Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3686 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ

Sahibi: Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Tolofonı 20795
PAZARTESİ
27
HAZİRAN
1949
Bakanlar Kurulunun
dün geceki toplantısı
Pazar olmasına rağmen yapılan bu toplantıya büyük bir ehemmiyet atf edilmektedir
Kongrenin Bilançosu
Demokrat Partinin, büyük kongresi, evvelki gece geç vakit sona erdi. Bu top • jantı, bütün safhalarında, iki elle alkışlanacak kararlar almamış iso de, umumi bir blânço yapıldığı vakit, çok müsbet netice ile kapandığı müşahede edilir.
Filhakika, günü gününe takip ederek kaydettiğimiz gibi, Partiden çıkarılanların haklan ve İddiaları, daha etraflı ve soğukkanlı bir şekilde tedkik edilmeli ve ondan sonra bir karara va-nİmalı idi. Hususî bir komisyo -nun teşkili, çok yerinde olurdu.. Fakat her nedense kongre, buna ihtiyaç duymadan, kararını vermiştir. Bu ciheti zayıf bir nokta olarak tesbit etmek faydasız değildir.
Kongre, son oturumunda Parti Genel idare Kuruluna, kat’i ve yüksek direktiflerini bildirmiştir ki, bu arzulan, tasvip etmemek kabil değildir.
Demokratların, hassasiyetle tilerinde durdukları iş, emniyetli bir kanununun behemehal
çıkarılması ve önümüzdeki umumî intihabın böyle bir hava 1-çinde yapılmasıdır. Çoğunluk Partisi, umumî efkâra o kadar az İtimat telkin ediyor ki, bir kısım delegeler, Halk Partisi, intihabı 1950 de yapmaz da işi uzatmak, müphem-ve şüpheli vadelere at-■ mak isterse ne yapılacağını ıs-rarla sormak lüzumunu duymuş lardır. Halbuki İktidar, en salâhiyetti ağızlarile, Başbakan Gün-altay ve yardımcısı Erim dille-rile seçimlerin vaktinde behemehal yapılacağını resmen ifade etmişlerdi. Bn demeçlere rağmen ekseriyet, vadinde durmazsa ne olacaktır?.
İkinci, belki de daha acı ve teessür uyandırıcı bir endişe de, seçim yapılır, fakat 21 temmuz — artık bu gün, Halk Partisinin tarihinde kara bir gün olarak tarihe intikal etmiş bulunuyor— oyunları tekrarlanmak istenirse, ne olacaktır?.
Bu İkinci soruya, kongre bizzat en sert, en hırçın, en uyanık cevabı vermiş ve bu karan rapora dercetmlştir.
Böyle bir hale, İktidar cüret ederse, millet de kendi haklarını ve reylerininin masunluğunu karamak hususunda «Meşru müdafaa)» halinde sayılacaktır.
Bu ifade ve tahrir tarzı, şim -dlden, Halk Partili bazı müfrit elemanlarca ihtilâl metodu ola -rak vasıflandırılıyor. Fakat kanunun icaplarını yerine getirmek İçin, hassaslık göstermek ve sandığın ismetini milli namus gibi (Devamı 8a. c 8ü. 5 do)
f Ankara 26 (Telefonla) — Bakanlar Kurulu, bu gece bir toplantı yapmıştır. Pazar olmasına rağmen bütün Bakanların lştirâkl-le yapılan bu toplantıya Ankara çevrelerinde büyük bir ehemmiyet atfedilmektedir.
— ______—
Toplantının, Demokrat Parti Genel Kon gresinin hemen hitam incin yapılmış olması da . dikkate değer görülmektedir. ‘
Tahmin edildiğine göre, Bakanlar Kurulu- i (Dovamı 8a. 5 8ü. B do)
Dörtler Paristcn ayrılmadan önce bir arada..
Son I örtler konferansı
itim ad havası yaratmış
Schuman, pek iyimser görünüyor
Metz (Fransa) 26 (AP) Pa-1 «Dün dünya bir harp tehlike-zar günü buraya yakın Sierk şindc-n bahsediyordu. Bu gün i-Les Bains’de bir demeçte bulu-|se bütün dünya zuîhtü baîiâct -nan Fransa Dışişleri Bakanı Ro-ı mektedir.» bert Schuman şunları söylemiş -1 Dört büyük devlete mensup tir: I Dışişleri Bakanlarının konferan-
ıDün dünya bir harp tehlike-
|se bütün dünya sulhten bahset-
Çinli komünistköylüler arasında isyan çıktı
Milliyetçiler, komünistlerin elindeki sahillere abluka koydu Hong Kong 26 (Nafen) — ı
Milliyetçilerle komünistlerin hareket halinde bulundukları beş vilâyet, Bular altında kalmış ve bu hâdise Çin sivil harbini mü -1
Dünyanın en büyîllç patronlu ve renkli paftaları İ1«T SaviSi : 10 Kurun meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi.
L NET KİTABEYİ
İstanbul halkı artık
sinemalara gitmiyecek
Sinemacılara yapılan ihsanın hakikî
sebebini Şehir Meclisinden soruyoruz
içişleri Bakanlığının, hâdiseyi sür’atle
İsrail ve Arab
mülteciler
Meselenin halli için Amerika bir plân hazırlayacak
tedkik
İstanbul Şehir Meclisinin sine ma ücretlerine zam yapması hâdisesi, umulduğundan daha geniş akisler yapmıştır. Zira, bu mevzuda, Şehir Meclisi Parti gru punu teşkil eden âza ekseriyetinin, hem, C.H. Partisi umumi merkezini, hem de İstanbul Belediyesini çok zor duruma düşür dükleri anlaşılmaktadır.
Şehir Meclisi Parti grupunun gizli toplantılarında, C.H. Partisine hizmet. eder gibi görüne-(rek, sinemacıları memnun etmek yolunda bitmez tükenmez (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
ettirmesini istiyoruz
İçişleri Bakanı Mehmet Emin Er İşîrgU ve Vali Lûtfi Kırdar ti tanbul Vilâyeti makamında
Üniversitelilerin
Tel- Aviv: 26 (a.a.) — (afp): İsrail hükümeti resmi aözcllsünüD bugünkü beyanatına göre, ne Is. rail hükümeti ne do Lozanduki temsilci heyeti, Lozan müzakerelerinin akamete uğradığından bugüne ka dar resmen haberdar edilmemiş lerdlr.
Sözcü, hükümeti tarafından ile rl sürülmüş olan ve müzakerele rin kesilmesi meşguliyetinin uzlaş tırma komisyonuna alt olduğu yo lundaki iddiayı bertaraf etmiş ve İsrail hükümeti böylo bir netice verecek scbeblere vakıf değildir, meğer ki Arap devletleri 18 teni muzda Lozana dönerken, hükümet lerinden İsrail İle barış yapmak için kat’i talimat clmamış olsun lar, demiştir.
Diğer taraftan, inanılır kaynak lardan öğrenildiğine göre. Ameri ka’nın İsrail ve diğer orta doğu memleketlerindeki siyasi temsilci leri, Lozan müzakerelerinin kesil mAinden, Arai? mültecileri meso leşini esaslı surette tetkik için IstJ fade etmişlerdir.
Bu tetkikatın gayesinin, mülto eller meselesini hal zımnında bir Amerikan plânı yazırlamak olduğu sanılmaktadır.
sında bazı neticelerin vücut bulduğundan bahseden Schuman, siyasî durumda gerginliğin azaldığını ilâve etmiştir.
Schuman, bundan sonra Pa -ris konferansı hakkında konu -şarak, Konferansın tam mânasi-le bir anlaşma ile neticelenmediğini, fakat sonunda bir itimat havasının yaratıldığından bah -setmiş ve modem harp silâhlarını ima ederek: «Emniyet vasıtaları» hakkında sözlerine şöy le devam etmiştir;
«Bir çok şartlar arasında Al-
■ (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Bayar Çeşmeye
gidiyor
D. P. Genel Başkanı Celâl Ba yar, hafta içinde îstanbula gelecek, buradan da Çeşme’ye giderek bir müddet istirahat edecektir.
i him ölçüde yavaşlatmıştır.
Muhabirlerin bildirdiklerine gö re, ancak bir kaç hafta sonra sular çekilebilecek ve savaş o i (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Mübarek
Ramazan
C. H. P. biraz
daha samimi
olamaz mı ?
Millet Partisinin Beyoğlu İlçesi
Açılış törenini takib eden gazetecilerle partililer arasında müessif bir hâdise olduğu bildiriliyor
Millet Partisi Beyoğlu İlçesi-ı——»-««•—=-s- .......
Din açılış töreni dün saat 15.30 da Beyoğlunda Kuloğlu Bokağın- İU,C1I daki merkezinde, partilerin ve | İstiklâl
partli milletvekillerinin iştirâkile | Müteakiben bir çok hatipler par ya£j“*8t,rI- ...... „ , ti faaliyetlerini belirten birer
I» ...°.r.e.ne birlikte söylenen konuşma yapmışlardır.
marşı ile başlanmıştır. | , , (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
Beşiktaşta yapılan diinkii toplantının hatırlattığı sual..
C. H. P. Beşiktaş ilçe bina -sında dün sabah 10,30 da bir esnaf toplantısı yapılmıştır.
Yerin darlığına rağmen civardaki esnaftan 150 - 200 kadarı toplantıya iştirâk etmiştir.
ilçe başkanı Yaşar Tümbek, toplantıya başkanlık etmiştir.
Toplantıda esnafın nrzu ve şikâyetleri dinlenmiş ve kendilerine cevaplar verilmiştir. Tesbit edilen arzuların idare makamla rı nezdinde ve parti kanalile tat-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
—Hitler ve Kadını—
Tarihin ı nşmış olan ____
Diktatörünün hususi hayatı hakkında hemen hemen kati bir şey bilinmemekte -dir. Şimdiye kadar ifşa diye yayınla -n anların çoğu bir rivayet hududundan ileri gidememiş -tir. Hele Hitlerin kadınlara karşı alâkası mevzu -unda yazılan yazılar birbi -rini nakzeder mahiyettedir. ___________
Bununla beraber Hitlerin lacakeınız.
Suriye Reisicumhuru Feldmareşal H. Zaim
yerinde galeyanı
2 Temmuzda yapılacak mitingde, Şehir Meclisi âzasından, otobüs tenzilâtının neden kaldırıldığı sorulacak
İstanbul Üniversitesi ve İs-imüşterek protesto yazısı, şehri» tanbul Teknik Üniversitesi Tale- mlzdekl 30 bin yüksek tahsil ta-be Birliklerinin, Şehir Meclisi lebesi arasında çok iyi karşılan-âzasına hitaben neşrettikleri I (Devamı 8a. 5 Sü. e da)
Suriye Cumhurreisi
Reisicumhurluğa seçilen Albay Hüsnü. Zaim’e Feldmareşal ünvanı da verildi
Şam 26 A.A. (Afp) — Suri-yedeki referanduma 816.031 ka-yitll seçmenden 730.731i iştirâk (İtmiştir.
Sorulan beş suale, seçmenle -rin ortalama 727.000 i muvafık cevap vermiş ve bu suretle Hüs nü El Zaim, Cumhur Başkanı ve Mareşal ünvanmı almıştır.
Şam 26 A.A. (Afp) — Hüsnü El Zaimin yedi sene müddetle Cumhur Başkanlığına intihabı 101 pare top atmak suretile ilân edilmiştir.
Tebrik heyetleri
Şam 26 A.A. (Byum) — Mısır Kralı Farukun tebriklerini Albay El Zaime sunmak üzere bir Mısır heyetinin Şama var -ması bekleniyor. Ayrıca bir Lüb nan heyeti de Şama gelerek Lüb nan Cumhur Başkanının tebriklerini bildirecektir.
Şam 26 (AP) — Albay Zaim pazar günü askerî üniformasını çıkartarak Suriye Başkanı olarak yeni vazifesine başlamıştır.
Başbakan yardımcısı Emir Ab dul Aralanın istifası saat 11,50
de Albay Zaim tarafından kabul edilmiştir. Albay Zaim yeni kabinenin kurulmasına Sııriyeni» Mısır ve Suudi Arabistan elçisi doktor Muhsen bey Beraziyi me mur etmiştir.
Belçikada seçim
Kral Leopold'un akibeti, bugünlerde belli olacak
Brüksel: 26 (a.a.) (lps) — Bel.> lavlar Meclisi, ûyan meclisi ve be. çlka’da bugün seçim yapılmakta -Hediye meclisi üyelerini seçecektir, dır. Seçim, Kral Leopold'un mu . Bununla beraber, seçim mücaCelo-kadderatını da tayin edecektir, sinde siyasi meselenin dışında bil-Kadınlar ilk defa olarak seçimlere hassa kırallık meselesi hakim ol • katılmaktadır. Belçika halkı Say -I (Davamı Sa. 5 Sü. 3 de)
A. M. Berkanın cenaze töreni
Bir otomobil kazasında hayatını kaybeden D. P. İstanbul 11 Başkanı, dün merasimle defnedildi
Bir otomobil kazası neticesin ı nazesi dün büyük bir törenle def-1 ra bayrağa sanlı tabut eller ünde vefat eden D.P. İstanbul 11 i- nolunmuştur. tünde ve binlerce’kişinin teşkil
dare kurulu başkanı avukat Ab- Namazı öğleyi müteakip Te§- ettiği büyük bir alay safında Taj durralıman Münip Berkan’ın ce | vikiye camiinde kılındıktan son-1 (Dovamı 8a. s 8ü. i do)
sahifelerine ka- Eva Braun isminde bir kadın ı meşhur Nazi la uzun seneler beraber yaşadığı vc sonra da birlikte intihar ettik -leri hemen hemen bir haki -kat gibi bilinmektedir.

îşte, ikinci sayhanızda baş layan Eva Bra
defterinden a-lınnrak yazı -lan (HİTLER ve KADINI) tef rl ka mızda Hitlerin huşu -sî hayatına a-it bir çok sırlan öğrenmiş o-
jPortUUer, Taksim Cumhuriyet âbidesine çelenk koymağa gidiyorlar t
(Foto; Burhan — Yeni Sabaha
Merhum Abdurrahman Mflnîh Berktin’»» tabutu eller üstünde yükseliyor
(Foto: Burhan — Yeni Babah)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3686 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ

Sahibi: Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Tolofonı 20795
PAZARTESİ
27
HAZİRAN
1949
Bakanlar Kurulunun
dün geceki toplantısı
Pazar olmasına rağmen yapılan bu toplantıya büyük bir ehemmiyet atf edilmektedir
Kongrenin Bilançosu
Demokrat Partinin, büyük kongresi, evvelki gece geç vakit sona erdi. Bu top • jantı, bütün safhalarında, iki elle alkışlanacak kararlar almamış iso de, umumi bir blânço yapıldığı vakit, çok müsbet netice ile kapandığı müşahede edilir.
Filhakika, günü gününe takip ederek kaydettiğimiz gibi, Partiden çıkarılanların haklan ve İddiaları, daha etraflı ve soğukkanlı bir şekilde tedkik edilmeli ve ondan sonra bir karara va-nİmalı idi. Hususî bir komisyo -nun teşkili, çok yerinde olurdu.. Fakat her nedense kongre, buna ihtiyaç duymadan, kararını vermiştir. Bu ciheti zayıf bir nokta olarak tesbit etmek faydasız değildir.
Kongre, son oturumunda Parti Genel idare Kuruluna, kat’i ve yüksek direktiflerini bildirmiştir ki, bu arzulan, tasvip etmemek kabil değildir.
Demokratların, hassasiyetle tilerinde durdukları iş, emniyetli bir kanununun behemehal
çıkarılması ve önümüzdeki umumî intihabın böyle bir hava 1-çinde yapılmasıdır. Çoğunluk Partisi, umumî efkâra o kadar az İtimat telkin ediyor ki, bir kısım delegeler, Halk Partisi, intihabı 1950 de yapmaz da işi uzatmak, müphem-ve şüpheli vadelere at-■ mak isterse ne yapılacağını ıs-rarla sormak lüzumunu duymuş lardır. Halbuki İktidar, en salâhiyetti ağızlarile, Başbakan Gün-altay ve yardımcısı Erim dille-rile seçimlerin vaktinde behemehal yapılacağını resmen ifade etmişlerdi. Bn demeçlere rağmen ekseriyet, vadinde durmazsa ne olacaktır?.
İkinci, belki de daha acı ve teessür uyandırıcı bir endişe de, seçim yapılır, fakat 21 temmuz — artık bu gün, Halk Partisinin tarihinde kara bir gün olarak tarihe intikal etmiş bulunuyor— oyunları tekrarlanmak istenirse, ne olacaktır?.
Bu İkinci soruya, kongre bizzat en sert, en hırçın, en uyanık cevabı vermiş ve bu karan rapora dercetmlştir.
Böyle bir hale, İktidar cüret ederse, millet de kendi haklarını ve reylerininin masunluğunu karamak hususunda «Meşru müdafaa)» halinde sayılacaktır.
Bu ifade ve tahrir tarzı, şim -dlden, Halk Partili bazı müfrit elemanlarca ihtilâl metodu ola -rak vasıflandırılıyor. Fakat kanunun icaplarını yerine getirmek İçin, hassaslık göstermek ve sandığın ismetini milli namus gibi (Devamı 8a. c 8ü. 5 do)
f Ankara 26 (Telefonla) — Bakanlar Kurulu, bu gece bir toplantı yapmıştır. Pazar olmasına rağmen bütün Bakanların lştirâkl-le yapılan bu toplantıya Ankara çevrelerinde büyük bir ehemmiyet atfedilmektedir.
— ______—
Toplantının, Demokrat Parti Genel Kon gresinin hemen hitam incin yapılmış olması da . dikkate değer görülmektedir. ‘
Tahmin edildiğine göre, Bakanlar Kurulu- i (Dovamı 8a. 5 8ü. B do)
Dörtler Paristcn ayrılmadan önce bir arada..
Son I örtler konferansı
itim ad havası yaratmış
Schuman, pek iyimser görünüyor
Metz (Fransa) 26 (AP) Pa-1 «Dün dünya bir harp tehlike-zar günü buraya yakın Sierk şindc-n bahsediyordu. Bu gün i-Les Bains’de bir demeçte bulu-|se bütün dünya zuîhtü baîiâct -nan Fransa Dışişleri Bakanı Ro-ı mektedir.» bert Schuman şunları söylemiş -1 Dört büyük devlete mensup tir: I Dışişleri Bakanlarının konferan-
ıDün dünya bir harp tehlike-
|se bütün dünya sulhten bahset-
Çinli komünistköylüler arasında isyan çıktı
Milliyetçiler, komünistlerin elindeki sahillere abluka koydu Hong Kong 26 (Nafen) — ı
Milliyetçilerle komünistlerin hareket halinde bulundukları beş vilâyet, Bular altında kalmış ve bu hâdise Çin sivil harbini mü -1
Dünyanın en büyîllç patronlu ve renkli paftaları İ1«T SaviSi : 10 Kurun meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi.
L NET KİTABEYİ
İstanbul halkı artık
sinemalara gitmiyecek
Sinemacılara yapılan ihsanın hakikî
sebebini Şehir Meclisinden soruyoruz
içişleri Bakanlığının, hâdiseyi sür’atle
İsrail ve Arab
mülteciler
Meselenin halli için Amerika bir plân hazırlayacak
tedkik
İstanbul Şehir Meclisinin sine ma ücretlerine zam yapması hâdisesi, umulduğundan daha geniş akisler yapmıştır. Zira, bu mevzuda, Şehir Meclisi Parti gru punu teşkil eden âza ekseriyetinin, hem, C.H. Partisi umumi merkezini, hem de İstanbul Belediyesini çok zor duruma düşür dükleri anlaşılmaktadır.
Şehir Meclisi Parti grupunun gizli toplantılarında, C.H. Partisine hizmet. eder gibi görüne-(rek, sinemacıları memnun etmek yolunda bitmez tükenmez (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
ettirmesini istiyoruz
İçişleri Bakanı Mehmet Emin Er İşîrgU ve Vali Lûtfi Kırdar ti tanbul Vilâyeti makamında
Üniversitelilerin
Tel- Aviv: 26 (a.a.) — (afp): İsrail hükümeti resmi aözcllsünüD bugünkü beyanatına göre, ne Is. rail hükümeti ne do Lozanduki temsilci heyeti, Lozan müzakerelerinin akamete uğradığından bugüne ka dar resmen haberdar edilmemiş lerdlr.
Sözcü, hükümeti tarafından ile rl sürülmüş olan ve müzakerele rin kesilmesi meşguliyetinin uzlaş tırma komisyonuna alt olduğu yo lundaki iddiayı bertaraf etmiş ve İsrail hükümeti böylo bir netice verecek scbeblere vakıf değildir, meğer ki Arap devletleri 18 teni muzda Lozana dönerken, hükümet lerinden İsrail İle barış yapmak için kat’i talimat clmamış olsun lar, demiştir.
Diğer taraftan, inanılır kaynak lardan öğrenildiğine göre. Ameri ka’nın İsrail ve diğer orta doğu memleketlerindeki siyasi temsilci leri, Lozan müzakerelerinin kesil mAinden, Arai? mültecileri meso leşini esaslı surette tetkik için IstJ fade etmişlerdir.
Bu tetkikatın gayesinin, mülto eller meselesini hal zımnında bir Amerikan plânı yazırlamak olduğu sanılmaktadır.
sında bazı neticelerin vücut bulduğundan bahseden Schuman, siyasî durumda gerginliğin azaldığını ilâve etmiştir.
Schuman, bundan sonra Pa -ris konferansı hakkında konu -şarak, Konferansın tam mânasi-le bir anlaşma ile neticelenmediğini, fakat sonunda bir itimat havasının yaratıldığından bah -setmiş ve modem harp silâhlarını ima ederek: «Emniyet vasıtaları» hakkında sözlerine şöy le devam etmiştir;
«Bir çok şartlar arasında Al-
■ (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Bayar Çeşmeye
gidiyor
D. P. Genel Başkanı Celâl Ba yar, hafta içinde îstanbula gelecek, buradan da Çeşme’ye giderek bir müddet istirahat edecektir.
i him ölçüde yavaşlatmıştır.
Muhabirlerin bildirdiklerine gö re, ancak bir kaç hafta sonra sular çekilebilecek ve savaş o i (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Mübarek
Ramazan
C. H. P. biraz
daha samimi
olamaz mı ?
Millet Partisinin Beyoğlu İlçesi
Açılış törenini takib eden gazetecilerle partililer arasında müessif bir hâdise olduğu bildiriliyor
Millet Partisi Beyoğlu İlçesi-ı——»-««•—=-s- .......
Din açılış töreni dün saat 15.30 da Beyoğlunda Kuloğlu Bokağın- İU,C1I daki merkezinde, partilerin ve | İstiklâl
partli milletvekillerinin iştirâkile | Müteakiben bir çok hatipler par ya£j“*8t,rI- ...... „ , ti faaliyetlerini belirten birer
I» ...°.r.e.ne birlikte söylenen konuşma yapmışlardır.
marşı ile başlanmıştır. | , , (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
Beşiktaşta yapılan diinkii toplantının hatırlattığı sual..
C. H. P. Beşiktaş ilçe bina -sında dün sabah 10,30 da bir esnaf toplantısı yapılmıştır.
Yerin darlığına rağmen civardaki esnaftan 150 - 200 kadarı toplantıya iştirâk etmiştir.
ilçe başkanı Yaşar Tümbek, toplantıya başkanlık etmiştir.
Toplantıda esnafın nrzu ve şikâyetleri dinlenmiş ve kendilerine cevaplar verilmiştir. Tesbit edilen arzuların idare makamla rı nezdinde ve parti kanalile tat-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
—Hitler ve Kadını—
Tarihin ı nşmış olan ____
Diktatörünün hususi hayatı hakkında hemen hemen kati bir şey bilinmemekte -dir. Şimdiye kadar ifşa diye yayınla -n anların çoğu bir rivayet hududundan ileri gidememiş -tir. Hele Hitlerin kadınlara karşı alâkası mevzu -unda yazılan yazılar birbi -rini nakzeder mahiyettedir. ___________
Bununla beraber Hitlerin lacakeınız.
Suriye Reisicumhuru Feldmareşal H. Zaim
yerinde galeyanı
2 Temmuzda yapılacak mitingde, Şehir Meclisi âzasından, otobüs tenzilâtının neden kaldırıldığı sorulacak
İstanbul Üniversitesi ve İs-imüşterek protesto yazısı, şehri» tanbul Teknik Üniversitesi Tale- mlzdekl 30 bin yüksek tahsil ta-be Birliklerinin, Şehir Meclisi lebesi arasında çok iyi karşılan-âzasına hitaben neşrettikleri I (Devamı 8a. 5 Sü. e da)
Suriye Cumhurreisi
Reisicumhurluğa seçilen Albay Hüsnü. Zaim’e Feldmareşal ünvanı da verildi
Şam 26 A.A. (Afp) — Suri-yedeki referanduma 816.031 ka-yitll seçmenden 730.731i iştirâk (İtmiştir.
Sorulan beş suale, seçmenle -rin ortalama 727.000 i muvafık cevap vermiş ve bu suretle Hüs nü El Zaim, Cumhur Başkanı ve Mareşal ünvanmı almıştır.
Şam 26 A.A. (Afp) — Hüsnü El Zaimin yedi sene müddetle Cumhur Başkanlığına intihabı 101 pare top atmak suretile ilân edilmiştir.
Tebrik heyetleri
Şam 26 A.A. (Byum) — Mısır Kralı Farukun tebriklerini Albay El Zaime sunmak üzere bir Mısır heyetinin Şama var -ması bekleniyor. Ayrıca bir Lüb nan heyeti de Şama gelerek Lüb nan Cumhur Başkanının tebriklerini bildirecektir.
Şam 26 (AP) — Albay Zaim pazar günü askerî üniformasını çıkartarak Suriye Başkanı olarak yeni vazifesine başlamıştır.
Başbakan yardımcısı Emir Ab dul Aralanın istifası saat 11,50
de Albay Zaim tarafından kabul edilmiştir. Albay Zaim yeni kabinenin kurulmasına Sııriyeni» Mısır ve Suudi Arabistan elçisi doktor Muhsen bey Beraziyi me mur etmiştir.
Belçikada seçim
Kral Leopold'un akibeti, bugünlerde belli olacak
Brüksel: 26 (a.a.) (lps) — Bel.> lavlar Meclisi, ûyan meclisi ve be. çlka’da bugün seçim yapılmakta -Hediye meclisi üyelerini seçecektir, dır. Seçim, Kral Leopold'un mu . Bununla beraber, seçim mücaCelo-kadderatını da tayin edecektir, sinde siyasi meselenin dışında bil-Kadınlar ilk defa olarak seçimlere hassa kırallık meselesi hakim ol • katılmaktadır. Belçika halkı Say -I (Davamı Sa. 5 Sü. 3 de)
A. M. Berkanın cenaze töreni
Bir otomobil kazasında hayatını kaybeden D. P. İstanbul 11 Başkanı, dün merasimle defnedildi
Bir otomobil kazası neticesin ı nazesi dün büyük bir törenle def-1 ra bayrağa sanlı tabut eller ünde vefat eden D.P. İstanbul 11 i- nolunmuştur. tünde ve binlerce’kişinin teşkil
dare kurulu başkanı avukat Ab- Namazı öğleyi müteakip Te§- ettiği büyük bir alay safında Taj durralıman Münip Berkan’ın ce | vikiye camiinde kılındıktan son-1 (Dovamı 8a. s 8ü. i do)
sahifelerine ka- Eva Braun isminde bir kadın ı meşhur Nazi la uzun seneler beraber yaşadığı vc sonra da birlikte intihar ettik -leri hemen hemen bir haki -kat gibi bilinmektedir.

îşte, ikinci sayhanızda baş layan Eva Bra
defterinden a-lınnrak yazı -lan (HİTLER ve KADINI) tef rl ka mızda Hitlerin huşu -sî hayatına a-it bir çok sırlan öğrenmiş o-
jPortUUer, Taksim Cumhuriyet âbidesine çelenk koymağa gidiyorlar t
(Foto; Burhan — Yeni Sabaha
Merhum Abdurrahman Mflnîh Berktin’»» tabutu eller üstünde yükseliyor
(Foto: Burhan — Yeni Babah)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3686 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ

Sahibi: Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Tolofonı 20795
PAZARTESİ
27
HAZİRAN
1949
Bakanlar Kurulunun
dün geceki toplantısı
Pazar olmasına rağmen yapılan bu toplantıya büyük bir ehemmiyet atf edilmektedir
Kongrenin Bilançosu
Demokrat Partinin, büyük kongresi, evvelki gece geç vakit sona erdi. Bu top • jantı, bütün safhalarında, iki elle alkışlanacak kararlar almamış iso de, umumi bir blânço yapıldığı vakit, çok müsbet netice ile kapandığı müşahede edilir.
Filhakika, günü gününe takip ederek kaydettiğimiz gibi, Partiden çıkarılanların haklan ve İddiaları, daha etraflı ve soğukkanlı bir şekilde tedkik edilmeli ve ondan sonra bir karara va-nİmalı idi. Hususî bir komisyo -nun teşkili, çok yerinde olurdu.. Fakat her nedense kongre, buna ihtiyaç duymadan, kararını vermiştir. Bu ciheti zayıf bir nokta olarak tesbit etmek faydasız değildir.
Kongre, son oturumunda Parti Genel idare Kuruluna, kat’i ve yüksek direktiflerini bildirmiştir ki, bu arzulan, tasvip etmemek kabil değildir.
Demokratların, hassasiyetle tilerinde durdukları iş, emniyetli bir kanununun behemehal
çıkarılması ve önümüzdeki umumî intihabın böyle bir hava 1-çinde yapılmasıdır. Çoğunluk Partisi, umumî efkâra o kadar az İtimat telkin ediyor ki, bir kısım delegeler, Halk Partisi, intihabı 1950 de yapmaz da işi uzatmak, müphem-ve şüpheli vadelere at-■ mak isterse ne yapılacağını ıs-rarla sormak lüzumunu duymuş lardır. Halbuki İktidar, en salâhiyetti ağızlarile, Başbakan Gün-altay ve yardımcısı Erim dille-rile seçimlerin vaktinde behemehal yapılacağını resmen ifade etmişlerdi. Bn demeçlere rağmen ekseriyet, vadinde durmazsa ne olacaktır?.
İkinci, belki de daha acı ve teessür uyandırıcı bir endişe de, seçim yapılır, fakat 21 temmuz — artık bu gün, Halk Partisinin tarihinde kara bir gün olarak tarihe intikal etmiş bulunuyor— oyunları tekrarlanmak istenirse, ne olacaktır?.
Bu İkinci soruya, kongre bizzat en sert, en hırçın, en uyanık cevabı vermiş ve bu karan rapora dercetmlştir.
Böyle bir hale, İktidar cüret ederse, millet de kendi haklarını ve reylerininin masunluğunu karamak hususunda «Meşru müdafaa)» halinde sayılacaktır.
Bu ifade ve tahrir tarzı, şim -dlden, Halk Partili bazı müfrit elemanlarca ihtilâl metodu ola -rak vasıflandırılıyor. Fakat kanunun icaplarını yerine getirmek İçin, hassaslık göstermek ve sandığın ismetini milli namus gibi (Devamı 8a. c 8ü. 5 do)
f Ankara 26 (Telefonla) — Bakanlar Kurulu, bu gece bir toplantı yapmıştır. Pazar olmasına rağmen bütün Bakanların lştirâkl-le yapılan bu toplantıya Ankara çevrelerinde büyük bir ehemmiyet atfedilmektedir.
— ______—
Toplantının, Demokrat Parti Genel Kon gresinin hemen hitam incin yapılmış olması da . dikkate değer görülmektedir. ‘
Tahmin edildiğine göre, Bakanlar Kurulu- i (Dovamı 8a. 5 8ü. B do)
Dörtler Paristcn ayrılmadan önce bir arada..
Son I örtler konferansı
itim ad havası yaratmış
Schuman, pek iyimser görünüyor
Metz (Fransa) 26 (AP) Pa-1 «Dün dünya bir harp tehlike-zar günü buraya yakın Sierk şindc-n bahsediyordu. Bu gün i-Les Bains’de bir demeçte bulu-|se bütün dünya zuîhtü baîiâct -nan Fransa Dışişleri Bakanı Ro-ı mektedir.» bert Schuman şunları söylemiş -1 Dört büyük devlete mensup tir: I Dışişleri Bakanlarının konferan-
ıDün dünya bir harp tehlike-
|se bütün dünya sulhten bahset-
Çinli komünistköylüler arasında isyan çıktı
Milliyetçiler, komünistlerin elindeki sahillere abluka koydu Hong Kong 26 (Nafen) — ı
Milliyetçilerle komünistlerin hareket halinde bulundukları beş vilâyet, Bular altında kalmış ve bu hâdise Çin sivil harbini mü -1
Dünyanın en büyîllç patronlu ve renkli paftaları İ1«T SaviSi : 10 Kurun meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi.
L NET KİTABEYİ
İstanbul halkı artık
sinemalara gitmiyecek
Sinemacılara yapılan ihsanın hakikî
sebebini Şehir Meclisinden soruyoruz
içişleri Bakanlığının, hâdiseyi sür’atle
İsrail ve Arab
mülteciler
Meselenin halli için Amerika bir plân hazırlayacak
tedkik
İstanbul Şehir Meclisinin sine ma ücretlerine zam yapması hâdisesi, umulduğundan daha geniş akisler yapmıştır. Zira, bu mevzuda, Şehir Meclisi Parti gru punu teşkil eden âza ekseriyetinin, hem, C.H. Partisi umumi merkezini, hem de İstanbul Belediyesini çok zor duruma düşür dükleri anlaşılmaktadır.
Şehir Meclisi Parti grupunun gizli toplantılarında, C.H. Partisine hizmet. eder gibi görüne-(rek, sinemacıları memnun etmek yolunda bitmez tükenmez (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
ettirmesini istiyoruz
İçişleri Bakanı Mehmet Emin Er İşîrgU ve Vali Lûtfi Kırdar ti tanbul Vilâyeti makamında
Üniversitelilerin
Tel- Aviv: 26 (a.a.) — (afp): İsrail hükümeti resmi aözcllsünüD bugünkü beyanatına göre, ne Is. rail hükümeti ne do Lozanduki temsilci heyeti, Lozan müzakerelerinin akamete uğradığından bugüne ka dar resmen haberdar edilmemiş lerdlr.
Sözcü, hükümeti tarafından ile rl sürülmüş olan ve müzakerele rin kesilmesi meşguliyetinin uzlaş tırma komisyonuna alt olduğu yo lundaki iddiayı bertaraf etmiş ve İsrail hükümeti böylo bir netice verecek scbeblere vakıf değildir, meğer ki Arap devletleri 18 teni muzda Lozana dönerken, hükümet lerinden İsrail İle barış yapmak için kat’i talimat clmamış olsun lar, demiştir.
Diğer taraftan, inanılır kaynak lardan öğrenildiğine göre. Ameri ka’nın İsrail ve diğer orta doğu memleketlerindeki siyasi temsilci leri, Lozan müzakerelerinin kesil mAinden, Arai? mültecileri meso leşini esaslı surette tetkik için IstJ fade etmişlerdir.
Bu tetkikatın gayesinin, mülto eller meselesini hal zımnında bir Amerikan plânı yazırlamak olduğu sanılmaktadır.
sında bazı neticelerin vücut bulduğundan bahseden Schuman, siyasî durumda gerginliğin azaldığını ilâve etmiştir.
Schuman, bundan sonra Pa -ris konferansı hakkında konu -şarak, Konferansın tam mânasi-le bir anlaşma ile neticelenmediğini, fakat sonunda bir itimat havasının yaratıldığından bah -setmiş ve modem harp silâhlarını ima ederek: «Emniyet vasıtaları» hakkında sözlerine şöy le devam etmiştir;
«Bir çok şartlar arasında Al-
■ (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Bayar Çeşmeye
gidiyor
D. P. Genel Başkanı Celâl Ba yar, hafta içinde îstanbula gelecek, buradan da Çeşme’ye giderek bir müddet istirahat edecektir.
i him ölçüde yavaşlatmıştır.
Muhabirlerin bildirdiklerine gö re, ancak bir kaç hafta sonra sular çekilebilecek ve savaş o i (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Mübarek
Ramazan
C. H. P. biraz
daha samimi
olamaz mı ?
Millet Partisinin Beyoğlu İlçesi
Açılış törenini takib eden gazetecilerle partililer arasında müessif bir hâdise olduğu bildiriliyor
Millet Partisi Beyoğlu İlçesi-ı——»-««•—=-s- .......
Din açılış töreni dün saat 15.30 da Beyoğlunda Kuloğlu Bokağın- İU,C1I daki merkezinde, partilerin ve | İstiklâl
partli milletvekillerinin iştirâkile | Müteakiben bir çok hatipler par ya£j“*8t,rI- ...... „ , ti faaliyetlerini belirten birer
I» ...°.r.e.ne birlikte söylenen konuşma yapmışlardır.
marşı ile başlanmıştır. | , , (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
Beşiktaşta yapılan diinkii toplantının hatırlattığı sual..
C. H. P. Beşiktaş ilçe bina -sında dün sabah 10,30 da bir esnaf toplantısı yapılmıştır.
Yerin darlığına rağmen civardaki esnaftan 150 - 200 kadarı toplantıya iştirâk etmiştir.
ilçe başkanı Yaşar Tümbek, toplantıya başkanlık etmiştir.
Toplantıda esnafın nrzu ve şikâyetleri dinlenmiş ve kendilerine cevaplar verilmiştir. Tesbit edilen arzuların idare makamla rı nezdinde ve parti kanalile tat-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
—Hitler ve Kadını—
Tarihin ı nşmış olan ____
Diktatörünün hususi hayatı hakkında hemen hemen kati bir şey bilinmemekte -dir. Şimdiye kadar ifşa diye yayınla -n anların çoğu bir rivayet hududundan ileri gidememiş -tir. Hele Hitlerin kadınlara karşı alâkası mevzu -unda yazılan yazılar birbi -rini nakzeder mahiyettedir. ___________
Bununla beraber Hitlerin lacakeınız.
Suriye Reisicumhuru Feldmareşal H. Zaim
yerinde galeyanı
2 Temmuzda yapılacak mitingde, Şehir Meclisi âzasından, otobüs tenzilâtının neden kaldırıldığı sorulacak
İstanbul Üniversitesi ve İs-imüşterek protesto yazısı, şehri» tanbul Teknik Üniversitesi Tale- mlzdekl 30 bin yüksek tahsil ta-be Birliklerinin, Şehir Meclisi lebesi arasında çok iyi karşılan-âzasına hitaben neşrettikleri I (Devamı 8a. 5 Sü. e da)
Suriye Cumhurreisi
Reisicumhurluğa seçilen Albay Hüsnü. Zaim’e Feldmareşal ünvanı da verildi
Şam 26 A.A. (Afp) — Suri-yedeki referanduma 816.031 ka-yitll seçmenden 730.731i iştirâk (İtmiştir.
Sorulan beş suale, seçmenle -rin ortalama 727.000 i muvafık cevap vermiş ve bu suretle Hüs nü El Zaim, Cumhur Başkanı ve Mareşal ünvanmı almıştır.
Şam 26 A.A. (Afp) — Hüsnü El Zaimin yedi sene müddetle Cumhur Başkanlığına intihabı 101 pare top atmak suretile ilân edilmiştir.
Tebrik heyetleri
Şam 26 A.A. (Byum) — Mısır Kralı Farukun tebriklerini Albay El Zaime sunmak üzere bir Mısır heyetinin Şama var -ması bekleniyor. Ayrıca bir Lüb nan heyeti de Şama gelerek Lüb nan Cumhur Başkanının tebriklerini bildirecektir.
Şam 26 (AP) — Albay Zaim pazar günü askerî üniformasını çıkartarak Suriye Başkanı olarak yeni vazifesine başlamıştır.
Başbakan yardımcısı Emir Ab dul Aralanın istifası saat 11,50
de Albay Zaim tarafından kabul edilmiştir. Albay Zaim yeni kabinenin kurulmasına Sııriyeni» Mısır ve Suudi Arabistan elçisi doktor Muhsen bey Beraziyi me mur etmiştir.
Belçikada seçim
Kral Leopold'un akibeti, bugünlerde belli olacak
Brüksel: 26 (a.a.) (lps) — Bel.> lavlar Meclisi, ûyan meclisi ve be. çlka’da bugün seçim yapılmakta -Hediye meclisi üyelerini seçecektir, dır. Seçim, Kral Leopold'un mu . Bununla beraber, seçim mücaCelo-kadderatını da tayin edecektir, sinde siyasi meselenin dışında bil-Kadınlar ilk defa olarak seçimlere hassa kırallık meselesi hakim ol • katılmaktadır. Belçika halkı Say -I (Davamı Sa. 5 Sü. 3 de)
A. M. Berkanın cenaze töreni
Bir otomobil kazasında hayatını kaybeden D. P. İstanbul 11 Başkanı, dün merasimle defnedildi
Bir otomobil kazası neticesin ı nazesi dün büyük bir törenle def-1 ra bayrağa sanlı tabut eller ünde vefat eden D.P. İstanbul 11 i- nolunmuştur. tünde ve binlerce’kişinin teşkil
dare kurulu başkanı avukat Ab- Namazı öğleyi müteakip Te§- ettiği büyük bir alay safında Taj durralıman Münip Berkan’ın ce | vikiye camiinde kılındıktan son-1 (Dovamı 8a. s 8ü. i do)
sahifelerine ka- Eva Braun isminde bir kadın ı meşhur Nazi la uzun seneler beraber yaşadığı vc sonra da birlikte intihar ettik -leri hemen hemen bir haki -kat gibi bilinmektedir.

îşte, ikinci sayhanızda baş layan Eva Bra
defterinden a-lınnrak yazı -lan (HİTLER ve KADINI) tef rl ka mızda Hitlerin huşu -sî hayatına a-it bir çok sırlan öğrenmiş o-
jPortUUer, Taksim Cumhuriyet âbidesine çelenk koymağa gidiyorlar t
(Foto; Burhan — Yeni Sabaha
Merhum Abdurrahman Mflnîh Berktin’»» tabutu eller üstünde yükseliyor
(Foto: Burhan — Yeni Babah)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3686 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ

Sahibi: Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Tolofonı 20795
PAZARTESİ
27
HAZİRAN
1949
Bakanlar Kurulunun
dün geceki toplantısı
Pazar olmasına rağmen yapılan bu toplantıya büyük bir ehemmiyet atf edilmektedir
Kongrenin Bilançosu
Demokrat Partinin, büyük kongresi, evvelki gece geç vakit sona erdi. Bu top • jantı, bütün safhalarında, iki elle alkışlanacak kararlar almamış iso de, umumi bir blânço yapıldığı vakit, çok müsbet netice ile kapandığı müşahede edilir.
Filhakika, günü gününe takip ederek kaydettiğimiz gibi, Partiden çıkarılanların haklan ve İddiaları, daha etraflı ve soğukkanlı bir şekilde tedkik edilmeli ve ondan sonra bir karara va-nİmalı idi. Hususî bir komisyo -nun teşkili, çok yerinde olurdu.. Fakat her nedense kongre, buna ihtiyaç duymadan, kararını vermiştir. Bu ciheti zayıf bir nokta olarak tesbit etmek faydasız değildir.
Kongre, son oturumunda Parti Genel idare Kuruluna, kat’i ve yüksek direktiflerini bildirmiştir ki, bu arzulan, tasvip etmemek kabil değildir.
Demokratların, hassasiyetle tilerinde durdukları iş, emniyetli bir kanununun behemehal
çıkarılması ve önümüzdeki umumî intihabın böyle bir hava 1-çinde yapılmasıdır. Çoğunluk Partisi, umumî efkâra o kadar az İtimat telkin ediyor ki, bir kısım delegeler, Halk Partisi, intihabı 1950 de yapmaz da işi uzatmak, müphem-ve şüpheli vadelere at-■ mak isterse ne yapılacağını ıs-rarla sormak lüzumunu duymuş lardır. Halbuki İktidar, en salâhiyetti ağızlarile, Başbakan Gün-altay ve yardımcısı Erim dille-rile seçimlerin vaktinde behemehal yapılacağını resmen ifade etmişlerdi. Bn demeçlere rağmen ekseriyet, vadinde durmazsa ne olacaktır?.
İkinci, belki de daha acı ve teessür uyandırıcı bir endişe de, seçim yapılır, fakat 21 temmuz — artık bu gün, Halk Partisinin tarihinde kara bir gün olarak tarihe intikal etmiş bulunuyor— oyunları tekrarlanmak istenirse, ne olacaktır?.
Bu İkinci soruya, kongre bizzat en sert, en hırçın, en uyanık cevabı vermiş ve bu karan rapora dercetmlştir.
Böyle bir hale, İktidar cüret ederse, millet de kendi haklarını ve reylerininin masunluğunu karamak hususunda «Meşru müdafaa)» halinde sayılacaktır.
Bu ifade ve tahrir tarzı, şim -dlden, Halk Partili bazı müfrit elemanlarca ihtilâl metodu ola -rak vasıflandırılıyor. Fakat kanunun icaplarını yerine getirmek İçin, hassaslık göstermek ve sandığın ismetini milli namus gibi (Devamı 8a. c 8ü. 5 do)
f Ankara 26 (Telefonla) — Bakanlar Kurulu, bu gece bir toplantı yapmıştır. Pazar olmasına rağmen bütün Bakanların lştirâkl-le yapılan bu toplantıya Ankara çevrelerinde büyük bir ehemmiyet atfedilmektedir.
— ______—
Toplantının, Demokrat Parti Genel Kon gresinin hemen hitam incin yapılmış olması da . dikkate değer görülmektedir. ‘
Tahmin edildiğine göre, Bakanlar Kurulu- i (Dovamı 8a. 5 8ü. B do)
Dörtler Paristcn ayrılmadan önce bir arada..
Son I örtler konferansı
itim ad havası yaratmış
Schuman, pek iyimser görünüyor
Metz (Fransa) 26 (AP) Pa-1 «Dün dünya bir harp tehlike-zar günü buraya yakın Sierk şindc-n bahsediyordu. Bu gün i-Les Bains’de bir demeçte bulu-|se bütün dünya zuîhtü baîiâct -nan Fransa Dışişleri Bakanı Ro-ı mektedir.» bert Schuman şunları söylemiş -1 Dört büyük devlete mensup tir: I Dışişleri Bakanlarının konferan-
ıDün dünya bir harp tehlike-
|se bütün dünya sulhten bahset-
Çinli komünistköylüler arasında isyan çıktı
Milliyetçiler, komünistlerin elindeki sahillere abluka koydu Hong Kong 26 (Nafen) — ı
Milliyetçilerle komünistlerin hareket halinde bulundukları beş vilâyet, Bular altında kalmış ve bu hâdise Çin sivil harbini mü -1
Dünyanın en büyîllç patronlu ve renkli paftaları İ1«T SaviSi : 10 Kurun meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi.
L NET KİTABEYİ
İstanbul halkı artık
sinemalara gitmiyecek
Sinemacılara yapılan ihsanın hakikî
sebebini Şehir Meclisinden soruyoruz
içişleri Bakanlığının, hâdiseyi sür’atle
İsrail ve Arab
mülteciler
Meselenin halli için Amerika bir plân hazırlayacak
tedkik
İstanbul Şehir Meclisinin sine ma ücretlerine zam yapması hâdisesi, umulduğundan daha geniş akisler yapmıştır. Zira, bu mevzuda, Şehir Meclisi Parti gru punu teşkil eden âza ekseriyetinin, hem, C.H. Partisi umumi merkezini, hem de İstanbul Belediyesini çok zor duruma düşür dükleri anlaşılmaktadır.
Şehir Meclisi Parti grupunun gizli toplantılarında, C.H. Partisine hizmet. eder gibi görüne-(rek, sinemacıları memnun etmek yolunda bitmez tükenmez (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
ettirmesini istiyoruz
İçişleri Bakanı Mehmet Emin Er İşîrgU ve Vali Lûtfi Kırdar ti tanbul Vilâyeti makamında
Üniversitelilerin
Tel- Aviv: 26 (a.a.) — (afp): İsrail hükümeti resmi aözcllsünüD bugünkü beyanatına göre, ne Is. rail hükümeti ne do Lozanduki temsilci heyeti, Lozan müzakerelerinin akamete uğradığından bugüne ka dar resmen haberdar edilmemiş lerdlr.
Sözcü, hükümeti tarafından ile rl sürülmüş olan ve müzakerele rin kesilmesi meşguliyetinin uzlaş tırma komisyonuna alt olduğu yo lundaki iddiayı bertaraf etmiş ve İsrail hükümeti böylo bir netice verecek scbeblere vakıf değildir, meğer ki Arap devletleri 18 teni muzda Lozana dönerken, hükümet lerinden İsrail İle barış yapmak için kat’i talimat clmamış olsun lar, demiştir.
Diğer taraftan, inanılır kaynak lardan öğrenildiğine göre. Ameri ka’nın İsrail ve diğer orta doğu memleketlerindeki siyasi temsilci leri, Lozan müzakerelerinin kesil mAinden, Arai? mültecileri meso leşini esaslı surette tetkik için IstJ fade etmişlerdir.
Bu tetkikatın gayesinin, mülto eller meselesini hal zımnında bir Amerikan plânı yazırlamak olduğu sanılmaktadır.
sında bazı neticelerin vücut bulduğundan bahseden Schuman, siyasî durumda gerginliğin azaldığını ilâve etmiştir.
Schuman, bundan sonra Pa -ris konferansı hakkında konu -şarak, Konferansın tam mânasi-le bir anlaşma ile neticelenmediğini, fakat sonunda bir itimat havasının yaratıldığından bah -setmiş ve modem harp silâhlarını ima ederek: «Emniyet vasıtaları» hakkında sözlerine şöy le devam etmiştir;
«Bir çok şartlar arasında Al-
■ (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Bayar Çeşmeye
gidiyor
D. P. Genel Başkanı Celâl Ba yar, hafta içinde îstanbula gelecek, buradan da Çeşme’ye giderek bir müddet istirahat edecektir.
i him ölçüde yavaşlatmıştır.
Muhabirlerin bildirdiklerine gö re, ancak bir kaç hafta sonra sular çekilebilecek ve savaş o i (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Mübarek
Ramazan
C. H. P. biraz
daha samimi
olamaz mı ?
Millet Partisinin Beyoğlu İlçesi
Açılış törenini takib eden gazetecilerle partililer arasında müessif bir hâdise olduğu bildiriliyor
Millet Partisi Beyoğlu İlçesi-ı——»-««•—=-s- .......
Din açılış töreni dün saat 15.30 da Beyoğlunda Kuloğlu Bokağın- İU,C1I daki merkezinde, partilerin ve | İstiklâl
partli milletvekillerinin iştirâkile | Müteakiben bir çok hatipler par ya£j“*8t,rI- ...... „ , ti faaliyetlerini belirten birer
I» ...°.r.e.ne birlikte söylenen konuşma yapmışlardır.
marşı ile başlanmıştır. | , , (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
Beşiktaşta yapılan diinkii toplantının hatırlattığı sual..
C. H. P. Beşiktaş ilçe bina -sında dün sabah 10,30 da bir esnaf toplantısı yapılmıştır.
Yerin darlığına rağmen civardaki esnaftan 150 - 200 kadarı toplantıya iştirâk etmiştir.
ilçe başkanı Yaşar Tümbek, toplantıya başkanlık etmiştir.
Toplantıda esnafın nrzu ve şikâyetleri dinlenmiş ve kendilerine cevaplar verilmiştir. Tesbit edilen arzuların idare makamla rı nezdinde ve parti kanalile tat-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
—Hitler ve Kadını—
Tarihin ı nşmış olan ____
Diktatörünün hususi hayatı hakkında hemen hemen kati bir şey bilinmemekte -dir. Şimdiye kadar ifşa diye yayınla -n anların çoğu bir rivayet hududundan ileri gidememiş -tir. Hele Hitlerin kadınlara karşı alâkası mevzu -unda yazılan yazılar birbi -rini nakzeder mahiyettedir. ___________
Bununla beraber Hitlerin lacakeınız.
Suriye Reisicumhuru Feldmareşal H. Zaim
yerinde galeyanı
2 Temmuzda yapılacak mitingde, Şehir Meclisi âzasından, otobüs tenzilâtının neden kaldırıldığı sorulacak
İstanbul Üniversitesi ve İs-imüşterek protesto yazısı, şehri» tanbul Teknik Üniversitesi Tale- mlzdekl 30 bin yüksek tahsil ta-be Birliklerinin, Şehir Meclisi lebesi arasında çok iyi karşılan-âzasına hitaben neşrettikleri I (Devamı 8a. 5 Sü. e da)
Suriye Cumhurreisi
Reisicumhurluğa seçilen Albay Hüsnü. Zaim’e Feldmareşal ünvanı da verildi
Şam 26 A.A. (Afp) — Suri-yedeki referanduma 816.031 ka-yitll seçmenden 730.731i iştirâk (İtmiştir.
Sorulan beş suale, seçmenle -rin ortalama 727.000 i muvafık cevap vermiş ve bu suretle Hüs nü El Zaim, Cumhur Başkanı ve Mareşal ünvanmı almıştır.
Şam 26 A.A. (Afp) — Hüsnü El Zaimin yedi sene müddetle Cumhur Başkanlığına intihabı 101 pare top atmak suretile ilân edilmiştir.
Tebrik heyetleri
Şam 26 A.A. (Byum) — Mısır Kralı Farukun tebriklerini Albay El Zaime sunmak üzere bir Mısır heyetinin Şama var -ması bekleniyor. Ayrıca bir Lüb nan heyeti de Şama gelerek Lüb nan Cumhur Başkanının tebriklerini bildirecektir.
Şam 26 (AP) — Albay Zaim pazar günü askerî üniformasını çıkartarak Suriye Başkanı olarak yeni vazifesine başlamıştır.
Başbakan yardımcısı Emir Ab dul Aralanın istifası saat 11,50
de Albay Zaim tarafından kabul edilmiştir. Albay Zaim yeni kabinenin kurulmasına Sııriyeni» Mısır ve Suudi Arabistan elçisi doktor Muhsen bey Beraziyi me mur etmiştir.
Belçikada seçim
Kral Leopold'un akibeti, bugünlerde belli olacak
Brüksel: 26 (a.a.) (lps) — Bel.> lavlar Meclisi, ûyan meclisi ve be. çlka’da bugün seçim yapılmakta -Hediye meclisi üyelerini seçecektir, dır. Seçim, Kral Leopold'un mu . Bununla beraber, seçim mücaCelo-kadderatını da tayin edecektir, sinde siyasi meselenin dışında bil-Kadınlar ilk defa olarak seçimlere hassa kırallık meselesi hakim ol • katılmaktadır. Belçika halkı Say -I (Davamı Sa. 5 Sü. 3 de)
A. M. Berkanın cenaze töreni
Bir otomobil kazasında hayatını kaybeden D. P. İstanbul 11 Başkanı, dün merasimle defnedildi
Bir otomobil kazası neticesin ı nazesi dün büyük bir törenle def-1 ra bayrağa sanlı tabut eller ünde vefat eden D.P. İstanbul 11 i- nolunmuştur. tünde ve binlerce’kişinin teşkil
dare kurulu başkanı avukat Ab- Namazı öğleyi müteakip Te§- ettiği büyük bir alay safında Taj durralıman Münip Berkan’ın ce | vikiye camiinde kılındıktan son-1 (Dovamı 8a. s 8ü. i do)
sahifelerine ka- Eva Braun isminde bir kadın ı meşhur Nazi la uzun seneler beraber yaşadığı vc sonra da birlikte intihar ettik -leri hemen hemen bir haki -kat gibi bilinmektedir.

îşte, ikinci sayhanızda baş layan Eva Bra
defterinden a-lınnrak yazı -lan (HİTLER ve KADINI) tef rl ka mızda Hitlerin huşu -sî hayatına a-it bir çok sırlan öğrenmiş o-
jPortUUer, Taksim Cumhuriyet âbidesine çelenk koymağa gidiyorlar t
(Foto; Burhan — Yeni Sabaha
Merhum Abdurrahman Mflnîh Berktin’»» tabutu eller üstünde yükseliyor
(Foto: Burhan — Yeni Babah)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3686 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ

Sahibi: Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Tolofonı 20795
PAZARTESİ
27
HAZİRAN
1949
Bakanlar Kurulunun
dün geceki toplantısı
Pazar olmasına rağmen yapılan bu toplantıya büyük bir ehemmiyet atf edilmektedir
Kongrenin Bilançosu
Demokrat Partinin, büyük kongresi, evvelki gece geç vakit sona erdi. Bu top • jantı, bütün safhalarında, iki elle alkışlanacak kararlar almamış iso de, umumi bir blânço yapıldığı vakit, çok müsbet netice ile kapandığı müşahede edilir.
Filhakika, günü gününe takip ederek kaydettiğimiz gibi, Partiden çıkarılanların haklan ve İddiaları, daha etraflı ve soğukkanlı bir şekilde tedkik edilmeli ve ondan sonra bir karara va-nİmalı idi. Hususî bir komisyo -nun teşkili, çok yerinde olurdu.. Fakat her nedense kongre, buna ihtiyaç duymadan, kararını vermiştir. Bu ciheti zayıf bir nokta olarak tesbit etmek faydasız değildir.
Kongre, son oturumunda Parti Genel idare Kuruluna, kat’i ve yüksek direktiflerini bildirmiştir ki, bu arzulan, tasvip etmemek kabil değildir.
Demokratların, hassasiyetle tilerinde durdukları iş, emniyetli bir kanununun behemehal
çıkarılması ve önümüzdeki umumî intihabın böyle bir hava 1-çinde yapılmasıdır. Çoğunluk Partisi, umumî efkâra o kadar az İtimat telkin ediyor ki, bir kısım delegeler, Halk Partisi, intihabı 1950 de yapmaz da işi uzatmak, müphem-ve şüpheli vadelere at-■ mak isterse ne yapılacağını ıs-rarla sormak lüzumunu duymuş lardır. Halbuki İktidar, en salâhiyetti ağızlarile, Başbakan Gün-altay ve yardımcısı Erim dille-rile seçimlerin vaktinde behemehal yapılacağını resmen ifade etmişlerdi. Bn demeçlere rağmen ekseriyet, vadinde durmazsa ne olacaktır?.
İkinci, belki de daha acı ve teessür uyandırıcı bir endişe de, seçim yapılır, fakat 21 temmuz — artık bu gün, Halk Partisinin tarihinde kara bir gün olarak tarihe intikal etmiş bulunuyor— oyunları tekrarlanmak istenirse, ne olacaktır?.
Bu İkinci soruya, kongre bizzat en sert, en hırçın, en uyanık cevabı vermiş ve bu karan rapora dercetmlştir.
Böyle bir hale, İktidar cüret ederse, millet de kendi haklarını ve reylerininin masunluğunu karamak hususunda «Meşru müdafaa)» halinde sayılacaktır.
Bu ifade ve tahrir tarzı, şim -dlden, Halk Partili bazı müfrit elemanlarca ihtilâl metodu ola -rak vasıflandırılıyor. Fakat kanunun icaplarını yerine getirmek İçin, hassaslık göstermek ve sandığın ismetini milli namus gibi (Devamı 8a. c 8ü. 5 do)
f Ankara 26 (Telefonla) — Bakanlar Kurulu, bu gece bir toplantı yapmıştır. Pazar olmasına rağmen bütün Bakanların lştirâkl-le yapılan bu toplantıya Ankara çevrelerinde büyük bir ehemmiyet atfedilmektedir.
— ______—
Toplantının, Demokrat Parti Genel Kon gresinin hemen hitam incin yapılmış olması da . dikkate değer görülmektedir. ‘
Tahmin edildiğine göre, Bakanlar Kurulu- i (Dovamı 8a. 5 8ü. B do)
Dörtler Paristcn ayrılmadan önce bir arada..
Son I örtler konferansı
itim ad havası yaratmış
Schuman, pek iyimser görünüyor
Metz (Fransa) 26 (AP) Pa-1 «Dün dünya bir harp tehlike-zar günü buraya yakın Sierk şindc-n bahsediyordu. Bu gün i-Les Bains’de bir demeçte bulu-|se bütün dünya zuîhtü baîiâct -nan Fransa Dışişleri Bakanı Ro-ı mektedir.» bert Schuman şunları söylemiş -1 Dört büyük devlete mensup tir: I Dışişleri Bakanlarının konferan-
ıDün dünya bir harp tehlike-
|se bütün dünya sulhten bahset-
Çinli komünistköylüler arasında isyan çıktı
Milliyetçiler, komünistlerin elindeki sahillere abluka koydu Hong Kong 26 (Nafen) — ı
Milliyetçilerle komünistlerin hareket halinde bulundukları beş vilâyet, Bular altında kalmış ve bu hâdise Çin sivil harbini mü -1
Dünyanın en büyîllç patronlu ve renkli paftaları İ1«T SaviSi : 10 Kurun meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi.
L NET KİTABEYİ
İstanbul halkı artık
sinemalara gitmiyecek
Sinemacılara yapılan ihsanın hakikî
sebebini Şehir Meclisinden soruyoruz
içişleri Bakanlığının, hâdiseyi sür’atle
İsrail ve Arab
mülteciler
Meselenin halli için Amerika bir plân hazırlayacak
tedkik
İstanbul Şehir Meclisinin sine ma ücretlerine zam yapması hâdisesi, umulduğundan daha geniş akisler yapmıştır. Zira, bu mevzuda, Şehir Meclisi Parti gru punu teşkil eden âza ekseriyetinin, hem, C.H. Partisi umumi merkezini, hem de İstanbul Belediyesini çok zor duruma düşür dükleri anlaşılmaktadır.
Şehir Meclisi Parti grupunun gizli toplantılarında, C.H. Partisine hizmet. eder gibi görüne-(rek, sinemacıları memnun etmek yolunda bitmez tükenmez (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
ettirmesini istiyoruz
İçişleri Bakanı Mehmet Emin Er İşîrgU ve Vali Lûtfi Kırdar ti tanbul Vilâyeti makamında
Üniversitelilerin
Tel- Aviv: 26 (a.a.) — (afp): İsrail hükümeti resmi aözcllsünüD bugünkü beyanatına göre, ne Is. rail hükümeti ne do Lozanduki temsilci heyeti, Lozan müzakerelerinin akamete uğradığından bugüne ka dar resmen haberdar edilmemiş lerdlr.
Sözcü, hükümeti tarafından ile rl sürülmüş olan ve müzakerele rin kesilmesi meşguliyetinin uzlaş tırma komisyonuna alt olduğu yo lundaki iddiayı bertaraf etmiş ve İsrail hükümeti böylo bir netice verecek scbeblere vakıf değildir, meğer ki Arap devletleri 18 teni muzda Lozana dönerken, hükümet lerinden İsrail İle barış yapmak için kat’i talimat clmamış olsun lar, demiştir.
Diğer taraftan, inanılır kaynak lardan öğrenildiğine göre. Ameri ka’nın İsrail ve diğer orta doğu memleketlerindeki siyasi temsilci leri, Lozan müzakerelerinin kesil mAinden, Arai? mültecileri meso leşini esaslı surette tetkik için IstJ fade etmişlerdir.
Bu tetkikatın gayesinin, mülto eller meselesini hal zımnında bir Amerikan plânı yazırlamak olduğu sanılmaktadır.
sında bazı neticelerin vücut bulduğundan bahseden Schuman, siyasî durumda gerginliğin azaldığını ilâve etmiştir.
Schuman, bundan sonra Pa -ris konferansı hakkında konu -şarak, Konferansın tam mânasi-le bir anlaşma ile neticelenmediğini, fakat sonunda bir itimat havasının yaratıldığından bah -setmiş ve modem harp silâhlarını ima ederek: «Emniyet vasıtaları» hakkında sözlerine şöy le devam etmiştir;
«Bir çok şartlar arasında Al-
■ (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Bayar Çeşmeye
gidiyor
D. P. Genel Başkanı Celâl Ba yar, hafta içinde îstanbula gelecek, buradan da Çeşme’ye giderek bir müddet istirahat edecektir.
i him ölçüde yavaşlatmıştır.
Muhabirlerin bildirdiklerine gö re, ancak bir kaç hafta sonra sular çekilebilecek ve savaş o i (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Mübarek
Ramazan
C. H. P. biraz
daha samimi
olamaz mı ?
Millet Partisinin Beyoğlu İlçesi
Açılış törenini takib eden gazetecilerle partililer arasında müessif bir hâdise olduğu bildiriliyor
Millet Partisi Beyoğlu İlçesi-ı——»-««•—=-s- .......
Din açılış töreni dün saat 15.30 da Beyoğlunda Kuloğlu Bokağın- İU,C1I daki merkezinde, partilerin ve | İstiklâl
partli milletvekillerinin iştirâkile | Müteakiben bir çok hatipler par ya£j“*8t,rI- ...... „ , ti faaliyetlerini belirten birer
I» ...°.r.e.ne birlikte söylenen konuşma yapmışlardır.
marşı ile başlanmıştır. | , , (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
Beşiktaşta yapılan diinkii toplantının hatırlattığı sual..
C. H. P. Beşiktaş ilçe bina -sında dün sabah 10,30 da bir esnaf toplantısı yapılmıştır.
Yerin darlığına rağmen civardaki esnaftan 150 - 200 kadarı toplantıya iştirâk etmiştir.
ilçe başkanı Yaşar Tümbek, toplantıya başkanlık etmiştir.
Toplantıda esnafın nrzu ve şikâyetleri dinlenmiş ve kendilerine cevaplar verilmiştir. Tesbit edilen arzuların idare makamla rı nezdinde ve parti kanalile tat-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
—Hitler ve Kadını—
Tarihin ı nşmış olan ____
Diktatörünün hususi hayatı hakkında hemen hemen kati bir şey bilinmemekte -dir. Şimdiye kadar ifşa diye yayınla -n anların çoğu bir rivayet hududundan ileri gidememiş -tir. Hele Hitlerin kadınlara karşı alâkası mevzu -unda yazılan yazılar birbi -rini nakzeder mahiyettedir. ___________
Bununla beraber Hitlerin lacakeınız.
Suriye Reisicumhuru Feldmareşal H. Zaim
yerinde galeyanı
2 Temmuzda yapılacak mitingde, Şehir Meclisi âzasından, otobüs tenzilâtının neden kaldırıldığı sorulacak
İstanbul Üniversitesi ve İs-imüşterek protesto yazısı, şehri» tanbul Teknik Üniversitesi Tale- mlzdekl 30 bin yüksek tahsil ta-be Birliklerinin, Şehir Meclisi lebesi arasında çok iyi karşılan-âzasına hitaben neşrettikleri I (Devamı 8a. 5 Sü. e da)
Suriye Cumhurreisi
Reisicumhurluğa seçilen Albay Hüsnü. Zaim’e Feldmareşal ünvanı da verildi
Şam 26 A.A. (Afp) — Suri-yedeki referanduma 816.031 ka-yitll seçmenden 730.731i iştirâk (İtmiştir.
Sorulan beş suale, seçmenle -rin ortalama 727.000 i muvafık cevap vermiş ve bu suretle Hüs nü El Zaim, Cumhur Başkanı ve Mareşal ünvanmı almıştır.
Şam 26 A.A. (Afp) — Hüsnü El Zaimin yedi sene müddetle Cumhur Başkanlığına intihabı 101 pare top atmak suretile ilân edilmiştir.
Tebrik heyetleri
Şam 26 A.A. (Byum) — Mısır Kralı Farukun tebriklerini Albay El Zaime sunmak üzere bir Mısır heyetinin Şama var -ması bekleniyor. Ayrıca bir Lüb nan heyeti de Şama gelerek Lüb nan Cumhur Başkanının tebriklerini bildirecektir.
Şam 26 (AP) — Albay Zaim pazar günü askerî üniformasını çıkartarak Suriye Başkanı olarak yeni vazifesine başlamıştır.
Başbakan yardımcısı Emir Ab dul Aralanın istifası saat 11,50
de Albay Zaim tarafından kabul edilmiştir. Albay Zaim yeni kabinenin kurulmasına Sııriyeni» Mısır ve Suudi Arabistan elçisi doktor Muhsen bey Beraziyi me mur etmiştir.
Belçikada seçim
Kral Leopold'un akibeti, bugünlerde belli olacak
Brüksel: 26 (a.a.) (lps) — Bel.> lavlar Meclisi, ûyan meclisi ve be. çlka’da bugün seçim yapılmakta -Hediye meclisi üyelerini seçecektir, dır. Seçim, Kral Leopold'un mu . Bununla beraber, seçim mücaCelo-kadderatını da tayin edecektir, sinde siyasi meselenin dışında bil-Kadınlar ilk defa olarak seçimlere hassa kırallık meselesi hakim ol • katılmaktadır. Belçika halkı Say -I (Davamı Sa. 5 Sü. 3 de)
A. M. Berkanın cenaze töreni
Bir otomobil kazasında hayatını kaybeden D. P. İstanbul 11 Başkanı, dün merasimle defnedildi
Bir otomobil kazası neticesin ı nazesi dün büyük bir törenle def-1 ra bayrağa sanlı tabut eller ünde vefat eden D.P. İstanbul 11 i- nolunmuştur. tünde ve binlerce’kişinin teşkil
dare kurulu başkanı avukat Ab- Namazı öğleyi müteakip Te§- ettiği büyük bir alay safında Taj durralıman Münip Berkan’ın ce | vikiye camiinde kılındıktan son-1 (Dovamı 8a. s 8ü. i do)
sahifelerine ka- Eva Braun isminde bir kadın ı meşhur Nazi la uzun seneler beraber yaşadığı vc sonra da birlikte intihar ettik -leri hemen hemen bir haki -kat gibi bilinmektedir.

îşte, ikinci sayhanızda baş layan Eva Bra
defterinden a-lınnrak yazı -lan (HİTLER ve KADINI) tef rl ka mızda Hitlerin huşu -sî hayatına a-it bir çok sırlan öğrenmiş o-
jPortUUer, Taksim Cumhuriyet âbidesine çelenk koymağa gidiyorlar t
(Foto; Burhan — Yeni Sabaha
Merhum Abdurrahman Mflnîh Berktin’»» tabutu eller üstünde yükseliyor
(Foto: Burhan — Yeni Babah)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3686 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ

Sahibi: Sala Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Noı 17
Tel adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
Tolofonı 20795
PAZARTESİ
27
HAZİRAN
1949
Bakanlar Kurulunun
dün geceki toplantısı
Pazar olmasına rağmen yapılan bu toplantıya büyük bir ehemmiyet atf edilmektedir
Kongrenin Bilançosu
Demokrat Partinin, büyük kongresi, evvelki gece geç vakit sona erdi. Bu top • jantı, bütün safhalarında, iki elle alkışlanacak kararlar almamış iso de, umumi bir blânço yapıldığı vakit, çok müsbet netice ile kapandığı müşahede edilir.
Filhakika, günü gününe takip ederek kaydettiğimiz gibi, Partiden çıkarılanların haklan ve İddiaları, daha etraflı ve soğukkanlı bir şekilde tedkik edilmeli ve ondan sonra bir karara va-nİmalı idi. Hususî bir komisyo -nun teşkili, çok yerinde olurdu.. Fakat her nedense kongre, buna ihtiyaç duymadan, kararını vermiştir. Bu ciheti zayıf bir nokta olarak tesbit etmek faydasız değildir.
Kongre, son oturumunda Parti Genel idare Kuruluna, kat’i ve yüksek direktiflerini bildirmiştir ki, bu arzulan, tasvip etmemek kabil değildir.
Demokratların, hassasiyetle tilerinde durdukları iş, emniyetli bir kanununun behemehal
çıkarılması ve önümüzdeki umumî intihabın böyle bir hava 1-çinde yapılmasıdır. Çoğunluk Partisi, umumî efkâra o kadar az İtimat telkin ediyor ki, bir kısım delegeler, Halk Partisi, intihabı 1950 de yapmaz da işi uzatmak, müphem-ve şüpheli vadelere at-■ mak isterse ne yapılacağını ıs-rarla sormak lüzumunu duymuş lardır. Halbuki İktidar, en salâhiyetti ağızlarile, Başbakan Gün-altay ve yardımcısı Erim dille-rile seçimlerin vaktinde behemehal yapılacağını resmen ifade etmişlerdi. Bn demeçlere rağmen ekseriyet, vadinde durmazsa ne olacaktır?.
İkinci, belki de daha acı ve teessür uyandırıcı bir endişe de, seçim yapılır, fakat 21 temmuz — artık bu gün, Halk Partisinin tarihinde kara bir gün olarak tarihe intikal etmiş bulunuyor— oyunları tekrarlanmak istenirse, ne olacaktır?.
Bu İkinci soruya, kongre bizzat en sert, en hırçın, en uyanık cevabı vermiş ve bu karan rapora dercetmlştir.
Böyle bir hale, İktidar cüret ederse, millet de kendi haklarını ve reylerininin masunluğunu karamak hususunda «Meşru müdafaa)» halinde sayılacaktır.
Bu ifade ve tahrir tarzı, şim -dlden, Halk Partili bazı müfrit elemanlarca ihtilâl metodu ola -rak vasıflandırılıyor. Fakat kanunun icaplarını yerine getirmek İçin, hassaslık göstermek ve sandığın ismetini milli namus gibi (Devamı 8a. c 8ü. 5 do)
f Ankara 26 (Telefonla) — Bakanlar Kurulu, bu gece bir toplantı yapmıştır. Pazar olmasına rağmen bütün Bakanların lştirâkl-le yapılan bu toplantıya Ankara çevrelerinde büyük bir ehemmiyet atfedilmektedir.
— ______—
Toplantının, Demokrat Parti Genel Kon gresinin hemen hitam incin yapılmış olması da . dikkate değer görülmektedir. ‘
Tahmin edildiğine göre, Bakanlar Kurulu- i (Dovamı 8a. 5 8ü. B do)
Dörtler Paristcn ayrılmadan önce bir arada..
Son I örtler konferansı
itim ad havası yaratmış
Schuman, pek iyimser görünüyor
Metz (Fransa) 26 (AP) Pa-1 «Dün dünya bir harp tehlike-zar günü buraya yakın Sierk şindc-n bahsediyordu. Bu gün i-Les Bains’de bir demeçte bulu-|se bütün dünya zuîhtü baîiâct -nan Fransa Dışişleri Bakanı Ro-ı mektedir.» bert Schuman şunları söylemiş -1 Dört büyük devlete mensup tir: I Dışişleri Bakanlarının konferan-
ıDün dünya bir harp tehlike-
|se bütün dünya sulhten bahset-
Çinli komünistköylüler arasında isyan çıktı
Milliyetçiler, komünistlerin elindeki sahillere abluka koydu Hong Kong 26 (Nafen) — ı
Milliyetçilerle komünistlerin hareket halinde bulundukları beş vilâyet, Bular altında kalmış ve bu hâdise Çin sivil harbini mü -1
Dünyanın en büyîllç patronlu ve renkli paftaları İ1«T SaviSi : 10 Kurun meşhur elişi ve Model Mecmuasının yeni sayısı geldi.
L NET KİTABEYİ
İstanbul halkı artık
sinemalara gitmiyecek
Sinemacılara yapılan ihsanın hakikî
sebebini Şehir Meclisinden soruyoruz
içişleri Bakanlığının, hâdiseyi sür’atle
İsrail ve Arab
mülteciler
Meselenin halli için Amerika bir plân hazırlayacak
tedkik
İstanbul Şehir Meclisinin sine ma ücretlerine zam yapması hâdisesi, umulduğundan daha geniş akisler yapmıştır. Zira, bu mevzuda, Şehir Meclisi Parti gru punu teşkil eden âza ekseriyetinin, hem, C.H. Partisi umumi merkezini, hem de İstanbul Belediyesini çok zor duruma düşür dükleri anlaşılmaktadır.
Şehir Meclisi Parti grupunun gizli toplantılarında, C.H. Partisine hizmet. eder gibi görüne-(rek, sinemacıları memnun etmek yolunda bitmez tükenmez (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
ettirmesini istiyoruz
İçişleri Bakanı Mehmet Emin Er İşîrgU ve Vali Lûtfi Kırdar ti tanbul Vilâyeti makamında
Üniversitelilerin
Tel- Aviv: 26 (a.a.) — (afp): İsrail hükümeti resmi aözcllsünüD bugünkü beyanatına göre, ne Is. rail hükümeti ne do Lozanduki temsilci heyeti, Lozan müzakerelerinin akamete uğradığından bugüne ka dar resmen haberdar edilmemiş lerdlr.
Sözcü, hükümeti tarafından ile rl sürülmüş olan ve müzakerele rin kesilmesi meşguliyetinin uzlaş tırma komisyonuna alt olduğu yo lundaki iddiayı bertaraf etmiş ve İsrail hükümeti böylo bir netice verecek scbeblere vakıf değildir, meğer ki Arap devletleri 18 teni muzda Lozana dönerken, hükümet lerinden İsrail İle barış yapmak için kat’i talimat clmamış olsun lar, demiştir.
Diğer taraftan, inanılır kaynak lardan öğrenildiğine göre. Ameri ka’nın İsrail ve diğer orta doğu memleketlerindeki siyasi temsilci leri, Lozan müzakerelerinin kesil mAinden, Arai? mültecileri meso leşini esaslı surette tetkik için IstJ fade etmişlerdir.
Bu tetkikatın gayesinin, mülto eller meselesini hal zımnında bir Amerikan plânı yazırlamak olduğu sanılmaktadır.
sında bazı neticelerin vücut bulduğundan bahseden Schuman, siyasî durumda gerginliğin azaldığını ilâve etmiştir.
Schuman, bundan sonra Pa -ris konferansı hakkında konu -şarak, Konferansın tam mânasi-le bir anlaşma ile neticelenmediğini, fakat sonunda bir itimat havasının yaratıldığından bah -setmiş ve modem harp silâhlarını ima ederek: «Emniyet vasıtaları» hakkında sözlerine şöy le devam etmiştir;
«Bir çok şartlar arasında Al-
■ (Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
Bayar Çeşmeye
gidiyor
D. P. Genel Başkanı Celâl Ba yar, hafta içinde îstanbula gelecek, buradan da Çeşme’ye giderek bir müddet istirahat edecektir.
i him ölçüde yavaşlatmıştır.
Muhabirlerin bildirdiklerine gö re, ancak bir kaç hafta sonra sular çekilebilecek ve savaş o i (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Mübarek
Ramazan
C. H. P. biraz
daha samimi
olamaz mı ?
Millet Partisinin Beyoğlu İlçesi
Açılış törenini takib eden gazetecilerle partililer arasında müessif bir hâdise olduğu bildiriliyor
Millet Partisi Beyoğlu İlçesi-ı——»-««•—=-s- .......
Din açılış töreni dün saat 15.30 da Beyoğlunda Kuloğlu Bokağın- İU,C1I daki merkezinde, partilerin ve | İstiklâl
partli milletvekillerinin iştirâkile | Müteakiben bir çok hatipler par ya£j“*8t,rI- ...... „ , ti faaliyetlerini belirten birer
I» ...°.r.e.ne birlikte söylenen konuşma yapmışlardır.
marşı ile başlanmıştır. | , , (Dovamı Sa. 5 Sü. s do)
Beşiktaşta yapılan diinkii toplantının hatırlattığı sual..
C. H. P. Beşiktaş ilçe bina -sında dün sabah 10,30 da bir esnaf toplantısı yapılmıştır.
Yerin darlığına rağmen civardaki esnaftan 150 - 200 kadarı toplantıya iştirâk etmiştir.
ilçe başkanı Yaşar Tümbek, toplantıya başkanlık etmiştir.
Toplantıda esnafın nrzu ve şikâyetleri dinlenmiş ve kendilerine cevaplar verilmiştir. Tesbit edilen arzuların idare makamla rı nezdinde ve parti kanalile tat-(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
—Hitler ve Kadını—
Tarihin ı nşmış olan ____
Diktatörünün hususi hayatı hakkında hemen hemen kati bir şey bilinmemekte -dir. Şimdiye kadar ifşa diye yayınla -n anların çoğu bir rivayet hududundan ileri gidememiş -tir. Hele Hitlerin kadınlara karşı alâkası mevzu -unda yazılan yazılar birbi -rini nakzeder mahiyettedir. ___________
Bununla beraber Hitlerin lacakeınız.
Suriye Reisicumhuru Feldmareşal H. Zaim
yerinde galeyanı
2 Temmuzda yapılacak mitingde, Şehir Meclisi âzasından, otobüs tenzilâtının neden kaldırıldığı sorulacak
İstanbul Üniversitesi ve İs-imüşterek protesto yazısı, şehri» tanbul Teknik Üniversitesi Tale- mlzdekl 30 bin yüksek tahsil ta-be Birliklerinin, Şehir Meclisi lebesi arasında çok iyi karşılan-âzasına hitaben neşrettikleri I (Devamı 8a. 5 Sü. e da)
Suriye Cumhurreisi
Reisicumhurluğa seçilen Albay Hüsnü. Zaim’e Feldmareşal ünvanı da verildi
Şam 26 A.A. (Afp) — Suri-yedeki referanduma 816.031 ka-yitll seçmenden 730.731i iştirâk (İtmiştir.
Sorulan beş suale, seçmenle -rin ortalama 727.000 i muvafık cevap vermiş ve bu suretle Hüs nü El Zaim, Cumhur Başkanı ve Mareşal ünvanmı almıştır.
Şam 26 A.A. (Afp) — Hüsnü El Zaimin yedi sene müddetle Cumhur Başkanlığına intihabı 101 pare top atmak suretile ilân edilmiştir.
Tebrik heyetleri
Şam 26 A.A. (Byum) — Mısır Kralı Farukun tebriklerini Albay El Zaime sunmak üzere bir Mısır heyetinin Şama var -ması bekleniyor. Ayrıca bir Lüb nan heyeti de Şama gelerek Lüb nan Cumhur Başkanının tebriklerini bildirecektir.
Şam 26 (AP) — Albay Zaim pazar günü askerî üniformasını çıkartarak Suriye Başkanı olarak yeni vazifesine başlamıştır.
Başbakan yardımcısı Emir Ab dul Aralanın istifası saat 11,50
de Albay Zaim tarafından kabul edilmiştir. Albay Zaim yeni kabinenin kurulmasına Sııriyeni» Mısır ve Suudi Arabistan elçisi doktor Muhsen bey Beraziyi me mur etmiştir.
Belçikada seçim
Kral Leopold'un akibeti, bugünlerde belli olacak
Brüksel: 26 (a.a.) (lps) — Bel.> lavlar Meclisi, ûyan meclisi ve be. çlka’da bugün seçim yapılmakta -Hediye meclisi üyelerini seçecektir, dır. Seçim, Kral Leopold'un mu . Bununla beraber, seçim mücaCelo-kadderatını da tayin edecektir, sinde siyasi meselenin dışında bil-Kadınlar ilk defa olarak seçimlere hassa kırallık meselesi hakim ol • katılmaktadır. Belçika halkı Say -I (Davamı Sa. 5 Sü. 3 de)
A. M. Berkanın cenaze töreni
Bir otomobil kazasında hayatını kaybeden D. P. İstanbul 11 Başkanı, dün merasimle defnedildi
Bir otomobil kazası neticesin ı nazesi dün büyük bir törenle def-1 ra bayrağa sanlı tabut eller ünde vefat eden D.P. İstanbul 11 i- nolunmuştur. tünde ve binlerce’kişinin teşkil
dare kurulu başkanı avukat Ab- Namazı öğleyi müteakip Te§- ettiği büyük bir alay safında Taj durralıman Münip Berkan’ın ce | vikiye camiinde kılındıktan son-1 (Dovamı 8a. s 8ü. i do)
sahifelerine ka- Eva Braun isminde bir kadın ı meşhur Nazi la uzun seneler beraber yaşadığı vc sonra da birlikte intihar ettik -leri hemen hemen bir haki -kat gibi bilinmektedir.

îşte, ikinci sayhanızda baş layan Eva Bra
defterinden a-lınnrak yazı -lan (HİTLER ve KADINI) tef rl ka mızda Hitlerin huşu -sî hayatına a-it bir çok sırlan öğrenmiş o-
jPortUUer, Taksim Cumhuriyet âbidesine çelenk koymağa gidiyorlar t
(Foto; Burhan — Yeni Sabaha
Merhum Abdurrahman Mflnîh Berktin’»» tabutu eller üstünde yükseliyor
(Foto: Burhan — Yeni Babah)

Comments (0)