Yeni Sabah
★ ★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜD^riİYİZ » ★ ★
Çarşamba 26 İdare: Nuruusmanı Te) adresi: «YENİ 1 S T A N B Telefon: 20 ve No: 17 SABAH» U L 795 DAYISI HEP YER D t
OCAK ABONE BEDELİ ih
J 1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi «*oo Kr. IU
Onbırind Yıl ■ aylık 150C » »900 »
No. 3534 3 aylık »oo » 1000 »
i aylık 3W » 600 »
Bir İnşaat Şirketi
Mühim teşebbüs ve kârlı işlere başlamıştır. N. Si sermaye koyacak ortaklara ihtiyacı vardır.
Şahsen müracaat: Beyoğlu Tokatlı yan Oteli arkası Balo sokak No. 34/1.
guUı anlaşması gereğince, Ruslara devir ve testim tdümek Özere SüAlyada Augusta limanında demirli bulunan İtalyanların Jiil Bezar nrhlısı ve dün Grupta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak...
Boğazlardan Rusyaya geçecek İtalyan harb gemileri
Dışişleri Bakanı, dün parti grupunda bu mesele ile ilgili dış mevzular etrafında izahat verdi
Emekliler Kanunu tasarısı
Münakaşaları mucib olan 33 maddenin metnini neşrediyoruz
C. H. P. den K. Gülek de mi istifa ediyor?
Behçet Kemal Çağlar'ın istifası geniş akisler yaptı. Yeni tefsirler
H- Bayur, beyanatta bulundu, S- Aldoğan
Ankara: 25 (Hususi) — E-
mekliler kanunu tasarısını ince-
"lemiye memur geçici komisyon bugün Öğleden evvel ve sonra
tasarının otuzuncu maddesini
müzakere etmiştir. Bu madde • nin müzakeresi şiddetli tartışmaları mucib olmuştur. Bu husustaki görüşmelere devam edilecektir.
Madde şudur: «Iştirâkci veya tevdiatcılann bu kanunun yü-rilrlüğe girdiği tarihten sonra aşağıdaki yazılı görevlerde geçen eylemli sürelerinin her yılı için üç ay eklenir:
(Devamı: Sa. 3 • 8Ü. 3 de)
Dünkü grup toplantısında, müfritler bu gizli ictimaların
Amerika’ya giden iki Türk talebesi
nasıl olup da gazetelere aksettiğini heyecanla münakaşa
ettiler ve mes'uller (I) in cezalandırılmasını istediler
Zahirî inkılâplar
Barbakan, çeşitli hatibi e-rln tenkidlerine cevab verirken çok eamirrû ve içten gelen bir dil kullanmıştır. Mazide yapılmış o-lan büyük inkılâblarm bir kısmının sırf zevahire aid olduğunu cesaretle ifade etmiş ve misal olarak şapka inkılâbını göstermiştir.
Fesi atarak şapkayı giymek gibi .
I__________________________I
Dua Şemseddin Günah tay Büyük Miliet Meclisinde programını o-kudu ve 42 muhalife karşı 319 reyle kendisine itimaıl edildi.
Dünkü içtima, şimdiye kadar tekerrür eden bu kabil toplantılara, basma kalıp içtimalara hiç benzemiyordu. Sâkin bir hasa içinde, çok ağır ve sıkı tenkidi er yapılmış ve billıassa tenkidlerin en acıtan Halk Partisinin resmi sairi Behçet Çağlar tarafından ileti sürül-Ölüştür. Şair, nutkunun sonunda da hem Halk Partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. Böyle bir hâdise teşrii hayatımızda İlk defa vâki’ olduğu İçin çok Ugi uyandırmış ve çeşitli yorumlara yol açmıştır. Behçet Çağlar, bir çok emsali gibi, sırf Halk Partisinden çekilmekle İktifa edebilir ve bilâhare boğuntu? olarak ve yahut muhalif terden bir gruba iltihak ederek İş görmekte devam edebilirdi. Erzlııcanın müsla’li milletvekili. Halk Partisinden çekilince, kendisini mebus seçtirmiş olanlardan ayrılınca onların teinin ettikleri nimetten yâni mebusluktan faydalanmakta devam etmeği uygun görmemiştir. Bch cet Çağlar, bütün aldanışlarını, hüsranlarını Meclis kürsüsünden sayıp dökerek Halk Partisinin kusur ve kabahatlerini haykırırken, müfritler bile, hiç ağız, açamamışlar ve sükûnetle bu ithamları dinlemişlerdir. yn| nız kürsüden çekilir ve Meclisten çıkarken Basiti Kaplan, u. ğurlar olsun diye haykırmıştır.
Behçet Kemal Çağlar Halk Partili her hangi bir Başbakanın kuru vâdden başka bir şey yapamıjarağına ve yurda n>üx-bet hizmette bulunarnıyacağıııu, seri halindeki Başbakan değişmelerinden sonra kesin olarak İnanmıştır. Bu şcılrin, partinin bn kazlar hararetli müdafi inin İthamları Halk Partili millet vekillerini ağır bir ezgi ve baskı altında tutmuştur. Bu hareket partinin İstikbali bakımın-dan, büyük bir peamet gören-£D»vamıı Sn. a • 8Q. fl de)
Ankara: 25 (Telefonla) — C. H. P. Grupu saat 15 den 19.30 a kadar süren bir toplantı yapmıştır. Toplantı başında Faik Alime d Barutçu, Grup mii zakerelerinin yalan yanlış aksetmekte olması dolayısile İda-
re heyetinin meseleyi inceliye-ceğinl, bundan sonra mühim me seleler hariç, görüşülecek İşlere bir hafta evvel karar vermek suretile grup toplantılarının Meclis müzakereleri gibi açık (Devamıı 8a. 3 - 8ü. S do)
TürkiyeBulgaristan münasebetleri L
Sofya Elçimizin “Yet
Bulgarların elinde bulunan Türk erini Bulgurlar ne
ıi Sabah n a beyanatı
bir Tiirk subayı ile iki zaman iade edecekler?...
Mezunen şehrimize gelen Sofya Elçimiz Şefkati îstinyeli yarın Ankaraya gidecektir. Elçi, dlln | kendialle görüşen bir muharririmize validesinin rahatsızlığı do -1
şairi ziyaret etti. Behçet Kemale bir çok
tebrik telgrafı geliyor, D. P.yemi girecek?
Başbakan Şewı şeddin Günaltay M edişle programını okurken...
Ankara, 25 (Hususi) — Behçet Kemal'in C.H.P. den ve me busluktan çekilmesine aid aki» Jer devam etmektedir. Çağlar’® her yerden bir çok telgraflar gedmektedir. Bu telgraflarda bilhassa gösterdiği medenî o tarete, tenkidlerdeki İsabete L şaret edilmektedir.
Bugün Behçet Kemal’i göı> dllm ilerisi İçin ne düşündüğü* nlı sordum. Bana dedi ki:
— Vicdanen bu hareketi vap« mak zaruretinde idim. Şinıoi tamamen müsterihim, idealle r:m İçin, fikir adamı olarak, kanun çerçevesi içinde elbette çalışacağım. Gizli hiç bir fikrini (Davamı: Sa. 3 - Sü. ı de)
Patrik geliyor
Bugün uçakla Parisden hareket ediyor
layıalle 10 gün müddetle İzinli olarak yurda geloiğini söylemiş ve diğer suallere cevaben verdi -ği demeçte söyle demiştir:
(Devamı: 6a. 3 - Sü. 2 de)
Kutupta yollarını kayb eden seyyahlar gibi
İzmirden Somaya giden bir otobüs karlara saplandı, 37 yolcu 2 gün yollarını kaybettiler
Jr: 25 (Telefonla) — 23 Ocak pazar günü İzmlrden Somaya hareket eden bir yolcu o-tobüaü Sabuncu karakolu mevkiinde karlara saplanmıştır. 37 yolcunun bütün gayretlerine
rağmen otobüsü karlardan çıkarmak mümkün olamamıştır. Bunun üzerine yolcular, Sabun cu Karakoluna çıkmaktan başka bir çare bulamamışlar, ve yo (Dovamıı 8a. 3 - Sü. 4 do)
J’oner Rum Patriği Athenagoras
Paris: 25 iAP) — Bugiln Pa -rlstc Saint Şlephan Rum Orto -
doka kilisesinde yapılan bir âyin den sonra demeç veren Rum Ortodoks patriği Athenagoras, dün
ya meselelerinin yalnız din kuvvetiyle halledileceğini beyan et -iniştir:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
6 gemiden mürekkeb Amerikan
filosu yarın sabah İstanbulda
Filonun gelirimizde kçlacggı günler için zengin bir program lııızırlnndı. halk genuleri gezebilecek Amiral Conallg Gölcüğe ıc Ankaraga da gidecektir.
bıı; DnM,er‘ bohriyeebıe bağlı lilııımn İmiral gemM USU fColum-
teri flend'irıuek nane l l”,* l-l-k ağır kiuıu.orc Olııo epalelhıln bogjrhrinl
. ı da lk. oi lâZ I ;?'* >'« ■'(>“•( ••İd.,,,.. de, Mnıl Durgu Sanı,
imda iki oğlunu kaybeden bir «„a bo.kanhk .hulzlir. ii’mıe, 5
Nevyoık, 25 a.a, (usis) — Marshall plânına dahil 17 memleketten Nevyork Herald Tribüne gazetesinin davetlisi olarak Amerikaya gelmiş olan 34 öğrenci kendilerine katılan A-merikalı lise arkadaşlarile birlikte evvelki gün Nevyorktan hareket etmişlerdir, öğrenciler AtSerikada bir gezi yapacaklardır.
öğrenciler en mahir Amerikan pilotlarının idare etmekte oldukları hava kuvvetlerine men aub üç uçakla seyahat etmek-l^diriar.
öğrencile? Dallas, Los Ango-Ior, Denver ve DetrolVl ziyaret ten sonra Vaşingtona gelecekler vo seyahatlerinin üçüncü on beş gününü burada geçireceklerdir.
Yabancı öğrenciler 34 âyaa üyesinin evinde misafir edileceklerdir.
Ankara kız lisesinden Jale Ergunkan ve Ankara Gazi lisesinden Fuad Tekçe Türkiyeyi temsil etmektedir.
6 şubatta bütün öğlenciler Nevyoıka dönerek 5 marta kadar Nevyork’ta kalacaklar ve 5 martta uçakla memleketlerine
Betül'ün
muhakemesi
hocasını öldürmekten sanık olan genç kadının muhakemesine dün devanı edildi
(
Betili dünkii duruşma esnasında
Hindistan Büyük Elçisinin beyanatı
Elçi, Endonezya vc Filistin mes’eleteri hakkında izahat verdi
Hini Büyükelçisi gaze fecîlere izahat verirken...
Hindistan Büyükelçisi Dinahı Şaman Lal, dün Parkotelde bir Lasın toplantısı yapmıştır. Büyükelçi, muhtelif mes'eleler hak kında gazetecilere verdiği beyanatta, bundan evvel yaptığı basın toplantısındanberi dünyada |
mühim olaylar cereyan ettiğini, Çinin durumu, Truman'ın seçim zaferi, Filistin mes'elesi ve Asya konferansının bu olaylar a-rasında bulunduğunu söylemiş ve her hâdise baklandaki nok-(Deva.nı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Üç kişiyi öldüren katil Necibin muhakemesi başladı
İdam talebi ile mahkemeye verilen Nı-eib dönkü dunıjmada cinayetlerini anlattı
2/10/194S günü Kurakapıda gabin adında bir askeri, iki gün | Eoına da Salacakta Mevlüde a- 1 dnıda b’r kadını Öldürmek ve 10 ] yuş’ndu bir çocuğu da öldürmek kastile yardan abnakUuı sanık Necib Uzdilin muha «meşine dün birinci ağır cezadt- başiau-
Filistin ara bulma Komisyonu
Komisyon Başkanı Hüseyin Cahid’in Kndiise varması gecikti
Kudüs, 25 (a.p.) — BhleşmîJ Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonunun Türk üyesi Hüseyin Calıid Yalçın, Beyrııttan Kudüse hareketini geciktirmek zorunda kalmıştır. Hüseyin Ca-hld Yalçın bu sabah Beyruttatt bir Birleşmiş Milletler uçağı İla (Devamı: Sa. 3 - Sû. ı de)
ÇIN^de
Komünistler Naııkin’e
9 kilometreye kadar sokuldular
Brazavil, 25 (Radyo) — ÇİD milli hükümeti umumî karargâh hım bugün Nankinden Kanton* nakletmiştlr. Komünistler Nafl» kinden 9 kilometre mesafede btf lunuyorlar.
Ahmed Şükrü Esmer
Basın Yayın llınum Müdürü oluyor
Ankara, 25 (Telefonla) -ş Birleşmiş Milletlerdeki TürS haberler bürosu müdürü Ahmed Şükrü Esmerin Basın Yayın U» mum Müdürlüğüne getirilmeği takarrür etmiştir. Karar, yü® fek tasdıka sunulmuştur.
--------------
-.'/Z,CCWWWWr/,,,-,>ÇÖC0000080C(OW>flt
j^^AKViMDEN BİR YAPRAKİ Müzeci Ölii Hamili!
İki yıl ewel 13 Şubat gecesi Erenköyde Salih Sait Aytunuu köşkündo kocası Alâeddln Ay-tunu öldürmekten sanık Betül Aytun'un duruşmasına dün 1 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Dünkü duruşmada evvelâ, İlk tahkikat sırasında yalan şahadette bulunduğundan tevkif edilmiş ve hakkında takibata geçilmiş olan polis Melımed Bağlının sonradan hakikate rü-cu' eder şekilde ifade verdiğinden hakkında meni muhakeme kainrı verildiğine dair 3 üncü sorgu yargıçlığının müzekkeresi okunmuştur.
Müteakiben Aııkaradnn İstinabesi yapılan tanık Hayrlye-nln lfudcsl okunmuştur. Hayriye İfadesinde hâdise hakkında nlç bir malûmatı olmadığını me seleyi gazetelerde okumakla öğ (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
iniştir.
Dünkü duruşmada sanık, hâdiseyi bütün tafsilâtile anlatmış Öluürdüğü kadın Mevlüde’mn (Devamı t Sa. 3 - Sü. 7 do)
serlevha yaptığım külorok bir h.
I)z«ol ölü Haindi» Zavallı Hamd
biliyor musunuz? lisan donllı Bu «Müzeci ölü Hanı ----------------—------------n
dİ» «ski sadrâzam- j ULUNAY İsıdan Edheın pa«a- —■—-— ---------—~—------——
nın oğlu vs memleketimizde Güzel hamlede bu nı Sanatları bir tedris usulün», bir Araboa (Merh ■l.l.m. b.»lı«n, İlk •'»•» T“'k“ (0'“>
memlokotln kadim eserlerini bir a- rahmetle amir raya toplıyarak bir Türk müzesi do eAtatem kuran meşhur ressam Osman Hanı- ruhlarını ta'zll dİ beydir. Tabloları dünya sergilo- Kendimizi s rlndo teşhir edilmiş, İsmi on bü- bayan lutınad
yük ressamlarla borabor zlkrodll- vay, otobüs I
miştir. çılarba»ı işpor
Bu atlama, memleketin en mü- dudunu asmıy
hlın günlük gazetelerinden biri blrıno «boy, b
neşrettiği bir makalede «Müze mü- nımafondl» dıj
dürü merhum Hamdl bey» doma- «Bey» unvanı
mok için Müzeol Ölü Hamdl» diyor. rütbo sahibi j
işte biz lisanı bu halo koymıı- mak gibi bir i
tuzdur. Bu lSln?lo milnnsebettîir o- Sadeco bîr no
lan müsoınmaya göro Hamdl bey herkes karşısı
gözümün önünde töylo tecossüm «boy' unvanı
odlyor: Elinde Asâr-ı- âtlka>' mii- yİ ediyor. Zlr
zoslhln maketi, beyaz kofonlno bü- çıplak bırakan
rünmüş, sakalından '.oraklar dö- *Lûtf(
Kdtİl Nccib diln mahkemede
Yeni Sabah
★ ★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜD^riİYİZ » ★ ★
Çarşamba 26 İdare: Nuruusmanı Te) adresi: «YENİ 1 S T A N B Telefon: 20 ve No: 17 SABAH» U L 795 DAYISI HEP YER D t
OCAK ABONE BEDELİ ih
J 1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi «*oo Kr. IU
Onbırind Yıl ■ aylık 150C » »900 »
No. 3534 3 aylık »oo » 1000 »
i aylık 3W » 600 »
Bir İnşaat Şirketi
Mühim teşebbüs ve kârlı işlere başlamıştır. N. Si sermaye koyacak ortaklara ihtiyacı vardır.
Şahsen müracaat: Beyoğlu Tokatlı yan Oteli arkası Balo sokak No. 34/1.
guUı anlaşması gereğince, Ruslara devir ve testim tdümek Özere SüAlyada Augusta limanında demirli bulunan İtalyanların Jiil Bezar nrhlısı ve dün Grupta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak...
Boğazlardan Rusyaya geçecek İtalyan harb gemileri
Dışişleri Bakanı, dün parti grupunda bu mesele ile ilgili dış mevzular etrafında izahat verdi
Emekliler Kanunu tasarısı
Münakaşaları mucib olan 33 maddenin metnini neşrediyoruz
C. H. P. den K. Gülek de mi istifa ediyor?
Behçet Kemal Çağlar'ın istifası geniş akisler yaptı. Yeni tefsirler
H- Bayur, beyanatta bulundu, S- Aldoğan
Ankara: 25 (Hususi) — E-
mekliler kanunu tasarısını ince-
"lemiye memur geçici komisyon bugün Öğleden evvel ve sonra
tasarının otuzuncu maddesini
müzakere etmiştir. Bu madde • nin müzakeresi şiddetli tartışmaları mucib olmuştur. Bu husustaki görüşmelere devam edilecektir.
Madde şudur: «Iştirâkci veya tevdiatcılann bu kanunun yü-rilrlüğe girdiği tarihten sonra aşağıdaki yazılı görevlerde geçen eylemli sürelerinin her yılı için üç ay eklenir:
(Devamı: Sa. 3 • 8Ü. 3 de)
Dünkü grup toplantısında, müfritler bu gizli ictimaların
Amerika’ya giden iki Türk talebesi
nasıl olup da gazetelere aksettiğini heyecanla münakaşa
ettiler ve mes'uller (I) in cezalandırılmasını istediler
Zahirî inkılâplar
Barbakan, çeşitli hatibi e-rln tenkidlerine cevab verirken çok eamirrû ve içten gelen bir dil kullanmıştır. Mazide yapılmış o-lan büyük inkılâblarm bir kısmının sırf zevahire aid olduğunu cesaretle ifade etmiş ve misal olarak şapka inkılâbını göstermiştir.
Fesi atarak şapkayı giymek gibi .
I__________________________I
Dua Şemseddin Günah tay Büyük Miliet Meclisinde programını o-kudu ve 42 muhalife karşı 319 reyle kendisine itimaıl edildi.
Dünkü içtima, şimdiye kadar tekerrür eden bu kabil toplantılara, basma kalıp içtimalara hiç benzemiyordu. Sâkin bir hasa içinde, çok ağır ve sıkı tenkidi er yapılmış ve billıassa tenkidlerin en acıtan Halk Partisinin resmi sairi Behçet Çağlar tarafından ileti sürül-Ölüştür. Şair, nutkunun sonunda da hem Halk Partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. Böyle bir hâdise teşrii hayatımızda İlk defa vâki’ olduğu İçin çok Ugi uyandırmış ve çeşitli yorumlara yol açmıştır. Behçet Çağlar, bir çok emsali gibi, sırf Halk Partisinden çekilmekle İktifa edebilir ve bilâhare boğuntu? olarak ve yahut muhalif terden bir gruba iltihak ederek İş görmekte devam edebilirdi. Erzlııcanın müsla’li milletvekili. Halk Partisinden çekilince, kendisini mebus seçtirmiş olanlardan ayrılınca onların teinin ettikleri nimetten yâni mebusluktan faydalanmakta devam etmeği uygun görmemiştir. Bch cet Çağlar, bütün aldanışlarını, hüsranlarını Meclis kürsüsünden sayıp dökerek Halk Partisinin kusur ve kabahatlerini haykırırken, müfritler bile, hiç ağız, açamamışlar ve sükûnetle bu ithamları dinlemişlerdir. yn| nız kürsüden çekilir ve Meclisten çıkarken Basiti Kaplan, u. ğurlar olsun diye haykırmıştır.
Behçet Kemal Çağlar Halk Partili her hangi bir Başbakanın kuru vâdden başka bir şey yapamıjarağına ve yurda n>üx-bet hizmette bulunarnıyacağıııu, seri halindeki Başbakan değişmelerinden sonra kesin olarak İnanmıştır. Bu şcılrin, partinin bn kazlar hararetli müdafi inin İthamları Halk Partili millet vekillerini ağır bir ezgi ve baskı altında tutmuştur. Bu hareket partinin İstikbali bakımın-dan, büyük bir peamet gören-£D»vamıı Sn. a • 8Q. fl de)
Ankara: 25 (Telefonla) — C. H. P. Grupu saat 15 den 19.30 a kadar süren bir toplantı yapmıştır. Toplantı başında Faik Alime d Barutçu, Grup mii zakerelerinin yalan yanlış aksetmekte olması dolayısile İda-
re heyetinin meseleyi inceliye-ceğinl, bundan sonra mühim me seleler hariç, görüşülecek İşlere bir hafta evvel karar vermek suretile grup toplantılarının Meclis müzakereleri gibi açık (Devamıı 8a. 3 - 8ü. S do)
TürkiyeBulgaristan münasebetleri L
Sofya Elçimizin “Yet
Bulgarların elinde bulunan Türk erini Bulgurlar ne
ıi Sabah n a beyanatı
bir Tiirk subayı ile iki zaman iade edecekler?...
Mezunen şehrimize gelen Sofya Elçimiz Şefkati îstinyeli yarın Ankaraya gidecektir. Elçi, dlln | kendialle görüşen bir muharririmize validesinin rahatsızlığı do -1
şairi ziyaret etti. Behçet Kemale bir çok
tebrik telgrafı geliyor, D. P.yemi girecek?
Başbakan Şewı şeddin Günaltay M edişle programını okurken...
Ankara, 25 (Hususi) — Behçet Kemal'in C.H.P. den ve me busluktan çekilmesine aid aki» Jer devam etmektedir. Çağlar’® her yerden bir çok telgraflar gedmektedir. Bu telgraflarda bilhassa gösterdiği medenî o tarete, tenkidlerdeki İsabete L şaret edilmektedir.
Bugün Behçet Kemal’i göı> dllm ilerisi İçin ne düşündüğü* nlı sordum. Bana dedi ki:
— Vicdanen bu hareketi vap« mak zaruretinde idim. Şinıoi tamamen müsterihim, idealle r:m İçin, fikir adamı olarak, kanun çerçevesi içinde elbette çalışacağım. Gizli hiç bir fikrini (Davamı: Sa. 3 - Sü. ı de)
Patrik geliyor
Bugün uçakla Parisden hareket ediyor
layıalle 10 gün müddetle İzinli olarak yurda geloiğini söylemiş ve diğer suallere cevaben verdi -ği demeçte söyle demiştir:
(Devamı: 6a. 3 - Sü. 2 de)
Kutupta yollarını kayb eden seyyahlar gibi
İzmirden Somaya giden bir otobüs karlara saplandı, 37 yolcu 2 gün yollarını kaybettiler
Jr: 25 (Telefonla) — 23 Ocak pazar günü İzmlrden Somaya hareket eden bir yolcu o-tobüaü Sabuncu karakolu mevkiinde karlara saplanmıştır. 37 yolcunun bütün gayretlerine
rağmen otobüsü karlardan çıkarmak mümkün olamamıştır. Bunun üzerine yolcular, Sabun cu Karakoluna çıkmaktan başka bir çare bulamamışlar, ve yo (Dovamıı 8a. 3 - Sü. 4 do)
J’oner Rum Patriği Athenagoras
Paris: 25 iAP) — Bugiln Pa -rlstc Saint Şlephan Rum Orto -
doka kilisesinde yapılan bir âyin den sonra demeç veren Rum Ortodoks patriği Athenagoras, dün
ya meselelerinin yalnız din kuvvetiyle halledileceğini beyan et -iniştir:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
6 gemiden mürekkeb Amerikan
filosu yarın sabah İstanbulda
Filonun gelirimizde kçlacggı günler için zengin bir program lııızırlnndı. halk genuleri gezebilecek Amiral Conallg Gölcüğe ıc Ankaraga da gidecektir.
bıı; DnM,er‘ bohriyeebıe bağlı lilııımn İmiral gemM USU fColum-
teri flend'irıuek nane l l”,* l-l-k ağır kiuıu.orc Olııo epalelhıln bogjrhrinl
. ı da lk. oi lâZ I ;?'* >'« ■'(>“•( ••İd.,,,.. de, Mnıl Durgu Sanı,
imda iki oğlunu kaybeden bir «„a bo.kanhk .hulzlir. ii’mıe, 5
Nevyoık, 25 a.a, (usis) — Marshall plânına dahil 17 memleketten Nevyork Herald Tribüne gazetesinin davetlisi olarak Amerikaya gelmiş olan 34 öğrenci kendilerine katılan A-merikalı lise arkadaşlarile birlikte evvelki gün Nevyorktan hareket etmişlerdir, öğrenciler AtSerikada bir gezi yapacaklardır.
öğrenciler en mahir Amerikan pilotlarının idare etmekte oldukları hava kuvvetlerine men aub üç uçakla seyahat etmek-l^diriar.
öğrencile? Dallas, Los Ango-Ior, Denver ve DetrolVl ziyaret ten sonra Vaşingtona gelecekler vo seyahatlerinin üçüncü on beş gününü burada geçireceklerdir.
Yabancı öğrenciler 34 âyaa üyesinin evinde misafir edileceklerdir.
Ankara kız lisesinden Jale Ergunkan ve Ankara Gazi lisesinden Fuad Tekçe Türkiyeyi temsil etmektedir.
6 şubatta bütün öğlenciler Nevyoıka dönerek 5 marta kadar Nevyork’ta kalacaklar ve 5 martta uçakla memleketlerine
Betül'ün
muhakemesi
hocasını öldürmekten sanık olan genç kadının muhakemesine dün devanı edildi
(
Betili dünkii duruşma esnasında
Hindistan Büyük Elçisinin beyanatı
Elçi, Endonezya vc Filistin mes’eleteri hakkında izahat verdi
Hini Büyükelçisi gaze fecîlere izahat verirken...
Hindistan Büyükelçisi Dinahı Şaman Lal, dün Parkotelde bir Lasın toplantısı yapmıştır. Büyükelçi, muhtelif mes'eleler hak kında gazetecilere verdiği beyanatta, bundan evvel yaptığı basın toplantısındanberi dünyada |
mühim olaylar cereyan ettiğini, Çinin durumu, Truman'ın seçim zaferi, Filistin mes'elesi ve Asya konferansının bu olaylar a-rasında bulunduğunu söylemiş ve her hâdise baklandaki nok-(Deva.nı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Üç kişiyi öldüren katil Necibin muhakemesi başladı
İdam talebi ile mahkemeye verilen Nı-eib dönkü dunıjmada cinayetlerini anlattı
2/10/194S günü Kurakapıda gabin adında bir askeri, iki gün | Eoına da Salacakta Mevlüde a- 1 dnıda b’r kadını Öldürmek ve 10 ] yuş’ndu bir çocuğu da öldürmek kastile yardan abnakUuı sanık Necib Uzdilin muha «meşine dün birinci ağır cezadt- başiau-
Filistin ara bulma Komisyonu
Komisyon Başkanı Hüseyin Cahid’in Kndiise varması gecikti
Kudüs, 25 (a.p.) — BhleşmîJ Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonunun Türk üyesi Hüseyin Calıid Yalçın, Beyrııttan Kudüse hareketini geciktirmek zorunda kalmıştır. Hüseyin Ca-hld Yalçın bu sabah Beyruttatt bir Birleşmiş Milletler uçağı İla (Devamı: Sa. 3 - Sû. ı de)
ÇIN^de
Komünistler Naııkin’e
9 kilometreye kadar sokuldular
Brazavil, 25 (Radyo) — ÇİD milli hükümeti umumî karargâh hım bugün Nankinden Kanton* nakletmiştlr. Komünistler Nafl» kinden 9 kilometre mesafede btf lunuyorlar.
Ahmed Şükrü Esmer
Basın Yayın llınum Müdürü oluyor
Ankara, 25 (Telefonla) -ş Birleşmiş Milletlerdeki TürS haberler bürosu müdürü Ahmed Şükrü Esmerin Basın Yayın U» mum Müdürlüğüne getirilmeği takarrür etmiştir. Karar, yü® fek tasdıka sunulmuştur.
--------------
-.'/Z,CCWWWWr/,,,-,>ÇÖC0000080C(OW>flt
j^^AKViMDEN BİR YAPRAKİ Müzeci Ölii Hamili!
İki yıl ewel 13 Şubat gecesi Erenköyde Salih Sait Aytunuu köşkündo kocası Alâeddln Ay-tunu öldürmekten sanık Betül Aytun'un duruşmasına dün 1 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Dünkü duruşmada evvelâ, İlk tahkikat sırasında yalan şahadette bulunduğundan tevkif edilmiş ve hakkında takibata geçilmiş olan polis Melımed Bağlının sonradan hakikate rü-cu' eder şekilde ifade verdiğinden hakkında meni muhakeme kainrı verildiğine dair 3 üncü sorgu yargıçlığının müzekkeresi okunmuştur.
Müteakiben Aııkaradnn İstinabesi yapılan tanık Hayrlye-nln lfudcsl okunmuştur. Hayriye İfadesinde hâdise hakkında nlç bir malûmatı olmadığını me seleyi gazetelerde okumakla öğ (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
iniştir.
Dünkü duruşmada sanık, hâdiseyi bütün tafsilâtile anlatmış Öluürdüğü kadın Mevlüde’mn (Devamı t Sa. 3 - Sü. 7 do)
serlevha yaptığım külorok bir h.
I)z«ol ölü Haindi» Zavallı Hamd
biliyor musunuz? lisan donllı Bu «Müzeci ölü Hanı ----------------—------------n
dİ» «ski sadrâzam- j ULUNAY İsıdan Edheın pa«a- —■—-— ---------—~—------——
nın oğlu vs memleketimizde Güzel hamlede bu nı Sanatları bir tedris usulün», bir Araboa (Merh ■l.l.m. b.»lı«n, İlk •'»•» T“'k“ (0'“>
memlokotln kadim eserlerini bir a- rahmetle amir raya toplıyarak bir Türk müzesi do eAtatem kuran meşhur ressam Osman Hanı- ruhlarını ta'zll dİ beydir. Tabloları dünya sergilo- Kendimizi s rlndo teşhir edilmiş, İsmi on bü- bayan lutınad
yük ressamlarla borabor zlkrodll- vay, otobüs I
miştir. çılarba»ı işpor
Bu atlama, memleketin en mü- dudunu asmıy
hlın günlük gazetelerinden biri blrıno «boy, b
neşrettiği bir makalede «Müze mü- nımafondl» dıj
dürü merhum Hamdl bey» doma- «Bey» unvanı
mok için Müzeol Ölü Hamdl» diyor. rütbo sahibi j
işte biz lisanı bu halo koymıı- mak gibi bir i
tuzdur. Bu lSln?lo milnnsebettîir o- Sadeco bîr no
lan müsoınmaya göro Hamdl bey herkes karşısı
gözümün önünde töylo tecossüm «boy' unvanı
odlyor: Elinde Asâr-ı- âtlka>' mii- yİ ediyor. Zlr
zoslhln maketi, beyaz kofonlno bü- çıplak bırakan
rünmüş, sakalından '.oraklar dö- *Lûtf(
Kdtİl Nccib diln mahkemede
Yeni Sabah
★ ★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜD^riİYİZ » ★ ★
Çarşamba 26 İdare: Nuruusmanı Te) adresi: «YENİ 1 S T A N B Telefon: 20 ve No: 17 SABAH» U L 795 DAYISI HEP YER D t
OCAK ABONE BEDELİ ih
J 1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi «*oo Kr. IU
Onbırind Yıl ■ aylık 150C » »900 »
No. 3534 3 aylık »oo » 1000 »
i aylık 3W » 600 »
Bir İnşaat Şirketi
Mühim teşebbüs ve kârlı işlere başlamıştır. N. Si sermaye koyacak ortaklara ihtiyacı vardır.
Şahsen müracaat: Beyoğlu Tokatlı yan Oteli arkası Balo sokak No. 34/1.
guUı anlaşması gereğince, Ruslara devir ve testim tdümek Özere SüAlyada Augusta limanında demirli bulunan İtalyanların Jiil Bezar nrhlısı ve dün Grupta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak...
Boğazlardan Rusyaya geçecek İtalyan harb gemileri
Dışişleri Bakanı, dün parti grupunda bu mesele ile ilgili dış mevzular etrafında izahat verdi
Emekliler Kanunu tasarısı
Münakaşaları mucib olan 33 maddenin metnini neşrediyoruz
C. H. P. den K. Gülek de mi istifa ediyor?
Behçet Kemal Çağlar'ın istifası geniş akisler yaptı. Yeni tefsirler
H- Bayur, beyanatta bulundu, S- Aldoğan
Ankara: 25 (Hususi) — E-
mekliler kanunu tasarısını ince-
"lemiye memur geçici komisyon bugün Öğleden evvel ve sonra
tasarının otuzuncu maddesini
müzakere etmiştir. Bu madde • nin müzakeresi şiddetli tartışmaları mucib olmuştur. Bu husustaki görüşmelere devam edilecektir.
Madde şudur: «Iştirâkci veya tevdiatcılann bu kanunun yü-rilrlüğe girdiği tarihten sonra aşağıdaki yazılı görevlerde geçen eylemli sürelerinin her yılı için üç ay eklenir:
(Devamı: Sa. 3 • 8Ü. 3 de)
Dünkü grup toplantısında, müfritler bu gizli ictimaların
Amerika’ya giden iki Türk talebesi
nasıl olup da gazetelere aksettiğini heyecanla münakaşa
ettiler ve mes'uller (I) in cezalandırılmasını istediler
Zahirî inkılâplar
Barbakan, çeşitli hatibi e-rln tenkidlerine cevab verirken çok eamirrû ve içten gelen bir dil kullanmıştır. Mazide yapılmış o-lan büyük inkılâblarm bir kısmının sırf zevahire aid olduğunu cesaretle ifade etmiş ve misal olarak şapka inkılâbını göstermiştir.
Fesi atarak şapkayı giymek gibi .
I__________________________I
Dua Şemseddin Günah tay Büyük Miliet Meclisinde programını o-kudu ve 42 muhalife karşı 319 reyle kendisine itimaıl edildi.
Dünkü içtima, şimdiye kadar tekerrür eden bu kabil toplantılara, basma kalıp içtimalara hiç benzemiyordu. Sâkin bir hasa içinde, çok ağır ve sıkı tenkidi er yapılmış ve billıassa tenkidlerin en acıtan Halk Partisinin resmi sairi Behçet Çağlar tarafından ileti sürül-Ölüştür. Şair, nutkunun sonunda da hem Halk Partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. Böyle bir hâdise teşrii hayatımızda İlk defa vâki’ olduğu İçin çok Ugi uyandırmış ve çeşitli yorumlara yol açmıştır. Behçet Çağlar, bir çok emsali gibi, sırf Halk Partisinden çekilmekle İktifa edebilir ve bilâhare boğuntu? olarak ve yahut muhalif terden bir gruba iltihak ederek İş görmekte devam edebilirdi. Erzlııcanın müsla’li milletvekili. Halk Partisinden çekilince, kendisini mebus seçtirmiş olanlardan ayrılınca onların teinin ettikleri nimetten yâni mebusluktan faydalanmakta devam etmeği uygun görmemiştir. Bch cet Çağlar, bütün aldanışlarını, hüsranlarını Meclis kürsüsünden sayıp dökerek Halk Partisinin kusur ve kabahatlerini haykırırken, müfritler bile, hiç ağız, açamamışlar ve sükûnetle bu ithamları dinlemişlerdir. yn| nız kürsüden çekilir ve Meclisten çıkarken Basiti Kaplan, u. ğurlar olsun diye haykırmıştır.
Behçet Kemal Çağlar Halk Partili her hangi bir Başbakanın kuru vâdden başka bir şey yapamıjarağına ve yurda n>üx-bet hizmette bulunarnıyacağıııu, seri halindeki Başbakan değişmelerinden sonra kesin olarak İnanmıştır. Bu şcılrin, partinin bn kazlar hararetli müdafi inin İthamları Halk Partili millet vekillerini ağır bir ezgi ve baskı altında tutmuştur. Bu hareket partinin İstikbali bakımın-dan, büyük bir peamet gören-£D»vamıı Sn. a • 8Q. fl de)
Ankara: 25 (Telefonla) — C. H. P. Grupu saat 15 den 19.30 a kadar süren bir toplantı yapmıştır. Toplantı başında Faik Alime d Barutçu, Grup mii zakerelerinin yalan yanlış aksetmekte olması dolayısile İda-
re heyetinin meseleyi inceliye-ceğinl, bundan sonra mühim me seleler hariç, görüşülecek İşlere bir hafta evvel karar vermek suretile grup toplantılarının Meclis müzakereleri gibi açık (Devamıı 8a. 3 - 8ü. S do)
TürkiyeBulgaristan münasebetleri L
Sofya Elçimizin “Yet
Bulgarların elinde bulunan Türk erini Bulgurlar ne
ıi Sabah n a beyanatı
bir Tiirk subayı ile iki zaman iade edecekler?...
Mezunen şehrimize gelen Sofya Elçimiz Şefkati îstinyeli yarın Ankaraya gidecektir. Elçi, dlln | kendialle görüşen bir muharririmize validesinin rahatsızlığı do -1
şairi ziyaret etti. Behçet Kemale bir çok
tebrik telgrafı geliyor, D. P.yemi girecek?
Başbakan Şewı şeddin Günaltay M edişle programını okurken...
Ankara, 25 (Hususi) — Behçet Kemal'in C.H.P. den ve me busluktan çekilmesine aid aki» Jer devam etmektedir. Çağlar’® her yerden bir çok telgraflar gedmektedir. Bu telgraflarda bilhassa gösterdiği medenî o tarete, tenkidlerdeki İsabete L şaret edilmektedir.
Bugün Behçet Kemal’i göı> dllm ilerisi İçin ne düşündüğü* nlı sordum. Bana dedi ki:
— Vicdanen bu hareketi vap« mak zaruretinde idim. Şinıoi tamamen müsterihim, idealle r:m İçin, fikir adamı olarak, kanun çerçevesi içinde elbette çalışacağım. Gizli hiç bir fikrini (Davamı: Sa. 3 - Sü. ı de)
Patrik geliyor
Bugün uçakla Parisden hareket ediyor
layıalle 10 gün müddetle İzinli olarak yurda geloiğini söylemiş ve diğer suallere cevaben verdi -ği demeçte söyle demiştir:
(Devamı: 6a. 3 - Sü. 2 de)
Kutupta yollarını kayb eden seyyahlar gibi
İzmirden Somaya giden bir otobüs karlara saplandı, 37 yolcu 2 gün yollarını kaybettiler
Jr: 25 (Telefonla) — 23 Ocak pazar günü İzmlrden Somaya hareket eden bir yolcu o-tobüaü Sabuncu karakolu mevkiinde karlara saplanmıştır. 37 yolcunun bütün gayretlerine
rağmen otobüsü karlardan çıkarmak mümkün olamamıştır. Bunun üzerine yolcular, Sabun cu Karakoluna çıkmaktan başka bir çare bulamamışlar, ve yo (Dovamıı 8a. 3 - Sü. 4 do)
J’oner Rum Patriği Athenagoras
Paris: 25 iAP) — Bugiln Pa -rlstc Saint Şlephan Rum Orto -
doka kilisesinde yapılan bir âyin den sonra demeç veren Rum Ortodoks patriği Athenagoras, dün
ya meselelerinin yalnız din kuvvetiyle halledileceğini beyan et -iniştir:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
6 gemiden mürekkeb Amerikan
filosu yarın sabah İstanbulda
Filonun gelirimizde kçlacggı günler için zengin bir program lııızırlnndı. halk genuleri gezebilecek Amiral Conallg Gölcüğe ıc Ankaraga da gidecektir.
bıı; DnM,er‘ bohriyeebıe bağlı lilııımn İmiral gemM USU fColum-
teri flend'irıuek nane l l”,* l-l-k ağır kiuıu.orc Olııo epalelhıln bogjrhrinl
. ı da lk. oi lâZ I ;?'* >'« ■'(>“•( ••İd.,,,.. de, Mnıl Durgu Sanı,
imda iki oğlunu kaybeden bir «„a bo.kanhk .hulzlir. ii’mıe, 5
Nevyoık, 25 a.a, (usis) — Marshall plânına dahil 17 memleketten Nevyork Herald Tribüne gazetesinin davetlisi olarak Amerikaya gelmiş olan 34 öğrenci kendilerine katılan A-merikalı lise arkadaşlarile birlikte evvelki gün Nevyorktan hareket etmişlerdir, öğrenciler AtSerikada bir gezi yapacaklardır.
öğrenciler en mahir Amerikan pilotlarının idare etmekte oldukları hava kuvvetlerine men aub üç uçakla seyahat etmek-l^diriar.
öğrencile? Dallas, Los Ango-Ior, Denver ve DetrolVl ziyaret ten sonra Vaşingtona gelecekler vo seyahatlerinin üçüncü on beş gününü burada geçireceklerdir.
Yabancı öğrenciler 34 âyaa üyesinin evinde misafir edileceklerdir.
Ankara kız lisesinden Jale Ergunkan ve Ankara Gazi lisesinden Fuad Tekçe Türkiyeyi temsil etmektedir.
6 şubatta bütün öğlenciler Nevyoıka dönerek 5 marta kadar Nevyork’ta kalacaklar ve 5 martta uçakla memleketlerine
Betül'ün
muhakemesi
hocasını öldürmekten sanık olan genç kadının muhakemesine dün devanı edildi
(
Betili dünkii duruşma esnasında
Hindistan Büyük Elçisinin beyanatı
Elçi, Endonezya vc Filistin mes’eleteri hakkında izahat verdi
Hini Büyükelçisi gaze fecîlere izahat verirken...
Hindistan Büyükelçisi Dinahı Şaman Lal, dün Parkotelde bir Lasın toplantısı yapmıştır. Büyükelçi, muhtelif mes'eleler hak kında gazetecilere verdiği beyanatta, bundan evvel yaptığı basın toplantısındanberi dünyada |
mühim olaylar cereyan ettiğini, Çinin durumu, Truman'ın seçim zaferi, Filistin mes'elesi ve Asya konferansının bu olaylar a-rasında bulunduğunu söylemiş ve her hâdise baklandaki nok-(Deva.nı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Üç kişiyi öldüren katil Necibin muhakemesi başladı
İdam talebi ile mahkemeye verilen Nı-eib dönkü dunıjmada cinayetlerini anlattı
2/10/194S günü Kurakapıda gabin adında bir askeri, iki gün | Eoına da Salacakta Mevlüde a- 1 dnıda b’r kadını Öldürmek ve 10 ] yuş’ndu bir çocuğu da öldürmek kastile yardan abnakUuı sanık Necib Uzdilin muha «meşine dün birinci ağır cezadt- başiau-
Filistin ara bulma Komisyonu
Komisyon Başkanı Hüseyin Cahid’in Kndiise varması gecikti
Kudüs, 25 (a.p.) — BhleşmîJ Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonunun Türk üyesi Hüseyin Calıid Yalçın, Beyrııttan Kudüse hareketini geciktirmek zorunda kalmıştır. Hüseyin Ca-hld Yalçın bu sabah Beyruttatt bir Birleşmiş Milletler uçağı İla (Devamı: Sa. 3 - Sû. ı de)
ÇIN^de
Komünistler Naııkin’e
9 kilometreye kadar sokuldular
Brazavil, 25 (Radyo) — ÇİD milli hükümeti umumî karargâh hım bugün Nankinden Kanton* nakletmiştlr. Komünistler Nafl» kinden 9 kilometre mesafede btf lunuyorlar.
Ahmed Şükrü Esmer
Basın Yayın llınum Müdürü oluyor
Ankara, 25 (Telefonla) -ş Birleşmiş Milletlerdeki TürS haberler bürosu müdürü Ahmed Şükrü Esmerin Basın Yayın U» mum Müdürlüğüne getirilmeği takarrür etmiştir. Karar, yü® fek tasdıka sunulmuştur.
--------------
-.'/Z,CCWWWWr/,,,-,>ÇÖC0000080C(OW>flt
j^^AKViMDEN BİR YAPRAKİ Müzeci Ölii Hamili!
İki yıl ewel 13 Şubat gecesi Erenköyde Salih Sait Aytunuu köşkündo kocası Alâeddln Ay-tunu öldürmekten sanık Betül Aytun'un duruşmasına dün 1 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Dünkü duruşmada evvelâ, İlk tahkikat sırasında yalan şahadette bulunduğundan tevkif edilmiş ve hakkında takibata geçilmiş olan polis Melımed Bağlının sonradan hakikate rü-cu' eder şekilde ifade verdiğinden hakkında meni muhakeme kainrı verildiğine dair 3 üncü sorgu yargıçlığının müzekkeresi okunmuştur.
Müteakiben Aııkaradnn İstinabesi yapılan tanık Hayrlye-nln lfudcsl okunmuştur. Hayriye İfadesinde hâdise hakkında nlç bir malûmatı olmadığını me seleyi gazetelerde okumakla öğ (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
iniştir.
Dünkü duruşmada sanık, hâdiseyi bütün tafsilâtile anlatmış Öluürdüğü kadın Mevlüde’mn (Devamı t Sa. 3 - Sü. 7 do)
serlevha yaptığım külorok bir h.
I)z«ol ölü Haindi» Zavallı Hamd
biliyor musunuz? lisan donllı Bu «Müzeci ölü Hanı ----------------—------------n
dİ» «ski sadrâzam- j ULUNAY İsıdan Edheın pa«a- —■—-— ---------—~—------——
nın oğlu vs memleketimizde Güzel hamlede bu nı Sanatları bir tedris usulün», bir Araboa (Merh ■l.l.m. b.»lı«n, İlk •'»•» T“'k“ (0'“>
memlokotln kadim eserlerini bir a- rahmetle amir raya toplıyarak bir Türk müzesi do eAtatem kuran meşhur ressam Osman Hanı- ruhlarını ta'zll dİ beydir. Tabloları dünya sergilo- Kendimizi s rlndo teşhir edilmiş, İsmi on bü- bayan lutınad
yük ressamlarla borabor zlkrodll- vay, otobüs I
miştir. çılarba»ı işpor
Bu atlama, memleketin en mü- dudunu asmıy
hlın günlük gazetelerinden biri blrıno «boy, b
neşrettiği bir makalede «Müze mü- nımafondl» dıj
dürü merhum Hamdl bey» doma- «Bey» unvanı
mok için Müzeol Ölü Hamdl» diyor. rütbo sahibi j
işte biz lisanı bu halo koymıı- mak gibi bir i
tuzdur. Bu lSln?lo milnnsebettîir o- Sadeco bîr no
lan müsoınmaya göro Hamdl bey herkes karşısı
gözümün önünde töylo tecossüm «boy' unvanı
odlyor: Elinde Asâr-ı- âtlka>' mii- yİ ediyor. Zlr
zoslhln maketi, beyaz kofonlno bü- çıplak bırakan
rünmüş, sakalından '.oraklar dö- *Lûtf(
Kdtİl Nccib diln mahkemede
Yeni Sabah
★ ★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜD^riİYİZ » ★ ★
Çarşamba 26 İdare: Nuruusmanı Te) adresi: «YENİ 1 S T A N B Telefon: 20 ve No: 17 SABAH» U L 795 DAYISI HEP YER D t
OCAK ABONE BEDELİ ih
J 1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi «*oo Kr. IU
Onbırind Yıl ■ aylık 150C » »900 »
No. 3534 3 aylık »oo » 1000 »
i aylık 3W » 600 »
Bir İnşaat Şirketi
Mühim teşebbüs ve kârlı işlere başlamıştır. N. Si sermaye koyacak ortaklara ihtiyacı vardır.
Şahsen müracaat: Beyoğlu Tokatlı yan Oteli arkası Balo sokak No. 34/1.
guUı anlaşması gereğince, Ruslara devir ve testim tdümek Özere SüAlyada Augusta limanında demirli bulunan İtalyanların Jiil Bezar nrhlısı ve dün Grupta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak...
Boğazlardan Rusyaya geçecek İtalyan harb gemileri
Dışişleri Bakanı, dün parti grupunda bu mesele ile ilgili dış mevzular etrafında izahat verdi
Emekliler Kanunu tasarısı
Münakaşaları mucib olan 33 maddenin metnini neşrediyoruz
C. H. P. den K. Gülek de mi istifa ediyor?
Behçet Kemal Çağlar'ın istifası geniş akisler yaptı. Yeni tefsirler
H- Bayur, beyanatta bulundu, S- Aldoğan
Ankara: 25 (Hususi) — E-
mekliler kanunu tasarısını ince-
"lemiye memur geçici komisyon bugün Öğleden evvel ve sonra
tasarının otuzuncu maddesini
müzakere etmiştir. Bu madde • nin müzakeresi şiddetli tartışmaları mucib olmuştur. Bu husustaki görüşmelere devam edilecektir.
Madde şudur: «Iştirâkci veya tevdiatcılann bu kanunun yü-rilrlüğe girdiği tarihten sonra aşağıdaki yazılı görevlerde geçen eylemli sürelerinin her yılı için üç ay eklenir:
(Devamı: Sa. 3 • 8Ü. 3 de)
Dünkü grup toplantısında, müfritler bu gizli ictimaların
Amerika’ya giden iki Türk talebesi
nasıl olup da gazetelere aksettiğini heyecanla münakaşa
ettiler ve mes'uller (I) in cezalandırılmasını istediler
Zahirî inkılâplar
Barbakan, çeşitli hatibi e-rln tenkidlerine cevab verirken çok eamirrû ve içten gelen bir dil kullanmıştır. Mazide yapılmış o-lan büyük inkılâblarm bir kısmının sırf zevahire aid olduğunu cesaretle ifade etmiş ve misal olarak şapka inkılâbını göstermiştir.
Fesi atarak şapkayı giymek gibi .
I__________________________I
Dua Şemseddin Günah tay Büyük Miliet Meclisinde programını o-kudu ve 42 muhalife karşı 319 reyle kendisine itimaıl edildi.
Dünkü içtima, şimdiye kadar tekerrür eden bu kabil toplantılara, basma kalıp içtimalara hiç benzemiyordu. Sâkin bir hasa içinde, çok ağır ve sıkı tenkidi er yapılmış ve billıassa tenkidlerin en acıtan Halk Partisinin resmi sairi Behçet Çağlar tarafından ileti sürül-Ölüştür. Şair, nutkunun sonunda da hem Halk Partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. Böyle bir hâdise teşrii hayatımızda İlk defa vâki’ olduğu İçin çok Ugi uyandırmış ve çeşitli yorumlara yol açmıştır. Behçet Çağlar, bir çok emsali gibi, sırf Halk Partisinden çekilmekle İktifa edebilir ve bilâhare boğuntu? olarak ve yahut muhalif terden bir gruba iltihak ederek İş görmekte devam edebilirdi. Erzlııcanın müsla’li milletvekili. Halk Partisinden çekilince, kendisini mebus seçtirmiş olanlardan ayrılınca onların teinin ettikleri nimetten yâni mebusluktan faydalanmakta devam etmeği uygun görmemiştir. Bch cet Çağlar, bütün aldanışlarını, hüsranlarını Meclis kürsüsünden sayıp dökerek Halk Partisinin kusur ve kabahatlerini haykırırken, müfritler bile, hiç ağız, açamamışlar ve sükûnetle bu ithamları dinlemişlerdir. yn| nız kürsüden çekilir ve Meclisten çıkarken Basiti Kaplan, u. ğurlar olsun diye haykırmıştır.
Behçet Kemal Çağlar Halk Partili her hangi bir Başbakanın kuru vâdden başka bir şey yapamıjarağına ve yurda n>üx-bet hizmette bulunarnıyacağıııu, seri halindeki Başbakan değişmelerinden sonra kesin olarak İnanmıştır. Bu şcılrin, partinin bn kazlar hararetli müdafi inin İthamları Halk Partili millet vekillerini ağır bir ezgi ve baskı altında tutmuştur. Bu hareket partinin İstikbali bakımın-dan, büyük bir peamet gören-£D»vamıı Sn. a • 8Q. fl de)
Ankara: 25 (Telefonla) — C. H. P. Grupu saat 15 den 19.30 a kadar süren bir toplantı yapmıştır. Toplantı başında Faik Alime d Barutçu, Grup mii zakerelerinin yalan yanlış aksetmekte olması dolayısile İda-
re heyetinin meseleyi inceliye-ceğinl, bundan sonra mühim me seleler hariç, görüşülecek İşlere bir hafta evvel karar vermek suretile grup toplantılarının Meclis müzakereleri gibi açık (Devamıı 8a. 3 - 8ü. S do)
TürkiyeBulgaristan münasebetleri L
Sofya Elçimizin “Yet
Bulgarların elinde bulunan Türk erini Bulgurlar ne
ıi Sabah n a beyanatı
bir Tiirk subayı ile iki zaman iade edecekler?...
Mezunen şehrimize gelen Sofya Elçimiz Şefkati îstinyeli yarın Ankaraya gidecektir. Elçi, dlln | kendialle görüşen bir muharririmize validesinin rahatsızlığı do -1
şairi ziyaret etti. Behçet Kemale bir çok
tebrik telgrafı geliyor, D. P.yemi girecek?
Başbakan Şewı şeddin Günaltay M edişle programını okurken...
Ankara, 25 (Hususi) — Behçet Kemal'in C.H.P. den ve me busluktan çekilmesine aid aki» Jer devam etmektedir. Çağlar’® her yerden bir çok telgraflar gedmektedir. Bu telgraflarda bilhassa gösterdiği medenî o tarete, tenkidlerdeki İsabete L şaret edilmektedir.
Bugün Behçet Kemal’i göı> dllm ilerisi İçin ne düşündüğü* nlı sordum. Bana dedi ki:
— Vicdanen bu hareketi vap« mak zaruretinde idim. Şinıoi tamamen müsterihim, idealle r:m İçin, fikir adamı olarak, kanun çerçevesi içinde elbette çalışacağım. Gizli hiç bir fikrini (Davamı: Sa. 3 - Sü. ı de)
Patrik geliyor
Bugün uçakla Parisden hareket ediyor
layıalle 10 gün müddetle İzinli olarak yurda geloiğini söylemiş ve diğer suallere cevaben verdi -ği demeçte söyle demiştir:
(Devamı: 6a. 3 - Sü. 2 de)
Kutupta yollarını kayb eden seyyahlar gibi
İzmirden Somaya giden bir otobüs karlara saplandı, 37 yolcu 2 gün yollarını kaybettiler
Jr: 25 (Telefonla) — 23 Ocak pazar günü İzmlrden Somaya hareket eden bir yolcu o-tobüaü Sabuncu karakolu mevkiinde karlara saplanmıştır. 37 yolcunun bütün gayretlerine
rağmen otobüsü karlardan çıkarmak mümkün olamamıştır. Bunun üzerine yolcular, Sabun cu Karakoluna çıkmaktan başka bir çare bulamamışlar, ve yo (Dovamıı 8a. 3 - Sü. 4 do)
J’oner Rum Patriği Athenagoras
Paris: 25 iAP) — Bugiln Pa -rlstc Saint Şlephan Rum Orto -
doka kilisesinde yapılan bir âyin den sonra demeç veren Rum Ortodoks patriği Athenagoras, dün
ya meselelerinin yalnız din kuvvetiyle halledileceğini beyan et -iniştir:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
6 gemiden mürekkeb Amerikan
filosu yarın sabah İstanbulda
Filonun gelirimizde kçlacggı günler için zengin bir program lııızırlnndı. halk genuleri gezebilecek Amiral Conallg Gölcüğe ıc Ankaraga da gidecektir.
bıı; DnM,er‘ bohriyeebıe bağlı lilııımn İmiral gemM USU fColum-
teri flend'irıuek nane l l”,* l-l-k ağır kiuıu.orc Olııo epalelhıln bogjrhrinl
. ı da lk. oi lâZ I ;?'* >'« ■'(>“•( ••İd.,,,.. de, Mnıl Durgu Sanı,
imda iki oğlunu kaybeden bir «„a bo.kanhk .hulzlir. ii’mıe, 5
Nevyoık, 25 a.a, (usis) — Marshall plânına dahil 17 memleketten Nevyork Herald Tribüne gazetesinin davetlisi olarak Amerikaya gelmiş olan 34 öğrenci kendilerine katılan A-merikalı lise arkadaşlarile birlikte evvelki gün Nevyorktan hareket etmişlerdir, öğrenciler AtSerikada bir gezi yapacaklardır.
öğrenciler en mahir Amerikan pilotlarının idare etmekte oldukları hava kuvvetlerine men aub üç uçakla seyahat etmek-l^diriar.
öğrencile? Dallas, Los Ango-Ior, Denver ve DetrolVl ziyaret ten sonra Vaşingtona gelecekler vo seyahatlerinin üçüncü on beş gününü burada geçireceklerdir.
Yabancı öğrenciler 34 âyaa üyesinin evinde misafir edileceklerdir.
Ankara kız lisesinden Jale Ergunkan ve Ankara Gazi lisesinden Fuad Tekçe Türkiyeyi temsil etmektedir.
6 şubatta bütün öğlenciler Nevyoıka dönerek 5 marta kadar Nevyork’ta kalacaklar ve 5 martta uçakla memleketlerine
Betül'ün
muhakemesi
hocasını öldürmekten sanık olan genç kadının muhakemesine dün devanı edildi
(
Betili dünkii duruşma esnasında
Hindistan Büyük Elçisinin beyanatı
Elçi, Endonezya vc Filistin mes’eleteri hakkında izahat verdi
Hini Büyükelçisi gaze fecîlere izahat verirken...
Hindistan Büyükelçisi Dinahı Şaman Lal, dün Parkotelde bir Lasın toplantısı yapmıştır. Büyükelçi, muhtelif mes'eleler hak kında gazetecilere verdiği beyanatta, bundan evvel yaptığı basın toplantısındanberi dünyada |
mühim olaylar cereyan ettiğini, Çinin durumu, Truman'ın seçim zaferi, Filistin mes'elesi ve Asya konferansının bu olaylar a-rasında bulunduğunu söylemiş ve her hâdise baklandaki nok-(Deva.nı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Üç kişiyi öldüren katil Necibin muhakemesi başladı
İdam talebi ile mahkemeye verilen Nı-eib dönkü dunıjmada cinayetlerini anlattı
2/10/194S günü Kurakapıda gabin adında bir askeri, iki gün | Eoına da Salacakta Mevlüde a- 1 dnıda b’r kadını Öldürmek ve 10 ] yuş’ndu bir çocuğu da öldürmek kastile yardan abnakUuı sanık Necib Uzdilin muha «meşine dün birinci ağır cezadt- başiau-
Filistin ara bulma Komisyonu
Komisyon Başkanı Hüseyin Cahid’in Kndiise varması gecikti
Kudüs, 25 (a.p.) — BhleşmîJ Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonunun Türk üyesi Hüseyin Calıid Yalçın, Beyrııttan Kudüse hareketini geciktirmek zorunda kalmıştır. Hüseyin Ca-hld Yalçın bu sabah Beyruttatt bir Birleşmiş Milletler uçağı İla (Devamı: Sa. 3 - Sû. ı de)
ÇIN^de
Komünistler Naııkin’e
9 kilometreye kadar sokuldular
Brazavil, 25 (Radyo) — ÇİD milli hükümeti umumî karargâh hım bugün Nankinden Kanton* nakletmiştlr. Komünistler Nafl» kinden 9 kilometre mesafede btf lunuyorlar.
Ahmed Şükrü Esmer
Basın Yayın llınum Müdürü oluyor
Ankara, 25 (Telefonla) -ş Birleşmiş Milletlerdeki TürS haberler bürosu müdürü Ahmed Şükrü Esmerin Basın Yayın U» mum Müdürlüğüne getirilmeği takarrür etmiştir. Karar, yü® fek tasdıka sunulmuştur.
--------------
-.'/Z,CCWWWWr/,,,-,>ÇÖC0000080C(OW>flt
j^^AKViMDEN BİR YAPRAKİ Müzeci Ölii Hamili!
İki yıl ewel 13 Şubat gecesi Erenköyde Salih Sait Aytunuu köşkündo kocası Alâeddln Ay-tunu öldürmekten sanık Betül Aytun'un duruşmasına dün 1 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Dünkü duruşmada evvelâ, İlk tahkikat sırasında yalan şahadette bulunduğundan tevkif edilmiş ve hakkında takibata geçilmiş olan polis Melımed Bağlının sonradan hakikate rü-cu' eder şekilde ifade verdiğinden hakkında meni muhakeme kainrı verildiğine dair 3 üncü sorgu yargıçlığının müzekkeresi okunmuştur.
Müteakiben Aııkaradnn İstinabesi yapılan tanık Hayrlye-nln lfudcsl okunmuştur. Hayriye İfadesinde hâdise hakkında nlç bir malûmatı olmadığını me seleyi gazetelerde okumakla öğ (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
iniştir.
Dünkü duruşmada sanık, hâdiseyi bütün tafsilâtile anlatmış Öluürdüğü kadın Mevlüde’mn (Devamı t Sa. 3 - Sü. 7 do)
serlevha yaptığım külorok bir h.
I)z«ol ölü Haindi» Zavallı Hamd
biliyor musunuz? lisan donllı Bu «Müzeci ölü Hanı ----------------—------------n
dİ» «ski sadrâzam- j ULUNAY İsıdan Edheın pa«a- —■—-— ---------—~—------——
nın oğlu vs memleketimizde Güzel hamlede bu nı Sanatları bir tedris usulün», bir Araboa (Merh ■l.l.m. b.»lı«n, İlk •'»•» T“'k“ (0'“>
memlokotln kadim eserlerini bir a- rahmetle amir raya toplıyarak bir Türk müzesi do eAtatem kuran meşhur ressam Osman Hanı- ruhlarını ta'zll dİ beydir. Tabloları dünya sergilo- Kendimizi s rlndo teşhir edilmiş, İsmi on bü- bayan lutınad
yük ressamlarla borabor zlkrodll- vay, otobüs I
miştir. çılarba»ı işpor
Bu atlama, memleketin en mü- dudunu asmıy
hlın günlük gazetelerinden biri blrıno «boy, b
neşrettiği bir makalede «Müze mü- nımafondl» dıj
dürü merhum Hamdl bey» doma- «Bey» unvanı
mok için Müzeol Ölü Hamdl» diyor. rütbo sahibi j
işte biz lisanı bu halo koymıı- mak gibi bir i
tuzdur. Bu lSln?lo milnnsebettîir o- Sadeco bîr no
lan müsoınmaya göro Hamdl bey herkes karşısı
gözümün önünde töylo tecossüm «boy' unvanı
odlyor: Elinde Asâr-ı- âtlka>' mii- yİ ediyor. Zlr
zoslhln maketi, beyaz kofonlno bü- çıplak bırakan
rünmüş, sakalından '.oraklar dö- *Lûtf(
Kdtİl Nccib diln mahkemede
Yeni Sabah
★ ★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜD^riİYİZ » ★ ★
Çarşamba 26 İdare: Nuruusmanı Te) adresi: «YENİ 1 S T A N B Telefon: 20 ve No: 17 SABAH» U L 795 DAYISI HEP YER D t
OCAK ABONE BEDELİ ih
J 1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi «*oo Kr. IU
Onbırind Yıl ■ aylık 150C » »900 »
No. 3534 3 aylık »oo » 1000 »
i aylık 3W » 600 »
Bir İnşaat Şirketi
Mühim teşebbüs ve kârlı işlere başlamıştır. N. Si sermaye koyacak ortaklara ihtiyacı vardır.
Şahsen müracaat: Beyoğlu Tokatlı yan Oteli arkası Balo sokak No. 34/1.
guUı anlaşması gereğince, Ruslara devir ve testim tdümek Özere SüAlyada Augusta limanında demirli bulunan İtalyanların Jiil Bezar nrhlısı ve dün Grupta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak...
Boğazlardan Rusyaya geçecek İtalyan harb gemileri
Dışişleri Bakanı, dün parti grupunda bu mesele ile ilgili dış mevzular etrafında izahat verdi
Emekliler Kanunu tasarısı
Münakaşaları mucib olan 33 maddenin metnini neşrediyoruz
C. H. P. den K. Gülek de mi istifa ediyor?
Behçet Kemal Çağlar'ın istifası geniş akisler yaptı. Yeni tefsirler
H- Bayur, beyanatta bulundu, S- Aldoğan
Ankara: 25 (Hususi) — E-
mekliler kanunu tasarısını ince-
"lemiye memur geçici komisyon bugün Öğleden evvel ve sonra
tasarının otuzuncu maddesini
müzakere etmiştir. Bu madde • nin müzakeresi şiddetli tartışmaları mucib olmuştur. Bu husustaki görüşmelere devam edilecektir.
Madde şudur: «Iştirâkci veya tevdiatcılann bu kanunun yü-rilrlüğe girdiği tarihten sonra aşağıdaki yazılı görevlerde geçen eylemli sürelerinin her yılı için üç ay eklenir:
(Devamı: Sa. 3 • 8Ü. 3 de)
Dünkü grup toplantısında, müfritler bu gizli ictimaların
Amerika’ya giden iki Türk talebesi
nasıl olup da gazetelere aksettiğini heyecanla münakaşa
ettiler ve mes'uller (I) in cezalandırılmasını istediler
Zahirî inkılâplar
Barbakan, çeşitli hatibi e-rln tenkidlerine cevab verirken çok eamirrû ve içten gelen bir dil kullanmıştır. Mazide yapılmış o-lan büyük inkılâblarm bir kısmının sırf zevahire aid olduğunu cesaretle ifade etmiş ve misal olarak şapka inkılâbını göstermiştir.
Fesi atarak şapkayı giymek gibi .
I__________________________I
Dua Şemseddin Günah tay Büyük Miliet Meclisinde programını o-kudu ve 42 muhalife karşı 319 reyle kendisine itimaıl edildi.
Dünkü içtima, şimdiye kadar tekerrür eden bu kabil toplantılara, basma kalıp içtimalara hiç benzemiyordu. Sâkin bir hasa içinde, çok ağır ve sıkı tenkidi er yapılmış ve billıassa tenkidlerin en acıtan Halk Partisinin resmi sairi Behçet Çağlar tarafından ileti sürül-Ölüştür. Şair, nutkunun sonunda da hem Halk Partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. Böyle bir hâdise teşrii hayatımızda İlk defa vâki’ olduğu İçin çok Ugi uyandırmış ve çeşitli yorumlara yol açmıştır. Behçet Çağlar, bir çok emsali gibi, sırf Halk Partisinden çekilmekle İktifa edebilir ve bilâhare boğuntu? olarak ve yahut muhalif terden bir gruba iltihak ederek İş görmekte devam edebilirdi. Erzlııcanın müsla’li milletvekili. Halk Partisinden çekilince, kendisini mebus seçtirmiş olanlardan ayrılınca onların teinin ettikleri nimetten yâni mebusluktan faydalanmakta devam etmeği uygun görmemiştir. Bch cet Çağlar, bütün aldanışlarını, hüsranlarını Meclis kürsüsünden sayıp dökerek Halk Partisinin kusur ve kabahatlerini haykırırken, müfritler bile, hiç ağız, açamamışlar ve sükûnetle bu ithamları dinlemişlerdir. yn| nız kürsüden çekilir ve Meclisten çıkarken Basiti Kaplan, u. ğurlar olsun diye haykırmıştır.
Behçet Kemal Çağlar Halk Partili her hangi bir Başbakanın kuru vâdden başka bir şey yapamıjarağına ve yurda n>üx-bet hizmette bulunarnıyacağıııu, seri halindeki Başbakan değişmelerinden sonra kesin olarak İnanmıştır. Bu şcılrin, partinin bn kazlar hararetli müdafi inin İthamları Halk Partili millet vekillerini ağır bir ezgi ve baskı altında tutmuştur. Bu hareket partinin İstikbali bakımın-dan, büyük bir peamet gören-£D»vamıı Sn. a • 8Q. fl de)
Ankara: 25 (Telefonla) — C. H. P. Grupu saat 15 den 19.30 a kadar süren bir toplantı yapmıştır. Toplantı başında Faik Alime d Barutçu, Grup mii zakerelerinin yalan yanlış aksetmekte olması dolayısile İda-
re heyetinin meseleyi inceliye-ceğinl, bundan sonra mühim me seleler hariç, görüşülecek İşlere bir hafta evvel karar vermek suretile grup toplantılarının Meclis müzakereleri gibi açık (Devamıı 8a. 3 - 8ü. S do)
TürkiyeBulgaristan münasebetleri L
Sofya Elçimizin “Yet
Bulgarların elinde bulunan Türk erini Bulgurlar ne
ıi Sabah n a beyanatı
bir Tiirk subayı ile iki zaman iade edecekler?...
Mezunen şehrimize gelen Sofya Elçimiz Şefkati îstinyeli yarın Ankaraya gidecektir. Elçi, dlln | kendialle görüşen bir muharririmize validesinin rahatsızlığı do -1
şairi ziyaret etti. Behçet Kemale bir çok
tebrik telgrafı geliyor, D. P.yemi girecek?
Başbakan Şewı şeddin Günaltay M edişle programını okurken...
Ankara, 25 (Hususi) — Behçet Kemal'in C.H.P. den ve me busluktan çekilmesine aid aki» Jer devam etmektedir. Çağlar’® her yerden bir çok telgraflar gedmektedir. Bu telgraflarda bilhassa gösterdiği medenî o tarete, tenkidlerdeki İsabete L şaret edilmektedir.
Bugün Behçet Kemal’i göı> dllm ilerisi İçin ne düşündüğü* nlı sordum. Bana dedi ki:
— Vicdanen bu hareketi vap« mak zaruretinde idim. Şinıoi tamamen müsterihim, idealle r:m İçin, fikir adamı olarak, kanun çerçevesi içinde elbette çalışacağım. Gizli hiç bir fikrini (Davamı: Sa. 3 - Sü. ı de)
Patrik geliyor
Bugün uçakla Parisden hareket ediyor
layıalle 10 gün müddetle İzinli olarak yurda geloiğini söylemiş ve diğer suallere cevaben verdi -ği demeçte söyle demiştir:
(Devamı: 6a. 3 - Sü. 2 de)
Kutupta yollarını kayb eden seyyahlar gibi
İzmirden Somaya giden bir otobüs karlara saplandı, 37 yolcu 2 gün yollarını kaybettiler
Jr: 25 (Telefonla) — 23 Ocak pazar günü İzmlrden Somaya hareket eden bir yolcu o-tobüaü Sabuncu karakolu mevkiinde karlara saplanmıştır. 37 yolcunun bütün gayretlerine
rağmen otobüsü karlardan çıkarmak mümkün olamamıştır. Bunun üzerine yolcular, Sabun cu Karakoluna çıkmaktan başka bir çare bulamamışlar, ve yo (Dovamıı 8a. 3 - Sü. 4 do)
J’oner Rum Patriği Athenagoras
Paris: 25 iAP) — Bugiln Pa -rlstc Saint Şlephan Rum Orto -
doka kilisesinde yapılan bir âyin den sonra demeç veren Rum Ortodoks patriği Athenagoras, dün
ya meselelerinin yalnız din kuvvetiyle halledileceğini beyan et -iniştir:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
6 gemiden mürekkeb Amerikan
filosu yarın sabah İstanbulda
Filonun gelirimizde kçlacggı günler için zengin bir program lııızırlnndı. halk genuleri gezebilecek Amiral Conallg Gölcüğe ıc Ankaraga da gidecektir.
bıı; DnM,er‘ bohriyeebıe bağlı lilııımn İmiral gemM USU fColum-
teri flend'irıuek nane l l”,* l-l-k ağır kiuıu.orc Olııo epalelhıln bogjrhrinl
. ı da lk. oi lâZ I ;?'* >'« ■'(>“•( ••İd.,,,.. de, Mnıl Durgu Sanı,
imda iki oğlunu kaybeden bir «„a bo.kanhk .hulzlir. ii’mıe, 5
Nevyoık, 25 a.a, (usis) — Marshall plânına dahil 17 memleketten Nevyork Herald Tribüne gazetesinin davetlisi olarak Amerikaya gelmiş olan 34 öğrenci kendilerine katılan A-merikalı lise arkadaşlarile birlikte evvelki gün Nevyorktan hareket etmişlerdir, öğrenciler AtSerikada bir gezi yapacaklardır.
öğrenciler en mahir Amerikan pilotlarının idare etmekte oldukları hava kuvvetlerine men aub üç uçakla seyahat etmek-l^diriar.
öğrencile? Dallas, Los Ango-Ior, Denver ve DetrolVl ziyaret ten sonra Vaşingtona gelecekler vo seyahatlerinin üçüncü on beş gününü burada geçireceklerdir.
Yabancı öğrenciler 34 âyaa üyesinin evinde misafir edileceklerdir.
Ankara kız lisesinden Jale Ergunkan ve Ankara Gazi lisesinden Fuad Tekçe Türkiyeyi temsil etmektedir.
6 şubatta bütün öğlenciler Nevyoıka dönerek 5 marta kadar Nevyork’ta kalacaklar ve 5 martta uçakla memleketlerine
Betül'ün
muhakemesi
hocasını öldürmekten sanık olan genç kadının muhakemesine dün devanı edildi
(
Betili dünkii duruşma esnasında
Hindistan Büyük Elçisinin beyanatı
Elçi, Endonezya vc Filistin mes’eleteri hakkında izahat verdi
Hini Büyükelçisi gaze fecîlere izahat verirken...
Hindistan Büyükelçisi Dinahı Şaman Lal, dün Parkotelde bir Lasın toplantısı yapmıştır. Büyükelçi, muhtelif mes'eleler hak kında gazetecilere verdiği beyanatta, bundan evvel yaptığı basın toplantısındanberi dünyada |
mühim olaylar cereyan ettiğini, Çinin durumu, Truman'ın seçim zaferi, Filistin mes'elesi ve Asya konferansının bu olaylar a-rasında bulunduğunu söylemiş ve her hâdise baklandaki nok-(Deva.nı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Üç kişiyi öldüren katil Necibin muhakemesi başladı
İdam talebi ile mahkemeye verilen Nı-eib dönkü dunıjmada cinayetlerini anlattı
2/10/194S günü Kurakapıda gabin adında bir askeri, iki gün | Eoına da Salacakta Mevlüde a- 1 dnıda b’r kadını Öldürmek ve 10 ] yuş’ndu bir çocuğu da öldürmek kastile yardan abnakUuı sanık Necib Uzdilin muha «meşine dün birinci ağır cezadt- başiau-
Filistin ara bulma Komisyonu
Komisyon Başkanı Hüseyin Cahid’in Kndiise varması gecikti
Kudüs, 25 (a.p.) — BhleşmîJ Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonunun Türk üyesi Hüseyin Calıid Yalçın, Beyrııttan Kudüse hareketini geciktirmek zorunda kalmıştır. Hüseyin Ca-hld Yalçın bu sabah Beyruttatt bir Birleşmiş Milletler uçağı İla (Devamı: Sa. 3 - Sû. ı de)
ÇIN^de
Komünistler Naııkin’e
9 kilometreye kadar sokuldular
Brazavil, 25 (Radyo) — ÇİD milli hükümeti umumî karargâh hım bugün Nankinden Kanton* nakletmiştlr. Komünistler Nafl» kinden 9 kilometre mesafede btf lunuyorlar.
Ahmed Şükrü Esmer
Basın Yayın llınum Müdürü oluyor
Ankara, 25 (Telefonla) -ş Birleşmiş Milletlerdeki TürS haberler bürosu müdürü Ahmed Şükrü Esmerin Basın Yayın U» mum Müdürlüğüne getirilmeği takarrür etmiştir. Karar, yü® fek tasdıka sunulmuştur.
--------------
-.'/Z,CCWWWWr/,,,-,>ÇÖC0000080C(OW>flt
j^^AKViMDEN BİR YAPRAKİ Müzeci Ölii Hamili!
İki yıl ewel 13 Şubat gecesi Erenköyde Salih Sait Aytunuu köşkündo kocası Alâeddln Ay-tunu öldürmekten sanık Betül Aytun'un duruşmasına dün 1 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Dünkü duruşmada evvelâ, İlk tahkikat sırasında yalan şahadette bulunduğundan tevkif edilmiş ve hakkında takibata geçilmiş olan polis Melımed Bağlının sonradan hakikate rü-cu' eder şekilde ifade verdiğinden hakkında meni muhakeme kainrı verildiğine dair 3 üncü sorgu yargıçlığının müzekkeresi okunmuştur.
Müteakiben Aııkaradnn İstinabesi yapılan tanık Hayrlye-nln lfudcsl okunmuştur. Hayriye İfadesinde hâdise hakkında nlç bir malûmatı olmadığını me seleyi gazetelerde okumakla öğ (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
iniştir.
Dünkü duruşmada sanık, hâdiseyi bütün tafsilâtile anlatmış Öluürdüğü kadın Mevlüde’mn (Devamı t Sa. 3 - Sü. 7 do)
serlevha yaptığım külorok bir h.
I)z«ol ölü Haindi» Zavallı Hamd
biliyor musunuz? lisan donllı Bu «Müzeci ölü Hanı ----------------—------------n
dİ» «ski sadrâzam- j ULUNAY İsıdan Edheın pa«a- —■—-— ---------—~—------——
nın oğlu vs memleketimizde Güzel hamlede bu nı Sanatları bir tedris usulün», bir Araboa (Merh ■l.l.m. b.»lı«n, İlk •'»•» T“'k“ (0'“>
memlokotln kadim eserlerini bir a- rahmetle amir raya toplıyarak bir Türk müzesi do eAtatem kuran meşhur ressam Osman Hanı- ruhlarını ta'zll dİ beydir. Tabloları dünya sergilo- Kendimizi s rlndo teşhir edilmiş, İsmi on bü- bayan lutınad
yük ressamlarla borabor zlkrodll- vay, otobüs I
miştir. çılarba»ı işpor
Bu atlama, memleketin en mü- dudunu asmıy
hlın günlük gazetelerinden biri blrıno «boy, b
neşrettiği bir makalede «Müze mü- nımafondl» dıj
dürü merhum Hamdl bey» doma- «Bey» unvanı
mok için Müzeol Ölü Hamdl» diyor. rütbo sahibi j
işte biz lisanı bu halo koymıı- mak gibi bir i
tuzdur. Bu lSln?lo milnnsebettîir o- Sadeco bîr no
lan müsoınmaya göro Hamdl bey herkes karşısı
gözümün önünde töylo tecossüm «boy' unvanı
odlyor: Elinde Asâr-ı- âtlka>' mii- yİ ediyor. Zlr
zoslhln maketi, beyaz kofonlno bü- çıplak bırakan
rünmüş, sakalından '.oraklar dö- *Lûtf(
Kdtİl Nccib diln mahkemede
Yeni Sabah
★ ★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜD^riİYİZ » ★ ★
Çarşamba 26 İdare: Nuruusmanı Te) adresi: «YENİ 1 S T A N B Telefon: 20 ve No: 17 SABAH» U L 795 DAYISI HEP YER D t
OCAK ABONE BEDELİ ih
J 1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi «*oo Kr. IU
Onbırind Yıl ■ aylık 150C » »900 »
No. 3534 3 aylık »oo » 1000 »
i aylık 3W » 600 »
Bir İnşaat Şirketi
Mühim teşebbüs ve kârlı işlere başlamıştır. N. Si sermaye koyacak ortaklara ihtiyacı vardır.
Şahsen müracaat: Beyoğlu Tokatlı yan Oteli arkası Balo sokak No. 34/1.
guUı anlaşması gereğince, Ruslara devir ve testim tdümek Özere SüAlyada Augusta limanında demirli bulunan İtalyanların Jiil Bezar nrhlısı ve dün Grupta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak...
Boğazlardan Rusyaya geçecek İtalyan harb gemileri
Dışişleri Bakanı, dün parti grupunda bu mesele ile ilgili dış mevzular etrafında izahat verdi
Emekliler Kanunu tasarısı
Münakaşaları mucib olan 33 maddenin metnini neşrediyoruz
C. H. P. den K. Gülek de mi istifa ediyor?
Behçet Kemal Çağlar'ın istifası geniş akisler yaptı. Yeni tefsirler
H- Bayur, beyanatta bulundu, S- Aldoğan
Ankara: 25 (Hususi) — E-
mekliler kanunu tasarısını ince-
"lemiye memur geçici komisyon bugün Öğleden evvel ve sonra
tasarının otuzuncu maddesini
müzakere etmiştir. Bu madde • nin müzakeresi şiddetli tartışmaları mucib olmuştur. Bu husustaki görüşmelere devam edilecektir.
Madde şudur: «Iştirâkci veya tevdiatcılann bu kanunun yü-rilrlüğe girdiği tarihten sonra aşağıdaki yazılı görevlerde geçen eylemli sürelerinin her yılı için üç ay eklenir:
(Devamı: Sa. 3 • 8Ü. 3 de)
Dünkü grup toplantısında, müfritler bu gizli ictimaların
Amerika’ya giden iki Türk talebesi
nasıl olup da gazetelere aksettiğini heyecanla münakaşa
ettiler ve mes'uller (I) in cezalandırılmasını istediler
Zahirî inkılâplar
Barbakan, çeşitli hatibi e-rln tenkidlerine cevab verirken çok eamirrû ve içten gelen bir dil kullanmıştır. Mazide yapılmış o-lan büyük inkılâblarm bir kısmının sırf zevahire aid olduğunu cesaretle ifade etmiş ve misal olarak şapka inkılâbını göstermiştir.
Fesi atarak şapkayı giymek gibi .
I__________________________I
Dua Şemseddin Günah tay Büyük Miliet Meclisinde programını o-kudu ve 42 muhalife karşı 319 reyle kendisine itimaıl edildi.
Dünkü içtima, şimdiye kadar tekerrür eden bu kabil toplantılara, basma kalıp içtimalara hiç benzemiyordu. Sâkin bir hasa içinde, çok ağır ve sıkı tenkidi er yapılmış ve billıassa tenkidlerin en acıtan Halk Partisinin resmi sairi Behçet Çağlar tarafından ileti sürül-Ölüştür. Şair, nutkunun sonunda da hem Halk Partisinden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. Böyle bir hâdise teşrii hayatımızda İlk defa vâki’ olduğu İçin çok Ugi uyandırmış ve çeşitli yorumlara yol açmıştır. Behçet Çağlar, bir çok emsali gibi, sırf Halk Partisinden çekilmekle İktifa edebilir ve bilâhare boğuntu? olarak ve yahut muhalif terden bir gruba iltihak ederek İş görmekte devam edebilirdi. Erzlııcanın müsla’li milletvekili. Halk Partisinden çekilince, kendisini mebus seçtirmiş olanlardan ayrılınca onların teinin ettikleri nimetten yâni mebusluktan faydalanmakta devam etmeği uygun görmemiştir. Bch cet Çağlar, bütün aldanışlarını, hüsranlarını Meclis kürsüsünden sayıp dökerek Halk Partisinin kusur ve kabahatlerini haykırırken, müfritler bile, hiç ağız, açamamışlar ve sükûnetle bu ithamları dinlemişlerdir. yn| nız kürsüden çekilir ve Meclisten çıkarken Basiti Kaplan, u. ğurlar olsun diye haykırmıştır.
Behçet Kemal Çağlar Halk Partili her hangi bir Başbakanın kuru vâdden başka bir şey yapamıjarağına ve yurda n>üx-bet hizmette bulunarnıyacağıııu, seri halindeki Başbakan değişmelerinden sonra kesin olarak İnanmıştır. Bu şcılrin, partinin bn kazlar hararetli müdafi inin İthamları Halk Partili millet vekillerini ağır bir ezgi ve baskı altında tutmuştur. Bu hareket partinin İstikbali bakımın-dan, büyük bir peamet gören-£D»vamıı Sn. a • 8Q. fl de)
Ankara: 25 (Telefonla) — C. H. P. Grupu saat 15 den 19.30 a kadar süren bir toplantı yapmıştır. Toplantı başında Faik Alime d Barutçu, Grup mii zakerelerinin yalan yanlış aksetmekte olması dolayısile İda-
re heyetinin meseleyi inceliye-ceğinl, bundan sonra mühim me seleler hariç, görüşülecek İşlere bir hafta evvel karar vermek suretile grup toplantılarının Meclis müzakereleri gibi açık (Devamıı 8a. 3 - 8ü. S do)
TürkiyeBulgaristan münasebetleri L
Sofya Elçimizin “Yet
Bulgarların elinde bulunan Türk erini Bulgurlar ne
ıi Sabah n a beyanatı
bir Tiirk subayı ile iki zaman iade edecekler?...
Mezunen şehrimize gelen Sofya Elçimiz Şefkati îstinyeli yarın Ankaraya gidecektir. Elçi, dlln | kendialle görüşen bir muharririmize validesinin rahatsızlığı do -1
şairi ziyaret etti. Behçet Kemale bir çok
tebrik telgrafı geliyor, D. P.yemi girecek?
Başbakan Şewı şeddin Günaltay M edişle programını okurken...
Ankara, 25 (Hususi) — Behçet Kemal'in C.H.P. den ve me busluktan çekilmesine aid aki» Jer devam etmektedir. Çağlar’® her yerden bir çok telgraflar gedmektedir. Bu telgraflarda bilhassa gösterdiği medenî o tarete, tenkidlerdeki İsabete L şaret edilmektedir.
Bugün Behçet Kemal’i göı> dllm ilerisi İçin ne düşündüğü* nlı sordum. Bana dedi ki:
— Vicdanen bu hareketi vap« mak zaruretinde idim. Şinıoi tamamen müsterihim, idealle r:m İçin, fikir adamı olarak, kanun çerçevesi içinde elbette çalışacağım. Gizli hiç bir fikrini (Davamı: Sa. 3 - Sü. ı de)
Patrik geliyor
Bugün uçakla Parisden hareket ediyor
layıalle 10 gün müddetle İzinli olarak yurda geloiğini söylemiş ve diğer suallere cevaben verdi -ği demeçte söyle demiştir:
(Devamı: 6a. 3 - Sü. 2 de)
Kutupta yollarını kayb eden seyyahlar gibi
İzmirden Somaya giden bir otobüs karlara saplandı, 37 yolcu 2 gün yollarını kaybettiler
Jr: 25 (Telefonla) — 23 Ocak pazar günü İzmlrden Somaya hareket eden bir yolcu o-tobüaü Sabuncu karakolu mevkiinde karlara saplanmıştır. 37 yolcunun bütün gayretlerine
rağmen otobüsü karlardan çıkarmak mümkün olamamıştır. Bunun üzerine yolcular, Sabun cu Karakoluna çıkmaktan başka bir çare bulamamışlar, ve yo (Dovamıı 8a. 3 - Sü. 4 do)
J’oner Rum Patriği Athenagoras
Paris: 25 iAP) — Bugiln Pa -rlstc Saint Şlephan Rum Orto -
doka kilisesinde yapılan bir âyin den sonra demeç veren Rum Ortodoks patriği Athenagoras, dün
ya meselelerinin yalnız din kuvvetiyle halledileceğini beyan et -iniştir:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
6 gemiden mürekkeb Amerikan
filosu yarın sabah İstanbulda
Filonun gelirimizde kçlacggı günler için zengin bir program lııızırlnndı. halk genuleri gezebilecek Amiral Conallg Gölcüğe ıc Ankaraga da gidecektir.
bıı; DnM,er‘ bohriyeebıe bağlı lilııımn İmiral gemM USU fColum-
teri flend'irıuek nane l l”,* l-l-k ağır kiuıu.orc Olııo epalelhıln bogjrhrinl
. ı da lk. oi lâZ I ;?'* >'« ■'(>“•( ••İd.,,,.. de, Mnıl Durgu Sanı,
imda iki oğlunu kaybeden bir «„a bo.kanhk .hulzlir. ii’mıe, 5
Nevyoık, 25 a.a, (usis) — Marshall plânına dahil 17 memleketten Nevyork Herald Tribüne gazetesinin davetlisi olarak Amerikaya gelmiş olan 34 öğrenci kendilerine katılan A-merikalı lise arkadaşlarile birlikte evvelki gün Nevyorktan hareket etmişlerdir, öğrenciler AtSerikada bir gezi yapacaklardır.
öğrenciler en mahir Amerikan pilotlarının idare etmekte oldukları hava kuvvetlerine men aub üç uçakla seyahat etmek-l^diriar.
öğrencile? Dallas, Los Ango-Ior, Denver ve DetrolVl ziyaret ten sonra Vaşingtona gelecekler vo seyahatlerinin üçüncü on beş gününü burada geçireceklerdir.
Yabancı öğrenciler 34 âyaa üyesinin evinde misafir edileceklerdir.
Ankara kız lisesinden Jale Ergunkan ve Ankara Gazi lisesinden Fuad Tekçe Türkiyeyi temsil etmektedir.
6 şubatta bütün öğlenciler Nevyoıka dönerek 5 marta kadar Nevyork’ta kalacaklar ve 5 martta uçakla memleketlerine
Betül'ün
muhakemesi
hocasını öldürmekten sanık olan genç kadının muhakemesine dün devanı edildi
(
Betili dünkii duruşma esnasında
Hindistan Büyük Elçisinin beyanatı
Elçi, Endonezya vc Filistin mes’eleteri hakkında izahat verdi
Hini Büyükelçisi gaze fecîlere izahat verirken...
Hindistan Büyükelçisi Dinahı Şaman Lal, dün Parkotelde bir Lasın toplantısı yapmıştır. Büyükelçi, muhtelif mes'eleler hak kında gazetecilere verdiği beyanatta, bundan evvel yaptığı basın toplantısındanberi dünyada |
mühim olaylar cereyan ettiğini, Çinin durumu, Truman'ın seçim zaferi, Filistin mes'elesi ve Asya konferansının bu olaylar a-rasında bulunduğunu söylemiş ve her hâdise baklandaki nok-(Deva.nı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Üç kişiyi öldüren katil Necibin muhakemesi başladı
İdam talebi ile mahkemeye verilen Nı-eib dönkü dunıjmada cinayetlerini anlattı
2/10/194S günü Kurakapıda gabin adında bir askeri, iki gün | Eoına da Salacakta Mevlüde a- 1 dnıda b’r kadını Öldürmek ve 10 ] yuş’ndu bir çocuğu da öldürmek kastile yardan abnakUuı sanık Necib Uzdilin muha «meşine dün birinci ağır cezadt- başiau-
Filistin ara bulma Komisyonu
Komisyon Başkanı Hüseyin Cahid’in Kndiise varması gecikti
Kudüs, 25 (a.p.) — BhleşmîJ Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonunun Türk üyesi Hüseyin Calıid Yalçın, Beyrııttan Kudüse hareketini geciktirmek zorunda kalmıştır. Hüseyin Ca-hld Yalçın bu sabah Beyruttatt bir Birleşmiş Milletler uçağı İla (Devamı: Sa. 3 - Sû. ı de)
ÇIN^de
Komünistler Naııkin’e
9 kilometreye kadar sokuldular
Brazavil, 25 (Radyo) — ÇİD milli hükümeti umumî karargâh hım bugün Nankinden Kanton* nakletmiştlr. Komünistler Nafl» kinden 9 kilometre mesafede btf lunuyorlar.
Ahmed Şükrü Esmer
Basın Yayın llınum Müdürü oluyor
Ankara, 25 (Telefonla) -ş Birleşmiş Milletlerdeki TürS haberler bürosu müdürü Ahmed Şükrü Esmerin Basın Yayın U» mum Müdürlüğüne getirilmeği takarrür etmiştir. Karar, yü® fek tasdıka sunulmuştur.
--------------
-.'/Z,CCWWWWr/,,,-,>ÇÖC0000080C(OW>flt
j^^AKViMDEN BİR YAPRAKİ Müzeci Ölii Hamili!
İki yıl ewel 13 Şubat gecesi Erenköyde Salih Sait Aytunuu köşkündo kocası Alâeddln Ay-tunu öldürmekten sanık Betül Aytun'un duruşmasına dün 1 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Dünkü duruşmada evvelâ, İlk tahkikat sırasında yalan şahadette bulunduğundan tevkif edilmiş ve hakkında takibata geçilmiş olan polis Melımed Bağlının sonradan hakikate rü-cu' eder şekilde ifade verdiğinden hakkında meni muhakeme kainrı verildiğine dair 3 üncü sorgu yargıçlığının müzekkeresi okunmuştur.
Müteakiben Aııkaradnn İstinabesi yapılan tanık Hayrlye-nln lfudcsl okunmuştur. Hayriye İfadesinde hâdise hakkında nlç bir malûmatı olmadığını me seleyi gazetelerde okumakla öğ (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
iniştir.
Dünkü duruşmada sanık, hâdiseyi bütün tafsilâtile anlatmış Öluürdüğü kadın Mevlüde’mn (Devamı t Sa. 3 - Sü. 7 do)
serlevha yaptığım külorok bir h.
I)z«ol ölü Haindi» Zavallı Hamd
biliyor musunuz? lisan donllı Bu «Müzeci ölü Hanı ----------------—------------n
dİ» «ski sadrâzam- j ULUNAY İsıdan Edheın pa«a- —■—-— ---------—~—------——
nın oğlu vs memleketimizde Güzel hamlede bu nı Sanatları bir tedris usulün», bir Araboa (Merh ■l.l.m. b.»lı«n, İlk •'»•» T“'k“ (0'“>
memlokotln kadim eserlerini bir a- rahmetle amir raya toplıyarak bir Türk müzesi do eAtatem kuran meşhur ressam Osman Hanı- ruhlarını ta'zll dİ beydir. Tabloları dünya sergilo- Kendimizi s rlndo teşhir edilmiş, İsmi on bü- bayan lutınad
yük ressamlarla borabor zlkrodll- vay, otobüs I
miştir. çılarba»ı işpor
Bu atlama, memleketin en mü- dudunu asmıy
hlın günlük gazetelerinden biri blrıno «boy, b
neşrettiği bir makalede «Müze mü- nımafondl» dıj
dürü merhum Hamdl bey» doma- «Bey» unvanı
mok için Müzeol Ölü Hamdl» diyor. rütbo sahibi j
işte biz lisanı bu halo koymıı- mak gibi bir i
tuzdur. Bu lSln?lo milnnsebettîir o- Sadeco bîr no
lan müsoınmaya göro Hamdl bey herkes karşısı
gözümün önünde töylo tecossüm «boy' unvanı
odlyor: Elinde Asâr-ı- âtlka>' mii- yİ ediyor. Zlr
zoslhln maketi, beyaz kofonlno bü- çıplak bırakan
rünmüş, sakalından '.oraklar dö- *Lûtf(
Kdtİl Nccib diln mahkemede

Comments (0)