
adayları
İstanbuldan Ekrem Amaç dün adaylığını koydu
Kısmi seçimlerde adaylığını koy. malt iotiyonlorin seyisi güıı geçtikço artmaktadır. Dün Şehir Meclisi n-zııeından Ekrem Amaç vo ovki valilerden Hamit Oskey renmen müracaatla adaylıklarını koymuşlardır. Bu arada öğronıliğlmizo göro bazı O. H. P. liler mazbatalarına imza toplamakla meşguldür.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 7 de)
Izmirde bir
casus
yakalandı
Sekiz aylık ihracat ve
ithalât
1949 yılı ilk sekiz ayında artış kaydedildi
Başbakanlık iatatiatik genel müdürlüğü 1940 ilk Rokia aylık ithalât vo ihracatı, bir evvelki «sneyo naranın mukayeseli olarak tcebit vo ilân etmiştir.
Buna göro, 1948 ilk eelıİK ayımla 487 milyon ik yü» bin liralık ithalât, 487 milyon İki yüa bin liralık ithalât pılmıştır- Ton olarak ithalât 525 bin sekis yüz, ihracat 470 bin 200 tondan ibarettir. 1949 ilk sekiz ayında (Dovamı 8a. 5 80. 8 de)
işletmeler Bakanı Münir Bir »el dünkü basın toplantısından çıkar ken...
Şam, 23 AA (afp) — Bu sabah Zahle’de vuku bulan mühim bir hâdise yüzünden sıkıyönetim İlân edilmiştir. Skaf ailesinden iki kişi yaylım ateşi ile öldürül4 müş ve bir çoklan da yaralanmıştır.
Katiller teşhis edilmemekle beraber, bunların dün Skaf’lario, takaddüm hakkı üzerinde şiddetli bir münakaşa yapan Afcdukha* ter kabilesine mensup oldukları sanılmaktadır.
Hâdise, Zahle’de taşkın bir heyecana sebep olmuş, Skaf ; ilesi mensuplan şiddetli gösteriler yapmışlardır. Hükftme’ hâdise mahalline mühim mikt- Ja jandarma göndermiş, sükûn! avdet etmlştiı.
İnönü talebe
temsilcilerini
kabul etti
İzmir sür’at postasını yapan “Tarsus,, stop etti
Öğleyin kendilerini yemeğe alıkoydu
Teknik Üniversite Talebe Birliği mümessilleri dün saat 12.00 de Cum hurbaşkanı ismet înönüyü Dolms-bıılıço sarayında siyarot otmişlerdir. Talebe Birliği delegeleri İstanbul ser gisindeki Sümcrbnıık paviyonnnu sergiyi müteukip lokal binası olarak kullanılması için Silmerbnnk genel (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Suriye futbolcuları dün İstanbula geldi
Bugün Galatasarayla oynuyorlar
Kominfornı elemanlarından olduğu anlaşılan Yugoslav suç iistü tutuldu lw»lr: 23 (Td.ronl.) — Buğun şehrimiz zabıtası bir casusluk hâdi-uesini cnoydana çıkarmıştır. Yaptığım tahkikata göro hfidiso şu şekilde cereyan etmiştir:
Bundan on beş gün ovvol İstanbul dun vapurla şolırimizo golon Yugos-lavyu tahılı vo Kominformurı en nufuzlu vo aadtk elemanlarından (Dovamı 8a. s 8ü. o do)
Şükrü Esmerin Beyanâtı
ULUNAY
t ski dost Şükrü Esmer ba-^sın kanunu hakkında beyanatta bulundu. Basın hürriyeti bakımından bu boyanat dikkate değer mahlyettodlr. Basın vo Yayın umum müdürü beyanatınc osas toş-kll eden noktalara temas etmeden evvel bu hürriyetin bir tekâmül mahsulü olması Roroktlglnl belirtiyor vo bu girizgâhlardan sonra şöy-lo söylüyor:
Basın hürriyotlnln mesnedi ga-zotocldcn ziyade halka dayanmaktadır.
Halk olup biten hor şeyi vo olup bltonler hakkından fikir vo mütalaaları bilmek, öğrenmek Istor... Bon ötodonborl ayrı bir basın kanununun lüzumsuz olduğu kanaatindeyim. Inglltorodo vo Amerlkada ayrı bir basın kanunu yoktur. Bu momlokotler basın rejimlerini tanzim eden kaldelorl anayasa, ceza kanunu, şirketler kanunları gibi dİ ğor kanunların İçine almışlardır.»
Biz do bu kanaatteyiz. Ayrı bir
basın kanunu demek bu memleket halkını basın hürriyetine lâyık gör momek demektir.
Şükrü Esmer, gazeteciliğin koy-fl İcraattan neler çektiğini İyi bl-len bir nesle mensuptur.
Tanzimattan beri muhtelif İdare-lor, muhtollf rejimler kılıçlarının keskinliğini dalma matbuatta teo* rübo otmişlordir. Yine pek kısa fasılalarla lâfzı murat bir matbuat hürriyeti göstermeliği olurdu. Fa-lorln omuzlarına çökerdi.
Bir matbuat kanunu vardı. Fakat mos’olo yalnız bununla bitmiyordu kİ «Filân mos’elo yazılmı-yacak», «falan bahis hakkında ağız açılmıyacakU tarzında talimat talimat üstüne geliyordu.
Bütün bu emlrlor gazete sekre-
terlerinin masalarının üzerinde ko-
oa bir dosya teşkil etmiş İdi. E
hommlyetslz görür ı bir haber bu
talimatın mlhekkln. vurulaoak o.
«Devamı 8a. â 80. e da)
Bayan İnönü. Aksaray Kızılay Hemşire Okulunda dibi diploma tevzi ederken...
'Yazısı 5 inci sayfada)
Yeni Sabatı
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDÂfİİYİİ
Cumartesi
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmamye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon t 20795—2518»
24
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3793
Sayıcı ı 10 Kuruş
Günde
aŞşİ [misinizi Tinine»
t iu'u (*••*/•("•
ttLUno
Trumaıı, Rusya'da atom bombası
bulunduğunu açıkladı
İngiltere ve Kanada da birer resmî tebliğle, sonhaf talar da Rus yada atom bombası in filâk ~ ~~ • J
ettiğine dair demeci te’yid
Vışinski, dünkü demecinde, atom bombası bahsine hiç dokunmadı ve 5 büyük devleti, aralarında bir barış paktı yapmağa davet etti «S
aabulu kabinesine do vermiştir. " Ş
Basına verdiği beyanda Truman, atom ener-jisinin hakikaten müessir ve tatbik kabiliyetini ha- ft
tnunu belirtmiş vo Amerikan hiîkûmotilo Birleşmiş v (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de) O
İlmin

Işığında..
Temyiz birinci başkanının riyasetinde üniversite- ( ler, barolar ve danıştay murahhasların d t mürekkep bir İlmî heyet, seçim kanun tasarısını incelemek ve bu bapta düşüncesini bildirmek üzere Ankarada toplanmış bulunuyor.
Bilindiği gibi Şemsettin Günal-tay, kabineyi kurduğu vakit, emniyetli seçim tasarısını hazırlıya-rak bunu kanunlaştırmak İsteğini açıklamış İdi. O günden itibaren bütün memleketlerde mevcut kanunlar dilimize çevrilmiş ve bunlardan faydalanarak hükümetçe kurulan bir komisyon bir lâyiha hazırlamış idi. Kabine reisi bu lâyihayı bir defa da ilmi bir heyete tetkik ettirerek o-nun da mütaleasmı almak istemiştir. Bu arzunun teşekküre lâyık olduğuna şüphe yoktur. Ma-amafih bir meselenin komisyondan komisyona havalesinin işleri uzatacağında da hiç tereddüt caiz değildir. Halk Partisi çoğunluğu- başlaya- müteallik bir kanun yapmak istediği vakit bu kadar teşrifat ve merasime pek riayet etmez, öyle bir huyu yoktur. Nitekim Recep Peker matbuat zincirini biraz daha sıkmak hevesine kapılınca, bunu İlmî a-raştırmalar» lüzpm görmeden, bir günde, postaya mektup atar gibi. Meclisten geçirmiş İdi. Ama baskıyı azaltmak, matbuata biraz nefes aldırmak veya seçim güvenliğini sağlamak lâzım geldi mi binblr ilmi vesile ve çare bulunur. Cok i.vi hatırlıyoruz, gazetelerimizin matbuat kanunu aley hindeki mütemadi neşriyatından müteessir itfan ft-"T»ı Şükrü,
Başbakanlığı zamanında. Hüseyin Cahit Yalçını memuriyeti mahsusa ile demokratik Avrupa memleketlerine yollamış ve oralarda ne gibi kanunların tatbik olunduğunu tetkik ettirmiş İdi. Sanki böyle bir seyahat ve masraf ihtiyar edilmeden orada yürürlükte olan mevzuata vâkıf olmanın bir çaresi ve yolu yokmuş gibi...
Her ne ha! İse, Yalçın aylarca seyahatten -'«rda dönünce
Gazetecî’er Cemiyetinde yaptığı bir toplantıda c ' i v~ gördüğü demokrasi memleketlerinde matbuat kanunu diye bir kanuna rastlamadığını ve matbuat cürümlerinin dc umumî ceza hükümlerine tâbi olduğunu ifade eylemiş İdi.
Fakat o günden bugüne ne Saraçoğlu ve ne de onu takip eden Halk Partili Başbakanlar bir daha ağızlarına bu tetkik seyahatinin neticelerini almamışlardır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Bir tepkili uçak pilo tu yere indikten sonra meydan Hakileri selâmlıyor...
Ingiliz Tepkili uçakları geldi
Misafir Havacılar dün Yeşilköy üzerinde Akrobasi hünerleri yaptılar
iki gündenberi Eskişohirde bulu- [ ı nan Vampire tipindeki tepkili avcı İl uçaklarından müteşekkil 12 uçakla . bir filo dün sabah saat 11.15 de Ye- j
Büyük firmalar altın topluyor
Umumî kanaat, para ayarlaması bahsinde Türkiye nin son kararını vermemiş olduğu merkezinde
Hemşire Okulu mezunları
Türkiye’ yeaskerî yardım
Kanun tasarısı Ayan Meclisinde kabul edildi
Vaşington, 23 A.A. (afp) — Atlantik pakti imzacıları İle, Türkiye, Yunanistan, Kore, Fill-pinler, Iran ve Çin’e verilmek ü-
(Devamı Sa. 5 80. 8 da)
r
Arkadaşımız Murad Sertoğlu dün gece sabaha karşı uçakla Hicaza gitti k—__— 0 «Yonl Sabah» yazı al- 'A- ■ ‘ .
leşinden, arkadaşımız Murat E; V
f 8ortoğlu gece sabaha karşı
dört motörlü K. L. M. uca- • . '
ğı İle Hao farizasını İfa et- ' S.
mek ve ayni zamanda âlemi - ■
Islfimın dört İkliminden ay- ** Zv ' J-jf*- *
nl İman vo niyet He bu mü- ( '•. 'X ‘
barek beldedo toplanacak o-
lan Islâm kardeşlerle görü-
şüp tanışmak, Allahın bu £8^ farzının yerine getlrllmoslnl, &
, bütün tafsllâtllo Hacca 8l- ®
demiyen din kardeşlerimize
bildirmek üzero Clddeye ha-
raket etmiş bulunuyor.
0 Ondan alacağımız yazıları gjâ*
ve kondlslnln göndereoeğl re Ha X.
simleri gazetemizde neşre- |H
decok, bu suretle mübarek Br
Haooın bütün safhalarını M
tafsllâtllo en beliğ bir kalem S
lo aynen aksettirmeğe çalı- M .
J Hoağız.
«Ve llllâhl alennasi hiccül «
> beyti nenle tetae» kudreti
/ olanlara Cenabı Hak bu »ye-Hacca giden arkadaşımız Murat Sertoğlu’nun
i ■ tl Kerime İle Haooı farz kıl-ehramına bürünmüş halile çektirdiği resim...
Yeni Sabah,, Hac yolunda
Hac intihalarını pek yakında Yeni Sabah’ta okuyacaksınız
-J J mış ve daha bir çok âyeti f kerimelerle de bu furziyet { teyit kılınmıştır. Buna im- J tisalen dünyanın dört bir J yanından Müslümanlar her J sene Hac vaktinde bu mü £ barek beldede toplanırlar. 0 Birblrlerllo tanışırlar. Bir- 0 birlerinin ahvalinden haber dar olurlar.
Bu sene de memleketi- ' mlzden muhtelif vasıtalar- j la ayni mefkûra İle on bin j den fazla Müsiümna yola ' çıkmış bulunmaktadır. Ay- * nl şekilde, Pakistan, Ca- * va, Çin, Afganistan, İran, 4 Irak, Mısır, Suriye, Ür- * dün, Yemen, Fas, Tunus, . Cezair, TraMusgarp, Binga * zi ve sair yerlerden 50 bin 5 den fazla Müslüman bu mübarek mevkide toplan- 0 mış bulunmaktadır. Islâm 0 dinini bu muhteşem 0 merasiminde çok ulvi man f zaraların tooelll edeceği 0
(Devamı 8a. 8 80. 7 de)
Yakında piyasaya Türk petrolü çıkarılabilecek
Bir Suriye şehrinde
Sıkıyönetim ilân edildi
işletmeler Bakanı Münir Birsel, dün basına devlet sanayii ve madenler hakkında geniş izahat verdi
Şehrimizde bulunun işletmeler Ba kant Münir Birsel, dtin basın mon-aupjarilo bir konuşma yapmıştır.
Bakan gezdiği yerlerde işçileri iyi Çalışır bulduğunu söylemiş, Zonguldak t a 250 metreden daha aşağılarda kömür ocaklarında çalışan işçiler olduğunu işaretlo demiştir ki:
— Büyük vo modern sanayide devlet İktisadî miiesacsclori, öncülük vazifesini haiz olduklarını müdrik bulunmakta ve her bakımdan niimn
(Devamı 2 İncide)
Kısmî seçim için C.H.P.
adayları
İstanbuldan Ekrem Amaç dün adaylığını koydu
Kısmi seçimlerde adaylığını koy. malt iotiyonlorin seyisi güıı geçtikço artmaktadır. Dün Şehir Meclisi n-zııeından Ekrem Amaç vo ovki valilerden Hamit Oskey renmen müracaatla adaylıklarını koymuşlardır. Bu arada öğronıliğlmizo göro bazı O. H. P. liler mazbatalarına imza toplamakla meşguldür.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 7 de)
Izmirde bir
casus
yakalandı
Sekiz aylık ihracat ve
ithalât
1949 yılı ilk sekiz ayında artış kaydedildi
Başbakanlık iatatiatik genel müdürlüğü 1940 ilk Rokia aylık ithalât vo ihracatı, bir evvelki «sneyo naranın mukayeseli olarak tcebit vo ilân etmiştir.
Buna göro, 1948 ilk eelıİK ayımla 487 milyon ik yü» bin liralık ithalât, 487 milyon İki yüa bin liralık ithalât pılmıştır- Ton olarak ithalât 525 bin sekis yüz, ihracat 470 bin 200 tondan ibarettir. 1949 ilk sekiz ayında (Dovamı 8a. 5 80. 8 de)
işletmeler Bakanı Münir Bir »el dünkü basın toplantısından çıkar ken...
Şam, 23 AA (afp) — Bu sabah Zahle’de vuku bulan mühim bir hâdise yüzünden sıkıyönetim İlân edilmiştir. Skaf ailesinden iki kişi yaylım ateşi ile öldürül4 müş ve bir çoklan da yaralanmıştır.
Katiller teşhis edilmemekle beraber, bunların dün Skaf’lario, takaddüm hakkı üzerinde şiddetli bir münakaşa yapan Afcdukha* ter kabilesine mensup oldukları sanılmaktadır.
Hâdise, Zahle’de taşkın bir heyecana sebep olmuş, Skaf ; ilesi mensuplan şiddetli gösteriler yapmışlardır. Hükftme’ hâdise mahalline mühim mikt- Ja jandarma göndermiş, sükûn! avdet etmlştiı.
İnönü talebe
temsilcilerini
kabul etti
İzmir sür’at postasını yapan “Tarsus,, stop etti
Öğleyin kendilerini yemeğe alıkoydu
Teknik Üniversite Talebe Birliği mümessilleri dün saat 12.00 de Cum hurbaşkanı ismet înönüyü Dolms-bıılıço sarayında siyarot otmişlerdir. Talebe Birliği delegeleri İstanbul ser gisindeki Sümcrbnıık paviyonnnu sergiyi müteukip lokal binası olarak kullanılması için Silmerbnnk genel (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Suriye futbolcuları dün İstanbula geldi
Bugün Galatasarayla oynuyorlar
Kominfornı elemanlarından olduğu anlaşılan Yugoslav suç iistü tutuldu lw»lr: 23 (Td.ronl.) — Buğun şehrimiz zabıtası bir casusluk hâdi-uesini cnoydana çıkarmıştır. Yaptığım tahkikata göro hfidiso şu şekilde cereyan etmiştir:
Bundan on beş gün ovvol İstanbul dun vapurla şolırimizo golon Yugos-lavyu tahılı vo Kominformurı en nufuzlu vo aadtk elemanlarından (Dovamı 8a. s 8ü. o do)
Şükrü Esmerin Beyanâtı
ULUNAY
t ski dost Şükrü Esmer ba-^sın kanunu hakkında beyanatta bulundu. Basın hürriyeti bakımından bu boyanat dikkate değer mahlyettodlr. Basın vo Yayın umum müdürü beyanatınc osas toş-kll eden noktalara temas etmeden evvel bu hürriyetin bir tekâmül mahsulü olması Roroktlglnl belirtiyor vo bu girizgâhlardan sonra şöy-lo söylüyor:
Basın hürriyotlnln mesnedi ga-zotocldcn ziyade halka dayanmaktadır.
Halk olup biten hor şeyi vo olup bltonler hakkından fikir vo mütalaaları bilmek, öğrenmek Istor... Bon ötodonborl ayrı bir basın kanununun lüzumsuz olduğu kanaatindeyim. Inglltorodo vo Amerlkada ayrı bir basın kanunu yoktur. Bu momlokotler basın rejimlerini tanzim eden kaldelorl anayasa, ceza kanunu, şirketler kanunları gibi dİ ğor kanunların İçine almışlardır.»
Biz do bu kanaatteyiz. Ayrı bir
basın kanunu demek bu memleket halkını basın hürriyetine lâyık gör momek demektir.
Şükrü Esmer, gazeteciliğin koy-fl İcraattan neler çektiğini İyi bl-len bir nesle mensuptur.
Tanzimattan beri muhtelif İdare-lor, muhtollf rejimler kılıçlarının keskinliğini dalma matbuatta teo* rübo otmişlordir. Yine pek kısa fasılalarla lâfzı murat bir matbuat hürriyeti göstermeliği olurdu. Fa-lorln omuzlarına çökerdi.
Bir matbuat kanunu vardı. Fakat mos’olo yalnız bununla bitmiyordu kİ «Filân mos’elo yazılmı-yacak», «falan bahis hakkında ağız açılmıyacakU tarzında talimat talimat üstüne geliyordu.
Bütün bu emlrlor gazete sekre-
terlerinin masalarının üzerinde ko-
oa bir dosya teşkil etmiş İdi. E
hommlyetslz görür ı bir haber bu
talimatın mlhekkln. vurulaoak o.
«Devamı 8a. â 80. e da)
Bayan İnönü. Aksaray Kızılay Hemşire Okulunda dibi diploma tevzi ederken...
'Yazısı 5 inci sayfada)
Yeni Sabatı
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDÂfİİYİİ
Cumartesi
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmamye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon t 20795—2518»
24
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3793
Sayıcı ı 10 Kuruş
Günde
aŞşİ [misinizi Tinine»
t iu'u (*••*/•("•
ttLUno
Trumaıı, Rusya'da atom bombası
bulunduğunu açıkladı
İngiltere ve Kanada da birer resmî tebliğle, sonhaf talar da Rus yada atom bombası in filâk ~ ~~ • J
ettiğine dair demeci te’yid
Vışinski, dünkü demecinde, atom bombası bahsine hiç dokunmadı ve 5 büyük devleti, aralarında bir barış paktı yapmağa davet etti «S
aabulu kabinesine do vermiştir. " Ş
Basına verdiği beyanda Truman, atom ener-jisinin hakikaten müessir ve tatbik kabiliyetini ha- ft
tnunu belirtmiş vo Amerikan hiîkûmotilo Birleşmiş v (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de) O
İlmin

Işığında..
Temyiz birinci başkanının riyasetinde üniversite- ( ler, barolar ve danıştay murahhasların d t mürekkep bir İlmî heyet, seçim kanun tasarısını incelemek ve bu bapta düşüncesini bildirmek üzere Ankarada toplanmış bulunuyor.
Bilindiği gibi Şemsettin Günal-tay, kabineyi kurduğu vakit, emniyetli seçim tasarısını hazırlıya-rak bunu kanunlaştırmak İsteğini açıklamış İdi. O günden itibaren bütün memleketlerde mevcut kanunlar dilimize çevrilmiş ve bunlardan faydalanarak hükümetçe kurulan bir komisyon bir lâyiha hazırlamış idi. Kabine reisi bu lâyihayı bir defa da ilmi bir heyete tetkik ettirerek o-nun da mütaleasmı almak istemiştir. Bu arzunun teşekküre lâyık olduğuna şüphe yoktur. Ma-amafih bir meselenin komisyondan komisyona havalesinin işleri uzatacağında da hiç tereddüt caiz değildir. Halk Partisi çoğunluğu- başlaya- müteallik bir kanun yapmak istediği vakit bu kadar teşrifat ve merasime pek riayet etmez, öyle bir huyu yoktur. Nitekim Recep Peker matbuat zincirini biraz daha sıkmak hevesine kapılınca, bunu İlmî a-raştırmalar» lüzpm görmeden, bir günde, postaya mektup atar gibi. Meclisten geçirmiş İdi. Ama baskıyı azaltmak, matbuata biraz nefes aldırmak veya seçim güvenliğini sağlamak lâzım geldi mi binblr ilmi vesile ve çare bulunur. Cok i.vi hatırlıyoruz, gazetelerimizin matbuat kanunu aley hindeki mütemadi neşriyatından müteessir itfan ft-"T»ı Şükrü,
Başbakanlığı zamanında. Hüseyin Cahit Yalçını memuriyeti mahsusa ile demokratik Avrupa memleketlerine yollamış ve oralarda ne gibi kanunların tatbik olunduğunu tetkik ettirmiş İdi. Sanki böyle bir seyahat ve masraf ihtiyar edilmeden orada yürürlükte olan mevzuata vâkıf olmanın bir çaresi ve yolu yokmuş gibi...
Her ne ha! İse, Yalçın aylarca seyahatten -'«rda dönünce
Gazetecî’er Cemiyetinde yaptığı bir toplantıda c ' i v~ gördüğü demokrasi memleketlerinde matbuat kanunu diye bir kanuna rastlamadığını ve matbuat cürümlerinin dc umumî ceza hükümlerine tâbi olduğunu ifade eylemiş İdi.
Fakat o günden bugüne ne Saraçoğlu ve ne de onu takip eden Halk Partili Başbakanlar bir daha ağızlarına bu tetkik seyahatinin neticelerini almamışlardır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Bir tepkili uçak pilo tu yere indikten sonra meydan Hakileri selâmlıyor...
Ingiliz Tepkili uçakları geldi
Misafir Havacılar dün Yeşilköy üzerinde Akrobasi hünerleri yaptılar
iki gündenberi Eskişohirde bulu- [ ı nan Vampire tipindeki tepkili avcı İl uçaklarından müteşekkil 12 uçakla . bir filo dün sabah saat 11.15 de Ye- j
Büyük firmalar altın topluyor
Umumî kanaat, para ayarlaması bahsinde Türkiye nin son kararını vermemiş olduğu merkezinde
Hemşire Okulu mezunları
Türkiye’ yeaskerî yardım
Kanun tasarısı Ayan Meclisinde kabul edildi
Vaşington, 23 A.A. (afp) — Atlantik pakti imzacıları İle, Türkiye, Yunanistan, Kore, Fill-pinler, Iran ve Çin’e verilmek ü-
(Devamı Sa. 5 80. 8 da)
r
Arkadaşımız Murad Sertoğlu dün gece sabaha karşı uçakla Hicaza gitti k—__— 0 «Yonl Sabah» yazı al- 'A- ■ ‘ .
leşinden, arkadaşımız Murat E; V
f 8ortoğlu gece sabaha karşı
dört motörlü K. L. M. uca- • . '
ğı İle Hao farizasını İfa et- ' S.
mek ve ayni zamanda âlemi - ■
Islfimın dört İkliminden ay- ** Zv ' J-jf*- *
nl İman vo niyet He bu mü- ( '•. 'X ‘
barek beldedo toplanacak o-
lan Islâm kardeşlerle görü-
şüp tanışmak, Allahın bu £8^ farzının yerine getlrllmoslnl, &
, bütün tafsllâtllo Hacca 8l- ®
demiyen din kardeşlerimize
bildirmek üzero Clddeye ha-
raket etmiş bulunuyor.
0 Ondan alacağımız yazıları gjâ*
ve kondlslnln göndereoeğl re Ha X.
simleri gazetemizde neşre- |H
decok, bu suretle mübarek Br
Haooın bütün safhalarını M
tafsllâtllo en beliğ bir kalem S
lo aynen aksettirmeğe çalı- M .
J Hoağız.
«Ve llllâhl alennasi hiccül «
> beyti nenle tetae» kudreti
/ olanlara Cenabı Hak bu »ye-Hacca giden arkadaşımız Murat Sertoğlu’nun
i ■ tl Kerime İle Haooı farz kıl-ehramına bürünmüş halile çektirdiği resim...
Yeni Sabah,, Hac yolunda
Hac intihalarını pek yakında Yeni Sabah’ta okuyacaksınız
-J J mış ve daha bir çok âyeti f kerimelerle de bu furziyet { teyit kılınmıştır. Buna im- J tisalen dünyanın dört bir J yanından Müslümanlar her J sene Hac vaktinde bu mü £ barek beldede toplanırlar. 0 Birblrlerllo tanışırlar. Bir- 0 birlerinin ahvalinden haber dar olurlar.
Bu sene de memleketi- ' mlzden muhtelif vasıtalar- j la ayni mefkûra İle on bin j den fazla Müsiümna yola ' çıkmış bulunmaktadır. Ay- * nl şekilde, Pakistan, Ca- * va, Çin, Afganistan, İran, 4 Irak, Mısır, Suriye, Ür- * dün, Yemen, Fas, Tunus, . Cezair, TraMusgarp, Binga * zi ve sair yerlerden 50 bin 5 den fazla Müslüman bu mübarek mevkide toplan- 0 mış bulunmaktadır. Islâm 0 dinini bu muhteşem 0 merasiminde çok ulvi man f zaraların tooelll edeceği 0
(Devamı 8a. 8 80. 7 de)
Yakında piyasaya Türk petrolü çıkarılabilecek
Bir Suriye şehrinde
Sıkıyönetim ilân edildi
işletmeler Bakanı Münir Birsel, dün basına devlet sanayii ve madenler hakkında geniş izahat verdi
Şehrimizde bulunun işletmeler Ba kant Münir Birsel, dtin basın mon-aupjarilo bir konuşma yapmıştır.
Bakan gezdiği yerlerde işçileri iyi Çalışır bulduğunu söylemiş, Zonguldak t a 250 metreden daha aşağılarda kömür ocaklarında çalışan işçiler olduğunu işaretlo demiştir ki:
— Büyük vo modern sanayide devlet İktisadî miiesacsclori, öncülük vazifesini haiz olduklarını müdrik bulunmakta ve her bakımdan niimn
(Devamı 2 İncide)
Kısmî seçim için C.H.P.
adayları
İstanbuldan Ekrem Amaç dün adaylığını koydu
Kısmi seçimlerde adaylığını koy. malt iotiyonlorin seyisi güıı geçtikço artmaktadır. Dün Şehir Meclisi n-zııeından Ekrem Amaç vo ovki valilerden Hamit Oskey renmen müracaatla adaylıklarını koymuşlardır. Bu arada öğronıliğlmizo göro bazı O. H. P. liler mazbatalarına imza toplamakla meşguldür.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 7 de)
Izmirde bir
casus
yakalandı
Sekiz aylık ihracat ve
ithalât
1949 yılı ilk sekiz ayında artış kaydedildi
Başbakanlık iatatiatik genel müdürlüğü 1940 ilk Rokia aylık ithalât vo ihracatı, bir evvelki «sneyo naranın mukayeseli olarak tcebit vo ilân etmiştir.
Buna göro, 1948 ilk eelıİK ayımla 487 milyon ik yü» bin liralık ithalât, 487 milyon İki yüa bin liralık ithalât pılmıştır- Ton olarak ithalât 525 bin sekis yüz, ihracat 470 bin 200 tondan ibarettir. 1949 ilk sekiz ayında (Dovamı 8a. 5 80. 8 de)
işletmeler Bakanı Münir Bir »el dünkü basın toplantısından çıkar ken...
Şam, 23 AA (afp) — Bu sabah Zahle’de vuku bulan mühim bir hâdise yüzünden sıkıyönetim İlân edilmiştir. Skaf ailesinden iki kişi yaylım ateşi ile öldürül4 müş ve bir çoklan da yaralanmıştır.
Katiller teşhis edilmemekle beraber, bunların dün Skaf’lario, takaddüm hakkı üzerinde şiddetli bir münakaşa yapan Afcdukha* ter kabilesine mensup oldukları sanılmaktadır.
Hâdise, Zahle’de taşkın bir heyecana sebep olmuş, Skaf ; ilesi mensuplan şiddetli gösteriler yapmışlardır. Hükftme’ hâdise mahalline mühim mikt- Ja jandarma göndermiş, sükûn! avdet etmlştiı.
İnönü talebe
temsilcilerini
kabul etti
İzmir sür’at postasını yapan “Tarsus,, stop etti
Öğleyin kendilerini yemeğe alıkoydu
Teknik Üniversite Talebe Birliği mümessilleri dün saat 12.00 de Cum hurbaşkanı ismet înönüyü Dolms-bıılıço sarayında siyarot otmişlerdir. Talebe Birliği delegeleri İstanbul ser gisindeki Sümcrbnıık paviyonnnu sergiyi müteukip lokal binası olarak kullanılması için Silmerbnnk genel (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Suriye futbolcuları dün İstanbula geldi
Bugün Galatasarayla oynuyorlar
Kominfornı elemanlarından olduğu anlaşılan Yugoslav suç iistü tutuldu lw»lr: 23 (Td.ronl.) — Buğun şehrimiz zabıtası bir casusluk hâdi-uesini cnoydana çıkarmıştır. Yaptığım tahkikata göro hfidiso şu şekilde cereyan etmiştir:
Bundan on beş gün ovvol İstanbul dun vapurla şolırimizo golon Yugos-lavyu tahılı vo Kominformurı en nufuzlu vo aadtk elemanlarından (Dovamı 8a. s 8ü. o do)
Şükrü Esmerin Beyanâtı
ULUNAY
t ski dost Şükrü Esmer ba-^sın kanunu hakkında beyanatta bulundu. Basın hürriyeti bakımından bu boyanat dikkate değer mahlyettodlr. Basın vo Yayın umum müdürü beyanatınc osas toş-kll eden noktalara temas etmeden evvel bu hürriyetin bir tekâmül mahsulü olması Roroktlglnl belirtiyor vo bu girizgâhlardan sonra şöy-lo söylüyor:
Basın hürriyotlnln mesnedi ga-zotocldcn ziyade halka dayanmaktadır.
Halk olup biten hor şeyi vo olup bltonler hakkından fikir vo mütalaaları bilmek, öğrenmek Istor... Bon ötodonborl ayrı bir basın kanununun lüzumsuz olduğu kanaatindeyim. Inglltorodo vo Amerlkada ayrı bir basın kanunu yoktur. Bu momlokotler basın rejimlerini tanzim eden kaldelorl anayasa, ceza kanunu, şirketler kanunları gibi dİ ğor kanunların İçine almışlardır.»
Biz do bu kanaatteyiz. Ayrı bir
basın kanunu demek bu memleket halkını basın hürriyetine lâyık gör momek demektir.
Şükrü Esmer, gazeteciliğin koy-fl İcraattan neler çektiğini İyi bl-len bir nesle mensuptur.
Tanzimattan beri muhtelif İdare-lor, muhtollf rejimler kılıçlarının keskinliğini dalma matbuatta teo* rübo otmişlordir. Yine pek kısa fasılalarla lâfzı murat bir matbuat hürriyeti göstermeliği olurdu. Fa-lorln omuzlarına çökerdi.
Bir matbuat kanunu vardı. Fakat mos’olo yalnız bununla bitmiyordu kİ «Filân mos’elo yazılmı-yacak», «falan bahis hakkında ağız açılmıyacakU tarzında talimat talimat üstüne geliyordu.
Bütün bu emlrlor gazete sekre-
terlerinin masalarının üzerinde ko-
oa bir dosya teşkil etmiş İdi. E
hommlyetslz görür ı bir haber bu
talimatın mlhekkln. vurulaoak o.
«Devamı 8a. â 80. e da)
Bayan İnönü. Aksaray Kızılay Hemşire Okulunda dibi diploma tevzi ederken...
'Yazısı 5 inci sayfada)
Yeni Sabatı
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDÂfİİYİİ
Cumartesi
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmamye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon t 20795—2518»
24
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3793
Sayıcı ı 10 Kuruş
Günde
aŞşİ [misinizi Tinine»
t iu'u (*••*/•("•
ttLUno
Trumaıı, Rusya'da atom bombası
bulunduğunu açıkladı
İngiltere ve Kanada da birer resmî tebliğle, sonhaf talar da Rus yada atom bombası in filâk ~ ~~ • J
ettiğine dair demeci te’yid
Vışinski, dünkü demecinde, atom bombası bahsine hiç dokunmadı ve 5 büyük devleti, aralarında bir barış paktı yapmağa davet etti «S
aabulu kabinesine do vermiştir. " Ş
Basına verdiği beyanda Truman, atom ener-jisinin hakikaten müessir ve tatbik kabiliyetini ha- ft
tnunu belirtmiş vo Amerikan hiîkûmotilo Birleşmiş v (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de) O
İlmin

Işığında..
Temyiz birinci başkanının riyasetinde üniversite- ( ler, barolar ve danıştay murahhasların d t mürekkep bir İlmî heyet, seçim kanun tasarısını incelemek ve bu bapta düşüncesini bildirmek üzere Ankarada toplanmış bulunuyor.
Bilindiği gibi Şemsettin Günal-tay, kabineyi kurduğu vakit, emniyetli seçim tasarısını hazırlıya-rak bunu kanunlaştırmak İsteğini açıklamış İdi. O günden itibaren bütün memleketlerde mevcut kanunlar dilimize çevrilmiş ve bunlardan faydalanarak hükümetçe kurulan bir komisyon bir lâyiha hazırlamış idi. Kabine reisi bu lâyihayı bir defa da ilmi bir heyete tetkik ettirerek o-nun da mütaleasmı almak istemiştir. Bu arzunun teşekküre lâyık olduğuna şüphe yoktur. Ma-amafih bir meselenin komisyondan komisyona havalesinin işleri uzatacağında da hiç tereddüt caiz değildir. Halk Partisi çoğunluğu- başlaya- müteallik bir kanun yapmak istediği vakit bu kadar teşrifat ve merasime pek riayet etmez, öyle bir huyu yoktur. Nitekim Recep Peker matbuat zincirini biraz daha sıkmak hevesine kapılınca, bunu İlmî a-raştırmalar» lüzpm görmeden, bir günde, postaya mektup atar gibi. Meclisten geçirmiş İdi. Ama baskıyı azaltmak, matbuata biraz nefes aldırmak veya seçim güvenliğini sağlamak lâzım geldi mi binblr ilmi vesile ve çare bulunur. Cok i.vi hatırlıyoruz, gazetelerimizin matbuat kanunu aley hindeki mütemadi neşriyatından müteessir itfan ft-"T»ı Şükrü,
Başbakanlığı zamanında. Hüseyin Cahit Yalçını memuriyeti mahsusa ile demokratik Avrupa memleketlerine yollamış ve oralarda ne gibi kanunların tatbik olunduğunu tetkik ettirmiş İdi. Sanki böyle bir seyahat ve masraf ihtiyar edilmeden orada yürürlükte olan mevzuata vâkıf olmanın bir çaresi ve yolu yokmuş gibi...
Her ne ha! İse, Yalçın aylarca seyahatten -'«rda dönünce
Gazetecî’er Cemiyetinde yaptığı bir toplantıda c ' i v~ gördüğü demokrasi memleketlerinde matbuat kanunu diye bir kanuna rastlamadığını ve matbuat cürümlerinin dc umumî ceza hükümlerine tâbi olduğunu ifade eylemiş İdi.
Fakat o günden bugüne ne Saraçoğlu ve ne de onu takip eden Halk Partili Başbakanlar bir daha ağızlarına bu tetkik seyahatinin neticelerini almamışlardır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Bir tepkili uçak pilo tu yere indikten sonra meydan Hakileri selâmlıyor...
Ingiliz Tepkili uçakları geldi
Misafir Havacılar dün Yeşilköy üzerinde Akrobasi hünerleri yaptılar
iki gündenberi Eskişohirde bulu- [ ı nan Vampire tipindeki tepkili avcı İl uçaklarından müteşekkil 12 uçakla . bir filo dün sabah saat 11.15 de Ye- j
Büyük firmalar altın topluyor
Umumî kanaat, para ayarlaması bahsinde Türkiye nin son kararını vermemiş olduğu merkezinde
Hemşire Okulu mezunları
Türkiye’ yeaskerî yardım
Kanun tasarısı Ayan Meclisinde kabul edildi
Vaşington, 23 A.A. (afp) — Atlantik pakti imzacıları İle, Türkiye, Yunanistan, Kore, Fill-pinler, Iran ve Çin’e verilmek ü-
(Devamı Sa. 5 80. 8 da)
r
Arkadaşımız Murad Sertoğlu dün gece sabaha karşı uçakla Hicaza gitti k—__— 0 «Yonl Sabah» yazı al- 'A- ■ ‘ .
leşinden, arkadaşımız Murat E; V
f 8ortoğlu gece sabaha karşı
dört motörlü K. L. M. uca- • . '
ğı İle Hao farizasını İfa et- ' S.
mek ve ayni zamanda âlemi - ■
Islfimın dört İkliminden ay- ** Zv ' J-jf*- *
nl İman vo niyet He bu mü- ( '•. 'X ‘
barek beldedo toplanacak o-
lan Islâm kardeşlerle görü-
şüp tanışmak, Allahın bu £8^ farzının yerine getlrllmoslnl, &
, bütün tafsllâtllo Hacca 8l- ®
demiyen din kardeşlerimize
bildirmek üzero Clddeye ha-
raket etmiş bulunuyor.
0 Ondan alacağımız yazıları gjâ*
ve kondlslnln göndereoeğl re Ha X.
simleri gazetemizde neşre- |H
decok, bu suretle mübarek Br
Haooın bütün safhalarını M
tafsllâtllo en beliğ bir kalem S
lo aynen aksettirmeğe çalı- M .
J Hoağız.
«Ve llllâhl alennasi hiccül «
> beyti nenle tetae» kudreti
/ olanlara Cenabı Hak bu »ye-Hacca giden arkadaşımız Murat Sertoğlu’nun
i ■ tl Kerime İle Haooı farz kıl-ehramına bürünmüş halile çektirdiği resim...
Yeni Sabah,, Hac yolunda
Hac intihalarını pek yakında Yeni Sabah’ta okuyacaksınız
-J J mış ve daha bir çok âyeti f kerimelerle de bu furziyet { teyit kılınmıştır. Buna im- J tisalen dünyanın dört bir J yanından Müslümanlar her J sene Hac vaktinde bu mü £ barek beldede toplanırlar. 0 Birblrlerllo tanışırlar. Bir- 0 birlerinin ahvalinden haber dar olurlar.
Bu sene de memleketi- ' mlzden muhtelif vasıtalar- j la ayni mefkûra İle on bin j den fazla Müsiümna yola ' çıkmış bulunmaktadır. Ay- * nl şekilde, Pakistan, Ca- * va, Çin, Afganistan, İran, 4 Irak, Mısır, Suriye, Ür- * dün, Yemen, Fas, Tunus, . Cezair, TraMusgarp, Binga * zi ve sair yerlerden 50 bin 5 den fazla Müslüman bu mübarek mevkide toplan- 0 mış bulunmaktadır. Islâm 0 dinini bu muhteşem 0 merasiminde çok ulvi man f zaraların tooelll edeceği 0
(Devamı 8a. 8 80. 7 de)
Yakında piyasaya Türk petrolü çıkarılabilecek
Bir Suriye şehrinde
Sıkıyönetim ilân edildi
işletmeler Bakanı Münir Birsel, dün basına devlet sanayii ve madenler hakkında geniş izahat verdi
Şehrimizde bulunun işletmeler Ba kant Münir Birsel, dtin basın mon-aupjarilo bir konuşma yapmıştır.
Bakan gezdiği yerlerde işçileri iyi Çalışır bulduğunu söylemiş, Zonguldak t a 250 metreden daha aşağılarda kömür ocaklarında çalışan işçiler olduğunu işaretlo demiştir ki:
— Büyük vo modern sanayide devlet İktisadî miiesacsclori, öncülük vazifesini haiz olduklarını müdrik bulunmakta ve her bakımdan niimn
(Devamı 2 İncide)
Kısmî seçim için C.H.P.
adayları
İstanbuldan Ekrem Amaç dün adaylığını koydu
Kısmi seçimlerde adaylığını koy. malt iotiyonlorin seyisi güıı geçtikço artmaktadır. Dün Şehir Meclisi n-zııeından Ekrem Amaç vo ovki valilerden Hamit Oskey renmen müracaatla adaylıklarını koymuşlardır. Bu arada öğronıliğlmizo göro bazı O. H. P. liler mazbatalarına imza toplamakla meşguldür.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 7 de)
Izmirde bir
casus
yakalandı
Sekiz aylık ihracat ve
ithalât
1949 yılı ilk sekiz ayında artış kaydedildi
Başbakanlık iatatiatik genel müdürlüğü 1940 ilk Rokia aylık ithalât vo ihracatı, bir evvelki «sneyo naranın mukayeseli olarak tcebit vo ilân etmiştir.
Buna göro, 1948 ilk eelıİK ayımla 487 milyon ik yü» bin liralık ithalât, 487 milyon İki yüa bin liralık ithalât pılmıştır- Ton olarak ithalât 525 bin sekis yüz, ihracat 470 bin 200 tondan ibarettir. 1949 ilk sekiz ayında (Dovamı 8a. 5 80. 8 de)
işletmeler Bakanı Münir Bir »el dünkü basın toplantısından çıkar ken...
Şam, 23 AA (afp) — Bu sabah Zahle’de vuku bulan mühim bir hâdise yüzünden sıkıyönetim İlân edilmiştir. Skaf ailesinden iki kişi yaylım ateşi ile öldürül4 müş ve bir çoklan da yaralanmıştır.
Katiller teşhis edilmemekle beraber, bunların dün Skaf’lario, takaddüm hakkı üzerinde şiddetli bir münakaşa yapan Afcdukha* ter kabilesine mensup oldukları sanılmaktadır.
Hâdise, Zahle’de taşkın bir heyecana sebep olmuş, Skaf ; ilesi mensuplan şiddetli gösteriler yapmışlardır. Hükftme’ hâdise mahalline mühim mikt- Ja jandarma göndermiş, sükûn! avdet etmlştiı.
İnönü talebe
temsilcilerini
kabul etti
İzmir sür’at postasını yapan “Tarsus,, stop etti
Öğleyin kendilerini yemeğe alıkoydu
Teknik Üniversite Talebe Birliği mümessilleri dün saat 12.00 de Cum hurbaşkanı ismet înönüyü Dolms-bıılıço sarayında siyarot otmişlerdir. Talebe Birliği delegeleri İstanbul ser gisindeki Sümcrbnıık paviyonnnu sergiyi müteukip lokal binası olarak kullanılması için Silmerbnnk genel (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Suriye futbolcuları dün İstanbula geldi
Bugün Galatasarayla oynuyorlar
Kominfornı elemanlarından olduğu anlaşılan Yugoslav suç iistü tutuldu lw»lr: 23 (Td.ronl.) — Buğun şehrimiz zabıtası bir casusluk hâdi-uesini cnoydana çıkarmıştır. Yaptığım tahkikata göro hfidiso şu şekilde cereyan etmiştir:
Bundan on beş gün ovvol İstanbul dun vapurla şolırimizo golon Yugos-lavyu tahılı vo Kominformurı en nufuzlu vo aadtk elemanlarından (Dovamı 8a. s 8ü. o do)
Şükrü Esmerin Beyanâtı
ULUNAY
t ski dost Şükrü Esmer ba-^sın kanunu hakkında beyanatta bulundu. Basın hürriyeti bakımından bu boyanat dikkate değer mahlyettodlr. Basın vo Yayın umum müdürü beyanatınc osas toş-kll eden noktalara temas etmeden evvel bu hürriyetin bir tekâmül mahsulü olması Roroktlglnl belirtiyor vo bu girizgâhlardan sonra şöy-lo söylüyor:
Basın hürriyotlnln mesnedi ga-zotocldcn ziyade halka dayanmaktadır.
Halk olup biten hor şeyi vo olup bltonler hakkından fikir vo mütalaaları bilmek, öğrenmek Istor... Bon ötodonborl ayrı bir basın kanununun lüzumsuz olduğu kanaatindeyim. Inglltorodo vo Amerlkada ayrı bir basın kanunu yoktur. Bu momlokotler basın rejimlerini tanzim eden kaldelorl anayasa, ceza kanunu, şirketler kanunları gibi dİ ğor kanunların İçine almışlardır.»
Biz do bu kanaatteyiz. Ayrı bir
basın kanunu demek bu memleket halkını basın hürriyetine lâyık gör momek demektir.
Şükrü Esmer, gazeteciliğin koy-fl İcraattan neler çektiğini İyi bl-len bir nesle mensuptur.
Tanzimattan beri muhtelif İdare-lor, muhtollf rejimler kılıçlarının keskinliğini dalma matbuatta teo* rübo otmişlordir. Yine pek kısa fasılalarla lâfzı murat bir matbuat hürriyeti göstermeliği olurdu. Fa-lorln omuzlarına çökerdi.
Bir matbuat kanunu vardı. Fakat mos’olo yalnız bununla bitmiyordu kİ «Filân mos’elo yazılmı-yacak», «falan bahis hakkında ağız açılmıyacakU tarzında talimat talimat üstüne geliyordu.
Bütün bu emlrlor gazete sekre-
terlerinin masalarının üzerinde ko-
oa bir dosya teşkil etmiş İdi. E
hommlyetslz görür ı bir haber bu
talimatın mlhekkln. vurulaoak o.
«Devamı 8a. â 80. e da)
Bayan İnönü. Aksaray Kızılay Hemşire Okulunda dibi diploma tevzi ederken...
'Yazısı 5 inci sayfada)
Yeni Sabatı
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDÂfİİYİİ
Cumartesi
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmamye Noı 17
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon t 20795—2518»
24
EYLÜL
1949
12 inci Yıl, No. 3793
Sayıcı ı 10 Kuruş
Günde
aŞşİ [misinizi Tinine»
t iu'u (*••*/•("•
ttLUno
Trumaıı, Rusya'da atom bombası
bulunduğunu açıkladı
İngiltere ve Kanada da birer resmî tebliğle, sonhaf talar da Rus yada atom bombası in filâk ~ ~~ • J
ettiğine dair demeci te’yid
Vışinski, dünkü demecinde, atom bombası bahsine hiç dokunmadı ve 5 büyük devleti, aralarında bir barış paktı yapmağa davet etti «S
aabulu kabinesine do vermiştir. " Ş
Basına verdiği beyanda Truman, atom ener-jisinin hakikaten müessir ve tatbik kabiliyetini ha- ft
tnunu belirtmiş vo Amerikan hiîkûmotilo Birleşmiş v (Devamı 8a. 5 Sü. 1 de) O
İlmin

Işığında..
Temyiz birinci başkanının riyasetinde üniversite- ( ler, barolar ve danıştay murahhasların d t mürekkep bir İlmî heyet, seçim kanun tasarısını incelemek ve bu bapta düşüncesini bildirmek üzere Ankarada toplanmış bulunuyor.
Bilindiği gibi Şemsettin Günal-tay, kabineyi kurduğu vakit, emniyetli seçim tasarısını hazırlıya-rak bunu kanunlaştırmak İsteğini açıklamış İdi. O günden itibaren bütün memleketlerde mevcut kanunlar dilimize çevrilmiş ve bunlardan faydalanarak hükümetçe kurulan bir komisyon bir lâyiha hazırlamış idi. Kabine reisi bu lâyihayı bir defa da ilmi bir heyete tetkik ettirerek o-nun da mütaleasmı almak istemiştir. Bu arzunun teşekküre lâyık olduğuna şüphe yoktur. Ma-amafih bir meselenin komisyondan komisyona havalesinin işleri uzatacağında da hiç tereddüt caiz değildir. Halk Partisi çoğunluğu- başlaya- müteallik bir kanun yapmak istediği vakit bu kadar teşrifat ve merasime pek riayet etmez, öyle bir huyu yoktur. Nitekim Recep Peker matbuat zincirini biraz daha sıkmak hevesine kapılınca, bunu İlmî a-raştırmalar» lüzpm görmeden, bir günde, postaya mektup atar gibi. Meclisten geçirmiş İdi. Ama baskıyı azaltmak, matbuata biraz nefes aldırmak veya seçim güvenliğini sağlamak lâzım geldi mi binblr ilmi vesile ve çare bulunur. Cok i.vi hatırlıyoruz, gazetelerimizin matbuat kanunu aley hindeki mütemadi neşriyatından müteessir itfan ft-"T»ı Şükrü,
Başbakanlığı zamanında. Hüseyin Cahit Yalçını memuriyeti mahsusa ile demokratik Avrupa memleketlerine yollamış ve oralarda ne gibi kanunların tatbik olunduğunu tetkik ettirmiş İdi. Sanki böyle bir seyahat ve masraf ihtiyar edilmeden orada yürürlükte olan mevzuata vâkıf olmanın bir çaresi ve yolu yokmuş gibi...
Her ne ha! İse, Yalçın aylarca seyahatten -'«rda dönünce
Gazetecî’er Cemiyetinde yaptığı bir toplantıda c ' i v~ gördüğü demokrasi memleketlerinde matbuat kanunu diye bir kanuna rastlamadığını ve matbuat cürümlerinin dc umumî ceza hükümlerine tâbi olduğunu ifade eylemiş İdi.
Fakat o günden bugüne ne Saraçoğlu ve ne de onu takip eden Halk Partili Başbakanlar bir daha ağızlarına bu tetkik seyahatinin neticelerini almamışlardır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Bir tepkili uçak pilo tu yere indikten sonra meydan Hakileri selâmlıyor...
Ingiliz Tepkili uçakları geldi
Misafir Havacılar dün Yeşilköy üzerinde Akrobasi hünerleri yaptılar
iki gündenberi Eskişohirde bulu- [ ı nan Vampire tipindeki tepkili avcı İl uçaklarından müteşekkil 12 uçakla . bir filo dün sabah saat 11.15 de Ye- j
Büyük firmalar altın topluyor
Umumî kanaat, para ayarlaması bahsinde Türkiye nin son kararını vermemiş olduğu merkezinde
Hemşire Okulu mezunları
Türkiye’ yeaskerî yardım
Kanun tasarısı Ayan Meclisinde kabul edildi
Vaşington, 23 A.A. (afp) — Atlantik pakti imzacıları İle, Türkiye, Yunanistan, Kore, Fill-pinler, Iran ve Çin’e verilmek ü-
(Devamı Sa. 5 80. 8 da)
r
Arkadaşımız Murad Sertoğlu dün gece sabaha karşı uçakla Hicaza gitti k—__— 0 «Yonl Sabah» yazı al- 'A- ■ ‘ .
leşinden, arkadaşımız Murat E; V
f 8ortoğlu gece sabaha karşı
dört motörlü K. L. M. uca- • . '
ğı İle Hao farizasını İfa et- ' S.
mek ve ayni zamanda âlemi - ■
Islfimın dört İkliminden ay- ** Zv ' J-jf*- *
nl İman vo niyet He bu mü- ( '•. 'X ‘
barek beldedo toplanacak o-
lan Islâm kardeşlerle görü-
şüp tanışmak, Allahın bu £8^ farzının yerine getlrllmoslnl, &
, bütün tafsllâtllo Hacca 8l- ®
demiyen din kardeşlerimize
bildirmek üzero Clddeye ha-
raket etmiş bulunuyor.
0 Ondan alacağımız yazıları gjâ*
ve kondlslnln göndereoeğl re Ha X.
simleri gazetemizde neşre- |H
decok, bu suretle mübarek Br
Haooın bütün safhalarını M
tafsllâtllo en beliğ bir kalem S
lo aynen aksettirmeğe çalı- M .
J Hoağız.
«Ve llllâhl alennasi hiccül «
> beyti nenle tetae» kudreti
/ olanlara Cenabı Hak bu »ye-Hacca giden arkadaşımız Murat Sertoğlu’nun
i ■ tl Kerime İle Haooı farz kıl-ehramına bürünmüş halile çektirdiği resim...
Yeni Sabah,, Hac yolunda
Hac intihalarını pek yakında Yeni Sabah’ta okuyacaksınız
-J J mış ve daha bir çok âyeti f kerimelerle de bu furziyet { teyit kılınmıştır. Buna im- J tisalen dünyanın dört bir J yanından Müslümanlar her J sene Hac vaktinde bu mü £ barek beldede toplanırlar. 0 Birblrlerllo tanışırlar. Bir- 0 birlerinin ahvalinden haber dar olurlar.
Bu sene de memleketi- ' mlzden muhtelif vasıtalar- j la ayni mefkûra İle on bin j den fazla Müsiümna yola ' çıkmış bulunmaktadır. Ay- * nl şekilde, Pakistan, Ca- * va, Çin, Afganistan, İran, 4 Irak, Mısır, Suriye, Ür- * dün, Yemen, Fas, Tunus, . Cezair, TraMusgarp, Binga * zi ve sair yerlerden 50 bin 5 den fazla Müslüman bu mübarek mevkide toplan- 0 mış bulunmaktadır. Islâm 0 dinini bu muhteşem 0 merasiminde çok ulvi man f zaraların tooelll edeceği 0
(Devamı 8a. 8 80. 7 de)
Yakında piyasaya Türk petrolü çıkarılabilecek
Bir Suriye şehrinde
Sıkıyönetim ilân edildi
işletmeler Bakanı Münir Birsel, dün basına devlet sanayii ve madenler hakkında geniş izahat verdi
Şehrimizde bulunun işletmeler Ba kant Münir Birsel, dtin basın mon-aupjarilo bir konuşma yapmıştır.
Bakan gezdiği yerlerde işçileri iyi Çalışır bulduğunu söylemiş, Zonguldak t a 250 metreden daha aşağılarda kömür ocaklarında çalışan işçiler olduğunu işaretlo demiştir ki:
— Büyük vo modern sanayide devlet İktisadî miiesacsclori, öncülük vazifesini haiz olduklarını müdrik bulunmakta ve her bakımdan niimn
(Devamı 2 İncide)
Kısmî seçim için C.H.P.
adayları
İstanbuldan Ekrem Amaç dün adaylığını koydu
Kısmi seçimlerde adaylığını koy. malt iotiyonlorin seyisi güıı geçtikço artmaktadır. Dün Şehir Meclisi n-zııeından Ekrem Amaç vo ovki valilerden Hamit Oskey renmen müracaatla adaylıklarını koymuşlardır. Bu arada öğronıliğlmizo göro bazı O. H. P. liler mazbatalarına imza toplamakla meşguldür.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 7 de)
Izmirde bir
casus
yakalandı
Sekiz aylık ihracat ve
ithalât
1949 yılı ilk sekiz ayında artış kaydedildi
Başbakanlık iatatiatik genel müdürlüğü 1940 ilk Rokia aylık ithalât vo ihracatı, bir evvelki «sneyo naranın mukayeseli olarak tcebit vo ilân etmiştir.
Buna göro, 1948 ilk eelıİK ayımla 487 milyon ik yü» bin liralık ithalât, 487 milyon İki yüa bin liralık ithalât pılmıştır- Ton olarak ithalât 525 bin sekis yüz, ihracat 470 bin 200 tondan ibarettir. 1949 ilk sekiz ayında (Dovamı 8a. 5 80. 8 de)
işletmeler Bakanı Münir Bir »el dünkü basın toplantısından çıkar ken...
Şam, 23 AA (afp) — Bu sabah Zahle’de vuku bulan mühim bir hâdise yüzünden sıkıyönetim İlân edilmiştir. Skaf ailesinden iki kişi yaylım ateşi ile öldürül4 müş ve bir çoklan da yaralanmıştır.
Katiller teşhis edilmemekle beraber, bunların dün Skaf’lario, takaddüm hakkı üzerinde şiddetli bir münakaşa yapan Afcdukha* ter kabilesine mensup oldukları sanılmaktadır.
Hâdise, Zahle’de taşkın bir heyecana sebep olmuş, Skaf ; ilesi mensuplan şiddetli gösteriler yapmışlardır. Hükftme’ hâdise mahalline mühim mikt- Ja jandarma göndermiş, sükûn! avdet etmlştiı.
İnönü talebe
temsilcilerini
kabul etti
İzmir sür’at postasını yapan “Tarsus,, stop etti
Öğleyin kendilerini yemeğe alıkoydu
Teknik Üniversite Talebe Birliği mümessilleri dün saat 12.00 de Cum hurbaşkanı ismet înönüyü Dolms-bıılıço sarayında siyarot otmişlerdir. Talebe Birliği delegeleri İstanbul ser gisindeki Sümcrbnıık paviyonnnu sergiyi müteukip lokal binası olarak kullanılması için Silmerbnnk genel (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Suriye futbolcuları dün İstanbula geldi
Bugün Galatasarayla oynuyorlar
Kominfornı elemanlarından olduğu anlaşılan Yugoslav suç iistü tutuldu lw»lr: 23 (Td.ronl.) — Buğun şehrimiz zabıtası bir casusluk hâdi-uesini cnoydana çıkarmıştır. Yaptığım tahkikata göro hfidiso şu şekilde cereyan etmiştir:
Bundan on beş gün ovvol İstanbul dun vapurla şolırimizo golon Yugos-lavyu tahılı vo Kominformurı en nufuzlu vo aadtk elemanlarından (Dovamı 8a. s 8ü. o do)
Şükrü Esmerin Beyanâtı
ULUNAY
t ski dost Şükrü Esmer ba-^sın kanunu hakkında beyanatta bulundu. Basın hürriyeti bakımından bu boyanat dikkate değer mahlyettodlr. Basın vo Yayın umum müdürü beyanatınc osas toş-kll eden noktalara temas etmeden evvel bu hürriyetin bir tekâmül mahsulü olması Roroktlglnl belirtiyor vo bu girizgâhlardan sonra şöy-lo söylüyor:
Basın hürriyotlnln mesnedi ga-zotocldcn ziyade halka dayanmaktadır.
Halk olup biten hor şeyi vo olup bltonler hakkından fikir vo mütalaaları bilmek, öğrenmek Istor... Bon ötodonborl ayrı bir basın kanununun lüzumsuz olduğu kanaatindeyim. Inglltorodo vo Amerlkada ayrı bir basın kanunu yoktur. Bu momlokotler basın rejimlerini tanzim eden kaldelorl anayasa, ceza kanunu, şirketler kanunları gibi dİ ğor kanunların İçine almışlardır.»
Biz do bu kanaatteyiz. Ayrı bir
basın kanunu demek bu memleket halkını basın hürriyetine lâyık gör momek demektir.
Şükrü Esmer, gazeteciliğin koy-fl İcraattan neler çektiğini İyi bl-len bir nesle mensuptur.
Tanzimattan beri muhtelif İdare-lor, muhtollf rejimler kılıçlarının keskinliğini dalma matbuatta teo* rübo otmişlordir. Yine pek kısa fasılalarla lâfzı murat bir matbuat hürriyeti göstermeliği olurdu. Fa-lorln omuzlarına çökerdi.
Bir matbuat kanunu vardı. Fakat mos’olo yalnız bununla bitmiyordu kİ «Filân mos’elo yazılmı-yacak», «falan bahis hakkında ağız açılmıyacakU tarzında talimat talimat üstüne geliyordu.
Bütün bu emlrlor gazete sekre-
terlerinin masalarının üzerinde ko-
oa bir dosya teşkil etmiş İdi. E
hommlyetslz görür ı bir haber bu
talimatın mlhekkln. vurulaoak o.
«Devamı 8a. â 80. e da)
Bayan İnönü. Aksaray Kızılay Hemşire Okulunda dibi diploma tevzi ederken...
'Yazısı 5 inci sayfada)

Comments (0)