ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

ÇARŞAMBA 27 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlyo Not 17 Tel adreılt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı tO7»s—26188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3716 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z Sayısı : 10 Kuruş 1949 İSTİKRAZININ İLK TRANŞI %6 FAİZLİ VE İKRAMİYELİ %4>/2 FAİZLİ İKİ TERTİP HALİNDE lö İLA 20 AĞUSTOS TARİHLE!:/ ARASINDA TEDAVÜLE ÇIKARILMIŞTIR.
Başbakanın dün
gençlere hitabı
“Şe f rejimleri, Fatihler, Kanunîler,
Atatürkler çapındaki büyük
kimselerle faydalı netice verebilir
7
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Başbakan Şemsettin Günaltay. dün, Yıldızda yaptığı konuşmad dan sonra
“Fakat, bu çaptaki insanlardan sonra gelen âciz hükümdarların cemiyeti anarşiye sürüklemeleri, bu rejimin en büyük mahzurudur,, ' “ İstanbul Vali ve Belediye Reisi
Dr. LÛtfI Kır dar dün saat 16.30 da İstanbul Üniversitesi İle Teknik Ü niverslte Talebe Birliği âzalan -nın dileklerini dinlemek maksadı Ue Yıldızdaki Malta köşkünde bir çay vermiştir. Toplantıda: Validen başka İstanbul Teknik Üniversite Rektörü Prof. Hulkl Erem, Şehir Meclisi Başkan vekili Sırrı Enver Batur C.H.P. Î1 İdare kurulu üye -lerinden Ekrem Amaç, Beşiktaş Kaymakamı Turgut Beygo, basın mensuplan ile Şehir Meclisi üyele hazır bulunmuşlardır. tlstlbdadın Itamçısı Toplantıya ani olarak gelen Baş bakan Şemsettin Günaltay, Ünlver (Devamı 8a. 7 Sü. 4 do)
Bayram
urdumuz, huzur ve sükûn içinde, büyük bir dini bayramı kutlamak-
tadır. Hayatın bir takım zorluklarla çevrilmiş olduğu muhakkaktır. Geçim gün geçtikçe müş-kilât arzeylemektedir. Hayat pahalılığı hemen hiç bir yerde misli görülmemiş bir nisbet ve seviyededir. Yurdumuzun, bütün Av-rupayı hattâ dünyayı yakan ve yıkan, harp âfetinden masun kal dığı göz önünde bulundurulacak olursa vaziyetin garabeti kendiliğinden anlaşılır amma şu cihet var ki harp bittikten sonra Tür kiye, büyük Rus komşusu tarafından, bir nevi baskıya tâbi tu-tuldu. Kara, Ardahan, Boğazlar hakkında sürekli talepler, çeşitli şekillerde ileri sürüldü. Daha gev» gün bir Anadolu seyaha-Cndcn dönen Cumhurbaşkanı A-jaasa verdiği demeçte 1949 yılının en buhranlı bir sene olduğunu kaydetti. Butun engellere, tahriklere rağmen, sulh güvercini memleketimizi terketmemlştir. İkinci Dünya Harbinin alev ve kıvılcımlarından kurtulabilmekliği-miz büyük bir mûcize olmuştur. Ateş her tarafımızı sardığı halde bu yangın ve harabı tufanın- ; dan emniyetle sıynlabildik. On- ■ dan sonra devam eden tehditle- ' re de azimle karşı koyduk. Bu ; memleket İçinden çökecek veya- 1 hat beşinci kolların faaliyette i bulunabilecekleri bir ülke değil- ] dir. Nazi harbinde görülen nü- ( muneler, bu metodlara karşı bü- 1 tün milletlerin gözlerini açmıştır. Hollandaaın, Norveçin ne derece ■ kolay bir şekilde fetih ve İstilâ e-dlldiği henüz hatırlardan çıkmamıştır. Fransa gibi o zaman Av-nıpanın hattâ dünyanm en büyük askeri devleti olan bir memleketin içeriden ne kolaylıkta, yıkıldığı hayretle görüldü. Halbuki İç bünyeleri sağlam olan mem leketler, cüsse halamından u-fak da olsalar, yabancı pro- '. paganda ve I— '
mükemmel bir mukavemet gös-1 terdiler. Finiandiyanın örneği rikrolunmağa değer. Bu ufacık memleket, uzun müddet, kuvvetli ordulara karşı dayanmağa muvaffak oldu. Harbin Sovyet zafe rile neticelenmesinden sonra bile iç istiklâlini koruyarak yaşamak imkânını sağladı. İçeride bir komünist partisi mevcut olmasına ve şüphesiz bu parti hariçten desteklenmekte bulunmasına rağmen Finlandiya, müstakil olarak, varlığını muhafaza edebildi.
Bu dini bayram gününde nazarlarımızı yalnız Türkiyeye değil bütün Islâm âlemine çeviriyoruz. Yeni yeni müstakil İslâm hükümetlerinin doğmuş olmalarından büyük bir zevk ve haz duyuyoruz. Bingazlde yeni bir Emirlik kurulması, Pakistan hükümetinin sükuna kavuşmuş olması kalblere kuvvet verecek un surlardır. Türkiye nüfus sayısı ttibarile en büyük İslâm memlc-
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 8 da)
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır
Ulaştırma Bakanının Yeni Sabaha verdiği beyanat
D. Ü. yolları memurlarının terfii . Kauadadan Buğday nakli denizcilerin ücret meselesi - Akdeniz seferleri
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan, bir arkadaşımıza, Ankaradan hareketinden evvel çeşitli meseleler etrafında izahat vermiştir. Bakan demiştir ki:
— Devlet Demiryollarındaki memurlar ve bilcümle personel, her hangi bir devlet mü-essesesindeki memurlardan ve personelden

daha az değil, bilâkis belki de daha çok ça- 1 taşmaktadırlar. Yüklendikleri mesuliyet çok • daha ağırdır. Buna rağmen Devlet Demiryolu I personeli ve memurları bir derece daha aşağı ' maaş almaktadırlar. Bu bâriz haksızlığı orta- ; dan kaldırmayı ilk hedeflerden biri saydım. ' D. Demiryolu memur ve personelinin gayretli .
(Devamı Sa. 7 8ü. 7 de)

Amerika Maİiye Bakanının demeci
'saldırganlığa karçı I Türkıyeye de gelen Bakan, bu seyahatinde, hangi
r mukavemet gös-1 l.._ .. ,
neviden olursa ofsun bir istikıazın bahis mevzuu olmadığını söylüyor
Vaşington 26, (AP) — Amerikan Hazine Ba • kanı John Snyder 23 gün devam fiden Avrupa seya hafinden dün, iarak dönmüş ■ tür.
Bakan, aynı zamanda, Ame -rikalı iş adamla • rının tuttukları yoldan da mem -nun olduğunu bildirmiştir.
Snyder basın kon fa ran sın da Avrupanın kal • kınma hızının bir çok sahalarda en (Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
Amerika Maliye Bakanı Snyder
Tarım Bakanı Cavit Oral
arım Bakanının beyanatı
‘Yeni Sabah
Aziz okuyucularının Ramazan Bayramını tebrik eder
» «Yeni Sabah» aziz okuyucu- ? « farının mübarek Ramazan 4 » bayramını hararetle kutlar, ? « «ağlık vo sonsuz saadetlor dİ- ( » lor. Gazetemiz, diğer sabah > « refikleri gibi, bayramın ikin- ( « ol perşembe ve üçüncü cuma > » günleri intişar etmiyeceğlnl ( « ve cumartesi gününden Itlba- 5 » ren tekrar neşir vazifesine ( « devam edeceğini muhterem $ >2 okuyucularına arzeder. z
Çarşı pazarda bayram münasebetile alış veriş
Dün arife idi. Ticarethaneler, pazarlar ve dükkânlar dolup, do lup boşalmakta idi. Mahmutpa-şa çar§i6i iğne atsan yere düş-mlyecek derecede kalabalıktı.
Yukarıdan aşağıya işportacı -lar iki sıra dizilmişlerdi. Denebilir kİ alıcı kalabalığından zi -yade satıcı bolluğu vardı.
Şekercilere girip bir kilo şeker yaptırmak, her babaylğitin (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Başbakan İstanbulini
çeşitli işlerini inceledi
Karakulak suyu - Hal ve mezbaha - Belediye Sarayı - Tarihî âbideler - Ermeniler arasında Patrik ihtilâfı
Amerikan
sebze Hâlinin dışarıdan görünüşü
Başbakan Şemseddin Günaltay dün saat 18 de Yıldızdaki Malta köşkijnJ do basın mensuplarını kabul ederek latanbuldaki tetkiklerinin neticesi
Karakulak suyu
Pazar günü tatilden istifade e-derok Beykozun tarihi çeşmesinin ti mir edildiğini duydum ve oraya gittim. Bu çeşmenin şekli aslisinin muhafazası çok önemlidir. Yapılan t&-irin restore mahiyet indo olduğunu (Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Truman kongreyi fevkalâde
bir oturuma çağıracak
“ Rusya yeni bir harbe hazırlanıyor „
Londra 26 (B.B.C.) — Vaşing ton muhabirimize göre, Başkan Truman, Avrupaya yapılacak as kerî yardımın şeklini tayin için kongreyi fevkalâde ve gizli oturuma çağıracaktır. Oturumda görüşülecek meselelerin başlıca-sını bir taarruza uğradıkları tak dirde Amerikan kuvvetleri yeti*
şinceye kadar ilk darbeyi önle -1 mek için Avrupa memleketlerinin en fazla ihtiyacı olan silâh cinaini tayin meselesi teşkil ettiği-anlaşılıyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri
Yeni Mısır kabinesi
İskenderiye 26 a.a. (United Press) — Bugün yeni Mısır ko alisyon kabinesinin listesi Başbakan Hüseyin Sırrı Paşa tarafından Kral Faruka arzedilmiş ■
Istanbulda
komisyonu önümüzdeki perşembe günü toplanacaktır.
İlk olarak Dışişleri Bakanı Acheson konuşacaktır.
Vasginton: 26 (a.a.)
. ... (afp) —
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Kurak mıntakalarda çiftçiye derhal tohumluk dağıtılacak
Tarım Bakanı Cavit Oral, dün sabah Ankaradan şehrimizo gelmiştir. Bakan, kendisile honu -şan gazetecilere şunları söyle -miştir:
«— 16 gün devam eden Ege mıntıkası seyahatimden henüz dönmüş bulunuyorum. Müstahsil ile yaptığım temaslarda ba-
(Devamı 8a. 7 Sü. 7 de)
Refia Övüçün
Londrada
verdiği demeç
“ Eski Türk modelleri o kadar zengindirki yeni modellere ihtiyacımız yoktur
Londra 26 (Nafen) — Tür el işleri sergisi bugün Halkevi*! de açılmıştır. Bu sergiyi bugün gezenler gördükleri işlemeler karşısında duydukları hayranlığı ifade edemeden geçemejhişler dir. (Davamı 8a. 7 8Ü. s da)
[ ANKARA MEKTUPLARI") Ankarada Şeker Bayramına hazırlık
Bu sabah limanımıza gelen filo ay sonuna kadar kalacak
Visamiral F. P. Sherman’ıa komutasındaki bir Amerikan fi» loşu bugün limanımıza gelecek* tir.
Filoda 10 bin tonluk Fargo kruvazörü İle beraber 37 bin ton luk Coral Sea uçak gemisi, Ju-nean, Bronson, Mc. Cord, Cone, Meredit muhripleri bulunmakta dır.
Filo saat 9 da limanımızda o-lacak ve Selimiye önünde 21 pare topla şehri selâmlayacaktır.
Filoya aynı sayıda top ateşile Selimiyeden mukabele edilecek ve filo, Dolmabahçe önlerinde demirleyecektir.
(Devamı Sa. 7 8Ü. 6 da)
Ankara (Hususi) — Ankara Şeker Bayramına günlerdenberi hazırlandı. Bir kısan kodamanlar her nedense bayramı Ankarada geçirmek istemiyerek lstanbula akın ettiler. Bir lıaftadanberi trenler, tayyareler bunlarla hın-hınç dolu... Yer bulmağa inı-(Devamı Sa. 7 8Ü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir genç kız kamyon altında öldü
Dün şehrin muhtelif semtle -rinde ölüm ve ağır surette yara lanmalaıla neticelenen müteaddit vesait kazaları olmuştur.
öğleden sonra Bahariye cad* desınden süratle geçmekte o* (Devamı Sa. 7 8Ü. s do)
Başvekil ve Türbeler
ULUNAY
I> aşbakan, gazetelere verdi-
O gl beyanatta Türk büyük, lerlnln türbelorlnln açılmasına mü-saado edileceğini söyledi. Bu ha-rokotlo yanlış tatbik odilon bir kararın tashihine doğru gidildiğini görmoklo memnunuz. Çünkü türbe, lorln kapatılmasından maksat, bu momlokoto hizmeti dokunmuş rloa-lin hâtırasının yfldcdllmoslne mâni olmak değildir. Sadeco Islâmlyeto sığmıyan bir dar görüşle dünyadan alini eteğini çekmiş bir adamın kabrinden yardım dılcnmekdlr kİ gayet gülünç bir «bld'at» dan baş-ka bir şey değildir.
oygamborimlz SallallÛh aloyhl sellem Efendimiz: «Benim hoşu giden kabirler, hiç bir nişanesi olmıyan vo dümdüz olan kabirlerdir» buyururlar. Müslümanlık bü-tün saçma itikatlarla devamlı bir müoadolo demek olduğu halde onlara maalesof galobo çalamamıştır. Yine türboler yapılmış, parmaklıklara paçavralar bağlanmış, mumlar adanmış..-
Hayyâm, vüoudü bir fradıra, ruhu da sultana benzetir... Ölüm vukuunda, «Çadır yıkıldı, çünkü sut. tan göçtül» der. Fakat biz ruhu bir tarafa bırakıyoruz. Çadır ankazın gömüldüğü toprağa ohommiyet vo-rlyoruz. Türboler hakkında alınan karar bu bakımdan doğru o. a da zamanın telâkklsino göre ıılrbet bir hatırlama vosllosl olarak kabul ediliyor.
İçin garabotlno nauın... Sadrazam Köprülü Mehmet paşanın mezarını doya doya zlyarot odoblllrlz. Çünkü türbesi yoktur; etrafı çevrilmiş olmakla beraber mozar meydandadır. Sonra İmparatorluğun on muhteşem devrini İdare edon ve bu momlokolln yükselmesine hizmet edon Sokullu merhum bir tür-bodo modfun olduğu İçin nam vo nişanı kâlo alınmaz. Beri tarafta siyasette hiç do güzel bir şöhret bırakmıyan Mahmut Nedim paşanın türbosl do 8okullununkl gibi kapalıdır. Dirayet vo klyasetlle Avrupa-(Devamı 8a. 7 8Ü. i do)
Şehrimizde misafir bulunan Pâki utan harp gemisi şerefine Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfı
Kvdar, dün akşam Yıldız Bahçesinde Pembe Köşkte bir çay vermiştir. Resim bu davetten bir
intibaı teebit etmektedir.
Radyo ile şehir toplantıları hareketinin Amerikalı üyeleri ha-
len Ankarada bulunmaktadırlar. Misafirler, dün, Cumhurbaşka-
nUe görüşmüşlerdir. (Yazısı 5 inci saufadaj

Comments (0)