PERŞEMBE 26 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH- SaMalı
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 2079S 12 inci Yıl, No. 3654 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.eı : 10 Kuruş
Emeklilik Kanununun dünkü müzakeresi
Edebiyat Mertlimizde misline ender rastlanan bir hâdise
Mevcudu tükenmiş olan
YAKILACAK KİTAP
ETEM İZZET BENİCE'nin bu Ölmez eserinin
6 ncı T A B I ÇIKTI
Çıkaran: İNKILÂP KİTABEVİ Bütün Kitapçılarda bulabilirsiniz.
Dün komünistlerin idaresi altına geçen Şanghaydan bir görünüş.*
Tasarının şiddetle tenkidi üzerine Maliye Bakanı tasarıyı geri almak istedi Başbakanın müdahalesiyle mesele yatıştı. Yeni emeklilik kanun tasarısı 92 nci maddeye kadar kabul edildi
Kabaran İnfial
Bugün Türk gençliği* A-tinada yapılan çirkin tecavüzleri protesto e-decek ve hakareti, faillerinin yü-«üne geri fırlatacaktır.
Yunan baş şehrinde olup bitenler bir maçta tesadüfi bir kalabalığın hissi bir hareketi gibi görünmüyor. Bilâkis Türk husumetinin Yunanistandaki derin köklerinin hâlâ beslenmekte olduğunu isbat ediyor. Halbuki maziyi karıştırmak ve bundan bir düşmanlık payı çıkarmak lâzım gelse bizlerin duyacağımız kin. Yu nanlılaruıki ile kıyaslanamıyacak kadar derin olmak icabeder. Çün kü Turkler Yunan topraklarını İşgal etmemişler, Yunan ailelerine tecavüzlerde bulunmamışlardır. Bilâkis Yunan orduları öz Türkün can evine girmiş, İzmir kordonlarını ve Anadolnnun halimini kirli ayaklarile telvis etmiştir. Halkımız bir çok yerlerde camilere tıkılarak diri diri ya kılmış ve Neronlara rahmet o-kutacak bu facialar Yunan muntazam ordusunun gözü önünde cereyan etmiştir.
Tilrkler bütün bu maziyi unut mağa yeltendi. Geçmiş üzerinden bir sünger çekerek nazarları ge- ‘ -------.«-------------
leceğe dikmeğe taraf dar oldu, tnünlst ordusu, bugün dünyanın Çünkii milletler nihayet mazinin esiri ve zebunu olarak kaldıkça köhne dâvalar, neticesiz bir şekilde, tekrarlanıp durur. İtiraf etmek lâznngelir kİ iktidar partisi ve onun çeyrek asırdır ortaya sürdüğü devlet adamları ve Dışişleri Bakanlan Atina île o-lan politikalarında, daima fazla verip, az alan mevkiinde kalmışlardır. Mübadil ve gayrı mübadil işlerinin ne derece aleyhimize cereyan ettiği hâlâ herkesin hatinndadır.
Hele İkinci Dünya Harbi için-da ve sonunda takip edilen politika dürüst tâbirinin şümulünü aşarak adeta Yunanistana fedakârlık mahiyetini almıştı. Kendi halkımız, harbin ıztıraplan içinde binbir mahrumiyete katlanırken ve gıda olarak bir lokma siyah ekmeği zor bulurken, Yunan çocuklarına yardım için boğazlarımızdan keserek, az da ol-na, Yunanlılara yardımda bulunduk. Halk Partisinin gazeteleri, •ütunlannda, yıllarca 6İitsüz ve şekersiz kalan Yunan çocuklarının hikâyeleri ve resimleri ile dolu olarak çıktı. Sanki kendi ço cılklarımız naz ve nimet İçinde gürbüz ve sıhhat kaynağı imiş gibi...
Halk Partili hükümetler dış politikada o kadar Yunanistam (Devamı Sa. 5 su. ı
Çin komünistleri Şanghayı zaptetti
Amerika, üzak Doğu ile ilgili hükümetleri. Cin komünistlerini tanıyıp tanımamak için karar almak üzere bir konferansa dâvet etti
rin düşeceği esasen 15 gün evvel malûmdu. Fakat şehirdeki garnizon, ümitsiz de olsa muka-
Londra, 25 (B.B C.) — Çin ko I
........ ... _ I
üçüncü büyük şenri olan Şunc I , hayı idaresi altına almıştır. Şeh (
Başbakan Şemsettin Günaltay, d ün sabah, Hava Kurumtımn Motör fabrikasında tet kiklerde bulunurken
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Dörtlerin
uçuncu oturumu
Vişinski’nin tekrarladığı teklifler tekrar
j- reddedildi
Londra, 25 (B.B.C.) — Dörtler konferansı buglin Pariste üçüncü oturumunu yapmıştır. Röytor muhabirine göre bugünkü oturumun bagkanı bulunan Sovyet Ha riciye komiseri Vlşinski, dünkü tekliflerini tekrarlamış ve bunların reddedilmesine karşı cevap lar vermiştir. Vlşinski dün, Al-manyada dörtlü kontrolün ihya sini istemişti. Bugünkü toplantıdan sonra konuşan Amerikan mu rahhas heyetinden Dulles, bugün (Devamı 8a e Sü. 8 do)
Yünlü sanayiin iptidaî madde ihtiyaçları
Başbakan T.H. Kurumunun Hinci kurultayını bir nutukla açtı Ankara: 25 (Hususi) —Türk Hu|
---— — xum nal rultay çalışmalarını aşağıdaki nu-
Kurumunun onblrinçl Kurulto- lukla açmıştır:
hncHin .--- l c Saym dükgelor|
------------İXÜI (Dovamı sa. o Sü. « do)
liutanı , ..---- nuruııu.
ustaıu fl bugün HalkovinrJe toplanmış ve 1 CO) Başbakan Şemseddln Gürıaltay Kul
Kendisinden hesap sorulmasını istediğimiz Yunan Başbakanı Sofulis, Atina sokaklarında kuzin lerfle beraber dolaşırken..
Bugün gençlik bir miting yapıyor
İnönü stadında yapılacak mitinge Ankaradan talebe temsilcileri katılacak, bütün gençlik teşekkülleri mitinge iştirak edecekler
Celâl Bayar, bundan evvelki n utuklanndan birini söylüyor
Gençleri
üzen
bir yazı
Şişli
camii
inşaatı
ŞLjH camiini yaptıranlar Cemiyeti tarafından ve halkın yardımtte inşa edilen Sisli camiinin inşa atı, Ramazana kadar tamamlanaçaktır. Yukarıdaki resimde cami,inşa halinde oMklmektedir'..
{Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Bakanbk Eylüle kadar lOİan ihtiyacı karşılamak için karar aldı
Ankara, 25 (Hususî) — Şeh-mizde bulunan İstanbul yünlü kumaş sanayicileri Ticaret ve E-konoml Bakanlığınca yaptıkları temaslarını bitirmişler, akşam trenlle lstanbula hareket etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, sanayicilerin İsteklerini geniş bir anlayışla karşlamış ve döviz Bikıntısı ol masına rağmen yünlü kumaş fab likalarının iptidai madde İhtiyaç lannın eylûla kadar temini için ilgililere kat’î emirler vermiştir. Bu emir alâkalı İdarelerce tatbik edilir ve fabrikatörler de hüsnüniyetle hareket ederlerse lüzumlu iptidai maddelerin temin edileceği muhakkaktır.
Milyonluk
miras!
Amerikada meyhaneci lspiroya kalan milyonluk mirası almak için bir vekil Nevyorka yitti
;Ahmed Emin Yalmanın; : makalesi kabahati !
► kısmen Türk sporcu-
► lanna yükleyen bir
! eda taşıyor
Bayar, dünde, din görüşünü açıkl adı
Çankırı il kongresinde kısa bir konuşma yapan D. P. Genelbaşkanı, bugün Kastamonuya gicecek
Çankırı: 25 (Hususi surotte gön derdiğimiz arkadaşımız Zilini Kanmaz bildiriyor) — Donıokrat P. Çankırı il kongresi, Celâl Bayar ve Fuat Köprülünün iştirâkilo Mavi Köşo kırnallıanuaindo bu sabah baş ladı.
Diln, «Bir Üniversiteli» lauasîlf aldığım ıs bir mektupta şöyle den* m ekte dır:
«BuglLukö Vatan gazotcsinln uon Atina bâdisosi etrafında Alıtned min Yalmanın yasmış olduğu i'n-makaloyi toeıstlrlo okuduk. Ahnıof Emin Yalman, îz mirde, ismini vur-ıııodiği, fakat Atinadan yoni geh/1» ğini İddia ettiği bir kimsenin dan teessüf* şayan hâdisenin bajtti (Devamı Sa. S Sü. 2 uo)
Kongro başkanlığına Fuat Köprülü seçildikten sonra söz alan, Çun lun D. P. il başkanı Kâzım Arar, Halkovino ait sinemanın verilmediği için kıraatbanodo toplanılmak mecburiyetinde kalındığını söyliyerek yıl (Devamı Saı 6 Sü: 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Fuzûlî'nin Mezarı
ULUNAY
Parlâmento hey'eti Londra'ya gitti
Bir müddet evvel Amcrikada ve. tat eden kardeşinden kcndtulno mil yonlsra varan bir miras kolon Gazinocu Ispironun milyonlarını m«n lekotimlzö getirmek için vekil ta -yln ettiği matbaacı İsmail Akgtln dün uçakla Anıerikoya hareket etmiştir.
İsmail Akgtln hava meydanında kcndlsllo görüşen bir arkadaşımı -tu Isplronun mlraaı hakkında şun. larj söylemiştir:
(Devamı 8a. • 8ü. a de)
Heyet âzası dün Yeşilköy hava alanında.., /Faztst 5 oi sayfada).
«İlmin Hakkı» başlığila «Fuzûll hakkında yazdığım bir yazıya dair Nlğdodon C. Ö. İmzalı bir mektup aldım. Bu zat, benim «İlmin Hakkı» serlovhalı yazımda dodiği* mİ bir koro daha to'yld oylomlş oluyor. Hakikaten memioketto «kültür» IU bir sınıf vnr kİ İlmi bahislerde sırası gollnoo seslerini no güzol yük soltlyorlar... Bana mektup yazmak zahmellno katlanan değerli okuyucum oFuzûll» nln mezarı hakkınu'a şöylo söylüyor:
«Korbolâda bulduğunuzu aöylo-diğiııiz ınoztır, «Sııhn-ı- Şerif» la f-çindo FuBÛlî’yo niubot odilertk yapılmış olan makamdan başka Lir mezar mıdır? Yoksa (wı mıdır P>
Ben Sahn-ı- Şerif Içlndo böyle bir makam görmedim, fnkat ulia bllo bu makamın büyük Tiirk şairinin mozarı olmadığı muhakkaktır. Çünkü Bağdadda vali bulunan Süloyınan Nazif merhum bile bu ınozarı bulmaktan üıııldl kesmiş, «Yalnız ruhum ruhu İle telâki eylemişti» gibi şairano bir mazeretle İşi geçiştirmişti.
FuzOll, imanı Hüsoyino karşı o deroco derin bir aşk ilo bağlı İdi kİ ölürkon: «Beni onun türbesinin eşiği no gömünüz... Hüseyin i ziyarete gülenler henlnı yüzüme basıp geç-slnlcrlo diyo vasiyet etmişti. Fu-züli'nln bu vasiyotlnl yerine gotlr-
diler. Şairi türbeyi İhata öder. avlunun kapılarından biri olan eû'-o-l Abbasi ın eşiğine gömdüler; ton zamana kadar bir nişana de varmış. Ban kabri bulduğum zaman üzerinde yeşil sarıklı bir adam İncik bun cuk satıyordu.
Muhterem okuyucum o esnada Maarif Vurlrl bulunan «Salih Cem» İn Türklyecı ınodfun olan «im.-l-iı:-Kays» hp.kkındakl tekliflim kar»ı şu fikri buyan odlyor :
«Muallelce sahibinin ır.ezaıı malûm olsaydı, Türlclor, Salih Cebr duba anasının karnında yokken büyüle Arııb şairin» —İliç bir mukabil şarta bağlı olmaksızın— bir hâtıra kahrı y üksvltl veririm di. j.’uedli’nin »on makawıW voıılu.-.dirmek iktiza ederle, ytoc TUrklorin himmet ve gayretleri ilâ olur. Kendi yurdunda gurbet çeken Fuzûli’ye vofukâr dost olarak ancak ona yftdclluıde yabancılık hasreti ila kavrulan kendi lıem ırkları gösterebilir.»
Bu düşünoonln do pok doğruluğunu kabul cdcmonıok zorundayım. Çünkü bu mos'elo 1938 do olduğuna vo o zamandan şimdiye kadar on bir sono geçtiği halde hiç bir şey yapılmadığına bakılırsa zavallı Fu-zûli'nln bugünkü halini düşünerok şöyle söylemek loabedlyorı
Gâh gurbotdir vatan, gâhi va> ton gurbet'"lir i
/
PERŞEMBE 26 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH- SaMalı
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 2079S 12 inci Yıl, No. 3654 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.eı : 10 Kuruş
Emeklilik Kanununun dünkü müzakeresi
Edebiyat Mertlimizde misline ender rastlanan bir hâdise
Mevcudu tükenmiş olan
YAKILACAK KİTAP
ETEM İZZET BENİCE'nin bu Ölmez eserinin
6 ncı T A B I ÇIKTI
Çıkaran: İNKILÂP KİTABEVİ Bütün Kitapçılarda bulabilirsiniz.
Dün komünistlerin idaresi altına geçen Şanghaydan bir görünüş.*
Tasarının şiddetle tenkidi üzerine Maliye Bakanı tasarıyı geri almak istedi Başbakanın müdahalesiyle mesele yatıştı. Yeni emeklilik kanun tasarısı 92 nci maddeye kadar kabul edildi
Kabaran İnfial
Bugün Türk gençliği* A-tinada yapılan çirkin tecavüzleri protesto e-decek ve hakareti, faillerinin yü-«üne geri fırlatacaktır.
Yunan baş şehrinde olup bitenler bir maçta tesadüfi bir kalabalığın hissi bir hareketi gibi görünmüyor. Bilâkis Türk husumetinin Yunanistandaki derin köklerinin hâlâ beslenmekte olduğunu isbat ediyor. Halbuki maziyi karıştırmak ve bundan bir düşmanlık payı çıkarmak lâzım gelse bizlerin duyacağımız kin. Yu nanlılaruıki ile kıyaslanamıyacak kadar derin olmak icabeder. Çün kü Turkler Yunan topraklarını İşgal etmemişler, Yunan ailelerine tecavüzlerde bulunmamışlardır. Bilâkis Yunan orduları öz Türkün can evine girmiş, İzmir kordonlarını ve Anadolnnun halimini kirli ayaklarile telvis etmiştir. Halkımız bir çok yerlerde camilere tıkılarak diri diri ya kılmış ve Neronlara rahmet o-kutacak bu facialar Yunan muntazam ordusunun gözü önünde cereyan etmiştir.
Tilrkler bütün bu maziyi unut mağa yeltendi. Geçmiş üzerinden bir sünger çekerek nazarları ge- ‘ -------.«-------------
leceğe dikmeğe taraf dar oldu, tnünlst ordusu, bugün dünyanın Çünkii milletler nihayet mazinin esiri ve zebunu olarak kaldıkça köhne dâvalar, neticesiz bir şekilde, tekrarlanıp durur. İtiraf etmek lâznngelir kİ iktidar partisi ve onun çeyrek asırdır ortaya sürdüğü devlet adamları ve Dışişleri Bakanlan Atina île o-lan politikalarında, daima fazla verip, az alan mevkiinde kalmışlardır. Mübadil ve gayrı mübadil işlerinin ne derece aleyhimize cereyan ettiği hâlâ herkesin hatinndadır.
Hele İkinci Dünya Harbi için-da ve sonunda takip edilen politika dürüst tâbirinin şümulünü aşarak adeta Yunanistana fedakârlık mahiyetini almıştı. Kendi halkımız, harbin ıztıraplan içinde binbir mahrumiyete katlanırken ve gıda olarak bir lokma siyah ekmeği zor bulurken, Yunan çocuklarına yardım için boğazlarımızdan keserek, az da ol-na, Yunanlılara yardımda bulunduk. Halk Partisinin gazeteleri, •ütunlannda, yıllarca 6İitsüz ve şekersiz kalan Yunan çocuklarının hikâyeleri ve resimleri ile dolu olarak çıktı. Sanki kendi ço cılklarımız naz ve nimet İçinde gürbüz ve sıhhat kaynağı imiş gibi...
Halk Partili hükümetler dış politikada o kadar Yunanistam (Devamı Sa. 5 su. ı
Çin komünistleri Şanghayı zaptetti
Amerika, üzak Doğu ile ilgili hükümetleri. Cin komünistlerini tanıyıp tanımamak için karar almak üzere bir konferansa dâvet etti
rin düşeceği esasen 15 gün evvel malûmdu. Fakat şehirdeki garnizon, ümitsiz de olsa muka-
Londra, 25 (B.B C.) — Çin ko I
........ ... _ I
üçüncü büyük şenri olan Şunc I , hayı idaresi altına almıştır. Şeh (
Başbakan Şemsettin Günaltay, d ün sabah, Hava Kurumtımn Motör fabrikasında tet kiklerde bulunurken
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Dörtlerin
uçuncu oturumu
Vişinski’nin tekrarladığı teklifler tekrar
j- reddedildi
Londra, 25 (B.B.C.) — Dörtler konferansı buglin Pariste üçüncü oturumunu yapmıştır. Röytor muhabirine göre bugünkü oturumun bagkanı bulunan Sovyet Ha riciye komiseri Vlşinski, dünkü tekliflerini tekrarlamış ve bunların reddedilmesine karşı cevap lar vermiştir. Vlşinski dün, Al-manyada dörtlü kontrolün ihya sini istemişti. Bugünkü toplantıdan sonra konuşan Amerikan mu rahhas heyetinden Dulles, bugün (Devamı 8a e Sü. 8 do)
Yünlü sanayiin iptidaî madde ihtiyaçları
Başbakan T.H. Kurumunun Hinci kurultayını bir nutukla açtı Ankara: 25 (Hususi) —Türk Hu|
---— — xum nal rultay çalışmalarını aşağıdaki nu-
Kurumunun onblrinçl Kurulto- lukla açmıştır:
hncHin .--- l c Saym dükgelor|
------------İXÜI (Dovamı sa. o Sü. « do)
liutanı , ..---- nuruııu.
ustaıu fl bugün HalkovinrJe toplanmış ve 1 CO) Başbakan Şemseddln Gürıaltay Kul
Kendisinden hesap sorulmasını istediğimiz Yunan Başbakanı Sofulis, Atina sokaklarında kuzin lerfle beraber dolaşırken..
Bugün gençlik bir miting yapıyor
İnönü stadında yapılacak mitinge Ankaradan talebe temsilcileri katılacak, bütün gençlik teşekkülleri mitinge iştirak edecekler
Celâl Bayar, bundan evvelki n utuklanndan birini söylüyor
Gençleri
üzen
bir yazı
Şişli
camii
inşaatı
ŞLjH camiini yaptıranlar Cemiyeti tarafından ve halkın yardımtte inşa edilen Sisli camiinin inşa atı, Ramazana kadar tamamlanaçaktır. Yukarıdaki resimde cami,inşa halinde oMklmektedir'..
{Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Bakanbk Eylüle kadar lOİan ihtiyacı karşılamak için karar aldı
Ankara, 25 (Hususî) — Şeh-mizde bulunan İstanbul yünlü kumaş sanayicileri Ticaret ve E-konoml Bakanlığınca yaptıkları temaslarını bitirmişler, akşam trenlle lstanbula hareket etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, sanayicilerin İsteklerini geniş bir anlayışla karşlamış ve döviz Bikıntısı ol masına rağmen yünlü kumaş fab likalarının iptidai madde İhtiyaç lannın eylûla kadar temini için ilgililere kat’î emirler vermiştir. Bu emir alâkalı İdarelerce tatbik edilir ve fabrikatörler de hüsnüniyetle hareket ederlerse lüzumlu iptidai maddelerin temin edileceği muhakkaktır.
Milyonluk
miras!
Amerikada meyhaneci lspiroya kalan milyonluk mirası almak için bir vekil Nevyorka yitti
;Ahmed Emin Yalmanın; : makalesi kabahati !
► kısmen Türk sporcu-
► lanna yükleyen bir
! eda taşıyor
Bayar, dünde, din görüşünü açıkl adı
Çankırı il kongresinde kısa bir konuşma yapan D. P. Genelbaşkanı, bugün Kastamonuya gicecek
Çankırı: 25 (Hususi surotte gön derdiğimiz arkadaşımız Zilini Kanmaz bildiriyor) — Donıokrat P. Çankırı il kongresi, Celâl Bayar ve Fuat Köprülünün iştirâkilo Mavi Köşo kırnallıanuaindo bu sabah baş ladı.
Diln, «Bir Üniversiteli» lauasîlf aldığım ıs bir mektupta şöyle den* m ekte dır:
«BuglLukö Vatan gazotcsinln uon Atina bâdisosi etrafında Alıtned min Yalmanın yasmış olduğu i'n-makaloyi toeıstlrlo okuduk. Ahnıof Emin Yalman, îz mirde, ismini vur-ıııodiği, fakat Atinadan yoni geh/1» ğini İddia ettiği bir kimsenin dan teessüf* şayan hâdisenin bajtti (Devamı Sa. S Sü. 2 uo)
Kongro başkanlığına Fuat Köprülü seçildikten sonra söz alan, Çun lun D. P. il başkanı Kâzım Arar, Halkovino ait sinemanın verilmediği için kıraatbanodo toplanılmak mecburiyetinde kalındığını söyliyerek yıl (Devamı Saı 6 Sü: 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Fuzûlî'nin Mezarı
ULUNAY
Parlâmento hey'eti Londra'ya gitti
Bir müddet evvel Amcrikada ve. tat eden kardeşinden kcndtulno mil yonlsra varan bir miras kolon Gazinocu Ispironun milyonlarını m«n lekotimlzö getirmek için vekil ta -yln ettiği matbaacı İsmail Akgtln dün uçakla Anıerikoya hareket etmiştir.
İsmail Akgtln hava meydanında kcndlsllo görüşen bir arkadaşımı -tu Isplronun mlraaı hakkında şun. larj söylemiştir:
(Devamı 8a. • 8ü. a de)
Heyet âzası dün Yeşilköy hava alanında.., /Faztst 5 oi sayfada).
«İlmin Hakkı» başlığila «Fuzûll hakkında yazdığım bir yazıya dair Nlğdodon C. Ö. İmzalı bir mektup aldım. Bu zat, benim «İlmin Hakkı» serlovhalı yazımda dodiği* mİ bir koro daha to'yld oylomlş oluyor. Hakikaten memioketto «kültür» IU bir sınıf vnr kİ İlmi bahislerde sırası gollnoo seslerini no güzol yük soltlyorlar... Bana mektup yazmak zahmellno katlanan değerli okuyucum oFuzûll» nln mezarı hakkınu'a şöylo söylüyor:
«Korbolâda bulduğunuzu aöylo-diğiııiz ınoztır, «Sııhn-ı- Şerif» la f-çindo FuBÛlî’yo niubot odilertk yapılmış olan makamdan başka Lir mezar mıdır? Yoksa (wı mıdır P>
Ben Sahn-ı- Şerif Içlndo böyle bir makam görmedim, fnkat ulia bllo bu makamın büyük Tiirk şairinin mozarı olmadığı muhakkaktır. Çünkü Bağdadda vali bulunan Süloyınan Nazif merhum bile bu ınozarı bulmaktan üıııldl kesmiş, «Yalnız ruhum ruhu İle telâki eylemişti» gibi şairano bir mazeretle İşi geçiştirmişti.
FuzOll, imanı Hüsoyino karşı o deroco derin bir aşk ilo bağlı İdi kİ ölürkon: «Beni onun türbesinin eşiği no gömünüz... Hüseyin i ziyarete gülenler henlnı yüzüme basıp geç-slnlcrlo diyo vasiyet etmişti. Fu-züli'nln bu vasiyotlnl yerine gotlr-
diler. Şairi türbeyi İhata öder. avlunun kapılarından biri olan eû'-o-l Abbasi ın eşiğine gömdüler; ton zamana kadar bir nişana de varmış. Ban kabri bulduğum zaman üzerinde yeşil sarıklı bir adam İncik bun cuk satıyordu.
Muhterem okuyucum o esnada Maarif Vurlrl bulunan «Salih Cem» İn Türklyecı ınodfun olan «im.-l-iı:-Kays» hp.kkındakl tekliflim kar»ı şu fikri buyan odlyor :
«Muallelce sahibinin ır.ezaıı malûm olsaydı, Türlclor, Salih Cebr duba anasının karnında yokken büyüle Arııb şairin» —İliç bir mukabil şarta bağlı olmaksızın— bir hâtıra kahrı y üksvltl veririm di. j.’uedli’nin »on makawıW voıılu.-.dirmek iktiza ederle, ytoc TUrklorin himmet ve gayretleri ilâ olur. Kendi yurdunda gurbet çeken Fuzûli’ye vofukâr dost olarak ancak ona yftdclluıde yabancılık hasreti ila kavrulan kendi lıem ırkları gösterebilir.»
Bu düşünoonln do pok doğruluğunu kabul cdcmonıok zorundayım. Çünkü bu mos'elo 1938 do olduğuna vo o zamandan şimdiye kadar on bir sono geçtiği halde hiç bir şey yapılmadığına bakılırsa zavallı Fu-zûli'nln bugünkü halini düşünerok şöyle söylemek loabedlyorı
Gâh gurbotdir vatan, gâhi va> ton gurbet'"lir i
/
PERŞEMBE 26 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH- SaMalı
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 2079S 12 inci Yıl, No. 3654 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.eı : 10 Kuruş
Emeklilik Kanununun dünkü müzakeresi
Edebiyat Mertlimizde misline ender rastlanan bir hâdise
Mevcudu tükenmiş olan
YAKILACAK KİTAP
ETEM İZZET BENİCE'nin bu Ölmez eserinin
6 ncı T A B I ÇIKTI
Çıkaran: İNKILÂP KİTABEVİ Bütün Kitapçılarda bulabilirsiniz.
Dün komünistlerin idaresi altına geçen Şanghaydan bir görünüş.*
Tasarının şiddetle tenkidi üzerine Maliye Bakanı tasarıyı geri almak istedi Başbakanın müdahalesiyle mesele yatıştı. Yeni emeklilik kanun tasarısı 92 nci maddeye kadar kabul edildi
Kabaran İnfial
Bugün Türk gençliği* A-tinada yapılan çirkin tecavüzleri protesto e-decek ve hakareti, faillerinin yü-«üne geri fırlatacaktır.
Yunan baş şehrinde olup bitenler bir maçta tesadüfi bir kalabalığın hissi bir hareketi gibi görünmüyor. Bilâkis Türk husumetinin Yunanistandaki derin köklerinin hâlâ beslenmekte olduğunu isbat ediyor. Halbuki maziyi karıştırmak ve bundan bir düşmanlık payı çıkarmak lâzım gelse bizlerin duyacağımız kin. Yu nanlılaruıki ile kıyaslanamıyacak kadar derin olmak icabeder. Çün kü Turkler Yunan topraklarını İşgal etmemişler, Yunan ailelerine tecavüzlerde bulunmamışlardır. Bilâkis Yunan orduları öz Türkün can evine girmiş, İzmir kordonlarını ve Anadolnnun halimini kirli ayaklarile telvis etmiştir. Halkımız bir çok yerlerde camilere tıkılarak diri diri ya kılmış ve Neronlara rahmet o-kutacak bu facialar Yunan muntazam ordusunun gözü önünde cereyan etmiştir.
Tilrkler bütün bu maziyi unut mağa yeltendi. Geçmiş üzerinden bir sünger çekerek nazarları ge- ‘ -------.«-------------
leceğe dikmeğe taraf dar oldu, tnünlst ordusu, bugün dünyanın Çünkii milletler nihayet mazinin esiri ve zebunu olarak kaldıkça köhne dâvalar, neticesiz bir şekilde, tekrarlanıp durur. İtiraf etmek lâznngelir kİ iktidar partisi ve onun çeyrek asırdır ortaya sürdüğü devlet adamları ve Dışişleri Bakanlan Atina île o-lan politikalarında, daima fazla verip, az alan mevkiinde kalmışlardır. Mübadil ve gayrı mübadil işlerinin ne derece aleyhimize cereyan ettiği hâlâ herkesin hatinndadır.
Hele İkinci Dünya Harbi için-da ve sonunda takip edilen politika dürüst tâbirinin şümulünü aşarak adeta Yunanistana fedakârlık mahiyetini almıştı. Kendi halkımız, harbin ıztıraplan içinde binbir mahrumiyete katlanırken ve gıda olarak bir lokma siyah ekmeği zor bulurken, Yunan çocuklarına yardım için boğazlarımızdan keserek, az da ol-na, Yunanlılara yardımda bulunduk. Halk Partisinin gazeteleri, •ütunlannda, yıllarca 6İitsüz ve şekersiz kalan Yunan çocuklarının hikâyeleri ve resimleri ile dolu olarak çıktı. Sanki kendi ço cılklarımız naz ve nimet İçinde gürbüz ve sıhhat kaynağı imiş gibi...
Halk Partili hükümetler dış politikada o kadar Yunanistam (Devamı Sa. 5 su. ı
Çin komünistleri Şanghayı zaptetti
Amerika, üzak Doğu ile ilgili hükümetleri. Cin komünistlerini tanıyıp tanımamak için karar almak üzere bir konferansa dâvet etti
rin düşeceği esasen 15 gün evvel malûmdu. Fakat şehirdeki garnizon, ümitsiz de olsa muka-
Londra, 25 (B.B C.) — Çin ko I
........ ... _ I
üçüncü büyük şenri olan Şunc I , hayı idaresi altına almıştır. Şeh (
Başbakan Şemsettin Günaltay, d ün sabah, Hava Kurumtımn Motör fabrikasında tet kiklerde bulunurken
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Dörtlerin
uçuncu oturumu
Vişinski’nin tekrarladığı teklifler tekrar
j- reddedildi
Londra, 25 (B.B.C.) — Dörtler konferansı buglin Pariste üçüncü oturumunu yapmıştır. Röytor muhabirine göre bugünkü oturumun bagkanı bulunan Sovyet Ha riciye komiseri Vlşinski, dünkü tekliflerini tekrarlamış ve bunların reddedilmesine karşı cevap lar vermiştir. Vlşinski dün, Al-manyada dörtlü kontrolün ihya sini istemişti. Bugünkü toplantıdan sonra konuşan Amerikan mu rahhas heyetinden Dulles, bugün (Devamı 8a e Sü. 8 do)
Yünlü sanayiin iptidaî madde ihtiyaçları
Başbakan T.H. Kurumunun Hinci kurultayını bir nutukla açtı Ankara: 25 (Hususi) —Türk Hu|
---— — xum nal rultay çalışmalarını aşağıdaki nu-
Kurumunun onblrinçl Kurulto- lukla açmıştır:
hncHin .--- l c Saym dükgelor|
------------İXÜI (Dovamı sa. o Sü. « do)
liutanı , ..---- nuruııu.
ustaıu fl bugün HalkovinrJe toplanmış ve 1 CO) Başbakan Şemseddln Gürıaltay Kul
Kendisinden hesap sorulmasını istediğimiz Yunan Başbakanı Sofulis, Atina sokaklarında kuzin lerfle beraber dolaşırken..
Bugün gençlik bir miting yapıyor
İnönü stadında yapılacak mitinge Ankaradan talebe temsilcileri katılacak, bütün gençlik teşekkülleri mitinge iştirak edecekler
Celâl Bayar, bundan evvelki n utuklanndan birini söylüyor
Gençleri
üzen
bir yazı
Şişli
camii
inşaatı
ŞLjH camiini yaptıranlar Cemiyeti tarafından ve halkın yardımtte inşa edilen Sisli camiinin inşa atı, Ramazana kadar tamamlanaçaktır. Yukarıdaki resimde cami,inşa halinde oMklmektedir'..
{Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Bakanbk Eylüle kadar lOİan ihtiyacı karşılamak için karar aldı
Ankara, 25 (Hususî) — Şeh-mizde bulunan İstanbul yünlü kumaş sanayicileri Ticaret ve E-konoml Bakanlığınca yaptıkları temaslarını bitirmişler, akşam trenlle lstanbula hareket etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, sanayicilerin İsteklerini geniş bir anlayışla karşlamış ve döviz Bikıntısı ol masına rağmen yünlü kumaş fab likalarının iptidai madde İhtiyaç lannın eylûla kadar temini için ilgililere kat’î emirler vermiştir. Bu emir alâkalı İdarelerce tatbik edilir ve fabrikatörler de hüsnüniyetle hareket ederlerse lüzumlu iptidai maddelerin temin edileceği muhakkaktır.
Milyonluk
miras!
Amerikada meyhaneci lspiroya kalan milyonluk mirası almak için bir vekil Nevyorka yitti
;Ahmed Emin Yalmanın; : makalesi kabahati !
► kısmen Türk sporcu-
► lanna yükleyen bir
! eda taşıyor
Bayar, dünde, din görüşünü açıkl adı
Çankırı il kongresinde kısa bir konuşma yapan D. P. Genelbaşkanı, bugün Kastamonuya gicecek
Çankırı: 25 (Hususi surotte gön derdiğimiz arkadaşımız Zilini Kanmaz bildiriyor) — Donıokrat P. Çankırı il kongresi, Celâl Bayar ve Fuat Köprülünün iştirâkilo Mavi Köşo kırnallıanuaindo bu sabah baş ladı.
Diln, «Bir Üniversiteli» lauasîlf aldığım ıs bir mektupta şöyle den* m ekte dır:
«BuglLukö Vatan gazotcsinln uon Atina bâdisosi etrafında Alıtned min Yalmanın yasmış olduğu i'n-makaloyi toeıstlrlo okuduk. Ahnıof Emin Yalman, îz mirde, ismini vur-ıııodiği, fakat Atinadan yoni geh/1» ğini İddia ettiği bir kimsenin dan teessüf* şayan hâdisenin bajtti (Devamı Sa. S Sü. 2 uo)
Kongro başkanlığına Fuat Köprülü seçildikten sonra söz alan, Çun lun D. P. il başkanı Kâzım Arar, Halkovino ait sinemanın verilmediği için kıraatbanodo toplanılmak mecburiyetinde kalındığını söyliyerek yıl (Devamı Saı 6 Sü: 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Fuzûlî'nin Mezarı
ULUNAY
Parlâmento hey'eti Londra'ya gitti
Bir müddet evvel Amcrikada ve. tat eden kardeşinden kcndtulno mil yonlsra varan bir miras kolon Gazinocu Ispironun milyonlarını m«n lekotimlzö getirmek için vekil ta -yln ettiği matbaacı İsmail Akgtln dün uçakla Anıerikoya hareket etmiştir.
İsmail Akgtln hava meydanında kcndlsllo görüşen bir arkadaşımı -tu Isplronun mlraaı hakkında şun. larj söylemiştir:
(Devamı 8a. • 8ü. a de)
Heyet âzası dün Yeşilköy hava alanında.., /Faztst 5 oi sayfada).
«İlmin Hakkı» başlığila «Fuzûll hakkında yazdığım bir yazıya dair Nlğdodon C. Ö. İmzalı bir mektup aldım. Bu zat, benim «İlmin Hakkı» serlovhalı yazımda dodiği* mİ bir koro daha to'yld oylomlş oluyor. Hakikaten memioketto «kültür» IU bir sınıf vnr kİ İlmi bahislerde sırası gollnoo seslerini no güzol yük soltlyorlar... Bana mektup yazmak zahmellno katlanan değerli okuyucum oFuzûll» nln mezarı hakkınu'a şöylo söylüyor:
«Korbolâda bulduğunuzu aöylo-diğiııiz ınoztır, «Sııhn-ı- Şerif» la f-çindo FuBÛlî’yo niubot odilertk yapılmış olan makamdan başka Lir mezar mıdır? Yoksa (wı mıdır P>
Ben Sahn-ı- Şerif Içlndo böyle bir makam görmedim, fnkat ulia bllo bu makamın büyük Tiirk şairinin mozarı olmadığı muhakkaktır. Çünkü Bağdadda vali bulunan Süloyınan Nazif merhum bile bu ınozarı bulmaktan üıııldl kesmiş, «Yalnız ruhum ruhu İle telâki eylemişti» gibi şairano bir mazeretle İşi geçiştirmişti.
FuzOll, imanı Hüsoyino karşı o deroco derin bir aşk ilo bağlı İdi kİ ölürkon: «Beni onun türbesinin eşiği no gömünüz... Hüseyin i ziyarete gülenler henlnı yüzüme basıp geç-slnlcrlo diyo vasiyet etmişti. Fu-züli'nln bu vasiyotlnl yerine gotlr-
diler. Şairi türbeyi İhata öder. avlunun kapılarından biri olan eû'-o-l Abbasi ın eşiğine gömdüler; ton zamana kadar bir nişana de varmış. Ban kabri bulduğum zaman üzerinde yeşil sarıklı bir adam İncik bun cuk satıyordu.
Muhterem okuyucum o esnada Maarif Vurlrl bulunan «Salih Cem» İn Türklyecı ınodfun olan «im.-l-iı:-Kays» hp.kkındakl tekliflim kar»ı şu fikri buyan odlyor :
«Muallelce sahibinin ır.ezaıı malûm olsaydı, Türlclor, Salih Cebr duba anasının karnında yokken büyüle Arııb şairin» —İliç bir mukabil şarta bağlı olmaksızın— bir hâtıra kahrı y üksvltl veririm di. j.’uedli’nin »on makawıW voıılu.-.dirmek iktiza ederle, ytoc TUrklorin himmet ve gayretleri ilâ olur. Kendi yurdunda gurbet çeken Fuzûli’ye vofukâr dost olarak ancak ona yftdclluıde yabancılık hasreti ila kavrulan kendi lıem ırkları gösterebilir.»
Bu düşünoonln do pok doğruluğunu kabul cdcmonıok zorundayım. Çünkü bu mos'elo 1938 do olduğuna vo o zamandan şimdiye kadar on bir sono geçtiği halde hiç bir şey yapılmadığına bakılırsa zavallı Fu-zûli'nln bugünkü halini düşünerok şöyle söylemek loabedlyorı
Gâh gurbotdir vatan, gâhi va> ton gurbet'"lir i
/
PERŞEMBE 26 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH- SaMalı
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 2079S 12 inci Yıl, No. 3654 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.eı : 10 Kuruş
Emeklilik Kanununun dünkü müzakeresi
Edebiyat Mertlimizde misline ender rastlanan bir hâdise
Mevcudu tükenmiş olan
YAKILACAK KİTAP
ETEM İZZET BENİCE'nin bu Ölmez eserinin
6 ncı T A B I ÇIKTI
Çıkaran: İNKILÂP KİTABEVİ Bütün Kitapçılarda bulabilirsiniz.
Dün komünistlerin idaresi altına geçen Şanghaydan bir görünüş.*
Tasarının şiddetle tenkidi üzerine Maliye Bakanı tasarıyı geri almak istedi Başbakanın müdahalesiyle mesele yatıştı. Yeni emeklilik kanun tasarısı 92 nci maddeye kadar kabul edildi
Kabaran İnfial
Bugün Türk gençliği* A-tinada yapılan çirkin tecavüzleri protesto e-decek ve hakareti, faillerinin yü-«üne geri fırlatacaktır.
Yunan baş şehrinde olup bitenler bir maçta tesadüfi bir kalabalığın hissi bir hareketi gibi görünmüyor. Bilâkis Türk husumetinin Yunanistandaki derin köklerinin hâlâ beslenmekte olduğunu isbat ediyor. Halbuki maziyi karıştırmak ve bundan bir düşmanlık payı çıkarmak lâzım gelse bizlerin duyacağımız kin. Yu nanlılaruıki ile kıyaslanamıyacak kadar derin olmak icabeder. Çün kü Turkler Yunan topraklarını İşgal etmemişler, Yunan ailelerine tecavüzlerde bulunmamışlardır. Bilâkis Yunan orduları öz Türkün can evine girmiş, İzmir kordonlarını ve Anadolnnun halimini kirli ayaklarile telvis etmiştir. Halkımız bir çok yerlerde camilere tıkılarak diri diri ya kılmış ve Neronlara rahmet o-kutacak bu facialar Yunan muntazam ordusunun gözü önünde cereyan etmiştir.
Tilrkler bütün bu maziyi unut mağa yeltendi. Geçmiş üzerinden bir sünger çekerek nazarları ge- ‘ -------.«-------------
leceğe dikmeğe taraf dar oldu, tnünlst ordusu, bugün dünyanın Çünkii milletler nihayet mazinin esiri ve zebunu olarak kaldıkça köhne dâvalar, neticesiz bir şekilde, tekrarlanıp durur. İtiraf etmek lâznngelir kİ iktidar partisi ve onun çeyrek asırdır ortaya sürdüğü devlet adamları ve Dışişleri Bakanlan Atina île o-lan politikalarında, daima fazla verip, az alan mevkiinde kalmışlardır. Mübadil ve gayrı mübadil işlerinin ne derece aleyhimize cereyan ettiği hâlâ herkesin hatinndadır.
Hele İkinci Dünya Harbi için-da ve sonunda takip edilen politika dürüst tâbirinin şümulünü aşarak adeta Yunanistana fedakârlık mahiyetini almıştı. Kendi halkımız, harbin ıztıraplan içinde binbir mahrumiyete katlanırken ve gıda olarak bir lokma siyah ekmeği zor bulurken, Yunan çocuklarına yardım için boğazlarımızdan keserek, az da ol-na, Yunanlılara yardımda bulunduk. Halk Partisinin gazeteleri, •ütunlannda, yıllarca 6İitsüz ve şekersiz kalan Yunan çocuklarının hikâyeleri ve resimleri ile dolu olarak çıktı. Sanki kendi ço cılklarımız naz ve nimet İçinde gürbüz ve sıhhat kaynağı imiş gibi...
Halk Partili hükümetler dış politikada o kadar Yunanistam (Devamı Sa. 5 su. ı
Çin komünistleri Şanghayı zaptetti
Amerika, üzak Doğu ile ilgili hükümetleri. Cin komünistlerini tanıyıp tanımamak için karar almak üzere bir konferansa dâvet etti
rin düşeceği esasen 15 gün evvel malûmdu. Fakat şehirdeki garnizon, ümitsiz de olsa muka-
Londra, 25 (B.B C.) — Çin ko I
........ ... _ I
üçüncü büyük şenri olan Şunc I , hayı idaresi altına almıştır. Şeh (
Başbakan Şemsettin Günaltay, d ün sabah, Hava Kurumtımn Motör fabrikasında tet kiklerde bulunurken
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Dörtlerin
uçuncu oturumu
Vişinski’nin tekrarladığı teklifler tekrar
j- reddedildi
Londra, 25 (B.B.C.) — Dörtler konferansı buglin Pariste üçüncü oturumunu yapmıştır. Röytor muhabirine göre bugünkü oturumun bagkanı bulunan Sovyet Ha riciye komiseri Vlşinski, dünkü tekliflerini tekrarlamış ve bunların reddedilmesine karşı cevap lar vermiştir. Vlşinski dün, Al-manyada dörtlü kontrolün ihya sini istemişti. Bugünkü toplantıdan sonra konuşan Amerikan mu rahhas heyetinden Dulles, bugün (Devamı 8a e Sü. 8 do)
Yünlü sanayiin iptidaî madde ihtiyaçları
Başbakan T.H. Kurumunun Hinci kurultayını bir nutukla açtı Ankara: 25 (Hususi) —Türk Hu|
---— — xum nal rultay çalışmalarını aşağıdaki nu-
Kurumunun onblrinçl Kurulto- lukla açmıştır:
hncHin .--- l c Saym dükgelor|
------------İXÜI (Dovamı sa. o Sü. « do)
liutanı , ..---- nuruııu.
ustaıu fl bugün HalkovinrJe toplanmış ve 1 CO) Başbakan Şemseddln Gürıaltay Kul
Kendisinden hesap sorulmasını istediğimiz Yunan Başbakanı Sofulis, Atina sokaklarında kuzin lerfle beraber dolaşırken..
Bugün gençlik bir miting yapıyor
İnönü stadında yapılacak mitinge Ankaradan talebe temsilcileri katılacak, bütün gençlik teşekkülleri mitinge iştirak edecekler
Celâl Bayar, bundan evvelki n utuklanndan birini söylüyor
Gençleri
üzen
bir yazı
Şişli
camii
inşaatı
ŞLjH camiini yaptıranlar Cemiyeti tarafından ve halkın yardımtte inşa edilen Sisli camiinin inşa atı, Ramazana kadar tamamlanaçaktır. Yukarıdaki resimde cami,inşa halinde oMklmektedir'..
{Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Bakanbk Eylüle kadar lOİan ihtiyacı karşılamak için karar aldı
Ankara, 25 (Hususî) — Şeh-mizde bulunan İstanbul yünlü kumaş sanayicileri Ticaret ve E-konoml Bakanlığınca yaptıkları temaslarını bitirmişler, akşam trenlle lstanbula hareket etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, sanayicilerin İsteklerini geniş bir anlayışla karşlamış ve döviz Bikıntısı ol masına rağmen yünlü kumaş fab likalarının iptidai madde İhtiyaç lannın eylûla kadar temini için ilgililere kat’î emirler vermiştir. Bu emir alâkalı İdarelerce tatbik edilir ve fabrikatörler de hüsnüniyetle hareket ederlerse lüzumlu iptidai maddelerin temin edileceği muhakkaktır.
Milyonluk
miras!
Amerikada meyhaneci lspiroya kalan milyonluk mirası almak için bir vekil Nevyorka yitti
;Ahmed Emin Yalmanın; : makalesi kabahati !
► kısmen Türk sporcu-
► lanna yükleyen bir
! eda taşıyor
Bayar, dünde, din görüşünü açıkl adı
Çankırı il kongresinde kısa bir konuşma yapan D. P. Genelbaşkanı, bugün Kastamonuya gicecek
Çankırı: 25 (Hususi surotte gön derdiğimiz arkadaşımız Zilini Kanmaz bildiriyor) — Donıokrat P. Çankırı il kongresi, Celâl Bayar ve Fuat Köprülünün iştirâkilo Mavi Köşo kırnallıanuaindo bu sabah baş ladı.
Diln, «Bir Üniversiteli» lauasîlf aldığım ıs bir mektupta şöyle den* m ekte dır:
«BuglLukö Vatan gazotcsinln uon Atina bâdisosi etrafında Alıtned min Yalmanın yasmış olduğu i'n-makaloyi toeıstlrlo okuduk. Ahnıof Emin Yalman, îz mirde, ismini vur-ıııodiği, fakat Atinadan yoni geh/1» ğini İddia ettiği bir kimsenin dan teessüf* şayan hâdisenin bajtti (Devamı Sa. S Sü. 2 uo)
Kongro başkanlığına Fuat Köprülü seçildikten sonra söz alan, Çun lun D. P. il başkanı Kâzım Arar, Halkovino ait sinemanın verilmediği için kıraatbanodo toplanılmak mecburiyetinde kalındığını söyliyerek yıl (Devamı Saı 6 Sü: 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Fuzûlî'nin Mezarı
ULUNAY
Parlâmento hey'eti Londra'ya gitti
Bir müddet evvel Amcrikada ve. tat eden kardeşinden kcndtulno mil yonlsra varan bir miras kolon Gazinocu Ispironun milyonlarını m«n lekotimlzö getirmek için vekil ta -yln ettiği matbaacı İsmail Akgtln dün uçakla Anıerikoya hareket etmiştir.
İsmail Akgtln hava meydanında kcndlsllo görüşen bir arkadaşımı -tu Isplronun mlraaı hakkında şun. larj söylemiştir:
(Devamı 8a. • 8ü. a de)
Heyet âzası dün Yeşilköy hava alanında.., /Faztst 5 oi sayfada).
«İlmin Hakkı» başlığila «Fuzûll hakkında yazdığım bir yazıya dair Nlğdodon C. Ö. İmzalı bir mektup aldım. Bu zat, benim «İlmin Hakkı» serlovhalı yazımda dodiği* mİ bir koro daha to'yld oylomlş oluyor. Hakikaten memioketto «kültür» IU bir sınıf vnr kİ İlmi bahislerde sırası gollnoo seslerini no güzol yük soltlyorlar... Bana mektup yazmak zahmellno katlanan değerli okuyucum oFuzûll» nln mezarı hakkınu'a şöylo söylüyor:
«Korbolâda bulduğunuzu aöylo-diğiııiz ınoztır, «Sııhn-ı- Şerif» la f-çindo FuBÛlî’yo niubot odilertk yapılmış olan makamdan başka Lir mezar mıdır? Yoksa (wı mıdır P>
Ben Sahn-ı- Şerif Içlndo böyle bir makam görmedim, fnkat ulia bllo bu makamın büyük Tiirk şairinin mozarı olmadığı muhakkaktır. Çünkü Bağdadda vali bulunan Süloyınan Nazif merhum bile bu ınozarı bulmaktan üıııldl kesmiş, «Yalnız ruhum ruhu İle telâki eylemişti» gibi şairano bir mazeretle İşi geçiştirmişti.
FuzOll, imanı Hüsoyino karşı o deroco derin bir aşk ilo bağlı İdi kİ ölürkon: «Beni onun türbesinin eşiği no gömünüz... Hüseyin i ziyarete gülenler henlnı yüzüme basıp geç-slnlcrlo diyo vasiyet etmişti. Fu-züli'nln bu vasiyotlnl yerine gotlr-
diler. Şairi türbeyi İhata öder. avlunun kapılarından biri olan eû'-o-l Abbasi ın eşiğine gömdüler; ton zamana kadar bir nişana de varmış. Ban kabri bulduğum zaman üzerinde yeşil sarıklı bir adam İncik bun cuk satıyordu.
Muhterem okuyucum o esnada Maarif Vurlrl bulunan «Salih Cem» İn Türklyecı ınodfun olan «im.-l-iı:-Kays» hp.kkındakl tekliflim kar»ı şu fikri buyan odlyor :
«Muallelce sahibinin ır.ezaıı malûm olsaydı, Türlclor, Salih Cebr duba anasının karnında yokken büyüle Arııb şairin» —İliç bir mukabil şarta bağlı olmaksızın— bir hâtıra kahrı y üksvltl veririm di. j.’uedli’nin »on makawıW voıılu.-.dirmek iktiza ederle, ytoc TUrklorin himmet ve gayretleri ilâ olur. Kendi yurdunda gurbet çeken Fuzûli’ye vofukâr dost olarak ancak ona yftdclluıde yabancılık hasreti ila kavrulan kendi lıem ırkları gösterebilir.»
Bu düşünoonln do pok doğruluğunu kabul cdcmonıok zorundayım. Çünkü bu mos'elo 1938 do olduğuna vo o zamandan şimdiye kadar on bir sono geçtiği halde hiç bir şey yapılmadığına bakılırsa zavallı Fu-zûli'nln bugünkü halini düşünerok şöyle söylemek loabedlyorı
Gâh gurbotdir vatan, gâhi va> ton gurbet'"lir i
/
PERŞEMBE 26 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH- SaMalı
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 2079S 12 inci Yıl, No. 3654 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.eı : 10 Kuruş
Emeklilik Kanununun dünkü müzakeresi
Edebiyat Mertlimizde misline ender rastlanan bir hâdise
Mevcudu tükenmiş olan
YAKILACAK KİTAP
ETEM İZZET BENİCE'nin bu Ölmez eserinin
6 ncı T A B I ÇIKTI
Çıkaran: İNKILÂP KİTABEVİ Bütün Kitapçılarda bulabilirsiniz.
Dün komünistlerin idaresi altına geçen Şanghaydan bir görünüş.*
Tasarının şiddetle tenkidi üzerine Maliye Bakanı tasarıyı geri almak istedi Başbakanın müdahalesiyle mesele yatıştı. Yeni emeklilik kanun tasarısı 92 nci maddeye kadar kabul edildi
Kabaran İnfial
Bugün Türk gençliği* A-tinada yapılan çirkin tecavüzleri protesto e-decek ve hakareti, faillerinin yü-«üne geri fırlatacaktır.
Yunan baş şehrinde olup bitenler bir maçta tesadüfi bir kalabalığın hissi bir hareketi gibi görünmüyor. Bilâkis Türk husumetinin Yunanistandaki derin köklerinin hâlâ beslenmekte olduğunu isbat ediyor. Halbuki maziyi karıştırmak ve bundan bir düşmanlık payı çıkarmak lâzım gelse bizlerin duyacağımız kin. Yu nanlılaruıki ile kıyaslanamıyacak kadar derin olmak icabeder. Çün kü Turkler Yunan topraklarını İşgal etmemişler, Yunan ailelerine tecavüzlerde bulunmamışlardır. Bilâkis Yunan orduları öz Türkün can evine girmiş, İzmir kordonlarını ve Anadolnnun halimini kirli ayaklarile telvis etmiştir. Halkımız bir çok yerlerde camilere tıkılarak diri diri ya kılmış ve Neronlara rahmet o-kutacak bu facialar Yunan muntazam ordusunun gözü önünde cereyan etmiştir.
Tilrkler bütün bu maziyi unut mağa yeltendi. Geçmiş üzerinden bir sünger çekerek nazarları ge- ‘ -------.«-------------
leceğe dikmeğe taraf dar oldu, tnünlst ordusu, bugün dünyanın Çünkii milletler nihayet mazinin esiri ve zebunu olarak kaldıkça köhne dâvalar, neticesiz bir şekilde, tekrarlanıp durur. İtiraf etmek lâznngelir kİ iktidar partisi ve onun çeyrek asırdır ortaya sürdüğü devlet adamları ve Dışişleri Bakanlan Atina île o-lan politikalarında, daima fazla verip, az alan mevkiinde kalmışlardır. Mübadil ve gayrı mübadil işlerinin ne derece aleyhimize cereyan ettiği hâlâ herkesin hatinndadır.
Hele İkinci Dünya Harbi için-da ve sonunda takip edilen politika dürüst tâbirinin şümulünü aşarak adeta Yunanistana fedakârlık mahiyetini almıştı. Kendi halkımız, harbin ıztıraplan içinde binbir mahrumiyete katlanırken ve gıda olarak bir lokma siyah ekmeği zor bulurken, Yunan çocuklarına yardım için boğazlarımızdan keserek, az da ol-na, Yunanlılara yardımda bulunduk. Halk Partisinin gazeteleri, •ütunlannda, yıllarca 6İitsüz ve şekersiz kalan Yunan çocuklarının hikâyeleri ve resimleri ile dolu olarak çıktı. Sanki kendi ço cılklarımız naz ve nimet İçinde gürbüz ve sıhhat kaynağı imiş gibi...
Halk Partili hükümetler dış politikada o kadar Yunanistam (Devamı Sa. 5 su. ı
Çin komünistleri Şanghayı zaptetti
Amerika, üzak Doğu ile ilgili hükümetleri. Cin komünistlerini tanıyıp tanımamak için karar almak üzere bir konferansa dâvet etti
rin düşeceği esasen 15 gün evvel malûmdu. Fakat şehirdeki garnizon, ümitsiz de olsa muka-
Londra, 25 (B.B C.) — Çin ko I
........ ... _ I
üçüncü büyük şenri olan Şunc I , hayı idaresi altına almıştır. Şeh (
Başbakan Şemsettin Günaltay, d ün sabah, Hava Kurumtımn Motör fabrikasında tet kiklerde bulunurken
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Dörtlerin
uçuncu oturumu
Vişinski’nin tekrarladığı teklifler tekrar
j- reddedildi
Londra, 25 (B.B.C.) — Dörtler konferansı buglin Pariste üçüncü oturumunu yapmıştır. Röytor muhabirine göre bugünkü oturumun bagkanı bulunan Sovyet Ha riciye komiseri Vlşinski, dünkü tekliflerini tekrarlamış ve bunların reddedilmesine karşı cevap lar vermiştir. Vlşinski dün, Al-manyada dörtlü kontrolün ihya sini istemişti. Bugünkü toplantıdan sonra konuşan Amerikan mu rahhas heyetinden Dulles, bugün (Devamı 8a e Sü. 8 do)
Yünlü sanayiin iptidaî madde ihtiyaçları
Başbakan T.H. Kurumunun Hinci kurultayını bir nutukla açtı Ankara: 25 (Hususi) —Türk Hu|
---— — xum nal rultay çalışmalarını aşağıdaki nu-
Kurumunun onblrinçl Kurulto- lukla açmıştır:
hncHin .--- l c Saym dükgelor|
------------İXÜI (Dovamı sa. o Sü. « do)
liutanı , ..---- nuruııu.
ustaıu fl bugün HalkovinrJe toplanmış ve 1 CO) Başbakan Şemseddln Gürıaltay Kul
Kendisinden hesap sorulmasını istediğimiz Yunan Başbakanı Sofulis, Atina sokaklarında kuzin lerfle beraber dolaşırken..
Bugün gençlik bir miting yapıyor
İnönü stadında yapılacak mitinge Ankaradan talebe temsilcileri katılacak, bütün gençlik teşekkülleri mitinge iştirak edecekler
Celâl Bayar, bundan evvelki n utuklanndan birini söylüyor
Gençleri
üzen
bir yazı
Şişli
camii
inşaatı
ŞLjH camiini yaptıranlar Cemiyeti tarafından ve halkın yardımtte inşa edilen Sisli camiinin inşa atı, Ramazana kadar tamamlanaçaktır. Yukarıdaki resimde cami,inşa halinde oMklmektedir'..
{Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Bakanbk Eylüle kadar lOİan ihtiyacı karşılamak için karar aldı
Ankara, 25 (Hususî) — Şeh-mizde bulunan İstanbul yünlü kumaş sanayicileri Ticaret ve E-konoml Bakanlığınca yaptıkları temaslarını bitirmişler, akşam trenlle lstanbula hareket etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, sanayicilerin İsteklerini geniş bir anlayışla karşlamış ve döviz Bikıntısı ol masına rağmen yünlü kumaş fab likalarının iptidai madde İhtiyaç lannın eylûla kadar temini için ilgililere kat’î emirler vermiştir. Bu emir alâkalı İdarelerce tatbik edilir ve fabrikatörler de hüsnüniyetle hareket ederlerse lüzumlu iptidai maddelerin temin edileceği muhakkaktır.
Milyonluk
miras!
Amerikada meyhaneci lspiroya kalan milyonluk mirası almak için bir vekil Nevyorka yitti
;Ahmed Emin Yalmanın; : makalesi kabahati !
► kısmen Türk sporcu-
► lanna yükleyen bir
! eda taşıyor
Bayar, dünde, din görüşünü açıkl adı
Çankırı il kongresinde kısa bir konuşma yapan D. P. Genelbaşkanı, bugün Kastamonuya gicecek
Çankırı: 25 (Hususi surotte gön derdiğimiz arkadaşımız Zilini Kanmaz bildiriyor) — Donıokrat P. Çankırı il kongresi, Celâl Bayar ve Fuat Köprülünün iştirâkilo Mavi Köşo kırnallıanuaindo bu sabah baş ladı.
Diln, «Bir Üniversiteli» lauasîlf aldığım ıs bir mektupta şöyle den* m ekte dır:
«BuglLukö Vatan gazotcsinln uon Atina bâdisosi etrafında Alıtned min Yalmanın yasmış olduğu i'n-makaloyi toeıstlrlo okuduk. Ahnıof Emin Yalman, îz mirde, ismini vur-ıııodiği, fakat Atinadan yoni geh/1» ğini İddia ettiği bir kimsenin dan teessüf* şayan hâdisenin bajtti (Devamı Sa. S Sü. 2 uo)
Kongro başkanlığına Fuat Köprülü seçildikten sonra söz alan, Çun lun D. P. il başkanı Kâzım Arar, Halkovino ait sinemanın verilmediği için kıraatbanodo toplanılmak mecburiyetinde kalındığını söyliyerek yıl (Devamı Saı 6 Sü: 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Fuzûlî'nin Mezarı
ULUNAY
Parlâmento hey'eti Londra'ya gitti
Bir müddet evvel Amcrikada ve. tat eden kardeşinden kcndtulno mil yonlsra varan bir miras kolon Gazinocu Ispironun milyonlarını m«n lekotimlzö getirmek için vekil ta -yln ettiği matbaacı İsmail Akgtln dün uçakla Anıerikoya hareket etmiştir.
İsmail Akgtln hava meydanında kcndlsllo görüşen bir arkadaşımı -tu Isplronun mlraaı hakkında şun. larj söylemiştir:
(Devamı 8a. • 8ü. a de)
Heyet âzası dün Yeşilköy hava alanında.., /Faztst 5 oi sayfada).
«İlmin Hakkı» başlığila «Fuzûll hakkında yazdığım bir yazıya dair Nlğdodon C. Ö. İmzalı bir mektup aldım. Bu zat, benim «İlmin Hakkı» serlovhalı yazımda dodiği* mİ bir koro daha to'yld oylomlş oluyor. Hakikaten memioketto «kültür» IU bir sınıf vnr kİ İlmi bahislerde sırası gollnoo seslerini no güzol yük soltlyorlar... Bana mektup yazmak zahmellno katlanan değerli okuyucum oFuzûll» nln mezarı hakkınu'a şöylo söylüyor:
«Korbolâda bulduğunuzu aöylo-diğiııiz ınoztır, «Sııhn-ı- Şerif» la f-çindo FuBÛlî’yo niubot odilertk yapılmış olan makamdan başka Lir mezar mıdır? Yoksa (wı mıdır P>
Ben Sahn-ı- Şerif Içlndo böyle bir makam görmedim, fnkat ulia bllo bu makamın büyük Tiirk şairinin mozarı olmadığı muhakkaktır. Çünkü Bağdadda vali bulunan Süloyınan Nazif merhum bile bu ınozarı bulmaktan üıııldl kesmiş, «Yalnız ruhum ruhu İle telâki eylemişti» gibi şairano bir mazeretle İşi geçiştirmişti.
FuzOll, imanı Hüsoyino karşı o deroco derin bir aşk ilo bağlı İdi kİ ölürkon: «Beni onun türbesinin eşiği no gömünüz... Hüseyin i ziyarete gülenler henlnı yüzüme basıp geç-slnlcrlo diyo vasiyet etmişti. Fu-züli'nln bu vasiyotlnl yerine gotlr-
diler. Şairi türbeyi İhata öder. avlunun kapılarından biri olan eû'-o-l Abbasi ın eşiğine gömdüler; ton zamana kadar bir nişana de varmış. Ban kabri bulduğum zaman üzerinde yeşil sarıklı bir adam İncik bun cuk satıyordu.
Muhterem okuyucum o esnada Maarif Vurlrl bulunan «Salih Cem» İn Türklyecı ınodfun olan «im.-l-iı:-Kays» hp.kkındakl tekliflim kar»ı şu fikri buyan odlyor :
«Muallelce sahibinin ır.ezaıı malûm olsaydı, Türlclor, Salih Cebr duba anasının karnında yokken büyüle Arııb şairin» —İliç bir mukabil şarta bağlı olmaksızın— bir hâtıra kahrı y üksvltl veririm di. j.’uedli’nin »on makawıW voıılu.-.dirmek iktiza ederle, ytoc TUrklorin himmet ve gayretleri ilâ olur. Kendi yurdunda gurbet çeken Fuzûli’ye vofukâr dost olarak ancak ona yftdclluıde yabancılık hasreti ila kavrulan kendi lıem ırkları gösterebilir.»
Bu düşünoonln do pok doğruluğunu kabul cdcmonıok zorundayım. Çünkü bu mos'elo 1938 do olduğuna vo o zamandan şimdiye kadar on bir sono geçtiği halde hiç bir şey yapılmadığına bakılırsa zavallı Fu-zûli'nln bugünkü halini düşünerok şöyle söylemek loabedlyorı
Gâh gurbotdir vatan, gâhi va> ton gurbet'"lir i
/
PERŞEMBE 26 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo No: 17 Tol adresi: «YENİ SABAH- SaMalı
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 2079S 12 inci Yıl, No. 3654 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.eı : 10 Kuruş
Emeklilik Kanununun dünkü müzakeresi
Edebiyat Mertlimizde misline ender rastlanan bir hâdise
Mevcudu tükenmiş olan
YAKILACAK KİTAP
ETEM İZZET BENİCE'nin bu Ölmez eserinin
6 ncı T A B I ÇIKTI
Çıkaran: İNKILÂP KİTABEVİ Bütün Kitapçılarda bulabilirsiniz.
Dün komünistlerin idaresi altına geçen Şanghaydan bir görünüş.*
Tasarının şiddetle tenkidi üzerine Maliye Bakanı tasarıyı geri almak istedi Başbakanın müdahalesiyle mesele yatıştı. Yeni emeklilik kanun tasarısı 92 nci maddeye kadar kabul edildi
Kabaran İnfial
Bugün Türk gençliği* A-tinada yapılan çirkin tecavüzleri protesto e-decek ve hakareti, faillerinin yü-«üne geri fırlatacaktır.
Yunan baş şehrinde olup bitenler bir maçta tesadüfi bir kalabalığın hissi bir hareketi gibi görünmüyor. Bilâkis Türk husumetinin Yunanistandaki derin köklerinin hâlâ beslenmekte olduğunu isbat ediyor. Halbuki maziyi karıştırmak ve bundan bir düşmanlık payı çıkarmak lâzım gelse bizlerin duyacağımız kin. Yu nanlılaruıki ile kıyaslanamıyacak kadar derin olmak icabeder. Çün kü Turkler Yunan topraklarını İşgal etmemişler, Yunan ailelerine tecavüzlerde bulunmamışlardır. Bilâkis Yunan orduları öz Türkün can evine girmiş, İzmir kordonlarını ve Anadolnnun halimini kirli ayaklarile telvis etmiştir. Halkımız bir çok yerlerde camilere tıkılarak diri diri ya kılmış ve Neronlara rahmet o-kutacak bu facialar Yunan muntazam ordusunun gözü önünde cereyan etmiştir.
Tilrkler bütün bu maziyi unut mağa yeltendi. Geçmiş üzerinden bir sünger çekerek nazarları ge- ‘ -------.«-------------
leceğe dikmeğe taraf dar oldu, tnünlst ordusu, bugün dünyanın Çünkii milletler nihayet mazinin esiri ve zebunu olarak kaldıkça köhne dâvalar, neticesiz bir şekilde, tekrarlanıp durur. İtiraf etmek lâznngelir kİ iktidar partisi ve onun çeyrek asırdır ortaya sürdüğü devlet adamları ve Dışişleri Bakanlan Atina île o-lan politikalarında, daima fazla verip, az alan mevkiinde kalmışlardır. Mübadil ve gayrı mübadil işlerinin ne derece aleyhimize cereyan ettiği hâlâ herkesin hatinndadır.
Hele İkinci Dünya Harbi için-da ve sonunda takip edilen politika dürüst tâbirinin şümulünü aşarak adeta Yunanistana fedakârlık mahiyetini almıştı. Kendi halkımız, harbin ıztıraplan içinde binbir mahrumiyete katlanırken ve gıda olarak bir lokma siyah ekmeği zor bulurken, Yunan çocuklarına yardım için boğazlarımızdan keserek, az da ol-na, Yunanlılara yardımda bulunduk. Halk Partisinin gazeteleri, •ütunlannda, yıllarca 6İitsüz ve şekersiz kalan Yunan çocuklarının hikâyeleri ve resimleri ile dolu olarak çıktı. Sanki kendi ço cılklarımız naz ve nimet İçinde gürbüz ve sıhhat kaynağı imiş gibi...
Halk Partili hükümetler dış politikada o kadar Yunanistam (Devamı Sa. 5 su. ı
Çin komünistleri Şanghayı zaptetti
Amerika, üzak Doğu ile ilgili hükümetleri. Cin komünistlerini tanıyıp tanımamak için karar almak üzere bir konferansa dâvet etti
rin düşeceği esasen 15 gün evvel malûmdu. Fakat şehirdeki garnizon, ümitsiz de olsa muka-
Londra, 25 (B.B C.) — Çin ko I
........ ... _ I
üçüncü büyük şenri olan Şunc I , hayı idaresi altına almıştır. Şeh (
Başbakan Şemsettin Günaltay, d ün sabah, Hava Kurumtımn Motör fabrikasında tet kiklerde bulunurken
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Dörtlerin
uçuncu oturumu
Vişinski’nin tekrarladığı teklifler tekrar
j- reddedildi
Londra, 25 (B.B.C.) — Dörtler konferansı buglin Pariste üçüncü oturumunu yapmıştır. Röytor muhabirine göre bugünkü oturumun bagkanı bulunan Sovyet Ha riciye komiseri Vlşinski, dünkü tekliflerini tekrarlamış ve bunların reddedilmesine karşı cevap lar vermiştir. Vlşinski dün, Al-manyada dörtlü kontrolün ihya sini istemişti. Bugünkü toplantıdan sonra konuşan Amerikan mu rahhas heyetinden Dulles, bugün (Devamı 8a e Sü. 8 do)
Yünlü sanayiin iptidaî madde ihtiyaçları
Başbakan T.H. Kurumunun Hinci kurultayını bir nutukla açtı Ankara: 25 (Hususi) —Türk Hu|
---— — xum nal rultay çalışmalarını aşağıdaki nu-
Kurumunun onblrinçl Kurulto- lukla açmıştır:
hncHin .--- l c Saym dükgelor|
------------İXÜI (Dovamı sa. o Sü. « do)
liutanı , ..---- nuruııu.
ustaıu fl bugün HalkovinrJe toplanmış ve 1 CO) Başbakan Şemseddln Gürıaltay Kul
Kendisinden hesap sorulmasını istediğimiz Yunan Başbakanı Sofulis, Atina sokaklarında kuzin lerfle beraber dolaşırken..
Bugün gençlik bir miting yapıyor
İnönü stadında yapılacak mitinge Ankaradan talebe temsilcileri katılacak, bütün gençlik teşekkülleri mitinge iştirak edecekler
Celâl Bayar, bundan evvelki n utuklanndan birini söylüyor
Gençleri
üzen
bir yazı
Şişli
camii
inşaatı
ŞLjH camiini yaptıranlar Cemiyeti tarafından ve halkın yardımtte inşa edilen Sisli camiinin inşa atı, Ramazana kadar tamamlanaçaktır. Yukarıdaki resimde cami,inşa halinde oMklmektedir'..
{Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Bakanbk Eylüle kadar lOİan ihtiyacı karşılamak için karar aldı
Ankara, 25 (Hususî) — Şeh-mizde bulunan İstanbul yünlü kumaş sanayicileri Ticaret ve E-konoml Bakanlığınca yaptıkları temaslarını bitirmişler, akşam trenlle lstanbula hareket etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, sanayicilerin İsteklerini geniş bir anlayışla karşlamış ve döviz Bikıntısı ol masına rağmen yünlü kumaş fab likalarının iptidai madde İhtiyaç lannın eylûla kadar temini için ilgililere kat’î emirler vermiştir. Bu emir alâkalı İdarelerce tatbik edilir ve fabrikatörler de hüsnüniyetle hareket ederlerse lüzumlu iptidai maddelerin temin edileceği muhakkaktır.
Milyonluk
miras!
Amerikada meyhaneci lspiroya kalan milyonluk mirası almak için bir vekil Nevyorka yitti
;Ahmed Emin Yalmanın; : makalesi kabahati !
► kısmen Türk sporcu-
► lanna yükleyen bir
! eda taşıyor
Bayar, dünde, din görüşünü açıkl adı
Çankırı il kongresinde kısa bir konuşma yapan D. P. Genelbaşkanı, bugün Kastamonuya gicecek
Çankırı: 25 (Hususi surotte gön derdiğimiz arkadaşımız Zilini Kanmaz bildiriyor) — Donıokrat P. Çankırı il kongresi, Celâl Bayar ve Fuat Köprülünün iştirâkilo Mavi Köşo kırnallıanuaindo bu sabah baş ladı.
Diln, «Bir Üniversiteli» lauasîlf aldığım ıs bir mektupta şöyle den* m ekte dır:
«BuglLukö Vatan gazotcsinln uon Atina bâdisosi etrafında Alıtned min Yalmanın yasmış olduğu i'n-makaloyi toeıstlrlo okuduk. Ahnıof Emin Yalman, îz mirde, ismini vur-ıııodiği, fakat Atinadan yoni geh/1» ğini İddia ettiği bir kimsenin dan teessüf* şayan hâdisenin bajtti (Devamı Sa. S Sü. 2 uo)
Kongro başkanlığına Fuat Köprülü seçildikten sonra söz alan, Çun lun D. P. il başkanı Kâzım Arar, Halkovino ait sinemanın verilmediği için kıraatbanodo toplanılmak mecburiyetinde kalındığını söyliyerek yıl (Devamı Saı 6 Sü: 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Fuzûlî'nin Mezarı
ULUNAY
Parlâmento hey'eti Londra'ya gitti
Bir müddet evvel Amcrikada ve. tat eden kardeşinden kcndtulno mil yonlsra varan bir miras kolon Gazinocu Ispironun milyonlarını m«n lekotimlzö getirmek için vekil ta -yln ettiği matbaacı İsmail Akgtln dün uçakla Anıerikoya hareket etmiştir.
İsmail Akgtln hava meydanında kcndlsllo görüşen bir arkadaşımı -tu Isplronun mlraaı hakkında şun. larj söylemiştir:
(Devamı 8a. • 8ü. a de)
Heyet âzası dün Yeşilköy hava alanında.., /Faztst 5 oi sayfada).
«İlmin Hakkı» başlığila «Fuzûll hakkında yazdığım bir yazıya dair Nlğdodon C. Ö. İmzalı bir mektup aldım. Bu zat, benim «İlmin Hakkı» serlovhalı yazımda dodiği* mİ bir koro daha to'yld oylomlş oluyor. Hakikaten memioketto «kültür» IU bir sınıf vnr kİ İlmi bahislerde sırası gollnoo seslerini no güzol yük soltlyorlar... Bana mektup yazmak zahmellno katlanan değerli okuyucum oFuzûll» nln mezarı hakkınu'a şöylo söylüyor:
«Korbolâda bulduğunuzu aöylo-diğiııiz ınoztır, «Sııhn-ı- Şerif» la f-çindo FuBÛlî’yo niubot odilertk yapılmış olan makamdan başka Lir mezar mıdır? Yoksa (wı mıdır P>
Ben Sahn-ı- Şerif Içlndo böyle bir makam görmedim, fnkat ulia bllo bu makamın büyük Tiirk şairinin mozarı olmadığı muhakkaktır. Çünkü Bağdadda vali bulunan Süloyınan Nazif merhum bile bu ınozarı bulmaktan üıııldl kesmiş, «Yalnız ruhum ruhu İle telâki eylemişti» gibi şairano bir mazeretle İşi geçiştirmişti.
FuzOll, imanı Hüsoyino karşı o deroco derin bir aşk ilo bağlı İdi kİ ölürkon: «Beni onun türbesinin eşiği no gömünüz... Hüseyin i ziyarete gülenler henlnı yüzüme basıp geç-slnlcrlo diyo vasiyet etmişti. Fu-züli'nln bu vasiyotlnl yerine gotlr-
diler. Şairi türbeyi İhata öder. avlunun kapılarından biri olan eû'-o-l Abbasi ın eşiğine gömdüler; ton zamana kadar bir nişana de varmış. Ban kabri bulduğum zaman üzerinde yeşil sarıklı bir adam İncik bun cuk satıyordu.
Muhterem okuyucum o esnada Maarif Vurlrl bulunan «Salih Cem» İn Türklyecı ınodfun olan «im.-l-iı:-Kays» hp.kkındakl tekliflim kar»ı şu fikri buyan odlyor :
«Muallelce sahibinin ır.ezaıı malûm olsaydı, Türlclor, Salih Cebr duba anasının karnında yokken büyüle Arııb şairin» —İliç bir mukabil şarta bağlı olmaksızın— bir hâtıra kahrı y üksvltl veririm di. j.’uedli’nin »on makawıW voıılu.-.dirmek iktiza ederle, ytoc TUrklorin himmet ve gayretleri ilâ olur. Kendi yurdunda gurbet çeken Fuzûli’ye vofukâr dost olarak ancak ona yftdclluıde yabancılık hasreti ila kavrulan kendi lıem ırkları gösterebilir.»
Bu düşünoonln do pok doğruluğunu kabul cdcmonıok zorundayım. Çünkü bu mos'elo 1938 do olduğuna vo o zamandan şimdiye kadar on bir sono geçtiği halde hiç bir şey yapılmadığına bakılırsa zavallı Fu-zûli'nln bugünkü halini düşünerok şöyle söylemek loabedlyorı
Gâh gurbotdir vatan, gâhi va> ton gurbet'"lir i
/

Comments (0)