Dünyanın en büyük Patronlu ve Renkli Paftaları İle meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi. _____________NET KİTABEYİ
Sahibi i Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Cumartesi
25
HAZİRAN
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 30705
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sübekti
12 inci Yıl, No. 368 4.
Sayısı : 10 Kuruş
Atlantik Paktı'na neden alınmadık
Dün Vaşington’dan gelen Büyük Elçimiz bunun sebeplerini anlattı
Akitler tarafından Türkiye, bölge anlaşmaları prensibi
dolayısiyle pakta iltihaka dâvet edilmemiş
Bayarın Nutku
Demokrat Parti başkanı büyük kongrede cereyan eden uzun tartışma ve tenkidlere, toptan cevabını dün, etraflı bir nutukla cevaplandırdı.
Bu nutukta göze çarpan ilk vasıf. Bayaruı, her şeyi açık soy temek istemesi ve gizli bir noktanın kalmamasına itina göster-
Faraza muvazaa isnadını tekrar ete almış ve bunun niçin vâ-rid sayılamıyacağma dair bir sürü delil ileri sürmüştür. Maamafih tebarüz ettirdiği ve hikâye eylediği vakalarda, yeni denilecek hiç bir şey yoktur. Bu sözlerin hemen hepsi defalarca gazete sü tunlarına aksetmiş ifadelerdir. Cumhurbaşkanının maiyetinde demokrat üyelerden bir zatın, şark seyahg^ine çıkmış olmasını gayet tabii ve makul bir gelişme olarak tesbit etmiştir. Filhakika Devlet Reisi ile muhalefetin temastan çekinmesi ve kaçınması, hiç bir veçhile makul sayılacak bir teklif değildir. İktidar ve muhalefet, çeşitli vesilelerle, blrbi-rile fikir teatisinde bulunmağa mahkumdur. Mecliste, koridorda, dışarıda, karşılıklı konferans tarda, halk topluluklarında dalma tartışma vaziyetinde olurlar.
Bayarın bu şark seyahati dola-yısile doğu vilâyetlerimiz hakkında yaptığı açıklamalar, İktidarın dikkat nazarını çekmelidir. Yurdun bu mukaddes parçasının çok İhmal gördüğü ve batı kısımları kadar da imar gör mediği muhalefet lideri tarafından, vuzuhla ve şiddetle ortaya atılmıştır. Muharebeler, İstilâlar, kurtulmalar, İç kaynaşmalar bu sahada verimli çalışmalara İmkân vermemiştir. Maamafih bütün bu İzahlar çeyrek asır boyunca sürüp giden ihmalleri mazur gösteremez, hele Demokrat Partinin, o havalide, çalışmağa başlamaktan çekindiği ve Jandarma baskısından korktuğu hakkındaki ima, İktidar sandalyesine yaslanmış olanlarda kâfi derecede eza hissi uyandırmaktır. Memleketi gülistan haline getirdiklerini her gün, çeşitli bahanelerle ilân edenler, Celâl Bayarın şarkta çalışmağa başlamadan çekindiğine dair olan söz terini derin, derin düşünmelidirler. İktidara şimdiye kadar yapılan tarizlerin hemen en kuvvetlisi bu ithamdır denilebilir.
Bayar, 21 Temmuz seçimleri ferdasında, Ankarada, nasıl bir İhtilâl havası estiğini ku lakla rile bizzat İşittiği sözlere dayanarak açıklamıştır. Halk «Bize baldırı çıplak diyenlerin evlerini basa- ı üm» diyecek kadar sert bir hava ' yaşıyordu. O şartlar altında, demokratlar Meclisten çekilme kararı vermelerdi yurdda için İçin kanayan ve kaynayan bir yara hasıl olabilirdi. Demokratlar buna meydan vermemek için elden geleni yapmışlar ve Mecliste, açık havada, mücadeleyi tercih eylemişlerdir amma buna rağmen, çoğunluk Hürriyet Mintandaki umdelerin tahakkukunu kabul etmemiştir. Ekseriyetin, bu inadının sebebini Bayar Demokrat Partideki ihtilâf ve nifaka hamletmektedir. Altmış demokrat, eğer Harsılmasalardi, (Devamı 8a. 8 8ü. s de)
Vaşington Büyük elçimiz -uçaktan iniyor
Vaşington büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin, bu sabah saat 7.25 de Hollanda havayolları uçağı ile gelmiştir. Büyük elçi, pazar tesi akşamı Ankaraya gidecektir.
Vaşington büyük elçimiz bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— Birleşik Amerikanın dış po litikası, manen ayni gayeye â-henkle tevcih edilmiş dört safha
dan mürekkep bir bütün olarak görülmektedir:
(Devamı Sa. 5 60. 2 de)
Fecî uçak kazası
Turgutlu'da 4 subayımız şelıid düştü
İzmir 24 (Telefonla) — Bu gün Afyondan İzmire gelmekle olan Dakota tipi bir askerî yolcu uçağımız, Turgutlu üzerinden geçmekte iken, motörün arıza yapması yüzünden kapaklanarak yere düşmüş ve parçalanmıştır.
Uçağın içinde bulunan dört subayımızın cesetler tanınmayacak şekilde yanmıştır. Bu syıbay İsrın birisi îzmLr tayyare fabri -kası müdürü yüksek mühendis binbaşı Ümit Erkanat, diğer iki sİ teğmen, dördüncüsü de pilot olup üsteğmendir.
C. Sait Barlas geliyor
Paris’e gidecek olan Barlas “Marşal Plânından istediğimiz gardım tam yapılmazsa, projelerimizin yarıda kalması muhtemeldir,, diyor
I Ankara: 24 (Hususî) — Pariste toplanacak olan Avrupa işbirliği konseyinde Türkiyeyi temsil edecek olan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas, bu akşamki ekspresle îstan-bula hareket etmiştir. Barlas, hareketinden önce, bu sabah 11 de bir basın toplantısı tertip etmiştir. Bakan ezcümle demiştir ki: (Devamı 8a. 5 SO. 4 de)

Otobüslerde bütün
pasolar kaldırılıyor
Şehir Meclisi’nin dün verdiği bu kararı, Millî Türk Talebe Birliği şiddetle protesto ediyor
Şehir Meclisi dün saat 15 de toplanmıştır. Gündeme geçilmeden evvel söz alan Sırrı Enver, üniversite talebelerinin yaptıkları müracaatın gündemde yer almadığını, bunun müstacelen görüşülmesi lâzımgeldiğini söyle -
Bu arada E. T. T. umum müdür muavini, talebelere otobüslerde yaz aylarında da tenzilâtlı tarife tatbik edilirse, idarenin 50 bin hra zarar edeceğini söylemiş, neticede tarife komisyonunun
derhal toplanarak bir mazbata hazırlamasına karar verilerek otu ruma ara verilmiştir.
Slir’atla hazırlanan mazbatada pasoların ve tenzilâtlı tarifenin 1 Temmuzdan itibaren kaldırılmasının uygun görüldüğü bildirilmişti.
Sim Enver, bu neticeden çok memnun olduğunu söylemiştir.
Mazbata, İttifakla kabul edilmiştir. Karara göre, Devlet Baş kanı, Başbakan, milletvekilleri,
(Dovamı 8a. 5 SU. 1 do)
Zırhlı Birliklerin tatbikatı
D. P. kongresinde, Genel Başkan ve idare kurulu seçimi yapıldı
Bayar, yine Genel Başkan oldu
Genel idare Kuruluna altı yeni üye seçildi. Merkez Haysiyet Divânı seçimi bugün yapdacak. Kongrede Yüksek Haysiyet Divânı teşkili de kabul edildi
Ankara: 24 (Gece yansından sonra telefonla) — Demokrat Parti kurultayında, bugün öğleden sonra yapılan başkan ve genel idare kurulu seçimine ait tas nif gece yarısından sonra da devam etmiştir. D. P. seçimin resmî neticesini yann ilân edecekse de bu gece geç vakit elde ettiğim maJûölata göre yeni genel kurul, 7 yeni âza İle şu şekilde teşekkül etmiştir.
(Devamı Sa. S Sü. 1 de)
Kongrede bir hâdise
Ulus foto muhabiri Hilmi Şa-lıenk, bazı delegeler tarafından dövüldüğünü ileri sürerek mahkemeye baş vurdu
Ankara 25 (Hususî) — Bu gün D. P. Kongresinin sabah otu rumunda bir hâdise olmuş, Ulus gazetesi foto muhabiri bazı delegeler tarafından sert bir muameleye maruz kalmıştır.
Bunun üzerine foto Hilmi Şa-henk, dövüldüğünü iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına başvur-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
İstanbul Üniversitesi yeni Rekt örü Orâ. Prof. Ömer Celâl Sarç ve Teknik Üniversite yeni Rektörü Ord. Prof Hulki Ereni İki Üniversitemizde dün Rektör seçildi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne Ord. Prof.
Ömer Celâl Sarç, Teknik Üniversite Rektörlüğüne de Ord. Prof. Hulki Erem seçildiler İstanbul Üniversitesi Rektör! Seçime 139 profesör iştirak seçimi dün saat 10.30 dan itiba- etmiştir.
ren Süleymaniyedeki Botanik 11,30 da nihayetlenen seçim Enstitüsünde yapılmıştır. 1 (Devamı Sa. 8 Sü. 2 do)
Dörtler konferansın, dan alınan netice
Müteveffa Yunan Başbakanı Sofulis
Yunanistan
Başbakanı füc'eten öldü
Çaldaris yeni kabineyi
kurmağa memur edildi
Şehir Meclisinin teessür ve hayret uyandıran kararı
Sinemacıların büyük kâr ve kazancı bir kat daha artıyor ! Şehir Meclisi, şayanı hayret bir dirayetsizlik göstererek lüks ve birinci 5 sınıf sinema biletlerine zam yaptı, âzadan Ekrem Tur’un, sinemacıları ( hararet ve heyecanla müdafaa ettiği görülüyordu. Vali’nin zam aleyhine } olan teklifi maalesef reddedildi -uWuWvWv-vw>wy
Şehir Genel Medlul, dün feci bir ı aczini bir daha İzhar etmiştir. Da- alt olduğu belirtilen Mecliste diln, halaya düşmüş, nihayet sinemacı, ha bir kaç glln evvel, hayat paha. • — •—
ların ihtiraslarına mağlûp olarak | lıhğını önlemenin ancak hükümete
Atina: 24 (AP) — Yunanistan Başbakanı Therniatoklca Sofulla bu
gün öğleden sonra nünde Klfiaya'dakl Cücceten ölmüştür.
Bununla berab
Atina banliyö .
yazlık
88 yışın
da idi.
r, Kabinedo de-
ğişiklikler yapılmasını müteakip Başbakanlığı yeniden üzerine al . jnıgtı, Sofulla, geçen yılın kasım ayında vahini bir kalp krizi geçir tnlş ve hekimler hayatını kurtar . maktan Ümidi kcamiylcrdi. Kendi . sine o zaman son dini telkinler yapıl mış, fakat hiç beklcnllmcdlği halde sıhhati birkaç gUn İçerisinde dil -zelmiştl,
ölüme Bebob
HİTLER ve KADINI
Eva Bravn'un notlarından alınmıştır.
Atina: 24 (a.a.) (afp) — Baybn kan Sofulla'ln vefatı hakkında verilen malûmata göre, İsvlçrcden ıvdet etmekte olan Kraliçe Frede-rlic'l Hallenlco «hava meydanında karşılamak Üzere saat 14 de tam (Devamı 8a. a 8Ü. « da)
Vaşington 24 (A P) — Diia basın toplantısında, demeçte bu lunan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Rus -yanın Avrupa mücadelesinde kati surette müdafaaya çekildiğini söylemiştir Acheson, Paris te toplanan Dışişleri Bakanlan konseyi neticelerinin bunu gös -terdiğini kaydetmiştir.
Acheson’a bakılırsa Sovyetler Birliği Doğu Almanya üzerindeki otoritesini gevşetmekten kork makta, zira böyle bir şey yapıl dığı takdirde Rus liderleri, Alman halkını bir daha kontrol e-demiyeceklerinl iyice bilmektedirler.
Achesona göre, Paris toplan -tısının hakikî mânası^ Batılı devletler durumunun sağlam bir şekil aldığı ispat etmiş bulunma sındadır. Filhakika Rusya taar -ruzdan müdafaaya çekilmiş oldu ğu intibaını bırakmıştır.
maalesef halkın en başta gelen eğ. lenceslnl tcşKll eden sinema üc . retleri-ne zam yapılmıştır. Üyeler, hararlarını verirken, sadece si-nemacıların daha çok kazanmasını (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Ramazan için Vakıflar İdaresi hazırlıklarını tamamladı
28 Haziran sah günll mübareR Ramazanı şerifuı birine tesadüf ct« inektedir. Her yıl olduğu gibi. Ra . mazanın devamı müddetine* şchıi^ mizin büylhc camilerinde sıra il« mahyalar kurulacaktır. Evkaf lda« resi, bu hususda lâzım gelen hazı» lıklara başlamış bulunmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir âbide münâsibetiyle
ULUN AY
Yarın başlıyoruz
Tatbikata Igtirdk eden tanklar (Yazısı 6 inci sayfada)
Dünyanın en büyük Patronlu ve Renkli Paftaları İle meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi. _____________NET KİTABEYİ
Sahibi i Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Cumartesi
25
HAZİRAN
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 30705
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sübekti
12 inci Yıl, No. 368 4.
Sayısı : 10 Kuruş
Atlantik Paktı'na neden alınmadık
Dün Vaşington’dan gelen Büyük Elçimiz bunun sebeplerini anlattı
Akitler tarafından Türkiye, bölge anlaşmaları prensibi
dolayısiyle pakta iltihaka dâvet edilmemiş
Bayarın Nutku
Demokrat Parti başkanı büyük kongrede cereyan eden uzun tartışma ve tenkidlere, toptan cevabını dün, etraflı bir nutukla cevaplandırdı.
Bu nutukta göze çarpan ilk vasıf. Bayaruı, her şeyi açık soy temek istemesi ve gizli bir noktanın kalmamasına itina göster-
Faraza muvazaa isnadını tekrar ete almış ve bunun niçin vâ-rid sayılamıyacağma dair bir sürü delil ileri sürmüştür. Maamafih tebarüz ettirdiği ve hikâye eylediği vakalarda, yeni denilecek hiç bir şey yoktur. Bu sözlerin hemen hepsi defalarca gazete sü tunlarına aksetmiş ifadelerdir. Cumhurbaşkanının maiyetinde demokrat üyelerden bir zatın, şark seyahg^ine çıkmış olmasını gayet tabii ve makul bir gelişme olarak tesbit etmiştir. Filhakika Devlet Reisi ile muhalefetin temastan çekinmesi ve kaçınması, hiç bir veçhile makul sayılacak bir teklif değildir. İktidar ve muhalefet, çeşitli vesilelerle, blrbi-rile fikir teatisinde bulunmağa mahkumdur. Mecliste, koridorda, dışarıda, karşılıklı konferans tarda, halk topluluklarında dalma tartışma vaziyetinde olurlar.
Bayarın bu şark seyahati dola-yısile doğu vilâyetlerimiz hakkında yaptığı açıklamalar, İktidarın dikkat nazarını çekmelidir. Yurdun bu mukaddes parçasının çok İhmal gördüğü ve batı kısımları kadar da imar gör mediği muhalefet lideri tarafından, vuzuhla ve şiddetle ortaya atılmıştır. Muharebeler, İstilâlar, kurtulmalar, İç kaynaşmalar bu sahada verimli çalışmalara İmkân vermemiştir. Maamafih bütün bu İzahlar çeyrek asır boyunca sürüp giden ihmalleri mazur gösteremez, hele Demokrat Partinin, o havalide, çalışmağa başlamaktan çekindiği ve Jandarma baskısından korktuğu hakkındaki ima, İktidar sandalyesine yaslanmış olanlarda kâfi derecede eza hissi uyandırmaktır. Memleketi gülistan haline getirdiklerini her gün, çeşitli bahanelerle ilân edenler, Celâl Bayarın şarkta çalışmağa başlamadan çekindiğine dair olan söz terini derin, derin düşünmelidirler. İktidara şimdiye kadar yapılan tarizlerin hemen en kuvvetlisi bu ithamdır denilebilir.
Bayar, 21 Temmuz seçimleri ferdasında, Ankarada, nasıl bir İhtilâl havası estiğini ku lakla rile bizzat İşittiği sözlere dayanarak açıklamıştır. Halk «Bize baldırı çıplak diyenlerin evlerini basa- ı üm» diyecek kadar sert bir hava ' yaşıyordu. O şartlar altında, demokratlar Meclisten çekilme kararı vermelerdi yurdda için İçin kanayan ve kaynayan bir yara hasıl olabilirdi. Demokratlar buna meydan vermemek için elden geleni yapmışlar ve Mecliste, açık havada, mücadeleyi tercih eylemişlerdir amma buna rağmen, çoğunluk Hürriyet Mintandaki umdelerin tahakkukunu kabul etmemiştir. Ekseriyetin, bu inadının sebebini Bayar Demokrat Partideki ihtilâf ve nifaka hamletmektedir. Altmış demokrat, eğer Harsılmasalardi, (Devamı 8a. 8 8ü. s de)
Vaşington Büyük elçimiz -uçaktan iniyor
Vaşington büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin, bu sabah saat 7.25 de Hollanda havayolları uçağı ile gelmiştir. Büyük elçi, pazar tesi akşamı Ankaraya gidecektir.
Vaşington büyük elçimiz bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— Birleşik Amerikanın dış po litikası, manen ayni gayeye â-henkle tevcih edilmiş dört safha
dan mürekkep bir bütün olarak görülmektedir:
(Devamı Sa. 5 60. 2 de)
Fecî uçak kazası
Turgutlu'da 4 subayımız şelıid düştü
İzmir 24 (Telefonla) — Bu gün Afyondan İzmire gelmekle olan Dakota tipi bir askerî yolcu uçağımız, Turgutlu üzerinden geçmekte iken, motörün arıza yapması yüzünden kapaklanarak yere düşmüş ve parçalanmıştır.
Uçağın içinde bulunan dört subayımızın cesetler tanınmayacak şekilde yanmıştır. Bu syıbay İsrın birisi îzmLr tayyare fabri -kası müdürü yüksek mühendis binbaşı Ümit Erkanat, diğer iki sİ teğmen, dördüncüsü de pilot olup üsteğmendir.
C. Sait Barlas geliyor
Paris’e gidecek olan Barlas “Marşal Plânından istediğimiz gardım tam yapılmazsa, projelerimizin yarıda kalması muhtemeldir,, diyor
I Ankara: 24 (Hususî) — Pariste toplanacak olan Avrupa işbirliği konseyinde Türkiyeyi temsil edecek olan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas, bu akşamki ekspresle îstan-bula hareket etmiştir. Barlas, hareketinden önce, bu sabah 11 de bir basın toplantısı tertip etmiştir. Bakan ezcümle demiştir ki: (Devamı 8a. 5 SO. 4 de)

Otobüslerde bütün
pasolar kaldırılıyor
Şehir Meclisi’nin dün verdiği bu kararı, Millî Türk Talebe Birliği şiddetle protesto ediyor
Şehir Meclisi dün saat 15 de toplanmıştır. Gündeme geçilmeden evvel söz alan Sırrı Enver, üniversite talebelerinin yaptıkları müracaatın gündemde yer almadığını, bunun müstacelen görüşülmesi lâzımgeldiğini söyle -
Bu arada E. T. T. umum müdür muavini, talebelere otobüslerde yaz aylarında da tenzilâtlı tarife tatbik edilirse, idarenin 50 bin hra zarar edeceğini söylemiş, neticede tarife komisyonunun
derhal toplanarak bir mazbata hazırlamasına karar verilerek otu ruma ara verilmiştir.
Slir’atla hazırlanan mazbatada pasoların ve tenzilâtlı tarifenin 1 Temmuzdan itibaren kaldırılmasının uygun görüldüğü bildirilmişti.
Sim Enver, bu neticeden çok memnun olduğunu söylemiştir.
Mazbata, İttifakla kabul edilmiştir. Karara göre, Devlet Baş kanı, Başbakan, milletvekilleri,
(Dovamı 8a. 5 SU. 1 do)
Zırhlı Birliklerin tatbikatı
D. P. kongresinde, Genel Başkan ve idare kurulu seçimi yapıldı
Bayar, yine Genel Başkan oldu
Genel idare Kuruluna altı yeni üye seçildi. Merkez Haysiyet Divânı seçimi bugün yapdacak. Kongrede Yüksek Haysiyet Divânı teşkili de kabul edildi
Ankara: 24 (Gece yansından sonra telefonla) — Demokrat Parti kurultayında, bugün öğleden sonra yapılan başkan ve genel idare kurulu seçimine ait tas nif gece yarısından sonra da devam etmiştir. D. P. seçimin resmî neticesini yann ilân edecekse de bu gece geç vakit elde ettiğim maJûölata göre yeni genel kurul, 7 yeni âza İle şu şekilde teşekkül etmiştir.
(Devamı Sa. S Sü. 1 de)
Kongrede bir hâdise
Ulus foto muhabiri Hilmi Şa-lıenk, bazı delegeler tarafından dövüldüğünü ileri sürerek mahkemeye baş vurdu
Ankara 25 (Hususî) — Bu gün D. P. Kongresinin sabah otu rumunda bir hâdise olmuş, Ulus gazetesi foto muhabiri bazı delegeler tarafından sert bir muameleye maruz kalmıştır.
Bunun üzerine foto Hilmi Şa-henk, dövüldüğünü iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına başvur-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
İstanbul Üniversitesi yeni Rekt örü Orâ. Prof. Ömer Celâl Sarç ve Teknik Üniversite yeni Rektörü Ord. Prof Hulki Ereni İki Üniversitemizde dün Rektör seçildi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne Ord. Prof.
Ömer Celâl Sarç, Teknik Üniversite Rektörlüğüne de Ord. Prof. Hulki Erem seçildiler İstanbul Üniversitesi Rektör! Seçime 139 profesör iştirak seçimi dün saat 10.30 dan itiba- etmiştir.
ren Süleymaniyedeki Botanik 11,30 da nihayetlenen seçim Enstitüsünde yapılmıştır. 1 (Devamı Sa. 8 Sü. 2 do)
Dörtler konferansın, dan alınan netice
Müteveffa Yunan Başbakanı Sofulis
Yunanistan
Başbakanı füc'eten öldü
Çaldaris yeni kabineyi
kurmağa memur edildi
Şehir Meclisinin teessür ve hayret uyandıran kararı
Sinemacıların büyük kâr ve kazancı bir kat daha artıyor ! Şehir Meclisi, şayanı hayret bir dirayetsizlik göstererek lüks ve birinci 5 sınıf sinema biletlerine zam yaptı, âzadan Ekrem Tur’un, sinemacıları ( hararet ve heyecanla müdafaa ettiği görülüyordu. Vali’nin zam aleyhine } olan teklifi maalesef reddedildi -uWuWvWv-vw>wy
Şehir Genel Medlul, dün feci bir ı aczini bir daha İzhar etmiştir. Da- alt olduğu belirtilen Mecliste diln, halaya düşmüş, nihayet sinemacı, ha bir kaç glln evvel, hayat paha. • — •—
ların ihtiraslarına mağlûp olarak | lıhğını önlemenin ancak hükümete
Atina: 24 (AP) — Yunanistan Başbakanı Therniatoklca Sofulla bu
gün öğleden sonra nünde Klfiaya'dakl Cücceten ölmüştür.
Bununla berab
Atina banliyö .
yazlık
88 yışın
da idi.
r, Kabinedo de-
ğişiklikler yapılmasını müteakip Başbakanlığı yeniden üzerine al . jnıgtı, Sofulla, geçen yılın kasım ayında vahini bir kalp krizi geçir tnlş ve hekimler hayatını kurtar . maktan Ümidi kcamiylcrdi. Kendi . sine o zaman son dini telkinler yapıl mış, fakat hiç beklcnllmcdlği halde sıhhati birkaç gUn İçerisinde dil -zelmiştl,
ölüme Bebob
HİTLER ve KADINI
Eva Bravn'un notlarından alınmıştır.
Atina: 24 (a.a.) (afp) — Baybn kan Sofulla'ln vefatı hakkında verilen malûmata göre, İsvlçrcden ıvdet etmekte olan Kraliçe Frede-rlic'l Hallenlco «hava meydanında karşılamak Üzere saat 14 de tam (Devamı 8a. a 8Ü. « da)
Vaşington 24 (A P) — Diia basın toplantısında, demeçte bu lunan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Rus -yanın Avrupa mücadelesinde kati surette müdafaaya çekildiğini söylemiştir Acheson, Paris te toplanan Dışişleri Bakanlan konseyi neticelerinin bunu gös -terdiğini kaydetmiştir.
Acheson’a bakılırsa Sovyetler Birliği Doğu Almanya üzerindeki otoritesini gevşetmekten kork makta, zira böyle bir şey yapıl dığı takdirde Rus liderleri, Alman halkını bir daha kontrol e-demiyeceklerinl iyice bilmektedirler.
Achesona göre, Paris toplan -tısının hakikî mânası^ Batılı devletler durumunun sağlam bir şekil aldığı ispat etmiş bulunma sındadır. Filhakika Rusya taar -ruzdan müdafaaya çekilmiş oldu ğu intibaını bırakmıştır.
maalesef halkın en başta gelen eğ. lenceslnl tcşKll eden sinema üc . retleri-ne zam yapılmıştır. Üyeler, hararlarını verirken, sadece si-nemacıların daha çok kazanmasını (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Ramazan için Vakıflar İdaresi hazırlıklarını tamamladı
28 Haziran sah günll mübareR Ramazanı şerifuı birine tesadüf ct« inektedir. Her yıl olduğu gibi. Ra . mazanın devamı müddetine* şchıi^ mizin büylhc camilerinde sıra il« mahyalar kurulacaktır. Evkaf lda« resi, bu hususda lâzım gelen hazı» lıklara başlamış bulunmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir âbide münâsibetiyle
ULUN AY
Yarın başlıyoruz
Tatbikata Igtirdk eden tanklar (Yazısı 6 inci sayfada)
Dünyanın en büyük Patronlu ve Renkli Paftaları İle meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi. _____________NET KİTABEYİ
Sahibi i Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Cumartesi
25
HAZİRAN
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 30705
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sübekti
12 inci Yıl, No. 368 4.
Sayısı : 10 Kuruş
Atlantik Paktı'na neden alınmadık
Dün Vaşington’dan gelen Büyük Elçimiz bunun sebeplerini anlattı
Akitler tarafından Türkiye, bölge anlaşmaları prensibi
dolayısiyle pakta iltihaka dâvet edilmemiş
Bayarın Nutku
Demokrat Parti başkanı büyük kongrede cereyan eden uzun tartışma ve tenkidlere, toptan cevabını dün, etraflı bir nutukla cevaplandırdı.
Bu nutukta göze çarpan ilk vasıf. Bayaruı, her şeyi açık soy temek istemesi ve gizli bir noktanın kalmamasına itina göster-
Faraza muvazaa isnadını tekrar ete almış ve bunun niçin vâ-rid sayılamıyacağma dair bir sürü delil ileri sürmüştür. Maamafih tebarüz ettirdiği ve hikâye eylediği vakalarda, yeni denilecek hiç bir şey yoktur. Bu sözlerin hemen hepsi defalarca gazete sü tunlarına aksetmiş ifadelerdir. Cumhurbaşkanının maiyetinde demokrat üyelerden bir zatın, şark seyahg^ine çıkmış olmasını gayet tabii ve makul bir gelişme olarak tesbit etmiştir. Filhakika Devlet Reisi ile muhalefetin temastan çekinmesi ve kaçınması, hiç bir veçhile makul sayılacak bir teklif değildir. İktidar ve muhalefet, çeşitli vesilelerle, blrbi-rile fikir teatisinde bulunmağa mahkumdur. Mecliste, koridorda, dışarıda, karşılıklı konferans tarda, halk topluluklarında dalma tartışma vaziyetinde olurlar.
Bayarın bu şark seyahati dola-yısile doğu vilâyetlerimiz hakkında yaptığı açıklamalar, İktidarın dikkat nazarını çekmelidir. Yurdun bu mukaddes parçasının çok İhmal gördüğü ve batı kısımları kadar da imar gör mediği muhalefet lideri tarafından, vuzuhla ve şiddetle ortaya atılmıştır. Muharebeler, İstilâlar, kurtulmalar, İç kaynaşmalar bu sahada verimli çalışmalara İmkân vermemiştir. Maamafih bütün bu İzahlar çeyrek asır boyunca sürüp giden ihmalleri mazur gösteremez, hele Demokrat Partinin, o havalide, çalışmağa başlamaktan çekindiği ve Jandarma baskısından korktuğu hakkındaki ima, İktidar sandalyesine yaslanmış olanlarda kâfi derecede eza hissi uyandırmaktır. Memleketi gülistan haline getirdiklerini her gün, çeşitli bahanelerle ilân edenler, Celâl Bayarın şarkta çalışmağa başlamadan çekindiğine dair olan söz terini derin, derin düşünmelidirler. İktidara şimdiye kadar yapılan tarizlerin hemen en kuvvetlisi bu ithamdır denilebilir.
Bayar, 21 Temmuz seçimleri ferdasında, Ankarada, nasıl bir İhtilâl havası estiğini ku lakla rile bizzat İşittiği sözlere dayanarak açıklamıştır. Halk «Bize baldırı çıplak diyenlerin evlerini basa- ı üm» diyecek kadar sert bir hava ' yaşıyordu. O şartlar altında, demokratlar Meclisten çekilme kararı vermelerdi yurdda için İçin kanayan ve kaynayan bir yara hasıl olabilirdi. Demokratlar buna meydan vermemek için elden geleni yapmışlar ve Mecliste, açık havada, mücadeleyi tercih eylemişlerdir amma buna rağmen, çoğunluk Hürriyet Mintandaki umdelerin tahakkukunu kabul etmemiştir. Ekseriyetin, bu inadının sebebini Bayar Demokrat Partideki ihtilâf ve nifaka hamletmektedir. Altmış demokrat, eğer Harsılmasalardi, (Devamı 8a. 8 8ü. s de)
Vaşington Büyük elçimiz -uçaktan iniyor
Vaşington büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin, bu sabah saat 7.25 de Hollanda havayolları uçağı ile gelmiştir. Büyük elçi, pazar tesi akşamı Ankaraya gidecektir.
Vaşington büyük elçimiz bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— Birleşik Amerikanın dış po litikası, manen ayni gayeye â-henkle tevcih edilmiş dört safha
dan mürekkep bir bütün olarak görülmektedir:
(Devamı Sa. 5 60. 2 de)
Fecî uçak kazası
Turgutlu'da 4 subayımız şelıid düştü
İzmir 24 (Telefonla) — Bu gün Afyondan İzmire gelmekle olan Dakota tipi bir askerî yolcu uçağımız, Turgutlu üzerinden geçmekte iken, motörün arıza yapması yüzünden kapaklanarak yere düşmüş ve parçalanmıştır.
Uçağın içinde bulunan dört subayımızın cesetler tanınmayacak şekilde yanmıştır. Bu syıbay İsrın birisi îzmLr tayyare fabri -kası müdürü yüksek mühendis binbaşı Ümit Erkanat, diğer iki sİ teğmen, dördüncüsü de pilot olup üsteğmendir.
C. Sait Barlas geliyor
Paris’e gidecek olan Barlas “Marşal Plânından istediğimiz gardım tam yapılmazsa, projelerimizin yarıda kalması muhtemeldir,, diyor
I Ankara: 24 (Hususî) — Pariste toplanacak olan Avrupa işbirliği konseyinde Türkiyeyi temsil edecek olan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas, bu akşamki ekspresle îstan-bula hareket etmiştir. Barlas, hareketinden önce, bu sabah 11 de bir basın toplantısı tertip etmiştir. Bakan ezcümle demiştir ki: (Devamı 8a. 5 SO. 4 de)

Otobüslerde bütün
pasolar kaldırılıyor
Şehir Meclisi’nin dün verdiği bu kararı, Millî Türk Talebe Birliği şiddetle protesto ediyor
Şehir Meclisi dün saat 15 de toplanmıştır. Gündeme geçilmeden evvel söz alan Sırrı Enver, üniversite talebelerinin yaptıkları müracaatın gündemde yer almadığını, bunun müstacelen görüşülmesi lâzımgeldiğini söyle -
Bu arada E. T. T. umum müdür muavini, talebelere otobüslerde yaz aylarında da tenzilâtlı tarife tatbik edilirse, idarenin 50 bin hra zarar edeceğini söylemiş, neticede tarife komisyonunun
derhal toplanarak bir mazbata hazırlamasına karar verilerek otu ruma ara verilmiştir.
Slir’atla hazırlanan mazbatada pasoların ve tenzilâtlı tarifenin 1 Temmuzdan itibaren kaldırılmasının uygun görüldüğü bildirilmişti.
Sim Enver, bu neticeden çok memnun olduğunu söylemiştir.
Mazbata, İttifakla kabul edilmiştir. Karara göre, Devlet Baş kanı, Başbakan, milletvekilleri,
(Dovamı 8a. 5 SU. 1 do)
Zırhlı Birliklerin tatbikatı
D. P. kongresinde, Genel Başkan ve idare kurulu seçimi yapıldı
Bayar, yine Genel Başkan oldu
Genel idare Kuruluna altı yeni üye seçildi. Merkez Haysiyet Divânı seçimi bugün yapdacak. Kongrede Yüksek Haysiyet Divânı teşkili de kabul edildi
Ankara: 24 (Gece yansından sonra telefonla) — Demokrat Parti kurultayında, bugün öğleden sonra yapılan başkan ve genel idare kurulu seçimine ait tas nif gece yarısından sonra da devam etmiştir. D. P. seçimin resmî neticesini yann ilân edecekse de bu gece geç vakit elde ettiğim maJûölata göre yeni genel kurul, 7 yeni âza İle şu şekilde teşekkül etmiştir.
(Devamı Sa. S Sü. 1 de)
Kongrede bir hâdise
Ulus foto muhabiri Hilmi Şa-lıenk, bazı delegeler tarafından dövüldüğünü ileri sürerek mahkemeye baş vurdu
Ankara 25 (Hususî) — Bu gün D. P. Kongresinin sabah otu rumunda bir hâdise olmuş, Ulus gazetesi foto muhabiri bazı delegeler tarafından sert bir muameleye maruz kalmıştır.
Bunun üzerine foto Hilmi Şa-henk, dövüldüğünü iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına başvur-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
İstanbul Üniversitesi yeni Rekt örü Orâ. Prof. Ömer Celâl Sarç ve Teknik Üniversite yeni Rektörü Ord. Prof Hulki Ereni İki Üniversitemizde dün Rektör seçildi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne Ord. Prof.
Ömer Celâl Sarç, Teknik Üniversite Rektörlüğüne de Ord. Prof. Hulki Erem seçildiler İstanbul Üniversitesi Rektör! Seçime 139 profesör iştirak seçimi dün saat 10.30 dan itiba- etmiştir.
ren Süleymaniyedeki Botanik 11,30 da nihayetlenen seçim Enstitüsünde yapılmıştır. 1 (Devamı Sa. 8 Sü. 2 do)
Dörtler konferansın, dan alınan netice
Müteveffa Yunan Başbakanı Sofulis
Yunanistan
Başbakanı füc'eten öldü
Çaldaris yeni kabineyi
kurmağa memur edildi
Şehir Meclisinin teessür ve hayret uyandıran kararı
Sinemacıların büyük kâr ve kazancı bir kat daha artıyor ! Şehir Meclisi, şayanı hayret bir dirayetsizlik göstererek lüks ve birinci 5 sınıf sinema biletlerine zam yaptı, âzadan Ekrem Tur’un, sinemacıları ( hararet ve heyecanla müdafaa ettiği görülüyordu. Vali’nin zam aleyhine } olan teklifi maalesef reddedildi -uWuWvWv-vw>wy
Şehir Genel Medlul, dün feci bir ı aczini bir daha İzhar etmiştir. Da- alt olduğu belirtilen Mecliste diln, halaya düşmüş, nihayet sinemacı, ha bir kaç glln evvel, hayat paha. • — •—
ların ihtiraslarına mağlûp olarak | lıhğını önlemenin ancak hükümete
Atina: 24 (AP) — Yunanistan Başbakanı Therniatoklca Sofulla bu
gün öğleden sonra nünde Klfiaya'dakl Cücceten ölmüştür.
Bununla berab
Atina banliyö .
yazlık
88 yışın
da idi.
r, Kabinedo de-
ğişiklikler yapılmasını müteakip Başbakanlığı yeniden üzerine al . jnıgtı, Sofulla, geçen yılın kasım ayında vahini bir kalp krizi geçir tnlş ve hekimler hayatını kurtar . maktan Ümidi kcamiylcrdi. Kendi . sine o zaman son dini telkinler yapıl mış, fakat hiç beklcnllmcdlği halde sıhhati birkaç gUn İçerisinde dil -zelmiştl,
ölüme Bebob
HİTLER ve KADINI
Eva Bravn'un notlarından alınmıştır.
Atina: 24 (a.a.) (afp) — Baybn kan Sofulla'ln vefatı hakkında verilen malûmata göre, İsvlçrcden ıvdet etmekte olan Kraliçe Frede-rlic'l Hallenlco «hava meydanında karşılamak Üzere saat 14 de tam (Devamı 8a. a 8Ü. « da)
Vaşington 24 (A P) — Diia basın toplantısında, demeçte bu lunan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Rus -yanın Avrupa mücadelesinde kati surette müdafaaya çekildiğini söylemiştir Acheson, Paris te toplanan Dışişleri Bakanlan konseyi neticelerinin bunu gös -terdiğini kaydetmiştir.
Acheson’a bakılırsa Sovyetler Birliği Doğu Almanya üzerindeki otoritesini gevşetmekten kork makta, zira böyle bir şey yapıl dığı takdirde Rus liderleri, Alman halkını bir daha kontrol e-demiyeceklerinl iyice bilmektedirler.
Achesona göre, Paris toplan -tısının hakikî mânası^ Batılı devletler durumunun sağlam bir şekil aldığı ispat etmiş bulunma sındadır. Filhakika Rusya taar -ruzdan müdafaaya çekilmiş oldu ğu intibaını bırakmıştır.
maalesef halkın en başta gelen eğ. lenceslnl tcşKll eden sinema üc . retleri-ne zam yapılmıştır. Üyeler, hararlarını verirken, sadece si-nemacıların daha çok kazanmasını (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Ramazan için Vakıflar İdaresi hazırlıklarını tamamladı
28 Haziran sah günll mübareR Ramazanı şerifuı birine tesadüf ct« inektedir. Her yıl olduğu gibi. Ra . mazanın devamı müddetine* şchıi^ mizin büylhc camilerinde sıra il« mahyalar kurulacaktır. Evkaf lda« resi, bu hususda lâzım gelen hazı» lıklara başlamış bulunmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir âbide münâsibetiyle
ULUN AY
Yarın başlıyoruz
Tatbikata Igtirdk eden tanklar (Yazısı 6 inci sayfada)
Dünyanın en büyük Patronlu ve Renkli Paftaları İle meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi. _____________NET KİTABEYİ
Sahibi i Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Cumartesi
25
HAZİRAN
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 30705
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sübekti
12 inci Yıl, No. 368 4.
Sayısı : 10 Kuruş
Atlantik Paktı'na neden alınmadık
Dün Vaşington’dan gelen Büyük Elçimiz bunun sebeplerini anlattı
Akitler tarafından Türkiye, bölge anlaşmaları prensibi
dolayısiyle pakta iltihaka dâvet edilmemiş
Bayarın Nutku
Demokrat Parti başkanı büyük kongrede cereyan eden uzun tartışma ve tenkidlere, toptan cevabını dün, etraflı bir nutukla cevaplandırdı.
Bu nutukta göze çarpan ilk vasıf. Bayaruı, her şeyi açık soy temek istemesi ve gizli bir noktanın kalmamasına itina göster-
Faraza muvazaa isnadını tekrar ete almış ve bunun niçin vâ-rid sayılamıyacağma dair bir sürü delil ileri sürmüştür. Maamafih tebarüz ettirdiği ve hikâye eylediği vakalarda, yeni denilecek hiç bir şey yoktur. Bu sözlerin hemen hepsi defalarca gazete sü tunlarına aksetmiş ifadelerdir. Cumhurbaşkanının maiyetinde demokrat üyelerden bir zatın, şark seyahg^ine çıkmış olmasını gayet tabii ve makul bir gelişme olarak tesbit etmiştir. Filhakika Devlet Reisi ile muhalefetin temastan çekinmesi ve kaçınması, hiç bir veçhile makul sayılacak bir teklif değildir. İktidar ve muhalefet, çeşitli vesilelerle, blrbi-rile fikir teatisinde bulunmağa mahkumdur. Mecliste, koridorda, dışarıda, karşılıklı konferans tarda, halk topluluklarında dalma tartışma vaziyetinde olurlar.
Bayarın bu şark seyahati dola-yısile doğu vilâyetlerimiz hakkında yaptığı açıklamalar, İktidarın dikkat nazarını çekmelidir. Yurdun bu mukaddes parçasının çok İhmal gördüğü ve batı kısımları kadar da imar gör mediği muhalefet lideri tarafından, vuzuhla ve şiddetle ortaya atılmıştır. Muharebeler, İstilâlar, kurtulmalar, İç kaynaşmalar bu sahada verimli çalışmalara İmkân vermemiştir. Maamafih bütün bu İzahlar çeyrek asır boyunca sürüp giden ihmalleri mazur gösteremez, hele Demokrat Partinin, o havalide, çalışmağa başlamaktan çekindiği ve Jandarma baskısından korktuğu hakkındaki ima, İktidar sandalyesine yaslanmış olanlarda kâfi derecede eza hissi uyandırmaktır. Memleketi gülistan haline getirdiklerini her gün, çeşitli bahanelerle ilân edenler, Celâl Bayarın şarkta çalışmağa başlamadan çekindiğine dair olan söz terini derin, derin düşünmelidirler. İktidara şimdiye kadar yapılan tarizlerin hemen en kuvvetlisi bu ithamdır denilebilir.
Bayar, 21 Temmuz seçimleri ferdasında, Ankarada, nasıl bir İhtilâl havası estiğini ku lakla rile bizzat İşittiği sözlere dayanarak açıklamıştır. Halk «Bize baldırı çıplak diyenlerin evlerini basa- ı üm» diyecek kadar sert bir hava ' yaşıyordu. O şartlar altında, demokratlar Meclisten çekilme kararı vermelerdi yurdda için İçin kanayan ve kaynayan bir yara hasıl olabilirdi. Demokratlar buna meydan vermemek için elden geleni yapmışlar ve Mecliste, açık havada, mücadeleyi tercih eylemişlerdir amma buna rağmen, çoğunluk Hürriyet Mintandaki umdelerin tahakkukunu kabul etmemiştir. Ekseriyetin, bu inadının sebebini Bayar Demokrat Partideki ihtilâf ve nifaka hamletmektedir. Altmış demokrat, eğer Harsılmasalardi, (Devamı 8a. 8 8ü. s de)
Vaşington Büyük elçimiz -uçaktan iniyor
Vaşington büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin, bu sabah saat 7.25 de Hollanda havayolları uçağı ile gelmiştir. Büyük elçi, pazar tesi akşamı Ankaraya gidecektir.
Vaşington büyük elçimiz bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— Birleşik Amerikanın dış po litikası, manen ayni gayeye â-henkle tevcih edilmiş dört safha
dan mürekkep bir bütün olarak görülmektedir:
(Devamı Sa. 5 60. 2 de)
Fecî uçak kazası
Turgutlu'da 4 subayımız şelıid düştü
İzmir 24 (Telefonla) — Bu gün Afyondan İzmire gelmekle olan Dakota tipi bir askerî yolcu uçağımız, Turgutlu üzerinden geçmekte iken, motörün arıza yapması yüzünden kapaklanarak yere düşmüş ve parçalanmıştır.
Uçağın içinde bulunan dört subayımızın cesetler tanınmayacak şekilde yanmıştır. Bu syıbay İsrın birisi îzmLr tayyare fabri -kası müdürü yüksek mühendis binbaşı Ümit Erkanat, diğer iki sİ teğmen, dördüncüsü de pilot olup üsteğmendir.
C. Sait Barlas geliyor
Paris’e gidecek olan Barlas “Marşal Plânından istediğimiz gardım tam yapılmazsa, projelerimizin yarıda kalması muhtemeldir,, diyor
I Ankara: 24 (Hususî) — Pariste toplanacak olan Avrupa işbirliği konseyinde Türkiyeyi temsil edecek olan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas, bu akşamki ekspresle îstan-bula hareket etmiştir. Barlas, hareketinden önce, bu sabah 11 de bir basın toplantısı tertip etmiştir. Bakan ezcümle demiştir ki: (Devamı 8a. 5 SO. 4 de)

Otobüslerde bütün
pasolar kaldırılıyor
Şehir Meclisi’nin dün verdiği bu kararı, Millî Türk Talebe Birliği şiddetle protesto ediyor
Şehir Meclisi dün saat 15 de toplanmıştır. Gündeme geçilmeden evvel söz alan Sırrı Enver, üniversite talebelerinin yaptıkları müracaatın gündemde yer almadığını, bunun müstacelen görüşülmesi lâzımgeldiğini söyle -
Bu arada E. T. T. umum müdür muavini, talebelere otobüslerde yaz aylarında da tenzilâtlı tarife tatbik edilirse, idarenin 50 bin hra zarar edeceğini söylemiş, neticede tarife komisyonunun
derhal toplanarak bir mazbata hazırlamasına karar verilerek otu ruma ara verilmiştir.
Slir’atla hazırlanan mazbatada pasoların ve tenzilâtlı tarifenin 1 Temmuzdan itibaren kaldırılmasının uygun görüldüğü bildirilmişti.
Sim Enver, bu neticeden çok memnun olduğunu söylemiştir.
Mazbata, İttifakla kabul edilmiştir. Karara göre, Devlet Baş kanı, Başbakan, milletvekilleri,
(Dovamı 8a. 5 SU. 1 do)
Zırhlı Birliklerin tatbikatı
D. P. kongresinde, Genel Başkan ve idare kurulu seçimi yapıldı
Bayar, yine Genel Başkan oldu
Genel idare Kuruluna altı yeni üye seçildi. Merkez Haysiyet Divânı seçimi bugün yapdacak. Kongrede Yüksek Haysiyet Divânı teşkili de kabul edildi
Ankara: 24 (Gece yansından sonra telefonla) — Demokrat Parti kurultayında, bugün öğleden sonra yapılan başkan ve genel idare kurulu seçimine ait tas nif gece yarısından sonra da devam etmiştir. D. P. seçimin resmî neticesini yann ilân edecekse de bu gece geç vakit elde ettiğim maJûölata göre yeni genel kurul, 7 yeni âza İle şu şekilde teşekkül etmiştir.
(Devamı Sa. S Sü. 1 de)
Kongrede bir hâdise
Ulus foto muhabiri Hilmi Şa-lıenk, bazı delegeler tarafından dövüldüğünü ileri sürerek mahkemeye baş vurdu
Ankara 25 (Hususî) — Bu gün D. P. Kongresinin sabah otu rumunda bir hâdise olmuş, Ulus gazetesi foto muhabiri bazı delegeler tarafından sert bir muameleye maruz kalmıştır.
Bunun üzerine foto Hilmi Şa-henk, dövüldüğünü iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına başvur-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
İstanbul Üniversitesi yeni Rekt örü Orâ. Prof. Ömer Celâl Sarç ve Teknik Üniversite yeni Rektörü Ord. Prof Hulki Ereni İki Üniversitemizde dün Rektör seçildi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne Ord. Prof.
Ömer Celâl Sarç, Teknik Üniversite Rektörlüğüne de Ord. Prof. Hulki Erem seçildiler İstanbul Üniversitesi Rektör! Seçime 139 profesör iştirak seçimi dün saat 10.30 dan itiba- etmiştir.
ren Süleymaniyedeki Botanik 11,30 da nihayetlenen seçim Enstitüsünde yapılmıştır. 1 (Devamı Sa. 8 Sü. 2 do)
Dörtler konferansın, dan alınan netice
Müteveffa Yunan Başbakanı Sofulis
Yunanistan
Başbakanı füc'eten öldü
Çaldaris yeni kabineyi
kurmağa memur edildi
Şehir Meclisinin teessür ve hayret uyandıran kararı
Sinemacıların büyük kâr ve kazancı bir kat daha artıyor ! Şehir Meclisi, şayanı hayret bir dirayetsizlik göstererek lüks ve birinci 5 sınıf sinema biletlerine zam yaptı, âzadan Ekrem Tur’un, sinemacıları ( hararet ve heyecanla müdafaa ettiği görülüyordu. Vali’nin zam aleyhine } olan teklifi maalesef reddedildi -uWuWvWv-vw>wy
Şehir Genel Medlul, dün feci bir ı aczini bir daha İzhar etmiştir. Da- alt olduğu belirtilen Mecliste diln, halaya düşmüş, nihayet sinemacı, ha bir kaç glln evvel, hayat paha. • — •—
ların ihtiraslarına mağlûp olarak | lıhğını önlemenin ancak hükümete
Atina: 24 (AP) — Yunanistan Başbakanı Therniatoklca Sofulla bu
gün öğleden sonra nünde Klfiaya'dakl Cücceten ölmüştür.
Bununla berab
Atina banliyö .
yazlık
88 yışın
da idi.
r, Kabinedo de-
ğişiklikler yapılmasını müteakip Başbakanlığı yeniden üzerine al . jnıgtı, Sofulla, geçen yılın kasım ayında vahini bir kalp krizi geçir tnlş ve hekimler hayatını kurtar . maktan Ümidi kcamiylcrdi. Kendi . sine o zaman son dini telkinler yapıl mış, fakat hiç beklcnllmcdlği halde sıhhati birkaç gUn İçerisinde dil -zelmiştl,
ölüme Bebob
HİTLER ve KADINI
Eva Bravn'un notlarından alınmıştır.
Atina: 24 (a.a.) (afp) — Baybn kan Sofulla'ln vefatı hakkında verilen malûmata göre, İsvlçrcden ıvdet etmekte olan Kraliçe Frede-rlic'l Hallenlco «hava meydanında karşılamak Üzere saat 14 de tam (Devamı 8a. a 8Ü. « da)
Vaşington 24 (A P) — Diia basın toplantısında, demeçte bu lunan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Rus -yanın Avrupa mücadelesinde kati surette müdafaaya çekildiğini söylemiştir Acheson, Paris te toplanan Dışişleri Bakanlan konseyi neticelerinin bunu gös -terdiğini kaydetmiştir.
Acheson’a bakılırsa Sovyetler Birliği Doğu Almanya üzerindeki otoritesini gevşetmekten kork makta, zira böyle bir şey yapıl dığı takdirde Rus liderleri, Alman halkını bir daha kontrol e-demiyeceklerinl iyice bilmektedirler.
Achesona göre, Paris toplan -tısının hakikî mânası^ Batılı devletler durumunun sağlam bir şekil aldığı ispat etmiş bulunma sındadır. Filhakika Rusya taar -ruzdan müdafaaya çekilmiş oldu ğu intibaını bırakmıştır.
maalesef halkın en başta gelen eğ. lenceslnl tcşKll eden sinema üc . retleri-ne zam yapılmıştır. Üyeler, hararlarını verirken, sadece si-nemacıların daha çok kazanmasını (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Ramazan için Vakıflar İdaresi hazırlıklarını tamamladı
28 Haziran sah günll mübareR Ramazanı şerifuı birine tesadüf ct« inektedir. Her yıl olduğu gibi. Ra . mazanın devamı müddetine* şchıi^ mizin büylhc camilerinde sıra il« mahyalar kurulacaktır. Evkaf lda« resi, bu hususda lâzım gelen hazı» lıklara başlamış bulunmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir âbide münâsibetiyle
ULUN AY
Yarın başlıyoruz
Tatbikata Igtirdk eden tanklar (Yazısı 6 inci sayfada)
Dünyanın en büyük Patronlu ve Renkli Paftaları İle meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi. _____________NET KİTABEYİ
Sahibi i Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Cumartesi
25
HAZİRAN
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 30705
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sübekti
12 inci Yıl, No. 368 4.
Sayısı : 10 Kuruş
Atlantik Paktı'na neden alınmadık
Dün Vaşington’dan gelen Büyük Elçimiz bunun sebeplerini anlattı
Akitler tarafından Türkiye, bölge anlaşmaları prensibi
dolayısiyle pakta iltihaka dâvet edilmemiş
Bayarın Nutku
Demokrat Parti başkanı büyük kongrede cereyan eden uzun tartışma ve tenkidlere, toptan cevabını dün, etraflı bir nutukla cevaplandırdı.
Bu nutukta göze çarpan ilk vasıf. Bayaruı, her şeyi açık soy temek istemesi ve gizli bir noktanın kalmamasına itina göster-
Faraza muvazaa isnadını tekrar ete almış ve bunun niçin vâ-rid sayılamıyacağma dair bir sürü delil ileri sürmüştür. Maamafih tebarüz ettirdiği ve hikâye eylediği vakalarda, yeni denilecek hiç bir şey yoktur. Bu sözlerin hemen hepsi defalarca gazete sü tunlarına aksetmiş ifadelerdir. Cumhurbaşkanının maiyetinde demokrat üyelerden bir zatın, şark seyahg^ine çıkmış olmasını gayet tabii ve makul bir gelişme olarak tesbit etmiştir. Filhakika Devlet Reisi ile muhalefetin temastan çekinmesi ve kaçınması, hiç bir veçhile makul sayılacak bir teklif değildir. İktidar ve muhalefet, çeşitli vesilelerle, blrbi-rile fikir teatisinde bulunmağa mahkumdur. Mecliste, koridorda, dışarıda, karşılıklı konferans tarda, halk topluluklarında dalma tartışma vaziyetinde olurlar.
Bayarın bu şark seyahati dola-yısile doğu vilâyetlerimiz hakkında yaptığı açıklamalar, İktidarın dikkat nazarını çekmelidir. Yurdun bu mukaddes parçasının çok İhmal gördüğü ve batı kısımları kadar da imar gör mediği muhalefet lideri tarafından, vuzuhla ve şiddetle ortaya atılmıştır. Muharebeler, İstilâlar, kurtulmalar, İç kaynaşmalar bu sahada verimli çalışmalara İmkân vermemiştir. Maamafih bütün bu İzahlar çeyrek asır boyunca sürüp giden ihmalleri mazur gösteremez, hele Demokrat Partinin, o havalide, çalışmağa başlamaktan çekindiği ve Jandarma baskısından korktuğu hakkındaki ima, İktidar sandalyesine yaslanmış olanlarda kâfi derecede eza hissi uyandırmaktır. Memleketi gülistan haline getirdiklerini her gün, çeşitli bahanelerle ilân edenler, Celâl Bayarın şarkta çalışmağa başlamadan çekindiğine dair olan söz terini derin, derin düşünmelidirler. İktidara şimdiye kadar yapılan tarizlerin hemen en kuvvetlisi bu ithamdır denilebilir.
Bayar, 21 Temmuz seçimleri ferdasında, Ankarada, nasıl bir İhtilâl havası estiğini ku lakla rile bizzat İşittiği sözlere dayanarak açıklamıştır. Halk «Bize baldırı çıplak diyenlerin evlerini basa- ı üm» diyecek kadar sert bir hava ' yaşıyordu. O şartlar altında, demokratlar Meclisten çekilme kararı vermelerdi yurdda için İçin kanayan ve kaynayan bir yara hasıl olabilirdi. Demokratlar buna meydan vermemek için elden geleni yapmışlar ve Mecliste, açık havada, mücadeleyi tercih eylemişlerdir amma buna rağmen, çoğunluk Hürriyet Mintandaki umdelerin tahakkukunu kabul etmemiştir. Ekseriyetin, bu inadının sebebini Bayar Demokrat Partideki ihtilâf ve nifaka hamletmektedir. Altmış demokrat, eğer Harsılmasalardi, (Devamı 8a. 8 8ü. s de)
Vaşington Büyük elçimiz -uçaktan iniyor
Vaşington büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin, bu sabah saat 7.25 de Hollanda havayolları uçağı ile gelmiştir. Büyük elçi, pazar tesi akşamı Ankaraya gidecektir.
Vaşington büyük elçimiz bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— Birleşik Amerikanın dış po litikası, manen ayni gayeye â-henkle tevcih edilmiş dört safha
dan mürekkep bir bütün olarak görülmektedir:
(Devamı Sa. 5 60. 2 de)
Fecî uçak kazası
Turgutlu'da 4 subayımız şelıid düştü
İzmir 24 (Telefonla) — Bu gün Afyondan İzmire gelmekle olan Dakota tipi bir askerî yolcu uçağımız, Turgutlu üzerinden geçmekte iken, motörün arıza yapması yüzünden kapaklanarak yere düşmüş ve parçalanmıştır.
Uçağın içinde bulunan dört subayımızın cesetler tanınmayacak şekilde yanmıştır. Bu syıbay İsrın birisi îzmLr tayyare fabri -kası müdürü yüksek mühendis binbaşı Ümit Erkanat, diğer iki sİ teğmen, dördüncüsü de pilot olup üsteğmendir.
C. Sait Barlas geliyor
Paris’e gidecek olan Barlas “Marşal Plânından istediğimiz gardım tam yapılmazsa, projelerimizin yarıda kalması muhtemeldir,, diyor
I Ankara: 24 (Hususî) — Pariste toplanacak olan Avrupa işbirliği konseyinde Türkiyeyi temsil edecek olan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas, bu akşamki ekspresle îstan-bula hareket etmiştir. Barlas, hareketinden önce, bu sabah 11 de bir basın toplantısı tertip etmiştir. Bakan ezcümle demiştir ki: (Devamı 8a. 5 SO. 4 de)

Otobüslerde bütün
pasolar kaldırılıyor
Şehir Meclisi’nin dün verdiği bu kararı, Millî Türk Talebe Birliği şiddetle protesto ediyor
Şehir Meclisi dün saat 15 de toplanmıştır. Gündeme geçilmeden evvel söz alan Sırrı Enver, üniversite talebelerinin yaptıkları müracaatın gündemde yer almadığını, bunun müstacelen görüşülmesi lâzımgeldiğini söyle -
Bu arada E. T. T. umum müdür muavini, talebelere otobüslerde yaz aylarında da tenzilâtlı tarife tatbik edilirse, idarenin 50 bin hra zarar edeceğini söylemiş, neticede tarife komisyonunun
derhal toplanarak bir mazbata hazırlamasına karar verilerek otu ruma ara verilmiştir.
Slir’atla hazırlanan mazbatada pasoların ve tenzilâtlı tarifenin 1 Temmuzdan itibaren kaldırılmasının uygun görüldüğü bildirilmişti.
Sim Enver, bu neticeden çok memnun olduğunu söylemiştir.
Mazbata, İttifakla kabul edilmiştir. Karara göre, Devlet Baş kanı, Başbakan, milletvekilleri,
(Dovamı 8a. 5 SU. 1 do)
Zırhlı Birliklerin tatbikatı
D. P. kongresinde, Genel Başkan ve idare kurulu seçimi yapıldı
Bayar, yine Genel Başkan oldu
Genel idare Kuruluna altı yeni üye seçildi. Merkez Haysiyet Divânı seçimi bugün yapdacak. Kongrede Yüksek Haysiyet Divânı teşkili de kabul edildi
Ankara: 24 (Gece yansından sonra telefonla) — Demokrat Parti kurultayında, bugün öğleden sonra yapılan başkan ve genel idare kurulu seçimine ait tas nif gece yarısından sonra da devam etmiştir. D. P. seçimin resmî neticesini yann ilân edecekse de bu gece geç vakit elde ettiğim maJûölata göre yeni genel kurul, 7 yeni âza İle şu şekilde teşekkül etmiştir.
(Devamı Sa. S Sü. 1 de)
Kongrede bir hâdise
Ulus foto muhabiri Hilmi Şa-lıenk, bazı delegeler tarafından dövüldüğünü ileri sürerek mahkemeye baş vurdu
Ankara 25 (Hususî) — Bu gün D. P. Kongresinin sabah otu rumunda bir hâdise olmuş, Ulus gazetesi foto muhabiri bazı delegeler tarafından sert bir muameleye maruz kalmıştır.
Bunun üzerine foto Hilmi Şa-henk, dövüldüğünü iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına başvur-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
İstanbul Üniversitesi yeni Rekt örü Orâ. Prof. Ömer Celâl Sarç ve Teknik Üniversite yeni Rektörü Ord. Prof Hulki Ereni İki Üniversitemizde dün Rektör seçildi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne Ord. Prof.
Ömer Celâl Sarç, Teknik Üniversite Rektörlüğüne de Ord. Prof. Hulki Erem seçildiler İstanbul Üniversitesi Rektör! Seçime 139 profesör iştirak seçimi dün saat 10.30 dan itiba- etmiştir.
ren Süleymaniyedeki Botanik 11,30 da nihayetlenen seçim Enstitüsünde yapılmıştır. 1 (Devamı Sa. 8 Sü. 2 do)
Dörtler konferansın, dan alınan netice
Müteveffa Yunan Başbakanı Sofulis
Yunanistan
Başbakanı füc'eten öldü
Çaldaris yeni kabineyi
kurmağa memur edildi
Şehir Meclisinin teessür ve hayret uyandıran kararı
Sinemacıların büyük kâr ve kazancı bir kat daha artıyor ! Şehir Meclisi, şayanı hayret bir dirayetsizlik göstererek lüks ve birinci 5 sınıf sinema biletlerine zam yaptı, âzadan Ekrem Tur’un, sinemacıları ( hararet ve heyecanla müdafaa ettiği görülüyordu. Vali’nin zam aleyhine } olan teklifi maalesef reddedildi -uWuWvWv-vw>wy
Şehir Genel Medlul, dün feci bir ı aczini bir daha İzhar etmiştir. Da- alt olduğu belirtilen Mecliste diln, halaya düşmüş, nihayet sinemacı, ha bir kaç glln evvel, hayat paha. • — •—
ların ihtiraslarına mağlûp olarak | lıhğını önlemenin ancak hükümete
Atina: 24 (AP) — Yunanistan Başbakanı Therniatoklca Sofulla bu
gün öğleden sonra nünde Klfiaya'dakl Cücceten ölmüştür.
Bununla berab
Atina banliyö .
yazlık
88 yışın
da idi.
r, Kabinedo de-
ğişiklikler yapılmasını müteakip Başbakanlığı yeniden üzerine al . jnıgtı, Sofulla, geçen yılın kasım ayında vahini bir kalp krizi geçir tnlş ve hekimler hayatını kurtar . maktan Ümidi kcamiylcrdi. Kendi . sine o zaman son dini telkinler yapıl mış, fakat hiç beklcnllmcdlği halde sıhhati birkaç gUn İçerisinde dil -zelmiştl,
ölüme Bebob
HİTLER ve KADINI
Eva Bravn'un notlarından alınmıştır.
Atina: 24 (a.a.) (afp) — Baybn kan Sofulla'ln vefatı hakkında verilen malûmata göre, İsvlçrcden ıvdet etmekte olan Kraliçe Frede-rlic'l Hallenlco «hava meydanında karşılamak Üzere saat 14 de tam (Devamı 8a. a 8Ü. « da)
Vaşington 24 (A P) — Diia basın toplantısında, demeçte bu lunan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Rus -yanın Avrupa mücadelesinde kati surette müdafaaya çekildiğini söylemiştir Acheson, Paris te toplanan Dışişleri Bakanlan konseyi neticelerinin bunu gös -terdiğini kaydetmiştir.
Acheson’a bakılırsa Sovyetler Birliği Doğu Almanya üzerindeki otoritesini gevşetmekten kork makta, zira böyle bir şey yapıl dığı takdirde Rus liderleri, Alman halkını bir daha kontrol e-demiyeceklerinl iyice bilmektedirler.
Achesona göre, Paris toplan -tısının hakikî mânası^ Batılı devletler durumunun sağlam bir şekil aldığı ispat etmiş bulunma sındadır. Filhakika Rusya taar -ruzdan müdafaaya çekilmiş oldu ğu intibaını bırakmıştır.
maalesef halkın en başta gelen eğ. lenceslnl tcşKll eden sinema üc . retleri-ne zam yapılmıştır. Üyeler, hararlarını verirken, sadece si-nemacıların daha çok kazanmasını (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Ramazan için Vakıflar İdaresi hazırlıklarını tamamladı
28 Haziran sah günll mübareR Ramazanı şerifuı birine tesadüf ct« inektedir. Her yıl olduğu gibi. Ra . mazanın devamı müddetine* şchıi^ mizin büylhc camilerinde sıra il« mahyalar kurulacaktır. Evkaf lda« resi, bu hususda lâzım gelen hazı» lıklara başlamış bulunmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir âbide münâsibetiyle
ULUN AY
Yarın başlıyoruz
Tatbikata Igtirdk eden tanklar (Yazısı 6 inci sayfada)
Dünyanın en büyük Patronlu ve Renkli Paftaları İle meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi. _____________NET KİTABEYİ
Sahibi i Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Cumartesi
25
HAZİRAN
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon t 30705
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
1949
Yeni Sübekti
12 inci Yıl, No. 368 4.
Sayısı : 10 Kuruş
Atlantik Paktı'na neden alınmadık
Dün Vaşington’dan gelen Büyük Elçimiz bunun sebeplerini anlattı
Akitler tarafından Türkiye, bölge anlaşmaları prensibi
dolayısiyle pakta iltihaka dâvet edilmemiş
Bayarın Nutku
Demokrat Parti başkanı büyük kongrede cereyan eden uzun tartışma ve tenkidlere, toptan cevabını dün, etraflı bir nutukla cevaplandırdı.
Bu nutukta göze çarpan ilk vasıf. Bayaruı, her şeyi açık soy temek istemesi ve gizli bir noktanın kalmamasına itina göster-
Faraza muvazaa isnadını tekrar ete almış ve bunun niçin vâ-rid sayılamıyacağma dair bir sürü delil ileri sürmüştür. Maamafih tebarüz ettirdiği ve hikâye eylediği vakalarda, yeni denilecek hiç bir şey yoktur. Bu sözlerin hemen hepsi defalarca gazete sü tunlarına aksetmiş ifadelerdir. Cumhurbaşkanının maiyetinde demokrat üyelerden bir zatın, şark seyahg^ine çıkmış olmasını gayet tabii ve makul bir gelişme olarak tesbit etmiştir. Filhakika Devlet Reisi ile muhalefetin temastan çekinmesi ve kaçınması, hiç bir veçhile makul sayılacak bir teklif değildir. İktidar ve muhalefet, çeşitli vesilelerle, blrbi-rile fikir teatisinde bulunmağa mahkumdur. Mecliste, koridorda, dışarıda, karşılıklı konferans tarda, halk topluluklarında dalma tartışma vaziyetinde olurlar.
Bayarın bu şark seyahati dola-yısile doğu vilâyetlerimiz hakkında yaptığı açıklamalar, İktidarın dikkat nazarını çekmelidir. Yurdun bu mukaddes parçasının çok İhmal gördüğü ve batı kısımları kadar da imar gör mediği muhalefet lideri tarafından, vuzuhla ve şiddetle ortaya atılmıştır. Muharebeler, İstilâlar, kurtulmalar, İç kaynaşmalar bu sahada verimli çalışmalara İmkân vermemiştir. Maamafih bütün bu İzahlar çeyrek asır boyunca sürüp giden ihmalleri mazur gösteremez, hele Demokrat Partinin, o havalide, çalışmağa başlamaktan çekindiği ve Jandarma baskısından korktuğu hakkındaki ima, İktidar sandalyesine yaslanmış olanlarda kâfi derecede eza hissi uyandırmaktır. Memleketi gülistan haline getirdiklerini her gün, çeşitli bahanelerle ilân edenler, Celâl Bayarın şarkta çalışmağa başlamadan çekindiğine dair olan söz terini derin, derin düşünmelidirler. İktidara şimdiye kadar yapılan tarizlerin hemen en kuvvetlisi bu ithamdır denilebilir.
Bayar, 21 Temmuz seçimleri ferdasında, Ankarada, nasıl bir İhtilâl havası estiğini ku lakla rile bizzat İşittiği sözlere dayanarak açıklamıştır. Halk «Bize baldırı çıplak diyenlerin evlerini basa- ı üm» diyecek kadar sert bir hava ' yaşıyordu. O şartlar altında, demokratlar Meclisten çekilme kararı vermelerdi yurdda için İçin kanayan ve kaynayan bir yara hasıl olabilirdi. Demokratlar buna meydan vermemek için elden geleni yapmışlar ve Mecliste, açık havada, mücadeleyi tercih eylemişlerdir amma buna rağmen, çoğunluk Hürriyet Mintandaki umdelerin tahakkukunu kabul etmemiştir. Ekseriyetin, bu inadının sebebini Bayar Demokrat Partideki ihtilâf ve nifaka hamletmektedir. Altmış demokrat, eğer Harsılmasalardi, (Devamı 8a. 8 8ü. s de)
Vaşington Büyük elçimiz -uçaktan iniyor
Vaşington büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin, bu sabah saat 7.25 de Hollanda havayolları uçağı ile gelmiştir. Büyük elçi, pazar tesi akşamı Ankaraya gidecektir.
Vaşington büyük elçimiz bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— Birleşik Amerikanın dış po litikası, manen ayni gayeye â-henkle tevcih edilmiş dört safha
dan mürekkep bir bütün olarak görülmektedir:
(Devamı Sa. 5 60. 2 de)
Fecî uçak kazası
Turgutlu'da 4 subayımız şelıid düştü
İzmir 24 (Telefonla) — Bu gün Afyondan İzmire gelmekle olan Dakota tipi bir askerî yolcu uçağımız, Turgutlu üzerinden geçmekte iken, motörün arıza yapması yüzünden kapaklanarak yere düşmüş ve parçalanmıştır.
Uçağın içinde bulunan dört subayımızın cesetler tanınmayacak şekilde yanmıştır. Bu syıbay İsrın birisi îzmLr tayyare fabri -kası müdürü yüksek mühendis binbaşı Ümit Erkanat, diğer iki sİ teğmen, dördüncüsü de pilot olup üsteğmendir.
C. Sait Barlas geliyor
Paris’e gidecek olan Barlas “Marşal Plânından istediğimiz gardım tam yapılmazsa, projelerimizin yarıda kalması muhtemeldir,, diyor
I Ankara: 24 (Hususî) — Pariste toplanacak olan Avrupa işbirliği konseyinde Türkiyeyi temsil edecek olan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas, bu akşamki ekspresle îstan-bula hareket etmiştir. Barlas, hareketinden önce, bu sabah 11 de bir basın toplantısı tertip etmiştir. Bakan ezcümle demiştir ki: (Devamı 8a. 5 SO. 4 de)

Otobüslerde bütün
pasolar kaldırılıyor
Şehir Meclisi’nin dün verdiği bu kararı, Millî Türk Talebe Birliği şiddetle protesto ediyor
Şehir Meclisi dün saat 15 de toplanmıştır. Gündeme geçilmeden evvel söz alan Sırrı Enver, üniversite talebelerinin yaptıkları müracaatın gündemde yer almadığını, bunun müstacelen görüşülmesi lâzımgeldiğini söyle -
Bu arada E. T. T. umum müdür muavini, talebelere otobüslerde yaz aylarında da tenzilâtlı tarife tatbik edilirse, idarenin 50 bin hra zarar edeceğini söylemiş, neticede tarife komisyonunun
derhal toplanarak bir mazbata hazırlamasına karar verilerek otu ruma ara verilmiştir.
Slir’atla hazırlanan mazbatada pasoların ve tenzilâtlı tarifenin 1 Temmuzdan itibaren kaldırılmasının uygun görüldüğü bildirilmişti.
Sim Enver, bu neticeden çok memnun olduğunu söylemiştir.
Mazbata, İttifakla kabul edilmiştir. Karara göre, Devlet Baş kanı, Başbakan, milletvekilleri,
(Dovamı 8a. 5 SU. 1 do)
Zırhlı Birliklerin tatbikatı
D. P. kongresinde, Genel Başkan ve idare kurulu seçimi yapıldı
Bayar, yine Genel Başkan oldu
Genel idare Kuruluna altı yeni üye seçildi. Merkez Haysiyet Divânı seçimi bugün yapdacak. Kongrede Yüksek Haysiyet Divânı teşkili de kabul edildi
Ankara: 24 (Gece yansından sonra telefonla) — Demokrat Parti kurultayında, bugün öğleden sonra yapılan başkan ve genel idare kurulu seçimine ait tas nif gece yarısından sonra da devam etmiştir. D. P. seçimin resmî neticesini yann ilân edecekse de bu gece geç vakit elde ettiğim maJûölata göre yeni genel kurul, 7 yeni âza İle şu şekilde teşekkül etmiştir.
(Devamı Sa. S Sü. 1 de)
Kongrede bir hâdise
Ulus foto muhabiri Hilmi Şa-lıenk, bazı delegeler tarafından dövüldüğünü ileri sürerek mahkemeye baş vurdu
Ankara 25 (Hususî) — Bu gün D. P. Kongresinin sabah otu rumunda bir hâdise olmuş, Ulus gazetesi foto muhabiri bazı delegeler tarafından sert bir muameleye maruz kalmıştır.
Bunun üzerine foto Hilmi Şa-henk, dövüldüğünü iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına başvur-
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
İstanbul Üniversitesi yeni Rekt örü Orâ. Prof. Ömer Celâl Sarç ve Teknik Üniversite yeni Rektörü Ord. Prof Hulki Ereni İki Üniversitemizde dün Rektör seçildi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne Ord. Prof.
Ömer Celâl Sarç, Teknik Üniversite Rektörlüğüne de Ord. Prof. Hulki Erem seçildiler İstanbul Üniversitesi Rektör! Seçime 139 profesör iştirak seçimi dün saat 10.30 dan itiba- etmiştir.
ren Süleymaniyedeki Botanik 11,30 da nihayetlenen seçim Enstitüsünde yapılmıştır. 1 (Devamı Sa. 8 Sü. 2 do)
Dörtler konferansın, dan alınan netice
Müteveffa Yunan Başbakanı Sofulis
Yunanistan
Başbakanı füc'eten öldü
Çaldaris yeni kabineyi
kurmağa memur edildi
Şehir Meclisinin teessür ve hayret uyandıran kararı
Sinemacıların büyük kâr ve kazancı bir kat daha artıyor ! Şehir Meclisi, şayanı hayret bir dirayetsizlik göstererek lüks ve birinci 5 sınıf sinema biletlerine zam yaptı, âzadan Ekrem Tur’un, sinemacıları ( hararet ve heyecanla müdafaa ettiği görülüyordu. Vali’nin zam aleyhine } olan teklifi maalesef reddedildi -uWuWvWv-vw>wy
Şehir Genel Medlul, dün feci bir ı aczini bir daha İzhar etmiştir. Da- alt olduğu belirtilen Mecliste diln, halaya düşmüş, nihayet sinemacı, ha bir kaç glln evvel, hayat paha. • — •—
ların ihtiraslarına mağlûp olarak | lıhğını önlemenin ancak hükümete
Atina: 24 (AP) — Yunanistan Başbakanı Therniatoklca Sofulla bu
gün öğleden sonra nünde Klfiaya'dakl Cücceten ölmüştür.
Bununla berab
Atina banliyö .
yazlık
88 yışın
da idi.
r, Kabinedo de-
ğişiklikler yapılmasını müteakip Başbakanlığı yeniden üzerine al . jnıgtı, Sofulla, geçen yılın kasım ayında vahini bir kalp krizi geçir tnlş ve hekimler hayatını kurtar . maktan Ümidi kcamiylcrdi. Kendi . sine o zaman son dini telkinler yapıl mış, fakat hiç beklcnllmcdlği halde sıhhati birkaç gUn İçerisinde dil -zelmiştl,
ölüme Bebob
HİTLER ve KADINI
Eva Bravn'un notlarından alınmıştır.
Atina: 24 (a.a.) (afp) — Baybn kan Sofulla'ln vefatı hakkında verilen malûmata göre, İsvlçrcden ıvdet etmekte olan Kraliçe Frede-rlic'l Hallenlco «hava meydanında karşılamak Üzere saat 14 de tam (Devamı 8a. a 8Ü. « da)
Vaşington 24 (A P) — Diia basın toplantısında, demeçte bu lunan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Rus -yanın Avrupa mücadelesinde kati surette müdafaaya çekildiğini söylemiştir Acheson, Paris te toplanan Dışişleri Bakanlan konseyi neticelerinin bunu gös -terdiğini kaydetmiştir.
Acheson’a bakılırsa Sovyetler Birliği Doğu Almanya üzerindeki otoritesini gevşetmekten kork makta, zira böyle bir şey yapıl dığı takdirde Rus liderleri, Alman halkını bir daha kontrol e-demiyeceklerinl iyice bilmektedirler.
Achesona göre, Paris toplan -tısının hakikî mânası^ Batılı devletler durumunun sağlam bir şekil aldığı ispat etmiş bulunma sındadır. Filhakika Rusya taar -ruzdan müdafaaya çekilmiş oldu ğu intibaını bırakmıştır.
maalesef halkın en başta gelen eğ. lenceslnl tcşKll eden sinema üc . retleri-ne zam yapılmıştır. Üyeler, hararlarını verirken, sadece si-nemacıların daha çok kazanmasını (Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Ramazan için Vakıflar İdaresi hazırlıklarını tamamladı
28 Haziran sah günll mübareR Ramazanı şerifuı birine tesadüf ct« inektedir. Her yıl olduğu gibi. Ra . mazanın devamı müddetine* şchıi^ mizin büylhc camilerinde sıra il« mahyalar kurulacaktır. Evkaf lda« resi, bu hususda lâzım gelen hazı» lıklara başlamış bulunmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir âbide münâsibetiyle
ULUN AY
Yarın başlıyoruz
Tatbikata Igtirdk eden tanklar (Yazısı 6 inci sayfada)

Comments (0)