Sene 27 — No. 9615 — Fiatı her yerde 10 kuruştur.

İngiltere, İra n’ın toprakla undaki yabancı askerlerin çekilmesi isteğini destekliyecek
ŞAM
Muhterem Anneler Uzun seneler nefis çaylarını İçtiğiniz ALBAYRAK MÜESSESESİ Yavrularınıza en son usullerle elde edilen AJ.BAÎRAK PİRİNÇ VE HUBUBAT UNLARINI sunmaktadır. 30 senelik ALBAYRAK markası dalma emniyet ve nefasetin damgasıdır. Bakkallarınızdan İsteyiniz. Deposu Tahmis Sokak 74 İstanbul

Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Yirmi yıllık kasırgalardan sağlam çıkan tek sulh eseri
Birinci dünya harbini tasfiye eden muahedelerden hiç biri çeyrek asır sürmemiştir. Ne Almanya, ne Avusturya ve Macaristan, he Bulgaristanla imzalanan siyasi vesikalardan eser kalmıştır, Valnız bu kadar da değil: Geçen harbin mağlûpları, yirmi beş yıl aonra bu harbin de kurbanları oldular.
Bu geçen yılların yıpratıcı hâdiselerine, hiç değişip solmadan dayanabilen tek siyasi nizam Lozan sulhu, geçen harbin mağlûptan İçinde ikinci fırtınaya hiç sarsılmadan göğüs gerebilen tek memleket Türkiye olmuştur.
1918 nizamının, Avrupa tarihi bakımından çok kısa ömürlü olmasında, ve geçen seferki mağlûpların bu harbde de felâkete sürüklenmelerindeki suç iki taraflıdır, Yenenler, o zaman sağlam bir yapı kuramadılar, zaferlerine çok güvendiler Kuvvete ve uyanıklığa dayanması gereken zoraki bir nizam, yirmi yıl boyunca uyandırdığı arasız tepkilerle nihayet yıkıldı. Yenilenler, fırsat kollama ve öc alma hevesine kapılarak yeni bir harbin zaferde kendilerine göre bir nizam kurmak istediler.
Bugünkü Türkiyenin temelini kuran Lozan sulhunun sürekliliği ve istikrarı, hastalıksız doğmuş olmasından ileri geliyor. Büyük galiplerin haksızlıkları ve yanlışlıklan karşısında, düşmanlarının kuvvetini ve kendi zayıf, mecalsiz durumunu hiç düşünmeden vatanım ve istiklâlini korumak İçin hemen silâha sarılan Türk milleti, geride koskoca bir İmparatorluk bırakmayı, ilerde alacak verecek dâvası bırakmamaya tercih etmiştir, Lozan sul-. hu. millî kurtuluş mücadelesi zaferinin bedelini tam ödemeyi bilen Büyük Devletlerle, millî va tan sınırlan içinde müstakil yaşamaya razı olmuş Türk milletinin karşılıklı hak ve adalet tartışmalarından doğmuştur. Türkiye, kendi millî varlığı için ne lâzımsa yalnız onu istemiş ve almış, gelecek zamana ve gelecek nesillere, vatan dışında gizil açık hiç bir vazife bırakmamak kararını vermiştir Geçen harbin hâlâ yaşayan tek şuhlu Lozan muahedesidir, geçen harbin mağlupları arasında bu harbin sonunda ayakta duran tek memleket Tür-kiyedlr, çünkü aradaki yirmi bir yıl içinde, milletin, heyecanını hudut aşırı ideallerle kamçılamak ihtiyacını duymamış tek Devlet Türkiyedir. Bu bakımdan Lozan sulhu hem bir sonuç, hem bir başlangıçtır,
Lozan sulhu, gururunun ayaklar altına alınmasına, istiklâlinin tehlikeye düşmesine asla dayanamıyan bir milletin kurtuluş savaşından çıkan bir neticedir. Fakat aynı zamanda. Lozan sulhu, sağ ve sağlam kalmak, birlik ve müstakil yaşamak kay-gısile üzerinde yeni bes devlet kurmaya yeten geniş topraklan bırakarak, kendine çizdiği dar milli hudutlar İçine çekilmeyi bilen, bu fedakârlığın acısını bir daha siyasetine katmamaya azmeden bir Devletin başlangıcıdır. Bir tecavüzün mahsulü değil, bir müdafaa eseridir.
Lozan sulhu eski İle İlgisini keçen, fakat gözünü arkada bırak-Buyan yeni bir Türkiye kurmuştur, Avrupanın büyük günahı, geçen harbden sonra Türkiye gibi devletler kurulmasına dikkat etmemiş olmasıdır. Bundan sonra da her memleket az çok Türklye-ye benzemez, her anlaşma — kar çıhklı taraflar İçin — Lozan sulhu kadar İstikrarlı olmazsa yeni harblerin önünü almak güçtür.
Yalnız Türkiye İçin değil, milletler arası siyaset ahlâkı adına da bir başarı olan bu büyük eserin yıldönümünde bir düşüncemiz de şudur: Lozan sulhu ve onu yaratan kurtuluş mücade-
■ 11~ ’
Lozan günü
Bugün yurdun her tarafında merasim yapılacak
Bugün Lausanne barışının 22 n-cl yıldönümüne Taslamaktadır. Bu münasebetle yurdun her tarafında törenler yapılacaktır. İstan-bulda saat 16 da Üniversite Devletler hukuku enstitüsünde olr toplantı tertlbedllmlştlr, Toplantıyı rektör Prof. Tevflk Sağlam açacak, enstitü müdürü Muammer Ra?lt Sevlg, Eskişehir millet vekili Yavuz Abadan, hukuk fakültesi yeni mezunlarından Feyiz Feyzoğiu (Lausanne’da gençlik» mevzuları hakkında konuşacaklardır. Şehrimizde bulunan Başbakan ve diğer Bakanlar törene davet edilmişlerdir.
Bu akşam Halkevlerinde törenler yapılacaktır.
-
Cumhur Başkanı
Deprem tesirlerini tetkik etti, halkla konuştu
Van 23 fA.AJ — Sevgili Cumhur Başkanımız ve aziz Milli şefimiz, uçakla şehrimize şeref vermişlerdir. Aziz Şefimiz uçaktan mütebesslm bir çehre İle İnmişler ve Validen evvelâ deprem hakkında İzahat almışlardır. Deprem müddetince fazla hasar ve nüfus kaybı olmadığını öğrenince memnun olmuşlar ve alman tedbirleri sormuşlardır.
Alanda kısa bir müddet Istİrahat-ten. sonra otomobillerle şehre gelinmiştir.
Cumhur Başkanımız. binlerce halkın coşkun tezahüratlle ve »Yaşa, varöî!» seslerlle karşılanmışlardır. Bundan sonra, askeri kıtayı teftiş eden aziz şefimiz halta çok neşeli bir yüzle selâmlamış ve «Aziz VanlIlar, sizi görmek İçin geldim, sıkıntınıza İçtlrâk etmek üzere geldim, geçmiş olsun» demişler ve vatandaşlardan malûmat almışlardır.
Orduevlnde, Milli Eğilim müdürünü kabul ederek eğitim işleri hakkında İzahat almışlar ve bazı direktifler vermişlerdir. Su Işlerlle alâkadar olan Cumhur Başkanımız. su İşler! müdürünü de kabul buyurmuşlar ve Sam-ram kanailyle diğer sular hakkında etraflıca İzahat almışlardır.
Bundan sonra şehri dolaşarak deprem tesirlerini tetkik etmişlerdir.
Rusya, Pasifik donanmasını takviye ediyor
Londra 24 (R.) — Bir habere göre, Sovyet Rusya Paslfiktekl donanmasını takviye etmeğe başlamıştır.
Ganimet nedir?
Daily Herald Rusların tefsirini doğru bulmuyor
Londra 24 (A.A.) — İşçi partisinin organı olan Daily Herald gazetesinin siyasî muharriri Alman lıarb tazminatına müteallik tartışmalarda Rusların «Ganimet» kelimesini başka türlü tefsir etmeleri yüzünden bu meselede bazı ihtilâflar çıktığını yazmaktadır Muharrir, yazısına şöyle devam etmektedir:
cGanimet» hakkında 1908 Lahey mukavelesinin kurduğu nazariye Kuşlar tarafından genişletilmiştir, Kuşlar, bugün, harekât çevrelerinin vaslı bir muharebe meydanı teşkil ettiğini ve bunun İçin yiyecek stokla'inıj hayvan sürülerini, makineleri, kısacası, ordularının germiş olduğu bütün bölgelerde ne varsa, ganimet makamında alın götürmek hakkına malik bulunduklarını İleri sürmede clrler. Uzun devre'1 tir okonoml bakımından, »ganimet» kelimesinin bu şekilde anlamanın İsabetli blrşey olduğu münakaşa kaldırır bir keyfiyettir. Ganimet, Rusların Alman harb tazminatındaki hisselerinin bir kısmı gibi sayılmalıdır.
Ruslar. «Ganimeto İn tamamen ayrı blrşey olduğunu ve ganimet olarak seçip alacakları şeylerden maada Alman harb tazminatından da yüzde nispetinde bir hisse almak hakkına malik bulunduklarını iddia etmektedirler. Halbuki İngilizlerle Amerikalıların flkrlnce, «Ganimet» İn harb tazminatına dahil olması gerekir. Bu hususta hiç değilse, yliz-delerln birbirine muadeleti esas kabul edilmelidir.
DİKKATLER;
İçtimaî terbiyenin zemini
Tramvay duruyor O istasyonda ineceklerin durumunu tetkik ediniz; Çoğu, oturduğu yerden ancak o anda kalkıyor. Çoğu da, bulunduğu yerden henüz kımıldamamış, kapının ağzına yaklaşmamış, Halbuki, medeni şehirlerde, tramvaylar ne kadar dolu olsa da, heııiiz araba durmadan evvel, arkadaki öndekine nezaketle: «İnmiyeceksiniz yer değiştirelim!» der; boylece gittikçe kapıya yaklaşır; vaktin ziyan edilmesine sebebolmaz, Bizde ise, sırf bu aldırmarnazlık yüzünden vesait müşkülâtla İşliyor, İş dakikaları ziyana uğruyor, vapurlar, trenler, fırsatlar kaçıyor,
(»Gayet terbiyeli İnsan» olmak için, yalnız «evet efendim», «zatı âliniz», «bendeniz» diye konuşmak kâfi değildir. İçtimaî terbiyenin zeminini bu gibi teferruat teşkil ediyor.
Su-i istimal
Yazan; A. Adnan - Adıvar
Yarınki AKŞAM da
leşi bu milletin tarihinde bir istisna değildir. Türk milleti öğrenmiştir ki hürriyet ve istiklâl ancak bu uğurda ölmeyi göze alan milletlerin malıdır, buna her zaman hazır olmak lâzımdır.
Nccnıeddlü Sadak
Nevyork 23 (R.) — Almanyanın mağlûbiyeti üzerine Avrupada başarılması lâzım gelen muazzam İşleri belirten New - York Times gazetesi, modem bir harbin yalnız askeri kuv-ı vetlerln teslimiyle tasfiye edllemlye-ceğlni yazmakta ve şöyle demektedir:
»Avrupa harbinin İlk safhasında güdülen gaye silâhlı mukavemeti imha etmekti. Harbin İkinci safhası İse, İnsanlık sefaletine karşı açılan büyük bir mücadeledir. Bu, biitün Avrupada normal hayatın yeniden kurulması için yapılacaktır.
Normal hayatin İki nevi kurtuluş mânası vardır; Birincisi, icabetten İptidai maddelerle bunları İşlemek ve dağıtmak için yeter miktarda makine stoku temini suretlle İnsanların çalışma enerjisinin kuvvetlendirilmesi ve İkincisi, yalnız İnsan ruhunun feri naz! yumurcağından değil, aynı zamanda hayal sukutundan ve ümitsizlikten kurtarılmasıdır.
«Başkan Trıımatı Potsdam'daki muhataplarına, Amerikan işgal kuvvetlerinin Altr orıys’yı iyi bir nizama sokmak ve oııu terbiye etmek hususundaki vaz.it'eri bitmeden geri ça-kJlemlyeceğlnl flöylUebllrac'.l, Avru-
İran’ın isteği
İngiltere Iran topraklarının boşaltılmasına taraftar
Londra 24 (A_A.) — Times gazetesi siyasi muharririnin yazdığına göre. İngiliz hükümeti, İran'daki kuvvetlerin çekilmesi haktandakl İran hükümetinin talebini bu meselenin Potsdam'da müzakeresi sırasında desteklemeğe mütemayil görünmektedir.
Artık Rusya'ya harb malzemesi göndermek İçin İhtiyat tedbirleri almağa lüzum yoktur ve Müttefikler, muhasamatın sona ermesinden İtibaren. 6 ay zarfmdg kıtalarını ger! çekmeği vadetmlşlerdlr. Muhabirin İlâve ettiğine göre, ^Muhasamatın sona ermesi» fikir ayrılıkları doğurabilir. Zira, Avrupa’daki muhasamatın mı, yoksa Pasifik muhasamatının mı bahis mevzuu olduğu tasrih edilmiş değildir.
Ancak, İngiliz görüşü, 1842 senesinde bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün korunacağı hususunda İran’ a verilmiş olan garantiye uygun olarak hareket edilmesi merkezindedir.
İran topraklarının uzun müddet işgal altında tutulması, İran hükümetinin otoritesini azaltmak tehlikesini yaratmaktadır.
Sovyetler arazi veya Boğazlarda asker bulun durmak istemiyorlar
Stalin’in isteği: Montreu* muka-g velesinih tadili, Boğazların Rusg gemilerine açık bulundurulması;
------------------------------ j» Ingilterenin, Rus gemilerinin Boğazlardan hudutsuz serbest geçme hakkına malik olması prensipini kabul etmek isteme-® diği, Sovyet projesine şiddetle muhalefet edeceğ bildiriliyoi^
[Akşam, Berlinde'ki Müttefik ordular karargâhı nezdine bir muhabir göndermiştir. Muhabir aynı zamanda Potsdam’daki görüşmeleri takibede-
m-----------------— -Q
rek telgrafla malûmat verecektir Berlin’den dün akşam ve bu sabah al-’ffl dığımiz telgrafları aşağıya dercedı-S? yor uz.)
Berlin 23 (Müttefik kuvvetler karargâhındaki muhabirimizden) — Potsdam koni er a sının bu hafta içinde bitmesi çok muhtemeldir. M, Churchlll'den başka Başkan Truman, Mareşal Stalin de Potsdam’dan ayrılacaklardır. Görüşmelere bir müddet 3 Dış Bakanının devam etmesi muhtemeldir. Bu görüşmelerde doğu Avrupa meseleleri tetkik edilecektir. Tetkiklerin uzun süreceği anlaşılıyor.
Söylentilere göre Stalin; Fransa, İspanya, Türkiye, Yunanls-tanın henüz Faşist hareketlerine sahne olduğundan bahsetmiş, şiddetli tedbirler alınması lâzım geldiğini söylemiştir.
Sovyet Rusya, Montreus mukavelesinde esaslı değişiklik İstemektedir. Fakat Mareşal Stalin arazi veya asker bulundurmak hakkında bir istek ileri sürmemiştir Stalin, Boğazların harb gemileri de halıil. bütün Sovyet gemilerine açık bulundurulma, sim, gemilerin geçmesinin Tiir-kiyenin hüsnü niyetine bağlı bırakılmamasını istemiştir. Rusya Tiirklyenln hâkimiyetini bozmayan anlaşma şekli teklif etmektedir Fakat Sovyet projesi, Rııs-yanın Boğazlardan hudutsuz ser-bes geçişe malik olması prensipini kabul etmek istemeyen İngiltere tarafından şiddetli muhalefete maruz kalacaktır.
Ardahan, Kars hakkında kon-
Avrupa’daki Amerikan kuvvetleri New - York Times, normal hayat başlayıncaya kadar Avrupa'da kalmalarını istiyor
payı aç kalmaktan korumak için memleketimizdeki fıkdana r^ınen filmlzl, kömürümüzü, ve yağ'arimızı aramızda talisin, edeceğimizi, dünya sulhu tehdit a tma girdiği zaman yalnız mütecavltlere karşı silâh kullanmak hususundaki birleşmiş millet Kr mlsakında deruhte ettiğimiz vecîbelere sadık kalmakla iktifa etmt-yerek, aynı zamanda sulhun tehdit edllmlyeceği bir dünyanın meydana getirilmesi için uhdemize düşen mesu İlyet hissemizi deruhte edeceğimizi beyan edebilmelidir.»
Amiral Kıng Alman limanlarını teftiş etti
Londra 23 (OWÎ) — Birleşik Amerika deniz kuvvetleri başkomutanı amiral Ring, Brcmen ve Beremerha-ven limanlarını teftiş ederken Amerikan kuvvetleri İçin asker nakliye gemisi haline konulmakta olun »Etıro-pa» adındaki Alman transatlantiğini de gezmiştir.
Amiral Klng, refakatinde İşgal edilen Alman topraklarındaki Amerikanı Uman ve deniz üsleri komutanı amiral Roblnson olduğu halde, uçakla Berllnden Bremen'e gelmiştir.
feransta hiç bir İstek ileri sürülmemiştir.
Berlin’in hali
Berlin 23 (Hususi muhabirimizden) — Uçakla Berlin'e geldim ve tamamen. harabe halinde bir şehirle karşılaştım. Bir zamanlar tanıdığım Berlin He bugünkü şehir arasında hiç bir münasebet yoktur. Şehirdeki ha-rablnln derecesini insan pek güç tasavvur edebilir. Berlin tamamen ölmüştür. Alman başşehrinin bir zamanlar pek meşhur olan büyük caddelerinde saatlerce gezdim. İki taraf tamamen çöl halinde ve enkaz yığını İle dolu İdi. Berlin’in merkezindeki binalardan yüzde sekseni yıkılmıştır.
Sokaklarda daha ziyade müttefik kıtalar görünüyor.. Bunların da miktarı çok değildir. Asıl Berllnlllere tek tük tesadüf edilmektedir. Bir zaman neşe kaynağı olan sokaklarda bugünkü ıssızlığa bakınca insan büsbütün başka bir şehirde bulunduğunu zannediyor.
Bununla beraber Berlin’de intizam ve temizlik vardır. Metrepollten hatlarında seferler muntazam surette yapılıyor. Halka verilen yiyecek miktarı Parls'de verildiği kadardır. Sinemalar, kahvehaneler, konser salonları açıktır. Barlarda dansetmek de kabildir.
İngiliz - Amerikan işgali altındaki kesimde halk siyasi faaliyette bulunmamakla beraber halinden açıkça memnuniyet gösteriyor. Bu kesimdeki Berllnliler geçirdikleri ıstıraplı gün-
Günler Geçerken
Petain ve Laval
Mareşal Petain hem uzun ömürlü hem de yaşına göre fazla sıhhatli olduğuna sevinecek, bununla övünecek vaziyette değildir. Dünden beri suçlu sandalyesinde bulunuyor, öyle sanırını ki kendinden daha çüıük yapılı ve kısa ömürlü meslek arkadaşlarına, çoktan ölmüş Foch'a, Joffre’a geçen harbin bütün zafer mareşallerine bakarak hayatta kaldığına, politikaya karıştığına esef etmektedir. Kanlı göz yaşları dükse bile haklıdır. Bıı mareşallerin kemikleri şirtıdi toprak altında upuzun yatıyor; Petain İse ayaktadır ama vatana hıyanet suçundan yargıcın karşısında... Bir kaç hafta sonra gene ayakta son hükmü tlin-liyecek, O vaziyette ayakta durmaktansa bir mermer altında yatmış bulunmağı elbette tercih eder. Hattâ yaptıklarının doğruluğuna. vatan selâmeti için çalışıp nefsini milleti uğurunda harcadığına hâlâ inansa bile...
Petain Birinci Cihan Harbinde bir bozgun başlangıcını durdurmak, ordu isyanını önlemek surctUe zaferi sağîıyan büyük bir komutandır. Şu var ki hizmeti ve ilerilcmiş yaşı yüzünden bir sürü satılmış politikacıların, hususile Laval'in ekmeğine yağ sürdü. Eğer bu felâket fırsatı kollıyan şahıslar mareşal Petain'i ileri süremeselerdi, yani o mareşal de silâh ve zafer arkadaşları gibi ölmüş bulunsaydı başka hiç bir kuvvet Fransız hükümetini Cezayire gitmekten menedenıezdl. Mareşalin eski hizmetleri ve geçkin yaşı yenllgeciler elinde ökse oklu ve maneviyat bozukluğu içinde pörsümiiş bir çok vatandaşa »Petain gibi şanlı bir askerin ve tecrübeli hlr devlet adamının arkasından yürünebilir» dedirtti. işte Petain’in en büyük cinayeti bunlar olmuştur: Mazisi ve yaşı’
öyle bir maziyi vc yaşı elinde koz olarak bulunduramıyan bir Laval'i kimse d ini em iye çekti, Dinlemeyince de Cezayire çekilen kanun! Fransız hükümeti bugün Potsdam’da yer atmış bulunacaktı, Petain suçludur. Ne yazık kİ o seksen yaşındaki sııçlu büyük asker mahkeme huzurunda hesap verirken Laval ancak ispanyadaki otelinde İçtiği şampanyaların hesabını vermektedir!
Refik Halid Karay
leri hatıriıyarak bugünkü vaziyete şükrediyorlar. Yabancı işçiler henüz Berllnde bulunuyorlar.
Berllnde 30 kadar Türk vatandaşı bulunmaktadır.
Potsdam'ı uçakla geçerken gördük. Burası bir harabe çölü ortasında sağlam kalmış vâhaya benziyor.
Berlin 23 (Husus! tnulıabirlinizden) — Berlin’deki muhabirler Pots-dam görüşmelerinden el'an uzak bulunuyorlar. 16 mütehassıs polisten mürekkep bir heyet M. Truman’ı her tarafta taklbetmekte, başkanın peşinden ayrılmamaktadır.
M. Churchill’ın ziyafeti
Londra 24 (Et.) — Başkan Truman. M. Ohurchlll ve Mareşal Stalin dün de toplanarak görüşmelerine devam etmişlerdir. Görüşmeler bittikten sonra M. Churchlll, oturduğu evde bir ziyafet vermiştir. Ziyafette M. Truman ve Stalin'den başka üç Dış Bakanı, İngiliz İşçi partisi lideri M Attlee, Mareşal Alexander. Montgc-mery, Vilson, Zukof ve diğer bazı zevat bulunuyordu. Muhabirler bu ziyafetin, konferans başlıyalıdan beri verilen ziyafetlerin eh büyüğü olduğunu bildirmişlerdir.
Nevyork 24 (R.) — Berlin'den bildiriliyor: Resmi sözcülerden biri, dün Başkan Truman. Mareşal Stalin ve Başbakan M. Churchlll’in günlük görüşmelerinde büyük terakkiler kaydettiklerini söylemiştir. Cumhur Baş-kanının etrafında bulunanlar tnra-
(Arkası sahife 2, sütım 4 de)
Sahile 2
AHŞAM
24 Temmuz 1945
SÖZÜN 6ELİŞİ
P I â j
Kapalılığı müdafaa edeceğim; çünkü plajdan geliyorum:
Öyle sanıyorum ki zamanımızda hiç bir yer plâj kadar insanın güzellik ve utanırhk duygularını parça parça edemez. Benim, bir denize dalıp çıkacak kadar kısa bir zaman kaldığım plâj-da gördüğün» manzara şudur: !ğrl büğrü bir kadın kumlara oturmuş, bacaklarındaki bilineni neleri ayıklıyordu. Ne çirkin! Başka biri, örselenip kenara atılmış bir kırık oyuncak gibi yerde diirt parça. Ne hazin! Koca göbekli, her tarafından et yığınları sarkan brta yaşlı bir adam, yalnız çoraplarını giymiş ortada, jar-tiyeıleriie dolaşıyor. Ne ayıp! Güneş altında yüzü koyun yatmış üç şişman kadın insana yalnız kasap dükkânım düşündürüyor,,, Kaburga kemikleri sayılan kara kuru iki sıska genç, İsraillin eû-rile bütün ölülerin mezarlarından kalkacağı gühii bekleyememiş, aceleci iki insan oğlu gibi ortada dolaşıyor,,. Kadınlardan da onlara benziyenler Örtünecekleri yerde soyunmuşlar, plajın en görünür yerlerinde sırtüsü yatıyorlar.,, İnsan vücudu ne çirkin şey!
Benim anlamadığım nokta şudur: Kadınlar en tabii haklarını kullanarak güzel görünmek isterler. Boyalar bu. uğurda, modalar bu gaye ile icadedilmiştir ve halâ da icadediliyor. Kadın-lar kendilerini biraz daha göz( 11 eştirmek, hiç olmazsa çirkinliklerini göstermemek için zekâ harcar, çırpınır dururken nasıl olur da bütün çirkinliklerini bir anda ortaya vurmak üzere bir plaja girip soyunmak cesaretini gösterirler?
Koca bir sanat tarihinden sonra, güzellik duygularının pek inceldiği farzedilen yirminci asır İnsanı, eğer sahiden Öyle olsaydı. bir plajdan öğürerek çıkmalı İdi, Halbuki bütün çirkinliklerin açığa vurulduğu yer olan plâj devrimizin biricik eğlence yeridir.
Şüphesiz eskiler, yalnız güzelliğe hürmet duygusile asırlarca çıplak dolaşnuya razı olmadılar.
Şevket Rado
Akdenizin Hatayın
istikbali bayramı
Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya arasında blok şayiası
Londra 23 (AA) — Manclıester Guardian gazetesi bugün, Akdeniz havzasının istikbali meselesine uzun bir başmakale tahsis etmektedir. Gazete, Akdenizin kontrolü meselesinde Ingiltere, Fransa ve Rusya'nın ma Eldi ki husumetlerini hatırlatmakta ve İngiltere’nin Alman tehllkcslle karşılaşmadığı devirlerde. Rusya vs Fransa’ya karşı her seferinde mütecaviz bir tavır takındığı keyfiyeti üzerinde ısrar etmektedir. Gazete ya asını şöyle devam etmektedir:
..Şimdi Alman tehlikesinin tekrar ortadan kalkmış olması üzerine Akdeniz ne olacaktır? Hâdiselere bsta-lırsa, lılç bir mesele lâyık olduğu ehemmiye tle incel enin eksizin eski husumetlerin tekrar meydana çul masana müsaade ediliyor gibidir. Tancg ve Suriye, İngiltere İle Fransa arasında bir kuvvet müsabakası olmak tehlikesi arztderken Trieste işi de, Rusya ile İngiltere arasında bir gerginlik mevzuu haline gelmektedir İngiltere dışında her tarafta, yenilmiş İtalya, Faşist İspanya, gayri mu fcarip Türkiye ve dahilî harbden yaralanmış Yunanistan’dan mürekkep bir Akdeniz bloku teşkil etmeğe ça-iışîığımız zannolunuyor. Fakat uçaklar Akdeniz'de serbes İken Fransa ilo Rusya'nın Avrupa’da meşgul edilebilecekleri devir geçmiştir. Alman teh olcll hakikaten ortadan kalkmışsa, .İngiltere kadar Rusya ve Fransa da serbes kalmış demektir. Bundan başka Akdeniz, belki de, Pasifik’te yapılması mümkün, nüfuz bölgesi taksimine İmkân veremlyecek kadar küçüktür.
Akdeniz'in yakın bir İstikbalde bir siklon bölgesi mİ yoksa bunun aksine olarak, Müttefiklerin sulb zamanında yapacakları işbirliğinin ilk tezahürü mü olacağını öğrenmeden evvel bu harazada ne İktisadi inkişafa ne de siyasi terakkiye İmkân olmıyacaktır.»
İsviçre ile ticarî görüşmelere başlandı
Ankara 24 (Telefonla) — Türkiye -İsviçre arasında ticaret ve tediye anlaşması e(jrüşmeleri yapmak üzere İsviçre’ye giden heyetliniz delegelerinin Bern'e vardıkları öğrenilmiştir. Türk ve İsviçre delegeleri arsurnda görüşmelere başlanmıştır.
Kayseri’de sanat okulu açıldı
Kayseri 23 (AJl.) — Bir buçuk milyon lira sarfedllerek meydana getirilen Orta Ana dolunun en büyük sanat okulu dün açılmıştır.
Hayatı ucuzlatmak işi
Ankara 23 — Bugün Ticaret Bakanı Raif Karadeniz’in başkanlığında zeytinyağı ve hayatı ucuzlatmak mese-lesi üzerinde görüşmeler yapılmıştır. Tupl*ntıda Tekel. Maliye. Ekonomi, Tarım Bakanlıkları temsilcileri nebati yağlar ve zeytinyağları fabrikatörleri, Ticaret odaları ve İzmir Tarlş temsilcileri hazır bulunmuşlardır.
■fc Şoför Hasan’ın idaresindeki taksi dün gece Beyoğlunda Hamalbaşin-dan geçerken birdenbire karbüratöründe bir İştial vukua gelmiş, ateş kısa zamanda, otomobili sararak bir çok kısımlarını yakmıştır. Haşan, kendi vesaiti ile yanan otomobilini söndüremeylnce itfaiyeye ba vurmuş, nihayet Beyoğlu itfaiye grupu gelerek ateşi söndürmüştür.
Dün Hatay’ın her tarafında şenlikler yapıldı
Antakya 23 lAA.I — Hatay'ın ana yurda katılışının altıncı yıldönümünü kutlamak için haftalardanberi devam eden hazırlıklardan sonra bugün HataylIlar bu en mutlu yıldönümlerlnl şimdiye kadar eşi görülmemiş bir şekilde kutlamağa başlamışlardır.
Bütün Hatay'daki köy, kasaba ve şehirler baştan başa milli renklerimizle ve yeşilliklerle süslenmiş ve yüzlerinde bugüne erişmenin verdiği saadet ve sevinç izleri okunan HataylIlar, sokaklara dökülmüş, neşe ve heyecan içinde yer yer yapılmakta olan törenlere katılmış bulunuyorlar. Hatay'ın kalbi olan Antakya'da törene, saat 8,30 da Ebedi ve Milli Şeflerin büstlerine çelenkler koymakla başlanmış ve alta yıl önce bugün Fransız bayrağının İndirilerek yerine Türk bayrağının çekildiği an olan, saat 8,47 de atılan bir topla ve alkışlar arasında şanlı bayrağımız çekilmiştir. ____________ ________
Çocuklarda yaz ishalleri haber verilecek
Ankara 23 (A.A.) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından bildirilmiştir: İki yaş sonuna kadar olan çocuklarda görülen her şekildeki yaz ishalleriyle 2-5 yaşına kadar olan çocuklarda görülen ye toksikoz yapan yaz ishalleri umumi hıfzıssıhha kanununun 64 üncü maddesinin verdiği salâhiyete dayanılarak bütün İllerde ihbarı mecburi hastalıklar arasına alınmıştır. Sülfamld kökünden gelen bazı İlâçlar bu hastalığın tedavisinde çok İyi neticeler vermekte İse de bu ilâçların yurdumuza yeteri kadar getirilmeleri imkânı hasıl oluncaya kadar şimdilik yüksek tesirli polivalan bakterlyofaldan İstifade edilebilir.
Sağlık kuramlarının bakterlyohıj ihtiyaçları Refik Saydam merkez hıfzı.«ıhha müesseseslnce temin edilmekte ve hastalara parasız olarak verilmektedir. Adı geçen yaz ishalleri vakalarına rastlayan resmi ve serbes bütün hekimlerimizin vakayı hemen mahallin hükümet veya belediye tabipliğine büdinnelerl ve hastalığa tutulanların tedavilerinin sağlanılması için mahalli sağlık dairelerinden adı geçen İlâçtan da parasız olarak faydalanılması önemle ilân ve tebliğ olunur.
Orman yangınları dun söndürüldü
Bursanın iki kesimindeki ormanlarda da yangın çıktığı haber veriliyor
Bir haftaya yakın zamandanberl devam eden orman yangını dün nihayet Böndüriılebllmlşllr. Yangın Polonez köyü civarından çıkmış, iki koldan llerliyerek Alemdağina kadar gelmiş, bir kol da Kandilli sırtlarını telıdldetmeğe başlamıştır. Bu suret-L Boğaziçinln Anadolu yakası tehlikeye maruz kalmıştır.
Bu durum üzerine alınan tedbirler sıkılaştırılmış, dün Vali ve Orman umum müdürü yangın sahalarına giderek alınan tedbirleri gözden geçir-r.Jşlerdlr. Yangının söndürülmesi için askeri birlikler, jandarma, halk büyük gayret sarfetmlştlr. Vali ve Belediye reisi Dr. Lütfi Kırdar bu hususta şu İzahatı vermiştir:
(— Son on gün İçinde İstanbul İli çevresinin muhtelit bölgelerinde çıkan ve ilimizin zenginlik ve güzellik kaynağı olan korularını ve yeşilliklerin! yer yer tahribeden ve çok genişlemek istidadı gösteren yangınları söndürmek İçin bütün vesait seferber edilmiş ve geceli, gündüzlü sarfolu-nan gayretler neticesinde bugün hepsi tamamen söndürülmüştür.
Yangınların söndürülmesinde beş gün müddetle çalışan ordu birlikleri, jandar. a kuvvetleri, kaymakamlar ve bucak müdürleri, orman mühendis ve memurlarlle civar köyler halkıtim mühim gayret ve yardımları görülmüştür. Bu münasebetle yangınların çıktıkları yerler vc ne kadar devam ettikleri hakkında İlgililer şu malûmatı vermişlerdir:
İlk yağın 11 temmuz günü Kartal İlçesinin üç muhtelif noktasında görülmüş ve aynı günde söndürülmüştür.
Gebze ilçesinin. Karaağız bölgesinde çıkan yangın Kartalın Avdosdağı bölgesine sirayet etmek üzere İken söndürülmüştür. Gene Kartal bölgesinde 12 temmuz günü Şamandıra bucağı. Beykozun Ömerli bucağı bölgelerinde çıkan yangın 13 temmuz günü söndürülmüştür.
Yanan saha fundalık olup tahminen 7000 hektardır. 20 temmuz günü Kartalın Şamandıra bucağı İle Kıird-doğmuş gö yünde Sel erosta çifliğl bölgesinde çıkan yangın Sultanbeyllk clfllğinden bir kısmı yandıktan sonra 22 temmuzda söndürülmüştür. Göçbey İlde çıkan bir yangın da aynı günde söndürülmüştür.
Almanya’da araştırma
Potsdam
görüşmesi
80 bin kişi tevkif edilmiş
Nevyork 24 (A.A.) — Associated
Press'ln bildirdiğine göre geçen hafta tatili zarfında, Almanya'daki Amerikan çevresinde evlerde araştırmalar yapmak için yarım milyon Amerikan askeri kullanılmıştır. Araş-tınıalar neticesinde seksen bin kişiden fazla tevklfat yapılmıştır.
Japonya’ya büyük akınlar
Bu sabah bir çok şehirler bombardıman edildi
Londra 24 (R.) — Uçak gemilerinden kalkan uçaklar bugün Japonvaya ağır bir darbe İndirmişlerdir. Binden fazla uçak şafak sökerken gemilerden hareket etmiş ve Honshu adasının güney batısında, İç deniz üzerinde bulunan Korl’ye akın yapmıştır. Bu akın başladıktan biraz sonra, şimdiye kadar görülen en büyük uçan kale teşkil Osaka ve Nagoya’ya saldırmış, 4000 ton bomba atmıştır. Başka uçaklar da düşman gemilerine büyük zarar verdirmlştlr. 120 Japon gemisine İsabet olmuştur. 10 gemi batmış. 100 den fazlası sakatlanmıştır.
Son haberlere göre, Japonların Na-gato zırhlısının batmış olması muhtemeldir.
.Taponlar Borneo adasında Ballkpa-pan’dakl müdafaa mevzilerinden çekilmeğe başlamışlardır. AvustralyalIlar ân! bir hücumla asker yüklü birkaç kamyonu imha etmişlerdir.
Birmanyada Slttnng nehrinin doğusunda sıkışıp kalmış 4000 Japon askeri imha edilmektedir. Bunlardan 1000 1 Öldürülmüştür. Diğerlerinin de durumu çek fenadır.
Japonya bir ay evvel sulh teklif etmiş
Paris 24 (R.) — Vaşlngtondan konuşan Amerikan resmi sözcüsü, bundan bir ay evvel Amerikan hükümetinin, Japonyanın bir sulh teklifini reddetmiş olduğunu açığa vurmuştur.
Japonya, İmparator? dokunulmanınsın ı istemekte ve İşgal ettiği yer-
Yeni telefon santralları
Ankara 24 (Telefonla) — Otomatik telefon santırallarünlz için İsveç Erikson ttrmasile posta, telgraf, telefon umum müdürlüğü arasında bir müddetten beri yapılmakta olan görüşmeler neticelenmiş ve bir anlaşma İmzalanmıştır. Bu anlaşma gereğince firmaya bir milyon liralık malzeme sipariş edilmiştir. Santralların tesisatı on sekiz ay İçinde İşler bir hale konacaktır.
umum müdürlük Yenlşehlrde kurulmakta olan santralın dört bin devreden altı bin devreye, İzmir deniz santralının da üç bin devreden dört bin beş yüz devreye çıkarılma-sına karar verilmiştir. Ayrıca Karşıyaka’da bin devrelik bir santral daha kurulacaktır.
Bunun için gerekli İncelemeler bitmiştir. Bugün memleketimizin muhtelif bölgelerinde yeniden kurulmakta olan santralların eâyisı on birdir. Bunlara İlâve olarak Bsklşehlrde İki bin, Samsunda dp bin devrelik birer «antTal İnşasına karar verilmiştir.
Biaouu wi-cnieB.sc »e yor- jetlerde namımı aocvjup. guvuıcn cı- ------------- * , . „ ,
lorden çekilmeyi kabul etmekteydi. .^aşçtl fuemmda tercöMüt etmakUdlr.» Saı’tlarmia, renangMlıi'.
Sarıyer ilçesinde, Rtunellfener! güneyindeki fundalıklarda da 19 temmuzda, saat 16,30 da bir yangın çıktığı görülmüş ve bu yangın da 21 temmuz günü saat 20,30 da söndürülmüştür. Bu yangının çıkmasına sebebiyet verdikleri anlaşılan ve mahallinde yakalanan sığır çobanlarından Arif Yılmaz ve arkadaşı Haşan Doru adll-yeye teslim edilmişlerdir.
Şile ilçesinin Korucuköyü ve Kara-mandere bölgesinden 19 temmuz günü çıkan yangın, o gün 800 hektarlık bir saha yaktıktan sonra söndürülmüştür.
Aynı ilçenin Yenlköy ve Tekke köyleri arasında 21 temmuz günii bir yangın çıkmış, bu da ertesi günü bastırılmıştır.
Beykoz İlçesinin Polonez köyüne bağlı Yenlçiflik mevkiinde 18 temmuzda yangın çıkmış, buradan Diiz-kestane, Çavuşbaşı çifliğl, Baltacı çlf-llği ve Hallmpaşa çifliğl İstikametinde İlerlemiş ve Polonez köyü ormanlarına sirayetine meydan verilmeden buçün söndürülmüştür.
Üsküdar ilçesinde: Beykozun Yenlköy çifllğlnden gelen yangın Halim-paşa çlfllğlne doğru İlerlemişse dc bu bölgede tutuşan tepeler de bugün söndürülmüştür.
Bu yangınlarda yanan sahanın miktarı ilgili memurlar tarafından tesbit edilmektedir. Yangınlarda kasıt olup olmadığı etrafında mahalli Cumhuriyet savcılığı tahkikat yapmaktadır.»
Diğer taraftan Orman umum müdürü Beykoz İlçesinde 2400 dönüm sahanın yandığım, burada zararın 100 bin lirayı bulduğunu, yangının çıkmasına kacak kömür yakanların sebebolduğunu söylemiştir. Sarfedilen gayret sayesinde Hekimbaşı. Alemda-ğı ormanları kurtarılmıştır.
Bursa 23 — Bursa’nın Gemlik ve Orhaneli bölgelerindeki ormanlarda yangın çıkmıştır. Yangın devam ediyor.
Yedi kişi sorgu altına alındı
Yapılan soruşturmaların ilk neticeleri olarak Bariyerde İki, Beykozda iki, Kadıköyünde üç kişi kİ, ceman yedi kişi sorgu altına alınmış bulunmaktadır. Bunların İkisi kömür yapıcısı, diğerleri de çobandır.
(Baş tarafı 1 inci sahifede) fından bildirildiğine göre Başkan Trunıan ve Mareşal Stalin çok samimi münasebetler kurmuşlardır. Başkan Trumau konferansta kaydedilen gelişmelerden çok memnundur.
Boru sesi
Paris 24 (R.) — Üçler görüşmelerini taklbetmek üzere gelmiş olan 150 Müttefik gazetecisinin uslu uslu oturdukları binada ara sıra bir borazan ölmektedir. Bu borazan, gazetecileri bir tebliğin okunulacağından haberdar etmektedir. Fakat yüzde doksan bu tebliğlerden hiç bir şey çıkmamaktadır. Suya sabuna dokunmayan bu resmi beyanatlar, hariç İle dünyanın üç mimarı arasında yegâne İrtibat vasıtasıdır.
Bu sessizlikten kim mesul? Bazı kimseler Rusları mesul tutuyorlar. Muhakkak olan bir - şey varsa o da, Rus temsilcilerinin şimdiye kadar basma hiç bir şey bildirmemiş olmasıdır. Gene en fazla tafsilât Başkan Truman’ın temsilcisi tarafından verilmiştir. İngiliz mümessili de bazı şeyler vermiştir. Fakat bunların hiç bir kıymeti yoktur.
Bir habere göre, Almanj'a'nın ödeyeceği tazminat meselesi halledilmiştir. Bu tazminatın yüzde 56 sini Sovyet Rusya, yüzde 22 sini İngiltere ve yüzde yirmi ikisini de Birleşik Amerika alacaktır. Bir kayıd, üç büyükten birinin kendine düşen payın bir kısmını başkasına bırakabileceğini bildirmektedir.
Şikâyetler çoğalıyor
Brazzaville 24 (R.) _ Brazzaville radyosunun yorumcusu dün akşamki konuşmasında Potsdam konferansından şikâyet fitmiş ve demiştir kİ: «Bir haftadan beri devam etmekte olan Potsdam görüşmelerinden esaslı hiç bir haber alınmış değildir. Muhabirlerin bildirdiklerin© göre, resmi haberler, karşılıklı ziyaretlerden, musildU suarelerden, akşam ziyafetlerinden bahsetmektedir. Mühim meselelere ıs© yaklaşan yok, bunlardan bahsden yok. Milyonlarca kimse bu konferanstan sosyeteye alt haberler beklemiyor. Bu giril toplantı, basın hürriyetine bir tecavüzdür. Viyana kongresinde dansedllmlştl. Potsdaııı kongresinde İse ziyafetler veriliyor.'
Londra İ4 (R.) — Bunday Times gazeteri Rusya lehinde yeadıftı bir randa TÖyi® demektedir: «Kremlin, hudutla» içinde bir infiratçılık siyaseti 1le hudutları etrafındaki momle-fcetlerda samimi doettıifc gütmek el-
Karadenizden
Okyanuslara
Petain muhakemesi
Sovyetler serbes bir geçit bulmak istiyorlarmış
Londra 23 (A.A.) — Reuter'ln Moskova muhabiri şu haberi vermektedir: Mareşal Stalln'ln, Kızıl donanma bayramı münasebetiyle yayınlanan günlük emrinde, yeni gemilerin inşa ve yen! üslerin tesis edileceği batkındaki sözleri, Sovyet Rusya deniz kuvvetlerinin durmadan çakılacağı bir devre başlangıç telâkki edilebilir. Rusya’nın, önüne çıkan fırsatlardan İstifade etmek için geç kalmak niyetinde olmadığı aşikârdır. Ballık Umanlarının kurtarılması ve Sovyetlcrln Karadeniz kuvvetlerinin canlandırılması neticesi olarak Sovyet milletleri, batıya açık bir yol bulmağı, yani kendileri İçin bir hak telâkki ettikleri güneye doğru serbes geçit İmkânlarına sahip olmağı ümit etmektedirler. Zamanla, doğu Sovyet deniz kuvvetlerinin yeni bir mâna kazanmasına da İntizar olunabilir.
Böylelikle, kendi tarihinde, İlk defa olarak Rusya bir deniz hürriyet! devrine Eirmek ve gemilerini dünyanın her köşesine salarak ve sene içinde buzlardan serbes kalan limanlar kullanmak suretiyle mai ve malzeme getirtmek İmkânlarına doğru gitmektedir.
Leningrad’dan Koenlgtiber'e kadar bütün Baltik denizi boyunca, Ruslar eski üsleri yenileştirmek ve münasip, görecekleri verlerdc yenilerini Inşai etmek husounda fevkalâde müsait bir durumda bulunmaktadırlar.
Güneyde asıl İstedikleri şey, Ka-^ radehiz'den Okyanuslar'a doğru serbes bir geçit bulmaktır, Rusların bu' meseleyi büyük bir önemle ele alacakları görünmektedir.
Harb gemileri inşa etmek işine gelince, Rusya'nın henüz İngiltere ve Amerika’dan öğrenmesi gereken çok şey vardır. Rusya iki Müttefikinden aldığı gemileri en ziyade mektep gemisi olarak kullanmıştır. Bununla beraber yalnız bir fabrikanın 35.000 gencinin tank imal sayısını kutladığı bir memlekette, harb gemisi inşasına alt en zor işlere dahi glrllişlp iyi neticeler alınacağın! dölr kuvvetli kanaat hâkimdir.
bir
Sovyetler Birliğinde terhis
Moskova 23 C/LA.) — Geçen ay verilen emir mucibince Kızüorduda en yaşlılardan 13 sınıfın terhis işi aralık ayında tamamlanacak ve böylelikle milyonlarca erkek yuvalarına dönmüş olacaktır. Kızılorduda bulunan bLn-lerce kadın asker de terhis edilecektir.
Serbes bırakılan her askere sivil hayatta giymek özere rütbe İşareti bu-lıınmıyan yeni bir üniforma verilmektedir. Terhis edilen askerlere verilen vazifeler, askere çağırılmadan evvel işgal ettikleri mevkilerden daha aşağı olmıyacaktır.
Yunan Dış Bakanının istifası
Londra 24 (R.) — Yunan Dış İşleri Bakam Sofyanopulos. San Franclsco*-dan döndükten birkaç saat sonra İstifa etmiştir. Bakan istifanamesinde diyor ki: «Bütün siyasî partileri temsil eden bir hükümetin kurulması lâzımdır. Son günlerde yaptığım temaslardan ve görüşmelerden edindiğim kanaate göre, yalnız böyle bir hükümet muvaffak olabilir ve milli menfaati koruyabilir. Sovyet ve Yugoslav murahhası ar İle yaptığım görüşmelerde bunlar Yunan menfaatlerine dair hakikî anlayış göstermişlerdir.»
Selanik’te tevkifler
Atina 23 (A.AJ — Selânlkten bildiriliyor: Osestiko'da, komünist partisi şefleri bir toplantı yaptıkları sırada tevkif edilmiş ve bu bölgedeki jandarma kuvvetlerini silâhtan tecridetmek çarelerini araştırmakta bulunduklarını İtiraf etmişlerdir. Bu şeflerin üzerlerinde, büyük bir kısmı dağılmış olan beyannameler bulunmuştur. Bu beyannamelerde Eam taraftarlarlle Bulgar çeteleri Makedonaynın muhtariyeti uğrunda sıkı iş birliğine davet olunmaktadırlar.
Manasırdan gelen başka haberlere göre, Makedonya devleti ismi verilen bir teşekkülün mensuplan, 8 ırbls tanda yapılan siyasi tedhiş hakkında dışarıya haberler yaydıkları İçin Yunan eşrafından 40 kişiyi yakalayıp Üs-kflp'e götürmüşler ve orada vahşlyane bir tarzda dövmüşlerdir.
23/7/1945 flatJerl Londra üzerine 1 sterlin Nevyork üzerine 100 dolar Cenevre 100 İsviçre Fr Madrid üzerine 100 pezeta Stokholm üzerine 100 kuron
ESIIAM VE TAHVİLAT % 5 faizli ikramiyeler; 1933 Ergani 1938 İkramiye!! Mili! Müdafaa Demiryolu ikramiyen % 7 faizli Tahviller: Sivas - Erzurum 1 Sivas - Erzurum 2-7 19-1 î Demiryolu I 1941 Demicyolu n 1941 Demiryolu I1T Milli Müdafaa I Milli Müdafaa D Milli Müdafaa in Anadolu Demiryolu Grup^ Tahviller 1-2 Hlşse senetleri % 80 Mümessil senet Hisse senetleri: Merkez Bankası T. İş Bankası T. Tiearet Bankon Aslan çimento
Borsa dışında ALTIN FtATLERİ Gulden Reşadiye tngUlz Külçe (Bir gramı)
Roma hapishanesinde hâdiseler
Londra 22 (R) — Roma ha-
pishanesinden 100 mahpus tahliye edilmiştir. Hapishanede cumartesi gününden beri kargaşalık devam ediyor. Hapishanenin bir kısmında yangın çıkmıştır, 1 ölü, bir kaç yaralı vardır, PoILb çok uyanıktır. Fakat vasiyet h&û karışıktır Buna sebep hapishanenin çok kalabalık olması, ya-
Dünkü muhakeme esnasında gürültüler oldu
Paris 23 (R.) — Pötain’in muhakemesi bugün başlamıştır. Balon hm-cahinç dolu idi. 600 Jandarma âsaylşl muhafaza ediyordu. Pötaln’ln avukatları mahkemenin bu dâvayı görmeye salâhiyeti olmadığını söylemi,? lerdir. Mahkeme üç çeyrek saat müzakereden sonra salâhiyet karan vermiştir. Bunun üzerine baş savcı İddianamesini okumuştur. Müteakl ben Pötain ayağa kalkmış ve demiştir kİ:
■•Bana İktidar mevkiini veren Fransız milletidir. Ben Fransız milletine ceıap vereceğim. Bu mahkeme milleti temsil etmiyor. Bu sebeple hiç bir suale esvap vermlyeceğim. Mütarekeyi İstediğim zaman kurtarıcı bir hareket yaptım, Fransız milleti için kendi İtibarımı kırdım. Yaralı, fakat hayatta bir Fransa’yı muhafaza ede-rek kurtuluşu hazırladım. Mukadderatımı Fransa’ya tevdi ed iyonun.u
Bundan sonra şahitlerin dinlenmesine başlanmıştır. Eski Başbakan Paul Reynaud Pâtain ve Weygand'ın alyasl ihtiraslarından bahsetmiş bunların vatanseverliklerine inan m akla hata işlediğini söylemiştir.
Muhakeme eşnasında bazı gençler baş savcının sözleri üzerine (Hu hu) diye bağırmışlardır. Baş savcı bunlara: „Bu salonda çok Alınan var» demiş bu sözler üzerine büyük bir kargaşalık baş göstermiş, reis heyecanı bastırmağa boş yere uğraşmıştır.
Londra 23 (A.A.) — Reuter muhabirinin Paris'ten bildirdiğine gere, Mareşal Fâtaln mahkemeden getirildiği sırada, bir kolu sakat genç bir subay halk arasından kendisine bir yol açarak Mareşalin elini öpmü'tür.

Amerika Ayan meclisi Birleşik milletler misakını görüşüyor
Londra 24 (R) — Amerikan Ayan meclisi, San Franclsco'da hazırlanan Birleşik milletler ml-sakını gözden geçirmiştir. Müzakere çabuk oluyor. Mîsakın hafta sonundan evvel kabul edilmesi muhtemel sayıhoyr.
Eski bir Italyan komutanı muhakeme ediliyor Londra 22 (R) — İtalyada Bari şehri sabık komutanı Gl. Belle-ma bir Ingiliz subayını öldürmek, bir difterini öldürmeğe kalkışmak ettrmüyle bir İngiliz askerî mah-kemesi huzuruna çıkanlmıştır. Muhakeme bir kac gün sürecektir. __________________
Bir kız anasını yaraladı
Beyoğlunda oturan yirmi yaşlarında Mehveş isminde bir kadınla anası Huriye; Mehveş’ln evlenmek İstediği bir gene yüzünden kavga etmişler, Mehveş anasının bazı süzerine kızarak e’rfne geçirdiği bir İlletle Huriye' yİ yüzünün bir kaç yerinden yaratmıştır.
Kadının feryadına yetişenler, fazının elinden almışlar ve hastaneye yatırmışlardır. Mchveş hakkında takibat yapıl ma itadır.
—■ Takvim •
Şaban 14 — Hızır 80 imsak Güneş öğle ikindi Ak. Yatsı E. 4.07 9.16 4-40 8,44 12.00 1.08

24 Temmuz 1945
AEŞAM
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA a Hürriyet, adalet, müsavat, uhuvvet»
Dün, meşrutiyet inkılâbının 37 nci yıl dönümüydü; 1324 (1908) yılının eski takvimle 10 temmuzunda Türk milleti Sultan Ha mi t rejiminin karşısına vKa-nunu esasi isteriz?» diye dikilmişti. 11 temmuzda da Yıldız boynunu iğdi, istanbulun, bahusus Se-lânik’in o günkü hallerini idrâk edenler ömürlerinin belki de en heyecanlı hâdiseleri olarak hânlarında yaşatırlar:
Gerçc sonradan inkisarlara uğramış emeller.,. Lâkin büyük em e İler, en büyük ve dünyanuı hâlâ peşinde koştuğu idealler; ■Hürriyet, adalet, müsavat uhuvvet.»
Güneş 10 temmuz 1324 sabahına henüz doğmamıştı ki biz ailece heyecan İçindeydik. Selanik'te memur olan babam, «Cemiyete le de ilgili bulunduğu için o gece eve gelmemiş, btiyük hâdi senin doğuşuna iştirak etmişti. Bahçemizin bir köşesinden yüreğimiz çarparak sokağa bakıyor; bekliyorduk. Ertesi günler, ve daha ertesi günler, aynı noktadan milleti şahlandıran emsalsiz bayramlar, geçitler seyrettik:
«Hürriyet kahramanlan» nın omuz üstünde taşınışını, semalardan hımış bir yarı ilâh sayarak locuıduğumun o büyük imanı ile Enver beyin elini öpüşüm, üzerine konretûer saçılan Cavit beyin bir nutkunda dikkatime çarpan cümle: Donanmamızı denizlere konfeti gibi saçacağız» ve bu cümlenin arkasından yeri göğü sarsan alkışlar.
Bütün bunlar şimdi ne uzak, ne uzak.
Fakat bütün bunlar arasında hâlâ kendimize pek yakın bulduğumuz, dört elle sarılmak İstediğimiz 'hürriyet, adalet, müsavat, uhuvvet» emelleri var.
Fransız inkılâbının prensipleri olan «hürriyet, müsavat, kardeşlik. . den adapte edilmiş prensipler. Hoş, bunları bütün dünya da benimsedi. Bizim babalar, üstelik adalete verdikleri ehemmiyeti göstermiş olacaklar. Sonra, bütün dünyada bir Çok cereyanlar Fransız inkılâbı umdelerini modası geçmiş şeyler saydı: «Hürriyet, müsavat, uhuvveti., yeni tip nazariyekrin tartaklayışına uğradı. Hürriyetin ismi İstibdat, istibdadın ismi hürriyet, müsavatın mânâsı ham hayal, kardeşlik gayreti beyhude gayret sanıldı. Adalet bile, türlü rejimlerde türlü kılıklara girdi.
Doğrusunu söylemeli ya: Bunlar, bütün bu güzel hürriyetler, müsavatlar, kardeşlik ve adaletler. tahakkuk ettirilemediği için başka çareler arandı. Toksa, elbette kî. en mükemmel olan, o canım hürriyet, sevgili müsavattı.
Fakat İnsanlar yalnız cemiyet bilim ve yürütümü işinde değil, başka sahalarda nice nice tecrübelere girişiyor: İlk tip lokomotif devriliyor, kaza çıkardı diye yasak ediliyor; Uçmak Istiyen mucit şeytanla İşbirliği yaptığı İçin kötü görülüyor. Fakat neticede işte lokomotif, işte uçakların enva modelleri...
Hürriyet, adalet, müsavat, uhuvvet!...
Adem oğullan ne yollara saparlarsa sapsınlar, ne çıkmazlara girerlerse girsinler eninde sonunda yüzlerini bu güzel ufka doğru çevireceklerdir.
Onun İçin, Türk milletinin 10 temmuz 1324 ünü de hâlâ küllilerimize pek yakın buluyoruz.
(Vâ- Nû)
Millî Eğitim Bakam Tekırdağına gitti
Milli Eğitim Bakam B. Hazan ÂH Yücel, şehrimize gelnıtş olan ilk öğretim umum müdürü B. İsmail Hakkı Tonguçla birlikte dün sabah Te-kirdağına gitmiştir. Bakan, Te-klrdağmda lig öğretime alt muhtelif meseleleri'1 meşgul olmuştur.
'RADYO
[ŞEHİR HABERLERij
Ekmek işi
Fırancala çıkarmak için müracaatlar artıyor
Beyoğlu, Kadıköy. Adalar semtleriyle Bostancı, Suadlye gibi sayfiye yerlerinde halk ekmeği çıkaran bazı Jmncılnr Belediyeye müracaat ederek kendilerinin de francala çıkarmalarına müsaade edilmesini İstemişlerdir. Ofisin İstanbul da bulunan değirmenlerinde günde ancak 900 -1000 çuval has un öğütülmekte olduğundan ve bu miktar da ancak bugün francala çıkaran 58 fırının ihtiyacını karşıladığından daha fazla tırına has ezmek çıkarma müsaadesi vermek mümkün görülmüyor. Bu yüzden, yapılan müracaatlara red cevabı verilecektir Bugün kaymakamlarla ilçe parti başkanla» Belediyede. reis mtıavlnl B. Rıfat Ytn-ai'ın başkanlığında toplanarak ilçelerin ekmek durumunu konuşacaklardır.
Bundan başka ekmeklerin bozuk çıktığı hakkın da kİ şikayetleri tetkik eden Belediye, fırınların devamlı surette .kontrolü inin muhtelif eklo-ler teşkil etmiştir. Bu ekipler fırınları kontrol etmekle beraber Ofise alt değirmenlerde hazırlanan unları da m Of aka be edeceklerdir.
Sebze ve meyva fiatlerî
Perakende meyva ve sebze satışlarında ucuzluk temini .İçin İnceleme yapılmıştır, tnceleme sonunda varılan neticede ucuzluğun İki şekilde temin edilebileceği anlaşılmıştır:
Belediyenin murakabesi altında bulunan sebzecilerle meyvaeılarin sık sık murakabeden geçirilmesi, sebze ve meyvanm perakende kâr haddlnln indirilmesi. Yüzde 40-50 kâr haddlnln fazla olduğu bildiriliyor.
Sebze ve meyva satış flütlerinin Ticaret Bakanlığınca da incelenmesi arzu ediliyor.
★ İstanbul bölgesi sanayi birliği genel kâtipliği, Sanayi zümrelerinin bundan sonraki ihtiyaç, İstek ve arzularını tesblt ederek Ekonomi Bakanlığına gönderecektir. İncelemelere başlanmış, önce hazırlanmış olan raporların da gözden geçirilmesi uygun görülmüştür.
Yerli Mallar Pazarındaki toplantılar
Bümerbank fabrikalarının müdürleri ayın 29 una kadar devam etmek üzere İstanbul Yeril Mallar Pazarları müessesesi müdürlüğünün salonunda toplantılar yapıyorlar. Bu toplantılara Yerli Mallar müessesesl müdürü de İştirak etmektedir. Toplantılardan birinde bulunmuş olan Ekonomi Bakam B. Fuat Sirmen, fabrikalardan Bakanlığın istediklerini anlatmıştır. Fabrika müdürleri istihsal durumla-rtnı, harb sonu çalışmalarını, maliyet -flatlerinl, riatlerde ucuzluk yapılıp yapılamıyacağını tesblt ederek genel müdürlüğe bildireceklerdir.
Üniversite ve yüksek okullar kampı dün bitti
Üniversite ve yüksek okullar askerlik kamplarının birinci devresi dün bitmiştir. Bu devreye tıp - fen fakülteleriyle teknik üniversite, teknik okul ve Güzel Sanatlar Akademisi iştirak etmişti.
Dün sabah birinci devreye İştirak eden fakülte ve yüksek okullar talebeleri birliklere ayrılarak kamp mahallinden ayrılmışlardır.
İkinci devre askerlik kampı 30 temmuzda bağlıyacaktır. Bu devreye hukuk - iktisat - edebiyat fakülteleriyle, yüksek iktisat le ticaret okulla» İştirak edeceklerdir.
Karadeniz Jcupası
Samsunda yapılan maçlar muvaffakiyetli oldu
Samsun 23 — tik defa olarak oynanan (Karadeniz Kupası) tenis müsabakalarına cuma günü Samsunda başlandı. Bu müsabakanın tek baylarına Zonguldak bölgesinden Nezih Kıral, Şeklp Kulaksızoğlu, Nihat Engin; Trabzon bölgesinden Nihat Görgü, Krino Kalafata, Kayşerl-den Halûk Heklmoğlu, Ankaredan Fazıl, Erol, Fethi Yücel. Necat Balkan Samsundan İsmet Ulu, Tarık, Mahmut girdiler.
Erol - Nlhadı. İsmet ve Nihat Görgüyü: Nejat - Şeklp ve Fazılı yenerek finale kaldılar. Erol -Nejat final maçı hafta İçinde oynanacaktır.
Çok güzel oyunlar, ve iyi denecek kalitede bir tenis çıkmasına vesile olan bu maçlarda bilhassa Erol -Nejat karşılaşması heyecanla seyredildi.
Çiftlere sekiz takım iştirak etmişti. Finalde (Nejat - Vedat) takımı (Fazıl * Erol) u dört sette kazandılar.
Karadeniz turnesine iştira/: ettirilen Türkiye bayan birincisi Muallâ-nın Samsun ve AnkaralI oyuncularla birlikte ve karşı karşı yaptığı gösteri maçları ve kuvvetli vuruşla» çok alkışlandı.
Maçların devam ettiği üç günde gittikçe artan bir kalabalık Samsunda tenise rağbetin ve şevlim esinin bir ölçüsü olarak alınabilir.
Müsabaka sahasının ufaklığı final günü halkın dışarda kalmasına sebep Oldu. Müsabakalardan sonra federasyon başkanı, valiye, bölge idaresine ve Samsunluların İlgisine teşekkür etti. Bölge başkanı vali kısa bir konuşmadan sonra misafir tenisçileri tebrik etti ve Beden Terbiyesi umum müdürlüğü tarafından Karadeniz kupası müsabakalarına iştira t eden bölgelere verilen hediyeleri dağıttı.
Akşam Samsun valisinin riyaset ettiği ve parti başkanınm ve birçok seçkin davetlilerin bulunduğu bir sofrada tenisçiler toplanmışlar ve birinci (Karadeniz kupası tenis müsabakalarını) kutlamışlardır.
VEDAT ABUT
Vali Darülacezeyi ziyaret etti
Vali ve Belediye reisi doktor B. Lûtfi Kırdar dün Darülacezeyi ziyaret etmiştir. Vali, müessesede uzun müddet kalmış, muhtelif İşler hakkında Darülaceze müdüründen İzahat almıştır. B. Lûtfl Kırdar, yakında kutlanacak o-lan Darülacezenin ellinci dönüm yılı hazırlıklarını da gözden geçirmiştir.
Odun, kömür ihtiyacı
Şehrin mahrukat ihtiyacını temin etmek üzere Belediyenin Mahrukat Ofisi ve orman revir amirlikleriyle İşbirliği yapmağa karar verdiğini yazmıştık. Bütün ormanlar revir Amirliklerine verildiği İçin muhtelif mahrukat membaları bugün revir Amirlik lerlnln elinde bulunmaktadır. İstanbul ve civarı revir Amirlikleri şehrin odun ve kömür İhtiyacını temin edeceklerdir. Bunun için Belediye bütün vasitalarlyle revir amirliklerine yardım etmeğe karar vermiştir. Revir amirlikleri İstanbulda depolar tesis ederek toptan ve perakende mahrukat satışı yapacaklardır.
Et fiati
Ay başında 20 kurut ucuzlıyacak
Bir müddettenberi İstanbul» çok sayıda hayvan getirilmekte olduğunu yazmıştık. Bu boilujç karşısında Belediye et flatlertal yeniden ucuzlatmaya karar vermiştir. Karar ağustos başından İtibaren tatbik edilecektir.
Malûmatına müracaat ettiğimiz salâhiyeti! bir zat bize çunları söylemiştir:
c— Istan bula çok sayıda kasaplık hayvan gelmektedir- Bu sayının ağustosta daha fazla olacağını da şimdiden talimin etmek mümkündür. Bugünkü et flatlerinl kaldırarak piyasayı serbes bırakmamız teklifleri yapılmaktadır. Bizim tesblt ettiğimiz f la iler hiç bir zaman Serbes rekabete ve etlerin ucuzlamasına mâni değildir. Çünkü bizim Hallerimiz âzami sat is rintleridir ve asgari flatler tesblt edilmiş değildir. Koyun etinin en çok 195 kuruşa satılması hakkın-daki BeKdlyc emri, bu bolluk karşısında koyun etini 150 kuruşa satacak kasabı suçlu mevkiine asla sokmaz. Piyasayı serbes bırakırsak o zaman et flatleri her gün başka başka olacağı gibi, şayet flatler çok düşerse îstanbula mel da gelemez olur. Bir başka mesele de şudur: Gelen hayvan ları biz eskiden olduğu gibi şehir ihtiyacı nispetinde kestiriyoruz. Fazla kesim yaparak hayvanların israf edilmesine mâni olmaktayız. Serbes bırakmak bu bakımdan da mahzurlu olur. Ağustos başından itibaren etleri umumiyetle 20 kuruş kadar daha ucuzlatmak için hazırlıklar yapmaktayız.»
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Fermenecilerde Vehbi Koç ve ortaklarına Makine kayışı, Gal. Tünel cad. 50 de Vahan Bardlzban a Elektrot, Gal. Hezaren cad. Burla biraderlere Yazı mürekkebi, Sultanha-mam Konya handa Yenen umum ticarete makine kayışı, İst. AJacaha-mam'da Rıfat Keribar ş. Levl’ye lüks feneri ve gaz ocağı başlığı. Gal. Korniş handa Slnger Dikiş kumpanyasına dikiş makinesi akşamı, Gal. Tünel cad. M. G. O. Hal. Vahram Gesar’a bakır boru, Gal. Mahmudiye cad. 26 da Rıza Günay'a Slndrik kilidi, İst. İstanbul handa J. V. Vltol'e zırnık, İst. Nur handa Yilbafc Ltd. Ştl. ne Rekor şırıngası ve şınnga İğnesi, İst. Katırcıoğlu handa Abdullah oğlu Nuri SclvlTe Dum. düğme. İst. Dllslz-zade handa Arman Botton'a sülfat dö sud, tst. Barnatan han R de Osman Kınsu'ya Bakalit tozu, İst. Tah-takale cad. 8 de Anadolu Kontuarına vernikli yağlı boya ve vernik. Beyoğlu İstiklâl cad. G ve A. Baker'e yünlü mensucat, İst. Aşirefendl cad. İmar Ltd. Ştl. ne kalay.
Şatranç şampiyonası
Fatih Halkevi, her sene yapılmak üzere şatranç şampiyonası adiyle bir turnuva tertlbetmlştlr. Turnuvaya bu sene 15 tanınmış oyuncu lştir&k etmektedir. Blrlnctltği kazanan oyuncuya gümüş bir kupa verilecek ve her senenin birincisinin İsmi bu kupaya hâkkedllecektir. Bu senenin turnuva neticesi 30 ağustosta alınarak aynı gün kazananlara hediyeler törenle dağıtılacaktır.

ÇARŞAMBA KADIKÖY
26 Temmuz PERŞEMBE AKŞAMINDAN itibaren HER AKŞAM
Çemberlitaş Çamlaraltı Balıçes'nde
İLK TEMSİL i
VUR PATLASIN
Operet 4 perde Yazan: NUSRET SAFA COŞKUN
Müzik; Prof. Seyfettin ve Sezai ASAL SÜREYYA Bahçesinde KADINLARA İNANMA
Millî Eğitim Bakanlığından :
Ortaokullarda Türkçe. Matamatik, Tabiiye, İngilizce, Fransızca, Almanca, Resim ve Müzik Öğretmen Muavini olmak istlyenler İçin 12 Eylül 1945 tarihinde başlamak vc 22 Eylül 1945 tarihinde sona ermek üzere Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde ve İstanbul'da Yüksek öğretmen okulunda bir İmtihan açılacaktır. (Resim ve Müzik derslerinin imtihanı yalnız Gazi Eğitim Enstitüsünde yapılacaktır.)
I — Bu imtihanlara girmek IstlyenJer aşağıda ya/dı şartları taşımalım lâzımdır.
A) Türk olmak
B) 20 den aşağı ve 45 den jmkanyaşta olmamak
C) Tam devreli liseden veya 4 veyaâ veya 6 yıllık öğretmen okulun dan mezun olmak. (Olgunluk imtihanı İhdas edildiği tarihten sonra? lise den mezun olanların olgunluk İmtihanını vermiş olmaları ve öğretme okulu mezunlarının en a2 iki yıl İlk okullarda öğretmenlik yapmış bu lunmala» şarttır.)
G — İmtihana gireceklerin aşağıda yazılı belgelerini btr ditekçey bağlıyarak 15 Ağustos 1945 tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığına gÖı dermeleri lâzımdır.
A) Nüfus hüviyet cüzdanı (Tastildl örneği).
B) Okul Diploması (Aslı gönderilecektir.)
C) Doğruluk kâğıdı (öğretmenler İçin lüzumu yoktur.)
D) Sağlık kurulu raporu »Milli Eğitim idarelerinde mevcut örneğin uygun olacaktır.)
E) Dört adet 4x6 boyunda kartonsuz fotoğraf.
F) Öğr etmen okulu mezunlarının ük okullardaki hizmet müddetFriı gösteren Milli Eğitim müdürlüğünden alınmış on anlı ödev fişi. (9351
Dişbudak araba başlığı satışı
Devlet Orman işletmesi Adapazarı Müdürlüğünden:
1 — İşletmejnlze bağlı Çiftlik aradeposunda mevcut 462 adede den 82.501 metreküp dişbudak araba başlığı açık arttırma İle satışa çıkarıl iniştir.
2 — Beher metreküpü (60) liradır
3 — İlk teminat yüzde 7.5 hesabile 371 lira 25 kuruştur.
4 — Arttırma günü 6 Ağustos 1945 pazartesi saat 15 de.
5 — Şartnameler oruıan umum müdürlüğünde İstanbul, İzmit, D İh ce, Eskişehir. Turgutlu İşletme Müdürlüklerinde ve Hendek Çamdağ bölge şefliğinde ve Adapazarı İşletme merkezinde görülebilir. (9741)
Created by free version of 2PÖF
ANKARA RADYOSU
Bugünkü program
18 Dans orkestrası. 18.45 Müzik (Pl i. J9 Haberler. 19.20 Geçmişte bugün, 1925 Karışık şarkılar, 19.46 Posta kutıızu, 20 Piyano soloları, 20.15 Radyo gazetesi. ÎQ-i6 Mandolin birliği, 21.05 Salon orkKAraa, 21.45 Tarih! Türk musikisi, 2280 Dans müziği («,), 22.45 Hnberjer. Yarın sabahki program
7.30 Müzik: (PL), 7.46 Haberler, I Mlirfk: (Pl.), 1240 Şarkılar, 12.46 Haberler. 13 Salon orkestran.
* Cumhuriyet kız lisesinde yetişenler bir mezunlar cemiyeti kurmuşlardır. Bu münasebetle geçenlerde mektebin eski ve yeni öğretmenlerinin ve mezunlarının iştiraki ile bir toplantı yapmışlardır.
Açık teşekkür
Aile reisimiz Şehremaneti sermü-fettlşl merhum Osman beyin oğlu ve Fatih maliye şubesi tahakkuk kısmı memurlarından Zeki Tolga’nın vefatı hastbllo cenaze merasimine bizzat İştirak eden, telgraf ve mektupla acılarımızı paylaşan akraba, dost ve tanıdıklara ve merhumun meslek ve şube arkadaşlarına ayn ayn teşekküre teessürümüz mâni olduğundan muhterem gazetenizin delâletlerini saygı İle dileriz.
Karısı; Sıdıka
Çocukları: Medibo, Muzaffer, Fuat Damadı; Yaver
TEŞEKKÜR
Çok MVglll ve göz bebeğimiz ailemiz âzasından Burhantfttln Tanta-tinln vefatı dolnylslla bizzat, »ve kadar gelip cenaze merasimine iştirak aahmetlnl İhtiyar eden ve gerekse telgraf, mektup ve telefonla büyük acımıza iştirak «ten kıymetli dost ve arkada şiarına ayrı ayrı teşekküre teessürtunüa mâni olduğundan şükran ve mlnnettarlığımmn arzına ga-seteni21n tavassutunu rica ederim.
Tan tavı ailesi
Nakliye işi
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul malzeme gurup âmirliğinden t
Bakanlığımız tarafından yaptırılmakta olan yollar İnşaatı İçin, ihale gününden 945 aralık ayı sonuna kadar, gerekli bütün malzeme nakliyatı İşi, 20.000 lira muhammen bedel üzerinden kapalı zarf usulü İlde eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltmesi 27/7/945 cuma günü »at 15 de Galetada Karaköy Perçemli sokak Cemaat hanında Grup ftmlrllği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
İstekli nakliyecilerin bu iş için, 1500 liralık geçici teminat makbuz veya banka teminat mektupları ile 945 akçalı yılı için Ticaret odasında kayıtlı bulunduklarını ve resmi idarelere en az 15 bin liralık nakliye işi başardıklarını bildirir belgeler İle teklif mektuplarını havi olacak zarflarını, 2490 sayılı eksiltme kanunun 32 nci maddesi çerçevesinde düzenllye-rek, eksiltme günü saat 14 da kadar komisyon başkanlığına vermeleri.
şartlaşma kâğıtla» gurup ftmlrllği bürosunda İncelenecektir.
Postadaki gecikmelere değer verilmez. (9006)
Halkalı Ziraat Okulu Sabit Sermaye Cifliginden .*
1 — Mektebimizin 25 dekarlık bağlarının üzüm hasılatı toptan ve götürü olarak açık arttırma ile «atılacaktır.
2 — Muhammen kıymeti «1800» bin sekiz yüz liradır.
8 — Muvakkat teminat «135» yüz otuz beş liradır.
4 — Arttırma 27. 7 . 945 cuma gönü saat 14 de Halkalı Mlraat mektebinde yapılacaktır.
5 — Şartnamenin her gün Halkalı Ziraat mektebinde görülebileceği
ilân olunur. «9130»
Halkalı Ziraat Okulu Sabit Sermaye Çifliğindenr
1 — Mektebimizin üç buçuk ton tahmin olunan muhtelif olna te çeşitte «vbaf ve kıymetçe yüksek elmalan açık arttırma ile satılacalttır.
I — Muhammen kıymeti «7Û0» yedi yüz hradır.
t — Muvakkat teminatı «112,6» elli İki buçuk Uradır.
4 — Arttırma 27. 7. 94a cuma günü saat 16 de Halkalı ziraat mektebinde yapılncMttır.
ö — Şartnamenin har gün HalkaL Elraat okulunda görülebileceği Hân olunur. (6131)
P. T. T Meslek okuluna ögrencialınacaktır
P. T. T. İşletme umum müdürlüğünden:
P. T. T. memuru yetiştirmek maksadlle İstanbulda bulunan P. T. T. Meslek okuluna müsabaka İle parasız yatılı öğrenci alınacaktır.
Okul Lise muadilidir. Tahsil müddet üç yıldır.
Kayıt ve kabul şartlan;
1 — Türk olmak,
2 — Ortaokul mezunu olmak,
3 — Okumağa ara vermemiş olmak,
4 — On beş yaşını bitirmiş ve on dokuz yaşını geçmemiş olmak,
5 — Sağlık durumu: Resmi Sağlık kurullanndan örneğine göre alacakları raporla saptanmış bulunmak
Müsabaka İmtihanla» 20, 21, 22 Ağustos tarihlerinde Ankara, İstanbul, İzmir, Edirne, Balıkesir, Eskişehir, Çankırı. Afyon, Seyhan, Konya, Sivas, Erzurum. Van, Trabzon. Samsun, Diyarbakır Bölge Başmüdürlüklerinde yazılı olarak yapılacaktır.
Yukarıkl şartlan taşıyan Iskelllerin 18 Ağustos’a kadar adları sayılan P. T. T. Bölge Başmüdürlüklerinden birine müracaatları gerektir.
Fazla tafsilât Bölge Başmüdürlüklerinden alınabilir. (9787)
inşaat Eksiltme ilânı
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden:
1 — Tahmin edilen keşif bedeli 36304 lira 04 kuruştan İbaret olan Ankara istasyonunda silo yanında mevcut alim binasının tevsii İnşaatı, ikinci kat İlâvesi birim flatleri esası üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme Ankara'da Toprak Mahsulerl Oftsi Genel Müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 27/7/945 günü saat 16 da yapılacaktır.
3 — Eğreti güven akçesi 2750 liradır.
4 — Bu İnşaatın proje, birim flatleri cetveli eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 10 Hra bedel tnukabl-iinde Genel Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek İsteyenlerin 25/7/945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina İşleri yaptıklarına dair vesikalar İle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat ederek bu iş! yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almala» lâzımdır.
6 — Teklif mektupları eksiltme saatinden bir saat evveline kadar
Genel Müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun elin® bu saatten evvel geçmiş bulunmaıdır. (9837)_______________________________
İnanlı aygır deposu müdürlüğünden:
1 — Aygır deposu İçin 55 ton yulaf, 35 ton ot, 40 ton yataklık rap şartnamesine göre satılacaktır.
Muhammen bedelleri: Yulafın «12.100», otun (3500>. yataklık sapın «2800» lira, muvakkat teminatları: Yulafın 909 Ura 50 kuruş, otun 262 lira #0, sapın 210 liradır.
2 — Eksiltme 3 ağustos 945 cuma günü saat 16 da Tekirdağ) İl veteriner müdürlüğünde yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girecekler kanuni vesikaları ve teminat makbuzu veya banka teminat mektubu İle Tekirdağ İl veteriner müdürlüğünde teşekkül eden komisyon reisliğinde bulunmaları.
4 — Evsaf ve şartnameleri depo müdürlüğünde, tl veteriner müdürlüğünde mevcuttur.
6 — Yulaf kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulacaktır. Taliplerin eksiltme mektuplarını komisyona bir saat evvel vermeler! lâzımdır. (9952»
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 — Tahmin edilen keşif bedeli 13532 lira 24 kuruş olan Malatyada mevcut ambar etrafının tesviyesi, parke kaldırım İle bir metrelik ve üç metrelik birer menfez yapılması İnşaatı birim Batları esası Üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme Ankarada toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 30. 7. 945 günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — İğreti güven akçesi 1000 liradır.
4 — Bu İnşaatın proje, birim Hatları cetveli, eksiltme şartnamesi /e mukavele tipi 5 Ura bedel mukabilinde malzeme müdürlüğünden alınabilir Bu evraklar Malatya İnşaat grup şefliğinde de görülebilir.
5 — Eksiltmeye girmek Istlyenıârln 27. 7. 945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina işleri yaptıklarına dair veşlkalarlle birlikte genel müdürlüğe müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir ehll-
vesikası almaları lâzımdır. .
e — Teklif mektupları eksiltme saatinden bir saat, evveline kadar genel müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun aline bu saatten evvel geçmiş bulunmalıdır. (9925)
Bahlfe 4
AHŞAM
24 Temmuz 1943
TÜRKİYE İ$ BANKASI A. $.
ORDU'da bir şube açtığım ve çalışmağa başladığını sayın müşterilerine bildirir.
Sipahi Ocağı Üyelerine
Bu akşam Ocağımızın Yenikty'deki binasında kıymetli
Sanatkâr Safiye Ayla ve Arkadaşları
tarafından verileceği evveloe İlin edilmiş olan konxr, yarın akşam (25 Temmuz 1S45 çarşamba akşaır ı saat 20,30 da\ verilecektir._
İdare Kurulu
Vücudunuzun güzel yanması ve fevkalâde bir renge bürünmesi için muhakkak
“SOLEYİN,,
Kullanınız.
Plâj büfelerinde, eczahanelertje ve Itriyat mağazalarında bulunur.
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 — Tahmin edilen keşif bedeli 17799 lira 23 kuruş olan Balıkeslrde yaptıracağımız alım binasının İnşaatı birim Hatları esası üzerinden kapalı larfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankarada toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğü bi-
nasındaki eksiltme komisyonunda 30. 7. 943 günü saat 15,30 da yapılacaktır. >>
3 — iğreti güven akçesi 1350 Uradır.
4 — Bu İnşaatın proje birim hatları cetveli, eksiltme şartnamesi v« mukavele tipi 10 lira bedel mukabilinde genel müdürlük malzeme müdürlüğünden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek lstlyenlerln 11. 1. 945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina işleri yaptıklarına dair veslkalarlle birlikte genel müdürlüğe müracaat ederek bu işi yapabileceklerine dair bir ehU-yet vesikası almaları lâzımdır.
5 — Teklif mektupları eksiltme saatinden bir saat evveline kadar genel müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatten evvel geçmiş bulunmalıdır. (9927)
Sümerbank Kütahya Keramik Fabrikası Müdürlüğünden
Kütahyada vagon teslimi: Kiremit 17 -18 Tuğla 3,5 kuruştur.
Mevcudumuz vardır. Siparişlerin derhal karşılanacağını açıklan^(9917)
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 — Tahmin edilen keşif bedeli 54830 lira 95 kuruştan İbaret olan Şefaatlide yaptırılacak kârglr üçlü lojman binasının inşaatı birim flat-ları esası üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankarada toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 3. 8. 945 günü saat 18 da yapılacaktır.
3 — İğreti giiven akçesi 4200 Uradır.
4 — Bu İnşaatın proje, birim Hatları cetveli, eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 10 lira bedel mukabilinde genel müdürlük malzeme müdürlüğünden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek lstlyenlerln 1. 8. 945 günü akşamına kadar qwelce bu kıymetlerde bina işleri yaptıklarına dair veslkalarlyie birlikte genel müdürlüğe müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
6 — Teklif mektupları eksiltme saatinden bir saat evveline kadar ge-
nel müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta ile gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatten evvel geçmiş bulunmalıdır. (9922)
*Gömlekiş“i
BİRİNCİ SİNİP GÖMLEK Çl |
Te): 20098 Sirkeci ■■■■■
Zayi — Cide askerlik şubesinden aldığım terhis tezkeremi zayi eyledim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Cide: Yukarımesçit köyünden 310 doğumlu Mehmet oğlu Mehmet Vural
YER ARANIYOR
300 - 500 metre kare atelyeye elverişli bir yer arıyoruz, Müracaat: Beyoğlu posta kutusu 2121.
Kayıp aranıyor
Yunaıılstarım Oarbl Trakya Efrem köyülü eniştem Yalak Haşan oğullarından Osman oğlu Ahmet 941 senesinde Türklyeye geldilerse de bugüne kadar aradım, bulamadım. Kendisini tanıyan, bilen varsa sağıdaki adresime bildirmesini insaniyet namına rica ederim.
Garbi Trakyanın Abdullah köyü göçmenlerinden İstanbul Bakırköy çimento fabrikasının taş ocağında 96 sayılı amele Kâmil oğlu Süleyman Hcpç alışır
İstanbul M1IU korunma savcılığından: ilâm: 945/1051
Mevcut malı satıştan İmtina etmek suretiie milli korunma kanununa muhalefetten suçlu Beyoğlu Balıkpa-zan Sahne sok. 32 No. da kasap İl-yanrn yanında kalfa Kost! oğlu 1908 doğumlu İsplro Nikoladls hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul (1) No. lu milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan milli korunma K. nun muaddel 32, 57-4, 83 üncü maddelerine tevfikan on gün hapis ve 100 Ura ağır para cezâslle tecziyesine, on gün müddetle ticarethanesinin kapalı im asma ve bu kadar müddet ticaretten menine dair olan hÜKmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen / / tarih ve / sayılı karar katlleşmekle İlân olunur. Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (99201
Zayi — Merhum zevcim Nalnant Halli Kızıldemlr namına kayıtlı Eren-ı köy Sahrayıcedlt Taşlı Yol 12 nu-, maralı eve alt tapu her nasılsa zayi olduğundan yenisi çıkarılacağından1 eskisinin hükmü olmadığı İlân olu-j nur. Emine Kızıldemlr]
ııiuuıl iıımilliniini(nıiınilllıııınıiiııııılııııııilllıiııtııiıiıınıınııııııııııiHiuıııııııııııiıııııııniıııtınımiiııniiıııııtııııııımanı
ı Devlet Demiryolları ve Limanları imletme
Umum idaresi İlânları
uımıııııııııımııınıııııııııııııııınııııııııııııııııuıııııııtıııııtiHiıınııuııııııııııııııııınıunııııııııııuııııınııııııuııııııııııııınııflııı
Ay çiçeği tohumu satılacak
Sirkeci İşletmesi Mubayaa Komisyonundan:
İşletmemizin İstanbul mağazasında mevcut bulunan vş 903 Hra 40 kuruş muhammen bedelli 913 kilo ay çiçeği tohumu pazarlıkla 0/Ö/104B pazartasl günü saat 11.30 da Slrkerln o gün ve saatte komisyonda ha-komlsyonunca satılacaktır. Isteklllecld» 9 uncu İşletme binasındaki A. B ar bulunmaları 11 An olunur. (9802)
Birinci sınıf işçi alınacaktır
P. T. T. Fabrikasından :
Sirkecide Salkımsöğiitte Fabrikamızda çalıştırılmak üzere tecrübeli v« birinci sınıf İnce ve kaba tesviyeci, soğuk demirci, dökümcü ve boyacı alınacaktır.
Yüksek liyakat sahibi olanlara iyi mevki ve dolgun yevmiye verilecektir.
izahat almak ve kaydolunmak üzere her iş günü fabrika müdürlüğüne müracaat olunması. __________(9677)
| İstanbul Belediyesi İlânları |
12639 lira 42 kuruş keşif bedelli Kasımpaşada un değirmeni yanındaki yol İle Kulaksızda Nalıncı yokuşunun Adi kaldırım İnşaat ve tamiratı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur. Keşif şartname ve ekler! Zabıt ve Muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir, tik teminat miktarı 941 lira 96 kuruştur. İhalesi 9 Ağustos 943 pazartesi günü saat 15 te Daimi Encümende yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektupları, ihale tarihinden üç gün evvel belediye fen işleri müdürlüğüne müracaatla alacakları fennî ehliyet ve keşif, şartname ve eklerini okuyup imza ettlklertn0 dair belge ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte 2490 sayılı kanunun tarifatı çevresinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İhale günü saat on dörde kadar Daim! Encümene vermeleri lâzımdır. (9774)
*
Tahmin bedeli İlketmhıatı
10800,00 810,00 Vilâyet Aygır deposu İçin alınacak 80 ton kuru
ot ve 30 ton sap saman.
5400,00 405,00 Silivri Damızlık boğa deposu için alınacak 30
ton kuru ot ve 20 ton saman.
Tahmin bedell«rlle İlk teminat miktarları yukarıda yazılı işler ayrı ayrı kapalı zarf usullle eksiltmeye knulmuştur. Şartnameleri Zabıt ve MuamelAt Müdürlüğü kaleminde görülebilir, ihalesi 8/8/943 pazartesi günü saat 15 de Daimi Encümende yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen gösterilmesi lâzım gelen belgelerlle birlikte 2490 numaralı kanunun tarifatı çevresinde hazırlayacakları teklif mektuplarını ihale günü saat 14 e kadar Daim! Encümene vermeleri lâzımdır. (9716Î
SACLARA HAYAT VERECEK BİR İCAT^™"™" 3 a c RDiY I SAC
K .1 E M t D 1 1 KREMİ
SAÇLARA hayat, intizam, parlaklık verir ve dökülmesine mani olur. Briyantin vazifesini de görür.
Parfümöri ve Eczanelerden arayınız. MBMB
(SATILIK EMLAK)
İstanbul Defterdarlığından:
Kıymeti Teminatı
Dosya No. Cinsi Lira Lira
52301/4206 Eminönü, (Lâleli) Kemalpaşa mah. yeni Ağayokuşu so. 998 ada, 4 parsel, 30/1 ta] sayılı 75,50 M2 arsa. 3776 284
52301/4221 Eminönü, (Unkapanı Yavuz Sinan mah. Sağrıcılar so. 605 ada, 13 parsel eski 17 kapı saydı 18 M2 arsa. 409 30
52151/709 Fatih, (Fener) Haraççı Kara Mehmet mah. Abdülezel paşa cad. 1032 ada, 41 parsel, CS-kl 39 yeni 55 kapı sayılı 14 M2 arsa (Hâlen üzerinde başkasına alt dükkân vardır) 350 27
127/5177 Fatih, (Fener) Hamaml Muhittin mah. Söğütlü Bakkal ve Kara Papak so. 1871 ada, 11 parsel en eski 7 esld ve yen! 11 kapı sayılı 45 M2 arsa. 100 8
128/8255 Fatih, (Fener) Tevkil Cafer mah. Nakkaş Haydar so. 2293 ada, 4 parsel, en eski 1, eski ve yeni 3 kapı sayılı ııa M2 arsa. 174 14
51114/2 Kadıköy, Raslmpaşa mah. İsmail Hakkı bey so. eski 52. 52/1 yeni 52, 54. taj 52 kapı sayılı 77,57 M2 dükkânı olan ev. 1680 126
51114/7 Üsküdar, Kuzguncuk, eski Istlratl Kalfa yeni Tomruk so. eski v6 yeni 15 kapı sayılı 97,58 M2 ahşap evin 1/2 hissesi. 890 29
55100/8172 Üsküdar, Kuzguncuk, eski İcadlye yeni İca-dlye Hamam so. eski 184, yeni 24 kapı sayılı 115 M2 arsa. 58 B
55100/5380 Beyoğlu, (Kasımpaşa) Büyük Plyaie mah. eski Dereboyu yeni Okmeydanı Kulaksız cad. eski 4 yeni 10 kapı sayılı 189,50 M2 arsa. 190 14
Yukarda yazılı gayri menkuller 10/8/945 cuma saat 14 de Milli Em-
lâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırın® 11e satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarLle komisyona, fazla bilgi için sözii geçen müdürlüğe başvurmaları._(9947)
Büro eşyası yaptırılacak
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
Bürolarımız için bir miktar masa ve sandalye yaptırılacaktır.
Bu İşe alt özel ve yönetsel şartlaşmalarla krokiler, Ankarada genel müdürlük malzeme müdürlüğünden, İstanbulda şubemizden 10 lira karşılığında alınabilir.
Yapmağa İstekli ve ehliyetli atölye sahiplerinin, alacakları şartlaşmalar hükümleri İçinde, 30 7. 945 pazartesi günü saat 12 ye kadar bu işleri başarabileceklerini İnandırıcı belgeleri İbraz etmek suretiyle genel müdürlüğe başvurup eksiltmeye girebilmek için (ehliyet vesikası) İstemeleri ve bu vesikayı alabilenlerin usulü dahilinde hazırlıyacakları tekliflerini 31. 7, 945 salı günü saat 16 ya kadar genel müdürlük malzeme müdürlüğüne vermeleri 11ün olunur. (9928)
Çeşme yaptırılacak
Sümer Bank sellüloz sanayii müessesesı müdürlüğünden: (İzmit)
1 — Bankamız namına İzmltte yaptırılacak çeşmenin etüd. proje ve inşaatı müştereken kapalı zarf usullyle ve vahidi Hatla İhaleye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme evrakı mûesscsemiz İnşaat Kontrol şefliğinde her zaman görülebilir.
3 — Muvakkat teminat 1500 liradır.
4 — Eksiltme 23 Ağustos 1945 tarihinde saat 14 de müessese raü-’ dürlügünde toplanacak komisyon marifetile yapılacaktır.
5 — Teklif mektuplarını havi zarflar kapalı olarak İhale günü saat 12 ye kadar Muhaberat şefliğine teslim olunacaktır.
6 — Müesie-p İhaleyi icrada serbesttir. (9902)
Kitap Bastırılacak
Bayındırlık Bakanlığı İst. Malzeme Grup
Amirliğinden*
ölçü ve vasıflan aşağıda yazılı 600 adet kitap’basımı 3100 lira muhammen bedel üzerinden kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
Bastırılacak kitabın eb'adı 88X100, 1/16 ve sahlfelerds yazının kaplı-Sacağı kısım 26X42 kadrat, yazı 10 punto olmak ve restin altı yazılarıyla aşlık yazılan gurup Amirliğince beğenilecek harflerle dizilmek şarttır.
Eksiltmesi 8. 8. 945 pazartesi günü saat 15 de Galetada Karaköy Perçemli sokak Cemaat hanında gurup Amirliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır,
Kitap hakkında bilgi edinmek, orijinal ve resimleri ve şartlaşma kâğıtlarını görmek ve İncelemek İçin gurup Amirliği bürosuna başvurulması.
İstekli matbaaların bu İş İçin, (232,50) liralık geçici teminat makbuzu veya banka teminat mektubu İle 945 yılında ticaret odasına basımevi sahlb! olarak kayıtlı bulunduklarını ve halen faaliyette olduklarını bildirir belgelerini ve teklif mektuplarını havi olacak zarflarını, 2490 sayılı eksiltme kanununun 32 inci maddesi çerçevesinde düzenllyerek eksiltme günü saat 14 de kadar komisyon başkanlığına vermeleri. (9873)
Millî Eğitim Bakanlığı İstanbul Teknik
Üniversitesinden:
Teknik üniversitemiz matbaasında terilbettirilecek olan kitapların klişeleri açık eksiltmeye konulmuştur. Klişelerin beher santimi 4 ve santime glrmlyecek parçaların adedi 50 kuruştur. İlk teminat 190 liradır. Eksiltme 6. 8. 1945 tarihinde saat 11 de yapılacaktır. Fazla malûmat İçin rektörlüğe müracaat. (9833)
İnanlı inekhanesi ıslah istasyonu müdürlüğünden
1 — Islah istasyonu hayvanlan İçin «30» ton çayır otu şartnamesine göre açık eksiltme suretiie satın alınacaktır. Muhammen bedeli «3.000» liradır. Muvakkat teminatı «225» liradır,
2 — Eksiltme 3 ağustos 945 cuma günü saat 16 da Tekirdağ 11 veteriner müdürlüğünde yapılacaktır,
3 — Eksiltmeye girecekler kanuni vesikalarını ve teminat makbuzu veya banka mektubu He Teklrdağı î| veteriner müdürlüğünde teşekkül eden komisyon reisliğine müracaatları.
4 — Evsaf ve şartnameleri depo müdürlüğünde ve Teklrdağı 11 veteriner müdürlüğünde mevcuttur (9951)
İnanlı inekhanesi müdürlüğünden:
1 — înekhane ihtiyacı için 75 ton çayır otu şartnamesine tevfikan açık eksiltme suretiie satın alınacaktır. Muhammen bedeli 7500 Ura, muvakkat teminatı «562» lira «50» kuruştur,
2 — Eksiltme 3 /ağustos /945 cuma günü saat 16 da Tekirdağ Î1 veteriner müdürlüğünde müteşekkil komisyonda yapılacaktır,
3 — Eksiltmeye girecekler kanun! vesikaları ve teminat makbuzu veya banka mektubu İle komisyona müracaatları,
4 —Evsaf ve şartnamesi İnanlı İnekhanesi müdürlüğünde ve Tekirdağ ti veteriner müdürlüğünde mevcuttur (9953)
Satılık karışık odun
Devlet Orman işletmesi Bilecik müdürlüğünden
1 — Pazarcık bölgesinin Pazarcık deposunda 3 No: lu istifte mevcut 3000 kental karışık odunları açık arttırma suretiie satılığa çıkarılmıştır,
2 — Beher kentalinin muhammen bedeli 2 lira 90 kuruştur.
3 — Arttırma 2/8/945 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 17 de işletme müdürlüğü binasında yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat 653 Uradır.
5 — Şartname Ankara Orman genel müdürlüğünde, İstanbul, Eskişehir, İnegöl, Geyve İşletme müdürlüklerlle Pazarcık Orman bölge şefliği ve Bozüyük orman mesaha memurluğunda görülebilir.
6 — isteklilerin ihale gününde evrakı müsbite ve İlk teminatla rile komisyona müracaatları. (9920)______________
Tekel U. Müdürlüğü ilânları

1 — Malatya tütün fabrikası kalorifer, etüv ve sıcak bu tesisatı İşi kapalı zarf usullyle yaptırılacaktır.
2 — Muhammen bedel 20074.75 lira olup muvakkat teminatı 1505.61 Hradır.
3 — Eksiltme 3, 8, 945 cuma gilnü saat II de Kabataşta genel müdürlük levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye gireceklerin bundan evvel asgari 15000 liralık bu gibi işleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesika Ue eksiltme gününden üç gün evveline kadar genel müdürlük İnşaat şubesinden ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır
5 — Şartlaşma her gün adı geçea şubeden 100 kuruş mukabilinde verilir. Ankara, İzmir, Malatya başmudilrHiklerifıde görülebilir.
8 — İst eklilerin mühürlü flat tek Uf mektuplarını güvenme parası kapalı zarflarını eksUtme saatinden bir saat evveUne kadar mezkûr komisyon başkanlığına makbuzu veya banka teminat mektubu ve kanuni vesaiki ihtiva edecek olan makbuz mukabilinde vermeleri ilân olunur.
7 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul ol tınmaz. (9374)
*
Açık bulunan 120 Lira ücretli müfettiş muavinlikleri İçin yazılı ve sözlü İmtihan açılmıştır. İmtihan IstRnbulda yapılacaktır.
İmtihana kabul edUebllmek tçm bunlara muadU Ecnebi okuUarın-A — iktisat veya Hukuk Fıkiiltel eriyle Siyasal Bilgiler ve Yüksek Ticaret ve İktisat okullarından veya aşağıdaki şartlar aranır, dan mezun olmak.
B — İmtihan gününde 30 dan yukarı yaşta olmamak.
C — Sıhhi durumu İklim dcglşlkUklerlne ve her çeşit yolculuk güçlüklerine dayanmağa müsait olmak.
D ___Ahlâk ve seciye bakımından müfettişlik mesleğinde tahrasın*
mâni bir hail bulunmamak.
E ___ Fiili askerlik hizmetini yapmış olmak veya tecilli bulunmak.
İstekli olanların 10/8/945 gününe kadar dilekçe İle Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri ye dilekçelerine:
1 — Nüfus kâğıdı asıl veya tasdikli örneği.
2 — Tahsil vesikası asıl veva tasdikli örneği.
• 3 — İyi hal kâğıdını.
4 — Askerlik vesikası asıl veya tasdikli örneğini.
5 — 4,5x8 boyunda altı fotoğrafı.
6 — Tam teşkilâtlı hastanenin sıhhi raporunu. (İsteyenlerin sıhhi
muayeneleri İdarece yaptırılır.) eklemeleri gerektir.
İmtihana kabulü ehil görülenlere nerede Ve hangi günde İmtihan edilecekleri yazı ile bildirilir. Diğer IstekUlere de vesikaları geri gönderilerek neticeden bilgi verilir.
imtihan Konuları;
iktisattan: istihsal. Tedavül, İnklsam, istihlâk bahisleri, Ticaret hesap ve Usulü defterlden. Basit ve mürekkep faiz, Iskonto, faizli hesaoı cariler, ticari muhasebe.
Flnanstan: Bütçe, (İhzarı, tasdiki. tatbiki, kontrolü) vergiler, vergi nazarlyelerl vasıtalı vasıtasız vergiler.
Hukuk: İdare Hukuku (Vilâyetler İdaresi, Danıştay, Memurin kanunu, Memurin muhakemat kanunu. Ceza Hukuku: Devlet İdaresi ve anı-menin itimadı ve mal aleyhindeki suçlara mütealUk hükümler. Ceza usulü: Vazife ve salâhiyet bahisleri.
Tahkikat usul erine alt hükümler.
Ticari Hukuk: Kara Ticaret kanunu.
Medeni Hukuk: İcra hizmet kefalet, akitleri, zaman aşımı hükümleri.
Ecnebi dilleri: Fransızca, İngilizce, Almanca dlUerlnden biri dikta tercüme._____________________________________________________ (9252)
Teknik üniversite satın alma komisyonundan •
Teknik üniversitemize açık eksiltme usullyle 300 çeki odun satın alınacaktır. Beher çekisinin yvrt binasına teslim flatı 15 liradır. İlk teminatı 335 liradır.
Eksiltme 2. 8. 1945 perşembe günü saat 10 da yapılacaktır. Fazla malûmat almak Jçln rektörlüğe müracaat (9270)

Comments (0)