Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlye No: U
T»l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 2079»
11 inci Yıl, No. 3590
HÜRRİYET VB HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
ÇARŞAMBA
23
MART
1949
Harriman Paris’te
yrİB, 22 (A.A.) «Reuter» — Marshall plânı büyüde elçisi AvereU Harriman refakatinde Birleşik Amerika eeki Savunma Bakanı James Forrestal bulunduğu halde bu akşam uçakla Berne’den buraya gelmiştir.
Bulgaristanı şiddetle protesto ettik
idama mahkûm edilen Türklerin] serbest bırakılmasını istedik]
—___- d
Aksi halde münasebatımız
Moskova, Atlantik Paktını takbih ettirmeye çalışacak
vahim bir hal alacak
Karar infaz edilirse bu hâdisenin, milletlerarası çok ciddî bir mahiyet alacağına da şüphesiz nazarile bakılmaktadır
Gromiko'nun başkanlığında Birleşmiş Milletlere gönderilen heyetin vazifesi
Ticaret Bakanı, cenup illerindeki otlak
ı yasağını izah etti
Ankara 22 (Telefonla) — C. H. P. Meclia Grupu bugün Baat 15 te Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplanmıştır. Fahri Karakayanm cenup hudutlarımızdaki hayvanların otlakları (Devamı 8a. 5 80. 1 de)
Ankara, 22 (ADÎL AKTA ttle-fonla bildiriyor) — Bulgozfstan-da idama mahkûm edilen 6 Türk hakkında Bulgar makamlarınca verilen kararın tasdik edildiği ve hükmün 15 gün içinde infaz edileceği yolunda bir İstanbul gazetesinde Edirne mahreçli verilen haber üzerine burada'yaptığımız tahkikat ve aldığımız neticelere göre hâdise yeni vuku bul-mu§ değildir. Bundan birkaç ay evvel Bulgar hükümeti, casusluk şuçu ile bir söylentiye göre 6, diğer bir habere göre de 11 Türkü tevkif ederek mahkemeye vermiş ti. Yapılan muhakeme neticesinde bunların hepsi idama mahkûm edilmişlerdir. Haklarında
(Devamı 8a:
Genel Kurul Atlantik Paktını tasvib ettiği takdirde Rusyanın Birleşmiş Milletlerden çekilmesi ihtimalinden bahsediliyor
MUAMELE
C. H.P
**wı
Meclis
grupu
VERGİSİ
TASARISI
karşı
fitil ya da komünistlere karşı ■ yapılan nümayişlerden biri
savaş
PORSUK
Celâl Boyar
BARAJI
ChurchiU, Avrupa Birliği konferansında konuşur!;
lıJwHS -.
»0W;' «R ._
Moskova: 22 (A.P.) — Moskova radyosunun bu gün verdiği bi4 habere göre Sovyet Dışişleri Ba« kan Yardımcısı Andrei Gromiko* Birleşmiş Milletler Genel oturu * muna iştirak etmek üzer» Mosko* vadan, evyorka hareket etmiş • tir.
Aynı habere göre Rus hey’etl a-şağıdakl kimselerden müteşekkif olacaktır:
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanistan,
Bulgaristanı protesto etti
Bulgarlar, hududda melodik bir şekilde tehşidat yapıyorlar
ÇÖRÇİL AMERİKA YOLUNDA
Maliye Bakanı Tliştü Aksal
Ankara, 22 (Hususi) — Bazı gazeteler muamele vergisi taşanımın hazırlamandan bahseder-
(Davamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Vaşlngton, 22 (A.A.) .United Pres») — Yarın refikasile^ birlikte Nevyork'a gelerek olan M. ChurchiU, perşembe günü akşam yemeğini Başkan Truman’ın davetlisi olarak yiyecektir. ChurchiU, cuma günü trenle Nevyork’a dönecek ve 30 Martta Boston'a giderek ertesi günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde bir nutuk söyliyecektir.
ChurchiU ve refikası 2 Nisanda Nevyork'dan Ingiltere-ye döneceklerdir.
ChurchiU halen Amerika yolundadır.
Bu münasebetle demeçte bulunan Başkanlık Sekreteri Charles Ross, Churchilİ ile Bevin'in aynı zamanda Vaşing-tona gelmelerinde herhangi bir münasebet bulunmadığını katiyetle ifade etmiştir.
Başkan Truman tarafından dün akşam bildirildiğine gö-r®’ 1 Nisanda, MassachusettB teknikoloji enstitüsünde Chur-chıll ile aynı zamanda nutuk veremiyecektir.
V^ington, 22 (A.A.) .United Pres») — Yann refikasile
j Demir perde arkasın* j da askerî hazırlık ve i manevra başladı
Berlin: 22 (a.a.) (Reuter) •-
Sovyet bölgesi makamlarlylo ya • kından İlgisi bulunan Alman kay -naklanna göre, Rusyadan yeni gel miş olan on binlerce Sovyet askerinin bugün başlıyan doğu bölge -si askeri manevralarına lştirâk etmesi beklenmektedir.
(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Yarın Balıkesir kongresinde lıazır bulunmak üzere
şehrimizden ayrılıyor
İstanbul D. P. kongresindeki dilekler

Tıb eğlence günü dün şehrin
üç ayrı yerinde yapıldı
Havada
işlenen cinayet
Alevhuf Romen subayı ifşaatta bulunuyor
Bir buçuk ecno kadar evvel bir uçakla Rumanyadan memleketimize iltica eden, bu arada uçak ma-ltlnlatl Beşçotni Mltrefanlyl öldtl -ren vo bu yüzden yapılan duruşması sonunda hapso mahkûm edl -len Rumen tayyarecisi Bobre Au-8a, 5 6Ü. 1 do)
PATRİKLİĞİ
Kravçenko
dâvası bitti
Aralan Kevorkyan, Patrik] kaymakamlığından ayrılmadığını bildiriyor |
Ord. Prof. AJnl Muhtarın vefatı I geri bırakılan .Tıp Eğlence rll
—18 do hJT:
yapılmıştır.----
Kongre Divanı, reyleri tasnif ederken.. (Foto Burhan • Y. Sabah)
Balıkesir 22 (Telefonla) — Şehrimiz Demokrat Parti 11 kongresi perşembe günü şehir sinemasında yapılacaktır. Gece Atatürk parkı gazinosunda bir ziyafet verilecek, Balıkefllrin Çorba, Tirit, pilav ve zerdeden müteşek kil meşhur düğün yemeği yeni-
Av'nr»- Kin. hm. . . I £"nıgl tarafından tertip edilen bu-
T’."*' ®'5; “• T"km™ »""W ««too.UA-
- ------ —•••*« cunc/ı palc| da dün akşam verilmiştir.
Kapatıldığı içiıı Eskişe-hirde seylâb tehlikesi önlendi
Eskişehir, 22 (A.A.) — Porsuk çayının yükselmesi neticesi dün hasıl olan vaziyette ehemmiyetli bir değişiklik yoktur.
Bugün öğleden önce sular biraz çekilmiş ise civara yağmakta olan yağmur ve erimeğe başlayan karlar, neticesi suların bu gece tekrar yükselmesi muhtemel görülmektedir.
Barajın kapatılmış olması su taşmasının genişlememiş olmasında mühim surette müessir olmuştur.
Putuz» Dışişleri Bakanı Çaldaris
Londra 22 (Nafeu) — Yunaa hil kûmetinln müttefik makamlarına müracaatla Bulgaristanı protea-to etmiş olduğu bildirilmektedir. Yunan hükümeti, mütt-reke and-(Dovamı 8a: 5 8u: 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhtarın evi
ULUNAY
lecektir. Bütün ilçe, bucak ve köy Demokrat teşkilâtı kongreye iştirâke ve Bayar'ı karşılamağa hazırlanmaktadır.
Bu maksatla Ayvalık, Akhi -sar. Demokratları bandolarile ge leceklerdir. İzmir, Manisa, Ça -(Devamı Sa. s 8Ü. 8 da)
Cenaze namazı ne
Ermeni patrik kaymakamı Ko-vork Arslanyan ile 38 ruhani ara sında bir mtlddettenberi devam e-lhUlâf nlhayetlcnmlş ve Ara -(Devamıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
vakit caiz olur?
İstanbul Müftülüğü, ceset parçası üzerine cenaze namazı kılınamıyacağını bildirdi
Nuri Paşa ailesi, Sütlüce sahilinde bulunan ve Nuri Paşaya ait olduğu iddia edilen ceset parçası için cenaze merasimi yapamıyacak
Paris: a. a. — (afp) .
Kravçenko - Lettres Françaises davasının son oturumu bu akşam mahallî saatle 22,10’da nihayete ermiştir. Karar 4 nisan pazartesi günü ilân edilecektir.
Südlücedo Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdiseBİ etrafında 11 -mt tetkikler yapmış olan ehil vu -kuf, raporunu tanzim edip henüz suvcılıga vermemiştir. Dün geç vakit kendlsilo telefonla konuştuğu-«UMt İstanbul »avcını İhsan Kök -
nel bu hususta şöyle demiştir:
— Ehil vukuf raporu henüz sav cılığa verilmiş değildir. Alınacak raporda hadisenin sebepleri etra -fında kanaat bnhş esaslar Üzerin de lüzum görülürse bir açıklama (Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
! skontlorpaşa muhtarının evi
I yanmış. Adamoağız bu mesken buhranında müşkül bir vazlye-to düşmüş... 0 semtin İktidar ve Domokrat parti monsuplorı blrlik-to çalışmışlar; para toplamışları muhtara bir ov kurmuşlar. Gazote-lordo resmini gördük: Evin oepho-ılndo hem iktidar partisinin, hem do muhalif partinin bayrakları atılı...
Bu hadise gazetolore yazı sormayası oldu... Fıkra muharrlrlorl bunu movzu olarak ole aldılar... Etrafını hoşnut «don bir adama karşı böylo bir oemllo gösterilmesi hiç fena doğll. Fakat mesele bununla kalmıyor. Sadun Galip Savoı günlük fıkrasında bu vakıadan öyle bir lisanla bahsodlyor kİ muhtarın yangın yeri üzorlno kurulan binasını Adota partilerin uzlaşmalarının (al-lesorlk) bir tozahürü gibi kabul ediyor. Yâni açıkçası İktidar partisi ilo muhalif bildiğimiz Demokrat Parti ol olo vermoll, böylo harabo-lerl şenlendirmeli...
Nasıl olur?
Halkı memnun eden bir muhtar için yapılan hayırlı bir işi, mcmlo-kotln ne lamandonborl hasretini çektiği bir Idaro tarzının ahenglne toslr oüocok surette tefsir eylomoğo hakkımız var mı?
Evvela muhtarın hangi partiye
mensup olduğunu bilmek lâzım.
Eğer bu zat iktidar partisin» men*
sup İse Demokrat Partinin bu hayırlı işi bir pu-ti meselesi telâkki eylomosl doğru değildir; Domok-rotlar o adama yardım etmeli, fakat fırkalarının bayrağını evin cop^ heslno asmaman. Muhtar, DomoM rat Partidonso İktidar partisini!» do bu insani harokotinl parti ka-i nallyle yapınası muvafık olamaz.
O mahallenin ahalisi ister iktidar partlslndon, isler demokrattan olsun başbaşa verir, muhtarın ev ihtiyacını temin eder.
Hâdiseyi bu çerçoveden çıkar» mak için do yaşadığımız demokratik rojimo aykırıdır. Aksi takdirde nıu^ vafık vo muhalif partilerin blrblr» lerlnl kontrol etmelerine İmkân ola-
Demokrasldo partiler birbirleri nln icraatını mürakabo İlo mÜkeN loftlrler.Yoksa«muhtarın evi» müna sebotlylo, refikimizin yazdığı gibi, her parti dlğorlnl tutmağa, ele ela verip kusurunu örtmeğe kalkışırsa bugünkü idare tarzını bırakıp «tok parti» rojlmlno avdot daha kestir» nıo bir yol olur.
Demokrasinin zevki, lozzotl, fH klrlorln müsadomosldlr. O müsadif ırıedon mahrum olmak memleket için hayırlı bir yol olsaydı, Içindt yaşadığımız rejim İhtiyar odilmozdl.*
Demokrasiye, şaka nlyotine do-
kunulması bile büyük bir felAk»(
tlur. Benim kanaatim budun
DM(ü laplantulan bir görünü, (Fola: Burhan. Yr„i
T„ta,hya„jB
, 9 r- Birliği tarafın
E„ ’’ "7 I Aynca; M«M Türk Talebe ~ 1 ’
BWcry, k«.| gg, u,U,„aM lert|p (aj|tn
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlye No: U
T»l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 2079»
11 inci Yıl, No. 3590
HÜRRİYET VB HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
ÇARŞAMBA
23
MART
1949
Harriman Paris’te
yrİB, 22 (A.A.) «Reuter» — Marshall plânı büyüde elçisi AvereU Harriman refakatinde Birleşik Amerika eeki Savunma Bakanı James Forrestal bulunduğu halde bu akşam uçakla Berne’den buraya gelmiştir.
Bulgaristanı şiddetle protesto ettik
idama mahkûm edilen Türklerin] serbest bırakılmasını istedik]
—___- d
Aksi halde münasebatımız
Moskova, Atlantik Paktını takbih ettirmeye çalışacak
vahim bir hal alacak
Karar infaz edilirse bu hâdisenin, milletlerarası çok ciddî bir mahiyet alacağına da şüphesiz nazarile bakılmaktadır
Gromiko'nun başkanlığında Birleşmiş Milletlere gönderilen heyetin vazifesi
Ticaret Bakanı, cenup illerindeki otlak
ı yasağını izah etti
Ankara 22 (Telefonla) — C. H. P. Meclia Grupu bugün Baat 15 te Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplanmıştır. Fahri Karakayanm cenup hudutlarımızdaki hayvanların otlakları (Devamı 8a. 5 80. 1 de)
Ankara, 22 (ADÎL AKTA ttle-fonla bildiriyor) — Bulgozfstan-da idama mahkûm edilen 6 Türk hakkında Bulgar makamlarınca verilen kararın tasdik edildiği ve hükmün 15 gün içinde infaz edileceği yolunda bir İstanbul gazetesinde Edirne mahreçli verilen haber üzerine burada'yaptığımız tahkikat ve aldığımız neticelere göre hâdise yeni vuku bul-mu§ değildir. Bundan birkaç ay evvel Bulgar hükümeti, casusluk şuçu ile bir söylentiye göre 6, diğer bir habere göre de 11 Türkü tevkif ederek mahkemeye vermiş ti. Yapılan muhakeme neticesinde bunların hepsi idama mahkûm edilmişlerdir. Haklarında
(Devamı 8a:
Genel Kurul Atlantik Paktını tasvib ettiği takdirde Rusyanın Birleşmiş Milletlerden çekilmesi ihtimalinden bahsediliyor
MUAMELE
C. H.P
**wı
Meclis
grupu
VERGİSİ
TASARISI
karşı
fitil ya da komünistlere karşı ■ yapılan nümayişlerden biri
savaş
PORSUK
Celâl Boyar
BARAJI
ChurchiU, Avrupa Birliği konferansında konuşur!;
lıJwHS -.
»0W;' «R ._
Moskova: 22 (A.P.) — Moskova radyosunun bu gün verdiği bi4 habere göre Sovyet Dışişleri Ba« kan Yardımcısı Andrei Gromiko* Birleşmiş Milletler Genel oturu * muna iştirak etmek üzer» Mosko* vadan, evyorka hareket etmiş • tir.
Aynı habere göre Rus hey’etl a-şağıdakl kimselerden müteşekkif olacaktır:
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanistan,
Bulgaristanı protesto etti
Bulgarlar, hududda melodik bir şekilde tehşidat yapıyorlar
ÇÖRÇİL AMERİKA YOLUNDA
Maliye Bakanı Tliştü Aksal
Ankara, 22 (Hususi) — Bazı gazeteler muamele vergisi taşanımın hazırlamandan bahseder-
(Davamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Vaşlngton, 22 (A.A.) .United Pres») — Yarın refikasile^ birlikte Nevyork'a gelerek olan M. ChurchiU, perşembe günü akşam yemeğini Başkan Truman’ın davetlisi olarak yiyecektir. ChurchiU, cuma günü trenle Nevyork’a dönecek ve 30 Martta Boston'a giderek ertesi günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde bir nutuk söyliyecektir.
ChurchiU ve refikası 2 Nisanda Nevyork'dan Ingiltere-ye döneceklerdir.
ChurchiU halen Amerika yolundadır.
Bu münasebetle demeçte bulunan Başkanlık Sekreteri Charles Ross, Churchilİ ile Bevin'in aynı zamanda Vaşing-tona gelmelerinde herhangi bir münasebet bulunmadığını katiyetle ifade etmiştir.
Başkan Truman tarafından dün akşam bildirildiğine gö-r®’ 1 Nisanda, MassachusettB teknikoloji enstitüsünde Chur-chıll ile aynı zamanda nutuk veremiyecektir.
V^ington, 22 (A.A.) .United Pres») — Yann refikasile
j Demir perde arkasın* j da askerî hazırlık ve i manevra başladı
Berlin: 22 (a.a.) (Reuter) •-
Sovyet bölgesi makamlarlylo ya • kından İlgisi bulunan Alman kay -naklanna göre, Rusyadan yeni gel miş olan on binlerce Sovyet askerinin bugün başlıyan doğu bölge -si askeri manevralarına lştirâk etmesi beklenmektedir.
(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Yarın Balıkesir kongresinde lıazır bulunmak üzere
şehrimizden ayrılıyor
İstanbul D. P. kongresindeki dilekler

Tıb eğlence günü dün şehrin
üç ayrı yerinde yapıldı
Havada
işlenen cinayet
Alevhuf Romen subayı ifşaatta bulunuyor
Bir buçuk ecno kadar evvel bir uçakla Rumanyadan memleketimize iltica eden, bu arada uçak ma-ltlnlatl Beşçotni Mltrefanlyl öldtl -ren vo bu yüzden yapılan duruşması sonunda hapso mahkûm edl -len Rumen tayyarecisi Bobre Au-8a, 5 6Ü. 1 do)
PATRİKLİĞİ
Kravçenko
dâvası bitti
Aralan Kevorkyan, Patrik] kaymakamlığından ayrılmadığını bildiriyor |
Ord. Prof. AJnl Muhtarın vefatı I geri bırakılan .Tıp Eğlence rll
—18 do hJT:
yapılmıştır.----
Kongre Divanı, reyleri tasnif ederken.. (Foto Burhan • Y. Sabah)
Balıkesir 22 (Telefonla) — Şehrimiz Demokrat Parti 11 kongresi perşembe günü şehir sinemasında yapılacaktır. Gece Atatürk parkı gazinosunda bir ziyafet verilecek, Balıkefllrin Çorba, Tirit, pilav ve zerdeden müteşek kil meşhur düğün yemeği yeni-
Av'nr»- Kin. hm. . . I £"nıgl tarafından tertip edilen bu-
T’."*' ®'5; “• T"km™ »""W ««too.UA-
- ------ —•••*« cunc/ı palc| da dün akşam verilmiştir.
Kapatıldığı içiıı Eskişe-hirde seylâb tehlikesi önlendi
Eskişehir, 22 (A.A.) — Porsuk çayının yükselmesi neticesi dün hasıl olan vaziyette ehemmiyetli bir değişiklik yoktur.
Bugün öğleden önce sular biraz çekilmiş ise civara yağmakta olan yağmur ve erimeğe başlayan karlar, neticesi suların bu gece tekrar yükselmesi muhtemel görülmektedir.
Barajın kapatılmış olması su taşmasının genişlememiş olmasında mühim surette müessir olmuştur.
Putuz» Dışişleri Bakanı Çaldaris
Londra 22 (Nafeu) — Yunaa hil kûmetinln müttefik makamlarına müracaatla Bulgaristanı protea-to etmiş olduğu bildirilmektedir. Yunan hükümeti, mütt-reke and-(Dovamı 8a: 5 8u: 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhtarın evi
ULUNAY
lecektir. Bütün ilçe, bucak ve köy Demokrat teşkilâtı kongreye iştirâke ve Bayar'ı karşılamağa hazırlanmaktadır.
Bu maksatla Ayvalık, Akhi -sar. Demokratları bandolarile ge leceklerdir. İzmir, Manisa, Ça -(Devamı Sa. s 8Ü. 8 da)
Cenaze namazı ne
Ermeni patrik kaymakamı Ko-vork Arslanyan ile 38 ruhani ara sında bir mtlddettenberi devam e-lhUlâf nlhayetlcnmlş ve Ara -(Devamıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
vakit caiz olur?
İstanbul Müftülüğü, ceset parçası üzerine cenaze namazı kılınamıyacağını bildirdi
Nuri Paşa ailesi, Sütlüce sahilinde bulunan ve Nuri Paşaya ait olduğu iddia edilen ceset parçası için cenaze merasimi yapamıyacak
Paris: a. a. — (afp) .
Kravçenko - Lettres Françaises davasının son oturumu bu akşam mahallî saatle 22,10’da nihayete ermiştir. Karar 4 nisan pazartesi günü ilân edilecektir.
Südlücedo Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdiseBİ etrafında 11 -mt tetkikler yapmış olan ehil vu -kuf, raporunu tanzim edip henüz suvcılıga vermemiştir. Dün geç vakit kendlsilo telefonla konuştuğu-«UMt İstanbul »avcını İhsan Kök -
nel bu hususta şöyle demiştir:
— Ehil vukuf raporu henüz sav cılığa verilmiş değildir. Alınacak raporda hadisenin sebepleri etra -fında kanaat bnhş esaslar Üzerin de lüzum görülürse bir açıklama (Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
! skontlorpaşa muhtarının evi
I yanmış. Adamoağız bu mesken buhranında müşkül bir vazlye-to düşmüş... 0 semtin İktidar ve Domokrat parti monsuplorı blrlik-to çalışmışlar; para toplamışları muhtara bir ov kurmuşlar. Gazote-lordo resmini gördük: Evin oepho-ılndo hem iktidar partisinin, hem do muhalif partinin bayrakları atılı...
Bu hadise gazetolore yazı sormayası oldu... Fıkra muharrlrlorl bunu movzu olarak ole aldılar... Etrafını hoşnut «don bir adama karşı böylo bir oemllo gösterilmesi hiç fena doğll. Fakat mesele bununla kalmıyor. Sadun Galip Savoı günlük fıkrasında bu vakıadan öyle bir lisanla bahsodlyor kİ muhtarın yangın yeri üzorlno kurulan binasını Adota partilerin uzlaşmalarının (al-lesorlk) bir tozahürü gibi kabul ediyor. Yâni açıkçası İktidar partisi ilo muhalif bildiğimiz Demokrat Parti ol olo vermoll, böylo harabo-lerl şenlendirmeli...
Nasıl olur?
Halkı memnun eden bir muhtar için yapılan hayırlı bir işi, mcmlo-kotln ne lamandonborl hasretini çektiği bir Idaro tarzının ahenglne toslr oüocok surette tefsir eylomoğo hakkımız var mı?
Evvela muhtarın hangi partiye
mensup olduğunu bilmek lâzım.
Eğer bu zat iktidar partisin» men*
sup İse Demokrat Partinin bu hayırlı işi bir pu-ti meselesi telâkki eylomosl doğru değildir; Domok-rotlar o adama yardım etmeli, fakat fırkalarının bayrağını evin cop^ heslno asmaman. Muhtar, DomoM rat Partidonso İktidar partisini!» do bu insani harokotinl parti ka-i nallyle yapınası muvafık olamaz.
O mahallenin ahalisi ister iktidar partlslndon, isler demokrattan olsun başbaşa verir, muhtarın ev ihtiyacını temin eder.
Hâdiseyi bu çerçoveden çıkar» mak için do yaşadığımız demokratik rojimo aykırıdır. Aksi takdirde nıu^ vafık vo muhalif partilerin blrblr» lerlnl kontrol etmelerine İmkân ola-
Demokrasldo partiler birbirleri nln icraatını mürakabo İlo mÜkeN loftlrler.Yoksa«muhtarın evi» müna sebotlylo, refikimizin yazdığı gibi, her parti dlğorlnl tutmağa, ele ela verip kusurunu örtmeğe kalkışırsa bugünkü idare tarzını bırakıp «tok parti» rojlmlno avdot daha kestir» nıo bir yol olur.
Demokrasinin zevki, lozzotl, fH klrlorln müsadomosldlr. O müsadif ırıedon mahrum olmak memleket için hayırlı bir yol olsaydı, Içindt yaşadığımız rejim İhtiyar odilmozdl.*
Demokrasiye, şaka nlyotine do-
kunulması bile büyük bir felAk»(
tlur. Benim kanaatim budun
DM(ü laplantulan bir görünü, (Fola: Burhan. Yr„i
T„ta,hya„jB
, 9 r- Birliği tarafın
E„ ’’ "7 I Aynca; M«M Türk Talebe ~ 1 ’
BWcry, k«.| gg, u,U,„aM lert|p (aj|tn
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlye No: U
T»l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 2079»
11 inci Yıl, No. 3590
HÜRRİYET VB HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
ÇARŞAMBA
23
MART
1949
Harriman Paris’te
yrİB, 22 (A.A.) «Reuter» — Marshall plânı büyüde elçisi AvereU Harriman refakatinde Birleşik Amerika eeki Savunma Bakanı James Forrestal bulunduğu halde bu akşam uçakla Berne’den buraya gelmiştir.
Bulgaristanı şiddetle protesto ettik
idama mahkûm edilen Türklerin] serbest bırakılmasını istedik]
—___- d
Aksi halde münasebatımız
Moskova, Atlantik Paktını takbih ettirmeye çalışacak
vahim bir hal alacak
Karar infaz edilirse bu hâdisenin, milletlerarası çok ciddî bir mahiyet alacağına da şüphesiz nazarile bakılmaktadır
Gromiko'nun başkanlığında Birleşmiş Milletlere gönderilen heyetin vazifesi
Ticaret Bakanı, cenup illerindeki otlak
ı yasağını izah etti
Ankara 22 (Telefonla) — C. H. P. Meclia Grupu bugün Baat 15 te Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplanmıştır. Fahri Karakayanm cenup hudutlarımızdaki hayvanların otlakları (Devamı 8a. 5 80. 1 de)
Ankara, 22 (ADÎL AKTA ttle-fonla bildiriyor) — Bulgozfstan-da idama mahkûm edilen 6 Türk hakkında Bulgar makamlarınca verilen kararın tasdik edildiği ve hükmün 15 gün içinde infaz edileceği yolunda bir İstanbul gazetesinde Edirne mahreçli verilen haber üzerine burada'yaptığımız tahkikat ve aldığımız neticelere göre hâdise yeni vuku bul-mu§ değildir. Bundan birkaç ay evvel Bulgar hükümeti, casusluk şuçu ile bir söylentiye göre 6, diğer bir habere göre de 11 Türkü tevkif ederek mahkemeye vermiş ti. Yapılan muhakeme neticesinde bunların hepsi idama mahkûm edilmişlerdir. Haklarında
(Devamı 8a:
Genel Kurul Atlantik Paktını tasvib ettiği takdirde Rusyanın Birleşmiş Milletlerden çekilmesi ihtimalinden bahsediliyor
MUAMELE
C. H.P
**wı
Meclis
grupu
VERGİSİ
TASARISI
karşı
fitil ya da komünistlere karşı ■ yapılan nümayişlerden biri
savaş
PORSUK
Celâl Boyar
BARAJI
ChurchiU, Avrupa Birliği konferansında konuşur!;
lıJwHS -.
»0W;' «R ._
Moskova: 22 (A.P.) — Moskova radyosunun bu gün verdiği bi4 habere göre Sovyet Dışişleri Ba« kan Yardımcısı Andrei Gromiko* Birleşmiş Milletler Genel oturu * muna iştirak etmek üzer» Mosko* vadan, evyorka hareket etmiş • tir.
Aynı habere göre Rus hey’etl a-şağıdakl kimselerden müteşekkif olacaktır:
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanistan,
Bulgaristanı protesto etti
Bulgarlar, hududda melodik bir şekilde tehşidat yapıyorlar
ÇÖRÇİL AMERİKA YOLUNDA
Maliye Bakanı Tliştü Aksal
Ankara, 22 (Hususi) — Bazı gazeteler muamele vergisi taşanımın hazırlamandan bahseder-
(Davamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Vaşlngton, 22 (A.A.) .United Pres») — Yarın refikasile^ birlikte Nevyork'a gelerek olan M. ChurchiU, perşembe günü akşam yemeğini Başkan Truman’ın davetlisi olarak yiyecektir. ChurchiU, cuma günü trenle Nevyork’a dönecek ve 30 Martta Boston'a giderek ertesi günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde bir nutuk söyliyecektir.
ChurchiU ve refikası 2 Nisanda Nevyork'dan Ingiltere-ye döneceklerdir.
ChurchiU halen Amerika yolundadır.
Bu münasebetle demeçte bulunan Başkanlık Sekreteri Charles Ross, Churchilİ ile Bevin'in aynı zamanda Vaşing-tona gelmelerinde herhangi bir münasebet bulunmadığını katiyetle ifade etmiştir.
Başkan Truman tarafından dün akşam bildirildiğine gö-r®’ 1 Nisanda, MassachusettB teknikoloji enstitüsünde Chur-chıll ile aynı zamanda nutuk veremiyecektir.
V^ington, 22 (A.A.) .United Pres») — Yann refikasile
j Demir perde arkasın* j da askerî hazırlık ve i manevra başladı
Berlin: 22 (a.a.) (Reuter) •-
Sovyet bölgesi makamlarlylo ya • kından İlgisi bulunan Alman kay -naklanna göre, Rusyadan yeni gel miş olan on binlerce Sovyet askerinin bugün başlıyan doğu bölge -si askeri manevralarına lştirâk etmesi beklenmektedir.
(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Yarın Balıkesir kongresinde lıazır bulunmak üzere
şehrimizden ayrılıyor
İstanbul D. P. kongresindeki dilekler

Tıb eğlence günü dün şehrin
üç ayrı yerinde yapıldı
Havada
işlenen cinayet
Alevhuf Romen subayı ifşaatta bulunuyor
Bir buçuk ecno kadar evvel bir uçakla Rumanyadan memleketimize iltica eden, bu arada uçak ma-ltlnlatl Beşçotni Mltrefanlyl öldtl -ren vo bu yüzden yapılan duruşması sonunda hapso mahkûm edl -len Rumen tayyarecisi Bobre Au-8a, 5 6Ü. 1 do)
PATRİKLİĞİ
Kravçenko
dâvası bitti
Aralan Kevorkyan, Patrik] kaymakamlığından ayrılmadığını bildiriyor |
Ord. Prof. AJnl Muhtarın vefatı I geri bırakılan .Tıp Eğlence rll
—18 do hJT:
yapılmıştır.----
Kongre Divanı, reyleri tasnif ederken.. (Foto Burhan • Y. Sabah)
Balıkesir 22 (Telefonla) — Şehrimiz Demokrat Parti 11 kongresi perşembe günü şehir sinemasında yapılacaktır. Gece Atatürk parkı gazinosunda bir ziyafet verilecek, Balıkefllrin Çorba, Tirit, pilav ve zerdeden müteşek kil meşhur düğün yemeği yeni-
Av'nr»- Kin. hm. . . I £"nıgl tarafından tertip edilen bu-
T’."*' ®'5; “• T"km™ »""W ««too.UA-
- ------ —•••*« cunc/ı palc| da dün akşam verilmiştir.
Kapatıldığı içiıı Eskişe-hirde seylâb tehlikesi önlendi
Eskişehir, 22 (A.A.) — Porsuk çayının yükselmesi neticesi dün hasıl olan vaziyette ehemmiyetli bir değişiklik yoktur.
Bugün öğleden önce sular biraz çekilmiş ise civara yağmakta olan yağmur ve erimeğe başlayan karlar, neticesi suların bu gece tekrar yükselmesi muhtemel görülmektedir.
Barajın kapatılmış olması su taşmasının genişlememiş olmasında mühim surette müessir olmuştur.
Putuz» Dışişleri Bakanı Çaldaris
Londra 22 (Nafeu) — Yunaa hil kûmetinln müttefik makamlarına müracaatla Bulgaristanı protea-to etmiş olduğu bildirilmektedir. Yunan hükümeti, mütt-reke and-(Dovamı 8a: 5 8u: 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhtarın evi
ULUNAY
lecektir. Bütün ilçe, bucak ve köy Demokrat teşkilâtı kongreye iştirâke ve Bayar'ı karşılamağa hazırlanmaktadır.
Bu maksatla Ayvalık, Akhi -sar. Demokratları bandolarile ge leceklerdir. İzmir, Manisa, Ça -(Devamı Sa. s 8Ü. 8 da)
Cenaze namazı ne
Ermeni patrik kaymakamı Ko-vork Arslanyan ile 38 ruhani ara sında bir mtlddettenberi devam e-lhUlâf nlhayetlcnmlş ve Ara -(Devamıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
vakit caiz olur?
İstanbul Müftülüğü, ceset parçası üzerine cenaze namazı kılınamıyacağını bildirdi
Nuri Paşa ailesi, Sütlüce sahilinde bulunan ve Nuri Paşaya ait olduğu iddia edilen ceset parçası için cenaze merasimi yapamıyacak
Paris: a. a. — (afp) .
Kravçenko - Lettres Françaises davasının son oturumu bu akşam mahallî saatle 22,10’da nihayete ermiştir. Karar 4 nisan pazartesi günü ilân edilecektir.
Südlücedo Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdiseBİ etrafında 11 -mt tetkikler yapmış olan ehil vu -kuf, raporunu tanzim edip henüz suvcılıga vermemiştir. Dün geç vakit kendlsilo telefonla konuştuğu-«UMt İstanbul »avcını İhsan Kök -
nel bu hususta şöyle demiştir:
— Ehil vukuf raporu henüz sav cılığa verilmiş değildir. Alınacak raporda hadisenin sebepleri etra -fında kanaat bnhş esaslar Üzerin de lüzum görülürse bir açıklama (Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
! skontlorpaşa muhtarının evi
I yanmış. Adamoağız bu mesken buhranında müşkül bir vazlye-to düşmüş... 0 semtin İktidar ve Domokrat parti monsuplorı blrlik-to çalışmışlar; para toplamışları muhtara bir ov kurmuşlar. Gazote-lordo resmini gördük: Evin oepho-ılndo hem iktidar partisinin, hem do muhalif partinin bayrakları atılı...
Bu hadise gazetolore yazı sormayası oldu... Fıkra muharrlrlorl bunu movzu olarak ole aldılar... Etrafını hoşnut «don bir adama karşı böylo bir oemllo gösterilmesi hiç fena doğll. Fakat mesele bununla kalmıyor. Sadun Galip Savoı günlük fıkrasında bu vakıadan öyle bir lisanla bahsodlyor kİ muhtarın yangın yeri üzorlno kurulan binasını Adota partilerin uzlaşmalarının (al-lesorlk) bir tozahürü gibi kabul ediyor. Yâni açıkçası İktidar partisi ilo muhalif bildiğimiz Demokrat Parti ol olo vermoll, böylo harabo-lerl şenlendirmeli...
Nasıl olur?
Halkı memnun eden bir muhtar için yapılan hayırlı bir işi, mcmlo-kotln ne lamandonborl hasretini çektiği bir Idaro tarzının ahenglne toslr oüocok surette tefsir eylomoğo hakkımız var mı?
Evvela muhtarın hangi partiye
mensup olduğunu bilmek lâzım.
Eğer bu zat iktidar partisin» men*
sup İse Demokrat Partinin bu hayırlı işi bir pu-ti meselesi telâkki eylomosl doğru değildir; Domok-rotlar o adama yardım etmeli, fakat fırkalarının bayrağını evin cop^ heslno asmaman. Muhtar, DomoM rat Partidonso İktidar partisini!» do bu insani harokotinl parti ka-i nallyle yapınası muvafık olamaz.
O mahallenin ahalisi ister iktidar partlslndon, isler demokrattan olsun başbaşa verir, muhtarın ev ihtiyacını temin eder.
Hâdiseyi bu çerçoveden çıkar» mak için do yaşadığımız demokratik rojimo aykırıdır. Aksi takdirde nıu^ vafık vo muhalif partilerin blrblr» lerlnl kontrol etmelerine İmkân ola-
Demokrasldo partiler birbirleri nln icraatını mürakabo İlo mÜkeN loftlrler.Yoksa«muhtarın evi» müna sebotlylo, refikimizin yazdığı gibi, her parti dlğorlnl tutmağa, ele ela verip kusurunu örtmeğe kalkışırsa bugünkü idare tarzını bırakıp «tok parti» rojlmlno avdot daha kestir» nıo bir yol olur.
Demokrasinin zevki, lozzotl, fH klrlorln müsadomosldlr. O müsadif ırıedon mahrum olmak memleket için hayırlı bir yol olsaydı, Içindt yaşadığımız rejim İhtiyar odilmozdl.*
Demokrasiye, şaka nlyotine do-
kunulması bile büyük bir felAk»(
tlur. Benim kanaatim budun
DM(ü laplantulan bir görünü, (Fola: Burhan. Yr„i
T„ta,hya„jB
, 9 r- Birliği tarafın
E„ ’’ "7 I Aynca; M«M Türk Talebe ~ 1 ’
BWcry, k«.| gg, u,U,„aM lert|p (aj|tn
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlye No: U
T»l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 2079»
11 inci Yıl, No. 3590
HÜRRİYET VB HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
ÇARŞAMBA
23
MART
1949
Harriman Paris’te
yrİB, 22 (A.A.) «Reuter» — Marshall plânı büyüde elçisi AvereU Harriman refakatinde Birleşik Amerika eeki Savunma Bakanı James Forrestal bulunduğu halde bu akşam uçakla Berne’den buraya gelmiştir.
Bulgaristanı şiddetle protesto ettik
idama mahkûm edilen Türklerin] serbest bırakılmasını istedik]
—___- d
Aksi halde münasebatımız
Moskova, Atlantik Paktını takbih ettirmeye çalışacak
vahim bir hal alacak
Karar infaz edilirse bu hâdisenin, milletlerarası çok ciddî bir mahiyet alacağına da şüphesiz nazarile bakılmaktadır
Gromiko'nun başkanlığında Birleşmiş Milletlere gönderilen heyetin vazifesi
Ticaret Bakanı, cenup illerindeki otlak
ı yasağını izah etti
Ankara 22 (Telefonla) — C. H. P. Meclia Grupu bugün Baat 15 te Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplanmıştır. Fahri Karakayanm cenup hudutlarımızdaki hayvanların otlakları (Devamı 8a. 5 80. 1 de)
Ankara, 22 (ADÎL AKTA ttle-fonla bildiriyor) — Bulgozfstan-da idama mahkûm edilen 6 Türk hakkında Bulgar makamlarınca verilen kararın tasdik edildiği ve hükmün 15 gün içinde infaz edileceği yolunda bir İstanbul gazetesinde Edirne mahreçli verilen haber üzerine burada'yaptığımız tahkikat ve aldığımız neticelere göre hâdise yeni vuku bul-mu§ değildir. Bundan birkaç ay evvel Bulgar hükümeti, casusluk şuçu ile bir söylentiye göre 6, diğer bir habere göre de 11 Türkü tevkif ederek mahkemeye vermiş ti. Yapılan muhakeme neticesinde bunların hepsi idama mahkûm edilmişlerdir. Haklarında
(Devamı 8a:
Genel Kurul Atlantik Paktını tasvib ettiği takdirde Rusyanın Birleşmiş Milletlerden çekilmesi ihtimalinden bahsediliyor
MUAMELE
C. H.P
**wı
Meclis
grupu
VERGİSİ
TASARISI
karşı
fitil ya da komünistlere karşı ■ yapılan nümayişlerden biri
savaş
PORSUK
Celâl Boyar
BARAJI
ChurchiU, Avrupa Birliği konferansında konuşur!;
lıJwHS -.
»0W;' «R ._
Moskova: 22 (A.P.) — Moskova radyosunun bu gün verdiği bi4 habere göre Sovyet Dışişleri Ba« kan Yardımcısı Andrei Gromiko* Birleşmiş Milletler Genel oturu * muna iştirak etmek üzer» Mosko* vadan, evyorka hareket etmiş • tir.
Aynı habere göre Rus hey’etl a-şağıdakl kimselerden müteşekkif olacaktır:
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanistan,
Bulgaristanı protesto etti
Bulgarlar, hududda melodik bir şekilde tehşidat yapıyorlar
ÇÖRÇİL AMERİKA YOLUNDA
Maliye Bakanı Tliştü Aksal
Ankara, 22 (Hususi) — Bazı gazeteler muamele vergisi taşanımın hazırlamandan bahseder-
(Davamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Vaşlngton, 22 (A.A.) .United Pres») — Yarın refikasile^ birlikte Nevyork'a gelerek olan M. ChurchiU, perşembe günü akşam yemeğini Başkan Truman’ın davetlisi olarak yiyecektir. ChurchiU, cuma günü trenle Nevyork’a dönecek ve 30 Martta Boston'a giderek ertesi günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde bir nutuk söyliyecektir.
ChurchiU ve refikası 2 Nisanda Nevyork'dan Ingiltere-ye döneceklerdir.
ChurchiU halen Amerika yolundadır.
Bu münasebetle demeçte bulunan Başkanlık Sekreteri Charles Ross, Churchilİ ile Bevin'in aynı zamanda Vaşing-tona gelmelerinde herhangi bir münasebet bulunmadığını katiyetle ifade etmiştir.
Başkan Truman tarafından dün akşam bildirildiğine gö-r®’ 1 Nisanda, MassachusettB teknikoloji enstitüsünde Chur-chıll ile aynı zamanda nutuk veremiyecektir.
V^ington, 22 (A.A.) .United Pres») — Yann refikasile
j Demir perde arkasın* j da askerî hazırlık ve i manevra başladı
Berlin: 22 (a.a.) (Reuter) •-
Sovyet bölgesi makamlarlylo ya • kından İlgisi bulunan Alman kay -naklanna göre, Rusyadan yeni gel miş olan on binlerce Sovyet askerinin bugün başlıyan doğu bölge -si askeri manevralarına lştirâk etmesi beklenmektedir.
(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Yarın Balıkesir kongresinde lıazır bulunmak üzere
şehrimizden ayrılıyor
İstanbul D. P. kongresindeki dilekler

Tıb eğlence günü dün şehrin
üç ayrı yerinde yapıldı
Havada
işlenen cinayet
Alevhuf Romen subayı ifşaatta bulunuyor
Bir buçuk ecno kadar evvel bir uçakla Rumanyadan memleketimize iltica eden, bu arada uçak ma-ltlnlatl Beşçotni Mltrefanlyl öldtl -ren vo bu yüzden yapılan duruşması sonunda hapso mahkûm edl -len Rumen tayyarecisi Bobre Au-8a, 5 6Ü. 1 do)
PATRİKLİĞİ
Kravçenko
dâvası bitti
Aralan Kevorkyan, Patrik] kaymakamlığından ayrılmadığını bildiriyor |
Ord. Prof. AJnl Muhtarın vefatı I geri bırakılan .Tıp Eğlence rll
—18 do hJT:
yapılmıştır.----
Kongre Divanı, reyleri tasnif ederken.. (Foto Burhan • Y. Sabah)
Balıkesir 22 (Telefonla) — Şehrimiz Demokrat Parti 11 kongresi perşembe günü şehir sinemasında yapılacaktır. Gece Atatürk parkı gazinosunda bir ziyafet verilecek, Balıkefllrin Çorba, Tirit, pilav ve zerdeden müteşek kil meşhur düğün yemeği yeni-
Av'nr»- Kin. hm. . . I £"nıgl tarafından tertip edilen bu-
T’."*' ®'5; “• T"km™ »""W ««too.UA-
- ------ —•••*« cunc/ı palc| da dün akşam verilmiştir.
Kapatıldığı içiıı Eskişe-hirde seylâb tehlikesi önlendi
Eskişehir, 22 (A.A.) — Porsuk çayının yükselmesi neticesi dün hasıl olan vaziyette ehemmiyetli bir değişiklik yoktur.
Bugün öğleden önce sular biraz çekilmiş ise civara yağmakta olan yağmur ve erimeğe başlayan karlar, neticesi suların bu gece tekrar yükselmesi muhtemel görülmektedir.
Barajın kapatılmış olması su taşmasının genişlememiş olmasında mühim surette müessir olmuştur.
Putuz» Dışişleri Bakanı Çaldaris
Londra 22 (Nafeu) — Yunaa hil kûmetinln müttefik makamlarına müracaatla Bulgaristanı protea-to etmiş olduğu bildirilmektedir. Yunan hükümeti, mütt-reke and-(Dovamı 8a: 5 8u: 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhtarın evi
ULUNAY
lecektir. Bütün ilçe, bucak ve köy Demokrat teşkilâtı kongreye iştirâke ve Bayar'ı karşılamağa hazırlanmaktadır.
Bu maksatla Ayvalık, Akhi -sar. Demokratları bandolarile ge leceklerdir. İzmir, Manisa, Ça -(Devamı Sa. s 8Ü. 8 da)
Cenaze namazı ne
Ermeni patrik kaymakamı Ko-vork Arslanyan ile 38 ruhani ara sında bir mtlddettenberi devam e-lhUlâf nlhayetlcnmlş ve Ara -(Devamıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
vakit caiz olur?
İstanbul Müftülüğü, ceset parçası üzerine cenaze namazı kılınamıyacağını bildirdi
Nuri Paşa ailesi, Sütlüce sahilinde bulunan ve Nuri Paşaya ait olduğu iddia edilen ceset parçası için cenaze merasimi yapamıyacak
Paris: a. a. — (afp) .
Kravçenko - Lettres Françaises davasının son oturumu bu akşam mahallî saatle 22,10’da nihayete ermiştir. Karar 4 nisan pazartesi günü ilân edilecektir.
Südlücedo Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdiseBİ etrafında 11 -mt tetkikler yapmış olan ehil vu -kuf, raporunu tanzim edip henüz suvcılıga vermemiştir. Dün geç vakit kendlsilo telefonla konuştuğu-«UMt İstanbul »avcını İhsan Kök -
nel bu hususta şöyle demiştir:
— Ehil vukuf raporu henüz sav cılığa verilmiş değildir. Alınacak raporda hadisenin sebepleri etra -fında kanaat bnhş esaslar Üzerin de lüzum görülürse bir açıklama (Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
! skontlorpaşa muhtarının evi
I yanmış. Adamoağız bu mesken buhranında müşkül bir vazlye-to düşmüş... 0 semtin İktidar ve Domokrat parti monsuplorı blrlik-to çalışmışlar; para toplamışları muhtara bir ov kurmuşlar. Gazote-lordo resmini gördük: Evin oepho-ılndo hem iktidar partisinin, hem do muhalif partinin bayrakları atılı...
Bu hadise gazetolore yazı sormayası oldu... Fıkra muharrlrlorl bunu movzu olarak ole aldılar... Etrafını hoşnut «don bir adama karşı böylo bir oemllo gösterilmesi hiç fena doğll. Fakat mesele bununla kalmıyor. Sadun Galip Savoı günlük fıkrasında bu vakıadan öyle bir lisanla bahsodlyor kİ muhtarın yangın yeri üzorlno kurulan binasını Adota partilerin uzlaşmalarının (al-lesorlk) bir tozahürü gibi kabul ediyor. Yâni açıkçası İktidar partisi ilo muhalif bildiğimiz Demokrat Parti ol olo vermoll, böylo harabo-lerl şenlendirmeli...
Nasıl olur?
Halkı memnun eden bir muhtar için yapılan hayırlı bir işi, mcmlo-kotln ne lamandonborl hasretini çektiği bir Idaro tarzının ahenglne toslr oüocok surette tefsir eylomoğo hakkımız var mı?
Evvela muhtarın hangi partiye
mensup olduğunu bilmek lâzım.
Eğer bu zat iktidar partisin» men*
sup İse Demokrat Partinin bu hayırlı işi bir pu-ti meselesi telâkki eylomosl doğru değildir; Domok-rotlar o adama yardım etmeli, fakat fırkalarının bayrağını evin cop^ heslno asmaman. Muhtar, DomoM rat Partidonso İktidar partisini!» do bu insani harokotinl parti ka-i nallyle yapınası muvafık olamaz.
O mahallenin ahalisi ister iktidar partlslndon, isler demokrattan olsun başbaşa verir, muhtarın ev ihtiyacını temin eder.
Hâdiseyi bu çerçoveden çıkar» mak için do yaşadığımız demokratik rojimo aykırıdır. Aksi takdirde nıu^ vafık vo muhalif partilerin blrblr» lerlnl kontrol etmelerine İmkân ola-
Demokrasldo partiler birbirleri nln icraatını mürakabo İlo mÜkeN loftlrler.Yoksa«muhtarın evi» müna sebotlylo, refikimizin yazdığı gibi, her parti dlğorlnl tutmağa, ele ela verip kusurunu örtmeğe kalkışırsa bugünkü idare tarzını bırakıp «tok parti» rojlmlno avdot daha kestir» nıo bir yol olur.
Demokrasinin zevki, lozzotl, fH klrlorln müsadomosldlr. O müsadif ırıedon mahrum olmak memleket için hayırlı bir yol olsaydı, Içindt yaşadığımız rejim İhtiyar odilmozdl.*
Demokrasiye, şaka nlyotine do-
kunulması bile büyük bir felAk»(
tlur. Benim kanaatim budun
DM(ü laplantulan bir görünü, (Fola: Burhan. Yr„i
T„ta,hya„jB
, 9 r- Birliği tarafın
E„ ’’ "7 I Aynca; M«M Türk Talebe ~ 1 ’
BWcry, k«.| gg, u,U,„aM lert|p (aj|tn
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlye No: U
T»l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 2079»
11 inci Yıl, No. 3590
HÜRRİYET VB HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
ÇARŞAMBA
23
MART
1949
Harriman Paris’te
yrİB, 22 (A.A.) «Reuter» — Marshall plânı büyüde elçisi AvereU Harriman refakatinde Birleşik Amerika eeki Savunma Bakanı James Forrestal bulunduğu halde bu akşam uçakla Berne’den buraya gelmiştir.
Bulgaristanı şiddetle protesto ettik
idama mahkûm edilen Türklerin] serbest bırakılmasını istedik]
—___- d
Aksi halde münasebatımız
Moskova, Atlantik Paktını takbih ettirmeye çalışacak
vahim bir hal alacak
Karar infaz edilirse bu hâdisenin, milletlerarası çok ciddî bir mahiyet alacağına da şüphesiz nazarile bakılmaktadır
Gromiko'nun başkanlığında Birleşmiş Milletlere gönderilen heyetin vazifesi
Ticaret Bakanı, cenup illerindeki otlak
ı yasağını izah etti
Ankara 22 (Telefonla) — C. H. P. Meclia Grupu bugün Baat 15 te Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplanmıştır. Fahri Karakayanm cenup hudutlarımızdaki hayvanların otlakları (Devamı 8a. 5 80. 1 de)
Ankara, 22 (ADÎL AKTA ttle-fonla bildiriyor) — Bulgozfstan-da idama mahkûm edilen 6 Türk hakkında Bulgar makamlarınca verilen kararın tasdik edildiği ve hükmün 15 gün içinde infaz edileceği yolunda bir İstanbul gazetesinde Edirne mahreçli verilen haber üzerine burada'yaptığımız tahkikat ve aldığımız neticelere göre hâdise yeni vuku bul-mu§ değildir. Bundan birkaç ay evvel Bulgar hükümeti, casusluk şuçu ile bir söylentiye göre 6, diğer bir habere göre de 11 Türkü tevkif ederek mahkemeye vermiş ti. Yapılan muhakeme neticesinde bunların hepsi idama mahkûm edilmişlerdir. Haklarında
(Devamı 8a:
Genel Kurul Atlantik Paktını tasvib ettiği takdirde Rusyanın Birleşmiş Milletlerden çekilmesi ihtimalinden bahsediliyor
MUAMELE
C. H.P
**wı
Meclis
grupu
VERGİSİ
TASARISI
karşı
fitil ya da komünistlere karşı ■ yapılan nümayişlerden biri
savaş
PORSUK
Celâl Boyar
BARAJI
ChurchiU, Avrupa Birliği konferansında konuşur!;
lıJwHS -.
»0W;' «R ._
Moskova: 22 (A.P.) — Moskova radyosunun bu gün verdiği bi4 habere göre Sovyet Dışişleri Ba« kan Yardımcısı Andrei Gromiko* Birleşmiş Milletler Genel oturu * muna iştirak etmek üzer» Mosko* vadan, evyorka hareket etmiş • tir.
Aynı habere göre Rus hey’etl a-şağıdakl kimselerden müteşekkif olacaktır:
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanistan,
Bulgaristanı protesto etti
Bulgarlar, hududda melodik bir şekilde tehşidat yapıyorlar
ÇÖRÇİL AMERİKA YOLUNDA
Maliye Bakanı Tliştü Aksal
Ankara, 22 (Hususi) — Bazı gazeteler muamele vergisi taşanımın hazırlamandan bahseder-
(Davamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Vaşlngton, 22 (A.A.) .United Pres») — Yarın refikasile^ birlikte Nevyork'a gelerek olan M. ChurchiU, perşembe günü akşam yemeğini Başkan Truman’ın davetlisi olarak yiyecektir. ChurchiU, cuma günü trenle Nevyork’a dönecek ve 30 Martta Boston'a giderek ertesi günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde bir nutuk söyliyecektir.
ChurchiU ve refikası 2 Nisanda Nevyork'dan Ingiltere-ye döneceklerdir.
ChurchiU halen Amerika yolundadır.
Bu münasebetle demeçte bulunan Başkanlık Sekreteri Charles Ross, Churchilİ ile Bevin'in aynı zamanda Vaşing-tona gelmelerinde herhangi bir münasebet bulunmadığını katiyetle ifade etmiştir.
Başkan Truman tarafından dün akşam bildirildiğine gö-r®’ 1 Nisanda, MassachusettB teknikoloji enstitüsünde Chur-chıll ile aynı zamanda nutuk veremiyecektir.
V^ington, 22 (A.A.) .United Pres») — Yann refikasile
j Demir perde arkasın* j da askerî hazırlık ve i manevra başladı
Berlin: 22 (a.a.) (Reuter) •-
Sovyet bölgesi makamlarlylo ya • kından İlgisi bulunan Alman kay -naklanna göre, Rusyadan yeni gel miş olan on binlerce Sovyet askerinin bugün başlıyan doğu bölge -si askeri manevralarına lştirâk etmesi beklenmektedir.
(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Yarın Balıkesir kongresinde lıazır bulunmak üzere
şehrimizden ayrılıyor
İstanbul D. P. kongresindeki dilekler

Tıb eğlence günü dün şehrin
üç ayrı yerinde yapıldı
Havada
işlenen cinayet
Alevhuf Romen subayı ifşaatta bulunuyor
Bir buçuk ecno kadar evvel bir uçakla Rumanyadan memleketimize iltica eden, bu arada uçak ma-ltlnlatl Beşçotni Mltrefanlyl öldtl -ren vo bu yüzden yapılan duruşması sonunda hapso mahkûm edl -len Rumen tayyarecisi Bobre Au-8a, 5 6Ü. 1 do)
PATRİKLİĞİ
Kravçenko
dâvası bitti
Aralan Kevorkyan, Patrik] kaymakamlığından ayrılmadığını bildiriyor |
Ord. Prof. AJnl Muhtarın vefatı I geri bırakılan .Tıp Eğlence rll
—18 do hJT:
yapılmıştır.----
Kongre Divanı, reyleri tasnif ederken.. (Foto Burhan • Y. Sabah)
Balıkesir 22 (Telefonla) — Şehrimiz Demokrat Parti 11 kongresi perşembe günü şehir sinemasında yapılacaktır. Gece Atatürk parkı gazinosunda bir ziyafet verilecek, Balıkefllrin Çorba, Tirit, pilav ve zerdeden müteşek kil meşhur düğün yemeği yeni-
Av'nr»- Kin. hm. . . I £"nıgl tarafından tertip edilen bu-
T’."*' ®'5; “• T"km™ »""W ««too.UA-
- ------ —•••*« cunc/ı palc| da dün akşam verilmiştir.
Kapatıldığı içiıı Eskişe-hirde seylâb tehlikesi önlendi
Eskişehir, 22 (A.A.) — Porsuk çayının yükselmesi neticesi dün hasıl olan vaziyette ehemmiyetli bir değişiklik yoktur.
Bugün öğleden önce sular biraz çekilmiş ise civara yağmakta olan yağmur ve erimeğe başlayan karlar, neticesi suların bu gece tekrar yükselmesi muhtemel görülmektedir.
Barajın kapatılmış olması su taşmasının genişlememiş olmasında mühim surette müessir olmuştur.
Putuz» Dışişleri Bakanı Çaldaris
Londra 22 (Nafeu) — Yunaa hil kûmetinln müttefik makamlarına müracaatla Bulgaristanı protea-to etmiş olduğu bildirilmektedir. Yunan hükümeti, mütt-reke and-(Dovamı 8a: 5 8u: 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhtarın evi
ULUNAY
lecektir. Bütün ilçe, bucak ve köy Demokrat teşkilâtı kongreye iştirâke ve Bayar'ı karşılamağa hazırlanmaktadır.
Bu maksatla Ayvalık, Akhi -sar. Demokratları bandolarile ge leceklerdir. İzmir, Manisa, Ça -(Devamı Sa. s 8Ü. 8 da)
Cenaze namazı ne
Ermeni patrik kaymakamı Ko-vork Arslanyan ile 38 ruhani ara sında bir mtlddettenberi devam e-lhUlâf nlhayetlcnmlş ve Ara -(Devamıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
vakit caiz olur?
İstanbul Müftülüğü, ceset parçası üzerine cenaze namazı kılınamıyacağını bildirdi
Nuri Paşa ailesi, Sütlüce sahilinde bulunan ve Nuri Paşaya ait olduğu iddia edilen ceset parçası için cenaze merasimi yapamıyacak
Paris: a. a. — (afp) .
Kravçenko - Lettres Françaises davasının son oturumu bu akşam mahallî saatle 22,10’da nihayete ermiştir. Karar 4 nisan pazartesi günü ilân edilecektir.
Südlücedo Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdiseBİ etrafında 11 -mt tetkikler yapmış olan ehil vu -kuf, raporunu tanzim edip henüz suvcılıga vermemiştir. Dün geç vakit kendlsilo telefonla konuştuğu-«UMt İstanbul »avcını İhsan Kök -
nel bu hususta şöyle demiştir:
— Ehil vukuf raporu henüz sav cılığa verilmiş değildir. Alınacak raporda hadisenin sebepleri etra -fında kanaat bnhş esaslar Üzerin de lüzum görülürse bir açıklama (Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
! skontlorpaşa muhtarının evi
I yanmış. Adamoağız bu mesken buhranında müşkül bir vazlye-to düşmüş... 0 semtin İktidar ve Domokrat parti monsuplorı blrlik-to çalışmışlar; para toplamışları muhtara bir ov kurmuşlar. Gazote-lordo resmini gördük: Evin oepho-ılndo hem iktidar partisinin, hem do muhalif partinin bayrakları atılı...
Bu hadise gazetolore yazı sormayası oldu... Fıkra muharrlrlorl bunu movzu olarak ole aldılar... Etrafını hoşnut «don bir adama karşı böylo bir oemllo gösterilmesi hiç fena doğll. Fakat mesele bununla kalmıyor. Sadun Galip Savoı günlük fıkrasında bu vakıadan öyle bir lisanla bahsodlyor kİ muhtarın yangın yeri üzorlno kurulan binasını Adota partilerin uzlaşmalarının (al-lesorlk) bir tozahürü gibi kabul ediyor. Yâni açıkçası İktidar partisi ilo muhalif bildiğimiz Demokrat Parti ol olo vermoll, böylo harabo-lerl şenlendirmeli...
Nasıl olur?
Halkı memnun eden bir muhtar için yapılan hayırlı bir işi, mcmlo-kotln ne lamandonborl hasretini çektiği bir Idaro tarzının ahenglne toslr oüocok surette tefsir eylomoğo hakkımız var mı?
Evvela muhtarın hangi partiye
mensup olduğunu bilmek lâzım.
Eğer bu zat iktidar partisin» men*
sup İse Demokrat Partinin bu hayırlı işi bir pu-ti meselesi telâkki eylomosl doğru değildir; Domok-rotlar o adama yardım etmeli, fakat fırkalarının bayrağını evin cop^ heslno asmaman. Muhtar, DomoM rat Partidonso İktidar partisini!» do bu insani harokotinl parti ka-i nallyle yapınası muvafık olamaz.
O mahallenin ahalisi ister iktidar partlslndon, isler demokrattan olsun başbaşa verir, muhtarın ev ihtiyacını temin eder.
Hâdiseyi bu çerçoveden çıkar» mak için do yaşadığımız demokratik rojimo aykırıdır. Aksi takdirde nıu^ vafık vo muhalif partilerin blrblr» lerlnl kontrol etmelerine İmkân ola-
Demokrasldo partiler birbirleri nln icraatını mürakabo İlo mÜkeN loftlrler.Yoksa«muhtarın evi» müna sebotlylo, refikimizin yazdığı gibi, her parti dlğorlnl tutmağa, ele ela verip kusurunu örtmeğe kalkışırsa bugünkü idare tarzını bırakıp «tok parti» rojlmlno avdot daha kestir» nıo bir yol olur.
Demokrasinin zevki, lozzotl, fH klrlorln müsadomosldlr. O müsadif ırıedon mahrum olmak memleket için hayırlı bir yol olsaydı, Içindt yaşadığımız rejim İhtiyar odilmozdl.*
Demokrasiye, şaka nlyotine do-
kunulması bile büyük bir felAk»(
tlur. Benim kanaatim budun
DM(ü laplantulan bir görünü, (Fola: Burhan. Yr„i
T„ta,hya„jB
, 9 r- Birliği tarafın
E„ ’’ "7 I Aynca; M«M Türk Talebe ~ 1 ’
BWcry, k«.| gg, u,U,„aM lert|p (aj|tn
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmanlye No: U
T»l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon: 2079»
11 inci Yıl, No. 3590
HÜRRİYET VB HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
ÇARŞAMBA
23
MART
1949
Harriman Paris’te
yrİB, 22 (A.A.) «Reuter» — Marshall plânı büyüde elçisi AvereU Harriman refakatinde Birleşik Amerika eeki Savunma Bakanı James Forrestal bulunduğu halde bu akşam uçakla Berne’den buraya gelmiştir.
Bulgaristanı şiddetle protesto ettik
idama mahkûm edilen Türklerin] serbest bırakılmasını istedik]
—___- d
Aksi halde münasebatımız
Moskova, Atlantik Paktını takbih ettirmeye çalışacak
vahim bir hal alacak
Karar infaz edilirse bu hâdisenin, milletlerarası çok ciddî bir mahiyet alacağına da şüphesiz nazarile bakılmaktadır
Gromiko'nun başkanlığında Birleşmiş Milletlere gönderilen heyetin vazifesi
Ticaret Bakanı, cenup illerindeki otlak
ı yasağını izah etti
Ankara 22 (Telefonla) — C. H. P. Meclia Grupu bugün Baat 15 te Faik Ahmet Barutçu’nun başkanlığında toplanmıştır. Fahri Karakayanm cenup hudutlarımızdaki hayvanların otlakları (Devamı 8a. 5 80. 1 de)
Ankara, 22 (ADÎL AKTA ttle-fonla bildiriyor) — Bulgozfstan-da idama mahkûm edilen 6 Türk hakkında Bulgar makamlarınca verilen kararın tasdik edildiği ve hükmün 15 gün içinde infaz edileceği yolunda bir İstanbul gazetesinde Edirne mahreçli verilen haber üzerine burada'yaptığımız tahkikat ve aldığımız neticelere göre hâdise yeni vuku bul-mu§ değildir. Bundan birkaç ay evvel Bulgar hükümeti, casusluk şuçu ile bir söylentiye göre 6, diğer bir habere göre de 11 Türkü tevkif ederek mahkemeye vermiş ti. Yapılan muhakeme neticesinde bunların hepsi idama mahkûm edilmişlerdir. Haklarında
(Devamı 8a:
Genel Kurul Atlantik Paktını tasvib ettiği takdirde Rusyanın Birleşmiş Milletlerden çekilmesi ihtimalinden bahsediliyor
MUAMELE
C. H.P
**wı
Meclis
grupu
VERGİSİ
TASARISI
karşı
fitil ya da komünistlere karşı ■ yapılan nümayişlerden biri
savaş
PORSUK
Celâl Boyar
BARAJI
ChurchiU, Avrupa Birliği konferansında konuşur!;
lıJwHS -.
»0W;' «R ._
Moskova: 22 (A.P.) — Moskova radyosunun bu gün verdiği bi4 habere göre Sovyet Dışişleri Ba« kan Yardımcısı Andrei Gromiko* Birleşmiş Milletler Genel oturu * muna iştirak etmek üzer» Mosko* vadan, evyorka hareket etmiş • tir.
Aynı habere göre Rus hey’etl a-şağıdakl kimselerden müteşekkif olacaktır:
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Yunanistan,
Bulgaristanı protesto etti
Bulgarlar, hududda melodik bir şekilde tehşidat yapıyorlar
ÇÖRÇİL AMERİKA YOLUNDA
Maliye Bakanı Tliştü Aksal
Ankara, 22 (Hususi) — Bazı gazeteler muamele vergisi taşanımın hazırlamandan bahseder-
(Davamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Vaşlngton, 22 (A.A.) .United Pres») — Yarın refikasile^ birlikte Nevyork'a gelerek olan M. ChurchiU, perşembe günü akşam yemeğini Başkan Truman’ın davetlisi olarak yiyecektir. ChurchiU, cuma günü trenle Nevyork’a dönecek ve 30 Martta Boston'a giderek ertesi günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde bir nutuk söyliyecektir.
ChurchiU ve refikası 2 Nisanda Nevyork'dan Ingiltere-ye döneceklerdir.
ChurchiU halen Amerika yolundadır.
Bu münasebetle demeçte bulunan Başkanlık Sekreteri Charles Ross, Churchilİ ile Bevin'in aynı zamanda Vaşing-tona gelmelerinde herhangi bir münasebet bulunmadığını katiyetle ifade etmiştir.
Başkan Truman tarafından dün akşam bildirildiğine gö-r®’ 1 Nisanda, MassachusettB teknikoloji enstitüsünde Chur-chıll ile aynı zamanda nutuk veremiyecektir.
V^ington, 22 (A.A.) .United Pres») — Yann refikasile
j Demir perde arkasın* j da askerî hazırlık ve i manevra başladı
Berlin: 22 (a.a.) (Reuter) •-
Sovyet bölgesi makamlarlylo ya • kından İlgisi bulunan Alman kay -naklanna göre, Rusyadan yeni gel miş olan on binlerce Sovyet askerinin bugün başlıyan doğu bölge -si askeri manevralarına lştirâk etmesi beklenmektedir.
(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Yarın Balıkesir kongresinde lıazır bulunmak üzere
şehrimizden ayrılıyor
İstanbul D. P. kongresindeki dilekler

Tıb eğlence günü dün şehrin
üç ayrı yerinde yapıldı
Havada
işlenen cinayet
Alevhuf Romen subayı ifşaatta bulunuyor
Bir buçuk ecno kadar evvel bir uçakla Rumanyadan memleketimize iltica eden, bu arada uçak ma-ltlnlatl Beşçotni Mltrefanlyl öldtl -ren vo bu yüzden yapılan duruşması sonunda hapso mahkûm edl -len Rumen tayyarecisi Bobre Au-8a, 5 6Ü. 1 do)
PATRİKLİĞİ
Kravçenko
dâvası bitti
Aralan Kevorkyan, Patrik] kaymakamlığından ayrılmadığını bildiriyor |
Ord. Prof. AJnl Muhtarın vefatı I geri bırakılan .Tıp Eğlence rll
—18 do hJT:
yapılmıştır.----
Kongre Divanı, reyleri tasnif ederken.. (Foto Burhan • Y. Sabah)
Balıkesir 22 (Telefonla) — Şehrimiz Demokrat Parti 11 kongresi perşembe günü şehir sinemasında yapılacaktır. Gece Atatürk parkı gazinosunda bir ziyafet verilecek, Balıkefllrin Çorba, Tirit, pilav ve zerdeden müteşek kil meşhur düğün yemeği yeni-
Av'nr»- Kin. hm. . . I £"nıgl tarafından tertip edilen bu-
T’."*' ®'5; “• T"km™ »""W ««too.UA-
- ------ —•••*« cunc/ı palc| da dün akşam verilmiştir.
Kapatıldığı içiıı Eskişe-hirde seylâb tehlikesi önlendi
Eskişehir, 22 (A.A.) — Porsuk çayının yükselmesi neticesi dün hasıl olan vaziyette ehemmiyetli bir değişiklik yoktur.
Bugün öğleden önce sular biraz çekilmiş ise civara yağmakta olan yağmur ve erimeğe başlayan karlar, neticesi suların bu gece tekrar yükselmesi muhtemel görülmektedir.
Barajın kapatılmış olması su taşmasının genişlememiş olmasında mühim surette müessir olmuştur.
Putuz» Dışişleri Bakanı Çaldaris
Londra 22 (Nafeu) — Yunaa hil kûmetinln müttefik makamlarına müracaatla Bulgaristanı protea-to etmiş olduğu bildirilmektedir. Yunan hükümeti, mütt-reke and-(Dovamı 8a: 5 8u: 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhtarın evi
ULUNAY
lecektir. Bütün ilçe, bucak ve köy Demokrat teşkilâtı kongreye iştirâke ve Bayar'ı karşılamağa hazırlanmaktadır.
Bu maksatla Ayvalık, Akhi -sar. Demokratları bandolarile ge leceklerdir. İzmir, Manisa, Ça -(Devamı Sa. s 8Ü. 8 da)
Cenaze namazı ne
Ermeni patrik kaymakamı Ko-vork Arslanyan ile 38 ruhani ara sında bir mtlddettenberi devam e-lhUlâf nlhayetlcnmlş ve Ara -(Devamıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
vakit caiz olur?
İstanbul Müftülüğü, ceset parçası üzerine cenaze namazı kılınamıyacağını bildirdi
Nuri Paşa ailesi, Sütlüce sahilinde bulunan ve Nuri Paşaya ait olduğu iddia edilen ceset parçası için cenaze merasimi yapamıyacak
Paris: a. a. — (afp) .
Kravçenko - Lettres Françaises davasının son oturumu bu akşam mahallî saatle 22,10’da nihayete ermiştir. Karar 4 nisan pazartesi günü ilân edilecektir.
Südlücedo Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdiseBİ etrafında 11 -mt tetkikler yapmış olan ehil vu -kuf, raporunu tanzim edip henüz suvcılıga vermemiştir. Dün geç vakit kendlsilo telefonla konuştuğu-«UMt İstanbul »avcını İhsan Kök -
nel bu hususta şöyle demiştir:
— Ehil vukuf raporu henüz sav cılığa verilmiş değildir. Alınacak raporda hadisenin sebepleri etra -fında kanaat bnhş esaslar Üzerin de lüzum görülürse bir açıklama (Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
! skontlorpaşa muhtarının evi
I yanmış. Adamoağız bu mesken buhranında müşkül bir vazlye-to düşmüş... 0 semtin İktidar ve Domokrat parti monsuplorı blrlik-to çalışmışlar; para toplamışları muhtara bir ov kurmuşlar. Gazote-lordo resmini gördük: Evin oepho-ılndo hem iktidar partisinin, hem do muhalif partinin bayrakları atılı...
Bu hadise gazetolore yazı sormayası oldu... Fıkra muharrlrlorl bunu movzu olarak ole aldılar... Etrafını hoşnut «don bir adama karşı böylo bir oemllo gösterilmesi hiç fena doğll. Fakat mesele bununla kalmıyor. Sadun Galip Savoı günlük fıkrasında bu vakıadan öyle bir lisanla bahsodlyor kİ muhtarın yangın yeri üzorlno kurulan binasını Adota partilerin uzlaşmalarının (al-lesorlk) bir tozahürü gibi kabul ediyor. Yâni açıkçası İktidar partisi ilo muhalif bildiğimiz Demokrat Parti ol olo vermoll, böylo harabo-lerl şenlendirmeli...
Nasıl olur?
Halkı memnun eden bir muhtar için yapılan hayırlı bir işi, mcmlo-kotln ne lamandonborl hasretini çektiği bir Idaro tarzının ahenglne toslr oüocok surette tefsir eylomoğo hakkımız var mı?
Evvela muhtarın hangi partiye
mensup olduğunu bilmek lâzım.
Eğer bu zat iktidar partisin» men*
sup İse Demokrat Partinin bu hayırlı işi bir pu-ti meselesi telâkki eylomosl doğru değildir; Domok-rotlar o adama yardım etmeli, fakat fırkalarının bayrağını evin cop^ heslno asmaman. Muhtar, DomoM rat Partidonso İktidar partisini!» do bu insani harokotinl parti ka-i nallyle yapınası muvafık olamaz.
O mahallenin ahalisi ister iktidar partlslndon, isler demokrattan olsun başbaşa verir, muhtarın ev ihtiyacını temin eder.
Hâdiseyi bu çerçoveden çıkar» mak için do yaşadığımız demokratik rojimo aykırıdır. Aksi takdirde nıu^ vafık vo muhalif partilerin blrblr» lerlnl kontrol etmelerine İmkân ola-
Demokrasldo partiler birbirleri nln icraatını mürakabo İlo mÜkeN loftlrler.Yoksa«muhtarın evi» müna sebotlylo, refikimizin yazdığı gibi, her parti dlğorlnl tutmağa, ele ela verip kusurunu örtmeğe kalkışırsa bugünkü idare tarzını bırakıp «tok parti» rojlmlno avdot daha kestir» nıo bir yol olur.
Demokrasinin zevki, lozzotl, fH klrlorln müsadomosldlr. O müsadif ırıedon mahrum olmak memleket için hayırlı bir yol olsaydı, Içindt yaşadığımız rejim İhtiyar odilmozdl.*
Demokrasiye, şaka nlyotine do-
kunulması bile büyük bir felAk»(
tlur. Benim kanaatim budun
DM(ü laplantulan bir görünü, (Fola: Burhan. Yr„i
T„ta,hya„jB
, 9 r- Birliği tarafın
E„ ’’ "7 I Aynca; M«M Türk Talebe ~ 1 ’
BWcry, k«.| gg, u,U,„aM lert|p (aj|tn

Comments (0)