Yeaaâ Sabaca
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE Sahibi; Safa Kıhçlıoğlıı
24 İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH»
ŞUBAT 1 8 T A N B U L
1949 Telefon ı 20706
11 inci Yıl, No. 3562
Adalet İşlerimiz Mecliste şiddetle tenkid edildi
Tenkidler karşısında Bakan Fuad Sirmen, “iyi bir adalet sistemine malik değiliz,, itirafında bulundu
Hâkimlerin istiklâli meselesinde N. Köni dedi ki: “Adlî teminat olınıyan yerde adalet yoktur,,
Askeri mahkemelerin Adliyeye bağlanması istendi
ÇELİK CİĞERLER
Los Angeles, 23, (A. A.) — United Press; Çocuk felci hastalığına tutulanlar tarafından kullanılacak yeni bir çelik ciğerin yapılmış olduğu bildirilmektedir.
Dr. Bower, yeni çelik ciğerin beyin poliomie-litinden hasta olanların en aşağı yüzde 65 inin hayatını kurtaracağını söylemiştir.
MrcZfccte üç gündenberi devam eden büdçe müzakerelerini takip eden milletvekilleri
Mecliste Kur an yüzünden Milletvekilleri çatıştılar...
Ankara 23 (Telefonla) — Meclisin bu sabahki oturumunda Diyanet işleri bildcesinln kabulünden sonra Adalet Bakanlığı biid-ccsinin müzakeresine geçildi. İlk söz alan Osman Nuri Koni (M. P) oldu. Köni, sözlerine şöyle bir girizgâh yaptı: Muhalefet yalnız hükümetli tenkid etmek değildir. îyi ve yerinde yaptığı işleri de şükranla belirtmek bîr vicdan borcudur. Meselâ ben şahsım çok çocuklu hâkimler hakkında kanunun kaldırılmasından dolayı kendisine müteşekkirim.
Köni-nin bu sözleri her iki taraf milletvekilleri arasında büyük bir takdir «yandırdı. Sözlerine devam eden hatip:
— Fakat, dedi, yalnız ayıu müsamahayı muvafakat partisinden de bekleriz. Hepimizin ku-Burları olabilir. Meselâ ben şah-Gen kusurlu bir adamım. Fakat bu celseye riyaset eden Feridun
Fikri benden daha kusurludur.
Maumafih. çok .çocuklu hâkimler
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 dej
Nihad Erim'in tehdidlerine H. Bayur cevap veriyor:
“Anarşiyi sefalet, onu da ihtikâr ve pahalılık yaratır. Bundan ancak C. H. P. sorumludur. „
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni KANMAZ bildiriyor:)
Basın - Yayın, İstatistik, Meteor oto ji ve Diyanet büdceleri kabul edildi
Atlantik Paktının Martta
Bakanların Vazife ve Mesuliyetleri
Ankara 23 (Hususî) —Büyük Millet Meclisi bu sabah saat 10 da Feridun Fikri Düşünscl'in baş kanlığında toplandı. Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü büdce -Binin müzakeresine başlandı.
bu müessesenin > turizm işierile ciddiyetle meşgul olmadığını söy' ledi ve umum müdürlük büdce-8inin 938 den bu yana tam kırk beş misli arttığı halde iş bakımından hiç bir ilerleme kaydet -
Vasfi Raşid Sevig
Anayasamızın 47 inci maddesi Bakanların vazife ve mesuliyetlerinin hususi bit kanun ile tayin edilme Bini emreder. Her nedense; belki Bakanların hareketlerinde fazla serbest kalmak İstemiş olmalarından ötürü belki de Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erimin Meclis sorusuna verdiği cevapta belirtmiş olduğu gibi yapılacak kanunun içine ne gibi hükümler konulabileceğinin 25 senedenberi hükümetçe tesbit e-dilememiş bulunması yüzünden anayasanın yapılmasını emretmiş olduğu kanun heniiz meclise sevkcdilememiştir.
Yine profesör Nihat Erim Bakanların, her anayasa kitabında rastlanan siyasi, hukuki ve cezai nıes'uliyetlerinin fiilen İşlemekte bulunduğunu cevabında belirt -iniştir.
Bakanlann vazifelerini ifa -da, kendilerine bir gûna ihmal ve kusur atfedilemeksizin sa -ilere vazifelerini ifa tarzını meclisin tasvip eylemediğini ifade c-den siyasi mes’ullyet sahası hakikaten tayin edilemez ve sebepleri tasrih olunamaz. Siyasî mesuliyet Meclisin Bakana ademi I-ünıad reyi vermesinden ve veki-I düşürmesinden ibaret olduğuna goro meclisin ademi İtima-dİ II. du,„,u, blr Bakall Bösterc. blln.k M mUm|lUn „|a.
nuu. Buna Dev)et _
knnmm H, „|etnlMİ
dünyanın her tarafımla ve nazarî olarak kalmış buiUnjugu haldo bizde sık sık rastlanmış bir keyfiyettir; sıhhî sebepten dolayı çekilmiş bütün Bakanlar Devlet Başkanı tarafından azledilmiş Bakanlar olarak gözükmektedir. Halkı btınun doğru olmadığına inandırmak oldukça güç olsa gerektir. Acaba bu cihetler Anayasamızın yapılmasını emreylediğl kanunun içine girecek hükümlerden birini teşkil e-denıe-z mi? Bakanların hukukî mesuliyetlerini Ticaret Bakanı merhum AH Cenani’nin yiice divânca ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak'm adalet mahkemelerin ro vâki mahkûmiyetlerinden anladık. Yine Bakanların cezaî mes' illiyetlerinin İşlemekte bıılundu-
f Devamı 8a: * 8Ü: s de) l
Kesimde Filistin Uzlaştırma komisyonu üyeleri görülmektedir Bağdan sola doğru /bereli) Jlüseym CaMd Yalçın, Mark Ethrid-gc, Tev/ik Hûda Paça veCıaudo Boisanger. (Foto: A.P)
Ağaçlı Linyitleri
Kömür tevzi müessesesi U. Müdürü 50 milyon ton kömür mevcudu olan ocağın bir ay sonunda işletileceğini söylüyor.
Türkiye Kömür Tevzi müeeeeselo-rı Umum Müdürü D. Sadeddiu En-veri dün kendiriyle görüçen bir arkadaşımıza ağaçlı linyitleri ve istanbulini kömür durumu hakkında
Ankara 23 (Telefonla) — Dün büdce müzakereleri sırasında A-merikan bankalarındaki kaçak dolarlar münasebetile yapılan sert tartışmalar bugün Ankara siyasî mahfillerinin ehemmiyetle üzerinde durduğu bir mes’ele olmuştur. Başbakan yardımcısı Ni-
had Erim’in aşırı bir hassasiyet daha doğrusu asabiyet göstere -rek, Mecliste kendisini müdafaa etmek imkânından mahrum bu -lunan Hikmet Bayur'a hücum e-dişi, Millet Partisi ve Müstakiller tarafından yapılan sert mukabeleler, nihayet geceki celsede
Demokrat Parti liderinin ve Baş bakanın konuşmaları Ankaranın muhtelif siyasî gruplarında muh' telif tefsirlere yol açtı.
Millet Partililerle Müstakiller, hükümet adına konuşan Nihad Erim'in Başbakan muavinliği ma (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
f Beynelmilel Kayak Müsabakaları Başlıyor |
Akidlerden biri tecavüze uğradığı takdirde Amerika, 24 saatte harekete geçebilecek
etecek memleketlerin dışişleri ba-Mnlarınuı bu paktı mart ayı sona ermeden lmzalıyacakları anlaşıl -nıaktadır. Bundan sonra andlaşma nntnl derhal kongreye sunulacaktır. (Devamı, Sa, 5 Sü, 3 de)
Kravçenko, eserinin Rusça
metnini mahkemeye veriyor
Düıı dinlenen şahitler “ Hürriyeti Seçtim eserinin doğruluğunu ifade ettiler
İlk olarak şehadete davet edilen Andrcv Lebed kendinin vaktiyle bir Sovyet mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilen bir makine mühendisi olduğunu söylemiş, ha-j etini uzun boylu anlatmış, demir }(üu işçilerinden birinin oğlu vc komünist partisi üyesi olmasına rağmen 1937 de diğer 1700 do -n'.ryolu işçlslle blrllkto tasfiyeye (Dovamı Sa. B Sü. 7 do)
Paris: 23 a,a. (apf) — Krav çcnko - Lettrcs Frsnşalses d&va -tının bugünkü 14 üncü oturumu r.lsbl bir sükûn İçinde açılmıştır.
CİNAYETİ
12 yıla mahkûm olan katil kararı öğrenince: "Hana yazık oldu, ben öldürmedim, dedi.,,
Ali Çetinkayanın cenaze töreni yapıldı
Merhum Çetinlcaymıı» tabulu top arkasında
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Bir müddet evvel Beyoğlu Mis sokağında Suzan adında bir bar artistini öldürmekten sanık Çelil in 2 inci ağır cezadaki duruşması sona ermiştir.
Mahkeme, cinayetin Çelil tarafından işlendiğine kanaat getire rek 18 yıla, hafifletici kanunî ve takdiri sebepleri nazarı itibara alarak cezasının 3 de birinin ten zillle 12 yıl hapsine hüküm vermiştir.
Kararın tefhiminden sonra mahkemeden pek heyecanlı bir halde çıkan Çelil ağlıyarak:
«— Bana yazık oldu. Ben öldürmedim!» demiştir.
Üstte, ekipler antre man halince, yanda Avusturya ekibi Bursa muhabirimizle bir arada. (Yazısı 5 incide)
Bir alayımızın yaptığı tatbikat
İstanbul Komutanı Şahap Gürler’ in idare ettiği tatbikatta Amerikan generalleri de bulunuyorlar
r-YARIN--^
Konservatuar Türk
Musikî Konserleri:
Isfahan faslı
Refii Cevad Ulunay’ıu tenkili yazısi
Modern aildhlarla teçhiz edilen beliklerimizden * biri tatbikatta (Yazısı 5 İnci »uyfudu)
Takvimden Bir Yaprak
azetolerln dün vordlklerl ha- karmakarışık olmuştur.
borler arasında biri var kİ, O zamana kadar l.âr eden vo - I-tlraf edelim - kusuru herhalde blz-dokl kadar olmayan bu teşekküller, şimdi zarar ediyorlar; halkı memnun odomlyorlar; üstelik do şehrin ihtiyacım karşılayamıyorlar.
Bunun püf noktası norodo İdi? itiraf öderim. Hâlâ anlamıyorum. O ccnobı şirketin bir müdürü vardı. Bizim do bir müdürümüz var. ılştor Qnun memurları vardı. Bizim do memurlarımız var. Onların dosyala-ı, kırtasiyeleri gibi bizim do dosyalarımız, evrakımız var. O halde neden bu iş yürümüyor?.
Fazla momur mu kayırıyoruz? yoksa masrafı, iradla mı donkloştl-romlyoruz? Onlara müracaat etsek de bu zarar eden, halkı memnun otr-?yon, idare edenleri do huzursuzluk içindo bırakarak oflıârıumunılyo ı benim gl- müvacchcsindo suçlu vo günahkâr
................. vaay.llml# bulunduran bu uskllllı janıma karsısında bulunu,» • lamaman ortadan kald.rıp yarın, eski toşkilâtın aynını Ikamo eylesok nasıl olur? Lüzumsuz kibir ve gu-lllo oonobl şlrkotler tarafından Ida- ruru bir fara13 bırakalım. Gayo, ro edilirdi ve ufaoık bir kusur gö- halka hlzmot dofill mı? Onların toş-rülürso kıyameti koparırdık. Söyle- kllâtından örnek alsak aoaba vazl-ıııosl hazindir... Bunları oonobllor • Y’l* kurtarabilir nıiyh -den alıp biz ıdareyo kalkıştığımız ULUNAY
gündenberi mes'el» zonel saçı gibi
G
dikkati celbedocek mahiyettedir:
Şohlr Mcolisindo bâzı âzâ, olok -trlk, tramvay, su gibi Bakanlık emrinde, fakat bolodiyeyo bağlı is-lotmelorln doğrudan doğruya belediye emrlndo olması yahut tamaml-le muhtar bir Idareyo tâbi tutul • ması fikrini İleri sürorok zabtın tok-rar komisyona havaloslnl Istoml; vo bu teklif kabul odilmlf.
Bundan nasıl bir notico çıkacağını bilmiyorum. Fakat burada mu • hakkak olan blrşey varsa o da elektrik, tramvay vo sııyun memleketin ihtiyacını karşılayacak şekilde Ida-ro edllomomosldir.
Nasıl olursa olsun bir deglşlkllğo lüzum var. Zira şikâyetin sonu gol-
Benim anlamadığım vo bl hiç kimsenin do halici
Malûm olduğu üzoro bunlar vakti eonobi şlrkotlor tarafından Ida-odlllrdl ve ufacık bir kusur g«=
Yeaaâ Sabaca
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE Sahibi; Safa Kıhçlıoğlıı
24 İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH»
ŞUBAT 1 8 T A N B U L
1949 Telefon ı 20706
11 inci Yıl, No. 3562
Adalet İşlerimiz Mecliste şiddetle tenkid edildi
Tenkidler karşısında Bakan Fuad Sirmen, “iyi bir adalet sistemine malik değiliz,, itirafında bulundu
Hâkimlerin istiklâli meselesinde N. Köni dedi ki: “Adlî teminat olınıyan yerde adalet yoktur,,
Askeri mahkemelerin Adliyeye bağlanması istendi
ÇELİK CİĞERLER
Los Angeles, 23, (A. A.) — United Press; Çocuk felci hastalığına tutulanlar tarafından kullanılacak yeni bir çelik ciğerin yapılmış olduğu bildirilmektedir.
Dr. Bower, yeni çelik ciğerin beyin poliomie-litinden hasta olanların en aşağı yüzde 65 inin hayatını kurtaracağını söylemiştir.
MrcZfccte üç gündenberi devam eden büdçe müzakerelerini takip eden milletvekilleri
Mecliste Kur an yüzünden Milletvekilleri çatıştılar...
Ankara 23 (Telefonla) — Meclisin bu sabahki oturumunda Diyanet işleri bildcesinln kabulünden sonra Adalet Bakanlığı biid-ccsinin müzakeresine geçildi. İlk söz alan Osman Nuri Koni (M. P) oldu. Köni, sözlerine şöyle bir girizgâh yaptı: Muhalefet yalnız hükümetli tenkid etmek değildir. îyi ve yerinde yaptığı işleri de şükranla belirtmek bîr vicdan borcudur. Meselâ ben şahsım çok çocuklu hâkimler hakkında kanunun kaldırılmasından dolayı kendisine müteşekkirim.
Köni-nin bu sözleri her iki taraf milletvekilleri arasında büyük bir takdir «yandırdı. Sözlerine devam eden hatip:
— Fakat, dedi, yalnız ayıu müsamahayı muvafakat partisinden de bekleriz. Hepimizin ku-Burları olabilir. Meselâ ben şah-Gen kusurlu bir adamım. Fakat bu celseye riyaset eden Feridun
Fikri benden daha kusurludur.
Maumafih. çok .çocuklu hâkimler
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 dej
Nihad Erim'in tehdidlerine H. Bayur cevap veriyor:
“Anarşiyi sefalet, onu da ihtikâr ve pahalılık yaratır. Bundan ancak C. H. P. sorumludur. „
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni KANMAZ bildiriyor:)
Basın - Yayın, İstatistik, Meteor oto ji ve Diyanet büdceleri kabul edildi
Atlantik Paktının Martta
Bakanların Vazife ve Mesuliyetleri
Ankara 23 (Hususî) —Büyük Millet Meclisi bu sabah saat 10 da Feridun Fikri Düşünscl'in baş kanlığında toplandı. Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü büdce -Binin müzakeresine başlandı.
bu müessesenin > turizm işierile ciddiyetle meşgul olmadığını söy' ledi ve umum müdürlük büdce-8inin 938 den bu yana tam kırk beş misli arttığı halde iş bakımından hiç bir ilerleme kaydet -
Vasfi Raşid Sevig
Anayasamızın 47 inci maddesi Bakanların vazife ve mesuliyetlerinin hususi bit kanun ile tayin edilme Bini emreder. Her nedense; belki Bakanların hareketlerinde fazla serbest kalmak İstemiş olmalarından ötürü belki de Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erimin Meclis sorusuna verdiği cevapta belirtmiş olduğu gibi yapılacak kanunun içine ne gibi hükümler konulabileceğinin 25 senedenberi hükümetçe tesbit e-dilememiş bulunması yüzünden anayasanın yapılmasını emretmiş olduğu kanun heniiz meclise sevkcdilememiştir.
Yine profesör Nihat Erim Bakanların, her anayasa kitabında rastlanan siyasi, hukuki ve cezai nıes'uliyetlerinin fiilen İşlemekte bulunduğunu cevabında belirt -iniştir.
Bakanlann vazifelerini ifa -da, kendilerine bir gûna ihmal ve kusur atfedilemeksizin sa -ilere vazifelerini ifa tarzını meclisin tasvip eylemediğini ifade c-den siyasi mes’ullyet sahası hakikaten tayin edilemez ve sebepleri tasrih olunamaz. Siyasî mesuliyet Meclisin Bakana ademi I-ünıad reyi vermesinden ve veki-I düşürmesinden ibaret olduğuna goro meclisin ademi İtima-dİ II. du,„,u, blr Bakall Bösterc. blln.k M mUm|lUn „|a.
nuu. Buna Dev)et _
knnmm H, „|etnlMİ
dünyanın her tarafımla ve nazarî olarak kalmış buiUnjugu haldo bizde sık sık rastlanmış bir keyfiyettir; sıhhî sebepten dolayı çekilmiş bütün Bakanlar Devlet Başkanı tarafından azledilmiş Bakanlar olarak gözükmektedir. Halkı btınun doğru olmadığına inandırmak oldukça güç olsa gerektir. Acaba bu cihetler Anayasamızın yapılmasını emreylediğl kanunun içine girecek hükümlerden birini teşkil e-denıe-z mi? Bakanların hukukî mesuliyetlerini Ticaret Bakanı merhum AH Cenani’nin yiice divânca ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak'm adalet mahkemelerin ro vâki mahkûmiyetlerinden anladık. Yine Bakanların cezaî mes' illiyetlerinin İşlemekte bıılundu-
f Devamı 8a: * 8Ü: s de) l
Kesimde Filistin Uzlaştırma komisyonu üyeleri görülmektedir Bağdan sola doğru /bereli) Jlüseym CaMd Yalçın, Mark Ethrid-gc, Tev/ik Hûda Paça veCıaudo Boisanger. (Foto: A.P)
Ağaçlı Linyitleri
Kömür tevzi müessesesi U. Müdürü 50 milyon ton kömür mevcudu olan ocağın bir ay sonunda işletileceğini söylüyor.
Türkiye Kömür Tevzi müeeeeselo-rı Umum Müdürü D. Sadeddiu En-veri dün kendiriyle görüçen bir arkadaşımıza ağaçlı linyitleri ve istanbulini kömür durumu hakkında
Ankara 23 (Telefonla) — Dün büdce müzakereleri sırasında A-merikan bankalarındaki kaçak dolarlar münasebetile yapılan sert tartışmalar bugün Ankara siyasî mahfillerinin ehemmiyetle üzerinde durduğu bir mes’ele olmuştur. Başbakan yardımcısı Ni-
had Erim’in aşırı bir hassasiyet daha doğrusu asabiyet göstere -rek, Mecliste kendisini müdafaa etmek imkânından mahrum bu -lunan Hikmet Bayur'a hücum e-dişi, Millet Partisi ve Müstakiller tarafından yapılan sert mukabeleler, nihayet geceki celsede
Demokrat Parti liderinin ve Baş bakanın konuşmaları Ankaranın muhtelif siyasî gruplarında muh' telif tefsirlere yol açtı.
Millet Partililerle Müstakiller, hükümet adına konuşan Nihad Erim'in Başbakan muavinliği ma (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
f Beynelmilel Kayak Müsabakaları Başlıyor |
Akidlerden biri tecavüze uğradığı takdirde Amerika, 24 saatte harekete geçebilecek
etecek memleketlerin dışişleri ba-Mnlarınuı bu paktı mart ayı sona ermeden lmzalıyacakları anlaşıl -nıaktadır. Bundan sonra andlaşma nntnl derhal kongreye sunulacaktır. (Devamı, Sa, 5 Sü, 3 de)
Kravçenko, eserinin Rusça
metnini mahkemeye veriyor
Düıı dinlenen şahitler “ Hürriyeti Seçtim eserinin doğruluğunu ifade ettiler
İlk olarak şehadete davet edilen Andrcv Lebed kendinin vaktiyle bir Sovyet mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilen bir makine mühendisi olduğunu söylemiş, ha-j etini uzun boylu anlatmış, demir }(üu işçilerinden birinin oğlu vc komünist partisi üyesi olmasına rağmen 1937 de diğer 1700 do -n'.ryolu işçlslle blrllkto tasfiyeye (Dovamı Sa. B Sü. 7 do)
Paris: 23 a,a. (apf) — Krav çcnko - Lettrcs Frsnşalses d&va -tının bugünkü 14 üncü oturumu r.lsbl bir sükûn İçinde açılmıştır.
CİNAYETİ
12 yıla mahkûm olan katil kararı öğrenince: "Hana yazık oldu, ben öldürmedim, dedi.,,
Ali Çetinkayanın cenaze töreni yapıldı
Merhum Çetinlcaymıı» tabulu top arkasında
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Bir müddet evvel Beyoğlu Mis sokağında Suzan adında bir bar artistini öldürmekten sanık Çelil in 2 inci ağır cezadaki duruşması sona ermiştir.
Mahkeme, cinayetin Çelil tarafından işlendiğine kanaat getire rek 18 yıla, hafifletici kanunî ve takdiri sebepleri nazarı itibara alarak cezasının 3 de birinin ten zillle 12 yıl hapsine hüküm vermiştir.
Kararın tefhiminden sonra mahkemeden pek heyecanlı bir halde çıkan Çelil ağlıyarak:
«— Bana yazık oldu. Ben öldürmedim!» demiştir.
Üstte, ekipler antre man halince, yanda Avusturya ekibi Bursa muhabirimizle bir arada. (Yazısı 5 incide)
Bir alayımızın yaptığı tatbikat
İstanbul Komutanı Şahap Gürler’ in idare ettiği tatbikatta Amerikan generalleri de bulunuyorlar
r-YARIN--^
Konservatuar Türk
Musikî Konserleri:
Isfahan faslı
Refii Cevad Ulunay’ıu tenkili yazısi
Modern aildhlarla teçhiz edilen beliklerimizden * biri tatbikatta (Yazısı 5 İnci »uyfudu)
Takvimden Bir Yaprak
azetolerln dün vordlklerl ha- karmakarışık olmuştur.
borler arasında biri var kİ, O zamana kadar l.âr eden vo - I-tlraf edelim - kusuru herhalde blz-dokl kadar olmayan bu teşekküller, şimdi zarar ediyorlar; halkı memnun odomlyorlar; üstelik do şehrin ihtiyacım karşılayamıyorlar.
Bunun püf noktası norodo İdi? itiraf öderim. Hâlâ anlamıyorum. O ccnobı şirketin bir müdürü vardı. Bizim do bir müdürümüz var. ılştor Qnun memurları vardı. Bizim do memurlarımız var. Onların dosyala-ı, kırtasiyeleri gibi bizim do dosyalarımız, evrakımız var. O halde neden bu iş yürümüyor?.
Fazla momur mu kayırıyoruz? yoksa masrafı, iradla mı donkloştl-romlyoruz? Onlara müracaat etsek de bu zarar eden, halkı memnun otr-?yon, idare edenleri do huzursuzluk içindo bırakarak oflıârıumunılyo ı benim gl- müvacchcsindo suçlu vo günahkâr
................. vaay.llml# bulunduran bu uskllllı janıma karsısında bulunu,» • lamaman ortadan kald.rıp yarın, eski toşkilâtın aynını Ikamo eylesok nasıl olur? Lüzumsuz kibir ve gu-lllo oonobl şlrkotler tarafından Ida- ruru bir fara13 bırakalım. Gayo, ro edilirdi ve ufaoık bir kusur gö- halka hlzmot dofill mı? Onların toş-rülürso kıyameti koparırdık. Söyle- kllâtından örnek alsak aoaba vazl-ıııosl hazindir... Bunları oonobllor • Y’l* kurtarabilir nıiyh -den alıp biz ıdareyo kalkıştığımız ULUNAY
gündenberi mes'el» zonel saçı gibi
G
dikkati celbedocek mahiyettedir:
Şohlr Mcolisindo bâzı âzâ, olok -trlk, tramvay, su gibi Bakanlık emrinde, fakat bolodiyeyo bağlı is-lotmelorln doğrudan doğruya belediye emrlndo olması yahut tamaml-le muhtar bir Idareyo tâbi tutul • ması fikrini İleri sürorok zabtın tok-rar komisyona havaloslnl Istoml; vo bu teklif kabul odilmlf.
Bundan nasıl bir notico çıkacağını bilmiyorum. Fakat burada mu • hakkak olan blrşey varsa o da elektrik, tramvay vo sııyun memleketin ihtiyacını karşılayacak şekilde Ida-ro edllomomosldir.
Nasıl olursa olsun bir deglşlkllğo lüzum var. Zira şikâyetin sonu gol-
Benim anlamadığım vo bl hiç kimsenin do halici
Malûm olduğu üzoro bunlar vakti eonobi şlrkotlor tarafından Ida-odlllrdl ve ufacık bir kusur g«=
Yeaaâ Sabaca
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE Sahibi; Safa Kıhçlıoğlıı
24 İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH»
ŞUBAT 1 8 T A N B U L
1949 Telefon ı 20706
11 inci Yıl, No. 3562
Adalet İşlerimiz Mecliste şiddetle tenkid edildi
Tenkidler karşısında Bakan Fuad Sirmen, “iyi bir adalet sistemine malik değiliz,, itirafında bulundu
Hâkimlerin istiklâli meselesinde N. Köni dedi ki: “Adlî teminat olınıyan yerde adalet yoktur,,
Askeri mahkemelerin Adliyeye bağlanması istendi
ÇELİK CİĞERLER
Los Angeles, 23, (A. A.) — United Press; Çocuk felci hastalığına tutulanlar tarafından kullanılacak yeni bir çelik ciğerin yapılmış olduğu bildirilmektedir.
Dr. Bower, yeni çelik ciğerin beyin poliomie-litinden hasta olanların en aşağı yüzde 65 inin hayatını kurtaracağını söylemiştir.
MrcZfccte üç gündenberi devam eden büdçe müzakerelerini takip eden milletvekilleri
Mecliste Kur an yüzünden Milletvekilleri çatıştılar...
Ankara 23 (Telefonla) — Meclisin bu sabahki oturumunda Diyanet işleri bildcesinln kabulünden sonra Adalet Bakanlığı biid-ccsinin müzakeresine geçildi. İlk söz alan Osman Nuri Koni (M. P) oldu. Köni, sözlerine şöyle bir girizgâh yaptı: Muhalefet yalnız hükümetli tenkid etmek değildir. îyi ve yerinde yaptığı işleri de şükranla belirtmek bîr vicdan borcudur. Meselâ ben şahsım çok çocuklu hâkimler hakkında kanunun kaldırılmasından dolayı kendisine müteşekkirim.
Köni-nin bu sözleri her iki taraf milletvekilleri arasında büyük bir takdir «yandırdı. Sözlerine devam eden hatip:
— Fakat, dedi, yalnız ayıu müsamahayı muvafakat partisinden de bekleriz. Hepimizin ku-Burları olabilir. Meselâ ben şah-Gen kusurlu bir adamım. Fakat bu celseye riyaset eden Feridun
Fikri benden daha kusurludur.
Maumafih. çok .çocuklu hâkimler
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 dej
Nihad Erim'in tehdidlerine H. Bayur cevap veriyor:
“Anarşiyi sefalet, onu da ihtikâr ve pahalılık yaratır. Bundan ancak C. H. P. sorumludur. „
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni KANMAZ bildiriyor:)
Basın - Yayın, İstatistik, Meteor oto ji ve Diyanet büdceleri kabul edildi
Atlantik Paktının Martta
Bakanların Vazife ve Mesuliyetleri
Ankara 23 (Hususî) —Büyük Millet Meclisi bu sabah saat 10 da Feridun Fikri Düşünscl'in baş kanlığında toplandı. Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü büdce -Binin müzakeresine başlandı.
bu müessesenin > turizm işierile ciddiyetle meşgul olmadığını söy' ledi ve umum müdürlük büdce-8inin 938 den bu yana tam kırk beş misli arttığı halde iş bakımından hiç bir ilerleme kaydet -
Vasfi Raşid Sevig
Anayasamızın 47 inci maddesi Bakanların vazife ve mesuliyetlerinin hususi bit kanun ile tayin edilme Bini emreder. Her nedense; belki Bakanların hareketlerinde fazla serbest kalmak İstemiş olmalarından ötürü belki de Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erimin Meclis sorusuna verdiği cevapta belirtmiş olduğu gibi yapılacak kanunun içine ne gibi hükümler konulabileceğinin 25 senedenberi hükümetçe tesbit e-dilememiş bulunması yüzünden anayasanın yapılmasını emretmiş olduğu kanun heniiz meclise sevkcdilememiştir.
Yine profesör Nihat Erim Bakanların, her anayasa kitabında rastlanan siyasi, hukuki ve cezai nıes'uliyetlerinin fiilen İşlemekte bulunduğunu cevabında belirt -iniştir.
Bakanlann vazifelerini ifa -da, kendilerine bir gûna ihmal ve kusur atfedilemeksizin sa -ilere vazifelerini ifa tarzını meclisin tasvip eylemediğini ifade c-den siyasi mes’ullyet sahası hakikaten tayin edilemez ve sebepleri tasrih olunamaz. Siyasî mesuliyet Meclisin Bakana ademi I-ünıad reyi vermesinden ve veki-I düşürmesinden ibaret olduğuna goro meclisin ademi İtima-dİ II. du,„,u, blr Bakall Bösterc. blln.k M mUm|lUn „|a.
nuu. Buna Dev)et _
knnmm H, „|etnlMİ
dünyanın her tarafımla ve nazarî olarak kalmış buiUnjugu haldo bizde sık sık rastlanmış bir keyfiyettir; sıhhî sebepten dolayı çekilmiş bütün Bakanlar Devlet Başkanı tarafından azledilmiş Bakanlar olarak gözükmektedir. Halkı btınun doğru olmadığına inandırmak oldukça güç olsa gerektir. Acaba bu cihetler Anayasamızın yapılmasını emreylediğl kanunun içine girecek hükümlerden birini teşkil e-denıe-z mi? Bakanların hukukî mesuliyetlerini Ticaret Bakanı merhum AH Cenani’nin yiice divânca ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak'm adalet mahkemelerin ro vâki mahkûmiyetlerinden anladık. Yine Bakanların cezaî mes' illiyetlerinin İşlemekte bıılundu-
f Devamı 8a: * 8Ü: s de) l
Kesimde Filistin Uzlaştırma komisyonu üyeleri görülmektedir Bağdan sola doğru /bereli) Jlüseym CaMd Yalçın, Mark Ethrid-gc, Tev/ik Hûda Paça veCıaudo Boisanger. (Foto: A.P)
Ağaçlı Linyitleri
Kömür tevzi müessesesi U. Müdürü 50 milyon ton kömür mevcudu olan ocağın bir ay sonunda işletileceğini söylüyor.
Türkiye Kömür Tevzi müeeeeselo-rı Umum Müdürü D. Sadeddiu En-veri dün kendiriyle görüçen bir arkadaşımıza ağaçlı linyitleri ve istanbulini kömür durumu hakkında
Ankara 23 (Telefonla) — Dün büdce müzakereleri sırasında A-merikan bankalarındaki kaçak dolarlar münasebetile yapılan sert tartışmalar bugün Ankara siyasî mahfillerinin ehemmiyetle üzerinde durduğu bir mes’ele olmuştur. Başbakan yardımcısı Ni-
had Erim’in aşırı bir hassasiyet daha doğrusu asabiyet göstere -rek, Mecliste kendisini müdafaa etmek imkânından mahrum bu -lunan Hikmet Bayur'a hücum e-dişi, Millet Partisi ve Müstakiller tarafından yapılan sert mukabeleler, nihayet geceki celsede
Demokrat Parti liderinin ve Baş bakanın konuşmaları Ankaranın muhtelif siyasî gruplarında muh' telif tefsirlere yol açtı.
Millet Partililerle Müstakiller, hükümet adına konuşan Nihad Erim'in Başbakan muavinliği ma (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
f Beynelmilel Kayak Müsabakaları Başlıyor |
Akidlerden biri tecavüze uğradığı takdirde Amerika, 24 saatte harekete geçebilecek
etecek memleketlerin dışişleri ba-Mnlarınuı bu paktı mart ayı sona ermeden lmzalıyacakları anlaşıl -nıaktadır. Bundan sonra andlaşma nntnl derhal kongreye sunulacaktır. (Devamı, Sa, 5 Sü, 3 de)
Kravçenko, eserinin Rusça
metnini mahkemeye veriyor
Düıı dinlenen şahitler “ Hürriyeti Seçtim eserinin doğruluğunu ifade ettiler
İlk olarak şehadete davet edilen Andrcv Lebed kendinin vaktiyle bir Sovyet mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilen bir makine mühendisi olduğunu söylemiş, ha-j etini uzun boylu anlatmış, demir }(üu işçilerinden birinin oğlu vc komünist partisi üyesi olmasına rağmen 1937 de diğer 1700 do -n'.ryolu işçlslle blrllkto tasfiyeye (Dovamı Sa. B Sü. 7 do)
Paris: 23 a,a. (apf) — Krav çcnko - Lettrcs Frsnşalses d&va -tının bugünkü 14 üncü oturumu r.lsbl bir sükûn İçinde açılmıştır.
CİNAYETİ
12 yıla mahkûm olan katil kararı öğrenince: "Hana yazık oldu, ben öldürmedim, dedi.,,
Ali Çetinkayanın cenaze töreni yapıldı
Merhum Çetinlcaymıı» tabulu top arkasında
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Bir müddet evvel Beyoğlu Mis sokağında Suzan adında bir bar artistini öldürmekten sanık Çelil in 2 inci ağır cezadaki duruşması sona ermiştir.
Mahkeme, cinayetin Çelil tarafından işlendiğine kanaat getire rek 18 yıla, hafifletici kanunî ve takdiri sebepleri nazarı itibara alarak cezasının 3 de birinin ten zillle 12 yıl hapsine hüküm vermiştir.
Kararın tefhiminden sonra mahkemeden pek heyecanlı bir halde çıkan Çelil ağlıyarak:
«— Bana yazık oldu. Ben öldürmedim!» demiştir.
Üstte, ekipler antre man halince, yanda Avusturya ekibi Bursa muhabirimizle bir arada. (Yazısı 5 incide)
Bir alayımızın yaptığı tatbikat
İstanbul Komutanı Şahap Gürler’ in idare ettiği tatbikatta Amerikan generalleri de bulunuyorlar
r-YARIN--^
Konservatuar Türk
Musikî Konserleri:
Isfahan faslı
Refii Cevad Ulunay’ıu tenkili yazısi
Modern aildhlarla teçhiz edilen beliklerimizden * biri tatbikatta (Yazısı 5 İnci »uyfudu)
Takvimden Bir Yaprak
azetolerln dün vordlklerl ha- karmakarışık olmuştur.
borler arasında biri var kİ, O zamana kadar l.âr eden vo - I-tlraf edelim - kusuru herhalde blz-dokl kadar olmayan bu teşekküller, şimdi zarar ediyorlar; halkı memnun odomlyorlar; üstelik do şehrin ihtiyacım karşılayamıyorlar.
Bunun püf noktası norodo İdi? itiraf öderim. Hâlâ anlamıyorum. O ccnobı şirketin bir müdürü vardı. Bizim do bir müdürümüz var. ılştor Qnun memurları vardı. Bizim do memurlarımız var. Onların dosyala-ı, kırtasiyeleri gibi bizim do dosyalarımız, evrakımız var. O halde neden bu iş yürümüyor?.
Fazla momur mu kayırıyoruz? yoksa masrafı, iradla mı donkloştl-romlyoruz? Onlara müracaat etsek de bu zarar eden, halkı memnun otr-?yon, idare edenleri do huzursuzluk içindo bırakarak oflıârıumunılyo ı benim gl- müvacchcsindo suçlu vo günahkâr
................. vaay.llml# bulunduran bu uskllllı janıma karsısında bulunu,» • lamaman ortadan kald.rıp yarın, eski toşkilâtın aynını Ikamo eylesok nasıl olur? Lüzumsuz kibir ve gu-lllo oonobl şlrkotler tarafından Ida- ruru bir fara13 bırakalım. Gayo, ro edilirdi ve ufaoık bir kusur gö- halka hlzmot dofill mı? Onların toş-rülürso kıyameti koparırdık. Söyle- kllâtından örnek alsak aoaba vazl-ıııosl hazindir... Bunları oonobllor • Y’l* kurtarabilir nıiyh -den alıp biz ıdareyo kalkıştığımız ULUNAY
gündenberi mes'el» zonel saçı gibi
G
dikkati celbedocek mahiyettedir:
Şohlr Mcolisindo bâzı âzâ, olok -trlk, tramvay, su gibi Bakanlık emrinde, fakat bolodiyeyo bağlı is-lotmelorln doğrudan doğruya belediye emrlndo olması yahut tamaml-le muhtar bir Idareyo tâbi tutul • ması fikrini İleri sürorok zabtın tok-rar komisyona havaloslnl Istoml; vo bu teklif kabul odilmlf.
Bundan nasıl bir notico çıkacağını bilmiyorum. Fakat burada mu • hakkak olan blrşey varsa o da elektrik, tramvay vo sııyun memleketin ihtiyacını karşılayacak şekilde Ida-ro edllomomosldir.
Nasıl olursa olsun bir deglşlkllğo lüzum var. Zira şikâyetin sonu gol-
Benim anlamadığım vo bl hiç kimsenin do halici
Malûm olduğu üzoro bunlar vakti eonobi şlrkotlor tarafından Ida-odlllrdl ve ufacık bir kusur g«=
Yeaaâ Sabaca
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE Sahibi; Safa Kıhçlıoğlıı
24 İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH»
ŞUBAT 1 8 T A N B U L
1949 Telefon ı 20706
11 inci Yıl, No. 3562
Adalet İşlerimiz Mecliste şiddetle tenkid edildi
Tenkidler karşısında Bakan Fuad Sirmen, “iyi bir adalet sistemine malik değiliz,, itirafında bulundu
Hâkimlerin istiklâli meselesinde N. Köni dedi ki: “Adlî teminat olınıyan yerde adalet yoktur,,
Askeri mahkemelerin Adliyeye bağlanması istendi
ÇELİK CİĞERLER
Los Angeles, 23, (A. A.) — United Press; Çocuk felci hastalığına tutulanlar tarafından kullanılacak yeni bir çelik ciğerin yapılmış olduğu bildirilmektedir.
Dr. Bower, yeni çelik ciğerin beyin poliomie-litinden hasta olanların en aşağı yüzde 65 inin hayatını kurtaracağını söylemiştir.
MrcZfccte üç gündenberi devam eden büdçe müzakerelerini takip eden milletvekilleri
Mecliste Kur an yüzünden Milletvekilleri çatıştılar...
Ankara 23 (Telefonla) — Meclisin bu sabahki oturumunda Diyanet işleri bildcesinln kabulünden sonra Adalet Bakanlığı biid-ccsinin müzakeresine geçildi. İlk söz alan Osman Nuri Koni (M. P) oldu. Köni, sözlerine şöyle bir girizgâh yaptı: Muhalefet yalnız hükümetli tenkid etmek değildir. îyi ve yerinde yaptığı işleri de şükranla belirtmek bîr vicdan borcudur. Meselâ ben şahsım çok çocuklu hâkimler hakkında kanunun kaldırılmasından dolayı kendisine müteşekkirim.
Köni-nin bu sözleri her iki taraf milletvekilleri arasında büyük bir takdir «yandırdı. Sözlerine devam eden hatip:
— Fakat, dedi, yalnız ayıu müsamahayı muvafakat partisinden de bekleriz. Hepimizin ku-Burları olabilir. Meselâ ben şah-Gen kusurlu bir adamım. Fakat bu celseye riyaset eden Feridun
Fikri benden daha kusurludur.
Maumafih. çok .çocuklu hâkimler
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 dej
Nihad Erim'in tehdidlerine H. Bayur cevap veriyor:
“Anarşiyi sefalet, onu da ihtikâr ve pahalılık yaratır. Bundan ancak C. H. P. sorumludur. „
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni KANMAZ bildiriyor:)
Basın - Yayın, İstatistik, Meteor oto ji ve Diyanet büdceleri kabul edildi
Atlantik Paktının Martta
Bakanların Vazife ve Mesuliyetleri
Ankara 23 (Hususî) —Büyük Millet Meclisi bu sabah saat 10 da Feridun Fikri Düşünscl'in baş kanlığında toplandı. Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü büdce -Binin müzakeresine başlandı.
bu müessesenin > turizm işierile ciddiyetle meşgul olmadığını söy' ledi ve umum müdürlük büdce-8inin 938 den bu yana tam kırk beş misli arttığı halde iş bakımından hiç bir ilerleme kaydet -
Vasfi Raşid Sevig
Anayasamızın 47 inci maddesi Bakanların vazife ve mesuliyetlerinin hususi bit kanun ile tayin edilme Bini emreder. Her nedense; belki Bakanların hareketlerinde fazla serbest kalmak İstemiş olmalarından ötürü belki de Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erimin Meclis sorusuna verdiği cevapta belirtmiş olduğu gibi yapılacak kanunun içine ne gibi hükümler konulabileceğinin 25 senedenberi hükümetçe tesbit e-dilememiş bulunması yüzünden anayasanın yapılmasını emretmiş olduğu kanun heniiz meclise sevkcdilememiştir.
Yine profesör Nihat Erim Bakanların, her anayasa kitabında rastlanan siyasi, hukuki ve cezai nıes'uliyetlerinin fiilen İşlemekte bulunduğunu cevabında belirt -iniştir.
Bakanlann vazifelerini ifa -da, kendilerine bir gûna ihmal ve kusur atfedilemeksizin sa -ilere vazifelerini ifa tarzını meclisin tasvip eylemediğini ifade c-den siyasi mes’ullyet sahası hakikaten tayin edilemez ve sebepleri tasrih olunamaz. Siyasî mesuliyet Meclisin Bakana ademi I-ünıad reyi vermesinden ve veki-I düşürmesinden ibaret olduğuna goro meclisin ademi İtima-dİ II. du,„,u, blr Bakall Bösterc. blln.k M mUm|lUn „|a.
nuu. Buna Dev)et _
knnmm H, „|etnlMİ
dünyanın her tarafımla ve nazarî olarak kalmış buiUnjugu haldo bizde sık sık rastlanmış bir keyfiyettir; sıhhî sebepten dolayı çekilmiş bütün Bakanlar Devlet Başkanı tarafından azledilmiş Bakanlar olarak gözükmektedir. Halkı btınun doğru olmadığına inandırmak oldukça güç olsa gerektir. Acaba bu cihetler Anayasamızın yapılmasını emreylediğl kanunun içine girecek hükümlerden birini teşkil e-denıe-z mi? Bakanların hukukî mesuliyetlerini Ticaret Bakanı merhum AH Cenani’nin yiice divânca ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak'm adalet mahkemelerin ro vâki mahkûmiyetlerinden anladık. Yine Bakanların cezaî mes' illiyetlerinin İşlemekte bıılundu-
f Devamı 8a: * 8Ü: s de) l
Kesimde Filistin Uzlaştırma komisyonu üyeleri görülmektedir Bağdan sola doğru /bereli) Jlüseym CaMd Yalçın, Mark Ethrid-gc, Tev/ik Hûda Paça veCıaudo Boisanger. (Foto: A.P)
Ağaçlı Linyitleri
Kömür tevzi müessesesi U. Müdürü 50 milyon ton kömür mevcudu olan ocağın bir ay sonunda işletileceğini söylüyor.
Türkiye Kömür Tevzi müeeeeselo-rı Umum Müdürü D. Sadeddiu En-veri dün kendiriyle görüçen bir arkadaşımıza ağaçlı linyitleri ve istanbulini kömür durumu hakkında
Ankara 23 (Telefonla) — Dün büdce müzakereleri sırasında A-merikan bankalarındaki kaçak dolarlar münasebetile yapılan sert tartışmalar bugün Ankara siyasî mahfillerinin ehemmiyetle üzerinde durduğu bir mes’ele olmuştur. Başbakan yardımcısı Ni-
had Erim’in aşırı bir hassasiyet daha doğrusu asabiyet göstere -rek, Mecliste kendisini müdafaa etmek imkânından mahrum bu -lunan Hikmet Bayur'a hücum e-dişi, Millet Partisi ve Müstakiller tarafından yapılan sert mukabeleler, nihayet geceki celsede
Demokrat Parti liderinin ve Baş bakanın konuşmaları Ankaranın muhtelif siyasî gruplarında muh' telif tefsirlere yol açtı.
Millet Partililerle Müstakiller, hükümet adına konuşan Nihad Erim'in Başbakan muavinliği ma (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
f Beynelmilel Kayak Müsabakaları Başlıyor |
Akidlerden biri tecavüze uğradığı takdirde Amerika, 24 saatte harekete geçebilecek
etecek memleketlerin dışişleri ba-Mnlarınuı bu paktı mart ayı sona ermeden lmzalıyacakları anlaşıl -nıaktadır. Bundan sonra andlaşma nntnl derhal kongreye sunulacaktır. (Devamı, Sa, 5 Sü, 3 de)
Kravçenko, eserinin Rusça
metnini mahkemeye veriyor
Düıı dinlenen şahitler “ Hürriyeti Seçtim eserinin doğruluğunu ifade ettiler
İlk olarak şehadete davet edilen Andrcv Lebed kendinin vaktiyle bir Sovyet mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilen bir makine mühendisi olduğunu söylemiş, ha-j etini uzun boylu anlatmış, demir }(üu işçilerinden birinin oğlu vc komünist partisi üyesi olmasına rağmen 1937 de diğer 1700 do -n'.ryolu işçlslle blrllkto tasfiyeye (Dovamı Sa. B Sü. 7 do)
Paris: 23 a,a. (apf) — Krav çcnko - Lettrcs Frsnşalses d&va -tının bugünkü 14 üncü oturumu r.lsbl bir sükûn İçinde açılmıştır.
CİNAYETİ
12 yıla mahkûm olan katil kararı öğrenince: "Hana yazık oldu, ben öldürmedim, dedi.,,
Ali Çetinkayanın cenaze töreni yapıldı
Merhum Çetinlcaymıı» tabulu top arkasında
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Bir müddet evvel Beyoğlu Mis sokağında Suzan adında bir bar artistini öldürmekten sanık Çelil in 2 inci ağır cezadaki duruşması sona ermiştir.
Mahkeme, cinayetin Çelil tarafından işlendiğine kanaat getire rek 18 yıla, hafifletici kanunî ve takdiri sebepleri nazarı itibara alarak cezasının 3 de birinin ten zillle 12 yıl hapsine hüküm vermiştir.
Kararın tefhiminden sonra mahkemeden pek heyecanlı bir halde çıkan Çelil ağlıyarak:
«— Bana yazık oldu. Ben öldürmedim!» demiştir.
Üstte, ekipler antre man halince, yanda Avusturya ekibi Bursa muhabirimizle bir arada. (Yazısı 5 incide)
Bir alayımızın yaptığı tatbikat
İstanbul Komutanı Şahap Gürler’ in idare ettiği tatbikatta Amerikan generalleri de bulunuyorlar
r-YARIN--^
Konservatuar Türk
Musikî Konserleri:
Isfahan faslı
Refii Cevad Ulunay’ıu tenkili yazısi
Modern aildhlarla teçhiz edilen beliklerimizden * biri tatbikatta (Yazısı 5 İnci »uyfudu)
Takvimden Bir Yaprak
azetolerln dün vordlklerl ha- karmakarışık olmuştur.
borler arasında biri var kİ, O zamana kadar l.âr eden vo - I-tlraf edelim - kusuru herhalde blz-dokl kadar olmayan bu teşekküller, şimdi zarar ediyorlar; halkı memnun odomlyorlar; üstelik do şehrin ihtiyacım karşılayamıyorlar.
Bunun püf noktası norodo İdi? itiraf öderim. Hâlâ anlamıyorum. O ccnobı şirketin bir müdürü vardı. Bizim do bir müdürümüz var. ılştor Qnun memurları vardı. Bizim do memurlarımız var. Onların dosyala-ı, kırtasiyeleri gibi bizim do dosyalarımız, evrakımız var. O halde neden bu iş yürümüyor?.
Fazla momur mu kayırıyoruz? yoksa masrafı, iradla mı donkloştl-romlyoruz? Onlara müracaat etsek de bu zarar eden, halkı memnun otr-?yon, idare edenleri do huzursuzluk içindo bırakarak oflıârıumunılyo ı benim gl- müvacchcsindo suçlu vo günahkâr
................. vaay.llml# bulunduran bu uskllllı janıma karsısında bulunu,» • lamaman ortadan kald.rıp yarın, eski toşkilâtın aynını Ikamo eylesok nasıl olur? Lüzumsuz kibir ve gu-lllo oonobl şlrkotler tarafından Ida- ruru bir fara13 bırakalım. Gayo, ro edilirdi ve ufaoık bir kusur gö- halka hlzmot dofill mı? Onların toş-rülürso kıyameti koparırdık. Söyle- kllâtından örnek alsak aoaba vazl-ıııosl hazindir... Bunları oonobllor • Y’l* kurtarabilir nıiyh -den alıp biz ıdareyo kalkıştığımız ULUNAY
gündenberi mes'el» zonel saçı gibi
G
dikkati celbedocek mahiyettedir:
Şohlr Mcolisindo bâzı âzâ, olok -trlk, tramvay, su gibi Bakanlık emrinde, fakat bolodiyeyo bağlı is-lotmelorln doğrudan doğruya belediye emrlndo olması yahut tamaml-le muhtar bir Idareyo tâbi tutul • ması fikrini İleri sürorok zabtın tok-rar komisyona havaloslnl Istoml; vo bu teklif kabul odilmlf.
Bundan nasıl bir notico çıkacağını bilmiyorum. Fakat burada mu • hakkak olan blrşey varsa o da elektrik, tramvay vo sııyun memleketin ihtiyacını karşılayacak şekilde Ida-ro edllomomosldir.
Nasıl olursa olsun bir deglşlkllğo lüzum var. Zira şikâyetin sonu gol-
Benim anlamadığım vo bl hiç kimsenin do halici
Malûm olduğu üzoro bunlar vakti eonobi şlrkotlor tarafından Ida-odlllrdl ve ufacık bir kusur g«=
Yeaaâ Sabaca
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE Sahibi; Safa Kıhçlıoğlıı
24 İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH»
ŞUBAT 1 8 T A N B U L
1949 Telefon ı 20706
11 inci Yıl, No. 3562
Adalet İşlerimiz Mecliste şiddetle tenkid edildi
Tenkidler karşısında Bakan Fuad Sirmen, “iyi bir adalet sistemine malik değiliz,, itirafında bulundu
Hâkimlerin istiklâli meselesinde N. Köni dedi ki: “Adlî teminat olınıyan yerde adalet yoktur,,
Askeri mahkemelerin Adliyeye bağlanması istendi
ÇELİK CİĞERLER
Los Angeles, 23, (A. A.) — United Press; Çocuk felci hastalığına tutulanlar tarafından kullanılacak yeni bir çelik ciğerin yapılmış olduğu bildirilmektedir.
Dr. Bower, yeni çelik ciğerin beyin poliomie-litinden hasta olanların en aşağı yüzde 65 inin hayatını kurtaracağını söylemiştir.
MrcZfccte üç gündenberi devam eden büdçe müzakerelerini takip eden milletvekilleri
Mecliste Kur an yüzünden Milletvekilleri çatıştılar...
Ankara 23 (Telefonla) — Meclisin bu sabahki oturumunda Diyanet işleri bildcesinln kabulünden sonra Adalet Bakanlığı biid-ccsinin müzakeresine geçildi. İlk söz alan Osman Nuri Koni (M. P) oldu. Köni, sözlerine şöyle bir girizgâh yaptı: Muhalefet yalnız hükümetli tenkid etmek değildir. îyi ve yerinde yaptığı işleri de şükranla belirtmek bîr vicdan borcudur. Meselâ ben şahsım çok çocuklu hâkimler hakkında kanunun kaldırılmasından dolayı kendisine müteşekkirim.
Köni-nin bu sözleri her iki taraf milletvekilleri arasında büyük bir takdir «yandırdı. Sözlerine devam eden hatip:
— Fakat, dedi, yalnız ayıu müsamahayı muvafakat partisinden de bekleriz. Hepimizin ku-Burları olabilir. Meselâ ben şah-Gen kusurlu bir adamım. Fakat bu celseye riyaset eden Feridun
Fikri benden daha kusurludur.
Maumafih. çok .çocuklu hâkimler
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 dej
Nihad Erim'in tehdidlerine H. Bayur cevap veriyor:
“Anarşiyi sefalet, onu da ihtikâr ve pahalılık yaratır. Bundan ancak C. H. P. sorumludur. „
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni KANMAZ bildiriyor:)
Basın - Yayın, İstatistik, Meteor oto ji ve Diyanet büdceleri kabul edildi
Atlantik Paktının Martta
Bakanların Vazife ve Mesuliyetleri
Ankara 23 (Hususî) —Büyük Millet Meclisi bu sabah saat 10 da Feridun Fikri Düşünscl'in baş kanlığında toplandı. Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü büdce -Binin müzakeresine başlandı.
bu müessesenin > turizm işierile ciddiyetle meşgul olmadığını söy' ledi ve umum müdürlük büdce-8inin 938 den bu yana tam kırk beş misli arttığı halde iş bakımından hiç bir ilerleme kaydet -
Vasfi Raşid Sevig
Anayasamızın 47 inci maddesi Bakanların vazife ve mesuliyetlerinin hususi bit kanun ile tayin edilme Bini emreder. Her nedense; belki Bakanların hareketlerinde fazla serbest kalmak İstemiş olmalarından ötürü belki de Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erimin Meclis sorusuna verdiği cevapta belirtmiş olduğu gibi yapılacak kanunun içine ne gibi hükümler konulabileceğinin 25 senedenberi hükümetçe tesbit e-dilememiş bulunması yüzünden anayasanın yapılmasını emretmiş olduğu kanun heniiz meclise sevkcdilememiştir.
Yine profesör Nihat Erim Bakanların, her anayasa kitabında rastlanan siyasi, hukuki ve cezai nıes'uliyetlerinin fiilen İşlemekte bulunduğunu cevabında belirt -iniştir.
Bakanlann vazifelerini ifa -da, kendilerine bir gûna ihmal ve kusur atfedilemeksizin sa -ilere vazifelerini ifa tarzını meclisin tasvip eylemediğini ifade c-den siyasi mes’ullyet sahası hakikaten tayin edilemez ve sebepleri tasrih olunamaz. Siyasî mesuliyet Meclisin Bakana ademi I-ünıad reyi vermesinden ve veki-I düşürmesinden ibaret olduğuna goro meclisin ademi İtima-dİ II. du,„,u, blr Bakall Bösterc. blln.k M mUm|lUn „|a.
nuu. Buna Dev)et _
knnmm H, „|etnlMİ
dünyanın her tarafımla ve nazarî olarak kalmış buiUnjugu haldo bizde sık sık rastlanmış bir keyfiyettir; sıhhî sebepten dolayı çekilmiş bütün Bakanlar Devlet Başkanı tarafından azledilmiş Bakanlar olarak gözükmektedir. Halkı btınun doğru olmadığına inandırmak oldukça güç olsa gerektir. Acaba bu cihetler Anayasamızın yapılmasını emreylediğl kanunun içine girecek hükümlerden birini teşkil e-denıe-z mi? Bakanların hukukî mesuliyetlerini Ticaret Bakanı merhum AH Cenani’nin yiice divânca ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak'm adalet mahkemelerin ro vâki mahkûmiyetlerinden anladık. Yine Bakanların cezaî mes' illiyetlerinin İşlemekte bıılundu-
f Devamı 8a: * 8Ü: s de) l
Kesimde Filistin Uzlaştırma komisyonu üyeleri görülmektedir Bağdan sola doğru /bereli) Jlüseym CaMd Yalçın, Mark Ethrid-gc, Tev/ik Hûda Paça veCıaudo Boisanger. (Foto: A.P)
Ağaçlı Linyitleri
Kömür tevzi müessesesi U. Müdürü 50 milyon ton kömür mevcudu olan ocağın bir ay sonunda işletileceğini söylüyor.
Türkiye Kömür Tevzi müeeeeselo-rı Umum Müdürü D. Sadeddiu En-veri dün kendiriyle görüçen bir arkadaşımıza ağaçlı linyitleri ve istanbulini kömür durumu hakkında
Ankara 23 (Telefonla) — Dün büdce müzakereleri sırasında A-merikan bankalarındaki kaçak dolarlar münasebetile yapılan sert tartışmalar bugün Ankara siyasî mahfillerinin ehemmiyetle üzerinde durduğu bir mes’ele olmuştur. Başbakan yardımcısı Ni-
had Erim’in aşırı bir hassasiyet daha doğrusu asabiyet göstere -rek, Mecliste kendisini müdafaa etmek imkânından mahrum bu -lunan Hikmet Bayur'a hücum e-dişi, Millet Partisi ve Müstakiller tarafından yapılan sert mukabeleler, nihayet geceki celsede
Demokrat Parti liderinin ve Baş bakanın konuşmaları Ankaranın muhtelif siyasî gruplarında muh' telif tefsirlere yol açtı.
Millet Partililerle Müstakiller, hükümet adına konuşan Nihad Erim'in Başbakan muavinliği ma (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
f Beynelmilel Kayak Müsabakaları Başlıyor |
Akidlerden biri tecavüze uğradığı takdirde Amerika, 24 saatte harekete geçebilecek
etecek memleketlerin dışişleri ba-Mnlarınuı bu paktı mart ayı sona ermeden lmzalıyacakları anlaşıl -nıaktadır. Bundan sonra andlaşma nntnl derhal kongreye sunulacaktır. (Devamı, Sa, 5 Sü, 3 de)
Kravçenko, eserinin Rusça
metnini mahkemeye veriyor
Düıı dinlenen şahitler “ Hürriyeti Seçtim eserinin doğruluğunu ifade ettiler
İlk olarak şehadete davet edilen Andrcv Lebed kendinin vaktiyle bir Sovyet mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilen bir makine mühendisi olduğunu söylemiş, ha-j etini uzun boylu anlatmış, demir }(üu işçilerinden birinin oğlu vc komünist partisi üyesi olmasına rağmen 1937 de diğer 1700 do -n'.ryolu işçlslle blrllkto tasfiyeye (Dovamı Sa. B Sü. 7 do)
Paris: 23 a,a. (apf) — Krav çcnko - Lettrcs Frsnşalses d&va -tının bugünkü 14 üncü oturumu r.lsbl bir sükûn İçinde açılmıştır.
CİNAYETİ
12 yıla mahkûm olan katil kararı öğrenince: "Hana yazık oldu, ben öldürmedim, dedi.,,
Ali Çetinkayanın cenaze töreni yapıldı
Merhum Çetinlcaymıı» tabulu top arkasında
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Bir müddet evvel Beyoğlu Mis sokağında Suzan adında bir bar artistini öldürmekten sanık Çelil in 2 inci ağır cezadaki duruşması sona ermiştir.
Mahkeme, cinayetin Çelil tarafından işlendiğine kanaat getire rek 18 yıla, hafifletici kanunî ve takdiri sebepleri nazarı itibara alarak cezasının 3 de birinin ten zillle 12 yıl hapsine hüküm vermiştir.
Kararın tefhiminden sonra mahkemeden pek heyecanlı bir halde çıkan Çelil ağlıyarak:
«— Bana yazık oldu. Ben öldürmedim!» demiştir.
Üstte, ekipler antre man halince, yanda Avusturya ekibi Bursa muhabirimizle bir arada. (Yazısı 5 incide)
Bir alayımızın yaptığı tatbikat
İstanbul Komutanı Şahap Gürler’ in idare ettiği tatbikatta Amerikan generalleri de bulunuyorlar
r-YARIN--^
Konservatuar Türk
Musikî Konserleri:
Isfahan faslı
Refii Cevad Ulunay’ıu tenkili yazısi
Modern aildhlarla teçhiz edilen beliklerimizden * biri tatbikatta (Yazısı 5 İnci »uyfudu)
Takvimden Bir Yaprak
azetolerln dün vordlklerl ha- karmakarışık olmuştur.
borler arasında biri var kİ, O zamana kadar l.âr eden vo - I-tlraf edelim - kusuru herhalde blz-dokl kadar olmayan bu teşekküller, şimdi zarar ediyorlar; halkı memnun odomlyorlar; üstelik do şehrin ihtiyacım karşılayamıyorlar.
Bunun püf noktası norodo İdi? itiraf öderim. Hâlâ anlamıyorum. O ccnobı şirketin bir müdürü vardı. Bizim do bir müdürümüz var. ılştor Qnun memurları vardı. Bizim do memurlarımız var. Onların dosyala-ı, kırtasiyeleri gibi bizim do dosyalarımız, evrakımız var. O halde neden bu iş yürümüyor?.
Fazla momur mu kayırıyoruz? yoksa masrafı, iradla mı donkloştl-romlyoruz? Onlara müracaat etsek de bu zarar eden, halkı memnun otr-?yon, idare edenleri do huzursuzluk içindo bırakarak oflıârıumunılyo ı benim gl- müvacchcsindo suçlu vo günahkâr
................. vaay.llml# bulunduran bu uskllllı janıma karsısında bulunu,» • lamaman ortadan kald.rıp yarın, eski toşkilâtın aynını Ikamo eylesok nasıl olur? Lüzumsuz kibir ve gu-lllo oonobl şlrkotler tarafından Ida- ruru bir fara13 bırakalım. Gayo, ro edilirdi ve ufaoık bir kusur gö- halka hlzmot dofill mı? Onların toş-rülürso kıyameti koparırdık. Söyle- kllâtından örnek alsak aoaba vazl-ıııosl hazindir... Bunları oonobllor • Y’l* kurtarabilir nıiyh -den alıp biz ıdareyo kalkıştığımız ULUNAY
gündenberi mes'el» zonel saçı gibi
G
dikkati celbedocek mahiyettedir:
Şohlr Mcolisindo bâzı âzâ, olok -trlk, tramvay, su gibi Bakanlık emrinde, fakat bolodiyeyo bağlı is-lotmelorln doğrudan doğruya belediye emrlndo olması yahut tamaml-le muhtar bir Idareyo tâbi tutul • ması fikrini İleri sürorok zabtın tok-rar komisyona havaloslnl Istoml; vo bu teklif kabul odilmlf.
Bundan nasıl bir notico çıkacağını bilmiyorum. Fakat burada mu • hakkak olan blrşey varsa o da elektrik, tramvay vo sııyun memleketin ihtiyacını karşılayacak şekilde Ida-ro edllomomosldir.
Nasıl olursa olsun bir deglşlkllğo lüzum var. Zira şikâyetin sonu gol-
Benim anlamadığım vo bl hiç kimsenin do halici
Malûm olduğu üzoro bunlar vakti eonobi şlrkotlor tarafından Ida-odlllrdl ve ufacık bir kusur g«=
Yeaaâ Sabaca
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
PERŞEMBE Sahibi; Safa Kıhçlıoğlıı
24 İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH»
ŞUBAT 1 8 T A N B U L
1949 Telefon ı 20706
11 inci Yıl, No. 3562
Adalet İşlerimiz Mecliste şiddetle tenkid edildi
Tenkidler karşısında Bakan Fuad Sirmen, “iyi bir adalet sistemine malik değiliz,, itirafında bulundu
Hâkimlerin istiklâli meselesinde N. Köni dedi ki: “Adlî teminat olınıyan yerde adalet yoktur,,
Askeri mahkemelerin Adliyeye bağlanması istendi
ÇELİK CİĞERLER
Los Angeles, 23, (A. A.) — United Press; Çocuk felci hastalığına tutulanlar tarafından kullanılacak yeni bir çelik ciğerin yapılmış olduğu bildirilmektedir.
Dr. Bower, yeni çelik ciğerin beyin poliomie-litinden hasta olanların en aşağı yüzde 65 inin hayatını kurtaracağını söylemiştir.
MrcZfccte üç gündenberi devam eden büdçe müzakerelerini takip eden milletvekilleri
Mecliste Kur an yüzünden Milletvekilleri çatıştılar...
Ankara 23 (Telefonla) — Meclisin bu sabahki oturumunda Diyanet işleri bildcesinln kabulünden sonra Adalet Bakanlığı biid-ccsinin müzakeresine geçildi. İlk söz alan Osman Nuri Koni (M. P) oldu. Köni, sözlerine şöyle bir girizgâh yaptı: Muhalefet yalnız hükümetli tenkid etmek değildir. îyi ve yerinde yaptığı işleri de şükranla belirtmek bîr vicdan borcudur. Meselâ ben şahsım çok çocuklu hâkimler hakkında kanunun kaldırılmasından dolayı kendisine müteşekkirim.
Köni-nin bu sözleri her iki taraf milletvekilleri arasında büyük bir takdir «yandırdı. Sözlerine devam eden hatip:
— Fakat, dedi, yalnız ayıu müsamahayı muvafakat partisinden de bekleriz. Hepimizin ku-Burları olabilir. Meselâ ben şah-Gen kusurlu bir adamım. Fakat bu celseye riyaset eden Feridun
Fikri benden daha kusurludur.
Maumafih. çok .çocuklu hâkimler
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 dej
Nihad Erim'in tehdidlerine H. Bayur cevap veriyor:
“Anarşiyi sefalet, onu da ihtikâr ve pahalılık yaratır. Bundan ancak C. H. P. sorumludur. „
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni KANMAZ bildiriyor:)
Basın - Yayın, İstatistik, Meteor oto ji ve Diyanet büdceleri kabul edildi
Atlantik Paktının Martta
Bakanların Vazife ve Mesuliyetleri
Ankara 23 (Hususî) —Büyük Millet Meclisi bu sabah saat 10 da Feridun Fikri Düşünscl'in baş kanlığında toplandı. Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü büdce -Binin müzakeresine başlandı.
bu müessesenin > turizm işierile ciddiyetle meşgul olmadığını söy' ledi ve umum müdürlük büdce-8inin 938 den bu yana tam kırk beş misli arttığı halde iş bakımından hiç bir ilerleme kaydet -
Vasfi Raşid Sevig
Anayasamızın 47 inci maddesi Bakanların vazife ve mesuliyetlerinin hususi bit kanun ile tayin edilme Bini emreder. Her nedense; belki Bakanların hareketlerinde fazla serbest kalmak İstemiş olmalarından ötürü belki de Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erimin Meclis sorusuna verdiği cevapta belirtmiş olduğu gibi yapılacak kanunun içine ne gibi hükümler konulabileceğinin 25 senedenberi hükümetçe tesbit e-dilememiş bulunması yüzünden anayasanın yapılmasını emretmiş olduğu kanun heniiz meclise sevkcdilememiştir.
Yine profesör Nihat Erim Bakanların, her anayasa kitabında rastlanan siyasi, hukuki ve cezai nıes'uliyetlerinin fiilen İşlemekte bulunduğunu cevabında belirt -iniştir.
Bakanlann vazifelerini ifa -da, kendilerine bir gûna ihmal ve kusur atfedilemeksizin sa -ilere vazifelerini ifa tarzını meclisin tasvip eylemediğini ifade c-den siyasi mes’ullyet sahası hakikaten tayin edilemez ve sebepleri tasrih olunamaz. Siyasî mesuliyet Meclisin Bakana ademi I-ünıad reyi vermesinden ve veki-I düşürmesinden ibaret olduğuna goro meclisin ademi İtima-dİ II. du,„,u, blr Bakall Bösterc. blln.k M mUm|lUn „|a.
nuu. Buna Dev)et _
knnmm H, „|etnlMİ
dünyanın her tarafımla ve nazarî olarak kalmış buiUnjugu haldo bizde sık sık rastlanmış bir keyfiyettir; sıhhî sebepten dolayı çekilmiş bütün Bakanlar Devlet Başkanı tarafından azledilmiş Bakanlar olarak gözükmektedir. Halkı btınun doğru olmadığına inandırmak oldukça güç olsa gerektir. Acaba bu cihetler Anayasamızın yapılmasını emreylediğl kanunun içine girecek hükümlerden birini teşkil e-denıe-z mi? Bakanların hukukî mesuliyetlerini Ticaret Bakanı merhum AH Cenani’nin yiice divânca ve Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak'm adalet mahkemelerin ro vâki mahkûmiyetlerinden anladık. Yine Bakanların cezaî mes' illiyetlerinin İşlemekte bıılundu-
f Devamı 8a: * 8Ü: s de) l
Kesimde Filistin Uzlaştırma komisyonu üyeleri görülmektedir Bağdan sola doğru /bereli) Jlüseym CaMd Yalçın, Mark Ethrid-gc, Tev/ik Hûda Paça veCıaudo Boisanger. (Foto: A.P)
Ağaçlı Linyitleri
Kömür tevzi müessesesi U. Müdürü 50 milyon ton kömür mevcudu olan ocağın bir ay sonunda işletileceğini söylüyor.
Türkiye Kömür Tevzi müeeeeselo-rı Umum Müdürü D. Sadeddiu En-veri dün kendiriyle görüçen bir arkadaşımıza ağaçlı linyitleri ve istanbulini kömür durumu hakkında
Ankara 23 (Telefonla) — Dün büdce müzakereleri sırasında A-merikan bankalarındaki kaçak dolarlar münasebetile yapılan sert tartışmalar bugün Ankara siyasî mahfillerinin ehemmiyetle üzerinde durduğu bir mes’ele olmuştur. Başbakan yardımcısı Ni-
had Erim’in aşırı bir hassasiyet daha doğrusu asabiyet göstere -rek, Mecliste kendisini müdafaa etmek imkânından mahrum bu -lunan Hikmet Bayur'a hücum e-dişi, Millet Partisi ve Müstakiller tarafından yapılan sert mukabeleler, nihayet geceki celsede
Demokrat Parti liderinin ve Baş bakanın konuşmaları Ankaranın muhtelif siyasî gruplarında muh' telif tefsirlere yol açtı.
Millet Partililerle Müstakiller, hükümet adına konuşan Nihad Erim'in Başbakan muavinliği ma (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
f Beynelmilel Kayak Müsabakaları Başlıyor |
Akidlerden biri tecavüze uğradığı takdirde Amerika, 24 saatte harekete geçebilecek
etecek memleketlerin dışişleri ba-Mnlarınuı bu paktı mart ayı sona ermeden lmzalıyacakları anlaşıl -nıaktadır. Bundan sonra andlaşma nntnl derhal kongreye sunulacaktır. (Devamı, Sa, 5 Sü, 3 de)
Kravçenko, eserinin Rusça
metnini mahkemeye veriyor
Düıı dinlenen şahitler “ Hürriyeti Seçtim eserinin doğruluğunu ifade ettiler
İlk olarak şehadete davet edilen Andrcv Lebed kendinin vaktiyle bir Sovyet mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edilen bir makine mühendisi olduğunu söylemiş, ha-j etini uzun boylu anlatmış, demir }(üu işçilerinden birinin oğlu vc komünist partisi üyesi olmasına rağmen 1937 de diğer 1700 do -n'.ryolu işçlslle blrllkto tasfiyeye (Dovamı Sa. B Sü. 7 do)
Paris: 23 a,a. (apf) — Krav çcnko - Lettrcs Frsnşalses d&va -tının bugünkü 14 üncü oturumu r.lsbl bir sükûn İçinde açılmıştır.
CİNAYETİ
12 yıla mahkûm olan katil kararı öğrenince: "Hana yazık oldu, ben öldürmedim, dedi.,,
Ali Çetinkayanın cenaze töreni yapıldı
Merhum Çetinlcaymıı» tabulu top arkasında
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Bir müddet evvel Beyoğlu Mis sokağında Suzan adında bir bar artistini öldürmekten sanık Çelil in 2 inci ağır cezadaki duruşması sona ermiştir.
Mahkeme, cinayetin Çelil tarafından işlendiğine kanaat getire rek 18 yıla, hafifletici kanunî ve takdiri sebepleri nazarı itibara alarak cezasının 3 de birinin ten zillle 12 yıl hapsine hüküm vermiştir.
Kararın tefhiminden sonra mahkemeden pek heyecanlı bir halde çıkan Çelil ağlıyarak:
«— Bana yazık oldu. Ben öldürmedim!» demiştir.
Üstte, ekipler antre man halince, yanda Avusturya ekibi Bursa muhabirimizle bir arada. (Yazısı 5 incide)
Bir alayımızın yaptığı tatbikat
İstanbul Komutanı Şahap Gürler’ in idare ettiği tatbikatta Amerikan generalleri de bulunuyorlar
r-YARIN--^
Konservatuar Türk
Musikî Konserleri:
Isfahan faslı
Refii Cevad Ulunay’ıu tenkili yazısi
Modern aildhlarla teçhiz edilen beliklerimizden * biri tatbikatta (Yazısı 5 İnci »uyfudu)
Takvimden Bir Yaprak
azetolerln dün vordlklerl ha- karmakarışık olmuştur.
borler arasında biri var kİ, O zamana kadar l.âr eden vo - I-tlraf edelim - kusuru herhalde blz-dokl kadar olmayan bu teşekküller, şimdi zarar ediyorlar; halkı memnun odomlyorlar; üstelik do şehrin ihtiyacım karşılayamıyorlar.
Bunun püf noktası norodo İdi? itiraf öderim. Hâlâ anlamıyorum. O ccnobı şirketin bir müdürü vardı. Bizim do bir müdürümüz var. ılştor Qnun memurları vardı. Bizim do memurlarımız var. Onların dosyala-ı, kırtasiyeleri gibi bizim do dosyalarımız, evrakımız var. O halde neden bu iş yürümüyor?.
Fazla momur mu kayırıyoruz? yoksa masrafı, iradla mı donkloştl-romlyoruz? Onlara müracaat etsek de bu zarar eden, halkı memnun otr-?yon, idare edenleri do huzursuzluk içindo bırakarak oflıârıumunılyo ı benim gl- müvacchcsindo suçlu vo günahkâr
................. vaay.llml# bulunduran bu uskllllı janıma karsısında bulunu,» • lamaman ortadan kald.rıp yarın, eski toşkilâtın aynını Ikamo eylesok nasıl olur? Lüzumsuz kibir ve gu-lllo oonobl şlrkotler tarafından Ida- ruru bir fara13 bırakalım. Gayo, ro edilirdi ve ufaoık bir kusur gö- halka hlzmot dofill mı? Onların toş-rülürso kıyameti koparırdık. Söyle- kllâtından örnek alsak aoaba vazl-ıııosl hazindir... Bunları oonobllor • Y’l* kurtarabilir nıiyh -den alıp biz ıdareyo kalkıştığımız ULUNAY
gündenberi mes'el» zonel saçı gibi
G
dikkati celbedocek mahiyettedir:
Şohlr Mcolisindo bâzı âzâ, olok -trlk, tramvay, su gibi Bakanlık emrinde, fakat bolodiyeyo bağlı is-lotmelorln doğrudan doğruya belediye emrlndo olması yahut tamaml-le muhtar bir Idareyo tâbi tutul • ması fikrini İleri sürorok zabtın tok-rar komisyona havaloslnl Istoml; vo bu teklif kabul odilmlf.
Bundan nasıl bir notico çıkacağını bilmiyorum. Fakat burada mu • hakkak olan blrşey varsa o da elektrik, tramvay vo sııyun memleketin ihtiyacını karşılayacak şekilde Ida-ro edllomomosldir.
Nasıl olursa olsun bir deglşlkllğo lüzum var. Zira şikâyetin sonu gol-
Benim anlamadığım vo bl hiç kimsenin do halici
Malûm olduğu üzoro bunlar vakti eonobi şlrkotlor tarafından Ida-odlllrdl ve ufacık bir kusur g«=

Comments (0)