7
Meclisin kısa bir tatil
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
11
Cumartesi Sahibi': Safa Kılıçlıoğlu
26 idaroı Nuruosnı.ıniye No: 17
ŞUBAT Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon: 20785
Yesai Sabah
inci Yıl, No. 3563
Sayısı : 10 Kuruş
yapması muhtemel
Ankara 25 (Telefonla)) — Pazartesiye bitecek blidce konuşmasından sonra Meclisin 10 gün kadar tatil yapacağı anlaşılıyor.

Türkiyede Marshall
Plânı tatbikatçısı
Esaslara bağlanmalıdır
RusselH.Door'un
mühim beyanatı
Muhal if, muva fık hatipler bu te menümde bulundular
İMali ve iktisadi bakımdan memleketimizin yapacağı büyük hamleleri açıklayan beyanatın tam metnini neşrediyoruz:
Ankara, 25 (Usis) — Ankarada Marshall plânının tatbiki ile meşgul olan İktisadî İşbirliği idarecisi Russel H. Dorr, Türkiyenin Avrupa kalkınma programının haklarına ve sorumluluklarına iştiraki hakkında, aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Türkiyenin Avrupa kalkınma programındaki rolünün gelişmesi hakkında son zamanlarda gazetelerde yapılan münakaşalarla yakından ilgilenmekteyim. Bu çeşit münakaşalar teşvik edilmeli ve Türk matbuatının bu gibi büyük milli önemi haiz dâvalara karşı gösterdiği yerinde alâka takdirle karşılanmalıdır. Bu alanda gösterilen ilgiye binaen, ihtimal herkesçe malûm olmıyan bazı hususlara işaret etmenin yerinde olacağına kaniim.»
, (Oewamı:
R. Aydınlı, yalnız parası olanların değil istidatlı fakirlerin ile tahsilini sağlamalıyız, dedi
Kor general Nuri Berl,'(- ve Şahap Gürler gazetecilerle görüşüyorlar
- - - -
BÜDCE
ı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
B. Reşat Aydınlı
I "Halkevlerini Türk
Müzakereleri .
Münasebetle milletine iade ediniz,,
Ord. Prof.
Vasfi Raşid SEVİG
E3> İR Ocak'da çıkmış bulun-ması lâzım gelen büdcenin müzakeresine ancak Şubatın yirmi birindo başlanabildi. Cumhuriyet devrinde ilk defa olarak memleket iki ay muvakkat büdcelerle, ■ yâni büdcesiz olarak idare edilmiş bolundu.
Mecliste başlıyan büdce muza- 1 . kereleri hürriyeti İhmal etmiş ve otoriteyi idare sistemi kılmış hükümetlerin, bütün hüsnü niyetlere rağmen kötü bir maliye içinde bocalamağa mâhkîım kalacağını aşikâr kıldı. Hüriyçtin iyi bir mâliyenin de şartı bulunduğu nu isbat etti.
Otorite, ihtilâl gibi geçici bir tedbir olarak fayda verebilir. Nitekim memleketimiz en hayırlı ilerlemelerini Atatürk ihtilâline ve Atatürk’ün incitmeyen ve sev-, ri ile katlanılmış otoritesine borçludur. Fakat bu kadar hayırlı neticeler yaratan otorite lüzumundan fazla bir müddet devam edince yaptığını yıkmağa mahkûm kalıyor ve yaptığı İyilikler kadar kötülükler de vücuda getiriyor. Hayata parlak muvaffakiyetler vo giiz kamaştırıcı icraatile girmiş olan büyük diktatörlerin sonunda memleketlerini içinden çıkılmaz bir halde bırakıp gittikleri gözönünden kaçırılmaması lâzım gelen bir hakikattir. Bu hakikat bize hürriyete İnandırmağı öğretir. Bir milletin kudreti, şef dediği bir diktatöre malik olmakta değildir; bir milletin kudreti hürriyetindedir. Bizde otorite relimi en büyük tahribatını bizzat Halk Partisinde yaymıştır. Ata-liirkün kurduğu ve Türk emellerine mesned kıldığı o canım Parti. şefini kontrol edebilmek kudretinden mahrum kalmış olması ılolayisiyle bugün kırılmış bir kâse şeklinde yerlere serildi. Bu hal bize bir partinin de, bir millet gibi mukadderatını tamamile bir M-fin ellno tenli etmekten ka-«.mtnası lâzım geleceğini öğretti. !U,k Partisinin, kendisini tekrar kudret«’ >*vgi ve saygıya lan ’ '"?bi'ecek yegâne âmil o-lan muhalfio»- ı . .
edemiyorum: «KuşUn haıanın kendisine ’^en
sına lanet etmesi abes olur » p 'et, İktidar partisinin de kendisi-no muhalefetin karşı koymasını lanetlemesi abestir. Kuş ancak ha 'ûflın kendisine mukavemeti saye •İnde uçabilir; İktidar partisi de muhalefetin kendisine karşı koyması .sayesinde yükselebilir; emir 'aMtlerinln İdaresini silkip bakl-«ı liderlere kavuşabilir. Muha-•efet İktidara yaptığı bu büyük b-Mkleonun şükranma liy.knt kazanmıştır.
Büdce müzakerelerinin ortaya ■Uığı malî, iktisadi vc siyasî meseleleri makale konusu yapmadan evvel Mecliste Demokrat ve Millet Partilerinin münasebetleri-no dair İleri sürülmüş bir söz U-( »rinde bir an durmak isterim. «*n de kütle gibi Demokrat ve (Davamı: 8a. 3 - 8Ü. s da)
Dün, Mecliste çok heyecanlı bir hitabede bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cumhuriyet Halk Partililere böyle hitap etti ve Türk Ocaklarının lstanbulda yukın-da kurulacağını bildirdi.
Ankara 25 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu sabah Ralf Kaıadeniz’in başkanlığında toptandı ve dün geceden kalan Maliye büdcesinin müzakeresine de Kim etti. Bu celsede, Halkevle -rtne ayrılan bîr rtıilyen 950 bin
liralık ödeneğin tahsis konusu milr.akaşalara yol açtı.
Söz alan Şahir Kurutluoğlu şöyle dedi:
— Bu para. Halk Partisini ı paıasına karışmadan ayrı (Devamı: Sa. 3 - sü. 3
Ankara, 25 (Telefonla) — Öğleden 8onraki oturum açıldığı zaman Başkan daha 17 kişinin konuşacağını ve yeterlik önergesi bulunduğunu söyledi. Kürsüye gelen Sadi Bekter, ise bu müzakerenin uzamasından zarar değil fayda geleceğini belirtti, önerge oya kondu ve kabuL edildi.
Edirne milletvekili Gündüzalp ve 140 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif de oya kondu ve kabul edildi. Daha sonra maddelere geçildi ve büdce kabul edildi...
Milli Eğitim Büdcesi müzakere ediliyor
Müteakiben Millî Eğitim büd-cesine geçildi. Başkan, konuşmak istiyenlerin çok olduğunu beyanla sıkışık vaziyetin gözönüne alınarak her arkadaşın 5 dakika konuşmasını teklif etti, bu da o-ya kondu ve kabul edildi. Bundan, partiler namına konuşacaklar muaf tutuldular.
Faruk Nafiz kürsüde
İlk sözji Faruk Nafiz Çamlıbel alarak dedi ki:
— Memleketimizde mevcut on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bağlı bulunduğu bir (Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 de)
B. Tahsin Banguoğlu
3 günlük askerî tatbikat başarı ile neticelendi
Dün yapılan kritikte korgeneral Nuri Berk öz ve Amerikalı müşahitler görüşlerini anlattılar
Marmara, Yeşilköy ve Karadc iz Boğazı bölgelerinde Uç gün şü-n askeri tatbikat evvelki akşam nihayet bulmuş ve dün Ordu evin de tatbikatın kritiği yapılmıştır. Crdu evindeki toplcntıda ilk de fa Amerikan Yardım heyeti başka nı General Mac Erkle söz almış te uzun izahat da bulunmuştur. General Mac Bride’den sonra A -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Mecliste cereyan eden enteresan hâdiseler
Yeni Amerikan Konsolosu Gazetecilerle bir arada
İstanbul yeni Amerikan başkonsolosu Mr. John Macdonald dü.' İstanbul gazetecilerilc- bir tanışma toplantısı tertip etmiştir. Yeni Başkonsolos gazeteci-Icıa-şu beyanatta bulunmuştur;
*— Sîzleri bana tanıştıran bu fıı futtan çok memnunum. Istan-bula gelmeyi eskidenberi arzulu yoıdum. Her nekadar burada va zife görmemişsem de dünyanı bu kısmına yabancı değilim. Hi diatanda 8.5 sene ve kısa bi müddet de FiÜBtinde çalıştım.. Bugünden itibaren vazifeye baş ledım, bundan fazlasile sevinç duyuyorum.
Bir gündenberi lstanbulda bu lunmama rağmen burada tanış -tığım insanların bana gösterdikleri dostluk ve yakınlık hisleri ben' çok mütehassis etti.
Okuyucularımızdan
(—Bir Rica
Gazetemizin bir çok yerlerde bulunmadığını her gün telefon, telgraf vc mektupla haber almaktayız. Yurdun her şehir ve kasabasının herhangi semtinde gazetemizi bulamıyan bütün dost vc okuyucularımızdan lütfen bizi haberdar etmek suretiyle yakın alâkalarını saygı ile rica ederiz.
MİLLET
PARTİSİNİN
Dış siyaset
görüşü
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor.)
Ankara 25 (Telefonla) — Büd-ce müzakerelerinin dinleyicisi bu yıl her senekinden daha fazla. Rağbet o-kadar çok ki daha müzakere saatine 15-20 dakika kala kapılar kapanıyor, elinde davetiyesi olan birçok insan içeri giremiyor. Her halde bu rağbetin
Ankara 25 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanma? | telefonla bildiriyor:)
Dışişleri Bakanlığı büdcesin n gülüşülmesi sırasında Demokr.tl Partinin dış politikada hükümetle beraberliğini bildirmesi, buna mukabil Millet Partisinin Dışişleri büdcesinde söz almaması bugünkü Vatan gazetesinde (Mil’et Partisi dış siyasetteki birliğe katJmadı) şeklinde tefsir edil-nrştir. B-ı hu>v.Bta kendisile g(»-
ı üştüğüm Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Millet Par- ( tiEİ meclîs g. upu başkanı Osmaıı ı Nuri Könl, müştereken aşağıda- j ki beyanatı verililer: ı
— Millet Partisi Amerikan dostluğuna. Ingiliz ittifakına ve I her hususta Birleşmiş Milletler ( siyasetine» vı>ı kuvvetile taraf- 1 fardır. Ancak defalarla ilân e- t dilmiş olan bu keyfiyet dolayısi- l
Mr. John Macdonald, eski A-n-.Tİkan konsolosu ile birlikte dün vali ve belediye reisi Dr.
Liıtfi Kırdar'ı makamında ziya- 1» Mecliste bir gösterişte bulun-ıer etmiştir.______ rnağı dLlfünmemiştir.
Şehir Meclisi
C.H.Partisi Grupu topl andı
Uzun münakaşalardan sonra otobüslerde paso ve tenzilâtlı tarifenin ipkasına karar verildi.
bir mânası olacaktı. Kafamı fazla yormağa hacet kalmadan bunun sebebini buldum: Birbiri üstüne tokat ve ezan gibi kısa zamanda iki garip hâdiseye sahne olan Meclis, anlaşılıyor ki halkın alâkasını çekmiş; bu çeşit vak’a olur yahut, tokat atıldığına göre, bu sefer de kimbilir ne olur diyerek gelenler pek çok... Nitekim dün benim yanımda iki genç kız oturuyordu. Sabırla iki saat kadar beklediler. Kürsüdeki hatip lâfı uzatıp uzatıp da neticeye ge-lemeyince ve hiç de hareketli bir şey olmayınca genç kızın biri diğerine:
— Kardeşim, hani bir şeyler o-lur demiştin; sıkıldım ben, dedi x Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bir Amerikan generali gazetecilere intihalarını anlatıyor»
ilkokullar 7 Marta kadar kapatıldı
Ortaokul ve liselerin kapatılmasına lüzum göıülmedî
Grip, sür'atle yayılmaktadır.. Havanın mütehavvil oluşu da hasta miktarını arttırmaktadır. Vilâyet hıfzıssıhha encümeni dün bir toplantı yaparak okul -İbi’in vaziyetini tetkik etırfig, neticede ili okulların 26 Şubat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. a ie)
Thorez'in sözleri
şiddetle takbih ediliyor
Şehir meclisi C. H. P. grupu dun saat 16 da Kâzım ŞinaBİ Acr san’ın başkanlığında C. H. P. il merkezinde fevkalâde bir toplan-Lı yapmıştır.
Gündemin bilinci maddesini teşkil eden, E. T. T. otobüslerin de paso ve tenzilâtlı tarifenin kaldırılmasına dair şehir mecli sinde okunan 26 imzalı takrir, bir hayli münakaşalara sebebiyet vermiş, bu takrir yüzünden (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Filistine Yahudi muhacereti devanı ediyor |
lahuâiler, her türlü vâsıtadan islimde ederek gitmektedirler.. Lü gumek üzerç şehrimizden hareket tlmijt; *' ’ ‘ —
rük muayenesinden geçirildiklerin
-------------------------'• Fiİistine liştir. Yukarıda Filistine yemekte olan Yahudileriıı güm-nı yoruyorsunuz. (Foto: Bürlıan .. Yenisabah).
Fransız millî meclisinde Dâladier komünistlere ağır ithamlarda bulundu
Paris: 25 a.a. (afp) — Komünist lideri Thorez'in son beyanatı Üzerine kendisinden izahat istemek için toplanan Millî Meclis dün 20.30 da ikinci oturumunu yapmış ve Marc Leher’in verdiği takr.ri görüşmeğe devam etmiştir.
Bütün bu olup bitenler Sovyet Hükümetinin eski çarlarının politikasına devam ettiğini göstermektedir.
Memleketleri içinden fetetmek gayesi güdülüyor polis rejimlerini tesis eden kimdir? Hürriyeti yok edenler kimlerdir Varşova-
yı işgal eden acaba Amerikalılar m>d:r?
Bu sualler müfrit solcular ara Kında şiddetli itirazları mucip olduğu halde meclisin diğer sıralarında hararetli alkışlar uyandır-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Muhtar Acar
Terfi etti
Haber aldığımıza göre belediye reisi muavinlerinden B. Muhtar Acar, baremin en yüksek derecesi olan 150 lira aslî maaşa teıfi etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s ae)
Takvimden Bir Yaprak
SADAK
Briikselden Parise döndü Parla: a.a. (afp) — Türkiye ışlşleri Bakanı Necmettin Sudak Brüksel'e yaptığı kısa bir seyahatten ıtlönnıllş bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Dışişleri bakanı, Paıia'te tcplanacak olan Avrupa İktisadi İşbirliği teşkilâtı lsllşâro komitesinin 4 martta yapacağı toplantıya Iştlrttk Türkiye'ye avdetini ıfclr etınjftlr.
H. Bayur
Cemil S. Barlaa’a bugün ı cevap verecek ,
Ankara 25 (Telefonla) — Cc- 1 mil Sait Barlasın Amcrikadaki paralara dair sorularına ne di -yeceğini Hikmet Bayur'a sordum, dedi ki: '
— Bu husustaki cevabımı ha- 1 zırlıyorum, yarın vereceğimi tali- 1 min ediyorum. 3
Kur'ân-ı-Kerîm Münakaşası
BAZI Milletvoklllorl (Kur an - ı aKur’ânı türkço okuyacağım gün
azîm - ü$ - şan) m türkçeye oanıldo müthiş bir kalabalık vardı, çovrliorek okunması hakkında bir fl- Buna lohdar olanlar kadar aleyhtar kir İleri sürdüler. Din bahisleri çok olanlar da hazır bulunuyorlardı. Böy« münakaşa götürür ve Müslümanlık lo merak sahipleri arasında bilhassa dinî mübaheselere alabildiğine nıüsaa- merhum sanatkâr Şâdf do mevcuttu, dokâr davranan bir dindir. Pek oskl ön safta oturmuş dikkatlo bekliyor-zamanlarda dahi kıpkızıl dinsizler, du. Okudum... Soslınin bütün güzel-ülimlorle mübahoso ottlrllir vo (habt) İlgini kullanarak okudum. Fakat dln-odlldlkten sonra kendilerine İmanla- loycnlordo hiç bir tesir hasıl ölmedi, rmı toodid eylemeleri teklif edilirdi. Bitirdiğim zaman Şâdi morhum yanı-«Yan baktın gâvur oldunl» softalığı- ma sokuldu... . Azizim, dedi, bir şeye nı İslâm dini nala kabul otmoz. bonzomiyor. Buna taraftar olmakta Bu İtibarla (Kur'ân - ı - Kerim) tamamen haksızlık etmişini.» Ondan in türkço okunup okunamaması mo- sonra bu bahis bir daha kurcalanma-soloslndo şu voya bu şoklldo düşü- di.» nenleri no taassup, no do dinsizlikle Kur’ân - ı - Korim, türkço okun-Ithap oylomok doğrudur. ınaz; okunamaz; okunursa gükloro
Mosclo basittir. Allah kolâmı, yol bulamaz. Burada caiz midir, do-türkço okunur mu, okunmaz mı? ğll midir? bahsini açmıyaoağını. Çün-Zannodcrsem bu bahis bundan kü bu sütunun buna tahammülü yok-pok çok sono ovvol açılmış vo hattâ tur. Yalnız şu kadarını söyllyeylm: teorübo dahi edilmiştir. Osman Bo- Bazı klınsolor «imânı • ı ■ A'zaın» la yln maarif tarlhlndo bu bahse taallûk Ihtlcaç ödiyorlar vo - Bunlar E bu Ha-odon mühim bir not vardır. O za- nifodon daha çok mu Müslümandır-ınan Kur'anın camldo lahn İle, yâni far?» diyorlar, makamla okunması İçin teşebbüs- Islânıda fazlalık, eksiklik yoktur, lor olmuş, fakat netleo menfi olmuş- Dinin şartlarına riayet eden her Müs-tur, lüman lınaııı - ı - A'zanı kadar Müs-
Hattâ İlk olarak Kur’ân - ı - Kerimi lünıandır. Bu bahis yarım malumatla türkço okuyan İslanbulun güzide hâ- girişilecek bahislerden olmadığı için fularından vo musikişinaslarından dokunulmuş» daha iyi olur. Hûfız Ali Rıza Sağman'dır. Hâdise- İJT IJNAY
'yİ kendisinden »öyle dlnleml»tlmı DDUPAI
f Devamı var)

7
Meclisin kısa bir tatil
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
11
Cumartesi Sahibi': Safa Kılıçlıoğlu
26 idaroı Nuruosnı.ıniye No: 17
ŞUBAT Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon: 20785
Yesai Sabah
inci Yıl, No. 3563
Sayısı : 10 Kuruş
yapması muhtemel
Ankara 25 (Telefonla)) — Pazartesiye bitecek blidce konuşmasından sonra Meclisin 10 gün kadar tatil yapacağı anlaşılıyor.

Türkiyede Marshall
Plânı tatbikatçısı
Esaslara bağlanmalıdır
RusselH.Door'un
mühim beyanatı
Muhal if, muva fık hatipler bu te menümde bulundular
İMali ve iktisadi bakımdan memleketimizin yapacağı büyük hamleleri açıklayan beyanatın tam metnini neşrediyoruz:
Ankara, 25 (Usis) — Ankarada Marshall plânının tatbiki ile meşgul olan İktisadî İşbirliği idarecisi Russel H. Dorr, Türkiyenin Avrupa kalkınma programının haklarına ve sorumluluklarına iştiraki hakkında, aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Türkiyenin Avrupa kalkınma programındaki rolünün gelişmesi hakkında son zamanlarda gazetelerde yapılan münakaşalarla yakından ilgilenmekteyim. Bu çeşit münakaşalar teşvik edilmeli ve Türk matbuatının bu gibi büyük milli önemi haiz dâvalara karşı gösterdiği yerinde alâka takdirle karşılanmalıdır. Bu alanda gösterilen ilgiye binaen, ihtimal herkesçe malûm olmıyan bazı hususlara işaret etmenin yerinde olacağına kaniim.»
, (Oewamı:
R. Aydınlı, yalnız parası olanların değil istidatlı fakirlerin ile tahsilini sağlamalıyız, dedi
Kor general Nuri Berl,'(- ve Şahap Gürler gazetecilerle görüşüyorlar
- - - -
BÜDCE
ı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
B. Reşat Aydınlı
I "Halkevlerini Türk
Müzakereleri .
Münasebetle milletine iade ediniz,,
Ord. Prof.
Vasfi Raşid SEVİG
E3> İR Ocak'da çıkmış bulun-ması lâzım gelen büdcenin müzakeresine ancak Şubatın yirmi birindo başlanabildi. Cumhuriyet devrinde ilk defa olarak memleket iki ay muvakkat büdcelerle, ■ yâni büdcesiz olarak idare edilmiş bolundu.
Mecliste başlıyan büdce muza- 1 . kereleri hürriyeti İhmal etmiş ve otoriteyi idare sistemi kılmış hükümetlerin, bütün hüsnü niyetlere rağmen kötü bir maliye içinde bocalamağa mâhkîım kalacağını aşikâr kıldı. Hüriyçtin iyi bir mâliyenin de şartı bulunduğu nu isbat etti.
Otorite, ihtilâl gibi geçici bir tedbir olarak fayda verebilir. Nitekim memleketimiz en hayırlı ilerlemelerini Atatürk ihtilâline ve Atatürk’ün incitmeyen ve sev-, ri ile katlanılmış otoritesine borçludur. Fakat bu kadar hayırlı neticeler yaratan otorite lüzumundan fazla bir müddet devam edince yaptığını yıkmağa mahkûm kalıyor ve yaptığı İyilikler kadar kötülükler de vücuda getiriyor. Hayata parlak muvaffakiyetler vo giiz kamaştırıcı icraatile girmiş olan büyük diktatörlerin sonunda memleketlerini içinden çıkılmaz bir halde bırakıp gittikleri gözönünden kaçırılmaması lâzım gelen bir hakikattir. Bu hakikat bize hürriyete İnandırmağı öğretir. Bir milletin kudreti, şef dediği bir diktatöre malik olmakta değildir; bir milletin kudreti hürriyetindedir. Bizde otorite relimi en büyük tahribatını bizzat Halk Partisinde yaymıştır. Ata-liirkün kurduğu ve Türk emellerine mesned kıldığı o canım Parti. şefini kontrol edebilmek kudretinden mahrum kalmış olması ılolayisiyle bugün kırılmış bir kâse şeklinde yerlere serildi. Bu hal bize bir partinin de, bir millet gibi mukadderatını tamamile bir M-fin ellno tenli etmekten ka-«.mtnası lâzım geleceğini öğretti. !U,k Partisinin, kendisini tekrar kudret«’ >*vgi ve saygıya lan ’ '"?bi'ecek yegâne âmil o-lan muhalfio»- ı . .
edemiyorum: «KuşUn haıanın kendisine ’^en
sına lanet etmesi abes olur » p 'et, İktidar partisinin de kendisi-no muhalefetin karşı koymasını lanetlemesi abestir. Kuş ancak ha 'ûflın kendisine mukavemeti saye •İnde uçabilir; İktidar partisi de muhalefetin kendisine karşı koyması .sayesinde yükselebilir; emir 'aMtlerinln İdaresini silkip bakl-«ı liderlere kavuşabilir. Muha-•efet İktidara yaptığı bu büyük b-Mkleonun şükranma liy.knt kazanmıştır.
Büdce müzakerelerinin ortaya ■Uığı malî, iktisadi vc siyasî meseleleri makale konusu yapmadan evvel Mecliste Demokrat ve Millet Partilerinin münasebetleri-no dair İleri sürülmüş bir söz U-( »rinde bir an durmak isterim. «*n de kütle gibi Demokrat ve (Davamı: 8a. 3 - 8Ü. s da)
Dün, Mecliste çok heyecanlı bir hitabede bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cumhuriyet Halk Partililere böyle hitap etti ve Türk Ocaklarının lstanbulda yukın-da kurulacağını bildirdi.
Ankara 25 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu sabah Ralf Kaıadeniz’in başkanlığında toptandı ve dün geceden kalan Maliye büdcesinin müzakeresine de Kim etti. Bu celsede, Halkevle -rtne ayrılan bîr rtıilyen 950 bin
liralık ödeneğin tahsis konusu milr.akaşalara yol açtı.
Söz alan Şahir Kurutluoğlu şöyle dedi:
— Bu para. Halk Partisini ı paıasına karışmadan ayrı (Devamı: Sa. 3 - sü. 3
Ankara, 25 (Telefonla) — Öğleden 8onraki oturum açıldığı zaman Başkan daha 17 kişinin konuşacağını ve yeterlik önergesi bulunduğunu söyledi. Kürsüye gelen Sadi Bekter, ise bu müzakerenin uzamasından zarar değil fayda geleceğini belirtti, önerge oya kondu ve kabuL edildi.
Edirne milletvekili Gündüzalp ve 140 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif de oya kondu ve kabul edildi. Daha sonra maddelere geçildi ve büdce kabul edildi...
Milli Eğitim Büdcesi müzakere ediliyor
Müteakiben Millî Eğitim büd-cesine geçildi. Başkan, konuşmak istiyenlerin çok olduğunu beyanla sıkışık vaziyetin gözönüne alınarak her arkadaşın 5 dakika konuşmasını teklif etti, bu da o-ya kondu ve kabul edildi. Bundan, partiler namına konuşacaklar muaf tutuldular.
Faruk Nafiz kürsüde
İlk sözji Faruk Nafiz Çamlıbel alarak dedi ki:
— Memleketimizde mevcut on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bağlı bulunduğu bir (Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 de)
B. Tahsin Banguoğlu
3 günlük askerî tatbikat başarı ile neticelendi
Dün yapılan kritikte korgeneral Nuri Berk öz ve Amerikalı müşahitler görüşlerini anlattılar
Marmara, Yeşilköy ve Karadc iz Boğazı bölgelerinde Uç gün şü-n askeri tatbikat evvelki akşam nihayet bulmuş ve dün Ordu evin de tatbikatın kritiği yapılmıştır. Crdu evindeki toplcntıda ilk de fa Amerikan Yardım heyeti başka nı General Mac Erkle söz almış te uzun izahat da bulunmuştur. General Mac Bride’den sonra A -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Mecliste cereyan eden enteresan hâdiseler
Yeni Amerikan Konsolosu Gazetecilerle bir arada
İstanbul yeni Amerikan başkonsolosu Mr. John Macdonald dü.' İstanbul gazetecilerilc- bir tanışma toplantısı tertip etmiştir. Yeni Başkonsolos gazeteci-Icıa-şu beyanatta bulunmuştur;
*— Sîzleri bana tanıştıran bu fıı futtan çok memnunum. Istan-bula gelmeyi eskidenberi arzulu yoıdum. Her nekadar burada va zife görmemişsem de dünyanı bu kısmına yabancı değilim. Hi diatanda 8.5 sene ve kısa bi müddet de FiÜBtinde çalıştım.. Bugünden itibaren vazifeye baş ledım, bundan fazlasile sevinç duyuyorum.
Bir gündenberi lstanbulda bu lunmama rağmen burada tanış -tığım insanların bana gösterdikleri dostluk ve yakınlık hisleri ben' çok mütehassis etti.
Okuyucularımızdan
(—Bir Rica
Gazetemizin bir çok yerlerde bulunmadığını her gün telefon, telgraf vc mektupla haber almaktayız. Yurdun her şehir ve kasabasının herhangi semtinde gazetemizi bulamıyan bütün dost vc okuyucularımızdan lütfen bizi haberdar etmek suretiyle yakın alâkalarını saygı ile rica ederiz.
MİLLET
PARTİSİNİN
Dış siyaset
görüşü
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor.)
Ankara 25 (Telefonla) — Büd-ce müzakerelerinin dinleyicisi bu yıl her senekinden daha fazla. Rağbet o-kadar çok ki daha müzakere saatine 15-20 dakika kala kapılar kapanıyor, elinde davetiyesi olan birçok insan içeri giremiyor. Her halde bu rağbetin
Ankara 25 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanma? | telefonla bildiriyor:)
Dışişleri Bakanlığı büdcesin n gülüşülmesi sırasında Demokr.tl Partinin dış politikada hükümetle beraberliğini bildirmesi, buna mukabil Millet Partisinin Dışişleri büdcesinde söz almaması bugünkü Vatan gazetesinde (Mil’et Partisi dış siyasetteki birliğe katJmadı) şeklinde tefsir edil-nrştir. B-ı hu>v.Bta kendisile g(»-
ı üştüğüm Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Millet Par- ( tiEİ meclîs g. upu başkanı Osmaıı ı Nuri Könl, müştereken aşağıda- j ki beyanatı verililer: ı
— Millet Partisi Amerikan dostluğuna. Ingiliz ittifakına ve I her hususta Birleşmiş Milletler ( siyasetine» vı>ı kuvvetile taraf- 1 fardır. Ancak defalarla ilân e- t dilmiş olan bu keyfiyet dolayısi- l
Mr. John Macdonald, eski A-n-.Tİkan konsolosu ile birlikte dün vali ve belediye reisi Dr.
Liıtfi Kırdar'ı makamında ziya- 1» Mecliste bir gösterişte bulun-ıer etmiştir.______ rnağı dLlfünmemiştir.
Şehir Meclisi
C.H.Partisi Grupu topl andı
Uzun münakaşalardan sonra otobüslerde paso ve tenzilâtlı tarifenin ipkasına karar verildi.
bir mânası olacaktı. Kafamı fazla yormağa hacet kalmadan bunun sebebini buldum: Birbiri üstüne tokat ve ezan gibi kısa zamanda iki garip hâdiseye sahne olan Meclis, anlaşılıyor ki halkın alâkasını çekmiş; bu çeşit vak’a olur yahut, tokat atıldığına göre, bu sefer de kimbilir ne olur diyerek gelenler pek çok... Nitekim dün benim yanımda iki genç kız oturuyordu. Sabırla iki saat kadar beklediler. Kürsüdeki hatip lâfı uzatıp uzatıp da neticeye ge-lemeyince ve hiç de hareketli bir şey olmayınca genç kızın biri diğerine:
— Kardeşim, hani bir şeyler o-lur demiştin; sıkıldım ben, dedi x Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bir Amerikan generali gazetecilere intihalarını anlatıyor»
ilkokullar 7 Marta kadar kapatıldı
Ortaokul ve liselerin kapatılmasına lüzum göıülmedî
Grip, sür'atle yayılmaktadır.. Havanın mütehavvil oluşu da hasta miktarını arttırmaktadır. Vilâyet hıfzıssıhha encümeni dün bir toplantı yaparak okul -İbi’in vaziyetini tetkik etırfig, neticede ili okulların 26 Şubat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. a ie)
Thorez'in sözleri
şiddetle takbih ediliyor
Şehir meclisi C. H. P. grupu dun saat 16 da Kâzım ŞinaBİ Acr san’ın başkanlığında C. H. P. il merkezinde fevkalâde bir toplan-Lı yapmıştır.
Gündemin bilinci maddesini teşkil eden, E. T. T. otobüslerin de paso ve tenzilâtlı tarifenin kaldırılmasına dair şehir mecli sinde okunan 26 imzalı takrir, bir hayli münakaşalara sebebiyet vermiş, bu takrir yüzünden (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Filistine Yahudi muhacereti devanı ediyor |
lahuâiler, her türlü vâsıtadan islimde ederek gitmektedirler.. Lü gumek üzerç şehrimizden hareket tlmijt; *' ’ ‘ —
rük muayenesinden geçirildiklerin
-------------------------'• Fiİistine liştir. Yukarıda Filistine yemekte olan Yahudileriıı güm-nı yoruyorsunuz. (Foto: Bürlıan .. Yenisabah).
Fransız millî meclisinde Dâladier komünistlere ağır ithamlarda bulundu
Paris: 25 a.a. (afp) — Komünist lideri Thorez'in son beyanatı Üzerine kendisinden izahat istemek için toplanan Millî Meclis dün 20.30 da ikinci oturumunu yapmış ve Marc Leher’in verdiği takr.ri görüşmeğe devam etmiştir.
Bütün bu olup bitenler Sovyet Hükümetinin eski çarlarının politikasına devam ettiğini göstermektedir.
Memleketleri içinden fetetmek gayesi güdülüyor polis rejimlerini tesis eden kimdir? Hürriyeti yok edenler kimlerdir Varşova-
yı işgal eden acaba Amerikalılar m>d:r?
Bu sualler müfrit solcular ara Kında şiddetli itirazları mucip olduğu halde meclisin diğer sıralarında hararetli alkışlar uyandır-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Muhtar Acar
Terfi etti
Haber aldığımıza göre belediye reisi muavinlerinden B. Muhtar Acar, baremin en yüksek derecesi olan 150 lira aslî maaşa teıfi etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s ae)
Takvimden Bir Yaprak
SADAK
Briikselden Parise döndü Parla: a.a. (afp) — Türkiye ışlşleri Bakanı Necmettin Sudak Brüksel'e yaptığı kısa bir seyahatten ıtlönnıllş bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Dışişleri bakanı, Paıia'te tcplanacak olan Avrupa İktisadi İşbirliği teşkilâtı lsllşâro komitesinin 4 martta yapacağı toplantıya Iştlrttk Türkiye'ye avdetini ıfclr etınjftlr.
H. Bayur
Cemil S. Barlaa’a bugün ı cevap verecek ,
Ankara 25 (Telefonla) — Cc- 1 mil Sait Barlasın Amcrikadaki paralara dair sorularına ne di -yeceğini Hikmet Bayur'a sordum, dedi ki: '
— Bu husustaki cevabımı ha- 1 zırlıyorum, yarın vereceğimi tali- 1 min ediyorum. 3
Kur'ân-ı-Kerîm Münakaşası
BAZI Milletvoklllorl (Kur an - ı aKur’ânı türkço okuyacağım gün
azîm - ü$ - şan) m türkçeye oanıldo müthiş bir kalabalık vardı, çovrliorek okunması hakkında bir fl- Buna lohdar olanlar kadar aleyhtar kir İleri sürdüler. Din bahisleri çok olanlar da hazır bulunuyorlardı. Böy« münakaşa götürür ve Müslümanlık lo merak sahipleri arasında bilhassa dinî mübaheselere alabildiğine nıüsaa- merhum sanatkâr Şâdf do mevcuttu, dokâr davranan bir dindir. Pek oskl ön safta oturmuş dikkatlo bekliyor-zamanlarda dahi kıpkızıl dinsizler, du. Okudum... Soslınin bütün güzel-ülimlorle mübahoso ottlrllir vo (habt) İlgini kullanarak okudum. Fakat dln-odlldlkten sonra kendilerine İmanla- loycnlordo hiç bir tesir hasıl ölmedi, rmı toodid eylemeleri teklif edilirdi. Bitirdiğim zaman Şâdi morhum yanı-«Yan baktın gâvur oldunl» softalığı- ma sokuldu... . Azizim, dedi, bir şeye nı İslâm dini nala kabul otmoz. bonzomiyor. Buna taraftar olmakta Bu İtibarla (Kur'ân - ı - Kerim) tamamen haksızlık etmişini.» Ondan in türkço okunup okunamaması mo- sonra bu bahis bir daha kurcalanma-soloslndo şu voya bu şoklldo düşü- di.» nenleri no taassup, no do dinsizlikle Kur’ân - ı - Korim, türkço okun-Ithap oylomok doğrudur. ınaz; okunamaz; okunursa gükloro
Mosclo basittir. Allah kolâmı, yol bulamaz. Burada caiz midir, do-türkço okunur mu, okunmaz mı? ğll midir? bahsini açmıyaoağını. Çün-Zannodcrsem bu bahis bundan kü bu sütunun buna tahammülü yok-pok çok sono ovvol açılmış vo hattâ tur. Yalnız şu kadarını söyllyeylm: teorübo dahi edilmiştir. Osman Bo- Bazı klınsolor «imânı • ı ■ A'zaın» la yln maarif tarlhlndo bu bahse taallûk Ihtlcaç ödiyorlar vo - Bunlar E bu Ha-odon mühim bir not vardır. O za- nifodon daha çok mu Müslümandır-ınan Kur'anın camldo lahn İle, yâni far?» diyorlar, makamla okunması İçin teşebbüs- Islânıda fazlalık, eksiklik yoktur, lor olmuş, fakat netleo menfi olmuş- Dinin şartlarına riayet eden her Müs-tur, lüman lınaııı - ı - A'zanı kadar Müs-
Hattâ İlk olarak Kur’ân - ı - Kerimi lünıandır. Bu bahis yarım malumatla türkço okuyan İslanbulun güzide hâ- girişilecek bahislerden olmadığı için fularından vo musikişinaslarından dokunulmuş» daha iyi olur. Hûfız Ali Rıza Sağman'dır. Hâdise- İJT IJNAY
'yİ kendisinden »öyle dlnleml»tlmı DDUPAI
f Devamı var)

7
Meclisin kısa bir tatil
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
11
Cumartesi Sahibi': Safa Kılıçlıoğlu
26 idaroı Nuruosnı.ıniye No: 17
ŞUBAT Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon: 20785
Yesai Sabah
inci Yıl, No. 3563
Sayısı : 10 Kuruş
yapması muhtemel
Ankara 25 (Telefonla)) — Pazartesiye bitecek blidce konuşmasından sonra Meclisin 10 gün kadar tatil yapacağı anlaşılıyor.

Türkiyede Marshall
Plânı tatbikatçısı
Esaslara bağlanmalıdır
RusselH.Door'un
mühim beyanatı
Muhal if, muva fık hatipler bu te menümde bulundular
İMali ve iktisadi bakımdan memleketimizin yapacağı büyük hamleleri açıklayan beyanatın tam metnini neşrediyoruz:
Ankara, 25 (Usis) — Ankarada Marshall plânının tatbiki ile meşgul olan İktisadî İşbirliği idarecisi Russel H. Dorr, Türkiyenin Avrupa kalkınma programının haklarına ve sorumluluklarına iştiraki hakkında, aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Türkiyenin Avrupa kalkınma programındaki rolünün gelişmesi hakkında son zamanlarda gazetelerde yapılan münakaşalarla yakından ilgilenmekteyim. Bu çeşit münakaşalar teşvik edilmeli ve Türk matbuatının bu gibi büyük milli önemi haiz dâvalara karşı gösterdiği yerinde alâka takdirle karşılanmalıdır. Bu alanda gösterilen ilgiye binaen, ihtimal herkesçe malûm olmıyan bazı hususlara işaret etmenin yerinde olacağına kaniim.»
, (Oewamı:
R. Aydınlı, yalnız parası olanların değil istidatlı fakirlerin ile tahsilini sağlamalıyız, dedi
Kor general Nuri Berl,'(- ve Şahap Gürler gazetecilerle görüşüyorlar
- - - -
BÜDCE
ı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
B. Reşat Aydınlı
I "Halkevlerini Türk
Müzakereleri .
Münasebetle milletine iade ediniz,,
Ord. Prof.
Vasfi Raşid SEVİG
E3> İR Ocak'da çıkmış bulun-ması lâzım gelen büdcenin müzakeresine ancak Şubatın yirmi birindo başlanabildi. Cumhuriyet devrinde ilk defa olarak memleket iki ay muvakkat büdcelerle, ■ yâni büdcesiz olarak idare edilmiş bolundu.
Mecliste başlıyan büdce muza- 1 . kereleri hürriyeti İhmal etmiş ve otoriteyi idare sistemi kılmış hükümetlerin, bütün hüsnü niyetlere rağmen kötü bir maliye içinde bocalamağa mâhkîım kalacağını aşikâr kıldı. Hüriyçtin iyi bir mâliyenin de şartı bulunduğu nu isbat etti.
Otorite, ihtilâl gibi geçici bir tedbir olarak fayda verebilir. Nitekim memleketimiz en hayırlı ilerlemelerini Atatürk ihtilâline ve Atatürk’ün incitmeyen ve sev-, ri ile katlanılmış otoritesine borçludur. Fakat bu kadar hayırlı neticeler yaratan otorite lüzumundan fazla bir müddet devam edince yaptığını yıkmağa mahkûm kalıyor ve yaptığı İyilikler kadar kötülükler de vücuda getiriyor. Hayata parlak muvaffakiyetler vo giiz kamaştırıcı icraatile girmiş olan büyük diktatörlerin sonunda memleketlerini içinden çıkılmaz bir halde bırakıp gittikleri gözönünden kaçırılmaması lâzım gelen bir hakikattir. Bu hakikat bize hürriyete İnandırmağı öğretir. Bir milletin kudreti, şef dediği bir diktatöre malik olmakta değildir; bir milletin kudreti hürriyetindedir. Bizde otorite relimi en büyük tahribatını bizzat Halk Partisinde yaymıştır. Ata-liirkün kurduğu ve Türk emellerine mesned kıldığı o canım Parti. şefini kontrol edebilmek kudretinden mahrum kalmış olması ılolayisiyle bugün kırılmış bir kâse şeklinde yerlere serildi. Bu hal bize bir partinin de, bir millet gibi mukadderatını tamamile bir M-fin ellno tenli etmekten ka-«.mtnası lâzım geleceğini öğretti. !U,k Partisinin, kendisini tekrar kudret«’ >*vgi ve saygıya lan ’ '"?bi'ecek yegâne âmil o-lan muhalfio»- ı . .
edemiyorum: «KuşUn haıanın kendisine ’^en
sına lanet etmesi abes olur » p 'et, İktidar partisinin de kendisi-no muhalefetin karşı koymasını lanetlemesi abestir. Kuş ancak ha 'ûflın kendisine mukavemeti saye •İnde uçabilir; İktidar partisi de muhalefetin kendisine karşı koyması .sayesinde yükselebilir; emir 'aMtlerinln İdaresini silkip bakl-«ı liderlere kavuşabilir. Muha-•efet İktidara yaptığı bu büyük b-Mkleonun şükranma liy.knt kazanmıştır.
Büdce müzakerelerinin ortaya ■Uığı malî, iktisadi vc siyasî meseleleri makale konusu yapmadan evvel Mecliste Demokrat ve Millet Partilerinin münasebetleri-no dair İleri sürülmüş bir söz U-( »rinde bir an durmak isterim. «*n de kütle gibi Demokrat ve (Davamı: 8a. 3 - 8Ü. s da)
Dün, Mecliste çok heyecanlı bir hitabede bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cumhuriyet Halk Partililere böyle hitap etti ve Türk Ocaklarının lstanbulda yukın-da kurulacağını bildirdi.
Ankara 25 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu sabah Ralf Kaıadeniz’in başkanlığında toptandı ve dün geceden kalan Maliye büdcesinin müzakeresine de Kim etti. Bu celsede, Halkevle -rtne ayrılan bîr rtıilyen 950 bin
liralık ödeneğin tahsis konusu milr.akaşalara yol açtı.
Söz alan Şahir Kurutluoğlu şöyle dedi:
— Bu para. Halk Partisini ı paıasına karışmadan ayrı (Devamı: Sa. 3 - sü. 3
Ankara, 25 (Telefonla) — Öğleden 8onraki oturum açıldığı zaman Başkan daha 17 kişinin konuşacağını ve yeterlik önergesi bulunduğunu söyledi. Kürsüye gelen Sadi Bekter, ise bu müzakerenin uzamasından zarar değil fayda geleceğini belirtti, önerge oya kondu ve kabuL edildi.
Edirne milletvekili Gündüzalp ve 140 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif de oya kondu ve kabul edildi. Daha sonra maddelere geçildi ve büdce kabul edildi...
Milli Eğitim Büdcesi müzakere ediliyor
Müteakiben Millî Eğitim büd-cesine geçildi. Başkan, konuşmak istiyenlerin çok olduğunu beyanla sıkışık vaziyetin gözönüne alınarak her arkadaşın 5 dakika konuşmasını teklif etti, bu da o-ya kondu ve kabul edildi. Bundan, partiler namına konuşacaklar muaf tutuldular.
Faruk Nafiz kürsüde
İlk sözji Faruk Nafiz Çamlıbel alarak dedi ki:
— Memleketimizde mevcut on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bağlı bulunduğu bir (Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 de)
B. Tahsin Banguoğlu
3 günlük askerî tatbikat başarı ile neticelendi
Dün yapılan kritikte korgeneral Nuri Berk öz ve Amerikalı müşahitler görüşlerini anlattılar
Marmara, Yeşilköy ve Karadc iz Boğazı bölgelerinde Uç gün şü-n askeri tatbikat evvelki akşam nihayet bulmuş ve dün Ordu evin de tatbikatın kritiği yapılmıştır. Crdu evindeki toplcntıda ilk de fa Amerikan Yardım heyeti başka nı General Mac Erkle söz almış te uzun izahat da bulunmuştur. General Mac Bride’den sonra A -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Mecliste cereyan eden enteresan hâdiseler
Yeni Amerikan Konsolosu Gazetecilerle bir arada
İstanbul yeni Amerikan başkonsolosu Mr. John Macdonald dü.' İstanbul gazetecilerilc- bir tanışma toplantısı tertip etmiştir. Yeni Başkonsolos gazeteci-Icıa-şu beyanatta bulunmuştur;
*— Sîzleri bana tanıştıran bu fıı futtan çok memnunum. Istan-bula gelmeyi eskidenberi arzulu yoıdum. Her nekadar burada va zife görmemişsem de dünyanı bu kısmına yabancı değilim. Hi diatanda 8.5 sene ve kısa bi müddet de FiÜBtinde çalıştım.. Bugünden itibaren vazifeye baş ledım, bundan fazlasile sevinç duyuyorum.
Bir gündenberi lstanbulda bu lunmama rağmen burada tanış -tığım insanların bana gösterdikleri dostluk ve yakınlık hisleri ben' çok mütehassis etti.
Okuyucularımızdan
(—Bir Rica
Gazetemizin bir çok yerlerde bulunmadığını her gün telefon, telgraf vc mektupla haber almaktayız. Yurdun her şehir ve kasabasının herhangi semtinde gazetemizi bulamıyan bütün dost vc okuyucularımızdan lütfen bizi haberdar etmek suretiyle yakın alâkalarını saygı ile rica ederiz.
MİLLET
PARTİSİNİN
Dış siyaset
görüşü
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor.)
Ankara 25 (Telefonla) — Büd-ce müzakerelerinin dinleyicisi bu yıl her senekinden daha fazla. Rağbet o-kadar çok ki daha müzakere saatine 15-20 dakika kala kapılar kapanıyor, elinde davetiyesi olan birçok insan içeri giremiyor. Her halde bu rağbetin
Ankara 25 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanma? | telefonla bildiriyor:)
Dışişleri Bakanlığı büdcesin n gülüşülmesi sırasında Demokr.tl Partinin dış politikada hükümetle beraberliğini bildirmesi, buna mukabil Millet Partisinin Dışişleri büdcesinde söz almaması bugünkü Vatan gazetesinde (Mil’et Partisi dış siyasetteki birliğe katJmadı) şeklinde tefsir edil-nrştir. B-ı hu>v.Bta kendisile g(»-
ı üştüğüm Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Millet Par- ( tiEİ meclîs g. upu başkanı Osmaıı ı Nuri Könl, müştereken aşağıda- j ki beyanatı verililer: ı
— Millet Partisi Amerikan dostluğuna. Ingiliz ittifakına ve I her hususta Birleşmiş Milletler ( siyasetine» vı>ı kuvvetile taraf- 1 fardır. Ancak defalarla ilân e- t dilmiş olan bu keyfiyet dolayısi- l
Mr. John Macdonald, eski A-n-.Tİkan konsolosu ile birlikte dün vali ve belediye reisi Dr.
Liıtfi Kırdar'ı makamında ziya- 1» Mecliste bir gösterişte bulun-ıer etmiştir.______ rnağı dLlfünmemiştir.
Şehir Meclisi
C.H.Partisi Grupu topl andı
Uzun münakaşalardan sonra otobüslerde paso ve tenzilâtlı tarifenin ipkasına karar verildi.
bir mânası olacaktı. Kafamı fazla yormağa hacet kalmadan bunun sebebini buldum: Birbiri üstüne tokat ve ezan gibi kısa zamanda iki garip hâdiseye sahne olan Meclis, anlaşılıyor ki halkın alâkasını çekmiş; bu çeşit vak’a olur yahut, tokat atıldığına göre, bu sefer de kimbilir ne olur diyerek gelenler pek çok... Nitekim dün benim yanımda iki genç kız oturuyordu. Sabırla iki saat kadar beklediler. Kürsüdeki hatip lâfı uzatıp uzatıp da neticeye ge-lemeyince ve hiç de hareketli bir şey olmayınca genç kızın biri diğerine:
— Kardeşim, hani bir şeyler o-lur demiştin; sıkıldım ben, dedi x Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bir Amerikan generali gazetecilere intihalarını anlatıyor»
ilkokullar 7 Marta kadar kapatıldı
Ortaokul ve liselerin kapatılmasına lüzum göıülmedî
Grip, sür'atle yayılmaktadır.. Havanın mütehavvil oluşu da hasta miktarını arttırmaktadır. Vilâyet hıfzıssıhha encümeni dün bir toplantı yaparak okul -İbi’in vaziyetini tetkik etırfig, neticede ili okulların 26 Şubat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. a ie)
Thorez'in sözleri
şiddetle takbih ediliyor
Şehir meclisi C. H. P. grupu dun saat 16 da Kâzım ŞinaBİ Acr san’ın başkanlığında C. H. P. il merkezinde fevkalâde bir toplan-Lı yapmıştır.
Gündemin bilinci maddesini teşkil eden, E. T. T. otobüslerin de paso ve tenzilâtlı tarifenin kaldırılmasına dair şehir mecli sinde okunan 26 imzalı takrir, bir hayli münakaşalara sebebiyet vermiş, bu takrir yüzünden (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Filistine Yahudi muhacereti devanı ediyor |
lahuâiler, her türlü vâsıtadan islimde ederek gitmektedirler.. Lü gumek üzerç şehrimizden hareket tlmijt; *' ’ ‘ —
rük muayenesinden geçirildiklerin
-------------------------'• Fiİistine liştir. Yukarıda Filistine yemekte olan Yahudileriıı güm-nı yoruyorsunuz. (Foto: Bürlıan .. Yenisabah).
Fransız millî meclisinde Dâladier komünistlere ağır ithamlarda bulundu
Paris: 25 a.a. (afp) — Komünist lideri Thorez'in son beyanatı Üzerine kendisinden izahat istemek için toplanan Millî Meclis dün 20.30 da ikinci oturumunu yapmış ve Marc Leher’in verdiği takr.ri görüşmeğe devam etmiştir.
Bütün bu olup bitenler Sovyet Hükümetinin eski çarlarının politikasına devam ettiğini göstermektedir.
Memleketleri içinden fetetmek gayesi güdülüyor polis rejimlerini tesis eden kimdir? Hürriyeti yok edenler kimlerdir Varşova-
yı işgal eden acaba Amerikalılar m>d:r?
Bu sualler müfrit solcular ara Kında şiddetli itirazları mucip olduğu halde meclisin diğer sıralarında hararetli alkışlar uyandır-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Muhtar Acar
Terfi etti
Haber aldığımıza göre belediye reisi muavinlerinden B. Muhtar Acar, baremin en yüksek derecesi olan 150 lira aslî maaşa teıfi etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s ae)
Takvimden Bir Yaprak
SADAK
Briikselden Parise döndü Parla: a.a. (afp) — Türkiye ışlşleri Bakanı Necmettin Sudak Brüksel'e yaptığı kısa bir seyahatten ıtlönnıllş bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Dışişleri bakanı, Paıia'te tcplanacak olan Avrupa İktisadi İşbirliği teşkilâtı lsllşâro komitesinin 4 martta yapacağı toplantıya Iştlrttk Türkiye'ye avdetini ıfclr etınjftlr.
H. Bayur
Cemil S. Barlaa’a bugün ı cevap verecek ,
Ankara 25 (Telefonla) — Cc- 1 mil Sait Barlasın Amcrikadaki paralara dair sorularına ne di -yeceğini Hikmet Bayur'a sordum, dedi ki: '
— Bu husustaki cevabımı ha- 1 zırlıyorum, yarın vereceğimi tali- 1 min ediyorum. 3
Kur'ân-ı-Kerîm Münakaşası
BAZI Milletvoklllorl (Kur an - ı aKur’ânı türkço okuyacağım gün
azîm - ü$ - şan) m türkçeye oanıldo müthiş bir kalabalık vardı, çovrliorek okunması hakkında bir fl- Buna lohdar olanlar kadar aleyhtar kir İleri sürdüler. Din bahisleri çok olanlar da hazır bulunuyorlardı. Böy« münakaşa götürür ve Müslümanlık lo merak sahipleri arasında bilhassa dinî mübaheselere alabildiğine nıüsaa- merhum sanatkâr Şâdf do mevcuttu, dokâr davranan bir dindir. Pek oskl ön safta oturmuş dikkatlo bekliyor-zamanlarda dahi kıpkızıl dinsizler, du. Okudum... Soslınin bütün güzel-ülimlorle mübahoso ottlrllir vo (habt) İlgini kullanarak okudum. Fakat dln-odlldlkten sonra kendilerine İmanla- loycnlordo hiç bir tesir hasıl ölmedi, rmı toodid eylemeleri teklif edilirdi. Bitirdiğim zaman Şâdi morhum yanı-«Yan baktın gâvur oldunl» softalığı- ma sokuldu... . Azizim, dedi, bir şeye nı İslâm dini nala kabul otmoz. bonzomiyor. Buna taraftar olmakta Bu İtibarla (Kur'ân - ı - Kerim) tamamen haksızlık etmişini.» Ondan in türkço okunup okunamaması mo- sonra bu bahis bir daha kurcalanma-soloslndo şu voya bu şoklldo düşü- di.» nenleri no taassup, no do dinsizlikle Kur’ân - ı - Korim, türkço okun-Ithap oylomok doğrudur. ınaz; okunamaz; okunursa gükloro
Mosclo basittir. Allah kolâmı, yol bulamaz. Burada caiz midir, do-türkço okunur mu, okunmaz mı? ğll midir? bahsini açmıyaoağını. Çün-Zannodcrsem bu bahis bundan kü bu sütunun buna tahammülü yok-pok çok sono ovvol açılmış vo hattâ tur. Yalnız şu kadarını söyllyeylm: teorübo dahi edilmiştir. Osman Bo- Bazı klınsolor «imânı • ı ■ A'zaın» la yln maarif tarlhlndo bu bahse taallûk Ihtlcaç ödiyorlar vo - Bunlar E bu Ha-odon mühim bir not vardır. O za- nifodon daha çok mu Müslümandır-ınan Kur'anın camldo lahn İle, yâni far?» diyorlar, makamla okunması İçin teşebbüs- Islânıda fazlalık, eksiklik yoktur, lor olmuş, fakat netleo menfi olmuş- Dinin şartlarına riayet eden her Müs-tur, lüman lınaııı - ı - A'zanı kadar Müs-
Hattâ İlk olarak Kur’ân - ı - Kerimi lünıandır. Bu bahis yarım malumatla türkço okuyan İslanbulun güzide hâ- girişilecek bahislerden olmadığı için fularından vo musikişinaslarından dokunulmuş» daha iyi olur. Hûfız Ali Rıza Sağman'dır. Hâdise- İJT IJNAY
'yİ kendisinden »öyle dlnleml»tlmı DDUPAI
f Devamı var)

7
Meclisin kısa bir tatil
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
11
Cumartesi Sahibi': Safa Kılıçlıoğlu
26 idaroı Nuruosnı.ıniye No: 17
ŞUBAT Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon: 20785
Yesai Sabah
inci Yıl, No. 3563
Sayısı : 10 Kuruş
yapması muhtemel
Ankara 25 (Telefonla)) — Pazartesiye bitecek blidce konuşmasından sonra Meclisin 10 gün kadar tatil yapacağı anlaşılıyor.

Türkiyede Marshall
Plânı tatbikatçısı
Esaslara bağlanmalıdır
RusselH.Door'un
mühim beyanatı
Muhal if, muva fık hatipler bu te menümde bulundular
İMali ve iktisadi bakımdan memleketimizin yapacağı büyük hamleleri açıklayan beyanatın tam metnini neşrediyoruz:
Ankara, 25 (Usis) — Ankarada Marshall plânının tatbiki ile meşgul olan İktisadî İşbirliği idarecisi Russel H. Dorr, Türkiyenin Avrupa kalkınma programının haklarına ve sorumluluklarına iştiraki hakkında, aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Türkiyenin Avrupa kalkınma programındaki rolünün gelişmesi hakkında son zamanlarda gazetelerde yapılan münakaşalarla yakından ilgilenmekteyim. Bu çeşit münakaşalar teşvik edilmeli ve Türk matbuatının bu gibi büyük milli önemi haiz dâvalara karşı gösterdiği yerinde alâka takdirle karşılanmalıdır. Bu alanda gösterilen ilgiye binaen, ihtimal herkesçe malûm olmıyan bazı hususlara işaret etmenin yerinde olacağına kaniim.»
, (Oewamı:
R. Aydınlı, yalnız parası olanların değil istidatlı fakirlerin ile tahsilini sağlamalıyız, dedi
Kor general Nuri Berl,'(- ve Şahap Gürler gazetecilerle görüşüyorlar
- - - -
BÜDCE
ı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
B. Reşat Aydınlı
I "Halkevlerini Türk
Müzakereleri .
Münasebetle milletine iade ediniz,,
Ord. Prof.
Vasfi Raşid SEVİG
E3> İR Ocak'da çıkmış bulun-ması lâzım gelen büdcenin müzakeresine ancak Şubatın yirmi birindo başlanabildi. Cumhuriyet devrinde ilk defa olarak memleket iki ay muvakkat büdcelerle, ■ yâni büdcesiz olarak idare edilmiş bolundu.
Mecliste başlıyan büdce muza- 1 . kereleri hürriyeti İhmal etmiş ve otoriteyi idare sistemi kılmış hükümetlerin, bütün hüsnü niyetlere rağmen kötü bir maliye içinde bocalamağa mâhkîım kalacağını aşikâr kıldı. Hüriyçtin iyi bir mâliyenin de şartı bulunduğu nu isbat etti.
Otorite, ihtilâl gibi geçici bir tedbir olarak fayda verebilir. Nitekim memleketimiz en hayırlı ilerlemelerini Atatürk ihtilâline ve Atatürk’ün incitmeyen ve sev-, ri ile katlanılmış otoritesine borçludur. Fakat bu kadar hayırlı neticeler yaratan otorite lüzumundan fazla bir müddet devam edince yaptığını yıkmağa mahkûm kalıyor ve yaptığı İyilikler kadar kötülükler de vücuda getiriyor. Hayata parlak muvaffakiyetler vo giiz kamaştırıcı icraatile girmiş olan büyük diktatörlerin sonunda memleketlerini içinden çıkılmaz bir halde bırakıp gittikleri gözönünden kaçırılmaması lâzım gelen bir hakikattir. Bu hakikat bize hürriyete İnandırmağı öğretir. Bir milletin kudreti, şef dediği bir diktatöre malik olmakta değildir; bir milletin kudreti hürriyetindedir. Bizde otorite relimi en büyük tahribatını bizzat Halk Partisinde yaymıştır. Ata-liirkün kurduğu ve Türk emellerine mesned kıldığı o canım Parti. şefini kontrol edebilmek kudretinden mahrum kalmış olması ılolayisiyle bugün kırılmış bir kâse şeklinde yerlere serildi. Bu hal bize bir partinin de, bir millet gibi mukadderatını tamamile bir M-fin ellno tenli etmekten ka-«.mtnası lâzım geleceğini öğretti. !U,k Partisinin, kendisini tekrar kudret«’ >*vgi ve saygıya lan ’ '"?bi'ecek yegâne âmil o-lan muhalfio»- ı . .
edemiyorum: «KuşUn haıanın kendisine ’^en
sına lanet etmesi abes olur » p 'et, İktidar partisinin de kendisi-no muhalefetin karşı koymasını lanetlemesi abestir. Kuş ancak ha 'ûflın kendisine mukavemeti saye •İnde uçabilir; İktidar partisi de muhalefetin kendisine karşı koyması .sayesinde yükselebilir; emir 'aMtlerinln İdaresini silkip bakl-«ı liderlere kavuşabilir. Muha-•efet İktidara yaptığı bu büyük b-Mkleonun şükranma liy.knt kazanmıştır.
Büdce müzakerelerinin ortaya ■Uığı malî, iktisadi vc siyasî meseleleri makale konusu yapmadan evvel Mecliste Demokrat ve Millet Partilerinin münasebetleri-no dair İleri sürülmüş bir söz U-( »rinde bir an durmak isterim. «*n de kütle gibi Demokrat ve (Davamı: 8a. 3 - 8Ü. s da)
Dün, Mecliste çok heyecanlı bir hitabede bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cumhuriyet Halk Partililere böyle hitap etti ve Türk Ocaklarının lstanbulda yukın-da kurulacağını bildirdi.
Ankara 25 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu sabah Ralf Kaıadeniz’in başkanlığında toptandı ve dün geceden kalan Maliye büdcesinin müzakeresine de Kim etti. Bu celsede, Halkevle -rtne ayrılan bîr rtıilyen 950 bin
liralık ödeneğin tahsis konusu milr.akaşalara yol açtı.
Söz alan Şahir Kurutluoğlu şöyle dedi:
— Bu para. Halk Partisini ı paıasına karışmadan ayrı (Devamı: Sa. 3 - sü. 3
Ankara, 25 (Telefonla) — Öğleden 8onraki oturum açıldığı zaman Başkan daha 17 kişinin konuşacağını ve yeterlik önergesi bulunduğunu söyledi. Kürsüye gelen Sadi Bekter, ise bu müzakerenin uzamasından zarar değil fayda geleceğini belirtti, önerge oya kondu ve kabuL edildi.
Edirne milletvekili Gündüzalp ve 140 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif de oya kondu ve kabul edildi. Daha sonra maddelere geçildi ve büdce kabul edildi...
Milli Eğitim Büdcesi müzakere ediliyor
Müteakiben Millî Eğitim büd-cesine geçildi. Başkan, konuşmak istiyenlerin çok olduğunu beyanla sıkışık vaziyetin gözönüne alınarak her arkadaşın 5 dakika konuşmasını teklif etti, bu da o-ya kondu ve kabul edildi. Bundan, partiler namına konuşacaklar muaf tutuldular.
Faruk Nafiz kürsüde
İlk sözji Faruk Nafiz Çamlıbel alarak dedi ki:
— Memleketimizde mevcut on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bağlı bulunduğu bir (Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 de)
B. Tahsin Banguoğlu
3 günlük askerî tatbikat başarı ile neticelendi
Dün yapılan kritikte korgeneral Nuri Berk öz ve Amerikalı müşahitler görüşlerini anlattılar
Marmara, Yeşilköy ve Karadc iz Boğazı bölgelerinde Uç gün şü-n askeri tatbikat evvelki akşam nihayet bulmuş ve dün Ordu evin de tatbikatın kritiği yapılmıştır. Crdu evindeki toplcntıda ilk de fa Amerikan Yardım heyeti başka nı General Mac Erkle söz almış te uzun izahat da bulunmuştur. General Mac Bride’den sonra A -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Mecliste cereyan eden enteresan hâdiseler
Yeni Amerikan Konsolosu Gazetecilerle bir arada
İstanbul yeni Amerikan başkonsolosu Mr. John Macdonald dü.' İstanbul gazetecilerilc- bir tanışma toplantısı tertip etmiştir. Yeni Başkonsolos gazeteci-Icıa-şu beyanatta bulunmuştur;
*— Sîzleri bana tanıştıran bu fıı futtan çok memnunum. Istan-bula gelmeyi eskidenberi arzulu yoıdum. Her nekadar burada va zife görmemişsem de dünyanı bu kısmına yabancı değilim. Hi diatanda 8.5 sene ve kısa bi müddet de FiÜBtinde çalıştım.. Bugünden itibaren vazifeye baş ledım, bundan fazlasile sevinç duyuyorum.
Bir gündenberi lstanbulda bu lunmama rağmen burada tanış -tığım insanların bana gösterdikleri dostluk ve yakınlık hisleri ben' çok mütehassis etti.
Okuyucularımızdan
(—Bir Rica
Gazetemizin bir çok yerlerde bulunmadığını her gün telefon, telgraf vc mektupla haber almaktayız. Yurdun her şehir ve kasabasının herhangi semtinde gazetemizi bulamıyan bütün dost vc okuyucularımızdan lütfen bizi haberdar etmek suretiyle yakın alâkalarını saygı ile rica ederiz.
MİLLET
PARTİSİNİN
Dış siyaset
görüşü
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor.)
Ankara 25 (Telefonla) — Büd-ce müzakerelerinin dinleyicisi bu yıl her senekinden daha fazla. Rağbet o-kadar çok ki daha müzakere saatine 15-20 dakika kala kapılar kapanıyor, elinde davetiyesi olan birçok insan içeri giremiyor. Her halde bu rağbetin
Ankara 25 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanma? | telefonla bildiriyor:)
Dışişleri Bakanlığı büdcesin n gülüşülmesi sırasında Demokr.tl Partinin dış politikada hükümetle beraberliğini bildirmesi, buna mukabil Millet Partisinin Dışişleri büdcesinde söz almaması bugünkü Vatan gazetesinde (Mil’et Partisi dış siyasetteki birliğe katJmadı) şeklinde tefsir edil-nrştir. B-ı hu>v.Bta kendisile g(»-
ı üştüğüm Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Millet Par- ( tiEİ meclîs g. upu başkanı Osmaıı ı Nuri Könl, müştereken aşağıda- j ki beyanatı verililer: ı
— Millet Partisi Amerikan dostluğuna. Ingiliz ittifakına ve I her hususta Birleşmiş Milletler ( siyasetine» vı>ı kuvvetile taraf- 1 fardır. Ancak defalarla ilân e- t dilmiş olan bu keyfiyet dolayısi- l
Mr. John Macdonald, eski A-n-.Tİkan konsolosu ile birlikte dün vali ve belediye reisi Dr.
Liıtfi Kırdar'ı makamında ziya- 1» Mecliste bir gösterişte bulun-ıer etmiştir.______ rnağı dLlfünmemiştir.
Şehir Meclisi
C.H.Partisi Grupu topl andı
Uzun münakaşalardan sonra otobüslerde paso ve tenzilâtlı tarifenin ipkasına karar verildi.
bir mânası olacaktı. Kafamı fazla yormağa hacet kalmadan bunun sebebini buldum: Birbiri üstüne tokat ve ezan gibi kısa zamanda iki garip hâdiseye sahne olan Meclis, anlaşılıyor ki halkın alâkasını çekmiş; bu çeşit vak’a olur yahut, tokat atıldığına göre, bu sefer de kimbilir ne olur diyerek gelenler pek çok... Nitekim dün benim yanımda iki genç kız oturuyordu. Sabırla iki saat kadar beklediler. Kürsüdeki hatip lâfı uzatıp uzatıp da neticeye ge-lemeyince ve hiç de hareketli bir şey olmayınca genç kızın biri diğerine:
— Kardeşim, hani bir şeyler o-lur demiştin; sıkıldım ben, dedi x Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bir Amerikan generali gazetecilere intihalarını anlatıyor»
ilkokullar 7 Marta kadar kapatıldı
Ortaokul ve liselerin kapatılmasına lüzum göıülmedî
Grip, sür'atle yayılmaktadır.. Havanın mütehavvil oluşu da hasta miktarını arttırmaktadır. Vilâyet hıfzıssıhha encümeni dün bir toplantı yaparak okul -İbi’in vaziyetini tetkik etırfig, neticede ili okulların 26 Şubat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. a ie)
Thorez'in sözleri
şiddetle takbih ediliyor
Şehir meclisi C. H. P. grupu dun saat 16 da Kâzım ŞinaBİ Acr san’ın başkanlığında C. H. P. il merkezinde fevkalâde bir toplan-Lı yapmıştır.
Gündemin bilinci maddesini teşkil eden, E. T. T. otobüslerin de paso ve tenzilâtlı tarifenin kaldırılmasına dair şehir mecli sinde okunan 26 imzalı takrir, bir hayli münakaşalara sebebiyet vermiş, bu takrir yüzünden (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Filistine Yahudi muhacereti devanı ediyor |
lahuâiler, her türlü vâsıtadan islimde ederek gitmektedirler.. Lü gumek üzerç şehrimizden hareket tlmijt; *' ’ ‘ —
rük muayenesinden geçirildiklerin
-------------------------'• Fiİistine liştir. Yukarıda Filistine yemekte olan Yahudileriıı güm-nı yoruyorsunuz. (Foto: Bürlıan .. Yenisabah).
Fransız millî meclisinde Dâladier komünistlere ağır ithamlarda bulundu
Paris: 25 a.a. (afp) — Komünist lideri Thorez'in son beyanatı Üzerine kendisinden izahat istemek için toplanan Millî Meclis dün 20.30 da ikinci oturumunu yapmış ve Marc Leher’in verdiği takr.ri görüşmeğe devam etmiştir.
Bütün bu olup bitenler Sovyet Hükümetinin eski çarlarının politikasına devam ettiğini göstermektedir.
Memleketleri içinden fetetmek gayesi güdülüyor polis rejimlerini tesis eden kimdir? Hürriyeti yok edenler kimlerdir Varşova-
yı işgal eden acaba Amerikalılar m>d:r?
Bu sualler müfrit solcular ara Kında şiddetli itirazları mucip olduğu halde meclisin diğer sıralarında hararetli alkışlar uyandır-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Muhtar Acar
Terfi etti
Haber aldığımıza göre belediye reisi muavinlerinden B. Muhtar Acar, baremin en yüksek derecesi olan 150 lira aslî maaşa teıfi etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s ae)
Takvimden Bir Yaprak
SADAK
Briikselden Parise döndü Parla: a.a. (afp) — Türkiye ışlşleri Bakanı Necmettin Sudak Brüksel'e yaptığı kısa bir seyahatten ıtlönnıllş bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Dışişleri bakanı, Paıia'te tcplanacak olan Avrupa İktisadi İşbirliği teşkilâtı lsllşâro komitesinin 4 martta yapacağı toplantıya Iştlrttk Türkiye'ye avdetini ıfclr etınjftlr.
H. Bayur
Cemil S. Barlaa’a bugün ı cevap verecek ,
Ankara 25 (Telefonla) — Cc- 1 mil Sait Barlasın Amcrikadaki paralara dair sorularına ne di -yeceğini Hikmet Bayur'a sordum, dedi ki: '
— Bu husustaki cevabımı ha- 1 zırlıyorum, yarın vereceğimi tali- 1 min ediyorum. 3
Kur'ân-ı-Kerîm Münakaşası
BAZI Milletvoklllorl (Kur an - ı aKur’ânı türkço okuyacağım gün
azîm - ü$ - şan) m türkçeye oanıldo müthiş bir kalabalık vardı, çovrliorek okunması hakkında bir fl- Buna lohdar olanlar kadar aleyhtar kir İleri sürdüler. Din bahisleri çok olanlar da hazır bulunuyorlardı. Böy« münakaşa götürür ve Müslümanlık lo merak sahipleri arasında bilhassa dinî mübaheselere alabildiğine nıüsaa- merhum sanatkâr Şâdf do mevcuttu, dokâr davranan bir dindir. Pek oskl ön safta oturmuş dikkatlo bekliyor-zamanlarda dahi kıpkızıl dinsizler, du. Okudum... Soslınin bütün güzel-ülimlorle mübahoso ottlrllir vo (habt) İlgini kullanarak okudum. Fakat dln-odlldlkten sonra kendilerine İmanla- loycnlordo hiç bir tesir hasıl ölmedi, rmı toodid eylemeleri teklif edilirdi. Bitirdiğim zaman Şâdi morhum yanı-«Yan baktın gâvur oldunl» softalığı- ma sokuldu... . Azizim, dedi, bir şeye nı İslâm dini nala kabul otmoz. bonzomiyor. Buna taraftar olmakta Bu İtibarla (Kur'ân - ı - Kerim) tamamen haksızlık etmişini.» Ondan in türkço okunup okunamaması mo- sonra bu bahis bir daha kurcalanma-soloslndo şu voya bu şoklldo düşü- di.» nenleri no taassup, no do dinsizlikle Kur’ân - ı - Korim, türkço okun-Ithap oylomok doğrudur. ınaz; okunamaz; okunursa gükloro
Mosclo basittir. Allah kolâmı, yol bulamaz. Burada caiz midir, do-türkço okunur mu, okunmaz mı? ğll midir? bahsini açmıyaoağını. Çün-Zannodcrsem bu bahis bundan kü bu sütunun buna tahammülü yok-pok çok sono ovvol açılmış vo hattâ tur. Yalnız şu kadarını söyllyeylm: teorübo dahi edilmiştir. Osman Bo- Bazı klınsolor «imânı • ı ■ A'zaın» la yln maarif tarlhlndo bu bahse taallûk Ihtlcaç ödiyorlar vo - Bunlar E bu Ha-odon mühim bir not vardır. O za- nifodon daha çok mu Müslümandır-ınan Kur'anın camldo lahn İle, yâni far?» diyorlar, makamla okunması İçin teşebbüs- Islânıda fazlalık, eksiklik yoktur, lor olmuş, fakat netleo menfi olmuş- Dinin şartlarına riayet eden her Müs-tur, lüman lınaııı - ı - A'zanı kadar Müs-
Hattâ İlk olarak Kur’ân - ı - Kerimi lünıandır. Bu bahis yarım malumatla türkço okuyan İslanbulun güzide hâ- girişilecek bahislerden olmadığı için fularından vo musikişinaslarından dokunulmuş» daha iyi olur. Hûfız Ali Rıza Sağman'dır. Hâdise- İJT IJNAY
'yİ kendisinden »öyle dlnleml»tlmı DDUPAI
f Devamı var)

7
Meclisin kısa bir tatil
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
11
Cumartesi Sahibi': Safa Kılıçlıoğlu
26 idaroı Nuruosnı.ıniye No: 17
ŞUBAT Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon: 20785
Yesai Sabah
inci Yıl, No. 3563
Sayısı : 10 Kuruş
yapması muhtemel
Ankara 25 (Telefonla)) — Pazartesiye bitecek blidce konuşmasından sonra Meclisin 10 gün kadar tatil yapacağı anlaşılıyor.

Türkiyede Marshall
Plânı tatbikatçısı
Esaslara bağlanmalıdır
RusselH.Door'un
mühim beyanatı
Muhal if, muva fık hatipler bu te menümde bulundular
İMali ve iktisadi bakımdan memleketimizin yapacağı büyük hamleleri açıklayan beyanatın tam metnini neşrediyoruz:
Ankara, 25 (Usis) — Ankarada Marshall plânının tatbiki ile meşgul olan İktisadî İşbirliği idarecisi Russel H. Dorr, Türkiyenin Avrupa kalkınma programının haklarına ve sorumluluklarına iştiraki hakkında, aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Türkiyenin Avrupa kalkınma programındaki rolünün gelişmesi hakkında son zamanlarda gazetelerde yapılan münakaşalarla yakından ilgilenmekteyim. Bu çeşit münakaşalar teşvik edilmeli ve Türk matbuatının bu gibi büyük milli önemi haiz dâvalara karşı gösterdiği yerinde alâka takdirle karşılanmalıdır. Bu alanda gösterilen ilgiye binaen, ihtimal herkesçe malûm olmıyan bazı hususlara işaret etmenin yerinde olacağına kaniim.»
, (Oewamı:
R. Aydınlı, yalnız parası olanların değil istidatlı fakirlerin ile tahsilini sağlamalıyız, dedi
Kor general Nuri Berl,'(- ve Şahap Gürler gazetecilerle görüşüyorlar
- - - -
BÜDCE
ı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
B. Reşat Aydınlı
I "Halkevlerini Türk
Müzakereleri .
Münasebetle milletine iade ediniz,,
Ord. Prof.
Vasfi Raşid SEVİG
E3> İR Ocak'da çıkmış bulun-ması lâzım gelen büdcenin müzakeresine ancak Şubatın yirmi birindo başlanabildi. Cumhuriyet devrinde ilk defa olarak memleket iki ay muvakkat büdcelerle, ■ yâni büdcesiz olarak idare edilmiş bolundu.
Mecliste başlıyan büdce muza- 1 . kereleri hürriyeti İhmal etmiş ve otoriteyi idare sistemi kılmış hükümetlerin, bütün hüsnü niyetlere rağmen kötü bir maliye içinde bocalamağa mâhkîım kalacağını aşikâr kıldı. Hüriyçtin iyi bir mâliyenin de şartı bulunduğu nu isbat etti.
Otorite, ihtilâl gibi geçici bir tedbir olarak fayda verebilir. Nitekim memleketimiz en hayırlı ilerlemelerini Atatürk ihtilâline ve Atatürk’ün incitmeyen ve sev-, ri ile katlanılmış otoritesine borçludur. Fakat bu kadar hayırlı neticeler yaratan otorite lüzumundan fazla bir müddet devam edince yaptığını yıkmağa mahkûm kalıyor ve yaptığı İyilikler kadar kötülükler de vücuda getiriyor. Hayata parlak muvaffakiyetler vo giiz kamaştırıcı icraatile girmiş olan büyük diktatörlerin sonunda memleketlerini içinden çıkılmaz bir halde bırakıp gittikleri gözönünden kaçırılmaması lâzım gelen bir hakikattir. Bu hakikat bize hürriyete İnandırmağı öğretir. Bir milletin kudreti, şef dediği bir diktatöre malik olmakta değildir; bir milletin kudreti hürriyetindedir. Bizde otorite relimi en büyük tahribatını bizzat Halk Partisinde yaymıştır. Ata-liirkün kurduğu ve Türk emellerine mesned kıldığı o canım Parti. şefini kontrol edebilmek kudretinden mahrum kalmış olması ılolayisiyle bugün kırılmış bir kâse şeklinde yerlere serildi. Bu hal bize bir partinin de, bir millet gibi mukadderatını tamamile bir M-fin ellno tenli etmekten ka-«.mtnası lâzım geleceğini öğretti. !U,k Partisinin, kendisini tekrar kudret«’ >*vgi ve saygıya lan ’ '"?bi'ecek yegâne âmil o-lan muhalfio»- ı . .
edemiyorum: «KuşUn haıanın kendisine ’^en
sına lanet etmesi abes olur » p 'et, İktidar partisinin de kendisi-no muhalefetin karşı koymasını lanetlemesi abestir. Kuş ancak ha 'ûflın kendisine mukavemeti saye •İnde uçabilir; İktidar partisi de muhalefetin kendisine karşı koyması .sayesinde yükselebilir; emir 'aMtlerinln İdaresini silkip bakl-«ı liderlere kavuşabilir. Muha-•efet İktidara yaptığı bu büyük b-Mkleonun şükranma liy.knt kazanmıştır.
Büdce müzakerelerinin ortaya ■Uığı malî, iktisadi vc siyasî meseleleri makale konusu yapmadan evvel Mecliste Demokrat ve Millet Partilerinin münasebetleri-no dair İleri sürülmüş bir söz U-( »rinde bir an durmak isterim. «*n de kütle gibi Demokrat ve (Davamı: 8a. 3 - 8Ü. s da)
Dün, Mecliste çok heyecanlı bir hitabede bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cumhuriyet Halk Partililere böyle hitap etti ve Türk Ocaklarının lstanbulda yukın-da kurulacağını bildirdi.
Ankara 25 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu sabah Ralf Kaıadeniz’in başkanlığında toptandı ve dün geceden kalan Maliye büdcesinin müzakeresine de Kim etti. Bu celsede, Halkevle -rtne ayrılan bîr rtıilyen 950 bin
liralık ödeneğin tahsis konusu milr.akaşalara yol açtı.
Söz alan Şahir Kurutluoğlu şöyle dedi:
— Bu para. Halk Partisini ı paıasına karışmadan ayrı (Devamı: Sa. 3 - sü. 3
Ankara, 25 (Telefonla) — Öğleden 8onraki oturum açıldığı zaman Başkan daha 17 kişinin konuşacağını ve yeterlik önergesi bulunduğunu söyledi. Kürsüye gelen Sadi Bekter, ise bu müzakerenin uzamasından zarar değil fayda geleceğini belirtti, önerge oya kondu ve kabuL edildi.
Edirne milletvekili Gündüzalp ve 140 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif de oya kondu ve kabul edildi. Daha sonra maddelere geçildi ve büdce kabul edildi...
Milli Eğitim Büdcesi müzakere ediliyor
Müteakiben Millî Eğitim büd-cesine geçildi. Başkan, konuşmak istiyenlerin çok olduğunu beyanla sıkışık vaziyetin gözönüne alınarak her arkadaşın 5 dakika konuşmasını teklif etti, bu da o-ya kondu ve kabul edildi. Bundan, partiler namına konuşacaklar muaf tutuldular.
Faruk Nafiz kürsüde
İlk sözji Faruk Nafiz Çamlıbel alarak dedi ki:
— Memleketimizde mevcut on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bağlı bulunduğu bir (Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 de)
B. Tahsin Banguoğlu
3 günlük askerî tatbikat başarı ile neticelendi
Dün yapılan kritikte korgeneral Nuri Berk öz ve Amerikalı müşahitler görüşlerini anlattılar
Marmara, Yeşilköy ve Karadc iz Boğazı bölgelerinde Uç gün şü-n askeri tatbikat evvelki akşam nihayet bulmuş ve dün Ordu evin de tatbikatın kritiği yapılmıştır. Crdu evindeki toplcntıda ilk de fa Amerikan Yardım heyeti başka nı General Mac Erkle söz almış te uzun izahat da bulunmuştur. General Mac Bride’den sonra A -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Mecliste cereyan eden enteresan hâdiseler
Yeni Amerikan Konsolosu Gazetecilerle bir arada
İstanbul yeni Amerikan başkonsolosu Mr. John Macdonald dü.' İstanbul gazetecilerilc- bir tanışma toplantısı tertip etmiştir. Yeni Başkonsolos gazeteci-Icıa-şu beyanatta bulunmuştur;
*— Sîzleri bana tanıştıran bu fıı futtan çok memnunum. Istan-bula gelmeyi eskidenberi arzulu yoıdum. Her nekadar burada va zife görmemişsem de dünyanı bu kısmına yabancı değilim. Hi diatanda 8.5 sene ve kısa bi müddet de FiÜBtinde çalıştım.. Bugünden itibaren vazifeye baş ledım, bundan fazlasile sevinç duyuyorum.
Bir gündenberi lstanbulda bu lunmama rağmen burada tanış -tığım insanların bana gösterdikleri dostluk ve yakınlık hisleri ben' çok mütehassis etti.
Okuyucularımızdan
(—Bir Rica
Gazetemizin bir çok yerlerde bulunmadığını her gün telefon, telgraf vc mektupla haber almaktayız. Yurdun her şehir ve kasabasının herhangi semtinde gazetemizi bulamıyan bütün dost vc okuyucularımızdan lütfen bizi haberdar etmek suretiyle yakın alâkalarını saygı ile rica ederiz.
MİLLET
PARTİSİNİN
Dış siyaset
görüşü
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor.)
Ankara 25 (Telefonla) — Büd-ce müzakerelerinin dinleyicisi bu yıl her senekinden daha fazla. Rağbet o-kadar çok ki daha müzakere saatine 15-20 dakika kala kapılar kapanıyor, elinde davetiyesi olan birçok insan içeri giremiyor. Her halde bu rağbetin
Ankara 25 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanma? | telefonla bildiriyor:)
Dışişleri Bakanlığı büdcesin n gülüşülmesi sırasında Demokr.tl Partinin dış politikada hükümetle beraberliğini bildirmesi, buna mukabil Millet Partisinin Dışişleri büdcesinde söz almaması bugünkü Vatan gazetesinde (Mil’et Partisi dış siyasetteki birliğe katJmadı) şeklinde tefsir edil-nrştir. B-ı hu>v.Bta kendisile g(»-
ı üştüğüm Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Millet Par- ( tiEİ meclîs g. upu başkanı Osmaıı ı Nuri Könl, müştereken aşağıda- j ki beyanatı verililer: ı
— Millet Partisi Amerikan dostluğuna. Ingiliz ittifakına ve I her hususta Birleşmiş Milletler ( siyasetine» vı>ı kuvvetile taraf- 1 fardır. Ancak defalarla ilân e- t dilmiş olan bu keyfiyet dolayısi- l
Mr. John Macdonald, eski A-n-.Tİkan konsolosu ile birlikte dün vali ve belediye reisi Dr.
Liıtfi Kırdar'ı makamında ziya- 1» Mecliste bir gösterişte bulun-ıer etmiştir.______ rnağı dLlfünmemiştir.
Şehir Meclisi
C.H.Partisi Grupu topl andı
Uzun münakaşalardan sonra otobüslerde paso ve tenzilâtlı tarifenin ipkasına karar verildi.
bir mânası olacaktı. Kafamı fazla yormağa hacet kalmadan bunun sebebini buldum: Birbiri üstüne tokat ve ezan gibi kısa zamanda iki garip hâdiseye sahne olan Meclis, anlaşılıyor ki halkın alâkasını çekmiş; bu çeşit vak’a olur yahut, tokat atıldığına göre, bu sefer de kimbilir ne olur diyerek gelenler pek çok... Nitekim dün benim yanımda iki genç kız oturuyordu. Sabırla iki saat kadar beklediler. Kürsüdeki hatip lâfı uzatıp uzatıp da neticeye ge-lemeyince ve hiç de hareketli bir şey olmayınca genç kızın biri diğerine:
— Kardeşim, hani bir şeyler o-lur demiştin; sıkıldım ben, dedi x Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bir Amerikan generali gazetecilere intihalarını anlatıyor»
ilkokullar 7 Marta kadar kapatıldı
Ortaokul ve liselerin kapatılmasına lüzum göıülmedî
Grip, sür'atle yayılmaktadır.. Havanın mütehavvil oluşu da hasta miktarını arttırmaktadır. Vilâyet hıfzıssıhha encümeni dün bir toplantı yaparak okul -İbi’in vaziyetini tetkik etırfig, neticede ili okulların 26 Şubat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. a ie)
Thorez'in sözleri
şiddetle takbih ediliyor
Şehir meclisi C. H. P. grupu dun saat 16 da Kâzım ŞinaBİ Acr san’ın başkanlığında C. H. P. il merkezinde fevkalâde bir toplan-Lı yapmıştır.
Gündemin bilinci maddesini teşkil eden, E. T. T. otobüslerin de paso ve tenzilâtlı tarifenin kaldırılmasına dair şehir mecli sinde okunan 26 imzalı takrir, bir hayli münakaşalara sebebiyet vermiş, bu takrir yüzünden (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Filistine Yahudi muhacereti devanı ediyor |
lahuâiler, her türlü vâsıtadan islimde ederek gitmektedirler.. Lü gumek üzerç şehrimizden hareket tlmijt; *' ’ ‘ —
rük muayenesinden geçirildiklerin
-------------------------'• Fiİistine liştir. Yukarıda Filistine yemekte olan Yahudileriıı güm-nı yoruyorsunuz. (Foto: Bürlıan .. Yenisabah).
Fransız millî meclisinde Dâladier komünistlere ağır ithamlarda bulundu
Paris: 25 a.a. (afp) — Komünist lideri Thorez'in son beyanatı Üzerine kendisinden izahat istemek için toplanan Millî Meclis dün 20.30 da ikinci oturumunu yapmış ve Marc Leher’in verdiği takr.ri görüşmeğe devam etmiştir.
Bütün bu olup bitenler Sovyet Hükümetinin eski çarlarının politikasına devam ettiğini göstermektedir.
Memleketleri içinden fetetmek gayesi güdülüyor polis rejimlerini tesis eden kimdir? Hürriyeti yok edenler kimlerdir Varşova-
yı işgal eden acaba Amerikalılar m>d:r?
Bu sualler müfrit solcular ara Kında şiddetli itirazları mucip olduğu halde meclisin diğer sıralarında hararetli alkışlar uyandır-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Muhtar Acar
Terfi etti
Haber aldığımıza göre belediye reisi muavinlerinden B. Muhtar Acar, baremin en yüksek derecesi olan 150 lira aslî maaşa teıfi etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s ae)
Takvimden Bir Yaprak
SADAK
Briikselden Parise döndü Parla: a.a. (afp) — Türkiye ışlşleri Bakanı Necmettin Sudak Brüksel'e yaptığı kısa bir seyahatten ıtlönnıllş bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Dışişleri bakanı, Paıia'te tcplanacak olan Avrupa İktisadi İşbirliği teşkilâtı lsllşâro komitesinin 4 martta yapacağı toplantıya Iştlrttk Türkiye'ye avdetini ıfclr etınjftlr.
H. Bayur
Cemil S. Barlaa’a bugün ı cevap verecek ,
Ankara 25 (Telefonla) — Cc- 1 mil Sait Barlasın Amcrikadaki paralara dair sorularına ne di -yeceğini Hikmet Bayur'a sordum, dedi ki: '
— Bu husustaki cevabımı ha- 1 zırlıyorum, yarın vereceğimi tali- 1 min ediyorum. 3
Kur'ân-ı-Kerîm Münakaşası
BAZI Milletvoklllorl (Kur an - ı aKur’ânı türkço okuyacağım gün
azîm - ü$ - şan) m türkçeye oanıldo müthiş bir kalabalık vardı, çovrliorek okunması hakkında bir fl- Buna lohdar olanlar kadar aleyhtar kir İleri sürdüler. Din bahisleri çok olanlar da hazır bulunuyorlardı. Böy« münakaşa götürür ve Müslümanlık lo merak sahipleri arasında bilhassa dinî mübaheselere alabildiğine nıüsaa- merhum sanatkâr Şâdf do mevcuttu, dokâr davranan bir dindir. Pek oskl ön safta oturmuş dikkatlo bekliyor-zamanlarda dahi kıpkızıl dinsizler, du. Okudum... Soslınin bütün güzel-ülimlorle mübahoso ottlrllir vo (habt) İlgini kullanarak okudum. Fakat dln-odlldlkten sonra kendilerine İmanla- loycnlordo hiç bir tesir hasıl ölmedi, rmı toodid eylemeleri teklif edilirdi. Bitirdiğim zaman Şâdi morhum yanı-«Yan baktın gâvur oldunl» softalığı- ma sokuldu... . Azizim, dedi, bir şeye nı İslâm dini nala kabul otmoz. bonzomiyor. Buna taraftar olmakta Bu İtibarla (Kur'ân - ı - Kerim) tamamen haksızlık etmişini.» Ondan in türkço okunup okunamaması mo- sonra bu bahis bir daha kurcalanma-soloslndo şu voya bu şoklldo düşü- di.» nenleri no taassup, no do dinsizlikle Kur’ân - ı - Korim, türkço okun-Ithap oylomok doğrudur. ınaz; okunamaz; okunursa gükloro
Mosclo basittir. Allah kolâmı, yol bulamaz. Burada caiz midir, do-türkço okunur mu, okunmaz mı? ğll midir? bahsini açmıyaoağını. Çün-Zannodcrsem bu bahis bundan kü bu sütunun buna tahammülü yok-pok çok sono ovvol açılmış vo hattâ tur. Yalnız şu kadarını söyllyeylm: teorübo dahi edilmiştir. Osman Bo- Bazı klınsolor «imânı • ı ■ A'zaın» la yln maarif tarlhlndo bu bahse taallûk Ihtlcaç ödiyorlar vo - Bunlar E bu Ha-odon mühim bir not vardır. O za- nifodon daha çok mu Müslümandır-ınan Kur'anın camldo lahn İle, yâni far?» diyorlar, makamla okunması İçin teşebbüs- Islânıda fazlalık, eksiklik yoktur, lor olmuş, fakat netleo menfi olmuş- Dinin şartlarına riayet eden her Müs-tur, lüman lınaııı - ı - A'zanı kadar Müs-
Hattâ İlk olarak Kur’ân - ı - Kerimi lünıandır. Bu bahis yarım malumatla türkço okuyan İslanbulun güzide hâ- girişilecek bahislerden olmadığı için fularından vo musikişinaslarından dokunulmuş» daha iyi olur. Hûfız Ali Rıza Sağman'dır. Hâdise- İJT IJNAY
'yİ kendisinden »öyle dlnleml»tlmı DDUPAI
f Devamı var)

7
Meclisin kısa bir tatil
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
11
Cumartesi Sahibi': Safa Kılıçlıoğlu
26 idaroı Nuruosnı.ıniye No: 17
ŞUBAT Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon: 20785
Yesai Sabah
inci Yıl, No. 3563
Sayısı : 10 Kuruş
yapması muhtemel
Ankara 25 (Telefonla)) — Pazartesiye bitecek blidce konuşmasından sonra Meclisin 10 gün kadar tatil yapacağı anlaşılıyor.

Türkiyede Marshall
Plânı tatbikatçısı
Esaslara bağlanmalıdır
RusselH.Door'un
mühim beyanatı
Muhal if, muva fık hatipler bu te menümde bulundular
İMali ve iktisadi bakımdan memleketimizin yapacağı büyük hamleleri açıklayan beyanatın tam metnini neşrediyoruz:
Ankara, 25 (Usis) — Ankarada Marshall plânının tatbiki ile meşgul olan İktisadî İşbirliği idarecisi Russel H. Dorr, Türkiyenin Avrupa kalkınma programının haklarına ve sorumluluklarına iştiraki hakkında, aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«Türkiyenin Avrupa kalkınma programındaki rolünün gelişmesi hakkında son zamanlarda gazetelerde yapılan münakaşalarla yakından ilgilenmekteyim. Bu çeşit münakaşalar teşvik edilmeli ve Türk matbuatının bu gibi büyük milli önemi haiz dâvalara karşı gösterdiği yerinde alâka takdirle karşılanmalıdır. Bu alanda gösterilen ilgiye binaen, ihtimal herkesçe malûm olmıyan bazı hususlara işaret etmenin yerinde olacağına kaniim.»
, (Oewamı:
R. Aydınlı, yalnız parası olanların değil istidatlı fakirlerin ile tahsilini sağlamalıyız, dedi
Kor general Nuri Berl,'(- ve Şahap Gürler gazetecilerle görüşüyorlar
- - - -
BÜDCE
ı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
B. Reşat Aydınlı
I "Halkevlerini Türk
Müzakereleri .
Münasebetle milletine iade ediniz,,
Ord. Prof.
Vasfi Raşid SEVİG
E3> İR Ocak'da çıkmış bulun-ması lâzım gelen büdcenin müzakeresine ancak Şubatın yirmi birindo başlanabildi. Cumhuriyet devrinde ilk defa olarak memleket iki ay muvakkat büdcelerle, ■ yâni büdcesiz olarak idare edilmiş bolundu.
Mecliste başlıyan büdce muza- 1 . kereleri hürriyeti İhmal etmiş ve otoriteyi idare sistemi kılmış hükümetlerin, bütün hüsnü niyetlere rağmen kötü bir maliye içinde bocalamağa mâhkîım kalacağını aşikâr kıldı. Hüriyçtin iyi bir mâliyenin de şartı bulunduğu nu isbat etti.
Otorite, ihtilâl gibi geçici bir tedbir olarak fayda verebilir. Nitekim memleketimiz en hayırlı ilerlemelerini Atatürk ihtilâline ve Atatürk’ün incitmeyen ve sev-, ri ile katlanılmış otoritesine borçludur. Fakat bu kadar hayırlı neticeler yaratan otorite lüzumundan fazla bir müddet devam edince yaptığını yıkmağa mahkûm kalıyor ve yaptığı İyilikler kadar kötülükler de vücuda getiriyor. Hayata parlak muvaffakiyetler vo giiz kamaştırıcı icraatile girmiş olan büyük diktatörlerin sonunda memleketlerini içinden çıkılmaz bir halde bırakıp gittikleri gözönünden kaçırılmaması lâzım gelen bir hakikattir. Bu hakikat bize hürriyete İnandırmağı öğretir. Bir milletin kudreti, şef dediği bir diktatöre malik olmakta değildir; bir milletin kudreti hürriyetindedir. Bizde otorite relimi en büyük tahribatını bizzat Halk Partisinde yaymıştır. Ata-liirkün kurduğu ve Türk emellerine mesned kıldığı o canım Parti. şefini kontrol edebilmek kudretinden mahrum kalmış olması ılolayisiyle bugün kırılmış bir kâse şeklinde yerlere serildi. Bu hal bize bir partinin de, bir millet gibi mukadderatını tamamile bir M-fin ellno tenli etmekten ka-«.mtnası lâzım geleceğini öğretti. !U,k Partisinin, kendisini tekrar kudret«’ >*vgi ve saygıya lan ’ '"?bi'ecek yegâne âmil o-lan muhalfio»- ı . .
edemiyorum: «KuşUn haıanın kendisine ’^en
sına lanet etmesi abes olur » p 'et, İktidar partisinin de kendisi-no muhalefetin karşı koymasını lanetlemesi abestir. Kuş ancak ha 'ûflın kendisine mukavemeti saye •İnde uçabilir; İktidar partisi de muhalefetin kendisine karşı koyması .sayesinde yükselebilir; emir 'aMtlerinln İdaresini silkip bakl-«ı liderlere kavuşabilir. Muha-•efet İktidara yaptığı bu büyük b-Mkleonun şükranma liy.knt kazanmıştır.
Büdce müzakerelerinin ortaya ■Uığı malî, iktisadi vc siyasî meseleleri makale konusu yapmadan evvel Mecliste Demokrat ve Millet Partilerinin münasebetleri-no dair İleri sürülmüş bir söz U-( »rinde bir an durmak isterim. «*n de kütle gibi Demokrat ve (Davamı: 8a. 3 - 8Ü. s da)
Dün, Mecliste çok heyecanlı bir hitabede bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cumhuriyet Halk Partililere böyle hitap etti ve Türk Ocaklarının lstanbulda yukın-da kurulacağını bildirdi.
Ankara 25 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu sabah Ralf Kaıadeniz’in başkanlığında toptandı ve dün geceden kalan Maliye büdcesinin müzakeresine de Kim etti. Bu celsede, Halkevle -rtne ayrılan bîr rtıilyen 950 bin
liralık ödeneğin tahsis konusu milr.akaşalara yol açtı.
Söz alan Şahir Kurutluoğlu şöyle dedi:
— Bu para. Halk Partisini ı paıasına karışmadan ayrı (Devamı: Sa. 3 - sü. 3
Ankara, 25 (Telefonla) — Öğleden 8onraki oturum açıldığı zaman Başkan daha 17 kişinin konuşacağını ve yeterlik önergesi bulunduğunu söyledi. Kürsüye gelen Sadi Bekter, ise bu müzakerenin uzamasından zarar değil fayda geleceğini belirtti, önerge oya kondu ve kabuL edildi.
Edirne milletvekili Gündüzalp ve 140 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif de oya kondu ve kabul edildi. Daha sonra maddelere geçildi ve büdce kabul edildi...
Milli Eğitim Büdcesi müzakere ediliyor
Müteakiben Millî Eğitim büd-cesine geçildi. Başkan, konuşmak istiyenlerin çok olduğunu beyanla sıkışık vaziyetin gözönüne alınarak her arkadaşın 5 dakika konuşmasını teklif etti, bu da o-ya kondu ve kabul edildi. Bundan, partiler namına konuşacaklar muaf tutuldular.
Faruk Nafiz kürsüde
İlk sözji Faruk Nafiz Çamlıbel alarak dedi ki:
— Memleketimizde mevcut on binlerce öğrenci ve binlerce öğretmenin bağlı bulunduğu bir (Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 de)
B. Tahsin Banguoğlu
3 günlük askerî tatbikat başarı ile neticelendi
Dün yapılan kritikte korgeneral Nuri Berk öz ve Amerikalı müşahitler görüşlerini anlattılar
Marmara, Yeşilköy ve Karadc iz Boğazı bölgelerinde Uç gün şü-n askeri tatbikat evvelki akşam nihayet bulmuş ve dün Ordu evin de tatbikatın kritiği yapılmıştır. Crdu evindeki toplcntıda ilk de fa Amerikan Yardım heyeti başka nı General Mac Erkle söz almış te uzun izahat da bulunmuştur. General Mac Bride’den sonra A -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Mecliste cereyan eden enteresan hâdiseler
Yeni Amerikan Konsolosu Gazetecilerle bir arada
İstanbul yeni Amerikan başkonsolosu Mr. John Macdonald dü.' İstanbul gazetecilerilc- bir tanışma toplantısı tertip etmiştir. Yeni Başkonsolos gazeteci-Icıa-şu beyanatta bulunmuştur;
*— Sîzleri bana tanıştıran bu fıı futtan çok memnunum. Istan-bula gelmeyi eskidenberi arzulu yoıdum. Her nekadar burada va zife görmemişsem de dünyanı bu kısmına yabancı değilim. Hi diatanda 8.5 sene ve kısa bi müddet de FiÜBtinde çalıştım.. Bugünden itibaren vazifeye baş ledım, bundan fazlasile sevinç duyuyorum.
Bir gündenberi lstanbulda bu lunmama rağmen burada tanış -tığım insanların bana gösterdikleri dostluk ve yakınlık hisleri ben' çok mütehassis etti.
Okuyucularımızdan
(—Bir Rica
Gazetemizin bir çok yerlerde bulunmadığını her gün telefon, telgraf vc mektupla haber almaktayız. Yurdun her şehir ve kasabasının herhangi semtinde gazetemizi bulamıyan bütün dost vc okuyucularımızdan lütfen bizi haberdar etmek suretiyle yakın alâkalarını saygı ile rica ederiz.
MİLLET
PARTİSİNİN
Dış siyaset
görüşü
(Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor.)
Ankara 25 (Telefonla) — Büd-ce müzakerelerinin dinleyicisi bu yıl her senekinden daha fazla. Rağbet o-kadar çok ki daha müzakere saatine 15-20 dakika kala kapılar kapanıyor, elinde davetiyesi olan birçok insan içeri giremiyor. Her halde bu rağbetin
Ankara 25 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanma? | telefonla bildiriyor:)
Dışişleri Bakanlığı büdcesin n gülüşülmesi sırasında Demokr.tl Partinin dış politikada hükümetle beraberliğini bildirmesi, buna mukabil Millet Partisinin Dışişleri büdcesinde söz almaması bugünkü Vatan gazetesinde (Mil’et Partisi dış siyasetteki birliğe katJmadı) şeklinde tefsir edil-nrştir. B-ı hu>v.Bta kendisile g(»-
ı üştüğüm Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Millet Par- ( tiEİ meclîs g. upu başkanı Osmaıı ı Nuri Könl, müştereken aşağıda- j ki beyanatı verililer: ı
— Millet Partisi Amerikan dostluğuna. Ingiliz ittifakına ve I her hususta Birleşmiş Milletler ( siyasetine» vı>ı kuvvetile taraf- 1 fardır. Ancak defalarla ilân e- t dilmiş olan bu keyfiyet dolayısi- l
Mr. John Macdonald, eski A-n-.Tİkan konsolosu ile birlikte dün vali ve belediye reisi Dr.
Liıtfi Kırdar'ı makamında ziya- 1» Mecliste bir gösterişte bulun-ıer etmiştir.______ rnağı dLlfünmemiştir.
Şehir Meclisi
C.H.Partisi Grupu topl andı
Uzun münakaşalardan sonra otobüslerde paso ve tenzilâtlı tarifenin ipkasına karar verildi.
bir mânası olacaktı. Kafamı fazla yormağa hacet kalmadan bunun sebebini buldum: Birbiri üstüne tokat ve ezan gibi kısa zamanda iki garip hâdiseye sahne olan Meclis, anlaşılıyor ki halkın alâkasını çekmiş; bu çeşit vak’a olur yahut, tokat atıldığına göre, bu sefer de kimbilir ne olur diyerek gelenler pek çok... Nitekim dün benim yanımda iki genç kız oturuyordu. Sabırla iki saat kadar beklediler. Kürsüdeki hatip lâfı uzatıp uzatıp da neticeye ge-lemeyince ve hiç de hareketli bir şey olmayınca genç kızın biri diğerine:
— Kardeşim, hani bir şeyler o-lur demiştin; sıkıldım ben, dedi x Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bir Amerikan generali gazetecilere intihalarını anlatıyor»
ilkokullar 7 Marta kadar kapatıldı
Ortaokul ve liselerin kapatılmasına lüzum göıülmedî
Grip, sür'atle yayılmaktadır.. Havanın mütehavvil oluşu da hasta miktarını arttırmaktadır. Vilâyet hıfzıssıhha encümeni dün bir toplantı yaparak okul -İbi’in vaziyetini tetkik etırfig, neticede ili okulların 26 Şubat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. a ie)
Thorez'in sözleri
şiddetle takbih ediliyor
Şehir meclisi C. H. P. grupu dun saat 16 da Kâzım ŞinaBİ Acr san’ın başkanlığında C. H. P. il merkezinde fevkalâde bir toplan-Lı yapmıştır.
Gündemin bilinci maddesini teşkil eden, E. T. T. otobüslerin de paso ve tenzilâtlı tarifenin kaldırılmasına dair şehir mecli sinde okunan 26 imzalı takrir, bir hayli münakaşalara sebebiyet vermiş, bu takrir yüzünden (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Filistine Yahudi muhacereti devanı ediyor |
lahuâiler, her türlü vâsıtadan islimde ederek gitmektedirler.. Lü gumek üzerç şehrimizden hareket tlmijt; *' ’ ‘ —
rük muayenesinden geçirildiklerin
-------------------------'• Fiİistine liştir. Yukarıda Filistine yemekte olan Yahudileriıı güm-nı yoruyorsunuz. (Foto: Bürlıan .. Yenisabah).
Fransız millî meclisinde Dâladier komünistlere ağır ithamlarda bulundu
Paris: 25 a.a. (afp) — Komünist lideri Thorez'in son beyanatı Üzerine kendisinden izahat istemek için toplanan Millî Meclis dün 20.30 da ikinci oturumunu yapmış ve Marc Leher’in verdiği takr.ri görüşmeğe devam etmiştir.
Bütün bu olup bitenler Sovyet Hükümetinin eski çarlarının politikasına devam ettiğini göstermektedir.
Memleketleri içinden fetetmek gayesi güdülüyor polis rejimlerini tesis eden kimdir? Hürriyeti yok edenler kimlerdir Varşova-
yı işgal eden acaba Amerikalılar m>d:r?
Bu sualler müfrit solcular ara Kında şiddetli itirazları mucip olduğu halde meclisin diğer sıralarında hararetli alkışlar uyandır-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Muhtar Acar
Terfi etti
Haber aldığımıza göre belediye reisi muavinlerinden B. Muhtar Acar, baremin en yüksek derecesi olan 150 lira aslî maaşa teıfi etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s ae)
Takvimden Bir Yaprak
SADAK
Briikselden Parise döndü Parla: a.a. (afp) — Türkiye ışlşleri Bakanı Necmettin Sudak Brüksel'e yaptığı kısa bir seyahatten ıtlönnıllş bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Dışişleri bakanı, Paıia'te tcplanacak olan Avrupa İktisadi İşbirliği teşkilâtı lsllşâro komitesinin 4 martta yapacağı toplantıya Iştlrttk Türkiye'ye avdetini ıfclr etınjftlr.
H. Bayur
Cemil S. Barlaa’a bugün ı cevap verecek ,
Ankara 25 (Telefonla) — Cc- 1 mil Sait Barlasın Amcrikadaki paralara dair sorularına ne di -yeceğini Hikmet Bayur'a sordum, dedi ki: '
— Bu husustaki cevabımı ha- 1 zırlıyorum, yarın vereceğimi tali- 1 min ediyorum. 3
Kur'ân-ı-Kerîm Münakaşası
BAZI Milletvoklllorl (Kur an - ı aKur’ânı türkço okuyacağım gün
azîm - ü$ - şan) m türkçeye oanıldo müthiş bir kalabalık vardı, çovrliorek okunması hakkında bir fl- Buna lohdar olanlar kadar aleyhtar kir İleri sürdüler. Din bahisleri çok olanlar da hazır bulunuyorlardı. Böy« münakaşa götürür ve Müslümanlık lo merak sahipleri arasında bilhassa dinî mübaheselere alabildiğine nıüsaa- merhum sanatkâr Şâdf do mevcuttu, dokâr davranan bir dindir. Pek oskl ön safta oturmuş dikkatlo bekliyor-zamanlarda dahi kıpkızıl dinsizler, du. Okudum... Soslınin bütün güzel-ülimlorle mübahoso ottlrllir vo (habt) İlgini kullanarak okudum. Fakat dln-odlldlkten sonra kendilerine İmanla- loycnlordo hiç bir tesir hasıl ölmedi, rmı toodid eylemeleri teklif edilirdi. Bitirdiğim zaman Şâdi morhum yanı-«Yan baktın gâvur oldunl» softalığı- ma sokuldu... . Azizim, dedi, bir şeye nı İslâm dini nala kabul otmoz. bonzomiyor. Buna taraftar olmakta Bu İtibarla (Kur'ân - ı - Kerim) tamamen haksızlık etmişini.» Ondan in türkço okunup okunamaması mo- sonra bu bahis bir daha kurcalanma-soloslndo şu voya bu şoklldo düşü- di.» nenleri no taassup, no do dinsizlikle Kur’ân - ı - Korim, türkço okun-Ithap oylomok doğrudur. ınaz; okunamaz; okunursa gükloro
Mosclo basittir. Allah kolâmı, yol bulamaz. Burada caiz midir, do-türkço okunur mu, okunmaz mı? ğll midir? bahsini açmıyaoağını. Çün-Zannodcrsem bu bahis bundan kü bu sütunun buna tahammülü yok-pok çok sono ovvol açılmış vo hattâ tur. Yalnız şu kadarını söyllyeylm: teorübo dahi edilmiştir. Osman Bo- Bazı klınsolor «imânı • ı ■ A'zaın» la yln maarif tarlhlndo bu bahse taallûk Ihtlcaç ödiyorlar vo - Bunlar E bu Ha-odon mühim bir not vardır. O za- nifodon daha çok mu Müslümandır-ınan Kur'anın camldo lahn İle, yâni far?» diyorlar, makamla okunması İçin teşebbüs- Islânıda fazlalık, eksiklik yoktur, lor olmuş, fakat netleo menfi olmuş- Dinin şartlarına riayet eden her Müs-tur, lüman lınaııı - ı - A'zanı kadar Müs-
Hattâ İlk olarak Kur’ân - ı - Kerimi lünıandır. Bu bahis yarım malumatla türkço okuyan İslanbulun güzide hâ- girişilecek bahislerden olmadığı için fularından vo musikişinaslarından dokunulmuş» daha iyi olur. Hûfız Ali Rıza Sağman'dır. Hâdise- İJT IJNAY
'yİ kendisinden »öyle dlnleml»tlmı DDUPAI
f Devamı var)

Comments (0)