Çıkarılacak yeni tip ekmek hakkında tetkikler devam ediyor
Amerika, Fransa'nın Suriye hakkındaki muhtırasını reddetti
Sene 27 — No, 9587 — Fİatl her yerde 10 kuruştur.
SALI 26 Haziran 1945
Sahibi: Necmdddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Amerika, Fransa’nın Suriye muhtırasını reddetti
Suriye’nin kuzeyinde, hududumuz yakınında çarpışmalar oluyor
Londra 26 (R.) — San Franciscoda Fransız delegesi Paul Boncour, Yalan Doğu meselesini tetklt etmek tize re 3 tarafsız devletten mürekkep bir komisyon kurulması hakkında Amarika Dış İşleri Bakanına bir muhtıra vermiştir. Amerikan Bakam bunu derhal reddetmiştir. San Fran-elscoda bir daha Yakın Doğudan bahsed İlmiyece ktir.
Hududumuz yakınında çarpışmalar
Adana 26 (Telefonla! — Güney hudutlarımızdan alınan haberlere göre Fransızlar. hudutlarımıza çok yakın mesafede bulunan Köseb'e mühim takviye kıtaları getirmişlerdir. Bu civarda Suriyeliler de kuvvet toplamışlardır. Bir çarpışma olması İhtimaline karşı hududumuzda tedbirler alınmıştır.
Halebln kuzeyinde Suriyelilerle Fransızlar arasında yer yer çarpışmalar oluyor. İki tarafın da kayını vardır.
Bugünkü para tedavülden kaldırılıyor
Adana 26 (Telefonla) — Alınan bir habere göre, Sur iyede bugünkü
para tedavülden kaldırılmaktadır. Bu paranın yerine bir Amerikan bankası tarafından Suriye adına bastırılan para kaim olacakmış.
Cezair’de mahkûm edilenler
Londra 26 (R.) — Arap Birliği baş kâtibi mayıstaki hâdiseler yüzünden ölüme mahkûm edilen 13 Cezayirli Arap hakkında siyasi teşebbüslerde bulunulacağını söylemiştir.
Fransız kışlalarının suyu kesildi
Halep 25 (AA.) — Times gazetesinin muhabiri bildiriyor: Lübnan'da mevcut sükûnete mukabil. Kuzey 8u-rlyede son derece gergin bir hava esmektedir. Suriyeliler son derece tahrik edici bir şekilde hareket ediyorlar. Umumiyetle sadık kalan hususi Fransız kıtalarını kaçmağa sevketmek için devamlı olarak gayretler sarfetmek-tedlrler. Suriyeliler Fransız kışlalarının suyunu kesmişlerdir. Bu vaziyet çok tehlikelidir ve Fransızlar tama-mlyle boşaltılmadığı takdirde şayanı teessüf hâdiseler olacaktır.
Fransızlar giderlerse bir daha geri gelmlyeceklerlnl ve bütün mallarının derhal yağma edileceğini biliyorlar.
Sofya'da geçid resmi
Kıral naipleri, Bakanlar, ecnebi heyetler Sovyet
3 üncü Ukrayna ordusunu selâmlayacaklar
Londra 26 (R.> — Sovyet üçüncü Ukrayna ordusuna mensup kıtalar bugün Bofyada büyük bir geçltresm! yapacaklardır. Bu münasebetle Sofya binaları Bulgar ve Müttefik bay-raklarlle donatılmıştır. Kıral nâlbleri Bakanlar, Generaller, ecnebi heyetler. geçecek kıtaları Meclisin önünde selâmlıyacaklardır.
Almanya’da
Komünist partisi kuruldu
Japonya’ya büyük bir akın
Ingiltere -Fransa
Nevyork 25 (R.) — National Broadcasting Co. nın muhabiri Ma-gldoff'un radyo ile Moskovadan yaptığı yayımda Alman komünist partisinin yeniden Berllnde teşekkül ettiği ve Sovyet askeri makamiarlle Alman hükümet adamları nezdlnde resmen tescilini yaptırdığı bildirilmektedir.
Muhabirin İlâve ettiğine göre. Alman komünistleri, daha şimdiden gazetelerin! çıkar m aktadır lar. bu ga zete, komünistlerin plânım «Sovyet -sisteminin Almanyada tatbikine muhalif olduğunu tamir etmektedir. Gazetenin teyldettlğlne göre, bütün Alman komünistleri serbes ticaret ve Almanyadakl şahsi teşebbüslerin husus! mülkiyet üzerine kurulmasını İstemektedirler.
M. Truman hava yolu ile San Francisco’ya vardı
Nutkunu Türkiye saat ayarile yarın sabah 3,15 te söyliyecek
Nutukta Amerika’nın dış siyaseti hakkında umumî izahat vermesi bekleniyor
Bu sabah 4 büyük şehir bombardıman edildi
Londra 25 (R.) — Üstün uçan kalelerden mürekkep çok büyük bir kuvvet bu sabah Japonyanın Nago-ya, Osaka, Akaşi, Glpo şehirlerindeki hedeflere hücum etmiştir. Akın muvaffakiyetli olmuştur.
Uçaklar, Formoz, Borneo, Cava, Yeni-Glne üzerlerinde de büyük faaliyet göstermişlerdir. BLrmanyadan Siyam'a ricat eden Japonların yolu ilzf rinde Mekong şehri üzerindeki İki büyük köprü tahribedllmlştlr. Bu Jüponlar için ağır darbedir.
OkLnava adasında aiınan esirlerin »ayısı 8700 ü bulmuştur.
Sarayın bahçesine pirinç ekildi
Nevyork 26 (A.A.) — Tokyo radyosunun verdiği bir habere göre, Tok-yoda İmparatorun sarayının bahçesine pirinç ekilmiştir.
ödünç verme ve kiralama için 4 milyar dolar
Londra 26 (R.) Amerika, ödiinç verme ve kiralama için yeniden 4 milyar dolar tahsis etmiştir. Sovyet Rusya, harbde olmamakla beraber Ödünç verme ve kiralama suretUe malzeme alacaktır. Bu daire şefi Krovy demiştir ki: «Sovyetler Birliği Japonya ile harb halinde değildir. Fakat Sovyetierln harbe girmesi İhtimali Japonların kuzey Mançurlde büyük kuvvet bulundurmasına sebep oluyor. Bu kuvvetler aksi takdLrde başka kıtalarda müttefiklere karşı kullanılabilirdi.o
İngiltere ve Amerika sanayii barış çalışmasına uydurmak İçin aynı tarz da hareket ediyor.
Fransada seyyar bir İngiliz hastanesi nasıl kapatıldı?
Londra 26 (A.A.) — İngiltere'nin Suriye ve Lübnan eski elçisi Sir Edward Spears'ın eşi Lady Spears Fr an şada idare etmiş olduğu seyyar hastanenin kapatılması hakkında şu tafsilâtı vermiştir:
Paris'te yapılan büyük geçit töreni arasında seyyar hastanenin İngiliz bayrağı çekmiş olması kapatılmasına sebep olmuştur. Arabalarımızda İngiliz ve Fransız bayrakları asılı idi. «Concorde» meydanına geldiğimiz anda birliğimle iftihar ediyordum. Alanda tam General de Gaulle’ün karşısında eski hastalarımızdan bir grup bulunuyorduBlzi görünce, «İşte Spear, yaşasın Spear» diye haykırmaya başladılar. Ben bunları görmekle çok memnun oldum. Fakat, de Gaulle bizim geçişimizi seyretmekle hiç de memnun görünmüyordu. Bizi görünce kızdı, ve onu kızdıran da İngiliz bayrağı oldu. İngiliz bayrağının Fransız bayrağı yanında dalgalandığını görünce ve tamamen Fransız olan bir geçit töreninde İngiliz bayrağını çekmeye cesaret edenin kim olduğunu öğrenince, hastanemizin üç gün İçinde kapatılarak Ingiliz mensuplarının memleketlerine İade edilmesi hususunda Harbiye Bakanı na mir vermiştir.
Emir derhal yerine getirilerek hastane 22 haziran günü kapanma emri ni almıştır. İşte. Fransız ordusuna yaptığım fiili hizmetlerin mükâfatı.»
Lady Spear seyyar hastanesinin Fransız fcvvetlerine mensup 20 bin subay ve eri tedavi etmiş olduğunu sözlerine İlâve etmiştir. Bu hastane S sefere iştirak etmiştir: Suriye. Libya. Şimal Afrika, îtalya ve Fransa seferleri. Lady Spears Mary Borden imzası ile yazan kadın romancıdır.
Birlikler
Ankara’da bir heyet tetkikler yapıyor
Ankara 26 (Telefonla) — Bazı rivayetler; Ticaret Bakanlığında çalışan bir komisyonun İthalâtçı, İhracatçı birliklerinin durumunu incelemeğe başladığını. komisyona birkaç daire balkanından başka İstanbul, İzmir ve Mersin birlikleri umumi kâtiplerinin de iştlrâk ettiklerini, çalışmalarının henüz sona ermemiş olmakla beraber, birliklerin kaldırılması ve bunların gördükleri İşlerin Ticaret odalarına devredilmesi düşüncelerinin hâkim olduğunu ihsas etmektedir.
Öğrendiğimize göre bu haberin aslı şudur: Yeni Bakanın emrlle birlikler konusunu bugünkü şartlar karşısında incelemek üzere Dış ticaret ve Harb ekonomi dairelerde İç ticaret ve Teşkilâtlandırma umum müdürlerinden İbaret bir komisyon gerçeçkten kurulmuş ve müzakerelerde bulunmuştur. Bu komisyona İstanbul birlikleri umumi kâtibi Salâhaddin çunruh da iştlrâk etmiştir. Birliklerin kaldırılması ve bunların gördükleri işlerin Ticaret odalarına devredilmesi düşüncesinin komisyona hâkim olduğu doğru değildir.
Yeni tip ekmek
Francalanın 300 gramı 15 - 16 kuruş olacak
Cumhur Başkam M- Truman hava yollle 8an FrancUco'ya varmış, hava meydanında 50 heyetin liderleri tarafından karşılanmıştır. Bunlar Başkana takdim edilmişlerdir. M. Truman hava meydanından çıktıktan sonra OkLnawa’dan yeni gelen yarak askerleri ziyaret etmek üzere bir hastaneye gitmiş ve sonra otomobille Porte d'Or köprüsünden geçerek Amerikan murahhas heyetinin umumi karargâhını kurmuş olduğu Falrmont oteline gitmiştir. Cumhur Başkanı halk tarafından şiddetle alkışlanmıştır. Başkan Truman. Falrmont otelinde bütün delegelere bir resmi kabul yapacaktır.
Konferansta kapanış celsesi bugün Opera binasında Greenvlch saatile 16.30 da başlıyacaktır.
Bu akşam Truman, konferansın teşkilâtını deruhde etmiş olan San Francisco delege relal M. Roger La-phan tarafından idare edilen komita şerefine başka bir resmi kabul daha yapacaktır.
Mİ Truman'in konferans kapanış celsesinde söyllyeceği nutukta Amerikan dış siyaseti hakkında umumi bir İzahat vermesi beklenmektedir. Cumhur Balkanının nutku, O. W. t. vası-taslle radyoda bütün dünyaya yayınlanacaktır. Nutkunu söyledikten sonra Başkan Truman, Vaşingtona hareket edecektir. Burada Cumhur Başkanı mlsakı mümkün olduğu kadar çabuk tasvibe Ayan meclisini davet etmek niyetindedir.
Başkan Truman. nutkunu Türkiye saat a yariyle çarşamba sabahı 3,15 te söyliyeeektlr.
Lord Halifax Vaşingtona dönüyor
Londra 26 (R.) — İngiiterenin Va-şlngton büyük elçlırt lord Halifa* bu gece Vaşlnğtona hareket etmek niyetindedir.
Londra 25 (A.A.) — Daily Mailin Vaşlngton muhabiri bildiriyor: Başkan Truman kendisi, Churchlll ve Stalln arasında Berllnde yapılacak olan üç büyük devlet konferansında hazır bulunmak üzere, yakında uçakla Avrupaya hareket edecek, konferanstan sonra da İngiltere kıral ve kırallçeslnln misafiri olarak Londra-ya Bukingham sarayına gidecektir. Zannedildiğine göre, Başkan Truman Rusyada, konferanstan evvel Chur-chill'le konuşmak istediği intibaının uyanmasına mâni olmak İçin, Birleşik Amerlkadan doğrudan doğruya Berllne gidecektir.
Her ne kadar Paris kaynaklı haberlerde general de Gaulle'ün konferanstan evvel Başkan Truman'ı göreceği ihsas edilmekte ise de. Waşlng-tonda bu hususta hiç bir demeçte bulunulmamıştır.
B. Kasan Sa ka dönüyor
Vaşington ve Londra’da, Türkiye ile Müttefikler arasındaki münasebetleri ilgilendiren bazı meseleleri görüşmesi muhtemel
Ankara 26 — Buraya gelen haberlere göre San Francis- . co’da misakın imza resmini müteakip Dışişleri Bakanı B. Haşan Saka bugün yahut yann hareket edecektir. B. Haşan Saka'nın dönerken Vaşington*a uğrayarak Amerika hükümet adamlarile gö- rüştükten sonra Londra'ya gitmesi ve orada da İngiliz hükümet adamlarile konuşmalarda bulunması muhte m eldir. Bu konuşmalarda Türkiye İle Müttefikler arasındaki münasebetleri ilgilendiren bazı meselelerin görüşüleceği tahmin ediliyor.
Trieste’de
Dün başlayan grev gece yarısı bitti
Londra 26 (R.> — Trlestede meçhul kimseler telefonla işçilere hltabe-dtrclc bunları işleri bırakmağa dâvet etmiş, akil takdirde vaziyetlerinin vahim olacağını bildirmiştir. Doklara giriş yerlerine, ameleyi geri çevirmek için gözcüler konmuş, dükkânlar zorla kapatılmıştır. Gizil beyannameler de dağıtılmıştır.
Grevin Yugoslav milis kuvvetinin dağıtılmasına karşılık ve komünist işi olduğu anlaşılmıştır. Derhal alınan tedbirlerle ylyeceg ve su tevzii temin edilmiştir. Grev gece varisi bitmiştir.
Fransa İspanyadan özür diledi
Londra 26 (R.) — Madrldden gelen bir habere göre, Fransız Dış İşleri Bakanlığı Ohamberry hâdisesinden dolayı özür dilemiştir.
Mesken buhranı
Londra’da oturacak yer bulunamıyor
Londra 28 (AA.) — Londra'da mesken buhranı bütün şiddetiyle devam ediyor. Yabancı diplomatlar bile oturacak yer bulmakta çok güçlük çekmektedirler. Mobilyalı olarak kiraya verilen apartmanlar veya evler fiat mürakabeslne tabi olmadığı İçin bu gibi yerlerin kiraları korkunç derecede yüksektir. Bununla beraber bu flatler Amerikalıları korkutama-mıştır. Filhakika bulunabilen apartmanların ve yazıhanelerin hemen hemen hepsini Amerikalılar tutmaktadır. __________
Hindistanda görüşmeler
Londra 28 (R.) _ Slmla konferansı dün toplanmış ve İlk görüşmeler iki buçuk saat sürmüştür. Konferans beşte kapanmıştır. Görüşmelerden ayrılmakta olan Hint liderlerinin hepsi de neşeli idiler.

Almanyada şiddetli tedbirler
Londra 26 (A.A.) — Brltanova’ûin Özel muhablçl Almanya'daki İngiliz İşgal sahasından bildiriyor: Mareşal Irtontgomery, askeri hükümet nizamlarına ve teslim hükümlerine aykırı jıareket eden Almanlar'a karşı çok sert davranmaktadır.
Haber aldığıma göre, bundan boyla müsaadesiz silâh taşıyanlar ölüm fezasına çarptırılacaklardır. Son günlerde verilen kararla İdam edilen iki Alman, tabancalarını ve kurşunlarını muhafaza ettikleri sâblt olan İki subaydır. Her İki suçlu da cumartesi günü Hanover civarında Wcffen-duttel'dg giyotinle idam edilmiştir.
Atina’da bir İngiliz uçağı düştü
Atina 26 (A.A ı — Bir İngiliz uçağı Atina’nın dış mahallesi olan Nea Bmlrnl'de yere düşmüştür. Uçağın İçinde bulunan 11 kişi de ölmüşt(lrz
Harbin bitmesine rağmen ticarî münasebetler çok mahdut
Nevyork 28 (AA.) — Ne w - York Times gazetoslnln yazdığına göre, bu haftaki ticari hâdiselerin incelenmesi, Avrupa'da harbin sona ermiş olmasına rağmen. Amerikan ve Avrupa firmaları arasında yeni ticari münasebetlerin ancak son derece mahdut bir surette başladığını gösterir. Buna sebep olan amiller arasında başlıca şunları sayabiliriz:
Hamuleler için deniz taşıtının yokluğu ve aynı zamanda, eski anlaşmaları yaşatmak yahut yenilerini yapmak Lstlyen iş adamlarını taşımak İçin keza deniz taşıtının yokluğu. Bir diğer sebep da hem Birleşik Amerika' nın hem de Avrupa milletlerinin, ihracat İçin, husus! sanayi mahsulü olarak kâfi derecede malları bulunmamasıdır.
Ankara 26 (Telefonla) — Toprak mahsulleri ofisi umum müdürlüğü yeni tip ekmek unları çeşnisi için emrinde bulunan değirmenlere birer tâmim göndermiştir. Halka iyi kaliteli, beyaz ve ucuz ekmek verebilmek üzere un çeşnisi esasları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
04 - 98 randımanlı un yerine 81 -83 randımanlı un kullanılacak ve 79 -81 randımanlı undan yapılan ekmek yerine de 74 - 76 randımanlı undan francala yapılacaktır. 81 - 83 randımanlı ekmek eski birinci nevi ekmek kalitesinde olacak ve 450 gramı on beş kuruşa satılacaktır. Francalanın 300 gramı 15 - 16 kuruş olacaktır.
Yen! tip ekmek imalinin başlıyaca-Rt tarih henüz kesin olarak bilinmemektedir. Makarna, bisküvi, börek ve diğer hamur işi maddeleri İçin eskisi gibi 70 - 81 randımanlı un yapılmasına devam olunacaktır.
DİKKATLER:
Kanaate dair
Yazan: A. Adnan - Adıvar
Yannkl AKŞAM'da
Okinaıva (A. A.)
Muharebenin yeni nihayete erdiği Japon Oklnavra adasından A. A. remille bir telgraf yayınlandı. Her telgrafı okurken, yahut radyoda dinlerken, şayet ciddiyetinden emin olmak İstersek Iculak kabartırız: «Bu haberi kim vermiş? Hangi gazete, hangi muhabir yazmış? Mâna ve ehemmiyet ona göre artar ve eksilir.
Anadolu Ajansı, kan ve ateş içindeki Okinava’ya sahiden mümessil gönderebilmişse havadis verme ciddiyetini pek esaslı tutmuş demektir. Tebrik ederiz. Yok eğer başkaları tarafından devşir! len haberlere imza atıyorsa bunu böyle yapmayıp işi ciddi tutmasını, menşe göstermeği âdet edinmesini tavsiye ederiz.
Okinaıva, A, A.
Cidden al a!
Günler Geçerken
Kükreyen zevksizlik
Hafta içinde Beykoza gittim. Tabiidir ki toprak, tarla, bahçe dâvası için değil... Sadece bir Boğaziçi gezintisi yapayım diye. Havası ağırcadır denir ama rüzgâr tutmadığı, suları hemen her zaman durgun kaldığı, etrafı kapalı bir göle benzeyen deniz manzarasının bütün Boğazda en genişi, en ferahı olduğu, hele züppe ve gürültücü ziyaretçileri çekmediği İçin orası pek hoşuma gider. Ara sıra uğrarım; güneşin batışını seyrederim, sular kararırken bir Anadolu yakası vapuriie dönerim. Şu var ki Beykozda bir, bir buçuk saati rahatça, başını dinliyerek geçirmek imkânsızdır, Sebebi: Hoparlörlü bir radyo.
Evet, iskele yanındaki hoş. temiz ve servisi mükemmel kır kahvesinin yüzü doğuya, yani parka ve asıl Beykoza çevrilmiş müthiş bir hoparlörü vardır; en üst perdeden ayarlandığından ötürü, benim gittiğim saatte işlemeğe başlamış olan Ankara radyosunun yayımını bütün kuvvetile ve parazitile dağlara, korulara, evlere, yalılara aksettirir: dağlar, korular, evler ve yalılar da aynı kuvvetle cevap verir. Yani yankı yapan o koyda bir hoparlör, karşılıklı haykıran iki hoparlör demektir. Bir şamata, bir uğultu, bir curcuna ki maazallah... Vapuru beklemeğe takat bırakmıyor; beş dakika olsun ara vermeden devam edip giden o feryatlar diyarından kurtulup uzaklaşmak için insanın denize atılacağı ve yüze yüze bir selâmet sahiline canını atacağı geliyor. Rari radyoda çalmanla konuşulanı anlıyabilsek... Ne mümkün? Tek nağmeyi ve tek cümleyi kavrayamadım. Kahvedekilerdcn ve so-kaklardakilerden de kavrayabilen olmasa gerek. Zaten halka baktım: Hoparlörü, düğmesine dokununca susan veya sesini yavaşlatan itaatli bir aletmiş gibi değil, tabiatın fırtına, bora, kasırga gilıl bir âfetine uğramışçasına boyun bükmüş dinliyor. Dinliyor (liyemiyeceğlm, çok patırdıh bir fabrika amelesi gibi nihayet sükûna erişeceği paydos saatini bekliyor. .
Kendisine hıızur ve silkûn yaraşan o güzelim Beykozu kıyamet şamatası İçinde ve İlce idaresinin burnu dibinde allak bullak eden bu hoparlör, şahlanmış bir zevksizliğin kükremesinden başka nedir kİ?
Refik Halid Karay
Sahile 2
AHŞAM
26 Haziran 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Bir daha harb olmasın diye...
ünyada bir daha harb olmaması, milletlerin bir daha blri-
U birlerinin boğazlarına sarılmaması İçin ne yapmalı? Her harbden sonra akla gelmiş olan bu sual Birinci Cihan harbinden sonra da sorulan suallerin başında geliyordu. Şimdi de öyle, İyi insanlar bir daha harb çıkmaması İçin ne yapmak lâzım geldiğini düşünüyor, buna çare arıyorlar.
Bu iyi insanlardan biri olan, Ankara veteriner fakültesi parazitoloji enstitüsü profesörlerinden Dr. Nevzat Tözdü bana gönderdiği bir mektupta diyor ki: ,
«İnsan oğullarının gelecek nesilleri, şu son harbin ne demek olduğunu, türlü türlü facialarını, türlü vesilelerle elbette öğrenecektir, Bit arada, bu pek kanlı insanlık tarihinden alınmış canlı bir levha olur üm’dile ve belki de uyandırıcı bir ders mahiyet ve değerini alabilir fikrilç ben de bir teklifte bulunmak istiyorum: Londra. Berlin, Hamburg, Münih. Roma, Peşte vesaire gibi büyük Avrupa şehirlerinde, sürekli uçak atanları ve bombardımanlar neticesinde en çok harabolan ve en acıklı sahneler husule gelen semtlerde bir kaç yüz metre karelik bir mahalle köşesini olduğu gibi, imar etmeden, el sürmeden muhafaza etmek. Burada kurban gitmiş insanları da mulâjlarla canlandırmak..,ı»
Harbîn acı hâtıralarını yeni nesillerin gözleri .önünde tutmanın bir daha harb olmamasına yarıyacağı fikri galiba geçen harbden sonra Fransada doğmuş, hattâ tatbik sahası da bulmuştur Batı Fransa’da bombalarla yıkılmış bir bölge olduğu gibi bırakılmış, mektep talebeleri, seyyahlar bu bölgeyi senelerce gezmiştir. Hattâ şair Jean Rlchepin aynı gaye ile bir «Hatırlayınız» kurumu vücuda getirmişti. İlk zamanlarda bütün talebeler bu kuruma âza iken sulhten bir kaç sene sonra kurum tasasızlıktan dağılmak zorunda kalmıştı. Harb facialarını canlandıran neşriyatın en genişini yapan Fransa müthiş bir harbin İlk kurbanı olmaktan ne yazık kl kurtulamadı.
Doktor Nevzat şimdi aynı şeyin bütün Avrupada, bütün dünyada yapılmasını arzuluyor. Belki faydası olur ama ben bu hususta iyimser olamıyorum. Yeni nesiller tarih okuyarak yetişmiyorlar mı? Şevket Rado
Londra’daki Polonya- Amer«ka Türkiye’ye millî ıı j ı savunma maddeleri
lılar arasmda galeyan vermekte devam edecek
Son kararı Polonya’nın İstiklâlini orta- Meclis, dûn yapılan anlaşma hakkındakl dan kaldıracak bir adım addediyorlar kanun tasarısınt görüştü
İncir, üzüm satış kooperatifleri
Oğlunu öldüren baba
Dün olağanüstü bir toplantı yapıldı
Dün yargılanmasına başlandı
Londra 25 (A-A.) — (Reuter): Yeni Polonya muvakkat hükümeti hakkında Moskovada varılan karar Londra siyasi mahfillerinde müsait karşılanmıştır.
Fakat Londra’da Polonya hükümetinin sözcüsü bunu, Polonya'nın istiklâlini tamamen ortadan kaldırmak yolunda atılmig yeni bir adım telâkki etmektedir. Cumhuriyetinin bütün kanunlarına aykırı olarak teşekkül eden böyle bir hükümetin tanınması yabancı bir himaye altında Polonya komünist partisinin diktatörlüğünü cebren kabul ettirmiş olmasını dünya muvacehesinde meşru kılmak yolunda girişilmiş bir teşebbüstür. Bu şartlar tahtında, sözle yapılan hiçbir garanti Polonya'da serbes seçimleri temin edemez.
Sözcü, yeni kurulan kabinede, Başbakanlık da dahil olmak üzere Bakanlıklardan en az üçte ikisinin Lub-lln komitesi komünistlerinin elinde bulunduğunu Jâve etmiştir.
Lublln komitesi yeni üyelerinin, ge Dişletilmiş olan komitede mecmu sayının ancak yüzde 20 İlâ 25 İni temsil etmektedirler. Kendilerine siyasî ehemmiyeti haiz biç bir bakanlık verilmemiştir.
Yeni Lublln komitesinde ancak komünistler ve köylü partisinin bir kısmı temsil edilmekte, Polonya sosyalist partisi, hırlstlyan demokrat partisi, milliyetçi parti ve Polonya gizil mukavemet hareketi üyeleri hiç temsil edilmemektedirler.
Sözcü şu neticeye varmıştır; 20 yıldan beri muhtelif memleketlerde faaliyette bulunmuş olan Sovyet vatandaşı Beirut ve diğer comlntern üyeleri 1944 e kadar Polonyada tanın madıklan halde, Polonya devletinin başında bulunmaktadırlar.
Bir taarruz
GlasgOV? 25 (AA.) — Lublln hükü-
metine ait Polonya haberler ajansının Londra bürosu şefi doktor Jan Yagodzinski'nln Glaagov sinemalarından birinde bir nutuk söylemesi üzerine yüz kadar Polonya askeri ajans şefine hücum etmişlerdir. Polis M. YagodzlnskTyl korumak zorunda kalmıştır
Son zamanlarda, İskoçya'dakl Polonya askeri makamları tarafından asker kaçağı olarak tevkif edilmiş ve sonradan serbes bırakılmış olan Yogodzlnski, Reuter muharibine şunları söylemiştir: «Hava almak için Mnemajun kapısına doğru gittim. Kapı PolonyalI kara ve deniz erleri tarafından kırıldı. Askerler: Komünist m akulesl, biz burada senin propagandanı dinlemek İstemiyoruz.» diye haykırarak salona daldılar. Az kaLsın beni parçalıyacaklardl. Fakat polis kurtardı,
tngilterede bulunan PolonyalIlardan üst rütbeli subaylar silâhları bırakmak hususunda her türlü emre karşı geleceklerini ve Polonya devletinin hükümranlık ve İstiklâline tecavüz eden herkese karşı savaşacaklarını söylüyorlar.»
Filistin’deki PolonyalIların karan
Kudüs 25 (A.A.) — Telâviv*de 1500 PolonyalInın İştlrâfc ettiği bir toplantı sırasında «Asker» adını taşıyan Orta şark mülteci PolonyalIlar birliği başkanı ölünceye kadar Londra' dald Polonya hükümetine sadık kalacağına yemin etmiştir. Bir çok mülteci PolonyalI «Tam bir İstiklâle» sahip olmadan memlekete dönmlye-ceklerlnt dair yemin etmişlerdir. Miting sırasında, Moskova'da akte-dllen anlaşma gereğince teşkil edilen yeni Polonya hükümetine karşı İngiliz ve Amerikan hükümetlerine protesto telgrafları çekilmiştir.
İzmir 25 (Akşamı — İncir ve üzüm taran satış kooperatifleri olağanüstü kongresi bugün toplanmıştır. Toplantıda Millet Vekilleri, Vali, Belediye, Parti başkan lan da bulunuyordu. Evvelâ İdare meclisi raporu okunmuş. Ticaret Bakanlığı komiseri sıfatlle Vali yapılan teftişler hakkında İzahat vererek birlik ve muhasebe muamelelerinde endişe verici hiç bir cihet olmadığı anlaşıldığını, tenkldlere sebep olan Alman 1 ar’a satış İşinde eski İdarenin bazı mazeretleri bulunduğunu söyledi, delegelerinin yalnız kooperatifçilik kaygısı İçinde konuşarak şu veya bunu kimsenin tesiri altında kalmam alarmı tavsiye ettL
Hesap encümeni raporu okundu. Rapora göre üzüm İşinde 500 bin Ura bk bir zarar vardı. Bunun 200 bin lirası hükümetin emrlle nâarulık rolünü yapmak İçin satın alma görevleri yüzünden olmuş, hükümet bunu ödemiştir- Kalan zarar İhtiyat akça-dan kapatılmıştır. Bir tasım ortaklar bu yararı hükümetin kapatmasını İstemişlerdir. Sermayenin arttırılması teklifi reddedilmiştir. Memurlara ikramiye verilmesi, bazı itirazlardan sonra kabul edilmiştir. Bu sırada bir ortak: »Bi21m giyecek ayakkabımız yok. ikramiye veremeyiz.» demiştir.
Bina ve tesslsl erile fi milyon liralık sermayesi olan müessese senede 60 milyon liralık İş yapmaktadır. Netice de eski İdare heyeti ibra edilmiş, kredi mevzuunda Vali, Nazmi Topçuoğlu, Fevzi Lûtfi, Suat Karaosman, Et hem Medneres, Sabrl Akın, diğer bazı ortaklar söz söylemi1 erdir. Birliğin üzüm İncir, zeytinyağı, pamuk, levazım, ihtiyaç birlikleri adlı beş birliğe ayrılması teklifinin Ticaret Bakanlığına sunulması muvafık görülmüştür.
Yeni Millet vekilleri
Ankara 25 (A.A.) — Bugün Mecliste başkan, yeni seçilen Millet Vekillerinden üçüne ait seçim raporlarının geldiğini ve bunlardan bir tanesinin hakkında şikâyet mevcut olduğundan İnceleme komisyonuna verileceğini söylemiş, Çorum Millet Vekili Edip Alpsar’ın seçim raporunu oya koymuştur. Rapor onaylanmış ve yeni Çorum Millet Vekili and İçmiştir.
Parti genel sekreterliği
Ankara 25 — Parti idare heyetinden Trabzon Millet Vekili Faik Ahmet Barutçu, Parti Genel Sekreterliği vazifesini görmeğe başlamıştır.
Meclisin dünkü toplantısı
Ankara 25 — Meclis bugünkü toplantısında orman koruma kurulunun kaldırılmasına ve görevlerinin Devlet orman İşletmelerine verilmesine, devlet memurları aylıklarının tevhit ve teadülüne dair ek kanunda değişiklik yapılması, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı İle Maliye Bakanlığı kuruluşu ve memurin kanunlarının bazı maddelerinde değişiklikler yapılması ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı teknik okullarda yetiştirilecek askeri mühendisler hakkındakl kanun tasarılarının birinci görüşülmeleri yanılmıştır.
Bundan bir müddet evvel Hadım-köyde, oğlu Cablr’l çifte ile vurarak öldüren 65 yaşındaki Mesuduıı yargılanmasına dün birinci ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Okunan dâva evrakına nazaran, semtinde küçük kız çoçcuklarına karşı fazla muhabbet gösteren İhtiyarla oğlu Cablrln arası bu kabil İşler yüzünden açılmış ve nihayet Mesut bir fırsatını kolhyarak oğlunu göbeğinden yaralıyarak öldürmüş, silâhını çalılıklara saklı yarak kaçmakta iken yakalanmıştır.
Mesut; Türk ceza kanununun 450 nel maddesinin birinci bendinin son fıkrasın» tevfikan mahkemeye sevk edilmiş bulunmaktadır kl. bu madde ölüm cezasına tekabül etmektedir. Mesudun sorgusu diin yapılmış, evli olan oğlunun çalışmıyarak hep kendisinden para İstediğini, o gün de aynı şekilde müracaat ettiğini, vermeyince boğazını sıkmak İçin üzerine atıldığı sırada korkutmak için onu yaraladığını söylemiştir.
Mahkeme; dâva şahitlerinin celbi İçin duruşmayı başka güne bırakmıştır. ____________
B. Cevat Açıkalın geliyor
Ankara 26 (Telefonla) — İngiltere-de bulunan ticaret heyetimiz başkanı B. Cevat Açıkalın, ve Ticaret Bakanlığı müsteşarı B. Cahit Zamangil’ln bugün uçakta Mısırdan şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Tebrik ve teşekkür telgrafları
Ankara 25 (A.A.) — İsveç Kıralı Majeste Beşinci Güstav’ln doğumlarının yıldönümü münascbetlle, Cumhur Başkanı İsmet İnönü He Majeste Kıral arasmda tebrik ve teşekkür telgrafları teati edilmiştir.
Basma dağıtımı müddeti bitiyor
Ekmek karnelerindeki T harfi ile alınan basmaların dağıtma müddeti bu ayın sonunda bitecektir. Sümer-banktan yeni bir emir alınmadığından Yeril Mallar Pazarlan müessesesi müdürlüğü otuz haziran akşamı dağıtmaya son verecektir. .
Zeytinyağı dağıtımı
Ankara 20 (Telefonla) — Ticaret Bakanlığı temmuz ve ağustas ayları İçin dağıtılacak zeytLnyağ miktarını tesblt etmiştir. Öğrendiğimize göre, zeytinyağı dağıtımına Ankara, İstanbul ve İzmlrdc gene aynı esaslar dahilinde temmuzun İlk günlerinde başlanacak ve gene nüfus başına birer litre verilecektir.
Macaristandan Rusyaya alat ve edevat gönderiliyor
Londra 26 (A.A.) — Budapeşteden gelen bir telgrafa göre. Macaristan’dan Rusyaya makine, filât ve edevat gönderilmesine devam olunmaktadır. Mayi3tanberl Campen Fabriken, Ve-relngtç Gluch ve Chindln Fabriken fabrikalarının bütün makineleri sökülüp götürülmüştür. Bu fabrikalar Mac ar İs tanın en büyük İhracat yapan müesseselerindendl.
Y unanistan’da
Bir Sovyet gazetesi yeni idareyi tenkidediyor
Moskova 25 (AA.) — Reuter ajansının özel muhabiri bildiriyor: «Yeni Zaman» ismindeki Sovyet mecmuası, Alman müstevlilerinin kovulmasından sonra Yunanistanda tesis edilmiş olan nizamın, Kırınj konferansı kara-rlle büyük bir tezat teşkil ettiğini yazmakta ve şöyle devam etmektedir:
«Yunanistanda tesis edilmiş olan demokrasinin, Alman İşgali altındaki rejimden pek az farklı olduğunu söyllyenlere hak vermemek pek güçtür.
Geçen eylülde imzalanmış olan Yunan birliği anlaşması, faşist mürtecl-lere memlekete girmek fırsatını hazırlamak İçin bir manevradan başka bir şey değildi.
Vulgarls kabinesinin ortaya çıkma-sile faşizm aleyhtarı faaliyet ve teşekküllere karşı açıkça bir savaş başlamıştır. Yunan İdare çevrelerinin büyük bir kısmı henüz faşist reflmile alâkasını kesmemişti r. Faşistler ve Almanlarla İş birliği yapmış olanlar, devlet makinesi tçlnde, orduda ve poliste yer almaktadır. Yeni bir Yunan mürteci zümresi belirmiş gibidir.»
Almanyada bazı İsviçreliler tevkif edildi
Moskova 28 (AA.) — Pravda gazetesinin yazdığına göre, Sovyet İşgali altındaki Alman bölgelerinde yaşayan İsviçre vatandaşlarından bazıları, İsviçre’de enterne edilmiş bulunan Huşlara yapılan kötü muameleye karşı bir misilleme olmak üzere tevkif edilmiştir.
Köy kadınları gezici biçki ve dikiş kursu sergisi
Mili! Eğitim Bakanlığı tarafından yeni kurulmuş olan « Koy kadınları gezici biçki ve dikiş kursu» nun sergisi dün Ramide yüzlerce güzide davetli huzurunda açılmıştır.
Eyüp kazası kaymakamı B. İbrahim Altuğ, genç kızlarımızla öğretmenlerinin mesailerinden bahsederek, kurdeleyi kesmek suretile sergiyi açmıştır. Rami nahiyesi Parti başkanı B. Adnan ile bu semtte hayırseverllğile tanınmış olan B. Şaban davetlilere, gazetecilere yeni kurulan Köy kadınları biçki kursunun faydaları hakkında izahat vermişler, kursun İlk öğretmeni bayan Zehra Akkoç’la yeni öğretmen bayan İsmet Şanlı, öğrencilerin cidden takdire değer eserlerini birer birer göstermişlerdir.
Merasimde, yeni kurulan bu kurslarda öğretmenlik etmek Üzere yeüş-tlrllen ve yurdun birçok yerinden gelmiş bulunan 57 boyan öğretmen de bulunmuş ve ileride yürüyecekleri bu yol üzerinde ameli malûmat edinmişlerdir. ı
İngiliz kumaşları
Yerli Mallar tarafından ithalâtçılardan teslim alınıyor
İstanbul Yerli Mallar Pazarları mü-essesesl müdürlüğü, Silmerbank genel müdürlüğünden aldığı emir üzerine İngiliz malı yünlü kumaşları İthalâtçılardan teslim almağa başlamıştır. Kumaşlar, Ekonomi Bakanlığının emri İle mubayaa edildikçe Ankara Yerli Mallar Pazarları mağazasına gönderilmektedir. İngiliz malı yünlü kumaşların hepsi satın alınıp Anka-raya gönderileceğinden bundan sonra İstanbulda dağıtma yapılmayacaktır.
şimdiye kadar YerU Mallar Pazarları müessesesl müdürlüğü bin metre kumaş ıpübayaa etmiştir. Kumaşların İçlerinde metresi 84 liraya kadar olanlar da vardır.
Yerli Mallara metresi 29.5 liraya verilen İngiliz kumaşlarının on bin metreyi bulacağı söylenmektedir.
Piyasada istenildiği kadar tngiliz malı yünlü kumaş vardır. Kara bor-sada metresi 55 Uradır.
Iran demiryolunun güney kısmı lranlılara devrediliyor
Tahran 25 (A.A.1 — Müttefikler, 8 temmuzda İran ana demiryolunun güney kısmını lranlılara teslim edeceklerdir. Bu devir işini hazırlamak üzere İranlIlardan mürekkep bir demiryolu komisyonu güneye hareket etmiştir. ____________
C hur ehil 1 katı çoğunluk elde etmezse hükümete iştirak etmiyecek
Londra 25 (A.A.) — Churchllİ seçim turnesi esnasında Lesbury'de söz alarak, eğer seçimlerde partisi kati bir çoğunluk temin etmiyecek olursa hükümete İştirak etmlyeceğinl söylemiştir.
Batı Almanyada durum
Paris 24 (Akşam) — Almanya'nın batı kısmında açlık artıyor. Sivil halk Amerikan askeri makamlarından ekmek beklemektedir. Bütün mağazalar bomboştur. Büyük küçük şehirlerdeki harab! yüzünden mesken meselesi de mühimdir. Bazı yerlerde gizil Nazi faaliyeti seziliyor.
Ankara 25 (AA.) — Büyük Millet Meclisinin bugün Dr. Mazhar Germenin başkanlığında yaptığı toplantıda 11 mart İMİ kanununda derpiş edilen yardıma ilişkin esaslara dair Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlle Amerika Birleşik devletleri hükümeti arasında 23 şubat 1045 tarihinde İmzalanan anlaşmanın onanması hakkin d ak 1 kanun tasarısının tümü üzerinde görüşülmesi münasebetlle komisyon sözcüsü ve Ankara millet vekili Yörük demiştir kl:
«Arkadaşlar, »on harbin Avrupa kıtasındaki safhası başladıktan kısa bir zaman sonra Amerika Birleşik devletleri de kendi milli savunması için gerekli tedbirleri almağa başlamıştır. Bu cümleden olmak üzere, Amerika Birleşik devletlerinin Kongresi tarafından 11 mart 1941 tarihinde, kendilerinin savunmalarını sağbyan kanun kabul edilmiştir. Kiralama ve Ödünç verme adiyle tanıdığımız bu kanunun esaslarını hepimiz biliriz. Kendi milli savunmalarım sağlamak lstlyen devletlerin savunmaları Birleşik Amerika devletlerinin savunması için de hayat! ehemmiyette görüldüğü takdirde, bunların şuurlarını ve bağımsızlıklarını korumak İçin bu makule devletlere Birleşik Amerika devletleri tarafından yardımda bulunmaktan İbarettir. Bu esas yardım, savunma maddelerinin veya mamulâtjnın, satılması, kiralanması ve ödünç verilmesi şeklinde yapılır. Bir devletin böyle bir yardımdan faydalanabilmesi, bu devletin savunmasının, Amerika Birleşik devletleri Cumhur Başkanı tarafından kendi savunmaları İçin hayati önemde olduğuna karar verilmesi şartına bağlıdır.
7 kasım 1941 tarihinde, memleketimizin savunması da. Amerika Birleşik devletleri Cumhur Başkanı tarafından kendi savunmaları için hayati önemde görülmüş ve bu yolda karar verilmiş bulunmaktadır. Bu karar gereğince o târlhtenberl milli savunma maddeleriyle mamulatı yardımını, bizim memleketimiz de görmüştür. Fakat bir anlaşma olmaksızın yapılan bu yardım esaslarının bir anlaşmaya bağlanması ve herlta memleketin kar şılıklı menfaatlerinin sağlanması ve korunması hatamtndan, daha faydalıdır. Bu sebeple Amerika Birleşik devletleri hükûmetlle hükümetimiz arasında başlıyan görüşmeler 23 şubat 1945 tarihinde neticelenmiş ve şimdi elimizde konuşma konusu olan anlaşma İmzalanmış bulunmaktadır
Kısaea bu anlaşmanın esaslarını arşedeyim: Amerika Birleşik devletleri, milli savunma maddeleri ve ma-mulâtı vermekte devam edecektir. Biz de, buna mukabil edinebildiğimiz ve verilmesini uygun bulduğumuz maddelerin ve mamulfttm verilmesini sağlı yacağız.
Amerika Birleşik devletleri Cumhur Başkanı tarafından, olağanüstü halin hitam bulduğu İlân edildikten sonra yardım elimize geçmiş bulunan maddelerden mahlv ve harabolmamış bulunanlar varsa. Birleşik Amerika devletleri bunların geri verilmesin! İst' yebllir. Şüphesiz kl burada kabul edl mi? bulunan sadece esastır. Tabiatı bu İstemenin şekil ve şartı her hak bir görüşme konusu olacaktır. Yaı bunlar hemen otomatlkman olaca değildir. Ayrıca, Amerlkadan görme! te olduğumuz yardım dolayıslle bur ların son şekilde tasfiyesi yapıhrke iki memleket arasındaki ticarete yfi olmıyacak, her İki memleketi karşılıklı ekonomi münasebetti rinl ilerletecek ve gene bil tün dünya ekonomi münasebet terinin de düzenlenmesine yarıyaca mahiyette kayıt ve şartlar göz öuinde tutulacaktır . Anlaşmanın beli başlı esasları bunlardan ibaretti Kendi milli savunmamız İmkânlarını hazırlanması bakımından, yardımı faydası hiç şüphesiz büyük olmuştu Bundan başka anlaşmanın yapılmas le her iki memleket arasındaki dosl luk da daha kuvvetlenmiş bulunmalı tadır. Bu İtibarla anlaşmanın onar ması hakkındakl kanun tasarısını kabulünü dilerken, yüksek ve tem İnsanlık duygularına bağlanmış ı vazifesi başında ölmüş.bulunan Birle
şlk Amerika devletleri Cumhur Başkanı Franklin Roosevelt’ln hâtırasını saygı ile anmağı bir borç bilirim. (Bravo sesleri, alkışları.
Bu büyük ülkü adamı, kendi sınırları içinde tam bir bağımsızlıkla, millet ve fert halinde hür ve serbes yaşamak lstlyen bütün devlet topluluklarının bir barış refah ve saadetine kavuşmaları düşüncesine her zaman, bağlı kalmış ve ölünceye kadar bu düşüncesinin gerçekleşmesi ve sağlanmasına çalışmaktan bir an bile vaz geçmemiştir. Kendisinin hâtırasını şimdi elimizde görüşme mevzuu olan kanun tasarısı vesilesUe anarken bütün mllet vekili arkadaşlarımla birlikte milletimizin de en samimi duygularını belirtmiş olduğumdan eminim. (Alkışlar).
Maddelere geçilmiş ve tasarının birinci görüşmesi yapılmıştır.
5 N P > • > ı -■ P a t ı w » ı ı P W p I ( «- P- ® e»

9 uncu Amerikan bava ordusu
Londra 26 (R.) — Dünyanın en büyük hava teşekkülü olan dokuzuncu Amerikan hava ordusu dağıtılacaktır. Bu orduya mensup kuvvetlerin bir kısmı Japonyaya karşı kulla nılacak, bir kısmı Avrupada Amerikan askeri bulundukça Amerikan hava kuvvetinin çekirdeğini teşkil cl nıtk üzere Avrupada kalacaktır.
Tünelin kablosu yerine takıldı
İskender undan Haydarpaşaya geldiğini yazdığımız tünel cer kablosu dün gümrük muamelesi ikmal edilerek Elektrik Tramvay İdaresine teslim edilmiştir. İdare bu sabah kabloyu yerine takmış ve lüzumlu tecrübeleri yapmıştır. Tünel seferleri bugün öğleden sonra başlıyacaktır.
Büyükada’da bir bırsız yakalandı
Ada zabıtası, bu sabah, Adada bazı köşklerde hırsızlık yapmağa kalkışan bir adamı yakalamıştır. Kasımpaşada Kulaksızda oturan 23 yaşlarında Şahin Kaya adındaki bu genç, gece Bü-yükadada hah taciri Kerim Nimetin evine girerek yükte hafif, pahada ağır bazı eşyayı toplamış ve gece çamlıklarda gizlendikten sonra sabahleyin İlk vapurla îstanbula kaçmak İsterken zabıta memurları tarafından yakalanmıştır.,
Dünkü yangınlar
Aksarayda Küçük Langa caddesinde Bekârbey sokağında bayan Nadidenin tasarrufunda bulunan iki ahşap evden birinde dün çıkan yangın iki evin de kâmllen yanmasını lntacetmlştlr. Ateş; ocağın fazla ya-kıimaslle bacanın tutuşmasından çık iniştir. Gene dün Topkapıda Baye2İt-ağa mahallesinde kimyager Catere ait hatran fabrikasında bir varil ben zol parlamaslie yangın olmuş ve itfaiye tarafından söndürülmüştür.
Sülühtarağada Simona ait bezir yağı fabrikasında da yağların tutuş-masile bir yangın olmuş, bir miktar yağ yandığı halde söndürülmüştür.
■k Duvarlarının çevrilmesi İşi sona eren Zincirlikuyu mezarlığının içinin tanzimine başlanmıştır. Belediye tarafından bir müteahhide İhale edilen tanzim işi tasa zamanda bitirilecektir.
—• Takvim •---------
Rcceb 18 — Hızır 52 lmsan Güneş öğle ikindi Ak Yatsı E. 6.24 8 45 4.32 8.32 12.00 2.03 V. 3.00 5-80 13.17 17.17 20.4& 22.48
Almanyada İspanyaya ait bir vesika bulundu Londra 20 (A.A.) — Almanya’daki Rosenhelm şehrinde bulunan bir vesikadan anlaşıldığına göre. WaveH’in Bingazi’yl ele geçirmesinden 6 gün sonra yani 12 şubat 1941 giinü General Franco İle Mussollni arasında İtalyan Rlvlpra’sında bulunan Bor-dlghere şehrinde bir toplantı yapılmıştır. Bu vesika. Alman Diş işleri Bakanlığı müsteşarı von Weizhcker tarafından hazırlanmıştı.
Rapor Hltler He Rlbbentrop'a hitaben yazılmıştı. Raporda, Franco’ntın Mussollni'ye Mihverin nihai zaferinden emin bulunduğunu söylediği zikredilmektedir. Diğer taraftan Franco, Ispanya'yı Mlhver’ln yanında harbe sokmak İstediğini fakat, memleketinin harb yapacak gerekil malzemeye sahip bulunmadığını beyan etmiştir. Harbe girdiği takdirde Franco Cebe-lüttarık İle Fransız Fasını talebede-cektl.
25T6/1945 flütleri
Londra üzerine 1 sterlin 5.22
Nevyork üzerine 100 dolar 132 — Cenevre 100 tsviçre Fr. 30.3250
Madrid üzerine 100 pe2eta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVİLİT
% s faizli ikramiyeler:
1933 Ergani 25.—
1933 İkramiyen 22.40
Milli Müdafaa 22.50
Demiryolu lkramlyell 89.75
% 1 faizli Tahviller;
Sivas - Erzurum I 20.45
Sivas - Erzurum 2-7 20.70
1941 Demiryolu 1 20.30
1941 Demiryolu n 20-—
1941 Demiryolu UT 21.—
Milli Müdafaa 1 29.33
Mİ1U Müdafaa II 19-80
M1UÎ Müdafaa ni 19.70
Anadolu Demiryolu Grupuj
Tahviller 1-2 «3.50
Hisse senetleri % 00 38.—
■Mümessil senet 52.50
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 151.—
ALTIN
Borsa dışı oda
Gulden 30.40
Reşadiye 88.40
Ingiliz 43.4i
Külçe (Bir gramı) 5.44
26 Haziran 1945
ARŞAM
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Ah şu alışkanlık!
l'eni ekmek vesikaları dağıtılıyor. Kıymetli bir meta gibi bunu avuçlarımızın arasına alıyoruz. Dürüp hiikiip cebimizin, sonra da çekmemizin en İtinalı yerine koyuyoruz. Aman, kaybolmasın,..
Sevgili T kuponu.,. Bize kumaş temin etti.
Sevgili U kuponu,,. Bize yağ temin etti.
Sevgili rakamlar... Ekmek nafakamız onlara bağlı,,.
Ve diğer sevgili harfler, sayılar...
Bu harbin başlangıcında, Mı-sırçarşısı reformuna kavuşurken:
— Ne lüzum var? Şimdi bunun sırası mı? Daha lüzumlu işler yok muydu? Bunca yıldır Mısır-çarşisı öyle kaldı, daha da kalabilirdi! - diyenler oldu.
Meğer ne lüzumlu bina imiş (1). Kara borsa orada kuruldu. Epeyce az alış veriş yapan çarşı İçi dükkânlarının önünde bir an kovam uğultusudur gidiyor:
— Kahve kuponu alıyorum, çay kuponu alıyorum. Yağ. basma kuponu alıyorum...
Çoluk, çocuk, alil, ihtiyar kara borsacılar kaynaşıyor... Okumak yazmak bilmiyenler bile, kupon almak ve satmak kaygı-sile ümmilikten kurtuldu. Tnin kazma biçimli. O'nun simit biçimli, LTnun nal biçimli olduğunu öğrenmiyen kalmadı. Mısır-çarşısı bir halk okulu halindedir. Aynı zamanda bir ticaret okuludur:
Yerli müstahzarlar
Terkiplerinin matlup miktarda olup olmadığı araştırılıyor
Sıhhat ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından verilen müsaade üzerine tstanbulda ve diğer şehirlerimizde yapılan yeril müstahzarlar bir müd-dettenberi Bakanlık müfettişleri tarafından kontrol edilmektedir. Bu ilâçların gerek hazırlamalarında, gerekse terkiplerine dahil maddelerin Bakanlığa bildirilen miktarda olup olmadıkları araştırılmaktadır. Bu İşe memur müfettişler tarafından yerli müstahzarlar İçinde lüzumlu görülenlerinden numuneler alınarak Bakanlığa gönderilmiştir.
Diğer taraftan yerli müstahzarların Bakanlıkça kabul edilen satış flütlerinin yüzde yirmi beş nispetinde indirileceği hakkında bazı söylentiler varsa da bu hususta Sıhhat müdürlüğüne henüz bir haber gelmemiştir.
Gümrüklerdeki ilâçlar
Birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan İsviçre malı kalsiyum San-doz ilâcından çok miktarda memleketimize İthal edilmiştir. Henüz gümrüklerde bulunan bu İlâçlar, muameleleri kısa bir zamanda İkmal edilerek, piyasaya çıkarılacaktır. Sıhhat ve Sosyal Yardim Bakanlığının bu hususta yayınladığı tebliğde kalsiyum şandozların ve diğer çeşit ilâçların İhtiyaca bol bol yetecek miktarda İthal edildiği, halkın bunları normal flütlerle her eczanede yakında bulabilecekleri bildirilmiştir. Gümrük muameleleri İkmal edilince bu ilâçlar, Sıhhat müdürlüğünün kontrolü altında ve Eczacılar Cemiyeti vasıtaslle yurtta bulunan bütün eczanelere yakında tevzi edilecektir .
KÜÇÜK HABERLER
★ Vali muavinlerinden B. Ali Rıza, yanında maarif mimarı olduğu halde dün Silivri ye gitmiştir. B. Ali Rıza, bu İlçeye bağlı Kurfa köyünde yapılmakta olan okulun işaatını gözden geçirecek ve okulun önümüzdeki öğretim devresine yetişmesi İçin İcabc-den işleri düzenllyeçektir. Kufra köyüne bu yıl enstitü mezunu bir öğretmenle, gene köy enstitüsü mezunu bir sağlık memuru verilmiştir.
★ Dün saat 17 de Cağaloğlundakl Erkek Terzilik okulunda dera yılının sonu münasebetllo bir sergi açılmıştır. Güzide bir davetli kütlesinin hazır bulunduğu sergiyi okul müdürü B. İhsan Teklnşan gezdirmiş, 200 talebenin yaptığı erkek elbise ve modelleri davetliler tarafından hayranlıkla takdir olunmuştur.
Uzun zamandanberi büyük fedakârlıklarla hazırlanan İstan-buiun en büyük, en kibar , en temiz
OPERET BAHÇESİ
Taksim . İnönü gezisi karşısında (eski Panorama) yerinde 27 haziran çarşamba akşamı saat 21,30 dan itibaren
BÜYÜK GALA İLE AÇILIYOR
Bütün kış mevsimi yüksek takdir ve alkış Loplıyan SES OPERET kadrosuna tanınmış operet ar- I Üstlerinin de iştirâküe bütün seyircileri zevk ve hayret İçinde bırakacak zengin müzik, bale, dekor, kostüm ve espri dolu bir OPERET,
Orkestra şefi K. Kapoçelli. Danslar: Semra Alses, Yerler numa-
ralıdır, Yerlerinizi lütfen önced en aldırınız. Her tarafa tramvay vardır.
— Para kırıyorum... - diyenlere rasladım. Resmî zeytinyağı fi-atı ve kupon fiatı ile kara borsa zeytinyağı fiatı arasında altmış yetmiş kuruş fark var. Ne yapıyorum, biliyor musun? Kara bor-sadan elli altmış kuruşa on yedi, on sekiz kupon topladıktan sonra bakkala gidiyorum. Bir teneke yağ alarak litresi üç yüz küsurdan satıyorum. Alan alana...
Böyle bir muhavere işittim.
•••
İşte, ekmek vesikaları böyle bir içtimai hayat yaşattı!! Evde ve sokakta onlara ne kadar alıştık!! Geçenlerde, artık harb bittiği için ekmek de vesikasız veri-, îeceğinden. İhtimal bu seferkinin son vesika olacağından bahsediliyordu. Yüreğim cız etti. Sanki hüviyetimi kaybedecek gibi oldum!
Geceleyin fenersiz gezerce-sine bir vaziyet! «Nasıl yaparız?...» tarımda bir şaşkınlık.,.
Ve sonra düşündüm ki:
Ah şu insanlar... Ruhlarımızda ne muhafazakâr taraflar var-dır... Yalnız iyi şeylere değil, kötülere de alışıyoruz. Bir gün deseler ki:
— Haydi, insanlar! Artık ser-bessiniz! Ne pasaport, ne .vize, ne gümrük muayenesi! Ne mahallede kayıt, ne polisten müsaade! Tıpkı 1911 harbinden evvel -kİ gibi serbessinlz... Hürriyetinizden alabildiğine İstifade ediniz,.,
Ufukların karşısında şaşalıyan* azadlılar gibi, 1914-1945 nesli de galiba şaşalıyacak:
— Niçin?,. Nasıl?.. Olur mu?.. İntizamsızlık doğar... - diye baş-hyacak...
Ekmek vesikasına alıştığımız gibi, dünya bu kontrollü rejimlere de az çok alışmış bulunuyor, heyhat?
(Vâ - NÛ)
(1) Mevzuun gelişi icabı, Mısırçar-şısının restorasyonu aleyhinde bulunmuş gibi oldum. Samimi fikrim ve hissim bunun aksinedir. İtiraf ederini: Misirçarşısı, yeni şekliyle İstanbul'un ziyneti olmuştur.
Darülaceze
Bu sene ellinci yılı kutlanacak
Darülaceze, 1895 tarihin dç kurulduğuna göre bu sene ellinci yılını idrak etmektedir. Yanm asırdan beri anasız, babasız çocuklarla elinden tutacak kimsesi olmıyanları çatısı altında bandıran bu hayır müessesesl-nln bu yıldönümünün esaslı surette kutlanması kararlaştırılmıştır. Bu maksatla bazı hazırlıklara şimdiden^ giriştlrnlg ve bir de program nazırlanması muvafık görülmüştür.
Miiessesenln kuruluşu, kış mevsimine tesadüf etmekle beraber kışın merasim yapılmasındaki güçlük düşünülerek bunun temmuz ve yahut| ağustosta yapılması daha uygun bulunmuştur. Darülâcezedc her sene oradaki yetimler İçin bir sünnet düğünü yapmak âdet haline girdiğinden ellinci yıldönümü kutlanacağı gün sünnet düğünü de yapılacaktır.
Darülâceze İmalâthanesi, muhtelif şubelerile, seneden seneye İlerlemektedir. Atleyelerln İdaresine elverişli olan mütedavil sermaye miktarı bu sene yüz bin liraya çıkarıldığından İmalâthanenin daha büyük bir gelişme göstereceği muhakkak görülüyor. İmalâthanelerde nâdir, zarif ve güzel eşya da yapılmaktadır.
Müessese, ellinci yıl dönümii mü-nasebetile, atclyelerlnde yapılan bin parça eşyadan mürekkep bir piyango tertibetmege karar vtmlştlr. Piyango biletlerinin kaç kuruştan satılacağı henüz tesblt edilmemiştir. Ancak pl-l yangoda bütün biletlere bir parça eşya çıkabilmesi İstendiğinden piyango bu esasa göre yapılacaktır. Piyangoya konacak eşya içinde gayet İyi İşlenmiş sabahlıklar, sofra takımları vesaire bulunacaktır.
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma,
18.45 Dans orkestrası, 19 Haberler, 1" 20 Geçmişte bugün, 19.25 Türküler vç oyun havaları, 19.45 Posta kutusu, 2(1 Müzik, 20.15 Radyo gazetesi,
20.45 Mandolin birliği, 21.05 Salon orkestrası. 21.45 Tarihî Türk musikisi, 22.30 Müzik: (Pl.l, 22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
Plajlarda kazalara karsı tedbir alınıyor
Plaj mevsiminin gelmiş olması ve şimdiden deniz kazalarına taslanması dolayıslle Emniyet müdürlüğü geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da bütün bilyük plâj lorda cankurtaran motör veya sandallarının bulundurulmasını plâj sahiplerinden mecburi olarak İstemektedir. Bu çok yerinde ve lüzumlu tedbirin ne kadar faydalı olduğu her hangi bir vakada daha yİ anlaşılmaktadır. Neteklm geçen çarşamba günü saat ’18 raddelerinde Suadlye plâjı açıklarında bir yelkenli devrilmiş, civardan görenlerin ısrarı üzerine plâj motörünün imdada gitmesi istenmiştir Fakat motörün benzini kalmamış olması dolayıslle ancak 1 saat sonra vaka verine Bostancıdan yetişilmiş ve ölmek üzere bulunan kazazede kurtarılmıştır.
Üç orta okulun matematik imtihan evrakı
7.30 Müzik: (PLİ. 7.45 Haberler, 8 Müzik: (Pl ), 12.30 Şarkı ve türküler, 12.45 Haberler, 13 Salon orkestrası.
Eminönü kazası Çocuk Esirgeme kurumu menfaatine
Münir Nureddin konseri ve edebiyat gecesi mevsimin bir hâdisesini teşkil edecektir.
Teptbaşi Şehir Tiyatrosu komedi kısmında bu akşam saat 8.30 da. Dönüş vesaiti kati olarak temin edilmiştir.
tetkik edilecek
tstanbulda orta dereceli okullar içinde Kadıköy kız lisesi orta kısmı İla Bakırköy ve Çatalca ortaokullarında matematik dersi eleme İmtihanları yüzde yüz başarısız bir sonuç verdiği için Milli Eğitim Bakanlığı, bu üç okulun İmtihan evrakını bizzat incelemek üzere istemiştir. Müktesep bir hak teşkil etmemek şartlle ve İmtihan evraklarının incelenmesinin sonuna kadar bu okullar öğrencilerinin devam eden sözlü imtihanlara girmeleri Bakanlıktan bildirilmiştir.
İstanbul sıhhî müesseseler arttırma ve eksiltme komisyonundan:
İstanbul leyli tıp talebe yurdu müdürlüğünün’ 132300 Yüz otuz iki bin üç yüz parça çamaşır yıkattırılmam İşi kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 27/0/945 çarşamba gtlnü saat lö de Cağaloğlunda Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğü binasındaki komisyonda yapılacaktır,
2 — Muhammen bedel 31812 otuz bir bin sekiz yüz on iki Hra 50 elli kuruştur.
3 —- İlk teminatı 2385 iki bin üç yüz seksen beş lira 94 doksan dört kuruştur.
4 — İstekliler şartnameyi çalgına günlerinde komisyonda göerbl-llrler.
5 — İsteklilerin cari seneye alt ticaret odası veslkaslle gurup vesikası İbraz etmeleri.
6 — İsteklilerin çamaşır yıkama, sıkma kurutma ve ütüleme makineleri ve teferruatını haiz ve madeni ağaçtan mamul olmayan sıhhi boğata teşkilâtına malik ve otomatik tesisatı İle işler fabrikası bulunduğuna ve bu fabrikanın İş kanununun tâyin ve tahdit ettiği günlük İŞ müddeti zarfında 6000 altı bin parça çamaşır yıkayacak, sıkacak, kurutacak ve ütüleyecek kudret ve kabiliyette olduğuna dair İstanbul belediyesi fen şubesinden alınmış resmi ve musaddak bir vesika İbraz etmeğe mecburdurlar.
7 — İsteklilerin bir sene zarfında 132300 parça çamaşırı şartname hükümlerine muvafık bir tarzda İyi ve vaktinde yıkayrp teslim ettiklerine dair bu miktar çamaşırını yıkamış bulunduğu resmi bir müessese-den alinmiş vesika ibraz etmeleri ve İşbu yeter İlk teminat makbuz veya banka mektubu İle 2490 sayılı kanun hükümlerine göre hazırlıyatakları teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri. (7608)
Cinsi__________________Miktarı
Kuru fasulye 10.000 Kg
Tosya pirinci 8.000 »
Çankırı bulguru 10.000 *
Sığır eti 12.000 >
Koyun eti (kavurmalık) 5.000 »
Tavuk yumurtası
Sabun
Sızdırılmış sadeyağ
Sızdırılmamış sadeyağ
Odun
Patates _____
1 — Kastamonu Göl köy enstitüsü
100.000 Adet 5.000 Kg. 10.000 » 10.009 | 1.000.000 > 20.000 »
Çeşitli yiyecek ve yakacak alınacak
İlk teminatı
L, Krş,
431 25
810 00
375 00 1170 00
750 00
375 00
637 50 4687 50 4500 00 3750 00
375 00
ve eğitmen kursunun 1945 akçalı yılı ihtiyacı olan yukarıda cins ve miktar He flat ve muvakkat teminatları yazılı yiyecek ve yakacaklar kapalı zarf usulü İle satın alınacaktır.
2 — İhalesi 6 temmuz 945 cuma günü saat 15 de Kastamonuda milli eğitim müdürlüğünde toplanacak komisyonda yapılacaktır.
2490 sayılı kanunun 2 inci ve 3 üncü maddelerindeki vasıfları haiz isteklilerin aynı kanunun 32 İnci maddesine göre hazırlıyacaklan teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evvel komisyona vermiş olacaklardır.
3 — Şartnameler Kastamonu millî eğitim vc Göl köy enstitüsü mü’-dilrlükierinde parasız alınabilir.(42831
Ankara belediyesinden :
1 — Belediye binası yanında -yapılmakta olan binanın ikinci tasım inşaat İşi on beş gün müddetle ve kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (167807) lira (16) kuruştur.
3 — Teminatı (9640) lira (36) kuruştur.
4 — Teminatı belediye merkez veznesine yatırılacaktır.
5 — Bu İşe girmek isllvenlerln ticaret odasında kayıtlı bulunması, yüksek mühendis, mühendis, yilksek mimar, mimar olması veya bunlarla birlikte teklif vermesi, en az (100) bin liralık bu gibi betonarme bir İnşaatı taahhtidederek muvaffakiyetle başardığına dair vesika ibraz etmesi ve tatil günleri hariç en az üç gün evvel belediyeye yazı ile müracaat ederek bu İşe girebilmek İçin vesika alarak teklif mektubuna eklemesi şarttır.
6 — Şartname, keşif cetveli ve krokisi isteklilere (840) kuruş mukabili fen müdürlüğünden verilir.
7 — Bu İşin 13. 7. 045 cuma günü saat 11 de talibine ihalesi mukarrer
bulunduğundan şartname, keşif cetveli ve krokisini görmek listiyeulerln her gün encümen kalemine müracaatları ve isteklilerin de 2490 numaralı kanunun 32 nel maddesi sarahati veçhile tanzim edecekleri teklif mektuplarını İhale günü olan 13 . 7. 945 cuma günü saat ona kadar belediye dairesinde müteşekkil encümene vermeleri. (8333)
DOKTOR ARANIYOR
Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel
Direktörlüğünden:
Siirt vilâyetinin Beşiri kazasında Ramanda! mevklindekl petrol arama kampımızda ve diğer İş yerlerimizde umumi hastahklan muayene ve tedavi edebilecek doktora İhtiyaç vardır. Operatörler tercih edilir, Yiyecekleri ve yatacak yerleri tarafımızdan temin olunacak, verilecek Ücret aramızda tekarrür ettirilecektir. İsteklilerin Ankarada Maden tetkik ve arama enstitüsü genel direktörlüğüne yazı İle veya şahsen vesaiki ile müracaatları ve şartlarını bildirmeleri. (Slflfl)
Deniz Gedikli Erbaş Ortaokul Müdürlüğünden:
1 — 1945 - 1946 ders yılı İçin okulumuzun her üç sınıfına ıkvr nlınaclc-tır.
2 — Kayıt ve kabul 1 haziran 945 ten 20 ağustos 945 tarihine kadar devam edecektir.
3 — İstanbul ve clYanndakher İstanbul Deniz komutanlığına. Mersin ve clvarındakiler Okul müdürlüğüne, İstanbul ve Mersin bölgeleri dışında müracaat edecekler dilekçelerini Dz. Gd. O. Ok. Md. lüğüne gönderecekler ve dilekçelerinin birer suretini bulundukları mahallin Askerlik şubelerine vereceklerdir.
4 — Birinci sınıf için yaş 12 - X7
İkinci sınıf İçin yaş 13 • 18 Üçüncü sınıf için yaş 14 - 19
5 — Müracaat edecek okurların beraberinde getirecekleri evrak:
A — Nüfus cüzdanı veya tasdikli sureti,
B — Okul şehadetnamesi veya tasdiknamesi (sınıfta kalmış. Ikmalll ..okurlar okula alınmaz.)
C — Çiçek aşısı vesikası,
D — Mahalleden ve polisten musaddak doğruluk kâğıdı,
E — Sekiz adet 4,5 X 6 fotoğraf,
F — Tam teşekküllü askeri hastaneden alınacak olan sağlık raporu.
G — Noterden musaddak taahhüt senedi (bu sene okurun kati kabul muamelesi bittikten sonra aku! tarafından verilecek örnek üzerinden tanzim ettirilir.)
6 — Müsabaka sınav günleri ayrıca ilân edllenccktlr. (7443)
İstanbul sıhhî müesseseler arttırma ve eksiltme komisyonundan:
Muhammen
bedeli ilk teminatı
Cinsi_______Azı Çoğu Ura kuruş Lira kuruş İhale günü
Kilo yoğurdu 15500—19200 85 1224 01 kapalı 27/6/945 15
Kâse yoğurdu 500— 1000 30 22 50 » >
1 — İstanbul Sıhhi müessese!erinin *7» aylık kilo ve küse yoğurdu eksiltmesi mlkdarı, muhammen bedeli, İlk teminatı gün ve saat yukarda gösterilmiştir.
2 — İstekliler şartnameyi çalışma saatlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin cad seneye alt Ticaret odası vesikası, gjırup vesikası ve 2490 sayılı kanunda yazılı vesikalar İle tiklin havi kapalı zarflarını İlk teminat makbuz veya banka mektuplarile birlikte İhale saatinden bir saat, evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri.«7696»

Deniz Harb Okulu ve Lisesi Komutanlığından:
1 — Deniz lisesi 9 ve 10 uncu sınıflarına talebe alınacaktır.
2 — Kayıt ve kabul 1 hazirandan 20 ağustos tarihine kadar devam edecektir.
3 — 9 uncu sınıfa 15 - 18 ve 10 uncu sınıfa 18-19 yaşlar arasındaki okurlar alınacaktır.
4 — İsteklilerin bulunduğu sınıfların son sınavında her ne sebeple olursa olsun, İkmal ve sınıfta kalmamış olmaları gerektir.
5 — İstanbul mıntakamnda bulunanlar doğruca İstanbul Deniz komutanlığına, Mersin nuntakasında bulunanlar Deniz Harp okulu ve lisesi komutanlığına müracaat edeceklerdir.
0 — İstanbul ve Mersinden başka şehirlerdeki bulunanlar, bulundukları mahallin askerlik şubesine müracaat etmekle beraber tstanbula yakın bulunan şehirlerdeki istekliler. İstanbul Deniz komutanlığına. Mersine civar bulunan şehirlerde İsteklilerin Mersinde Deniz Harp okulu ve lisesi komutanlığına dilekçelerinin bir suretini göndereceklerdir. Bu gibilerin evrakı askerlik şubelerince tekemmül ettirilecektir.
7 — Seçme sınavları 1-10 eylül 915 tarihleri arasında İstanbul ve Mersinde yapılacaktır.
8 — Dilekçelere aşı kâğıdı, hüsnühal kâğıdı, nüfus cüzdanının sureti
veya aslı, okul tasdiknamesi ve tam teşekküllü bir askeri hastanenin sıhhat mu a yene raporu bağlanacaktır,___(6651)_________ _______
Maliye Bakanlığından :
Nev'I Teminatı
Lira İstanbul içinde kara nakliyatı jso
Depolar İle İskeleler arası > 150
Kullanılmış çember satışı 75
Yukarda yazılı 945 mail senesinde yapılacak işler ve satışlar İçin 4, 6. 945 günü yapılan eksiltme ve arttırmalarda bulunan fiyatlar uygun görülmediğinden yeniden askıya konulmuşlardır. İsteklilerin 2 temmuz 945 pazartesi günü saat 14 de Beşlktaşta Hayrettin iskelesi yanındaki maliye kırtasiye deposuna müracaatları. (7964)
Türkiye demir ve çelik fabrikaları müessese si müdürlüğünden:
Müesseseden satın alacakları mallar İçin boş çuval, varil, bidon, damacana gibi mevzuat gönderen müşterilerimizi 1 temmuz 1045 ten İtibaren Demiryolları nakil ücretini mahreçte peşin ödemelidirler.
Nakil ücretleri ülküye havale edilecek mevzuat kabul olunmıyacaktır. (8119)
Dz. dikimevi Md. den:
Motörle müteharrik dikiş makinelerinde parça heşabile çalışabilecek kudrette 10 kadın işçiye İhtiyaç bulunmaktadır.
İsteklilerin şartlan anlamak Üzere müdürlüğümüze müracaatları. (8090)
Teknik üniversite yatı yurdu satın alma komisyonundan:
İstanbul Teknik Üniversite Yatı yurdunun 50.000 parçadan ibaret çamaşır yıkaması kapalı zarf usullyle eksiltmeye konmuştur. Muhammen flat 10,500, İlk teminatı 787,50 Uradır.
Arzu edenler düzeltilmiş şartnamesini her gün Yatı yurdunda görebilirler.
Eksiltme 11/7/945 günü saat 15 te Gümüşsuyunda Yati yurdunda yapılacağından isteklilerin 2490 sayılı kanunun hükümlerine uygun olarak tekliflerini havi kapalı zarflarını belli saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına makbuz mukabili vermeleri lüzumu ve postada olacak gecikmelerin kabul edllemlyeceği Uân olunur. (8339)
Türkiye demir ve çelik fabrikaları müessesesi müdürlüğünden:
Stok ve İstihsal vaziyetlerinin müsaadesine göre 66 bomelik sülfirik asit siparişinin kabulüne başlanacaktır.
Flat, mevzuat müşteriye alt olmak üzere, müessesemlz fabrikalarında vagonda teslim, şartlle tonu 340 üç yüz kırk Uradır.
Siparişin bedeli % 3 fazlaslle, siparişin kabulünü müteakip yatırılır, Bidon, Varil, veya damacanalar kapakları muntazam olmak ve nakliye ücretleri! de peşin ödenmek suretlle müessesemlz namına Ülkü istasyonuna gönde-rilmeUdir.
Nakliye ücretleri peşin ödenmlyen mevzuat İade edilir. (8117)
İstanbul defterdarlığından:
Kazanç vergisi ve fevkalâde zamlarlle kira zammı seyyar mükelleflerin karne harcı ve kazanç vergileri birinci taksit müddeti 30/haziran/945 cumartesi günü sona ermektedir.
Bu süre içinde borçlarını ödemi yen mükelleflerin vergileri % 10 ceza ile tahsil edilecektir, (8271)___________________
Devlet İktisadî teşekkülleri memurları tekaüt sandığı müdürlüğünden:
iktisadi Devlet Teşekkülleri memurlarından iken ölen aşağıda adları ve mensup oldukları kurumlan yazılı kimselerin 4222 sayılı / kanunun verdiği haklardan faydalanacak eşi ve Öz çocukları, dul ve muhtaç anaları ve malûl veya 65 yaşından yukarı babalan ve reşit evlâtları varsa bir an evvel sandığımıza müracaatları İlân olunur.
Adı ve soyadı__________________Mensup olduğu kurum veya vazifesi
AH Aygeıı Sıimcrbank İstanbul fiatinalma Müdürlüğü memurların-
dan.
Fnlz özden Sümerbank Umumi İşletme Müdürlüğü yazı işleri şefi Mustafa Çetiner Sûmerbank Defterdar Dokuma Fabrikası Puvantörlerinden.
Hayrettin Tulgar Sümerbank Yerli Mallar Pazarları Müesscsesinde Kontrolör.
HamitTIyanşan Toprak Mahsulleri Ofisi Zatişlcrl memuru. (8334)
Bahtte 4
AHŞAM
28 Haziran 1945
GÖZEN
KREMİ
Cildi kot tır, besler, gençleştirir Her yerde arayınız.
Büyük postane cad. 5, İstanbul.
LGömlekiş^
BİRİNCİ SiNLP ÇÖMLEKÇİ |
■ Te); 20096 Sirkeci ■■■■■
İstanbul Teknik Üniversite Yatı Yurdu
Zayi — Üsküdar askerlik şubesinde 130 sıra numarasında kayıtlı 233311 numaralı ana karnemi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Üsküdar İhsaniye Hacı Emin paşa sokak No- 44 Salm Akağ
İngilizce - Türkçe - Fransızca, Almanca ticari muhaberesini müstakil olarak yapabilen, koni üs yon ve ithalât İşlerini İyi bilen, ve yazıhane idare edebilecek vaziyette olan bir genç, ciddi bir müessesede ı? aramaktadır. Alâkadarların İstanbul posta kutusu 627 ye müracaat et-melerl rica olunur.
Buz dolabı ve Radyo ve sair tereke eşyası satışı
Fatih 3 üncü sulh hukuk yargıçlığından: 945/41 T.
Vefatlle terekesine mahkememizce el konan Doktor Ahmet İhsan Göksoya alt bLr adet buz dolayı ve Radyo ve sair tereke eşyasının 28/6/945 perşembe gü-ntl saat 15 de Fatih Tramvay istasyonu civarı Dillgerzade mahallesi Bina Emini sokak 9 sayılı hanesinde açık arttırma su-retile satılacağı İlân olunur.
(8387)
Zayi — Görele nüfus memurluğundan aldığım nüfus cüzdanımı zayi ettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur. 926 doğumlu İbrahim Gürel
M SATILIK ARSALAR MM
1 — Şişli Etfal hastanesi civa-
rında doktor Şevket Bey sokağında 12, 14 numaralı 17 metre Cepheli ve 13 metre derinlikteki 258 metre murabba arsa satılıktır. Müracaat: Telefon: 89078.
2 — Ortaköyde Portakal Yoku-
şunda Taş bina temelini havi 65 numaralı 234 metre murabbalık arsa acele satılıktır. Müracaat: Telefon: 69078.
Satınalma Komisyonundan:
cinsi Miktarı K. dr. Kİ. TF. L. K. Tutan L. K. İlk teminata L. K. Eksiltme saati Eksilt meal
S. D.
Ekmek 600 G 35,000 0 24 13200.00 900.00 10 - îtapall
Sadeyağ 4.500 8 00 27.000.00 2025.00 10 18 »
Pirinç 5.000 1 50 7.500.00 582.50 10 30 >
Kaşar peyniri 1.200 3 36 4.032.00) 564.90
Beyaz peynir 1.750 2 00 3.500.00)
10 48 >
7.532.00
Nohut 250 0 72 180.00)
Kuru Çalı Fas. 1.000 0 78 780.00)
Barbunya 250 0 60 150.00) 117.90
Yeşil mercimek 400 0 78 312.00) Açık
Kırmızı mercimek 250 0 60 150.00) 1
1.572.00
Soğan 1.500 0 30 450.00)
Patates 1.500 0 30 450.00) 67.50 14 30 »
900.00
Beyaz sabun 1.700 1 70 2.890.00 216.75 15 00 •
Zeytin 1.750 1 45 2.537.50 190-31 15 15 »
Yumurta 25.00 A. 0 08 2.000.00 150.00 15 30 >
Silivri yoğurdu 750 0 90 675.00 50.62 15 45 >
Koyun eti 20.000 2 10 42.000.00) 3566.23
Sığır eti 3 000 1 88 5.550.00) 11 00 Kapalı
X 47.550.00
Makarna 750 0 70 525.00 39.38 16 00 Açık
Süt 2.500 0 60 1.500.00)
Kâse yoğurdu 4.000 A 0 30 1.200.00 202.50 lff 18 >
2.700.00
T. Barbunya F. 1.000 0 40 400.00)
T. Çalı Fasulya 1.000 0 40 4.00 00)
Ayşe K. Fasulye 750 0 40 400.00)
Kır domates 3.500 0 30 300.00)
Sırık domates 1.500 0 30 450.00)
Patlıcan 2.000 0 43 600,00)
Dolmalık biber 2.000 0 68 860.00)
Taze soğan 500 0 08 1.320.00)
Maydanoz 8.000 D 0 03 30.00)
Dere otu 1.500 ' 0 03 240.00)
Sakız kabağı 5.000 0 42 45.00)
Pırasa 1.500 0 10 2.100.00) 1.082.69 11 15 Kapalı
Ispanak 3.000 0 18 150.00)
Lâhana 1.000 0 13 480.00)
Havuç 350 0 13 130.00)
Kereviz 350 0 24 45.50)
Kavun 2.000 A. 0 83 1.240.00)
Karpuz 2.000 A. 0 69 1.380 00)
Çavuş üzümü 1.250 0 53 662.50)
Yapıncak 1.250 0 53 662.50)
Taze kay8i 600 0 14 684.00)
Taze erik 600 0 48 27600)
Hıyar 2.500 A 0 10 250.00)
Vişne 1.000 0 4p 400.00)
Limon 10.000 A 0 08 800,00)
evvelki Hânda bası yanlışlıklar olduğu görülmüştür. Doğrusu yukarıya çıkarılmıştır..
Hastane ve sıhhî müessesatta açık olan mütehassıslıklarla merkez hükümet tababetlerine ait liste:
Kırklarell merkez Hükümet Tababeti
Mardin » > >
Sivas » > »
Gümüşhane memleket hast. operatörlüğü
Siirt b » »
Bingöl >
Muş »
Ağrı > >
Van > •
Bitlis »
Aksaray
>
(Ayrıca 300 lira baştababet ücreti verilecektir.)
Çorum memleket hast. Dahiliye MÜt.
Erzincan
Konya Doğum ve çocuk bakımevi çocuk mütehassıslığı Erzurum
1 — Bundan . _____ _______„________,____________________ . .
2 — Teknik üniversite yatı yurdunun 31. 12. 1945 tarihine kadar İhtiyacı olan yiyecek İhtiyaçları yurtta mevcut şartnamelerine ve 2490 sayılı kanunun hükümlerine göre parti parti kapalı zarf ve açık eksiltme suretile eksiltmeye konmuştur. Her partinin İlk temlnatlarüe İhale şekil ve eksiltme saatleri karşılarına yazılmıştır. Eksiltme Oümüşsuyunda yatı yurdu komisyonunca 10, 7. 1945 salı günü yapılacaktır. İsteklilerin teminat makbuzu ve yeni yıl ticaret odası ve grup veslkaslle tekliflerini havi kapalı zarflarını belli saatten bir saat ev-VeUne kadar komisyon başkanlığına makbuz mukabili vermeleri. .
Postada olacak gecikmelerin kab ul edllemlyeceğl İlân olunur.
(82251
da
Niğde Memleket hastanesi Röntgen mütehas. Bursa memleket hastanesi Röntgen mütehas. İstanbul Husus! İdare Verem Dispanseri Röntgen M öte. Trabzon Memleket hastanesi Röntgen mütehassıslığı Tokat Denizli Kayseri Antalya Yozgat . _
İzmit Belediye Süt çocuğu muayene ve müşavere ev! mütehassıslığı Kayseri Belediye Süt çocuğu muayene ve müşavere evi mütehassıslığı Erzurum Doğum ve Çocuk bakımevi Doğum, mütehassıslığı Çorum » • » » »
Van > • » » »
Çorum Memleket Hastanesi Cildiye mütehassıslığı Diyarbakır Nümune » » »
> Emrazı zühreviye hastanesL bakterlyoloğlugu Aydın Memleket Hastanesi Kulak mütehassıslığı Yozgat • • » >
Manlstt » ■ •
Erzurum Nümune » » >
İzmir Memleket hastanesi kulak müthassıslığı Kilis Memleket hastanesi Nisaiye mütehassıslığı Kastamonu Memleket hastanesi Nisaiye mütehassıslığı Sivas Nümune hastanesi Nisaiye mütehassıslığı Erzurum Memleket hastanesi Nisaiye mütehassıslığı Erzincan hastanesi göz mütehassıslığı Erzurum Nümune hastanesi kuduz mütehassıslığı Diyanbakır kuduz tedavi müessesesl müdürlüğü
1 — İstekliler maaşlarını teadül kanunu hükümlerine göre ve ı vaziyetleri Itlbarlle alırlar.
2 — İstekliler bulundukları mahal Sağlık müdürlüklerine veya Sağ-
Ankara Elektrik ve Havagazı
İşletme Müessesesinden:
1 — Müessesemlzln İhtiyacı olan muhtelif kuturda kazan ve siyah
çekme gaz boruları ve İrtibat parçaları alınacaktır.
2 — Bu İş İçin gerekU şartname Müessese Alım Satım ve Tesisat şu-
besinden parasız verilir.
3 — Tekliflerin 29/8/945 tarihine kadar Müessese Umum Müdürlüğii-
ne verilmesi lâzımdır.

şahsi
Zayi makbuz
İskenderun gümrüğünden almış olduğumuz 129429 No. ve 7/4/945 tarihli makbuz çenedi zayi edilmiştir. Gümrük idaresinden yenisi alınacağından eskisinin bulunduğunda hük-' mü olmayacağı İlân olunur.
United Klngdom Commerclai Corporation
İstanbul milli korunma savcılığından: İlâm: 945/782
Fazla flatla zeytinyağı ve sabun satmak şuretlle milli koıunm» kanununa muhalefetten suçlu Kurtuluş, Kurtuluş cad. 19-3 No. da bakkal Yu-vaklm oğlu 1331 doğumlu Molz 8ön-mezoğlu hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (3) No. lu milli kurunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan millî korunma K. nun muaddel 32-A 37-5 63 üncü maddelerine tevfikan on ılra ağır para cezasile tecziyesine, beş gün müddetle ticarethanesinin kapatılmasına ve bu kadar müddet ticaretten menine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 3. 5. 45 tarih ve 45/273 sayılı karar katlleşmekle İlân olunur. Akşam gazetesLle neşrolunacaktır. (8379)
İstanbul asliye 6 ncı hukuk mahkemesinden: 945/1320
Müddel: Enver Abatay
Müddelaleyh: Leman Abatay Fer.er Edlmekapı Avcı vey kuyulu Gülbahçe sokak No. 17 de
Müddel Enver tarafından müddel-aleyh Leman aleyhine açılan boşanma davasına alt arzuhal sureti müddela-leyhe tebliğ edilmek üzere yazılı ao-reslne gönderilmişse de mumaileyhin mezkûr ikametgâhını terk ile semt) meçhule gittiğinin beyanlle İade kılınması üzerine hukuk usulü muhakemeleri kanununun 141. 142, 143 ve 183 üncü maddelerine tevfikan la-. de kılman dava arzuhali İle muhakeme gününü gösterir davetiye varakasının mahkeme divanhanesine asılmasına ve 945/1320 numarada kayıtu İşbu davaya müddeialeyhln 15 gün İçinde cevap vermesine karar verilmiş ve bermuclbl karar arzuhal İla davetiye varakası mahkeme divanhanesine asılmış olmakla mumaileyh Leman yukarıda yazılı müddet -.dr-fında davaya cevap vererek tahkikat için tayin kılınan 5. 7. 945 perşembe günü saat 10.30 da mahkememizde hazır bulunması veya kanuni bir vekil göndermesi lüzumu tebliğ yerine geçmek üzere ilân olunur. (8420)
SACLARA HAYAT VERECEK BİR İCAT^"^"
., brİyol
IdFİUOIF SAÇLARA hayat, intizam, parlaklık verir vç dökülmesine mani olur. Briyantin vazifesini da görür, ■■■■■ Parfümöri ve Eczanelerden »Tayınız.
1)
Lokomobil, generatör ve tablosu alınacak
Sümerbank Genel Müdürlüğünden
120 İlâ 150 beygir kuvvetinde iyi durumda bir lokomobille aynı ta-katta 400 voltluk’ üç fazlı mütenavlp akımlı generatör ve tablosu satın alınacaktır.
2) Lökomobtl ve generatörle tablosu İçin ayrı ayrı da teklif verilebilir.
3) Satmak İsteyenlerin 10/7/945 tarihine kadar Ankârada Genel Müdürlük Satınalma Müdürlüğüne başvurmaları rica olunur.
İstanbul milli korutun savcılığından; İlâm: 944/858
Buğday unundan börek yapıp satmak suretile milli korunma kanununa muhalefetten suçlu İst Tophane Karabaş caddesi ı No. da oturur seyyar satıcı Nuri oğlu 1328 doğumlu Mehmetçik hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (2) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görüte.ı fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 21, 55-2, 63 üncü maddelerine t_evfikan 25 Ura ağır para cezasile tecziyesine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 6. 6. 44 tarih ve 44/1135 sayılı kaıar katileşmemle ilân olunur. Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (8377)
Fatih sulh İkinci hukuk yargıçlığından: 945/259
Davacı İsak tarafından Halet Sekban ve Faruk aleyhlerine İkame edilen izalel şuyu davasının yapılmakla olan yargılamasında:
Hüseyin Hüsnü oğlu Rifat Osman Hilmi ve kızları Şahende Şaziye Ferdene, Yedikule Hacı Evhat 18 No. ve Ahmet Cevdet oğlu Abdurrahim Lû-leU Şekban apartıman kat 2 de lalet yanında İkamet edip isimleri yazın hissedarların ikametgâhları meçhul olması haseblle mumaileyhlere llânen tebligat yapılmasına mahkemece karar verilmiş olduğundan yargılanmanın kaldığı 5. 7. 945 perşembe saat 10 da mahkemeye gelmeniz veya bıT Vekil göndermeniz aksi takdirde mahkemenin gıyaben görüleceği tebliğ Olunur.* (8422)
İstanbul bölgesi sıtma savaşı Başkanlığından
4707 sayılı kanunun 18 üncü maddesine uyularak pazarlıkla Bakanlığımız İçin sürfe mücadelesinde kullanılmak üzere 20Ö adet püiverizatör alınacaktır.
Elinde her ne tip ve modelde olursa olsun pülvelrzatörü bulunanların görüp beğenilmek ve neticeye göre satın alınmak kaydı ile 29/6/945 cuma günü saat 10 da nümunelerlle birlikte Kadıköy Moda caddesi 91 numarada sıtma savaşı başkanlığında bulunmaları ilân olunur. (8391)
Türk Diş Tabibleri Cemiyetinden:
İstanbulda Asri Dlşdeposuna gelmiş olan 28 İlk ve 6 lık (Sollda), (Anatoform), ve (Dlyatorlk detrey) dişleri her meslekdaş almak İstemediğinden bu dişlerin İsteyenlerin hepsine dağıtabilmek için sormak mak-sadlle çıkardığımız sirkülere pek az cevap geldiğinden mecburen yaydığımız bu ilân tarihinden İtibaren bir hafta İçinde cemiyete bunlardan almak İstediğini bildirmeyen meslek duşların bu dişlerden almak hakkını kaybedeceklerini önemle ilân olunur.
1
Üsküdar İskele meydanı trotu varlan üzerine sıcak bütümle sathî kaplama yapılması işi temdiden açık eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 2552 lira 04 kuruş ve tik teminatı 191 lira 40 kuruştur. Keşif ve şartnamesi zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir, İhalesi 6/7/945 cuma günü saat 14 de daimi encümende yapılacaktır. İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektupları ihale tarihinden 3 gün evvel vilâyet bayındırlık müdürlüğüne müracaatla alacakları fennî ehliyet ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte ihale günü belirli saatte daimi encümende bulunmalan. (8445)
★ -
Florya Belediye malı bağ ve bahçedeki meyvalar pazarlıkla satılıyor
Floryadaki Belediye malı bağ ve bahçede yetişmek üzere bulunan muhtelif cins meyva ve üzümler pazarlıkla satılacaktır. Mec-muunun tahmin bedeli 350 lira ve teminatı 28 lira 25 kuruştur. Şartnamesi zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. Pazarlık 28/6/945 perşembe günü saat 14 de daimî encümende yapılacaktır, İsteklilerin teminat makbuzu veya mektuplarlle 1-hale günü belirli saatte daimî encümende bulunmalan, (8447)
J
1 — Kırşehir’de yaptırılacak şaraphane inşası İşi pazarlığa konulmuştur.
2 — Muhammen bedel 49932.01 llra olup teminatı 7489.80 liradır.
3 — Pazarlık 3/7/945 sah günü aaat 10 da Kabataşta genel müdürlük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Pazarlığa girebilmek ve şartlaşma alabilmek için taliplerin bundan evvel asgari 30.000 liralık bu gibi İşleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesaikle genel müdürlük İnşaat şubesinden birer ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır,
5 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden 249 kuruş mukabilinde alınabilir.
8 — İsteklilerin belirli gün ve saatte mezkûr komisyona müraçaat-ları İlân olunur.__________(8444)____ „
[
r
İstanbul Belediyesi İlânları
Tekel U. Müdürlüğü ilânları
ö
Ortaköy perşembe 28/6/945
Normal ağırlıklar satınalmacak
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
25 tane 50 Kg. İlk. 10 tane 20 Kg. İlk. 8 tane 10 Kg. lık, 28 tan» 2 Kg. lık, 50 tane 1 Kg. İlk (fnornjal ağırlıklar) la 13 tane 1 Kg. ilk sert halinde ve kutularlyle birlikte (gramlar) satın alınacaktır.
Bunlar |çtn hazırlanan teknik şartname ve sözleşme tasarısı (bir lira) karşılığında Ankara’da Genel Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve İstanbulda şubemizden alınabilir.
Vermeye veya yapmaya İstekli olanların açık eksiltmesinin yapılacağı 2 7/945 pazartesi günü saat 10 a kadar şartlaşmada yazılı temtnatlarly-le birlikte Genel Müdürlüğümüz Malzeme Müdürlüğün» başvurmaları, kendisi gelemeyecek olanların da son flatlerinl bildiren yazılı tekliflerini teminatları birlikte olmak şartlyle belirli gün ve saatte Genel Müdürlükte bulunacak şekilde postalamaları ilân olunur. (8410)
İstanbul Vilâyetinden:
1 — Mayıs - Haziran aylarına mahsus ekmek karnelerinin «U> kupoıı-larlle halka yapılmakta olan zeytinyağı dağıtımına 10. 7. 1943 salı akşaıaı son verilecektir.
2 — Mutemet bakkallar dağıtım sırasında aldıkları zeytinyağları mukabilinde topladıkları «U» kuponlar'Je mevcut zeytinyağlarının miktarını 14. 7. 1945 tarihine kadar belediye iktisat müdürlüğü ekmek bürosun» tevdi edeceklerdir.
3 —. Mutemet bakkallar ellerinde mevcut boş varilleri 12. 7 1945 tarihine kadar ticaret ofisi depolarına teslim edeceklerdir.
4 — Dağıtım sonu dolayıslle bölgelerinde zeytinyağı bulamıyanlor, İstanbul memurlar istihlâk koopera'.rfinin Eminönü, Taksim ve KadıköyUn-dekl mağazalarından zeytlnyağlarını 10. 7. 1945 tarihine kadar alabilirler.
(8440)
KÜBA GECESİ
GREGOR ve GREGORITOSLARI
Siyah dansöz «RAS TANEGRA»
Dikkat: İç salonu ile teraçada resmi elbise mecburidir.
Zayi — Büyükdere ilk okulundan 937 yılında aldığım İlk okul şahadet-' namemi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü kalmamış-um'. Süleyman Öner
eım I tır.
DEVREN ACELE SATILIK
rl — Sirkecide: Valide Lokantası (İçkili, Çalgılı)
2 — Sirkecide: Vezir Bahçesi (İçkili, Çalgılı)
3 — Fioryada: Giil Cemal Lokanta ve bahçesi.
GALATA YA YAKIN DAİRELİ
SATILIK APARTIMAN
Müeyyet Zade mahallesinde Tatar Beyi sokat No. 4 ve 6. Beyoğlu Dördüncü suliı hukuk mahkemesince 2 Temmuz 1945 pazartesi günü snat lu - 12 kadar açık arttırma surctiic satılacak. Dosya 045 157

Comments (0)