Yeai Sabah
11 inci Yıl, No. 3623 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sayı» ; 10 Kuru;
f PAZARTESİ I Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
25 idare: Nuruosmanlyo No: 17
NİSAN Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 I Telefon: 30705
Sadak'ın seyahati
Ankara Demokrat çevrelerinde de bir muvaf f akiyetsizlik addediliyor
Şimdiye kadar dışişlerde hükümetle görüş birliğinde bulunduğunu ilân eden Demokrat parti, Sadak'ın dönüşünü müteakip hükümetten izahat isteyecek
Hükümet
Nüfuzunu
Âlet edenler
Ulus gazetesi, çeşitli vesilelerle, dini siyasete âlet etmek istedikleri iddiasiyle, muhalefet çevrelerine çatmaktadır. Bir aralık Demokrat Parti. Halk Partisinin resnıî gazetesinin bu İthamlarına hedef olmuş idi. Şimdi de, Yalçın, Millet Partisi ileri gelenlerini, Ankaradaki mevlûd dolayısiyle, aynı tarizlere nişangâh yapmaktadır. Çoğunluk partisi, behemehal ve ne olursa olsun iktidara yapışıp kalmak gayesinde olduğundan, kim muhalefet gösterirse ona behemehal bir kulp takmak İtiyadındadır. ve İster ki o kulp, hayli tesirli ve umumi efkârda muhalefeti küçük düşürecek kudret ve kabiliyette olsun. Bir zamanlar Demokratlara düşman ajanı, komünist müttefiki denmemiş miydi? Hattâ muhterem Mareşal Fevzi Çakmağa bile böyle bir leke sürülmek istenilmemiş miydi?
Halk Partisine ve onun hükümetlerinin kötü hareketlerine kar gı dil kullanan herkese tatbik e-dlle edile bu dini siyasete âlet etmek ithamı da ilk söylendiği sıralardaki tesirini, doğrusu, kaybetti. Türk umumî efkârı gördü id Halk Partisinin ve hükümetinin yolsuzluklarını kim ortaya dökerse muhakkak ve behemehal ya komünisttir, ya dini siyasete âlet etmektedir!
Demokratlar, senelerce, bu iki cürümle töhmet altına konulmuşlardı. Hattâ bu yüzden mahkeme-leee bile başvurulmuş İdi. Amma aynı Halk Partili organlar, şimdi, Demokrat Partiyi böyle ağır hareketlerle suçlandırmaktan vazgeçmiş bulunuyorlar. Yâni Demokrat Parti, artık dini siyasete âlet etmiyor, memlekette ihtilâl çıkaracak mahiyette tahriklerde bulunmuyor ve düşmanların ekmeğine yağ sürecek hareketlerde bulunmuyor. Amma buna mukabil şimdi bu teşebbüs vo fiiller, Millet Partisine yöneltilmiştir. Tabiî bir gün gelir, Ulus, bu parti zimamdarlarını da böyle müşai-belerle malûl görmemeğe başlar, amma, o güne üıtizaren biz Ulusun, hikmeti Hiida, hiç üzerinde durmadığı, bir nokta hakkında dikkat nazarını çekeceğiz:
Dini, siyasete âlet edenler iddiası isbata muhtaç ve ne vakit mahkemeye düşmüşse tebeyyün etmemiş iddiadır amma, politika ve hükümet nüfuzunu âlet ederek servet idhar etmiş olanların varlığı muhakkak bir vakıadır. Halk Partisinde birinci plânda yer almış hattâ bakanlığa kadar yükselmiş bir Şükrü Koçağın yolsuz ve usulsüz ve tabiî haksız o-larak kayınpederine on sekiz milyonluk mal ve servet sağladığı Millet Meclisi kürsüsünde. Halk Partili bir milletvekili tarafından İddia olundu.
Acaba Ulus niçin bu olay karşısında mukaddes bir heyecana kapılarak hükümet ve parti nüfuzunu âlet ederek servet ve saman temin edenlere karşı ateş püskür-medi? Yine gazetelerde okuyoruz: Halk Partisinin yine en ileri mevkilerlnden birini, uzun yıllar İşgal etmiş bir şahsiyet Ed-remltteki zeytinliklerini elden çıkarmış. O zeytinlikler kİ, Balıke-rirden bildirildiğine göre, emvali metrûkeden tanesi aitmiş kuruş gibi cüz’i bir meblâğ ile ele geçirilmiştir. Başka bahislerde bülbül gibi uluorta şakıyan Ulus, ne den bu nüfuz suiistimali ve memleket kudretini mal toplamağa â-let edenler hakkında gayet sakin, »âkit hattâ dilsiz oluveriyor?
Millet Partisi erkânına Ulus gazetesi, Ankaradaki mevlûd do-Inyısiyle, taarruz ediyor, fakat unutuyor ki aynı erkân Kudret ga zeteslnde, Amerikaya milyonlarca dolar kaçıranlardan da bahsetmiştir. Türk parasını koruma kanununa ve biitiin mevzuata aykı-(Devtmıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
Birkjnıi^ Milletlerdeki daimi delegemiz Selim Sarp er, (sağda) Birleşmiş Mîlletler Genel Kurul Başkanı Dr. Evatfla görüşüyor
Vali, dün akşam Ankara'ya gitti
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
23 Nisan bayramı münasebet ile küçük yavrular her sene olduğu gibi büfene de Çankayayı et-yaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde Bayan Mevhibe lnönünü kendisini ziyarete gelen yavrula-, n severken gb -ily-yrtunua
İnönü inebotuyu ziyaret etti
Cumhurbaşkanı D. P. ve C. H. P. Başkanlarile görüştü
Kastamonu, 24 (A.A.) —
Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Küre ve İnebolu İlçelerini ziyaret ederek akşam Kastamo-nuya dönmüşlerdir. îneboluda kasabanın giriş yerinden başlı-yarak limana kadar halk arasında giden Cumhurbaşkanımız liman tesislerini gördükten sonra Halkevinde înebolularla uzun bir görüşme yapmışlar, İlçenin türlü meseleleri üzerinde geniş izahat almışlardır. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi İle De mokrat Parti balkanları tarafın
(Davamı t 8a, 5 6Q, 3 de)
Ankara, 24 (Hususi) — Son günler zarfında Ankara siyasî mahfillerinde Başbakan Günalta-yın basın toplantısı mevzuundan başka mühim bir mesele üzerinde de tefsirler yapılmaktadır. Dış politikayı alâkadar eden bu tefsirlerde ele alman husuB, Necmed-dln Sadak'ın Amerika aeyahatlle alâkalıdır. Atlantik paktı dışında kalışımız bir kayıp ve beklenmedik bir hâdise olarak karşılanmışken, onun; kurulacak bir Akdeniz paktı ile telâfi edileceği ümit edilmişti. Sadak'ın Amerika seyahatinin ortaya yeni bir şey çıkar-mayışı muhalefet sıralarında mu-vaffakiyetsizlik olarak karşılanmaktadır.
Amerikan devlet adamlarının bize karşı diplomatik nezaket dışında fazla bir yakınlık göstermeyişleri ve Akdeniz paktı tasavvufunda da İleri bir adım atılmayı-şı, hükümetin dış politikada kendisinden beklenen enerjik çalışmayı gösteremediği şeklinde kabul edilmektedir.
öğrendiğimize göre, şimdiye kadar dış politikada görüş birliğinde bulunduğunu müteaddit defalar belirtmiş olan Demokrat Parti hükümetin dış politikadaki başarısızlığı karşısında Meclise bir sual takriri verecektir. Millî . , , , __ - , . ^menfaatlerimizin Anglo - Sakson
tu M,ı fleOyemUta tuace.lnd.ml camluı yamnda buluLmnltIa. ln. (Devamı Sa: 8 Su: 3 de) (Dovamı 8a. S 8Ü, 3 do)
Vali, verdiği demeçte, hayat pahalılığını önliyecek tedbirler etrafında temaslarda bulunacağını söyledi
ounun lnşoaso üzerinde tararla dur duk. 6—6 milyona İhtiyaç göstoren
Vali vc belediye başkam Dr. Lût fi Kırdar dün akşamki yataklı tren le Anrakaya gitmiştir.
Lûtfl Kırdar, hareketinden evvel Ankara seyahatinin gayesi etrafın dan kendİBile konuşan bir arkadaşı mışa şunları söylemiştir:
( — Ankaraya dâvet üzerine gl diyor değilim. Eh az Ua aydan beri | Ankaraya gitmemiştim. Hemen ho men her bakanlıkla belediye ve vl lâyeti İlgilendiren İşler hakkında temas edeceğim Evvelce yazdığınız gibi büdceal kıt belediyemizi^ Mara hail plânından hangi işler üzerin de istifade etmek istediği Devlet Bakanlığınca sorulmuş *ve cevabı mız Ankaraya gönderilmiştir.
Biz, bilhassa Istanbulun ezeli der di olan et meselesinin halllndo bil yllk faydalar Bağlıyacak bütün h tanbula şamil bir soğuk hava depo
Hilmi Uran'ın
yurd gezisi
C.H.P. Genelbaşkan vekili cenup illerine gidiyor
C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, bugün, yurd seyahatine çıkacaktır. Bilindiği gibi, Hilmi Uran, şehrimizde bulunmaktadır. Bu sabah trenle Istanbul-dan hareket edecek olan Uran, bu akşam Ankaraya muvasalât etmiş olacak, orada kısa bir tevakkufu müteakip seyahatine devam edecektir.
C.H.P. Genel Başkan Vekili, bu seyahatinde, cenup vilâyetlerindeki partililerle hasbıhallerde bulunacaktır.
Yurdda 23 Nisan Bayramı neşe ve coşkunluk içinde kutlan I ri bayram münasebetile yardım dığını göstermektedir. Başta Ço- ellerini yoksul çocuklara da u$ cuklan Esirgeme Kurumu oldu- zatmışlar ve onları da aevindirj ğu halde birçok hayır cemiyetle- I inişlerdir.
u
Danslı çay,, faciası
Bu çirkin hâdisenin mes'ulleri şiddetle cezalandırılmalıdır
Balıkesirli gençlerin asil protestosu
i D.P.nin İçel toplantısı
Hatipler dünkü konuşmalarında muvazaayı tekrar reddederek H. Bayura hücum ettiler
Nankin
Matbu danslı çay davetiyelerinin ifade ettiği mana
Alemdardaki Y.M.C.A., yâııi Genç Hıristiyanlar Cemiyeti salonlarında Amerikan bahriye erleri şerefine verilen danslı çay vesilesiyle yaptığımız neşriyata 7 sayın Amerikalı bayan bir cevap- vermişler ve buranın Amerikan lisan dershanesi olduğunu, bizim de yanlışlıkla buraya Y. M. C. A., yâni Genç Hıristiyanlar Ce miyeti Klübü dediğimizi belirtmeyi lüzumlu gördüler. Biz onların bu tavzihlerini derhal sütunlarımıza geçirmiştik. Fakat dün elimize geçen ve klişesini neşrettiğimiz davetiyede hayretle görmüş bulunuyoruz ki biz aldanmamışız. I Meğer burası her ne kadar «A- ( (Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
Mahut danslı çaydan hazin bir enstantane
İkinci "Varto
mektubu,,
Şişli, dün infilak tehlikesi atlattı
Şanghay da Çın komünistlerinin eline geçmek üzere
Nankin, 24 (A.P.) — Komünistlerin eline geçen Nankin pazar günü millî orduya mensup 3 tayyarenin hücumuna uğramıştır.
Tayyareler cumartesi günü millî ordu tarafından hava alanında bırakılan bomba ve petrol stoklarını tahrip etmek için hü-
(Dovamı 8a. 6 8ü. s do)
M. Partisinin
Kayseri toplantısı
Demokratların İçel m
Mersin, 24 (Hususî) — Demok-ı_____________
ratlann kongresine bu sabah de- da çıkardığı şayiaları cevaplan-vam edilmiştir, ilk sözü alan Ko- dırmış, müvazaa isnatlarını t»id-raltan iki saatten fazla süren nut detle reddetmiştir. I
kunda; partinin nasıl kurulduğu-1 Koraltanın konuşmasından son|
itinglerinden Mel manzara (Foto t Yeni Sabah - Uçakla) nu, Emin Sazak’ın parti hakkın-1
ra öğleden evvelki celseye son verildi.
öğleden sonraki toplantıda çalışma raporu okundu. Söz alan (Devamı 8a. B Sü. 3 do)
Millet Partisi erkânı hükümeti şiddetle te u ki d etti
Kayseri, 24 (Hubusî) — Şehrimize gelmiş olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, Reşat Aydınlı, Osman BÖlükbaşı, Suphi Batur’dan müteşekkil Millet Partisi erkânının iştirâkiyle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Millet Partisinin bu toplantısına partili ve partisiz kalabalık bir halk kütlesi iştirâk etmiştir.
Toplantıda söz alan hatipler, hükümeti şiddetle tenkid etmişler, Millet Partisinin din anlayışını izah etmişler ve kaçak paralardan, milletin çektiği sıkıntılardan bahsetmişlerdir.
Fener, Galatasarayı 2 - 0 yendi
Basın kupasının dün oynanan müsabakalarında Fenerbahçe takımı güzel bir oyunla ezelî rakibi Galatasarayı 2—0 yenmeğe muvaffak olmuştur. Diğer karşılaşmada da Beşiktaş Vefayı 8 2 mağlûp etmiştir. Yukarıdaki resimde dünkü karşılaşmalar dan bir enstantane görüyorsa' nuz. Bu maçlar halikındaki tafsildi (3) üncü, sayjamızfladır.
Bay ar, D. P. nin yeni tertipler karşısında bulunduğunu söylüyor
Ankara, 24 (Telefonla) — De mokrat Partinin Ankara merkez ilçesine bağlı ocaklılar bugün inci gazinosunda bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Demokrat Parti lideri Celâl Bayar ve Demokrat Parti Milletvekilleri vc diğer Demokrat Parti men supları ve kalabalık bir halk kit leşi hazır bulunmuştur.
(Dovamı Sa: 5 8ü 4 do)
İller Bankası
kongresi
27 Nisanda Ankarada
İller Bankası umumî kongresi 27 Ntaan-da Ankara'da toplanacaktır. Banka kanununa göre kongre, 21 vilâyetten gelecek belediye başkanlan, U. meclis üyeleri vo muh tarlann işti-raklle, her yıl toplanmaktadır.
toplanacak
Ekrem Amaç

Muhtelif illerden bu yılki kongre-I ye iştirak edecek delegelerin se-I çimine başlanmıştır. İstanbul ilini (Dovamı 8a. 6 8ü. 4 do)
Sütlüce faciasının facısı henüz unutulmadan allatılan bu infilâk tehlikesi, muhitte büyük -bir heyecan uyandırdı
Dün saat 13 sularında Şişlide Havariyon sokağındaki Lâstik fabrikasında bir yangın çıkmıştır.
Bütün bir semt halkııu heyecana düşüren müthiş bir duman
ile ve zaman zaman infilâklai halinde iki saat kadar devam e« den yangın, fabrikanın lâstik top yapı ve boyahane kısmı tay momen ve makine dairesi de kil (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Otomobil
yarışları
ÜLUNAY
Y
ENİ SABAH'ın neşrettiği
hususi bir
haboro göre; An-
kara Şoförler Cemiyeti Ankarada bir otomobil yarısı tertip oyloml». 1 Mayısta yapılaoak olan bu yarışlara Ankarada vo hatta bütün nwnı-lokotto büyük bir alaka gösterlıl-
yormu».
Yarı» olduktan sonra kaplumbağaları da koşturursak alâka uyan dırır; blıdo hamam böooklorinl bl-lo yarı» ottirdller. Bu bile soyrodon-lordo bir nlOka uyandırmıştı.
Fakat otomobil yarışı böyle değildir; tloarl vo »mal bir mosolo-
dir.
Otomobil yarışı bir firma iyidir. Öylo önüne golonln horhangl bir a-rabanın volanına geçip koşturması dogildlr. Bunun İçin yarı» yapılan momleketto, yahut yarışın vuku-
bulaoagı yordo otomobil firmaları kondl fabrikalarından çıkan araba-
ların tefevvukunu göstereceklerdir.
Bu du esaslı toşkllöt llo olur. Meselâ Fransada, Almanyada, Italyada, inglltorode muhtelif otomobil firmaları vardır; bunlar, ayrıoa yarış arabaları yaparlar. Bu arabaları Idaro odeoek gayet usta, gözü pek koşuouları vardır; onları tevdi eder-
ler vo bir firma kazandı mı bu miri vaffaklyet o markanın satışına tesir edor. Yoksa otomobil fabrikası olmıyan bir mcmlokotto tonazzüh arabalarının yarışları nihayet bir göstorlden İbarettir ve yahut bizde do otomobil endüstrisini toşvlk için bir adım mesabesindedir. Sonra şu olhoti do unutmamalıyız kİ böyle yarışlar İçin evelâ bir Ipodrom dogll bir otodrom lâzımdır.
Böyle Ipodrom gibi, cuddo gibi yarışa pok ınüsald olmıyan yortar-do yapılaoak müsabaka bir gösteri» olur. Yâni müsabakaya iştirak eden otomobilin hangisi daha şıktır, hangisi daha zariftir, böyle durumlarda otomobili ekseriya kadınlar kullanır, hattâ onların giyimleri, kuşamları da bahis mevzuu olur. Bu şartlar Içindo yarışın böylo bir müsabaka olması daha muvafık olur-
Holo sol yarışı tâbir edilen kumlu sahadaki müsabakayı tamamen lüzumsuz gördük. Kumlu sahayif bir tarafa bırakalım da otomobille* rl doğru dürüst bizim so ıiuarda yürütelim vo öyle bir koşuda muvaffak olana da bir liyakat madalyası vorolim.
Yeai Sabah
11 inci Yıl, No. 3623 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sayı» ; 10 Kuru;
f PAZARTESİ I Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
25 idare: Nuruosmanlyo No: 17
NİSAN Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 I Telefon: 30705
Sadak'ın seyahati
Ankara Demokrat çevrelerinde de bir muvaf f akiyetsizlik addediliyor
Şimdiye kadar dışişlerde hükümetle görüş birliğinde bulunduğunu ilân eden Demokrat parti, Sadak'ın dönüşünü müteakip hükümetten izahat isteyecek
Hükümet
Nüfuzunu
Âlet edenler
Ulus gazetesi, çeşitli vesilelerle, dini siyasete âlet etmek istedikleri iddiasiyle, muhalefet çevrelerine çatmaktadır. Bir aralık Demokrat Parti. Halk Partisinin resnıî gazetesinin bu İthamlarına hedef olmuş idi. Şimdi de, Yalçın, Millet Partisi ileri gelenlerini, Ankaradaki mevlûd dolayısiyle, aynı tarizlere nişangâh yapmaktadır. Çoğunluk partisi, behemehal ve ne olursa olsun iktidara yapışıp kalmak gayesinde olduğundan, kim muhalefet gösterirse ona behemehal bir kulp takmak İtiyadındadır. ve İster ki o kulp, hayli tesirli ve umumi efkârda muhalefeti küçük düşürecek kudret ve kabiliyette olsun. Bir zamanlar Demokratlara düşman ajanı, komünist müttefiki denmemiş miydi? Hattâ muhterem Mareşal Fevzi Çakmağa bile böyle bir leke sürülmek istenilmemiş miydi?
Halk Partisine ve onun hükümetlerinin kötü hareketlerine kar gı dil kullanan herkese tatbik e-dlle edile bu dini siyasete âlet etmek ithamı da ilk söylendiği sıralardaki tesirini, doğrusu, kaybetti. Türk umumî efkârı gördü id Halk Partisinin ve hükümetinin yolsuzluklarını kim ortaya dökerse muhakkak ve behemehal ya komünisttir, ya dini siyasete âlet etmektedir!
Demokratlar, senelerce, bu iki cürümle töhmet altına konulmuşlardı. Hattâ bu yüzden mahkeme-leee bile başvurulmuş İdi. Amma aynı Halk Partili organlar, şimdi, Demokrat Partiyi böyle ağır hareketlerle suçlandırmaktan vazgeçmiş bulunuyorlar. Yâni Demokrat Parti, artık dini siyasete âlet etmiyor, memlekette ihtilâl çıkaracak mahiyette tahriklerde bulunmuyor ve düşmanların ekmeğine yağ sürecek hareketlerde bulunmuyor. Amma buna mukabil şimdi bu teşebbüs vo fiiller, Millet Partisine yöneltilmiştir. Tabiî bir gün gelir, Ulus, bu parti zimamdarlarını da böyle müşai-belerle malûl görmemeğe başlar, amma, o güne üıtizaren biz Ulusun, hikmeti Hiida, hiç üzerinde durmadığı, bir nokta hakkında dikkat nazarını çekeceğiz:
Dini, siyasete âlet edenler iddiası isbata muhtaç ve ne vakit mahkemeye düşmüşse tebeyyün etmemiş iddiadır amma, politika ve hükümet nüfuzunu âlet ederek servet idhar etmiş olanların varlığı muhakkak bir vakıadır. Halk Partisinde birinci plânda yer almış hattâ bakanlığa kadar yükselmiş bir Şükrü Koçağın yolsuz ve usulsüz ve tabiî haksız o-larak kayınpederine on sekiz milyonluk mal ve servet sağladığı Millet Meclisi kürsüsünde. Halk Partili bir milletvekili tarafından İddia olundu.
Acaba Ulus niçin bu olay karşısında mukaddes bir heyecana kapılarak hükümet ve parti nüfuzunu âlet ederek servet ve saman temin edenlere karşı ateş püskür-medi? Yine gazetelerde okuyoruz: Halk Partisinin yine en ileri mevkilerlnden birini, uzun yıllar İşgal etmiş bir şahsiyet Ed-remltteki zeytinliklerini elden çıkarmış. O zeytinlikler kİ, Balıke-rirden bildirildiğine göre, emvali metrûkeden tanesi aitmiş kuruş gibi cüz’i bir meblâğ ile ele geçirilmiştir. Başka bahislerde bülbül gibi uluorta şakıyan Ulus, ne den bu nüfuz suiistimali ve memleket kudretini mal toplamağa â-let edenler hakkında gayet sakin, »âkit hattâ dilsiz oluveriyor?
Millet Partisi erkânına Ulus gazetesi, Ankaradaki mevlûd do-Inyısiyle, taarruz ediyor, fakat unutuyor ki aynı erkân Kudret ga zeteslnde, Amerikaya milyonlarca dolar kaçıranlardan da bahsetmiştir. Türk parasını koruma kanununa ve biitiin mevzuata aykı-(Devtmıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
Birkjnıi^ Milletlerdeki daimi delegemiz Selim Sarp er, (sağda) Birleşmiş Mîlletler Genel Kurul Başkanı Dr. Evatfla görüşüyor
Vali, dün akşam Ankara'ya gitti
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
23 Nisan bayramı münasebet ile küçük yavrular her sene olduğu gibi büfene de Çankayayı et-yaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde Bayan Mevhibe lnönünü kendisini ziyarete gelen yavrula-, n severken gb -ily-yrtunua
İnönü inebotuyu ziyaret etti
Cumhurbaşkanı D. P. ve C. H. P. Başkanlarile görüştü
Kastamonu, 24 (A.A.) —
Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Küre ve İnebolu İlçelerini ziyaret ederek akşam Kastamo-nuya dönmüşlerdir. îneboluda kasabanın giriş yerinden başlı-yarak limana kadar halk arasında giden Cumhurbaşkanımız liman tesislerini gördükten sonra Halkevinde înebolularla uzun bir görüşme yapmışlar, İlçenin türlü meseleleri üzerinde geniş izahat almışlardır. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi İle De mokrat Parti balkanları tarafın
(Davamı t 8a, 5 6Q, 3 de)
Ankara, 24 (Hususi) — Son günler zarfında Ankara siyasî mahfillerinde Başbakan Günalta-yın basın toplantısı mevzuundan başka mühim bir mesele üzerinde de tefsirler yapılmaktadır. Dış politikayı alâkadar eden bu tefsirlerde ele alman husuB, Necmed-dln Sadak'ın Amerika aeyahatlle alâkalıdır. Atlantik paktı dışında kalışımız bir kayıp ve beklenmedik bir hâdise olarak karşılanmışken, onun; kurulacak bir Akdeniz paktı ile telâfi edileceği ümit edilmişti. Sadak'ın Amerika seyahatinin ortaya yeni bir şey çıkar-mayışı muhalefet sıralarında mu-vaffakiyetsizlik olarak karşılanmaktadır.
Amerikan devlet adamlarının bize karşı diplomatik nezaket dışında fazla bir yakınlık göstermeyişleri ve Akdeniz paktı tasavvufunda da İleri bir adım atılmayı-şı, hükümetin dış politikada kendisinden beklenen enerjik çalışmayı gösteremediği şeklinde kabul edilmektedir.
öğrendiğimize göre, şimdiye kadar dış politikada görüş birliğinde bulunduğunu müteaddit defalar belirtmiş olan Demokrat Parti hükümetin dış politikadaki başarısızlığı karşısında Meclise bir sual takriri verecektir. Millî . , , , __ - , . ^menfaatlerimizin Anglo - Sakson
tu M,ı fleOyemUta tuace.lnd.ml camluı yamnda buluLmnltIa. ln. (Devamı Sa: 8 Su: 3 de) (Dovamı 8a. S 8Ü, 3 do)
Vali, verdiği demeçte, hayat pahalılığını önliyecek tedbirler etrafında temaslarda bulunacağını söyledi
ounun lnşoaso üzerinde tararla dur duk. 6—6 milyona İhtiyaç göstoren
Vali vc belediye başkam Dr. Lût fi Kırdar dün akşamki yataklı tren le Anrakaya gitmiştir.
Lûtfl Kırdar, hareketinden evvel Ankara seyahatinin gayesi etrafın dan kendİBile konuşan bir arkadaşı mışa şunları söylemiştir:
( — Ankaraya dâvet üzerine gl diyor değilim. Eh az Ua aydan beri | Ankaraya gitmemiştim. Hemen ho men her bakanlıkla belediye ve vl lâyeti İlgilendiren İşler hakkında temas edeceğim Evvelce yazdığınız gibi büdceal kıt belediyemizi^ Mara hail plânından hangi işler üzerin de istifade etmek istediği Devlet Bakanlığınca sorulmuş *ve cevabı mız Ankaraya gönderilmiştir.
Biz, bilhassa Istanbulun ezeli der di olan et meselesinin halllndo bil yllk faydalar Bağlıyacak bütün h tanbula şamil bir soğuk hava depo
Hilmi Uran'ın
yurd gezisi
C.H.P. Genelbaşkan vekili cenup illerine gidiyor
C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, bugün, yurd seyahatine çıkacaktır. Bilindiği gibi, Hilmi Uran, şehrimizde bulunmaktadır. Bu sabah trenle Istanbul-dan hareket edecek olan Uran, bu akşam Ankaraya muvasalât etmiş olacak, orada kısa bir tevakkufu müteakip seyahatine devam edecektir.
C.H.P. Genel Başkan Vekili, bu seyahatinde, cenup vilâyetlerindeki partililerle hasbıhallerde bulunacaktır.
Yurdda 23 Nisan Bayramı neşe ve coşkunluk içinde kutlan I ri bayram münasebetile yardım dığını göstermektedir. Başta Ço- ellerini yoksul çocuklara da u$ cuklan Esirgeme Kurumu oldu- zatmışlar ve onları da aevindirj ğu halde birçok hayır cemiyetle- I inişlerdir.
u
Danslı çay,, faciası
Bu çirkin hâdisenin mes'ulleri şiddetle cezalandırılmalıdır
Balıkesirli gençlerin asil protestosu
i D.P.nin İçel toplantısı
Hatipler dünkü konuşmalarında muvazaayı tekrar reddederek H. Bayura hücum ettiler
Nankin
Matbu danslı çay davetiyelerinin ifade ettiği mana
Alemdardaki Y.M.C.A., yâııi Genç Hıristiyanlar Cemiyeti salonlarında Amerikan bahriye erleri şerefine verilen danslı çay vesilesiyle yaptığımız neşriyata 7 sayın Amerikalı bayan bir cevap- vermişler ve buranın Amerikan lisan dershanesi olduğunu, bizim de yanlışlıkla buraya Y. M. C. A., yâni Genç Hıristiyanlar Ce miyeti Klübü dediğimizi belirtmeyi lüzumlu gördüler. Biz onların bu tavzihlerini derhal sütunlarımıza geçirmiştik. Fakat dün elimize geçen ve klişesini neşrettiğimiz davetiyede hayretle görmüş bulunuyoruz ki biz aldanmamışız. I Meğer burası her ne kadar «A- ( (Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
Mahut danslı çaydan hazin bir enstantane
İkinci "Varto
mektubu,,
Şişli, dün infilak tehlikesi atlattı
Şanghay da Çın komünistlerinin eline geçmek üzere
Nankin, 24 (A.P.) — Komünistlerin eline geçen Nankin pazar günü millî orduya mensup 3 tayyarenin hücumuna uğramıştır.
Tayyareler cumartesi günü millî ordu tarafından hava alanında bırakılan bomba ve petrol stoklarını tahrip etmek için hü-
(Dovamı 8a. 6 8ü. s do)
M. Partisinin
Kayseri toplantısı
Demokratların İçel m
Mersin, 24 (Hususî) — Demok-ı_____________
ratlann kongresine bu sabah de- da çıkardığı şayiaları cevaplan-vam edilmiştir, ilk sözü alan Ko- dırmış, müvazaa isnatlarını t»id-raltan iki saatten fazla süren nut detle reddetmiştir. I
kunda; partinin nasıl kurulduğu-1 Koraltanın konuşmasından son|
itinglerinden Mel manzara (Foto t Yeni Sabah - Uçakla) nu, Emin Sazak’ın parti hakkın-1
ra öğleden evvelki celseye son verildi.
öğleden sonraki toplantıda çalışma raporu okundu. Söz alan (Devamı 8a. B Sü. 3 do)
Millet Partisi erkânı hükümeti şiddetle te u ki d etti
Kayseri, 24 (Hubusî) — Şehrimize gelmiş olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, Reşat Aydınlı, Osman BÖlükbaşı, Suphi Batur’dan müteşekkil Millet Partisi erkânının iştirâkiyle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Millet Partisinin bu toplantısına partili ve partisiz kalabalık bir halk kütlesi iştirâk etmiştir.
Toplantıda söz alan hatipler, hükümeti şiddetle tenkid etmişler, Millet Partisinin din anlayışını izah etmişler ve kaçak paralardan, milletin çektiği sıkıntılardan bahsetmişlerdir.
Fener, Galatasarayı 2 - 0 yendi
Basın kupasının dün oynanan müsabakalarında Fenerbahçe takımı güzel bir oyunla ezelî rakibi Galatasarayı 2—0 yenmeğe muvaffak olmuştur. Diğer karşılaşmada da Beşiktaş Vefayı 8 2 mağlûp etmiştir. Yukarıdaki resimde dünkü karşılaşmalar dan bir enstantane görüyorsa' nuz. Bu maçlar halikındaki tafsildi (3) üncü, sayjamızfladır.
Bay ar, D. P. nin yeni tertipler karşısında bulunduğunu söylüyor
Ankara, 24 (Telefonla) — De mokrat Partinin Ankara merkez ilçesine bağlı ocaklılar bugün inci gazinosunda bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Demokrat Parti lideri Celâl Bayar ve Demokrat Parti Milletvekilleri vc diğer Demokrat Parti men supları ve kalabalık bir halk kit leşi hazır bulunmuştur.
(Dovamı Sa: 5 8ü 4 do)
İller Bankası
kongresi
27 Nisanda Ankarada
İller Bankası umumî kongresi 27 Ntaan-da Ankara'da toplanacaktır. Banka kanununa göre kongre, 21 vilâyetten gelecek belediye başkanlan, U. meclis üyeleri vo muh tarlann işti-raklle, her yıl toplanmaktadır.
toplanacak
Ekrem Amaç

Muhtelif illerden bu yılki kongre-I ye iştirak edecek delegelerin se-I çimine başlanmıştır. İstanbul ilini (Dovamı 8a. 6 8ü. 4 do)
Sütlüce faciasının facısı henüz unutulmadan allatılan bu infilâk tehlikesi, muhitte büyük -bir heyecan uyandırdı
Dün saat 13 sularında Şişlide Havariyon sokağındaki Lâstik fabrikasında bir yangın çıkmıştır.
Bütün bir semt halkııu heyecana düşüren müthiş bir duman
ile ve zaman zaman infilâklai halinde iki saat kadar devam e« den yangın, fabrikanın lâstik top yapı ve boyahane kısmı tay momen ve makine dairesi de kil (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Otomobil
yarışları
ÜLUNAY
Y
ENİ SABAH'ın neşrettiği
hususi bir
haboro göre; An-
kara Şoförler Cemiyeti Ankarada bir otomobil yarısı tertip oyloml». 1 Mayısta yapılaoak olan bu yarışlara Ankarada vo hatta bütün nwnı-lokotto büyük bir alaka gösterlıl-
yormu».
Yarı» olduktan sonra kaplumbağaları da koşturursak alâka uyan dırır; blıdo hamam böooklorinl bl-lo yarı» ottirdller. Bu bile soyrodon-lordo bir nlOka uyandırmıştı.
Fakat otomobil yarışı böyle değildir; tloarl vo »mal bir mosolo-
dir.
Otomobil yarışı bir firma iyidir. Öylo önüne golonln horhangl bir a-rabanın volanına geçip koşturması dogildlr. Bunun İçin yarı» yapılan momleketto, yahut yarışın vuku-
bulaoagı yordo otomobil firmaları kondl fabrikalarından çıkan araba-
ların tefevvukunu göstereceklerdir.
Bu du esaslı toşkllöt llo olur. Meselâ Fransada, Almanyada, Italyada, inglltorode muhtelif otomobil firmaları vardır; bunlar, ayrıoa yarış arabaları yaparlar. Bu arabaları Idaro odeoek gayet usta, gözü pek koşuouları vardır; onları tevdi eder-
ler vo bir firma kazandı mı bu miri vaffaklyet o markanın satışına tesir edor. Yoksa otomobil fabrikası olmıyan bir mcmlokotto tonazzüh arabalarının yarışları nihayet bir göstorlden İbarettir ve yahut bizde do otomobil endüstrisini toşvlk için bir adım mesabesindedir. Sonra şu olhoti do unutmamalıyız kİ böyle yarışlar İçin evelâ bir Ipodrom dogll bir otodrom lâzımdır.
Böyle Ipodrom gibi, cuddo gibi yarışa pok ınüsald olmıyan yortar-do yapılaoak müsabaka bir gösteri» olur. Yâni müsabakaya iştirak eden otomobilin hangisi daha şıktır, hangisi daha zariftir, böyle durumlarda otomobili ekseriya kadınlar kullanır, hattâ onların giyimleri, kuşamları da bahis mevzuu olur. Bu şartlar Içindo yarışın böylo bir müsabaka olması daha muvafık olur-
Holo sol yarışı tâbir edilen kumlu sahadaki müsabakayı tamamen lüzumsuz gördük. Kumlu sahayif bir tarafa bırakalım da otomobille* rl doğru dürüst bizim so ıiuarda yürütelim vo öyle bir koşuda muvaffak olana da bir liyakat madalyası vorolim.
Yeai Sabah
11 inci Yıl, No. 3623 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sayı» ; 10 Kuru;
f PAZARTESİ I Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
25 idare: Nuruosmanlyo No: 17
NİSAN Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 I Telefon: 30705
Sadak'ın seyahati
Ankara Demokrat çevrelerinde de bir muvaf f akiyetsizlik addediliyor
Şimdiye kadar dışişlerde hükümetle görüş birliğinde bulunduğunu ilân eden Demokrat parti, Sadak'ın dönüşünü müteakip hükümetten izahat isteyecek
Hükümet
Nüfuzunu
Âlet edenler
Ulus gazetesi, çeşitli vesilelerle, dini siyasete âlet etmek istedikleri iddiasiyle, muhalefet çevrelerine çatmaktadır. Bir aralık Demokrat Parti. Halk Partisinin resnıî gazetesinin bu İthamlarına hedef olmuş idi. Şimdi de, Yalçın, Millet Partisi ileri gelenlerini, Ankaradaki mevlûd dolayısiyle, aynı tarizlere nişangâh yapmaktadır. Çoğunluk partisi, behemehal ve ne olursa olsun iktidara yapışıp kalmak gayesinde olduğundan, kim muhalefet gösterirse ona behemehal bir kulp takmak İtiyadındadır. ve İster ki o kulp, hayli tesirli ve umumi efkârda muhalefeti küçük düşürecek kudret ve kabiliyette olsun. Bir zamanlar Demokratlara düşman ajanı, komünist müttefiki denmemiş miydi? Hattâ muhterem Mareşal Fevzi Çakmağa bile böyle bir leke sürülmek istenilmemiş miydi?
Halk Partisine ve onun hükümetlerinin kötü hareketlerine kar gı dil kullanan herkese tatbik e-dlle edile bu dini siyasete âlet etmek ithamı da ilk söylendiği sıralardaki tesirini, doğrusu, kaybetti. Türk umumî efkârı gördü id Halk Partisinin ve hükümetinin yolsuzluklarını kim ortaya dökerse muhakkak ve behemehal ya komünisttir, ya dini siyasete âlet etmektedir!
Demokratlar, senelerce, bu iki cürümle töhmet altına konulmuşlardı. Hattâ bu yüzden mahkeme-leee bile başvurulmuş İdi. Amma aynı Halk Partili organlar, şimdi, Demokrat Partiyi böyle ağır hareketlerle suçlandırmaktan vazgeçmiş bulunuyorlar. Yâni Demokrat Parti, artık dini siyasete âlet etmiyor, memlekette ihtilâl çıkaracak mahiyette tahriklerde bulunmuyor ve düşmanların ekmeğine yağ sürecek hareketlerde bulunmuyor. Amma buna mukabil şimdi bu teşebbüs vo fiiller, Millet Partisine yöneltilmiştir. Tabiî bir gün gelir, Ulus, bu parti zimamdarlarını da böyle müşai-belerle malûl görmemeğe başlar, amma, o güne üıtizaren biz Ulusun, hikmeti Hiida, hiç üzerinde durmadığı, bir nokta hakkında dikkat nazarını çekeceğiz:
Dini, siyasete âlet edenler iddiası isbata muhtaç ve ne vakit mahkemeye düşmüşse tebeyyün etmemiş iddiadır amma, politika ve hükümet nüfuzunu âlet ederek servet idhar etmiş olanların varlığı muhakkak bir vakıadır. Halk Partisinde birinci plânda yer almış hattâ bakanlığa kadar yükselmiş bir Şükrü Koçağın yolsuz ve usulsüz ve tabiî haksız o-larak kayınpederine on sekiz milyonluk mal ve servet sağladığı Millet Meclisi kürsüsünde. Halk Partili bir milletvekili tarafından İddia olundu.
Acaba Ulus niçin bu olay karşısında mukaddes bir heyecana kapılarak hükümet ve parti nüfuzunu âlet ederek servet ve saman temin edenlere karşı ateş püskür-medi? Yine gazetelerde okuyoruz: Halk Partisinin yine en ileri mevkilerlnden birini, uzun yıllar İşgal etmiş bir şahsiyet Ed-remltteki zeytinliklerini elden çıkarmış. O zeytinlikler kİ, Balıke-rirden bildirildiğine göre, emvali metrûkeden tanesi aitmiş kuruş gibi cüz’i bir meblâğ ile ele geçirilmiştir. Başka bahislerde bülbül gibi uluorta şakıyan Ulus, ne den bu nüfuz suiistimali ve memleket kudretini mal toplamağa â-let edenler hakkında gayet sakin, »âkit hattâ dilsiz oluveriyor?
Millet Partisi erkânına Ulus gazetesi, Ankaradaki mevlûd do-Inyısiyle, taarruz ediyor, fakat unutuyor ki aynı erkân Kudret ga zeteslnde, Amerikaya milyonlarca dolar kaçıranlardan da bahsetmiştir. Türk parasını koruma kanununa ve biitiin mevzuata aykı-(Devtmıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
Birkjnıi^ Milletlerdeki daimi delegemiz Selim Sarp er, (sağda) Birleşmiş Mîlletler Genel Kurul Başkanı Dr. Evatfla görüşüyor
Vali, dün akşam Ankara'ya gitti
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
23 Nisan bayramı münasebet ile küçük yavrular her sene olduğu gibi büfene de Çankayayı et-yaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde Bayan Mevhibe lnönünü kendisini ziyarete gelen yavrula-, n severken gb -ily-yrtunua
İnönü inebotuyu ziyaret etti
Cumhurbaşkanı D. P. ve C. H. P. Başkanlarile görüştü
Kastamonu, 24 (A.A.) —
Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Küre ve İnebolu İlçelerini ziyaret ederek akşam Kastamo-nuya dönmüşlerdir. îneboluda kasabanın giriş yerinden başlı-yarak limana kadar halk arasında giden Cumhurbaşkanımız liman tesislerini gördükten sonra Halkevinde înebolularla uzun bir görüşme yapmışlar, İlçenin türlü meseleleri üzerinde geniş izahat almışlardır. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi İle De mokrat Parti balkanları tarafın
(Davamı t 8a, 5 6Q, 3 de)
Ankara, 24 (Hususi) — Son günler zarfında Ankara siyasî mahfillerinde Başbakan Günalta-yın basın toplantısı mevzuundan başka mühim bir mesele üzerinde de tefsirler yapılmaktadır. Dış politikayı alâkadar eden bu tefsirlerde ele alman husuB, Necmed-dln Sadak'ın Amerika aeyahatlle alâkalıdır. Atlantik paktı dışında kalışımız bir kayıp ve beklenmedik bir hâdise olarak karşılanmışken, onun; kurulacak bir Akdeniz paktı ile telâfi edileceği ümit edilmişti. Sadak'ın Amerika seyahatinin ortaya yeni bir şey çıkar-mayışı muhalefet sıralarında mu-vaffakiyetsizlik olarak karşılanmaktadır.
Amerikan devlet adamlarının bize karşı diplomatik nezaket dışında fazla bir yakınlık göstermeyişleri ve Akdeniz paktı tasavvufunda da İleri bir adım atılmayı-şı, hükümetin dış politikada kendisinden beklenen enerjik çalışmayı gösteremediği şeklinde kabul edilmektedir.
öğrendiğimize göre, şimdiye kadar dış politikada görüş birliğinde bulunduğunu müteaddit defalar belirtmiş olan Demokrat Parti hükümetin dış politikadaki başarısızlığı karşısında Meclise bir sual takriri verecektir. Millî . , , , __ - , . ^menfaatlerimizin Anglo - Sakson
tu M,ı fleOyemUta tuace.lnd.ml camluı yamnda buluLmnltIa. ln. (Devamı Sa: 8 Su: 3 de) (Dovamı 8a. S 8Ü, 3 do)
Vali, verdiği demeçte, hayat pahalılığını önliyecek tedbirler etrafında temaslarda bulunacağını söyledi
ounun lnşoaso üzerinde tararla dur duk. 6—6 milyona İhtiyaç göstoren
Vali vc belediye başkam Dr. Lût fi Kırdar dün akşamki yataklı tren le Anrakaya gitmiştir.
Lûtfl Kırdar, hareketinden evvel Ankara seyahatinin gayesi etrafın dan kendİBile konuşan bir arkadaşı mışa şunları söylemiştir:
( — Ankaraya dâvet üzerine gl diyor değilim. Eh az Ua aydan beri | Ankaraya gitmemiştim. Hemen ho men her bakanlıkla belediye ve vl lâyeti İlgilendiren İşler hakkında temas edeceğim Evvelce yazdığınız gibi büdceal kıt belediyemizi^ Mara hail plânından hangi işler üzerin de istifade etmek istediği Devlet Bakanlığınca sorulmuş *ve cevabı mız Ankaraya gönderilmiştir.
Biz, bilhassa Istanbulun ezeli der di olan et meselesinin halllndo bil yllk faydalar Bağlıyacak bütün h tanbula şamil bir soğuk hava depo
Hilmi Uran'ın
yurd gezisi
C.H.P. Genelbaşkan vekili cenup illerine gidiyor
C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, bugün, yurd seyahatine çıkacaktır. Bilindiği gibi, Hilmi Uran, şehrimizde bulunmaktadır. Bu sabah trenle Istanbul-dan hareket edecek olan Uran, bu akşam Ankaraya muvasalât etmiş olacak, orada kısa bir tevakkufu müteakip seyahatine devam edecektir.
C.H.P. Genel Başkan Vekili, bu seyahatinde, cenup vilâyetlerindeki partililerle hasbıhallerde bulunacaktır.
Yurdda 23 Nisan Bayramı neşe ve coşkunluk içinde kutlan I ri bayram münasebetile yardım dığını göstermektedir. Başta Ço- ellerini yoksul çocuklara da u$ cuklan Esirgeme Kurumu oldu- zatmışlar ve onları da aevindirj ğu halde birçok hayır cemiyetle- I inişlerdir.
u
Danslı çay,, faciası
Bu çirkin hâdisenin mes'ulleri şiddetle cezalandırılmalıdır
Balıkesirli gençlerin asil protestosu
i D.P.nin İçel toplantısı
Hatipler dünkü konuşmalarında muvazaayı tekrar reddederek H. Bayura hücum ettiler
Nankin
Matbu danslı çay davetiyelerinin ifade ettiği mana
Alemdardaki Y.M.C.A., yâııi Genç Hıristiyanlar Cemiyeti salonlarında Amerikan bahriye erleri şerefine verilen danslı çay vesilesiyle yaptığımız neşriyata 7 sayın Amerikalı bayan bir cevap- vermişler ve buranın Amerikan lisan dershanesi olduğunu, bizim de yanlışlıkla buraya Y. M. C. A., yâni Genç Hıristiyanlar Ce miyeti Klübü dediğimizi belirtmeyi lüzumlu gördüler. Biz onların bu tavzihlerini derhal sütunlarımıza geçirmiştik. Fakat dün elimize geçen ve klişesini neşrettiğimiz davetiyede hayretle görmüş bulunuyoruz ki biz aldanmamışız. I Meğer burası her ne kadar «A- ( (Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
Mahut danslı çaydan hazin bir enstantane
İkinci "Varto
mektubu,,
Şişli, dün infilak tehlikesi atlattı
Şanghay da Çın komünistlerinin eline geçmek üzere
Nankin, 24 (A.P.) — Komünistlerin eline geçen Nankin pazar günü millî orduya mensup 3 tayyarenin hücumuna uğramıştır.
Tayyareler cumartesi günü millî ordu tarafından hava alanında bırakılan bomba ve petrol stoklarını tahrip etmek için hü-
(Dovamı 8a. 6 8ü. s do)
M. Partisinin
Kayseri toplantısı
Demokratların İçel m
Mersin, 24 (Hususî) — Demok-ı_____________
ratlann kongresine bu sabah de- da çıkardığı şayiaları cevaplan-vam edilmiştir, ilk sözü alan Ko- dırmış, müvazaa isnatlarını t»id-raltan iki saatten fazla süren nut detle reddetmiştir. I
kunda; partinin nasıl kurulduğu-1 Koraltanın konuşmasından son|
itinglerinden Mel manzara (Foto t Yeni Sabah - Uçakla) nu, Emin Sazak’ın parti hakkın-1
ra öğleden evvelki celseye son verildi.
öğleden sonraki toplantıda çalışma raporu okundu. Söz alan (Devamı 8a. B Sü. 3 do)
Millet Partisi erkânı hükümeti şiddetle te u ki d etti
Kayseri, 24 (Hubusî) — Şehrimize gelmiş olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, Reşat Aydınlı, Osman BÖlükbaşı, Suphi Batur’dan müteşekkil Millet Partisi erkânının iştirâkiyle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Millet Partisinin bu toplantısına partili ve partisiz kalabalık bir halk kütlesi iştirâk etmiştir.
Toplantıda söz alan hatipler, hükümeti şiddetle tenkid etmişler, Millet Partisinin din anlayışını izah etmişler ve kaçak paralardan, milletin çektiği sıkıntılardan bahsetmişlerdir.
Fener, Galatasarayı 2 - 0 yendi
Basın kupasının dün oynanan müsabakalarında Fenerbahçe takımı güzel bir oyunla ezelî rakibi Galatasarayı 2—0 yenmeğe muvaffak olmuştur. Diğer karşılaşmada da Beşiktaş Vefayı 8 2 mağlûp etmiştir. Yukarıdaki resimde dünkü karşılaşmalar dan bir enstantane görüyorsa' nuz. Bu maçlar halikındaki tafsildi (3) üncü, sayjamızfladır.
Bay ar, D. P. nin yeni tertipler karşısında bulunduğunu söylüyor
Ankara, 24 (Telefonla) — De mokrat Partinin Ankara merkez ilçesine bağlı ocaklılar bugün inci gazinosunda bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Demokrat Parti lideri Celâl Bayar ve Demokrat Parti Milletvekilleri vc diğer Demokrat Parti men supları ve kalabalık bir halk kit leşi hazır bulunmuştur.
(Dovamı Sa: 5 8ü 4 do)
İller Bankası
kongresi
27 Nisanda Ankarada
İller Bankası umumî kongresi 27 Ntaan-da Ankara'da toplanacaktır. Banka kanununa göre kongre, 21 vilâyetten gelecek belediye başkanlan, U. meclis üyeleri vo muh tarlann işti-raklle, her yıl toplanmaktadır.
toplanacak
Ekrem Amaç

Muhtelif illerden bu yılki kongre-I ye iştirak edecek delegelerin se-I çimine başlanmıştır. İstanbul ilini (Dovamı 8a. 6 8ü. 4 do)
Sütlüce faciasının facısı henüz unutulmadan allatılan bu infilâk tehlikesi, muhitte büyük -bir heyecan uyandırdı
Dün saat 13 sularında Şişlide Havariyon sokağındaki Lâstik fabrikasında bir yangın çıkmıştır.
Bütün bir semt halkııu heyecana düşüren müthiş bir duman
ile ve zaman zaman infilâklai halinde iki saat kadar devam e« den yangın, fabrikanın lâstik top yapı ve boyahane kısmı tay momen ve makine dairesi de kil (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Otomobil
yarışları
ÜLUNAY
Y
ENİ SABAH'ın neşrettiği
hususi bir
haboro göre; An-
kara Şoförler Cemiyeti Ankarada bir otomobil yarısı tertip oyloml». 1 Mayısta yapılaoak olan bu yarışlara Ankarada vo hatta bütün nwnı-lokotto büyük bir alaka gösterlıl-
yormu».
Yarı» olduktan sonra kaplumbağaları da koşturursak alâka uyan dırır; blıdo hamam böooklorinl bl-lo yarı» ottirdller. Bu bile soyrodon-lordo bir nlOka uyandırmıştı.
Fakat otomobil yarışı böyle değildir; tloarl vo »mal bir mosolo-
dir.
Otomobil yarışı bir firma iyidir. Öylo önüne golonln horhangl bir a-rabanın volanına geçip koşturması dogildlr. Bunun İçin yarı» yapılan momleketto, yahut yarışın vuku-
bulaoagı yordo otomobil firmaları kondl fabrikalarından çıkan araba-
ların tefevvukunu göstereceklerdir.
Bu du esaslı toşkllöt llo olur. Meselâ Fransada, Almanyada, Italyada, inglltorode muhtelif otomobil firmaları vardır; bunlar, ayrıoa yarış arabaları yaparlar. Bu arabaları Idaro odeoek gayet usta, gözü pek koşuouları vardır; onları tevdi eder-
ler vo bir firma kazandı mı bu miri vaffaklyet o markanın satışına tesir edor. Yoksa otomobil fabrikası olmıyan bir mcmlokotto tonazzüh arabalarının yarışları nihayet bir göstorlden İbarettir ve yahut bizde do otomobil endüstrisini toşvlk için bir adım mesabesindedir. Sonra şu olhoti do unutmamalıyız kİ böyle yarışlar İçin evelâ bir Ipodrom dogll bir otodrom lâzımdır.
Böyle Ipodrom gibi, cuddo gibi yarışa pok ınüsald olmıyan yortar-do yapılaoak müsabaka bir gösteri» olur. Yâni müsabakaya iştirak eden otomobilin hangisi daha şıktır, hangisi daha zariftir, böyle durumlarda otomobili ekseriya kadınlar kullanır, hattâ onların giyimleri, kuşamları da bahis mevzuu olur. Bu şartlar Içindo yarışın böylo bir müsabaka olması daha muvafık olur-
Holo sol yarışı tâbir edilen kumlu sahadaki müsabakayı tamamen lüzumsuz gördük. Kumlu sahayif bir tarafa bırakalım da otomobille* rl doğru dürüst bizim so ıiuarda yürütelim vo öyle bir koşuda muvaffak olana da bir liyakat madalyası vorolim.
Yeai Sabah
11 inci Yıl, No. 3623 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sayı» ; 10 Kuru;
f PAZARTESİ I Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
25 idare: Nuruosmanlyo No: 17
NİSAN Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 I Telefon: 30705
Sadak'ın seyahati
Ankara Demokrat çevrelerinde de bir muvaf f akiyetsizlik addediliyor
Şimdiye kadar dışişlerde hükümetle görüş birliğinde bulunduğunu ilân eden Demokrat parti, Sadak'ın dönüşünü müteakip hükümetten izahat isteyecek
Hükümet
Nüfuzunu
Âlet edenler
Ulus gazetesi, çeşitli vesilelerle, dini siyasete âlet etmek istedikleri iddiasiyle, muhalefet çevrelerine çatmaktadır. Bir aralık Demokrat Parti. Halk Partisinin resnıî gazetesinin bu İthamlarına hedef olmuş idi. Şimdi de, Yalçın, Millet Partisi ileri gelenlerini, Ankaradaki mevlûd dolayısiyle, aynı tarizlere nişangâh yapmaktadır. Çoğunluk partisi, behemehal ve ne olursa olsun iktidara yapışıp kalmak gayesinde olduğundan, kim muhalefet gösterirse ona behemehal bir kulp takmak İtiyadındadır. ve İster ki o kulp, hayli tesirli ve umumi efkârda muhalefeti küçük düşürecek kudret ve kabiliyette olsun. Bir zamanlar Demokratlara düşman ajanı, komünist müttefiki denmemiş miydi? Hattâ muhterem Mareşal Fevzi Çakmağa bile böyle bir leke sürülmek istenilmemiş miydi?
Halk Partisine ve onun hükümetlerinin kötü hareketlerine kar gı dil kullanan herkese tatbik e-dlle edile bu dini siyasete âlet etmek ithamı da ilk söylendiği sıralardaki tesirini, doğrusu, kaybetti. Türk umumî efkârı gördü id Halk Partisinin ve hükümetinin yolsuzluklarını kim ortaya dökerse muhakkak ve behemehal ya komünisttir, ya dini siyasete âlet etmektedir!
Demokratlar, senelerce, bu iki cürümle töhmet altına konulmuşlardı. Hattâ bu yüzden mahkeme-leee bile başvurulmuş İdi. Amma aynı Halk Partili organlar, şimdi, Demokrat Partiyi böyle ağır hareketlerle suçlandırmaktan vazgeçmiş bulunuyorlar. Yâni Demokrat Parti, artık dini siyasete âlet etmiyor, memlekette ihtilâl çıkaracak mahiyette tahriklerde bulunmuyor ve düşmanların ekmeğine yağ sürecek hareketlerde bulunmuyor. Amma buna mukabil şimdi bu teşebbüs vo fiiller, Millet Partisine yöneltilmiştir. Tabiî bir gün gelir, Ulus, bu parti zimamdarlarını da böyle müşai-belerle malûl görmemeğe başlar, amma, o güne üıtizaren biz Ulusun, hikmeti Hiida, hiç üzerinde durmadığı, bir nokta hakkında dikkat nazarını çekeceğiz:
Dini, siyasete âlet edenler iddiası isbata muhtaç ve ne vakit mahkemeye düşmüşse tebeyyün etmemiş iddiadır amma, politika ve hükümet nüfuzunu âlet ederek servet idhar etmiş olanların varlığı muhakkak bir vakıadır. Halk Partisinde birinci plânda yer almış hattâ bakanlığa kadar yükselmiş bir Şükrü Koçağın yolsuz ve usulsüz ve tabiî haksız o-larak kayınpederine on sekiz milyonluk mal ve servet sağladığı Millet Meclisi kürsüsünde. Halk Partili bir milletvekili tarafından İddia olundu.
Acaba Ulus niçin bu olay karşısında mukaddes bir heyecana kapılarak hükümet ve parti nüfuzunu âlet ederek servet ve saman temin edenlere karşı ateş püskür-medi? Yine gazetelerde okuyoruz: Halk Partisinin yine en ileri mevkilerlnden birini, uzun yıllar İşgal etmiş bir şahsiyet Ed-remltteki zeytinliklerini elden çıkarmış. O zeytinlikler kİ, Balıke-rirden bildirildiğine göre, emvali metrûkeden tanesi aitmiş kuruş gibi cüz’i bir meblâğ ile ele geçirilmiştir. Başka bahislerde bülbül gibi uluorta şakıyan Ulus, ne den bu nüfuz suiistimali ve memleket kudretini mal toplamağa â-let edenler hakkında gayet sakin, »âkit hattâ dilsiz oluveriyor?
Millet Partisi erkânına Ulus gazetesi, Ankaradaki mevlûd do-Inyısiyle, taarruz ediyor, fakat unutuyor ki aynı erkân Kudret ga zeteslnde, Amerikaya milyonlarca dolar kaçıranlardan da bahsetmiştir. Türk parasını koruma kanununa ve biitiin mevzuata aykı-(Devtmıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
Birkjnıi^ Milletlerdeki daimi delegemiz Selim Sarp er, (sağda) Birleşmiş Mîlletler Genel Kurul Başkanı Dr. Evatfla görüşüyor
Vali, dün akşam Ankara'ya gitti
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
23 Nisan bayramı münasebet ile küçük yavrular her sene olduğu gibi büfene de Çankayayı et-yaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde Bayan Mevhibe lnönünü kendisini ziyarete gelen yavrula-, n severken gb -ily-yrtunua
İnönü inebotuyu ziyaret etti
Cumhurbaşkanı D. P. ve C. H. P. Başkanlarile görüştü
Kastamonu, 24 (A.A.) —
Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Küre ve İnebolu İlçelerini ziyaret ederek akşam Kastamo-nuya dönmüşlerdir. îneboluda kasabanın giriş yerinden başlı-yarak limana kadar halk arasında giden Cumhurbaşkanımız liman tesislerini gördükten sonra Halkevinde înebolularla uzun bir görüşme yapmışlar, İlçenin türlü meseleleri üzerinde geniş izahat almışlardır. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi İle De mokrat Parti balkanları tarafın
(Davamı t 8a, 5 6Q, 3 de)
Ankara, 24 (Hususi) — Son günler zarfında Ankara siyasî mahfillerinde Başbakan Günalta-yın basın toplantısı mevzuundan başka mühim bir mesele üzerinde de tefsirler yapılmaktadır. Dış politikayı alâkadar eden bu tefsirlerde ele alman husuB, Necmed-dln Sadak'ın Amerika aeyahatlle alâkalıdır. Atlantik paktı dışında kalışımız bir kayıp ve beklenmedik bir hâdise olarak karşılanmışken, onun; kurulacak bir Akdeniz paktı ile telâfi edileceği ümit edilmişti. Sadak'ın Amerika seyahatinin ortaya yeni bir şey çıkar-mayışı muhalefet sıralarında mu-vaffakiyetsizlik olarak karşılanmaktadır.
Amerikan devlet adamlarının bize karşı diplomatik nezaket dışında fazla bir yakınlık göstermeyişleri ve Akdeniz paktı tasavvufunda da İleri bir adım atılmayı-şı, hükümetin dış politikada kendisinden beklenen enerjik çalışmayı gösteremediği şeklinde kabul edilmektedir.
öğrendiğimize göre, şimdiye kadar dış politikada görüş birliğinde bulunduğunu müteaddit defalar belirtmiş olan Demokrat Parti hükümetin dış politikadaki başarısızlığı karşısında Meclise bir sual takriri verecektir. Millî . , , , __ - , . ^menfaatlerimizin Anglo - Sakson
tu M,ı fleOyemUta tuace.lnd.ml camluı yamnda buluLmnltIa. ln. (Devamı Sa: 8 Su: 3 de) (Dovamı 8a. S 8Ü, 3 do)
Vali, verdiği demeçte, hayat pahalılığını önliyecek tedbirler etrafında temaslarda bulunacağını söyledi
ounun lnşoaso üzerinde tararla dur duk. 6—6 milyona İhtiyaç göstoren
Vali vc belediye başkam Dr. Lût fi Kırdar dün akşamki yataklı tren le Anrakaya gitmiştir.
Lûtfl Kırdar, hareketinden evvel Ankara seyahatinin gayesi etrafın dan kendİBile konuşan bir arkadaşı mışa şunları söylemiştir:
( — Ankaraya dâvet üzerine gl diyor değilim. Eh az Ua aydan beri | Ankaraya gitmemiştim. Hemen ho men her bakanlıkla belediye ve vl lâyeti İlgilendiren İşler hakkında temas edeceğim Evvelce yazdığınız gibi büdceal kıt belediyemizi^ Mara hail plânından hangi işler üzerin de istifade etmek istediği Devlet Bakanlığınca sorulmuş *ve cevabı mız Ankaraya gönderilmiştir.
Biz, bilhassa Istanbulun ezeli der di olan et meselesinin halllndo bil yllk faydalar Bağlıyacak bütün h tanbula şamil bir soğuk hava depo
Hilmi Uran'ın
yurd gezisi
C.H.P. Genelbaşkan vekili cenup illerine gidiyor
C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, bugün, yurd seyahatine çıkacaktır. Bilindiği gibi, Hilmi Uran, şehrimizde bulunmaktadır. Bu sabah trenle Istanbul-dan hareket edecek olan Uran, bu akşam Ankaraya muvasalât etmiş olacak, orada kısa bir tevakkufu müteakip seyahatine devam edecektir.
C.H.P. Genel Başkan Vekili, bu seyahatinde, cenup vilâyetlerindeki partililerle hasbıhallerde bulunacaktır.
Yurdda 23 Nisan Bayramı neşe ve coşkunluk içinde kutlan I ri bayram münasebetile yardım dığını göstermektedir. Başta Ço- ellerini yoksul çocuklara da u$ cuklan Esirgeme Kurumu oldu- zatmışlar ve onları da aevindirj ğu halde birçok hayır cemiyetle- I inişlerdir.
u
Danslı çay,, faciası
Bu çirkin hâdisenin mes'ulleri şiddetle cezalandırılmalıdır
Balıkesirli gençlerin asil protestosu
i D.P.nin İçel toplantısı
Hatipler dünkü konuşmalarında muvazaayı tekrar reddederek H. Bayura hücum ettiler
Nankin
Matbu danslı çay davetiyelerinin ifade ettiği mana
Alemdardaki Y.M.C.A., yâııi Genç Hıristiyanlar Cemiyeti salonlarında Amerikan bahriye erleri şerefine verilen danslı çay vesilesiyle yaptığımız neşriyata 7 sayın Amerikalı bayan bir cevap- vermişler ve buranın Amerikan lisan dershanesi olduğunu, bizim de yanlışlıkla buraya Y. M. C. A., yâni Genç Hıristiyanlar Ce miyeti Klübü dediğimizi belirtmeyi lüzumlu gördüler. Biz onların bu tavzihlerini derhal sütunlarımıza geçirmiştik. Fakat dün elimize geçen ve klişesini neşrettiğimiz davetiyede hayretle görmüş bulunuyoruz ki biz aldanmamışız. I Meğer burası her ne kadar «A- ( (Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
Mahut danslı çaydan hazin bir enstantane
İkinci "Varto
mektubu,,
Şişli, dün infilak tehlikesi atlattı
Şanghay da Çın komünistlerinin eline geçmek üzere
Nankin, 24 (A.P.) — Komünistlerin eline geçen Nankin pazar günü millî orduya mensup 3 tayyarenin hücumuna uğramıştır.
Tayyareler cumartesi günü millî ordu tarafından hava alanında bırakılan bomba ve petrol stoklarını tahrip etmek için hü-
(Dovamı 8a. 6 8ü. s do)
M. Partisinin
Kayseri toplantısı
Demokratların İçel m
Mersin, 24 (Hususî) — Demok-ı_____________
ratlann kongresine bu sabah de- da çıkardığı şayiaları cevaplan-vam edilmiştir, ilk sözü alan Ko- dırmış, müvazaa isnatlarını t»id-raltan iki saatten fazla süren nut detle reddetmiştir. I
kunda; partinin nasıl kurulduğu-1 Koraltanın konuşmasından son|
itinglerinden Mel manzara (Foto t Yeni Sabah - Uçakla) nu, Emin Sazak’ın parti hakkın-1
ra öğleden evvelki celseye son verildi.
öğleden sonraki toplantıda çalışma raporu okundu. Söz alan (Devamı 8a. B Sü. 3 do)
Millet Partisi erkânı hükümeti şiddetle te u ki d etti
Kayseri, 24 (Hubusî) — Şehrimize gelmiş olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, Reşat Aydınlı, Osman BÖlükbaşı, Suphi Batur’dan müteşekkil Millet Partisi erkânının iştirâkiyle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Millet Partisinin bu toplantısına partili ve partisiz kalabalık bir halk kütlesi iştirâk etmiştir.
Toplantıda söz alan hatipler, hükümeti şiddetle tenkid etmişler, Millet Partisinin din anlayışını izah etmişler ve kaçak paralardan, milletin çektiği sıkıntılardan bahsetmişlerdir.
Fener, Galatasarayı 2 - 0 yendi
Basın kupasının dün oynanan müsabakalarında Fenerbahçe takımı güzel bir oyunla ezelî rakibi Galatasarayı 2—0 yenmeğe muvaffak olmuştur. Diğer karşılaşmada da Beşiktaş Vefayı 8 2 mağlûp etmiştir. Yukarıdaki resimde dünkü karşılaşmalar dan bir enstantane görüyorsa' nuz. Bu maçlar halikındaki tafsildi (3) üncü, sayjamızfladır.
Bay ar, D. P. nin yeni tertipler karşısında bulunduğunu söylüyor
Ankara, 24 (Telefonla) — De mokrat Partinin Ankara merkez ilçesine bağlı ocaklılar bugün inci gazinosunda bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Demokrat Parti lideri Celâl Bayar ve Demokrat Parti Milletvekilleri vc diğer Demokrat Parti men supları ve kalabalık bir halk kit leşi hazır bulunmuştur.
(Dovamı Sa: 5 8ü 4 do)
İller Bankası
kongresi
27 Nisanda Ankarada
İller Bankası umumî kongresi 27 Ntaan-da Ankara'da toplanacaktır. Banka kanununa göre kongre, 21 vilâyetten gelecek belediye başkanlan, U. meclis üyeleri vo muh tarlann işti-raklle, her yıl toplanmaktadır.
toplanacak
Ekrem Amaç

Muhtelif illerden bu yılki kongre-I ye iştirak edecek delegelerin se-I çimine başlanmıştır. İstanbul ilini (Dovamı 8a. 6 8ü. 4 do)
Sütlüce faciasının facısı henüz unutulmadan allatılan bu infilâk tehlikesi, muhitte büyük -bir heyecan uyandırdı
Dün saat 13 sularında Şişlide Havariyon sokağındaki Lâstik fabrikasında bir yangın çıkmıştır.
Bütün bir semt halkııu heyecana düşüren müthiş bir duman
ile ve zaman zaman infilâklai halinde iki saat kadar devam e« den yangın, fabrikanın lâstik top yapı ve boyahane kısmı tay momen ve makine dairesi de kil (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Otomobil
yarışları
ÜLUNAY
Y
ENİ SABAH'ın neşrettiği
hususi bir
haboro göre; An-
kara Şoförler Cemiyeti Ankarada bir otomobil yarısı tertip oyloml». 1 Mayısta yapılaoak olan bu yarışlara Ankarada vo hatta bütün nwnı-lokotto büyük bir alaka gösterlıl-
yormu».
Yarı» olduktan sonra kaplumbağaları da koşturursak alâka uyan dırır; blıdo hamam böooklorinl bl-lo yarı» ottirdller. Bu bile soyrodon-lordo bir nlOka uyandırmıştı.
Fakat otomobil yarışı böyle değildir; tloarl vo »mal bir mosolo-
dir.
Otomobil yarışı bir firma iyidir. Öylo önüne golonln horhangl bir a-rabanın volanına geçip koşturması dogildlr. Bunun İçin yarı» yapılan momleketto, yahut yarışın vuku-
bulaoagı yordo otomobil firmaları kondl fabrikalarından çıkan araba-
ların tefevvukunu göstereceklerdir.
Bu du esaslı toşkllöt llo olur. Meselâ Fransada, Almanyada, Italyada, inglltorode muhtelif otomobil firmaları vardır; bunlar, ayrıoa yarış arabaları yaparlar. Bu arabaları Idaro odeoek gayet usta, gözü pek koşuouları vardır; onları tevdi eder-
ler vo bir firma kazandı mı bu miri vaffaklyet o markanın satışına tesir edor. Yoksa otomobil fabrikası olmıyan bir mcmlokotto tonazzüh arabalarının yarışları nihayet bir göstorlden İbarettir ve yahut bizde do otomobil endüstrisini toşvlk için bir adım mesabesindedir. Sonra şu olhoti do unutmamalıyız kİ böyle yarışlar İçin evelâ bir Ipodrom dogll bir otodrom lâzımdır.
Böyle Ipodrom gibi, cuddo gibi yarışa pok ınüsald olmıyan yortar-do yapılaoak müsabaka bir gösteri» olur. Yâni müsabakaya iştirak eden otomobilin hangisi daha şıktır, hangisi daha zariftir, böyle durumlarda otomobili ekseriya kadınlar kullanır, hattâ onların giyimleri, kuşamları da bahis mevzuu olur. Bu şartlar Içindo yarışın böylo bir müsabaka olması daha muvafık olur-
Holo sol yarışı tâbir edilen kumlu sahadaki müsabakayı tamamen lüzumsuz gördük. Kumlu sahayif bir tarafa bırakalım da otomobille* rl doğru dürüst bizim so ıiuarda yürütelim vo öyle bir koşuda muvaffak olana da bir liyakat madalyası vorolim.
Yeai Sabah
11 inci Yıl, No. 3623 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sayı» ; 10 Kuru;
f PAZARTESİ I Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
25 idare: Nuruosmanlyo No: 17
NİSAN Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 I Telefon: 30705
Sadak'ın seyahati
Ankara Demokrat çevrelerinde de bir muvaf f akiyetsizlik addediliyor
Şimdiye kadar dışişlerde hükümetle görüş birliğinde bulunduğunu ilân eden Demokrat parti, Sadak'ın dönüşünü müteakip hükümetten izahat isteyecek
Hükümet
Nüfuzunu
Âlet edenler
Ulus gazetesi, çeşitli vesilelerle, dini siyasete âlet etmek istedikleri iddiasiyle, muhalefet çevrelerine çatmaktadır. Bir aralık Demokrat Parti. Halk Partisinin resnıî gazetesinin bu İthamlarına hedef olmuş idi. Şimdi de, Yalçın, Millet Partisi ileri gelenlerini, Ankaradaki mevlûd dolayısiyle, aynı tarizlere nişangâh yapmaktadır. Çoğunluk partisi, behemehal ve ne olursa olsun iktidara yapışıp kalmak gayesinde olduğundan, kim muhalefet gösterirse ona behemehal bir kulp takmak İtiyadındadır. ve İster ki o kulp, hayli tesirli ve umumi efkârda muhalefeti küçük düşürecek kudret ve kabiliyette olsun. Bir zamanlar Demokratlara düşman ajanı, komünist müttefiki denmemiş miydi? Hattâ muhterem Mareşal Fevzi Çakmağa bile böyle bir leke sürülmek istenilmemiş miydi?
Halk Partisine ve onun hükümetlerinin kötü hareketlerine kar gı dil kullanan herkese tatbik e-dlle edile bu dini siyasete âlet etmek ithamı da ilk söylendiği sıralardaki tesirini, doğrusu, kaybetti. Türk umumî efkârı gördü id Halk Partisinin ve hükümetinin yolsuzluklarını kim ortaya dökerse muhakkak ve behemehal ya komünisttir, ya dini siyasete âlet etmektedir!
Demokratlar, senelerce, bu iki cürümle töhmet altına konulmuşlardı. Hattâ bu yüzden mahkeme-leee bile başvurulmuş İdi. Amma aynı Halk Partili organlar, şimdi, Demokrat Partiyi böyle ağır hareketlerle suçlandırmaktan vazgeçmiş bulunuyorlar. Yâni Demokrat Parti, artık dini siyasete âlet etmiyor, memlekette ihtilâl çıkaracak mahiyette tahriklerde bulunmuyor ve düşmanların ekmeğine yağ sürecek hareketlerde bulunmuyor. Amma buna mukabil şimdi bu teşebbüs vo fiiller, Millet Partisine yöneltilmiştir. Tabiî bir gün gelir, Ulus, bu parti zimamdarlarını da böyle müşai-belerle malûl görmemeğe başlar, amma, o güne üıtizaren biz Ulusun, hikmeti Hiida, hiç üzerinde durmadığı, bir nokta hakkında dikkat nazarını çekeceğiz:
Dini, siyasete âlet edenler iddiası isbata muhtaç ve ne vakit mahkemeye düşmüşse tebeyyün etmemiş iddiadır amma, politika ve hükümet nüfuzunu âlet ederek servet idhar etmiş olanların varlığı muhakkak bir vakıadır. Halk Partisinde birinci plânda yer almış hattâ bakanlığa kadar yükselmiş bir Şükrü Koçağın yolsuz ve usulsüz ve tabiî haksız o-larak kayınpederine on sekiz milyonluk mal ve servet sağladığı Millet Meclisi kürsüsünde. Halk Partili bir milletvekili tarafından İddia olundu.
Acaba Ulus niçin bu olay karşısında mukaddes bir heyecana kapılarak hükümet ve parti nüfuzunu âlet ederek servet ve saman temin edenlere karşı ateş püskür-medi? Yine gazetelerde okuyoruz: Halk Partisinin yine en ileri mevkilerlnden birini, uzun yıllar İşgal etmiş bir şahsiyet Ed-remltteki zeytinliklerini elden çıkarmış. O zeytinlikler kİ, Balıke-rirden bildirildiğine göre, emvali metrûkeden tanesi aitmiş kuruş gibi cüz’i bir meblâğ ile ele geçirilmiştir. Başka bahislerde bülbül gibi uluorta şakıyan Ulus, ne den bu nüfuz suiistimali ve memleket kudretini mal toplamağa â-let edenler hakkında gayet sakin, »âkit hattâ dilsiz oluveriyor?
Millet Partisi erkânına Ulus gazetesi, Ankaradaki mevlûd do-Inyısiyle, taarruz ediyor, fakat unutuyor ki aynı erkân Kudret ga zeteslnde, Amerikaya milyonlarca dolar kaçıranlardan da bahsetmiştir. Türk parasını koruma kanununa ve biitiin mevzuata aykı-(Devtmıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
Birkjnıi^ Milletlerdeki daimi delegemiz Selim Sarp er, (sağda) Birleşmiş Mîlletler Genel Kurul Başkanı Dr. Evatfla görüşüyor
Vali, dün akşam Ankara'ya gitti
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
23 Nisan bayramı münasebet ile küçük yavrular her sene olduğu gibi büfene de Çankayayı et-yaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde Bayan Mevhibe lnönünü kendisini ziyarete gelen yavrula-, n severken gb -ily-yrtunua
İnönü inebotuyu ziyaret etti
Cumhurbaşkanı D. P. ve C. H. P. Başkanlarile görüştü
Kastamonu, 24 (A.A.) —
Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Küre ve İnebolu İlçelerini ziyaret ederek akşam Kastamo-nuya dönmüşlerdir. îneboluda kasabanın giriş yerinden başlı-yarak limana kadar halk arasında giden Cumhurbaşkanımız liman tesislerini gördükten sonra Halkevinde înebolularla uzun bir görüşme yapmışlar, İlçenin türlü meseleleri üzerinde geniş izahat almışlardır. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi İle De mokrat Parti balkanları tarafın
(Davamı t 8a, 5 6Q, 3 de)
Ankara, 24 (Hususi) — Son günler zarfında Ankara siyasî mahfillerinde Başbakan Günalta-yın basın toplantısı mevzuundan başka mühim bir mesele üzerinde de tefsirler yapılmaktadır. Dış politikayı alâkadar eden bu tefsirlerde ele alman husuB, Necmed-dln Sadak'ın Amerika aeyahatlle alâkalıdır. Atlantik paktı dışında kalışımız bir kayıp ve beklenmedik bir hâdise olarak karşılanmışken, onun; kurulacak bir Akdeniz paktı ile telâfi edileceği ümit edilmişti. Sadak'ın Amerika seyahatinin ortaya yeni bir şey çıkar-mayışı muhalefet sıralarında mu-vaffakiyetsizlik olarak karşılanmaktadır.
Amerikan devlet adamlarının bize karşı diplomatik nezaket dışında fazla bir yakınlık göstermeyişleri ve Akdeniz paktı tasavvufunda da İleri bir adım atılmayı-şı, hükümetin dış politikada kendisinden beklenen enerjik çalışmayı gösteremediği şeklinde kabul edilmektedir.
öğrendiğimize göre, şimdiye kadar dış politikada görüş birliğinde bulunduğunu müteaddit defalar belirtmiş olan Demokrat Parti hükümetin dış politikadaki başarısızlığı karşısında Meclise bir sual takriri verecektir. Millî . , , , __ - , . ^menfaatlerimizin Anglo - Sakson
tu M,ı fleOyemUta tuace.lnd.ml camluı yamnda buluLmnltIa. ln. (Devamı Sa: 8 Su: 3 de) (Dovamı 8a. S 8Ü, 3 do)
Vali, verdiği demeçte, hayat pahalılığını önliyecek tedbirler etrafında temaslarda bulunacağını söyledi
ounun lnşoaso üzerinde tararla dur duk. 6—6 milyona İhtiyaç göstoren
Vali vc belediye başkam Dr. Lût fi Kırdar dün akşamki yataklı tren le Anrakaya gitmiştir.
Lûtfl Kırdar, hareketinden evvel Ankara seyahatinin gayesi etrafın dan kendİBile konuşan bir arkadaşı mışa şunları söylemiştir:
( — Ankaraya dâvet üzerine gl diyor değilim. Eh az Ua aydan beri | Ankaraya gitmemiştim. Hemen ho men her bakanlıkla belediye ve vl lâyeti İlgilendiren İşler hakkında temas edeceğim Evvelce yazdığınız gibi büdceal kıt belediyemizi^ Mara hail plânından hangi işler üzerin de istifade etmek istediği Devlet Bakanlığınca sorulmuş *ve cevabı mız Ankaraya gönderilmiştir.
Biz, bilhassa Istanbulun ezeli der di olan et meselesinin halllndo bil yllk faydalar Bağlıyacak bütün h tanbula şamil bir soğuk hava depo
Hilmi Uran'ın
yurd gezisi
C.H.P. Genelbaşkan vekili cenup illerine gidiyor
C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, bugün, yurd seyahatine çıkacaktır. Bilindiği gibi, Hilmi Uran, şehrimizde bulunmaktadır. Bu sabah trenle Istanbul-dan hareket edecek olan Uran, bu akşam Ankaraya muvasalât etmiş olacak, orada kısa bir tevakkufu müteakip seyahatine devam edecektir.
C.H.P. Genel Başkan Vekili, bu seyahatinde, cenup vilâyetlerindeki partililerle hasbıhallerde bulunacaktır.
Yurdda 23 Nisan Bayramı neşe ve coşkunluk içinde kutlan I ri bayram münasebetile yardım dığını göstermektedir. Başta Ço- ellerini yoksul çocuklara da u$ cuklan Esirgeme Kurumu oldu- zatmışlar ve onları da aevindirj ğu halde birçok hayır cemiyetle- I inişlerdir.
u
Danslı çay,, faciası
Bu çirkin hâdisenin mes'ulleri şiddetle cezalandırılmalıdır
Balıkesirli gençlerin asil protestosu
i D.P.nin İçel toplantısı
Hatipler dünkü konuşmalarında muvazaayı tekrar reddederek H. Bayura hücum ettiler
Nankin
Matbu danslı çay davetiyelerinin ifade ettiği mana
Alemdardaki Y.M.C.A., yâııi Genç Hıristiyanlar Cemiyeti salonlarında Amerikan bahriye erleri şerefine verilen danslı çay vesilesiyle yaptığımız neşriyata 7 sayın Amerikalı bayan bir cevap- vermişler ve buranın Amerikan lisan dershanesi olduğunu, bizim de yanlışlıkla buraya Y. M. C. A., yâni Genç Hıristiyanlar Ce miyeti Klübü dediğimizi belirtmeyi lüzumlu gördüler. Biz onların bu tavzihlerini derhal sütunlarımıza geçirmiştik. Fakat dün elimize geçen ve klişesini neşrettiğimiz davetiyede hayretle görmüş bulunuyoruz ki biz aldanmamışız. I Meğer burası her ne kadar «A- ( (Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
Mahut danslı çaydan hazin bir enstantane
İkinci "Varto
mektubu,,
Şişli, dün infilak tehlikesi atlattı
Şanghay da Çın komünistlerinin eline geçmek üzere
Nankin, 24 (A.P.) — Komünistlerin eline geçen Nankin pazar günü millî orduya mensup 3 tayyarenin hücumuna uğramıştır.
Tayyareler cumartesi günü millî ordu tarafından hava alanında bırakılan bomba ve petrol stoklarını tahrip etmek için hü-
(Dovamı 8a. 6 8ü. s do)
M. Partisinin
Kayseri toplantısı
Demokratların İçel m
Mersin, 24 (Hususî) — Demok-ı_____________
ratlann kongresine bu sabah de- da çıkardığı şayiaları cevaplan-vam edilmiştir, ilk sözü alan Ko- dırmış, müvazaa isnatlarını t»id-raltan iki saatten fazla süren nut detle reddetmiştir. I
kunda; partinin nasıl kurulduğu-1 Koraltanın konuşmasından son|
itinglerinden Mel manzara (Foto t Yeni Sabah - Uçakla) nu, Emin Sazak’ın parti hakkın-1
ra öğleden evvelki celseye son verildi.
öğleden sonraki toplantıda çalışma raporu okundu. Söz alan (Devamı 8a. B Sü. 3 do)
Millet Partisi erkânı hükümeti şiddetle te u ki d etti
Kayseri, 24 (Hubusî) — Şehrimize gelmiş olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, Reşat Aydınlı, Osman BÖlükbaşı, Suphi Batur’dan müteşekkil Millet Partisi erkânının iştirâkiyle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Millet Partisinin bu toplantısına partili ve partisiz kalabalık bir halk kütlesi iştirâk etmiştir.
Toplantıda söz alan hatipler, hükümeti şiddetle tenkid etmişler, Millet Partisinin din anlayışını izah etmişler ve kaçak paralardan, milletin çektiği sıkıntılardan bahsetmişlerdir.
Fener, Galatasarayı 2 - 0 yendi
Basın kupasının dün oynanan müsabakalarında Fenerbahçe takımı güzel bir oyunla ezelî rakibi Galatasarayı 2—0 yenmeğe muvaffak olmuştur. Diğer karşılaşmada da Beşiktaş Vefayı 8 2 mağlûp etmiştir. Yukarıdaki resimde dünkü karşılaşmalar dan bir enstantane görüyorsa' nuz. Bu maçlar halikındaki tafsildi (3) üncü, sayjamızfladır.
Bay ar, D. P. nin yeni tertipler karşısında bulunduğunu söylüyor
Ankara, 24 (Telefonla) — De mokrat Partinin Ankara merkez ilçesine bağlı ocaklılar bugün inci gazinosunda bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Demokrat Parti lideri Celâl Bayar ve Demokrat Parti Milletvekilleri vc diğer Demokrat Parti men supları ve kalabalık bir halk kit leşi hazır bulunmuştur.
(Dovamı Sa: 5 8ü 4 do)
İller Bankası
kongresi
27 Nisanda Ankarada
İller Bankası umumî kongresi 27 Ntaan-da Ankara'da toplanacaktır. Banka kanununa göre kongre, 21 vilâyetten gelecek belediye başkanlan, U. meclis üyeleri vo muh tarlann işti-raklle, her yıl toplanmaktadır.
toplanacak
Ekrem Amaç

Muhtelif illerden bu yılki kongre-I ye iştirak edecek delegelerin se-I çimine başlanmıştır. İstanbul ilini (Dovamı 8a. 6 8ü. 4 do)
Sütlüce faciasının facısı henüz unutulmadan allatılan bu infilâk tehlikesi, muhitte büyük -bir heyecan uyandırdı
Dün saat 13 sularında Şişlide Havariyon sokağındaki Lâstik fabrikasında bir yangın çıkmıştır.
Bütün bir semt halkııu heyecana düşüren müthiş bir duman
ile ve zaman zaman infilâklai halinde iki saat kadar devam e« den yangın, fabrikanın lâstik top yapı ve boyahane kısmı tay momen ve makine dairesi de kil (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Otomobil
yarışları
ÜLUNAY
Y
ENİ SABAH'ın neşrettiği
hususi bir
haboro göre; An-
kara Şoförler Cemiyeti Ankarada bir otomobil yarısı tertip oyloml». 1 Mayısta yapılaoak olan bu yarışlara Ankarada vo hatta bütün nwnı-lokotto büyük bir alaka gösterlıl-
yormu».
Yarı» olduktan sonra kaplumbağaları da koşturursak alâka uyan dırır; blıdo hamam böooklorinl bl-lo yarı» ottirdller. Bu bile soyrodon-lordo bir nlOka uyandırmıştı.
Fakat otomobil yarışı böyle değildir; tloarl vo »mal bir mosolo-
dir.
Otomobil yarışı bir firma iyidir. Öylo önüne golonln horhangl bir a-rabanın volanına geçip koşturması dogildlr. Bunun İçin yarı» yapılan momleketto, yahut yarışın vuku-
bulaoagı yordo otomobil firmaları kondl fabrikalarından çıkan araba-
ların tefevvukunu göstereceklerdir.
Bu du esaslı toşkllöt llo olur. Meselâ Fransada, Almanyada, Italyada, inglltorode muhtelif otomobil firmaları vardır; bunlar, ayrıoa yarış arabaları yaparlar. Bu arabaları Idaro odeoek gayet usta, gözü pek koşuouları vardır; onları tevdi eder-
ler vo bir firma kazandı mı bu miri vaffaklyet o markanın satışına tesir edor. Yoksa otomobil fabrikası olmıyan bir mcmlokotto tonazzüh arabalarının yarışları nihayet bir göstorlden İbarettir ve yahut bizde do otomobil endüstrisini toşvlk için bir adım mesabesindedir. Sonra şu olhoti do unutmamalıyız kİ böyle yarışlar İçin evelâ bir Ipodrom dogll bir otodrom lâzımdır.
Böyle Ipodrom gibi, cuddo gibi yarışa pok ınüsald olmıyan yortar-do yapılaoak müsabaka bir gösteri» olur. Yâni müsabakaya iştirak eden otomobilin hangisi daha şıktır, hangisi daha zariftir, böyle durumlarda otomobili ekseriya kadınlar kullanır, hattâ onların giyimleri, kuşamları da bahis mevzuu olur. Bu şartlar Içindo yarışın böylo bir müsabaka olması daha muvafık olur-
Holo sol yarışı tâbir edilen kumlu sahadaki müsabakayı tamamen lüzumsuz gördük. Kumlu sahayif bir tarafa bırakalım da otomobille* rl doğru dürüst bizim so ıiuarda yürütelim vo öyle bir koşuda muvaffak olana da bir liyakat madalyası vorolim.
Yeai Sabah
11 inci Yıl, No. 3623 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sayı» ; 10 Kuru;
f PAZARTESİ I Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
25 idare: Nuruosmanlyo No: 17
NİSAN Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 I Telefon: 30705
Sadak'ın seyahati
Ankara Demokrat çevrelerinde de bir muvaf f akiyetsizlik addediliyor
Şimdiye kadar dışişlerde hükümetle görüş birliğinde bulunduğunu ilân eden Demokrat parti, Sadak'ın dönüşünü müteakip hükümetten izahat isteyecek
Hükümet
Nüfuzunu
Âlet edenler
Ulus gazetesi, çeşitli vesilelerle, dini siyasete âlet etmek istedikleri iddiasiyle, muhalefet çevrelerine çatmaktadır. Bir aralık Demokrat Parti. Halk Partisinin resnıî gazetesinin bu İthamlarına hedef olmuş idi. Şimdi de, Yalçın, Millet Partisi ileri gelenlerini, Ankaradaki mevlûd dolayısiyle, aynı tarizlere nişangâh yapmaktadır. Çoğunluk partisi, behemehal ve ne olursa olsun iktidara yapışıp kalmak gayesinde olduğundan, kim muhalefet gösterirse ona behemehal bir kulp takmak İtiyadındadır. ve İster ki o kulp, hayli tesirli ve umumi efkârda muhalefeti küçük düşürecek kudret ve kabiliyette olsun. Bir zamanlar Demokratlara düşman ajanı, komünist müttefiki denmemiş miydi? Hattâ muhterem Mareşal Fevzi Çakmağa bile böyle bir leke sürülmek istenilmemiş miydi?
Halk Partisine ve onun hükümetlerinin kötü hareketlerine kar gı dil kullanan herkese tatbik e-dlle edile bu dini siyasete âlet etmek ithamı da ilk söylendiği sıralardaki tesirini, doğrusu, kaybetti. Türk umumî efkârı gördü id Halk Partisinin ve hükümetinin yolsuzluklarını kim ortaya dökerse muhakkak ve behemehal ya komünisttir, ya dini siyasete âlet etmektedir!
Demokratlar, senelerce, bu iki cürümle töhmet altına konulmuşlardı. Hattâ bu yüzden mahkeme-leee bile başvurulmuş İdi. Amma aynı Halk Partili organlar, şimdi, Demokrat Partiyi böyle ağır hareketlerle suçlandırmaktan vazgeçmiş bulunuyorlar. Yâni Demokrat Parti, artık dini siyasete âlet etmiyor, memlekette ihtilâl çıkaracak mahiyette tahriklerde bulunmuyor ve düşmanların ekmeğine yağ sürecek hareketlerde bulunmuyor. Amma buna mukabil şimdi bu teşebbüs vo fiiller, Millet Partisine yöneltilmiştir. Tabiî bir gün gelir, Ulus, bu parti zimamdarlarını da böyle müşai-belerle malûl görmemeğe başlar, amma, o güne üıtizaren biz Ulusun, hikmeti Hiida, hiç üzerinde durmadığı, bir nokta hakkında dikkat nazarını çekeceğiz:
Dini, siyasete âlet edenler iddiası isbata muhtaç ve ne vakit mahkemeye düşmüşse tebeyyün etmemiş iddiadır amma, politika ve hükümet nüfuzunu âlet ederek servet idhar etmiş olanların varlığı muhakkak bir vakıadır. Halk Partisinde birinci plânda yer almış hattâ bakanlığa kadar yükselmiş bir Şükrü Koçağın yolsuz ve usulsüz ve tabiî haksız o-larak kayınpederine on sekiz milyonluk mal ve servet sağladığı Millet Meclisi kürsüsünde. Halk Partili bir milletvekili tarafından İddia olundu.
Acaba Ulus niçin bu olay karşısında mukaddes bir heyecana kapılarak hükümet ve parti nüfuzunu âlet ederek servet ve saman temin edenlere karşı ateş püskür-medi? Yine gazetelerde okuyoruz: Halk Partisinin yine en ileri mevkilerlnden birini, uzun yıllar İşgal etmiş bir şahsiyet Ed-remltteki zeytinliklerini elden çıkarmış. O zeytinlikler kİ, Balıke-rirden bildirildiğine göre, emvali metrûkeden tanesi aitmiş kuruş gibi cüz’i bir meblâğ ile ele geçirilmiştir. Başka bahislerde bülbül gibi uluorta şakıyan Ulus, ne den bu nüfuz suiistimali ve memleket kudretini mal toplamağa â-let edenler hakkında gayet sakin, »âkit hattâ dilsiz oluveriyor?
Millet Partisi erkânına Ulus gazetesi, Ankaradaki mevlûd do-Inyısiyle, taarruz ediyor, fakat unutuyor ki aynı erkân Kudret ga zeteslnde, Amerikaya milyonlarca dolar kaçıranlardan da bahsetmiştir. Türk parasını koruma kanununa ve biitiin mevzuata aykı-(Devtmıı 8a, 6 8Ü, 3 de)
Birkjnıi^ Milletlerdeki daimi delegemiz Selim Sarp er, (sağda) Birleşmiş Mîlletler Genel Kurul Başkanı Dr. Evatfla görüşüyor
Vali, dün akşam Ankara'ya gitti
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSSI
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
23 Nisan bayramı münasebet ile küçük yavrular her sene olduğu gibi büfene de Çankayayı et-yaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde Bayan Mevhibe lnönünü kendisini ziyarete gelen yavrula-, n severken gb -ily-yrtunua
İnönü inebotuyu ziyaret etti
Cumhurbaşkanı D. P. ve C. H. P. Başkanlarile görüştü
Kastamonu, 24 (A.A.) —
Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün Küre ve İnebolu İlçelerini ziyaret ederek akşam Kastamo-nuya dönmüşlerdir. îneboluda kasabanın giriş yerinden başlı-yarak limana kadar halk arasında giden Cumhurbaşkanımız liman tesislerini gördükten sonra Halkevinde înebolularla uzun bir görüşme yapmışlar, İlçenin türlü meseleleri üzerinde geniş izahat almışlardır. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi İle De mokrat Parti balkanları tarafın
(Davamı t 8a, 5 6Q, 3 de)
Ankara, 24 (Hususi) — Son günler zarfında Ankara siyasî mahfillerinde Başbakan Günalta-yın basın toplantısı mevzuundan başka mühim bir mesele üzerinde de tefsirler yapılmaktadır. Dış politikayı alâkadar eden bu tefsirlerde ele alman husuB, Necmed-dln Sadak'ın Amerika aeyahatlle alâkalıdır. Atlantik paktı dışında kalışımız bir kayıp ve beklenmedik bir hâdise olarak karşılanmışken, onun; kurulacak bir Akdeniz paktı ile telâfi edileceği ümit edilmişti. Sadak'ın Amerika seyahatinin ortaya yeni bir şey çıkar-mayışı muhalefet sıralarında mu-vaffakiyetsizlik olarak karşılanmaktadır.
Amerikan devlet adamlarının bize karşı diplomatik nezaket dışında fazla bir yakınlık göstermeyişleri ve Akdeniz paktı tasavvufunda da İleri bir adım atılmayı-şı, hükümetin dış politikada kendisinden beklenen enerjik çalışmayı gösteremediği şeklinde kabul edilmektedir.
öğrendiğimize göre, şimdiye kadar dış politikada görüş birliğinde bulunduğunu müteaddit defalar belirtmiş olan Demokrat Parti hükümetin dış politikadaki başarısızlığı karşısında Meclise bir sual takriri verecektir. Millî . , , , __ - , . ^menfaatlerimizin Anglo - Sakson
tu M,ı fleOyemUta tuace.lnd.ml camluı yamnda buluLmnltIa. ln. (Devamı Sa: 8 Su: 3 de) (Dovamı 8a. S 8Ü, 3 do)
Vali, verdiği demeçte, hayat pahalılığını önliyecek tedbirler etrafında temaslarda bulunacağını söyledi
ounun lnşoaso üzerinde tararla dur duk. 6—6 milyona İhtiyaç göstoren
Vali vc belediye başkam Dr. Lût fi Kırdar dün akşamki yataklı tren le Anrakaya gitmiştir.
Lûtfl Kırdar, hareketinden evvel Ankara seyahatinin gayesi etrafın dan kendİBile konuşan bir arkadaşı mışa şunları söylemiştir:
( — Ankaraya dâvet üzerine gl diyor değilim. Eh az Ua aydan beri | Ankaraya gitmemiştim. Hemen ho men her bakanlıkla belediye ve vl lâyeti İlgilendiren İşler hakkında temas edeceğim Evvelce yazdığınız gibi büdceal kıt belediyemizi^ Mara hail plânından hangi işler üzerin de istifade etmek istediği Devlet Bakanlığınca sorulmuş *ve cevabı mız Ankaraya gönderilmiştir.
Biz, bilhassa Istanbulun ezeli der di olan et meselesinin halllndo bil yllk faydalar Bağlıyacak bütün h tanbula şamil bir soğuk hava depo
Hilmi Uran'ın
yurd gezisi
C.H.P. Genelbaşkan vekili cenup illerine gidiyor
C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, bugün, yurd seyahatine çıkacaktır. Bilindiği gibi, Hilmi Uran, şehrimizde bulunmaktadır. Bu sabah trenle Istanbul-dan hareket edecek olan Uran, bu akşam Ankaraya muvasalât etmiş olacak, orada kısa bir tevakkufu müteakip seyahatine devam edecektir.
C.H.P. Genel Başkan Vekili, bu seyahatinde, cenup vilâyetlerindeki partililerle hasbıhallerde bulunacaktır.
Yurdda 23 Nisan Bayramı neşe ve coşkunluk içinde kutlan I ri bayram münasebetile yardım dığını göstermektedir. Başta Ço- ellerini yoksul çocuklara da u$ cuklan Esirgeme Kurumu oldu- zatmışlar ve onları da aevindirj ğu halde birçok hayır cemiyetle- I inişlerdir.
u
Danslı çay,, faciası
Bu çirkin hâdisenin mes'ulleri şiddetle cezalandırılmalıdır
Balıkesirli gençlerin asil protestosu
i D.P.nin İçel toplantısı
Hatipler dünkü konuşmalarında muvazaayı tekrar reddederek H. Bayura hücum ettiler
Nankin
Matbu danslı çay davetiyelerinin ifade ettiği mana
Alemdardaki Y.M.C.A., yâııi Genç Hıristiyanlar Cemiyeti salonlarında Amerikan bahriye erleri şerefine verilen danslı çay vesilesiyle yaptığımız neşriyata 7 sayın Amerikalı bayan bir cevap- vermişler ve buranın Amerikan lisan dershanesi olduğunu, bizim de yanlışlıkla buraya Y. M. C. A., yâni Genç Hıristiyanlar Ce miyeti Klübü dediğimizi belirtmeyi lüzumlu gördüler. Biz onların bu tavzihlerini derhal sütunlarımıza geçirmiştik. Fakat dün elimize geçen ve klişesini neşrettiğimiz davetiyede hayretle görmüş bulunuyoruz ki biz aldanmamışız. I Meğer burası her ne kadar «A- ( (Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
Mahut danslı çaydan hazin bir enstantane
İkinci "Varto
mektubu,,
Şişli, dün infilak tehlikesi atlattı
Şanghay da Çın komünistlerinin eline geçmek üzere
Nankin, 24 (A.P.) — Komünistlerin eline geçen Nankin pazar günü millî orduya mensup 3 tayyarenin hücumuna uğramıştır.
Tayyareler cumartesi günü millî ordu tarafından hava alanında bırakılan bomba ve petrol stoklarını tahrip etmek için hü-
(Dovamı 8a. 6 8ü. s do)
M. Partisinin
Kayseri toplantısı
Demokratların İçel m
Mersin, 24 (Hususî) — Demok-ı_____________
ratlann kongresine bu sabah de- da çıkardığı şayiaları cevaplan-vam edilmiştir, ilk sözü alan Ko- dırmış, müvazaa isnatlarını t»id-raltan iki saatten fazla süren nut detle reddetmiştir. I
kunda; partinin nasıl kurulduğu-1 Koraltanın konuşmasından son|
itinglerinden Mel manzara (Foto t Yeni Sabah - Uçakla) nu, Emin Sazak’ın parti hakkın-1
ra öğleden evvelki celseye son verildi.
öğleden sonraki toplantıda çalışma raporu okundu. Söz alan (Devamı 8a. B Sü. 3 do)
Millet Partisi erkânı hükümeti şiddetle te u ki d etti
Kayseri, 24 (Hubusî) — Şehrimize gelmiş olan Hikmet Bayur, Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, Reşat Aydınlı, Osman BÖlükbaşı, Suphi Batur’dan müteşekkil Millet Partisi erkânının iştirâkiyle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Millet Partisinin bu toplantısına partili ve partisiz kalabalık bir halk kütlesi iştirâk etmiştir.
Toplantıda söz alan hatipler, hükümeti şiddetle tenkid etmişler, Millet Partisinin din anlayışını izah etmişler ve kaçak paralardan, milletin çektiği sıkıntılardan bahsetmişlerdir.
Fener, Galatasarayı 2 - 0 yendi
Basın kupasının dün oynanan müsabakalarında Fenerbahçe takımı güzel bir oyunla ezelî rakibi Galatasarayı 2—0 yenmeğe muvaffak olmuştur. Diğer karşılaşmada da Beşiktaş Vefayı 8 2 mağlûp etmiştir. Yukarıdaki resimde dünkü karşılaşmalar dan bir enstantane görüyorsa' nuz. Bu maçlar halikındaki tafsildi (3) üncü, sayjamızfladır.
Bay ar, D. P. nin yeni tertipler karşısında bulunduğunu söylüyor
Ankara, 24 (Telefonla) — De mokrat Partinin Ankara merkez ilçesine bağlı ocaklılar bugün inci gazinosunda bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Demokrat Parti lideri Celâl Bayar ve Demokrat Parti Milletvekilleri vc diğer Demokrat Parti men supları ve kalabalık bir halk kit leşi hazır bulunmuştur.
(Dovamı Sa: 5 8ü 4 do)
İller Bankası
kongresi
27 Nisanda Ankarada
İller Bankası umumî kongresi 27 Ntaan-da Ankara'da toplanacaktır. Banka kanununa göre kongre, 21 vilâyetten gelecek belediye başkanlan, U. meclis üyeleri vo muh tarlann işti-raklle, her yıl toplanmaktadır.
toplanacak
Ekrem Amaç

Muhtelif illerden bu yılki kongre-I ye iştirak edecek delegelerin se-I çimine başlanmıştır. İstanbul ilini (Dovamı 8a. 6 8ü. 4 do)
Sütlüce faciasının facısı henüz unutulmadan allatılan bu infilâk tehlikesi, muhitte büyük -bir heyecan uyandırdı
Dün saat 13 sularında Şişlide Havariyon sokağındaki Lâstik fabrikasında bir yangın çıkmıştır.
Bütün bir semt halkııu heyecana düşüren müthiş bir duman
ile ve zaman zaman infilâklai halinde iki saat kadar devam e« den yangın, fabrikanın lâstik top yapı ve boyahane kısmı tay momen ve makine dairesi de kil (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Otomobil
yarışları
ÜLUNAY
Y
ENİ SABAH'ın neşrettiği
hususi bir
haboro göre; An-
kara Şoförler Cemiyeti Ankarada bir otomobil yarısı tertip oyloml». 1 Mayısta yapılaoak olan bu yarışlara Ankarada vo hatta bütün nwnı-lokotto büyük bir alaka gösterlıl-
yormu».
Yarı» olduktan sonra kaplumbağaları da koşturursak alâka uyan dırır; blıdo hamam böooklorinl bl-lo yarı» ottirdller. Bu bile soyrodon-lordo bir nlOka uyandırmıştı.
Fakat otomobil yarışı böyle değildir; tloarl vo »mal bir mosolo-
dir.
Otomobil yarışı bir firma iyidir. Öylo önüne golonln horhangl bir a-rabanın volanına geçip koşturması dogildlr. Bunun İçin yarı» yapılan momleketto, yahut yarışın vuku-
bulaoagı yordo otomobil firmaları kondl fabrikalarından çıkan araba-
ların tefevvukunu göstereceklerdir.
Bu du esaslı toşkllöt llo olur. Meselâ Fransada, Almanyada, Italyada, inglltorode muhtelif otomobil firmaları vardır; bunlar, ayrıoa yarış arabaları yaparlar. Bu arabaları Idaro odeoek gayet usta, gözü pek koşuouları vardır; onları tevdi eder-
ler vo bir firma kazandı mı bu miri vaffaklyet o markanın satışına tesir edor. Yoksa otomobil fabrikası olmıyan bir mcmlokotto tonazzüh arabalarının yarışları nihayet bir göstorlden İbarettir ve yahut bizde do otomobil endüstrisini toşvlk için bir adım mesabesindedir. Sonra şu olhoti do unutmamalıyız kİ böyle yarışlar İçin evelâ bir Ipodrom dogll bir otodrom lâzımdır.
Böyle Ipodrom gibi, cuddo gibi yarışa pok ınüsald olmıyan yortar-do yapılaoak müsabaka bir gösteri» olur. Yâni müsabakaya iştirak eden otomobilin hangisi daha şıktır, hangisi daha zariftir, böyle durumlarda otomobili ekseriya kadınlar kullanır, hattâ onların giyimleri, kuşamları da bahis mevzuu olur. Bu şartlar Içindo yarışın böylo bir müsabaka olması daha muvafık olur-
Holo sol yarışı tâbir edilen kumlu sahadaki müsabakayı tamamen lüzumsuz gördük. Kumlu sahayif bir tarafa bırakalım da otomobille* rl doğru dürüst bizim so ıiuarda yürütelim vo öyle bir koşuda muvaffak olana da bir liyakat madalyası vorolim.

Comments (0)