Sahibi: Safa Kıbçboğlu
Idareı NıiYuosmanlye No: 17
Yılda iki defa zengin ve bol ikramiye dolgun
faiz bütün bu menfaatleri temin eden nedir bilir
inisiniz? İkramlyeli %4,5 ve %6 faizli Devlet Tah-
villeri. 15-20 Ağustos tarihlerini bekleyiniz. (11132)
Cumartesi
30
TEMMUZ
1949
Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20788—28188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3717
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Sayısı : 10 Kuruş
AchejOfl, Atlantik paktım imzalıyor. (Ayakta Truman ve muavini Barkley göriiliiyor)
İnönü, dün gece ânı olarak İzmir'e gitti
N, Erimin Eğedeki propaganda seyahatinden sonra bu ziyaretin mânâsı ne olabilir?
Bu seyahat, İnönünün, “ İzmir halkının iktidar partisine bağlılık derecesini anlamak istemesi,, şeklinde tefsir ediliyor
Çeşme, iç politikada birdenbire ağırlık merkezi haline geldi
Kongre, askeri yardım
Ankara 29 (A.'A.) — Cunılıurbu? kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22.10 da özel trenleriyle îznıire banket etmişlerdir.
Cumhurbaşkanı garda Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trub zon milletvekili Rnif Karadeniz, Dev
teklifini soğuk karşıladı
lot Bakanı Başbakan yardımcısı Ni-
genelkur-rııl Aluzaf
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Askerî yardım 4-5 sene devam edecek — Amerikan ordusu şefleri Avrupaya geliyor
Amerika Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı da demeç verdiler
Atlantik paktı
$ Cain, Türkiyenin pakta
> alınmamasını tekrar
Yunanistanda Amerikan aleyhtarlığı Amerikalılara ait
otomobillerin camlan kınldı
İç ve dış
politika
Bir memleketin takip ettiği iç siyasetin dış politika üzerine tesir yapması ihtimali, utedenberi, pek kabul edilmezdi. Yâni Fransa gibi cumhuriyet şekille İdare edilen ve matbuatı tamamile hür ve serbest olan bir memleket, Rusya çarlığı gibi, en müstebit bir idare tarzı ile pakaiâ ittifak edebiliyordu. Yirminci asrın başlangıç uıda aktedilen Rus - Fransız ittifakı, Almanyaya karşı Slavlarla Lâtinleri birleştirmiş idi. Hattâ sonradan İngilterede çarlık Rusyası ile, dostluk muahedesi aktetmiş ve 1914 yılında bir cephede Cermenlere karşı mukavemet eylemişlerdi. Hiç bir zaman İngiltere, Basyanın iç politikası İle ilgilenmek istememiş ve oradaki istibdat idaresi ile müttefik olmaktan çekinmemiştir.
Fiiliyatta bu garip ittifak ara sıra bazı hoş olmıyan tezahürlere imkân vermiyor değildi. Fara ta Fransız ve Ingiliz matbuatı, kontrolsüz oldukları için, bazen {arlığa karşı yâni müttefikleri aleyhine neşriyatta bulunuyorlardı amma Rusya da bu hale tahammül ediyordu. Hattâ Rusya çan Farisi ziyaret bile etmişti. Fakat Fransız Mebusan Meclisine giderek mebustan kabul ettiği vakit bir mebus, Lehistanın çar tarafından imha edilmiş olmasına itiraz ederek çarın önünden geçerken: «Efendi yaşasın Polonya!» diye haykırmıştı. Bu vLloa Pariste yapılan parlak İyi kabulü, az çok, gölgelemiş idi. Rusların çan böyle bir ifadeyi tabiatile hiç hoş karşılamamış-tı.
ikinci Cihan Harbinde de Bolşevik Rusya ile İngiltere ve Ame rikanın el ele vererek ayni gaye uğrunda kan döktükleri de görüldü. Hem İngiltcrenin başında. Bovyetierin en amansız hasnu Mister Çörçil gibi bir devlet adamı varken... Ayni Çörçil Mareşal StoJine bizzat bir kılıç
üim etmekten de çekinmemiştir. Yâni iç rejimleri birbirinden a-payn hattâ zıt olan İttifak ve dostluk halinde bulunabilirler ve müvazi bir politika takip imkânına sahip olabilirler.
Türkiye de çeyrek asır Sovyet lerle iyi komşuluk ve dostluk halinde yaşamıştır. İç rejimleri birbirini pek tutmadığı halde bu dostluk havası, soıı zamanlara k dar bozu muş değil idi. Milli Mücadele senelerinde Sovy etlerin ’fürkiyeyc faal dostluk gös-h rdiklerî de meçhul değildir.
ingilterede şimdi iktidarda işçi partisi vardır. Amele hükümette
Vaşington 29 (United Pressı — Dışişleri Bakanı Dean Ache. son bugün yabancı memleketlere 1 milyar 450 milyon dolarlık yar dım tahsisatının tasdik edilmesini kongreden istemiştir.
Acheson bu yardımın Sovyet Rusyanın, Batı Avrupadak! hür memleketlere tecavüz husususun da her hangi bir teşebbüse giriş, meşine mâni olacağını bildirmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
tenkit etti
Vaşington, 29 A.A. (United :Press) — Cumhuriyetçi senatör lerden Harry Cain, son Atlantik paktı müzakerelerinde, Türkiyenin pakta ithal edilmemesi do-layısiyle teni itlerde bulunmuştur. Mr. Caüı, United Press’İD muhabirine verdiği yeni bir demeçte, Amerikanın bu memleketle müstakil ve ayrı bir bölge anlaşması yapmasının pratik bir yol olmadığını, başlıca arzusunun Türkiyeyi pakta dahil mem leketlerden biri olarak görmek olduğunu söyliyerek «Hürriyet İdeallerinde olduğu kadar dünya sulhu ve medeniyet uğrundaki hizmetleriyle Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılması keyfiyeti kabili telif değildir.» demiştir.
Cain, devamla: «Batı Avrupa ve Amerika için mevcudiyeti bu kadar hayatî olan Türkiye, nasıl olur da emniyet sistemi dışında bırakılabilir? Eğer, Amerika ü-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıt bir törende nutuk söylerken...
denizcileri
îstanbulu geziyorlar
Veremle mücadeleye dair Sağlık Bakanının beyanatı
Dr. Kemali Beyazıt, yeni açılacak hastahaneler hakkında Yeni Sabaha izahat verdi
# ödemiş şilebi ve köşede kaptan Bur han
“Ödemiş,, Şilebinin Polonya limanında geçirdiği kaza
Kaptan’m gayrı mevkuf olarak muhakemesi yapılıyor, “Ödemiş,, in battığı haberi yalan
Polonyaıun O/dinya körfezinde bulunan ödemiş şilebimizin Anna adlı bir Polonya sahil gemisine çar parak battığını, Anna gemisinden bir kısım yolcuların kurtarıldığı ve diğer yolcuların boğulmuş olduk lanın bayramın birinci gününde çı. Jtan akşam gazeteleri Anadolj A. junsına atfen yazmışlardı.
Bu haber. Çorum faciasıran deh -şe ‘ henüz gözlerden silinmediği bir zamanda yayıldığından. Ietanbjlda ve yurtla haklı bir heyecan yarat, mıştır. Fakat ertesi günkü gazete.
ler. haberin doğrusunu alarak, 0-demlşin batmadığını, gemimizin adı geçen limanda demirli buıundurul. dugunu yazdılar.
Evvelki gün gelen haberlerde ba tan geminin ödemiş değil, ödemişe çarpan Anna adındaki romörkö rün olduğu anlaşılmıştır.
Hâdiseyi müteakip ödemiş gemi sİ Gidinya limanında muhafaza altına alınmış ve gemiye ihtiyati ha ciz konmuştur.
Hâdise şöyle olmuştur:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Atina, 29 A.A. (United Press). — Amerikalılara ait 18 otomobilin camlarının kırılması hâdisesi Amerikan - Yunan münasebetlerini muvakkaten karartmıştır. Hâdise Atinada oturan bir çok Amerikalının Yunanlılar aleyhine dönmesine sebep olmuşsa da mesele resmî makamlara intikal etmemiştir.
Kırılan camlar Amerikalılara ait 13 otomobilin sol taraflarındaki camlardır. Otomobiller Ame rikan yardım heyeti ve iktisadi işbirliğine mensup Amerikalıların hususî arabalarıdır ve camlar Atina polisi tarafından kırılmıştır.
Başpiskopos Spiridon’un taç giyme merasimi esnasında saray dan kiliseye kadar bütün yollar polis kordonu altına alınmıştı. Fakat bu yolun tam ortasında, şehrin göbeğinde bulunan «King George» oteli de Yunanistanda bulunan bir çok Amerikalının o-turduğu yerdir. Ekseriya böyle merasimler esnasında Amerika-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
müttefik olması veya İliç M* işbirliği yapınası çok mantıki g.bi görünür. Fakat Alilce komünistlere ve Sovy te karşı muhafazakâr Çörçildcn
ba.;ka türlü bir dil kullanmıyor.
Hele son nutku sertlik ve
uçak gemisi, iki kruvazör. 4 ı iten müteşekkil Amerikan naşının Doğu Akdeniz fllosu-yedi harp gemisi 27 çarşamba sabahı saat
.30 da limanımıza gelmiştir.
Filo, 21 para top atışile şehri se-'
Türk elişlorini İngilterede vo diğer yabancı memleketlerde tanıtmak için büyük gayretler sarfeden vo mesaisi takdirle karşılanan Beyoğlu olgunlaşma enstitüsü müdürü Bayan Rofia öviiç
R. Öviiç B.B.C. radyosunda konuşacak
Türk elişleri sergisini hasırlıyım heyetin çalışmaları tngüizler tarafından takdirle karşılandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafın -dan, Londrada Türk cl İşleri ser. gislni açmağa memur edilen heyet başkanı, Beyoğlu olgunlaşma enstl tUaü müdürü Bayan Refia övüç, bu akşam saat 19,30 da Londra (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
İstanbul’dan İsrail’e giden Yahudîler İsrail devleti temsilcisi, bunun bir mes’ele olduğunu anlatıyor
Victor Eliachar j
İsrail devleti Muhaceret Vekile . tinin memleketimize yolladığı mü. mesaili M. Victor Eliachar şehrimi ze gelmişti.
M. Eliachar dün kendlsile görü. şen bir arkadaşımıza geçenlerde bir sabah gazetesinde ismine atfen çıkan beyanatın tahrif edilmiş oldu . ğundan şikâyet etmiş ve demiştir kİ;
(— İsrail He Türkiye arasındaki diplomatik münasebetler henüz kati-
(Devamı Sa. a SU. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dairelerde yeni mesaî saatleri
Pazartesinden itibaren yaz çalışma saati başlıyor
1 Ağustos pazartesinden İtib^» ren dairelerde yaz mesaî saatla ri tatbik edilecektir. Baltanla» Kurulunun bu husustaki kararı* na göre dairelerde mesaî, sabahlan saat 8,80 da bağlıyarak ll> 30'a; öğleden sonra da 15 den 18‘e kadar devam edecektir. Ge-çen yaz şehrimizde tatbik edilen, yaz mesaisi bir çok şikâyetlere yol açmıştı.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Lakırdı kıtlığında...
ULUNAY
Başbakan
Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirdi
Başbakau Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirmektedir. Şemsettin Günaltayın Bursa seyahatini Yplovadan ls-tanbula aönüşünü müteakip yap nıaaı muhtemeldir.
(Dovamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Yeni evlenen karı koca meydanda yok
Üsküdarda iki gündür aranan çift nerede ?
Dün sabah, Üsküdarda Kısıklı-
TD izdo bazı «boylik mevzular» vardır. Suya sabuna dokunmamak, gazetoyl de yazısız bırakmamak istenilirse hemen o mevzu ele alınır vo bu suretle bir yasak savulmuş olur. İşte zaman zaman temas odllon turizm mes'oie-sl böyle movzulardandır; bunun I-çln yazının seyri şöyle tertip odl-
EvvelA Istanbulun tabii güzolllk-lorindcn bahsedilir... Boğaziçi, Mar mara, Adalar, Çamlıca... gibi yerlerin tabii letafeti alablldiğlno sayılır, dökülür. Sonra şehrin pltto-roskllgl llorl sürülür: Haliç, Eyüp mezarlığı, KAğıthanoden falan bahsedilir. Daha sonra tarihi kıymeti
rlzm?» deseniz verecok cevup bu-
Nakil vasıtası olmıyan memlekette turizm olur mu?
Tramvayların, otobüslerin nalına bakın... Bir ayak blnblr ayakl Da. ha şehirle banliyöyü birbirine doğru dürüst bağlıyamamışız. Saat c.ıdan sonra Anadolu banliyösü ile şehrin muvasalası yoktur.
Hiç bir Işo yaramıyan bir on elli vapur vo trcnlndon sonra Haydarpaşa ölüm uykusuna yatar. Pen -dikte oturan bir adam son vapur olan on ikiyi çeyrek geçe ile Anadolu olhotino geçer vo oradan di on beş yirmi lirayı feda odip bir taksiye binerse o zaman maksut olan
da Millet bahçesinde ve 25 met-
re derinliğindeki bostan kuyusunun kenarında bir pantalon ile Millet bahçesi bahçıvanlarından ve Beylerbeyi Burhaniye, Resmî efendi sokağında oturalı Bekir Aldemir’e ait nüfus tezkeresi bu-
belirtilir... Camiler, kapalı türbe -ler, harap medresolor, parmaklıkları kırılmış sebiller... Falan.
Nihayet olimlzdo böyle bir şehir olduğu haldo (turizm) o lâzım go-lon ohommlyot vorllmemoslnden şikâyet odillr, hükümotln dikkati oel bolunur vo makale de bltor...
Muharrire sorsanız: «Hangi tu-
menziline erişebilir. Fakat bu nihayet bir para mos'olosıdir. «Zengin arabasını dağdan aşırır. Züğürt düz ovada yolun şaşırır!» öyle olduktan sonra gecenin hangi saatinde olursa olsun parayı veren düdüğü çalar... Mos'ole bu parayı yıkım aimıyaoak bir haddo bırakmaktır.
(Devamı Sa. s Sü. 6 da)
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
Idareı NıiYuosmanlye No: 17
Yılda iki defa zengin ve bol ikramiye dolgun
faiz bütün bu menfaatleri temin eden nedir bilir
inisiniz? İkramlyeli %4,5 ve %6 faizli Devlet Tah-
villeri. 15-20 Ağustos tarihlerini bekleyiniz. (11132)
Cumartesi
30
TEMMUZ
1949
Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20788—28188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3717
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Sayısı : 10 Kuruş
AchejOfl, Atlantik paktım imzalıyor. (Ayakta Truman ve muavini Barkley göriiliiyor)
İnönü, dün gece ânı olarak İzmir'e gitti
N, Erimin Eğedeki propaganda seyahatinden sonra bu ziyaretin mânâsı ne olabilir?
Bu seyahat, İnönünün, “ İzmir halkının iktidar partisine bağlılık derecesini anlamak istemesi,, şeklinde tefsir ediliyor
Çeşme, iç politikada birdenbire ağırlık merkezi haline geldi
Kongre, askeri yardım
Ankara 29 (A.'A.) — Cunılıurbu? kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22.10 da özel trenleriyle îznıire banket etmişlerdir.
Cumhurbaşkanı garda Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trub zon milletvekili Rnif Karadeniz, Dev
teklifini soğuk karşıladı
lot Bakanı Başbakan yardımcısı Ni-
genelkur-rııl Aluzaf
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Askerî yardım 4-5 sene devam edecek — Amerikan ordusu şefleri Avrupaya geliyor
Amerika Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı da demeç verdiler
Atlantik paktı
$ Cain, Türkiyenin pakta
> alınmamasını tekrar
Yunanistanda Amerikan aleyhtarlığı Amerikalılara ait
otomobillerin camlan kınldı
İç ve dış
politika
Bir memleketin takip ettiği iç siyasetin dış politika üzerine tesir yapması ihtimali, utedenberi, pek kabul edilmezdi. Yâni Fransa gibi cumhuriyet şekille İdare edilen ve matbuatı tamamile hür ve serbest olan bir memleket, Rusya çarlığı gibi, en müstebit bir idare tarzı ile pakaiâ ittifak edebiliyordu. Yirminci asrın başlangıç uıda aktedilen Rus - Fransız ittifakı, Almanyaya karşı Slavlarla Lâtinleri birleştirmiş idi. Hattâ sonradan İngilterede çarlık Rusyası ile, dostluk muahedesi aktetmiş ve 1914 yılında bir cephede Cermenlere karşı mukavemet eylemişlerdi. Hiç bir zaman İngiltere, Basyanın iç politikası İle ilgilenmek istememiş ve oradaki istibdat idaresi ile müttefik olmaktan çekinmemiştir.
Fiiliyatta bu garip ittifak ara sıra bazı hoş olmıyan tezahürlere imkân vermiyor değildi. Fara ta Fransız ve Ingiliz matbuatı, kontrolsüz oldukları için, bazen {arlığa karşı yâni müttefikleri aleyhine neşriyatta bulunuyorlardı amma Rusya da bu hale tahammül ediyordu. Hattâ Rusya çan Farisi ziyaret bile etmişti. Fakat Fransız Mebusan Meclisine giderek mebustan kabul ettiği vakit bir mebus, Lehistanın çar tarafından imha edilmiş olmasına itiraz ederek çarın önünden geçerken: «Efendi yaşasın Polonya!» diye haykırmıştı. Bu vLloa Pariste yapılan parlak İyi kabulü, az çok, gölgelemiş idi. Rusların çan böyle bir ifadeyi tabiatile hiç hoş karşılamamış-tı.
ikinci Cihan Harbinde de Bolşevik Rusya ile İngiltere ve Ame rikanın el ele vererek ayni gaye uğrunda kan döktükleri de görüldü. Hem İngiltcrenin başında. Bovyetierin en amansız hasnu Mister Çörçil gibi bir devlet adamı varken... Ayni Çörçil Mareşal StoJine bizzat bir kılıç
üim etmekten de çekinmemiştir. Yâni iç rejimleri birbirinden a-payn hattâ zıt olan İttifak ve dostluk halinde bulunabilirler ve müvazi bir politika takip imkânına sahip olabilirler.
Türkiye de çeyrek asır Sovyet lerle iyi komşuluk ve dostluk halinde yaşamıştır. İç rejimleri birbirini pek tutmadığı halde bu dostluk havası, soıı zamanlara k dar bozu muş değil idi. Milli Mücadele senelerinde Sovy etlerin ’fürkiyeyc faal dostluk gös-h rdiklerî de meçhul değildir.
ingilterede şimdi iktidarda işçi partisi vardır. Amele hükümette
Vaşington 29 (United Pressı — Dışişleri Bakanı Dean Ache. son bugün yabancı memleketlere 1 milyar 450 milyon dolarlık yar dım tahsisatının tasdik edilmesini kongreden istemiştir.
Acheson bu yardımın Sovyet Rusyanın, Batı Avrupadak! hür memleketlere tecavüz husususun da her hangi bir teşebbüse giriş, meşine mâni olacağını bildirmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
tenkit etti
Vaşington, 29 A.A. (United :Press) — Cumhuriyetçi senatör lerden Harry Cain, son Atlantik paktı müzakerelerinde, Türkiyenin pakta ithal edilmemesi do-layısiyle teni itlerde bulunmuştur. Mr. Caüı, United Press’İD muhabirine verdiği yeni bir demeçte, Amerikanın bu memleketle müstakil ve ayrı bir bölge anlaşması yapmasının pratik bir yol olmadığını, başlıca arzusunun Türkiyeyi pakta dahil mem leketlerden biri olarak görmek olduğunu söyliyerek «Hürriyet İdeallerinde olduğu kadar dünya sulhu ve medeniyet uğrundaki hizmetleriyle Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılması keyfiyeti kabili telif değildir.» demiştir.
Cain, devamla: «Batı Avrupa ve Amerika için mevcudiyeti bu kadar hayatî olan Türkiye, nasıl olur da emniyet sistemi dışında bırakılabilir? Eğer, Amerika ü-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıt bir törende nutuk söylerken...
denizcileri
îstanbulu geziyorlar
Veremle mücadeleye dair Sağlık Bakanının beyanatı
Dr. Kemali Beyazıt, yeni açılacak hastahaneler hakkında Yeni Sabaha izahat verdi
# ödemiş şilebi ve köşede kaptan Bur han
“Ödemiş,, Şilebinin Polonya limanında geçirdiği kaza
Kaptan’m gayrı mevkuf olarak muhakemesi yapılıyor, “Ödemiş,, in battığı haberi yalan
Polonyaıun O/dinya körfezinde bulunan ödemiş şilebimizin Anna adlı bir Polonya sahil gemisine çar parak battığını, Anna gemisinden bir kısım yolcuların kurtarıldığı ve diğer yolcuların boğulmuş olduk lanın bayramın birinci gününde çı. Jtan akşam gazeteleri Anadolj A. junsına atfen yazmışlardı.
Bu haber. Çorum faciasıran deh -şe ‘ henüz gözlerden silinmediği bir zamanda yayıldığından. Ietanbjlda ve yurtla haklı bir heyecan yarat, mıştır. Fakat ertesi günkü gazete.
ler. haberin doğrusunu alarak, 0-demlşin batmadığını, gemimizin adı geçen limanda demirli buıundurul. dugunu yazdılar.
Evvelki gün gelen haberlerde ba tan geminin ödemiş değil, ödemişe çarpan Anna adındaki romörkö rün olduğu anlaşılmıştır.
Hâdiseyi müteakip ödemiş gemi sİ Gidinya limanında muhafaza altına alınmış ve gemiye ihtiyati ha ciz konmuştur.
Hâdise şöyle olmuştur:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Atina, 29 A.A. (United Press). — Amerikalılara ait 18 otomobilin camlarının kırılması hâdisesi Amerikan - Yunan münasebetlerini muvakkaten karartmıştır. Hâdise Atinada oturan bir çok Amerikalının Yunanlılar aleyhine dönmesine sebep olmuşsa da mesele resmî makamlara intikal etmemiştir.
Kırılan camlar Amerikalılara ait 13 otomobilin sol taraflarındaki camlardır. Otomobiller Ame rikan yardım heyeti ve iktisadi işbirliğine mensup Amerikalıların hususî arabalarıdır ve camlar Atina polisi tarafından kırılmıştır.
Başpiskopos Spiridon’un taç giyme merasimi esnasında saray dan kiliseye kadar bütün yollar polis kordonu altına alınmıştı. Fakat bu yolun tam ortasında, şehrin göbeğinde bulunan «King George» oteli de Yunanistanda bulunan bir çok Amerikalının o-turduğu yerdir. Ekseriya böyle merasimler esnasında Amerika-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
müttefik olması veya İliç M* işbirliği yapınası çok mantıki g.bi görünür. Fakat Alilce komünistlere ve Sovy te karşı muhafazakâr Çörçildcn
ba.;ka türlü bir dil kullanmıyor.
Hele son nutku sertlik ve
uçak gemisi, iki kruvazör. 4 ı iten müteşekkil Amerikan naşının Doğu Akdeniz fllosu-yedi harp gemisi 27 çarşamba sabahı saat
.30 da limanımıza gelmiştir.
Filo, 21 para top atışile şehri se-'
Türk elişlorini İngilterede vo diğer yabancı memleketlerde tanıtmak için büyük gayretler sarfeden vo mesaisi takdirle karşılanan Beyoğlu olgunlaşma enstitüsü müdürü Bayan Rofia öviiç
R. Öviiç B.B.C. radyosunda konuşacak
Türk elişleri sergisini hasırlıyım heyetin çalışmaları tngüizler tarafından takdirle karşılandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafın -dan, Londrada Türk cl İşleri ser. gislni açmağa memur edilen heyet başkanı, Beyoğlu olgunlaşma enstl tUaü müdürü Bayan Refia övüç, bu akşam saat 19,30 da Londra (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
İstanbul’dan İsrail’e giden Yahudîler İsrail devleti temsilcisi, bunun bir mes’ele olduğunu anlatıyor
Victor Eliachar j
İsrail devleti Muhaceret Vekile . tinin memleketimize yolladığı mü. mesaili M. Victor Eliachar şehrimi ze gelmişti.
M. Eliachar dün kendlsile görü. şen bir arkadaşımıza geçenlerde bir sabah gazetesinde ismine atfen çıkan beyanatın tahrif edilmiş oldu . ğundan şikâyet etmiş ve demiştir kİ;
(— İsrail He Türkiye arasındaki diplomatik münasebetler henüz kati-
(Devamı Sa. a SU. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dairelerde yeni mesaî saatleri
Pazartesinden itibaren yaz çalışma saati başlıyor
1 Ağustos pazartesinden İtib^» ren dairelerde yaz mesaî saatla ri tatbik edilecektir. Baltanla» Kurulunun bu husustaki kararı* na göre dairelerde mesaî, sabahlan saat 8,80 da bağlıyarak ll> 30'a; öğleden sonra da 15 den 18‘e kadar devam edecektir. Ge-çen yaz şehrimizde tatbik edilen, yaz mesaisi bir çok şikâyetlere yol açmıştı.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Lakırdı kıtlığında...
ULUNAY
Başbakan
Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirdi
Başbakau Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirmektedir. Şemsettin Günaltayın Bursa seyahatini Yplovadan ls-tanbula aönüşünü müteakip yap nıaaı muhtemeldir.
(Dovamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Yeni evlenen karı koca meydanda yok
Üsküdarda iki gündür aranan çift nerede ?
Dün sabah, Üsküdarda Kısıklı-
TD izdo bazı «boylik mevzular» vardır. Suya sabuna dokunmamak, gazetoyl de yazısız bırakmamak istenilirse hemen o mevzu ele alınır vo bu suretle bir yasak savulmuş olur. İşte zaman zaman temas odllon turizm mes'oie-sl böyle movzulardandır; bunun I-çln yazının seyri şöyle tertip odl-
EvvelA Istanbulun tabii güzolllk-lorindcn bahsedilir... Boğaziçi, Mar mara, Adalar, Çamlıca... gibi yerlerin tabii letafeti alablldiğlno sayılır, dökülür. Sonra şehrin pltto-roskllgl llorl sürülür: Haliç, Eyüp mezarlığı, KAğıthanoden falan bahsedilir. Daha sonra tarihi kıymeti
rlzm?» deseniz verecok cevup bu-
Nakil vasıtası olmıyan memlekette turizm olur mu?
Tramvayların, otobüslerin nalına bakın... Bir ayak blnblr ayakl Da. ha şehirle banliyöyü birbirine doğru dürüst bağlıyamamışız. Saat c.ıdan sonra Anadolu banliyösü ile şehrin muvasalası yoktur.
Hiç bir Işo yaramıyan bir on elli vapur vo trcnlndon sonra Haydarpaşa ölüm uykusuna yatar. Pen -dikte oturan bir adam son vapur olan on ikiyi çeyrek geçe ile Anadolu olhotino geçer vo oradan di on beş yirmi lirayı feda odip bir taksiye binerse o zaman maksut olan
da Millet bahçesinde ve 25 met-
re derinliğindeki bostan kuyusunun kenarında bir pantalon ile Millet bahçesi bahçıvanlarından ve Beylerbeyi Burhaniye, Resmî efendi sokağında oturalı Bekir Aldemir’e ait nüfus tezkeresi bu-
belirtilir... Camiler, kapalı türbe -ler, harap medresolor, parmaklıkları kırılmış sebiller... Falan.
Nihayet olimlzdo böyle bir şehir olduğu haldo (turizm) o lâzım go-lon ohommlyot vorllmemoslnden şikâyet odillr, hükümotln dikkati oel bolunur vo makale de bltor...
Muharrire sorsanız: «Hangi tu-
menziline erişebilir. Fakat bu nihayet bir para mos'olosıdir. «Zengin arabasını dağdan aşırır. Züğürt düz ovada yolun şaşırır!» öyle olduktan sonra gecenin hangi saatinde olursa olsun parayı veren düdüğü çalar... Mos'ole bu parayı yıkım aimıyaoak bir haddo bırakmaktır.
(Devamı Sa. s Sü. 6 da)
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
Idareı NıiYuosmanlye No: 17
Yılda iki defa zengin ve bol ikramiye dolgun
faiz bütün bu menfaatleri temin eden nedir bilir
inisiniz? İkramlyeli %4,5 ve %6 faizli Devlet Tah-
villeri. 15-20 Ağustos tarihlerini bekleyiniz. (11132)
Cumartesi
30
TEMMUZ
1949
Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20788—28188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3717
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Sayısı : 10 Kuruş
AchejOfl, Atlantik paktım imzalıyor. (Ayakta Truman ve muavini Barkley göriiliiyor)
İnönü, dün gece ânı olarak İzmir'e gitti
N, Erimin Eğedeki propaganda seyahatinden sonra bu ziyaretin mânâsı ne olabilir?
Bu seyahat, İnönünün, “ İzmir halkının iktidar partisine bağlılık derecesini anlamak istemesi,, şeklinde tefsir ediliyor
Çeşme, iç politikada birdenbire ağırlık merkezi haline geldi
Kongre, askeri yardım
Ankara 29 (A.'A.) — Cunılıurbu? kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22.10 da özel trenleriyle îznıire banket etmişlerdir.
Cumhurbaşkanı garda Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trub zon milletvekili Rnif Karadeniz, Dev
teklifini soğuk karşıladı
lot Bakanı Başbakan yardımcısı Ni-
genelkur-rııl Aluzaf
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Askerî yardım 4-5 sene devam edecek — Amerikan ordusu şefleri Avrupaya geliyor
Amerika Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı da demeç verdiler
Atlantik paktı
$ Cain, Türkiyenin pakta
> alınmamasını tekrar
Yunanistanda Amerikan aleyhtarlığı Amerikalılara ait
otomobillerin camlan kınldı
İç ve dış
politika
Bir memleketin takip ettiği iç siyasetin dış politika üzerine tesir yapması ihtimali, utedenberi, pek kabul edilmezdi. Yâni Fransa gibi cumhuriyet şekille İdare edilen ve matbuatı tamamile hür ve serbest olan bir memleket, Rusya çarlığı gibi, en müstebit bir idare tarzı ile pakaiâ ittifak edebiliyordu. Yirminci asrın başlangıç uıda aktedilen Rus - Fransız ittifakı, Almanyaya karşı Slavlarla Lâtinleri birleştirmiş idi. Hattâ sonradan İngilterede çarlık Rusyası ile, dostluk muahedesi aktetmiş ve 1914 yılında bir cephede Cermenlere karşı mukavemet eylemişlerdi. Hiç bir zaman İngiltere, Basyanın iç politikası İle ilgilenmek istememiş ve oradaki istibdat idaresi ile müttefik olmaktan çekinmemiştir.
Fiiliyatta bu garip ittifak ara sıra bazı hoş olmıyan tezahürlere imkân vermiyor değildi. Fara ta Fransız ve Ingiliz matbuatı, kontrolsüz oldukları için, bazen {arlığa karşı yâni müttefikleri aleyhine neşriyatta bulunuyorlardı amma Rusya da bu hale tahammül ediyordu. Hattâ Rusya çan Farisi ziyaret bile etmişti. Fakat Fransız Mebusan Meclisine giderek mebustan kabul ettiği vakit bir mebus, Lehistanın çar tarafından imha edilmiş olmasına itiraz ederek çarın önünden geçerken: «Efendi yaşasın Polonya!» diye haykırmıştı. Bu vLloa Pariste yapılan parlak İyi kabulü, az çok, gölgelemiş idi. Rusların çan böyle bir ifadeyi tabiatile hiç hoş karşılamamış-tı.
ikinci Cihan Harbinde de Bolşevik Rusya ile İngiltere ve Ame rikanın el ele vererek ayni gaye uğrunda kan döktükleri de görüldü. Hem İngiltcrenin başında. Bovyetierin en amansız hasnu Mister Çörçil gibi bir devlet adamı varken... Ayni Çörçil Mareşal StoJine bizzat bir kılıç
üim etmekten de çekinmemiştir. Yâni iç rejimleri birbirinden a-payn hattâ zıt olan İttifak ve dostluk halinde bulunabilirler ve müvazi bir politika takip imkânına sahip olabilirler.
Türkiye de çeyrek asır Sovyet lerle iyi komşuluk ve dostluk halinde yaşamıştır. İç rejimleri birbirini pek tutmadığı halde bu dostluk havası, soıı zamanlara k dar bozu muş değil idi. Milli Mücadele senelerinde Sovy etlerin ’fürkiyeyc faal dostluk gös-h rdiklerî de meçhul değildir.
ingilterede şimdi iktidarda işçi partisi vardır. Amele hükümette
Vaşington 29 (United Pressı — Dışişleri Bakanı Dean Ache. son bugün yabancı memleketlere 1 milyar 450 milyon dolarlık yar dım tahsisatının tasdik edilmesini kongreden istemiştir.
Acheson bu yardımın Sovyet Rusyanın, Batı Avrupadak! hür memleketlere tecavüz husususun da her hangi bir teşebbüse giriş, meşine mâni olacağını bildirmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
tenkit etti
Vaşington, 29 A.A. (United :Press) — Cumhuriyetçi senatör lerden Harry Cain, son Atlantik paktı müzakerelerinde, Türkiyenin pakta ithal edilmemesi do-layısiyle teni itlerde bulunmuştur. Mr. Caüı, United Press’İD muhabirine verdiği yeni bir demeçte, Amerikanın bu memleketle müstakil ve ayrı bir bölge anlaşması yapmasının pratik bir yol olmadığını, başlıca arzusunun Türkiyeyi pakta dahil mem leketlerden biri olarak görmek olduğunu söyliyerek «Hürriyet İdeallerinde olduğu kadar dünya sulhu ve medeniyet uğrundaki hizmetleriyle Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılması keyfiyeti kabili telif değildir.» demiştir.
Cain, devamla: «Batı Avrupa ve Amerika için mevcudiyeti bu kadar hayatî olan Türkiye, nasıl olur da emniyet sistemi dışında bırakılabilir? Eğer, Amerika ü-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıt bir törende nutuk söylerken...
denizcileri
îstanbulu geziyorlar
Veremle mücadeleye dair Sağlık Bakanının beyanatı
Dr. Kemali Beyazıt, yeni açılacak hastahaneler hakkında Yeni Sabaha izahat verdi
# ödemiş şilebi ve köşede kaptan Bur han
“Ödemiş,, Şilebinin Polonya limanında geçirdiği kaza
Kaptan’m gayrı mevkuf olarak muhakemesi yapılıyor, “Ödemiş,, in battığı haberi yalan
Polonyaıun O/dinya körfezinde bulunan ödemiş şilebimizin Anna adlı bir Polonya sahil gemisine çar parak battığını, Anna gemisinden bir kısım yolcuların kurtarıldığı ve diğer yolcuların boğulmuş olduk lanın bayramın birinci gününde çı. Jtan akşam gazeteleri Anadolj A. junsına atfen yazmışlardı.
Bu haber. Çorum faciasıran deh -şe ‘ henüz gözlerden silinmediği bir zamanda yayıldığından. Ietanbjlda ve yurtla haklı bir heyecan yarat, mıştır. Fakat ertesi günkü gazete.
ler. haberin doğrusunu alarak, 0-demlşin batmadığını, gemimizin adı geçen limanda demirli buıundurul. dugunu yazdılar.
Evvelki gün gelen haberlerde ba tan geminin ödemiş değil, ödemişe çarpan Anna adındaki romörkö rün olduğu anlaşılmıştır.
Hâdiseyi müteakip ödemiş gemi sİ Gidinya limanında muhafaza altına alınmış ve gemiye ihtiyati ha ciz konmuştur.
Hâdise şöyle olmuştur:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Atina, 29 A.A. (United Press). — Amerikalılara ait 18 otomobilin camlarının kırılması hâdisesi Amerikan - Yunan münasebetlerini muvakkaten karartmıştır. Hâdise Atinada oturan bir çok Amerikalının Yunanlılar aleyhine dönmesine sebep olmuşsa da mesele resmî makamlara intikal etmemiştir.
Kırılan camlar Amerikalılara ait 13 otomobilin sol taraflarındaki camlardır. Otomobiller Ame rikan yardım heyeti ve iktisadi işbirliğine mensup Amerikalıların hususî arabalarıdır ve camlar Atina polisi tarafından kırılmıştır.
Başpiskopos Spiridon’un taç giyme merasimi esnasında saray dan kiliseye kadar bütün yollar polis kordonu altına alınmıştı. Fakat bu yolun tam ortasında, şehrin göbeğinde bulunan «King George» oteli de Yunanistanda bulunan bir çok Amerikalının o-turduğu yerdir. Ekseriya böyle merasimler esnasında Amerika-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
müttefik olması veya İliç M* işbirliği yapınası çok mantıki g.bi görünür. Fakat Alilce komünistlere ve Sovy te karşı muhafazakâr Çörçildcn
ba.;ka türlü bir dil kullanmıyor.
Hele son nutku sertlik ve
uçak gemisi, iki kruvazör. 4 ı iten müteşekkil Amerikan naşının Doğu Akdeniz fllosu-yedi harp gemisi 27 çarşamba sabahı saat
.30 da limanımıza gelmiştir.
Filo, 21 para top atışile şehri se-'
Türk elişlorini İngilterede vo diğer yabancı memleketlerde tanıtmak için büyük gayretler sarfeden vo mesaisi takdirle karşılanan Beyoğlu olgunlaşma enstitüsü müdürü Bayan Rofia öviiç
R. Öviiç B.B.C. radyosunda konuşacak
Türk elişleri sergisini hasırlıyım heyetin çalışmaları tngüizler tarafından takdirle karşılandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafın -dan, Londrada Türk cl İşleri ser. gislni açmağa memur edilen heyet başkanı, Beyoğlu olgunlaşma enstl tUaü müdürü Bayan Refia övüç, bu akşam saat 19,30 da Londra (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
İstanbul’dan İsrail’e giden Yahudîler İsrail devleti temsilcisi, bunun bir mes’ele olduğunu anlatıyor
Victor Eliachar j
İsrail devleti Muhaceret Vekile . tinin memleketimize yolladığı mü. mesaili M. Victor Eliachar şehrimi ze gelmişti.
M. Eliachar dün kendlsile görü. şen bir arkadaşımıza geçenlerde bir sabah gazetesinde ismine atfen çıkan beyanatın tahrif edilmiş oldu . ğundan şikâyet etmiş ve demiştir kİ;
(— İsrail He Türkiye arasındaki diplomatik münasebetler henüz kati-
(Devamı Sa. a SU. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dairelerde yeni mesaî saatleri
Pazartesinden itibaren yaz çalışma saati başlıyor
1 Ağustos pazartesinden İtib^» ren dairelerde yaz mesaî saatla ri tatbik edilecektir. Baltanla» Kurulunun bu husustaki kararı* na göre dairelerde mesaî, sabahlan saat 8,80 da bağlıyarak ll> 30'a; öğleden sonra da 15 den 18‘e kadar devam edecektir. Ge-çen yaz şehrimizde tatbik edilen, yaz mesaisi bir çok şikâyetlere yol açmıştı.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Lakırdı kıtlığında...
ULUNAY
Başbakan
Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirdi
Başbakau Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirmektedir. Şemsettin Günaltayın Bursa seyahatini Yplovadan ls-tanbula aönüşünü müteakip yap nıaaı muhtemeldir.
(Dovamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Yeni evlenen karı koca meydanda yok
Üsküdarda iki gündür aranan çift nerede ?
Dün sabah, Üsküdarda Kısıklı-
TD izdo bazı «boylik mevzular» vardır. Suya sabuna dokunmamak, gazetoyl de yazısız bırakmamak istenilirse hemen o mevzu ele alınır vo bu suretle bir yasak savulmuş olur. İşte zaman zaman temas odllon turizm mes'oie-sl böyle movzulardandır; bunun I-çln yazının seyri şöyle tertip odl-
EvvelA Istanbulun tabii güzolllk-lorindcn bahsedilir... Boğaziçi, Mar mara, Adalar, Çamlıca... gibi yerlerin tabii letafeti alablldiğlno sayılır, dökülür. Sonra şehrin pltto-roskllgl llorl sürülür: Haliç, Eyüp mezarlığı, KAğıthanoden falan bahsedilir. Daha sonra tarihi kıymeti
rlzm?» deseniz verecok cevup bu-
Nakil vasıtası olmıyan memlekette turizm olur mu?
Tramvayların, otobüslerin nalına bakın... Bir ayak blnblr ayakl Da. ha şehirle banliyöyü birbirine doğru dürüst bağlıyamamışız. Saat c.ıdan sonra Anadolu banliyösü ile şehrin muvasalası yoktur.
Hiç bir Işo yaramıyan bir on elli vapur vo trcnlndon sonra Haydarpaşa ölüm uykusuna yatar. Pen -dikte oturan bir adam son vapur olan on ikiyi çeyrek geçe ile Anadolu olhotino geçer vo oradan di on beş yirmi lirayı feda odip bir taksiye binerse o zaman maksut olan
da Millet bahçesinde ve 25 met-
re derinliğindeki bostan kuyusunun kenarında bir pantalon ile Millet bahçesi bahçıvanlarından ve Beylerbeyi Burhaniye, Resmî efendi sokağında oturalı Bekir Aldemir’e ait nüfus tezkeresi bu-
belirtilir... Camiler, kapalı türbe -ler, harap medresolor, parmaklıkları kırılmış sebiller... Falan.
Nihayet olimlzdo böyle bir şehir olduğu haldo (turizm) o lâzım go-lon ohommlyot vorllmemoslnden şikâyet odillr, hükümotln dikkati oel bolunur vo makale de bltor...
Muharrire sorsanız: «Hangi tu-
menziline erişebilir. Fakat bu nihayet bir para mos'olosıdir. «Zengin arabasını dağdan aşırır. Züğürt düz ovada yolun şaşırır!» öyle olduktan sonra gecenin hangi saatinde olursa olsun parayı veren düdüğü çalar... Mos'ole bu parayı yıkım aimıyaoak bir haddo bırakmaktır.
(Devamı Sa. s Sü. 6 da)
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
Idareı NıiYuosmanlye No: 17
Yılda iki defa zengin ve bol ikramiye dolgun
faiz bütün bu menfaatleri temin eden nedir bilir
inisiniz? İkramlyeli %4,5 ve %6 faizli Devlet Tah-
villeri. 15-20 Ağustos tarihlerini bekleyiniz. (11132)
Cumartesi
30
TEMMUZ
1949
Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20788—28188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3717
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Sayısı : 10 Kuruş
AchejOfl, Atlantik paktım imzalıyor. (Ayakta Truman ve muavini Barkley göriiliiyor)
İnönü, dün gece ânı olarak İzmir'e gitti
N, Erimin Eğedeki propaganda seyahatinden sonra bu ziyaretin mânâsı ne olabilir?
Bu seyahat, İnönünün, “ İzmir halkının iktidar partisine bağlılık derecesini anlamak istemesi,, şeklinde tefsir ediliyor
Çeşme, iç politikada birdenbire ağırlık merkezi haline geldi
Kongre, askeri yardım
Ankara 29 (A.'A.) — Cunılıurbu? kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22.10 da özel trenleriyle îznıire banket etmişlerdir.
Cumhurbaşkanı garda Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trub zon milletvekili Rnif Karadeniz, Dev
teklifini soğuk karşıladı
lot Bakanı Başbakan yardımcısı Ni-
genelkur-rııl Aluzaf
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Askerî yardım 4-5 sene devam edecek — Amerikan ordusu şefleri Avrupaya geliyor
Amerika Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı da demeç verdiler
Atlantik paktı
$ Cain, Türkiyenin pakta
> alınmamasını tekrar
Yunanistanda Amerikan aleyhtarlığı Amerikalılara ait
otomobillerin camlan kınldı
İç ve dış
politika
Bir memleketin takip ettiği iç siyasetin dış politika üzerine tesir yapması ihtimali, utedenberi, pek kabul edilmezdi. Yâni Fransa gibi cumhuriyet şekille İdare edilen ve matbuatı tamamile hür ve serbest olan bir memleket, Rusya çarlığı gibi, en müstebit bir idare tarzı ile pakaiâ ittifak edebiliyordu. Yirminci asrın başlangıç uıda aktedilen Rus - Fransız ittifakı, Almanyaya karşı Slavlarla Lâtinleri birleştirmiş idi. Hattâ sonradan İngilterede çarlık Rusyası ile, dostluk muahedesi aktetmiş ve 1914 yılında bir cephede Cermenlere karşı mukavemet eylemişlerdi. Hiç bir zaman İngiltere, Basyanın iç politikası İle ilgilenmek istememiş ve oradaki istibdat idaresi ile müttefik olmaktan çekinmemiştir.
Fiiliyatta bu garip ittifak ara sıra bazı hoş olmıyan tezahürlere imkân vermiyor değildi. Fara ta Fransız ve Ingiliz matbuatı, kontrolsüz oldukları için, bazen {arlığa karşı yâni müttefikleri aleyhine neşriyatta bulunuyorlardı amma Rusya da bu hale tahammül ediyordu. Hattâ Rusya çan Farisi ziyaret bile etmişti. Fakat Fransız Mebusan Meclisine giderek mebustan kabul ettiği vakit bir mebus, Lehistanın çar tarafından imha edilmiş olmasına itiraz ederek çarın önünden geçerken: «Efendi yaşasın Polonya!» diye haykırmıştı. Bu vLloa Pariste yapılan parlak İyi kabulü, az çok, gölgelemiş idi. Rusların çan böyle bir ifadeyi tabiatile hiç hoş karşılamamış-tı.
ikinci Cihan Harbinde de Bolşevik Rusya ile İngiltere ve Ame rikanın el ele vererek ayni gaye uğrunda kan döktükleri de görüldü. Hem İngiltcrenin başında. Bovyetierin en amansız hasnu Mister Çörçil gibi bir devlet adamı varken... Ayni Çörçil Mareşal StoJine bizzat bir kılıç
üim etmekten de çekinmemiştir. Yâni iç rejimleri birbirinden a-payn hattâ zıt olan İttifak ve dostluk halinde bulunabilirler ve müvazi bir politika takip imkânına sahip olabilirler.
Türkiye de çeyrek asır Sovyet lerle iyi komşuluk ve dostluk halinde yaşamıştır. İç rejimleri birbirini pek tutmadığı halde bu dostluk havası, soıı zamanlara k dar bozu muş değil idi. Milli Mücadele senelerinde Sovy etlerin ’fürkiyeyc faal dostluk gös-h rdiklerî de meçhul değildir.
ingilterede şimdi iktidarda işçi partisi vardır. Amele hükümette
Vaşington 29 (United Pressı — Dışişleri Bakanı Dean Ache. son bugün yabancı memleketlere 1 milyar 450 milyon dolarlık yar dım tahsisatının tasdik edilmesini kongreden istemiştir.
Acheson bu yardımın Sovyet Rusyanın, Batı Avrupadak! hür memleketlere tecavüz husususun da her hangi bir teşebbüse giriş, meşine mâni olacağını bildirmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
tenkit etti
Vaşington, 29 A.A. (United :Press) — Cumhuriyetçi senatör lerden Harry Cain, son Atlantik paktı müzakerelerinde, Türkiyenin pakta ithal edilmemesi do-layısiyle teni itlerde bulunmuştur. Mr. Caüı, United Press’İD muhabirine verdiği yeni bir demeçte, Amerikanın bu memleketle müstakil ve ayrı bir bölge anlaşması yapmasının pratik bir yol olmadığını, başlıca arzusunun Türkiyeyi pakta dahil mem leketlerden biri olarak görmek olduğunu söyliyerek «Hürriyet İdeallerinde olduğu kadar dünya sulhu ve medeniyet uğrundaki hizmetleriyle Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılması keyfiyeti kabili telif değildir.» demiştir.
Cain, devamla: «Batı Avrupa ve Amerika için mevcudiyeti bu kadar hayatî olan Türkiye, nasıl olur da emniyet sistemi dışında bırakılabilir? Eğer, Amerika ü-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıt bir törende nutuk söylerken...
denizcileri
îstanbulu geziyorlar
Veremle mücadeleye dair Sağlık Bakanının beyanatı
Dr. Kemali Beyazıt, yeni açılacak hastahaneler hakkında Yeni Sabaha izahat verdi
# ödemiş şilebi ve köşede kaptan Bur han
“Ödemiş,, Şilebinin Polonya limanında geçirdiği kaza
Kaptan’m gayrı mevkuf olarak muhakemesi yapılıyor, “Ödemiş,, in battığı haberi yalan
Polonyaıun O/dinya körfezinde bulunan ödemiş şilebimizin Anna adlı bir Polonya sahil gemisine çar parak battığını, Anna gemisinden bir kısım yolcuların kurtarıldığı ve diğer yolcuların boğulmuş olduk lanın bayramın birinci gününde çı. Jtan akşam gazeteleri Anadolj A. junsına atfen yazmışlardı.
Bu haber. Çorum faciasıran deh -şe ‘ henüz gözlerden silinmediği bir zamanda yayıldığından. Ietanbjlda ve yurtla haklı bir heyecan yarat, mıştır. Fakat ertesi günkü gazete.
ler. haberin doğrusunu alarak, 0-demlşin batmadığını, gemimizin adı geçen limanda demirli buıundurul. dugunu yazdılar.
Evvelki gün gelen haberlerde ba tan geminin ödemiş değil, ödemişe çarpan Anna adındaki romörkö rün olduğu anlaşılmıştır.
Hâdiseyi müteakip ödemiş gemi sİ Gidinya limanında muhafaza altına alınmış ve gemiye ihtiyati ha ciz konmuştur.
Hâdise şöyle olmuştur:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Atina, 29 A.A. (United Press). — Amerikalılara ait 18 otomobilin camlarının kırılması hâdisesi Amerikan - Yunan münasebetlerini muvakkaten karartmıştır. Hâdise Atinada oturan bir çok Amerikalının Yunanlılar aleyhine dönmesine sebep olmuşsa da mesele resmî makamlara intikal etmemiştir.
Kırılan camlar Amerikalılara ait 13 otomobilin sol taraflarındaki camlardır. Otomobiller Ame rikan yardım heyeti ve iktisadi işbirliğine mensup Amerikalıların hususî arabalarıdır ve camlar Atina polisi tarafından kırılmıştır.
Başpiskopos Spiridon’un taç giyme merasimi esnasında saray dan kiliseye kadar bütün yollar polis kordonu altına alınmıştı. Fakat bu yolun tam ortasında, şehrin göbeğinde bulunan «King George» oteli de Yunanistanda bulunan bir çok Amerikalının o-turduğu yerdir. Ekseriya böyle merasimler esnasında Amerika-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
müttefik olması veya İliç M* işbirliği yapınası çok mantıki g.bi görünür. Fakat Alilce komünistlere ve Sovy te karşı muhafazakâr Çörçildcn
ba.;ka türlü bir dil kullanmıyor.
Hele son nutku sertlik ve
uçak gemisi, iki kruvazör. 4 ı iten müteşekkil Amerikan naşının Doğu Akdeniz fllosu-yedi harp gemisi 27 çarşamba sabahı saat
.30 da limanımıza gelmiştir.
Filo, 21 para top atışile şehri se-'
Türk elişlorini İngilterede vo diğer yabancı memleketlerde tanıtmak için büyük gayretler sarfeden vo mesaisi takdirle karşılanan Beyoğlu olgunlaşma enstitüsü müdürü Bayan Rofia öviiç
R. Öviiç B.B.C. radyosunda konuşacak
Türk elişleri sergisini hasırlıyım heyetin çalışmaları tngüizler tarafından takdirle karşılandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafın -dan, Londrada Türk cl İşleri ser. gislni açmağa memur edilen heyet başkanı, Beyoğlu olgunlaşma enstl tUaü müdürü Bayan Refia övüç, bu akşam saat 19,30 da Londra (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
İstanbul’dan İsrail’e giden Yahudîler İsrail devleti temsilcisi, bunun bir mes’ele olduğunu anlatıyor
Victor Eliachar j
İsrail devleti Muhaceret Vekile . tinin memleketimize yolladığı mü. mesaili M. Victor Eliachar şehrimi ze gelmişti.
M. Eliachar dün kendlsile görü. şen bir arkadaşımıza geçenlerde bir sabah gazetesinde ismine atfen çıkan beyanatın tahrif edilmiş oldu . ğundan şikâyet etmiş ve demiştir kİ;
(— İsrail He Türkiye arasındaki diplomatik münasebetler henüz kati-
(Devamı Sa. a SU. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dairelerde yeni mesaî saatleri
Pazartesinden itibaren yaz çalışma saati başlıyor
1 Ağustos pazartesinden İtib^» ren dairelerde yaz mesaî saatla ri tatbik edilecektir. Baltanla» Kurulunun bu husustaki kararı* na göre dairelerde mesaî, sabahlan saat 8,80 da bağlıyarak ll> 30'a; öğleden sonra da 15 den 18‘e kadar devam edecektir. Ge-çen yaz şehrimizde tatbik edilen, yaz mesaisi bir çok şikâyetlere yol açmıştı.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Lakırdı kıtlığında...
ULUNAY
Başbakan
Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirdi
Başbakau Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirmektedir. Şemsettin Günaltayın Bursa seyahatini Yplovadan ls-tanbula aönüşünü müteakip yap nıaaı muhtemeldir.
(Dovamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Yeni evlenen karı koca meydanda yok
Üsküdarda iki gündür aranan çift nerede ?
Dün sabah, Üsküdarda Kısıklı-
TD izdo bazı «boylik mevzular» vardır. Suya sabuna dokunmamak, gazetoyl de yazısız bırakmamak istenilirse hemen o mevzu ele alınır vo bu suretle bir yasak savulmuş olur. İşte zaman zaman temas odllon turizm mes'oie-sl böyle movzulardandır; bunun I-çln yazının seyri şöyle tertip odl-
EvvelA Istanbulun tabii güzolllk-lorindcn bahsedilir... Boğaziçi, Mar mara, Adalar, Çamlıca... gibi yerlerin tabii letafeti alablldiğlno sayılır, dökülür. Sonra şehrin pltto-roskllgl llorl sürülür: Haliç, Eyüp mezarlığı, KAğıthanoden falan bahsedilir. Daha sonra tarihi kıymeti
rlzm?» deseniz verecok cevup bu-
Nakil vasıtası olmıyan memlekette turizm olur mu?
Tramvayların, otobüslerin nalına bakın... Bir ayak blnblr ayakl Da. ha şehirle banliyöyü birbirine doğru dürüst bağlıyamamışız. Saat c.ıdan sonra Anadolu banliyösü ile şehrin muvasalası yoktur.
Hiç bir Işo yaramıyan bir on elli vapur vo trcnlndon sonra Haydarpaşa ölüm uykusuna yatar. Pen -dikte oturan bir adam son vapur olan on ikiyi çeyrek geçe ile Anadolu olhotino geçer vo oradan di on beş yirmi lirayı feda odip bir taksiye binerse o zaman maksut olan
da Millet bahçesinde ve 25 met-
re derinliğindeki bostan kuyusunun kenarında bir pantalon ile Millet bahçesi bahçıvanlarından ve Beylerbeyi Burhaniye, Resmî efendi sokağında oturalı Bekir Aldemir’e ait nüfus tezkeresi bu-
belirtilir... Camiler, kapalı türbe -ler, harap medresolor, parmaklıkları kırılmış sebiller... Falan.
Nihayet olimlzdo böyle bir şehir olduğu haldo (turizm) o lâzım go-lon ohommlyot vorllmemoslnden şikâyet odillr, hükümotln dikkati oel bolunur vo makale de bltor...
Muharrire sorsanız: «Hangi tu-
menziline erişebilir. Fakat bu nihayet bir para mos'olosıdir. «Zengin arabasını dağdan aşırır. Züğürt düz ovada yolun şaşırır!» öyle olduktan sonra gecenin hangi saatinde olursa olsun parayı veren düdüğü çalar... Mos'ole bu parayı yıkım aimıyaoak bir haddo bırakmaktır.
(Devamı Sa. s Sü. 6 da)
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
Idareı NıiYuosmanlye No: 17
Yılda iki defa zengin ve bol ikramiye dolgun
faiz bütün bu menfaatleri temin eden nedir bilir
inisiniz? İkramlyeli %4,5 ve %6 faizli Devlet Tah-
villeri. 15-20 Ağustos tarihlerini bekleyiniz. (11132)
Cumartesi
30
TEMMUZ
1949
Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20788—28188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3717
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Sayısı : 10 Kuruş
AchejOfl, Atlantik paktım imzalıyor. (Ayakta Truman ve muavini Barkley göriiliiyor)
İnönü, dün gece ânı olarak İzmir'e gitti
N, Erimin Eğedeki propaganda seyahatinden sonra bu ziyaretin mânâsı ne olabilir?
Bu seyahat, İnönünün, “ İzmir halkının iktidar partisine bağlılık derecesini anlamak istemesi,, şeklinde tefsir ediliyor
Çeşme, iç politikada birdenbire ağırlık merkezi haline geldi
Kongre, askeri yardım
Ankara 29 (A.'A.) — Cunılıurbu? kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22.10 da özel trenleriyle îznıire banket etmişlerdir.
Cumhurbaşkanı garda Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trub zon milletvekili Rnif Karadeniz, Dev
teklifini soğuk karşıladı
lot Bakanı Başbakan yardımcısı Ni-
genelkur-rııl Aluzaf
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Askerî yardım 4-5 sene devam edecek — Amerikan ordusu şefleri Avrupaya geliyor
Amerika Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı da demeç verdiler
Atlantik paktı
$ Cain, Türkiyenin pakta
> alınmamasını tekrar
Yunanistanda Amerikan aleyhtarlığı Amerikalılara ait
otomobillerin camlan kınldı
İç ve dış
politika
Bir memleketin takip ettiği iç siyasetin dış politika üzerine tesir yapması ihtimali, utedenberi, pek kabul edilmezdi. Yâni Fransa gibi cumhuriyet şekille İdare edilen ve matbuatı tamamile hür ve serbest olan bir memleket, Rusya çarlığı gibi, en müstebit bir idare tarzı ile pakaiâ ittifak edebiliyordu. Yirminci asrın başlangıç uıda aktedilen Rus - Fransız ittifakı, Almanyaya karşı Slavlarla Lâtinleri birleştirmiş idi. Hattâ sonradan İngilterede çarlık Rusyası ile, dostluk muahedesi aktetmiş ve 1914 yılında bir cephede Cermenlere karşı mukavemet eylemişlerdi. Hiç bir zaman İngiltere, Basyanın iç politikası İle ilgilenmek istememiş ve oradaki istibdat idaresi ile müttefik olmaktan çekinmemiştir.
Fiiliyatta bu garip ittifak ara sıra bazı hoş olmıyan tezahürlere imkân vermiyor değildi. Fara ta Fransız ve Ingiliz matbuatı, kontrolsüz oldukları için, bazen {arlığa karşı yâni müttefikleri aleyhine neşriyatta bulunuyorlardı amma Rusya da bu hale tahammül ediyordu. Hattâ Rusya çan Farisi ziyaret bile etmişti. Fakat Fransız Mebusan Meclisine giderek mebustan kabul ettiği vakit bir mebus, Lehistanın çar tarafından imha edilmiş olmasına itiraz ederek çarın önünden geçerken: «Efendi yaşasın Polonya!» diye haykırmıştı. Bu vLloa Pariste yapılan parlak İyi kabulü, az çok, gölgelemiş idi. Rusların çan böyle bir ifadeyi tabiatile hiç hoş karşılamamış-tı.
ikinci Cihan Harbinde de Bolşevik Rusya ile İngiltere ve Ame rikanın el ele vererek ayni gaye uğrunda kan döktükleri de görüldü. Hem İngiltcrenin başında. Bovyetierin en amansız hasnu Mister Çörçil gibi bir devlet adamı varken... Ayni Çörçil Mareşal StoJine bizzat bir kılıç
üim etmekten de çekinmemiştir. Yâni iç rejimleri birbirinden a-payn hattâ zıt olan İttifak ve dostluk halinde bulunabilirler ve müvazi bir politika takip imkânına sahip olabilirler.
Türkiye de çeyrek asır Sovyet lerle iyi komşuluk ve dostluk halinde yaşamıştır. İç rejimleri birbirini pek tutmadığı halde bu dostluk havası, soıı zamanlara k dar bozu muş değil idi. Milli Mücadele senelerinde Sovy etlerin ’fürkiyeyc faal dostluk gös-h rdiklerî de meçhul değildir.
ingilterede şimdi iktidarda işçi partisi vardır. Amele hükümette
Vaşington 29 (United Pressı — Dışişleri Bakanı Dean Ache. son bugün yabancı memleketlere 1 milyar 450 milyon dolarlık yar dım tahsisatının tasdik edilmesini kongreden istemiştir.
Acheson bu yardımın Sovyet Rusyanın, Batı Avrupadak! hür memleketlere tecavüz husususun da her hangi bir teşebbüse giriş, meşine mâni olacağını bildirmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
tenkit etti
Vaşington, 29 A.A. (United :Press) — Cumhuriyetçi senatör lerden Harry Cain, son Atlantik paktı müzakerelerinde, Türkiyenin pakta ithal edilmemesi do-layısiyle teni itlerde bulunmuştur. Mr. Caüı, United Press’İD muhabirine verdiği yeni bir demeçte, Amerikanın bu memleketle müstakil ve ayrı bir bölge anlaşması yapmasının pratik bir yol olmadığını, başlıca arzusunun Türkiyeyi pakta dahil mem leketlerden biri olarak görmek olduğunu söyliyerek «Hürriyet İdeallerinde olduğu kadar dünya sulhu ve medeniyet uğrundaki hizmetleriyle Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılması keyfiyeti kabili telif değildir.» demiştir.
Cain, devamla: «Batı Avrupa ve Amerika için mevcudiyeti bu kadar hayatî olan Türkiye, nasıl olur da emniyet sistemi dışında bırakılabilir? Eğer, Amerika ü-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıt bir törende nutuk söylerken...
denizcileri
îstanbulu geziyorlar
Veremle mücadeleye dair Sağlık Bakanının beyanatı
Dr. Kemali Beyazıt, yeni açılacak hastahaneler hakkında Yeni Sabaha izahat verdi
# ödemiş şilebi ve köşede kaptan Bur han
“Ödemiş,, Şilebinin Polonya limanında geçirdiği kaza
Kaptan’m gayrı mevkuf olarak muhakemesi yapılıyor, “Ödemiş,, in battığı haberi yalan
Polonyaıun O/dinya körfezinde bulunan ödemiş şilebimizin Anna adlı bir Polonya sahil gemisine çar parak battığını, Anna gemisinden bir kısım yolcuların kurtarıldığı ve diğer yolcuların boğulmuş olduk lanın bayramın birinci gününde çı. Jtan akşam gazeteleri Anadolj A. junsına atfen yazmışlardı.
Bu haber. Çorum faciasıran deh -şe ‘ henüz gözlerden silinmediği bir zamanda yayıldığından. Ietanbjlda ve yurtla haklı bir heyecan yarat, mıştır. Fakat ertesi günkü gazete.
ler. haberin doğrusunu alarak, 0-demlşin batmadığını, gemimizin adı geçen limanda demirli buıundurul. dugunu yazdılar.
Evvelki gün gelen haberlerde ba tan geminin ödemiş değil, ödemişe çarpan Anna adındaki romörkö rün olduğu anlaşılmıştır.
Hâdiseyi müteakip ödemiş gemi sİ Gidinya limanında muhafaza altına alınmış ve gemiye ihtiyati ha ciz konmuştur.
Hâdise şöyle olmuştur:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Atina, 29 A.A. (United Press). — Amerikalılara ait 18 otomobilin camlarının kırılması hâdisesi Amerikan - Yunan münasebetlerini muvakkaten karartmıştır. Hâdise Atinada oturan bir çok Amerikalının Yunanlılar aleyhine dönmesine sebep olmuşsa da mesele resmî makamlara intikal etmemiştir.
Kırılan camlar Amerikalılara ait 13 otomobilin sol taraflarındaki camlardır. Otomobiller Ame rikan yardım heyeti ve iktisadi işbirliğine mensup Amerikalıların hususî arabalarıdır ve camlar Atina polisi tarafından kırılmıştır.
Başpiskopos Spiridon’un taç giyme merasimi esnasında saray dan kiliseye kadar bütün yollar polis kordonu altına alınmıştı. Fakat bu yolun tam ortasında, şehrin göbeğinde bulunan «King George» oteli de Yunanistanda bulunan bir çok Amerikalının o-turduğu yerdir. Ekseriya böyle merasimler esnasında Amerika-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
müttefik olması veya İliç M* işbirliği yapınası çok mantıki g.bi görünür. Fakat Alilce komünistlere ve Sovy te karşı muhafazakâr Çörçildcn
ba.;ka türlü bir dil kullanmıyor.
Hele son nutku sertlik ve
uçak gemisi, iki kruvazör. 4 ı iten müteşekkil Amerikan naşının Doğu Akdeniz fllosu-yedi harp gemisi 27 çarşamba sabahı saat
.30 da limanımıza gelmiştir.
Filo, 21 para top atışile şehri se-'
Türk elişlorini İngilterede vo diğer yabancı memleketlerde tanıtmak için büyük gayretler sarfeden vo mesaisi takdirle karşılanan Beyoğlu olgunlaşma enstitüsü müdürü Bayan Rofia öviiç
R. Öviiç B.B.C. radyosunda konuşacak
Türk elişleri sergisini hasırlıyım heyetin çalışmaları tngüizler tarafından takdirle karşılandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafın -dan, Londrada Türk cl İşleri ser. gislni açmağa memur edilen heyet başkanı, Beyoğlu olgunlaşma enstl tUaü müdürü Bayan Refia övüç, bu akşam saat 19,30 da Londra (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
İstanbul’dan İsrail’e giden Yahudîler İsrail devleti temsilcisi, bunun bir mes’ele olduğunu anlatıyor
Victor Eliachar j
İsrail devleti Muhaceret Vekile . tinin memleketimize yolladığı mü. mesaili M. Victor Eliachar şehrimi ze gelmişti.
M. Eliachar dün kendlsile görü. şen bir arkadaşımıza geçenlerde bir sabah gazetesinde ismine atfen çıkan beyanatın tahrif edilmiş oldu . ğundan şikâyet etmiş ve demiştir kİ;
(— İsrail He Türkiye arasındaki diplomatik münasebetler henüz kati-
(Devamı Sa. a SU. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dairelerde yeni mesaî saatleri
Pazartesinden itibaren yaz çalışma saati başlıyor
1 Ağustos pazartesinden İtib^» ren dairelerde yaz mesaî saatla ri tatbik edilecektir. Baltanla» Kurulunun bu husustaki kararı* na göre dairelerde mesaî, sabahlan saat 8,80 da bağlıyarak ll> 30'a; öğleden sonra da 15 den 18‘e kadar devam edecektir. Ge-çen yaz şehrimizde tatbik edilen, yaz mesaisi bir çok şikâyetlere yol açmıştı.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Lakırdı kıtlığında...
ULUNAY
Başbakan
Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirdi
Başbakau Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirmektedir. Şemsettin Günaltayın Bursa seyahatini Yplovadan ls-tanbula aönüşünü müteakip yap nıaaı muhtemeldir.
(Dovamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Yeni evlenen karı koca meydanda yok
Üsküdarda iki gündür aranan çift nerede ?
Dün sabah, Üsküdarda Kısıklı-
TD izdo bazı «boylik mevzular» vardır. Suya sabuna dokunmamak, gazetoyl de yazısız bırakmamak istenilirse hemen o mevzu ele alınır vo bu suretle bir yasak savulmuş olur. İşte zaman zaman temas odllon turizm mes'oie-sl böyle movzulardandır; bunun I-çln yazının seyri şöyle tertip odl-
EvvelA Istanbulun tabii güzolllk-lorindcn bahsedilir... Boğaziçi, Mar mara, Adalar, Çamlıca... gibi yerlerin tabii letafeti alablldiğlno sayılır, dökülür. Sonra şehrin pltto-roskllgl llorl sürülür: Haliç, Eyüp mezarlığı, KAğıthanoden falan bahsedilir. Daha sonra tarihi kıymeti
rlzm?» deseniz verecok cevup bu-
Nakil vasıtası olmıyan memlekette turizm olur mu?
Tramvayların, otobüslerin nalına bakın... Bir ayak blnblr ayakl Da. ha şehirle banliyöyü birbirine doğru dürüst bağlıyamamışız. Saat c.ıdan sonra Anadolu banliyösü ile şehrin muvasalası yoktur.
Hiç bir Işo yaramıyan bir on elli vapur vo trcnlndon sonra Haydarpaşa ölüm uykusuna yatar. Pen -dikte oturan bir adam son vapur olan on ikiyi çeyrek geçe ile Anadolu olhotino geçer vo oradan di on beş yirmi lirayı feda odip bir taksiye binerse o zaman maksut olan
da Millet bahçesinde ve 25 met-
re derinliğindeki bostan kuyusunun kenarında bir pantalon ile Millet bahçesi bahçıvanlarından ve Beylerbeyi Burhaniye, Resmî efendi sokağında oturalı Bekir Aldemir’e ait nüfus tezkeresi bu-
belirtilir... Camiler, kapalı türbe -ler, harap medresolor, parmaklıkları kırılmış sebiller... Falan.
Nihayet olimlzdo böyle bir şehir olduğu haldo (turizm) o lâzım go-lon ohommlyot vorllmemoslnden şikâyet odillr, hükümotln dikkati oel bolunur vo makale de bltor...
Muharrire sorsanız: «Hangi tu-
menziline erişebilir. Fakat bu nihayet bir para mos'olosıdir. «Zengin arabasını dağdan aşırır. Züğürt düz ovada yolun şaşırır!» öyle olduktan sonra gecenin hangi saatinde olursa olsun parayı veren düdüğü çalar... Mos'ole bu parayı yıkım aimıyaoak bir haddo bırakmaktır.
(Devamı Sa. s Sü. 6 da)
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Sahibi: Safa Kıbçboğlu
Idareı NıiYuosmanlye No: 17
Yılda iki defa zengin ve bol ikramiye dolgun
faiz bütün bu menfaatleri temin eden nedir bilir
inisiniz? İkramlyeli %4,5 ve %6 faizli Devlet Tah-
villeri. 15-20 Ağustos tarihlerini bekleyiniz. (11132)
Cumartesi
30
TEMMUZ
1949
Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20788—28188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3717
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ
Sayısı : 10 Kuruş
AchejOfl, Atlantik paktım imzalıyor. (Ayakta Truman ve muavini Barkley göriiliiyor)
İnönü, dün gece ânı olarak İzmir'e gitti
N, Erimin Eğedeki propaganda seyahatinden sonra bu ziyaretin mânâsı ne olabilir?
Bu seyahat, İnönünün, “ İzmir halkının iktidar partisine bağlılık derecesini anlamak istemesi,, şeklinde tefsir ediliyor
Çeşme, iç politikada birdenbire ağırlık merkezi haline geldi
Kongre, askeri yardım
Ankara 29 (A.'A.) — Cunılıurbu? kanı İsmet İnönü bu akşam saat 22.10 da özel trenleriyle îznıire banket etmişlerdir.
Cumhurbaşkanı garda Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trub zon milletvekili Rnif Karadeniz, Dev
teklifini soğuk karşıladı
lot Bakanı Başbakan yardımcısı Ni-
genelkur-rııl Aluzaf
(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Askerî yardım 4-5 sene devam edecek — Amerikan ordusu şefleri Avrupaya geliyor
Amerika Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı da demeç verdiler
Atlantik paktı
$ Cain, Türkiyenin pakta
> alınmamasını tekrar
Yunanistanda Amerikan aleyhtarlığı Amerikalılara ait
otomobillerin camlan kınldı
İç ve dış
politika
Bir memleketin takip ettiği iç siyasetin dış politika üzerine tesir yapması ihtimali, utedenberi, pek kabul edilmezdi. Yâni Fransa gibi cumhuriyet şekille İdare edilen ve matbuatı tamamile hür ve serbest olan bir memleket, Rusya çarlığı gibi, en müstebit bir idare tarzı ile pakaiâ ittifak edebiliyordu. Yirminci asrın başlangıç uıda aktedilen Rus - Fransız ittifakı, Almanyaya karşı Slavlarla Lâtinleri birleştirmiş idi. Hattâ sonradan İngilterede çarlık Rusyası ile, dostluk muahedesi aktetmiş ve 1914 yılında bir cephede Cermenlere karşı mukavemet eylemişlerdi. Hiç bir zaman İngiltere, Basyanın iç politikası İle ilgilenmek istememiş ve oradaki istibdat idaresi ile müttefik olmaktan çekinmemiştir.
Fiiliyatta bu garip ittifak ara sıra bazı hoş olmıyan tezahürlere imkân vermiyor değildi. Fara ta Fransız ve Ingiliz matbuatı, kontrolsüz oldukları için, bazen {arlığa karşı yâni müttefikleri aleyhine neşriyatta bulunuyorlardı amma Rusya da bu hale tahammül ediyordu. Hattâ Rusya çan Farisi ziyaret bile etmişti. Fakat Fransız Mebusan Meclisine giderek mebustan kabul ettiği vakit bir mebus, Lehistanın çar tarafından imha edilmiş olmasına itiraz ederek çarın önünden geçerken: «Efendi yaşasın Polonya!» diye haykırmıştı. Bu vLloa Pariste yapılan parlak İyi kabulü, az çok, gölgelemiş idi. Rusların çan böyle bir ifadeyi tabiatile hiç hoş karşılamamış-tı.
ikinci Cihan Harbinde de Bolşevik Rusya ile İngiltere ve Ame rikanın el ele vererek ayni gaye uğrunda kan döktükleri de görüldü. Hem İngiltcrenin başında. Bovyetierin en amansız hasnu Mister Çörçil gibi bir devlet adamı varken... Ayni Çörçil Mareşal StoJine bizzat bir kılıç
üim etmekten de çekinmemiştir. Yâni iç rejimleri birbirinden a-payn hattâ zıt olan İttifak ve dostluk halinde bulunabilirler ve müvazi bir politika takip imkânına sahip olabilirler.
Türkiye de çeyrek asır Sovyet lerle iyi komşuluk ve dostluk halinde yaşamıştır. İç rejimleri birbirini pek tutmadığı halde bu dostluk havası, soıı zamanlara k dar bozu muş değil idi. Milli Mücadele senelerinde Sovy etlerin ’fürkiyeyc faal dostluk gös-h rdiklerî de meçhul değildir.
ingilterede şimdi iktidarda işçi partisi vardır. Amele hükümette
Vaşington 29 (United Pressı — Dışişleri Bakanı Dean Ache. son bugün yabancı memleketlere 1 milyar 450 milyon dolarlık yar dım tahsisatının tasdik edilmesini kongreden istemiştir.
Acheson bu yardımın Sovyet Rusyanın, Batı Avrupadak! hür memleketlere tecavüz husususun da her hangi bir teşebbüse giriş, meşine mâni olacağını bildirmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
tenkit etti
Vaşington, 29 A.A. (United :Press) — Cumhuriyetçi senatör lerden Harry Cain, son Atlantik paktı müzakerelerinde, Türkiyenin pakta ithal edilmemesi do-layısiyle teni itlerde bulunmuştur. Mr. Caüı, United Press’İD muhabirine verdiği yeni bir demeçte, Amerikanın bu memleketle müstakil ve ayrı bir bölge anlaşması yapmasının pratik bir yol olmadığını, başlıca arzusunun Türkiyeyi pakta dahil mem leketlerden biri olarak görmek olduğunu söyliyerek «Hürriyet İdeallerinde olduğu kadar dünya sulhu ve medeniyet uğrundaki hizmetleriyle Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılması keyfiyeti kabili telif değildir.» demiştir.
Cain, devamla: «Batı Avrupa ve Amerika için mevcudiyeti bu kadar hayatî olan Türkiye, nasıl olur da emniyet sistemi dışında bırakılabilir? Eğer, Amerika ü-(Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıt bir törende nutuk söylerken...
denizcileri
îstanbulu geziyorlar
Veremle mücadeleye dair Sağlık Bakanının beyanatı
Dr. Kemali Beyazıt, yeni açılacak hastahaneler hakkında Yeni Sabaha izahat verdi
# ödemiş şilebi ve köşede kaptan Bur han
“Ödemiş,, Şilebinin Polonya limanında geçirdiği kaza
Kaptan’m gayrı mevkuf olarak muhakemesi yapılıyor, “Ödemiş,, in battığı haberi yalan
Polonyaıun O/dinya körfezinde bulunan ödemiş şilebimizin Anna adlı bir Polonya sahil gemisine çar parak battığını, Anna gemisinden bir kısım yolcuların kurtarıldığı ve diğer yolcuların boğulmuş olduk lanın bayramın birinci gününde çı. Jtan akşam gazeteleri Anadolj A. junsına atfen yazmışlardı.
Bu haber. Çorum faciasıran deh -şe ‘ henüz gözlerden silinmediği bir zamanda yayıldığından. Ietanbjlda ve yurtla haklı bir heyecan yarat, mıştır. Fakat ertesi günkü gazete.
ler. haberin doğrusunu alarak, 0-demlşin batmadığını, gemimizin adı geçen limanda demirli buıundurul. dugunu yazdılar.
Evvelki gün gelen haberlerde ba tan geminin ödemiş değil, ödemişe çarpan Anna adındaki romörkö rün olduğu anlaşılmıştır.
Hâdiseyi müteakip ödemiş gemi sİ Gidinya limanında muhafaza altına alınmış ve gemiye ihtiyati ha ciz konmuştur.
Hâdise şöyle olmuştur:
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Atina, 29 A.A. (United Press). — Amerikalılara ait 18 otomobilin camlarının kırılması hâdisesi Amerikan - Yunan münasebetlerini muvakkaten karartmıştır. Hâdise Atinada oturan bir çok Amerikalının Yunanlılar aleyhine dönmesine sebep olmuşsa da mesele resmî makamlara intikal etmemiştir.
Kırılan camlar Amerikalılara ait 13 otomobilin sol taraflarındaki camlardır. Otomobiller Ame rikan yardım heyeti ve iktisadi işbirliğine mensup Amerikalıların hususî arabalarıdır ve camlar Atina polisi tarafından kırılmıştır.
Başpiskopos Spiridon’un taç giyme merasimi esnasında saray dan kiliseye kadar bütün yollar polis kordonu altına alınmıştı. Fakat bu yolun tam ortasında, şehrin göbeğinde bulunan «King George» oteli de Yunanistanda bulunan bir çok Amerikalının o-turduğu yerdir. Ekseriya böyle merasimler esnasında Amerika-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
müttefik olması veya İliç M* işbirliği yapınası çok mantıki g.bi görünür. Fakat Alilce komünistlere ve Sovy te karşı muhafazakâr Çörçildcn
ba.;ka türlü bir dil kullanmıyor.
Hele son nutku sertlik ve
uçak gemisi, iki kruvazör. 4 ı iten müteşekkil Amerikan naşının Doğu Akdeniz fllosu-yedi harp gemisi 27 çarşamba sabahı saat
.30 da limanımıza gelmiştir.
Filo, 21 para top atışile şehri se-'
Türk elişlorini İngilterede vo diğer yabancı memleketlerde tanıtmak için büyük gayretler sarfeden vo mesaisi takdirle karşılanan Beyoğlu olgunlaşma enstitüsü müdürü Bayan Rofia öviiç
R. Öviiç B.B.C. radyosunda konuşacak
Türk elişleri sergisini hasırlıyım heyetin çalışmaları tngüizler tarafından takdirle karşılandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafın -dan, Londrada Türk cl İşleri ser. gislni açmağa memur edilen heyet başkanı, Beyoğlu olgunlaşma enstl tUaü müdürü Bayan Refia övüç, bu akşam saat 19,30 da Londra (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
İstanbul’dan İsrail’e giden Yahudîler İsrail devleti temsilcisi, bunun bir mes’ele olduğunu anlatıyor
Victor Eliachar j
İsrail devleti Muhaceret Vekile . tinin memleketimize yolladığı mü. mesaili M. Victor Eliachar şehrimi ze gelmişti.
M. Eliachar dün kendlsile görü. şen bir arkadaşımıza geçenlerde bir sabah gazetesinde ismine atfen çıkan beyanatın tahrif edilmiş oldu . ğundan şikâyet etmiş ve demiştir kİ;
(— İsrail He Türkiye arasındaki diplomatik münasebetler henüz kati-
(Devamı Sa. a SU. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Dairelerde yeni mesaî saatleri
Pazartesinden itibaren yaz çalışma saati başlıyor
1 Ağustos pazartesinden İtib^» ren dairelerde yaz mesaî saatla ri tatbik edilecektir. Baltanla» Kurulunun bu husustaki kararı* na göre dairelerde mesaî, sabahlan saat 8,80 da bağlıyarak ll> 30'a; öğleden sonra da 15 den 18‘e kadar devam edecektir. Ge-çen yaz şehrimizde tatbik edilen, yaz mesaisi bir çok şikâyetlere yol açmıştı.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Lakırdı kıtlığında...
ULUNAY
Başbakan
Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirdi
Başbakau Şemsettin Günaltay bayram tatilini Yalovada geçirmektedir. Şemsettin Günaltayın Bursa seyahatini Yplovadan ls-tanbula aönüşünü müteakip yap nıaaı muhtemeldir.
(Dovamı 8a. 8 8ü. 4 do)
Yeni evlenen karı koca meydanda yok
Üsküdarda iki gündür aranan çift nerede ?
Dün sabah, Üsküdarda Kısıklı-
TD izdo bazı «boylik mevzular» vardır. Suya sabuna dokunmamak, gazetoyl de yazısız bırakmamak istenilirse hemen o mevzu ele alınır vo bu suretle bir yasak savulmuş olur. İşte zaman zaman temas odllon turizm mes'oie-sl böyle movzulardandır; bunun I-çln yazının seyri şöyle tertip odl-
EvvelA Istanbulun tabii güzolllk-lorindcn bahsedilir... Boğaziçi, Mar mara, Adalar, Çamlıca... gibi yerlerin tabii letafeti alablldiğlno sayılır, dökülür. Sonra şehrin pltto-roskllgl llorl sürülür: Haliç, Eyüp mezarlığı, KAğıthanoden falan bahsedilir. Daha sonra tarihi kıymeti
rlzm?» deseniz verecok cevup bu-
Nakil vasıtası olmıyan memlekette turizm olur mu?
Tramvayların, otobüslerin nalına bakın... Bir ayak blnblr ayakl Da. ha şehirle banliyöyü birbirine doğru dürüst bağlıyamamışız. Saat c.ıdan sonra Anadolu banliyösü ile şehrin muvasalası yoktur.
Hiç bir Işo yaramıyan bir on elli vapur vo trcnlndon sonra Haydarpaşa ölüm uykusuna yatar. Pen -dikte oturan bir adam son vapur olan on ikiyi çeyrek geçe ile Anadolu olhotino geçer vo oradan di on beş yirmi lirayı feda odip bir taksiye binerse o zaman maksut olan
da Millet bahçesinde ve 25 met-
re derinliğindeki bostan kuyusunun kenarında bir pantalon ile Millet bahçesi bahçıvanlarından ve Beylerbeyi Burhaniye, Resmî efendi sokağında oturalı Bekir Aldemir’e ait nüfus tezkeresi bu-
belirtilir... Camiler, kapalı türbe -ler, harap medresolor, parmaklıkları kırılmış sebiller... Falan.
Nihayet olimlzdo böyle bir şehir olduğu haldo (turizm) o lâzım go-lon ohommlyot vorllmemoslnden şikâyet odillr, hükümotln dikkati oel bolunur vo makale de bltor...
Muharrire sorsanız: «Hangi tu-
menziline erişebilir. Fakat bu nihayet bir para mos'olosıdir. «Zengin arabasını dağdan aşırır. Züğürt düz ovada yolun şaşırır!» öyle olduktan sonra gecenin hangi saatinde olursa olsun parayı veren düdüğü çalar... Mos'ole bu parayı yıkım aimıyaoak bir haddo bırakmaktır.
(Devamı Sa. s Sü. 6 da)
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)

Comments (0)