Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3594 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR Sahibi: Sala Kıhçboğlu
27 İdare: Nuruosmanlyo Noı 1? Tel adresi: «YENİ SABAH»
MART İSTANBUL
1949 Telefon: 20795
l@l Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Atlantik Paktı, gelecek hafta D.P. nin ilk hedefi: Washington’daimzalanacak seçim emniyeti...
Pakta, Danimarka ve Portekizden başka, İspanyanın da katılacağı muhakkak addediliyor
Bay ar, Ayvalıkta verdiği nutukta, D.P. nin Anayasa ve seçim emniyeti hakkındaki görüşlerini açıkladı
Pakt tahakkuk safhasına girdikten sonra Politbüro'da vukua gelen dört azil etrafında yeni tefsirler
Madrid, 26 (A.P.) — Ispanya Dışişleri Bakanlığının bir söz* cüsü, gazetecilere verdiği bir de meçte, Atlantik Paktından Sovyet emperyalizmine karşı Avrupa kıtasını müdafaa etmek için İlk ciddi gayret, şeklinde bahsetmiştir.
Bakanlık 6Özcüsü, Portekizli! Kuzey Atlantik Paktına iştiraki meselesinin, iki memleket arasın da mevcut andlaşma gereğince. İspanya ile görüşüldüğünü de be lirtmiştir. Sözcü «ispanyanın Atlantik Paktına muhalif oldu -ğunu zannettirecek hiç bir se -bep yoktur.,, demiştir.
Madrid 26 (A.A.) — Afp:
Portekize Atlantik paktına iltihak İçin yapılan davet netice (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
da nüfuz
yokmuş!...
Muhalefet partisi milletvekillerinden Reşat
nin Mıplen Tetkik ve Arama Ens-
titüsünde bir maden İşletme imtiyazının hususî ellere verilmesi İçin resmî muamelelerin ve raporların hasıraltı edildiği hak-Yındahı «ıal takririne Ekonomi Bakanı Cemil Barlas, açık ve biraz da sert cevaplar vermiştir. İlk hamlede Bakan, bahis mevzuu olan hâdisede, ihmal olduğunu kabul ve İtiraf etmiş ve ihmali görülen ufak bir memurun cezalandırıldığını sözlerine eklemiştir anınıa. bu ifade takrir sahibini hiç tatmin etmemiştir. Reşat Aydmlı'nın İddiasına göre Maden Arama Enstitüsünde öyle nüfuzlu bir bayan memur varmış kİ: «Benden kimse hesap soramaz. Ben daireyi tazyik edebilirim» demiş. Barlas, bu devirde böyle nüfuzlu bir memur olaraı-yatağını söyleniş...
Buraya kadar şöyle, böyle İyi ve güzel bîr konuşma denilebilir. Bir milletvekili bir soru sormuş, İlgili bakan da meseleyi tam veya az aydınlatmış, tatlı, acı görüşülmüştür. Amma Cemil Barlas bu kadarla İktifa etmiyor, İşi daha Heri götürerek geçmişteki bütün Halk PartiU hükümetleri müdafaaya kalkışmış ve Halk Partisi İktidarda kaldıkça hiç bir nüfuz snilstimali olmıyacağmı İddia etmeğe kadar lâkırdıyı u-satmıştır.
Dâva, böyle bir safhaya dökülmek istenilince sayın Cemil Bar-lasa denebilir ki zatıâliniz ken-^‘r.hakanlık devrinize ait bu vadice rahat konuşabilirsiniz, anıma, bütün geçmişin yükünü üzerinize almakta okadar acele etmeyin. Unutmayın ki Halk Partili muhterem seleflerinizden biri aleyhinde Meclis tahkikatı açılmak lâzım mıdır, değil midir diye iki yıldır Mecliste tartışmalar sürüp gitmektedir. Hattâ, daha dünkü telgraflarda, yâni Bakan, Mecliste biz hesaptan kaçınmayız - dediği sırada yine Meclisten bir komisyon Atıf İnan hakkında şahadet dinlemekle meşgul idi. Barlas hesap vermekten çekinmiye-bilir, amma, Atıf İnan hesap vermemek için ayak diremiş ve Yüce Divana şevki ve Meclis tahkikatı açılması hakkında Mecliste verilen takrire şahsen ve bizzat aleyh de rey vererek çoğunluk sağlamıştı. Her an hesap vermeğe hazır olan bir bakan, tam hesap vermek için eline Meclis huzurunda fırsat geçmiş İken böyle bir imkâna yol açacak fırsatı hiç ka-pnr mı?
İşte, maalesef Atıf İnan böyle fcsrcket etti ve hu hakikatleri 7u Bî*,n CemU biz-
den daha İyi blür ve b,.|kl de. Meclisteki sözleriyle, böylece selefinin hareket tarzım açıkça takbih etmek İstemiştir. Maâmâ-fih Atıf inanın bıı gayreti ve tahkikat açılmasın diye rey ver m es i boşa çıkmış ve meseleyi İncelemek için bir komisyon kurulmuştur. Fakat komisyon da üç aydan üç aya kararını vermeği atmak suretiyle İşi kabil olduğu karlar sürüncemede bırakmak tadır. Her ay hesap vermeğe harar olanların tutacağı yol bu mudur? Bir buğday ihracı yolsuzluğu iddialarının tahkikine başlanmasını İki küsur yıl geciktirmek, her pn millete hesap vermeğe hazır olmak mıdır? Biz eminiz kİ E-konorni Bakanı bir müdafaa anının harareti ile Halk Partisi hesabına fazla Heri atıldığını, daha ■âkln düşündüğü vakit, kabul edecektir.
(Devamı Sa 1 S BDı s d«)
İhmal varmış
Dün
toplanan doktorlardan bir grup (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Doktorların heyecanlı protesto toplantısı
Dün, Etıbba Odasında yapılan toplantıda, Dr. Noyan’m affı münasebetile sarf ettiği sözlerden dolayı bir milletvekili’şiddetle protesto edildi
İstanbul üçüncü bölge Etıbba, da yapılan bu toplantıda, E. M. Odası umumi heyet toplantısı Meclisinde, cezaya uğrayan Dr. dün saat 14 de yapılmıştır. ” ’ ' ” .............
Murat Cankat'ın başkanlığın-|
Bedri Noyan’m affı aleyhinde (Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Alalürkü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği mükâfalh giir okuma müsabakası diiıı yapıldı
Atatürk’ü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği şiir müsabakasını takip edenler (Foto: Burhan — Yr ■ Sabah)
Atatürkü Yaşatma Cemiyeti -1 Halkevinde yapılmıştır, nin tertip ettiği. Atatürk'e ait mükâfattı şiir okuma müsabaka- I sı dün saat 14.30 da Eminönü •
Müsabakamızı cemiyet başkanı Muzaffer Ercnez kısa bir hı-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
D. P. Başkanı: " Milletin aklı selimi, vatandaşın vicdanına tasallut etmek istiyenlere zincir vuracaktır,, dedi
Edirnenin
kara giinii
Düşman istilâsının
36 net yıldönümü dün anıldı
Prenses Fevziye ve çocuğu
Şahnaz
Edirne 26 (Hususî) — Bugün - 26 Mart güzel Edirnemizin kara günüdür. Bundan tam 36 yıl evvel düşman istilâsına uğramıştır. Bu kara günü anmak üzere saat 15 de Cumhuriyet alanında bü ■ yük bir anma töreni yapıldı.
Törende başta vali olmak üze re komutan, mektepler, askeri kıt'alar, binlerce halk hazır bulunuyordu. Kürsüye gelen birçok lytipler günün mana ve ehemmi (Devamı Sa. 6 SU. 4 de) ^Sadak'ın
Amerika
seyahati
Prenses
Fevziye
İran Şahından ayrılan
Fevziye, İsmail Şirin beyle evleniyor
Kahire, 26 (A.A.) «Reuter» — İran Şahından boşandığı Kasım ayında bildirilen Kıral Faruğun kızkardeşi Prenses Fevziye 31 yaşında bulunan İsmail Şirin Bey ile nişanlanmıştır. Düğünün gelecek pazartesi günü Kahirede yapılacağı sanılmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
Hava alanlarının teftişi
İzmir limanını ziyaret edecek olan Filotillanın komutan gemisi
İzmir limanını
ziyaret edecek filo
İngiliz donanmasından 10 mayn tarayıcı gemi, önümüzdeki ay İzmir Limanına gelecek
retl yapacaktır. Flotila komutanı Albay Mc. N. VValter’ln forsu Fl-ERCE’e çekilecektir.
Bu gemiler harbin ikinci yansında ve harpten sonra inşa edil -(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
HARB
Akademisi
yangını
Dışişleri Bakanı 5 nisanda hareket edecek
Ankara: 26 (Hususî) — Nev -york'ta nisan ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel ku rul lçtimaında Türkiyeyl temsil e-dccok olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sudağın 5 nisanda hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Nec meddln Sadağa Hususi kalem mü dürü Necdet refakat edecektir. Devlet Bakam Nurullah Sümer’in de Dışişleri Bakanımızla birlikte Amerlkaya gideceği söylenmekte dlr. .
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa dak, ağlebl ihtimal 3 nisan pazar glinıl />ııkaradan lstanbula gide cel-, pazaıtusl gilnüntl İstanbulda geçirdikten sonra 5 nisan salı gün kil uçakla Amerikaya mütevec -cfhen Yeşilköy den hareket edecek-
Rüşvet alan Belediye Mühendisleri
Muhakemeleri bitti,
her ikisi de mahkûm
Beyoğlunda Ceylan mağazası sahili Ahmet Şahinden 200 Hra rüşvet almaktan sanık Beyoğlu belediye Fen şubesi baş mühendisi Necati Suar ilo Fen memuru Samim Oktayın duruşması dün 9 uncu asliye ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır.
(Dovamı Sa. s 8u. 4)
SPOR
Cihad
Bauaml.h Orupu Ba,k„,ı, FeV‘' 't0”" ZmertfMn yardım kurulu
utenlunnda Amerikan tipi ucudû^ı u u. 7' l'"l,a B“rM M Balikair *««■
temlerde bulundular Folotralu TÜT’‘ ‘f"’" kirlikterinde tnef
J eneral Uçaner A İyon hava alayında görülmektedirler. 1
Arman
Meydana çıkarılan komünist şebekesi
Sahaflar Çarşısındaki devamlı ve heyecanlı
Sahaflar Çarşısındaki dükkân.
İskenderunda
yakalanan casuslar
Adanada Giilişi Köy Enstitüsündeki bayrağımıza saygısızlık gösterildi
İskenderun, 26 (Hususi) — A-merikan askerî yardım malzemesinin tahllyo mahreci olması bakımından büyük önem taşıyan iskenderunda zabıta ve askeri kuvvetler bir casus şebekesinin iki elemanını nihayet elo geçirmiş bulunmaktadırlar.
(Devamı Sa. B Su. 3)
Ateş, binanın birinci kat merdiveni yandıktan sonra söndürüldü
Evvelki gece sabaha karşı saat 5 sularında Yıldızdaki Harp Aka -demişi binasında bir yangın çık* nııştır.
Yangın, ’iki -katlı ve İçi eski yapı ahşap bulunan birinci kat merdi verilerinden başlamıştır.
Binanın içi yağlı boya olduğu İçin yangının derhal genişlemesi ve büyük bir tehlike yaratması çok mümkündü. Bereket versinki Ufal ye süratle hâdise mahalline yetişmiş ve yangını bastırabümiştir. Yangın Akademi binasının birin « cl kat merdiven ve döşemesi yan diktan sonra tamamen söndürül « müşttlr.
Yangının merdiven altına konu* lan İçinde ateş bulunan ve kapatıl mamış bir mangaldan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı anlaşılmış • tır. Hasar ehemmiyetli değildir.
takibin tafsilâtı
Beyazıtta Sahaflar Çarşısının yanındaki dar sokakta 72/1 numaralı ve Ferit Teksoya ait dükkânda, Üniversite Kriminoloji Enstitüsünde asistan, Şehamed-(Devamı Sa. ö Su. 1)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Olan oldu
Ekrem Reşit Rey’in Şehir tiyatrosu komedi kısmında oynanmakta olan bu telif eserinin Reli’ Cevad Ulunay tarafından yazılan tenkidini yarınki nüshamızda okuyacaksınız.
Kabuğundan çıkan kestaneler
IjLUNAY
nadoluda ulak bir seyahat yaptığı anlaşılan değerli meşini Şevket Rado'nun Konya hakkında bir yazısını okudum. Genç
arkadaşım bu yazıda gayet canlı bir mevzua dokunuyor vo bizde pek tabii olarak her dokunulan şeyden bin (ahi) dlnlenlldlğl için bundan da sonsuz şikâyetler duymak, beklenilen bir netleo oluyor.
Movzu, köylerin kasabalara, kasabaların şohirlero, şehlrlorln do merkez şehlrlorlne akışıdır. Konya-da öyle olmuştur. Halbuki —KonyalI olduğum için bilirim— bu vilâyetin on karaktorlstlk voohesl a-hallslnln taassupla toprakına bağ-lannıasıydı. KonyalI kolay kolay kökünü bu topraktan sökmezdl. Bunun unutulmaz bir misalini bilirim. Bir tarihte Konyadan evlâtlık olarak anasız babasız küçük bir kız getirttik. Bu yumruk kadar Anadolu yavrusuna istanbulu be-gendlrmok kabil olamadı. Burada no varsa onoa Konyada daha âlâları vardı. istanbuldakl muhtoşom camilere, Alâoddln camisini doglş-mlyor, türbelorlo Movlânânın yeşil kubboslnl mukayeso bilo etmiyordu. (Bolki do bunda haklı İdi)... (Dâ-us • sıla) ya uğramasını güçlükle önllyoblldlk. Bugün Konyada maalesef bu kuvvolll bağlanma yok. Tahlr paşalar satmış savmış çıkmışlar... Naklplsr öyle... Kara Hafızlar koza... Mevlflnâ evlâdı darına dağın... Bizim aileden kimse kat-
mamış. Amcamın oğlu Sal te. Cdr* ol Konyayı doğil, İki taraflı çı...jil** ğinl bilo unutarak tâ Selçuk Türk* lerlno kadar çıkan bir şeoorenin muhteşem gövdesini baltalayıp ye-rlno cılız, sıska, sevimsiz, gölge* siz vo meyvastz bir bay Gürol flda* nı dikmiş...
Bu itibarla Şovket Rado'nun haklı olarak motheylediğl KonyalI-
— Konyayı kiraya mı verecoğlzt Ben gidersem, o gidorso burada kim kalacak?
Sözü bir düstur yerine geçme* İldir.
Bir do konfor ihtiyacı ileri sü* rülüyor. Bana dlyobllirler kİ:
— Köy kasabaya, kasaba şeh* ro„ şohir morkozo akıyor, diyorsun... Şehri, kasabayı, köyü otu* rulacak halo koydunuz da oturma* dik mı?
O da doğru... Fakat mutlaka her şoyl hükümetten mi boklomoll, bizöo hükûmot dalma Dlr icraat buhranı Içlndo çırpınıyor. Sıhhi, İç* tlmal, beledi bir varlık göstoreml* yor. Köy kanunu yapıyor, tatbik edoıniyor. Yol siyaseti diyor, başa* ramıyor. Böylo olunca bunları bir köyün, bir kasabanın, bir şehrin llori golenlerl yapar, yapabilir ve yapmalıdır.
Yoksa imar ağaç değildir ki,
kendi kondine tutsun, yetişsin ve
yeşersin I
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3594 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR Sahibi: Sala Kıhçboğlu
27 İdare: Nuruosmanlyo Noı 1? Tel adresi: «YENİ SABAH»
MART İSTANBUL
1949 Telefon: 20795
l@l Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Atlantik Paktı, gelecek hafta D.P. nin ilk hedefi: Washington’daimzalanacak seçim emniyeti...
Pakta, Danimarka ve Portekizden başka, İspanyanın da katılacağı muhakkak addediliyor
Bay ar, Ayvalıkta verdiği nutukta, D.P. nin Anayasa ve seçim emniyeti hakkındaki görüşlerini açıkladı
Pakt tahakkuk safhasına girdikten sonra Politbüro'da vukua gelen dört azil etrafında yeni tefsirler
Madrid, 26 (A.P.) — Ispanya Dışişleri Bakanlığının bir söz* cüsü, gazetecilere verdiği bir de meçte, Atlantik Paktından Sovyet emperyalizmine karşı Avrupa kıtasını müdafaa etmek için İlk ciddi gayret, şeklinde bahsetmiştir.
Bakanlık 6Özcüsü, Portekizli! Kuzey Atlantik Paktına iştiraki meselesinin, iki memleket arasın da mevcut andlaşma gereğince. İspanya ile görüşüldüğünü de be lirtmiştir. Sözcü «ispanyanın Atlantik Paktına muhalif oldu -ğunu zannettirecek hiç bir se -bep yoktur.,, demiştir.
Madrid 26 (A.A.) — Afp:
Portekize Atlantik paktına iltihak İçin yapılan davet netice (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
da nüfuz
yokmuş!...
Muhalefet partisi milletvekillerinden Reşat
nin Mıplen Tetkik ve Arama Ens-
titüsünde bir maden İşletme imtiyazının hususî ellere verilmesi İçin resmî muamelelerin ve raporların hasıraltı edildiği hak-Yındahı «ıal takririne Ekonomi Bakanı Cemil Barlas, açık ve biraz da sert cevaplar vermiştir. İlk hamlede Bakan, bahis mevzuu olan hâdisede, ihmal olduğunu kabul ve İtiraf etmiş ve ihmali görülen ufak bir memurun cezalandırıldığını sözlerine eklemiştir anınıa. bu ifade takrir sahibini hiç tatmin etmemiştir. Reşat Aydmlı'nın İddiasına göre Maden Arama Enstitüsünde öyle nüfuzlu bir bayan memur varmış kİ: «Benden kimse hesap soramaz. Ben daireyi tazyik edebilirim» demiş. Barlas, bu devirde böyle nüfuzlu bir memur olaraı-yatağını söyleniş...
Buraya kadar şöyle, böyle İyi ve güzel bîr konuşma denilebilir. Bir milletvekili bir soru sormuş, İlgili bakan da meseleyi tam veya az aydınlatmış, tatlı, acı görüşülmüştür. Amma Cemil Barlas bu kadarla İktifa etmiyor, İşi daha Heri götürerek geçmişteki bütün Halk PartiU hükümetleri müdafaaya kalkışmış ve Halk Partisi İktidarda kaldıkça hiç bir nüfuz snilstimali olmıyacağmı İddia etmeğe kadar lâkırdıyı u-satmıştır.
Dâva, böyle bir safhaya dökülmek istenilince sayın Cemil Bar-lasa denebilir ki zatıâliniz ken-^‘r.hakanlık devrinize ait bu vadice rahat konuşabilirsiniz, anıma, bütün geçmişin yükünü üzerinize almakta okadar acele etmeyin. Unutmayın ki Halk Partili muhterem seleflerinizden biri aleyhinde Meclis tahkikatı açılmak lâzım mıdır, değil midir diye iki yıldır Mecliste tartışmalar sürüp gitmektedir. Hattâ, daha dünkü telgraflarda, yâni Bakan, Mecliste biz hesaptan kaçınmayız - dediği sırada yine Meclisten bir komisyon Atıf İnan hakkında şahadet dinlemekle meşgul idi. Barlas hesap vermekten çekinmiye-bilir, amma, Atıf İnan hesap vermemek için ayak diremiş ve Yüce Divana şevki ve Meclis tahkikatı açılması hakkında Mecliste verilen takrire şahsen ve bizzat aleyh de rey vererek çoğunluk sağlamıştı. Her an hesap vermeğe hazır olan bir bakan, tam hesap vermek için eline Meclis huzurunda fırsat geçmiş İken böyle bir imkâna yol açacak fırsatı hiç ka-pnr mı?
İşte, maalesef Atıf İnan böyle fcsrcket etti ve hu hakikatleri 7u Bî*,n CemU biz-
den daha İyi blür ve b,.|kl de. Meclisteki sözleriyle, böylece selefinin hareket tarzım açıkça takbih etmek İstemiştir. Maâmâ-fih Atıf inanın bıı gayreti ve tahkikat açılmasın diye rey ver m es i boşa çıkmış ve meseleyi İncelemek için bir komisyon kurulmuştur. Fakat komisyon da üç aydan üç aya kararını vermeği atmak suretiyle İşi kabil olduğu karlar sürüncemede bırakmak tadır. Her ay hesap vermeğe harar olanların tutacağı yol bu mudur? Bir buğday ihracı yolsuzluğu iddialarının tahkikine başlanmasını İki küsur yıl geciktirmek, her pn millete hesap vermeğe hazır olmak mıdır? Biz eminiz kİ E-konorni Bakanı bir müdafaa anının harareti ile Halk Partisi hesabına fazla Heri atıldığını, daha ■âkln düşündüğü vakit, kabul edecektir.
(Devamı Sa 1 S BDı s d«)
İhmal varmış
Dün
toplanan doktorlardan bir grup (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Doktorların heyecanlı protesto toplantısı
Dün, Etıbba Odasında yapılan toplantıda, Dr. Noyan’m affı münasebetile sarf ettiği sözlerden dolayı bir milletvekili’şiddetle protesto edildi
İstanbul üçüncü bölge Etıbba, da yapılan bu toplantıda, E. M. Odası umumi heyet toplantısı Meclisinde, cezaya uğrayan Dr. dün saat 14 de yapılmıştır. ” ’ ' ” .............
Murat Cankat'ın başkanlığın-|
Bedri Noyan’m affı aleyhinde (Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Alalürkü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği mükâfalh giir okuma müsabakası diiıı yapıldı
Atatürk’ü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği şiir müsabakasını takip edenler (Foto: Burhan — Yr ■ Sabah)
Atatürkü Yaşatma Cemiyeti -1 Halkevinde yapılmıştır, nin tertip ettiği. Atatürk'e ait mükâfattı şiir okuma müsabaka- I sı dün saat 14.30 da Eminönü •
Müsabakamızı cemiyet başkanı Muzaffer Ercnez kısa bir hı-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
D. P. Başkanı: " Milletin aklı selimi, vatandaşın vicdanına tasallut etmek istiyenlere zincir vuracaktır,, dedi
Edirnenin
kara giinii
Düşman istilâsının
36 net yıldönümü dün anıldı
Prenses Fevziye ve çocuğu
Şahnaz
Edirne 26 (Hususî) — Bugün - 26 Mart güzel Edirnemizin kara günüdür. Bundan tam 36 yıl evvel düşman istilâsına uğramıştır. Bu kara günü anmak üzere saat 15 de Cumhuriyet alanında bü ■ yük bir anma töreni yapıldı.
Törende başta vali olmak üze re komutan, mektepler, askeri kıt'alar, binlerce halk hazır bulunuyordu. Kürsüye gelen birçok lytipler günün mana ve ehemmi (Devamı Sa. 6 SU. 4 de) ^Sadak'ın
Amerika
seyahati
Prenses
Fevziye
İran Şahından ayrılan
Fevziye, İsmail Şirin beyle evleniyor
Kahire, 26 (A.A.) «Reuter» — İran Şahından boşandığı Kasım ayında bildirilen Kıral Faruğun kızkardeşi Prenses Fevziye 31 yaşında bulunan İsmail Şirin Bey ile nişanlanmıştır. Düğünün gelecek pazartesi günü Kahirede yapılacağı sanılmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
Hava alanlarının teftişi
İzmir limanını ziyaret edecek olan Filotillanın komutan gemisi
İzmir limanını
ziyaret edecek filo
İngiliz donanmasından 10 mayn tarayıcı gemi, önümüzdeki ay İzmir Limanına gelecek
retl yapacaktır. Flotila komutanı Albay Mc. N. VValter’ln forsu Fl-ERCE’e çekilecektir.
Bu gemiler harbin ikinci yansında ve harpten sonra inşa edil -(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
HARB
Akademisi
yangını
Dışişleri Bakanı 5 nisanda hareket edecek
Ankara: 26 (Hususî) — Nev -york'ta nisan ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel ku rul lçtimaında Türkiyeyl temsil e-dccok olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sudağın 5 nisanda hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Nec meddln Sadağa Hususi kalem mü dürü Necdet refakat edecektir. Devlet Bakam Nurullah Sümer’in de Dışişleri Bakanımızla birlikte Amerlkaya gideceği söylenmekte dlr. .
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa dak, ağlebl ihtimal 3 nisan pazar glinıl />ııkaradan lstanbula gide cel-, pazaıtusl gilnüntl İstanbulda geçirdikten sonra 5 nisan salı gün kil uçakla Amerikaya mütevec -cfhen Yeşilköy den hareket edecek-
Rüşvet alan Belediye Mühendisleri
Muhakemeleri bitti,
her ikisi de mahkûm
Beyoğlunda Ceylan mağazası sahili Ahmet Şahinden 200 Hra rüşvet almaktan sanık Beyoğlu belediye Fen şubesi baş mühendisi Necati Suar ilo Fen memuru Samim Oktayın duruşması dün 9 uncu asliye ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır.
(Dovamı Sa. s 8u. 4)
SPOR
Cihad
Bauaml.h Orupu Ba,k„,ı, FeV‘' 't0”" ZmertfMn yardım kurulu
utenlunnda Amerikan tipi ucudû^ı u u. 7' l'"l,a B“rM M Balikair *««■
temlerde bulundular Folotralu TÜT’‘ ‘f"’" kirlikterinde tnef
J eneral Uçaner A İyon hava alayında görülmektedirler. 1
Arman
Meydana çıkarılan komünist şebekesi
Sahaflar Çarşısındaki devamlı ve heyecanlı
Sahaflar Çarşısındaki dükkân.
İskenderunda
yakalanan casuslar
Adanada Giilişi Köy Enstitüsündeki bayrağımıza saygısızlık gösterildi
İskenderun, 26 (Hususi) — A-merikan askerî yardım malzemesinin tahllyo mahreci olması bakımından büyük önem taşıyan iskenderunda zabıta ve askeri kuvvetler bir casus şebekesinin iki elemanını nihayet elo geçirmiş bulunmaktadırlar.
(Devamı Sa. B Su. 3)
Ateş, binanın birinci kat merdiveni yandıktan sonra söndürüldü
Evvelki gece sabaha karşı saat 5 sularında Yıldızdaki Harp Aka -demişi binasında bir yangın çık* nııştır.
Yangın, ’iki -katlı ve İçi eski yapı ahşap bulunan birinci kat merdi verilerinden başlamıştır.
Binanın içi yağlı boya olduğu İçin yangının derhal genişlemesi ve büyük bir tehlike yaratması çok mümkündü. Bereket versinki Ufal ye süratle hâdise mahalline yetişmiş ve yangını bastırabümiştir. Yangın Akademi binasının birin « cl kat merdiven ve döşemesi yan diktan sonra tamamen söndürül « müşttlr.
Yangının merdiven altına konu* lan İçinde ateş bulunan ve kapatıl mamış bir mangaldan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı anlaşılmış • tır. Hasar ehemmiyetli değildir.
takibin tafsilâtı
Beyazıtta Sahaflar Çarşısının yanındaki dar sokakta 72/1 numaralı ve Ferit Teksoya ait dükkânda, Üniversite Kriminoloji Enstitüsünde asistan, Şehamed-(Devamı Sa. ö Su. 1)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Olan oldu
Ekrem Reşit Rey’in Şehir tiyatrosu komedi kısmında oynanmakta olan bu telif eserinin Reli’ Cevad Ulunay tarafından yazılan tenkidini yarınki nüshamızda okuyacaksınız.
Kabuğundan çıkan kestaneler
IjLUNAY
nadoluda ulak bir seyahat yaptığı anlaşılan değerli meşini Şevket Rado'nun Konya hakkında bir yazısını okudum. Genç
arkadaşım bu yazıda gayet canlı bir mevzua dokunuyor vo bizde pek tabii olarak her dokunulan şeyden bin (ahi) dlnlenlldlğl için bundan da sonsuz şikâyetler duymak, beklenilen bir netleo oluyor.
Movzu, köylerin kasabalara, kasabaların şohirlero, şehlrlorln do merkez şehlrlorlne akışıdır. Konya-da öyle olmuştur. Halbuki —KonyalI olduğum için bilirim— bu vilâyetin on karaktorlstlk voohesl a-hallslnln taassupla toprakına bağ-lannıasıydı. KonyalI kolay kolay kökünü bu topraktan sökmezdl. Bunun unutulmaz bir misalini bilirim. Bir tarihte Konyadan evlâtlık olarak anasız babasız küçük bir kız getirttik. Bu yumruk kadar Anadolu yavrusuna istanbulu be-gendlrmok kabil olamadı. Burada no varsa onoa Konyada daha âlâları vardı. istanbuldakl muhtoşom camilere, Alâoddln camisini doglş-mlyor, türbelorlo Movlânânın yeşil kubboslnl mukayeso bilo etmiyordu. (Bolki do bunda haklı İdi)... (Dâ-us • sıla) ya uğramasını güçlükle önllyoblldlk. Bugün Konyada maalesef bu kuvvolll bağlanma yok. Tahlr paşalar satmış savmış çıkmışlar... Naklplsr öyle... Kara Hafızlar koza... Mevlflnâ evlâdı darına dağın... Bizim aileden kimse kat-
mamış. Amcamın oğlu Sal te. Cdr* ol Konyayı doğil, İki taraflı çı...jil** ğinl bilo unutarak tâ Selçuk Türk* lerlno kadar çıkan bir şeoorenin muhteşem gövdesini baltalayıp ye-rlno cılız, sıska, sevimsiz, gölge* siz vo meyvastz bir bay Gürol flda* nı dikmiş...
Bu itibarla Şovket Rado'nun haklı olarak motheylediğl KonyalI-
— Konyayı kiraya mı verecoğlzt Ben gidersem, o gidorso burada kim kalacak?
Sözü bir düstur yerine geçme* İldir.
Bir do konfor ihtiyacı ileri sü* rülüyor. Bana dlyobllirler kİ:
— Köy kasabaya, kasaba şeh* ro„ şohir morkozo akıyor, diyorsun... Şehri, kasabayı, köyü otu* rulacak halo koydunuz da oturma* dik mı?
O da doğru... Fakat mutlaka her şoyl hükümetten mi boklomoll, bizöo hükûmot dalma Dlr icraat buhranı Içlndo çırpınıyor. Sıhhi, İç* tlmal, beledi bir varlık göstoreml* yor. Köy kanunu yapıyor, tatbik edoıniyor. Yol siyaseti diyor, başa* ramıyor. Böylo olunca bunları bir köyün, bir kasabanın, bir şehrin llori golenlerl yapar, yapabilir ve yapmalıdır.
Yoksa imar ağaç değildir ki,
kendi kondine tutsun, yetişsin ve
yeşersin I
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3594 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR Sahibi: Sala Kıhçboğlu
27 İdare: Nuruosmanlyo Noı 1? Tel adresi: «YENİ SABAH»
MART İSTANBUL
1949 Telefon: 20795
l@l Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Atlantik Paktı, gelecek hafta D.P. nin ilk hedefi: Washington’daimzalanacak seçim emniyeti...
Pakta, Danimarka ve Portekizden başka, İspanyanın da katılacağı muhakkak addediliyor
Bay ar, Ayvalıkta verdiği nutukta, D.P. nin Anayasa ve seçim emniyeti hakkındaki görüşlerini açıkladı
Pakt tahakkuk safhasına girdikten sonra Politbüro'da vukua gelen dört azil etrafında yeni tefsirler
Madrid, 26 (A.P.) — Ispanya Dışişleri Bakanlığının bir söz* cüsü, gazetecilere verdiği bir de meçte, Atlantik Paktından Sovyet emperyalizmine karşı Avrupa kıtasını müdafaa etmek için İlk ciddi gayret, şeklinde bahsetmiştir.
Bakanlık 6Özcüsü, Portekizli! Kuzey Atlantik Paktına iştiraki meselesinin, iki memleket arasın da mevcut andlaşma gereğince. İspanya ile görüşüldüğünü de be lirtmiştir. Sözcü «ispanyanın Atlantik Paktına muhalif oldu -ğunu zannettirecek hiç bir se -bep yoktur.,, demiştir.
Madrid 26 (A.A.) — Afp:
Portekize Atlantik paktına iltihak İçin yapılan davet netice (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
da nüfuz
yokmuş!...
Muhalefet partisi milletvekillerinden Reşat
nin Mıplen Tetkik ve Arama Ens-
titüsünde bir maden İşletme imtiyazının hususî ellere verilmesi İçin resmî muamelelerin ve raporların hasıraltı edildiği hak-Yındahı «ıal takririne Ekonomi Bakanı Cemil Barlas, açık ve biraz da sert cevaplar vermiştir. İlk hamlede Bakan, bahis mevzuu olan hâdisede, ihmal olduğunu kabul ve İtiraf etmiş ve ihmali görülen ufak bir memurun cezalandırıldığını sözlerine eklemiştir anınıa. bu ifade takrir sahibini hiç tatmin etmemiştir. Reşat Aydmlı'nın İddiasına göre Maden Arama Enstitüsünde öyle nüfuzlu bir bayan memur varmış kİ: «Benden kimse hesap soramaz. Ben daireyi tazyik edebilirim» demiş. Barlas, bu devirde böyle nüfuzlu bir memur olaraı-yatağını söyleniş...
Buraya kadar şöyle, böyle İyi ve güzel bîr konuşma denilebilir. Bir milletvekili bir soru sormuş, İlgili bakan da meseleyi tam veya az aydınlatmış, tatlı, acı görüşülmüştür. Amma Cemil Barlas bu kadarla İktifa etmiyor, İşi daha Heri götürerek geçmişteki bütün Halk PartiU hükümetleri müdafaaya kalkışmış ve Halk Partisi İktidarda kaldıkça hiç bir nüfuz snilstimali olmıyacağmı İddia etmeğe kadar lâkırdıyı u-satmıştır.
Dâva, böyle bir safhaya dökülmek istenilince sayın Cemil Bar-lasa denebilir ki zatıâliniz ken-^‘r.hakanlık devrinize ait bu vadice rahat konuşabilirsiniz, anıma, bütün geçmişin yükünü üzerinize almakta okadar acele etmeyin. Unutmayın ki Halk Partili muhterem seleflerinizden biri aleyhinde Meclis tahkikatı açılmak lâzım mıdır, değil midir diye iki yıldır Mecliste tartışmalar sürüp gitmektedir. Hattâ, daha dünkü telgraflarda, yâni Bakan, Mecliste biz hesaptan kaçınmayız - dediği sırada yine Meclisten bir komisyon Atıf İnan hakkında şahadet dinlemekle meşgul idi. Barlas hesap vermekten çekinmiye-bilir, amma, Atıf İnan hesap vermemek için ayak diremiş ve Yüce Divana şevki ve Meclis tahkikatı açılması hakkında Mecliste verilen takrire şahsen ve bizzat aleyh de rey vererek çoğunluk sağlamıştı. Her an hesap vermeğe hazır olan bir bakan, tam hesap vermek için eline Meclis huzurunda fırsat geçmiş İken böyle bir imkâna yol açacak fırsatı hiç ka-pnr mı?
İşte, maalesef Atıf İnan böyle fcsrcket etti ve hu hakikatleri 7u Bî*,n CemU biz-
den daha İyi blür ve b,.|kl de. Meclisteki sözleriyle, böylece selefinin hareket tarzım açıkça takbih etmek İstemiştir. Maâmâ-fih Atıf inanın bıı gayreti ve tahkikat açılmasın diye rey ver m es i boşa çıkmış ve meseleyi İncelemek için bir komisyon kurulmuştur. Fakat komisyon da üç aydan üç aya kararını vermeği atmak suretiyle İşi kabil olduğu karlar sürüncemede bırakmak tadır. Her ay hesap vermeğe harar olanların tutacağı yol bu mudur? Bir buğday ihracı yolsuzluğu iddialarının tahkikine başlanmasını İki küsur yıl geciktirmek, her pn millete hesap vermeğe hazır olmak mıdır? Biz eminiz kİ E-konorni Bakanı bir müdafaa anının harareti ile Halk Partisi hesabına fazla Heri atıldığını, daha ■âkln düşündüğü vakit, kabul edecektir.
(Devamı Sa 1 S BDı s d«)
İhmal varmış
Dün
toplanan doktorlardan bir grup (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Doktorların heyecanlı protesto toplantısı
Dün, Etıbba Odasında yapılan toplantıda, Dr. Noyan’m affı münasebetile sarf ettiği sözlerden dolayı bir milletvekili’şiddetle protesto edildi
İstanbul üçüncü bölge Etıbba, da yapılan bu toplantıda, E. M. Odası umumi heyet toplantısı Meclisinde, cezaya uğrayan Dr. dün saat 14 de yapılmıştır. ” ’ ' ” .............
Murat Cankat'ın başkanlığın-|
Bedri Noyan’m affı aleyhinde (Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Alalürkü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği mükâfalh giir okuma müsabakası diiıı yapıldı
Atatürk’ü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği şiir müsabakasını takip edenler (Foto: Burhan — Yr ■ Sabah)
Atatürkü Yaşatma Cemiyeti -1 Halkevinde yapılmıştır, nin tertip ettiği. Atatürk'e ait mükâfattı şiir okuma müsabaka- I sı dün saat 14.30 da Eminönü •
Müsabakamızı cemiyet başkanı Muzaffer Ercnez kısa bir hı-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
D. P. Başkanı: " Milletin aklı selimi, vatandaşın vicdanına tasallut etmek istiyenlere zincir vuracaktır,, dedi
Edirnenin
kara giinii
Düşman istilâsının
36 net yıldönümü dün anıldı
Prenses Fevziye ve çocuğu
Şahnaz
Edirne 26 (Hususî) — Bugün - 26 Mart güzel Edirnemizin kara günüdür. Bundan tam 36 yıl evvel düşman istilâsına uğramıştır. Bu kara günü anmak üzere saat 15 de Cumhuriyet alanında bü ■ yük bir anma töreni yapıldı.
Törende başta vali olmak üze re komutan, mektepler, askeri kıt'alar, binlerce halk hazır bulunuyordu. Kürsüye gelen birçok lytipler günün mana ve ehemmi (Devamı Sa. 6 SU. 4 de) ^Sadak'ın
Amerika
seyahati
Prenses
Fevziye
İran Şahından ayrılan
Fevziye, İsmail Şirin beyle evleniyor
Kahire, 26 (A.A.) «Reuter» — İran Şahından boşandığı Kasım ayında bildirilen Kıral Faruğun kızkardeşi Prenses Fevziye 31 yaşında bulunan İsmail Şirin Bey ile nişanlanmıştır. Düğünün gelecek pazartesi günü Kahirede yapılacağı sanılmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
Hava alanlarının teftişi
İzmir limanını ziyaret edecek olan Filotillanın komutan gemisi
İzmir limanını
ziyaret edecek filo
İngiliz donanmasından 10 mayn tarayıcı gemi, önümüzdeki ay İzmir Limanına gelecek
retl yapacaktır. Flotila komutanı Albay Mc. N. VValter’ln forsu Fl-ERCE’e çekilecektir.
Bu gemiler harbin ikinci yansında ve harpten sonra inşa edil -(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
HARB
Akademisi
yangını
Dışişleri Bakanı 5 nisanda hareket edecek
Ankara: 26 (Hususî) — Nev -york'ta nisan ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel ku rul lçtimaında Türkiyeyl temsil e-dccok olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sudağın 5 nisanda hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Nec meddln Sadağa Hususi kalem mü dürü Necdet refakat edecektir. Devlet Bakam Nurullah Sümer’in de Dışişleri Bakanımızla birlikte Amerlkaya gideceği söylenmekte dlr. .
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa dak, ağlebl ihtimal 3 nisan pazar glinıl />ııkaradan lstanbula gide cel-, pazaıtusl gilnüntl İstanbulda geçirdikten sonra 5 nisan salı gün kil uçakla Amerikaya mütevec -cfhen Yeşilköy den hareket edecek-
Rüşvet alan Belediye Mühendisleri
Muhakemeleri bitti,
her ikisi de mahkûm
Beyoğlunda Ceylan mağazası sahili Ahmet Şahinden 200 Hra rüşvet almaktan sanık Beyoğlu belediye Fen şubesi baş mühendisi Necati Suar ilo Fen memuru Samim Oktayın duruşması dün 9 uncu asliye ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır.
(Dovamı Sa. s 8u. 4)
SPOR
Cihad
Bauaml.h Orupu Ba,k„,ı, FeV‘' 't0”" ZmertfMn yardım kurulu
utenlunnda Amerikan tipi ucudû^ı u u. 7' l'"l,a B“rM M Balikair *««■
temlerde bulundular Folotralu TÜT’‘ ‘f"’" kirlikterinde tnef
J eneral Uçaner A İyon hava alayında görülmektedirler. 1
Arman
Meydana çıkarılan komünist şebekesi
Sahaflar Çarşısındaki devamlı ve heyecanlı
Sahaflar Çarşısındaki dükkân.
İskenderunda
yakalanan casuslar
Adanada Giilişi Köy Enstitüsündeki bayrağımıza saygısızlık gösterildi
İskenderun, 26 (Hususi) — A-merikan askerî yardım malzemesinin tahllyo mahreci olması bakımından büyük önem taşıyan iskenderunda zabıta ve askeri kuvvetler bir casus şebekesinin iki elemanını nihayet elo geçirmiş bulunmaktadırlar.
(Devamı Sa. B Su. 3)
Ateş, binanın birinci kat merdiveni yandıktan sonra söndürüldü
Evvelki gece sabaha karşı saat 5 sularında Yıldızdaki Harp Aka -demişi binasında bir yangın çık* nııştır.
Yangın, ’iki -katlı ve İçi eski yapı ahşap bulunan birinci kat merdi verilerinden başlamıştır.
Binanın içi yağlı boya olduğu İçin yangının derhal genişlemesi ve büyük bir tehlike yaratması çok mümkündü. Bereket versinki Ufal ye süratle hâdise mahalline yetişmiş ve yangını bastırabümiştir. Yangın Akademi binasının birin « cl kat merdiven ve döşemesi yan diktan sonra tamamen söndürül « müşttlr.
Yangının merdiven altına konu* lan İçinde ateş bulunan ve kapatıl mamış bir mangaldan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı anlaşılmış • tır. Hasar ehemmiyetli değildir.
takibin tafsilâtı
Beyazıtta Sahaflar Çarşısının yanındaki dar sokakta 72/1 numaralı ve Ferit Teksoya ait dükkânda, Üniversite Kriminoloji Enstitüsünde asistan, Şehamed-(Devamı Sa. ö Su. 1)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Olan oldu
Ekrem Reşit Rey’in Şehir tiyatrosu komedi kısmında oynanmakta olan bu telif eserinin Reli’ Cevad Ulunay tarafından yazılan tenkidini yarınki nüshamızda okuyacaksınız.
Kabuğundan çıkan kestaneler
IjLUNAY
nadoluda ulak bir seyahat yaptığı anlaşılan değerli meşini Şevket Rado'nun Konya hakkında bir yazısını okudum. Genç
arkadaşım bu yazıda gayet canlı bir mevzua dokunuyor vo bizde pek tabii olarak her dokunulan şeyden bin (ahi) dlnlenlldlğl için bundan da sonsuz şikâyetler duymak, beklenilen bir netleo oluyor.
Movzu, köylerin kasabalara, kasabaların şohirlero, şehlrlorln do merkez şehlrlorlne akışıdır. Konya-da öyle olmuştur. Halbuki —KonyalI olduğum için bilirim— bu vilâyetin on karaktorlstlk voohesl a-hallslnln taassupla toprakına bağ-lannıasıydı. KonyalI kolay kolay kökünü bu topraktan sökmezdl. Bunun unutulmaz bir misalini bilirim. Bir tarihte Konyadan evlâtlık olarak anasız babasız küçük bir kız getirttik. Bu yumruk kadar Anadolu yavrusuna istanbulu be-gendlrmok kabil olamadı. Burada no varsa onoa Konyada daha âlâları vardı. istanbuldakl muhtoşom camilere, Alâoddln camisini doglş-mlyor, türbelorlo Movlânânın yeşil kubboslnl mukayeso bilo etmiyordu. (Bolki do bunda haklı İdi)... (Dâ-us • sıla) ya uğramasını güçlükle önllyoblldlk. Bugün Konyada maalesef bu kuvvolll bağlanma yok. Tahlr paşalar satmış savmış çıkmışlar... Naklplsr öyle... Kara Hafızlar koza... Mevlflnâ evlâdı darına dağın... Bizim aileden kimse kat-
mamış. Amcamın oğlu Sal te. Cdr* ol Konyayı doğil, İki taraflı çı...jil** ğinl bilo unutarak tâ Selçuk Türk* lerlno kadar çıkan bir şeoorenin muhteşem gövdesini baltalayıp ye-rlno cılız, sıska, sevimsiz, gölge* siz vo meyvastz bir bay Gürol flda* nı dikmiş...
Bu itibarla Şovket Rado'nun haklı olarak motheylediğl KonyalI-
— Konyayı kiraya mı verecoğlzt Ben gidersem, o gidorso burada kim kalacak?
Sözü bir düstur yerine geçme* İldir.
Bir do konfor ihtiyacı ileri sü* rülüyor. Bana dlyobllirler kİ:
— Köy kasabaya, kasaba şeh* ro„ şohir morkozo akıyor, diyorsun... Şehri, kasabayı, köyü otu* rulacak halo koydunuz da oturma* dik mı?
O da doğru... Fakat mutlaka her şoyl hükümetten mi boklomoll, bizöo hükûmot dalma Dlr icraat buhranı Içlndo çırpınıyor. Sıhhi, İç* tlmal, beledi bir varlık göstoreml* yor. Köy kanunu yapıyor, tatbik edoıniyor. Yol siyaseti diyor, başa* ramıyor. Böylo olunca bunları bir köyün, bir kasabanın, bir şehrin llori golenlerl yapar, yapabilir ve yapmalıdır.
Yoksa imar ağaç değildir ki,
kendi kondine tutsun, yetişsin ve
yeşersin I
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3594 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR Sahibi: Sala Kıhçboğlu
27 İdare: Nuruosmanlyo Noı 1? Tel adresi: «YENİ SABAH»
MART İSTANBUL
1949 Telefon: 20795
l@l Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Atlantik Paktı, gelecek hafta D.P. nin ilk hedefi: Washington’daimzalanacak seçim emniyeti...
Pakta, Danimarka ve Portekizden başka, İspanyanın da katılacağı muhakkak addediliyor
Bay ar, Ayvalıkta verdiği nutukta, D.P. nin Anayasa ve seçim emniyeti hakkındaki görüşlerini açıkladı
Pakt tahakkuk safhasına girdikten sonra Politbüro'da vukua gelen dört azil etrafında yeni tefsirler
Madrid, 26 (A.P.) — Ispanya Dışişleri Bakanlığının bir söz* cüsü, gazetecilere verdiği bir de meçte, Atlantik Paktından Sovyet emperyalizmine karşı Avrupa kıtasını müdafaa etmek için İlk ciddi gayret, şeklinde bahsetmiştir.
Bakanlık 6Özcüsü, Portekizli! Kuzey Atlantik Paktına iştiraki meselesinin, iki memleket arasın da mevcut andlaşma gereğince. İspanya ile görüşüldüğünü de be lirtmiştir. Sözcü «ispanyanın Atlantik Paktına muhalif oldu -ğunu zannettirecek hiç bir se -bep yoktur.,, demiştir.
Madrid 26 (A.A.) — Afp:
Portekize Atlantik paktına iltihak İçin yapılan davet netice (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
da nüfuz
yokmuş!...
Muhalefet partisi milletvekillerinden Reşat
nin Mıplen Tetkik ve Arama Ens-
titüsünde bir maden İşletme imtiyazının hususî ellere verilmesi İçin resmî muamelelerin ve raporların hasıraltı edildiği hak-Yındahı «ıal takririne Ekonomi Bakanı Cemil Barlas, açık ve biraz da sert cevaplar vermiştir. İlk hamlede Bakan, bahis mevzuu olan hâdisede, ihmal olduğunu kabul ve İtiraf etmiş ve ihmali görülen ufak bir memurun cezalandırıldığını sözlerine eklemiştir anınıa. bu ifade takrir sahibini hiç tatmin etmemiştir. Reşat Aydmlı'nın İddiasına göre Maden Arama Enstitüsünde öyle nüfuzlu bir bayan memur varmış kİ: «Benden kimse hesap soramaz. Ben daireyi tazyik edebilirim» demiş. Barlas, bu devirde böyle nüfuzlu bir memur olaraı-yatağını söyleniş...
Buraya kadar şöyle, böyle İyi ve güzel bîr konuşma denilebilir. Bir milletvekili bir soru sormuş, İlgili bakan da meseleyi tam veya az aydınlatmış, tatlı, acı görüşülmüştür. Amma Cemil Barlas bu kadarla İktifa etmiyor, İşi daha Heri götürerek geçmişteki bütün Halk PartiU hükümetleri müdafaaya kalkışmış ve Halk Partisi İktidarda kaldıkça hiç bir nüfuz snilstimali olmıyacağmı İddia etmeğe kadar lâkırdıyı u-satmıştır.
Dâva, böyle bir safhaya dökülmek istenilince sayın Cemil Bar-lasa denebilir ki zatıâliniz ken-^‘r.hakanlık devrinize ait bu vadice rahat konuşabilirsiniz, anıma, bütün geçmişin yükünü üzerinize almakta okadar acele etmeyin. Unutmayın ki Halk Partili muhterem seleflerinizden biri aleyhinde Meclis tahkikatı açılmak lâzım mıdır, değil midir diye iki yıldır Mecliste tartışmalar sürüp gitmektedir. Hattâ, daha dünkü telgraflarda, yâni Bakan, Mecliste biz hesaptan kaçınmayız - dediği sırada yine Meclisten bir komisyon Atıf İnan hakkında şahadet dinlemekle meşgul idi. Barlas hesap vermekten çekinmiye-bilir, amma, Atıf İnan hesap vermemek için ayak diremiş ve Yüce Divana şevki ve Meclis tahkikatı açılması hakkında Mecliste verilen takrire şahsen ve bizzat aleyh de rey vererek çoğunluk sağlamıştı. Her an hesap vermeğe hazır olan bir bakan, tam hesap vermek için eline Meclis huzurunda fırsat geçmiş İken böyle bir imkâna yol açacak fırsatı hiç ka-pnr mı?
İşte, maalesef Atıf İnan böyle fcsrcket etti ve hu hakikatleri 7u Bî*,n CemU biz-
den daha İyi blür ve b,.|kl de. Meclisteki sözleriyle, böylece selefinin hareket tarzım açıkça takbih etmek İstemiştir. Maâmâ-fih Atıf inanın bıı gayreti ve tahkikat açılmasın diye rey ver m es i boşa çıkmış ve meseleyi İncelemek için bir komisyon kurulmuştur. Fakat komisyon da üç aydan üç aya kararını vermeği atmak suretiyle İşi kabil olduğu karlar sürüncemede bırakmak tadır. Her ay hesap vermeğe harar olanların tutacağı yol bu mudur? Bir buğday ihracı yolsuzluğu iddialarının tahkikine başlanmasını İki küsur yıl geciktirmek, her pn millete hesap vermeğe hazır olmak mıdır? Biz eminiz kİ E-konorni Bakanı bir müdafaa anının harareti ile Halk Partisi hesabına fazla Heri atıldığını, daha ■âkln düşündüğü vakit, kabul edecektir.
(Devamı Sa 1 S BDı s d«)
İhmal varmış
Dün
toplanan doktorlardan bir grup (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Doktorların heyecanlı protesto toplantısı
Dün, Etıbba Odasında yapılan toplantıda, Dr. Noyan’m affı münasebetile sarf ettiği sözlerden dolayı bir milletvekili’şiddetle protesto edildi
İstanbul üçüncü bölge Etıbba, da yapılan bu toplantıda, E. M. Odası umumi heyet toplantısı Meclisinde, cezaya uğrayan Dr. dün saat 14 de yapılmıştır. ” ’ ' ” .............
Murat Cankat'ın başkanlığın-|
Bedri Noyan’m affı aleyhinde (Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Alalürkü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği mükâfalh giir okuma müsabakası diiıı yapıldı
Atatürk’ü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği şiir müsabakasını takip edenler (Foto: Burhan — Yr ■ Sabah)
Atatürkü Yaşatma Cemiyeti -1 Halkevinde yapılmıştır, nin tertip ettiği. Atatürk'e ait mükâfattı şiir okuma müsabaka- I sı dün saat 14.30 da Eminönü •
Müsabakamızı cemiyet başkanı Muzaffer Ercnez kısa bir hı-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
D. P. Başkanı: " Milletin aklı selimi, vatandaşın vicdanına tasallut etmek istiyenlere zincir vuracaktır,, dedi
Edirnenin
kara giinii
Düşman istilâsının
36 net yıldönümü dün anıldı
Prenses Fevziye ve çocuğu
Şahnaz
Edirne 26 (Hususî) — Bugün - 26 Mart güzel Edirnemizin kara günüdür. Bundan tam 36 yıl evvel düşman istilâsına uğramıştır. Bu kara günü anmak üzere saat 15 de Cumhuriyet alanında bü ■ yük bir anma töreni yapıldı.
Törende başta vali olmak üze re komutan, mektepler, askeri kıt'alar, binlerce halk hazır bulunuyordu. Kürsüye gelen birçok lytipler günün mana ve ehemmi (Devamı Sa. 6 SU. 4 de) ^Sadak'ın
Amerika
seyahati
Prenses
Fevziye
İran Şahından ayrılan
Fevziye, İsmail Şirin beyle evleniyor
Kahire, 26 (A.A.) «Reuter» — İran Şahından boşandığı Kasım ayında bildirilen Kıral Faruğun kızkardeşi Prenses Fevziye 31 yaşında bulunan İsmail Şirin Bey ile nişanlanmıştır. Düğünün gelecek pazartesi günü Kahirede yapılacağı sanılmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
Hava alanlarının teftişi
İzmir limanını ziyaret edecek olan Filotillanın komutan gemisi
İzmir limanını
ziyaret edecek filo
İngiliz donanmasından 10 mayn tarayıcı gemi, önümüzdeki ay İzmir Limanına gelecek
retl yapacaktır. Flotila komutanı Albay Mc. N. VValter’ln forsu Fl-ERCE’e çekilecektir.
Bu gemiler harbin ikinci yansında ve harpten sonra inşa edil -(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
HARB
Akademisi
yangını
Dışişleri Bakanı 5 nisanda hareket edecek
Ankara: 26 (Hususî) — Nev -york'ta nisan ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel ku rul lçtimaında Türkiyeyl temsil e-dccok olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sudağın 5 nisanda hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Nec meddln Sadağa Hususi kalem mü dürü Necdet refakat edecektir. Devlet Bakam Nurullah Sümer’in de Dışişleri Bakanımızla birlikte Amerlkaya gideceği söylenmekte dlr. .
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa dak, ağlebl ihtimal 3 nisan pazar glinıl />ııkaradan lstanbula gide cel-, pazaıtusl gilnüntl İstanbulda geçirdikten sonra 5 nisan salı gün kil uçakla Amerikaya mütevec -cfhen Yeşilköy den hareket edecek-
Rüşvet alan Belediye Mühendisleri
Muhakemeleri bitti,
her ikisi de mahkûm
Beyoğlunda Ceylan mağazası sahili Ahmet Şahinden 200 Hra rüşvet almaktan sanık Beyoğlu belediye Fen şubesi baş mühendisi Necati Suar ilo Fen memuru Samim Oktayın duruşması dün 9 uncu asliye ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır.
(Dovamı Sa. s 8u. 4)
SPOR
Cihad
Bauaml.h Orupu Ba,k„,ı, FeV‘' 't0”" ZmertfMn yardım kurulu
utenlunnda Amerikan tipi ucudû^ı u u. 7' l'"l,a B“rM M Balikair *««■
temlerde bulundular Folotralu TÜT’‘ ‘f"’" kirlikterinde tnef
J eneral Uçaner A İyon hava alayında görülmektedirler. 1
Arman
Meydana çıkarılan komünist şebekesi
Sahaflar Çarşısındaki devamlı ve heyecanlı
Sahaflar Çarşısındaki dükkân.
İskenderunda
yakalanan casuslar
Adanada Giilişi Köy Enstitüsündeki bayrağımıza saygısızlık gösterildi
İskenderun, 26 (Hususi) — A-merikan askerî yardım malzemesinin tahllyo mahreci olması bakımından büyük önem taşıyan iskenderunda zabıta ve askeri kuvvetler bir casus şebekesinin iki elemanını nihayet elo geçirmiş bulunmaktadırlar.
(Devamı Sa. B Su. 3)
Ateş, binanın birinci kat merdiveni yandıktan sonra söndürüldü
Evvelki gece sabaha karşı saat 5 sularında Yıldızdaki Harp Aka -demişi binasında bir yangın çık* nııştır.
Yangın, ’iki -katlı ve İçi eski yapı ahşap bulunan birinci kat merdi verilerinden başlamıştır.
Binanın içi yağlı boya olduğu İçin yangının derhal genişlemesi ve büyük bir tehlike yaratması çok mümkündü. Bereket versinki Ufal ye süratle hâdise mahalline yetişmiş ve yangını bastırabümiştir. Yangın Akademi binasının birin « cl kat merdiven ve döşemesi yan diktan sonra tamamen söndürül « müşttlr.
Yangının merdiven altına konu* lan İçinde ateş bulunan ve kapatıl mamış bir mangaldan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı anlaşılmış • tır. Hasar ehemmiyetli değildir.
takibin tafsilâtı
Beyazıtta Sahaflar Çarşısının yanındaki dar sokakta 72/1 numaralı ve Ferit Teksoya ait dükkânda, Üniversite Kriminoloji Enstitüsünde asistan, Şehamed-(Devamı Sa. ö Su. 1)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Olan oldu
Ekrem Reşit Rey’in Şehir tiyatrosu komedi kısmında oynanmakta olan bu telif eserinin Reli’ Cevad Ulunay tarafından yazılan tenkidini yarınki nüshamızda okuyacaksınız.
Kabuğundan çıkan kestaneler
IjLUNAY
nadoluda ulak bir seyahat yaptığı anlaşılan değerli meşini Şevket Rado'nun Konya hakkında bir yazısını okudum. Genç
arkadaşım bu yazıda gayet canlı bir mevzua dokunuyor vo bizde pek tabii olarak her dokunulan şeyden bin (ahi) dlnlenlldlğl için bundan da sonsuz şikâyetler duymak, beklenilen bir netleo oluyor.
Movzu, köylerin kasabalara, kasabaların şohirlero, şehlrlorln do merkez şehlrlorlne akışıdır. Konya-da öyle olmuştur. Halbuki —KonyalI olduğum için bilirim— bu vilâyetin on karaktorlstlk voohesl a-hallslnln taassupla toprakına bağ-lannıasıydı. KonyalI kolay kolay kökünü bu topraktan sökmezdl. Bunun unutulmaz bir misalini bilirim. Bir tarihte Konyadan evlâtlık olarak anasız babasız küçük bir kız getirttik. Bu yumruk kadar Anadolu yavrusuna istanbulu be-gendlrmok kabil olamadı. Burada no varsa onoa Konyada daha âlâları vardı. istanbuldakl muhtoşom camilere, Alâoddln camisini doglş-mlyor, türbelorlo Movlânânın yeşil kubboslnl mukayeso bilo etmiyordu. (Bolki do bunda haklı İdi)... (Dâ-us • sıla) ya uğramasını güçlükle önllyoblldlk. Bugün Konyada maalesef bu kuvvolll bağlanma yok. Tahlr paşalar satmış savmış çıkmışlar... Naklplsr öyle... Kara Hafızlar koza... Mevlflnâ evlâdı darına dağın... Bizim aileden kimse kat-
mamış. Amcamın oğlu Sal te. Cdr* ol Konyayı doğil, İki taraflı çı...jil** ğinl bilo unutarak tâ Selçuk Türk* lerlno kadar çıkan bir şeoorenin muhteşem gövdesini baltalayıp ye-rlno cılız, sıska, sevimsiz, gölge* siz vo meyvastz bir bay Gürol flda* nı dikmiş...
Bu itibarla Şovket Rado'nun haklı olarak motheylediğl KonyalI-
— Konyayı kiraya mı verecoğlzt Ben gidersem, o gidorso burada kim kalacak?
Sözü bir düstur yerine geçme* İldir.
Bir do konfor ihtiyacı ileri sü* rülüyor. Bana dlyobllirler kİ:
— Köy kasabaya, kasaba şeh* ro„ şohir morkozo akıyor, diyorsun... Şehri, kasabayı, köyü otu* rulacak halo koydunuz da oturma* dik mı?
O da doğru... Fakat mutlaka her şoyl hükümetten mi boklomoll, bizöo hükûmot dalma Dlr icraat buhranı Içlndo çırpınıyor. Sıhhi, İç* tlmal, beledi bir varlık göstoreml* yor. Köy kanunu yapıyor, tatbik edoıniyor. Yol siyaseti diyor, başa* ramıyor. Böylo olunca bunları bir köyün, bir kasabanın, bir şehrin llori golenlerl yapar, yapabilir ve yapmalıdır.
Yoksa imar ağaç değildir ki,
kendi kondine tutsun, yetişsin ve
yeşersin I
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3594 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR Sahibi: Sala Kıhçboğlu
27 İdare: Nuruosmanlyo Noı 1? Tel adresi: «YENİ SABAH»
MART İSTANBUL
1949 Telefon: 20795
l@l Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Atlantik Paktı, gelecek hafta D.P. nin ilk hedefi: Washington’daimzalanacak seçim emniyeti...
Pakta, Danimarka ve Portekizden başka, İspanyanın da katılacağı muhakkak addediliyor
Bay ar, Ayvalıkta verdiği nutukta, D.P. nin Anayasa ve seçim emniyeti hakkındaki görüşlerini açıkladı
Pakt tahakkuk safhasına girdikten sonra Politbüro'da vukua gelen dört azil etrafında yeni tefsirler
Madrid, 26 (A.P.) — Ispanya Dışişleri Bakanlığının bir söz* cüsü, gazetecilere verdiği bir de meçte, Atlantik Paktından Sovyet emperyalizmine karşı Avrupa kıtasını müdafaa etmek için İlk ciddi gayret, şeklinde bahsetmiştir.
Bakanlık 6Özcüsü, Portekizli! Kuzey Atlantik Paktına iştiraki meselesinin, iki memleket arasın da mevcut andlaşma gereğince. İspanya ile görüşüldüğünü de be lirtmiştir. Sözcü «ispanyanın Atlantik Paktına muhalif oldu -ğunu zannettirecek hiç bir se -bep yoktur.,, demiştir.
Madrid 26 (A.A.) — Afp:
Portekize Atlantik paktına iltihak İçin yapılan davet netice (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
da nüfuz
yokmuş!...
Muhalefet partisi milletvekillerinden Reşat
nin Mıplen Tetkik ve Arama Ens-
titüsünde bir maden İşletme imtiyazının hususî ellere verilmesi İçin resmî muamelelerin ve raporların hasıraltı edildiği hak-Yındahı «ıal takririne Ekonomi Bakanı Cemil Barlas, açık ve biraz da sert cevaplar vermiştir. İlk hamlede Bakan, bahis mevzuu olan hâdisede, ihmal olduğunu kabul ve İtiraf etmiş ve ihmali görülen ufak bir memurun cezalandırıldığını sözlerine eklemiştir anınıa. bu ifade takrir sahibini hiç tatmin etmemiştir. Reşat Aydmlı'nın İddiasına göre Maden Arama Enstitüsünde öyle nüfuzlu bir bayan memur varmış kİ: «Benden kimse hesap soramaz. Ben daireyi tazyik edebilirim» demiş. Barlas, bu devirde böyle nüfuzlu bir memur olaraı-yatağını söyleniş...
Buraya kadar şöyle, böyle İyi ve güzel bîr konuşma denilebilir. Bir milletvekili bir soru sormuş, İlgili bakan da meseleyi tam veya az aydınlatmış, tatlı, acı görüşülmüştür. Amma Cemil Barlas bu kadarla İktifa etmiyor, İşi daha Heri götürerek geçmişteki bütün Halk PartiU hükümetleri müdafaaya kalkışmış ve Halk Partisi İktidarda kaldıkça hiç bir nüfuz snilstimali olmıyacağmı İddia etmeğe kadar lâkırdıyı u-satmıştır.
Dâva, böyle bir safhaya dökülmek istenilince sayın Cemil Bar-lasa denebilir ki zatıâliniz ken-^‘r.hakanlık devrinize ait bu vadice rahat konuşabilirsiniz, anıma, bütün geçmişin yükünü üzerinize almakta okadar acele etmeyin. Unutmayın ki Halk Partili muhterem seleflerinizden biri aleyhinde Meclis tahkikatı açılmak lâzım mıdır, değil midir diye iki yıldır Mecliste tartışmalar sürüp gitmektedir. Hattâ, daha dünkü telgraflarda, yâni Bakan, Mecliste biz hesaptan kaçınmayız - dediği sırada yine Meclisten bir komisyon Atıf İnan hakkında şahadet dinlemekle meşgul idi. Barlas hesap vermekten çekinmiye-bilir, amma, Atıf İnan hesap vermemek için ayak diremiş ve Yüce Divana şevki ve Meclis tahkikatı açılması hakkında Mecliste verilen takrire şahsen ve bizzat aleyh de rey vererek çoğunluk sağlamıştı. Her an hesap vermeğe hazır olan bir bakan, tam hesap vermek için eline Meclis huzurunda fırsat geçmiş İken böyle bir imkâna yol açacak fırsatı hiç ka-pnr mı?
İşte, maalesef Atıf İnan böyle fcsrcket etti ve hu hakikatleri 7u Bî*,n CemU biz-
den daha İyi blür ve b,.|kl de. Meclisteki sözleriyle, böylece selefinin hareket tarzım açıkça takbih etmek İstemiştir. Maâmâ-fih Atıf inanın bıı gayreti ve tahkikat açılmasın diye rey ver m es i boşa çıkmış ve meseleyi İncelemek için bir komisyon kurulmuştur. Fakat komisyon da üç aydan üç aya kararını vermeği atmak suretiyle İşi kabil olduğu karlar sürüncemede bırakmak tadır. Her ay hesap vermeğe harar olanların tutacağı yol bu mudur? Bir buğday ihracı yolsuzluğu iddialarının tahkikine başlanmasını İki küsur yıl geciktirmek, her pn millete hesap vermeğe hazır olmak mıdır? Biz eminiz kİ E-konorni Bakanı bir müdafaa anının harareti ile Halk Partisi hesabına fazla Heri atıldığını, daha ■âkln düşündüğü vakit, kabul edecektir.
(Devamı Sa 1 S BDı s d«)
İhmal varmış
Dün
toplanan doktorlardan bir grup (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Doktorların heyecanlı protesto toplantısı
Dün, Etıbba Odasında yapılan toplantıda, Dr. Noyan’m affı münasebetile sarf ettiği sözlerden dolayı bir milletvekili’şiddetle protesto edildi
İstanbul üçüncü bölge Etıbba, da yapılan bu toplantıda, E. M. Odası umumi heyet toplantısı Meclisinde, cezaya uğrayan Dr. dün saat 14 de yapılmıştır. ” ’ ' ” .............
Murat Cankat'ın başkanlığın-|
Bedri Noyan’m affı aleyhinde (Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Alalürkü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği mükâfalh giir okuma müsabakası diiıı yapıldı
Atatürk’ü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği şiir müsabakasını takip edenler (Foto: Burhan — Yr ■ Sabah)
Atatürkü Yaşatma Cemiyeti -1 Halkevinde yapılmıştır, nin tertip ettiği. Atatürk'e ait mükâfattı şiir okuma müsabaka- I sı dün saat 14.30 da Eminönü •
Müsabakamızı cemiyet başkanı Muzaffer Ercnez kısa bir hı-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
D. P. Başkanı: " Milletin aklı selimi, vatandaşın vicdanına tasallut etmek istiyenlere zincir vuracaktır,, dedi
Edirnenin
kara giinii
Düşman istilâsının
36 net yıldönümü dün anıldı
Prenses Fevziye ve çocuğu
Şahnaz
Edirne 26 (Hususî) — Bugün - 26 Mart güzel Edirnemizin kara günüdür. Bundan tam 36 yıl evvel düşman istilâsına uğramıştır. Bu kara günü anmak üzere saat 15 de Cumhuriyet alanında bü ■ yük bir anma töreni yapıldı.
Törende başta vali olmak üze re komutan, mektepler, askeri kıt'alar, binlerce halk hazır bulunuyordu. Kürsüye gelen birçok lytipler günün mana ve ehemmi (Devamı Sa. 6 SU. 4 de) ^Sadak'ın
Amerika
seyahati
Prenses
Fevziye
İran Şahından ayrılan
Fevziye, İsmail Şirin beyle evleniyor
Kahire, 26 (A.A.) «Reuter» — İran Şahından boşandığı Kasım ayında bildirilen Kıral Faruğun kızkardeşi Prenses Fevziye 31 yaşında bulunan İsmail Şirin Bey ile nişanlanmıştır. Düğünün gelecek pazartesi günü Kahirede yapılacağı sanılmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
Hava alanlarının teftişi
İzmir limanını ziyaret edecek olan Filotillanın komutan gemisi
İzmir limanını
ziyaret edecek filo
İngiliz donanmasından 10 mayn tarayıcı gemi, önümüzdeki ay İzmir Limanına gelecek
retl yapacaktır. Flotila komutanı Albay Mc. N. VValter’ln forsu Fl-ERCE’e çekilecektir.
Bu gemiler harbin ikinci yansında ve harpten sonra inşa edil -(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
HARB
Akademisi
yangını
Dışişleri Bakanı 5 nisanda hareket edecek
Ankara: 26 (Hususî) — Nev -york'ta nisan ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel ku rul lçtimaında Türkiyeyl temsil e-dccok olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sudağın 5 nisanda hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Nec meddln Sadağa Hususi kalem mü dürü Necdet refakat edecektir. Devlet Bakam Nurullah Sümer’in de Dışişleri Bakanımızla birlikte Amerlkaya gideceği söylenmekte dlr. .
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa dak, ağlebl ihtimal 3 nisan pazar glinıl />ııkaradan lstanbula gide cel-, pazaıtusl gilnüntl İstanbulda geçirdikten sonra 5 nisan salı gün kil uçakla Amerikaya mütevec -cfhen Yeşilköy den hareket edecek-
Rüşvet alan Belediye Mühendisleri
Muhakemeleri bitti,
her ikisi de mahkûm
Beyoğlunda Ceylan mağazası sahili Ahmet Şahinden 200 Hra rüşvet almaktan sanık Beyoğlu belediye Fen şubesi baş mühendisi Necati Suar ilo Fen memuru Samim Oktayın duruşması dün 9 uncu asliye ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır.
(Dovamı Sa. s 8u. 4)
SPOR
Cihad
Bauaml.h Orupu Ba,k„,ı, FeV‘' 't0”" ZmertfMn yardım kurulu
utenlunnda Amerikan tipi ucudû^ı u u. 7' l'"l,a B“rM M Balikair *««■
temlerde bulundular Folotralu TÜT’‘ ‘f"’" kirlikterinde tnef
J eneral Uçaner A İyon hava alayında görülmektedirler. 1
Arman
Meydana çıkarılan komünist şebekesi
Sahaflar Çarşısındaki devamlı ve heyecanlı
Sahaflar Çarşısındaki dükkân.
İskenderunda
yakalanan casuslar
Adanada Giilişi Köy Enstitüsündeki bayrağımıza saygısızlık gösterildi
İskenderun, 26 (Hususi) — A-merikan askerî yardım malzemesinin tahllyo mahreci olması bakımından büyük önem taşıyan iskenderunda zabıta ve askeri kuvvetler bir casus şebekesinin iki elemanını nihayet elo geçirmiş bulunmaktadırlar.
(Devamı Sa. B Su. 3)
Ateş, binanın birinci kat merdiveni yandıktan sonra söndürüldü
Evvelki gece sabaha karşı saat 5 sularında Yıldızdaki Harp Aka -demişi binasında bir yangın çık* nııştır.
Yangın, ’iki -katlı ve İçi eski yapı ahşap bulunan birinci kat merdi verilerinden başlamıştır.
Binanın içi yağlı boya olduğu İçin yangının derhal genişlemesi ve büyük bir tehlike yaratması çok mümkündü. Bereket versinki Ufal ye süratle hâdise mahalline yetişmiş ve yangını bastırabümiştir. Yangın Akademi binasının birin « cl kat merdiven ve döşemesi yan diktan sonra tamamen söndürül « müşttlr.
Yangının merdiven altına konu* lan İçinde ateş bulunan ve kapatıl mamış bir mangaldan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı anlaşılmış • tır. Hasar ehemmiyetli değildir.
takibin tafsilâtı
Beyazıtta Sahaflar Çarşısının yanındaki dar sokakta 72/1 numaralı ve Ferit Teksoya ait dükkânda, Üniversite Kriminoloji Enstitüsünde asistan, Şehamed-(Devamı Sa. ö Su. 1)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Olan oldu
Ekrem Reşit Rey’in Şehir tiyatrosu komedi kısmında oynanmakta olan bu telif eserinin Reli’ Cevad Ulunay tarafından yazılan tenkidini yarınki nüshamızda okuyacaksınız.
Kabuğundan çıkan kestaneler
IjLUNAY
nadoluda ulak bir seyahat yaptığı anlaşılan değerli meşini Şevket Rado'nun Konya hakkında bir yazısını okudum. Genç
arkadaşım bu yazıda gayet canlı bir mevzua dokunuyor vo bizde pek tabii olarak her dokunulan şeyden bin (ahi) dlnlenlldlğl için bundan da sonsuz şikâyetler duymak, beklenilen bir netleo oluyor.
Movzu, köylerin kasabalara, kasabaların şohirlero, şehlrlorln do merkez şehlrlorlne akışıdır. Konya-da öyle olmuştur. Halbuki —KonyalI olduğum için bilirim— bu vilâyetin on karaktorlstlk voohesl a-hallslnln taassupla toprakına bağ-lannıasıydı. KonyalI kolay kolay kökünü bu topraktan sökmezdl. Bunun unutulmaz bir misalini bilirim. Bir tarihte Konyadan evlâtlık olarak anasız babasız küçük bir kız getirttik. Bu yumruk kadar Anadolu yavrusuna istanbulu be-gendlrmok kabil olamadı. Burada no varsa onoa Konyada daha âlâları vardı. istanbuldakl muhtoşom camilere, Alâoddln camisini doglş-mlyor, türbelorlo Movlânânın yeşil kubboslnl mukayeso bilo etmiyordu. (Bolki do bunda haklı İdi)... (Dâ-us • sıla) ya uğramasını güçlükle önllyoblldlk. Bugün Konyada maalesef bu kuvvolll bağlanma yok. Tahlr paşalar satmış savmış çıkmışlar... Naklplsr öyle... Kara Hafızlar koza... Mevlflnâ evlâdı darına dağın... Bizim aileden kimse kat-
mamış. Amcamın oğlu Sal te. Cdr* ol Konyayı doğil, İki taraflı çı...jil** ğinl bilo unutarak tâ Selçuk Türk* lerlno kadar çıkan bir şeoorenin muhteşem gövdesini baltalayıp ye-rlno cılız, sıska, sevimsiz, gölge* siz vo meyvastz bir bay Gürol flda* nı dikmiş...
Bu itibarla Şovket Rado'nun haklı olarak motheylediğl KonyalI-
— Konyayı kiraya mı verecoğlzt Ben gidersem, o gidorso burada kim kalacak?
Sözü bir düstur yerine geçme* İldir.
Bir do konfor ihtiyacı ileri sü* rülüyor. Bana dlyobllirler kİ:
— Köy kasabaya, kasaba şeh* ro„ şohir morkozo akıyor, diyorsun... Şehri, kasabayı, köyü otu* rulacak halo koydunuz da oturma* dik mı?
O da doğru... Fakat mutlaka her şoyl hükümetten mi boklomoll, bizöo hükûmot dalma Dlr icraat buhranı Içlndo çırpınıyor. Sıhhi, İç* tlmal, beledi bir varlık göstoreml* yor. Köy kanunu yapıyor, tatbik edoıniyor. Yol siyaseti diyor, başa* ramıyor. Böylo olunca bunları bir köyün, bir kasabanın, bir şehrin llori golenlerl yapar, yapabilir ve yapmalıdır.
Yoksa imar ağaç değildir ki,
kendi kondine tutsun, yetişsin ve
yeşersin I
Yeni Sabah
11 inci Yıl, No. 3594 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR Sahibi: Sala Kıhçboğlu
27 İdare: Nuruosmanlyo Noı 1? Tel adresi: «YENİ SABAH»
MART İSTANBUL
1949 Telefon: 20795
l@l Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Atlantik Paktı, gelecek hafta D.P. nin ilk hedefi: Washington’daimzalanacak seçim emniyeti...
Pakta, Danimarka ve Portekizden başka, İspanyanın da katılacağı muhakkak addediliyor
Bay ar, Ayvalıkta verdiği nutukta, D.P. nin Anayasa ve seçim emniyeti hakkındaki görüşlerini açıkladı
Pakt tahakkuk safhasına girdikten sonra Politbüro'da vukua gelen dört azil etrafında yeni tefsirler
Madrid, 26 (A.P.) — Ispanya Dışişleri Bakanlığının bir söz* cüsü, gazetecilere verdiği bir de meçte, Atlantik Paktından Sovyet emperyalizmine karşı Avrupa kıtasını müdafaa etmek için İlk ciddi gayret, şeklinde bahsetmiştir.
Bakanlık 6Özcüsü, Portekizli! Kuzey Atlantik Paktına iştiraki meselesinin, iki memleket arasın da mevcut andlaşma gereğince. İspanya ile görüşüldüğünü de be lirtmiştir. Sözcü «ispanyanın Atlantik Paktına muhalif oldu -ğunu zannettirecek hiç bir se -bep yoktur.,, demiştir.
Madrid 26 (A.A.) — Afp:
Portekize Atlantik paktına iltihak İçin yapılan davet netice (Dovamı 6a. 5 Sü. 6 da)
da nüfuz
yokmuş!...
Muhalefet partisi milletvekillerinden Reşat
nin Mıplen Tetkik ve Arama Ens-
titüsünde bir maden İşletme imtiyazının hususî ellere verilmesi İçin resmî muamelelerin ve raporların hasıraltı edildiği hak-Yındahı «ıal takririne Ekonomi Bakanı Cemil Barlas, açık ve biraz da sert cevaplar vermiştir. İlk hamlede Bakan, bahis mevzuu olan hâdisede, ihmal olduğunu kabul ve İtiraf etmiş ve ihmali görülen ufak bir memurun cezalandırıldığını sözlerine eklemiştir anınıa. bu ifade takrir sahibini hiç tatmin etmemiştir. Reşat Aydmlı'nın İddiasına göre Maden Arama Enstitüsünde öyle nüfuzlu bir bayan memur varmış kİ: «Benden kimse hesap soramaz. Ben daireyi tazyik edebilirim» demiş. Barlas, bu devirde böyle nüfuzlu bir memur olaraı-yatağını söyleniş...
Buraya kadar şöyle, böyle İyi ve güzel bîr konuşma denilebilir. Bir milletvekili bir soru sormuş, İlgili bakan da meseleyi tam veya az aydınlatmış, tatlı, acı görüşülmüştür. Amma Cemil Barlas bu kadarla İktifa etmiyor, İşi daha Heri götürerek geçmişteki bütün Halk PartiU hükümetleri müdafaaya kalkışmış ve Halk Partisi İktidarda kaldıkça hiç bir nüfuz snilstimali olmıyacağmı İddia etmeğe kadar lâkırdıyı u-satmıştır.
Dâva, böyle bir safhaya dökülmek istenilince sayın Cemil Bar-lasa denebilir ki zatıâliniz ken-^‘r.hakanlık devrinize ait bu vadice rahat konuşabilirsiniz, anıma, bütün geçmişin yükünü üzerinize almakta okadar acele etmeyin. Unutmayın ki Halk Partili muhterem seleflerinizden biri aleyhinde Meclis tahkikatı açılmak lâzım mıdır, değil midir diye iki yıldır Mecliste tartışmalar sürüp gitmektedir. Hattâ, daha dünkü telgraflarda, yâni Bakan, Mecliste biz hesaptan kaçınmayız - dediği sırada yine Meclisten bir komisyon Atıf İnan hakkında şahadet dinlemekle meşgul idi. Barlas hesap vermekten çekinmiye-bilir, amma, Atıf İnan hesap vermemek için ayak diremiş ve Yüce Divana şevki ve Meclis tahkikatı açılması hakkında Mecliste verilen takrire şahsen ve bizzat aleyh de rey vererek çoğunluk sağlamıştı. Her an hesap vermeğe hazır olan bir bakan, tam hesap vermek için eline Meclis huzurunda fırsat geçmiş İken böyle bir imkâna yol açacak fırsatı hiç ka-pnr mı?
İşte, maalesef Atıf İnan böyle fcsrcket etti ve hu hakikatleri 7u Bî*,n CemU biz-
den daha İyi blür ve b,.|kl de. Meclisteki sözleriyle, böylece selefinin hareket tarzım açıkça takbih etmek İstemiştir. Maâmâ-fih Atıf inanın bıı gayreti ve tahkikat açılmasın diye rey ver m es i boşa çıkmış ve meseleyi İncelemek için bir komisyon kurulmuştur. Fakat komisyon da üç aydan üç aya kararını vermeği atmak suretiyle İşi kabil olduğu karlar sürüncemede bırakmak tadır. Her ay hesap vermeğe harar olanların tutacağı yol bu mudur? Bir buğday ihracı yolsuzluğu iddialarının tahkikine başlanmasını İki küsur yıl geciktirmek, her pn millete hesap vermeğe hazır olmak mıdır? Biz eminiz kİ E-konorni Bakanı bir müdafaa anının harareti ile Halk Partisi hesabına fazla Heri atıldığını, daha ■âkln düşündüğü vakit, kabul edecektir.
(Devamı Sa 1 S BDı s d«)
İhmal varmış
Dün
toplanan doktorlardan bir grup (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Doktorların heyecanlı protesto toplantısı
Dün, Etıbba Odasında yapılan toplantıda, Dr. Noyan’m affı münasebetile sarf ettiği sözlerden dolayı bir milletvekili’şiddetle protesto edildi
İstanbul üçüncü bölge Etıbba, da yapılan bu toplantıda, E. M. Odası umumi heyet toplantısı Meclisinde, cezaya uğrayan Dr. dün saat 14 de yapılmıştır. ” ’ ' ” .............
Murat Cankat'ın başkanlığın-|
Bedri Noyan’m affı aleyhinde (Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Alalürkü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği mükâfalh giir okuma müsabakası diiıı yapıldı
Atatürk’ü Yaşatma Cemiyetinin tertip ettiği şiir müsabakasını takip edenler (Foto: Burhan — Yr ■ Sabah)
Atatürkü Yaşatma Cemiyeti -1 Halkevinde yapılmıştır, nin tertip ettiği. Atatürk'e ait mükâfattı şiir okuma müsabaka- I sı dün saat 14.30 da Eminönü •
Müsabakamızı cemiyet başkanı Muzaffer Ercnez kısa bir hı-1 (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
D. P. Başkanı: " Milletin aklı selimi, vatandaşın vicdanına tasallut etmek istiyenlere zincir vuracaktır,, dedi
Edirnenin
kara giinii
Düşman istilâsının
36 net yıldönümü dün anıldı
Prenses Fevziye ve çocuğu
Şahnaz
Edirne 26 (Hususî) — Bugün - 26 Mart güzel Edirnemizin kara günüdür. Bundan tam 36 yıl evvel düşman istilâsına uğramıştır. Bu kara günü anmak üzere saat 15 de Cumhuriyet alanında bü ■ yük bir anma töreni yapıldı.
Törende başta vali olmak üze re komutan, mektepler, askeri kıt'alar, binlerce halk hazır bulunuyordu. Kürsüye gelen birçok lytipler günün mana ve ehemmi (Devamı Sa. 6 SU. 4 de) ^Sadak'ın
Amerika
seyahati
Prenses
Fevziye
İran Şahından ayrılan
Fevziye, İsmail Şirin beyle evleniyor
Kahire, 26 (A.A.) «Reuter» — İran Şahından boşandığı Kasım ayında bildirilen Kıral Faruğun kızkardeşi Prenses Fevziye 31 yaşında bulunan İsmail Şirin Bey ile nişanlanmıştır. Düğünün gelecek pazartesi günü Kahirede yapılacağı sanılmaktadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 2 de)
Hava alanlarının teftişi
İzmir limanını ziyaret edecek olan Filotillanın komutan gemisi
İzmir limanını
ziyaret edecek filo
İngiliz donanmasından 10 mayn tarayıcı gemi, önümüzdeki ay İzmir Limanına gelecek
retl yapacaktır. Flotila komutanı Albay Mc. N. VValter’ln forsu Fl-ERCE’e çekilecektir.
Bu gemiler harbin ikinci yansında ve harpten sonra inşa edil -(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
HARB
Akademisi
yangını
Dışişleri Bakanı 5 nisanda hareket edecek
Ankara: 26 (Hususî) — Nev -york'ta nisan ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel ku rul lçtimaında Türkiyeyl temsil e-dccok olan Dışişleri Bakanımız Necmeddin Sudağın 5 nisanda hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Nec meddln Sadağa Hususi kalem mü dürü Necdet refakat edecektir. Devlet Bakam Nurullah Sümer’in de Dışişleri Bakanımızla birlikte Amerlkaya gideceği söylenmekte dlr. .
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa dak, ağlebl ihtimal 3 nisan pazar glinıl />ııkaradan lstanbula gide cel-, pazaıtusl gilnüntl İstanbulda geçirdikten sonra 5 nisan salı gün kil uçakla Amerikaya mütevec -cfhen Yeşilköy den hareket edecek-
Rüşvet alan Belediye Mühendisleri
Muhakemeleri bitti,
her ikisi de mahkûm
Beyoğlunda Ceylan mağazası sahili Ahmet Şahinden 200 Hra rüşvet almaktan sanık Beyoğlu belediye Fen şubesi baş mühendisi Necati Suar ilo Fen memuru Samim Oktayın duruşması dün 9 uncu asliye ceza mahkemesinde karara bağlanmıştır.
(Dovamı Sa. s 8u. 4)
SPOR
Cihad
Bauaml.h Orupu Ba,k„,ı, FeV‘' 't0”" ZmertfMn yardım kurulu
utenlunnda Amerikan tipi ucudû^ı u u. 7' l'"l,a B“rM M Balikair *««■
temlerde bulundular Folotralu TÜT’‘ ‘f"’" kirlikterinde tnef
J eneral Uçaner A İyon hava alayında görülmektedirler. 1
Arman
Meydana çıkarılan komünist şebekesi
Sahaflar Çarşısındaki devamlı ve heyecanlı
Sahaflar Çarşısındaki dükkân.
İskenderunda
yakalanan casuslar
Adanada Giilişi Köy Enstitüsündeki bayrağımıza saygısızlık gösterildi
İskenderun, 26 (Hususi) — A-merikan askerî yardım malzemesinin tahllyo mahreci olması bakımından büyük önem taşıyan iskenderunda zabıta ve askeri kuvvetler bir casus şebekesinin iki elemanını nihayet elo geçirmiş bulunmaktadırlar.
(Devamı Sa. B Su. 3)
Ateş, binanın birinci kat merdiveni yandıktan sonra söndürüldü
Evvelki gece sabaha karşı saat 5 sularında Yıldızdaki Harp Aka -demişi binasında bir yangın çık* nııştır.
Yangın, ’iki -katlı ve İçi eski yapı ahşap bulunan birinci kat merdi verilerinden başlamıştır.
Binanın içi yağlı boya olduğu İçin yangının derhal genişlemesi ve büyük bir tehlike yaratması çok mümkündü. Bereket versinki Ufal ye süratle hâdise mahalline yetişmiş ve yangını bastırabümiştir. Yangın Akademi binasının birin « cl kat merdiven ve döşemesi yan diktan sonra tamamen söndürül « müşttlr.
Yangının merdiven altına konu* lan İçinde ateş bulunan ve kapatıl mamış bir mangaldan sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı anlaşılmış • tır. Hasar ehemmiyetli değildir.
takibin tafsilâtı
Beyazıtta Sahaflar Çarşısının yanındaki dar sokakta 72/1 numaralı ve Ferit Teksoya ait dükkânda, Üniversite Kriminoloji Enstitüsünde asistan, Şehamed-(Devamı Sa. ö Su. 1)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Olan oldu
Ekrem Reşit Rey’in Şehir tiyatrosu komedi kısmında oynanmakta olan bu telif eserinin Reli’ Cevad Ulunay tarafından yazılan tenkidini yarınki nüshamızda okuyacaksınız.
Kabuğundan çıkan kestaneler
IjLUNAY
nadoluda ulak bir seyahat yaptığı anlaşılan değerli meşini Şevket Rado'nun Konya hakkında bir yazısını okudum. Genç
arkadaşım bu yazıda gayet canlı bir mevzua dokunuyor vo bizde pek tabii olarak her dokunulan şeyden bin (ahi) dlnlenlldlğl için bundan da sonsuz şikâyetler duymak, beklenilen bir netleo oluyor.
Movzu, köylerin kasabalara, kasabaların şohirlero, şehlrlorln do merkez şehlrlorlne akışıdır. Konya-da öyle olmuştur. Halbuki —KonyalI olduğum için bilirim— bu vilâyetin on karaktorlstlk voohesl a-hallslnln taassupla toprakına bağ-lannıasıydı. KonyalI kolay kolay kökünü bu topraktan sökmezdl. Bunun unutulmaz bir misalini bilirim. Bir tarihte Konyadan evlâtlık olarak anasız babasız küçük bir kız getirttik. Bu yumruk kadar Anadolu yavrusuna istanbulu be-gendlrmok kabil olamadı. Burada no varsa onoa Konyada daha âlâları vardı. istanbuldakl muhtoşom camilere, Alâoddln camisini doglş-mlyor, türbelorlo Movlânânın yeşil kubboslnl mukayeso bilo etmiyordu. (Bolki do bunda haklı İdi)... (Dâ-us • sıla) ya uğramasını güçlükle önllyoblldlk. Bugün Konyada maalesef bu kuvvolll bağlanma yok. Tahlr paşalar satmış savmış çıkmışlar... Naklplsr öyle... Kara Hafızlar koza... Mevlflnâ evlâdı darına dağın... Bizim aileden kimse kat-
mamış. Amcamın oğlu Sal te. Cdr* ol Konyayı doğil, İki taraflı çı...jil** ğinl bilo unutarak tâ Selçuk Türk* lerlno kadar çıkan bir şeoorenin muhteşem gövdesini baltalayıp ye-rlno cılız, sıska, sevimsiz, gölge* siz vo meyvastz bir bay Gürol flda* nı dikmiş...
Bu itibarla Şovket Rado'nun haklı olarak motheylediğl KonyalI-
— Konyayı kiraya mı verecoğlzt Ben gidersem, o gidorso burada kim kalacak?
Sözü bir düstur yerine geçme* İldir.
Bir do konfor ihtiyacı ileri sü* rülüyor. Bana dlyobllirler kİ:
— Köy kasabaya, kasaba şeh* ro„ şohir morkozo akıyor, diyorsun... Şehri, kasabayı, köyü otu* rulacak halo koydunuz da oturma* dik mı?
O da doğru... Fakat mutlaka her şoyl hükümetten mi boklomoll, bizöo hükûmot dalma Dlr icraat buhranı Içlndo çırpınıyor. Sıhhi, İç* tlmal, beledi bir varlık göstoreml* yor. Köy kanunu yapıyor, tatbik edoıniyor. Yol siyaseti diyor, başa* ramıyor. Böylo olunca bunları bir köyün, bir kasabanın, bir şehrin llori golenlerl yapar, yapabilir ve yapmalıdır.
Yoksa imar ağaç değildir ki,
kendi kondine tutsun, yetişsin ve
yeşersin I

Comments (0)