AM
Sene 27 No. 9467 — Flatl her yerde 10 kuruştur. PAZARTESİ 30 Şubat 194B Sahibi: Necmeddtn Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Batıda müttefik taarruzu Kızlaştı
Emekli dul ve yetimlerin aylıklarile dört aylık aynt yardımları 5 Martta ödenmeğe başlanacak
________________________________
AKŞ
ORHAN VELİ
VAZ GEÇEMEDİĞİM ŞİİRLER
Yakında çıkıyor. MARMARA KİTABEYİ
lürkiyenin verdiği kararın tam mânası
uTürkıye, geç kalmış olmakla beraber...» diye söze başlayanlar vaı. uÇok geç kaldı, işe yaramaz» diyen kötü niyetliler de çıkacaktır.
( Acaba ne tarafa, kaç tümen göndereceğiz?» dlvs soruşturanlara da paslanıyor.
Dış Bakanı B. Hatun Sakanın Millet Meclisinde söyledikleri dikkatle okunursa bu yanlış soru ve yorumların hiç birine yer kalmaz.
Harbe girmeyi çoktandu- tasarlamış, fakat hu ağır ödev için en son. yani en zararsız dakikayı bekleyen bir devlet olsaydık da harbin bu döneminde Müttefiklerin kapısını çalarak: «Artık biz geldik!» deseydik, karşımızda belirecek asık suratlara, dudak bükmelere şaşmazdık.
Yahut, harbin sınırlarımızdan uzaklaşıp sona yaklaştığı bu kesin kış ortasında Müttefikler bize gelip: vHarbe girin, artık bize yardım edin» deselerdi, ne yapabileceğimizi sorar, ona göre karar verip hemen işe koyulurduk.
Fakat bugün gerçek olan şudur ki ne biz Müttefiklere baş-vu.?.ak — işin son deminde — harbe girişmiş bulunmayı istedik, ne de Müttefikler geç de kelmiş olsak bizden harb için bir yardım dilediler, Hattâ, geçen Ağustos ayında Almanlarla ve dalıa sonra Japonlarla münase-betler.mlzj kesmek için verdiğimiz kararlarla, bu sefer Almanya ve Japonyaya harb ilânı kararımız, ittifak ilgileri bakımından başka başka mahiyettedir.
Dünyanın otuz altı milleti, şu veya bu şeki'd?, Mihverle harb halindedir. Harbin dışında kalmış memleketler de iki türlüdür. Bunlardan bir kısnu, İsveç, İs. viçre, İspanya gibi tarafsız, yahut Portekiz gibi İngllterenîn eski müttefiki devletlerdir ki Büyük Müttefiklerden heı biri veya hepsi bunları bu harbde kendilerinden ayrı kalmış, kendilerine hizmet etmemiş, hattâ yabancılıkta ve dost olmamakta bazen çok ileri gitmiş sayıyorlar, sulh ve sulh lşlerîle ilgili konuşmalarda bunlara yer vermiyorlar.
Gene harbe girmemiş bir kısıra devletler var ki bugüne kadar ateşin dışında kalmış olmakla beraber MüLtefikleı safında kalmışlar, onlara derece derece, türlü yardımlarda bulunmuşlardır. Bu devletlerin, yakında toplanacak San - Fransisko konferansına, ve daha sonraki sulh konuşmalarına girebilmelerine Kırım üçler konferansında karar verilmiş, ancak bu devletlerin, harbe girmiş Birleşmiş Milletler safında sayılmaları için, Marta kadar Mihvere harb ilân ederek i942 ocak ayı Demecine İmza koymaları şart koşulmuştur.
Büyük Millet Meclisinin tarihi kararma yol açan Kırım konferansı karan budur ve bu karar yalnız Türkiyeyi değil, Mısırı ve bir kaç Lâtin Araerlkası devle-tini ilgilendirmektedir. Bu bakımdan da, Türkiyenin son ka-fen İngiltere . Türkiye ittifakı çerçevesine giren bize öz bir ha-reket değil, müşterek bir karara göre bir kaç sayılı devlete bırakılmış bir imkândır.
Hiç şüphe yok ki harbin başından beri Demokrasiler yanında yer almış, harb boyunca bu dâvaya büyük hizmetleri dokunmuş harb dışı devlet Türkl-yedJr. Türkiye, altı yıldır ayakta yuttuğu harbe hazır ordularlle, harbe girmeden dahi Müttefiklere nasıl yardım ettiyse, kuvvet ve kudreti, nüfuzu, tarih ve coğ-rafya durumu bakımından sulh-te de büyük hizmetler görmeye namzet bir devlettir. Bunun için, Türkiyenin her hangi zamanda, her hangi şekilde Birleşmiş Milletler sırasına girmeyi kabul et-
Halkevlerinin yıldönümü
CUMHUR UnSKANI flHKflRfl-DflKİ TÖRENİ ŞEREFLENDİRDİ Başbakan B. Şükrü Saraçoğlu, önemli bir söylevle Halkevlerini açtı
Kızılordu katî muharebeyi Almanyanın göbeğinde verecek
Rus hazırlıkları tamamlanmak üzeredir, Sovyet baskısı gitgide artıyor
Ankara 24 (AA.) — Halkevlerinin on üçttnaü yıldönümü münasebetti» bugün saat 18 te Ankara Halkevinde bir tören yapılmıştır.
Milli Şef İnönü'nün de şeref verdiği bu törende Büyük Millet Meclisi reisi Abdülhallk Renda, Bakanlar. Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreteri Memduh Şevket Esendal, Müstakil gurup başkan vekili Ali Rftna Tar-han, Parti İdare heyeti Azalan, millet vekilleri,. Bakanlıklar erkânı ve çok kalabalık bir davetli kütlesi de hasır bulunmakta İdi.
İstiklâl marşından sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu bir söylevle yeni Halkevlerini ve odalarını açmış va sık sık alkışlarla karşılanan bu söylevi, İzmir Halkevi amatör orkestrasının, yaylı sazlar gurupunun, küçük orkestrasının bir konseri ile (Kafa Kâğıdı» adlı bir perdelik komedinin temsili taklbetmlştlr.
Çok beğenilen ve alkışlanan bu konesr ve temsilden sonra da törene son verilmiştir.
Cumhur Balkanıma töreni takl-beylemek üzere localarına gelişlerinde ve ayrılışlarında hanr bulunanlar tarafından sevgi tezahürlerUe karşılanmış ve nğrurlannıişlardır.
Başbakanın söylevi
Ankara 25 (AA.) — Halkevlerinin kuruluşunun on üçüncü yıldönümü münasebetti Başbakan Şükrü Saraçoğlu’nun verdiği söylevin metni şudur:
Arkadaşlar;
Tokyo’yu 1800 uçak yeniden bombaladı
Şehrin merkezinde ve sanayi bölgesinde 2600 hektarlık saha ateşe verildi
Paris 28 CA.A.) — Uçak gemilerinden kalkan 1600 Amerikan uçağı ile Marlannes'lardan gelen 200 süper uçan kale dün Tokyo'ya karşı bu harbin en şiddetli hava akinmı yap-ınt.yl ardır,
Alman fotoğraflar, Tokyo sanayi şehrinin büyük bir kısmının harap bir halde olduğunu göstermektedir.
Tokyo'ya akın 3 buçuk »aat devam e biniştir.
2600 hektarlık bir saha yakıldı
Berne 28 (AA.) — NeW-York radyosunun verdiği bir habere göre, Tokyo merkezinde ve sanayi mahallelerinde 2900 hektar arazi ateşe verilmiştir.
Bern# 28 (A.A.) — Tokyo radyosunun verdiği bir habere göre, uçak gemilerinden kalkıp Tokyoyu bombalamış olan Amerikan uçakları 800 kadardı.
Japon radyosu, bir gün İçinde lkln-
el defa 130 uçan kalenin Tokyo İle dış mahallelerine taarruz etmiş olduklarını bildirmektedir.
Japon başkentinde çıkmış olan yangınlar ak?am geç vakit söndürli-lebllmlştlr. Bazı Baknnlifc binaları hasar» uğramıştır.
Londra 28 (A,A.) — New-¥ork radyosunun verdiği bir habere göre, Tokyo'ya karşı yapılmış olan son atan esnasında Dahiliye Bakanlık binası ağır surette hasara uğratılmıştır.
Amerika Bahriye Bakanı îvvojimada
New-York 20 (W — Harb muhabirlerinin bildirdiklerine göre, Amerikan Bahriye Bakanı İwojlma adasına yapılan çıkarma hareketini yakından tâki betmiş ve Amerikan kuvvetleri İle birlikte adaya çıkmıştır.
Harb muhabirlerinin 11A ve ettiklerine göre. M, James Forra-rtal şimdi Gııam'da bulunmaktadır.
mesl basit «formalite — muamele» mahiyetini aşan bir olaydır.
Gene şüphe edilmez ki bir devletin her hangi zamanda harbe girmesi bu karardan çıkabilecek her türlü ödevleri yüklenmesi demektir. Bugün, bizden hiç bir fiilî yardım ve hareket İstenilmeden bu imkânın verilmiş olması, harb ilân ederek Birleşmiş Milletler Demecini İmzalamaktan. doğan yüklemlerin yarın bize hiç bir görev vermiyeceği mânasına gelemez.
Türkiye, Kırım konferansında verilmiş karar ve imkân gereğince Birleşmiş Milletler arasına girmiştir. Bugünün olgusu budur. Bundan çıkacak başka sonuçlar, harbin bilinmez gelişimlerine bağlıdır.
Necmeddin Sadak
Bugün Halkevlerinin on ilçüncü yıldönümünü kutluyoruz. Her yıl biraz daha artarak bütün yurdu kapayacak surette yayılmakta olan Halk-evlcrlmlzln ve Halkodalorımıziü gelişmeleri ve verimleri, bölgelere göre blriblrlnden farklıdır.
Bazı bölgelerde birçok Halk evimiz, bulundukları çevrede çalışan arka-da-şltınn yetki ve başarıları dalayıslle umduğumuz kadar İleri ıgitırüşlerdlr.
Uygun şartların bulunmadığı yerlerde de tek tek arkadaşların çalış-malarlle topluluk yaşayışının ve ki-: mıldanışın. geçen yıldan daha İleri olduğunu görmekteyiz. Bu amaca doğru olan çalışmalarda İlgi gösteren değerli yurttaşlarımızın Halkevleri İçinde yeni bir yaşayış görüşü bulmağa başladıklarını bize gelen dileklerden anlıyoruz.
Arkadaşlar:
Milletimizin bayatında kültür yoll-11e birlik duygusunu ve medeniyet isteklerini gerçekleştirmeyi sağiıyan Halkevlerini ve Halkodalarını, her yıl daha gelişmiş ve verimleri daha çok artmış olarak görmek amacımızdır. Yapılanları hiçbir vakit yeter bulmuyoruz ve bulmıyacağız.
Her şeyden evvel Halkevlerinin ve Halkodaiannııı memleket ölçüsünde yayılmasını sağlıyaçağuı. Büyük şehir vü kasabalarımızda Halkevlerinin sayışı artacaktır. Köylerde İse şimdilik Halkodaları bulunacaktır. Her köyde bir Halkodası o köyün tabii bir şartı olacaktır.
(Arkası sahlfe 2; sütun 3 te)
DİKKATLER:
Milli korunma için kime Ve nereye baş vurulacak?
Milli korunmaya ait bir şikâyetimiz oluyor: «Nereye, kime baş vurmalı?» diye düşünürken şikâyetten vazgeçiyoruz.
Her miiesseseıle, belki de l>er vitrinde — tıpkı yangın, tıpkı polis telefon numaralanılın iri harflerle ilân edilmesi gibi — millî korunma kontrolörlerinin telefon numaralan, müracaat yerleri de iri iri yazılı, asılı durmalıdır.
Harbin dışındayız, yanındayız derken, işte içindeyiz. Vurguna katiyen meydan vermemek, vurgunla savaşmak niyetinde okullara kolaylık göstermelidir.
Brüksel 1» (A. A.) — Mo3kova(tan gelen haberlere göre, mareşal Zukov va mareşal Konlev orduları Almanya göbeğinde kat! ve nihai muharebeleri vermek üzere hamlıklarını bitirmekle meşguldürler.
Bütün doğu cephtâl keslmlerlnd» şiddetli hava Çarpışmaları cereyan etmektedir. Almanlar bütün uçaklarını İleri sürmüşler, Sovyet birliklerinin toplanma hareketlerini önlemeğe çalışmaktadırlar.
Dün geceki Sovyet tebliği, Pome-ranyada P. Frledland’ın ele geçirilmiş olduğunu, bildirmekte ve şunları İlâve etmektedir:
«Breslau içinde birkaç bina kUmesl işgal edilmiştir. Cephenin diğer kesimlerinde kayde değer bir değişiklik olmamıştır.*
Sovyet baskısı artıyor
Nevyork 28 (A.A.) — Bütün doğu cephesi kesimlerinde Kızılorduııun baskısı gitgide artmaktadır. Sovyet başkumandanlığı zukov ve Konlev ordularının faaliyeti hakkında hlçbLlr şey bldlrmemektedlr.
Doğu Prusyada kuşatılmış bulunan 34 Alman tümeni Sovyet çemberini yarmak İçin gayret sarfetmekledlr. Bu çarpışmalarda Almanlar ağır 'tayılfîttrâ nğrnnfaktadırhır.
Sllezyada, Breslau sokaklarında -şiddetli çarpışmalar cereyan etmektedir.
Breslau yer yüzünden siliniyor
Nevyork 26 (A.A.) — Exchange Te-legraph'm Moskovadakl muhabiri bildiriyor:
Breslau şehri yavaş yavaş yeryüzünden siliniyor, Sovyet topları ve kuvvetleri şehrin taşlarını teker teker söküyorlar, stallngrad ve Lenln-gradda çarpışmış olan Sovyet blrllk-ierlle İnatla çarpışan Alman erleri arasında ölüme kadar bir savaş yapılmaktadır.
Breslau şehri bu savaştan Ölü çıkacaktır.
Çarpışmalar, mahzenlerde, sokaklarda, damlarda devam ediyor,
Sovyet erleri adım adım şehrin merkezine doğru İlerliyorlar.
Yeni bir Rus taarruzu
Brüksel 28 (AA.) — Alman Haberler ajansı, Sovyet kuvvetlerinin 5 zırlılı teşkille Könitş İle Frledland arasında şimal batı İstikametinde taarruza geçmiş olduklarım bllldrmek-tedlr.
Aynı ajans. Alınan kuvvetlerinin bu taarruz karşısında yeni hatlara çekilmiş olduklarını İtiraf etmektedir.
Mısır Başbakanının kaatili
26 yaşında bir avukat olduğu Anlaşıldı
Kahire 25 (AA) — Başbakan Ahmet Mahir paşanın kaatlllnln hüviyeti tesblt edilmiştir.
Bu 28 yaşında Mahmut el Isavl adında bir avukattır.
Kahire 25 (A.A. ) — Nakraşl Paşa yelil kabineyi kurmuştur. Naraşl Paşa, Dahiliye ve Hariciye Bakanlıklarını da üzerine almaktadır.
Vafd partisinin harb ilânına muhalefeti
Kahire 25 (A,A.) — vafd partisi, Mısır’ın Almanya’ya ve Japonya'ya harb ilânını muhalefetle karşıladığını bildirmiştir.
Eski Başbakan Nahoş Paşanın Baş-knn bulunduğu bu parti, Mısır'ın harbe girişini Mısır Kıralı ile İngiliz, Amerikan ve Sovyat hükümetleri nm-dlndc protesto etmiştir. Vafd partisinin protestosunun, Avrupa harbinin yatanda sona ereceği kanaatin» dayandığı sanılmaktadır.
Londra 26 (R) — Müttefik umumi karargâhın dan bildirildiğine göre birinci ve dokuzuncu Amerikan ordularının batıda başlıyan taarruzları iyi bir şekilde terakki etmektedir. Amerikalılar, 4Q kilometrelik bir cephede Roer nehrini her noktadan geçmişler ve Kolonya şehrinden 25 kilometre mesafede bir yer» varmışlardır.
Almanlar, Roer'e hâkim yüksek araziden atılmış olduklarından Müttefiklerin hazırlıklarını artık görebilecek durumda değillerdir. Almanların mukavemeti zayıf ve blnııetice Müttefiklerin zayiatı hafif olmuştur. Müttefik hava kuvvetleri, muharebe meydanım tecrit ettiklerinden Almanların takviye kuvvetleri getirtmelerine mâni olmuşlardır.
Başkumandan general Elsenhower‘-ln söylediği gibi, Almanların bütün yerleri kuvvetle tutmak İçin kâfi miktarda askerleri yoktur. Almanlar, ciddi hiç bir mukabil hücumda bulunmamışlardır. Dün bu kesimde 3000 esir alınmıştır,
şimalda, taarruzda bulunan KanadalIlarla İngillzler, Almanların bu kesime asker göndermelerine mâni olmuşlardır. KanadalIlar, Gohtan cenup istikametinde biraz İlerlemişlerdir, Bu kesimde Alınanlardan 10,000 esir alınmıştır.
Kolonyaya 23 kilometre kaldı
Londra 28 (AA.) — Birinci ve dokuzuncu Amerikan orduları Rhln ve Kolonya istikametindeki taarruzlarına hız vermişlerdir. Bu birlikler dön akşam Kolonya şehrine 23 kilometre mesafede bulunuyorlardı. Amerikalı-
Amerikahlar Kolonyaya hızla yaklaşıyorlar
Roer nehri 40 kilometrelik bir cephede geçildi, Müttefikler süratle ilerliyorlar
ların kayıplan hafiftir. Almanların gafil avlanmış oldukları kuvvetle muhtemeldir.
Şimal kesimde, birinci Kanada ordusu kesiminde Almanlar İnatla mukavemet etmektedirler, deva ve Goch şehirlerini ele geçirmiş olan bu kuvvetler şimdi IVessel İstikametinde İlerlemektedirler. Bu Wessel şehri, Nyjgmen'den aşağı Rhln havzasına giden yol üzerinde bulunmaktadır. Taarruz süratle gelişiyor
New-York 28 (AA.) — Abda Ciıa-pelle şehrinin doğuşunda başUmış olan birinci ve dokuzuncu Amerikan ordularının taarruzları memnuniyet verici bir şekilde gelişmektedir Dünkü gün esnasında 3500 esir alınmıştır.
Kuvvetle tahkim edilmiş olan Dur-ren şehri işgal edilmiştir.
General Patten kuvvetleri Echter-nach kesiminde llfrrl hareketlerine devam etmişler ve Prum nehrini y nt noktalarda aşmışlardır. Vltlingen ve Pofllngen kasabaları ele geçirilmiştir Kolonya şehrî porülüvnr
Londra 28 (A.A.) — Balı cephesinde birinci ve dokuzuncu Amerikan orduları dünkü gün esnasında 0 şehir ve kasabayı ele geçirmişlerdir.
Amerikan erleri ve subayları şimdi Kolonya şehrini görmektedirler.
Created by free version of 2PDF
Pariste nümayişler
Paris 25 (AA.) —Dün Paris sokaklarında başkentin şimdiki İaşe teşkilâtına karşılık mahiyetinde nümayişçiler dolaşmışlardır. Bu nümayiş Kurtuluş komitesi tarafından hazırlanmıştır.
Günler Geçerken
Modern Mehdi
Alman diktatörünün ne olacağı, nasıl bir akıbete uğrıyacağı hakkında ileri atılmadık fikir kalmadı. Hattâ bazı ecnebi dergiler mükâfat|j müsabakalar bile açtılar; «kuyucular her ihtimali göz önünde tutarak çeşitli cevaplar verdiler. Çoğunluk meselâ Arjantin’e kaçacağını söyledi; kendini öldürmesi, yahut esir düşmesi azınlıkta kaldı. Fakat kimsenin tngiüz tefsirçişi Edvard Mont-gomery kadar iyi düşünemediği fikrindeyim. Bu keskin görüşlü adanı dedi ki:
«— Kâhinlik taslamak istemem; zaten o huyda yaradılnıa-ınışını. Ama şimdi size gaipten bir şey haber vereceğim: Almanya yenildiği gün H i iler ortadan esrarlı şekilde kaybolacaktır; ne olduğu bîlinemiyerektir. O suretle eski diktatör daima canlı bir sembol gibi Almanların zihn.inde yaşayacak ve günü gelince yeniden ortaya çıkıp Führer'in ilahi nıahiyetilç Alman dehâsını birleştirmiş bir kuvvet olarak milletini zafere ulaştıracağına halk inandınlacaktır.»
İngiliz tefsiıcisi lâtife etmediğini, ciddi konuştuğunu ve yarın Hitler’in mevcut olnuyan şahsına bir ilâhlık. kutlu bir varlık takılarak üçüncü dünya harbine girişileceğini de sözlerine ekle>-miştir. Bizim anlıyacağımız, Führer bir cins Mehdi olacaktır; dalıa doğrusu — eski lügatlerin tarifile — ahar zamanda zuhuru melhuz kezzabı meşhur, yani Teccal! Tarih boyunca insanların yer yer, hele din kavgaları yenilmelerinden sonra buna benzer inanlara kapıldıklarını, efsanelrk tiplerin bir ğiin çıkagelerek kendilerini vaktUe başarılaınıyan zaferlere kavuşturacakları ümidine bağlandıklarını, o ümitle az çok avunduklarını biliriz. Kimimiz gülümseriz, kimmiz acırız; çoğumuz eski devirler adamının bu bön inanlarına şaşarız. Fakat fikir ve fen sahasında çok ileri gitmiş Alman milletinin XX. asırda bir ortaçağ zihniyete döneceğini ilk bakışta aklımıza kabul ettiremeyiz. Şu var ki Dr, Göbbels zemini şimdiden hazırlamaktadır: «Onun bir altıncı hissi daha vardır; İnsan güzünün ulaşmadığını ve yarın neler olacağını bilir!» flitler de bizim bildiğimiz numaralı kuvvet 'altıncı lıis değil, beşinci koldu» koparıldı!
Refik Hal id Karay
Sahile 2
AKŞAM
26 Şubat 1043
SÖZÜN GELİŞİ
Bu mağaza etiketlerini neden değiştirdi? Merak ediyoruz
Bir okuyucu telefon etti: Cumartesi günü öğleden evvel Be-yoğlunda Galatasaray civanndan geçiyormuş. Bir dükkâna bakmış, vitrininde bir adam dolaşıyor. Ne yaptığını merak etmiş. Adam etrafına toplanıp kendisine bakanlardan olsun sıkılmadan kumaşların üzenindeki fiat etiketlerinin eskilerini toplayıp yerine yenilerini koyarmış. Telefon etlen okuyucumuz bilhassa dikkat etmiş: Bir emprimenin üzerinde 14,56 lira yasan etiketi kaldırmış, yerine 15,30 lira yazılı bir etiket koymuş. «Şa-çakaldık» diyor ve bunun önün.e geçmek için ne yapmak gerektiğini bize soruyor.
Telefonda ben konuşuyordum: «Millî korunma kontrolörlüğüne haber vermediniz mi?;> diye sonlum. «'Ancak öğleden sonra telefon etmek imkânım buldum. O zaman da hafta tatili başladığı için her halde gitmiş olacaklar kî telefon açılmadı. İşin daha garibi nedir biliyor musunuz? Herkesin gözü önünde mallarının fiatlerini yükselten bu mağazanın karşısında ihtikârdan hüküm giymiş, çarşaf gibi karar camına asılı duran kapalı bir dükkân var. O zamandan beri hâlâ hiddetimi yenemediğini İçin şimdi size telefon ediyorum» dedit mağazanın adını söyleyip telefonu kapadı.
Okuyucumuzun haber verdiği sıkılmak duygularından da sıyrılmış görünen bu mağazanın adı şimdi bendedir. İhtikârı kovalamakla görevli olanların bu İsmi benden soracakları ve yerinde bir soruşturmaya girişerek tftrjndcld malın durup dururken hangi sebeple fiatinln yükseldiğini öğrenecekleri şüphesizdir. Ortada fiatlerln yüzde bilmem kaç nispetinde yükseltilmesini haklı gösterecek hiç bir ticarî, İktisadî sebep olmadığına göre bunu hepimiz aynı şiddetle merak etmekteyiz. Öğrenirsek haber vermekten zevk duyarız. Şevket Rado
Halkevlerinin yıldönümü
CUMHUR BAŞKANIANKARA DAKi TÖRENİ ŞEREFLENDİRDİ
Kararımızın akisleri
Amerika Dış Bakan vekili, karan “gerçekten mutlu bir olay,, olarak tavsif etti
Cumhur Başkanı
İzmir Halkevi sanatkârlarına iltifatta bulundu
Ankara 26 (Telefonla) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü, Halkevleri yıldönümü dolayısile dün Ankara Hal-kevlnde yapılan töreni baştan sonuna kadar taklbetmlş ve başarılı bir konser veren İzmir Halkevi sanatkârlarını kabul ederek kendilerini şu değerli •özlerle teşvik etmiştir!
«Yaptığınız hizmeti küçük görmeyiniz. Memlekette musiki terbiyesinin, temelini atanlarsınız . Sîzleri tebrik öderim. Geniş bir musiki anlayışı, medeni bir muhitin esas zevkidir. Eksiklerinizi tamamlamak İçin daimi' •İze yardımcı olacağım.»
Tören sona erince. Cumhur Başkanı:
«HalkevlI arkadaşlara teşekkür öderim. Bize güzel bir gün geçirttiler.» •özlerde memnunluklarını ifade etmiştir.
Yunan Başbakanının beyanatı
Atina 25 (A.A.) — Atina ajansı bildiriyor: Embros gazetesinin bir muharririne verdiği bir mülakatta Başbakan general Plastlras demiştir ki:
«Yunanistan Müttefiklerin yardı-mllc ve vatandaşların yapıcı çalış-m asile iktisadi kalkınmasına doğru •eri terakkiler kaydedecektir.»
General Plastlras, sözlerine şöyle devam etmiştir:
«Yunanistan, Müttefiklerin uğrunda savaştıkları hürriyet İçin yaptığı mücadeleler ve fedakârlıkların tam bir mükâfatını almalıdır. Bu müca-edeleler ve fedakârlıkların, harbin neticesi üzerine tesir ettiğini herkes kabul etmektedir,
Yunanistan emperyalist hedefler gülmemişti ve hiçbir zaman gütmlye-cektir. O ancak kendisine alt olanı İstiyor. Yunanistan her şeyden evvel İnsanca yaşıyabİlecek şartların sağlanmasını ve emniyeti hususunda sarsılmaz bir duyguya sahip olmasmi İstiyor. Bu suretle önüne İlk çıkacak istilâcının merhametine sığınmış bir durumda kalmıyacaktır. Bu, aynı zamanda istikrarlı bir sulh için savaşan Müttefiklerin genel menfaatlerine de uygundur.»
[ KUTUP KIZ?
AŞK VE MACERE ROMANI
Yazan: Stanley Shaw Çeviren: (V* ■ Nû)
\ — Tefrika No. 9 —_... JR
Herifin kürkü yoktu. Hattâ gömleğinin yakası bile tahı göğsü üzerinde açılmışa. Sanki Avrupa fabrikalarından çıkan bir amele. Omuzunda kocaman bir çuval vardı.
Plerr* Qulnt'I, iki küreği arasına vurduğu birkaç darbe İle selâmladıktan sonra, dev cüsseli adam, masaya yaklaştı; birkaç parça yiyeceği yaka-lıyarak acıkmış bir hayvan gibi tek-Ufclzceslne yuttu.
Jensen, ocağın yanında ayakla durmuş, merakla ve nefretle bu insan şeklinin İğrençliğine bakıyordu. Mlss Kerrlson'sa hâlâ onun yanındaydı. Tltrlyen elini koluna dayamıştı.
Bir hiddet homurdanışı Jensen'Ln dikkatin! başka tarafa çekti.
Baby, kendi usulü üzero iri İsveçliye bir selâm göndermişti. Anlaşılan onu dostça karşılamıyordu. Kulübenin ortaanda yatmış, tüyleri dikilmiş, dişleri meydana çıkmış, gözlerinden kıvılcımlar saçılarak dev adamın gırtlağına saldırmağa hazırlanıyor gibiydi.
Fakat pierre $ulnt, onu tem zama-
Zeytinyağı
Perakende yağ satacakların listesi yarın tebliğ edilecek
Bugünden. İtibaren perakende zeytinyağı satacak esnafın tesbit edileceğini yazmıştık.
Perakendecilerin tesbitile bizzat İstanbul ili makamı meşgul olmaktadır. Bu hususta Bakkallar cemiyetinden alman cetvelde İstanbulda mevcut olan bakkalların adlan vardır. Bunların miktarı bin yedi yüz küsûrdur. Ancak hepsi bakkal değildir. Cemiyetin adı «İstanbul bakkalları ve benzerleri cemiyeti» olduğundan helvacılar, mezeci ve pastırmacılar da cemiyete kayıtlıdırlar, Bunlar harice hemen her bakkala perakende zeytinyağı satmak müsaadesi verilecek ve bu suretle halk, kendi semtinde kolaylıkla zeytinyağ bulabilecektir. İleride İhtiyaç görü lürse bakkalların sayısı arttırılacaktır. Tesbit İşi bugün tamamlanacak ve liste hemen kaymakamlıklara bildirilecektir. Satışa yarından sonra başlamak kabil olacaktır.
Yeni kazanç kanunu tasarısı inceleniyor
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni kazanç kanunu tasarısı etrafında İncelemeler yapmak üzere Defterdarlıkta uzmanlardan mürekkep bir komisyon toplanmıştır. Bu komisyon, gerek Bakanlık tarafından gönderilen tasarıyı, gerek İstanbul Ticaret odası tarafından hazırlanan esasları gözden geçirmektedir. Bu komisyon aynı zamanda yeni kazanç kanununu Türkçeleştirmek İçin de eski kanundaki terimlerin karşılıklarım koymaktadır. Yapılan incelemeler yakında bitecek ve Bakanlığa sunulacaktır.
nında durdurdu. Çağırdı. Tasmasından yakaladı. Güç halle zaptetti.
— Babyl — diye haykırdı. — Ne oluyorsun yahu? Dan bu... Blg Dan. C&mp - Argyle'den... Tanıyamadm mı? Onu böyle mİ karşılıyorsun?
Fakat Baby, bu derece sevip saydığı efendisinin elinde bile güç zap-tolunuyordu. Öyle yüksek sesle ho-muradnıyordu kİ. İsveçli, lokmalarını yutamayıp geri döndü.
Köpeğin kendisine karşı takındığı düşmanca tavrı farkederek ve efendisinin de zaptetmek için çektiği müşkülâtı görerek korku ifada eder tarzda yüz buruşturdu.
Titrlyen bir sesle:
— pierre Qulnt! — diye bağırdı. — İyi tut hal Koyvereyim deme ııakınl Köpek değil bu kurtl Sağlam yapış. Geriledi. Köpekle kendi arasına masayı koydu. Herkülvari boyuna rağmen bu adam her halde korkağın biri olacaktı
Korkak... Belki dc aJçakl
Zira, zeki köpeklerin kinleri beyhude değildi Kim bilir Baby ile Blg
(Baş tarafı 1 İnci sahifede)
Halkevleri sayısı artıyor
Halkevleri 1932 de faaliyete girmiştir. Bu ilk yılda açılan Halkevlerinin sayısı 14 idi. Geçen yıl bu sayı 405 1 bulmuştur. Demek kİ her yıl tabii bir artışla ilerleme vardır. Bu 405 Halkevinden 63 il 11 merkezlerinde, 242 sİ İlce merkezlerinde, 100 ü de bucak ve köylerdedir.
Bu yıl bunlara 32 Halkevi daha katılıyor. Adlarını söylüyorum: Bâlâ, Kızılcahamam, PolatlI. Gölpazarı, Kemalpaşa, Kartal, Yalova, Yeşilköy, Kanıan, Geyve, Gölcük, Sapanca, Değirmendere, Andlrin, Maçka Vakfıkebir. Çaycuma, Manavgat, Erdek. Susurluk. Meriç, Ömerbey, Anamur, Gülnar, pazarcık, Afşin, Ulus, Fenike, Kaş, Gündoğmuş. Serilir. Osmaneli.
Bunlardan 15 1 Halkodasından çevrilerek açılmaktadırlar.
Bu Halkevleri de bugünden itibaren millet hizmetine giriyor. Bunları açarken hepsine, yürüyecekleri yolda başarılar dilerim.
Bu yıl 2338 köyde Halkodaları açıldı
Halkodalanna gelince: bunlar 1940 yılındaöberi açılmağa başlanmıştır. Halkevi, bildiğimiz gibi, çok taraflı bir kurumdur Bir Halkevinl çevirmek İçin çok üyesi bulunmak lâzımdır. Onun İçin köylerimizde bir Halterinin çekirdeği demek olan ve köyün yapısına daha elverişli durumda bulunan Halkodalarını açıyoruz. Geçen yıl bunların sayısı 365 e varmıştı. Köylerimizin birçoğu bu ku-rumlarını bir an önce açmak için haklı olarak sabırsızlık gösteriyorlar. Bu yıl hepsinde değil, fakat bir kısmında bu İstekleri yerinde görerek ve destekliyerek Halkodaları hayatında yeni bir adım atılmasını sağladık. Bu yıl bize teklif edilenlerden 2338 köyde yeniden birer Halkodası açılmasını uygun bulduk. Bu Halkodaları da bugünden İtibaren millet hizmetine giriyorlar. Bunlann adları, şimdi size dağıtılan broşürlerde yazılıdır. Bunları açarken hepsine ayrı ayn başarılar dilerim.
Halkodaları on bini bulacak
Boylece. arkadaşlar. Halkodalan-mızm sayısı da, şimdiye kadar açılmış olanlarla birlikte 2688 i bulumu? oluyor. Biz bunu da az buluyoruz. Aldığımız direktife göre, bunlann sayısı 10 bine varacaktır. Ancak bu suretle, birlbirlne komşu olan köylerle birlikte. köylerimiz Halkevi ve Halkodası I ışığı İle nurl&nmış olacaklardır. I
Arkadaşlar,
Bir halk odası, toplanma İçin yeter genişlikte tir salonla İki, üç çalışma odasından ibarettir. Bu küçük yuva, her Zaman temiz, bakımlı, İçinde bir Okuma yeri, bir radyosu bulunan, kadın, erkc-k vatandaşlar İçin bir mada toplanma yerleridir. Burada köyün işleri konuşulmak için toplanılır. Burada radyo dinlenir, sohbetler edilir, burada düğünler de yapılır.
Köyde çalışan yer yer aydınlar, öğretmen, eğitmen, sağlık memuru, ziraat memuru, ormancı, veteriner, fen memuru gibi arkadaşlar veya işleri dolayısile köye giden memurlar, meslek adamları, İdare başındakiler, Millet Vekilleri hâlkodasında birleşirler, söyleşirler.
Köylülerimiz milli günlerimizi halk odasında uyanık törenler yaparak kutlarlar. Köy gençliğinin güzel sanatla ve spor zevkini halkodaları düzenler, konuşma suretinde veya kurslar açarak öğretme suretinde burada sağlanır.
Dan’ın arasında nasıl bir vaka geçmiş olacaktı.
Hayvan homurdanıp duruyordu. Dişlerini gösteriyordu. Pierre CJuint, onu, kulübenin gerilek bir noktasına bağladı. Hattâ oradayken bile zaman zaman gene havlıyor ve beyaz dişleri loşlukta parıldıyordu
V
Bir Keşif
Nevyork şehrinde. Polla müdürü Hilkle, B. M.işini’hal İçin kafa patlatıp duruyordu. Pechblende çıkaranların göz altında bulundurulmaslle neticeye kolaylıkla varabileceğini sanmıştı. Fakat, bu yoldaki İncelemeler bir netice vermemişti. Bu madeni çıkarıyorlardı, doğrul1 Fakat, radyom İstihsal etmek için. Madenin başka türlü kullanılışına gelince, onların da İstimal şekil ve yerleri katiyetle tesbit olunmuştu- «İthlte» denilen bıı beyaz ve stngervarl maden, hiçbir yerde İstihsal olunmuyordu. Hiçbir mühendis tarafından bilinmiyordu. Esasen hiçbir İşe de yaramıyordu. Birçok kimyagerler, onu kolayca lntlhsal etmeğe muvaffak oldu. Fakat, ticarette kullanma yerini bulamadılar. Dünyada mevcut bütün «ithlte» kataloglan tartıldı. Pek u miktardaydı.
Yeni moleküller naıarlyeei mensuplarından bir genç âlim, günün birinde HllkJe'y» dedi Uı
Okuma ve yazma bilmeyen yetişkinler, burada okuma ve yaama öğrenmeğe çağrılırlar. Kısaca, köyün biitün topluluğunu ilgilendiren işler burada görülür, burada toplulukla' yaşama tadı alınır.
Arkadaşlar.
Bir Halkevinl iki yönden görebiliriz: Biri yapısı İle va çalışma araçları İle dış yönünden, biri de kendi çalış-malarile İç yönünden.
Halkevlerine elverişli binalar
Biz bütün halkevlerimizln uygun, elverişli yapılara kavuşmalarını İstiyoruz, şimdiye kadar bunu elde edememiş olan yerler, hummalı bir çalışma İle bunu başarmağa savaşıyorlar Bugünkü şartlar altında bile bu çalışmalar r:.vam ediyor. Biz bir halkevinl bulunduğu çevreye göre uğrpk bir yerde, fakat geniş bir bahçe İçinde, yüksek ağaçlar arasında, kullanışlı, işlemeğe gelişmeğe elverişli, sade bir güzellikte yapılmış olarak görmek isteriz. Denemelerimiz, bize bu yoldaki yapıların halkevi ihtiyaçları bakımından daha elverişli olduğunu göstermiştir.
Çalışma araçlarına gelince: Bunların her gün biraz daha eksiklerinin tamamlanmasını İstiyoruz. Her halk-evlnln ;por yeri, temsil yeri, toplanma yeri, radyosu, sineması, müzik âlet leri, güzel sanatlar atelyesl, dershanesi, kltabevl, hasta bakma yeri bulunmalıdır.
Biz bütün bunların her halkevinde zamanla tamamlanmasını istiyoruz Araçların eksik olması bizi çalışmalarımızdan vaz geçiremez. Halkevi ruhu, burada belli olur. Ne kadar ek-Bİkleri olursa olsun bir halkevi yapabileceği şeylerin dalma en fazlasını başarmağa mecburdur, biz bunu bütün milletimizin milli kalkınma yolunda şiar edindiği bir ödev olarak görilyorte.
Halkevlerinin tek amacı
Arkadaşlar,
Halkevleri bütün koliarlle. bir tok amaca yönelmişlerdir. Bu amaç da kültür yolundan her zaman milli değerlerimizi işlemek, Türjç devrimlnl geniş halk hayatı İçinde kökleştirmek. milli birliği sağlamaktır.
Böyle bir amaç karşısında bütün aydınlarımızın, devlet hizmetinde yer alan bütün yurt taşlanmışın kendilerini bu İşe vermeleri gerektir.
Bütün aydınlarımızın beni duymaları için tekrar ediyorum: Hepimi? halkevlnln İçinde çalışmağa, birer suretle başkalarına faydalı olmağa bu vatan için, bu millet İçin borçluyuz.
Bunları seve seve yapmak Atatürk'ün ve İnönü'nün çocukları için kutlu bir ödevdir.
Arkadaşlar,
Cumhuriyet Halk Partisi, halkevleri ve halkodalannın gelişmesi İçin her türlü tedbirleri almaktan geri durmamıştır. Yıldan yıla elde edilen tecrübelerden faydalanarak onlara gerekil yardımları sağlamaktadır.
Halkevlerlmlz. kendi «evresinin evleri olduğu halde hep birden bir evin çocuklarıdır. Ocaklardan İllere kadar Partimizin her yerdeki kurulları, halkevi ve halkodalartnın iyi çalışmalarını sağlamak için her türlü İmkân hazırlamakla Ödevlidirler.
Şunu da söyllyellm kİ, kendini Partili hisseden her yurttaş, bn ödeve ortaktır. Her yerde İdare adamları, o yerdeki Parti kurullarının yardımcıları olarak halkevlerinin ve haik-odnlarmm gelişmesi İçin her türlü tedbirleri alacaklardır.
Halkevlerinin ve halkodalarımn sağlam bütçeleri olmak gerektir.
Arkadaşlar.
Halkevleri ve halkodaları gençliğin
Vaşlnglon 25 (A.A.) — Dış Bakan vekili M. Grew, Türkiyenln Almanya ve Japonyaya harb İlânını yorum-lıyarak demiştir ki:
«Türkiye Cumhuriyetinin. Almanya ve Japonyaya karşı harbde Birleşmiş miltLIcrle resmen bir sıraya geçmek hususunda aldığı karar gerçekten mutlu bir olaydır.»
Yunanistanda sevinç
AUna 25 (AJL) — Anadolu ajansının Özel muhabiri bildiriyor:
Yunan gazeteleri Türkiyenln Mihvere harb İlân ettiği hakkındakl haberi ve Dış Bakanı Haşan Saka'nın beyanatını büyük b. şlıklar altında neş-rctmlşlerdir.
Büyük gündelik gazetelerden Katl-merlnl, Türkiyenln bu kararını tahlil ederek diyor ki:
«Yunanistan, çoktanberl katılmış bulunduğu savaşa, müttefik Türklye-nln de hakkı müdafaa edenlerin safında muharip mfatlle yer aldığım görmekle sevinç duymaktadır.
Yunanistan, zamanı gelince. Balkanları İlgilendiren meselelerin hallinde Türkiyenln hiç şüphesiz kıy-
Kumkapıda Nişanca'da yangın yerinde mahzen İçinde bir kadın cesedi bulun ıpuştur.
Kadın, civardakiler? gösterilmişse de tanıyan olmamıştır. Adliye doktoru hüviyeti meçhul olan bu kadın cesedinin Morg» kaldırılmasına lüzum göstermiştir.
Fatihte Sinanağa sokağında İS numaralı evin bodrumunda da bir erkek cesedi bulunmuştur, Akif isminde birine alt olan bu ceset de, ölümün hakikî mahiyetinin tesbit 1 İçin Morga kaldırılmıştır.
Bir kadın hava gazından zehirlenerek öldü
Maçkada Salhane caddesinde 47

— Mümkündür efendim. Henüz bilmediğimiz bazı şartlarla mümkündür kİ altın, «ithlte» maddesine kendiliğinden tahavvül edebilsin. Ben bu İstikamete yönetilmiş araştırmalarda bulunuyorum. Fakat bir sonuca varmam için zaman gerekir. Hayli uzun bir zaman bayım.
Bu sözleri bildirdikten ve buna benzer mütalâalarla kafası şiştikten sonra gizli polisin şefi dişleri arasından İlme de, âlimlere de, lâboratu-varlara da, kimyagerlere de, geçmiş devirlerin simyagerlerİne de, hattâ şimdiki zamanın ve Istlkbalinkllere de tepeden tırnağa kadar İyi bir donattı; sonra yazıhanesine çekildi; vazifeden gelen memurlarının gere! hiç bir neticeye varamıyon raporlarım dinledi.
İşte böylece, bir sabah. Crewly İsminde birini de kabul etti. Bu adam, Jensen tarafından bildirilen şahsın kim olduğunu ve nereden geldiğini tahkik a memur edilmişti.
Gizli servisin adamları umumiyetle İkişer İkişer çalışırlar. Bu yalnız vazifenin emniyete bağlanmasını gözeten bir uaul değildir, bu sayede memurlardan biri tâyin edilen mahalde araştırmalara devana ederse, öbürünün geri dönüp yapılanlar hakkında laahat vermesine yardım eder. F
(Arka® w)
metli bir rol oynayacağından dolay] da memnuniyet hissetmektedir.:
Paris büyük elçimizin demeci
Paris 25 (A.A.) —, Türkiyenln parla büyük elçisi ve esld Dış Bakanı Me-nemencîoğlu, France - Solre gazetesi muhabirine şunları söylemiştir:
«Bugün mesut bir giindür; Türkl-yenin harb 11ün etmesi, memleketimizin 1939 danberi güttüğü siyasetin bir neticesidir. Türkiyenln son yıllar zarfındaki durumu, müstenkif bir vaziyet değil, Müttefikierinkine uygun ve müşterek dâva İçin en faydalı sayılan bir durum olmuştur.»
Emir İbni Suud harb ilân edecek
Kahire 25 (A.A.) — Öğrenildiğine göre, İbnl Suud, Mihvere harb Hâni bahsinde, Türkiye ve Mısırı taklbete meğe hazır bulunmaktadır. İbnl 8u-ud’ûn Churchill ve Roosevelt ila buluştuğu zamanlar,, kendisi Mihver» harb ilânına davet edilmiştik.
Created by free version of 2PDF
İki ceset bulundu
Mahzende bulunan kadın cesedinin hüviyeti meçhuldür
numarada oturan bayan Mıhriyo odasında ölü olarak bulunmuş, Adliye doktorluğu tarafından yapılan muayenede havagozmdan zehirlendiği anlaşılmış ve gömülmesine İzin verilmiştir.
Emekli, dul ve yetim maaş] arile aynî yardımları
Emekli, dul ve yetimlerin üç aylık maaşiarile şubat, mart, nisan. ve mayıs aylarına ait dört aylık aynî yardımlarının verilmesine 5 martla başlanarak 16 martta son verilecektir.
malını, canını seve seve veriyor v( vermekte devam ediyor. O kadar kl bugün köy de, köylü de derin yaralar ve yoksulluklar içinde acınacak bir hale düşmüştür.
Tarihin memleketimizdeki derin hatalarını birer birer düzeltmek şerefi Cumhuriyet rejimimize nasip olmuştur. şimdi sıra geç olmakla beraber köyün ve köylünün yaralarının sarılmasına gelmiştir Onun için Cumhuriyetimiz bir kaç yıldır bir taraftan köylerde halkodaları, okullar açar ve oralara öğretmenler gönderirken diğer taraftan da sıhhat memurları ve ebeler yollamağa hazırlanıyor. Bütün bunlardan başka en büyüg yarayı saracak, olan toprak kanunu tasarısını Meclise göndermiş bulunuyor Çünkü arkadaşlar vatanın selâmeti kendilerinden fedakârlık Istlyeceğimlz köylülerin süratte iri» canlı ve varlıklı olmaları lâzımdır. Milletimiz İçin hem bir hak ve hem de şerefli bir ödev olan bu büyük dâvayı da diğer işlerimiz gibi elbirliği İle başarmağa çalışacağız ve başaracağımızdan da emini?.
îstanbuldaki törenler
Halkevlerinin 13 üncü yıldönümü bütün yurtta olduğu gibi şehrimle halkevlerinde de parlak törenleri# kullanmıştır.
Bu münasebetle bütün halkevlerinde bu tarihi günü kutlama törenlerine istiklâl m asrı 11e başlanmış v» Başvekil Şükrü Saraç oğlunun halkevlerinin 13 üncü yıldönümü dolayi-slle radyoda söylediği nutuir Ankara'dan naklen dinlenmiştir.
Bundan sonra ev reisleri tarafından halkevlerinin bir senelik çalışmaları etrafında faydalı konuşmalar yapılmış ve bunları konserler, çesitl! oyunlar ve spor müsabakaları taklb-etmlştir. Ayrıca gece de halkevlerinde konser ve temsiller verilerek bu tarihî gün İçten gelen büyük bir sevinçle kutlanmıştır.
şehrimizde Yeşilköy, Kartal ve Yalova halkodaları, geniş bir teşkilâta ihtiyaç gösetrdiklerindrn bugün törenle halkevlne tahvil Edilmiş ve bu suretle şehrimizdeki halkevleri adedi 15 olmuştur.
Ayrıca muhtelif lamlarımızck» da dün yeniden 1() halkodası daha açılmıştır. Aynı zamanda Beyoğlu 1ınIk-evl de Taksimdeki yeni binasında bugünden itiberen çalışma 1.irinn başlamıştır. -
bütün istidadının gelişmesinde yarar birer çevre haline gelmeliler. Burada beliren İstidatlar, birer değer olarak milli hayata kazanılır; karakterce, bilgice ve İstidatça üstün gençler yetişir. Olgunlar yanında olacaklar ürer, çoğalır v« böyiece yurdumuzun yuvaları yeni yeni varlıklarla süsle-1 nlr.
Partinin aldığı tedbirler
Arkadaşlar,
Cumhuriyet Halk Partisi, memlekette güzel sanatların halkevlerine destek olacak surette gelişmeleri yolunda türlü tedbirler almıştır. Altı yıl. üstüste, her yaz yurt gezisine gönderdiği ressamların yaptıkları eserler toplu olarak, geçen ağustosta büyük bir sergi halinde Ankara’da açılmıştır, şimdi de bu 675 eser arasından seçilen en güzellerinden 4o -50 tanelik koleksiyonlar, halkevlerin-■ dc- sergiler halinde halka gösterilmek üzere dolaştırılmaktadır.
Bu sene Parti, bir deneme şeklinde/ beş halkevlne öğretici ressamlar gön-i dermek suretlle resim kursları açmış-1 tır. Buna imkân nispetinde daha geniş ölçüde devam edilecektir.
cumhuriyet Halk Partisi, gene güzel sanatların gelişmesi için sanat mükâfatlan yapmıştır. Bu mükâfatlar, şimdiye kadar romana, musikiye ve sergiler dolayısile resme dağıtılmış bulunuyor. Bu sene tiyatro için bir piyes müsabakası açılmıştı. Asıl maksadımız, sahnemize, bilhassa halkevleri temsil hayatına yeni, ö21ü eserler kazandırmak olduğu İçin bu müsabakayı devam ettirmekte fayda buluyoruz. Genç yazarlarımıza şimdiden başarılar dilerim.
Geçen yıl sanat mükâfatının şiire de, mimariye oe verilmesini kararlaştırdık. Bunların şartları gazetelerle ayrıca İlân edilecektir.
Sözümü bitirmeden önce haLkoda-larının açılışında ve yapılışında emekleri geçen, başlanılan işi tamamlamak İçin düzenli olarak çalışan İdareci ye Partili arkadaşlarımla ve kendi elleriyle taşını taşıyıp odalarının duvarını ören, çatısını çatan çok değerli çocuklarımızı sevgi İle anarım.
Açılmış olanlarla birlikte, bu yıl yeniden açtığımız halkeıvl ve halkodalanna, girdikler! yolda yurt içindeki eşlerinin çalınmalarına muvazi olarak kendirinden değerli hizmetler beklediğimiz Londra ha.ike.vl-no de, sürekli başarılar diler, bu aziz yuvalarda çalışan arkadaşlarımın candan överek «elâmlanm.
Arkadaşlar.
Türg devlet! denilen büyük varlık kendi temelini teşkil eden Türk köyünden ve Türk köylüsünden yüz yıllarca yalnız ve yalnız fedakârlık 18-[ tedl. Türk köylüsü de yüz yıllardırI
—• Takvim *—,
Heblûlevvel 13 — Kasım 111 I
İmsak Güneş öğle ikindi Ak Yatsı
E. 11.07 12.4ü 0.32 9.3B 12.00 13i
V. 8.02 7.41 13.27 16.51 18.55 20 ?.5|

2ö Şubat 1945
AKŞAM
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Hastabakıcılık
Yalnız harb değil sulh devrinin de esaslı bir konusu, «.her tabakadan, bu arada bilhassa yüksek tabukadan kadınlarımızın hastabakıcılığa merak sarmal an d ir» diişünoesile bir yazı yazmıştım. Fıkrama lütfen ilgi gösteren ka-duı münevverleri niteden bayan Safiye Hüseyin Elbi, bana bir mektupla hastabakıcılığın tarihi hakkında malûmat verdikten «oııra, bazı düşüncelerini de ilâve ediyor.
Günün mevzuu olması lâzım geldiğini sandığını için, bun bazı parçalarını d er gediyorum:
Belediye gelirleri
Yeni bazı gelir kaynakları temini baklandaki etüdler son şeklini aldı
Futbol lig maçları dün oynanmadı
akşamdan itibaren te.
SÜMER SİNEMASINDA
Pasifikte geçen, dünyanın en tehlikeli ve hakikî tarih
TEHLİKELİ DENİZLER
Emsalsiz ve heyecanlı film başlıyor. Baş Rollerde:
John Hovvard . MargueriLe Cbapman ve Nlno Kamakatnl PEARL HARBOURG baskınının btltün teferrüatınj tasvir eden bu emsalsiz filimde: Denizaltı muharebelerini.. PearI Har-bourgda Japon casuslarını,, Limanın torpillenmesi... Hırana-mu Japon tayyarelerini göreceksiniz.
Yerlerinizi evvelden aldırın it. ■■hnmhmI
mektu-agağıya
evvelki
Milâttan 16 - 18 asır
Mısır yazılarında görünüyor ki o zaman hastabakıcılık da hekimlikle yany-ana yürüyordu.
Milâttan 1113 yıl önce Yuııa-nlst-anda hastabakıcı mevcut olduğu. keza milâttan 3 asır evvel Roma d a hastabakıcılık mesleği bulunduğu teshil edilmiştir.
Hristiyanlık devrinde Deaco-noHS'lerin hastalara baktıkları; IV. j ite yılda Marcella ve Babinla ismindeki asilinde iki kadının Komada birer hastane kurarak kendileri hastabakıcılık ettikleri ve evlere giderek hastalara baktık lan malûmdur. Yine IV. asır başlarında B^guine teşkilâtına mensup 200,000 kadın, Belçika, Almanya ve İsviçre’de evlerde bile hastalara bakmaktaydılar. VI. asırda Monte Cassino’daki Benedictine manastırını rahibeler sıhhat merkezi olarak kullanıyorlardı. Haçlılar muharebelerinde kıraliçeler ve prensesler orduya katılarak büyük yararlık gösterdiler.
Memleketimizde hastabakıcılık pek yeni olmakla beraber bugünkü mevcudiyetinin şerefi rahmetli Dr, Besim Ömer paşaya aittir. Bu uğurdaki mesaîsinde yorulmak bilmeyen bu muhterem zatın Hilâl ia hm er merkezinde 1911 vüında hastabakıcılık kursları açarak bilhassa memleketin münevver ve kibar ailelerinden yetiştirdiği gönüllü ve şehadetnamelj hemşirelerin Balkan ve birinci cihan harbinde. Hilâliahmer hastanelerinde, battâ bazılarının Çanakkale cephesinde, Milletlerarası Kızılhaç işlerinde büyük yararlıkları görülmüştür.
«■Delilsiz cennete girilemez» derler. Stokİılomde Hastabakıcılık müesseselerini gezdiğim sırada bu memleketteki ilk teşkilât zamanlarında kıraliçe öne düşerek kendi nedimelerine hastabakıcılık tahsil ettirdiğini, bunları hastanelerde hizmete sevkederek kendisinin de teftişten hali kalmadığını öğrenmiştim. Pirimiz Florence Nightengale'in dediği gibi: »Hastabakıcılık güzel sanatların en güzelidir»: Hastabakıcılık kibar hanımlara has bir hizmettir; onuıı için hastabakj-‘cılığı memleketin en yüksek İçtimaî meselesi haline sokmalıdır.
Amerikada 2400 den fazla mektepten senede yiiz binlerce hastabakıcı yetiştiği, ve mesleke fevkalâde tehalük olduğu halde Amerika Kızılhaç!, her sene hemşire reklâmı için açtığı resim müsabakasına en yüksek ressamlar iştirâk eder, reklâm yapmak İçin her fırsattan istifade eder, çeşitli cazibeli ilânlar yapar.
Sorarını; memleket, ve bilhassa İstanbul halkının kaç kişisinin hastabakıcı mektebinden haberi vardır? Acaba hastabakıcılığın yüksekliğini hakldle halkımıza tattırabilsek yeşil çuhalı masa başından gene kadınlarımız! kaldırmak mümkün olmaz mı?
Onlar da geçen neslin hastanelerde inanla nefis feragatile çalışanların evlâtları değiller midir? Şüphe yok kİ, bu Bahada psikolojik bir buhran geçiriyoruz.
Belediye gelir kaynaklarını arttırmak İçin Belediye vergi, ve resimleri kanununda yapılacak değişiklikler hakkında, bundan önce tafsilât vermiştik. Bu değişiklikler ancak normal surette bulunan gelirleri arttırmakta ve bu suretle İstanbul Belediyesinin ihtiyaçlarının ancak bir kısmını karşılamaktadır. Fakat İstanbul şehrinin bilhassa harbden sonra imar, tanzim bakımından geliş-Imeşini karşılayacak olan parayı elde etmek İçin daha geniş gelir kaynaklarına ihtiyaç görülmektedir. Bu mevzuda etüdler yapılırken gayri menkullerden alınan vergiye yüzde yirmi nispetinde zam yapılması düşünülmüş. fakat millî korunma kanunu kiralara zam yapılmasına bağlı olduğundan milli korunma kanununun bu hükmü durdukça bu zammın yapılmasından vazgeçilmiştir. Diğer taraftan îstanbulun su ihtiyacını karşılamak üzere yapılacak yeni galeri ile eldeki galerinin tamiri İçin vasıtalı yeni bazı vergiler konulması ve halkın hlssetm iveceği ban gelir kaynaklan temin edilmesi düşünülmektedir. Bu husustaki etüdler son şeklini almıştır, Bu bakımdan yeni kanun tasarısının yakında Büyük Millet Meclisine sunulacak şekle gireceği tahmin ediliyor.
Sinemalarda temizlik
Pire vesair haşereler bulunan sinemalar kapatılacak
Boksörlerimizin Mısıra seyahatleri için muhabere cereyan ediyor
Evvolco Bahaların karla kapalı olma-cı yüzünden geri bırakılan lig maçlarına dün dört statta birden devam edilecek re bu suretle 1044 - 1045 yılı ligleri nlhayetlonecektl. Fakat tuhaf bir tesadüf neticesi olarak hafta arası yağan karlar gene sahalar) kapamış olduğundan, dün statlara giden hakemler sabaları nizamsız bulduklarından, maçları tekrar geri bırakmağa mecbur kalmışlardır. Geriye kalan bu karşılaşmalar, hava müsaade ettiği takdirde, gelecek hafta yapılacaktır.
Maarif mükâfatı »açları
il martta başlaması için hazırlıklar yapılan Maarif mükafatı maçlarının kaç takım arasında oynanacağı hakkında kati bir karar verilmiş olmamakla beraber, son. zamanlarda futbol seviyesi ve kulüp adedi çok yükselen Ankaranın îatanbulla müsavi olarak dört takımla bu maçlara iştlrftk etmesi kuvvetle muhtemel görülmektedir.
Boksörlerin Mızır seyahati
Boks federasyonunun teşebbüsü üzerine boksörlerimizin MLsıra giderek muhtelif boks maçları yapmaları tekarrür etmiştir. Bu hususta Mısır boks federasyonu ile muhabere cereyan etmektedir. Teklif edilen tarihler kabul edildiği takdirde boksörterlmlz mart nihayetindi» Misırn hareket edeceklerdir.
Boksörlerimizin Mısıra gitmeden evvel son bir imtihandan geçirilmesi düşünülmüş ve bu maksatla memleketin en seçkin boksörleri gelecek hafta içinde Ankaraya davet edilmişlerdir. Boks federasyonunun nezareti altında Ankara Beden terbiyesi bölgesi tarafından hazırlanan bu müsabakalara IştlrAklerl tekarrür eden şehrimiz boksörleri hafta sonunda Ankaraya gideceklerdir.
Dünkü kır koşusu
Atletizm ajanlığı tarafından mü-ess'se gençlik kulüpleri arasında tertiplenen kır koşusu birinciliği dün sabah Mecidiye köyünde yapılmış ve tazim1 arasında 1500 metrede Sümer spordan Mlhfiban birinci. Feshane-den Rüveyda İkinci, erkekler arasında altı kilometrelik koşuda Sümer apor-daıı Zekftl birinci, Demlrspordan Gn-lip ikinci gelmiştir. Takım tasnifinde Demlrspor birinci, Feshine İkinci olmuştur.
Bilecik vilâyeti nafıa müdürlüğünden:
I — Ekslltuteye konulan İş: Blleclkte inşa edilecek muhasebe! hususiye binasının (29964) lira (92) kuruş keşif bedeli! inşaatıdır
H — Bu İşin muvakkat teminatı (2247) lira (30) kuruştur.
III — Eksiltme 7. 3. 845 üncü çarşanba gilnü sant 15 de hükümet konağı binasında toplanan daimi encümence kapalı zarf usullle yapılacaktır.
IV — Eksiltmeye girecekler bu işe ait şartname ve buna mıiteferri evrakı nafla müdürlüğünde görebilirler veya (ISO) kuruş bedel muknbllir.de nafla müdürlüğünden alabilirler.
v — io bin liralık yapı İşlerini yapmış İsteklilerin eksiltme tarihinden en-.UK üç gün evvel bir istida ile blleclk vilâyetine müracaatla bu gibi işleri yapabileceklerine dair ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
VI — Eksiltmeye İştirak edeceklerin beşinci maddede yazılı vesaik İle 944 mnll yılına alt. ticaret odası vesikası ve muvakkat teminatlarını havi olarak 2499 sayılı kanunun tarlfatı dairesinde hazırlıyacaklan kapalı zarflarını (3) cü maddede yazılı vakitten bir saat evveline kadar daimi encümen reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri litamdn
Postada vuku bulacak gecikmeler kabul edilme?.
Bün zamanlarda sinema ve tiyatrolara gidenlerden çoğu, gire ve benzeri haşerelerden rahatsız olmaktadırlar. Belediye rabıtası talimatnamesinde sinema ve titatrolann riayet edecekleri esaslar arasında tiyatro ve sinema salon ve localarının gayet sıkı surette temizliğe tâbi tutulmaları hakkında bir kayıt vardır.
Tifüs mücadelesi münasebeti-le de sinemaların her seans arası havalandırılıp dezenfekte edilmeleri ve bundan başka yerlerin lizol vesaire İle silinmeleri lâzım gelmektedir.
Belediye bu husustaki şikâyetleri gözünün e alarak sinemalarda esaslı tetkikler yapacak ve temizliğe riayet etmeyen zinama ya ağır ceza vereceğL gibi pire vesair haşerelerden şikâyet edildiği takdirde bunları kapatacaktır.

Bu mektubu birlikte okuduğumuz bir arkadaşını:
— Mekteplerde erkek talebeye nasıl askerlik öğretiyorsak, kız talebeye de hastabakıcılığı mecburi şekilde öğretsek hayırlı neticeler alırız! - fikrini ileri sürdü ki. galiba pek de yabana atılacak bir düşünce olmasa gerek-tir.
Söylediğim gibi! Harb meyan u... Fakat aynı zamanda sulh mevzuu.^
tvâ . nû)
Futbol ve güreşte millî maçlara doğru
Beden terbiyesi umum müdürlüğü tarafından sporcularımızın inkişafı yolunda çok mühim bir adım atılmıştır. Muhtelif spor şubelerimizin harici temas yapamamak yüzünden, sönük geçen faaliyetlerini hızlandırmak gaycsile Mısır ve Romanya ıpor teş-kllfttlarile muhabereye girişilmiş ve İlk olarak Mısırdan memleketimize bir güreş takımı gelmesi Romanya veya Mısır milli takımlarının Anka-rnya davet edilmesi için prensip kararı verilmiştir.
MIHI maç şeklinde Ankara ve şehrimizde yapılacak bu müsabakaları düzenlemek üzere Vamık Gezenin yakında Mısıra hareket edeceği haber alınmıştır.
Kadıköy Halkevi koşusu
Halkcvlemln yıldönümü münasebe-tile Kadıköy Halkevi spor kolu ter a -fin dan tertiplenen ve çok muntazam Ve heyecanlı geçen1 dört kilometrelik soknk koşusunda Kadıköy Halkevinden Osman birinci. Ralf ikinci, Haydarpaşa lisesinden AH üçüncü gelmiştir- Takım tasnifinde Haydarpaşa lisesi 24 puanla birinci, 23 puanla Kadıköy Halkevi ikinci, 20 puanla Un-kapanı kulübü üçüncü olmuştur.
Yeni bir spor mecmuası
Uzun nenelerden beri telli spor yazılan İle tanınmış arkadaşımız Mu-vakkar Ekrem Talu tarafından An-knrada Futbol adında bir spor mecmuası çıkarılacağı haber alınmıştır. Başkentimizin spor ihtiyacını karşılayacağında şüphemiz olnuyoıı bu yeni mecmuaya uzun ömürler dileriz.
Doğu grupu kayak müsabakaları
SaTikamlş'25 f A A.) — Doğu gurupu kayak müsabakalarına dün başlanmıştır. Eraurumdan 4, Slvastan 4. Gümüşhaneden 1, Karatan 0, Sarıka-mıştan 20 kayakçının iştirhk ettikleri bu yarışlar kaymakam , komutan. Par»!. Belediye ve Halkevi başkanla-riyle kalabalık bir seyirci Ikütlesi tarafından takibedilmlştlr.
Yarışlar, hakem Hilmi’nin başkanlığında olarak «nelerin söyledikler! kayakçılar marşı İle başlamıştır. «Allahı Ekber> dağları silsilesi yamaçlarından ve ormanlık araziden geçen 18 kilometre bir mesafe üzerinde yapılan mukavemet yarışında bu yolu 1 saat 13 dakikada alan Erzurumdan Tahsin Modaoğlu birinci olmuştur. Sivas Dem (rapordan Keram! Sakarya 1 sent 14 dakikada ikinci, 1 saat 20 dakikada Sarıkamıştan Oflmsn Yüce üçüncü olmuştur.
Yarış başladıktan sonra kar yağmağa başladığından, yarışanlar bitiş yerine geldikleri zaman yüzlerini ve üstlerini kaphyan kardan tanınmaz bir halde idiler.
İsparta Nafia Miidürl ÜFÜ^an:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Eğirdir - Hüyüfc yolunun 4xlû 00 inci kilometresindeki 41461.23 liralık göl ayağı betonarma köprünün İkmal! İnşaatı,
2 — Bu İşe alt evrak ve şartnameler şunlardır: Keşif hülâsası, H.ı.-vd şârtlaşmn. fenni şar t) aşma lar. mukavelename Ve eksiltme şartlaşman. Bayındırlık gtnel şartlaşması ve proje,
İsteyenler bu evrakı İsparta Nafla müdürlüğünde görülebilir.
3 —Bu işin on bin liran 944 yılından mütebakisi 945 yılından tesviye edilecektir.
4 —MuvaJdcat teminat miktarı 3109.50 liradır
8 — On beş gün müddetle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye konulan bu İşin İhalesi 14/3/945 çarşamba günü saat 18 dft Nafla müdürlüğü odasında teşekkül eden komisyon marifetli» yapılacaktın
6 — Taliplerin İhaleden Üç gün evvel İl makamına müracaatla köprü İşlerinde çalıştığına dair İbraz edeceği fenni evrak üzerine ehliyet vesikası ve tfcaret odasına kayıtlı olması şarttır.
7 — Ekdltnı^ye İştirak İçin 2490 saylı kanunun hükümler) dairesinde icabetten teminat vesair vesaiki havi kapalı zarfların muayyen ihale vaktinden bir saat evveline kadar Komisyon reisliğine makbuz mukabilinde verilmeli ve posta ite gönderilmesi şarttır Postada vukubıılacak tehirler nazarı itibara alınmıyacsktır.
8 — Bu işe alt evrak 2400 sayılı kanunun 6 İnci mnddestte tâyin olunan bedel mukabilinde İsteyenlere verilir. 12481’
Toprak mahsulleri ofisi İstanbul şubesinden
Ofisimiz emrindeki Ayvam ar ay. Hosko.v. Kasımpaşa, Balat ve Mumnaoe değirmenlerinde mevcut takriben 70 ton süprüntü unu 28 şubat tarihine müsadif çarşamba glinü saat 14 de Galatada Bahtiyar hanttidatei dairemizde açık arttırma suretlle satılacaktır. Bu unlar değirmenlerdeki kontrol memurl irimiza müracaat suretlle görülebilir. Bu husustaki şarinnm» Müdürlüğü m 0ı İmalât servi sin ete n talep olunabilir »2107
Devlet Deniz Yolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğü İlânları
İskender un da sıtma mücadelesi ve Maarif hareketleri
İskenderun (Akşam) — Şehrin, riv-rtsinek kaynakları olan şark ve Cenup bataklıklarından Şark bataklığı tamamtle kurutul mat İtelerdir. İkinci bataklık da kurutulduğu takdirde takendc-runda atma ocağı kalmıya-oaktır. Şehirde 30 yataklı bir nUmuna hastanesi vardır. Yeni açılan 10[ yataklı zührevi hastalıklar dlspanae-: ri de faaliyete geçmiştir,
İki kilometreden İbaret olun Atatürk bulvarı 500 metre daha U&vesUe Yeni limon İşletme binalarına kadar uzatıl iniştir.
İskenderundB modern ve büyüt bir ilkokulun temelleri atılmış ve okul yapısı süratle yükselmeye başlamış-ür. Bu okul, 60 bin liraya mal olacaktır
Kaza merkezi de dahil olmak fteerc 34 ilkokul binalının İnşası bitmiştir, önümüzdeki mû« bu okullarda tedrisata başlanılacaktır.
Suçlu Hüseyinın sağ olup olmadığı şüpheli Şehrimiz birinci ağır ceu mahkemesinde şayanı dikkat bir dâvaya bakılmaktadır.
Şehrimizde bir tahall memurluğunda bulunduğu sırada vazifesini eııl-lfitlmal etmekten «uçlu olarak hakkında takibat; açılan ve blnnetlce ağır ecza mahkemesine verilen Hüseyin teminde birinin duruşmasına başlanacağı Birada kendisinin tneboluda olduğu bildirilmiş, mahkeme İnebo-Iuya tebligat yapmış, mnhallen yapılan tahkikatta kondislnln öldüğü, şehrimiz nğır ceaa mahkemesine bildirilmiştir.
Mahkeme, bu oavabı kâfi görmemiş, İnebolu Nüfııa memurluğundan bu adamın ölüp ölmediğini sormuştur.
înebolu Nüfus memurluğundan gelen cevapta, Hüseylnin sağ olduğu bildirilini şiir.
Mahkeme; şimdi bir taraftan ölü, bir taraftan da. sağ olduğu mevzuu-bcıhte olan suçlu Hüseyin'in hakikaten sağ veya ölü olduğunun inebolu savcılığı vnsıtnaile mahalli İhtiyar heyetinden Korıılmasına karar vererek ‘ ' ———- - - ■■
Poliste nakil ve tâyinler
İstanbul Emniyet müdürlüğü kadrosu ndu son yapılan ban nakli ve tebeddüllerin önümlltdeU ay babından itibaren tatbik mukarrerdir.
Bu cümleden olmak Üzere, Üçüncü şube müdürü B. Sermet Bae, vana; Beyoğlu Emniyet Amiri Hallt ÇoUh de Ankaraya gitmektedirler.
Yangın başlangıçları
üsküdorda İcadlyede Fıstıkağaaı caddesinde Besimin, Pangaltıda ölçek sokağında Berkls'ln, Aksar ay d a Guraba Hüseyinağa mahallaslnln Çıngı raklıboatan. sokağında Masifin. Göztcpcde Rtdvanpaşa caddesinde Hüseyin Sürmenell’nln evlerinin bacaları tutuşmak «uretllo dün geee birer yangın başlangıcı olmuş ve hepsi do itfaiye tarafından eön dürülmüş-tür.
muhakemeyi talik etmiştir.
Çöpçüler, mahalle çöplerini toplamağa başladılar
Kar devam ettiği günlerde Belediye temizlik amelesi yahni caddelerin temizienmealla meşgul olmuşlar vö evlerin çöplerini muntazaman toph-jromamışlardn. Belediye artık karın tetnlzIüiunMİne İhtiyaç kalmadığını görerek, dünden İtibaren çöplerin toplanmasını «nretoüştti.
Muzaffer Aydınla İlhamının yargılanmaları bugün yapılacak
Üsküdar cezaevinde mevkuf bulunduktan «roda, Wr yolunu bularak bundan beş gooo evvel kaçan, fakat zabıtanın siki takibi natlceadnde ya-kalarmi ele veren hırsızlıktan malıktım Muzaffer Aydın İle, adam öldürmekten mahkûm llhaml Alkapon haklarında, cezaevinden kaçma işinden dolayı tnrmtm olunan hazırlık tahkikatı evrakı Adllyoyo verilmiştir. Her İti kaçağın bugün Adbyoyo teslim olunarak Mûbatçt asliye ceza mahkemesinde yetfgüanmatam mu-

E. T AHİ INC t Muayenehanesini, Beyoğlu To-kntltyan arkasında Top Çekenler sokağında (Sulh mahkemesine bitişik) 18 No. hanay» nakl etmlşhr.
“■ Tel: 41310"™
BUGÜN
27/2/1945 — 5/3/1945 (dahil) tarihleri zarfın-da aşağıda yazılı katlarımıza kalkacak vapurların isimlerde kalkış gün ve saatleri ve yanaşacakları Rıhtımlar
— fialı 5.00 de (CUMHURİYET), Çarşamba 5.00 de (TIRMAN) ve Cıuntı 5 00 de (AKSU’. Galata rıhtımından kalkar
— Pazar 5.00 de (KONYA’ Sirkeci rıhtımından kalkar.
— Salı Perşembe. Cumartesi ve Pazar 9.00 da (SÜS). Galata rıhtımından kalkar.
— Cuma 8-1Ö de (SUS). Pazartesi 8.15 de (MARA-KAZ), Çarşamba, Cumartesi ve Pazartesi 20.00 de (ÇANAKKALE), Galata rıhtımından, knikaf.
— Perşembe 19.00 da (SEYYAR) ve Pazartesi 19.00 da (SAADET). Tophane rıhtımından kalkar.
— Cuma 20-00 de (KEMAL). Sirkeci rıhtımından kalkar.
— Çarşamba 17.00 de CÜLGENl Pazartesi 11.00 de (BURSA), sirkeci rıhtımından kalkar
— Pazar 11.00 de (EGE'. Perşembe 11.00 de (KADEŞ). Galata rıhtımından kalker,
postası ite Narenciye postası 1ş’an ahire kadar
ftaradenir halk
Bartın hnttı
Mudanya hattr
Hındıraırt hatlı
Karablga hattı
ıltnroz hattı
Ayvalık hattı
NOT: İskenderun .
—— yapılmıyaca letır. TELEFON LAK:
Deniz Hatları îşletmöri Müdürlüğü: (44678* snntraldan (81» İstanbul BaşactntellŞl: 42302(24711
RADYO
Bugünkü program
18,00 Radyo dans orkestrası. 18.30 Fnal, 10.00 Haberler, 19.20 Geçmişte bugün, 10.25 Semai ve şarkılar, 19.45 Konuşma, 20.00 Müzik, 30.15 Radyo Gazetesi. 20 45 Yurttan sesler 21.15 Konuşma, 21.30 Radyo senfoni orkestrası. 22.30 Dana müziği (pl.>. 22.46 Haber ter.
Ynrm sabahki program
74» Spor saati (Vücudumuzu ça-lıştıralım), 1.40 Haberler, 7.55 Müzik (pL), 12.30 Şarta ve türküler, 12.45 I Haberler, 13 00 Radyo »alon orkes-I trası.
Yerinde bir tayın
Halk Nakliyat Türk Anonim şirketi, inkişaf eden İşlerinin ehemmiyet ve selâmetini göz önünde tutarak memleketimizin tanınmış gümrük komisyoncularından Haşan Boran'a bir umumi vekaletname vermek su-roılltj bllûmum gümrük işlevinin nezaret vo milrakabeslnl bu maruf !ş adamımıza tevdi etmiştir.
KcndlSİne Vc Halk Nakliyat Şirketi adına başarılar bekleriz.
ŞEHİR TİYATROSU
Saat 20^0 da
Komedi Kısmında
YUKARI KÖŞK
Senenin en muazzam
Matinelerden itibaren
ve en müthiş şaheseri
Tüyler ürpertici Dram
SİNEMASINDA
VATAN ESRARI
Tokyo aeımüonnda ve Japon ülBaleılndo geçen tarihin en kanlı bir safhası.. Lnanıhnıyacak aehneler., Vatan uğrunda göze alman kahramanlık ve fedakârlıklar.. Baç Rollerde;
DİANA ANDREWB — TALA BİRELL — JOHN CRAVF.N — RİCHARD CONTE
Sahile 4
A KŞAM
26 Şubat, 1945
Özen Film
FıLiMCiLiK VE SİNEMACILIK
TÜRK ANONİM ŞİRKETİNDEN:
Şirket hissedarları umumi heyeti Ticaret Kanununun 301 inci ve jlrket-•sos mukavelenamesinin 45 İnci maddesine tevfikan 16 mart 1945 cuma gilnü saat 14 de şirketin Bayoğlunda Yeşllçam sokağı 17 numaralı apartmanın İkinci dairesindeki İdare merkezinde ftdlyen lçtlmn edeceğinden Şirket esas mukavelenamesinin 63 üncü maddesi veçhile en az on hisse senedine malik hissedarların mezkûr günde İçtima yerinde hazır bulunmaları ve hâmil oldukları hlMe senetlerini toplama tarihinden bir hafta evvel şirketin İdare merkezin* duhuliye kartı mukabilinde teslim eylemeleri rica olunur.
MÜZAKERAT RNZNAMESİ
1 — İdare meclisi ve mürakip raporlarının okunması,
3 — 1844 senesi muamelâtına alt kllftnço ve kâr ve zarar hesaplarının tetkik ve tasdiki,
3 — Temettüün tevzii lıakktndakl İdare meclisi teklifinin tasdiki.
4 — İdare meclisi âzalarll# müra-klbln ibrası,
6 — 1048 senesi için yeni ınürakl-btn intihabı İle ücretinin teabltl,
İdare Heyeti
İstanbul Defterdarlığından:
Olnjt
fartn amasi mucibince ayrıca yatı-nlmııs ifi-MuhamniMi Muvakkat zun gele» bedel temin M teminat
Lira Lira Lira
Dogya No, _______________________________________
611M ■ 37.27/1 Beyazıtta CamcI Ali mahallesinin Lâleli ve Zincirli-> kuyu «kaklarında eski 66/87 ve 1 mükerrer yeni 78) ve 9 kapı, 648 oda, 31 parsel No. lıı Sevim aparlma-) nının enkazı. >
ftllöl - 73/85 Beyaıatt* Camcı Ali mahallesinin eski Zlnclrllkuyu)
yeni büyük Reşltpaşa Kurultay sokağında MO. ada,) 18 parsel eski 16 yeni 26-28 kapı No. lu kâgir evin) enkam. >
Yukarıda yaalı İki pasça gayri menkulün enkazı 12/3 945 pazartesi günü saat 15 de Milli EmlAk Müdürlüğünde müteşekkil komisyonda ayrı ayrı kapalı zarf usullle kaimen salılacaktLr
İsteklilerin nüfus hüviyet cüzdanlarım İbraz ve 2490 sayılı kanunun tarlfatı dairesinde hazırlanmış teklif mektupların ihale günü saat 14 de kadar komisyon reisliğine tevdi etmeleri lâzımdır.
Taliplerin bu İşe alt şartnameleri görmek v e fazla izahat almak İçin MIHI Emlâk Müdürlüğün* müra-aaatlan.(23311
GRiPİN
6500
2009
2000
110
1000
Baş, Diş, Grip, Romatizma, Nevralji, Kırıklık ve bütün ağrıları derhal keser
İcabında günde 3 kaşe alınabilir Her yerde ısrarla ORtPlN İsteyiniz
Günün en çok
OKUNAN ROMANLARI
Ziya Şaklr » •
İsmet ziya Behçet 6 af a
Meşhur bir cild tnüteh«Mi«ının bu şeyanı hayret kesfinden iatilade ediniz: "Bıocel” tabir edilen kıymetli bir gençlik unsuru: Şimdi yegâne cild gıdası elan Penbe renkteki Tokalon kreminde mevcuttur. Akşamları yatmazdan evvel kullanınız. Sis uyurken cildinizi besler ve gençleştirir. Sabahları da (Y«f-■ir) beyas renkteki Tokalon kremini a ürün üs Bu sayede cildini* teze, nerenin ve kadile gibi yumu->ık bir hal alacaktır.
GÜMRÜKLEME
En önemli safhadır. Uzun teorübell ?• Mütehassıs teşkilâtla çalışan Şirketimiz:
MERSİN v« İSKENDERVN’da
Emrinize Amfidedir
ELÂZıZ NAKLİYAT
Ştl. Ltd.
Tlf: 21314
ı:
İstanbul Belediyesi İlânları
]
Belediye Mecari arabaları İçin imal ettirilecek 6 adet Vidan-Jör ala hortumu müteahhit namı hesabına açık eksiltmeye kç-ûulmuştur. Keşif bedeli 2311 lira 50 kuruş ve ilk teminatı 178 Hra 36 kuruştur. Keşif ve şartnamesi zabıt ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhalesi 9/3/945 cuma günü saat 14 de Daim! Encümende yapılacaktır. Taliplerin İlk teminat makbuz veya mektuptan, ihale tarihi nden üç gün evvel Belediye Fen İşleri Müdürlüğüne müracaatla alacakları fenni ehliyet ve kanunen İbrazı lâzım gelen diğer veaikalarlle bLrlikte ihale günü muayyen yatta Daimî Encümende bulunmaları. (2298)
İstanbul Defterdarlığından:
Bakırköyde Taş iskelede mevcut (510,500) kilo gram hurda demir, (8569,500) kilo gram hurda maden (pik), (2971,600) tjurda saç, (1200) kilo hurda zincir, (705) kilo çapa, (221,700) kilo gram hurda bakır, (84) kilo hurda sarı pirinç, (7.8Û0) kilo ara m hurda kurşun 5/3/945 pazartesi günü saat 15 de Milli Emlâk müdürlüğünde müteşekkil komisyonda kapalı zarf usulü» •atılacaktır.
. Mecmuunun muhammen bedeli (8167) lira (40) kuruş teminatı (238) liradır.
İsteklilerin nüfus hüviyet cüzdanı ibraz ve 2490 sayılı kamunun tarlfatı dalresind» hazırlanmış teklif mektuplarını ihale günü saat 14 de kadar komisyon reisliğin» tevdi etmeleri muk-tazidlr.
Fazla izahat için Millî Emlâk müdürlüğüne müracaatları.
.(2088)
Maarif Bakanlığından*
Meslekî ve Teknik Öğretim Müsteşarlığı Teknik Bürosunda •alıştırılmak üzere tecrübeli makine mühendislerine İhtiyaç var-çhr. Bunların uzun müddet'fabrikalarda çalışmış ve bilhassa jconstrüksiyon işlerinde başan göstermiş olmaları gerektir. Bu mühendislere, kıdemlerine bakılmaksızın 80 lira asil maaşın tamamı verilebilecektir.
Ayrıca, Teknik Büronun münhal bulunan müdürlüğüne de, aynı vasıfları haiz ve aynı şartlarla 90 lira asi! maaşla bir yüksek makine mühendisi alınacaktır. İsteklilerin Meslek! ve Teknik Oğn iim Müsteşarlığına baş vurmaları. (2456)
İstanbul Vilâyetinden:
Zeytinyağı, pamukyağı ve diğer nebati yağların satışı hak kındaki 677 No 11 kararname ile 510 No. lı kararnamenin değişik 18 inci maddesine dayanılarak Ticaret Vekâletince tanzim ve kabul edilen sirktiler hükümlerine göre aşağıda yazılı hususlar İlgililere tebliğ olunur.
1 — Zeytinyağı, pamukyağı ve diğer her türlü nebati yağların ticaretiyle iştigal eden toptancılar ve bu maddelerle İmalât yapanlar ticaret odasına müracaatla bu iştigallerini gurup vesikalarına kayıt ve işaret edeceklerdir.
Perakendecilerin bu kaydı yaptırmak İçin ticaret ve esnaf odalarına müracaat tarihi ayrıca İlân edilecektir.
2 — İstihsal bölgelerinden nebati yağ getiren tacirler getirdikleri yağ-
ların cins ve mlkdannı (kilosu ve kap ndedl gösterilmek auretlleı yağlar gelir gelmez bir beyanname İle İstanbulda milli korunma kontrol şefliğine ve mülhak kazalardan en büyük mülkiye âmirine bildirmeğe mecburdurlar. -2480.
FRENGİ ve BELSOÖ OKLUĞUN A
Tutulmamak için
PROTEJİN
Kullanmalımı M


İnhisarlar U. Müdürlüsünden:
1 — İdaremiz ihtiyacı İçin bir adet dizel alternatör gubu kapalı zarf usulü İle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 40.000 T. lirası olup muvakkat teminatı 8.000 Hradır.
3 — Eksiltme 0. 3. 45 cuma günü saat 11 de kabataşt» levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartnameler her gün adı geçen şubeden alınabilir.
5 — İsteklilerin mühürlü flat. teklif mektuplarını kanuni vesaikle güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektubunu İhtiva edecek olan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar adı geçen komisyon reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri ilân olunur.
6 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (2234»
Diş Doktoru Aranıyor
Orta Anadoluda sınai bir isletmede ücretle İstihdam edilmek üzere bir diş doktoru aranmaktadır.
Kendisine evli veya bekâr oluşuna göre mefruş bir oda veya bir ev tahsis edilebileceği gibi çok yakında bulunan kazada haftanın İki günü 1? yapmasına da müsaade edilecektir.
İsteklilerin çalıştıkları yerleri gösterir bir dilekçe ve bir fotoğrafla posta kutusu tat. 178 (E.D.) rumuzu ile müracaatları.
B. U. N. T. A. Ş
Bursa Umumî Nakliyat Türk Anonim Şirketinden Umumî hey’et ictimaına davet
Şirketimizin (1944) senesine ait alelâde Umumi Heyet İçtimai 30 Mart 1945 tarihine tesadüf eden cuma günü saat (14) de Şirketin Tütün Oilm-rük Karakol sokak No. 10/12 mahalde kâin İdare merkezinde vaki olacaktır.
Asaleten veya vekâleten Şirket hissesine sahip olan hissedarların İçtima gününden en aşağı on gün evvel hisselerini Şirket veznesine teslim ederek duhuliye varakası almaları ilân olunur. •
R ü Z N A M £ :
1 — 1944 senesi idare meclisi ve müraklp raporlarının okunman,
3 — 1944 senesi bllânço kâr ve zarar hesaplarının tetkik ve tasdiki ile İdare Meclisi Azalarının ve müraklbln ibrası,
3 — 1844 senesi temettüünün çekil ve sureti tesviyesinin kararlaştırılması,
4 — 1945 senesi İçin mtirklp tayiniyle ücretinin tesbitl.
DERMAN
KAŞELERİ
Gripı Nezleyi,Soğuk algın/ıldarını, Ağrı, Sızı ve Sancıları derhalgeçirir. I Kase lOKurvs/ur.
Tarış Şarapları
İzmir İncir ve Üzüm Tarım satış Kooperatifleri Birliğinin
İzmir ve Manisa Şarap fabrikalarında
Eğenin nefis üzümlerinden imal edilen meşhur
Tariş Şarapları
En müsait fiatlerle toptan satılmaktadır.
Şaraplar asgari 12 ve daha yüksek dereceli olup BEYAZ SEK, DÖ-Mİ SEK ve LÜKS şarapları kalitelerini ihtiva eder. Toptan mübeyaa-lar İçin şeraiti öğrenmek üzere İsteklilerin İzmir incir Üzüm Tanm Satış Koop. Birliğine müracaatları İlân olunur.
Created by free version of 2PDF
Vakıflar Orman işletmesi mildürlmnden
1 — Taşdelen mıntakasında tathlr kat’lyatından mütehassıl 1090 kental meşe odunu şartnamesine göre pazarlıkla satılacaktır.
2 — Beher kentalinin muhammen bedeli 160 kuruş muvakkat teminat 120 liradır.
3 — İsteklilerin 1 mart 845 tarihinde saat 14 d» satış komisyonumuza müracaatları. (2452)
İstanbul vilâyetinden:
Ticareti tanzim ve İhtikârla mücadeleye dair olan 510 No. lı kararnamenin deftik 18 inci maddesi hükmüne dayanılarak Ticaret Vekâletince sabun İmalinde kullanılması menedilmiş olan % 8 (sekiz dahil) ve daha az asitli yaslardan sabun imaldlerLnln ellerinde bulunanların mlkdar ve nevilcrlnln 28 Şubat 1945 akşamına kadar birer beyanname ile vilâyete bildirilmesi tebliğ olunur. «2477»
Tekaüt, dul ve yet m erin ve askeri malûllerin nazarı dikkatine
Emlâk ve Eytam Bankasından:
1 — Maaşlarını bankamıza temlik ettirmekte olan emekli, dul ve yetimlerle askeri malûllerin Haziran, Temmuz, Ağustos 1845 üç aylıklarının tediyesine 1 Mart 1945 perşembe gününden İtibaren başlanacaktır.
2 — Askeri malullere tedlyat 1 Mart 1945 tarihinde saat 8 den 12 ye kadar yapılacaktır.
3 — Sayın emeklilerin her tediyede vermekte olduğumuz hesap pusulalarında yazılı gün ve saatlerde bankamıza müracaatlarını rica eder, tâyin olunan gün ve saatler haricinde vuku bulacak müracaatların is’af olurjnıyacağının ehemmiyetle nazarı dikkate alınmasını dileri?
DtKKAT: Sayın emeklilerin daha kolay bir şskllde maas alabilmelerini temtnen maaş tevzi yeri malmüdür! ilklerin e göre İkiye tefrik edilmiştir.
Müracaatlarda kapılardaki levhalara dikkat edilmesi rica olunur. (2359>
Kiralık 3 veya 4 odalı daire aranıyor
Beşiktaş, Fatih. Kıztaşı, Lâleli, Bayezlt, Cağaloğlu veya Aksaray semtlerinde caddeye yakın apartmanlarda bir daire kiralanacaktır. Vermek Istlyenlerln öilpek Palas 9 No. ya mektupla veya bizzat müracaatları.
Altı ay ve daha fazlanı perin verilebilir.
Berber Cemiyeti Kurs Mildilrliiöilndenı
Kursun kayıd muamelesi balşlarnıçtır. 1/3/1045 tarihinde derslere başlanacağından alâkalı esnafımızın cemiyet binasındaki kurs memurluğuna müracaatları lifin olunur.
Emniyet umum müdürlüğünden!
Zabıta, memurları İçin satın alınacak tabanca kılıfı, rehber çantarile birlikte «800» adet bel kemeri 0/3/945 pazartesi günü saat 11 de kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur. Beherine tahmin edilen flat 11 Ura ve İlk teminatı 680 liradır.
Şartname ve nüımınesi her gün dairede görülebilir. İsteklilerin 2490 sayılı kanunda yazdı belgelerle birlikte teklif mektuplarını eksiltme günü saat 10 a kadar Ankarada Umum Müdürlük Satmalına Komisyonuna vermeleri. «2089»
18 Kıratlık Tek Taş Pırlanta Yüzük
1 Mart 946 perşembe günü saat 14 de Sandal Bedesteninde 18 kıratlık tek taşlı bir pırlanta yüzük satılacaktır. Bu cesamette hiç kusursuz, beyaz ve tam yuvarlak bir pırlanta pek nadiren ele geçen bir fırsattır.
Kaçırılmamasını meraklılara tavsiye ederiz. Yüzük Sanda! Bedesteninde teşhir edilmiştir, her gün öğleden evvel görülebilir.
Diplomalı Eczacı Alınacak
Devlet demiryolları zatişleri Müdürlüğünden
1 — Ankara, Çankırı, Diyarbakır Sivas, Erzurum ve İskenderun eczanelerimizde çalışmak ve icabında yanma yardımcı kalfa da verilmek özere diplomalı eczacı atmacaktır.
3 — Talipler 3173 ve 4820 sayılı kanunlar dahilinde ve barem durumlarına göre 100 - 151 liraya kadar aylık ücret verilecektir.
9 — İsteklilerin dilekçelerini 1/3/1945 tarihine kadar Zatişleri müdürlüğüne göndermeleri lüzumu yayınlanır. (2053)
1 tilkiye Eczacıları Deposu Anonim Şirketi İdare Meclisi Reisliğinden:
Hissedarlar Umumi Heyeti 14 Mart 1845 çarşamba günü saat 15 ds senelik içtimaim Cağaloğlunda Etlbba Odası salonunda yapacaktır. Şirket esas mukavelenamesinin 61 inci maddesi mucibince bu içtimada lfiakal on hisseyi temsil eden hissedarların bulunmalarını dileriz.
İÇTİMA RUZNAMCS!
1 — idare Meclisi ve Müra kipler raporlarının okunması ve 1944 «e-n«’sl heraplannın tetkik ve tasdik ve temettüün dağıtılması hakkındakl tekli fin müzakeresi.
2 — Müddetleri biten İdare Meclisi âzaslle müraklplerin intihabı.
. 3 — İdare Meclisi âzasiııa şirketle ticari muamelelerde bulunabilme-
leri için esas mukavelenamenin 46 ncı maddesi mucibice mezuniyet Yerilmesi.
4 — idare meclisi âzalarının huzur haklarının UyinL
Açık Eksiltme ilânı
Pendik Veteriner Baktriyoloji ve Serolojı Enstitüsü Müdürlüğünden:
1 — Pendik Bakteriyoloji enstitüsü içLn (3) adet alat ve edevat dolabı açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Muhammen bedeli (1950) ve teminatı (148) lira (25) kuruştur.
3 — İhale 5 mart 1945 tarihine taslayan pazartesi giinü saat 15 de İstanbulda Cağaloğlunda erkek lisesi yanında yüksek mektepler mesul muhasipliğindedlr.
4 — Hususî ve fennî şartnameyi görmek İsteyenler her gün müessese müdürlüğüne müracaat edebilirler.
5 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifi dairesinde yukarda vazıh gün ve saatte mezkûr muhasiplikte bulunmaları.
(2094)
—TAKSİTLE KÜRK MANTO—
Son nıadel üzerine muhtelif cins ve muhtelif renkte
KÜRK MANTOLARIMIZIN
satışına devam edilmektedir.
Mevsim dolayısıle fiatlerimiz tenzilâtlıdır.
Kırımlı Şükrü Kürkçüler
Kürk hakkında lüzumlu malûmat memnuniyetle verilir. ADRES: İstanbul, Mahmutpaşa Kürkçü han üst kat. No. 39
Samsun belediye reisliğinden:
Kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulan ve keşif bedeli 15821 Ura 77 kuruş olan Samsun Belediyesi su fabrikası binasının divan çatısının tamir, tahkim ve ıslahı işi eksiltmesine talip çıkmadığından 16/3/846 tarihine kadar ve bir ay müddetle pazarlığa bıcakıûnıştır.
2 — Muvakkat teminatı 118S lira 84 kuruştur
3 — Pazarlık 15a3/945 larlhlne katlar pazartesi ve perşembe günleri naat 15 de toplanacak olan Belediye encümeni huzurunda yapılacaktır.
4 — KeşlCname. şartname ve sair evrakı her giin Belediye encümeni
kaleminde görülebilir. «2172*

Comments (0)