Cumartesi
M A K T
1949
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3593
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
“l'âsso'
DİKKAT
Hor birinde gizlenen RESİM bulunan yeni L A S S O Çikletlerini dalma toroih edinil Balonlu ve ikramiyeliılir... İMREN — BAYLAN Çikolata ve Şokerlome Fabrikası
Dil,
Rusya, nihayet taarruza başladı
M.T.A.da'
Atlantik Paktına karşı Rus taarruzu
çalınan plânlar
Almanya ve Iranda kendini gösterdi
İrandaki konsolosluklar kapatıldı, Almanyada büyük askerî manevralara başlandı; Sovyet yüksek kurmay subayları Macaristanda toplantı halinde
Dün, Mecliste yine heyecanlı bir hava esti
Rusya, lüzum görürse, İrana ordu sevhetmek müsaadesini haiz
Kaya gibi diktatör
J spanyanın diktatörü, (Ko-■ diyo) su, General Franko-dan bahsediyoruz.
Solculuk vo kızıllarla memleketinde yıllarca mücadele etmiş, bu boğuşmalarında İtalya ve Al-manvamn Faşizm ve Nazizmin, fiili yardım vo teşviklerini görmüş ve nihayet zaferi sağalmıştı. Bütün İspanyaya şâmil nüfuzu elde ettikten sonra dost İki diktatöre şükran borçlarını ödemek İçin hiç bir gayreti esirgememiş, maamalih İtalya ve Almanyanın izleri üzerinden yürüyerek İngiltereyo harb açmakta acele etmemiş İdi. Bitler olsun, Mussoli-ni olsun: Frankoyu, behemehal •teşe sokmak istiyorlar ve Ispan-yollar İçin çok cazip hedefler gösteriyorlardı: Cebelüttank’ı
Ingillzlerden, Fası Fransızlardan koparmak ve İspanyayı eski şevket ve azametine kavuşturmak ne kadar güzel bir hayal İdi. Bahusus kİ Fransa tamamiyle yere serilmiş, Hltlerin çizmesi altında çiğnenmiş, İngiltere de. Alman t-cmıba.d imanlarının bitin ez tü-İtenmez baskısı altında zebun bir hâle düşmüş İdi. Mussollnl birkaç İtalya hava filosu göndermek Kuretiylo I.on d ranın tahribi gibi tarihi bir şerefe ortaklık etmek İstiyordu. Franko, elini uzatacak olsa, Cebelüttank’ı olmuş bir meyva gibi koparacak bir mevkide sanılıyordu.
Demokrasiler için çok karanlık olan bugünlerde İspanya diktatörü de hücum heveslerini zor zaptediyordu. Dışişleri Bakanlığına yakın bir akrabasını Seranoyu getirmişti, o Serano ki Nazizmin ve Faşizmin hayranı ve meclûbu İdi. Herkes Frankonun demokrasiler aleyhine harbe atılmak illere tarihi dakikanın geldiğini sanmış idi. Buna rağmen Madrid hâkimi ihtiyatı elden bırakmadı. Ingiltere ve Fransaya hücum etmedi ve ancak Almanlara Rus cephesi için bir miktar yardımcı kuvvet göndermekle İktifa etti. 8eneler geçti, tarihin çarkı döndü ve Nazizm ve Faşizm yerlere Berildi. Anglosaksonlar ve Slav-lar, dünyanın en büyük harbinden muzaffer çıktılar. O heyecanlı günlerde bütün Anglosakson efkârı, bu bahiste Slav ef-k&riyle müttefik olarak, İspanyada irtica' ve diktatörlüğün yi-kılması lâzım olduğu düşüncesini müdafaa ettiler. Hakikaten Kodlyo müşkül günler, haftalar, aylar; hattâ yıllar yaşadı. Milletler Cemiyeti kuruldu. İspanya oraya çağrılmadı. Daha ileri gidildi. Bütün galipler onunla resmi münasebetlerini kestiler. Mad-riddekl sefirlerini geri çağırdılar, »aha az dayanıkh ve seciyesi dm?*1* Wr dJktator medeniyet a. k^u?'n husumeti karşısın-m ol"-,
tadil etmeği düşünürdü. Bahu-eksik olmuyordu. Meşru’ kıra| ve hükümdar taraftarları da tazyiki arttırıyorlardı...
General Franko zaman kazan-mak istedi. Her şeye rağmen dayandı .. Galiba şimdi bu sebatın nın mükâfat ve karşılığını alacaktır.
Dünün galipleri üç büyükler, •İmdi ayrılmışlardır. Sovyet blo-kuna karşı Atlantik bloloı kurulmaktadır. General Franko İse “ İlk dnkikasındanberi kızıllata düşman olmuş, düşman kalmış ve bu düşünceden Hr saniye ayrılmamıştır. Daha tagillzier, Rusların harb ortağı İken Çörçll’e, ordu aleyhine, ittifak teklif Hmek cüretinde bulunan Franko •ebat ettiği husumet noktasından »ir zerre şaşmamıştır. Bugün de-mokrasllcr de. kuıl Sovyet düş-(Devamı 8a. • su. 4 de)
D. P. Genel Başkanı Bayanın karşılanışı.
Balıkesir D. P. 11
kongresi toplandı
Vaşington 25 (A.A.) — Ünİ-ted PreBs: Amerika Dışişleri Ba kanlığı bözcübü, Sovyetler Birliğinin İrandaki bütün konsolosluklarını kapayacağı hakkındaki şayialara Dışişleri Bakanlığının diplomatik yollarla muttali olduğunu bildirmiştir. Bu haberler, siyasî mahfillerde Rusyantn îrazı üzerinde mütemadiyen artan bas kışına affolunmaktadır.
Lake Success 25 (AP) — Sovyet hükümetinin İrandaki 3 kon eolosluğunu kapatmayı kararlaştırdığı bugün iyi haber alan kay naklardan öğrenilmiştir.
Kapatılacak Sovyet konsoloslukları Tebriz, Meşhed ve Ahva konsolosluklarıdır. İran son gün lerde sık sık Moskovanm şifahi (Devamı Sa. 5 Sü.
Kongrede konuşan Bay ar bugün Ayvalığa gidecek
Balıkesir 25 (Hususi surette gön derdiğimiz Zihni kanmaz bildiriyor) — Balıkesir Demokrat Parti İl kongresine bu sabah saat dokuz dan itibaren devam edildi. Rufna meyeye göre dilekler üzerindeki konuşmalarda program, tüzük ve anayasa olmak üzere ayrılmıştı.
Muhtelif konuşmalar arasında Susurluk delegesi Nuri Eroğlunun
lâikliği tenkid ederek parti programından çıkanlmasmt İstemesi lehte ve aleyhte tezahürata vesile oldu.
Delegelerden İsmail Şekerci lâik llğln dinsizlik olmadığını, mânâ -sının yanlış anlaşıldığını söyledi. Ayvalık delegesi Kenan Kaptan (la lâiklik üzerinde durmanın ateş (Devamı Sa: 5 Sü: 5 do)
Sovyet silâhlı kuvvetler yeni Bu kanı Mareşal Vasilvski
| Ekonomi Bakanı, | suiistimal yok, | ihmal var, dedi
Ankara 25 (Telofonla) — Meclis bugün saat 15 de Feridun Fikri Düşünsel’in başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Necmed-din Sadak İmport - Eksport ban-kasiylo yapılan ve Türkiye lehine 30 milyondan 38 milyon dolara çıkarılan anlaşma tasarısının bir geçici komisyonda tetkikini ve bunun Meclisin bugünkü oturumuna alınmasını istedi. Bakanın bu teklifi kabul edildi.
Bunu müteakip Reşat Aydınlı-nın Muş ilinin Bilir köyü bölgesinde 1947 yılında bulunan Barit madeni hakkındaki sorusuna E-konomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas cevap vermiş ve ezcümle demiştir ki:
— 1947 yılının 10 uncu ayında Muş’da tetkikler yapan bir jeolog tarafından Bilir köyü civarında barit madeni bulunduğu ve bunun devlet eliyle işletilmesinin uygun olacağına dair bir rapor M.T.A. genel müdürlüğü-(Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Bedeli
Smith'in
istifası
Selim Sırrı Tarcan için yapılan törenden bir görünüş Foto: Burhan - Yeni Sabah
SelimSırrı’nın75inci doğumyıldönümü
Dün Çapadaki Enstitüde heyecanlı tören yaptld'
Üstad Selim Sim Tarc^n'ın 75 nci dönüm yılı münasebetile dün Çapadaki Eğilim Enstitü -sünde bir tören yapılmıştır.
Merasime istiklâl marşilo baş lanmıştır. Bunu Eğitim Enstitü bü talebelerinin söylemiş olduk lan dağbaşını düman almış mar 5‘ takip etmiştir.. Eğitim Ensti -tÜBÜ müdürü Reşad, Selim Sırrı hakkında bir konuşma yapmış,
bunu Beden Terbiyesi umum müdürü Vildan Aşir’dn üstad hakkındaki konuşması He güreş başkanı Mazhar Kazancının hitabesi takip etmdştlr.
Daha sonra, Eğitim Enstitümü kız talebeleri bir spor gösterisi yapmışlar ve nihayet Tar-can zeybeği oynanarak merasl -me son verilmiştir.
Bulganin affedildi
Sovyet silahlı kuvvetler bakanlığına Vasilevski getirildi
Paris 25 (A.A.) — Afp:
Mareşal Boulganine'in yüksek Sovyet Şurası kararlle silâhlı kuvvetler bakanlığından affedildiği Sovyet radyosu tarafından bildirmiştr.
Moskova 25 (AP) — Sovyet yüksek şurası tarafından bugün yayınlanan bir tebliğdo Sovyet silâhlı kuvvetler bakanı Mareşal Bulganin yerine Mareşal Alek-sander Mihailovlch Vasilevsky’ nin getirildiği bildirilmektedir.
Bulganin Sovyetler Birliği Be kanlar Kurulu başkan vekilidir. 4 Mart 1947 de Stalin yerine s) lah.li kuvvetler bakanlığına getrilen ve 53 yaşında olan Bulgn-nln ayni zamanda Politbüro ü yesi bulunmaktadır.
Yeni silâhlı kuvvetler bakanı (Davamı 8a. s SÜ. 1 de)
Türk - Avusturya milli maçında saatler lt5 inci dakikayı gösteriyordu. Decker Türk kalesinin ağ* lavına serbes bir vuruş yaptı ve Cihat yere yapıştığı halde top ağları titretti. Bu gol, Avusturya ta» rihinde tek gol olarak kalacaktır.
| (CİHAD AKMANIN HAZIKI ADİGI SAYFA VE DİĞER KESİMLERİ ALTINCIDAIHR.) |
Dün gece basılan büyük kumarhane
r--------->
Emekli
20 maruf şahıs kuuıar oynarken suçüstü yakalandı
Amerikanın Moskova Büyük Elçisi istifa etti
Vaşington 25 (AP) — Bugün Başkan Truman, Birleşik Ameri kanın Moskova büyükelçisi gene rai Walter Bedeli Smithin istifa sini kabul etmiştir. Bedeli Smfith Başkanı ziyaret etmiş ve ordudaki ödevine dönmek istediğini söylemiştir.
Başkanlık basın sekreteri Char les Ross, Truman’ın İstifayı isteksizlikle, kabul ettiğini ve askerliğe avdetine müsaade ettiği ni söylemiştir.
Kongeneral rütbesini haiz o-lan Bedeli Smith'in Nevyorkta-kl 1. İnci ordu komutanlığına geçmesi beklenilmektedir.
ATLANTİK
PAKTI
Binanın kapısı önünde kalabalık (Foto: Yeni Sabah Burhan Tan)
Evvelki gece sabaha karşı] Beyoğlunda kaymakam Reşat bey sokağında 5 No. lu apartı-manın Nevzatın oturduğu 3 ün cü dairesinde kumar oynandığı!
I haber alınarak bir. baskın ya -bilmiş ve 20 maruf kimsa suç üstü yakalanmıştır.
Burada kumar oynarken ya ‘ (Devamı Sa. 5‘ Şü- S de)
Gelir vergisini kimler ödeyecek
sermayesi
Yarım milyar lira olacak
25 yaşından sonra dahi evlenmemiş olan kızların durumu
Ankara 25 (Telefonla) — Ga çici komisyon Maliye Vekilinin huzurile emekliler tasarısının ka lan maddelerinden 3 tanesini bi tirmiştir. Pazartesiye toplantısına devam edecektir. Bugünkü toplantıda konuşulan bir maddeye göre sandığın sermayesi, miktarı yazılı olmamakla beraber, yarım milyarı bulacaktır.. Bu paranın çoğu mülk, bir kısmı da 'devlet tahvilleri almak su-retile işletilecektir.
Diğer bir maddeye göre de yaş haddi 65 olarak kabul edilmiştir.
Kabul edilen başka bir mad» deye göre de kızlara . 25 yaşın«
(Davamı Sa. 5 Sü. 2 do)
İtalyan ve Amerikan Ayanında müzakereler oluyor
Vaşington: 25 (a.a.) «United Press» — Bugün Atlantik Paktı müzakerelerine devam eden âyan meclisinde Donnell Amerikayı o-tomatik olarak harbe sürükleyo -cek olan pakta itiraz etmiş, başkan Connally buna cevap vererek Amerikanın harbe girip girmemek hakkını muhafaza ettiğini söylemiştir.
Roma: 2Ö (a.a.) «afp» — Ayan meclisinde Atlantik paktı hnklcın -da yapılan tartışmalnr sırasında (Devamı Sa. s 8ü. 4 do)
İtalyan Elçisinin suvaresi
Adalet Bakam, dün gece verdiği nutukta tarayın, Sultanahmette yapılacağını teyit etti
Adliye
sarayı
Komisyon, asgarî geçim parasını tespit etti
Ankara, 25 (Telefonla) — Gelir vergİBİ tasarısında asgarî geçim şöyle tesbit edilmiştir:
1 — Herkes için günde bir buçuk lira, senede 450 lira;
2 — Çocuksuz evliler günde iki buçuk, senede 750 lira;
3 — Bir ve iki çocuklu evliler için günde 3 lira, senede 900 lira;
4 — İkiden fazla çocuklu evliler için günde 3,5 lira, senede 1050 lira.
Bu miktarlardan
Gelir vergisi nisbetlerinln son şekli şudur:
2500 liraya kadar geliri olanlardan yüzde 15;
Ondan sonraki 5 bin lira için yüzde 20;
Ondan sonraki 10 bin lira İçin yüzde 25;
Ondan Bonraki 20 bin lira için yüzde 30;
(Davamı Sa. ö Sü. ı do)

vergi alın-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir mersiye
ULUNAY
D(,bakam ■
b,r Yakandaki bu Hlva-
tibaı tesbit etmektedir. Kesinlerde Bayan Sadak, Şükrü Saraçoğlu, Inyili» Büyükelçisi, .Fuad Carım görülmektedir.
İstanbul avukatlarının tertip ettiği aile yemeği dün akşam Taksim Belediye Gazinosunda yenmiştir. Yemekte bütün İstanbul avukatları, İstanbul adalet teşkilâtına mensup yargıç ve savcılar, dün şehrimize gelmiş bulunan Adalet Bakanı Fuad fidr-(Devamı 8s. 0 Sü. 4 de)
D. Partisi İstanbul
Kongresi
Dün başladığımız kongre konuşmaları metninin devamını bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Röportaj »ütunu, gaıaleclliğln en lezzetli taraflarından birini teşkil eder. Bu bahiste oıdden muvaffak olan bir moslekdajımız da Comaloddln Blldlk'dir. Dalma moraklı mevzuları arar, bulur; kâh semtleri söyletir, kâh suyu çekilmiş çojmolerl ağlatır, bazan eski yomoklerl sıralıyarak okuyucuları yutkundurur; bazan İçki âlomlorlni kurcalıyarak ortaya noçveler saçar. Bazan da... Son yaptığı Teşbih rö-portalı gibi, bu Ijton anlıyanların biraz kaçlarını çattıraoak surette kalem oynatır.
Değerli arkadaşım bugün Avrupa rekabotlne dayanamıyarak maziye kansan bu güzol san'atın Inoe-İlklerini belirtmek İçin daha talihi-yetil kaynaklara başvurmalı İdi. lira tesblh'de kıymet, teşbihin yapıldığı maddede değildir. Onu yapan eldodlr. Merhum $oyhüllelâm Cemaleddln Efendl'nln bir .teşbih kollekelyonu olduğunu bilmiyorum. Oğlu merhum Muhtar Beyde pek kıymetli birkaç teşbih gördüm. Fakat bunlara kolleksiyon denilemezdi. Doğru ismi (Sübha) olan teşbihin envai vardır. Bazılarını nrzodo-ylmı
Yüzıürü, Nİka, Zeytin, Folhlpa-sa ödagaoı, Hüvoydörl, Olvldirl, Sandal, Kuka, Sırçalı kuka, Temr-hlndl, Pelosonk, Yoşll şlrmâyl, Ka-leınbok, Hlnd gülü, Narçıl (Tarçın değil), Miverd, Moroan, Kihrübâ,
Zergordan, Şah Maksud, Akik, No* cef... İlahi..
Bunlardan yapılan teşbihlerin kıymetli olabllmolorl İçin mutlaka bir üstad elinden çıkmı* olmaları lâzımdır. Yoksa teşbih inolden olsa yamrı yumru olunca güzol çe^ kilmiş meçe atacından bir teşbihin yanında hiç bir kıymeti yoktur.
Aziz meelekdaçıma çu ciheti do arzotmek İsterimi lotanbulda dört tane büyük tesblhol üstadı vardı ı Horos, Beşiktaşlı Rıfat, Kasımpa* şalı Mahmut, Halil... Bunların elinden çıkan teşbihler banknot gibiydi. Merak erbabı arasında elden ele gezer, gün geçtikçe kıymetleri artar, fakat eksilmezdi. Bu adamlar bir sono çalışırlar, yaptıkları teşbihleri bir Ramazan ziyaretlerine gittiklor) zevata takdim ederler vo arada para lâkırdısı edllmoz... Teşbihlerinin bodelı İle bülün sene geçinirlerdi.
□ogerll arkadaşımın .meşhur Sağır Rıfat Ueta> dediği zatın mev-out olduğuna pek ihtimal veremiyorum. Belki bununla Horos lâkabı llo anılan Haşan ustanın sağırlığını Beşiktaşlı Rıfata yamıyarak bir san at birliği kurmuş olsa geroktlr.
Memloketlmln ölen bir (san'at «
l • nefise) sine sütunumda bir mer-
siye okumaklığıma sebep olduğun-
dan dolayı aziz dostuma feşekkürü
bir borç bilirim.
I.
Cumartesi
M A K T
1949
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3593
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
“l'âsso'
DİKKAT
Hor birinde gizlenen RESİM bulunan yeni L A S S O Çikletlerini dalma toroih edinil Balonlu ve ikramiyeliılir... İMREN — BAYLAN Çikolata ve Şokerlome Fabrikası
Dil,
Rusya, nihayet taarruza başladı
M.T.A.da'
Atlantik Paktına karşı Rus taarruzu
çalınan plânlar
Almanya ve Iranda kendini gösterdi
İrandaki konsolosluklar kapatıldı, Almanyada büyük askerî manevralara başlandı; Sovyet yüksek kurmay subayları Macaristanda toplantı halinde
Dün, Mecliste yine heyecanlı bir hava esti
Rusya, lüzum görürse, İrana ordu sevhetmek müsaadesini haiz
Kaya gibi diktatör
J spanyanın diktatörü, (Ko-■ diyo) su, General Franko-dan bahsediyoruz.
Solculuk vo kızıllarla memleketinde yıllarca mücadele etmiş, bu boğuşmalarında İtalya ve Al-manvamn Faşizm ve Nazizmin, fiili yardım vo teşviklerini görmüş ve nihayet zaferi sağalmıştı. Bütün İspanyaya şâmil nüfuzu elde ettikten sonra dost İki diktatöre şükran borçlarını ödemek İçin hiç bir gayreti esirgememiş, maamalih İtalya ve Almanyanın izleri üzerinden yürüyerek İngiltereyo harb açmakta acele etmemiş İdi. Bitler olsun, Mussoli-ni olsun: Frankoyu, behemehal •teşe sokmak istiyorlar ve Ispan-yollar İçin çok cazip hedefler gösteriyorlardı: Cebelüttank’ı
Ingillzlerden, Fası Fransızlardan koparmak ve İspanyayı eski şevket ve azametine kavuşturmak ne kadar güzel bir hayal İdi. Bahusus kİ Fransa tamamiyle yere serilmiş, Hltlerin çizmesi altında çiğnenmiş, İngiltere de. Alman t-cmıba.d imanlarının bitin ez tü-İtenmez baskısı altında zebun bir hâle düşmüş İdi. Mussollnl birkaç İtalya hava filosu göndermek Kuretiylo I.on d ranın tahribi gibi tarihi bir şerefe ortaklık etmek İstiyordu. Franko, elini uzatacak olsa, Cebelüttank’ı olmuş bir meyva gibi koparacak bir mevkide sanılıyordu.
Demokrasiler için çok karanlık olan bugünlerde İspanya diktatörü de hücum heveslerini zor zaptediyordu. Dışişleri Bakanlığına yakın bir akrabasını Seranoyu getirmişti, o Serano ki Nazizmin ve Faşizmin hayranı ve meclûbu İdi. Herkes Frankonun demokrasiler aleyhine harbe atılmak illere tarihi dakikanın geldiğini sanmış idi. Buna rağmen Madrid hâkimi ihtiyatı elden bırakmadı. Ingiltere ve Fransaya hücum etmedi ve ancak Almanlara Rus cephesi için bir miktar yardımcı kuvvet göndermekle İktifa etti. 8eneler geçti, tarihin çarkı döndü ve Nazizm ve Faşizm yerlere Berildi. Anglosaksonlar ve Slav-lar, dünyanın en büyük harbinden muzaffer çıktılar. O heyecanlı günlerde bütün Anglosakson efkârı, bu bahiste Slav ef-k&riyle müttefik olarak, İspanyada irtica' ve diktatörlüğün yi-kılması lâzım olduğu düşüncesini müdafaa ettiler. Hakikaten Kodlyo müşkül günler, haftalar, aylar; hattâ yıllar yaşadı. Milletler Cemiyeti kuruldu. İspanya oraya çağrılmadı. Daha ileri gidildi. Bütün galipler onunla resmi münasebetlerini kestiler. Mad-riddekl sefirlerini geri çağırdılar, »aha az dayanıkh ve seciyesi dm?*1* Wr dJktator medeniyet a. k^u?'n husumeti karşısın-m ol"-,
tadil etmeği düşünürdü. Bahu-eksik olmuyordu. Meşru’ kıra| ve hükümdar taraftarları da tazyiki arttırıyorlardı...
General Franko zaman kazan-mak istedi. Her şeye rağmen dayandı .. Galiba şimdi bu sebatın nın mükâfat ve karşılığını alacaktır.
Dünün galipleri üç büyükler, •İmdi ayrılmışlardır. Sovyet blo-kuna karşı Atlantik bloloı kurulmaktadır. General Franko İse “ İlk dnkikasındanberi kızıllata düşman olmuş, düşman kalmış ve bu düşünceden Hr saniye ayrılmamıştır. Daha tagillzier, Rusların harb ortağı İken Çörçll’e, ordu aleyhine, ittifak teklif Hmek cüretinde bulunan Franko •ebat ettiği husumet noktasından »ir zerre şaşmamıştır. Bugün de-mokrasllcr de. kuıl Sovyet düş-(Devamı 8a. • su. 4 de)
D. P. Genel Başkanı Bayanın karşılanışı.
Balıkesir D. P. 11
kongresi toplandı
Vaşington 25 (A.A.) — Ünİ-ted PreBs: Amerika Dışişleri Ba kanlığı bözcübü, Sovyetler Birliğinin İrandaki bütün konsolosluklarını kapayacağı hakkındaki şayialara Dışişleri Bakanlığının diplomatik yollarla muttali olduğunu bildirmiştir. Bu haberler, siyasî mahfillerde Rusyantn îrazı üzerinde mütemadiyen artan bas kışına affolunmaktadır.
Lake Success 25 (AP) — Sovyet hükümetinin İrandaki 3 kon eolosluğunu kapatmayı kararlaştırdığı bugün iyi haber alan kay naklardan öğrenilmiştir.
Kapatılacak Sovyet konsoloslukları Tebriz, Meşhed ve Ahva konsolosluklarıdır. İran son gün lerde sık sık Moskovanm şifahi (Devamı Sa. 5 Sü.
Kongrede konuşan Bay ar bugün Ayvalığa gidecek
Balıkesir 25 (Hususi surette gön derdiğimiz Zihni kanmaz bildiriyor) — Balıkesir Demokrat Parti İl kongresine bu sabah saat dokuz dan itibaren devam edildi. Rufna meyeye göre dilekler üzerindeki konuşmalarda program, tüzük ve anayasa olmak üzere ayrılmıştı.
Muhtelif konuşmalar arasında Susurluk delegesi Nuri Eroğlunun
lâikliği tenkid ederek parti programından çıkanlmasmt İstemesi lehte ve aleyhte tezahürata vesile oldu.
Delegelerden İsmail Şekerci lâik llğln dinsizlik olmadığını, mânâ -sının yanlış anlaşıldığını söyledi. Ayvalık delegesi Kenan Kaptan (la lâiklik üzerinde durmanın ateş (Devamı Sa: 5 Sü: 5 do)
Sovyet silâhlı kuvvetler yeni Bu kanı Mareşal Vasilvski
| Ekonomi Bakanı, | suiistimal yok, | ihmal var, dedi
Ankara 25 (Telofonla) — Meclis bugün saat 15 de Feridun Fikri Düşünsel’in başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Necmed-din Sadak İmport - Eksport ban-kasiylo yapılan ve Türkiye lehine 30 milyondan 38 milyon dolara çıkarılan anlaşma tasarısının bir geçici komisyonda tetkikini ve bunun Meclisin bugünkü oturumuna alınmasını istedi. Bakanın bu teklifi kabul edildi.
Bunu müteakip Reşat Aydınlı-nın Muş ilinin Bilir köyü bölgesinde 1947 yılında bulunan Barit madeni hakkındaki sorusuna E-konomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas cevap vermiş ve ezcümle demiştir ki:
— 1947 yılının 10 uncu ayında Muş’da tetkikler yapan bir jeolog tarafından Bilir köyü civarında barit madeni bulunduğu ve bunun devlet eliyle işletilmesinin uygun olacağına dair bir rapor M.T.A. genel müdürlüğü-(Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Bedeli
Smith'in
istifası
Selim Sırrı Tarcan için yapılan törenden bir görünüş Foto: Burhan - Yeni Sabah
SelimSırrı’nın75inci doğumyıldönümü
Dün Çapadaki Enstitüde heyecanlı tören yaptld'
Üstad Selim Sim Tarc^n'ın 75 nci dönüm yılı münasebetile dün Çapadaki Eğilim Enstitü -sünde bir tören yapılmıştır.
Merasime istiklâl marşilo baş lanmıştır. Bunu Eğitim Enstitü bü talebelerinin söylemiş olduk lan dağbaşını düman almış mar 5‘ takip etmiştir.. Eğitim Ensti -tÜBÜ müdürü Reşad, Selim Sırrı hakkında bir konuşma yapmış,
bunu Beden Terbiyesi umum müdürü Vildan Aşir’dn üstad hakkındaki konuşması He güreş başkanı Mazhar Kazancının hitabesi takip etmdştlr.
Daha sonra, Eğitim Enstitümü kız talebeleri bir spor gösterisi yapmışlar ve nihayet Tar-can zeybeği oynanarak merasl -me son verilmiştir.
Bulganin affedildi
Sovyet silahlı kuvvetler bakanlığına Vasilevski getirildi
Paris 25 (A.A.) — Afp:
Mareşal Boulganine'in yüksek Sovyet Şurası kararlle silâhlı kuvvetler bakanlığından affedildiği Sovyet radyosu tarafından bildirmiştr.
Moskova 25 (AP) — Sovyet yüksek şurası tarafından bugün yayınlanan bir tebliğdo Sovyet silâhlı kuvvetler bakanı Mareşal Bulganin yerine Mareşal Alek-sander Mihailovlch Vasilevsky’ nin getirildiği bildirilmektedir.
Bulganin Sovyetler Birliği Be kanlar Kurulu başkan vekilidir. 4 Mart 1947 de Stalin yerine s) lah.li kuvvetler bakanlığına getrilen ve 53 yaşında olan Bulgn-nln ayni zamanda Politbüro ü yesi bulunmaktadır.
Yeni silâhlı kuvvetler bakanı (Davamı 8a. s SÜ. 1 de)
Türk - Avusturya milli maçında saatler lt5 inci dakikayı gösteriyordu. Decker Türk kalesinin ağ* lavına serbes bir vuruş yaptı ve Cihat yere yapıştığı halde top ağları titretti. Bu gol, Avusturya ta» rihinde tek gol olarak kalacaktır.
| (CİHAD AKMANIN HAZIKI ADİGI SAYFA VE DİĞER KESİMLERİ ALTINCIDAIHR.) |
Dün gece basılan büyük kumarhane
r--------->
Emekli
20 maruf şahıs kuuıar oynarken suçüstü yakalandı
Amerikanın Moskova Büyük Elçisi istifa etti
Vaşington 25 (AP) — Bugün Başkan Truman, Birleşik Ameri kanın Moskova büyükelçisi gene rai Walter Bedeli Smithin istifa sini kabul etmiştir. Bedeli Smfith Başkanı ziyaret etmiş ve ordudaki ödevine dönmek istediğini söylemiştir.
Başkanlık basın sekreteri Char les Ross, Truman’ın İstifayı isteksizlikle, kabul ettiğini ve askerliğe avdetine müsaade ettiği ni söylemiştir.
Kongeneral rütbesini haiz o-lan Bedeli Smith'in Nevyorkta-kl 1. İnci ordu komutanlığına geçmesi beklenilmektedir.
ATLANTİK
PAKTI
Binanın kapısı önünde kalabalık (Foto: Yeni Sabah Burhan Tan)
Evvelki gece sabaha karşı] Beyoğlunda kaymakam Reşat bey sokağında 5 No. lu apartı-manın Nevzatın oturduğu 3 ün cü dairesinde kumar oynandığı!
I haber alınarak bir. baskın ya -bilmiş ve 20 maruf kimsa suç üstü yakalanmıştır.
Burada kumar oynarken ya ‘ (Devamı Sa. 5‘ Şü- S de)
Gelir vergisini kimler ödeyecek
sermayesi
Yarım milyar lira olacak
25 yaşından sonra dahi evlenmemiş olan kızların durumu
Ankara 25 (Telefonla) — Ga çici komisyon Maliye Vekilinin huzurile emekliler tasarısının ka lan maddelerinden 3 tanesini bi tirmiştir. Pazartesiye toplantısına devam edecektir. Bugünkü toplantıda konuşulan bir maddeye göre sandığın sermayesi, miktarı yazılı olmamakla beraber, yarım milyarı bulacaktır.. Bu paranın çoğu mülk, bir kısmı da 'devlet tahvilleri almak su-retile işletilecektir.
Diğer bir maddeye göre de yaş haddi 65 olarak kabul edilmiştir.
Kabul edilen başka bir mad» deye göre de kızlara . 25 yaşın«
(Davamı Sa. 5 Sü. 2 do)
İtalyan ve Amerikan Ayanında müzakereler oluyor
Vaşington: 25 (a.a.) «United Press» — Bugün Atlantik Paktı müzakerelerine devam eden âyan meclisinde Donnell Amerikayı o-tomatik olarak harbe sürükleyo -cek olan pakta itiraz etmiş, başkan Connally buna cevap vererek Amerikanın harbe girip girmemek hakkını muhafaza ettiğini söylemiştir.
Roma: 2Ö (a.a.) «afp» — Ayan meclisinde Atlantik paktı hnklcın -da yapılan tartışmalnr sırasında (Devamı Sa. s 8ü. 4 do)
İtalyan Elçisinin suvaresi
Adalet Bakam, dün gece verdiği nutukta tarayın, Sultanahmette yapılacağını teyit etti
Adliye
sarayı
Komisyon, asgarî geçim parasını tespit etti
Ankara, 25 (Telefonla) — Gelir vergİBİ tasarısında asgarî geçim şöyle tesbit edilmiştir:
1 — Herkes için günde bir buçuk lira, senede 450 lira;
2 — Çocuksuz evliler günde iki buçuk, senede 750 lira;
3 — Bir ve iki çocuklu evliler için günde 3 lira, senede 900 lira;
4 — İkiden fazla çocuklu evliler için günde 3,5 lira, senede 1050 lira.
Bu miktarlardan
Gelir vergisi nisbetlerinln son şekli şudur:
2500 liraya kadar geliri olanlardan yüzde 15;
Ondan sonraki 5 bin lira için yüzde 20;
Ondan sonraki 10 bin lira İçin yüzde 25;
Ondan Bonraki 20 bin lira için yüzde 30;
(Davamı Sa. ö Sü. ı do)

vergi alın-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir mersiye
ULUNAY
D(,bakam ■
b,r Yakandaki bu Hlva-
tibaı tesbit etmektedir. Kesinlerde Bayan Sadak, Şükrü Saraçoğlu, Inyili» Büyükelçisi, .Fuad Carım görülmektedir.
İstanbul avukatlarının tertip ettiği aile yemeği dün akşam Taksim Belediye Gazinosunda yenmiştir. Yemekte bütün İstanbul avukatları, İstanbul adalet teşkilâtına mensup yargıç ve savcılar, dün şehrimize gelmiş bulunan Adalet Bakanı Fuad fidr-(Devamı 8s. 0 Sü. 4 de)
D. Partisi İstanbul
Kongresi
Dün başladığımız kongre konuşmaları metninin devamını bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Röportaj »ütunu, gaıaleclliğln en lezzetli taraflarından birini teşkil eder. Bu bahiste oıdden muvaffak olan bir moslekdajımız da Comaloddln Blldlk'dir. Dalma moraklı mevzuları arar, bulur; kâh semtleri söyletir, kâh suyu çekilmiş çojmolerl ağlatır, bazan eski yomoklerl sıralıyarak okuyucuları yutkundurur; bazan İçki âlomlorlni kurcalıyarak ortaya noçveler saçar. Bazan da... Son yaptığı Teşbih rö-portalı gibi, bu Ijton anlıyanların biraz kaçlarını çattıraoak surette kalem oynatır.
Değerli arkadaşım bugün Avrupa rekabotlne dayanamıyarak maziye kansan bu güzol san'atın Inoe-İlklerini belirtmek İçin daha talihi-yetil kaynaklara başvurmalı İdi. lira tesblh'de kıymet, teşbihin yapıldığı maddede değildir. Onu yapan eldodlr. Merhum $oyhüllelâm Cemaleddln Efendl'nln bir .teşbih kollekelyonu olduğunu bilmiyorum. Oğlu merhum Muhtar Beyde pek kıymetli birkaç teşbih gördüm. Fakat bunlara kolleksiyon denilemezdi. Doğru ismi (Sübha) olan teşbihin envai vardır. Bazılarını nrzodo-ylmı
Yüzıürü, Nİka, Zeytin, Folhlpa-sa ödagaoı, Hüvoydörl, Olvldirl, Sandal, Kuka, Sırçalı kuka, Temr-hlndl, Pelosonk, Yoşll şlrmâyl, Ka-leınbok, Hlnd gülü, Narçıl (Tarçın değil), Miverd, Moroan, Kihrübâ,
Zergordan, Şah Maksud, Akik, No* cef... İlahi..
Bunlardan yapılan teşbihlerin kıymetli olabllmolorl İçin mutlaka bir üstad elinden çıkmı* olmaları lâzımdır. Yoksa teşbih inolden olsa yamrı yumru olunca güzol çe^ kilmiş meçe atacından bir teşbihin yanında hiç bir kıymeti yoktur.
Aziz meelekdaçıma çu ciheti do arzotmek İsterimi lotanbulda dört tane büyük tesblhol üstadı vardı ı Horos, Beşiktaşlı Rıfat, Kasımpa* şalı Mahmut, Halil... Bunların elinden çıkan teşbihler banknot gibiydi. Merak erbabı arasında elden ele gezer, gün geçtikçe kıymetleri artar, fakat eksilmezdi. Bu adamlar bir sono çalışırlar, yaptıkları teşbihleri bir Ramazan ziyaretlerine gittiklor) zevata takdim ederler vo arada para lâkırdısı edllmoz... Teşbihlerinin bodelı İle bülün sene geçinirlerdi.
□ogerll arkadaşımın .meşhur Sağır Rıfat Ueta> dediği zatın mev-out olduğuna pek ihtimal veremiyorum. Belki bununla Horos lâkabı llo anılan Haşan ustanın sağırlığını Beşiktaşlı Rıfata yamıyarak bir san at birliği kurmuş olsa geroktlr.
Memloketlmln ölen bir (san'at «
l • nefise) sine sütunumda bir mer-
siye okumaklığıma sebep olduğun-
dan dolayı aziz dostuma feşekkürü
bir borç bilirim.
I.
Cumartesi
M A K T
1949
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3593
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
“l'âsso'
DİKKAT
Hor birinde gizlenen RESİM bulunan yeni L A S S O Çikletlerini dalma toroih edinil Balonlu ve ikramiyeliılir... İMREN — BAYLAN Çikolata ve Şokerlome Fabrikası
Dil,
Rusya, nihayet taarruza başladı
M.T.A.da'
Atlantik Paktına karşı Rus taarruzu
çalınan plânlar
Almanya ve Iranda kendini gösterdi
İrandaki konsolosluklar kapatıldı, Almanyada büyük askerî manevralara başlandı; Sovyet yüksek kurmay subayları Macaristanda toplantı halinde
Dün, Mecliste yine heyecanlı bir hava esti
Rusya, lüzum görürse, İrana ordu sevhetmek müsaadesini haiz
Kaya gibi diktatör
J spanyanın diktatörü, (Ko-■ diyo) su, General Franko-dan bahsediyoruz.
Solculuk vo kızıllarla memleketinde yıllarca mücadele etmiş, bu boğuşmalarında İtalya ve Al-manvamn Faşizm ve Nazizmin, fiili yardım vo teşviklerini görmüş ve nihayet zaferi sağalmıştı. Bütün İspanyaya şâmil nüfuzu elde ettikten sonra dost İki diktatöre şükran borçlarını ödemek İçin hiç bir gayreti esirgememiş, maamalih İtalya ve Almanyanın izleri üzerinden yürüyerek İngiltereyo harb açmakta acele etmemiş İdi. Bitler olsun, Mussoli-ni olsun: Frankoyu, behemehal •teşe sokmak istiyorlar ve Ispan-yollar İçin çok cazip hedefler gösteriyorlardı: Cebelüttank’ı
Ingillzlerden, Fası Fransızlardan koparmak ve İspanyayı eski şevket ve azametine kavuşturmak ne kadar güzel bir hayal İdi. Bahusus kİ Fransa tamamiyle yere serilmiş, Hltlerin çizmesi altında çiğnenmiş, İngiltere de. Alman t-cmıba.d imanlarının bitin ez tü-İtenmez baskısı altında zebun bir hâle düşmüş İdi. Mussollnl birkaç İtalya hava filosu göndermek Kuretiylo I.on d ranın tahribi gibi tarihi bir şerefe ortaklık etmek İstiyordu. Franko, elini uzatacak olsa, Cebelüttank’ı olmuş bir meyva gibi koparacak bir mevkide sanılıyordu.
Demokrasiler için çok karanlık olan bugünlerde İspanya diktatörü de hücum heveslerini zor zaptediyordu. Dışişleri Bakanlığına yakın bir akrabasını Seranoyu getirmişti, o Serano ki Nazizmin ve Faşizmin hayranı ve meclûbu İdi. Herkes Frankonun demokrasiler aleyhine harbe atılmak illere tarihi dakikanın geldiğini sanmış idi. Buna rağmen Madrid hâkimi ihtiyatı elden bırakmadı. Ingiltere ve Fransaya hücum etmedi ve ancak Almanlara Rus cephesi için bir miktar yardımcı kuvvet göndermekle İktifa etti. 8eneler geçti, tarihin çarkı döndü ve Nazizm ve Faşizm yerlere Berildi. Anglosaksonlar ve Slav-lar, dünyanın en büyük harbinden muzaffer çıktılar. O heyecanlı günlerde bütün Anglosakson efkârı, bu bahiste Slav ef-k&riyle müttefik olarak, İspanyada irtica' ve diktatörlüğün yi-kılması lâzım olduğu düşüncesini müdafaa ettiler. Hakikaten Kodlyo müşkül günler, haftalar, aylar; hattâ yıllar yaşadı. Milletler Cemiyeti kuruldu. İspanya oraya çağrılmadı. Daha ileri gidildi. Bütün galipler onunla resmi münasebetlerini kestiler. Mad-riddekl sefirlerini geri çağırdılar, »aha az dayanıkh ve seciyesi dm?*1* Wr dJktator medeniyet a. k^u?'n husumeti karşısın-m ol"-,
tadil etmeği düşünürdü. Bahu-eksik olmuyordu. Meşru’ kıra| ve hükümdar taraftarları da tazyiki arttırıyorlardı...
General Franko zaman kazan-mak istedi. Her şeye rağmen dayandı .. Galiba şimdi bu sebatın nın mükâfat ve karşılığını alacaktır.
Dünün galipleri üç büyükler, •İmdi ayrılmışlardır. Sovyet blo-kuna karşı Atlantik bloloı kurulmaktadır. General Franko İse “ İlk dnkikasındanberi kızıllata düşman olmuş, düşman kalmış ve bu düşünceden Hr saniye ayrılmamıştır. Daha tagillzier, Rusların harb ortağı İken Çörçll’e, ordu aleyhine, ittifak teklif Hmek cüretinde bulunan Franko •ebat ettiği husumet noktasından »ir zerre şaşmamıştır. Bugün de-mokrasllcr de. kuıl Sovyet düş-(Devamı 8a. • su. 4 de)
D. P. Genel Başkanı Bayanın karşılanışı.
Balıkesir D. P. 11
kongresi toplandı
Vaşington 25 (A.A.) — Ünİ-ted PreBs: Amerika Dışişleri Ba kanlığı bözcübü, Sovyetler Birliğinin İrandaki bütün konsolosluklarını kapayacağı hakkındaki şayialara Dışişleri Bakanlığının diplomatik yollarla muttali olduğunu bildirmiştir. Bu haberler, siyasî mahfillerde Rusyantn îrazı üzerinde mütemadiyen artan bas kışına affolunmaktadır.
Lake Success 25 (AP) — Sovyet hükümetinin İrandaki 3 kon eolosluğunu kapatmayı kararlaştırdığı bugün iyi haber alan kay naklardan öğrenilmiştir.
Kapatılacak Sovyet konsoloslukları Tebriz, Meşhed ve Ahva konsolosluklarıdır. İran son gün lerde sık sık Moskovanm şifahi (Devamı Sa. 5 Sü.
Kongrede konuşan Bay ar bugün Ayvalığa gidecek
Balıkesir 25 (Hususi surette gön derdiğimiz Zihni kanmaz bildiriyor) — Balıkesir Demokrat Parti İl kongresine bu sabah saat dokuz dan itibaren devam edildi. Rufna meyeye göre dilekler üzerindeki konuşmalarda program, tüzük ve anayasa olmak üzere ayrılmıştı.
Muhtelif konuşmalar arasında Susurluk delegesi Nuri Eroğlunun
lâikliği tenkid ederek parti programından çıkanlmasmt İstemesi lehte ve aleyhte tezahürata vesile oldu.
Delegelerden İsmail Şekerci lâik llğln dinsizlik olmadığını, mânâ -sının yanlış anlaşıldığını söyledi. Ayvalık delegesi Kenan Kaptan (la lâiklik üzerinde durmanın ateş (Devamı Sa: 5 Sü: 5 do)
Sovyet silâhlı kuvvetler yeni Bu kanı Mareşal Vasilvski
| Ekonomi Bakanı, | suiistimal yok, | ihmal var, dedi
Ankara 25 (Telofonla) — Meclis bugün saat 15 de Feridun Fikri Düşünsel’in başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Necmed-din Sadak İmport - Eksport ban-kasiylo yapılan ve Türkiye lehine 30 milyondan 38 milyon dolara çıkarılan anlaşma tasarısının bir geçici komisyonda tetkikini ve bunun Meclisin bugünkü oturumuna alınmasını istedi. Bakanın bu teklifi kabul edildi.
Bunu müteakip Reşat Aydınlı-nın Muş ilinin Bilir köyü bölgesinde 1947 yılında bulunan Barit madeni hakkındaki sorusuna E-konomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas cevap vermiş ve ezcümle demiştir ki:
— 1947 yılının 10 uncu ayında Muş’da tetkikler yapan bir jeolog tarafından Bilir köyü civarında barit madeni bulunduğu ve bunun devlet eliyle işletilmesinin uygun olacağına dair bir rapor M.T.A. genel müdürlüğü-(Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Bedeli
Smith'in
istifası
Selim Sırrı Tarcan için yapılan törenden bir görünüş Foto: Burhan - Yeni Sabah
SelimSırrı’nın75inci doğumyıldönümü
Dün Çapadaki Enstitüde heyecanlı tören yaptld'
Üstad Selim Sim Tarc^n'ın 75 nci dönüm yılı münasebetile dün Çapadaki Eğilim Enstitü -sünde bir tören yapılmıştır.
Merasime istiklâl marşilo baş lanmıştır. Bunu Eğitim Enstitü bü talebelerinin söylemiş olduk lan dağbaşını düman almış mar 5‘ takip etmiştir.. Eğitim Ensti -tÜBÜ müdürü Reşad, Selim Sırrı hakkında bir konuşma yapmış,
bunu Beden Terbiyesi umum müdürü Vildan Aşir’dn üstad hakkındaki konuşması He güreş başkanı Mazhar Kazancının hitabesi takip etmdştlr.
Daha sonra, Eğitim Enstitümü kız talebeleri bir spor gösterisi yapmışlar ve nihayet Tar-can zeybeği oynanarak merasl -me son verilmiştir.
Bulganin affedildi
Sovyet silahlı kuvvetler bakanlığına Vasilevski getirildi
Paris 25 (A.A.) — Afp:
Mareşal Boulganine'in yüksek Sovyet Şurası kararlle silâhlı kuvvetler bakanlığından affedildiği Sovyet radyosu tarafından bildirmiştr.
Moskova 25 (AP) — Sovyet yüksek şurası tarafından bugün yayınlanan bir tebliğdo Sovyet silâhlı kuvvetler bakanı Mareşal Bulganin yerine Mareşal Alek-sander Mihailovlch Vasilevsky’ nin getirildiği bildirilmektedir.
Bulganin Sovyetler Birliği Be kanlar Kurulu başkan vekilidir. 4 Mart 1947 de Stalin yerine s) lah.li kuvvetler bakanlığına getrilen ve 53 yaşında olan Bulgn-nln ayni zamanda Politbüro ü yesi bulunmaktadır.
Yeni silâhlı kuvvetler bakanı (Davamı 8a. s SÜ. 1 de)
Türk - Avusturya milli maçında saatler lt5 inci dakikayı gösteriyordu. Decker Türk kalesinin ağ* lavına serbes bir vuruş yaptı ve Cihat yere yapıştığı halde top ağları titretti. Bu gol, Avusturya ta» rihinde tek gol olarak kalacaktır.
| (CİHAD AKMANIN HAZIKI ADİGI SAYFA VE DİĞER KESİMLERİ ALTINCIDAIHR.) |
Dün gece basılan büyük kumarhane
r--------->
Emekli
20 maruf şahıs kuuıar oynarken suçüstü yakalandı
Amerikanın Moskova Büyük Elçisi istifa etti
Vaşington 25 (AP) — Bugün Başkan Truman, Birleşik Ameri kanın Moskova büyükelçisi gene rai Walter Bedeli Smithin istifa sini kabul etmiştir. Bedeli Smfith Başkanı ziyaret etmiş ve ordudaki ödevine dönmek istediğini söylemiştir.
Başkanlık basın sekreteri Char les Ross, Truman’ın İstifayı isteksizlikle, kabul ettiğini ve askerliğe avdetine müsaade ettiği ni söylemiştir.
Kongeneral rütbesini haiz o-lan Bedeli Smith'in Nevyorkta-kl 1. İnci ordu komutanlığına geçmesi beklenilmektedir.
ATLANTİK
PAKTI
Binanın kapısı önünde kalabalık (Foto: Yeni Sabah Burhan Tan)
Evvelki gece sabaha karşı] Beyoğlunda kaymakam Reşat bey sokağında 5 No. lu apartı-manın Nevzatın oturduğu 3 ün cü dairesinde kumar oynandığı!
I haber alınarak bir. baskın ya -bilmiş ve 20 maruf kimsa suç üstü yakalanmıştır.
Burada kumar oynarken ya ‘ (Devamı Sa. 5‘ Şü- S de)
Gelir vergisini kimler ödeyecek
sermayesi
Yarım milyar lira olacak
25 yaşından sonra dahi evlenmemiş olan kızların durumu
Ankara 25 (Telefonla) — Ga çici komisyon Maliye Vekilinin huzurile emekliler tasarısının ka lan maddelerinden 3 tanesini bi tirmiştir. Pazartesiye toplantısına devam edecektir. Bugünkü toplantıda konuşulan bir maddeye göre sandığın sermayesi, miktarı yazılı olmamakla beraber, yarım milyarı bulacaktır.. Bu paranın çoğu mülk, bir kısmı da 'devlet tahvilleri almak su-retile işletilecektir.
Diğer bir maddeye göre de yaş haddi 65 olarak kabul edilmiştir.
Kabul edilen başka bir mad» deye göre de kızlara . 25 yaşın«
(Davamı Sa. 5 Sü. 2 do)
İtalyan ve Amerikan Ayanında müzakereler oluyor
Vaşington: 25 (a.a.) «United Press» — Bugün Atlantik Paktı müzakerelerine devam eden âyan meclisinde Donnell Amerikayı o-tomatik olarak harbe sürükleyo -cek olan pakta itiraz etmiş, başkan Connally buna cevap vererek Amerikanın harbe girip girmemek hakkını muhafaza ettiğini söylemiştir.
Roma: 2Ö (a.a.) «afp» — Ayan meclisinde Atlantik paktı hnklcın -da yapılan tartışmalnr sırasında (Devamı Sa. s 8ü. 4 do)
İtalyan Elçisinin suvaresi
Adalet Bakam, dün gece verdiği nutukta tarayın, Sultanahmette yapılacağını teyit etti
Adliye
sarayı
Komisyon, asgarî geçim parasını tespit etti
Ankara, 25 (Telefonla) — Gelir vergİBİ tasarısında asgarî geçim şöyle tesbit edilmiştir:
1 — Herkes için günde bir buçuk lira, senede 450 lira;
2 — Çocuksuz evliler günde iki buçuk, senede 750 lira;
3 — Bir ve iki çocuklu evliler için günde 3 lira, senede 900 lira;
4 — İkiden fazla çocuklu evliler için günde 3,5 lira, senede 1050 lira.
Bu miktarlardan
Gelir vergisi nisbetlerinln son şekli şudur:
2500 liraya kadar geliri olanlardan yüzde 15;
Ondan sonraki 5 bin lira için yüzde 20;
Ondan sonraki 10 bin lira İçin yüzde 25;
Ondan Bonraki 20 bin lira için yüzde 30;
(Davamı Sa. ö Sü. ı do)

vergi alın-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir mersiye
ULUNAY
D(,bakam ■
b,r Yakandaki bu Hlva-
tibaı tesbit etmektedir. Kesinlerde Bayan Sadak, Şükrü Saraçoğlu, Inyili» Büyükelçisi, .Fuad Carım görülmektedir.
İstanbul avukatlarının tertip ettiği aile yemeği dün akşam Taksim Belediye Gazinosunda yenmiştir. Yemekte bütün İstanbul avukatları, İstanbul adalet teşkilâtına mensup yargıç ve savcılar, dün şehrimize gelmiş bulunan Adalet Bakanı Fuad fidr-(Devamı 8s. 0 Sü. 4 de)
D. Partisi İstanbul
Kongresi
Dün başladığımız kongre konuşmaları metninin devamını bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Röportaj »ütunu, gaıaleclliğln en lezzetli taraflarından birini teşkil eder. Bu bahiste oıdden muvaffak olan bir moslekdajımız da Comaloddln Blldlk'dir. Dalma moraklı mevzuları arar, bulur; kâh semtleri söyletir, kâh suyu çekilmiş çojmolerl ağlatır, bazan eski yomoklerl sıralıyarak okuyucuları yutkundurur; bazan İçki âlomlorlni kurcalıyarak ortaya noçveler saçar. Bazan da... Son yaptığı Teşbih rö-portalı gibi, bu Ijton anlıyanların biraz kaçlarını çattıraoak surette kalem oynatır.
Değerli arkadaşım bugün Avrupa rekabotlne dayanamıyarak maziye kansan bu güzol san'atın Inoe-İlklerini belirtmek İçin daha talihi-yetil kaynaklara başvurmalı İdi. lira tesblh'de kıymet, teşbihin yapıldığı maddede değildir. Onu yapan eldodlr. Merhum $oyhüllelâm Cemaleddln Efendl'nln bir .teşbih kollekelyonu olduğunu bilmiyorum. Oğlu merhum Muhtar Beyde pek kıymetli birkaç teşbih gördüm. Fakat bunlara kolleksiyon denilemezdi. Doğru ismi (Sübha) olan teşbihin envai vardır. Bazılarını nrzodo-ylmı
Yüzıürü, Nİka, Zeytin, Folhlpa-sa ödagaoı, Hüvoydörl, Olvldirl, Sandal, Kuka, Sırçalı kuka, Temr-hlndl, Pelosonk, Yoşll şlrmâyl, Ka-leınbok, Hlnd gülü, Narçıl (Tarçın değil), Miverd, Moroan, Kihrübâ,
Zergordan, Şah Maksud, Akik, No* cef... İlahi..
Bunlardan yapılan teşbihlerin kıymetli olabllmolorl İçin mutlaka bir üstad elinden çıkmı* olmaları lâzımdır. Yoksa teşbih inolden olsa yamrı yumru olunca güzol çe^ kilmiş meçe atacından bir teşbihin yanında hiç bir kıymeti yoktur.
Aziz meelekdaçıma çu ciheti do arzotmek İsterimi lotanbulda dört tane büyük tesblhol üstadı vardı ı Horos, Beşiktaşlı Rıfat, Kasımpa* şalı Mahmut, Halil... Bunların elinden çıkan teşbihler banknot gibiydi. Merak erbabı arasında elden ele gezer, gün geçtikçe kıymetleri artar, fakat eksilmezdi. Bu adamlar bir sono çalışırlar, yaptıkları teşbihleri bir Ramazan ziyaretlerine gittiklor) zevata takdim ederler vo arada para lâkırdısı edllmoz... Teşbihlerinin bodelı İle bülün sene geçinirlerdi.
□ogerll arkadaşımın .meşhur Sağır Rıfat Ueta> dediği zatın mev-out olduğuna pek ihtimal veremiyorum. Belki bununla Horos lâkabı llo anılan Haşan ustanın sağırlığını Beşiktaşlı Rıfata yamıyarak bir san at birliği kurmuş olsa geroktlr.
Memloketlmln ölen bir (san'at «
l • nefise) sine sütunumda bir mer-
siye okumaklığıma sebep olduğun-
dan dolayı aziz dostuma feşekkürü
bir borç bilirim.
I.
Cumartesi
M A K T
1949
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3593
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
“l'âsso'
DİKKAT
Hor birinde gizlenen RESİM bulunan yeni L A S S O Çikletlerini dalma toroih edinil Balonlu ve ikramiyeliılir... İMREN — BAYLAN Çikolata ve Şokerlome Fabrikası
Dil,
Rusya, nihayet taarruza başladı
M.T.A.da'
Atlantik Paktına karşı Rus taarruzu
çalınan plânlar
Almanya ve Iranda kendini gösterdi
İrandaki konsolosluklar kapatıldı, Almanyada büyük askerî manevralara başlandı; Sovyet yüksek kurmay subayları Macaristanda toplantı halinde
Dün, Mecliste yine heyecanlı bir hava esti
Rusya, lüzum görürse, İrana ordu sevhetmek müsaadesini haiz
Kaya gibi diktatör
J spanyanın diktatörü, (Ko-■ diyo) su, General Franko-dan bahsediyoruz.
Solculuk vo kızıllarla memleketinde yıllarca mücadele etmiş, bu boğuşmalarında İtalya ve Al-manvamn Faşizm ve Nazizmin, fiili yardım vo teşviklerini görmüş ve nihayet zaferi sağalmıştı. Bütün İspanyaya şâmil nüfuzu elde ettikten sonra dost İki diktatöre şükran borçlarını ödemek İçin hiç bir gayreti esirgememiş, maamalih İtalya ve Almanyanın izleri üzerinden yürüyerek İngiltereyo harb açmakta acele etmemiş İdi. Bitler olsun, Mussoli-ni olsun: Frankoyu, behemehal •teşe sokmak istiyorlar ve Ispan-yollar İçin çok cazip hedefler gösteriyorlardı: Cebelüttank’ı
Ingillzlerden, Fası Fransızlardan koparmak ve İspanyayı eski şevket ve azametine kavuşturmak ne kadar güzel bir hayal İdi. Bahusus kİ Fransa tamamiyle yere serilmiş, Hltlerin çizmesi altında çiğnenmiş, İngiltere de. Alman t-cmıba.d imanlarının bitin ez tü-İtenmez baskısı altında zebun bir hâle düşmüş İdi. Mussollnl birkaç İtalya hava filosu göndermek Kuretiylo I.on d ranın tahribi gibi tarihi bir şerefe ortaklık etmek İstiyordu. Franko, elini uzatacak olsa, Cebelüttank’ı olmuş bir meyva gibi koparacak bir mevkide sanılıyordu.
Demokrasiler için çok karanlık olan bugünlerde İspanya diktatörü de hücum heveslerini zor zaptediyordu. Dışişleri Bakanlığına yakın bir akrabasını Seranoyu getirmişti, o Serano ki Nazizmin ve Faşizmin hayranı ve meclûbu İdi. Herkes Frankonun demokrasiler aleyhine harbe atılmak illere tarihi dakikanın geldiğini sanmış idi. Buna rağmen Madrid hâkimi ihtiyatı elden bırakmadı. Ingiltere ve Fransaya hücum etmedi ve ancak Almanlara Rus cephesi için bir miktar yardımcı kuvvet göndermekle İktifa etti. 8eneler geçti, tarihin çarkı döndü ve Nazizm ve Faşizm yerlere Berildi. Anglosaksonlar ve Slav-lar, dünyanın en büyük harbinden muzaffer çıktılar. O heyecanlı günlerde bütün Anglosakson efkârı, bu bahiste Slav ef-k&riyle müttefik olarak, İspanyada irtica' ve diktatörlüğün yi-kılması lâzım olduğu düşüncesini müdafaa ettiler. Hakikaten Kodlyo müşkül günler, haftalar, aylar; hattâ yıllar yaşadı. Milletler Cemiyeti kuruldu. İspanya oraya çağrılmadı. Daha ileri gidildi. Bütün galipler onunla resmi münasebetlerini kestiler. Mad-riddekl sefirlerini geri çağırdılar, »aha az dayanıkh ve seciyesi dm?*1* Wr dJktator medeniyet a. k^u?'n husumeti karşısın-m ol"-,
tadil etmeği düşünürdü. Bahu-eksik olmuyordu. Meşru’ kıra| ve hükümdar taraftarları da tazyiki arttırıyorlardı...
General Franko zaman kazan-mak istedi. Her şeye rağmen dayandı .. Galiba şimdi bu sebatın nın mükâfat ve karşılığını alacaktır.
Dünün galipleri üç büyükler, •İmdi ayrılmışlardır. Sovyet blo-kuna karşı Atlantik bloloı kurulmaktadır. General Franko İse “ İlk dnkikasındanberi kızıllata düşman olmuş, düşman kalmış ve bu düşünceden Hr saniye ayrılmamıştır. Daha tagillzier, Rusların harb ortağı İken Çörçll’e, ordu aleyhine, ittifak teklif Hmek cüretinde bulunan Franko •ebat ettiği husumet noktasından »ir zerre şaşmamıştır. Bugün de-mokrasllcr de. kuıl Sovyet düş-(Devamı 8a. • su. 4 de)
D. P. Genel Başkanı Bayanın karşılanışı.
Balıkesir D. P. 11
kongresi toplandı
Vaşington 25 (A.A.) — Ünİ-ted PreBs: Amerika Dışişleri Ba kanlığı bözcübü, Sovyetler Birliğinin İrandaki bütün konsolosluklarını kapayacağı hakkındaki şayialara Dışişleri Bakanlığının diplomatik yollarla muttali olduğunu bildirmiştir. Bu haberler, siyasî mahfillerde Rusyantn îrazı üzerinde mütemadiyen artan bas kışına affolunmaktadır.
Lake Success 25 (AP) — Sovyet hükümetinin İrandaki 3 kon eolosluğunu kapatmayı kararlaştırdığı bugün iyi haber alan kay naklardan öğrenilmiştir.
Kapatılacak Sovyet konsoloslukları Tebriz, Meşhed ve Ahva konsolosluklarıdır. İran son gün lerde sık sık Moskovanm şifahi (Devamı Sa. 5 Sü.
Kongrede konuşan Bay ar bugün Ayvalığa gidecek
Balıkesir 25 (Hususi surette gön derdiğimiz Zihni kanmaz bildiriyor) — Balıkesir Demokrat Parti İl kongresine bu sabah saat dokuz dan itibaren devam edildi. Rufna meyeye göre dilekler üzerindeki konuşmalarda program, tüzük ve anayasa olmak üzere ayrılmıştı.
Muhtelif konuşmalar arasında Susurluk delegesi Nuri Eroğlunun
lâikliği tenkid ederek parti programından çıkanlmasmt İstemesi lehte ve aleyhte tezahürata vesile oldu.
Delegelerden İsmail Şekerci lâik llğln dinsizlik olmadığını, mânâ -sının yanlış anlaşıldığını söyledi. Ayvalık delegesi Kenan Kaptan (la lâiklik üzerinde durmanın ateş (Devamı Sa: 5 Sü: 5 do)
Sovyet silâhlı kuvvetler yeni Bu kanı Mareşal Vasilvski
| Ekonomi Bakanı, | suiistimal yok, | ihmal var, dedi
Ankara 25 (Telofonla) — Meclis bugün saat 15 de Feridun Fikri Düşünsel’in başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Necmed-din Sadak İmport - Eksport ban-kasiylo yapılan ve Türkiye lehine 30 milyondan 38 milyon dolara çıkarılan anlaşma tasarısının bir geçici komisyonda tetkikini ve bunun Meclisin bugünkü oturumuna alınmasını istedi. Bakanın bu teklifi kabul edildi.
Bunu müteakip Reşat Aydınlı-nın Muş ilinin Bilir köyü bölgesinde 1947 yılında bulunan Barit madeni hakkındaki sorusuna E-konomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas cevap vermiş ve ezcümle demiştir ki:
— 1947 yılının 10 uncu ayında Muş’da tetkikler yapan bir jeolog tarafından Bilir köyü civarında barit madeni bulunduğu ve bunun devlet eliyle işletilmesinin uygun olacağına dair bir rapor M.T.A. genel müdürlüğü-(Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Bedeli
Smith'in
istifası
Selim Sırrı Tarcan için yapılan törenden bir görünüş Foto: Burhan - Yeni Sabah
SelimSırrı’nın75inci doğumyıldönümü
Dün Çapadaki Enstitüde heyecanlı tören yaptld'
Üstad Selim Sim Tarc^n'ın 75 nci dönüm yılı münasebetile dün Çapadaki Eğilim Enstitü -sünde bir tören yapılmıştır.
Merasime istiklâl marşilo baş lanmıştır. Bunu Eğitim Enstitü bü talebelerinin söylemiş olduk lan dağbaşını düman almış mar 5‘ takip etmiştir.. Eğitim Ensti -tÜBÜ müdürü Reşad, Selim Sırrı hakkında bir konuşma yapmış,
bunu Beden Terbiyesi umum müdürü Vildan Aşir’dn üstad hakkındaki konuşması He güreş başkanı Mazhar Kazancının hitabesi takip etmdştlr.
Daha sonra, Eğitim Enstitümü kız talebeleri bir spor gösterisi yapmışlar ve nihayet Tar-can zeybeği oynanarak merasl -me son verilmiştir.
Bulganin affedildi
Sovyet silahlı kuvvetler bakanlığına Vasilevski getirildi
Paris 25 (A.A.) — Afp:
Mareşal Boulganine'in yüksek Sovyet Şurası kararlle silâhlı kuvvetler bakanlığından affedildiği Sovyet radyosu tarafından bildirmiştr.
Moskova 25 (AP) — Sovyet yüksek şurası tarafından bugün yayınlanan bir tebliğdo Sovyet silâhlı kuvvetler bakanı Mareşal Bulganin yerine Mareşal Alek-sander Mihailovlch Vasilevsky’ nin getirildiği bildirilmektedir.
Bulganin Sovyetler Birliği Be kanlar Kurulu başkan vekilidir. 4 Mart 1947 de Stalin yerine s) lah.li kuvvetler bakanlığına getrilen ve 53 yaşında olan Bulgn-nln ayni zamanda Politbüro ü yesi bulunmaktadır.
Yeni silâhlı kuvvetler bakanı (Davamı 8a. s SÜ. 1 de)
Türk - Avusturya milli maçında saatler lt5 inci dakikayı gösteriyordu. Decker Türk kalesinin ağ* lavına serbes bir vuruş yaptı ve Cihat yere yapıştığı halde top ağları titretti. Bu gol, Avusturya ta» rihinde tek gol olarak kalacaktır.
| (CİHAD AKMANIN HAZIKI ADİGI SAYFA VE DİĞER KESİMLERİ ALTINCIDAIHR.) |
Dün gece basılan büyük kumarhane
r--------->
Emekli
20 maruf şahıs kuuıar oynarken suçüstü yakalandı
Amerikanın Moskova Büyük Elçisi istifa etti
Vaşington 25 (AP) — Bugün Başkan Truman, Birleşik Ameri kanın Moskova büyükelçisi gene rai Walter Bedeli Smithin istifa sini kabul etmiştir. Bedeli Smfith Başkanı ziyaret etmiş ve ordudaki ödevine dönmek istediğini söylemiştir.
Başkanlık basın sekreteri Char les Ross, Truman’ın İstifayı isteksizlikle, kabul ettiğini ve askerliğe avdetine müsaade ettiği ni söylemiştir.
Kongeneral rütbesini haiz o-lan Bedeli Smith'in Nevyorkta-kl 1. İnci ordu komutanlığına geçmesi beklenilmektedir.
ATLANTİK
PAKTI
Binanın kapısı önünde kalabalık (Foto: Yeni Sabah Burhan Tan)
Evvelki gece sabaha karşı] Beyoğlunda kaymakam Reşat bey sokağında 5 No. lu apartı-manın Nevzatın oturduğu 3 ün cü dairesinde kumar oynandığı!
I haber alınarak bir. baskın ya -bilmiş ve 20 maruf kimsa suç üstü yakalanmıştır.
Burada kumar oynarken ya ‘ (Devamı Sa. 5‘ Şü- S de)
Gelir vergisini kimler ödeyecek
sermayesi
Yarım milyar lira olacak
25 yaşından sonra dahi evlenmemiş olan kızların durumu
Ankara 25 (Telefonla) — Ga çici komisyon Maliye Vekilinin huzurile emekliler tasarısının ka lan maddelerinden 3 tanesini bi tirmiştir. Pazartesiye toplantısına devam edecektir. Bugünkü toplantıda konuşulan bir maddeye göre sandığın sermayesi, miktarı yazılı olmamakla beraber, yarım milyarı bulacaktır.. Bu paranın çoğu mülk, bir kısmı da 'devlet tahvilleri almak su-retile işletilecektir.
Diğer bir maddeye göre de yaş haddi 65 olarak kabul edilmiştir.
Kabul edilen başka bir mad» deye göre de kızlara . 25 yaşın«
(Davamı Sa. 5 Sü. 2 do)
İtalyan ve Amerikan Ayanında müzakereler oluyor
Vaşington: 25 (a.a.) «United Press» — Bugün Atlantik Paktı müzakerelerine devam eden âyan meclisinde Donnell Amerikayı o-tomatik olarak harbe sürükleyo -cek olan pakta itiraz etmiş, başkan Connally buna cevap vererek Amerikanın harbe girip girmemek hakkını muhafaza ettiğini söylemiştir.
Roma: 2Ö (a.a.) «afp» — Ayan meclisinde Atlantik paktı hnklcın -da yapılan tartışmalnr sırasında (Devamı Sa. s 8ü. 4 do)
İtalyan Elçisinin suvaresi
Adalet Bakam, dün gece verdiği nutukta tarayın, Sultanahmette yapılacağını teyit etti
Adliye
sarayı
Komisyon, asgarî geçim parasını tespit etti
Ankara, 25 (Telefonla) — Gelir vergİBİ tasarısında asgarî geçim şöyle tesbit edilmiştir:
1 — Herkes için günde bir buçuk lira, senede 450 lira;
2 — Çocuksuz evliler günde iki buçuk, senede 750 lira;
3 — Bir ve iki çocuklu evliler için günde 3 lira, senede 900 lira;
4 — İkiden fazla çocuklu evliler için günde 3,5 lira, senede 1050 lira.
Bu miktarlardan
Gelir vergisi nisbetlerinln son şekli şudur:
2500 liraya kadar geliri olanlardan yüzde 15;
Ondan sonraki 5 bin lira için yüzde 20;
Ondan sonraki 10 bin lira İçin yüzde 25;
Ondan Bonraki 20 bin lira için yüzde 30;
(Davamı Sa. ö Sü. ı do)

vergi alın-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir mersiye
ULUNAY
D(,bakam ■
b,r Yakandaki bu Hlva-
tibaı tesbit etmektedir. Kesinlerde Bayan Sadak, Şükrü Saraçoğlu, Inyili» Büyükelçisi, .Fuad Carım görülmektedir.
İstanbul avukatlarının tertip ettiği aile yemeği dün akşam Taksim Belediye Gazinosunda yenmiştir. Yemekte bütün İstanbul avukatları, İstanbul adalet teşkilâtına mensup yargıç ve savcılar, dün şehrimize gelmiş bulunan Adalet Bakanı Fuad fidr-(Devamı 8s. 0 Sü. 4 de)
D. Partisi İstanbul
Kongresi
Dün başladığımız kongre konuşmaları metninin devamını bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Röportaj »ütunu, gaıaleclliğln en lezzetli taraflarından birini teşkil eder. Bu bahiste oıdden muvaffak olan bir moslekdajımız da Comaloddln Blldlk'dir. Dalma moraklı mevzuları arar, bulur; kâh semtleri söyletir, kâh suyu çekilmiş çojmolerl ağlatır, bazan eski yomoklerl sıralıyarak okuyucuları yutkundurur; bazan İçki âlomlorlni kurcalıyarak ortaya noçveler saçar. Bazan da... Son yaptığı Teşbih rö-portalı gibi, bu Ijton anlıyanların biraz kaçlarını çattıraoak surette kalem oynatır.
Değerli arkadaşım bugün Avrupa rekabotlne dayanamıyarak maziye kansan bu güzol san'atın Inoe-İlklerini belirtmek İçin daha talihi-yetil kaynaklara başvurmalı İdi. lira tesblh'de kıymet, teşbihin yapıldığı maddede değildir. Onu yapan eldodlr. Merhum $oyhüllelâm Cemaleddln Efendl'nln bir .teşbih kollekelyonu olduğunu bilmiyorum. Oğlu merhum Muhtar Beyde pek kıymetli birkaç teşbih gördüm. Fakat bunlara kolleksiyon denilemezdi. Doğru ismi (Sübha) olan teşbihin envai vardır. Bazılarını nrzodo-ylmı
Yüzıürü, Nİka, Zeytin, Folhlpa-sa ödagaoı, Hüvoydörl, Olvldirl, Sandal, Kuka, Sırçalı kuka, Temr-hlndl, Pelosonk, Yoşll şlrmâyl, Ka-leınbok, Hlnd gülü, Narçıl (Tarçın değil), Miverd, Moroan, Kihrübâ,
Zergordan, Şah Maksud, Akik, No* cef... İlahi..
Bunlardan yapılan teşbihlerin kıymetli olabllmolorl İçin mutlaka bir üstad elinden çıkmı* olmaları lâzımdır. Yoksa teşbih inolden olsa yamrı yumru olunca güzol çe^ kilmiş meçe atacından bir teşbihin yanında hiç bir kıymeti yoktur.
Aziz meelekdaçıma çu ciheti do arzotmek İsterimi lotanbulda dört tane büyük tesblhol üstadı vardı ı Horos, Beşiktaşlı Rıfat, Kasımpa* şalı Mahmut, Halil... Bunların elinden çıkan teşbihler banknot gibiydi. Merak erbabı arasında elden ele gezer, gün geçtikçe kıymetleri artar, fakat eksilmezdi. Bu adamlar bir sono çalışırlar, yaptıkları teşbihleri bir Ramazan ziyaretlerine gittiklor) zevata takdim ederler vo arada para lâkırdısı edllmoz... Teşbihlerinin bodelı İle bülün sene geçinirlerdi.
□ogerll arkadaşımın .meşhur Sağır Rıfat Ueta> dediği zatın mev-out olduğuna pek ihtimal veremiyorum. Belki bununla Horos lâkabı llo anılan Haşan ustanın sağırlığını Beşiktaşlı Rıfata yamıyarak bir san at birliği kurmuş olsa geroktlr.
Memloketlmln ölen bir (san'at «
l • nefise) sine sütunumda bir mer-
siye okumaklığıma sebep olduğun-
dan dolayı aziz dostuma feşekkürü
bir borç bilirim.
I.
Cumartesi
M A K T
1949
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3593
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
“l'âsso'
DİKKAT
Hor birinde gizlenen RESİM bulunan yeni L A S S O Çikletlerini dalma toroih edinil Balonlu ve ikramiyeliılir... İMREN — BAYLAN Çikolata ve Şokerlome Fabrikası
Dil,
Rusya, nihayet taarruza başladı
M.T.A.da'
Atlantik Paktına karşı Rus taarruzu
çalınan plânlar
Almanya ve Iranda kendini gösterdi
İrandaki konsolosluklar kapatıldı, Almanyada büyük askerî manevralara başlandı; Sovyet yüksek kurmay subayları Macaristanda toplantı halinde
Dün, Mecliste yine heyecanlı bir hava esti
Rusya, lüzum görürse, İrana ordu sevhetmek müsaadesini haiz
Kaya gibi diktatör
J spanyanın diktatörü, (Ko-■ diyo) su, General Franko-dan bahsediyoruz.
Solculuk vo kızıllarla memleketinde yıllarca mücadele etmiş, bu boğuşmalarında İtalya ve Al-manvamn Faşizm ve Nazizmin, fiili yardım vo teşviklerini görmüş ve nihayet zaferi sağalmıştı. Bütün İspanyaya şâmil nüfuzu elde ettikten sonra dost İki diktatöre şükran borçlarını ödemek İçin hiç bir gayreti esirgememiş, maamalih İtalya ve Almanyanın izleri üzerinden yürüyerek İngiltereyo harb açmakta acele etmemiş İdi. Bitler olsun, Mussoli-ni olsun: Frankoyu, behemehal •teşe sokmak istiyorlar ve Ispan-yollar İçin çok cazip hedefler gösteriyorlardı: Cebelüttank’ı
Ingillzlerden, Fası Fransızlardan koparmak ve İspanyayı eski şevket ve azametine kavuşturmak ne kadar güzel bir hayal İdi. Bahusus kİ Fransa tamamiyle yere serilmiş, Hltlerin çizmesi altında çiğnenmiş, İngiltere de. Alman t-cmıba.d imanlarının bitin ez tü-İtenmez baskısı altında zebun bir hâle düşmüş İdi. Mussollnl birkaç İtalya hava filosu göndermek Kuretiylo I.on d ranın tahribi gibi tarihi bir şerefe ortaklık etmek İstiyordu. Franko, elini uzatacak olsa, Cebelüttank’ı olmuş bir meyva gibi koparacak bir mevkide sanılıyordu.
Demokrasiler için çok karanlık olan bugünlerde İspanya diktatörü de hücum heveslerini zor zaptediyordu. Dışişleri Bakanlığına yakın bir akrabasını Seranoyu getirmişti, o Serano ki Nazizmin ve Faşizmin hayranı ve meclûbu İdi. Herkes Frankonun demokrasiler aleyhine harbe atılmak illere tarihi dakikanın geldiğini sanmış idi. Buna rağmen Madrid hâkimi ihtiyatı elden bırakmadı. Ingiltere ve Fransaya hücum etmedi ve ancak Almanlara Rus cephesi için bir miktar yardımcı kuvvet göndermekle İktifa etti. 8eneler geçti, tarihin çarkı döndü ve Nazizm ve Faşizm yerlere Berildi. Anglosaksonlar ve Slav-lar, dünyanın en büyük harbinden muzaffer çıktılar. O heyecanlı günlerde bütün Anglosakson efkârı, bu bahiste Slav ef-k&riyle müttefik olarak, İspanyada irtica' ve diktatörlüğün yi-kılması lâzım olduğu düşüncesini müdafaa ettiler. Hakikaten Kodlyo müşkül günler, haftalar, aylar; hattâ yıllar yaşadı. Milletler Cemiyeti kuruldu. İspanya oraya çağrılmadı. Daha ileri gidildi. Bütün galipler onunla resmi münasebetlerini kestiler. Mad-riddekl sefirlerini geri çağırdılar, »aha az dayanıkh ve seciyesi dm?*1* Wr dJktator medeniyet a. k^u?'n husumeti karşısın-m ol"-,
tadil etmeği düşünürdü. Bahu-eksik olmuyordu. Meşru’ kıra| ve hükümdar taraftarları da tazyiki arttırıyorlardı...
General Franko zaman kazan-mak istedi. Her şeye rağmen dayandı .. Galiba şimdi bu sebatın nın mükâfat ve karşılığını alacaktır.
Dünün galipleri üç büyükler, •İmdi ayrılmışlardır. Sovyet blo-kuna karşı Atlantik bloloı kurulmaktadır. General Franko İse “ İlk dnkikasındanberi kızıllata düşman olmuş, düşman kalmış ve bu düşünceden Hr saniye ayrılmamıştır. Daha tagillzier, Rusların harb ortağı İken Çörçll’e, ordu aleyhine, ittifak teklif Hmek cüretinde bulunan Franko •ebat ettiği husumet noktasından »ir zerre şaşmamıştır. Bugün de-mokrasllcr de. kuıl Sovyet düş-(Devamı 8a. • su. 4 de)
D. P. Genel Başkanı Bayanın karşılanışı.
Balıkesir D. P. 11
kongresi toplandı
Vaşington 25 (A.A.) — Ünİ-ted PreBs: Amerika Dışişleri Ba kanlığı bözcübü, Sovyetler Birliğinin İrandaki bütün konsolosluklarını kapayacağı hakkındaki şayialara Dışişleri Bakanlığının diplomatik yollarla muttali olduğunu bildirmiştir. Bu haberler, siyasî mahfillerde Rusyantn îrazı üzerinde mütemadiyen artan bas kışına affolunmaktadır.
Lake Success 25 (AP) — Sovyet hükümetinin İrandaki 3 kon eolosluğunu kapatmayı kararlaştırdığı bugün iyi haber alan kay naklardan öğrenilmiştir.
Kapatılacak Sovyet konsoloslukları Tebriz, Meşhed ve Ahva konsolosluklarıdır. İran son gün lerde sık sık Moskovanm şifahi (Devamı Sa. 5 Sü.
Kongrede konuşan Bay ar bugün Ayvalığa gidecek
Balıkesir 25 (Hususi surette gön derdiğimiz Zihni kanmaz bildiriyor) — Balıkesir Demokrat Parti İl kongresine bu sabah saat dokuz dan itibaren devam edildi. Rufna meyeye göre dilekler üzerindeki konuşmalarda program, tüzük ve anayasa olmak üzere ayrılmıştı.
Muhtelif konuşmalar arasında Susurluk delegesi Nuri Eroğlunun
lâikliği tenkid ederek parti programından çıkanlmasmt İstemesi lehte ve aleyhte tezahürata vesile oldu.
Delegelerden İsmail Şekerci lâik llğln dinsizlik olmadığını, mânâ -sının yanlış anlaşıldığını söyledi. Ayvalık delegesi Kenan Kaptan (la lâiklik üzerinde durmanın ateş (Devamı Sa: 5 Sü: 5 do)
Sovyet silâhlı kuvvetler yeni Bu kanı Mareşal Vasilvski
| Ekonomi Bakanı, | suiistimal yok, | ihmal var, dedi
Ankara 25 (Telofonla) — Meclis bugün saat 15 de Feridun Fikri Düşünsel’in başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Necmed-din Sadak İmport - Eksport ban-kasiylo yapılan ve Türkiye lehine 30 milyondan 38 milyon dolara çıkarılan anlaşma tasarısının bir geçici komisyonda tetkikini ve bunun Meclisin bugünkü oturumuna alınmasını istedi. Bakanın bu teklifi kabul edildi.
Bunu müteakip Reşat Aydınlı-nın Muş ilinin Bilir köyü bölgesinde 1947 yılında bulunan Barit madeni hakkındaki sorusuna E-konomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas cevap vermiş ve ezcümle demiştir ki:
— 1947 yılının 10 uncu ayında Muş’da tetkikler yapan bir jeolog tarafından Bilir köyü civarında barit madeni bulunduğu ve bunun devlet eliyle işletilmesinin uygun olacağına dair bir rapor M.T.A. genel müdürlüğü-(Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Bedeli
Smith'in
istifası
Selim Sırrı Tarcan için yapılan törenden bir görünüş Foto: Burhan - Yeni Sabah
SelimSırrı’nın75inci doğumyıldönümü
Dün Çapadaki Enstitüde heyecanlı tören yaptld'
Üstad Selim Sim Tarc^n'ın 75 nci dönüm yılı münasebetile dün Çapadaki Eğilim Enstitü -sünde bir tören yapılmıştır.
Merasime istiklâl marşilo baş lanmıştır. Bunu Eğitim Enstitü bü talebelerinin söylemiş olduk lan dağbaşını düman almış mar 5‘ takip etmiştir.. Eğitim Ensti -tÜBÜ müdürü Reşad, Selim Sırrı hakkında bir konuşma yapmış,
bunu Beden Terbiyesi umum müdürü Vildan Aşir’dn üstad hakkındaki konuşması He güreş başkanı Mazhar Kazancının hitabesi takip etmdştlr.
Daha sonra, Eğitim Enstitümü kız talebeleri bir spor gösterisi yapmışlar ve nihayet Tar-can zeybeği oynanarak merasl -me son verilmiştir.
Bulganin affedildi
Sovyet silahlı kuvvetler bakanlığına Vasilevski getirildi
Paris 25 (A.A.) — Afp:
Mareşal Boulganine'in yüksek Sovyet Şurası kararlle silâhlı kuvvetler bakanlığından affedildiği Sovyet radyosu tarafından bildirmiştr.
Moskova 25 (AP) — Sovyet yüksek şurası tarafından bugün yayınlanan bir tebliğdo Sovyet silâhlı kuvvetler bakanı Mareşal Bulganin yerine Mareşal Alek-sander Mihailovlch Vasilevsky’ nin getirildiği bildirilmektedir.
Bulganin Sovyetler Birliği Be kanlar Kurulu başkan vekilidir. 4 Mart 1947 de Stalin yerine s) lah.li kuvvetler bakanlığına getrilen ve 53 yaşında olan Bulgn-nln ayni zamanda Politbüro ü yesi bulunmaktadır.
Yeni silâhlı kuvvetler bakanı (Davamı 8a. s SÜ. 1 de)
Türk - Avusturya milli maçında saatler lt5 inci dakikayı gösteriyordu. Decker Türk kalesinin ağ* lavına serbes bir vuruş yaptı ve Cihat yere yapıştığı halde top ağları titretti. Bu gol, Avusturya ta» rihinde tek gol olarak kalacaktır.
| (CİHAD AKMANIN HAZIKI ADİGI SAYFA VE DİĞER KESİMLERİ ALTINCIDAIHR.) |
Dün gece basılan büyük kumarhane
r--------->
Emekli
20 maruf şahıs kuuıar oynarken suçüstü yakalandı
Amerikanın Moskova Büyük Elçisi istifa etti
Vaşington 25 (AP) — Bugün Başkan Truman, Birleşik Ameri kanın Moskova büyükelçisi gene rai Walter Bedeli Smithin istifa sini kabul etmiştir. Bedeli Smfith Başkanı ziyaret etmiş ve ordudaki ödevine dönmek istediğini söylemiştir.
Başkanlık basın sekreteri Char les Ross, Truman’ın İstifayı isteksizlikle, kabul ettiğini ve askerliğe avdetine müsaade ettiği ni söylemiştir.
Kongeneral rütbesini haiz o-lan Bedeli Smith'in Nevyorkta-kl 1. İnci ordu komutanlığına geçmesi beklenilmektedir.
ATLANTİK
PAKTI
Binanın kapısı önünde kalabalık (Foto: Yeni Sabah Burhan Tan)
Evvelki gece sabaha karşı] Beyoğlunda kaymakam Reşat bey sokağında 5 No. lu apartı-manın Nevzatın oturduğu 3 ün cü dairesinde kumar oynandığı!
I haber alınarak bir. baskın ya -bilmiş ve 20 maruf kimsa suç üstü yakalanmıştır.
Burada kumar oynarken ya ‘ (Devamı Sa. 5‘ Şü- S de)
Gelir vergisini kimler ödeyecek
sermayesi
Yarım milyar lira olacak
25 yaşından sonra dahi evlenmemiş olan kızların durumu
Ankara 25 (Telefonla) — Ga çici komisyon Maliye Vekilinin huzurile emekliler tasarısının ka lan maddelerinden 3 tanesini bi tirmiştir. Pazartesiye toplantısına devam edecektir. Bugünkü toplantıda konuşulan bir maddeye göre sandığın sermayesi, miktarı yazılı olmamakla beraber, yarım milyarı bulacaktır.. Bu paranın çoğu mülk, bir kısmı da 'devlet tahvilleri almak su-retile işletilecektir.
Diğer bir maddeye göre de yaş haddi 65 olarak kabul edilmiştir.
Kabul edilen başka bir mad» deye göre de kızlara . 25 yaşın«
(Davamı Sa. 5 Sü. 2 do)
İtalyan ve Amerikan Ayanında müzakereler oluyor
Vaşington: 25 (a.a.) «United Press» — Bugün Atlantik Paktı müzakerelerine devam eden âyan meclisinde Donnell Amerikayı o-tomatik olarak harbe sürükleyo -cek olan pakta itiraz etmiş, başkan Connally buna cevap vererek Amerikanın harbe girip girmemek hakkını muhafaza ettiğini söylemiştir.
Roma: 2Ö (a.a.) «afp» — Ayan meclisinde Atlantik paktı hnklcın -da yapılan tartışmalnr sırasında (Devamı Sa. s 8ü. 4 do)
İtalyan Elçisinin suvaresi
Adalet Bakam, dün gece verdiği nutukta tarayın, Sultanahmette yapılacağını teyit etti
Adliye
sarayı
Komisyon, asgarî geçim parasını tespit etti
Ankara, 25 (Telefonla) — Gelir vergİBİ tasarısında asgarî geçim şöyle tesbit edilmiştir:
1 — Herkes için günde bir buçuk lira, senede 450 lira;
2 — Çocuksuz evliler günde iki buçuk, senede 750 lira;
3 — Bir ve iki çocuklu evliler için günde 3 lira, senede 900 lira;
4 — İkiden fazla çocuklu evliler için günde 3,5 lira, senede 1050 lira.
Bu miktarlardan
Gelir vergisi nisbetlerinln son şekli şudur:
2500 liraya kadar geliri olanlardan yüzde 15;
Ondan sonraki 5 bin lira için yüzde 20;
Ondan sonraki 10 bin lira İçin yüzde 25;
Ondan Bonraki 20 bin lira için yüzde 30;
(Davamı Sa. ö Sü. ı do)

vergi alın-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir mersiye
ULUNAY
D(,bakam ■
b,r Yakandaki bu Hlva-
tibaı tesbit etmektedir. Kesinlerde Bayan Sadak, Şükrü Saraçoğlu, Inyili» Büyükelçisi, .Fuad Carım görülmektedir.
İstanbul avukatlarının tertip ettiği aile yemeği dün akşam Taksim Belediye Gazinosunda yenmiştir. Yemekte bütün İstanbul avukatları, İstanbul adalet teşkilâtına mensup yargıç ve savcılar, dün şehrimize gelmiş bulunan Adalet Bakanı Fuad fidr-(Devamı 8s. 0 Sü. 4 de)
D. Partisi İstanbul
Kongresi
Dün başladığımız kongre konuşmaları metninin devamını bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Röportaj »ütunu, gaıaleclliğln en lezzetli taraflarından birini teşkil eder. Bu bahiste oıdden muvaffak olan bir moslekdajımız da Comaloddln Blldlk'dir. Dalma moraklı mevzuları arar, bulur; kâh semtleri söyletir, kâh suyu çekilmiş çojmolerl ağlatır, bazan eski yomoklerl sıralıyarak okuyucuları yutkundurur; bazan İçki âlomlorlni kurcalıyarak ortaya noçveler saçar. Bazan da... Son yaptığı Teşbih rö-portalı gibi, bu Ijton anlıyanların biraz kaçlarını çattıraoak surette kalem oynatır.
Değerli arkadaşım bugün Avrupa rekabotlne dayanamıyarak maziye kansan bu güzol san'atın Inoe-İlklerini belirtmek İçin daha talihi-yetil kaynaklara başvurmalı İdi. lira tesblh'de kıymet, teşbihin yapıldığı maddede değildir. Onu yapan eldodlr. Merhum $oyhüllelâm Cemaleddln Efendl'nln bir .teşbih kollekelyonu olduğunu bilmiyorum. Oğlu merhum Muhtar Beyde pek kıymetli birkaç teşbih gördüm. Fakat bunlara kolleksiyon denilemezdi. Doğru ismi (Sübha) olan teşbihin envai vardır. Bazılarını nrzodo-ylmı
Yüzıürü, Nİka, Zeytin, Folhlpa-sa ödagaoı, Hüvoydörl, Olvldirl, Sandal, Kuka, Sırçalı kuka, Temr-hlndl, Pelosonk, Yoşll şlrmâyl, Ka-leınbok, Hlnd gülü, Narçıl (Tarçın değil), Miverd, Moroan, Kihrübâ,
Zergordan, Şah Maksud, Akik, No* cef... İlahi..
Bunlardan yapılan teşbihlerin kıymetli olabllmolorl İçin mutlaka bir üstad elinden çıkmı* olmaları lâzımdır. Yoksa teşbih inolden olsa yamrı yumru olunca güzol çe^ kilmiş meçe atacından bir teşbihin yanında hiç bir kıymeti yoktur.
Aziz meelekdaçıma çu ciheti do arzotmek İsterimi lotanbulda dört tane büyük tesblhol üstadı vardı ı Horos, Beşiktaşlı Rıfat, Kasımpa* şalı Mahmut, Halil... Bunların elinden çıkan teşbihler banknot gibiydi. Merak erbabı arasında elden ele gezer, gün geçtikçe kıymetleri artar, fakat eksilmezdi. Bu adamlar bir sono çalışırlar, yaptıkları teşbihleri bir Ramazan ziyaretlerine gittiklor) zevata takdim ederler vo arada para lâkırdısı edllmoz... Teşbihlerinin bodelı İle bülün sene geçinirlerdi.
□ogerll arkadaşımın .meşhur Sağır Rıfat Ueta> dediği zatın mev-out olduğuna pek ihtimal veremiyorum. Belki bununla Horos lâkabı llo anılan Haşan ustanın sağırlığını Beşiktaşlı Rıfata yamıyarak bir san at birliği kurmuş olsa geroktlr.
Memloketlmln ölen bir (san'at «
l • nefise) sine sütunumda bir mer-
siye okumaklığıma sebep olduğun-
dan dolayı aziz dostuma feşekkürü
bir borç bilirim.
I.
Cumartesi
M A K T
1949
Sahibi ı Safa Kılıçboğlu
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3593
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
“l'âsso'
DİKKAT
Hor birinde gizlenen RESİM bulunan yeni L A S S O Çikletlerini dalma toroih edinil Balonlu ve ikramiyeliılir... İMREN — BAYLAN Çikolata ve Şokerlome Fabrikası
Dil,
Rusya, nihayet taarruza başladı
M.T.A.da'
Atlantik Paktına karşı Rus taarruzu
çalınan plânlar
Almanya ve Iranda kendini gösterdi
İrandaki konsolosluklar kapatıldı, Almanyada büyük askerî manevralara başlandı; Sovyet yüksek kurmay subayları Macaristanda toplantı halinde
Dün, Mecliste yine heyecanlı bir hava esti
Rusya, lüzum görürse, İrana ordu sevhetmek müsaadesini haiz
Kaya gibi diktatör
J spanyanın diktatörü, (Ko-■ diyo) su, General Franko-dan bahsediyoruz.
Solculuk vo kızıllarla memleketinde yıllarca mücadele etmiş, bu boğuşmalarında İtalya ve Al-manvamn Faşizm ve Nazizmin, fiili yardım vo teşviklerini görmüş ve nihayet zaferi sağalmıştı. Bütün İspanyaya şâmil nüfuzu elde ettikten sonra dost İki diktatöre şükran borçlarını ödemek İçin hiç bir gayreti esirgememiş, maamalih İtalya ve Almanyanın izleri üzerinden yürüyerek İngiltereyo harb açmakta acele etmemiş İdi. Bitler olsun, Mussoli-ni olsun: Frankoyu, behemehal •teşe sokmak istiyorlar ve Ispan-yollar İçin çok cazip hedefler gösteriyorlardı: Cebelüttank’ı
Ingillzlerden, Fası Fransızlardan koparmak ve İspanyayı eski şevket ve azametine kavuşturmak ne kadar güzel bir hayal İdi. Bahusus kİ Fransa tamamiyle yere serilmiş, Hltlerin çizmesi altında çiğnenmiş, İngiltere de. Alman t-cmıba.d imanlarının bitin ez tü-İtenmez baskısı altında zebun bir hâle düşmüş İdi. Mussollnl birkaç İtalya hava filosu göndermek Kuretiylo I.on d ranın tahribi gibi tarihi bir şerefe ortaklık etmek İstiyordu. Franko, elini uzatacak olsa, Cebelüttank’ı olmuş bir meyva gibi koparacak bir mevkide sanılıyordu.
Demokrasiler için çok karanlık olan bugünlerde İspanya diktatörü de hücum heveslerini zor zaptediyordu. Dışişleri Bakanlığına yakın bir akrabasını Seranoyu getirmişti, o Serano ki Nazizmin ve Faşizmin hayranı ve meclûbu İdi. Herkes Frankonun demokrasiler aleyhine harbe atılmak illere tarihi dakikanın geldiğini sanmış idi. Buna rağmen Madrid hâkimi ihtiyatı elden bırakmadı. Ingiltere ve Fransaya hücum etmedi ve ancak Almanlara Rus cephesi için bir miktar yardımcı kuvvet göndermekle İktifa etti. 8eneler geçti, tarihin çarkı döndü ve Nazizm ve Faşizm yerlere Berildi. Anglosaksonlar ve Slav-lar, dünyanın en büyük harbinden muzaffer çıktılar. O heyecanlı günlerde bütün Anglosakson efkârı, bu bahiste Slav ef-k&riyle müttefik olarak, İspanyada irtica' ve diktatörlüğün yi-kılması lâzım olduğu düşüncesini müdafaa ettiler. Hakikaten Kodlyo müşkül günler, haftalar, aylar; hattâ yıllar yaşadı. Milletler Cemiyeti kuruldu. İspanya oraya çağrılmadı. Daha ileri gidildi. Bütün galipler onunla resmi münasebetlerini kestiler. Mad-riddekl sefirlerini geri çağırdılar, »aha az dayanıkh ve seciyesi dm?*1* Wr dJktator medeniyet a. k^u?'n husumeti karşısın-m ol"-,
tadil etmeği düşünürdü. Bahu-eksik olmuyordu. Meşru’ kıra| ve hükümdar taraftarları da tazyiki arttırıyorlardı...
General Franko zaman kazan-mak istedi. Her şeye rağmen dayandı .. Galiba şimdi bu sebatın nın mükâfat ve karşılığını alacaktır.
Dünün galipleri üç büyükler, •İmdi ayrılmışlardır. Sovyet blo-kuna karşı Atlantik bloloı kurulmaktadır. General Franko İse “ İlk dnkikasındanberi kızıllata düşman olmuş, düşman kalmış ve bu düşünceden Hr saniye ayrılmamıştır. Daha tagillzier, Rusların harb ortağı İken Çörçll’e, ordu aleyhine, ittifak teklif Hmek cüretinde bulunan Franko •ebat ettiği husumet noktasından »ir zerre şaşmamıştır. Bugün de-mokrasllcr de. kuıl Sovyet düş-(Devamı 8a. • su. 4 de)
D. P. Genel Başkanı Bayanın karşılanışı.
Balıkesir D. P. 11
kongresi toplandı
Vaşington 25 (A.A.) — Ünİ-ted PreBs: Amerika Dışişleri Ba kanlığı bözcübü, Sovyetler Birliğinin İrandaki bütün konsolosluklarını kapayacağı hakkındaki şayialara Dışişleri Bakanlığının diplomatik yollarla muttali olduğunu bildirmiştir. Bu haberler, siyasî mahfillerde Rusyantn îrazı üzerinde mütemadiyen artan bas kışına affolunmaktadır.
Lake Success 25 (AP) — Sovyet hükümetinin İrandaki 3 kon eolosluğunu kapatmayı kararlaştırdığı bugün iyi haber alan kay naklardan öğrenilmiştir.
Kapatılacak Sovyet konsoloslukları Tebriz, Meşhed ve Ahva konsolosluklarıdır. İran son gün lerde sık sık Moskovanm şifahi (Devamı Sa. 5 Sü.
Kongrede konuşan Bay ar bugün Ayvalığa gidecek
Balıkesir 25 (Hususi surette gön derdiğimiz Zihni kanmaz bildiriyor) — Balıkesir Demokrat Parti İl kongresine bu sabah saat dokuz dan itibaren devam edildi. Rufna meyeye göre dilekler üzerindeki konuşmalarda program, tüzük ve anayasa olmak üzere ayrılmıştı.
Muhtelif konuşmalar arasında Susurluk delegesi Nuri Eroğlunun
lâikliği tenkid ederek parti programından çıkanlmasmt İstemesi lehte ve aleyhte tezahürata vesile oldu.
Delegelerden İsmail Şekerci lâik llğln dinsizlik olmadığını, mânâ -sının yanlış anlaşıldığını söyledi. Ayvalık delegesi Kenan Kaptan (la lâiklik üzerinde durmanın ateş (Devamı Sa: 5 Sü: 5 do)
Sovyet silâhlı kuvvetler yeni Bu kanı Mareşal Vasilvski
| Ekonomi Bakanı, | suiistimal yok, | ihmal var, dedi
Ankara 25 (Telofonla) — Meclis bugün saat 15 de Feridun Fikri Düşünsel’in başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Necmed-din Sadak İmport - Eksport ban-kasiylo yapılan ve Türkiye lehine 30 milyondan 38 milyon dolara çıkarılan anlaşma tasarısının bir geçici komisyonda tetkikini ve bunun Meclisin bugünkü oturumuna alınmasını istedi. Bakanın bu teklifi kabul edildi.
Bunu müteakip Reşat Aydınlı-nın Muş ilinin Bilir köyü bölgesinde 1947 yılında bulunan Barit madeni hakkındaki sorusuna E-konomi ve Ticaret Bakanı Cemil Barlas cevap vermiş ve ezcümle demiştir ki:
— 1947 yılının 10 uncu ayında Muş’da tetkikler yapan bir jeolog tarafından Bilir köyü civarında barit madeni bulunduğu ve bunun devlet eliyle işletilmesinin uygun olacağına dair bir rapor M.T.A. genel müdürlüğü-(Devamı Sa. S Sü. 8 da)
Bedeli
Smith'in
istifası
Selim Sırrı Tarcan için yapılan törenden bir görünüş Foto: Burhan - Yeni Sabah
SelimSırrı’nın75inci doğumyıldönümü
Dün Çapadaki Enstitüde heyecanlı tören yaptld'
Üstad Selim Sim Tarc^n'ın 75 nci dönüm yılı münasebetile dün Çapadaki Eğilim Enstitü -sünde bir tören yapılmıştır.
Merasime istiklâl marşilo baş lanmıştır. Bunu Eğitim Enstitü bü talebelerinin söylemiş olduk lan dağbaşını düman almış mar 5‘ takip etmiştir.. Eğitim Ensti -tÜBÜ müdürü Reşad, Selim Sırrı hakkında bir konuşma yapmış,
bunu Beden Terbiyesi umum müdürü Vildan Aşir’dn üstad hakkındaki konuşması He güreş başkanı Mazhar Kazancının hitabesi takip etmdştlr.
Daha sonra, Eğitim Enstitümü kız talebeleri bir spor gösterisi yapmışlar ve nihayet Tar-can zeybeği oynanarak merasl -me son verilmiştir.
Bulganin affedildi
Sovyet silahlı kuvvetler bakanlığına Vasilevski getirildi
Paris 25 (A.A.) — Afp:
Mareşal Boulganine'in yüksek Sovyet Şurası kararlle silâhlı kuvvetler bakanlığından affedildiği Sovyet radyosu tarafından bildirmiştr.
Moskova 25 (AP) — Sovyet yüksek şurası tarafından bugün yayınlanan bir tebliğdo Sovyet silâhlı kuvvetler bakanı Mareşal Bulganin yerine Mareşal Alek-sander Mihailovlch Vasilevsky’ nin getirildiği bildirilmektedir.
Bulganin Sovyetler Birliği Be kanlar Kurulu başkan vekilidir. 4 Mart 1947 de Stalin yerine s) lah.li kuvvetler bakanlığına getrilen ve 53 yaşında olan Bulgn-nln ayni zamanda Politbüro ü yesi bulunmaktadır.
Yeni silâhlı kuvvetler bakanı (Davamı 8a. s SÜ. 1 de)
Türk - Avusturya milli maçında saatler lt5 inci dakikayı gösteriyordu. Decker Türk kalesinin ağ* lavına serbes bir vuruş yaptı ve Cihat yere yapıştığı halde top ağları titretti. Bu gol, Avusturya ta» rihinde tek gol olarak kalacaktır.
| (CİHAD AKMANIN HAZIKI ADİGI SAYFA VE DİĞER KESİMLERİ ALTINCIDAIHR.) |
Dün gece basılan büyük kumarhane
r--------->
Emekli
20 maruf şahıs kuuıar oynarken suçüstü yakalandı
Amerikanın Moskova Büyük Elçisi istifa etti
Vaşington 25 (AP) — Bugün Başkan Truman, Birleşik Ameri kanın Moskova büyükelçisi gene rai Walter Bedeli Smithin istifa sini kabul etmiştir. Bedeli Smfith Başkanı ziyaret etmiş ve ordudaki ödevine dönmek istediğini söylemiştir.
Başkanlık basın sekreteri Char les Ross, Truman’ın İstifayı isteksizlikle, kabul ettiğini ve askerliğe avdetine müsaade ettiği ni söylemiştir.
Kongeneral rütbesini haiz o-lan Bedeli Smith'in Nevyorkta-kl 1. İnci ordu komutanlığına geçmesi beklenilmektedir.
ATLANTİK
PAKTI
Binanın kapısı önünde kalabalık (Foto: Yeni Sabah Burhan Tan)
Evvelki gece sabaha karşı] Beyoğlunda kaymakam Reşat bey sokağında 5 No. lu apartı-manın Nevzatın oturduğu 3 ün cü dairesinde kumar oynandığı!
I haber alınarak bir. baskın ya -bilmiş ve 20 maruf kimsa suç üstü yakalanmıştır.
Burada kumar oynarken ya ‘ (Devamı Sa. 5‘ Şü- S de)
Gelir vergisini kimler ödeyecek
sermayesi
Yarım milyar lira olacak
25 yaşından sonra dahi evlenmemiş olan kızların durumu
Ankara 25 (Telefonla) — Ga çici komisyon Maliye Vekilinin huzurile emekliler tasarısının ka lan maddelerinden 3 tanesini bi tirmiştir. Pazartesiye toplantısına devam edecektir. Bugünkü toplantıda konuşulan bir maddeye göre sandığın sermayesi, miktarı yazılı olmamakla beraber, yarım milyarı bulacaktır.. Bu paranın çoğu mülk, bir kısmı da 'devlet tahvilleri almak su-retile işletilecektir.
Diğer bir maddeye göre de yaş haddi 65 olarak kabul edilmiştir.
Kabul edilen başka bir mad» deye göre de kızlara . 25 yaşın«
(Davamı Sa. 5 Sü. 2 do)
İtalyan ve Amerikan Ayanında müzakereler oluyor
Vaşington: 25 (a.a.) «United Press» — Bugün Atlantik Paktı müzakerelerine devam eden âyan meclisinde Donnell Amerikayı o-tomatik olarak harbe sürükleyo -cek olan pakta itiraz etmiş, başkan Connally buna cevap vererek Amerikanın harbe girip girmemek hakkını muhafaza ettiğini söylemiştir.
Roma: 2Ö (a.a.) «afp» — Ayan meclisinde Atlantik paktı hnklcın -da yapılan tartışmalnr sırasında (Devamı Sa. s 8ü. 4 do)
İtalyan Elçisinin suvaresi
Adalet Bakam, dün gece verdiği nutukta tarayın, Sultanahmette yapılacağını teyit etti
Adliye
sarayı
Komisyon, asgarî geçim parasını tespit etti
Ankara, 25 (Telefonla) — Gelir vergİBİ tasarısında asgarî geçim şöyle tesbit edilmiştir:
1 — Herkes için günde bir buçuk lira, senede 450 lira;
2 — Çocuksuz evliler günde iki buçuk, senede 750 lira;
3 — Bir ve iki çocuklu evliler için günde 3 lira, senede 900 lira;
4 — İkiden fazla çocuklu evliler için günde 3,5 lira, senede 1050 lira.
Bu miktarlardan
Gelir vergisi nisbetlerinln son şekli şudur:
2500 liraya kadar geliri olanlardan yüzde 15;
Ondan sonraki 5 bin lira için yüzde 20;
Ondan sonraki 10 bin lira İçin yüzde 25;
Ondan Bonraki 20 bin lira için yüzde 30;
(Davamı Sa. ö Sü. ı do)

vergi alın-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir mersiye
ULUNAY
D(,bakam ■
b,r Yakandaki bu Hlva-
tibaı tesbit etmektedir. Kesinlerde Bayan Sadak, Şükrü Saraçoğlu, Inyili» Büyükelçisi, .Fuad Carım görülmektedir.
İstanbul avukatlarının tertip ettiği aile yemeği dün akşam Taksim Belediye Gazinosunda yenmiştir. Yemekte bütün İstanbul avukatları, İstanbul adalet teşkilâtına mensup yargıç ve savcılar, dün şehrimize gelmiş bulunan Adalet Bakanı Fuad fidr-(Devamı 8s. 0 Sü. 4 de)
D. Partisi İstanbul
Kongresi
Dün başladığımız kongre konuşmaları metninin devamını bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Röportaj »ütunu, gaıaleclliğln en lezzetli taraflarından birini teşkil eder. Bu bahiste oıdden muvaffak olan bir moslekdajımız da Comaloddln Blldlk'dir. Dalma moraklı mevzuları arar, bulur; kâh semtleri söyletir, kâh suyu çekilmiş çojmolerl ağlatır, bazan eski yomoklerl sıralıyarak okuyucuları yutkundurur; bazan İçki âlomlorlni kurcalıyarak ortaya noçveler saçar. Bazan da... Son yaptığı Teşbih rö-portalı gibi, bu Ijton anlıyanların biraz kaçlarını çattıraoak surette kalem oynatır.
Değerli arkadaşım bugün Avrupa rekabotlne dayanamıyarak maziye kansan bu güzol san'atın Inoe-İlklerini belirtmek İçin daha talihi-yetil kaynaklara başvurmalı İdi. lira tesblh'de kıymet, teşbihin yapıldığı maddede değildir. Onu yapan eldodlr. Merhum $oyhüllelâm Cemaleddln Efendl'nln bir .teşbih kollekelyonu olduğunu bilmiyorum. Oğlu merhum Muhtar Beyde pek kıymetli birkaç teşbih gördüm. Fakat bunlara kolleksiyon denilemezdi. Doğru ismi (Sübha) olan teşbihin envai vardır. Bazılarını nrzodo-ylmı
Yüzıürü, Nİka, Zeytin, Folhlpa-sa ödagaoı, Hüvoydörl, Olvldirl, Sandal, Kuka, Sırçalı kuka, Temr-hlndl, Pelosonk, Yoşll şlrmâyl, Ka-leınbok, Hlnd gülü, Narçıl (Tarçın değil), Miverd, Moroan, Kihrübâ,
Zergordan, Şah Maksud, Akik, No* cef... İlahi..
Bunlardan yapılan teşbihlerin kıymetli olabllmolorl İçin mutlaka bir üstad elinden çıkmı* olmaları lâzımdır. Yoksa teşbih inolden olsa yamrı yumru olunca güzol çe^ kilmiş meçe atacından bir teşbihin yanında hiç bir kıymeti yoktur.
Aziz meelekdaçıma çu ciheti do arzotmek İsterimi lotanbulda dört tane büyük tesblhol üstadı vardı ı Horos, Beşiktaşlı Rıfat, Kasımpa* şalı Mahmut, Halil... Bunların elinden çıkan teşbihler banknot gibiydi. Merak erbabı arasında elden ele gezer, gün geçtikçe kıymetleri artar, fakat eksilmezdi. Bu adamlar bir sono çalışırlar, yaptıkları teşbihleri bir Ramazan ziyaretlerine gittiklor) zevata takdim ederler vo arada para lâkırdısı edllmoz... Teşbihlerinin bodelı İle bülün sene geçinirlerdi.
□ogerll arkadaşımın .meşhur Sağır Rıfat Ueta> dediği zatın mev-out olduğuna pek ihtimal veremiyorum. Belki bununla Horos lâkabı llo anılan Haşan ustanın sağırlığını Beşiktaşlı Rıfata yamıyarak bir san at birliği kurmuş olsa geroktlr.
Memloketlmln ölen bir (san'at «
l • nefise) sine sütunumda bir mer-
siye okumaklığıma sebep olduğun-
dan dolayı aziz dostuma feşekkürü
bir borç bilirim.
I.

Comments (0)