SALI
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmanlye Noı 17
T«l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
MAYIS
12 inci Yıl, No. 3652
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
24
1949
Acheson Paristen Ankaraya geliyor
Gençlerin dünkü toplantısında bir Üniversiteli arkadaşlarına heyecanla hitap ederken
Dün gençliğin yaylığı miting
Dörtler konferansı, dün, Pariste ilk oturumunu yaptı. Dışbakanlar gündemde anlaştılar
Batı Almanya anayasası dün kabul edildi
Kabine'nin
Durumu
emseddin Günaltay ka-binesi şimdi, taraftarla-n tarafından da baskı altına alınmağa başlamışa benziyor. Hükümet şefi, îstanbnida yaptığı basın toplantısında, şalı-ıl bir kanaat olarak âyân mecll-■1 kurulması düşüncesinin matbuat ve umumi efkâr huzurunda, münakaşa edilmesi lücumüna I-şaret etmişti. Ayrıca, İcabında adlî teminat da dahil, muhaliflere seçim hususunda her türlü emniyetin telkin edilmesine taraftar görünmüştü.
İşte sayın GünaJtaym bu liberal ve geniş görüşü galiba bazı müfrit Halk Partili çevrelerinde telâş ve heyecan uyandırmıştır. Çünkü Halk Partili belli bir ziim re, hâkimiyet ve nüfuzlarının, ancak seçim emniyeti olmazsa devam edebileceğine kanidirler. Bunlar öyle zevattır kİ millet •erbest seçim yaparsa tekrar mebus olmak İhtimalinden ebediyen ve kiilliyyen mahrum o-lacaklanna kanidirler. İntihap dairelerinde seçim kudret ve kabiliyetleri hemen yok gibidir. Bunlar ayni zamanda Halk Partisi içinde ağır bir yük teşkil etmektedirler. Çünkü onların hayatım sağlayabilmek için parti zimamdarları, millî İsteklerin önüne çıkmağa mecbur olmakta ve böylece temayülleri baltalıyarak •empati kaybetmektedirler.
Kabine şefinin seçim halikındaki düşünceleri, muhalif liderlerini memnun etmiş değildi. Gerek Hikmet Bayur, gerek Celâl Bayar hoşnut görünmediler. Boyar adli teminat hususunda ajak diremiş bulunuyor. Hikmet Bayur İse yalnız kanunî emniyet elde etmekle İktifa edecek gibi görünmüyor o ayrıca, dünkil başyazımızda İşaret ettiğimiz gibi, geçen intihapta kanunsuz hareket etmiş olanların cezalandırılmasını da bir şart gibi ileri sürüyor. Bu vaziyete nazaran Şemsed din Günaltay muhalefeti pek mes’ut etmiş değildir ve ara seçimlere iştir&ke ikna' edememiştir amma kendi partisi içinde de aleyhine bazı temayüllerin doğmasına sebep olmuştur. Parti grupuna verilen bir takrir bilhas aa ikinci bir meclis kurulması hakkındaki mütaleanm partice tartışma mevzuu yapılması tahindedir. Ayân meclisi kurulması, her halde, en müstacel ve başta gelen bir dâva değildir. Hele böy ta bir şeye karar verecek meclis her halde şimdiki meclis değildir.
21 Temmuz seçimleri ile toplanan bu heyet teşrii hayatının artık son safhasına gftlmiytir. Bina enalyh anayasalla tadilât yapmak Icabeden kudrete malik olmamak icabeder. Esas teşkilât kanununda tadilâtı ancak bu inak •at ve gaye ile seçilmiş bir kurucular meclisi yapabilir. Türk seçmenler anayasada değişiklik İstediklerini ve bu tebeddülün istikametini direktif olarak vekil tarine bildirmedikçe onların ken dilikierioden böyle bir harekete girişmeleri haklı olmaz. Normal bir meclisin böyle teşriî hayatında son demlerinde geniş projele-tare kendisini bırakması çok mantıkî olmaz.
Ayan meclisi bertaraf acele gö rüşiilecek iş seçim emniyeti dâvasıdır. Verilecek takrirler bu ga yeye matuf olursa hayalâttan vazgeçilerek realiteler sahasına ayak basılmış bulunur. Ara seçimlere muhalefet adli teminat ol madıkça Iştirük etmiyecektlr. Sim di çoğunluk partisi kararını vermelidir. Adli teminatı sağlayacak mı yoksa muhalefetsiz bir seçim mi yapacaktır? Günün dâvası yüksek felsefî düşünceler ve na-zariyeler değil bıı basit keyfiyettir.
Halk Partisi çoğunluğu derhal seçim işini sağlıyacak bir kanun çıkarmalı ve ara değil umumi seçimleri ilân etmelidir. Tâ ki memleketteki kararsız ve ağır hava dağılsm ve millet kimlere talih ve mukadderatını teslim etmek İstiyorsa onlar iş başına gelsin... Muhterem Günaltay bu gayeyi urkaıiaşlarına kabul ettirebilirse un büyük hizmeti yapmış olur.
YENİ SABAH
Dün Pariste toplanan Dörtler: (Soldan itibaren) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Ingiliz Dışişleri Bakanı Bevin Muhalefet ve radyo
Dün, B. Y. U. müdürlüğü tasarısı görüşülürken Osman Nuri Koni, iktidarın dört senede radyodan 11,680 saat istifade ettiğimi söyledi
S. Tehelioğlu aleyhine verilen önerge reddedildi
Ankara: 23 (Hususi) — Feridun Balkan tarafından verilen, Sinan Te-Fikri Düşünselin başkanlığında top- kelioğlnnun şimdiye kadar cephe ku lanan Büyük Millet Meclisi, Fuat' mandanı sıfatile almakta olduğu ma-- aşın geri alınmasını istihdaf eden ö-nerğo üzerinde iki celse evvel başlayan konuşmalarına devam etti. Bu konu hakkında yeterlik önergesi verilmişti. ilk olarak Sinan Tekclioğ-lu söz alarak önergenin hak vo adalete uygun olmadığını tekrarladı. Bundan sonra söz alan emekli korgeneral Cemil Cahit Toydemir, maaş tahsisinin kendi Millî Savunma Bakanlığı zamanında yapıldığını ve bunun da yerindo olduğunu, her türlü sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Bundan sonra büdeo komisyonundan geçen bu önergenin reddi hakkında altı önerge verildi ve neticede Fuat Balkanın önergesi alkışlar arasında roddodildi. Bir kısım milletvekillerinin Sinan Tekolioğlunu tebrik ettiği görülüyordu.
Bundan sonra kimsesiz çocukları koruma tasarısının müzakeresine geçildi 38 madde kabul edildi.
Batın Yayın Gonol Müdürlüğü
Sıra Basın Yayın tasarısının müzakeresine gelmişti. Söz alan Nihat Erim tasarının ivedilikle müzakeresini istedi.
Tasarı hakkında ilk olarak sos n-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 de)
Parti Grupu toplantısı
Başbakandau anayasa hakkındaki fikrini açıklaması istendi
Ankara, 23 (Hususi) — Yarınki Halk Partisi meclis gru-punda Seyhan Milletvekili Ahmet Renizi Y lir eğir tarafından anayasa hakkında verilen sual önergesi konuşulacaktır, önerge sahibi, sorusunda «on zamanlarda Başbakan tarafından yapılan muhtelif beyanatlar nazarı dikkate alınarak, Başbakanın «nn. yasa hakkındaki fikirlerini açık lamasını istemektedir, önergede demokrasinin tek meclisle İnkişaf ettirilip ettirihniyeceği de sorulmaktadır.

ıı
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet Bayur
Millet
Kırkpınar güreşleri
nasıl oidu?
Partisinin tamımı
Atinada staddaki Yunan tecavüzü
lâ’net ve nefretle anıldı
Y. tahsil gençleri, Beyazitte toplandılar, sonra Taksime gittilör. Tezahürat, vekar ve intizam içinde cereyan etti Yunonlstanda Akdeniz Kupası
Futbol maçlarına Iştirâk eden Mil.
li futbol takımımız oyuncularına
Yunan halkı tarafından yapılan çirkin tecavüzleri protesto etcnek İçin İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğin tertip ettiği mitinge dün saat 14 de Üniversite Marmara Lo «alinde yapılan bir toplantı ile baş lanılnuştır.
(Devamı:
Sü, 3 de)
Cihad Arman
bildiriyor
Hükümet
tahkikat
Dünkü mitinge iştirâk eden Üniversiteli gençlerden bir topluluk
Çirkin tecavüz hâdisesine dair
Üç Milletvekili, Başbakandan izahat istedi
Kırkpınarr güreşlerinden heyecanlı bir sahne
(Yazısı •! üncü sayfansızdadır)
Tamimde Cumhurbaşkanının hususî heyetleri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin radyo ve ajansla yayınlanması Anayasaya aykırı telâkki edi-I______ liyor. _________
Ankara, 23 (Hususî) — Aynı zamanda C.H.P. Başkanı o-lan Reisicumhur İnönü, yurdun muhtelif bölgelerinden gelen he yetlcri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin, Radyo ve Anadolu ajan sı tarafından yayınlanmasına karşı Millet Partisi Genelbaşka-nı Hikmet Bayur imzasını taşıyan bir tamim neşredilmiştir. (Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
açtırdı
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Atinadakl Türkiye Büyük Elçisi Ruşen Eşref, bugün, Adnan Akını kabul ederek I Türkiye - İtalya Alideniz kupa-3i maçından sonraki hâdiseleri gözden geçirmiştir. Yunan resmî mahfilleri, henüz tahkikatla meşguldür. Tahkikatın ne netice vereceği merak edilmektedir. Dİ ğer taraftan bugünkü Atina gazeteleri aleyhimizde yazılmış yazılarla dolu olarak çıkmıştır. AKDENİZ KUPASI KONGRE-
SİNDEKİ TARTIŞMA
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Akdeniz kupası kon gresi, Türk ve Italyan delegele-
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
Yunanlı
hanımların
bebekleri!
Yurdun dört bir
tarafından gelen tel’in sedaları!
Yeni Sabah’a gelen protesto ve tel’in telgraf vc mektuplarını neşre devam ediyoruz
Meclis'in yaz tatili
31 Mayısa kadar eldeki mevcut tasarılar bitirilecek
Ankara, 23 (Hususî) — Bugün toplanan B. M. Menlisi, 31 mayısta yaz tatiline geçmek i-
(Dovanıı Sa. 5 8Ü. 7 do)
lililll takımımızın antrenörü M ister Molley de, dün, gençlerin yaptığı toplantıda futbolciileri-mizle beraber hazır bulundu.
«— Yunanlılar, maç esnasında bizi yuhalarken İtalyanları alkışlıyorlardı. Bunun sebebini, bir Yunanlıdan sordunı. Cevaben bana dedi ki: «Bizim hanımlarımızın İtalyan askerlerinden bir çok bebekleri vardır da ondan!...»
Sporculanmıza karşı Atinada Yu- «Millî futbol takımımın karşı A-nanbltır tarafından irtikâp edilen iğ- linada yapılan kubbece hücumları renç tecavüz hâdisesi münnsobotiylo (Devamı Sa. 5 Su. 1)
aldığımıa protesto vo tol'in mektup vo telgraflarını neşro devam odiyo- I
Yüksok Tahsili Koruma Dornoğlnln protestosu
Atinadaki millî futbol takımımıza çirkin vo Türk gençliğine yakışmaz doroccdo yapılım tecavüzlere karşı Derneğimiz vo arkadaşlarımız^ tmmı-gaze ton izin konolilo sayın halkımıza bildiririz.Türklyo Yüksok Tahsili Ko ruma Dornogl gonol Bşk.
Ali Rlza Glzdoslr
PEHLİVANKÖY GENÇLİĞİNİN
TELGRAFI
Trakya Pehlivanköy gençliği namına dn gazetemize uşağıdaki lolgraf gönderilmiştir:
İstanbul yünlü sanayicileri
Bugün Cemil Said
; Badasla temas edecekler ; Ankara, 23 (Hususi). — latan I i biıl Sanayi Birliğini tomsilon ! yünlü kumaş fabrikaları salıip-(Dovamı 8a. 5 8Ü. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ankara, 23 (Hususî — Mar-_in Milletvekili Kâmil Oran, Türk futbolcularının Atinada uğradıkları tecavüz hâdiseleri hakkında Başbakanlığın izahat vermesini istiyen bir sual önergesi vermiştir. Eıından başka Kemal Zeytinoğlu ve Abidin Potuoğlu da bugün Meclis Başkanlığına müşterek imzalarla bu hâdise hakkında sözlü bir sual önergesi vermişlerdir. Bu sual önergesinde:
1 — Akdeniz kupası maçlar» münasebetile Atinada bulunan' Türk Millî futbol takımımıza, karşı idamesine çok kıymet ve» eliğimiz Türk - Yunan dostluğııf İle telif edilmiyecek bir şekilde yapılan tecavüz hareketlerinin hakikî mahiyeti neden ibareti tir?
2 — Türk efkârı umum iyesin) fevkalâde rencide eden bu yesŞ
(□ovamı Sa: S Sü: 5 (lo) ---------------------------------Ç
Dipsiz kile,
Boş anbar
clunay
Bugünkü pahalılık mücadelesini vasıllandırmak İçin fıkramızın başlığını toşkil odon «dipsiz kile, boş anbar» dan daha kuvvetli bir tâbir bulamayız.
Hükümot vo İstanbul valiliği hayat pahalılığı mos'oleslndo on çok sebzo vo moyva mos’oloslnl ele alıyor vo pahalılığın on kuvvotll tezahürünü «Hâl» a alt sahada zanneyllyorok orada yapılacak her hengl bir loraat llo bu, artık deva kabul otınoz halo golon müzmin dordo çaro bulunacağını ümit ediyor. Halbuki hayat pahalılığı de-dlkton sonra bunu ayrı ayrı mad-dolor üzerinde araştırmak yanlıştır. «Hayat pahalılığı» bir (kül) dür. Müoadolo (Cüzü*) lorlo uğraş mnk surotllo bir netleo voromoz.
Pazar günü, Ziraat Bakanı Kartala geldi. Cavit Oral, tam bir demokrat vokllo yakışan lâûballlik-lo bahçıvanları topladı, onlarla yo-
koyek, bilâvasıta görüştü; dertle* rlnl dinledi. Bahçıvanlar, bu samle miyot karşısında dörtlerinin mecra» rasını adeta unuttular; bir Ziraat Bakanından zlyado bir Tioarot Bakanını alâkalandıracak ır.ofololeg üzerinde durdular. Cavit Oral onları susturmadı. Kablnonln faal bir uzvu olması itlbarllo artık bir dovlot İşi hallno golon bu bahiste onlara tatmin odlol cevaplar vordl.
Bugün Istanbulun on mühim sob zo İstihsal mıntakasını toşkll odon Kartal kazasının dordl hulflsaten şudur:
(Hâl) do İki çoşlt kabzımal vardır; biri, İstanbul Isllhsalâtını satan kabzımal kİ bir novl komisyon cudur. Bunlar mosolâ Kartalın zor zavntını arz vo talep kaldoslnco piyasa Üzerinden ufak Wr komisyonla bir İki saat ınrfındıısatar-lar, ınüstahsllo parasını verir-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
SALI
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmanlye Noı 17
T«l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
MAYIS
12 inci Yıl, No. 3652
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
24
1949
Acheson Paristen Ankaraya geliyor
Gençlerin dünkü toplantısında bir Üniversiteli arkadaşlarına heyecanla hitap ederken
Dün gençliğin yaylığı miting
Dörtler konferansı, dün, Pariste ilk oturumunu yaptı. Dışbakanlar gündemde anlaştılar
Batı Almanya anayasası dün kabul edildi
Kabine'nin
Durumu
emseddin Günaltay ka-binesi şimdi, taraftarla-n tarafından da baskı altına alınmağa başlamışa benziyor. Hükümet şefi, îstanbnida yaptığı basın toplantısında, şalı-ıl bir kanaat olarak âyân mecll-■1 kurulması düşüncesinin matbuat ve umumi efkâr huzurunda, münakaşa edilmesi lücumüna I-şaret etmişti. Ayrıca, İcabında adlî teminat da dahil, muhaliflere seçim hususunda her türlü emniyetin telkin edilmesine taraftar görünmüştü.
İşte sayın GünaJtaym bu liberal ve geniş görüşü galiba bazı müfrit Halk Partili çevrelerinde telâş ve heyecan uyandırmıştır. Çünkü Halk Partili belli bir ziim re, hâkimiyet ve nüfuzlarının, ancak seçim emniyeti olmazsa devam edebileceğine kanidirler. Bunlar öyle zevattır kİ millet •erbest seçim yaparsa tekrar mebus olmak İhtimalinden ebediyen ve kiilliyyen mahrum o-lacaklanna kanidirler. İntihap dairelerinde seçim kudret ve kabiliyetleri hemen yok gibidir. Bunlar ayni zamanda Halk Partisi içinde ağır bir yük teşkil etmektedirler. Çünkü onların hayatım sağlayabilmek için parti zimamdarları, millî İsteklerin önüne çıkmağa mecbur olmakta ve böylece temayülleri baltalıyarak •empati kaybetmektedirler.
Kabine şefinin seçim halikındaki düşünceleri, muhalif liderlerini memnun etmiş değildi. Gerek Hikmet Bayur, gerek Celâl Bayar hoşnut görünmediler. Boyar adli teminat hususunda ajak diremiş bulunuyor. Hikmet Bayur İse yalnız kanunî emniyet elde etmekle İktifa edecek gibi görünmüyor o ayrıca, dünkil başyazımızda İşaret ettiğimiz gibi, geçen intihapta kanunsuz hareket etmiş olanların cezalandırılmasını da bir şart gibi ileri sürüyor. Bu vaziyete nazaran Şemsed din Günaltay muhalefeti pek mes’ut etmiş değildir ve ara seçimlere iştir&ke ikna' edememiştir amma kendi partisi içinde de aleyhine bazı temayüllerin doğmasına sebep olmuştur. Parti grupuna verilen bir takrir bilhas aa ikinci bir meclis kurulması hakkındaki mütaleanm partice tartışma mevzuu yapılması tahindedir. Ayân meclisi kurulması, her halde, en müstacel ve başta gelen bir dâva değildir. Hele böy ta bir şeye karar verecek meclis her halde şimdiki meclis değildir.
21 Temmuz seçimleri ile toplanan bu heyet teşrii hayatının artık son safhasına gftlmiytir. Bina enalyh anayasalla tadilât yapmak Icabeden kudrete malik olmamak icabeder. Esas teşkilât kanununda tadilâtı ancak bu inak •at ve gaye ile seçilmiş bir kurucular meclisi yapabilir. Türk seçmenler anayasada değişiklik İstediklerini ve bu tebeddülün istikametini direktif olarak vekil tarine bildirmedikçe onların ken dilikierioden böyle bir harekete girişmeleri haklı olmaz. Normal bir meclisin böyle teşriî hayatında son demlerinde geniş projele-tare kendisini bırakması çok mantıkî olmaz.
Ayan meclisi bertaraf acele gö rüşiilecek iş seçim emniyeti dâvasıdır. Verilecek takrirler bu ga yeye matuf olursa hayalâttan vazgeçilerek realiteler sahasına ayak basılmış bulunur. Ara seçimlere muhalefet adli teminat ol madıkça Iştirük etmiyecektlr. Sim di çoğunluk partisi kararını vermelidir. Adli teminatı sağlayacak mı yoksa muhalefetsiz bir seçim mi yapacaktır? Günün dâvası yüksek felsefî düşünceler ve na-zariyeler değil bıı basit keyfiyettir.
Halk Partisi çoğunluğu derhal seçim işini sağlıyacak bir kanun çıkarmalı ve ara değil umumi seçimleri ilân etmelidir. Tâ ki memleketteki kararsız ve ağır hava dağılsm ve millet kimlere talih ve mukadderatını teslim etmek İstiyorsa onlar iş başına gelsin... Muhterem Günaltay bu gayeyi urkaıiaşlarına kabul ettirebilirse un büyük hizmeti yapmış olur.
YENİ SABAH
Dün Pariste toplanan Dörtler: (Soldan itibaren) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Ingiliz Dışişleri Bakanı Bevin Muhalefet ve radyo
Dün, B. Y. U. müdürlüğü tasarısı görüşülürken Osman Nuri Koni, iktidarın dört senede radyodan 11,680 saat istifade ettiğimi söyledi
S. Tehelioğlu aleyhine verilen önerge reddedildi
Ankara: 23 (Hususi) — Feridun Balkan tarafından verilen, Sinan Te-Fikri Düşünselin başkanlığında top- kelioğlnnun şimdiye kadar cephe ku lanan Büyük Millet Meclisi, Fuat' mandanı sıfatile almakta olduğu ma-- aşın geri alınmasını istihdaf eden ö-nerğo üzerinde iki celse evvel başlayan konuşmalarına devam etti. Bu konu hakkında yeterlik önergesi verilmişti. ilk olarak Sinan Tekclioğ-lu söz alarak önergenin hak vo adalete uygun olmadığını tekrarladı. Bundan sonra söz alan emekli korgeneral Cemil Cahit Toydemir, maaş tahsisinin kendi Millî Savunma Bakanlığı zamanında yapıldığını ve bunun da yerindo olduğunu, her türlü sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Bundan sonra büdeo komisyonundan geçen bu önergenin reddi hakkında altı önerge verildi ve neticede Fuat Balkanın önergesi alkışlar arasında roddodildi. Bir kısım milletvekillerinin Sinan Tekolioğlunu tebrik ettiği görülüyordu.
Bundan sonra kimsesiz çocukları koruma tasarısının müzakeresine geçildi 38 madde kabul edildi.
Batın Yayın Gonol Müdürlüğü
Sıra Basın Yayın tasarısının müzakeresine gelmişti. Söz alan Nihat Erim tasarının ivedilikle müzakeresini istedi.
Tasarı hakkında ilk olarak sos n-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 de)
Parti Grupu toplantısı
Başbakandau anayasa hakkındaki fikrini açıklaması istendi
Ankara, 23 (Hususi) — Yarınki Halk Partisi meclis gru-punda Seyhan Milletvekili Ahmet Renizi Y lir eğir tarafından anayasa hakkında verilen sual önergesi konuşulacaktır, önerge sahibi, sorusunda «on zamanlarda Başbakan tarafından yapılan muhtelif beyanatlar nazarı dikkate alınarak, Başbakanın «nn. yasa hakkındaki fikirlerini açık lamasını istemektedir, önergede demokrasinin tek meclisle İnkişaf ettirilip ettirihniyeceği de sorulmaktadır.

ıı
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet Bayur
Millet
Kırkpınar güreşleri
nasıl oidu?
Partisinin tamımı
Atinada staddaki Yunan tecavüzü
lâ’net ve nefretle anıldı
Y. tahsil gençleri, Beyazitte toplandılar, sonra Taksime gittilör. Tezahürat, vekar ve intizam içinde cereyan etti Yunonlstanda Akdeniz Kupası
Futbol maçlarına Iştirâk eden Mil.
li futbol takımımız oyuncularına
Yunan halkı tarafından yapılan çirkin tecavüzleri protesto etcnek İçin İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğin tertip ettiği mitinge dün saat 14 de Üniversite Marmara Lo «alinde yapılan bir toplantı ile baş lanılnuştır.
(Devamı:
Sü, 3 de)
Cihad Arman
bildiriyor
Hükümet
tahkikat
Dünkü mitinge iştirâk eden Üniversiteli gençlerden bir topluluk
Çirkin tecavüz hâdisesine dair
Üç Milletvekili, Başbakandan izahat istedi
Kırkpınarr güreşlerinden heyecanlı bir sahne
(Yazısı •! üncü sayfansızdadır)
Tamimde Cumhurbaşkanının hususî heyetleri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin radyo ve ajansla yayınlanması Anayasaya aykırı telâkki edi-I______ liyor. _________
Ankara, 23 (Hususî) — Aynı zamanda C.H.P. Başkanı o-lan Reisicumhur İnönü, yurdun muhtelif bölgelerinden gelen he yetlcri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin, Radyo ve Anadolu ajan sı tarafından yayınlanmasına karşı Millet Partisi Genelbaşka-nı Hikmet Bayur imzasını taşıyan bir tamim neşredilmiştir. (Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
açtırdı
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Atinadakl Türkiye Büyük Elçisi Ruşen Eşref, bugün, Adnan Akını kabul ederek I Türkiye - İtalya Alideniz kupa-3i maçından sonraki hâdiseleri gözden geçirmiştir. Yunan resmî mahfilleri, henüz tahkikatla meşguldür. Tahkikatın ne netice vereceği merak edilmektedir. Dİ ğer taraftan bugünkü Atina gazeteleri aleyhimizde yazılmış yazılarla dolu olarak çıkmıştır. AKDENİZ KUPASI KONGRE-
SİNDEKİ TARTIŞMA
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Akdeniz kupası kon gresi, Türk ve Italyan delegele-
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
Yunanlı
hanımların
bebekleri!
Yurdun dört bir
tarafından gelen tel’in sedaları!
Yeni Sabah’a gelen protesto ve tel’in telgraf vc mektuplarını neşre devam ediyoruz
Meclis'in yaz tatili
31 Mayısa kadar eldeki mevcut tasarılar bitirilecek
Ankara, 23 (Hususî) — Bugün toplanan B. M. Menlisi, 31 mayısta yaz tatiline geçmek i-
(Dovanıı Sa. 5 8Ü. 7 do)
lililll takımımızın antrenörü M ister Molley de, dün, gençlerin yaptığı toplantıda futbolciileri-mizle beraber hazır bulundu.
«— Yunanlılar, maç esnasında bizi yuhalarken İtalyanları alkışlıyorlardı. Bunun sebebini, bir Yunanlıdan sordunı. Cevaben bana dedi ki: «Bizim hanımlarımızın İtalyan askerlerinden bir çok bebekleri vardır da ondan!...»
Sporculanmıza karşı Atinada Yu- «Millî futbol takımımın karşı A-nanbltır tarafından irtikâp edilen iğ- linada yapılan kubbece hücumları renç tecavüz hâdisesi münnsobotiylo (Devamı Sa. 5 Su. 1)
aldığımıa protesto vo tol'in mektup vo telgraflarını neşro devam odiyo- I
Yüksok Tahsili Koruma Dornoğlnln protestosu
Atinadaki millî futbol takımımıza çirkin vo Türk gençliğine yakışmaz doroccdo yapılım tecavüzlere karşı Derneğimiz vo arkadaşlarımız^ tmmı-gaze ton izin konolilo sayın halkımıza bildiririz.Türklyo Yüksok Tahsili Ko ruma Dornogl gonol Bşk.
Ali Rlza Glzdoslr
PEHLİVANKÖY GENÇLİĞİNİN
TELGRAFI
Trakya Pehlivanköy gençliği namına dn gazetemize uşağıdaki lolgraf gönderilmiştir:
İstanbul yünlü sanayicileri
Bugün Cemil Said
; Badasla temas edecekler ; Ankara, 23 (Hususi). — latan I i biıl Sanayi Birliğini tomsilon ! yünlü kumaş fabrikaları salıip-(Dovamı 8a. 5 8Ü. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ankara, 23 (Hususî — Mar-_in Milletvekili Kâmil Oran, Türk futbolcularının Atinada uğradıkları tecavüz hâdiseleri hakkında Başbakanlığın izahat vermesini istiyen bir sual önergesi vermiştir. Eıından başka Kemal Zeytinoğlu ve Abidin Potuoğlu da bugün Meclis Başkanlığına müşterek imzalarla bu hâdise hakkında sözlü bir sual önergesi vermişlerdir. Bu sual önergesinde:
1 — Akdeniz kupası maçlar» münasebetile Atinada bulunan' Türk Millî futbol takımımıza, karşı idamesine çok kıymet ve» eliğimiz Türk - Yunan dostluğııf İle telif edilmiyecek bir şekilde yapılan tecavüz hareketlerinin hakikî mahiyeti neden ibareti tir?
2 — Türk efkârı umum iyesin) fevkalâde rencide eden bu yesŞ
(□ovamı Sa: S Sü: 5 (lo) ---------------------------------Ç
Dipsiz kile,
Boş anbar
clunay
Bugünkü pahalılık mücadelesini vasıllandırmak İçin fıkramızın başlığını toşkil odon «dipsiz kile, boş anbar» dan daha kuvvetli bir tâbir bulamayız.
Hükümot vo İstanbul valiliği hayat pahalılığı mos'oleslndo on çok sebzo vo moyva mos’oloslnl ele alıyor vo pahalılığın on kuvvotll tezahürünü «Hâl» a alt sahada zanneyllyorok orada yapılacak her hengl bir loraat llo bu, artık deva kabul otınoz halo golon müzmin dordo çaro bulunacağını ümit ediyor. Halbuki hayat pahalılığı de-dlkton sonra bunu ayrı ayrı mad-dolor üzerinde araştırmak yanlıştır. «Hayat pahalılığı» bir (kül) dür. Müoadolo (Cüzü*) lorlo uğraş mnk surotllo bir netleo voromoz.
Pazar günü, Ziraat Bakanı Kartala geldi. Cavit Oral, tam bir demokrat vokllo yakışan lâûballlik-lo bahçıvanları topladı, onlarla yo-
koyek, bilâvasıta görüştü; dertle* rlnl dinledi. Bahçıvanlar, bu samle miyot karşısında dörtlerinin mecra» rasını adeta unuttular; bir Ziraat Bakanından zlyado bir Tioarot Bakanını alâkalandıracak ır.ofololeg üzerinde durdular. Cavit Oral onları susturmadı. Kablnonln faal bir uzvu olması itlbarllo artık bir dovlot İşi hallno golon bu bahiste onlara tatmin odlol cevaplar vordl.
Bugün Istanbulun on mühim sob zo İstihsal mıntakasını toşkll odon Kartal kazasının dordl hulflsaten şudur:
(Hâl) do İki çoşlt kabzımal vardır; biri, İstanbul Isllhsalâtını satan kabzımal kİ bir novl komisyon cudur. Bunlar mosolâ Kartalın zor zavntını arz vo talep kaldoslnco piyasa Üzerinden ufak Wr komisyonla bir İki saat ınrfındıısatar-lar, ınüstahsllo parasını verir-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
SALI
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmanlye Noı 17
T«l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
MAYIS
12 inci Yıl, No. 3652
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
24
1949
Acheson Paristen Ankaraya geliyor
Gençlerin dünkü toplantısında bir Üniversiteli arkadaşlarına heyecanla hitap ederken
Dün gençliğin yaylığı miting
Dörtler konferansı, dün, Pariste ilk oturumunu yaptı. Dışbakanlar gündemde anlaştılar
Batı Almanya anayasası dün kabul edildi
Kabine'nin
Durumu
emseddin Günaltay ka-binesi şimdi, taraftarla-n tarafından da baskı altına alınmağa başlamışa benziyor. Hükümet şefi, îstanbnida yaptığı basın toplantısında, şalı-ıl bir kanaat olarak âyân mecll-■1 kurulması düşüncesinin matbuat ve umumi efkâr huzurunda, münakaşa edilmesi lücumüna I-şaret etmişti. Ayrıca, İcabında adlî teminat da dahil, muhaliflere seçim hususunda her türlü emniyetin telkin edilmesine taraftar görünmüştü.
İşte sayın GünaJtaym bu liberal ve geniş görüşü galiba bazı müfrit Halk Partili çevrelerinde telâş ve heyecan uyandırmıştır. Çünkü Halk Partili belli bir ziim re, hâkimiyet ve nüfuzlarının, ancak seçim emniyeti olmazsa devam edebileceğine kanidirler. Bunlar öyle zevattır kİ millet •erbest seçim yaparsa tekrar mebus olmak İhtimalinden ebediyen ve kiilliyyen mahrum o-lacaklanna kanidirler. İntihap dairelerinde seçim kudret ve kabiliyetleri hemen yok gibidir. Bunlar ayni zamanda Halk Partisi içinde ağır bir yük teşkil etmektedirler. Çünkü onların hayatım sağlayabilmek için parti zimamdarları, millî İsteklerin önüne çıkmağa mecbur olmakta ve böylece temayülleri baltalıyarak •empati kaybetmektedirler.
Kabine şefinin seçim halikındaki düşünceleri, muhalif liderlerini memnun etmiş değildi. Gerek Hikmet Bayur, gerek Celâl Bayar hoşnut görünmediler. Boyar adli teminat hususunda ajak diremiş bulunuyor. Hikmet Bayur İse yalnız kanunî emniyet elde etmekle İktifa edecek gibi görünmüyor o ayrıca, dünkil başyazımızda İşaret ettiğimiz gibi, geçen intihapta kanunsuz hareket etmiş olanların cezalandırılmasını da bir şart gibi ileri sürüyor. Bu vaziyete nazaran Şemsed din Günaltay muhalefeti pek mes’ut etmiş değildir ve ara seçimlere iştir&ke ikna' edememiştir amma kendi partisi içinde de aleyhine bazı temayüllerin doğmasına sebep olmuştur. Parti grupuna verilen bir takrir bilhas aa ikinci bir meclis kurulması hakkındaki mütaleanm partice tartışma mevzuu yapılması tahindedir. Ayân meclisi kurulması, her halde, en müstacel ve başta gelen bir dâva değildir. Hele böy ta bir şeye karar verecek meclis her halde şimdiki meclis değildir.
21 Temmuz seçimleri ile toplanan bu heyet teşrii hayatının artık son safhasına gftlmiytir. Bina enalyh anayasalla tadilât yapmak Icabeden kudrete malik olmamak icabeder. Esas teşkilât kanununda tadilâtı ancak bu inak •at ve gaye ile seçilmiş bir kurucular meclisi yapabilir. Türk seçmenler anayasada değişiklik İstediklerini ve bu tebeddülün istikametini direktif olarak vekil tarine bildirmedikçe onların ken dilikierioden böyle bir harekete girişmeleri haklı olmaz. Normal bir meclisin böyle teşriî hayatında son demlerinde geniş projele-tare kendisini bırakması çok mantıkî olmaz.
Ayan meclisi bertaraf acele gö rüşiilecek iş seçim emniyeti dâvasıdır. Verilecek takrirler bu ga yeye matuf olursa hayalâttan vazgeçilerek realiteler sahasına ayak basılmış bulunur. Ara seçimlere muhalefet adli teminat ol madıkça Iştirük etmiyecektlr. Sim di çoğunluk partisi kararını vermelidir. Adli teminatı sağlayacak mı yoksa muhalefetsiz bir seçim mi yapacaktır? Günün dâvası yüksek felsefî düşünceler ve na-zariyeler değil bıı basit keyfiyettir.
Halk Partisi çoğunluğu derhal seçim işini sağlıyacak bir kanun çıkarmalı ve ara değil umumi seçimleri ilân etmelidir. Tâ ki memleketteki kararsız ve ağır hava dağılsm ve millet kimlere talih ve mukadderatını teslim etmek İstiyorsa onlar iş başına gelsin... Muhterem Günaltay bu gayeyi urkaıiaşlarına kabul ettirebilirse un büyük hizmeti yapmış olur.
YENİ SABAH
Dün Pariste toplanan Dörtler: (Soldan itibaren) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Ingiliz Dışişleri Bakanı Bevin Muhalefet ve radyo
Dün, B. Y. U. müdürlüğü tasarısı görüşülürken Osman Nuri Koni, iktidarın dört senede radyodan 11,680 saat istifade ettiğimi söyledi
S. Tehelioğlu aleyhine verilen önerge reddedildi
Ankara: 23 (Hususi) — Feridun Balkan tarafından verilen, Sinan Te-Fikri Düşünselin başkanlığında top- kelioğlnnun şimdiye kadar cephe ku lanan Büyük Millet Meclisi, Fuat' mandanı sıfatile almakta olduğu ma-- aşın geri alınmasını istihdaf eden ö-nerğo üzerinde iki celse evvel başlayan konuşmalarına devam etti. Bu konu hakkında yeterlik önergesi verilmişti. ilk olarak Sinan Tekclioğ-lu söz alarak önergenin hak vo adalete uygun olmadığını tekrarladı. Bundan sonra söz alan emekli korgeneral Cemil Cahit Toydemir, maaş tahsisinin kendi Millî Savunma Bakanlığı zamanında yapıldığını ve bunun da yerindo olduğunu, her türlü sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Bundan sonra büdeo komisyonundan geçen bu önergenin reddi hakkında altı önerge verildi ve neticede Fuat Balkanın önergesi alkışlar arasında roddodildi. Bir kısım milletvekillerinin Sinan Tekolioğlunu tebrik ettiği görülüyordu.
Bundan sonra kimsesiz çocukları koruma tasarısının müzakeresine geçildi 38 madde kabul edildi.
Batın Yayın Gonol Müdürlüğü
Sıra Basın Yayın tasarısının müzakeresine gelmişti. Söz alan Nihat Erim tasarının ivedilikle müzakeresini istedi.
Tasarı hakkında ilk olarak sos n-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 de)
Parti Grupu toplantısı
Başbakandau anayasa hakkındaki fikrini açıklaması istendi
Ankara, 23 (Hususi) — Yarınki Halk Partisi meclis gru-punda Seyhan Milletvekili Ahmet Renizi Y lir eğir tarafından anayasa hakkında verilen sual önergesi konuşulacaktır, önerge sahibi, sorusunda «on zamanlarda Başbakan tarafından yapılan muhtelif beyanatlar nazarı dikkate alınarak, Başbakanın «nn. yasa hakkındaki fikirlerini açık lamasını istemektedir, önergede demokrasinin tek meclisle İnkişaf ettirilip ettirihniyeceği de sorulmaktadır.

ıı
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet Bayur
Millet
Kırkpınar güreşleri
nasıl oidu?
Partisinin tamımı
Atinada staddaki Yunan tecavüzü
lâ’net ve nefretle anıldı
Y. tahsil gençleri, Beyazitte toplandılar, sonra Taksime gittilör. Tezahürat, vekar ve intizam içinde cereyan etti Yunonlstanda Akdeniz Kupası
Futbol maçlarına Iştirâk eden Mil.
li futbol takımımız oyuncularına
Yunan halkı tarafından yapılan çirkin tecavüzleri protesto etcnek İçin İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğin tertip ettiği mitinge dün saat 14 de Üniversite Marmara Lo «alinde yapılan bir toplantı ile baş lanılnuştır.
(Devamı:
Sü, 3 de)
Cihad Arman
bildiriyor
Hükümet
tahkikat
Dünkü mitinge iştirâk eden Üniversiteli gençlerden bir topluluk
Çirkin tecavüz hâdisesine dair
Üç Milletvekili, Başbakandan izahat istedi
Kırkpınarr güreşlerinden heyecanlı bir sahne
(Yazısı •! üncü sayfansızdadır)
Tamimde Cumhurbaşkanının hususî heyetleri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin radyo ve ajansla yayınlanması Anayasaya aykırı telâkki edi-I______ liyor. _________
Ankara, 23 (Hususî) — Aynı zamanda C.H.P. Başkanı o-lan Reisicumhur İnönü, yurdun muhtelif bölgelerinden gelen he yetlcri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin, Radyo ve Anadolu ajan sı tarafından yayınlanmasına karşı Millet Partisi Genelbaşka-nı Hikmet Bayur imzasını taşıyan bir tamim neşredilmiştir. (Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
açtırdı
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Atinadakl Türkiye Büyük Elçisi Ruşen Eşref, bugün, Adnan Akını kabul ederek I Türkiye - İtalya Alideniz kupa-3i maçından sonraki hâdiseleri gözden geçirmiştir. Yunan resmî mahfilleri, henüz tahkikatla meşguldür. Tahkikatın ne netice vereceği merak edilmektedir. Dİ ğer taraftan bugünkü Atina gazeteleri aleyhimizde yazılmış yazılarla dolu olarak çıkmıştır. AKDENİZ KUPASI KONGRE-
SİNDEKİ TARTIŞMA
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Akdeniz kupası kon gresi, Türk ve Italyan delegele-
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
Yunanlı
hanımların
bebekleri!
Yurdun dört bir
tarafından gelen tel’in sedaları!
Yeni Sabah’a gelen protesto ve tel’in telgraf vc mektuplarını neşre devam ediyoruz
Meclis'in yaz tatili
31 Mayısa kadar eldeki mevcut tasarılar bitirilecek
Ankara, 23 (Hususî) — Bugün toplanan B. M. Menlisi, 31 mayısta yaz tatiline geçmek i-
(Dovanıı Sa. 5 8Ü. 7 do)
lililll takımımızın antrenörü M ister Molley de, dün, gençlerin yaptığı toplantıda futbolciileri-mizle beraber hazır bulundu.
«— Yunanlılar, maç esnasında bizi yuhalarken İtalyanları alkışlıyorlardı. Bunun sebebini, bir Yunanlıdan sordunı. Cevaben bana dedi ki: «Bizim hanımlarımızın İtalyan askerlerinden bir çok bebekleri vardır da ondan!...»
Sporculanmıza karşı Atinada Yu- «Millî futbol takımımın karşı A-nanbltır tarafından irtikâp edilen iğ- linada yapılan kubbece hücumları renç tecavüz hâdisesi münnsobotiylo (Devamı Sa. 5 Su. 1)
aldığımıa protesto vo tol'in mektup vo telgraflarını neşro devam odiyo- I
Yüksok Tahsili Koruma Dornoğlnln protestosu
Atinadaki millî futbol takımımıza çirkin vo Türk gençliğine yakışmaz doroccdo yapılım tecavüzlere karşı Derneğimiz vo arkadaşlarımız^ tmmı-gaze ton izin konolilo sayın halkımıza bildiririz.Türklyo Yüksok Tahsili Ko ruma Dornogl gonol Bşk.
Ali Rlza Glzdoslr
PEHLİVANKÖY GENÇLİĞİNİN
TELGRAFI
Trakya Pehlivanköy gençliği namına dn gazetemize uşağıdaki lolgraf gönderilmiştir:
İstanbul yünlü sanayicileri
Bugün Cemil Said
; Badasla temas edecekler ; Ankara, 23 (Hususi). — latan I i biıl Sanayi Birliğini tomsilon ! yünlü kumaş fabrikaları salıip-(Dovamı 8a. 5 8Ü. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ankara, 23 (Hususî — Mar-_in Milletvekili Kâmil Oran, Türk futbolcularının Atinada uğradıkları tecavüz hâdiseleri hakkında Başbakanlığın izahat vermesini istiyen bir sual önergesi vermiştir. Eıından başka Kemal Zeytinoğlu ve Abidin Potuoğlu da bugün Meclis Başkanlığına müşterek imzalarla bu hâdise hakkında sözlü bir sual önergesi vermişlerdir. Bu sual önergesinde:
1 — Akdeniz kupası maçlar» münasebetile Atinada bulunan' Türk Millî futbol takımımıza, karşı idamesine çok kıymet ve» eliğimiz Türk - Yunan dostluğııf İle telif edilmiyecek bir şekilde yapılan tecavüz hareketlerinin hakikî mahiyeti neden ibareti tir?
2 — Türk efkârı umum iyesin) fevkalâde rencide eden bu yesŞ
(□ovamı Sa: S Sü: 5 (lo) ---------------------------------Ç
Dipsiz kile,
Boş anbar
clunay
Bugünkü pahalılık mücadelesini vasıllandırmak İçin fıkramızın başlığını toşkil odon «dipsiz kile, boş anbar» dan daha kuvvetli bir tâbir bulamayız.
Hükümot vo İstanbul valiliği hayat pahalılığı mos'oleslndo on çok sebzo vo moyva mos’oloslnl ele alıyor vo pahalılığın on kuvvotll tezahürünü «Hâl» a alt sahada zanneyllyorok orada yapılacak her hengl bir loraat llo bu, artık deva kabul otınoz halo golon müzmin dordo çaro bulunacağını ümit ediyor. Halbuki hayat pahalılığı de-dlkton sonra bunu ayrı ayrı mad-dolor üzerinde araştırmak yanlıştır. «Hayat pahalılığı» bir (kül) dür. Müoadolo (Cüzü*) lorlo uğraş mnk surotllo bir netleo voromoz.
Pazar günü, Ziraat Bakanı Kartala geldi. Cavit Oral, tam bir demokrat vokllo yakışan lâûballlik-lo bahçıvanları topladı, onlarla yo-
koyek, bilâvasıta görüştü; dertle* rlnl dinledi. Bahçıvanlar, bu samle miyot karşısında dörtlerinin mecra» rasını adeta unuttular; bir Ziraat Bakanından zlyado bir Tioarot Bakanını alâkalandıracak ır.ofololeg üzerinde durdular. Cavit Oral onları susturmadı. Kablnonln faal bir uzvu olması itlbarllo artık bir dovlot İşi hallno golon bu bahiste onlara tatmin odlol cevaplar vordl.
Bugün Istanbulun on mühim sob zo İstihsal mıntakasını toşkll odon Kartal kazasının dordl hulflsaten şudur:
(Hâl) do İki çoşlt kabzımal vardır; biri, İstanbul Isllhsalâtını satan kabzımal kİ bir novl komisyon cudur. Bunlar mosolâ Kartalın zor zavntını arz vo talep kaldoslnco piyasa Üzerinden ufak Wr komisyonla bir İki saat ınrfındıısatar-lar, ınüstahsllo parasını verir-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
SALI
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmanlye Noı 17
T«l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
MAYIS
12 inci Yıl, No. 3652
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
24
1949
Acheson Paristen Ankaraya geliyor
Gençlerin dünkü toplantısında bir Üniversiteli arkadaşlarına heyecanla hitap ederken
Dün gençliğin yaylığı miting
Dörtler konferansı, dün, Pariste ilk oturumunu yaptı. Dışbakanlar gündemde anlaştılar
Batı Almanya anayasası dün kabul edildi
Kabine'nin
Durumu
emseddin Günaltay ka-binesi şimdi, taraftarla-n tarafından da baskı altına alınmağa başlamışa benziyor. Hükümet şefi, îstanbnida yaptığı basın toplantısında, şalı-ıl bir kanaat olarak âyân mecll-■1 kurulması düşüncesinin matbuat ve umumi efkâr huzurunda, münakaşa edilmesi lücumüna I-şaret etmişti. Ayrıca, İcabında adlî teminat da dahil, muhaliflere seçim hususunda her türlü emniyetin telkin edilmesine taraftar görünmüştü.
İşte sayın GünaJtaym bu liberal ve geniş görüşü galiba bazı müfrit Halk Partili çevrelerinde telâş ve heyecan uyandırmıştır. Çünkü Halk Partili belli bir ziim re, hâkimiyet ve nüfuzlarının, ancak seçim emniyeti olmazsa devam edebileceğine kanidirler. Bunlar öyle zevattır kİ millet •erbest seçim yaparsa tekrar mebus olmak İhtimalinden ebediyen ve kiilliyyen mahrum o-lacaklanna kanidirler. İntihap dairelerinde seçim kudret ve kabiliyetleri hemen yok gibidir. Bunlar ayni zamanda Halk Partisi içinde ağır bir yük teşkil etmektedirler. Çünkü onların hayatım sağlayabilmek için parti zimamdarları, millî İsteklerin önüne çıkmağa mecbur olmakta ve böylece temayülleri baltalıyarak •empati kaybetmektedirler.
Kabine şefinin seçim halikındaki düşünceleri, muhalif liderlerini memnun etmiş değildi. Gerek Hikmet Bayur, gerek Celâl Bayar hoşnut görünmediler. Boyar adli teminat hususunda ajak diremiş bulunuyor. Hikmet Bayur İse yalnız kanunî emniyet elde etmekle İktifa edecek gibi görünmüyor o ayrıca, dünkil başyazımızda İşaret ettiğimiz gibi, geçen intihapta kanunsuz hareket etmiş olanların cezalandırılmasını da bir şart gibi ileri sürüyor. Bu vaziyete nazaran Şemsed din Günaltay muhalefeti pek mes’ut etmiş değildir ve ara seçimlere iştir&ke ikna' edememiştir amma kendi partisi içinde de aleyhine bazı temayüllerin doğmasına sebep olmuştur. Parti grupuna verilen bir takrir bilhas aa ikinci bir meclis kurulması hakkındaki mütaleanm partice tartışma mevzuu yapılması tahindedir. Ayân meclisi kurulması, her halde, en müstacel ve başta gelen bir dâva değildir. Hele böy ta bir şeye karar verecek meclis her halde şimdiki meclis değildir.
21 Temmuz seçimleri ile toplanan bu heyet teşrii hayatının artık son safhasına gftlmiytir. Bina enalyh anayasalla tadilât yapmak Icabeden kudrete malik olmamak icabeder. Esas teşkilât kanununda tadilâtı ancak bu inak •at ve gaye ile seçilmiş bir kurucular meclisi yapabilir. Türk seçmenler anayasada değişiklik İstediklerini ve bu tebeddülün istikametini direktif olarak vekil tarine bildirmedikçe onların ken dilikierioden böyle bir harekete girişmeleri haklı olmaz. Normal bir meclisin böyle teşriî hayatında son demlerinde geniş projele-tare kendisini bırakması çok mantıkî olmaz.
Ayan meclisi bertaraf acele gö rüşiilecek iş seçim emniyeti dâvasıdır. Verilecek takrirler bu ga yeye matuf olursa hayalâttan vazgeçilerek realiteler sahasına ayak basılmış bulunur. Ara seçimlere muhalefet adli teminat ol madıkça Iştirük etmiyecektlr. Sim di çoğunluk partisi kararını vermelidir. Adli teminatı sağlayacak mı yoksa muhalefetsiz bir seçim mi yapacaktır? Günün dâvası yüksek felsefî düşünceler ve na-zariyeler değil bıı basit keyfiyettir.
Halk Partisi çoğunluğu derhal seçim işini sağlıyacak bir kanun çıkarmalı ve ara değil umumi seçimleri ilân etmelidir. Tâ ki memleketteki kararsız ve ağır hava dağılsm ve millet kimlere talih ve mukadderatını teslim etmek İstiyorsa onlar iş başına gelsin... Muhterem Günaltay bu gayeyi urkaıiaşlarına kabul ettirebilirse un büyük hizmeti yapmış olur.
YENİ SABAH
Dün Pariste toplanan Dörtler: (Soldan itibaren) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Ingiliz Dışişleri Bakanı Bevin Muhalefet ve radyo
Dün, B. Y. U. müdürlüğü tasarısı görüşülürken Osman Nuri Koni, iktidarın dört senede radyodan 11,680 saat istifade ettiğimi söyledi
S. Tehelioğlu aleyhine verilen önerge reddedildi
Ankara: 23 (Hususi) — Feridun Balkan tarafından verilen, Sinan Te-Fikri Düşünselin başkanlığında top- kelioğlnnun şimdiye kadar cephe ku lanan Büyük Millet Meclisi, Fuat' mandanı sıfatile almakta olduğu ma-- aşın geri alınmasını istihdaf eden ö-nerğo üzerinde iki celse evvel başlayan konuşmalarına devam etti. Bu konu hakkında yeterlik önergesi verilmişti. ilk olarak Sinan Tekclioğ-lu söz alarak önergenin hak vo adalete uygun olmadığını tekrarladı. Bundan sonra söz alan emekli korgeneral Cemil Cahit Toydemir, maaş tahsisinin kendi Millî Savunma Bakanlığı zamanında yapıldığını ve bunun da yerindo olduğunu, her türlü sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Bundan sonra büdeo komisyonundan geçen bu önergenin reddi hakkında altı önerge verildi ve neticede Fuat Balkanın önergesi alkışlar arasında roddodildi. Bir kısım milletvekillerinin Sinan Tekolioğlunu tebrik ettiği görülüyordu.
Bundan sonra kimsesiz çocukları koruma tasarısının müzakeresine geçildi 38 madde kabul edildi.
Batın Yayın Gonol Müdürlüğü
Sıra Basın Yayın tasarısının müzakeresine gelmişti. Söz alan Nihat Erim tasarının ivedilikle müzakeresini istedi.
Tasarı hakkında ilk olarak sos n-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 de)
Parti Grupu toplantısı
Başbakandau anayasa hakkındaki fikrini açıklaması istendi
Ankara, 23 (Hususi) — Yarınki Halk Partisi meclis gru-punda Seyhan Milletvekili Ahmet Renizi Y lir eğir tarafından anayasa hakkında verilen sual önergesi konuşulacaktır, önerge sahibi, sorusunda «on zamanlarda Başbakan tarafından yapılan muhtelif beyanatlar nazarı dikkate alınarak, Başbakanın «nn. yasa hakkındaki fikirlerini açık lamasını istemektedir, önergede demokrasinin tek meclisle İnkişaf ettirilip ettirihniyeceği de sorulmaktadır.

ıı
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet Bayur
Millet
Kırkpınar güreşleri
nasıl oidu?
Partisinin tamımı
Atinada staddaki Yunan tecavüzü
lâ’net ve nefretle anıldı
Y. tahsil gençleri, Beyazitte toplandılar, sonra Taksime gittilör. Tezahürat, vekar ve intizam içinde cereyan etti Yunonlstanda Akdeniz Kupası
Futbol maçlarına Iştirâk eden Mil.
li futbol takımımız oyuncularına
Yunan halkı tarafından yapılan çirkin tecavüzleri protesto etcnek İçin İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğin tertip ettiği mitinge dün saat 14 de Üniversite Marmara Lo «alinde yapılan bir toplantı ile baş lanılnuştır.
(Devamı:
Sü, 3 de)
Cihad Arman
bildiriyor
Hükümet
tahkikat
Dünkü mitinge iştirâk eden Üniversiteli gençlerden bir topluluk
Çirkin tecavüz hâdisesine dair
Üç Milletvekili, Başbakandan izahat istedi
Kırkpınarr güreşlerinden heyecanlı bir sahne
(Yazısı •! üncü sayfansızdadır)
Tamimde Cumhurbaşkanının hususî heyetleri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin radyo ve ajansla yayınlanması Anayasaya aykırı telâkki edi-I______ liyor. _________
Ankara, 23 (Hususî) — Aynı zamanda C.H.P. Başkanı o-lan Reisicumhur İnönü, yurdun muhtelif bölgelerinden gelen he yetlcri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin, Radyo ve Anadolu ajan sı tarafından yayınlanmasına karşı Millet Partisi Genelbaşka-nı Hikmet Bayur imzasını taşıyan bir tamim neşredilmiştir. (Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
açtırdı
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Atinadakl Türkiye Büyük Elçisi Ruşen Eşref, bugün, Adnan Akını kabul ederek I Türkiye - İtalya Alideniz kupa-3i maçından sonraki hâdiseleri gözden geçirmiştir. Yunan resmî mahfilleri, henüz tahkikatla meşguldür. Tahkikatın ne netice vereceği merak edilmektedir. Dİ ğer taraftan bugünkü Atina gazeteleri aleyhimizde yazılmış yazılarla dolu olarak çıkmıştır. AKDENİZ KUPASI KONGRE-
SİNDEKİ TARTIŞMA
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Akdeniz kupası kon gresi, Türk ve Italyan delegele-
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
Yunanlı
hanımların
bebekleri!
Yurdun dört bir
tarafından gelen tel’in sedaları!
Yeni Sabah’a gelen protesto ve tel’in telgraf vc mektuplarını neşre devam ediyoruz
Meclis'in yaz tatili
31 Mayısa kadar eldeki mevcut tasarılar bitirilecek
Ankara, 23 (Hususî) — Bugün toplanan B. M. Menlisi, 31 mayısta yaz tatiline geçmek i-
(Dovanıı Sa. 5 8Ü. 7 do)
lililll takımımızın antrenörü M ister Molley de, dün, gençlerin yaptığı toplantıda futbolciileri-mizle beraber hazır bulundu.
«— Yunanlılar, maç esnasında bizi yuhalarken İtalyanları alkışlıyorlardı. Bunun sebebini, bir Yunanlıdan sordunı. Cevaben bana dedi ki: «Bizim hanımlarımızın İtalyan askerlerinden bir çok bebekleri vardır da ondan!...»
Sporculanmıza karşı Atinada Yu- «Millî futbol takımımın karşı A-nanbltır tarafından irtikâp edilen iğ- linada yapılan kubbece hücumları renç tecavüz hâdisesi münnsobotiylo (Devamı Sa. 5 Su. 1)
aldığımıa protesto vo tol'in mektup vo telgraflarını neşro devam odiyo- I
Yüksok Tahsili Koruma Dornoğlnln protestosu
Atinadaki millî futbol takımımıza çirkin vo Türk gençliğine yakışmaz doroccdo yapılım tecavüzlere karşı Derneğimiz vo arkadaşlarımız^ tmmı-gaze ton izin konolilo sayın halkımıza bildiririz.Türklyo Yüksok Tahsili Ko ruma Dornogl gonol Bşk.
Ali Rlza Glzdoslr
PEHLİVANKÖY GENÇLİĞİNİN
TELGRAFI
Trakya Pehlivanköy gençliği namına dn gazetemize uşağıdaki lolgraf gönderilmiştir:
İstanbul yünlü sanayicileri
Bugün Cemil Said
; Badasla temas edecekler ; Ankara, 23 (Hususi). — latan I i biıl Sanayi Birliğini tomsilon ! yünlü kumaş fabrikaları salıip-(Dovamı 8a. 5 8Ü. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ankara, 23 (Hususî — Mar-_in Milletvekili Kâmil Oran, Türk futbolcularının Atinada uğradıkları tecavüz hâdiseleri hakkında Başbakanlığın izahat vermesini istiyen bir sual önergesi vermiştir. Eıından başka Kemal Zeytinoğlu ve Abidin Potuoğlu da bugün Meclis Başkanlığına müşterek imzalarla bu hâdise hakkında sözlü bir sual önergesi vermişlerdir. Bu sual önergesinde:
1 — Akdeniz kupası maçlar» münasebetile Atinada bulunan' Türk Millî futbol takımımıza, karşı idamesine çok kıymet ve» eliğimiz Türk - Yunan dostluğııf İle telif edilmiyecek bir şekilde yapılan tecavüz hareketlerinin hakikî mahiyeti neden ibareti tir?
2 — Türk efkârı umum iyesin) fevkalâde rencide eden bu yesŞ
(□ovamı Sa: S Sü: 5 (lo) ---------------------------------Ç
Dipsiz kile,
Boş anbar
clunay
Bugünkü pahalılık mücadelesini vasıllandırmak İçin fıkramızın başlığını toşkil odon «dipsiz kile, boş anbar» dan daha kuvvetli bir tâbir bulamayız.
Hükümot vo İstanbul valiliği hayat pahalılığı mos'oleslndo on çok sebzo vo moyva mos’oloslnl ele alıyor vo pahalılığın on kuvvotll tezahürünü «Hâl» a alt sahada zanneyllyorok orada yapılacak her hengl bir loraat llo bu, artık deva kabul otınoz halo golon müzmin dordo çaro bulunacağını ümit ediyor. Halbuki hayat pahalılığı de-dlkton sonra bunu ayrı ayrı mad-dolor üzerinde araştırmak yanlıştır. «Hayat pahalılığı» bir (kül) dür. Müoadolo (Cüzü*) lorlo uğraş mnk surotllo bir netleo voromoz.
Pazar günü, Ziraat Bakanı Kartala geldi. Cavit Oral, tam bir demokrat vokllo yakışan lâûballlik-lo bahçıvanları topladı, onlarla yo-
koyek, bilâvasıta görüştü; dertle* rlnl dinledi. Bahçıvanlar, bu samle miyot karşısında dörtlerinin mecra» rasını adeta unuttular; bir Ziraat Bakanından zlyado bir Tioarot Bakanını alâkalandıracak ır.ofololeg üzerinde durdular. Cavit Oral onları susturmadı. Kablnonln faal bir uzvu olması itlbarllo artık bir dovlot İşi hallno golon bu bahiste onlara tatmin odlol cevaplar vordl.
Bugün Istanbulun on mühim sob zo İstihsal mıntakasını toşkll odon Kartal kazasının dordl hulflsaten şudur:
(Hâl) do İki çoşlt kabzımal vardır; biri, İstanbul Isllhsalâtını satan kabzımal kİ bir novl komisyon cudur. Bunlar mosolâ Kartalın zor zavntını arz vo talep kaldoslnco piyasa Üzerinden ufak Wr komisyonla bir İki saat ınrfındıısatar-lar, ınüstahsllo parasını verir-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
SALI
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmanlye Noı 17
T«l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
MAYIS
12 inci Yıl, No. 3652
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
24
1949
Acheson Paristen Ankaraya geliyor
Gençlerin dünkü toplantısında bir Üniversiteli arkadaşlarına heyecanla hitap ederken
Dün gençliğin yaylığı miting
Dörtler konferansı, dün, Pariste ilk oturumunu yaptı. Dışbakanlar gündemde anlaştılar
Batı Almanya anayasası dün kabul edildi
Kabine'nin
Durumu
emseddin Günaltay ka-binesi şimdi, taraftarla-n tarafından da baskı altına alınmağa başlamışa benziyor. Hükümet şefi, îstanbnida yaptığı basın toplantısında, şalı-ıl bir kanaat olarak âyân mecll-■1 kurulması düşüncesinin matbuat ve umumi efkâr huzurunda, münakaşa edilmesi lücumüna I-şaret etmişti. Ayrıca, İcabında adlî teminat da dahil, muhaliflere seçim hususunda her türlü emniyetin telkin edilmesine taraftar görünmüştü.
İşte sayın GünaJtaym bu liberal ve geniş görüşü galiba bazı müfrit Halk Partili çevrelerinde telâş ve heyecan uyandırmıştır. Çünkü Halk Partili belli bir ziim re, hâkimiyet ve nüfuzlarının, ancak seçim emniyeti olmazsa devam edebileceğine kanidirler. Bunlar öyle zevattır kİ millet •erbest seçim yaparsa tekrar mebus olmak İhtimalinden ebediyen ve kiilliyyen mahrum o-lacaklanna kanidirler. İntihap dairelerinde seçim kudret ve kabiliyetleri hemen yok gibidir. Bunlar ayni zamanda Halk Partisi içinde ağır bir yük teşkil etmektedirler. Çünkü onların hayatım sağlayabilmek için parti zimamdarları, millî İsteklerin önüne çıkmağa mecbur olmakta ve böylece temayülleri baltalıyarak •empati kaybetmektedirler.
Kabine şefinin seçim halikındaki düşünceleri, muhalif liderlerini memnun etmiş değildi. Gerek Hikmet Bayur, gerek Celâl Bayar hoşnut görünmediler. Boyar adli teminat hususunda ajak diremiş bulunuyor. Hikmet Bayur İse yalnız kanunî emniyet elde etmekle İktifa edecek gibi görünmüyor o ayrıca, dünkil başyazımızda İşaret ettiğimiz gibi, geçen intihapta kanunsuz hareket etmiş olanların cezalandırılmasını da bir şart gibi ileri sürüyor. Bu vaziyete nazaran Şemsed din Günaltay muhalefeti pek mes’ut etmiş değildir ve ara seçimlere iştir&ke ikna' edememiştir amma kendi partisi içinde de aleyhine bazı temayüllerin doğmasına sebep olmuştur. Parti grupuna verilen bir takrir bilhas aa ikinci bir meclis kurulması hakkındaki mütaleanm partice tartışma mevzuu yapılması tahindedir. Ayân meclisi kurulması, her halde, en müstacel ve başta gelen bir dâva değildir. Hele böy ta bir şeye karar verecek meclis her halde şimdiki meclis değildir.
21 Temmuz seçimleri ile toplanan bu heyet teşrii hayatının artık son safhasına gftlmiytir. Bina enalyh anayasalla tadilât yapmak Icabeden kudrete malik olmamak icabeder. Esas teşkilât kanununda tadilâtı ancak bu inak •at ve gaye ile seçilmiş bir kurucular meclisi yapabilir. Türk seçmenler anayasada değişiklik İstediklerini ve bu tebeddülün istikametini direktif olarak vekil tarine bildirmedikçe onların ken dilikierioden böyle bir harekete girişmeleri haklı olmaz. Normal bir meclisin böyle teşriî hayatında son demlerinde geniş projele-tare kendisini bırakması çok mantıkî olmaz.
Ayan meclisi bertaraf acele gö rüşiilecek iş seçim emniyeti dâvasıdır. Verilecek takrirler bu ga yeye matuf olursa hayalâttan vazgeçilerek realiteler sahasına ayak basılmış bulunur. Ara seçimlere muhalefet adli teminat ol madıkça Iştirük etmiyecektlr. Sim di çoğunluk partisi kararını vermelidir. Adli teminatı sağlayacak mı yoksa muhalefetsiz bir seçim mi yapacaktır? Günün dâvası yüksek felsefî düşünceler ve na-zariyeler değil bıı basit keyfiyettir.
Halk Partisi çoğunluğu derhal seçim işini sağlıyacak bir kanun çıkarmalı ve ara değil umumi seçimleri ilân etmelidir. Tâ ki memleketteki kararsız ve ağır hava dağılsm ve millet kimlere talih ve mukadderatını teslim etmek İstiyorsa onlar iş başına gelsin... Muhterem Günaltay bu gayeyi urkaıiaşlarına kabul ettirebilirse un büyük hizmeti yapmış olur.
YENİ SABAH
Dün Pariste toplanan Dörtler: (Soldan itibaren) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Ingiliz Dışişleri Bakanı Bevin Muhalefet ve radyo
Dün, B. Y. U. müdürlüğü tasarısı görüşülürken Osman Nuri Koni, iktidarın dört senede radyodan 11,680 saat istifade ettiğimi söyledi
S. Tehelioğlu aleyhine verilen önerge reddedildi
Ankara: 23 (Hususi) — Feridun Balkan tarafından verilen, Sinan Te-Fikri Düşünselin başkanlığında top- kelioğlnnun şimdiye kadar cephe ku lanan Büyük Millet Meclisi, Fuat' mandanı sıfatile almakta olduğu ma-- aşın geri alınmasını istihdaf eden ö-nerğo üzerinde iki celse evvel başlayan konuşmalarına devam etti. Bu konu hakkında yeterlik önergesi verilmişti. ilk olarak Sinan Tekclioğ-lu söz alarak önergenin hak vo adalete uygun olmadığını tekrarladı. Bundan sonra söz alan emekli korgeneral Cemil Cahit Toydemir, maaş tahsisinin kendi Millî Savunma Bakanlığı zamanında yapıldığını ve bunun da yerindo olduğunu, her türlü sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Bundan sonra büdeo komisyonundan geçen bu önergenin reddi hakkında altı önerge verildi ve neticede Fuat Balkanın önergesi alkışlar arasında roddodildi. Bir kısım milletvekillerinin Sinan Tekolioğlunu tebrik ettiği görülüyordu.
Bundan sonra kimsesiz çocukları koruma tasarısının müzakeresine geçildi 38 madde kabul edildi.
Batın Yayın Gonol Müdürlüğü
Sıra Basın Yayın tasarısının müzakeresine gelmişti. Söz alan Nihat Erim tasarının ivedilikle müzakeresini istedi.
Tasarı hakkında ilk olarak sos n-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 de)
Parti Grupu toplantısı
Başbakandau anayasa hakkındaki fikrini açıklaması istendi
Ankara, 23 (Hususi) — Yarınki Halk Partisi meclis gru-punda Seyhan Milletvekili Ahmet Renizi Y lir eğir tarafından anayasa hakkında verilen sual önergesi konuşulacaktır, önerge sahibi, sorusunda «on zamanlarda Başbakan tarafından yapılan muhtelif beyanatlar nazarı dikkate alınarak, Başbakanın «nn. yasa hakkındaki fikirlerini açık lamasını istemektedir, önergede demokrasinin tek meclisle İnkişaf ettirilip ettirihniyeceği de sorulmaktadır.

ıı
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet Bayur
Millet
Kırkpınar güreşleri
nasıl oidu?
Partisinin tamımı
Atinada staddaki Yunan tecavüzü
lâ’net ve nefretle anıldı
Y. tahsil gençleri, Beyazitte toplandılar, sonra Taksime gittilör. Tezahürat, vekar ve intizam içinde cereyan etti Yunonlstanda Akdeniz Kupası
Futbol maçlarına Iştirâk eden Mil.
li futbol takımımız oyuncularına
Yunan halkı tarafından yapılan çirkin tecavüzleri protesto etcnek İçin İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğin tertip ettiği mitinge dün saat 14 de Üniversite Marmara Lo «alinde yapılan bir toplantı ile baş lanılnuştır.
(Devamı:
Sü, 3 de)
Cihad Arman
bildiriyor
Hükümet
tahkikat
Dünkü mitinge iştirâk eden Üniversiteli gençlerden bir topluluk
Çirkin tecavüz hâdisesine dair
Üç Milletvekili, Başbakandan izahat istedi
Kırkpınarr güreşlerinden heyecanlı bir sahne
(Yazısı •! üncü sayfansızdadır)
Tamimde Cumhurbaşkanının hususî heyetleri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin radyo ve ajansla yayınlanması Anayasaya aykırı telâkki edi-I______ liyor. _________
Ankara, 23 (Hususî) — Aynı zamanda C.H.P. Başkanı o-lan Reisicumhur İnönü, yurdun muhtelif bölgelerinden gelen he yetlcri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin, Radyo ve Anadolu ajan sı tarafından yayınlanmasına karşı Millet Partisi Genelbaşka-nı Hikmet Bayur imzasını taşıyan bir tamim neşredilmiştir. (Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
açtırdı
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Atinadakl Türkiye Büyük Elçisi Ruşen Eşref, bugün, Adnan Akını kabul ederek I Türkiye - İtalya Alideniz kupa-3i maçından sonraki hâdiseleri gözden geçirmiştir. Yunan resmî mahfilleri, henüz tahkikatla meşguldür. Tahkikatın ne netice vereceği merak edilmektedir. Dİ ğer taraftan bugünkü Atina gazeteleri aleyhimizde yazılmış yazılarla dolu olarak çıkmıştır. AKDENİZ KUPASI KONGRE-
SİNDEKİ TARTIŞMA
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Akdeniz kupası kon gresi, Türk ve Italyan delegele-
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
Yunanlı
hanımların
bebekleri!
Yurdun dört bir
tarafından gelen tel’in sedaları!
Yeni Sabah’a gelen protesto ve tel’in telgraf vc mektuplarını neşre devam ediyoruz
Meclis'in yaz tatili
31 Mayısa kadar eldeki mevcut tasarılar bitirilecek
Ankara, 23 (Hususî) — Bugün toplanan B. M. Menlisi, 31 mayısta yaz tatiline geçmek i-
(Dovanıı Sa. 5 8Ü. 7 do)
lililll takımımızın antrenörü M ister Molley de, dün, gençlerin yaptığı toplantıda futbolciileri-mizle beraber hazır bulundu.
«— Yunanlılar, maç esnasında bizi yuhalarken İtalyanları alkışlıyorlardı. Bunun sebebini, bir Yunanlıdan sordunı. Cevaben bana dedi ki: «Bizim hanımlarımızın İtalyan askerlerinden bir çok bebekleri vardır da ondan!...»
Sporculanmıza karşı Atinada Yu- «Millî futbol takımımın karşı A-nanbltır tarafından irtikâp edilen iğ- linada yapılan kubbece hücumları renç tecavüz hâdisesi münnsobotiylo (Devamı Sa. 5 Su. 1)
aldığımıa protesto vo tol'in mektup vo telgraflarını neşro devam odiyo- I
Yüksok Tahsili Koruma Dornoğlnln protestosu
Atinadaki millî futbol takımımıza çirkin vo Türk gençliğine yakışmaz doroccdo yapılım tecavüzlere karşı Derneğimiz vo arkadaşlarımız^ tmmı-gaze ton izin konolilo sayın halkımıza bildiririz.Türklyo Yüksok Tahsili Ko ruma Dornogl gonol Bşk.
Ali Rlza Glzdoslr
PEHLİVANKÖY GENÇLİĞİNİN
TELGRAFI
Trakya Pehlivanköy gençliği namına dn gazetemize uşağıdaki lolgraf gönderilmiştir:
İstanbul yünlü sanayicileri
Bugün Cemil Said
; Badasla temas edecekler ; Ankara, 23 (Hususi). — latan I i biıl Sanayi Birliğini tomsilon ! yünlü kumaş fabrikaları salıip-(Dovamı 8a. 5 8Ü. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ankara, 23 (Hususî — Mar-_in Milletvekili Kâmil Oran, Türk futbolcularının Atinada uğradıkları tecavüz hâdiseleri hakkında Başbakanlığın izahat vermesini istiyen bir sual önergesi vermiştir. Eıından başka Kemal Zeytinoğlu ve Abidin Potuoğlu da bugün Meclis Başkanlığına müşterek imzalarla bu hâdise hakkında sözlü bir sual önergesi vermişlerdir. Bu sual önergesinde:
1 — Akdeniz kupası maçlar» münasebetile Atinada bulunan' Türk Millî futbol takımımıza, karşı idamesine çok kıymet ve» eliğimiz Türk - Yunan dostluğııf İle telif edilmiyecek bir şekilde yapılan tecavüz hareketlerinin hakikî mahiyeti neden ibareti tir?
2 — Türk efkârı umum iyesin) fevkalâde rencide eden bu yesŞ
(□ovamı Sa: S Sü: 5 (lo) ---------------------------------Ç
Dipsiz kile,
Boş anbar
clunay
Bugünkü pahalılık mücadelesini vasıllandırmak İçin fıkramızın başlığını toşkil odon «dipsiz kile, boş anbar» dan daha kuvvetli bir tâbir bulamayız.
Hükümot vo İstanbul valiliği hayat pahalılığı mos'oleslndo on çok sebzo vo moyva mos’oloslnl ele alıyor vo pahalılığın on kuvvotll tezahürünü «Hâl» a alt sahada zanneyllyorok orada yapılacak her hengl bir loraat llo bu, artık deva kabul otınoz halo golon müzmin dordo çaro bulunacağını ümit ediyor. Halbuki hayat pahalılığı de-dlkton sonra bunu ayrı ayrı mad-dolor üzerinde araştırmak yanlıştır. «Hayat pahalılığı» bir (kül) dür. Müoadolo (Cüzü*) lorlo uğraş mnk surotllo bir netleo voromoz.
Pazar günü, Ziraat Bakanı Kartala geldi. Cavit Oral, tam bir demokrat vokllo yakışan lâûballlik-lo bahçıvanları topladı, onlarla yo-
koyek, bilâvasıta görüştü; dertle* rlnl dinledi. Bahçıvanlar, bu samle miyot karşısında dörtlerinin mecra» rasını adeta unuttular; bir Ziraat Bakanından zlyado bir Tioarot Bakanını alâkalandıracak ır.ofololeg üzerinde durdular. Cavit Oral onları susturmadı. Kablnonln faal bir uzvu olması itlbarllo artık bir dovlot İşi hallno golon bu bahiste onlara tatmin odlol cevaplar vordl.
Bugün Istanbulun on mühim sob zo İstihsal mıntakasını toşkll odon Kartal kazasının dordl hulflsaten şudur:
(Hâl) do İki çoşlt kabzımal vardır; biri, İstanbul Isllhsalâtını satan kabzımal kİ bir novl komisyon cudur. Bunlar mosolâ Kartalın zor zavntını arz vo talep kaldoslnco piyasa Üzerinden ufak Wr komisyonla bir İki saat ınrfındıısatar-lar, ınüstahsllo parasını verir-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
SALI
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare t Nuruosmanlye Noı 17
T«l adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
MAYIS
12 inci Yıl, No. 3652
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIİYIZ
24
1949
Acheson Paristen Ankaraya geliyor
Gençlerin dünkü toplantısında bir Üniversiteli arkadaşlarına heyecanla hitap ederken
Dün gençliğin yaylığı miting
Dörtler konferansı, dün, Pariste ilk oturumunu yaptı. Dışbakanlar gündemde anlaştılar
Batı Almanya anayasası dün kabul edildi
Kabine'nin
Durumu
emseddin Günaltay ka-binesi şimdi, taraftarla-n tarafından da baskı altına alınmağa başlamışa benziyor. Hükümet şefi, îstanbnida yaptığı basın toplantısında, şalı-ıl bir kanaat olarak âyân mecll-■1 kurulması düşüncesinin matbuat ve umumi efkâr huzurunda, münakaşa edilmesi lücumüna I-şaret etmişti. Ayrıca, İcabında adlî teminat da dahil, muhaliflere seçim hususunda her türlü emniyetin telkin edilmesine taraftar görünmüştü.
İşte sayın GünaJtaym bu liberal ve geniş görüşü galiba bazı müfrit Halk Partili çevrelerinde telâş ve heyecan uyandırmıştır. Çünkü Halk Partili belli bir ziim re, hâkimiyet ve nüfuzlarının, ancak seçim emniyeti olmazsa devam edebileceğine kanidirler. Bunlar öyle zevattır kİ millet •erbest seçim yaparsa tekrar mebus olmak İhtimalinden ebediyen ve kiilliyyen mahrum o-lacaklanna kanidirler. İntihap dairelerinde seçim kudret ve kabiliyetleri hemen yok gibidir. Bunlar ayni zamanda Halk Partisi içinde ağır bir yük teşkil etmektedirler. Çünkü onların hayatım sağlayabilmek için parti zimamdarları, millî İsteklerin önüne çıkmağa mecbur olmakta ve böylece temayülleri baltalıyarak •empati kaybetmektedirler.
Kabine şefinin seçim halikındaki düşünceleri, muhalif liderlerini memnun etmiş değildi. Gerek Hikmet Bayur, gerek Celâl Bayar hoşnut görünmediler. Boyar adli teminat hususunda ajak diremiş bulunuyor. Hikmet Bayur İse yalnız kanunî emniyet elde etmekle İktifa edecek gibi görünmüyor o ayrıca, dünkil başyazımızda İşaret ettiğimiz gibi, geçen intihapta kanunsuz hareket etmiş olanların cezalandırılmasını da bir şart gibi ileri sürüyor. Bu vaziyete nazaran Şemsed din Günaltay muhalefeti pek mes’ut etmiş değildir ve ara seçimlere iştir&ke ikna' edememiştir amma kendi partisi içinde de aleyhine bazı temayüllerin doğmasına sebep olmuştur. Parti grupuna verilen bir takrir bilhas aa ikinci bir meclis kurulması hakkındaki mütaleanm partice tartışma mevzuu yapılması tahindedir. Ayân meclisi kurulması, her halde, en müstacel ve başta gelen bir dâva değildir. Hele böy ta bir şeye karar verecek meclis her halde şimdiki meclis değildir.
21 Temmuz seçimleri ile toplanan bu heyet teşrii hayatının artık son safhasına gftlmiytir. Bina enalyh anayasalla tadilât yapmak Icabeden kudrete malik olmamak icabeder. Esas teşkilât kanununda tadilâtı ancak bu inak •at ve gaye ile seçilmiş bir kurucular meclisi yapabilir. Türk seçmenler anayasada değişiklik İstediklerini ve bu tebeddülün istikametini direktif olarak vekil tarine bildirmedikçe onların ken dilikierioden böyle bir harekete girişmeleri haklı olmaz. Normal bir meclisin böyle teşriî hayatında son demlerinde geniş projele-tare kendisini bırakması çok mantıkî olmaz.
Ayan meclisi bertaraf acele gö rüşiilecek iş seçim emniyeti dâvasıdır. Verilecek takrirler bu ga yeye matuf olursa hayalâttan vazgeçilerek realiteler sahasına ayak basılmış bulunur. Ara seçimlere muhalefet adli teminat ol madıkça Iştirük etmiyecektlr. Sim di çoğunluk partisi kararını vermelidir. Adli teminatı sağlayacak mı yoksa muhalefetsiz bir seçim mi yapacaktır? Günün dâvası yüksek felsefî düşünceler ve na-zariyeler değil bıı basit keyfiyettir.
Halk Partisi çoğunluğu derhal seçim işini sağlıyacak bir kanun çıkarmalı ve ara değil umumi seçimleri ilân etmelidir. Tâ ki memleketteki kararsız ve ağır hava dağılsm ve millet kimlere talih ve mukadderatını teslim etmek İstiyorsa onlar iş başına gelsin... Muhterem Günaltay bu gayeyi urkaıiaşlarına kabul ettirebilirse un büyük hizmeti yapmış olur.
YENİ SABAH
Dün Pariste toplanan Dörtler: (Soldan itibaren) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Ingiliz Dışişleri Bakanı Bevin Muhalefet ve radyo
Dün, B. Y. U. müdürlüğü tasarısı görüşülürken Osman Nuri Koni, iktidarın dört senede radyodan 11,680 saat istifade ettiğimi söyledi
S. Tehelioğlu aleyhine verilen önerge reddedildi
Ankara: 23 (Hususi) — Feridun Balkan tarafından verilen, Sinan Te-Fikri Düşünselin başkanlığında top- kelioğlnnun şimdiye kadar cephe ku lanan Büyük Millet Meclisi, Fuat' mandanı sıfatile almakta olduğu ma-- aşın geri alınmasını istihdaf eden ö-nerğo üzerinde iki celse evvel başlayan konuşmalarına devam etti. Bu konu hakkında yeterlik önergesi verilmişti. ilk olarak Sinan Tekclioğ-lu söz alarak önergenin hak vo adalete uygun olmadığını tekrarladı. Bundan sonra söz alan emekli korgeneral Cemil Cahit Toydemir, maaş tahsisinin kendi Millî Savunma Bakanlığı zamanında yapıldığını ve bunun da yerindo olduğunu, her türlü sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Bundan sonra büdeo komisyonundan geçen bu önergenin reddi hakkında altı önerge verildi ve neticede Fuat Balkanın önergesi alkışlar arasında roddodildi. Bir kısım milletvekillerinin Sinan Tekolioğlunu tebrik ettiği görülüyordu.
Bundan sonra kimsesiz çocukları koruma tasarısının müzakeresine geçildi 38 madde kabul edildi.
Batın Yayın Gonol Müdürlüğü
Sıra Basın Yayın tasarısının müzakeresine gelmişti. Söz alan Nihat Erim tasarının ivedilikle müzakeresini istedi.
Tasarı hakkında ilk olarak sos n-(Dovamı Sa. 5 8ü. 2 de)
Parti Grupu toplantısı
Başbakandau anayasa hakkındaki fikrini açıklaması istendi
Ankara, 23 (Hususi) — Yarınki Halk Partisi meclis gru-punda Seyhan Milletvekili Ahmet Renizi Y lir eğir tarafından anayasa hakkında verilen sual önergesi konuşulacaktır, önerge sahibi, sorusunda «on zamanlarda Başbakan tarafından yapılan muhtelif beyanatlar nazarı dikkate alınarak, Başbakanın «nn. yasa hakkındaki fikirlerini açık lamasını istemektedir, önergede demokrasinin tek meclisle İnkişaf ettirilip ettirihniyeceği de sorulmaktadır.

ıı
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet Bayur
Millet
Kırkpınar güreşleri
nasıl oidu?
Partisinin tamımı
Atinada staddaki Yunan tecavüzü
lâ’net ve nefretle anıldı
Y. tahsil gençleri, Beyazitte toplandılar, sonra Taksime gittilör. Tezahürat, vekar ve intizam içinde cereyan etti Yunonlstanda Akdeniz Kupası
Futbol maçlarına Iştirâk eden Mil.
li futbol takımımız oyuncularına
Yunan halkı tarafından yapılan çirkin tecavüzleri protesto etcnek İçin İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğin tertip ettiği mitinge dün saat 14 de Üniversite Marmara Lo «alinde yapılan bir toplantı ile baş lanılnuştır.
(Devamı:
Sü, 3 de)
Cihad Arman
bildiriyor
Hükümet
tahkikat
Dünkü mitinge iştirâk eden Üniversiteli gençlerden bir topluluk
Çirkin tecavüz hâdisesine dair
Üç Milletvekili, Başbakandan izahat istedi
Kırkpınarr güreşlerinden heyecanlı bir sahne
(Yazısı •! üncü sayfansızdadır)
Tamimde Cumhurbaşkanının hususî heyetleri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin radyo ve ajansla yayınlanması Anayasaya aykırı telâkki edi-I______ liyor. _________
Ankara, 23 (Hususî) — Aynı zamanda C.H.P. Başkanı o-lan Reisicumhur İnönü, yurdun muhtelif bölgelerinden gelen he yetlcri kabul etmesi ve bu ziyaretlerin, Radyo ve Anadolu ajan sı tarafından yayınlanmasına karşı Millet Partisi Genelbaşka-nı Hikmet Bayur imzasını taşıyan bir tamim neşredilmiştir. (Dovamı Sa. S Sü. 6 do)
açtırdı
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Atinadakl Türkiye Büyük Elçisi Ruşen Eşref, bugün, Adnan Akını kabul ederek I Türkiye - İtalya Alideniz kupa-3i maçından sonraki hâdiseleri gözden geçirmiştir. Yunan resmî mahfilleri, henüz tahkikatla meşguldür. Tahkikatın ne netice vereceği merak edilmektedir. Dİ ğer taraftan bugünkü Atina gazeteleri aleyhimizde yazılmış yazılarla dolu olarak çıkmıştır. AKDENİZ KUPASI KONGRE-
SİNDEKİ TARTIŞMA
Atina, 23 (Cihad Armandan telsizle) — Akdeniz kupası kon gresi, Türk ve Italyan delegele-
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
Yunanlı
hanımların
bebekleri!
Yurdun dört bir
tarafından gelen tel’in sedaları!
Yeni Sabah’a gelen protesto ve tel’in telgraf vc mektuplarını neşre devam ediyoruz
Meclis'in yaz tatili
31 Mayısa kadar eldeki mevcut tasarılar bitirilecek
Ankara, 23 (Hususî) — Bugün toplanan B. M. Menlisi, 31 mayısta yaz tatiline geçmek i-
(Dovanıı Sa. 5 8Ü. 7 do)
lililll takımımızın antrenörü M ister Molley de, dün, gençlerin yaptığı toplantıda futbolciileri-mizle beraber hazır bulundu.
«— Yunanlılar, maç esnasında bizi yuhalarken İtalyanları alkışlıyorlardı. Bunun sebebini, bir Yunanlıdan sordunı. Cevaben bana dedi ki: «Bizim hanımlarımızın İtalyan askerlerinden bir çok bebekleri vardır da ondan!...»
Sporculanmıza karşı Atinada Yu- «Millî futbol takımımın karşı A-nanbltır tarafından irtikâp edilen iğ- linada yapılan kubbece hücumları renç tecavüz hâdisesi münnsobotiylo (Devamı Sa. 5 Su. 1)
aldığımıa protesto vo tol'in mektup vo telgraflarını neşro devam odiyo- I
Yüksok Tahsili Koruma Dornoğlnln protestosu
Atinadaki millî futbol takımımıza çirkin vo Türk gençliğine yakışmaz doroccdo yapılım tecavüzlere karşı Derneğimiz vo arkadaşlarımız^ tmmı-gaze ton izin konolilo sayın halkımıza bildiririz.Türklyo Yüksok Tahsili Ko ruma Dornogl gonol Bşk.
Ali Rlza Glzdoslr
PEHLİVANKÖY GENÇLİĞİNİN
TELGRAFI
Trakya Pehlivanköy gençliği namına dn gazetemize uşağıdaki lolgraf gönderilmiştir:
İstanbul yünlü sanayicileri
Bugün Cemil Said
; Badasla temas edecekler ; Ankara, 23 (Hususi). — latan I i biıl Sanayi Birliğini tomsilon ! yünlü kumaş fabrikaları salıip-(Dovamı 8a. 5 8Ü. 0 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ankara, 23 (Hususî — Mar-_in Milletvekili Kâmil Oran, Türk futbolcularının Atinada uğradıkları tecavüz hâdiseleri hakkında Başbakanlığın izahat vermesini istiyen bir sual önergesi vermiştir. Eıından başka Kemal Zeytinoğlu ve Abidin Potuoğlu da bugün Meclis Başkanlığına müşterek imzalarla bu hâdise hakkında sözlü bir sual önergesi vermişlerdir. Bu sual önergesinde:
1 — Akdeniz kupası maçlar» münasebetile Atinada bulunan' Türk Millî futbol takımımıza, karşı idamesine çok kıymet ve» eliğimiz Türk - Yunan dostluğııf İle telif edilmiyecek bir şekilde yapılan tecavüz hareketlerinin hakikî mahiyeti neden ibareti tir?
2 — Türk efkârı umum iyesin) fevkalâde rencide eden bu yesŞ
(□ovamı Sa: S Sü: 5 (lo) ---------------------------------Ç
Dipsiz kile,
Boş anbar
clunay
Bugünkü pahalılık mücadelesini vasıllandırmak İçin fıkramızın başlığını toşkil odon «dipsiz kile, boş anbar» dan daha kuvvetli bir tâbir bulamayız.
Hükümot vo İstanbul valiliği hayat pahalılığı mos'oleslndo on çok sebzo vo moyva mos’oloslnl ele alıyor vo pahalılığın on kuvvotll tezahürünü «Hâl» a alt sahada zanneyllyorok orada yapılacak her hengl bir loraat llo bu, artık deva kabul otınoz halo golon müzmin dordo çaro bulunacağını ümit ediyor. Halbuki hayat pahalılığı de-dlkton sonra bunu ayrı ayrı mad-dolor üzerinde araştırmak yanlıştır. «Hayat pahalılığı» bir (kül) dür. Müoadolo (Cüzü*) lorlo uğraş mnk surotllo bir netleo voromoz.
Pazar günü, Ziraat Bakanı Kartala geldi. Cavit Oral, tam bir demokrat vokllo yakışan lâûballlik-lo bahçıvanları topladı, onlarla yo-
koyek, bilâvasıta görüştü; dertle* rlnl dinledi. Bahçıvanlar, bu samle miyot karşısında dörtlerinin mecra» rasını adeta unuttular; bir Ziraat Bakanından zlyado bir Tioarot Bakanını alâkalandıracak ır.ofololeg üzerinde durdular. Cavit Oral onları susturmadı. Kablnonln faal bir uzvu olması itlbarllo artık bir dovlot İşi hallno golon bu bahiste onlara tatmin odlol cevaplar vordl.
Bugün Istanbulun on mühim sob zo İstihsal mıntakasını toşkll odon Kartal kazasının dordl hulflsaten şudur:
(Hâl) do İki çoşlt kabzımal vardır; biri, İstanbul Isllhsalâtını satan kabzımal kİ bir novl komisyon cudur. Bunlar mosolâ Kartalın zor zavntını arz vo talep kaldoslnco piyasa Üzerinden ufak Wr komisyonla bir İki saat ınrfındıısatar-lar, ınüstahsllo parasını verir-(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)

Comments (0)