SALI 28 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2078S Yeni Sabah 12 inci Y.l, No. 3687 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayın . 10 KuruS Almanya hakkında dörtlü müzakereler Berlin: 27 (AP.) — Bugün batılı müttefikler, Almanya hakkındakl dört devlet müzakerelerinin yarın yeniden bavlıyacağını bildirmişlerdir. Toplantı müttefik kontrol konseyi binasında cereyan edecektir.
Hükümet, mühim bir tebliğ yayınladı
Demokrat 1 arti Kongresinde kabul edilen “Millî husumet andı,, dolayısiyle, Başbakanlık, muhalef ete sert bir ihtar yapıyor L ■ .. =
Bir beyanname yayınlayan Başbakan Şemseddin Günaltay
r----------------- —.......................A
j Başbakanlık tebliğinin metni
Ankara: 27 (A.A) — Başbakanlıktan tebliğ edilmiştir: I [
Demokrat Parti ikinci büyük kongresinde verildiği anla- ! şılan kararlar dolayıslle hükümet bütün vatandaşlara aşa- ' ; ğıdakl hususları bildirmeği vazife sayar: ( ;
V
Milli ant adı altında ilân olunan karar hükümetçe ince- ! lonmlş ve bu kongre kararı, delâlet ettiği zihniyet balcımın- J dan, bir hukuk ve nizam devleti mefhumu İle telifi asla kabil ; olmayacak mahiyette görülmüştür.
Muğlâk bir üslûpla yazılmış olan bu karar vatandaşların ' seçimlerde meşru müdafaa halinde kalabileceklerini ve bu takdirde haklarım anayasa ve Türk Ceza Kanunu müeyyidelerine ■ dayanarak korumalarının kaçınılmaz bir zaruret olacağım Böy- ; I lemekte ve vatandaşlara bu türlü bir haksızlığa karşı bilfiil 1 i harekete geçmek yolunu göstermektedir. Buna göre seçim hakkının ihlâl edildiğini gören veya zanneden her vatandaş yalnız kendi takdirine dayanarak kanunun bu işe me- ; mur ettiği kimselerin işine karışacak, onları kendi takdir ve ■
(Devamı Sa. S Sû. S de)
Çeldi Bayar D. P. Kongresinde nutkunu okuduğu gün.-»

Halkın Dertleri
ortisi, her sene ol-gibi, çeşitli semt-halkla, esnafla görüşerek onların dertlerini ve dileklerini dinlemek, usulüne devam ediyor. Evvelki gün Beşiktaşlılarla temas olmuş...
Bu konuşmaların, toplantıların, dert dinlemelerin, dilek toplamaların hiç bir mâna ve kıymeti olmadığını herkes anlamıştır. Başta Halk Partisine mensup kimseler olmak üzere... Nitekim geçen yıl, böyle bir toplantıda .ateşli bir genç bu görüş melerin bir nevi alay ve mizah mevzuu halini aldığını haykırmıştı. Hakikaten bu temaslardan ne bekleniyor? Halkın sıkıntı ve ıztiraplannı tahkik ederek onlara çare bulmak mı? İnsaf edilsin. bu şehir sâkinlerinin dertlerini anlamak için uzun tahkikata, incelemelere ihtiyaç var mı? Lstanbullumın hangi ihtiyacı normal denebilecek bir şekilde tatmin olunabiliyor? Bu halk 1-şine gitmek ve evine dönmek i-çin dünyanın en ağır sıkıntısına maruzdur. Tramvaylarda salkım salkım asılmağa mahkûmdur, va purlarıla ayakta kalmağa mecburdur. Trenlerde sahanlıklarda seyahate borçludur, işin garibi faraza tramvaylara asılmak, yolda giderken atlamak belediyece yasak edilmiştir amma bütün tramvaylar onlara asılanlarla yol alır, bunu günün her dakikasında herkes görür tabiatlle belediye ve zabıta memurları da... Fakat bu nizamlara aykırı harekete hiç sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma ara sıra nasıl o-lur bilinmez —daha doğrusu belediyeye gelir olsun diye— tramvaya asılan veya tramvaydan atlıyan, bir İki zavallıdan ceza alınır. Bu halden Beşiktaş ta veya Şişlide toplanıp şikâyet edilmeden çoğunluk adamlarının haberi olmuyor mu da külfetli böyle top l&ntılarda şehirliye derdi nedir diye soruluyor...
Nakil İşi böyle perişan iken susuzluktan da bu halk kıvranır. Bunu öğrenmek için de tahkikata lüzum var mı? Amma yüksek o.akamianu bir lütuf olarak teb şir ve temin ettiklerine göre bin dokuz yüz elli bilmem kaçıncı yılda tam ve bol suya kavuşacak imişiz... Amma buna İntizardı susuzluğa idman lâzımdır.
İstanbullu İçin, bugün artık lüks olmaktan çoktan çıkmış ve zarurî İhtiyaçlar arasına girmiş bulunan bir telefon abonesi alabilmek e_n himayeli ve bahtiyar (Devamı 8a. 6 8Ü. « de)
Bayar: Tebliği okumadım, icabında cevap veririz diyor
Siyasi hayatımızda yeni bir devir mi?
Beyannamede deniliyor ki: “Kin ve nifak havası içinde ve kardeş kavgalarile vatanın iç ve dış selâmetini tehlikeye düşürecek ve nihayet rejimimizi bir diktatörlüğe götürecek hareketlere hükümet elindeki bütün vasıtalarla karşı koymak kararındadır. „
Ankara: 27 (Telefon!,) — D. P. ıngresinin devamı sırasında bazı teguler ve bilhassa bu nıcyafida tanbul ve tamirden gelenlerin ge-1 kunıl raporunda, »ayet 21. Tem ıız seçimlerindeki olaylar tekerrür erse ne yapılmak fıkrindo olduğu genel kurulu temsilen Celâl Bayar tarafından kongroyo sorulmuş ve kongredo 21 Temmuz seçimlerinin do-balindo icabcderso kan, can ve (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Kabotaj bayramı hatıra puBarı
P. T. T. idaresi 1 temmuzda yapılacak Denizcilik ve donan ma bayramı münasebetile 6 puldan ibaret 20.000 serilik bir hâtıra pulunu satışa çıkaracaktır.
Pul meraklılannan nefaset hususundaki arzularını tatmin pn pullar İsviçrede Croisier matbaasında bastırılmıştır. Pullar 5, 10, 15, 20, 30, 1/0 kuruşluktur ve serisi 120 kuruştur.
Yüksek Tahsil gençliği ve otobüsler
2 Temmuzda yapılacak toplantıda Şehir Meclisi âzası izahat verecek
E.T.T. otobüslerinde tenzilâtlı ta lebe ve malûl biletlerinin Şehir Mec llsl kararı İle kalkması gün geç -tikçe daha geniş akisler yapmakta bilhassa talebe arasındaki teessürü arttırmaktadır.
Harp malûllerine gösterdiği du saygısızlıkla Şehir Meclisi, büyük bir gaflete «jılfmüs; yarının üral^i olan gençliğe, de bllyük bir darbe indirmiştir.
(Devamı Sa. 6 6ü. 8 da)
Halka kok kömürü tevzii başlıyor
Kömür stoku yapıldığı için bu yıl kömürler vaktinde tevzi edilecek
Kömilr tevzi müessesesi genel müdürlüğü, bu seneki kömür tevzi durumu üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Tevzie tem (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunın kabinesi kuruidu
Amerikalılar yüzde yüz Kralcı bir kabine kurulmasından memnun görünmüyorlar --’ra. 97 /-»-i .s . . ...
Londra: 27 (B.B.C.) — Çal-darİB, bu gece yeni kabineyi kur mağa muvaffak olmuştur. Bütün Bakanlar, Bağ cenah Halk Partisine mensupturlar. Venizeiosun başkanlığında liberallerden mürekkep bir grup, eylüle kadar ye ni hükümeti destekliyeceğinl bildirmiştir.
Amerikalılar memnun değil Atina: 27 (AP.) — Konstan-
tin Çaldarisin, yüzde yüz kralcı ■ bir kabine kurmağa çalışması karşısında Birleşik Amerikanın Atina büyük elçisi Henry Grady bugün yayınladığı yazılı bir beyanda, Amerikalıların «Yunanla tandaki şimdiki durumun realite sini kari} ılıyabilecek» bir hükümet arzu ettiklerini yeniden belirtmiştir.
Veliefendi
otomobil
yarışları
Doğu İllerimizin kalkınması
Yeni Sabah bir kupa koydu, yarış hazırlıkları hararetli bir safhada ________ ilerliyor
veto hakkını
kullanmasını istiyoruz
Şehir Meclisinin verdiği, sinemacılara zam kararı; Valinin, Devlet Şûrasına ve Bakanbğa müracaatı yoluyla iptal edilebilir
Istanbulda iki günde 7 kuduz vakası görüldü
Ondan fazla vatandaş kuduz kedi ve köpek tarafindan isınldı
Sıcakların artmasile şehirde kuduz vakaları arttığı görülmek tedir.
Son üç gün zarfında muhtelif semtlerde üçü kedi, dördü köpek olmak üzere yedi kuduz görül -müş, 10 dan fazla vatandaş da bu kuduz kedi ve köpekler tarafından ısırıldıklarından tedavi altına alınmışlardır.
Kuduz kediler tarafından ıs:-ulanlar; Tophanede Karabaş mahallesinde Dadı sokağında 31
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Şehir Meclisinin sinemacıların İh tıraşları önünde hezimete uğraya > rak sinema biletleri ücretlerin# yaptığı zammın, halk arasında u* yandırdığı infial, gün geçtikçe art maktadır. Esasen aylarca devam o den incelemelerden sonra fazla kazanç temin ettikleri anlaşılan sinemacılara, Şehir Meclisinin, C.H, (Devamı Sa. S Sü. i de)
Ölüp te dirilen bir haydut!
Yahyalı köyündeki soygunun faili belli oldu
Şişli canıitnhı dünkü açılış töreni
Mübarek Ramazanın bugün birinci günüdür
Yahudilere tayfa olmak izni yok!
'erilen karar mucibince dışarıya giden gemiler Yuhudiden tayfa alamıyacaklar
Ankara 27 (Hususî) — Mem leketimizden Filistine muhaceret eden yahudilerden hali vakti yerinde olan ve vergi borçlarını ödememiş bulunan bazıları, bu borçlarını Ödemeden Filistine (Devamı 8a. 5 80. 4 do)
Bu sene iftar ve imsak vakitlerinde top atılacak, Şişli camii de düu müslümaulara açıldı
Bugün mübarek Ramazan’ın birinci günüdür. Dün akşam Müslü. manlar, il* Teravih namazını kılmış lardır, «On bir ayın Sultanı» Ra -muzun münasebetilo Vakıflar idare si her türlü hazırlığını görmüştür. Va'zcdllecek camilerle vâizler tes -plt olunmuştur. Ayrıca, büyük ca -mllcrdo kurulacak mahyalara ald hazırlıklar da tamamlanmış bulunmaktadır. Ramazan münasebetile pide imâline Belediyece müsaade e-dilmlştlr.
«Yeni Sabah», Müslüman okuyucularının mübarek Ramazanım teb
rik eder.
Diyanet İşleri Başkanlığı muvak-kitllğindcn:
Istanbulda Ramazanı Şerifte lf -
tar valttl Haseki minaresi ve yan -gın kulelerinin yanmaslle bildirilecek, top atılacaktır, İmsâk vaktine kadar geceleyin İstanbul cihetinden
Haseki, Fatih SÜlcymanlye, Mllırk malı, Sultanahmet, EyÜpsultan; Üsküdar cihetinden Ayazma camii mi-
nareleri yanacaktır. Inısâk vaktinden bir saat evvel ilk top ve İmsâk
Haydar Kadir özdemir (Yazısı 5 inci sayfada),
(Dovamı Sa. s 60. S da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Acoyib bir Şehir Meclisi
Temmuzun üçünde Veliefendi koşu sahasında yapılacak motosiklet ve otomobil yarışına kaydedilenlerin miktarı kabarmakta dır.
Yarışa girmek istiyenlerdcn çoğunluğu hususî otomobiller teşkil etmektedir. Yanş komitesi dün toplanmış, program üze rinde çalışmıştır. Yarış sahasının şosesi yapılmaktadır. Komite bugün tekrar toplanacaktır.
Istanbulda ilk defa yapılacak olan bu yarışa şehir halkı yakın bir alâka göstermektedir. O gün yapılan bahsi müştereklerin at yanşlarındakiler gibi ilgiyi toplayacağı umulmaktadır. Geçen haftalarda Ankarada yapılan otomobil ve motosiklet ya rujlarına lştlrâk edenlerden bir (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
Ahmet Kara'nın Cenazesi
Dünkü cenazeden bir intiba
(Yazısı f ci sayfada,l
ULUN AY
Sünnet düğünü mevsimin-deyiz... Konağın geniş salonuna yüksek karyola kurulmuş... içorlkl odada sünnotçl bası İşini görüyor... Başları külâhlı bir alay curcunabaz ollerlndo şakşaklar, doflor, dünboloklor, zilli maşalar... Basıyorlar feryadı:
— Oldu da bitti maşallah!.. E-
yl olur Inşallahl...
Bu gürültünün İçinde çocuğun İtiraz feryadını kiın dinler:
— Oldu da bitti maşnilahl... İyi olur inşallah!...
H.ıklkalon do öylo oldu... Yâni oldu bitti... İyi olduğunu vo olaca-
ğını da pek zannotınlyoruz.
Şimdi bu hnzln komodyada eşhas sayalım. Sünnotçl... Halkın mona-fllnl muhafaza İle mükellof olma-
sı lâzımgolon Curcunabazlar
şehir Meclisidir.
sinemacılardır.
zamanki gibi yino zavallı halk! F»* kat işin kıyağı bu dâvada kazanan* lar yalnız ourounabazlardır. ..er sünneto giderlor vo külâhları başla* rina geçirerek «ala ala hey» e giri-
Şehir Moclislne golinco İtiraf etmeli kİ ancak halkın menaflini mu halaza İçin o mevkilere oturtulan bir Şehir Meclisinin bu dorooo halkın aleyhinde haroket oylodlği dün yanın hiç bir yorindo no görülmüş, no do Işltllmlştlr.
Bundan evvel yazdığımız bir yazıda halkın eğlencesinin nlhayot bir «yudum zevke» İnhisar oylodlğinl vo bunun için hor zammı hor vesl-lo ilo halkın sırlına yüklemenin doğru olmıyacağını anlattık. Fakat ImkSnı var ını? Curounabazla-rın gürüitülorl bu haklı feryadı boğdu.
□ovamı 8a. a 8ü. ( de)
t Yazısı 5 incide).
Sünnet edllon de kim çlprl Her
SALI 28 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2078S Yeni Sabah 12 inci Y.l, No. 3687 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayın . 10 KuruS Almanya hakkında dörtlü müzakereler Berlin: 27 (AP.) — Bugün batılı müttefikler, Almanya hakkındakl dört devlet müzakerelerinin yarın yeniden bavlıyacağını bildirmişlerdir. Toplantı müttefik kontrol konseyi binasında cereyan edecektir.
Hükümet, mühim bir tebliğ yayınladı
Demokrat 1 arti Kongresinde kabul edilen “Millî husumet andı,, dolayısiyle, Başbakanlık, muhalef ete sert bir ihtar yapıyor L ■ .. =
Bir beyanname yayınlayan Başbakan Şemseddin Günaltay
r----------------- —.......................A
j Başbakanlık tebliğinin metni
Ankara: 27 (A.A) — Başbakanlıktan tebliğ edilmiştir: I [
Demokrat Parti ikinci büyük kongresinde verildiği anla- ! şılan kararlar dolayıslle hükümet bütün vatandaşlara aşa- ' ; ğıdakl hususları bildirmeği vazife sayar: ( ;
V
Milli ant adı altında ilân olunan karar hükümetçe ince- ! lonmlş ve bu kongre kararı, delâlet ettiği zihniyet balcımın- J dan, bir hukuk ve nizam devleti mefhumu İle telifi asla kabil ; olmayacak mahiyette görülmüştür.
Muğlâk bir üslûpla yazılmış olan bu karar vatandaşların ' seçimlerde meşru müdafaa halinde kalabileceklerini ve bu takdirde haklarım anayasa ve Türk Ceza Kanunu müeyyidelerine ■ dayanarak korumalarının kaçınılmaz bir zaruret olacağım Böy- ; I lemekte ve vatandaşlara bu türlü bir haksızlığa karşı bilfiil 1 i harekete geçmek yolunu göstermektedir. Buna göre seçim hakkının ihlâl edildiğini gören veya zanneden her vatandaş yalnız kendi takdirine dayanarak kanunun bu işe me- ; mur ettiği kimselerin işine karışacak, onları kendi takdir ve ■
(Devamı Sa. S Sû. S de)
Çeldi Bayar D. P. Kongresinde nutkunu okuduğu gün.-»

Halkın Dertleri
ortisi, her sene ol-gibi, çeşitli semt-halkla, esnafla görüşerek onların dertlerini ve dileklerini dinlemek, usulüne devam ediyor. Evvelki gün Beşiktaşlılarla temas olmuş...
Bu konuşmaların, toplantıların, dert dinlemelerin, dilek toplamaların hiç bir mâna ve kıymeti olmadığını herkes anlamıştır. Başta Halk Partisine mensup kimseler olmak üzere... Nitekim geçen yıl, böyle bir toplantıda .ateşli bir genç bu görüş melerin bir nevi alay ve mizah mevzuu halini aldığını haykırmıştı. Hakikaten bu temaslardan ne bekleniyor? Halkın sıkıntı ve ıztiraplannı tahkik ederek onlara çare bulmak mı? İnsaf edilsin. bu şehir sâkinlerinin dertlerini anlamak için uzun tahkikata, incelemelere ihtiyaç var mı? Lstanbullumın hangi ihtiyacı normal denebilecek bir şekilde tatmin olunabiliyor? Bu halk 1-şine gitmek ve evine dönmek i-çin dünyanın en ağır sıkıntısına maruzdur. Tramvaylarda salkım salkım asılmağa mahkûmdur, va purlarıla ayakta kalmağa mecburdur. Trenlerde sahanlıklarda seyahate borçludur, işin garibi faraza tramvaylara asılmak, yolda giderken atlamak belediyece yasak edilmiştir amma bütün tramvaylar onlara asılanlarla yol alır, bunu günün her dakikasında herkes görür tabiatlle belediye ve zabıta memurları da... Fakat bu nizamlara aykırı harekete hiç sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma ara sıra nasıl o-lur bilinmez —daha doğrusu belediyeye gelir olsun diye— tramvaya asılan veya tramvaydan atlıyan, bir İki zavallıdan ceza alınır. Bu halden Beşiktaş ta veya Şişlide toplanıp şikâyet edilmeden çoğunluk adamlarının haberi olmuyor mu da külfetli böyle top l&ntılarda şehirliye derdi nedir diye soruluyor...
Nakil İşi böyle perişan iken susuzluktan da bu halk kıvranır. Bunu öğrenmek için de tahkikata lüzum var mı? Amma yüksek o.akamianu bir lütuf olarak teb şir ve temin ettiklerine göre bin dokuz yüz elli bilmem kaçıncı yılda tam ve bol suya kavuşacak imişiz... Amma buna İntizardı susuzluğa idman lâzımdır.
İstanbullu İçin, bugün artık lüks olmaktan çoktan çıkmış ve zarurî İhtiyaçlar arasına girmiş bulunan bir telefon abonesi alabilmek e_n himayeli ve bahtiyar (Devamı 8a. 6 8Ü. « de)
Bayar: Tebliği okumadım, icabında cevap veririz diyor
Siyasi hayatımızda yeni bir devir mi?
Beyannamede deniliyor ki: “Kin ve nifak havası içinde ve kardeş kavgalarile vatanın iç ve dış selâmetini tehlikeye düşürecek ve nihayet rejimimizi bir diktatörlüğe götürecek hareketlere hükümet elindeki bütün vasıtalarla karşı koymak kararındadır. „
Ankara: 27 (Telefon!,) — D. P. ıngresinin devamı sırasında bazı teguler ve bilhassa bu nıcyafida tanbul ve tamirden gelenlerin ge-1 kunıl raporunda, »ayet 21. Tem ıız seçimlerindeki olaylar tekerrür erse ne yapılmak fıkrindo olduğu genel kurulu temsilen Celâl Bayar tarafından kongroyo sorulmuş ve kongredo 21 Temmuz seçimlerinin do-balindo icabcderso kan, can ve (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Kabotaj bayramı hatıra puBarı
P. T. T. idaresi 1 temmuzda yapılacak Denizcilik ve donan ma bayramı münasebetile 6 puldan ibaret 20.000 serilik bir hâtıra pulunu satışa çıkaracaktır.
Pul meraklılannan nefaset hususundaki arzularını tatmin pn pullar İsviçrede Croisier matbaasında bastırılmıştır. Pullar 5, 10, 15, 20, 30, 1/0 kuruşluktur ve serisi 120 kuruştur.
Yüksek Tahsil gençliği ve otobüsler
2 Temmuzda yapılacak toplantıda Şehir Meclisi âzası izahat verecek
E.T.T. otobüslerinde tenzilâtlı ta lebe ve malûl biletlerinin Şehir Mec llsl kararı İle kalkması gün geç -tikçe daha geniş akisler yapmakta bilhassa talebe arasındaki teessürü arttırmaktadır.
Harp malûllerine gösterdiği du saygısızlıkla Şehir Meclisi, büyük bir gaflete «jılfmüs; yarının üral^i olan gençliğe, de bllyük bir darbe indirmiştir.
(Devamı Sa. 6 6ü. 8 da)
Halka kok kömürü tevzii başlıyor
Kömür stoku yapıldığı için bu yıl kömürler vaktinde tevzi edilecek
Kömilr tevzi müessesesi genel müdürlüğü, bu seneki kömür tevzi durumu üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Tevzie tem (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunın kabinesi kuruidu
Amerikalılar yüzde yüz Kralcı bir kabine kurulmasından memnun görünmüyorlar --’ra. 97 /-»-i .s . . ...
Londra: 27 (B.B.C.) — Çal-darİB, bu gece yeni kabineyi kur mağa muvaffak olmuştur. Bütün Bakanlar, Bağ cenah Halk Partisine mensupturlar. Venizeiosun başkanlığında liberallerden mürekkep bir grup, eylüle kadar ye ni hükümeti destekliyeceğinl bildirmiştir.
Amerikalılar memnun değil Atina: 27 (AP.) — Konstan-
tin Çaldarisin, yüzde yüz kralcı ■ bir kabine kurmağa çalışması karşısında Birleşik Amerikanın Atina büyük elçisi Henry Grady bugün yayınladığı yazılı bir beyanda, Amerikalıların «Yunanla tandaki şimdiki durumun realite sini kari} ılıyabilecek» bir hükümet arzu ettiklerini yeniden belirtmiştir.
Veliefendi
otomobil
yarışları
Doğu İllerimizin kalkınması
Yeni Sabah bir kupa koydu, yarış hazırlıkları hararetli bir safhada ________ ilerliyor
veto hakkını
kullanmasını istiyoruz
Şehir Meclisinin verdiği, sinemacılara zam kararı; Valinin, Devlet Şûrasına ve Bakanbğa müracaatı yoluyla iptal edilebilir
Istanbulda iki günde 7 kuduz vakası görüldü
Ondan fazla vatandaş kuduz kedi ve köpek tarafindan isınldı
Sıcakların artmasile şehirde kuduz vakaları arttığı görülmek tedir.
Son üç gün zarfında muhtelif semtlerde üçü kedi, dördü köpek olmak üzere yedi kuduz görül -müş, 10 dan fazla vatandaş da bu kuduz kedi ve köpekler tarafından ısırıldıklarından tedavi altına alınmışlardır.
Kuduz kediler tarafından ıs:-ulanlar; Tophanede Karabaş mahallesinde Dadı sokağında 31
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Şehir Meclisinin sinemacıların İh tıraşları önünde hezimete uğraya > rak sinema biletleri ücretlerin# yaptığı zammın, halk arasında u* yandırdığı infial, gün geçtikçe art maktadır. Esasen aylarca devam o den incelemelerden sonra fazla kazanç temin ettikleri anlaşılan sinemacılara, Şehir Meclisinin, C.H, (Devamı Sa. S Sü. i de)
Ölüp te dirilen bir haydut!
Yahyalı köyündeki soygunun faili belli oldu
Şişli canıitnhı dünkü açılış töreni
Mübarek Ramazanın bugün birinci günüdür
Yahudilere tayfa olmak izni yok!
'erilen karar mucibince dışarıya giden gemiler Yuhudiden tayfa alamıyacaklar
Ankara 27 (Hususî) — Mem leketimizden Filistine muhaceret eden yahudilerden hali vakti yerinde olan ve vergi borçlarını ödememiş bulunan bazıları, bu borçlarını Ödemeden Filistine (Devamı 8a. 5 80. 4 do)
Bu sene iftar ve imsak vakitlerinde top atılacak, Şişli camii de düu müslümaulara açıldı
Bugün mübarek Ramazan’ın birinci günüdür. Dün akşam Müslü. manlar, il* Teravih namazını kılmış lardır, «On bir ayın Sultanı» Ra -muzun münasebetilo Vakıflar idare si her türlü hazırlığını görmüştür. Va'zcdllecek camilerle vâizler tes -plt olunmuştur. Ayrıca, büyük ca -mllcrdo kurulacak mahyalara ald hazırlıklar da tamamlanmış bulunmaktadır. Ramazan münasebetile pide imâline Belediyece müsaade e-dilmlştlr.
«Yeni Sabah», Müslüman okuyucularının mübarek Ramazanım teb
rik eder.
Diyanet İşleri Başkanlığı muvak-kitllğindcn:
Istanbulda Ramazanı Şerifte lf -
tar valttl Haseki minaresi ve yan -gın kulelerinin yanmaslle bildirilecek, top atılacaktır, İmsâk vaktine kadar geceleyin İstanbul cihetinden
Haseki, Fatih SÜlcymanlye, Mllırk malı, Sultanahmet, EyÜpsultan; Üsküdar cihetinden Ayazma camii mi-
nareleri yanacaktır. Inısâk vaktinden bir saat evvel ilk top ve İmsâk
Haydar Kadir özdemir (Yazısı 5 inci sayfada),
(Dovamı Sa. s 60. S da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Acoyib bir Şehir Meclisi
Temmuzun üçünde Veliefendi koşu sahasında yapılacak motosiklet ve otomobil yarışına kaydedilenlerin miktarı kabarmakta dır.
Yarışa girmek istiyenlerdcn çoğunluğu hususî otomobiller teşkil etmektedir. Yanş komitesi dün toplanmış, program üze rinde çalışmıştır. Yarış sahasının şosesi yapılmaktadır. Komite bugün tekrar toplanacaktır.
Istanbulda ilk defa yapılacak olan bu yarışa şehir halkı yakın bir alâka göstermektedir. O gün yapılan bahsi müştereklerin at yanşlarındakiler gibi ilgiyi toplayacağı umulmaktadır. Geçen haftalarda Ankarada yapılan otomobil ve motosiklet ya rujlarına lştlrâk edenlerden bir (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
Ahmet Kara'nın Cenazesi
Dünkü cenazeden bir intiba
(Yazısı f ci sayfada,l
ULUN AY
Sünnet düğünü mevsimin-deyiz... Konağın geniş salonuna yüksek karyola kurulmuş... içorlkl odada sünnotçl bası İşini görüyor... Başları külâhlı bir alay curcunabaz ollerlndo şakşaklar, doflor, dünboloklor, zilli maşalar... Basıyorlar feryadı:
— Oldu da bitti maşallah!.. E-
yl olur Inşallahl...
Bu gürültünün İçinde çocuğun İtiraz feryadını kiın dinler:
— Oldu da bitti maşnilahl... İyi olur inşallah!...
H.ıklkalon do öylo oldu... Yâni oldu bitti... İyi olduğunu vo olaca-
ğını da pek zannotınlyoruz.
Şimdi bu hnzln komodyada eşhas sayalım. Sünnotçl... Halkın mona-fllnl muhafaza İle mükellof olma-
sı lâzımgolon Curcunabazlar
şehir Meclisidir.
sinemacılardır.
zamanki gibi yino zavallı halk! F»* kat işin kıyağı bu dâvada kazanan* lar yalnız ourounabazlardır. ..er sünneto giderlor vo külâhları başla* rina geçirerek «ala ala hey» e giri-
Şehir Moclislne golinco İtiraf etmeli kİ ancak halkın menaflini mu halaza İçin o mevkilere oturtulan bir Şehir Meclisinin bu dorooo halkın aleyhinde haroket oylodlği dün yanın hiç bir yorindo no görülmüş, no do Işltllmlştlr.
Bundan evvel yazdığımız bir yazıda halkın eğlencesinin nlhayot bir «yudum zevke» İnhisar oylodlğinl vo bunun için hor zammı hor vesl-lo ilo halkın sırlına yüklemenin doğru olmıyacağını anlattık. Fakat ImkSnı var ını? Curounabazla-rın gürüitülorl bu haklı feryadı boğdu.
□ovamı 8a. a 8ü. ( de)
t Yazısı 5 incide).
Sünnet edllon de kim çlprl Her
SALI 28 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2078S Yeni Sabah 12 inci Y.l, No. 3687 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayın . 10 KuruS Almanya hakkında dörtlü müzakereler Berlin: 27 (AP.) — Bugün batılı müttefikler, Almanya hakkındakl dört devlet müzakerelerinin yarın yeniden bavlıyacağını bildirmişlerdir. Toplantı müttefik kontrol konseyi binasında cereyan edecektir.
Hükümet, mühim bir tebliğ yayınladı
Demokrat 1 arti Kongresinde kabul edilen “Millî husumet andı,, dolayısiyle, Başbakanlık, muhalef ete sert bir ihtar yapıyor L ■ .. =
Bir beyanname yayınlayan Başbakan Şemseddin Günaltay
r----------------- —.......................A
j Başbakanlık tebliğinin metni
Ankara: 27 (A.A) — Başbakanlıktan tebliğ edilmiştir: I [
Demokrat Parti ikinci büyük kongresinde verildiği anla- ! şılan kararlar dolayıslle hükümet bütün vatandaşlara aşa- ' ; ğıdakl hususları bildirmeği vazife sayar: ( ;
V
Milli ant adı altında ilân olunan karar hükümetçe ince- ! lonmlş ve bu kongre kararı, delâlet ettiği zihniyet balcımın- J dan, bir hukuk ve nizam devleti mefhumu İle telifi asla kabil ; olmayacak mahiyette görülmüştür.
Muğlâk bir üslûpla yazılmış olan bu karar vatandaşların ' seçimlerde meşru müdafaa halinde kalabileceklerini ve bu takdirde haklarım anayasa ve Türk Ceza Kanunu müeyyidelerine ■ dayanarak korumalarının kaçınılmaz bir zaruret olacağım Böy- ; I lemekte ve vatandaşlara bu türlü bir haksızlığa karşı bilfiil 1 i harekete geçmek yolunu göstermektedir. Buna göre seçim hakkının ihlâl edildiğini gören veya zanneden her vatandaş yalnız kendi takdirine dayanarak kanunun bu işe me- ; mur ettiği kimselerin işine karışacak, onları kendi takdir ve ■
(Devamı Sa. S Sû. S de)
Çeldi Bayar D. P. Kongresinde nutkunu okuduğu gün.-»

Halkın Dertleri
ortisi, her sene ol-gibi, çeşitli semt-halkla, esnafla görüşerek onların dertlerini ve dileklerini dinlemek, usulüne devam ediyor. Evvelki gün Beşiktaşlılarla temas olmuş...
Bu konuşmaların, toplantıların, dert dinlemelerin, dilek toplamaların hiç bir mâna ve kıymeti olmadığını herkes anlamıştır. Başta Halk Partisine mensup kimseler olmak üzere... Nitekim geçen yıl, böyle bir toplantıda .ateşli bir genç bu görüş melerin bir nevi alay ve mizah mevzuu halini aldığını haykırmıştı. Hakikaten bu temaslardan ne bekleniyor? Halkın sıkıntı ve ıztiraplannı tahkik ederek onlara çare bulmak mı? İnsaf edilsin. bu şehir sâkinlerinin dertlerini anlamak için uzun tahkikata, incelemelere ihtiyaç var mı? Lstanbullumın hangi ihtiyacı normal denebilecek bir şekilde tatmin olunabiliyor? Bu halk 1-şine gitmek ve evine dönmek i-çin dünyanın en ağır sıkıntısına maruzdur. Tramvaylarda salkım salkım asılmağa mahkûmdur, va purlarıla ayakta kalmağa mecburdur. Trenlerde sahanlıklarda seyahate borçludur, işin garibi faraza tramvaylara asılmak, yolda giderken atlamak belediyece yasak edilmiştir amma bütün tramvaylar onlara asılanlarla yol alır, bunu günün her dakikasında herkes görür tabiatlle belediye ve zabıta memurları da... Fakat bu nizamlara aykırı harekete hiç sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma ara sıra nasıl o-lur bilinmez —daha doğrusu belediyeye gelir olsun diye— tramvaya asılan veya tramvaydan atlıyan, bir İki zavallıdan ceza alınır. Bu halden Beşiktaş ta veya Şişlide toplanıp şikâyet edilmeden çoğunluk adamlarının haberi olmuyor mu da külfetli böyle top l&ntılarda şehirliye derdi nedir diye soruluyor...
Nakil İşi böyle perişan iken susuzluktan da bu halk kıvranır. Bunu öğrenmek için de tahkikata lüzum var mı? Amma yüksek o.akamianu bir lütuf olarak teb şir ve temin ettiklerine göre bin dokuz yüz elli bilmem kaçıncı yılda tam ve bol suya kavuşacak imişiz... Amma buna İntizardı susuzluğa idman lâzımdır.
İstanbullu İçin, bugün artık lüks olmaktan çoktan çıkmış ve zarurî İhtiyaçlar arasına girmiş bulunan bir telefon abonesi alabilmek e_n himayeli ve bahtiyar (Devamı 8a. 6 8Ü. « de)
Bayar: Tebliği okumadım, icabında cevap veririz diyor
Siyasi hayatımızda yeni bir devir mi?
Beyannamede deniliyor ki: “Kin ve nifak havası içinde ve kardeş kavgalarile vatanın iç ve dış selâmetini tehlikeye düşürecek ve nihayet rejimimizi bir diktatörlüğe götürecek hareketlere hükümet elindeki bütün vasıtalarla karşı koymak kararındadır. „
Ankara: 27 (Telefon!,) — D. P. ıngresinin devamı sırasında bazı teguler ve bilhassa bu nıcyafida tanbul ve tamirden gelenlerin ge-1 kunıl raporunda, »ayet 21. Tem ıız seçimlerindeki olaylar tekerrür erse ne yapılmak fıkrindo olduğu genel kurulu temsilen Celâl Bayar tarafından kongroyo sorulmuş ve kongredo 21 Temmuz seçimlerinin do-balindo icabcderso kan, can ve (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Kabotaj bayramı hatıra puBarı
P. T. T. idaresi 1 temmuzda yapılacak Denizcilik ve donan ma bayramı münasebetile 6 puldan ibaret 20.000 serilik bir hâtıra pulunu satışa çıkaracaktır.
Pul meraklılannan nefaset hususundaki arzularını tatmin pn pullar İsviçrede Croisier matbaasında bastırılmıştır. Pullar 5, 10, 15, 20, 30, 1/0 kuruşluktur ve serisi 120 kuruştur.
Yüksek Tahsil gençliği ve otobüsler
2 Temmuzda yapılacak toplantıda Şehir Meclisi âzası izahat verecek
E.T.T. otobüslerinde tenzilâtlı ta lebe ve malûl biletlerinin Şehir Mec llsl kararı İle kalkması gün geç -tikçe daha geniş akisler yapmakta bilhassa talebe arasındaki teessürü arttırmaktadır.
Harp malûllerine gösterdiği du saygısızlıkla Şehir Meclisi, büyük bir gaflete «jılfmüs; yarının üral^i olan gençliğe, de bllyük bir darbe indirmiştir.
(Devamı Sa. 6 6ü. 8 da)
Halka kok kömürü tevzii başlıyor
Kömür stoku yapıldığı için bu yıl kömürler vaktinde tevzi edilecek
Kömilr tevzi müessesesi genel müdürlüğü, bu seneki kömür tevzi durumu üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Tevzie tem (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunın kabinesi kuruidu
Amerikalılar yüzde yüz Kralcı bir kabine kurulmasından memnun görünmüyorlar --’ra. 97 /-»-i .s . . ...
Londra: 27 (B.B.C.) — Çal-darİB, bu gece yeni kabineyi kur mağa muvaffak olmuştur. Bütün Bakanlar, Bağ cenah Halk Partisine mensupturlar. Venizeiosun başkanlığında liberallerden mürekkep bir grup, eylüle kadar ye ni hükümeti destekliyeceğinl bildirmiştir.
Amerikalılar memnun değil Atina: 27 (AP.) — Konstan-
tin Çaldarisin, yüzde yüz kralcı ■ bir kabine kurmağa çalışması karşısında Birleşik Amerikanın Atina büyük elçisi Henry Grady bugün yayınladığı yazılı bir beyanda, Amerikalıların «Yunanla tandaki şimdiki durumun realite sini kari} ılıyabilecek» bir hükümet arzu ettiklerini yeniden belirtmiştir.
Veliefendi
otomobil
yarışları
Doğu İllerimizin kalkınması
Yeni Sabah bir kupa koydu, yarış hazırlıkları hararetli bir safhada ________ ilerliyor
veto hakkını
kullanmasını istiyoruz
Şehir Meclisinin verdiği, sinemacılara zam kararı; Valinin, Devlet Şûrasına ve Bakanbğa müracaatı yoluyla iptal edilebilir
Istanbulda iki günde 7 kuduz vakası görüldü
Ondan fazla vatandaş kuduz kedi ve köpek tarafindan isınldı
Sıcakların artmasile şehirde kuduz vakaları arttığı görülmek tedir.
Son üç gün zarfında muhtelif semtlerde üçü kedi, dördü köpek olmak üzere yedi kuduz görül -müş, 10 dan fazla vatandaş da bu kuduz kedi ve köpekler tarafından ısırıldıklarından tedavi altına alınmışlardır.
Kuduz kediler tarafından ıs:-ulanlar; Tophanede Karabaş mahallesinde Dadı sokağında 31
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Şehir Meclisinin sinemacıların İh tıraşları önünde hezimete uğraya > rak sinema biletleri ücretlerin# yaptığı zammın, halk arasında u* yandırdığı infial, gün geçtikçe art maktadır. Esasen aylarca devam o den incelemelerden sonra fazla kazanç temin ettikleri anlaşılan sinemacılara, Şehir Meclisinin, C.H, (Devamı Sa. S Sü. i de)
Ölüp te dirilen bir haydut!
Yahyalı köyündeki soygunun faili belli oldu
Şişli canıitnhı dünkü açılış töreni
Mübarek Ramazanın bugün birinci günüdür
Yahudilere tayfa olmak izni yok!
'erilen karar mucibince dışarıya giden gemiler Yuhudiden tayfa alamıyacaklar
Ankara 27 (Hususî) — Mem leketimizden Filistine muhaceret eden yahudilerden hali vakti yerinde olan ve vergi borçlarını ödememiş bulunan bazıları, bu borçlarını Ödemeden Filistine (Devamı 8a. 5 80. 4 do)
Bu sene iftar ve imsak vakitlerinde top atılacak, Şişli camii de düu müslümaulara açıldı
Bugün mübarek Ramazan’ın birinci günüdür. Dün akşam Müslü. manlar, il* Teravih namazını kılmış lardır, «On bir ayın Sultanı» Ra -muzun münasebetilo Vakıflar idare si her türlü hazırlığını görmüştür. Va'zcdllecek camilerle vâizler tes -plt olunmuştur. Ayrıca, büyük ca -mllcrdo kurulacak mahyalara ald hazırlıklar da tamamlanmış bulunmaktadır. Ramazan münasebetile pide imâline Belediyece müsaade e-dilmlştlr.
«Yeni Sabah», Müslüman okuyucularının mübarek Ramazanım teb
rik eder.
Diyanet İşleri Başkanlığı muvak-kitllğindcn:
Istanbulda Ramazanı Şerifte lf -
tar valttl Haseki minaresi ve yan -gın kulelerinin yanmaslle bildirilecek, top atılacaktır, İmsâk vaktine kadar geceleyin İstanbul cihetinden
Haseki, Fatih SÜlcymanlye, Mllırk malı, Sultanahmet, EyÜpsultan; Üsküdar cihetinden Ayazma camii mi-
nareleri yanacaktır. Inısâk vaktinden bir saat evvel ilk top ve İmsâk
Haydar Kadir özdemir (Yazısı 5 inci sayfada),
(Dovamı Sa. s 60. S da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Acoyib bir Şehir Meclisi
Temmuzun üçünde Veliefendi koşu sahasında yapılacak motosiklet ve otomobil yarışına kaydedilenlerin miktarı kabarmakta dır.
Yarışa girmek istiyenlerdcn çoğunluğu hususî otomobiller teşkil etmektedir. Yanş komitesi dün toplanmış, program üze rinde çalışmıştır. Yarış sahasının şosesi yapılmaktadır. Komite bugün tekrar toplanacaktır.
Istanbulda ilk defa yapılacak olan bu yarışa şehir halkı yakın bir alâka göstermektedir. O gün yapılan bahsi müştereklerin at yanşlarındakiler gibi ilgiyi toplayacağı umulmaktadır. Geçen haftalarda Ankarada yapılan otomobil ve motosiklet ya rujlarına lştlrâk edenlerden bir (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
Ahmet Kara'nın Cenazesi
Dünkü cenazeden bir intiba
(Yazısı f ci sayfada,l
ULUN AY
Sünnet düğünü mevsimin-deyiz... Konağın geniş salonuna yüksek karyola kurulmuş... içorlkl odada sünnotçl bası İşini görüyor... Başları külâhlı bir alay curcunabaz ollerlndo şakşaklar, doflor, dünboloklor, zilli maşalar... Basıyorlar feryadı:
— Oldu da bitti maşallah!.. E-
yl olur Inşallahl...
Bu gürültünün İçinde çocuğun İtiraz feryadını kiın dinler:
— Oldu da bitti maşnilahl... İyi olur inşallah!...
H.ıklkalon do öylo oldu... Yâni oldu bitti... İyi olduğunu vo olaca-
ğını da pek zannotınlyoruz.
Şimdi bu hnzln komodyada eşhas sayalım. Sünnotçl... Halkın mona-fllnl muhafaza İle mükellof olma-
sı lâzımgolon Curcunabazlar
şehir Meclisidir.
sinemacılardır.
zamanki gibi yino zavallı halk! F»* kat işin kıyağı bu dâvada kazanan* lar yalnız ourounabazlardır. ..er sünneto giderlor vo külâhları başla* rina geçirerek «ala ala hey» e giri-
Şehir Moclislne golinco İtiraf etmeli kİ ancak halkın menaflini mu halaza İçin o mevkilere oturtulan bir Şehir Meclisinin bu dorooo halkın aleyhinde haroket oylodlği dün yanın hiç bir yorindo no görülmüş, no do Işltllmlştlr.
Bundan evvel yazdığımız bir yazıda halkın eğlencesinin nlhayot bir «yudum zevke» İnhisar oylodlğinl vo bunun için hor zammı hor vesl-lo ilo halkın sırlına yüklemenin doğru olmıyacağını anlattık. Fakat ImkSnı var ını? Curounabazla-rın gürüitülorl bu haklı feryadı boğdu.
□ovamı 8a. a 8ü. ( de)
t Yazısı 5 incide).
Sünnet edllon de kim çlprl Her
SALI 28 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2078S Yeni Sabah 12 inci Y.l, No. 3687 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayın . 10 KuruS Almanya hakkında dörtlü müzakereler Berlin: 27 (AP.) — Bugün batılı müttefikler, Almanya hakkındakl dört devlet müzakerelerinin yarın yeniden bavlıyacağını bildirmişlerdir. Toplantı müttefik kontrol konseyi binasında cereyan edecektir.
Hükümet, mühim bir tebliğ yayınladı
Demokrat 1 arti Kongresinde kabul edilen “Millî husumet andı,, dolayısiyle, Başbakanlık, muhalef ete sert bir ihtar yapıyor L ■ .. =
Bir beyanname yayınlayan Başbakan Şemseddin Günaltay
r----------------- —.......................A
j Başbakanlık tebliğinin metni
Ankara: 27 (A.A) — Başbakanlıktan tebliğ edilmiştir: I [
Demokrat Parti ikinci büyük kongresinde verildiği anla- ! şılan kararlar dolayıslle hükümet bütün vatandaşlara aşa- ' ; ğıdakl hususları bildirmeği vazife sayar: ( ;
V
Milli ant adı altında ilân olunan karar hükümetçe ince- ! lonmlş ve bu kongre kararı, delâlet ettiği zihniyet balcımın- J dan, bir hukuk ve nizam devleti mefhumu İle telifi asla kabil ; olmayacak mahiyette görülmüştür.
Muğlâk bir üslûpla yazılmış olan bu karar vatandaşların ' seçimlerde meşru müdafaa halinde kalabileceklerini ve bu takdirde haklarım anayasa ve Türk Ceza Kanunu müeyyidelerine ■ dayanarak korumalarının kaçınılmaz bir zaruret olacağım Böy- ; I lemekte ve vatandaşlara bu türlü bir haksızlığa karşı bilfiil 1 i harekete geçmek yolunu göstermektedir. Buna göre seçim hakkının ihlâl edildiğini gören veya zanneden her vatandaş yalnız kendi takdirine dayanarak kanunun bu işe me- ; mur ettiği kimselerin işine karışacak, onları kendi takdir ve ■
(Devamı Sa. S Sû. S de)
Çeldi Bayar D. P. Kongresinde nutkunu okuduğu gün.-»

Halkın Dertleri
ortisi, her sene ol-gibi, çeşitli semt-halkla, esnafla görüşerek onların dertlerini ve dileklerini dinlemek, usulüne devam ediyor. Evvelki gün Beşiktaşlılarla temas olmuş...
Bu konuşmaların, toplantıların, dert dinlemelerin, dilek toplamaların hiç bir mâna ve kıymeti olmadığını herkes anlamıştır. Başta Halk Partisine mensup kimseler olmak üzere... Nitekim geçen yıl, böyle bir toplantıda .ateşli bir genç bu görüş melerin bir nevi alay ve mizah mevzuu halini aldığını haykırmıştı. Hakikaten bu temaslardan ne bekleniyor? Halkın sıkıntı ve ıztiraplannı tahkik ederek onlara çare bulmak mı? İnsaf edilsin. bu şehir sâkinlerinin dertlerini anlamak için uzun tahkikata, incelemelere ihtiyaç var mı? Lstanbullumın hangi ihtiyacı normal denebilecek bir şekilde tatmin olunabiliyor? Bu halk 1-şine gitmek ve evine dönmek i-çin dünyanın en ağır sıkıntısına maruzdur. Tramvaylarda salkım salkım asılmağa mahkûmdur, va purlarıla ayakta kalmağa mecburdur. Trenlerde sahanlıklarda seyahate borçludur, işin garibi faraza tramvaylara asılmak, yolda giderken atlamak belediyece yasak edilmiştir amma bütün tramvaylar onlara asılanlarla yol alır, bunu günün her dakikasında herkes görür tabiatlle belediye ve zabıta memurları da... Fakat bu nizamlara aykırı harekete hiç sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma ara sıra nasıl o-lur bilinmez —daha doğrusu belediyeye gelir olsun diye— tramvaya asılan veya tramvaydan atlıyan, bir İki zavallıdan ceza alınır. Bu halden Beşiktaş ta veya Şişlide toplanıp şikâyet edilmeden çoğunluk adamlarının haberi olmuyor mu da külfetli böyle top l&ntılarda şehirliye derdi nedir diye soruluyor...
Nakil İşi böyle perişan iken susuzluktan da bu halk kıvranır. Bunu öğrenmek için de tahkikata lüzum var mı? Amma yüksek o.akamianu bir lütuf olarak teb şir ve temin ettiklerine göre bin dokuz yüz elli bilmem kaçıncı yılda tam ve bol suya kavuşacak imişiz... Amma buna İntizardı susuzluğa idman lâzımdır.
İstanbullu İçin, bugün artık lüks olmaktan çoktan çıkmış ve zarurî İhtiyaçlar arasına girmiş bulunan bir telefon abonesi alabilmek e_n himayeli ve bahtiyar (Devamı 8a. 6 8Ü. « de)
Bayar: Tebliği okumadım, icabında cevap veririz diyor
Siyasi hayatımızda yeni bir devir mi?
Beyannamede deniliyor ki: “Kin ve nifak havası içinde ve kardeş kavgalarile vatanın iç ve dış selâmetini tehlikeye düşürecek ve nihayet rejimimizi bir diktatörlüğe götürecek hareketlere hükümet elindeki bütün vasıtalarla karşı koymak kararındadır. „
Ankara: 27 (Telefon!,) — D. P. ıngresinin devamı sırasında bazı teguler ve bilhassa bu nıcyafida tanbul ve tamirden gelenlerin ge-1 kunıl raporunda, »ayet 21. Tem ıız seçimlerindeki olaylar tekerrür erse ne yapılmak fıkrindo olduğu genel kurulu temsilen Celâl Bayar tarafından kongroyo sorulmuş ve kongredo 21 Temmuz seçimlerinin do-balindo icabcderso kan, can ve (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Kabotaj bayramı hatıra puBarı
P. T. T. idaresi 1 temmuzda yapılacak Denizcilik ve donan ma bayramı münasebetile 6 puldan ibaret 20.000 serilik bir hâtıra pulunu satışa çıkaracaktır.
Pul meraklılannan nefaset hususundaki arzularını tatmin pn pullar İsviçrede Croisier matbaasında bastırılmıştır. Pullar 5, 10, 15, 20, 30, 1/0 kuruşluktur ve serisi 120 kuruştur.
Yüksek Tahsil gençliği ve otobüsler
2 Temmuzda yapılacak toplantıda Şehir Meclisi âzası izahat verecek
E.T.T. otobüslerinde tenzilâtlı ta lebe ve malûl biletlerinin Şehir Mec llsl kararı İle kalkması gün geç -tikçe daha geniş akisler yapmakta bilhassa talebe arasındaki teessürü arttırmaktadır.
Harp malûllerine gösterdiği du saygısızlıkla Şehir Meclisi, büyük bir gaflete «jılfmüs; yarının üral^i olan gençliğe, de bllyük bir darbe indirmiştir.
(Devamı Sa. 6 6ü. 8 da)
Halka kok kömürü tevzii başlıyor
Kömür stoku yapıldığı için bu yıl kömürler vaktinde tevzi edilecek
Kömilr tevzi müessesesi genel müdürlüğü, bu seneki kömür tevzi durumu üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Tevzie tem (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunın kabinesi kuruidu
Amerikalılar yüzde yüz Kralcı bir kabine kurulmasından memnun görünmüyorlar --’ra. 97 /-»-i .s . . ...
Londra: 27 (B.B.C.) — Çal-darİB, bu gece yeni kabineyi kur mağa muvaffak olmuştur. Bütün Bakanlar, Bağ cenah Halk Partisine mensupturlar. Venizeiosun başkanlığında liberallerden mürekkep bir grup, eylüle kadar ye ni hükümeti destekliyeceğinl bildirmiştir.
Amerikalılar memnun değil Atina: 27 (AP.) — Konstan-
tin Çaldarisin, yüzde yüz kralcı ■ bir kabine kurmağa çalışması karşısında Birleşik Amerikanın Atina büyük elçisi Henry Grady bugün yayınladığı yazılı bir beyanda, Amerikalıların «Yunanla tandaki şimdiki durumun realite sini kari} ılıyabilecek» bir hükümet arzu ettiklerini yeniden belirtmiştir.
Veliefendi
otomobil
yarışları
Doğu İllerimizin kalkınması
Yeni Sabah bir kupa koydu, yarış hazırlıkları hararetli bir safhada ________ ilerliyor
veto hakkını
kullanmasını istiyoruz
Şehir Meclisinin verdiği, sinemacılara zam kararı; Valinin, Devlet Şûrasına ve Bakanbğa müracaatı yoluyla iptal edilebilir
Istanbulda iki günde 7 kuduz vakası görüldü
Ondan fazla vatandaş kuduz kedi ve köpek tarafindan isınldı
Sıcakların artmasile şehirde kuduz vakaları arttığı görülmek tedir.
Son üç gün zarfında muhtelif semtlerde üçü kedi, dördü köpek olmak üzere yedi kuduz görül -müş, 10 dan fazla vatandaş da bu kuduz kedi ve köpekler tarafından ısırıldıklarından tedavi altına alınmışlardır.
Kuduz kediler tarafından ıs:-ulanlar; Tophanede Karabaş mahallesinde Dadı sokağında 31
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Şehir Meclisinin sinemacıların İh tıraşları önünde hezimete uğraya > rak sinema biletleri ücretlerin# yaptığı zammın, halk arasında u* yandırdığı infial, gün geçtikçe art maktadır. Esasen aylarca devam o den incelemelerden sonra fazla kazanç temin ettikleri anlaşılan sinemacılara, Şehir Meclisinin, C.H, (Devamı Sa. S Sü. i de)
Ölüp te dirilen bir haydut!
Yahyalı köyündeki soygunun faili belli oldu
Şişli canıitnhı dünkü açılış töreni
Mübarek Ramazanın bugün birinci günüdür
Yahudilere tayfa olmak izni yok!
'erilen karar mucibince dışarıya giden gemiler Yuhudiden tayfa alamıyacaklar
Ankara 27 (Hususî) — Mem leketimizden Filistine muhaceret eden yahudilerden hali vakti yerinde olan ve vergi borçlarını ödememiş bulunan bazıları, bu borçlarını Ödemeden Filistine (Devamı 8a. 5 80. 4 do)
Bu sene iftar ve imsak vakitlerinde top atılacak, Şişli camii de düu müslümaulara açıldı
Bugün mübarek Ramazan’ın birinci günüdür. Dün akşam Müslü. manlar, il* Teravih namazını kılmış lardır, «On bir ayın Sultanı» Ra -muzun münasebetilo Vakıflar idare si her türlü hazırlığını görmüştür. Va'zcdllecek camilerle vâizler tes -plt olunmuştur. Ayrıca, büyük ca -mllcrdo kurulacak mahyalara ald hazırlıklar da tamamlanmış bulunmaktadır. Ramazan münasebetile pide imâline Belediyece müsaade e-dilmlştlr.
«Yeni Sabah», Müslüman okuyucularının mübarek Ramazanım teb
rik eder.
Diyanet İşleri Başkanlığı muvak-kitllğindcn:
Istanbulda Ramazanı Şerifte lf -
tar valttl Haseki minaresi ve yan -gın kulelerinin yanmaslle bildirilecek, top atılacaktır, İmsâk vaktine kadar geceleyin İstanbul cihetinden
Haseki, Fatih SÜlcymanlye, Mllırk malı, Sultanahmet, EyÜpsultan; Üsküdar cihetinden Ayazma camii mi-
nareleri yanacaktır. Inısâk vaktinden bir saat evvel ilk top ve İmsâk
Haydar Kadir özdemir (Yazısı 5 inci sayfada),
(Dovamı Sa. s 60. S da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Acoyib bir Şehir Meclisi
Temmuzun üçünde Veliefendi koşu sahasında yapılacak motosiklet ve otomobil yarışına kaydedilenlerin miktarı kabarmakta dır.
Yarışa girmek istiyenlerdcn çoğunluğu hususî otomobiller teşkil etmektedir. Yanş komitesi dün toplanmış, program üze rinde çalışmıştır. Yarış sahasının şosesi yapılmaktadır. Komite bugün tekrar toplanacaktır.
Istanbulda ilk defa yapılacak olan bu yarışa şehir halkı yakın bir alâka göstermektedir. O gün yapılan bahsi müştereklerin at yanşlarındakiler gibi ilgiyi toplayacağı umulmaktadır. Geçen haftalarda Ankarada yapılan otomobil ve motosiklet ya rujlarına lştlrâk edenlerden bir (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
Ahmet Kara'nın Cenazesi
Dünkü cenazeden bir intiba
(Yazısı f ci sayfada,l
ULUN AY
Sünnet düğünü mevsimin-deyiz... Konağın geniş salonuna yüksek karyola kurulmuş... içorlkl odada sünnotçl bası İşini görüyor... Başları külâhlı bir alay curcunabaz ollerlndo şakşaklar, doflor, dünboloklor, zilli maşalar... Basıyorlar feryadı:
— Oldu da bitti maşallah!.. E-
yl olur Inşallahl...
Bu gürültünün İçinde çocuğun İtiraz feryadını kiın dinler:
— Oldu da bitti maşnilahl... İyi olur inşallah!...
H.ıklkalon do öylo oldu... Yâni oldu bitti... İyi olduğunu vo olaca-
ğını da pek zannotınlyoruz.
Şimdi bu hnzln komodyada eşhas sayalım. Sünnotçl... Halkın mona-fllnl muhafaza İle mükellof olma-
sı lâzımgolon Curcunabazlar
şehir Meclisidir.
sinemacılardır.
zamanki gibi yino zavallı halk! F»* kat işin kıyağı bu dâvada kazanan* lar yalnız ourounabazlardır. ..er sünneto giderlor vo külâhları başla* rina geçirerek «ala ala hey» e giri-
Şehir Moclislne golinco İtiraf etmeli kİ ancak halkın menaflini mu halaza İçin o mevkilere oturtulan bir Şehir Meclisinin bu dorooo halkın aleyhinde haroket oylodlği dün yanın hiç bir yorindo no görülmüş, no do Işltllmlştlr.
Bundan evvel yazdığımız bir yazıda halkın eğlencesinin nlhayot bir «yudum zevke» İnhisar oylodlğinl vo bunun için hor zammı hor vesl-lo ilo halkın sırlına yüklemenin doğru olmıyacağını anlattık. Fakat ImkSnı var ını? Curounabazla-rın gürüitülorl bu haklı feryadı boğdu.
□ovamı 8a. a 8ü. ( de)
t Yazısı 5 incide).
Sünnet edllon de kim çlprl Her
SALI 28 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2078S Yeni Sabah 12 inci Y.l, No. 3687 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayın . 10 KuruS Almanya hakkında dörtlü müzakereler Berlin: 27 (AP.) — Bugün batılı müttefikler, Almanya hakkındakl dört devlet müzakerelerinin yarın yeniden bavlıyacağını bildirmişlerdir. Toplantı müttefik kontrol konseyi binasında cereyan edecektir.
Hükümet, mühim bir tebliğ yayınladı
Demokrat 1 arti Kongresinde kabul edilen “Millî husumet andı,, dolayısiyle, Başbakanlık, muhalef ete sert bir ihtar yapıyor L ■ .. =
Bir beyanname yayınlayan Başbakan Şemseddin Günaltay
r----------------- —.......................A
j Başbakanlık tebliğinin metni
Ankara: 27 (A.A) — Başbakanlıktan tebliğ edilmiştir: I [
Demokrat Parti ikinci büyük kongresinde verildiği anla- ! şılan kararlar dolayıslle hükümet bütün vatandaşlara aşa- ' ; ğıdakl hususları bildirmeği vazife sayar: ( ;
V
Milli ant adı altında ilân olunan karar hükümetçe ince- ! lonmlş ve bu kongre kararı, delâlet ettiği zihniyet balcımın- J dan, bir hukuk ve nizam devleti mefhumu İle telifi asla kabil ; olmayacak mahiyette görülmüştür.
Muğlâk bir üslûpla yazılmış olan bu karar vatandaşların ' seçimlerde meşru müdafaa halinde kalabileceklerini ve bu takdirde haklarım anayasa ve Türk Ceza Kanunu müeyyidelerine ■ dayanarak korumalarının kaçınılmaz bir zaruret olacağım Böy- ; I lemekte ve vatandaşlara bu türlü bir haksızlığa karşı bilfiil 1 i harekete geçmek yolunu göstermektedir. Buna göre seçim hakkının ihlâl edildiğini gören veya zanneden her vatandaş yalnız kendi takdirine dayanarak kanunun bu işe me- ; mur ettiği kimselerin işine karışacak, onları kendi takdir ve ■
(Devamı Sa. S Sû. S de)
Çeldi Bayar D. P. Kongresinde nutkunu okuduğu gün.-»

Halkın Dertleri
ortisi, her sene ol-gibi, çeşitli semt-halkla, esnafla görüşerek onların dertlerini ve dileklerini dinlemek, usulüne devam ediyor. Evvelki gün Beşiktaşlılarla temas olmuş...
Bu konuşmaların, toplantıların, dert dinlemelerin, dilek toplamaların hiç bir mâna ve kıymeti olmadığını herkes anlamıştır. Başta Halk Partisine mensup kimseler olmak üzere... Nitekim geçen yıl, böyle bir toplantıda .ateşli bir genç bu görüş melerin bir nevi alay ve mizah mevzuu halini aldığını haykırmıştı. Hakikaten bu temaslardan ne bekleniyor? Halkın sıkıntı ve ıztiraplannı tahkik ederek onlara çare bulmak mı? İnsaf edilsin. bu şehir sâkinlerinin dertlerini anlamak için uzun tahkikata, incelemelere ihtiyaç var mı? Lstanbullumın hangi ihtiyacı normal denebilecek bir şekilde tatmin olunabiliyor? Bu halk 1-şine gitmek ve evine dönmek i-çin dünyanın en ağır sıkıntısına maruzdur. Tramvaylarda salkım salkım asılmağa mahkûmdur, va purlarıla ayakta kalmağa mecburdur. Trenlerde sahanlıklarda seyahate borçludur, işin garibi faraza tramvaylara asılmak, yolda giderken atlamak belediyece yasak edilmiştir amma bütün tramvaylar onlara asılanlarla yol alır, bunu günün her dakikasında herkes görür tabiatlle belediye ve zabıta memurları da... Fakat bu nizamlara aykırı harekete hiç sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma ara sıra nasıl o-lur bilinmez —daha doğrusu belediyeye gelir olsun diye— tramvaya asılan veya tramvaydan atlıyan, bir İki zavallıdan ceza alınır. Bu halden Beşiktaş ta veya Şişlide toplanıp şikâyet edilmeden çoğunluk adamlarının haberi olmuyor mu da külfetli böyle top l&ntılarda şehirliye derdi nedir diye soruluyor...
Nakil İşi böyle perişan iken susuzluktan da bu halk kıvranır. Bunu öğrenmek için de tahkikata lüzum var mı? Amma yüksek o.akamianu bir lütuf olarak teb şir ve temin ettiklerine göre bin dokuz yüz elli bilmem kaçıncı yılda tam ve bol suya kavuşacak imişiz... Amma buna İntizardı susuzluğa idman lâzımdır.
İstanbullu İçin, bugün artık lüks olmaktan çoktan çıkmış ve zarurî İhtiyaçlar arasına girmiş bulunan bir telefon abonesi alabilmek e_n himayeli ve bahtiyar (Devamı 8a. 6 8Ü. « de)
Bayar: Tebliği okumadım, icabında cevap veririz diyor
Siyasi hayatımızda yeni bir devir mi?
Beyannamede deniliyor ki: “Kin ve nifak havası içinde ve kardeş kavgalarile vatanın iç ve dış selâmetini tehlikeye düşürecek ve nihayet rejimimizi bir diktatörlüğe götürecek hareketlere hükümet elindeki bütün vasıtalarla karşı koymak kararındadır. „
Ankara: 27 (Telefon!,) — D. P. ıngresinin devamı sırasında bazı teguler ve bilhassa bu nıcyafida tanbul ve tamirden gelenlerin ge-1 kunıl raporunda, »ayet 21. Tem ıız seçimlerindeki olaylar tekerrür erse ne yapılmak fıkrindo olduğu genel kurulu temsilen Celâl Bayar tarafından kongroyo sorulmuş ve kongredo 21 Temmuz seçimlerinin do-balindo icabcderso kan, can ve (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Kabotaj bayramı hatıra puBarı
P. T. T. idaresi 1 temmuzda yapılacak Denizcilik ve donan ma bayramı münasebetile 6 puldan ibaret 20.000 serilik bir hâtıra pulunu satışa çıkaracaktır.
Pul meraklılannan nefaset hususundaki arzularını tatmin pn pullar İsviçrede Croisier matbaasında bastırılmıştır. Pullar 5, 10, 15, 20, 30, 1/0 kuruşluktur ve serisi 120 kuruştur.
Yüksek Tahsil gençliği ve otobüsler
2 Temmuzda yapılacak toplantıda Şehir Meclisi âzası izahat verecek
E.T.T. otobüslerinde tenzilâtlı ta lebe ve malûl biletlerinin Şehir Mec llsl kararı İle kalkması gün geç -tikçe daha geniş akisler yapmakta bilhassa talebe arasındaki teessürü arttırmaktadır.
Harp malûllerine gösterdiği du saygısızlıkla Şehir Meclisi, büyük bir gaflete «jılfmüs; yarının üral^i olan gençliğe, de bllyük bir darbe indirmiştir.
(Devamı Sa. 6 6ü. 8 da)
Halka kok kömürü tevzii başlıyor
Kömür stoku yapıldığı için bu yıl kömürler vaktinde tevzi edilecek
Kömilr tevzi müessesesi genel müdürlüğü, bu seneki kömür tevzi durumu üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Tevzie tem (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunın kabinesi kuruidu
Amerikalılar yüzde yüz Kralcı bir kabine kurulmasından memnun görünmüyorlar --’ra. 97 /-»-i .s . . ...
Londra: 27 (B.B.C.) — Çal-darİB, bu gece yeni kabineyi kur mağa muvaffak olmuştur. Bütün Bakanlar, Bağ cenah Halk Partisine mensupturlar. Venizeiosun başkanlığında liberallerden mürekkep bir grup, eylüle kadar ye ni hükümeti destekliyeceğinl bildirmiştir.
Amerikalılar memnun değil Atina: 27 (AP.) — Konstan-
tin Çaldarisin, yüzde yüz kralcı ■ bir kabine kurmağa çalışması karşısında Birleşik Amerikanın Atina büyük elçisi Henry Grady bugün yayınladığı yazılı bir beyanda, Amerikalıların «Yunanla tandaki şimdiki durumun realite sini kari} ılıyabilecek» bir hükümet arzu ettiklerini yeniden belirtmiştir.
Veliefendi
otomobil
yarışları
Doğu İllerimizin kalkınması
Yeni Sabah bir kupa koydu, yarış hazırlıkları hararetli bir safhada ________ ilerliyor
veto hakkını
kullanmasını istiyoruz
Şehir Meclisinin verdiği, sinemacılara zam kararı; Valinin, Devlet Şûrasına ve Bakanbğa müracaatı yoluyla iptal edilebilir
Istanbulda iki günde 7 kuduz vakası görüldü
Ondan fazla vatandaş kuduz kedi ve köpek tarafindan isınldı
Sıcakların artmasile şehirde kuduz vakaları arttığı görülmek tedir.
Son üç gün zarfında muhtelif semtlerde üçü kedi, dördü köpek olmak üzere yedi kuduz görül -müş, 10 dan fazla vatandaş da bu kuduz kedi ve köpekler tarafından ısırıldıklarından tedavi altına alınmışlardır.
Kuduz kediler tarafından ıs:-ulanlar; Tophanede Karabaş mahallesinde Dadı sokağında 31
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Şehir Meclisinin sinemacıların İh tıraşları önünde hezimete uğraya > rak sinema biletleri ücretlerin# yaptığı zammın, halk arasında u* yandırdığı infial, gün geçtikçe art maktadır. Esasen aylarca devam o den incelemelerden sonra fazla kazanç temin ettikleri anlaşılan sinemacılara, Şehir Meclisinin, C.H, (Devamı Sa. S Sü. i de)
Ölüp te dirilen bir haydut!
Yahyalı köyündeki soygunun faili belli oldu
Şişli canıitnhı dünkü açılış töreni
Mübarek Ramazanın bugün birinci günüdür
Yahudilere tayfa olmak izni yok!
'erilen karar mucibince dışarıya giden gemiler Yuhudiden tayfa alamıyacaklar
Ankara 27 (Hususî) — Mem leketimizden Filistine muhaceret eden yahudilerden hali vakti yerinde olan ve vergi borçlarını ödememiş bulunan bazıları, bu borçlarını Ödemeden Filistine (Devamı 8a. 5 80. 4 do)
Bu sene iftar ve imsak vakitlerinde top atılacak, Şişli camii de düu müslümaulara açıldı
Bugün mübarek Ramazan’ın birinci günüdür. Dün akşam Müslü. manlar, il* Teravih namazını kılmış lardır, «On bir ayın Sultanı» Ra -muzun münasebetilo Vakıflar idare si her türlü hazırlığını görmüştür. Va'zcdllecek camilerle vâizler tes -plt olunmuştur. Ayrıca, büyük ca -mllcrdo kurulacak mahyalara ald hazırlıklar da tamamlanmış bulunmaktadır. Ramazan münasebetile pide imâline Belediyece müsaade e-dilmlştlr.
«Yeni Sabah», Müslüman okuyucularının mübarek Ramazanım teb
rik eder.
Diyanet İşleri Başkanlığı muvak-kitllğindcn:
Istanbulda Ramazanı Şerifte lf -
tar valttl Haseki minaresi ve yan -gın kulelerinin yanmaslle bildirilecek, top atılacaktır, İmsâk vaktine kadar geceleyin İstanbul cihetinden
Haseki, Fatih SÜlcymanlye, Mllırk malı, Sultanahmet, EyÜpsultan; Üsküdar cihetinden Ayazma camii mi-
nareleri yanacaktır. Inısâk vaktinden bir saat evvel ilk top ve İmsâk
Haydar Kadir özdemir (Yazısı 5 inci sayfada),
(Dovamı Sa. s 60. S da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Acoyib bir Şehir Meclisi
Temmuzun üçünde Veliefendi koşu sahasında yapılacak motosiklet ve otomobil yarışına kaydedilenlerin miktarı kabarmakta dır.
Yarışa girmek istiyenlerdcn çoğunluğu hususî otomobiller teşkil etmektedir. Yanş komitesi dün toplanmış, program üze rinde çalışmıştır. Yarış sahasının şosesi yapılmaktadır. Komite bugün tekrar toplanacaktır.
Istanbulda ilk defa yapılacak olan bu yarışa şehir halkı yakın bir alâka göstermektedir. O gün yapılan bahsi müştereklerin at yanşlarındakiler gibi ilgiyi toplayacağı umulmaktadır. Geçen haftalarda Ankarada yapılan otomobil ve motosiklet ya rujlarına lştlrâk edenlerden bir (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
Ahmet Kara'nın Cenazesi
Dünkü cenazeden bir intiba
(Yazısı f ci sayfada,l
ULUN AY
Sünnet düğünü mevsimin-deyiz... Konağın geniş salonuna yüksek karyola kurulmuş... içorlkl odada sünnotçl bası İşini görüyor... Başları külâhlı bir alay curcunabaz ollerlndo şakşaklar, doflor, dünboloklor, zilli maşalar... Basıyorlar feryadı:
— Oldu da bitti maşallah!.. E-
yl olur Inşallahl...
Bu gürültünün İçinde çocuğun İtiraz feryadını kiın dinler:
— Oldu da bitti maşnilahl... İyi olur inşallah!...
H.ıklkalon do öylo oldu... Yâni oldu bitti... İyi olduğunu vo olaca-
ğını da pek zannotınlyoruz.
Şimdi bu hnzln komodyada eşhas sayalım. Sünnotçl... Halkın mona-fllnl muhafaza İle mükellof olma-
sı lâzımgolon Curcunabazlar
şehir Meclisidir.
sinemacılardır.
zamanki gibi yino zavallı halk! F»* kat işin kıyağı bu dâvada kazanan* lar yalnız ourounabazlardır. ..er sünneto giderlor vo külâhları başla* rina geçirerek «ala ala hey» e giri-
Şehir Moclislne golinco İtiraf etmeli kİ ancak halkın menaflini mu halaza İçin o mevkilere oturtulan bir Şehir Meclisinin bu dorooo halkın aleyhinde haroket oylodlği dün yanın hiç bir yorindo no görülmüş, no do Işltllmlştlr.
Bundan evvel yazdığımız bir yazıda halkın eğlencesinin nlhayot bir «yudum zevke» İnhisar oylodlğinl vo bunun için hor zammı hor vesl-lo ilo halkın sırlına yüklemenin doğru olmıyacağını anlattık. Fakat ImkSnı var ını? Curounabazla-rın gürüitülorl bu haklı feryadı boğdu.
□ovamı 8a. a 8ü. ( de)
t Yazısı 5 incide).
Sünnet edllon de kim çlprl Her
SALI 28 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2078S Yeni Sabah 12 inci Y.l, No. 3687 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayın . 10 KuruS Almanya hakkında dörtlü müzakereler Berlin: 27 (AP.) — Bugün batılı müttefikler, Almanya hakkındakl dört devlet müzakerelerinin yarın yeniden bavlıyacağını bildirmişlerdir. Toplantı müttefik kontrol konseyi binasında cereyan edecektir.
Hükümet, mühim bir tebliğ yayınladı
Demokrat 1 arti Kongresinde kabul edilen “Millî husumet andı,, dolayısiyle, Başbakanlık, muhalef ete sert bir ihtar yapıyor L ■ .. =
Bir beyanname yayınlayan Başbakan Şemseddin Günaltay
r----------------- —.......................A
j Başbakanlık tebliğinin metni
Ankara: 27 (A.A) — Başbakanlıktan tebliğ edilmiştir: I [
Demokrat Parti ikinci büyük kongresinde verildiği anla- ! şılan kararlar dolayıslle hükümet bütün vatandaşlara aşa- ' ; ğıdakl hususları bildirmeği vazife sayar: ( ;
V
Milli ant adı altında ilân olunan karar hükümetçe ince- ! lonmlş ve bu kongre kararı, delâlet ettiği zihniyet balcımın- J dan, bir hukuk ve nizam devleti mefhumu İle telifi asla kabil ; olmayacak mahiyette görülmüştür.
Muğlâk bir üslûpla yazılmış olan bu karar vatandaşların ' seçimlerde meşru müdafaa halinde kalabileceklerini ve bu takdirde haklarım anayasa ve Türk Ceza Kanunu müeyyidelerine ■ dayanarak korumalarının kaçınılmaz bir zaruret olacağım Böy- ; I lemekte ve vatandaşlara bu türlü bir haksızlığa karşı bilfiil 1 i harekete geçmek yolunu göstermektedir. Buna göre seçim hakkının ihlâl edildiğini gören veya zanneden her vatandaş yalnız kendi takdirine dayanarak kanunun bu işe me- ; mur ettiği kimselerin işine karışacak, onları kendi takdir ve ■
(Devamı Sa. S Sû. S de)
Çeldi Bayar D. P. Kongresinde nutkunu okuduğu gün.-»

Halkın Dertleri
ortisi, her sene ol-gibi, çeşitli semt-halkla, esnafla görüşerek onların dertlerini ve dileklerini dinlemek, usulüne devam ediyor. Evvelki gün Beşiktaşlılarla temas olmuş...
Bu konuşmaların, toplantıların, dert dinlemelerin, dilek toplamaların hiç bir mâna ve kıymeti olmadığını herkes anlamıştır. Başta Halk Partisine mensup kimseler olmak üzere... Nitekim geçen yıl, böyle bir toplantıda .ateşli bir genç bu görüş melerin bir nevi alay ve mizah mevzuu halini aldığını haykırmıştı. Hakikaten bu temaslardan ne bekleniyor? Halkın sıkıntı ve ıztiraplannı tahkik ederek onlara çare bulmak mı? İnsaf edilsin. bu şehir sâkinlerinin dertlerini anlamak için uzun tahkikata, incelemelere ihtiyaç var mı? Lstanbullumın hangi ihtiyacı normal denebilecek bir şekilde tatmin olunabiliyor? Bu halk 1-şine gitmek ve evine dönmek i-çin dünyanın en ağır sıkıntısına maruzdur. Tramvaylarda salkım salkım asılmağa mahkûmdur, va purlarıla ayakta kalmağa mecburdur. Trenlerde sahanlıklarda seyahate borçludur, işin garibi faraza tramvaylara asılmak, yolda giderken atlamak belediyece yasak edilmiştir amma bütün tramvaylar onlara asılanlarla yol alır, bunu günün her dakikasında herkes görür tabiatlle belediye ve zabıta memurları da... Fakat bu nizamlara aykırı harekete hiç sesini çıkarmaz. Çıkarmaz amma ara sıra nasıl o-lur bilinmez —daha doğrusu belediyeye gelir olsun diye— tramvaya asılan veya tramvaydan atlıyan, bir İki zavallıdan ceza alınır. Bu halden Beşiktaş ta veya Şişlide toplanıp şikâyet edilmeden çoğunluk adamlarının haberi olmuyor mu da külfetli böyle top l&ntılarda şehirliye derdi nedir diye soruluyor...
Nakil İşi böyle perişan iken susuzluktan da bu halk kıvranır. Bunu öğrenmek için de tahkikata lüzum var mı? Amma yüksek o.akamianu bir lütuf olarak teb şir ve temin ettiklerine göre bin dokuz yüz elli bilmem kaçıncı yılda tam ve bol suya kavuşacak imişiz... Amma buna İntizardı susuzluğa idman lâzımdır.
İstanbullu İçin, bugün artık lüks olmaktan çoktan çıkmış ve zarurî İhtiyaçlar arasına girmiş bulunan bir telefon abonesi alabilmek e_n himayeli ve bahtiyar (Devamı 8a. 6 8Ü. « de)
Bayar: Tebliği okumadım, icabında cevap veririz diyor
Siyasi hayatımızda yeni bir devir mi?
Beyannamede deniliyor ki: “Kin ve nifak havası içinde ve kardeş kavgalarile vatanın iç ve dış selâmetini tehlikeye düşürecek ve nihayet rejimimizi bir diktatörlüğe götürecek hareketlere hükümet elindeki bütün vasıtalarla karşı koymak kararındadır. „
Ankara: 27 (Telefon!,) — D. P. ıngresinin devamı sırasında bazı teguler ve bilhassa bu nıcyafida tanbul ve tamirden gelenlerin ge-1 kunıl raporunda, »ayet 21. Tem ıız seçimlerindeki olaylar tekerrür erse ne yapılmak fıkrindo olduğu genel kurulu temsilen Celâl Bayar tarafından kongroyo sorulmuş ve kongredo 21 Temmuz seçimlerinin do-balindo icabcderso kan, can ve (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Kabotaj bayramı hatıra puBarı
P. T. T. idaresi 1 temmuzda yapılacak Denizcilik ve donan ma bayramı münasebetile 6 puldan ibaret 20.000 serilik bir hâtıra pulunu satışa çıkaracaktır.
Pul meraklılannan nefaset hususundaki arzularını tatmin pn pullar İsviçrede Croisier matbaasında bastırılmıştır. Pullar 5, 10, 15, 20, 30, 1/0 kuruşluktur ve serisi 120 kuruştur.
Yüksek Tahsil gençliği ve otobüsler
2 Temmuzda yapılacak toplantıda Şehir Meclisi âzası izahat verecek
E.T.T. otobüslerinde tenzilâtlı ta lebe ve malûl biletlerinin Şehir Mec llsl kararı İle kalkması gün geç -tikçe daha geniş akisler yapmakta bilhassa talebe arasındaki teessürü arttırmaktadır.
Harp malûllerine gösterdiği du saygısızlıkla Şehir Meclisi, büyük bir gaflete «jılfmüs; yarının üral^i olan gençliğe, de bllyük bir darbe indirmiştir.
(Devamı Sa. 6 6ü. 8 da)
Halka kok kömürü tevzii başlıyor
Kömür stoku yapıldığı için bu yıl kömürler vaktinde tevzi edilecek
Kömilr tevzi müessesesi genel müdürlüğü, bu seneki kömür tevzi durumu üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Tevzie tem (Dovamı 8a. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunın kabinesi kuruidu
Amerikalılar yüzde yüz Kralcı bir kabine kurulmasından memnun görünmüyorlar --’ra. 97 /-»-i .s . . ...
Londra: 27 (B.B.C.) — Çal-darİB, bu gece yeni kabineyi kur mağa muvaffak olmuştur. Bütün Bakanlar, Bağ cenah Halk Partisine mensupturlar. Venizeiosun başkanlığında liberallerden mürekkep bir grup, eylüle kadar ye ni hükümeti destekliyeceğinl bildirmiştir.
Amerikalılar memnun değil Atina: 27 (AP.) — Konstan-
tin Çaldarisin, yüzde yüz kralcı ■ bir kabine kurmağa çalışması karşısında Birleşik Amerikanın Atina büyük elçisi Henry Grady bugün yayınladığı yazılı bir beyanda, Amerikalıların «Yunanla tandaki şimdiki durumun realite sini kari} ılıyabilecek» bir hükümet arzu ettiklerini yeniden belirtmiştir.
Veliefendi
otomobil
yarışları
Doğu İllerimizin kalkınması
Yeni Sabah bir kupa koydu, yarış hazırlıkları hararetli bir safhada ________ ilerliyor
veto hakkını
kullanmasını istiyoruz
Şehir Meclisinin verdiği, sinemacılara zam kararı; Valinin, Devlet Şûrasına ve Bakanbğa müracaatı yoluyla iptal edilebilir
Istanbulda iki günde 7 kuduz vakası görüldü
Ondan fazla vatandaş kuduz kedi ve köpek tarafindan isınldı
Sıcakların artmasile şehirde kuduz vakaları arttığı görülmek tedir.
Son üç gün zarfında muhtelif semtlerde üçü kedi, dördü köpek olmak üzere yedi kuduz görül -müş, 10 dan fazla vatandaş da bu kuduz kedi ve köpekler tarafından ısırıldıklarından tedavi altına alınmışlardır.
Kuduz kediler tarafından ıs:-ulanlar; Tophanede Karabaş mahallesinde Dadı sokağında 31
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Şehir Meclisinin sinemacıların İh tıraşları önünde hezimete uğraya > rak sinema biletleri ücretlerin# yaptığı zammın, halk arasında u* yandırdığı infial, gün geçtikçe art maktadır. Esasen aylarca devam o den incelemelerden sonra fazla kazanç temin ettikleri anlaşılan sinemacılara, Şehir Meclisinin, C.H, (Devamı Sa. S Sü. i de)
Ölüp te dirilen bir haydut!
Yahyalı köyündeki soygunun faili belli oldu
Şişli canıitnhı dünkü açılış töreni
Mübarek Ramazanın bugün birinci günüdür
Yahudilere tayfa olmak izni yok!
'erilen karar mucibince dışarıya giden gemiler Yuhudiden tayfa alamıyacaklar
Ankara 27 (Hususî) — Mem leketimizden Filistine muhaceret eden yahudilerden hali vakti yerinde olan ve vergi borçlarını ödememiş bulunan bazıları, bu borçlarını Ödemeden Filistine (Devamı 8a. 5 80. 4 do)
Bu sene iftar ve imsak vakitlerinde top atılacak, Şişli camii de düu müslümaulara açıldı
Bugün mübarek Ramazan’ın birinci günüdür. Dün akşam Müslü. manlar, il* Teravih namazını kılmış lardır, «On bir ayın Sultanı» Ra -muzun münasebetilo Vakıflar idare si her türlü hazırlığını görmüştür. Va'zcdllecek camilerle vâizler tes -plt olunmuştur. Ayrıca, büyük ca -mllcrdo kurulacak mahyalara ald hazırlıklar da tamamlanmış bulunmaktadır. Ramazan münasebetile pide imâline Belediyece müsaade e-dilmlştlr.
«Yeni Sabah», Müslüman okuyucularının mübarek Ramazanım teb
rik eder.
Diyanet İşleri Başkanlığı muvak-kitllğindcn:
Istanbulda Ramazanı Şerifte lf -
tar valttl Haseki minaresi ve yan -gın kulelerinin yanmaslle bildirilecek, top atılacaktır, İmsâk vaktine kadar geceleyin İstanbul cihetinden
Haseki, Fatih SÜlcymanlye, Mllırk malı, Sultanahmet, EyÜpsultan; Üsküdar cihetinden Ayazma camii mi-
nareleri yanacaktır. Inısâk vaktinden bir saat evvel ilk top ve İmsâk
Haydar Kadir özdemir (Yazısı 5 inci sayfada),
(Dovamı Sa. s 60. S da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Acoyib bir Şehir Meclisi
Temmuzun üçünde Veliefendi koşu sahasında yapılacak motosiklet ve otomobil yarışına kaydedilenlerin miktarı kabarmakta dır.
Yarışa girmek istiyenlerdcn çoğunluğu hususî otomobiller teşkil etmektedir. Yanş komitesi dün toplanmış, program üze rinde çalışmıştır. Yarış sahasının şosesi yapılmaktadır. Komite bugün tekrar toplanacaktır.
Istanbulda ilk defa yapılacak olan bu yarışa şehir halkı yakın bir alâka göstermektedir. O gün yapılan bahsi müştereklerin at yanşlarındakiler gibi ilgiyi toplayacağı umulmaktadır. Geçen haftalarda Ankarada yapılan otomobil ve motosiklet ya rujlarına lştlrâk edenlerden bir (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
Ahmet Kara'nın Cenazesi
Dünkü cenazeden bir intiba
(Yazısı f ci sayfada,l
ULUN AY
Sünnet düğünü mevsimin-deyiz... Konağın geniş salonuna yüksek karyola kurulmuş... içorlkl odada sünnotçl bası İşini görüyor... Başları külâhlı bir alay curcunabaz ollerlndo şakşaklar, doflor, dünboloklor, zilli maşalar... Basıyorlar feryadı:
— Oldu da bitti maşallah!.. E-
yl olur Inşallahl...
Bu gürültünün İçinde çocuğun İtiraz feryadını kiın dinler:
— Oldu da bitti maşnilahl... İyi olur inşallah!...
H.ıklkalon do öylo oldu... Yâni oldu bitti... İyi olduğunu vo olaca-
ğını da pek zannotınlyoruz.
Şimdi bu hnzln komodyada eşhas sayalım. Sünnotçl... Halkın mona-fllnl muhafaza İle mükellof olma-
sı lâzımgolon Curcunabazlar
şehir Meclisidir.
sinemacılardır.
zamanki gibi yino zavallı halk! F»* kat işin kıyağı bu dâvada kazanan* lar yalnız ourounabazlardır. ..er sünneto giderlor vo külâhları başla* rina geçirerek «ala ala hey» e giri-
Şehir Moclislne golinco İtiraf etmeli kİ ancak halkın menaflini mu halaza İçin o mevkilere oturtulan bir Şehir Meclisinin bu dorooo halkın aleyhinde haroket oylodlği dün yanın hiç bir yorindo no görülmüş, no do Işltllmlştlr.
Bundan evvel yazdığımız bir yazıda halkın eğlencesinin nlhayot bir «yudum zevke» İnhisar oylodlğinl vo bunun için hor zammı hor vesl-lo ilo halkın sırlına yüklemenin doğru olmıyacağını anlattık. Fakat ImkSnı var ını? Curounabazla-rın gürüitülorl bu haklı feryadı boğdu.
□ovamı 8a. a 8ü. ( de)
t Yazısı 5 incide).
Sünnet edllon de kim çlprl Her

Comments (0)