Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3591 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayım : 10 Ku
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
24 MART 1 1949 İdareı Nuruosmanlye No: 17 Tsl adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ■ S07B5
Vişinski Enver Hocayı dün kabul etti
Londra, 23 (A.P.) — Moskova raci; ... ıuun bildirdiğine göre, P.U8 Dışişleri Bakanı V^inski dün Arnavutluk Bakanlar Kurulu Başkanı Enver Hocayı kabul etmiştir.
Meclîs, heyecanlı bir gün yaşadı •••
Emvali metrtikeden, haksız olarak, milyonlarca liralık mal iktisab edenin ismi dün Mecliste açıklandı
Meclis Başkam, soru sahibini, 15 dakikadan lazla konuşturmak istemedi; o da bu mesele 15 dakikaya sığmaz dedi, kürsüden indi
Ara seçimleri
Tek parti devrinin parlak ginılerindo milletvekillerinden ölüm veya yüksek memurluklara tâyin dolayısiyle, münhal oldukça derhal ara seçimleri yapılırdı.
Çeşitli parti usulü başlıyalı, eldeki kanunla, yine Halk Partili namzedin kazandırılması imkân ve çareleri bol bol mevcut olmakla beraber çoğunluk partisi araseçimlerine çok İltifat etmez oldu. Bir, İki, üç sandalye boşaltmakla derhal intihap yapılmıyor. Hâlâ Millet Meclisinde on bir kadar mevki boş İken, —bunlann he-
Dün Mecliste konuşanlardan, Ticaret ve Ekonomi Bakam Ce-mil Barlas ve Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioilu
Ankara 23 (Telefonla) — Mec« lifli bugün saat 15’de Raif Kara-denizin başkanlığında toplandı. Geçenlerde ölen Dr. Âkil Muhtar ile Galip Pekel için ihtiram vakfesi yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye geldi ve Avrupa iktisadi işbirliği konferansında 16 devletçe imza edilen tediye ve takas anlaşması tasarısının incelenmesi İçin bir komisyon teşkilini rica etti ve kabul edildi.
Emvali Metrûkeden mal iktisap edenler
Sinan Tekelioğlu’nun Emvali Metrûkeden gayrikanunî olarak haksız mal İktisap edip milyon-(Devamı 8a. 5 8ü. 4 do)
Rusya, Atlantik Paktına
İranda cevap verecekmiş
Lonra 23 (Nafen) — Kuzey Atlantik paktına dahil memleketlerden dkiainin donanma birlikleri Karaib denizinde askerî manevralara iştirak etmektedirler. Bu manevralara Ingiliz ve Kanada donanma birlikleri de İş tirak etmektedir. Muhabirlerin
Mr. Bevin, Paris t e Mars hail yardımı konferansında ko nuşurken.
men hepsi ölüm dolayısiyle münhal olmuştur— bir seçim yapılacağına dair bir belirti yok. İki, üç yıldır iktidarın gösterdiği bu ayak sürçme politikasının illeti, şurada bulunabilir kİ, zaferin sağ lanncağı yüzde yüze yakın bir ihtimal olmakla beraber seçim etrafında, dedikodu yapılması da o derece muhakkaktır. Reylerin tasnifinde yolsuzluk olduğu sandık başlarında emniyet bulunmadığı söylenecek, yazılacak. Belki protesto mitingleri ve protesto telgrafları yazdırılacak . M s z ba t a 1 a r Mecliste İncelenirken müracaatlar eksik olmıyacak, gazeteler bu şikâyetlere mâkes olacaklar. Belki muhalif parti mensuplan Mecliste takrirler verecekler. Hasılı çoğunluk partisi ve hükümet için bir baş ağrısı mevzuu çıkacak demektir.
Bütün bu neticelerden kurtulmanın çaresi ara ve kısmî seçimleri kabil olduğu kadar geciktirmek ve yapmamaktır.
Halk Partisinin tek parti zamanındaki hareketleriyle şimdi gûya demokrasi havası yarattığı zamandaki hareketleri arasındaki farklar yalnız bu ara seçimleri bahsinde değildir. Meselâ simdi kİ Büyük Millet Meclisi 1946 »e-çimlerinin mahsulüdür. O seçimler İçin de bilhassa Demokrat Parti ve onun şefi Celâl Bayar çok itirazlar Berdefanişlerdlr. Ve bu İtirazlar o kadar sert ve canlı olmuştur kİ İntihap neticelerini matbuat sütunlarında münakaşa ettirmemek İçin bu gibi yazılar hıkı yönetim kumandalığınca menedilerek her türlü sızıltının millet efkârına aksetmesine engel o-lunmuş İdi. Maamafih Balı vilâyetlerimizde —oralarda sıkı yönetim olmadığından— halk küt-leleri gürültülü toplantılar ve pro testo mitingleri yapmışlardı.
Bütün bu hâdiseler hatırlanınca Büyük Millet Meclisinin 1950 . tarihine karlar sürmeylp daha ev- [ vel, faraza bu yaz kendi kendisi- 1 ni feshetmesi ve seçimlerin yeni- I lenmesl düşüncesi birçok mııhit- ■ terde tavsiye ve Heri sürüldüğü yakiı Cevdet Kerlm |nceday, fer yat ederek, muayyen devresini bitirmeden MecUMn vazifesine •on verilmesini istemenin bir nevi ihtilâl metodu olduğunu haykırmış ve Meclisin 1950 y,|,na kadar devam edeceğinden şüphe etmenin zerre kadar caiz elamı-y»cağını sözlerine eklemiş idi, Halk Partisi şeflerince birdenbire İhtilâl metodu Sayılmak şereflim nail olan Meclisin miadından evvel feshedilmesi durumu hakikaten bu derece telâş edilecek ve asabiyet le lâkırdım edilmesine tahammül edilmlyecek bir keyfiyet midir? Bizce asla . Çünkii bütün Büyük Millet Meclisleri, yirmi beş yıl boyunca, hemen hiç bir zaman normal denilecek müddeti bitirmiş değildir. Dalma müd detin bitmesine bir yıl veya altı By kala kendi kendini fesli kararını vermiştir. Hattâ bu kararda o zaman büyük faydalar da vardı. Çünkü milletvekilleri, yıllık tahsisatlarını peşin almış olduk-
(Devamı 8a. s 80, 3 de)
Millî futbol takımı bugün şehrimizde
Futbolcularımız Yeşilköy hava meydanında karşılanacak
faciasında
Mılh takım Viyanaya hareketten önce Yeşilköy hava meydanında
(Yazısı ö inci sayfada)
ihmal var.
Savunma Bakanı Mecliste bunu açıkça söyledi
bildirdiklerine göre bu bölgede başlamış olan manevralarda 3 gemi filosu hareket halinde bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu ayın başında ayni bölgede Amerikan donan masına mensup 120 harb gemisi geniş ölçüde manevralara girişmişlerdi.
Avusturyanın Pasifik Paktı karşısında durumu
Kanberra 23 (AP) — ileri gelen lld Avusturalyalı devlet ada mı. gizli müzakerelerde bulunmak üzere gelecek hafta Vaşing tona gideceklerdir. Halen Büyük Britanyada gizli bir ödevle bulunmakta olan Avueturalya Savunma Bakanı Sir Frederlck Sheddenin Nisan başlangıcında Vaşingtonda bulunması beklenil mektedir.
Dışişleri Bakanı Herbert E-vatt da takriben ayni tarihte Vaşingtonu ziyaret edecektir.. Evatt ayni zamanda Birleşmiş Milletlerin Nevyork toplantısın-(Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Patriğin mazisi
Maksimös, bir derginin iddialarına cevab

Dün Vilâyetle yapılan toplantıda infilâka nıüsaid fabrikaların şehir dışına nakli mevzuu görüşüldü
Ankara 23 (Telefonla) — Ali Rıza Arının, Sütlüce fabrikası -nın kapsül ve filminat imâl etmesi için müsaade verilip verilmediği hakkındaki Borusuna bu (Devamı 8a. 6 8Ü. e da)
veriyor
Amerika, Akdeniz Paktı akdi niyetinde değil!..
Bununla beraber Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ın
istiklâllerini destekliyecek
Bir iki haftadır tekrar çıkmağa başlıyan haftalık bir mecmua, son sayısında, ortaya attığı bir iddia ile, İstanbul Ortodoksları
arasında epeyce heyecan uyandır
mıştır. Bu gazetenin yazdığı yazı
Ortodoks Patriği Atenagoras’ın şahsını alâkalandırmaktadır.
Hâdiso şudur: istiklâl harbi eanasında îstan-
Celâl Bayar dün akşam Bahkesire hareket etmeden önce (Foto: Burhan - yeni Sabah)
Türkiye...
Moskovanın, en fazla, Tür- I kiye ve Norveç ten ürktüğü I bildiriliyor.
Vashington: 23 (a.a.) (arp) —* Bugünkü basın toplantısında de • meçte bulunan dışişleri bakanı Ac« heson «Birleşik Amerika hükümetinin, halen Akdeniz veya Pasifik paktlarına katılmak gibi yeni pakt lar akdetmek niyetinde olmadığı -söylemiştir.
(Dovamı Sa. 8 SO, 3 do)
Rusyanın korkusu:
D. P. Kongresinde' neler konuşuldu ?
Günlercp ve sabahlara kadar süren İstanbul Vilâyet Kongresinin bütün münakaşa ve tenkidlerini en doğru ve bitaraf şekilde okuyucularımıza sunuyoruz
Hiçbir gazetede çıkmıyan heyecanlı, mühim tenkidler
Bu kongrenin butun tafsilâtını, kongreyi «Yeni Sabah» namına takip eden dhpûnfrJ aynen zabtetmeğe muvaffak olmuştur.
Mühim ve tarihî vesika değerinde gördüğümüz bu notlara hiçbir mülalea ilâve etıniyeceğiz; Badece hatiplerin söylediklerini nakleyliyeceğiz.
CeW Bayar D. P. hlmM
Büluu maslsket dâvalar!», es şiddetli teakidleri. bütUk halâ m ««İslerini coşkun ve «uulm bir eda İle vupılmış olan bu konulmalarda bulacaksınız.

Birkaç gün sürecek olan bu yazı serisi yalnız Demokrat-'' lan değil, bütün vatandaşları, yakından alâkadar etmektedir . Bütün memleket dâvaları üzerinde durup düşünmek isti yenler bu yazıları mutlaka takip etmelidirler.
başlıyoruz
bulda siyasî gaye güden «Mav-ri Mira» adında dinî bir teşkl -lât vardı. Bu teşkilâtın gayesi
(Davamı Sa. s 8U. 7 de)
Patrik Makslmos Vali Dr. Kır -dar’la bir arada.
C. Bayar diin akşam Balıkesir’e gitti
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı, yeni sene programı hakkında
Demokrat Parti 11 kongresi münasebetiyle bir kaç gündenberi §eh rünlzde bulunan D.P, Genel başkanı Celâl Bayar dün akşam saat 20 de Bandırnıuya hareket etnıiş-
Celûl Boyarla beraber bazı gazete başyazarları, D.P. millctve -killeri de gitmektedirler.
Bayar Bandırmadan bugün Ba -lıkealre geçecek vo Balıkesir kongresinde hazır bulunacaktır. Balı -kesirden sonra Bursaya gidecek vo pazar günü toplanacak olan Bursa 11 kongresine iştirâk edecek
Hareketinden evvel Cide kaza -sında yapılan belediye seçimlerine D.P. nin lştlrâk etmediği halde üyelik kazanması hakkında gazetecilerin sorduğu suale Bayar şu cevabı vermiştir:
Yüksek öğretmen okulundaki hâdise
Talebeler yemeklerin bozuk çıkmasını protesto ettiler ve dün akşam yemek yemediler
DUn akşam Yüksek öğretmen okulunda, yemeklerin kötü çıkmanı yllzllndon, 80 talebo, yemeğe boy kot etmişlerdir.
Yemeklerin sık sık bozulmasından şikâyetçi olan talebeler, arzu larının birçok müracaatlarına rağmen yerine getirilmediğim İddin etmektedirler.
«Dün akşam da talebelere kalo rtei dllştlk makama ile ıspanak vc rUlDue, talebelerle idareciler arasın da münakaşa çıkmıştır.
Neticede talebeler verilen yemek İtri yemeyerek 21 İmzalı bir pro(
testonamo neşretmişlerdlr, Tale • beter bu protestonumelerinde, o-kul idaresinin lûkaydisinden şıka • yet etmekte Mili! Eğitim Bakan -liginin müfettiş göndererek vazlyo II tetkik ettirmesini İstemekte vu jöyle demektedirler:
«— Vazifemiz ders çalışmak mı, yoksa boğnz meselesi için idare ile pençeleşmek mi?»
Talebelerle okul idaresi arasın -
da çıkan ihtilâf bugün okul idare
sİ vo Bakanlık müfettişleri tarafın
dan tahkik edilecektir.
basma demeç verdi
(— C.H.P. Cide seçimlerinde ta-m&mlyle Halk Partililerin kazan -(Dovamı Sa. 5 SU. 1 de)
Nevyork: 23 (Nafen) — Nafen ajansının özel muhabiri bildiriyor: Burada İntişar eden News and World report dergisi önümüzdeki aylar İçinde cereyan etmesi mutta mel hadiseler halikında ilgili bir ' çok siyasi şahsiyetlerle görüşmüş tür. Bu derginin muhabiri şöyle bir sual sormuştur:
(Dovamı: Sa, a Pü, 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Zenginlik, fakirlik ve levs
İzde, en saçma vazlyotiordo blio bir sınıf farkı gözetilmesine —ayıp dogil a— öfkodon pat-lıyacağım... Bir gazotodo şu haberi okudum: «Dün goco Şişlide, Sıra-covlzlor sokağındaki muhteşem apartmanlardan blrlndo lora - I -faaliyet ottiği losbit odllon lUks bir kumarhane basılmıştır. Baskın sonunda birçok zongln kadınlarla ta-
nınmış kimsolor suç üzorlndo yakalanmış; ayrıca kumar parası, mühim miktarda fiş, bakara ve İskambiller bulunmuştur. Dalro mühürlenmiş, kumarhanoyl Işletonlerlo kumarbazlar adllyoyo vorllmlşlor-
Bltmodl. Aynı habor şöyle devam etmoktodlr:
«Bundan başka Boğazkosondo de Rıza adında bir kahveolnln kumar oynattığı tesbit edilerek birçok kumarbaz suç üzorlnde yakalanmış, kahveci ilo birlikte adllyoyo tosllm olunmuştur.»
Şimdi sormak hakkımızdır:
1 — Bu muhteşom apartmanda kumarhnno Işlottlgl söylonon adam kimdir? Boğazkosonll kahveci Rızanın adını yazıyoruz da bunun adını noyo yazmıyoruz?
i — Baskın sonunda suçüstü
yakalanan zongln kadınlarla, tanın-
mış klmselorln adları sanları nodir?
Anlıyalım bakalım.. Galatada
Çolak Pananl'nirı bitirim yerinde
plyastos olan Ça„^ııoz Mo.ımetı Pırgtç Ali, Cihanbcğendi Hüsoyin adları llo sanları ilo yazılıyor, ga-zotclordo toşhlr ediliyorlar da bu zongln kadınlarla o tanınmış kim-, solorin İsimleri olslınlerl nodon ya4 zılmıyor?
Kumar nihayet müsavat meydanıdır. Talih denilen gözü bağlı kumar perisinin huzurunda artık Ça-
ğanoz Mohmetlo bilmom hangi hanımefendinin arasında no fark ola-
bilir kİ? İkisi do nihayet paraları llo hoyecan salın alan hasta mahlûklardır. Hanımefendinin zengin olması ona «tanınmamak» İmtiyazını bahşodlyor; kumarbaz boyofen-dlnln do tanınmış şahsiyollerden bulunması ona hüviyetini saklamak hakkını veriyor.
(Trlpo) larda yakalanan bu kumar müptelaları isimlerinin gazete sütunlarında görülmok tehlikesinden bile azadodlrlcr. Böylo şoy olur
Bu moıııloketl bir kanser gibi saran bu İçtimai ve ahlâki marazlardan halkı nasıl kurtaraoağızT Kılıcımızın koskinliginl yalnız dişimizi geçirdiklerimizde mİ donlyo-cefilz?
«Hanım kırarsa kaza; halayık
kırarsa suç oluyor» meselenin bu
kadar kuvvotls câri olması hazin
blrvâkıadırl
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3591 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayım : 10 Ku
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
24 MART 1 1949 İdareı Nuruosmanlye No: 17 Tsl adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ■ S07B5
Vişinski Enver Hocayı dün kabul etti
Londra, 23 (A.P.) — Moskova raci; ... ıuun bildirdiğine göre, P.U8 Dışişleri Bakanı V^inski dün Arnavutluk Bakanlar Kurulu Başkanı Enver Hocayı kabul etmiştir.
Meclîs, heyecanlı bir gün yaşadı •••
Emvali metrtikeden, haksız olarak, milyonlarca liralık mal iktisab edenin ismi dün Mecliste açıklandı
Meclis Başkam, soru sahibini, 15 dakikadan lazla konuşturmak istemedi; o da bu mesele 15 dakikaya sığmaz dedi, kürsüden indi
Ara seçimleri
Tek parti devrinin parlak ginılerindo milletvekillerinden ölüm veya yüksek memurluklara tâyin dolayısiyle, münhal oldukça derhal ara seçimleri yapılırdı.
Çeşitli parti usulü başlıyalı, eldeki kanunla, yine Halk Partili namzedin kazandırılması imkân ve çareleri bol bol mevcut olmakla beraber çoğunluk partisi araseçimlerine çok İltifat etmez oldu. Bir, İki, üç sandalye boşaltmakla derhal intihap yapılmıyor. Hâlâ Millet Meclisinde on bir kadar mevki boş İken, —bunlann he-
Dün Mecliste konuşanlardan, Ticaret ve Ekonomi Bakam Ce-mil Barlas ve Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioilu
Ankara 23 (Telefonla) — Mec« lifli bugün saat 15’de Raif Kara-denizin başkanlığında toplandı. Geçenlerde ölen Dr. Âkil Muhtar ile Galip Pekel için ihtiram vakfesi yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye geldi ve Avrupa iktisadi işbirliği konferansında 16 devletçe imza edilen tediye ve takas anlaşması tasarısının incelenmesi İçin bir komisyon teşkilini rica etti ve kabul edildi.
Emvali Metrûkeden mal iktisap edenler
Sinan Tekelioğlu’nun Emvali Metrûkeden gayrikanunî olarak haksız mal İktisap edip milyon-(Devamı 8a. 5 8ü. 4 do)
Rusya, Atlantik Paktına
İranda cevap verecekmiş
Lonra 23 (Nafen) — Kuzey Atlantik paktına dahil memleketlerden dkiainin donanma birlikleri Karaib denizinde askerî manevralara iştirak etmektedirler. Bu manevralara Ingiliz ve Kanada donanma birlikleri de İş tirak etmektedir. Muhabirlerin
Mr. Bevin, Paris t e Mars hail yardımı konferansında ko nuşurken.
men hepsi ölüm dolayısiyle münhal olmuştur— bir seçim yapılacağına dair bir belirti yok. İki, üç yıldır iktidarın gösterdiği bu ayak sürçme politikasının illeti, şurada bulunabilir kİ, zaferin sağ lanncağı yüzde yüze yakın bir ihtimal olmakla beraber seçim etrafında, dedikodu yapılması da o derece muhakkaktır. Reylerin tasnifinde yolsuzluk olduğu sandık başlarında emniyet bulunmadığı söylenecek, yazılacak. Belki protesto mitingleri ve protesto telgrafları yazdırılacak . M s z ba t a 1 a r Mecliste İncelenirken müracaatlar eksik olmıyacak, gazeteler bu şikâyetlere mâkes olacaklar. Belki muhalif parti mensuplan Mecliste takrirler verecekler. Hasılı çoğunluk partisi ve hükümet için bir baş ağrısı mevzuu çıkacak demektir.
Bütün bu neticelerden kurtulmanın çaresi ara ve kısmî seçimleri kabil olduğu kadar geciktirmek ve yapmamaktır.
Halk Partisinin tek parti zamanındaki hareketleriyle şimdi gûya demokrasi havası yarattığı zamandaki hareketleri arasındaki farklar yalnız bu ara seçimleri bahsinde değildir. Meselâ simdi kİ Büyük Millet Meclisi 1946 »e-çimlerinin mahsulüdür. O seçimler İçin de bilhassa Demokrat Parti ve onun şefi Celâl Bayar çok itirazlar Berdefanişlerdlr. Ve bu İtirazlar o kadar sert ve canlı olmuştur kİ İntihap neticelerini matbuat sütunlarında münakaşa ettirmemek İçin bu gibi yazılar hıkı yönetim kumandalığınca menedilerek her türlü sızıltının millet efkârına aksetmesine engel o-lunmuş İdi. Maamafih Balı vilâyetlerimizde —oralarda sıkı yönetim olmadığından— halk küt-leleri gürültülü toplantılar ve pro testo mitingleri yapmışlardı.
Bütün bu hâdiseler hatırlanınca Büyük Millet Meclisinin 1950 . tarihine karlar sürmeylp daha ev- [ vel, faraza bu yaz kendi kendisi- 1 ni feshetmesi ve seçimlerin yeni- I lenmesl düşüncesi birçok mııhit- ■ terde tavsiye ve Heri sürüldüğü yakiı Cevdet Kerlm |nceday, fer yat ederek, muayyen devresini bitirmeden MecUMn vazifesine •on verilmesini istemenin bir nevi ihtilâl metodu olduğunu haykırmış ve Meclisin 1950 y,|,na kadar devam edeceğinden şüphe etmenin zerre kadar caiz elamı-y»cağını sözlerine eklemiş idi, Halk Partisi şeflerince birdenbire İhtilâl metodu Sayılmak şereflim nail olan Meclisin miadından evvel feshedilmesi durumu hakikaten bu derece telâş edilecek ve asabiyet le lâkırdım edilmesine tahammül edilmlyecek bir keyfiyet midir? Bizce asla . Çünkii bütün Büyük Millet Meclisleri, yirmi beş yıl boyunca, hemen hiç bir zaman normal denilecek müddeti bitirmiş değildir. Dalma müd detin bitmesine bir yıl veya altı By kala kendi kendini fesli kararını vermiştir. Hattâ bu kararda o zaman büyük faydalar da vardı. Çünkü milletvekilleri, yıllık tahsisatlarını peşin almış olduk-
(Devamı 8a. s 80, 3 de)
Millî futbol takımı bugün şehrimizde
Futbolcularımız Yeşilköy hava meydanında karşılanacak
faciasında
Mılh takım Viyanaya hareketten önce Yeşilköy hava meydanında
(Yazısı ö inci sayfada)
ihmal var.
Savunma Bakanı Mecliste bunu açıkça söyledi
bildirdiklerine göre bu bölgede başlamış olan manevralarda 3 gemi filosu hareket halinde bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu ayın başında ayni bölgede Amerikan donan masına mensup 120 harb gemisi geniş ölçüde manevralara girişmişlerdi.
Avusturyanın Pasifik Paktı karşısında durumu
Kanberra 23 (AP) — ileri gelen lld Avusturalyalı devlet ada mı. gizli müzakerelerde bulunmak üzere gelecek hafta Vaşing tona gideceklerdir. Halen Büyük Britanyada gizli bir ödevle bulunmakta olan Avueturalya Savunma Bakanı Sir Frederlck Sheddenin Nisan başlangıcında Vaşingtonda bulunması beklenil mektedir.
Dışişleri Bakanı Herbert E-vatt da takriben ayni tarihte Vaşingtonu ziyaret edecektir.. Evatt ayni zamanda Birleşmiş Milletlerin Nevyork toplantısın-(Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Patriğin mazisi
Maksimös, bir derginin iddialarına cevab

Dün Vilâyetle yapılan toplantıda infilâka nıüsaid fabrikaların şehir dışına nakli mevzuu görüşüldü
Ankara 23 (Telefonla) — Ali Rıza Arının, Sütlüce fabrikası -nın kapsül ve filminat imâl etmesi için müsaade verilip verilmediği hakkındaki Borusuna bu (Devamı 8a. 6 8Ü. e da)
veriyor
Amerika, Akdeniz Paktı akdi niyetinde değil!..
Bununla beraber Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ın
istiklâllerini destekliyecek
Bir iki haftadır tekrar çıkmağa başlıyan haftalık bir mecmua, son sayısında, ortaya attığı bir iddia ile, İstanbul Ortodoksları
arasında epeyce heyecan uyandır
mıştır. Bu gazetenin yazdığı yazı
Ortodoks Patriği Atenagoras’ın şahsını alâkalandırmaktadır.
Hâdiso şudur: istiklâl harbi eanasında îstan-
Celâl Bayar dün akşam Bahkesire hareket etmeden önce (Foto: Burhan - yeni Sabah)
Türkiye...
Moskovanın, en fazla, Tür- I kiye ve Norveç ten ürktüğü I bildiriliyor.
Vashington: 23 (a.a.) (arp) —* Bugünkü basın toplantısında de • meçte bulunan dışişleri bakanı Ac« heson «Birleşik Amerika hükümetinin, halen Akdeniz veya Pasifik paktlarına katılmak gibi yeni pakt lar akdetmek niyetinde olmadığı -söylemiştir.
(Dovamı Sa. 8 SO, 3 do)
Rusyanın korkusu:
D. P. Kongresinde' neler konuşuldu ?
Günlercp ve sabahlara kadar süren İstanbul Vilâyet Kongresinin bütün münakaşa ve tenkidlerini en doğru ve bitaraf şekilde okuyucularımıza sunuyoruz
Hiçbir gazetede çıkmıyan heyecanlı, mühim tenkidler
Bu kongrenin butun tafsilâtını, kongreyi «Yeni Sabah» namına takip eden dhpûnfrJ aynen zabtetmeğe muvaffak olmuştur.
Mühim ve tarihî vesika değerinde gördüğümüz bu notlara hiçbir mülalea ilâve etıniyeceğiz; Badece hatiplerin söylediklerini nakleyliyeceğiz.
CeW Bayar D. P. hlmM
Büluu maslsket dâvalar!», es şiddetli teakidleri. bütUk halâ m ««İslerini coşkun ve «uulm bir eda İle vupılmış olan bu konulmalarda bulacaksınız.

Birkaç gün sürecek olan bu yazı serisi yalnız Demokrat-'' lan değil, bütün vatandaşları, yakından alâkadar etmektedir . Bütün memleket dâvaları üzerinde durup düşünmek isti yenler bu yazıları mutlaka takip etmelidirler.
başlıyoruz
bulda siyasî gaye güden «Mav-ri Mira» adında dinî bir teşkl -lât vardı. Bu teşkilâtın gayesi
(Davamı Sa. s 8U. 7 de)
Patrik Makslmos Vali Dr. Kır -dar’la bir arada.
C. Bayar diin akşam Balıkesir’e gitti
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı, yeni sene programı hakkında
Demokrat Parti 11 kongresi münasebetiyle bir kaç gündenberi §eh rünlzde bulunan D.P, Genel başkanı Celâl Bayar dün akşam saat 20 de Bandırnıuya hareket etnıiş-
Celûl Boyarla beraber bazı gazete başyazarları, D.P. millctve -killeri de gitmektedirler.
Bayar Bandırmadan bugün Ba -lıkealre geçecek vo Balıkesir kongresinde hazır bulunacaktır. Balı -kesirden sonra Bursaya gidecek vo pazar günü toplanacak olan Bursa 11 kongresine iştirâk edecek
Hareketinden evvel Cide kaza -sında yapılan belediye seçimlerine D.P. nin lştlrâk etmediği halde üyelik kazanması hakkında gazetecilerin sorduğu suale Bayar şu cevabı vermiştir:
Yüksek öğretmen okulundaki hâdise
Talebeler yemeklerin bozuk çıkmasını protesto ettiler ve dün akşam yemek yemediler
DUn akşam Yüksek öğretmen okulunda, yemeklerin kötü çıkmanı yllzllndon, 80 talebo, yemeğe boy kot etmişlerdir.
Yemeklerin sık sık bozulmasından şikâyetçi olan talebeler, arzu larının birçok müracaatlarına rağmen yerine getirilmediğim İddin etmektedirler.
«Dün akşam da talebelere kalo rtei dllştlk makama ile ıspanak vc rUlDue, talebelerle idareciler arasın da münakaşa çıkmıştır.
Neticede talebeler verilen yemek İtri yemeyerek 21 İmzalı bir pro(
testonamo neşretmişlerdlr, Tale • beter bu protestonumelerinde, o-kul idaresinin lûkaydisinden şıka • yet etmekte Mili! Eğitim Bakan -liginin müfettiş göndererek vazlyo II tetkik ettirmesini İstemekte vu jöyle demektedirler:
«— Vazifemiz ders çalışmak mı, yoksa boğnz meselesi için idare ile pençeleşmek mi?»
Talebelerle okul idaresi arasın -
da çıkan ihtilâf bugün okul idare
sİ vo Bakanlık müfettişleri tarafın
dan tahkik edilecektir.
basma demeç verdi
(— C.H.P. Cide seçimlerinde ta-m&mlyle Halk Partililerin kazan -(Dovamı Sa. 5 SU. 1 de)
Nevyork: 23 (Nafen) — Nafen ajansının özel muhabiri bildiriyor: Burada İntişar eden News and World report dergisi önümüzdeki aylar İçinde cereyan etmesi mutta mel hadiseler halikında ilgili bir ' çok siyasi şahsiyetlerle görüşmüş tür. Bu derginin muhabiri şöyle bir sual sormuştur:
(Dovamı: Sa, a Pü, 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Zenginlik, fakirlik ve levs
İzde, en saçma vazlyotiordo blio bir sınıf farkı gözetilmesine —ayıp dogil a— öfkodon pat-lıyacağım... Bir gazotodo şu haberi okudum: «Dün goco Şişlide, Sıra-covlzlor sokağındaki muhteşem apartmanlardan blrlndo lora - I -faaliyet ottiği losbit odllon lUks bir kumarhane basılmıştır. Baskın sonunda birçok zongln kadınlarla ta-
nınmış kimsolor suç üzorlndo yakalanmış; ayrıca kumar parası, mühim miktarda fiş, bakara ve İskambiller bulunmuştur. Dalro mühürlenmiş, kumarhanoyl Işletonlerlo kumarbazlar adllyoyo vorllmlşlor-
Bltmodl. Aynı habor şöyle devam etmoktodlr:
«Bundan başka Boğazkosondo de Rıza adında bir kahveolnln kumar oynattığı tesbit edilerek birçok kumarbaz suç üzorlnde yakalanmış, kahveci ilo birlikte adllyoyo tosllm olunmuştur.»
Şimdi sormak hakkımızdır:
1 — Bu muhteşom apartmanda kumarhnno Işlottlgl söylonon adam kimdir? Boğazkosonll kahveci Rızanın adını yazıyoruz da bunun adını noyo yazmıyoruz?
i — Baskın sonunda suçüstü
yakalanan zongln kadınlarla, tanın-
mış klmselorln adları sanları nodir?
Anlıyalım bakalım.. Galatada
Çolak Pananl'nirı bitirim yerinde
plyastos olan Ça„^ııoz Mo.ımetı Pırgtç Ali, Cihanbcğendi Hüsoyin adları llo sanları ilo yazılıyor, ga-zotclordo toşhlr ediliyorlar da bu zongln kadınlarla o tanınmış kim-, solorin İsimleri olslınlerl nodon ya4 zılmıyor?
Kumar nihayet müsavat meydanıdır. Talih denilen gözü bağlı kumar perisinin huzurunda artık Ça-
ğanoz Mohmetlo bilmom hangi hanımefendinin arasında no fark ola-
bilir kİ? İkisi do nihayet paraları llo hoyecan salın alan hasta mahlûklardır. Hanımefendinin zengin olması ona «tanınmamak» İmtiyazını bahşodlyor; kumarbaz boyofen-dlnln do tanınmış şahsiyollerden bulunması ona hüviyetini saklamak hakkını veriyor.
(Trlpo) larda yakalanan bu kumar müptelaları isimlerinin gazete sütunlarında görülmok tehlikesinden bile azadodlrlcr. Böylo şoy olur
Bu moıııloketl bir kanser gibi saran bu İçtimai ve ahlâki marazlardan halkı nasıl kurtaraoağızT Kılıcımızın koskinliginl yalnız dişimizi geçirdiklerimizde mİ donlyo-cefilz?
«Hanım kırarsa kaza; halayık
kırarsa suç oluyor» meselenin bu
kadar kuvvotls câri olması hazin
blrvâkıadırl
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3591 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayım : 10 Ku
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
24 MART 1 1949 İdareı Nuruosmanlye No: 17 Tsl adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ■ S07B5
Vişinski Enver Hocayı dün kabul etti
Londra, 23 (A.P.) — Moskova raci; ... ıuun bildirdiğine göre, P.U8 Dışişleri Bakanı V^inski dün Arnavutluk Bakanlar Kurulu Başkanı Enver Hocayı kabul etmiştir.
Meclîs, heyecanlı bir gün yaşadı •••
Emvali metrtikeden, haksız olarak, milyonlarca liralık mal iktisab edenin ismi dün Mecliste açıklandı
Meclis Başkam, soru sahibini, 15 dakikadan lazla konuşturmak istemedi; o da bu mesele 15 dakikaya sığmaz dedi, kürsüden indi
Ara seçimleri
Tek parti devrinin parlak ginılerindo milletvekillerinden ölüm veya yüksek memurluklara tâyin dolayısiyle, münhal oldukça derhal ara seçimleri yapılırdı.
Çeşitli parti usulü başlıyalı, eldeki kanunla, yine Halk Partili namzedin kazandırılması imkân ve çareleri bol bol mevcut olmakla beraber çoğunluk partisi araseçimlerine çok İltifat etmez oldu. Bir, İki, üç sandalye boşaltmakla derhal intihap yapılmıyor. Hâlâ Millet Meclisinde on bir kadar mevki boş İken, —bunlann he-
Dün Mecliste konuşanlardan, Ticaret ve Ekonomi Bakam Ce-mil Barlas ve Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioilu
Ankara 23 (Telefonla) — Mec« lifli bugün saat 15’de Raif Kara-denizin başkanlığında toplandı. Geçenlerde ölen Dr. Âkil Muhtar ile Galip Pekel için ihtiram vakfesi yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye geldi ve Avrupa iktisadi işbirliği konferansında 16 devletçe imza edilen tediye ve takas anlaşması tasarısının incelenmesi İçin bir komisyon teşkilini rica etti ve kabul edildi.
Emvali Metrûkeden mal iktisap edenler
Sinan Tekelioğlu’nun Emvali Metrûkeden gayrikanunî olarak haksız mal İktisap edip milyon-(Devamı 8a. 5 8ü. 4 do)
Rusya, Atlantik Paktına
İranda cevap verecekmiş
Lonra 23 (Nafen) — Kuzey Atlantik paktına dahil memleketlerden dkiainin donanma birlikleri Karaib denizinde askerî manevralara iştirak etmektedirler. Bu manevralara Ingiliz ve Kanada donanma birlikleri de İş tirak etmektedir. Muhabirlerin
Mr. Bevin, Paris t e Mars hail yardımı konferansında ko nuşurken.
men hepsi ölüm dolayısiyle münhal olmuştur— bir seçim yapılacağına dair bir belirti yok. İki, üç yıldır iktidarın gösterdiği bu ayak sürçme politikasının illeti, şurada bulunabilir kİ, zaferin sağ lanncağı yüzde yüze yakın bir ihtimal olmakla beraber seçim etrafında, dedikodu yapılması da o derece muhakkaktır. Reylerin tasnifinde yolsuzluk olduğu sandık başlarında emniyet bulunmadığı söylenecek, yazılacak. Belki protesto mitingleri ve protesto telgrafları yazdırılacak . M s z ba t a 1 a r Mecliste İncelenirken müracaatlar eksik olmıyacak, gazeteler bu şikâyetlere mâkes olacaklar. Belki muhalif parti mensuplan Mecliste takrirler verecekler. Hasılı çoğunluk partisi ve hükümet için bir baş ağrısı mevzuu çıkacak demektir.
Bütün bu neticelerden kurtulmanın çaresi ara ve kısmî seçimleri kabil olduğu kadar geciktirmek ve yapmamaktır.
Halk Partisinin tek parti zamanındaki hareketleriyle şimdi gûya demokrasi havası yarattığı zamandaki hareketleri arasındaki farklar yalnız bu ara seçimleri bahsinde değildir. Meselâ simdi kİ Büyük Millet Meclisi 1946 »e-çimlerinin mahsulüdür. O seçimler İçin de bilhassa Demokrat Parti ve onun şefi Celâl Bayar çok itirazlar Berdefanişlerdlr. Ve bu İtirazlar o kadar sert ve canlı olmuştur kİ İntihap neticelerini matbuat sütunlarında münakaşa ettirmemek İçin bu gibi yazılar hıkı yönetim kumandalığınca menedilerek her türlü sızıltının millet efkârına aksetmesine engel o-lunmuş İdi. Maamafih Balı vilâyetlerimizde —oralarda sıkı yönetim olmadığından— halk küt-leleri gürültülü toplantılar ve pro testo mitingleri yapmışlardı.
Bütün bu hâdiseler hatırlanınca Büyük Millet Meclisinin 1950 . tarihine karlar sürmeylp daha ev- [ vel, faraza bu yaz kendi kendisi- 1 ni feshetmesi ve seçimlerin yeni- I lenmesl düşüncesi birçok mııhit- ■ terde tavsiye ve Heri sürüldüğü yakiı Cevdet Kerlm |nceday, fer yat ederek, muayyen devresini bitirmeden MecUMn vazifesine •on verilmesini istemenin bir nevi ihtilâl metodu olduğunu haykırmış ve Meclisin 1950 y,|,na kadar devam edeceğinden şüphe etmenin zerre kadar caiz elamı-y»cağını sözlerine eklemiş idi, Halk Partisi şeflerince birdenbire İhtilâl metodu Sayılmak şereflim nail olan Meclisin miadından evvel feshedilmesi durumu hakikaten bu derece telâş edilecek ve asabiyet le lâkırdım edilmesine tahammül edilmlyecek bir keyfiyet midir? Bizce asla . Çünkii bütün Büyük Millet Meclisleri, yirmi beş yıl boyunca, hemen hiç bir zaman normal denilecek müddeti bitirmiş değildir. Dalma müd detin bitmesine bir yıl veya altı By kala kendi kendini fesli kararını vermiştir. Hattâ bu kararda o zaman büyük faydalar da vardı. Çünkü milletvekilleri, yıllık tahsisatlarını peşin almış olduk-
(Devamı 8a. s 80, 3 de)
Millî futbol takımı bugün şehrimizde
Futbolcularımız Yeşilköy hava meydanında karşılanacak
faciasında
Mılh takım Viyanaya hareketten önce Yeşilköy hava meydanında
(Yazısı ö inci sayfada)
ihmal var.
Savunma Bakanı Mecliste bunu açıkça söyledi
bildirdiklerine göre bu bölgede başlamış olan manevralarda 3 gemi filosu hareket halinde bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu ayın başında ayni bölgede Amerikan donan masına mensup 120 harb gemisi geniş ölçüde manevralara girişmişlerdi.
Avusturyanın Pasifik Paktı karşısında durumu
Kanberra 23 (AP) — ileri gelen lld Avusturalyalı devlet ada mı. gizli müzakerelerde bulunmak üzere gelecek hafta Vaşing tona gideceklerdir. Halen Büyük Britanyada gizli bir ödevle bulunmakta olan Avueturalya Savunma Bakanı Sir Frederlck Sheddenin Nisan başlangıcında Vaşingtonda bulunması beklenil mektedir.
Dışişleri Bakanı Herbert E-vatt da takriben ayni tarihte Vaşingtonu ziyaret edecektir.. Evatt ayni zamanda Birleşmiş Milletlerin Nevyork toplantısın-(Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Patriğin mazisi
Maksimös, bir derginin iddialarına cevab

Dün Vilâyetle yapılan toplantıda infilâka nıüsaid fabrikaların şehir dışına nakli mevzuu görüşüldü
Ankara 23 (Telefonla) — Ali Rıza Arının, Sütlüce fabrikası -nın kapsül ve filminat imâl etmesi için müsaade verilip verilmediği hakkındaki Borusuna bu (Devamı 8a. 6 8Ü. e da)
veriyor
Amerika, Akdeniz Paktı akdi niyetinde değil!..
Bununla beraber Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ın
istiklâllerini destekliyecek
Bir iki haftadır tekrar çıkmağa başlıyan haftalık bir mecmua, son sayısında, ortaya attığı bir iddia ile, İstanbul Ortodoksları
arasında epeyce heyecan uyandır
mıştır. Bu gazetenin yazdığı yazı
Ortodoks Patriği Atenagoras’ın şahsını alâkalandırmaktadır.
Hâdiso şudur: istiklâl harbi eanasında îstan-
Celâl Bayar dün akşam Bahkesire hareket etmeden önce (Foto: Burhan - yeni Sabah)
Türkiye...
Moskovanın, en fazla, Tür- I kiye ve Norveç ten ürktüğü I bildiriliyor.
Vashington: 23 (a.a.) (arp) —* Bugünkü basın toplantısında de • meçte bulunan dışişleri bakanı Ac« heson «Birleşik Amerika hükümetinin, halen Akdeniz veya Pasifik paktlarına katılmak gibi yeni pakt lar akdetmek niyetinde olmadığı -söylemiştir.
(Dovamı Sa. 8 SO, 3 do)
Rusyanın korkusu:
D. P. Kongresinde' neler konuşuldu ?
Günlercp ve sabahlara kadar süren İstanbul Vilâyet Kongresinin bütün münakaşa ve tenkidlerini en doğru ve bitaraf şekilde okuyucularımıza sunuyoruz
Hiçbir gazetede çıkmıyan heyecanlı, mühim tenkidler
Bu kongrenin butun tafsilâtını, kongreyi «Yeni Sabah» namına takip eden dhpûnfrJ aynen zabtetmeğe muvaffak olmuştur.
Mühim ve tarihî vesika değerinde gördüğümüz bu notlara hiçbir mülalea ilâve etıniyeceğiz; Badece hatiplerin söylediklerini nakleyliyeceğiz.
CeW Bayar D. P. hlmM
Büluu maslsket dâvalar!», es şiddetli teakidleri. bütUk halâ m ««İslerini coşkun ve «uulm bir eda İle vupılmış olan bu konulmalarda bulacaksınız.

Birkaç gün sürecek olan bu yazı serisi yalnız Demokrat-'' lan değil, bütün vatandaşları, yakından alâkadar etmektedir . Bütün memleket dâvaları üzerinde durup düşünmek isti yenler bu yazıları mutlaka takip etmelidirler.
başlıyoruz
bulda siyasî gaye güden «Mav-ri Mira» adında dinî bir teşkl -lât vardı. Bu teşkilâtın gayesi
(Davamı Sa. s 8U. 7 de)
Patrik Makslmos Vali Dr. Kır -dar’la bir arada.
C. Bayar diin akşam Balıkesir’e gitti
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı, yeni sene programı hakkında
Demokrat Parti 11 kongresi münasebetiyle bir kaç gündenberi §eh rünlzde bulunan D.P, Genel başkanı Celâl Bayar dün akşam saat 20 de Bandırnıuya hareket etnıiş-
Celûl Boyarla beraber bazı gazete başyazarları, D.P. millctve -killeri de gitmektedirler.
Bayar Bandırmadan bugün Ba -lıkealre geçecek vo Balıkesir kongresinde hazır bulunacaktır. Balı -kesirden sonra Bursaya gidecek vo pazar günü toplanacak olan Bursa 11 kongresine iştirâk edecek
Hareketinden evvel Cide kaza -sında yapılan belediye seçimlerine D.P. nin lştlrâk etmediği halde üyelik kazanması hakkında gazetecilerin sorduğu suale Bayar şu cevabı vermiştir:
Yüksek öğretmen okulundaki hâdise
Talebeler yemeklerin bozuk çıkmasını protesto ettiler ve dün akşam yemek yemediler
DUn akşam Yüksek öğretmen okulunda, yemeklerin kötü çıkmanı yllzllndon, 80 talebo, yemeğe boy kot etmişlerdir.
Yemeklerin sık sık bozulmasından şikâyetçi olan talebeler, arzu larının birçok müracaatlarına rağmen yerine getirilmediğim İddin etmektedirler.
«Dün akşam da talebelere kalo rtei dllştlk makama ile ıspanak vc rUlDue, talebelerle idareciler arasın da münakaşa çıkmıştır.
Neticede talebeler verilen yemek İtri yemeyerek 21 İmzalı bir pro(
testonamo neşretmişlerdlr, Tale • beter bu protestonumelerinde, o-kul idaresinin lûkaydisinden şıka • yet etmekte Mili! Eğitim Bakan -liginin müfettiş göndererek vazlyo II tetkik ettirmesini İstemekte vu jöyle demektedirler:
«— Vazifemiz ders çalışmak mı, yoksa boğnz meselesi için idare ile pençeleşmek mi?»
Talebelerle okul idaresi arasın -
da çıkan ihtilâf bugün okul idare
sİ vo Bakanlık müfettişleri tarafın
dan tahkik edilecektir.
basma demeç verdi
(— C.H.P. Cide seçimlerinde ta-m&mlyle Halk Partililerin kazan -(Dovamı Sa. 5 SU. 1 de)
Nevyork: 23 (Nafen) — Nafen ajansının özel muhabiri bildiriyor: Burada İntişar eden News and World report dergisi önümüzdeki aylar İçinde cereyan etmesi mutta mel hadiseler halikında ilgili bir ' çok siyasi şahsiyetlerle görüşmüş tür. Bu derginin muhabiri şöyle bir sual sormuştur:
(Dovamı: Sa, a Pü, 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Zenginlik, fakirlik ve levs
İzde, en saçma vazlyotiordo blio bir sınıf farkı gözetilmesine —ayıp dogil a— öfkodon pat-lıyacağım... Bir gazotodo şu haberi okudum: «Dün goco Şişlide, Sıra-covlzlor sokağındaki muhteşem apartmanlardan blrlndo lora - I -faaliyet ottiği losbit odllon lUks bir kumarhane basılmıştır. Baskın sonunda birçok zongln kadınlarla ta-
nınmış kimsolor suç üzorlndo yakalanmış; ayrıca kumar parası, mühim miktarda fiş, bakara ve İskambiller bulunmuştur. Dalro mühürlenmiş, kumarhanoyl Işletonlerlo kumarbazlar adllyoyo vorllmlşlor-
Bltmodl. Aynı habor şöyle devam etmoktodlr:
«Bundan başka Boğazkosondo de Rıza adında bir kahveolnln kumar oynattığı tesbit edilerek birçok kumarbaz suç üzorlnde yakalanmış, kahveci ilo birlikte adllyoyo tosllm olunmuştur.»
Şimdi sormak hakkımızdır:
1 — Bu muhteşom apartmanda kumarhnno Işlottlgl söylonon adam kimdir? Boğazkosonll kahveci Rızanın adını yazıyoruz da bunun adını noyo yazmıyoruz?
i — Baskın sonunda suçüstü
yakalanan zongln kadınlarla, tanın-
mış klmselorln adları sanları nodir?
Anlıyalım bakalım.. Galatada
Çolak Pananl'nirı bitirim yerinde
plyastos olan Ça„^ııoz Mo.ımetı Pırgtç Ali, Cihanbcğendi Hüsoyin adları llo sanları ilo yazılıyor, ga-zotclordo toşhlr ediliyorlar da bu zongln kadınlarla o tanınmış kim-, solorin İsimleri olslınlerl nodon ya4 zılmıyor?
Kumar nihayet müsavat meydanıdır. Talih denilen gözü bağlı kumar perisinin huzurunda artık Ça-
ğanoz Mohmetlo bilmom hangi hanımefendinin arasında no fark ola-
bilir kİ? İkisi do nihayet paraları llo hoyecan salın alan hasta mahlûklardır. Hanımefendinin zengin olması ona «tanınmamak» İmtiyazını bahşodlyor; kumarbaz boyofen-dlnln do tanınmış şahsiyollerden bulunması ona hüviyetini saklamak hakkını veriyor.
(Trlpo) larda yakalanan bu kumar müptelaları isimlerinin gazete sütunlarında görülmok tehlikesinden bile azadodlrlcr. Böylo şoy olur
Bu moıııloketl bir kanser gibi saran bu İçtimai ve ahlâki marazlardan halkı nasıl kurtaraoağızT Kılıcımızın koskinliginl yalnız dişimizi geçirdiklerimizde mİ donlyo-cefilz?
«Hanım kırarsa kaza; halayık
kırarsa suç oluyor» meselenin bu
kadar kuvvotls câri olması hazin
blrvâkıadırl
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3591 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayım : 10 Ku
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
24 MART 1 1949 İdareı Nuruosmanlye No: 17 Tsl adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ■ S07B5
Vişinski Enver Hocayı dün kabul etti
Londra, 23 (A.P.) — Moskova raci; ... ıuun bildirdiğine göre, P.U8 Dışişleri Bakanı V^inski dün Arnavutluk Bakanlar Kurulu Başkanı Enver Hocayı kabul etmiştir.
Meclîs, heyecanlı bir gün yaşadı •••
Emvali metrtikeden, haksız olarak, milyonlarca liralık mal iktisab edenin ismi dün Mecliste açıklandı
Meclis Başkam, soru sahibini, 15 dakikadan lazla konuşturmak istemedi; o da bu mesele 15 dakikaya sığmaz dedi, kürsüden indi
Ara seçimleri
Tek parti devrinin parlak ginılerindo milletvekillerinden ölüm veya yüksek memurluklara tâyin dolayısiyle, münhal oldukça derhal ara seçimleri yapılırdı.
Çeşitli parti usulü başlıyalı, eldeki kanunla, yine Halk Partili namzedin kazandırılması imkân ve çareleri bol bol mevcut olmakla beraber çoğunluk partisi araseçimlerine çok İltifat etmez oldu. Bir, İki, üç sandalye boşaltmakla derhal intihap yapılmıyor. Hâlâ Millet Meclisinde on bir kadar mevki boş İken, —bunlann he-
Dün Mecliste konuşanlardan, Ticaret ve Ekonomi Bakam Ce-mil Barlas ve Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioilu
Ankara 23 (Telefonla) — Mec« lifli bugün saat 15’de Raif Kara-denizin başkanlığında toplandı. Geçenlerde ölen Dr. Âkil Muhtar ile Galip Pekel için ihtiram vakfesi yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye geldi ve Avrupa iktisadi işbirliği konferansında 16 devletçe imza edilen tediye ve takas anlaşması tasarısının incelenmesi İçin bir komisyon teşkilini rica etti ve kabul edildi.
Emvali Metrûkeden mal iktisap edenler
Sinan Tekelioğlu’nun Emvali Metrûkeden gayrikanunî olarak haksız mal İktisap edip milyon-(Devamı 8a. 5 8ü. 4 do)
Rusya, Atlantik Paktına
İranda cevap verecekmiş
Lonra 23 (Nafen) — Kuzey Atlantik paktına dahil memleketlerden dkiainin donanma birlikleri Karaib denizinde askerî manevralara iştirak etmektedirler. Bu manevralara Ingiliz ve Kanada donanma birlikleri de İş tirak etmektedir. Muhabirlerin
Mr. Bevin, Paris t e Mars hail yardımı konferansında ko nuşurken.
men hepsi ölüm dolayısiyle münhal olmuştur— bir seçim yapılacağına dair bir belirti yok. İki, üç yıldır iktidarın gösterdiği bu ayak sürçme politikasının illeti, şurada bulunabilir kİ, zaferin sağ lanncağı yüzde yüze yakın bir ihtimal olmakla beraber seçim etrafında, dedikodu yapılması da o derece muhakkaktır. Reylerin tasnifinde yolsuzluk olduğu sandık başlarında emniyet bulunmadığı söylenecek, yazılacak. Belki protesto mitingleri ve protesto telgrafları yazdırılacak . M s z ba t a 1 a r Mecliste İncelenirken müracaatlar eksik olmıyacak, gazeteler bu şikâyetlere mâkes olacaklar. Belki muhalif parti mensuplan Mecliste takrirler verecekler. Hasılı çoğunluk partisi ve hükümet için bir baş ağrısı mevzuu çıkacak demektir.
Bütün bu neticelerden kurtulmanın çaresi ara ve kısmî seçimleri kabil olduğu kadar geciktirmek ve yapmamaktır.
Halk Partisinin tek parti zamanındaki hareketleriyle şimdi gûya demokrasi havası yarattığı zamandaki hareketleri arasındaki farklar yalnız bu ara seçimleri bahsinde değildir. Meselâ simdi kİ Büyük Millet Meclisi 1946 »e-çimlerinin mahsulüdür. O seçimler İçin de bilhassa Demokrat Parti ve onun şefi Celâl Bayar çok itirazlar Berdefanişlerdlr. Ve bu İtirazlar o kadar sert ve canlı olmuştur kİ İntihap neticelerini matbuat sütunlarında münakaşa ettirmemek İçin bu gibi yazılar hıkı yönetim kumandalığınca menedilerek her türlü sızıltının millet efkârına aksetmesine engel o-lunmuş İdi. Maamafih Balı vilâyetlerimizde —oralarda sıkı yönetim olmadığından— halk küt-leleri gürültülü toplantılar ve pro testo mitingleri yapmışlardı.
Bütün bu hâdiseler hatırlanınca Büyük Millet Meclisinin 1950 . tarihine karlar sürmeylp daha ev- [ vel, faraza bu yaz kendi kendisi- 1 ni feshetmesi ve seçimlerin yeni- I lenmesl düşüncesi birçok mııhit- ■ terde tavsiye ve Heri sürüldüğü yakiı Cevdet Kerlm |nceday, fer yat ederek, muayyen devresini bitirmeden MecUMn vazifesine •on verilmesini istemenin bir nevi ihtilâl metodu olduğunu haykırmış ve Meclisin 1950 y,|,na kadar devam edeceğinden şüphe etmenin zerre kadar caiz elamı-y»cağını sözlerine eklemiş idi, Halk Partisi şeflerince birdenbire İhtilâl metodu Sayılmak şereflim nail olan Meclisin miadından evvel feshedilmesi durumu hakikaten bu derece telâş edilecek ve asabiyet le lâkırdım edilmesine tahammül edilmlyecek bir keyfiyet midir? Bizce asla . Çünkii bütün Büyük Millet Meclisleri, yirmi beş yıl boyunca, hemen hiç bir zaman normal denilecek müddeti bitirmiş değildir. Dalma müd detin bitmesine bir yıl veya altı By kala kendi kendini fesli kararını vermiştir. Hattâ bu kararda o zaman büyük faydalar da vardı. Çünkü milletvekilleri, yıllık tahsisatlarını peşin almış olduk-
(Devamı 8a. s 80, 3 de)
Millî futbol takımı bugün şehrimizde
Futbolcularımız Yeşilköy hava meydanında karşılanacak
faciasında
Mılh takım Viyanaya hareketten önce Yeşilköy hava meydanında
(Yazısı ö inci sayfada)
ihmal var.
Savunma Bakanı Mecliste bunu açıkça söyledi
bildirdiklerine göre bu bölgede başlamış olan manevralarda 3 gemi filosu hareket halinde bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu ayın başında ayni bölgede Amerikan donan masına mensup 120 harb gemisi geniş ölçüde manevralara girişmişlerdi.
Avusturyanın Pasifik Paktı karşısında durumu
Kanberra 23 (AP) — ileri gelen lld Avusturalyalı devlet ada mı. gizli müzakerelerde bulunmak üzere gelecek hafta Vaşing tona gideceklerdir. Halen Büyük Britanyada gizli bir ödevle bulunmakta olan Avueturalya Savunma Bakanı Sir Frederlck Sheddenin Nisan başlangıcında Vaşingtonda bulunması beklenil mektedir.
Dışişleri Bakanı Herbert E-vatt da takriben ayni tarihte Vaşingtonu ziyaret edecektir.. Evatt ayni zamanda Birleşmiş Milletlerin Nevyork toplantısın-(Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Patriğin mazisi
Maksimös, bir derginin iddialarına cevab

Dün Vilâyetle yapılan toplantıda infilâka nıüsaid fabrikaların şehir dışına nakli mevzuu görüşüldü
Ankara 23 (Telefonla) — Ali Rıza Arının, Sütlüce fabrikası -nın kapsül ve filminat imâl etmesi için müsaade verilip verilmediği hakkındaki Borusuna bu (Devamı 8a. 6 8Ü. e da)
veriyor
Amerika, Akdeniz Paktı akdi niyetinde değil!..
Bununla beraber Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ın
istiklâllerini destekliyecek
Bir iki haftadır tekrar çıkmağa başlıyan haftalık bir mecmua, son sayısında, ortaya attığı bir iddia ile, İstanbul Ortodoksları
arasında epeyce heyecan uyandır
mıştır. Bu gazetenin yazdığı yazı
Ortodoks Patriği Atenagoras’ın şahsını alâkalandırmaktadır.
Hâdiso şudur: istiklâl harbi eanasında îstan-
Celâl Bayar dün akşam Bahkesire hareket etmeden önce (Foto: Burhan - yeni Sabah)
Türkiye...
Moskovanın, en fazla, Tür- I kiye ve Norveç ten ürktüğü I bildiriliyor.
Vashington: 23 (a.a.) (arp) —* Bugünkü basın toplantısında de • meçte bulunan dışişleri bakanı Ac« heson «Birleşik Amerika hükümetinin, halen Akdeniz veya Pasifik paktlarına katılmak gibi yeni pakt lar akdetmek niyetinde olmadığı -söylemiştir.
(Dovamı Sa. 8 SO, 3 do)
Rusyanın korkusu:
D. P. Kongresinde' neler konuşuldu ?
Günlercp ve sabahlara kadar süren İstanbul Vilâyet Kongresinin bütün münakaşa ve tenkidlerini en doğru ve bitaraf şekilde okuyucularımıza sunuyoruz
Hiçbir gazetede çıkmıyan heyecanlı, mühim tenkidler
Bu kongrenin butun tafsilâtını, kongreyi «Yeni Sabah» namına takip eden dhpûnfrJ aynen zabtetmeğe muvaffak olmuştur.
Mühim ve tarihî vesika değerinde gördüğümüz bu notlara hiçbir mülalea ilâve etıniyeceğiz; Badece hatiplerin söylediklerini nakleyliyeceğiz.
CeW Bayar D. P. hlmM
Büluu maslsket dâvalar!», es şiddetli teakidleri. bütUk halâ m ««İslerini coşkun ve «uulm bir eda İle vupılmış olan bu konulmalarda bulacaksınız.

Birkaç gün sürecek olan bu yazı serisi yalnız Demokrat-'' lan değil, bütün vatandaşları, yakından alâkadar etmektedir . Bütün memleket dâvaları üzerinde durup düşünmek isti yenler bu yazıları mutlaka takip etmelidirler.
başlıyoruz
bulda siyasî gaye güden «Mav-ri Mira» adında dinî bir teşkl -lât vardı. Bu teşkilâtın gayesi
(Davamı Sa. s 8U. 7 de)
Patrik Makslmos Vali Dr. Kır -dar’la bir arada.
C. Bayar diin akşam Balıkesir’e gitti
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı, yeni sene programı hakkında
Demokrat Parti 11 kongresi münasebetiyle bir kaç gündenberi §eh rünlzde bulunan D.P, Genel başkanı Celâl Bayar dün akşam saat 20 de Bandırnıuya hareket etnıiş-
Celûl Boyarla beraber bazı gazete başyazarları, D.P. millctve -killeri de gitmektedirler.
Bayar Bandırmadan bugün Ba -lıkealre geçecek vo Balıkesir kongresinde hazır bulunacaktır. Balı -kesirden sonra Bursaya gidecek vo pazar günü toplanacak olan Bursa 11 kongresine iştirâk edecek
Hareketinden evvel Cide kaza -sında yapılan belediye seçimlerine D.P. nin lştlrâk etmediği halde üyelik kazanması hakkında gazetecilerin sorduğu suale Bayar şu cevabı vermiştir:
Yüksek öğretmen okulundaki hâdise
Talebeler yemeklerin bozuk çıkmasını protesto ettiler ve dün akşam yemek yemediler
DUn akşam Yüksek öğretmen okulunda, yemeklerin kötü çıkmanı yllzllndon, 80 talebo, yemeğe boy kot etmişlerdir.
Yemeklerin sık sık bozulmasından şikâyetçi olan talebeler, arzu larının birçok müracaatlarına rağmen yerine getirilmediğim İddin etmektedirler.
«Dün akşam da talebelere kalo rtei dllştlk makama ile ıspanak vc rUlDue, talebelerle idareciler arasın da münakaşa çıkmıştır.
Neticede talebeler verilen yemek İtri yemeyerek 21 İmzalı bir pro(
testonamo neşretmişlerdlr, Tale • beter bu protestonumelerinde, o-kul idaresinin lûkaydisinden şıka • yet etmekte Mili! Eğitim Bakan -liginin müfettiş göndererek vazlyo II tetkik ettirmesini İstemekte vu jöyle demektedirler:
«— Vazifemiz ders çalışmak mı, yoksa boğnz meselesi için idare ile pençeleşmek mi?»
Talebelerle okul idaresi arasın -
da çıkan ihtilâf bugün okul idare
sİ vo Bakanlık müfettişleri tarafın
dan tahkik edilecektir.
basma demeç verdi
(— C.H.P. Cide seçimlerinde ta-m&mlyle Halk Partililerin kazan -(Dovamı Sa. 5 SU. 1 de)
Nevyork: 23 (Nafen) — Nafen ajansının özel muhabiri bildiriyor: Burada İntişar eden News and World report dergisi önümüzdeki aylar İçinde cereyan etmesi mutta mel hadiseler halikında ilgili bir ' çok siyasi şahsiyetlerle görüşmüş tür. Bu derginin muhabiri şöyle bir sual sormuştur:
(Dovamı: Sa, a Pü, 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Zenginlik, fakirlik ve levs
İzde, en saçma vazlyotiordo blio bir sınıf farkı gözetilmesine —ayıp dogil a— öfkodon pat-lıyacağım... Bir gazotodo şu haberi okudum: «Dün goco Şişlide, Sıra-covlzlor sokağındaki muhteşem apartmanlardan blrlndo lora - I -faaliyet ottiği losbit odllon lUks bir kumarhane basılmıştır. Baskın sonunda birçok zongln kadınlarla ta-
nınmış kimsolor suç üzorlndo yakalanmış; ayrıca kumar parası, mühim miktarda fiş, bakara ve İskambiller bulunmuştur. Dalro mühürlenmiş, kumarhanoyl Işletonlerlo kumarbazlar adllyoyo vorllmlşlor-
Bltmodl. Aynı habor şöyle devam etmoktodlr:
«Bundan başka Boğazkosondo de Rıza adında bir kahveolnln kumar oynattığı tesbit edilerek birçok kumarbaz suç üzorlnde yakalanmış, kahveci ilo birlikte adllyoyo tosllm olunmuştur.»
Şimdi sormak hakkımızdır:
1 — Bu muhteşom apartmanda kumarhnno Işlottlgl söylonon adam kimdir? Boğazkosonll kahveci Rızanın adını yazıyoruz da bunun adını noyo yazmıyoruz?
i — Baskın sonunda suçüstü
yakalanan zongln kadınlarla, tanın-
mış klmselorln adları sanları nodir?
Anlıyalım bakalım.. Galatada
Çolak Pananl'nirı bitirim yerinde
plyastos olan Ça„^ııoz Mo.ımetı Pırgtç Ali, Cihanbcğendi Hüsoyin adları llo sanları ilo yazılıyor, ga-zotclordo toşhlr ediliyorlar da bu zongln kadınlarla o tanınmış kim-, solorin İsimleri olslınlerl nodon ya4 zılmıyor?
Kumar nihayet müsavat meydanıdır. Talih denilen gözü bağlı kumar perisinin huzurunda artık Ça-
ğanoz Mohmetlo bilmom hangi hanımefendinin arasında no fark ola-
bilir kİ? İkisi do nihayet paraları llo hoyecan salın alan hasta mahlûklardır. Hanımefendinin zengin olması ona «tanınmamak» İmtiyazını bahşodlyor; kumarbaz boyofen-dlnln do tanınmış şahsiyollerden bulunması ona hüviyetini saklamak hakkını veriyor.
(Trlpo) larda yakalanan bu kumar müptelaları isimlerinin gazete sütunlarında görülmok tehlikesinden bile azadodlrlcr. Böylo şoy olur
Bu moıııloketl bir kanser gibi saran bu İçtimai ve ahlâki marazlardan halkı nasıl kurtaraoağızT Kılıcımızın koskinliginl yalnız dişimizi geçirdiklerimizde mİ donlyo-cefilz?
«Hanım kırarsa kaza; halayık
kırarsa suç oluyor» meselenin bu
kadar kuvvotls câri olması hazin
blrvâkıadırl
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3591 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayım : 10 Ku
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
24 MART 1 1949 İdareı Nuruosmanlye No: 17 Tsl adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ■ S07B5
Vişinski Enver Hocayı dün kabul etti
Londra, 23 (A.P.) — Moskova raci; ... ıuun bildirdiğine göre, P.U8 Dışişleri Bakanı V^inski dün Arnavutluk Bakanlar Kurulu Başkanı Enver Hocayı kabul etmiştir.
Meclîs, heyecanlı bir gün yaşadı •••
Emvali metrtikeden, haksız olarak, milyonlarca liralık mal iktisab edenin ismi dün Mecliste açıklandı
Meclis Başkam, soru sahibini, 15 dakikadan lazla konuşturmak istemedi; o da bu mesele 15 dakikaya sığmaz dedi, kürsüden indi
Ara seçimleri
Tek parti devrinin parlak ginılerindo milletvekillerinden ölüm veya yüksek memurluklara tâyin dolayısiyle, münhal oldukça derhal ara seçimleri yapılırdı.
Çeşitli parti usulü başlıyalı, eldeki kanunla, yine Halk Partili namzedin kazandırılması imkân ve çareleri bol bol mevcut olmakla beraber çoğunluk partisi araseçimlerine çok İltifat etmez oldu. Bir, İki, üç sandalye boşaltmakla derhal intihap yapılmıyor. Hâlâ Millet Meclisinde on bir kadar mevki boş İken, —bunlann he-
Dün Mecliste konuşanlardan, Ticaret ve Ekonomi Bakam Ce-mil Barlas ve Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioilu
Ankara 23 (Telefonla) — Mec« lifli bugün saat 15’de Raif Kara-denizin başkanlığında toplandı. Geçenlerde ölen Dr. Âkil Muhtar ile Galip Pekel için ihtiram vakfesi yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye geldi ve Avrupa iktisadi işbirliği konferansında 16 devletçe imza edilen tediye ve takas anlaşması tasarısının incelenmesi İçin bir komisyon teşkilini rica etti ve kabul edildi.
Emvali Metrûkeden mal iktisap edenler
Sinan Tekelioğlu’nun Emvali Metrûkeden gayrikanunî olarak haksız mal İktisap edip milyon-(Devamı 8a. 5 8ü. 4 do)
Rusya, Atlantik Paktına
İranda cevap verecekmiş
Lonra 23 (Nafen) — Kuzey Atlantik paktına dahil memleketlerden dkiainin donanma birlikleri Karaib denizinde askerî manevralara iştirak etmektedirler. Bu manevralara Ingiliz ve Kanada donanma birlikleri de İş tirak etmektedir. Muhabirlerin
Mr. Bevin, Paris t e Mars hail yardımı konferansında ko nuşurken.
men hepsi ölüm dolayısiyle münhal olmuştur— bir seçim yapılacağına dair bir belirti yok. İki, üç yıldır iktidarın gösterdiği bu ayak sürçme politikasının illeti, şurada bulunabilir kİ, zaferin sağ lanncağı yüzde yüze yakın bir ihtimal olmakla beraber seçim etrafında, dedikodu yapılması da o derece muhakkaktır. Reylerin tasnifinde yolsuzluk olduğu sandık başlarında emniyet bulunmadığı söylenecek, yazılacak. Belki protesto mitingleri ve protesto telgrafları yazdırılacak . M s z ba t a 1 a r Mecliste İncelenirken müracaatlar eksik olmıyacak, gazeteler bu şikâyetlere mâkes olacaklar. Belki muhalif parti mensuplan Mecliste takrirler verecekler. Hasılı çoğunluk partisi ve hükümet için bir baş ağrısı mevzuu çıkacak demektir.
Bütün bu neticelerden kurtulmanın çaresi ara ve kısmî seçimleri kabil olduğu kadar geciktirmek ve yapmamaktır.
Halk Partisinin tek parti zamanındaki hareketleriyle şimdi gûya demokrasi havası yarattığı zamandaki hareketleri arasındaki farklar yalnız bu ara seçimleri bahsinde değildir. Meselâ simdi kİ Büyük Millet Meclisi 1946 »e-çimlerinin mahsulüdür. O seçimler İçin de bilhassa Demokrat Parti ve onun şefi Celâl Bayar çok itirazlar Berdefanişlerdlr. Ve bu İtirazlar o kadar sert ve canlı olmuştur kİ İntihap neticelerini matbuat sütunlarında münakaşa ettirmemek İçin bu gibi yazılar hıkı yönetim kumandalığınca menedilerek her türlü sızıltının millet efkârına aksetmesine engel o-lunmuş İdi. Maamafih Balı vilâyetlerimizde —oralarda sıkı yönetim olmadığından— halk küt-leleri gürültülü toplantılar ve pro testo mitingleri yapmışlardı.
Bütün bu hâdiseler hatırlanınca Büyük Millet Meclisinin 1950 . tarihine karlar sürmeylp daha ev- [ vel, faraza bu yaz kendi kendisi- 1 ni feshetmesi ve seçimlerin yeni- I lenmesl düşüncesi birçok mııhit- ■ terde tavsiye ve Heri sürüldüğü yakiı Cevdet Kerlm |nceday, fer yat ederek, muayyen devresini bitirmeden MecUMn vazifesine •on verilmesini istemenin bir nevi ihtilâl metodu olduğunu haykırmış ve Meclisin 1950 y,|,na kadar devam edeceğinden şüphe etmenin zerre kadar caiz elamı-y»cağını sözlerine eklemiş idi, Halk Partisi şeflerince birdenbire İhtilâl metodu Sayılmak şereflim nail olan Meclisin miadından evvel feshedilmesi durumu hakikaten bu derece telâş edilecek ve asabiyet le lâkırdım edilmesine tahammül edilmlyecek bir keyfiyet midir? Bizce asla . Çünkii bütün Büyük Millet Meclisleri, yirmi beş yıl boyunca, hemen hiç bir zaman normal denilecek müddeti bitirmiş değildir. Dalma müd detin bitmesine bir yıl veya altı By kala kendi kendini fesli kararını vermiştir. Hattâ bu kararda o zaman büyük faydalar da vardı. Çünkü milletvekilleri, yıllık tahsisatlarını peşin almış olduk-
(Devamı 8a. s 80, 3 de)
Millî futbol takımı bugün şehrimizde
Futbolcularımız Yeşilköy hava meydanında karşılanacak
faciasında
Mılh takım Viyanaya hareketten önce Yeşilköy hava meydanında
(Yazısı ö inci sayfada)
ihmal var.
Savunma Bakanı Mecliste bunu açıkça söyledi
bildirdiklerine göre bu bölgede başlamış olan manevralarda 3 gemi filosu hareket halinde bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu ayın başında ayni bölgede Amerikan donan masına mensup 120 harb gemisi geniş ölçüde manevralara girişmişlerdi.
Avusturyanın Pasifik Paktı karşısında durumu
Kanberra 23 (AP) — ileri gelen lld Avusturalyalı devlet ada mı. gizli müzakerelerde bulunmak üzere gelecek hafta Vaşing tona gideceklerdir. Halen Büyük Britanyada gizli bir ödevle bulunmakta olan Avueturalya Savunma Bakanı Sir Frederlck Sheddenin Nisan başlangıcında Vaşingtonda bulunması beklenil mektedir.
Dışişleri Bakanı Herbert E-vatt da takriben ayni tarihte Vaşingtonu ziyaret edecektir.. Evatt ayni zamanda Birleşmiş Milletlerin Nevyork toplantısın-(Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Patriğin mazisi
Maksimös, bir derginin iddialarına cevab

Dün Vilâyetle yapılan toplantıda infilâka nıüsaid fabrikaların şehir dışına nakli mevzuu görüşüldü
Ankara 23 (Telefonla) — Ali Rıza Arının, Sütlüce fabrikası -nın kapsül ve filminat imâl etmesi için müsaade verilip verilmediği hakkındaki Borusuna bu (Devamı 8a. 6 8Ü. e da)
veriyor
Amerika, Akdeniz Paktı akdi niyetinde değil!..
Bununla beraber Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ın
istiklâllerini destekliyecek
Bir iki haftadır tekrar çıkmağa başlıyan haftalık bir mecmua, son sayısında, ortaya attığı bir iddia ile, İstanbul Ortodoksları
arasında epeyce heyecan uyandır
mıştır. Bu gazetenin yazdığı yazı
Ortodoks Patriği Atenagoras’ın şahsını alâkalandırmaktadır.
Hâdiso şudur: istiklâl harbi eanasında îstan-
Celâl Bayar dün akşam Bahkesire hareket etmeden önce (Foto: Burhan - yeni Sabah)
Türkiye...
Moskovanın, en fazla, Tür- I kiye ve Norveç ten ürktüğü I bildiriliyor.
Vashington: 23 (a.a.) (arp) —* Bugünkü basın toplantısında de • meçte bulunan dışişleri bakanı Ac« heson «Birleşik Amerika hükümetinin, halen Akdeniz veya Pasifik paktlarına katılmak gibi yeni pakt lar akdetmek niyetinde olmadığı -söylemiştir.
(Dovamı Sa. 8 SO, 3 do)
Rusyanın korkusu:
D. P. Kongresinde' neler konuşuldu ?
Günlercp ve sabahlara kadar süren İstanbul Vilâyet Kongresinin bütün münakaşa ve tenkidlerini en doğru ve bitaraf şekilde okuyucularımıza sunuyoruz
Hiçbir gazetede çıkmıyan heyecanlı, mühim tenkidler
Bu kongrenin butun tafsilâtını, kongreyi «Yeni Sabah» namına takip eden dhpûnfrJ aynen zabtetmeğe muvaffak olmuştur.
Mühim ve tarihî vesika değerinde gördüğümüz bu notlara hiçbir mülalea ilâve etıniyeceğiz; Badece hatiplerin söylediklerini nakleyliyeceğiz.
CeW Bayar D. P. hlmM
Büluu maslsket dâvalar!», es şiddetli teakidleri. bütUk halâ m ««İslerini coşkun ve «uulm bir eda İle vupılmış olan bu konulmalarda bulacaksınız.

Birkaç gün sürecek olan bu yazı serisi yalnız Demokrat-'' lan değil, bütün vatandaşları, yakından alâkadar etmektedir . Bütün memleket dâvaları üzerinde durup düşünmek isti yenler bu yazıları mutlaka takip etmelidirler.
başlıyoruz
bulda siyasî gaye güden «Mav-ri Mira» adında dinî bir teşkl -lât vardı. Bu teşkilâtın gayesi
(Davamı Sa. s 8U. 7 de)
Patrik Makslmos Vali Dr. Kır -dar’la bir arada.
C. Bayar diin akşam Balıkesir’e gitti
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı, yeni sene programı hakkında
Demokrat Parti 11 kongresi münasebetiyle bir kaç gündenberi §eh rünlzde bulunan D.P, Genel başkanı Celâl Bayar dün akşam saat 20 de Bandırnıuya hareket etnıiş-
Celûl Boyarla beraber bazı gazete başyazarları, D.P. millctve -killeri de gitmektedirler.
Bayar Bandırmadan bugün Ba -lıkealre geçecek vo Balıkesir kongresinde hazır bulunacaktır. Balı -kesirden sonra Bursaya gidecek vo pazar günü toplanacak olan Bursa 11 kongresine iştirâk edecek
Hareketinden evvel Cide kaza -sında yapılan belediye seçimlerine D.P. nin lştlrâk etmediği halde üyelik kazanması hakkında gazetecilerin sorduğu suale Bayar şu cevabı vermiştir:
Yüksek öğretmen okulundaki hâdise
Talebeler yemeklerin bozuk çıkmasını protesto ettiler ve dün akşam yemek yemediler
DUn akşam Yüksek öğretmen okulunda, yemeklerin kötü çıkmanı yllzllndon, 80 talebo, yemeğe boy kot etmişlerdir.
Yemeklerin sık sık bozulmasından şikâyetçi olan talebeler, arzu larının birçok müracaatlarına rağmen yerine getirilmediğim İddin etmektedirler.
«Dün akşam da talebelere kalo rtei dllştlk makama ile ıspanak vc rUlDue, talebelerle idareciler arasın da münakaşa çıkmıştır.
Neticede talebeler verilen yemek İtri yemeyerek 21 İmzalı bir pro(
testonamo neşretmişlerdlr, Tale • beter bu protestonumelerinde, o-kul idaresinin lûkaydisinden şıka • yet etmekte Mili! Eğitim Bakan -liginin müfettiş göndererek vazlyo II tetkik ettirmesini İstemekte vu jöyle demektedirler:
«— Vazifemiz ders çalışmak mı, yoksa boğnz meselesi için idare ile pençeleşmek mi?»
Talebelerle okul idaresi arasın -
da çıkan ihtilâf bugün okul idare
sİ vo Bakanlık müfettişleri tarafın
dan tahkik edilecektir.
basma demeç verdi
(— C.H.P. Cide seçimlerinde ta-m&mlyle Halk Partililerin kazan -(Dovamı Sa. 5 SU. 1 de)
Nevyork: 23 (Nafen) — Nafen ajansının özel muhabiri bildiriyor: Burada İntişar eden News and World report dergisi önümüzdeki aylar İçinde cereyan etmesi mutta mel hadiseler halikında ilgili bir ' çok siyasi şahsiyetlerle görüşmüş tür. Bu derginin muhabiri şöyle bir sual sormuştur:
(Dovamı: Sa, a Pü, 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Zenginlik, fakirlik ve levs
İzde, en saçma vazlyotiordo blio bir sınıf farkı gözetilmesine —ayıp dogil a— öfkodon pat-lıyacağım... Bir gazotodo şu haberi okudum: «Dün goco Şişlide, Sıra-covlzlor sokağındaki muhteşem apartmanlardan blrlndo lora - I -faaliyet ottiği losbit odllon lUks bir kumarhane basılmıştır. Baskın sonunda birçok zongln kadınlarla ta-
nınmış kimsolor suç üzorlndo yakalanmış; ayrıca kumar parası, mühim miktarda fiş, bakara ve İskambiller bulunmuştur. Dalro mühürlenmiş, kumarhanoyl Işletonlerlo kumarbazlar adllyoyo vorllmlşlor-
Bltmodl. Aynı habor şöyle devam etmoktodlr:
«Bundan başka Boğazkosondo de Rıza adında bir kahveolnln kumar oynattığı tesbit edilerek birçok kumarbaz suç üzorlnde yakalanmış, kahveci ilo birlikte adllyoyo tosllm olunmuştur.»
Şimdi sormak hakkımızdır:
1 — Bu muhteşom apartmanda kumarhnno Işlottlgl söylonon adam kimdir? Boğazkosonll kahveci Rızanın adını yazıyoruz da bunun adını noyo yazmıyoruz?
i — Baskın sonunda suçüstü
yakalanan zongln kadınlarla, tanın-
mış klmselorln adları sanları nodir?
Anlıyalım bakalım.. Galatada
Çolak Pananl'nirı bitirim yerinde
plyastos olan Ça„^ııoz Mo.ımetı Pırgtç Ali, Cihanbcğendi Hüsoyin adları llo sanları ilo yazılıyor, ga-zotclordo toşhlr ediliyorlar da bu zongln kadınlarla o tanınmış kim-, solorin İsimleri olslınlerl nodon ya4 zılmıyor?
Kumar nihayet müsavat meydanıdır. Talih denilen gözü bağlı kumar perisinin huzurunda artık Ça-
ğanoz Mohmetlo bilmom hangi hanımefendinin arasında no fark ola-
bilir kİ? İkisi do nihayet paraları llo hoyecan salın alan hasta mahlûklardır. Hanımefendinin zengin olması ona «tanınmamak» İmtiyazını bahşodlyor; kumarbaz boyofen-dlnln do tanınmış şahsiyollerden bulunması ona hüviyetini saklamak hakkını veriyor.
(Trlpo) larda yakalanan bu kumar müptelaları isimlerinin gazete sütunlarında görülmok tehlikesinden bile azadodlrlcr. Böylo şoy olur
Bu moıııloketl bir kanser gibi saran bu İçtimai ve ahlâki marazlardan halkı nasıl kurtaraoağızT Kılıcımızın koskinliginl yalnız dişimizi geçirdiklerimizde mİ donlyo-cefilz?
«Hanım kırarsa kaza; halayık
kırarsa suç oluyor» meselenin bu
kadar kuvvotls câri olması hazin
blrvâkıadırl
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3591 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayım : 10 Ku
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kıbçlıoğlu
24 MART 1 1949 İdareı Nuruosmanlye No: 17 Tsl adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon ■ S07B5
Vişinski Enver Hocayı dün kabul etti
Londra, 23 (A.P.) — Moskova raci; ... ıuun bildirdiğine göre, P.U8 Dışişleri Bakanı V^inski dün Arnavutluk Bakanlar Kurulu Başkanı Enver Hocayı kabul etmiştir.
Meclîs, heyecanlı bir gün yaşadı •••
Emvali metrtikeden, haksız olarak, milyonlarca liralık mal iktisab edenin ismi dün Mecliste açıklandı
Meclis Başkam, soru sahibini, 15 dakikadan lazla konuşturmak istemedi; o da bu mesele 15 dakikaya sığmaz dedi, kürsüden indi
Ara seçimleri
Tek parti devrinin parlak ginılerindo milletvekillerinden ölüm veya yüksek memurluklara tâyin dolayısiyle, münhal oldukça derhal ara seçimleri yapılırdı.
Çeşitli parti usulü başlıyalı, eldeki kanunla, yine Halk Partili namzedin kazandırılması imkân ve çareleri bol bol mevcut olmakla beraber çoğunluk partisi araseçimlerine çok İltifat etmez oldu. Bir, İki, üç sandalye boşaltmakla derhal intihap yapılmıyor. Hâlâ Millet Meclisinde on bir kadar mevki boş İken, —bunlann he-
Dün Mecliste konuşanlardan, Ticaret ve Ekonomi Bakam Ce-mil Barlas ve Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioilu
Ankara 23 (Telefonla) — Mec« lifli bugün saat 15’de Raif Kara-denizin başkanlığında toplandı. Geçenlerde ölen Dr. Âkil Muhtar ile Galip Pekel için ihtiram vakfesi yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye geldi ve Avrupa iktisadi işbirliği konferansında 16 devletçe imza edilen tediye ve takas anlaşması tasarısının incelenmesi İçin bir komisyon teşkilini rica etti ve kabul edildi.
Emvali Metrûkeden mal iktisap edenler
Sinan Tekelioğlu’nun Emvali Metrûkeden gayrikanunî olarak haksız mal İktisap edip milyon-(Devamı 8a. 5 8ü. 4 do)
Rusya, Atlantik Paktına
İranda cevap verecekmiş
Lonra 23 (Nafen) — Kuzey Atlantik paktına dahil memleketlerden dkiainin donanma birlikleri Karaib denizinde askerî manevralara iştirak etmektedirler. Bu manevralara Ingiliz ve Kanada donanma birlikleri de İş tirak etmektedir. Muhabirlerin
Mr. Bevin, Paris t e Mars hail yardımı konferansında ko nuşurken.
men hepsi ölüm dolayısiyle münhal olmuştur— bir seçim yapılacağına dair bir belirti yok. İki, üç yıldır iktidarın gösterdiği bu ayak sürçme politikasının illeti, şurada bulunabilir kİ, zaferin sağ lanncağı yüzde yüze yakın bir ihtimal olmakla beraber seçim etrafında, dedikodu yapılması da o derece muhakkaktır. Reylerin tasnifinde yolsuzluk olduğu sandık başlarında emniyet bulunmadığı söylenecek, yazılacak. Belki protesto mitingleri ve protesto telgrafları yazdırılacak . M s z ba t a 1 a r Mecliste İncelenirken müracaatlar eksik olmıyacak, gazeteler bu şikâyetlere mâkes olacaklar. Belki muhalif parti mensuplan Mecliste takrirler verecekler. Hasılı çoğunluk partisi ve hükümet için bir baş ağrısı mevzuu çıkacak demektir.
Bütün bu neticelerden kurtulmanın çaresi ara ve kısmî seçimleri kabil olduğu kadar geciktirmek ve yapmamaktır.
Halk Partisinin tek parti zamanındaki hareketleriyle şimdi gûya demokrasi havası yarattığı zamandaki hareketleri arasındaki farklar yalnız bu ara seçimleri bahsinde değildir. Meselâ simdi kİ Büyük Millet Meclisi 1946 »e-çimlerinin mahsulüdür. O seçimler İçin de bilhassa Demokrat Parti ve onun şefi Celâl Bayar çok itirazlar Berdefanişlerdlr. Ve bu İtirazlar o kadar sert ve canlı olmuştur kİ İntihap neticelerini matbuat sütunlarında münakaşa ettirmemek İçin bu gibi yazılar hıkı yönetim kumandalığınca menedilerek her türlü sızıltının millet efkârına aksetmesine engel o-lunmuş İdi. Maamafih Balı vilâyetlerimizde —oralarda sıkı yönetim olmadığından— halk küt-leleri gürültülü toplantılar ve pro testo mitingleri yapmışlardı.
Bütün bu hâdiseler hatırlanınca Büyük Millet Meclisinin 1950 . tarihine karlar sürmeylp daha ev- [ vel, faraza bu yaz kendi kendisi- 1 ni feshetmesi ve seçimlerin yeni- I lenmesl düşüncesi birçok mııhit- ■ terde tavsiye ve Heri sürüldüğü yakiı Cevdet Kerlm |nceday, fer yat ederek, muayyen devresini bitirmeden MecUMn vazifesine •on verilmesini istemenin bir nevi ihtilâl metodu olduğunu haykırmış ve Meclisin 1950 y,|,na kadar devam edeceğinden şüphe etmenin zerre kadar caiz elamı-y»cağını sözlerine eklemiş idi, Halk Partisi şeflerince birdenbire İhtilâl metodu Sayılmak şereflim nail olan Meclisin miadından evvel feshedilmesi durumu hakikaten bu derece telâş edilecek ve asabiyet le lâkırdım edilmesine tahammül edilmlyecek bir keyfiyet midir? Bizce asla . Çünkii bütün Büyük Millet Meclisleri, yirmi beş yıl boyunca, hemen hiç bir zaman normal denilecek müddeti bitirmiş değildir. Dalma müd detin bitmesine bir yıl veya altı By kala kendi kendini fesli kararını vermiştir. Hattâ bu kararda o zaman büyük faydalar da vardı. Çünkü milletvekilleri, yıllık tahsisatlarını peşin almış olduk-
(Devamı 8a. s 80, 3 de)
Millî futbol takımı bugün şehrimizde
Futbolcularımız Yeşilköy hava meydanında karşılanacak
faciasında
Mılh takım Viyanaya hareketten önce Yeşilköy hava meydanında
(Yazısı ö inci sayfada)
ihmal var.
Savunma Bakanı Mecliste bunu açıkça söyledi
bildirdiklerine göre bu bölgede başlamış olan manevralarda 3 gemi filosu hareket halinde bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu ayın başında ayni bölgede Amerikan donan masına mensup 120 harb gemisi geniş ölçüde manevralara girişmişlerdi.
Avusturyanın Pasifik Paktı karşısında durumu
Kanberra 23 (AP) — ileri gelen lld Avusturalyalı devlet ada mı. gizli müzakerelerde bulunmak üzere gelecek hafta Vaşing tona gideceklerdir. Halen Büyük Britanyada gizli bir ödevle bulunmakta olan Avueturalya Savunma Bakanı Sir Frederlck Sheddenin Nisan başlangıcında Vaşingtonda bulunması beklenil mektedir.
Dışişleri Bakanı Herbert E-vatt da takriben ayni tarihte Vaşingtonu ziyaret edecektir.. Evatt ayni zamanda Birleşmiş Milletlerin Nevyork toplantısın-(Devamı Sa. s Sü. 8 de)
Patriğin mazisi
Maksimös, bir derginin iddialarına cevab

Dün Vilâyetle yapılan toplantıda infilâka nıüsaid fabrikaların şehir dışına nakli mevzuu görüşüldü
Ankara 23 (Telefonla) — Ali Rıza Arının, Sütlüce fabrikası -nın kapsül ve filminat imâl etmesi için müsaade verilip verilmediği hakkındaki Borusuna bu (Devamı 8a. 6 8Ü. e da)
veriyor
Amerika, Akdeniz Paktı akdi niyetinde değil!..
Bununla beraber Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ın
istiklâllerini destekliyecek
Bir iki haftadır tekrar çıkmağa başlıyan haftalık bir mecmua, son sayısında, ortaya attığı bir iddia ile, İstanbul Ortodoksları
arasında epeyce heyecan uyandır
mıştır. Bu gazetenin yazdığı yazı
Ortodoks Patriği Atenagoras’ın şahsını alâkalandırmaktadır.
Hâdiso şudur: istiklâl harbi eanasında îstan-
Celâl Bayar dün akşam Bahkesire hareket etmeden önce (Foto: Burhan - yeni Sabah)
Türkiye...
Moskovanın, en fazla, Tür- I kiye ve Norveç ten ürktüğü I bildiriliyor.
Vashington: 23 (a.a.) (arp) —* Bugünkü basın toplantısında de • meçte bulunan dışişleri bakanı Ac« heson «Birleşik Amerika hükümetinin, halen Akdeniz veya Pasifik paktlarına katılmak gibi yeni pakt lar akdetmek niyetinde olmadığı -söylemiştir.
(Dovamı Sa. 8 SO, 3 do)
Rusyanın korkusu:
D. P. Kongresinde' neler konuşuldu ?
Günlercp ve sabahlara kadar süren İstanbul Vilâyet Kongresinin bütün münakaşa ve tenkidlerini en doğru ve bitaraf şekilde okuyucularımıza sunuyoruz
Hiçbir gazetede çıkmıyan heyecanlı, mühim tenkidler
Bu kongrenin butun tafsilâtını, kongreyi «Yeni Sabah» namına takip eden dhpûnfrJ aynen zabtetmeğe muvaffak olmuştur.
Mühim ve tarihî vesika değerinde gördüğümüz bu notlara hiçbir mülalea ilâve etıniyeceğiz; Badece hatiplerin söylediklerini nakleyliyeceğiz.
CeW Bayar D. P. hlmM
Büluu maslsket dâvalar!», es şiddetli teakidleri. bütUk halâ m ««İslerini coşkun ve «uulm bir eda İle vupılmış olan bu konulmalarda bulacaksınız.

Birkaç gün sürecek olan bu yazı serisi yalnız Demokrat-'' lan değil, bütün vatandaşları, yakından alâkadar etmektedir . Bütün memleket dâvaları üzerinde durup düşünmek isti yenler bu yazıları mutlaka takip etmelidirler.
başlıyoruz
bulda siyasî gaye güden «Mav-ri Mira» adında dinî bir teşkl -lât vardı. Bu teşkilâtın gayesi
(Davamı Sa. s 8U. 7 de)
Patrik Makslmos Vali Dr. Kır -dar’la bir arada.
C. Bayar diin akşam Balıkesir’e gitti
Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı, yeni sene programı hakkında
Demokrat Parti 11 kongresi münasebetiyle bir kaç gündenberi §eh rünlzde bulunan D.P, Genel başkanı Celâl Bayar dün akşam saat 20 de Bandırnıuya hareket etnıiş-
Celûl Boyarla beraber bazı gazete başyazarları, D.P. millctve -killeri de gitmektedirler.
Bayar Bandırmadan bugün Ba -lıkealre geçecek vo Balıkesir kongresinde hazır bulunacaktır. Balı -kesirden sonra Bursaya gidecek vo pazar günü toplanacak olan Bursa 11 kongresine iştirâk edecek
Hareketinden evvel Cide kaza -sında yapılan belediye seçimlerine D.P. nin lştlrâk etmediği halde üyelik kazanması hakkında gazetecilerin sorduğu suale Bayar şu cevabı vermiştir:
Yüksek öğretmen okulundaki hâdise
Talebeler yemeklerin bozuk çıkmasını protesto ettiler ve dün akşam yemek yemediler
DUn akşam Yüksek öğretmen okulunda, yemeklerin kötü çıkmanı yllzllndon, 80 talebo, yemeğe boy kot etmişlerdir.
Yemeklerin sık sık bozulmasından şikâyetçi olan talebeler, arzu larının birçok müracaatlarına rağmen yerine getirilmediğim İddin etmektedirler.
«Dün akşam da talebelere kalo rtei dllştlk makama ile ıspanak vc rUlDue, talebelerle idareciler arasın da münakaşa çıkmıştır.
Neticede talebeler verilen yemek İtri yemeyerek 21 İmzalı bir pro(
testonamo neşretmişlerdlr, Tale • beter bu protestonumelerinde, o-kul idaresinin lûkaydisinden şıka • yet etmekte Mili! Eğitim Bakan -liginin müfettiş göndererek vazlyo II tetkik ettirmesini İstemekte vu jöyle demektedirler:
«— Vazifemiz ders çalışmak mı, yoksa boğnz meselesi için idare ile pençeleşmek mi?»
Talebelerle okul idaresi arasın -
da çıkan ihtilâf bugün okul idare
sİ vo Bakanlık müfettişleri tarafın
dan tahkik edilecektir.
basma demeç verdi
(— C.H.P. Cide seçimlerinde ta-m&mlyle Halk Partililerin kazan -(Dovamı Sa. 5 SU. 1 de)
Nevyork: 23 (Nafen) — Nafen ajansının özel muhabiri bildiriyor: Burada İntişar eden News and World report dergisi önümüzdeki aylar İçinde cereyan etmesi mutta mel hadiseler halikında ilgili bir ' çok siyasi şahsiyetlerle görüşmüş tür. Bu derginin muhabiri şöyle bir sual sormuştur:
(Dovamı: Sa, a Pü, 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Zenginlik, fakirlik ve levs
İzde, en saçma vazlyotiordo blio bir sınıf farkı gözetilmesine —ayıp dogil a— öfkodon pat-lıyacağım... Bir gazotodo şu haberi okudum: «Dün goco Şişlide, Sıra-covlzlor sokağındaki muhteşem apartmanlardan blrlndo lora - I -faaliyet ottiği losbit odllon lUks bir kumarhane basılmıştır. Baskın sonunda birçok zongln kadınlarla ta-
nınmış kimsolor suç üzorlndo yakalanmış; ayrıca kumar parası, mühim miktarda fiş, bakara ve İskambiller bulunmuştur. Dalro mühürlenmiş, kumarhanoyl Işletonlerlo kumarbazlar adllyoyo vorllmlşlor-
Bltmodl. Aynı habor şöyle devam etmoktodlr:
«Bundan başka Boğazkosondo de Rıza adında bir kahveolnln kumar oynattığı tesbit edilerek birçok kumarbaz suç üzorlnde yakalanmış, kahveci ilo birlikte adllyoyo tosllm olunmuştur.»
Şimdi sormak hakkımızdır:
1 — Bu muhteşom apartmanda kumarhnno Işlottlgl söylonon adam kimdir? Boğazkosonll kahveci Rızanın adını yazıyoruz da bunun adını noyo yazmıyoruz?
i — Baskın sonunda suçüstü
yakalanan zongln kadınlarla, tanın-
mış klmselorln adları sanları nodir?
Anlıyalım bakalım.. Galatada
Çolak Pananl'nirı bitirim yerinde
plyastos olan Ça„^ııoz Mo.ımetı Pırgtç Ali, Cihanbcğendi Hüsoyin adları llo sanları ilo yazılıyor, ga-zotclordo toşhlr ediliyorlar da bu zongln kadınlarla o tanınmış kim-, solorin İsimleri olslınlerl nodon ya4 zılmıyor?
Kumar nihayet müsavat meydanıdır. Talih denilen gözü bağlı kumar perisinin huzurunda artık Ça-
ğanoz Mohmetlo bilmom hangi hanımefendinin arasında no fark ola-
bilir kİ? İkisi do nihayet paraları llo hoyecan salın alan hasta mahlûklardır. Hanımefendinin zengin olması ona «tanınmamak» İmtiyazını bahşodlyor; kumarbaz boyofen-dlnln do tanınmış şahsiyollerden bulunması ona hüviyetini saklamak hakkını veriyor.
(Trlpo) larda yakalanan bu kumar müptelaları isimlerinin gazete sütunlarında görülmok tehlikesinden bile azadodlrlcr. Böylo şoy olur
Bu moıııloketl bir kanser gibi saran bu İçtimai ve ahlâki marazlardan halkı nasıl kurtaraoağızT Kılıcımızın koskinliginl yalnız dişimizi geçirdiklerimizde mİ donlyo-cefilz?
«Hanım kırarsa kaza; halayık
kırarsa suç oluyor» meselenin bu
kadar kuvvotls câri olması hazin
blrvâkıadırl

Comments (0)