Polonez köyü bölgesinde başlıyan orman yangını hâlâ söndürülemedi
Zeytinyağı işini halletmek için bugün Ankarada toplantılara başlanacak
'--------------------------------
Sene 27 — No, 9614 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 23 Tenunu® 104B
Sahibi; Necmeddln Badak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Ea — AKŞAM Matbaası
İkinci hafta başlarken
Berlin konferansının ikinci haftası başlarken de İngiliz, 'Amerikan, Fransız basınının sızıltılarından başka haber gelmiyor. Fransa, bu toplantıya general d» Gaulle'ün çağınlmamış olmasından dolayı küskünlük gösterip dünya işlerinin üç kişi arasında konuşulamıyacağmı İleri sürerken, gazetecilik vazifelerini yapamıyan İngiliz ve Amerikalılar Potsdam'dan çok yemek yenildiğinden başka havadis sızmamasına hâlâ kızmaktadırlar, tik hafta sonunda çıkan tek haber '-Konferans çaJışmalarınm ilerlediğini, bir çok ciddî işler görüldüğünü - bildiren bir Amerikan demecidir ki konferansı kaplayan derin sessizlikten şikâyet eden Amerikan efkârını — hiç bir haber vermiş olma-dan — yatıştırmak için yazılmışa benziyor.
Konferans, gerçekten, o derece kapalı bir kutudur ki kaç gün süreceği dahi bilinmiyor. Bazı haberlere göre daha İki", hattâ üç hafta sürmesi mümkündür, Yalnız seçim neticesinin ilânı dolayısile M. Churchlll perşembe günü Londrada bulunacak, eğeri gene Başbakan kalıyorsa Berline dönecektir. Başka bir habere göre konferans perşembeye kadar bitecektir. Buna İnanmak güçtür, çünkü üç devlet adamının bu kadar az zaman içinde bütün meseleleri gözden geçirip kararlara bağlamış olmaları imkânsızdır Dünya buhranı öyle bir safhaya girmiştir ki üçlerin -bu sefer kesin kararlara varmadan ayrılmaları, yahut bir kısım pürüzlü meseleleri askıda bırakmaları rahatsızlığı arttıracak yeni sebepler yaratır Devlet Başkanlığına geçtiği günden beri şahsi etrafında büyük bir güven toplayan M. Truman. giriştiği bu İlk ciddi İşten yarım karar ve tedbirlerle Amerlkaya dönemez. M. Churchlll bu hafta içinde yeniden seçilir ve iş başında kalırsa, kendisine İnanını yenilemiş olan İngiliz milletinin. Avrupa faciası karşısındaki sabırsızlığmı gidermek zorundadır. Nihayet, ûltı yıllık sıkıntılardan sonra Müttefiklere güvenerek selâmete erişeceklerini uman Avrupa milletleri. Berlin konferansından yeni sulhun temellerini bekliyorlar. Avrupa tarihinin şimdiye kadar görmediği derecede korkunç olacağı söylenen önümüzdeki kışın, birlikte getireceği sefalet, açlık ve evsizlik tehlikelerine bir de Avrupanın siyasî İstikrarsızlığı katılır, büyük devletler arasında beklenen İşbirliğinin yerini zehirli bir anlaşmazlık havası tutarsa harb felâketi-el gölgede bırakacak, yenilmesi düşmandan güç bir anarşi dönemi açılır. Bundan kim istifade eder bilinemez, fakat Müttefikler herhalde zaferi bu uğurda kazanmadılar.
Bunun içindir ki üçlerden hiç birisi, yalnız dünyaya karşı değil, kendi milletlerine karşı da bu ağır mesuliyeti yüklenemezler.
Fakat üçlerin anlaşması nasıl ! olacak? Hangi taraf gayelerin-! den fedakârlık edip geri çeklle-' cek? Eğer Avrupa nüfuz çevrelerine bölünüp Boründe ve Almanya içinde olduğu gibi, Avrupanın doğusu birinin, batısı ötekinin hâkimiyetine bırakılmak suretüe Hitler usulü kolay ve kestirme bir uzlaşmaya vanlmıyacaksa kim kime söz geçirecek? Herkesin aklına gelen sual budur.
Üçler arasında bir paylaşma Ve uzlaşma olmamak gerektir. Avrupa sulhuna atılacak temelde anlaşma aranıyor,
M. Trumanm, üc dört gün önce Boründe Amerikan bayrağı çekilirken söylediği gibi Amerikalılar, zaferden hiç bir kazanç beklemiyorlar ve Avrupaya bir1 İstilâ emellle g İmiş değillerdir. Bu sözlerin Boründe, üçler konferansı günlerinde söylenmiş olması mânahdır. Toprak ve İstilâ hedefi olmadığı gibi Avrupanın herhangi bîr kısmının bir devlet hakimiyetine girmesi de Müttefik, erin harb gayelerin^ giren
bir netice değildir. Bu noktayı da înglliz ve Amerikan devlet adanılan son günlere kadar boyuna tekrarlamışlardır. Hitler Avrupanın doğusunu ve'Balkanları hâkimiyeti altına almak İstediği için İngiltere ve Amerika harbe atıldılar, bunca fedakârlıklara katlandılar, Hitlerin hayat sahası diye almak ve Naziliği yerleştirmek istediği aynı yerlere Almanya yokolduktan sonra bir başkasının yerleşmesi zaferin çok garip bir neticesi, böyle bir karara tam Berlin konferansında varılması da Müttefiklerin tarihe ve kendi kendilerine ihaneti olur.
Necmeddln Sadak (Arkası sahfe 2: sütun 5 te)
Viyana’da yiyecek azlığı
İngiliz kuvvetleri Viyana şehrine girmek üzere
Nevyork 23 (R.) — Gıdasızlıktan çocukların derslerden İstifade edemei bir hale gelmiş olmalarından bütün Viyana mektepler! kapılarını kapatacaklardır.
Londra 23 (R.) — Sekizinci İngiliz ordusunun, İstlryanın başkenti olan Graz şehrine girmeleri beklenmektedir. Heuter'ln Klagenfurt'ta bulunan muhabirine göre, İngiliz birlikleri Ruslarla yapilan. bir anlaşma mucibince bu şehri İşgal edeceklerdir. Aynı muhabir, İngiliz birliklerinin Vlya-naya girmek üzere olduklarını ilâve ediyor. Ruslar, İstlryanın bazı bölgelerinden de çekilmektedirler.
Amerikan muhripleri Tokyo körfezini gene topa tulle
32,720 tonluk bir Japon zırhlısı ağır hasara uğradı
Amerikalılar tarafından ağır hasara uğratılan Japon Nagato zırhlısı
Londra 25 (R.) — Bu sabah fecir vakti. Amerikan muhripleri Tokyo körfezinden çıkmakta olan bir Japon gemi kafilesine hücum etmişlerdir. Konvoyu teşkil etmekte olan 4 gemiden ikisinin muhakkak surette batı* rılmış olduğu bildirilmektedir.
Başka muhripler de Bonln'lerde Omura'yı bombalamışlardır. Omura, Tokyo’nun 250 kilometre cenubunda bulunmaktadır. Amerikalılar hiçbir zayiata uğramamışlardır.
Sabaha karşı amiral Nlmlt2 umumi karargâhında neşredilen tebliğ, Amerikan ve İngiliz uçakları tarafından yapılmış olan çarşamba akını hakkında şu tafsilâtı vermektedir:
Tokyo körfezinde Yokosuta şiddetle bombardıman edilmiş ve buradaki tesisler tahrlbedllmlştır. Bu akın esnasında 32,720 tonilâtoluk Nagato zırhlısı .ağır surette hasara uğratılmıştır. İki torplto da ağır surette yara almıştır. Uçak gemilerinden kalkmış olan Amerikan ve İngiliz uçakları 12 Japon gemisini batırmışlar ve yedi küçük gemiyi de hasara uğratmışlardır. 180 Japon uçağı da ya tahrlbedll-mlş ve yahut hasara uğratılmıştır.
Bu akıfi esnasında Amerikalılar 12, İngillzler de 2 uçak kaybetmişlerdir.
[Akşam; Japonyanın Nagato tipinde İki zırhlısı vardır. Bu zırhlılar 1920 - 1921 senesinde hizmete girmişlerdir. Saatte süratleri 23 mildir. Bu zırhlılar 400 milimetrelik sekiz, 140 milimetrelik 20 ve daha kiiçük
birçok toplarla mücehhezdirler. Mürettebat ve subay olarak 1258 kişiden ibarettir.]
Nevyork 23 (R.) — Amiral Nlmltz tebliği, 100 kadar süper uçan kalenin Hondo adasındaki Obe şehrinde bulunan petrol tasfiyehanelerine 600 ton bomba atmış olduklarını bildirmektedir.
Borneo’da Japon kayıpları
Paris 23 (R.> — Nevyork radyosuna göre, Borneo adasında Japonlar şimdiye kadar 4000 ölü kaybetmişlerdir.
AvusturyalI birlikler de 400 ölü vermişlerdir.
Birmanya savaşı
Nevyork 23 (R.) — Birmanya cephesinde, Birmanya seferinin en şiddetli muharebeleri cereyan ediyor. Rangoon - Mandalay yolu boyunca kuşatılmış olan 28 İnci Japon ordusunun bakiyeleri doğu istikametinde çemberi yarmak için taarruza geçmişlerdir. Müttefik topçusu düşmana ağır zayiat verdirmektedir. Bu kuvvetlerin pek az yiyecekleri kalmıştır.
2000 uçak Pasifiğe gönderildi
Nevyork 23 (R.) — Sekizine! Amerikan hava ordusuna mensup 2000 bomba uçağının Avrupadan Pasifik cephesine aktarılmış olduğu bildirilmektedir.
B erlinin idaresinde anlaşma oldu
Müşterek Müttefik kontrol komisyonu ağustosta faaliyete geçiyor, Amerika kontrol komisyonu Berline nakletti
Londra 23 (R.) — B, b. O. nin Berimdeki muhabirine göre, Berilnln ve Almanyanın İdaresi İçin Müttefikler arasında cereyan etmekte olan müzakereler İyi neticeler vermiştir.
Yüksek bir İngiliz subayının beyanatına göre, umumi karargâhı Berimde bulunacak olan Müttefik kontrol komisyonu ağustosta faaliyete geçecek ve idare işin! devir alacaktır. İngiliz askeri hükümeti birçok müstacel meseleleri halletmiştir. Almanya? nın istikbaline alt meseleler. Münakalât meselesi, Almanya bir kül olarak tetkik edilirse, memnuniyet verici bir hal çaresine bağlanabilecektir.
Amerikan kontrol komisyonu, merkezini Frankfurt şehrinden Berline nfttiettuiştlr.
Amerikan generali Patche, Berlin, dört devlet tarafından İdare edilen bir şehir olmak ltlbarlle fevkalâde önemli bir tecrübeye konu teşkil etti-1 ğini, müşterek komuta heyetinin haf-j tada bir toplanacağım vo riyasetin dört büyük devlet komutanları tarafından Bira İle deruhde. edileceğini söylemiş, Rusların Şerlindeki başarılarını övmüş, şehirde lâğım ve su borularının kısmen tâmlr edildiğini, Berllnlllerln, nazlllğln en son İzlerini de kaldırmağa ânmetmlş oİRn dört büyük devletin nezareti altında çalıştıklarını ilâve etmiştir.
Ingiliz askeri hükümeti, Brunsvlk-le gizil faaliyette bulunmaması şartile bir hür Alman İşçiler birliğinin kurulmasına müsaade etmiştir.
Üçler Yakın Şark meselelerini ele aldılar
Bir habere göre Balkan meseleleri için Viyana’da bir konferans toplaoacak
Konferans, B. Churchill’in Londra’ya döneceği çarşamba gününe kadar bir çok hayatî meseleleri karara bağlıyacak
Londra 23 (Radyo) — üç Büyük Şef, dün de pazar olmasına rağmen öğleden sonra altıncı defa taplanmış-lar ve hususi sıırett» müzakerelerine devam eylemişlerdir. Üç şefin hangi meseleleri görüşmüş olduklarına dair resmi hiç bir haber yoktur.
B. Churchlll, İngiliz intihabat neticelerinin İlân edileceği perşembe günü Londrada bulunmak üzere çar-l şamba günü Potsdam'dan ayrılacaktır. O zamana kadar konferans, hayati bir çok meseleler hakkında karar vermiş olacaktır. B. Truman İle B. Churchlll ve İngiliz, Amerikan heyetleri evvelki akşam Mareşal Sta-lin'İn davetlisi diler.
Yakın Şark meseleleri görüşülüyor
Paris 23 (Radyo) — Şerlinde bulunan gazete muhabirlerine göre Üçler konferansı Yatan Şark meselelerini tetkike başlamıştır.
İtalya ve Balkan mesele-, leri için iki konferans toplanacak
Beyrut 23 (Radyo) — Potsdam’dî konuşulan meseleler hakkında tek tüg haberler gelmektedir.
Vaşlngton’dan gelen bir habere göre, Almanyanın ödeyeceği tazminat meselesinde tam bir anlaşmaya varılmıştır.
Başka bir habere göre. İtalyan meselesi ila Balkan meseleleri ayrı ayrı İki konferansta halledilecektir.
İtalyan meselesini halledecek olan konferans yakında toplanacak ve bu konferansa yedi memleket İştirak edecektir: İngiltere, Sovyet Rusya, Birleşik Amerika, Fransa, Yunanistan., Arnavutluk ve Yugoslavya Ha-beşlstanın da davet edilip edllml-yeceğl hakkında bir şey bilinmiyor.
Balkan meselelerin! görüşecek olan konferans Vlyanada toplanacaktır. Bu konferansta, yeni hükümetlerin tanınması, tazminat meseleleri ve hudutlar görüşülecektir.
Sulh konferansının Japonyaya karşı savaş bittikten sonra yapılması kararlaştırılmıştır.
Balkanlar ve Avusturya
Londra 23 (Rad.) — Londra gazeteleri Balkan meselelerine alt bir çok yazılar neşretmektedirler. Observer gazetesinin siyasi muharriri Balkanlar serlevhası altında yazmış olduğu yazıda şöyle demektedir:
Potsdam'da üç büyük neye karar verecekler? Avrupada müşterek mesuliyeti davet eden bir siyaset mİ ta-tabedecelder, yoksa daha kolay, takat çok daha tehlikeli olan nüfuz bölgeleri taktiğine yeniden mİ avdet edecekler?
(Arkası sahife 2; sütun 6 da)
DİKKATLER:
Buz ihtiyacı
Şehrin belli başlı sayfiyeleim-de yahut mahallelerinde adetleri bir tek olan bakkallara «buz» almak İçin başvuruyorsunuz:
— Yok. Çünkü az kâr veriyorlar — cevabını atıyorsunuz.
Az kâr vermemeli; o cihet başka. Fakat buz satışı sırf ticaret meselesi midir? Aynı zamanda ıımuınl sıhhat İşidir. Bu sıcakta midelerin ekserisi soğuk su arıyor; soğuk gıda arıyor.
Bu gibi satış yerleri — madem ticarete çıkmışlar; madem onlar dükkân açtı diye başkaları açamıyor, zira piyasa daha fazlasını kaldırmıyor — böyle zaruri maddeleri bulundurmalıdırlar. Buna öiççbur tutulmalıdırlar.
Birleşik Amerikanın toprak istekleri
Bir çok ayan üyeleri, Pasi adalarının Amerikanın
elinde kalmasını istiyor
Vaşlngton 23 (A.A.) — Ayan meclisinde umumiyetle ileri sürülen filse göre. Birleşik Amerikanın arazi istekleri hakkında Başkan Truman’ın beyanatı Pasifik adaları hakkın daki Amerikan politikasına taallûk etmemektedir.
Ayan meclisinin Cumhuriyetçi üyelerinden muhalefet lideri Wallac» Whlte şöyle demiştir:
«Başkanın ne demek İstediğini bilmiyorum. Fakat Birleşik Amerika'nın Milli Müdafaaya lüzumlu bütün adaları elinde tutacağına eminim.»
Gene Cumhuriyetçi üyelerden War-ren de Başkanın beyanatında Pasifik'i zikretmemiş olduğuna İşaret etmiş ve demiştir ki:
«İhtimal kl Başkan bu beyanatiyle, anayasa hükümlerine riayet edileceğini, Birleşik Amerikanın emperyalist emelleri ve İstismar plânlan olmadığını tasrih etmek İstemiştir.»
Warren şunu İlâve etmiştir:
«Bununla beraber. Pasifik arazisi, milli müdafaa ve dünya sulhu İçin sratejlk noktalardır ve hiç şüphesiz Birleşik Amerika tarafından İşgal edilecektir.»
Ayan meclisinden diğer üyeler do, Amerikan kanı dökülerek fethedilmiş
Günler Geçerken
reated by free version of 2PDF
olan adaların Birleşik Amerika’nın kontrolü altında tutulması hakkında buna benzer fikirler İleri sürmüşlerdir.
Rusya ve denizler
Pravda, Rusya büyük biç deniz devletidir ve öyle olmalıdır diyor
Moskova 23 (A.A.) — Pravda gazetesi Kızıl donanma günü münasebetile neşrettiği bir yaa-da ezcümle şöyle diyor:
vRsuya büyük bir deniz devletidir ve öyle olmalıdır. Sovyetler Birliğinin ik| Okyanus ve 13 denizde sahili bulunduğundan Rus bahriyesl, deniz harbinde elde edilen tecrübelerden en ince noktalara kadar faydalanmalıdır,»
Açılan pencere
Fransa yeniden hayata kavuşuyor; sanat ve fikir buğdayları yeniden sivrilmiş, başaklar dolgunlaşıyor. Bir Fransız dostumun bana göndermek nezaketinde bulunduğu bir demet haftalık gazetelerden — eski tanıdık Les nouvelles lltteraires üe Carreffour, Tenıps present, Gavrociıe gibi çeşitli politika kanaatlerine bağlı taze filizlerden — öğrendiğime göre tiyatrolar canlanmış; mukavemet hareketini yaşatan iki piyesten başka ayrı konularda bir çok eserler de oynanmaktadır; elimdeki dergiler bunların ten-kidlerilc, ilânlarile dolu. Saint • Granier bir «Zafer revüsü» yazmış; Duvallis gibi beğendiğim bir komik aktör zekâlı buluşlarla, epeyce keskin iğnelerle işlenmiş o reviide baş rolü almış. Meselâ eşhastan biri ötekine soruyor: «İngilizce bilir misin? — Evet! — Öyleyse bana İngilizce bir kelime şöyle! — Petrol!» Tek sözle Anglo Saksotı dünya politikasını belirten bu tuhaflık gibi piyesin içinde kim bilir daha neler vardır...
Sahne hayatı gelişe dursun, kitapçılık da hızlı adımlarla ilerliyor, yeni eserlerin ilânlan gazete sahnelerinden taşıyor. Hem de eserlerin bir çoğu üzerinde tanımadığımız isimlere raslıyoruz; demek ki taze bir nesi] ad ve şöhret yaymağa başlamış. Musikiye de rağbet artmıştır: Son haftalarda yalnız Pariste yirmi yedi büyük konser verilmiş. Güzel sanatların öbiir şubelerinde de canlılık göze çarpmakta: Yeni bir sürü resim galerisi açıldığı gibi müzayede salonlarında da hararetli alış verişler oluyor Picasso-nun «Plajda» adlı bir tablosu 160,000 franga satılmış; bir Utrillo da buna yakın bir bedelde alıcı bulmuş. Asıl şunu söylemek lazım: Bu altı büyük sahifellk gazete biçimi dergilerde sütun ve makale yok kl İnsan zevkle, alâka İle okumasın, bir tanesile saatlerce başbaşa kalmaktan haz duymasın ve bitirince ilme. İrfana, sanata kanmış olduğunu anlamasın.,, İşgal başlayıp da postalar kesildiğinden beri sürüp giden İçimdeki okuma ezginliği ilk de-fadır yatıştı.
Memleketimizin İdare ve sanat sahalarında hâlâ ayakta duran bizim nesil İçin Fransada hür bir İrfan hayatının başlaması kapalı hir pencerenin güzel manzaralara doğru tekrar açılışı kadar ferah vericidir,
Refik Hal id Karay
Sah ite *
AHŞAM
23 Temmuz 194Ü
SÖZÜN «ELİŞİ
Sulh karanlıkta aranıyor
Altı yıldan beri ilk defa olarak İngiliz şehirlerinde ışıklar yanmış, anneler altı yaşındaki çocuklarım geceleyin sokak-lara çıkarıp ışıklan göstermişler. Beşerî ölçüde büyük mânası olan bu kısa haber üzerine muhterem üstadımız B, Adnan - Adı-var’m, biitiin dünyayı maddî aydınlıkla kalmayıp mânevi aydınlığa da kavuşmuş görmek isteyen güzel makalesini, bir kaç gün önce gazetemizde okumuşsunuzdur.
Altı yıl karanlıkta kalan Avrupa, zulmün söndürdüğü fenerleri nihayet yakmışsa da muztarip insan gözlerinin hasret olduğu aydınlık, ne yazık ki henüz, bir güneşin ilk ışıkları halinde dünyanın üzerine dökülmeğe başlamış değildir. Harb içinde olduğu gibi şimdi de her şey =- altı yıl siiren karanlığa gözler alıştığı için olacak — karanlıkta, yahut gözlerin olanı biteni iyice seçmesine imkân vermeyen bir yan aydınlıkta cereyan ediyor. Harb içinde bir memlekette neler olduğunu nasıl dünya efkârı bilmiyor idiyse bugün de neler olduğunu kimseler farked emiyor. Üç Büyükler sulhu anyor, fakat karanlıkta. Bütün dünya efkârı] e beraber gazeteciler üçler toplantısından bir haber sızmadığı için şikâyetçidirler. Şefler kapılan, bacaları tıkalı odalarda toplanıp hafif sesle görüşüyor, fakat harb gecelerinde karanlığa gömülmüş bir şehir gibi esrar içinde kalmaya dikkat ediyorlar.
Nedir bu karanlık? Büyük aktör Henry trvlng bir gece, karanlık bir melodramı, ondan daha karanlık bir sahnede oynu-yormuş Rol icabı oğlunu öldürünce: ((Aman yarabbi! Ben ne yaptım?» diye bağırdığı sırada paradiden bir ses yükselmiş: «Bir kibrit çak da ne yaptığını biz do seninle beraber araştıratrnılıi
Karanlıkta sulhu ariyan büyükler karşısında küçük milletlerin durumu paradideki adama benziyor. Hepsi birden bağın-yorlar; Bir kibrit çakın da biz de şirinle beraber sulhu anyalım!
Şevket Rado
Ingilterede seçim neticesi
Observer gazetesi üçüncü bir harb fikrini kuruntu diye tavsif ediyor
Londra 22 (AA.) — Observer gazetesi, neticeleri perşembe günü ilân edilecek olan İngiltere seçimlerinin, bütün dünyada uyandırdığı alâkadan bahsederek diyor kİ:
«Yunan siyasi mahfillerinden muhafazakâr partisinin zaferi lehinde ümit alâmetleri görünmektedir. Bu hususta bazı Yunanlılar ve Tilrkler yalnız seçim sonuçlarının kendi memleketlerine karşı doğuracağı neticeler hakkında değil,, aynı zamanda ve daha çok muhafazakâr parti zaferinin doğuracağı neticeler üzerinde de yanlış bir tefsire mütemayil görünüyorlar.
Bu memleketlerde bazı kimseler, muhafazakârların zaferi İçin besledikleri ümitleri İfade ederken İhtiyatlı ve bullhassa basiretli davranmamışlar dır. Bu kimseler, muhafazakâr bir hükümetin, kendi memleketlerini derhal Sovyet aleyhtarı bîr blok haline getirmeğe tevessül edeceğini zannediyorlardı.
Sovyetler aleyhine bir Haçlı sefer hülyası devam etmektedir ve bu hülyanın kahramanları muhafazakâr partisinin şefleridir. Halbuki bir muhafazakâr veya İşçi zaferinin tesiri ne olursa olsun, sosyalistlerin çoğunluğu kazandıkları takdirde, dış siyasette hasıl olacak değişikliğin şimdiden tahmin edilememesine rağmen. Balkanlıların, bir üçüncü harb fikrini ta-zammun eden bu hülyalarının, İngll-terede iktidarı ele alacak olan her hangi bir parti tarafından evvelden reddedilecek bir takım kuruntulardan başka bir şey olmadığı muhakkaktır.»
Polonya Başbakanının bir nutku
Londra 22 (R.) — Polonya Başbakanı dün gece söylediği bir nutukta demiştir kİ: «Dış siyasetimiz Sovyetlerle akdettiğimiz muahedeye dayanıyor. Fransa He de bir muahede imzalamak, İngiltere ve Amerika ile dostluğu kuvvetlendirmek diş siyasetimizin esaslarıdır.
Italyan sömürgeleri
Batı Trablus Fransaya, Bingasi Ingiltereye, Eritre de Habeşistan» verilecek
Gün Doğmadan Paris
EDEBİ ROMAN
Yazan: Louis Bromfîeld Tercüme eden: Vâ ■ Nû
■ ■ ■■ ı — Tefrika No, 9 -
Roxle, birdenbire neşelendi. Tanınmak ne iyi şey! İnsanı bir nevi hima-ye ile ihata edlverlyor; nerede bulunursa bulunsun.
Champs Elysâes boyunca İlerilerken ve Washlngton sokağının köşesini saparken d’Abrlzzi hep sustu. Bir seferinde durup karanlık yolun iki yanına baktı,
Kadın sordu:
— Ne var?
— Hiç. Zihnimde bir plân hazırlamakla meşgulüm.
Şayet, İZ on fikrini anlatmamak niyetinde |şç, onun dimağından geçenler! Öğrenmek tecrübesinde bulunmanın beyhude olduğunu genç kız, uzun zamandır biliyordu.
Evin kapısında, çantasından anahtarı çıkararak:
— Bu karanlıkta evine dönmeğe kalkmazsın, —dedi.— ana Nlcky'nin bir pijamasını veririm.
— İstemem. Esasen vücuduma uymaz.
içeri girdiler. Kadın, büyük, sahte, Venedik avizeyi yaktı.
— Bu evde yalnız başına kaimok
Almanyada kara borsa
Müttefik inzibat kuvvetleri mücadeleye başladılar
Berlin 23 (A.A.) — Kara borsa faaliyetlerine bir son vermek için Berltndeki İngiliz Amerikan ve Rus inzibat kuvvetleri komutanları, Almanlarla nizamsız ticaret yapan kendi askerlerini yakalamak için hangi memlekete mensup olursa olsun inzibat devriyelerinin diğer bir işgal bölgesine geçebilmesine karar vermişlerdir, Bu devriyeler Müttefik askeıierile ahş veriş eden Almanları da bu suretle tevkif edebileceklerdir.
Aynı maksatla Alman polisinin de salâhiyetleri arttırılmıştır,
Berlin 21 (AA.) — Berlin'deki kara borsayı ortadan kaldırmak hususunda alınacak tedbirleri Alman başkentinde bulunan İngiliz, Rus ve Amerikan şefleri de desteklemektedir. Berlin kara borsası teşkilâtlı bir halde çalışmakla beraber, yerden mantar gibi bitmektedir. Kara borsa -nın faaliyeti bilhassa son yedi ay zarfında son derece telâşa sebebiyet verecek kadar artmıştır.
Polonya millî meclisinin kararları
Londra 23 (A.A.) — Moskova radyosunun bildirdiğine göre, Varşova’da toplanan Polonya millî meclisi bundan bir ay evvel Moskova’da verilen kararlan oy birliğile tasvibetmiş ve aralarında Mikalajczyk İle Londra’daki Polonya hükümetinin eski üyeleri de olmak üzere yeni saylavların vekâletlerini tasdik eylemiştir. Bu saylavlar müteakiben mecliste yemin etmişlerdir.
ahmaklık; bu mücevherler, bu kürkler varken...
— O ciheti düşünmemiştim. Korkak tavuklardan değilim. Esasen yastığımın altında bir tabanca var
Merdivenden çıktılar. Kadın sordu:
— Daha şampanya, yahut pâto İster misin?
— Hayır. Lulgl’de fa2ia vedim.
Roxle, yatak odasına geçti; 7e Nlc'e alt gayet güzel bir ı obdöşambr getirdi. Siyah İpekten; yakası ve kordonu kırmızı ipekten: Charvets'den alınmıştı ve pahalıya mnlclmuştu. Bu robdöşambra değince Roxle birdenbire titredi ve içinde bir fenalık duydu. Zira, Nlcky’nin nerede bulunduğunu hattâ şu sırada hayatta *’lup olmadığım bilmiyordu, ihtimal ki bunu asla ğiyemlyecek.
I/on’a uzattı:
— Ben geç kalkarım. Şayet kahve İstersen, ben de yyuyorsam, kapıya vur, kalkar sana kahveni pişiririm.
D’Abrlzzi:
— Yarın sabah ben de geç uyanacağını. — dedi. — Geldikleri günden beri gözüme pek rs uyku girdi.
Amerikadaki Ermenilerin mânâsız bir müracaatı
Londra mahfilleri, gayri resmî telgrafların
Potsdam müzakereleri üzerinde bir tesiri olacağirfi sanmak safdilliktir diyorlar
Londra 22 (A.A.) — Reuterln diplomatik muharriri yazıyor:
Ermeni meselesinin Potsdam'da müzakere edilmesi muhtemel bulun* maktadır. Bildirildiğine göre, «Amerika Birleşik devletleri terakkiperver Ermeni milli kpnseylu Ermeni meselesinin konferans gündemine alınması İçin üç büyük lidere telgrafla mürnentta bulunmuştur. Mamafih umumiyetle İyi haber alan Londra mahfilleri teklif edilen usul üzerinde gayrlresmî telgrafların bir tesiri olabileceğini sanmamaktadırlar.
Hiç teyld edilmiş olmamakla beraber bu mahfillerin sandıklarına göre, Sovyetler, Türkiye İle Rusya arasında yeni bir dostluk paktının akdi muza-1 kereleri esnasında Kars, Ardahan ve Artvin Ermeni arazisinin geriye ladesini İstemişlerdir. Türk - Rus meselesinin Potsdam’da görüşüleceği çok söylenmiştir.
«Amerika Birleşik devletleri. Er meni milli konseyi» nln telgrafı, muhakkak olarak Sovyetler Birliğinin Türk - Sovyet meselesinin gündemde
Nazi şefleri
Goering ile Ribbentrop hapishanede nasıl yaşıyorlar?
New-York 23 (Rad.) — Muhabirlerin bildirdiklerine göre, Naz! şeflerinin muhakemeler! nazizmin beşiği olan Nuremberg’de Cereyan edecektir.
New-York 23 (Rad, ) — New-York Times'ltı AJmanyadakl muhabiri bildiriyor:
Liiksemburg'da turistlerin bayıldıkları Palas Otelde Goerlng, Rib-bentrop, Dcmeltz. ve başka 49 Nazi şefi hapsedilmiş bulunuyor.
Goering'ln dördüncü katta küçük bir odası var. Demir kafesin arasından dışarı bakılınca silâh omuzunda bir nöbetçi ve yanında da ateş etmeye hazır bir makineli tüfek görülmektedir. Goerlng portatif bir yatakta yatmakta ve yatağını kendisi yapmaktadır. Şiltesi saman İle doludur. Odada ne elektrik ve ne de ayna var. Penceredeki cam çıkarılmış ve yerine kırılmaz plastik cam konulmuştur. Tıraş olmak istediği vazlt Alman hava mareşaline bir jilet veriliyor ve İşini bitirir bitirmez bu jliet hemen elinden alınıyor. Odada bir İskemle var. Goerlng’e bir diş fırçası da verilmiştir.
Rlbbentropp'un odasından Ve İskemlesinden Goeıtng’in odası ve iskemlesi daha büyüktür Bunun sebebi İse malûm. _____
Macaristandaki Sovyet işgal kuvvetleri
Vatikan 22 (AA.) — Macaristan’dan alınan haberlerde, Sovyet komutanlığının Macar topraklarından Kı-zılordu kıtalarını geri çektiği ve bu kıtaların yerine, aralarında birçok komünist taraf tartarının da bulunduğu daha kültürlü elemanlardan mürekkep birlikler getirileceği bildirilmektedir. ___________
Telâviv’de arbede
Kudüs 21 (AA) — Dün Telâvlv'de PolonyalIlar kulübünde Varşova ve Londra taraftan PolonyalIlar arasında bir arbede olmuştur. Masalar iskemleler ve boş votka şişeleri silâh olarak kullanılmıştır. Hiç bir ağır yaralı yoksa da bir çok PolonyalIların dişleri kırılmıştır.
Kaytanları sırma, ağır perdeli, salona giren kapıyı açtı.
— Sanırım bir şeyin ckolk değil-Allah rahatlık versin, Lâon
D'AbrlzzI eşikte durdu; bir şey Söylemeğe niyetlendi, vazgeçti.
— Bir şey mt diyecektin?
— Hayır. Söylemek İstediğim şey, henüz kıvamına gelmedi. Hattâ doğmadı bile. İhtimal yarın sabah.
— Öyle olsun. Uyumıya gayret et.
— Mersi. Sen de.
Erkek dalgındı. Zihnini bîr şey kurcalıyordu. Kadın, ansızın, kendinin şu hayret uyandıran sözleri söylediğini farekttl:
— Sana bu kabil sözler söylediğimi asla hatırlamıyonnn, L4on Fakat, bazı hâdiseler cereyan eder de birbirimizi artık göremiyecek olursak, bana yaptığın iyiliklerden dolayı sana minnettar olduğumu bilmeni İstiyorum, Sen olmasaydın, âdi bir flgürant kalırdım. Bir hiç olurdum.
Erkek ona, tatlı ve mahcup gözlerle baktı:
— Mersi, yavrum. Ne demek İstediğini anladım. Sen de bana dalma ayni seklide hareket ettin.
— ıyl koku almak kabiliyetimiz olduğunu sanırım.
LCon gülümseyerek tasdik ettlı
— İhtimal.
Sonra sesi hafifçe değişti:
— Belki de bundan sonra bu kabiliyete her samanklndön fasla İhtiya-
yer almasını görmekten memnun kalacağı fikrini telkin etmektedir. Fakat Londradakl kanaate gör“, mü zakereler üzerinde gayri resmi bel grafların muhtemel olarak tesir lora edeceğini «anmak safdillik olacaktır
Moskova radyosu ne diyor?
Londra 22 (A-A.) — Reuter: Mos kova radyosu, Kars, Ardahan ve Art-vinln Sovyetler Birliğine yeniden İlhakı İçin «Amerika Birleşik devletleri Etmeni terakkiperver milli konseyi» nin Truman, Churchlll ve Stalln'e gönderdiği tolgfarm Amerikan basını tarafından yayınlanması hakkında tefsirlerde bulunarak demiştir ki-
«Ermeni aslından Amerikalılar tarihî memleketleri olan Sovyet Erme nistanında yerleşmek lstlyen Erme niltrln mukadderâtffil hakkaniyete dayanır bir tarzda tayin edebllmel' için Ermeni milleti meselesinin konferans gündemine alınmasını olddi surette İstemektedirler.
Lübnanda buhran
Karamı kabinesine karşı hücumlar şiddetlendi
Beyrut 22 (AA.) — Kararnl kabinesine karşı girişilen yeni hücumlar yüzünden, bir müddet evvel hüküm sürmeğe başlayan sükûnet yerine tekrar bir buhran tehlikesi belirmiştir. Hükümetin, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmakta gecikmesini protesto makamında İstifasını vermiş olan meclis başkan vekili Gabrie) Mum hükümeti İcbar yolunda muhalefet saylavlarını yakında toplamak Üzere teşebbüse girişmiştir.
Hamidiye kışlalarına Suriye bayrağı çekildi Londra 22 (A.A.) — Şam’dan haber verildiğine göre, bugün Hamleliye kışlalarına Suriye bayrağı çekilmiştir.
Resmi bir törenden sonra Suriye kıtaları SenegalU kuvvetlerin yerine geçmişlerdir. Bütün Suriyede Fransız kıtalarının tahliyesi devam etmektedir.
Ay sonundan önce Fransız kıtalarının bütün Suriye kışlalarını boşaltılmış olacakları sanılmaktadır.
B. Truman
Potsdam’dan dönüşte bir kaç gün Londra’da kalacak
Londra 22 (A,A.) — Başkan Tru-man'ın Üçler konferansuıdan dönüşte Londra'da bir kaç gün kalması muhtemeldir. Başkanın Bucklnglıaml sarayında üç gün kalacağı ümldedll-mekte ve resmi bir ziyafet İçin hazırlıklara devam olunmaktadır. Windsor şatosunda, harb devam ettiği müddetçe sığınağa yerleştirilmiş olan meşhur alim yemek takımı mahzenden çıkarılmıştır. Bu yemek takımı, harbilen evvel Fransız Cumhur Başkanmın îngütercyl ziyaretinden beri İlk defa olarak kullanılacaktır.
cımız olacaktır.
Nlc’in robdöşambn kolunda dışarı çıktı. Kadını orada, çirkinliği karşısında biraz korkmuş, biraz da muhabbetle ve merhametle dolu bıraktı. Bir kadının bu erkeği sevmesine a-sla imkân yoktu. Aşk taklidi bazl münasebetleri gerçi tatmıştı amma. bunları da şu veya bu şekilde satın almak mecburiyetinde kalmıştı. Yıldıza karşı ise, daima rabıtalı hareket etmişti. Tanıştıkları devirddenberl bir an hürmette kusur etmemiş, ona bir an parmağının uciyle bile dokunma-mıştı.
Kadın, düşünceli düşünceli, elektriği söndürüp kendi odasına geçti. Arjantinlinin metresine aitmiş bu oda; Amerikalı kız da içeride değişiklik yapmak zahmetine katlanmıştı. Karyola yaldızlıydı. Üstünde de koca koca beyaz deve kuşu tüylerinden tacı olan şeftali rengi saten bir baldaken (1). Keza möbllyeler de yaldızlı. Cibinlik üstlüğü gibi perdeler de şeftali saten. Dipteki duvar aynalarla kaplı. Kuva-fozün üstünde altından yapılmış tuvalet eşyası arasında bir erkek fotoğrafı. Siyah saçlı, gayet güzel: bic erkek güzelliği; cesur, âdeta vahşi bir hail var; elmacık kemikleri çıkıkça; koyu renk gözleri canlı; mutı-terİB bir ağız ve mağrav bir burun.
(1) Cibinlik üstü.
(Arkası var’
Londra 22 (AA.) — Reuter ajansının Roma muhabiri bildiriyor;
ltalyaya karşı Amerikan siyasetinin esas hatlrını bildiren bir vesika, bütün İtalyan gazetelerinde büyük bir heyecan uyandırmıştır.
Avantl gazetesi, h&bari, «İtalyan ûn&vâtûni parçalanıyor ve İtalyan Sömürgeleri gasbedlllyor» diye tek bir başlık oltında neşretmigtlr.
Bu vesikaya göre, batı Trablus Fransaya, Bin gazi İngU tereye ve Eritre Habeşlstana verilecektir.
Londra 22 (AA.) — İngiliz resmi mahfilleri, İtalyan İmparatorluğunun taksimine dair esas hatları İhtiva eden ve resmi bir Amerikan vesikası olarak İleri sürülen vesikanın, İngiliz hükümetinin görüşlerini temsil ettiğini beyan etmektedirler.
12 adanın mukadderatı
Adalarda tarafsız bir komisyon vasıtasile plebisit yapılacak
Roma 22 (A.A.) — Onikl adanın Yunanlstana terkedilme&i tasavvuruyla buralarda tarafsız bir komisyon vasıtasile plebisit yapılacaktır.
Atina 22 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Yetkili Yunan makamlarının yaptığı müracaatlar ilerine tnglllzler, tekrar eski yerlerine dönerek yerleşmeyi arzu eden Onikl adalıların buralara kabul edilmelerine muvafakat etmişlerdir. Müracaatlar, taşıt vasıtası bulacak olan milletlerarası yardım ve kalkınma teşkilâtı Unrra bürolarına yapılacaktır.
Türk - Yunan dostluğu
Atin» 22 «AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Kıra! taraftarı Elllnlkon Ema gazetesi şunları yazıyor;
Türk gazetelerinin Yunanistan hakkında yazdıkları dostane yazılar her Yunanlının kalbinde derin bir heyecan doğurmuştur. Zaman zaman Yıınanlstnnın maruz kaldığı, tehlikeler karşısında takındıkları metin vaziyet ve umumiyetle bütün dahili işlerimiz karşısındaki durumları Türk gazetelerinin çok takdir ettiğimiz niyet ve düşüncelerini ortaya koymaktadır. Esasen bazı tehlikeler Yunanistan kadar Türklyeyi de tehdit etmektedir. Bunlara ancak mlişftere-ken karşı koymak mümkündür.
ikinci hafta başlarken (Baş taralı 1 inci sahifede) Bunun içindir ki hiç bir tarafın ne tavizi, ne ricatı bahis mevzuu değildir. Kimse kimseye bir şeyler bağışlamış değildir ki bunların geıl alınması konuşulsun. Müttefiklerin harb gayeleri değişmemiştir, Harb bittikten bugüne kadar süregelen hâdiseler harbin zaruretleri sayılacak, bundan sonra herkes yerli yerine çekilecektir. Berlin konferansının neticesini ancak böyle anlıyoruz. Bu neticeyi sadece milletlerin hürriyeti, istiklâli gibi kuru bir siyaset edebiyatı, yahut gerçek ahlâk prensipleri adına değil, İngiltere ve Amerikanın kendi menfaatleri hesabına bekliyoruz Çünkü onların, büyük bir tehlike sezerek giriştikleri bu hah sonunda, bu gidişle tehlike azalmamış, artmıştır Avru-payı bu halinde bırakamazlar. Aksi takdirde Hitierl yenip Beriinde konferans kurmak İçin altı yıl kan dökerek Avrupaya gelmelerine hiç lüzum yoktu.
Beriinde toplanıp konuşan üç büyük devlet bozuşmak İçin değil, anlaşmak için buluştular. Her üçü de. hem kendisinin, hem ötekinin ne isteyeceğini, nereye kadar gideceğini bilerek Şerline gittiler. Birleşecekleri vargıyı az çok bilmeselerdl buluşmazlardı, çünkü konferansın toplanmaması anlaşmazlığı sürdüren, fakat daima anlaşma ihtimaline açık kapı bırakan, aynı zamanda mesuliyeti dağıtıp gizleyen bir sebep olurdu,
Buluşup konuşmak ve bir neticeye varamadan ayrılmak, mesuliyeti açığa vuracak ve üç devletten biri üzerinde toplayacaktır. Dünya efkârı karşısında bu ağır yükü, taşımak kolay değildir
Kenferansın ikinci haftasını bu düşüncelerle karşılamak man-tığa aykırı değl’dlr.
Necıueddin Sadak
Bu mahfillerin müşahade ettiğine göre, bu husustaki yegâne İnglliı resmi demeci M. Eden tarafından Avam kamarasında yapılan demeçtir. M. Eden Blngazl'de Sunîsilerln İtaJyanlardan çok ıstırap çektiklerini, burasının zor)a tekrar İtalyan hükümranlığı altına verileceğini söy-lemlştl-
Bununla beraber umumiyetle İyi haber alan Londra mahfillerinde tahmin edildiğine göre, İtalyan, sulh andiaşmasının İmzası esnasında sömürgeleri bakımından ehemmiyetli fedakârlıklarda bulunmak mecburiyetindedir. Yine bu mahfillerde işaret edildiğine göre, Faşistliğin ortadan kaldırılmış olması, Muosollnl’nin bütün hareketlerini ödemeye kâfi gelmez.
Üçler Yakın Şark meselelerini ele aldılar
Q
0. CM
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Bu mesele Potsdam konferansında
o c _______________________________o
ya, Bulgaristan ve Macarlstanda olup bitenlerden dünyayı haberdar tut-mamak hususunda vermiş oldukları > karar memnuniyetsizlik uyandırmış. Churchlll İle Truman’ın, bu memle- m ketlere Müttefik gazetecilerinin glre-,1— bilmelerinin Sovyet Rusayaya . zarar*”
getirmeyip, kâr temin edeceği huşu-sunda Mareşal Stalln’l iknaa çalışa-^* cakları umulmaktadır "0
Avusturya meselesi de halledilme- (D İldir. Renner hükümetini ne Londra'Jg ve ne Vaşlngton tanımıştır. Bu meşe- q lenin Potsdam’da görüşülmüş ol- L-ması ihtimali kuvvetlidir- O
Yugoslavyadakl vaziyet de İncelenmektedir. Hırvatlarla Birplar Tito’ya muhalefet göstermektedirler. Yuros-lavyamn gıda durumu da çok fenadır. önümüzdeki kış açlık büküm sürecektir.
Yünanlstanoakl durum da pek o kadar İyi görünmemektedir.
Almanyadan alınacak tazminat
Paris 23 (Rad.) — Le Mande gazetesi Potsdam konferansına hasretmiş olduğu bir yazısında şöyle demektedir:
«Tazminat meselesini Müttefikler, münferiden hareket etmek yüzünden giiç bir duruma soktular. Ruslar, Almalılardan sanayi malzemesini, fabrikaları alıp tahribedilmiş olan malzemelerinin yerine koyuyorlar. İngl-lizler. Alman ticaret filosuna el koymaya çalışıyorlar. Amerikalılar Alman bröveleri peşinde koşuyorlar.»
Gazete yazısının sonunda, Fransa-nııı bu görüşmelere davet edilmemiş olması keyfiyetini ele alıyor ve şiddetle hücum ediyor.
Avrupa sulhu ve Japon harbi
Brazzaville 23 (Rad.) — Brazzaville radyosunun yorumcusu dün akşamki konuşmasında potsdam bulunşmasın dan bahsetmiş ve demiştir kİ:
Reuter'İn siyasî muharriri, Japonya harbi sona ermeden Avrupada sükûnun ve sulhun hüküm süremlyeceğl kanaatinin İngiliz mahfillerinde hâkim olduğunu söylemektedir. Bunun İçin de Başkan Truman İle M. Chur-chlll’in Sovyet Rusyayı, Japonyaya karşı harbi süretle bitirmeye davet etmeleri beklenmektedir.
Japon basını bunu hisseder gibi oldu. Bazahl gazetesinin Zürlh'tekl muhabiri bir telgrafında şöyle demektedir: Üçler konferansı biter bitmez Japon adalarının İstilâ edilmesi beklenmektedir. Bu Potsds»m toplantısı bizim İçin bundan evvelkilerden çok daha mühimdir.
Hollaııdanın, Danım ar kanın, Po-lonyanm ve Fransanın Alman topraklarından parçalar İstemeleri meselesi de var.
Transprcss muharriri. Avusturya meselesinin de Potsdam’da görüşüleceğini bildirmektedir.
New-York Times’in şiddetli bir hücumu
Nevyork 22 (A.A.) — New - York Times gazetesi, Anna Mac Cormlk imzalı bir yazıda, Potsdam -konferansı genel sekreterine şiddetle hücum ederek diyor kİ:
«Eğer bu zihniyet. Sovyet Rusya zihniyeti ise çok yazıktır; zira bu yüzden emniyet tamamlle sarsılmakta ve Rusya İle İş birliği İmkânsız bir hale gelmektedir. Basın hürriyeti demokrasinin ana temelidir. Potsdamdald « karartma» çok vahim bir şeydir.»
Vanda iki zelzele oldu
V:uı 21 IA A ' — Bllg’dı; saat 1.20
ve 4.30 da İki deprem olmuştur.
23 Temmuz 1945
AHŞAM
AKŞAMDAN AKŞAMA >'
Vinç sesleri ve mavna kalabalığı karşısında...
Modaya, Kalamışa, Caddebos-tana ağrıyan o «umumi yat» kadar şirin ve hususiyeti! vapurlardan birine sık sık biniyorum. Gide gele, ahbap grupları teşekkül etti; daha uzaktan insanı gördüler mi, işarette bulunuyorlar, yer saklıyorlar. Benim de böyle bir grupurn hasıl oldu.
Bir kaç seferdir vapura biner binmez bir ilgi... Gözler, denizi arıyor, tarıyor:
A,,, Yeni bı’r Bir daha,.. Bir beste bile olsa şenleniyor...
İskandinav
Konyada bir hırsız üç kişiyi öldürdü
Kaatil hırsız evden çıkarken polisler tarafından yakalandı
Şüpheli bir
17 yaşındaki Ziyanın cesedi morga kaldırıldı
____________________________Şahlfe 3
POLONEZ KÖYÜ ORMflNIHöfl YANGIN DEVAM EDİYOR
Ateşin civar köylere sirayetini önlemek için tedbirler alındı
vapur gelmiş,,. daha,ıo Aheste liman enikonu şenleniyor... Hele o bembeyaz İskandinav gemileri ne iç açtıy-dı... İçlerinden hayli faydalı eşya da çıktı,,, Bazılarından çıkanlar « davul tozu, minare gölgesi» vezninden şeylerdir diye tenkid ve istihza mevzuu da olmadı değil: «Bu kadar lüzumlu şeye ihtiyacımız varken bu pestenkerani eşya niçin gelmiş?!)» diyorlar; lâkin o lüzumsuz sanılan eşyanın ne lüzumlulara iptidai madde olduğu unutuluyor.
Geçen akşam, çoktandır hasretini çektiğimiz bir manzara ile karşılaştık;
Yeni gelmiş bir vapurun etrafında mavnalar, mavnalar, mavnalar.. O canım vinç sesi de güldür güldür... Denk denk, balya balye mallar iniyor... Ha İniyor,,. Kim bilir nedir? Elbette hepsi faydalı; yalıut dolayısile faydalı.
Hepimiz memnun memnun: — Oh... - dedik.
İçimizden biri, mahzun mah tun:
— Ah... - diye içini çekti. Hayretle dönüp baktık. Bu, filânca muhitten bana pek yakın bir arkadaş. Son seneler içinde, Allah versin, derlendi, toplandı, tavlandı servetinde gözümüz yok. Daha âlâ olsun.
Derdinin hülâsası:
— Şayet şu yakında şöyle bir vapurdan feşmekânca cins mal çıkacak olursa tam yüz küsür bin lira içeri girecek! - diye izahat verdiler. - Çünkü başladığı işin iptidaî malzemesi iç piyasa da pek pahalı, dişarda ucuz; onunsa elinde külliyetli stok mevcut. Hayli tuzluya alınmış... Dua ediyor, dua ediyor M, stoku tükeninciye kadar vinçler onun malını mavnalara indirmesin...
Yan götle baktım:
öyle melûl, öyle bikes, öyle boynu bükük bir hali var W, az daha ellerimi göklere açacak, •şu zavallıyı koni yarabbl! Aman arkadaşımdır, dostumdur!» diyecektim.
Az dalıa haline acıyacaktım.
Fakat sonra aklıma o gün Tasladığım türlü türlü darda insanlar geldi. Bunların o «feşmekânca» diye gizli tuttuğum maddeye ne kadar, ne kadar ihtiyaçları var... Vç aklıma iki yakası bîr araya gelmeyen zavallı bütçelerimiz de geldi.
Değil mektep arkadaşım, değil millettaşım, değil dostum, değil kardeşim kim olursa olsun, bu feşmekânca tacirinin lehine avuçlarımı semalara açamadım; aleyhine ağzımı açtım.
(Vâ - Nû)
Konyada feci bir cinayet İşlendiği bildirilmektedir: Konyada kereste
tüccarı Mehmedin mağazasında çalışan Tevflk adında biri, çarşı bekçisi Recebin evini soymağa karar vermiş ve gece damı delmek suretlle eve girmiştir. Tevflk, ev halkının uyanmaması İçin her ne kadar gürültü yapmamağa çalışmışsa da, o sırada çarşıda bekçilik vazifesi yapmakta olan Recebin karısı Sıdıka uyanmış ve evi dolaşmağa başlamıştır. Sıdıka, Tevflk İle karşılaşınca bağırmış, yakayı ele vereceğini anlıyan Tevflk, Sidıkanın üzerine atılarak elindeki keserle kadını muhtelif yerinden yaralamıştır. Bu boğuşma gürültüsüne uyanan Sidıkanın beş yaşındaki torunu İle o gece Sidıkanın yanında misafir olarak yatan Zeynep uyanmışlardır.
Gözlerini kan bürüyen Tevflk, Sıdıka-yı bırakarak bunlara saldırmış, evvelâ beş yaşındaki çocuğu, sonra da misafir Zeynebl keserle başlarını yaralamak suretlle öldürmüştür. Ağır surette yaraladığı Sidıkanın da öldüğünü sanan Tevflk, evden bir hayli eşya topladıktan ve kadınların kollarındaki bileziklerle 400 lira kadar parayı alarak kaçmıştır.
Tevflk, çaldığı eşyalarla evden çıkarken yakayı ele vermiştir. Polisler eve girdiği zaman İki cesetle karşılaşmışlar, Sidıkanın da ağır yaralı olarak inlediğini görmüşlerdir. Derhal hastaneye kaldırılan Sıdıta, bütün gayretlere rağmen kurtarılamamıştır.
Hırsızlık İçin üç kişinin kanına giren kaatil Tevflk Adil ye ye teslim edilmiştir.
Salatada bir kahvehanenin üzerinde yatıp kalkan 17 yaşlarında Ziya İsminde bir gencin bu sabah odasından çıkmaması nazarı dikkati celbetmlş ve kahve sahibi, odaya giderek kapıyı vurduğu zaman ses alamayınca İçeri girmiştir. Kahveci odada genç çocuğun öliislyle karşılaşmış ve derhal zabıtaya haber vermiştir. Zabıta, savcılığı haberdar etmiş, ceset Adliye doktoru tarafından muayene edilmiş ve ölüm sebebinin kat! surette tesbltl İçin morga kaldırılmasına lüzum göstermiştir. Soruşturmalar İlerletilmektedir.
Rumeli yakasında Belgrat ormanında başlıyan yangının, büyük bir saha yandıktan sonra, söndürüldüğünü dün yazmıştık. Polonez köyü bölgesindeki yangın İze, elân söndilrüleme-miştlr. Bu bölgedeki yangının Yeni çifllk mevkiinde bay Feride alt olan çlfllkten çıktığı anlaşılmıştır. 18 temmuzda çıkan bu yangın beş gündür devam etmektedir.
Bir kol Hallmpaşa ve Baltacı çlfUk-lerl ormanlarım yaktıktan sonra Hekimbaşı çlfhğlne doğru uzanmıştır. Söndürme eklplnln büyük kısmı bu mın takaya şevke dilmiş tir.
Köylü ve askerle Ücretli 300 amele bu mıntakada ateşi söndürmeğe çalışmaktadır. Ayrıca yangının köylere sirayetini önlemek İçin bir arozözle bir itfaiye gurupu emre hazır bulundurulmaktadır.
Vali ne diyor?
Vah ve Belediye Reisi Dr. B. LûtfL Kırdar kendlslle konuşan gazetecilere şunlan söylemi şir:
AT KOŞULARI
Koşular normal geçtiğinden müşterek bahis az para verdi
İstanbul at yarışlarının üçüncü hafta koşularına dûn Vellefendl koşu mahallinde muazzam bir kalabalık önünde devam edilmiştir. Geçen haftaki koşuların dolgun para vermesi, bu haftaki koşulara büyük bir alâka toplamış ve koşu sahası baştan başa dolmuştu. Fkat bu seferki yarışlar hemen umumiyet ltlbarile normal geçmiş ve müşterek bahis az para vermiştir. Koşuların neticeleri:
Birinci koşu
Üç yaşlı saf kan Arap erkek ve dişi tayları arasında ve 1400 metrede yapıldı ve neticede tnel birinci, Dikmen kıza İkinci oldu. Ganyan 100 kuruş verdi. Müddeti: 1.45.
İkinci koşu
İki yaşlı sal kan İngiliz erkek ve dişi taylan arasında ve 1000 metrede yapıldı. Ve neticede Levent birinci, Çukurova İkinci, Burücük üçüncü oldu. Ganyan 110 kuruş verdi. Müddeti 1.03.
arasında ve 2000 metrede yapıldı. Neticede sıkı bir çekişmeden sonra Dikmen birinci, Destegül ikinci, Koml-sarj üçüncü oldu. Ganyan 115, plâse-ler Î00, 125, ikili batıls 215 kuruş verdi Müddeti 2.13.
Beşinci koşu
Dört ve yukarı yaşta saf kan Arap-lar arasında ve 2000 metrede yapıldı. Bu koşu günün en heyecanlı yarışı oldu. Startta başa geçen Yılmaz Ruşen son düzlüğe kadar yarışı götürdü. 400 metre kala Çağlıyan fevkalâde bir hücumla kendisini yakaladı ve potaya at başı olarak beraberce girdiler. Ve hakem heyeti ittifakla Çağlıyan ve Yılmaz Ruşen’i birinci olarak ilân etti. Müddeti 2.23.
Çağlıyan ve Yılmaz Ruşen birinci, Maşallah üçüncü oldu. Ganyan 210, 210. plâseler 180. 180. ikili bahis 420, çifte bahis 305, üçlü bahis 410 kuruş verdi.
Yağ İşlerini düzene sokmak üzere, Ankaraya toplantıya çağırılan mütehassıslar ve yağcılarla diğer ilgililerin hepsi Ankaraya varmışlardır. Toplantı bugün Ticaret Bakanı B. Ralf Ka-radenlzln başkanlığı altında yapılacaktır. ■
Evvelâ zeytinyağı konusu üzerinde konuşulacakır. Zeytinyağının ortadan kayboluvermesi sebepleri, daha evvel Ticaret Bakanına burada anlatılmıştır. Bu İtibarla Ankarada bugün başlanan toplantılarda mühim kararlara varılması beklenmektedir. Sadeyağı vc nebat! yağlar meselesi de ele alınmış olduğundan, yağ İşlerini bir düzene sokacak toplu tedbirler alınacaktır.
Bayındırlık ve Ekonomi Bakanları Ankara’ya döndüler
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı B. Sırrı Day ile Ekonomi Bakanı B. Fuat Slrmen dün akşamki ek-^resle Ankaraya dönmüşlerdir.
SAYIN DOKTORLARA
Açık muhabere.
Bay Lûtfı Er dağ — Haklısınız. Lâkin bahsettiğiniz mevzu pek hususi olduğundan benhn bu sütunda üzerinde durmama elvermiyor.
B. Haşan Saka vapurla dönüyor
Londra 22 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Haşan Saka heyeti, cumartesi günü Llverpool’dan Türklyeye müteveccihen hareket etmiştir.
Üçüncü koşu
üç ve yukarı yaşlı İngiliz at ve kısrakları arasında 1600 metrede yapıldı. Neticede Burgaz birinci. Ferahnâk İkinci, Neriman üçüncü oldu. Ganyan 120, plâseler 190. 150, İkili bahis 225 kuruşi verdL Müddet 1.47.
Dördüncü koşu
Amatör jokeylerin İştirak ettiği centilmen koşusu, üç ve yukarı yaştaki her ırka mahsus at ve kısraklar
Sarhoşluğun akıbeti
Küçükpazarda oturan Abdullah adında bLri cumartesi günü, çalıştığı yerden haftalığı olan 20 lirayı alarak doğruca bir meyhaneye gitmiş ve para bltlnciye kadar rakı içmiştir. Abdullah son derece sarahoş bir halde meyhaneden çıkarak karanlıkta evine giderken bir çukura düşmüş, elinden tehlikeli surette yaralanmıştır.
Motörden olta ile balık avlarken
Gemicilerden İsmail adında biri dün Haliçte demirli bulunan bir mo-törün kıç tarafında olta İle balık avlarken her nasılsa muvazenesini kaybederek denize düşmüştür. İsmail yüzmek bildiğinden, derhal kendisini s üstünde tutmak için çabalamağa başlamış, fakat bu sırada başını bir direğe çarptığından, sersemlemlştlr. Bundan sonra İsmail etraftan yetişenlerin yardunlle kurtarılmış ve hemen Balat Musevi hastanesine kaldı-nlmıştır. İsmail anepk on dakika kadar yaşadıktan sonra Ölmüştür.
ANK1RA RADYOSU Bugünkü program
18.00 M. S. ayrı, Dans orkestrası, 18.45 Müzik (pl), 19.00 M. S. ayan. Haberler, 19.20 Geçmişte bugün, 19.25 Saz eserleri. 1950 Konuşma. 20.00 Müzik (pl.>. 20.15 Radyo Gazetesi,
20 45 Yurttan sesler, 21-15 Konuşma, 2180 Müzik (pl), 22.15 Müzik (pl.)', 22 45 M. fi. ayan. Haberler
Yarın sabahki program
7.3o M. 8. ayarı, Müzik (pl.), 7.45 Haberler, 8-00 Müzik (pl.), 1210 M- S •yan. Şarkılar. 12.48 Haberler, 13.00 Balon orkestrası.
Gebze banliyö seferleri
Geçenlerde banliyö trenlerinin Gebreye kadar gidip gelmeleri hakkında Gebze halkının dileklerini yazmıştık. Devlet Demiryolları ve Limanlan umum müdürlüğü tarafından bu dilek hakkında gazetemize şu cevap ' verilmiştir.
«Tuzla içmelerine giden banliyö ’ trenlerinin Oebzeye kadar uzatılması, bu trenlerin Tuzladan sonra gidiş ve dönüşleri için M dakikalık bir İş sa-, atine Lüzum gösterir. Esasen 2 No. lu ' katardan başka bütün trenler Gebze
İstasyonunda durmakta olduğundan I Gobze ve civar köy halkının gerek . eşya nakliyatı, gerekse seyahat İçin ) bu trenlerden faydalanmaları mümkündür.»
ŞAZİ TEZCAN
Yüzme yarışları
Su sporları ajanlığı tarafından tertiplenen yüzme teşvik yarışı Moda havuzunda büyük bir sporcu kalabalığının Iştlraklle yapılmış ve muhtelif mesafelerde yapılan bu yarışlar sonunda büyüklerde 130 puvanla, küçüklerde 57 puvanla Beykoz, en küçüklerde 73 puvanla Fenerbahçe birinci olmuşlar ve Ajanlık tarafından birer kupa verilmiştir.
LACTOBYL
00 drajelik şişelerde
VEİNOTROPE FveM
36 drajelik şişelerde
LIPIODOL
Ampul 8x2 cclik kutularda
500 milyon pul
İngilterede B00 milyon posta pulu bastırılmasına karar verilmiştir. 37 bin liraya bastırılacak olan bu pullar halen kullanılmakta olan pulların tükenmesinden sonra, satışa çıkarılacaktır.
Lozan zaferinin yıldönümü yarin
Yarın Lozan zaferinin yıldönümüdür. Bu münasebetle yarın Üniversitede parlak bir tören yapılacak, Halkevlerinde de günün önemini belirten konferanslar verilecektir.
Yarın saat 10.30 da Salacak plâ-Jında Üsküdar Halkevi tarafından bir •Lozan mükâfatı» büyük yüzme müsabakası yapılacaktır.
24 temmuz aynı zamanda hukukçular bayramıdır.
Birinci genel müfettiş Siirtten Diyarbakır’a döndü
Siirt 22 (AA.)— Buraya gelmiş olan birinci genel müfettiş Avnl Doğan, dün Dlyarbakıra dönmüştür. Genel müfettişle birlikte gelen Parti müfet-İşl Zonguldak millet vekili Ahmet Gtt-rel incelemelerine devam etmek İçin şehrimizde kalmış ve dün Halkevi ça-Aşmalarını gözden geçirmiş, Belediye kurağında toplanan Belediye meclis! üvelerlle muhtelif konular üzerinde görüşmelerde bulunmuştur.
Tarım Bakanı Sivasta
Sivas 22 (AA) — Tarım Bakanı Şevket Raşlt Hatlboğlu bugün Kaysa-rl'den şehrimize gelmiştir. Orman ve ziraat fld anlıklarını gezen bakan, Halk Partisi binasında orman ve toprak kanunu hakkında çlfçllerle bir konuşma yapmıştır.
Hatlboğlu, yarın Ulaş devlet çlfllfti-ne gidecektir.
Yeniden piyasamıza geldiği saygı Ue bildirilir.
Gaziantep valiliği
Vali muavinlerinden B. Ralf Tek’ln Gaziantep valiliğine tâyin edileceği söylenmekte. İse de Bakanlıktan bu hususta henüz resmi bir malûmat yoktur.
Ticaret odaları kongresi
Ticaret oda lan temsilcileri bugün d’ toplanacaklar va gündemdeki bütün İşler üzerinde bir karara vararak toplantılara son verilmesine çalışacaklardır. Yarıp, bugüne kadar yapılan toplantılarda verilen kararlar bir rapor halinde Ticaret Bakanlığına bildirilecek ve İzmir Ankara temsilcileri çarşamba günü yerlerine döneceklerdir.
AKŞAM S
Abone bedeli
Türkiye Ecnebi
2800 kuruş 6400 kuruş 1500 > 2990 »
800 » 1600 ■
tebdili İçin elli kuruşluk
Senelik
8 Aylık
3 Aylık
Adres _
pul gönderilmelidir. Aksi takdirde adres değiştirilmez.
Telefonlarımız Başmuharrir: 20565
Yazı İşleri: 20705 — İdare: 20081 Müdür; 20497
Şaban 13 — Hızır 79
İmsak Güneş Öğle İkindi Ak. Yatsı 1. 7X5 8.13 4.48 8.43 12.00 1.54 V. 8.89 0.48 13.20 17.18 20 34 82X9
İdarehane Babıâü civan

« — Polonez mınıakasindakl yangıp Alemdağına kadar olan kısımda henüz devam etmektedir. RumeU yakasındaki yangınlar İse tamamen söndürülmüştür. Orman yangınları etrafında Vilâyetçe tahkikata devam ediliyor. Henüz yangınların sebebi anlaşılamamış olmakla beraber, bir kasıt ve suiniyet eseri de görülmemektedir.»
Şehrimize gelen Orman umum müdürü yangın mıntakalarmda dolaşarak, yerinde alınacak tedbirlerle meşgul olmaktadır.
Yangınların zararı henüz kati ola-ı rak tesblt edilmiş değildir. Ormat^ umum müdürü, yanan ağaçların genç— meşeler olduğunu ve bunların bir seD-ne İçinde yeniden sürebileceklerini söylemiştir.
Kartal mıntıkasında Şamandıra koluna uzanan ateş söndürülmüş.C Havuztepeye doğru llerliyen kol İsq2 henüz söndürülememlşıir. (f)
Tayfunlara karşı!
----------M_
Amerikan bahriye si, Pasifik tay-fonlarını vaktinden evvel keşfede- -o bilmek için esaslı tedbirler alıyor co —------------------------ (D
amiral Haslcy’in üçüncü filosuna oldukça büyük zararlar verdirmlştlr. Böylece, Birleşik Amerika bahrlyesl bu âfete karşı esaslı tedbirler almıştır. Netekim, ilk tedbir olarak hava durumunu daha esaslı bir şekilde tesblt etmek üzere faaliyete geçilmiştir.
Geçen ay, batı Pasifik te baş gösteren gayet şiddetli bir tayfun, Ryukyus’un cenup doğusunda 21 harb gemisini zarara uğratmıştır. Ayrıca Filipin sularında ihraç harekâtı yapılırken bu yüzden 3 gemi batmıştı.
Son zamanlarda kaptan Anthony D an İs İle amiral Nlmltz'ln. baş hava haritacısı arasında Manllla'da bir hava konferansı yapılmıştı. Bu konferans esnasında deniz aerolojlstlerl Japon, çin ve Formosa bölgesindeki tayfunları haritalar üzerinde tesblt etmek üzere plânlar hazırlamışlardır.
Birleşik Amerikanın Pasifik filosu şimdi, tayfunların en şiddetli ve en çok baş gösterdiği bir bölgede harekâta geçmiş bulunmaktadır. İşte bu gibi âfetler esaslı bir şekilde tesblt edllmlyecek olursa, deniz kuvvetlerinin durumunu oldukça müşkül bir duruma sokabilir. Fakat, hava şeraiti daha esaslı bir şekilde tesblt edilecek olursa, tayfunlar asker! vo deniz harekâtının İnkişafına mani olabilecek bir durum hazırlayamaz. Mart ayın-
SUnun faaliyet gösterdiği mıntakndü 9 tayfun müşahede edilmiştir. Halbuki, eski kayıtlar ayda sadece bir tayfun gösteriyordu.
Muhtemel tayfunları isabetli bir şeklide tahmin etmek hususunda büyük gayretler sarfedUmiştlr. Deniz aeroiojlstlerine faydalı olabilecek raporları temin etmek hususunda yüzlerce uçak, gemi ve hava İstasyonları Pasifik’te işbirliği yapmaktadırlar.
Geçmişteki tayfunların sayısını İsabetli bir şeklide tesblt edememek keyfiyeti, doğru malûmat toplayabilmek için tayfun mınta kasında kâfi derecede gemi ve uçak bulunmamasından İleri gelmiştir.
Ban tayfunları harita üzerinde tesblt etmek İş! oldukça güç bir meseledir. Diğer taraftan, bu tayfunlardan bir çoğu gayet kısa sürdüğü İçin, gemi veya uçaklar tarafından tesblt edilememektedir.
Tayfunlar, şimal yarım küresinden esen şimal doğu rüzgârının şimale doğru esen cenup doğu rüzgârının üstüvada karşılaşmasından husule gelmektedir.
Baş gösterecek bir tayfunu evvelden tahmin etmeğe İmkân bırakmı-yan keyfiyetin ne olduğu henüz belli değildir. Bir tayfunun ne zaman baş göstereceği bilinmemekle beraber, âfet başgöstedlkten sonra şiddeti ve ne kadar süreceğini tahmin etmek mümkündür.
Yeni tip frijider vagonları
Amerikalılar, aluminyomdan meyve ve sebze taşımağa mahsus gayet hafif frijider vagonları yapmağa başladılar
8on zamanlarda, Birleşik Amerikanın orta garp ve cenup mmtakalann-da çalışan en belli başlı demiryolu kumpanyalarından biri, yeni tipte bir frijider vagon inşaatına başlıyacaktır. Bu vagon sayesinde, harb »onu dünyasında en nazik yiyecek maddeleri bile büyük bir kolaylıkla nakledilebilecektir.
Bu yeni frijider vagon, alüminyum halitalarından yapılacak ve birkaç dakika zarfında her hangi bir hamuleyi taşıyabilecek bir duruma sokula-bileceklr.
Ekim ayının başında tecrübe edilebileceği tahmin edilen bu vagon, birçok demiryolu şebekeleri tarafından girişilen teşebbüslerin ancak birini teşkil etmiştir.
Frijider vagon, meyva ve sebze müstahsilleri ve nakliyat lşlerile uğraşanları temsil eden bir komitenin hazırladığı plânlara göre İnşa edilecektir.
Diğer demiryolu kumpanyaları da, bu gibi teşebbüslere girişmiş bulunmaktadırlar. Bu sahada yapılan vagonlar hakkında henüz hiçbir İfşaat yapılmamıştır. Fakat, şimdiye kadar girişilen tecrübeler, bu işlerle uğra şanların harb sonu dünyasının İnşaat İşlerini göz önünde turnalarına ön ayak olacak kadar ehemmlyetUdir.
Tahta yerine alüminyum kullanılması keyfiyeti, pek tabii olarak harb sonu dünyasının İnşaat İşlerinde büyük bir yenilik teşkil edecektir. Esasen, meyva ve sebze yetiştirmek tşle-rlle uğraşanlar, böyle bir -vagonun en hafif madenle İnşa edilmesini şart koşuyorlardı. Bu durum göz önünde tutularak, alüminyum kullanılmıştır.
Bu kumpanya, alüminyum halitası kullanılmak suretlle bugünkülerden 9 defa daha hafif bir otomobil İnşa etmeğe muvaffak olmuştur.
Harb sonu dünyasının frijider vagonu, bugünkülere nazaran daha büyük olabilecektir, Netekim, yapılan tecrübeler bu gibi vagonların bugün kullanılmakta olanlardan iki kere daha fazla yük taşıdıkları müşahede edilmiştir.
Harb sonu dünyasının frijider vagonlarında diğer bir yenilik daha olacaktır. Vagon, hareket halinde olmadığı zamanlarda elektrik motörü He çalışan yelpaze, meyve ve sebzeleri serin tutacaktır. Bugün bazı teçhizatta kullanılan yelpazelerin, her tarafta kullanılması flmldcdlleblllr. Meyva nakliyatında girişilen son tecrübeler, bu şekilde vantllâsyonun büyük mikyasta meyva taşıma İşin! kolaylaştırdığı müşahede edilmiştir.
Birleşmiş milletler anayasası ve Amerika umumî efkârı
Washingtoıı 23 (A.A.J — Gal-ly müessesesinin yaptığı bir anketten anlaşıldığına göre, Birleşmiş Milletler anayasası için Birleşik Amerika’da bir plebisit yapılmış olsaydı 39,500,000 kişi lehte ve 2,000.000 kişi aleyhte oy vereceklerdi. Yani 18,500 000 müstenkiften maada oy verenlerin yüzde 96 sı bu anayasayı la» dik etmiş olacaklardı.
B&hlfe 4
A !B ŞAM
23 Temmuz 1945
KOCATAŞ MEMBA SUYU
TAHLİL RAPORU.
BOZACI ŞUBBBİ N B S B İ YAT»N D A H :
TIB FAKÜLTESİ ECZACI ŞUBESİNDE OKUTULAN v« 1982 ««nesinde tabedilen (HİDROLOJİ) nam eserin 230 ınaı sahlfsslnden aynen alınmıştır: Kocataş suyu BüyUkderenin denizden 170 metro trtlfaında Sarıyer vâdlskıe bakan sathı mailde demiri, manganezi v» alâkalı silikatları havi granit kayalarının İst İhalesinden husule gelmiş kuvarslı, kumlu bir tabakadan nebatın eylemektedir. Bu memba sulan aynı tabiattaki kayalarla muhat ve «22» metre derinlikten akmaktadır. Her türlü mülevvesat İhtimalinden tamamen masun ve Azadedir, suyun zabt ve hıfzı ameliyatı Hidroloji usulerine göre gayet İhtimamla yapılmıştır. Su nebaan. ettiği derinliklerden sahile kadar kimilen dışı dökmell emaye borularla getirilmiştir. Asıl su tahtalara 160 metre de vam eden bir galeri İçinde 7 muhtelif şubeden gelmektedir. Sathı arzdan derinliği 18 metreden 22 metreye kadar mütevafltdlr. Bu şubelerden bizzat aldığım nümunelerin tahlil neticeleri şunlardır:
SUYUN ORGANOLEPTİK EVSAFI- Berrak, lezzeti pek lâtif soğuk, rüauptan Sri. teshin edildiği halde bile kokusuz, tatlıdır.
Tahlil; bütün membalardan alman 26 litre suyun tabahhur malı-sulü Üzerlno yapılmış ve netice miligram, olarak gösterilmiştir. L_
Mahallinde tormetre * ”
derecesi Mahallinde termometre derecesi = 1,2
Mahallnde PH hamızlyeti= 6,3 Karbonik asld =808
Yüz on derecedeki baklye=48 Kızıl derecedeki bakiye = 45 Bl karbonat halinde kalsyum karbonat Bl karbonat halinde magnezl karbonat =« 0023
Sodyum bl carbonate = 0250
Klorlr = 0150
12
0028
Magnezl sülfat Bl karbonat halinde demir
Bl karbonat halinde manganez Kalsyum sülfat Oksijen üzerine hesab-lanmış uzvlye mevad Nltrlt Nitrat Amonyak Holloldal silis Karbonat halinde Mtln
(meşbu, lmprögnotlon)
0003
0001
= 0001 = 0005
= 0015
= yoktur = eser
= yoktur = 0005
= intibah
CGömlekiş")
BİRtNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ |
™Te): 20098 Sirkeci

Yukarıda zlkrolunan maddelerin miktar ve evsafından anlaşılıyor kİ KOCATAŞ çok hafif ve şifalıdır, havi olduğu manganez ve demirden dolayı mukavvl, kaicvlyetten dolayı da kâzım v« mildrlrdlr.
•—*
Yüksek Ziraat Enstitüsü Rektörlüğünden:
Enstitüde mevcut tecrüba hayvanları İçin aşağıda cins ve miktarı yazılı 4 kalem hayvan yemi kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
Eksiltme 7.8.945 salı gönü saat 11 de Rektörlük binasındaki komisyon tarafından yapılacaktır
Eksiltmeye gireceklerin kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat önceye kadar Levazım Amirliğine ve teminatlarını Enstitü Muhasebe veznesine yatırmaları.
Şartnamesini görmek ve daha fazla izahat almak İsteyenlerin Levazım ’ amirliğine müracaatları.
Cinsi Miktarı Fiyatı
Teminatı
Tutarı
Pancar Kuru et Keten küsbesl Keten tohumu 25.000 kg. 20. Krş. 100.000 > 15 » 2.000 » 25 » 500 » 75 » 5000 L. 15000 » 500 > 375 > 9825 375 Hra 1125 » 37,50 » 29 »
î&tanbul Vakıflar direktörlüğü İlamlı arı j)
Cinsi Miktarı Fiyatı Teminatı
140 Ll. 25 Kr.
Kuru üzüm. 2500 Kilo 75 Kr.
Rakama 3000 > 63 > )
Şehriye 500 » 63 » ) 165 »38»
Gureba hastanesine 945 aralık ayı sonuna kadar lüzumu olan yukarda olns ve miktarları yazılı yiyeceklere istekli çıkmadığından eksiltmesi on gün uzatılmıştır. '
İhaleleri 30/7/845 gününe rastlayan pazartesi günü saat on beşte Va-Jpflar Başmüdürlüğü binasında, toplanan komisyonda yapılacaktır. Şartnameleri her glin Levazım kaleminde görülebilir. 9831
Kapalı Eksiltme ilânı
İstanbul Bayandırlık müdürlüğünden:
1 — Büylikdere Orman Fakültesi yemekhane binası İkmali İnşaatı kapalı zarf usulile eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeLi (112670) llra (34) kuruştur. Eksiltme 0/8/945 tarihinde perşembe günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık İşleri, genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hülâsasile buna müte-ferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak etmek İçin taliplerin (6883) lira (52) kuruşluk
muvakkat teminat yatırıldığına dair makbuz İbraz ve 945 yılında ticaret ■odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek eksiltme şartnamesindeki kayda göre ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nçl maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 9/8/945 perşembe günü saat 14 e kadar İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (9238)
Yüksek öğretmen Okulu Müdürlüğünden:
Okulumuzun senelik gezintisi 27 Temmuz 1945 Cuma günü Büyükderede Beyaz Parkta yapılacaktır. Bu gezintiye okulun eski yeni öğretmenleri ve mezunlan davetlidirler Köprüden vapur 10 da ’ (9796)
Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünden
1945 - 1946 ders yılında enstitümüzün Türkçe, tarih, coğrafya, eğltbl-lltn, matematik, fizik, kimya, blyoîoll, reslm-lş,, beden eğitimi, müzik, yabancı dili «Fransızca, İngldzce» şubelerine imtihanla öğrenci alınacaktır. Türkçe ve tarlh-cuğrafya kollarına alınacaklar İçin 9, 10 ağustos günleri milli eğitim müdürlüğünde yazılı imtihan açılacağından kayıt süresi 8 ağustos akşamına kadardır. Diğer sekiz şubeye girmek lstlyenlerln adaylık kayıtlarına 15 eylül akşamına kadar devam olunacaktır. İsteklilerin milli eğitim müdürlüklerine baş vurmaları gereklidir. (9356)
Devlet Deniz Yolları ve Limanları işletme Umum Müdürlüğü ilânları
Düşünce ve üzüntüden gelen buhranlarda
KARDOL
en iyi devadır.
H&r Eczanede bulunur.
Dr. Zekâi Muammer
TUNÇMA.N
Bakteriyoloji Laboratuarı Kan ve İdrar muayeneslle gebeliğin erken teşhisi. Wassermann teamülü, kan gruplan, tifo, sıtma, balgam İdrar, kazurat muayeneleri, kanda üre, şeker vesair biyolojik tahliller, ultra ve fluorescence mlkroskopi yapılır.
Dlvanyolu İhsan Sami Lâbora-tuvan No. 113. Tel, 20981
Muvakkat teminat
Satılık çam kerestesi çam tomruğu ve meşe kömürü
Eğridir Devlet Orman işletmesi Müdürlüğünden: Beher M3.
Muhammen
c İnsi Parti No. Adet M3. Ds3. Lira Kr. Lira Kr. Bulunduğu yer
çam kerestesi 1 284 286 94 50 2015 00 Hoyran eon deposu
» 2 1491 178 831 94 50 1232 (X) * »
■ 3 76Ş 91 711 94 50 650 00 » ■
4 603 81 348 94 50 577 00 > »
Çam tomruk 1 168 112 975 68 07 400 00 » >
B 2 218 148 486 58 07 647 00 * »
Meşe 1 kömürü 170,87 kental 15 78 203 00 » »
— Hoyran Gölken iskelesinde İstifte mevcut cinsi, tnlkdarı, ve muhammen bedeli İle muvakkat tomlnat
mlkdarlan yukarıda yazılı Bademli bölgesi emvalinden olup dört parti halinde mamul keresteler İle üd parti halinde çam tomruğu He ayrıca bir parti halinde meşe kömürü açık arttırma suretlle satışa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 30/7/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 de Şarkikaraağaç Orman bölge şefliğinde toplanacak komisyon huzurunda, yapılacaktır.
3 — Bu satışa alt şartname ve ölçü listeleri Orman Koruma Müdilrjüğünde Eğridir, İstanbul, Denizli, Eskişehir, Burdur, Beyşehir İşletme Müdürlükleriyle tsparta, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Konya, Akşehir orman kâtipliklerinde ve Bademli bölge şefliğinde görülebilir.
4 isteklilerin teminatlarını revir veznesine yatırarak belli gün ve saatte Komisyonda hazır bulunmaları ilân olunur. (9667)
ŞBV Yeril malı her boyda ■■■
KUZ DOLABI KAYISIj
I satılmaktadır. Taksim Şehit I | Muhtar caddesi 2/2
Süleyman Akmc-rlç®™™8
Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme Genel' Müdürlüğünden:
DOĞU AKDENİZ HATTI
Türkiye, Yunanistan, Mısır .Filistin, Suriye ve Lübnan’ın başlıca limanları arasında yolcu ve yük nakletmek üzere şimdilik tecrübe mahiyetinde olarak (DOĞU AKDENİZ HATTI) namiie yeni bir hat açılması kararlaştırılmıştır.
Bu hatta İstanbul'dan her on beş günde bir vapur kaldırılacak ve bunlardan biri İzmir, Pire, ' * ~
Hayfa, Beyrut, Trablusşam, Lârnaka, İskenderun, Antalya, Rodos ve İzmir limanlarına ve diğeri de İzmir, dos, Antalya, Mersin, İskenderun. Lârnaka, Trablusşam, Beyrut, Hayfa, Portsaid, İskenderiye, Pire ve İzmir limanlarına uğnyarak İstanbul’a döneceklerdir.
İlk posta İstanbul’dan 7/Ağustos/1945 Salı günü saat 11 de kalkacak ve bu seferi (Güneysu) vapuru yapacaktır.
Bu postalarla seyahati kolaylaştırmak için Hükümetçe ittihaz olunan başlıca tedbirler şunlardır:
1 — Yolcuların Pasaport ve Gümrük muameleleri vapurlarda bulundurulacak Polis ve Gümrük memurları tarafından sefer esnasında yapılacak ve yolcuların İskelelere serbes-çe çıkmaları temin olunacaktır,
2 — Bu seferlere mahsus olmak üzere gidiş - dönüş, biletleri verilecektir,
3 — Ayrıca turistik vapur seyahatleri için bir sefere mahsus gidiş - dönüş bileti de verilecektir
4 — Tiirkiyede mukim Türk uyruğu vatandaşlardan gidiş - dönüş bileti alanların Pasaport dönüş vizeleri den istizan edilmeden mahallî Konsolosluklarımızda çaktır.
5 — Türkiyede mukim Türk uyruğu vatandaşlar ni Türk parasile temin edeceklerdir.
6 — Yük nakliyatında navlunlar döviz olarak tahsil edileceğinden alâkalıların bu hususta Kambiyo mercilerine müracaatla müsaade almaları lâzımdır
ilgililerin l/Ağüstos/1945 tarihinden itibaren Acentelerimize müracaat etmeleri ve İstanbul ve İzmir'den aynı vapurla gidip bindikleri iskelelere dönmek üzere turistik seyahat yap-mak isteyenlerin de şimdiden isimlerini kaydettirmeleri ilân olunur, (9758)
İskenderiye, Portsaid, Mersin, Ro-
Merkez-
yapıla-
biletleri-
Konsol imal ettirilecektir
i.E.T.T. İşletmelerinden:
1 — Muhtelif eb'atlarda cem'an 1400 adet konsol demiri idaremizden verilmek üzere 30/7/945 pazartesi günü saat 10,30 da pazarlık usulile imal edilecektir.
2 — Geçici teminat 170 liradır
Şartnameler Metro Han Levazımında parasız dağıtılmaktadır. (9760)
İstanbul Sıtma Mücadel e Başkanlığından:
4707 sayılı sıtma ile olağanüstü savaş kanununun (13) üncü maddesine uyularak pazarlıkla nümunesine göre (10,000) on bin. adet büyük ve (25,000) yirmi beş bin adet küçük olmak üzere cem’an. (35,000) otuz beş bin adet lâstik şişe mantarı yaptırılacaktır.
İsteklilerin 28 Temmuz 945 Cumartesi günü saat 10 da Kadıköy Moda caddesi (91) numaradaki Sıtma savaş Başkanlığında bulunmaları rica olunur. (9754)
Karadeniz battı
Barlın hattı
Mudanya battı
Bandırma battı
Karabiga hattı
İnrroz hattı
Ayvalık hattı
İzmir hattı
Sirkeci rıhtımın-
Perşembe, Cuma, da (MARAKAZ).
24/7/945 — 30/7/945 (dahil) tarihleri zarfında aşağıda isimleri yazılı hatlarımıza kalkacak vapurların isimi erile kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
— SalL 5-00 de (ANKARA), Cuma 5.00 de (İZMİR). Galata rıhtımından kalkar.
V- Pazar 4,00 de (ANAFARTA). dan kalkar.
— Salı ve Pazar 9,00 da (SUS), Cumartesi ve Pazartesi 0.00 Galata rıhtımından kalkar.
— Cuma ve Pazartesi 8.15 de (SUS). Galata rıhtımından. Çarşamba, Cumartesi ve Pazartesi 20.00 de(ÇANAKKALE). Tophane rıhtımından kalkar.
— Perşembe ve Pazartesi 19.00 da (SEYYAR). Tophane rıhtımından kalkar.
— Cuma 20.00 de (SAADET). Tophane rıhtımından kalkar.
— Çarşamba 1700 (ÜLGEN), Pazartesi 17.00 (BURSA), Sirkeci rıhtımından kalkar.
— Perşembe 11.00 de (KADEŞ), Pazar 11.00 (EGE). Galata rıhtımından kalkar.
(988ü*
de
de
TELEFONLAR:
Deniz Hatları işletmesi Müdürlüğü: (44678) Santraldan (81) İstanbul Başacenteliği: 42362
Maliye Bakanlığından:
İstanbul Maliye Kırtasiye deposunda, ihale tarihinden 1945 aralık ayı sonuna kadar yapılacak hamaliye ve aktarma Uc şehir dahilindeki kara nakliyatı için bulunan flatler uygun görülmediği ve pazarlık suretıle eksiltmeleri yapılacağı cihetle talip olanların 27 Temmuz 1945 cuma günü saat 14 de Beşlktaşta Hayrettin iskelesi yanında bulunan mezkûr depoya müracaatları. (9827?
ıııyıiiii|i>ııııjıuıııı>ııııııiııı>>ıııııııırıııııııi|iıııııııııtıııiıııııııııııiııı>ıiıııifiiıi(i(iiiııııiiirıırıırıııııııııııııııııııııııııııııırııııi|iı
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
80 ton kuru fasulye alınacak
MerAcz 9 uncu satın alma komisyonundan:
1 — Yukarıda isim ve miktarı yazılı malzemenin mübayaası İşi kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 40000 lira ve muvakkat teminatı 3000 liradır.
3 — Şartnameler 200 kuruş mukabilinde Ankara ve Hayd.-.rpaşa veznelerinden satılmaktadır.
4 — Eksiltme Ankara İdare binasında gereç dairesinde toplanan merkez 9 uncu satın alma komisyonunca 3. 8. 945 cuma günü saat 15,30 da yapılacaktır.
Taliplerin teklifleri İle kanunun tayin ettiği vesikalarını aynı günde nihayet saat 14.30 a kadar adı geçen komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. (9634)
[
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
]
1 — İstanbulda bulunan fabrikalarnnızıh işletme ihtiyacı için bir sene zarfında Havzadan deniz yolu ile gelecek takriben 10 bin ton maden kok ve sömikok kö-mürlerinin sahilden idaremlzce gösterilecek yerlere nakil işi pa-zaıiığa konulmuştur.
2 — Pazarlık 31/7/945 salı günü saat 11 de Kaba'taşta Genel müdürlük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden, alınabilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte 1425 lira güvenme paralarile birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur.
(9834)
HASIR ve HER NEVİ KOLTUKLAR. SANDALYALAR
Karyolalar, masalar ve Çocuk arebalarlle yemek ve yatak odası takımları en zarif, dayanıklı, ve ucuz Rızapaşa yokuşunda 66 No.
Ahmet Fevzi ■ Asri Mobilya
Mağazasından tedarik edebilirsiniz.
SATILIK EMLAK
İstanbul Defterdarlığından:
Deniz fabrikaları genel müdürlüğünden:
1 — Gölcük Fabrikaları telsiz Fabrikasında çalıştırılmak üzere aşağıda sanatları yazılı (7) mütehassıs usta alınacaktır.
2 — Bunlara Azami ücret verilecek ve yatacağı yer temin edileceği gibi her gün bir öğün sıcak yemek de verilecektir.
3 — İsteklilerin bonservis, iyi hal kâğıdı ve nüfus cüzdanlarlle birlikte denemeleri yapılmak ve gösterecekleri liyakate göre İlcret tâyin edilmek üzere en son temmuz 945 nihayetine kadar Gölcük Dz. Fabrikaları Genel Müdürlüğüne müracaatları.
2 adet Mütehassıs telsizci ustası
4
1
rl yapabilecek)
telsizci usta (iyi bir elektrikçi olabilir)
1 İnci sınıf tornacı aynı zamanda pulanyacı (lno0 torna lşle-
(8438)
Hakkâri Valiliğinden:
1 — ilimiz merkezinde yaptırılacak dört memur evine kapalı zarf usulile talip çıkmadığından on beş gün müddetle açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Biri Çamaltında beher iM evin muhammen bedeli 4241 Hra 88 kuruş.
3 — Taliplerin muvakkat teminat v» kanuni belgelerle birlikte 7 Ağustos 945 günü son mesaî saatine kadar Hakkâri daim! encümenine müracaat etmeleri.(9895)
Maliye Bakanlığından'
İstanbul Maliye Kırtasiye Deposunda, İhale tarihinden 945 Aralık ayı sonuna kadar toplanacak fersude ambalâj kâğıtları açık arttırma ile satılacaktır, Talip olanların 120 lira muvakkat teminat paralarile birlikte 7 ağustos 1945 salı günü saat 14 te Beşiktaşta Hayrettin iskelesi yanında bulunan mezkûr depoya müracaatları. (9882)

Kıymeti Teminatı _________.____________________________________Lira Lira Eminönü, Ahıçeebl mah Vapur isklesl cad. 474, ada, 4 parsel, eski 9, yeni 7 kapı sayılı 20.50 M2 üstünde odası olan kâglr dükkânın 1047/1920 hissesi
Eminönü, Dayahatun malı. Kalcılar hanı üçüncü katta, 630 ada, 10 parsel, eski ve yeni 10 kapı sayılı 29 M2 tam kâglr oda. Eminönü, (Beyazıt) Çarşı mah. Dlvrlfc so. 2730 ada, l parsel, 6i kapı sayılı 2.50 M2 ahşap dolab.
Eminönü, Dayahatun mah. Falcılar hanı alt katında 630 ada, 55 parsel, eski ve yeni 88 kapı saydı 2 M2 dükkân.
Eminönü, (Kumkapı) Tülbençtl Hüsamettin mah. Alaca cami so. 798 ada, 14 parsel, eski 51, 53, 55 yeni 14 kapı sayılı 36 M2 arsa.
Eminönü, Mercan ağa mah, Uzunçarşı cad. 270 ada, 16 parsel, eski 342, yeni 87 kapı sayılı 14 M2 kâglr dükkânın 328/55320 hissesi.
Eminönü, Tahtakale mah. Balkapanı so. 286 ada, 14 parsel 26 kapı saydı 21 M2 dükkânın 1/8 His.
Fatih. (Samatya) İmrahor İlyasbey mah. Şlşmanağa so. 1250 ada, 20 parsel, en eski 13, eski ve yeni 26 kapı, taj 20 sayılı 80 M2 arsa.
Fatih, (Samatya) Abdi Çelebi mah. Çam-çak so. 1276 ada, 51 parsel, en eski 15, eski ve yeni 48 kapı taj 48 sayılı 308 M2 arsa. Sarıyer Yenimahalle Çayır so. eski ve yeni 20 kapı sayılı 145 A12 arsa.
Beyoğlu. Bülbül mah. Büyük 582 ada. 10 parsel, eski 8 yeni 1 yılı 74 M2 arsa.
Eminönü. (Beyazıt) Çadırcılar 1 60 parsel, eski 88 yeni 90 kapı 1 kâglr dükkân.
Yukarıda yazılı gayrlmen culler 8/8/945 çarşamba Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayn ayrı açık arttırma ve peşin para İle satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarlle komisyona, fazla bilgi İçin sözü geçen müdürlüğe başvurmaları (9039)
Dosya No.
55100/5925
52301/4265
D.l/5822
52301/4263
35100/5432
52301/852
52301/124
55100/6080
52151/802
55100/5840
55100/V38
52314/7
Cinsi
«53
1150
180
340
780
30
48)
3
308
76
87
14
20
59
I
37
10
34
Zlba so.
10 kapı sa-
so. 612 sayılı 7 M2
103
37
570 saat 14
a
I
43 de Milli
Bırinci sınıf işçi alınacaktır
P. T. T. Fabrikasından :
Sirkecide Salkımsöğütte Fabrikamızda çalıştırılmak üzere tecrübeli ve birinci sınıf ince ve kaba tesviyeci, soğuk demirci, dökümcü ve boyam alınacaktır.
Yüksek liyakat sahibi olanlara iyi mevki ve dolgun yevmiye •verilecektir.
izahat'almak ve kaydolunmak üzere her günü fabrika müdürlüğüne müracaat olunması, (9077)
7. H. K. İstanbul Vilayet Şubesinden
Hava gedikli hazırlama yuvasına kayıt muamelesi gelecek ay içinde kapanacağından İstanbul Hava Kurumu şubesine müracaat etmiş olanların vesikalarını acele tamamlamaları ilân olunur. (9Ü08)

Comments (0)