Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3880 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.yS, ıo Knms
Cumartesi
Sahibi: Safa KıhçhoğJu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
Tef adretl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofon: 20795 — 25188
ARALIK 1949
Bayanlar istifade ediniz
11 liraya sattığımız
Hakiki DUPONT NAYLON 15 Denier KADIN ÇORAPLARI fabrika fi atın a
575 Kuruşa
NECMI RIZA
MAĞAZASI
Beyoğlu, istiklâl Cad. (Elhaoıra han)
Günaltay muhalefete hücumla meşgul
Bütçe açığının Marşa! yardımile kapatılması
Ankara 11 Kongresinde konuşan Başbakan, muhali flerin birbirlerini yediğini iddia etti
Devlet Bakanı Barlas: "Bütçe açığının
Marshall yardımile kapatıldığı iddiaları doğru değildir,, diyor
Başbakan C. H. P. yi bir kayaya, muhalefeti de, bu kayaya çarptıkça parçalanan dalğalara benzetti ve: “Biz iman partisiyiz,yapıcı bir partiyiz„dedi
Fazla
Sevirimemeli
nkaradan gelen haberler, Dil Kurultayında, makule, mutedile be dürüste doğru bir geri dönme hareketi olduğunu haber veriyor. Hattâ bazı gazeteler, alınan kararlar üzerine Türk dilini cidden ve İçten sevenlerin bir bay. ram neş'esi İçinde olduklarım da bildiriyorlar, ama »erinmekte, bayram yapmakta acele etmemek İçin pek çok sebepler olduğu da, bizzat alınan kararlardan anlaşılmaktadır. Dil hareketinin bu yeni safhasında, dün işaret ettiğimiz garabet dışında da, dikkati çekecek noktalar vardır.
Evvelâ yeni rapor umumî heyete arzolunmuş ve ittifakla tas rip olunmuştur. Ah bu İttifak ile tasrip yok mu* Bizde en acı h&timlan tekrar canlandırıyor ve bu defakl hareketin de geçici olması korkusunu uyandırıyor. Çünkü en müfrit kararların a tındığı kurultaylarda İttifak hâsı! oluyor, bütün etler ayni istikamette havaya kalkıyordu. Şimdi de, aksi İstikamette, ittifak olmasını çok hayırlı bir alâmet saymak zordur. Maa-mafih umulur kİ bu defaki ittifak tabii normal ve selim düşüncenin doğurduğu beraberliktir.
Bayram sevinci yapmağa engel olan ikinci hâdise de. İttifak İle kabul edilen metnin dil bakımından arzettiği garabettir. Hem bir taraftan: «Türk dili. Türk milletinin kullandığı dildir» gibi gayet basit, kendiliğinden behidî bir hakikat sarfoiu-nuyor. bu adeta gündüz olduğu vakit güneş vardır demek gibi bir şey ama buna rağmen bu (Devamı 8a. 5 SÜ. 8 da)
Ankara 23 (Husus!) — Ankara C.H.P. il kongresi bu sabah il. çe delegeleri ve hükûmot ileri go lenlerinin lştjrklle toplanmıştır.
Yapılan yoklama neticesinde ço ğunluğun hazır bulunduğu tesblt edilmiş ve Başbakan Şemsettin Günaltay bir konuşma yapmıştır. Başbakan bu konuşmasında C.H. P. nin kurulduğu günden bu gU -ne kadar yaptığı işleri uzun uzun methettikten sonra muhalefete çatarak demiştir kİ:
Sa. 5 Sü. 4 de)
C. H. P. Ankara 11 kongresinden bir intiba
Şehir İV edişinde gürültülü celse
Tramvay, Tünel, Otobüs ve Havagazının zarar ettiği anlaşıldı, idarenin bir şirkete devri istendi
Şehir Meclisinin dünkü toplantısı
(Yazısı 5 inci sayfadadır)
• •
Uç yeni eser
1 — Nefis bir edebi aşk romanı
Sarmaşık gülleri
Yazan : Muazzez Tahsin BERKAND
Kadın romancılarımız arasında en çok sevilen ve okunan muharririn, sureti mahsusada Yeni Sabah İçin yazdığı en kuvvetli ve en güzel eseri, büyük bir aşk ve macera romanı
2 Islâm tarihinin en muazzam eseri
Hazreîi Ali
Yazan : Kadircan KAFLI
Yazılarllo büyük bir şöhret yapan değerli tarih muharriri arkada çimiz Kadircan Kailinin gazetemiz için hazırladığı en son ve büyük eseri
3 — Büyük ve çok alâka uyandıracak bir röportaj
Yunanîstandan geliyorum
Yazan : Murad SERTOĞLU
Arkadaşımız Murat 8erloglu harp sonrası Yunanlstanını görmek ve tetkikler yapmak üzero Atinaya gitmiş ve orada haftalarca kalmıştır. Bugünkü Yunanistan nedir? Bizim İçin orada ne düşünüyorlar? Halk nasıl yaşıyor? Buradan giden Rumlar no yapıyorlar? Bu güzol vo cazip röportaj serlsindo Yunanlıların bize dost mu değil mİ olduklarını da öğreneceksiniz.
Tito, orduya hitap etti
Rusya, atom bombasını
1949 da yaptı
I Yugoslav Başbakc •. I memleketi tehdit eı ı I tehlikelere karşı ordu- I nun hazırlıklı olmasını I
—— istedi
Belgrat, 23 (A.A.) — (United Press):
Başbakan Mareşal Tito Yu-
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Vali dün ktanbula döndü
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Fahrettin Kerim Gökay dün sabah Ankaradan şehrimize (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Ordu mensuplarının
tedavi ücretleri
Teknik
Üniversitede
gelişme
Memleketine dönen Fransız profesörünün dikkate değer sözleri
Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas
teşekkürü
Dil Kurultayı dün mesaisini bitirdi
Ankara: 28 (Hususî) — Bugün saat, 11 de Devlet Bekanı Cemil 8a it Barlas bir basın toplantısı yaparak Marshall plânı hakkında gazetecilerin sorduğu sualleri oevaplan-
Tlk olarak 1952 de bitecek olan beş senelik kalkınma programında Marshall yardımının nasıl fevri e-dildiğine dair sorulan suale Barlas bı vermiştir:
ı Bakanlığına 66 milyon (Devamı Sa. ( 8Ü. 3 te)
Papa’nın Truman'a
Atom enerjisi komisyonu Rus ilmi doktimanlannı açıkladı
Vaşington, 23 (A.A.) — (U-n> ’ Press):
■•d Press ajansının rica-ne atom enerjisi komis yo- ıı ‘^940 tarihli Rus ilmi dokümanlarının tercümesini ilk defa olmak üzere basına açık-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Suriye'de kabine halâ
M. Eğitim Bakan-, imlâ mevzuunun “çok derinden,, incelenmedi gerektiğini belirtti
Ankara 23 (Hususî) — Altıncı I Dil Kurultayı son toplantısını bugün saat on buçukta yapmıştır. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Baş- |
I bakan da bulunmuştur. Dedikodular toplantıdan daha evvel başlamış, bilhassa ilim heyetino seçile -| (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Hastalık Sigortası kanun tasarısı
Muhalif ve muvafık Millet vekilleri, böyle bir kanun tasarısını hazırladığı için (alışma Bakanını öğdiller
( Noel münasebetile J yayınlanan mesajlar
Londra, 23 (B.B.C.) — Bu gün Papa ve Başkan Truman arasında Noel tebrikleri teati edilmiştir. Truman Papa’ya gön derdiği mektubunda, mütemadi yen ortaya çıkan güçlüklere rağ men banş yolunda İlerleme kaydedildiğini belirtmiştir.
Papa 12 inci Plua. Truznana barış yolunda verdiği garantiden dolayı teşekkür etmiş, dün (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Pamuklu
Sanayii ihtiyaçları
rek teklifin istihdaf ettiği gayeyi güzel bir lisanla övdü.
Yalnız bazı maddelerde geniş takdir hakkı bulunmasını ten-Çalışma Bakanına teşek (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ankara, 23 (Telefonla) —Bu günkü Mecliste hastalık sigorta sı kanunu tasarısının müzakeresi yapıldı. Muhalif ve muva-I fık söz alan bütün miletvekillo-ri, teklifi büyük bir memnuni yetle karşıladıklarını ifade ile teklifin bütün Türk işçilerine hayırlı olmasını dilediler.
îlk söz alan Demokrat m: , letveklllerinden Nuri özsan:
— Bu tasarı memleket refahına emek veren, ömrünü fabri ı kalarda çürüten işçilerin gelece ğini teminat altına almak ieia hazırlanmış bir tasarıdır, diy
kurulamadı
ııl*
Ankara: 23 (Telefonla) — Biiyük Millet Meclisi bugiin saat 15 de Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplandı. İlk olarak Ziya Gebo-loğlunun Bitlis orman işletmesi hak kında Tarım Bakımlığından sözlti sorusu görüşüldü. Boruya Tarım Bn kanı Cavit Oral cevap vererek mev (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Londra, 23 (B.B.C.) — Yeni Suriye kabinesi bu gün de kurulamamıştır. Suriye parlâmcn tosu toplanarak Cumhurbaşka nı Haşim El Attasi ant .içecektir. Hâşim El Attasi. dün 70 İnci doğum yıldönümü münasc (Devamı 8a. 5 Sü.
Sanayiciler, pamuk ipliği ithaline izin verilmesini istiyorlar
Ankara, 23 (Hususî) — Sanayiciler ve sanayi İthalatçıları Ticaret Bakanlığına verdikleri raporda memlekette kâfi miktarda pamuklu Banayli bulundu (Devamı Sa. 8 Sü. 5 de)
ihracatçılara açılan krediler
Yeni Sabah
Aziz Okuyucularına çok kıymetli hediyeler dağıtmak üzere büyük bir teşebbüse girişmiş bulunuyor
Çalışma Bakam Reşat Şemsettin S irer
Gazetemizin muhterem okuyucularından gördüğü teveccüh ve rağbete bİT şükran mukabelesi
Zengin hediyelerimiz arasında şirin ve konförlü bir villâ var, siz de bu güzel köşke sahip olabilirsiniz
Yeni Sabah muhterem okuyucularına kıymetli hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır. ( Giriştiğimiz bu teşebbüs hakikaten muaztam ve şimdiye kadar hiç bir gazete tarafından, bu çapta yapılmış bir hareket değildir. Hediyelerimiz arsamda bir köşk de vardır. Ev buh- ' rarunıp ve pahalılığının sürüp gittiği bıı zamanda, Yeni Sabah, aziz okuyucularından gördü-; ğü rağbet ve teveccühe bir şükran mujcgbelesi olmak üzere maddi fedakârlıktan kaçınmıya-rak bir köşk satın almış ve bunu en talihli okuyucusuna hediye olarak vermeği yerinde bir hizmet saymıştır. Diğer hediyelerimiz arasında buz dolabı, radyo, elektrikli ev eşyası, dikiş makinesi, bisiklet, kadın ve erkek kumaşları ve daha bir çok kıymetli şeyler vardır.
Giriştiğimiz bu yeni teşebbüsün şartlarını bugünlerde İlân edeceğiz.
Prof. Andrb Revus
(tç sonodonberi İstanbul Teknik Pııiversiterindo dersler vermekte olan Fransız profesör M. Andrö Re-vuz, Pnristeki «İlmi Araştırmalar merkezi* ndo çnlışmnk üzere dün memleketimizden ayrılmıştır. Prof. Ilovuz hava meydanında kendisi i-lo konuşan bir arkadaşımıza domiş lir kij (Oovumi 8«. 5 Sü. 2 4e}
Siz de hiç bir masraf ve zahmet ihtiyar etmeden güzel bir köşke sahip olabilirsiniz

Kartalda
Merkez Bankası Umum Müdürünün verdiği izahat
Morken Bankası umum müdürü Sadi Bokler, dün. öğleden sonra basın toplantısı yaparak piyıı-muhtelif kollarına ait kredi (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Mandolin „
ULUNAY
lifin gördüm: Kartal Halkevlnde açılan (Mandolin) dersleri İçin talan tarlho kadar müraoaat edilmesi...»
Kartal halkı, Türkoğlu Türk-tür; milli zevklerini ancak ınllli Türk musikisi İle tatmin odorler. Bağlarına, bahçelerine giderken canları şarkı söylemek İsterse:
Mandolin, inandola Hoppala kokana hoppala diye bir hava söylemezler. Ruhlarını okşıyan bir türkü söylerler.
Şimdi tasavvur ediniz: Bütün gün toprakla güreşen bir Kartallı akşam evine dönecek ve çocuğuna t «Yavrum, şu ders aldığın mandalina mıdır, portakal mıdır, no İse şu sazı bir çal de dinleyeyim.» diyecek. Çocuk da, teneko mahalloslne yağmur yağıyor hissini veren (oıroır) ı bir kere tım-bırdatmağa başladı mı? Adamcağızın bunu yapınoa pencereden ata
cağına ve ismi benziyor diye belki ömründe mandalina yemlyeoeğlne şüpho yoktur.
Eğer maksat Şark musikisini söndürüp yerine Garp musikisini ikame etmek ise keman öğretiniz; (Viyolonsel) talim ediniz; piyano ıneşkedlnlz. (Mandolin) de nero-don hatıra geldi? Bana kalsa ben (bağlama) ve (çuğur) öğretirim.
İşin garip tarafı var: Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul bölge müfettişi hemşehrim Konya millet vekili Profesör Doktor Sadi ırmak Türk musikisini o kadar sever kİ hiç bir konseri kaçırmaz. Halkevl-nln vofakâr, fedakâr ve feragat-kflr rolsl Vâhlt Kınay da Zekâl Dedenin namlı Türk bestakârları yetiştiren (Dâruş - Şofaka) sının değerli mezunlarındandır.
Bu ruhta adamlar (Mandolini)
nasıl dlnllyecekler ve nasıl dinle-
tecekler? Buna şaşıyorum vessa
İteni

Bu üç yeni esere yakında haşlıyoruz
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3880 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.yS, ıo Knms
Cumartesi
Sahibi: Safa KıhçhoğJu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
Tef adretl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofon: 20795 — 25188
ARALIK 1949
Bayanlar istifade ediniz
11 liraya sattığımız
Hakiki DUPONT NAYLON 15 Denier KADIN ÇORAPLARI fabrika fi atın a
575 Kuruşa
NECMI RIZA
MAĞAZASI
Beyoğlu, istiklâl Cad. (Elhaoıra han)
Günaltay muhalefete hücumla meşgul
Bütçe açığının Marşa! yardımile kapatılması
Ankara 11 Kongresinde konuşan Başbakan, muhali flerin birbirlerini yediğini iddia etti
Devlet Bakanı Barlas: "Bütçe açığının
Marshall yardımile kapatıldığı iddiaları doğru değildir,, diyor
Başbakan C. H. P. yi bir kayaya, muhalefeti de, bu kayaya çarptıkça parçalanan dalğalara benzetti ve: “Biz iman partisiyiz,yapıcı bir partiyiz„dedi
Fazla
Sevirimemeli
nkaradan gelen haberler, Dil Kurultayında, makule, mutedile be dürüste doğru bir geri dönme hareketi olduğunu haber veriyor. Hattâ bazı gazeteler, alınan kararlar üzerine Türk dilini cidden ve İçten sevenlerin bir bay. ram neş'esi İçinde olduklarım da bildiriyorlar, ama »erinmekte, bayram yapmakta acele etmemek İçin pek çok sebepler olduğu da, bizzat alınan kararlardan anlaşılmaktadır. Dil hareketinin bu yeni safhasında, dün işaret ettiğimiz garabet dışında da, dikkati çekecek noktalar vardır.
Evvelâ yeni rapor umumî heyete arzolunmuş ve ittifakla tas rip olunmuştur. Ah bu İttifak ile tasrip yok mu* Bizde en acı h&timlan tekrar canlandırıyor ve bu defakl hareketin de geçici olması korkusunu uyandırıyor. Çünkü en müfrit kararların a tındığı kurultaylarda İttifak hâsı! oluyor, bütün etler ayni istikamette havaya kalkıyordu. Şimdi de, aksi İstikamette, ittifak olmasını çok hayırlı bir alâmet saymak zordur. Maa-mafih umulur kİ bu defaki ittifak tabii normal ve selim düşüncenin doğurduğu beraberliktir.
Bayram sevinci yapmağa engel olan ikinci hâdise de. İttifak İle kabul edilen metnin dil bakımından arzettiği garabettir. Hem bir taraftan: «Türk dili. Türk milletinin kullandığı dildir» gibi gayet basit, kendiliğinden behidî bir hakikat sarfoiu-nuyor. bu adeta gündüz olduğu vakit güneş vardır demek gibi bir şey ama buna rağmen bu (Devamı 8a. 5 SÜ. 8 da)
Ankara 23 (Husus!) — Ankara C.H.P. il kongresi bu sabah il. çe delegeleri ve hükûmot ileri go lenlerinin lştjrklle toplanmıştır.
Yapılan yoklama neticesinde ço ğunluğun hazır bulunduğu tesblt edilmiş ve Başbakan Şemsettin Günaltay bir konuşma yapmıştır. Başbakan bu konuşmasında C.H. P. nin kurulduğu günden bu gU -ne kadar yaptığı işleri uzun uzun methettikten sonra muhalefete çatarak demiştir kİ:
Sa. 5 Sü. 4 de)
C. H. P. Ankara 11 kongresinden bir intiba
Şehir İV edişinde gürültülü celse
Tramvay, Tünel, Otobüs ve Havagazının zarar ettiği anlaşıldı, idarenin bir şirkete devri istendi
Şehir Meclisinin dünkü toplantısı
(Yazısı 5 inci sayfadadır)
• •
Uç yeni eser
1 — Nefis bir edebi aşk romanı
Sarmaşık gülleri
Yazan : Muazzez Tahsin BERKAND
Kadın romancılarımız arasında en çok sevilen ve okunan muharririn, sureti mahsusada Yeni Sabah İçin yazdığı en kuvvetli ve en güzel eseri, büyük bir aşk ve macera romanı
2 Islâm tarihinin en muazzam eseri
Hazreîi Ali
Yazan : Kadircan KAFLI
Yazılarllo büyük bir şöhret yapan değerli tarih muharriri arkada çimiz Kadircan Kailinin gazetemiz için hazırladığı en son ve büyük eseri
3 — Büyük ve çok alâka uyandıracak bir röportaj
Yunanîstandan geliyorum
Yazan : Murad SERTOĞLU
Arkadaşımız Murat 8erloglu harp sonrası Yunanlstanını görmek ve tetkikler yapmak üzero Atinaya gitmiş ve orada haftalarca kalmıştır. Bugünkü Yunanistan nedir? Bizim İçin orada ne düşünüyorlar? Halk nasıl yaşıyor? Buradan giden Rumlar no yapıyorlar? Bu güzol vo cazip röportaj serlsindo Yunanlıların bize dost mu değil mİ olduklarını da öğreneceksiniz.
Tito, orduya hitap etti
Rusya, atom bombasını
1949 da yaptı
I Yugoslav Başbakc •. I memleketi tehdit eı ı I tehlikelere karşı ordu- I nun hazırlıklı olmasını I
—— istedi
Belgrat, 23 (A.A.) — (United Press):
Başbakan Mareşal Tito Yu-
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Vali dün ktanbula döndü
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Fahrettin Kerim Gökay dün sabah Ankaradan şehrimize (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Ordu mensuplarının
tedavi ücretleri
Teknik
Üniversitede
gelişme
Memleketine dönen Fransız profesörünün dikkate değer sözleri
Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas
teşekkürü
Dil Kurultayı dün mesaisini bitirdi
Ankara: 28 (Hususî) — Bugün saat, 11 de Devlet Bekanı Cemil 8a it Barlas bir basın toplantısı yaparak Marshall plânı hakkında gazetecilerin sorduğu sualleri oevaplan-
Tlk olarak 1952 de bitecek olan beş senelik kalkınma programında Marshall yardımının nasıl fevri e-dildiğine dair sorulan suale Barlas bı vermiştir:
ı Bakanlığına 66 milyon (Devamı Sa. ( 8Ü. 3 te)
Papa’nın Truman'a
Atom enerjisi komisyonu Rus ilmi doktimanlannı açıkladı
Vaşington, 23 (A.A.) — (U-n> ’ Press):
■•d Press ajansının rica-ne atom enerjisi komis yo- ıı ‘^940 tarihli Rus ilmi dokümanlarının tercümesini ilk defa olmak üzere basına açık-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Suriye'de kabine halâ
M. Eğitim Bakan-, imlâ mevzuunun “çok derinden,, incelenmedi gerektiğini belirtti
Ankara 23 (Hususî) — Altıncı I Dil Kurultayı son toplantısını bugün saat on buçukta yapmıştır. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Baş- |
I bakan da bulunmuştur. Dedikodular toplantıdan daha evvel başlamış, bilhassa ilim heyetino seçile -| (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Hastalık Sigortası kanun tasarısı
Muhalif ve muvafık Millet vekilleri, böyle bir kanun tasarısını hazırladığı için (alışma Bakanını öğdiller
( Noel münasebetile J yayınlanan mesajlar
Londra, 23 (B.B.C.) — Bu gün Papa ve Başkan Truman arasında Noel tebrikleri teati edilmiştir. Truman Papa’ya gön derdiği mektubunda, mütemadi yen ortaya çıkan güçlüklere rağ men banş yolunda İlerleme kaydedildiğini belirtmiştir.
Papa 12 inci Plua. Truznana barış yolunda verdiği garantiden dolayı teşekkür etmiş, dün (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Pamuklu
Sanayii ihtiyaçları
rek teklifin istihdaf ettiği gayeyi güzel bir lisanla övdü.
Yalnız bazı maddelerde geniş takdir hakkı bulunmasını ten-Çalışma Bakanına teşek (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ankara, 23 (Telefonla) —Bu günkü Mecliste hastalık sigorta sı kanunu tasarısının müzakeresi yapıldı. Muhalif ve muva-I fık söz alan bütün miletvekillo-ri, teklifi büyük bir memnuni yetle karşıladıklarını ifade ile teklifin bütün Türk işçilerine hayırlı olmasını dilediler.
îlk söz alan Demokrat m: , letveklllerinden Nuri özsan:
— Bu tasarı memleket refahına emek veren, ömrünü fabri ı kalarda çürüten işçilerin gelece ğini teminat altına almak ieia hazırlanmış bir tasarıdır, diy
kurulamadı
ııl*
Ankara: 23 (Telefonla) — Biiyük Millet Meclisi bugiin saat 15 de Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplandı. İlk olarak Ziya Gebo-loğlunun Bitlis orman işletmesi hak kında Tarım Bakımlığından sözlti sorusu görüşüldü. Boruya Tarım Bn kanı Cavit Oral cevap vererek mev (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Londra, 23 (B.B.C.) — Yeni Suriye kabinesi bu gün de kurulamamıştır. Suriye parlâmcn tosu toplanarak Cumhurbaşka nı Haşim El Attasi ant .içecektir. Hâşim El Attasi. dün 70 İnci doğum yıldönümü münasc (Devamı 8a. 5 Sü.
Sanayiciler, pamuk ipliği ithaline izin verilmesini istiyorlar
Ankara, 23 (Hususî) — Sanayiciler ve sanayi İthalatçıları Ticaret Bakanlığına verdikleri raporda memlekette kâfi miktarda pamuklu Banayli bulundu (Devamı Sa. 8 Sü. 5 de)
ihracatçılara açılan krediler
Yeni Sabah
Aziz Okuyucularına çok kıymetli hediyeler dağıtmak üzere büyük bir teşebbüse girişmiş bulunuyor
Çalışma Bakam Reşat Şemsettin S irer
Gazetemizin muhterem okuyucularından gördüğü teveccüh ve rağbete bİT şükran mukabelesi
Zengin hediyelerimiz arasında şirin ve konförlü bir villâ var, siz de bu güzel köşke sahip olabilirsiniz
Yeni Sabah muhterem okuyucularına kıymetli hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır. ( Giriştiğimiz bu teşebbüs hakikaten muaztam ve şimdiye kadar hiç bir gazete tarafından, bu çapta yapılmış bir hareket değildir. Hediyelerimiz arsamda bir köşk de vardır. Ev buh- ' rarunıp ve pahalılığının sürüp gittiği bıı zamanda, Yeni Sabah, aziz okuyucularından gördü-; ğü rağbet ve teveccühe bir şükran mujcgbelesi olmak üzere maddi fedakârlıktan kaçınmıya-rak bir köşk satın almış ve bunu en talihli okuyucusuna hediye olarak vermeği yerinde bir hizmet saymıştır. Diğer hediyelerimiz arasında buz dolabı, radyo, elektrikli ev eşyası, dikiş makinesi, bisiklet, kadın ve erkek kumaşları ve daha bir çok kıymetli şeyler vardır.
Giriştiğimiz bu yeni teşebbüsün şartlarını bugünlerde İlân edeceğiz.
Prof. Andrb Revus
(tç sonodonberi İstanbul Teknik Pııiversiterindo dersler vermekte olan Fransız profesör M. Andrö Re-vuz, Pnristeki «İlmi Araştırmalar merkezi* ndo çnlışmnk üzere dün memleketimizden ayrılmıştır. Prof. Ilovuz hava meydanında kendisi i-lo konuşan bir arkadaşımıza domiş lir kij (Oovumi 8«. 5 Sü. 2 4e}
Siz de hiç bir masraf ve zahmet ihtiyar etmeden güzel bir köşke sahip olabilirsiniz

Kartalda
Merkez Bankası Umum Müdürünün verdiği izahat
Morken Bankası umum müdürü Sadi Bokler, dün. öğleden sonra basın toplantısı yaparak piyıı-muhtelif kollarına ait kredi (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Mandolin „
ULUNAY
lifin gördüm: Kartal Halkevlnde açılan (Mandolin) dersleri İçin talan tarlho kadar müraoaat edilmesi...»
Kartal halkı, Türkoğlu Türk-tür; milli zevklerini ancak ınllli Türk musikisi İle tatmin odorler. Bağlarına, bahçelerine giderken canları şarkı söylemek İsterse:
Mandolin, inandola Hoppala kokana hoppala diye bir hava söylemezler. Ruhlarını okşıyan bir türkü söylerler.
Şimdi tasavvur ediniz: Bütün gün toprakla güreşen bir Kartallı akşam evine dönecek ve çocuğuna t «Yavrum, şu ders aldığın mandalina mıdır, portakal mıdır, no İse şu sazı bir çal de dinleyeyim.» diyecek. Çocuk da, teneko mahalloslne yağmur yağıyor hissini veren (oıroır) ı bir kere tım-bırdatmağa başladı mı? Adamcağızın bunu yapınoa pencereden ata
cağına ve ismi benziyor diye belki ömründe mandalina yemlyeoeğlne şüpho yoktur.
Eğer maksat Şark musikisini söndürüp yerine Garp musikisini ikame etmek ise keman öğretiniz; (Viyolonsel) talim ediniz; piyano ıneşkedlnlz. (Mandolin) de nero-don hatıra geldi? Bana kalsa ben (bağlama) ve (çuğur) öğretirim.
İşin garip tarafı var: Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul bölge müfettişi hemşehrim Konya millet vekili Profesör Doktor Sadi ırmak Türk musikisini o kadar sever kİ hiç bir konseri kaçırmaz. Halkevl-nln vofakâr, fedakâr ve feragat-kflr rolsl Vâhlt Kınay da Zekâl Dedenin namlı Türk bestakârları yetiştiren (Dâruş - Şofaka) sının değerli mezunlarındandır.
Bu ruhta adamlar (Mandolini)
nasıl dlnllyecekler ve nasıl dinle-
tecekler? Buna şaşıyorum vessa
İteni

Bu üç yeni esere yakında haşlıyoruz
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3880 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.yS, ıo Knms
Cumartesi
Sahibi: Safa KıhçhoğJu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
Tef adretl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofon: 20795 — 25188
ARALIK 1949
Bayanlar istifade ediniz
11 liraya sattığımız
Hakiki DUPONT NAYLON 15 Denier KADIN ÇORAPLARI fabrika fi atın a
575 Kuruşa
NECMI RIZA
MAĞAZASI
Beyoğlu, istiklâl Cad. (Elhaoıra han)
Günaltay muhalefete hücumla meşgul
Bütçe açığının Marşa! yardımile kapatılması
Ankara 11 Kongresinde konuşan Başbakan, muhali flerin birbirlerini yediğini iddia etti
Devlet Bakanı Barlas: "Bütçe açığının
Marshall yardımile kapatıldığı iddiaları doğru değildir,, diyor
Başbakan C. H. P. yi bir kayaya, muhalefeti de, bu kayaya çarptıkça parçalanan dalğalara benzetti ve: “Biz iman partisiyiz,yapıcı bir partiyiz„dedi
Fazla
Sevirimemeli
nkaradan gelen haberler, Dil Kurultayında, makule, mutedile be dürüste doğru bir geri dönme hareketi olduğunu haber veriyor. Hattâ bazı gazeteler, alınan kararlar üzerine Türk dilini cidden ve İçten sevenlerin bir bay. ram neş'esi İçinde olduklarım da bildiriyorlar, ama »erinmekte, bayram yapmakta acele etmemek İçin pek çok sebepler olduğu da, bizzat alınan kararlardan anlaşılmaktadır. Dil hareketinin bu yeni safhasında, dün işaret ettiğimiz garabet dışında da, dikkati çekecek noktalar vardır.
Evvelâ yeni rapor umumî heyete arzolunmuş ve ittifakla tas rip olunmuştur. Ah bu İttifak ile tasrip yok mu* Bizde en acı h&timlan tekrar canlandırıyor ve bu defakl hareketin de geçici olması korkusunu uyandırıyor. Çünkü en müfrit kararların a tındığı kurultaylarda İttifak hâsı! oluyor, bütün etler ayni istikamette havaya kalkıyordu. Şimdi de, aksi İstikamette, ittifak olmasını çok hayırlı bir alâmet saymak zordur. Maa-mafih umulur kİ bu defaki ittifak tabii normal ve selim düşüncenin doğurduğu beraberliktir.
Bayram sevinci yapmağa engel olan ikinci hâdise de. İttifak İle kabul edilen metnin dil bakımından arzettiği garabettir. Hem bir taraftan: «Türk dili. Türk milletinin kullandığı dildir» gibi gayet basit, kendiliğinden behidî bir hakikat sarfoiu-nuyor. bu adeta gündüz olduğu vakit güneş vardır demek gibi bir şey ama buna rağmen bu (Devamı 8a. 5 SÜ. 8 da)
Ankara 23 (Husus!) — Ankara C.H.P. il kongresi bu sabah il. çe delegeleri ve hükûmot ileri go lenlerinin lştjrklle toplanmıştır.
Yapılan yoklama neticesinde ço ğunluğun hazır bulunduğu tesblt edilmiş ve Başbakan Şemsettin Günaltay bir konuşma yapmıştır. Başbakan bu konuşmasında C.H. P. nin kurulduğu günden bu gU -ne kadar yaptığı işleri uzun uzun methettikten sonra muhalefete çatarak demiştir kİ:
Sa. 5 Sü. 4 de)
C. H. P. Ankara 11 kongresinden bir intiba
Şehir İV edişinde gürültülü celse
Tramvay, Tünel, Otobüs ve Havagazının zarar ettiği anlaşıldı, idarenin bir şirkete devri istendi
Şehir Meclisinin dünkü toplantısı
(Yazısı 5 inci sayfadadır)
• •
Uç yeni eser
1 — Nefis bir edebi aşk romanı
Sarmaşık gülleri
Yazan : Muazzez Tahsin BERKAND
Kadın romancılarımız arasında en çok sevilen ve okunan muharririn, sureti mahsusada Yeni Sabah İçin yazdığı en kuvvetli ve en güzel eseri, büyük bir aşk ve macera romanı
2 Islâm tarihinin en muazzam eseri
Hazreîi Ali
Yazan : Kadircan KAFLI
Yazılarllo büyük bir şöhret yapan değerli tarih muharriri arkada çimiz Kadircan Kailinin gazetemiz için hazırladığı en son ve büyük eseri
3 — Büyük ve çok alâka uyandıracak bir röportaj
Yunanîstandan geliyorum
Yazan : Murad SERTOĞLU
Arkadaşımız Murat 8erloglu harp sonrası Yunanlstanını görmek ve tetkikler yapmak üzero Atinaya gitmiş ve orada haftalarca kalmıştır. Bugünkü Yunanistan nedir? Bizim İçin orada ne düşünüyorlar? Halk nasıl yaşıyor? Buradan giden Rumlar no yapıyorlar? Bu güzol vo cazip röportaj serlsindo Yunanlıların bize dost mu değil mİ olduklarını da öğreneceksiniz.
Tito, orduya hitap etti
Rusya, atom bombasını
1949 da yaptı
I Yugoslav Başbakc •. I memleketi tehdit eı ı I tehlikelere karşı ordu- I nun hazırlıklı olmasını I
—— istedi
Belgrat, 23 (A.A.) — (United Press):
Başbakan Mareşal Tito Yu-
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Vali dün ktanbula döndü
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Fahrettin Kerim Gökay dün sabah Ankaradan şehrimize (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Ordu mensuplarının
tedavi ücretleri
Teknik
Üniversitede
gelişme
Memleketine dönen Fransız profesörünün dikkate değer sözleri
Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas
teşekkürü
Dil Kurultayı dün mesaisini bitirdi
Ankara: 28 (Hususî) — Bugün saat, 11 de Devlet Bekanı Cemil 8a it Barlas bir basın toplantısı yaparak Marshall plânı hakkında gazetecilerin sorduğu sualleri oevaplan-
Tlk olarak 1952 de bitecek olan beş senelik kalkınma programında Marshall yardımının nasıl fevri e-dildiğine dair sorulan suale Barlas bı vermiştir:
ı Bakanlığına 66 milyon (Devamı Sa. ( 8Ü. 3 te)
Papa’nın Truman'a
Atom enerjisi komisyonu Rus ilmi doktimanlannı açıkladı
Vaşington, 23 (A.A.) — (U-n> ’ Press):
■•d Press ajansının rica-ne atom enerjisi komis yo- ıı ‘^940 tarihli Rus ilmi dokümanlarının tercümesini ilk defa olmak üzere basına açık-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Suriye'de kabine halâ
M. Eğitim Bakan-, imlâ mevzuunun “çok derinden,, incelenmedi gerektiğini belirtti
Ankara 23 (Hususî) — Altıncı I Dil Kurultayı son toplantısını bugün saat on buçukta yapmıştır. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Baş- |
I bakan da bulunmuştur. Dedikodular toplantıdan daha evvel başlamış, bilhassa ilim heyetino seçile -| (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Hastalık Sigortası kanun tasarısı
Muhalif ve muvafık Millet vekilleri, böyle bir kanun tasarısını hazırladığı için (alışma Bakanını öğdiller
( Noel münasebetile J yayınlanan mesajlar
Londra, 23 (B.B.C.) — Bu gün Papa ve Başkan Truman arasında Noel tebrikleri teati edilmiştir. Truman Papa’ya gön derdiği mektubunda, mütemadi yen ortaya çıkan güçlüklere rağ men banş yolunda İlerleme kaydedildiğini belirtmiştir.
Papa 12 inci Plua. Truznana barış yolunda verdiği garantiden dolayı teşekkür etmiş, dün (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Pamuklu
Sanayii ihtiyaçları
rek teklifin istihdaf ettiği gayeyi güzel bir lisanla övdü.
Yalnız bazı maddelerde geniş takdir hakkı bulunmasını ten-Çalışma Bakanına teşek (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ankara, 23 (Telefonla) —Bu günkü Mecliste hastalık sigorta sı kanunu tasarısının müzakeresi yapıldı. Muhalif ve muva-I fık söz alan bütün miletvekillo-ri, teklifi büyük bir memnuni yetle karşıladıklarını ifade ile teklifin bütün Türk işçilerine hayırlı olmasını dilediler.
îlk söz alan Demokrat m: , letveklllerinden Nuri özsan:
— Bu tasarı memleket refahına emek veren, ömrünü fabri ı kalarda çürüten işçilerin gelece ğini teminat altına almak ieia hazırlanmış bir tasarıdır, diy
kurulamadı
ııl*
Ankara: 23 (Telefonla) — Biiyük Millet Meclisi bugiin saat 15 de Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplandı. İlk olarak Ziya Gebo-loğlunun Bitlis orman işletmesi hak kında Tarım Bakımlığından sözlti sorusu görüşüldü. Boruya Tarım Bn kanı Cavit Oral cevap vererek mev (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Londra, 23 (B.B.C.) — Yeni Suriye kabinesi bu gün de kurulamamıştır. Suriye parlâmcn tosu toplanarak Cumhurbaşka nı Haşim El Attasi ant .içecektir. Hâşim El Attasi. dün 70 İnci doğum yıldönümü münasc (Devamı 8a. 5 Sü.
Sanayiciler, pamuk ipliği ithaline izin verilmesini istiyorlar
Ankara, 23 (Hususî) — Sanayiciler ve sanayi İthalatçıları Ticaret Bakanlığına verdikleri raporda memlekette kâfi miktarda pamuklu Banayli bulundu (Devamı Sa. 8 Sü. 5 de)
ihracatçılara açılan krediler
Yeni Sabah
Aziz Okuyucularına çok kıymetli hediyeler dağıtmak üzere büyük bir teşebbüse girişmiş bulunuyor
Çalışma Bakam Reşat Şemsettin S irer
Gazetemizin muhterem okuyucularından gördüğü teveccüh ve rağbete bİT şükran mukabelesi
Zengin hediyelerimiz arasında şirin ve konförlü bir villâ var, siz de bu güzel köşke sahip olabilirsiniz
Yeni Sabah muhterem okuyucularına kıymetli hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır. ( Giriştiğimiz bu teşebbüs hakikaten muaztam ve şimdiye kadar hiç bir gazete tarafından, bu çapta yapılmış bir hareket değildir. Hediyelerimiz arsamda bir köşk de vardır. Ev buh- ' rarunıp ve pahalılığının sürüp gittiği bıı zamanda, Yeni Sabah, aziz okuyucularından gördü-; ğü rağbet ve teveccühe bir şükran mujcgbelesi olmak üzere maddi fedakârlıktan kaçınmıya-rak bir köşk satın almış ve bunu en talihli okuyucusuna hediye olarak vermeği yerinde bir hizmet saymıştır. Diğer hediyelerimiz arasında buz dolabı, radyo, elektrikli ev eşyası, dikiş makinesi, bisiklet, kadın ve erkek kumaşları ve daha bir çok kıymetli şeyler vardır.
Giriştiğimiz bu yeni teşebbüsün şartlarını bugünlerde İlân edeceğiz.
Prof. Andrb Revus
(tç sonodonberi İstanbul Teknik Pııiversiterindo dersler vermekte olan Fransız profesör M. Andrö Re-vuz, Pnristeki «İlmi Araştırmalar merkezi* ndo çnlışmnk üzere dün memleketimizden ayrılmıştır. Prof. Ilovuz hava meydanında kendisi i-lo konuşan bir arkadaşımıza domiş lir kij (Oovumi 8«. 5 Sü. 2 4e}
Siz de hiç bir masraf ve zahmet ihtiyar etmeden güzel bir köşke sahip olabilirsiniz

Kartalda
Merkez Bankası Umum Müdürünün verdiği izahat
Morken Bankası umum müdürü Sadi Bokler, dün. öğleden sonra basın toplantısı yaparak piyıı-muhtelif kollarına ait kredi (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Mandolin „
ULUNAY
lifin gördüm: Kartal Halkevlnde açılan (Mandolin) dersleri İçin talan tarlho kadar müraoaat edilmesi...»
Kartal halkı, Türkoğlu Türk-tür; milli zevklerini ancak ınllli Türk musikisi İle tatmin odorler. Bağlarına, bahçelerine giderken canları şarkı söylemek İsterse:
Mandolin, inandola Hoppala kokana hoppala diye bir hava söylemezler. Ruhlarını okşıyan bir türkü söylerler.
Şimdi tasavvur ediniz: Bütün gün toprakla güreşen bir Kartallı akşam evine dönecek ve çocuğuna t «Yavrum, şu ders aldığın mandalina mıdır, portakal mıdır, no İse şu sazı bir çal de dinleyeyim.» diyecek. Çocuk da, teneko mahalloslne yağmur yağıyor hissini veren (oıroır) ı bir kere tım-bırdatmağa başladı mı? Adamcağızın bunu yapınoa pencereden ata
cağına ve ismi benziyor diye belki ömründe mandalina yemlyeoeğlne şüpho yoktur.
Eğer maksat Şark musikisini söndürüp yerine Garp musikisini ikame etmek ise keman öğretiniz; (Viyolonsel) talim ediniz; piyano ıneşkedlnlz. (Mandolin) de nero-don hatıra geldi? Bana kalsa ben (bağlama) ve (çuğur) öğretirim.
İşin garip tarafı var: Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul bölge müfettişi hemşehrim Konya millet vekili Profesör Doktor Sadi ırmak Türk musikisini o kadar sever kİ hiç bir konseri kaçırmaz. Halkevl-nln vofakâr, fedakâr ve feragat-kflr rolsl Vâhlt Kınay da Zekâl Dedenin namlı Türk bestakârları yetiştiren (Dâruş - Şofaka) sının değerli mezunlarındandır.
Bu ruhta adamlar (Mandolini)
nasıl dlnllyecekler ve nasıl dinle-
tecekler? Buna şaşıyorum vessa
İteni

Bu üç yeni esere yakında haşlıyoruz
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3880 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.yS, ıo Knms
Cumartesi
Sahibi: Safa KıhçhoğJu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
Tef adretl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofon: 20795 — 25188
ARALIK 1949
Bayanlar istifade ediniz
11 liraya sattığımız
Hakiki DUPONT NAYLON 15 Denier KADIN ÇORAPLARI fabrika fi atın a
575 Kuruşa
NECMI RIZA
MAĞAZASI
Beyoğlu, istiklâl Cad. (Elhaoıra han)
Günaltay muhalefete hücumla meşgul
Bütçe açığının Marşa! yardımile kapatılması
Ankara 11 Kongresinde konuşan Başbakan, muhali flerin birbirlerini yediğini iddia etti
Devlet Bakanı Barlas: "Bütçe açığının
Marshall yardımile kapatıldığı iddiaları doğru değildir,, diyor
Başbakan C. H. P. yi bir kayaya, muhalefeti de, bu kayaya çarptıkça parçalanan dalğalara benzetti ve: “Biz iman partisiyiz,yapıcı bir partiyiz„dedi
Fazla
Sevirimemeli
nkaradan gelen haberler, Dil Kurultayında, makule, mutedile be dürüste doğru bir geri dönme hareketi olduğunu haber veriyor. Hattâ bazı gazeteler, alınan kararlar üzerine Türk dilini cidden ve İçten sevenlerin bir bay. ram neş'esi İçinde olduklarım da bildiriyorlar, ama »erinmekte, bayram yapmakta acele etmemek İçin pek çok sebepler olduğu da, bizzat alınan kararlardan anlaşılmaktadır. Dil hareketinin bu yeni safhasında, dün işaret ettiğimiz garabet dışında da, dikkati çekecek noktalar vardır.
Evvelâ yeni rapor umumî heyete arzolunmuş ve ittifakla tas rip olunmuştur. Ah bu İttifak ile tasrip yok mu* Bizde en acı h&timlan tekrar canlandırıyor ve bu defakl hareketin de geçici olması korkusunu uyandırıyor. Çünkü en müfrit kararların a tındığı kurultaylarda İttifak hâsı! oluyor, bütün etler ayni istikamette havaya kalkıyordu. Şimdi de, aksi İstikamette, ittifak olmasını çok hayırlı bir alâmet saymak zordur. Maa-mafih umulur kİ bu defaki ittifak tabii normal ve selim düşüncenin doğurduğu beraberliktir.
Bayram sevinci yapmağa engel olan ikinci hâdise de. İttifak İle kabul edilen metnin dil bakımından arzettiği garabettir. Hem bir taraftan: «Türk dili. Türk milletinin kullandığı dildir» gibi gayet basit, kendiliğinden behidî bir hakikat sarfoiu-nuyor. bu adeta gündüz olduğu vakit güneş vardır demek gibi bir şey ama buna rağmen bu (Devamı 8a. 5 SÜ. 8 da)
Ankara 23 (Husus!) — Ankara C.H.P. il kongresi bu sabah il. çe delegeleri ve hükûmot ileri go lenlerinin lştjrklle toplanmıştır.
Yapılan yoklama neticesinde ço ğunluğun hazır bulunduğu tesblt edilmiş ve Başbakan Şemsettin Günaltay bir konuşma yapmıştır. Başbakan bu konuşmasında C.H. P. nin kurulduğu günden bu gU -ne kadar yaptığı işleri uzun uzun methettikten sonra muhalefete çatarak demiştir kİ:
Sa. 5 Sü. 4 de)
C. H. P. Ankara 11 kongresinden bir intiba
Şehir İV edişinde gürültülü celse
Tramvay, Tünel, Otobüs ve Havagazının zarar ettiği anlaşıldı, idarenin bir şirkete devri istendi
Şehir Meclisinin dünkü toplantısı
(Yazısı 5 inci sayfadadır)
• •
Uç yeni eser
1 — Nefis bir edebi aşk romanı
Sarmaşık gülleri
Yazan : Muazzez Tahsin BERKAND
Kadın romancılarımız arasında en çok sevilen ve okunan muharririn, sureti mahsusada Yeni Sabah İçin yazdığı en kuvvetli ve en güzel eseri, büyük bir aşk ve macera romanı
2 Islâm tarihinin en muazzam eseri
Hazreîi Ali
Yazan : Kadircan KAFLI
Yazılarllo büyük bir şöhret yapan değerli tarih muharriri arkada çimiz Kadircan Kailinin gazetemiz için hazırladığı en son ve büyük eseri
3 — Büyük ve çok alâka uyandıracak bir röportaj
Yunanîstandan geliyorum
Yazan : Murad SERTOĞLU
Arkadaşımız Murat 8erloglu harp sonrası Yunanlstanını görmek ve tetkikler yapmak üzero Atinaya gitmiş ve orada haftalarca kalmıştır. Bugünkü Yunanistan nedir? Bizim İçin orada ne düşünüyorlar? Halk nasıl yaşıyor? Buradan giden Rumlar no yapıyorlar? Bu güzol vo cazip röportaj serlsindo Yunanlıların bize dost mu değil mİ olduklarını da öğreneceksiniz.
Tito, orduya hitap etti
Rusya, atom bombasını
1949 da yaptı
I Yugoslav Başbakc •. I memleketi tehdit eı ı I tehlikelere karşı ordu- I nun hazırlıklı olmasını I
—— istedi
Belgrat, 23 (A.A.) — (United Press):
Başbakan Mareşal Tito Yu-
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Vali dün ktanbula döndü
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Fahrettin Kerim Gökay dün sabah Ankaradan şehrimize (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Ordu mensuplarının
tedavi ücretleri
Teknik
Üniversitede
gelişme
Memleketine dönen Fransız profesörünün dikkate değer sözleri
Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas
teşekkürü
Dil Kurultayı dün mesaisini bitirdi
Ankara: 28 (Hususî) — Bugün saat, 11 de Devlet Bekanı Cemil 8a it Barlas bir basın toplantısı yaparak Marshall plânı hakkında gazetecilerin sorduğu sualleri oevaplan-
Tlk olarak 1952 de bitecek olan beş senelik kalkınma programında Marshall yardımının nasıl fevri e-dildiğine dair sorulan suale Barlas bı vermiştir:
ı Bakanlığına 66 milyon (Devamı Sa. ( 8Ü. 3 te)
Papa’nın Truman'a
Atom enerjisi komisyonu Rus ilmi doktimanlannı açıkladı
Vaşington, 23 (A.A.) — (U-n> ’ Press):
■•d Press ajansının rica-ne atom enerjisi komis yo- ıı ‘^940 tarihli Rus ilmi dokümanlarının tercümesini ilk defa olmak üzere basına açık-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Suriye'de kabine halâ
M. Eğitim Bakan-, imlâ mevzuunun “çok derinden,, incelenmedi gerektiğini belirtti
Ankara 23 (Hususî) — Altıncı I Dil Kurultayı son toplantısını bugün saat on buçukta yapmıştır. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Baş- |
I bakan da bulunmuştur. Dedikodular toplantıdan daha evvel başlamış, bilhassa ilim heyetino seçile -| (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Hastalık Sigortası kanun tasarısı
Muhalif ve muvafık Millet vekilleri, böyle bir kanun tasarısını hazırladığı için (alışma Bakanını öğdiller
( Noel münasebetile J yayınlanan mesajlar
Londra, 23 (B.B.C.) — Bu gün Papa ve Başkan Truman arasında Noel tebrikleri teati edilmiştir. Truman Papa’ya gön derdiği mektubunda, mütemadi yen ortaya çıkan güçlüklere rağ men banş yolunda İlerleme kaydedildiğini belirtmiştir.
Papa 12 inci Plua. Truznana barış yolunda verdiği garantiden dolayı teşekkür etmiş, dün (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Pamuklu
Sanayii ihtiyaçları
rek teklifin istihdaf ettiği gayeyi güzel bir lisanla övdü.
Yalnız bazı maddelerde geniş takdir hakkı bulunmasını ten-Çalışma Bakanına teşek (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ankara, 23 (Telefonla) —Bu günkü Mecliste hastalık sigorta sı kanunu tasarısının müzakeresi yapıldı. Muhalif ve muva-I fık söz alan bütün miletvekillo-ri, teklifi büyük bir memnuni yetle karşıladıklarını ifade ile teklifin bütün Türk işçilerine hayırlı olmasını dilediler.
îlk söz alan Demokrat m: , letveklllerinden Nuri özsan:
— Bu tasarı memleket refahına emek veren, ömrünü fabri ı kalarda çürüten işçilerin gelece ğini teminat altına almak ieia hazırlanmış bir tasarıdır, diy
kurulamadı
ııl*
Ankara: 23 (Telefonla) — Biiyük Millet Meclisi bugiin saat 15 de Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplandı. İlk olarak Ziya Gebo-loğlunun Bitlis orman işletmesi hak kında Tarım Bakımlığından sözlti sorusu görüşüldü. Boruya Tarım Bn kanı Cavit Oral cevap vererek mev (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Londra, 23 (B.B.C.) — Yeni Suriye kabinesi bu gün de kurulamamıştır. Suriye parlâmcn tosu toplanarak Cumhurbaşka nı Haşim El Attasi ant .içecektir. Hâşim El Attasi. dün 70 İnci doğum yıldönümü münasc (Devamı 8a. 5 Sü.
Sanayiciler, pamuk ipliği ithaline izin verilmesini istiyorlar
Ankara, 23 (Hususî) — Sanayiciler ve sanayi İthalatçıları Ticaret Bakanlığına verdikleri raporda memlekette kâfi miktarda pamuklu Banayli bulundu (Devamı Sa. 8 Sü. 5 de)
ihracatçılara açılan krediler
Yeni Sabah
Aziz Okuyucularına çok kıymetli hediyeler dağıtmak üzere büyük bir teşebbüse girişmiş bulunuyor
Çalışma Bakam Reşat Şemsettin S irer
Gazetemizin muhterem okuyucularından gördüğü teveccüh ve rağbete bİT şükran mukabelesi
Zengin hediyelerimiz arasında şirin ve konförlü bir villâ var, siz de bu güzel köşke sahip olabilirsiniz
Yeni Sabah muhterem okuyucularına kıymetli hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır. ( Giriştiğimiz bu teşebbüs hakikaten muaztam ve şimdiye kadar hiç bir gazete tarafından, bu çapta yapılmış bir hareket değildir. Hediyelerimiz arsamda bir köşk de vardır. Ev buh- ' rarunıp ve pahalılığının sürüp gittiği bıı zamanda, Yeni Sabah, aziz okuyucularından gördü-; ğü rağbet ve teveccühe bir şükran mujcgbelesi olmak üzere maddi fedakârlıktan kaçınmıya-rak bir köşk satın almış ve bunu en talihli okuyucusuna hediye olarak vermeği yerinde bir hizmet saymıştır. Diğer hediyelerimiz arasında buz dolabı, radyo, elektrikli ev eşyası, dikiş makinesi, bisiklet, kadın ve erkek kumaşları ve daha bir çok kıymetli şeyler vardır.
Giriştiğimiz bu yeni teşebbüsün şartlarını bugünlerde İlân edeceğiz.
Prof. Andrb Revus
(tç sonodonberi İstanbul Teknik Pııiversiterindo dersler vermekte olan Fransız profesör M. Andrö Re-vuz, Pnristeki «İlmi Araştırmalar merkezi* ndo çnlışmnk üzere dün memleketimizden ayrılmıştır. Prof. Ilovuz hava meydanında kendisi i-lo konuşan bir arkadaşımıza domiş lir kij (Oovumi 8«. 5 Sü. 2 4e}
Siz de hiç bir masraf ve zahmet ihtiyar etmeden güzel bir köşke sahip olabilirsiniz

Kartalda
Merkez Bankası Umum Müdürünün verdiği izahat
Morken Bankası umum müdürü Sadi Bokler, dün. öğleden sonra basın toplantısı yaparak piyıı-muhtelif kollarına ait kredi (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Mandolin „
ULUNAY
lifin gördüm: Kartal Halkevlnde açılan (Mandolin) dersleri İçin talan tarlho kadar müraoaat edilmesi...»
Kartal halkı, Türkoğlu Türk-tür; milli zevklerini ancak ınllli Türk musikisi İle tatmin odorler. Bağlarına, bahçelerine giderken canları şarkı söylemek İsterse:
Mandolin, inandola Hoppala kokana hoppala diye bir hava söylemezler. Ruhlarını okşıyan bir türkü söylerler.
Şimdi tasavvur ediniz: Bütün gün toprakla güreşen bir Kartallı akşam evine dönecek ve çocuğuna t «Yavrum, şu ders aldığın mandalina mıdır, portakal mıdır, no İse şu sazı bir çal de dinleyeyim.» diyecek. Çocuk da, teneko mahalloslne yağmur yağıyor hissini veren (oıroır) ı bir kere tım-bırdatmağa başladı mı? Adamcağızın bunu yapınoa pencereden ata
cağına ve ismi benziyor diye belki ömründe mandalina yemlyeoeğlne şüpho yoktur.
Eğer maksat Şark musikisini söndürüp yerine Garp musikisini ikame etmek ise keman öğretiniz; (Viyolonsel) talim ediniz; piyano ıneşkedlnlz. (Mandolin) de nero-don hatıra geldi? Bana kalsa ben (bağlama) ve (çuğur) öğretirim.
İşin garip tarafı var: Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul bölge müfettişi hemşehrim Konya millet vekili Profesör Doktor Sadi ırmak Türk musikisini o kadar sever kİ hiç bir konseri kaçırmaz. Halkevl-nln vofakâr, fedakâr ve feragat-kflr rolsl Vâhlt Kınay da Zekâl Dedenin namlı Türk bestakârları yetiştiren (Dâruş - Şofaka) sının değerli mezunlarındandır.
Bu ruhta adamlar (Mandolini)
nasıl dlnllyecekler ve nasıl dinle-
tecekler? Buna şaşıyorum vessa
İteni

Bu üç yeni esere yakında haşlıyoruz
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3880 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.yS, ıo Knms
Cumartesi
Sahibi: Safa KıhçhoğJu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
Tef adretl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofon: 20795 — 25188
ARALIK 1949
Bayanlar istifade ediniz
11 liraya sattığımız
Hakiki DUPONT NAYLON 15 Denier KADIN ÇORAPLARI fabrika fi atın a
575 Kuruşa
NECMI RIZA
MAĞAZASI
Beyoğlu, istiklâl Cad. (Elhaoıra han)
Günaltay muhalefete hücumla meşgul
Bütçe açığının Marşa! yardımile kapatılması
Ankara 11 Kongresinde konuşan Başbakan, muhali flerin birbirlerini yediğini iddia etti
Devlet Bakanı Barlas: "Bütçe açığının
Marshall yardımile kapatıldığı iddiaları doğru değildir,, diyor
Başbakan C. H. P. yi bir kayaya, muhalefeti de, bu kayaya çarptıkça parçalanan dalğalara benzetti ve: “Biz iman partisiyiz,yapıcı bir partiyiz„dedi
Fazla
Sevirimemeli
nkaradan gelen haberler, Dil Kurultayında, makule, mutedile be dürüste doğru bir geri dönme hareketi olduğunu haber veriyor. Hattâ bazı gazeteler, alınan kararlar üzerine Türk dilini cidden ve İçten sevenlerin bir bay. ram neş'esi İçinde olduklarım da bildiriyorlar, ama »erinmekte, bayram yapmakta acele etmemek İçin pek çok sebepler olduğu da, bizzat alınan kararlardan anlaşılmaktadır. Dil hareketinin bu yeni safhasında, dün işaret ettiğimiz garabet dışında da, dikkati çekecek noktalar vardır.
Evvelâ yeni rapor umumî heyete arzolunmuş ve ittifakla tas rip olunmuştur. Ah bu İttifak ile tasrip yok mu* Bizde en acı h&timlan tekrar canlandırıyor ve bu defakl hareketin de geçici olması korkusunu uyandırıyor. Çünkü en müfrit kararların a tındığı kurultaylarda İttifak hâsı! oluyor, bütün etler ayni istikamette havaya kalkıyordu. Şimdi de, aksi İstikamette, ittifak olmasını çok hayırlı bir alâmet saymak zordur. Maa-mafih umulur kİ bu defaki ittifak tabii normal ve selim düşüncenin doğurduğu beraberliktir.
Bayram sevinci yapmağa engel olan ikinci hâdise de. İttifak İle kabul edilen metnin dil bakımından arzettiği garabettir. Hem bir taraftan: «Türk dili. Türk milletinin kullandığı dildir» gibi gayet basit, kendiliğinden behidî bir hakikat sarfoiu-nuyor. bu adeta gündüz olduğu vakit güneş vardır demek gibi bir şey ama buna rağmen bu (Devamı 8a. 5 SÜ. 8 da)
Ankara 23 (Husus!) — Ankara C.H.P. il kongresi bu sabah il. çe delegeleri ve hükûmot ileri go lenlerinin lştjrklle toplanmıştır.
Yapılan yoklama neticesinde ço ğunluğun hazır bulunduğu tesblt edilmiş ve Başbakan Şemsettin Günaltay bir konuşma yapmıştır. Başbakan bu konuşmasında C.H. P. nin kurulduğu günden bu gU -ne kadar yaptığı işleri uzun uzun methettikten sonra muhalefete çatarak demiştir kİ:
Sa. 5 Sü. 4 de)
C. H. P. Ankara 11 kongresinden bir intiba
Şehir İV edişinde gürültülü celse
Tramvay, Tünel, Otobüs ve Havagazının zarar ettiği anlaşıldı, idarenin bir şirkete devri istendi
Şehir Meclisinin dünkü toplantısı
(Yazısı 5 inci sayfadadır)
• •
Uç yeni eser
1 — Nefis bir edebi aşk romanı
Sarmaşık gülleri
Yazan : Muazzez Tahsin BERKAND
Kadın romancılarımız arasında en çok sevilen ve okunan muharririn, sureti mahsusada Yeni Sabah İçin yazdığı en kuvvetli ve en güzel eseri, büyük bir aşk ve macera romanı
2 Islâm tarihinin en muazzam eseri
Hazreîi Ali
Yazan : Kadircan KAFLI
Yazılarllo büyük bir şöhret yapan değerli tarih muharriri arkada çimiz Kadircan Kailinin gazetemiz için hazırladığı en son ve büyük eseri
3 — Büyük ve çok alâka uyandıracak bir röportaj
Yunanîstandan geliyorum
Yazan : Murad SERTOĞLU
Arkadaşımız Murat 8erloglu harp sonrası Yunanlstanını görmek ve tetkikler yapmak üzero Atinaya gitmiş ve orada haftalarca kalmıştır. Bugünkü Yunanistan nedir? Bizim İçin orada ne düşünüyorlar? Halk nasıl yaşıyor? Buradan giden Rumlar no yapıyorlar? Bu güzol vo cazip röportaj serlsindo Yunanlıların bize dost mu değil mİ olduklarını da öğreneceksiniz.
Tito, orduya hitap etti
Rusya, atom bombasını
1949 da yaptı
I Yugoslav Başbakc •. I memleketi tehdit eı ı I tehlikelere karşı ordu- I nun hazırlıklı olmasını I
—— istedi
Belgrat, 23 (A.A.) — (United Press):
Başbakan Mareşal Tito Yu-
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Vali dün ktanbula döndü
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Fahrettin Kerim Gökay dün sabah Ankaradan şehrimize (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Ordu mensuplarının
tedavi ücretleri
Teknik
Üniversitede
gelişme
Memleketine dönen Fransız profesörünün dikkate değer sözleri
Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas
teşekkürü
Dil Kurultayı dün mesaisini bitirdi
Ankara: 28 (Hususî) — Bugün saat, 11 de Devlet Bekanı Cemil 8a it Barlas bir basın toplantısı yaparak Marshall plânı hakkında gazetecilerin sorduğu sualleri oevaplan-
Tlk olarak 1952 de bitecek olan beş senelik kalkınma programında Marshall yardımının nasıl fevri e-dildiğine dair sorulan suale Barlas bı vermiştir:
ı Bakanlığına 66 milyon (Devamı Sa. ( 8Ü. 3 te)
Papa’nın Truman'a
Atom enerjisi komisyonu Rus ilmi doktimanlannı açıkladı
Vaşington, 23 (A.A.) — (U-n> ’ Press):
■•d Press ajansının rica-ne atom enerjisi komis yo- ıı ‘^940 tarihli Rus ilmi dokümanlarının tercümesini ilk defa olmak üzere basına açık-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Suriye'de kabine halâ
M. Eğitim Bakan-, imlâ mevzuunun “çok derinden,, incelenmedi gerektiğini belirtti
Ankara 23 (Hususî) — Altıncı I Dil Kurultayı son toplantısını bugün saat on buçukta yapmıştır. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Baş- |
I bakan da bulunmuştur. Dedikodular toplantıdan daha evvel başlamış, bilhassa ilim heyetino seçile -| (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Hastalık Sigortası kanun tasarısı
Muhalif ve muvafık Millet vekilleri, böyle bir kanun tasarısını hazırladığı için (alışma Bakanını öğdiller
( Noel münasebetile J yayınlanan mesajlar
Londra, 23 (B.B.C.) — Bu gün Papa ve Başkan Truman arasında Noel tebrikleri teati edilmiştir. Truman Papa’ya gön derdiği mektubunda, mütemadi yen ortaya çıkan güçlüklere rağ men banş yolunda İlerleme kaydedildiğini belirtmiştir.
Papa 12 inci Plua. Truznana barış yolunda verdiği garantiden dolayı teşekkür etmiş, dün (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Pamuklu
Sanayii ihtiyaçları
rek teklifin istihdaf ettiği gayeyi güzel bir lisanla övdü.
Yalnız bazı maddelerde geniş takdir hakkı bulunmasını ten-Çalışma Bakanına teşek (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ankara, 23 (Telefonla) —Bu günkü Mecliste hastalık sigorta sı kanunu tasarısının müzakeresi yapıldı. Muhalif ve muva-I fık söz alan bütün miletvekillo-ri, teklifi büyük bir memnuni yetle karşıladıklarını ifade ile teklifin bütün Türk işçilerine hayırlı olmasını dilediler.
îlk söz alan Demokrat m: , letveklllerinden Nuri özsan:
— Bu tasarı memleket refahına emek veren, ömrünü fabri ı kalarda çürüten işçilerin gelece ğini teminat altına almak ieia hazırlanmış bir tasarıdır, diy
kurulamadı
ııl*
Ankara: 23 (Telefonla) — Biiyük Millet Meclisi bugiin saat 15 de Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplandı. İlk olarak Ziya Gebo-loğlunun Bitlis orman işletmesi hak kında Tarım Bakımlığından sözlti sorusu görüşüldü. Boruya Tarım Bn kanı Cavit Oral cevap vererek mev (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Londra, 23 (B.B.C.) — Yeni Suriye kabinesi bu gün de kurulamamıştır. Suriye parlâmcn tosu toplanarak Cumhurbaşka nı Haşim El Attasi ant .içecektir. Hâşim El Attasi. dün 70 İnci doğum yıldönümü münasc (Devamı 8a. 5 Sü.
Sanayiciler, pamuk ipliği ithaline izin verilmesini istiyorlar
Ankara, 23 (Hususî) — Sanayiciler ve sanayi İthalatçıları Ticaret Bakanlığına verdikleri raporda memlekette kâfi miktarda pamuklu Banayli bulundu (Devamı Sa. 8 Sü. 5 de)
ihracatçılara açılan krediler
Yeni Sabah
Aziz Okuyucularına çok kıymetli hediyeler dağıtmak üzere büyük bir teşebbüse girişmiş bulunuyor
Çalışma Bakam Reşat Şemsettin S irer
Gazetemizin muhterem okuyucularından gördüğü teveccüh ve rağbete bİT şükran mukabelesi
Zengin hediyelerimiz arasında şirin ve konförlü bir villâ var, siz de bu güzel köşke sahip olabilirsiniz
Yeni Sabah muhterem okuyucularına kıymetli hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır. ( Giriştiğimiz bu teşebbüs hakikaten muaztam ve şimdiye kadar hiç bir gazete tarafından, bu çapta yapılmış bir hareket değildir. Hediyelerimiz arsamda bir köşk de vardır. Ev buh- ' rarunıp ve pahalılığının sürüp gittiği bıı zamanda, Yeni Sabah, aziz okuyucularından gördü-; ğü rağbet ve teveccühe bir şükran mujcgbelesi olmak üzere maddi fedakârlıktan kaçınmıya-rak bir köşk satın almış ve bunu en talihli okuyucusuna hediye olarak vermeği yerinde bir hizmet saymıştır. Diğer hediyelerimiz arasında buz dolabı, radyo, elektrikli ev eşyası, dikiş makinesi, bisiklet, kadın ve erkek kumaşları ve daha bir çok kıymetli şeyler vardır.
Giriştiğimiz bu yeni teşebbüsün şartlarını bugünlerde İlân edeceğiz.
Prof. Andrb Revus
(tç sonodonberi İstanbul Teknik Pııiversiterindo dersler vermekte olan Fransız profesör M. Andrö Re-vuz, Pnristeki «İlmi Araştırmalar merkezi* ndo çnlışmnk üzere dün memleketimizden ayrılmıştır. Prof. Ilovuz hava meydanında kendisi i-lo konuşan bir arkadaşımıza domiş lir kij (Oovumi 8«. 5 Sü. 2 4e}
Siz de hiç bir masraf ve zahmet ihtiyar etmeden güzel bir köşke sahip olabilirsiniz

Kartalda
Merkez Bankası Umum Müdürünün verdiği izahat
Morken Bankası umum müdürü Sadi Bokler, dün. öğleden sonra basın toplantısı yaparak piyıı-muhtelif kollarına ait kredi (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Mandolin „
ULUNAY
lifin gördüm: Kartal Halkevlnde açılan (Mandolin) dersleri İçin talan tarlho kadar müraoaat edilmesi...»
Kartal halkı, Türkoğlu Türk-tür; milli zevklerini ancak ınllli Türk musikisi İle tatmin odorler. Bağlarına, bahçelerine giderken canları şarkı söylemek İsterse:
Mandolin, inandola Hoppala kokana hoppala diye bir hava söylemezler. Ruhlarını okşıyan bir türkü söylerler.
Şimdi tasavvur ediniz: Bütün gün toprakla güreşen bir Kartallı akşam evine dönecek ve çocuğuna t «Yavrum, şu ders aldığın mandalina mıdır, portakal mıdır, no İse şu sazı bir çal de dinleyeyim.» diyecek. Çocuk da, teneko mahalloslne yağmur yağıyor hissini veren (oıroır) ı bir kere tım-bırdatmağa başladı mı? Adamcağızın bunu yapınoa pencereden ata
cağına ve ismi benziyor diye belki ömründe mandalina yemlyeoeğlne şüpho yoktur.
Eğer maksat Şark musikisini söndürüp yerine Garp musikisini ikame etmek ise keman öğretiniz; (Viyolonsel) talim ediniz; piyano ıneşkedlnlz. (Mandolin) de nero-don hatıra geldi? Bana kalsa ben (bağlama) ve (çuğur) öğretirim.
İşin garip tarafı var: Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul bölge müfettişi hemşehrim Konya millet vekili Profesör Doktor Sadi ırmak Türk musikisini o kadar sever kİ hiç bir konseri kaçırmaz. Halkevl-nln vofakâr, fedakâr ve feragat-kflr rolsl Vâhlt Kınay da Zekâl Dedenin namlı Türk bestakârları yetiştiren (Dâruş - Şofaka) sının değerli mezunlarındandır.
Bu ruhta adamlar (Mandolini)
nasıl dlnllyecekler ve nasıl dinle-
tecekler? Buna şaşıyorum vessa
İteni

Bu üç yeni esere yakında haşlıyoruz
Yeni Sabah
12 inci yıl, No. 3880 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.yS, ıo Knms
Cumartesi
Sahibi: Safa KıhçhoğJu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
Tef adretl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofon: 20795 — 25188
ARALIK 1949
Bayanlar istifade ediniz
11 liraya sattığımız
Hakiki DUPONT NAYLON 15 Denier KADIN ÇORAPLARI fabrika fi atın a
575 Kuruşa
NECMI RIZA
MAĞAZASI
Beyoğlu, istiklâl Cad. (Elhaoıra han)
Günaltay muhalefete hücumla meşgul
Bütçe açığının Marşa! yardımile kapatılması
Ankara 11 Kongresinde konuşan Başbakan, muhali flerin birbirlerini yediğini iddia etti
Devlet Bakanı Barlas: "Bütçe açığının
Marshall yardımile kapatıldığı iddiaları doğru değildir,, diyor
Başbakan C. H. P. yi bir kayaya, muhalefeti de, bu kayaya çarptıkça parçalanan dalğalara benzetti ve: “Biz iman partisiyiz,yapıcı bir partiyiz„dedi
Fazla
Sevirimemeli
nkaradan gelen haberler, Dil Kurultayında, makule, mutedile be dürüste doğru bir geri dönme hareketi olduğunu haber veriyor. Hattâ bazı gazeteler, alınan kararlar üzerine Türk dilini cidden ve İçten sevenlerin bir bay. ram neş'esi İçinde olduklarım da bildiriyorlar, ama »erinmekte, bayram yapmakta acele etmemek İçin pek çok sebepler olduğu da, bizzat alınan kararlardan anlaşılmaktadır. Dil hareketinin bu yeni safhasında, dün işaret ettiğimiz garabet dışında da, dikkati çekecek noktalar vardır.
Evvelâ yeni rapor umumî heyete arzolunmuş ve ittifakla tas rip olunmuştur. Ah bu İttifak ile tasrip yok mu* Bizde en acı h&timlan tekrar canlandırıyor ve bu defakl hareketin de geçici olması korkusunu uyandırıyor. Çünkü en müfrit kararların a tındığı kurultaylarda İttifak hâsı! oluyor, bütün etler ayni istikamette havaya kalkıyordu. Şimdi de, aksi İstikamette, ittifak olmasını çok hayırlı bir alâmet saymak zordur. Maa-mafih umulur kİ bu defaki ittifak tabii normal ve selim düşüncenin doğurduğu beraberliktir.
Bayram sevinci yapmağa engel olan ikinci hâdise de. İttifak İle kabul edilen metnin dil bakımından arzettiği garabettir. Hem bir taraftan: «Türk dili. Türk milletinin kullandığı dildir» gibi gayet basit, kendiliğinden behidî bir hakikat sarfoiu-nuyor. bu adeta gündüz olduğu vakit güneş vardır demek gibi bir şey ama buna rağmen bu (Devamı 8a. 5 SÜ. 8 da)
Ankara 23 (Husus!) — Ankara C.H.P. il kongresi bu sabah il. çe delegeleri ve hükûmot ileri go lenlerinin lştjrklle toplanmıştır.
Yapılan yoklama neticesinde ço ğunluğun hazır bulunduğu tesblt edilmiş ve Başbakan Şemsettin Günaltay bir konuşma yapmıştır. Başbakan bu konuşmasında C.H. P. nin kurulduğu günden bu gU -ne kadar yaptığı işleri uzun uzun methettikten sonra muhalefete çatarak demiştir kİ:
Sa. 5 Sü. 4 de)
C. H. P. Ankara 11 kongresinden bir intiba
Şehir İV edişinde gürültülü celse
Tramvay, Tünel, Otobüs ve Havagazının zarar ettiği anlaşıldı, idarenin bir şirkete devri istendi
Şehir Meclisinin dünkü toplantısı
(Yazısı 5 inci sayfadadır)
• •
Uç yeni eser
1 — Nefis bir edebi aşk romanı
Sarmaşık gülleri
Yazan : Muazzez Tahsin BERKAND
Kadın romancılarımız arasında en çok sevilen ve okunan muharririn, sureti mahsusada Yeni Sabah İçin yazdığı en kuvvetli ve en güzel eseri, büyük bir aşk ve macera romanı
2 Islâm tarihinin en muazzam eseri
Hazreîi Ali
Yazan : Kadircan KAFLI
Yazılarllo büyük bir şöhret yapan değerli tarih muharriri arkada çimiz Kadircan Kailinin gazetemiz için hazırladığı en son ve büyük eseri
3 — Büyük ve çok alâka uyandıracak bir röportaj
Yunanîstandan geliyorum
Yazan : Murad SERTOĞLU
Arkadaşımız Murat 8erloglu harp sonrası Yunanlstanını görmek ve tetkikler yapmak üzero Atinaya gitmiş ve orada haftalarca kalmıştır. Bugünkü Yunanistan nedir? Bizim İçin orada ne düşünüyorlar? Halk nasıl yaşıyor? Buradan giden Rumlar no yapıyorlar? Bu güzol vo cazip röportaj serlsindo Yunanlıların bize dost mu değil mİ olduklarını da öğreneceksiniz.
Tito, orduya hitap etti
Rusya, atom bombasını
1949 da yaptı
I Yugoslav Başbakc •. I memleketi tehdit eı ı I tehlikelere karşı ordu- I nun hazırlıklı olmasını I
—— istedi
Belgrat, 23 (A.A.) — (United Press):
Başbakan Mareşal Tito Yu-
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Vali dün ktanbula döndü
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Fahrettin Kerim Gökay dün sabah Ankaradan şehrimize (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Ordu mensuplarının
tedavi ücretleri
Teknik
Üniversitede
gelişme
Memleketine dönen Fransız profesörünün dikkate değer sözleri
Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas
teşekkürü
Dil Kurultayı dün mesaisini bitirdi
Ankara: 28 (Hususî) — Bugün saat, 11 de Devlet Bekanı Cemil 8a it Barlas bir basın toplantısı yaparak Marshall plânı hakkında gazetecilerin sorduğu sualleri oevaplan-
Tlk olarak 1952 de bitecek olan beş senelik kalkınma programında Marshall yardımının nasıl fevri e-dildiğine dair sorulan suale Barlas bı vermiştir:
ı Bakanlığına 66 milyon (Devamı Sa. ( 8Ü. 3 te)
Papa’nın Truman'a
Atom enerjisi komisyonu Rus ilmi doktimanlannı açıkladı
Vaşington, 23 (A.A.) — (U-n> ’ Press):
■•d Press ajansının rica-ne atom enerjisi komis yo- ıı ‘^940 tarihli Rus ilmi dokümanlarının tercümesini ilk defa olmak üzere basına açık-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Suriye'de kabine halâ
M. Eğitim Bakan-, imlâ mevzuunun “çok derinden,, incelenmedi gerektiğini belirtti
Ankara 23 (Hususî) — Altıncı I Dil Kurultayı son toplantısını bugün saat on buçukta yapmıştır. Toplantıda Cumhurbaşkanı ve Baş- |
I bakan da bulunmuştur. Dedikodular toplantıdan daha evvel başlamış, bilhassa ilim heyetino seçile -| (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Hastalık Sigortası kanun tasarısı
Muhalif ve muvafık Millet vekilleri, böyle bir kanun tasarısını hazırladığı için (alışma Bakanını öğdiller
( Noel münasebetile J yayınlanan mesajlar
Londra, 23 (B.B.C.) — Bu gün Papa ve Başkan Truman arasında Noel tebrikleri teati edilmiştir. Truman Papa’ya gön derdiği mektubunda, mütemadi yen ortaya çıkan güçlüklere rağ men banş yolunda İlerleme kaydedildiğini belirtmiştir.
Papa 12 inci Plua. Truznana barış yolunda verdiği garantiden dolayı teşekkür etmiş, dün (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Pamuklu
Sanayii ihtiyaçları
rek teklifin istihdaf ettiği gayeyi güzel bir lisanla övdü.
Yalnız bazı maddelerde geniş takdir hakkı bulunmasını ten-Çalışma Bakanına teşek (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ankara, 23 (Telefonla) —Bu günkü Mecliste hastalık sigorta sı kanunu tasarısının müzakeresi yapıldı. Muhalif ve muva-I fık söz alan bütün miletvekillo-ri, teklifi büyük bir memnuni yetle karşıladıklarını ifade ile teklifin bütün Türk işçilerine hayırlı olmasını dilediler.
îlk söz alan Demokrat m: , letveklllerinden Nuri özsan:
— Bu tasarı memleket refahına emek veren, ömrünü fabri ı kalarda çürüten işçilerin gelece ğini teminat altına almak ieia hazırlanmış bir tasarıdır, diy
kurulamadı
ııl*
Ankara: 23 (Telefonla) — Biiyük Millet Meclisi bugiin saat 15 de Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplandı. İlk olarak Ziya Gebo-loğlunun Bitlis orman işletmesi hak kında Tarım Bakımlığından sözlti sorusu görüşüldü. Boruya Tarım Bn kanı Cavit Oral cevap vererek mev (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Londra, 23 (B.B.C.) — Yeni Suriye kabinesi bu gün de kurulamamıştır. Suriye parlâmcn tosu toplanarak Cumhurbaşka nı Haşim El Attasi ant .içecektir. Hâşim El Attasi. dün 70 İnci doğum yıldönümü münasc (Devamı 8a. 5 Sü.
Sanayiciler, pamuk ipliği ithaline izin verilmesini istiyorlar
Ankara, 23 (Hususî) — Sanayiciler ve sanayi İthalatçıları Ticaret Bakanlığına verdikleri raporda memlekette kâfi miktarda pamuklu Banayli bulundu (Devamı Sa. 8 Sü. 5 de)
ihracatçılara açılan krediler
Yeni Sabah
Aziz Okuyucularına çok kıymetli hediyeler dağıtmak üzere büyük bir teşebbüse girişmiş bulunuyor
Çalışma Bakam Reşat Şemsettin S irer
Gazetemizin muhterem okuyucularından gördüğü teveccüh ve rağbete bİT şükran mukabelesi
Zengin hediyelerimiz arasında şirin ve konförlü bir villâ var, siz de bu güzel köşke sahip olabilirsiniz
Yeni Sabah muhterem okuyucularına kıymetli hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır. ( Giriştiğimiz bu teşebbüs hakikaten muaztam ve şimdiye kadar hiç bir gazete tarafından, bu çapta yapılmış bir hareket değildir. Hediyelerimiz arsamda bir köşk de vardır. Ev buh- ' rarunıp ve pahalılığının sürüp gittiği bıı zamanda, Yeni Sabah, aziz okuyucularından gördü-; ğü rağbet ve teveccühe bir şükran mujcgbelesi olmak üzere maddi fedakârlıktan kaçınmıya-rak bir köşk satın almış ve bunu en talihli okuyucusuna hediye olarak vermeği yerinde bir hizmet saymıştır. Diğer hediyelerimiz arasında buz dolabı, radyo, elektrikli ev eşyası, dikiş makinesi, bisiklet, kadın ve erkek kumaşları ve daha bir çok kıymetli şeyler vardır.
Giriştiğimiz bu yeni teşebbüsün şartlarını bugünlerde İlân edeceğiz.
Prof. Andrb Revus
(tç sonodonberi İstanbul Teknik Pııiversiterindo dersler vermekte olan Fransız profesör M. Andrö Re-vuz, Pnristeki «İlmi Araştırmalar merkezi* ndo çnlışmnk üzere dün memleketimizden ayrılmıştır. Prof. Ilovuz hava meydanında kendisi i-lo konuşan bir arkadaşımıza domiş lir kij (Oovumi 8«. 5 Sü. 2 4e}
Siz de hiç bir masraf ve zahmet ihtiyar etmeden güzel bir köşke sahip olabilirsiniz

Kartalda
Merkez Bankası Umum Müdürünün verdiği izahat
Morken Bankası umum müdürü Sadi Bokler, dün. öğleden sonra basın toplantısı yaparak piyıı-muhtelif kollarına ait kredi (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Mandolin „
ULUNAY
lifin gördüm: Kartal Halkevlnde açılan (Mandolin) dersleri İçin talan tarlho kadar müraoaat edilmesi...»
Kartal halkı, Türkoğlu Türk-tür; milli zevklerini ancak ınllli Türk musikisi İle tatmin odorler. Bağlarına, bahçelerine giderken canları şarkı söylemek İsterse:
Mandolin, inandola Hoppala kokana hoppala diye bir hava söylemezler. Ruhlarını okşıyan bir türkü söylerler.
Şimdi tasavvur ediniz: Bütün gün toprakla güreşen bir Kartallı akşam evine dönecek ve çocuğuna t «Yavrum, şu ders aldığın mandalina mıdır, portakal mıdır, no İse şu sazı bir çal de dinleyeyim.» diyecek. Çocuk da, teneko mahalloslne yağmur yağıyor hissini veren (oıroır) ı bir kere tım-bırdatmağa başladı mı? Adamcağızın bunu yapınoa pencereden ata
cağına ve ismi benziyor diye belki ömründe mandalina yemlyeoeğlne şüpho yoktur.
Eğer maksat Şark musikisini söndürüp yerine Garp musikisini ikame etmek ise keman öğretiniz; (Viyolonsel) talim ediniz; piyano ıneşkedlnlz. (Mandolin) de nero-don hatıra geldi? Bana kalsa ben (bağlama) ve (çuğur) öğretirim.
İşin garip tarafı var: Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul bölge müfettişi hemşehrim Konya millet vekili Profesör Doktor Sadi ırmak Türk musikisini o kadar sever kİ hiç bir konseri kaçırmaz. Halkevl-nln vofakâr, fedakâr ve feragat-kflr rolsl Vâhlt Kınay da Zekâl Dedenin namlı Türk bestakârları yetiştiren (Dâruş - Şofaka) sının değerli mezunlarındandır.
Bu ruhta adamlar (Mandolini)
nasıl dlnllyecekler ve nasıl dinle-
tecekler? Buna şaşıyorum vessa
İteni

Bu üç yeni esere yakında haşlıyoruz

Comments (0)