Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmaniye Not İT
TM adresli »YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l M785—28188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YİZ
PAZAR
24
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3713
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Başbakan dün istanbula geldi Günaltay, Haydarpaşaya gelir gelmez, basın mümessillerine demeç verdi ve muhaliflerin son nutuklarını ima ile dedi ki; j
“Kabadayıca atıp tutmalara kıymet verm iy ece giz; kanundan ayrılanl arı yine kanun te’dip edecektir.,,
Hürriyet İnkılâbı
Yıldönümü
gîl 908 Meşrutiyet inkılâbı-|l nın yıldönümü, dün bü-U yük merasimle kutlandı. Temmuz ihtilâli, üzerinde e-ğilmeğe değer bir hâdisedir hattâ denebilir ki Türk tarihinde bu başlı başına ve birdenbire meydana çıkmış bir ihtilâl değil dir. Bilâkis kökleri maiznin derin İlklerine iyice dalmış ve için İçin gelişmiş bir İstihalenin tezahürü dür. 1908 tarihinden otuz küsur yıl evvel Abdülhamidin cülusu sıralarında Meşrutiyet şeklini, Mithat paşa ve bir kaç arkadaşı, genç hükümdara kabul ettirmişler ve Kanunu Esasiyi ona göre düzenlemişlerdi. Bu anayasaya göre yâni 70 yıl evvelki kanuna göre kabine usulü kabul olunmuş İdL Hükümdarın devlet İdaresinden mes’ul bulunmadığı (Zatı hazreti padişahi mukaddes ve gayrı mes'uldünı formülile ifade olunmuştu. Padişah yalnız sadrâzam ve şeyhülislâmı seçecek diğer vükelâyı kabine reisi yâni sadrâzam kendi mes’uliyeti altında İntihap edecekti. Heyet, Mebusan Meclisine karşı sorumlu idi. Bütün bu kanunu esasiler, yeminler bir gün bile sürmedi. Mithat paşa nefl ve idam olundu. Kanuni Esasi de sadece resmi salnamelerin otuz küsur yıl birinci sayfasını süslemekle kal di. Abdülhamlt otuz küsur yıl muttasıl Kanunu Esasiyi bastırmış, bu kanunun ana kanun olduğunu İfade etmiş fakat tatbik eylememiş İdi. Kanunu esasiyi ilga etmeği hiç düşünmemişti.
1908 ayaklanmasile Kanunu E-sasJ tekrar yürürlüğe kondu ise de bu meriyet de bir Mebusan Meclisi seçimi devresini aşamadı ve İttihat ve Terakki merkezi umumisi, sırf kendi görüşlerini tatbik İçin Mebusan Meclisini 1-Mnri plâna attı. Kabineler Meclis huzurunda ve ona karşı değil tıerkezi umumiye karşı
(Devamı
Dün merasimde bu Umanlardan bir grup.
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Başbakanı Haydarpaşa garında, İçişleri Bakam Emin E -Hşirgil, Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lülfi Kırdar, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal. Orgeneral Nuri Yamut, Orgeneral Asım Tı. naztepe. Korgeneral Şahap Gürler, C. H. P. İl İdare Kurulu üyeleri ve şehrimizde bulunan Mllletvekll teriyle kalabalık bir halk kütlesi karşılamıştır.
Dün sabah kendlslle görüşen bir arkadaşımıza. Başbakan şu izahatı vermiştir:
*— İstanbula bir kaç gün dinlen tnek ve bazı yerleri görmek üzer o geldim. Bu arada bir tarihçi ola. rak çok sevdiğim Bursayı da ziyaret etmek niyetindeyim,
(Devamı 6a. 7 6Ü. 4 de)
Hürriyeti Ebediye tepesinde dün yapılan merasim
23 Temmuz Hürriyet ilânının yıldönümü, dün kalabalık olmıyan dinleyiciler önünde kutlandı
On yıl evvel yabancılar, Türk kıtalarını ve Türk bayrağını seldmlıyarak Hatay'dan çıkmışlardı. .
Başbakan Şemsettin Günaltay, diln sabah Haydarpaşa istasyonunda gazetecilerle görüşürken... '(Foto: Burhrn • Yeni Sabah>
Başbakanın : beyanatı ve ; tefsirler
D. P., Günaltay’jn dün; basına verdiği beyana- ■ tından tehdid mânası ; çıkarıyor ‘
Amerikaya karşı yeni Rus sulh taarruzu
Ankara, 23 (Telefonla) — Şemsettin Günaltay’ın bu sabah Istanbulda verdiği beyanat; Ankara D.P. mahafilinde pek alâka uyandırmıştır. Bu beyanatın en dikkate şayanı kısmı olan «Ha-(Dpvamı 8a. 7 8Ü. 3 de)
Berlin'de çıkan resmî Sovyet gazetesi/ Amerikanın, Rusya ile neden bir barış paktı yapmaktan kaçındığım soruyor
İkinci Meşrutiyetin ilâm olan (10 temmuz 1321) 23 temmuz 1908 tarihinin 41 İnci yıldönümü mtlna-sebetite Ğtln saat 18 do Şişil Hürriyeti Ebediye tepesinde bir toplan tı yapıknıştır.
Mim Türk Talebe Birliği tara-fından tertiplenen bu toplantıya
(Devamı 8a. 7 6Ü. 7 de)
Yurtta
zelzele
İzmirde minareler sallandı
Hatayın kurtuluşu heyecanla kutlandı (Yazısı 7 nci sayfada)
ij>ı» m
Bsat Mahmut Karakurtla enteresan bir mülakat yapan ispanyanın Diario de Barcclona gazetesinin başlığı..

IA1CKL0.M
X NOTICIAS
FUNDADÛ EN 1792
Yeni Sabah,, m dünya turu
Esat Mahmut Karakurt’la mülâkat î yapan İspanyol gazetesi neler yazıyor |
rada büyük alâka gören «Yeni Sabah» muharriri ile gazeteciler mülâkat-lar yapmışlardır. İspanyanın en büyük gazetelerinden biri olan Diario de Barcelona da büyük romancı Esat Mahmut Karakurtla yapılan bu mülakatın tercümesini bu gün okuyucularımıza sunuyoruz.
Mülakatın tercümesi
Memleketimizi ziyaret eden Esat Mahmut Kara-kurt bütün Türkiyede tanınmış bir romancıdır. Kendisini otelde ziyaret ederek, İlk sual olarak şunu sordum:
«Yeni Sabah» adına büyük dünya turuna çıkmış bulunan güzide romancı ve edip Esat Mah mut Karakurdu merak eden okuyucularımıza der hal haber verelim: Büyük romancı İspanya ve
yuK romancı ispanya ve v.w Portekizi dolaşmış, bu gü- «W zel cenup memleketleri-nin dikkate değer şehirlerinde günlerce kalmış, çok zengin fotoğraf ve yazı bamulesile yoluna devam etmek üzere, şu günlerde Afrikaya hareket eder halde bulunmuş tur. Esat Mahmut Kara-kurt şimdi tahminen Dakar dadı r.
Üstad, İspanyada bu-
lunduğu sırada, güzel ce-
nup şehirlerinden Barce-
loûad* da kalmıştır. O-
ESAT MAHMUT KARAKURT
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı
Berlin: 23 (AA.) «United
Press» — Sovyetler Birliği, Birleşik Amerika ile bir banş paktı meselesini bugün tekrar ortaya atmış bulunuyor.
Berlinde çıkan Sovyet resmî ga zetesi «Taglische Rundschau» bugünkü baş yazısında, Birleşik Amerikanın neden dolayı Sovyetler Birliği ile bir banş aktinden istinkâf ettiğini soruyor.
Batı devletleri .bilhassa Birle-
şik Amerika banş hakkında ciddî bir endişe hissediyorlar mı? Eğer böyle ise, neden bir tecavüz paktı yaptılar? Sovyetler Bir liği ile bir banş andlaşması imzasını neden reddediyorlar?
Sovyetler Birliği hiç bir zaman hiç bir kimseyi tehdit etme iniş, kimseye hücum etmemiştir.
(Devamı 8a. 7 8Ü. 2 do)
Azimli siyasetiyle Rusyanm emellerine sed çeken Trunman, Mat shall, Hoffman ve Harrtmanla görüşüyor
iki ölü tesbit edildi
İzmir, 23 (A.A.) — Saat 18’1 3 geçe İzmirde birbirini takip •-den iki zelzele olmuş, bilhassa 1-kinciai bütün şehir halkını heyo-cana sevketmiştir. 6 saniye kadar süren bu ikinci zelzelede bütün binalarda şiddetli duyulan çatırdamalar olmuş ve bazı eski binalar âdeta çalkalanır gibi bir hale düşmüş, minarelerin sallanışı korku İle takip edilmiştir. Şehrin hemen her tarafında ve çarşı içlerinde halk telâşa düşmüş, sokaklara fırlamış, bazı eu-ki .saçakların ve duvarların yıkıldığı görülmüştür. Henüz İnsanca zayiat olduğuna dair bir haber alınamamıştır. İzmir bölgesinden de henüz zelzele hakkında tafsilât gelmemiştir.
Gelen ilk tafsilât
İzmir, 23 (A.A.) — Peyderpey deprem hakkında resmî makamlara malûmat gelmeğe başlamıştır. Katiyetle tesbit edilmemekle beraber deprem merkezinin Kara burun Çeşme ve Karşıda Sakız a dası civarında olduğu tahmin e-
(Oovamı 8a. 7 6Ü. 1 de)
Nihat Erimle Banguoğlunun
son propaganda seyahati
Reşat Aydınlı Meclise bir soru önergesi vererek Bakanlara harcırah verilip verilmediğini sordu
seçim savaşı dün başladı
Mübarek
Kadir gecesi
İngiltere doğuya mı yanaşıyor?
Müslümanlar camilerde sabaha kadar ibadet ettiler
Dün akşam mübarek Kadir gecesi idi. Müslüman halkımız dün gece camileri hıncahınç dol durmuştu. Yenicami, Süleymani ye camii, Sultanahmet camii gibi büyük ve merkezî yerlerdeki camilerde yer bulmak pek güçtü. Camilere ikindi namazından hattâ öğle namazından sonra gelip ibadete başhyanlar ve iftar-(Oovamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
I Ankara: 23 (Hususî) — Denizli milletvekili Reşat Ay-dinli, Nihat Erim ile Tahsin Banguoğlunun son seyahatleri dolayısile Büyük Millet Meclisi başkanlığına şu soru önergesini vermiştir:
«Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu yalnız Bakanlık (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Muallimler Birliği Terbiye Kongresi dün kapandı ... . .... jı,_ j. _. on .in f*-*
Maarif meselesi hakkında Maarif Şûrasından evvel meslek vo halk efkârının dikkatini celbet-mek maksadiyk İstanbul Muallimler Birliği Terbiye Encümenini n tertip ettiği Terbiye Kongre-
sine dün de saat 14,30 da Üni-
(Devamı Sa. 7 6Ü. 1 de)
Churchill ve Attlee’nin nutukları
Londra 23 (B.B.C) — Bugün m® hafazakâr partinin genel seçim ta arruzuna şahit olduk. Muhafaza kâr parti liderlerinin, sonbaharda ant bir genel seçim yapması ıhtima llnl göz önünde tutarak hazırlan, dıklan anlaşılıyor.
Halbuki, normal olarak genel se çimlerin gelecek sene yapılması L cap etmektedir.
Bugün muhafazakâr parti lideri Mister Churichill muhafazakârları^ VVolverhampton futbol sahasında tertip ettikleri mitingde 40 bin kİ* şiye hitap ederek, işçi partisinin (Devamı Sa. 7 8ü. « de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İki kız kardeş bir erkeği bıçakla öldürdüler
Türk Mûsikisine Türbe
ULUNAY
İngilizler Rusya ve peykleriie ticarî müzakereler yapıyor
Londra: 23 (A.A.) (Afp.» — İyi haber alan çevrelerde doğu Avrupa memleketlerile ticaret mübadelelerini çoğaltmak ve bu suretle dolar sahası mubayaalarını azaltmağa matuf olmak üzc-rn lngilterenin, doğu Avrupa
« sunu sordum: „ tugllteıenln, doğu Avrupa
İspanyaya ne mak-memleketlerile ayn ayn ticaret it a çeldiniz’ ....__ı» ____,___,............
/7ci kızkardeş....
Geçen gün İstanbul radyosu müdürü Haşan Roflk Er-tuğ İstanbul Gazotooller Conılyotln-do komanl Necati Tokyay, Hakkı Derman, Şorlf içil, Burhanottln vo Izzottln Ökto gibi memlokotln musiki Oleininde tanınmış san'atkftr-larla bir hasblhal eylemiş. Orada bulunan hor san'atkârın meziyetlerini ayrı ayrı takdir oylodlkton vo Türk musikisinin güzelliğini, İnceliğini, zoratotlnl ve yino öyle güzel söziorlo methoylodikten sonra radyonun kondilorlnden boklodlğı hlz-motlerl do tatlı bir lisanla anlatmış vo bu mos'olenln anoak bir İşbirliği llo yüriyoceglnl mükemmel suret to bollrterok nihayet musikişinas Cemal Roşlt Roy'ln İstanbul radyosu ınüzlk neşriyatı şefi tûyln edildiğini yahut odilmok üzere olduğunu söylomlş.
Cemal Reşit, memleketimizin ta
nınmış musikişinaslarındandır. Şalı
eına, alleelne, bilhassa bana bir be» ba kadar yakın olan muhterem pederine büyük hürmotlın vardır. Fa kat bu hürmetim bu tayinde' l isabetsizliği burada belirtmok.ıAima mani olamaz.
Eğer Cemal Reşidi «iatanouı radyosu garp musiki neşriyatı şofl» tayin eylesolcrdl bu naçiz kalom bu nu bir (tevolh-l- veolh) olarak k«-bul edecek vo degorll musikişinas» gökyüzünü çıkarmak vazifesini fah-rllo yapaoaktı.
Fakat böylo değil.
Cemal Roşlt, şark mûslkisınciun no anlar? No bilir?
Milli mûsikiye olan kasid meydan dadır. Düşünüyorlar, taşınıyorlar» vo no yapacaklarını bilmiyorlar... Ankara radyosunda Türk musikisini ufalttılar, sanatkârları peynir ekmogo tuttular... Yanlı» eserler dinlettiler... Fakat ne yapsalar halk (Devamı 8a. 7 8Ü. s da)
İspanyol gazetesinde mülâkatın intişar etti- 83113 geldiniz? |ve mals müzakerelere devam et-
ği sayfa ve Esat Mahmut Karakurt’un h- — Türkiyenin en bü- mekte olduğu söybinmekledir.
panyol karikatürcüsüne göre portresi.(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do) j (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
(Yazım 2 nci sayfadadır).

Comments (0)