Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Oramlral Jİekmcd Ali t)lgen, Amiral gemİ9İ»dc Amerikan sllûhendarlannı teftiş ediyor.
Dolmabahçe önünde demirleyen Amerikan gemilerinin ağır kruvazör rColumöusr Amiral gemilinden görüııllşlk
C V M A İdare: Nuruosmanı ye No: 11 SAYI
Tel adresi: «YENİ SABAHn HEI
28 İSTANBUL Telefon: 20795 YERDı-
OCAK ABONE BEDELİ in
1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi 8400 Kr. IU
Onbırinci Yıl 6 aylık 1500 » 2900 >
No. 3536 3 aylık .800 » 1600 > KURUŞ
1 r.ylık 300 > 600 »
S
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Bir uyanma ve Silkinme ıııi?
Amerikan Filosu
A nkaradan gelen haber-
ler Halk Partisinde yeni bir takım cereyanların belirmek Üzere olduğunu İfade ediyor. Şemseddin Glinal-tayın programı ve Meclisteki demeci memlekette bir sükun ve itidal havası esmek üzere olduğunu işrab ediyordu. Tabiatile hütiln lâkırdılar ve teminat fiiliyata siir'atle intikal etmek kayıt ve şartile, gimdı müfritler denilen zümrenin de Demokratik gelişmelere engel olmamağa karar verdiği söylentileri dolaşıyor. Matbuat ve fikir hürriyetinin hakkile ve tamanıile sağlanması, serini hürriyetinin her hangi bir surette zihinlerde en ııfak bir şüb be bırakmıyacak bir kalıba sokulması luı grubun da hoşuna gidecekmiş. Boylere genç llalk Partili elemanların yâni esin otuz beşlerin Halk Partisi kitlesinden ayrı bir hüviyet taşımalarına da mabal kalmıyaeak-mış-.- Fakat bu toparlanma düşüncesi yanında Halk Partisinde yeni çöziinttllerin de olacağını bildiren rivayetler eksik değil... Faraza Behçet Çağların hem mebusluktan hem parti -den, hattâ hem de Çankaya bucağındaki âzalıklan istifa etmesini bir takım yeni istifalar ta-kib edebilirmiş... Behçet Kemalin geçirdiğini iddia ettiği vicdan ve inan buhranı yalnız şahsına münhasır değilmiş. Diğer bir takım insaflı Halk Partililer de ayni ıztırnbları duyuyorlar ve seslerini Halk Partisinin zimamdarlarına işittireme-mekten üzüntü liuyııyorlarnıış. 1 Çağlar gibi düşünenlerin yeni bir parti kurmaları ve adına (Kemalist Parti) demeleri ihti-mali de varmış! Bütün bu şayialar, Halk Partisinin ne derece buhranlı bir safhada bulunduğunu gösteren delillerdir. Hattâ Kasını GÜIek'in bile partiden ' ayrılmasını ihtimal dahilinde | görenler var...
Bu sarsıntıların âmili, öteden ' beri bu sütunlarda izalı ettiği-1 ‘ nıiz gibi, bu partinin, batılı mâ-! nasiie, mütecanis bir teşkil ol-1 mamasıdır. Halk Partisi muhafazakârım, liberalini, dindarını, lâik ini ziraatçısın!, sanayicisini, şehirlisini, köylüsünü, işçisini, patronunu sinesinde tnpbvan garib bir halitadır. (Tek millet, tek şef) nakaratının tekrarlanmam moda olduğu devirlerde böyle bir küme, çeşitli meni ant hağlariie birbirine yapışabilirdi amma Demokrasinin, hakikisi değil havası gelmekle kısmen olsun matbuatın kalemi ve ferd-lerin dili çözülmekle bu tabiî olmıyan vaziyetin bir çıkmaza girmesi tabiî İdi.
Receb Pekerlcr, Saracoğlufar istedikleri kadar kükrediler, ıı-fak bir tenkidi «Çatlak ses» ve-yahııd «psikopat» diye vasıflandırdılar, laka» hayallerinde va-şattıkları eski tek deırînln yekparıliğlni bir türlü iud. ( dem mİ il er.
(Devamı: fa. 3 - Sü. a de)
törenle karşılandı
Misal ir Filoya hoş geldin denildikten sonra, ziyaretler yapıldı, resmi kabuller tertib edildi
Misafir Oramiral ile Visamiral bugün
Çöküğe gi^eceklgr, ^alk
limanımızda misafir bulunan Amerikan gemilerini gezecek
Amerika Birleşik Devletleri Atlantik deniz kuvvetlerine mensup elti parçadan müteşekkil Amerikan filosu, dün sabah limanımıza gelmiş ve 9.30 da Dolmabahçe ön lerimle demirlemiştir.
FİLO NASIL KARŞILANDI?
Colombus ağır krövazörü ile Manchester ve Spokana hafif hrovazörleri ve Tarawa uçak taşıt gemisi, eaat 8 sularında Yeşilköy açıklarında bir uçak filo-
muz tarafından selâmlannuştır.
Evvelki akşam limanımıza gelmiş bulunan Demli hisar ve Gay-jet muhriblerinc saat 8 de yanaşan bir nıotör, Demlrhlsardan Or umiral Mehmet Ali Ülgeni Gayretten amiral Necatı özdeniz! ve Amerikan deniz heyeti başkanı amiral SetUe'i alaıak Colombusa götürmüştür. Amerikan filosu komutam amiral Conolly, Türk anıl
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Savunma
Bakanının
Beyanatı
Bir aylık muvakkat

büdce kabul edildi
Kazanç ve Lüks Vergisi Kanını Tasarıları Meclise getirflmiyecek. Benzine zam yapılacak
Ankara 27 (Hususi) — Bütçe komisyonu bu sabahki toplantısında Maliye Bakanı Rüştü Akse-lin de hazır bulunması ile bir aylık muvakkat bütçeyi 97 milyon 246 bin lira olarak kabul etmiştir. Komisyon Öğleden sonraki toplantısında katma dairelerin bir aylık büd çelerini kabul etmiştir. Komisyonda Maliye Bakam sorulan bir ao-
ruyu cevaplandırarak geri alınan kazanç ve lüks vergisi taşanlarını tekrar Meclise göndermlyeceği | ni, yalnız benzine bir nılkdar zam yapmak suretiyle yol vergisinin bir kaç güne kadar Meclise getir) Icceglnl söylemiştir
Büdce komisyonunda Maliy e Bakanı 949 büdceeinde yapıla-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 8 de)
Sümerbankın selliiloz mütehas
sisi dün İstanbul vapurile geldi
Jfııfe/ıasm, ,kendilini /(arayanlarla birlikte İstanbul vapuru dün saat 15 t de 302 si muhacir olmak Üzere I 410 yolcu ve 180 ton yükle Batı Akdeniz seferinden dönmüş- I tür.
Gelenler arasında Sümerbank tarafından davet edilen İsveçli »elilloz mütehassısı Sunfeld bu Ilınmakladır.
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 1 de)
Emekliler
Tasarısı
Geçici komisyon tasarının iki maddesini ( daha, kabul .etti
Patrik, dün Fener'de törenle tahta oturdu
Rus peyki devletlerin temsilcileri dün Fener'deki merasimde bulunmadılar,
Genel Kurmay ile Milli Sauınma Bakanlığı teşkilâtı birleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiştir. |
Hüsnü Çakır, Milli Müdafaa Ba | kanlığı teşkilatında yapılacak de-glşlkllldcr ve Genelkurmay başkanlığının lâğvı şayiaları Üzerinde gazetecilere izahatta bulunarak demiştir kİ:
(Dovamı: 8;
3 - Sü. 5 de)
“Tiirkiyede hakikaten güzel kadınlar var,,
Hir Amerikan film şirketi müdürü Türk kadınlarına hauran olduğunu söylüyor
Ankara 27 (Hususi) — Emeklilik tasarısını incelemekte olan geçici komisyon bu günkü toplan tısında tasarmın 38 ve 89 cu mad delerini müzakere ve kabul etmiştir. Eti maddeler kısaca şunlardır: iştirakçi vcyo tevdiatçılann aşağıda yazan görevlerde geçen eğlcmli sllre’ei'İhin her yılı için gösterilen İUban süreler eklenir. Muvazzaf veya yedek subay, askeri memur ve gediklilerden bilfiil harbe katılanler veya seferberliği gerektiren İç tedip hare-, ketlerine fiilen katılanlann geçen | eğiemll sürelerinin esirlik dahil bir katı, ancak bunlardan aylık veya ücretleri eksik ödenenlerden tam kesenek alınır. 39 uncu mudde emekli aylığı almaya hak kazanan lan kısaca şövlc tayin etmektedir.
A — Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden aynlışla-r.ııda istekleri Üzerine.
•3. - Eğlcmli süreleri otuz yılı «o fiılbeş yaşını doldurmuş olan Jantı istekleri üzerine veya resen k-.ıru.nlanncd ancak eğlcmli sllre leriııe ekleme yapılanların yaş had dinden gereğine göre eklenilen sü re kadar indirilir. Askeri vazifelerde bulunanların fevkalâde haller do tekaüde ayrılmak İÇIn yapacak lan müracaatlar fevkalâde halin geçmesine kadar teehhüre uğratılabilir.
Evvelki gün şehrimize gelen Rum Ortodoks Patriği ile beraber Amerikanın en büyük film şirketlerinden ‘Foka» film glr-lcet’nin başlıca hissedarı ve mil-öuru Skuras da şehrimize gelmiştir.
Dün Parkotelde gazetccllerie bir basın toplantısı yapan Skuras, sorulan muhtelif suallere ş"yle cevap vermiştir:
- Türkiyeye ilk defa geliyorum. Memleketinizi çok beğen-(Dovaını: 8a. 3 - 8Ü. * de)
İNGİLİZ HAZİNE
MÜSTEŞARININ BEYANATI
ıTiirkiye Sterlinin kıymetlen düşeceğini sanarak aldanmıştır
Biı- müddettcnbcrl hükümetimiz nezdlnde malî temaslarda kulunun İngiltere Hazine Müsteşarı, dün İngiliz Basın ataşeni Mr. Bedward'un evinde yeril ve yabancı basın mensuplarını kabul ederek, yaptığı temaslar üzerinde izahatta bulunmuştur.
Mr Sommerville Smitlı, ezcümle şunlar söylemiştir»
— Marshall plânı hazırlandığı sırada bir bağış meselesi ortaya çıkmıştı. 16 Kasım 918 de Farlste, 16 Avrupa devleti tarafından imzalanan Marshall plânına ek bir anlaşma İle, her Marshall plânı senesi sonunda devlet mlltevazin bir seviyede bulundurulmaya çalışılacak; bu (Devamı: 5a. 3 - Sü. 1 de)
Athenagoras için yapılan lörende Fener Rum Patrikhanesinin asırlık ananesini ai-aubir cdâ vardı. Patrik Orlodokslar üzerinde sempati yarattı
Fmter Rum 'Ortodoks Kilisesinin 268 inci patriği Athenagoras âihtkil törence.
Patriği uzaktan olsıın görebil-1 daima koıdonları, kalabalığa nıtk iştiya'kını azaltmıyor, bilâ güçlükle muhafaza edebiliyor* kir. arttırıyordu. Polis ve jan-l du. (Devamı; Sa. 3 - Su. e u’a).
[^-TAKVİMDEN BİR YAPRAKj
Yeni Ortodoks Patriği Birin :i Athenagoras’in tahta çıkına mc-rasimî, dün Patrikhanede heyecanlı bir törenle yapılmıştır.
Patrik olan Birine! Athena-goras’in tahta çıkması müna-sebetile, Fener Rum Patrikhanesi tarihî günlerinden birini yaşadı.
Asırlar lıoj-unca devam ede-
gelen muayyen dinî tören, dün,' Athenagoras için kısmen aı.ı’a-1 ıifpinl değiştirmişti.
DAVETLİLER
Fener Patrikhanesi civarı, sabahın erken saatlerinden itibaren Ortodoks halk tarafından doldurulmuştu. Kar ve yağmur,
Bir kadın memur şefini dâva etti
Perihan Türkân adında bir memur Tütün Bankası şeflerinden Muhlis Necdet Bolkol aleyhine bir dâva açmıştır. Davacı, şefi bulunan Bolkol’ıın kendisine bazı uygunsuz teşebbüslerde bulunarak ülserinin patlamasına ve hastalıaneye düşmesine sebcb olduğunu, sonra da vazifesine almadığını iddia etmiştir. Necdet Bolkol ise bir iftiraya uğradığı iddiasındadır. Dâvaya bugün asliye üçüncü ceza muhakemende başlanacaktır.
Kabak tadı verdU
iinya gailolor içinde bocala- Dorken ıişe patlak gözleri, kocamakladır. Kararsızlık, aç- man göbogt, kazma dişleri ile bıH lık, aleş9lzlik, sefalet, ba da karıştı: «izdivaçlarına nıtıva*
harb endişesi vu da- ~— ------*-ı fakat ehniyornııış»
ha saymakla tüken- ' U L U N A Y ] denildi. «Allah msaf mez musibetler birer L_———-------— versin!..» dedik.
(Damokles) kılıcı gibi ınuıtarib Beşeriyetin tepesine bir kıt ile asılmış... Ha koptu, ha kopacak...
Bu hava içinde gazetelerin vo do-layısile bir sınıf halkın oan vo baş İle meşgul olduğu hâdise nedir bilir inisiniz? Rıta Hayvort ile Alı Hanın blrloşmesılt...
İlâhi Yarabbil Biz insanlar ne hale golmişiz?
Bu kadar düşünUleook, üzerl’irııı-do ciddiyetle durulacak mes’elılter
ilo bu karayağız oğlanın muaşakasına bu kadsr ohommiyet vorıimek insanı dinilen imandan çıkarıyor.
Bir koro yazıldı: «Eh... Allah ya-
fayı hatır versin!) dodik.
Bir kore daha yazıldı: cM-ıtisıiı
ki sevişiyorlar: pek âlâ! doriiiı.
Resimleri basıldı: ı Kız sıizel.
oğlan da fena dofcit...» dedik.
Yeni Tefrikamız
SON BAHAR
Bugün
başladık
Hu cazib tefrikamızı bü-
yün ikinci sahifemizde
bulacaksınız
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Oramlral Jİekmcd Ali t)lgen, Amiral gemİ9İ»dc Amerikan sllûhendarlannı teftiş ediyor.
Dolmabahçe önünde demirleyen Amerikan gemilerinin ağır kruvazör rColumöusr Amiral gemilinden görüııllşlk
C V M A İdare: Nuruosmanı ye No: 11 SAYI
Tel adresi: «YENİ SABAHn HEI
28 İSTANBUL Telefon: 20795 YERDı-
OCAK ABONE BEDELİ in
1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi 8400 Kr. IU
Onbırinci Yıl 6 aylık 1500 » 2900 >
No. 3536 3 aylık .800 » 1600 > KURUŞ
1 r.ylık 300 > 600 »
S
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Bir uyanma ve Silkinme ıııi?
Amerikan Filosu
A nkaradan gelen haber-
ler Halk Partisinde yeni bir takım cereyanların belirmek Üzere olduğunu İfade ediyor. Şemseddin Glinal-tayın programı ve Meclisteki demeci memlekette bir sükun ve itidal havası esmek üzere olduğunu işrab ediyordu. Tabiatile hütiln lâkırdılar ve teminat fiiliyata siir'atle intikal etmek kayıt ve şartile, gimdı müfritler denilen zümrenin de Demokratik gelişmelere engel olmamağa karar verdiği söylentileri dolaşıyor. Matbuat ve fikir hürriyetinin hakkile ve tamanıile sağlanması, serini hürriyetinin her hangi bir surette zihinlerde en ııfak bir şüb be bırakmıyacak bir kalıba sokulması luı grubun da hoşuna gidecekmiş. Boylere genç llalk Partili elemanların yâni esin otuz beşlerin Halk Partisi kitlesinden ayrı bir hüviyet taşımalarına da mabal kalmıyaeak-mış-.- Fakat bu toparlanma düşüncesi yanında Halk Partisinde yeni çöziinttllerin de olacağını bildiren rivayetler eksik değil... Faraza Behçet Çağların hem mebusluktan hem parti -den, hattâ hem de Çankaya bucağındaki âzalıklan istifa etmesini bir takım yeni istifalar ta-kib edebilirmiş... Behçet Kemalin geçirdiğini iddia ettiği vicdan ve inan buhranı yalnız şahsına münhasır değilmiş. Diğer bir takım insaflı Halk Partililer de ayni ıztırnbları duyuyorlar ve seslerini Halk Partisinin zimamdarlarına işittireme-mekten üzüntü liuyııyorlarnıış. 1 Çağlar gibi düşünenlerin yeni bir parti kurmaları ve adına (Kemalist Parti) demeleri ihti-mali de varmış! Bütün bu şayialar, Halk Partisinin ne derece buhranlı bir safhada bulunduğunu gösteren delillerdir. Hattâ Kasını GÜIek'in bile partiden ' ayrılmasını ihtimal dahilinde | görenler var...
Bu sarsıntıların âmili, öteden ' beri bu sütunlarda izalı ettiği-1 ‘ nıiz gibi, bu partinin, batılı mâ-! nasiie, mütecanis bir teşkil ol-1 mamasıdır. Halk Partisi muhafazakârım, liberalini, dindarını, lâik ini ziraatçısın!, sanayicisini, şehirlisini, köylüsünü, işçisini, patronunu sinesinde tnpbvan garib bir halitadır. (Tek millet, tek şef) nakaratının tekrarlanmam moda olduğu devirlerde böyle bir küme, çeşitli meni ant hağlariie birbirine yapışabilirdi amma Demokrasinin, hakikisi değil havası gelmekle kısmen olsun matbuatın kalemi ve ferd-lerin dili çözülmekle bu tabiî olmıyan vaziyetin bir çıkmaza girmesi tabiî İdi.
Receb Pekerlcr, Saracoğlufar istedikleri kadar kükrediler, ıı-fak bir tenkidi «Çatlak ses» ve-yahııd «psikopat» diye vasıflandırdılar, laka» hayallerinde va-şattıkları eski tek deırînln yekparıliğlni bir türlü iud. ( dem mİ il er.
(Devamı: fa. 3 - Sü. a de)
törenle karşılandı
Misal ir Filoya hoş geldin denildikten sonra, ziyaretler yapıldı, resmi kabuller tertib edildi
Misafir Oramiral ile Visamiral bugün
Çöküğe gi^eceklgr, ^alk
limanımızda misafir bulunan Amerikan gemilerini gezecek
Amerika Birleşik Devletleri Atlantik deniz kuvvetlerine mensup elti parçadan müteşekkil Amerikan filosu, dün sabah limanımıza gelmiş ve 9.30 da Dolmabahçe ön lerimle demirlemiştir.
FİLO NASIL KARŞILANDI?
Colombus ağır krövazörü ile Manchester ve Spokana hafif hrovazörleri ve Tarawa uçak taşıt gemisi, eaat 8 sularında Yeşilköy açıklarında bir uçak filo-
muz tarafından selâmlannuştır.
Evvelki akşam limanımıza gelmiş bulunan Demli hisar ve Gay-jet muhriblerinc saat 8 de yanaşan bir nıotör, Demlrhlsardan Or umiral Mehmet Ali Ülgeni Gayretten amiral Necatı özdeniz! ve Amerikan deniz heyeti başkanı amiral SetUe'i alaıak Colombusa götürmüştür. Amerikan filosu komutam amiral Conolly, Türk anıl
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Savunma
Bakanının
Beyanatı
Bir aylık muvakkat

büdce kabul edildi
Kazanç ve Lüks Vergisi Kanını Tasarıları Meclise getirflmiyecek. Benzine zam yapılacak
Ankara 27 (Hususi) — Bütçe komisyonu bu sabahki toplantısında Maliye Bakanı Rüştü Akse-lin de hazır bulunması ile bir aylık muvakkat bütçeyi 97 milyon 246 bin lira olarak kabul etmiştir. Komisyon Öğleden sonraki toplantısında katma dairelerin bir aylık büd çelerini kabul etmiştir. Komisyonda Maliye Bakam sorulan bir ao-
ruyu cevaplandırarak geri alınan kazanç ve lüks vergisi taşanlarını tekrar Meclise göndermlyeceği | ni, yalnız benzine bir nılkdar zam yapmak suretiyle yol vergisinin bir kaç güne kadar Meclise getir) Icceglnl söylemiştir
Büdce komisyonunda Maliy e Bakanı 949 büdceeinde yapıla-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 8 de)
Sümerbankın selliiloz mütehas
sisi dün İstanbul vapurile geldi
Jfııfe/ıasm, ,kendilini /(arayanlarla birlikte İstanbul vapuru dün saat 15 t de 302 si muhacir olmak Üzere I 410 yolcu ve 180 ton yükle Batı Akdeniz seferinden dönmüş- I tür.
Gelenler arasında Sümerbank tarafından davet edilen İsveçli »elilloz mütehassısı Sunfeld bu Ilınmakladır.
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 1 de)
Emekliler
Tasarısı
Geçici komisyon tasarının iki maddesini ( daha, kabul .etti
Patrik, dün Fener'de törenle tahta oturdu
Rus peyki devletlerin temsilcileri dün Fener'deki merasimde bulunmadılar,
Genel Kurmay ile Milli Sauınma Bakanlığı teşkilâtı birleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiştir. |
Hüsnü Çakır, Milli Müdafaa Ba | kanlığı teşkilatında yapılacak de-glşlkllldcr ve Genelkurmay başkanlığının lâğvı şayiaları Üzerinde gazetecilere izahatta bulunarak demiştir kİ:
(Dovamı: 8;
3 - Sü. 5 de)
“Tiirkiyede hakikaten güzel kadınlar var,,
Hir Amerikan film şirketi müdürü Türk kadınlarına hauran olduğunu söylüyor
Ankara 27 (Hususi) — Emeklilik tasarısını incelemekte olan geçici komisyon bu günkü toplan tısında tasarmın 38 ve 89 cu mad delerini müzakere ve kabul etmiştir. Eti maddeler kısaca şunlardır: iştirakçi vcyo tevdiatçılann aşağıda yazan görevlerde geçen eğlcmli sllre’ei'İhin her yılı için gösterilen İUban süreler eklenir. Muvazzaf veya yedek subay, askeri memur ve gediklilerden bilfiil harbe katılanler veya seferberliği gerektiren İç tedip hare-, ketlerine fiilen katılanlann geçen | eğiemll sürelerinin esirlik dahil bir katı, ancak bunlardan aylık veya ücretleri eksik ödenenlerden tam kesenek alınır. 39 uncu mudde emekli aylığı almaya hak kazanan lan kısaca şövlc tayin etmektedir.
A — Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden aynlışla-r.ııda istekleri Üzerine.
•3. - Eğlcmli süreleri otuz yılı «o fiılbeş yaşını doldurmuş olan Jantı istekleri üzerine veya resen k-.ıru.nlanncd ancak eğlcmli sllre leriııe ekleme yapılanların yaş had dinden gereğine göre eklenilen sü re kadar indirilir. Askeri vazifelerde bulunanların fevkalâde haller do tekaüde ayrılmak İÇIn yapacak lan müracaatlar fevkalâde halin geçmesine kadar teehhüre uğratılabilir.
Evvelki gün şehrimize gelen Rum Ortodoks Patriği ile beraber Amerikanın en büyük film şirketlerinden ‘Foka» film glr-lcet’nin başlıca hissedarı ve mil-öuru Skuras da şehrimize gelmiştir.
Dün Parkotelde gazetccllerie bir basın toplantısı yapan Skuras, sorulan muhtelif suallere ş"yle cevap vermiştir:
- Türkiyeye ilk defa geliyorum. Memleketinizi çok beğen-(Dovaını: 8a. 3 - 8Ü. * de)
İNGİLİZ HAZİNE
MÜSTEŞARININ BEYANATI
ıTiirkiye Sterlinin kıymetlen düşeceğini sanarak aldanmıştır
Biı- müddettcnbcrl hükümetimiz nezdlnde malî temaslarda kulunun İngiltere Hazine Müsteşarı, dün İngiliz Basın ataşeni Mr. Bedward'un evinde yeril ve yabancı basın mensuplarını kabul ederek, yaptığı temaslar üzerinde izahatta bulunmuştur.
Mr Sommerville Smitlı, ezcümle şunlar söylemiştir»
— Marshall plânı hazırlandığı sırada bir bağış meselesi ortaya çıkmıştı. 16 Kasım 918 de Farlste, 16 Avrupa devleti tarafından imzalanan Marshall plânına ek bir anlaşma İle, her Marshall plânı senesi sonunda devlet mlltevazin bir seviyede bulundurulmaya çalışılacak; bu (Devamı: 5a. 3 - Sü. 1 de)
Athenagoras için yapılan lörende Fener Rum Patrikhanesinin asırlık ananesini ai-aubir cdâ vardı. Patrik Orlodokslar üzerinde sempati yarattı
Fmter Rum 'Ortodoks Kilisesinin 268 inci patriği Athenagoras âihtkil törence.
Patriği uzaktan olsıın görebil-1 daima koıdonları, kalabalığa nıtk iştiya'kını azaltmıyor, bilâ güçlükle muhafaza edebiliyor* kir. arttırıyordu. Polis ve jan-l du. (Devamı; Sa. 3 - Su. e u’a).
[^-TAKVİMDEN BİR YAPRAKj
Yeni Ortodoks Patriği Birin :i Athenagoras’in tahta çıkına mc-rasimî, dün Patrikhanede heyecanlı bir törenle yapılmıştır.
Patrik olan Birine! Athena-goras’in tahta çıkması müna-sebetile, Fener Rum Patrikhanesi tarihî günlerinden birini yaşadı.
Asırlar lıoj-unca devam ede-
gelen muayyen dinî tören, dün,' Athenagoras için kısmen aı.ı’a-1 ıifpinl değiştirmişti.
DAVETLİLER
Fener Patrikhanesi civarı, sabahın erken saatlerinden itibaren Ortodoks halk tarafından doldurulmuştu. Kar ve yağmur,
Bir kadın memur şefini dâva etti
Perihan Türkân adında bir memur Tütün Bankası şeflerinden Muhlis Necdet Bolkol aleyhine bir dâva açmıştır. Davacı, şefi bulunan Bolkol’ıın kendisine bazı uygunsuz teşebbüslerde bulunarak ülserinin patlamasına ve hastalıaneye düşmesine sebcb olduğunu, sonra da vazifesine almadığını iddia etmiştir. Necdet Bolkol ise bir iftiraya uğradığı iddiasındadır. Dâvaya bugün asliye üçüncü ceza muhakemende başlanacaktır.
Kabak tadı verdU
iinya gailolor içinde bocala- Dorken ıişe patlak gözleri, kocamakladır. Kararsızlık, aç- man göbogt, kazma dişleri ile bıH lık, aleş9lzlik, sefalet, ba da karıştı: «izdivaçlarına nıtıva*
harb endişesi vu da- ~— ------*-ı fakat ehniyornııış»
ha saymakla tüken- ' U L U N A Y ] denildi. «Allah msaf mez musibetler birer L_———-------— versin!..» dedik.
(Damokles) kılıcı gibi ınuıtarib Beşeriyetin tepesine bir kıt ile asılmış... Ha koptu, ha kopacak...
Bu hava içinde gazetelerin vo do-layısile bir sınıf halkın oan vo baş İle meşgul olduğu hâdise nedir bilir inisiniz? Rıta Hayvort ile Alı Hanın blrloşmesılt...
İlâhi Yarabbil Biz insanlar ne hale golmişiz?
Bu kadar düşünUleook, üzerl’irııı-do ciddiyetle durulacak mes’elılter
ilo bu karayağız oğlanın muaşakasına bu kadsr ohommiyet vorıimek insanı dinilen imandan çıkarıyor.
Bir koro yazıldı: «Eh... Allah ya-
fayı hatır versin!) dodik.
Bir kore daha yazıldı: cM-ıtisıiı
ki sevişiyorlar: pek âlâ! doriiiı.
Resimleri basıldı: ı Kız sıizel.
oğlan da fena dofcit...» dedik.
Yeni Tefrikamız
SON BAHAR
Bugün
başladık
Hu cazib tefrikamızı bü-
yün ikinci sahifemizde
bulacaksınız
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Oramlral Jİekmcd Ali t)lgen, Amiral gemİ9İ»dc Amerikan sllûhendarlannı teftiş ediyor.
Dolmabahçe önünde demirleyen Amerikan gemilerinin ağır kruvazör rColumöusr Amiral gemilinden görüııllşlk
C V M A İdare: Nuruosmanı ye No: 11 SAYI
Tel adresi: «YENİ SABAHn HEI
28 İSTANBUL Telefon: 20795 YERDı-
OCAK ABONE BEDELİ in
1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi 8400 Kr. IU
Onbırinci Yıl 6 aylık 1500 » 2900 >
No. 3536 3 aylık .800 » 1600 > KURUŞ
1 r.ylık 300 > 600 »
S
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Bir uyanma ve Silkinme ıııi?
Amerikan Filosu
A nkaradan gelen haber-
ler Halk Partisinde yeni bir takım cereyanların belirmek Üzere olduğunu İfade ediyor. Şemseddin Glinal-tayın programı ve Meclisteki demeci memlekette bir sükun ve itidal havası esmek üzere olduğunu işrab ediyordu. Tabiatile hütiln lâkırdılar ve teminat fiiliyata siir'atle intikal etmek kayıt ve şartile, gimdı müfritler denilen zümrenin de Demokratik gelişmelere engel olmamağa karar verdiği söylentileri dolaşıyor. Matbuat ve fikir hürriyetinin hakkile ve tamanıile sağlanması, serini hürriyetinin her hangi bir surette zihinlerde en ııfak bir şüb be bırakmıyacak bir kalıba sokulması luı grubun da hoşuna gidecekmiş. Boylere genç llalk Partili elemanların yâni esin otuz beşlerin Halk Partisi kitlesinden ayrı bir hüviyet taşımalarına da mabal kalmıyaeak-mış-.- Fakat bu toparlanma düşüncesi yanında Halk Partisinde yeni çöziinttllerin de olacağını bildiren rivayetler eksik değil... Faraza Behçet Çağların hem mebusluktan hem parti -den, hattâ hem de Çankaya bucağındaki âzalıklan istifa etmesini bir takım yeni istifalar ta-kib edebilirmiş... Behçet Kemalin geçirdiğini iddia ettiği vicdan ve inan buhranı yalnız şahsına münhasır değilmiş. Diğer bir takım insaflı Halk Partililer de ayni ıztırnbları duyuyorlar ve seslerini Halk Partisinin zimamdarlarına işittireme-mekten üzüntü liuyııyorlarnıış. 1 Çağlar gibi düşünenlerin yeni bir parti kurmaları ve adına (Kemalist Parti) demeleri ihti-mali de varmış! Bütün bu şayialar, Halk Partisinin ne derece buhranlı bir safhada bulunduğunu gösteren delillerdir. Hattâ Kasını GÜIek'in bile partiden ' ayrılmasını ihtimal dahilinde | görenler var...
Bu sarsıntıların âmili, öteden ' beri bu sütunlarda izalı ettiği-1 ‘ nıiz gibi, bu partinin, batılı mâ-! nasiie, mütecanis bir teşkil ol-1 mamasıdır. Halk Partisi muhafazakârım, liberalini, dindarını, lâik ini ziraatçısın!, sanayicisini, şehirlisini, köylüsünü, işçisini, patronunu sinesinde tnpbvan garib bir halitadır. (Tek millet, tek şef) nakaratının tekrarlanmam moda olduğu devirlerde böyle bir küme, çeşitli meni ant hağlariie birbirine yapışabilirdi amma Demokrasinin, hakikisi değil havası gelmekle kısmen olsun matbuatın kalemi ve ferd-lerin dili çözülmekle bu tabiî olmıyan vaziyetin bir çıkmaza girmesi tabiî İdi.
Receb Pekerlcr, Saracoğlufar istedikleri kadar kükrediler, ıı-fak bir tenkidi «Çatlak ses» ve-yahııd «psikopat» diye vasıflandırdılar, laka» hayallerinde va-şattıkları eski tek deırînln yekparıliğlni bir türlü iud. ( dem mİ il er.
(Devamı: fa. 3 - Sü. a de)
törenle karşılandı
Misal ir Filoya hoş geldin denildikten sonra, ziyaretler yapıldı, resmi kabuller tertib edildi
Misafir Oramiral ile Visamiral bugün
Çöküğe gi^eceklgr, ^alk
limanımızda misafir bulunan Amerikan gemilerini gezecek
Amerika Birleşik Devletleri Atlantik deniz kuvvetlerine mensup elti parçadan müteşekkil Amerikan filosu, dün sabah limanımıza gelmiş ve 9.30 da Dolmabahçe ön lerimle demirlemiştir.
FİLO NASIL KARŞILANDI?
Colombus ağır krövazörü ile Manchester ve Spokana hafif hrovazörleri ve Tarawa uçak taşıt gemisi, eaat 8 sularında Yeşilköy açıklarında bir uçak filo-
muz tarafından selâmlannuştır.
Evvelki akşam limanımıza gelmiş bulunan Demli hisar ve Gay-jet muhriblerinc saat 8 de yanaşan bir nıotör, Demlrhlsardan Or umiral Mehmet Ali Ülgeni Gayretten amiral Necatı özdeniz! ve Amerikan deniz heyeti başkanı amiral SetUe'i alaıak Colombusa götürmüştür. Amerikan filosu komutam amiral Conolly, Türk anıl
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Savunma
Bakanının
Beyanatı
Bir aylık muvakkat

büdce kabul edildi
Kazanç ve Lüks Vergisi Kanını Tasarıları Meclise getirflmiyecek. Benzine zam yapılacak
Ankara 27 (Hususi) — Bütçe komisyonu bu sabahki toplantısında Maliye Bakanı Rüştü Akse-lin de hazır bulunması ile bir aylık muvakkat bütçeyi 97 milyon 246 bin lira olarak kabul etmiştir. Komisyon Öğleden sonraki toplantısında katma dairelerin bir aylık büd çelerini kabul etmiştir. Komisyonda Maliye Bakam sorulan bir ao-
ruyu cevaplandırarak geri alınan kazanç ve lüks vergisi taşanlarını tekrar Meclise göndermlyeceği | ni, yalnız benzine bir nılkdar zam yapmak suretiyle yol vergisinin bir kaç güne kadar Meclise getir) Icceglnl söylemiştir
Büdce komisyonunda Maliy e Bakanı 949 büdceeinde yapıla-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 8 de)
Sümerbankın selliiloz mütehas
sisi dün İstanbul vapurile geldi
Jfııfe/ıasm, ,kendilini /(arayanlarla birlikte İstanbul vapuru dün saat 15 t de 302 si muhacir olmak Üzere I 410 yolcu ve 180 ton yükle Batı Akdeniz seferinden dönmüş- I tür.
Gelenler arasında Sümerbank tarafından davet edilen İsveçli »elilloz mütehassısı Sunfeld bu Ilınmakladır.
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 1 de)
Emekliler
Tasarısı
Geçici komisyon tasarının iki maddesini ( daha, kabul .etti
Patrik, dün Fener'de törenle tahta oturdu
Rus peyki devletlerin temsilcileri dün Fener'deki merasimde bulunmadılar,
Genel Kurmay ile Milli Sauınma Bakanlığı teşkilâtı birleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiştir. |
Hüsnü Çakır, Milli Müdafaa Ba | kanlığı teşkilatında yapılacak de-glşlkllldcr ve Genelkurmay başkanlığının lâğvı şayiaları Üzerinde gazetecilere izahatta bulunarak demiştir kİ:
(Dovamı: 8;
3 - Sü. 5 de)
“Tiirkiyede hakikaten güzel kadınlar var,,
Hir Amerikan film şirketi müdürü Türk kadınlarına hauran olduğunu söylüyor
Ankara 27 (Hususi) — Emeklilik tasarısını incelemekte olan geçici komisyon bu günkü toplan tısında tasarmın 38 ve 89 cu mad delerini müzakere ve kabul etmiştir. Eti maddeler kısaca şunlardır: iştirakçi vcyo tevdiatçılann aşağıda yazan görevlerde geçen eğlcmli sllre’ei'İhin her yılı için gösterilen İUban süreler eklenir. Muvazzaf veya yedek subay, askeri memur ve gediklilerden bilfiil harbe katılanler veya seferberliği gerektiren İç tedip hare-, ketlerine fiilen katılanlann geçen | eğiemll sürelerinin esirlik dahil bir katı, ancak bunlardan aylık veya ücretleri eksik ödenenlerden tam kesenek alınır. 39 uncu mudde emekli aylığı almaya hak kazanan lan kısaca şövlc tayin etmektedir.
A — Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden aynlışla-r.ııda istekleri Üzerine.
•3. - Eğlcmli süreleri otuz yılı «o fiılbeş yaşını doldurmuş olan Jantı istekleri üzerine veya resen k-.ıru.nlanncd ancak eğlcmli sllre leriııe ekleme yapılanların yaş had dinden gereğine göre eklenilen sü re kadar indirilir. Askeri vazifelerde bulunanların fevkalâde haller do tekaüde ayrılmak İÇIn yapacak lan müracaatlar fevkalâde halin geçmesine kadar teehhüre uğratılabilir.
Evvelki gün şehrimize gelen Rum Ortodoks Patriği ile beraber Amerikanın en büyük film şirketlerinden ‘Foka» film glr-lcet’nin başlıca hissedarı ve mil-öuru Skuras da şehrimize gelmiştir.
Dün Parkotelde gazetccllerie bir basın toplantısı yapan Skuras, sorulan muhtelif suallere ş"yle cevap vermiştir:
- Türkiyeye ilk defa geliyorum. Memleketinizi çok beğen-(Dovaını: 8a. 3 - 8Ü. * de)
İNGİLİZ HAZİNE
MÜSTEŞARININ BEYANATI
ıTiirkiye Sterlinin kıymetlen düşeceğini sanarak aldanmıştır
Biı- müddettcnbcrl hükümetimiz nezdlnde malî temaslarda kulunun İngiltere Hazine Müsteşarı, dün İngiliz Basın ataşeni Mr. Bedward'un evinde yeril ve yabancı basın mensuplarını kabul ederek, yaptığı temaslar üzerinde izahatta bulunmuştur.
Mr Sommerville Smitlı, ezcümle şunlar söylemiştir»
— Marshall plânı hazırlandığı sırada bir bağış meselesi ortaya çıkmıştı. 16 Kasım 918 de Farlste, 16 Avrupa devleti tarafından imzalanan Marshall plânına ek bir anlaşma İle, her Marshall plânı senesi sonunda devlet mlltevazin bir seviyede bulundurulmaya çalışılacak; bu (Devamı: 5a. 3 - Sü. 1 de)
Athenagoras için yapılan lörende Fener Rum Patrikhanesinin asırlık ananesini ai-aubir cdâ vardı. Patrik Orlodokslar üzerinde sempati yarattı
Fmter Rum 'Ortodoks Kilisesinin 268 inci patriği Athenagoras âihtkil törence.
Patriği uzaktan olsıın görebil-1 daima koıdonları, kalabalığa nıtk iştiya'kını azaltmıyor, bilâ güçlükle muhafaza edebiliyor* kir. arttırıyordu. Polis ve jan-l du. (Devamı; Sa. 3 - Su. e u’a).
[^-TAKVİMDEN BİR YAPRAKj
Yeni Ortodoks Patriği Birin :i Athenagoras’in tahta çıkına mc-rasimî, dün Patrikhanede heyecanlı bir törenle yapılmıştır.
Patrik olan Birine! Athena-goras’in tahta çıkması müna-sebetile, Fener Rum Patrikhanesi tarihî günlerinden birini yaşadı.
Asırlar lıoj-unca devam ede-
gelen muayyen dinî tören, dün,' Athenagoras için kısmen aı.ı’a-1 ıifpinl değiştirmişti.
DAVETLİLER
Fener Patrikhanesi civarı, sabahın erken saatlerinden itibaren Ortodoks halk tarafından doldurulmuştu. Kar ve yağmur,
Bir kadın memur şefini dâva etti
Perihan Türkân adında bir memur Tütün Bankası şeflerinden Muhlis Necdet Bolkol aleyhine bir dâva açmıştır. Davacı, şefi bulunan Bolkol’ıın kendisine bazı uygunsuz teşebbüslerde bulunarak ülserinin patlamasına ve hastalıaneye düşmesine sebcb olduğunu, sonra da vazifesine almadığını iddia etmiştir. Necdet Bolkol ise bir iftiraya uğradığı iddiasındadır. Dâvaya bugün asliye üçüncü ceza muhakemende başlanacaktır.
Kabak tadı verdU
iinya gailolor içinde bocala- Dorken ıişe patlak gözleri, kocamakladır. Kararsızlık, aç- man göbogt, kazma dişleri ile bıH lık, aleş9lzlik, sefalet, ba da karıştı: «izdivaçlarına nıtıva*
harb endişesi vu da- ~— ------*-ı fakat ehniyornııış»
ha saymakla tüken- ' U L U N A Y ] denildi. «Allah msaf mez musibetler birer L_———-------— versin!..» dedik.
(Damokles) kılıcı gibi ınuıtarib Beşeriyetin tepesine bir kıt ile asılmış... Ha koptu, ha kopacak...
Bu hava içinde gazetelerin vo do-layısile bir sınıf halkın oan vo baş İle meşgul olduğu hâdise nedir bilir inisiniz? Rıta Hayvort ile Alı Hanın blrloşmesılt...
İlâhi Yarabbil Biz insanlar ne hale golmişiz?
Bu kadar düşünUleook, üzerl’irııı-do ciddiyetle durulacak mes’elılter
ilo bu karayağız oğlanın muaşakasına bu kadsr ohommiyet vorıimek insanı dinilen imandan çıkarıyor.
Bir koro yazıldı: «Eh... Allah ya-
fayı hatır versin!) dodik.
Bir kore daha yazıldı: cM-ıtisıiı
ki sevişiyorlar: pek âlâ! doriiiı.
Resimleri basıldı: ı Kız sıizel.
oğlan da fena dofcit...» dedik.
Yeni Tefrikamız
SON BAHAR
Bugün
başladık
Hu cazib tefrikamızı bü-
yün ikinci sahifemizde
bulacaksınız
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Oramlral Jİekmcd Ali t)lgen, Amiral gemİ9İ»dc Amerikan sllûhendarlannı teftiş ediyor.
Dolmabahçe önünde demirleyen Amerikan gemilerinin ağır kruvazör rColumöusr Amiral gemilinden görüııllşlk
C V M A İdare: Nuruosmanı ye No: 11 SAYI
Tel adresi: «YENİ SABAHn HEI
28 İSTANBUL Telefon: 20795 YERDı-
OCAK ABONE BEDELİ in
1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi 8400 Kr. IU
Onbırinci Yıl 6 aylık 1500 » 2900 >
No. 3536 3 aylık .800 » 1600 > KURUŞ
1 r.ylık 300 > 600 »
S
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Bir uyanma ve Silkinme ıııi?
Amerikan Filosu
A nkaradan gelen haber-
ler Halk Partisinde yeni bir takım cereyanların belirmek Üzere olduğunu İfade ediyor. Şemseddin Glinal-tayın programı ve Meclisteki demeci memlekette bir sükun ve itidal havası esmek üzere olduğunu işrab ediyordu. Tabiatile hütiln lâkırdılar ve teminat fiiliyata siir'atle intikal etmek kayıt ve şartile, gimdı müfritler denilen zümrenin de Demokratik gelişmelere engel olmamağa karar verdiği söylentileri dolaşıyor. Matbuat ve fikir hürriyetinin hakkile ve tamanıile sağlanması, serini hürriyetinin her hangi bir surette zihinlerde en ııfak bir şüb be bırakmıyacak bir kalıba sokulması luı grubun da hoşuna gidecekmiş. Boylere genç llalk Partili elemanların yâni esin otuz beşlerin Halk Partisi kitlesinden ayrı bir hüviyet taşımalarına da mabal kalmıyaeak-mış-.- Fakat bu toparlanma düşüncesi yanında Halk Partisinde yeni çöziinttllerin de olacağını bildiren rivayetler eksik değil... Faraza Behçet Çağların hem mebusluktan hem parti -den, hattâ hem de Çankaya bucağındaki âzalıklan istifa etmesini bir takım yeni istifalar ta-kib edebilirmiş... Behçet Kemalin geçirdiğini iddia ettiği vicdan ve inan buhranı yalnız şahsına münhasır değilmiş. Diğer bir takım insaflı Halk Partililer de ayni ıztırnbları duyuyorlar ve seslerini Halk Partisinin zimamdarlarına işittireme-mekten üzüntü liuyııyorlarnıış. 1 Çağlar gibi düşünenlerin yeni bir parti kurmaları ve adına (Kemalist Parti) demeleri ihti-mali de varmış! Bütün bu şayialar, Halk Partisinin ne derece buhranlı bir safhada bulunduğunu gösteren delillerdir. Hattâ Kasını GÜIek'in bile partiden ' ayrılmasını ihtimal dahilinde | görenler var...
Bu sarsıntıların âmili, öteden ' beri bu sütunlarda izalı ettiği-1 ‘ nıiz gibi, bu partinin, batılı mâ-! nasiie, mütecanis bir teşkil ol-1 mamasıdır. Halk Partisi muhafazakârım, liberalini, dindarını, lâik ini ziraatçısın!, sanayicisini, şehirlisini, köylüsünü, işçisini, patronunu sinesinde tnpbvan garib bir halitadır. (Tek millet, tek şef) nakaratının tekrarlanmam moda olduğu devirlerde böyle bir küme, çeşitli meni ant hağlariie birbirine yapışabilirdi amma Demokrasinin, hakikisi değil havası gelmekle kısmen olsun matbuatın kalemi ve ferd-lerin dili çözülmekle bu tabiî olmıyan vaziyetin bir çıkmaza girmesi tabiî İdi.
Receb Pekerlcr, Saracoğlufar istedikleri kadar kükrediler, ıı-fak bir tenkidi «Çatlak ses» ve-yahııd «psikopat» diye vasıflandırdılar, laka» hayallerinde va-şattıkları eski tek deırînln yekparıliğlni bir türlü iud. ( dem mİ il er.
(Devamı: fa. 3 - Sü. a de)
törenle karşılandı
Misal ir Filoya hoş geldin denildikten sonra, ziyaretler yapıldı, resmi kabuller tertib edildi
Misafir Oramiral ile Visamiral bugün
Çöküğe gi^eceklgr, ^alk
limanımızda misafir bulunan Amerikan gemilerini gezecek
Amerika Birleşik Devletleri Atlantik deniz kuvvetlerine mensup elti parçadan müteşekkil Amerikan filosu, dün sabah limanımıza gelmiş ve 9.30 da Dolmabahçe ön lerimle demirlemiştir.
FİLO NASIL KARŞILANDI?
Colombus ağır krövazörü ile Manchester ve Spokana hafif hrovazörleri ve Tarawa uçak taşıt gemisi, eaat 8 sularında Yeşilköy açıklarında bir uçak filo-
muz tarafından selâmlannuştır.
Evvelki akşam limanımıza gelmiş bulunan Demli hisar ve Gay-jet muhriblerinc saat 8 de yanaşan bir nıotör, Demlrhlsardan Or umiral Mehmet Ali Ülgeni Gayretten amiral Necatı özdeniz! ve Amerikan deniz heyeti başkanı amiral SetUe'i alaıak Colombusa götürmüştür. Amerikan filosu komutam amiral Conolly, Türk anıl
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Savunma
Bakanının
Beyanatı
Bir aylık muvakkat

büdce kabul edildi
Kazanç ve Lüks Vergisi Kanını Tasarıları Meclise getirflmiyecek. Benzine zam yapılacak
Ankara 27 (Hususi) — Bütçe komisyonu bu sabahki toplantısında Maliye Bakanı Rüştü Akse-lin de hazır bulunması ile bir aylık muvakkat bütçeyi 97 milyon 246 bin lira olarak kabul etmiştir. Komisyon Öğleden sonraki toplantısında katma dairelerin bir aylık büd çelerini kabul etmiştir. Komisyonda Maliye Bakam sorulan bir ao-
ruyu cevaplandırarak geri alınan kazanç ve lüks vergisi taşanlarını tekrar Meclise göndermlyeceği | ni, yalnız benzine bir nılkdar zam yapmak suretiyle yol vergisinin bir kaç güne kadar Meclise getir) Icceglnl söylemiştir
Büdce komisyonunda Maliy e Bakanı 949 büdceeinde yapıla-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 8 de)
Sümerbankın selliiloz mütehas
sisi dün İstanbul vapurile geldi
Jfııfe/ıasm, ,kendilini /(arayanlarla birlikte İstanbul vapuru dün saat 15 t de 302 si muhacir olmak Üzere I 410 yolcu ve 180 ton yükle Batı Akdeniz seferinden dönmüş- I tür.
Gelenler arasında Sümerbank tarafından davet edilen İsveçli »elilloz mütehassısı Sunfeld bu Ilınmakladır.
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 1 de)
Emekliler
Tasarısı
Geçici komisyon tasarının iki maddesini ( daha, kabul .etti
Patrik, dün Fener'de törenle tahta oturdu
Rus peyki devletlerin temsilcileri dün Fener'deki merasimde bulunmadılar,
Genel Kurmay ile Milli Sauınma Bakanlığı teşkilâtı birleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiştir. |
Hüsnü Çakır, Milli Müdafaa Ba | kanlığı teşkilatında yapılacak de-glşlkllldcr ve Genelkurmay başkanlığının lâğvı şayiaları Üzerinde gazetecilere izahatta bulunarak demiştir kİ:
(Dovamı: 8;
3 - Sü. 5 de)
“Tiirkiyede hakikaten güzel kadınlar var,,
Hir Amerikan film şirketi müdürü Türk kadınlarına hauran olduğunu söylüyor
Ankara 27 (Hususi) — Emeklilik tasarısını incelemekte olan geçici komisyon bu günkü toplan tısında tasarmın 38 ve 89 cu mad delerini müzakere ve kabul etmiştir. Eti maddeler kısaca şunlardır: iştirakçi vcyo tevdiatçılann aşağıda yazan görevlerde geçen eğlcmli sllre’ei'İhin her yılı için gösterilen İUban süreler eklenir. Muvazzaf veya yedek subay, askeri memur ve gediklilerden bilfiil harbe katılanler veya seferberliği gerektiren İç tedip hare-, ketlerine fiilen katılanlann geçen | eğiemll sürelerinin esirlik dahil bir katı, ancak bunlardan aylık veya ücretleri eksik ödenenlerden tam kesenek alınır. 39 uncu mudde emekli aylığı almaya hak kazanan lan kısaca şövlc tayin etmektedir.
A — Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden aynlışla-r.ııda istekleri Üzerine.
•3. - Eğlcmli süreleri otuz yılı «o fiılbeş yaşını doldurmuş olan Jantı istekleri üzerine veya resen k-.ıru.nlanncd ancak eğlcmli sllre leriııe ekleme yapılanların yaş had dinden gereğine göre eklenilen sü re kadar indirilir. Askeri vazifelerde bulunanların fevkalâde haller do tekaüde ayrılmak İÇIn yapacak lan müracaatlar fevkalâde halin geçmesine kadar teehhüre uğratılabilir.
Evvelki gün şehrimize gelen Rum Ortodoks Patriği ile beraber Amerikanın en büyük film şirketlerinden ‘Foka» film glr-lcet’nin başlıca hissedarı ve mil-öuru Skuras da şehrimize gelmiştir.
Dün Parkotelde gazetccllerie bir basın toplantısı yapan Skuras, sorulan muhtelif suallere ş"yle cevap vermiştir:
- Türkiyeye ilk defa geliyorum. Memleketinizi çok beğen-(Dovaını: 8a. 3 - 8Ü. * de)
İNGİLİZ HAZİNE
MÜSTEŞARININ BEYANATI
ıTiirkiye Sterlinin kıymetlen düşeceğini sanarak aldanmıştır
Biı- müddettcnbcrl hükümetimiz nezdlnde malî temaslarda kulunun İngiltere Hazine Müsteşarı, dün İngiliz Basın ataşeni Mr. Bedward'un evinde yeril ve yabancı basın mensuplarını kabul ederek, yaptığı temaslar üzerinde izahatta bulunmuştur.
Mr Sommerville Smitlı, ezcümle şunlar söylemiştir»
— Marshall plânı hazırlandığı sırada bir bağış meselesi ortaya çıkmıştı. 16 Kasım 918 de Farlste, 16 Avrupa devleti tarafından imzalanan Marshall plânına ek bir anlaşma İle, her Marshall plânı senesi sonunda devlet mlltevazin bir seviyede bulundurulmaya çalışılacak; bu (Devamı: 5a. 3 - Sü. 1 de)
Athenagoras için yapılan lörende Fener Rum Patrikhanesinin asırlık ananesini ai-aubir cdâ vardı. Patrik Orlodokslar üzerinde sempati yarattı
Fmter Rum 'Ortodoks Kilisesinin 268 inci patriği Athenagoras âihtkil törence.
Patriği uzaktan olsıın görebil-1 daima koıdonları, kalabalığa nıtk iştiya'kını azaltmıyor, bilâ güçlükle muhafaza edebiliyor* kir. arttırıyordu. Polis ve jan-l du. (Devamı; Sa. 3 - Su. e u’a).
[^-TAKVİMDEN BİR YAPRAKj
Yeni Ortodoks Patriği Birin :i Athenagoras’in tahta çıkına mc-rasimî, dün Patrikhanede heyecanlı bir törenle yapılmıştır.
Patrik olan Birine! Athena-goras’in tahta çıkması müna-sebetile, Fener Rum Patrikhanesi tarihî günlerinden birini yaşadı.
Asırlar lıoj-unca devam ede-
gelen muayyen dinî tören, dün,' Athenagoras için kısmen aı.ı’a-1 ıifpinl değiştirmişti.
DAVETLİLER
Fener Patrikhanesi civarı, sabahın erken saatlerinden itibaren Ortodoks halk tarafından doldurulmuştu. Kar ve yağmur,
Bir kadın memur şefini dâva etti
Perihan Türkân adında bir memur Tütün Bankası şeflerinden Muhlis Necdet Bolkol aleyhine bir dâva açmıştır. Davacı, şefi bulunan Bolkol’ıın kendisine bazı uygunsuz teşebbüslerde bulunarak ülserinin patlamasına ve hastalıaneye düşmesine sebcb olduğunu, sonra da vazifesine almadığını iddia etmiştir. Necdet Bolkol ise bir iftiraya uğradığı iddiasındadır. Dâvaya bugün asliye üçüncü ceza muhakemende başlanacaktır.
Kabak tadı verdU
iinya gailolor içinde bocala- Dorken ıişe patlak gözleri, kocamakladır. Kararsızlık, aç- man göbogt, kazma dişleri ile bıH lık, aleş9lzlik, sefalet, ba da karıştı: «izdivaçlarına nıtıva*
harb endişesi vu da- ~— ------*-ı fakat ehniyornııış»
ha saymakla tüken- ' U L U N A Y ] denildi. «Allah msaf mez musibetler birer L_———-------— versin!..» dedik.
(Damokles) kılıcı gibi ınuıtarib Beşeriyetin tepesine bir kıt ile asılmış... Ha koptu, ha kopacak...
Bu hava içinde gazetelerin vo do-layısile bir sınıf halkın oan vo baş İle meşgul olduğu hâdise nedir bilir inisiniz? Rıta Hayvort ile Alı Hanın blrloşmesılt...
İlâhi Yarabbil Biz insanlar ne hale golmişiz?
Bu kadar düşünUleook, üzerl’irııı-do ciddiyetle durulacak mes’elılter
ilo bu karayağız oğlanın muaşakasına bu kadsr ohommiyet vorıimek insanı dinilen imandan çıkarıyor.
Bir koro yazıldı: «Eh... Allah ya-
fayı hatır versin!) dodik.
Bir kore daha yazıldı: cM-ıtisıiı
ki sevişiyorlar: pek âlâ! doriiiı.
Resimleri basıldı: ı Kız sıizel.
oğlan da fena dofcit...» dedik.
Yeni Tefrikamız
SON BAHAR
Bugün
başladık
Hu cazib tefrikamızı bü-
yün ikinci sahifemizde
bulacaksınız
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Oramlral Jİekmcd Ali t)lgen, Amiral gemİ9İ»dc Amerikan sllûhendarlannı teftiş ediyor.
Dolmabahçe önünde demirleyen Amerikan gemilerinin ağır kruvazör rColumöusr Amiral gemilinden görüııllşlk
C V M A İdare: Nuruosmanı ye No: 11 SAYI
Tel adresi: «YENİ SABAHn HEI
28 İSTANBUL Telefon: 20795 YERDı-
OCAK ABONE BEDELİ in
1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi 8400 Kr. IU
Onbırinci Yıl 6 aylık 1500 » 2900 >
No. 3536 3 aylık .800 » 1600 > KURUŞ
1 r.ylık 300 > 600 »
S
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Bir uyanma ve Silkinme ıııi?
Amerikan Filosu
A nkaradan gelen haber-
ler Halk Partisinde yeni bir takım cereyanların belirmek Üzere olduğunu İfade ediyor. Şemseddin Glinal-tayın programı ve Meclisteki demeci memlekette bir sükun ve itidal havası esmek üzere olduğunu işrab ediyordu. Tabiatile hütiln lâkırdılar ve teminat fiiliyata siir'atle intikal etmek kayıt ve şartile, gimdı müfritler denilen zümrenin de Demokratik gelişmelere engel olmamağa karar verdiği söylentileri dolaşıyor. Matbuat ve fikir hürriyetinin hakkile ve tamanıile sağlanması, serini hürriyetinin her hangi bir surette zihinlerde en ııfak bir şüb be bırakmıyacak bir kalıba sokulması luı grubun da hoşuna gidecekmiş. Boylere genç llalk Partili elemanların yâni esin otuz beşlerin Halk Partisi kitlesinden ayrı bir hüviyet taşımalarına da mabal kalmıyaeak-mış-.- Fakat bu toparlanma düşüncesi yanında Halk Partisinde yeni çöziinttllerin de olacağını bildiren rivayetler eksik değil... Faraza Behçet Çağların hem mebusluktan hem parti -den, hattâ hem de Çankaya bucağındaki âzalıklan istifa etmesini bir takım yeni istifalar ta-kib edebilirmiş... Behçet Kemalin geçirdiğini iddia ettiği vicdan ve inan buhranı yalnız şahsına münhasır değilmiş. Diğer bir takım insaflı Halk Partililer de ayni ıztırnbları duyuyorlar ve seslerini Halk Partisinin zimamdarlarına işittireme-mekten üzüntü liuyııyorlarnıış. 1 Çağlar gibi düşünenlerin yeni bir parti kurmaları ve adına (Kemalist Parti) demeleri ihti-mali de varmış! Bütün bu şayialar, Halk Partisinin ne derece buhranlı bir safhada bulunduğunu gösteren delillerdir. Hattâ Kasını GÜIek'in bile partiden ' ayrılmasını ihtimal dahilinde | görenler var...
Bu sarsıntıların âmili, öteden ' beri bu sütunlarda izalı ettiği-1 ‘ nıiz gibi, bu partinin, batılı mâ-! nasiie, mütecanis bir teşkil ol-1 mamasıdır. Halk Partisi muhafazakârım, liberalini, dindarını, lâik ini ziraatçısın!, sanayicisini, şehirlisini, köylüsünü, işçisini, patronunu sinesinde tnpbvan garib bir halitadır. (Tek millet, tek şef) nakaratının tekrarlanmam moda olduğu devirlerde böyle bir küme, çeşitli meni ant hağlariie birbirine yapışabilirdi amma Demokrasinin, hakikisi değil havası gelmekle kısmen olsun matbuatın kalemi ve ferd-lerin dili çözülmekle bu tabiî olmıyan vaziyetin bir çıkmaza girmesi tabiî İdi.
Receb Pekerlcr, Saracoğlufar istedikleri kadar kükrediler, ıı-fak bir tenkidi «Çatlak ses» ve-yahııd «psikopat» diye vasıflandırdılar, laka» hayallerinde va-şattıkları eski tek deırînln yekparıliğlni bir türlü iud. ( dem mİ il er.
(Devamı: fa. 3 - Sü. a de)
törenle karşılandı
Misal ir Filoya hoş geldin denildikten sonra, ziyaretler yapıldı, resmi kabuller tertib edildi
Misafir Oramiral ile Visamiral bugün
Çöküğe gi^eceklgr, ^alk
limanımızda misafir bulunan Amerikan gemilerini gezecek
Amerika Birleşik Devletleri Atlantik deniz kuvvetlerine mensup elti parçadan müteşekkil Amerikan filosu, dün sabah limanımıza gelmiş ve 9.30 da Dolmabahçe ön lerimle demirlemiştir.
FİLO NASIL KARŞILANDI?
Colombus ağır krövazörü ile Manchester ve Spokana hafif hrovazörleri ve Tarawa uçak taşıt gemisi, eaat 8 sularında Yeşilköy açıklarında bir uçak filo-
muz tarafından selâmlannuştır.
Evvelki akşam limanımıza gelmiş bulunan Demli hisar ve Gay-jet muhriblerinc saat 8 de yanaşan bir nıotör, Demlrhlsardan Or umiral Mehmet Ali Ülgeni Gayretten amiral Necatı özdeniz! ve Amerikan deniz heyeti başkanı amiral SetUe'i alaıak Colombusa götürmüştür. Amerikan filosu komutam amiral Conolly, Türk anıl
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Savunma
Bakanının
Beyanatı
Bir aylık muvakkat

büdce kabul edildi
Kazanç ve Lüks Vergisi Kanını Tasarıları Meclise getirflmiyecek. Benzine zam yapılacak
Ankara 27 (Hususi) — Bütçe komisyonu bu sabahki toplantısında Maliye Bakanı Rüştü Akse-lin de hazır bulunması ile bir aylık muvakkat bütçeyi 97 milyon 246 bin lira olarak kabul etmiştir. Komisyon Öğleden sonraki toplantısında katma dairelerin bir aylık büd çelerini kabul etmiştir. Komisyonda Maliye Bakam sorulan bir ao-
ruyu cevaplandırarak geri alınan kazanç ve lüks vergisi taşanlarını tekrar Meclise göndermlyeceği | ni, yalnız benzine bir nılkdar zam yapmak suretiyle yol vergisinin bir kaç güne kadar Meclise getir) Icceglnl söylemiştir
Büdce komisyonunda Maliy e Bakanı 949 büdceeinde yapıla-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 8 de)
Sümerbankın selliiloz mütehas
sisi dün İstanbul vapurile geldi
Jfııfe/ıasm, ,kendilini /(arayanlarla birlikte İstanbul vapuru dün saat 15 t de 302 si muhacir olmak Üzere I 410 yolcu ve 180 ton yükle Batı Akdeniz seferinden dönmüş- I tür.
Gelenler arasında Sümerbank tarafından davet edilen İsveçli »elilloz mütehassısı Sunfeld bu Ilınmakladır.
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 1 de)
Emekliler
Tasarısı
Geçici komisyon tasarının iki maddesini ( daha, kabul .etti
Patrik, dün Fener'de törenle tahta oturdu
Rus peyki devletlerin temsilcileri dün Fener'deki merasimde bulunmadılar,
Genel Kurmay ile Milli Sauınma Bakanlığı teşkilâtı birleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiştir. |
Hüsnü Çakır, Milli Müdafaa Ba | kanlığı teşkilatında yapılacak de-glşlkllldcr ve Genelkurmay başkanlığının lâğvı şayiaları Üzerinde gazetecilere izahatta bulunarak demiştir kİ:
(Dovamı: 8;
3 - Sü. 5 de)
“Tiirkiyede hakikaten güzel kadınlar var,,
Hir Amerikan film şirketi müdürü Türk kadınlarına hauran olduğunu söylüyor
Ankara 27 (Hususi) — Emeklilik tasarısını incelemekte olan geçici komisyon bu günkü toplan tısında tasarmın 38 ve 89 cu mad delerini müzakere ve kabul etmiştir. Eti maddeler kısaca şunlardır: iştirakçi vcyo tevdiatçılann aşağıda yazan görevlerde geçen eğlcmli sllre’ei'İhin her yılı için gösterilen İUban süreler eklenir. Muvazzaf veya yedek subay, askeri memur ve gediklilerden bilfiil harbe katılanler veya seferberliği gerektiren İç tedip hare-, ketlerine fiilen katılanlann geçen | eğiemll sürelerinin esirlik dahil bir katı, ancak bunlardan aylık veya ücretleri eksik ödenenlerden tam kesenek alınır. 39 uncu mudde emekli aylığı almaya hak kazanan lan kısaca şövlc tayin etmektedir.
A — Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden aynlışla-r.ııda istekleri Üzerine.
•3. - Eğlcmli süreleri otuz yılı «o fiılbeş yaşını doldurmuş olan Jantı istekleri üzerine veya resen k-.ıru.nlanncd ancak eğlcmli sllre leriııe ekleme yapılanların yaş had dinden gereğine göre eklenilen sü re kadar indirilir. Askeri vazifelerde bulunanların fevkalâde haller do tekaüde ayrılmak İÇIn yapacak lan müracaatlar fevkalâde halin geçmesine kadar teehhüre uğratılabilir.
Evvelki gün şehrimize gelen Rum Ortodoks Patriği ile beraber Amerikanın en büyük film şirketlerinden ‘Foka» film glr-lcet’nin başlıca hissedarı ve mil-öuru Skuras da şehrimize gelmiştir.
Dün Parkotelde gazetccllerie bir basın toplantısı yapan Skuras, sorulan muhtelif suallere ş"yle cevap vermiştir:
- Türkiyeye ilk defa geliyorum. Memleketinizi çok beğen-(Dovaını: 8a. 3 - 8Ü. * de)
İNGİLİZ HAZİNE
MÜSTEŞARININ BEYANATI
ıTiirkiye Sterlinin kıymetlen düşeceğini sanarak aldanmıştır
Biı- müddettcnbcrl hükümetimiz nezdlnde malî temaslarda kulunun İngiltere Hazine Müsteşarı, dün İngiliz Basın ataşeni Mr. Bedward'un evinde yeril ve yabancı basın mensuplarını kabul ederek, yaptığı temaslar üzerinde izahatta bulunmuştur.
Mr Sommerville Smitlı, ezcümle şunlar söylemiştir»
— Marshall plânı hazırlandığı sırada bir bağış meselesi ortaya çıkmıştı. 16 Kasım 918 de Farlste, 16 Avrupa devleti tarafından imzalanan Marshall plânına ek bir anlaşma İle, her Marshall plânı senesi sonunda devlet mlltevazin bir seviyede bulundurulmaya çalışılacak; bu (Devamı: 5a. 3 - Sü. 1 de)
Athenagoras için yapılan lörende Fener Rum Patrikhanesinin asırlık ananesini ai-aubir cdâ vardı. Patrik Orlodokslar üzerinde sempati yarattı
Fmter Rum 'Ortodoks Kilisesinin 268 inci patriği Athenagoras âihtkil törence.
Patriği uzaktan olsıın görebil-1 daima koıdonları, kalabalığa nıtk iştiya'kını azaltmıyor, bilâ güçlükle muhafaza edebiliyor* kir. arttırıyordu. Polis ve jan-l du. (Devamı; Sa. 3 - Su. e u’a).
[^-TAKVİMDEN BİR YAPRAKj
Yeni Ortodoks Patriği Birin :i Athenagoras’in tahta çıkına mc-rasimî, dün Patrikhanede heyecanlı bir törenle yapılmıştır.
Patrik olan Birine! Athena-goras’in tahta çıkması müna-sebetile, Fener Rum Patrikhanesi tarihî günlerinden birini yaşadı.
Asırlar lıoj-unca devam ede-
gelen muayyen dinî tören, dün,' Athenagoras için kısmen aı.ı’a-1 ıifpinl değiştirmişti.
DAVETLİLER
Fener Patrikhanesi civarı, sabahın erken saatlerinden itibaren Ortodoks halk tarafından doldurulmuştu. Kar ve yağmur,
Bir kadın memur şefini dâva etti
Perihan Türkân adında bir memur Tütün Bankası şeflerinden Muhlis Necdet Bolkol aleyhine bir dâva açmıştır. Davacı, şefi bulunan Bolkol’ıın kendisine bazı uygunsuz teşebbüslerde bulunarak ülserinin patlamasına ve hastalıaneye düşmesine sebcb olduğunu, sonra da vazifesine almadığını iddia etmiştir. Necdet Bolkol ise bir iftiraya uğradığı iddiasındadır. Dâvaya bugün asliye üçüncü ceza muhakemende başlanacaktır.
Kabak tadı verdU
iinya gailolor içinde bocala- Dorken ıişe patlak gözleri, kocamakladır. Kararsızlık, aç- man göbogt, kazma dişleri ile bıH lık, aleş9lzlik, sefalet, ba da karıştı: «izdivaçlarına nıtıva*
harb endişesi vu da- ~— ------*-ı fakat ehniyornııış»
ha saymakla tüken- ' U L U N A Y ] denildi. «Allah msaf mez musibetler birer L_———-------— versin!..» dedik.
(Damokles) kılıcı gibi ınuıtarib Beşeriyetin tepesine bir kıt ile asılmış... Ha koptu, ha kopacak...
Bu hava içinde gazetelerin vo do-layısile bir sınıf halkın oan vo baş İle meşgul olduğu hâdise nedir bilir inisiniz? Rıta Hayvort ile Alı Hanın blrloşmesılt...
İlâhi Yarabbil Biz insanlar ne hale golmişiz?
Bu kadar düşünUleook, üzerl’irııı-do ciddiyetle durulacak mes’elılter
ilo bu karayağız oğlanın muaşakasına bu kadsr ohommiyet vorıimek insanı dinilen imandan çıkarıyor.
Bir koro yazıldı: «Eh... Allah ya-
fayı hatır versin!) dodik.
Bir kore daha yazıldı: cM-ıtisıiı
ki sevişiyorlar: pek âlâ! doriiiı.
Resimleri basıldı: ı Kız sıizel.
oğlan da fena dofcit...» dedik.
Yeni Tefrikamız
SON BAHAR
Bugün
başladık
Hu cazib tefrikamızı bü-
yün ikinci sahifemizde
bulacaksınız
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Oramlral Jİekmcd Ali t)lgen, Amiral gemİ9İ»dc Amerikan sllûhendarlannı teftiş ediyor.
Dolmabahçe önünde demirleyen Amerikan gemilerinin ağır kruvazör rColumöusr Amiral gemilinden görüııllşlk
C V M A İdare: Nuruosmanı ye No: 11 SAYI
Tel adresi: «YENİ SABAHn HEI
28 İSTANBUL Telefon: 20795 YERDı-
OCAK ABONE BEDELİ in
1949 Türkiye Senelik 2800 Kr. Ecnebi 8400 Kr. IU
Onbırinci Yıl 6 aylık 1500 » 2900 >
No. 3536 3 aylık .800 » 1600 > KURUŞ
1 r.ylık 300 > 600 »
S
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Bir uyanma ve Silkinme ıııi?
Amerikan Filosu
A nkaradan gelen haber-
ler Halk Partisinde yeni bir takım cereyanların belirmek Üzere olduğunu İfade ediyor. Şemseddin Glinal-tayın programı ve Meclisteki demeci memlekette bir sükun ve itidal havası esmek üzere olduğunu işrab ediyordu. Tabiatile hütiln lâkırdılar ve teminat fiiliyata siir'atle intikal etmek kayıt ve şartile, gimdı müfritler denilen zümrenin de Demokratik gelişmelere engel olmamağa karar verdiği söylentileri dolaşıyor. Matbuat ve fikir hürriyetinin hakkile ve tamanıile sağlanması, serini hürriyetinin her hangi bir surette zihinlerde en ııfak bir şüb be bırakmıyacak bir kalıba sokulması luı grubun da hoşuna gidecekmiş. Boylere genç llalk Partili elemanların yâni esin otuz beşlerin Halk Partisi kitlesinden ayrı bir hüviyet taşımalarına da mabal kalmıyaeak-mış-.- Fakat bu toparlanma düşüncesi yanında Halk Partisinde yeni çöziinttllerin de olacağını bildiren rivayetler eksik değil... Faraza Behçet Çağların hem mebusluktan hem parti -den, hattâ hem de Çankaya bucağındaki âzalıklan istifa etmesini bir takım yeni istifalar ta-kib edebilirmiş... Behçet Kemalin geçirdiğini iddia ettiği vicdan ve inan buhranı yalnız şahsına münhasır değilmiş. Diğer bir takım insaflı Halk Partililer de ayni ıztırnbları duyuyorlar ve seslerini Halk Partisinin zimamdarlarına işittireme-mekten üzüntü liuyııyorlarnıış. 1 Çağlar gibi düşünenlerin yeni bir parti kurmaları ve adına (Kemalist Parti) demeleri ihti-mali de varmış! Bütün bu şayialar, Halk Partisinin ne derece buhranlı bir safhada bulunduğunu gösteren delillerdir. Hattâ Kasını GÜIek'in bile partiden ' ayrılmasını ihtimal dahilinde | görenler var...
Bu sarsıntıların âmili, öteden ' beri bu sütunlarda izalı ettiği-1 ‘ nıiz gibi, bu partinin, batılı mâ-! nasiie, mütecanis bir teşkil ol-1 mamasıdır. Halk Partisi muhafazakârım, liberalini, dindarını, lâik ini ziraatçısın!, sanayicisini, şehirlisini, köylüsünü, işçisini, patronunu sinesinde tnpbvan garib bir halitadır. (Tek millet, tek şef) nakaratının tekrarlanmam moda olduğu devirlerde böyle bir küme, çeşitli meni ant hağlariie birbirine yapışabilirdi amma Demokrasinin, hakikisi değil havası gelmekle kısmen olsun matbuatın kalemi ve ferd-lerin dili çözülmekle bu tabiî olmıyan vaziyetin bir çıkmaza girmesi tabiî İdi.
Receb Pekerlcr, Saracoğlufar istedikleri kadar kükrediler, ıı-fak bir tenkidi «Çatlak ses» ve-yahııd «psikopat» diye vasıflandırdılar, laka» hayallerinde va-şattıkları eski tek deırînln yekparıliğlni bir türlü iud. ( dem mİ il er.
(Devamı: fa. 3 - Sü. a de)
törenle karşılandı
Misal ir Filoya hoş geldin denildikten sonra, ziyaretler yapıldı, resmi kabuller tertib edildi
Misafir Oramiral ile Visamiral bugün
Çöküğe gi^eceklgr, ^alk
limanımızda misafir bulunan Amerikan gemilerini gezecek
Amerika Birleşik Devletleri Atlantik deniz kuvvetlerine mensup elti parçadan müteşekkil Amerikan filosu, dün sabah limanımıza gelmiş ve 9.30 da Dolmabahçe ön lerimle demirlemiştir.
FİLO NASIL KARŞILANDI?
Colombus ağır krövazörü ile Manchester ve Spokana hafif hrovazörleri ve Tarawa uçak taşıt gemisi, eaat 8 sularında Yeşilköy açıklarında bir uçak filo-
muz tarafından selâmlannuştır.
Evvelki akşam limanımıza gelmiş bulunan Demli hisar ve Gay-jet muhriblerinc saat 8 de yanaşan bir nıotör, Demlrhlsardan Or umiral Mehmet Ali Ülgeni Gayretten amiral Necatı özdeniz! ve Amerikan deniz heyeti başkanı amiral SetUe'i alaıak Colombusa götürmüştür. Amerikan filosu komutam amiral Conolly, Türk anıl
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Savunma
Bakanının
Beyanatı
Bir aylık muvakkat

büdce kabul edildi
Kazanç ve Lüks Vergisi Kanını Tasarıları Meclise getirflmiyecek. Benzine zam yapılacak
Ankara 27 (Hususi) — Bütçe komisyonu bu sabahki toplantısında Maliye Bakanı Rüştü Akse-lin de hazır bulunması ile bir aylık muvakkat bütçeyi 97 milyon 246 bin lira olarak kabul etmiştir. Komisyon Öğleden sonraki toplantısında katma dairelerin bir aylık büd çelerini kabul etmiştir. Komisyonda Maliye Bakam sorulan bir ao-
ruyu cevaplandırarak geri alınan kazanç ve lüks vergisi taşanlarını tekrar Meclise göndermlyeceği | ni, yalnız benzine bir nılkdar zam yapmak suretiyle yol vergisinin bir kaç güne kadar Meclise getir) Icceglnl söylemiştir
Büdce komisyonunda Maliy e Bakanı 949 büdceeinde yapıla-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 8 de)
Sümerbankın selliiloz mütehas
sisi dün İstanbul vapurile geldi
Jfııfe/ıasm, ,kendilini /(arayanlarla birlikte İstanbul vapuru dün saat 15 t de 302 si muhacir olmak Üzere I 410 yolcu ve 180 ton yükle Batı Akdeniz seferinden dönmüş- I tür.
Gelenler arasında Sümerbank tarafından davet edilen İsveçli »elilloz mütehassısı Sunfeld bu Ilınmakladır.
(Devamı ı Sa. 3 - Sü. 1 de)
Emekliler
Tasarısı
Geçici komisyon tasarının iki maddesini ( daha, kabul .etti
Patrik, dün Fener'de törenle tahta oturdu
Rus peyki devletlerin temsilcileri dün Fener'deki merasimde bulunmadılar,
Genel Kurmay ile Milli Sauınma Bakanlığı teşkilâtı birleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiştir. |
Hüsnü Çakır, Milli Müdafaa Ba | kanlığı teşkilatında yapılacak de-glşlkllldcr ve Genelkurmay başkanlığının lâğvı şayiaları Üzerinde gazetecilere izahatta bulunarak demiştir kİ:
(Dovamı: 8;
3 - Sü. 5 de)
“Tiirkiyede hakikaten güzel kadınlar var,,
Hir Amerikan film şirketi müdürü Türk kadınlarına hauran olduğunu söylüyor
Ankara 27 (Hususi) — Emeklilik tasarısını incelemekte olan geçici komisyon bu günkü toplan tısında tasarmın 38 ve 89 cu mad delerini müzakere ve kabul etmiştir. Eti maddeler kısaca şunlardır: iştirakçi vcyo tevdiatçılann aşağıda yazan görevlerde geçen eğlcmli sllre’ei'İhin her yılı için gösterilen İUban süreler eklenir. Muvazzaf veya yedek subay, askeri memur ve gediklilerden bilfiil harbe katılanler veya seferberliği gerektiren İç tedip hare-, ketlerine fiilen katılanlann geçen | eğiemll sürelerinin esirlik dahil bir katı, ancak bunlardan aylık veya ücretleri eksik ödenenlerden tam kesenek alınır. 39 uncu mudde emekli aylığı almaya hak kazanan lan kısaca şövlc tayin etmektedir.
A — Cumhurbaşkanlığında bulunanların bu yerlerden aynlışla-r.ııda istekleri Üzerine.
•3. - Eğlcmli süreleri otuz yılı «o fiılbeş yaşını doldurmuş olan Jantı istekleri üzerine veya resen k-.ıru.nlanncd ancak eğlcmli sllre leriııe ekleme yapılanların yaş had dinden gereğine göre eklenilen sü re kadar indirilir. Askeri vazifelerde bulunanların fevkalâde haller do tekaüde ayrılmak İÇIn yapacak lan müracaatlar fevkalâde halin geçmesine kadar teehhüre uğratılabilir.
Evvelki gün şehrimize gelen Rum Ortodoks Patriği ile beraber Amerikanın en büyük film şirketlerinden ‘Foka» film glr-lcet’nin başlıca hissedarı ve mil-öuru Skuras da şehrimize gelmiştir.
Dün Parkotelde gazetccllerie bir basın toplantısı yapan Skuras, sorulan muhtelif suallere ş"yle cevap vermiştir:
- Türkiyeye ilk defa geliyorum. Memleketinizi çok beğen-(Dovaını: 8a. 3 - 8Ü. * de)
İNGİLİZ HAZİNE
MÜSTEŞARININ BEYANATI
ıTiirkiye Sterlinin kıymetlen düşeceğini sanarak aldanmıştır
Biı- müddettcnbcrl hükümetimiz nezdlnde malî temaslarda kulunun İngiltere Hazine Müsteşarı, dün İngiliz Basın ataşeni Mr. Bedward'un evinde yeril ve yabancı basın mensuplarını kabul ederek, yaptığı temaslar üzerinde izahatta bulunmuştur.
Mr Sommerville Smitlı, ezcümle şunlar söylemiştir»
— Marshall plânı hazırlandığı sırada bir bağış meselesi ortaya çıkmıştı. 16 Kasım 918 de Farlste, 16 Avrupa devleti tarafından imzalanan Marshall plânına ek bir anlaşma İle, her Marshall plânı senesi sonunda devlet mlltevazin bir seviyede bulundurulmaya çalışılacak; bu (Devamı: 5a. 3 - Sü. 1 de)
Athenagoras için yapılan lörende Fener Rum Patrikhanesinin asırlık ananesini ai-aubir cdâ vardı. Patrik Orlodokslar üzerinde sempati yarattı
Fmter Rum 'Ortodoks Kilisesinin 268 inci patriği Athenagoras âihtkil törence.
Patriği uzaktan olsıın görebil-1 daima koıdonları, kalabalığa nıtk iştiya'kını azaltmıyor, bilâ güçlükle muhafaza edebiliyor* kir. arttırıyordu. Polis ve jan-l du. (Devamı; Sa. 3 - Su. e u’a).
[^-TAKVİMDEN BİR YAPRAKj
Yeni Ortodoks Patriği Birin :i Athenagoras’in tahta çıkına mc-rasimî, dün Patrikhanede heyecanlı bir törenle yapılmıştır.
Patrik olan Birine! Athena-goras’in tahta çıkması müna-sebetile, Fener Rum Patrikhanesi tarihî günlerinden birini yaşadı.
Asırlar lıoj-unca devam ede-
gelen muayyen dinî tören, dün,' Athenagoras için kısmen aı.ı’a-1 ıifpinl değiştirmişti.
DAVETLİLER
Fener Patrikhanesi civarı, sabahın erken saatlerinden itibaren Ortodoks halk tarafından doldurulmuştu. Kar ve yağmur,
Bir kadın memur şefini dâva etti
Perihan Türkân adında bir memur Tütün Bankası şeflerinden Muhlis Necdet Bolkol aleyhine bir dâva açmıştır. Davacı, şefi bulunan Bolkol’ıın kendisine bazı uygunsuz teşebbüslerde bulunarak ülserinin patlamasına ve hastalıaneye düşmesine sebcb olduğunu, sonra da vazifesine almadığını iddia etmiştir. Necdet Bolkol ise bir iftiraya uğradığı iddiasındadır. Dâvaya bugün asliye üçüncü ceza muhakemende başlanacaktır.
Kabak tadı verdU
iinya gailolor içinde bocala- Dorken ıişe patlak gözleri, kocamakladır. Kararsızlık, aç- man göbogt, kazma dişleri ile bıH lık, aleş9lzlik, sefalet, ba da karıştı: «izdivaçlarına nıtıva*
harb endişesi vu da- ~— ------*-ı fakat ehniyornııış»
ha saymakla tüken- ' U L U N A Y ] denildi. «Allah msaf mez musibetler birer L_———-------— versin!..» dedik.
(Damokles) kılıcı gibi ınuıtarib Beşeriyetin tepesine bir kıt ile asılmış... Ha koptu, ha kopacak...
Bu hava içinde gazetelerin vo do-layısile bir sınıf halkın oan vo baş İle meşgul olduğu hâdise nedir bilir inisiniz? Rıta Hayvort ile Alı Hanın blrloşmesılt...
İlâhi Yarabbil Biz insanlar ne hale golmişiz?
Bu kadar düşünUleook, üzerl’irııı-do ciddiyetle durulacak mes’elılter
ilo bu karayağız oğlanın muaşakasına bu kadsr ohommiyet vorıimek insanı dinilen imandan çıkarıyor.
Bir koro yazıldı: «Eh... Allah ya-
fayı hatır versin!) dodik.
Bir kore daha yazıldı: cM-ıtisıiı
ki sevişiyorlar: pek âlâ! doriiiı.
Resimleri basıldı: ı Kız sıizel.
oğlan da fena dofcit...» dedik.
Yeni Tefrikamız
SON BAHAR
Bugün
başladık
Hu cazib tefrikamızı bü-
yün ikinci sahifemizde
bulacaksınız

Comments (0)