CUMA sahibi ı Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmanlye No. 17
ARALIK 1949 Tel adresli «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3879
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFtİYlZ
En kıymetli
Jb yılbaşı hediye-
« si bir Lüxor
otomatik pi -kaptır.
Seimç tasarısına dair
C. Bayarın beyanatı
D. P. nin görüşünü açıklıyan Bay ar, İlmî heyetin bu yoldaki çalışmalarını öğdü
D. P* Başkanı ilmi heyetle, D. P- görüşü arasında iştirâk olduğunu seçim emniyeti mevzuunun artık arkada kalacağını söyledi
İhtida ve Rucu'mu?
Dünkü başyazımızda. Halk Partisinin belli bir programa bağlı kalmaktan ziyade, günün havasına uyarak, mütemadi yalpalar yaptığını, dün ak dediğine bugün kara dediğini kaydederek mühim bir iki misal de vermiş idik. Faraza ecnebi sermayesine karşı çeyrek asır hücnm ettikten sonra, son tumanlarda, birdenbire yabancı patronlara aşk ve alâka ilânına başlamıştır. Devletçiliği azamî hududa götürdükten sonra yarım çark yaparak Liberal cereyanları müdafaaya koyulmuştur. Toptancılık şiar ve program iken en ileri demokrasi olmak dâvasını gütmeği prensip haline sokmuştur.
Bu misalleri ve üsteyi o kadar uzatmak kabildir ki nasıl o-luyor da Halk Parti genel başkan vekili, Adanada, muhalefeti programstzlıkla itham edebiliyor diye hayretimizi İzhar eylemiştik' Şimdi ayni kaypak ve yalpalı politikanın terütaze daha dün kopanlmm, bir numuneni bugün vermek kabil olacaktır.
Bütün okuyucularımız, bilirler ve belki de hatırlarlar kİ dilde taassup derecesinde müfrit yabancı kelime taraftarlığının bayraktan o zamanın Maarif Bakanı yeni tâblrile Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel 1-dl. Her gün mekteplere tamimler göndererek ve hocaları en büyük baskılar altına alarak uy durma dil ve kelimeleri destekliyor diğer taraftan da yeni terimler için yüksek tahsil mües-neselerlnl sıkıştınyordıı. Biraz, itidal taraftan elemanlara karşı en sert ve totaliter bir lisan kullanıyor, onlan geri zihniyet sahibi olmakla itham eyliyordu. Bazı üniversite hocalannın uydurma dil, düzme dil aleyhinde yan yazmalannı bir türlü haz-medemlyen Bakan onlan sustur mak. seslerini boğmak İçin de' İlgili makamlara emirler yağdırıyordu.
işte şimdi bu zat, gazetelerden öğreniyoruz, (180) derece bir dönüş yaparak İtidalçilerln başı na geçmiş ve diyormuş W: «Türkçede yaşıyan her kelime tÜrkçedir. Aslını, menşeini aramağa lüzum yoktur. Kafa kâğıdını alan bir vatandaş nasıl Türkse, yaşıyan dildeki her kelime de tÜrkçedir. Bugün yaşı-yan kelimeler var iken bunların yeline kelime İcat edilmesi hatâ-lı olmuştur. Şahit köye kadar giden bir kelime olduğu halde (tanık) demeğe sebep yoktur.»
Bu doğru ve gilzel sözlerin Yücelin ağzından çıkmış olmasına İnsan bir türlü İhtimal ver mek İstemiyor. Şahit var İken ■ tanığı lisana kim sokmuştur?
Haşan Ali şahit kelimesini kö ye kadar girmiş bir kelimedir diyor acaba mektep kelimesi kö ye kadar gitmemiş midir? Mektep gibi dile girmiş bir kelime-1 yİ kaldırmak istlyerek onun yerine (Okul) da Fransızca lügati İkame eylemek Istiyen acaba bizzat Yücel değil mİ İdi? Hâlâ bu hususta ısrar ederek mektebi dilden ve kitaplardan ta ederi en veya etmeğe yeltenen kimlerdir?
Yıllarca zavallı Türk dilini bu derece çirkin bir hale sokan şimdi gavet masum ve dürüst bir eda ile Türkçede yaşıyan her kelime TÜrkçedir, diyor ve lıtı tezi müdafaa ederken aksi tezi müdafaada gösterdiği kadar kolaylığa sahip oluyor.
Esaspn onun için diyoruz ki Halk Partisi ve mensuplarının siyasî gaye ve idealleri, programları yoktur. Yücel ve benzerlerinin tek hedefi ve gayesi iktidarda kalmaktır. Bunun için ne yapmak lâzım gelirse yaparlar, ne kadar rota değiştirmek icap ederse değiştirirler. Dün
(JDevanu &a. t 8û. 8 da)
Yüzde 50 nisbetinde
serbest ithal rejimi
Dün Ticaret Bakanlığında yapılan Basın ' 1 ’ * vaziyet izah edildi
Ankara. 22 (Hususî) — _ gün Dış Ticaret Da resi Re>si Munis Ozansoy bir basın toplantısı yaparak son zamanlarda bilhassa üzerinde dundan yüzde elli ithalât serbestlsl hak kında sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
îlk soru şu idi:
Yüzde elli ithali serbest bira kılacak mallar ne yolda muameleye tabi tutulacaktır? Ve yüzde elli kaydının mânası nedir?
Munis Ozansoy bu soruya şu cevabı vermiştir:
(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 te)
Eu
Türk dili ma’kul
bir y ola giriyor
Kurultayda nihayet, “ Türk dili Türk milletinin kullandığı dildir,, esası kabul ediliyor
Ankara: 22 (Telefonla) — Dil Kurultayı genel kurulu toplantısı bugün öğleden evvel ve sonra olmak üzere yapılmıştır. Toplantıları Cumhurbaşkanı tnönü de takip etmiştir. Sabahki toplantıda Nurul luh Ataç’ın teklifi İle dil dâvasını yürütmek vs muhaliflere cevap ver
mek için haftalık bir derginin çıkarılması kabul edilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda teşkil edilecek ilmi heyete seçilecek ü-yeler hakkında geniş tartışmalar ol du ve bu heyete muharrirlerin de alınması istendi.
(Devamı 3a. 8 80. 8 da)
Tekel Müdürünün
Basın
Toplantısı
Dünkü basın toplantı sından Hr intiba
lYazısı 5 inci sayfadadır)
Yeni seçim Kanunu Tasarısı
Tasarıyı inceleyecek karma komisyon seçildi
Ankara, 22 (Telefonla) — Anayasa, Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep karma komisyon teşekkül etmiştir. Seçim kanunu tasalısını İncele yecek olan koni' $
(Devamı Sa. 6 SU. 2 de)
fsuriyede?
Hükümet kurulamıyor
Halid Azmdan sonra
Fâris Elhurî de
Hükümeti kuramadı
Albay Edip Çiçekli kimdir? Hınnavi nasıl tevkif edildi?
Lise mezunları yedek subay olamıyacaklar
Yeni tasarıı/a göre yalnız yüksek mektep mezunları yedek subay alacak
Ankara 22 (Hususi) — Mil -lî Savunma Bakanlığı tarafın -ilan yedek subaylık kanununda yapılacak değişikliklere dair kanun ta sarısı miitalealân alınmak iizere ilgili Bakanlıklara gönderilmiştir. ö-(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Levend çiftliği mahallesine
rağbet çok
Emlâk Kredi Bankası taralın, dan Z'ncirllkuyu Levent çiftliğin, de İnşa edilmekte olan 491 evin satışına dün sabah saat 7,30 dan (Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
Yüzbaşı Vehbi Türün
Amerikaya gönderilen subayımız
Yüzbaşı Vehbi Törüniln heyecanlı sözleri
Bundan bir kaç ay evvel A merikalı uzman Françols Del-lescu’nun hazırladığı Gerilla kursunda bir kaza olmuş ve kursun birincisi yüzbaşı Vehbi Törün, «bubi tuzakları» denilen infilâk maddesini hazırlarken elinde patlamış ve yüzbaşı ao) elinin 4 parmağını kaybetmişti. Bıı hâdise üzerine Genel kurmay Başkanlığı bu kıymetli Türk yüzbaşısının tedavi edilmesi ve kendisine yeniden b’r el yapılması için onu Amerlka-ya yollamaya karar vermiş, diğer taraftan orduda sakatlanan subayların yabancı memle ketlerde tedavisi İçin bir kanun tasarısı hazırlanmıştı.
^Devamı 8a. I Sü. I de)
Ege tütün piyasası
Çıkarılan menfi şayialara rağmen müstahsil ümitli bir durumda bulunuyor î«mir: 22 (Telefonla) — Ege Tütün plyasnaının açılma tarihi olan 28 Aralık yaklaştıkça ortaya yeniden barı şayialar çıkarılmaktadır Tütün müstahsilinin maneviyatını
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
Sayısı 10 Kuruş
Mensucat sanayii erbain Ankaradaki toplantıda
Mensucat Sanayii için yeni tetbirler
Sanayiciler, hükümetten mensucat ithâlinin men’ini ve ihracına müsaade edilmesini istedi
Ythüü sanayicilerin hazırladığı raporda aenede 10 milyonu kaba 5 milyonu ince kumaş olmak tize, re 15 milyon metre Kumaş tstüı-9al edildiği, 1948 de memleket la. tihlâkinln 10 milyon metre civarında olduğu, memlekette teessüs (Devamı Sa. s SU. 1 de)
f------->
I Büdçe
Komisyonu
Orman ve Toprak Kanun Tasarıları
Yeni tasarılara göre evvelce istimlâk edilen hususî orman ve topraklar sahiplerine iade ediliyor
((( Ankara, 22 (Telefonla) — Adalet komisyonu, uzun za. {((
I - mandnnber! tctWk-etnwktc olduğu Tnrln>. kanuou tasarısının fil fij müzakeresini bitirmiştir. Yeni toprak kanunu tasarısı, yakında i I umumi heyete sevkediiecektir. Haber aldığımıza göre bütün j{ (Devamı 8a. 5 Sü T de)j
Başbakan bugün Sıvasa
gidiyor
Günaltaya dört Bakan refakat edecek
Başbakan Şemsettin Gilnaltay
Ankara, 22 (Hususî) — Başbakan Şemsettin Günııltay yarın öğleden sonra trenle beraberlerinde Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak, işletmeler Bakanı Münir Birsel, Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan.
(Devamı 3a. 5 Sü. 8 da)
İstanbul Tüccar Derneği aylık toplantısını yaptı
çalışması
7 Diyanet İşleri ve ) Vakıflar bütçeleri 1 ltartışmalara sebeboldul
Ankara, 22 (Telefonla) — Bütçe komisyonu bu günkü top laııtısmda Vakıflar bütçesinin müzakeresini tamamlamış, bu
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 da)
îş Bankası gezici gişesi Türkiye îş Bankasının îstan-
Vali bu sabah Istanbula dönüyor
Ankara, 22 (Telefonla) — İstanbul Vali ve Belediye Reisi ^fesör Fahrettin Kerim bu akşam îstanbula hareket etmiş tir. Fahrettin Kerim hareketin den evvel bana şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. s SU. 5 da)
bulda ikinci gezici bankası dün Şişlide bir törenle işe başlamış
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Gelir vergisi konferansı
Şehir Mecl si bugün toplanıyor
Şehir Genel Meclisi it-vkalAde toplantılarına bugün saat 15 te bağlıyacaktır. Gündemde E.T.T. ve Sular İdareleri bütçelerile bazı i. mar plânlarının müzakeresi bulun maktadır.
Verilen malûmata göre, talebe pasoları hakkında ilgili koenlayon lar henüz noktal nazarlarını bil. dlrmemişlerdfr. Eğer mazbata, toplantı günlerinde hazırlanırsa Mecliste görüşülecek vb nihai bir! sarara varılacaktır.
Dün Şehir Meclisi parti grupu toplanmış ve b
Dünkil konferansta hatip konuşurken
Gelir vergisi tatbikatı hakkında dün Defterdarlık adına I Eminönü Halkevinde muhtelif wp.~.,u., bugün Mecliste gj verilmiştir. Bu suretle. Defte, .-üşülecek meseleleri gözden geçiri darlığın hazırladıg) serî kon mlştlr. ' feranslar sona ermiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Dil ve Inkilâb
ULUNAY
Dünkü toplantıdan bir intiba
/YoakM 5 inci sayfadadır)
CUMA sahibi ı Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmanlye No. 17
ARALIK 1949 Tel adresli «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3879
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFtİYlZ
En kıymetli
Jb yılbaşı hediye-
« si bir Lüxor
otomatik pi -kaptır.
Seimç tasarısına dair
C. Bayarın beyanatı
D. P. nin görüşünü açıklıyan Bay ar, İlmî heyetin bu yoldaki çalışmalarını öğdü
D. P* Başkanı ilmi heyetle, D. P- görüşü arasında iştirâk olduğunu seçim emniyeti mevzuunun artık arkada kalacağını söyledi
İhtida ve Rucu'mu?
Dünkü başyazımızda. Halk Partisinin belli bir programa bağlı kalmaktan ziyade, günün havasına uyarak, mütemadi yalpalar yaptığını, dün ak dediğine bugün kara dediğini kaydederek mühim bir iki misal de vermiş idik. Faraza ecnebi sermayesine karşı çeyrek asır hücnm ettikten sonra, son tumanlarda, birdenbire yabancı patronlara aşk ve alâka ilânına başlamıştır. Devletçiliği azamî hududa götürdükten sonra yarım çark yaparak Liberal cereyanları müdafaaya koyulmuştur. Toptancılık şiar ve program iken en ileri demokrasi olmak dâvasını gütmeği prensip haline sokmuştur.
Bu misalleri ve üsteyi o kadar uzatmak kabildir ki nasıl o-luyor da Halk Parti genel başkan vekili, Adanada, muhalefeti programstzlıkla itham edebiliyor diye hayretimizi İzhar eylemiştik' Şimdi ayni kaypak ve yalpalı politikanın terütaze daha dün kopanlmm, bir numuneni bugün vermek kabil olacaktır.
Bütün okuyucularımız, bilirler ve belki de hatırlarlar kİ dilde taassup derecesinde müfrit yabancı kelime taraftarlığının bayraktan o zamanın Maarif Bakanı yeni tâblrile Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel 1-dl. Her gün mekteplere tamimler göndererek ve hocaları en büyük baskılar altına alarak uy durma dil ve kelimeleri destekliyor diğer taraftan da yeni terimler için yüksek tahsil mües-neselerlnl sıkıştınyordıı. Biraz, itidal taraftan elemanlara karşı en sert ve totaliter bir lisan kullanıyor, onlan geri zihniyet sahibi olmakla itham eyliyordu. Bazı üniversite hocalannın uydurma dil, düzme dil aleyhinde yan yazmalannı bir türlü haz-medemlyen Bakan onlan sustur mak. seslerini boğmak İçin de' İlgili makamlara emirler yağdırıyordu.
işte şimdi bu zat, gazetelerden öğreniyoruz, (180) derece bir dönüş yaparak İtidalçilerln başı na geçmiş ve diyormuş W: «Türkçede yaşıyan her kelime tÜrkçedir. Aslını, menşeini aramağa lüzum yoktur. Kafa kâğıdını alan bir vatandaş nasıl Türkse, yaşıyan dildeki her kelime de tÜrkçedir. Bugün yaşı-yan kelimeler var iken bunların yeline kelime İcat edilmesi hatâ-lı olmuştur. Şahit köye kadar giden bir kelime olduğu halde (tanık) demeğe sebep yoktur.»
Bu doğru ve gilzel sözlerin Yücelin ağzından çıkmış olmasına İnsan bir türlü İhtimal ver mek İstemiyor. Şahit var İken ■ tanığı lisana kim sokmuştur?
Haşan Ali şahit kelimesini kö ye kadar girmiş bir kelimedir diyor acaba mektep kelimesi kö ye kadar gitmemiş midir? Mektep gibi dile girmiş bir kelime-1 yİ kaldırmak istlyerek onun yerine (Okul) da Fransızca lügati İkame eylemek Istiyen acaba bizzat Yücel değil mİ İdi? Hâlâ bu hususta ısrar ederek mektebi dilden ve kitaplardan ta ederi en veya etmeğe yeltenen kimlerdir?
Yıllarca zavallı Türk dilini bu derece çirkin bir hale sokan şimdi gavet masum ve dürüst bir eda ile Türkçede yaşıyan her kelime TÜrkçedir, diyor ve lıtı tezi müdafaa ederken aksi tezi müdafaada gösterdiği kadar kolaylığa sahip oluyor.
Esaspn onun için diyoruz ki Halk Partisi ve mensuplarının siyasî gaye ve idealleri, programları yoktur. Yücel ve benzerlerinin tek hedefi ve gayesi iktidarda kalmaktır. Bunun için ne yapmak lâzım gelirse yaparlar, ne kadar rota değiştirmek icap ederse değiştirirler. Dün
(JDevanu &a. t 8û. 8 da)
Yüzde 50 nisbetinde
serbest ithal rejimi
Dün Ticaret Bakanlığında yapılan Basın ' 1 ’ * vaziyet izah edildi
Ankara. 22 (Hususî) — _ gün Dış Ticaret Da resi Re>si Munis Ozansoy bir basın toplantısı yaparak son zamanlarda bilhassa üzerinde dundan yüzde elli ithalât serbestlsl hak kında sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
îlk soru şu idi:
Yüzde elli ithali serbest bira kılacak mallar ne yolda muameleye tabi tutulacaktır? Ve yüzde elli kaydının mânası nedir?
Munis Ozansoy bu soruya şu cevabı vermiştir:
(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 te)
Eu
Türk dili ma’kul
bir y ola giriyor
Kurultayda nihayet, “ Türk dili Türk milletinin kullandığı dildir,, esası kabul ediliyor
Ankara: 22 (Telefonla) — Dil Kurultayı genel kurulu toplantısı bugün öğleden evvel ve sonra olmak üzere yapılmıştır. Toplantıları Cumhurbaşkanı tnönü de takip etmiştir. Sabahki toplantıda Nurul luh Ataç’ın teklifi İle dil dâvasını yürütmek vs muhaliflere cevap ver
mek için haftalık bir derginin çıkarılması kabul edilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda teşkil edilecek ilmi heyete seçilecek ü-yeler hakkında geniş tartışmalar ol du ve bu heyete muharrirlerin de alınması istendi.
(Devamı 3a. 8 80. 8 da)
Tekel Müdürünün
Basın
Toplantısı
Dünkü basın toplantı sından Hr intiba
lYazısı 5 inci sayfadadır)
Yeni seçim Kanunu Tasarısı
Tasarıyı inceleyecek karma komisyon seçildi
Ankara, 22 (Telefonla) — Anayasa, Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep karma komisyon teşekkül etmiştir. Seçim kanunu tasalısını İncele yecek olan koni' $
(Devamı Sa. 6 SU. 2 de)
fsuriyede?
Hükümet kurulamıyor
Halid Azmdan sonra
Fâris Elhurî de
Hükümeti kuramadı
Albay Edip Çiçekli kimdir? Hınnavi nasıl tevkif edildi?
Lise mezunları yedek subay olamıyacaklar
Yeni tasarıı/a göre yalnız yüksek mektep mezunları yedek subay alacak
Ankara 22 (Hususi) — Mil -lî Savunma Bakanlığı tarafın -ilan yedek subaylık kanununda yapılacak değişikliklere dair kanun ta sarısı miitalealân alınmak iizere ilgili Bakanlıklara gönderilmiştir. ö-(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Levend çiftliği mahallesine
rağbet çok
Emlâk Kredi Bankası taralın, dan Z'ncirllkuyu Levent çiftliğin, de İnşa edilmekte olan 491 evin satışına dün sabah saat 7,30 dan (Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
Yüzbaşı Vehbi Türün
Amerikaya gönderilen subayımız
Yüzbaşı Vehbi Törüniln heyecanlı sözleri
Bundan bir kaç ay evvel A merikalı uzman Françols Del-lescu’nun hazırladığı Gerilla kursunda bir kaza olmuş ve kursun birincisi yüzbaşı Vehbi Törün, «bubi tuzakları» denilen infilâk maddesini hazırlarken elinde patlamış ve yüzbaşı ao) elinin 4 parmağını kaybetmişti. Bıı hâdise üzerine Genel kurmay Başkanlığı bu kıymetli Türk yüzbaşısının tedavi edilmesi ve kendisine yeniden b’r el yapılması için onu Amerlka-ya yollamaya karar vermiş, diğer taraftan orduda sakatlanan subayların yabancı memle ketlerde tedavisi İçin bir kanun tasarısı hazırlanmıştı.
^Devamı 8a. I Sü. I de)
Ege tütün piyasası
Çıkarılan menfi şayialara rağmen müstahsil ümitli bir durumda bulunuyor î«mir: 22 (Telefonla) — Ege Tütün plyasnaının açılma tarihi olan 28 Aralık yaklaştıkça ortaya yeniden barı şayialar çıkarılmaktadır Tütün müstahsilinin maneviyatını
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
Sayısı 10 Kuruş
Mensucat sanayii erbain Ankaradaki toplantıda
Mensucat Sanayii için yeni tetbirler
Sanayiciler, hükümetten mensucat ithâlinin men’ini ve ihracına müsaade edilmesini istedi
Ythüü sanayicilerin hazırladığı raporda aenede 10 milyonu kaba 5 milyonu ince kumaş olmak tize, re 15 milyon metre Kumaş tstüı-9al edildiği, 1948 de memleket la. tihlâkinln 10 milyon metre civarında olduğu, memlekette teessüs (Devamı Sa. s SU. 1 de)
f------->
I Büdçe
Komisyonu
Orman ve Toprak Kanun Tasarıları
Yeni tasarılara göre evvelce istimlâk edilen hususî orman ve topraklar sahiplerine iade ediliyor
((( Ankara, 22 (Telefonla) — Adalet komisyonu, uzun za. {((
I - mandnnber! tctWk-etnwktc olduğu Tnrln>. kanuou tasarısının fil fij müzakeresini bitirmiştir. Yeni toprak kanunu tasarısı, yakında i I umumi heyete sevkediiecektir. Haber aldığımıza göre bütün j{ (Devamı 8a. 5 Sü T de)j
Başbakan bugün Sıvasa
gidiyor
Günaltaya dört Bakan refakat edecek
Başbakan Şemsettin Gilnaltay
Ankara, 22 (Hususî) — Başbakan Şemsettin Günııltay yarın öğleden sonra trenle beraberlerinde Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak, işletmeler Bakanı Münir Birsel, Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan.
(Devamı 3a. 5 Sü. 8 da)
İstanbul Tüccar Derneği aylık toplantısını yaptı
çalışması
7 Diyanet İşleri ve ) Vakıflar bütçeleri 1 ltartışmalara sebeboldul
Ankara, 22 (Telefonla) — Bütçe komisyonu bu günkü top laııtısmda Vakıflar bütçesinin müzakeresini tamamlamış, bu
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 da)
îş Bankası gezici gişesi Türkiye îş Bankasının îstan-
Vali bu sabah Istanbula dönüyor
Ankara, 22 (Telefonla) — İstanbul Vali ve Belediye Reisi ^fesör Fahrettin Kerim bu akşam îstanbula hareket etmiş tir. Fahrettin Kerim hareketin den evvel bana şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. s SU. 5 da)
bulda ikinci gezici bankası dün Şişlide bir törenle işe başlamış
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Gelir vergisi konferansı
Şehir Mecl si bugün toplanıyor
Şehir Genel Meclisi it-vkalAde toplantılarına bugün saat 15 te bağlıyacaktır. Gündemde E.T.T. ve Sular İdareleri bütçelerile bazı i. mar plânlarının müzakeresi bulun maktadır.
Verilen malûmata göre, talebe pasoları hakkında ilgili koenlayon lar henüz noktal nazarlarını bil. dlrmemişlerdfr. Eğer mazbata, toplantı günlerinde hazırlanırsa Mecliste görüşülecek vb nihai bir! sarara varılacaktır.
Dün Şehir Meclisi parti grupu toplanmış ve b
Dünkil konferansta hatip konuşurken
Gelir vergisi tatbikatı hakkında dün Defterdarlık adına I Eminönü Halkevinde muhtelif wp.~.,u., bugün Mecliste gj verilmiştir. Bu suretle. Defte, .-üşülecek meseleleri gözden geçiri darlığın hazırladıg) serî kon mlştlr. ' feranslar sona ermiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Dil ve Inkilâb
ULUNAY
Dünkü toplantıdan bir intiba
/YoakM 5 inci sayfadadır)
CUMA sahibi ı Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmanlye No. 17
ARALIK 1949 Tel adresli «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3879
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFtİYlZ
En kıymetli
Jb yılbaşı hediye-
« si bir Lüxor
otomatik pi -kaptır.
Seimç tasarısına dair
C. Bayarın beyanatı
D. P. nin görüşünü açıklıyan Bay ar, İlmî heyetin bu yoldaki çalışmalarını öğdü
D. P* Başkanı ilmi heyetle, D. P- görüşü arasında iştirâk olduğunu seçim emniyeti mevzuunun artık arkada kalacağını söyledi
İhtida ve Rucu'mu?
Dünkü başyazımızda. Halk Partisinin belli bir programa bağlı kalmaktan ziyade, günün havasına uyarak, mütemadi yalpalar yaptığını, dün ak dediğine bugün kara dediğini kaydederek mühim bir iki misal de vermiş idik. Faraza ecnebi sermayesine karşı çeyrek asır hücnm ettikten sonra, son tumanlarda, birdenbire yabancı patronlara aşk ve alâka ilânına başlamıştır. Devletçiliği azamî hududa götürdükten sonra yarım çark yaparak Liberal cereyanları müdafaaya koyulmuştur. Toptancılık şiar ve program iken en ileri demokrasi olmak dâvasını gütmeği prensip haline sokmuştur.
Bu misalleri ve üsteyi o kadar uzatmak kabildir ki nasıl o-luyor da Halk Parti genel başkan vekili, Adanada, muhalefeti programstzlıkla itham edebiliyor diye hayretimizi İzhar eylemiştik' Şimdi ayni kaypak ve yalpalı politikanın terütaze daha dün kopanlmm, bir numuneni bugün vermek kabil olacaktır.
Bütün okuyucularımız, bilirler ve belki de hatırlarlar kİ dilde taassup derecesinde müfrit yabancı kelime taraftarlığının bayraktan o zamanın Maarif Bakanı yeni tâblrile Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel 1-dl. Her gün mekteplere tamimler göndererek ve hocaları en büyük baskılar altına alarak uy durma dil ve kelimeleri destekliyor diğer taraftan da yeni terimler için yüksek tahsil mües-neselerlnl sıkıştınyordıı. Biraz, itidal taraftan elemanlara karşı en sert ve totaliter bir lisan kullanıyor, onlan geri zihniyet sahibi olmakla itham eyliyordu. Bazı üniversite hocalannın uydurma dil, düzme dil aleyhinde yan yazmalannı bir türlü haz-medemlyen Bakan onlan sustur mak. seslerini boğmak İçin de' İlgili makamlara emirler yağdırıyordu.
işte şimdi bu zat, gazetelerden öğreniyoruz, (180) derece bir dönüş yaparak İtidalçilerln başı na geçmiş ve diyormuş W: «Türkçede yaşıyan her kelime tÜrkçedir. Aslını, menşeini aramağa lüzum yoktur. Kafa kâğıdını alan bir vatandaş nasıl Türkse, yaşıyan dildeki her kelime de tÜrkçedir. Bugün yaşı-yan kelimeler var iken bunların yeline kelime İcat edilmesi hatâ-lı olmuştur. Şahit köye kadar giden bir kelime olduğu halde (tanık) demeğe sebep yoktur.»
Bu doğru ve gilzel sözlerin Yücelin ağzından çıkmış olmasına İnsan bir türlü İhtimal ver mek İstemiyor. Şahit var İken ■ tanığı lisana kim sokmuştur?
Haşan Ali şahit kelimesini kö ye kadar girmiş bir kelimedir diyor acaba mektep kelimesi kö ye kadar gitmemiş midir? Mektep gibi dile girmiş bir kelime-1 yİ kaldırmak istlyerek onun yerine (Okul) da Fransızca lügati İkame eylemek Istiyen acaba bizzat Yücel değil mİ İdi? Hâlâ bu hususta ısrar ederek mektebi dilden ve kitaplardan ta ederi en veya etmeğe yeltenen kimlerdir?
Yıllarca zavallı Türk dilini bu derece çirkin bir hale sokan şimdi gavet masum ve dürüst bir eda ile Türkçede yaşıyan her kelime TÜrkçedir, diyor ve lıtı tezi müdafaa ederken aksi tezi müdafaada gösterdiği kadar kolaylığa sahip oluyor.
Esaspn onun için diyoruz ki Halk Partisi ve mensuplarının siyasî gaye ve idealleri, programları yoktur. Yücel ve benzerlerinin tek hedefi ve gayesi iktidarda kalmaktır. Bunun için ne yapmak lâzım gelirse yaparlar, ne kadar rota değiştirmek icap ederse değiştirirler. Dün
(JDevanu &a. t 8û. 8 da)
Yüzde 50 nisbetinde
serbest ithal rejimi
Dün Ticaret Bakanlığında yapılan Basın ' 1 ’ * vaziyet izah edildi
Ankara. 22 (Hususî) — _ gün Dış Ticaret Da resi Re>si Munis Ozansoy bir basın toplantısı yaparak son zamanlarda bilhassa üzerinde dundan yüzde elli ithalât serbestlsl hak kında sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
îlk soru şu idi:
Yüzde elli ithali serbest bira kılacak mallar ne yolda muameleye tabi tutulacaktır? Ve yüzde elli kaydının mânası nedir?
Munis Ozansoy bu soruya şu cevabı vermiştir:
(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 te)
Eu
Türk dili ma’kul
bir y ola giriyor
Kurultayda nihayet, “ Türk dili Türk milletinin kullandığı dildir,, esası kabul ediliyor
Ankara: 22 (Telefonla) — Dil Kurultayı genel kurulu toplantısı bugün öğleden evvel ve sonra olmak üzere yapılmıştır. Toplantıları Cumhurbaşkanı tnönü de takip etmiştir. Sabahki toplantıda Nurul luh Ataç’ın teklifi İle dil dâvasını yürütmek vs muhaliflere cevap ver
mek için haftalık bir derginin çıkarılması kabul edilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda teşkil edilecek ilmi heyete seçilecek ü-yeler hakkında geniş tartışmalar ol du ve bu heyete muharrirlerin de alınması istendi.
(Devamı 3a. 8 80. 8 da)
Tekel Müdürünün
Basın
Toplantısı
Dünkü basın toplantı sından Hr intiba
lYazısı 5 inci sayfadadır)
Yeni seçim Kanunu Tasarısı
Tasarıyı inceleyecek karma komisyon seçildi
Ankara, 22 (Telefonla) — Anayasa, Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep karma komisyon teşekkül etmiştir. Seçim kanunu tasalısını İncele yecek olan koni' $
(Devamı Sa. 6 SU. 2 de)
fsuriyede?
Hükümet kurulamıyor
Halid Azmdan sonra
Fâris Elhurî de
Hükümeti kuramadı
Albay Edip Çiçekli kimdir? Hınnavi nasıl tevkif edildi?
Lise mezunları yedek subay olamıyacaklar
Yeni tasarıı/a göre yalnız yüksek mektep mezunları yedek subay alacak
Ankara 22 (Hususi) — Mil -lî Savunma Bakanlığı tarafın -ilan yedek subaylık kanununda yapılacak değişikliklere dair kanun ta sarısı miitalealân alınmak iizere ilgili Bakanlıklara gönderilmiştir. ö-(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Levend çiftliği mahallesine
rağbet çok
Emlâk Kredi Bankası taralın, dan Z'ncirllkuyu Levent çiftliğin, de İnşa edilmekte olan 491 evin satışına dün sabah saat 7,30 dan (Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
Yüzbaşı Vehbi Türün
Amerikaya gönderilen subayımız
Yüzbaşı Vehbi Törüniln heyecanlı sözleri
Bundan bir kaç ay evvel A merikalı uzman Françols Del-lescu’nun hazırladığı Gerilla kursunda bir kaza olmuş ve kursun birincisi yüzbaşı Vehbi Törün, «bubi tuzakları» denilen infilâk maddesini hazırlarken elinde patlamış ve yüzbaşı ao) elinin 4 parmağını kaybetmişti. Bıı hâdise üzerine Genel kurmay Başkanlığı bu kıymetli Türk yüzbaşısının tedavi edilmesi ve kendisine yeniden b’r el yapılması için onu Amerlka-ya yollamaya karar vermiş, diğer taraftan orduda sakatlanan subayların yabancı memle ketlerde tedavisi İçin bir kanun tasarısı hazırlanmıştı.
^Devamı 8a. I Sü. I de)
Ege tütün piyasası
Çıkarılan menfi şayialara rağmen müstahsil ümitli bir durumda bulunuyor î«mir: 22 (Telefonla) — Ege Tütün plyasnaının açılma tarihi olan 28 Aralık yaklaştıkça ortaya yeniden barı şayialar çıkarılmaktadır Tütün müstahsilinin maneviyatını
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
Sayısı 10 Kuruş
Mensucat sanayii erbain Ankaradaki toplantıda
Mensucat Sanayii için yeni tetbirler
Sanayiciler, hükümetten mensucat ithâlinin men’ini ve ihracına müsaade edilmesini istedi
Ythüü sanayicilerin hazırladığı raporda aenede 10 milyonu kaba 5 milyonu ince kumaş olmak tize, re 15 milyon metre Kumaş tstüı-9al edildiği, 1948 de memleket la. tihlâkinln 10 milyon metre civarında olduğu, memlekette teessüs (Devamı Sa. s SU. 1 de)
f------->
I Büdçe
Komisyonu
Orman ve Toprak Kanun Tasarıları
Yeni tasarılara göre evvelce istimlâk edilen hususî orman ve topraklar sahiplerine iade ediliyor
((( Ankara, 22 (Telefonla) — Adalet komisyonu, uzun za. {((
I - mandnnber! tctWk-etnwktc olduğu Tnrln>. kanuou tasarısının fil fij müzakeresini bitirmiştir. Yeni toprak kanunu tasarısı, yakında i I umumi heyete sevkediiecektir. Haber aldığımıza göre bütün j{ (Devamı 8a. 5 Sü T de)j
Başbakan bugün Sıvasa
gidiyor
Günaltaya dört Bakan refakat edecek
Başbakan Şemsettin Gilnaltay
Ankara, 22 (Hususî) — Başbakan Şemsettin Günııltay yarın öğleden sonra trenle beraberlerinde Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak, işletmeler Bakanı Münir Birsel, Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan.
(Devamı 3a. 5 Sü. 8 da)
İstanbul Tüccar Derneği aylık toplantısını yaptı
çalışması
7 Diyanet İşleri ve ) Vakıflar bütçeleri 1 ltartışmalara sebeboldul
Ankara, 22 (Telefonla) — Bütçe komisyonu bu günkü top laııtısmda Vakıflar bütçesinin müzakeresini tamamlamış, bu
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 da)
îş Bankası gezici gişesi Türkiye îş Bankasının îstan-
Vali bu sabah Istanbula dönüyor
Ankara, 22 (Telefonla) — İstanbul Vali ve Belediye Reisi ^fesör Fahrettin Kerim bu akşam îstanbula hareket etmiş tir. Fahrettin Kerim hareketin den evvel bana şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. s SU. 5 da)
bulda ikinci gezici bankası dün Şişlide bir törenle işe başlamış
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Gelir vergisi konferansı
Şehir Mecl si bugün toplanıyor
Şehir Genel Meclisi it-vkalAde toplantılarına bugün saat 15 te bağlıyacaktır. Gündemde E.T.T. ve Sular İdareleri bütçelerile bazı i. mar plânlarının müzakeresi bulun maktadır.
Verilen malûmata göre, talebe pasoları hakkında ilgili koenlayon lar henüz noktal nazarlarını bil. dlrmemişlerdfr. Eğer mazbata, toplantı günlerinde hazırlanırsa Mecliste görüşülecek vb nihai bir! sarara varılacaktır.
Dün Şehir Meclisi parti grupu toplanmış ve b
Dünkil konferansta hatip konuşurken
Gelir vergisi tatbikatı hakkında dün Defterdarlık adına I Eminönü Halkevinde muhtelif wp.~.,u., bugün Mecliste gj verilmiştir. Bu suretle. Defte, .-üşülecek meseleleri gözden geçiri darlığın hazırladıg) serî kon mlştlr. ' feranslar sona ermiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Dil ve Inkilâb
ULUNAY
Dünkü toplantıdan bir intiba
/YoakM 5 inci sayfadadır)
CUMA sahibi ı Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmanlye No. 17
ARALIK 1949 Tel adresli «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3879
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFtİYlZ
En kıymetli
Jb yılbaşı hediye-
« si bir Lüxor
otomatik pi -kaptır.
Seimç tasarısına dair
C. Bayarın beyanatı
D. P. nin görüşünü açıklıyan Bay ar, İlmî heyetin bu yoldaki çalışmalarını öğdü
D. P* Başkanı ilmi heyetle, D. P- görüşü arasında iştirâk olduğunu seçim emniyeti mevzuunun artık arkada kalacağını söyledi
İhtida ve Rucu'mu?
Dünkü başyazımızda. Halk Partisinin belli bir programa bağlı kalmaktan ziyade, günün havasına uyarak, mütemadi yalpalar yaptığını, dün ak dediğine bugün kara dediğini kaydederek mühim bir iki misal de vermiş idik. Faraza ecnebi sermayesine karşı çeyrek asır hücnm ettikten sonra, son tumanlarda, birdenbire yabancı patronlara aşk ve alâka ilânına başlamıştır. Devletçiliği azamî hududa götürdükten sonra yarım çark yaparak Liberal cereyanları müdafaaya koyulmuştur. Toptancılık şiar ve program iken en ileri demokrasi olmak dâvasını gütmeği prensip haline sokmuştur.
Bu misalleri ve üsteyi o kadar uzatmak kabildir ki nasıl o-luyor da Halk Parti genel başkan vekili, Adanada, muhalefeti programstzlıkla itham edebiliyor diye hayretimizi İzhar eylemiştik' Şimdi ayni kaypak ve yalpalı politikanın terütaze daha dün kopanlmm, bir numuneni bugün vermek kabil olacaktır.
Bütün okuyucularımız, bilirler ve belki de hatırlarlar kİ dilde taassup derecesinde müfrit yabancı kelime taraftarlığının bayraktan o zamanın Maarif Bakanı yeni tâblrile Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel 1-dl. Her gün mekteplere tamimler göndererek ve hocaları en büyük baskılar altına alarak uy durma dil ve kelimeleri destekliyor diğer taraftan da yeni terimler için yüksek tahsil mües-neselerlnl sıkıştınyordıı. Biraz, itidal taraftan elemanlara karşı en sert ve totaliter bir lisan kullanıyor, onlan geri zihniyet sahibi olmakla itham eyliyordu. Bazı üniversite hocalannın uydurma dil, düzme dil aleyhinde yan yazmalannı bir türlü haz-medemlyen Bakan onlan sustur mak. seslerini boğmak İçin de' İlgili makamlara emirler yağdırıyordu.
işte şimdi bu zat, gazetelerden öğreniyoruz, (180) derece bir dönüş yaparak İtidalçilerln başı na geçmiş ve diyormuş W: «Türkçede yaşıyan her kelime tÜrkçedir. Aslını, menşeini aramağa lüzum yoktur. Kafa kâğıdını alan bir vatandaş nasıl Türkse, yaşıyan dildeki her kelime de tÜrkçedir. Bugün yaşı-yan kelimeler var iken bunların yeline kelime İcat edilmesi hatâ-lı olmuştur. Şahit köye kadar giden bir kelime olduğu halde (tanık) demeğe sebep yoktur.»
Bu doğru ve gilzel sözlerin Yücelin ağzından çıkmış olmasına İnsan bir türlü İhtimal ver mek İstemiyor. Şahit var İken ■ tanığı lisana kim sokmuştur?
Haşan Ali şahit kelimesini kö ye kadar girmiş bir kelimedir diyor acaba mektep kelimesi kö ye kadar gitmemiş midir? Mektep gibi dile girmiş bir kelime-1 yİ kaldırmak istlyerek onun yerine (Okul) da Fransızca lügati İkame eylemek Istiyen acaba bizzat Yücel değil mİ İdi? Hâlâ bu hususta ısrar ederek mektebi dilden ve kitaplardan ta ederi en veya etmeğe yeltenen kimlerdir?
Yıllarca zavallı Türk dilini bu derece çirkin bir hale sokan şimdi gavet masum ve dürüst bir eda ile Türkçede yaşıyan her kelime TÜrkçedir, diyor ve lıtı tezi müdafaa ederken aksi tezi müdafaada gösterdiği kadar kolaylığa sahip oluyor.
Esaspn onun için diyoruz ki Halk Partisi ve mensuplarının siyasî gaye ve idealleri, programları yoktur. Yücel ve benzerlerinin tek hedefi ve gayesi iktidarda kalmaktır. Bunun için ne yapmak lâzım gelirse yaparlar, ne kadar rota değiştirmek icap ederse değiştirirler. Dün
(JDevanu &a. t 8û. 8 da)
Yüzde 50 nisbetinde
serbest ithal rejimi
Dün Ticaret Bakanlığında yapılan Basın ' 1 ’ * vaziyet izah edildi
Ankara. 22 (Hususî) — _ gün Dış Ticaret Da resi Re>si Munis Ozansoy bir basın toplantısı yaparak son zamanlarda bilhassa üzerinde dundan yüzde elli ithalât serbestlsl hak kında sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
îlk soru şu idi:
Yüzde elli ithali serbest bira kılacak mallar ne yolda muameleye tabi tutulacaktır? Ve yüzde elli kaydının mânası nedir?
Munis Ozansoy bu soruya şu cevabı vermiştir:
(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 te)
Eu
Türk dili ma’kul
bir y ola giriyor
Kurultayda nihayet, “ Türk dili Türk milletinin kullandığı dildir,, esası kabul ediliyor
Ankara: 22 (Telefonla) — Dil Kurultayı genel kurulu toplantısı bugün öğleden evvel ve sonra olmak üzere yapılmıştır. Toplantıları Cumhurbaşkanı tnönü de takip etmiştir. Sabahki toplantıda Nurul luh Ataç’ın teklifi İle dil dâvasını yürütmek vs muhaliflere cevap ver
mek için haftalık bir derginin çıkarılması kabul edilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda teşkil edilecek ilmi heyete seçilecek ü-yeler hakkında geniş tartışmalar ol du ve bu heyete muharrirlerin de alınması istendi.
(Devamı 3a. 8 80. 8 da)
Tekel Müdürünün
Basın
Toplantısı
Dünkü basın toplantı sından Hr intiba
lYazısı 5 inci sayfadadır)
Yeni seçim Kanunu Tasarısı
Tasarıyı inceleyecek karma komisyon seçildi
Ankara, 22 (Telefonla) — Anayasa, Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep karma komisyon teşekkül etmiştir. Seçim kanunu tasalısını İncele yecek olan koni' $
(Devamı Sa. 6 SU. 2 de)
fsuriyede?
Hükümet kurulamıyor
Halid Azmdan sonra
Fâris Elhurî de
Hükümeti kuramadı
Albay Edip Çiçekli kimdir? Hınnavi nasıl tevkif edildi?
Lise mezunları yedek subay olamıyacaklar
Yeni tasarıı/a göre yalnız yüksek mektep mezunları yedek subay alacak
Ankara 22 (Hususi) — Mil -lî Savunma Bakanlığı tarafın -ilan yedek subaylık kanununda yapılacak değişikliklere dair kanun ta sarısı miitalealân alınmak iizere ilgili Bakanlıklara gönderilmiştir. ö-(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Levend çiftliği mahallesine
rağbet çok
Emlâk Kredi Bankası taralın, dan Z'ncirllkuyu Levent çiftliğin, de İnşa edilmekte olan 491 evin satışına dün sabah saat 7,30 dan (Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
Yüzbaşı Vehbi Türün
Amerikaya gönderilen subayımız
Yüzbaşı Vehbi Törüniln heyecanlı sözleri
Bundan bir kaç ay evvel A merikalı uzman Françols Del-lescu’nun hazırladığı Gerilla kursunda bir kaza olmuş ve kursun birincisi yüzbaşı Vehbi Törün, «bubi tuzakları» denilen infilâk maddesini hazırlarken elinde patlamış ve yüzbaşı ao) elinin 4 parmağını kaybetmişti. Bıı hâdise üzerine Genel kurmay Başkanlığı bu kıymetli Türk yüzbaşısının tedavi edilmesi ve kendisine yeniden b’r el yapılması için onu Amerlka-ya yollamaya karar vermiş, diğer taraftan orduda sakatlanan subayların yabancı memle ketlerde tedavisi İçin bir kanun tasarısı hazırlanmıştı.
^Devamı 8a. I Sü. I de)
Ege tütün piyasası
Çıkarılan menfi şayialara rağmen müstahsil ümitli bir durumda bulunuyor î«mir: 22 (Telefonla) — Ege Tütün plyasnaının açılma tarihi olan 28 Aralık yaklaştıkça ortaya yeniden barı şayialar çıkarılmaktadır Tütün müstahsilinin maneviyatını
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
Sayısı 10 Kuruş
Mensucat sanayii erbain Ankaradaki toplantıda
Mensucat Sanayii için yeni tetbirler
Sanayiciler, hükümetten mensucat ithâlinin men’ini ve ihracına müsaade edilmesini istedi
Ythüü sanayicilerin hazırladığı raporda aenede 10 milyonu kaba 5 milyonu ince kumaş olmak tize, re 15 milyon metre Kumaş tstüı-9al edildiği, 1948 de memleket la. tihlâkinln 10 milyon metre civarında olduğu, memlekette teessüs (Devamı Sa. s SU. 1 de)
f------->
I Büdçe
Komisyonu
Orman ve Toprak Kanun Tasarıları
Yeni tasarılara göre evvelce istimlâk edilen hususî orman ve topraklar sahiplerine iade ediliyor
((( Ankara, 22 (Telefonla) — Adalet komisyonu, uzun za. {((
I - mandnnber! tctWk-etnwktc olduğu Tnrln>. kanuou tasarısının fil fij müzakeresini bitirmiştir. Yeni toprak kanunu tasarısı, yakında i I umumi heyete sevkediiecektir. Haber aldığımıza göre bütün j{ (Devamı 8a. 5 Sü T de)j
Başbakan bugün Sıvasa
gidiyor
Günaltaya dört Bakan refakat edecek
Başbakan Şemsettin Gilnaltay
Ankara, 22 (Hususî) — Başbakan Şemsettin Günııltay yarın öğleden sonra trenle beraberlerinde Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak, işletmeler Bakanı Münir Birsel, Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan.
(Devamı 3a. 5 Sü. 8 da)
İstanbul Tüccar Derneği aylık toplantısını yaptı
çalışması
7 Diyanet İşleri ve ) Vakıflar bütçeleri 1 ltartışmalara sebeboldul
Ankara, 22 (Telefonla) — Bütçe komisyonu bu günkü top laııtısmda Vakıflar bütçesinin müzakeresini tamamlamış, bu
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 da)
îş Bankası gezici gişesi Türkiye îş Bankasının îstan-
Vali bu sabah Istanbula dönüyor
Ankara, 22 (Telefonla) — İstanbul Vali ve Belediye Reisi ^fesör Fahrettin Kerim bu akşam îstanbula hareket etmiş tir. Fahrettin Kerim hareketin den evvel bana şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. s SU. 5 da)
bulda ikinci gezici bankası dün Şişlide bir törenle işe başlamış
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Gelir vergisi konferansı
Şehir Mecl si bugün toplanıyor
Şehir Genel Meclisi it-vkalAde toplantılarına bugün saat 15 te bağlıyacaktır. Gündemde E.T.T. ve Sular İdareleri bütçelerile bazı i. mar plânlarının müzakeresi bulun maktadır.
Verilen malûmata göre, talebe pasoları hakkında ilgili koenlayon lar henüz noktal nazarlarını bil. dlrmemişlerdfr. Eğer mazbata, toplantı günlerinde hazırlanırsa Mecliste görüşülecek vb nihai bir! sarara varılacaktır.
Dün Şehir Meclisi parti grupu toplanmış ve b
Dünkil konferansta hatip konuşurken
Gelir vergisi tatbikatı hakkında dün Defterdarlık adına I Eminönü Halkevinde muhtelif wp.~.,u., bugün Mecliste gj verilmiştir. Bu suretle. Defte, .-üşülecek meseleleri gözden geçiri darlığın hazırladıg) serî kon mlştlr. ' feranslar sona ermiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Dil ve Inkilâb
ULUNAY
Dünkü toplantıdan bir intiba
/YoakM 5 inci sayfadadır)
CUMA sahibi ı Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmanlye No. 17
ARALIK 1949 Tel adresli «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3879
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFtİYlZ
En kıymetli
Jb yılbaşı hediye-
« si bir Lüxor
otomatik pi -kaptır.
Seimç tasarısına dair
C. Bayarın beyanatı
D. P. nin görüşünü açıklıyan Bay ar, İlmî heyetin bu yoldaki çalışmalarını öğdü
D. P* Başkanı ilmi heyetle, D. P- görüşü arasında iştirâk olduğunu seçim emniyeti mevzuunun artık arkada kalacağını söyledi
İhtida ve Rucu'mu?
Dünkü başyazımızda. Halk Partisinin belli bir programa bağlı kalmaktan ziyade, günün havasına uyarak, mütemadi yalpalar yaptığını, dün ak dediğine bugün kara dediğini kaydederek mühim bir iki misal de vermiş idik. Faraza ecnebi sermayesine karşı çeyrek asır hücnm ettikten sonra, son tumanlarda, birdenbire yabancı patronlara aşk ve alâka ilânına başlamıştır. Devletçiliği azamî hududa götürdükten sonra yarım çark yaparak Liberal cereyanları müdafaaya koyulmuştur. Toptancılık şiar ve program iken en ileri demokrasi olmak dâvasını gütmeği prensip haline sokmuştur.
Bu misalleri ve üsteyi o kadar uzatmak kabildir ki nasıl o-luyor da Halk Parti genel başkan vekili, Adanada, muhalefeti programstzlıkla itham edebiliyor diye hayretimizi İzhar eylemiştik' Şimdi ayni kaypak ve yalpalı politikanın terütaze daha dün kopanlmm, bir numuneni bugün vermek kabil olacaktır.
Bütün okuyucularımız, bilirler ve belki de hatırlarlar kİ dilde taassup derecesinde müfrit yabancı kelime taraftarlığının bayraktan o zamanın Maarif Bakanı yeni tâblrile Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel 1-dl. Her gün mekteplere tamimler göndererek ve hocaları en büyük baskılar altına alarak uy durma dil ve kelimeleri destekliyor diğer taraftan da yeni terimler için yüksek tahsil mües-neselerlnl sıkıştınyordıı. Biraz, itidal taraftan elemanlara karşı en sert ve totaliter bir lisan kullanıyor, onlan geri zihniyet sahibi olmakla itham eyliyordu. Bazı üniversite hocalannın uydurma dil, düzme dil aleyhinde yan yazmalannı bir türlü haz-medemlyen Bakan onlan sustur mak. seslerini boğmak İçin de' İlgili makamlara emirler yağdırıyordu.
işte şimdi bu zat, gazetelerden öğreniyoruz, (180) derece bir dönüş yaparak İtidalçilerln başı na geçmiş ve diyormuş W: «Türkçede yaşıyan her kelime tÜrkçedir. Aslını, menşeini aramağa lüzum yoktur. Kafa kâğıdını alan bir vatandaş nasıl Türkse, yaşıyan dildeki her kelime de tÜrkçedir. Bugün yaşı-yan kelimeler var iken bunların yeline kelime İcat edilmesi hatâ-lı olmuştur. Şahit köye kadar giden bir kelime olduğu halde (tanık) demeğe sebep yoktur.»
Bu doğru ve gilzel sözlerin Yücelin ağzından çıkmış olmasına İnsan bir türlü İhtimal ver mek İstemiyor. Şahit var İken ■ tanığı lisana kim sokmuştur?
Haşan Ali şahit kelimesini kö ye kadar girmiş bir kelimedir diyor acaba mektep kelimesi kö ye kadar gitmemiş midir? Mektep gibi dile girmiş bir kelime-1 yİ kaldırmak istlyerek onun yerine (Okul) da Fransızca lügati İkame eylemek Istiyen acaba bizzat Yücel değil mİ İdi? Hâlâ bu hususta ısrar ederek mektebi dilden ve kitaplardan ta ederi en veya etmeğe yeltenen kimlerdir?
Yıllarca zavallı Türk dilini bu derece çirkin bir hale sokan şimdi gavet masum ve dürüst bir eda ile Türkçede yaşıyan her kelime TÜrkçedir, diyor ve lıtı tezi müdafaa ederken aksi tezi müdafaada gösterdiği kadar kolaylığa sahip oluyor.
Esaspn onun için diyoruz ki Halk Partisi ve mensuplarının siyasî gaye ve idealleri, programları yoktur. Yücel ve benzerlerinin tek hedefi ve gayesi iktidarda kalmaktır. Bunun için ne yapmak lâzım gelirse yaparlar, ne kadar rota değiştirmek icap ederse değiştirirler. Dün
(JDevanu &a. t 8û. 8 da)
Yüzde 50 nisbetinde
serbest ithal rejimi
Dün Ticaret Bakanlığında yapılan Basın ' 1 ’ * vaziyet izah edildi
Ankara. 22 (Hususî) — _ gün Dış Ticaret Da resi Re>si Munis Ozansoy bir basın toplantısı yaparak son zamanlarda bilhassa üzerinde dundan yüzde elli ithalât serbestlsl hak kında sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
îlk soru şu idi:
Yüzde elli ithali serbest bira kılacak mallar ne yolda muameleye tabi tutulacaktır? Ve yüzde elli kaydının mânası nedir?
Munis Ozansoy bu soruya şu cevabı vermiştir:
(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 te)
Eu
Türk dili ma’kul
bir y ola giriyor
Kurultayda nihayet, “ Türk dili Türk milletinin kullandığı dildir,, esası kabul ediliyor
Ankara: 22 (Telefonla) — Dil Kurultayı genel kurulu toplantısı bugün öğleden evvel ve sonra olmak üzere yapılmıştır. Toplantıları Cumhurbaşkanı tnönü de takip etmiştir. Sabahki toplantıda Nurul luh Ataç’ın teklifi İle dil dâvasını yürütmek vs muhaliflere cevap ver
mek için haftalık bir derginin çıkarılması kabul edilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda teşkil edilecek ilmi heyete seçilecek ü-yeler hakkında geniş tartışmalar ol du ve bu heyete muharrirlerin de alınması istendi.
(Devamı 3a. 8 80. 8 da)
Tekel Müdürünün
Basın
Toplantısı
Dünkü basın toplantı sından Hr intiba
lYazısı 5 inci sayfadadır)
Yeni seçim Kanunu Tasarısı
Tasarıyı inceleyecek karma komisyon seçildi
Ankara, 22 (Telefonla) — Anayasa, Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep karma komisyon teşekkül etmiştir. Seçim kanunu tasalısını İncele yecek olan koni' $
(Devamı Sa. 6 SU. 2 de)
fsuriyede?
Hükümet kurulamıyor
Halid Azmdan sonra
Fâris Elhurî de
Hükümeti kuramadı
Albay Edip Çiçekli kimdir? Hınnavi nasıl tevkif edildi?
Lise mezunları yedek subay olamıyacaklar
Yeni tasarıı/a göre yalnız yüksek mektep mezunları yedek subay alacak
Ankara 22 (Hususi) — Mil -lî Savunma Bakanlığı tarafın -ilan yedek subaylık kanununda yapılacak değişikliklere dair kanun ta sarısı miitalealân alınmak iizere ilgili Bakanlıklara gönderilmiştir. ö-(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Levend çiftliği mahallesine
rağbet çok
Emlâk Kredi Bankası taralın, dan Z'ncirllkuyu Levent çiftliğin, de İnşa edilmekte olan 491 evin satışına dün sabah saat 7,30 dan (Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
Yüzbaşı Vehbi Türün
Amerikaya gönderilen subayımız
Yüzbaşı Vehbi Törüniln heyecanlı sözleri
Bundan bir kaç ay evvel A merikalı uzman Françols Del-lescu’nun hazırladığı Gerilla kursunda bir kaza olmuş ve kursun birincisi yüzbaşı Vehbi Törün, «bubi tuzakları» denilen infilâk maddesini hazırlarken elinde patlamış ve yüzbaşı ao) elinin 4 parmağını kaybetmişti. Bıı hâdise üzerine Genel kurmay Başkanlığı bu kıymetli Türk yüzbaşısının tedavi edilmesi ve kendisine yeniden b’r el yapılması için onu Amerlka-ya yollamaya karar vermiş, diğer taraftan orduda sakatlanan subayların yabancı memle ketlerde tedavisi İçin bir kanun tasarısı hazırlanmıştı.
^Devamı 8a. I Sü. I de)
Ege tütün piyasası
Çıkarılan menfi şayialara rağmen müstahsil ümitli bir durumda bulunuyor î«mir: 22 (Telefonla) — Ege Tütün plyasnaının açılma tarihi olan 28 Aralık yaklaştıkça ortaya yeniden barı şayialar çıkarılmaktadır Tütün müstahsilinin maneviyatını
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
Sayısı 10 Kuruş
Mensucat sanayii erbain Ankaradaki toplantıda
Mensucat Sanayii için yeni tetbirler
Sanayiciler, hükümetten mensucat ithâlinin men’ini ve ihracına müsaade edilmesini istedi
Ythüü sanayicilerin hazırladığı raporda aenede 10 milyonu kaba 5 milyonu ince kumaş olmak tize, re 15 milyon metre Kumaş tstüı-9al edildiği, 1948 de memleket la. tihlâkinln 10 milyon metre civarında olduğu, memlekette teessüs (Devamı Sa. s SU. 1 de)
f------->
I Büdçe
Komisyonu
Orman ve Toprak Kanun Tasarıları
Yeni tasarılara göre evvelce istimlâk edilen hususî orman ve topraklar sahiplerine iade ediliyor
((( Ankara, 22 (Telefonla) — Adalet komisyonu, uzun za. {((
I - mandnnber! tctWk-etnwktc olduğu Tnrln>. kanuou tasarısının fil fij müzakeresini bitirmiştir. Yeni toprak kanunu tasarısı, yakında i I umumi heyete sevkediiecektir. Haber aldığımıza göre bütün j{ (Devamı 8a. 5 Sü T de)j
Başbakan bugün Sıvasa
gidiyor
Günaltaya dört Bakan refakat edecek
Başbakan Şemsettin Gilnaltay
Ankara, 22 (Hususî) — Başbakan Şemsettin Günııltay yarın öğleden sonra trenle beraberlerinde Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak, işletmeler Bakanı Münir Birsel, Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan.
(Devamı 3a. 5 Sü. 8 da)
İstanbul Tüccar Derneği aylık toplantısını yaptı
çalışması
7 Diyanet İşleri ve ) Vakıflar bütçeleri 1 ltartışmalara sebeboldul
Ankara, 22 (Telefonla) — Bütçe komisyonu bu günkü top laııtısmda Vakıflar bütçesinin müzakeresini tamamlamış, bu
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 da)
îş Bankası gezici gişesi Türkiye îş Bankasının îstan-
Vali bu sabah Istanbula dönüyor
Ankara, 22 (Telefonla) — İstanbul Vali ve Belediye Reisi ^fesör Fahrettin Kerim bu akşam îstanbula hareket etmiş tir. Fahrettin Kerim hareketin den evvel bana şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. s SU. 5 da)
bulda ikinci gezici bankası dün Şişlide bir törenle işe başlamış
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Gelir vergisi konferansı
Şehir Mecl si bugün toplanıyor
Şehir Genel Meclisi it-vkalAde toplantılarına bugün saat 15 te bağlıyacaktır. Gündemde E.T.T. ve Sular İdareleri bütçelerile bazı i. mar plânlarının müzakeresi bulun maktadır.
Verilen malûmata göre, talebe pasoları hakkında ilgili koenlayon lar henüz noktal nazarlarını bil. dlrmemişlerdfr. Eğer mazbata, toplantı günlerinde hazırlanırsa Mecliste görüşülecek vb nihai bir! sarara varılacaktır.
Dün Şehir Meclisi parti grupu toplanmış ve b
Dünkil konferansta hatip konuşurken
Gelir vergisi tatbikatı hakkında dün Defterdarlık adına I Eminönü Halkevinde muhtelif wp.~.,u., bugün Mecliste gj verilmiştir. Bu suretle. Defte, .-üşülecek meseleleri gözden geçiri darlığın hazırladıg) serî kon mlştlr. ' feranslar sona ermiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Dil ve Inkilâb
ULUNAY
Dünkü toplantıdan bir intiba
/YoakM 5 inci sayfadadır)
CUMA sahibi ı Safa Kılıçhoğlu İdare: Nuruosmanlye No. 17
ARALIK 1949 Tel adresli «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3879
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFtİYlZ
En kıymetli
Jb yılbaşı hediye-
« si bir Lüxor
otomatik pi -kaptır.
Seimç tasarısına dair
C. Bayarın beyanatı
D. P. nin görüşünü açıklıyan Bay ar, İlmî heyetin bu yoldaki çalışmalarını öğdü
D. P* Başkanı ilmi heyetle, D. P- görüşü arasında iştirâk olduğunu seçim emniyeti mevzuunun artık arkada kalacağını söyledi
İhtida ve Rucu'mu?
Dünkü başyazımızda. Halk Partisinin belli bir programa bağlı kalmaktan ziyade, günün havasına uyarak, mütemadi yalpalar yaptığını, dün ak dediğine bugün kara dediğini kaydederek mühim bir iki misal de vermiş idik. Faraza ecnebi sermayesine karşı çeyrek asır hücnm ettikten sonra, son tumanlarda, birdenbire yabancı patronlara aşk ve alâka ilânına başlamıştır. Devletçiliği azamî hududa götürdükten sonra yarım çark yaparak Liberal cereyanları müdafaaya koyulmuştur. Toptancılık şiar ve program iken en ileri demokrasi olmak dâvasını gütmeği prensip haline sokmuştur.
Bu misalleri ve üsteyi o kadar uzatmak kabildir ki nasıl o-luyor da Halk Parti genel başkan vekili, Adanada, muhalefeti programstzlıkla itham edebiliyor diye hayretimizi İzhar eylemiştik' Şimdi ayni kaypak ve yalpalı politikanın terütaze daha dün kopanlmm, bir numuneni bugün vermek kabil olacaktır.
Bütün okuyucularımız, bilirler ve belki de hatırlarlar kİ dilde taassup derecesinde müfrit yabancı kelime taraftarlığının bayraktan o zamanın Maarif Bakanı yeni tâblrile Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel 1-dl. Her gün mekteplere tamimler göndererek ve hocaları en büyük baskılar altına alarak uy durma dil ve kelimeleri destekliyor diğer taraftan da yeni terimler için yüksek tahsil mües-neselerlnl sıkıştınyordıı. Biraz, itidal taraftan elemanlara karşı en sert ve totaliter bir lisan kullanıyor, onlan geri zihniyet sahibi olmakla itham eyliyordu. Bazı üniversite hocalannın uydurma dil, düzme dil aleyhinde yan yazmalannı bir türlü haz-medemlyen Bakan onlan sustur mak. seslerini boğmak İçin de' İlgili makamlara emirler yağdırıyordu.
işte şimdi bu zat, gazetelerden öğreniyoruz, (180) derece bir dönüş yaparak İtidalçilerln başı na geçmiş ve diyormuş W: «Türkçede yaşıyan her kelime tÜrkçedir. Aslını, menşeini aramağa lüzum yoktur. Kafa kâğıdını alan bir vatandaş nasıl Türkse, yaşıyan dildeki her kelime de tÜrkçedir. Bugün yaşı-yan kelimeler var iken bunların yeline kelime İcat edilmesi hatâ-lı olmuştur. Şahit köye kadar giden bir kelime olduğu halde (tanık) demeğe sebep yoktur.»
Bu doğru ve gilzel sözlerin Yücelin ağzından çıkmış olmasına İnsan bir türlü İhtimal ver mek İstemiyor. Şahit var İken ■ tanığı lisana kim sokmuştur?
Haşan Ali şahit kelimesini kö ye kadar girmiş bir kelimedir diyor acaba mektep kelimesi kö ye kadar gitmemiş midir? Mektep gibi dile girmiş bir kelime-1 yİ kaldırmak istlyerek onun yerine (Okul) da Fransızca lügati İkame eylemek Istiyen acaba bizzat Yücel değil mİ İdi? Hâlâ bu hususta ısrar ederek mektebi dilden ve kitaplardan ta ederi en veya etmeğe yeltenen kimlerdir?
Yıllarca zavallı Türk dilini bu derece çirkin bir hale sokan şimdi gavet masum ve dürüst bir eda ile Türkçede yaşıyan her kelime TÜrkçedir, diyor ve lıtı tezi müdafaa ederken aksi tezi müdafaada gösterdiği kadar kolaylığa sahip oluyor.
Esaspn onun için diyoruz ki Halk Partisi ve mensuplarının siyasî gaye ve idealleri, programları yoktur. Yücel ve benzerlerinin tek hedefi ve gayesi iktidarda kalmaktır. Bunun için ne yapmak lâzım gelirse yaparlar, ne kadar rota değiştirmek icap ederse değiştirirler. Dün
(JDevanu &a. t 8û. 8 da)
Yüzde 50 nisbetinde
serbest ithal rejimi
Dün Ticaret Bakanlığında yapılan Basın ' 1 ’ * vaziyet izah edildi
Ankara. 22 (Hususî) — _ gün Dış Ticaret Da resi Re>si Munis Ozansoy bir basın toplantısı yaparak son zamanlarda bilhassa üzerinde dundan yüzde elli ithalât serbestlsl hak kında sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
îlk soru şu idi:
Yüzde elli ithali serbest bira kılacak mallar ne yolda muameleye tabi tutulacaktır? Ve yüzde elli kaydının mânası nedir?
Munis Ozansoy bu soruya şu cevabı vermiştir:
(Dovamı Sa. 6 Sü. 3 te)
Eu
Türk dili ma’kul
bir y ola giriyor
Kurultayda nihayet, “ Türk dili Türk milletinin kullandığı dildir,, esası kabul ediliyor
Ankara: 22 (Telefonla) — Dil Kurultayı genel kurulu toplantısı bugün öğleden evvel ve sonra olmak üzere yapılmıştır. Toplantıları Cumhurbaşkanı tnönü de takip etmiştir. Sabahki toplantıda Nurul luh Ataç’ın teklifi İle dil dâvasını yürütmek vs muhaliflere cevap ver
mek için haftalık bir derginin çıkarılması kabul edilmiştir.
öğleden sonraki toplantıda teşkil edilecek ilmi heyete seçilecek ü-yeler hakkında geniş tartışmalar ol du ve bu heyete muharrirlerin de alınması istendi.
(Devamı 3a. 8 80. 8 da)
Tekel Müdürünün
Basın
Toplantısı
Dünkü basın toplantı sından Hr intiba
lYazısı 5 inci sayfadadır)
Yeni seçim Kanunu Tasarısı
Tasarıyı inceleyecek karma komisyon seçildi
Ankara, 22 (Telefonla) — Anayasa, Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep karma komisyon teşekkül etmiştir. Seçim kanunu tasalısını İncele yecek olan koni' $
(Devamı Sa. 6 SU. 2 de)
fsuriyede?
Hükümet kurulamıyor
Halid Azmdan sonra
Fâris Elhurî de
Hükümeti kuramadı
Albay Edip Çiçekli kimdir? Hınnavi nasıl tevkif edildi?
Lise mezunları yedek subay olamıyacaklar
Yeni tasarıı/a göre yalnız yüksek mektep mezunları yedek subay alacak
Ankara 22 (Hususi) — Mil -lî Savunma Bakanlığı tarafın -ilan yedek subaylık kanununda yapılacak değişikliklere dair kanun ta sarısı miitalealân alınmak iizere ilgili Bakanlıklara gönderilmiştir. ö-(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Levend çiftliği mahallesine
rağbet çok
Emlâk Kredi Bankası taralın, dan Z'ncirllkuyu Levent çiftliğin, de İnşa edilmekte olan 491 evin satışına dün sabah saat 7,30 dan (Dovamı Sa. 6 SU. 6 da)
Yüzbaşı Vehbi Türün
Amerikaya gönderilen subayımız
Yüzbaşı Vehbi Törüniln heyecanlı sözleri
Bundan bir kaç ay evvel A merikalı uzman Françols Del-lescu’nun hazırladığı Gerilla kursunda bir kaza olmuş ve kursun birincisi yüzbaşı Vehbi Törün, «bubi tuzakları» denilen infilâk maddesini hazırlarken elinde patlamış ve yüzbaşı ao) elinin 4 parmağını kaybetmişti. Bıı hâdise üzerine Genel kurmay Başkanlığı bu kıymetli Türk yüzbaşısının tedavi edilmesi ve kendisine yeniden b’r el yapılması için onu Amerlka-ya yollamaya karar vermiş, diğer taraftan orduda sakatlanan subayların yabancı memle ketlerde tedavisi İçin bir kanun tasarısı hazırlanmıştı.
^Devamı 8a. I Sü. I de)
Ege tütün piyasası
Çıkarılan menfi şayialara rağmen müstahsil ümitli bir durumda bulunuyor î«mir: 22 (Telefonla) — Ege Tütün plyasnaının açılma tarihi olan 28 Aralık yaklaştıkça ortaya yeniden barı şayialar çıkarılmaktadır Tütün müstahsilinin maneviyatını
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
Sayısı 10 Kuruş
Mensucat sanayii erbain Ankaradaki toplantıda
Mensucat Sanayii için yeni tetbirler
Sanayiciler, hükümetten mensucat ithâlinin men’ini ve ihracına müsaade edilmesini istedi
Ythüü sanayicilerin hazırladığı raporda aenede 10 milyonu kaba 5 milyonu ince kumaş olmak tize, re 15 milyon metre Kumaş tstüı-9al edildiği, 1948 de memleket la. tihlâkinln 10 milyon metre civarında olduğu, memlekette teessüs (Devamı Sa. s SU. 1 de)
f------->
I Büdçe
Komisyonu
Orman ve Toprak Kanun Tasarıları
Yeni tasarılara göre evvelce istimlâk edilen hususî orman ve topraklar sahiplerine iade ediliyor
((( Ankara, 22 (Telefonla) — Adalet komisyonu, uzun za. {((
I - mandnnber! tctWk-etnwktc olduğu Tnrln>. kanuou tasarısının fil fij müzakeresini bitirmiştir. Yeni toprak kanunu tasarısı, yakında i I umumi heyete sevkediiecektir. Haber aldığımıza göre bütün j{ (Devamı 8a. 5 Sü T de)j
Başbakan bugün Sıvasa
gidiyor
Günaltaya dört Bakan refakat edecek
Başbakan Şemsettin Gilnaltay
Ankara, 22 (Hususî) — Başbakan Şemsettin Günııltay yarın öğleden sonra trenle beraberlerinde Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak, işletmeler Bakanı Münir Birsel, Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan.
(Devamı 3a. 5 Sü. 8 da)
İstanbul Tüccar Derneği aylık toplantısını yaptı
çalışması
7 Diyanet İşleri ve ) Vakıflar bütçeleri 1 ltartışmalara sebeboldul
Ankara, 22 (Telefonla) — Bütçe komisyonu bu günkü top laııtısmda Vakıflar bütçesinin müzakeresini tamamlamış, bu
(Devamı Sa. 8 Sü. 8 da)
îş Bankası gezici gişesi Türkiye îş Bankasının îstan-
Vali bu sabah Istanbula dönüyor
Ankara, 22 (Telefonla) — İstanbul Vali ve Belediye Reisi ^fesör Fahrettin Kerim bu akşam îstanbula hareket etmiş tir. Fahrettin Kerim hareketin den evvel bana şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. s SU. 5 da)
bulda ikinci gezici bankası dün Şişlide bir törenle işe başlamış
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Gelir vergisi konferansı
Şehir Mecl si bugün toplanıyor
Şehir Genel Meclisi it-vkalAde toplantılarına bugün saat 15 te bağlıyacaktır. Gündemde E.T.T. ve Sular İdareleri bütçelerile bazı i. mar plânlarının müzakeresi bulun maktadır.
Verilen malûmata göre, talebe pasoları hakkında ilgili koenlayon lar henüz noktal nazarlarını bil. dlrmemişlerdfr. Eğer mazbata, toplantı günlerinde hazırlanırsa Mecliste görüşülecek vb nihai bir! sarara varılacaktır.
Dün Şehir Meclisi parti grupu toplanmış ve b
Dünkil konferansta hatip konuşurken
Gelir vergisi tatbikatı hakkında dün Defterdarlık adına I Eminönü Halkevinde muhtelif wp.~.,u., bugün Mecliste gj verilmiştir. Bu suretle. Defte, .-üşülecek meseleleri gözden geçiri darlığın hazırladıg) serî kon mlştlr. ' feranslar sona ermiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Dil ve Inkilâb
ULUNAY
Dünkü toplantıdan bir intiba
/YoakM 5 inci sayfadadır)

Comments (0)