PAZARTESİ 25 TEMMUZ Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmaniyo Noı İT T«l adroalı «YENİ SABAH» Yeni Sabah D İ L Yazan : Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN
1949 Tolofonı 20798—25188 İZ İnci Yıl, No. 8714 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş (2 nci sayfamızda okvı_ unu)
İç politikada sert
hava yatışmadı
Genel seçime bir sene kala başlıyan
Zelzele felâketine maruz kalan köylerde artık kullanılmaz hale gelen evlerin hazin görünüşü
bu halin, gelecek sene ne şekil
alacağı şimdiden merak ediliyor
Kızılcahamam’da seçime bütün partiler iştirâk etti
Başbakanın Demeci
Ankara, 24 (Hususî ) — Son ı Baş bakan yardımcısı Bay Nihat günlerde siyasî mücadelenin çok | Erimin uzun seyahati boyunca ağırlaştığı, karşılıklı itham ve ( devam eden bu hava, 21 Temmuz İddiaların tarafsız müşahitleri ü-1 günü yapılan toplantılarla, mu-zecek bir şekil aldığı Ankarada kabil sorgu ve cevaplariyle daha umumiyette kabul edilmektedir. I da ağırlaşmıştır.
Başkan Truman
Zelzele, enziyadeYunan
adalarında hasaryaptı
Bu arada Demokrat Partice milis teşkilâtı kurulacağı yolundaki haber gülünç olmakla beraber, mücadelenin hangi istikamete doğru şiddetleneceği hakkında bir işaret sayılmaktadır. Ciddiyetine inanmak mümkün olmıyan böyle bir haberin Halk Partisi neşir organlarınca yayınlaması, (Devamı Sa. s SU.
pilot
DemokratPartinin
D. P. Eminönü İlçesinin dün yaptığı siyasi toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Y. S)
lennıek üzere, evvelki gün İstanbul» geldi. Bilindiği gibi Başbakan gelecek hafta geniş bir Doğu gezisi yaparak oraların ihtiyacını tesbit etmeğe çalışacaktır.
Gazetecilerle yaptığı konuşmada Hükümet Başkanı, günün belli başlı meselelerine dokunmuş, fakat bir kısım hâdiseler hakkında ihtiyatlı bir dil kullanmıştır. Meselâ, Amerika Hazine Bakanının »on Ankarayı ziyareti ve yapılan konuşmalar hususunda çok ketum davranmış ve sadece bu temasların hayırlı neticeler vereceğini umduğunu ifade eylemiştir. Halbuki bir takım söylentiler, Ankara müzakerelerinde, Türk | parasının yeniden ayarlanması ve değerinden bir parça daha indirilmesi hakkında mükâlemeler cereyan ettiğini ihsas ediyordu. Esasen Amerika Hazine Bakanı, hangi memlekete gitmişse d mem leketin parasına yeni ve düşük bir kıymet tâyin olunmasını istemiş olmalı sorumluluğu altındadır. İngiliz lirasının değerini dü-giirmok için çok ısrar etmiş, fakat İngiliz Maliye Bakanının sert Lsrar lıattâ inadı karşısında meseleyi Eylülde konuşmaya talik eylemiştir. Yoksa stcrlin’in düşürülmesinden temelli olarak vaz geçilmiş değildir. Fransa için de ' durum aynidir. Hattâ Marshall 1 plânından faydalanan bütün Avrupa memleketlerinin para değer lerinde indirmeler yapılması ve " böylece malların ucuzlaması ve j binaenaleyh milletlerarası tica- ] retin tekrar canlandırılması Va- ( şingtonun esaslı bir programı gi- l bi tasvir ediliyor. Bu şartlar 1 altında muhterem Snyder'in An- • kara temaslarının çok gizli bir perde İle örtülü kalması, Türk efkârında, bir miktar kuşku u-yandırmaktadır. Çünkü Türk parası esasen bir defa, Recep Pe-ker ekipirıin himmetiyle, bir darbe yemiş olduğundan ve onun kötü tesirleri hâlâ zeval bulmadığından yeni bir ayarlama lâkırdısı, yakın ve uzak istikbalde, her muhiti ilgilendirmektedir. Sayın -Gün al tay, Amerika Bakaninın «Çok temiz ve samimi duygularla gelmiş ve ayni doygularla ay-nlmış» olduğunu İfade eylemek- 1 le iktifa etmiştir. Dost bir dev- l let bakanından esasen Tl. 12— ' başka hiç bir his beklemezler. Yalnız samimî ve temiz hislerle Türk parasının değerini indirmek de istenebilir.
Günaltay, İstanbul fethinin (500) üncü yılına hazırlık yapılmakta olduğunu ve bu hususta hükümetin ve şahsen kendisinin bütün gayretini sarfedeceğlni temin etmiştir. İlk adım olarak da (Donamı 8a. 5 Sü. 4 do)
dünkü toplantısı
Hatipler, iktidara hücum ettiler. Bir üye de Başbakanın vaidlerini yerine getirmediğini belirtti
D_P. Eminönü İlçesi tarafından dün saat 14 de Lâlelideki Çiçek Palas salonunda siyasi bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda, bağımsız milletve -killerinden Cihat Baban, D.P. mil letveklllerinden Demokrat Part‘ Meclis Grppu başkanı Fuat Hu . lûsl Demircili, D.P. İstanbul D î. dare kurulu başkam ve ozaiarlle kalabalık bir partili kitlesi hazır bulunmuştur.
Toplantıda söz alanlardan Fuat Hulusi Demircili, bilhassa şunları söylemiştir:
— Demokrasi bir oyuncak de -gildlr. Onlar bugün bir demokrasi komedyası oynamaktadır. Bu mil . letln köylüsü ve her sınıfı dahil gözü açılmıştır. Reyini İstediğine verecek, istediği gibi kullanarak kimseye çaldırmıyacaktır. 21 tem muz seçimi yaralarını deşen C.
(Devamı Sa. s SU. 3 do)
Dün törenle defnedildi |
Evvelki akşam Yeşilköyde, bir gedikli üstçavuşumuzun şehit ol-
masiyle neticelenen müessif bir uçak kazası olmuştur:
Saat 18 sıralarında Yeşilköy hava meydanından havalanan gedikli üstçavuş Fethi Selim’in idaresindeki aveı uçağı,, motöründe âni olarak çıkan bir arıza yüzünden geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Fethi Selimi uçağı tekrar meydana indirmek istemiş, fakat uçak hızla yere düşmüş ve parçalanmıştır. Bu arada pilot Fethi de şehit olmuştur.
Şehit pilotumuzun cenazesi dün törenle şehitliğe defnedilmiştir.
Kıbrıslı Türk
öğretmenler
108 kişilik kafile, İskenderun’a geldi ve heyecanla karşılandı
İskenderun: 24 (Hususi) — 108 Kıbrıslı Türk öğretmenden müteşek _______ kil bir kafile bugün saat 15 de Ne Türkler cat vapuru İle limanımıza gelmiş.
tfr.
Kaymakam, C.H.P. vc belediye > başkanlan, İstanbul öğretmen o . kullarını bitirenler cemiyeti tem - 1 Dilcileri, Ankara Kıbrıs Türk Kül. ’ tür Cemiyeti temsilcisi, Milli Eği ’ tim Müdürü, halkevi başkanı, ög- ; retmenler ve basın temsilcileri ta- 1 rafından vapurda karşılandıkları ( sırada öğretmenler «Ey vatan göz ’ yaşların dinsin, İşte yetiştik sana biz- şarkısını söylüyorlardı.
Karşılayıcı heyetin vapura çıkı, şı ve buketlerin verilmesi coşkun tezahürata vesile olmuştur.
Belediye başkam Reşat Mursa . loğlu yaptığı kısa bir konuşmada misafirlere İskenderunlular adına hoş geldiniz diyerek, şimdi Bizi bağrına basan biz Halaylılar anavatandan ayrı yaşamanın izttlrap ve elemini yakından bilen ve yaşa yan kimseleriz. Bu İtibarla hisslya tinizin büyük mânâsını derinden duymaktayız. Gözlerinizdeki yaş ve kalplerinizdeki asil heyecan ruhunuzun bir İfadesidir.» demiştir, (Davamı Sa. s Sü. 4 do)
Pakistan harp gemisi geldi
Yurdumuzdaki hasar ve zayiat, bildirildiği kadar vahim değil; zelzelede maalesef 3 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler
Sakız adası rıhtımı denize gömüldü, şimdilik 20 ölü tesbit edildi
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Türkiyeye komünizm
Vaşington 24 (AP) — kan Truman pazartesi kongreden dış memleketleri silâhlandırmak maksadile anî yar dım olarak 45 milyon dolar ve ayrıca Avrupa silâh istihsali-ii arttırmak İçin 155 milyon dolarlık yeni bir tahsisat talebinde bulunacaktır.
Başkan Trumanm ceman 1450 milyon dolar kıymetindeki yardım teklifi bir çok ihtiyaçları karşılayacaktır .
Atlantik Paktına dahil memleketler yardımın çoğurdan fay-(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
İzmir, 24 (Hususî) — Dün akşamki şiddetli zelzelenin heyecanı devam etmektedir. Mülhakattan alınan haberlere göre zelzelenin fasılalı olarak hafif şekilde devam etmesi dolayısiyle halk geceyi açıkta geçirmiştir.
Bununla beraber büyük bir şans eseri olarak zelzele, bazı gazetelerin halkı tehyic eder mahiyette yazdıkları gibi geniş mikyasta hasar ve insan zayiatına sebep olmamıştır. Yalnız Sakız adasındaki hasar ve zayiat fazlaca olmuştur.
Lozan Sulhu
yıldönümü
Ankara ve Üsküdar
Halkevlerinde törenler
taarruzu
\ Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türklyenin komünist taarruzu tehlikesine maruz bulunduğu kanaatinde...
Vaşington 24 a.a. (United Press) — Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Brüksel Paktını imzalamış olan İngiltere, Fran -8a, Belçika, Hollanda ve Lük -semburg tarafından silâhlarının (□ovamı Sa. S Sü. 4 de)
Zelzele cenup istikametinden motor kaptanı Çeşme limanına yer altından duyulan korkunç gü- —’j:xs----------'——
rültülerle başlamıştır. Halk korku ile dışarı fırlamış, bu esnada yüksek binalar, bu arada minareler sallanmağa başlamıştır. Halk korku içinde bu dehşetli manzaraları seyretmiştir. Şehrimiz hükümet konağı ile Tekel binasının ve diğer bazı binaların duvarları çatlamıştır.
Buraya gelen haberlere göre, zelzeleden en ziyade Sakız adası hasar görmüştür. Zelzeleden evvel Sakız limanından ayrılan bir
geldiği zaman kendisiyle görüşenlere, Sakız limanı kenarındaki bütün binaların birer birer yıkıldığını gördüğünü söylemiştir.
İzmir valisi zelzeleden en fazla hasar gören Karaburuna gitmiştir. Karaburunda şimdiye kadar üç vatandaşın öldüğü tesbit (Devamı Sa. s Sû. 2 de)
Genel Kurmay Başkanı Org. Abdurrahman Nafiz Gilrman, dûn, Haydarpaşa ga rından çıkarken
yapıldı
Ankara 24 (Hususî) — Bugün saat 18 de Halkevinde Loran sulh anlaşmasının 26 inci yıldönümü münasebetile bir tören yapılmıştır.
Törene İstiklâl marşile başlanılmış, müteakiben Nıışit Hakkı Uluğ, günün önemini belirten bir konuşma yapmıştır. Törene millî türküler söylenerek son verilmiştir.
Osküdar Halkevinde
Dün Üsküdar Halkevinde Lozan antlaşmasının yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama tö -reni yapılmıştır.
istiklâl marşını müteakip Üsküdar Halkevinde edebiyat kolu başkanı, Lozan müzakere safhalarının çetin mücadelelerimi anlatmıştır.
Bu hitabeden sonra Lozan mükâfatlı yüzmo müsabakasını başlanmış ve neticede birden ü-çüncüye kadar derece alanlara Lozan mükâfatları dağıtılmış vc takım tasnifi sonunda Üsküdar Halkevi birinci, Tekel Bira ikin ci ve Kuleli ekipleri üçüncü olmuşlardır.
Ordu terfi listesi
hazırlanıyor
Havayolları U. McL ünün gazetemize beyanatı
Kaza yapmamakta rekor kıran idare, gelecek yıl bava seferlerini Trabzöna kadar uzatacak
Ankara, 24 (Telefonla) — Devlet Havayolları Umum Müdürü Osman Nuri Baykal'la hava Beterleri, bunların inkişafı ve muhtelif meseleler hakkında yaptığım görüşmede aldığım cevaplan bildiriyorum:
— Halen işlemekte olan hava Beferlerimiz ne haldedir? Bu Be-ne hangi hatlar açılmıştır? önümüzdeki sene açılacak hatlar hak kında ne gibi tasavvurlarınız
— Halen 15 hava servisimiz
işlemektedir. Bu sone aynca iç
Buğday ithalâtı
3 Yunan gemisi, Kanadadan Tiirkiyeye buğday getirecek
Montreal 24 (AP) — Uç Yunan ytlk gemisi 24000 ton buğdayı Tün' klyeye götürecektir.
Gemicilik işleri İle ilgHI kayna!» lartn bildirdiğine göre; muhtelif efl neb gemi kumpanyaları arası udi rekabet o kadar şiddetlenmiştir kİ, nakliye ücretleri düşmüştür. Netice olarakta Türkiye ticaret fi loşuna cnâlik olduğu halde buğ . daylan taşımak İşini Yunan gemileri Üzerine almıştır.
Genelkurmay Başkanı Istanbulda
Ankara, 24 (Telefonla) — Ha ber aldığıma göre bu sene 30 a-ğustosta terfi edecek subayların ve askerî memurların terfi liste
Tito’ya yeni Rus notası
leri hazırlanmağa başlamıştır.
Bu listelerin hazırlanması A -gustosun ortalarına doğru ta -marnlanarak tasdike iktiran ede cek ve 26 Ağustosta tasdikten çıkarak ilân edilecektir.
Bu arada kahraman ordumu -zun bir çok genç generaller ve Albaylar kazanacağı bildirilmek (□ovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Tarım Bakanı Cayit O rai
TAKVİMDEN Bili VAİ’RAK:
Moskova, Tito’nun İngiltere ile gizli müzakereler saptığı fikrinde
hat olarak Adana - İskenderun -Gaziantep - Malatya - Kayseri -Ankara hattı faaliyete geçmiş vc ayrıca Ankara - İstanbul • İzmir hatlına bir Beter ilâve olunmuştur. Diğer batlardaki seyrüsefer do arttırılmış, ve takviye edilmiştir. Dış hat olarak da İstanbul - Ankara - Kıbrıs ve Beyrut hattını açtık. Mısırla hava u-laştırması mukavelesi imzalanınca bu hattı Kalıireye kadar temdit taBavvurundayız. Bu hattımı-zın büyük bir rağbetle karşılana-
(DevanırSa. s Sü. a da)
Nâmus ve şekilleri
ULUN AY
Mareşal Tıto
Moskova 24 A.A. (afp) — Tas» Ajansının bildirdiğine göre. Sovyet hükümeti Yugoslav hükümetine bir nota vermiştir.
Belgrad’daki Sovyet büyük el-
çiliği Yugoslav hükümetinden
Patiste dışişleri bakanlan lıpn-
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 5 do)
baslığı biraz garip gö-goroktlr. Zira nâmu-sun ticarisi, siyâsisi, İçtimâisi, İktisâdisi olmaması lâzımdır. Bir İnsan ya namusludur, yahut değildir. Fakat bfzdo nodonse nâmus mosolo-sinl jubolero ayırıyoruz: «Falan a-danı müthiş dalaverecidir. Şeytana külâhı tors giydirir, İstediğini kofa-so sokar... Amma ticaret bahsinde gayot dürüsttür.» deriz. Sonra öy-lolorl vardır kİ kumarda bal gibi hllo yaparlar; fakat biri analarına küfrodlnoo çokor vururlar; çünkü nâınus mosolosidlr; şakaya golnıoz.
Bundan dolayı bizde do nâmus muhtelif kısımların oüz'lorlndon to-şokkül öden bir oâmla halindedir, ilâ roson âınlr olan bir adam zunu kullanarak roy sandığın-dalavâro yapar; bu adamın siyasi nılnıusu zayıftır. Fakat ayni adam birine verdiği sözü tutar vo borcuna sadıktır. O zaman siyasi nâınusu zayıf olan bu adamın İçtimai vo İktisadi namusu kuv-votlldlr.
Derhal söyllyellm kİ bu, gülünçtür vo müdafaa edilecek tarafı yok-
Blzi böylo bir tasnlfo sovkedon
sobup gazotolordo gördüğüm bir
tındık ınosolosl oldu... Zaten İşin
ne olduğunu da pek anlamadık* Yalnız bildiğimiz bir şey varsa geçen sono Mayısta Inglltereyo şevke-dllmok üzero 20 ton kabuklu fındık Ihraoı müsaadesi almışız; bunların bozuk oldukları görülmüş. Sonra fındıklar Belçikaya gitmiş. Orada da bir türlü satılamamış; dahili piyasaya arzedllmok üzere yine meni* İskete gSndorlImlş...
Bunda bir yolsuzluk var mı, yok mu anlıyamadık. Fakat harloo gönr« derilen mallarımızdan çoğunun nü-muneyo muvafık olmadığındı*. > dolayı reddedildiğini zaman zaman o-kuyoruz vo İtiraf odollm ki bundan büyük bir teessür duyuyoruz. Çünkü biz Türklor no hususi, ne umumi hayatımızda kaypaklık et-nıoğl âdet edinmiş bir kavını doğl-llz... Böyle harlçlo tloarot yapan tüccarımız vardı. Onlara «Hayriye) tüocarı» denilirdi. Bunlardan biri bugün uinönü gezisi» olan yerdeki Taksim kışlasını dovloto mlllote bir hediye olarak yaptırıvormiştl. Bu adamlar hor işlerindo o derece dürüst davranırlardı kl muazzam pa-ralar dovrettiklorl halde belki blr-blrlorıııdon bir imza bile almağa lü-
Harıca gönderilen bir malın öl-
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
FaMstan barb gemisi Jelum, dün İstanbul Umanına girdikten sonra (Yazısı 5 not sayfada)
(Foto: Bilrhan - Yeni Sabah).
PAZARTESİ 25 TEMMUZ Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmaniyo Noı İT T«l adroalı «YENİ SABAH» Yeni Sabah D İ L Yazan : Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN
1949 Tolofonı 20798—25188 İZ İnci Yıl, No. 8714 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş (2 nci sayfamızda okvı_ unu)
İç politikada sert
hava yatışmadı
Genel seçime bir sene kala başlıyan
Zelzele felâketine maruz kalan köylerde artık kullanılmaz hale gelen evlerin hazin görünüşü
bu halin, gelecek sene ne şekil
alacağı şimdiden merak ediliyor
Kızılcahamam’da seçime bütün partiler iştirâk etti
Başbakanın Demeci
Ankara, 24 (Hususî ) — Son ı Baş bakan yardımcısı Bay Nihat günlerde siyasî mücadelenin çok | Erimin uzun seyahati boyunca ağırlaştığı, karşılıklı itham ve ( devam eden bu hava, 21 Temmuz İddiaların tarafsız müşahitleri ü-1 günü yapılan toplantılarla, mu-zecek bir şekil aldığı Ankarada kabil sorgu ve cevaplariyle daha umumiyette kabul edilmektedir. I da ağırlaşmıştır.
Başkan Truman
Zelzele, enziyadeYunan
adalarında hasaryaptı
Bu arada Demokrat Partice milis teşkilâtı kurulacağı yolundaki haber gülünç olmakla beraber, mücadelenin hangi istikamete doğru şiddetleneceği hakkında bir işaret sayılmaktadır. Ciddiyetine inanmak mümkün olmıyan böyle bir haberin Halk Partisi neşir organlarınca yayınlaması, (Devamı Sa. s SU.
pilot
DemokratPartinin
D. P. Eminönü İlçesinin dün yaptığı siyasi toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Y. S)
lennıek üzere, evvelki gün İstanbul» geldi. Bilindiği gibi Başbakan gelecek hafta geniş bir Doğu gezisi yaparak oraların ihtiyacını tesbit etmeğe çalışacaktır.
Gazetecilerle yaptığı konuşmada Hükümet Başkanı, günün belli başlı meselelerine dokunmuş, fakat bir kısım hâdiseler hakkında ihtiyatlı bir dil kullanmıştır. Meselâ, Amerika Hazine Bakanının »on Ankarayı ziyareti ve yapılan konuşmalar hususunda çok ketum davranmış ve sadece bu temasların hayırlı neticeler vereceğini umduğunu ifade eylemiştir. Halbuki bir takım söylentiler, Ankara müzakerelerinde, Türk | parasının yeniden ayarlanması ve değerinden bir parça daha indirilmesi hakkında mükâlemeler cereyan ettiğini ihsas ediyordu. Esasen Amerika Hazine Bakanı, hangi memlekete gitmişse d mem leketin parasına yeni ve düşük bir kıymet tâyin olunmasını istemiş olmalı sorumluluğu altındadır. İngiliz lirasının değerini dü-giirmok için çok ısrar etmiş, fakat İngiliz Maliye Bakanının sert Lsrar lıattâ inadı karşısında meseleyi Eylülde konuşmaya talik eylemiştir. Yoksa stcrlin’in düşürülmesinden temelli olarak vaz geçilmiş değildir. Fransa için de ' durum aynidir. Hattâ Marshall 1 plânından faydalanan bütün Avrupa memleketlerinin para değer lerinde indirmeler yapılması ve " böylece malların ucuzlaması ve j binaenaleyh milletlerarası tica- ] retin tekrar canlandırılması Va- ( şingtonun esaslı bir programı gi- l bi tasvir ediliyor. Bu şartlar 1 altında muhterem Snyder'in An- • kara temaslarının çok gizli bir perde İle örtülü kalması, Türk efkârında, bir miktar kuşku u-yandırmaktadır. Çünkü Türk parası esasen bir defa, Recep Pe-ker ekipirıin himmetiyle, bir darbe yemiş olduğundan ve onun kötü tesirleri hâlâ zeval bulmadığından yeni bir ayarlama lâkırdısı, yakın ve uzak istikbalde, her muhiti ilgilendirmektedir. Sayın -Gün al tay, Amerika Bakaninın «Çok temiz ve samimi duygularla gelmiş ve ayni doygularla ay-nlmış» olduğunu İfade eylemek- 1 le iktifa etmiştir. Dost bir dev- l let bakanından esasen Tl. 12— ' başka hiç bir his beklemezler. Yalnız samimî ve temiz hislerle Türk parasının değerini indirmek de istenebilir.
Günaltay, İstanbul fethinin (500) üncü yılına hazırlık yapılmakta olduğunu ve bu hususta hükümetin ve şahsen kendisinin bütün gayretini sarfedeceğlni temin etmiştir. İlk adım olarak da (Donamı 8a. 5 Sü. 4 do)
dünkü toplantısı
Hatipler, iktidara hücum ettiler. Bir üye de Başbakanın vaidlerini yerine getirmediğini belirtti
D_P. Eminönü İlçesi tarafından dün saat 14 de Lâlelideki Çiçek Palas salonunda siyasi bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda, bağımsız milletve -killerinden Cihat Baban, D.P. mil letveklllerinden Demokrat Part‘ Meclis Grppu başkanı Fuat Hu . lûsl Demircili, D.P. İstanbul D î. dare kurulu başkam ve ozaiarlle kalabalık bir partili kitlesi hazır bulunmuştur.
Toplantıda söz alanlardan Fuat Hulusi Demircili, bilhassa şunları söylemiştir:
— Demokrasi bir oyuncak de -gildlr. Onlar bugün bir demokrasi komedyası oynamaktadır. Bu mil . letln köylüsü ve her sınıfı dahil gözü açılmıştır. Reyini İstediğine verecek, istediği gibi kullanarak kimseye çaldırmıyacaktır. 21 tem muz seçimi yaralarını deşen C.
(Devamı Sa. s SU. 3 do)
Dün törenle defnedildi |
Evvelki akşam Yeşilköyde, bir gedikli üstçavuşumuzun şehit ol-
masiyle neticelenen müessif bir uçak kazası olmuştur:
Saat 18 sıralarında Yeşilköy hava meydanından havalanan gedikli üstçavuş Fethi Selim’in idaresindeki aveı uçağı,, motöründe âni olarak çıkan bir arıza yüzünden geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Fethi Selimi uçağı tekrar meydana indirmek istemiş, fakat uçak hızla yere düşmüş ve parçalanmıştır. Bu arada pilot Fethi de şehit olmuştur.
Şehit pilotumuzun cenazesi dün törenle şehitliğe defnedilmiştir.
Kıbrıslı Türk
öğretmenler
108 kişilik kafile, İskenderun’a geldi ve heyecanla karşılandı
İskenderun: 24 (Hususi) — 108 Kıbrıslı Türk öğretmenden müteşek _______ kil bir kafile bugün saat 15 de Ne Türkler cat vapuru İle limanımıza gelmiş.
tfr.
Kaymakam, C.H.P. vc belediye > başkanlan, İstanbul öğretmen o . kullarını bitirenler cemiyeti tem - 1 Dilcileri, Ankara Kıbrıs Türk Kül. ’ tür Cemiyeti temsilcisi, Milli Eği ’ tim Müdürü, halkevi başkanı, ög- ; retmenler ve basın temsilcileri ta- 1 rafından vapurda karşılandıkları ( sırada öğretmenler «Ey vatan göz ’ yaşların dinsin, İşte yetiştik sana biz- şarkısını söylüyorlardı.
Karşılayıcı heyetin vapura çıkı, şı ve buketlerin verilmesi coşkun tezahürata vesile olmuştur.
Belediye başkam Reşat Mursa . loğlu yaptığı kısa bir konuşmada misafirlere İskenderunlular adına hoş geldiniz diyerek, şimdi Bizi bağrına basan biz Halaylılar anavatandan ayrı yaşamanın izttlrap ve elemini yakından bilen ve yaşa yan kimseleriz. Bu İtibarla hisslya tinizin büyük mânâsını derinden duymaktayız. Gözlerinizdeki yaş ve kalplerinizdeki asil heyecan ruhunuzun bir İfadesidir.» demiştir, (Davamı Sa. s Sü. 4 do)
Pakistan harp gemisi geldi
Yurdumuzdaki hasar ve zayiat, bildirildiği kadar vahim değil; zelzelede maalesef 3 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler
Sakız adası rıhtımı denize gömüldü, şimdilik 20 ölü tesbit edildi
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Türkiyeye komünizm
Vaşington 24 (AP) — kan Truman pazartesi kongreden dış memleketleri silâhlandırmak maksadile anî yar dım olarak 45 milyon dolar ve ayrıca Avrupa silâh istihsali-ii arttırmak İçin 155 milyon dolarlık yeni bir tahsisat talebinde bulunacaktır.
Başkan Trumanm ceman 1450 milyon dolar kıymetindeki yardım teklifi bir çok ihtiyaçları karşılayacaktır .
Atlantik Paktına dahil memleketler yardımın çoğurdan fay-(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
İzmir, 24 (Hususî) — Dün akşamki şiddetli zelzelenin heyecanı devam etmektedir. Mülhakattan alınan haberlere göre zelzelenin fasılalı olarak hafif şekilde devam etmesi dolayısiyle halk geceyi açıkta geçirmiştir.
Bununla beraber büyük bir şans eseri olarak zelzele, bazı gazetelerin halkı tehyic eder mahiyette yazdıkları gibi geniş mikyasta hasar ve insan zayiatına sebep olmamıştır. Yalnız Sakız adasındaki hasar ve zayiat fazlaca olmuştur.
Lozan Sulhu
yıldönümü
Ankara ve Üsküdar
Halkevlerinde törenler
taarruzu
\ Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türklyenin komünist taarruzu tehlikesine maruz bulunduğu kanaatinde...
Vaşington 24 a.a. (United Press) — Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Brüksel Paktını imzalamış olan İngiltere, Fran -8a, Belçika, Hollanda ve Lük -semburg tarafından silâhlarının (□ovamı Sa. S Sü. 4 de)
Zelzele cenup istikametinden motor kaptanı Çeşme limanına yer altından duyulan korkunç gü- —’j:xs----------'——
rültülerle başlamıştır. Halk korku ile dışarı fırlamış, bu esnada yüksek binalar, bu arada minareler sallanmağa başlamıştır. Halk korku içinde bu dehşetli manzaraları seyretmiştir. Şehrimiz hükümet konağı ile Tekel binasının ve diğer bazı binaların duvarları çatlamıştır.
Buraya gelen haberlere göre, zelzeleden en ziyade Sakız adası hasar görmüştür. Zelzeleden evvel Sakız limanından ayrılan bir
geldiği zaman kendisiyle görüşenlere, Sakız limanı kenarındaki bütün binaların birer birer yıkıldığını gördüğünü söylemiştir.
İzmir valisi zelzeleden en fazla hasar gören Karaburuna gitmiştir. Karaburunda şimdiye kadar üç vatandaşın öldüğü tesbit (Devamı Sa. s Sû. 2 de)
Genel Kurmay Başkanı Org. Abdurrahman Nafiz Gilrman, dûn, Haydarpaşa ga rından çıkarken
yapıldı
Ankara 24 (Hususî) — Bugün saat 18 de Halkevinde Loran sulh anlaşmasının 26 inci yıldönümü münasebetile bir tören yapılmıştır.
Törene İstiklâl marşile başlanılmış, müteakiben Nıışit Hakkı Uluğ, günün önemini belirten bir konuşma yapmıştır. Törene millî türküler söylenerek son verilmiştir.
Osküdar Halkevinde
Dün Üsküdar Halkevinde Lozan antlaşmasının yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama tö -reni yapılmıştır.
istiklâl marşını müteakip Üsküdar Halkevinde edebiyat kolu başkanı, Lozan müzakere safhalarının çetin mücadelelerimi anlatmıştır.
Bu hitabeden sonra Lozan mükâfatlı yüzmo müsabakasını başlanmış ve neticede birden ü-çüncüye kadar derece alanlara Lozan mükâfatları dağıtılmış vc takım tasnifi sonunda Üsküdar Halkevi birinci, Tekel Bira ikin ci ve Kuleli ekipleri üçüncü olmuşlardır.
Ordu terfi listesi
hazırlanıyor
Havayolları U. McL ünün gazetemize beyanatı
Kaza yapmamakta rekor kıran idare, gelecek yıl bava seferlerini Trabzöna kadar uzatacak
Ankara, 24 (Telefonla) — Devlet Havayolları Umum Müdürü Osman Nuri Baykal'la hava Beterleri, bunların inkişafı ve muhtelif meseleler hakkında yaptığım görüşmede aldığım cevaplan bildiriyorum:
— Halen işlemekte olan hava Beferlerimiz ne haldedir? Bu Be-ne hangi hatlar açılmıştır? önümüzdeki sene açılacak hatlar hak kında ne gibi tasavvurlarınız
— Halen 15 hava servisimiz
işlemektedir. Bu sone aynca iç
Buğday ithalâtı
3 Yunan gemisi, Kanadadan Tiirkiyeye buğday getirecek
Montreal 24 (AP) — Uç Yunan ytlk gemisi 24000 ton buğdayı Tün' klyeye götürecektir.
Gemicilik işleri İle ilgHI kayna!» lartn bildirdiğine göre; muhtelif efl neb gemi kumpanyaları arası udi rekabet o kadar şiddetlenmiştir kİ, nakliye ücretleri düşmüştür. Netice olarakta Türkiye ticaret fi loşuna cnâlik olduğu halde buğ . daylan taşımak İşini Yunan gemileri Üzerine almıştır.
Genelkurmay Başkanı Istanbulda
Ankara, 24 (Telefonla) — Ha ber aldığıma göre bu sene 30 a-ğustosta terfi edecek subayların ve askerî memurların terfi liste
Tito’ya yeni Rus notası
leri hazırlanmağa başlamıştır.
Bu listelerin hazırlanması A -gustosun ortalarına doğru ta -marnlanarak tasdike iktiran ede cek ve 26 Ağustosta tasdikten çıkarak ilân edilecektir.
Bu arada kahraman ordumu -zun bir çok genç generaller ve Albaylar kazanacağı bildirilmek (□ovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Tarım Bakanı Cayit O rai
TAKVİMDEN Bili VAİ’RAK:
Moskova, Tito’nun İngiltere ile gizli müzakereler saptığı fikrinde
hat olarak Adana - İskenderun -Gaziantep - Malatya - Kayseri -Ankara hattı faaliyete geçmiş vc ayrıca Ankara - İstanbul • İzmir hatlına bir Beter ilâve olunmuştur. Diğer batlardaki seyrüsefer do arttırılmış, ve takviye edilmiştir. Dış hat olarak da İstanbul - Ankara - Kıbrıs ve Beyrut hattını açtık. Mısırla hava u-laştırması mukavelesi imzalanınca bu hattı Kalıireye kadar temdit taBavvurundayız. Bu hattımı-zın büyük bir rağbetle karşılana-
(DevanırSa. s Sü. a da)
Nâmus ve şekilleri
ULUN AY
Mareşal Tıto
Moskova 24 A.A. (afp) — Tas» Ajansının bildirdiğine göre. Sovyet hükümeti Yugoslav hükümetine bir nota vermiştir.
Belgrad’daki Sovyet büyük el-
çiliği Yugoslav hükümetinden
Patiste dışişleri bakanlan lıpn-
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 5 do)
baslığı biraz garip gö-goroktlr. Zira nâmu-sun ticarisi, siyâsisi, İçtimâisi, İktisâdisi olmaması lâzımdır. Bir İnsan ya namusludur, yahut değildir. Fakat bfzdo nodonse nâmus mosolo-sinl jubolero ayırıyoruz: «Falan a-danı müthiş dalaverecidir. Şeytana külâhı tors giydirir, İstediğini kofa-so sokar... Amma ticaret bahsinde gayot dürüsttür.» deriz. Sonra öy-lolorl vardır kİ kumarda bal gibi hllo yaparlar; fakat biri analarına küfrodlnoo çokor vururlar; çünkü nâınus mosolosidlr; şakaya golnıoz.
Bundan dolayı bizde do nâmus muhtelif kısımların oüz'lorlndon to-şokkül öden bir oâmla halindedir, ilâ roson âınlr olan bir adam zunu kullanarak roy sandığın-dalavâro yapar; bu adamın siyasi nılnıusu zayıftır. Fakat ayni adam birine verdiği sözü tutar vo borcuna sadıktır. O zaman siyasi nâınusu zayıf olan bu adamın İçtimai vo İktisadi namusu kuv-votlldlr.
Derhal söyllyellm kİ bu, gülünçtür vo müdafaa edilecek tarafı yok-
Blzi böylo bir tasnlfo sovkedon
sobup gazotolordo gördüğüm bir
tındık ınosolosl oldu... Zaten İşin
ne olduğunu da pek anlamadık* Yalnız bildiğimiz bir şey varsa geçen sono Mayısta Inglltereyo şevke-dllmok üzero 20 ton kabuklu fındık Ihraoı müsaadesi almışız; bunların bozuk oldukları görülmüş. Sonra fındıklar Belçikaya gitmiş. Orada da bir türlü satılamamış; dahili piyasaya arzedllmok üzere yine meni* İskete gSndorlImlş...
Bunda bir yolsuzluk var mı, yok mu anlıyamadık. Fakat harloo gönr« derilen mallarımızdan çoğunun nü-muneyo muvafık olmadığındı*. > dolayı reddedildiğini zaman zaman o-kuyoruz vo İtiraf odollm ki bundan büyük bir teessür duyuyoruz. Çünkü biz Türklor no hususi, ne umumi hayatımızda kaypaklık et-nıoğl âdet edinmiş bir kavını doğl-llz... Böyle harlçlo tloarot yapan tüccarımız vardı. Onlara «Hayriye) tüocarı» denilirdi. Bunlardan biri bugün uinönü gezisi» olan yerdeki Taksim kışlasını dovloto mlllote bir hediye olarak yaptırıvormiştl. Bu adamlar hor işlerindo o derece dürüst davranırlardı kl muazzam pa-ralar dovrettiklorl halde belki blr-blrlorıııdon bir imza bile almağa lü-
Harıca gönderilen bir malın öl-
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
FaMstan barb gemisi Jelum, dün İstanbul Umanına girdikten sonra (Yazısı 5 not sayfada)
(Foto: Bilrhan - Yeni Sabah).
PAZARTESİ 25 TEMMUZ Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmaniyo Noı İT T«l adroalı «YENİ SABAH» Yeni Sabah D İ L Yazan : Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN
1949 Tolofonı 20798—25188 İZ İnci Yıl, No. 8714 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş (2 nci sayfamızda okvı_ unu)
İç politikada sert
hava yatışmadı
Genel seçime bir sene kala başlıyan
Zelzele felâketine maruz kalan köylerde artık kullanılmaz hale gelen evlerin hazin görünüşü
bu halin, gelecek sene ne şekil
alacağı şimdiden merak ediliyor
Kızılcahamam’da seçime bütün partiler iştirâk etti
Başbakanın Demeci
Ankara, 24 (Hususî ) — Son ı Baş bakan yardımcısı Bay Nihat günlerde siyasî mücadelenin çok | Erimin uzun seyahati boyunca ağırlaştığı, karşılıklı itham ve ( devam eden bu hava, 21 Temmuz İddiaların tarafsız müşahitleri ü-1 günü yapılan toplantılarla, mu-zecek bir şekil aldığı Ankarada kabil sorgu ve cevaplariyle daha umumiyette kabul edilmektedir. I da ağırlaşmıştır.
Başkan Truman
Zelzele, enziyadeYunan
adalarında hasaryaptı
Bu arada Demokrat Partice milis teşkilâtı kurulacağı yolundaki haber gülünç olmakla beraber, mücadelenin hangi istikamete doğru şiddetleneceği hakkında bir işaret sayılmaktadır. Ciddiyetine inanmak mümkün olmıyan böyle bir haberin Halk Partisi neşir organlarınca yayınlaması, (Devamı Sa. s SU.
pilot
DemokratPartinin
D. P. Eminönü İlçesinin dün yaptığı siyasi toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Y. S)
lennıek üzere, evvelki gün İstanbul» geldi. Bilindiği gibi Başbakan gelecek hafta geniş bir Doğu gezisi yaparak oraların ihtiyacını tesbit etmeğe çalışacaktır.
Gazetecilerle yaptığı konuşmada Hükümet Başkanı, günün belli başlı meselelerine dokunmuş, fakat bir kısım hâdiseler hakkında ihtiyatlı bir dil kullanmıştır. Meselâ, Amerika Hazine Bakanının »on Ankarayı ziyareti ve yapılan konuşmalar hususunda çok ketum davranmış ve sadece bu temasların hayırlı neticeler vereceğini umduğunu ifade eylemiştir. Halbuki bir takım söylentiler, Ankara müzakerelerinde, Türk | parasının yeniden ayarlanması ve değerinden bir parça daha indirilmesi hakkında mükâlemeler cereyan ettiğini ihsas ediyordu. Esasen Amerika Hazine Bakanı, hangi memlekete gitmişse d mem leketin parasına yeni ve düşük bir kıymet tâyin olunmasını istemiş olmalı sorumluluğu altındadır. İngiliz lirasının değerini dü-giirmok için çok ısrar etmiş, fakat İngiliz Maliye Bakanının sert Lsrar lıattâ inadı karşısında meseleyi Eylülde konuşmaya talik eylemiştir. Yoksa stcrlin’in düşürülmesinden temelli olarak vaz geçilmiş değildir. Fransa için de ' durum aynidir. Hattâ Marshall 1 plânından faydalanan bütün Avrupa memleketlerinin para değer lerinde indirmeler yapılması ve " böylece malların ucuzlaması ve j binaenaleyh milletlerarası tica- ] retin tekrar canlandırılması Va- ( şingtonun esaslı bir programı gi- l bi tasvir ediliyor. Bu şartlar 1 altında muhterem Snyder'in An- • kara temaslarının çok gizli bir perde İle örtülü kalması, Türk efkârında, bir miktar kuşku u-yandırmaktadır. Çünkü Türk parası esasen bir defa, Recep Pe-ker ekipirıin himmetiyle, bir darbe yemiş olduğundan ve onun kötü tesirleri hâlâ zeval bulmadığından yeni bir ayarlama lâkırdısı, yakın ve uzak istikbalde, her muhiti ilgilendirmektedir. Sayın -Gün al tay, Amerika Bakaninın «Çok temiz ve samimi duygularla gelmiş ve ayni doygularla ay-nlmış» olduğunu İfade eylemek- 1 le iktifa etmiştir. Dost bir dev- l let bakanından esasen Tl. 12— ' başka hiç bir his beklemezler. Yalnız samimî ve temiz hislerle Türk parasının değerini indirmek de istenebilir.
Günaltay, İstanbul fethinin (500) üncü yılına hazırlık yapılmakta olduğunu ve bu hususta hükümetin ve şahsen kendisinin bütün gayretini sarfedeceğlni temin etmiştir. İlk adım olarak da (Donamı 8a. 5 Sü. 4 do)
dünkü toplantısı
Hatipler, iktidara hücum ettiler. Bir üye de Başbakanın vaidlerini yerine getirmediğini belirtti
D_P. Eminönü İlçesi tarafından dün saat 14 de Lâlelideki Çiçek Palas salonunda siyasi bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda, bağımsız milletve -killerinden Cihat Baban, D.P. mil letveklllerinden Demokrat Part‘ Meclis Grppu başkanı Fuat Hu . lûsl Demircili, D.P. İstanbul D î. dare kurulu başkam ve ozaiarlle kalabalık bir partili kitlesi hazır bulunmuştur.
Toplantıda söz alanlardan Fuat Hulusi Demircili, bilhassa şunları söylemiştir:
— Demokrasi bir oyuncak de -gildlr. Onlar bugün bir demokrasi komedyası oynamaktadır. Bu mil . letln köylüsü ve her sınıfı dahil gözü açılmıştır. Reyini İstediğine verecek, istediği gibi kullanarak kimseye çaldırmıyacaktır. 21 tem muz seçimi yaralarını deşen C.
(Devamı Sa. s SU. 3 do)
Dün törenle defnedildi |
Evvelki akşam Yeşilköyde, bir gedikli üstçavuşumuzun şehit ol-
masiyle neticelenen müessif bir uçak kazası olmuştur:
Saat 18 sıralarında Yeşilköy hava meydanından havalanan gedikli üstçavuş Fethi Selim’in idaresindeki aveı uçağı,, motöründe âni olarak çıkan bir arıza yüzünden geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Fethi Selimi uçağı tekrar meydana indirmek istemiş, fakat uçak hızla yere düşmüş ve parçalanmıştır. Bu arada pilot Fethi de şehit olmuştur.
Şehit pilotumuzun cenazesi dün törenle şehitliğe defnedilmiştir.
Kıbrıslı Türk
öğretmenler
108 kişilik kafile, İskenderun’a geldi ve heyecanla karşılandı
İskenderun: 24 (Hususi) — 108 Kıbrıslı Türk öğretmenden müteşek _______ kil bir kafile bugün saat 15 de Ne Türkler cat vapuru İle limanımıza gelmiş.
tfr.
Kaymakam, C.H.P. vc belediye > başkanlan, İstanbul öğretmen o . kullarını bitirenler cemiyeti tem - 1 Dilcileri, Ankara Kıbrıs Türk Kül. ’ tür Cemiyeti temsilcisi, Milli Eği ’ tim Müdürü, halkevi başkanı, ög- ; retmenler ve basın temsilcileri ta- 1 rafından vapurda karşılandıkları ( sırada öğretmenler «Ey vatan göz ’ yaşların dinsin, İşte yetiştik sana biz- şarkısını söylüyorlardı.
Karşılayıcı heyetin vapura çıkı, şı ve buketlerin verilmesi coşkun tezahürata vesile olmuştur.
Belediye başkam Reşat Mursa . loğlu yaptığı kısa bir konuşmada misafirlere İskenderunlular adına hoş geldiniz diyerek, şimdi Bizi bağrına basan biz Halaylılar anavatandan ayrı yaşamanın izttlrap ve elemini yakından bilen ve yaşa yan kimseleriz. Bu İtibarla hisslya tinizin büyük mânâsını derinden duymaktayız. Gözlerinizdeki yaş ve kalplerinizdeki asil heyecan ruhunuzun bir İfadesidir.» demiştir, (Davamı Sa. s Sü. 4 do)
Pakistan harp gemisi geldi
Yurdumuzdaki hasar ve zayiat, bildirildiği kadar vahim değil; zelzelede maalesef 3 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler
Sakız adası rıhtımı denize gömüldü, şimdilik 20 ölü tesbit edildi
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Türkiyeye komünizm
Vaşington 24 (AP) — kan Truman pazartesi kongreden dış memleketleri silâhlandırmak maksadile anî yar dım olarak 45 milyon dolar ve ayrıca Avrupa silâh istihsali-ii arttırmak İçin 155 milyon dolarlık yeni bir tahsisat talebinde bulunacaktır.
Başkan Trumanm ceman 1450 milyon dolar kıymetindeki yardım teklifi bir çok ihtiyaçları karşılayacaktır .
Atlantik Paktına dahil memleketler yardımın çoğurdan fay-(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
İzmir, 24 (Hususî) — Dün akşamki şiddetli zelzelenin heyecanı devam etmektedir. Mülhakattan alınan haberlere göre zelzelenin fasılalı olarak hafif şekilde devam etmesi dolayısiyle halk geceyi açıkta geçirmiştir.
Bununla beraber büyük bir şans eseri olarak zelzele, bazı gazetelerin halkı tehyic eder mahiyette yazdıkları gibi geniş mikyasta hasar ve insan zayiatına sebep olmamıştır. Yalnız Sakız adasındaki hasar ve zayiat fazlaca olmuştur.
Lozan Sulhu
yıldönümü
Ankara ve Üsküdar
Halkevlerinde törenler
taarruzu
\ Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türklyenin komünist taarruzu tehlikesine maruz bulunduğu kanaatinde...
Vaşington 24 a.a. (United Press) — Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Brüksel Paktını imzalamış olan İngiltere, Fran -8a, Belçika, Hollanda ve Lük -semburg tarafından silâhlarının (□ovamı Sa. S Sü. 4 de)
Zelzele cenup istikametinden motor kaptanı Çeşme limanına yer altından duyulan korkunç gü- —’j:xs----------'——
rültülerle başlamıştır. Halk korku ile dışarı fırlamış, bu esnada yüksek binalar, bu arada minareler sallanmağa başlamıştır. Halk korku içinde bu dehşetli manzaraları seyretmiştir. Şehrimiz hükümet konağı ile Tekel binasının ve diğer bazı binaların duvarları çatlamıştır.
Buraya gelen haberlere göre, zelzeleden en ziyade Sakız adası hasar görmüştür. Zelzeleden evvel Sakız limanından ayrılan bir
geldiği zaman kendisiyle görüşenlere, Sakız limanı kenarındaki bütün binaların birer birer yıkıldığını gördüğünü söylemiştir.
İzmir valisi zelzeleden en fazla hasar gören Karaburuna gitmiştir. Karaburunda şimdiye kadar üç vatandaşın öldüğü tesbit (Devamı Sa. s Sû. 2 de)
Genel Kurmay Başkanı Org. Abdurrahman Nafiz Gilrman, dûn, Haydarpaşa ga rından çıkarken
yapıldı
Ankara 24 (Hususî) — Bugün saat 18 de Halkevinde Loran sulh anlaşmasının 26 inci yıldönümü münasebetile bir tören yapılmıştır.
Törene İstiklâl marşile başlanılmış, müteakiben Nıışit Hakkı Uluğ, günün önemini belirten bir konuşma yapmıştır. Törene millî türküler söylenerek son verilmiştir.
Osküdar Halkevinde
Dün Üsküdar Halkevinde Lozan antlaşmasının yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama tö -reni yapılmıştır.
istiklâl marşını müteakip Üsküdar Halkevinde edebiyat kolu başkanı, Lozan müzakere safhalarının çetin mücadelelerimi anlatmıştır.
Bu hitabeden sonra Lozan mükâfatlı yüzmo müsabakasını başlanmış ve neticede birden ü-çüncüye kadar derece alanlara Lozan mükâfatları dağıtılmış vc takım tasnifi sonunda Üsküdar Halkevi birinci, Tekel Bira ikin ci ve Kuleli ekipleri üçüncü olmuşlardır.
Ordu terfi listesi
hazırlanıyor
Havayolları U. McL ünün gazetemize beyanatı
Kaza yapmamakta rekor kıran idare, gelecek yıl bava seferlerini Trabzöna kadar uzatacak
Ankara, 24 (Telefonla) — Devlet Havayolları Umum Müdürü Osman Nuri Baykal'la hava Beterleri, bunların inkişafı ve muhtelif meseleler hakkında yaptığım görüşmede aldığım cevaplan bildiriyorum:
— Halen işlemekte olan hava Beferlerimiz ne haldedir? Bu Be-ne hangi hatlar açılmıştır? önümüzdeki sene açılacak hatlar hak kında ne gibi tasavvurlarınız
— Halen 15 hava servisimiz
işlemektedir. Bu sone aynca iç
Buğday ithalâtı
3 Yunan gemisi, Kanadadan Tiirkiyeye buğday getirecek
Montreal 24 (AP) — Uç Yunan ytlk gemisi 24000 ton buğdayı Tün' klyeye götürecektir.
Gemicilik işleri İle ilgHI kayna!» lartn bildirdiğine göre; muhtelif efl neb gemi kumpanyaları arası udi rekabet o kadar şiddetlenmiştir kİ, nakliye ücretleri düşmüştür. Netice olarakta Türkiye ticaret fi loşuna cnâlik olduğu halde buğ . daylan taşımak İşini Yunan gemileri Üzerine almıştır.
Genelkurmay Başkanı Istanbulda
Ankara, 24 (Telefonla) — Ha ber aldığıma göre bu sene 30 a-ğustosta terfi edecek subayların ve askerî memurların terfi liste
Tito’ya yeni Rus notası
leri hazırlanmağa başlamıştır.
Bu listelerin hazırlanması A -gustosun ortalarına doğru ta -marnlanarak tasdike iktiran ede cek ve 26 Ağustosta tasdikten çıkarak ilân edilecektir.
Bu arada kahraman ordumu -zun bir çok genç generaller ve Albaylar kazanacağı bildirilmek (□ovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Tarım Bakanı Cayit O rai
TAKVİMDEN Bili VAİ’RAK:
Moskova, Tito’nun İngiltere ile gizli müzakereler saptığı fikrinde
hat olarak Adana - İskenderun -Gaziantep - Malatya - Kayseri -Ankara hattı faaliyete geçmiş vc ayrıca Ankara - İstanbul • İzmir hatlına bir Beter ilâve olunmuştur. Diğer batlardaki seyrüsefer do arttırılmış, ve takviye edilmiştir. Dış hat olarak da İstanbul - Ankara - Kıbrıs ve Beyrut hattını açtık. Mısırla hava u-laştırması mukavelesi imzalanınca bu hattı Kalıireye kadar temdit taBavvurundayız. Bu hattımı-zın büyük bir rağbetle karşılana-
(DevanırSa. s Sü. a da)
Nâmus ve şekilleri
ULUN AY
Mareşal Tıto
Moskova 24 A.A. (afp) — Tas» Ajansının bildirdiğine göre. Sovyet hükümeti Yugoslav hükümetine bir nota vermiştir.
Belgrad’daki Sovyet büyük el-
çiliği Yugoslav hükümetinden
Patiste dışişleri bakanlan lıpn-
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 5 do)
baslığı biraz garip gö-goroktlr. Zira nâmu-sun ticarisi, siyâsisi, İçtimâisi, İktisâdisi olmaması lâzımdır. Bir İnsan ya namusludur, yahut değildir. Fakat bfzdo nodonse nâmus mosolo-sinl jubolero ayırıyoruz: «Falan a-danı müthiş dalaverecidir. Şeytana külâhı tors giydirir, İstediğini kofa-so sokar... Amma ticaret bahsinde gayot dürüsttür.» deriz. Sonra öy-lolorl vardır kİ kumarda bal gibi hllo yaparlar; fakat biri analarına küfrodlnoo çokor vururlar; çünkü nâınus mosolosidlr; şakaya golnıoz.
Bundan dolayı bizde do nâmus muhtelif kısımların oüz'lorlndon to-şokkül öden bir oâmla halindedir, ilâ roson âınlr olan bir adam zunu kullanarak roy sandığın-dalavâro yapar; bu adamın siyasi nılnıusu zayıftır. Fakat ayni adam birine verdiği sözü tutar vo borcuna sadıktır. O zaman siyasi nâınusu zayıf olan bu adamın İçtimai vo İktisadi namusu kuv-votlldlr.
Derhal söyllyellm kİ bu, gülünçtür vo müdafaa edilecek tarafı yok-
Blzi böylo bir tasnlfo sovkedon
sobup gazotolordo gördüğüm bir
tındık ınosolosl oldu... Zaten İşin
ne olduğunu da pek anlamadık* Yalnız bildiğimiz bir şey varsa geçen sono Mayısta Inglltereyo şevke-dllmok üzero 20 ton kabuklu fındık Ihraoı müsaadesi almışız; bunların bozuk oldukları görülmüş. Sonra fındıklar Belçikaya gitmiş. Orada da bir türlü satılamamış; dahili piyasaya arzedllmok üzere yine meni* İskete gSndorlImlş...
Bunda bir yolsuzluk var mı, yok mu anlıyamadık. Fakat harloo gönr« derilen mallarımızdan çoğunun nü-muneyo muvafık olmadığındı*. > dolayı reddedildiğini zaman zaman o-kuyoruz vo İtiraf odollm ki bundan büyük bir teessür duyuyoruz. Çünkü biz Türklor no hususi, ne umumi hayatımızda kaypaklık et-nıoğl âdet edinmiş bir kavını doğl-llz... Böyle harlçlo tloarot yapan tüccarımız vardı. Onlara «Hayriye) tüocarı» denilirdi. Bunlardan biri bugün uinönü gezisi» olan yerdeki Taksim kışlasını dovloto mlllote bir hediye olarak yaptırıvormiştl. Bu adamlar hor işlerindo o derece dürüst davranırlardı kl muazzam pa-ralar dovrettiklorl halde belki blr-blrlorıııdon bir imza bile almağa lü-
Harıca gönderilen bir malın öl-
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
FaMstan barb gemisi Jelum, dün İstanbul Umanına girdikten sonra (Yazısı 5 not sayfada)
(Foto: Bilrhan - Yeni Sabah).
PAZARTESİ 25 TEMMUZ Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmaniyo Noı İT T«l adroalı «YENİ SABAH» Yeni Sabah D İ L Yazan : Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN
1949 Tolofonı 20798—25188 İZ İnci Yıl, No. 8714 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş (2 nci sayfamızda okvı_ unu)
İç politikada sert
hava yatışmadı
Genel seçime bir sene kala başlıyan
Zelzele felâketine maruz kalan köylerde artık kullanılmaz hale gelen evlerin hazin görünüşü
bu halin, gelecek sene ne şekil
alacağı şimdiden merak ediliyor
Kızılcahamam’da seçime bütün partiler iştirâk etti
Başbakanın Demeci
Ankara, 24 (Hususî ) — Son ı Baş bakan yardımcısı Bay Nihat günlerde siyasî mücadelenin çok | Erimin uzun seyahati boyunca ağırlaştığı, karşılıklı itham ve ( devam eden bu hava, 21 Temmuz İddiaların tarafsız müşahitleri ü-1 günü yapılan toplantılarla, mu-zecek bir şekil aldığı Ankarada kabil sorgu ve cevaplariyle daha umumiyette kabul edilmektedir. I da ağırlaşmıştır.
Başkan Truman
Zelzele, enziyadeYunan
adalarında hasaryaptı
Bu arada Demokrat Partice milis teşkilâtı kurulacağı yolundaki haber gülünç olmakla beraber, mücadelenin hangi istikamete doğru şiddetleneceği hakkında bir işaret sayılmaktadır. Ciddiyetine inanmak mümkün olmıyan böyle bir haberin Halk Partisi neşir organlarınca yayınlaması, (Devamı Sa. s SU.
pilot
DemokratPartinin
D. P. Eminönü İlçesinin dün yaptığı siyasi toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Y. S)
lennıek üzere, evvelki gün İstanbul» geldi. Bilindiği gibi Başbakan gelecek hafta geniş bir Doğu gezisi yaparak oraların ihtiyacını tesbit etmeğe çalışacaktır.
Gazetecilerle yaptığı konuşmada Hükümet Başkanı, günün belli başlı meselelerine dokunmuş, fakat bir kısım hâdiseler hakkında ihtiyatlı bir dil kullanmıştır. Meselâ, Amerika Hazine Bakanının »on Ankarayı ziyareti ve yapılan konuşmalar hususunda çok ketum davranmış ve sadece bu temasların hayırlı neticeler vereceğini umduğunu ifade eylemiştir. Halbuki bir takım söylentiler, Ankara müzakerelerinde, Türk | parasının yeniden ayarlanması ve değerinden bir parça daha indirilmesi hakkında mükâlemeler cereyan ettiğini ihsas ediyordu. Esasen Amerika Hazine Bakanı, hangi memlekete gitmişse d mem leketin parasına yeni ve düşük bir kıymet tâyin olunmasını istemiş olmalı sorumluluğu altındadır. İngiliz lirasının değerini dü-giirmok için çok ısrar etmiş, fakat İngiliz Maliye Bakanının sert Lsrar lıattâ inadı karşısında meseleyi Eylülde konuşmaya talik eylemiştir. Yoksa stcrlin’in düşürülmesinden temelli olarak vaz geçilmiş değildir. Fransa için de ' durum aynidir. Hattâ Marshall 1 plânından faydalanan bütün Avrupa memleketlerinin para değer lerinde indirmeler yapılması ve " böylece malların ucuzlaması ve j binaenaleyh milletlerarası tica- ] retin tekrar canlandırılması Va- ( şingtonun esaslı bir programı gi- l bi tasvir ediliyor. Bu şartlar 1 altında muhterem Snyder'in An- • kara temaslarının çok gizli bir perde İle örtülü kalması, Türk efkârında, bir miktar kuşku u-yandırmaktadır. Çünkü Türk parası esasen bir defa, Recep Pe-ker ekipirıin himmetiyle, bir darbe yemiş olduğundan ve onun kötü tesirleri hâlâ zeval bulmadığından yeni bir ayarlama lâkırdısı, yakın ve uzak istikbalde, her muhiti ilgilendirmektedir. Sayın -Gün al tay, Amerika Bakaninın «Çok temiz ve samimi duygularla gelmiş ve ayni doygularla ay-nlmış» olduğunu İfade eylemek- 1 le iktifa etmiştir. Dost bir dev- l let bakanından esasen Tl. 12— ' başka hiç bir his beklemezler. Yalnız samimî ve temiz hislerle Türk parasının değerini indirmek de istenebilir.
Günaltay, İstanbul fethinin (500) üncü yılına hazırlık yapılmakta olduğunu ve bu hususta hükümetin ve şahsen kendisinin bütün gayretini sarfedeceğlni temin etmiştir. İlk adım olarak da (Donamı 8a. 5 Sü. 4 do)
dünkü toplantısı
Hatipler, iktidara hücum ettiler. Bir üye de Başbakanın vaidlerini yerine getirmediğini belirtti
D_P. Eminönü İlçesi tarafından dün saat 14 de Lâlelideki Çiçek Palas salonunda siyasi bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda, bağımsız milletve -killerinden Cihat Baban, D.P. mil letveklllerinden Demokrat Part‘ Meclis Grppu başkanı Fuat Hu . lûsl Demircili, D.P. İstanbul D î. dare kurulu başkam ve ozaiarlle kalabalık bir partili kitlesi hazır bulunmuştur.
Toplantıda söz alanlardan Fuat Hulusi Demircili, bilhassa şunları söylemiştir:
— Demokrasi bir oyuncak de -gildlr. Onlar bugün bir demokrasi komedyası oynamaktadır. Bu mil . letln köylüsü ve her sınıfı dahil gözü açılmıştır. Reyini İstediğine verecek, istediği gibi kullanarak kimseye çaldırmıyacaktır. 21 tem muz seçimi yaralarını deşen C.
(Devamı Sa. s SU. 3 do)
Dün törenle defnedildi |
Evvelki akşam Yeşilköyde, bir gedikli üstçavuşumuzun şehit ol-
masiyle neticelenen müessif bir uçak kazası olmuştur:
Saat 18 sıralarında Yeşilköy hava meydanından havalanan gedikli üstçavuş Fethi Selim’in idaresindeki aveı uçağı,, motöründe âni olarak çıkan bir arıza yüzünden geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Fethi Selimi uçağı tekrar meydana indirmek istemiş, fakat uçak hızla yere düşmüş ve parçalanmıştır. Bu arada pilot Fethi de şehit olmuştur.
Şehit pilotumuzun cenazesi dün törenle şehitliğe defnedilmiştir.
Kıbrıslı Türk
öğretmenler
108 kişilik kafile, İskenderun’a geldi ve heyecanla karşılandı
İskenderun: 24 (Hususi) — 108 Kıbrıslı Türk öğretmenden müteşek _______ kil bir kafile bugün saat 15 de Ne Türkler cat vapuru İle limanımıza gelmiş.
tfr.
Kaymakam, C.H.P. vc belediye > başkanlan, İstanbul öğretmen o . kullarını bitirenler cemiyeti tem - 1 Dilcileri, Ankara Kıbrıs Türk Kül. ’ tür Cemiyeti temsilcisi, Milli Eği ’ tim Müdürü, halkevi başkanı, ög- ; retmenler ve basın temsilcileri ta- 1 rafından vapurda karşılandıkları ( sırada öğretmenler «Ey vatan göz ’ yaşların dinsin, İşte yetiştik sana biz- şarkısını söylüyorlardı.
Karşılayıcı heyetin vapura çıkı, şı ve buketlerin verilmesi coşkun tezahürata vesile olmuştur.
Belediye başkam Reşat Mursa . loğlu yaptığı kısa bir konuşmada misafirlere İskenderunlular adına hoş geldiniz diyerek, şimdi Bizi bağrına basan biz Halaylılar anavatandan ayrı yaşamanın izttlrap ve elemini yakından bilen ve yaşa yan kimseleriz. Bu İtibarla hisslya tinizin büyük mânâsını derinden duymaktayız. Gözlerinizdeki yaş ve kalplerinizdeki asil heyecan ruhunuzun bir İfadesidir.» demiştir, (Davamı Sa. s Sü. 4 do)
Pakistan harp gemisi geldi
Yurdumuzdaki hasar ve zayiat, bildirildiği kadar vahim değil; zelzelede maalesef 3 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler
Sakız adası rıhtımı denize gömüldü, şimdilik 20 ölü tesbit edildi
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Türkiyeye komünizm
Vaşington 24 (AP) — kan Truman pazartesi kongreden dış memleketleri silâhlandırmak maksadile anî yar dım olarak 45 milyon dolar ve ayrıca Avrupa silâh istihsali-ii arttırmak İçin 155 milyon dolarlık yeni bir tahsisat talebinde bulunacaktır.
Başkan Trumanm ceman 1450 milyon dolar kıymetindeki yardım teklifi bir çok ihtiyaçları karşılayacaktır .
Atlantik Paktına dahil memleketler yardımın çoğurdan fay-(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
İzmir, 24 (Hususî) — Dün akşamki şiddetli zelzelenin heyecanı devam etmektedir. Mülhakattan alınan haberlere göre zelzelenin fasılalı olarak hafif şekilde devam etmesi dolayısiyle halk geceyi açıkta geçirmiştir.
Bununla beraber büyük bir şans eseri olarak zelzele, bazı gazetelerin halkı tehyic eder mahiyette yazdıkları gibi geniş mikyasta hasar ve insan zayiatına sebep olmamıştır. Yalnız Sakız adasındaki hasar ve zayiat fazlaca olmuştur.
Lozan Sulhu
yıldönümü
Ankara ve Üsküdar
Halkevlerinde törenler
taarruzu
\ Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türklyenin komünist taarruzu tehlikesine maruz bulunduğu kanaatinde...
Vaşington 24 a.a. (United Press) — Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Brüksel Paktını imzalamış olan İngiltere, Fran -8a, Belçika, Hollanda ve Lük -semburg tarafından silâhlarının (□ovamı Sa. S Sü. 4 de)
Zelzele cenup istikametinden motor kaptanı Çeşme limanına yer altından duyulan korkunç gü- —’j:xs----------'——
rültülerle başlamıştır. Halk korku ile dışarı fırlamış, bu esnada yüksek binalar, bu arada minareler sallanmağa başlamıştır. Halk korku içinde bu dehşetli manzaraları seyretmiştir. Şehrimiz hükümet konağı ile Tekel binasının ve diğer bazı binaların duvarları çatlamıştır.
Buraya gelen haberlere göre, zelzeleden en ziyade Sakız adası hasar görmüştür. Zelzeleden evvel Sakız limanından ayrılan bir
geldiği zaman kendisiyle görüşenlere, Sakız limanı kenarındaki bütün binaların birer birer yıkıldığını gördüğünü söylemiştir.
İzmir valisi zelzeleden en fazla hasar gören Karaburuna gitmiştir. Karaburunda şimdiye kadar üç vatandaşın öldüğü tesbit (Devamı Sa. s Sû. 2 de)
Genel Kurmay Başkanı Org. Abdurrahman Nafiz Gilrman, dûn, Haydarpaşa ga rından çıkarken
yapıldı
Ankara 24 (Hususî) — Bugün saat 18 de Halkevinde Loran sulh anlaşmasının 26 inci yıldönümü münasebetile bir tören yapılmıştır.
Törene İstiklâl marşile başlanılmış, müteakiben Nıışit Hakkı Uluğ, günün önemini belirten bir konuşma yapmıştır. Törene millî türküler söylenerek son verilmiştir.
Osküdar Halkevinde
Dün Üsküdar Halkevinde Lozan antlaşmasının yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama tö -reni yapılmıştır.
istiklâl marşını müteakip Üsküdar Halkevinde edebiyat kolu başkanı, Lozan müzakere safhalarının çetin mücadelelerimi anlatmıştır.
Bu hitabeden sonra Lozan mükâfatlı yüzmo müsabakasını başlanmış ve neticede birden ü-çüncüye kadar derece alanlara Lozan mükâfatları dağıtılmış vc takım tasnifi sonunda Üsküdar Halkevi birinci, Tekel Bira ikin ci ve Kuleli ekipleri üçüncü olmuşlardır.
Ordu terfi listesi
hazırlanıyor
Havayolları U. McL ünün gazetemize beyanatı
Kaza yapmamakta rekor kıran idare, gelecek yıl bava seferlerini Trabzöna kadar uzatacak
Ankara, 24 (Telefonla) — Devlet Havayolları Umum Müdürü Osman Nuri Baykal'la hava Beterleri, bunların inkişafı ve muhtelif meseleler hakkında yaptığım görüşmede aldığım cevaplan bildiriyorum:
— Halen işlemekte olan hava Beferlerimiz ne haldedir? Bu Be-ne hangi hatlar açılmıştır? önümüzdeki sene açılacak hatlar hak kında ne gibi tasavvurlarınız
— Halen 15 hava servisimiz
işlemektedir. Bu sone aynca iç
Buğday ithalâtı
3 Yunan gemisi, Kanadadan Tiirkiyeye buğday getirecek
Montreal 24 (AP) — Uç Yunan ytlk gemisi 24000 ton buğdayı Tün' klyeye götürecektir.
Gemicilik işleri İle ilgHI kayna!» lartn bildirdiğine göre; muhtelif efl neb gemi kumpanyaları arası udi rekabet o kadar şiddetlenmiştir kİ, nakliye ücretleri düşmüştür. Netice olarakta Türkiye ticaret fi loşuna cnâlik olduğu halde buğ . daylan taşımak İşini Yunan gemileri Üzerine almıştır.
Genelkurmay Başkanı Istanbulda
Ankara, 24 (Telefonla) — Ha ber aldığıma göre bu sene 30 a-ğustosta terfi edecek subayların ve askerî memurların terfi liste
Tito’ya yeni Rus notası
leri hazırlanmağa başlamıştır.
Bu listelerin hazırlanması A -gustosun ortalarına doğru ta -marnlanarak tasdike iktiran ede cek ve 26 Ağustosta tasdikten çıkarak ilân edilecektir.
Bu arada kahraman ordumu -zun bir çok genç generaller ve Albaylar kazanacağı bildirilmek (□ovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Tarım Bakanı Cayit O rai
TAKVİMDEN Bili VAİ’RAK:
Moskova, Tito’nun İngiltere ile gizli müzakereler saptığı fikrinde
hat olarak Adana - İskenderun -Gaziantep - Malatya - Kayseri -Ankara hattı faaliyete geçmiş vc ayrıca Ankara - İstanbul • İzmir hatlına bir Beter ilâve olunmuştur. Diğer batlardaki seyrüsefer do arttırılmış, ve takviye edilmiştir. Dış hat olarak da İstanbul - Ankara - Kıbrıs ve Beyrut hattını açtık. Mısırla hava u-laştırması mukavelesi imzalanınca bu hattı Kalıireye kadar temdit taBavvurundayız. Bu hattımı-zın büyük bir rağbetle karşılana-
(DevanırSa. s Sü. a da)
Nâmus ve şekilleri
ULUN AY
Mareşal Tıto
Moskova 24 A.A. (afp) — Tas» Ajansının bildirdiğine göre. Sovyet hükümeti Yugoslav hükümetine bir nota vermiştir.
Belgrad’daki Sovyet büyük el-
çiliği Yugoslav hükümetinden
Patiste dışişleri bakanlan lıpn-
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 5 do)
baslığı biraz garip gö-goroktlr. Zira nâmu-sun ticarisi, siyâsisi, İçtimâisi, İktisâdisi olmaması lâzımdır. Bir İnsan ya namusludur, yahut değildir. Fakat bfzdo nodonse nâmus mosolo-sinl jubolero ayırıyoruz: «Falan a-danı müthiş dalaverecidir. Şeytana külâhı tors giydirir, İstediğini kofa-so sokar... Amma ticaret bahsinde gayot dürüsttür.» deriz. Sonra öy-lolorl vardır kİ kumarda bal gibi hllo yaparlar; fakat biri analarına küfrodlnoo çokor vururlar; çünkü nâınus mosolosidlr; şakaya golnıoz.
Bundan dolayı bizde do nâmus muhtelif kısımların oüz'lorlndon to-şokkül öden bir oâmla halindedir, ilâ roson âınlr olan bir adam zunu kullanarak roy sandığın-dalavâro yapar; bu adamın siyasi nılnıusu zayıftır. Fakat ayni adam birine verdiği sözü tutar vo borcuna sadıktır. O zaman siyasi nâınusu zayıf olan bu adamın İçtimai vo İktisadi namusu kuv-votlldlr.
Derhal söyllyellm kİ bu, gülünçtür vo müdafaa edilecek tarafı yok-
Blzi böylo bir tasnlfo sovkedon
sobup gazotolordo gördüğüm bir
tındık ınosolosl oldu... Zaten İşin
ne olduğunu da pek anlamadık* Yalnız bildiğimiz bir şey varsa geçen sono Mayısta Inglltereyo şevke-dllmok üzero 20 ton kabuklu fındık Ihraoı müsaadesi almışız; bunların bozuk oldukları görülmüş. Sonra fındıklar Belçikaya gitmiş. Orada da bir türlü satılamamış; dahili piyasaya arzedllmok üzere yine meni* İskete gSndorlImlş...
Bunda bir yolsuzluk var mı, yok mu anlıyamadık. Fakat harloo gönr« derilen mallarımızdan çoğunun nü-muneyo muvafık olmadığındı*. > dolayı reddedildiğini zaman zaman o-kuyoruz vo İtiraf odollm ki bundan büyük bir teessür duyuyoruz. Çünkü biz Türklor no hususi, ne umumi hayatımızda kaypaklık et-nıoğl âdet edinmiş bir kavını doğl-llz... Böyle harlçlo tloarot yapan tüccarımız vardı. Onlara «Hayriye) tüocarı» denilirdi. Bunlardan biri bugün uinönü gezisi» olan yerdeki Taksim kışlasını dovloto mlllote bir hediye olarak yaptırıvormiştl. Bu adamlar hor işlerindo o derece dürüst davranırlardı kl muazzam pa-ralar dovrettiklorl halde belki blr-blrlorıııdon bir imza bile almağa lü-
Harıca gönderilen bir malın öl-
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
FaMstan barb gemisi Jelum, dün İstanbul Umanına girdikten sonra (Yazısı 5 not sayfada)
(Foto: Bilrhan - Yeni Sabah).
PAZARTESİ 25 TEMMUZ Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmaniyo Noı İT T«l adroalı «YENİ SABAH» Yeni Sabah D İ L Yazan : Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN
1949 Tolofonı 20798—25188 İZ İnci Yıl, No. 8714 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş (2 nci sayfamızda okvı_ unu)
İç politikada sert
hava yatışmadı
Genel seçime bir sene kala başlıyan
Zelzele felâketine maruz kalan köylerde artık kullanılmaz hale gelen evlerin hazin görünüşü
bu halin, gelecek sene ne şekil
alacağı şimdiden merak ediliyor
Kızılcahamam’da seçime bütün partiler iştirâk etti
Başbakanın Demeci
Ankara, 24 (Hususî ) — Son ı Baş bakan yardımcısı Bay Nihat günlerde siyasî mücadelenin çok | Erimin uzun seyahati boyunca ağırlaştığı, karşılıklı itham ve ( devam eden bu hava, 21 Temmuz İddiaların tarafsız müşahitleri ü-1 günü yapılan toplantılarla, mu-zecek bir şekil aldığı Ankarada kabil sorgu ve cevaplariyle daha umumiyette kabul edilmektedir. I da ağırlaşmıştır.
Başkan Truman
Zelzele, enziyadeYunan
adalarında hasaryaptı
Bu arada Demokrat Partice milis teşkilâtı kurulacağı yolundaki haber gülünç olmakla beraber, mücadelenin hangi istikamete doğru şiddetleneceği hakkında bir işaret sayılmaktadır. Ciddiyetine inanmak mümkün olmıyan böyle bir haberin Halk Partisi neşir organlarınca yayınlaması, (Devamı Sa. s SU.
pilot
DemokratPartinin
D. P. Eminönü İlçesinin dün yaptığı siyasi toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Y. S)
lennıek üzere, evvelki gün İstanbul» geldi. Bilindiği gibi Başbakan gelecek hafta geniş bir Doğu gezisi yaparak oraların ihtiyacını tesbit etmeğe çalışacaktır.
Gazetecilerle yaptığı konuşmada Hükümet Başkanı, günün belli başlı meselelerine dokunmuş, fakat bir kısım hâdiseler hakkında ihtiyatlı bir dil kullanmıştır. Meselâ, Amerika Hazine Bakanının »on Ankarayı ziyareti ve yapılan konuşmalar hususunda çok ketum davranmış ve sadece bu temasların hayırlı neticeler vereceğini umduğunu ifade eylemiştir. Halbuki bir takım söylentiler, Ankara müzakerelerinde, Türk | parasının yeniden ayarlanması ve değerinden bir parça daha indirilmesi hakkında mükâlemeler cereyan ettiğini ihsas ediyordu. Esasen Amerika Hazine Bakanı, hangi memlekete gitmişse d mem leketin parasına yeni ve düşük bir kıymet tâyin olunmasını istemiş olmalı sorumluluğu altındadır. İngiliz lirasının değerini dü-giirmok için çok ısrar etmiş, fakat İngiliz Maliye Bakanının sert Lsrar lıattâ inadı karşısında meseleyi Eylülde konuşmaya talik eylemiştir. Yoksa stcrlin’in düşürülmesinden temelli olarak vaz geçilmiş değildir. Fransa için de ' durum aynidir. Hattâ Marshall 1 plânından faydalanan bütün Avrupa memleketlerinin para değer lerinde indirmeler yapılması ve " böylece malların ucuzlaması ve j binaenaleyh milletlerarası tica- ] retin tekrar canlandırılması Va- ( şingtonun esaslı bir programı gi- l bi tasvir ediliyor. Bu şartlar 1 altında muhterem Snyder'in An- • kara temaslarının çok gizli bir perde İle örtülü kalması, Türk efkârında, bir miktar kuşku u-yandırmaktadır. Çünkü Türk parası esasen bir defa, Recep Pe-ker ekipirıin himmetiyle, bir darbe yemiş olduğundan ve onun kötü tesirleri hâlâ zeval bulmadığından yeni bir ayarlama lâkırdısı, yakın ve uzak istikbalde, her muhiti ilgilendirmektedir. Sayın -Gün al tay, Amerika Bakaninın «Çok temiz ve samimi duygularla gelmiş ve ayni doygularla ay-nlmış» olduğunu İfade eylemek- 1 le iktifa etmiştir. Dost bir dev- l let bakanından esasen Tl. 12— ' başka hiç bir his beklemezler. Yalnız samimî ve temiz hislerle Türk parasının değerini indirmek de istenebilir.
Günaltay, İstanbul fethinin (500) üncü yılına hazırlık yapılmakta olduğunu ve bu hususta hükümetin ve şahsen kendisinin bütün gayretini sarfedeceğlni temin etmiştir. İlk adım olarak da (Donamı 8a. 5 Sü. 4 do)
dünkü toplantısı
Hatipler, iktidara hücum ettiler. Bir üye de Başbakanın vaidlerini yerine getirmediğini belirtti
D_P. Eminönü İlçesi tarafından dün saat 14 de Lâlelideki Çiçek Palas salonunda siyasi bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda, bağımsız milletve -killerinden Cihat Baban, D.P. mil letveklllerinden Demokrat Part‘ Meclis Grppu başkanı Fuat Hu . lûsl Demircili, D.P. İstanbul D î. dare kurulu başkam ve ozaiarlle kalabalık bir partili kitlesi hazır bulunmuştur.
Toplantıda söz alanlardan Fuat Hulusi Demircili, bilhassa şunları söylemiştir:
— Demokrasi bir oyuncak de -gildlr. Onlar bugün bir demokrasi komedyası oynamaktadır. Bu mil . letln köylüsü ve her sınıfı dahil gözü açılmıştır. Reyini İstediğine verecek, istediği gibi kullanarak kimseye çaldırmıyacaktır. 21 tem muz seçimi yaralarını deşen C.
(Devamı Sa. s SU. 3 do)
Dün törenle defnedildi |
Evvelki akşam Yeşilköyde, bir gedikli üstçavuşumuzun şehit ol-
masiyle neticelenen müessif bir uçak kazası olmuştur:
Saat 18 sıralarında Yeşilköy hava meydanından havalanan gedikli üstçavuş Fethi Selim’in idaresindeki aveı uçağı,, motöründe âni olarak çıkan bir arıza yüzünden geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Fethi Selimi uçağı tekrar meydana indirmek istemiş, fakat uçak hızla yere düşmüş ve parçalanmıştır. Bu arada pilot Fethi de şehit olmuştur.
Şehit pilotumuzun cenazesi dün törenle şehitliğe defnedilmiştir.
Kıbrıslı Türk
öğretmenler
108 kişilik kafile, İskenderun’a geldi ve heyecanla karşılandı
İskenderun: 24 (Hususi) — 108 Kıbrıslı Türk öğretmenden müteşek _______ kil bir kafile bugün saat 15 de Ne Türkler cat vapuru İle limanımıza gelmiş.
tfr.
Kaymakam, C.H.P. vc belediye > başkanlan, İstanbul öğretmen o . kullarını bitirenler cemiyeti tem - 1 Dilcileri, Ankara Kıbrıs Türk Kül. ’ tür Cemiyeti temsilcisi, Milli Eği ’ tim Müdürü, halkevi başkanı, ög- ; retmenler ve basın temsilcileri ta- 1 rafından vapurda karşılandıkları ( sırada öğretmenler «Ey vatan göz ’ yaşların dinsin, İşte yetiştik sana biz- şarkısını söylüyorlardı.
Karşılayıcı heyetin vapura çıkı, şı ve buketlerin verilmesi coşkun tezahürata vesile olmuştur.
Belediye başkam Reşat Mursa . loğlu yaptığı kısa bir konuşmada misafirlere İskenderunlular adına hoş geldiniz diyerek, şimdi Bizi bağrına basan biz Halaylılar anavatandan ayrı yaşamanın izttlrap ve elemini yakından bilen ve yaşa yan kimseleriz. Bu İtibarla hisslya tinizin büyük mânâsını derinden duymaktayız. Gözlerinizdeki yaş ve kalplerinizdeki asil heyecan ruhunuzun bir İfadesidir.» demiştir, (Davamı Sa. s Sü. 4 do)
Pakistan harp gemisi geldi
Yurdumuzdaki hasar ve zayiat, bildirildiği kadar vahim değil; zelzelede maalesef 3 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler
Sakız adası rıhtımı denize gömüldü, şimdilik 20 ölü tesbit edildi
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Türkiyeye komünizm
Vaşington 24 (AP) — kan Truman pazartesi kongreden dış memleketleri silâhlandırmak maksadile anî yar dım olarak 45 milyon dolar ve ayrıca Avrupa silâh istihsali-ii arttırmak İçin 155 milyon dolarlık yeni bir tahsisat talebinde bulunacaktır.
Başkan Trumanm ceman 1450 milyon dolar kıymetindeki yardım teklifi bir çok ihtiyaçları karşılayacaktır .
Atlantik Paktına dahil memleketler yardımın çoğurdan fay-(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
İzmir, 24 (Hususî) — Dün akşamki şiddetli zelzelenin heyecanı devam etmektedir. Mülhakattan alınan haberlere göre zelzelenin fasılalı olarak hafif şekilde devam etmesi dolayısiyle halk geceyi açıkta geçirmiştir.
Bununla beraber büyük bir şans eseri olarak zelzele, bazı gazetelerin halkı tehyic eder mahiyette yazdıkları gibi geniş mikyasta hasar ve insan zayiatına sebep olmamıştır. Yalnız Sakız adasındaki hasar ve zayiat fazlaca olmuştur.
Lozan Sulhu
yıldönümü
Ankara ve Üsküdar
Halkevlerinde törenler
taarruzu
\ Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türklyenin komünist taarruzu tehlikesine maruz bulunduğu kanaatinde...
Vaşington 24 a.a. (United Press) — Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Brüksel Paktını imzalamış olan İngiltere, Fran -8a, Belçika, Hollanda ve Lük -semburg tarafından silâhlarının (□ovamı Sa. S Sü. 4 de)
Zelzele cenup istikametinden motor kaptanı Çeşme limanına yer altından duyulan korkunç gü- —’j:xs----------'——
rültülerle başlamıştır. Halk korku ile dışarı fırlamış, bu esnada yüksek binalar, bu arada minareler sallanmağa başlamıştır. Halk korku içinde bu dehşetli manzaraları seyretmiştir. Şehrimiz hükümet konağı ile Tekel binasının ve diğer bazı binaların duvarları çatlamıştır.
Buraya gelen haberlere göre, zelzeleden en ziyade Sakız adası hasar görmüştür. Zelzeleden evvel Sakız limanından ayrılan bir
geldiği zaman kendisiyle görüşenlere, Sakız limanı kenarındaki bütün binaların birer birer yıkıldığını gördüğünü söylemiştir.
İzmir valisi zelzeleden en fazla hasar gören Karaburuna gitmiştir. Karaburunda şimdiye kadar üç vatandaşın öldüğü tesbit (Devamı Sa. s Sû. 2 de)
Genel Kurmay Başkanı Org. Abdurrahman Nafiz Gilrman, dûn, Haydarpaşa ga rından çıkarken
yapıldı
Ankara 24 (Hususî) — Bugün saat 18 de Halkevinde Loran sulh anlaşmasının 26 inci yıldönümü münasebetile bir tören yapılmıştır.
Törene İstiklâl marşile başlanılmış, müteakiben Nıışit Hakkı Uluğ, günün önemini belirten bir konuşma yapmıştır. Törene millî türküler söylenerek son verilmiştir.
Osküdar Halkevinde
Dün Üsküdar Halkevinde Lozan antlaşmasının yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama tö -reni yapılmıştır.
istiklâl marşını müteakip Üsküdar Halkevinde edebiyat kolu başkanı, Lozan müzakere safhalarının çetin mücadelelerimi anlatmıştır.
Bu hitabeden sonra Lozan mükâfatlı yüzmo müsabakasını başlanmış ve neticede birden ü-çüncüye kadar derece alanlara Lozan mükâfatları dağıtılmış vc takım tasnifi sonunda Üsküdar Halkevi birinci, Tekel Bira ikin ci ve Kuleli ekipleri üçüncü olmuşlardır.
Ordu terfi listesi
hazırlanıyor
Havayolları U. McL ünün gazetemize beyanatı
Kaza yapmamakta rekor kıran idare, gelecek yıl bava seferlerini Trabzöna kadar uzatacak
Ankara, 24 (Telefonla) — Devlet Havayolları Umum Müdürü Osman Nuri Baykal'la hava Beterleri, bunların inkişafı ve muhtelif meseleler hakkında yaptığım görüşmede aldığım cevaplan bildiriyorum:
— Halen işlemekte olan hava Beferlerimiz ne haldedir? Bu Be-ne hangi hatlar açılmıştır? önümüzdeki sene açılacak hatlar hak kında ne gibi tasavvurlarınız
— Halen 15 hava servisimiz
işlemektedir. Bu sone aynca iç
Buğday ithalâtı
3 Yunan gemisi, Kanadadan Tiirkiyeye buğday getirecek
Montreal 24 (AP) — Uç Yunan ytlk gemisi 24000 ton buğdayı Tün' klyeye götürecektir.
Gemicilik işleri İle ilgHI kayna!» lartn bildirdiğine göre; muhtelif efl neb gemi kumpanyaları arası udi rekabet o kadar şiddetlenmiştir kİ, nakliye ücretleri düşmüştür. Netice olarakta Türkiye ticaret fi loşuna cnâlik olduğu halde buğ . daylan taşımak İşini Yunan gemileri Üzerine almıştır.
Genelkurmay Başkanı Istanbulda
Ankara, 24 (Telefonla) — Ha ber aldığıma göre bu sene 30 a-ğustosta terfi edecek subayların ve askerî memurların terfi liste
Tito’ya yeni Rus notası
leri hazırlanmağa başlamıştır.
Bu listelerin hazırlanması A -gustosun ortalarına doğru ta -marnlanarak tasdike iktiran ede cek ve 26 Ağustosta tasdikten çıkarak ilân edilecektir.
Bu arada kahraman ordumu -zun bir çok genç generaller ve Albaylar kazanacağı bildirilmek (□ovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Tarım Bakanı Cayit O rai
TAKVİMDEN Bili VAİ’RAK:
Moskova, Tito’nun İngiltere ile gizli müzakereler saptığı fikrinde
hat olarak Adana - İskenderun -Gaziantep - Malatya - Kayseri -Ankara hattı faaliyete geçmiş vc ayrıca Ankara - İstanbul • İzmir hatlına bir Beter ilâve olunmuştur. Diğer batlardaki seyrüsefer do arttırılmış, ve takviye edilmiştir. Dış hat olarak da İstanbul - Ankara - Kıbrıs ve Beyrut hattını açtık. Mısırla hava u-laştırması mukavelesi imzalanınca bu hattı Kalıireye kadar temdit taBavvurundayız. Bu hattımı-zın büyük bir rağbetle karşılana-
(DevanırSa. s Sü. a da)
Nâmus ve şekilleri
ULUN AY
Mareşal Tıto
Moskova 24 A.A. (afp) — Tas» Ajansının bildirdiğine göre. Sovyet hükümeti Yugoslav hükümetine bir nota vermiştir.
Belgrad’daki Sovyet büyük el-
çiliği Yugoslav hükümetinden
Patiste dışişleri bakanlan lıpn-
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 5 do)
baslığı biraz garip gö-goroktlr. Zira nâmu-sun ticarisi, siyâsisi, İçtimâisi, İktisâdisi olmaması lâzımdır. Bir İnsan ya namusludur, yahut değildir. Fakat bfzdo nodonse nâmus mosolo-sinl jubolero ayırıyoruz: «Falan a-danı müthiş dalaverecidir. Şeytana külâhı tors giydirir, İstediğini kofa-so sokar... Amma ticaret bahsinde gayot dürüsttür.» deriz. Sonra öy-lolorl vardır kİ kumarda bal gibi hllo yaparlar; fakat biri analarına küfrodlnoo çokor vururlar; çünkü nâınus mosolosidlr; şakaya golnıoz.
Bundan dolayı bizde do nâmus muhtelif kısımların oüz'lorlndon to-şokkül öden bir oâmla halindedir, ilâ roson âınlr olan bir adam zunu kullanarak roy sandığın-dalavâro yapar; bu adamın siyasi nılnıusu zayıftır. Fakat ayni adam birine verdiği sözü tutar vo borcuna sadıktır. O zaman siyasi nâınusu zayıf olan bu adamın İçtimai vo İktisadi namusu kuv-votlldlr.
Derhal söyllyellm kİ bu, gülünçtür vo müdafaa edilecek tarafı yok-
Blzi böylo bir tasnlfo sovkedon
sobup gazotolordo gördüğüm bir
tındık ınosolosl oldu... Zaten İşin
ne olduğunu da pek anlamadık* Yalnız bildiğimiz bir şey varsa geçen sono Mayısta Inglltereyo şevke-dllmok üzero 20 ton kabuklu fındık Ihraoı müsaadesi almışız; bunların bozuk oldukları görülmüş. Sonra fındıklar Belçikaya gitmiş. Orada da bir türlü satılamamış; dahili piyasaya arzedllmok üzere yine meni* İskete gSndorlImlş...
Bunda bir yolsuzluk var mı, yok mu anlıyamadık. Fakat harloo gönr« derilen mallarımızdan çoğunun nü-muneyo muvafık olmadığındı*. > dolayı reddedildiğini zaman zaman o-kuyoruz vo İtiraf odollm ki bundan büyük bir teessür duyuyoruz. Çünkü biz Türklor no hususi, ne umumi hayatımızda kaypaklık et-nıoğl âdet edinmiş bir kavını doğl-llz... Böyle harlçlo tloarot yapan tüccarımız vardı. Onlara «Hayriye) tüocarı» denilirdi. Bunlardan biri bugün uinönü gezisi» olan yerdeki Taksim kışlasını dovloto mlllote bir hediye olarak yaptırıvormiştl. Bu adamlar hor işlerindo o derece dürüst davranırlardı kl muazzam pa-ralar dovrettiklorl halde belki blr-blrlorıııdon bir imza bile almağa lü-
Harıca gönderilen bir malın öl-
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
FaMstan barb gemisi Jelum, dün İstanbul Umanına girdikten sonra (Yazısı 5 not sayfada)
(Foto: Bilrhan - Yeni Sabah).
PAZARTESİ 25 TEMMUZ Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruosmaniyo Noı İT T«l adroalı «YENİ SABAH» Yeni Sabah D İ L Yazan : Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN
1949 Tolofonı 20798—25188 İZ İnci Yıl, No. 8714 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kuruş (2 nci sayfamızda okvı_ unu)
İç politikada sert
hava yatışmadı
Genel seçime bir sene kala başlıyan
Zelzele felâketine maruz kalan köylerde artık kullanılmaz hale gelen evlerin hazin görünüşü
bu halin, gelecek sene ne şekil
alacağı şimdiden merak ediliyor
Kızılcahamam’da seçime bütün partiler iştirâk etti
Başbakanın Demeci
Ankara, 24 (Hususî ) — Son ı Baş bakan yardımcısı Bay Nihat günlerde siyasî mücadelenin çok | Erimin uzun seyahati boyunca ağırlaştığı, karşılıklı itham ve ( devam eden bu hava, 21 Temmuz İddiaların tarafsız müşahitleri ü-1 günü yapılan toplantılarla, mu-zecek bir şekil aldığı Ankarada kabil sorgu ve cevaplariyle daha umumiyette kabul edilmektedir. I da ağırlaşmıştır.
Başkan Truman
Zelzele, enziyadeYunan
adalarında hasaryaptı
Bu arada Demokrat Partice milis teşkilâtı kurulacağı yolundaki haber gülünç olmakla beraber, mücadelenin hangi istikamete doğru şiddetleneceği hakkında bir işaret sayılmaktadır. Ciddiyetine inanmak mümkün olmıyan böyle bir haberin Halk Partisi neşir organlarınca yayınlaması, (Devamı Sa. s SU.
pilot
DemokratPartinin
D. P. Eminönü İlçesinin dün yaptığı siyasi toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Y. S)
lennıek üzere, evvelki gün İstanbul» geldi. Bilindiği gibi Başbakan gelecek hafta geniş bir Doğu gezisi yaparak oraların ihtiyacını tesbit etmeğe çalışacaktır.
Gazetecilerle yaptığı konuşmada Hükümet Başkanı, günün belli başlı meselelerine dokunmuş, fakat bir kısım hâdiseler hakkında ihtiyatlı bir dil kullanmıştır. Meselâ, Amerika Hazine Bakanının »on Ankarayı ziyareti ve yapılan konuşmalar hususunda çok ketum davranmış ve sadece bu temasların hayırlı neticeler vereceğini umduğunu ifade eylemiştir. Halbuki bir takım söylentiler, Ankara müzakerelerinde, Türk | parasının yeniden ayarlanması ve değerinden bir parça daha indirilmesi hakkında mükâlemeler cereyan ettiğini ihsas ediyordu. Esasen Amerika Hazine Bakanı, hangi memlekete gitmişse d mem leketin parasına yeni ve düşük bir kıymet tâyin olunmasını istemiş olmalı sorumluluğu altındadır. İngiliz lirasının değerini dü-giirmok için çok ısrar etmiş, fakat İngiliz Maliye Bakanının sert Lsrar lıattâ inadı karşısında meseleyi Eylülde konuşmaya talik eylemiştir. Yoksa stcrlin’in düşürülmesinden temelli olarak vaz geçilmiş değildir. Fransa için de ' durum aynidir. Hattâ Marshall 1 plânından faydalanan bütün Avrupa memleketlerinin para değer lerinde indirmeler yapılması ve " böylece malların ucuzlaması ve j binaenaleyh milletlerarası tica- ] retin tekrar canlandırılması Va- ( şingtonun esaslı bir programı gi- l bi tasvir ediliyor. Bu şartlar 1 altında muhterem Snyder'in An- • kara temaslarının çok gizli bir perde İle örtülü kalması, Türk efkârında, bir miktar kuşku u-yandırmaktadır. Çünkü Türk parası esasen bir defa, Recep Pe-ker ekipirıin himmetiyle, bir darbe yemiş olduğundan ve onun kötü tesirleri hâlâ zeval bulmadığından yeni bir ayarlama lâkırdısı, yakın ve uzak istikbalde, her muhiti ilgilendirmektedir. Sayın -Gün al tay, Amerika Bakaninın «Çok temiz ve samimi duygularla gelmiş ve ayni doygularla ay-nlmış» olduğunu İfade eylemek- 1 le iktifa etmiştir. Dost bir dev- l let bakanından esasen Tl. 12— ' başka hiç bir his beklemezler. Yalnız samimî ve temiz hislerle Türk parasının değerini indirmek de istenebilir.
Günaltay, İstanbul fethinin (500) üncü yılına hazırlık yapılmakta olduğunu ve bu hususta hükümetin ve şahsen kendisinin bütün gayretini sarfedeceğlni temin etmiştir. İlk adım olarak da (Donamı 8a. 5 Sü. 4 do)
dünkü toplantısı
Hatipler, iktidara hücum ettiler. Bir üye de Başbakanın vaidlerini yerine getirmediğini belirtti
D_P. Eminönü İlçesi tarafından dün saat 14 de Lâlelideki Çiçek Palas salonunda siyasi bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda, bağımsız milletve -killerinden Cihat Baban, D.P. mil letveklllerinden Demokrat Part‘ Meclis Grppu başkanı Fuat Hu . lûsl Demircili, D.P. İstanbul D î. dare kurulu başkam ve ozaiarlle kalabalık bir partili kitlesi hazır bulunmuştur.
Toplantıda söz alanlardan Fuat Hulusi Demircili, bilhassa şunları söylemiştir:
— Demokrasi bir oyuncak de -gildlr. Onlar bugün bir demokrasi komedyası oynamaktadır. Bu mil . letln köylüsü ve her sınıfı dahil gözü açılmıştır. Reyini İstediğine verecek, istediği gibi kullanarak kimseye çaldırmıyacaktır. 21 tem muz seçimi yaralarını deşen C.
(Devamı Sa. s SU. 3 do)
Dün törenle defnedildi |
Evvelki akşam Yeşilköyde, bir gedikli üstçavuşumuzun şehit ol-
masiyle neticelenen müessif bir uçak kazası olmuştur:
Saat 18 sıralarında Yeşilköy hava meydanından havalanan gedikli üstçavuş Fethi Selim’in idaresindeki aveı uçağı,, motöründe âni olarak çıkan bir arıza yüzünden geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Fethi Selimi uçağı tekrar meydana indirmek istemiş, fakat uçak hızla yere düşmüş ve parçalanmıştır. Bu arada pilot Fethi de şehit olmuştur.
Şehit pilotumuzun cenazesi dün törenle şehitliğe defnedilmiştir.
Kıbrıslı Türk
öğretmenler
108 kişilik kafile, İskenderun’a geldi ve heyecanla karşılandı
İskenderun: 24 (Hususi) — 108 Kıbrıslı Türk öğretmenden müteşek _______ kil bir kafile bugün saat 15 de Ne Türkler cat vapuru İle limanımıza gelmiş.
tfr.
Kaymakam, C.H.P. vc belediye > başkanlan, İstanbul öğretmen o . kullarını bitirenler cemiyeti tem - 1 Dilcileri, Ankara Kıbrıs Türk Kül. ’ tür Cemiyeti temsilcisi, Milli Eği ’ tim Müdürü, halkevi başkanı, ög- ; retmenler ve basın temsilcileri ta- 1 rafından vapurda karşılandıkları ( sırada öğretmenler «Ey vatan göz ’ yaşların dinsin, İşte yetiştik sana biz- şarkısını söylüyorlardı.
Karşılayıcı heyetin vapura çıkı, şı ve buketlerin verilmesi coşkun tezahürata vesile olmuştur.
Belediye başkam Reşat Mursa . loğlu yaptığı kısa bir konuşmada misafirlere İskenderunlular adına hoş geldiniz diyerek, şimdi Bizi bağrına basan biz Halaylılar anavatandan ayrı yaşamanın izttlrap ve elemini yakından bilen ve yaşa yan kimseleriz. Bu İtibarla hisslya tinizin büyük mânâsını derinden duymaktayız. Gözlerinizdeki yaş ve kalplerinizdeki asil heyecan ruhunuzun bir İfadesidir.» demiştir, (Davamı Sa. s Sü. 4 do)
Pakistan harp gemisi geldi
Yurdumuzdaki hasar ve zayiat, bildirildiği kadar vahim değil; zelzelede maalesef 3 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler
Sakız adası rıhtımı denize gömüldü, şimdilik 20 ölü tesbit edildi
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak
Türkiyeye komünizm
Vaşington 24 (AP) — kan Truman pazartesi kongreden dış memleketleri silâhlandırmak maksadile anî yar dım olarak 45 milyon dolar ve ayrıca Avrupa silâh istihsali-ii arttırmak İçin 155 milyon dolarlık yeni bir tahsisat talebinde bulunacaktır.
Başkan Trumanm ceman 1450 milyon dolar kıymetindeki yardım teklifi bir çok ihtiyaçları karşılayacaktır .
Atlantik Paktına dahil memleketler yardımın çoğurdan fay-(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
İzmir, 24 (Hususî) — Dün akşamki şiddetli zelzelenin heyecanı devam etmektedir. Mülhakattan alınan haberlere göre zelzelenin fasılalı olarak hafif şekilde devam etmesi dolayısiyle halk geceyi açıkta geçirmiştir.
Bununla beraber büyük bir şans eseri olarak zelzele, bazı gazetelerin halkı tehyic eder mahiyette yazdıkları gibi geniş mikyasta hasar ve insan zayiatına sebep olmamıştır. Yalnız Sakız adasındaki hasar ve zayiat fazlaca olmuştur.
Lozan Sulhu
yıldönümü
Ankara ve Üsküdar
Halkevlerinde törenler
taarruzu
\ Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türklyenin komünist taarruzu tehlikesine maruz bulunduğu kanaatinde...
Vaşington 24 a.a. (United Press) — Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Brüksel Paktını imzalamış olan İngiltere, Fran -8a, Belçika, Hollanda ve Lük -semburg tarafından silâhlarının (□ovamı Sa. S Sü. 4 de)
Zelzele cenup istikametinden motor kaptanı Çeşme limanına yer altından duyulan korkunç gü- —’j:xs----------'——
rültülerle başlamıştır. Halk korku ile dışarı fırlamış, bu esnada yüksek binalar, bu arada minareler sallanmağa başlamıştır. Halk korku içinde bu dehşetli manzaraları seyretmiştir. Şehrimiz hükümet konağı ile Tekel binasının ve diğer bazı binaların duvarları çatlamıştır.
Buraya gelen haberlere göre, zelzeleden en ziyade Sakız adası hasar görmüştür. Zelzeleden evvel Sakız limanından ayrılan bir
geldiği zaman kendisiyle görüşenlere, Sakız limanı kenarındaki bütün binaların birer birer yıkıldığını gördüğünü söylemiştir.
İzmir valisi zelzeleden en fazla hasar gören Karaburuna gitmiştir. Karaburunda şimdiye kadar üç vatandaşın öldüğü tesbit (Devamı Sa. s Sû. 2 de)
Genel Kurmay Başkanı Org. Abdurrahman Nafiz Gilrman, dûn, Haydarpaşa ga rından çıkarken
yapıldı
Ankara 24 (Hususî) — Bugün saat 18 de Halkevinde Loran sulh anlaşmasının 26 inci yıldönümü münasebetile bir tören yapılmıştır.
Törene İstiklâl marşile başlanılmış, müteakiben Nıışit Hakkı Uluğ, günün önemini belirten bir konuşma yapmıştır. Törene millî türküler söylenerek son verilmiştir.
Osküdar Halkevinde
Dün Üsküdar Halkevinde Lozan antlaşmasının yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama tö -reni yapılmıştır.
istiklâl marşını müteakip Üsküdar Halkevinde edebiyat kolu başkanı, Lozan müzakere safhalarının çetin mücadelelerimi anlatmıştır.
Bu hitabeden sonra Lozan mükâfatlı yüzmo müsabakasını başlanmış ve neticede birden ü-çüncüye kadar derece alanlara Lozan mükâfatları dağıtılmış vc takım tasnifi sonunda Üsküdar Halkevi birinci, Tekel Bira ikin ci ve Kuleli ekipleri üçüncü olmuşlardır.
Ordu terfi listesi
hazırlanıyor
Havayolları U. McL ünün gazetemize beyanatı
Kaza yapmamakta rekor kıran idare, gelecek yıl bava seferlerini Trabzöna kadar uzatacak
Ankara, 24 (Telefonla) — Devlet Havayolları Umum Müdürü Osman Nuri Baykal'la hava Beterleri, bunların inkişafı ve muhtelif meseleler hakkında yaptığım görüşmede aldığım cevaplan bildiriyorum:
— Halen işlemekte olan hava Beferlerimiz ne haldedir? Bu Be-ne hangi hatlar açılmıştır? önümüzdeki sene açılacak hatlar hak kında ne gibi tasavvurlarınız
— Halen 15 hava servisimiz
işlemektedir. Bu sone aynca iç
Buğday ithalâtı
3 Yunan gemisi, Kanadadan Tiirkiyeye buğday getirecek
Montreal 24 (AP) — Uç Yunan ytlk gemisi 24000 ton buğdayı Tün' klyeye götürecektir.
Gemicilik işleri İle ilgHI kayna!» lartn bildirdiğine göre; muhtelif efl neb gemi kumpanyaları arası udi rekabet o kadar şiddetlenmiştir kİ, nakliye ücretleri düşmüştür. Netice olarakta Türkiye ticaret fi loşuna cnâlik olduğu halde buğ . daylan taşımak İşini Yunan gemileri Üzerine almıştır.
Genelkurmay Başkanı Istanbulda
Ankara, 24 (Telefonla) — Ha ber aldığıma göre bu sene 30 a-ğustosta terfi edecek subayların ve askerî memurların terfi liste
Tito’ya yeni Rus notası
leri hazırlanmağa başlamıştır.
Bu listelerin hazırlanması A -gustosun ortalarına doğru ta -marnlanarak tasdike iktiran ede cek ve 26 Ağustosta tasdikten çıkarak ilân edilecektir.
Bu arada kahraman ordumu -zun bir çok genç generaller ve Albaylar kazanacağı bildirilmek (□ovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Tarım Bakanı Cayit O rai
TAKVİMDEN Bili VAİ’RAK:
Moskova, Tito’nun İngiltere ile gizli müzakereler saptığı fikrinde
hat olarak Adana - İskenderun -Gaziantep - Malatya - Kayseri -Ankara hattı faaliyete geçmiş vc ayrıca Ankara - İstanbul • İzmir hatlına bir Beter ilâve olunmuştur. Diğer batlardaki seyrüsefer do arttırılmış, ve takviye edilmiştir. Dış hat olarak da İstanbul - Ankara - Kıbrıs ve Beyrut hattını açtık. Mısırla hava u-laştırması mukavelesi imzalanınca bu hattı Kalıireye kadar temdit taBavvurundayız. Bu hattımı-zın büyük bir rağbetle karşılana-
(DevanırSa. s Sü. a da)
Nâmus ve şekilleri
ULUN AY
Mareşal Tıto
Moskova 24 A.A. (afp) — Tas» Ajansının bildirdiğine göre. Sovyet hükümeti Yugoslav hükümetine bir nota vermiştir.
Belgrad’daki Sovyet büyük el-
çiliği Yugoslav hükümetinden
Patiste dışişleri bakanlan lıpn-
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 5 do)
baslığı biraz garip gö-goroktlr. Zira nâmu-sun ticarisi, siyâsisi, İçtimâisi, İktisâdisi olmaması lâzımdır. Bir İnsan ya namusludur, yahut değildir. Fakat bfzdo nodonse nâmus mosolo-sinl jubolero ayırıyoruz: «Falan a-danı müthiş dalaverecidir. Şeytana külâhı tors giydirir, İstediğini kofa-so sokar... Amma ticaret bahsinde gayot dürüsttür.» deriz. Sonra öy-lolorl vardır kİ kumarda bal gibi hllo yaparlar; fakat biri analarına küfrodlnoo çokor vururlar; çünkü nâınus mosolosidlr; şakaya golnıoz.
Bundan dolayı bizde do nâmus muhtelif kısımların oüz'lorlndon to-şokkül öden bir oâmla halindedir, ilâ roson âınlr olan bir adam zunu kullanarak roy sandığın-dalavâro yapar; bu adamın siyasi nılnıusu zayıftır. Fakat ayni adam birine verdiği sözü tutar vo borcuna sadıktır. O zaman siyasi nâınusu zayıf olan bu adamın İçtimai vo İktisadi namusu kuv-votlldlr.
Derhal söyllyellm kİ bu, gülünçtür vo müdafaa edilecek tarafı yok-
Blzi böylo bir tasnlfo sovkedon
sobup gazotolordo gördüğüm bir
tındık ınosolosl oldu... Zaten İşin
ne olduğunu da pek anlamadık* Yalnız bildiğimiz bir şey varsa geçen sono Mayısta Inglltereyo şevke-dllmok üzero 20 ton kabuklu fındık Ihraoı müsaadesi almışız; bunların bozuk oldukları görülmüş. Sonra fındıklar Belçikaya gitmiş. Orada da bir türlü satılamamış; dahili piyasaya arzedllmok üzere yine meni* İskete gSndorlImlş...
Bunda bir yolsuzluk var mı, yok mu anlıyamadık. Fakat harloo gönr« derilen mallarımızdan çoğunun nü-muneyo muvafık olmadığındı*. > dolayı reddedildiğini zaman zaman o-kuyoruz vo İtiraf odollm ki bundan büyük bir teessür duyuyoruz. Çünkü biz Türklor no hususi, ne umumi hayatımızda kaypaklık et-nıoğl âdet edinmiş bir kavını doğl-llz... Böyle harlçlo tloarot yapan tüccarımız vardı. Onlara «Hayriye) tüocarı» denilirdi. Bunlardan biri bugün uinönü gezisi» olan yerdeki Taksim kışlasını dovloto mlllote bir hediye olarak yaptırıvormiştl. Bu adamlar hor işlerindo o derece dürüst davranırlardı kl muazzam pa-ralar dovrettiklorl halde belki blr-blrlorıııdon bir imza bile almağa lü-
Harıca gönderilen bir malın öl-
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
FaMstan barb gemisi Jelum, dün İstanbul Umanına girdikten sonra (Yazısı 5 not sayfada)
(Foto: Bilrhan - Yeni Sabah).

Comments (0)