i dara: Nuruosmanıye Not 17
TSİ adrealı «YENİ 8ABAH1
IİTUHIUL
Telefon l 20703
Pazartesi
SAYISI
HER
yerdi
I N D I A
24
Süper lâstikleri her tarafta itimatla
kul! anılmak da ve aranmaktadır.
OCAK
BEDELİ
Ecnebi
moo Kr.
B»o >
1 9 49
Onbirind Yıl
No. 3532
Türkiye Uuııını Aceatası
Tevlik YUJriAZ
KURUŞ
★ * ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİPAFİİYİZ » * ★
Yeni Sabah
Başbakan Ş. Günaltay, bugün, Meclisde programını okuyacak
Programın okunmasından sonra gerek muhalefet, gerek müfritler adına çetin tenkidler yapılacağı ileri sürülüyor
İnönü - Bayar
mülakatı
12 Temmuz danberi
İç politikada üzerinde durulmağa değer en mühim bir hâdise ölarak vasıflandırılıyor
Mülakatta ele alınan mes’eleler
Hükümet tebeddülündenberi sükûtu muhafaza eden muhalefet
cebhesinin bugün müdafaa edeceği görüşler merakla bekleniyor
Giinaltay’ın
Vaidleri
I-------
Yeni Başbakan, programında söylediklerini tahakkuk ettirmekle ancak memleket efkârında iyi bir mevki tutabilir. Bu durumun kabahati de sözlerini yıllardır tutmamış olan selef lerlndedir. Denk bir-büdce, dürüst bir seçim kanunu ve hür matbuat Şem-şeddin Gün altay"in zamanını beyaz bir taşla kaydetmeğe yetecek icraat olacaktır.
Kravçenko, Parlste gazetecilere izahat verirken (Foto: A. BJ

halif reye karşı 291 ta^vlh oya aldı.
Şemseddln Günaltay, daha ilk adımda, uleflerhün yapmağa bir türlü c&aret edemedikleri iki yenirot gösterdi t Evvelâ, programını Büyük Millet Meclisi huzurunun okumadan evvel, ajans vaatas'ıle Ttirk umumi efkârına enetil ve muhalif partilere de ayrıca birer suret verdi. Vaktile Receb Peker, bir türlü bunu yapmamış ve bu yüzden Demokrat Partinin çok tiriz ve hücumuna maruz kalmıştı. İkinci ve çok daha mühim yenilik yeni başbakanın grup-dan gizil reyle ltimad istemesidir. Eslddon böyle bir harekete Saracoğlular, Pekerler hiç cüret edebilirler miydi T Onlar ancak aleni rey usulfle ve bir nevi baskı sayesinde taraftarlarını çevrelerine bağlıyabllirlerdi. 8ayın Günalfay, yıllanmış bo kötü geleneği bozda ve kırdı. Herkesten samimi kanaatine ve düşüncesine göre rey vermesini İstedi. Neticede ancak be» kırmızı puanla ile karşılaştı ki bunlardan biri de, görünüşe ve galib bir ihtimale nazaran, Behçet Kemal Çağlar'ındır. Bu re»-mî şairin bir kabineye ltimad etmemesi belki o heyet lehinde en büyük bir propaganda ve hareket sayılabilir.
(Devamı: Sa. 3 - 80. 8 de)
Kravçenko dâvası
Paris’de başlıyor
47 şahiddeu 15 i Rusya’dan gelecek. Bunlar arasında Nuremberg Savcısı Rudenko da var
Ankara 28 (Telefonla) Büyük Millet Mecliai yarın (bu gün) toplanacaktır. Toplantıda Başbakan Şemaeddln Günaltay, C.H.P. Meclis grubunda taavlb •-dilen programını okuyacaktır. Bu münasebetle Başbakanın beyanatta bulunması da muhtemeldir.
Muhalefet partileri milletvekillerinin, parLınantcr hayatta mutsa olduğu veçhile, bu sefer de hü kûmete, ademi ltimad beyan ede-cokleri muhakkak gibidir.
Dün OJS.P. meclis grupu fçtl-maında, bütün tahminler hilâfına, kendini göstermlyen müfrit - mu tedll mücadelesinin meclisinin yarınki İçtimainde müşahede edilme d muhtemeldir. Müfritlerin, bu arada Behçet Kemal Çağların programı tenkld edeceği, hattâ bazı müfritlerin aleyhte oy vereceği •öylenmektodlr-
Bütiln bunlara rağmen Halk Partisi çevrelerindeki kanaat, OU naltay hükümetinin Mecliste güven oyu alacağı merkezindedir.
Muhalefet---------------------
ti çalışmalara bakılırsa, muhalefet cephesi adına, yannkl Mec İlete mühim konuşmalar cere-(Devamıı 8a. 3 - 6Ü. 7 de)
(Nh âomünisfZeriMİn lideri Mao Çt> Tunffun son fotoğraflarından
Komünistler Nankm e
girmek üzere
Londra, 23 (B. B. C.) — Çüı komünist kuvvetleri, millî hükümetin başkenti olan Nankine süratle yaklaşmaktadırlar. Gelen son haberlerden komünistlerin Nankine 20 kilometreye kadar yaklaştıkları ve şehrin, Çok geçmeden, topçu menziline glıeceği anlaşılmaktadır.
Çin hükümetinin teşkil ettiği barış heyeti hâlâ Nankinde bulunuyor. Fakat komündatler, mü cakereye başlamak için kendi şartlarını bildirmiş değildir.
Hükümet kıt’alan ve polla, yağmacıların öldürülmesi için emir almıştır.
(Devanın 8a. 3 - 8Ü. 1 de)
hilafet partilerinin yap-hanrhkla^ ve .ghriftlklft.. «t
Yurdların
Paris, 23 (a.a.) — Afp: Vic-ror Kravchenko tarafından haftalık komünist dergisi Les I yettir ta Françaises’in müdürü Cleude Morgan ve ayni dergi yazarlarından Andre Wurmser aleyhine açılan hakaret davası na Pazartesi günü başlanacaktır.
Claude Morgan’ın istediği Sovyet vatandaşları da dahil-olmak Are iki taraf şahitlerinin Paris'e gelmiş bulundukları earu İnaktadır.
Adalet Barayında Cumartesi günü görülen hummalı faaliyet akşam geç vakte kadar dev (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 7 d
Askerliğe çağırılan memurların maaşları
idarecileri
Maaşlarda hasıl olacak değişikliğe dair hazırlanan kanun tasarısı Meclis gündemine alındı Ankara 23 (Hususi) — Askerliğe alınan memurların ma-cşlarmda hasıl olacak değişiklik kanun tasarısı geçici komisyon tarafından tamamlanarak gündeme alınmıştır. Tasan güven oyundan sonra müzakereye başlanacaktır. Tasarının önemli
Birleşik Anıerllıonın Dışişleri Bakanı Dean Acheson
kısımlarını aynen veriyorum:
Madde 1 — Asli bir vazifeye tâyin edildikten sonra muvazzaf askerlik hizmetlerini İfa İçin silâh aJtına alınanların memuriyetleri İle alâkaları kesilir. Dunlardan terhislerinden itiba-( Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
Atlantik paktı
Kongreum, paktı tasdik edeceği ıuııhakkak gibi
Londra. 23 (Nafen) — Vaşing tordan gelen haberleri yorumlamakta olan diplomatik çevreler Atlantik paktı andlaşması nın Amerikan kongresi tarafın dan oldukça büyük bir ekseriyetle kabul edileceğine inanmak fadırlar. Bundan sonra yapıla-esk bir toplantıda Amerikan, Kanada, Beş batı devleti ile Da almarka, Norveç, Portekiz, ve lalanda hazır bulunacaklardır. Bu toplantıda görüşülecek ve Üzerinde bir anlaşmaya varılacak olan mühim bir nokta da
(Devamı t 8a.
değiştirilmiyor
Türk Eğitim Derneği yurdla-nnın Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi dolayıslle, Bakanlık yeni bir yurdlar talimatnamesi hazırlamaya karar vermiştir. Yeni talimatname hazırlanırken talebelerin evvelce izhar etmiş oldukları dilekler de gözö-nünde tutulacaktır.
Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığı yurdlar hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Tasan yakında Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Alâkalılann mütalâasına göre; yurdlar sene sonuna kadar bu vaziyette kalacaktır. Bakanlığın bugünkü durumda; İdareci ler ve diğer müstahdemler arasında değişiklik yapmasına imkân görülmemektedir. Bu vaziyette şimdiki idarecilerin gelecek ders yılı başına kadar vazifelerine devam edecekleri muhakkaktır. Bunların bir kısmı
(□avamı: Sa. 3 - Sü. 8 ile)
Amerikan
Dünkü maçtan heyecanlı bir görü nüf
(Cihad ARMA N’ın yazısı 3 üncü sahilede)
27 Oeakda İstanbul limanına geliyor
Atina, 23 (a.p.) — Doğu Atlantik vo Akdeniz Amerikan Deniz Birlikleri Komutanı Amiral Rlchard L. Conolly, Colıım-bua fJlnday kruvazörü İle pazar fünll Phalere limanına vasıl ol-muştur. Amirale Atlantik donanmasına merıaub 8 gemi daha refakat etmektedir.
Amiral Conolly 26 Ocak ta-
(Devamı t Sa. s - SU. ■ de)
İzmir D.P. 11 Kongresinden bir çörilntlş fF- Yeni Sabah - İzmir)
D. Partinin İzmir il
kongresi sona erdi
D.P.
Kongrede idare âmirlerinin hâlâ tarafsız hareket etmediklerinden şikâyet olundu İzmir, 23 (Telefonla) —
11 kongresi, bu sabah saat 10 da açılarak dün akşam başlıyan idare kurulu raporu üzerindeki müzakerelere devam edilmiş, idare kurulu üyeleri tenkidlere cevab vermişlerdir.
İdare kurulu adına evvelâ A-vukat Muhiddin Erener tenkid-Ieri cevablandırmış, daha sonra Haydar Dündar; ara seçimler hakkında îzmirde alınmış kararın Ankaraya giden delege-
ler tarafından tam bir doğrulukla müdafaa edildiğini; fakat ekseriyet ara seçimlere girmemek kararını verince, İzmir delegelerinin de buna uyduğunu anlatmış, daha sonra 1950 seçimlerine D.P. nin daha şimdiden hazırlandığını beyan etmiştir.
Hatlb, devamla demiştir ki: «— Biz partiye para teberru eden kimselerin yarın açık bo-(Dcvanıı: Sa. 3 - Sû. 8 de)
Behçet Kemal Çağlar
müşkül vaziyette
C. H. P. deu ve Meb’uslııktaıı istifa edip etmemek hususundaki kararını yarın verecekmiş
Ankara 23 (Hususî) — Behçet Kemal Çağların, dün, C. H. P. Meclis Grupunda yaptığı korunmadan sonra Partiden ve Milletvekilliğinden istifa ettiği ısı arla söylenmişti. Bu gün ken-dieile konuştuk. Çağlar, yarınki Meclis toplantısında ve Salı gür.kü Grup toplantısında birer kor.uşma yaptıktan, soma bu husüstu bir karar vereceğini
söylemiş, fakat bu kararın çok muhtemel olarak Parti ve Meclisten ayrılmak olacağını ihsas etmiştir. Burada belirtildiğine göre Behçet Kemal Çağların Parti Grupundaki konuşmasıu-(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 de)
donanması
İZMİRLİLERİN KONGRESİ
İzmir Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin senelik kongresi düu sabah saat 10 da Eminönü Hnlkevlnde yapılmıştır.
Kongre başkanlığına Nej^t Yazganoğlu seçildikten sonra bir yıllık faaliyet ve heHab raporları okunmuş ve kabul sdil-mlştlr.
Müteakiben idare heyeti seçimi yapılmış, gizli oyla yapılan ■eçimde Leman Akı, Hıfzı Timur, Adnan Onat, Şekip Anal, Ahmed Menderes, Yaşar Akyü-rekli, Sedat Kantacı yeni idare heyeti üyeliklerine Beçilmişler-dlr.
Ankara 23 (Telefonla) — GU-nün en mühim siyasî hâdisesini dün vukubulmuş olan İnönü • Bayar mtllâkatı teşkil etmekte*, c'ir. Mülâkatın, Şemsettin Gile; naltayın kabine programımı# C. H. P. Meclis Grupunda okunduğu güne tesadüf edişi, bu o* hemmiyeti büsbütün arttırmış bulunmaktadır. Anadolu Ajansının verdiği kısa habere ha-1 kanlar, bilhassa Celâl Baynr’ın İnönü’yü ziyaret ettiği nokt'ol üzerinde durmaktadırlar. Mac lÛm olduğu üzere Ajans hane-rinde. Devlet Reisi ile D. P. Genel Başkanı arasında vukubulaıi bu son mülakatla iç ve dış konu lar üzerinde durulduğu tasrih edilmiştir. Müşahit çevreler.ü tahminine göre bu mülâkaltai Bayar, dış politikada D. P. nini yeni hükümetle de hemfikir vtf mutabık olduğunu teyit etmiştir. îç politikada da Cem! Bayar, Günaltay kabinesi programındaki demokratik valilere rağmen Demokrat Partinin bugüne’kadar öne sürd iğü, takıp ve müdafaa e-tiği nokta! nazardan asiâ feragat etmiyecAği-ni tekrarlamış, tadil edileceği (Oevaıııı: Sa. 3 - Sı- 1 dt)
Filistin için müzakereler
Rodos'taki müzakereler çok yavaş ilerliyor
Londra 23 (b.b.c.) (Radyodan ■İman haberlere göre müzakereler çok yavaş gitmektedir. Ara bu lucu Bundo Yahudi ve Arab mu-rahlıaslannı bir araya getirmeğe çalışmakta ve konuşmaların neticelenebilmesi hususunda son teşebbüslerini yapmaktadır.
Kudüs. 23 a.a. (afp) — Birkaç gUndenberi ilk defa olarak, bu satalı Kudüs'ün güney kısmında kuvvetli tüfek sesleri duyulmuş» tu.
MUşahltler derhal vak'a yerine gitmişlerdir.
Bu hâdise arabulma komisyonu baş sekreteri Dr. Pablo Az-carate’nln Kııdüse varması aran» tesadüf etmiştir.
Pablo Azcaıate, bir basın tof. İlintisi yapmaktan İmtina etmiş., tir. Yarın Kudüse gelecek olan ara bulma komisyonunun basın İle doğrudan doğruya temasta bulunmaması, tebliğ neşretmekle iktifa etmesi ksrarlaştınlmişhr.


^^TAKVİMDEN~BİR YAPRAK)
Şübhe, bir nûra doğru koşıııakdır.
Ukûmot, programında, de- İçin kendini sevdirmek lâzım... Bu mokraslye ve seçimlere do da ancak samimiyetle mümkün ola-ehemmiyetll bir hisse ayır- biliyor.
150 sonesinde- r-*-—-—--------~>-ı
ki milletvekili eeçlm-, ULUNAY ] lerlnin, «Hiç bir va- -—~~— -— --------—
tandaşın yüreğinde şübheyo yer bırakınıyaoak en teminatlı bir şo-kllde yapılması İçin İlmin vo tecrübenin telkin edocoğl todolrlerl gözönündo tutmaktan geri kalmı-yacağıno eöyledl.
8u tomlnatın, şimdiki seçim kanunu llo mümkün olamıyacağı muhakkaktır. Buna giden ve gelen hükûmotlerln de akılları yalmış olaoak kİ yont kabine seçim doia-yısllo momlokette movoııd olan tereddüdü vo o toreddüdden hasıl flitin ümldsizllğl, soğukluğu gldor-mok İçin ondan bu derece sarahatle bahsoylomok lüzumunu hissetmiştir.
Hükûmoller İçin efkâr - 1 - u-mumlyoyl tatmin eylomok çok güç bir İştir.
Bu nazlı molek, kolay kolay hor ağuşa gelmiyor. Ona ntallk olmak
Bizdo iktidar nıev» kline golcn hükümet* ler bir «Parti koalisyon» una dayanmış doğıllordir; on* ları İktidarda tutan kuvvet doğru* dan doğruya İktidar partisidir. 80/ lo olunoa bu kablnelorln düşmemeleri lâzıın gelmez mi? Fakat görü* lüyor ki hükümetler, bazan meçhul bir rüzgarın önüntlo saman çöpil gibi uçuvorlyorlar.
işte bu rüzgârı Ufloyon «tN kâr 1 • umumiye» denilen o nazil ıııeloğin penbo dudaklarıdır!.
Seçim mes'oloslndo İktidar en* dlşolldlrj İki cami arasında kalmış* tır. Hürrlyotten, demokrasiden balı sodlllnce onların İcatlarına uymnh lâzım geliyor. O da milleti kendi haline bırakmaktır 1 kimi İsterse onu seçcooktlr... O zaman Iktldağ partisinin partiyi kaybotıncsl lhtl« mail var. Bunun İçin Fronklcrlı) gedikleri gibi: «Hem lûhannyı, lıeırj w Lûtfea tayfayı çnviriria Mı
i dara: Nuruosmanıye Not 17
TSİ adrealı «YENİ 8ABAH1
IİTUHIUL
Telefon l 20703
Pazartesi
SAYISI
HER
yerdi
I N D I A
24
Süper lâstikleri her tarafta itimatla
kul! anılmak da ve aranmaktadır.
OCAK
BEDELİ
Ecnebi
moo Kr.
B»o >
1 9 49
Onbirind Yıl
No. 3532
Türkiye Uuııını Aceatası
Tevlik YUJriAZ
KURUŞ
★ * ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİPAFİİYİZ » * ★
Yeni Sabah
Başbakan Ş. Günaltay, bugün, Meclisde programını okuyacak
Programın okunmasından sonra gerek muhalefet, gerek müfritler adına çetin tenkidler yapılacağı ileri sürülüyor
İnönü - Bayar
mülakatı
12 Temmuz danberi
İç politikada üzerinde durulmağa değer en mühim bir hâdise ölarak vasıflandırılıyor
Mülakatta ele alınan mes’eleler
Hükümet tebeddülündenberi sükûtu muhafaza eden muhalefet
cebhesinin bugün müdafaa edeceği görüşler merakla bekleniyor
Giinaltay’ın
Vaidleri
I-------
Yeni Başbakan, programında söylediklerini tahakkuk ettirmekle ancak memleket efkârında iyi bir mevki tutabilir. Bu durumun kabahati de sözlerini yıllardır tutmamış olan selef lerlndedir. Denk bir-büdce, dürüst bir seçim kanunu ve hür matbuat Şem-şeddin Gün altay"in zamanını beyaz bir taşla kaydetmeğe yetecek icraat olacaktır.
Kravçenko, Parlste gazetecilere izahat verirken (Foto: A. BJ

halif reye karşı 291 ta^vlh oya aldı.
Şemseddln Günaltay, daha ilk adımda, uleflerhün yapmağa bir türlü c&aret edemedikleri iki yenirot gösterdi t Evvelâ, programını Büyük Millet Meclisi huzurunun okumadan evvel, ajans vaatas'ıle Ttirk umumi efkârına enetil ve muhalif partilere de ayrıca birer suret verdi. Vaktile Receb Peker, bir türlü bunu yapmamış ve bu yüzden Demokrat Partinin çok tiriz ve hücumuna maruz kalmıştı. İkinci ve çok daha mühim yenilik yeni başbakanın grup-dan gizil reyle ltimad istemesidir. Eslddon böyle bir harekete Saracoğlular, Pekerler hiç cüret edebilirler miydi T Onlar ancak aleni rey usulfle ve bir nevi baskı sayesinde taraftarlarını çevrelerine bağlıyabllirlerdi. 8ayın Günalfay, yıllanmış bo kötü geleneği bozda ve kırdı. Herkesten samimi kanaatine ve düşüncesine göre rey vermesini İstedi. Neticede ancak be» kırmızı puanla ile karşılaştı ki bunlardan biri de, görünüşe ve galib bir ihtimale nazaran, Behçet Kemal Çağlar'ındır. Bu re»-mî şairin bir kabineye ltimad etmemesi belki o heyet lehinde en büyük bir propaganda ve hareket sayılabilir.
(Devamı: Sa. 3 - 80. 8 de)
Kravçenko dâvası
Paris’de başlıyor
47 şahiddeu 15 i Rusya’dan gelecek. Bunlar arasında Nuremberg Savcısı Rudenko da var
Ankara 28 (Telefonla) Büyük Millet Mecliai yarın (bu gün) toplanacaktır. Toplantıda Başbakan Şemaeddln Günaltay, C.H.P. Meclis grubunda taavlb •-dilen programını okuyacaktır. Bu münasebetle Başbakanın beyanatta bulunması da muhtemeldir.
Muhalefet partileri milletvekillerinin, parLınantcr hayatta mutsa olduğu veçhile, bu sefer de hü kûmete, ademi ltimad beyan ede-cokleri muhakkak gibidir.
Dün OJS.P. meclis grupu fçtl-maında, bütün tahminler hilâfına, kendini göstermlyen müfrit - mu tedll mücadelesinin meclisinin yarınki İçtimainde müşahede edilme d muhtemeldir. Müfritlerin, bu arada Behçet Kemal Çağların programı tenkld edeceği, hattâ bazı müfritlerin aleyhte oy vereceği •öylenmektodlr-
Bütiln bunlara rağmen Halk Partisi çevrelerindeki kanaat, OU naltay hükümetinin Mecliste güven oyu alacağı merkezindedir.
Muhalefet---------------------
ti çalışmalara bakılırsa, muhalefet cephesi adına, yannkl Mec İlete mühim konuşmalar cere-(Devamıı 8a. 3 - 6Ü. 7 de)
(Nh âomünisfZeriMİn lideri Mao Çt> Tunffun son fotoğraflarından
Komünistler Nankm e
girmek üzere
Londra, 23 (B. B. C.) — Çüı komünist kuvvetleri, millî hükümetin başkenti olan Nankine süratle yaklaşmaktadırlar. Gelen son haberlerden komünistlerin Nankine 20 kilometreye kadar yaklaştıkları ve şehrin, Çok geçmeden, topçu menziline glıeceği anlaşılmaktadır.
Çin hükümetinin teşkil ettiği barış heyeti hâlâ Nankinde bulunuyor. Fakat komündatler, mü cakereye başlamak için kendi şartlarını bildirmiş değildir.
Hükümet kıt’alan ve polla, yağmacıların öldürülmesi için emir almıştır.
(Devanın 8a. 3 - 8Ü. 1 de)
hilafet partilerinin yap-hanrhkla^ ve .ghriftlklft.. «t
Yurdların
Paris, 23 (a.a.) — Afp: Vic-ror Kravchenko tarafından haftalık komünist dergisi Les I yettir ta Françaises’in müdürü Cleude Morgan ve ayni dergi yazarlarından Andre Wurmser aleyhine açılan hakaret davası na Pazartesi günü başlanacaktır.
Claude Morgan’ın istediği Sovyet vatandaşları da dahil-olmak Are iki taraf şahitlerinin Paris'e gelmiş bulundukları earu İnaktadır.
Adalet Barayında Cumartesi günü görülen hummalı faaliyet akşam geç vakte kadar dev (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 7 d
Askerliğe çağırılan memurların maaşları
idarecileri
Maaşlarda hasıl olacak değişikliğe dair hazırlanan kanun tasarısı Meclis gündemine alındı Ankara 23 (Hususi) — Askerliğe alınan memurların ma-cşlarmda hasıl olacak değişiklik kanun tasarısı geçici komisyon tarafından tamamlanarak gündeme alınmıştır. Tasan güven oyundan sonra müzakereye başlanacaktır. Tasarının önemli
Birleşik Anıerllıonın Dışişleri Bakanı Dean Acheson
kısımlarını aynen veriyorum:
Madde 1 — Asli bir vazifeye tâyin edildikten sonra muvazzaf askerlik hizmetlerini İfa İçin silâh aJtına alınanların memuriyetleri İle alâkaları kesilir. Dunlardan terhislerinden itiba-( Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
Atlantik paktı
Kongreum, paktı tasdik edeceği ıuııhakkak gibi
Londra. 23 (Nafen) — Vaşing tordan gelen haberleri yorumlamakta olan diplomatik çevreler Atlantik paktı andlaşması nın Amerikan kongresi tarafın dan oldukça büyük bir ekseriyetle kabul edileceğine inanmak fadırlar. Bundan sonra yapıla-esk bir toplantıda Amerikan, Kanada, Beş batı devleti ile Da almarka, Norveç, Portekiz, ve lalanda hazır bulunacaklardır. Bu toplantıda görüşülecek ve Üzerinde bir anlaşmaya varılacak olan mühim bir nokta da
(Devamı t 8a.
değiştirilmiyor
Türk Eğitim Derneği yurdla-nnın Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi dolayıslle, Bakanlık yeni bir yurdlar talimatnamesi hazırlamaya karar vermiştir. Yeni talimatname hazırlanırken talebelerin evvelce izhar etmiş oldukları dilekler de gözö-nünde tutulacaktır.
Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığı yurdlar hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Tasan yakında Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Alâkalılann mütalâasına göre; yurdlar sene sonuna kadar bu vaziyette kalacaktır. Bakanlığın bugünkü durumda; İdareci ler ve diğer müstahdemler arasında değişiklik yapmasına imkân görülmemektedir. Bu vaziyette şimdiki idarecilerin gelecek ders yılı başına kadar vazifelerine devam edecekleri muhakkaktır. Bunların bir kısmı
(□avamı: Sa. 3 - Sü. 8 ile)
Amerikan
Dünkü maçtan heyecanlı bir görü nüf
(Cihad ARMA N’ın yazısı 3 üncü sahilede)
27 Oeakda İstanbul limanına geliyor
Atina, 23 (a.p.) — Doğu Atlantik vo Akdeniz Amerikan Deniz Birlikleri Komutanı Amiral Rlchard L. Conolly, Colıım-bua fJlnday kruvazörü İle pazar fünll Phalere limanına vasıl ol-muştur. Amirale Atlantik donanmasına merıaub 8 gemi daha refakat etmektedir.
Amiral Conolly 26 Ocak ta-
(Devamı t Sa. s - SU. ■ de)
İzmir D.P. 11 Kongresinden bir çörilntlş fF- Yeni Sabah - İzmir)
D. Partinin İzmir il
kongresi sona erdi
D.P.
Kongrede idare âmirlerinin hâlâ tarafsız hareket etmediklerinden şikâyet olundu İzmir, 23 (Telefonla) —
11 kongresi, bu sabah saat 10 da açılarak dün akşam başlıyan idare kurulu raporu üzerindeki müzakerelere devam edilmiş, idare kurulu üyeleri tenkidlere cevab vermişlerdir.
İdare kurulu adına evvelâ A-vukat Muhiddin Erener tenkid-Ieri cevablandırmış, daha sonra Haydar Dündar; ara seçimler hakkında îzmirde alınmış kararın Ankaraya giden delege-
ler tarafından tam bir doğrulukla müdafaa edildiğini; fakat ekseriyet ara seçimlere girmemek kararını verince, İzmir delegelerinin de buna uyduğunu anlatmış, daha sonra 1950 seçimlerine D.P. nin daha şimdiden hazırlandığını beyan etmiştir.
Hatlb, devamla demiştir ki: «— Biz partiye para teberru eden kimselerin yarın açık bo-(Dcvanıı: Sa. 3 - Sû. 8 de)
Behçet Kemal Çağlar
müşkül vaziyette
C. H. P. deu ve Meb’uslııktaıı istifa edip etmemek hususundaki kararını yarın verecekmiş
Ankara 23 (Hususî) — Behçet Kemal Çağların, dün, C. H. P. Meclis Grupunda yaptığı korunmadan sonra Partiden ve Milletvekilliğinden istifa ettiği ısı arla söylenmişti. Bu gün ken-dieile konuştuk. Çağlar, yarınki Meclis toplantısında ve Salı gür.kü Grup toplantısında birer kor.uşma yaptıktan, soma bu husüstu bir karar vereceğini
söylemiş, fakat bu kararın çok muhtemel olarak Parti ve Meclisten ayrılmak olacağını ihsas etmiştir. Burada belirtildiğine göre Behçet Kemal Çağların Parti Grupundaki konuşmasıu-(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 de)
donanması
İZMİRLİLERİN KONGRESİ
İzmir Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin senelik kongresi düu sabah saat 10 da Eminönü Hnlkevlnde yapılmıştır.
Kongre başkanlığına Nej^t Yazganoğlu seçildikten sonra bir yıllık faaliyet ve heHab raporları okunmuş ve kabul sdil-mlştlr.
Müteakiben idare heyeti seçimi yapılmış, gizli oyla yapılan ■eçimde Leman Akı, Hıfzı Timur, Adnan Onat, Şekip Anal, Ahmed Menderes, Yaşar Akyü-rekli, Sedat Kantacı yeni idare heyeti üyeliklerine Beçilmişler-dlr.
Ankara 23 (Telefonla) — GU-nün en mühim siyasî hâdisesini dün vukubulmuş olan İnönü • Bayar mtllâkatı teşkil etmekte*, c'ir. Mülâkatın, Şemsettin Gile; naltayın kabine programımı# C. H. P. Meclis Grupunda okunduğu güne tesadüf edişi, bu o* hemmiyeti büsbütün arttırmış bulunmaktadır. Anadolu Ajansının verdiği kısa habere ha-1 kanlar, bilhassa Celâl Baynr’ın İnönü’yü ziyaret ettiği nokt'ol üzerinde durmaktadırlar. Mac lÛm olduğu üzere Ajans hane-rinde. Devlet Reisi ile D. P. Genel Başkanı arasında vukubulaıi bu son mülakatla iç ve dış konu lar üzerinde durulduğu tasrih edilmiştir. Müşahit çevreler.ü tahminine göre bu mülâkaltai Bayar, dış politikada D. P. nini yeni hükümetle de hemfikir vtf mutabık olduğunu teyit etmiştir. îç politikada da Cem! Bayar, Günaltay kabinesi programındaki demokratik valilere rağmen Demokrat Partinin bugüne’kadar öne sürd iğü, takıp ve müdafaa e-tiği nokta! nazardan asiâ feragat etmiyecAği-ni tekrarlamış, tadil edileceği (Oevaıııı: Sa. 3 - Sı- 1 dt)
Filistin için müzakereler
Rodos'taki müzakereler çok yavaş ilerliyor
Londra 23 (b.b.c.) (Radyodan ■İman haberlere göre müzakereler çok yavaş gitmektedir. Ara bu lucu Bundo Yahudi ve Arab mu-rahlıaslannı bir araya getirmeğe çalışmakta ve konuşmaların neticelenebilmesi hususunda son teşebbüslerini yapmaktadır.
Kudüs. 23 a.a. (afp) — Birkaç gUndenberi ilk defa olarak, bu satalı Kudüs'ün güney kısmında kuvvetli tüfek sesleri duyulmuş» tu.
MUşahltler derhal vak'a yerine gitmişlerdir.
Bu hâdise arabulma komisyonu baş sekreteri Dr. Pablo Az-carate’nln Kııdüse varması aran» tesadüf etmiştir.
Pablo Azcaıate, bir basın tof. İlintisi yapmaktan İmtina etmiş., tir. Yarın Kudüse gelecek olan ara bulma komisyonunun basın İle doğrudan doğruya temasta bulunmaması, tebliğ neşretmekle iktifa etmesi ksrarlaştınlmişhr.


^^TAKVİMDEN~BİR YAPRAK)
Şübhe, bir nûra doğru koşıııakdır.
Ukûmot, programında, de- İçin kendini sevdirmek lâzım... Bu mokraslye ve seçimlere do da ancak samimiyetle mümkün ola-ehemmiyetll bir hisse ayır- biliyor.
150 sonesinde- r-*-—-—--------~>-ı
ki milletvekili eeçlm-, ULUNAY ] lerlnin, «Hiç bir va- -—~~— -— --------—
tandaşın yüreğinde şübheyo yer bırakınıyaoak en teminatlı bir şo-kllde yapılması İçin İlmin vo tecrübenin telkin edocoğl todolrlerl gözönündo tutmaktan geri kalmı-yacağıno eöyledl.
8u tomlnatın, şimdiki seçim kanunu llo mümkün olamıyacağı muhakkaktır. Buna giden ve gelen hükûmotlerln de akılları yalmış olaoak kİ yont kabine seçim doia-yısllo momlokette movoııd olan tereddüdü vo o toreddüdden hasıl flitin ümldsizllğl, soğukluğu gldor-mok İçin ondan bu derece sarahatle bahsoylomok lüzumunu hissetmiştir.
Hükûmoller İçin efkâr - 1 - u-mumlyoyl tatmin eylomok çok güç bir İştir.
Bu nazlı molek, kolay kolay hor ağuşa gelmiyor. Ona ntallk olmak
Bizdo iktidar nıev» kline golcn hükümet* ler bir «Parti koalisyon» una dayanmış doğıllordir; on* ları İktidarda tutan kuvvet doğru* dan doğruya İktidar partisidir. 80/ lo olunoa bu kablnelorln düşmemeleri lâzıın gelmez mi? Fakat görü* lüyor ki hükümetler, bazan meçhul bir rüzgarın önüntlo saman çöpil gibi uçuvorlyorlar.
işte bu rüzgârı Ufloyon «tN kâr 1 • umumiye» denilen o nazil ıııeloğin penbo dudaklarıdır!.
Seçim mes'oloslndo İktidar en* dlşolldlrj İki cami arasında kalmış* tır. Hürrlyotten, demokrasiden balı sodlllnce onların İcatlarına uymnh lâzım geliyor. O da milleti kendi haline bırakmaktır 1 kimi İsterse onu seçcooktlr... O zaman Iktldağ partisinin partiyi kaybotıncsl lhtl« mail var. Bunun İçin Fronklcrlı) gedikleri gibi: «Hem lûhannyı, lıeırj w Lûtfea tayfayı çnviriria Mı
i dara: Nuruosmanıye Not 17
TSİ adrealı «YENİ 8ABAH1
IİTUHIUL
Telefon l 20703
Pazartesi
SAYISI
HER
yerdi
I N D I A
24
Süper lâstikleri her tarafta itimatla
kul! anılmak da ve aranmaktadır.
OCAK
BEDELİ
Ecnebi
moo Kr.
B»o >
1 9 49
Onbirind Yıl
No. 3532
Türkiye Uuııını Aceatası
Tevlik YUJriAZ
KURUŞ
★ * ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİPAFİİYİZ » * ★
Yeni Sabah
Başbakan Ş. Günaltay, bugün, Meclisde programını okuyacak
Programın okunmasından sonra gerek muhalefet, gerek müfritler adına çetin tenkidler yapılacağı ileri sürülüyor
İnönü - Bayar
mülakatı
12 Temmuz danberi
İç politikada üzerinde durulmağa değer en mühim bir hâdise ölarak vasıflandırılıyor
Mülakatta ele alınan mes’eleler
Hükümet tebeddülündenberi sükûtu muhafaza eden muhalefet
cebhesinin bugün müdafaa edeceği görüşler merakla bekleniyor
Giinaltay’ın
Vaidleri
I-------
Yeni Başbakan, programında söylediklerini tahakkuk ettirmekle ancak memleket efkârında iyi bir mevki tutabilir. Bu durumun kabahati de sözlerini yıllardır tutmamış olan selef lerlndedir. Denk bir-büdce, dürüst bir seçim kanunu ve hür matbuat Şem-şeddin Gün altay"in zamanını beyaz bir taşla kaydetmeğe yetecek icraat olacaktır.
Kravçenko, Parlste gazetecilere izahat verirken (Foto: A. BJ

halif reye karşı 291 ta^vlh oya aldı.
Şemseddln Günaltay, daha ilk adımda, uleflerhün yapmağa bir türlü c&aret edemedikleri iki yenirot gösterdi t Evvelâ, programını Büyük Millet Meclisi huzurunun okumadan evvel, ajans vaatas'ıle Ttirk umumi efkârına enetil ve muhalif partilere de ayrıca birer suret verdi. Vaktile Receb Peker, bir türlü bunu yapmamış ve bu yüzden Demokrat Partinin çok tiriz ve hücumuna maruz kalmıştı. İkinci ve çok daha mühim yenilik yeni başbakanın grup-dan gizil reyle ltimad istemesidir. Eslddon böyle bir harekete Saracoğlular, Pekerler hiç cüret edebilirler miydi T Onlar ancak aleni rey usulfle ve bir nevi baskı sayesinde taraftarlarını çevrelerine bağlıyabllirlerdi. 8ayın Günalfay, yıllanmış bo kötü geleneği bozda ve kırdı. Herkesten samimi kanaatine ve düşüncesine göre rey vermesini İstedi. Neticede ancak be» kırmızı puanla ile karşılaştı ki bunlardan biri de, görünüşe ve galib bir ihtimale nazaran, Behçet Kemal Çağlar'ındır. Bu re»-mî şairin bir kabineye ltimad etmemesi belki o heyet lehinde en büyük bir propaganda ve hareket sayılabilir.
(Devamı: Sa. 3 - 80. 8 de)
Kravçenko dâvası
Paris’de başlıyor
47 şahiddeu 15 i Rusya’dan gelecek. Bunlar arasında Nuremberg Savcısı Rudenko da var
Ankara 28 (Telefonla) Büyük Millet Mecliai yarın (bu gün) toplanacaktır. Toplantıda Başbakan Şemaeddln Günaltay, C.H.P. Meclis grubunda taavlb •-dilen programını okuyacaktır. Bu münasebetle Başbakanın beyanatta bulunması da muhtemeldir.
Muhalefet partileri milletvekillerinin, parLınantcr hayatta mutsa olduğu veçhile, bu sefer de hü kûmete, ademi ltimad beyan ede-cokleri muhakkak gibidir.
Dün OJS.P. meclis grupu fçtl-maında, bütün tahminler hilâfına, kendini göstermlyen müfrit - mu tedll mücadelesinin meclisinin yarınki İçtimainde müşahede edilme d muhtemeldir. Müfritlerin, bu arada Behçet Kemal Çağların programı tenkld edeceği, hattâ bazı müfritlerin aleyhte oy vereceği •öylenmektodlr-
Bütiln bunlara rağmen Halk Partisi çevrelerindeki kanaat, OU naltay hükümetinin Mecliste güven oyu alacağı merkezindedir.
Muhalefet---------------------
ti çalışmalara bakılırsa, muhalefet cephesi adına, yannkl Mec İlete mühim konuşmalar cere-(Devamıı 8a. 3 - 6Ü. 7 de)
(Nh âomünisfZeriMİn lideri Mao Çt> Tunffun son fotoğraflarından
Komünistler Nankm e
girmek üzere
Londra, 23 (B. B. C.) — Çüı komünist kuvvetleri, millî hükümetin başkenti olan Nankine süratle yaklaşmaktadırlar. Gelen son haberlerden komünistlerin Nankine 20 kilometreye kadar yaklaştıkları ve şehrin, Çok geçmeden, topçu menziline glıeceği anlaşılmaktadır.
Çin hükümetinin teşkil ettiği barış heyeti hâlâ Nankinde bulunuyor. Fakat komündatler, mü cakereye başlamak için kendi şartlarını bildirmiş değildir.
Hükümet kıt’alan ve polla, yağmacıların öldürülmesi için emir almıştır.
(Devanın 8a. 3 - 8Ü. 1 de)
hilafet partilerinin yap-hanrhkla^ ve .ghriftlklft.. «t
Yurdların
Paris, 23 (a.a.) — Afp: Vic-ror Kravchenko tarafından haftalık komünist dergisi Les I yettir ta Françaises’in müdürü Cleude Morgan ve ayni dergi yazarlarından Andre Wurmser aleyhine açılan hakaret davası na Pazartesi günü başlanacaktır.
Claude Morgan’ın istediği Sovyet vatandaşları da dahil-olmak Are iki taraf şahitlerinin Paris'e gelmiş bulundukları earu İnaktadır.
Adalet Barayında Cumartesi günü görülen hummalı faaliyet akşam geç vakte kadar dev (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 7 d
Askerliğe çağırılan memurların maaşları
idarecileri
Maaşlarda hasıl olacak değişikliğe dair hazırlanan kanun tasarısı Meclis gündemine alındı Ankara 23 (Hususi) — Askerliğe alınan memurların ma-cşlarmda hasıl olacak değişiklik kanun tasarısı geçici komisyon tarafından tamamlanarak gündeme alınmıştır. Tasan güven oyundan sonra müzakereye başlanacaktır. Tasarının önemli
Birleşik Anıerllıonın Dışişleri Bakanı Dean Acheson
kısımlarını aynen veriyorum:
Madde 1 — Asli bir vazifeye tâyin edildikten sonra muvazzaf askerlik hizmetlerini İfa İçin silâh aJtına alınanların memuriyetleri İle alâkaları kesilir. Dunlardan terhislerinden itiba-( Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
Atlantik paktı
Kongreum, paktı tasdik edeceği ıuııhakkak gibi
Londra. 23 (Nafen) — Vaşing tordan gelen haberleri yorumlamakta olan diplomatik çevreler Atlantik paktı andlaşması nın Amerikan kongresi tarafın dan oldukça büyük bir ekseriyetle kabul edileceğine inanmak fadırlar. Bundan sonra yapıla-esk bir toplantıda Amerikan, Kanada, Beş batı devleti ile Da almarka, Norveç, Portekiz, ve lalanda hazır bulunacaklardır. Bu toplantıda görüşülecek ve Üzerinde bir anlaşmaya varılacak olan mühim bir nokta da
(Devamı t 8a.
değiştirilmiyor
Türk Eğitim Derneği yurdla-nnın Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi dolayıslle, Bakanlık yeni bir yurdlar talimatnamesi hazırlamaya karar vermiştir. Yeni talimatname hazırlanırken talebelerin evvelce izhar etmiş oldukları dilekler de gözö-nünde tutulacaktır.
Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığı yurdlar hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Tasan yakında Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Alâkalılann mütalâasına göre; yurdlar sene sonuna kadar bu vaziyette kalacaktır. Bakanlığın bugünkü durumda; İdareci ler ve diğer müstahdemler arasında değişiklik yapmasına imkân görülmemektedir. Bu vaziyette şimdiki idarecilerin gelecek ders yılı başına kadar vazifelerine devam edecekleri muhakkaktır. Bunların bir kısmı
(□avamı: Sa. 3 - Sü. 8 ile)
Amerikan
Dünkü maçtan heyecanlı bir görü nüf
(Cihad ARMA N’ın yazısı 3 üncü sahilede)
27 Oeakda İstanbul limanına geliyor
Atina, 23 (a.p.) — Doğu Atlantik vo Akdeniz Amerikan Deniz Birlikleri Komutanı Amiral Rlchard L. Conolly, Colıım-bua fJlnday kruvazörü İle pazar fünll Phalere limanına vasıl ol-muştur. Amirale Atlantik donanmasına merıaub 8 gemi daha refakat etmektedir.
Amiral Conolly 26 Ocak ta-
(Devamı t Sa. s - SU. ■ de)
İzmir D.P. 11 Kongresinden bir çörilntlş fF- Yeni Sabah - İzmir)
D. Partinin İzmir il
kongresi sona erdi
D.P.
Kongrede idare âmirlerinin hâlâ tarafsız hareket etmediklerinden şikâyet olundu İzmir, 23 (Telefonla) —
11 kongresi, bu sabah saat 10 da açılarak dün akşam başlıyan idare kurulu raporu üzerindeki müzakerelere devam edilmiş, idare kurulu üyeleri tenkidlere cevab vermişlerdir.
İdare kurulu adına evvelâ A-vukat Muhiddin Erener tenkid-Ieri cevablandırmış, daha sonra Haydar Dündar; ara seçimler hakkında îzmirde alınmış kararın Ankaraya giden delege-
ler tarafından tam bir doğrulukla müdafaa edildiğini; fakat ekseriyet ara seçimlere girmemek kararını verince, İzmir delegelerinin de buna uyduğunu anlatmış, daha sonra 1950 seçimlerine D.P. nin daha şimdiden hazırlandığını beyan etmiştir.
Hatlb, devamla demiştir ki: «— Biz partiye para teberru eden kimselerin yarın açık bo-(Dcvanıı: Sa. 3 - Sû. 8 de)
Behçet Kemal Çağlar
müşkül vaziyette
C. H. P. deu ve Meb’uslııktaıı istifa edip etmemek hususundaki kararını yarın verecekmiş
Ankara 23 (Hususî) — Behçet Kemal Çağların, dün, C. H. P. Meclis Grupunda yaptığı korunmadan sonra Partiden ve Milletvekilliğinden istifa ettiği ısı arla söylenmişti. Bu gün ken-dieile konuştuk. Çağlar, yarınki Meclis toplantısında ve Salı gür.kü Grup toplantısında birer kor.uşma yaptıktan, soma bu husüstu bir karar vereceğini
söylemiş, fakat bu kararın çok muhtemel olarak Parti ve Meclisten ayrılmak olacağını ihsas etmiştir. Burada belirtildiğine göre Behçet Kemal Çağların Parti Grupundaki konuşmasıu-(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 de)
donanması
İZMİRLİLERİN KONGRESİ
İzmir Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin senelik kongresi düu sabah saat 10 da Eminönü Hnlkevlnde yapılmıştır.
Kongre başkanlığına Nej^t Yazganoğlu seçildikten sonra bir yıllık faaliyet ve heHab raporları okunmuş ve kabul sdil-mlştlr.
Müteakiben idare heyeti seçimi yapılmış, gizli oyla yapılan ■eçimde Leman Akı, Hıfzı Timur, Adnan Onat, Şekip Anal, Ahmed Menderes, Yaşar Akyü-rekli, Sedat Kantacı yeni idare heyeti üyeliklerine Beçilmişler-dlr.
Ankara 23 (Telefonla) — GU-nün en mühim siyasî hâdisesini dün vukubulmuş olan İnönü • Bayar mtllâkatı teşkil etmekte*, c'ir. Mülâkatın, Şemsettin Gile; naltayın kabine programımı# C. H. P. Meclis Grupunda okunduğu güne tesadüf edişi, bu o* hemmiyeti büsbütün arttırmış bulunmaktadır. Anadolu Ajansının verdiği kısa habere ha-1 kanlar, bilhassa Celâl Baynr’ın İnönü’yü ziyaret ettiği nokt'ol üzerinde durmaktadırlar. Mac lÛm olduğu üzere Ajans hane-rinde. Devlet Reisi ile D. P. Genel Başkanı arasında vukubulaıi bu son mülakatla iç ve dış konu lar üzerinde durulduğu tasrih edilmiştir. Müşahit çevreler.ü tahminine göre bu mülâkaltai Bayar, dış politikada D. P. nini yeni hükümetle de hemfikir vtf mutabık olduğunu teyit etmiştir. îç politikada da Cem! Bayar, Günaltay kabinesi programındaki demokratik valilere rağmen Demokrat Partinin bugüne’kadar öne sürd iğü, takıp ve müdafaa e-tiği nokta! nazardan asiâ feragat etmiyecAği-ni tekrarlamış, tadil edileceği (Oevaıııı: Sa. 3 - Sı- 1 dt)
Filistin için müzakereler
Rodos'taki müzakereler çok yavaş ilerliyor
Londra 23 (b.b.c.) (Radyodan ■İman haberlere göre müzakereler çok yavaş gitmektedir. Ara bu lucu Bundo Yahudi ve Arab mu-rahlıaslannı bir araya getirmeğe çalışmakta ve konuşmaların neticelenebilmesi hususunda son teşebbüslerini yapmaktadır.
Kudüs. 23 a.a. (afp) — Birkaç gUndenberi ilk defa olarak, bu satalı Kudüs'ün güney kısmında kuvvetli tüfek sesleri duyulmuş» tu.
MUşahltler derhal vak'a yerine gitmişlerdir.
Bu hâdise arabulma komisyonu baş sekreteri Dr. Pablo Az-carate’nln Kııdüse varması aran» tesadüf etmiştir.
Pablo Azcaıate, bir basın tof. İlintisi yapmaktan İmtina etmiş., tir. Yarın Kudüse gelecek olan ara bulma komisyonunun basın İle doğrudan doğruya temasta bulunmaması, tebliğ neşretmekle iktifa etmesi ksrarlaştınlmişhr.


^^TAKVİMDEN~BİR YAPRAK)
Şübhe, bir nûra doğru koşıııakdır.
Ukûmot, programında, de- İçin kendini sevdirmek lâzım... Bu mokraslye ve seçimlere do da ancak samimiyetle mümkün ola-ehemmiyetll bir hisse ayır- biliyor.
150 sonesinde- r-*-—-—--------~>-ı
ki milletvekili eeçlm-, ULUNAY ] lerlnin, «Hiç bir va- -—~~— -— --------—
tandaşın yüreğinde şübheyo yer bırakınıyaoak en teminatlı bir şo-kllde yapılması İçin İlmin vo tecrübenin telkin edocoğl todolrlerl gözönündo tutmaktan geri kalmı-yacağıno eöyledl.
8u tomlnatın, şimdiki seçim kanunu llo mümkün olamıyacağı muhakkaktır. Buna giden ve gelen hükûmotlerln de akılları yalmış olaoak kİ yont kabine seçim doia-yısllo momlokette movoııd olan tereddüdü vo o toreddüdden hasıl flitin ümldsizllğl, soğukluğu gldor-mok İçin ondan bu derece sarahatle bahsoylomok lüzumunu hissetmiştir.
Hükûmoller İçin efkâr - 1 - u-mumlyoyl tatmin eylomok çok güç bir İştir.
Bu nazlı molek, kolay kolay hor ağuşa gelmiyor. Ona ntallk olmak
Bizdo iktidar nıev» kline golcn hükümet* ler bir «Parti koalisyon» una dayanmış doğıllordir; on* ları İktidarda tutan kuvvet doğru* dan doğruya İktidar partisidir. 80/ lo olunoa bu kablnelorln düşmemeleri lâzıın gelmez mi? Fakat görü* lüyor ki hükümetler, bazan meçhul bir rüzgarın önüntlo saman çöpil gibi uçuvorlyorlar.
işte bu rüzgârı Ufloyon «tN kâr 1 • umumiye» denilen o nazil ıııeloğin penbo dudaklarıdır!.
Seçim mes'oloslndo İktidar en* dlşolldlrj İki cami arasında kalmış* tır. Hürrlyotten, demokrasiden balı sodlllnce onların İcatlarına uymnh lâzım geliyor. O da milleti kendi haline bırakmaktır 1 kimi İsterse onu seçcooktlr... O zaman Iktldağ partisinin partiyi kaybotıncsl lhtl« mail var. Bunun İçin Fronklcrlı) gedikleri gibi: «Hem lûhannyı, lıeırj w Lûtfea tayfayı çnviriria Mı
i dara: Nuruosmanıye Not 17
TSİ adrealı «YENİ 8ABAH1
IİTUHIUL
Telefon l 20703
Pazartesi
SAYISI
HER
yerdi
I N D I A
24
Süper lâstikleri her tarafta itimatla
kul! anılmak da ve aranmaktadır.
OCAK
BEDELİ
Ecnebi
moo Kr.
B»o >
1 9 49
Onbirind Yıl
No. 3532
Türkiye Uuııını Aceatası
Tevlik YUJriAZ
KURUŞ
★ * ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİPAFİİYİZ » * ★
Yeni Sabah
Başbakan Ş. Günaltay, bugün, Meclisde programını okuyacak
Programın okunmasından sonra gerek muhalefet, gerek müfritler adına çetin tenkidler yapılacağı ileri sürülüyor
İnönü - Bayar
mülakatı
12 Temmuz danberi
İç politikada üzerinde durulmağa değer en mühim bir hâdise ölarak vasıflandırılıyor
Mülakatta ele alınan mes’eleler
Hükümet tebeddülündenberi sükûtu muhafaza eden muhalefet
cebhesinin bugün müdafaa edeceği görüşler merakla bekleniyor
Giinaltay’ın
Vaidleri
I-------
Yeni Başbakan, programında söylediklerini tahakkuk ettirmekle ancak memleket efkârında iyi bir mevki tutabilir. Bu durumun kabahati de sözlerini yıllardır tutmamış olan selef lerlndedir. Denk bir-büdce, dürüst bir seçim kanunu ve hür matbuat Şem-şeddin Gün altay"in zamanını beyaz bir taşla kaydetmeğe yetecek icraat olacaktır.
Kravçenko, Parlste gazetecilere izahat verirken (Foto: A. BJ

halif reye karşı 291 ta^vlh oya aldı.
Şemseddln Günaltay, daha ilk adımda, uleflerhün yapmağa bir türlü c&aret edemedikleri iki yenirot gösterdi t Evvelâ, programını Büyük Millet Meclisi huzurunun okumadan evvel, ajans vaatas'ıle Ttirk umumi efkârına enetil ve muhalif partilere de ayrıca birer suret verdi. Vaktile Receb Peker, bir türlü bunu yapmamış ve bu yüzden Demokrat Partinin çok tiriz ve hücumuna maruz kalmıştı. İkinci ve çok daha mühim yenilik yeni başbakanın grup-dan gizil reyle ltimad istemesidir. Eslddon böyle bir harekete Saracoğlular, Pekerler hiç cüret edebilirler miydi T Onlar ancak aleni rey usulfle ve bir nevi baskı sayesinde taraftarlarını çevrelerine bağlıyabllirlerdi. 8ayın Günalfay, yıllanmış bo kötü geleneği bozda ve kırdı. Herkesten samimi kanaatine ve düşüncesine göre rey vermesini İstedi. Neticede ancak be» kırmızı puanla ile karşılaştı ki bunlardan biri de, görünüşe ve galib bir ihtimale nazaran, Behçet Kemal Çağlar'ındır. Bu re»-mî şairin bir kabineye ltimad etmemesi belki o heyet lehinde en büyük bir propaganda ve hareket sayılabilir.
(Devamı: Sa. 3 - 80. 8 de)
Kravçenko dâvası
Paris’de başlıyor
47 şahiddeu 15 i Rusya’dan gelecek. Bunlar arasında Nuremberg Savcısı Rudenko da var
Ankara 28 (Telefonla) Büyük Millet Mecliai yarın (bu gün) toplanacaktır. Toplantıda Başbakan Şemaeddln Günaltay, C.H.P. Meclis grubunda taavlb •-dilen programını okuyacaktır. Bu münasebetle Başbakanın beyanatta bulunması da muhtemeldir.
Muhalefet partileri milletvekillerinin, parLınantcr hayatta mutsa olduğu veçhile, bu sefer de hü kûmete, ademi ltimad beyan ede-cokleri muhakkak gibidir.
Dün OJS.P. meclis grupu fçtl-maında, bütün tahminler hilâfına, kendini göstermlyen müfrit - mu tedll mücadelesinin meclisinin yarınki İçtimainde müşahede edilme d muhtemeldir. Müfritlerin, bu arada Behçet Kemal Çağların programı tenkld edeceği, hattâ bazı müfritlerin aleyhte oy vereceği •öylenmektodlr-
Bütiln bunlara rağmen Halk Partisi çevrelerindeki kanaat, OU naltay hükümetinin Mecliste güven oyu alacağı merkezindedir.
Muhalefet---------------------
ti çalışmalara bakılırsa, muhalefet cephesi adına, yannkl Mec İlete mühim konuşmalar cere-(Devamıı 8a. 3 - 6Ü. 7 de)
(Nh âomünisfZeriMİn lideri Mao Çt> Tunffun son fotoğraflarından
Komünistler Nankm e
girmek üzere
Londra, 23 (B. B. C.) — Çüı komünist kuvvetleri, millî hükümetin başkenti olan Nankine süratle yaklaşmaktadırlar. Gelen son haberlerden komünistlerin Nankine 20 kilometreye kadar yaklaştıkları ve şehrin, Çok geçmeden, topçu menziline glıeceği anlaşılmaktadır.
Çin hükümetinin teşkil ettiği barış heyeti hâlâ Nankinde bulunuyor. Fakat komündatler, mü cakereye başlamak için kendi şartlarını bildirmiş değildir.
Hükümet kıt’alan ve polla, yağmacıların öldürülmesi için emir almıştır.
(Devanın 8a. 3 - 8Ü. 1 de)
hilafet partilerinin yap-hanrhkla^ ve .ghriftlklft.. «t
Yurdların
Paris, 23 (a.a.) — Afp: Vic-ror Kravchenko tarafından haftalık komünist dergisi Les I yettir ta Françaises’in müdürü Cleude Morgan ve ayni dergi yazarlarından Andre Wurmser aleyhine açılan hakaret davası na Pazartesi günü başlanacaktır.
Claude Morgan’ın istediği Sovyet vatandaşları da dahil-olmak Are iki taraf şahitlerinin Paris'e gelmiş bulundukları earu İnaktadır.
Adalet Barayında Cumartesi günü görülen hummalı faaliyet akşam geç vakte kadar dev (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 7 d
Askerliğe çağırılan memurların maaşları
idarecileri
Maaşlarda hasıl olacak değişikliğe dair hazırlanan kanun tasarısı Meclis gündemine alındı Ankara 23 (Hususi) — Askerliğe alınan memurların ma-cşlarmda hasıl olacak değişiklik kanun tasarısı geçici komisyon tarafından tamamlanarak gündeme alınmıştır. Tasan güven oyundan sonra müzakereye başlanacaktır. Tasarının önemli
Birleşik Anıerllıonın Dışişleri Bakanı Dean Acheson
kısımlarını aynen veriyorum:
Madde 1 — Asli bir vazifeye tâyin edildikten sonra muvazzaf askerlik hizmetlerini İfa İçin silâh aJtına alınanların memuriyetleri İle alâkaları kesilir. Dunlardan terhislerinden itiba-( Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
Atlantik paktı
Kongreum, paktı tasdik edeceği ıuııhakkak gibi
Londra. 23 (Nafen) — Vaşing tordan gelen haberleri yorumlamakta olan diplomatik çevreler Atlantik paktı andlaşması nın Amerikan kongresi tarafın dan oldukça büyük bir ekseriyetle kabul edileceğine inanmak fadırlar. Bundan sonra yapıla-esk bir toplantıda Amerikan, Kanada, Beş batı devleti ile Da almarka, Norveç, Portekiz, ve lalanda hazır bulunacaklardır. Bu toplantıda görüşülecek ve Üzerinde bir anlaşmaya varılacak olan mühim bir nokta da
(Devamı t 8a.
değiştirilmiyor
Türk Eğitim Derneği yurdla-nnın Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi dolayıslle, Bakanlık yeni bir yurdlar talimatnamesi hazırlamaya karar vermiştir. Yeni talimatname hazırlanırken talebelerin evvelce izhar etmiş oldukları dilekler de gözö-nünde tutulacaktır.
Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığı yurdlar hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Tasan yakında Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Alâkalılann mütalâasına göre; yurdlar sene sonuna kadar bu vaziyette kalacaktır. Bakanlığın bugünkü durumda; İdareci ler ve diğer müstahdemler arasında değişiklik yapmasına imkân görülmemektedir. Bu vaziyette şimdiki idarecilerin gelecek ders yılı başına kadar vazifelerine devam edecekleri muhakkaktır. Bunların bir kısmı
(□avamı: Sa. 3 - Sü. 8 ile)
Amerikan
Dünkü maçtan heyecanlı bir görü nüf
(Cihad ARMA N’ın yazısı 3 üncü sahilede)
27 Oeakda İstanbul limanına geliyor
Atina, 23 (a.p.) — Doğu Atlantik vo Akdeniz Amerikan Deniz Birlikleri Komutanı Amiral Rlchard L. Conolly, Colıım-bua fJlnday kruvazörü İle pazar fünll Phalere limanına vasıl ol-muştur. Amirale Atlantik donanmasına merıaub 8 gemi daha refakat etmektedir.
Amiral Conolly 26 Ocak ta-
(Devamı t Sa. s - SU. ■ de)
İzmir D.P. 11 Kongresinden bir çörilntlş fF- Yeni Sabah - İzmir)
D. Partinin İzmir il
kongresi sona erdi
D.P.
Kongrede idare âmirlerinin hâlâ tarafsız hareket etmediklerinden şikâyet olundu İzmir, 23 (Telefonla) —
11 kongresi, bu sabah saat 10 da açılarak dün akşam başlıyan idare kurulu raporu üzerindeki müzakerelere devam edilmiş, idare kurulu üyeleri tenkidlere cevab vermişlerdir.
İdare kurulu adına evvelâ A-vukat Muhiddin Erener tenkid-Ieri cevablandırmış, daha sonra Haydar Dündar; ara seçimler hakkında îzmirde alınmış kararın Ankaraya giden delege-
ler tarafından tam bir doğrulukla müdafaa edildiğini; fakat ekseriyet ara seçimlere girmemek kararını verince, İzmir delegelerinin de buna uyduğunu anlatmış, daha sonra 1950 seçimlerine D.P. nin daha şimdiden hazırlandığını beyan etmiştir.
Hatlb, devamla demiştir ki: «— Biz partiye para teberru eden kimselerin yarın açık bo-(Dcvanıı: Sa. 3 - Sû. 8 de)
Behçet Kemal Çağlar
müşkül vaziyette
C. H. P. deu ve Meb’uslııktaıı istifa edip etmemek hususundaki kararını yarın verecekmiş
Ankara 23 (Hususî) — Behçet Kemal Çağların, dün, C. H. P. Meclis Grupunda yaptığı korunmadan sonra Partiden ve Milletvekilliğinden istifa ettiği ısı arla söylenmişti. Bu gün ken-dieile konuştuk. Çağlar, yarınki Meclis toplantısında ve Salı gür.kü Grup toplantısında birer kor.uşma yaptıktan, soma bu husüstu bir karar vereceğini
söylemiş, fakat bu kararın çok muhtemel olarak Parti ve Meclisten ayrılmak olacağını ihsas etmiştir. Burada belirtildiğine göre Behçet Kemal Çağların Parti Grupundaki konuşmasıu-(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 de)
donanması
İZMİRLİLERİN KONGRESİ
İzmir Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin senelik kongresi düu sabah saat 10 da Eminönü Hnlkevlnde yapılmıştır.
Kongre başkanlığına Nej^t Yazganoğlu seçildikten sonra bir yıllık faaliyet ve heHab raporları okunmuş ve kabul sdil-mlştlr.
Müteakiben idare heyeti seçimi yapılmış, gizli oyla yapılan ■eçimde Leman Akı, Hıfzı Timur, Adnan Onat, Şekip Anal, Ahmed Menderes, Yaşar Akyü-rekli, Sedat Kantacı yeni idare heyeti üyeliklerine Beçilmişler-dlr.
Ankara 23 (Telefonla) — GU-nün en mühim siyasî hâdisesini dün vukubulmuş olan İnönü • Bayar mtllâkatı teşkil etmekte*, c'ir. Mülâkatın, Şemsettin Gile; naltayın kabine programımı# C. H. P. Meclis Grupunda okunduğu güne tesadüf edişi, bu o* hemmiyeti büsbütün arttırmış bulunmaktadır. Anadolu Ajansının verdiği kısa habere ha-1 kanlar, bilhassa Celâl Baynr’ın İnönü’yü ziyaret ettiği nokt'ol üzerinde durmaktadırlar. Mac lÛm olduğu üzere Ajans hane-rinde. Devlet Reisi ile D. P. Genel Başkanı arasında vukubulaıi bu son mülakatla iç ve dış konu lar üzerinde durulduğu tasrih edilmiştir. Müşahit çevreler.ü tahminine göre bu mülâkaltai Bayar, dış politikada D. P. nini yeni hükümetle de hemfikir vtf mutabık olduğunu teyit etmiştir. îç politikada da Cem! Bayar, Günaltay kabinesi programındaki demokratik valilere rağmen Demokrat Partinin bugüne’kadar öne sürd iğü, takıp ve müdafaa e-tiği nokta! nazardan asiâ feragat etmiyecAği-ni tekrarlamış, tadil edileceği (Oevaıııı: Sa. 3 - Sı- 1 dt)
Filistin için müzakereler
Rodos'taki müzakereler çok yavaş ilerliyor
Londra 23 (b.b.c.) (Radyodan ■İman haberlere göre müzakereler çok yavaş gitmektedir. Ara bu lucu Bundo Yahudi ve Arab mu-rahlıaslannı bir araya getirmeğe çalışmakta ve konuşmaların neticelenebilmesi hususunda son teşebbüslerini yapmaktadır.
Kudüs. 23 a.a. (afp) — Birkaç gUndenberi ilk defa olarak, bu satalı Kudüs'ün güney kısmında kuvvetli tüfek sesleri duyulmuş» tu.
MUşahltler derhal vak'a yerine gitmişlerdir.
Bu hâdise arabulma komisyonu baş sekreteri Dr. Pablo Az-carate’nln Kııdüse varması aran» tesadüf etmiştir.
Pablo Azcaıate, bir basın tof. İlintisi yapmaktan İmtina etmiş., tir. Yarın Kudüse gelecek olan ara bulma komisyonunun basın İle doğrudan doğruya temasta bulunmaması, tebliğ neşretmekle iktifa etmesi ksrarlaştınlmişhr.


^^TAKVİMDEN~BİR YAPRAK)
Şübhe, bir nûra doğru koşıııakdır.
Ukûmot, programında, de- İçin kendini sevdirmek lâzım... Bu mokraslye ve seçimlere do da ancak samimiyetle mümkün ola-ehemmiyetll bir hisse ayır- biliyor.
150 sonesinde- r-*-—-—--------~>-ı
ki milletvekili eeçlm-, ULUNAY ] lerlnin, «Hiç bir va- -—~~— -— --------—
tandaşın yüreğinde şübheyo yer bırakınıyaoak en teminatlı bir şo-kllde yapılması İçin İlmin vo tecrübenin telkin edocoğl todolrlerl gözönündo tutmaktan geri kalmı-yacağıno eöyledl.
8u tomlnatın, şimdiki seçim kanunu llo mümkün olamıyacağı muhakkaktır. Buna giden ve gelen hükûmotlerln de akılları yalmış olaoak kİ yont kabine seçim doia-yısllo momlokette movoııd olan tereddüdü vo o toreddüdden hasıl flitin ümldsizllğl, soğukluğu gldor-mok İçin ondan bu derece sarahatle bahsoylomok lüzumunu hissetmiştir.
Hükûmoller İçin efkâr - 1 - u-mumlyoyl tatmin eylomok çok güç bir İştir.
Bu nazlı molek, kolay kolay hor ağuşa gelmiyor. Ona ntallk olmak
Bizdo iktidar nıev» kline golcn hükümet* ler bir «Parti koalisyon» una dayanmış doğıllordir; on* ları İktidarda tutan kuvvet doğru* dan doğruya İktidar partisidir. 80/ lo olunoa bu kablnelorln düşmemeleri lâzıın gelmez mi? Fakat görü* lüyor ki hükümetler, bazan meçhul bir rüzgarın önüntlo saman çöpil gibi uçuvorlyorlar.
işte bu rüzgârı Ufloyon «tN kâr 1 • umumiye» denilen o nazil ıııeloğin penbo dudaklarıdır!.
Seçim mes'oloslndo İktidar en* dlşolldlrj İki cami arasında kalmış* tır. Hürrlyotten, demokrasiden balı sodlllnce onların İcatlarına uymnh lâzım geliyor. O da milleti kendi haline bırakmaktır 1 kimi İsterse onu seçcooktlr... O zaman Iktldağ partisinin partiyi kaybotıncsl lhtl« mail var. Bunun İçin Fronklcrlı) gedikleri gibi: «Hem lûhannyı, lıeırj w Lûtfea tayfayı çnviriria Mı
i dara: Nuruosmanıye Not 17
TSİ adrealı «YENİ 8ABAH1
IİTUHIUL
Telefon l 20703
Pazartesi
SAYISI
HER
yerdi
I N D I A
24
Süper lâstikleri her tarafta itimatla
kul! anılmak da ve aranmaktadır.
OCAK
BEDELİ
Ecnebi
moo Kr.
B»o >
1 9 49
Onbirind Yıl
No. 3532
Türkiye Uuııını Aceatası
Tevlik YUJriAZ
KURUŞ
★ * ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİPAFİİYİZ » * ★
Yeni Sabah
Başbakan Ş. Günaltay, bugün, Meclisde programını okuyacak
Programın okunmasından sonra gerek muhalefet, gerek müfritler adına çetin tenkidler yapılacağı ileri sürülüyor
İnönü - Bayar
mülakatı
12 Temmuz danberi
İç politikada üzerinde durulmağa değer en mühim bir hâdise ölarak vasıflandırılıyor
Mülakatta ele alınan mes’eleler
Hükümet tebeddülündenberi sükûtu muhafaza eden muhalefet
cebhesinin bugün müdafaa edeceği görüşler merakla bekleniyor
Giinaltay’ın
Vaidleri
I-------
Yeni Başbakan, programında söylediklerini tahakkuk ettirmekle ancak memleket efkârında iyi bir mevki tutabilir. Bu durumun kabahati de sözlerini yıllardır tutmamış olan selef lerlndedir. Denk bir-büdce, dürüst bir seçim kanunu ve hür matbuat Şem-şeddin Gün altay"in zamanını beyaz bir taşla kaydetmeğe yetecek icraat olacaktır.
Kravçenko, Parlste gazetecilere izahat verirken (Foto: A. BJ

halif reye karşı 291 ta^vlh oya aldı.
Şemseddln Günaltay, daha ilk adımda, uleflerhün yapmağa bir türlü c&aret edemedikleri iki yenirot gösterdi t Evvelâ, programını Büyük Millet Meclisi huzurunun okumadan evvel, ajans vaatas'ıle Ttirk umumi efkârına enetil ve muhalif partilere de ayrıca birer suret verdi. Vaktile Receb Peker, bir türlü bunu yapmamış ve bu yüzden Demokrat Partinin çok tiriz ve hücumuna maruz kalmıştı. İkinci ve çok daha mühim yenilik yeni başbakanın grup-dan gizil reyle ltimad istemesidir. Eslddon böyle bir harekete Saracoğlular, Pekerler hiç cüret edebilirler miydi T Onlar ancak aleni rey usulfle ve bir nevi baskı sayesinde taraftarlarını çevrelerine bağlıyabllirlerdi. 8ayın Günalfay, yıllanmış bo kötü geleneği bozda ve kırdı. Herkesten samimi kanaatine ve düşüncesine göre rey vermesini İstedi. Neticede ancak be» kırmızı puanla ile karşılaştı ki bunlardan biri de, görünüşe ve galib bir ihtimale nazaran, Behçet Kemal Çağlar'ındır. Bu re»-mî şairin bir kabineye ltimad etmemesi belki o heyet lehinde en büyük bir propaganda ve hareket sayılabilir.
(Devamı: Sa. 3 - 80. 8 de)
Kravçenko dâvası
Paris’de başlıyor
47 şahiddeu 15 i Rusya’dan gelecek. Bunlar arasında Nuremberg Savcısı Rudenko da var
Ankara 28 (Telefonla) Büyük Millet Mecliai yarın (bu gün) toplanacaktır. Toplantıda Başbakan Şemaeddln Günaltay, C.H.P. Meclis grubunda taavlb •-dilen programını okuyacaktır. Bu münasebetle Başbakanın beyanatta bulunması da muhtemeldir.
Muhalefet partileri milletvekillerinin, parLınantcr hayatta mutsa olduğu veçhile, bu sefer de hü kûmete, ademi ltimad beyan ede-cokleri muhakkak gibidir.
Dün OJS.P. meclis grupu fçtl-maında, bütün tahminler hilâfına, kendini göstermlyen müfrit - mu tedll mücadelesinin meclisinin yarınki İçtimainde müşahede edilme d muhtemeldir. Müfritlerin, bu arada Behçet Kemal Çağların programı tenkld edeceği, hattâ bazı müfritlerin aleyhte oy vereceği •öylenmektodlr-
Bütiln bunlara rağmen Halk Partisi çevrelerindeki kanaat, OU naltay hükümetinin Mecliste güven oyu alacağı merkezindedir.
Muhalefet---------------------
ti çalışmalara bakılırsa, muhalefet cephesi adına, yannkl Mec İlete mühim konuşmalar cere-(Devamıı 8a. 3 - 6Ü. 7 de)
(Nh âomünisfZeriMİn lideri Mao Çt> Tunffun son fotoğraflarından
Komünistler Nankm e
girmek üzere
Londra, 23 (B. B. C.) — Çüı komünist kuvvetleri, millî hükümetin başkenti olan Nankine süratle yaklaşmaktadırlar. Gelen son haberlerden komünistlerin Nankine 20 kilometreye kadar yaklaştıkları ve şehrin, Çok geçmeden, topçu menziline glıeceği anlaşılmaktadır.
Çin hükümetinin teşkil ettiği barış heyeti hâlâ Nankinde bulunuyor. Fakat komündatler, mü cakereye başlamak için kendi şartlarını bildirmiş değildir.
Hükümet kıt’alan ve polla, yağmacıların öldürülmesi için emir almıştır.
(Devanın 8a. 3 - 8Ü. 1 de)
hilafet partilerinin yap-hanrhkla^ ve .ghriftlklft.. «t
Yurdların
Paris, 23 (a.a.) — Afp: Vic-ror Kravchenko tarafından haftalık komünist dergisi Les I yettir ta Françaises’in müdürü Cleude Morgan ve ayni dergi yazarlarından Andre Wurmser aleyhine açılan hakaret davası na Pazartesi günü başlanacaktır.
Claude Morgan’ın istediği Sovyet vatandaşları da dahil-olmak Are iki taraf şahitlerinin Paris'e gelmiş bulundukları earu İnaktadır.
Adalet Barayında Cumartesi günü görülen hummalı faaliyet akşam geç vakte kadar dev (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 7 d
Askerliğe çağırılan memurların maaşları
idarecileri
Maaşlarda hasıl olacak değişikliğe dair hazırlanan kanun tasarısı Meclis gündemine alındı Ankara 23 (Hususi) — Askerliğe alınan memurların ma-cşlarmda hasıl olacak değişiklik kanun tasarısı geçici komisyon tarafından tamamlanarak gündeme alınmıştır. Tasan güven oyundan sonra müzakereye başlanacaktır. Tasarının önemli
Birleşik Anıerllıonın Dışişleri Bakanı Dean Acheson
kısımlarını aynen veriyorum:
Madde 1 — Asli bir vazifeye tâyin edildikten sonra muvazzaf askerlik hizmetlerini İfa İçin silâh aJtına alınanların memuriyetleri İle alâkaları kesilir. Dunlardan terhislerinden itiba-( Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
Atlantik paktı
Kongreum, paktı tasdik edeceği ıuııhakkak gibi
Londra. 23 (Nafen) — Vaşing tordan gelen haberleri yorumlamakta olan diplomatik çevreler Atlantik paktı andlaşması nın Amerikan kongresi tarafın dan oldukça büyük bir ekseriyetle kabul edileceğine inanmak fadırlar. Bundan sonra yapıla-esk bir toplantıda Amerikan, Kanada, Beş batı devleti ile Da almarka, Norveç, Portekiz, ve lalanda hazır bulunacaklardır. Bu toplantıda görüşülecek ve Üzerinde bir anlaşmaya varılacak olan mühim bir nokta da
(Devamı t 8a.
değiştirilmiyor
Türk Eğitim Derneği yurdla-nnın Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi dolayıslle, Bakanlık yeni bir yurdlar talimatnamesi hazırlamaya karar vermiştir. Yeni talimatname hazırlanırken talebelerin evvelce izhar etmiş oldukları dilekler de gözö-nünde tutulacaktır.
Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığı yurdlar hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Tasan yakında Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Alâkalılann mütalâasına göre; yurdlar sene sonuna kadar bu vaziyette kalacaktır. Bakanlığın bugünkü durumda; İdareci ler ve diğer müstahdemler arasında değişiklik yapmasına imkân görülmemektedir. Bu vaziyette şimdiki idarecilerin gelecek ders yılı başına kadar vazifelerine devam edecekleri muhakkaktır. Bunların bir kısmı
(□avamı: Sa. 3 - Sü. 8 ile)
Amerikan
Dünkü maçtan heyecanlı bir görü nüf
(Cihad ARMA N’ın yazısı 3 üncü sahilede)
27 Oeakda İstanbul limanına geliyor
Atina, 23 (a.p.) — Doğu Atlantik vo Akdeniz Amerikan Deniz Birlikleri Komutanı Amiral Rlchard L. Conolly, Colıım-bua fJlnday kruvazörü İle pazar fünll Phalere limanına vasıl ol-muştur. Amirale Atlantik donanmasına merıaub 8 gemi daha refakat etmektedir.
Amiral Conolly 26 Ocak ta-
(Devamı t Sa. s - SU. ■ de)
İzmir D.P. 11 Kongresinden bir çörilntlş fF- Yeni Sabah - İzmir)
D. Partinin İzmir il
kongresi sona erdi
D.P.
Kongrede idare âmirlerinin hâlâ tarafsız hareket etmediklerinden şikâyet olundu İzmir, 23 (Telefonla) —
11 kongresi, bu sabah saat 10 da açılarak dün akşam başlıyan idare kurulu raporu üzerindeki müzakerelere devam edilmiş, idare kurulu üyeleri tenkidlere cevab vermişlerdir.
İdare kurulu adına evvelâ A-vukat Muhiddin Erener tenkid-Ieri cevablandırmış, daha sonra Haydar Dündar; ara seçimler hakkında îzmirde alınmış kararın Ankaraya giden delege-
ler tarafından tam bir doğrulukla müdafaa edildiğini; fakat ekseriyet ara seçimlere girmemek kararını verince, İzmir delegelerinin de buna uyduğunu anlatmış, daha sonra 1950 seçimlerine D.P. nin daha şimdiden hazırlandığını beyan etmiştir.
Hatlb, devamla demiştir ki: «— Biz partiye para teberru eden kimselerin yarın açık bo-(Dcvanıı: Sa. 3 - Sû. 8 de)
Behçet Kemal Çağlar
müşkül vaziyette
C. H. P. deu ve Meb’uslııktaıı istifa edip etmemek hususundaki kararını yarın verecekmiş
Ankara 23 (Hususî) — Behçet Kemal Çağların, dün, C. H. P. Meclis Grupunda yaptığı korunmadan sonra Partiden ve Milletvekilliğinden istifa ettiği ısı arla söylenmişti. Bu gün ken-dieile konuştuk. Çağlar, yarınki Meclis toplantısında ve Salı gür.kü Grup toplantısında birer kor.uşma yaptıktan, soma bu husüstu bir karar vereceğini
söylemiş, fakat bu kararın çok muhtemel olarak Parti ve Meclisten ayrılmak olacağını ihsas etmiştir. Burada belirtildiğine göre Behçet Kemal Çağların Parti Grupundaki konuşmasıu-(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 de)
donanması
İZMİRLİLERİN KONGRESİ
İzmir Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin senelik kongresi düu sabah saat 10 da Eminönü Hnlkevlnde yapılmıştır.
Kongre başkanlığına Nej^t Yazganoğlu seçildikten sonra bir yıllık faaliyet ve heHab raporları okunmuş ve kabul sdil-mlştlr.
Müteakiben idare heyeti seçimi yapılmış, gizli oyla yapılan ■eçimde Leman Akı, Hıfzı Timur, Adnan Onat, Şekip Anal, Ahmed Menderes, Yaşar Akyü-rekli, Sedat Kantacı yeni idare heyeti üyeliklerine Beçilmişler-dlr.
Ankara 23 (Telefonla) — GU-nün en mühim siyasî hâdisesini dün vukubulmuş olan İnönü • Bayar mtllâkatı teşkil etmekte*, c'ir. Mülâkatın, Şemsettin Gile; naltayın kabine programımı# C. H. P. Meclis Grupunda okunduğu güne tesadüf edişi, bu o* hemmiyeti büsbütün arttırmış bulunmaktadır. Anadolu Ajansının verdiği kısa habere ha-1 kanlar, bilhassa Celâl Baynr’ın İnönü’yü ziyaret ettiği nokt'ol üzerinde durmaktadırlar. Mac lÛm olduğu üzere Ajans hane-rinde. Devlet Reisi ile D. P. Genel Başkanı arasında vukubulaıi bu son mülakatla iç ve dış konu lar üzerinde durulduğu tasrih edilmiştir. Müşahit çevreler.ü tahminine göre bu mülâkaltai Bayar, dış politikada D. P. nini yeni hükümetle de hemfikir vtf mutabık olduğunu teyit etmiştir. îç politikada da Cem! Bayar, Günaltay kabinesi programındaki demokratik valilere rağmen Demokrat Partinin bugüne’kadar öne sürd iğü, takıp ve müdafaa e-tiği nokta! nazardan asiâ feragat etmiyecAği-ni tekrarlamış, tadil edileceği (Oevaıııı: Sa. 3 - Sı- 1 dt)
Filistin için müzakereler
Rodos'taki müzakereler çok yavaş ilerliyor
Londra 23 (b.b.c.) (Radyodan ■İman haberlere göre müzakereler çok yavaş gitmektedir. Ara bu lucu Bundo Yahudi ve Arab mu-rahlıaslannı bir araya getirmeğe çalışmakta ve konuşmaların neticelenebilmesi hususunda son teşebbüslerini yapmaktadır.
Kudüs. 23 a.a. (afp) — Birkaç gUndenberi ilk defa olarak, bu satalı Kudüs'ün güney kısmında kuvvetli tüfek sesleri duyulmuş» tu.
MUşahltler derhal vak'a yerine gitmişlerdir.
Bu hâdise arabulma komisyonu baş sekreteri Dr. Pablo Az-carate’nln Kııdüse varması aran» tesadüf etmiştir.
Pablo Azcaıate, bir basın tof. İlintisi yapmaktan İmtina etmiş., tir. Yarın Kudüse gelecek olan ara bulma komisyonunun basın İle doğrudan doğruya temasta bulunmaması, tebliğ neşretmekle iktifa etmesi ksrarlaştınlmişhr.


^^TAKVİMDEN~BİR YAPRAK)
Şübhe, bir nûra doğru koşıııakdır.
Ukûmot, programında, de- İçin kendini sevdirmek lâzım... Bu mokraslye ve seçimlere do da ancak samimiyetle mümkün ola-ehemmiyetll bir hisse ayır- biliyor.
150 sonesinde- r-*-—-—--------~>-ı
ki milletvekili eeçlm-, ULUNAY ] lerlnin, «Hiç bir va- -—~~— -— --------—
tandaşın yüreğinde şübheyo yer bırakınıyaoak en teminatlı bir şo-kllde yapılması İçin İlmin vo tecrübenin telkin edocoğl todolrlerl gözönündo tutmaktan geri kalmı-yacağıno eöyledl.
8u tomlnatın, şimdiki seçim kanunu llo mümkün olamıyacağı muhakkaktır. Buna giden ve gelen hükûmotlerln de akılları yalmış olaoak kİ yont kabine seçim doia-yısllo momlokette movoııd olan tereddüdü vo o toreddüdden hasıl flitin ümldsizllğl, soğukluğu gldor-mok İçin ondan bu derece sarahatle bahsoylomok lüzumunu hissetmiştir.
Hükûmoller İçin efkâr - 1 - u-mumlyoyl tatmin eylomok çok güç bir İştir.
Bu nazlı molek, kolay kolay hor ağuşa gelmiyor. Ona ntallk olmak
Bizdo iktidar nıev» kline golcn hükümet* ler bir «Parti koalisyon» una dayanmış doğıllordir; on* ları İktidarda tutan kuvvet doğru* dan doğruya İktidar partisidir. 80/ lo olunoa bu kablnelorln düşmemeleri lâzıın gelmez mi? Fakat görü* lüyor ki hükümetler, bazan meçhul bir rüzgarın önüntlo saman çöpil gibi uçuvorlyorlar.
işte bu rüzgârı Ufloyon «tN kâr 1 • umumiye» denilen o nazil ıııeloğin penbo dudaklarıdır!.
Seçim mes'oloslndo İktidar en* dlşolldlrj İki cami arasında kalmış* tır. Hürrlyotten, demokrasiden balı sodlllnce onların İcatlarına uymnh lâzım geliyor. O da milleti kendi haline bırakmaktır 1 kimi İsterse onu seçcooktlr... O zaman Iktldağ partisinin partiyi kaybotıncsl lhtl« mail var. Bunun İçin Fronklcrlı) gedikleri gibi: «Hem lûhannyı, lıeırj w Lûtfea tayfayı çnviriria Mı
i dara: Nuruosmanıye Not 17
TSİ adrealı «YENİ 8ABAH1
IİTUHIUL
Telefon l 20703
Pazartesi
SAYISI
HER
yerdi
I N D I A
24
Süper lâstikleri her tarafta itimatla
kul! anılmak da ve aranmaktadır.
OCAK
BEDELİ
Ecnebi
moo Kr.
B»o >
1 9 49
Onbirind Yıl
No. 3532
Türkiye Uuııını Aceatası
Tevlik YUJriAZ
KURUŞ
★ * ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİPAFİİYİZ » * ★
Yeni Sabah
Başbakan Ş. Günaltay, bugün, Meclisde programını okuyacak
Programın okunmasından sonra gerek muhalefet, gerek müfritler adına çetin tenkidler yapılacağı ileri sürülüyor
İnönü - Bayar
mülakatı
12 Temmuz danberi
İç politikada üzerinde durulmağa değer en mühim bir hâdise ölarak vasıflandırılıyor
Mülakatta ele alınan mes’eleler
Hükümet tebeddülündenberi sükûtu muhafaza eden muhalefet
cebhesinin bugün müdafaa edeceği görüşler merakla bekleniyor
Giinaltay’ın
Vaidleri
I-------
Yeni Başbakan, programında söylediklerini tahakkuk ettirmekle ancak memleket efkârında iyi bir mevki tutabilir. Bu durumun kabahati de sözlerini yıllardır tutmamış olan selef lerlndedir. Denk bir-büdce, dürüst bir seçim kanunu ve hür matbuat Şem-şeddin Gün altay"in zamanını beyaz bir taşla kaydetmeğe yetecek icraat olacaktır.
Kravçenko, Parlste gazetecilere izahat verirken (Foto: A. BJ

halif reye karşı 291 ta^vlh oya aldı.
Şemseddln Günaltay, daha ilk adımda, uleflerhün yapmağa bir türlü c&aret edemedikleri iki yenirot gösterdi t Evvelâ, programını Büyük Millet Meclisi huzurunun okumadan evvel, ajans vaatas'ıle Ttirk umumi efkârına enetil ve muhalif partilere de ayrıca birer suret verdi. Vaktile Receb Peker, bir türlü bunu yapmamış ve bu yüzden Demokrat Partinin çok tiriz ve hücumuna maruz kalmıştı. İkinci ve çok daha mühim yenilik yeni başbakanın grup-dan gizil reyle ltimad istemesidir. Eslddon böyle bir harekete Saracoğlular, Pekerler hiç cüret edebilirler miydi T Onlar ancak aleni rey usulfle ve bir nevi baskı sayesinde taraftarlarını çevrelerine bağlıyabllirlerdi. 8ayın Günalfay, yıllanmış bo kötü geleneği bozda ve kırdı. Herkesten samimi kanaatine ve düşüncesine göre rey vermesini İstedi. Neticede ancak be» kırmızı puanla ile karşılaştı ki bunlardan biri de, görünüşe ve galib bir ihtimale nazaran, Behçet Kemal Çağlar'ındır. Bu re»-mî şairin bir kabineye ltimad etmemesi belki o heyet lehinde en büyük bir propaganda ve hareket sayılabilir.
(Devamı: Sa. 3 - 80. 8 de)
Kravçenko dâvası
Paris’de başlıyor
47 şahiddeu 15 i Rusya’dan gelecek. Bunlar arasında Nuremberg Savcısı Rudenko da var
Ankara 28 (Telefonla) Büyük Millet Mecliai yarın (bu gün) toplanacaktır. Toplantıda Başbakan Şemaeddln Günaltay, C.H.P. Meclis grubunda taavlb •-dilen programını okuyacaktır. Bu münasebetle Başbakanın beyanatta bulunması da muhtemeldir.
Muhalefet partileri milletvekillerinin, parLınantcr hayatta mutsa olduğu veçhile, bu sefer de hü kûmete, ademi ltimad beyan ede-cokleri muhakkak gibidir.
Dün OJS.P. meclis grupu fçtl-maında, bütün tahminler hilâfına, kendini göstermlyen müfrit - mu tedll mücadelesinin meclisinin yarınki İçtimainde müşahede edilme d muhtemeldir. Müfritlerin, bu arada Behçet Kemal Çağların programı tenkld edeceği, hattâ bazı müfritlerin aleyhte oy vereceği •öylenmektodlr-
Bütiln bunlara rağmen Halk Partisi çevrelerindeki kanaat, OU naltay hükümetinin Mecliste güven oyu alacağı merkezindedir.
Muhalefet---------------------
ti çalışmalara bakılırsa, muhalefet cephesi adına, yannkl Mec İlete mühim konuşmalar cere-(Devamıı 8a. 3 - 6Ü. 7 de)
(Nh âomünisfZeriMİn lideri Mao Çt> Tunffun son fotoğraflarından
Komünistler Nankm e
girmek üzere
Londra, 23 (B. B. C.) — Çüı komünist kuvvetleri, millî hükümetin başkenti olan Nankine süratle yaklaşmaktadırlar. Gelen son haberlerden komünistlerin Nankine 20 kilometreye kadar yaklaştıkları ve şehrin, Çok geçmeden, topçu menziline glıeceği anlaşılmaktadır.
Çin hükümetinin teşkil ettiği barış heyeti hâlâ Nankinde bulunuyor. Fakat komündatler, mü cakereye başlamak için kendi şartlarını bildirmiş değildir.
Hükümet kıt’alan ve polla, yağmacıların öldürülmesi için emir almıştır.
(Devanın 8a. 3 - 8Ü. 1 de)
hilafet partilerinin yap-hanrhkla^ ve .ghriftlklft.. «t
Yurdların
Paris, 23 (a.a.) — Afp: Vic-ror Kravchenko tarafından haftalık komünist dergisi Les I yettir ta Françaises’in müdürü Cleude Morgan ve ayni dergi yazarlarından Andre Wurmser aleyhine açılan hakaret davası na Pazartesi günü başlanacaktır.
Claude Morgan’ın istediği Sovyet vatandaşları da dahil-olmak Are iki taraf şahitlerinin Paris'e gelmiş bulundukları earu İnaktadır.
Adalet Barayında Cumartesi günü görülen hummalı faaliyet akşam geç vakte kadar dev (Devamı: Sa. 3 - 8ü. 7 d
Askerliğe çağırılan memurların maaşları
idarecileri
Maaşlarda hasıl olacak değişikliğe dair hazırlanan kanun tasarısı Meclis gündemine alındı Ankara 23 (Hususi) — Askerliğe alınan memurların ma-cşlarmda hasıl olacak değişiklik kanun tasarısı geçici komisyon tarafından tamamlanarak gündeme alınmıştır. Tasan güven oyundan sonra müzakereye başlanacaktır. Tasarının önemli
Birleşik Anıerllıonın Dışişleri Bakanı Dean Acheson
kısımlarını aynen veriyorum:
Madde 1 — Asli bir vazifeye tâyin edildikten sonra muvazzaf askerlik hizmetlerini İfa İçin silâh aJtına alınanların memuriyetleri İle alâkaları kesilir. Dunlardan terhislerinden itiba-( Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
Atlantik paktı
Kongreum, paktı tasdik edeceği ıuııhakkak gibi
Londra. 23 (Nafen) — Vaşing tordan gelen haberleri yorumlamakta olan diplomatik çevreler Atlantik paktı andlaşması nın Amerikan kongresi tarafın dan oldukça büyük bir ekseriyetle kabul edileceğine inanmak fadırlar. Bundan sonra yapıla-esk bir toplantıda Amerikan, Kanada, Beş batı devleti ile Da almarka, Norveç, Portekiz, ve lalanda hazır bulunacaklardır. Bu toplantıda görüşülecek ve Üzerinde bir anlaşmaya varılacak olan mühim bir nokta da
(Devamı t 8a.
değiştirilmiyor
Türk Eğitim Derneği yurdla-nnın Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi dolayıslle, Bakanlık yeni bir yurdlar talimatnamesi hazırlamaya karar vermiştir. Yeni talimatname hazırlanırken talebelerin evvelce izhar etmiş oldukları dilekler de gözö-nünde tutulacaktır.
Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığı yurdlar hakkında bir kanun tasarısı hazırlamaktadır. Tasan yakında Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Alâkalılann mütalâasına göre; yurdlar sene sonuna kadar bu vaziyette kalacaktır. Bakanlığın bugünkü durumda; İdareci ler ve diğer müstahdemler arasında değişiklik yapmasına imkân görülmemektedir. Bu vaziyette şimdiki idarecilerin gelecek ders yılı başına kadar vazifelerine devam edecekleri muhakkaktır. Bunların bir kısmı
(□avamı: Sa. 3 - Sü. 8 ile)
Amerikan
Dünkü maçtan heyecanlı bir görü nüf
(Cihad ARMA N’ın yazısı 3 üncü sahilede)
27 Oeakda İstanbul limanına geliyor
Atina, 23 (a.p.) — Doğu Atlantik vo Akdeniz Amerikan Deniz Birlikleri Komutanı Amiral Rlchard L. Conolly, Colıım-bua fJlnday kruvazörü İle pazar fünll Phalere limanına vasıl ol-muştur. Amirale Atlantik donanmasına merıaub 8 gemi daha refakat etmektedir.
Amiral Conolly 26 Ocak ta-
(Devamı t Sa. s - SU. ■ de)
İzmir D.P. 11 Kongresinden bir çörilntlş fF- Yeni Sabah - İzmir)
D. Partinin İzmir il
kongresi sona erdi
D.P.
Kongrede idare âmirlerinin hâlâ tarafsız hareket etmediklerinden şikâyet olundu İzmir, 23 (Telefonla) —
11 kongresi, bu sabah saat 10 da açılarak dün akşam başlıyan idare kurulu raporu üzerindeki müzakerelere devam edilmiş, idare kurulu üyeleri tenkidlere cevab vermişlerdir.
İdare kurulu adına evvelâ A-vukat Muhiddin Erener tenkid-Ieri cevablandırmış, daha sonra Haydar Dündar; ara seçimler hakkında îzmirde alınmış kararın Ankaraya giden delege-
ler tarafından tam bir doğrulukla müdafaa edildiğini; fakat ekseriyet ara seçimlere girmemek kararını verince, İzmir delegelerinin de buna uyduğunu anlatmış, daha sonra 1950 seçimlerine D.P. nin daha şimdiden hazırlandığını beyan etmiştir.
Hatlb, devamla demiştir ki: «— Biz partiye para teberru eden kimselerin yarın açık bo-(Dcvanıı: Sa. 3 - Sû. 8 de)
Behçet Kemal Çağlar
müşkül vaziyette
C. H. P. deu ve Meb’uslııktaıı istifa edip etmemek hususundaki kararını yarın verecekmiş
Ankara 23 (Hususî) — Behçet Kemal Çağların, dün, C. H. P. Meclis Grupunda yaptığı korunmadan sonra Partiden ve Milletvekilliğinden istifa ettiği ısı arla söylenmişti. Bu gün ken-dieile konuştuk. Çağlar, yarınki Meclis toplantısında ve Salı gür.kü Grup toplantısında birer kor.uşma yaptıktan, soma bu husüstu bir karar vereceğini
söylemiş, fakat bu kararın çok muhtemel olarak Parti ve Meclisten ayrılmak olacağını ihsas etmiştir. Burada belirtildiğine göre Behçet Kemal Çağların Parti Grupundaki konuşmasıu-(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 de)
donanması
İZMİRLİLERİN KONGRESİ
İzmir Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin senelik kongresi düu sabah saat 10 da Eminönü Hnlkevlnde yapılmıştır.
Kongre başkanlığına Nej^t Yazganoğlu seçildikten sonra bir yıllık faaliyet ve heHab raporları okunmuş ve kabul sdil-mlştlr.
Müteakiben idare heyeti seçimi yapılmış, gizli oyla yapılan ■eçimde Leman Akı, Hıfzı Timur, Adnan Onat, Şekip Anal, Ahmed Menderes, Yaşar Akyü-rekli, Sedat Kantacı yeni idare heyeti üyeliklerine Beçilmişler-dlr.
Ankara 23 (Telefonla) — GU-nün en mühim siyasî hâdisesini dün vukubulmuş olan İnönü • Bayar mtllâkatı teşkil etmekte*, c'ir. Mülâkatın, Şemsettin Gile; naltayın kabine programımı# C. H. P. Meclis Grupunda okunduğu güne tesadüf edişi, bu o* hemmiyeti büsbütün arttırmış bulunmaktadır. Anadolu Ajansının verdiği kısa habere ha-1 kanlar, bilhassa Celâl Baynr’ın İnönü’yü ziyaret ettiği nokt'ol üzerinde durmaktadırlar. Mac lÛm olduğu üzere Ajans hane-rinde. Devlet Reisi ile D. P. Genel Başkanı arasında vukubulaıi bu son mülakatla iç ve dış konu lar üzerinde durulduğu tasrih edilmiştir. Müşahit çevreler.ü tahminine göre bu mülâkaltai Bayar, dış politikada D. P. nini yeni hükümetle de hemfikir vtf mutabık olduğunu teyit etmiştir. îç politikada da Cem! Bayar, Günaltay kabinesi programındaki demokratik valilere rağmen Demokrat Partinin bugüne’kadar öne sürd iğü, takıp ve müdafaa e-tiği nokta! nazardan asiâ feragat etmiyecAği-ni tekrarlamış, tadil edileceği (Oevaıııı: Sa. 3 - Sı- 1 dt)
Filistin için müzakereler
Rodos'taki müzakereler çok yavaş ilerliyor
Londra 23 (b.b.c.) (Radyodan ■İman haberlere göre müzakereler çok yavaş gitmektedir. Ara bu lucu Bundo Yahudi ve Arab mu-rahlıaslannı bir araya getirmeğe çalışmakta ve konuşmaların neticelenebilmesi hususunda son teşebbüslerini yapmaktadır.
Kudüs. 23 a.a. (afp) — Birkaç gUndenberi ilk defa olarak, bu satalı Kudüs'ün güney kısmında kuvvetli tüfek sesleri duyulmuş» tu.
MUşahltler derhal vak'a yerine gitmişlerdir.
Bu hâdise arabulma komisyonu baş sekreteri Dr. Pablo Az-carate’nln Kııdüse varması aran» tesadüf etmiştir.
Pablo Azcaıate, bir basın tof. İlintisi yapmaktan İmtina etmiş., tir. Yarın Kudüse gelecek olan ara bulma komisyonunun basın İle doğrudan doğruya temasta bulunmaması, tebliğ neşretmekle iktifa etmesi ksrarlaştınlmişhr.


^^TAKVİMDEN~BİR YAPRAK)
Şübhe, bir nûra doğru koşıııakdır.
Ukûmot, programında, de- İçin kendini sevdirmek lâzım... Bu mokraslye ve seçimlere do da ancak samimiyetle mümkün ola-ehemmiyetll bir hisse ayır- biliyor.
150 sonesinde- r-*-—-—--------~>-ı
ki milletvekili eeçlm-, ULUNAY ] lerlnin, «Hiç bir va- -—~~— -— --------—
tandaşın yüreğinde şübheyo yer bırakınıyaoak en teminatlı bir şo-kllde yapılması İçin İlmin vo tecrübenin telkin edocoğl todolrlerl gözönündo tutmaktan geri kalmı-yacağıno eöyledl.
8u tomlnatın, şimdiki seçim kanunu llo mümkün olamıyacağı muhakkaktır. Buna giden ve gelen hükûmotlerln de akılları yalmış olaoak kİ yont kabine seçim doia-yısllo momlokette movoııd olan tereddüdü vo o toreddüdden hasıl flitin ümldsizllğl, soğukluğu gldor-mok İçin ondan bu derece sarahatle bahsoylomok lüzumunu hissetmiştir.
Hükûmoller İçin efkâr - 1 - u-mumlyoyl tatmin eylomok çok güç bir İştir.
Bu nazlı molek, kolay kolay hor ağuşa gelmiyor. Ona ntallk olmak
Bizdo iktidar nıev» kline golcn hükümet* ler bir «Parti koalisyon» una dayanmış doğıllordir; on* ları İktidarda tutan kuvvet doğru* dan doğruya İktidar partisidir. 80/ lo olunoa bu kablnelorln düşmemeleri lâzıın gelmez mi? Fakat görü* lüyor ki hükümetler, bazan meçhul bir rüzgarın önüntlo saman çöpil gibi uçuvorlyorlar.
işte bu rüzgârı Ufloyon «tN kâr 1 • umumiye» denilen o nazil ıııeloğin penbo dudaklarıdır!.
Seçim mes'oloslndo İktidar en* dlşolldlrj İki cami arasında kalmış* tır. Hürrlyotten, demokrasiden balı sodlllnce onların İcatlarına uymnh lâzım geliyor. O da milleti kendi haline bırakmaktır 1 kimi İsterse onu seçcooktlr... O zaman Iktldağ partisinin partiyi kaybotıncsl lhtl« mail var. Bunun İçin Fronklcrlı) gedikleri gibi: «Hem lûhannyı, lıeırj w Lûtfea tayfayı çnviriria Mı

Comments (0)