İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her tarafla en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
iürkiye lnın n Aceıılanı
Terfik YILMAZ
İdare: Nuruosınapiyo No: «7
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
SAYISI
HER
YERDİ
Perşembe
27
OCAK
1949
Onblrinci Yıl
No. 3535
Telefon: 10795
10
KURLÇ
VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ABONE BEDELİ
Türkiye Bonebi
Senelik 3800 Kr. M0O Kr.
I aylık 1500 » «80° »
3 aylık M0 » i*00 »
i aylık 300 * 800 *
Yeni Sabah
Amerikan Filosu
BugünJştonbulda
6 gemilik filonun limanımızda kalacağı günler için zengin program hazırlandı
Misafir Amiral Conally, Ankaraya giderek Devlet Başkanı tarafından kabul edilecek
Patrik kendMnî karşılayanlar arasında Yeşilköy kava meydanında
Amerıka B. Devletleri Atlantik Deniz kuvvetlerine mensup altı harp gemilinden müteşekkil A -merikan filosu bu sabah limanı • nuza gelmiş vs saat 9.30 da Dol-mabahçe açıklarında demirlemiş olacaktır.
Amerikan filosunu karşılamak üzere liri muhribimiz, dün Dolma bahçe açılılarında demirlemiştir. Muhriplerle birlikte Oramlral Mehmet Al! ülgen de şehrimize gelmiştir.
Oramlral Mehmed AU Ulgen, bu sabah sekizde özel bir rnotör-le Amiral Conally’! Yeşilköy a -çıklnnnda karşılayacaktır. Filo bu mevkide hlr uçak filomuz ta -rafından selâmlanacak ve diğer bir motörle giden mihmandarlar, Amerikan konsolosluk erkânı da Colombus’a çıkacaklardır.
Bugün îstanbulu tiyaret etmekte olan Amerikan nfilosunda
27 bin tonluk Traıca uçak taşıt gemisi

öndo Colombua Amiral gemisi olduğu halde Filo, Selimiye önlerinde şehri 21 pare top atımı ile selftmlıyacaktır. Buna, aynı sayı da top atışı 11» 8ellmlyeden mu -kabele edilecektir.
Filo saat 9.30 da limanda de -mlrleyecektir
Ziyaretler
9.45 de Amiral Conally Deniz komutanlığı adına bir deniz su -bayı tarafından ziyaret olunacak
İstanbul Deniz Komutanı, saat 10 da Türk deniz kuvvetleri adına Amirali ziyarette bulunacak -tır.
Amiral Conally saat 10.30 Dol-rrabahçe rıhtımına çıkarak 10.15 de Amerikan Büyük Elçisi Eicse-lâns \Vadawoıth'u, 11.30 da İs -(Devamlı 8». 3 - 8ü. 8 de)
Okmenle (Kemalist parti)
İle bir parti kuracaklarına aid haber İçin kendisi (böyla bir leyden asla haberim olmadığı gibi bu haber do asılsızdır) demiştir. Behçet Kemal, İlâveten her hangi bir partiye girmek tasavvurunda olmadığını, bir (Dovanııı Sa. S - 8ü. 2 de)
Çok çocuklu Hâkimlerin
İkramiyeleri
KABİNE ve UMİD
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİfi
ziz Behçet Kemal Çağlar hükümet programının Mecliste görüşül-esnasında Halk Partisi hükümetlerine ve onların haşan gösterebileceklerine I-nanım kaybetmiş olmasını anlatan sözlerini dinli-yen veya okuyan fikrin derin derin düşüncelere dalmamasına, birbiri ardından gelen hükümet lerin muvaffakiyetsizlikleri sebebi hakkında araştırmalara düşmemesine imkân yoktur.
Başbakan, nazari olarak Meclis ekseriyetinin şefidir; hükümetin de başıdır. Halbuki Başbakanlardan İliç biri Cumhuriyet Ballı Partisinin lideri yâni şefi değildi; şefin kendisine Berbestce seçmiş olduğu vekili idi. Partinin bu seçime itiraza hakkı yoktu; çünkü paıti hükümete dayanıyordu ve hükümet şefinden atıfet bekliyordu. Cum lıurbaşkanlığı makamında oturan lider seçtiği vekili hükümet başına getirmekle hükümeti nüfuzu altında tutnyor ve üzerinde tesir ediyordu. Bu İtibarla Başbakanın esas vazifesi gayri mes’ul olan ve binaenaleyh devlet işlerinde mes’uliyeti muclb kararlar almağa yetkisiz bulunan Cumhurbaşkanının kararla-nnııı mesuliyetini taşımaktan İbaret kalıyordu. Meclisin lideri ofamıyan Başbakan Meclis müzakerelerine İştirak edemiyen liderin Meclîs nezdindeki mümessili ve sözcüsü İdi. Birlikte çalışacağı arkadaşları serbestçe seçemlyen Başbakan hükümetin de başı olunuyordu. Başbakanın salâhiyeti şefin kendisine tanıdığı salâhiyetten ibaret oluyordu. Dahiliye Bakanlığına Cumhurbaşkanının hususî itimadını haiz Bakanların getirildiğini görmekle Meşrutiyetin tik devirlerinde ordu ve donanmanın başına kendi itimadını haiz kimseleri getirmek kudretinde olduğunu ve binaenaledı Harbi)e ve Bahriye Nazırlarım sadriızamın serbestçe seçenıîyâ-ceğlni ısrarla iddia eylemiş Ab-düihamidin meyus’ve ınağiüb halini hatırlamaktan kendimi alamıyordum. Bu mağlûbiyet yalnız. Meşrutiyetle İdare usulünü kabul eylemiş hükümdarlara mukadder bir mağlûbiyet değildir. Bu satırları maziyi İnkâr ve itham İçin yazmıyorum. Saltanattan cumhuriyete; hilâfetten lâikliğe geçmek kolay bir dâva değildi. Bu haller Anaya-•ay« gerçekleştirebilmek İçin geçici olarak kabul edilmesi zaruri hallerdi.
Halk Partisini ve hükümetini
bu vaziyette bulan Demokrasi
hareketi, yâni Anayasanın ger-
çekten tatbiki dfcYası bn kurul-
jnifa düzeni değiştiremJyen
Halk Partisini buhranlara attı’
ve hükümetlerini beceriksizliklere mahkûm kıldı. Receb Pe-ker’ln Balıkesir nutku ve düşürülmesi buhranın ilk ârâzını teslûl »yUdi. Raıtı-Evlilin Gümtl- •-tay kabinesi de ne yazık kİ buh ranın son merhalesi olamıyacak tır. Halk Partisinin kendi şefinin ve binaenaleyh Meclis ekseriyetinin gerçek liderinin hükümeti bizzat kurması zaruretini kabul edemiyen parti daha güç bir dâvaya atıldı ve Anayasanın mevcud Halk Partisi düzenine göre değiştirilmesi fikrini ortaya attı.
Parti hükümeti denilen şey bir parti devlet adamlarının o parti şefinin etrafında toplanmasından İbarettir. Halbuki Başbakan oylarını aldığı 342 milletvekilinin dahi hakiki lideri değildir, partinin ise katillere ümid ve heyecan veren bir şefi olmaktan çok uzaktır. Kaldı ki bir Başbakan, partisinin çerçevesinden aşmış ve taşmış millî bir varlık olmadıkça asla muvaffak olamaz.
Görülüyor ki Halk Partisi bir lider aramakla ve devlet adamları olabilecekleri keşfetmekle meşguldür. Tek parti sisteminin elim mirası bir yokluğun ifadesi olan bu beyhude aramndau ibarettir.
Vaterlo muharebesini tarihçi der ki:
«Napoleon her general aramakla —______________,
fakat her tarafta yalnız emir zabitleri buluyordu; yalnız e-nıjr zabitlerine rastlıyordu. Muharebeler emir zabitlerile kazanılmaz akranlarla kazanılır.
Napoleon’un hezimeti seli Halk Partisinin de hezimeti bebi olmuştur. Her Başbakan, rakibini öldürten eski sadrâzam lar gibi kudret olarak ve binaenaleyh kendilerine rakib ola -rak gördükleri arkadaşlarını milletvekilliği naınzedllği listesi dışında bırakıyorlardı. Bunlardan boş kalan yerlere de «emir zabitlerini» koydurtııyorlardı. Zafer ise akranlarla ve yalnız akranlarla kazanılır. Akran kimdir? Bıı sııale cevab vermek istiyenlere büyük İslâm Pey -Kamberinin «Yarab! İslâm dinini sen ya ömerle veya Ebucclıl ile aziz eyle» diyen duasını hatırlatmakla İktifa eylerim. Büyük Peygamber muvaffakiyete Omerle ulaştı. Eğer vicdanınız «Yarab sen bu memleketi Şem-seddln Giinaltuya kavuşturmakla kurtar» diye bir yalvarışla bulunuyorsa yeni Başbakan mu vaffak olacaktır; aksi takdirde vicdanlarınızın iş başına gelmesini yalvardığı adamın gelmesini bekleyiniz.
Vasfl Raşld Sevig
Saraçoğlu evlerine verilen kok kömürü
Patrik Athenagoras
dün uçakla geldi
Athenagoras, İnönü'ye, Başkan Truman'ın hususî mesajını getirdi
Kendisini Yeşilköyde Ortodokslardan kalabalık bir kitle karşıladı
Feridun Fikri Düşünsel ikramiyenin kaldırılmasını Meclise teklif etti
Ankara: 26 (Hususî) — Fe-ı ridun Fikri Düşünselin çok çocuklu hâkimlere verilecek yardım paralarile ikramiye halikın daki kanunun kaldırılmasına dair kanun teklifi Meclisin gün demine alınmıştır. Hâkimlere de, diğer memurlar gibi, çocuk başına on lira tazminat ve temsil tahsisatı verildiğinden ayrı-
Patrik, Türkçe bir hitabe irad ederek asıl vatanına kavuşmaktan doğan saadetini belirtt1 Taksim âbidesine çelenk koydu, Athenagoras bugün törenle taç giyecek
Rum Ortodoks Patriği birinoi Athenagoras, dün bir askeri u-çakla şehrimize gelmiştir.
Saat 14 te Yeşilköy hava meydanına gelmesi beklenen uçak, havanın bozuk olması dolnyısi-le Romada rötar yapmış ve u-çak Yeşilköye ancak saat 17,40 ta inebilmiştir.
Daha öğleden evvel Yeşilköy, hava meydanı kalabalık bir me-i aklı kitlesi tarafından doldu* rulmuştu Saatler ilerledikçe bu kalabalık büsbütün artmış vfl izdiham son haddini bulmuştu.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Soru sahibi; «Ben, Barlasın politikacı olduğunu biliyordum anıma bu derece olduğunu bilmiyordum. Ben kaloriferlerin söktürülmesi ni istemedim, Eskişehirin kömür ihtiyacından bahsettim» dedi.
Patrik Athenagoras
Cemil Cönk
Cemil Said Borlaş
Dün mahkemede tevkifi
Dünkü Meclisde bir boy uya cevab veren Cemil -SaifL
kaloriferleri söktürüp attıracağını söyledi
uelirtfferek kanunun kaldırılma sı istenmektedir.
Kemal
Bakan olarak, ilk defa, dün Mecliste konuştu
Ankara 26 (Hususî) — Bu-gUekil Mecliste Cemil Alevlinin Cenup demiryollarındaki hudut dışı 166 kilometrelik hatla inşası durdurulan Narlı - Gaziantep Karkamıg hattının rurumu • Sü. 2 de)
Bevin, dün mühim bir nutuk verdi
Ankara: (Hususi) — Metilsin bugünkü toplantısında Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlunun EBkişehlrdeki yakacak ve kömür sıkıntısı halikındaki sorusuna Ti-
Kemal Zcytinoğlu
vc Ekonomi Baltanı Borlaş . vererek Esklgehlrde halen bir kömür tevzii mtlessesesi bu -Ilınmadığını; yapılan şikâyetler (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 do)
istemli
Londra: 26 (a.a.) (Reuter) __Bevin bugün Avam Kamarasında, Filistin ve Ortadoğu durumlarına dair müzakereleri al kışlar arasında açarak gu demeçte bulunmuştur:
Hayworth ile Ali Han’ın Basın Toplantısı I
Liberal sürgünler,,
Ticaret Ofisine ait otomobil lâstiklerinin Rüştü Diktürk'ün sahip bulunduğu lâstik fabrikasında tamir ettirilmesinde me-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
YARIN BAŞLIYORUZ
Türkçoye çeviren ı REi r CEVAD ULUNA!
tarafta meşgul idi;
Filistin ihtilâfında tarafları ilgilendiren ve Güvenlik Konseyince verilen bütün kararlan daima destekledik. Hükümet bu siyasetinden bir nebze dahi ay nlmıyacaktır. Bu meseleleri ve Ortadoğuda. bahis mevzuu olan (Devamı: Su. 3 - Sü. 3 do)
Duruşmalarda uzun münakaşalar oluyor
Paris: 26 (Nafen) — Kravd a çenko’nun «Lettrcs FranealsisS komünist dergisine kargı açnu| olduğu dâvaya bak türken «Hür • rlyetl seçtim» kitabuun müellifi bir aralık komünist Fransız ınş« busu Grenlerinin üzerine atılmalı İstemiştir. İki saat durmadan konuşmuş olan Grenler Kraveçenkd nun bu kitabı yazmamış olduğu* nu İspata çalışıyordu. KravcçeA» ko Grenler'yo doğru atılmış vi «Yalancı yalancı» diye haykır ■ (Devamı: Sa. 3 - Sıi. ı de)
•>©«
Dün Loııdrada 14- Doğu mensub mülteciler bir
Londra: 26 (a.a) — «United
Press» Bu gün Londra’da topla -nan liberal aürgüıdcr konferan tında iştlrâlc eden 14 doğu Avrupa memleketine mensup mülteciler, komünizme karşı koymalı 1 • çin kuvvetlerini birleştirmeğe ka-vermlşlerdlr.
Avrupa memleketine konferans akdettiler
Bu konferansta temsil edilen memleketler şunlardır:
Bulgaristan, Çekoslovakya, Es tonya, Macaristan. Lotonya, Llt-vanya, Polonya, Kumanya, Uk • rayııa, vo Yugoslavya, konferans ta Ispanya’da teniBİl edilmiş ol ■
SON BAHAR
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK]
Bir Kalk Borusu
AmeArika yıldızı Rita Hayuorth Ali Han’ld
evleneceği haberi resmen tahakkuk ettikten sonra, gçnç çift, hâkn bulundukları Cannes’da bir bamn topluntısı yapmışlar ve izdivaçları hakkında guzciccUe re izahat vermişlerdir. Bu toplantıda Ali Han m babası Ağa Han da bulunmuş ye genç çifte saadetler temenni etmiştir. Müstakbel kainbaba, müstakbel ge-l,,ti pek sevimli bulduğunu gazetecilere ifade temiştir. Yukarıdaki resini, Rita'yı ve Ali Han'ı basın toplantısından sonra göstermişlerdir. Ayni toplantıda çekilmiş diğer bir resmi de ucv.ncU sayfamızda bulacaksınız.
Bu osor, ömrünün «onbaharını yajıyan bir kadının tutuldıığ a»k fırtınasıdır. Bu eseri çok bofienocekslnlr. Mutlaka taklb od
beri koymayız.
Antalyada yotljen şokor kamişN nı da belki dilil diidük yapıp Öt4
| türmesini. kültürün» [tercih ediyoruz. Cahit Uçıık:
Cenub sahilimizde bir Ccıınet, ülke vardın
Kıyısı oyma oyma yüksek . kayalıklardır. Salkım saikını hurmalar ağafl fardan sallanır Kaysılar, şeftaliler güneşi !• fa ballanır. Bu toprakta yetişir ballı şe-> ker knmışf Halk kamışı sömürüp tatlı geçirir kışı
ınuhlbbomiz a Cahit un Antalya İle alâ-ar. Sırası düştükçe bu Kapağı açılma •r*—’-— -------------------------^3'
nıış hazlno sandığı- U L U N A Y J1 nın behâ biçilmez zen———------------—.-------------— 1
Kinliklerini «Özle. kalemle hattâ fl’lon belirtmek İçin ne mümkünse yapıyor. Hakkı da var. Hakikaten Antalya Vâ - Nû'nun bundan dört sono ovvol yazdığı bir kitabla da I-zah edildiği veçhile bir Cennet olsa gerek... Fakat biz bu Connotlu-re —nedonso— girmek İstemeyiz. Zorla doftll ya, (a’raf) da kalmak hoçıımuza gider.
Aııtalyanın kıymetini belirten mühim noktalardan biri, bolkl do birincisi hükümetlerin bir türlü beceremedikleri vc fabrikalarımıza rağmen halkın ağzını tatiandıra-ınadıkları çeker mot'oleeldlr. 8u havalide »ekor kamışı yetişiyor... Hem de kolaylıkla... Fakat malûm a... Bizim huyumuzdur; Kâ-iıdhaneye gider, topladığımız sazlardan bir külâh yapar basımıza giyeriz de bir sopet örüp İçine öte-

Anlatışa göre Antalyayı gördük4 don sonra eski Binblr Gece masal4 larının, (Muhayyelât-ı- Aziz Efen4 dİ) nln tasvirleri İnsanı hiç hayrete dlijUrmiyccok. Burası mühim bir ticaret İskelesi lml$, fabrika yoksulluğundan ınlkdarı çok olaıı İşçi sınırı etrafa dagılıyormuş. Momls-kette meselâ bir şoker fabrikası —■ Lütfen sayfayı çevirini» —«
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her tarafla en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
iürkiye lnın n Aceıılanı
Terfik YILMAZ
İdare: Nuruosınapiyo No: «7
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
SAYISI
HER
YERDİ
Perşembe
27
OCAK
1949
Onblrinci Yıl
No. 3535
Telefon: 10795
10
KURLÇ
VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ABONE BEDELİ
Türkiye Bonebi
Senelik 3800 Kr. M0O Kr.
I aylık 1500 » «80° »
3 aylık M0 » i*00 »
i aylık 300 * 800 *
Yeni Sabah
Amerikan Filosu
BugünJştonbulda
6 gemilik filonun limanımızda kalacağı günler için zengin program hazırlandı
Misafir Amiral Conally, Ankaraya giderek Devlet Başkanı tarafından kabul edilecek
Patrik kendMnî karşılayanlar arasında Yeşilköy kava meydanında
Amerıka B. Devletleri Atlantik Deniz kuvvetlerine mensup altı harp gemilinden müteşekkil A -merikan filosu bu sabah limanı • nuza gelmiş vs saat 9.30 da Dol-mabahçe açıklarında demirlemiş olacaktır.
Amerikan filosunu karşılamak üzere liri muhribimiz, dün Dolma bahçe açılılarında demirlemiştir. Muhriplerle birlikte Oramlral Mehmet Al! ülgen de şehrimize gelmiştir.
Oramlral Mehmed AU Ulgen, bu sabah sekizde özel bir rnotör-le Amiral Conally’! Yeşilköy a -çıklnnnda karşılayacaktır. Filo bu mevkide hlr uçak filomuz ta -rafından selâmlanacak ve diğer bir motörle giden mihmandarlar, Amerikan konsolosluk erkânı da Colombus’a çıkacaklardır.
Bugün îstanbulu tiyaret etmekte olan Amerikan nfilosunda
27 bin tonluk Traıca uçak taşıt gemisi

öndo Colombua Amiral gemisi olduğu halde Filo, Selimiye önlerinde şehri 21 pare top atımı ile selftmlıyacaktır. Buna, aynı sayı da top atışı 11» 8ellmlyeden mu -kabele edilecektir.
Filo saat 9.30 da limanda de -mlrleyecektir
Ziyaretler
9.45 de Amiral Conally Deniz komutanlığı adına bir deniz su -bayı tarafından ziyaret olunacak
İstanbul Deniz Komutanı, saat 10 da Türk deniz kuvvetleri adına Amirali ziyarette bulunacak -tır.
Amiral Conally saat 10.30 Dol-rrabahçe rıhtımına çıkarak 10.15 de Amerikan Büyük Elçisi Eicse-lâns \Vadawoıth'u, 11.30 da İs -(Devamlı 8». 3 - 8ü. 8 de)
Okmenle (Kemalist parti)
İle bir parti kuracaklarına aid haber İçin kendisi (böyla bir leyden asla haberim olmadığı gibi bu haber do asılsızdır) demiştir. Behçet Kemal, İlâveten her hangi bir partiye girmek tasavvurunda olmadığını, bir (Dovanııı Sa. S - 8ü. 2 de)
Çok çocuklu Hâkimlerin
İkramiyeleri
KABİNE ve UMİD
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİfi
ziz Behçet Kemal Çağlar hükümet programının Mecliste görüşül-esnasında Halk Partisi hükümetlerine ve onların haşan gösterebileceklerine I-nanım kaybetmiş olmasını anlatan sözlerini dinli-yen veya okuyan fikrin derin derin düşüncelere dalmamasına, birbiri ardından gelen hükümet lerin muvaffakiyetsizlikleri sebebi hakkında araştırmalara düşmemesine imkân yoktur.
Başbakan, nazari olarak Meclis ekseriyetinin şefidir; hükümetin de başıdır. Halbuki Başbakanlardan İliç biri Cumhuriyet Ballı Partisinin lideri yâni şefi değildi; şefin kendisine Berbestce seçmiş olduğu vekili idi. Partinin bu seçime itiraza hakkı yoktu; çünkü paıti hükümete dayanıyordu ve hükümet şefinden atıfet bekliyordu. Cum lıurbaşkanlığı makamında oturan lider seçtiği vekili hükümet başına getirmekle hükümeti nüfuzu altında tutnyor ve üzerinde tesir ediyordu. Bu İtibarla Başbakanın esas vazifesi gayri mes’ul olan ve binaenaleyh devlet işlerinde mes’uliyeti muclb kararlar almağa yetkisiz bulunan Cumhurbaşkanının kararla-nnııı mesuliyetini taşımaktan İbaret kalıyordu. Meclisin lideri ofamıyan Başbakan Meclis müzakerelerine İştirak edemiyen liderin Meclîs nezdindeki mümessili ve sözcüsü İdi. Birlikte çalışacağı arkadaşları serbestçe seçemlyen Başbakan hükümetin de başı olunuyordu. Başbakanın salâhiyeti şefin kendisine tanıdığı salâhiyetten ibaret oluyordu. Dahiliye Bakanlığına Cumhurbaşkanının hususî itimadını haiz Bakanların getirildiğini görmekle Meşrutiyetin tik devirlerinde ordu ve donanmanın başına kendi itimadını haiz kimseleri getirmek kudretinde olduğunu ve binaenaledı Harbi)e ve Bahriye Nazırlarım sadriızamın serbestçe seçenıîyâ-ceğlni ısrarla iddia eylemiş Ab-düihamidin meyus’ve ınağiüb halini hatırlamaktan kendimi alamıyordum. Bu mağlûbiyet yalnız. Meşrutiyetle İdare usulünü kabul eylemiş hükümdarlara mukadder bir mağlûbiyet değildir. Bu satırları maziyi İnkâr ve itham İçin yazmıyorum. Saltanattan cumhuriyete; hilâfetten lâikliğe geçmek kolay bir dâva değildi. Bu haller Anaya-•ay« gerçekleştirebilmek İçin geçici olarak kabul edilmesi zaruri hallerdi.
Halk Partisini ve hükümetini
bu vaziyette bulan Demokrasi
hareketi, yâni Anayasanın ger-
çekten tatbiki dfcYası bn kurul-
jnifa düzeni değiştiremJyen
Halk Partisini buhranlara attı’
ve hükümetlerini beceriksizliklere mahkûm kıldı. Receb Pe-ker’ln Balıkesir nutku ve düşürülmesi buhranın ilk ârâzını teslûl »yUdi. Raıtı-Evlilin Gümtl- •-tay kabinesi de ne yazık kİ buh ranın son merhalesi olamıyacak tır. Halk Partisinin kendi şefinin ve binaenaleyh Meclis ekseriyetinin gerçek liderinin hükümeti bizzat kurması zaruretini kabul edemiyen parti daha güç bir dâvaya atıldı ve Anayasanın mevcud Halk Partisi düzenine göre değiştirilmesi fikrini ortaya attı.
Parti hükümeti denilen şey bir parti devlet adamlarının o parti şefinin etrafında toplanmasından İbarettir. Halbuki Başbakan oylarını aldığı 342 milletvekilinin dahi hakiki lideri değildir, partinin ise katillere ümid ve heyecan veren bir şefi olmaktan çok uzaktır. Kaldı ki bir Başbakan, partisinin çerçevesinden aşmış ve taşmış millî bir varlık olmadıkça asla muvaffak olamaz.
Görülüyor ki Halk Partisi bir lider aramakla ve devlet adamları olabilecekleri keşfetmekle meşguldür. Tek parti sisteminin elim mirası bir yokluğun ifadesi olan bu beyhude aramndau ibarettir.
Vaterlo muharebesini tarihçi der ki:
«Napoleon her general aramakla —______________,
fakat her tarafta yalnız emir zabitleri buluyordu; yalnız e-nıjr zabitlerine rastlıyordu. Muharebeler emir zabitlerile kazanılmaz akranlarla kazanılır.
Napoleon’un hezimeti seli Halk Partisinin de hezimeti bebi olmuştur. Her Başbakan, rakibini öldürten eski sadrâzam lar gibi kudret olarak ve binaenaleyh kendilerine rakib ola -rak gördükleri arkadaşlarını milletvekilliği naınzedllği listesi dışında bırakıyorlardı. Bunlardan boş kalan yerlere de «emir zabitlerini» koydurtııyorlardı. Zafer ise akranlarla ve yalnız akranlarla kazanılır. Akran kimdir? Bıı sııale cevab vermek istiyenlere büyük İslâm Pey -Kamberinin «Yarab! İslâm dinini sen ya ömerle veya Ebucclıl ile aziz eyle» diyen duasını hatırlatmakla İktifa eylerim. Büyük Peygamber muvaffakiyete Omerle ulaştı. Eğer vicdanınız «Yarab sen bu memleketi Şem-seddln Giinaltuya kavuşturmakla kurtar» diye bir yalvarışla bulunuyorsa yeni Başbakan mu vaffak olacaktır; aksi takdirde vicdanlarınızın iş başına gelmesini yalvardığı adamın gelmesini bekleyiniz.
Vasfl Raşld Sevig
Saraçoğlu evlerine verilen kok kömürü
Patrik Athenagoras
dün uçakla geldi
Athenagoras, İnönü'ye, Başkan Truman'ın hususî mesajını getirdi
Kendisini Yeşilköyde Ortodokslardan kalabalık bir kitle karşıladı
Feridun Fikri Düşünsel ikramiyenin kaldırılmasını Meclise teklif etti
Ankara: 26 (Hususî) — Fe-ı ridun Fikri Düşünselin çok çocuklu hâkimlere verilecek yardım paralarile ikramiye halikın daki kanunun kaldırılmasına dair kanun teklifi Meclisin gün demine alınmıştır. Hâkimlere de, diğer memurlar gibi, çocuk başına on lira tazminat ve temsil tahsisatı verildiğinden ayrı-
Patrik, Türkçe bir hitabe irad ederek asıl vatanına kavuşmaktan doğan saadetini belirtt1 Taksim âbidesine çelenk koydu, Athenagoras bugün törenle taç giyecek
Rum Ortodoks Patriği birinoi Athenagoras, dün bir askeri u-çakla şehrimize gelmiştir.
Saat 14 te Yeşilköy hava meydanına gelmesi beklenen uçak, havanın bozuk olması dolnyısi-le Romada rötar yapmış ve u-çak Yeşilköye ancak saat 17,40 ta inebilmiştir.
Daha öğleden evvel Yeşilköy, hava meydanı kalabalık bir me-i aklı kitlesi tarafından doldu* rulmuştu Saatler ilerledikçe bu kalabalık büsbütün artmış vfl izdiham son haddini bulmuştu.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Soru sahibi; «Ben, Barlasın politikacı olduğunu biliyordum anıma bu derece olduğunu bilmiyordum. Ben kaloriferlerin söktürülmesi ni istemedim, Eskişehirin kömür ihtiyacından bahsettim» dedi.
Patrik Athenagoras
Cemil Cönk
Cemil Said Borlaş
Dün mahkemede tevkifi
Dünkü Meclisde bir boy uya cevab veren Cemil -SaifL
kaloriferleri söktürüp attıracağını söyledi
uelirtfferek kanunun kaldırılma sı istenmektedir.
Kemal
Bakan olarak, ilk defa, dün Mecliste konuştu
Ankara 26 (Hususî) — Bu-gUekil Mecliste Cemil Alevlinin Cenup demiryollarındaki hudut dışı 166 kilometrelik hatla inşası durdurulan Narlı - Gaziantep Karkamıg hattının rurumu • Sü. 2 de)
Bevin, dün mühim bir nutuk verdi
Ankara: (Hususi) — Metilsin bugünkü toplantısında Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlunun EBkişehlrdeki yakacak ve kömür sıkıntısı halikındaki sorusuna Ti-
Kemal Zcytinoğlu
vc Ekonomi Baltanı Borlaş . vererek Esklgehlrde halen bir kömür tevzii mtlessesesi bu -Ilınmadığını; yapılan şikâyetler (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 do)
istemli
Londra: 26 (a.a.) (Reuter) __Bevin bugün Avam Kamarasında, Filistin ve Ortadoğu durumlarına dair müzakereleri al kışlar arasında açarak gu demeçte bulunmuştur:
Hayworth ile Ali Han’ın Basın Toplantısı I
Liberal sürgünler,,
Ticaret Ofisine ait otomobil lâstiklerinin Rüştü Diktürk'ün sahip bulunduğu lâstik fabrikasında tamir ettirilmesinde me-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
YARIN BAŞLIYORUZ
Türkçoye çeviren ı REi r CEVAD ULUNA!
tarafta meşgul idi;
Filistin ihtilâfında tarafları ilgilendiren ve Güvenlik Konseyince verilen bütün kararlan daima destekledik. Hükümet bu siyasetinden bir nebze dahi ay nlmıyacaktır. Bu meseleleri ve Ortadoğuda. bahis mevzuu olan (Devamı: Su. 3 - Sü. 3 do)
Duruşmalarda uzun münakaşalar oluyor
Paris: 26 (Nafen) — Kravd a çenko’nun «Lettrcs FranealsisS komünist dergisine kargı açnu| olduğu dâvaya bak türken «Hür • rlyetl seçtim» kitabuun müellifi bir aralık komünist Fransız ınş« busu Grenlerinin üzerine atılmalı İstemiştir. İki saat durmadan konuşmuş olan Grenler Kraveçenkd nun bu kitabı yazmamış olduğu* nu İspata çalışıyordu. KravcçeA» ko Grenler'yo doğru atılmış vi «Yalancı yalancı» diye haykır ■ (Devamı: Sa. 3 - Sıi. ı de)
•>©«
Dün Loııdrada 14- Doğu mensub mülteciler bir
Londra: 26 (a.a) — «United
Press» Bu gün Londra’da topla -nan liberal aürgüıdcr konferan tında iştlrâlc eden 14 doğu Avrupa memleketine mensup mülteciler, komünizme karşı koymalı 1 • çin kuvvetlerini birleştirmeğe ka-vermlşlerdlr.
Avrupa memleketine konferans akdettiler
Bu konferansta temsil edilen memleketler şunlardır:
Bulgaristan, Çekoslovakya, Es tonya, Macaristan. Lotonya, Llt-vanya, Polonya, Kumanya, Uk • rayııa, vo Yugoslavya, konferans ta Ispanya’da teniBİl edilmiş ol ■
SON BAHAR
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK]
Bir Kalk Borusu
AmeArika yıldızı Rita Hayuorth Ali Han’ld
evleneceği haberi resmen tahakkuk ettikten sonra, gçnç çift, hâkn bulundukları Cannes’da bir bamn topluntısı yapmışlar ve izdivaçları hakkında guzciccUe re izahat vermişlerdir. Bu toplantıda Ali Han m babası Ağa Han da bulunmuş ye genç çifte saadetler temenni etmiştir. Müstakbel kainbaba, müstakbel ge-l,,ti pek sevimli bulduğunu gazetecilere ifade temiştir. Yukarıdaki resini, Rita'yı ve Ali Han'ı basın toplantısından sonra göstermişlerdir. Ayni toplantıda çekilmiş diğer bir resmi de ucv.ncU sayfamızda bulacaksınız.
Bu osor, ömrünün «onbaharını yajıyan bir kadının tutuldıığ a»k fırtınasıdır. Bu eseri çok bofienocekslnlr. Mutlaka taklb od
beri koymayız.
Antalyada yotljen şokor kamişN nı da belki dilil diidük yapıp Öt4
| türmesini. kültürün» [tercih ediyoruz. Cahit Uçıık:
Cenub sahilimizde bir Ccıınet, ülke vardın
Kıyısı oyma oyma yüksek . kayalıklardır. Salkım saikını hurmalar ağafl fardan sallanır Kaysılar, şeftaliler güneşi !• fa ballanır. Bu toprakta yetişir ballı şe-> ker knmışf Halk kamışı sömürüp tatlı geçirir kışı
ınuhlbbomiz a Cahit un Antalya İle alâ-ar. Sırası düştükçe bu Kapağı açılma •r*—’-— -------------------------^3'
nıış hazlno sandığı- U L U N A Y J1 nın behâ biçilmez zen———------------—.-------------— 1
Kinliklerini «Özle. kalemle hattâ fl’lon belirtmek İçin ne mümkünse yapıyor. Hakkı da var. Hakikaten Antalya Vâ - Nû'nun bundan dört sono ovvol yazdığı bir kitabla da I-zah edildiği veçhile bir Cennet olsa gerek... Fakat biz bu Connotlu-re —nedonso— girmek İstemeyiz. Zorla doftll ya, (a’raf) da kalmak hoçıımuza gider.
Aııtalyanın kıymetini belirten mühim noktalardan biri, bolkl do birincisi hükümetlerin bir türlü beceremedikleri vc fabrikalarımıza rağmen halkın ağzını tatiandıra-ınadıkları çeker mot'oleeldlr. 8u havalide »ekor kamışı yetişiyor... Hem de kolaylıkla... Fakat malûm a... Bizim huyumuzdur; Kâ-iıdhaneye gider, topladığımız sazlardan bir külâh yapar basımıza giyeriz de bir sopet örüp İçine öte-

Anlatışa göre Antalyayı gördük4 don sonra eski Binblr Gece masal4 larının, (Muhayyelât-ı- Aziz Efen4 dİ) nln tasvirleri İnsanı hiç hayrete dlijUrmiyccok. Burası mühim bir ticaret İskelesi lml$, fabrika yoksulluğundan ınlkdarı çok olaıı İşçi sınırı etrafa dagılıyormuş. Momls-kette meselâ bir şoker fabrikası —■ Lütfen sayfayı çevirini» —«
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her tarafla en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
iürkiye lnın n Aceıılanı
Terfik YILMAZ
İdare: Nuruosınapiyo No: «7
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
SAYISI
HER
YERDİ
Perşembe
27
OCAK
1949
Onblrinci Yıl
No. 3535
Telefon: 10795
10
KURLÇ
VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ABONE BEDELİ
Türkiye Bonebi
Senelik 3800 Kr. M0O Kr.
I aylık 1500 » «80° »
3 aylık M0 » i*00 »
i aylık 300 * 800 *
Yeni Sabah
Amerikan Filosu
BugünJştonbulda
6 gemilik filonun limanımızda kalacağı günler için zengin program hazırlandı
Misafir Amiral Conally, Ankaraya giderek Devlet Başkanı tarafından kabul edilecek
Patrik kendMnî karşılayanlar arasında Yeşilköy kava meydanında
Amerıka B. Devletleri Atlantik Deniz kuvvetlerine mensup altı harp gemilinden müteşekkil A -merikan filosu bu sabah limanı • nuza gelmiş vs saat 9.30 da Dol-mabahçe açıklarında demirlemiş olacaktır.
Amerikan filosunu karşılamak üzere liri muhribimiz, dün Dolma bahçe açılılarında demirlemiştir. Muhriplerle birlikte Oramlral Mehmet Al! ülgen de şehrimize gelmiştir.
Oramlral Mehmed AU Ulgen, bu sabah sekizde özel bir rnotör-le Amiral Conally’! Yeşilköy a -çıklnnnda karşılayacaktır. Filo bu mevkide hlr uçak filomuz ta -rafından selâmlanacak ve diğer bir motörle giden mihmandarlar, Amerikan konsolosluk erkânı da Colombus’a çıkacaklardır.
Bugün îstanbulu tiyaret etmekte olan Amerikan nfilosunda
27 bin tonluk Traıca uçak taşıt gemisi

öndo Colombua Amiral gemisi olduğu halde Filo, Selimiye önlerinde şehri 21 pare top atımı ile selftmlıyacaktır. Buna, aynı sayı da top atışı 11» 8ellmlyeden mu -kabele edilecektir.
Filo saat 9.30 da limanda de -mlrleyecektir
Ziyaretler
9.45 de Amiral Conally Deniz komutanlığı adına bir deniz su -bayı tarafından ziyaret olunacak
İstanbul Deniz Komutanı, saat 10 da Türk deniz kuvvetleri adına Amirali ziyarette bulunacak -tır.
Amiral Conally saat 10.30 Dol-rrabahçe rıhtımına çıkarak 10.15 de Amerikan Büyük Elçisi Eicse-lâns \Vadawoıth'u, 11.30 da İs -(Devamlı 8». 3 - 8ü. 8 de)
Okmenle (Kemalist parti)
İle bir parti kuracaklarına aid haber İçin kendisi (böyla bir leyden asla haberim olmadığı gibi bu haber do asılsızdır) demiştir. Behçet Kemal, İlâveten her hangi bir partiye girmek tasavvurunda olmadığını, bir (Dovanııı Sa. S - 8ü. 2 de)
Çok çocuklu Hâkimlerin
İkramiyeleri
KABİNE ve UMİD
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİfi
ziz Behçet Kemal Çağlar hükümet programının Mecliste görüşül-esnasında Halk Partisi hükümetlerine ve onların haşan gösterebileceklerine I-nanım kaybetmiş olmasını anlatan sözlerini dinli-yen veya okuyan fikrin derin derin düşüncelere dalmamasına, birbiri ardından gelen hükümet lerin muvaffakiyetsizlikleri sebebi hakkında araştırmalara düşmemesine imkân yoktur.
Başbakan, nazari olarak Meclis ekseriyetinin şefidir; hükümetin de başıdır. Halbuki Başbakanlardan İliç biri Cumhuriyet Ballı Partisinin lideri yâni şefi değildi; şefin kendisine Berbestce seçmiş olduğu vekili idi. Partinin bu seçime itiraza hakkı yoktu; çünkü paıti hükümete dayanıyordu ve hükümet şefinden atıfet bekliyordu. Cum lıurbaşkanlığı makamında oturan lider seçtiği vekili hükümet başına getirmekle hükümeti nüfuzu altında tutnyor ve üzerinde tesir ediyordu. Bu İtibarla Başbakanın esas vazifesi gayri mes’ul olan ve binaenaleyh devlet işlerinde mes’uliyeti muclb kararlar almağa yetkisiz bulunan Cumhurbaşkanının kararla-nnııı mesuliyetini taşımaktan İbaret kalıyordu. Meclisin lideri ofamıyan Başbakan Meclis müzakerelerine İştirak edemiyen liderin Meclîs nezdindeki mümessili ve sözcüsü İdi. Birlikte çalışacağı arkadaşları serbestçe seçemlyen Başbakan hükümetin de başı olunuyordu. Başbakanın salâhiyeti şefin kendisine tanıdığı salâhiyetten ibaret oluyordu. Dahiliye Bakanlığına Cumhurbaşkanının hususî itimadını haiz Bakanların getirildiğini görmekle Meşrutiyetin tik devirlerinde ordu ve donanmanın başına kendi itimadını haiz kimseleri getirmek kudretinde olduğunu ve binaenaledı Harbi)e ve Bahriye Nazırlarım sadriızamın serbestçe seçenıîyâ-ceğlni ısrarla iddia eylemiş Ab-düihamidin meyus’ve ınağiüb halini hatırlamaktan kendimi alamıyordum. Bu mağlûbiyet yalnız. Meşrutiyetle İdare usulünü kabul eylemiş hükümdarlara mukadder bir mağlûbiyet değildir. Bu satırları maziyi İnkâr ve itham İçin yazmıyorum. Saltanattan cumhuriyete; hilâfetten lâikliğe geçmek kolay bir dâva değildi. Bu haller Anaya-•ay« gerçekleştirebilmek İçin geçici olarak kabul edilmesi zaruri hallerdi.
Halk Partisini ve hükümetini
bu vaziyette bulan Demokrasi
hareketi, yâni Anayasanın ger-
çekten tatbiki dfcYası bn kurul-
jnifa düzeni değiştiremJyen
Halk Partisini buhranlara attı’
ve hükümetlerini beceriksizliklere mahkûm kıldı. Receb Pe-ker’ln Balıkesir nutku ve düşürülmesi buhranın ilk ârâzını teslûl »yUdi. Raıtı-Evlilin Gümtl- •-tay kabinesi de ne yazık kİ buh ranın son merhalesi olamıyacak tır. Halk Partisinin kendi şefinin ve binaenaleyh Meclis ekseriyetinin gerçek liderinin hükümeti bizzat kurması zaruretini kabul edemiyen parti daha güç bir dâvaya atıldı ve Anayasanın mevcud Halk Partisi düzenine göre değiştirilmesi fikrini ortaya attı.
Parti hükümeti denilen şey bir parti devlet adamlarının o parti şefinin etrafında toplanmasından İbarettir. Halbuki Başbakan oylarını aldığı 342 milletvekilinin dahi hakiki lideri değildir, partinin ise katillere ümid ve heyecan veren bir şefi olmaktan çok uzaktır. Kaldı ki bir Başbakan, partisinin çerçevesinden aşmış ve taşmış millî bir varlık olmadıkça asla muvaffak olamaz.
Görülüyor ki Halk Partisi bir lider aramakla ve devlet adamları olabilecekleri keşfetmekle meşguldür. Tek parti sisteminin elim mirası bir yokluğun ifadesi olan bu beyhude aramndau ibarettir.
Vaterlo muharebesini tarihçi der ki:
«Napoleon her general aramakla —______________,
fakat her tarafta yalnız emir zabitleri buluyordu; yalnız e-nıjr zabitlerine rastlıyordu. Muharebeler emir zabitlerile kazanılmaz akranlarla kazanılır.
Napoleon’un hezimeti seli Halk Partisinin de hezimeti bebi olmuştur. Her Başbakan, rakibini öldürten eski sadrâzam lar gibi kudret olarak ve binaenaleyh kendilerine rakib ola -rak gördükleri arkadaşlarını milletvekilliği naınzedllği listesi dışında bırakıyorlardı. Bunlardan boş kalan yerlere de «emir zabitlerini» koydurtııyorlardı. Zafer ise akranlarla ve yalnız akranlarla kazanılır. Akran kimdir? Bıı sııale cevab vermek istiyenlere büyük İslâm Pey -Kamberinin «Yarab! İslâm dinini sen ya ömerle veya Ebucclıl ile aziz eyle» diyen duasını hatırlatmakla İktifa eylerim. Büyük Peygamber muvaffakiyete Omerle ulaştı. Eğer vicdanınız «Yarab sen bu memleketi Şem-seddln Giinaltuya kavuşturmakla kurtar» diye bir yalvarışla bulunuyorsa yeni Başbakan mu vaffak olacaktır; aksi takdirde vicdanlarınızın iş başına gelmesini yalvardığı adamın gelmesini bekleyiniz.
Vasfl Raşld Sevig
Saraçoğlu evlerine verilen kok kömürü
Patrik Athenagoras
dün uçakla geldi
Athenagoras, İnönü'ye, Başkan Truman'ın hususî mesajını getirdi
Kendisini Yeşilköyde Ortodokslardan kalabalık bir kitle karşıladı
Feridun Fikri Düşünsel ikramiyenin kaldırılmasını Meclise teklif etti
Ankara: 26 (Hususî) — Fe-ı ridun Fikri Düşünselin çok çocuklu hâkimlere verilecek yardım paralarile ikramiye halikın daki kanunun kaldırılmasına dair kanun teklifi Meclisin gün demine alınmıştır. Hâkimlere de, diğer memurlar gibi, çocuk başına on lira tazminat ve temsil tahsisatı verildiğinden ayrı-
Patrik, Türkçe bir hitabe irad ederek asıl vatanına kavuşmaktan doğan saadetini belirtt1 Taksim âbidesine çelenk koydu, Athenagoras bugün törenle taç giyecek
Rum Ortodoks Patriği birinoi Athenagoras, dün bir askeri u-çakla şehrimize gelmiştir.
Saat 14 te Yeşilköy hava meydanına gelmesi beklenen uçak, havanın bozuk olması dolnyısi-le Romada rötar yapmış ve u-çak Yeşilköye ancak saat 17,40 ta inebilmiştir.
Daha öğleden evvel Yeşilköy, hava meydanı kalabalık bir me-i aklı kitlesi tarafından doldu* rulmuştu Saatler ilerledikçe bu kalabalık büsbütün artmış vfl izdiham son haddini bulmuştu.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Soru sahibi; «Ben, Barlasın politikacı olduğunu biliyordum anıma bu derece olduğunu bilmiyordum. Ben kaloriferlerin söktürülmesi ni istemedim, Eskişehirin kömür ihtiyacından bahsettim» dedi.
Patrik Athenagoras
Cemil Cönk
Cemil Said Borlaş
Dün mahkemede tevkifi
Dünkü Meclisde bir boy uya cevab veren Cemil -SaifL
kaloriferleri söktürüp attıracağını söyledi
uelirtfferek kanunun kaldırılma sı istenmektedir.
Kemal
Bakan olarak, ilk defa, dün Mecliste konuştu
Ankara 26 (Hususî) — Bu-gUekil Mecliste Cemil Alevlinin Cenup demiryollarındaki hudut dışı 166 kilometrelik hatla inşası durdurulan Narlı - Gaziantep Karkamıg hattının rurumu • Sü. 2 de)
Bevin, dün mühim bir nutuk verdi
Ankara: (Hususi) — Metilsin bugünkü toplantısında Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlunun EBkişehlrdeki yakacak ve kömür sıkıntısı halikındaki sorusuna Ti-
Kemal Zcytinoğlu
vc Ekonomi Baltanı Borlaş . vererek Esklgehlrde halen bir kömür tevzii mtlessesesi bu -Ilınmadığını; yapılan şikâyetler (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 do)
istemli
Londra: 26 (a.a.) (Reuter) __Bevin bugün Avam Kamarasında, Filistin ve Ortadoğu durumlarına dair müzakereleri al kışlar arasında açarak gu demeçte bulunmuştur:
Hayworth ile Ali Han’ın Basın Toplantısı I
Liberal sürgünler,,
Ticaret Ofisine ait otomobil lâstiklerinin Rüştü Diktürk'ün sahip bulunduğu lâstik fabrikasında tamir ettirilmesinde me-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
YARIN BAŞLIYORUZ
Türkçoye çeviren ı REi r CEVAD ULUNA!
tarafta meşgul idi;
Filistin ihtilâfında tarafları ilgilendiren ve Güvenlik Konseyince verilen bütün kararlan daima destekledik. Hükümet bu siyasetinden bir nebze dahi ay nlmıyacaktır. Bu meseleleri ve Ortadoğuda. bahis mevzuu olan (Devamı: Su. 3 - Sü. 3 do)
Duruşmalarda uzun münakaşalar oluyor
Paris: 26 (Nafen) — Kravd a çenko’nun «Lettrcs FranealsisS komünist dergisine kargı açnu| olduğu dâvaya bak türken «Hür • rlyetl seçtim» kitabuun müellifi bir aralık komünist Fransız ınş« busu Grenlerinin üzerine atılmalı İstemiştir. İki saat durmadan konuşmuş olan Grenler Kraveçenkd nun bu kitabı yazmamış olduğu* nu İspata çalışıyordu. KravcçeA» ko Grenler'yo doğru atılmış vi «Yalancı yalancı» diye haykır ■ (Devamı: Sa. 3 - Sıi. ı de)
•>©«
Dün Loııdrada 14- Doğu mensub mülteciler bir
Londra: 26 (a.a) — «United
Press» Bu gün Londra’da topla -nan liberal aürgüıdcr konferan tında iştlrâlc eden 14 doğu Avrupa memleketine mensup mülteciler, komünizme karşı koymalı 1 • çin kuvvetlerini birleştirmeğe ka-vermlşlerdlr.
Avrupa memleketine konferans akdettiler
Bu konferansta temsil edilen memleketler şunlardır:
Bulgaristan, Çekoslovakya, Es tonya, Macaristan. Lotonya, Llt-vanya, Polonya, Kumanya, Uk • rayııa, vo Yugoslavya, konferans ta Ispanya’da teniBİl edilmiş ol ■
SON BAHAR
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK]
Bir Kalk Borusu
AmeArika yıldızı Rita Hayuorth Ali Han’ld
evleneceği haberi resmen tahakkuk ettikten sonra, gçnç çift, hâkn bulundukları Cannes’da bir bamn topluntısı yapmışlar ve izdivaçları hakkında guzciccUe re izahat vermişlerdir. Bu toplantıda Ali Han m babası Ağa Han da bulunmuş ye genç çifte saadetler temenni etmiştir. Müstakbel kainbaba, müstakbel ge-l,,ti pek sevimli bulduğunu gazetecilere ifade temiştir. Yukarıdaki resini, Rita'yı ve Ali Han'ı basın toplantısından sonra göstermişlerdir. Ayni toplantıda çekilmiş diğer bir resmi de ucv.ncU sayfamızda bulacaksınız.
Bu osor, ömrünün «onbaharını yajıyan bir kadının tutuldıığ a»k fırtınasıdır. Bu eseri çok bofienocekslnlr. Mutlaka taklb od
beri koymayız.
Antalyada yotljen şokor kamişN nı da belki dilil diidük yapıp Öt4
| türmesini. kültürün» [tercih ediyoruz. Cahit Uçıık:
Cenub sahilimizde bir Ccıınet, ülke vardın
Kıyısı oyma oyma yüksek . kayalıklardır. Salkım saikını hurmalar ağafl fardan sallanır Kaysılar, şeftaliler güneşi !• fa ballanır. Bu toprakta yetişir ballı şe-> ker knmışf Halk kamışı sömürüp tatlı geçirir kışı
ınuhlbbomiz a Cahit un Antalya İle alâ-ar. Sırası düştükçe bu Kapağı açılma •r*—’-— -------------------------^3'
nıış hazlno sandığı- U L U N A Y J1 nın behâ biçilmez zen———------------—.-------------— 1
Kinliklerini «Özle. kalemle hattâ fl’lon belirtmek İçin ne mümkünse yapıyor. Hakkı da var. Hakikaten Antalya Vâ - Nû'nun bundan dört sono ovvol yazdığı bir kitabla da I-zah edildiği veçhile bir Cennet olsa gerek... Fakat biz bu Connotlu-re —nedonso— girmek İstemeyiz. Zorla doftll ya, (a’raf) da kalmak hoçıımuza gider.
Aııtalyanın kıymetini belirten mühim noktalardan biri, bolkl do birincisi hükümetlerin bir türlü beceremedikleri vc fabrikalarımıza rağmen halkın ağzını tatiandıra-ınadıkları çeker mot'oleeldlr. 8u havalide »ekor kamışı yetişiyor... Hem de kolaylıkla... Fakat malûm a... Bizim huyumuzdur; Kâ-iıdhaneye gider, topladığımız sazlardan bir külâh yapar basımıza giyeriz de bir sopet örüp İçine öte-

Anlatışa göre Antalyayı gördük4 don sonra eski Binblr Gece masal4 larının, (Muhayyelât-ı- Aziz Efen4 dİ) nln tasvirleri İnsanı hiç hayrete dlijUrmiyccok. Burası mühim bir ticaret İskelesi lml$, fabrika yoksulluğundan ınlkdarı çok olaıı İşçi sınırı etrafa dagılıyormuş. Momls-kette meselâ bir şoker fabrikası —■ Lütfen sayfayı çevirini» —«
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her tarafla en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
iürkiye lnın n Aceıılanı
Terfik YILMAZ
İdare: Nuruosınapiyo No: «7
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
SAYISI
HER
YERDİ
Perşembe
27
OCAK
1949
Onblrinci Yıl
No. 3535
Telefon: 10795
10
KURLÇ
VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ABONE BEDELİ
Türkiye Bonebi
Senelik 3800 Kr. M0O Kr.
I aylık 1500 » «80° »
3 aylık M0 » i*00 »
i aylık 300 * 800 *
Yeni Sabah
Amerikan Filosu
BugünJştonbulda
6 gemilik filonun limanımızda kalacağı günler için zengin program hazırlandı
Misafir Amiral Conally, Ankaraya giderek Devlet Başkanı tarafından kabul edilecek
Patrik kendMnî karşılayanlar arasında Yeşilköy kava meydanında
Amerıka B. Devletleri Atlantik Deniz kuvvetlerine mensup altı harp gemilinden müteşekkil A -merikan filosu bu sabah limanı • nuza gelmiş vs saat 9.30 da Dol-mabahçe açıklarında demirlemiş olacaktır.
Amerikan filosunu karşılamak üzere liri muhribimiz, dün Dolma bahçe açılılarında demirlemiştir. Muhriplerle birlikte Oramlral Mehmet Al! ülgen de şehrimize gelmiştir.
Oramlral Mehmed AU Ulgen, bu sabah sekizde özel bir rnotör-le Amiral Conally’! Yeşilköy a -çıklnnnda karşılayacaktır. Filo bu mevkide hlr uçak filomuz ta -rafından selâmlanacak ve diğer bir motörle giden mihmandarlar, Amerikan konsolosluk erkânı da Colombus’a çıkacaklardır.
Bugün îstanbulu tiyaret etmekte olan Amerikan nfilosunda
27 bin tonluk Traıca uçak taşıt gemisi

öndo Colombua Amiral gemisi olduğu halde Filo, Selimiye önlerinde şehri 21 pare top atımı ile selftmlıyacaktır. Buna, aynı sayı da top atışı 11» 8ellmlyeden mu -kabele edilecektir.
Filo saat 9.30 da limanda de -mlrleyecektir
Ziyaretler
9.45 de Amiral Conally Deniz komutanlığı adına bir deniz su -bayı tarafından ziyaret olunacak
İstanbul Deniz Komutanı, saat 10 da Türk deniz kuvvetleri adına Amirali ziyarette bulunacak -tır.
Amiral Conally saat 10.30 Dol-rrabahçe rıhtımına çıkarak 10.15 de Amerikan Büyük Elçisi Eicse-lâns \Vadawoıth'u, 11.30 da İs -(Devamlı 8». 3 - 8ü. 8 de)
Okmenle (Kemalist parti)
İle bir parti kuracaklarına aid haber İçin kendisi (böyla bir leyden asla haberim olmadığı gibi bu haber do asılsızdır) demiştir. Behçet Kemal, İlâveten her hangi bir partiye girmek tasavvurunda olmadığını, bir (Dovanııı Sa. S - 8ü. 2 de)
Çok çocuklu Hâkimlerin
İkramiyeleri
KABİNE ve UMİD
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİfi
ziz Behçet Kemal Çağlar hükümet programının Mecliste görüşül-esnasında Halk Partisi hükümetlerine ve onların haşan gösterebileceklerine I-nanım kaybetmiş olmasını anlatan sözlerini dinli-yen veya okuyan fikrin derin derin düşüncelere dalmamasına, birbiri ardından gelen hükümet lerin muvaffakiyetsizlikleri sebebi hakkında araştırmalara düşmemesine imkân yoktur.
Başbakan, nazari olarak Meclis ekseriyetinin şefidir; hükümetin de başıdır. Halbuki Başbakanlardan İliç biri Cumhuriyet Ballı Partisinin lideri yâni şefi değildi; şefin kendisine Berbestce seçmiş olduğu vekili idi. Partinin bu seçime itiraza hakkı yoktu; çünkü paıti hükümete dayanıyordu ve hükümet şefinden atıfet bekliyordu. Cum lıurbaşkanlığı makamında oturan lider seçtiği vekili hükümet başına getirmekle hükümeti nüfuzu altında tutnyor ve üzerinde tesir ediyordu. Bu İtibarla Başbakanın esas vazifesi gayri mes’ul olan ve binaenaleyh devlet işlerinde mes’uliyeti muclb kararlar almağa yetkisiz bulunan Cumhurbaşkanının kararla-nnııı mesuliyetini taşımaktan İbaret kalıyordu. Meclisin lideri ofamıyan Başbakan Meclis müzakerelerine İştirak edemiyen liderin Meclîs nezdindeki mümessili ve sözcüsü İdi. Birlikte çalışacağı arkadaşları serbestçe seçemlyen Başbakan hükümetin de başı olunuyordu. Başbakanın salâhiyeti şefin kendisine tanıdığı salâhiyetten ibaret oluyordu. Dahiliye Bakanlığına Cumhurbaşkanının hususî itimadını haiz Bakanların getirildiğini görmekle Meşrutiyetin tik devirlerinde ordu ve donanmanın başına kendi itimadını haiz kimseleri getirmek kudretinde olduğunu ve binaenaledı Harbi)e ve Bahriye Nazırlarım sadriızamın serbestçe seçenıîyâ-ceğlni ısrarla iddia eylemiş Ab-düihamidin meyus’ve ınağiüb halini hatırlamaktan kendimi alamıyordum. Bu mağlûbiyet yalnız. Meşrutiyetle İdare usulünü kabul eylemiş hükümdarlara mukadder bir mağlûbiyet değildir. Bu satırları maziyi İnkâr ve itham İçin yazmıyorum. Saltanattan cumhuriyete; hilâfetten lâikliğe geçmek kolay bir dâva değildi. Bu haller Anaya-•ay« gerçekleştirebilmek İçin geçici olarak kabul edilmesi zaruri hallerdi.
Halk Partisini ve hükümetini
bu vaziyette bulan Demokrasi
hareketi, yâni Anayasanın ger-
çekten tatbiki dfcYası bn kurul-
jnifa düzeni değiştiremJyen
Halk Partisini buhranlara attı’
ve hükümetlerini beceriksizliklere mahkûm kıldı. Receb Pe-ker’ln Balıkesir nutku ve düşürülmesi buhranın ilk ârâzını teslûl »yUdi. Raıtı-Evlilin Gümtl- •-tay kabinesi de ne yazık kİ buh ranın son merhalesi olamıyacak tır. Halk Partisinin kendi şefinin ve binaenaleyh Meclis ekseriyetinin gerçek liderinin hükümeti bizzat kurması zaruretini kabul edemiyen parti daha güç bir dâvaya atıldı ve Anayasanın mevcud Halk Partisi düzenine göre değiştirilmesi fikrini ortaya attı.
Parti hükümeti denilen şey bir parti devlet adamlarının o parti şefinin etrafında toplanmasından İbarettir. Halbuki Başbakan oylarını aldığı 342 milletvekilinin dahi hakiki lideri değildir, partinin ise katillere ümid ve heyecan veren bir şefi olmaktan çok uzaktır. Kaldı ki bir Başbakan, partisinin çerçevesinden aşmış ve taşmış millî bir varlık olmadıkça asla muvaffak olamaz.
Görülüyor ki Halk Partisi bir lider aramakla ve devlet adamları olabilecekleri keşfetmekle meşguldür. Tek parti sisteminin elim mirası bir yokluğun ifadesi olan bu beyhude aramndau ibarettir.
Vaterlo muharebesini tarihçi der ki:
«Napoleon her general aramakla —______________,
fakat her tarafta yalnız emir zabitleri buluyordu; yalnız e-nıjr zabitlerine rastlıyordu. Muharebeler emir zabitlerile kazanılmaz akranlarla kazanılır.
Napoleon’un hezimeti seli Halk Partisinin de hezimeti bebi olmuştur. Her Başbakan, rakibini öldürten eski sadrâzam lar gibi kudret olarak ve binaenaleyh kendilerine rakib ola -rak gördükleri arkadaşlarını milletvekilliği naınzedllği listesi dışında bırakıyorlardı. Bunlardan boş kalan yerlere de «emir zabitlerini» koydurtııyorlardı. Zafer ise akranlarla ve yalnız akranlarla kazanılır. Akran kimdir? Bıı sııale cevab vermek istiyenlere büyük İslâm Pey -Kamberinin «Yarab! İslâm dinini sen ya ömerle veya Ebucclıl ile aziz eyle» diyen duasını hatırlatmakla İktifa eylerim. Büyük Peygamber muvaffakiyete Omerle ulaştı. Eğer vicdanınız «Yarab sen bu memleketi Şem-seddln Giinaltuya kavuşturmakla kurtar» diye bir yalvarışla bulunuyorsa yeni Başbakan mu vaffak olacaktır; aksi takdirde vicdanlarınızın iş başına gelmesini yalvardığı adamın gelmesini bekleyiniz.
Vasfl Raşld Sevig
Saraçoğlu evlerine verilen kok kömürü
Patrik Athenagoras
dün uçakla geldi
Athenagoras, İnönü'ye, Başkan Truman'ın hususî mesajını getirdi
Kendisini Yeşilköyde Ortodokslardan kalabalık bir kitle karşıladı
Feridun Fikri Düşünsel ikramiyenin kaldırılmasını Meclise teklif etti
Ankara: 26 (Hususî) — Fe-ı ridun Fikri Düşünselin çok çocuklu hâkimlere verilecek yardım paralarile ikramiye halikın daki kanunun kaldırılmasına dair kanun teklifi Meclisin gün demine alınmıştır. Hâkimlere de, diğer memurlar gibi, çocuk başına on lira tazminat ve temsil tahsisatı verildiğinden ayrı-
Patrik, Türkçe bir hitabe irad ederek asıl vatanına kavuşmaktan doğan saadetini belirtt1 Taksim âbidesine çelenk koydu, Athenagoras bugün törenle taç giyecek
Rum Ortodoks Patriği birinoi Athenagoras, dün bir askeri u-çakla şehrimize gelmiştir.
Saat 14 te Yeşilköy hava meydanına gelmesi beklenen uçak, havanın bozuk olması dolnyısi-le Romada rötar yapmış ve u-çak Yeşilköye ancak saat 17,40 ta inebilmiştir.
Daha öğleden evvel Yeşilköy, hava meydanı kalabalık bir me-i aklı kitlesi tarafından doldu* rulmuştu Saatler ilerledikçe bu kalabalık büsbütün artmış vfl izdiham son haddini bulmuştu.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Soru sahibi; «Ben, Barlasın politikacı olduğunu biliyordum anıma bu derece olduğunu bilmiyordum. Ben kaloriferlerin söktürülmesi ni istemedim, Eskişehirin kömür ihtiyacından bahsettim» dedi.
Patrik Athenagoras
Cemil Cönk
Cemil Said Borlaş
Dün mahkemede tevkifi
Dünkü Meclisde bir boy uya cevab veren Cemil -SaifL
kaloriferleri söktürüp attıracağını söyledi
uelirtfferek kanunun kaldırılma sı istenmektedir.
Kemal
Bakan olarak, ilk defa, dün Mecliste konuştu
Ankara 26 (Hususî) — Bu-gUekil Mecliste Cemil Alevlinin Cenup demiryollarındaki hudut dışı 166 kilometrelik hatla inşası durdurulan Narlı - Gaziantep Karkamıg hattının rurumu • Sü. 2 de)
Bevin, dün mühim bir nutuk verdi
Ankara: (Hususi) — Metilsin bugünkü toplantısında Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlunun EBkişehlrdeki yakacak ve kömür sıkıntısı halikındaki sorusuna Ti-
Kemal Zcytinoğlu
vc Ekonomi Baltanı Borlaş . vererek Esklgehlrde halen bir kömür tevzii mtlessesesi bu -Ilınmadığını; yapılan şikâyetler (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 do)
istemli
Londra: 26 (a.a.) (Reuter) __Bevin bugün Avam Kamarasında, Filistin ve Ortadoğu durumlarına dair müzakereleri al kışlar arasında açarak gu demeçte bulunmuştur:
Hayworth ile Ali Han’ın Basın Toplantısı I
Liberal sürgünler,,
Ticaret Ofisine ait otomobil lâstiklerinin Rüştü Diktürk'ün sahip bulunduğu lâstik fabrikasında tamir ettirilmesinde me-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
YARIN BAŞLIYORUZ
Türkçoye çeviren ı REi r CEVAD ULUNA!
tarafta meşgul idi;
Filistin ihtilâfında tarafları ilgilendiren ve Güvenlik Konseyince verilen bütün kararlan daima destekledik. Hükümet bu siyasetinden bir nebze dahi ay nlmıyacaktır. Bu meseleleri ve Ortadoğuda. bahis mevzuu olan (Devamı: Su. 3 - Sü. 3 do)
Duruşmalarda uzun münakaşalar oluyor
Paris: 26 (Nafen) — Kravd a çenko’nun «Lettrcs FranealsisS komünist dergisine kargı açnu| olduğu dâvaya bak türken «Hür • rlyetl seçtim» kitabuun müellifi bir aralık komünist Fransız ınş« busu Grenlerinin üzerine atılmalı İstemiştir. İki saat durmadan konuşmuş olan Grenler Kraveçenkd nun bu kitabı yazmamış olduğu* nu İspata çalışıyordu. KravcçeA» ko Grenler'yo doğru atılmış vi «Yalancı yalancı» diye haykır ■ (Devamı: Sa. 3 - Sıi. ı de)
•>©«
Dün Loııdrada 14- Doğu mensub mülteciler bir
Londra: 26 (a.a) — «United
Press» Bu gün Londra’da topla -nan liberal aürgüıdcr konferan tında iştlrâlc eden 14 doğu Avrupa memleketine mensup mülteciler, komünizme karşı koymalı 1 • çin kuvvetlerini birleştirmeğe ka-vermlşlerdlr.
Avrupa memleketine konferans akdettiler
Bu konferansta temsil edilen memleketler şunlardır:
Bulgaristan, Çekoslovakya, Es tonya, Macaristan. Lotonya, Llt-vanya, Polonya, Kumanya, Uk • rayııa, vo Yugoslavya, konferans ta Ispanya’da teniBİl edilmiş ol ■
SON BAHAR
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK]
Bir Kalk Borusu
AmeArika yıldızı Rita Hayuorth Ali Han’ld
evleneceği haberi resmen tahakkuk ettikten sonra, gçnç çift, hâkn bulundukları Cannes’da bir bamn topluntısı yapmışlar ve izdivaçları hakkında guzciccUe re izahat vermişlerdir. Bu toplantıda Ali Han m babası Ağa Han da bulunmuş ye genç çifte saadetler temenni etmiştir. Müstakbel kainbaba, müstakbel ge-l,,ti pek sevimli bulduğunu gazetecilere ifade temiştir. Yukarıdaki resini, Rita'yı ve Ali Han'ı basın toplantısından sonra göstermişlerdir. Ayni toplantıda çekilmiş diğer bir resmi de ucv.ncU sayfamızda bulacaksınız.
Bu osor, ömrünün «onbaharını yajıyan bir kadının tutuldıığ a»k fırtınasıdır. Bu eseri çok bofienocekslnlr. Mutlaka taklb od
beri koymayız.
Antalyada yotljen şokor kamişN nı da belki dilil diidük yapıp Öt4
| türmesini. kültürün» [tercih ediyoruz. Cahit Uçıık:
Cenub sahilimizde bir Ccıınet, ülke vardın
Kıyısı oyma oyma yüksek . kayalıklardır. Salkım saikını hurmalar ağafl fardan sallanır Kaysılar, şeftaliler güneşi !• fa ballanır. Bu toprakta yetişir ballı şe-> ker knmışf Halk kamışı sömürüp tatlı geçirir kışı
ınuhlbbomiz a Cahit un Antalya İle alâ-ar. Sırası düştükçe bu Kapağı açılma •r*—’-— -------------------------^3'
nıış hazlno sandığı- U L U N A Y J1 nın behâ biçilmez zen———------------—.-------------— 1
Kinliklerini «Özle. kalemle hattâ fl’lon belirtmek İçin ne mümkünse yapıyor. Hakkı da var. Hakikaten Antalya Vâ - Nû'nun bundan dört sono ovvol yazdığı bir kitabla da I-zah edildiği veçhile bir Cennet olsa gerek... Fakat biz bu Connotlu-re —nedonso— girmek İstemeyiz. Zorla doftll ya, (a’raf) da kalmak hoçıımuza gider.
Aııtalyanın kıymetini belirten mühim noktalardan biri, bolkl do birincisi hükümetlerin bir türlü beceremedikleri vc fabrikalarımıza rağmen halkın ağzını tatiandıra-ınadıkları çeker mot'oleeldlr. 8u havalide »ekor kamışı yetişiyor... Hem de kolaylıkla... Fakat malûm a... Bizim huyumuzdur; Kâ-iıdhaneye gider, topladığımız sazlardan bir külâh yapar basımıza giyeriz de bir sopet örüp İçine öte-

Anlatışa göre Antalyayı gördük4 don sonra eski Binblr Gece masal4 larının, (Muhayyelât-ı- Aziz Efen4 dİ) nln tasvirleri İnsanı hiç hayrete dlijUrmiyccok. Burası mühim bir ticaret İskelesi lml$, fabrika yoksulluğundan ınlkdarı çok olaıı İşçi sınırı etrafa dagılıyormuş. Momls-kette meselâ bir şoker fabrikası —■ Lütfen sayfayı çevirini» —«
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her tarafla en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
iürkiye lnın n Aceıılanı
Terfik YILMAZ
İdare: Nuruosınapiyo No: «7
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
SAYISI
HER
YERDİ
Perşembe
27
OCAK
1949
Onblrinci Yıl
No. 3535
Telefon: 10795
10
KURLÇ
VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ABONE BEDELİ
Türkiye Bonebi
Senelik 3800 Kr. M0O Kr.
I aylık 1500 » «80° »
3 aylık M0 » i*00 »
i aylık 300 * 800 *
Yeni Sabah
Amerikan Filosu
BugünJştonbulda
6 gemilik filonun limanımızda kalacağı günler için zengin program hazırlandı
Misafir Amiral Conally, Ankaraya giderek Devlet Başkanı tarafından kabul edilecek
Patrik kendMnî karşılayanlar arasında Yeşilköy kava meydanında
Amerıka B. Devletleri Atlantik Deniz kuvvetlerine mensup altı harp gemilinden müteşekkil A -merikan filosu bu sabah limanı • nuza gelmiş vs saat 9.30 da Dol-mabahçe açıklarında demirlemiş olacaktır.
Amerikan filosunu karşılamak üzere liri muhribimiz, dün Dolma bahçe açılılarında demirlemiştir. Muhriplerle birlikte Oramlral Mehmet Al! ülgen de şehrimize gelmiştir.
Oramlral Mehmed AU Ulgen, bu sabah sekizde özel bir rnotör-le Amiral Conally’! Yeşilköy a -çıklnnnda karşılayacaktır. Filo bu mevkide hlr uçak filomuz ta -rafından selâmlanacak ve diğer bir motörle giden mihmandarlar, Amerikan konsolosluk erkânı da Colombus’a çıkacaklardır.
Bugün îstanbulu tiyaret etmekte olan Amerikan nfilosunda
27 bin tonluk Traıca uçak taşıt gemisi

öndo Colombua Amiral gemisi olduğu halde Filo, Selimiye önlerinde şehri 21 pare top atımı ile selftmlıyacaktır. Buna, aynı sayı da top atışı 11» 8ellmlyeden mu -kabele edilecektir.
Filo saat 9.30 da limanda de -mlrleyecektir
Ziyaretler
9.45 de Amiral Conally Deniz komutanlığı adına bir deniz su -bayı tarafından ziyaret olunacak
İstanbul Deniz Komutanı, saat 10 da Türk deniz kuvvetleri adına Amirali ziyarette bulunacak -tır.
Amiral Conally saat 10.30 Dol-rrabahçe rıhtımına çıkarak 10.15 de Amerikan Büyük Elçisi Eicse-lâns \Vadawoıth'u, 11.30 da İs -(Devamlı 8». 3 - 8ü. 8 de)
Okmenle (Kemalist parti)
İle bir parti kuracaklarına aid haber İçin kendisi (böyla bir leyden asla haberim olmadığı gibi bu haber do asılsızdır) demiştir. Behçet Kemal, İlâveten her hangi bir partiye girmek tasavvurunda olmadığını, bir (Dovanııı Sa. S - 8ü. 2 de)
Çok çocuklu Hâkimlerin
İkramiyeleri
KABİNE ve UMİD
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİfi
ziz Behçet Kemal Çağlar hükümet programının Mecliste görüşül-esnasında Halk Partisi hükümetlerine ve onların haşan gösterebileceklerine I-nanım kaybetmiş olmasını anlatan sözlerini dinli-yen veya okuyan fikrin derin derin düşüncelere dalmamasına, birbiri ardından gelen hükümet lerin muvaffakiyetsizlikleri sebebi hakkında araştırmalara düşmemesine imkân yoktur.
Başbakan, nazari olarak Meclis ekseriyetinin şefidir; hükümetin de başıdır. Halbuki Başbakanlardan İliç biri Cumhuriyet Ballı Partisinin lideri yâni şefi değildi; şefin kendisine Berbestce seçmiş olduğu vekili idi. Partinin bu seçime itiraza hakkı yoktu; çünkü paıti hükümete dayanıyordu ve hükümet şefinden atıfet bekliyordu. Cum lıurbaşkanlığı makamında oturan lider seçtiği vekili hükümet başına getirmekle hükümeti nüfuzu altında tutnyor ve üzerinde tesir ediyordu. Bu İtibarla Başbakanın esas vazifesi gayri mes’ul olan ve binaenaleyh devlet işlerinde mes’uliyeti muclb kararlar almağa yetkisiz bulunan Cumhurbaşkanının kararla-nnııı mesuliyetini taşımaktan İbaret kalıyordu. Meclisin lideri ofamıyan Başbakan Meclis müzakerelerine İştirak edemiyen liderin Meclîs nezdindeki mümessili ve sözcüsü İdi. Birlikte çalışacağı arkadaşları serbestçe seçemlyen Başbakan hükümetin de başı olunuyordu. Başbakanın salâhiyeti şefin kendisine tanıdığı salâhiyetten ibaret oluyordu. Dahiliye Bakanlığına Cumhurbaşkanının hususî itimadını haiz Bakanların getirildiğini görmekle Meşrutiyetin tik devirlerinde ordu ve donanmanın başına kendi itimadını haiz kimseleri getirmek kudretinde olduğunu ve binaenaledı Harbi)e ve Bahriye Nazırlarım sadriızamın serbestçe seçenıîyâ-ceğlni ısrarla iddia eylemiş Ab-düihamidin meyus’ve ınağiüb halini hatırlamaktan kendimi alamıyordum. Bu mağlûbiyet yalnız. Meşrutiyetle İdare usulünü kabul eylemiş hükümdarlara mukadder bir mağlûbiyet değildir. Bu satırları maziyi İnkâr ve itham İçin yazmıyorum. Saltanattan cumhuriyete; hilâfetten lâikliğe geçmek kolay bir dâva değildi. Bu haller Anaya-•ay« gerçekleştirebilmek İçin geçici olarak kabul edilmesi zaruri hallerdi.
Halk Partisini ve hükümetini
bu vaziyette bulan Demokrasi
hareketi, yâni Anayasanın ger-
çekten tatbiki dfcYası bn kurul-
jnifa düzeni değiştiremJyen
Halk Partisini buhranlara attı’
ve hükümetlerini beceriksizliklere mahkûm kıldı. Receb Pe-ker’ln Balıkesir nutku ve düşürülmesi buhranın ilk ârâzını teslûl »yUdi. Raıtı-Evlilin Gümtl- •-tay kabinesi de ne yazık kİ buh ranın son merhalesi olamıyacak tır. Halk Partisinin kendi şefinin ve binaenaleyh Meclis ekseriyetinin gerçek liderinin hükümeti bizzat kurması zaruretini kabul edemiyen parti daha güç bir dâvaya atıldı ve Anayasanın mevcud Halk Partisi düzenine göre değiştirilmesi fikrini ortaya attı.
Parti hükümeti denilen şey bir parti devlet adamlarının o parti şefinin etrafında toplanmasından İbarettir. Halbuki Başbakan oylarını aldığı 342 milletvekilinin dahi hakiki lideri değildir, partinin ise katillere ümid ve heyecan veren bir şefi olmaktan çok uzaktır. Kaldı ki bir Başbakan, partisinin çerçevesinden aşmış ve taşmış millî bir varlık olmadıkça asla muvaffak olamaz.
Görülüyor ki Halk Partisi bir lider aramakla ve devlet adamları olabilecekleri keşfetmekle meşguldür. Tek parti sisteminin elim mirası bir yokluğun ifadesi olan bu beyhude aramndau ibarettir.
Vaterlo muharebesini tarihçi der ki:
«Napoleon her general aramakla —______________,
fakat her tarafta yalnız emir zabitleri buluyordu; yalnız e-nıjr zabitlerine rastlıyordu. Muharebeler emir zabitlerile kazanılmaz akranlarla kazanılır.
Napoleon’un hezimeti seli Halk Partisinin de hezimeti bebi olmuştur. Her Başbakan, rakibini öldürten eski sadrâzam lar gibi kudret olarak ve binaenaleyh kendilerine rakib ola -rak gördükleri arkadaşlarını milletvekilliği naınzedllği listesi dışında bırakıyorlardı. Bunlardan boş kalan yerlere de «emir zabitlerini» koydurtııyorlardı. Zafer ise akranlarla ve yalnız akranlarla kazanılır. Akran kimdir? Bıı sııale cevab vermek istiyenlere büyük İslâm Pey -Kamberinin «Yarab! İslâm dinini sen ya ömerle veya Ebucclıl ile aziz eyle» diyen duasını hatırlatmakla İktifa eylerim. Büyük Peygamber muvaffakiyete Omerle ulaştı. Eğer vicdanınız «Yarab sen bu memleketi Şem-seddln Giinaltuya kavuşturmakla kurtar» diye bir yalvarışla bulunuyorsa yeni Başbakan mu vaffak olacaktır; aksi takdirde vicdanlarınızın iş başına gelmesini yalvardığı adamın gelmesini bekleyiniz.
Vasfl Raşld Sevig
Saraçoğlu evlerine verilen kok kömürü
Patrik Athenagoras
dün uçakla geldi
Athenagoras, İnönü'ye, Başkan Truman'ın hususî mesajını getirdi
Kendisini Yeşilköyde Ortodokslardan kalabalık bir kitle karşıladı
Feridun Fikri Düşünsel ikramiyenin kaldırılmasını Meclise teklif etti
Ankara: 26 (Hususî) — Fe-ı ridun Fikri Düşünselin çok çocuklu hâkimlere verilecek yardım paralarile ikramiye halikın daki kanunun kaldırılmasına dair kanun teklifi Meclisin gün demine alınmıştır. Hâkimlere de, diğer memurlar gibi, çocuk başına on lira tazminat ve temsil tahsisatı verildiğinden ayrı-
Patrik, Türkçe bir hitabe irad ederek asıl vatanına kavuşmaktan doğan saadetini belirtt1 Taksim âbidesine çelenk koydu, Athenagoras bugün törenle taç giyecek
Rum Ortodoks Patriği birinoi Athenagoras, dün bir askeri u-çakla şehrimize gelmiştir.
Saat 14 te Yeşilköy hava meydanına gelmesi beklenen uçak, havanın bozuk olması dolnyısi-le Romada rötar yapmış ve u-çak Yeşilköye ancak saat 17,40 ta inebilmiştir.
Daha öğleden evvel Yeşilköy, hava meydanı kalabalık bir me-i aklı kitlesi tarafından doldu* rulmuştu Saatler ilerledikçe bu kalabalık büsbütün artmış vfl izdiham son haddini bulmuştu.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Soru sahibi; «Ben, Barlasın politikacı olduğunu biliyordum anıma bu derece olduğunu bilmiyordum. Ben kaloriferlerin söktürülmesi ni istemedim, Eskişehirin kömür ihtiyacından bahsettim» dedi.
Patrik Athenagoras
Cemil Cönk
Cemil Said Borlaş
Dün mahkemede tevkifi
Dünkü Meclisde bir boy uya cevab veren Cemil -SaifL
kaloriferleri söktürüp attıracağını söyledi
uelirtfferek kanunun kaldırılma sı istenmektedir.
Kemal
Bakan olarak, ilk defa, dün Mecliste konuştu
Ankara 26 (Hususî) — Bu-gUekil Mecliste Cemil Alevlinin Cenup demiryollarındaki hudut dışı 166 kilometrelik hatla inşası durdurulan Narlı - Gaziantep Karkamıg hattının rurumu • Sü. 2 de)
Bevin, dün mühim bir nutuk verdi
Ankara: (Hususi) — Metilsin bugünkü toplantısında Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlunun EBkişehlrdeki yakacak ve kömür sıkıntısı halikındaki sorusuna Ti-
Kemal Zcytinoğlu
vc Ekonomi Baltanı Borlaş . vererek Esklgehlrde halen bir kömür tevzii mtlessesesi bu -Ilınmadığını; yapılan şikâyetler (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 do)
istemli
Londra: 26 (a.a.) (Reuter) __Bevin bugün Avam Kamarasında, Filistin ve Ortadoğu durumlarına dair müzakereleri al kışlar arasında açarak gu demeçte bulunmuştur:
Hayworth ile Ali Han’ın Basın Toplantısı I
Liberal sürgünler,,
Ticaret Ofisine ait otomobil lâstiklerinin Rüştü Diktürk'ün sahip bulunduğu lâstik fabrikasında tamir ettirilmesinde me-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
YARIN BAŞLIYORUZ
Türkçoye çeviren ı REi r CEVAD ULUNA!
tarafta meşgul idi;
Filistin ihtilâfında tarafları ilgilendiren ve Güvenlik Konseyince verilen bütün kararlan daima destekledik. Hükümet bu siyasetinden bir nebze dahi ay nlmıyacaktır. Bu meseleleri ve Ortadoğuda. bahis mevzuu olan (Devamı: Su. 3 - Sü. 3 do)
Duruşmalarda uzun münakaşalar oluyor
Paris: 26 (Nafen) — Kravd a çenko’nun «Lettrcs FranealsisS komünist dergisine kargı açnu| olduğu dâvaya bak türken «Hür • rlyetl seçtim» kitabuun müellifi bir aralık komünist Fransız ınş« busu Grenlerinin üzerine atılmalı İstemiştir. İki saat durmadan konuşmuş olan Grenler Kraveçenkd nun bu kitabı yazmamış olduğu* nu İspata çalışıyordu. KravcçeA» ko Grenler'yo doğru atılmış vi «Yalancı yalancı» diye haykır ■ (Devamı: Sa. 3 - Sıi. ı de)
•>©«
Dün Loııdrada 14- Doğu mensub mülteciler bir
Londra: 26 (a.a) — «United
Press» Bu gün Londra’da topla -nan liberal aürgüıdcr konferan tında iştlrâlc eden 14 doğu Avrupa memleketine mensup mülteciler, komünizme karşı koymalı 1 • çin kuvvetlerini birleştirmeğe ka-vermlşlerdlr.
Avrupa memleketine konferans akdettiler
Bu konferansta temsil edilen memleketler şunlardır:
Bulgaristan, Çekoslovakya, Es tonya, Macaristan. Lotonya, Llt-vanya, Polonya, Kumanya, Uk • rayııa, vo Yugoslavya, konferans ta Ispanya’da teniBİl edilmiş ol ■
SON BAHAR
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK]
Bir Kalk Borusu
AmeArika yıldızı Rita Hayuorth Ali Han’ld
evleneceği haberi resmen tahakkuk ettikten sonra, gçnç çift, hâkn bulundukları Cannes’da bir bamn topluntısı yapmışlar ve izdivaçları hakkında guzciccUe re izahat vermişlerdir. Bu toplantıda Ali Han m babası Ağa Han da bulunmuş ye genç çifte saadetler temenni etmiştir. Müstakbel kainbaba, müstakbel ge-l,,ti pek sevimli bulduğunu gazetecilere ifade temiştir. Yukarıdaki resini, Rita'yı ve Ali Han'ı basın toplantısından sonra göstermişlerdir. Ayni toplantıda çekilmiş diğer bir resmi de ucv.ncU sayfamızda bulacaksınız.
Bu osor, ömrünün «onbaharını yajıyan bir kadının tutuldıığ a»k fırtınasıdır. Bu eseri çok bofienocekslnlr. Mutlaka taklb od
beri koymayız.
Antalyada yotljen şokor kamişN nı da belki dilil diidük yapıp Öt4
| türmesini. kültürün» [tercih ediyoruz. Cahit Uçıık:
Cenub sahilimizde bir Ccıınet, ülke vardın
Kıyısı oyma oyma yüksek . kayalıklardır. Salkım saikını hurmalar ağafl fardan sallanır Kaysılar, şeftaliler güneşi !• fa ballanır. Bu toprakta yetişir ballı şe-> ker knmışf Halk kamışı sömürüp tatlı geçirir kışı
ınuhlbbomiz a Cahit un Antalya İle alâ-ar. Sırası düştükçe bu Kapağı açılma •r*—’-— -------------------------^3'
nıış hazlno sandığı- U L U N A Y J1 nın behâ biçilmez zen———------------—.-------------— 1
Kinliklerini «Özle. kalemle hattâ fl’lon belirtmek İçin ne mümkünse yapıyor. Hakkı da var. Hakikaten Antalya Vâ - Nû'nun bundan dört sono ovvol yazdığı bir kitabla da I-zah edildiği veçhile bir Cennet olsa gerek... Fakat biz bu Connotlu-re —nedonso— girmek İstemeyiz. Zorla doftll ya, (a’raf) da kalmak hoçıımuza gider.
Aııtalyanın kıymetini belirten mühim noktalardan biri, bolkl do birincisi hükümetlerin bir türlü beceremedikleri vc fabrikalarımıza rağmen halkın ağzını tatiandıra-ınadıkları çeker mot'oleeldlr. 8u havalide »ekor kamışı yetişiyor... Hem de kolaylıkla... Fakat malûm a... Bizim huyumuzdur; Kâ-iıdhaneye gider, topladığımız sazlardan bir külâh yapar basımıza giyeriz de bir sopet örüp İçine öte-

Anlatışa göre Antalyayı gördük4 don sonra eski Binblr Gece masal4 larının, (Muhayyelât-ı- Aziz Efen4 dİ) nln tasvirleri İnsanı hiç hayrete dlijUrmiyccok. Burası mühim bir ticaret İskelesi lml$, fabrika yoksulluğundan ınlkdarı çok olaıı İşçi sınırı etrafa dagılıyormuş. Momls-kette meselâ bir şoker fabrikası —■ Lütfen sayfayı çevirini» —«
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her tarafla en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
iürkiye lnın n Aceıılanı
Terfik YILMAZ
İdare: Nuruosınapiyo No: «7
Tel adresli «YENİ SABAH»
I 8 T A N B U L
SAYISI
HER
YERDİ
Perşembe
27
OCAK
1949
Onblrinci Yıl
No. 3535
Telefon: 10795
10
KURLÇ
VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ABONE BEDELİ
Türkiye Bonebi
Senelik 3800 Kr. M0O Kr.
I aylık 1500 » «80° »
3 aylık M0 » i*00 »
i aylık 300 * 800 *
Yeni Sabah
Amerikan Filosu
BugünJştonbulda
6 gemilik filonun limanımızda kalacağı günler için zengin program hazırlandı
Misafir Amiral Conally, Ankaraya giderek Devlet Başkanı tarafından kabul edilecek
Patrik kendMnî karşılayanlar arasında Yeşilköy kava meydanında
Amerıka B. Devletleri Atlantik Deniz kuvvetlerine mensup altı harp gemilinden müteşekkil A -merikan filosu bu sabah limanı • nuza gelmiş vs saat 9.30 da Dol-mabahçe açıklarında demirlemiş olacaktır.
Amerikan filosunu karşılamak üzere liri muhribimiz, dün Dolma bahçe açılılarında demirlemiştir. Muhriplerle birlikte Oramlral Mehmet Al! ülgen de şehrimize gelmiştir.
Oramlral Mehmed AU Ulgen, bu sabah sekizde özel bir rnotör-le Amiral Conally’! Yeşilköy a -çıklnnnda karşılayacaktır. Filo bu mevkide hlr uçak filomuz ta -rafından selâmlanacak ve diğer bir motörle giden mihmandarlar, Amerikan konsolosluk erkânı da Colombus’a çıkacaklardır.
Bugün îstanbulu tiyaret etmekte olan Amerikan nfilosunda
27 bin tonluk Traıca uçak taşıt gemisi

öndo Colombua Amiral gemisi olduğu halde Filo, Selimiye önlerinde şehri 21 pare top atımı ile selftmlıyacaktır. Buna, aynı sayı da top atışı 11» 8ellmlyeden mu -kabele edilecektir.
Filo saat 9.30 da limanda de -mlrleyecektir
Ziyaretler
9.45 de Amiral Conally Deniz komutanlığı adına bir deniz su -bayı tarafından ziyaret olunacak
İstanbul Deniz Komutanı, saat 10 da Türk deniz kuvvetleri adına Amirali ziyarette bulunacak -tır.
Amiral Conally saat 10.30 Dol-rrabahçe rıhtımına çıkarak 10.15 de Amerikan Büyük Elçisi Eicse-lâns \Vadawoıth'u, 11.30 da İs -(Devamlı 8». 3 - 8ü. 8 de)
Okmenle (Kemalist parti)
İle bir parti kuracaklarına aid haber İçin kendisi (böyla bir leyden asla haberim olmadığı gibi bu haber do asılsızdır) demiştir. Behçet Kemal, İlâveten her hangi bir partiye girmek tasavvurunda olmadığını, bir (Dovanııı Sa. S - 8ü. 2 de)
Çok çocuklu Hâkimlerin
İkramiyeleri
KABİNE ve UMİD
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİfi
ziz Behçet Kemal Çağlar hükümet programının Mecliste görüşül-esnasında Halk Partisi hükümetlerine ve onların haşan gösterebileceklerine I-nanım kaybetmiş olmasını anlatan sözlerini dinli-yen veya okuyan fikrin derin derin düşüncelere dalmamasına, birbiri ardından gelen hükümet lerin muvaffakiyetsizlikleri sebebi hakkında araştırmalara düşmemesine imkân yoktur.
Başbakan, nazari olarak Meclis ekseriyetinin şefidir; hükümetin de başıdır. Halbuki Başbakanlardan İliç biri Cumhuriyet Ballı Partisinin lideri yâni şefi değildi; şefin kendisine Berbestce seçmiş olduğu vekili idi. Partinin bu seçime itiraza hakkı yoktu; çünkü paıti hükümete dayanıyordu ve hükümet şefinden atıfet bekliyordu. Cum lıurbaşkanlığı makamında oturan lider seçtiği vekili hükümet başına getirmekle hükümeti nüfuzu altında tutnyor ve üzerinde tesir ediyordu. Bu İtibarla Başbakanın esas vazifesi gayri mes’ul olan ve binaenaleyh devlet işlerinde mes’uliyeti muclb kararlar almağa yetkisiz bulunan Cumhurbaşkanının kararla-nnııı mesuliyetini taşımaktan İbaret kalıyordu. Meclisin lideri ofamıyan Başbakan Meclis müzakerelerine İştirak edemiyen liderin Meclîs nezdindeki mümessili ve sözcüsü İdi. Birlikte çalışacağı arkadaşları serbestçe seçemlyen Başbakan hükümetin de başı olunuyordu. Başbakanın salâhiyeti şefin kendisine tanıdığı salâhiyetten ibaret oluyordu. Dahiliye Bakanlığına Cumhurbaşkanının hususî itimadını haiz Bakanların getirildiğini görmekle Meşrutiyetin tik devirlerinde ordu ve donanmanın başına kendi itimadını haiz kimseleri getirmek kudretinde olduğunu ve binaenaledı Harbi)e ve Bahriye Nazırlarım sadriızamın serbestçe seçenıîyâ-ceğlni ısrarla iddia eylemiş Ab-düihamidin meyus’ve ınağiüb halini hatırlamaktan kendimi alamıyordum. Bu mağlûbiyet yalnız. Meşrutiyetle İdare usulünü kabul eylemiş hükümdarlara mukadder bir mağlûbiyet değildir. Bu satırları maziyi İnkâr ve itham İçin yazmıyorum. Saltanattan cumhuriyete; hilâfetten lâikliğe geçmek kolay bir dâva değildi. Bu haller Anaya-•ay« gerçekleştirebilmek İçin geçici olarak kabul edilmesi zaruri hallerdi.
Halk Partisini ve hükümetini
bu vaziyette bulan Demokrasi
hareketi, yâni Anayasanın ger-
çekten tatbiki dfcYası bn kurul-
jnifa düzeni değiştiremJyen
Halk Partisini buhranlara attı’
ve hükümetlerini beceriksizliklere mahkûm kıldı. Receb Pe-ker’ln Balıkesir nutku ve düşürülmesi buhranın ilk ârâzını teslûl »yUdi. Raıtı-Evlilin Gümtl- •-tay kabinesi de ne yazık kİ buh ranın son merhalesi olamıyacak tır. Halk Partisinin kendi şefinin ve binaenaleyh Meclis ekseriyetinin gerçek liderinin hükümeti bizzat kurması zaruretini kabul edemiyen parti daha güç bir dâvaya atıldı ve Anayasanın mevcud Halk Partisi düzenine göre değiştirilmesi fikrini ortaya attı.
Parti hükümeti denilen şey bir parti devlet adamlarının o parti şefinin etrafında toplanmasından İbarettir. Halbuki Başbakan oylarını aldığı 342 milletvekilinin dahi hakiki lideri değildir, partinin ise katillere ümid ve heyecan veren bir şefi olmaktan çok uzaktır. Kaldı ki bir Başbakan, partisinin çerçevesinden aşmış ve taşmış millî bir varlık olmadıkça asla muvaffak olamaz.
Görülüyor ki Halk Partisi bir lider aramakla ve devlet adamları olabilecekleri keşfetmekle meşguldür. Tek parti sisteminin elim mirası bir yokluğun ifadesi olan bu beyhude aramndau ibarettir.
Vaterlo muharebesini tarihçi der ki:
«Napoleon her general aramakla —______________,
fakat her tarafta yalnız emir zabitleri buluyordu; yalnız e-nıjr zabitlerine rastlıyordu. Muharebeler emir zabitlerile kazanılmaz akranlarla kazanılır.
Napoleon’un hezimeti seli Halk Partisinin de hezimeti bebi olmuştur. Her Başbakan, rakibini öldürten eski sadrâzam lar gibi kudret olarak ve binaenaleyh kendilerine rakib ola -rak gördükleri arkadaşlarını milletvekilliği naınzedllği listesi dışında bırakıyorlardı. Bunlardan boş kalan yerlere de «emir zabitlerini» koydurtııyorlardı. Zafer ise akranlarla ve yalnız akranlarla kazanılır. Akran kimdir? Bıı sııale cevab vermek istiyenlere büyük İslâm Pey -Kamberinin «Yarab! İslâm dinini sen ya ömerle veya Ebucclıl ile aziz eyle» diyen duasını hatırlatmakla İktifa eylerim. Büyük Peygamber muvaffakiyete Omerle ulaştı. Eğer vicdanınız «Yarab sen bu memleketi Şem-seddln Giinaltuya kavuşturmakla kurtar» diye bir yalvarışla bulunuyorsa yeni Başbakan mu vaffak olacaktır; aksi takdirde vicdanlarınızın iş başına gelmesini yalvardığı adamın gelmesini bekleyiniz.
Vasfl Raşld Sevig
Saraçoğlu evlerine verilen kok kömürü
Patrik Athenagoras
dün uçakla geldi
Athenagoras, İnönü'ye, Başkan Truman'ın hususî mesajını getirdi
Kendisini Yeşilköyde Ortodokslardan kalabalık bir kitle karşıladı
Feridun Fikri Düşünsel ikramiyenin kaldırılmasını Meclise teklif etti
Ankara: 26 (Hususî) — Fe-ı ridun Fikri Düşünselin çok çocuklu hâkimlere verilecek yardım paralarile ikramiye halikın daki kanunun kaldırılmasına dair kanun teklifi Meclisin gün demine alınmıştır. Hâkimlere de, diğer memurlar gibi, çocuk başına on lira tazminat ve temsil tahsisatı verildiğinden ayrı-
Patrik, Türkçe bir hitabe irad ederek asıl vatanına kavuşmaktan doğan saadetini belirtt1 Taksim âbidesine çelenk koydu, Athenagoras bugün törenle taç giyecek
Rum Ortodoks Patriği birinoi Athenagoras, dün bir askeri u-çakla şehrimize gelmiştir.
Saat 14 te Yeşilköy hava meydanına gelmesi beklenen uçak, havanın bozuk olması dolnyısi-le Romada rötar yapmış ve u-çak Yeşilköye ancak saat 17,40 ta inebilmiştir.
Daha öğleden evvel Yeşilköy, hava meydanı kalabalık bir me-i aklı kitlesi tarafından doldu* rulmuştu Saatler ilerledikçe bu kalabalık büsbütün artmış vfl izdiham son haddini bulmuştu.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Soru sahibi; «Ben, Barlasın politikacı olduğunu biliyordum anıma bu derece olduğunu bilmiyordum. Ben kaloriferlerin söktürülmesi ni istemedim, Eskişehirin kömür ihtiyacından bahsettim» dedi.
Patrik Athenagoras
Cemil Cönk
Cemil Said Borlaş
Dün mahkemede tevkifi
Dünkü Meclisde bir boy uya cevab veren Cemil -SaifL
kaloriferleri söktürüp attıracağını söyledi
uelirtfferek kanunun kaldırılma sı istenmektedir.
Kemal
Bakan olarak, ilk defa, dün Mecliste konuştu
Ankara 26 (Hususî) — Bu-gUekil Mecliste Cemil Alevlinin Cenup demiryollarındaki hudut dışı 166 kilometrelik hatla inşası durdurulan Narlı - Gaziantep Karkamıg hattının rurumu • Sü. 2 de)
Bevin, dün mühim bir nutuk verdi
Ankara: (Hususi) — Metilsin bugünkü toplantısında Eskişehir milletvekili Kemal Zeytinoğlunun EBkişehlrdeki yakacak ve kömür sıkıntısı halikındaki sorusuna Ti-
Kemal Zcytinoğlu
vc Ekonomi Baltanı Borlaş . vererek Esklgehlrde halen bir kömür tevzii mtlessesesi bu -Ilınmadığını; yapılan şikâyetler (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 do)
istemli
Londra: 26 (a.a.) (Reuter) __Bevin bugün Avam Kamarasında, Filistin ve Ortadoğu durumlarına dair müzakereleri al kışlar arasında açarak gu demeçte bulunmuştur:
Hayworth ile Ali Han’ın Basın Toplantısı I
Liberal sürgünler,,
Ticaret Ofisine ait otomobil lâstiklerinin Rüştü Diktürk'ün sahip bulunduğu lâstik fabrikasında tamir ettirilmesinde me-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
YARIN BAŞLIYORUZ
Türkçoye çeviren ı REi r CEVAD ULUNA!
tarafta meşgul idi;
Filistin ihtilâfında tarafları ilgilendiren ve Güvenlik Konseyince verilen bütün kararlan daima destekledik. Hükümet bu siyasetinden bir nebze dahi ay nlmıyacaktır. Bu meseleleri ve Ortadoğuda. bahis mevzuu olan (Devamı: Su. 3 - Sü. 3 do)
Duruşmalarda uzun münakaşalar oluyor
Paris: 26 (Nafen) — Kravd a çenko’nun «Lettrcs FranealsisS komünist dergisine kargı açnu| olduğu dâvaya bak türken «Hür • rlyetl seçtim» kitabuun müellifi bir aralık komünist Fransız ınş« busu Grenlerinin üzerine atılmalı İstemiştir. İki saat durmadan konuşmuş olan Grenler Kraveçenkd nun bu kitabı yazmamış olduğu* nu İspata çalışıyordu. KravcçeA» ko Grenler'yo doğru atılmış vi «Yalancı yalancı» diye haykır ■ (Devamı: Sa. 3 - Sıi. ı de)
•>©«
Dün Loııdrada 14- Doğu mensub mülteciler bir
Londra: 26 (a.a) — «United
Press» Bu gün Londra’da topla -nan liberal aürgüıdcr konferan tında iştlrâlc eden 14 doğu Avrupa memleketine mensup mülteciler, komünizme karşı koymalı 1 • çin kuvvetlerini birleştirmeğe ka-vermlşlerdlr.
Avrupa memleketine konferans akdettiler
Bu konferansta temsil edilen memleketler şunlardır:
Bulgaristan, Çekoslovakya, Es tonya, Macaristan. Lotonya, Llt-vanya, Polonya, Kumanya, Uk • rayııa, vo Yugoslavya, konferans ta Ispanya’da teniBİl edilmiş ol ■
SON BAHAR
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK]
Bir Kalk Borusu
AmeArika yıldızı Rita Hayuorth Ali Han’ld
evleneceği haberi resmen tahakkuk ettikten sonra, gçnç çift, hâkn bulundukları Cannes’da bir bamn topluntısı yapmışlar ve izdivaçları hakkında guzciccUe re izahat vermişlerdir. Bu toplantıda Ali Han m babası Ağa Han da bulunmuş ye genç çifte saadetler temenni etmiştir. Müstakbel kainbaba, müstakbel ge-l,,ti pek sevimli bulduğunu gazetecilere ifade temiştir. Yukarıdaki resini, Rita'yı ve Ali Han'ı basın toplantısından sonra göstermişlerdir. Ayni toplantıda çekilmiş diğer bir resmi de ucv.ncU sayfamızda bulacaksınız.
Bu osor, ömrünün «onbaharını yajıyan bir kadının tutuldıığ a»k fırtınasıdır. Bu eseri çok bofienocekslnlr. Mutlaka taklb od
beri koymayız.
Antalyada yotljen şokor kamişN nı da belki dilil diidük yapıp Öt4
| türmesini. kültürün» [tercih ediyoruz. Cahit Uçıık:
Cenub sahilimizde bir Ccıınet, ülke vardın
Kıyısı oyma oyma yüksek . kayalıklardır. Salkım saikını hurmalar ağafl fardan sallanır Kaysılar, şeftaliler güneşi !• fa ballanır. Bu toprakta yetişir ballı şe-> ker knmışf Halk kamışı sömürüp tatlı geçirir kışı
ınuhlbbomiz a Cahit un Antalya İle alâ-ar. Sırası düştükçe bu Kapağı açılma •r*—’-— -------------------------^3'
nıış hazlno sandığı- U L U N A Y J1 nın behâ biçilmez zen———------------—.-------------— 1
Kinliklerini «Özle. kalemle hattâ fl’lon belirtmek İçin ne mümkünse yapıyor. Hakkı da var. Hakikaten Antalya Vâ - Nû'nun bundan dört sono ovvol yazdığı bir kitabla da I-zah edildiği veçhile bir Cennet olsa gerek... Fakat biz bu Connotlu-re —nedonso— girmek İstemeyiz. Zorla doftll ya, (a’raf) da kalmak hoçıımuza gider.
Aııtalyanın kıymetini belirten mühim noktalardan biri, bolkl do birincisi hükümetlerin bir türlü beceremedikleri vc fabrikalarımıza rağmen halkın ağzını tatiandıra-ınadıkları çeker mot'oleeldlr. 8u havalide »ekor kamışı yetişiyor... Hem de kolaylıkla... Fakat malûm a... Bizim huyumuzdur; Kâ-iıdhaneye gider, topladığımız sazlardan bir külâh yapar basımıza giyeriz de bir sopet örüp İçine öte-

Anlatışa göre Antalyayı gördük4 don sonra eski Binblr Gece masal4 larının, (Muhayyelât-ı- Aziz Efen4 dİ) nln tasvirleri İnsanı hiç hayrete dlijUrmiyccok. Burası mühim bir ticaret İskelesi lml$, fabrika yoksulluğundan ınlkdarı çok olaıı İşçi sınırı etrafa dagılıyormuş. Momls-kette meselâ bir şoker fabrikası —■ Lütfen sayfayı çevirini» —«

Comments (0)