İ
Teni Sahalı
Sahibi l Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosnıanlyo No> İT Tol adresli «YENİ SABAHı İSTANBUL
NİSAN
11 inci Yıl, No. 3624
Bir Türk
Çin JcowıflnfeHerI»«in eline geçtiği bildirilen Şanghay dan bir görünüş
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
İştah ve ferahlık verir
SOFRANIZDA BULUNDURUNUZ
Şanghay da düştü
Çindeki durum Ingilterede ve Amerikada endişeuyandırdı
Amerikan B. Elçisi Vaşingtona çağırıldı-İngiltere Lzakdoğudaki filosunu takviye edecek-Atlee bugiin Avam Kamarasında Çin durumunu izah edecek
Güzel bir
nutuk
Nankin, 25 (A.A.) — (afp): ı Yangtse nehrinin güneyinde bulunan komünist birlikleri genel karargâhından bildirildiğine göre, Şangfhay bu gece komünist
kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
KomilnLtler Hang Tsheu’nın dış mahallelerine de varmışlardır. (Dovamı Sa. s Sü. 7 do)
ŞÜKRÜ BABAN
İngiliz İşçi Partisi Başkanı ve Hükümet Reisi Mister Attiee, geçen pazar günü, Britanya Muallimler Birliğinin toplantısında söz almış ve çok güzel, bütün demokrasilere örnek olacak bir nutuk söylemiştir.
Nutkun söylendiği muhit ve bizzat hatibin şahsiyeti demecin kıymetini arttırmaktadır. Büyük Britanya Başbakanı, muallimlere demiştir ki: «Hocaların vazifesi, tft İlk mektepten üniversiteye kadar, sadece teknik bilgileri talebeye öğreterek İyi İdareci, maliyeci ve sanatkâr yetiştirmekten ibaret değildir. Behemehal terbiyenize teslim edilen gençlerin dimağlarını işlemeğe alıştırmalı ve tek taraflı dtişüncelereden kurtarmalısınız. Bir fikir ve hâdiseyi belli bir zaviyeden İncelemek ve sırf o açının aydınlığında incelemek iyi bir demokrat yetiştirmenin en sağlam yolu değildir.
Dikkat edilecek olursa Mister Attiee, politikaya ve günlük siyasete temas etmiş değildir. Onun aradığı, tavsiye ve temenni eylediği ilmin öğretilmesinde bir doktrine, bir mesleğe, bir görüşe bağlı kalmamak ve İngiliz gençlerini aynı mevzu etrafındaki çeşitli düşünce ve muhakeme tarzından haberdar etmektir. Tek İzah ve görüş, hangi kisveyi giyse ve hangi adla anıksa daima taassubu doğurur, İnsanlığın, bütün İstikametlerdeki toptancı ve tek düşünüşten, ne derece ıztırap çektiği ise, hiç gizlenemiyecek bir haklkııt H r.
Bütün ortaçağ devri böyle bir zihniyetin revaçta bulunduğu ve binaenaleyh fikri gelişmenin dumura uğradığı bir fasıladır. Son zamanlarda, çeşitli ülkelerde, bu sistem tekrar canlandı. Nazizm, Faşizm, Komünizm kendilerine nymıyon akideleri hiç bir veçhile hâkim oldukları ülkelerde yaşatmağa tahammül edemiyen dar ve inatçı bir zihniyetin te mali elliğini yaptılar. Fakat bu teşebbüs ve hareket, bu toptancılık, bu yurd-ian saadete criştireblldi miî Heyhat... Gözümüzün önündeki örnekler böyle bir düşüncede bulunmağa imkân vermiyor. Blitiin bir milletin yekpare oluşu, aynı düşünceleri taşıması, aynı kanaatlere sahip olması, aynı şeflere İnanması, bunların üstünlüğünü kabul eylemesi, binaenaleyh her türlü rahne, ve tereddütten yine masun kalınası fikri selâmetini mahvetmeslno karşılık maddi refahını bile sağlıyamıyor. Millî kuvvetlerin en çetin imtihan devirleri tabiatiyln muharebelerdir. Avrupada soıı çeyrek asır içinde, iki defa toptancılarla fikirler serbestçe münakaşa edilen demokrasiler karşı karşıya dikildiler. Her defasında da tecrübe aynı neticeyi verdi. Serbestîsi olan memleket I erin galebesi, toptancılık, sükût Ve mutavaat memleketinin mağlûbiyeti.
(Dovamı 8o. 1 80. » da)
Kudüs Müftüsü ile bir mülâkat
Trakya hududunda
köyü ateş altına alımlı
Ankara, 25 (Telefonla) — Haber aldığımıza göre Türk Bulgar hududunda yeni bir hâdise vuku bulmuştur. Do-ğancaköy hudut bölgesinde bir Türk köyünde, Bulgarla-tandan edilen devamlı bir ateş, bazı tahribata ve hayvan telefatına «ebeblyet vermiştir. Mahalli idare bu hususta lcaheden muamele ve incelemelere başlamıştır. Buradan da hâdisenin mahiyeti hakkında valilikten malûmat İstenmiştir. Bilhassa hâdisede bir kasd olup olmadığı tahkik edilmektedir.
(Dovamı 8a. S 8Ü. O da)
Boyarın nutkuna
cevab
Dünkü Mecliste
Dört Bakan, sorulan muhtelif sualleri cevaplandırdılar
Ahmed Tahtakıhç: "Hükümet, dört yıldır cereyan eden hâdiseleri halletmek enerjisini gösterememiştir,, dedi
Ankara: 25 (Hususî) — Cevdet Kerim İne e d ayının başkanlığında toplanan B.M. Mccİİbİ İlk olarak At.ıf inan hakkındakl tahkikatı ya pan komisyonun bir buçuk aylık n. eldi talebini İncelemekle müza . kerelerine bağladı. Komisyonun talebi okununca Binan Tekoâiğlu ve Ahmet Tahtakıhç bu işin daha faîla uzamasına meydan verilmemesini İAtedilor. Bunun Üzerine söz alan kamıa komisyon başkanı Nâ zım Poroy. Sinan Tekelloğlunun de magojl yaptığını komisyon çalış -malarının hayli İlerlemiş olduğu . nu anlatarak Meclisin tatilinden ön cc yetiştirileceğini bildirdi. Oya konan talep kabul edilerek bir bu çuk aylık mühlet daha verildi. Bu esnada elini şakağına dayamış ola role tartışmaları takip eden Âtıf inan, el kaldırmadı. A. Yüreglrin
tefsir talebi bazı münakaşalara r sebep oldu Yü re girin on üç yıl ana yasa komisyonunda kaldığı yo -1 tundaki (ifadesine mezkûr koöıia-yon başkanı sıfatlle cevap veren INâzım Poroy arkadaşımın inkl -lap heyecanım anlar ve takdir e-derlm, Fakat bu nıtlhlm bir mevzudur. Daha İyi bir tefsir karan hazırlayabilmek İçin bu gecikme olmuş ve kan dİ mahsusile olmasa da hükümetinde bunda rolü ol -muştur. Dallanıp budaklanmış o -lan bu mesele hakkında İlmi bir tef lir yapılacaktır dedi. Ahmet Oğuz geçen giln kabul edilen kan-ın mu vacehesinde bu tefsire mahal olma dığını belirtti. Başka hatipler de bu noktaya iştirâk ettiler. Fakat
(Devamı i 6a, S Sü, 3 do)
Mahut çaylı dans
içişleri Bakanı, Erzurum D.P. başkanı hakkında askerî ve adlî tahkikata başlandığını bildirdi
Ankara, 25 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Ba-yann dün açıkladığı hâdise Ü-zerine içişleri Bakanına müracaatımızda Bakan:
(— Telefonla Erzurumdan hâdisenin tahkikini istedim, aldığım malûmata göre, Demokratlı. Parti Erzurum Tl idtfre kurulu başkanı hakkında askerî ve adlî makamlarca tahkikata başlanmıştır. Bizde başkaca bir maiû- , mat yoktur.
Ancak şimdi İşin daha esaslı teferruatını Öğrenmek İçin Millî Savunma Bakanlığından keyfiyeti tahkik etmek yerinde olur; ı demiştir. j
Yine burada yaptığımız İnce- ( İçmelerde hâdise yeni değildir. ı Uç dört ay evvel bu hâdiseye > muttali olan vali, içişleri Bakan ' lığını keyfiyetten haberdar et- 1 (Dovamı 8a. 5 8ü. s da)
M ist er Fledler
Balıkçılığımızı
tedkik edecek
mütehassıs
Şehrimize gelen Mister Fiedler’in beyanatı
Marshall İktisadi yardım plânının Parla cnerkoz İdaresinden Mr. Reginald H. Fledler memleketimiz de bulunmaktadır. Kendisi Mar -shal plânının balıkçılık programı nı tatbik eden heyette çalışmak, tadır, Mr. Fledler, Ankaraya Mr Dorr'un riyasetindeki heyetle isll-(Dovamı: Sa. 3 - Sü.
Otomobil yarışı
Avrupa konseyi
anayasası
İngiltere alâkadar devletleri toplantıya davet etti
Londra, 25 (B.B.C.) — Ingiliz hükümeti, Avrupa konseyi için bir anayasa hazırlamak üzere Bendine devletleri ile Norveç, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İtalya dışişleri bakanlarını mayısta yapı lacak toplantıya davet etmiştir. Yakında, Türkiye ile Yunanısta-nın Avrupa konseyine iştlrâk hususunda yaptıkları müracaat hakkında da bir karar verilecektir.
Miss Thompson
Amerikalı kadın muharrir Perşembe günü geliyoy
946 ve 947 modeli otomobiller içinde bir yarış tertip edildi
Ankara, 25 (Hususi) — Aıılca- BÜr'at yarışlarına girmek için 9
Kudüs Müftüsü Hacı Emin Hüseyni
T“rk«» «onu8luk. Nihayet mu Nuzhet Kenmoglu bildiri- hazırlamış olduğum imalleri v..-min Hr K“db’ “ttftü8ü Hucl E- «Um. Cevaplardı bildiriyorum: Dun Hüseyını yı Helmiyddeki kög- nmı-u. ... hünde ziyaret ettim. Bir Baat kH-l
hazırlamış olduğum Buallori ver-
— Filistin meselesinin siyase-
(Devamı 8a. 6 8ü. 1 do)
ra Şoförler Cemiyetinin tertlplo-dlği, 1 Majus pazar günü yapılacak otomobil yarışlarının hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Bütün yurdda alâka ile karşılanan bu otomobil yarışlarına iş-tlrâk etmek için muhtelif vilâyetlerden Ankara Şoförler Cemiyetine teklifler gelmektedir. Bu arada Istanbuldan Pakard acentesi, İzmirden Fransız konsolosluğundan bir zat ve Mersinden bir müracaat yapılmıştır. Ömer İnönü de Cadillac marka otomobili İle
sıra numarasını almıştır. Otomobilin evsufı ve Ömer İnönü'nün İyi otomobil kullandığı gözönün-de tutularak kendisi yarışlarda şanslı görülmektedir.
Şimdilik hangi marka otomobilin yarışları kazanacağı malûm olmamakla beraber sür’at yarışlarında kısa mesafede derhal Bürat kaydedecek evsafta bulunan 949 model Ford ile Cadillac markaların kazanması muhtemel görülmektedir. Bununla beraber oto-
1 Afyon Milletvekili Haşan Dinçer bir sual takriri verdi
| Ankara, 25 (Hususi) —
Afyon Milletvekili Haşan
I Dincer, Meclis Başkanlığı-I na verdiği bir efcnı önergesinde; Yem Sabah gazetesin-| de birkaç gündür devam eden ve Y.M.C.A. ya ait lisan ve 'san’at dershanesinin Alemdar-I daki şubesinde cereyan ettiği bildirilen ve umumî efkârda | derin infial ve teessür uyandıran danslı çay toplantıları I hakkmdaki neşriyat doğru l mudur?, diye sormakta ve bu soruyu başkanının cevap-I landınlmasını istemektedir.
YENİ SABAH — Bu hâ-
1 dişe hakkında yaptığımız neş
I riya tın Büyük Millet Mecli-
sinde de bir akis uyandır-
I ması memnuniyete şayandır.
. Başbakanın vereceği cevabı
alâka İle bekliyoruz. Bu hâ- Mahut çaylı dans hakkında Baş] dişe hakkmdaki yazımız ü- bakandan izahat istiyen çüncü sayfamızdadır. Haşan Dinçer I

2500 veremli hasta sıra bekliyor
Sağlık Bakanının beyanatı
i. c
Birkaç gündenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardan Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün saat 18,30 da il sağlık müdürlüğünde bir basın toplantısı yspa-rak basma, bakanlığını ilgilendiren işler hakkında izahatta bulunmuştur.
Bakan, seyahatinin gayesi ve şehrimizde yaptığı tetkikler hakkında şunları söylemiştir:
(— Evvelce de söylediğim gibi, yürürlüğe giren verem kanununun tatbikatı bakımından Istau-
bulda acele olarak alınması ga« reken tedbirleri gözden geçirmek, daha ziyade sıra beklemekte o-lan. veremlileri bir gün önce haz» tahaneye yatırmak İmkânlarını aramak için geldim.
Bazı verem hastahanelerini gvJî dik. Bu binaları yeni yatak ilâve edilecek vaziyette bulduk. Bunlardan istifade edeceğiz.
Bu teşebbüsümüzün de muvaffak olacağı kanaatindeyim. V.-Jd« bağındaki dinlenme yurdu, statü» (Davamı 8a. 0 8Ü. F de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tımarhanede ziyafet
ULUNAY
fjeref stadinda^toviu m*” ayi9 Gençtik bay famı spor gösterilerine haftalardanberi hazırlanan kız okullan öğrencileri dün l s aaınaa toplu bir prova yapmışlardır. Resimde gem kızlarımız muhtelif beden hareketleri yaparlarken görülmektedir. (Fo to: Burhan Tan — Yeni Sabah)
Miss Thompson
Meşhur Amerikan Dış Politika muharriri Radyo tcfslrclal Miss Thompson 24 nisanda şehrimize gelecekti, öğrendiğimize göre ha roketini birkaç gün tehir ctmlj olan Miss Thompson îstonbula ö . nümüzdeki pergembo sabahı gelecektir.
Türkiye'ye Amerikan
ikrazatı
Beynelmilel Banka Tiirkiyeye borç verecek
Londra, 25 (B.B.C.) — Amerikan beynelmilel banka müdür muavini Gnrner, bugün, yalcın do ğuya yaptığı seyahatten Va-Bİngtona dönmüştür. Mr. Garner, Vaşlngtonda yaptığı demeçte, Türkiye ve Mısıra lkrazatta bulunmağı derpiş ettiğini aöylemlş-tlr. Ona göre, Iran, Cezair ve Fa-8in da istikraz İstemesi muhtemeldir.
akırköy tıınarhancsındo boş bin hastanın yemeğini temin odecok şoklldo yapılan modern bir tfafiın açılış töreninde bulunmak -o davet odllonlor arasında bon tardım. Boiedlyo birkaç sarı oto-tahsls otmlf. Bix gaıotedlerl Comlyetton aldı, tımarhaneye kadar götürdü. Kır havası da tona haldo İştah açıyor. Yolda «Eht Boş bin dollyl doyuracak bir mutfak, elbotto bizi de doyururI> dlyo hazırlandık.
Otobüsler, Bakırköy olvarının çıplak topolorlnl aşarak tımarhanenin önünde durdu; muntazam yollardan ilerledik; demir parmaklıklı pavyonların önlerlndon geçerken biçare bir mecnun, ellerini ponoeredon blzo doğru sallıyarak bağırmağa başladı... «Utanın yahu! Deliler yüzünden goçinlllr mlf O Fahrettin Korlml sulh mahkemelerinde sürün-dürocoğlml»
Zavallı sempatik adamı Fırkacısı, politikacısı, delisi, sarhoşu hop-sİ ona hücum eder... Hoşl aldırış ettiği yok... Gülüyor. Evvolâ pavyonu gezdik; arkadan mutfağa gittik; duvarda pirinç bir levha: 6000 kişilik mutfak... Bir kenarda, şimdi büfo tâbir edilen bir masa hazırlanmış... Ortada boş lano otomatik kapaklı muazzam tenooro... Etrafa duman savuruyor.
A loş görülmüyor, fakat dumanı var... Şöylo bir kokladık... Yoıııok kokusuna bonzer bir şey yok amma, tonooro var.
Saat bir buçuk... Masaların üzerinde bir miktar söğüş, bir tabak
mayanez, bir labuk sandövıç, birer, tebak da pasta... Herkesin açlıktan gözleri süzülmüş... 6000 kişilik mut' fak hakkında Izchat vorlllyor | fakat açlık kulaklarda bir uğultu yaptığı İçin kimsenin bir »ov anla* dığı yok...
Ahi şu tonoerolerln kapaklan bir açılsa... Bakalım İçinden ne çt* kaoak... Bütün bir sığır mı? Yoksa İki hörgüçlü bir deve mİ?
Sald Koslor’le Kadıköy kaymakamı Ahmet Boy bir »eyler konuş» mak Istodllor. Fakat ağızlarından ses çıkmadı. Düşmomek İçin birbirimize tutunduk. Açlıktan mahmurlaşan nazarlarımla Sald Keşlor'ln bir (Sllr-i-fllmenâm) gibi sandövlç tabağına uzandığını farkattlm. Bu «oruç bozma» ijarotl oldu... Meğer horkos do bizim gibi İmiş. Tabaklara yaklaştık... Blzlerl ağırlamak la* tlyon doktorlar tabaklara bir lokma ot, bir çlmolk mayanez, nılnl mini bir francala, bir do olma koyuyorlardı. Ellorlmlzdo tabak, bir konara çekiliyor; yumurtadan yeni çıkan olvolvlor gibi, bu gıda nümune-lorlnl honıon bitiriyor ve bolkl büfecinin ınomul odllnıcz bir İltifatına mazhar oluruz dn bir do pasta vorlr ümldlylo masanın otralında horkose tebessüm odorok doloşıyur-duk. Açık bir lokantaya yetişmek İçin sür'atlo yoldan goçorkon zavallı mecnunun sesi hâlâ kulaklarımda çınlıyorduı
— Utanın yahul Dolllor yüzünden goçinlllr mİ 91...
Dell, no kadar haklı Idil
İ
Teni Sahalı
Sahibi l Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosnıanlyo No> İT Tol adresli «YENİ SABAHı İSTANBUL
NİSAN
11 inci Yıl, No. 3624
Bir Türk
Çin JcowıflnfeHerI»«in eline geçtiği bildirilen Şanghay dan bir görünüş
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
İştah ve ferahlık verir
SOFRANIZDA BULUNDURUNUZ
Şanghay da düştü
Çindeki durum Ingilterede ve Amerikada endişeuyandırdı
Amerikan B. Elçisi Vaşingtona çağırıldı-İngiltere Lzakdoğudaki filosunu takviye edecek-Atlee bugiin Avam Kamarasında Çin durumunu izah edecek
Güzel bir
nutuk
Nankin, 25 (A.A.) — (afp): ı Yangtse nehrinin güneyinde bulunan komünist birlikleri genel karargâhından bildirildiğine göre, Şangfhay bu gece komünist
kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
KomilnLtler Hang Tsheu’nın dış mahallelerine de varmışlardır. (Dovamı Sa. s Sü. 7 do)
ŞÜKRÜ BABAN
İngiliz İşçi Partisi Başkanı ve Hükümet Reisi Mister Attiee, geçen pazar günü, Britanya Muallimler Birliğinin toplantısında söz almış ve çok güzel, bütün demokrasilere örnek olacak bir nutuk söylemiştir.
Nutkun söylendiği muhit ve bizzat hatibin şahsiyeti demecin kıymetini arttırmaktadır. Büyük Britanya Başbakanı, muallimlere demiştir ki: «Hocaların vazifesi, tft İlk mektepten üniversiteye kadar, sadece teknik bilgileri talebeye öğreterek İyi İdareci, maliyeci ve sanatkâr yetiştirmekten ibaret değildir. Behemehal terbiyenize teslim edilen gençlerin dimağlarını işlemeğe alıştırmalı ve tek taraflı dtişüncelereden kurtarmalısınız. Bir fikir ve hâdiseyi belli bir zaviyeden İncelemek ve sırf o açının aydınlığında incelemek iyi bir demokrat yetiştirmenin en sağlam yolu değildir.
Dikkat edilecek olursa Mister Attiee, politikaya ve günlük siyasete temas etmiş değildir. Onun aradığı, tavsiye ve temenni eylediği ilmin öğretilmesinde bir doktrine, bir mesleğe, bir görüşe bağlı kalmamak ve İngiliz gençlerini aynı mevzu etrafındaki çeşitli düşünce ve muhakeme tarzından haberdar etmektir. Tek İzah ve görüş, hangi kisveyi giyse ve hangi adla anıksa daima taassubu doğurur, İnsanlığın, bütün İstikametlerdeki toptancı ve tek düşünüşten, ne derece ıztırap çektiği ise, hiç gizlenemiyecek bir haklkııt H r.
Bütün ortaçağ devri böyle bir zihniyetin revaçta bulunduğu ve binaenaleyh fikri gelişmenin dumura uğradığı bir fasıladır. Son zamanlarda, çeşitli ülkelerde, bu sistem tekrar canlandı. Nazizm, Faşizm, Komünizm kendilerine nymıyon akideleri hiç bir veçhile hâkim oldukları ülkelerde yaşatmağa tahammül edemiyen dar ve inatçı bir zihniyetin te mali elliğini yaptılar. Fakat bu teşebbüs ve hareket, bu toptancılık, bu yurd-ian saadete criştireblldi miî Heyhat... Gözümüzün önündeki örnekler böyle bir düşüncede bulunmağa imkân vermiyor. Blitiin bir milletin yekpare oluşu, aynı düşünceleri taşıması, aynı kanaatlere sahip olması, aynı şeflere İnanması, bunların üstünlüğünü kabul eylemesi, binaenaleyh her türlü rahne, ve tereddütten yine masun kalınası fikri selâmetini mahvetmeslno karşılık maddi refahını bile sağlıyamıyor. Millî kuvvetlerin en çetin imtihan devirleri tabiatiyln muharebelerdir. Avrupada soıı çeyrek asır içinde, iki defa toptancılarla fikirler serbestçe münakaşa edilen demokrasiler karşı karşıya dikildiler. Her defasında da tecrübe aynı neticeyi verdi. Serbestîsi olan memleket I erin galebesi, toptancılık, sükût Ve mutavaat memleketinin mağlûbiyeti.
(Dovamı 8o. 1 80. » da)
Kudüs Müftüsü ile bir mülâkat
Trakya hududunda
köyü ateş altına alımlı
Ankara, 25 (Telefonla) — Haber aldığımıza göre Türk Bulgar hududunda yeni bir hâdise vuku bulmuştur. Do-ğancaköy hudut bölgesinde bir Türk köyünde, Bulgarla-tandan edilen devamlı bir ateş, bazı tahribata ve hayvan telefatına «ebeblyet vermiştir. Mahalli idare bu hususta lcaheden muamele ve incelemelere başlamıştır. Buradan da hâdisenin mahiyeti hakkında valilikten malûmat İstenmiştir. Bilhassa hâdisede bir kasd olup olmadığı tahkik edilmektedir.
(Dovamı 8a. S 8Ü. O da)
Boyarın nutkuna
cevab
Dünkü Mecliste
Dört Bakan, sorulan muhtelif sualleri cevaplandırdılar
Ahmed Tahtakıhç: "Hükümet, dört yıldır cereyan eden hâdiseleri halletmek enerjisini gösterememiştir,, dedi
Ankara: 25 (Hususî) — Cevdet Kerim İne e d ayının başkanlığında toplanan B.M. Mccİİbİ İlk olarak At.ıf inan hakkındakl tahkikatı ya pan komisyonun bir buçuk aylık n. eldi talebini İncelemekle müza . kerelerine bağladı. Komisyonun talebi okununca Binan Tekoâiğlu ve Ahmet Tahtakıhç bu işin daha faîla uzamasına meydan verilmemesini İAtedilor. Bunun Üzerine söz alan kamıa komisyon başkanı Nâ zım Poroy. Sinan Tekelloğlunun de magojl yaptığını komisyon çalış -malarının hayli İlerlemiş olduğu . nu anlatarak Meclisin tatilinden ön cc yetiştirileceğini bildirdi. Oya konan talep kabul edilerek bir bu çuk aylık mühlet daha verildi. Bu esnada elini şakağına dayamış ola role tartışmaları takip eden Âtıf inan, el kaldırmadı. A. Yüreglrin
tefsir talebi bazı münakaşalara r sebep oldu Yü re girin on üç yıl ana yasa komisyonunda kaldığı yo -1 tundaki (ifadesine mezkûr koöıia-yon başkanı sıfatlle cevap veren INâzım Poroy arkadaşımın inkl -lap heyecanım anlar ve takdir e-derlm, Fakat bu nıtlhlm bir mevzudur. Daha İyi bir tefsir karan hazırlayabilmek İçin bu gecikme olmuş ve kan dİ mahsusile olmasa da hükümetinde bunda rolü ol -muştur. Dallanıp budaklanmış o -lan bu mesele hakkında İlmi bir tef lir yapılacaktır dedi. Ahmet Oğuz geçen giln kabul edilen kan-ın mu vacehesinde bu tefsire mahal olma dığını belirtti. Başka hatipler de bu noktaya iştirâk ettiler. Fakat
(Devamı i 6a, S Sü, 3 do)
Mahut çaylı dans
içişleri Bakanı, Erzurum D.P. başkanı hakkında askerî ve adlî tahkikata başlandığını bildirdi
Ankara, 25 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Ba-yann dün açıkladığı hâdise Ü-zerine içişleri Bakanına müracaatımızda Bakan:
(— Telefonla Erzurumdan hâdisenin tahkikini istedim, aldığım malûmata göre, Demokratlı. Parti Erzurum Tl idtfre kurulu başkanı hakkında askerî ve adlî makamlarca tahkikata başlanmıştır. Bizde başkaca bir maiû- , mat yoktur.
Ancak şimdi İşin daha esaslı teferruatını Öğrenmek İçin Millî Savunma Bakanlığından keyfiyeti tahkik etmek yerinde olur; ı demiştir. j
Yine burada yaptığımız İnce- ( İçmelerde hâdise yeni değildir. ı Uç dört ay evvel bu hâdiseye > muttali olan vali, içişleri Bakan ' lığını keyfiyetten haberdar et- 1 (Dovamı 8a. 5 8ü. s da)
M ist er Fledler
Balıkçılığımızı
tedkik edecek
mütehassıs
Şehrimize gelen Mister Fiedler’in beyanatı
Marshall İktisadi yardım plânının Parla cnerkoz İdaresinden Mr. Reginald H. Fledler memleketimiz de bulunmaktadır. Kendisi Mar -shal plânının balıkçılık programı nı tatbik eden heyette çalışmak, tadır, Mr. Fledler, Ankaraya Mr Dorr'un riyasetindeki heyetle isll-(Dovamı: Sa. 3 - Sü.
Otomobil yarışı
Avrupa konseyi
anayasası
İngiltere alâkadar devletleri toplantıya davet etti
Londra, 25 (B.B.C.) — Ingiliz hükümeti, Avrupa konseyi için bir anayasa hazırlamak üzere Bendine devletleri ile Norveç, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İtalya dışişleri bakanlarını mayısta yapı lacak toplantıya davet etmiştir. Yakında, Türkiye ile Yunanısta-nın Avrupa konseyine iştlrâk hususunda yaptıkları müracaat hakkında da bir karar verilecektir.
Miss Thompson
Amerikalı kadın muharrir Perşembe günü geliyoy
946 ve 947 modeli otomobiller içinde bir yarış tertip edildi
Ankara, 25 (Hususi) — Aıılca- BÜr'at yarışlarına girmek için 9
Kudüs Müftüsü Hacı Emin Hüseyni
T“rk«» «onu8luk. Nihayet mu Nuzhet Kenmoglu bildiri- hazırlamış olduğum imalleri v..-min Hr K“db’ “ttftü8ü Hucl E- «Um. Cevaplardı bildiriyorum: Dun Hüseyını yı Helmiyddeki kög- nmı-u. ... hünde ziyaret ettim. Bir Baat kH-l
hazırlamış olduğum Buallori ver-
— Filistin meselesinin siyase-
(Devamı 8a. 6 8ü. 1 do)
ra Şoförler Cemiyetinin tertlplo-dlği, 1 Majus pazar günü yapılacak otomobil yarışlarının hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Bütün yurdda alâka ile karşılanan bu otomobil yarışlarına iş-tlrâk etmek için muhtelif vilâyetlerden Ankara Şoförler Cemiyetine teklifler gelmektedir. Bu arada Istanbuldan Pakard acentesi, İzmirden Fransız konsolosluğundan bir zat ve Mersinden bir müracaat yapılmıştır. Ömer İnönü de Cadillac marka otomobili İle
sıra numarasını almıştır. Otomobilin evsufı ve Ömer İnönü'nün İyi otomobil kullandığı gözönün-de tutularak kendisi yarışlarda şanslı görülmektedir.
Şimdilik hangi marka otomobilin yarışları kazanacağı malûm olmamakla beraber sür’at yarışlarında kısa mesafede derhal Bürat kaydedecek evsafta bulunan 949 model Ford ile Cadillac markaların kazanması muhtemel görülmektedir. Bununla beraber oto-
1 Afyon Milletvekili Haşan Dinçer bir sual takriri verdi
| Ankara, 25 (Hususi) —
Afyon Milletvekili Haşan
I Dincer, Meclis Başkanlığı-I na verdiği bir efcnı önergesinde; Yem Sabah gazetesin-| de birkaç gündür devam eden ve Y.M.C.A. ya ait lisan ve 'san’at dershanesinin Alemdar-I daki şubesinde cereyan ettiği bildirilen ve umumî efkârda | derin infial ve teessür uyandıran danslı çay toplantıları I hakkmdaki neşriyat doğru l mudur?, diye sormakta ve bu soruyu başkanının cevap-I landınlmasını istemektedir.
YENİ SABAH — Bu hâ-
1 dişe hakkında yaptığımız neş
I riya tın Büyük Millet Mecli-
sinde de bir akis uyandır-
I ması memnuniyete şayandır.
. Başbakanın vereceği cevabı
alâka İle bekliyoruz. Bu hâ- Mahut çaylı dans hakkında Baş] dişe hakkmdaki yazımız ü- bakandan izahat istiyen çüncü sayfamızdadır. Haşan Dinçer I

2500 veremli hasta sıra bekliyor
Sağlık Bakanının beyanatı
i. c
Birkaç gündenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardan Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün saat 18,30 da il sağlık müdürlüğünde bir basın toplantısı yspa-rak basma, bakanlığını ilgilendiren işler hakkında izahatta bulunmuştur.
Bakan, seyahatinin gayesi ve şehrimizde yaptığı tetkikler hakkında şunları söylemiştir:
(— Evvelce de söylediğim gibi, yürürlüğe giren verem kanununun tatbikatı bakımından Istau-
bulda acele olarak alınması ga« reken tedbirleri gözden geçirmek, daha ziyade sıra beklemekte o-lan. veremlileri bir gün önce haz» tahaneye yatırmak İmkânlarını aramak için geldim.
Bazı verem hastahanelerini gvJî dik. Bu binaları yeni yatak ilâve edilecek vaziyette bulduk. Bunlardan istifade edeceğiz.
Bu teşebbüsümüzün de muvaffak olacağı kanaatindeyim. V.-Jd« bağındaki dinlenme yurdu, statü» (Davamı 8a. 0 8Ü. F de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tımarhanede ziyafet
ULUNAY
fjeref stadinda^toviu m*” ayi9 Gençtik bay famı spor gösterilerine haftalardanberi hazırlanan kız okullan öğrencileri dün l s aaınaa toplu bir prova yapmışlardır. Resimde gem kızlarımız muhtelif beden hareketleri yaparlarken görülmektedir. (Fo to: Burhan Tan — Yeni Sabah)
Miss Thompson
Meşhur Amerikan Dış Politika muharriri Radyo tcfslrclal Miss Thompson 24 nisanda şehrimize gelecekti, öğrendiğimize göre ha roketini birkaç gün tehir ctmlj olan Miss Thompson îstonbula ö . nümüzdeki pergembo sabahı gelecektir.
Türkiye'ye Amerikan
ikrazatı
Beynelmilel Banka Tiirkiyeye borç verecek
Londra, 25 (B.B.C.) — Amerikan beynelmilel banka müdür muavini Gnrner, bugün, yalcın do ğuya yaptığı seyahatten Va-Bİngtona dönmüştür. Mr. Garner, Vaşlngtonda yaptığı demeçte, Türkiye ve Mısıra lkrazatta bulunmağı derpiş ettiğini aöylemlş-tlr. Ona göre, Iran, Cezair ve Fa-8in da istikraz İstemesi muhtemeldir.
akırköy tıınarhancsındo boş bin hastanın yemeğini temin odecok şoklldo yapılan modern bir tfafiın açılış töreninde bulunmak -o davet odllonlor arasında bon tardım. Boiedlyo birkaç sarı oto-tahsls otmlf. Bix gaıotedlerl Comlyetton aldı, tımarhaneye kadar götürdü. Kır havası da tona haldo İştah açıyor. Yolda «Eht Boş bin dollyl doyuracak bir mutfak, elbotto bizi de doyururI> dlyo hazırlandık.
Otobüsler, Bakırköy olvarının çıplak topolorlnl aşarak tımarhanenin önünde durdu; muntazam yollardan ilerledik; demir parmaklıklı pavyonların önlerlndon geçerken biçare bir mecnun, ellerini ponoeredon blzo doğru sallıyarak bağırmağa başladı... «Utanın yahu! Deliler yüzünden goçinlllr mlf O Fahrettin Korlml sulh mahkemelerinde sürün-dürocoğlml»
Zavallı sempatik adamı Fırkacısı, politikacısı, delisi, sarhoşu hop-sİ ona hücum eder... Hoşl aldırış ettiği yok... Gülüyor. Evvolâ pavyonu gezdik; arkadan mutfağa gittik; duvarda pirinç bir levha: 6000 kişilik mutfak... Bir kenarda, şimdi büfo tâbir edilen bir masa hazırlanmış... Ortada boş lano otomatik kapaklı muazzam tenooro... Etrafa duman savuruyor.
A loş görülmüyor, fakat dumanı var... Şöylo bir kokladık... Yoıııok kokusuna bonzer bir şey yok amma, tonooro var.
Saat bir buçuk... Masaların üzerinde bir miktar söğüş, bir tabak
mayanez, bir labuk sandövıç, birer, tebak da pasta... Herkesin açlıktan gözleri süzülmüş... 6000 kişilik mut' fak hakkında Izchat vorlllyor | fakat açlık kulaklarda bir uğultu yaptığı İçin kimsenin bir »ov anla* dığı yok...
Ahi şu tonoerolerln kapaklan bir açılsa... Bakalım İçinden ne çt* kaoak... Bütün bir sığır mı? Yoksa İki hörgüçlü bir deve mİ?
Sald Koslor’le Kadıköy kaymakamı Ahmet Boy bir »eyler konuş» mak Istodllor. Fakat ağızlarından ses çıkmadı. Düşmomek İçin birbirimize tutunduk. Açlıktan mahmurlaşan nazarlarımla Sald Keşlor'ln bir (Sllr-i-fllmenâm) gibi sandövlç tabağına uzandığını farkattlm. Bu «oruç bozma» ijarotl oldu... Meğer horkos do bizim gibi İmiş. Tabaklara yaklaştık... Blzlerl ağırlamak la* tlyon doktorlar tabaklara bir lokma ot, bir çlmolk mayanez, nılnl mini bir francala, bir do olma koyuyorlardı. Ellorlmlzdo tabak, bir konara çekiliyor; yumurtadan yeni çıkan olvolvlor gibi, bu gıda nümune-lorlnl honıon bitiriyor ve bolkl büfecinin ınomul odllnıcz bir İltifatına mazhar oluruz dn bir do pasta vorlr ümldlylo masanın otralında horkose tebessüm odorok doloşıyur-duk. Açık bir lokantaya yetişmek İçin sür'atlo yoldan goçorkon zavallı mecnunun sesi hâlâ kulaklarımda çınlıyorduı
— Utanın yahul Dolllor yüzünden goçinlllr mİ 91...
Dell, no kadar haklı Idil
İ
Teni Sahalı
Sahibi l Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosnıanlyo No> İT Tol adresli «YENİ SABAHı İSTANBUL
NİSAN
11 inci Yıl, No. 3624
Bir Türk
Çin JcowıflnfeHerI»«in eline geçtiği bildirilen Şanghay dan bir görünüş
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
İştah ve ferahlık verir
SOFRANIZDA BULUNDURUNUZ
Şanghay da düştü
Çindeki durum Ingilterede ve Amerikada endişeuyandırdı
Amerikan B. Elçisi Vaşingtona çağırıldı-İngiltere Lzakdoğudaki filosunu takviye edecek-Atlee bugiin Avam Kamarasında Çin durumunu izah edecek
Güzel bir
nutuk
Nankin, 25 (A.A.) — (afp): ı Yangtse nehrinin güneyinde bulunan komünist birlikleri genel karargâhından bildirildiğine göre, Şangfhay bu gece komünist
kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
KomilnLtler Hang Tsheu’nın dış mahallelerine de varmışlardır. (Dovamı Sa. s Sü. 7 do)
ŞÜKRÜ BABAN
İngiliz İşçi Partisi Başkanı ve Hükümet Reisi Mister Attiee, geçen pazar günü, Britanya Muallimler Birliğinin toplantısında söz almış ve çok güzel, bütün demokrasilere örnek olacak bir nutuk söylemiştir.
Nutkun söylendiği muhit ve bizzat hatibin şahsiyeti demecin kıymetini arttırmaktadır. Büyük Britanya Başbakanı, muallimlere demiştir ki: «Hocaların vazifesi, tft İlk mektepten üniversiteye kadar, sadece teknik bilgileri talebeye öğreterek İyi İdareci, maliyeci ve sanatkâr yetiştirmekten ibaret değildir. Behemehal terbiyenize teslim edilen gençlerin dimağlarını işlemeğe alıştırmalı ve tek taraflı dtişüncelereden kurtarmalısınız. Bir fikir ve hâdiseyi belli bir zaviyeden İncelemek ve sırf o açının aydınlığında incelemek iyi bir demokrat yetiştirmenin en sağlam yolu değildir.
Dikkat edilecek olursa Mister Attiee, politikaya ve günlük siyasete temas etmiş değildir. Onun aradığı, tavsiye ve temenni eylediği ilmin öğretilmesinde bir doktrine, bir mesleğe, bir görüşe bağlı kalmamak ve İngiliz gençlerini aynı mevzu etrafındaki çeşitli düşünce ve muhakeme tarzından haberdar etmektir. Tek İzah ve görüş, hangi kisveyi giyse ve hangi adla anıksa daima taassubu doğurur, İnsanlığın, bütün İstikametlerdeki toptancı ve tek düşünüşten, ne derece ıztırap çektiği ise, hiç gizlenemiyecek bir haklkııt H r.
Bütün ortaçağ devri böyle bir zihniyetin revaçta bulunduğu ve binaenaleyh fikri gelişmenin dumura uğradığı bir fasıladır. Son zamanlarda, çeşitli ülkelerde, bu sistem tekrar canlandı. Nazizm, Faşizm, Komünizm kendilerine nymıyon akideleri hiç bir veçhile hâkim oldukları ülkelerde yaşatmağa tahammül edemiyen dar ve inatçı bir zihniyetin te mali elliğini yaptılar. Fakat bu teşebbüs ve hareket, bu toptancılık, bu yurd-ian saadete criştireblldi miî Heyhat... Gözümüzün önündeki örnekler böyle bir düşüncede bulunmağa imkân vermiyor. Blitiin bir milletin yekpare oluşu, aynı düşünceleri taşıması, aynı kanaatlere sahip olması, aynı şeflere İnanması, bunların üstünlüğünü kabul eylemesi, binaenaleyh her türlü rahne, ve tereddütten yine masun kalınası fikri selâmetini mahvetmeslno karşılık maddi refahını bile sağlıyamıyor. Millî kuvvetlerin en çetin imtihan devirleri tabiatiyln muharebelerdir. Avrupada soıı çeyrek asır içinde, iki defa toptancılarla fikirler serbestçe münakaşa edilen demokrasiler karşı karşıya dikildiler. Her defasında da tecrübe aynı neticeyi verdi. Serbestîsi olan memleket I erin galebesi, toptancılık, sükût Ve mutavaat memleketinin mağlûbiyeti.
(Dovamı 8o. 1 80. » da)
Kudüs Müftüsü ile bir mülâkat
Trakya hududunda
köyü ateş altına alımlı
Ankara, 25 (Telefonla) — Haber aldığımıza göre Türk Bulgar hududunda yeni bir hâdise vuku bulmuştur. Do-ğancaköy hudut bölgesinde bir Türk köyünde, Bulgarla-tandan edilen devamlı bir ateş, bazı tahribata ve hayvan telefatına «ebeblyet vermiştir. Mahalli idare bu hususta lcaheden muamele ve incelemelere başlamıştır. Buradan da hâdisenin mahiyeti hakkında valilikten malûmat İstenmiştir. Bilhassa hâdisede bir kasd olup olmadığı tahkik edilmektedir.
(Dovamı 8a. S 8Ü. O da)
Boyarın nutkuna
cevab
Dünkü Mecliste
Dört Bakan, sorulan muhtelif sualleri cevaplandırdılar
Ahmed Tahtakıhç: "Hükümet, dört yıldır cereyan eden hâdiseleri halletmek enerjisini gösterememiştir,, dedi
Ankara: 25 (Hususî) — Cevdet Kerim İne e d ayının başkanlığında toplanan B.M. Mccİİbİ İlk olarak At.ıf inan hakkındakl tahkikatı ya pan komisyonun bir buçuk aylık n. eldi talebini İncelemekle müza . kerelerine bağladı. Komisyonun talebi okununca Binan Tekoâiğlu ve Ahmet Tahtakıhç bu işin daha faîla uzamasına meydan verilmemesini İAtedilor. Bunun Üzerine söz alan kamıa komisyon başkanı Nâ zım Poroy. Sinan Tekelloğlunun de magojl yaptığını komisyon çalış -malarının hayli İlerlemiş olduğu . nu anlatarak Meclisin tatilinden ön cc yetiştirileceğini bildirdi. Oya konan talep kabul edilerek bir bu çuk aylık mühlet daha verildi. Bu esnada elini şakağına dayamış ola role tartışmaları takip eden Âtıf inan, el kaldırmadı. A. Yüreglrin
tefsir talebi bazı münakaşalara r sebep oldu Yü re girin on üç yıl ana yasa komisyonunda kaldığı yo -1 tundaki (ifadesine mezkûr koöıia-yon başkanı sıfatlle cevap veren INâzım Poroy arkadaşımın inkl -lap heyecanım anlar ve takdir e-derlm, Fakat bu nıtlhlm bir mevzudur. Daha İyi bir tefsir karan hazırlayabilmek İçin bu gecikme olmuş ve kan dİ mahsusile olmasa da hükümetinde bunda rolü ol -muştur. Dallanıp budaklanmış o -lan bu mesele hakkında İlmi bir tef lir yapılacaktır dedi. Ahmet Oğuz geçen giln kabul edilen kan-ın mu vacehesinde bu tefsire mahal olma dığını belirtti. Başka hatipler de bu noktaya iştirâk ettiler. Fakat
(Devamı i 6a, S Sü, 3 do)
Mahut çaylı dans
içişleri Bakanı, Erzurum D.P. başkanı hakkında askerî ve adlî tahkikata başlandığını bildirdi
Ankara, 25 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Ba-yann dün açıkladığı hâdise Ü-zerine içişleri Bakanına müracaatımızda Bakan:
(— Telefonla Erzurumdan hâdisenin tahkikini istedim, aldığım malûmata göre, Demokratlı. Parti Erzurum Tl idtfre kurulu başkanı hakkında askerî ve adlî makamlarca tahkikata başlanmıştır. Bizde başkaca bir maiû- , mat yoktur.
Ancak şimdi İşin daha esaslı teferruatını Öğrenmek İçin Millî Savunma Bakanlığından keyfiyeti tahkik etmek yerinde olur; ı demiştir. j
Yine burada yaptığımız İnce- ( İçmelerde hâdise yeni değildir. ı Uç dört ay evvel bu hâdiseye > muttali olan vali, içişleri Bakan ' lığını keyfiyetten haberdar et- 1 (Dovamı 8a. 5 8ü. s da)
M ist er Fledler
Balıkçılığımızı
tedkik edecek
mütehassıs
Şehrimize gelen Mister Fiedler’in beyanatı
Marshall İktisadi yardım plânının Parla cnerkoz İdaresinden Mr. Reginald H. Fledler memleketimiz de bulunmaktadır. Kendisi Mar -shal plânının balıkçılık programı nı tatbik eden heyette çalışmak, tadır, Mr. Fledler, Ankaraya Mr Dorr'un riyasetindeki heyetle isll-(Dovamı: Sa. 3 - Sü.
Otomobil yarışı
Avrupa konseyi
anayasası
İngiltere alâkadar devletleri toplantıya davet etti
Londra, 25 (B.B.C.) — Ingiliz hükümeti, Avrupa konseyi için bir anayasa hazırlamak üzere Bendine devletleri ile Norveç, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İtalya dışişleri bakanlarını mayısta yapı lacak toplantıya davet etmiştir. Yakında, Türkiye ile Yunanısta-nın Avrupa konseyine iştlrâk hususunda yaptıkları müracaat hakkında da bir karar verilecektir.
Miss Thompson
Amerikalı kadın muharrir Perşembe günü geliyoy
946 ve 947 modeli otomobiller içinde bir yarış tertip edildi
Ankara, 25 (Hususi) — Aıılca- BÜr'at yarışlarına girmek için 9
Kudüs Müftüsü Hacı Emin Hüseyni
T“rk«» «onu8luk. Nihayet mu Nuzhet Kenmoglu bildiri- hazırlamış olduğum imalleri v..-min Hr K“db’ “ttftü8ü Hucl E- «Um. Cevaplardı bildiriyorum: Dun Hüseyını yı Helmiyddeki kög- nmı-u. ... hünde ziyaret ettim. Bir Baat kH-l
hazırlamış olduğum Buallori ver-
— Filistin meselesinin siyase-
(Devamı 8a. 6 8ü. 1 do)
ra Şoförler Cemiyetinin tertlplo-dlği, 1 Majus pazar günü yapılacak otomobil yarışlarının hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Bütün yurdda alâka ile karşılanan bu otomobil yarışlarına iş-tlrâk etmek için muhtelif vilâyetlerden Ankara Şoförler Cemiyetine teklifler gelmektedir. Bu arada Istanbuldan Pakard acentesi, İzmirden Fransız konsolosluğundan bir zat ve Mersinden bir müracaat yapılmıştır. Ömer İnönü de Cadillac marka otomobili İle
sıra numarasını almıştır. Otomobilin evsufı ve Ömer İnönü'nün İyi otomobil kullandığı gözönün-de tutularak kendisi yarışlarda şanslı görülmektedir.
Şimdilik hangi marka otomobilin yarışları kazanacağı malûm olmamakla beraber sür’at yarışlarında kısa mesafede derhal Bürat kaydedecek evsafta bulunan 949 model Ford ile Cadillac markaların kazanması muhtemel görülmektedir. Bununla beraber oto-
1 Afyon Milletvekili Haşan Dinçer bir sual takriri verdi
| Ankara, 25 (Hususi) —
Afyon Milletvekili Haşan
I Dincer, Meclis Başkanlığı-I na verdiği bir efcnı önergesinde; Yem Sabah gazetesin-| de birkaç gündür devam eden ve Y.M.C.A. ya ait lisan ve 'san’at dershanesinin Alemdar-I daki şubesinde cereyan ettiği bildirilen ve umumî efkârda | derin infial ve teessür uyandıran danslı çay toplantıları I hakkmdaki neşriyat doğru l mudur?, diye sormakta ve bu soruyu başkanının cevap-I landınlmasını istemektedir.
YENİ SABAH — Bu hâ-
1 dişe hakkında yaptığımız neş
I riya tın Büyük Millet Mecli-
sinde de bir akis uyandır-
I ması memnuniyete şayandır.
. Başbakanın vereceği cevabı
alâka İle bekliyoruz. Bu hâ- Mahut çaylı dans hakkında Baş] dişe hakkmdaki yazımız ü- bakandan izahat istiyen çüncü sayfamızdadır. Haşan Dinçer I

2500 veremli hasta sıra bekliyor
Sağlık Bakanının beyanatı
i. c
Birkaç gündenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardan Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün saat 18,30 da il sağlık müdürlüğünde bir basın toplantısı yspa-rak basma, bakanlığını ilgilendiren işler hakkında izahatta bulunmuştur.
Bakan, seyahatinin gayesi ve şehrimizde yaptığı tetkikler hakkında şunları söylemiştir:
(— Evvelce de söylediğim gibi, yürürlüğe giren verem kanununun tatbikatı bakımından Istau-
bulda acele olarak alınması ga« reken tedbirleri gözden geçirmek, daha ziyade sıra beklemekte o-lan. veremlileri bir gün önce haz» tahaneye yatırmak İmkânlarını aramak için geldim.
Bazı verem hastahanelerini gvJî dik. Bu binaları yeni yatak ilâve edilecek vaziyette bulduk. Bunlardan istifade edeceğiz.
Bu teşebbüsümüzün de muvaffak olacağı kanaatindeyim. V.-Jd« bağındaki dinlenme yurdu, statü» (Davamı 8a. 0 8Ü. F de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tımarhanede ziyafet
ULUNAY
fjeref stadinda^toviu m*” ayi9 Gençtik bay famı spor gösterilerine haftalardanberi hazırlanan kız okullan öğrencileri dün l s aaınaa toplu bir prova yapmışlardır. Resimde gem kızlarımız muhtelif beden hareketleri yaparlarken görülmektedir. (Fo to: Burhan Tan — Yeni Sabah)
Miss Thompson
Meşhur Amerikan Dış Politika muharriri Radyo tcfslrclal Miss Thompson 24 nisanda şehrimize gelecekti, öğrendiğimize göre ha roketini birkaç gün tehir ctmlj olan Miss Thompson îstonbula ö . nümüzdeki pergembo sabahı gelecektir.
Türkiye'ye Amerikan
ikrazatı
Beynelmilel Banka Tiirkiyeye borç verecek
Londra, 25 (B.B.C.) — Amerikan beynelmilel banka müdür muavini Gnrner, bugün, yalcın do ğuya yaptığı seyahatten Va-Bİngtona dönmüştür. Mr. Garner, Vaşlngtonda yaptığı demeçte, Türkiye ve Mısıra lkrazatta bulunmağı derpiş ettiğini aöylemlş-tlr. Ona göre, Iran, Cezair ve Fa-8in da istikraz İstemesi muhtemeldir.
akırköy tıınarhancsındo boş bin hastanın yemeğini temin odecok şoklldo yapılan modern bir tfafiın açılış töreninde bulunmak -o davet odllonlor arasında bon tardım. Boiedlyo birkaç sarı oto-tahsls otmlf. Bix gaıotedlerl Comlyetton aldı, tımarhaneye kadar götürdü. Kır havası da tona haldo İştah açıyor. Yolda «Eht Boş bin dollyl doyuracak bir mutfak, elbotto bizi de doyururI> dlyo hazırlandık.
Otobüsler, Bakırköy olvarının çıplak topolorlnl aşarak tımarhanenin önünde durdu; muntazam yollardan ilerledik; demir parmaklıklı pavyonların önlerlndon geçerken biçare bir mecnun, ellerini ponoeredon blzo doğru sallıyarak bağırmağa başladı... «Utanın yahu! Deliler yüzünden goçinlllr mlf O Fahrettin Korlml sulh mahkemelerinde sürün-dürocoğlml»
Zavallı sempatik adamı Fırkacısı, politikacısı, delisi, sarhoşu hop-sİ ona hücum eder... Hoşl aldırış ettiği yok... Gülüyor. Evvolâ pavyonu gezdik; arkadan mutfağa gittik; duvarda pirinç bir levha: 6000 kişilik mutfak... Bir kenarda, şimdi büfo tâbir edilen bir masa hazırlanmış... Ortada boş lano otomatik kapaklı muazzam tenooro... Etrafa duman savuruyor.
A loş görülmüyor, fakat dumanı var... Şöylo bir kokladık... Yoıııok kokusuna bonzer bir şey yok amma, tonooro var.
Saat bir buçuk... Masaların üzerinde bir miktar söğüş, bir tabak
mayanez, bir labuk sandövıç, birer, tebak da pasta... Herkesin açlıktan gözleri süzülmüş... 6000 kişilik mut' fak hakkında Izchat vorlllyor | fakat açlık kulaklarda bir uğultu yaptığı İçin kimsenin bir »ov anla* dığı yok...
Ahi şu tonoerolerln kapaklan bir açılsa... Bakalım İçinden ne çt* kaoak... Bütün bir sığır mı? Yoksa İki hörgüçlü bir deve mİ?
Sald Koslor’le Kadıköy kaymakamı Ahmet Boy bir »eyler konuş» mak Istodllor. Fakat ağızlarından ses çıkmadı. Düşmomek İçin birbirimize tutunduk. Açlıktan mahmurlaşan nazarlarımla Sald Keşlor'ln bir (Sllr-i-fllmenâm) gibi sandövlç tabağına uzandığını farkattlm. Bu «oruç bozma» ijarotl oldu... Meğer horkos do bizim gibi İmiş. Tabaklara yaklaştık... Blzlerl ağırlamak la* tlyon doktorlar tabaklara bir lokma ot, bir çlmolk mayanez, nılnl mini bir francala, bir do olma koyuyorlardı. Ellorlmlzdo tabak, bir konara çekiliyor; yumurtadan yeni çıkan olvolvlor gibi, bu gıda nümune-lorlnl honıon bitiriyor ve bolkl büfecinin ınomul odllnıcz bir İltifatına mazhar oluruz dn bir do pasta vorlr ümldlylo masanın otralında horkose tebessüm odorok doloşıyur-duk. Açık bir lokantaya yetişmek İçin sür'atlo yoldan goçorkon zavallı mecnunun sesi hâlâ kulaklarımda çınlıyorduı
— Utanın yahul Dolllor yüzünden goçinlllr mİ 91...
Dell, no kadar haklı Idil
İ
Teni Sahalı
Sahibi l Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosnıanlyo No> İT Tol adresli «YENİ SABAHı İSTANBUL
NİSAN
11 inci Yıl, No. 3624
Bir Türk
Çin JcowıflnfeHerI»«in eline geçtiği bildirilen Şanghay dan bir görünüş
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
İştah ve ferahlık verir
SOFRANIZDA BULUNDURUNUZ
Şanghay da düştü
Çindeki durum Ingilterede ve Amerikada endişeuyandırdı
Amerikan B. Elçisi Vaşingtona çağırıldı-İngiltere Lzakdoğudaki filosunu takviye edecek-Atlee bugiin Avam Kamarasında Çin durumunu izah edecek
Güzel bir
nutuk
Nankin, 25 (A.A.) — (afp): ı Yangtse nehrinin güneyinde bulunan komünist birlikleri genel karargâhından bildirildiğine göre, Şangfhay bu gece komünist
kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
KomilnLtler Hang Tsheu’nın dış mahallelerine de varmışlardır. (Dovamı Sa. s Sü. 7 do)
ŞÜKRÜ BABAN
İngiliz İşçi Partisi Başkanı ve Hükümet Reisi Mister Attiee, geçen pazar günü, Britanya Muallimler Birliğinin toplantısında söz almış ve çok güzel, bütün demokrasilere örnek olacak bir nutuk söylemiştir.
Nutkun söylendiği muhit ve bizzat hatibin şahsiyeti demecin kıymetini arttırmaktadır. Büyük Britanya Başbakanı, muallimlere demiştir ki: «Hocaların vazifesi, tft İlk mektepten üniversiteye kadar, sadece teknik bilgileri talebeye öğreterek İyi İdareci, maliyeci ve sanatkâr yetiştirmekten ibaret değildir. Behemehal terbiyenize teslim edilen gençlerin dimağlarını işlemeğe alıştırmalı ve tek taraflı dtişüncelereden kurtarmalısınız. Bir fikir ve hâdiseyi belli bir zaviyeden İncelemek ve sırf o açının aydınlığında incelemek iyi bir demokrat yetiştirmenin en sağlam yolu değildir.
Dikkat edilecek olursa Mister Attiee, politikaya ve günlük siyasete temas etmiş değildir. Onun aradığı, tavsiye ve temenni eylediği ilmin öğretilmesinde bir doktrine, bir mesleğe, bir görüşe bağlı kalmamak ve İngiliz gençlerini aynı mevzu etrafındaki çeşitli düşünce ve muhakeme tarzından haberdar etmektir. Tek İzah ve görüş, hangi kisveyi giyse ve hangi adla anıksa daima taassubu doğurur, İnsanlığın, bütün İstikametlerdeki toptancı ve tek düşünüşten, ne derece ıztırap çektiği ise, hiç gizlenemiyecek bir haklkııt H r.
Bütün ortaçağ devri böyle bir zihniyetin revaçta bulunduğu ve binaenaleyh fikri gelişmenin dumura uğradığı bir fasıladır. Son zamanlarda, çeşitli ülkelerde, bu sistem tekrar canlandı. Nazizm, Faşizm, Komünizm kendilerine nymıyon akideleri hiç bir veçhile hâkim oldukları ülkelerde yaşatmağa tahammül edemiyen dar ve inatçı bir zihniyetin te mali elliğini yaptılar. Fakat bu teşebbüs ve hareket, bu toptancılık, bu yurd-ian saadete criştireblldi miî Heyhat... Gözümüzün önündeki örnekler böyle bir düşüncede bulunmağa imkân vermiyor. Blitiin bir milletin yekpare oluşu, aynı düşünceleri taşıması, aynı kanaatlere sahip olması, aynı şeflere İnanması, bunların üstünlüğünü kabul eylemesi, binaenaleyh her türlü rahne, ve tereddütten yine masun kalınası fikri selâmetini mahvetmeslno karşılık maddi refahını bile sağlıyamıyor. Millî kuvvetlerin en çetin imtihan devirleri tabiatiyln muharebelerdir. Avrupada soıı çeyrek asır içinde, iki defa toptancılarla fikirler serbestçe münakaşa edilen demokrasiler karşı karşıya dikildiler. Her defasında da tecrübe aynı neticeyi verdi. Serbestîsi olan memleket I erin galebesi, toptancılık, sükût Ve mutavaat memleketinin mağlûbiyeti.
(Dovamı 8o. 1 80. » da)
Kudüs Müftüsü ile bir mülâkat
Trakya hududunda
köyü ateş altına alımlı
Ankara, 25 (Telefonla) — Haber aldığımıza göre Türk Bulgar hududunda yeni bir hâdise vuku bulmuştur. Do-ğancaköy hudut bölgesinde bir Türk köyünde, Bulgarla-tandan edilen devamlı bir ateş, bazı tahribata ve hayvan telefatına «ebeblyet vermiştir. Mahalli idare bu hususta lcaheden muamele ve incelemelere başlamıştır. Buradan da hâdisenin mahiyeti hakkında valilikten malûmat İstenmiştir. Bilhassa hâdisede bir kasd olup olmadığı tahkik edilmektedir.
(Dovamı 8a. S 8Ü. O da)
Boyarın nutkuna
cevab
Dünkü Mecliste
Dört Bakan, sorulan muhtelif sualleri cevaplandırdılar
Ahmed Tahtakıhç: "Hükümet, dört yıldır cereyan eden hâdiseleri halletmek enerjisini gösterememiştir,, dedi
Ankara: 25 (Hususî) — Cevdet Kerim İne e d ayının başkanlığında toplanan B.M. Mccİİbİ İlk olarak At.ıf inan hakkındakl tahkikatı ya pan komisyonun bir buçuk aylık n. eldi talebini İncelemekle müza . kerelerine bağladı. Komisyonun talebi okununca Binan Tekoâiğlu ve Ahmet Tahtakıhç bu işin daha faîla uzamasına meydan verilmemesini İAtedilor. Bunun Üzerine söz alan kamıa komisyon başkanı Nâ zım Poroy. Sinan Tekelloğlunun de magojl yaptığını komisyon çalış -malarının hayli İlerlemiş olduğu . nu anlatarak Meclisin tatilinden ön cc yetiştirileceğini bildirdi. Oya konan talep kabul edilerek bir bu çuk aylık mühlet daha verildi. Bu esnada elini şakağına dayamış ola role tartışmaları takip eden Âtıf inan, el kaldırmadı. A. Yüreglrin
tefsir talebi bazı münakaşalara r sebep oldu Yü re girin on üç yıl ana yasa komisyonunda kaldığı yo -1 tundaki (ifadesine mezkûr koöıia-yon başkanı sıfatlle cevap veren INâzım Poroy arkadaşımın inkl -lap heyecanım anlar ve takdir e-derlm, Fakat bu nıtlhlm bir mevzudur. Daha İyi bir tefsir karan hazırlayabilmek İçin bu gecikme olmuş ve kan dİ mahsusile olmasa da hükümetinde bunda rolü ol -muştur. Dallanıp budaklanmış o -lan bu mesele hakkında İlmi bir tef lir yapılacaktır dedi. Ahmet Oğuz geçen giln kabul edilen kan-ın mu vacehesinde bu tefsire mahal olma dığını belirtti. Başka hatipler de bu noktaya iştirâk ettiler. Fakat
(Devamı i 6a, S Sü, 3 do)
Mahut çaylı dans
içişleri Bakanı, Erzurum D.P. başkanı hakkında askerî ve adlî tahkikata başlandığını bildirdi
Ankara, 25 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Ba-yann dün açıkladığı hâdise Ü-zerine içişleri Bakanına müracaatımızda Bakan:
(— Telefonla Erzurumdan hâdisenin tahkikini istedim, aldığım malûmata göre, Demokratlı. Parti Erzurum Tl idtfre kurulu başkanı hakkında askerî ve adlî makamlarca tahkikata başlanmıştır. Bizde başkaca bir maiû- , mat yoktur.
Ancak şimdi İşin daha esaslı teferruatını Öğrenmek İçin Millî Savunma Bakanlığından keyfiyeti tahkik etmek yerinde olur; ı demiştir. j
Yine burada yaptığımız İnce- ( İçmelerde hâdise yeni değildir. ı Uç dört ay evvel bu hâdiseye > muttali olan vali, içişleri Bakan ' lığını keyfiyetten haberdar et- 1 (Dovamı 8a. 5 8ü. s da)
M ist er Fledler
Balıkçılığımızı
tedkik edecek
mütehassıs
Şehrimize gelen Mister Fiedler’in beyanatı
Marshall İktisadi yardım plânının Parla cnerkoz İdaresinden Mr. Reginald H. Fledler memleketimiz de bulunmaktadır. Kendisi Mar -shal plânının balıkçılık programı nı tatbik eden heyette çalışmak, tadır, Mr. Fledler, Ankaraya Mr Dorr'un riyasetindeki heyetle isll-(Dovamı: Sa. 3 - Sü.
Otomobil yarışı
Avrupa konseyi
anayasası
İngiltere alâkadar devletleri toplantıya davet etti
Londra, 25 (B.B.C.) — Ingiliz hükümeti, Avrupa konseyi için bir anayasa hazırlamak üzere Bendine devletleri ile Norveç, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İtalya dışişleri bakanlarını mayısta yapı lacak toplantıya davet etmiştir. Yakında, Türkiye ile Yunanısta-nın Avrupa konseyine iştlrâk hususunda yaptıkları müracaat hakkında da bir karar verilecektir.
Miss Thompson
Amerikalı kadın muharrir Perşembe günü geliyoy
946 ve 947 modeli otomobiller içinde bir yarış tertip edildi
Ankara, 25 (Hususi) — Aıılca- BÜr'at yarışlarına girmek için 9
Kudüs Müftüsü Hacı Emin Hüseyni
T“rk«» «onu8luk. Nihayet mu Nuzhet Kenmoglu bildiri- hazırlamış olduğum imalleri v..-min Hr K“db’ “ttftü8ü Hucl E- «Um. Cevaplardı bildiriyorum: Dun Hüseyını yı Helmiyddeki kög- nmı-u. ... hünde ziyaret ettim. Bir Baat kH-l
hazırlamış olduğum Buallori ver-
— Filistin meselesinin siyase-
(Devamı 8a. 6 8ü. 1 do)
ra Şoförler Cemiyetinin tertlplo-dlği, 1 Majus pazar günü yapılacak otomobil yarışlarının hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Bütün yurdda alâka ile karşılanan bu otomobil yarışlarına iş-tlrâk etmek için muhtelif vilâyetlerden Ankara Şoförler Cemiyetine teklifler gelmektedir. Bu arada Istanbuldan Pakard acentesi, İzmirden Fransız konsolosluğundan bir zat ve Mersinden bir müracaat yapılmıştır. Ömer İnönü de Cadillac marka otomobili İle
sıra numarasını almıştır. Otomobilin evsufı ve Ömer İnönü'nün İyi otomobil kullandığı gözönün-de tutularak kendisi yarışlarda şanslı görülmektedir.
Şimdilik hangi marka otomobilin yarışları kazanacağı malûm olmamakla beraber sür’at yarışlarında kısa mesafede derhal Bürat kaydedecek evsafta bulunan 949 model Ford ile Cadillac markaların kazanması muhtemel görülmektedir. Bununla beraber oto-
1 Afyon Milletvekili Haşan Dinçer bir sual takriri verdi
| Ankara, 25 (Hususi) —
Afyon Milletvekili Haşan
I Dincer, Meclis Başkanlığı-I na verdiği bir efcnı önergesinde; Yem Sabah gazetesin-| de birkaç gündür devam eden ve Y.M.C.A. ya ait lisan ve 'san’at dershanesinin Alemdar-I daki şubesinde cereyan ettiği bildirilen ve umumî efkârda | derin infial ve teessür uyandıran danslı çay toplantıları I hakkmdaki neşriyat doğru l mudur?, diye sormakta ve bu soruyu başkanının cevap-I landınlmasını istemektedir.
YENİ SABAH — Bu hâ-
1 dişe hakkında yaptığımız neş
I riya tın Büyük Millet Mecli-
sinde de bir akis uyandır-
I ması memnuniyete şayandır.
. Başbakanın vereceği cevabı
alâka İle bekliyoruz. Bu hâ- Mahut çaylı dans hakkında Baş] dişe hakkmdaki yazımız ü- bakandan izahat istiyen çüncü sayfamızdadır. Haşan Dinçer I

2500 veremli hasta sıra bekliyor
Sağlık Bakanının beyanatı
i. c
Birkaç gündenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardan Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün saat 18,30 da il sağlık müdürlüğünde bir basın toplantısı yspa-rak basma, bakanlığını ilgilendiren işler hakkında izahatta bulunmuştur.
Bakan, seyahatinin gayesi ve şehrimizde yaptığı tetkikler hakkında şunları söylemiştir:
(— Evvelce de söylediğim gibi, yürürlüğe giren verem kanununun tatbikatı bakımından Istau-
bulda acele olarak alınması ga« reken tedbirleri gözden geçirmek, daha ziyade sıra beklemekte o-lan. veremlileri bir gün önce haz» tahaneye yatırmak İmkânlarını aramak için geldim.
Bazı verem hastahanelerini gvJî dik. Bu binaları yeni yatak ilâve edilecek vaziyette bulduk. Bunlardan istifade edeceğiz.
Bu teşebbüsümüzün de muvaffak olacağı kanaatindeyim. V.-Jd« bağındaki dinlenme yurdu, statü» (Davamı 8a. 0 8Ü. F de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tımarhanede ziyafet
ULUNAY
fjeref stadinda^toviu m*” ayi9 Gençtik bay famı spor gösterilerine haftalardanberi hazırlanan kız okullan öğrencileri dün l s aaınaa toplu bir prova yapmışlardır. Resimde gem kızlarımız muhtelif beden hareketleri yaparlarken görülmektedir. (Fo to: Burhan Tan — Yeni Sabah)
Miss Thompson
Meşhur Amerikan Dış Politika muharriri Radyo tcfslrclal Miss Thompson 24 nisanda şehrimize gelecekti, öğrendiğimize göre ha roketini birkaç gün tehir ctmlj olan Miss Thompson îstonbula ö . nümüzdeki pergembo sabahı gelecektir.
Türkiye'ye Amerikan
ikrazatı
Beynelmilel Banka Tiirkiyeye borç verecek
Londra, 25 (B.B.C.) — Amerikan beynelmilel banka müdür muavini Gnrner, bugün, yalcın do ğuya yaptığı seyahatten Va-Bİngtona dönmüştür. Mr. Garner, Vaşlngtonda yaptığı demeçte, Türkiye ve Mısıra lkrazatta bulunmağı derpiş ettiğini aöylemlş-tlr. Ona göre, Iran, Cezair ve Fa-8in da istikraz İstemesi muhtemeldir.
akırköy tıınarhancsındo boş bin hastanın yemeğini temin odecok şoklldo yapılan modern bir tfafiın açılış töreninde bulunmak -o davet odllonlor arasında bon tardım. Boiedlyo birkaç sarı oto-tahsls otmlf. Bix gaıotedlerl Comlyetton aldı, tımarhaneye kadar götürdü. Kır havası da tona haldo İştah açıyor. Yolda «Eht Boş bin dollyl doyuracak bir mutfak, elbotto bizi de doyururI> dlyo hazırlandık.
Otobüsler, Bakırköy olvarının çıplak topolorlnl aşarak tımarhanenin önünde durdu; muntazam yollardan ilerledik; demir parmaklıklı pavyonların önlerlndon geçerken biçare bir mecnun, ellerini ponoeredon blzo doğru sallıyarak bağırmağa başladı... «Utanın yahu! Deliler yüzünden goçinlllr mlf O Fahrettin Korlml sulh mahkemelerinde sürün-dürocoğlml»
Zavallı sempatik adamı Fırkacısı, politikacısı, delisi, sarhoşu hop-sİ ona hücum eder... Hoşl aldırış ettiği yok... Gülüyor. Evvolâ pavyonu gezdik; arkadan mutfağa gittik; duvarda pirinç bir levha: 6000 kişilik mutfak... Bir kenarda, şimdi büfo tâbir edilen bir masa hazırlanmış... Ortada boş lano otomatik kapaklı muazzam tenooro... Etrafa duman savuruyor.
A loş görülmüyor, fakat dumanı var... Şöylo bir kokladık... Yoıııok kokusuna bonzer bir şey yok amma, tonooro var.
Saat bir buçuk... Masaların üzerinde bir miktar söğüş, bir tabak
mayanez, bir labuk sandövıç, birer, tebak da pasta... Herkesin açlıktan gözleri süzülmüş... 6000 kişilik mut' fak hakkında Izchat vorlllyor | fakat açlık kulaklarda bir uğultu yaptığı İçin kimsenin bir »ov anla* dığı yok...
Ahi şu tonoerolerln kapaklan bir açılsa... Bakalım İçinden ne çt* kaoak... Bütün bir sığır mı? Yoksa İki hörgüçlü bir deve mİ?
Sald Koslor’le Kadıköy kaymakamı Ahmet Boy bir »eyler konuş» mak Istodllor. Fakat ağızlarından ses çıkmadı. Düşmomek İçin birbirimize tutunduk. Açlıktan mahmurlaşan nazarlarımla Sald Keşlor'ln bir (Sllr-i-fllmenâm) gibi sandövlç tabağına uzandığını farkattlm. Bu «oruç bozma» ijarotl oldu... Meğer horkos do bizim gibi İmiş. Tabaklara yaklaştık... Blzlerl ağırlamak la* tlyon doktorlar tabaklara bir lokma ot, bir çlmolk mayanez, nılnl mini bir francala, bir do olma koyuyorlardı. Ellorlmlzdo tabak, bir konara çekiliyor; yumurtadan yeni çıkan olvolvlor gibi, bu gıda nümune-lorlnl honıon bitiriyor ve bolkl büfecinin ınomul odllnıcz bir İltifatına mazhar oluruz dn bir do pasta vorlr ümldlylo masanın otralında horkose tebessüm odorok doloşıyur-duk. Açık bir lokantaya yetişmek İçin sür'atlo yoldan goçorkon zavallı mecnunun sesi hâlâ kulaklarımda çınlıyorduı
— Utanın yahul Dolllor yüzünden goçinlllr mİ 91...
Dell, no kadar haklı Idil
İ
Teni Sahalı
Sahibi l Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosnıanlyo No> İT Tol adresli «YENİ SABAHı İSTANBUL
NİSAN
11 inci Yıl, No. 3624
Bir Türk
Çin JcowıflnfeHerI»«in eline geçtiği bildirilen Şanghay dan bir görünüş
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
İştah ve ferahlık verir
SOFRANIZDA BULUNDURUNUZ
Şanghay da düştü
Çindeki durum Ingilterede ve Amerikada endişeuyandırdı
Amerikan B. Elçisi Vaşingtona çağırıldı-İngiltere Lzakdoğudaki filosunu takviye edecek-Atlee bugiin Avam Kamarasında Çin durumunu izah edecek
Güzel bir
nutuk
Nankin, 25 (A.A.) — (afp): ı Yangtse nehrinin güneyinde bulunan komünist birlikleri genel karargâhından bildirildiğine göre, Şangfhay bu gece komünist
kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
KomilnLtler Hang Tsheu’nın dış mahallelerine de varmışlardır. (Dovamı Sa. s Sü. 7 do)
ŞÜKRÜ BABAN
İngiliz İşçi Partisi Başkanı ve Hükümet Reisi Mister Attiee, geçen pazar günü, Britanya Muallimler Birliğinin toplantısında söz almış ve çok güzel, bütün demokrasilere örnek olacak bir nutuk söylemiştir.
Nutkun söylendiği muhit ve bizzat hatibin şahsiyeti demecin kıymetini arttırmaktadır. Büyük Britanya Başbakanı, muallimlere demiştir ki: «Hocaların vazifesi, tft İlk mektepten üniversiteye kadar, sadece teknik bilgileri talebeye öğreterek İyi İdareci, maliyeci ve sanatkâr yetiştirmekten ibaret değildir. Behemehal terbiyenize teslim edilen gençlerin dimağlarını işlemeğe alıştırmalı ve tek taraflı dtişüncelereden kurtarmalısınız. Bir fikir ve hâdiseyi belli bir zaviyeden İncelemek ve sırf o açının aydınlığında incelemek iyi bir demokrat yetiştirmenin en sağlam yolu değildir.
Dikkat edilecek olursa Mister Attiee, politikaya ve günlük siyasete temas etmiş değildir. Onun aradığı, tavsiye ve temenni eylediği ilmin öğretilmesinde bir doktrine, bir mesleğe, bir görüşe bağlı kalmamak ve İngiliz gençlerini aynı mevzu etrafındaki çeşitli düşünce ve muhakeme tarzından haberdar etmektir. Tek İzah ve görüş, hangi kisveyi giyse ve hangi adla anıksa daima taassubu doğurur, İnsanlığın, bütün İstikametlerdeki toptancı ve tek düşünüşten, ne derece ıztırap çektiği ise, hiç gizlenemiyecek bir haklkııt H r.
Bütün ortaçağ devri böyle bir zihniyetin revaçta bulunduğu ve binaenaleyh fikri gelişmenin dumura uğradığı bir fasıladır. Son zamanlarda, çeşitli ülkelerde, bu sistem tekrar canlandı. Nazizm, Faşizm, Komünizm kendilerine nymıyon akideleri hiç bir veçhile hâkim oldukları ülkelerde yaşatmağa tahammül edemiyen dar ve inatçı bir zihniyetin te mali elliğini yaptılar. Fakat bu teşebbüs ve hareket, bu toptancılık, bu yurd-ian saadete criştireblldi miî Heyhat... Gözümüzün önündeki örnekler böyle bir düşüncede bulunmağa imkân vermiyor. Blitiin bir milletin yekpare oluşu, aynı düşünceleri taşıması, aynı kanaatlere sahip olması, aynı şeflere İnanması, bunların üstünlüğünü kabul eylemesi, binaenaleyh her türlü rahne, ve tereddütten yine masun kalınası fikri selâmetini mahvetmeslno karşılık maddi refahını bile sağlıyamıyor. Millî kuvvetlerin en çetin imtihan devirleri tabiatiyln muharebelerdir. Avrupada soıı çeyrek asır içinde, iki defa toptancılarla fikirler serbestçe münakaşa edilen demokrasiler karşı karşıya dikildiler. Her defasında da tecrübe aynı neticeyi verdi. Serbestîsi olan memleket I erin galebesi, toptancılık, sükût Ve mutavaat memleketinin mağlûbiyeti.
(Dovamı 8o. 1 80. » da)
Kudüs Müftüsü ile bir mülâkat
Trakya hududunda
köyü ateş altına alımlı
Ankara, 25 (Telefonla) — Haber aldığımıza göre Türk Bulgar hududunda yeni bir hâdise vuku bulmuştur. Do-ğancaköy hudut bölgesinde bir Türk köyünde, Bulgarla-tandan edilen devamlı bir ateş, bazı tahribata ve hayvan telefatına «ebeblyet vermiştir. Mahalli idare bu hususta lcaheden muamele ve incelemelere başlamıştır. Buradan da hâdisenin mahiyeti hakkında valilikten malûmat İstenmiştir. Bilhassa hâdisede bir kasd olup olmadığı tahkik edilmektedir.
(Dovamı 8a. S 8Ü. O da)
Boyarın nutkuna
cevab
Dünkü Mecliste
Dört Bakan, sorulan muhtelif sualleri cevaplandırdılar
Ahmed Tahtakıhç: "Hükümet, dört yıldır cereyan eden hâdiseleri halletmek enerjisini gösterememiştir,, dedi
Ankara: 25 (Hususî) — Cevdet Kerim İne e d ayının başkanlığında toplanan B.M. Mccİİbİ İlk olarak At.ıf inan hakkındakl tahkikatı ya pan komisyonun bir buçuk aylık n. eldi talebini İncelemekle müza . kerelerine bağladı. Komisyonun talebi okununca Binan Tekoâiğlu ve Ahmet Tahtakıhç bu işin daha faîla uzamasına meydan verilmemesini İAtedilor. Bunun Üzerine söz alan kamıa komisyon başkanı Nâ zım Poroy. Sinan Tekelloğlunun de magojl yaptığını komisyon çalış -malarının hayli İlerlemiş olduğu . nu anlatarak Meclisin tatilinden ön cc yetiştirileceğini bildirdi. Oya konan talep kabul edilerek bir bu çuk aylık mühlet daha verildi. Bu esnada elini şakağına dayamış ola role tartışmaları takip eden Âtıf inan, el kaldırmadı. A. Yüreglrin
tefsir talebi bazı münakaşalara r sebep oldu Yü re girin on üç yıl ana yasa komisyonunda kaldığı yo -1 tundaki (ifadesine mezkûr koöıia-yon başkanı sıfatlle cevap veren INâzım Poroy arkadaşımın inkl -lap heyecanım anlar ve takdir e-derlm, Fakat bu nıtlhlm bir mevzudur. Daha İyi bir tefsir karan hazırlayabilmek İçin bu gecikme olmuş ve kan dİ mahsusile olmasa da hükümetinde bunda rolü ol -muştur. Dallanıp budaklanmış o -lan bu mesele hakkında İlmi bir tef lir yapılacaktır dedi. Ahmet Oğuz geçen giln kabul edilen kan-ın mu vacehesinde bu tefsire mahal olma dığını belirtti. Başka hatipler de bu noktaya iştirâk ettiler. Fakat
(Devamı i 6a, S Sü, 3 do)
Mahut çaylı dans
içişleri Bakanı, Erzurum D.P. başkanı hakkında askerî ve adlî tahkikata başlandığını bildirdi
Ankara, 25 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Ba-yann dün açıkladığı hâdise Ü-zerine içişleri Bakanına müracaatımızda Bakan:
(— Telefonla Erzurumdan hâdisenin tahkikini istedim, aldığım malûmata göre, Demokratlı. Parti Erzurum Tl idtfre kurulu başkanı hakkında askerî ve adlî makamlarca tahkikata başlanmıştır. Bizde başkaca bir maiû- , mat yoktur.
Ancak şimdi İşin daha esaslı teferruatını Öğrenmek İçin Millî Savunma Bakanlığından keyfiyeti tahkik etmek yerinde olur; ı demiştir. j
Yine burada yaptığımız İnce- ( İçmelerde hâdise yeni değildir. ı Uç dört ay evvel bu hâdiseye > muttali olan vali, içişleri Bakan ' lığını keyfiyetten haberdar et- 1 (Dovamı 8a. 5 8ü. s da)
M ist er Fledler
Balıkçılığımızı
tedkik edecek
mütehassıs
Şehrimize gelen Mister Fiedler’in beyanatı
Marshall İktisadi yardım plânının Parla cnerkoz İdaresinden Mr. Reginald H. Fledler memleketimiz de bulunmaktadır. Kendisi Mar -shal plânının balıkçılık programı nı tatbik eden heyette çalışmak, tadır, Mr. Fledler, Ankaraya Mr Dorr'un riyasetindeki heyetle isll-(Dovamı: Sa. 3 - Sü.
Otomobil yarışı
Avrupa konseyi
anayasası
İngiltere alâkadar devletleri toplantıya davet etti
Londra, 25 (B.B.C.) — Ingiliz hükümeti, Avrupa konseyi için bir anayasa hazırlamak üzere Bendine devletleri ile Norveç, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İtalya dışişleri bakanlarını mayısta yapı lacak toplantıya davet etmiştir. Yakında, Türkiye ile Yunanısta-nın Avrupa konseyine iştlrâk hususunda yaptıkları müracaat hakkında da bir karar verilecektir.
Miss Thompson
Amerikalı kadın muharrir Perşembe günü geliyoy
946 ve 947 modeli otomobiller içinde bir yarış tertip edildi
Ankara, 25 (Hususi) — Aıılca- BÜr'at yarışlarına girmek için 9
Kudüs Müftüsü Hacı Emin Hüseyni
T“rk«» «onu8luk. Nihayet mu Nuzhet Kenmoglu bildiri- hazırlamış olduğum imalleri v..-min Hr K“db’ “ttftü8ü Hucl E- «Um. Cevaplardı bildiriyorum: Dun Hüseyını yı Helmiyddeki kög- nmı-u. ... hünde ziyaret ettim. Bir Baat kH-l
hazırlamış olduğum Buallori ver-
— Filistin meselesinin siyase-
(Devamı 8a. 6 8ü. 1 do)
ra Şoförler Cemiyetinin tertlplo-dlği, 1 Majus pazar günü yapılacak otomobil yarışlarının hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Bütün yurdda alâka ile karşılanan bu otomobil yarışlarına iş-tlrâk etmek için muhtelif vilâyetlerden Ankara Şoförler Cemiyetine teklifler gelmektedir. Bu arada Istanbuldan Pakard acentesi, İzmirden Fransız konsolosluğundan bir zat ve Mersinden bir müracaat yapılmıştır. Ömer İnönü de Cadillac marka otomobili İle
sıra numarasını almıştır. Otomobilin evsufı ve Ömer İnönü'nün İyi otomobil kullandığı gözönün-de tutularak kendisi yarışlarda şanslı görülmektedir.
Şimdilik hangi marka otomobilin yarışları kazanacağı malûm olmamakla beraber sür’at yarışlarında kısa mesafede derhal Bürat kaydedecek evsafta bulunan 949 model Ford ile Cadillac markaların kazanması muhtemel görülmektedir. Bununla beraber oto-
1 Afyon Milletvekili Haşan Dinçer bir sual takriri verdi
| Ankara, 25 (Hususi) —
Afyon Milletvekili Haşan
I Dincer, Meclis Başkanlığı-I na verdiği bir efcnı önergesinde; Yem Sabah gazetesin-| de birkaç gündür devam eden ve Y.M.C.A. ya ait lisan ve 'san’at dershanesinin Alemdar-I daki şubesinde cereyan ettiği bildirilen ve umumî efkârda | derin infial ve teessür uyandıran danslı çay toplantıları I hakkmdaki neşriyat doğru l mudur?, diye sormakta ve bu soruyu başkanının cevap-I landınlmasını istemektedir.
YENİ SABAH — Bu hâ-
1 dişe hakkında yaptığımız neş
I riya tın Büyük Millet Mecli-
sinde de bir akis uyandır-
I ması memnuniyete şayandır.
. Başbakanın vereceği cevabı
alâka İle bekliyoruz. Bu hâ- Mahut çaylı dans hakkında Baş] dişe hakkmdaki yazımız ü- bakandan izahat istiyen çüncü sayfamızdadır. Haşan Dinçer I

2500 veremli hasta sıra bekliyor
Sağlık Bakanının beyanatı
i. c
Birkaç gündenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardan Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün saat 18,30 da il sağlık müdürlüğünde bir basın toplantısı yspa-rak basma, bakanlığını ilgilendiren işler hakkında izahatta bulunmuştur.
Bakan, seyahatinin gayesi ve şehrimizde yaptığı tetkikler hakkında şunları söylemiştir:
(— Evvelce de söylediğim gibi, yürürlüğe giren verem kanununun tatbikatı bakımından Istau-
bulda acele olarak alınması ga« reken tedbirleri gözden geçirmek, daha ziyade sıra beklemekte o-lan. veremlileri bir gün önce haz» tahaneye yatırmak İmkânlarını aramak için geldim.
Bazı verem hastahanelerini gvJî dik. Bu binaları yeni yatak ilâve edilecek vaziyette bulduk. Bunlardan istifade edeceğiz.
Bu teşebbüsümüzün de muvaffak olacağı kanaatindeyim. V.-Jd« bağındaki dinlenme yurdu, statü» (Davamı 8a. 0 8Ü. F de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tımarhanede ziyafet
ULUNAY
fjeref stadinda^toviu m*” ayi9 Gençtik bay famı spor gösterilerine haftalardanberi hazırlanan kız okullan öğrencileri dün l s aaınaa toplu bir prova yapmışlardır. Resimde gem kızlarımız muhtelif beden hareketleri yaparlarken görülmektedir. (Fo to: Burhan Tan — Yeni Sabah)
Miss Thompson
Meşhur Amerikan Dış Politika muharriri Radyo tcfslrclal Miss Thompson 24 nisanda şehrimize gelecekti, öğrendiğimize göre ha roketini birkaç gün tehir ctmlj olan Miss Thompson îstonbula ö . nümüzdeki pergembo sabahı gelecektir.
Türkiye'ye Amerikan
ikrazatı
Beynelmilel Banka Tiirkiyeye borç verecek
Londra, 25 (B.B.C.) — Amerikan beynelmilel banka müdür muavini Gnrner, bugün, yalcın do ğuya yaptığı seyahatten Va-Bİngtona dönmüştür. Mr. Garner, Vaşlngtonda yaptığı demeçte, Türkiye ve Mısıra lkrazatta bulunmağı derpiş ettiğini aöylemlş-tlr. Ona göre, Iran, Cezair ve Fa-8in da istikraz İstemesi muhtemeldir.
akırköy tıınarhancsındo boş bin hastanın yemeğini temin odecok şoklldo yapılan modern bir tfafiın açılış töreninde bulunmak -o davet odllonlor arasında bon tardım. Boiedlyo birkaç sarı oto-tahsls otmlf. Bix gaıotedlerl Comlyetton aldı, tımarhaneye kadar götürdü. Kır havası da tona haldo İştah açıyor. Yolda «Eht Boş bin dollyl doyuracak bir mutfak, elbotto bizi de doyururI> dlyo hazırlandık.
Otobüsler, Bakırköy olvarının çıplak topolorlnl aşarak tımarhanenin önünde durdu; muntazam yollardan ilerledik; demir parmaklıklı pavyonların önlerlndon geçerken biçare bir mecnun, ellerini ponoeredon blzo doğru sallıyarak bağırmağa başladı... «Utanın yahu! Deliler yüzünden goçinlllr mlf O Fahrettin Korlml sulh mahkemelerinde sürün-dürocoğlml»
Zavallı sempatik adamı Fırkacısı, politikacısı, delisi, sarhoşu hop-sİ ona hücum eder... Hoşl aldırış ettiği yok... Gülüyor. Evvolâ pavyonu gezdik; arkadan mutfağa gittik; duvarda pirinç bir levha: 6000 kişilik mutfak... Bir kenarda, şimdi büfo tâbir edilen bir masa hazırlanmış... Ortada boş lano otomatik kapaklı muazzam tenooro... Etrafa duman savuruyor.
A loş görülmüyor, fakat dumanı var... Şöylo bir kokladık... Yoıııok kokusuna bonzer bir şey yok amma, tonooro var.
Saat bir buçuk... Masaların üzerinde bir miktar söğüş, bir tabak
mayanez, bir labuk sandövıç, birer, tebak da pasta... Herkesin açlıktan gözleri süzülmüş... 6000 kişilik mut' fak hakkında Izchat vorlllyor | fakat açlık kulaklarda bir uğultu yaptığı İçin kimsenin bir »ov anla* dığı yok...
Ahi şu tonoerolerln kapaklan bir açılsa... Bakalım İçinden ne çt* kaoak... Bütün bir sığır mı? Yoksa İki hörgüçlü bir deve mİ?
Sald Koslor’le Kadıköy kaymakamı Ahmet Boy bir »eyler konuş» mak Istodllor. Fakat ağızlarından ses çıkmadı. Düşmomek İçin birbirimize tutunduk. Açlıktan mahmurlaşan nazarlarımla Sald Keşlor'ln bir (Sllr-i-fllmenâm) gibi sandövlç tabağına uzandığını farkattlm. Bu «oruç bozma» ijarotl oldu... Meğer horkos do bizim gibi İmiş. Tabaklara yaklaştık... Blzlerl ağırlamak la* tlyon doktorlar tabaklara bir lokma ot, bir çlmolk mayanez, nılnl mini bir francala, bir do olma koyuyorlardı. Ellorlmlzdo tabak, bir konara çekiliyor; yumurtadan yeni çıkan olvolvlor gibi, bu gıda nümune-lorlnl honıon bitiriyor ve bolkl büfecinin ınomul odllnıcz bir İltifatına mazhar oluruz dn bir do pasta vorlr ümldlylo masanın otralında horkose tebessüm odorok doloşıyur-duk. Açık bir lokantaya yetişmek İçin sür'atlo yoldan goçorkon zavallı mecnunun sesi hâlâ kulaklarımda çınlıyorduı
— Utanın yahul Dolllor yüzünden goçinlllr mİ 91...
Dell, no kadar haklı Idil
İ
Teni Sahalı
Sahibi l Safa Kılıçlıoğlu
Idaroı Nuruosnıanlyo No> İT Tol adresli «YENİ SABAHı İSTANBUL
NİSAN
11 inci Yıl, No. 3624
Bir Türk
Çin JcowıflnfeHerI»«in eline geçtiği bildirilen Şanghay dan bir görünüş
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
Sayısı: 10 Kuruş
İştah ve ferahlık verir
SOFRANIZDA BULUNDURUNUZ
Şanghay da düştü
Çindeki durum Ingilterede ve Amerikada endişeuyandırdı
Amerikan B. Elçisi Vaşingtona çağırıldı-İngiltere Lzakdoğudaki filosunu takviye edecek-Atlee bugiin Avam Kamarasında Çin durumunu izah edecek
Güzel bir
nutuk
Nankin, 25 (A.A.) — (afp): ı Yangtse nehrinin güneyinde bulunan komünist birlikleri genel karargâhından bildirildiğine göre, Şangfhay bu gece komünist
kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
KomilnLtler Hang Tsheu’nın dış mahallelerine de varmışlardır. (Dovamı Sa. s Sü. 7 do)
ŞÜKRÜ BABAN
İngiliz İşçi Partisi Başkanı ve Hükümet Reisi Mister Attiee, geçen pazar günü, Britanya Muallimler Birliğinin toplantısında söz almış ve çok güzel, bütün demokrasilere örnek olacak bir nutuk söylemiştir.
Nutkun söylendiği muhit ve bizzat hatibin şahsiyeti demecin kıymetini arttırmaktadır. Büyük Britanya Başbakanı, muallimlere demiştir ki: «Hocaların vazifesi, tft İlk mektepten üniversiteye kadar, sadece teknik bilgileri talebeye öğreterek İyi İdareci, maliyeci ve sanatkâr yetiştirmekten ibaret değildir. Behemehal terbiyenize teslim edilen gençlerin dimağlarını işlemeğe alıştırmalı ve tek taraflı dtişüncelereden kurtarmalısınız. Bir fikir ve hâdiseyi belli bir zaviyeden İncelemek ve sırf o açının aydınlığında incelemek iyi bir demokrat yetiştirmenin en sağlam yolu değildir.
Dikkat edilecek olursa Mister Attiee, politikaya ve günlük siyasete temas etmiş değildir. Onun aradığı, tavsiye ve temenni eylediği ilmin öğretilmesinde bir doktrine, bir mesleğe, bir görüşe bağlı kalmamak ve İngiliz gençlerini aynı mevzu etrafındaki çeşitli düşünce ve muhakeme tarzından haberdar etmektir. Tek İzah ve görüş, hangi kisveyi giyse ve hangi adla anıksa daima taassubu doğurur, İnsanlığın, bütün İstikametlerdeki toptancı ve tek düşünüşten, ne derece ıztırap çektiği ise, hiç gizlenemiyecek bir haklkııt H r.
Bütün ortaçağ devri böyle bir zihniyetin revaçta bulunduğu ve binaenaleyh fikri gelişmenin dumura uğradığı bir fasıladır. Son zamanlarda, çeşitli ülkelerde, bu sistem tekrar canlandı. Nazizm, Faşizm, Komünizm kendilerine nymıyon akideleri hiç bir veçhile hâkim oldukları ülkelerde yaşatmağa tahammül edemiyen dar ve inatçı bir zihniyetin te mali elliğini yaptılar. Fakat bu teşebbüs ve hareket, bu toptancılık, bu yurd-ian saadete criştireblldi miî Heyhat... Gözümüzün önündeki örnekler böyle bir düşüncede bulunmağa imkân vermiyor. Blitiin bir milletin yekpare oluşu, aynı düşünceleri taşıması, aynı kanaatlere sahip olması, aynı şeflere İnanması, bunların üstünlüğünü kabul eylemesi, binaenaleyh her türlü rahne, ve tereddütten yine masun kalınası fikri selâmetini mahvetmeslno karşılık maddi refahını bile sağlıyamıyor. Millî kuvvetlerin en çetin imtihan devirleri tabiatiyln muharebelerdir. Avrupada soıı çeyrek asır içinde, iki defa toptancılarla fikirler serbestçe münakaşa edilen demokrasiler karşı karşıya dikildiler. Her defasında da tecrübe aynı neticeyi verdi. Serbestîsi olan memleket I erin galebesi, toptancılık, sükût Ve mutavaat memleketinin mağlûbiyeti.
(Dovamı 8o. 1 80. » da)
Kudüs Müftüsü ile bir mülâkat
Trakya hududunda
köyü ateş altına alımlı
Ankara, 25 (Telefonla) — Haber aldığımıza göre Türk Bulgar hududunda yeni bir hâdise vuku bulmuştur. Do-ğancaköy hudut bölgesinde bir Türk köyünde, Bulgarla-tandan edilen devamlı bir ateş, bazı tahribata ve hayvan telefatına «ebeblyet vermiştir. Mahalli idare bu hususta lcaheden muamele ve incelemelere başlamıştır. Buradan da hâdisenin mahiyeti hakkında valilikten malûmat İstenmiştir. Bilhassa hâdisede bir kasd olup olmadığı tahkik edilmektedir.
(Dovamı 8a. S 8Ü. O da)
Boyarın nutkuna
cevab
Dünkü Mecliste
Dört Bakan, sorulan muhtelif sualleri cevaplandırdılar
Ahmed Tahtakıhç: "Hükümet, dört yıldır cereyan eden hâdiseleri halletmek enerjisini gösterememiştir,, dedi
Ankara: 25 (Hususî) — Cevdet Kerim İne e d ayının başkanlığında toplanan B.M. Mccİİbİ İlk olarak At.ıf inan hakkındakl tahkikatı ya pan komisyonun bir buçuk aylık n. eldi talebini İncelemekle müza . kerelerine bağladı. Komisyonun talebi okununca Binan Tekoâiğlu ve Ahmet Tahtakıhç bu işin daha faîla uzamasına meydan verilmemesini İAtedilor. Bunun Üzerine söz alan kamıa komisyon başkanı Nâ zım Poroy. Sinan Tekelloğlunun de magojl yaptığını komisyon çalış -malarının hayli İlerlemiş olduğu . nu anlatarak Meclisin tatilinden ön cc yetiştirileceğini bildirdi. Oya konan talep kabul edilerek bir bu çuk aylık mühlet daha verildi. Bu esnada elini şakağına dayamış ola role tartışmaları takip eden Âtıf inan, el kaldırmadı. A. Yüreglrin
tefsir talebi bazı münakaşalara r sebep oldu Yü re girin on üç yıl ana yasa komisyonunda kaldığı yo -1 tundaki (ifadesine mezkûr koöıia-yon başkanı sıfatlle cevap veren INâzım Poroy arkadaşımın inkl -lap heyecanım anlar ve takdir e-derlm, Fakat bu nıtlhlm bir mevzudur. Daha İyi bir tefsir karan hazırlayabilmek İçin bu gecikme olmuş ve kan dİ mahsusile olmasa da hükümetinde bunda rolü ol -muştur. Dallanıp budaklanmış o -lan bu mesele hakkında İlmi bir tef lir yapılacaktır dedi. Ahmet Oğuz geçen giln kabul edilen kan-ın mu vacehesinde bu tefsire mahal olma dığını belirtti. Başka hatipler de bu noktaya iştirâk ettiler. Fakat
(Devamı i 6a, S Sü, 3 do)
Mahut çaylı dans
içişleri Bakanı, Erzurum D.P. başkanı hakkında askerî ve adlî tahkikata başlandığını bildirdi
Ankara, 25 (Telefonla) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Ba-yann dün açıkladığı hâdise Ü-zerine içişleri Bakanına müracaatımızda Bakan:
(— Telefonla Erzurumdan hâdisenin tahkikini istedim, aldığım malûmata göre, Demokratlı. Parti Erzurum Tl idtfre kurulu başkanı hakkında askerî ve adlî makamlarca tahkikata başlanmıştır. Bizde başkaca bir maiû- , mat yoktur.
Ancak şimdi İşin daha esaslı teferruatını Öğrenmek İçin Millî Savunma Bakanlığından keyfiyeti tahkik etmek yerinde olur; ı demiştir. j
Yine burada yaptığımız İnce- ( İçmelerde hâdise yeni değildir. ı Uç dört ay evvel bu hâdiseye > muttali olan vali, içişleri Bakan ' lığını keyfiyetten haberdar et- 1 (Dovamı 8a. 5 8ü. s da)
M ist er Fledler
Balıkçılığımızı
tedkik edecek
mütehassıs
Şehrimize gelen Mister Fiedler’in beyanatı
Marshall İktisadi yardım plânının Parla cnerkoz İdaresinden Mr. Reginald H. Fledler memleketimiz de bulunmaktadır. Kendisi Mar -shal plânının balıkçılık programı nı tatbik eden heyette çalışmak, tadır, Mr. Fledler, Ankaraya Mr Dorr'un riyasetindeki heyetle isll-(Dovamı: Sa. 3 - Sü.
Otomobil yarışı
Avrupa konseyi
anayasası
İngiltere alâkadar devletleri toplantıya davet etti
Londra, 25 (B.B.C.) — Ingiliz hükümeti, Avrupa konseyi için bir anayasa hazırlamak üzere Bendine devletleri ile Norveç, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İtalya dışişleri bakanlarını mayısta yapı lacak toplantıya davet etmiştir. Yakında, Türkiye ile Yunanısta-nın Avrupa konseyine iştlrâk hususunda yaptıkları müracaat hakkında da bir karar verilecektir.
Miss Thompson
Amerikalı kadın muharrir Perşembe günü geliyoy
946 ve 947 modeli otomobiller içinde bir yarış tertip edildi
Ankara, 25 (Hususi) — Aıılca- BÜr'at yarışlarına girmek için 9
Kudüs Müftüsü Hacı Emin Hüseyni
T“rk«» «onu8luk. Nihayet mu Nuzhet Kenmoglu bildiri- hazırlamış olduğum imalleri v..-min Hr K“db’ “ttftü8ü Hucl E- «Um. Cevaplardı bildiriyorum: Dun Hüseyını yı Helmiyddeki kög- nmı-u. ... hünde ziyaret ettim. Bir Baat kH-l
hazırlamış olduğum Buallori ver-
— Filistin meselesinin siyase-
(Devamı 8a. 6 8ü. 1 do)
ra Şoförler Cemiyetinin tertlplo-dlği, 1 Majus pazar günü yapılacak otomobil yarışlarının hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Bütün yurdda alâka ile karşılanan bu otomobil yarışlarına iş-tlrâk etmek için muhtelif vilâyetlerden Ankara Şoförler Cemiyetine teklifler gelmektedir. Bu arada Istanbuldan Pakard acentesi, İzmirden Fransız konsolosluğundan bir zat ve Mersinden bir müracaat yapılmıştır. Ömer İnönü de Cadillac marka otomobili İle
sıra numarasını almıştır. Otomobilin evsufı ve Ömer İnönü'nün İyi otomobil kullandığı gözönün-de tutularak kendisi yarışlarda şanslı görülmektedir.
Şimdilik hangi marka otomobilin yarışları kazanacağı malûm olmamakla beraber sür’at yarışlarında kısa mesafede derhal Bürat kaydedecek evsafta bulunan 949 model Ford ile Cadillac markaların kazanması muhtemel görülmektedir. Bununla beraber oto-
1 Afyon Milletvekili Haşan Dinçer bir sual takriri verdi
| Ankara, 25 (Hususi) —
Afyon Milletvekili Haşan
I Dincer, Meclis Başkanlığı-I na verdiği bir efcnı önergesinde; Yem Sabah gazetesin-| de birkaç gündür devam eden ve Y.M.C.A. ya ait lisan ve 'san’at dershanesinin Alemdar-I daki şubesinde cereyan ettiği bildirilen ve umumî efkârda | derin infial ve teessür uyandıran danslı çay toplantıları I hakkmdaki neşriyat doğru l mudur?, diye sormakta ve bu soruyu başkanının cevap-I landınlmasını istemektedir.
YENİ SABAH — Bu hâ-
1 dişe hakkında yaptığımız neş
I riya tın Büyük Millet Mecli-
sinde de bir akis uyandır-
I ması memnuniyete şayandır.
. Başbakanın vereceği cevabı
alâka İle bekliyoruz. Bu hâ- Mahut çaylı dans hakkında Baş] dişe hakkmdaki yazımız ü- bakandan izahat istiyen çüncü sayfamızdadır. Haşan Dinçer I

2500 veremli hasta sıra bekliyor
Sağlık Bakanının beyanatı
i. c
Birkaç gündenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardan Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, dün saat 18,30 da il sağlık müdürlüğünde bir basın toplantısı yspa-rak basma, bakanlığını ilgilendiren işler hakkında izahatta bulunmuştur.
Bakan, seyahatinin gayesi ve şehrimizde yaptığı tetkikler hakkında şunları söylemiştir:
(— Evvelce de söylediğim gibi, yürürlüğe giren verem kanununun tatbikatı bakımından Istau-
bulda acele olarak alınması ga« reken tedbirleri gözden geçirmek, daha ziyade sıra beklemekte o-lan. veremlileri bir gün önce haz» tahaneye yatırmak İmkânlarını aramak için geldim.
Bazı verem hastahanelerini gvJî dik. Bu binaları yeni yatak ilâve edilecek vaziyette bulduk. Bunlardan istifade edeceğiz.
Bu teşebbüsümüzün de muvaffak olacağı kanaatindeyim. V.-Jd« bağındaki dinlenme yurdu, statü» (Davamı 8a. 0 8Ü. F de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tımarhanede ziyafet
ULUNAY
fjeref stadinda^toviu m*” ayi9 Gençtik bay famı spor gösterilerine haftalardanberi hazırlanan kız okullan öğrencileri dün l s aaınaa toplu bir prova yapmışlardır. Resimde gem kızlarımız muhtelif beden hareketleri yaparlarken görülmektedir. (Fo to: Burhan Tan — Yeni Sabah)
Miss Thompson
Meşhur Amerikan Dış Politika muharriri Radyo tcfslrclal Miss Thompson 24 nisanda şehrimize gelecekti, öğrendiğimize göre ha roketini birkaç gün tehir ctmlj olan Miss Thompson îstonbula ö . nümüzdeki pergembo sabahı gelecektir.
Türkiye'ye Amerikan
ikrazatı
Beynelmilel Banka Tiirkiyeye borç verecek
Londra, 25 (B.B.C.) — Amerikan beynelmilel banka müdür muavini Gnrner, bugün, yalcın do ğuya yaptığı seyahatten Va-Bİngtona dönmüştür. Mr. Garner, Vaşlngtonda yaptığı demeçte, Türkiye ve Mısıra lkrazatta bulunmağı derpiş ettiğini aöylemlş-tlr. Ona göre, Iran, Cezair ve Fa-8in da istikraz İstemesi muhtemeldir.
akırköy tıınarhancsındo boş bin hastanın yemeğini temin odecok şoklldo yapılan modern bir tfafiın açılış töreninde bulunmak -o davet odllonlor arasında bon tardım. Boiedlyo birkaç sarı oto-tahsls otmlf. Bix gaıotedlerl Comlyetton aldı, tımarhaneye kadar götürdü. Kır havası da tona haldo İştah açıyor. Yolda «Eht Boş bin dollyl doyuracak bir mutfak, elbotto bizi de doyururI> dlyo hazırlandık.
Otobüsler, Bakırköy olvarının çıplak topolorlnl aşarak tımarhanenin önünde durdu; muntazam yollardan ilerledik; demir parmaklıklı pavyonların önlerlndon geçerken biçare bir mecnun, ellerini ponoeredon blzo doğru sallıyarak bağırmağa başladı... «Utanın yahu! Deliler yüzünden goçinlllr mlf O Fahrettin Korlml sulh mahkemelerinde sürün-dürocoğlml»
Zavallı sempatik adamı Fırkacısı, politikacısı, delisi, sarhoşu hop-sİ ona hücum eder... Hoşl aldırış ettiği yok... Gülüyor. Evvolâ pavyonu gezdik; arkadan mutfağa gittik; duvarda pirinç bir levha: 6000 kişilik mutfak... Bir kenarda, şimdi büfo tâbir edilen bir masa hazırlanmış... Ortada boş lano otomatik kapaklı muazzam tenooro... Etrafa duman savuruyor.
A loş görülmüyor, fakat dumanı var... Şöylo bir kokladık... Yoıııok kokusuna bonzer bir şey yok amma, tonooro var.
Saat bir buçuk... Masaların üzerinde bir miktar söğüş, bir tabak
mayanez, bir labuk sandövıç, birer, tebak da pasta... Herkesin açlıktan gözleri süzülmüş... 6000 kişilik mut' fak hakkında Izchat vorlllyor | fakat açlık kulaklarda bir uğultu yaptığı İçin kimsenin bir »ov anla* dığı yok...
Ahi şu tonoerolerln kapaklan bir açılsa... Bakalım İçinden ne çt* kaoak... Bütün bir sığır mı? Yoksa İki hörgüçlü bir deve mİ?
Sald Koslor’le Kadıköy kaymakamı Ahmet Boy bir »eyler konuş» mak Istodllor. Fakat ağızlarından ses çıkmadı. Düşmomek İçin birbirimize tutunduk. Açlıktan mahmurlaşan nazarlarımla Sald Keşlor'ln bir (Sllr-i-fllmenâm) gibi sandövlç tabağına uzandığını farkattlm. Bu «oruç bozma» ijarotl oldu... Meğer horkos do bizim gibi İmiş. Tabaklara yaklaştık... Blzlerl ağırlamak la* tlyon doktorlar tabaklara bir lokma ot, bir çlmolk mayanez, nılnl mini bir francala, bir do olma koyuyorlardı. Ellorlmlzdo tabak, bir konara çekiliyor; yumurtadan yeni çıkan olvolvlor gibi, bu gıda nümune-lorlnl honıon bitiriyor ve bolkl büfecinin ınomul odllnıcz bir İltifatına mazhar oluruz dn bir do pasta vorlr ümldlylo masanın otralında horkose tebessüm odorok doloşıyur-duk. Açık bir lokantaya yetişmek İçin sür'atlo yoldan goçorkon zavallı mecnunun sesi hâlâ kulaklarımda çınlıyorduı
— Utanın yahul Dolllor yüzünden goçinlllr mİ 91...
Dell, no kadar haklı Idil

Comments (0)