PERŞEMBE 23 HAZİRAN Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosnıanlyo Noı 17 Tel adrosl: «YENİ SABAH» Yeni Safralı Samilia!
1949 T"1"0"' 12 inci Yd, No. 3682 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF1IY1Z Sayısı : 10 Kunıj Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model Mecmuası yeni sayısı gelmiştir. NET KÎTABEVÎ
Demokrasi tezahürlerine sahne olan Demokrat Parti kongresinin dünkü heyecanlı hatiplerinden biri
(Foto: Yeni Sabah, — Ankara)
Soğuk harb, daha bir müddet devam edecek
Acheson'un, Amerikan senatosunda konferansa dair mahrem izahatı-Tito,
D. Parti kongresinde
Batıklara protesto notası verdi
demokrasi tezahürleri
Her delegenin, canı istediği gibi, konuşması,
Tüccar Derneğinin dünkü toplantısından bir görünüş
Paris: 22 (Nafen) — «Parla Konferansı» nın neticeleri her memlekette ayrı ayn yorumlara yol açmaktadır. Konferans sona ereli epey olmasına rağmen muhi telif siyasî çevreler el’an bu müzakerelerin neticeleri üzerinde durmaktadırlar. Belirtildiğine gö re, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikadaki umumî kanaat şu (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Yahudi
kongrenin başlıca vasfını teşkil ediyor
İkinci gün
Demokrat kongrenin ikinci günü de, rapor üzerinde konuşma ve tartışmalara, hasredildi. Bir kısmı delegeler, idare raporunda, partideki, iç ihtilâflara ayrılan kısmı çok fazla buldular. Çünkü esasen kurucularla, onlara muhalefet eden ler arasındaki mücadele ve saik-leri günler, haftalar hattâ aylarca matbuata aksetmiş ve etrafl-le teşrih olunmuştu. Mazideki dedi kod ular hakkında bu kadar tafsilâta girilmekten ise geçmişte tahakkuk ettirileceği vâdedil-miş olduğu halde bir türlü fiiliyat alanrna geçmeyeB «Hürriyet Mi^akı» hakkında delegeler etraflı bir surette, ayduılatılsa daha iyi olurdu. Bu tenkidlerin yerinde olduğu kabul edilmelidir.
Çok dikkatli bir delege Muammer Çafanay düşüncelerini veciz bir surette hulâsa etmiş ve demiştir ki: «Muvazaaya İnanmıyorum. Yanılma pek mümkündür. Tarih bu işe başlar kavgası adini verecektir. Genel kurul bu har bi kazanmıştır.»
Kongrenin ikinci günü konuşan hatiplerin hemen hepsi yurt-da hürriyetin bir türlü kurulamamasından ve hükümetin ve Çoğunluk partisinin yap tıklan baskılardan acı acı şikâyet etmiş lerdir. Halk Partisi demokrasiyi ben getirdim diye böbürlenip dururken, Ankarada konuşulanları İşitince belki biraz ıztırap duyacaktır. Çeşitli illerden gelen murahhaslar hep baskıdan, hürri-yetslzlikten ve antidemokratik mevzuattan feryad etmişlerdir. Bu şikâyetlerin tamamlle yerinde olduğunda zerre kadar şüphe yoktur. Esasen Türkiyenıizin bugün temel dâvası, demokratik hürriyetleri sağlamaktır. Parti programlarından evvel, bütün yurddaşlarm, el birllğile istiyecek leri normal ve tabii hakların yurtda yerleşmesidir. Halbuki çoğunluk partisine mensup hükümetlerin akış tarzları tamami-le zıt İstikamettedir. Nitekim delegeler, aşın sağ ve sol cereyanlar hakkında Meclis kapan-(Dovamı Sa. 8 8ü. 4 do)
■Eşme delegesi Ümmü Bâlâ, mikrofon başında..
Ç KONGREDEN
Ankara: 22 (Hususî) — İl idare kurulunun Celâl Bayar tarafından okunan raporu hakkında bugün do bir çok delegeler söz alınışlardır. Bu günkü toplantının ilk oturumuna Memiş Yazıcıoğlu (Erzurum) başkan lığında saat 8.30 da başlandı. İlk sözü Yozgat delegelerinden Cengiz Başaran aldı. Hatip, millî dâvanın kaybedilmiş, Hürriyet MİBakımn tahakkuk ettirilmemiş olduğunu heyecanla tebarüz ettirdi. Devamla:
(— İktidar anayasaya aykırı kanunlar çıkurmaktan çekinmemiştir. İller konunu, ceza kanunu tâdilleri bu maynadadır. Ceza kanunu tadilâtı işindo partimizin Günaltayla anlaştığı husus açıklanmamıştır. Raporda (Devamı Sa. 6 8ü. 2 de)
NOTLAR
Dünkü toplantıda 1OO hatib söz aldı!
r---------
Trumanın
temsilcisi
\Athenagoras'la
■ neler görüştü :
Yeni ticaret rejimi temmuzda başlıyor
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret
Dairesi Reisinin gazetemize mühim demeci
I Gayet sempatik ve vazifesinin ehli olduğunu ilk nazarda derhal anlatan Munis Ozansoy kendisini ziyaret eden her tacirle konuşmuş, şikâyet ve dertlerini cevaplandır. iniş ve notlar almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Meclisinde
birhâdıse
Meb’ uslar birbirine girdi
Telaviv, 22 (A.A.) (afp): Düa akşam muhaceret işinin konuşul. duğu sırada Yahudi meclirnde bir hâdirs çıkmıştır. Komünisti mebus Wiıllner, Sharett’in dünkil beyanatına cevap vererek İsrail hükûmetijin terkibi ile halk de-(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
En çok üzerinde durulan 3 nokta — Celâl Bayann sualine cevap — Komisyonlarda hararetli müzakere — Âma bir delege alkışlanıyor — Ali Ihsan Sabis’in uzun nutku
Ankara: 22 (Telefonla) —De-.raporunu tenkid ederlerken ba-mokrat Parti kongresinin üçiin- zen çok şiddetli tâbirler kullan-cü günü de baştan sona kadar dılar. Umumiyetle nutukların hu heyecanlı bir hava içinde geçti, lâaası aşağı yukarı şu üç nokta Bilhassa delegeler idare kurulu | (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Şehir Meclisi hayat pahalılığını konuştu
Bir kısım âza, Belediyeyi şiddetle tenkıd ederek vazıfesmi lâyıkile yapmadığını söyledi
Dünlcü heyecanlı konuşmasile bir delegeyi bayıltan Osman Kapani
Kongreden Ata’ya çelenk
DJ>. Kongresi delegeleri Alatürkan muvakkat kabrine çelenk koymuşlardır. Resimde, delegeleri kabre çıkarken (J örüyor sunuz
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Seçimlere hile karıştırılması ve Ulus
> Komünistlerle kilise ; (münasebatı inceleniyor^
Associated Pres’in İstanbul muhabiri Echvin B. Greenwald bildiriyor:
Ortodoks kilisesine sokulmak üzere her hangi bir komünist teşebbüsü mevcut olup olmadığı ve böyle bir tehlikeye karşı ne yapılmakta olduğu hakkmdaki Va-şingtonun had ilgisi bugün belirmiştir.
Başkan Trumanın özel emrile hareket ettiği söylenilen Truma-nın Vatikan nezdindeki temsilcisi Myron Taylor, Rum - Ortodoks (Dovamı Sa. 6 8Ü. 8 do)
Kocaeli Valisi
hâdiseyi anlatıyor
Hüseyin Cahidın hayret uyandıran bir makalesi
Ankara, 22 (Hususi) — Bugün kil Ulus gazetesinde Hüseyin Ca hit Yalçın «Seçimlerde gizlilik ve hürriyet» adlı başmakalesinde (Dovamı 6a. 6 6Ü. 7 do)
Ankara Üniversitesi rektör seçi mi diin Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesinde yapılmış, seçime 12 3 profesör iştirâk etmiştir. Rektörlüğe 68 oyla Fen Fakültesi de kanı Prof. Hikmet Birand seçilmiştir. Resimde, Rektör seçildikten sonra Hikmet Birand, tebrik edilirken görülmektedir
rmıt defterdarlığındaki yolsuz hâdisenin mahiyeti ne imiş ?
Kocaeli Valisi Fazıl Güleç’ten şu mektubu aldık:
Yeni Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
İstanbul
Sayın gazetenizin 19/6/948 ta rihli nüshasının birinci sahifesin-de (lzmitte 200.000 liralık bir sui istimal) başlığı altındaki yazınız okundu.
İzmit Defterdarlığında 1946 -1947 yıllarına ait bazı gelir muamelâtının üç buçuk aydır devam eden teftişi sonunda Defterdarlık gelir müdürü Lem'i Taner işten menedilmiş ve bir kısım gelir me (Dovnını Sa. 5 Sü. 6 da)
Tokatseylâbı
Bayındırlık Bakanı felâketin nasıl bağladığını anlattı — Yapılan yardımlar kâfi değil
Ankara, 22 (A.A.) — Bugün Tokattan dönen Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Beylâp saha sındaki tetkikatı hakkında aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
19 Haziran Pazar günü saat 18.30 da Tokat ve civarında sağ-nak halinde yağmıya başlıyan yo iki saat kadar devam eden yağmur neticesinde evvelâ Çay deresi taşmış bunu müteakip diğer yan derelerle birlikte seylâp şehrin içinden geçen Behzat deresine intikal etmiştir.
Çay deresinin Bebzat deresln-
Jandark Fransız
gemisi tenisçileri
İstanbul
üniversitesi
rektörlüğü
Yarın, daha demokratik anlayışta bir zatın rektörlüğe seçilmesini temenni ederiz
Üniversite rektörü Sıddık Sami, Profesörlere veda çayı vermek «u-retüe vazifesinden henüz resmeai değilse bile, fiilen ayrılmış sayıl« maktadır.
Kanun gereğince, yeni bir pro. fesörün re-.rtörlüğe seçilmesi icap etmekte vo eskisinin tekrar intl. hain caiz bulunmamaktadır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
den evvel taşmış olması halkı u-yanık bulundurmuş ve daha emin yerlere sığınm ’ irini sağlamıştır. Aynı zamanda Çay deresi üze rinde geçen yıl Bakanlığımızca yapılmış olan tersip bendi de rtı-subun Behzat deresine intikal et memesini sağlamak suretile beklenilen vazifesini tam olarak gör müştür.
YAPILAN YARDIMLAR
Tokat 22 (Hususî) — Şehrin temizlenmesi ve enkaz kaldırmak İçin Yıldızeli Köy Enstitüsü öğ-(Dovnını Sa. S Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir kadın
öldürüldü
Katil Mustafa
(Yazısı ikinci sayfada)j
Demokrasi... Imtilıan Mevzuu
ULUNAY
HÎTLER
KADINI
Nazi diktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla huyatı, Eva’nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar günü bavlıyacağız.
Moktoplordon blrlndt tahriri
İmtihan olarak taloboden blrlno şu sualler sorulmuş: «Domokrasi nodlrî ■ Aranızda demokrasiyi nasıl tesis edersiniz?» talebe düşünmüş taşınmış, bir türlü suallorln karşılığını bulamamış; nlhayot İmtihan kâğıdına İşin doğrusunu yazmaktan gayri çaro bulamamış, şöylo covap vermiş.
«Demokrasi şu son zamanda blz-do pek çak kullanılan bir kollıno-dlr. Fakat bu kollnıonln neyi tarif oylediğlnl bilmiyoruz. Zira daha domokraslyl ne gördük, no anladık, demokrasinin aramızda tesisine go-linco: Bu memlekette ön safta gelon biiyüklor bilo buııu tosls odo-momlşlor... Biz kim oluyoruz?» bu samimi oovap llzorlno anlaşılan demokrasi donllon bu İsmi var cismi yok «Züınrüd-ü- Anka» nın yokluğundan mümeyyizin do yüreği yangın olaoak kİ taloboyo 10 numarayı vermişi
«Tok parti» slstomlndon «çok par* II» slstonılno geçtiğimiz gündonborl «demokrasi» diyoruz. Fakat «şo-korl» domoklo ağzın tatlanmadığını flmdlye kadar görüp geçirdiğimiz vukuat Isbat ediyor. «Donu rasi» diyoruz vo bunu söylemeklo bu ro-Jlmln lıomon bizde teessüs oyloml| olduğuna İnanıyoruz. Halbuki onun varlığını bize anlatan delûll namına ortada bir çeylor yok. aTok parti» rojinılnln münakaşa kabul otınlyon (Sekler) ruhu nâlâ movcuttur ve bugün nıemlekotto hürriyet diyo tlt royen halk hâlâ demokrasi kalesini fothotmok İçin İktidar partisi II» uğraşmaktadır.
Domokrnsl movcut olsaydı artık bu müoadoloyo lüzum yoktu.
1908 do Meşrutiyetin İlânı Sultan
İkinci Abdülhamidln mutlak Idaro-
sino son vordl. 1908 temmuzunun
onuna Kadar mutlaklyot rejimine
karşı uğraşıldı... Fakat mutlakıyet
(Dovaını Sa. 5 Sü. 4 do)
Fransız tcnisçila ri bir arada. .(
{Spor haberlerimiz ikinci sayfamızdadır)
(Foto: Burhan — Yeni SabahJ
PERŞEMBE 23 HAZİRAN Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosnıanlyo Noı 17 Tel adrosl: «YENİ SABAH» Yeni Safralı Samilia!
1949 T"1"0"' 12 inci Yd, No. 3682 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF1IY1Z Sayısı : 10 Kunıj Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model Mecmuası yeni sayısı gelmiştir. NET KÎTABEVÎ
Demokrasi tezahürlerine sahne olan Demokrat Parti kongresinin dünkü heyecanlı hatiplerinden biri
(Foto: Yeni Sabah, — Ankara)
Soğuk harb, daha bir müddet devam edecek
Acheson'un, Amerikan senatosunda konferansa dair mahrem izahatı-Tito,
D. Parti kongresinde
Batıklara protesto notası verdi
demokrasi tezahürleri
Her delegenin, canı istediği gibi, konuşması,
Tüccar Derneğinin dünkü toplantısından bir görünüş
Paris: 22 (Nafen) — «Parla Konferansı» nın neticeleri her memlekette ayrı ayn yorumlara yol açmaktadır. Konferans sona ereli epey olmasına rağmen muhi telif siyasî çevreler el’an bu müzakerelerin neticeleri üzerinde durmaktadırlar. Belirtildiğine gö re, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikadaki umumî kanaat şu (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Yahudi
kongrenin başlıca vasfını teşkil ediyor
İkinci gün
Demokrat kongrenin ikinci günü de, rapor üzerinde konuşma ve tartışmalara, hasredildi. Bir kısmı delegeler, idare raporunda, partideki, iç ihtilâflara ayrılan kısmı çok fazla buldular. Çünkü esasen kurucularla, onlara muhalefet eden ler arasındaki mücadele ve saik-leri günler, haftalar hattâ aylarca matbuata aksetmiş ve etrafl-le teşrih olunmuştu. Mazideki dedi kod ular hakkında bu kadar tafsilâta girilmekten ise geçmişte tahakkuk ettirileceği vâdedil-miş olduğu halde bir türlü fiiliyat alanrna geçmeyeB «Hürriyet Mi^akı» hakkında delegeler etraflı bir surette, ayduılatılsa daha iyi olurdu. Bu tenkidlerin yerinde olduğu kabul edilmelidir.
Çok dikkatli bir delege Muammer Çafanay düşüncelerini veciz bir surette hulâsa etmiş ve demiştir ki: «Muvazaaya İnanmıyorum. Yanılma pek mümkündür. Tarih bu işe başlar kavgası adini verecektir. Genel kurul bu har bi kazanmıştır.»
Kongrenin ikinci günü konuşan hatiplerin hemen hepsi yurt-da hürriyetin bir türlü kurulamamasından ve hükümetin ve Çoğunluk partisinin yap tıklan baskılardan acı acı şikâyet etmiş lerdir. Halk Partisi demokrasiyi ben getirdim diye böbürlenip dururken, Ankarada konuşulanları İşitince belki biraz ıztırap duyacaktır. Çeşitli illerden gelen murahhaslar hep baskıdan, hürri-yetslzlikten ve antidemokratik mevzuattan feryad etmişlerdir. Bu şikâyetlerin tamamlle yerinde olduğunda zerre kadar şüphe yoktur. Esasen Türkiyenıizin bugün temel dâvası, demokratik hürriyetleri sağlamaktır. Parti programlarından evvel, bütün yurddaşlarm, el birllğile istiyecek leri normal ve tabii hakların yurtda yerleşmesidir. Halbuki çoğunluk partisine mensup hükümetlerin akış tarzları tamami-le zıt İstikamettedir. Nitekim delegeler, aşın sağ ve sol cereyanlar hakkında Meclis kapan-(Dovamı Sa. 8 8ü. 4 do)
■Eşme delegesi Ümmü Bâlâ, mikrofon başında..
Ç KONGREDEN
Ankara: 22 (Hususî) — İl idare kurulunun Celâl Bayar tarafından okunan raporu hakkında bugün do bir çok delegeler söz alınışlardır. Bu günkü toplantının ilk oturumuna Memiş Yazıcıoğlu (Erzurum) başkan lığında saat 8.30 da başlandı. İlk sözü Yozgat delegelerinden Cengiz Başaran aldı. Hatip, millî dâvanın kaybedilmiş, Hürriyet MİBakımn tahakkuk ettirilmemiş olduğunu heyecanla tebarüz ettirdi. Devamla:
(— İktidar anayasaya aykırı kanunlar çıkurmaktan çekinmemiştir. İller konunu, ceza kanunu tâdilleri bu maynadadır. Ceza kanunu tadilâtı işindo partimizin Günaltayla anlaştığı husus açıklanmamıştır. Raporda (Devamı Sa. 6 8ü. 2 de)
NOTLAR
Dünkü toplantıda 1OO hatib söz aldı!
r---------
Trumanın
temsilcisi
\Athenagoras'la
■ neler görüştü :
Yeni ticaret rejimi temmuzda başlıyor
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret
Dairesi Reisinin gazetemize mühim demeci
I Gayet sempatik ve vazifesinin ehli olduğunu ilk nazarda derhal anlatan Munis Ozansoy kendisini ziyaret eden her tacirle konuşmuş, şikâyet ve dertlerini cevaplandır. iniş ve notlar almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Meclisinde
birhâdıse
Meb’ uslar birbirine girdi
Telaviv, 22 (A.A.) (afp): Düa akşam muhaceret işinin konuşul. duğu sırada Yahudi meclirnde bir hâdirs çıkmıştır. Komünisti mebus Wiıllner, Sharett’in dünkil beyanatına cevap vererek İsrail hükûmetijin terkibi ile halk de-(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
En çok üzerinde durulan 3 nokta — Celâl Bayann sualine cevap — Komisyonlarda hararetli müzakere — Âma bir delege alkışlanıyor — Ali Ihsan Sabis’in uzun nutku
Ankara: 22 (Telefonla) —De-.raporunu tenkid ederlerken ba-mokrat Parti kongresinin üçiin- zen çok şiddetli tâbirler kullan-cü günü de baştan sona kadar dılar. Umumiyetle nutukların hu heyecanlı bir hava içinde geçti, lâaası aşağı yukarı şu üç nokta Bilhassa delegeler idare kurulu | (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Şehir Meclisi hayat pahalılığını konuştu
Bir kısım âza, Belediyeyi şiddetle tenkıd ederek vazıfesmi lâyıkile yapmadığını söyledi
Dünlcü heyecanlı konuşmasile bir delegeyi bayıltan Osman Kapani
Kongreden Ata’ya çelenk
DJ>. Kongresi delegeleri Alatürkan muvakkat kabrine çelenk koymuşlardır. Resimde, delegeleri kabre çıkarken (J örüyor sunuz
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Seçimlere hile karıştırılması ve Ulus
> Komünistlerle kilise ; (münasebatı inceleniyor^
Associated Pres’in İstanbul muhabiri Echvin B. Greenwald bildiriyor:
Ortodoks kilisesine sokulmak üzere her hangi bir komünist teşebbüsü mevcut olup olmadığı ve böyle bir tehlikeye karşı ne yapılmakta olduğu hakkmdaki Va-şingtonun had ilgisi bugün belirmiştir.
Başkan Trumanın özel emrile hareket ettiği söylenilen Truma-nın Vatikan nezdindeki temsilcisi Myron Taylor, Rum - Ortodoks (Dovamı Sa. 6 8Ü. 8 do)
Kocaeli Valisi
hâdiseyi anlatıyor
Hüseyin Cahidın hayret uyandıran bir makalesi
Ankara, 22 (Hususi) — Bugün kil Ulus gazetesinde Hüseyin Ca hit Yalçın «Seçimlerde gizlilik ve hürriyet» adlı başmakalesinde (Dovamı 6a. 6 6Ü. 7 do)
Ankara Üniversitesi rektör seçi mi diin Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesinde yapılmış, seçime 12 3 profesör iştirâk etmiştir. Rektörlüğe 68 oyla Fen Fakültesi de kanı Prof. Hikmet Birand seçilmiştir. Resimde, Rektör seçildikten sonra Hikmet Birand, tebrik edilirken görülmektedir
rmıt defterdarlığındaki yolsuz hâdisenin mahiyeti ne imiş ?
Kocaeli Valisi Fazıl Güleç’ten şu mektubu aldık:
Yeni Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
İstanbul
Sayın gazetenizin 19/6/948 ta rihli nüshasının birinci sahifesin-de (lzmitte 200.000 liralık bir sui istimal) başlığı altındaki yazınız okundu.
İzmit Defterdarlığında 1946 -1947 yıllarına ait bazı gelir muamelâtının üç buçuk aydır devam eden teftişi sonunda Defterdarlık gelir müdürü Lem'i Taner işten menedilmiş ve bir kısım gelir me (Dovnını Sa. 5 Sü. 6 da)
Tokatseylâbı
Bayındırlık Bakanı felâketin nasıl bağladığını anlattı — Yapılan yardımlar kâfi değil
Ankara, 22 (A.A.) — Bugün Tokattan dönen Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Beylâp saha sındaki tetkikatı hakkında aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
19 Haziran Pazar günü saat 18.30 da Tokat ve civarında sağ-nak halinde yağmıya başlıyan yo iki saat kadar devam eden yağmur neticesinde evvelâ Çay deresi taşmış bunu müteakip diğer yan derelerle birlikte seylâp şehrin içinden geçen Behzat deresine intikal etmiştir.
Çay deresinin Bebzat deresln-
Jandark Fransız
gemisi tenisçileri
İstanbul
üniversitesi
rektörlüğü
Yarın, daha demokratik anlayışta bir zatın rektörlüğe seçilmesini temenni ederiz
Üniversite rektörü Sıddık Sami, Profesörlere veda çayı vermek «u-retüe vazifesinden henüz resmeai değilse bile, fiilen ayrılmış sayıl« maktadır.
Kanun gereğince, yeni bir pro. fesörün re-.rtörlüğe seçilmesi icap etmekte vo eskisinin tekrar intl. hain caiz bulunmamaktadır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
den evvel taşmış olması halkı u-yanık bulundurmuş ve daha emin yerlere sığınm ’ irini sağlamıştır. Aynı zamanda Çay deresi üze rinde geçen yıl Bakanlığımızca yapılmış olan tersip bendi de rtı-subun Behzat deresine intikal et memesini sağlamak suretile beklenilen vazifesini tam olarak gör müştür.
YAPILAN YARDIMLAR
Tokat 22 (Hususî) — Şehrin temizlenmesi ve enkaz kaldırmak İçin Yıldızeli Köy Enstitüsü öğ-(Dovnını Sa. S Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir kadın
öldürüldü
Katil Mustafa
(Yazısı ikinci sayfada)j
Demokrasi... Imtilıan Mevzuu
ULUNAY
HÎTLER
KADINI
Nazi diktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla huyatı, Eva’nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar günü bavlıyacağız.
Moktoplordon blrlndt tahriri
İmtihan olarak taloboden blrlno şu sualler sorulmuş: «Domokrasi nodlrî ■ Aranızda demokrasiyi nasıl tesis edersiniz?» talebe düşünmüş taşınmış, bir türlü suallorln karşılığını bulamamış; nlhayot İmtihan kâğıdına İşin doğrusunu yazmaktan gayri çaro bulamamış, şöylo covap vermiş.
«Demokrasi şu son zamanda blz-do pek çak kullanılan bir kollıno-dlr. Fakat bu kollnıonln neyi tarif oylediğlnl bilmiyoruz. Zira daha domokraslyl ne gördük, no anladık, demokrasinin aramızda tesisine go-linco: Bu memlekette ön safta gelon biiyüklor bilo buııu tosls odo-momlşlor... Biz kim oluyoruz?» bu samimi oovap llzorlno anlaşılan demokrasi donllon bu İsmi var cismi yok «Züınrüd-ü- Anka» nın yokluğundan mümeyyizin do yüreği yangın olaoak kİ taloboyo 10 numarayı vermişi
«Tok parti» slstomlndon «çok par* II» slstonılno geçtiğimiz gündonborl «demokrasi» diyoruz. Fakat «şo-korl» domoklo ağzın tatlanmadığını flmdlye kadar görüp geçirdiğimiz vukuat Isbat ediyor. «Donu rasi» diyoruz vo bunu söylemeklo bu ro-Jlmln lıomon bizde teessüs oyloml| olduğuna İnanıyoruz. Halbuki onun varlığını bize anlatan delûll namına ortada bir çeylor yok. aTok parti» rojinılnln münakaşa kabul otınlyon (Sekler) ruhu nâlâ movcuttur ve bugün nıemlekotto hürriyet diyo tlt royen halk hâlâ demokrasi kalesini fothotmok İçin İktidar partisi II» uğraşmaktadır.
Domokrnsl movcut olsaydı artık bu müoadoloyo lüzum yoktu.
1908 do Meşrutiyetin İlânı Sultan
İkinci Abdülhamidln mutlak Idaro-
sino son vordl. 1908 temmuzunun
onuna Kadar mutlaklyot rejimine
karşı uğraşıldı... Fakat mutlakıyet
(Dovaını Sa. 5 Sü. 4 do)
Fransız tcnisçila ri bir arada. .(
{Spor haberlerimiz ikinci sayfamızdadır)
(Foto: Burhan — Yeni SabahJ
PERŞEMBE 23 HAZİRAN Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosnıanlyo Noı 17 Tel adrosl: «YENİ SABAH» Yeni Safralı Samilia!
1949 T"1"0"' 12 inci Yd, No. 3682 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF1IY1Z Sayısı : 10 Kunıj Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model Mecmuası yeni sayısı gelmiştir. NET KÎTABEVÎ
Demokrasi tezahürlerine sahne olan Demokrat Parti kongresinin dünkü heyecanlı hatiplerinden biri
(Foto: Yeni Sabah, — Ankara)
Soğuk harb, daha bir müddet devam edecek
Acheson'un, Amerikan senatosunda konferansa dair mahrem izahatı-Tito,
D. Parti kongresinde
Batıklara protesto notası verdi
demokrasi tezahürleri
Her delegenin, canı istediği gibi, konuşması,
Tüccar Derneğinin dünkü toplantısından bir görünüş
Paris: 22 (Nafen) — «Parla Konferansı» nın neticeleri her memlekette ayrı ayn yorumlara yol açmaktadır. Konferans sona ereli epey olmasına rağmen muhi telif siyasî çevreler el’an bu müzakerelerin neticeleri üzerinde durmaktadırlar. Belirtildiğine gö re, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikadaki umumî kanaat şu (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Yahudi
kongrenin başlıca vasfını teşkil ediyor
İkinci gün
Demokrat kongrenin ikinci günü de, rapor üzerinde konuşma ve tartışmalara, hasredildi. Bir kısmı delegeler, idare raporunda, partideki, iç ihtilâflara ayrılan kısmı çok fazla buldular. Çünkü esasen kurucularla, onlara muhalefet eden ler arasındaki mücadele ve saik-leri günler, haftalar hattâ aylarca matbuata aksetmiş ve etrafl-le teşrih olunmuştu. Mazideki dedi kod ular hakkında bu kadar tafsilâta girilmekten ise geçmişte tahakkuk ettirileceği vâdedil-miş olduğu halde bir türlü fiiliyat alanrna geçmeyeB «Hürriyet Mi^akı» hakkında delegeler etraflı bir surette, ayduılatılsa daha iyi olurdu. Bu tenkidlerin yerinde olduğu kabul edilmelidir.
Çok dikkatli bir delege Muammer Çafanay düşüncelerini veciz bir surette hulâsa etmiş ve demiştir ki: «Muvazaaya İnanmıyorum. Yanılma pek mümkündür. Tarih bu işe başlar kavgası adini verecektir. Genel kurul bu har bi kazanmıştır.»
Kongrenin ikinci günü konuşan hatiplerin hemen hepsi yurt-da hürriyetin bir türlü kurulamamasından ve hükümetin ve Çoğunluk partisinin yap tıklan baskılardan acı acı şikâyet etmiş lerdir. Halk Partisi demokrasiyi ben getirdim diye böbürlenip dururken, Ankarada konuşulanları İşitince belki biraz ıztırap duyacaktır. Çeşitli illerden gelen murahhaslar hep baskıdan, hürri-yetslzlikten ve antidemokratik mevzuattan feryad etmişlerdir. Bu şikâyetlerin tamamlle yerinde olduğunda zerre kadar şüphe yoktur. Esasen Türkiyenıizin bugün temel dâvası, demokratik hürriyetleri sağlamaktır. Parti programlarından evvel, bütün yurddaşlarm, el birllğile istiyecek leri normal ve tabii hakların yurtda yerleşmesidir. Halbuki çoğunluk partisine mensup hükümetlerin akış tarzları tamami-le zıt İstikamettedir. Nitekim delegeler, aşın sağ ve sol cereyanlar hakkında Meclis kapan-(Dovamı Sa. 8 8ü. 4 do)
■Eşme delegesi Ümmü Bâlâ, mikrofon başında..
Ç KONGREDEN
Ankara: 22 (Hususî) — İl idare kurulunun Celâl Bayar tarafından okunan raporu hakkında bugün do bir çok delegeler söz alınışlardır. Bu günkü toplantının ilk oturumuna Memiş Yazıcıoğlu (Erzurum) başkan lığında saat 8.30 da başlandı. İlk sözü Yozgat delegelerinden Cengiz Başaran aldı. Hatip, millî dâvanın kaybedilmiş, Hürriyet MİBakımn tahakkuk ettirilmemiş olduğunu heyecanla tebarüz ettirdi. Devamla:
(— İktidar anayasaya aykırı kanunlar çıkurmaktan çekinmemiştir. İller konunu, ceza kanunu tâdilleri bu maynadadır. Ceza kanunu tadilâtı işindo partimizin Günaltayla anlaştığı husus açıklanmamıştır. Raporda (Devamı Sa. 6 8ü. 2 de)
NOTLAR
Dünkü toplantıda 1OO hatib söz aldı!
r---------
Trumanın
temsilcisi
\Athenagoras'la
■ neler görüştü :
Yeni ticaret rejimi temmuzda başlıyor
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret
Dairesi Reisinin gazetemize mühim demeci
I Gayet sempatik ve vazifesinin ehli olduğunu ilk nazarda derhal anlatan Munis Ozansoy kendisini ziyaret eden her tacirle konuşmuş, şikâyet ve dertlerini cevaplandır. iniş ve notlar almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Meclisinde
birhâdıse
Meb’ uslar birbirine girdi
Telaviv, 22 (A.A.) (afp): Düa akşam muhaceret işinin konuşul. duğu sırada Yahudi meclirnde bir hâdirs çıkmıştır. Komünisti mebus Wiıllner, Sharett’in dünkil beyanatına cevap vererek İsrail hükûmetijin terkibi ile halk de-(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
En çok üzerinde durulan 3 nokta — Celâl Bayann sualine cevap — Komisyonlarda hararetli müzakere — Âma bir delege alkışlanıyor — Ali Ihsan Sabis’in uzun nutku
Ankara: 22 (Telefonla) —De-.raporunu tenkid ederlerken ba-mokrat Parti kongresinin üçiin- zen çok şiddetli tâbirler kullan-cü günü de baştan sona kadar dılar. Umumiyetle nutukların hu heyecanlı bir hava içinde geçti, lâaası aşağı yukarı şu üç nokta Bilhassa delegeler idare kurulu | (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Şehir Meclisi hayat pahalılığını konuştu
Bir kısım âza, Belediyeyi şiddetle tenkıd ederek vazıfesmi lâyıkile yapmadığını söyledi
Dünlcü heyecanlı konuşmasile bir delegeyi bayıltan Osman Kapani
Kongreden Ata’ya çelenk
DJ>. Kongresi delegeleri Alatürkan muvakkat kabrine çelenk koymuşlardır. Resimde, delegeleri kabre çıkarken (J örüyor sunuz
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Seçimlere hile karıştırılması ve Ulus
> Komünistlerle kilise ; (münasebatı inceleniyor^
Associated Pres’in İstanbul muhabiri Echvin B. Greenwald bildiriyor:
Ortodoks kilisesine sokulmak üzere her hangi bir komünist teşebbüsü mevcut olup olmadığı ve böyle bir tehlikeye karşı ne yapılmakta olduğu hakkmdaki Va-şingtonun had ilgisi bugün belirmiştir.
Başkan Trumanın özel emrile hareket ettiği söylenilen Truma-nın Vatikan nezdindeki temsilcisi Myron Taylor, Rum - Ortodoks (Dovamı Sa. 6 8Ü. 8 do)
Kocaeli Valisi
hâdiseyi anlatıyor
Hüseyin Cahidın hayret uyandıran bir makalesi
Ankara, 22 (Hususi) — Bugün kil Ulus gazetesinde Hüseyin Ca hit Yalçın «Seçimlerde gizlilik ve hürriyet» adlı başmakalesinde (Dovamı 6a. 6 6Ü. 7 do)
Ankara Üniversitesi rektör seçi mi diin Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesinde yapılmış, seçime 12 3 profesör iştirâk etmiştir. Rektörlüğe 68 oyla Fen Fakültesi de kanı Prof. Hikmet Birand seçilmiştir. Resimde, Rektör seçildikten sonra Hikmet Birand, tebrik edilirken görülmektedir
rmıt defterdarlığındaki yolsuz hâdisenin mahiyeti ne imiş ?
Kocaeli Valisi Fazıl Güleç’ten şu mektubu aldık:
Yeni Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
İstanbul
Sayın gazetenizin 19/6/948 ta rihli nüshasının birinci sahifesin-de (lzmitte 200.000 liralık bir sui istimal) başlığı altındaki yazınız okundu.
İzmit Defterdarlığında 1946 -1947 yıllarına ait bazı gelir muamelâtının üç buçuk aydır devam eden teftişi sonunda Defterdarlık gelir müdürü Lem'i Taner işten menedilmiş ve bir kısım gelir me (Dovnını Sa. 5 Sü. 6 da)
Tokatseylâbı
Bayındırlık Bakanı felâketin nasıl bağladığını anlattı — Yapılan yardımlar kâfi değil
Ankara, 22 (A.A.) — Bugün Tokattan dönen Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Beylâp saha sındaki tetkikatı hakkında aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
19 Haziran Pazar günü saat 18.30 da Tokat ve civarında sağ-nak halinde yağmıya başlıyan yo iki saat kadar devam eden yağmur neticesinde evvelâ Çay deresi taşmış bunu müteakip diğer yan derelerle birlikte seylâp şehrin içinden geçen Behzat deresine intikal etmiştir.
Çay deresinin Bebzat deresln-
Jandark Fransız
gemisi tenisçileri
İstanbul
üniversitesi
rektörlüğü
Yarın, daha demokratik anlayışta bir zatın rektörlüğe seçilmesini temenni ederiz
Üniversite rektörü Sıddık Sami, Profesörlere veda çayı vermek «u-retüe vazifesinden henüz resmeai değilse bile, fiilen ayrılmış sayıl« maktadır.
Kanun gereğince, yeni bir pro. fesörün re-.rtörlüğe seçilmesi icap etmekte vo eskisinin tekrar intl. hain caiz bulunmamaktadır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
den evvel taşmış olması halkı u-yanık bulundurmuş ve daha emin yerlere sığınm ’ irini sağlamıştır. Aynı zamanda Çay deresi üze rinde geçen yıl Bakanlığımızca yapılmış olan tersip bendi de rtı-subun Behzat deresine intikal et memesini sağlamak suretile beklenilen vazifesini tam olarak gör müştür.
YAPILAN YARDIMLAR
Tokat 22 (Hususî) — Şehrin temizlenmesi ve enkaz kaldırmak İçin Yıldızeli Köy Enstitüsü öğ-(Dovnını Sa. S Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir kadın
öldürüldü
Katil Mustafa
(Yazısı ikinci sayfada)j
Demokrasi... Imtilıan Mevzuu
ULUNAY
HÎTLER
KADINI
Nazi diktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla huyatı, Eva’nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar günü bavlıyacağız.
Moktoplordon blrlndt tahriri
İmtihan olarak taloboden blrlno şu sualler sorulmuş: «Domokrasi nodlrî ■ Aranızda demokrasiyi nasıl tesis edersiniz?» talebe düşünmüş taşınmış, bir türlü suallorln karşılığını bulamamış; nlhayot İmtihan kâğıdına İşin doğrusunu yazmaktan gayri çaro bulamamış, şöylo covap vermiş.
«Demokrasi şu son zamanda blz-do pek çak kullanılan bir kollıno-dlr. Fakat bu kollnıonln neyi tarif oylediğlnl bilmiyoruz. Zira daha domokraslyl ne gördük, no anladık, demokrasinin aramızda tesisine go-linco: Bu memlekette ön safta gelon biiyüklor bilo buııu tosls odo-momlşlor... Biz kim oluyoruz?» bu samimi oovap llzorlno anlaşılan demokrasi donllon bu İsmi var cismi yok «Züınrüd-ü- Anka» nın yokluğundan mümeyyizin do yüreği yangın olaoak kİ taloboyo 10 numarayı vermişi
«Tok parti» slstomlndon «çok par* II» slstonılno geçtiğimiz gündonborl «demokrasi» diyoruz. Fakat «şo-korl» domoklo ağzın tatlanmadığını flmdlye kadar görüp geçirdiğimiz vukuat Isbat ediyor. «Donu rasi» diyoruz vo bunu söylemeklo bu ro-Jlmln lıomon bizde teessüs oyloml| olduğuna İnanıyoruz. Halbuki onun varlığını bize anlatan delûll namına ortada bir çeylor yok. aTok parti» rojinılnln münakaşa kabul otınlyon (Sekler) ruhu nâlâ movcuttur ve bugün nıemlekotto hürriyet diyo tlt royen halk hâlâ demokrasi kalesini fothotmok İçin İktidar partisi II» uğraşmaktadır.
Domokrnsl movcut olsaydı artık bu müoadoloyo lüzum yoktu.
1908 do Meşrutiyetin İlânı Sultan
İkinci Abdülhamidln mutlak Idaro-
sino son vordl. 1908 temmuzunun
onuna Kadar mutlaklyot rejimine
karşı uğraşıldı... Fakat mutlakıyet
(Dovaını Sa. 5 Sü. 4 do)
Fransız tcnisçila ri bir arada. .(
{Spor haberlerimiz ikinci sayfamızdadır)
(Foto: Burhan — Yeni SabahJ
PERŞEMBE 23 HAZİRAN Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosnıanlyo Noı 17 Tel adrosl: «YENİ SABAH» Yeni Safralı Samilia!
1949 T"1"0"' 12 inci Yd, No. 3682 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF1IY1Z Sayısı : 10 Kunıj Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model Mecmuası yeni sayısı gelmiştir. NET KÎTABEVÎ
Demokrasi tezahürlerine sahne olan Demokrat Parti kongresinin dünkü heyecanlı hatiplerinden biri
(Foto: Yeni Sabah, — Ankara)
Soğuk harb, daha bir müddet devam edecek
Acheson'un, Amerikan senatosunda konferansa dair mahrem izahatı-Tito,
D. Parti kongresinde
Batıklara protesto notası verdi
demokrasi tezahürleri
Her delegenin, canı istediği gibi, konuşması,
Tüccar Derneğinin dünkü toplantısından bir görünüş
Paris: 22 (Nafen) — «Parla Konferansı» nın neticeleri her memlekette ayrı ayn yorumlara yol açmaktadır. Konferans sona ereli epey olmasına rağmen muhi telif siyasî çevreler el’an bu müzakerelerin neticeleri üzerinde durmaktadırlar. Belirtildiğine gö re, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikadaki umumî kanaat şu (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Yahudi
kongrenin başlıca vasfını teşkil ediyor
İkinci gün
Demokrat kongrenin ikinci günü de, rapor üzerinde konuşma ve tartışmalara, hasredildi. Bir kısmı delegeler, idare raporunda, partideki, iç ihtilâflara ayrılan kısmı çok fazla buldular. Çünkü esasen kurucularla, onlara muhalefet eden ler arasındaki mücadele ve saik-leri günler, haftalar hattâ aylarca matbuata aksetmiş ve etrafl-le teşrih olunmuştu. Mazideki dedi kod ular hakkında bu kadar tafsilâta girilmekten ise geçmişte tahakkuk ettirileceği vâdedil-miş olduğu halde bir türlü fiiliyat alanrna geçmeyeB «Hürriyet Mi^akı» hakkında delegeler etraflı bir surette, ayduılatılsa daha iyi olurdu. Bu tenkidlerin yerinde olduğu kabul edilmelidir.
Çok dikkatli bir delege Muammer Çafanay düşüncelerini veciz bir surette hulâsa etmiş ve demiştir ki: «Muvazaaya İnanmıyorum. Yanılma pek mümkündür. Tarih bu işe başlar kavgası adini verecektir. Genel kurul bu har bi kazanmıştır.»
Kongrenin ikinci günü konuşan hatiplerin hemen hepsi yurt-da hürriyetin bir türlü kurulamamasından ve hükümetin ve Çoğunluk partisinin yap tıklan baskılardan acı acı şikâyet etmiş lerdir. Halk Partisi demokrasiyi ben getirdim diye böbürlenip dururken, Ankarada konuşulanları İşitince belki biraz ıztırap duyacaktır. Çeşitli illerden gelen murahhaslar hep baskıdan, hürri-yetslzlikten ve antidemokratik mevzuattan feryad etmişlerdir. Bu şikâyetlerin tamamlle yerinde olduğunda zerre kadar şüphe yoktur. Esasen Türkiyenıizin bugün temel dâvası, demokratik hürriyetleri sağlamaktır. Parti programlarından evvel, bütün yurddaşlarm, el birllğile istiyecek leri normal ve tabii hakların yurtda yerleşmesidir. Halbuki çoğunluk partisine mensup hükümetlerin akış tarzları tamami-le zıt İstikamettedir. Nitekim delegeler, aşın sağ ve sol cereyanlar hakkında Meclis kapan-(Dovamı Sa. 8 8ü. 4 do)
■Eşme delegesi Ümmü Bâlâ, mikrofon başında..
Ç KONGREDEN
Ankara: 22 (Hususî) — İl idare kurulunun Celâl Bayar tarafından okunan raporu hakkında bugün do bir çok delegeler söz alınışlardır. Bu günkü toplantının ilk oturumuna Memiş Yazıcıoğlu (Erzurum) başkan lığında saat 8.30 da başlandı. İlk sözü Yozgat delegelerinden Cengiz Başaran aldı. Hatip, millî dâvanın kaybedilmiş, Hürriyet MİBakımn tahakkuk ettirilmemiş olduğunu heyecanla tebarüz ettirdi. Devamla:
(— İktidar anayasaya aykırı kanunlar çıkurmaktan çekinmemiştir. İller konunu, ceza kanunu tâdilleri bu maynadadır. Ceza kanunu tadilâtı işindo partimizin Günaltayla anlaştığı husus açıklanmamıştır. Raporda (Devamı Sa. 6 8ü. 2 de)
NOTLAR
Dünkü toplantıda 1OO hatib söz aldı!
r---------
Trumanın
temsilcisi
\Athenagoras'la
■ neler görüştü :
Yeni ticaret rejimi temmuzda başlıyor
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret
Dairesi Reisinin gazetemize mühim demeci
I Gayet sempatik ve vazifesinin ehli olduğunu ilk nazarda derhal anlatan Munis Ozansoy kendisini ziyaret eden her tacirle konuşmuş, şikâyet ve dertlerini cevaplandır. iniş ve notlar almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Meclisinde
birhâdıse
Meb’ uslar birbirine girdi
Telaviv, 22 (A.A.) (afp): Düa akşam muhaceret işinin konuşul. duğu sırada Yahudi meclirnde bir hâdirs çıkmıştır. Komünisti mebus Wiıllner, Sharett’in dünkil beyanatına cevap vererek İsrail hükûmetijin terkibi ile halk de-(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
En çok üzerinde durulan 3 nokta — Celâl Bayann sualine cevap — Komisyonlarda hararetli müzakere — Âma bir delege alkışlanıyor — Ali Ihsan Sabis’in uzun nutku
Ankara: 22 (Telefonla) —De-.raporunu tenkid ederlerken ba-mokrat Parti kongresinin üçiin- zen çok şiddetli tâbirler kullan-cü günü de baştan sona kadar dılar. Umumiyetle nutukların hu heyecanlı bir hava içinde geçti, lâaası aşağı yukarı şu üç nokta Bilhassa delegeler idare kurulu | (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Şehir Meclisi hayat pahalılığını konuştu
Bir kısım âza, Belediyeyi şiddetle tenkıd ederek vazıfesmi lâyıkile yapmadığını söyledi
Dünlcü heyecanlı konuşmasile bir delegeyi bayıltan Osman Kapani
Kongreden Ata’ya çelenk
DJ>. Kongresi delegeleri Alatürkan muvakkat kabrine çelenk koymuşlardır. Resimde, delegeleri kabre çıkarken (J örüyor sunuz
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Seçimlere hile karıştırılması ve Ulus
> Komünistlerle kilise ; (münasebatı inceleniyor^
Associated Pres’in İstanbul muhabiri Echvin B. Greenwald bildiriyor:
Ortodoks kilisesine sokulmak üzere her hangi bir komünist teşebbüsü mevcut olup olmadığı ve böyle bir tehlikeye karşı ne yapılmakta olduğu hakkmdaki Va-şingtonun had ilgisi bugün belirmiştir.
Başkan Trumanın özel emrile hareket ettiği söylenilen Truma-nın Vatikan nezdindeki temsilcisi Myron Taylor, Rum - Ortodoks (Dovamı Sa. 6 8Ü. 8 do)
Kocaeli Valisi
hâdiseyi anlatıyor
Hüseyin Cahidın hayret uyandıran bir makalesi
Ankara, 22 (Hususi) — Bugün kil Ulus gazetesinde Hüseyin Ca hit Yalçın «Seçimlerde gizlilik ve hürriyet» adlı başmakalesinde (Dovamı 6a. 6 6Ü. 7 do)
Ankara Üniversitesi rektör seçi mi diin Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesinde yapılmış, seçime 12 3 profesör iştirâk etmiştir. Rektörlüğe 68 oyla Fen Fakültesi de kanı Prof. Hikmet Birand seçilmiştir. Resimde, Rektör seçildikten sonra Hikmet Birand, tebrik edilirken görülmektedir
rmıt defterdarlığındaki yolsuz hâdisenin mahiyeti ne imiş ?
Kocaeli Valisi Fazıl Güleç’ten şu mektubu aldık:
Yeni Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
İstanbul
Sayın gazetenizin 19/6/948 ta rihli nüshasının birinci sahifesin-de (lzmitte 200.000 liralık bir sui istimal) başlığı altındaki yazınız okundu.
İzmit Defterdarlığında 1946 -1947 yıllarına ait bazı gelir muamelâtının üç buçuk aydır devam eden teftişi sonunda Defterdarlık gelir müdürü Lem'i Taner işten menedilmiş ve bir kısım gelir me (Dovnını Sa. 5 Sü. 6 da)
Tokatseylâbı
Bayındırlık Bakanı felâketin nasıl bağladığını anlattı — Yapılan yardımlar kâfi değil
Ankara, 22 (A.A.) — Bugün Tokattan dönen Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Beylâp saha sındaki tetkikatı hakkında aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
19 Haziran Pazar günü saat 18.30 da Tokat ve civarında sağ-nak halinde yağmıya başlıyan yo iki saat kadar devam eden yağmur neticesinde evvelâ Çay deresi taşmış bunu müteakip diğer yan derelerle birlikte seylâp şehrin içinden geçen Behzat deresine intikal etmiştir.
Çay deresinin Bebzat deresln-
Jandark Fransız
gemisi tenisçileri
İstanbul
üniversitesi
rektörlüğü
Yarın, daha demokratik anlayışta bir zatın rektörlüğe seçilmesini temenni ederiz
Üniversite rektörü Sıddık Sami, Profesörlere veda çayı vermek «u-retüe vazifesinden henüz resmeai değilse bile, fiilen ayrılmış sayıl« maktadır.
Kanun gereğince, yeni bir pro. fesörün re-.rtörlüğe seçilmesi icap etmekte vo eskisinin tekrar intl. hain caiz bulunmamaktadır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
den evvel taşmış olması halkı u-yanık bulundurmuş ve daha emin yerlere sığınm ’ irini sağlamıştır. Aynı zamanda Çay deresi üze rinde geçen yıl Bakanlığımızca yapılmış olan tersip bendi de rtı-subun Behzat deresine intikal et memesini sağlamak suretile beklenilen vazifesini tam olarak gör müştür.
YAPILAN YARDIMLAR
Tokat 22 (Hususî) — Şehrin temizlenmesi ve enkaz kaldırmak İçin Yıldızeli Köy Enstitüsü öğ-(Dovnını Sa. S Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir kadın
öldürüldü
Katil Mustafa
(Yazısı ikinci sayfada)j
Demokrasi... Imtilıan Mevzuu
ULUNAY
HÎTLER
KADINI
Nazi diktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla huyatı, Eva’nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar günü bavlıyacağız.
Moktoplordon blrlndt tahriri
İmtihan olarak taloboden blrlno şu sualler sorulmuş: «Domokrasi nodlrî ■ Aranızda demokrasiyi nasıl tesis edersiniz?» talebe düşünmüş taşınmış, bir türlü suallorln karşılığını bulamamış; nlhayot İmtihan kâğıdına İşin doğrusunu yazmaktan gayri çaro bulamamış, şöylo covap vermiş.
«Demokrasi şu son zamanda blz-do pek çak kullanılan bir kollıno-dlr. Fakat bu kollnıonln neyi tarif oylediğlnl bilmiyoruz. Zira daha domokraslyl ne gördük, no anladık, demokrasinin aramızda tesisine go-linco: Bu memlekette ön safta gelon biiyüklor bilo buııu tosls odo-momlşlor... Biz kim oluyoruz?» bu samimi oovap llzorlno anlaşılan demokrasi donllon bu İsmi var cismi yok «Züınrüd-ü- Anka» nın yokluğundan mümeyyizin do yüreği yangın olaoak kİ taloboyo 10 numarayı vermişi
«Tok parti» slstomlndon «çok par* II» slstonılno geçtiğimiz gündonborl «demokrasi» diyoruz. Fakat «şo-korl» domoklo ağzın tatlanmadığını flmdlye kadar görüp geçirdiğimiz vukuat Isbat ediyor. «Donu rasi» diyoruz vo bunu söylemeklo bu ro-Jlmln lıomon bizde teessüs oyloml| olduğuna İnanıyoruz. Halbuki onun varlığını bize anlatan delûll namına ortada bir çeylor yok. aTok parti» rojinılnln münakaşa kabul otınlyon (Sekler) ruhu nâlâ movcuttur ve bugün nıemlekotto hürriyet diyo tlt royen halk hâlâ demokrasi kalesini fothotmok İçin İktidar partisi II» uğraşmaktadır.
Domokrnsl movcut olsaydı artık bu müoadoloyo lüzum yoktu.
1908 do Meşrutiyetin İlânı Sultan
İkinci Abdülhamidln mutlak Idaro-
sino son vordl. 1908 temmuzunun
onuna Kadar mutlaklyot rejimine
karşı uğraşıldı... Fakat mutlakıyet
(Dovaını Sa. 5 Sü. 4 do)
Fransız tcnisçila ri bir arada. .(
{Spor haberlerimiz ikinci sayfamızdadır)
(Foto: Burhan — Yeni SabahJ
PERŞEMBE 23 HAZİRAN Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosnıanlyo Noı 17 Tel adrosl: «YENİ SABAH» Yeni Safralı Samilia!
1949 T"1"0"' 12 inci Yd, No. 3682 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF1IY1Z Sayısı : 10 Kunıj Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model Mecmuası yeni sayısı gelmiştir. NET KÎTABEVÎ
Demokrasi tezahürlerine sahne olan Demokrat Parti kongresinin dünkü heyecanlı hatiplerinden biri
(Foto: Yeni Sabah, — Ankara)
Soğuk harb, daha bir müddet devam edecek
Acheson'un, Amerikan senatosunda konferansa dair mahrem izahatı-Tito,
D. Parti kongresinde
Batıklara protesto notası verdi
demokrasi tezahürleri
Her delegenin, canı istediği gibi, konuşması,
Tüccar Derneğinin dünkü toplantısından bir görünüş
Paris: 22 (Nafen) — «Parla Konferansı» nın neticeleri her memlekette ayrı ayn yorumlara yol açmaktadır. Konferans sona ereli epey olmasına rağmen muhi telif siyasî çevreler el’an bu müzakerelerin neticeleri üzerinde durmaktadırlar. Belirtildiğine gö re, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikadaki umumî kanaat şu (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Yahudi
kongrenin başlıca vasfını teşkil ediyor
İkinci gün
Demokrat kongrenin ikinci günü de, rapor üzerinde konuşma ve tartışmalara, hasredildi. Bir kısmı delegeler, idare raporunda, partideki, iç ihtilâflara ayrılan kısmı çok fazla buldular. Çünkü esasen kurucularla, onlara muhalefet eden ler arasındaki mücadele ve saik-leri günler, haftalar hattâ aylarca matbuata aksetmiş ve etrafl-le teşrih olunmuştu. Mazideki dedi kod ular hakkında bu kadar tafsilâta girilmekten ise geçmişte tahakkuk ettirileceği vâdedil-miş olduğu halde bir türlü fiiliyat alanrna geçmeyeB «Hürriyet Mi^akı» hakkında delegeler etraflı bir surette, ayduılatılsa daha iyi olurdu. Bu tenkidlerin yerinde olduğu kabul edilmelidir.
Çok dikkatli bir delege Muammer Çafanay düşüncelerini veciz bir surette hulâsa etmiş ve demiştir ki: «Muvazaaya İnanmıyorum. Yanılma pek mümkündür. Tarih bu işe başlar kavgası adini verecektir. Genel kurul bu har bi kazanmıştır.»
Kongrenin ikinci günü konuşan hatiplerin hemen hepsi yurt-da hürriyetin bir türlü kurulamamasından ve hükümetin ve Çoğunluk partisinin yap tıklan baskılardan acı acı şikâyet etmiş lerdir. Halk Partisi demokrasiyi ben getirdim diye böbürlenip dururken, Ankarada konuşulanları İşitince belki biraz ıztırap duyacaktır. Çeşitli illerden gelen murahhaslar hep baskıdan, hürri-yetslzlikten ve antidemokratik mevzuattan feryad etmişlerdir. Bu şikâyetlerin tamamlle yerinde olduğunda zerre kadar şüphe yoktur. Esasen Türkiyenıizin bugün temel dâvası, demokratik hürriyetleri sağlamaktır. Parti programlarından evvel, bütün yurddaşlarm, el birllğile istiyecek leri normal ve tabii hakların yurtda yerleşmesidir. Halbuki çoğunluk partisine mensup hükümetlerin akış tarzları tamami-le zıt İstikamettedir. Nitekim delegeler, aşın sağ ve sol cereyanlar hakkında Meclis kapan-(Dovamı Sa. 8 8ü. 4 do)
■Eşme delegesi Ümmü Bâlâ, mikrofon başında..
Ç KONGREDEN
Ankara: 22 (Hususî) — İl idare kurulunun Celâl Bayar tarafından okunan raporu hakkında bugün do bir çok delegeler söz alınışlardır. Bu günkü toplantının ilk oturumuna Memiş Yazıcıoğlu (Erzurum) başkan lığında saat 8.30 da başlandı. İlk sözü Yozgat delegelerinden Cengiz Başaran aldı. Hatip, millî dâvanın kaybedilmiş, Hürriyet MİBakımn tahakkuk ettirilmemiş olduğunu heyecanla tebarüz ettirdi. Devamla:
(— İktidar anayasaya aykırı kanunlar çıkurmaktan çekinmemiştir. İller konunu, ceza kanunu tâdilleri bu maynadadır. Ceza kanunu tadilâtı işindo partimizin Günaltayla anlaştığı husus açıklanmamıştır. Raporda (Devamı Sa. 6 8ü. 2 de)
NOTLAR
Dünkü toplantıda 1OO hatib söz aldı!
r---------
Trumanın
temsilcisi
\Athenagoras'la
■ neler görüştü :
Yeni ticaret rejimi temmuzda başlıyor
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret
Dairesi Reisinin gazetemize mühim demeci
I Gayet sempatik ve vazifesinin ehli olduğunu ilk nazarda derhal anlatan Munis Ozansoy kendisini ziyaret eden her tacirle konuşmuş, şikâyet ve dertlerini cevaplandır. iniş ve notlar almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Meclisinde
birhâdıse
Meb’ uslar birbirine girdi
Telaviv, 22 (A.A.) (afp): Düa akşam muhaceret işinin konuşul. duğu sırada Yahudi meclirnde bir hâdirs çıkmıştır. Komünisti mebus Wiıllner, Sharett’in dünkil beyanatına cevap vererek İsrail hükûmetijin terkibi ile halk de-(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
En çok üzerinde durulan 3 nokta — Celâl Bayann sualine cevap — Komisyonlarda hararetli müzakere — Âma bir delege alkışlanıyor — Ali Ihsan Sabis’in uzun nutku
Ankara: 22 (Telefonla) —De-.raporunu tenkid ederlerken ba-mokrat Parti kongresinin üçiin- zen çok şiddetli tâbirler kullan-cü günü de baştan sona kadar dılar. Umumiyetle nutukların hu heyecanlı bir hava içinde geçti, lâaası aşağı yukarı şu üç nokta Bilhassa delegeler idare kurulu | (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Şehir Meclisi hayat pahalılığını konuştu
Bir kısım âza, Belediyeyi şiddetle tenkıd ederek vazıfesmi lâyıkile yapmadığını söyledi
Dünlcü heyecanlı konuşmasile bir delegeyi bayıltan Osman Kapani
Kongreden Ata’ya çelenk
DJ>. Kongresi delegeleri Alatürkan muvakkat kabrine çelenk koymuşlardır. Resimde, delegeleri kabre çıkarken (J örüyor sunuz
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Seçimlere hile karıştırılması ve Ulus
> Komünistlerle kilise ; (münasebatı inceleniyor^
Associated Pres’in İstanbul muhabiri Echvin B. Greenwald bildiriyor:
Ortodoks kilisesine sokulmak üzere her hangi bir komünist teşebbüsü mevcut olup olmadığı ve böyle bir tehlikeye karşı ne yapılmakta olduğu hakkmdaki Va-şingtonun had ilgisi bugün belirmiştir.
Başkan Trumanın özel emrile hareket ettiği söylenilen Truma-nın Vatikan nezdindeki temsilcisi Myron Taylor, Rum - Ortodoks (Dovamı Sa. 6 8Ü. 8 do)
Kocaeli Valisi
hâdiseyi anlatıyor
Hüseyin Cahidın hayret uyandıran bir makalesi
Ankara, 22 (Hususi) — Bugün kil Ulus gazetesinde Hüseyin Ca hit Yalçın «Seçimlerde gizlilik ve hürriyet» adlı başmakalesinde (Dovamı 6a. 6 6Ü. 7 do)
Ankara Üniversitesi rektör seçi mi diin Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesinde yapılmış, seçime 12 3 profesör iştirâk etmiştir. Rektörlüğe 68 oyla Fen Fakültesi de kanı Prof. Hikmet Birand seçilmiştir. Resimde, Rektör seçildikten sonra Hikmet Birand, tebrik edilirken görülmektedir
rmıt defterdarlığındaki yolsuz hâdisenin mahiyeti ne imiş ?
Kocaeli Valisi Fazıl Güleç’ten şu mektubu aldık:
Yeni Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
İstanbul
Sayın gazetenizin 19/6/948 ta rihli nüshasının birinci sahifesin-de (lzmitte 200.000 liralık bir sui istimal) başlığı altındaki yazınız okundu.
İzmit Defterdarlığında 1946 -1947 yıllarına ait bazı gelir muamelâtının üç buçuk aydır devam eden teftişi sonunda Defterdarlık gelir müdürü Lem'i Taner işten menedilmiş ve bir kısım gelir me (Dovnını Sa. 5 Sü. 6 da)
Tokatseylâbı
Bayındırlık Bakanı felâketin nasıl bağladığını anlattı — Yapılan yardımlar kâfi değil
Ankara, 22 (A.A.) — Bugün Tokattan dönen Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Beylâp saha sındaki tetkikatı hakkında aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
19 Haziran Pazar günü saat 18.30 da Tokat ve civarında sağ-nak halinde yağmıya başlıyan yo iki saat kadar devam eden yağmur neticesinde evvelâ Çay deresi taşmış bunu müteakip diğer yan derelerle birlikte seylâp şehrin içinden geçen Behzat deresine intikal etmiştir.
Çay deresinin Bebzat deresln-
Jandark Fransız
gemisi tenisçileri
İstanbul
üniversitesi
rektörlüğü
Yarın, daha demokratik anlayışta bir zatın rektörlüğe seçilmesini temenni ederiz
Üniversite rektörü Sıddık Sami, Profesörlere veda çayı vermek «u-retüe vazifesinden henüz resmeai değilse bile, fiilen ayrılmış sayıl« maktadır.
Kanun gereğince, yeni bir pro. fesörün re-.rtörlüğe seçilmesi icap etmekte vo eskisinin tekrar intl. hain caiz bulunmamaktadır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
den evvel taşmış olması halkı u-yanık bulundurmuş ve daha emin yerlere sığınm ’ irini sağlamıştır. Aynı zamanda Çay deresi üze rinde geçen yıl Bakanlığımızca yapılmış olan tersip bendi de rtı-subun Behzat deresine intikal et memesini sağlamak suretile beklenilen vazifesini tam olarak gör müştür.
YAPILAN YARDIMLAR
Tokat 22 (Hususî) — Şehrin temizlenmesi ve enkaz kaldırmak İçin Yıldızeli Köy Enstitüsü öğ-(Dovnını Sa. S Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir kadın
öldürüldü
Katil Mustafa
(Yazısı ikinci sayfada)j
Demokrasi... Imtilıan Mevzuu
ULUNAY
HÎTLER
KADINI
Nazi diktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla huyatı, Eva’nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar günü bavlıyacağız.
Moktoplordon blrlndt tahriri
İmtihan olarak taloboden blrlno şu sualler sorulmuş: «Domokrasi nodlrî ■ Aranızda demokrasiyi nasıl tesis edersiniz?» talebe düşünmüş taşınmış, bir türlü suallorln karşılığını bulamamış; nlhayot İmtihan kâğıdına İşin doğrusunu yazmaktan gayri çaro bulamamış, şöylo covap vermiş.
«Demokrasi şu son zamanda blz-do pek çak kullanılan bir kollıno-dlr. Fakat bu kollnıonln neyi tarif oylediğlnl bilmiyoruz. Zira daha domokraslyl ne gördük, no anladık, demokrasinin aramızda tesisine go-linco: Bu memlekette ön safta gelon biiyüklor bilo buııu tosls odo-momlşlor... Biz kim oluyoruz?» bu samimi oovap llzorlno anlaşılan demokrasi donllon bu İsmi var cismi yok «Züınrüd-ü- Anka» nın yokluğundan mümeyyizin do yüreği yangın olaoak kİ taloboyo 10 numarayı vermişi
«Tok parti» slstomlndon «çok par* II» slstonılno geçtiğimiz gündonborl «demokrasi» diyoruz. Fakat «şo-korl» domoklo ağzın tatlanmadığını flmdlye kadar görüp geçirdiğimiz vukuat Isbat ediyor. «Donu rasi» diyoruz vo bunu söylemeklo bu ro-Jlmln lıomon bizde teessüs oyloml| olduğuna İnanıyoruz. Halbuki onun varlığını bize anlatan delûll namına ortada bir çeylor yok. aTok parti» rojinılnln münakaşa kabul otınlyon (Sekler) ruhu nâlâ movcuttur ve bugün nıemlekotto hürriyet diyo tlt royen halk hâlâ demokrasi kalesini fothotmok İçin İktidar partisi II» uğraşmaktadır.
Domokrnsl movcut olsaydı artık bu müoadoloyo lüzum yoktu.
1908 do Meşrutiyetin İlânı Sultan
İkinci Abdülhamidln mutlak Idaro-
sino son vordl. 1908 temmuzunun
onuna Kadar mutlaklyot rejimine
karşı uğraşıldı... Fakat mutlakıyet
(Dovaını Sa. 5 Sü. 4 do)
Fransız tcnisçila ri bir arada. .(
{Spor haberlerimiz ikinci sayfamızdadır)
(Foto: Burhan — Yeni SabahJ
PERŞEMBE 23 HAZİRAN Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu Idaro: Nuruosnıanlyo Noı 17 Tel adrosl: «YENİ SABAH» Yeni Safralı Samilia!
1949 T"1"0"' 12 inci Yd, No. 3682 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF1IY1Z Sayısı : 10 Kunıj Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model Mecmuası yeni sayısı gelmiştir. NET KÎTABEVÎ
Demokrasi tezahürlerine sahne olan Demokrat Parti kongresinin dünkü heyecanlı hatiplerinden biri
(Foto: Yeni Sabah, — Ankara)
Soğuk harb, daha bir müddet devam edecek
Acheson'un, Amerikan senatosunda konferansa dair mahrem izahatı-Tito,
D. Parti kongresinde
Batıklara protesto notası verdi
demokrasi tezahürleri
Her delegenin, canı istediği gibi, konuşması,
Tüccar Derneğinin dünkü toplantısından bir görünüş
Paris: 22 (Nafen) — «Parla Konferansı» nın neticeleri her memlekette ayrı ayn yorumlara yol açmaktadır. Konferans sona ereli epey olmasına rağmen muhi telif siyasî çevreler el’an bu müzakerelerin neticeleri üzerinde durmaktadırlar. Belirtildiğine gö re, İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerikadaki umumî kanaat şu (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Yahudi
kongrenin başlıca vasfını teşkil ediyor
İkinci gün
Demokrat kongrenin ikinci günü de, rapor üzerinde konuşma ve tartışmalara, hasredildi. Bir kısmı delegeler, idare raporunda, partideki, iç ihtilâflara ayrılan kısmı çok fazla buldular. Çünkü esasen kurucularla, onlara muhalefet eden ler arasındaki mücadele ve saik-leri günler, haftalar hattâ aylarca matbuata aksetmiş ve etrafl-le teşrih olunmuştu. Mazideki dedi kod ular hakkında bu kadar tafsilâta girilmekten ise geçmişte tahakkuk ettirileceği vâdedil-miş olduğu halde bir türlü fiiliyat alanrna geçmeyeB «Hürriyet Mi^akı» hakkında delegeler etraflı bir surette, ayduılatılsa daha iyi olurdu. Bu tenkidlerin yerinde olduğu kabul edilmelidir.
Çok dikkatli bir delege Muammer Çafanay düşüncelerini veciz bir surette hulâsa etmiş ve demiştir ki: «Muvazaaya İnanmıyorum. Yanılma pek mümkündür. Tarih bu işe başlar kavgası adini verecektir. Genel kurul bu har bi kazanmıştır.»
Kongrenin ikinci günü konuşan hatiplerin hemen hepsi yurt-da hürriyetin bir türlü kurulamamasından ve hükümetin ve Çoğunluk partisinin yap tıklan baskılardan acı acı şikâyet etmiş lerdir. Halk Partisi demokrasiyi ben getirdim diye böbürlenip dururken, Ankarada konuşulanları İşitince belki biraz ıztırap duyacaktır. Çeşitli illerden gelen murahhaslar hep baskıdan, hürri-yetslzlikten ve antidemokratik mevzuattan feryad etmişlerdir. Bu şikâyetlerin tamamlle yerinde olduğunda zerre kadar şüphe yoktur. Esasen Türkiyenıizin bugün temel dâvası, demokratik hürriyetleri sağlamaktır. Parti programlarından evvel, bütün yurddaşlarm, el birllğile istiyecek leri normal ve tabii hakların yurtda yerleşmesidir. Halbuki çoğunluk partisine mensup hükümetlerin akış tarzları tamami-le zıt İstikamettedir. Nitekim delegeler, aşın sağ ve sol cereyanlar hakkında Meclis kapan-(Dovamı Sa. 8 8ü. 4 do)
■Eşme delegesi Ümmü Bâlâ, mikrofon başında..
Ç KONGREDEN
Ankara: 22 (Hususî) — İl idare kurulunun Celâl Bayar tarafından okunan raporu hakkında bugün do bir çok delegeler söz alınışlardır. Bu günkü toplantının ilk oturumuna Memiş Yazıcıoğlu (Erzurum) başkan lığında saat 8.30 da başlandı. İlk sözü Yozgat delegelerinden Cengiz Başaran aldı. Hatip, millî dâvanın kaybedilmiş, Hürriyet MİBakımn tahakkuk ettirilmemiş olduğunu heyecanla tebarüz ettirdi. Devamla:
(— İktidar anayasaya aykırı kanunlar çıkurmaktan çekinmemiştir. İller konunu, ceza kanunu tâdilleri bu maynadadır. Ceza kanunu tadilâtı işindo partimizin Günaltayla anlaştığı husus açıklanmamıştır. Raporda (Devamı Sa. 6 8ü. 2 de)
NOTLAR
Dünkü toplantıda 1OO hatib söz aldı!
r---------
Trumanın
temsilcisi
\Athenagoras'la
■ neler görüştü :
Yeni ticaret rejimi temmuzda başlıyor
Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret
Dairesi Reisinin gazetemize mühim demeci
I Gayet sempatik ve vazifesinin ehli olduğunu ilk nazarda derhal anlatan Munis Ozansoy kendisini ziyaret eden her tacirle konuşmuş, şikâyet ve dertlerini cevaplandır. iniş ve notlar almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Meclisinde
birhâdıse
Meb’ uslar birbirine girdi
Telaviv, 22 (A.A.) (afp): Düa akşam muhaceret işinin konuşul. duğu sırada Yahudi meclirnde bir hâdirs çıkmıştır. Komünisti mebus Wiıllner, Sharett’in dünkil beyanatına cevap vererek İsrail hükûmetijin terkibi ile halk de-(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
En çok üzerinde durulan 3 nokta — Celâl Bayann sualine cevap — Komisyonlarda hararetli müzakere — Âma bir delege alkışlanıyor — Ali Ihsan Sabis’in uzun nutku
Ankara: 22 (Telefonla) —De-.raporunu tenkid ederlerken ba-mokrat Parti kongresinin üçiin- zen çok şiddetli tâbirler kullan-cü günü de baştan sona kadar dılar. Umumiyetle nutukların hu heyecanlı bir hava içinde geçti, lâaası aşağı yukarı şu üç nokta Bilhassa delegeler idare kurulu | (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Şehir Meclisi hayat pahalılığını konuştu
Bir kısım âza, Belediyeyi şiddetle tenkıd ederek vazıfesmi lâyıkile yapmadığını söyledi
Dünlcü heyecanlı konuşmasile bir delegeyi bayıltan Osman Kapani
Kongreden Ata’ya çelenk
DJ>. Kongresi delegeleri Alatürkan muvakkat kabrine çelenk koymuşlardır. Resimde, delegeleri kabre çıkarken (J örüyor sunuz
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Seçimlere hile karıştırılması ve Ulus
> Komünistlerle kilise ; (münasebatı inceleniyor^
Associated Pres’in İstanbul muhabiri Echvin B. Greenwald bildiriyor:
Ortodoks kilisesine sokulmak üzere her hangi bir komünist teşebbüsü mevcut olup olmadığı ve böyle bir tehlikeye karşı ne yapılmakta olduğu hakkmdaki Va-şingtonun had ilgisi bugün belirmiştir.
Başkan Trumanın özel emrile hareket ettiği söylenilen Truma-nın Vatikan nezdindeki temsilcisi Myron Taylor, Rum - Ortodoks (Dovamı Sa. 6 8Ü. 8 do)
Kocaeli Valisi
hâdiseyi anlatıyor
Hüseyin Cahidın hayret uyandıran bir makalesi
Ankara, 22 (Hususi) — Bugün kil Ulus gazetesinde Hüseyin Ca hit Yalçın «Seçimlerde gizlilik ve hürriyet» adlı başmakalesinde (Dovamı 6a. 6 6Ü. 7 do)
Ankara Üniversitesi rektör seçi mi diin Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesinde yapılmış, seçime 12 3 profesör iştirâk etmiştir. Rektörlüğe 68 oyla Fen Fakültesi de kanı Prof. Hikmet Birand seçilmiştir. Resimde, Rektör seçildikten sonra Hikmet Birand, tebrik edilirken görülmektedir
rmıt defterdarlığındaki yolsuz hâdisenin mahiyeti ne imiş ?
Kocaeli Valisi Fazıl Güleç’ten şu mektubu aldık:
Yeni Sabah Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
İstanbul
Sayın gazetenizin 19/6/948 ta rihli nüshasının birinci sahifesin-de (lzmitte 200.000 liralık bir sui istimal) başlığı altındaki yazınız okundu.
İzmit Defterdarlığında 1946 -1947 yıllarına ait bazı gelir muamelâtının üç buçuk aydır devam eden teftişi sonunda Defterdarlık gelir müdürü Lem'i Taner işten menedilmiş ve bir kısım gelir me (Dovnını Sa. 5 Sü. 6 da)
Tokatseylâbı
Bayındırlık Bakanı felâketin nasıl bağladığını anlattı — Yapılan yardımlar kâfi değil
Ankara, 22 (A.A.) — Bugün Tokattan dönen Bayındırlık Bakanı Şevket Adalan, Beylâp saha sındaki tetkikatı hakkında aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
19 Haziran Pazar günü saat 18.30 da Tokat ve civarında sağ-nak halinde yağmıya başlıyan yo iki saat kadar devam eden yağmur neticesinde evvelâ Çay deresi taşmış bunu müteakip diğer yan derelerle birlikte seylâp şehrin içinden geçen Behzat deresine intikal etmiştir.
Çay deresinin Bebzat deresln-
Jandark Fransız
gemisi tenisçileri
İstanbul
üniversitesi
rektörlüğü
Yarın, daha demokratik anlayışta bir zatın rektörlüğe seçilmesini temenni ederiz
Üniversite rektörü Sıddık Sami, Profesörlere veda çayı vermek «u-retüe vazifesinden henüz resmeai değilse bile, fiilen ayrılmış sayıl« maktadır.
Kanun gereğince, yeni bir pro. fesörün re-.rtörlüğe seçilmesi icap etmekte vo eskisinin tekrar intl. hain caiz bulunmamaktadır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
den evvel taşmış olması halkı u-yanık bulundurmuş ve daha emin yerlere sığınm ’ irini sağlamıştır. Aynı zamanda Çay deresi üze rinde geçen yıl Bakanlığımızca yapılmış olan tersip bendi de rtı-subun Behzat deresine intikal et memesini sağlamak suretile beklenilen vazifesini tam olarak gör müştür.
YAPILAN YARDIMLAR
Tokat 22 (Hususî) — Şehrin temizlenmesi ve enkaz kaldırmak İçin Yıldızeli Köy Enstitüsü öğ-(Dovnını Sa. S Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir kadın
öldürüldü
Katil Mustafa
(Yazısı ikinci sayfada)j
Demokrasi... Imtilıan Mevzuu
ULUNAY
HÎTLER
KADINI
Nazi diktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla huyatı, Eva’nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar günü bavlıyacağız.
Moktoplordon blrlndt tahriri
İmtihan olarak taloboden blrlno şu sualler sorulmuş: «Domokrasi nodlrî ■ Aranızda demokrasiyi nasıl tesis edersiniz?» talebe düşünmüş taşınmış, bir türlü suallorln karşılığını bulamamış; nlhayot İmtihan kâğıdına İşin doğrusunu yazmaktan gayri çaro bulamamış, şöylo covap vermiş.
«Demokrasi şu son zamanda blz-do pek çak kullanılan bir kollıno-dlr. Fakat bu kollnıonln neyi tarif oylediğlnl bilmiyoruz. Zira daha domokraslyl ne gördük, no anladık, demokrasinin aramızda tesisine go-linco: Bu memlekette ön safta gelon biiyüklor bilo buııu tosls odo-momlşlor... Biz kim oluyoruz?» bu samimi oovap llzorlno anlaşılan demokrasi donllon bu İsmi var cismi yok «Züınrüd-ü- Anka» nın yokluğundan mümeyyizin do yüreği yangın olaoak kİ taloboyo 10 numarayı vermişi
«Tok parti» slstomlndon «çok par* II» slstonılno geçtiğimiz gündonborl «demokrasi» diyoruz. Fakat «şo-korl» domoklo ağzın tatlanmadığını flmdlye kadar görüp geçirdiğimiz vukuat Isbat ediyor. «Donu rasi» diyoruz vo bunu söylemeklo bu ro-Jlmln lıomon bizde teessüs oyloml| olduğuna İnanıyoruz. Halbuki onun varlığını bize anlatan delûll namına ortada bir çeylor yok. aTok parti» rojinılnln münakaşa kabul otınlyon (Sekler) ruhu nâlâ movcuttur ve bugün nıemlekotto hürriyet diyo tlt royen halk hâlâ demokrasi kalesini fothotmok İçin İktidar partisi II» uğraşmaktadır.
Domokrnsl movcut olsaydı artık bu müoadoloyo lüzum yoktu.
1908 do Meşrutiyetin İlânı Sultan
İkinci Abdülhamidln mutlak Idaro-
sino son vordl. 1908 temmuzunun
onuna Kadar mutlaklyot rejimine
karşı uğraşıldı... Fakat mutlakıyet
(Dovaını Sa. 5 Sü. 4 do)
Fransız tcnisçila ri bir arada. .(
{Spor haberlerimiz ikinci sayfamızdadır)
(Foto: Burhan — Yeni SabahJ

Comments (0)