Yeni Sabalı
Sayısı t 10 Kuruş
CUMA 24 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idare t Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adresi: «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Tolofonı 20785
12 inci Yıl, No. 3683
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALr LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
D. P. Ba jfcam Çeldi Bayar kongrede konu şurken
Bayar, tenkidlere bir
nutukla cevap verdi
, J D. P. kongresinde, C. Bayar irticalensöylediği
Miılıı 1^4- m f/yv>ınî i -f c* zv ■# w m w
uzun nutukta tarihî ifşaatını yaptı
Meşhur 21 Temmuz seçimlerinden sonra, Meclisin toplandığı günlerde D. P. nin, halkın isyan hislerini nasıl bastırdığını heyecanla anlattı
Dünya Müslümanları konferansı toplanıyor
Kongreyi takib eden Yeni Sabah ekibi nutkun metnini zaptetmeğe muvaffak olmuştur. Bu nutku aynen neşrediyoruz^
Mekkede toplanacak konferans için Arab ve Müslüman devletler hazırlık görüyorlar
Izmirde
batan
motor
Yüklü motor kasden-mi batınldı ?
Hep haklı Tenkidler
emokratlann büyük kon greleri, hep ayni haklı tenkid havası içinde, kuvvetli bir nehir gibi akıp gidiyor. Toplantının üçüncü günü de ilk iki günün havasını, bozmuş değildir. Delegelerin mühim bir kısmı, genel kurul raporunda, iç ihtilâflara fazla bir yer ayrıldığın lü ^kâ:.rty, ohnaktaıhrlur. Par tinin idarecileri, bu mütemadi i-tirazlar karşısında, bilançolarında partiden çıkarılanlara tahsis edilen kısmın uzunluğu hakkında şüpheye düşmüş olduklarında tereddüt edilemez- Maamafîh, bu ifadelere rağmen, kongre üyelerinden dâvanın yeniden tetkik ve rüyetini istiyenler pek görülmemiş ve hemen her taraf emriva-kii kabul etmiştir. İlgililerin de kongreye kararın temyizen incelenmesi İçin resmî bir müracaatı da pek görülmemektedir. Bütün bu ihtilâflar, bir delegenin tebarüz ettirdiği gibi, başlar arasında bir kavga olmuş ve galebe genel kurulda kalmıştır.
Dün yapılan tenkidler arasında, bu sütunlarda ileri sürdüğümüz düşüncelerin do mevki aldığını görüyoruz. Hürriyet Nisabının tahakkuku için, teşrii sahada, lüzumu kadar gayret sar-folunmadığı İntibaı, tekrarlanmış tır. Bir partili bunu sert bir dille ifade etnıiş ve merkez kurulunu (acz) ile itham etmiştir.
Her nedense bu kelime ve tâbir, kongreyi heyecanlandırmıştır. Halbuki bir delegenin idare heyetini rehavet ve acz İle suçlandırmasından daha tabiî ne o-labilirHattâ bundan daha ağır İthamlarda bulunsa bile, heyecan Janmak için bir sebep var mıdır?
Emin olabilirsiniz ki bu lüzum buz telâş ve asabiyetin vebali, bu momleketi çeyrek asır, şef idare-_________(Dovamı Sa. s şu. 5 do)
C Karaşi: 23 (Nafen) — önümüzdeki eylül ayında Mek^
> ke’de toplanacak olan Dünya müslılmanlar Konferansına bü . i f yük bir Önem atfedilmektedir. Belirtildiğine göre bir çok de- > s legelerin İsrarı üzerine Mekke'de toplanması «arar altına alın- >
> mış olan bu konlerans Kral İbni Suud tarafından açılacaktır. J * Nafen muhabirinin öğrendiğine göre Suudi Arablstanın Kara- (
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do) Ç
Mimarların dünkü toplantı sında
bulunanlardan bir grup
Mimarlar dün bir toplantı yaptılar
Mimarlar ve Mühendisler Birlik, şaatı projesi meselesini görüşmüş . terine mensup 50 kadar -üye, dün lerdir. ₺ s ?
dû EmlnönU Halkevtnde' Uzun müzakerelerden sonra Baş bir toplantı yapara» Tıp Sitesi in-_______(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Kastamonu şilebinden yeni bir haber geldi
Gemicilerimizden mevkuf olan kimse yok, tedavi altında olanların da sıhhati iyileşiyor
Orta Amerika'da Nikaraguada 1 lenen müessir hâdise hakkında Kaz mahalli askerler tarafından üç de- lamonu gemisinin süvarisi Nazmi nlzclmlzin şehit edilmesi He netice I (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Tokat seylâbına ait ilk resimler
Hâdisenin esrar perdesi nasıl kalkacak?
Ankara: 23 (Telefonla) — Demok rat Parti genel başkam Celâl Bayar, bugüne kadar genel idaro kurulu raporu etrafında konudan 177 delegeden sonra yapılan tenkidleri, Demok rat Partinin ileride takip edeceği si-yesoti, gizli kalmış bazı tarihî hâdi aoleri izah eden ve delegeler tarafın dan yapılan tenkidleri cevaplandıran aşağıdaki tarihî nutku irticalcı miştir:
— Çok sayın delogo arkadaş] Raporumuz hakkında arkadı mın beyanatlarını sonsuz bir ilo takip ettim. Konuşanlurı men yüzde doksanı raporu tas inişlerdir. Yüzde onu bizi irşac cek, istikbal hakkında partinin edeceği yolu gösterecek beyanlurda bulunmuşlardır. Onlara teşekkürle sözo başlamak istiyorum.
Burada dormeyan edilen fikirleri bir kaç noktada toplamak mümkün-(Sayfa 4, Sü. 3 de)
İzmir, 23 (Telefonla) — İzmir savcılığı, îzmirin birçok tanınmış şahsiyetinin isimlerinin de karıştığı bir hâdisenin tahkikine başlamış bulunmaktadır. Bir ver gi kaçakçılığının ihbar edilmesi Üzerine meydana çıkan ve muhitte büyük alâka uyandıran hâdiue çeşitli bakımlardan suç konusu addedilmekte ve buna göre tahki kat genişletilmektedir.
Sabun fabrikatörü Osman Ki -bar bundan iki ay ,evvel İzmit ve Zonguldağ'a'on'tfeş tonAık bir parti sabun satışı yapmış, fatura sini da vermiş, fakat bu satışı defterine geçirmemiştir.
Meselenin İkinci safhası da şudur: Sabunlar kırk ton tuğla ve ayrıca incir, üzüm ve muhtelif ti careti emtia İle birlikte 127 bin kilo olarak Mehmet Kaptanın i-dare ettiği 230 tonluk Aktay mo-törüne yüklenmiş ve motör 9 ni-Ban 940 günü İzmir limanından hareket etmiştir. Fakat bu mn-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sabahattin
Ali'nin katili
Münih Berkan
vefat etti
. ■ Kongre Başka nlıgı divanı
şiddetle hücuma devam ettiler
Ankara: 22 (kuausi) — D. P. vilâyet delegeleri rözalpıtuşıgl^c
D.Parti kongresinde
yapılan tenkidler
Dün konuşan hatibler, iktidara ve Müstakillere
Ali Ertekm pasaportsuz adam kaçırmaktan bugün, adam öldürmek suçundan da yarın yargılanacak
Kırklardı, 23 (Hususi surette gönderdiğiniz arkadaşımızdan tele fonla) — Solcu muharrir Sabahad-clln Aliyi Bulgurlstana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Erteklnln du ruşmusına cumartesi günü ağır ce. zada devam edilecektir. Yarın da, Sabahaddin Alinin öldürülmesi hâdisesinin tahkikatı sıracımda ortaya çıkan Ali Ertekhı ve arkadaşları -tun huduttun adam kaçırmak dttvn sına bakılacaktır. Bu pasaportsuz, adanı kaçırmak dâvasında, gerek mcthaldar ve gerekse az veya çok derecede alâkalı bulundukları sanılan Istanbulda Edirnekapıda ber -ber Haşanla, Kuledlblnde Postacı Pcrikll, ve Türk Ticaret Bankasın da müstahdem Ahmed Çatalcanın birkaç gün evvel Istan -bulda Sulh Ceza mahkemele -rince istinabe yoluyle alınan İfadelerini muhtevi dosyalar Kırk. Larclino gelmiş bulunmaktadır.
(Dovamı Sa. S 8Ü. 7 do)
Kongrede bir üye konuşurken..
Ibüyük kongresi; dördüncü günü Babah oturumuna Sıtkı Yırcalı-mn başkanlığında saat dokuzda başladı. Oturum açılınca başkan Yır cali:
«— Arkadaşlar şu ana kadar rapor hakkında 120 arkadaş konuşmuştur. Fakat bu arada bazı
vilâyet delegeleri söz aljnamışlac-dır. Sıraya göre böyle arkadaşlara sıralarından önce söz verilmesi hakkında bir önerge vardır» dedi. Oya konulan teklif kabul edildi ve bu yeni karara uyularak Sinop delegelerinden Mahmut Biranda söz verildi. Raporda malî (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Eski Rum Patriği Maksimos dün İstanbul vapurile geldi
Sinemacıların
yersiz isteği
Belediyedeki Karma Komisyon zam talebine taraftar değil
Şehir Genel Meclial, haziran devresine ald Bon toplantısını, bugün saat 15 de yapacaktır. Meclis, bu . günkü toplantısında, sinemacıların (Dovamı Sa. 5 SU. 7 do)
Çiktıklan sonra...
Yolcular arasında, Merkez Ban . kası Umum Müdürü Sadi BeKter, Prof. General Z. Faik Ural, Avrupa hctlsat kongresi delegesi Targan Çarıklı, Komblya müdürü Reşat (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Maksimos dilil vapurd an
«İstanbul.' vapuru son yaptığı Batı Akdeniz hattı seferinden 237, yolcu, 11 mülteci vo 252 ton yükle dün saat 14.30 da dönmüştür.
Abdurrahman
Cenazesi Pazar günü törenle kaldırılacak
D. P. İstanbul 11 Başkanı hum Abdurrahman Münip
Evvelki pazar günü Floryada Soğuksu mesiresinde müessif bir otomobil ka; ası geçiren İstanbul Demok'.at İl Başkanı Abdurrahman Münip Berkan kaldırıldığı Gureba hastahanesinde dün saat 16 da bütün tedavilere rağmen maalesef ölmüştür. Pazar günil kaldırılacak olan cenazesi hasta-haneden evine nakledilmiştir.
Kıymetli ve değerli bir vatan evlâdı olan Abdurrahman Müni-(Devamı Sa. S Sü. 1 do)
Bn. Sanovber
yine Adanaya döndü
HİTLER
KADINI
Nazi aiktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla hayalı, Eva'nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar
günü bağlıyacağız.
Naciye Sultan'ın köşkünü soyanlar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İktidarı
Halkta hoşnutsuzluk gün gcçtlk-artıyor.
Islahat namına hiç bir şoy yapıl-
Adanada bir ev satın alıp orada yerleşecekmiş
Adana, 23 (Telefonla) — Bir müddette..beri Adanada bulunan ve geçenlerde Rus Elçilik memyr lannın kendisini kaçırmağa teşebbüs etmesi üzerine Ankaraya giden Bayan Sanovber Karyağdı, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Tenkid
ULUNAY
jjemokrat Parti kongreslndo muhalolotin şahlanmasına şahit oluyoruz. Dologolor gün geç-tlkço yüroklorlndo birlkon hlcrania-, endişeleri on kuvvotll vo şlddot-tâbirlerlo boşaltıyorlar. İktidara k aoı sözler İşittik. Fakat Içlndo bilhassa bir kaç tâki tasvir bakımından bu kadar kuvvotlisl olamaz. Bir döleğe şöylo söylüyor:
«iktidarı icraatının ankazı altında kalmaktan hiç bir kuvvot kurtara-yacaktırl»
Gazotolor hor gün suiistimal hâ-disl yazıyorlar.
Hayat pahalılığı alabildiğine gl-
çlndon kurt yonlklori İle doıık deşik olan payandalar, çatlayan duvarlar, rutubotll sıvalardır.
İktidar bunlara çaro ouimaktan ümidini kesmiş gibi hareket ediyor. O kadar kİ bu İdaresizlikleri ı.lah edecogino mazur göstorınok tarafını tutuyor.
1850 seçimlerinin karşısında iktidarın durumu çok nâziktir, zira her münasebotlo görüyoruz kİ memlekette ekserlyot muhaliftir. Eğer demokrasi tam mânasllo tatbik edilirse iktidar, İktidarı vo partiyi muhakkak kaybedecektir.
İktidar, ga«>«o çıkarıyor, klınso okumuyor... O kadar kİ yllzdo yüz İktidarın lûtuldidclerl olanlar bllo yazdıklarını okutmak için muvazaalı bir muhalofot yapmağa mecbur oluyorlar.
Halbuki İktidar günden güne
aleyhinde artan bu hoşnutsuzlukla-
rı pek kolay önliyobilirdi... «Adam
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Şişlideki Naciye sultan köşkünü soyduktan sonra Adapazannda
yakalanan Sadık Yıldırım ile Konyalı Kayhan istanbula getiril-
miştir. Yukarıda failler, çaldıkla rı eşya ile birlikte görülmektedir.
İşto hatibin loraat ankazı dodlk-
lorı bunlardır. İktidarı altında ezo-
coğl tarzodllon idarosizllklor bu i-
Boyldlnn mü thisvs hazin manzarasını canlandıran resimler
(Yazısı 5 inci Bayfada)
Yeni Sabalı
Sayısı t 10 Kuruş
CUMA 24 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idare t Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adresi: «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Tolofonı 20785
12 inci Yıl, No. 3683
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALr LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
D. P. Ba jfcam Çeldi Bayar kongrede konu şurken
Bayar, tenkidlere bir
nutukla cevap verdi
, J D. P. kongresinde, C. Bayar irticalensöylediği
Miılıı 1^4- m f/yv>ınî i -f c* zv ■# w m w
uzun nutukta tarihî ifşaatını yaptı
Meşhur 21 Temmuz seçimlerinden sonra, Meclisin toplandığı günlerde D. P. nin, halkın isyan hislerini nasıl bastırdığını heyecanla anlattı
Dünya Müslümanları konferansı toplanıyor
Kongreyi takib eden Yeni Sabah ekibi nutkun metnini zaptetmeğe muvaffak olmuştur. Bu nutku aynen neşrediyoruz^
Mekkede toplanacak konferans için Arab ve Müslüman devletler hazırlık görüyorlar
Izmirde
batan
motor
Yüklü motor kasden-mi batınldı ?
Hep haklı Tenkidler
emokratlann büyük kon greleri, hep ayni haklı tenkid havası içinde, kuvvetli bir nehir gibi akıp gidiyor. Toplantının üçüncü günü de ilk iki günün havasını, bozmuş değildir. Delegelerin mühim bir kısmı, genel kurul raporunda, iç ihtilâflara fazla bir yer ayrıldığın lü ^kâ:.rty, ohnaktaıhrlur. Par tinin idarecileri, bu mütemadi i-tirazlar karşısında, bilançolarında partiden çıkarılanlara tahsis edilen kısmın uzunluğu hakkında şüpheye düşmüş olduklarında tereddüt edilemez- Maamafîh, bu ifadelere rağmen, kongre üyelerinden dâvanın yeniden tetkik ve rüyetini istiyenler pek görülmemiş ve hemen her taraf emriva-kii kabul etmiştir. İlgililerin de kongreye kararın temyizen incelenmesi İçin resmî bir müracaatı da pek görülmemektedir. Bütün bu ihtilâflar, bir delegenin tebarüz ettirdiği gibi, başlar arasında bir kavga olmuş ve galebe genel kurulda kalmıştır.
Dün yapılan tenkidler arasında, bu sütunlarda ileri sürdüğümüz düşüncelerin do mevki aldığını görüyoruz. Hürriyet Nisabının tahakkuku için, teşrii sahada, lüzumu kadar gayret sar-folunmadığı İntibaı, tekrarlanmış tır. Bir partili bunu sert bir dille ifade etnıiş ve merkez kurulunu (acz) ile itham etmiştir.
Her nedense bu kelime ve tâbir, kongreyi heyecanlandırmıştır. Halbuki bir delegenin idare heyetini rehavet ve acz İle suçlandırmasından daha tabiî ne o-labilirHattâ bundan daha ağır İthamlarda bulunsa bile, heyecan Janmak için bir sebep var mıdır?
Emin olabilirsiniz ki bu lüzum buz telâş ve asabiyetin vebali, bu momleketi çeyrek asır, şef idare-_________(Dovamı Sa. s şu. 5 do)
C Karaşi: 23 (Nafen) — önümüzdeki eylül ayında Mek^
> ke’de toplanacak olan Dünya müslılmanlar Konferansına bü . i f yük bir Önem atfedilmektedir. Belirtildiğine göre bir çok de- > s legelerin İsrarı üzerine Mekke'de toplanması «arar altına alın- >
> mış olan bu konlerans Kral İbni Suud tarafından açılacaktır. J * Nafen muhabirinin öğrendiğine göre Suudi Arablstanın Kara- (
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do) Ç
Mimarların dünkü toplantı sında
bulunanlardan bir grup
Mimarlar dün bir toplantı yaptılar
Mimarlar ve Mühendisler Birlik, şaatı projesi meselesini görüşmüş . terine mensup 50 kadar -üye, dün lerdir. ₺ s ?
dû EmlnönU Halkevtnde' Uzun müzakerelerden sonra Baş bir toplantı yapara» Tıp Sitesi in-_______(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Kastamonu şilebinden yeni bir haber geldi
Gemicilerimizden mevkuf olan kimse yok, tedavi altında olanların da sıhhati iyileşiyor
Orta Amerika'da Nikaraguada 1 lenen müessir hâdise hakkında Kaz mahalli askerler tarafından üç de- lamonu gemisinin süvarisi Nazmi nlzclmlzin şehit edilmesi He netice I (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Tokat seylâbına ait ilk resimler
Hâdisenin esrar perdesi nasıl kalkacak?
Ankara: 23 (Telefonla) — Demok rat Parti genel başkam Celâl Bayar, bugüne kadar genel idaro kurulu raporu etrafında konudan 177 delegeden sonra yapılan tenkidleri, Demok rat Partinin ileride takip edeceği si-yesoti, gizli kalmış bazı tarihî hâdi aoleri izah eden ve delegeler tarafın dan yapılan tenkidleri cevaplandıran aşağıdaki tarihî nutku irticalcı miştir:
— Çok sayın delogo arkadaş] Raporumuz hakkında arkadı mın beyanatlarını sonsuz bir ilo takip ettim. Konuşanlurı men yüzde doksanı raporu tas inişlerdir. Yüzde onu bizi irşac cek, istikbal hakkında partinin edeceği yolu gösterecek beyanlurda bulunmuşlardır. Onlara teşekkürle sözo başlamak istiyorum.
Burada dormeyan edilen fikirleri bir kaç noktada toplamak mümkün-(Sayfa 4, Sü. 3 de)
İzmir, 23 (Telefonla) — İzmir savcılığı, îzmirin birçok tanınmış şahsiyetinin isimlerinin de karıştığı bir hâdisenin tahkikine başlamış bulunmaktadır. Bir ver gi kaçakçılığının ihbar edilmesi Üzerine meydana çıkan ve muhitte büyük alâka uyandıran hâdiue çeşitli bakımlardan suç konusu addedilmekte ve buna göre tahki kat genişletilmektedir.
Sabun fabrikatörü Osman Ki -bar bundan iki ay ,evvel İzmit ve Zonguldağ'a'on'tfeş tonAık bir parti sabun satışı yapmış, fatura sini da vermiş, fakat bu satışı defterine geçirmemiştir.
Meselenin İkinci safhası da şudur: Sabunlar kırk ton tuğla ve ayrıca incir, üzüm ve muhtelif ti careti emtia İle birlikte 127 bin kilo olarak Mehmet Kaptanın i-dare ettiği 230 tonluk Aktay mo-törüne yüklenmiş ve motör 9 ni-Ban 940 günü İzmir limanından hareket etmiştir. Fakat bu mn-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sabahattin
Ali'nin katili
Münih Berkan
vefat etti
. ■ Kongre Başka nlıgı divanı
şiddetle hücuma devam ettiler
Ankara: 22 (kuausi) — D. P. vilâyet delegeleri rözalpıtuşıgl^c
D.Parti kongresinde
yapılan tenkidler
Dün konuşan hatibler, iktidara ve Müstakillere
Ali Ertekm pasaportsuz adam kaçırmaktan bugün, adam öldürmek suçundan da yarın yargılanacak
Kırklardı, 23 (Hususi surette gönderdiğiniz arkadaşımızdan tele fonla) — Solcu muharrir Sabahad-clln Aliyi Bulgurlstana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Erteklnln du ruşmusına cumartesi günü ağır ce. zada devam edilecektir. Yarın da, Sabahaddin Alinin öldürülmesi hâdisesinin tahkikatı sıracımda ortaya çıkan Ali Ertekhı ve arkadaşları -tun huduttun adam kaçırmak dttvn sına bakılacaktır. Bu pasaportsuz, adanı kaçırmak dâvasında, gerek mcthaldar ve gerekse az veya çok derecede alâkalı bulundukları sanılan Istanbulda Edirnekapıda ber -ber Haşanla, Kuledlblnde Postacı Pcrikll, ve Türk Ticaret Bankasın da müstahdem Ahmed Çatalcanın birkaç gün evvel Istan -bulda Sulh Ceza mahkemele -rince istinabe yoluyle alınan İfadelerini muhtevi dosyalar Kırk. Larclino gelmiş bulunmaktadır.
(Dovamı Sa. S 8Ü. 7 do)
Kongrede bir üye konuşurken..
Ibüyük kongresi; dördüncü günü Babah oturumuna Sıtkı Yırcalı-mn başkanlığında saat dokuzda başladı. Oturum açılınca başkan Yır cali:
«— Arkadaşlar şu ana kadar rapor hakkında 120 arkadaş konuşmuştur. Fakat bu arada bazı
vilâyet delegeleri söz aljnamışlac-dır. Sıraya göre böyle arkadaşlara sıralarından önce söz verilmesi hakkında bir önerge vardır» dedi. Oya konulan teklif kabul edildi ve bu yeni karara uyularak Sinop delegelerinden Mahmut Biranda söz verildi. Raporda malî (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Eski Rum Patriği Maksimos dün İstanbul vapurile geldi
Sinemacıların
yersiz isteği
Belediyedeki Karma Komisyon zam talebine taraftar değil
Şehir Genel Meclial, haziran devresine ald Bon toplantısını, bugün saat 15 de yapacaktır. Meclis, bu . günkü toplantısında, sinemacıların (Dovamı Sa. 5 SU. 7 do)
Çiktıklan sonra...
Yolcular arasında, Merkez Ban . kası Umum Müdürü Sadi BeKter, Prof. General Z. Faik Ural, Avrupa hctlsat kongresi delegesi Targan Çarıklı, Komblya müdürü Reşat (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Maksimos dilil vapurd an
«İstanbul.' vapuru son yaptığı Batı Akdeniz hattı seferinden 237, yolcu, 11 mülteci vo 252 ton yükle dün saat 14.30 da dönmüştür.
Abdurrahman
Cenazesi Pazar günü törenle kaldırılacak
D. P. İstanbul 11 Başkanı hum Abdurrahman Münip
Evvelki pazar günü Floryada Soğuksu mesiresinde müessif bir otomobil ka; ası geçiren İstanbul Demok'.at İl Başkanı Abdurrahman Münip Berkan kaldırıldığı Gureba hastahanesinde dün saat 16 da bütün tedavilere rağmen maalesef ölmüştür. Pazar günil kaldırılacak olan cenazesi hasta-haneden evine nakledilmiştir.
Kıymetli ve değerli bir vatan evlâdı olan Abdurrahman Müni-(Devamı Sa. S Sü. 1 do)
Bn. Sanovber
yine Adanaya döndü
HİTLER
KADINI
Nazi aiktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla hayalı, Eva'nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar
günü bağlıyacağız.
Naciye Sultan'ın köşkünü soyanlar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İktidarı
Halkta hoşnutsuzluk gün gcçtlk-artıyor.
Islahat namına hiç bir şoy yapıl-
Adanada bir ev satın alıp orada yerleşecekmiş
Adana, 23 (Telefonla) — Bir müddette..beri Adanada bulunan ve geçenlerde Rus Elçilik memyr lannın kendisini kaçırmağa teşebbüs etmesi üzerine Ankaraya giden Bayan Sanovber Karyağdı, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Tenkid
ULUNAY
jjemokrat Parti kongreslndo muhalolotin şahlanmasına şahit oluyoruz. Dologolor gün geç-tlkço yüroklorlndo birlkon hlcrania-, endişeleri on kuvvotll vo şlddot-tâbirlerlo boşaltıyorlar. İktidara k aoı sözler İşittik. Fakat Içlndo bilhassa bir kaç tâki tasvir bakımından bu kadar kuvvotlisl olamaz. Bir döleğe şöylo söylüyor:
«iktidarı icraatının ankazı altında kalmaktan hiç bir kuvvot kurtara-yacaktırl»
Gazotolor hor gün suiistimal hâ-disl yazıyorlar.
Hayat pahalılığı alabildiğine gl-
çlndon kurt yonlklori İle doıık deşik olan payandalar, çatlayan duvarlar, rutubotll sıvalardır.
İktidar bunlara çaro ouimaktan ümidini kesmiş gibi hareket ediyor. O kadar kİ bu İdaresizlikleri ı.lah edecogino mazur göstorınok tarafını tutuyor.
1850 seçimlerinin karşısında iktidarın durumu çok nâziktir, zira her münasebotlo görüyoruz kİ memlekette ekserlyot muhaliftir. Eğer demokrasi tam mânasllo tatbik edilirse iktidar, İktidarı vo partiyi muhakkak kaybedecektir.
İktidar, ga«>«o çıkarıyor, klınso okumuyor... O kadar kİ yllzdo yüz İktidarın lûtuldidclerl olanlar bllo yazdıklarını okutmak için muvazaalı bir muhalofot yapmağa mecbur oluyorlar.
Halbuki İktidar günden güne
aleyhinde artan bu hoşnutsuzlukla-
rı pek kolay önliyobilirdi... «Adam
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Şişlideki Naciye sultan köşkünü soyduktan sonra Adapazannda
yakalanan Sadık Yıldırım ile Konyalı Kayhan istanbula getiril-
miştir. Yukarıda failler, çaldıkla rı eşya ile birlikte görülmektedir.
İşto hatibin loraat ankazı dodlk-
lorı bunlardır. İktidarı altında ezo-
coğl tarzodllon idarosizllklor bu i-
Boyldlnn mü thisvs hazin manzarasını canlandıran resimler
(Yazısı 5 inci Bayfada)
Yeni Sabalı
Sayısı t 10 Kuruş
CUMA 24 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idare t Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adresi: «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Tolofonı 20785
12 inci Yıl, No. 3683
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALr LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
D. P. Ba jfcam Çeldi Bayar kongrede konu şurken
Bayar, tenkidlere bir
nutukla cevap verdi
, J D. P. kongresinde, C. Bayar irticalensöylediği
Miılıı 1^4- m f/yv>ınî i -f c* zv ■# w m w
uzun nutukta tarihî ifşaatını yaptı
Meşhur 21 Temmuz seçimlerinden sonra, Meclisin toplandığı günlerde D. P. nin, halkın isyan hislerini nasıl bastırdığını heyecanla anlattı
Dünya Müslümanları konferansı toplanıyor
Kongreyi takib eden Yeni Sabah ekibi nutkun metnini zaptetmeğe muvaffak olmuştur. Bu nutku aynen neşrediyoruz^
Mekkede toplanacak konferans için Arab ve Müslüman devletler hazırlık görüyorlar
Izmirde
batan
motor
Yüklü motor kasden-mi batınldı ?
Hep haklı Tenkidler
emokratlann büyük kon greleri, hep ayni haklı tenkid havası içinde, kuvvetli bir nehir gibi akıp gidiyor. Toplantının üçüncü günü de ilk iki günün havasını, bozmuş değildir. Delegelerin mühim bir kısmı, genel kurul raporunda, iç ihtilâflara fazla bir yer ayrıldığın lü ^kâ:.rty, ohnaktaıhrlur. Par tinin idarecileri, bu mütemadi i-tirazlar karşısında, bilançolarında partiden çıkarılanlara tahsis edilen kısmın uzunluğu hakkında şüpheye düşmüş olduklarında tereddüt edilemez- Maamafîh, bu ifadelere rağmen, kongre üyelerinden dâvanın yeniden tetkik ve rüyetini istiyenler pek görülmemiş ve hemen her taraf emriva-kii kabul etmiştir. İlgililerin de kongreye kararın temyizen incelenmesi İçin resmî bir müracaatı da pek görülmemektedir. Bütün bu ihtilâflar, bir delegenin tebarüz ettirdiği gibi, başlar arasında bir kavga olmuş ve galebe genel kurulda kalmıştır.
Dün yapılan tenkidler arasında, bu sütunlarda ileri sürdüğümüz düşüncelerin do mevki aldığını görüyoruz. Hürriyet Nisabının tahakkuku için, teşrii sahada, lüzumu kadar gayret sar-folunmadığı İntibaı, tekrarlanmış tır. Bir partili bunu sert bir dille ifade etnıiş ve merkez kurulunu (acz) ile itham etmiştir.
Her nedense bu kelime ve tâbir, kongreyi heyecanlandırmıştır. Halbuki bir delegenin idare heyetini rehavet ve acz İle suçlandırmasından daha tabiî ne o-labilirHattâ bundan daha ağır İthamlarda bulunsa bile, heyecan Janmak için bir sebep var mıdır?
Emin olabilirsiniz ki bu lüzum buz telâş ve asabiyetin vebali, bu momleketi çeyrek asır, şef idare-_________(Dovamı Sa. s şu. 5 do)
C Karaşi: 23 (Nafen) — önümüzdeki eylül ayında Mek^
> ke’de toplanacak olan Dünya müslılmanlar Konferansına bü . i f yük bir Önem atfedilmektedir. Belirtildiğine göre bir çok de- > s legelerin İsrarı üzerine Mekke'de toplanması «arar altına alın- >
> mış olan bu konlerans Kral İbni Suud tarafından açılacaktır. J * Nafen muhabirinin öğrendiğine göre Suudi Arablstanın Kara- (
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do) Ç
Mimarların dünkü toplantı sında
bulunanlardan bir grup
Mimarlar dün bir toplantı yaptılar
Mimarlar ve Mühendisler Birlik, şaatı projesi meselesini görüşmüş . terine mensup 50 kadar -üye, dün lerdir. ₺ s ?
dû EmlnönU Halkevtnde' Uzun müzakerelerden sonra Baş bir toplantı yapara» Tıp Sitesi in-_______(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Kastamonu şilebinden yeni bir haber geldi
Gemicilerimizden mevkuf olan kimse yok, tedavi altında olanların da sıhhati iyileşiyor
Orta Amerika'da Nikaraguada 1 lenen müessir hâdise hakkında Kaz mahalli askerler tarafından üç de- lamonu gemisinin süvarisi Nazmi nlzclmlzin şehit edilmesi He netice I (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Tokat seylâbına ait ilk resimler
Hâdisenin esrar perdesi nasıl kalkacak?
Ankara: 23 (Telefonla) — Demok rat Parti genel başkam Celâl Bayar, bugüne kadar genel idaro kurulu raporu etrafında konudan 177 delegeden sonra yapılan tenkidleri, Demok rat Partinin ileride takip edeceği si-yesoti, gizli kalmış bazı tarihî hâdi aoleri izah eden ve delegeler tarafın dan yapılan tenkidleri cevaplandıran aşağıdaki tarihî nutku irticalcı miştir:
— Çok sayın delogo arkadaş] Raporumuz hakkında arkadı mın beyanatlarını sonsuz bir ilo takip ettim. Konuşanlurı men yüzde doksanı raporu tas inişlerdir. Yüzde onu bizi irşac cek, istikbal hakkında partinin edeceği yolu gösterecek beyanlurda bulunmuşlardır. Onlara teşekkürle sözo başlamak istiyorum.
Burada dormeyan edilen fikirleri bir kaç noktada toplamak mümkün-(Sayfa 4, Sü. 3 de)
İzmir, 23 (Telefonla) — İzmir savcılığı, îzmirin birçok tanınmış şahsiyetinin isimlerinin de karıştığı bir hâdisenin tahkikine başlamış bulunmaktadır. Bir ver gi kaçakçılığının ihbar edilmesi Üzerine meydana çıkan ve muhitte büyük alâka uyandıran hâdiue çeşitli bakımlardan suç konusu addedilmekte ve buna göre tahki kat genişletilmektedir.
Sabun fabrikatörü Osman Ki -bar bundan iki ay ,evvel İzmit ve Zonguldağ'a'on'tfeş tonAık bir parti sabun satışı yapmış, fatura sini da vermiş, fakat bu satışı defterine geçirmemiştir.
Meselenin İkinci safhası da şudur: Sabunlar kırk ton tuğla ve ayrıca incir, üzüm ve muhtelif ti careti emtia İle birlikte 127 bin kilo olarak Mehmet Kaptanın i-dare ettiği 230 tonluk Aktay mo-törüne yüklenmiş ve motör 9 ni-Ban 940 günü İzmir limanından hareket etmiştir. Fakat bu mn-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sabahattin
Ali'nin katili
Münih Berkan
vefat etti
. ■ Kongre Başka nlıgı divanı
şiddetle hücuma devam ettiler
Ankara: 22 (kuausi) — D. P. vilâyet delegeleri rözalpıtuşıgl^c
D.Parti kongresinde
yapılan tenkidler
Dün konuşan hatibler, iktidara ve Müstakillere
Ali Ertekm pasaportsuz adam kaçırmaktan bugün, adam öldürmek suçundan da yarın yargılanacak
Kırklardı, 23 (Hususi surette gönderdiğiniz arkadaşımızdan tele fonla) — Solcu muharrir Sabahad-clln Aliyi Bulgurlstana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Erteklnln du ruşmusına cumartesi günü ağır ce. zada devam edilecektir. Yarın da, Sabahaddin Alinin öldürülmesi hâdisesinin tahkikatı sıracımda ortaya çıkan Ali Ertekhı ve arkadaşları -tun huduttun adam kaçırmak dttvn sına bakılacaktır. Bu pasaportsuz, adanı kaçırmak dâvasında, gerek mcthaldar ve gerekse az veya çok derecede alâkalı bulundukları sanılan Istanbulda Edirnekapıda ber -ber Haşanla, Kuledlblnde Postacı Pcrikll, ve Türk Ticaret Bankasın da müstahdem Ahmed Çatalcanın birkaç gün evvel Istan -bulda Sulh Ceza mahkemele -rince istinabe yoluyle alınan İfadelerini muhtevi dosyalar Kırk. Larclino gelmiş bulunmaktadır.
(Dovamı Sa. S 8Ü. 7 do)
Kongrede bir üye konuşurken..
Ibüyük kongresi; dördüncü günü Babah oturumuna Sıtkı Yırcalı-mn başkanlığında saat dokuzda başladı. Oturum açılınca başkan Yır cali:
«— Arkadaşlar şu ana kadar rapor hakkında 120 arkadaş konuşmuştur. Fakat bu arada bazı
vilâyet delegeleri söz aljnamışlac-dır. Sıraya göre böyle arkadaşlara sıralarından önce söz verilmesi hakkında bir önerge vardır» dedi. Oya konulan teklif kabul edildi ve bu yeni karara uyularak Sinop delegelerinden Mahmut Biranda söz verildi. Raporda malî (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Eski Rum Patriği Maksimos dün İstanbul vapurile geldi
Sinemacıların
yersiz isteği
Belediyedeki Karma Komisyon zam talebine taraftar değil
Şehir Genel Meclial, haziran devresine ald Bon toplantısını, bugün saat 15 de yapacaktır. Meclis, bu . günkü toplantısında, sinemacıların (Dovamı Sa. 5 SU. 7 do)
Çiktıklan sonra...
Yolcular arasında, Merkez Ban . kası Umum Müdürü Sadi BeKter, Prof. General Z. Faik Ural, Avrupa hctlsat kongresi delegesi Targan Çarıklı, Komblya müdürü Reşat (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Maksimos dilil vapurd an
«İstanbul.' vapuru son yaptığı Batı Akdeniz hattı seferinden 237, yolcu, 11 mülteci vo 252 ton yükle dün saat 14.30 da dönmüştür.
Abdurrahman
Cenazesi Pazar günü törenle kaldırılacak
D. P. İstanbul 11 Başkanı hum Abdurrahman Münip
Evvelki pazar günü Floryada Soğuksu mesiresinde müessif bir otomobil ka; ası geçiren İstanbul Demok'.at İl Başkanı Abdurrahman Münip Berkan kaldırıldığı Gureba hastahanesinde dün saat 16 da bütün tedavilere rağmen maalesef ölmüştür. Pazar günil kaldırılacak olan cenazesi hasta-haneden evine nakledilmiştir.
Kıymetli ve değerli bir vatan evlâdı olan Abdurrahman Müni-(Devamı Sa. S Sü. 1 do)
Bn. Sanovber
yine Adanaya döndü
HİTLER
KADINI
Nazi aiktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla hayalı, Eva'nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar
günü bağlıyacağız.
Naciye Sultan'ın köşkünü soyanlar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İktidarı
Halkta hoşnutsuzluk gün gcçtlk-artıyor.
Islahat namına hiç bir şoy yapıl-
Adanada bir ev satın alıp orada yerleşecekmiş
Adana, 23 (Telefonla) — Bir müddette..beri Adanada bulunan ve geçenlerde Rus Elçilik memyr lannın kendisini kaçırmağa teşebbüs etmesi üzerine Ankaraya giden Bayan Sanovber Karyağdı, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Tenkid
ULUNAY
jjemokrat Parti kongreslndo muhalolotin şahlanmasına şahit oluyoruz. Dologolor gün geç-tlkço yüroklorlndo birlkon hlcrania-, endişeleri on kuvvotll vo şlddot-tâbirlerlo boşaltıyorlar. İktidara k aoı sözler İşittik. Fakat Içlndo bilhassa bir kaç tâki tasvir bakımından bu kadar kuvvotlisl olamaz. Bir döleğe şöylo söylüyor:
«iktidarı icraatının ankazı altında kalmaktan hiç bir kuvvot kurtara-yacaktırl»
Gazotolor hor gün suiistimal hâ-disl yazıyorlar.
Hayat pahalılığı alabildiğine gl-
çlndon kurt yonlklori İle doıık deşik olan payandalar, çatlayan duvarlar, rutubotll sıvalardır.
İktidar bunlara çaro ouimaktan ümidini kesmiş gibi hareket ediyor. O kadar kİ bu İdaresizlikleri ı.lah edecogino mazur göstorınok tarafını tutuyor.
1850 seçimlerinin karşısında iktidarın durumu çok nâziktir, zira her münasebotlo görüyoruz kİ memlekette ekserlyot muhaliftir. Eğer demokrasi tam mânasllo tatbik edilirse iktidar, İktidarı vo partiyi muhakkak kaybedecektir.
İktidar, ga«>«o çıkarıyor, klınso okumuyor... O kadar kİ yllzdo yüz İktidarın lûtuldidclerl olanlar bllo yazdıklarını okutmak için muvazaalı bir muhalofot yapmağa mecbur oluyorlar.
Halbuki İktidar günden güne
aleyhinde artan bu hoşnutsuzlukla-
rı pek kolay önliyobilirdi... «Adam
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Şişlideki Naciye sultan köşkünü soyduktan sonra Adapazannda
yakalanan Sadık Yıldırım ile Konyalı Kayhan istanbula getiril-
miştir. Yukarıda failler, çaldıkla rı eşya ile birlikte görülmektedir.
İşto hatibin loraat ankazı dodlk-
lorı bunlardır. İktidarı altında ezo-
coğl tarzodllon idarosizllklor bu i-
Boyldlnn mü thisvs hazin manzarasını canlandıran resimler
(Yazısı 5 inci Bayfada)
Yeni Sabalı
Sayısı t 10 Kuruş
CUMA 24 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idare t Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adresi: «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Tolofonı 20785
12 inci Yıl, No. 3683
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALr LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
D. P. Ba jfcam Çeldi Bayar kongrede konu şurken
Bayar, tenkidlere bir
nutukla cevap verdi
, J D. P. kongresinde, C. Bayar irticalensöylediği
Miılıı 1^4- m f/yv>ınî i -f c* zv ■# w m w
uzun nutukta tarihî ifşaatını yaptı
Meşhur 21 Temmuz seçimlerinden sonra, Meclisin toplandığı günlerde D. P. nin, halkın isyan hislerini nasıl bastırdığını heyecanla anlattı
Dünya Müslümanları konferansı toplanıyor
Kongreyi takib eden Yeni Sabah ekibi nutkun metnini zaptetmeğe muvaffak olmuştur. Bu nutku aynen neşrediyoruz^
Mekkede toplanacak konferans için Arab ve Müslüman devletler hazırlık görüyorlar
Izmirde
batan
motor
Yüklü motor kasden-mi batınldı ?
Hep haklı Tenkidler
emokratlann büyük kon greleri, hep ayni haklı tenkid havası içinde, kuvvetli bir nehir gibi akıp gidiyor. Toplantının üçüncü günü de ilk iki günün havasını, bozmuş değildir. Delegelerin mühim bir kısmı, genel kurul raporunda, iç ihtilâflara fazla bir yer ayrıldığın lü ^kâ:.rty, ohnaktaıhrlur. Par tinin idarecileri, bu mütemadi i-tirazlar karşısında, bilançolarında partiden çıkarılanlara tahsis edilen kısmın uzunluğu hakkında şüpheye düşmüş olduklarında tereddüt edilemez- Maamafîh, bu ifadelere rağmen, kongre üyelerinden dâvanın yeniden tetkik ve rüyetini istiyenler pek görülmemiş ve hemen her taraf emriva-kii kabul etmiştir. İlgililerin de kongreye kararın temyizen incelenmesi İçin resmî bir müracaatı da pek görülmemektedir. Bütün bu ihtilâflar, bir delegenin tebarüz ettirdiği gibi, başlar arasında bir kavga olmuş ve galebe genel kurulda kalmıştır.
Dün yapılan tenkidler arasında, bu sütunlarda ileri sürdüğümüz düşüncelerin do mevki aldığını görüyoruz. Hürriyet Nisabının tahakkuku için, teşrii sahada, lüzumu kadar gayret sar-folunmadığı İntibaı, tekrarlanmış tır. Bir partili bunu sert bir dille ifade etnıiş ve merkez kurulunu (acz) ile itham etmiştir.
Her nedense bu kelime ve tâbir, kongreyi heyecanlandırmıştır. Halbuki bir delegenin idare heyetini rehavet ve acz İle suçlandırmasından daha tabiî ne o-labilirHattâ bundan daha ağır İthamlarda bulunsa bile, heyecan Janmak için bir sebep var mıdır?
Emin olabilirsiniz ki bu lüzum buz telâş ve asabiyetin vebali, bu momleketi çeyrek asır, şef idare-_________(Dovamı Sa. s şu. 5 do)
C Karaşi: 23 (Nafen) — önümüzdeki eylül ayında Mek^
> ke’de toplanacak olan Dünya müslılmanlar Konferansına bü . i f yük bir Önem atfedilmektedir. Belirtildiğine göre bir çok de- > s legelerin İsrarı üzerine Mekke'de toplanması «arar altına alın- >
> mış olan bu konlerans Kral İbni Suud tarafından açılacaktır. J * Nafen muhabirinin öğrendiğine göre Suudi Arablstanın Kara- (
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do) Ç
Mimarların dünkü toplantı sında
bulunanlardan bir grup
Mimarlar dün bir toplantı yaptılar
Mimarlar ve Mühendisler Birlik, şaatı projesi meselesini görüşmüş . terine mensup 50 kadar -üye, dün lerdir. ₺ s ?
dû EmlnönU Halkevtnde' Uzun müzakerelerden sonra Baş bir toplantı yapara» Tıp Sitesi in-_______(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Kastamonu şilebinden yeni bir haber geldi
Gemicilerimizden mevkuf olan kimse yok, tedavi altında olanların da sıhhati iyileşiyor
Orta Amerika'da Nikaraguada 1 lenen müessir hâdise hakkında Kaz mahalli askerler tarafından üç de- lamonu gemisinin süvarisi Nazmi nlzclmlzin şehit edilmesi He netice I (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Tokat seylâbına ait ilk resimler
Hâdisenin esrar perdesi nasıl kalkacak?
Ankara: 23 (Telefonla) — Demok rat Parti genel başkam Celâl Bayar, bugüne kadar genel idaro kurulu raporu etrafında konudan 177 delegeden sonra yapılan tenkidleri, Demok rat Partinin ileride takip edeceği si-yesoti, gizli kalmış bazı tarihî hâdi aoleri izah eden ve delegeler tarafın dan yapılan tenkidleri cevaplandıran aşağıdaki tarihî nutku irticalcı miştir:
— Çok sayın delogo arkadaş] Raporumuz hakkında arkadı mın beyanatlarını sonsuz bir ilo takip ettim. Konuşanlurı men yüzde doksanı raporu tas inişlerdir. Yüzde onu bizi irşac cek, istikbal hakkında partinin edeceği yolu gösterecek beyanlurda bulunmuşlardır. Onlara teşekkürle sözo başlamak istiyorum.
Burada dormeyan edilen fikirleri bir kaç noktada toplamak mümkün-(Sayfa 4, Sü. 3 de)
İzmir, 23 (Telefonla) — İzmir savcılığı, îzmirin birçok tanınmış şahsiyetinin isimlerinin de karıştığı bir hâdisenin tahkikine başlamış bulunmaktadır. Bir ver gi kaçakçılığının ihbar edilmesi Üzerine meydana çıkan ve muhitte büyük alâka uyandıran hâdiue çeşitli bakımlardan suç konusu addedilmekte ve buna göre tahki kat genişletilmektedir.
Sabun fabrikatörü Osman Ki -bar bundan iki ay ,evvel İzmit ve Zonguldağ'a'on'tfeş tonAık bir parti sabun satışı yapmış, fatura sini da vermiş, fakat bu satışı defterine geçirmemiştir.
Meselenin İkinci safhası da şudur: Sabunlar kırk ton tuğla ve ayrıca incir, üzüm ve muhtelif ti careti emtia İle birlikte 127 bin kilo olarak Mehmet Kaptanın i-dare ettiği 230 tonluk Aktay mo-törüne yüklenmiş ve motör 9 ni-Ban 940 günü İzmir limanından hareket etmiştir. Fakat bu mn-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sabahattin
Ali'nin katili
Münih Berkan
vefat etti
. ■ Kongre Başka nlıgı divanı
şiddetle hücuma devam ettiler
Ankara: 22 (kuausi) — D. P. vilâyet delegeleri rözalpıtuşıgl^c
D.Parti kongresinde
yapılan tenkidler
Dün konuşan hatibler, iktidara ve Müstakillere
Ali Ertekm pasaportsuz adam kaçırmaktan bugün, adam öldürmek suçundan da yarın yargılanacak
Kırklardı, 23 (Hususi surette gönderdiğiniz arkadaşımızdan tele fonla) — Solcu muharrir Sabahad-clln Aliyi Bulgurlstana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Erteklnln du ruşmusına cumartesi günü ağır ce. zada devam edilecektir. Yarın da, Sabahaddin Alinin öldürülmesi hâdisesinin tahkikatı sıracımda ortaya çıkan Ali Ertekhı ve arkadaşları -tun huduttun adam kaçırmak dttvn sına bakılacaktır. Bu pasaportsuz, adanı kaçırmak dâvasında, gerek mcthaldar ve gerekse az veya çok derecede alâkalı bulundukları sanılan Istanbulda Edirnekapıda ber -ber Haşanla, Kuledlblnde Postacı Pcrikll, ve Türk Ticaret Bankasın da müstahdem Ahmed Çatalcanın birkaç gün evvel Istan -bulda Sulh Ceza mahkemele -rince istinabe yoluyle alınan İfadelerini muhtevi dosyalar Kırk. Larclino gelmiş bulunmaktadır.
(Dovamı Sa. S 8Ü. 7 do)
Kongrede bir üye konuşurken..
Ibüyük kongresi; dördüncü günü Babah oturumuna Sıtkı Yırcalı-mn başkanlığında saat dokuzda başladı. Oturum açılınca başkan Yır cali:
«— Arkadaşlar şu ana kadar rapor hakkında 120 arkadaş konuşmuştur. Fakat bu arada bazı
vilâyet delegeleri söz aljnamışlac-dır. Sıraya göre böyle arkadaşlara sıralarından önce söz verilmesi hakkında bir önerge vardır» dedi. Oya konulan teklif kabul edildi ve bu yeni karara uyularak Sinop delegelerinden Mahmut Biranda söz verildi. Raporda malî (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Eski Rum Patriği Maksimos dün İstanbul vapurile geldi
Sinemacıların
yersiz isteği
Belediyedeki Karma Komisyon zam talebine taraftar değil
Şehir Genel Meclial, haziran devresine ald Bon toplantısını, bugün saat 15 de yapacaktır. Meclis, bu . günkü toplantısında, sinemacıların (Dovamı Sa. 5 SU. 7 do)
Çiktıklan sonra...
Yolcular arasında, Merkez Ban . kası Umum Müdürü Sadi BeKter, Prof. General Z. Faik Ural, Avrupa hctlsat kongresi delegesi Targan Çarıklı, Komblya müdürü Reşat (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Maksimos dilil vapurd an
«İstanbul.' vapuru son yaptığı Batı Akdeniz hattı seferinden 237, yolcu, 11 mülteci vo 252 ton yükle dün saat 14.30 da dönmüştür.
Abdurrahman
Cenazesi Pazar günü törenle kaldırılacak
D. P. İstanbul 11 Başkanı hum Abdurrahman Münip
Evvelki pazar günü Floryada Soğuksu mesiresinde müessif bir otomobil ka; ası geçiren İstanbul Demok'.at İl Başkanı Abdurrahman Münip Berkan kaldırıldığı Gureba hastahanesinde dün saat 16 da bütün tedavilere rağmen maalesef ölmüştür. Pazar günil kaldırılacak olan cenazesi hasta-haneden evine nakledilmiştir.
Kıymetli ve değerli bir vatan evlâdı olan Abdurrahman Müni-(Devamı Sa. S Sü. 1 do)
Bn. Sanovber
yine Adanaya döndü
HİTLER
KADINI
Nazi aiktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla hayalı, Eva'nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar
günü bağlıyacağız.
Naciye Sultan'ın köşkünü soyanlar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İktidarı
Halkta hoşnutsuzluk gün gcçtlk-artıyor.
Islahat namına hiç bir şoy yapıl-
Adanada bir ev satın alıp orada yerleşecekmiş
Adana, 23 (Telefonla) — Bir müddette..beri Adanada bulunan ve geçenlerde Rus Elçilik memyr lannın kendisini kaçırmağa teşebbüs etmesi üzerine Ankaraya giden Bayan Sanovber Karyağdı, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Tenkid
ULUNAY
jjemokrat Parti kongreslndo muhalolotin şahlanmasına şahit oluyoruz. Dologolor gün geç-tlkço yüroklorlndo birlkon hlcrania-, endişeleri on kuvvotll vo şlddot-tâbirlerlo boşaltıyorlar. İktidara k aoı sözler İşittik. Fakat Içlndo bilhassa bir kaç tâki tasvir bakımından bu kadar kuvvotlisl olamaz. Bir döleğe şöylo söylüyor:
«iktidarı icraatının ankazı altında kalmaktan hiç bir kuvvot kurtara-yacaktırl»
Gazotolor hor gün suiistimal hâ-disl yazıyorlar.
Hayat pahalılığı alabildiğine gl-
çlndon kurt yonlklori İle doıık deşik olan payandalar, çatlayan duvarlar, rutubotll sıvalardır.
İktidar bunlara çaro ouimaktan ümidini kesmiş gibi hareket ediyor. O kadar kİ bu İdaresizlikleri ı.lah edecogino mazur göstorınok tarafını tutuyor.
1850 seçimlerinin karşısında iktidarın durumu çok nâziktir, zira her münasebotlo görüyoruz kİ memlekette ekserlyot muhaliftir. Eğer demokrasi tam mânasllo tatbik edilirse iktidar, İktidarı vo partiyi muhakkak kaybedecektir.
İktidar, ga«>«o çıkarıyor, klınso okumuyor... O kadar kİ yllzdo yüz İktidarın lûtuldidclerl olanlar bllo yazdıklarını okutmak için muvazaalı bir muhalofot yapmağa mecbur oluyorlar.
Halbuki İktidar günden güne
aleyhinde artan bu hoşnutsuzlukla-
rı pek kolay önliyobilirdi... «Adam
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Şişlideki Naciye sultan köşkünü soyduktan sonra Adapazannda
yakalanan Sadık Yıldırım ile Konyalı Kayhan istanbula getiril-
miştir. Yukarıda failler, çaldıkla rı eşya ile birlikte görülmektedir.
İşto hatibin loraat ankazı dodlk-
lorı bunlardır. İktidarı altında ezo-
coğl tarzodllon idarosizllklor bu i-
Boyldlnn mü thisvs hazin manzarasını canlandıran resimler
(Yazısı 5 inci Bayfada)
Yeni Sabalı
Sayısı t 10 Kuruş
CUMA 24 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idare t Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adresi: «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Tolofonı 20785
12 inci Yıl, No. 3683
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALr LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
D. P. Ba jfcam Çeldi Bayar kongrede konu şurken
Bayar, tenkidlere bir
nutukla cevap verdi
, J D. P. kongresinde, C. Bayar irticalensöylediği
Miılıı 1^4- m f/yv>ınî i -f c* zv ■# w m w
uzun nutukta tarihî ifşaatını yaptı
Meşhur 21 Temmuz seçimlerinden sonra, Meclisin toplandığı günlerde D. P. nin, halkın isyan hislerini nasıl bastırdığını heyecanla anlattı
Dünya Müslümanları konferansı toplanıyor
Kongreyi takib eden Yeni Sabah ekibi nutkun metnini zaptetmeğe muvaffak olmuştur. Bu nutku aynen neşrediyoruz^
Mekkede toplanacak konferans için Arab ve Müslüman devletler hazırlık görüyorlar
Izmirde
batan
motor
Yüklü motor kasden-mi batınldı ?
Hep haklı Tenkidler
emokratlann büyük kon greleri, hep ayni haklı tenkid havası içinde, kuvvetli bir nehir gibi akıp gidiyor. Toplantının üçüncü günü de ilk iki günün havasını, bozmuş değildir. Delegelerin mühim bir kısmı, genel kurul raporunda, iç ihtilâflara fazla bir yer ayrıldığın lü ^kâ:.rty, ohnaktaıhrlur. Par tinin idarecileri, bu mütemadi i-tirazlar karşısında, bilançolarında partiden çıkarılanlara tahsis edilen kısmın uzunluğu hakkında şüpheye düşmüş olduklarında tereddüt edilemez- Maamafîh, bu ifadelere rağmen, kongre üyelerinden dâvanın yeniden tetkik ve rüyetini istiyenler pek görülmemiş ve hemen her taraf emriva-kii kabul etmiştir. İlgililerin de kongreye kararın temyizen incelenmesi İçin resmî bir müracaatı da pek görülmemektedir. Bütün bu ihtilâflar, bir delegenin tebarüz ettirdiği gibi, başlar arasında bir kavga olmuş ve galebe genel kurulda kalmıştır.
Dün yapılan tenkidler arasında, bu sütunlarda ileri sürdüğümüz düşüncelerin do mevki aldığını görüyoruz. Hürriyet Nisabının tahakkuku için, teşrii sahada, lüzumu kadar gayret sar-folunmadığı İntibaı, tekrarlanmış tır. Bir partili bunu sert bir dille ifade etnıiş ve merkez kurulunu (acz) ile itham etmiştir.
Her nedense bu kelime ve tâbir, kongreyi heyecanlandırmıştır. Halbuki bir delegenin idare heyetini rehavet ve acz İle suçlandırmasından daha tabiî ne o-labilirHattâ bundan daha ağır İthamlarda bulunsa bile, heyecan Janmak için bir sebep var mıdır?
Emin olabilirsiniz ki bu lüzum buz telâş ve asabiyetin vebali, bu momleketi çeyrek asır, şef idare-_________(Dovamı Sa. s şu. 5 do)
C Karaşi: 23 (Nafen) — önümüzdeki eylül ayında Mek^
> ke’de toplanacak olan Dünya müslılmanlar Konferansına bü . i f yük bir Önem atfedilmektedir. Belirtildiğine göre bir çok de- > s legelerin İsrarı üzerine Mekke'de toplanması «arar altına alın- >
> mış olan bu konlerans Kral İbni Suud tarafından açılacaktır. J * Nafen muhabirinin öğrendiğine göre Suudi Arablstanın Kara- (
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do) Ç
Mimarların dünkü toplantı sında
bulunanlardan bir grup
Mimarlar dün bir toplantı yaptılar
Mimarlar ve Mühendisler Birlik, şaatı projesi meselesini görüşmüş . terine mensup 50 kadar -üye, dün lerdir. ₺ s ?
dû EmlnönU Halkevtnde' Uzun müzakerelerden sonra Baş bir toplantı yapara» Tıp Sitesi in-_______(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Kastamonu şilebinden yeni bir haber geldi
Gemicilerimizden mevkuf olan kimse yok, tedavi altında olanların da sıhhati iyileşiyor
Orta Amerika'da Nikaraguada 1 lenen müessir hâdise hakkında Kaz mahalli askerler tarafından üç de- lamonu gemisinin süvarisi Nazmi nlzclmlzin şehit edilmesi He netice I (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Tokat seylâbına ait ilk resimler
Hâdisenin esrar perdesi nasıl kalkacak?
Ankara: 23 (Telefonla) — Demok rat Parti genel başkam Celâl Bayar, bugüne kadar genel idaro kurulu raporu etrafında konudan 177 delegeden sonra yapılan tenkidleri, Demok rat Partinin ileride takip edeceği si-yesoti, gizli kalmış bazı tarihî hâdi aoleri izah eden ve delegeler tarafın dan yapılan tenkidleri cevaplandıran aşağıdaki tarihî nutku irticalcı miştir:
— Çok sayın delogo arkadaş] Raporumuz hakkında arkadı mın beyanatlarını sonsuz bir ilo takip ettim. Konuşanlurı men yüzde doksanı raporu tas inişlerdir. Yüzde onu bizi irşac cek, istikbal hakkında partinin edeceği yolu gösterecek beyanlurda bulunmuşlardır. Onlara teşekkürle sözo başlamak istiyorum.
Burada dormeyan edilen fikirleri bir kaç noktada toplamak mümkün-(Sayfa 4, Sü. 3 de)
İzmir, 23 (Telefonla) — İzmir savcılığı, îzmirin birçok tanınmış şahsiyetinin isimlerinin de karıştığı bir hâdisenin tahkikine başlamış bulunmaktadır. Bir ver gi kaçakçılığının ihbar edilmesi Üzerine meydana çıkan ve muhitte büyük alâka uyandıran hâdiue çeşitli bakımlardan suç konusu addedilmekte ve buna göre tahki kat genişletilmektedir.
Sabun fabrikatörü Osman Ki -bar bundan iki ay ,evvel İzmit ve Zonguldağ'a'on'tfeş tonAık bir parti sabun satışı yapmış, fatura sini da vermiş, fakat bu satışı defterine geçirmemiştir.
Meselenin İkinci safhası da şudur: Sabunlar kırk ton tuğla ve ayrıca incir, üzüm ve muhtelif ti careti emtia İle birlikte 127 bin kilo olarak Mehmet Kaptanın i-dare ettiği 230 tonluk Aktay mo-törüne yüklenmiş ve motör 9 ni-Ban 940 günü İzmir limanından hareket etmiştir. Fakat bu mn-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sabahattin
Ali'nin katili
Münih Berkan
vefat etti
. ■ Kongre Başka nlıgı divanı
şiddetle hücuma devam ettiler
Ankara: 22 (kuausi) — D. P. vilâyet delegeleri rözalpıtuşıgl^c
D.Parti kongresinde
yapılan tenkidler
Dün konuşan hatibler, iktidara ve Müstakillere
Ali Ertekm pasaportsuz adam kaçırmaktan bugün, adam öldürmek suçundan da yarın yargılanacak
Kırklardı, 23 (Hususi surette gönderdiğiniz arkadaşımızdan tele fonla) — Solcu muharrir Sabahad-clln Aliyi Bulgurlstana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Erteklnln du ruşmusına cumartesi günü ağır ce. zada devam edilecektir. Yarın da, Sabahaddin Alinin öldürülmesi hâdisesinin tahkikatı sıracımda ortaya çıkan Ali Ertekhı ve arkadaşları -tun huduttun adam kaçırmak dttvn sına bakılacaktır. Bu pasaportsuz, adanı kaçırmak dâvasında, gerek mcthaldar ve gerekse az veya çok derecede alâkalı bulundukları sanılan Istanbulda Edirnekapıda ber -ber Haşanla, Kuledlblnde Postacı Pcrikll, ve Türk Ticaret Bankasın da müstahdem Ahmed Çatalcanın birkaç gün evvel Istan -bulda Sulh Ceza mahkemele -rince istinabe yoluyle alınan İfadelerini muhtevi dosyalar Kırk. Larclino gelmiş bulunmaktadır.
(Dovamı Sa. S 8Ü. 7 do)
Kongrede bir üye konuşurken..
Ibüyük kongresi; dördüncü günü Babah oturumuna Sıtkı Yırcalı-mn başkanlığında saat dokuzda başladı. Oturum açılınca başkan Yır cali:
«— Arkadaşlar şu ana kadar rapor hakkında 120 arkadaş konuşmuştur. Fakat bu arada bazı
vilâyet delegeleri söz aljnamışlac-dır. Sıraya göre böyle arkadaşlara sıralarından önce söz verilmesi hakkında bir önerge vardır» dedi. Oya konulan teklif kabul edildi ve bu yeni karara uyularak Sinop delegelerinden Mahmut Biranda söz verildi. Raporda malî (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Eski Rum Patriği Maksimos dün İstanbul vapurile geldi
Sinemacıların
yersiz isteği
Belediyedeki Karma Komisyon zam talebine taraftar değil
Şehir Genel Meclial, haziran devresine ald Bon toplantısını, bugün saat 15 de yapacaktır. Meclis, bu . günkü toplantısında, sinemacıların (Dovamı Sa. 5 SU. 7 do)
Çiktıklan sonra...
Yolcular arasında, Merkez Ban . kası Umum Müdürü Sadi BeKter, Prof. General Z. Faik Ural, Avrupa hctlsat kongresi delegesi Targan Çarıklı, Komblya müdürü Reşat (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Maksimos dilil vapurd an
«İstanbul.' vapuru son yaptığı Batı Akdeniz hattı seferinden 237, yolcu, 11 mülteci vo 252 ton yükle dün saat 14.30 da dönmüştür.
Abdurrahman
Cenazesi Pazar günü törenle kaldırılacak
D. P. İstanbul 11 Başkanı hum Abdurrahman Münip
Evvelki pazar günü Floryada Soğuksu mesiresinde müessif bir otomobil ka; ası geçiren İstanbul Demok'.at İl Başkanı Abdurrahman Münip Berkan kaldırıldığı Gureba hastahanesinde dün saat 16 da bütün tedavilere rağmen maalesef ölmüştür. Pazar günil kaldırılacak olan cenazesi hasta-haneden evine nakledilmiştir.
Kıymetli ve değerli bir vatan evlâdı olan Abdurrahman Müni-(Devamı Sa. S Sü. 1 do)
Bn. Sanovber
yine Adanaya döndü
HİTLER
KADINI
Nazi aiktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla hayalı, Eva'nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar
günü bağlıyacağız.
Naciye Sultan'ın köşkünü soyanlar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İktidarı
Halkta hoşnutsuzluk gün gcçtlk-artıyor.
Islahat namına hiç bir şoy yapıl-
Adanada bir ev satın alıp orada yerleşecekmiş
Adana, 23 (Telefonla) — Bir müddette..beri Adanada bulunan ve geçenlerde Rus Elçilik memyr lannın kendisini kaçırmağa teşebbüs etmesi üzerine Ankaraya giden Bayan Sanovber Karyağdı, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Tenkid
ULUNAY
jjemokrat Parti kongreslndo muhalolotin şahlanmasına şahit oluyoruz. Dologolor gün geç-tlkço yüroklorlndo birlkon hlcrania-, endişeleri on kuvvotll vo şlddot-tâbirlerlo boşaltıyorlar. İktidara k aoı sözler İşittik. Fakat Içlndo bilhassa bir kaç tâki tasvir bakımından bu kadar kuvvotlisl olamaz. Bir döleğe şöylo söylüyor:
«iktidarı icraatının ankazı altında kalmaktan hiç bir kuvvot kurtara-yacaktırl»
Gazotolor hor gün suiistimal hâ-disl yazıyorlar.
Hayat pahalılığı alabildiğine gl-
çlndon kurt yonlklori İle doıık deşik olan payandalar, çatlayan duvarlar, rutubotll sıvalardır.
İktidar bunlara çaro ouimaktan ümidini kesmiş gibi hareket ediyor. O kadar kİ bu İdaresizlikleri ı.lah edecogino mazur göstorınok tarafını tutuyor.
1850 seçimlerinin karşısında iktidarın durumu çok nâziktir, zira her münasebotlo görüyoruz kİ memlekette ekserlyot muhaliftir. Eğer demokrasi tam mânasllo tatbik edilirse iktidar, İktidarı vo partiyi muhakkak kaybedecektir.
İktidar, ga«>«o çıkarıyor, klınso okumuyor... O kadar kİ yllzdo yüz İktidarın lûtuldidclerl olanlar bllo yazdıklarını okutmak için muvazaalı bir muhalofot yapmağa mecbur oluyorlar.
Halbuki İktidar günden güne
aleyhinde artan bu hoşnutsuzlukla-
rı pek kolay önliyobilirdi... «Adam
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Şişlideki Naciye sultan köşkünü soyduktan sonra Adapazannda
yakalanan Sadık Yıldırım ile Konyalı Kayhan istanbula getiril-
miştir. Yukarıda failler, çaldıkla rı eşya ile birlikte görülmektedir.
İşto hatibin loraat ankazı dodlk-
lorı bunlardır. İktidarı altında ezo-
coğl tarzodllon idarosizllklor bu i-
Boyldlnn mü thisvs hazin manzarasını canlandıran resimler
(Yazısı 5 inci Bayfada)
Yeni Sabalı
Sayısı t 10 Kuruş
CUMA 24 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idare t Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adresi: «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L
HAZİRAN
1949 Tolofonı 20785
12 inci Yıl, No. 3683
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALr LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
D. P. Ba jfcam Çeldi Bayar kongrede konu şurken
Bayar, tenkidlere bir
nutukla cevap verdi
, J D. P. kongresinde, C. Bayar irticalensöylediği
Miılıı 1^4- m f/yv>ınî i -f c* zv ■# w m w
uzun nutukta tarihî ifşaatını yaptı
Meşhur 21 Temmuz seçimlerinden sonra, Meclisin toplandığı günlerde D. P. nin, halkın isyan hislerini nasıl bastırdığını heyecanla anlattı
Dünya Müslümanları konferansı toplanıyor
Kongreyi takib eden Yeni Sabah ekibi nutkun metnini zaptetmeğe muvaffak olmuştur. Bu nutku aynen neşrediyoruz^
Mekkede toplanacak konferans için Arab ve Müslüman devletler hazırlık görüyorlar
Izmirde
batan
motor
Yüklü motor kasden-mi batınldı ?
Hep haklı Tenkidler
emokratlann büyük kon greleri, hep ayni haklı tenkid havası içinde, kuvvetli bir nehir gibi akıp gidiyor. Toplantının üçüncü günü de ilk iki günün havasını, bozmuş değildir. Delegelerin mühim bir kısmı, genel kurul raporunda, iç ihtilâflara fazla bir yer ayrıldığın lü ^kâ:.rty, ohnaktaıhrlur. Par tinin idarecileri, bu mütemadi i-tirazlar karşısında, bilançolarında partiden çıkarılanlara tahsis edilen kısmın uzunluğu hakkında şüpheye düşmüş olduklarında tereddüt edilemez- Maamafîh, bu ifadelere rağmen, kongre üyelerinden dâvanın yeniden tetkik ve rüyetini istiyenler pek görülmemiş ve hemen her taraf emriva-kii kabul etmiştir. İlgililerin de kongreye kararın temyizen incelenmesi İçin resmî bir müracaatı da pek görülmemektedir. Bütün bu ihtilâflar, bir delegenin tebarüz ettirdiği gibi, başlar arasında bir kavga olmuş ve galebe genel kurulda kalmıştır.
Dün yapılan tenkidler arasında, bu sütunlarda ileri sürdüğümüz düşüncelerin do mevki aldığını görüyoruz. Hürriyet Nisabının tahakkuku için, teşrii sahada, lüzumu kadar gayret sar-folunmadığı İntibaı, tekrarlanmış tır. Bir partili bunu sert bir dille ifade etnıiş ve merkez kurulunu (acz) ile itham etmiştir.
Her nedense bu kelime ve tâbir, kongreyi heyecanlandırmıştır. Halbuki bir delegenin idare heyetini rehavet ve acz İle suçlandırmasından daha tabiî ne o-labilirHattâ bundan daha ağır İthamlarda bulunsa bile, heyecan Janmak için bir sebep var mıdır?
Emin olabilirsiniz ki bu lüzum buz telâş ve asabiyetin vebali, bu momleketi çeyrek asır, şef idare-_________(Dovamı Sa. s şu. 5 do)
C Karaşi: 23 (Nafen) — önümüzdeki eylül ayında Mek^
> ke’de toplanacak olan Dünya müslılmanlar Konferansına bü . i f yük bir Önem atfedilmektedir. Belirtildiğine göre bir çok de- > s legelerin İsrarı üzerine Mekke'de toplanması «arar altına alın- >
> mış olan bu konlerans Kral İbni Suud tarafından açılacaktır. J * Nafen muhabirinin öğrendiğine göre Suudi Arablstanın Kara- (
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 do) Ç
Mimarların dünkü toplantı sında
bulunanlardan bir grup
Mimarlar dün bir toplantı yaptılar
Mimarlar ve Mühendisler Birlik, şaatı projesi meselesini görüşmüş . terine mensup 50 kadar -üye, dün lerdir. ₺ s ?
dû EmlnönU Halkevtnde' Uzun müzakerelerden sonra Baş bir toplantı yapara» Tıp Sitesi in-_______(Devamı Sa. 6 Sü. 6 da)
Kastamonu şilebinden yeni bir haber geldi
Gemicilerimizden mevkuf olan kimse yok, tedavi altında olanların da sıhhati iyileşiyor
Orta Amerika'da Nikaraguada 1 lenen müessir hâdise hakkında Kaz mahalli askerler tarafından üç de- lamonu gemisinin süvarisi Nazmi nlzclmlzin şehit edilmesi He netice I (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Tokat seylâbına ait ilk resimler
Hâdisenin esrar perdesi nasıl kalkacak?
Ankara: 23 (Telefonla) — Demok rat Parti genel başkam Celâl Bayar, bugüne kadar genel idaro kurulu raporu etrafında konudan 177 delegeden sonra yapılan tenkidleri, Demok rat Partinin ileride takip edeceği si-yesoti, gizli kalmış bazı tarihî hâdi aoleri izah eden ve delegeler tarafın dan yapılan tenkidleri cevaplandıran aşağıdaki tarihî nutku irticalcı miştir:
— Çok sayın delogo arkadaş] Raporumuz hakkında arkadı mın beyanatlarını sonsuz bir ilo takip ettim. Konuşanlurı men yüzde doksanı raporu tas inişlerdir. Yüzde onu bizi irşac cek, istikbal hakkında partinin edeceği yolu gösterecek beyanlurda bulunmuşlardır. Onlara teşekkürle sözo başlamak istiyorum.
Burada dormeyan edilen fikirleri bir kaç noktada toplamak mümkün-(Sayfa 4, Sü. 3 de)
İzmir, 23 (Telefonla) — İzmir savcılığı, îzmirin birçok tanınmış şahsiyetinin isimlerinin de karıştığı bir hâdisenin tahkikine başlamış bulunmaktadır. Bir ver gi kaçakçılığının ihbar edilmesi Üzerine meydana çıkan ve muhitte büyük alâka uyandıran hâdiue çeşitli bakımlardan suç konusu addedilmekte ve buna göre tahki kat genişletilmektedir.
Sabun fabrikatörü Osman Ki -bar bundan iki ay ,evvel İzmit ve Zonguldağ'a'on'tfeş tonAık bir parti sabun satışı yapmış, fatura sini da vermiş, fakat bu satışı defterine geçirmemiştir.
Meselenin İkinci safhası da şudur: Sabunlar kırk ton tuğla ve ayrıca incir, üzüm ve muhtelif ti careti emtia İle birlikte 127 bin kilo olarak Mehmet Kaptanın i-dare ettiği 230 tonluk Aktay mo-törüne yüklenmiş ve motör 9 ni-Ban 940 günü İzmir limanından hareket etmiştir. Fakat bu mn-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sabahattin
Ali'nin katili
Münih Berkan
vefat etti
. ■ Kongre Başka nlıgı divanı
şiddetle hücuma devam ettiler
Ankara: 22 (kuausi) — D. P. vilâyet delegeleri rözalpıtuşıgl^c
D.Parti kongresinde
yapılan tenkidler
Dün konuşan hatibler, iktidara ve Müstakillere
Ali Ertekm pasaportsuz adam kaçırmaktan bugün, adam öldürmek suçundan da yarın yargılanacak
Kırklardı, 23 (Hususi surette gönderdiğiniz arkadaşımızdan tele fonla) — Solcu muharrir Sabahad-clln Aliyi Bulgurlstana kaçırırken öldürmekten sanık Ali Erteklnln du ruşmusına cumartesi günü ağır ce. zada devam edilecektir. Yarın da, Sabahaddin Alinin öldürülmesi hâdisesinin tahkikatı sıracımda ortaya çıkan Ali Ertekhı ve arkadaşları -tun huduttun adam kaçırmak dttvn sına bakılacaktır. Bu pasaportsuz, adanı kaçırmak dâvasında, gerek mcthaldar ve gerekse az veya çok derecede alâkalı bulundukları sanılan Istanbulda Edirnekapıda ber -ber Haşanla, Kuledlblnde Postacı Pcrikll, ve Türk Ticaret Bankasın da müstahdem Ahmed Çatalcanın birkaç gün evvel Istan -bulda Sulh Ceza mahkemele -rince istinabe yoluyle alınan İfadelerini muhtevi dosyalar Kırk. Larclino gelmiş bulunmaktadır.
(Dovamı Sa. S 8Ü. 7 do)
Kongrede bir üye konuşurken..
Ibüyük kongresi; dördüncü günü Babah oturumuna Sıtkı Yırcalı-mn başkanlığında saat dokuzda başladı. Oturum açılınca başkan Yır cali:
«— Arkadaşlar şu ana kadar rapor hakkında 120 arkadaş konuşmuştur. Fakat bu arada bazı
vilâyet delegeleri söz aljnamışlac-dır. Sıraya göre böyle arkadaşlara sıralarından önce söz verilmesi hakkında bir önerge vardır» dedi. Oya konulan teklif kabul edildi ve bu yeni karara uyularak Sinop delegelerinden Mahmut Biranda söz verildi. Raporda malî (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Eski Rum Patriği Maksimos dün İstanbul vapurile geldi
Sinemacıların
yersiz isteği
Belediyedeki Karma Komisyon zam talebine taraftar değil
Şehir Genel Meclial, haziran devresine ald Bon toplantısını, bugün saat 15 de yapacaktır. Meclis, bu . günkü toplantısında, sinemacıların (Dovamı Sa. 5 SU. 7 do)
Çiktıklan sonra...
Yolcular arasında, Merkez Ban . kası Umum Müdürü Sadi BeKter, Prof. General Z. Faik Ural, Avrupa hctlsat kongresi delegesi Targan Çarıklı, Komblya müdürü Reşat (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Maksimos dilil vapurd an
«İstanbul.' vapuru son yaptığı Batı Akdeniz hattı seferinden 237, yolcu, 11 mülteci vo 252 ton yükle dün saat 14.30 da dönmüştür.
Abdurrahman
Cenazesi Pazar günü törenle kaldırılacak
D. P. İstanbul 11 Başkanı hum Abdurrahman Münip
Evvelki pazar günü Floryada Soğuksu mesiresinde müessif bir otomobil ka; ası geçiren İstanbul Demok'.at İl Başkanı Abdurrahman Münip Berkan kaldırıldığı Gureba hastahanesinde dün saat 16 da bütün tedavilere rağmen maalesef ölmüştür. Pazar günil kaldırılacak olan cenazesi hasta-haneden evine nakledilmiştir.
Kıymetli ve değerli bir vatan evlâdı olan Abdurrahman Müni-(Devamı Sa. S Sü. 1 do)
Bn. Sanovber
yine Adanaya döndü
HİTLER
KADINI
Nazi aiktatörünün kadın maceraları ve başbaşa öldüğü kadınla hayalı, Eva'nın ele geçen notlarından alınarak bütün çıplaklığı ve bütün taf-silâtile yazılmıştır.
Yeni tefrikamıza pazar
günü bağlıyacağız.
Naciye Sultan'ın köşkünü soyanlar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İktidarı
Halkta hoşnutsuzluk gün gcçtlk-artıyor.
Islahat namına hiç bir şoy yapıl-
Adanada bir ev satın alıp orada yerleşecekmiş
Adana, 23 (Telefonla) — Bir müddette..beri Adanada bulunan ve geçenlerde Rus Elçilik memyr lannın kendisini kaçırmağa teşebbüs etmesi üzerine Ankaraya giden Bayan Sanovber Karyağdı, (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Tenkid
ULUNAY
jjemokrat Parti kongreslndo muhalolotin şahlanmasına şahit oluyoruz. Dologolor gün geç-tlkço yüroklorlndo birlkon hlcrania-, endişeleri on kuvvotll vo şlddot-tâbirlerlo boşaltıyorlar. İktidara k aoı sözler İşittik. Fakat Içlndo bilhassa bir kaç tâki tasvir bakımından bu kadar kuvvotlisl olamaz. Bir döleğe şöylo söylüyor:
«iktidarı icraatının ankazı altında kalmaktan hiç bir kuvvot kurtara-yacaktırl»
Gazotolor hor gün suiistimal hâ-disl yazıyorlar.
Hayat pahalılığı alabildiğine gl-
çlndon kurt yonlklori İle doıık deşik olan payandalar, çatlayan duvarlar, rutubotll sıvalardır.
İktidar bunlara çaro ouimaktan ümidini kesmiş gibi hareket ediyor. O kadar kİ bu İdaresizlikleri ı.lah edecogino mazur göstorınok tarafını tutuyor.
1850 seçimlerinin karşısında iktidarın durumu çok nâziktir, zira her münasebotlo görüyoruz kİ memlekette ekserlyot muhaliftir. Eğer demokrasi tam mânasllo tatbik edilirse iktidar, İktidarı vo partiyi muhakkak kaybedecektir.
İktidar, ga«>«o çıkarıyor, klınso okumuyor... O kadar kİ yllzdo yüz İktidarın lûtuldidclerl olanlar bllo yazdıklarını okutmak için muvazaalı bir muhalofot yapmağa mecbur oluyorlar.
Halbuki İktidar günden güne
aleyhinde artan bu hoşnutsuzlukla-
rı pek kolay önliyobilirdi... «Adam
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Şişlideki Naciye sultan köşkünü soyduktan sonra Adapazannda
yakalanan Sadık Yıldırım ile Konyalı Kayhan istanbula getiril-
miştir. Yukarıda failler, çaldıkla rı eşya ile birlikte görülmektedir.
İşto hatibin loraat ankazı dodlk-
lorı bunlardır. İktidarı altında ezo-
coğl tarzodllon idarosizllklor bu i-
Boyldlnn mü thisvs hazin manzarasını canlandıran resimler
(Yazısı 5 inci Bayfada)

Comments (0)