Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tol adronlı «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Tolofont 20798 — 26188
SALI
25
EKİM
12 inci Yıl, No. 3821
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sabah
Sayısı 10 Kuruş
Yunan iç harbî
Nevyork: 24 (A.A.) (Afp» - Amerikan rıı(j»vW Uf-■ircıai Drow Pearaon dim akşam, Yunan çeıeollorinta Yunonintandnki hareketlerine, mağlûp oliluklnnndan değil dinlenmek, BııİRarİBtanda toplanmak ve muhtemel olarak, Yugoslavyaya taarruz etmek emrini aldıkları için son verdiklerini bildirmiştir.
Celâl Bayar'ın Malatya hitabesi
Bay ar, D. Parti kongresinde alınan husumet kararı üzerinde ısrar etti
"Haksızlık edenlere teşekkür mü, yoksa, vicdanımızda duyduğumuz teessürü izhar mı etmek lâzımdır ?. „
Hâriciyemizin
Malatya: 24 (Hususi «urotta gönderdiğindi Celâl Boyara refakat eden arkadaşımın Alâettin Berk bildiriyor) — Doğu gezisine çıkan Demokrat Parti başkanı Celâl Baynr kendisine refakat eden basın mensupla rile birlikte bu sabah Malntyaya gelmiştir. Bayata güzergâh boyunca Demokrat
Partili köylüler davul mırnatarla tezahüratta bulunmuşlardır. Domokrat Parti başkanını Malatya garında büyük bir kalabalık hararetle karşılamış ve kendisine «Hoş geldin, yolunu dört gözle bekliyorduk.» demişlerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Perişanlığı
eyrek asır süren Halk Partisi hâkimiyeti, diğer bir çok sahalarda oldu-
ğu gibi, hâriciyemize de, lâzım gelen diizen ve istikameti veremedi. KaJburiistüne gelecek, mümtaz diplomatlar yetiştireme-di. Bütün sefirlerimiz ve sefaretlerimiz gözden geçirilirse bunlardan pek çoğunun bir nevi devşirme usulile ediplerden, şairlerden ve bazı emekli generallerden seçildiği görülür. Hiç bir gelenek ve teamül hariciye mensuplan intihabında rol oynamaz. Sefaretler adeta politikacılara veyahut şeflere methiye yazanlara birer nevi caize gibi tevzi olımar. Hattâ bunlardan bazıları, nezdln-de bulunduklan büyük bir devletin Dışişleri Bakanı İle bir defa olsun temasa fırsat ve— İmkân bulamazlar da buna rağmen
Dfln Ankara Dİl Tarih - Coğraf ya Fakültesinde kutlama yapıla n törende hazır bulunanlar. .,
"Yeni Sabah,, ın Hac hâtıraları...
vazifelerinden affedilmezler. Kıymetli emtea gibi o payitahttan bu payitahta naklolunur dururlar.
Şimdi yeni bir moda daha çıktı. Halk Partili milletvekillerinden olup da gelecek seçimlerde İntihap kabiliyetleri hiç olmayan ruafamn şimdiden kapağı bir sefa rete atmak için kapı aşındırmağa başladıktan söyleniyor.
Halbuki İnsaf İle düşünülecek otarsa, çeyrek asır, adam yetiştirmek İçin yeter sayılacak bir müddettir. Bahususkl Mülkiye gibi, Hukuk ve Yüksek Ticaret mektebi gibi dışlşlerdo ihtisas sahibi yetiştirecek şubelere malik yüksek tahsil müeeseseleri-miz var. Buralardan çıkanlar, olsa olsa, bir kâtip veya konsolos olabiliyorlar. Oradan ötesi adeta memnu nuntaka imiş gibi sırf politika fırtına ve rüzgârlarının şuraya veya buraya savûrdukia-n adamlara tahsis olunuyor. Bu halin hariciye memurlarımızın ne derece şevk ve heveslerini kıracak mahiyette olduğunu söylemeğe bilemeyiz lüzum var mıdır? Halbuki İyi sefirler bir memleketin talihi üzerinde çok iyi tesirler yapabilirler. Fransanm, meşhur Kamyon biraderleri Londrada ve Komada, o kadar güzel çalışmışlardı ki İngiltere İle Fransanın yirminci asrın başlarına doğru olan münasebetlerini dostluğa ve hattâ İttifaka kadar götürmüşler dir. Bizde bu kıratta veya ona yaklaşır tarzda eleman yetiştirmek imkânı şimdiki sakim usullerle tabtatile tahakkuk edemez. Sefaretleri bir politika nimet sofrası saymaktan vazgeçmeli ve buraya Ihtisaslı zevat çalışma ve ehliyetlerine göre getirilmelidir.
Birleşmiş Milletler günü
Batı Dünyasında kutlandı
Cenab-ı Hak, bu mübarek yerde müminleri af eder
Yazısını lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Ingiltere'de yeni İktisadî tedbirler
Attlee, 250 milyon eterlinglik kesinti plânını açıkladı
Başkan Truman Nevyorkta mühim bir nutuk verdi, Ankara ve İstanbulda da törenler yapıldı
Nevyork: 24 (AA.) «Afp.» — İmiş Milletler kurulu genel karargâhı. Birleşmiş Milletler Anayasamın yü nın temel atına merasimi münoBebe-rürlüğe girişinin dördüncü yıl'dönü- tiyle söa alan Cumhurbaşkanı Trn-mü olan bngün, Nevyorkta Birleş- I (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
(Paris büyük elçisi Numan (
JIAenemencioğlu Ankaradaj
Bizi bu acı tenkit ve düşüncelere sevkeden Hacca giden arkadaşımızın, Türklerin Hicazda uğradıkları zorluklar hakkında verdiği ve dünkü sayımızda çıkan tafsilâttır. Tasavvur buyrulsun ki Pakistan gibi, Mısır gibi nlsbeten yeni istiklâle kavuşmuş memleketler vatandaştan kendilerini koruya-(Devamı Sa. 8 SO. 6 da)
Numan Menemencioğlu Anka ra garında harcanırken.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Fransa kabinesini kurmak için
Şimdi de Brdaııll, faaliyete geçti
Paris, 24 (A.A.) — (afp):
Dün Cumhurbaşkanı tarafında.:, hükümet buhranını halle memur edilen Georgcs Bidault bu sabah İstişarelere başlamıştır.
Kendinden evvel muvaffak o-lamıyan Julea Moch ve Rene
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Arap Birliği
Devletleri
Müşterek bir »avunma plânı üzerinde çalışıyorlar
Kahire, 24 (A.A.) — (United Press): Arap Birliği delegeleri bugün, üye 7 devletin askerî plân larıru birleştirmeği istihdaf e-(Dovamı 8a. 8 BU. 3 do)
Halef ve selef Prof. F ıh reddi» Kerimle Dr. Lûtfi Kırdar dün vilâyet makamında
Londra, 24 (AP.) — Başba* kan Attlee bugün Büyük Eritiri yanın ekonomik buhranını hafif letmek için devlet sarfiyatından’ 250 milyon sterlin kesinti vapd* masına girişildiğini açıklamış*
tır. Başbakan Avam Kamarasın’
da yaptığı bu açıklamada, askeri müesseseden yapılacak tasarrufların bu 250.000.000 dışında; olduğunu söylemiştir.
Attlee, 250 milyon ster'jnlifc tasarrufun Millî Sıhhat, Eğitim
umumî ve özel inşaat, hüküme-
tin İdarî masraflarından yapıla-
C. H. P. ye kayıtlı olan memurlar
Dr. Kırdar, işleri dün devir ve teslim etti
cağını söylemiştir. Başbakan, bal zı gıda maddeleri fiattannın da yükseleceğini belirtmiştir.
Başbakan su kesintileri” 'moı* lacağını söylemiştir: Tesis mas* raflarından - Okul, hastahane, şose gibi İnşaattan takriben 140 milyon sterlin indirme yapılacak tır.
Eğitim — Ingiltere. Cal ve ta koçya eğitim masraflarından tak riben 5 milyon sterlin.
Ücretsiz tedavi servisi — Mü-(Devamı Sa. 5 Sû. 7 del
Ordu futbol takımı Ankara vapurile dün Fransadan yurdumuza döndü
D. P. bunları takip ve tesbit edecek
Memurin kanununun ilgili mad desi gereğince siyasî partilere kayıtlı memurların partilerile a-lâkalarını kesmelerini ısrarla ia-temektedir. D.P. nin ikazı ile C. H.P. den Vali ve Belediye Başkanı Örd Prof. Dr. Fahrcdd’n Kerim Gökayın resmen istifa et mesl üzerine Demokrat Parti 11 başkanı Esat Çağa dün aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«— Sayın İstanbul Valisi Pro feBÖr Fahrcddin Kerim Gökayın C.H.P. don İstifası her türlü teşekküre ve öğmeğe lâyıktır. Vali bu hareketilc yıllardanberl devam eden kötü bir geleneğe nihayet vermiş ve bir kanun hükmünü İhmâlden kurtarmıştır.
Profesör Fahreddln Kerimin bu hareketi diğer Halk Partisine mensup memurların partiden İntifaları İçin bir nümune olmalı (Dovamı Sa. 6 Sü. a do)
Fahrettin Kerim kazalara ve belediye şubelerine bir tamim yaparak nasıl çalışılacağını anlattı
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dün sabahtan itibaren resmen Vali ve Belediye Başkanlığı vazifesine başlamıştır.
Selefi Dr. Lûtfi Kırdardan vazifesini devir aldıktan sonra Fohret-
I tin Kerim GÖkay, tekmil kayma -
1 kam ve Belediye Şubesi Müdürleri ne aşağıdaki tamimi göndermiş -tir:
(— İstanbul Vali ve Belediye (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Gelir vergisi
Danışma büroları
Ingiliz Sefaretanesindeki öliiın intihar değil, bir cinayet mi ?.
Ölen ataşemiliter kâtibinin eşi dikkate değer şeyler anlatıyor
Defterdarlıkta Danışma büroları dtiıı faaliyete geçti 1950 yılından itibaren yiiriırlüğ» girecek olan gelir vergisi tatbikatı hakkında mükellefleri aydınlutnıak için Maliye Bakanlığı muhtelif iller-do dündon itibaren Danışma Büroları açmıştır.
Şehrimizdeki Danışma Bürosu, Def terdarlık binasında faaliyete geçmiştir. Bu binada mütehassıs maliy» memurin» Çalışmakta ve gelir, ku-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Şehir Meclisi dün tekrar
toplandı
Yeni vali, meclise ilk defa dün reislik elti
îngilİB sefarethanesindeki intihar hâdisesi yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bofarothane çevreleri bu hâdiseyi tamamen bir intihar etme olarak gön teriyor. Onlara göre bu intiharın sebebi do siyasî olmayıp Artlıur John Mc. Olan’ın hususi hayatına taallûk etmektedir. Yitıo ayni çevrolor, ata-jeıniliter kâtibinin 2 senedenberi Tlir kiyede bulunduğunu, evvelce tecrübe edilmiş bir memur olduğunu, hor tür lii omuiyoto cnin bir şahıs olarak kabul edildiğini bildirmişlerdir.
(Dovamı Sa. 5 S0. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Mülkiyet hakkı ne oluyor?
ULUNAY
Dün naat 15 te topinnan Şehir Genel Meclisine İlk olarak yeni Vali ve Belediye Başkanı riyaset •tm İştir.
Bıı münasebetle Ord. Prof. Fahrettin Kerim Öökay, bir konuşma yapmıştır.
Bu konuşmasında, İat&nbulun ö-nemlni belirten AtatUrtctln sözlerini tekrarlamış vo demiştir kİ: :
«— Deruhte ettiğim vazifenin ağırlığım müdrp.lm. istanbulda da hüküm süren kötü zihniyet, dev.
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
Cihat
Arman’ın
notları
Spor muharririmiz Cihat Arman’ın Fransa seyahatine ait mektuplarını 6 inci sayfamızda okuyunuz. ..
‘A
D İr gazete, ovvolkl gün, baş makalesi işin nıovzu olarak «Gecekondu» ları almış. Bir koro her tarafta mantar gibi biten bu sığıntı yorlorl «Gecokondu» tâbir odllon küçük moskonler değildir. Bunlar hükûmotço yapılması lüzumlu olan formalitelerden kaçmak için bir gocedo dört duvar çatarak üstüne bir daın kondurulan blror (Emr-ı- Vâki’) lordir. Evvelâ otomobil sandıklarından kurulan vo (ok gözden İbaret olan bu odacıklar, belediyenin İş bilmemesinden yavaş yavaş kerpiç, tuğla, taş binalar olmuş.
Hattâ gcçonlordo yazdığımız gibi İki üş katlı apartman karikatürleri hallno do gelmiştir. Makalodo alolûmum (Gocokondu) lordan bahsodlyor. Kış üstü halkın sokaklara atılmasının doğru olmadığımı llorl sürüyor. Biz do o fikirdeyiz. Hükümetin hatâsını halka ödotmo • ğo hakkımız yoktur. Madoıtfıkl
dovlote alt arazi bulmuşlar, üstüne ov yaparlar, otururlar burası böyle... Fakat ortada gayet mühim bir mes'olo var:
(Gocelıondu) tar yalnız bnzinoya alt olan arsaların ilzcrlno kurulmuyor... Sahipli arsalara da kuruluyor. Tanıdıklarımdan bir zatın Fa-tihtoki orsasına bir kadın bir Go-ookondu kurmuş. Bir kaç gün sonra mülk sahibi, arsasına gitmiş, no görslin? Penceresinde beyaz perdesi, kapısının yanında karanfl? saksısı, saçağında 'arımsak nazarlığı İle Goca'-f-ıdu mükemmel yerleşmiş
— Aman hacım . Burası bonlnı malım...
— Biz onu bilmeyiz... Arsayı boş
bulduk, yaptık.
— Hazîneye alt bu kadnr boş yor
var. Oraya gidin . Benim mülküm-
den no İstiyorsunuz7
Kadın, bütün mantıklara lapayı
(DevaoM Sa. 5 Sû- 6 da>
O,iu (rtlmwo CM Ar™ y,„( verlr^, OrA„ Mmı futbolcular, Tr,phm, „M.............
/Yazısı 5 itici sayfadadır)

Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tol adronlı «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Tolofont 20798 — 26188
SALI
25
EKİM
12 inci Yıl, No. 3821
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sabah
Sayısı 10 Kuruş
Yunan iç harbî
Nevyork: 24 (A.A.) (Afp» - Amerikan rıı(j»vW Uf-■ircıai Drow Pearaon dim akşam, Yunan çeıeollorinta Yunonintandnki hareketlerine, mağlûp oliluklnnndan değil dinlenmek, BııİRarİBtanda toplanmak ve muhtemel olarak, Yugoslavyaya taarruz etmek emrini aldıkları için son verdiklerini bildirmiştir.
Celâl Bayar'ın Malatya hitabesi
Bay ar, D. Parti kongresinde alınan husumet kararı üzerinde ısrar etti
"Haksızlık edenlere teşekkür mü, yoksa, vicdanımızda duyduğumuz teessürü izhar mı etmek lâzımdır ?. „
Hâriciyemizin
Malatya: 24 (Hususi «urotta gönderdiğindi Celâl Boyara refakat eden arkadaşımın Alâettin Berk bildiriyor) — Doğu gezisine çıkan Demokrat Parti başkanı Celâl Baynr kendisine refakat eden basın mensupla rile birlikte bu sabah Malntyaya gelmiştir. Bayata güzergâh boyunca Demokrat
Partili köylüler davul mırnatarla tezahüratta bulunmuşlardır. Domokrat Parti başkanını Malatya garında büyük bir kalabalık hararetle karşılamış ve kendisine «Hoş geldin, yolunu dört gözle bekliyorduk.» demişlerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Perişanlığı
eyrek asır süren Halk Partisi hâkimiyeti, diğer bir çok sahalarda oldu-
ğu gibi, hâriciyemize de, lâzım gelen diizen ve istikameti veremedi. KaJburiistüne gelecek, mümtaz diplomatlar yetiştireme-di. Bütün sefirlerimiz ve sefaretlerimiz gözden geçirilirse bunlardan pek çoğunun bir nevi devşirme usulile ediplerden, şairlerden ve bazı emekli generallerden seçildiği görülür. Hiç bir gelenek ve teamül hariciye mensuplan intihabında rol oynamaz. Sefaretler adeta politikacılara veyahut şeflere methiye yazanlara birer nevi caize gibi tevzi olımar. Hattâ bunlardan bazıları, nezdln-de bulunduklan büyük bir devletin Dışişleri Bakanı İle bir defa olsun temasa fırsat ve— İmkân bulamazlar da buna rağmen
Dfln Ankara Dİl Tarih - Coğraf ya Fakültesinde kutlama yapıla n törende hazır bulunanlar. .,
"Yeni Sabah,, ın Hac hâtıraları...
vazifelerinden affedilmezler. Kıymetli emtea gibi o payitahttan bu payitahta naklolunur dururlar.
Şimdi yeni bir moda daha çıktı. Halk Partili milletvekillerinden olup da gelecek seçimlerde İntihap kabiliyetleri hiç olmayan ruafamn şimdiden kapağı bir sefa rete atmak için kapı aşındırmağa başladıktan söyleniyor.
Halbuki İnsaf İle düşünülecek otarsa, çeyrek asır, adam yetiştirmek İçin yeter sayılacak bir müddettir. Bahususkl Mülkiye gibi, Hukuk ve Yüksek Ticaret mektebi gibi dışlşlerdo ihtisas sahibi yetiştirecek şubelere malik yüksek tahsil müeeseseleri-miz var. Buralardan çıkanlar, olsa olsa, bir kâtip veya konsolos olabiliyorlar. Oradan ötesi adeta memnu nuntaka imiş gibi sırf politika fırtına ve rüzgârlarının şuraya veya buraya savûrdukia-n adamlara tahsis olunuyor. Bu halin hariciye memurlarımızın ne derece şevk ve heveslerini kıracak mahiyette olduğunu söylemeğe bilemeyiz lüzum var mıdır? Halbuki İyi sefirler bir memleketin talihi üzerinde çok iyi tesirler yapabilirler. Fransanm, meşhur Kamyon biraderleri Londrada ve Komada, o kadar güzel çalışmışlardı ki İngiltere İle Fransanın yirminci asrın başlarına doğru olan münasebetlerini dostluğa ve hattâ İttifaka kadar götürmüşler dir. Bizde bu kıratta veya ona yaklaşır tarzda eleman yetiştirmek imkânı şimdiki sakim usullerle tabtatile tahakkuk edemez. Sefaretleri bir politika nimet sofrası saymaktan vazgeçmeli ve buraya Ihtisaslı zevat çalışma ve ehliyetlerine göre getirilmelidir.
Birleşmiş Milletler günü
Batı Dünyasında kutlandı
Cenab-ı Hak, bu mübarek yerde müminleri af eder
Yazısını lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Ingiltere'de yeni İktisadî tedbirler
Attlee, 250 milyon eterlinglik kesinti plânını açıkladı
Başkan Truman Nevyorkta mühim bir nutuk verdi, Ankara ve İstanbulda da törenler yapıldı
Nevyork: 24 (AA.) «Afp.» — İmiş Milletler kurulu genel karargâhı. Birleşmiş Milletler Anayasamın yü nın temel atına merasimi münoBebe-rürlüğe girişinin dördüncü yıl'dönü- tiyle söa alan Cumhurbaşkanı Trn-mü olan bngün, Nevyorkta Birleş- I (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
(Paris büyük elçisi Numan (
JIAenemencioğlu Ankaradaj
Bizi bu acı tenkit ve düşüncelere sevkeden Hacca giden arkadaşımızın, Türklerin Hicazda uğradıkları zorluklar hakkında verdiği ve dünkü sayımızda çıkan tafsilâttır. Tasavvur buyrulsun ki Pakistan gibi, Mısır gibi nlsbeten yeni istiklâle kavuşmuş memleketler vatandaştan kendilerini koruya-(Devamı Sa. 8 SO. 6 da)
Numan Menemencioğlu Anka ra garında harcanırken.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Fransa kabinesini kurmak için
Şimdi de Brdaııll, faaliyete geçti
Paris, 24 (A.A.) — (afp):
Dün Cumhurbaşkanı tarafında.:, hükümet buhranını halle memur edilen Georgcs Bidault bu sabah İstişarelere başlamıştır.
Kendinden evvel muvaffak o-lamıyan Julea Moch ve Rene
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Arap Birliği
Devletleri
Müşterek bir »avunma plânı üzerinde çalışıyorlar
Kahire, 24 (A.A.) — (United Press): Arap Birliği delegeleri bugün, üye 7 devletin askerî plân larıru birleştirmeği istihdaf e-(Dovamı 8a. 8 BU. 3 do)
Halef ve selef Prof. F ıh reddi» Kerimle Dr. Lûtfi Kırdar dün vilâyet makamında
Londra, 24 (AP.) — Başba* kan Attlee bugün Büyük Eritiri yanın ekonomik buhranını hafif letmek için devlet sarfiyatından’ 250 milyon sterlin kesinti vapd* masına girişildiğini açıklamış*
tır. Başbakan Avam Kamarasın’
da yaptığı bu açıklamada, askeri müesseseden yapılacak tasarrufların bu 250.000.000 dışında; olduğunu söylemiştir.
Attlee, 250 milyon ster'jnlifc tasarrufun Millî Sıhhat, Eğitim
umumî ve özel inşaat, hüküme-
tin İdarî masraflarından yapıla-
C. H. P. ye kayıtlı olan memurlar
Dr. Kırdar, işleri dün devir ve teslim etti
cağını söylemiştir. Başbakan, bal zı gıda maddeleri fiattannın da yükseleceğini belirtmiştir.
Başbakan su kesintileri” 'moı* lacağını söylemiştir: Tesis mas* raflarından - Okul, hastahane, şose gibi İnşaattan takriben 140 milyon sterlin indirme yapılacak tır.
Eğitim — Ingiltere. Cal ve ta koçya eğitim masraflarından tak riben 5 milyon sterlin.
Ücretsiz tedavi servisi — Mü-(Devamı Sa. 5 Sû. 7 del
Ordu futbol takımı Ankara vapurile dün Fransadan yurdumuza döndü
D. P. bunları takip ve tesbit edecek
Memurin kanununun ilgili mad desi gereğince siyasî partilere kayıtlı memurların partilerile a-lâkalarını kesmelerini ısrarla ia-temektedir. D.P. nin ikazı ile C. H.P. den Vali ve Belediye Başkanı Örd Prof. Dr. Fahrcdd’n Kerim Gökayın resmen istifa et mesl üzerine Demokrat Parti 11 başkanı Esat Çağa dün aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«— Sayın İstanbul Valisi Pro feBÖr Fahrcddin Kerim Gökayın C.H.P. don İstifası her türlü teşekküre ve öğmeğe lâyıktır. Vali bu hareketilc yıllardanberl devam eden kötü bir geleneğe nihayet vermiş ve bir kanun hükmünü İhmâlden kurtarmıştır.
Profesör Fahreddln Kerimin bu hareketi diğer Halk Partisine mensup memurların partiden İntifaları İçin bir nümune olmalı (Dovamı Sa. 6 Sü. a do)
Fahrettin Kerim kazalara ve belediye şubelerine bir tamim yaparak nasıl çalışılacağını anlattı
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dün sabahtan itibaren resmen Vali ve Belediye Başkanlığı vazifesine başlamıştır.
Selefi Dr. Lûtfi Kırdardan vazifesini devir aldıktan sonra Fohret-
I tin Kerim GÖkay, tekmil kayma -
1 kam ve Belediye Şubesi Müdürleri ne aşağıdaki tamimi göndermiş -tir:
(— İstanbul Vali ve Belediye (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Gelir vergisi
Danışma büroları
Ingiliz Sefaretanesindeki öliiın intihar değil, bir cinayet mi ?.
Ölen ataşemiliter kâtibinin eşi dikkate değer şeyler anlatıyor
Defterdarlıkta Danışma büroları dtiıı faaliyete geçti 1950 yılından itibaren yiiriırlüğ» girecek olan gelir vergisi tatbikatı hakkında mükellefleri aydınlutnıak için Maliye Bakanlığı muhtelif iller-do dündon itibaren Danışma Büroları açmıştır.
Şehrimizdeki Danışma Bürosu, Def terdarlık binasında faaliyete geçmiştir. Bu binada mütehassıs maliy» memurin» Çalışmakta ve gelir, ku-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Şehir Meclisi dün tekrar
toplandı
Yeni vali, meclise ilk defa dün reislik elti
îngilİB sefarethanesindeki intihar hâdisesi yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bofarothane çevreleri bu hâdiseyi tamamen bir intihar etme olarak gön teriyor. Onlara göre bu intiharın sebebi do siyasî olmayıp Artlıur John Mc. Olan’ın hususi hayatına taallûk etmektedir. Yitıo ayni çevrolor, ata-jeıniliter kâtibinin 2 senedenberi Tlir kiyede bulunduğunu, evvelce tecrübe edilmiş bir memur olduğunu, hor tür lii omuiyoto cnin bir şahıs olarak kabul edildiğini bildirmişlerdir.
(Dovamı Sa. 5 S0. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Mülkiyet hakkı ne oluyor?
ULUNAY
Dün naat 15 te topinnan Şehir Genel Meclisine İlk olarak yeni Vali ve Belediye Başkanı riyaset •tm İştir.
Bıı münasebetle Ord. Prof. Fahrettin Kerim Öökay, bir konuşma yapmıştır.
Bu konuşmasında, İat&nbulun ö-nemlni belirten AtatUrtctln sözlerini tekrarlamış vo demiştir kİ: :
«— Deruhte ettiğim vazifenin ağırlığım müdrp.lm. istanbulda da hüküm süren kötü zihniyet, dev.
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
Cihat
Arman’ın
notları
Spor muharririmiz Cihat Arman’ın Fransa seyahatine ait mektuplarını 6 inci sayfamızda okuyunuz. ..
‘A
D İr gazete, ovvolkl gün, baş makalesi işin nıovzu olarak «Gecekondu» ları almış. Bir koro her tarafta mantar gibi biten bu sığıntı yorlorl «Gecokondu» tâbir odllon küçük moskonler değildir. Bunlar hükûmotço yapılması lüzumlu olan formalitelerden kaçmak için bir gocedo dört duvar çatarak üstüne bir daın kondurulan blror (Emr-ı- Vâki’) lordir. Evvelâ otomobil sandıklarından kurulan vo (ok gözden İbaret olan bu odacıklar, belediyenin İş bilmemesinden yavaş yavaş kerpiç, tuğla, taş binalar olmuş.
Hattâ gcçonlordo yazdığımız gibi İki üş katlı apartman karikatürleri hallno do gelmiştir. Makalodo alolûmum (Gocokondu) lordan bahsodlyor. Kış üstü halkın sokaklara atılmasının doğru olmadığımı llorl sürüyor. Biz do o fikirdeyiz. Hükümetin hatâsını halka ödotmo • ğo hakkımız yoktur. Madoıtfıkl
dovlote alt arazi bulmuşlar, üstüne ov yaparlar, otururlar burası böyle... Fakat ortada gayet mühim bir mes'olo var:
(Gocelıondu) tar yalnız bnzinoya alt olan arsaların ilzcrlno kurulmuyor... Sahipli arsalara da kuruluyor. Tanıdıklarımdan bir zatın Fa-tihtoki orsasına bir kadın bir Go-ookondu kurmuş. Bir kaç gün sonra mülk sahibi, arsasına gitmiş, no görslin? Penceresinde beyaz perdesi, kapısının yanında karanfl? saksısı, saçağında 'arımsak nazarlığı İle Goca'-f-ıdu mükemmel yerleşmiş
— Aman hacım . Burası bonlnı malım...
— Biz onu bilmeyiz... Arsayı boş
bulduk, yaptık.
— Hazîneye alt bu kadnr boş yor
var. Oraya gidin . Benim mülküm-
den no İstiyorsunuz7
Kadın, bütün mantıklara lapayı
(DevaoM Sa. 5 Sû- 6 da>
O,iu (rtlmwo CM Ar™ y,„( verlr^, OrA„ Mmı futbolcular, Tr,phm, „M.............
/Yazısı 5 itici sayfadadır)

Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tol adronlı «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Tolofont 20798 — 26188
SALI
25
EKİM
12 inci Yıl, No. 3821
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sabah
Sayısı 10 Kuruş
Yunan iç harbî
Nevyork: 24 (A.A.) (Afp» - Amerikan rıı(j»vW Uf-■ircıai Drow Pearaon dim akşam, Yunan çeıeollorinta Yunonintandnki hareketlerine, mağlûp oliluklnnndan değil dinlenmek, BııİRarİBtanda toplanmak ve muhtemel olarak, Yugoslavyaya taarruz etmek emrini aldıkları için son verdiklerini bildirmiştir.
Celâl Bayar'ın Malatya hitabesi
Bay ar, D. Parti kongresinde alınan husumet kararı üzerinde ısrar etti
"Haksızlık edenlere teşekkür mü, yoksa, vicdanımızda duyduğumuz teessürü izhar mı etmek lâzımdır ?. „
Hâriciyemizin
Malatya: 24 (Hususi «urotta gönderdiğindi Celâl Boyara refakat eden arkadaşımın Alâettin Berk bildiriyor) — Doğu gezisine çıkan Demokrat Parti başkanı Celâl Baynr kendisine refakat eden basın mensupla rile birlikte bu sabah Malntyaya gelmiştir. Bayata güzergâh boyunca Demokrat
Partili köylüler davul mırnatarla tezahüratta bulunmuşlardır. Domokrat Parti başkanını Malatya garında büyük bir kalabalık hararetle karşılamış ve kendisine «Hoş geldin, yolunu dört gözle bekliyorduk.» demişlerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Perişanlığı
eyrek asır süren Halk Partisi hâkimiyeti, diğer bir çok sahalarda oldu-
ğu gibi, hâriciyemize de, lâzım gelen diizen ve istikameti veremedi. KaJburiistüne gelecek, mümtaz diplomatlar yetiştireme-di. Bütün sefirlerimiz ve sefaretlerimiz gözden geçirilirse bunlardan pek çoğunun bir nevi devşirme usulile ediplerden, şairlerden ve bazı emekli generallerden seçildiği görülür. Hiç bir gelenek ve teamül hariciye mensuplan intihabında rol oynamaz. Sefaretler adeta politikacılara veyahut şeflere methiye yazanlara birer nevi caize gibi tevzi olımar. Hattâ bunlardan bazıları, nezdln-de bulunduklan büyük bir devletin Dışişleri Bakanı İle bir defa olsun temasa fırsat ve— İmkân bulamazlar da buna rağmen
Dfln Ankara Dİl Tarih - Coğraf ya Fakültesinde kutlama yapıla n törende hazır bulunanlar. .,
"Yeni Sabah,, ın Hac hâtıraları...
vazifelerinden affedilmezler. Kıymetli emtea gibi o payitahttan bu payitahta naklolunur dururlar.
Şimdi yeni bir moda daha çıktı. Halk Partili milletvekillerinden olup da gelecek seçimlerde İntihap kabiliyetleri hiç olmayan ruafamn şimdiden kapağı bir sefa rete atmak için kapı aşındırmağa başladıktan söyleniyor.
Halbuki İnsaf İle düşünülecek otarsa, çeyrek asır, adam yetiştirmek İçin yeter sayılacak bir müddettir. Bahususkl Mülkiye gibi, Hukuk ve Yüksek Ticaret mektebi gibi dışlşlerdo ihtisas sahibi yetiştirecek şubelere malik yüksek tahsil müeeseseleri-miz var. Buralardan çıkanlar, olsa olsa, bir kâtip veya konsolos olabiliyorlar. Oradan ötesi adeta memnu nuntaka imiş gibi sırf politika fırtına ve rüzgârlarının şuraya veya buraya savûrdukia-n adamlara tahsis olunuyor. Bu halin hariciye memurlarımızın ne derece şevk ve heveslerini kıracak mahiyette olduğunu söylemeğe bilemeyiz lüzum var mıdır? Halbuki İyi sefirler bir memleketin talihi üzerinde çok iyi tesirler yapabilirler. Fransanm, meşhur Kamyon biraderleri Londrada ve Komada, o kadar güzel çalışmışlardı ki İngiltere İle Fransanın yirminci asrın başlarına doğru olan münasebetlerini dostluğa ve hattâ İttifaka kadar götürmüşler dir. Bizde bu kıratta veya ona yaklaşır tarzda eleman yetiştirmek imkânı şimdiki sakim usullerle tabtatile tahakkuk edemez. Sefaretleri bir politika nimet sofrası saymaktan vazgeçmeli ve buraya Ihtisaslı zevat çalışma ve ehliyetlerine göre getirilmelidir.
Birleşmiş Milletler günü
Batı Dünyasında kutlandı
Cenab-ı Hak, bu mübarek yerde müminleri af eder
Yazısını lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Ingiltere'de yeni İktisadî tedbirler
Attlee, 250 milyon eterlinglik kesinti plânını açıkladı
Başkan Truman Nevyorkta mühim bir nutuk verdi, Ankara ve İstanbulda da törenler yapıldı
Nevyork: 24 (AA.) «Afp.» — İmiş Milletler kurulu genel karargâhı. Birleşmiş Milletler Anayasamın yü nın temel atına merasimi münoBebe-rürlüğe girişinin dördüncü yıl'dönü- tiyle söa alan Cumhurbaşkanı Trn-mü olan bngün, Nevyorkta Birleş- I (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
(Paris büyük elçisi Numan (
JIAenemencioğlu Ankaradaj
Bizi bu acı tenkit ve düşüncelere sevkeden Hacca giden arkadaşımızın, Türklerin Hicazda uğradıkları zorluklar hakkında verdiği ve dünkü sayımızda çıkan tafsilâttır. Tasavvur buyrulsun ki Pakistan gibi, Mısır gibi nlsbeten yeni istiklâle kavuşmuş memleketler vatandaştan kendilerini koruya-(Devamı Sa. 8 SO. 6 da)
Numan Menemencioğlu Anka ra garında harcanırken.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Fransa kabinesini kurmak için
Şimdi de Brdaııll, faaliyete geçti
Paris, 24 (A.A.) — (afp):
Dün Cumhurbaşkanı tarafında.:, hükümet buhranını halle memur edilen Georgcs Bidault bu sabah İstişarelere başlamıştır.
Kendinden evvel muvaffak o-lamıyan Julea Moch ve Rene
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Arap Birliği
Devletleri
Müşterek bir »avunma plânı üzerinde çalışıyorlar
Kahire, 24 (A.A.) — (United Press): Arap Birliği delegeleri bugün, üye 7 devletin askerî plân larıru birleştirmeği istihdaf e-(Dovamı 8a. 8 BU. 3 do)
Halef ve selef Prof. F ıh reddi» Kerimle Dr. Lûtfi Kırdar dün vilâyet makamında
Londra, 24 (AP.) — Başba* kan Attlee bugün Büyük Eritiri yanın ekonomik buhranını hafif letmek için devlet sarfiyatından’ 250 milyon sterlin kesinti vapd* masına girişildiğini açıklamış*
tır. Başbakan Avam Kamarasın’
da yaptığı bu açıklamada, askeri müesseseden yapılacak tasarrufların bu 250.000.000 dışında; olduğunu söylemiştir.
Attlee, 250 milyon ster'jnlifc tasarrufun Millî Sıhhat, Eğitim
umumî ve özel inşaat, hüküme-
tin İdarî masraflarından yapıla-
C. H. P. ye kayıtlı olan memurlar
Dr. Kırdar, işleri dün devir ve teslim etti
cağını söylemiştir. Başbakan, bal zı gıda maddeleri fiattannın da yükseleceğini belirtmiştir.
Başbakan su kesintileri” 'moı* lacağını söylemiştir: Tesis mas* raflarından - Okul, hastahane, şose gibi İnşaattan takriben 140 milyon sterlin indirme yapılacak tır.
Eğitim — Ingiltere. Cal ve ta koçya eğitim masraflarından tak riben 5 milyon sterlin.
Ücretsiz tedavi servisi — Mü-(Devamı Sa. 5 Sû. 7 del
Ordu futbol takımı Ankara vapurile dün Fransadan yurdumuza döndü
D. P. bunları takip ve tesbit edecek
Memurin kanununun ilgili mad desi gereğince siyasî partilere kayıtlı memurların partilerile a-lâkalarını kesmelerini ısrarla ia-temektedir. D.P. nin ikazı ile C. H.P. den Vali ve Belediye Başkanı Örd Prof. Dr. Fahrcdd’n Kerim Gökayın resmen istifa et mesl üzerine Demokrat Parti 11 başkanı Esat Çağa dün aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«— Sayın İstanbul Valisi Pro feBÖr Fahrcddin Kerim Gökayın C.H.P. don İstifası her türlü teşekküre ve öğmeğe lâyıktır. Vali bu hareketilc yıllardanberl devam eden kötü bir geleneğe nihayet vermiş ve bir kanun hükmünü İhmâlden kurtarmıştır.
Profesör Fahreddln Kerimin bu hareketi diğer Halk Partisine mensup memurların partiden İntifaları İçin bir nümune olmalı (Dovamı Sa. 6 Sü. a do)
Fahrettin Kerim kazalara ve belediye şubelerine bir tamim yaparak nasıl çalışılacağını anlattı
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dün sabahtan itibaren resmen Vali ve Belediye Başkanlığı vazifesine başlamıştır.
Selefi Dr. Lûtfi Kırdardan vazifesini devir aldıktan sonra Fohret-
I tin Kerim GÖkay, tekmil kayma -
1 kam ve Belediye Şubesi Müdürleri ne aşağıdaki tamimi göndermiş -tir:
(— İstanbul Vali ve Belediye (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Gelir vergisi
Danışma büroları
Ingiliz Sefaretanesindeki öliiın intihar değil, bir cinayet mi ?.
Ölen ataşemiliter kâtibinin eşi dikkate değer şeyler anlatıyor
Defterdarlıkta Danışma büroları dtiıı faaliyete geçti 1950 yılından itibaren yiiriırlüğ» girecek olan gelir vergisi tatbikatı hakkında mükellefleri aydınlutnıak için Maliye Bakanlığı muhtelif iller-do dündon itibaren Danışma Büroları açmıştır.
Şehrimizdeki Danışma Bürosu, Def terdarlık binasında faaliyete geçmiştir. Bu binada mütehassıs maliy» memurin» Çalışmakta ve gelir, ku-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Şehir Meclisi dün tekrar
toplandı
Yeni vali, meclise ilk defa dün reislik elti
îngilİB sefarethanesindeki intihar hâdisesi yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bofarothane çevreleri bu hâdiseyi tamamen bir intihar etme olarak gön teriyor. Onlara göre bu intiharın sebebi do siyasî olmayıp Artlıur John Mc. Olan’ın hususi hayatına taallûk etmektedir. Yitıo ayni çevrolor, ata-jeıniliter kâtibinin 2 senedenberi Tlir kiyede bulunduğunu, evvelce tecrübe edilmiş bir memur olduğunu, hor tür lii omuiyoto cnin bir şahıs olarak kabul edildiğini bildirmişlerdir.
(Dovamı Sa. 5 S0. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Mülkiyet hakkı ne oluyor?
ULUNAY
Dün naat 15 te topinnan Şehir Genel Meclisine İlk olarak yeni Vali ve Belediye Başkanı riyaset •tm İştir.
Bıı münasebetle Ord. Prof. Fahrettin Kerim Öökay, bir konuşma yapmıştır.
Bu konuşmasında, İat&nbulun ö-nemlni belirten AtatUrtctln sözlerini tekrarlamış vo demiştir kİ: :
«— Deruhte ettiğim vazifenin ağırlığım müdrp.lm. istanbulda da hüküm süren kötü zihniyet, dev.
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
Cihat
Arman’ın
notları
Spor muharririmiz Cihat Arman’ın Fransa seyahatine ait mektuplarını 6 inci sayfamızda okuyunuz. ..
‘A
D İr gazete, ovvolkl gün, baş makalesi işin nıovzu olarak «Gecekondu» ları almış. Bir koro her tarafta mantar gibi biten bu sığıntı yorlorl «Gecokondu» tâbir odllon küçük moskonler değildir. Bunlar hükûmotço yapılması lüzumlu olan formalitelerden kaçmak için bir gocedo dört duvar çatarak üstüne bir daın kondurulan blror (Emr-ı- Vâki’) lordir. Evvelâ otomobil sandıklarından kurulan vo (ok gözden İbaret olan bu odacıklar, belediyenin İş bilmemesinden yavaş yavaş kerpiç, tuğla, taş binalar olmuş.
Hattâ gcçonlordo yazdığımız gibi İki üş katlı apartman karikatürleri hallno do gelmiştir. Makalodo alolûmum (Gocokondu) lordan bahsodlyor. Kış üstü halkın sokaklara atılmasının doğru olmadığımı llorl sürüyor. Biz do o fikirdeyiz. Hükümetin hatâsını halka ödotmo • ğo hakkımız yoktur. Madoıtfıkl
dovlote alt arazi bulmuşlar, üstüne ov yaparlar, otururlar burası böyle... Fakat ortada gayet mühim bir mes'olo var:
(Gocelıondu) tar yalnız bnzinoya alt olan arsaların ilzcrlno kurulmuyor... Sahipli arsalara da kuruluyor. Tanıdıklarımdan bir zatın Fa-tihtoki orsasına bir kadın bir Go-ookondu kurmuş. Bir kaç gün sonra mülk sahibi, arsasına gitmiş, no görslin? Penceresinde beyaz perdesi, kapısının yanında karanfl? saksısı, saçağında 'arımsak nazarlığı İle Goca'-f-ıdu mükemmel yerleşmiş
— Aman hacım . Burası bonlnı malım...
— Biz onu bilmeyiz... Arsayı boş
bulduk, yaptık.
— Hazîneye alt bu kadnr boş yor
var. Oraya gidin . Benim mülküm-
den no İstiyorsunuz7
Kadın, bütün mantıklara lapayı
(DevaoM Sa. 5 Sû- 6 da>
O,iu (rtlmwo CM Ar™ y,„( verlr^, OrA„ Mmı futbolcular, Tr,phm, „M.............
/Yazısı 5 itici sayfadadır)

Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tol adronlı «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Tolofont 20798 — 26188
SALI
25
EKİM
12 inci Yıl, No. 3821
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sabah
Sayısı 10 Kuruş
Yunan iç harbî
Nevyork: 24 (A.A.) (Afp» - Amerikan rıı(j»vW Uf-■ircıai Drow Pearaon dim akşam, Yunan çeıeollorinta Yunonintandnki hareketlerine, mağlûp oliluklnnndan değil dinlenmek, BııİRarİBtanda toplanmak ve muhtemel olarak, Yugoslavyaya taarruz etmek emrini aldıkları için son verdiklerini bildirmiştir.
Celâl Bayar'ın Malatya hitabesi
Bay ar, D. Parti kongresinde alınan husumet kararı üzerinde ısrar etti
"Haksızlık edenlere teşekkür mü, yoksa, vicdanımızda duyduğumuz teessürü izhar mı etmek lâzımdır ?. „
Hâriciyemizin
Malatya: 24 (Hususi «urotta gönderdiğindi Celâl Boyara refakat eden arkadaşımın Alâettin Berk bildiriyor) — Doğu gezisine çıkan Demokrat Parti başkanı Celâl Baynr kendisine refakat eden basın mensupla rile birlikte bu sabah Malntyaya gelmiştir. Bayata güzergâh boyunca Demokrat
Partili köylüler davul mırnatarla tezahüratta bulunmuşlardır. Domokrat Parti başkanını Malatya garında büyük bir kalabalık hararetle karşılamış ve kendisine «Hoş geldin, yolunu dört gözle bekliyorduk.» demişlerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Perişanlığı
eyrek asır süren Halk Partisi hâkimiyeti, diğer bir çok sahalarda oldu-
ğu gibi, hâriciyemize de, lâzım gelen diizen ve istikameti veremedi. KaJburiistüne gelecek, mümtaz diplomatlar yetiştireme-di. Bütün sefirlerimiz ve sefaretlerimiz gözden geçirilirse bunlardan pek çoğunun bir nevi devşirme usulile ediplerden, şairlerden ve bazı emekli generallerden seçildiği görülür. Hiç bir gelenek ve teamül hariciye mensuplan intihabında rol oynamaz. Sefaretler adeta politikacılara veyahut şeflere methiye yazanlara birer nevi caize gibi tevzi olımar. Hattâ bunlardan bazıları, nezdln-de bulunduklan büyük bir devletin Dışişleri Bakanı İle bir defa olsun temasa fırsat ve— İmkân bulamazlar da buna rağmen
Dfln Ankara Dİl Tarih - Coğraf ya Fakültesinde kutlama yapıla n törende hazır bulunanlar. .,
"Yeni Sabah,, ın Hac hâtıraları...
vazifelerinden affedilmezler. Kıymetli emtea gibi o payitahttan bu payitahta naklolunur dururlar.
Şimdi yeni bir moda daha çıktı. Halk Partili milletvekillerinden olup da gelecek seçimlerde İntihap kabiliyetleri hiç olmayan ruafamn şimdiden kapağı bir sefa rete atmak için kapı aşındırmağa başladıktan söyleniyor.
Halbuki İnsaf İle düşünülecek otarsa, çeyrek asır, adam yetiştirmek İçin yeter sayılacak bir müddettir. Bahususkl Mülkiye gibi, Hukuk ve Yüksek Ticaret mektebi gibi dışlşlerdo ihtisas sahibi yetiştirecek şubelere malik yüksek tahsil müeeseseleri-miz var. Buralardan çıkanlar, olsa olsa, bir kâtip veya konsolos olabiliyorlar. Oradan ötesi adeta memnu nuntaka imiş gibi sırf politika fırtına ve rüzgârlarının şuraya veya buraya savûrdukia-n adamlara tahsis olunuyor. Bu halin hariciye memurlarımızın ne derece şevk ve heveslerini kıracak mahiyette olduğunu söylemeğe bilemeyiz lüzum var mıdır? Halbuki İyi sefirler bir memleketin talihi üzerinde çok iyi tesirler yapabilirler. Fransanm, meşhur Kamyon biraderleri Londrada ve Komada, o kadar güzel çalışmışlardı ki İngiltere İle Fransanın yirminci asrın başlarına doğru olan münasebetlerini dostluğa ve hattâ İttifaka kadar götürmüşler dir. Bizde bu kıratta veya ona yaklaşır tarzda eleman yetiştirmek imkânı şimdiki sakim usullerle tabtatile tahakkuk edemez. Sefaretleri bir politika nimet sofrası saymaktan vazgeçmeli ve buraya Ihtisaslı zevat çalışma ve ehliyetlerine göre getirilmelidir.
Birleşmiş Milletler günü
Batı Dünyasında kutlandı
Cenab-ı Hak, bu mübarek yerde müminleri af eder
Yazısını lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Ingiltere'de yeni İktisadî tedbirler
Attlee, 250 milyon eterlinglik kesinti plânını açıkladı
Başkan Truman Nevyorkta mühim bir nutuk verdi, Ankara ve İstanbulda da törenler yapıldı
Nevyork: 24 (AA.) «Afp.» — İmiş Milletler kurulu genel karargâhı. Birleşmiş Milletler Anayasamın yü nın temel atına merasimi münoBebe-rürlüğe girişinin dördüncü yıl'dönü- tiyle söa alan Cumhurbaşkanı Trn-mü olan bngün, Nevyorkta Birleş- I (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
(Paris büyük elçisi Numan (
JIAenemencioğlu Ankaradaj
Bizi bu acı tenkit ve düşüncelere sevkeden Hacca giden arkadaşımızın, Türklerin Hicazda uğradıkları zorluklar hakkında verdiği ve dünkü sayımızda çıkan tafsilâttır. Tasavvur buyrulsun ki Pakistan gibi, Mısır gibi nlsbeten yeni istiklâle kavuşmuş memleketler vatandaştan kendilerini koruya-(Devamı Sa. 8 SO. 6 da)
Numan Menemencioğlu Anka ra garında harcanırken.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Fransa kabinesini kurmak için
Şimdi de Brdaııll, faaliyete geçti
Paris, 24 (A.A.) — (afp):
Dün Cumhurbaşkanı tarafında.:, hükümet buhranını halle memur edilen Georgcs Bidault bu sabah İstişarelere başlamıştır.
Kendinden evvel muvaffak o-lamıyan Julea Moch ve Rene
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Arap Birliği
Devletleri
Müşterek bir »avunma plânı üzerinde çalışıyorlar
Kahire, 24 (A.A.) — (United Press): Arap Birliği delegeleri bugün, üye 7 devletin askerî plân larıru birleştirmeği istihdaf e-(Dovamı 8a. 8 BU. 3 do)
Halef ve selef Prof. F ıh reddi» Kerimle Dr. Lûtfi Kırdar dün vilâyet makamında
Londra, 24 (AP.) — Başba* kan Attlee bugün Büyük Eritiri yanın ekonomik buhranını hafif letmek için devlet sarfiyatından’ 250 milyon sterlin kesinti vapd* masına girişildiğini açıklamış*
tır. Başbakan Avam Kamarasın’
da yaptığı bu açıklamada, askeri müesseseden yapılacak tasarrufların bu 250.000.000 dışında; olduğunu söylemiştir.
Attlee, 250 milyon ster'jnlifc tasarrufun Millî Sıhhat, Eğitim
umumî ve özel inşaat, hüküme-
tin İdarî masraflarından yapıla-
C. H. P. ye kayıtlı olan memurlar
Dr. Kırdar, işleri dün devir ve teslim etti
cağını söylemiştir. Başbakan, bal zı gıda maddeleri fiattannın da yükseleceğini belirtmiştir.
Başbakan su kesintileri” 'moı* lacağını söylemiştir: Tesis mas* raflarından - Okul, hastahane, şose gibi İnşaattan takriben 140 milyon sterlin indirme yapılacak tır.
Eğitim — Ingiltere. Cal ve ta koçya eğitim masraflarından tak riben 5 milyon sterlin.
Ücretsiz tedavi servisi — Mü-(Devamı Sa. 5 Sû. 7 del
Ordu futbol takımı Ankara vapurile dün Fransadan yurdumuza döndü
D. P. bunları takip ve tesbit edecek
Memurin kanununun ilgili mad desi gereğince siyasî partilere kayıtlı memurların partilerile a-lâkalarını kesmelerini ısrarla ia-temektedir. D.P. nin ikazı ile C. H.P. den Vali ve Belediye Başkanı Örd Prof. Dr. Fahrcdd’n Kerim Gökayın resmen istifa et mesl üzerine Demokrat Parti 11 başkanı Esat Çağa dün aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«— Sayın İstanbul Valisi Pro feBÖr Fahrcddin Kerim Gökayın C.H.P. don İstifası her türlü teşekküre ve öğmeğe lâyıktır. Vali bu hareketilc yıllardanberl devam eden kötü bir geleneğe nihayet vermiş ve bir kanun hükmünü İhmâlden kurtarmıştır.
Profesör Fahreddln Kerimin bu hareketi diğer Halk Partisine mensup memurların partiden İntifaları İçin bir nümune olmalı (Dovamı Sa. 6 Sü. a do)
Fahrettin Kerim kazalara ve belediye şubelerine bir tamim yaparak nasıl çalışılacağını anlattı
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dün sabahtan itibaren resmen Vali ve Belediye Başkanlığı vazifesine başlamıştır.
Selefi Dr. Lûtfi Kırdardan vazifesini devir aldıktan sonra Fohret-
I tin Kerim GÖkay, tekmil kayma -
1 kam ve Belediye Şubesi Müdürleri ne aşağıdaki tamimi göndermiş -tir:
(— İstanbul Vali ve Belediye (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Gelir vergisi
Danışma büroları
Ingiliz Sefaretanesindeki öliiın intihar değil, bir cinayet mi ?.
Ölen ataşemiliter kâtibinin eşi dikkate değer şeyler anlatıyor
Defterdarlıkta Danışma büroları dtiıı faaliyete geçti 1950 yılından itibaren yiiriırlüğ» girecek olan gelir vergisi tatbikatı hakkında mükellefleri aydınlutnıak için Maliye Bakanlığı muhtelif iller-do dündon itibaren Danışma Büroları açmıştır.
Şehrimizdeki Danışma Bürosu, Def terdarlık binasında faaliyete geçmiştir. Bu binada mütehassıs maliy» memurin» Çalışmakta ve gelir, ku-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Şehir Meclisi dün tekrar
toplandı
Yeni vali, meclise ilk defa dün reislik elti
îngilİB sefarethanesindeki intihar hâdisesi yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bofarothane çevreleri bu hâdiseyi tamamen bir intihar etme olarak gön teriyor. Onlara göre bu intiharın sebebi do siyasî olmayıp Artlıur John Mc. Olan’ın hususi hayatına taallûk etmektedir. Yitıo ayni çevrolor, ata-jeıniliter kâtibinin 2 senedenberi Tlir kiyede bulunduğunu, evvelce tecrübe edilmiş bir memur olduğunu, hor tür lii omuiyoto cnin bir şahıs olarak kabul edildiğini bildirmişlerdir.
(Dovamı Sa. 5 S0. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Mülkiyet hakkı ne oluyor?
ULUNAY
Dün naat 15 te topinnan Şehir Genel Meclisine İlk olarak yeni Vali ve Belediye Başkanı riyaset •tm İştir.
Bıı münasebetle Ord. Prof. Fahrettin Kerim Öökay, bir konuşma yapmıştır.
Bu konuşmasında, İat&nbulun ö-nemlni belirten AtatUrtctln sözlerini tekrarlamış vo demiştir kİ: :
«— Deruhte ettiğim vazifenin ağırlığım müdrp.lm. istanbulda da hüküm süren kötü zihniyet, dev.
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
Cihat
Arman’ın
notları
Spor muharririmiz Cihat Arman’ın Fransa seyahatine ait mektuplarını 6 inci sayfamızda okuyunuz. ..
‘A
D İr gazete, ovvolkl gün, baş makalesi işin nıovzu olarak «Gecekondu» ları almış. Bir koro her tarafta mantar gibi biten bu sığıntı yorlorl «Gecokondu» tâbir odllon küçük moskonler değildir. Bunlar hükûmotço yapılması lüzumlu olan formalitelerden kaçmak için bir gocedo dört duvar çatarak üstüne bir daın kondurulan blror (Emr-ı- Vâki’) lordir. Evvelâ otomobil sandıklarından kurulan vo (ok gözden İbaret olan bu odacıklar, belediyenin İş bilmemesinden yavaş yavaş kerpiç, tuğla, taş binalar olmuş.
Hattâ gcçonlordo yazdığımız gibi İki üş katlı apartman karikatürleri hallno do gelmiştir. Makalodo alolûmum (Gocokondu) lordan bahsodlyor. Kış üstü halkın sokaklara atılmasının doğru olmadığımı llorl sürüyor. Biz do o fikirdeyiz. Hükümetin hatâsını halka ödotmo • ğo hakkımız yoktur. Madoıtfıkl
dovlote alt arazi bulmuşlar, üstüne ov yaparlar, otururlar burası böyle... Fakat ortada gayet mühim bir mes'olo var:
(Gocelıondu) tar yalnız bnzinoya alt olan arsaların ilzcrlno kurulmuyor... Sahipli arsalara da kuruluyor. Tanıdıklarımdan bir zatın Fa-tihtoki orsasına bir kadın bir Go-ookondu kurmuş. Bir kaç gün sonra mülk sahibi, arsasına gitmiş, no görslin? Penceresinde beyaz perdesi, kapısının yanında karanfl? saksısı, saçağında 'arımsak nazarlığı İle Goca'-f-ıdu mükemmel yerleşmiş
— Aman hacım . Burası bonlnı malım...
— Biz onu bilmeyiz... Arsayı boş
bulduk, yaptık.
— Hazîneye alt bu kadnr boş yor
var. Oraya gidin . Benim mülküm-
den no İstiyorsunuz7
Kadın, bütün mantıklara lapayı
(DevaoM Sa. 5 Sû- 6 da>
O,iu (rtlmwo CM Ar™ y,„( verlr^, OrA„ Mmı futbolcular, Tr,phm, „M.............
/Yazısı 5 itici sayfadadır)

Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tol adronlı «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Tolofont 20798 — 26188
SALI
25
EKİM
12 inci Yıl, No. 3821
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sabah
Sayısı 10 Kuruş
Yunan iç harbî
Nevyork: 24 (A.A.) (Afp» - Amerikan rıı(j»vW Uf-■ircıai Drow Pearaon dim akşam, Yunan çeıeollorinta Yunonintandnki hareketlerine, mağlûp oliluklnnndan değil dinlenmek, BııİRarİBtanda toplanmak ve muhtemel olarak, Yugoslavyaya taarruz etmek emrini aldıkları için son verdiklerini bildirmiştir.
Celâl Bayar'ın Malatya hitabesi
Bay ar, D. Parti kongresinde alınan husumet kararı üzerinde ısrar etti
"Haksızlık edenlere teşekkür mü, yoksa, vicdanımızda duyduğumuz teessürü izhar mı etmek lâzımdır ?. „
Hâriciyemizin
Malatya: 24 (Hususi «urotta gönderdiğindi Celâl Boyara refakat eden arkadaşımın Alâettin Berk bildiriyor) — Doğu gezisine çıkan Demokrat Parti başkanı Celâl Baynr kendisine refakat eden basın mensupla rile birlikte bu sabah Malntyaya gelmiştir. Bayata güzergâh boyunca Demokrat
Partili köylüler davul mırnatarla tezahüratta bulunmuşlardır. Domokrat Parti başkanını Malatya garında büyük bir kalabalık hararetle karşılamış ve kendisine «Hoş geldin, yolunu dört gözle bekliyorduk.» demişlerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Perişanlığı
eyrek asır süren Halk Partisi hâkimiyeti, diğer bir çok sahalarda oldu-
ğu gibi, hâriciyemize de, lâzım gelen diizen ve istikameti veremedi. KaJburiistüne gelecek, mümtaz diplomatlar yetiştireme-di. Bütün sefirlerimiz ve sefaretlerimiz gözden geçirilirse bunlardan pek çoğunun bir nevi devşirme usulile ediplerden, şairlerden ve bazı emekli generallerden seçildiği görülür. Hiç bir gelenek ve teamül hariciye mensuplan intihabında rol oynamaz. Sefaretler adeta politikacılara veyahut şeflere methiye yazanlara birer nevi caize gibi tevzi olımar. Hattâ bunlardan bazıları, nezdln-de bulunduklan büyük bir devletin Dışişleri Bakanı İle bir defa olsun temasa fırsat ve— İmkân bulamazlar da buna rağmen
Dfln Ankara Dİl Tarih - Coğraf ya Fakültesinde kutlama yapıla n törende hazır bulunanlar. .,
"Yeni Sabah,, ın Hac hâtıraları...
vazifelerinden affedilmezler. Kıymetli emtea gibi o payitahttan bu payitahta naklolunur dururlar.
Şimdi yeni bir moda daha çıktı. Halk Partili milletvekillerinden olup da gelecek seçimlerde İntihap kabiliyetleri hiç olmayan ruafamn şimdiden kapağı bir sefa rete atmak için kapı aşındırmağa başladıktan söyleniyor.
Halbuki İnsaf İle düşünülecek otarsa, çeyrek asır, adam yetiştirmek İçin yeter sayılacak bir müddettir. Bahususkl Mülkiye gibi, Hukuk ve Yüksek Ticaret mektebi gibi dışlşlerdo ihtisas sahibi yetiştirecek şubelere malik yüksek tahsil müeeseseleri-miz var. Buralardan çıkanlar, olsa olsa, bir kâtip veya konsolos olabiliyorlar. Oradan ötesi adeta memnu nuntaka imiş gibi sırf politika fırtına ve rüzgârlarının şuraya veya buraya savûrdukia-n adamlara tahsis olunuyor. Bu halin hariciye memurlarımızın ne derece şevk ve heveslerini kıracak mahiyette olduğunu söylemeğe bilemeyiz lüzum var mıdır? Halbuki İyi sefirler bir memleketin talihi üzerinde çok iyi tesirler yapabilirler. Fransanm, meşhur Kamyon biraderleri Londrada ve Komada, o kadar güzel çalışmışlardı ki İngiltere İle Fransanın yirminci asrın başlarına doğru olan münasebetlerini dostluğa ve hattâ İttifaka kadar götürmüşler dir. Bizde bu kıratta veya ona yaklaşır tarzda eleman yetiştirmek imkânı şimdiki sakim usullerle tabtatile tahakkuk edemez. Sefaretleri bir politika nimet sofrası saymaktan vazgeçmeli ve buraya Ihtisaslı zevat çalışma ve ehliyetlerine göre getirilmelidir.
Birleşmiş Milletler günü
Batı Dünyasında kutlandı
Cenab-ı Hak, bu mübarek yerde müminleri af eder
Yazısını lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Ingiltere'de yeni İktisadî tedbirler
Attlee, 250 milyon eterlinglik kesinti plânını açıkladı
Başkan Truman Nevyorkta mühim bir nutuk verdi, Ankara ve İstanbulda da törenler yapıldı
Nevyork: 24 (AA.) «Afp.» — İmiş Milletler kurulu genel karargâhı. Birleşmiş Milletler Anayasamın yü nın temel atına merasimi münoBebe-rürlüğe girişinin dördüncü yıl'dönü- tiyle söa alan Cumhurbaşkanı Trn-mü olan bngün, Nevyorkta Birleş- I (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
(Paris büyük elçisi Numan (
JIAenemencioğlu Ankaradaj
Bizi bu acı tenkit ve düşüncelere sevkeden Hacca giden arkadaşımızın, Türklerin Hicazda uğradıkları zorluklar hakkında verdiği ve dünkü sayımızda çıkan tafsilâttır. Tasavvur buyrulsun ki Pakistan gibi, Mısır gibi nlsbeten yeni istiklâle kavuşmuş memleketler vatandaştan kendilerini koruya-(Devamı Sa. 8 SO. 6 da)
Numan Menemencioğlu Anka ra garında harcanırken.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Fransa kabinesini kurmak için
Şimdi de Brdaııll, faaliyete geçti
Paris, 24 (A.A.) — (afp):
Dün Cumhurbaşkanı tarafında.:, hükümet buhranını halle memur edilen Georgcs Bidault bu sabah İstişarelere başlamıştır.
Kendinden evvel muvaffak o-lamıyan Julea Moch ve Rene
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Arap Birliği
Devletleri
Müşterek bir »avunma plânı üzerinde çalışıyorlar
Kahire, 24 (A.A.) — (United Press): Arap Birliği delegeleri bugün, üye 7 devletin askerî plân larıru birleştirmeği istihdaf e-(Dovamı 8a. 8 BU. 3 do)
Halef ve selef Prof. F ıh reddi» Kerimle Dr. Lûtfi Kırdar dün vilâyet makamında
Londra, 24 (AP.) — Başba* kan Attlee bugün Büyük Eritiri yanın ekonomik buhranını hafif letmek için devlet sarfiyatından’ 250 milyon sterlin kesinti vapd* masına girişildiğini açıklamış*
tır. Başbakan Avam Kamarasın’
da yaptığı bu açıklamada, askeri müesseseden yapılacak tasarrufların bu 250.000.000 dışında; olduğunu söylemiştir.
Attlee, 250 milyon ster'jnlifc tasarrufun Millî Sıhhat, Eğitim
umumî ve özel inşaat, hüküme-
tin İdarî masraflarından yapıla-
C. H. P. ye kayıtlı olan memurlar
Dr. Kırdar, işleri dün devir ve teslim etti
cağını söylemiştir. Başbakan, bal zı gıda maddeleri fiattannın da yükseleceğini belirtmiştir.
Başbakan su kesintileri” 'moı* lacağını söylemiştir: Tesis mas* raflarından - Okul, hastahane, şose gibi İnşaattan takriben 140 milyon sterlin indirme yapılacak tır.
Eğitim — Ingiltere. Cal ve ta koçya eğitim masraflarından tak riben 5 milyon sterlin.
Ücretsiz tedavi servisi — Mü-(Devamı Sa. 5 Sû. 7 del
Ordu futbol takımı Ankara vapurile dün Fransadan yurdumuza döndü
D. P. bunları takip ve tesbit edecek
Memurin kanununun ilgili mad desi gereğince siyasî partilere kayıtlı memurların partilerile a-lâkalarını kesmelerini ısrarla ia-temektedir. D.P. nin ikazı ile C. H.P. den Vali ve Belediye Başkanı Örd Prof. Dr. Fahrcdd’n Kerim Gökayın resmen istifa et mesl üzerine Demokrat Parti 11 başkanı Esat Çağa dün aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«— Sayın İstanbul Valisi Pro feBÖr Fahrcddin Kerim Gökayın C.H.P. don İstifası her türlü teşekküre ve öğmeğe lâyıktır. Vali bu hareketilc yıllardanberl devam eden kötü bir geleneğe nihayet vermiş ve bir kanun hükmünü İhmâlden kurtarmıştır.
Profesör Fahreddln Kerimin bu hareketi diğer Halk Partisine mensup memurların partiden İntifaları İçin bir nümune olmalı (Dovamı Sa. 6 Sü. a do)
Fahrettin Kerim kazalara ve belediye şubelerine bir tamim yaparak nasıl çalışılacağını anlattı
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dün sabahtan itibaren resmen Vali ve Belediye Başkanlığı vazifesine başlamıştır.
Selefi Dr. Lûtfi Kırdardan vazifesini devir aldıktan sonra Fohret-
I tin Kerim GÖkay, tekmil kayma -
1 kam ve Belediye Şubesi Müdürleri ne aşağıdaki tamimi göndermiş -tir:
(— İstanbul Vali ve Belediye (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Gelir vergisi
Danışma büroları
Ingiliz Sefaretanesindeki öliiın intihar değil, bir cinayet mi ?.
Ölen ataşemiliter kâtibinin eşi dikkate değer şeyler anlatıyor
Defterdarlıkta Danışma büroları dtiıı faaliyete geçti 1950 yılından itibaren yiiriırlüğ» girecek olan gelir vergisi tatbikatı hakkında mükellefleri aydınlutnıak için Maliye Bakanlığı muhtelif iller-do dündon itibaren Danışma Büroları açmıştır.
Şehrimizdeki Danışma Bürosu, Def terdarlık binasında faaliyete geçmiştir. Bu binada mütehassıs maliy» memurin» Çalışmakta ve gelir, ku-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Şehir Meclisi dün tekrar
toplandı
Yeni vali, meclise ilk defa dün reislik elti
îngilİB sefarethanesindeki intihar hâdisesi yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bofarothane çevreleri bu hâdiseyi tamamen bir intihar etme olarak gön teriyor. Onlara göre bu intiharın sebebi do siyasî olmayıp Artlıur John Mc. Olan’ın hususi hayatına taallûk etmektedir. Yitıo ayni çevrolor, ata-jeıniliter kâtibinin 2 senedenberi Tlir kiyede bulunduğunu, evvelce tecrübe edilmiş bir memur olduğunu, hor tür lii omuiyoto cnin bir şahıs olarak kabul edildiğini bildirmişlerdir.
(Dovamı Sa. 5 S0. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Mülkiyet hakkı ne oluyor?
ULUNAY
Dün naat 15 te topinnan Şehir Genel Meclisine İlk olarak yeni Vali ve Belediye Başkanı riyaset •tm İştir.
Bıı münasebetle Ord. Prof. Fahrettin Kerim Öökay, bir konuşma yapmıştır.
Bu konuşmasında, İat&nbulun ö-nemlni belirten AtatUrtctln sözlerini tekrarlamış vo demiştir kİ: :
«— Deruhte ettiğim vazifenin ağırlığım müdrp.lm. istanbulda da hüküm süren kötü zihniyet, dev.
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
Cihat
Arman’ın
notları
Spor muharririmiz Cihat Arman’ın Fransa seyahatine ait mektuplarını 6 inci sayfamızda okuyunuz. ..
‘A
D İr gazete, ovvolkl gün, baş makalesi işin nıovzu olarak «Gecekondu» ları almış. Bir koro her tarafta mantar gibi biten bu sığıntı yorlorl «Gecokondu» tâbir odllon küçük moskonler değildir. Bunlar hükûmotço yapılması lüzumlu olan formalitelerden kaçmak için bir gocedo dört duvar çatarak üstüne bir daın kondurulan blror (Emr-ı- Vâki’) lordir. Evvelâ otomobil sandıklarından kurulan vo (ok gözden İbaret olan bu odacıklar, belediyenin İş bilmemesinden yavaş yavaş kerpiç, tuğla, taş binalar olmuş.
Hattâ gcçonlordo yazdığımız gibi İki üş katlı apartman karikatürleri hallno do gelmiştir. Makalodo alolûmum (Gocokondu) lordan bahsodlyor. Kış üstü halkın sokaklara atılmasının doğru olmadığımı llorl sürüyor. Biz do o fikirdeyiz. Hükümetin hatâsını halka ödotmo • ğo hakkımız yoktur. Madoıtfıkl
dovlote alt arazi bulmuşlar, üstüne ov yaparlar, otururlar burası böyle... Fakat ortada gayet mühim bir mes'olo var:
(Gocelıondu) tar yalnız bnzinoya alt olan arsaların ilzcrlno kurulmuyor... Sahipli arsalara da kuruluyor. Tanıdıklarımdan bir zatın Fa-tihtoki orsasına bir kadın bir Go-ookondu kurmuş. Bir kaç gün sonra mülk sahibi, arsasına gitmiş, no görslin? Penceresinde beyaz perdesi, kapısının yanında karanfl? saksısı, saçağında 'arımsak nazarlığı İle Goca'-f-ıdu mükemmel yerleşmiş
— Aman hacım . Burası bonlnı malım...
— Biz onu bilmeyiz... Arsayı boş
bulduk, yaptık.
— Hazîneye alt bu kadnr boş yor
var. Oraya gidin . Benim mülküm-
den no İstiyorsunuz7
Kadın, bütün mantıklara lapayı
(DevaoM Sa. 5 Sû- 6 da>
O,iu (rtlmwo CM Ar™ y,„( verlr^, OrA„ Mmı futbolcular, Tr,phm, „M.............
/Yazısı 5 itici sayfadadır)

Sahibi: Safa Kılıçhoğln
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tol adronlı «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
Tolofont 20798 — 26188
SALI
25
EKİM
12 inci Yıl, No. 3821
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sabah
Sayısı 10 Kuruş
Yunan iç harbî
Nevyork: 24 (A.A.) (Afp» - Amerikan rıı(j»vW Uf-■ircıai Drow Pearaon dim akşam, Yunan çeıeollorinta Yunonintandnki hareketlerine, mağlûp oliluklnnndan değil dinlenmek, BııİRarİBtanda toplanmak ve muhtemel olarak, Yugoslavyaya taarruz etmek emrini aldıkları için son verdiklerini bildirmiştir.
Celâl Bayar'ın Malatya hitabesi
Bay ar, D. Parti kongresinde alınan husumet kararı üzerinde ısrar etti
"Haksızlık edenlere teşekkür mü, yoksa, vicdanımızda duyduğumuz teessürü izhar mı etmek lâzımdır ?. „
Hâriciyemizin
Malatya: 24 (Hususi «urotta gönderdiğindi Celâl Boyara refakat eden arkadaşımın Alâettin Berk bildiriyor) — Doğu gezisine çıkan Demokrat Parti başkanı Celâl Baynr kendisine refakat eden basın mensupla rile birlikte bu sabah Malntyaya gelmiştir. Bayata güzergâh boyunca Demokrat
Partili köylüler davul mırnatarla tezahüratta bulunmuşlardır. Domokrat Parti başkanını Malatya garında büyük bir kalabalık hararetle karşılamış ve kendisine «Hoş geldin, yolunu dört gözle bekliyorduk.» demişlerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Perişanlığı
eyrek asır süren Halk Partisi hâkimiyeti, diğer bir çok sahalarda oldu-
ğu gibi, hâriciyemize de, lâzım gelen diizen ve istikameti veremedi. KaJburiistüne gelecek, mümtaz diplomatlar yetiştireme-di. Bütün sefirlerimiz ve sefaretlerimiz gözden geçirilirse bunlardan pek çoğunun bir nevi devşirme usulile ediplerden, şairlerden ve bazı emekli generallerden seçildiği görülür. Hiç bir gelenek ve teamül hariciye mensuplan intihabında rol oynamaz. Sefaretler adeta politikacılara veyahut şeflere methiye yazanlara birer nevi caize gibi tevzi olımar. Hattâ bunlardan bazıları, nezdln-de bulunduklan büyük bir devletin Dışişleri Bakanı İle bir defa olsun temasa fırsat ve— İmkân bulamazlar da buna rağmen
Dfln Ankara Dİl Tarih - Coğraf ya Fakültesinde kutlama yapıla n törende hazır bulunanlar. .,
"Yeni Sabah,, ın Hac hâtıraları...
vazifelerinden affedilmezler. Kıymetli emtea gibi o payitahttan bu payitahta naklolunur dururlar.
Şimdi yeni bir moda daha çıktı. Halk Partili milletvekillerinden olup da gelecek seçimlerde İntihap kabiliyetleri hiç olmayan ruafamn şimdiden kapağı bir sefa rete atmak için kapı aşındırmağa başladıktan söyleniyor.
Halbuki İnsaf İle düşünülecek otarsa, çeyrek asır, adam yetiştirmek İçin yeter sayılacak bir müddettir. Bahususkl Mülkiye gibi, Hukuk ve Yüksek Ticaret mektebi gibi dışlşlerdo ihtisas sahibi yetiştirecek şubelere malik yüksek tahsil müeeseseleri-miz var. Buralardan çıkanlar, olsa olsa, bir kâtip veya konsolos olabiliyorlar. Oradan ötesi adeta memnu nuntaka imiş gibi sırf politika fırtına ve rüzgârlarının şuraya veya buraya savûrdukia-n adamlara tahsis olunuyor. Bu halin hariciye memurlarımızın ne derece şevk ve heveslerini kıracak mahiyette olduğunu söylemeğe bilemeyiz lüzum var mıdır? Halbuki İyi sefirler bir memleketin talihi üzerinde çok iyi tesirler yapabilirler. Fransanm, meşhur Kamyon biraderleri Londrada ve Komada, o kadar güzel çalışmışlardı ki İngiltere İle Fransanın yirminci asrın başlarına doğru olan münasebetlerini dostluğa ve hattâ İttifaka kadar götürmüşler dir. Bizde bu kıratta veya ona yaklaşır tarzda eleman yetiştirmek imkânı şimdiki sakim usullerle tabtatile tahakkuk edemez. Sefaretleri bir politika nimet sofrası saymaktan vazgeçmeli ve buraya Ihtisaslı zevat çalışma ve ehliyetlerine göre getirilmelidir.
Birleşmiş Milletler günü
Batı Dünyasında kutlandı
Cenab-ı Hak, bu mübarek yerde müminleri af eder
Yazısını lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Ingiltere'de yeni İktisadî tedbirler
Attlee, 250 milyon eterlinglik kesinti plânını açıkladı
Başkan Truman Nevyorkta mühim bir nutuk verdi, Ankara ve İstanbulda da törenler yapıldı
Nevyork: 24 (AA.) «Afp.» — İmiş Milletler kurulu genel karargâhı. Birleşmiş Milletler Anayasamın yü nın temel atına merasimi münoBebe-rürlüğe girişinin dördüncü yıl'dönü- tiyle söa alan Cumhurbaşkanı Trn-mü olan bngün, Nevyorkta Birleş- I (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
(Paris büyük elçisi Numan (
JIAenemencioğlu Ankaradaj
Bizi bu acı tenkit ve düşüncelere sevkeden Hacca giden arkadaşımızın, Türklerin Hicazda uğradıkları zorluklar hakkında verdiği ve dünkü sayımızda çıkan tafsilâttır. Tasavvur buyrulsun ki Pakistan gibi, Mısır gibi nlsbeten yeni istiklâle kavuşmuş memleketler vatandaştan kendilerini koruya-(Devamı Sa. 8 SO. 6 da)
Numan Menemencioğlu Anka ra garında harcanırken.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Yeni Fransa kabinesini kurmak için
Şimdi de Brdaııll, faaliyete geçti
Paris, 24 (A.A.) — (afp):
Dün Cumhurbaşkanı tarafında.:, hükümet buhranını halle memur edilen Georgcs Bidault bu sabah İstişarelere başlamıştır.
Kendinden evvel muvaffak o-lamıyan Julea Moch ve Rene
(Devamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Arap Birliği
Devletleri
Müşterek bir »avunma plânı üzerinde çalışıyorlar
Kahire, 24 (A.A.) — (United Press): Arap Birliği delegeleri bugün, üye 7 devletin askerî plân larıru birleştirmeği istihdaf e-(Dovamı 8a. 8 BU. 3 do)
Halef ve selef Prof. F ıh reddi» Kerimle Dr. Lûtfi Kırdar dün vilâyet makamında
Londra, 24 (AP.) — Başba* kan Attlee bugün Büyük Eritiri yanın ekonomik buhranını hafif letmek için devlet sarfiyatından’ 250 milyon sterlin kesinti vapd* masına girişildiğini açıklamış*
tır. Başbakan Avam Kamarasın’
da yaptığı bu açıklamada, askeri müesseseden yapılacak tasarrufların bu 250.000.000 dışında; olduğunu söylemiştir.
Attlee, 250 milyon ster'jnlifc tasarrufun Millî Sıhhat, Eğitim
umumî ve özel inşaat, hüküme-
tin İdarî masraflarından yapıla-
C. H. P. ye kayıtlı olan memurlar
Dr. Kırdar, işleri dün devir ve teslim etti
cağını söylemiştir. Başbakan, bal zı gıda maddeleri fiattannın da yükseleceğini belirtmiştir.
Başbakan su kesintileri” 'moı* lacağını söylemiştir: Tesis mas* raflarından - Okul, hastahane, şose gibi İnşaattan takriben 140 milyon sterlin indirme yapılacak tır.
Eğitim — Ingiltere. Cal ve ta koçya eğitim masraflarından tak riben 5 milyon sterlin.
Ücretsiz tedavi servisi — Mü-(Devamı Sa. 5 Sû. 7 del
Ordu futbol takımı Ankara vapurile dün Fransadan yurdumuza döndü
D. P. bunları takip ve tesbit edecek
Memurin kanununun ilgili mad desi gereğince siyasî partilere kayıtlı memurların partilerile a-lâkalarını kesmelerini ısrarla ia-temektedir. D.P. nin ikazı ile C. H.P. den Vali ve Belediye Başkanı Örd Prof. Dr. Fahrcdd’n Kerim Gökayın resmen istifa et mesl üzerine Demokrat Parti 11 başkanı Esat Çağa dün aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
«— Sayın İstanbul Valisi Pro feBÖr Fahrcddin Kerim Gökayın C.H.P. don İstifası her türlü teşekküre ve öğmeğe lâyıktır. Vali bu hareketilc yıllardanberl devam eden kötü bir geleneğe nihayet vermiş ve bir kanun hükmünü İhmâlden kurtarmıştır.
Profesör Fahreddln Kerimin bu hareketi diğer Halk Partisine mensup memurların partiden İntifaları İçin bir nümune olmalı (Dovamı Sa. 6 Sü. a do)
Fahrettin Kerim kazalara ve belediye şubelerine bir tamim yaparak nasıl çalışılacağını anlattı
Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dün sabahtan itibaren resmen Vali ve Belediye Başkanlığı vazifesine başlamıştır.
Selefi Dr. Lûtfi Kırdardan vazifesini devir aldıktan sonra Fohret-
I tin Kerim GÖkay, tekmil kayma -
1 kam ve Belediye Şubesi Müdürleri ne aşağıdaki tamimi göndermiş -tir:
(— İstanbul Vali ve Belediye (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Gelir vergisi
Danışma büroları
Ingiliz Sefaretanesindeki öliiın intihar değil, bir cinayet mi ?.
Ölen ataşemiliter kâtibinin eşi dikkate değer şeyler anlatıyor
Defterdarlıkta Danışma büroları dtiıı faaliyete geçti 1950 yılından itibaren yiiriırlüğ» girecek olan gelir vergisi tatbikatı hakkında mükellefleri aydınlutnıak için Maliye Bakanlığı muhtelif iller-do dündon itibaren Danışma Büroları açmıştır.
Şehrimizdeki Danışma Bürosu, Def terdarlık binasında faaliyete geçmiştir. Bu binada mütehassıs maliy» memurin» Çalışmakta ve gelir, ku-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Şehir Meclisi dün tekrar
toplandı
Yeni vali, meclise ilk defa dün reislik elti
îngilİB sefarethanesindeki intihar hâdisesi yeni bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Bofarothane çevreleri bu hâdiseyi tamamen bir intihar etme olarak gön teriyor. Onlara göre bu intiharın sebebi do siyasî olmayıp Artlıur John Mc. Olan’ın hususi hayatına taallûk etmektedir. Yitıo ayni çevrolor, ata-jeıniliter kâtibinin 2 senedenberi Tlir kiyede bulunduğunu, evvelce tecrübe edilmiş bir memur olduğunu, hor tür lii omuiyoto cnin bir şahıs olarak kabul edildiğini bildirmişlerdir.
(Dovamı Sa. 5 S0. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Mülkiyet hakkı ne oluyor?
ULUNAY
Dün naat 15 te topinnan Şehir Genel Meclisine İlk olarak yeni Vali ve Belediye Başkanı riyaset •tm İştir.
Bıı münasebetle Ord. Prof. Fahrettin Kerim Öökay, bir konuşma yapmıştır.
Bu konuşmasında, İat&nbulun ö-nemlni belirten AtatUrtctln sözlerini tekrarlamış vo demiştir kİ: :
«— Deruhte ettiğim vazifenin ağırlığım müdrp.lm. istanbulda da hüküm süren kötü zihniyet, dev.
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
Cihat
Arman’ın
notları
Spor muharririmiz Cihat Arman’ın Fransa seyahatine ait mektuplarını 6 inci sayfamızda okuyunuz. ..
‘A
D İr gazete, ovvolkl gün, baş makalesi işin nıovzu olarak «Gecekondu» ları almış. Bir koro her tarafta mantar gibi biten bu sığıntı yorlorl «Gecokondu» tâbir odllon küçük moskonler değildir. Bunlar hükûmotço yapılması lüzumlu olan formalitelerden kaçmak için bir gocedo dört duvar çatarak üstüne bir daın kondurulan blror (Emr-ı- Vâki’) lordir. Evvelâ otomobil sandıklarından kurulan vo (ok gözden İbaret olan bu odacıklar, belediyenin İş bilmemesinden yavaş yavaş kerpiç, tuğla, taş binalar olmuş.
Hattâ gcçonlordo yazdığımız gibi İki üş katlı apartman karikatürleri hallno do gelmiştir. Makalodo alolûmum (Gocokondu) lordan bahsodlyor. Kış üstü halkın sokaklara atılmasının doğru olmadığımı llorl sürüyor. Biz do o fikirdeyiz. Hükümetin hatâsını halka ödotmo • ğo hakkımız yoktur. Madoıtfıkl
dovlote alt arazi bulmuşlar, üstüne ov yaparlar, otururlar burası böyle... Fakat ortada gayet mühim bir mes'olo var:
(Gocelıondu) tar yalnız bnzinoya alt olan arsaların ilzcrlno kurulmuyor... Sahipli arsalara da kuruluyor. Tanıdıklarımdan bir zatın Fa-tihtoki orsasına bir kadın bir Go-ookondu kurmuş. Bir kaç gün sonra mülk sahibi, arsasına gitmiş, no görslin? Penceresinde beyaz perdesi, kapısının yanında karanfl? saksısı, saçağında 'arımsak nazarlığı İle Goca'-f-ıdu mükemmel yerleşmiş
— Aman hacım . Burası bonlnı malım...
— Biz onu bilmeyiz... Arsayı boş
bulduk, yaptık.
— Hazîneye alt bu kadnr boş yor
var. Oraya gidin . Benim mülküm-
den no İstiyorsunuz7
Kadın, bütün mantıklara lapayı
(DevaoM Sa. 5 Sû- 6 da>
O,iu (rtlmwo CM Ar™ y,„( verlr^, OrA„ Mmı futbolcular, Tr,phm, „M.............
/Yazısı 5 itici sayfadadır)

Comments (0)