AKŞAM 1
H e r g ü n
8 Sahöf®
AKŞAM
Bugün 6 ncı sahi fede
Sene 31 ___No. 11031 — Fiati: her yerde 10 kuruştur. PAZARTESt 27 Haziran 1919
Sahibi; Necmeddln Sadak — Yazı Lşlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası

D. Partinin millî husumet beyannamesi Hükümet, Celâl Bayarın vatandaşları kanun aleyhine isyana teşvik ettiğine kanidir
Hükümet, memlekette şiddet ve terörle bir diktatörlük kurmak İsteyenlere karşı demokrasi rejimini ve kanun hâkimiyetini elindeki bütün vasıtalarla korumak azmindedir
Belçika seçimi
Hristiyan Sosyalistler ekseriyeti kazandı
Bu şiddet ve ihtilâl hareketlerine karşı koymak için hükümetin elinde mevcut kanunî salâhiyetler yetmediği takdirde Meclisin derhal toplantıya çağrılacağını söyleyenler var
Dünkü seçimelrden sonra memlekete dönmesi İhtimali kuvvetlenen kıtal Leopold
Başbakan yardımcısı Nihat Erimin gazetemize beyanatı
Serbes münakaşa ve çok partili siyasî hayat sahasında elde ettiğimiz terakki, yeni seçim kanunu, kanunun fena tatbik edilmesi ihtimati, adlî teminat,anti demokratik kanunlar ve basın kanunu hakkında Nihat Erim ne düşünüyor?
Vaziyet yarına kadar belli olacak
Ankara 28 (Hususî muhabirimizden telefonla)— Dün gece Bakanlar Kurulunun ge( vakte kadar toplandığı havadisi çıkmıştır. Filhakika yaptığım tahkikata göre, Bakanlar Kurulu dün akşam saat 19.30 da toplanmış ve gece yarısına kadar devam etmiştir. Mûtat hilâfına pazar günü akşamı yapılan bu toplantının sebebini anlamak mümkün olamamış ise de burada Yürütülen tahminlere göre, hükümet, Demokrat Parti kongresinin evvelki gün dağılmadan önce kabul ettiği ve dün sabahki gazetelerde çıkan «-.Millî husumet heyarıame-si.. ile hasıl olan vaziyeti tetkik etmiştir Demokrat Partinin bu Milli husumet beyannamesi etrafında esasen dun sabahtan beri Ankara
hükümet nıahaftllnde birçok endişeler izhar edilmekte ve tefsirler yürütülmekte idi.
Hükümet, bu Milli husumet andının önceden uzun uzadıya hazırlanmış ve Celâl Bayann nutku He tahrik edilmiş bir tertip olduğu kanaatindedir.
Hükümet mahafili, bu yeni kararla Celâl Bayarın vatandaşları kahun aleyhine isyana teşvik,ettiğine kanidir. Celâl Bayarın Demokrat Partideki bir kısım münevver, vatansever zevatın reyleri ve arzulan hilâfına olarak memlekette şiddet ve terör rejimine geçmek ve bu hususta halk demokrasilerinde câri usullere baş vurmak İstediği kanaati vücut bulmuştur. Hükümet, memle-
kette şiddet ve terörle bir diktatörlük kurmak istiyen-lere karşı demokrasi rejimini ve kanun hâkimiyetini elindeki bütün vasıtalarla korumak azmindedir. Bu hususta hükümetin bir beyanname neşredeceği rivayeti kuvvelte deveran etmektedir. Hattâ bu şiddet ve ihtilâl hareketlerine karşı koymak için hükümetin elinde mevcut kanuni salâhiyetler yetmediği takdirde Millet Meclisinin derhal toplantıya çağırılacağını söyll-yenler vardır.
Vaziyetin yarına kadar anlaşılacağı talimin ediliyor. Dün gece yansından sonra ve bu sabah erkenden daha fazla doğru ve sarih malûmat elde etmek mümkün olmamıştır.
Londra 27 (Radyo) — Dün Belçlkada yıplan seçimleri hı-ristlyan sosyalistler kazanmışlardır. Bunlar, kıraI Leopoidun tahta dönmesini taraftardır. Sosyalistler ve komünistler seçimde kazanamamışlardır.
Brüksel 27 (A.P.ı — Dün Bel-çlkada yapıları genel seçimlerde Kıral birinci Leopold'un taraftarları büyilk çoğunluk kazanmışlardır.
Başlıca dört önemli partinin kazandıkları oy sayısı şöyledlr:
Ankarada bulunduğum sırada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nihat Erim’le günün mevzuu olan muhtelif meseleler etrafında görüşmek fırsatını elde ettim. Devrimizin politika hayatındaki mühim mevkilerden birini son derece canlı bir hükümet adamı şahsiyetiyle işgal eden Nihat Erim’le yaptığım uzunca konuşmayı, 1945 ten bugüne kadar serbes münakaşa ve çok partili siyasi hayat sahasında elde ettiğimiz terakki hakkındaki düşüncelerini belirtmesine vesile veren bir sualle açtun.
— Diyebilirim ki. diye söze başladı, Türkiye tarihinde ilk defa olarak dört senedir en geniş bir hürriyet nizamı içinde yaşamaktayız. Yabancı memleketlerde seyahat etmiş olanlar.
Konuşan: Şevket RA DO
Nihat Erim
yahut neşriyattan o memleketle^ siyasi hayatını taktb etınek fırsatını bulmuş olanlar uugünkâ. Türklyenln, siyasi hayat ve fert hürriyetleri bakımından Batinın en mütekâmil mec-ılet»iterinden pek geri kalmadığım görmüşlerdir Demokrasi İçin her şeyden evvel memleketi 1-dare eden adamların vatan daf İradesine dayanması lâzımdır. Yani 3eçlm yolundan İş başına gelmeleri şarttır Hürriyet nlja-mı içinde yaşamanın şartı İ3ö çoklukta olanların azlıkta kalanlara. kendilerinin istifade ettikleri kadar hak ve hürriyetleri tanımayı tabii saymalarıdır. işte bizde bu İki prensipl tamamen yerleştirdiğimiz gün memleketimiz için en hayırlı iş yapılmış olacaktır.
Bu netice, ne yalnız hükümetin ve İktidar partisinin, ne de
Sosyal Hrlstlyanlar: 31.126,
Sosyalistler: 16899
Liberaller: 7.741
Komünistler: 4 956
Komünistlerin kayıp nişpetl
Dcrt'er konferansı
Pravda, Sovyet siyasetinin zaferinden bahsediyor
Hüsnü Zaim Suriye Reisicumhuru oldu
İntihabı 101 pare topla ilân edilen Hüsnü Zaim, Mareşal unvanını aldı
Moskova 27 (AP) — Dört Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının kararları hak kındaki Trumanın demecini yorumtıyan Pravda gazetesi dünkü başyazısında Başkan Trumanın övündüğünü söylemektedir.
Pravdanın başyazısına bakılırsa. Pariste varılan anlaşma, Sovyet durumunun ve Sovyet siyasetinin zaferini İfade etmektedir.
Başkan Trumanın demeci. Birleşik Amerikanın dış siyasetinin hezimetini maskelemeğe matuftur.
Pravdaya jöre, Almanya hakkında varılan anlaşmalar Batılı devletlerin gerilemek suretiyle Potsdam prensiplerini kabul etmeleri yüzünden mümkün ol-
Tekel umum müdürü
1945 yılına nispetle daha fazla-artmışfır. Buna göre parlâmentodaki komünist saylavlarının sayısı azalacaktır.
Seçimler bliyük bir sükûnet içinde cereyan etmiştir.
Mısır silâhlanıyor
Orduya 50 milyon Mısır lirası tahsis dedildi
Londra 27 ı Radyo> — Mısır meclisi dün akşamki toplantısında ordusu İçin elli milyon Mısır lirası tahsisat kabul, etmiştir
Bu tahsisat, gecen senekl asker! tahsisattan 12 misil fazladır ve umum! masrafların dörtte biri mlktarındadır.
i"iiSiaaj«İAİ
«Çek arabayı!n diyebilmek kimsenin haddi değil!
Asya meseleleri şimdi ilk plânda
İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, şimdi Asya meseleleriyle meşgul
Londra 27 (Nafen) — Paris konferansından avdet etmiş olan İngiliz Dışişleri Bakanı Be-vln’ln şimdi Asya meseleler! İle yakından ilgilendiği bildirilmektedir. Bu haberi yayınlamış olan 9un.iay Times gazetesine göre Ingiliz Dışişleri Bakanlığında Bevln’ln reisliği altında mühim görüşmeler cereyan etmektedir ve bu görüşmeler doğrudan doğruya Asya meseleleri İle ilgilidir
Sunday Times gazetesi bu hususta şu tafs”âtı vermektedir:
«Buradaki siyasi çevrelerde mevcut kanaate göre. Güney Doğu Asya memleketlerine Mar-şal plânını andırır bir plân-
la yardım edilmesi İmkânları da bu münasebetle araştnrıl-maktadır Belirtildiğine göre, Güney Doğu Asya bir bütün o-lar ak ele alınacak ve komünizmin mağlûp edilmesi için gerekil tedbirlere baş vurulacaktır.
«Çin'de komünistler tarafından elde edilen galibiyetlerden sonra Uzak Doğu bölgesi Rusya tarafından ön plâna a-luımıştır Moskova genişleme plânlarının başına Asyayı koymuştur. Avrupada ise politbü-ro gayet müşkül bir durumdadır: Yugoslavyada baş göstermiş olan Tittzm Arnavutluğa. Macarlstana, Roman yaya ve Çekoslovakya ya sirayet etmiştir
muhalefetin tek başına elde edebileceği bir neticedir Bu. bütün vatandaşların el birliğiyle ve devamlı gayretterle elde edebilecekleri bir neticedir. Demokrasi İçin «daimi bir oluş ve daimi bir gayret Istlyen bir rejimdir* derler Hakikaten öyledir. Hiçbir gün «Oh. artık her şey tamam oldu!» denmiyecekttr. Daima yeni hamleler ve yeni teminatlar ardında birleşmek lâzım gelecektir.»
Yeni seçim kanunu
Seçim kanuna hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir?
— Seçim kanunu demokratik idarelerin hemen hemen Anaya ■sa kadar mühim bir temel kanunudur. Türkiyede tek dereceli seçimin ilk defa 1946 da tatbik edildiğini hatırlıyalım Son zamanlarda İngiltere. Fransa, İtalya gibi memleketlerin seçim kanunlarını re bugünkü merhaleye gelmeden evvel geçirdikleri safhatarı yeniden gözden geçirdim Gördüm ki onlar da, bugünkü merhaleye ulaşmadan önce, epey tecrübeler yapmış-
(Arkam sahlfe t; sütun 1 de)
Motosiklet ile dünya turu
İrfan Kıpman bir aksaldık olmazsa düny turunu
6 ayda bit receğini ümit ediyor
değişti
Ankara 27 (Akşamı — Tekel genel müdürü Yusur Ziya Erzln. emekli sandığı idare meclisi başkanlığına. Hadi Hüsınan’ın da Tekel genel müdürlüğüne tâyinleri takarrür etmiştir.
Vâ- Nû Suriye ve Lübnan’a gitti
Muharririmiz (Vâ - Nûı gazeteciler grupile birlikle bu sabah Suriye’ye gitmiştir. Yakında seyahat intihalarını yazmağa baş lıyacagız.
Seçimde şaka
Yazan; ADN.1N 4IIP. AK
Yarınki o tabamızda
L___________________)
Mareşal Hüsnü Zaim L
Şanı 25 (AA.1 _ (AFP: Surl-yedekl referanduma 815.021 kayıtlı seçmenden 730.731 i iştirak etmiştir.
Sorulan beş suale seçmenlerin ortalama 727,000 i muvafık cevap vermiş ve bu surette Hüsnü Zaim, Cumhurbaşkanı ve mareşal Unvanını almıştır .
Şam 28 (AA > - AFP: Hüsnü Zainı’ln yedi sene müddetle Cumhurba.şicıniığına intihabı 101 pare top almak suretiyle 1-lân edilmiştir.
Emir Abdülarslan. yanında hükümet erkânı olduğu halde Cumhurbaşkanlığı sarayına gitmiş ve referandumun neticelerini Hüsnü Zalm’e tebliğ ettikten sonra Kendisini tebrik etmiş ve kabinenin istifasını vermiştir.
iibnan Başbakıaniyle beraber
Kabineyi Muhsin Barazi kuracak
Şam 25 IAA.I — (AFP: Muhsin Barazi, Cumhurbaşkanı tarafından yeni kabineyi teşkile memur edilmiştir.
Muhsin Barazi, bu teklifi kabul etmiş ve derhal İstişarelere başlamıştır. Barazlnln. mesai arkadaşlarını bu akşam Cumhurbaşkanına takdim edeceği sanılmaktadır
Hüsnü Zaim’in ilk demeci
Şam 26 (AA.) — AFP: Mille-
- salınma karşı gösterdiği itimattan dolayı teşekkür ve memleketime şeref, sadakat ve bağlılıkla hizmet edeceğimi ta-ahhüd ederim.» Yeni Cumhurbaşkanı Hüsnü Zaim’in ilk demeci bu olumuştur.
Birçok seferler bu sütunda ısrar ettik: Galatada, Ziraat Bankasının önü, hususî, resmî otomobillerle, kamyonlarla doluyor. Bu ana cadde tıkandığı için seyrüsefer güçleşiyor. Vapurdan çıkaıı piyadeler bile ne edeceklerini şaşırıyorlar.
Belediye Reisimiz, Balatanın iki noktasında otomobil parkları yapıldığını, bu ana caddenin kurtarılacağını müjdeledi.
Gerçi, hâlcıı yeni parklarda otomobiller beklemektedir. Fakat Galatanm bahsi geçen eıı civcivli noktası, erkân ve ağniya otomobillerinin istirahatgâhı olmaktan henüz çıkmamıştır. Bu gidişle çıkacağa da benzemiyor. Livreli şoförler, arabaları oraya bırakıp kim bilir kar saat sonra gelecek muhteremleri beklemek üzere lenfavî lenfavi sağa sola dağılıyorlar. Bazıları da, arabaların içinde yan gelmiş il-yuyor. «Çek arabayı başka tarafa!» demek, kimsenin haddi değil!
Öbiir taraflarda parkların açılışı pek âlâ. Fakat bizim maksadımız, başkaydı: Köprü babının o tıkanıklığı giderilsin demiştik. O olamadı.
İrfan Kıpmanın motosikletle dünya (urıına çıkışından iki enstantane
Amatör motosikletçilerinüz-den İrfan Klpnıan. dünya turuna çıkmak üzere dün sabah saat 11de Takslm'de İnönü gezisi karşısındaki meydandan hareket etmiş, ailesi, dostları ve kalabalık bir grup teşkil eden İstanbul motoslkletçilorl tarafından uğurlaıınuşUr.
İrfan Klpman, İstanbul’dan
Ankara. Sivas, Erzurum. Kara-kbşe, Doğu eByazıt yollyle İrana geçecek ve oradan Hoy, Tebriz ve Tahran'» vardıktan sonra Afganistan, Hindistan. Birmanya ve Siam’dan Saygon'a giderek buradan vapurla Sili’de Valparezo’yu ve müteakiben Arjantin. Brezilya. Gü-yan'lar. Ekuator Meksika Üzerinden Kuzey Amerika’ya. New-
York'tan vapurla Ingiltere’de Llverpui’a, Dover den Kale yo-liyle Fransa'ya ve oradan İtalya, Yugoslavya vı YunanLsran-dan geçmek suretiyle yurda dönecek tİB.
Amatör motosiklet.çit(a. seyahatinde bir aksaklık olmadığı takdirde dünya turunu altı ayda tamamlamış bulunacaktır.

/Bahife 2
27 Haziran 1949





Baya razıyız
Tanışmıyan insanların birikirlerine nasıl lıltab edeceklerini kestirmek mesele. Bey mi diyeceğiz, Bay mı diyeceğiz? Efendi mî, beyefendi mi. ağa mı, dayı mı. amca mı, ağabey mi. hemşeri mi? Babalık mı?
Dikkat ediyorum: Ankara otobüslerinin biletçileri İnsana şöyle bir göz attıktan sonra yukarıdaki hitaplardan birini yakıştırarak sesleniyorlar.
Yolcunun üstü başı düzgünse: «Bayım bilet alınız!» Köylü kılığında ise: «Dayı bilet al!»
Kerli ferli ise: Beyefendi biletiniz?»
Gençlere «Ağabey», şehirli kılığındaki ihtiyarlara «amca!», kadınlara ya -bayan», va «abla!», yaşlı köylülere «ağa!» diye sesleniyorlar. Para çıkarmakta geciken yolculara «Hemşeri sallanma-' dedikleri de oluyor.
Hitap şeklindeki bu lâubaliliğe son derece sinirlenen bir Ankarah dostum kendisine geçenlerde «ağabey , diye seslenen bir biletçiye dönüp: «Ben senin nereden ağabeyin oluyorum?'» diye çıkışmak mecburiyetinde kaldığını söylüyor bey mi diyecekler, bay ını diyecekler, ne diyeceklerse herkese aynı şekilde hitab etmelerini Belediyenin Otobüs İdaresine hatırlatması lâzım geldiğini de ilâve ediyordu.
Doğrudur. Otobüs biletçileri üzerlerine temiz elbiseler giymişler: aşağı yukarı kendilerini devlet memuru saydıklarım hatırlatmak istıven bir tavırları da yok değil. Fakat o üniforma içinde dilleri, yolculara hitap şekilleri pek başıbozuktur. Otobüse binip Yenişehire giden adam neden bir anda biletçinin dayısı olsun? Bu akrabalık nereden? Daha garibi, eğer dayısı olacaksak hepimiz birden olalım. Neden kimimiz dayı, kimimiz amca. kinlimiz ağabey, kimimiz asker ağa?
insan Ankara otobüslerinde o beğenmediğimiz bay-hğı mumla, çıra ile arıyor!
(Bant tararı 1 İnci sahifede) lardır. Biz onlara nazaran daha talihli bir durumdayız. Çünkü onların tecrübelerinden hazır dersler alarak faydalanabiliyoruz. Ne teki m şimdi teknik komisyon tarafından İlk kaneva-n çizilmiş olan yeni seçim kanunumuz 140 maddeden fazladır. Halbuki bugün yürürlükte olan kanun 50 madde kadardır. Yeni kanunla evvelki kanunda müşahede edilmiş olan teknik noksanlar ve boşluklar doldurulacaktır.
Başka kanunlarda nizamnamelere ve tâlimatnamelere ter-kedllecek hususlar dahi seçim mevzuunda kanun maddeleri lirasında tam bir vuzuhla for-müllendirilmek lâzımdır. Bu defa bu da yapılmış olacaktır Eldeki tasanyı üniversite profesörlerimizin ve matbuatımızın tetkik ve tenktdlerine sunmak İsliyoruz. Tâ ki tasan. Büyü!: Meclisin önüne gitmeden her fikirden istifade edilsin Bundan sonra Büyük Mecliste de İnceden İnceye tetkikler ve münakaşalar yapılacağına göre, kanunun iyi hazırlanmış olarak çıkacağını soyllycbiliriz.»
Secim kanunu fena tabi kedilirse
— Secim kanununun en mükemmel bir tarzda hazırlanaca-cağını söylüyorsunuz. Bu mükemmel kanun fena tatbik edildiği takdirde ne yapacaksınız?
— iler hangi bir kanun fena tatbik edildiği zaman ne yapılırsa seçim kanunu fena tatbik edildiği zaman da aynı şey yapılır. Mesele, kanunun bütün boşlukları ve bütün ihtimalleri göz önünde tutup tutmaması meselesidir. Bu fikrimi bir misalle İzah edeyim: Her medeni devletle olduğu gibi, bizde de tesri, icra ve kaza kuvvetleri ırganlar elindedir, müs-
ayrı ayrı
Bilhr.ssa kaza kuvvetleri
takil hâkimler elindedir. Türk adilleri hakikaten kanun bakımındın cok teminatlı bir İstiklâle sahip oulunduğu gibi, bu istiklâli fiilen muhafaza hususunda da ne derecede yüksek bir hassasiyete sr.hlb olduğunu türlü tecrübelerde göstermiştir. Hal böyle jiunca. seçim kanununu tatbik hususunda vazifesini kötüye kullanan veya vazifelilere engel çıkaran, tecavüz eden şahıslar olursa bufilar kaza. mercileri tarafından lâyık oldukları âkı be te uğratılacaklardır. Binaenaleyh eğer seçim kanunu seçim suçlarını adliyeye teslim hususunda ortada hiçbir engel bırakmıyorsa mahkemelerimizden emin olanların endişe duymaması leab eder. Şimdi yürürlükte olan kanun dahi, bildiğiniz veçhile, seçim suçlarını Memurin Muhakemat Kanununa tabi tutmaksızın doğrudan duğruya savcılığın takibine tabi kılmıştır.
Adlî teminat
— Yeni seçim kanununda »dil teminat yer alacak mıdır?
— Bizim İçin seçimi en emniyetli şekilde yapmaya imkân verecek formül ne olursa olsun ve kimler tarafınuan teklif edilirse edilsin «•■’akbuiour Bu İtibarla peşin bir htıkümle «Sunu kubul ederiz
Şevket RADO
etmeyiz» gibi bir şey söylememi beklemezsiniz.
Antidemokratik kanunlar var mı?
— Kanaatinle» kanunlarımız arasında antidemokratik kanunlar var mıdır?
— «Antidemokratik kanuni tâbiri bizim değildir Bundan ne anladıklarını bu tâbiri ortaya atanlara beraber sormalıyız. Yalnız size şunu açıkça söyllyebllirim : Eğer anti-
demokratik kunu tâbiriyle İfade edilmek istenen şey demokratik esaslara ay kın hükümler ise böyle bir hükmü bize nerede göstcritlerse derhal kaldırılmasını teklif etmeye hazırız. Ancak şimdiye kadar sadece müphem bazı İddialardan başka bir şey duymadık. Bunlar bir takım ilmi mevzulardır. Sayısı altı bine yaklaşan kanunlarımız içinde bugünkü gidişimize uymıyan hükümleri bulup ortaya koyacak ilim adamlarına, politikacılara ve siyasî partilere bir hiikûmet adamı sıfatiyle teşekkür etmek isterim, çünkü demokratik İdarelerde her şey: hükümetten beklemekten ziyade herkesin İşbirliği yapması istenir.
Basın kanunu
— Hazırlanan yeni basın kanunu tasarısının herkesi memnun edeceğini tahmin ediyor musunuz?
— Basın kanunu tasarısı hazırdır. Bu tasarı hazırlanırken şu usul takibedllmiştlr: İsviçre, İsveç, Fransa, İngiltere, İtalya gibi memleketlerin basın halikındaki kanun hükümleri bir mütehassıs komisyon tarafından gözden geçirilmiştir. Her hangi bir kötü niyet İthamından sakmıldığı için mümkün olduğu kadar maddeler tercüme edilerek alınmıştır öyle ümit etmekteyiz kİ basın hürriyetini şahıs haysiyetini zedelemeksizin kullanmak Lstiyecek-ler bu kanundan ziyadesiyle memnun kalacaklardır.»
Şevket RADO
Ankara vapuru
Yarın sabah İstanbula geliyor
Devlet Denlzyo'lan idaresince Amerika’dan satın alman ve tâdil edilerek birinci sınıf lüks yolcu gemisi haline getirilen yeni Ankara vapuru, yarınki 28 haziran sah günü limanımıza gelmiş bulunacaktır.
Ankara vapuru 1928 de Amerika'nın en modem deniz tezgâhlarından Newporl Nevvs’de yapılmıştır. 8400 beygir kuvvetinde çift türbin makJne ile saatte 20 mil sü-ate sahlpdir Batı Akdeniz seferine tahsis edilecek olan yen! yolcu gemimizde 175 birinci 150 ikinci ve 72 yataklı üçüncü mevki vardır ve böylece 403 yolcu taşıyabilmektedir. Kütüphane, istirahat ve dans salonları mevcuttur.
Ankara vapuru İstanbul’dan harekeLle Pire - Napoli - Marsilya seferini dört günde la-mamlıyacak, ilk seferine * tem-
Gül kupası müsabakaları
Fenerbahçe, dördüncü, üçüncü ve birinci küme şampiyonu oldu
Paris konferansının neticesi
hakkında tefsirler
Dün Fenerbahçe stadında on İkinci Gül kupası yarışmaları müsabakalarına devam c-dlLmlş ve havanın çok sıcak oluşu, atletlerin derecelerine tesir etmiştir. İki gündür devan» eden müsabakalara GalatasaraylI atletler katılmışlardır.
Müsabakalar neticesinde:
Dördüncü kümede: 100 metreyi Uğur (F.B) 11,8 İle; disk
atmayı Flllp (B.S> 24,28 le;
yüksek atlamayı Armağan (F. B) 1,01 le kazanmışlardır. Pu-van sayımında Fenerbahçe 37 puvanla dördüncü küme şampiyonu, Kurtuluş 14 puvanla İkinci, Deniz Koleji 10 puvanla üçüncü olmuşlardır
Üçüncü kümede: 200 metreyi Ferit (R. K) 24 le; 800 metreyi Turhan (F. B) 2,05,7 Ue; 110 engelliyi Zeki (Beşiktaş) 1.05.4 le; 5000 metreyi Emil (BJ9) 18,30,5 le; gülle atmayı Yakııp (B. S) 9,90 la; disk atmayı Yakup (B S) 30,98 le; Mızrak atmayı limit (F.B) 43,70 le; çekiç atmayı Nlko (F.B) 18,71 le; yüksek atlamayı Agop (F.B) 1,88 ile; u-■un atlamayı Ömer (FJ3) 8,22 İle kazanmışlardır. Puvan sayı-
Vefa,Gençlerbirli-ğini 5-1 mağlûp etti
Yeşil Beyazlılar hâkim oynadılar, ilk golü birinci devrede, 4 golü de ikinci devrede attılar
Ankara 26 UAA.) — Şehrimize iki maç yapmak üşer e gelen Vefa futbol takımı, İkinci maçını bugün 19 Mayıs stadyumu iç sahamda Gençlerblrll-ftl Ue yapmıştır. Vefa takımı, birinci devreyi 1-0 galip vaziyette bitirmiş, ikinci devrede 4 gol atmış ve bir gol yiyerek maçı 5 - 1 galip bitirmiştir. Maçın tafsilâtını veılyoruî;
Takımlar, sahaya şu kadroları ile çıktılar:
Vefa: Samim - Mustafa, Sa-lâhaddln, M. Salih, Melih, Zeki — Haldun. Aziz. Galip. Ahmet, Bülent.
Gençierbirllğl: Necip — Salt, Hüseyin — Burhan, TurguL, Ayhan — Haindi. Maclt. Doğan. Mustafa, Kemal.
Hakem; Ziya Ozan.
Oyuna 18.09 da başlandı. Gençierbirllğl, genç elemanları da içine alarak, ner zamankinden değişik bir kadro İle çıktığı gibi. Vefanın kadrosu da dünkünden farklı İdi. Birinci devrenin İlk dakikalarında. Gençler geçici bir hâkimiyet tesis etti. 15 İnci dakikadan İtibaren, hâkimiyet Vefa’ya geçmeye başladı Vefalılar bilhassa soldan Büler.t vasıtası ile tehlikeli akınlar yapıyorlar. Gençlerin orta muhacimi Doğan mühim fırsatlar kaçırıyor. Oyunun 37 nel dakikasında sağdan bir pas alan Vefanın sol açığı Bülent, topu durdurmadan kuvvetli bir şüt çekerek takımının ilk golünü attı. Bu golden sonra, birinci devre sonuna kadar karşılıklı yapılan akınlar bir netice vermedi.
ikinci devre, Vefa’nın devamlı akınları ile başladı. Bu devamlı baskının neticesi, onuncu dakikada semeresini verdi. Gençler kalesi önündeki kargaşalıktan istifade eden Bülent, gerilerden gelerek çok yakından takımının İkinci golünü attı. İki golden sonra, Gençler-birllği müdafaasında bir gevşeklik baş göslerol. Bu gevşeklikten İstifade eden Vefa orta muhacimi bir gol daha attı İse de ofsaytta olduğu için hakem saymadı. Fakat bir dakika sonra, Bülent üçüncü golü attı.
Vefalılar, adamakıllı çalışmaya başladılar, 21 inci dakikada Bülent Gençler müdafaasını atlatarak Vefanın dördüncü golünü attı. Bir dakika
coııra. Gençlerin orta muhacimi Doğan, Gençlerin şeref sayısını atmaya muvaffak oldu. Bu golden sonra nlsbeten canlanan Gençler birkaç akın yap-tılarsa da netice alamadılar son dakikalarda Vefa bir gol daha kazanarak 5-1 galip zlyette maçı bitirdl-
va-
İstanbul tenis birinciliği
İstanbul tenis birincilikleri finalleri dün Taksimdeki Dağcılık Kulübü kontlarında oynanmış ve şu neticeler elde edilmiştir:
Teklerde Fehmi - Sazan’ı (7 -5) (6 - 0) (8 - 3); Muallâ -Be-, an’t (8 - D (8 - 31 çiftlerde An-don, Behbut çifti - Boan. Haşan ( çiftini (5 - 7) (3 - 6) (8-6)
(6 - 1) (e - 3) yenerek şampiyon olmuşlardır.
Yeni Yunan
Sırf Halkçı eleman’ lardan kurulacak
Atina K (A.P.) — Halkçılardan Ulaştırma Bakanı Pfiııoa Hadjlpanos tarafından dün gece açıklandığına töre Çaldaria sırf Halkçı parti mensuplarından müteşekkil bir hükümet Kurmak yolundadır.
Çaldaris, yeni kabinenin listesini bugün Kirala sunacaktır.
Atina 27 (A.P.ı - Yunan ordusu yüksek subaylarından 55 kişi He 18 general enmartest günüTKırai tarafından yayınlanan bir karaname gereğince tekaüde sevkedilmişllerdir.
Generallerle subayların muhtelif sebeplerden dolayı emekliliğe sevkedlldlkleri teyid edilmekte .fakat bu hususta genel kurmaylık başka açıklamalarda bulunmamaktadır .
tyl haber alan çevrelerden bildirildiğine göre Amerikalıların da teşviki Ue yapılan bu hareket Yunan ordu komutanlarının genç subaylardan müteşekkil olması gaygısına matuftur.
Ahdurrahman Miinip'in
cenaze merasimi
agMMM.
muz cuma günü saat 12de bavlıyacak, sah günü saat 5 te Marsilya’ya varacak ve şamba günü Cenova’ya,
günü Napoli’ye, pazar günü Pi-re’ye uğradıktan sonra pazartesi günü İstanbul’a döndiiş olacaktır,
11!
çar-cuma
Merhumun cenaıe merauminden bir görünüş
Müessif bir otomobil kazası sonunda vefat eden D. P. İstanbul İl başkanı Abdurrahman Münip Berkan dün sevdiklerinin gö zyaşları arasında toprağa verilmiştir.
Cenaze, merhumun evinden alınarak Teşvikiye camisine götürülmüştür.
Caminin avlusunda büyük ok kalabalığın birikmiş olduğu görülüyordu. Vali ve Belediye Reisi adına Vali muavini. O. H. P. İl başkanı Dr. Esat Durusoy, C. H. P. Heri gelenleri, şehir Meclisi Azalan, Millet Partisinden General Sadık Aldoğan. Enis A-kaygen, D. P. milletvekillerinden Faruk Nafiz Çamlıbel. Sala-mon Adato, büyük D. P. kongresini temsilen gelen beş kişilik bir heyet. D. P. İstanbul teşkilâtı İleri gelenleri ve parti mensupları, üniversite profesörleri tanınmış avukatları.
merhumun dostları hazır bulunuyorlardı.
Öğle namazım müteakip cenaze alayı, önde 50 den fazla çelenk olduğu halde, Şehir bandosu refakatinde Feriköy mezarlığındaki aile makberesine götürüldü.
Merhumun mezarı başında İlk olarak D. P. İstanbul ikinci başkanı Emin Nihat söz aldı ve merhumun hukuki değerini, I-llm ve fikir sahasında oynadığı faydalı rolü belirtti.
Bunu müteakip biiyûk kongreyi temsilen gelen âzalardan Aydın delegesi Hamdi Çakır soz aldı ve Abdurrahman Münibin ölümü karşısında kongrede duyulan teessüre tercüman oldu.
Faruk Nafiz ÇamhbeFln nutkundan sonra merhumun naşı toprağa tevdi edildi.
Kederli ailesine tekrar tfiat-yetlerlmlal sunarız.
Dört Dışişleri Bakanının toplantısı bitti, şimdi varılan netice hakkında tefsirlere başlandı. Batı devletleri umumiyetle ihtiyatlı lisan kullanıyor; Pariste bazı işler görülmüş olmakla beraber bunların bugünkü gerginliği ortadan kaldırmağa yetmiyeceği kanaatini ileri sürüyor. Batı mahfillerine göre şimdiden kati bir şey söylemek mümkün değildir; bütün mesele Rusyanın alacağı variyete bağlıdır.
Amerikan mahfillerinden bir kısmına bakılırsa Paris görüşmelerinden Rusya kârlı çıkmıştır. Bu mahfillerde deniliyor ki: «Almanya hakkında varılan yegâne anlaşma Berlin ablukasının ve Batı devletlerinin tatbik ettikleri mukabil ablukanın kaldırılması, Doğu ile Balı arasında ticaretin genişletilmesidir. Bundan en çok istifade edecek Rusyadır. Çünkü mukabil abluka gerek Bel lini, gerek Doğu Alman yayı âdeta boğuyordu. Rııs-yanın ablukayı kaldırarak görüşme iıııkânını hazırlamasının başlıca sebebi bu dur.
«Avustuıyaya gelince, bu memleketle barış andlaş-nıası yapılmasından en ziyade faydalanacak yine Sov-yetlerdir. Muahede imza edilince memleketteki yabancı kuvvetlerin çekilmesi lâzım gelecektir. Gerçi bu. arada Rus kuvvetleri de çekilecektir. Fakat bunlar çekilirken memleketi Komünistlerin tam hâkimiyeti altında bırakacaklardır. Halbuki Müttefiklerin «ekilecekleri yerlerde esaslı bir kuvvet yoktur. Buralardaki Komünistler şiddet kullanarak idareyi ellerine alabilirler. Bu ihtimale karşı tedbirli bulunmak lâzımdır.-'
Sovyetlerin Avrupada daha yumuşak hareket ederek bütün dikkatini Asyaya çevirmek istediğini iddia edenler de vardır. Bunlara göre Asya işlerinin idaresini etine alan Molotof geniş bir plân hazırlamaktadır. Sovyetlerin Pariste Japonya ile sulh meselesini ortaya atmalarının sebebi budur. Yâni Rusya Japonyadaki Amerikan kuvvetlerinin çekilmesini ve bu memlekette Komünistlerin vaziyete hâkim olmalarını temin etmek istiyormuş.
Bütün bu iddialar Pariste varılan anlaşmıya rağmen ortalıkta hâlâ derin bir itimatsızlık hüküm sürdüğünü gösteriyor. Eylüle kadar yapılacak görüşmeler ya bu itimatsızlığı azaltacak, yahut soğuk harp bütün şi d d et i vle devam edecektir. — E. T.
Çek katolik piskoposları
Hükümeti devirmek ve kiliseyi yıkmak istemekle itham ediliyor
Prag 27 (APl — Associated Press muhabiri Rlchard Ka-siAchke bildiriyor:
Çekoslovakya Roman - Katolik piskoposları dün bir beyanname yayınlıyarak komünist hükümetini. kiliseyi yıkmak ve dini hürriyeti yoketmek mak-sadlyle sahtekârlık, adam kaçırma, hırsızlık ve her türlü baskıyı İcra etmekle suçlandır-mıştır.
Bu beyanname İle Çekoslo-vafcyada hükümetle idilse arasında girişilen savaş en had noktasını bulmuştur.
Hüküm sürmekte olan durum hakkında halkı tenvir etmek maksadı İle ele alınan bu beyannamenin bütün kiliselerde polisten çekinmeden okunması emri verilmiştir. Beyannamede baş piskopos Betanın hürriyetinin polis tarafından tama-mlyle tahdit edilmiş bulunduğu, kilisenin komünist rejimine baş eğmiyeceğl blldlrlhnekte-dlr.
Nablus’da Yahudi muhacereti başladı
Amman 26 (AAi — (Alp): Kimseye alt olmayan araziden Nablusa yeni bir Yahudi muhacereti vuku bulduğu bildirilmektedir.
19 bin kişi kadar tahmin olunan bu mültecilerin İsrail resmi makamlarının emri üzerine muhaceret ettikleri sanılmaktadır.
Macaristanda
temizlik
Sovyet ajanları hazırladıkları plânı tatbike başladılar
Londra 27 (Nafen) — Vlya-nadan gelen haberlere göre MacarIslandakl komünist partisi Ue Sovyet ajanları Macaî ordusunu yeni bir temzUige tabi tutmak maksadlylc hazırlamış oldukları plânlan tatbik mevkiine koymaya başlamışlardır. Muhabirlerin bildirdiklerine göre bugünlerde orduda mevcut bütün «milliyetçilerini tevkif edilmiş olduktan hakkında haberlerin gelmesi beklenmektedir.
Belir!ildiğine göre. Dışişleri Bakanı Raflk’in temizlenmesi Ue başlıyan bu tasfiye hareketi şimdiye kadar yapıtmış olan bu gibi hareketlerden çok daha şiddetli ve kanlı olacaktır. Hazırlanan program gereğince bundan sonra Macar ordusuna girecek olan subaylar «Proleter metodlar» üzerinde muvaffakiyetli İmtihanlar vermiş olan klmsele. olacaktır. ■Proleter metodlar» hakkımla geniş izahat veren kurslar hazırlandığı da bildirilmektedir.
Romanyada idama mahkûm olanlar
Bükreş 27 (AF.) — Rönı»D hükümeti aleyhine suikastta bulunmaktan sanık beş Ro-manyak cumartesi günü Tioıl-soara askeri mahkemesi tarafından idama mahkûuı edilmiştir.
Aynı suçtan diğer iki daha 15 yıl kürek
çarptırılmıştır. Mahkûm lenlerln ayrıca mallan müsadere edilecektir.
şahıs
cezasına
«ıl-
Öğretmen okullarının 101 inci yıldönümü
1 -■■■. ■■
çapadaki toplantıda bulunan öğretmenlerden bir grup
öğr etmen okullarının kuruluşunun 101 İnci yldönümû dün Çapa Eğitim Enstitüsünde samimi bir hava içindi kuliann1 n
Toplantıda ı-ençler (•asitli spor gösLerilcri yapmışlar ve milli oyunlar oynamışlardır.

Sahl/e 3
(H^32E5EBS£0j Sanayi
Şam yolunda... I . .
Tütünlerimiz
Abone bedeli
Kurucularımızdan ve Yönetim Kurulumuz âzasından
Memleket kültüründe ve ttklr hayatımızda çok büyilk hlz-metleri dokunan gazetecileri ve yüksele tahsil talebesini de ihtt-
vefatı Banka ailemiz İçinde de doldurulmaz bir boşluk bırakmıştır. Bu büyükkayıtlımızın acwmı sevgili ailesinin ve dostlarının ıstıraplarına katarak Yüce Tanrıdan azla ruhu İçin mağfiret ve rahmet dileriz,
yarım mesaj Roma
Mevzuatımıza uymamış!
Haydarpaşa Hemşire ve lâborant Okulu talebelerinden 19 u. tatbikatlarını bitirerek kep giyme hakkı kazanmışlardır. Bu münasebetle cumartesi günü okulda tören yapılmış ve 19 hemşireye kepleri giydirilmiştir. Kep giymek suretiyle hemşirelik salâhiyetini kazanan on dokuz hemşire daima dürüst ve müşfik çalışacaklarına dair and içmişlerdir. Yukarıda keplerini giyen hemşireler görülmektedir.
teMIII *C>o e*U Kurujlulı
Akıl takdlr-
. giive-Ameri-mümessill brs virt inşası
Filistine giden Museviler
faydalı biı takviye et-çoğaltma lı-
Tekel dış ticaret grupu müdürünün demeci
İller kanunu vilâyete tebliğ edildi
Valilere yeni salâhiyetler veren İller kanunu, vilâyete tebliğ edilmiştir. Vilâyetin bu kanundan ne şekilde İstifade edeceği hususu İncelenen eğa başlanmıştır___________
Emet (Akşamı— Emet ilçesine bağlı merkez mm t a kası 1le köylerdeki öğretmenlerden 38 kişilik bir grup başlarında nuntaka müfettişleri ve başöğretmenleri olduğu halde, vilâyetin Simav İlçesine, hususi bir otobils İle gitmişlerdir. Bu gezinin maksadı Emet öğretmenleri ile Simav öğretmenlerinin tanışmaları ve aralarında görüş teatisinde bulunulması ve meslekleri âleminde göriış beraberliğini sağlamıştır.
Ayrıca bir başka günde Gediz veya Uşak ilçelerine seyahat ve tanışma tertip edilecektir.
* 1943 - 49 ders yılında şehrimiz ilkokullarındın mezura Olan 11.000 öğrenciye diplomaları verilmiştir.
Rusya Bulgaristanın ziraat memleketi kalmasını istiyor
Londra 28 (AA) — (Lps): Sofya'dan verilen malûmata göre. beş idroelektrlk fabrikasında inşaat işleri Sovyet mütehassıslarının emriyle durdurulmuştur. Bu tedbirin sebebi. Sovyetler Birliğinin Bulgaristan'ı bir sanayi memleketi değil, bir ziraat memleketi olarak görmek arzusudur.
«tstanbul Belediyesi Şehir MeolUlnln 24.8.1949 tarihli toplantısında otobüslerde tenzilât hususunda vermiş olduğu karar İstanbul Üniversiteleri temsilcileri aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.
Sanciut
s aylık
1 aylı
I aylık
Adreı
pul gönderilmelidir ı d» adre» deŞlstirllmeı
görmemek kabil değildir.
Her fırsatta «İstikbal sîzindir» edebiyatının gevişini getirmek kolay. Fakat gençleri o İstikbale götürmek güçtür.
Ziyan eden bir İdarenin karşısında tutulacak yol, ya o idareyi lşliyecek hale getirmek, üzerine yapışmış parazitlerden kurtarmak; yahut da: «Biz bu işi beceremiyoruz- diye açıkça aczin! söylemekten İbarettir.
Ahmet Karamustafaoğlu’»un
Yunanistandan bîr ticaret heyeti geliyor
Yunantstandan bir ticaret heyetinin bugünlerde şehrimize .gelmesi beklenmektedir. Heyet Türklyeye gelir gelmez Mersin ve İzmir İhracatçı birlikleri mümessillerinin de tştlraklle bir toplantı yapacaktır
Diğer taraftan Yunanistan 948 mahsulü on bin ton fasulye almak İçin firmalarımızla temasa geçmiştir.
İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği başkanı Orhan Anman İstanbul Teknik Üniversitesi Talebe Birliği başkanı Mükerrem Taşçıoğlu
« ekime rastlayan îstanbulun kurtuluş günü açılması prensip İtibariyle kararlaştırılmış olan büyük Sanayi sergisine alt hazırlıklar pek ağır gitmektedir. Yeril Mallar sergilerinden beri şehrimizde memleket çapında ilk defa olarak açılacak olan bu sergide resmi ve hususi bütün yeril sanayi mâmullerl teşhir edilecektir. Fakat bu serginin açılacağı yeni Sergi ve Spor sarayı binası Belediyeye alt olduğundan hazırlıklara başlamadan önce Belediyeden burada sergi açılacağına dair müsaade çıkması icap etmektedir. Bu İtibarla İlgili çevreler şehir meclisinin bu haziran devresi toplantılarında bu yolda bir karara varılmasını istemektedirler. Sanayicilerin belirttiklerine göre meclisin haziran devresinde böyle bir karar alınmazsa sanayi sergisinin haçır-Itklan hayli geçlkecek ve bu hazırlıklara ayrılması İcap eden yaz ayları heba olacaktır.
6 ekimde açılacak •erginin hazırlıkları yavaç gidiyor
daha ye tasrih ramımızda mazsa, olmadıysa, karşı Yeşilköv hava meydanından hareket ettik. Şu satırları piyasaya ilk Çıkan nüshamızdan okusanız dahi, bu arife günü, çoktandır Çamdayız. Surivenin ramazanını görerek, yeni lideri sayın Hüsnü Zaim'in getirdiği inkılâpları anlamağa çalışarak. Akşam okuyucularına hikaye edeceğini.
Bundan 19 sene evvel de, yine Akşam muharriri sıfa-tiyle Şama gitmiştim. 12 ağustos 1930 tarihli «Akşamdan Akşama..dan şu satırları. Suriye milletinin giriştiği kahramanca mücadeleleri mukaveseli şekilde tasvir edebilmiş olmak için aşağıya alıyorum:
Sam ve Suriye, böyle mücadeleler neticesinde istiklâle kavuştuktan sonra, on dokuz seneden beri nasıl inkişaflara ırı azlı ar olduğunu Cidden merak ediyorum. Gezeceğiz, göreceğim ve anlatacağım.
Emet (Akşam) —- — Toprak mahsulleri ofisi. F.metlc buğday flütlerinin tanzimi İçin yüz ton buğday göndermiştir. Böylece buğdayın tonu 25 lira normal fiate inmiştir. Emel, elli ton daha buğday İstemektedir. Ofis den müsait cevap gelmiştir.
Kooperatif mağazaları
Felek CUMHURİYETtekl fıkrasında yaş meyva ve (arım satış kooperatifinin açtığı mağazaların çok faydalı olduklarını, fakat 18 mağaza açılması kararlaştırıldığı halde henüz S magma açıldığını beyan ederek şöyle yazmaktadır:
Üsküdar, Eyüp. Topkapı, Haliç kenarları gibi fakir semtlerde hâlâ bu mağazalar açılmamıştır. Buna sebep olarak, yer bulunmadığı İleri sürülmektedir. Belediyenin 24 saat mühletle kaymakamları bu yerleri bulmaya memur etmeleri kâfidir. Maçka gibi metresi 100 lira olan semtlerde tramvay caddesinde bulunabildi de, bu fakir semtlerde neden bulunamadı.
Gönül, şehir otoritelerinin bu işe, tçl yanmış fakir halk kadar alâka göstermesini ve kooperatifin bu hayırlı teşebbüsünü takviye etmesini istiyor ve bekliyoruz,
Ticaret Bakanlığına gelince:
va edince isabetsizlik bütün vuzuhu He meydana çıkıyor.
şehir Meclisinin sayın âzala-rıl Dünyanın hiç bir tarafında gazeteci, talebe, harb malûlü tam biletle seyahat etmez. Bundan zarar edildiğini söylemeyin. Zararın neden doğduğunu hepinize tek tek dağıttığımız ve maalesef çoğunuzun okumadığı Meclisteki konuşmalarınızdan anlaşılan esbabı muclbell ve 6 sahifellk, günlerce talebe ve mütehassıslar tarafından hazırlanan raporumuzda belirtilmiştir. Efkârı umumiye nezdln-de haklarımızı tebarüz ettirmek mak»adiyle 2 temmuzda Baye-zlttekl Üniversite Talebe Birliği lokalinde bir toplantı yapacağız, şehir Meclisi âzası olarak bu memleketin çocuklarının dertleri ve durumlarlyle alâkadar olmağa mecbur İnsanlar sıfatıyla sizi davet ediyoruz. Her vlâyetln belediyesi fakir bütçesine rağmen talebesine burs verir. lokanta, yurt açar. Siz şimdiye kadar tek bir talebeye ne yaptınız? Nasıl olur da faydalı olmanız Içabeden bir camiaya karşı üstelik zararlı kararlar a-labLLlyorsunuz? Doğruluğundan emin iseniz gelin ve müdafaa edin. Şehir Meclisinde biz konuşmayınız. Bizim meclisimizde siz serbesçe konuşabilirsiniz. Hürmetlerimizle...
Konyanın yeni elektrik santralı açıldı Konya 27 (Akşam) — Belediyenin yeniden İnşa ettirdiği 1500 beygir kuvvetindeki elektrik santrali belediye btışkaı-nın bir nutku İle açıldı. Şehir kuvvetli bir ışığa kavuşmuş oldn. |
Ankara 25 (A.A.) — Türkiye milli talebe federasyonu heyeti Milli Eğitim Bakanı Tahsin Baııg uoglu ile görüşmüş ve federasyonun kurulmak üzere olan Dünya Gençlik Birliğine üye olması ve olduğu takdirde ihtiyari icap eden masrafların Milli Eğitim bütçesinden verilmesi kararlaştırılmıştır.
Heyet Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erimle birliğin umumi menfaatlere hâdlm müesseslerden sayılması hususunu görüşmüş ve bu temasları sırasında Türk yüksek tahsil gençliğini dünyaya tanıtmak İçin 1-7 ağustos arasında Brüksclde ve dünyanın diğer kültür merkezlerinde açılacak sergilerde Basın ve Yayın umum müdürlüğünün vasıta ve imkânlarından istifade etmek İmkânlarını da sağlamıştır.
iki köy birbirine girdi
Hava Kurumu uçaklarının hava gezisi Ankara 25 (AA.) — 1940 senesi birinci yurt gezisinde olan T. H. K. uçaklarından on uçak ve bir planörden mürekkep bir filo, yirmi iki günlük bir ceve-lândan sonra bugün saat 13 te Etimesgut T. H. K. hava alanına inmiştir.
. ★ şehir Meclisi sinemaların
zam talebini kabul edince, îs-■ tanbul ıımum lokanta ve ma-I halleblcller cemiyeti de. flatlere |zam İstediğini tekrarlamıştır.
Şehrimiz Müsavilerinin Kilisline hicret devam etmekledir. Evvelki gün hareket eden «■Genç- vapıırlle de 230 Musevi gitmiştir.
Emet (Akşamı — Kütahya-yanın Çömlekçi köyü ile Emetln Hacıkebir köviülerlnderı İki muazzam grup, köy crmanlığı ve korusundan habersiz kesilen ağaçlar İçin, birbirlerine gir nişler ve sopalar ve yumruklarla re patlıyan tabancalar ve sıynlan bıçaklarla hayli gürültıl etmişlerdir.
tşe jandarma el koymuştur. İş tahkikat safhasından ve sorgudan geçtikten sonra Emet sorgu yargıcı Kemal ülkem tarafından Kütahya ağır ceza mahkemesine verilmiştir.
Emet öğretmenlerinin Simav gezisi
tstanbulda otuz bin yüksek tahsil talebesi mevcuttur. Bir türlü ilân edllmiven ve bizim çok İyi bildiğimiz, son seneler zarfında gezgin röntgen makinesiyle yapılan radyo - grafik muayenelerin neticeleri yüz kızartıcı ve iç paralayıcıdır. Artık bilmek ve saklamamak gerektir kİ yetişen nesil sağlam değildir. Sefalet içindedir. Her gün Talebe Birliğine «imtihanlara bile aç giriyoruz. Bize yardım edin!» diyen yüzlerce talebe müracaat ediyor. Bir Amma müessesesi olan Şehir Meclisi kendi beceriksizliğini, bütçesinin yüzde 30 unu teşkil eden yol masrafını zaten gıdasından keserek verebilen talebenin sırtından çıkarmaya çalışması artık her zararım halka yüklemeyi itiyat haline getiren bu mü-esssase için nasıl tevil edilir?»
İnönü kimyagerler heyetini kabul etti
Ankara 25 (AA.) — Cum-| hurbaşkant tsmet İnönü bugün Çankaya'da Türkiye genel kim-a çerler kurumu genel kongresinin kararı üzerine kurumu ıyüksek himayelerine kabul buyurmuş olan Cumhurbaşkanı İsmet, Inönüye kongrenin saygı ve bağlılığını arza gelen Balıkesir Milletvekili Abdi Ağabcy-oğlu başkanlığında kongre başkanı profesör Mustafa Suner. kurum genel başkanı profesör Dr. tsfendlyar Esat Kadester-den müteşekkil heyeti kabul buyurmuşlardır.
Heyet, İnönü'ye ayrıca kurumun bir yıldan beri her ay çıkarmakta bulunduğu dergisinin birinci cildini takdim eylemiştir. Gerek bu dergi ve gerek eski koleksiyonları tetkik buyuran Cumhurbaşkanı, heyete memnunluğunu arkadaşlarına selâm ve teşekkürlerinin bildirilmesini. neşriyatı beğendiğini ve böylece devam eylemesini beklediğini bildirmişlerdir.
Bir kız kuyuya düştü, boğuldu
Beşlktaşta Sinan paşa mahallesinde Köşeli sokakta 2 numaralı evde oturan İsmail Filtre misafir olarak gelen Salim karnı Refikanın 2 yaşındaki kızı Zehra Yurdakul bu sabah evin mutfağındaki kuyuya düşmüştür. Derhal İtfaiye tahlisiye teşkilâtına haber verilmiş ise de, mahalline giden itfaiye çocuğu kurtaramamış ve ölüsünü çıkarmıştır.
Konyada Kız Sanat Enstitüsü sergisi
Konya (Akşam) — Kız Sanat enstitüsünün ders yılı sonu sergisi, Vali Şefik Soyer'Ln kısa bir hitabesiyle açılmıştır
Sergide teşhir edilen sanat eserleri çok takdir görmüştür. Geçen yılların sergisine nazaran daha emekli ve daha üstün bulunan sergi, ziyaretçiler tarafından hayranlıkla seyredll-m iştir.
Vali Şefik 8oyer, davetliler adına müdür bayan Melek Pa-zarcıoğluna teşekkür etmiştir.
Fransa, İngiltere ve İsvlçre-de uzun temaslar yapan Tekel genel müdürlüğü dış ticaret grup müdürü Kenan Yalter şehrimize gelmiştir. Kenan Yalter kendlsile görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki;
«— Fransada Avrupa İktisadi İşbirliği konferansında tütün mevzuunda toplantılarda bulunduk. Burada alınan kararlar memleket tütüncülüğünün İlerisi bakımından hayulı ve memnunluk vericidir. Inglltere-de sigaralarımızın sürümünü arttırmak, büyük müşterilerimizi ziyaret etmek ve İngiliz sigaralarının harmanlarına daha fazla Türk tütünü koymalarını temin etmek üzere temaslarda bulunduk ve yine müspet neticeler aldık.
, isvtçredeyse, müsavi sermaye Iştlraklle İsviçrelilerle ortak olarak kurduğumuz Türk tütünleri Türk Anonim Şirketi» tıln faaliyete geçmesini Bağlıyacak çalışmalar yaptık. Şirket bu suretle faaliyete geçmiş bulunmaktadır.»
Bir gazeteci grupu İle birlikte, dün Rece sabaha karşı saat dörtte Şama hareket etmiş bulunacağı». Cümlemde mazi, hal, istikbal birikirine girdi. Zaman ve mekân fazla karışmasın di-edeyim : Prog-bir ârıza ol-sabaha
Mîllî talebe federasyonu heyetinin temasları
Tepiniyoruz, çırpınıyoruz, haykırıyoruz: Döviz . Döviz ...Döviz ..
Boğazımızdan kesiyoruz; etimizi, yağımızı, peynirimizi, balığımızı, bilmem neml-zi yabancı memleketlere satmağa çalışıyoruz ve kemerlerimizi sıkıp boş midelerimizi büzerek kendimizi avutuyoruz: Şimdilik az yiyelim de dışarıya mal satalım, memlekete döviz gelsin, zengin olalım. Ondan sonra hol hol yevip içeriz, keyfîmize bakarız.
Böbürlen* böbürlen* lâf ediyoruz: İstanbul dünyanın en güzel şehridir. Eşsiz tabiat güzelliklerinden maada şehrin her köşesi tarihi eserlerle, âbidelerle doludur. Deniz, kara ve hava yollariy* le dünyanın dört bucağına bağlanan İstanbul tam mâ-ı. nastyle bir turist şehridir.
Nutuklar dintivoruz, ma-“ kaleler okuyoruz, broşürler^-neşrediyoruz: Kendimizi va-CN bancılara tanıtmalıyız, memt lekete seyyah celbetmeliyiz. Gelecek seyyahlar bizim İçin C en zengin döviz kaynaklan- O
£ (D
- Konya avcılar klübü
1 Konya (Akşam) — Birkaç yıl
■ evvel Konyada teşekkül eden ı Avcılar Kulübünün tertiplediği
■ gardenparti çok eğiencetl ve ne-• şeli geçmiştir
■ Geç vakte kadar devam eden bu gadenpartide avcitğa alt
! eğlenceli uyunıar gi>ı₺erl«uılşUr,
Şam müzesinin en kıymetli kısmı
Şamda İstiklâl kongresine ait nişaneler, hâlâ bütün belâgatiyle durmaktadır. Koskoca mahalleler, haraben türabadır: Tanı mânası yle bir yangın yeri, bir virane .. Fransızların istivlâ muharebesine ait tel örgüler. her yerde duruyor.
Samda Mıdnmnted Azını paşanın dedelerden menkul bir sarayı vardır ki, burası, şimdi. Arap sanatının müzesi halindedir. İçini gezdim. Hamamı, odalarının oyma tavanları ve duvarları, rno-bilyeleri, pyrı ayrı birer şaheser.
General Sarrail. burasını kendine ikametgâh yapmış. İsyan eden milliyetçiler, esir almak ;çin içeriye hücum etmişler. General kaçmış; dairesinin bir kısmında yangın çıkmış. Kurşunlar, aynı dairenin duvarlarını kalbura çevirmiş; ve bir Fransız tayyaresi, aynı dairenin ortasına kocaman bir bomba kondurmuş. Hasılı. SarraiFın oturduğu daire, Şamın yukarıda tarif ettiğim mahalleleleri halinde viran.
Müzeyi birlikle gezdiğim Şamh Arap milliyetperverine teessüfle sordum:
— Vah vah! Burası eskiden kimbilir. ne kadar güzeldi? Bilâhare tamir ederek bu daireyi de müzenin öteki kısımları nevinden güzel bir hale getirmeği düşünüyor-sunuzdur tabii?...
Şamlı milliyetperver:
— Bu daire, tarihimizin en güzel şahit esini canlandırdığı için müzemizin en kıymetli dairesidir; ebedl-Îen böyle kalacak! — ceva-mı verdi.
bu İşi artık bir memleket dâvası sayıp. Vekilin şahsiyle kaim bir teşebbüs mahiyetinden çikaraka, halkın lehine girişilmiş ciddi bir mücadele silâhı telâkki edeceğini, yeni Vekilin bildiğimiz aklıselimine güvenerek .Itlmadla beklemekteyiz.
Hayatı velevkl bir kuruş tı-cuzlatmaya doğru atılmış her teşebbüs adımı, bizim İçin hayırlı, lüzumlu ve harekettir. Bunları melı ve sayılarını yız.
Elindeki kaynaklardan faydalanarak dünyanın zengin belediyeleri arasında yer alması icab eden İstanbul Belediyesi fakirlikten dert _ vanıyor, sokaklara dört ta-*1-ne kaldırım taşı koyabilmek için para bulamıyor, kedi--O den. köpekten vergi almağa-0 uğraşıyor. Q)
Güniin birinde bir Ameri--± kan şirketinin mümessili i» memleketimize geliyor: ıZ
«— Bit, Otta Şarkta tane büyük otel yapmak istiyoruz. Bu otellerden birini Atinada, birini Sanıda, birini de tstanbul veya Bevrutta yapmak niyetindeyiz. Oteli İstanbulda yaparsak leketinize çok seyyah para kazanırsınız. •
Diyor. Seviniyoruz, nivoruz. bekliyoruz, kan şirketinin " tetkikat vapıvor, odalı bir otel için tstanbulu muvafık bulu vor ve faaliyete geçiyor. Sağa baş vuruyor, sola el atıyor. ilgili ve yetkili zat ve makamlarla görüşüyor, konuşuyor. bu faaliyet bir buçuk vıl devam ediyor.
Netice: Amerikan şirketinin mümessili tası tarağı topladığı gibi soluğu Bey-rutta alıyor, tstanbul şehri büyük bir otel vapmağa çok elverişli imiş amma bu İşte bizimkilerle anlaşamamış, beş vüz odalı oteli Bevrutta yapmağa mecbur kalmış.
Bizim ilgili ve VCtkili zat ve makamlara sorsak, cevabı ağzımıza tıkavıverirler:
«— Memlekete seyyah celbi için büyük bir otel inşasını biz de arzu ediyorduk. Fakat Amerikalı mümessilin yaptığı teklifler bizim mevzuatımıza uvmadığı için şimdilik bu işten vazgeçtik. İleride daha müsait şartlar zuhur edince meseleyi tekrar düşünürüz.»
Birçok ahvalde kendi ihtiyaçlarımıza bile aykırı gelen mahut mevzuatımıza uygun şartları bakalım daha kaç yıllar bekliyeceğiz?
Cemal Refik
Sabah Gazeteleri Ne Diyor
Sahile 4
A K S A M
27 Haziran 124!»
İstanbul’da doğan Amerikalı coğrafyacı
"National Geographic Magazine,, in tabii olarak 50 nci dönüm yılını kutluyor
İstanbulda doğmuş bir Ame-jUp elliği ve Grosvenorun ta-rDralı olan ve «milyonlarca İn- şarlayıp organize elliği seler-sana coğrafya sunan adam» te- tenle tatulan notlar teşkil eC-nini alan Dr Gklbcrt Grosve- iniştir. Bu makalelerin aracında nor son zamanlarda National öilhassa Peary'nln 1909 yılında Geografic magazine dergisinin , editörü olarak 50 el dönüm yılını kutlamıştır. Bahis mevzuu olan dergi National Geografic Society tarafından yayınlan -maktadır. National Geografic Society Birleşik Amerikanın İlmî tevekküllerinden biridir Cemiyetin hemen hemen dünyanın her memleketinde üyeler! vardır.
Grosvenor coğrafya İlmini dile getirebilmek İçin uzağı hedef tutan bir harekete girişmiştir. 23 yaşında derginin editörü olduğu sırada «National Geogratio cemiyetinin 900 Üyesine tevzi edilen bir teknik dergiden başka bir şey değildi. Bu sıralarda Grosvenor şöyle bir fikri Heri sürdü: «Neden coğrafyayı halkın seviyesine u-laştnrp bunu herkesin evine ınkmuyoruz?» Dergisini coğrafyaya hasretmeğe karar verdi. Bu vaziyet karasında dergi dünya memleket İtrinin hayatlarını belirtmeğe başladı.
Grosvenor fotoğrafın değerini ve rengin cazibe .ini takdir etmekte gecikmedi Diğer taraftan yazıların bvrit bir üslûpla yazılmasını öıemle Heri sü-
Çin komünistlerinin ecnebi düşmanlığı
Bir komünist nöbetçisinin hatırdan
çıkarılmaması lâzım gelen sözleri
Bazen kendi rizasile ve fakat harici tazyik altında infirat poll tıkasım terkeredek dünya ile münasebete girişmiş olan Ç’n-de ecnebi düşmanlığı zaman zaman kendisini göstermiş ve bu hareketler bazen bir çok İnsan hayalına malolnıuştu. Çind>- ecnebiler hiç bir zaman Lstemne-mışıir. Binlerce senenin geçirilmiş tecrübeleri ile hayatın bütün m ese [eterini halletmiş (H-duklarına kani olan eski çırlher memlekete gelecek ecnebilerle birlikte bir çok fikir ve cereyanların da beraber gireceğini bildiklerinden ecnebileri iyi kır şılamamakta idiler. Cinde kökleşmiş olan bu zihniyet bugün de devam etmektedir HnpsI millet ve memlekete mensup olursa olsun Çinliler beyaz ırktı mensup ecnebilerin cümlesi kin (Yang Kutzej tâbirini İstimal ederler kİ «ecnebi şeytan» demektir. Bu tâbirin kullanılmasına ecnebiler taralından seyrek ziyaret olunan Çinin kenr.r köşe kısımlarında tesadüf olt.n-mayıp Çinin büyük liman şehirlerinde de bu tâbirin sık sık tekrar edilmekte olduğu görülmektedir.
Çlndeki ecnebi düşmanlığı, Çinlilerde Çin kültürünün hali mükemmeliyete erişmiş bir kültür olup başka her hangi bir milletten bir şey öğrenmeğe İhtiyaçları bulunmamakta olduğu hakkında kanaat mevcut olmasından doğmaktadır.
Muhtelif Çin siyasi liderli.. 1 Çinlilerin yabancılara karşı, bes İçmekte oldukları bu antlnail-den istifade etmeği İhmal ct-' memlşlerdlr çinin son seneler tarihinde gördüğümüz TaİDİng ve Böserler isyanı gibi avâk-lazımalar ecnebi düşmanlığı b.a-ı raketlerinin birer tezahûrünucn başka bir şey değildir. Çlnde Ja-hili işler kötüleştiği zaman yabancı bir milleti suçlu göstererek gaylz ve ademi hoşnudiyl bu ecnebi milletin üzerine ’ev-cıh ettirmek Çin idarecileri için zaman zaman müracaat olunan bir usuldü. Bu suretle evvelâ İn glllzler sonra Franstzlar daha sonra Alman ve Japonlar bu hücumlar İçin hedef olarak
i Evvel zaman içinde i
Ramazan Hikâyeleri
Eski ramazan hazırlıkları — Sergiler, teşhir edilen mamulat — Reçeller, turşular
— Karga tulumba edilen terbiyesizler
Her hakkı mahfuzdur.
— 1
Semih Mümtaz S.
Şimal kutbuna yapmış olduğu seferi. 1913-1915 yıllarında Gl-ram Binghamın Peruda kaybolan tnca şehrini meydana çıkaran seferi ve Amiral Ticlı-ard E. Byrd’in 1928-29 yıllarında Cenup kutbuna yapmış olduğu hava seferi nazan dikkati celbetmektedlr.
Beşer İlgisini celbeden sefer-. terden biri de 1948 yılında yapılmıştı. Bu sefer esnasında Dr. Arthur Ailen, çulluğa benziyen tüylü bir kuşun Alaskadakl yuva yerini keşfetti. 1784 yılında İlk defa olarak Tahlti’de mü- j şahede edildiği günden beri or-nitholojisUeri şaşırtan bu muamma böylece halledilmiş oldu. Dünyanın gayet gergin bir devresinde bu havadis Birleşik Amerlkadakl gazetelerin birinci sahibelerinde yayınlanmıştı.
Yeryuzündekl coğrafi mah-fellerde büyük bir şöhrete sahip olduğu İçin Arktik'ten An-tarktik’e kadar bir çok arazi- ___________
lere Grosvenor Lsml verilmiş- gösterildiler. Şimdi sıra Amerika tir. Kanada Arktiğinde yer alan Parry Adalarında bir Grosvenor adası vardır aîasltada da yine bir Grosvenor deresi mev-cultur çinde bû tepeye Gros-rüyordu. Grosvcuor'ıın editör- venor dağı İsmi verilmiştir Di-iûk riyaseti alımda dergi güu-)fier u.-aruuı Peruda bir buzda-den güne inkişaf etti, takriben ve bir baI1ga Grosvenor
2.DOO.OOO nüsha satmağa başla- umt verilmiştir Groeniand’da' dı. Dergiye uye olanların 294. nâdiren ele geçen bir deniz ka-S8S M Eîrleşik Amerikanın ha- buğuna da Grosvenor adı vericinde bulunan kimselerdi Der nlmiştlr.
re, kütüphanelere. ünl- Grosvenor, İstanbulda doğ-versitclere, ckullara ula- muştur. Babası. 22 sene Robert fiyordu. «National Gevgrafic Kolide tarih profesörlüğü yap-Magarin. İçin yirminci as- mtftır Birleşik Amerikaya dö-nn en müessir okul âmillerin- nen Grosvenor en yüksel: ve den biri» denmiştir. Şimdiye ka şerefli derece İle Amherst kole-dar hiçbir dergiden bu kadar Jinden mezun olmuştur Bu İş! sitayişle bahsedilmemiştir deruhte etmeden evvel New Jer-Dergide yayınlanan yazılana şeydeki bir erkek okulunda bir büyük bir kısmı cemiyetin ter- şene öğretmenlik yapmıştır.
Çin komûnMIerinîn başı 5!ao T$e Tung
Amerikan donanmasında helikopterler: Bir helikopter, Missuri zırhlısının güvertesine iniyor.
lılara gelmiş bulunmaktadır Bu günkü Çin matbuatı Amerika yıl Çinin re barışın düşmanı ola- I rak tasvir için elinden gele-.i! yapmaktadır. Çindeîtf komürist progpağandası tetkik olunduğu ! zaman bu proğpagandanm Mns-kovadan verilen direktiflere harfiyen riayet etmek olduğu-1 nun görülmesi ve Çin komünist radyo istasyonlarının Rus r-ıd-yolannın bir kaç gün evvel kullandığı kelimeleri aynen tekrar etmesi çok şayanı dikkattir «Yangçe» nehri üzerinde İngiliz harb gemileri ateş altına alındığı zaman Çinliler Brit^n-yaya ma dek!
rak
tesadüf edilebilecek şeklide yüksek perdeden konuşmaya bandılar İngiliz Başvekil! Mister «Attlee» İçin »âdi yalancı» ve «Vlnston Churchill» İçin de Sovyet Rusya radyoları tar.ıfın dan kullanılmakta olan hakaret âmiz sıfat ve tâbirler tekrar edildi durdu Kazandığı zaferlerden başlan dönmüş Çin komünistleri tngillz ajanla: inin Jltlcafrâhı olan (Hong Kona • un derhal tahliyesini İslemek redirler. çm komünist halk hükümetinin ecnebilerle siyasi münasebete girişebileceği hakkında zaman zaman yapılan t------------*
yüksek komnlst çevrelerind' hâ kim mağrurane zihniyeti c^s-termektedlr.
Hipdlstand?.kl komünist tah-rika.t'uiarın 'evlât edilmesi içerine Cin komünistleri Hindiban Başvekili Nchru ile Hint hükümetine karşı melfruuna liy.au-kâr vaziyet almış tâbi bir memlekete hitap eder şekilde tehditler savurdular.
Paristeki sulh konferansına j katılmak isüyen Çin komünist' parti murahhaslarına Fransız Dışişleri Bakanlığınca vize ve- . riltnerine müsaade edilmediği için Pransaja karşı çok rcuğ’.a-rane eda İle ko:>uşmaga basla-dılar «Peking» deki Fransız, kon
karşı tekrar geçtiler ve c zaferlerden geçmiş asırlarda misline
höeu-orta çın-sonra .".’i-
Çin'de bîr İngiliz limanı olan ve İngilizlerin icabında müdafaaya hazırlandıkları Uong Koug şehrinden bir görünüş dalarına kulak asmamağa çalışmaktadırlar. Bazen ecnebilerin her gün* haklarını türlü bahanelerle kabul etmemekte oian Çın komünistleri bazen de a:û-lâyim vaziyetler takınarak bu hususta bir anlaşma yapılabileceği hakkında ümitler uyandırmaktadırlar. Çin komünistleri hareket ve muamelelerinde: «Sert ol ama kırılma : miiV yim o! fakat b'i mûlâyimet zafiyet telâkki edilebilecek kadar olmasın » düsturunu esas İttihaz etmişlerdir.
İlk zamanlarda memleketen çıkmak tetlyen ecnebilere vize verirken bunlardan Çine bir daha avdet etmeyecekler! hakkında tahriri vesika talep olunurdu. Biraz sonra bu tedbirlerin muvakkat olduğunu söylediler. Mahaza mayıs ortalarına kadar hJç bir ecnebiye şimali Çine girebilmek İçin vize verildiği bö-rülmemiştir. Çin komünistlerinin beyaz ırka mensup millet-| lere karşı . takındığı vaziyeti
soloslulunea vlıe şehri kapmnda nö-
Çta tee-anlsHerl muMlHUsH- («1 beklemekse olan bir askvtln n (Mösboral ve .Pr»eı da Fren şöylcmle oBaSşı ban şmler çok sız konsoloslukları nazdinde teşebbüslere geçmişlerdi - Bun.-| lordan vize sağlanmasına mu- -vaffak olunamayınca komünist matbuat ve Çin radyoları Fa-, ris hükümeti İçin -Mürteci ta-j nş bozucular» ve »Vaşlngtu" ı-ki harb kuncakcrannın emiric-rile hareket eden Amerikan emperyalistten ecirleri» gibi tâbirler kullanarak 450 milyonluk Çinin bu gayri dostane hareketi hoş griremiyeceğlni belir!: i'.‘r
Bu hâdise Cin komünist partisi erkânına r’usMT arası mu nasebatta ri "et edilmesi gereken kaidelerin mevcudiyetini öğretmiş otdu ve bundan s-'i’n komünistler Cin halk hükümetinin müsavi hak esasla'ina dayanmak üzere dış memleketlerle diplomatik münasebette ra. girişmeğe âmâde olduklarından bahsetmeğe başındılar.
Çin komünistleri eski komünist nazariyelerine bağlı katarak Çin ekonomisini rohirai» yani kendi yağile kavrulsr ı esası üzerine kurmak Lstiyorlfdı. Fakat hâdiseler zamanımızda Kurunuvustal şanlar altında yaşamaklığın mümkün o'.arn-yacağını Çin komünistlerine çok geçmeden öğretti Memleketin müteravver endüstrileşmesi İçin, makinelere, tezgâhlara ve ham _ maddeye ihtiyaç vardı. Bunlar1 çinden tedarik edllemlyecegi s>- ’ p{ Sovyet Rusya-’', n da temin C-dilemiyecektl. Bu variyetle Çinin tamamen hfl'l İnftradda yaşamasının mümkün olamayıp dış dünya ile münasebete bulunmasının Cinin kendi mena-fii Icabaundan olduğunu kabul ve teslime mecbur oldular şimdi ötedenberi bağlı bulundukları esas ve nazariyelerin yanız bir kısmını muhafaza edebil ne-ğe çalışmaktadırlar. Komûnkt, Çinin yabancı devletlefle n* «- şunızın 21. ci yıldönümünü kut-kilce münasebete başlı yarağı Bunak üzere 928 senesi Harbl-merakia beklenilmektedir yesinden mezun olan arkadaş-
Çiniller aevmeaüderi ecnebi- Jann 28 Haziran 949 salı giinü lerl memleketlerinden atn ağa saat ı)8ı de İstanbul Orduevine ve bunların yerine gelmek i- t'*-yen yeni yabancıların prop 'gan
karakterisUir bir seklide canlandırmaktadır. Kızıl Çin kuvvetleri iPeking' şehrini »sgal ettikten sonra, şehir sûrlan haricinde eri bulunan bir İtalyan şehirden çıkarak evine gitmek istemişti- Sûr kapısında durdurularak geri çevrilmek istenilen İtalyan: «Bana niçin müsaade etmiyorsunuz? Artık hür değll-uıiyiz?» dediği zaman komünist nöbetçi: «Kurtulmuş ve hürriyete kavuşmuş olan biz Çinlileriz. Sizler değilsiniz^ diye cevap vermiştir.
Bu sözler asırlardan beri kökleşmiş bir zihniyet ve haleli ru-hlyenin ifadesidir Komünist Çin İle münasebet ve müzakereye girişmek istiyenler Çinli nöbetçinin bu sözlemi hatırdan çıkarmazlarsa iyi etmiş olurlar.
Bir İsveç gazetesinden çeviren:
B. AKSEt
Q uhuru selâse yanı üç Ç) aylar (R«ep. Şaban, Ramazanı İstanbul şehri şehrini bir nevi sürura gark ederdi. Evvel zaman İçinde sankh-lar Bâbı fetvadan; taşralara gidip halka vuz verebilmek için bir tavslyename almak arkasından koşarlardı. Ramazan ve Bayram yüzü suyu hürmetine çıkacak maaşlardan evvel bir maaş daha koparmak derdiyle esbabı maaş sağa sola ve usuldendi ve paralı devlet dairelerine başvururlardı. Yine sarıklılar ve haiızlar mukabele okumak için camilerde bir mahal edinmeğe gayret ederlerdi. İmamlar; hatipler; kayyumlar vazifelerine germi verirler; okuyacaklarını, söyliyeceklerini tertibe koyarlardı. Caminin derü dlvârını temizlerlerdl.
Sergiler İçin cami havlularında kulübeler kurulurdu. Tesbiliciler faaliyete ve birbirine rekabete koyulurdu. Reji idaresi ramazana mahsus sigaralar ve ayrıca tütünler hazırlatır ve Bayezit sergisindeki barakadan satış dükkânını tezyin ettirirdi. Hereke fabrikası mamûlâtı-nı teşhir etmek ve satmak için dükkânını süslerdi. Feshanei Âmlrede bir memur mümtaza olan meşhur ve muhterem Fesçi Osman efendi eliyle feslerini sattınrdı
Yaseminden: zeytin ağacından. kiraz ağacından ağızlıklar, çubuklar canıekânlara dizilirdi Kütahya çinileri; Bursa hamam takımları; çatmalarla dokumalar sergileri doldurur; hele ipekli Bursa kumaşları ve Mu£ul İpeklileri ele alınıp bakılmak istendikçe âdeta mışır-darlardı. Bir taraftan da evlerle konaklar ve saraylar efendilerinden halayıklarına ve irşatlarına kadar Ramazan ha-zırlıklarile meşgul olurlardı : Herkes haline göre nevalesin! düzer: kilerini hazırlar; tatlısını tatlılığını reçelleri yerlerine yerleştirirdi. Bir de turşulara rağbet ve İltifat ederler. Bunları da sımsıkı saklarlardı. Kuru yemişlerden de vazgeç!-İtmediği için bir meşgale de bunlara ait olurdu. Hülâsa oruç tutmak için orucu bozacak »nevaJeı tslanbulu verinden oynatıyordu. Tıkara ise bu hazırlıklardan hissedar olacaklarını bildikleri cihetle sevinerek oynuyordu. Çünkü İstediği hanenin iftarına gitmek herkese mubah İdi. Bahusus Tıkara sofraları açmak konaklar için
bir âdet 'olmuştu; (o tarihlerde büyük evlere konak derlerdi).
Çalış gamklnleri şâdetmeğe şâdolmak istersen Sevindirir kalbi naşı gamdan âza d olmak istersen.
diyen Esat Muhlis paşânm bu beyti mı&dakmca hareket ve fıkaraya muavenet eden hayır 1 adamlarından bir çoğunu tesa-dulc-n ben de tanımıştım Hele mübarek Ramazanı hayra ve hasenata vesile İttihaz ederlerdi. Bütün hüsnü nljetlerile fı-karanm imdadına giderlerdi. Nedendi belki İzah edemme: Ramazan cemiyet hayatının lylllklerile fenalıkları üzerinde bir tesir icra eder: herkese bir sükûn ve itaat ânz olurdu. Kalb kırmamak, kızmama? fena sözler söylememek, fenalık etmemek. Hülâsa günaha gir: memek İçin âzami bir dikkat 1 sarfedillrdl ve bu dikkati ih-( ma! edenler takbih olunurdu.
Hem de müdahaleye uğrarlardı Meselâ o zaman meşhur Iolan şehzadebaşı piyasalarında hadlerini yani kadınlara ve şuna buna tecavüz edenler zabıta! ahlâkiycnln işe karışmasından evvel halk tarafından sııimuameleye uğratılır ve kolundan tutulur, karakola teslim edilirdi. Bu hizmeti kendisine vazife edinmişlerden bir
I haylisini tanımıştım.
L Hâlâ hatınmdadu*. Neler anlatırlardı neler?! Tiyatrolarda dahi meselâ meşhur kantoculardan Peruz hanım veya küçük Eienl hanım; Şamram hanım: Feriha hanım misillû havarin »hatunlar-..) sahnede şarkı söyler, raksederlerken bari coşkunluklar olmaz değildi. Şu şarkıyı söyle; bu şarkıyı İsterim; yaşa: yanıyorum, ölüyorum gibi feryatlara mütecasir otan terbiyesizler derhal karga tulumba edilir, tiyatrodan de-fedlllrlerdi. Yan» yine karakoldan geçerlerdi. Bunu bilen bu mteillû adamlar da kendi yerlerinden ayrılmamağa dikkat ettikleri için bu arzettlğuıı gibi hâdiselere umumi mahallarje her zaman tesadüf edilemır '.L O '.anlıte racon kesen tulum-hacıların mahalli telâkisi Gala tan m meşhur caddesi ve hem elvan idi ki bunları nasıl oh'.u pek bilmiyorum: Biz birer otomobile irkâben Beyoğlu semtine terfi etmiş olduk! »Ramazan icarlarından bazılarını ayrıca yazacağımı
S. M S.

RADYO
ANKARA RADT(»M> Bu akşamki oracram
İS M S. ayan ve Dana «nûrıftı (PI >. İBJO Konuşma: Kitap aaalt. 16-43 Müzik: (Fİ ), lâ M S. ayan ve Haberler. M.15 Geçmişte bu«üfl. 15» Tarihi Türk müziği. 30 TvrJ-tUer »15 Hadyo I gazetesi. «25 MOrik: (Pli. Z1M Müzik- (P1.I. M 30 Meşhurlar arasında «Büyük sanallıkıları 2145 Balıklı simaları (P1 ). 22 B M. M. sahil, 013 Dans mdritl iP1 >, ».«5 M S ayan ve Halserler.
Yann sahalı »a öCI» programı
‘30 Sİ. S ayarı 131 Müzik: Açılış (Pli. 7.45 Haberin. * Şarkılar tPI >. 8,15 Havai mfıriklerl Tl I, 84» Tane». Humhc, Konga ve lambalar ıPJ.I
15 30 M. S. ayan ve Karışık şarkılar. 13 Haberler 1315 Salon orkestralarından medodlfer ıPL). 13» Ö*le garelesı. 13 45 Kenteti aotelar» »Pl.»
Çağın
tr'anbul Harblyeslnden çıkl-
teşriflerı rica olunur.
Tertip Heyeti
tnğiRerede su sırada btr müzik festivali Tapılıyor. Bu festivale birçok değerli sanatkâr iştirak etmektedir. Bunlardan bir kısmı vazife basındaki polislere kısa ve hafif şarkılar çalıyorlar. Yu kanda viyolonist Matmazel Bachner bir polise -.Polisin tatili - parçasını çalarken görünüyor.
insanların üçte ikisi iyi gıda alamıyor
Birleşmiş Milletler komisyonu buna çare bulmak için tetkikler yapıyor
Ahmet Rasim beyin sön resimlerinden biri
£ Gazeteler, Gazeteciler
Ahmet Rasim Bey
Ahmet Rasim beyin iki şarkı ile anlatmak istedikleri
Balkan harbinin ve umumî harbin sebep olduğu teessür — Muharrir dünyaya küsüyor — İstiklâl harbindeki zaferin yarattıçı heyecan — Yeni bir şarkı — Ahmet Rasim bey ve musikimiz — Basılmamış eserleri
Ahmet Rasim Bey 1927 sene-«lnde İstanbul mebusu seçilmişti. Bundan sonra yapılan seçimde de mebusluğu muhafaza, etti. Ara sıra Ankaraya gitmekle beraber ekser vaktini İstanbul’da Heybelladada geçiriyor, burada bir lügat hazırlamakla meşgul oluyordu. 1931 senesi İptidalarında hastalandı. Hastalığı bir buçuk sene kadar sürdü. 23 eylül 1932 de Hakkın rahmetine kavuştu.
Ahmet Rasim Bey lügat hazırlığına, hastalığına rağmen devam ediyordu. Meclis, rahatsızlığı dolayıslle kendisine izin vermişti. Rasim Bey mebus seçilmemiş olsaydı, ekser gazeteciler için mukadder olan akıbete uğnyacak. bu kadar eserler yazdığı, memlekete bu kadar hizmetler ettiği halde sefalete düşecekti. Halil Beyin. Selânikli Tevfik Beyin. Mahmut Sadık Beyin hayatları bu hususta canlı misallerdir.
İki şarkı
Ahmet Rasim Bey vatanını çok severdi, memleketin felâketlerinden çok teessür duyardı. Balkan harbinde uğradığımız mağlûbiyet kendisini çok müteessir etmiş, o neşeli İnsan günlerce sakin, durgun bir hal almıştı.
Birinci Dünya harbinden mağlûp olarak çıktığımız zaman daha büyük teessüre düştü. Hele İstanbul İşgal edilerek türlü türlü taşkınlıkla: başlayınca teessürü bir kat daha arttı O sırada yazı yazdığı vakit matbaasında bir kenara çekilir, ne-men kimse ile konuşmaz, sadece söylenilenleri dinlerdi.
Teessürünün derecesini kendisinin yazdığı ve bestelediği şu şarkı gösterir:
Bir bahar ister gönül gülsüz, çiınensiz. lâle siz Bülbül ötmez, çimenzarı çiçeksiz, ja leşiz, Böyle birengi baha, böyle filansız, nâ leşiz. Bir hayatın belki vardır başka zevki .neşesi.
Ahmet Rasim Bey bu şarkı İle dünyaya küstüğünü, gülün, bülbülün kendisini âdeta sinirlendirdiğini anlatıyor, renksiz, çiçeksiz, sessiz bir hayat istiyor ve «Böyle bir hayatın belki vardır başka zevki, neşesi» diyor. Bıı şarkı o zaman geçirdiği buh ranları, içinde kcpan fırtınaları gösterir.
Ahmet Rasim Bey bütün o felâketli günleri ıstırap içinde lâkıp etti. İstiklâl harbi muvaffakiyetle neticelenerek memleket kurtulduğu zaman birden bire değişti, sanki başka bir adam oldu. Vaktinden evvel ihtiyarlamış, herkesten kaçar bir hal alan. Kadıköyiinde papazın bahçesinde münzevi bir hayat yaşıyan muharrir birdenbire gençleşti ve yeni bir şarkı yazıp besteledi.
Bir güldü benim bahtım u-yADdı
Bu şarkı evvelkinin tamamen aksidir, yaşamak, hayattan kâm almak arzusunu aksettiriyor.
Esasen Ahmet Rasim Beyin bütün şarkıları bir maksatla, yahut birisine hitap ederek yazılmıştır.
Pek revadır sevdiğim ettiklerin
Benim nemsin sen ey dilber Sakın geç kalnıa erken gel. vesaire gibi.
Ahmet Rasim Bey musikide büyük bir tujtaddı. Darüşşafa-kada talebe İken Zekftl Dededen İlk dersi almıştı. Mektepten çıktıktan sonra hocasının evine ıık sık gider, oradaki musiki toplantılarında bulunurdu. Bu temaslar kendisinde musiki zevkinin ve kültürünün genişieme-klnl temin etti. Bestelediği şarkılar ağır, hafif, curcuna olarak yetmişe yakındır Bunlar hemen her fasıldandır. Bir musiki mec mııâsj içlerinde uşak faslından 4. hicazdan 3. sflzinakten 3, se-
gâhtan 3. mahurdan 2, İsfahandan 2, kürdlli hlcazkârdan 2. nehavent, bayatı, karcığar, rast, zavilden birer şarkısı bulunduğunu yazıyor. Bunun noksan ol duğunu. kaydedilmemiş daha birçok şarkıları bulunduğunu tahmin ediyoruz
Alime t Rasim Bey musikimizin perişanlığından şikâyet eder. bu yüzden bir çok kıymetli eserlerin kaybolduğunu söylerdi. Kendi eserlerinden bazılarının da bu âkıbete uğraması ihtimali vardır.
Basılmamış eserleri
Ahmet Rasim Beyin eserleri bir kütüphane dolduracak kadar çoktur. Bunların İçinde tarihi neşriyat. Türkçeye dair eserler. Um! tetkikler, hikâyeler, edebi makaleler, şehir mektupları ve diğer muhtelit neşriyat vardır. Bu eserlerin dışında basılmamış bir çok yazıları olduğunu haber aldım. Bu kıymetli yazılan da kitap şekline koymak ve kütüphanemize maletmek bir vazifedir.
Ahmet Rasim Beyin yazılan bugün de zevkle okunabilir. Çünkü o halkın konuştuğu gibi yazardı, sanat göstermeğe kalkmaktan, kelime uydurmaktan çekinirdi. Bu yüzden «edebiyatı cedide » şair ve muharrirlerinin yazılarını sevmez, fırsat düştükçe bunlara çatmaktan zevk duyardı.
Enis Talisin TİL
Diin yanın en büyük yavrusu
Dünyanın en büyük yavrusu balina yavrusudur Doğar doğmaz annesinin yansı kadar ol açı balina yavrulan bazan 25 ayak uzunluğunda ve 16.000 libre ağırlığında gelmektedir.
Balinaların karınlarında bu kadar muazzam bir yavru taşıyabilmelerinin sebebi, su içinde yaşamalarından İleri gelmektedir. Balinaların etrafını saran su, balinaları yukarıya doğru kaldırmakta ve bunlar da karınlarındaki ağırlıkları nispeten az hissetmektedir, çünkü bu kadar büyük bir yavruyu kara hayvanlarının taşımasına imkân yoktur.
Balinaların büyümesi de diğer hayvanlarla kıyas edlleml-yecek kadar süratlidir. Meselâ bir balina, bir «ene zarfında boyunun İki misli uzamaktadır. Sonra dişi ballna'ar 2 sene içinde yavrulayacak vaziyete girmektedir. Balinaların gittikçe artan sayıda avlandığı halde. bitip tükenmemelerinin sebebi de, bunların bu kadar çabuk büyümelerinden İleri geldiği sanılmaktadır.

Londrada Hassa alayı. İkinci Dıinva Harbinden heri ilk defa olarak büyük üniforması ile bir geçit resmi yapmış, bu resim halk tarafından alâka ile takib edilmiştir. .
Fransada en İyi banyo kıyafeti müsabakası geçen cumartesi gtinü yapılmıştır. Yukarıda müsabakaya iştirak edenlerden bir grup görünüyor.
Pakistan Başbakanı Liyakat AH Ha.n, gecende İran’ı ziyaret etmişti. Yukarıda Ali Han, Iran Şchinşahı ile görüşürken görünüyor.
Amerikan Dışişleri Bakanı Aeheson, Paris’ten Amerikana hareket ederken.
Paıis Konferansına ait bir ıesim; Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski ve General Thuikov.
Londra 26 iNafen) — Dünya halklarının üçte ikisinin İyi gıda alamadığı göz önünde bulundurulmakta ve İaşe mesele-siıün halledilmesi İşine büyük bir ehemmiyet verilmektedir. Bütün mesele gıda maddelerinin fazla olduğu bölgelerin tes-bitl ve bu maddelerin buralardan alınarak kıtlık olan mın-ta kala ra gönderilmesidir.
Birleşmiş Milletlerin ziraat ve İaşe komisyonu bu meseleyi yakından incelemektedir. Hazırlanan bir rapor bahis mevzuu bolluk ve kıtlık bölgelerini tes-blt etmiş bulunmaktadır.
Önümüzdeki aylar esnasında bolluk olan bölgelerden gıda maddelerinin alınarak kıtlığın hüküm sürdüğü mıntakalara devredilmesi işi tatbik sahasına konulacaktır.
Parsların azalması mahsule zarar veriyor!
Londra 26 INafen) — Oam-bla müstemlekesinde parsların azalmaya başlaması çlfçlyi endişeye düşürmüştür. Bu vahşi hayvanların adedi azaldıkça mahsuldeki zarann da artmakla Olduğu müşahede edilmiştir
Belirtildiğine göre Gambla müstemlekelerinde mahsulün
başlıca düşmanı acayip bir maymundur. Bu maymunlar geçen sene mahsulün dörtte birini mahvetmişlerdi. Parslar ise bu maymunların azılı düşmanlarıdır Bu vaziyetle parsların azalmaslle maymunların adedi çoğalmış ve mahsul durumu gayet nazik bir vaziyete girmiştir. Çlfçiler parsları üretmenin bir yolunu bile araştırmışlardır.
Fransaya giden turistler
Paris 25 (Nafen) — Amerikan turistlerinin Fransaya akın etmekte oldukları bildirilmektedir. Bu turistler o kadar dolat getirmektedirler kİ bunları franga tahvil etmek başlı başına bir mesele olmaktadır. Muhabirler bu garip durumu şıi surede izah etmektedirler: Fransaya akın akın gelmekte otan doları yalnız Maliye Bakanlığı franga tahvil etmek salâhiyetini haiz bulunmaktadır. Fakat Maliye Bakanlığı da elinde bu kadar frank stoku olmadığını belirtmekte ve bazan dolarları franga tahvil etmekten kaçınmaktadır.
Bununla beraber ilgili çevrelerde belirtildiğine göre, bu dolar akını Fransamn iktisadi kalkınmasında büyük bir rol oynıyacaktir.
teni gizli silâhlar
Otom bombasından tesirli bomba
Ingilterede büyük hava, Fransa’da kara manevraları yapılacak
Paris'te Kedi Kulübünün terti bettigi kedi sergisi açılmıştır. Yukarıda sergide teşhir edilen Siyam kedilerinden bir grup sahibinin kucağında görünüyor.
Vaşlngton 26 iNafen) — İlgili çevrelerde açıklandığına göre. Birleşik Amerikanın askeri uzmanları yeni gizil silâhlar üzerinde devamlı bl«- surette çalışmaktadırlar. Yeni yeni neticelere varıldığı da bildirilmektedir Bir habere göre Birleşik Amerika askerî uzmanları atom bombasından kat kat daha şiddetli bir bombayı hazırlamaya muvaffak olmuşlardır. İlâve e-dildlğlne göre bu «gizli bomba» ilk defa olarak Enivetok'da denenmiş ve gayet iyi neticeler alınmıştır Bu tecrübe yapıldığı sırada hiç bir yabancı müşahidin hazır bulunn»sdığı da bildirilmektedir,
Atom sahasındaki çalışmalara büyük bir İtina ile devam edilmektedir. Bilhassa Plutontum’ un imaline büyük bir ehemmiyet verilmektedir Diğer taraftan bu madde üzerinde çalışanların her hangi bir kazaya kurban gitmemeleri İçin de türlü tedbirlere başvurulmuştur. Plu-tonium üzerinde esaslı çalışmalar şu anda Hansford’da yapılmaktadır. Bu çalışmaların 25 milyon dolara mal olacağı tah-ı mln edilmektedir
Belirtildiğine göre Plutzı-nıunı o kadar tehlikeli bir maddedir kİ bunun en ufak bir parçası bile öldürücü bir kuvveti haiz bulunmaktadır.
Büyük askerî manevralar
New-York 26 iNafen) — İkinci dünya harbi sona erdikten sonra yapılacak en büyük manevralar eylül ayında Fransada Moselle vâdislndt- cereyan edecektir. Bu askeri manevralar esnasında bilhassa savunma tesislerine ve savunma metodla-rına büyük bir ehemmiyet verilecektir. Batı birliğine mensup askeri birlikler bv manevralara müştereken iştirak edeceklerdir.
Londra 26 (R) — tngllterede biiyük hava manevraları yapılmasına başlanmıştı. 9 gün sürecek olan manevralara 500 uçak iştirak edecektir.
Gündüz manevralarına ayrıca Amerikan uçakları da katılacaktır. Manevralara fevkalâde süratli modern bomba uçakları iştirak edecektir.
Deniz manevraları
Londra 26 (Nafen) _ 4 tem-
muz tarihinde İrgiltere sahilleri açıklarında yapılacak deniz manevraları içir hazırlıklar sona erdirilmek üzeredir. Bu manevralara İngiliz donanma birlikleri ile batı Avrupa memleketlerine mensup gemiler İştirak edeceklerdir.
Toprak Ofisi afyon alımına 1 temmuzda başlayacak
Ankara 25 tA.A.ı — 1 temmuz 1949 tarihinden itibaren aşağıdaki Hallerle vfyon alımına başlanacak ve birinci sınıfa giren % 13 ve daha fazla morUnU afyonların kilosuna -10 lira, ikinci sınıfa giren % 11,5tan 13e kadar morflnU ı İyonların kilosuna 35 lira, üçüncü sınıfa giren % 11.5 lan aşağı mor I İnli afyonların kilosuna 3ü lira verilecektir
Birinci ve ikinci sınıfa giren afyonlardan kon aksız toplanmış güzel renk ve kokulu olanlara (ayrıca fiatin % 10 u nispetinde prim ödeneceklir. Bu suretle birinci sınıf primlerin kilosu 44 ve ikinci sınıf primlerin Kilosu 38.5 liradan hesap edilecektir.
Geçen şeneler olduğu gibi alım yerlerine getirilen afyonların eksperler tarafından muayenesi lıemen yanılacak ve satın alma muamelesi bitirilecektir.
Üstün sınıflanıl yüksek netlerinden faydalanabilmek İçin afyonlar havalandırılıp kurutulmalıdır.
Alâkalıların tnıdaruu salmak İçin i temmuz 1949 tarihinden itibaren Toprak Mahsulleri Ofisinin ve Ofis adına alım yapan T. C. ZLranl bankasının aluıı yerlerine müracaat etmeleri İlân olunur.
Bir otomobil bir kıza çarparak yaraladı
Dün sabah Karagümrük caddesinden hızla geçmekte olan bir hususi otomobil, 12 yaşında Fatma adında bir kıza çaıpmış-tır. Fatma ağır surette yaralanmıştır.

Sahife e
Aldırış etme, yananı
Mahkeme Koridorlarında
AKŞAM
27 Haziran 1949

Sırtında yepyeni gri elbi-1 se, ayaklarında alacalı İskarpinler, şapkasını sol eli-1 ne almış, sağ avuciyle ak saclarını yoklaştırarak koridorda dolaşıyor, arada bir pencerenin önüne dikilip ayna karşısında tuvalet yapar gibi sağa, sola eğilerek kaklarını, saçlarını düzeltiyor.
Yanına gittik:
— Mahkemeye mi geldiniz. beyefendi?
Gözlerini kırparak baktı, şapkasını basına koydu, sonra ceketinin göğüs cebinden p«rlüklerini çıkarıp hohla-! dt. inek boyun bağının uciy-le «ilip gözüne taktı, tekrar dikkatle süzdü
— Evet, mahkenıeve geldim. Sizde tramvayda mıydınız?
— Tramvava her zaman biniyoruz amma size hiç Taslamadık.
— Yaaa, bizim hâdiseyi görmediniz demek?
— Haberimiz yok. hâdise rui oidu tramvayda?
— Ben buıava keyif için mi geldim, a evlâdım?
— Ben de bunu merak ettiğim için soruyorum ya. amca bey? Davacı mısınız?
— işin o tarafı karışık. Hem dâvacıvım, hem dâvâlıyım. Bakalım muhakemenin neticesi ne olacak?
— Dâvanız nedir?
Sol omuzunu çarpıtarak h:r*z eğildi, seli adet parma-ğıvle işaret etti:
— Görüyor musun şu deliği?
— Evet, omuzunuzda bir delik acilmiş. Ceketiniz çiviye mi takıldı?
— Civiy\, bırak da benim sualime cevap ver. Sırtımdaki su ceket, bugünün para-sivle kaç liraya çıkar?
— Kusura bakma, bu işlere hiç aklını ermez., amca hey. Bugünün parasiyle el-bi’p yaptırmadığım için bileni i yorum.
— Hininim.. Bu ceketle şu uantalon tamam ıkl ytiz otuz liraya çıktı. Halis İngiliz kumaşıdır. Mağaza sahibi ahbabım olduğu için ucuz verdi. Fakat bir sürü para v°rip hevesle yaptırdığım el-bisevi bir hafta bile ağız ta-divle giyemedim.
— Canın sağ olsun, bey baba. Yenisini yaptırırsın.
— Sen de bizim hanım gibi saçma sapan konuşmasa-na, evlâdım! Evde tabaklar, çanaklar, sürahiler, bardaklar kırılır, hep benim canı-ırun sağlığına dua ile örtbas edilir. Sanki ben bu dünyada zarar, ziyan ödemek İçin yasıyorum. Ceketimin haline içim sızlıyor, sen de karsıma geçtin, can sağlığı duası ediyorsun
— Ne yapalım, amca bey?
Olmuş bir defa.
— Bu lâfın da saçma edeceğine, ceketine ne oldu, dive sorsana bir defa.
— Sordum ya. beyefendi amca Deminden beri onu soruyorum.
Ceketin omuzunu parmanın ucivle tekrar yoklaştır-dı.
— Yandı ceketim yandı, anladın mı? Ceketle beraber benim de ciğerim yandı. Elbise pek hoşuma gitmişti.
— Canın sağ--- şey...pardon... Kim vakti ceketinizi?
Hı$ımlı bakışlarla gözleri 1 İli karşıya dikti:
— işte su terbiyesiz kopuğun marifeti. Tramvayda vedl bu naneyi. Araba kalabalıkça idi Arka sahanlıkta duruyorduk. Su edepsiz kerata kibriti çakıp sigara vakti. Tam benim arkamda duruyordu. Basımı çevirip ters ters yüzüne baktım, al-du-ış etmedi. Nihayet dayanamadım: (.Efendi oğlum, tramvayda sigara içmek yasaktır. görürlerse ceza keserler» dedim, «Boş ver, onlar "örünclye kadar ben sigarayı bitiririm» diye dumanları yüzüme üfliyerek sırıttı. (Aman. dikkat et. sigaranın ateşiyle üstümüz başımız yanmasın» dedim. Edepsiz herifin ağzında cevap hazır: »Aldırış etme. Yananı Allah görür». Baktım ki itin biri. Çene yarıştırmağa değmez. Yüzümü çevirdim. Cok geçmeden burnuma acı acı yanık kokulan gelmeğe başladı. «Bez kokusu geliyor. Dikkat ediniz, bir tarafınız yanmasın» diye etraftakilerl 1-kaz ederken yanımda duran adam; «Bizde bir şey yok, sen. yanıyorsun, bey baban diyerek eliyle omuzumu silkelemeğe başladı. Telâşla basımı çevirdim kİ omuzumdan buram buram dumanlar savruluyor. Hemen parmağımın ucunu tükürükle-vlp ateşLn üstüne bastırdım, fakat ateşin sızısı ciğerimin başına vurdu. Geriye döndüm: «Görüyor musun yaptığın işi. 3enin süfli keyfin uğruna benim üç yüz liralık elbisem mahvoldu. Nedir bu terbiyesizlik?-, dedim. Alçak kerata: «Ağzını topla Terbiyesiz sensin. Ne diye gelip benim burnumun dibine sokuluyorsun?» diye şirretliğe başlamaz mı! O sırada tramvay durmuştu. Edepsiz herifin kolundan tuttuğum gibi aşağıya indirdim, başladım tokatlamağa. Özür dillyecek yerde o da bana vurmağa kaLktı, nihayet polisler yetiştiler.
Mahkeme açıldı, sigara tiryakisi delikanlı ile konuşamadık.
Ce. Re.
Türkiye Ziraî Donatım Kurumu İstanbul depo müdürlüğünden :
Kürtünümüzün Marşal yardımından ithal ettiği Massey -Harrü mamulâtından kendilerine ziraat alet ve makineleri tah sis edilen bölgemize baftlı İstanbul, Edirne. KIrklareli. Tekirdağ, Çanakkale. Bursa. Kocaeli, Bolu, Sinop, Trabzon Ordu vilâyetleri çiftçilerinin makinelerini almak üzere ya bulunduklar. mahal Ziraat Bankalarına veya depomuza «Galata Posta kutusu 1550» müracaatları rica olunur. (9071)

Kızlara Suikast I
ZABITA ROMANI
«aıanı A(aUıa Cbrütle Tercüme eden: V& - Nû I
- Tnfrilra NO. 30 J
Dostumun bu tenkidi genç kadını güldürdü:
— Hakikati söylemek daha tyl değil mi? Ben demesem, aynı şeyi siz söyltyecekslniz
— öhö... Noktayı nazar ma-
selesi... Aynı fikri tekrarlıya-yun, sizde kuvvetli bir mantık var, madam. Neredeyse bana bir diploma vereceksiniz.
— Bir akh selim diploması. — diyerek Freddie ayağa kalktı.
— Bana söyllyecek başka sürünüz kalmadı mı. madam?
— Vallahi... Yok galiba .. Ol-dıp Nlck’e bakayım. Ona biraz çiçek götüreyim ..
— Tarafınızdan büyük bir nezaket olur Bana gelip samimi şekilde konuştuğunuz İçin size teşekkür borçluyum.
Kadın, bir şey daha söylemek istiyormuş gibi Polrot'nun göz-
YENİ DOÛMU# BEBEYE BAKMAK — Ecnebi btr Bebe mütehassısı Şüvester 15 aramaktadır Adres; • Akşam gazetesinde «Büvcstor» rü-m uzuna M0
SATILIK DENİZ MOTÖRÜ — Fev-kalâd» Çullanıştı yani gibi, latan takma. STUART, blrbiıguk beygir mo-tör Mtılıktır. dikta Karamustafa Pasa cadde»! Ömer Abld Kan altında Yovannldtıe müracaat. 542—1
ORTA YAŞLI TÜRK BAYAN i* ARIYOR — Bir nljlnn ev allerlal görebilir. Tagraya da gider. Mektupla Fatma Öatuçknl M-*Slhp»S» mahallesi Saltefendl sokak No 44 Lâleli.
550 — 2
SATILIK MOTR TEKNEBt - 3,70 boyunda temiz bakılmış. güvertell. dürt koltuğu, İhtiyat kürekleriyle 460 liraya satılıktır. M (İraca ot: Eminönü. Zlndankapı çanakçılar No, 5 637
KİRALIK DAİM - O*l»t»»»r»y
meydanına nazır doktor dlıjçl mue-yanahanaN. torılhan* büroya »iverlgiı kaloriferli, belâlı, yüz metre murab-balık lüks dslra kiralıktır. Galatasaray yeni çargı batı 22 Myılı mağazaya müracaat Telefon 40732 440
KELEPİR — Samatye Davutpasa Kurutabil sokak 82/1 Iflnda İM evi bulunan meyve bahçesi uyşun Halle acele satılıktır, içindeki sahibin» mü-racat. «77 — 1
GENÇ ŞOFOR İş ARIYOR — Taksi veya hususide çalışır Yaptığı karayı bder. Mektupla Baki: Beyoğlu Firuz-at(ı Kadirler j-okııju Faik Bey Ap 17 -1 332 -
YÜKSEK EKONOMİ va TİCARET OKULUNA devam eden bir genç yazıhane. ticarethane veya müesseseler-de I» aramaktadır İsteklilerin Aksam'd* T.M.K runuırun» mektupla müracaatları________________653 — 1
YÜKSEK MEKTEP MEZUNUYUM —
A İma rıraya vakıfım, çalışkanım 7 relhane'lerde. bürolarda, otellerde tiplik, yazı ve h*up İsteri o
TRİKOTAJ MAKİNESİ — intikal Dolayıslyie acele satılıktır — S numara İM tatilim cninde, demir ayaktı. İsviçre malıdır. Müracaat Galata Büyük Hendek 28- Kuledibl. 3.11 2
CHEVROLET 1847 SPOR OTOMOBİL — Temiz, az kullanılmış voliydi». Tentesi otomatik olarak âcılır. Va kapanır Müracaat İstanbul Mercan tıfeılar 49 Tel 25078 Mİ I
SATILIK OTOMOBİL — Halihazır da Takıtde çakışan Chevrolet marka bir oto acele şahlıktır. Aksaray Gürel Kora| arka rıoda kakmacı de müracaat.
SATILIK ARSA - 8ifilde caminin İttisalinde bir tarafı tramvay, diğer tarafı asfalt caddelerde manzaralı, a-partmnn. hastane, garaj inşasına elva-rlgti 1127, 260. 267 S60 metrelik arsalar. Galatasaray meydanı yanlçargı caddesi 22 telefon 40732 44!
DENİZE NAZIR — AMnıör ve kaloriferli S od» 1(1(0 ayrıca S oda ve muh elif adette odalar kirnlktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar han Tel' 43328. 271 - 14
SİRKECİ — Paket purtanMİ kar-ilamda telefonlu ejyaslle bir oda yazıhane devren satılıktır. Müracaat telefon 20OTS 508 ■ S
KİRALIK DÜKKÂN - Harblycde Hidayet sok 19 No. Elektrik vo terken suyu var. Müracaat: Ayni eve. Görügmek. çakmakçılar 44 527 — 1
İYİ İSLEYEN — Ufak bir aütçü. mnlınllcblcl dükkânı takımlarlle devren satılık veya kiralıktır. LrtlklAl caddesi Sular İdaresi aokak Vtıclno ap 4 No ya müracaat 488
AHNAVUOKOYDE - çılbır halde Sıla Gazoz İmalâthane»! devren satılıktır Veyahut ortak olarak bir fahiş aranıyor. Hergün dükkânda sahibine müracaat 538 -2
SATILIK GAZOZ FABRİKAM -Elyevm çalıgmaküı olan, lulunmu». müfterili ve tablaUlrlan mevcut bulunan btr gazot fabrikan azimet do-layulyle ehven Halle «atıtıktrr. Taliplerin. Kasımpaşa iskelesi yanındatd benzin satıı deposuna müracaatları.
672 - S
HALİÇTE — Bir tarafı deniz, bir tarafı asfalt 1000 M.llk arsa kiralıktır Müracoat' Tophane Necalibçy caddesi 340 Şükrü 5WS — 2
SATILIK VEYA KtRALIK - r.Yl metre mürabaa üzerine yopılmif yeni fabrika binan. Telefon K1Mİ6 _________________________ 578 - 5
SATILIK KELEPİR AB3A - 3I*H-de güzide mevkide Iskeoderoğin v» Çlftecevlzler sakaklar.» İM cepheli metrekaresi yirmi be Ilı ava satılıktır. Posta kutu 484 l-.ianbul
574 -
SATILIK ARSA - ktmıbuld» Sul-lanahmedde güzide ve merkez mevkide 18 metre cepheli «00 metre karo arsa »atıliki 11 Post» kulu 484
di. 575 -
«O.OtO LİRAYA — Cihangir semtinde Oç katlı, konforlu, yüksek gelirli Av. bir katı boj sahibi ellle. Balo S. 3/1 Emin. Tel: 49014
KANSIZCA. İNGİLİZCE
•okak No. 12 Mchm
DÜKKÂN
DİKKAT NAZARA
eden 2, 3, *. I
Bılıçekapı 64? -
lük vesaire, paranın bir kısmı taksitle Müracaat- Taksim Kristal gazino»! arkasında Milli Emlâki* KTtTI
«8 -
AZİMET DOLAY İSİYLE BATİLIK APARTIMAN Iİ ed'mll

lerine bakfcL Sonra vazgeçti. Kapıyı açtığım sırada bana gülümsedi ve odadan çıktı.
O gittikten sonra. Poitot:
— Bu kadın zeki. — dedi. — Fakat Hercule Poirot daha az zeki değil.
— Ne demek istediğini anlat bakalım, dostum,
— Bay Lazarns’un zengin olduğuna dair beni kandırmak için pek mahlrane bir usul kullandı.
— Bu kadının takındığı tavır hiç de hoşuna gilmiyor dersem inan!
— Evet, meselâ şöyle diyelim: Bayan Rice'm madem gayet sadık ve zengin bir dostu var, bu takdirde en aziz arkadaşını niçin öldürsün?
— Allah Allah- — diye haykırdım.
Poirot:
Yeşilköy H
tecrübeli
tur. istekliler Türk UbUy
Islâm dininde Olmalıdır. 49823 ralı telefon santralından 39 v» 32 y» müracaat.____________________OM - 1
BİR BAYANA İHTİYAÇ VAR -Bir beyin ev ijlnl görecek kırk yağından uçağı olmıyacak Hüdadnt Lokantanı
RESİM PLÂN çlzebllen daktilo Bayana İhtiyaç vardır, istiklâl caddesi 69 No, Birinci kata (Lâle Sineması 2 Dükkân llerlslndeı »sat II • 16 arası müracaat Telefon 4.139T 529 — l
BATİLIK OTOMOBİL — Co
YAZLIK KİRALIK İKİ KÖŞK —
Çengelköy'ünde ayazma üstünde camsımda denira^nlzır 0(, dlRerl dalıdır, Ehvelî'llatl
B»y Ahm
OTOMATİK — Şerit bile k İnesi Mtın »I maca Hır. El veya müstamel bulunanların Bolud» mütekait Nuri Murtazaağlu »dretlne Hat ve tafslllH vermeleri.
889 - 1
300 - 380 itti faaliyette bulu-İvesl atimot doln-yıaiyle devren »»tılıktır. Genlj arsa-sile bu atölynln depo ve sair» gibi L»l«r» de elverişli Olduğu ayrıca bildirilir. Müracaat yeri: Kazhcesme. Demirhane caddesi No 127 Snat 10-12 ye kadar, 430 • — 1
BULUNMAZ FIRSAT — t»l yelle ütü ve »ilindir İmalâthane*! satılıktır, Hergün ıo dan 12 y« kadar Mahmutpaja Sultan odaları Attarbaji han No. 2 ye müracaat 591 — Z
FRANSIZCA BİLENN — Bayan Hatif memur aranıyor. Müracaat Beyofi-Iu, İstiklâl ut. m 583 — 1
ATATÜRK VEREM HASTANESİ YAPTIRMA DERNEÖİNDEN-. — Büro iğleri ve tnlısllât İğleri için bayan ve bay memura İhtiyaç vardır. Müracaat. Taksim Kristal gazinosu arkasmda 7/1, 597 — 1
çtDDİ BİR İTHALÂTÇI MÜESSESE — Kalorifer ve sılüıt iestfat malzemesi isterinden ve çeşitlerinden anlayan tecrübe sahibi »»tu ve taahhüt islerini bilfiil idare edocek bir zat aranmaktadır. Akşamda ((Kalori) rü-mıırun* (alışma jartlannı bildiren mu t İSMİ mektupla müracaat,
597 — .1
BAYAN ARANIYOR — Yazıhane ve telefona bakmak ürere genç bayana Ij verilecektir. Adres TaLefoıı: No. 20189 saat 13 - 59 avası aranması. __________________________________582 - i
Tarihi eserleri. İbadet yerlerini tâ-mir eamlyetlnden; _ 199 Ur» uet mn. asla çalıgaczk bayanlar aranıyor. Müracaat: Sullsnhamaın Yejlldlrek YAkut han No. 7-8. 562 — 2
TAŞRADA — S av muhasiplik yapmak ürere bir muhasebeciye Ihttya-cimiz var. Muhasebe 13i bilenler, hüsnühal kağıdı İle birlikte G»lata Ab» han No. I e müracaatları. Telefon' «0W. 583 - 1
SATILIK OTOMOBİL — Ford tek kapılı husud çok İyi variyette. Müracaat Tel: 81018. 384 — 1
TASFİYE DOLAYISIVLE — Alt, ki filik koltuklu yahut yarım tonluk «Bradforl» kamyoneti yeni olarak satılıktır. tslanbuİ Bal ıkpo zarı 104 Tel: 214M. 588 — 1
OTOMOBİL ARANIYOR — Yeni vaziyette 37. 48. 49 modeli, kütük tip, ekonomik otomobil acele »ranıyor. Tel 13417 584 — 2
SATILIK DİZEL MOTÛRÜ — Bir »det az kullanılmif luon - 1200 devirli 60 beygir kuvvetinde 8 sUlndirll radyatör ve akflmUlâtörlO lam Dizel mO-törü Mtılıktır. Telefon: 3803
573 — 2
□İKKA1 - İpotek uıcycnlrre tavassut eder Emlâk. arazi alım Batımı He vekalet islerin! kabul eden herkesin itimadını karanmış olan suhulet Emlâk Zarif Özalp Beyoö-1U Büyükparmakkspı kösesi No 4 Telefon: 42390. 743- 14
18000 liraya »aldık hamı — Atatürk Bulvarın» saraçhane durağına bir dakika takrirden 15 gün sonra boj teslim, Saraçhane İtfaiye caddesi Refah sokak No. 3 457
EansEnEim ss."''"1"'-
II SİLİN D İR LİNKOLEN MAR-j KA — Hiç Icullanılmnfnıs, komplo bir otomobil motörtı satılıktır. Müracaat; ■ Fındıklı Mebusun cad No met Tensel. Tel: *4533.
ACELE KELEPİR 8000 LİRAYA — Beylerbeyinde tat ılık arazi 50.000 metre olup içinde 3 taç ocağı ve grafit madeni ila tanınmış arazi MOra-caat. posta kutusu IBS İstanbul
533 -
SATILIK DÜKKÂN — Bevojlunda Tünel meydanına bakan 529 numaralı Uç kat klrglr Kramofoncu dükkanı satılıktır. 21645 telefon numarasına müracaat 358 — - ı
SATILIK SAHİLHANE. BAHÇE vs KORU — Boğa» İçinde Sarıyer İskelesi kargısında 13 numaralı aahllhane, bitişiğindeki »Veçll yuva» gazinosu, bahçesi, arkasındaki çamlı korusu »o-İtliktir. önü açık fevkalâde güzel manzara Tafsildi 51843 telfon numarasına müracaat 557 — 1
Diş TABİPLERİNE - Kadıköy'ünün çok tflek bir yerinde dtj mu» yenhanegl devren satılıktır. Her gün ilgiden evvel Saraybıırnu askeri hastaneni dls tabipliğine müracaat.
5i» - 3
İŞLEK FIRIN — Boj veya malları ile dükkân veyahut dükkânın bir kısmını devretmek veya kârlı Hine «er-, m a yeli ortak ııley enler İstanbul posta kutusu 145 adresine yazsınlar. _________________________________590 - 1
fa'.ı.ı.ujiTin
. YALNIZ ALTI AYDA - MemleKe . un neresinde olursan» olun Ingıtlrc» 1 vcyaı fransırco garanti öğretip no I augtUruyoruz Parasız izahat (L
. E Posta kutusu 15? Isianhull

- I»
ACELE SATILIK gACİR EV — __________________________________________________
Tarlabagı Karakurum sokak No. ö.1 İNGİLİZCE DERS ÜCRET t LFRA-blr dükkân, iki od» üst kat bostur. TÛrk bayan «ğrelmeu orta okul, llae Pazarlıksız Mtıs sekiz bin lira Her ağrencllerlle üniversite kır öğrı-ncl-gıın Mat on İkiden on iki bucuğa terine »e yeni öğrenmek latlycnlrre kadar İçindeki mnlsahiblne müracaat- sert melodi» ders vermekledir fk-
— mal Imllhtınlanna hazırlar Akşamda _ ~~~~~~ lEngllılı» rümuzuna mektupla müre-
raat 525 — - I
ACELE SATILIK LABORATUVAR — Tanınmış müstahzarları ve makineleriyle birlikte satılık labor.it uçar Türkiye Eczacılar deposunda eczacı bayan Aydın'» müracaat 588 — 3
ARSASI OLANLARA — Taksitle ev yapılır. Beyoğlu Tokatlıyan arka» Bala sokak 34/1 549 — 3
BATİLİK APARTIMAN - Çap» Ördek kaup mahallesi mürettlp aokagı köıcbajı ±7-29 numaralı İki daireli apar liman satılıktır. İkinci kata müracaat edilir. Sî — 1
DEVREN SATILIK — Karaköv »emlinde müskirat, mezeci, bakkaliye «at 151 yüksektir Ayrıca börekçi, tatlıcı dükkanı satılıktır Divanyolu 79/1 No. ya müracaol. 58T — 3
SATILIK 2 APARTIMAN — Pau-j galtmuı İyi bir mevkiinde ü( daireli, dörder odalı aylık geliri «55 ltra.l Taskasap tramvay durağı solunda bol manzaralı üç daireli üçer odah Oyhk geliri 350 lira Müracaat: ÇemberUl»! Garanti bankası karşısında No. 28 de' Eyüp-___________________ 580 — 2
İNEKLER _ Dişi bv’agiarlle HU ınrmtafoıı İneği ve alman eger takımı kıllılıktır Göztepe ömerpaga caddesi I Nurettin 5M-------1
KULUÇKALIK — Logom ve Ro-davlant yumurtaları satılır. Göztepe Ömerpaş» caddesi 3?/| Nurettin
«39 - - I
İNGİLİZCE — Amer ikada okumu» ve Amerikan mekteplerinde İngilizce öğretmiş bir genç llc ayda llnn öğretir. Aksım »D S • rilmuEuna mû-raca>l_________________ M« - - I
AZİMET DOLAYrBİYLE ACELE SATILIK KÖŞK - Boğazın en İyi yarinde denize nlzır mükemmel köşk tclefonlyle bos teslim tediyesinde kö-42398 telefon» mü-«70 *
İNŞAAT ŞİRKETLERİNE — Erenköy Sanatoryum arkası Kozyatağı asfaltına 300 metre mesafede toplu ev İnsanlı için her noktasından deniz gfi ren su kuyuları mevcut 140 dönüm arazi Milliktir. Müracaat Baki T«can Tel. 52 - 98 348 — • >
YALOVADA — 12 dönümlük meyve bahçesi kuvvetli suyu ile satılıktır. Osman Süslü. Marpuççular Sabunc han caddesi Yıldız hanı No. I Tel 2508i ev 83128. 579 _ 4
FANSIZ KIZ KOLEJİNDEN - Ma-zun genç bir bayan 8-7 yogindeki çocuklar» lisan öğreterek mürebbiyelik yanmak ürere iş eriyor. Afcfsm’da E. A, rllmuzuna mektupla müracaat ______________________585 - 1
I İNŞAAT YAPTIRACAKLARA PA
KİRALIK YAZIHANE — GMatanın HACA KOLAYLIK — Her nevi İnşaat, merkezi yerinde tanınmış bir handa tamirat. tAdllât yapılır. Paraca âzami , kirası ucun bir yazıhane eşyaslle m(l sühulet eövterlllr. Galata Perşembe im Meh- Mit sarlla devredilecektir Müracaat: paran Arsian han kal. No. 8 Telefon 307 1 ı Galat» Posta kutusu No- 1191- 526 - 1 4088. 447 - 1
— İşte bu da dolambaçlı bir müdafaa tarzı. — dedi.
Sordum:
— Hastaneye gitmesine niçin mâni olmadın?
— Elimdeki kozları ona niçin göstereyim? Hercule Poirot, bayan Niçk e dostları ile görüşmesin mi diyecek? Niçin o desin? Varsınlar doktorlarla hemşireler bunu söylesinler. Ah. hemşireler ve hastabakıcıları Ne boş belâsıdırlar... İnsanın karşısına dikilirler, «Doktordan kati emir var,» deyip İçeri adam almazlar.
— Eğer, Nick. misafirlerinin içeri alınmasında ısrar ederse yine bırakmazlar mı dersin?
— Bu hususta emin olabilirsin. Ben ve ben hariç, hiç kimse adımım İçeri ataınıyacaktır. Esasen vakit kaybetmeksizin gitsek de fena etmeyiz.
Birden bire, salonun kapısı ardına kadar açıldı; komutan Challenger rüzgâr gibi içeri girdi. Yüzünde büyük bir kızgınlık İfadesi vardı.
— AUahaşkına söyleyiniz bana, bay Poirot, neymiş bu İşler? Nick'in yatırıldığı kliniğe telefon ettim, doktorlar hiç bir
ziyaretçiye müsaade etmiyor-larmış. Nlçlnmiş öğrenmek istiyorum? Daha samimi sorayım, bu yasağı siz mi koydunuz? Yoksa, Nlck, uğradığı heyecandan dolayı sahiden hasta mı?
PoLrot, cevap verdi:
— Hastanelere nizamname yazmak itiyatlarım arasında değildir. Bu gibi işlere burnumu sokamam. Bana geleceğiniz yerde niçin doktor Graham’a baş vurmuyorsunuz?
— Gittim, kendisini gördüm. Nick'in mümkün mertebe sıhhatte olduğunu söyledi. Yok erendim, bütün bunlar bana yutturulamaz. Ben. bu dalavereleri çakarım Amcam Har-iey caddesinde [11 asabiye mütehassısı doktordur Dostlaıa ve akrabaya ne reşit yutturmacalar yapıldıgj-.ı biliyorum. Nick'in misafir kabul edemiye-cek btr durumda olmadığından eminim. Bu işleri sizin çıkardığınız muhakkaktır, bay Poirot I
Arkadaşım İşıklara karşı dalma müsamahakâr olduğu İçin bu sefer de nazik davrandı:
— İnsaflı olunuz, efendim. Eğer, bayan Nick'l bir şahsın
4088.
ziyaret etmesine müsaade edersek, diğer insanları bu haktan nasıl mahrum edebiliriz? Anlıyorsunuzdur Aynı kaide herkes üzerinle tatbLk edilir Aksi takdirde yasağın konulması nafiledir. Mademki, siz de. ben de bayan Buckley'ln emniyette bulunmasını arzu e-dlyoruz, kaideye rlayetk&r olalım.
SORBONDAN MEZUN — Fransızca IImö ve edebiyat öğretmeni , . Fransız bir bayan münferit ve grup
SATILIK KOŞ.» — K'zütoprak halinde ders vermekledir (/ K» rfl-Baîdat catlöccl Papar balıgesl yenin- mutu ile gacetemlr» müracaat da Ömer efe ndl (esmesi sokak 3 No I !u fcâgır köjk bir dönüm bah(«lyle birlikte acele »atıhUn Mezkûr haneye müracaat 57Ö — 2
ACELE DEVREN SATILIK BAKKALİYE DÜKKÂNI — Ani hareket dolay isiyle bol müşterin dükkân devredilecektir. Fatih Ortaccîme Kura-kadı sokak kilş-ebajı 551 —
fl| Londra'da mütehassıs doktorların bulunduğu bir sokaktır.
Challenger:
— Maksadınızı anlıyorum.— dedi. — Fakat bu takdirde...
— Bu mevzuu daha fazla münakaşa ctmlyellrn Hattâ söylediğimiz lâfları bUe unutalım. Fevkalâde İhtiyatlı davranmamız lâzım geliyor. Bunu da gözden kaçırmıyalıın.
Bahriyeli, kap.ya doğru yürüyerek saktn sakin cevap verdi:
— Ben dilimi tutmasını bilirim. (Eşikte durdu.» İnşallah çiçeklere de amoargo koyma-nıışsınızdır?
Poirot, gülümsedi
Kapı, ısrarcı Challenger üze-[
rLne kapanınca, dostum, bana döndü:
— şimdi Challenger. bayan Rlce ve İhtimal Lazarus çiçekçide karşılaşacaklardır. Biz de o zamana kadar gideceğimiz yere gideriz.
— Üç şule cevap mı lstlyece-ğlz?
— Evet. öyle. Gerçi cevaplan şimdiden biliyorum
— Yok canım?
— Evet, biliyorum.
— Ne zaman keşfettin?
— Bu sabah kahvaltı ederken. Doğrusunu istersen cevap birdenbire karşıma çıktı.
— Ben de öğrensem... Neymiş?
— Şimdi olmaz. Sabret! Aynı cevapların, bayan Nick'in dudaklarından fışkırdığını biraz sonra işiteceksin.
Poirot, beni biraz oyalamış olmak İçin mütehassıs antikacının Nick Buckley'ln portresine dair verdiği raporu bana uzattı. Büyük babanın tablosu, etse etse yirmi tnglliz lirası edermiş.
Poirot:
— İşte, bir meseleyi hallettik. — dedi.
i — Kurduğumuz kapana fare
Gszeıemtr İdarehanesini adres Olarak gönermlf olan karüerlmlr
Pcflcki — Güzel — Maden» RP M nanemizden aldırmaları ne» olu
düşmedi. — dedim.
Bu istiare Polrort'ya alddtr Arada sırada kullanır.
— Ay, hâlâ aklında mı? — dedi. — Evet, kurduğumuz kapanda hâlâ fare yok. Lazarus. elli vermiş .Halbuki tablo yirmi ediyor. Herhalde, delikanlı acemiliğinden bunu yapmış. Ama biz gevezelikle vakit kaybet mİ-yelim, tş başına i
Hastane bir dağ tepesindeydt ve koya nazırdı. Beyazlar giymiş bir hademe, bizi bir bekleme odasına aldı; fıldır fıldır gözlü bir hemşire ile de karşılaştık. Poirot'ya nazar atması kâfi geldi. Doktor Graham her halde lcabeden tenblhatta bulunmuş. Hastayı görmesine müsaade edilen biricik detektifi de ona tarif etmiş.
— Bayan Buckley geceyi mükemmel geçirdi. Buyurun yanına gidelim.
Nlck'l güneş içinde, pek şirin bir odada bulduk. Yorgun ve sol gıındu. Gözleri hâlâ kızarıktı Küçücük bir demir yatakta, bir çocuk yatar gibi bir hail vardı.
Zavallı bir sesle:
(Arkası rar»
27 Haziran 1949
AKŞAM
Sah He 7
HER AKŞAM BİR HİKÂYE
Sinir hapları^
Tâki nin biricik kusuru mahcubiyet ve sıkılganlığı İdi. Bir kadın kargısında bulundu mu, birden bire şaşırır, dili dolaşır ve kendisini gülünç vaziyete sokan acemiliklerde bulunurdu. Yakışıklı, uzun boylu, atlet yapılı ve çok sevimli olduğu halde o güne kadar hissi bir macerası onmaması bir genç İçin acınacak bir haldi,
Bir akşam, bir ahbap evinde Dora'yı tanıdı. O ne kızdı, o ne âhu gözler, o ne kilçlicük ağız, o ne şahane vücuttu yarabbl!
Takl. bu güze! kızı görür görmez, mahçubiret' tuttu ve gülünç olmamak için derhal sıvışıp kaçtı. Fakat ertesi günü Dora'ya ateşli vc şairane bir mektup yazılı. Delikanlının mektubu kısa ve mânalı İdi: «Sizi gördüğüm andan İtibaren kalbimden vuruldum. Beni mesut edecek tek sözünüzü sabırsızlıkla ve helecanla bekliyorum» diyordu.
Dara, ister Tahinin güzelliğine dikkat ettiği, ister çok zengin bir tacirin biricik varisi olduğunu bildiği için mektubuna derhal şu müspet cevabı verdi:
«Mektubunuz, beni çok mütehassis ettL Sizinle buluşmakta hiç bir mahzur görmüyorum. Yarın akşam saat altıda Güneş pastahanesinde sizi bek-iiyecegim. imza: Dora».
Delikanlı, kene kızın kendisine verdiği randevuya nasıl gideceğini şaşırdı Talih dalma cesurlara yâr olmakla beraber, bazan da korkaklara güler yüz gösterir.
Delikanlı, mahcubiyetini nakil gidereceğine dair bir fikir atmak üzere arkadaşı sinir doktoru Robere baş vurmağa karar verdi ve derhal muahene-hanesine gitti:
— Rober dedi, benim büyük bir derdim var. Ancak sen derdime bir deva bulabilirsin?
— Hayır ola dostum, derdin ne imiş bakayım
— Bir kadın veya kız ile karşı karşıya geldim mİ ne yapacağımı şaşlrir, maçubiyetten yerin dibine geçerim.
— Merak etme dostum, ehemmiyetli bir şey değil.
— Ehemmiyetli değil mİ
— Evet. Bu, nefsine İtimat telkin etmek milliyle, kısa bir zamanda geçer. Sabahları, erken uyanarak aynanın karşısına geçeceksin ve yü İssek sesle «Mahçup ve sıkılgan değildim» cümlesini sekiz yüz kere tek-rarlıyacaksın. Üç aya varmaz, bugün şikâyet ettiğin halden sende eser kalmaz.
— Fakat ben. öbür giın sap sağlam ve nefsime tamamiylc hâkim bir vaziyette bulunmak İstiyorum. Çünkü sevdiğim bk kızla randevum var.
— O halde sana yeni keşfedilmiş bir Jlâç vereceğim, dedi ve sinir doktoru, bir reçete ya varak arkadaşına uzatırken İlâcı da nasıl kullanacağını nn-JaUı:
— Randevuya gitmeden yarım saat evvel bir hap alırım Bütün bu işler yoluna girer.
Nihayet randevu günü geldi. Takinln kalbi, heyecandan çatlayacak derecede şiddetle çarpıyor, bayılacak gibi oluyordu. Sinir doktorunun verdiği haplardan bir tane derhal yuttu. Aradan daha yarım saat geçmeden İlâç tesirini gösterdi. Delikanlının kalb çarpıntıları
kesildi, nefsine hâkim olduğunu hisseti ve kalkıp randevusuna gitti Dora pastahaney* geldiği zaman kendisini nezaketle karşıladı. Yanyana oturdular. Genç kız. bir aralık delikanlıya sordu:
— Beni nasıl buluyorsunuz?
— Fek sönük.
— Bu nasıl söz?
— Doğrusunu söylüyorum.
— Şaka mı ediyorsunuz?
— Katiyen.
Takl. bu cevabı verdikten sonra Doıayı dikkatle tetkik etmeğe başladı. Genç kızın ağzını büyük burnunu, yayvan gözlerini tersiz buluyor ve nasıl olup da bu kadar çirkin bir kıza mektup yazdığına şaşıyordu.
Dora. delikanlının bu halinden hayretler içinde kalmış:
— Doğrusu nezaketinize diyecek yok. Şimdi kalkıp gideceğim diye tehdit etti. Delikanlı, bu tehdidi lâkaydî İle karşıladı:
— Gidebilirsiniz matmazel cevabını verdi.
Dora. gözleri yaşla dolu olarak kalkıp gitti. Tâki, evine giderken, içinde büyük bir sükûnet hissediyordu Bu İç rahatlığı hoşuna gittiği İçin İki üç hap daha yuttu, eve girerken kapıda zengin amcasile karşılaştı. İhtiyar amcası:
— Takl dedi, sorma başıma gelenleri! Bana kalb krizi ğel-di-
— Senin kalb krizinden bana ne?
— Sana ne mİ?
— Vallahi şurada ayaklarımın dibinde can versen metelik bile vermem.
— Ya öyle mi’ Ben de seni mirasımdan mahrum bırakayım da gör sen nankör!
— Senin servetin de umurumda değil.
— Yarın sabah, evimden gideceksin.
— Yarın* kadar beklemeğe ne hacet? Şimdi giderim.
— Cehenneme kadar yolun var.
Takl geceyi otelde geçirdi. Yatağa girmeden evvel 3-4 sabah da uyanır uyanmaz 2 hap daha yuttu. Artık dünya umurunda değildi Kapıdan çıkarken otelci kendisini durdurdu.
— Otel parasını vermeden nereye?
— Param yok kî vereyim.
— Ben böyle maval dinlemem. Seni polise teslim edeceğim.
— Ne olacak sanki?
Polis geldi, delikanlıya:
— Otel parasım öde! Yoksa seni karakola götüreceğim,
— Gotürsene ne duruyorsun
Takl karakoldan mahkemeye sevkolup ve yargıcın verdiği yedi günlük mahkûmiyet kararını tam bir kayıtsızlıkla karşıladı.
İki gün sonra doktorun verdiği haplar tükendiği zaman Takl hapiste İdi. İlâcın tesiri zail olmuş, hassasiyeti avdet etmiş ve teessüründen çıldıracak hale gelmlşt-.
Delikanlının hapisten çıktığı günün ferdasında gazeteler, şu haberi yazıyorlardı:
«Sinir doktoru Robarın muayenehanesinin camlarını turan, kendisini de demir bir aletle başından yaralıyan Takl zabıtaca tevkif edilmiş ve adliyeye verilmiştir.
Çeviren: A. HİLÂLİ
Hidro Elektrik tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından:
1 — İzmir İline bağlı Birgl kasabası elektrik santralına Usla edilmek üzere 1 adet 79 beygirlik türbin grubu satın alınacak, yüksek ve alçak gerilim şehir şebekeler yaptırılacaktır.
3 İşin keşif bedeli iei.Mb.82 Hradır.
3 — Geçici teminat 9.345,50 liradır.
4 — Zarflar makbuz mukabilinde en geç 8 Eylül 1949 perçemoe günü saat 17 ye kadar Bankamıza teslim c-dlitne-hdlF,
5 — Kapalı teklif zarflan »Eylül 1949 cuma günü saat is de toplanacak Bankamız Satınalnıa Komisyonu tarafından açılacaktır
6 — Postada vaki gecikmeler nazarı İtibara alınmıya-e aktır.
7 — Bu İşe alt şartname (10,—) lira mukabilinde Bankamız Muhasebe Müdürlüğünden temin edilebilir.
8 — Bu işe ait bilcümle devlet ve belediye vergi ve resimleri. NuUr ve harç masrafları ve bunların zamları işi alana alt olacaktıı-
» - Banka İhaleyi yapıp yapmamakta veya dilediğine vcmıckie serbesttir (77üfrı
Emekli Sandığı
Resmî Gazetede çıkan kanunu aynen neşrediyoruz
[Dünkü nüshadan mabad]
Bu okulları tamamlıyamıya-rak ayrılanların buralarda geçen öğrenim müddetleri fiil! hizmet müddet! sayılmaz.
Er olarak silâh altına alınan İştirakçi veya tevdlatçıiann eksik aylık veya ücret almak suretiyle geçen müddetleri bu aylık veya ücretlerinin tamamı üzerinden kesenek vc karşılıkları alınmak suretiyle, fiili hiz-
met müddeti sayılır.
15 İnci maddenin (g) fıkrasında yazılı olanlardan fitil hizmet müddetleri yarım hesaplanır.
Madde 32 — İştirakçi veya tevdlatçıiann bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aşağıda yazdı vazifelerde geçen fiili hizmet müddetlerinin her yılı İçin hizalarında gösterilen müddetler eklenir :
*
İştirakçi veya tevdîatçıîar
a) Muvazzaf, yedek ve gedikli subaylarla askerî memur ve gedikli erbaşların;
I
Eklenecek. müddetler]
Ay
Hizmetin geçtiği yerler
Cumhuriyet ordusu kadrolarında
3
I ce fiilî hizmet müddetlerine zam yapılanların yaş haddinden, eklenilen müddet kadar indirilir.
Ceza bakımından kovuşturma veya muhakemeleri yapılmakta olanlardan bu durumda bulunanların İstekleri kovuşturma veya muhakemeleri sonuna bırakılır.
Subay ve askeri memurlarla gedikli subay ve gedikli erbaşların harbe hazırlık devresinde İstekleri İle emekliye ayrılma muameleleri, durumun aydın-, lanmasma ve tehlikenin geçmesine kadar geri bırakılabilir. Bu devrenin başladığı ve bittiği tarihler Bakanlar Kurulunca teshil edilir.
b) Polis, komiser yardımcısı, komiser, başkomlserlerln; Polis mesleğinde 3
c) Lokomotif, makinist ve a- Lokomotif üzerinde 6
teşçllerlnln;
6
Denizde
ç) Gemi ateşçi ve kömürcüleriyle dalgıçların;
d) Atölye, fabrika, havuz ve depolarda çalışanların;
■fc
6
I — Çelik, demir ve pirinç dokiim işlerinde;
II — Zehirli, boğucu gaz, asit, boya İşleriyle gaz maskesi He çalışmayı gerektiren başka işlerde;
m — Patlayıcı maddeler yapılmasında;
IV — Lokomotif ve gem! kazanlarının onarılması ve temizlenmesi İşlerinde;
V — Gemilerin (Sintine > terinde ve (Dabllbotoml gibi kapalı sarnıçlar İçindeki raspa ve boya İşlerinde:
VI — Oksijen, elektrik kaynağı. keski, tabanca He perçin, lakım sertleştirilmesi ve kum püskürtme suretiyle raspa İşlerinde;
e) Maden IstihsaUnde çalışanların;
e) Harb halinde düşmana e-slr düşen veya düşman tarafından enterne edilen İştirakçi veya tevdlatçılardan kanunları gereğince, aylık veya ücretleri tam veya eksik ödenmek suretiyle, kurumlan İle ilgileri keşlimi yenlerin. bu durumlarda geçen'fiili hizmet müddetlerinin bir katı;
Toprak altında maden çıkartma işlerinde;
Yukankl (c. ç, d. e) fıkralarında gösterilen vazifelerde bir yıl Içhıdekl çalışma saatlerinin her sekiz saati bir gün hesaplanır.
Yıllık çalışma saatleri toplamının ay kesirleri tam ay sayılır. | _
(«1 Fıkrasında yazılı olanlar- bari hizmet müddetleri toplamı dan müteakip fıkralarda göste- s V1!l geçemez.
rilen hizmetlerde çalışanlar Madde 37 — Pilot olan ve ot-yalnız (a) fıkrasında yazılı fil- mayan ordu uçucuları He Devli hizmet müddeti samlarından ,eh Havayolları Gene! Müdiirlü-fâydalanırlar.
Madde 33 — 32 nel maddede gösterilen vazifelere yılbaşından sonra girenlerin fiili hizmet müddet zamları, girdikleri ay hariç olmak üzere, o yılın geri kalan ayları İçin ve yıl sonundan önce ayrılanların fiili hizmet müddeti zamları da, ayrıldıkları ay da dahil olmak ü-zere. yılın geçmiş ayları İçin hesaplanır
Fitli hizmet müddeti zamlan. emeklilik muamelelerinde fiili hizmet sayılır. Ve bu zamların toplamı 6 yılı geçemez, Lokomotif makinist ve ateşçileri B yıl kaydına tâbi değHdjr.
Madde 34 — Kurumlar, İşti- hizmet müddeti zamları rakçi veya tevdlatçıiann fiil! *tl,lcla (la uygulanır, hizmet müddeti zammı yapılmasını gerektiren vazifelerdeki yıllık çalışma müddetlerini yapılacak zamları gösteren zahh cetvelleri, yıl sonlarından] itibaren 3 ay İçinde sandığa göndermeğe mecburdurlar.
Bunlar İçin ilgililerden ayrı-' ca kesenek alınmayıp o yıldaki1 son aylık veya ücretleri üzerin-1 den eklenecek müddete ait Is-1 tlhkakları toplamının yüzde 10 u, yansı kesenek ve yarısı kar- rine, 40 inci maddenin şıhk sayılmak üzere; kurumlar «t>) fıkralarında yazdı olanlar tarafından yukarda yazılı cet-' iâ seçilmiş belediye başkanlar! vellerle birlikte sandığa gönde- v(* Hicrin daimi komisyonu üye-rillr. ' ’ ‘
Subay ve askeri memurlardan, subay ve askeri memur olduktan sonra veya askeri memur olmazdan evvel öğrenci sıfatiyle, yabancı memleketlerde tahsil veya stajda bulunarak avdet edenler masrafları kendi taraflarından ödenmiş İse tahsil veya staja gidiş ve dönüş tarihleri arasında geçen müddet kadar. Devlet (aralından ödenmiş İse bu müddetin iki misli kadar yukarda yazılı (30 i yıl fiili hizmetten ayrıca hizmet etmedikle emekliye ayrılmalarını istl-yemezler.
yapıla-toptan yapıla-! ıda fiiit, eklenen ct İştirakçilerden 40 inci mad ide gereğince haklarında yaş
Bir su hortumu
Meksikada bir şehirde büyük hasara sebeboîdu
Meksiko 26 (AA) — Deksl-ko'nun 150 kilometre kuzeyinde kâin Hidalgo eyaletinin başşehri Pachuca'da husule gelen müthiş bir hortum şehrin bir çok mahallelerin! suya boğmuş ve geçtiği yerlerde her şeyi söküp kopararak 50 kişinin ölümüne ve 200 kişinin yaralanmasına sebep olmuştur.
Horlum o kadar şiddetli olmuştur kİ yarım saat zarfında şehri İlci metre su kaplamıştır.
Bular süratle çekilirken önlerine gelen hayvanlan, İnsanları ve arabaları sürüklemişler, dükkânların kepenklerinl koparmışlar, evlere ve fabrikalara hücum etmişlerdir. Vaktlle tahliye edllemiyen polis müdürlüğünce bulunan mevkuflardan dokuzu ölmüştür.
Gök atlası
Bir asır için muteber olacak bir Atlas hazırlanıyor
Nevyork 26 ıNafenl — Muhabirlerin bildirdiklerine göre, «Dünyanın astronomik İncili» yakında piyasaya arzedlleçek-t!r. Bıilün kolejlere ve mekteplere dağıtılacak olan bu «Gök Atlası» ile Kaliforniya teknik enstitüsü ve millî coğrafya cemiyeti meşgul olmaktadır.
İlâve edildiğine göre bu -Gök Atlası» önümüzdeki bir asır 1-çin muteber olacak ve bu Atlasın hazırlanması esnasında ortaya çıkarılan bir çok yenilikler de İlmîn ilerlemesine yardım etmiş olacaktır.
Dünyamızın şimdiye kadar gözden kaçmış bir çok calibi dikkat noktaların bu Atlasla ortaya atılacağı söylenmekte--dlr. Bütün dünya astronomları bu «Gök Atlasınıa büyük bir sabırsızlıkla beklemektedirler.
bağlanacak aylıklar ve cak kesenek ladesi ve ödemelerle tevdiatçılara cak ödemelerin hesabında fiili, hizmet müddetlerine müddettir.
Madde 3« - İştirakçi rey, hs(M hükümleri uygulanacak tevdlatçıiann, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aşağıda yazılı vazifelerde geçen fiilî hizmet müddetlerinin1 (zamları hariç) her yılı fıkralarında gösterilen hizmet müddetleri eklenir.
a> Muvazzaf gedikli veya yedek subay, askeri memur ve gedikli erbaşlardan harbi doğuran genel veya kısmi seferberliğe katılanların harbin ilânından seferberliğin sonuna ve seferberliği gerektiren İç tedip hareketlerine fiilen katılan birliklerde vazifeli olanların, çarpışmanın başlangıcında seferberliğin sonuna ve seferberliğin bitiminden önce terhis edilmişlerse terhis tarihlerine kadar geçen fiilî hizmet müddetlerinin (bu tarihlerden sonra dahi devam eden esirlik müddetleri dahil) bir katı;
b) Kanunları gereğince aylık veya ücretleri tam veya eksik ödenmek suretiyle kurumlan He ilgileri kesllmiverek yukarda yazılı hareketlere er olarak ka-tılanların bu durumda geçen fiili hizmet müddetlerinin (Bu tarihten sonra dahi devam eden esirlik müddetleri dahili bir katı;
Yııkaıki fıkralarda yazılı Itl-
j fîü uçucu personelinin uçucu olarak, denizaltı subay, gedikli, yedek subay ve askerî memurları İle gedikli erbaşlarının de-nlzaltıcılık vazifelerinde geçir-dikleri fiili hizmet müddetlerinin her yılı İçin 32 ııcl madde-I nln ( al fıkrası İle 30 ncı mad-, denin fa». (b( fıkralarında gösterilen fiilî ve İtibari hizmet , müddetleri zamları dışında ayrıca 6 ayı itibari hizmet müddeti eklenir. .
Madde 38 — Müddet tahdidi-] ne alt hükmü hariç olmak üzere 33 İineü madde ile 34 üncü maddenin hükümleri 36 ve 37
| ııcl maddelerde yazılı
8u!ar çekilirken Pachuca'da kalan kalın çamur tabakasından bir çok ceset çıkarılmıştır. Maddi hasar bir kaç milyon pesos’u aşmaktadır. Fırtına yarım saat dahi sürmemiştir.
Moskova’ya griden Fransız ticaret heyeti
Moskova 26 (AA.) — Sovyetlerle yeni bir ticaret antlaşması akdetmek üzere Moskova'ya gelem Fransız heyeti dün öğleden sonra Sovyet heyetile hazırlık görüşmelerinde bulunmuştur,
Müzakerelere önümüzdeki hafta zarfında başlanacaktır.
olanlar kurumlannca re'sen veya (60ı yaşını doldurduklarında istekleri üzerine;
ç) 87 nci maddenin (a. b. C, İçin ç, d, e, g, h. 1, j ve m) fıkrala-itibarl nnda gösterilenlerden [hak İseler, yukardaki (b) fıkrasının İkinci bendi ı uygulanmak suretiyle 135) I ve flllll hizmet müd de ileri (30» yılı doldurmuş bulunanlar İstekleri üzerine:
ı d) 86 İnci madde gereğince
1 emekli kesenekleri geri verilmemiş olanların ı60> yaşını doldurmalarında İstekleri üzerine ve «b> fıkrasındaki durumda İseler re'sen;
e) Subay ve askeri memurlarla, gedikli subay ve gedikli erbaşların ahlâk noktasından hüküm ile veya yetersizlik veya disiplin sebeplerinden dolayı sicilleri üzerine veyahut askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine kurumlannca re'sen:
f) (e) fıkrasında yazılı olanlar dışındakiler ahlâk vc yetersizlik sebeplerinden dolayı tüzüğüne göre sicilleri üzerine kurumlannca re'sen;
gı Belediye başkanla» İle İllerin daimi komisyonu üyelerinin bu yerlerde iken ib> fıkrasında yazılı duruma glrmele-I rinde istekleri üzerine;
' Emekli aylığı bağlanabilmesi İçin yukarkl (e» fıkrasında yazılı halde ilgililerin fiilî hizmeti müddetlerinin (201 yılı, feı ve başlamıştır. Ro'.and aynı zari) fıkralarında yazılı hallerde i manda bir hava meydanında de (25) yılı doldurmuş bulun- büyük bir cambazlık gösterisi maları şarttır. (yapmıştır. Artist ayaklarından
tıiüste-
hükmü
yaşlan
Tayyareye asılı olarak uçan artist
Cambazlığile tanınmış Roland Tautain yeniden filim çeviriyor
Fransız sinema rüştlerinden Roland Toutain cambazlığı İle tanınmıştır. Dalma atlar, zıplar hareketleri 1 lıkla yapar, bakımdan Falrbanks'a Onun gibi harekerlidlr.
Roland on ne evel bir ev yaptırmıştı- Evin önünde bir taraşa vardı. Artist bu eve hiç bir gün kapıdan girmemiş ve gene kapıdan çıkmamıştır Eve girerken sıçrayarak tarasaya konar, çıkarken buradan aşağı atlardı.
Iktncl dünya harbinden sonra Roland Toııtaln'ln adı Işltllmemeğe başlamıştı Son zamanlarda bu artist tek-rar ortaya çıkmış, bir taraftan filim çevirirken diğer taraftan tehlikeli camb.-zlıklar yapmağa " başlamıştır- Ro'.and aynı za-
Dalma en tehlikeli kolay-Bu
Duglas
ıb', 'eı ve (fi fıkralarına gö-. bir uçağa bağlı olarak uçmuş, re kurumlanna göre kurumla-' havada uçağın üstüne çıkmağa rınca emekliye ayrılanların 55 muvaffak olmuştur.^ Bu çok den eksik olan her yaş yılı için heyecanlı ilgilinin emekli keseneğine esas binlerce haik seyretmiştir, aylık veya ücreti tutarının yıl-| Roland Toutain 1905 senesin-lık toplamının yüzde 10 İlgili de FMisTe doğmuştur. Annesi kurumlarca derhal ve toptan KorsikalI, babası Normandlya-sandığa ödenir. Hd«r Henüz 8 yaşında U:en de
nlze girmeğe başlamış, bir müddet sonra yaman bir süvari
ve tehlikeli hareketi
Roland Toutain olmuştur. 12 yaşında iken atlan düşerek kalçası kırildığ-u dan uzun müddet alçı İçinde kalmıştır.
Rolandın ailesinin geçimi yerinde İdi. Fakat birinci dünya harbinde birçok yeni zengin.er türerken bu aile fakir düşmüştür. Roland bu yüzden 16 yaşında hayata atılmıştır. Birçok işe glrp çıktıktan sonra nihayet filim çevirmeğe başlamıştır. Bunların arasında Roııltabllle serisi bilhassa meşhurdur. Ar-otuz-uzunca tekrar
unların arasında Roıı irisi bilhassa meşhurdt tlstin çevirdiği filimler dan fazladır. Roland, bir fasıladan sonra, stüdyoya dönmüştür.
Onikinci kısım
ve, Emekli aylığı bağlanacak haller
Madde 39 - Emekli aylığı a-şağıdaki hallerde bağlanır :
a) Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden ayrılışlarında istekleri üzerine;
bl Fiili hizmet müddetleri (30) yılı ve yaşlan (55) 1 doldurmuş olanların istekleri iize (al v
Onbirinci kısım İtibari hlanıet müddeti Madde 35 - İtibari hizmet müddeti, bu konun. gereğince
feri hariç oln-ak iizere hizmet yılını tamamlamış olanlar ku-rumlarınca hizıım görüldüğünde yaş kaydı aranmaksızın re sen;
srn;
Ancak 32 nel madde gereğin-]

Fahife 8
[bulmaca!
M
1 II N t
| l 1 1 1 ■
L l_ ■ l.j
I ■ 1 III '■MÜ ınıı
1 1 ' ■ III 1 1 ■ 1
a ııın
I 1 M I I

■ aldan taŞki I — Bir «tnlr IUol 1 — AntlKPUk bir madde, S — ace-(ecl - vacuddan raan lutlu bu. 4 — Mc (ln meta İzce. 5 — Verme - Bir ben-fcarrtıc. 9 — Bucak. 7 — Nlfl» - Bir eıkek adı. 8 — Terfi Ira kın bir vilâyeti - Utalı nidan. » — Sonsuzluk, lı) — Tersi talluıın İyisi.
Yukarıdan nsaŞıya: 1 — Cenubi A-meriHod» bil memleleet halkından, > - Cüı i dönme • Hlcab. 1 — Masaj yanılan • Mania. ( - Hazîneye alt • Tereddüt edalı. 5 - Şeref - HeybftUl-Ûk. D — Gazele baskı mnkinMt - Terel bir hayvan. 7 — Aşikarlık. B — Nota -Ekilen lopraklnr.
GECEN BULMACANIN HALLİ
B->H« Mjı: t — Yakalama. 2 — A.ırelık. S - PuMrık. 4 — Isır. Nay « - LFurol. Ge. 6 — Su. Tabir, t — Tr'i -sabl. B - Ayna. Dil, » - Sacldfc 1U — Etamin
Yakarıdan aıafiıya' 1 — YapıuıtME. 1 - Avusturya. 3 — Kazır, önce. « — Arirol, Alt, 9 — Ger, Taa Da. 9 Alm. Sadem 7 - Mikagtbi. r — Verilen
■k.
|VAPURLAR£S1
Levant Ekspres
Türk Ltd. Şirketi Limanımızda bulunan
B t C E
Vapuru doğru
T R I E S T E
İçin e-şyal ticariye kabul etmektedir.
Fazla tafsilât için Galata Hüdavendigâr hanında LEVANT EKSPRES T. L. ş. ne müracaat.
Tel: 44791 /447B2
Yapı işleri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından
İLÂN —
Ziya Kalkavana alt 92 rusum tonluk İkbal motorunun Mersin İskenderun seferi esnasında 22/ 1 949 tarihinde geçirdiği deniz hâdisesinde büyük avaryasının mevcuduna ve bu suretle grama hesaplarının tâyin ve tesbltl zımnında Dlspaşör tâyinine İskenderun mahkemesince karar verilmiş olduğundan grama hesap ve ’.esbi tinin tâyini için mezkûr motor de yük. mavlun, cer ve saire dolayıslle alâkalıların bir hafta zarfında lüzumlu vesikalarUe birlikte Galata Kefeli Hüseyin Han 7 numaralı yazıhaneye müracaatları 11ün olunur.
Dispeççi
Hayrettin Karaarslan
1 — Eksiltmeye konulan 14: Türkiye Bilyük Millet Meclisi yeni binası inşaatına ait matbaa binasının içinde döşeme, sıva gibi bazı işlerin yapımı işidir.
Keşif tutarı: (39.8il.Sl) liradır.
S — Eksiltme 12/7/949 Salı günü saat 11 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliği Eksiltme komisyonu odasında kapalı zarf usulü İle yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve İmar İşleri Reisliğinden (İM) kuruş karşılığında alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre iki bin dokuz ytiz seksen beş lira seksen altı kuruşluk geçici teminat vermeleri ve 1949 yılı Ticaret Odası belgesi İbraz etmeleri lâzımdır.
5 — İsteklilerin bu İşin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya İdare ve denetlediğini İspata yarar belgelerde birlikte ihale gününden en az (Tatil günleri hariç ı üç gün önce Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve imar İşleri Reisliğine başvurarak bu İşin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
İstekliler aldıkları eksiltme kâğıtlarının her parçasına 50 şer kuruşluk pul yapıştırıp imza ettikten sonra teklif mektup-larılle zarfa koymaları ve eksiltme günü saat 10 a kadar alındı karşılığında eksiltme komisyonu Reisliğine vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler kabul edümez. (9244)
Dış İşleri Bakanlığından Tebliğ Edilmiştir
OSMANLI BANKASI
Türk Anonim Şirketi
Tesis tarihi; 1863
Batı Almanyadakl İşgal idaresi, aşağıda isimleri yazılı Türk vatandaşlarının memleketimizdeki sarih ikametgâh adreslerini. bunların Almanyada bulunan emlâkini serbes bırakmak ve bu tasfiye işini en geç t temmuz 949 tarihine kadar tamamlayabilmek İçin öğrenmek İstemekledir.
Bu vatandaşlarımızın lüzumlu tamamlayıcı bilgileri alabilmek üzere en kısa zamanda şahsen veya yazı ile Ankarada Dışişleri Bakanlığı Ticaret ve İktisat dairesi umum müdürlüğüne müracaat etmeleri lüzumu İlân olunur. (9240)
Michael Benmeyer İstanbul
Albert Benmeyer ■
Jacques Benmeyer ■
Daniel Benmeyer .
Menache Sitton »
Mahmut Abidinoğlu •
Ezkiel Sitton »
Merkezi İdaresi: İstanbul — Galata İstanbulda: Yenicatni, Beyoğlu. Kadıköy ve Şişlide ve Türkiyenln başlıca şehirlerlle...
Paris, Marsilya, Londra, Mançester. Mısır, Kıbrıs, Irak, Filistin ve Maverayı Ürdünde.
Şubeleri:
Suriye ve Lübnanda Fliyallerl vardır.
Her ttirlu banka muameleleri yapar
Çok müsait faiz şartlarlie tasarruf ve mevduat hesaplan açılır
Tasarruf hesaplan İçin Üç ayda bir ikramiye keşideleri yapılır.
Daha fazla malûmat almak İçin Osm anlı Bankası Gişelerine müracaat edilmelidir.
Ankara Belediye Başkanlığından:
i — Otobüs Durak yerleri trolleybüs direkleri, trolleybüs ve tertibatı bulunan otobüslere asılacak ve abonman karnelerinin kapaklarına bastırılacak reklâm ve ilânlar 15 gün süre ve kapalı zarf usulü ile arttırmaya konulmuştur
2 — Üç senelik muhammen bedeli (30 000) liradır.
3 — Teminat (2250) Uradır.
— Teminat Otobüs İdaresi veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnameleri her gün belediye tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
® — İhalesi 8/7/949 çarşamba günü saat 18 da Belediyede toplanan encümende yapılacaktır.
7 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32ncl maddesi gereğince hazırlayacakları teklif mektuplarını bçlıl günde saat 15 e kadar makbuz mukabilinde encümen başkanlığına vermeleri ve İhalede hazır bulunmaları lâzımdır (8497)
Havacılığa hevesli o'an gençlere
Millî Savunma Bakanlığından :
Eskişehir Hava Okuluna ortaokul mezunu gedikli erbaş adayı alınacaktır
İstekliler 15/ Haziran '949 gününden İtibaren J0 Temmuz 940 gününe kadar askerlik şubelerine müracaat etmelidirler.
Kabul şartlan:
1 — Irk ve mezhep gözetmeksizin Türk vatandaşı almak
2 — Evli olmamak
3 — Sıhhi durumu askerlik hizmetine müsait olmak.
4 — Resmi veya hususi orta okulların üçüncü sınırını kanaat notu ile bitirmiş veya Devlet orta okut imtihanım vermiş olmak.
5 — Yaşı 15 İle 20 arasında bulunmak.
ge-
Oto Sahiplerine Müjde
Doğruluk Garaj»
Fatih, Atpazarı meydanında
1 TEMMUZDA AÇILACAKTIR
GRıPıN
Romatizma, Sinir, Baş Diş, Nezle, Adaie ağrılarına karşı kininli Orlplnlıı muvaffakiyetle kullanılmaktadır. Dört saat ara İle günde 3 kaşe alınabilir.
Oto — Motosiklet
Şosa Esaslı Onarımı
Samsun Valiliğinden
1 — Samsun - Kavakyo'unun 5+250 - 13+500 kilometre teri arası şose esaslı onarımı eksiltmeye konulmuştur.
2 — Keşli bedeli 90973 lira 75 kuruş ve geçici teminatı 5793 Hra 69 kuruştur.
3 _ tl Daimi komisyonda kapalı zarf usulü e ihalesi 5 Temmuz 949 .arlhlııe rastlayan Salı günü saat 10 da yapılacaktır.
4 — Bu işe alt keşif vesair evrak 11 daimi uonuiyonu ve Bayındırlık müdürlüğü kalem-lerlnde olup istekliler tatil günlerinden maada günlerde bedelsiz olarak görebilirler,
5 — İsteklilerin Bir kalemde altmış bin Ilrahk yol. köprü veya bina yapımı ve onaranını İyi bir surette İkmal ederek kesin kabulünün yapıldığını gösterir belge İbraz etmeleri ve İhale gününden en az tatil günleri hariç — üç - gün evvel 11 makamına dilekçe ile müracaat ederek bu işin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları gerektir.
6 — Eksiltmeye gireceklerin ikinci maddede yazdı geçici
teminata alt makbuz ve beşinci maddede yazılı belge ile 1949 yılma alt Ticaret odası vesikasını havi olarak ’490 sayılı kanunun tarifleri dairesinde hazırlayacakları kanalı zarflarını İhale günü saat 15 e kadar makbuz mukabüinde daimi komisyon Başkanlığına vermeleri veya İadeli teahhütlü olarak posta ile göndermiş olmaları lâzımdır. Postada olacak gecikmeler nazara alınmaz. (8968 ı
Ekmek alınacak
Sümerbank Bakırköy pamuklu sanayii müessesesi müdürlüğünden :
1 — Müessesimizin bir aenellk İhtiyacı bulunan ekmek 4.7.949 tarihine müsadif pazartesi günü saat 14 de açıt eksUtmeyo konulmuştur.
2 — Şartname müeasesemlz ticaret servisinden bedelsiz olarak alınabilir.
3 — Müessesemte ihaleyi yapıp yapmamakta sarbesttr
(9074)

ŞARKIŞLA
Elektrik tesisatı yaptırılacak
İller Bankasından :
1 — Sivas vilâyetine bağlı Şarkışla kasabası elektrik santralına tesis edilmek üzere 90 - 100 beygirlik bir adet dizel gr ubu satın alınacak ve alçak tevettiir şehir şebekesi yaptırılacaktır.
2 — İşin keşif bedeli 122.664,75 liradır.
3 — Geçici teminat 7.383,— liradır.
4 — Kapalı teklif zarfları a Temmuz 1949 Cuma günü saat 15 de Bankamız satmalına komisyonu tarafından açılacaktır
5 — Zarflar makbuz mukabilinde en geç 7 Temmuz 1949 Perşembe giinû saat 17 ye kadar Bankamıza teslim edilmelidir.
6 — Postada vaki gecikmeler nazarı Itlbaıe alınmayacaktır.
7 — Bu İşe alt şartname (5,—i Ura mukabilinde Bankamız muhasebe müdürlüğünden temin edilebilir
8 — Bu İşe ait bilcümle Devlet ve Belediye vergi ve resimleri. Noter ve harç masrafları ve bunların zam'arı İşi alana ait olacak tır.
9 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakta veya dilediğine
vermekte serbesttir. 18948)
Dinar Belediye Başkanlığından:
1 — Aşağıda cins ve miktarı yazılı ve 1258 128» lira keşif bedelli türbinlerle lara alt santral le elektrik malzemesi 2irlanan yönetmeliğin 4 lincii maddesi gereğince teklif almak suretlle eksiltmeye çıkarılmıştır. Taliplerin 19382 liralık teminat mektupları ve lüzutnlu belgelerile birlikte âzami 21 temmuz 949 perşembe günü 3aat 14 e kadar belediye encümeninde bulunmak üzere mezkûr makineleri hangi tarihte İşler bir vaziyette tesLlm edebileceklerini ve diğer şartlarını havi teklif mektuplarını postalamaları veya bizzat müracaatları şarttır.
2 — Taliplerin daha evvel projeleri, keşifleri ve fenni evsaf ve şeraiti öğrenmek arzu ettikleri takdirde bunları komple olarak belediyemizden (30) lira mukabilinde isteyebilirler.
3 — Yukarıda yazılı tarihte belediyemize teslim olunan tekliflerin mecmuu bayındırlık Bakanlığı şirket ve müesseseler! dairesi başkanlığının tetkik ve mütalâasını müteakip encümel-n im İzce ihalesi icra kılınarak mukaveleye raptoluııacaktır.
(80351
bunlara akuple dairesine vazı
4188 sayılı
Jeneratör ve bun-icap eden bllcum-kanuna göre ha-
Cinsi
Miktarı
Kütahya Valiliğinden
1 — Emet ayrımı - Emirler - Tavşanlı yolunun 35 + 000 -37 + 000 kilometreleri arasının toprak tesviyesi ve blokaj İnşaatı açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Keşif bedeli 20012 lira 40 kuruş ve geçici teminatı LBâo Ura 93 kuruştur.
3 — Eksiltme 8/7/949 tarihine rastlıyan cuma günü saat 15 de valilik makamında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girmezden en az üç gün önce valilik makamına müracaatla bu tşl yapabileceklerine dair ehliyet vesikası alınması ve bu vesika İle ticaret odasına kayıtlı bulunduklarına dair belge, geçici teminat ve 2490 sayılı kanun gereğince bulundurulması gereken diğer vesikaların komisyona İbrazı lâzımdır.
İsteklilerin belli edilen gün ve saatte daimi komisyona keşif dosyasını görmek Istiyenlerln her gün mesai saatleri içinde komisyon kalemine müracaatları. 8812
750 devirli 690 beygirlik komple transız tipi su türbini ve bunlara akuple (direkt!
Aynı devirle 800 KVA 231/400 volt 50 peryot trifaze al-temator İle ayn( mil üzerinde bulunan ikaz dinamosu saha Ustası. Generatör ve ekslstatrls ve reguletöroen tabloya giden yeraltı kabloları ve her türlü teferruatı ile komple.
750 devirli 220- beygirlik komple transız tipi su türbini ve buna akuple (direkt).
Aynı devirde 190 KVA 231/400 volt 50 peryod trllaz(- al tematör ve yukarıda 800 KVA lık alternatörde yazıh teferruat aynen ve komple
Yeraltı kablosu güzergâhı için baklavalı saç yetecek miktar, ve kabloların alternatörlere raptı için trlfaze kablo başlıkları 2 adet, ikaz devresi için kablo başlığı 600 KVA lık kontrol panosu «açtan mamul
190 . • . * *
Tevzi panosu
Sınai tesisat için tesis edilen tevzi panosu Komple senkronizasyon tertibatı
El İle müteharrik 5 tonluk seyyar köprü tesisatı ril rayı ve her türlü teferruat komple montajı Komple topraklama tertibatı
köp-
1 adet
l
1
2
1
1
1
1
1
L »
1 •
Vinç Alınac k
Karabük Belediye Başkanlığından
Maııofaze Elektrik cereyanı ile suretiyle satın alınacaktır 1250 lira buna göre muvakkat te-
1 — 250 kilo çekerinde İşler bir vinç açık eksiltme
2 — Muhammen bedeli minatı 93.75 liradır.
3 — Şartname ve sair
4 — Eksiltme S Temmuz 949 Sah giinu saat 18 da Beledi-yemiz komisyonunda yapılacaktır.
evcak Belediyemizden görülebilir.
Hidroelektrik tesisatı inşaatı yaptırılacak
İller Bankasından :
1 — Blrgi kasabasının hidroelektrik tesisatı su ve yapı lits-mı İnşaatı yaptırılacaktır.
2 — İşin keşif bedeli 73084.79 Ura ve geçici teminatı 4948 Uradır.
3 — 8 temmuz 1949 cuma günü saat 15 de Ban kamuda İhale komisyonunca yapılacak tik inceleme sonucu İdare meclisince tasdik edUdlkten sonra Uıale kesinleşecektir.
4 — Teklif mektuplarının 7 temmuz 1949 perşembe saat 17 ye kadar Bankamıza makbuz mukabilinde verilmesi şarttır. Pos tada veya sair surette rukubıılacak gecikmeler kabul edilmez,
5 — İhale evrakı ve projeler 15 lira bedel mukabilinde bankamızdan alınabilir. Veya Blrgi belediyesinde görülebilir.
6 — Eksiltmeye girebilmek için Bayındırlık Bakanlığına I-hale gününden en az üç gün evvel yaptıkları İğleri gösterir belgelerle müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair yeterlik belgesi almak şarttır.
i — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta ve İşi dilediğine ver mekte serbesLlr

Comments (0)