28 Ekim 1950 — Cumartesi
Yeni İstanbul’un
KUPONU
TAHSİL KUPONU
Be.voJrlu - Müellif Caddesi 6-8. Telefon: 11756-4-1757 Santral
SİYASİ İKTİSADİ, MÜSTAKİL
Ten!» eden: Hablb Edlb . TÖKEHAN
Fonta Kutuna :
Yıl 1—Sayı 332 — 10 kuruş
Abone: Türkiye İçin seneliği 33, altı aylımı 17, üç aylığı 9 liradır* Hariç memleketler iki misildir*
İlânlar : 6 ncı sayfada santimetresi 2 liradır, ilânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
447 - İstanbul. Telgraf Adresi: Hotlo. İstanbul
Cumhuriyetimizin 27 nci yıldönümünü kutluyoruz
ı
I

Bayramımız münasebette McGhee, Amerikan-Türk Cemiyetinde mühim bir konuşma yaptı
27 nel yıl Cumhuriyet Bayramı bugün Mat 12 do başlayacak ve pazartesi gece yarısına kadar devam edecektir. Bayram münasebetiyle resmi ve hususi bütün müesseseler, kara ve deniz nakil vasıtaları, evler, istasyon ve iskeleler gündüz bayraklarla donatılacak. geceleri de ışıklandırılacak!ır.
Şehrin başlıca meydan ve ana caddelerine Cumhuriyete ve inkılâbımıza dair afiş ve veCİzelerln asılmasına dünden İtibaren başlanmıştır.
Kutlama törenine yarın saat 9 da Vilâyette yapılacak bir kabul resmi ile başlanacaktır. Saat 10.30 da Taksim Meydanında şehrimizdeki askerî birlikler, mektepler, İzciler ve Şehir Bandosunun iştirak edeceği büyük geçit resmine başlanacaktır Saat 12 de 21 pare top atılacaktır. Taksim Meydanındaki törenden sonra Edirnekapı
Şehidliğİ ziyaret edilerek Belediye ve partiler adına çrlenkler konulacaktır.
Gece Taksim Meydanında bir fener alayı yapılacak ve muhtelif yerlerde eğlenceler tertip edilecek fakat her sene mutat olan Cuvnhuriyt Balosu bu yıl verilmiyecektlr.
Diğer taraftan İstanbul Radyosu da Bayram dolayısiyle özvl bir program hazırlamıştır.
Ayrıca Bayramda çalışncnk olan bilumum işçilere çift yevmiye verilmesi Çalışma Bakanlığından tebliğ m İştir.
Her sone Bayram dolayısiyle şehir hntlarında ilâve seferler tertip
Devlet Denizyolları İdaresi heniiz bu hususta bir karar almamıştır.
Resmi daire ve mektepler sah sabahına kadar kapalı kalacaklardır.
edll-
eden
Her şeyde üstünlük ftOÎHURİYET
beri herşeyde ' nosunda bir çok tık. güzel »Özler söyledik, yaptıklarımızı övdük ve kendi kendimizi göklere çıkardık. Bunların millet ruhunu dirilten şeyler olduğunu tasdik etmekle heralıer bir çok zararlar da vücuda getirdiğini itiraf etmek zarureti vardır. Çünkü bu hal bizde kendi kendimizi tenkid etmek imkânlarını ortadan kaldırdı. Basit İnsanlarımızı bir çok hayallere ve yanlış gururlara sürükledi ve yavaş yavaş cemiyet hayatımızda fena bir zihniyetin yerleşmesine sebep oldu.
Evvelâ sporda husule gelen bu zihniyet sonraları çalışma sahalarımızın her kısmına yayılmaya başladı ve blzîerl İşimizi ciddi olarak düşünmekten alıkoydu. Herşeyîn İstidattan ziyade ancak çalışmak sayesinde yapılabileceği bakkındaki umumi hüküm bıı yüzdendir kİ, memleketimizde büyük bir anlayış bulamamıştır. Onun için bilhassa spor âlemimizde elde ettiğimiz bazı muvaffakiyetler bizi artık bütün sahalarda muvaffak olduğumuz hülyasına kaptırmış ve bundan sporla nıeşgul olan ve olmı-yan herke* kendine bir pay çıkarmıştır. Filhakika fert, millet ve cemtvet itibariyle bir gurura sahip olmak lüzumunu takdir etmekteyiz. Fakat bunda ifrata gitmemek lâzım olduğu gibi hakiki ve daimi muvaffakiyetin de ancak çalışmada bulunabileceğini unutmamak iktiza eder. Sporun bazı sahalarındaki kudretimizin bir kaç kişiye bağlı kalmamasını İstiyorsak, faaliyetimizin çevresini genişleterek geniş halk tabakalarına yayılmak zorundayız. Bu ise, yalnız çalışmakla, »istemli bir gayretle elde edilebilir, lsveçte spor çalışmaları sayesinde boyların bir asır zarfında vasati olarak İki santimetre uzadığını, bir çok memleketlerde sıhhî yaşamak tarzlarının gelişmesi yüzünden lıısarı güzelliğinin arttığını ve bıı işler için ilk safhada çalışmanın gerektiğini düşünüyor ve artık zihniyetimizde ve çalışma tarzımızda bir değişiklik y a ıhmanın zamanı geldiğine kuvvetle I-nanmış bulunuyoruz.
Biz bir çok sahalarda kendikendl-mlzl çok beğenmek ve herşe.vde en üstün olduğumuzu zannetmek alışkanlığını sun on sene zarfında daha İleriye götürerek beynelmilel sahalara da teşmil etınek İstedik. Şüphesiz ki, milletlerarasında bazı muvaffakiyetler elde etmek hepimizi ıııernnun edecek bir hâdisedir. Ancak bütün bıı şeylerde elde edilen muvaffakiyet lerin geçici bir tesiri olduğunu ve bir milletin umıııııi bayatına fazla bir tesir yapaınıyarağını da kabul etmek lâzım gelir. Fİnlâııdiya harpten sonra İlk ecnebi İstikrazı yapmış bir memlekettir. Harbi kaybeden ve Rusyanın nüfuzu altına girmiş olan bu memleketin o zamanki ıııU7evvcs halinde bu İstikrazı yapmasının sebebi dünya şampiyonu .Sünni'yi .yetiştirmiş olmasından değil, harp zamanında Amerika İle de muharip bir vazûette hulıınıııasırın rağmen, eski borcunun taksitini ve faizini tanı zamanında ödemiş olınaslyle sımsıkı İlgilidir, iktisadi ve İçtimai ahlâk ilamına bu hâdise bütün dünyada akisler yapmış ve Flnlândiy anın bey nelmilel en büyüle propagandasına trıııel teşkil etmiştir.
Biz şimdi Üstün olmak arzumuzu yerine getirmek gayesiyle uğraşırken her şeyde üstün olmak esasını İdeal olarak gözden uzak tutmamak mecburiyetindeyiz. Asırların ihmaline uğramış bir yurdun evlâtlarıyız. Millet olarak Hiıhlb| olduğumuz bıı topraklar, dünyanın en zengin yerleri İle boy Ölçllgebilrcek bir durumdadır. Arıcak çalışmak sayesinde hu yu rıhı zenginleştirmek ve kendimizi refaha eriştirmek İmkânım bulabiliriz. Toprak altı ve toprak üstü servetlerimizi arttırmak. İstihsalimizi başka memleketlerin mahsulleri seviyesine çıkarmak ve hattâ üstün olmaları İmkânlarını bulmak blzlnı İçin iftihar edilecek şeylerin en çaktır.
BlzJm kanaatimizce bu tüplük elde edebilmemiz kânsız değildir. Sistematik bir çalışma İle bunu pek az l>lr zamanda temin edebiliriz. î’mıım millet bayatına tesir edecek olan böyle hlr üstünlük ve muvaffakiyetle hepimiz o-vünmeye hıık kazanmış olacağımı*/ gibi beynelmilel dünyada da o vakit daha mlihim ve devamlı bir yer alabileceğiz. Onun için en küçüğünden, en büyüğüne kudur bütiiıı milletin, iş sahasında başarı ka/anmasıııı diler ve yalnız bu türlü bir üstünlüğün bize herşeyde galibiyet temin edeceğini BÖyİpn'-y| bir vazife biliriz.
llabib Edib - Törehan
Devrimizde öteden üstün olabilmek ko-propagandalar yap-
ÜNtuniı ola-
bıısıısta Üs-lılç de lın-
McGhee yurdumuzu ziyaret ettiği zaman şerefine verilmiş olan bir kokteyl partide.
McGhee ııiu nutkundan
“14 Mayıs 1950, Türkiyede uzun zaman hatırlanacak bir tarihtir. Bu seçimler, Türkiyenin demokratik gelişmesinin de dönüm noktasıdır. Bu gelişmenin en büyük âmili Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu KEMAL ATATÜRK'tür"
New-York. 27 TH A. (TTSİS) — Türkiye Cumhuriyet Bayrammın yıldönümü münasebetle AmerikanJTürk Cemiyetinin burada yaptığı foplanlıda, konuşan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı George McGhee Türk Demokrasisinin gelişme Canlılığını ve Türkiyenln tecavüze karşı koyma azmini methetmiştir.
"Türkiye, Birleşmiş Devletler ve Hür Dünya,, başlıklı bir hitabesinde McGhee demiştir kİ:
"Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 27 nci yıldönümünü kutlamak üzere Amerikan - Türk Cemiyeti âza-lan ve onların dostlarivle birlikte bulunmaktan büyük bir haz duymak, tayız. Türk Cemiyetinin dostları olarak bizler onların geçen nesil boyunca elde ettikleri ilerlemeleri gözden geçirirken iftiharlarım paylaşıyoruz.
14 Mayıs 1950 Türklyede uzun zaman hatırlanacak bir tarihtir. Bu tarihte halkın arzusunu serbestçe ifadeyi temin eden bir seçim kanunu çerçevesinde tam teşkilâtlı muhalefet partilerinin iştirak ettikleri milli seçimler yapılmıştır. Bu seçimler Türk i yen in demokratik gelişmesinde dönüm noktasıdır. Bu gelilme demokratik faaliyetlerin büyümesine çok az fırsat veren Osmanlı sultanları idaresindeki 600 sene nazarı itibara alınırsa daha çok mânalıdır.
Bu gelişmenin en büyük âmili Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve İlk Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk'tür.
Onun liderliği altında sağlam sosyal ve kültürel reformlar tesis edilmiştir. Eğitimin faydalarının bütün Türk halkına ulaştırılması elde edilen büyük kazançlardan biridir. 1938-1950 yılları arasında bu reformlara Atatürkürı halefi İsmet İnönü tarafından devam edilmiştir İkinci Dünya Harbinin hitanımdan az sonra muhalefet partilerinin kurulmasına müsaade eden İnönü bu kanunu kabul
Demokrat Parti
Meclis Grupu salı günü toplanıyor
C. H. Partisinin bu defa da Meclis Başkanlık Divanı için aday göstermiyeceği katiyetle
belirtiliyor
Ankara. 27 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — önümüzdeki çarşamba günü açılacak olan Büyük Millet Meclisi toplantısında hazır bulunmak üzere bir kısım milletvekilleri şimdiden şehrimize gelmiş bulunmaktadırlar. ( * , ’ ı“ * ? 1
Evvelce de bildirdiğimiz gibi Meclisin dokuzuncu devre ikinci dönem toplantılarına başlaması dolayısiyle Cumhurbaşkanının Iradedeceği nutku siyasi çevreler merakla beklemektedirler. Umumiyetle bu mahfiller nutkun partilerarasındaki münasebetlere yeni bir veçhe vermeğe çalışacak bir mahiyet arzedeceğinden, partileri itidal ve sükûnete davet edici bir karakter taşıyacağından emin bulunmaktadır. . .
Diğer taraftan D. P. Meclis Grupu sah günü toplanarak Meclis ve Grup Başkanlık divanlariyle Meclis îdare üyeleri adaylarmı tesbit edecektir.
D. P, Meclis Grupunun B.M.M. Başkanlığına bu defa da tçel Milletvekili Refik Kora İtanı aday 'göstereceği muhakkak görülmektedir. Anlaşıldığına göre bahsi geçen diğer 'üyeler de eskisinden pek farklı olmayacaktır.
C. H.P. Meclis Grupu da aynı gün toplanarak Meclis Başkanlık Divanı seçiminde takip edeceği hareket tarzını tesbit edecektir. C. H. P. Meclis Gnjpıınun geçen defa olduğu gibi bu dönemde de Başkanlık divanı seçimleri İçin aday göstermiyeceği katiyetle belirtilmektedir.
D. P. mahfillerinden sızan haberlere göre, Meclisin ilk toplantısını takip eden günlerde milletvekilleri Bııl-garıstandan gelen göçmenler meselesini Meclise getirerek Hükümeti tenkid edecekler ve Hükümeti bürokrasiden ayrılmak suretiyle daha seri ve müspet kararlar almağa sevkedecek-lerdir. Bu vesile ile Bulgaristan ile olan münasebetlerimizin de bahis konusu edilerek zecri tedbirlere tevessül edilmesi yolunda temayüller belireceği zannedilmektedir.
İsveç Kıralı ağır hasta
I)ün öğleden sonra neşredilen tebliğde Kiralın güçlükle nefes aldığı belirtildi
1950 Sayımının neticeleri alınıyor
5 tur
İSTANBULUN NÜFUSU MİLYONU GEÇTİ
Ankara. 27 (T.H.A.)
edilıniyeıı farkla, senede binde
ir Avrupa milletinde tesadüf
Genel nüfus sayımının bu akşama kadar alınan geçici neticeleri bu gece İstatistik Umum Müdürü JŞefik Bilkur tarafından müjdelenmiştir.
Beş yıl önce 18.790.000 olan Türkiye nüfusu kısa müddet zarfında 2.112.454 artarak 20.902.628 i bulmuştur. Bu neticeye göre nüfusumuzun artış nispeti yılda binde 21,5 tur. Avrupa milletlerinden hiç birinde henüz bu miktarda bir artış kaydedilmemiştir.
Nüfusu, bir milyonu aşan şehirimiz îstan-buldur. Sayım neticesi İstanbulluların bir milyon 22 kişi olduğunu göstermiştir.
Yüz binden fazla olan şehirlerimizin sayısı
da dördü bulmuştur. Beş yıl önce 226 bin nüfusu olan Ankarada şimdi 286 bin kişi bulunmaktadır. lzmirin nüfusu 32 bin artışla 230 bine, Adana 17 bin artışla 118 bine, Bursa 14 bin artışla yüz bine yükselmiştir.
İstanhulun nüfusu
Diğer taraftan 1945 nüfus sayımında îstan-bulun nüfusu 1,078,399 du. Bu sayımda ise yalnız belediye hudutları içinde 1.000,022 dir. Bütün vilâyet nüfusu ise 1,179.666 dır. Bu ise 1945 nüfus sayımına göre 100 küsur bin bir artış göstermektedir. Diğer vilâyetlere ait rakamları gösterir listeyi bugün 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
bildiklerini ispat elmiş-
4500 kişilik bir muhare-vererek Birleşmiş Millet.
etmiş ve haberler üzerindeki taKyida-tı kaldırmıştır.
u Bunjj tgjüp edyn.dört yıl içinde Türk halkı muhtelif partilerin görüşlerini tartmak ve serbestçe istedikleri hükümeti seçmek imkânına sahip oldular.
Türkiyenln demokratik gelişmesine uygun muhalefet hareketini itidal fakat ısrarla muvaffakiyete götürmek Bay Celâl Bayar vesair Demokrat Parti Liderlerine hayranlığımı ifâde etmek İsterim. Bir muhalefet partisinin millete borçlu olduğu mecburiyetleri lerdlr.
"Türkiye be kuvveti
lerin askeri destek İstemesine bütün kalbiyle cevap vermiştir. Türk askerleri Koreye vâsıl olarak Türkiye, ye karşı duyduğu dostane histeriyle meşbu olan General Mac Arthur'ün komutası altındaki Birleşmiş Milletler kuvvetlerine iltihak etmişlerdir. Nüfus adedine nispeten yolladığı asker mlktarr35 bin kişilik Amerikan askeri birliğine muadildir.
Türk Hükümeti müşterek güvenlik tedbirlerine iştirak ederek tecavüze karşı kuvvet çıkarılmasını desteklemektedir. 4 ekimde Türkiye Akdeniz’in savurımasiyle alakalı işlerde Kuzey Atlantik. Andlaşması Teşkl. kllâtının askeri plânlarına iştirak e-deceğini bildirdi. Birleşik Devletler bu hareketi gayet iyi karşılamakta ve bundan hem Türkiyenln hem de Amerika dahil bütün Atlantik And-laşması memleketlerinin İstifade ede. oeğlne emindir. Gayet mühim olan Kuzey Atlantik Andlaşması Teşkilâtı Birleşmiş Milletler Anayasası çerçevesi dahilinde dünya güvenliğinin teinini İçin hür milletlerin müştereken sarfettilcleri gayretlerden biridir.
İsveç Kındı 5 inci GÜstav
Bütün Küre baştanbaşa bir göçebe diyarı olmuştur.
Türk birliğinin çarpışmaya girmesi bir gün meselesi
4o.ooo Komünist Çinlinin Mançuryadan Koreye girdiklerini Amerikan askerî müşavirleri de bugün teyit ettiler
İki Amerikan muhribi limanımızda
Stockholm, 27 A.A. (Renler» — İsveç Kıralı 5 inci GUslav bıı sabah, hazır bulunduğu bir kabine toplantısında fenalık geçirmiştir.
Saruv doktorlarının öğleden sonra neşrettikleri tebliğde, Kiralın son derece yorgun olduğu ve güçlükle nefes aldığı bildirilmektedir.; ı
92 yaşında olan Kiralın sıhhî durumu endişe vericidir.
Konsültasyondan sonra doktorlar Veliaht Prens Güstav Adolftan Kıra) 5 inci Güstavın oturmakta olduğu Droittningholm şatosundan ayrılmamasını istemişlerdir.
Birleşik Aııır.nlm \k(leı»lz filosuna mensup Sunu-
nun’* ıntıhriplerl (liiu Niıhah naat 9 «la limanımıza gelüılşJcrdlr. Gemilerin kumandanı Binbaşı Adanı», Amerikan Atagennvnll ile birlikte İstanbul İleniz Kumandanı Tuğgeneral Fuat L'zgorrn’l ve Amerikan Konsolosu Mr, Lewiafİ ziyaret etmişler ve bu ziyaretler öğleden sonra İnde olunmuştur. Akşam. Amerikan Alaşenavall tarafından yüksek rütbeli Amerikan yç Türk subayları şerefine bir kokteyl parti verilin İştir.
Tibelin işgali dolayısiyle
Hindistan, Çini protesto etti
Yeni Delhi 27 A A. (United Press) Hindistan Hükümeti bugün kıtalarına Tibcti istilâ emrini veren- Komünist Çin Hükümeti nezdinde pro-tasfödâ bulunmuştur
Hindistan Hükümeti, Komünist Çin Hükümetinin kıtalarına Tibet ü-zerlne yürümeleri enirini verdiği yolunda çıkan haberleri ilgi ile takip etlııektvıhr.
Lake Success, 27 (YİRS) - Hindistan; bugün Komünist Çinin Birleşmiş Milletlere kabul edilmesini des-teklemiyeceğinl açıklamıştır. Birleşmiş MHletlerdeki Hint delegelerine, durum açıkça bolü olmadan Komünist Çini desteklememeleri emredilmiştir.
Washîngton. 27 A.A. (Basın-Yayın ı Kore cephesinde Filipin askerleri bugün İlk defa harbe İştirak etmiştir. Türk askerleri de cepheye gitmeye hazırlanıyorlar ve çarpışmalara İştirakleri artık hlr gün mescleshlir. Bir Fransız alayı şimdi Marsllyailan hareket etmiştir. Kanadadan gelen 9000 asker ve subay da geçen hafta Koreye çıkmıştır. Columbia Hükümeti 1000 eri Birleşmiş Milletler emrine vermeye hazır olduğunu bildirmiştir.
Amerikun Savunma Bakanlığından bildirildiğine göre. Amerikan kayıpları 26 bhıi bulmuştur.
Tokyo. 27 (YİRS) — Batı Korcde çarpışan Güney Kore kuvvetleri bugün de Unsan ve Sangvondn karşılaştıkları düşman mukavemetini kıramamışlardır. Unsıın civarında çember t-çine düşmüş olan Güney Kore birliklerinden bazılurı ise hâlâ muhasara altındadırlar. Güney Kore askeri makamlarına göre. Koreye girmiş o-lan komünist Çinlilerin adedi 40.000 kişi olup, hâlen Unsan ve Snngvon cephelerinde çarpışan Kuzey Kore birlikleri de bu Çinli kuvvetlerle takviye edilmiştir. Kore(leki Amerikan askeri müşavirler heyeti de bu haberi teyit etmiştir. Güney Koreliler Sang-vonda komünistlerin hatlarını yararak derinliğine ilerlemişlerdir. Düşman tank ve topçunun himayesi altında çalışmaktadır.
Batı cephesindeki Amerikan kuvvetleri ise hududa 60 mil mesafede bulunan Taeryong Vadisini geçerek Kaaan’ı işgal etmişlerdir.
Doğu sahili boyunca ilerleyen Güney Kore kuvvetlerindon bir grup bu-
gün zayıf düşman mukavemeti karşısında Sinjun’a beş mil mesafeye kadar gelmiştir. Burası Kuzey Korelilerin büyük şehirlerinden biridir.
Askerî şahsiyetlerin kanaatine göre, Kuzey Korelilerin cephede çarpışan birlikleri, müttefik hatları gerisinde kalanlardan daha azdır. Geride kalan bu birlikler çeteler halinde toplanmakta ve aç kaldıkça etrafa saldırmaktadırlar.
Seul. 27 A A. (United Press) — istihbarat kaynaklnnndan öğrenildiğine göre çarşamba günü Unsan civarında Güney Kore kuvvetleri tarafından Komünist Çin ordusuna mensup yüksek rütbeli bir subay esir edilmiştir.
Esir edilen Çinli askeri şahsiyetin verdiği malumata bnkılırsa bu komünist Çin kuvveti, iaşe ve ulaştırma yollan İle elektrik merkezleri ve diğer mühim tesisleri himaye vazifesiyle
görevlendirilmiştir.
Bakanlar Kurulu dün de toplandı
Ankara 27 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Bakanlar Kurulu bugün öğleden sonra toplanarak muhtelif meseleleri müzakere etmiştin Sızan haberlere nazaran kurulda ilk olarak ele alınan bellibaşh mesele Bulgaristan ile olan münasebetlerimiz olmuştur. Dışişleri Bakanı Fuat KÖp. riilü son Bulgar notaları hakkında yeni izahatta bulunarak Bakanlığının meseleyi yakında Komada toplanacak olan Dışişleri Bakanlan Konse. yine götürmek kararında olduğunu bildirmiş ve arkadaşlarının bu mevzuda prensip karanna yamalan teklifinde bulunmuştur.
Durumu ariz ve amık mütalâa fiden Bakanlar Kurulu Dışişleri Bakanının görüşünü yerinde bularak ittifakla kabul etmiştir. Müteakiben Bulgaristandan gelen göçmenlerin durumu gözden geçirilmiştir.
İstanbul Üniversitesi çarşambaya açılıyor
İstanbul Üniversitesinin 1950 1951 ders yılı açılış töreni 1 kasım çarşamba günü saat 10 da Fen Fakültesi Konferans Salonunda yapılacaktır.
İki milli futbol karşılaşması birden
Türk milli futbol takımları, biri Ankarada, diıprı de Telâ-viıdf olmak üzere butrÜn iki milli maç birden yapacaktır, Kalbolumüz ıçİH bir mazhariyet olan bıı hâdise aynı zamanda Türk futbolunun çetin bir imtihan fff çirmesıno de vekile 1^-kıl edeci hür. Maçlar hakkında-ki yarimizi vc resimlerimizi bu-ynn 3 üncll sayfamızda bula* cakkınu. Tclâviıdvki maç büyün saat ta kısa dalya
33,3 metre üzerinden yayınlanacaktır.
Bere her kafaya uyan pratik bir serpuştur i
Sayfa l
YENİ İSTANBUL
28 Ekim 1050
| Hâdiselere bakış
D. P. nin Istişarî Kongresi
Yazan : M. Şevki YAZMAN

ŞEHİR
S
f
IABER
ER

Ermeni Patrikliği meselesi halledilemedi
BtR hükümet değişikliği ve dört seçim geçirdikten sonra Demokrat Parti Genel İdare Kumlu, vilayetlerden davşt ettiği delegelerle isticarı bir kongreyi toplamaya karar verdi. Buna çok ihtiyacı vardı. Zira iktidarı ele aldıktan, süratli bazı icraat yaptıktan sonra bütün memlekete dağılmış organlarının Genel Merkezin icraatı bakkuıdaki fikirlerini anlaması şart olmuştu. Büyük Millet Meclisindeki Demokrat milletvekillerinin bu İcraat muvacehesindeki düşünce ve fikirleri, parti bakımından yeter görülemezdi. Bu milletvekilleri, türlü sebeplerle bir parti mensubundan ayrı olarak dürünce ve fikirlere sahip bulunabilirdiler.
Bunlar, vilayetlerdeki parti faaliyetinden uzaklaşmış ve buna karşılık kendilerinin iş başında tuttukları hükümete çok yaklaşmış veya fikir ihtilâfına düşmüş olabilirler. Taşranın hakiki parti havasını merkeze aksettirme bakımından bu milletvekilleri artık sağlam ve bitaraf bir unsur olarak telâkki olunamazlardı.
Her ilin başkaniyle iki idare kurulu üyesinden ibaret elli dokuz heyet, (bazı vilâyetlerin heyetleri vaktinde yetişemediler) üç gün alfabe eırasiyle konuştular. Memleket idaresi, parti dahili) işleri, parti idare işleri, para meseleleri hakkında fikirlerini söylediler, bol bol tenkid-ler yaptılar, yol gösterdiler ve fikir beyan ettiler.
Kongrede gazeteciler bulunmadı. Fakat söylenen şeylerden dışarıya aksetmiyen de kalmadı. Konuşulanlar, ne parti veya devlet sim İdi, ne de dışarıdan saklanması mutlaka lâzım olan meselelerdi. Gazetecilerin Kongreye alınmaması, sırf bir prensip meselesinden, partinin iç işlerinin daha serbest konuşulması için dışarıya aksettirilmeğinin doğru görülmesinden ileri gelmiştir.
Maamafih yukarıda da dediğim gibi görüşülen meseleler bir sır değildir :
Delegelerin ekseriyeti^ mahallî dertlerden bahsettiler. Susuzluktan, düşük istihsalden, fakirlikten ve Devletin bunlarla alâkadar olmamasından şikâyet ettiler. Hele şark vilâyetleri delegeleri bu hususta çok daha hazin konuştular. Erzincan delegesi, Hin tazallümlerini sayıp dökmeye başladığı ve heykelli şehrinin acılarım aksettirmeye çalıştığı vakit bunu, bir mevta İçin söylenen bir mersiye de zannedebilirdiniz.
İşlerini görmlyen memurlardan şikâyet ettiler. Bu arada seçim zamanında karşı partinin tarafını tutarak zulüm yapmış valilerin hattâ bazan daha güzel mevkilere getirilmiş olduğunu acı acı şikâyet ederek, misalleriyle gösterdiler.
Parasızlıktan şikâyet ettiler. Karşı partinin iktidardan düşmüş olmasına rağmen, hâlâ sağlam binalara, bol gelirlere, kaynağı belli olmıyan servetlere sahip olduğunu ileri sürerek, bu şerait altında mücadelenin nasıl sürüp gideceğini sordular. Hiç değilse, gayrimeşru servetlerini al-
dıkları yere, yani Devlet hazînesine iade edin de mücadeleyi aynı şerait altında ve aynı fakirlik İçinde yapalım, dediler. Amma hiçbirisinin dili varıp (mademki İktidardayız, biz de hiylei şeriiyelerle ve meselâ Halkevleri tahsisatı diye milyonları parti kanalımıza akıtalım) diye teklifte bulunmadılar.
Tek bir defa, vilâyet delegelerinden birisinin dili kayarak :
•*— Memurlar üzerinde biraz dikkatlice durursak, onlar Halk Partisine yaptıkları hizmeti bize de yapar" dediği zaman, bütün Kongre ve tek ağızdan :
°— îstxneylz î öylesini istemeyiz. Bitaraf kalsınlar, yeter!’* diye bağrıldı.
Fikrimce Kongrenin en şayanı dikkat, hu memlekette en alışılmamış ve görülmemiş tarafı, tenkielleriydi.
Delegeler, işlerini tam kendi isteklerine göre yürütemiyen bakanları, yüzlerine karşı tenkld ettiler. Seçim dairelerini gezmiyen, köylere gitml-yen milletvekillerini, isimlerini zikrederek tepkid ettiler. İşlerini yolunda yürütmediğini ileri sürdükleri Genel tdarc Kurulunu tenkld ettiler. Bu tenkidlen karşı partinin fertlerine değil ve fakat halis Demokrat bakanlara, milletvekillerine ve Partinin en yüksek organlarına tevcih olunuyordu.
Devri sabıkta onda birini söyli-yenlorl, akla gelmez ukubata duçar eyliyeblleceği bu tenkldlerden dolayı kimse küplere binmedi. Herkes, bu dertlerin mevcut olduğunu biliyor ve vatandaşın nihayet sebep huşunda yalmş görüşlere sahip olduğuna hükmediyordu. Mümkün olanlar hakkında tatmin edici izahat veriliyordu, Fakat sebepleri kolayca izah edllemfyecek bir hayli meselede toptan şu cevabı aldı :
— Bütün gaytcrimizle söylediğiniz noksanlan izaleye çalışacağız.
Beni en çok hayrete düşüren ve tablatlyle sevindiren bu müsamaha ve tolerans havasıydı. O derecede ki. delegelerden birisi, bakanlardan birinin yaptıklarını bir hayli tenkid ettikten sonra :
"— Kendisinin yüzünü görsem tanımam” deyince Bakan yerinden kalktı :
o bakan benim, şimdi tammış oldun kardeşim" dedi.
Diğer göğüs kabartıcı bir hâdise de, müfrit arkadaşlardan birisinin :
"— Mademki bu Halk Partisi, hattâ memleket menfaatini de zarara sokacağını düşünmeden uluorta aleyhimize* yürüyor, onunla remi münasebetten başka bütün alâkalan keselim" teklifinin derhal bu hiddetli ve şiddetli tenkidciler tarafından reddedilmiş olmasıydı.
Aklıma, bütün memleket açlığa garkolmuşken, bakanların evinde bir miktar fazla erzak bulundurmalannı tenkid eylemesinden dolayı o vaktin üşülünce Cumhuriyet Halk Partisinden ve bilâhare de mansup Meclisten çıkarılan sayın Kâzım Nâm! geldi. "Kulağın çınlasın hoca” dedim. Beş senede az terakki mi bu ?
Şehir köşesi
Yollarda mevki farkı
Bir dob'tuHi dedi ki:
— Her sabah Şişliden dolmuş yaparım. Taksime gebnee eey-rü.if fer memuru» iaksUori arka sokaklara sevkıder. Oralarda, mı yulu oynar yibı, bir safla bir sola keskin virajlarla, bozuk Icaldınmlar illerinde eaUana sallana, Şişhane Yokuşunu bulur, oradan da, PeTşcmbepasa-rina sevkcdiliri^ Halbuki hu-sufti otomobillere ve içinde az yoUnı olan taksilere düz ve rahat yollar tahsis edilir. Ben bu tedbiri doflru bulmuyorum. Maksat yolların tıkanmamasını ve seyrüseferi temin iso, bozuk yollara içinde kalabalık fazla olan otomobilleri deflil, as yol* çıtsa olanları sevketmeli kl, muhakkak rahatsız olunması şart ise, az ratandaş rahatsız olsum Yok, eğer hususi otomobil sahipleriyle tek başlarına taksi tutabilenlere tercih yapılırsa, bu, yollar (çin de birinci mevki, ikinci mevki gibi bir tefrik demek olur kl demokratik telâkkilere uygun değildir. Hepimiz, zengin, fakir yol parası veriyoruz hem de aynı miktarda.
Dostumun şikâyetini aynen yazıyorum. Bu hususta şahsi bir fikrim yok. Fakat hissen, dolmuş taraftarıyım.
BtR İSTANBULLU
Şehir Meclisi dün 13 saat
süren bir toplantı yaptı
50 ye yakın takrir müzakere edildi. İnönü âbidesine sarfedilen 317 bin lira tenkidi mucip oldu
Şehir Mealisl dün sabah saat 10.30 dan 24 e kadar gündemdeki meseleleri ve Azalar tarafından verilen 50 takriri müzakere etmiştir.
Üyelerin geç gelmesi yüzünden 9.30 da toplantıya başlanamamıştır Şehir hastahaneleri kliniklerinin durumu lan muhtelif sualleri Vali ve Beledi, yo Reisi Fahreddln Kerim cevaplandırmıştır. Neticede bir komisyon kurularak meselenin tahkiki, na karar verilmiştir.
Müzakereler esnasında mevzu harici konuştuğundan dolayı Dr. Sedat Kumbaracılara başkan ihtarda bulunmuşsa da, üye konuşmasına devam ettiğinden dolayı toplantıdan beş da-kika müddetle ihraç edilmiştir.
Elektrik, Tramvay ve Tünel İşlet* meşinin hesaplarında ve işlerinde jbazı suiistimallerden bahsedilmesi üzerine meselenin kurulacak yedi kişilik bir komisyon tarafından incelenmesine karar verilmiştir.
Bütçe müzakerelerine yeçen meclis. teklif edilen maddelerin teker teker müzakeresine karar vermiş ve 20 nel maddeye kadar geçen meseleler kabul edilmiştir. 20 nel maddenin ileri sürdüğü, İmar Limited Şirketinin sermayesinin 500.000 liraya yükseltilmesi hususu, türlü münaka-
ve Üniversite hakkında soru-
Gökay
Millî Eğitim Müsteşarının basın toplantısı
İlkokullarda tedrisat
usulleri değiştiriliyor
Öğretmen enstitüleri, yalnız öğretmen yetiştirmekle kalmıyacak, mevcut öğretmenlere yeni metodları aşılıyacak
Havacılık Kongresi delegeleri bugün Izmire gidiyor
şalara aebep olmuştur. Belediye kasasına 45 hin lira mukabili 1.5 milyon liralık bîr kâr temin etmiş olan bu işe para yatırılması hususunda delegeler rıza göstermemişlerdir.
Bundan sonra Şehir Tiyatrosu sanatkârlarından İbrahim Delidenizln dilekçesi okunmuş ve Recep Bilgite-rtn İzahatından sonra bu fiilin muvakkat ihraç vaziyetini icap ettiren suç olup olmadığının tetkiki için vclce kurulmuş olan komisyona vale edilmiştir.
Belediyenin bugün 12.850.787 borçlu olmasına rağmen evvelce pılan hesapsız İmar hareketleri vc bu meyanda Taksim İnönü Âbidesinin kaidesine 195.365, heykel İçin de 121.787 lira Belediye bütçesinden sar. l’cdilmiş olması hayretle karşılanmış ve şiddetli tenkidlerl mucip olmuştur.
Çatalca kazasında inşa edilecek dispanser binası İçin 40.000 lira tahsisat kabul edilmiş, Sahaflar Çarşısı esnafının itirazı menafi! umumiye karan olduğu için kabul edilmemiştir. Dükkânların hafta tatili yapması keyfiyeti bir kanun mevzuu olduğundan Belediye kendini bu tşde salahiyetli görmemiştir. Beykozda 540.000 Hra «arfiyle bir hastahane İnşası uygun görülmüştür.
8on dakikada öğrendiğimize göre Sedat Kumbaracılar, Kavanln Encümenine müracaatla reis tarafından susturulmasının kanunsuz olduğunu bildirerek şikâyette bulunmuştur.
ev-ha-
lira ya-
200 kişilik kafile için zengin bir program hazırlandı
Yıldız Sarayı Şale Kögkünde top-lanmakta olan Sivil Havacılık Kon-gresi dün de çalışmalarına devam etmiştir. Cumhuriyet Eayranu tatilinden istifade ederek üyeler İçin bü-giin saat 14 te başhyacak bir seyahat programı hazırlanmıştır. Hâİeri An karada bulunan İzmir Belediye Reisi Rauf Onursal, bu maksatla yarınki uçakla An karadan Izmire gidecektir.
Memleketimizde ilk defa olarak yapılacak olan ve muhtelif milletlerle beynelmilel teşekküllerin iştirak ettiği 200 kişilik kafilenin bu seyahatinin çok tyl bir şekilde temini için Devlet Denizyolları îdaresi. İzmir vilâyeti, Belediye Reisliği, Ego Turizm Cemiyeti bu hususta bütün yardım ve kolaylıkları esirgememektedirler. Bu seyahat Devlet Denizyolları Umum Müdürlüğünün en yeni ve lüks vapurlarından îskcnderunla yapılacak tır.
İskenderun vapuru İle cumartesi günü saat (14) te Istanbuldan hareket edilecek, pazar günü öğleyin Izmire varacak olan kafile, öğleden sonra şehri ve tarihî eserleri gezeceklerdir. Pazartesi günü sabahleyin Bergamaya gidip, akşama tekrar İz-mire dönülecektir. Salı günü de öğleye kadar delegeler serbest olarak şehri gezdikten sonra saat 14 te Iz-mirden hareket edilerek çarşamba günü îstanbula avdet edilmiş olacak ve öğleden sonra komiteler hemen tekrar çalışmalarına ’ bavlıyacaklar-dır.
Ingiliz Kültür Heyeti Başkanının dünkü konferansı
Ingiliz kültür heyetinin kuruluşunun 10 uncu yıldönümü münasebetiyle memleketimizde bulunan Sir Ronald Adam, dün sabah Ankaradan şehrimize dönmüştür.
Sir Adam’ın Ünesco hakkında dün Üniversite Hukuk Fakültesi safilerinden birinde verdiği konferans kalabalık bir dinleyici kütlesi tarafından takip edilmiştir. -
Sir Ronald, UNESCO’nun kuruluşundaki gayeyi İzah ederek, geri kalmış memleketleri kalkındırmaya uğraştıklarını ve bu iş için gereken İhtisas sahibi personele ve mail imkânlara ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, üye devletlerin birliğe yardımda bulunmalarını talep etmiştir. Kurulduğu vakit Türkiyenln de iştirakiyle 26 üye devlete §âmtl olan bu teşkilâtın şimdi 59 devleti bünyesi içine aldığını belirterek üyeler arasında diğer milletlerarası teşkillerden daha samimî bir işbirliğinin mevcut olduğunu blldirmiştr.
Konferanstan sonra kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza, Sir Ronald Adam, UNESCO’nun gereken ihtisas sahibi personeli temin etmek için yakın bir tarihte Hollandada bir üniversite açmak niyetinde olduğunu söylemiştir. Bir Ronald. bugün Parlse müteveccihen hareket edecektir.
Telefon alacaklara yeni kolaylıklar gösterilecek
P. T. T. Genel Müdürlüğü her isteyenin telefon alabilmesi için mühim bir karar almış bulunmaktadır. Bu karara göre bu ay başından itibaren P. T. T. İdaresi arzu eden vatandaşlara tenzilâtlı olarak telefon tesisatı yapacaktır. 100 metrelik bir saha dahilinde hâlen 180 liraya yaptırılmakta olan telefon tesisatı bedeli bir sene İçinde taksitle ödenmek üzere yaptırılabilecektir. P. T. T. idaresine bu şekilde telefon yaptırmak isteyen vatandaşlar her üç ayda bir 45 lira tesisat parası ve 37,(5 Hra da altı aylık abonman parası tediye edecektir.
Asılsız haber yayan bir gazete müvezzii askerî mahkemeye verildi
Seyyar gazete müvezzii Mehmet Emin Kurun hakkında bundan İki ay evvel Ulus gazetesi satarken (Seferberlik ilân edildiğini yazıyor) dJye asılsız havadis işaa eylediği için tahkikata başlanmıştı.
Kendisinin gazetede olmayan ve halkı heyecana verecek mahiyette harekette bulunmaktan sanık olarak muhakeme edilmek üzere Ankara Garnizon Mahkemesinde yargılanmasına karar verilmiştir.
Millî Eğitim Müsteşarı Reşat Tartu dün MÜH Eğitim Müdürlüğünde bir bası toplantısı yapmıştır. Müsteşar sınıfların fazla kalabalık olması, bilhassa orta okullarda mekân darlığının önlenmesi hususunda» bütün tedbirlere başvurulduğunu ve 83 merkezden gelen okul açma taleplerinden şimdilik doğuda olmak üzere, 19 unu tatmin etmek mümkün olmuş ve orta okullara kâfi derecede öğretmen tenıin^edilmiş olduğunu söylemiştir. F
Müsteşar öğrencileri harekete getirmek için yeni bir metod olan, örnek derslerinden bahsetmiştir. Bu metod-la talebe, derslerinin yüzde doksanını sınıf içinde yapacak ve böyle mektep içinde samimi bir İşbirliği yaratılacaktır. Bu metod bazan yanlış şekilde tatbik edilmektedir. Bundan maksat öğretmenleri serbest bırakmak ve bulundukları şartlara göre örnek derslerin verilebilmesidir. öğretmen Enstitüsü yalnız öğretmen yetiştirmekle kalmıyacak, aynı zamanda da mevcut öğretmenlerle temasa geçecek ve yeni metodlan onlara aşı Uyacaktır.
Okul aile birliklerinden bahis açıldığı zaman, müsteşar demiştir kl: "Prensip itibariyle doğrudur. Terbiye iki taraflı bir ameliyedir. Yarısı mektebin, yansı ailenindir. Aile birlikleriyle çocuklan, terbiye meselesinde, aile İle İşbirliğini sağlamış o-luyoruz. Fakat tatbikat her tarafta muvaffak olamadı. Çünkü İşin maddî tarafı daha çok tutuluyor. Vilâyet bütçesinin mekteplere tahsis ettiği para mahdut olduğundan, okul aile birliklerinin ihtiyacı vardır.,, Mevzu bundan sonra öğretmen Yapı Sandığına İntikal etmiş ve bazı öğretmenlerin üyelikten çekilmek ve paralarını çekmek arzusunu belirtmeleri üzerine Müsteşar "Yapı Sandığı,, mev-zuunun tamamen öğretmen üyelerin elinde kalması lâzım olan bir mevzudur. Zira bu bir İktisadî teşekküldür. Binaenaleyh Milli Eğitimin bu işe fazla karışmaya hakkı yoktur.,, demiş ve aandrğm genel kurulunu faaliyete getireceğini kanunî formalite içinde çalışmasına yardım edeceğini sözlerine ilâve etmiştir. İlkokul
öğretmenlerinin, ekalliyet okullarındaki öğretmenlere nazaran, daha az maaş aldıkları tebarüz ettirildikten sonra toplantıya son verilmiştir.
Un ihtikârı yapan değirmenciler hakkında tahkikat yapılıyor
Türkiyenln her vilâyetinde ve Is-tanbulun bir çok semtlerinde iyi kalitede ekmek satıldığı halde îstâhbu-lun muhtelit semtlerindeki fırınlarda fena evsafta ekmek çıkarılmasının bazı değirmencilerin İhtikâra sapmalarından ileri geldiği anlaşılmıştır.
Bazı değirmencilerin 72 kiloluk un çuvallarını 26,83 liraya satmaları icap ederken 38,60 liraya kadar sattıkları kayıtların tetkikmdan anlaşılmıştır.
Mühim mikyastaki bu un ihtikârı hâdisesi hakkında yapılan ihbar üzerine tahkikata devam edilmektedir.
Cemal Reşit Rey konser turnesine çıkıyor öğrendiğimize göre Cemal Reşit Rey, Roma, Zürich ve Pariste konserler vermek üzere yakında bir turneye çıkacaktır. Kıymetli sanatkânn avdetinde Telaviv’e de uğrayarak orada da konser vermesi program dahilindedir. Cemal Reşit Rey, turne esnasmda 11 konser verecektir.
Pertevniyallilerîn Mevlidi
Pertevniyal Lisesinden Yetişenler Demeği, yarın saat 14 te Aksaray Valde Camiinde, mektebin kurucusu Pertevdi yal Valde Sultanın ve hoca, talebe, mezun Pcrtevniyallilerden e-bedlyete göçenlerin ruhlarına ithafen tevşihli mevlit okutturacaktır.
Tarsus Amerikadan geliyor
Tarsus vapuru Amerikaya yaptığı turistik * seferinden perşembe günü limanımıza dönecek ve 19 kasımda İskenderun seferini yaptıktan sonra aralık aymda Akdenizde bir ristik sefer yapacaktır.
Emniyet Memurları Prevantoryumu açıldı
semtinde Emniyet dün saat Törende
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından şehrimizde Acıbadem vücuda getirilen 50 yataklı Memurları Prevantoryumu 15 te törenle açılmıştır.
Vali ve Belediye Reisi, Emniyet Genel Müdürü, Kocaeli Valisi, Sağlık Müdürleri, hastahaneler başhekimleri emniyet müdürü ve şehrin tanınmış hekimleri hazır bulunmuşlardır. Müessese Başhekimi Dr. Hilmi Ev-yapan prevantaryumun kuruluş tarihçesini anlatarak, Emniyet Genel Müdürlüğünün 1949 da 58 bin Hra tahsisat ayırdığını ve bu tahsisata inzlmamen Vali ve Belediye Reisi
Emniyet Genel Müdürü Bugün Ankaraya dönüyor
Bir müddetten beri şehrimizde bulunan Emniyet Genel Müdürü Ferruh Şahinbaş bugün otomobille Ankaraya dönecek ve yolda emniyet teşkilâtını teftiş edecektir.
Prof. Gökay'ın teklifi üzerine Şehir Meclisinin verdiği 12 bin liralık tahsisatla binanın bir kısmının yapıldığını ve bilâhare Vali ve Belediye Reisinin şahsî borç olarak kabul ettiği 20 bin liralık noter senediyle binanın alınmasının temin edildiğini ve sonradan Sağlık Bakanlığınca bu paranın verildiğini ve bu suretle 90 bin liraya bütün güzellikleri toplamış olan bu yerde mükemmel bir müessese kazanılmış olduğunu tebarüz ettirerek hizmeti geçenlere emniyet men. supları adına teşekkür etmiştir.
Vali ve Belediye Reisi Prof. Gökayda fedakârlıkları ölçülemiye-cek kadar geniş olan emniyet mensuplarını maddî ve mânevi huzurlarını düşünmenin esas vazifelerimizden biri olduğuna işaret ederek sosyal bir ihtiyacı karşılayacak olan bu sesenin kurulmasında çalışan lere teşekkür etmiştir.
Binaya, bayrak çekildikten
kurdele uğurlu olması temennisiyle Prof. Gökay tarafından kesilmiş ve davetliler müessese yi gezmişlerdir.
Valf müesseseden ayrılırken gazetecilere:
“— Yakında basın mensuplan İçin de böyle bir sağlık müesseseslnln kurulmasını temenni etmiş ve en büyük dileklerinden biri olduğunu söylem işti r.H
mües-he kim-
sonra
Bir Ingiliz generali şehrimizde
Memleketimizdeki Ingiliz askeri eğitim heyetinin faaliyetini kontrol etmek üzere Brumlmll isminde bir Ingiliz generali şehrimize gelmiştir.
İAlf
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 47 —
— Boş ver, dedi, artık o karı ile konuşmak sana yakışmaz.
Meral dirildi:
— Karı deme kuzum. Benim yaşımda o.
— Yaşla mı bu? Kan altmış yaşında herifle kaçtı. Bir vizon, iki de pırlanta iğne için. Boşver. Anlamam öylesini. Karıdan daha kötüdür onun adı ama, ne de olsa işte, senin mektep arkadaşın diye nezaket ediyoruz. O herife şaşanm ben. Fare kuyruğu gibi bir şey o Feriha. Sıaka ve karartma bir vücut. Ap-tallann şeytanca bakışları, öyledir o. Fırıl Fırıl. Aptallarda olur.
Meral Ferhadın daha ileri gideceğini sezince, birdenbire başını ona doğru uzatarak:
— Ay! dedi, ne güzel o kravat maşası? Yeni mİ aldın?
— Yok be„. Hangi yeni? Üç ay var.
—Her gün takmıyorsun.
Ferhat başını salladı ve sağa doğru kaydırdığı dudağının istikametinde »oJ elinin dört parmağiyle havayı aşağıdan yukarıya kestikten sonra:
— Bahsi değiştirme, dedi, çakanz, Feriha-ya bugün gitmezsen iyi olur.
Ağabeysinin bu muhalefeti karşısında Fe-rihaya gitmek arzusunu duyan Meral:
229
— Bakalım, dedi, ben de pek istemiyorum zaten. Yapacak işim yok. Pek canım sıkılırsa giderim.
Ferhat başını İki defa- arkaya doğru ata-
rak tekrarladı:
— Gitme, gitme! ^adaşları ona boyjtot yarlarsa adın kötüye
Bütün ailesi, bütün ar-etti. ScnJn gittiğini du-çıkar.
— Nereden duyacaklar?
Ferhat, ikinci bir öfke başlangıcını dağıttıktan sonra ısrar etti:
— Duyarlar. O duyuyor. İşine öyle gelir. Beni dinlesen. Damgalanırsın. Gitme diyorum sana. İşte o kadar. Sonra bozuşuruz.
Ve selâm yerine bir elini havada sallayarak odadan çıktı.
Birdenbire hatırladığı bir şeyi Ferhada söylemeği unuttuğu için Meralin canı sıkıldı. Tesir ederdi belki, MSamlm de istemiyor Fe-rıha İle görüştüğümü" deseydi, belki ağabey a i fikrini değiştirirdi. Değiştirmezdi ama yumuşardı belki. Samimi sevmez hiç. Söylemeliydim bunu. Nasıl unuttum? Sabah aptallığı.
Şimdi Ferihaya gitmek istiyordu. Ağabey-6in)n tehdidi onda,.. Nasıl diyorlar ona türk-(;e... Indtpcndant... bağımsız... Bağımsız olmak arzusunu uyandırdı. Bîr de mücadele arzusunu... Çünkü ne yapabilir Ferhat? Babamı kandırırım ben. Şimdi kalkmıştır o. Dur bir de ona söylîyeylm balcaymn
Hizmetçi elinde tepsi 11e İçeriye giriyordu. — Babam kalktı mı? diye sordu Meral.
— Evet, yemek odasında. Kahvaltı edi-
yor.
Emine çıkınca, Meral acele birkaç yudum çay içtikten sonra, lıemtn sigarasını yaktı, 280
^Samlm..." dedi kendi kendine, ve sol omuzunu kaldırıp indirdi. Başka bir şey düşünmedi.
Yemek odasına girdiği zaman, babası kahvaltısını bitirmiş, yine gazete okuyordu. "Bonjur Baba" diyen Meral, onunla konuşmak için on dakikadan fazla bekledi. Gazetesini e-Jinden bırakmadıkça ona blrşey söylenemezdi. Meral gözlerinin uciyle onu süzüyördu. Babası gazetedeki yazılardan hiç birinin İçine girmiyor, dalıp çıkıyor, nahifeler! acele çeviriyordu. Her zaman böyle İdi. Hiçbir meseleye fazla bağlanmazdı.
Elinden gazeteyi attı ve kızma baktı.
— Beş tane takometre alacaklarmış. Bu da iş mi? Muhammen bedeli 15 bin 200 lira. Eksiltmeye konur mu bu? Devlet işi işte. Nihat münasakalara girmiyorum diye sinirleniyor. Kaç para kalır?
Meral babasının işlerine alâka göstermiş olmak için, cevabını hiç merak etmediği bir sual sordu:
— O Teke! İşi ne oldu?
Nail Bey ağzına taktığı sigarayı eline almadan, dumanların arasında gözlerini kırpıştırarak:
— Eh... dedi, onda biraz ümit var. Ankaraya gitmeğe üşeniyorum.
Meral baoasının en canlı hissini yoklamak için:
— Size de son zamanlarda bir depresiyon geldi, biraz kımıldanın, dedi.
— Hakkın var, hiç birşey beni çekmiyor. Babasının bu gevşeklik ve alâkasızlık ânı. Feriha meselesinde ondan ucu Parise kadar giden müsaadeler koparmak İçin çok müsaitti. Fakat Meral, en küçük projelerini bile, kapı 231
yapmadan babasına açmazdı. Hafifçe dokundurdu:
— Bana da sizden geçti galiba, içimde tuhaf bir arzusuzluk var. Meselâ... Feriha çağırıyor bugün, gitmek istemiyorum. Hanı Pa-rLse bile götürseler camın çekmiyor.
Babası bu sözleri duymamış gibiydi. Gözleri sigara dumanlan arasında kırpışıyor ve dikkati her şeyin üstünden kayıp geçiyordu. Meral kalktı ve ona doğru yürüdü;
— Halbuki, dedi, ne kadar istiyorum Parlse gitmek, biliyorsunuz.
— Paris... dedi babası, ve başı ağzındaki sigara İle beraber sallandı.
Heyecanlanması lâzımdı. Yoksa bu anda ona söylenen şeylerin söylenmemiş olduğunu farzetmek lâzım gelecekti. Başını koltuğun arkasına dayadı, vücudu tembel anlarına mahsus bir gevşeklikle uzadı ve sigarasının külü rob-döşambrmın yakasına düşerek dağıldı. Uyur gibi bir hali vardı. Fakat elli sekiz yaşına, saçsız başına, kirpiksiz ve yorgun gözlerine, iri ve ortası çıkık burnuna rağmen hâlâ güzel adamdı. Güzel de değil, her şeye karşı zarif bir isteksizliği, bir... indifförence... Lâlcaydlsi vardı. Ortaklarını kızdıran bu hal sevimliydi. Yahut Merale öyle geliyordu. Tembelliğin ve hiçbir şeye fazla bağlanmamanın ona verdiği kuvveti, yahut işte, ne büeyim, o her şeyin üstünde görünüş, ölögant üstünlük, sebep olduğu para ziyanlarım unutturacak kadar güzeldi. Ben de galiba biraz babam gibi tembelim de onun için belki.
Meral biraz daha ileri gitmeyi denedi:
~ Şaklr Bey de beraber gelmiş galiba. öyleyae. Feriha. ben, üçümüz Pariee bir ac-
232
Cumhurbaşkaniyle görüşmek üzere Arslanyan ve maiyeti dün Ankaraya gitti
Bilindiği gibi Ermeni cemaati arasında patrik mevzuunda çıkmış olaft İhtilâfa bir son vermek için hükümet tarafından bir seçim talimatnamesi hazırlanmıştır. Bu talimatnameye göre seçime Türk i yede 18 yaşını bitirmiş bütün Grcgorlyen vatandaşlar İştirak edecek ve her kilise bir seçim çrvrcRİ olacak ve her seçim çevresinden 2 kişi seçilecektir.
Şehrimizde 32, Anadoluda da 5 kilise olduğuna göre böylece 74 kişilik bir heyet teşekkül edecektir. Bu heyet 14 kişilik ruhani heyetle beraber 2 patrik namzedi seçecek ve bu İki namzetten biri Vali tarafından pat-rik ilân olunacaktır.
Halen patrik vekili bulunan Ara-Ianyan tarafdarları. Ermeni dinî nizamnamelerine dayanarak patrik sa-(,ilecek namzedin en az piskopos rütbesinde olmasını Heri sürmektedir.
Halbuki muhalifler, hükümetin hazırladığı talimatnamede dereceden bahsolunmadığını işaret ederek bu iddiayı kabul etmemektedir. Bu suretle meydana gelen ihtilafı halletmek üzere geçen gün Vali, her iki tarafın mümessillerini davet ederek vilâyette bir toplantı yapmıştır.
Toplantıda Arslanyan tarafından ileri sürülen İddianın 1862 tarihli nizamnamede bulunduğu halbuki 1860 tarihinde yapılan ve daha mufassal olan nizamnamenin 116. maddesinde bir vartebedln dahi patrik seçilebileceği ve bu vartebedln bilâhare Eçmiyayına giderek otomatlkman piskopos rütbesini kazanacağı yazılı olduğn belirtilmiş ve Vali de bu son maddeyi kabul etmiştir.
Valinin bu hareketi o anda her İki tarafın da muvafakati ile karşılandığı zannedilîrken dün sabah Arslanyan maiyeti ile birlikte uçakla. Reisicumhur ile görüşmek üzere Ankaraya gitmiştir.
Öğrendiğimize göre Arslanyan, Cunthurbaşlcanından 1862 tarihli nizamnamenin tatbikim isteyecektir.
Bu sağlandığı takdirde hâlen îs-tanbulda piskopos rütbesini haiz iki kişi olduğuna göre patrikliğe yalnız iki namzet kalacaktır. Bunlardan biri Bulgari#tandan yeni gelmiş olan Garabetyandı kl. vaktiyle simmiş bir karara göre kendisinin Türk hudutları içinde patrik seçilmesi yasak edilmişti. Binaenaleyh bu vaziyette Arslanyan otomaükman patrik olacaktır.
Emekli Subaylar Kongresi bitti
3 günden beri devam eden Emekli Subayların kongresi dün nihayete ermiştir.
Dilekler komisyonuna şu dilekler havale edilmiştir.
1. Rütbeler arasındaki derecelerin kaldırılması, rütbe esasına göre maaşların birleştirilmesi.
2. Subayların maaşlarında tahar-viu t yapıldığı zaman emekli maaşlarının da aynı şekilde değişikliğe tâbi tutulması.
3. Emlâk Bankasından verilen maaşlardan her ne nam He olursa olsun % 3 ten fazla faiz alınmaması.
Bundan sonra genel yönetim merkez kurulu başkanlığına Emekli General Emir Erkilet seçilmiştir.
Denizyolları, memurlarına birer maaş ikramiye veriyor
Devlet Denizyolları îdaresi 1951 yıh İçin memurlara vereceği ikramiye listelerini hazırlamaktadır. Blr-maaş nispetinde verilecek olan bu ikramiyelerden yalnız liyakatli memurlar İstifade edebileceklerdir.
YENİ İSTANBUL
siyasî İktisadî İIÜSTAKlL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
yeni İstanbul neşriyat LIMITED ŞİRKETİ Müdürü: Kemal £L SAKLICA
Yazı Ulerinl Hilen Idar. eden mesul müdiir:
Sacid ÖGET
Ne-rredtim iyen ıjazdar iado edilmcî.
Basıldığı yer :
VENİ İSTANBUL MATBAACILIK LÎMÎTKD ŞİRKETİ MATBAASI
yahat fırsatı çıkacak ama...
Sustu. Babası birdenbire dogrulmuş, vücudu öne doğru bükülerek sallanmış, sonra biraz dikçe durmuştu. Meral fazla ileri gittiğini anlıyarak düzeltti:
— Bilmiyorum, gelmiş mi? Tahminim benim. Tabii öyle kolayca kabul edemem bu daveti. Vakaa Şakir Beyin de, Ferihamn da Pa-riste ayrı ayn apartmanları var ama... Yol parası da o kadar fazla değil... Size yük olmam.-Ben kendi ekonomimden de veririm... Fakat-işte.,. Dedim ya... Çekmiyor Paris bile beni.
Nail Bey kızının yüzüne şaşırtıcı bir dikkatle baktı. Kaşlarının ortasındaki buruşuktan kalkan bir endişe, dudaklarının etrafını katıştıran cansıkmtist çizgileriyle buluştu. Sesi birdenbire parlamıştı:
— Kapat o bahsi. Ferhadın hakkı var.
Meral dün gece, Ferihamn telefonundan sonra odasına çıkınca. Ferhadın babasını doldurduğunu anladı. Dikine gitmedi:
— Tabiî, dedi, haklı.
Sonra korkunun yumuşattığı daha diplomatik bir sesle Uâve etti:
— Fakat ağabeyim sizin gibi ince değil, ileri gider daima.
Babası dudağının bir ucunu bükerek sigarasını tablaya bastırırken başını sallıyordu.
— Hıı... dedi, ileri, geri, falan filân, o bahsi kapat
Ve hiç bir şeyi fazla düşünmeye zlhnînj yormak istemeyen Nail Bey. İş adamlarının kestirme hükümlere bağladıkları meseleler ö-nündekl otomatizmi ile ayağa kalktı. Bitişik salona doğru yürüdü, durdu, kızına döndü: (Dcvams var)
233
M Ekim 1950
T E N I İSTANBUL
Sayfa 8
Atlantik
askerî
liderleri kararavardılar
Ilı Futbol Takımları
Türk
bugün 2 karşılaşma yapıyor
Amerikada
Kömür istihsali arttı
Bülent
Lrfter
İKnzaffer
Turgay
İstatistik G. M (Şefik Bilkur)
33560» 133504 147370 605526 278178 204107 524748 136053 75510 71950
276367 125792
491899 317254 197356 159328 312723 315934 249949 198271 198081 171868 395876 244251 290058 283626 190130 35124
254141 172543 279484 1078399
673581 381176 385410 370089 178203 157565 416058 661877 384625 428660 472789 261550 234457 220678 82699 296584 333008 171929 407541 418740 133627 205276 490493 202606 340749 395384 90446 263855 127858 287371 3*3481
Amerikadaki askerî heyetimizin tetkikleri
18 memleket bakanları dün Pariste toplandılar
Türkiye-ta kısa
Amerikan tasarım şu esasları Ihti va etmektedir:
Bulgarların yem küstahlıkları
gelmiştir gidecek-
Japon sulhuna ai1 Amerikan tasarısı
1 — Hâlen Japonyaya ait bulunan Formoza, Güney Sahalln, Pescadores ve Kuril Adalarının istikbalinin Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika tarafından kararlaştırılması, şayet anlaşamazlarsa, jneselenin Birleşmiş Milletler tarafından halledilmesi,
3 — Japonyamn emniyetinin Birleşmiş Milletler namına hareket eden Amerikan ve aglebi ihtimal diğer bazı milletlere mensup kuvvetler tarafından temini.
2 — Ruyuklyu ve Bonln adalarına konacak Birleşmiş Milletler vesayetinin Amerlkaya verilmesi.
18790174 20902628
aşağıda yazılı beş ka
Foster Dulles, Malikle yaptığı gö rüşmede. Amerikanın bir miktar sİ lâhlı Japon kuvvetinin yetiştirilme aine taraftar bulunduğunu bildirmiş tir.
Amerikalı erler "yemek vereceğiz" diye aldatılarak hapishane vagonundan dışarı çıkarıldılar. Esirler günlerce mısır koçanları ve böcekler yiyerek yaşamışlardı.
dır. Henüz kati olnn bu kanuna, detlı bir şekilde lecek maddelerin konulması düşünül mektedir.
Ankara, 27 (TH A.) — Kırşehir civarındaki Mnlya Devlet Çiftliği top. raklannın topraksız köylüye dağıtıl-ması kararlaşmıştır. Çiftlik arazisi bin kadar köylü arasında paylaşılacaktır. Bu münasebetle 30 ekim günü Malyada bir tören yapılacaktır.
Zonguldak, 27 (ANKA) — 1950 yılı kömür istihsalinin geçen senelere nispetle daha iyi olduğu öğrenilmiştir. Etlbank idaresi elindeki 1950 yılı İlk 9 aylık İstihsal rakamlarına göre bu senekl kömür istihsali memnuniyet verici bir artma kaydetmiştir. Geçen senek! istihsal 4.181.000 tondur. Bu senenin sadece ilk 9 ayında 4.280.000 ton kömür İstihsal edilmiştir. 1950 senesinin aylık vasatisi 35 bin tonun çok üstündedir. İçinde bulunduğumuz istihsal yılının son 3 ayında da en aşağı 300 bin tonluk artış görülmektedir.
Rusya He diğer 11 memleket tasarıyı incelemeyi kabul etti
memleketlerinin askerî talim usulleriyle silâhlarının standart bir hale konulmasını kararlaştırmıştır.
Komisyon öte yandan bu programın tatbik işini üzerine alacak dalnjî bîr teşkilâtın kurulması için bir plan hazırlamıştır.
Kurulacak vahdeti savunma kuvvetine dair hiçbir teferruat açıklanma-m&kla beraber Fransanın ana kara kuvvetleri, îngllterenin savaş uçakları ile deniz birlikleri ve Birleşik Amerikanın dA stratejik bomba uçakları ile harp gemileri temin edecekleri anlaşılmaktadır.
Paktın küçük üyeleri muhtemel olarak kara kuvvetleri ve muhrip ve mayın tarayıcı gibi gemileri temtae davet edileceklerdir.
Toplantıda mübadele serbestisi ve liberasyon meseleleri görüşüldü
Ankara» 27 (ANKA) bulunmakta olan Tümgeneral Yusuf Egelinin başkanlığındaki askerî heyetimiz şimdiki halde Amerikadaki askerî tesisleri gözden geçirmekte ve muhtelif temaslar yapmaktadır. Türk askeri heyeti Atlantik Paktı Savunma Bakanlan için hazırlanan hav» ve deniz kuvvetlerini!) yapacağı askerî tatbikatlara Türk heyeti olarak davet edilmiştir.
Bu gösterilerde yeni tip silâhlarla uzaktan kontrol edilen roketlerin tatbikatı yapılacaktır.
Paris 27 A.A. (A.F.P.) — Mar-shall Plânından faydalanan 18 memleket Bakanları dün öğleden sonra Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilâtının merkezi olan Meutte Şatosunda toplanmıştır.
Konsey derhal plândan faydalanan memleketler arasında mübadele ser-bestisi meselesi ile. serbest bırakılan ithalât yüzdelerlnin yüzde 60 - 75 arasında ödünç verilme şartlarını incelemiştir.
Toplantının ilk gününde murahhas heyetlerinin ekserisi bu yeni liberasyon tedbirine taraftar görünmekle beraber Hollanda heyeti ciddî itirazlar ileri sürmüştür.
Konsey bu sabah çalışmalarına devam edecektir.
lk-zgec
İllerin belediye İçindeki nüfusları ekil İki ayrıca gösterilmiştir.
nüfusu 20.902.628
nüfusu 18.790.174
farkı 2.112.454
artış nispeti binde 21,50.
Geçenlerde Konyaya yapmış olduğu ziyarette Pakistan Sefir) Ekselans Mimi Beglr Ahmet ve Begüm G. A. Beş İr Ahmet, Konya Gazeteciler Cemiyeti Balkanları ve mensupları tarafından çaya davet edilmişlerdir. Çayda Konya Valisi ve Vali Muavini de hazır bulunmuştur. Resimde Ekselans Mian Beşlr Ahmet ve Begüm G. A. Beş ir Alı met (ortada) Konya Valisi Farıık Sah iribaş (solda en sonra oturan) Cemiyet Kaskatıları ve mensuplan ve diğer misafirler görülmektedir
Vilâyetlerin nüfusu ve artış nisbetleri
Afyonkarnhisnr Ağrı
Amasya Ankara Antalya Avdın Balıkesir Bilecik Bingöl Bitlis Bolu
Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çoruh Çorum Denizli Diyarbakır Edirne Elâzığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkâri Hatay İsparta İçel İstanbul İzmir Kars Kastamonu Kayseri Kırklnrell Kırşehir Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Maraş Mardin M uğla Muş Nlğdo Ordu Rize Samsun Seyhan Siirt Sinop Sivas Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Urfa Van Yozgat Zonguldak
Toplam
(+) İsimleri z&mızdan henüz malûmat gelmediğinden bu kazaların 1945 nüfus sayımında tesbit edilen nüfusları 1950 sayımı için de aynen alınmak suretiyle hesap yapılmıştır.
Sayım neticeleri hakkında telgraf malûmatını bu saate kadar alamadığımız kazalar şunlardır:
An falyadan Manavgat Çorumdan Yusufeli, Antcpten Oğuzcll, Kütahya-dan Altıntaş, Silrtten Pervari.
Bu beş kazanın 194.5 nüfus sayımındaki genel nüfusu 119507 idi.
rlyle müşterek vasıfları ihtiva ettiği unutulmamalıdır.
Fcnerbahçenin israllde yaptığı maçlarda aldığı neticeleri ve IsrAİl takı minin şehrimizdeki oyununu gözönün-do tutarsak basınımızın kuvvetini pek küçümsemememiz ve ona göre ihtiyatlı hareket etmemiz çok yerinde, olur.
Bu müsabakanın kendi toprakların da yapılması İsrail Milli Tanımına heı nekadar inkâr edllemiyecek bir avantaj sağlamakta ise do takımımızın daha tv( rııbcll ve olgun otomanlardan müteşekkil bulunmasının bu avantajı telâfi edeceğini kuvvetle tahmin ediyoruz. Elverir kİ, sırtlarına Millî Formayı tevdi ettiğimiz gençlerimiz kendilerinden beklediğimiz oyunu ve hakiki kabiliyetlerini gösterebilmiş olsunlar.
Ankaradaki maça gelince: Mısır
Genç Milli Takımı ve bu Takımın yap tığı maçlarda Aldığı neticeler hakkında kati bir bilgimiz olmadıkından bu hususta bir mütalâa yürütebilmek salâhiyetini kendimizde göremiyoruz. Ancak umumiyet itibariyle Mısır futbolunun karakteristik vasfı teknikten ziyade sürat ¥(• mukavemettir. Teknikte biraz daha üstün gibi görünen futbolcularımız eğer Mısırlıların şahsi
Ankara. 27 (ANKA) — Komünist Bulgar Radyosu, Bulgar Is tanırı, mallarını ve mülklerini yağma ederek tehcire kalkıştığı Türklere karşı o-lan bu caniyane hareketini haklı göstermek İçin bu defa da eski hesaplan karıştırmaya koyulmuştur. Eski Zağra Radyosu dün akşamki yayınında, 93 harbinden sonra Ana-doluda ve Trakyada yaşayan 200 bin-dan fazla Bulgarin sürüler halinde kovuldukların), bunlara hiç bir hak ve mülkiyet tanınmadığını İddia ederek dünya efkârı umumiyesi karşısında Bulgar komünistlerinin gaddar-lıklannı haklı göstermeye yeltenmiştir.
Bu arada bir kaç gün önce, konsolosluklarımızın birer casusluk merkezi haline getirildiklerini iddia ede-cek kadar küstahlıklarını ileri götüren Bulgar komünist gazeteleri, bu sefer de konsolosluklarda çalışan ve aslen BulgaristanlI olan Türk memurlarını ele almışlardır. Bunlar, konsolosluklarımızdaki diploma Harımızla işbirliği yapmak ve ayrıca göç. menlerden rüşvet almakla İtham edilmektedirler.
Hatırlarda olduğu üzere, bir müddet evvel askerî ataşelik hâdisesi ile ilgili olarak 3 konsolosluk memurumuz ölüm cezasına çarptırılmıştı. Bu bakımdan bu türlü neşriyat mânldar görülmektedir.
Washington 27 A.A «United Press• — Kuzey Atlantik Paktı on İki memleket askeri liderleri İki gün süren bir toplantı neticesinde dün. Birleşik Savunma kuvvetine her memleketin temin edeceği kuvvetlerin cine ve sayısı hususunda mutabık kalmışlardır.
tkl gün süren müzakerelerde avcıca Birleşik Savunma kuvvetinin başına bir başkomutanın tâyini kararlaştırılmıştır.
Bu vazifeye getirileceğinden ısrarla bahsedilen General Dwight Eisenho-wer hu hafta sonunda Başkan Tru-man ve Birleşik Amerika Savunma Bakanlığı mensuplariyle görüşecektir
Komünist tecavüzüne karşı koymak üzere kuvvetlerin birleştirilmesi ve tevhidi hususunda mutabık kalan askerî komisyon. Kuzey Atlarftik Paktı
Bugünkü maç
Bugün Telâvlvdo yapılarak
İsrail Milli Maçı saat 20 40 dalga 33.3 metreden radyo ile yayın lanacaktır.
Ankara. 27 (TH A.) — Cumhuriyet Bayramı dolayıaiyle her yıl bakanlar ve unıum müdürler radyoda, birbiri peşine konuşmalar yaparlar, bu konuşmalarda bakanlıklarının veya umum müdürlüklerinin yaptıkları İşleri uzun uzun överek kendilerine de bir iftihar payı çıkarırlardı. Memleket hizmetinde olnn kimselerin zaten yapmaya mecbur oldukları işlerle övünmeleri 14 mayıs inkılâbının ruhuna uymadığından dolayı iki gün sonra kutlanacak olan büyük bayramımızda bu kötü geleneğe son verilecektir.
Pyongvsng, 22 (Hususî muhabirimiz Homer Bigart bildiriyor) — Koroda her gün kuzeylilerin yeni bir vahşi hareketlerinin delilleri ortaya çıkıyor. Yeni öğrenilen hâdiselerden biri de Pyong\’ang’ın 40 mil kuzeyindeki tünellerden birinde kurşuna dizilen masum Amerikan askerlerine aittir. 65 İnin katline teşebbüs edilen bu vakadan 23 Amerikalı bir şans eseri olarak canlarını yaralı olarak kurtarabilmişler; yaralılardan yedisi İse hâdisenin cereyan ettiği tünelde açlıktan ölmüştür.
Bir müddet evvel Suşon civarına İndirilen paraşütçü birliklerin vazifesi, Pyongynngdan Mançurya hududuna kaçırılmak istenen Amerikan esirlerini kurtarmaktı, fakat indirme biraz geç kaldığından esirler, bahsettiğimiz tünelde katledilmişlerdir. Süratle İlerleyen Amerikan birlikleri, aynı trende bulunan 250 müttefik esirinin ölmeden kaçırılmalarını sağlamıştır.
Pyongynngdan trene bindirilen esirler. kömür vagonları içinde, yaralarından akan kanlar ve yedikleri yiyeceklerin pisliğinden dolayı tutuldukları dizanteri yüzünden bitap bir halde kalmışlardır.
Seyahat müddetinçe vagonlarda a-yAkİHrını uzatacak kadar bile yer bu-lAmıynn esirler, tarlalardan çaldıkları
'Lake Sııccess, 27 (YİRS) — Amerikan resmi şahsiyetleri, Rusya ve diğer 11 ilgili devletin Japon sulh muahedesi hakkındakl Amerikan tasan-sınt incelemeyi kabul ettiklerini açıklamıştır. Amerikan tasarısı, Japon silâhlanmasına dair hiçbir tahdidi ihtiva etmemekledir. Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Foster Dulles İle uzun müddet görüşen Rus delegesi Malik, Hükümetinden bu hususta talimat beklediğini bildirmiştir.
Ankara, 27 (T.H.A.) — Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığına yolladığı acele kayıtlı bir telgrafla İstanbul halkevlerine 1949-1950 mali yıllarında hükümet tarafından yapılmış para yardımının miktar ve zamanını gösterir cetvelin 48 saat zarfında Bakanlığa bildirilmesini istemiştir.
Halkevlerine yapılmış olan yardımın acele bildirilmesi istendi
Bugün Aııkarnda yapılacak olan Türk - Mısır Milli Takımında yor alacak olun futbolcularımızdan beşi
mazhariyet olduğu hâdisenin uzak tutmamamız lâzımdır
Kara kuvvetini Fransa, deniz kuvvetini Ingiltere, hava kuvvetini de Amerika temin edecek
fasulya veya mısırları hattâ buldukları sümüklüböcekleri yiyerek hayatlarını devAm ettirmeye çalışmışlardır. Kuzeyliler o kadar fena hareket etmişlerdir ki, kurtulanlardan biri, yaralarını yıkamak İçin biraz temiz su bile vermediklerini, ölenlerin yarAİA-rındnn akan kanlar ve çürümüş etlerinin kokusundan vagonda oturmanın imkânsız olduğunu söylemiştir.
Pyongyangdan hareket eden kanlı kervan her gun dört beş telefat vererek. üç gün. üç gece kuzeye doğru l-lerlemesine devam etmiştin Mahut tünele gelince, tren durmuş, esirler bütün gün ne olacağını bilmeden beklemişler ve nihayet akşam geç vakit, bir grup muhafız gelerek esirlere yiyecek vereceklerini, fakat ufak kafileler halinde yemek verilecek yere gidileceğini söylemiştir.
Birinci grupla birlikte giden ve her nasılsa kurtulan Çavuş Joseph Mist-retta başlarına geleni şöyle anlatıyor:
“Vagondan İndik, sıra halinde yürümeye başladık, tünelin ağzına geldiğimiz vakit, muhafızlarımızın ellerindeki silâhlara kurşun koymakta olduklarını duyduk, fakat hen bunu bir tedbir eseri olarak kabul etmiştim ki, tam o anda tüfek sesleri ve etrafımdan feryatlar gelmeye başladı. Hemen kendimi yerfe attım ve ölmüş gibi göründüm. Bu sırada bize ateş edelim derken askerlerden biri arkadaşlarına ateş etmiş. İşte bu kargaşalıktan istifade ederek yerimden sürüne sürüne yakındaki sebze tarlasına gittim ve beklemeye başladım. Bir müddet sonra bizim grupu diğerleri takip etti, fakat her gelen kafile eskilerinin yakınlarında kurşuna dlzilmeylp, başka hendeklerde katledilmekteydi. Katliâm bittikten sonra kalktım, güneye doğru kaçmaya başladım. Günlerdir gardiyanlarımız bize bir şey vermemişlerdi. Açlıktan adım atacak halim yoktu. O sırada bir yabani kediye rastladım, fakat vahşi hayvan, bir türlü tutabileceğim mesafeye gelmiyordu. Saatlerce bu can kurtaracak dostu yolA getirmek İçin uğraştım, fakat hayvan l-nat ett.1, ben yaklaştıkça o kaçıyordu. En nihayet dAha fazla durmanın benim için tehlikeli olabileceğini düşünerek ister İBtemez yoluma devam ettim. Yolda rastladığım bir tarlada dört tane turp gördüm, uzanıp yerinden söktüm ve yemeye başladım. Güneye doğru kaçarken, bir ara kuzeye giden otomobil kafilelerine rastladım, makinelerin ekserisi Rus malı otomobillerdi, uzaktan içindeki askerlerin Güney Koreliler olduğunu anlayamadım. fakat yaklaşınca giydikleri Amerikan üniformalarından askerlerin Güney Kore birliklerine mensup kimseler olduklarını farkettlm ve uzun sıkıntılardan sonra hayatımı kurtardım.,.
Kuzey Korelilerin son katliâmlarından birini de bugün, elleri birbirine bağlı olarak Taedong Nehrine atılan Amerikan askerlerinin cesetleri bulununca öğrendik. Bu askerler önce kurşuna dizilmiş ve sonra da ölmemlşler-se boğulsunlar diye nehre atılmışlar.
368566 155525 163492 818597 306000 337077 563086 136844 96225 88422 302460 136359 539925 287808— 218250 173000 + 341831 ?i0004 294492 221125 212307 197246 459731 274571 326000 + 299084 203474 44204
297257 186064 317380 1179666
767215 1 409091 411568
404043 192333 182129 474761 740548 416000+ 481129 519016 288545 269080
240091 107309 331057 372392 181084 475953 509180 155000 225874 540361 222897 387456 420170 105663 295234 143153 321546 425868
gayret ve mukavemetlerine karşı koyar ve umduğumuz enerji ve mücadele azmini aynı tempoda oyunun sonuna kadar dovanvetUrcbilirlersc matlup bir netice «almamamız için ortada bir sebep kalmaz. Ancak böyle bir neticenin istihsali yukarıdaki şartların tahakkukuna bağlı olduğunu unut-manialıdır. Her şeyin başında takımlarımızın şuurlu, temkinli, azimkâr bir oyun çıkarması lâzımdır. Hasının zayıf ve kuvvetli taraflarını yoklayarak ona göre bir sistem tatbik etmek, kalenin önünde fırsat kaçırmamak, karşı tarafın yorgunluk alâmetleri gösterdiği zaman bu vaziyetten faydalanmasını bilmek, elde edilecek netice üzerinde müessir olacak başlıcA âmillerdir.
Böyle olmakla beraber itiraf etmek lâzımdır ki, her iki takımımız da bu maçlara lâyıkı veçhile hazırlanmış olarak çıkmak fırsntını bulamamış-lardır. Federasyonun Millî Takımı zamanında teşkil ederek istediği gibi hazırlamak ve çalıştırmak hususunda maruz kaldığı bin bir müşkülâtı takdir etmemek haksızlık olur. Esasen bu işe biraz geç başlamış olnn Itk maçlarının daha ilk haftalarında Milli Takının alınacak oyuncuları seçerek bunları bir arada çalıştırmaya tevessül etmek bir müddet daha holge birincilik maçlarını geciktirmeye uğratmak olurdu kİ buna da başta kulüpler şiddetle itiraz etmiş olacakları gibi Federasyon da yıllık faaliyet pro. gramını aksatmadan tatbik edebilmek imkânını bulamamış olurdu. Böyle bir durum karşısında bu maçları yapmaktan sarfınazar etmek keyfiyetine gelince: Sporun herhungl şubesinde olursa olsun milli tamasların sağlayacağı faydalar dikkat nazara alınırsa bunlardan tevakki etmenin mahzurları kendiliğinden meydana çıknr.
Unutmamak lâzımdır kİ, sporda başlıca gaye yenmek, yenilmek değil. Sporu spor olarak yapmak ve onu mümkün olduğu kadar geniş halk kütlelerine yayarak terakki ve İnkişaf ettirmektir.
Bugün yapılacak her iki müsabakada da gençlerimize İtimat ediyor, onlardan başarılar bekliyoruz.
MIHI maçı İdare edecek İtalyan hakemi geldi
Bugün Ankarada yapılacak olan Mısır - Türk milli maçını idare edecek olan İtalyan hakemi Sinyor Georgla Semerdin dün şehrimize Hakem bu sabah Ankaraya tir.
Bakanların bayram nutukları kaldırıldı
Bir günde iki milli maç yapmak, futbolumuz için büyük bir gibi, iftihar etmemiz lâzımgelen bu aynı zamanda çetin bir imtihan olacağını da gözden
Hazırlanan yeni kanun tasarıları
Ankara, 27 (ANKA) — B.M.M.nln bu devre Içtlrnaında kanuniyet halini almak Üzere muhtelif bakanlıklar yeni kanun taşanları hazırlamakla meşguldür. Bunlardan bir kısmı hâlen bakanlıklarda müteşekkil komisyonlar tarafından ikmal edilmiş bulunmaktadır. Bu meyanda İçişleri Bakanlığınca memleketi çok yakından alâkadar eden üç ana kanun hazırlanmak tadır.
1 — Özel İdareler kanunu.
2 — Köy kanunu,
3 — Belediyeler kanunu.
Bunlardan özel İdareler kanunu ikmal edilmiş bulunmaktadır. Bu kanunla hâlen mevcut hususî idareler kanunu tamamen değiştirilmekte ve özel idarelere bilhassa faaliyet ve bütçe bakımından geniş imkânlar sağlanmaktadır.
Köy kanunu da baştanbaşa değiştirilmektedir. 341 senesinde meriyete giren ve 20 senelik bir tatbik devresi geçiren bu kanunun bir çok eksik tarafları meydana çıkmıştır. Yeni köy kanunu köylünün kalkınması e-saslarını ihtiva etmektedir.
Adalet Bakanlığında hazırlnnmak-ta olan kanunların en mühimrni demokrasiyi koruma kanunu tasarısı-şeklini almamış komünizm ile şıd-mücadele edilebi-
İller nüfusu
(Şehirler ve köyler bir arada) fl adları 1945 1950
UZUN seneler NeK-Tork Belediye Reisliğini İfa eden İtalyan La Gııanlla, bir akşam, şerefine verilen ziyafette, muvaffakiyetinin sırrını şöyle hulâsa eder: “küçükken, kitaplarımdaki en küçük bir lekeye tahammül edeıne/.dim.
NeM-York gibi. İstisnasız bütün Balkan devletlerinden çok daha kalabalık nüfus barındıran bir şehre, kılı kırk yaran bir temizlik metodunu ve o vakte kadar |>ek kaale alınmayan şehir estetiğini getirmeye muvaffak olan adamın, bütün başarısını kitap zevkine bağlaması, şimdi pek çoklarına belki de paradoksal gelecektir. Hele bizim gibi, kitap hıb’ında, ticari gayelerden gayrisini tekmeyle kovan bir memlekette, değil tıeledh’celllkle, en basit vatandaşlık âdâbı ile dahi kitap zevkim münasebettar kılmak, zevzekliğin âlâsı sayılabilir. Ama ne çare, sade sosyologların ve psikologların nazariyelerlyle değil, fakat pratiğin göze parmak dürten çıplak realitesiyle de meydandadır ki, çocuklarına mekteple beraber kitap zevkinin sihirli usaresini tat-tırabllen memleketlerde, şehircilik ileridir, temizlik ileridir, estetik ileridir, sanat ileridir...
Dünyanın en zarif çocıık kitaplarını basan Almanya, dünyanın en temiz caddelerine malikti. Kitabının sahlfelerl arasındaki en küçük hlr çizgiye tahammül edemiyerek büyüyen Alman çocuğu, şehrinin caddelerindeki tek kibrit çöpüne dayann-nııyan Alman vatandaşı uluyordu. İngllterede çocuk neşriyatı İçin devletin kurduğu süzgeç, en ziyade Ingiliz yavrusunun zevki üzerinde titizlenir ve daralır. Ama işte ayııı İngiliz yavrusu büyüyünce, Victoria İstasyonunu pırıl pırıl hitan, yahut yüz binlik Uembley'i altı saatte temizleten bir vatandaş oluyor.
Biz, kitap ciltlemek ve süslemekte zevkin ve sanatın şahikasına varmış ecdadımıza rağmen, bu hasleti artık tamamen kaybetmiş gibiyiz. Hele kitap zevkinin çocuktan başlayacağını hiçbir zaman İdrak etmediğimiz gibi, hu mevzuu hâlâ da kavramış değiliz. “Adam sen de çocuk değil mİ. nasıl olsa olur., düsturu, yavrularımıza karşı, her işde olduğu gibi, kitap mevzuunda da câridir.
Ben; İki değerli dost Vedat Nedim Tor ve Şevket Rado’nıın Doğan Kardeş Yayınları başlayıncaya kadar, Türk çocuklarına kitap zevkim aşılayacak bir tek baskı görmüş değilim. Sîzlerin de rastladığınızı sanmıyorum. Allahtan bu İki fikir adamı kolları sıvamış bulunuyorlar ve maddi kazanç için değil, sadece mânevi kârın hazzı uğruna, ince bir kitap zevkinin tohumlarını büyük, küçük bütün Türk karilnin gönlüne serpmeye çalışıyorlar. Yoksa “çocuk neşriyatınızdan bir İki nümune görebilir miyim?,, diyen bir yabancının karşısına güç çıkardık.
Çocuk neşriyatı, gerek zarfı gerek mazrufu İtibariyle, muhakkak kİ, üzerinde en ziyade durmamız lâzım gelen bir mevzudur. Senelerce devlet eliyle idare edilen mektep kitaplarında, çocuklarımızın ruhlarım saracak en küçük hlr nefaset temin edemediğimiz gibi, Babıâllnln çocuk kütikphaneslne püskürttüğü eserlerde de zarafetin nebzesi yoktur. Garpte, baba, kötü basılan çocuk kitabına elini dahi sürmez. Çünkü o da öyle büyüdü. Aıııa bizde öyle mİ? Bu itibarla Doğan Kardeş ıMüessesesiniıı m+ığı çığır büyüktür ve ne kadar övülse azılır.
Serbest rakı imalâtına müsaade ediliyor
Anknra, 27 (ANKA» — Gümrük ve Tekel Bakanlığı rakının serbest olarak hususi teşebbüs erbabı tarafından da imal edilmesi İçin lâzım gelen hazırlıklarım bitirmek üzeredir.
Kanunda, Gümrük ve Tekel Bakanlığının müsaadesiyle rakının serbest imal edilebileceğine dair kayıt bulunduğundan, bıı husus hakkında bir tasarı hazırlanmayacak, sadece bakanlığın bir karariyle imalâta izin verilecektir.
Bilhassa lstanbuldan, eski ve tanınmış rakı imalciletınden bakanlığa müracaatlar yapılmaktadır.
Rakı Imalcilerlnln somayı sadece bakanlıktan almaları şart koşulacaktır.
Ankara 27 (A A.) — 1950 genel nüfus sayımının bugün Alınan muvakkat neticelerine göre, nüfusumuz 20 milyon 902 bin 628 d ir.
İstatistik Genel Müdürlüğü, bu neticeyi Başbakanlığa bugün aşağıdaki tezkere He bildirmiştir:
22 ekim 1950 pazar günü bütün yurtta yapılan genel nüfus sayımının, il ve ilçelerden telgrafla alınan muvakkat neticelerine nazaran Türkiye nüfusu. 1945 nüfusu ile mukayeseli o-laıak aşağıda arzedllmlştir nüfusu ile il merkezlerinin sınırları cetvelde
1950 1945 artış
Senelik
Bu rakamlar bu akşam ajansa ve radyoya verilmek suretiyle bütün memlekete duyurulacaktır.
Derin saygılarızla Nüfus İstatistikleri Müdürü «Şükrü Arıdor) istatistik G. M. lüğıi Baş Müşavir
(Selim Sabit Aykut)
istatistik Genel Müdürlüğünün teşekkürü:
1 — İstatistik Genel Müdürlüğü, nüfus sayımını derin alâka ve kuvvetli bir işbirliği zihniyetiyle karşılayan ve sayını memurlarına gereken bütün kolaylıkları gösteren ve sayımın beklenen intizam içinde yürütülmesini ve bugünkü mesut neticenin alınmasını suğlayan büyük Türk milletine derin minnet ve şükranlarını sunar.
2 — İstatistik Genel Müdürlüğü, nüfus sayımında vazife alan ve bu vazifeyi büyük dikkat ve feragatle yapan bütün savım ve denetleme memurlarına. yüksek ve kıymetli yardımlarını esirgemeyen basın mensuplarına ve İstatistik Dairesi İle sıkı işbirliği yapan idare üstleriyle il ve ilçeler sayım komitelerine, nüfus teşkilâtına, diğer resmî ve hususî bütün teşkilât He bunların memur ve mensuplarına teşekkür ve minnetlerini arzeder.
27.10.1950
CETVEL î 1
22 ekim 1950 nüfus saj ımı neticeleri telgrafla alınan geçici rakamlardır.
TÜRK fulbol tarihinde şimdiye kadar İlk defa olarak futbol Milli Takımımızı teşkil eden kuvvet ikiye bölünerek, bunun bir kısmı memleket içinde bir kısmı da memleket dışındn müsabaka yapacaktır.
Bugün 1925 doğumludan daha yaşlı olmamak üzere genç elemanlardan teşkil olnacak Milli Takımımı» Anka-rada 19 Mayıs Stadyumunda aynı şartlar dniresinde sahayA çıkacak Mısır Milli Takımı He Akdeniz şampiyonası için karşılaşırken, kayıtsız oİA-rnk teşkil edilecek diğer Milli Takımızdan “Tclâviv’,de İsrail Takınıl ile millî bir maç yapacaktır. Bilindiği gibi yalnız genç millî takımlarda üç ynşll ve tecrübeli oyuncunun yer almasına müsaade edilmektedir.
Bir günde iki milli maç yapmak, futbolumuz için büyük bir mazhariyet olduğu gibi, iftihar etmemiz lâ-simgelen bu hâdisenin a.vnı zamanda çetin bir imtihan teşkil edeceğini de kabul etmek lâzımdır.
Çocuklarımızın bu İmtihandan alın-İRrının akiyle çıkarak hepimizin yüzünü güldürmelerini candan temenni ederiz. Her iki müsabakanın dA tahliline girecek olursak, bunların kendilerine göre ayrı ayrı hususiyet ve önemleri olmakla beraber, esas itiba-
İstanbul’un KORE muhabiri bildiriyor
1^ f • | 3>


Yeni İstanbul’ un sürprizi: 1.000 SAAT. Tafsilâtını yakında öğreneceksiniz.
Sayfa 4
YENİ İSTANBUL —
28 Ekim 1050
GÜNÜN EKONOMİK HAREKETLERİ
Ormon Fakültesi Profesörler Kurulunun raporu dolayısiyle
Ormancılığımız dâvası ve İstanbul Üniversitesi
Yazan : Muhsin Zekâi BAYEK Yüksek Orman Mühendisi
Yeni iktidar parti programındaki ormancılık mevzuunu ele almış ve memleketimizde gittikçe müzminleşmeye yüz tutan orman mevzuur ı; profesörler, politikacılar, idareciler, ormancılar ve köylü vatandaşlardan müteşekkil bir heyete tetkik ettirmeye başlamışlardır. Karma heyet şimdiye kadar Tarım Bakanının riyaseti altında iki toplantı yaparak ormancılık hakkında mühim kararlara varmıştır. Bu heyete dahil Orman Fakültesi profesörleri çok güzel bir hareketle, kendi fikirlerinden başka fakülte profesörlerinin fikirlerini de bildiren bir raporla İştiraki düşünmüşler ve ormancılığımız hakkında hazırlanan raporu profesörler kurulunda kabul ettikten sonra heyetteki toplantılara iştirak etmişlerdir! 1).
Ormancılığımızın ana meseleleri hakkında Orman Fakültesi profesörlerinin görüşünü ve prensiplerini a-çıklayan raporun kanaatimizce mühim görülen kısımlarım maddeler halinde hulâsa etmeye çalışacağız.
Rapor:
1 — Ormanları korumak ve devamlılığım sağlamak maddesiyle başlamaktadır. Bu suretle aşağıdaki ga- ( yelerin sağlanacağı belirtilmektedir.
a) Halkın ve milli ekonominin orman mahsullerine olan ihtiyaçlarını karşılamayı emniyet altına olmak,
b) Toprzık korumasını sağlamak,
c) Yuıtdaşın sıhhat ve refahına hizmet etmek.
2 — Devlet ormanları devlet eliyle işletilmelidir.
Bu maddedeki prensip çok mühimdir. Bu hakikatin bir misalle rnate-matikman ispatını da yapabiliriz.
Memleketimiz ormanlarının kalitesinin çok bozuk ve verimlerinin azalmış olması her vatandaşın müşahede ettiği bir hakikattir. Orman işletmede en mühim faktörün ormanın verimi olduğuna göre ormancılıktaki verimi. l&rlf etmekle İşe başhyablllriz. Ormancılıkta verim; muayyen bir orman sahasındaki (bir hektar) a-I ğaçlarm genel hacimlerinin artımı i-le hesap edilir. Memleketimiz ormanlarının hektardaki vasati serveti yani ağaçların gövde hacimleri 200-250 M3 tür, Kalitesi bozuk ormanlarda I senelik artım % 1 ilâ 2 dir. Şu halde bu orman serveti senede 4-5 M.3 gövde hacmini verebilecektir. Yukarıdaki hâdiseciği paraya çevirirsek; bir sermayedar o ormana 200-250 Ura yatıracak ve senede yatırdığı bu paraca ve çalışmasına karşı ancak 4 ilâ 5 lira alacak demektir. Bu ise çok az bir miktardır. Bugün çalışan sermaye değil devlet tahvilleri büe % 6 faiz verirken, normal şartlar altında hangi hususi teşebbüsün ormanlarımıza sermaye yatırabileceğini düşünebilirsiniz. Bu bakımdan I madde memleketimiz için çok yerin-1 dedir. Gene profesörler kurulu raporuna göre, devlet orman işletmesinin isminin devlet orman servisi olmasının daha uygun olacağı belirtilmekte ve devlet orman servisleri; ham madde istihsal ederler, bu maddeleri kendi istif yerlerine sevkederler, ormancılık tekniği ve kıymetlendirme icapları ve ekonomik zaruretler zorlamadıkça mamül veya yarı mamûl yapmaz ve taşımazlar denilmektedir.
3 — Devlet orman teşkilâtının, orman endüstri işleriyle meşgul olmaması muvafıktır.
Bu madde yukarıdaki izahatı takviye etmektedir. Ancak raporda; hususî teşebbüsün alâka göstermediği, fakat millet ekonomisi tarafından yapılmasında fayda mülâhaza edilen fabrikasyon işleri devlet tarafından görülmelidir mülâhazası da bulunmaktadır. Devlet orman işletmelerinin son zamanlarda ehliyetli ellerde rasyonel! çalışmaya başlayan yedi kereste fabrikasının durumu hakkında bir mütalâa olmadığından kanaatimizce bu maddenin daha fazla a-çıkİEUiması lâzımdır.
4 — İç iskân meselesi ön plânda mutlaka ele alınmalıdır.
Bu hususta raporda; doğrudan doğruya ormanlar içinde yaşayan ve bu yüzden bir zaruret içinde bulunan ve ormana en fazla zararlı olan köylülerin buralardan alınarak verimli tarım alanlarına yerleştirilmeleri en *
kısa zamanda sağlanmalıdır denilmektedir.
5 — Harap, bozuk ve verimsiz olan koru ve baltalık ormanları balom ve ağaçlandırma yolluriylc imar edilmeli ve verimleri yükseltilmelidir.
Uzun vadeli program ve plânlara göre yeniden orman yetiştirilmesine ve orman açıldıklarının kapatılmasına zaten başlanmıştır. Ancak bu İşlerde sarfediien paranın devlet orman işletmelerinin bütçeleri yerine, genel bütçeden temini İle bu temponun • hızlandınlabileceği kanaatindeyim.
6 — Otlak işleri tanzim edilmelidir.
Bu hususta şimdiki orman kanununda da kesin hükümler vardır. Memleketimizdeki köylü vatandaşlar, hayvanlarını istedikleri yerlerde rahatça ve serbesetçe otlatmak istediklerinden tatbikattaki formalitelerde yapılacak kolaylıklarla otlatma işinin tekniğe uygun bir yola glrebl-leceğine kaniim.
7 — Ormancılık yüksek şûrası kurulmalıdır.
Raporda, orman İşlerinin selâmetle yürütülmesini takip ve temin etmek, orman işleriyle ilgili resmi ve hususi teşebbüslerin çalışmalarım koordine etmek, memleket çapında plânlı ve programlı çalışmayı sağlamak ve takip etmek ve bu işler için lüzum hasıl oldukça gerekli tavsiye ve tekliflerde bulunmak üzere mutlaka bir (ormancılık yüksek şûrası) kurulmalıdır, denilmektedir.
Bu madde de çok mühimdir. Zira memleketimizde ormancılık zıt fikirlerin ve prensiplerin tatbikatı yüzünden bir İstikrar bulamamış ve bugünkü durumuna düşmüştür. Bu bii-retle partiler üstü ve İdarî cihaz İle ilgisi bulunmayan bir şûranın kurul- ( masına hararetle taraftarız.
Yazımı bitirirken uzun emek ve mesai neticesi kesin ve açık prensip- I lere istinat ettirilen raporun esasının . 24 madde olduğunu ve tablaUyle ilmi hüviyet taşıdığını, bunun yanında | memleketimizde bilfiil ormancılık j tatbikatını yapmış kimselerin müta- ı laâlariyle memleket ormancılığı hakkında kesin neticeye varılabileceğini belirtmek zaruretini duymaktayım.
(1) Orman ve Av Meslek mecmuasının temmuz, ağustos ve eylül sayılarından İstifade edilmiştir.
Trabzon fındık
piyasası
Son birkaç günden beri piyasa durgun gidiyor
Trabzon. 27 (Hususi) — Fındık piyasaları bu hafta boyunca da durgunluk ve hareketsizlik İçinde geçmiştir. Bu yüzden müstahsil pazarlara mal İndirmekten kaçınmış ve bor-sada hiçbir miıameie olmamıştır.
Az miktarda gelen mallar kati hesap kesilmiyerek tüccar nezrinde e-maneten bırakılmakta ve hesaplaşma ileride ümit edilen inkişafa talik ve tehir edilmektedir.
50 randımanlı kabuklu fındık fiyatları ismen 150 kuruş olarak ifade edilmekte ise de, bu fiyata ancak muztar vaziyette kalan mahdut bir zümrenin zaruri ihtiyaçlarını temin İçin satmak mecburiyetinde İcaldık-lan cüzi miktarlara münhasır ufak tefek işlerden başka bir muamele olmamıştır.
Alınan haberlerden, bu vaziyetin piyasanın yükseldiği sıralarda lstan-bula açıktan yüklenen partilerin henüz tamamen tasfiye edilmemiş ve evvelce daha ucuz fiyatlara satışlar yapan bir iki ihracatçının da ihtiyaçlarını bu hazır mallarla tamamlamsk imkânı içinde fazla istek göstermemelerinden ileri geldiği anlaşılmaktadır.
Vaziyetin ay sonuna kadar böyle devam edeceği tahmin edilmekte ve ilerideki İnkişaf bütün bölgede merak ve alâka İle beklenmektedir.
Yunan tütünleri
Son anlaşmalara göre, Alman piyasasında sürüm temin edecek
Frankfurt, 27 (AP) — Yunan Başbakan Yardımcısı Papaandreu dün akşam. Batı Almanya ile Yunanistan arasında, hu son devlet tarafından, Üc sene içinde. Almanya ya 35.000 ton tütün ihraç edilmesi hususunda bir anlaşmaya varıldığını bildirmiştir.
Başbakan Yardımcısı, bu sene i-çiude verilecek olan 10.000 tonun, burada bir hafta İçinde tasdik edilecek olan ticaret anlaşmasında yer almış olduğunu kaydetmiştir.
Bu ticaret anlaşması gereğince, Yunanistan, 25.000.000 dolar tutarında meyva ve tütün İhraç edecektir.
Almanya, 50.000.000 dolar tutarında sanayi mamulü ihraç edecektir.
Kısa Haberler
17 dolar, Uruguay mal-10 dolar ve U.S.A. fiyat-4 dolar- artış mevcut ol-mukabil, araşitte Çin fl-
so-
20 bir
(Husus!) — Yüksek Komisyonu, Batı Al-Polonya ile iki taraflı
otomo-müd-imalât
Yağlı tuhıını fiyatları düşüyor
★ Londra. 27 (Hususi) — Susam ve keten tohumu fiyatlarında bir artış görülmesine mukabil soya ve araşit fiyatlarında bir tenezzül tesbit olunmaktadır. Susamda. Siyam fiyatı arında 1 dolar, Çin fiyatlarında 6 dolar, keten tohumunda Arjantin fiyatlarında lannda 1 arında, masına
vatlarında 7 dolar. Siyam mallarında 2 dolar ve Hindistan fiyatlarında da 7 sterlingllk gerileme kaydolunmaktadır. Keza yada da U.S.A. fiyatlarında ve Çin fiyatlarında 6 dolarlık gerileme olmuştur.
Batı Almanya - Polonya ticareti
★ Bonn, 27 Müttefik manyanın
olmak üzere, 62,5 milyon dolarlık bir ticaret anlaşması yapmasına Eçin vermiştir. Batı Almanyanın ithalâtı 32.600.000 dolara baliğ o-lacak ve bunun 13 milyonu çavdar. 4.800.000 i domuz ve 3 er milyonu da şeker ve yumurta alınmak için sarfedllecektir.
Endüstri amelesine ihtiyaç var
★ VVashlngton, 27 (Hususi) — Sivil ve askeri endüstrilerde, işçi ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bir çok iş sahalarında ihtisas sahibi işçiler talep edildiği miktarda bulunamamaktadır. En fazla ihtiyaç duyulan işçi tipleri, madeni endüstri işçileridir. Bundan başka makinist, boya sanayiinde çalışan işçiler ve elktrikçllerle kaynakçılardır.
Amerikan otomobil İmalâtında veni bir rekor
★ Detroit, 27 (YİRS) — İşçi grev-ieri ve ham madde sıkıntılarına rağmen Amerikan otomobil imalâtında bir artış görünmektedir. Ameıdkada 1 ocak 1950 den ekim ortalarına kadar 6.350.000 bil imal edilmiştir. Aynı det içinde geçen senek i 6.249.988 otomobil idi. îngilterenin dış ticaret bilançosu
ir Londra, 27 (Husus!) — Hükümet ilk altı ay içinde dış ticaret muamelelerinin memlekete bıraktığı kâr miktarını açıklamıştır. Verilen rakama göre bu müddet içinde 52.000.000 sterling kazanç tersin edilmiştir. Îngilterenin ka» zancı bilhassa nakliyat, sigorta ve faiz hesaplarından sağlanmıştır. Aynı müddet içinde Îngilterenin altın ve dolar ihtiyatları 626 milyon sterling artmıştır.
Yün fiyatları yükseliyor
★ Sidney, 27 (Hususî) — Avustralya yün fiyatları bu hafta en yüksek seviyeyi bulmuştur. Satış miktarı da yüksektir. İlk üç ay içinde Avustralya umumi istihsai yekûnunun sekizde biri olan 156.339 balya yün satmıştır. Fransız bankınatlannın
miktarı
★ Paris, 27 (Hususî) —Fransa bankasının yayınladığı rakamlara göre, tedavüldeki bankınot miktarı bu hafta 7 milyar frank azalmıştır.
Amerikada perakende tütün satışları
merikan tiryakileri, sigaralarım
nerelerden satın alıyorlar ?
Kalabalık sokaklarda, otomatik vasıtalarla
yüz binlerce sigara satılıyor
Amerika Birleşik Devletlerinde tir. yakilerin büyük bir kısmı sigaralarını otomatik makinelerden tedarik ederler. Yapılan istatistiklere göre Birleşik Amerikada muayyen para atılmak suretiyle sigara çıkarılması mümkün olan 700.000 otomat mcv. cuttur. Bunlar muhtelif büyüklükte ve ayrı tiplerde makinelerdir. Otomatların ekserisi, yalnız perakende satış yapan şahıslara ve müe3öcsele-re alttır. Bunlar bıı İşten oldukça mühim kazançlar sağlamaktadırlar. Meselâ 8000 sigara otomatına sahip bulunan National Automatic Mar-chandlse Assosiatlon içinde bulduğumuz yılın ilk yansında vasati olarak ayda her bir otomatında 225 dolarlık sigara satışı yaptığını açıklamıştır.
Birleşik Amerikada hâlen 24 muhtelif istihlâk birliği mevcuttur. Bun. lann muhtelif şehir ve kasabalardaki mevcut yüzlerce satış şubelerinde her sene muazzam miktarda sigara satılır. Meselâ geçen sene bunlann sattığı Bigara ve tütün miktan bütün Amerikada satılan tütün ve sigara satışının % 8 ini tutmuştur.
Muazzam bir sanayi memleketi olan Amerika Birleşik Devletlerinde çalışan milyonlarca işçi ve müstahdem bazı yiyecek ihtiyaçları gibi sigaralarını da fabrika ve müessese-lerin kantinlerinden alırlar. Amerika, da mevcut bütün kantinlerin 1950 senesinin ilk altı ayı içinde sattıkları sigara ve tütün miktan bu müddet zarfında Amerikada yapılan bütün tütün satışının % 11 i kadardır.
New-York'ta kahve, otel, bar ve tiyatronun toplam sayısı 42909 dur. Bunlar da tiryakiler için daima sigara hazır bulundurmakta ve yıllık satıştan bir hayli yekûn tutmaktadır. Filhakika yapılan bir hesaba göre bu misafir yerlerinde satılan sigara ve tütün miktan New-York*ta satılan bütün sigara ve tütün satışının yansım bulmaktadır.
Amerika Birleşik Devletlerinde gıda maddeleri satan bütün dükkânlarda sigara satılır. Yapılan hesaplara göre bu dükkânlar yılda 1,4 milyar dolarlık sigara satışı yapmaktadırlar. Bu miktar bütün Amerikada yapılan sigara satışlarının % 40 ıdır. Bu hesaba göre buralardan yapılan mubayaalarda müşterinin verdiği her dolann 5 cent’i sigara için veriliyor demektir.
Gıda maddeleri satan bu dükkânlara bir hafta zarfında 250 milyon müşteri girdiği tesbit edilmiştir. Bu vaziyette bize bu çeşit mağazalarda yapılacak sigara satışının hayli fazla olacağını göstenneye kâfidir. Ekserisi erkek olan müşterilerin slgaralan-nı bu mağazalardan satın almalannı sağlamak için buralarda sigaralar diğer satış yerlerinden biraz aşağı fiyatla satılmaktadır.
Son zamanlarda Amerikada tiryakiler sigaralarını günlük olarak değil hususi hazırlanmış karton kutular içinde bir haftalık birden »atın almaya başlamışlardır. Satış yerleri bu şekil satışlarda fiyatlardan % 5 nispetinde tenzilât yapmaktadırlar. A-merikadaki gıda maddeleri satış mağazalarında yapılan sigara satışları-
m e r i k a d a
geçim zorlukları
VVûshington, 27 (YİRS) — Hükümet makamlarından bildirildiğine göre. önümüzdeki sene Amerikada maişet masrafları indeksi yükselecektir. Vergilerin yükselmesine rağmen A-merikan halkı vaziyetini artan ücretler vc müstehlik gelirlerindeki artışla karşılayacaktır. Yiyecek fiyatları ise müstehlik talebindeki yükselişten dolayı artacaktır.
nın % 52 si bu şekilde karton kutular İçinde satılmıştır.
Bilindiği gibi Amerikada reklâmcılık çok ileridir. Sigara satışları için-de türlü reklâmlar yapılmaktadır. Yapılan bir istatistik neticesinde sigara sattıklarını mağazalarının vitrinlerinde ilân eden yerlerdeki satış miktan hiç İlân etmeyenlerin yaptığı satıştan yüzde yüz nispetindi- daha fazla olduğu tesbit edilmiştir.
Amerikada sabit fiyat diye bir şey yoktur. Bir malın fiyatı muhtelif ma. hallerde farklıdır. Umumiyetle sahil şehirlerinde sigara fiyatlan diğer iç şehirlerdekine nazaran çok aşağıdır. Sigara satış yerleri umumiyetle fazla «atış yaparlar ve bir hayli da kazanç temin ederler. Gıda maddeleri satan bir mağaza içinde 20 adet sigara bulunan bir paketin satışından % 11,5 nispetinde kâr eder. Aynı mağaza karton kutular İçinde yaptığı sattşlardan ise % 7,2 nispetinde kâr eder. Fakat hu her mağazada böyle değildir. Bazı dükkânlar müşteri tutmak için sigaraları hiç kârsız hattâ zararına dahi satarlar. Hat. tâ Amerika Birleşik Devletlerinin bazı şehirlerinde bu şekil satışlar gayri meşru rekabet addedilmiş ve kanunla yasak edilmiştir.
Amerikada gıda maddeleri satan mağazalar sigara satışına gittikçe daha çok ehemmiyet veriyorlar, çünkü talebi çok olduğu için kolayca »atılabilen bu ma! mağazada fazla yer kaplamamakta ve satışı fazla bir masrafı mucip olmamaktadır.
Avrupada olduğu gibi Amerikada da tütün daha ziyade sigara şeklinde istihlâk edilir. Sigara istihlâk nispeti gittikçe de artmaktadır. Dünyanın büyük tütün müstehliki olan Sovyet Rusyada vaziyet aksinedir. Ruslar tütünü evvelce sigara olarak kullanırlarken son zamanlarda puroya alışmışlar ve burada puro istihlâki gittikçe artmaya başlamıştır. Nitekim Rusyada 1945 yılında kullanı. lan puro miktan 1939 dakinden ’% 28 nispetinde daha fazlalaştığı halde ay. ru müddet zarfında sigara istihlâki % 11,5 nispetinde eksilmiştir.
A. T.
Ayrıca
Türkiye Nebatî Yağ Kongresinden alınan neticeler
Zeytin yağı ve diğer nebatî yağlannihracınakararverildi Yüksek kalitede sabun imalinin himayesi istenildi
Ankara, 27 (A.A.) — Türkiye zeytin yağı ve nebati yağlar kongresi bu Sabah saat 9.30 da başkan vekillerinden Muhip özyiğitin başkanlığında üçüncü vc son oturumunu yap-mıştır.
Bugünkü oturumda raporlar üzerinde umumi müzakereler yapılmış ve bilhassa tağşiş işi İle ihracat me-
Amerikada altın stokları azalıyor
Washington, 27 (Husus!) — Bildirildiğine göre. Amerikan altın stoku bir hafta içinde 50 milyon dolar azalmıştır. Amerikan altın stoku 23.432.000.000 dolar kıymetinde olup, son 12 ay içinde bıı stokta 1.172.000.000 dolar kıymetinde bir eksilme olmuştur.
• X *
Şehrimiz altın piyasasında düşüklük devam etmektedir. Dün külçe altının gramı 4£6 kuruş kadar düşmüştür., Hafta i-çinde yabancı memleketlerden piyasamıza mühim miktarda külçe altın gelmesi ileri sürülmektedir.
Yün fiyatl
yeniden yükseldi
Washington. 27 (YÎRS) — Amerikan resmi makamları dünya yün stoklarının talebi karşılamadığını ve bu yüzden yün fiyatlarının yükselmekte olduğunu bildirmişlerdir. Bu çevrelere göre, istihlâk türlü sebeplerden dolayı istihsali yüzde 15 ilâ 20 geçmiştir. Merinos yünlerinin bu seneki fiyat artışı yüzde 40 ilâ 50 arasındadır ve gelecek seneki müzayedelerde fiyatların bu seneden daha yüksek seviyede teşekkül edeceği tahmin edilmektedir.
T.C.ZİRAAT BANKASI
Vadesiz Tasamı! Hesabı ikramiyeleri
30 Aralık 1950 Çekilişinde :
1EV
lAnkarada, Kavaklıderede, 3 Oda, 1 Hol)
1 tane 10.000, Î5 tane 1,000 l*ra
Bu çekilise katılmak isterseniz, 10 Kasım 1950 tarihine kadar Bankalarımızda 150 liralık bir hesap açtırmanız ve bu parayı 30 Aralık 1950 akşamına kadar çekmemeniz lâzımdır. Her 150 liraya ayrı bir iştirak hakkı verilir.
seleleri üzerinde durulmuştur. Verimin arttırılması, iyi kalite zeytin yağı çıkarılması, hastalıklarla mücadele konulan üzerinde delegeler konuştuktan sonra hariçten ithal edilen sabunların daha iyj cinslerinin memleketimizde de imal edildiği belirtilmiş ve bu sanatın himayesi İstenmiştir. Bazı delegeler bîr çok şikâyetlere sebebiyet veren alâmeti farika hususunda hükümetten düzenleyici bir hal sureti bulması temennisinde bulunmuşlardır.
Müzakerelerin yeterliğine dair verilen önerge sonunda başkanlık kongre mesaisinde şu üç esasın temini kararlaştırıldığını belirtmiştir;
1 — Tağşişin men’i ve bu memnu-iyetin şiddetli bir şekilde tatbikî.
2 — Zeytin yağı, nebati yağlar tohumlan ile prinanın ihracı için müstekar bir politikanın takibi,
3 — Sabun, yağ ve yağlı tohumların standardizasyona tâbi tutulması.
Müteakiben Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Fanık Sılntev kürsüye gelerek çalışmaların teşkU lâtlan için faydalı olduğunu beli ilmiş ve Bakan adına delegelere teşekkür etmiştir. Kongre çalışmalan Bakanlıkça tetkik edilirken istişarelerine müracaat etmek için kongre çalışmalarında esas teşkil eden üç grup temsilcilerinden ikişer delegeden 6 kişilik bir temsilci heyetin seçilmesini istemiştir.
Temsilcilerin seçilmesi İle kongreye beş dakika ara verilmiş, sonra her grup temsilcilerini bildirmiştir.
Kongre, mesaisinin memleket !çln hayırlı olması temennisiyle nihayete etmiştir.
İzmir tütün tacirleri Amerikaya gidiyor
İzmir 27 (Hususi) — Amerikada temaslar yapmak üzere ayrılan tütün tacirleri heyeti yakında New • York’a uçakla hareket edecektir. Heyet bilâhare Washington’a giderek Amerika Ticaret Bakanı ile temaslar yapacak, Ankaradan alınan son malûmata göre tütün ihracatında tüccara prim verilmesi tasavvurundan vazgeçilmiştir.
27/X/I950 Cuma
MEMLEKET
ve
DÜNYA
BORSA
ve
P İ Y
S
L
R I
Borsalarda vaziyet
İstanbul
Ticaret Borsasında susam fiyatları yine ilerleme kaydetmiştir. Trabzon muhabirimizin bildirdiğine göre, fındık piyasası, burada olduğu gibi Trabzonda da durgun bir devre geçirmektedir.
Kambiyo, Esham ve Tahvilât Bor-sasın % üzerine piyasası
6 faizli Kalkınma Tahvilleri muameleler olmuştur. Altın ise yine düşüktür.
İzmir
Üzümde hafi i bu- kımıldanmanın başlaması satıcıları Ümitlendirdi. Fiyatlarda hafif yükselme vardır. Yağmurdan ıslanmış üzümlerin satışında müstahsil acele etmektedir. üzüın satış yekûnu 2000 çuvaldır. İncirde dikkate değer değişme ve muamele olmamıştır. Başlıca alıcıların piyasaya gelmemelerinden Borsada pamuk piyasası saat 14 de kadar açılamadı. Saat 14 te 407 den açılan piyasa 410 kuruşa kadar çıktı. Hayli pamuk satıldı. Susanı 87 ye çıktı.
KAMBİYO
İstanbul Borsası
Açuıij liapuııış
1 Storiıng 7.84 7.81
100 Dolur 280 —
100 Fr. Frangı . 0.60 0.80
100 lsvıçre>Fr. . 64. 67 64.67
10ü Belçika. Fr. 0.60 5.6ü
100 İsveç Kr. ... 54J2.Ö0 54.12.50
100 F lorin 73.68.40 73.68 10
100 Liret 0.44.128 0.44.128
100 Drahmi ....^ 0,01876 0.01.876
100 Bscoudos .... 8.73.00 0,73.90
* Altınlar
BugUn EaKJ kut
Lira Lira
Kilhjc 1’erU Gr. 4.56 4.60
Küiçu DofUMa. — 4.65
Cumhuriyet ... — 31.30
Rojful 37.— 37.30
Hamlt —
Duldan 28.20 28 65
1 teviliz •••••••••••» 41.80 12 75
Fransız kok .. — —
Napolâon IH . — —
İsviçre — —
Zürich Borsası (Serbest)
S8-10*1060 İsviçre F* ranıp
burumu En oşMât Ln yukarı
Türk Lima 1,12 V2 1.22 1/2
Dolar 4.34 3/4 4.351/2
Sterling 11,40 11,60
Fransıs Fransa 1.12 1.13 1/2
ESHAM VE TAHVİLÂT
Devlet Tahville ri
İkrumlyell tahviller Kapanış
1933 Ergani 22.65
%5 1938 İkramİycH 20.60
r.5 Milli Müdafaa 1 20.20
‘15 UM1 Demiryolu IV 98.40
re5 W41 Demiryolu V 98.05
1 2 1IHB İkramiye!! 96.35
Dikerleri ^76 1941 Demiryolu VI 96.55
?Ç6 Kalkımnu 1 ..... 96.90
ci6 Kalkınma 11 «m. 97.10
%6 Kal kınına LU ...^ 96.90
fl>6 1048 istikrazı I 97.—
%6 1948 İstikrazı 11 .... 97.10
%6 1949 İstikrazı 1 96.50
Milli Müdafaa IV 20.20
«’tî 1934 Sivos-Erzurum 1 . 22.10
%7 1934 M " JLI-VT1 30.80
%7 1941 Demiryolu I 21.38
%7 1941 Demiryolu H 21.05
%7 1941 Demiryolu in 21.40
%7 Milli Müdafaa I 20.40
%7 Millî Müdafaa H 2060
«%7 Milli Mûdufaa III 21.20
' 7 MIH! Müdafaa VI. 21 32
Şirket Tahvilleri
T.C. Ziraat Bunkoun 123 00
Anadolu D.Y. Tertip A/B. 109.25
• P 1 j II Q —
° ° $r.6O ’ 112.50
M ,, Mümes. Senet 63.-
Şirket Hisse Senetleri
T.C. Merkez Bankası 123.—
Türlüye tş Bankam 80.-
Türk Ticaret Bankası ö.-
Aralan çimento 6.50
Şark DoğirmuncUUt Z3.M
Milli Reosümacı 16.-
Ecnebi Tahviller
Mısır Kredi Fonslvt 1903 I 172. -
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
İstanbul Ticaı -et Borsası
Bugün Eski Kapanış
Hububat:
Buğday yumuşak (Tüc.) . 31.— 31 —
Buğday Ofla 29.08 20 06
Arpa yemlik (dökme) — 22.—
Mısır *arı (çuvalı) «... 22.— 22.—
Fasulva tombul 36.— 3L—
Easulya Çalı sert — »0.—
Ivuçycnnl •••»•*•«••••»••••••« 39.— 39.—
Mercimek kırmızı kabuk. . 36.— —
Mercimek yeşil 45.— M —
Nohut n a türel — 22.—
8 Yağlı «uhumlur : • 38.— a o
Ayçiçeği tohumu 38.—
ICctcıı tolıurni! ••••«••••••••••** 30.—
Kendir tohumu —
Susam — 96.— ûS. ••
Yer fıstığı kabuklu 78.—
Kuru MeyValnr :
Fındık 'kabuklu sivri) .... — —
Fin ilk (iç tombul 1950) ... 323/327 326/3İ6
Ceviz ( kabuklu) — 66.-
Ceviz (İç natürel) — —
Dokumu hum maddeleri t
Tiftik «ana mal —
Tiftik 'NatüreD —
Yapak Trakya t Kırkım) .. — —
İlam deriler :
Sığır salamura (kasap) Kİ 160.— 160.—
Keçi tuzkı kuru kilosu 200.— 215.—
Kovun hava kurutu kilosu 245.— 220.—
NebaU Yagtur : 234.— 210.— 160.— 170.—
Zeytinyağı (E.E. tenckull) 245 —
Susam yağı (Raf. ura) —
Ayçiçeği CRaflne çıplak) .. 1Tâ—
Fındık vrgı (Çürük)
İzmir Ticaret Borsası
Üzüm çekirdeksiz No.9 încir A serisi No.M tnclr B serisi No. 108 Pamuk AkaJa 1 .. Pamuk Akala 11 Pamuk Akala II « Pamuk yeril Pamuk yağı (rafine) Pamak çekirdeği Bugtln Soo Kapama
.-Sı 8^.^ II 1 1 1 1 1 1 II I i 1 1 1 1
Adana Ticaret Borsası
Birinci Akala vtdeli ... Hazır 870/380 350 380 385/400 365.—
İkinci Akala yağmur yemiş
Trabzon Ticaret Borsası
FINDIK a) 5^50 randımanlı kabuklu tombul b) îç sıra kontrollü 150.-300.— 145.— 290.-
Eskişehir Ticaret Borsası
Buğdev yumuşak Buğday sert Arpa 1 1 40.-2ö.
YABANCI BORSALAR |
New-York Borsası
Dün hskl ku t I
Buğday ı Büşeli=Sen t.)
Şort Kış mahsulü No. 2 255 — 256 —
Kırmızı Kış mahsulü No. 2 22L— 227.— II
Pamuk Mlddllng (libresiysent)
■•••••« •••»••••••• 39.88 M.88
fi rt ••••••« •••«•••( 39.44 39.44
3*1 h \ ıs 39.30 39.30 II
Tiftik (Llbrc5İ=Sent) «M|
Teks&s No. 1 120.— 115.—
Fındık (LlbreM-=S*nt)
Kabuklu yeril iri *
• S İt gş * • ' ti •'••«MM»
Levant iç (tbal inalı 63.— 59.— ||
Ekstra iri iç İthal malı 66.- 65.— I|
Kuru DrÜm (TJbre(d=:Sent)
Thompson çekirdeksiz seçme U 1/4 U V4 ||
Keten tohumu ( Buıell=Dul.ır>
Mlnneapolis 3.W 3.65
Kalay (Libre^Sent) 117.50 Hâ— |
Levha-teneko (100 libre dolar) 140 7.30 I
Londra Borsası
Keten lobumu (Tunu=Stcrllng)
— 73.—
Kalk Uta 71.— 70.—
Yer fmtı^ı Hindibtan — . 7&— 76.— ||
Bradford Piyasası
Tiftik İyi mal •Lİhre5İ=Flx at) .. ~ 1
•• Sıra malı ” «w —
Yün Anadolu ° —
M Trakya W
İskenderiye Borsası
Pamuk (Kantarı — TnUarı)
Aflhmounl Kısa elyaftı F/G. ,. 152.— Uâ— 1
Karnak Uzun elvnilı F'G, ... 145.— 129.— |l


28 Ekim 1050
YENİ İSTANBUL

Sayfa 8
ACELE ETMEYİNİZ
ACELE ETMEYİNİZ
Cumhuriyet Bayramı şerefine yeni çıkan
i
SIHHÎ İMDAT
Beyoğlu 44644 Ankara 00 İntan bul 24222 İzmir 2222 Üsküdar 60945 K.köy 60872 Karşıyaka 15056
Doktor - Operatör
Rumi
Ekim
28 ’f
186*
Cumartesi
VAKİT
VASATİ
EZANİ
8a İL
2 —
GELECEK OLAN UÇAKLAR
Hazîneleri.
İ
Anılman Du-
R
A
Y
D
0
L
R
A
20.LA Radyo Gazete»!, — 20.,30 A
22.00 Konuıjmıı. —
23.30
UÇAK - TREN-VAPUR
TİYATROLAR
29.30 (31.M m.) Dana Müziği (45
A.
Aşk.
1 — Altın
1810 Ankara Ekuprısal. — 20.30 Ankara, — 2L4O Güney Eks.
/dİ Babanuo Mı Gaculerin
HERSES Ticaret Evi Size Bildiriyor
Evvelâ seçiniz, sonra karar veriniz
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığından
Fakültemizin 1950-51 öğrenim yılı seçme İmtihanlarını bureltı ve burssuz olarak kazananların, kazanma Miralarına göre isimleri
aşağıdadır.
BURSLULAR
Kazanma Namzet
Derecesi No: Adı ve öoyadı
Mezun olduğu İlse

o
MÜNİR
270932
Sivas Lisesi Ankara Atatürk İzmir AtatÜTk Kayseri Erkek Afyon
Erzurum Haydarpaşa Galatasaray Kayseri Haydarpaşa Galatasaray Giresun
Gaziantep Antakya
Afyon Balıkesir İzmir Atatürk Bursa
Yozgat
Saint Joseph Antalya
Raini Joseph 8amsun
Ankara Atatürk Somsun
Yozgat Ankara Gazi Gaziantep Kayaeri Antalya
Ankara Gaz! Edime
Kar. a t a. 5
Yozgat
Yenişehir T. M. C. Sivas
Balıkesir İzmir Atatürk Ankara Atatürk Haydarpaşa Ankara Gazi Lisesi Denizli ismet İnönü Adana
Bursa Kayseri Antakya Diyarbakır Haydarpaşa Kütahya
1 67 Radullah Aygûn
2 37 Orhan Aydın
3 577 Mehmet Rellk
4 47 izzet Zincir
5 56 Cengiz Aren
6 16 Turgut Geleğen
7 465 Enver Hızlan
8 122 Oral Turanoğlu
9 252 Bedri Nazlı
10 7 Fahri Yücel
11 445 Adnan Yontuk
12 135 Ayhan Kamel
13 494 Sezai Karukoç
14 174 Hail! Yılmaz GÜnaJ
16 61 M. Kemal Eren
16 408 Ali Hikmet Alp
17 180 .Samim Uslu
18 407 Yusuf Kirmlklr
19 133 Sabit Arlı
20 462 Bedreddin Tunabaşı
21 209 Doğan Ege)
22 472 Tahsin Kanalcıoğlu
23 132 Sefer Cansu
24 215 Vedat Ura»
25 . 194 Sodat Kars
26 33 Ihsan Er çelik
27 99 Covat Doğanay
28 253 Nuri Erdem
29 362 Dervlf Yalım
36 458 İsmet Ergün
31 172 Yavuz Kadıoğlu
22 109 Nurhan tnco
33 552 Erol Günçer
84 144 Sabit GUleryüı
35 262 Mehmet Akat
36 430 Abdullah Demlrol
37 496 Nejat Tunçslper
38 527 Salih Çanver
39 301 N(*vznt Keşan
40 488 İhsan öztürk
H 186 Vahap Demir
42 217 Nevzat Özhan
43 566 A Salim Atık
44 406 Sami Gök tan
45 77 Turan Karabulut
46 314 H. Basri Gültekln
47 238 Selim Yardıma
48 •122 Teoman Törün
49 10 Mehmet C. Baysal
50 206 Giiltekln Aktag
51 211 Beyhan özbay
62 53 Erdoğan San&lan
53 487 Hayrl Baykal
54 42 Kadir Akın Ümit Üzmen
55 70
58 479 İsmail Güzele
57 421 Teoman A. Acarlar
58 196 Recep Tekman
59 165 Haldun Tansel
60 185 Semai Çelebi
61 43 Gül te kan Aksudoğan
62 49 Ülker Akçakoca
63 503 Hüseyin Karaban
64 260 Rafet Ünal
65 424 Necdet Kesmez
66 343 Kadir Aralan
6T 483 N. Şükrü Akalın
68 199 Hamdı özar
69 230 Cemil Akınç
70 320 Yılmaz örtün
71 470 Cemaleddln Sebcr
72 41 Çelik Fuat Aydemir
73 74 Mehmet Şeklp Akı
74 227 Rahmi Kılınç
75 174 Aydın Kürkçüoğlu
76 576 Hüseyin Çelik
77 601 Alâeddin Selçuk
78 54 Hüseyin S. Kendir
79 157 Cahit Yalçın
80 239 Necdet Kayaaezer
81 312 Sadık Göbelezoğlu
82 417 Muammer Boğaç
83 528 Cahit Çıray
84 38 Tekin Kayalı
85 85 Muzaffer Onursal
86 154 Cengiz Önbilgin
87 270 Bekir Şrıyh
88 456 Osman Yılmaz
89 471 Erol Baykara
90 555 Sami Gerdan
91 115 Metin Dlkmengil
92 162 Kemal Erensoy
93 263 Ercüment Anar
94 29! Fcrtdun Akalın
95 571 Bülent Atabek
96 586 f özhan İnce
97 138 Cengiz Arpaft
98 148 İrfan Ergin
99 307 Necati Gündür
100 366 Osman Kayacan
101 483 Neşe A İkan
102 565 Davut K. Sun
103 75 Halim Tugay
104 111 Muştala Tosun
105 298 Kadri Ay doğan
106 357 tlhami Sayın
107 511 Doğan Akıncı
108 558 Hüsnü Doyurucu
109 578 Niyazi Şeker
1W 50 Asuman Akyüz
ııı 269 Turgut Doğu
112 404 Refet tbrahtmotlu
113 415 M. Tahlr Demlrkurt
114 493 Haşan Yılmaz
115 82 Ffetlah Çüner
‘ İM 97 Sadi Demlrbag
117 176 Cahit Gündüz
118 231 AH Ayyıldız
119 459 Ayhan ErblI
120 29 İlhan Evlfyaoğlu
121 119 Süzan Davran
122 184 Ahmet Çimen
123 251 Abdülkerlm Yılmaz
124 290 Şinasi Akçay
125 412 İskender Dolay
126 432 Ümit Özhan
127 490 Şükrü Kumca
128 94 Mehmet Demlrer
129 • 158 Nüzhet Koyutürk
130 443 Faik Akvıl Nevzat öner
131 515
132 609 Cevot Öz tu ran
133 93 Bekir Çeçell
134 221 Yavuz Bıyıktay
135 4M4 Sulâhaddln Tekin
136- 520 Ruşen Keleg
137 549 Ar&h Büyükaağm
138 71 İlhan Dlncel M, Sadık özele!
139 88
140 276 AttilA Karaoamanoftlu
141 409 Halil îylgön
142 486 Emin Atalay
143 499 Keler "Hacı Sırkıntı
144 59
145 68 özcan Ertan
116 134 Fethi Karadağ
117 163 Alâeddin Al paydın
148 188 Necati Kaya.
149 189 CclAlcddln özgen
150 329 Mehmet Beyazıt
SOLDAN S/lĞAt
1 — Olduğu gibi görünen »eve (iki kelime). 2 — Gelecek; Mukadde» bir dağ. 3 — Vezne sorumlusu; Rabıt edatı. 4 — Zam; Torsl kenar ta-rafı. 5 — .Asılsız; Tarihi ad sahibi çiçek, 6—Nefer; Terbi usanan. 7— 1750 de ölen meşhur Alman bestekârı; Büyüğün dörtte üçü. 8 — Temi tut: Buzı Aznrnizı gayri iradi oynat-ırm. 9 — Bay; Bubin minyatürü. 10
— Vazifene İtimat, et (İki kelime). YUKARDAN AŞAĞI:
1 — tçld ııunan (müennoa); Başkaldırım. 2 — Cod (çoğul); Hayvan ölüsü. 8 — örnek; Bir İtalyan radyo lataayonu. 4 — Aptal. 5 — Top-rakaili serveti; Kalem (eski terim). 6 — Karakter; Bir gıda maddesi. 7
— Kadının kabası (çogııl); Frangız-Cftda bir harfin okunuşu. 8 — Sıkıldı; ı iniz zaman söylerin; Teral Komada mefbur rııhan! merkez. 9 — Fiyakası vur; Tersi mayi haline gel, 10 — Geleceğe atfı nazar eden (İki kelime).
DÜNKÜ BULMACANIN HALLİ SOLDAN SAĞA:
1 — Müdahonecî. 2 — Üşür; Zarif. 3 — Beyanat; Ha. 4 — An; Zan; Hale. 5 — Lehim; Sina. 6 — Ani; Eyal. 7 — Az; Eye. 8 — Akademi; Od. 9 — Cereme; ide. 10 — lamamı-yan.
YI KARDAN AŞAĞI:
1 •— Mübalağacı. 2 — ürenen; Kes. 3 — DÜy; Hlzıırı. 4 — Arazi; Adem. 5 — Name; Enıa. 6 — Ezan; Yemem. 7 — Tan; Sayı. 8 — Er; Hile; îy. 0 — Cihan; Oda. 10 — lfakat eden.
COLUMBİA
NEVZAT GÜYER
17877 Limon ektim taşa
Ci nidan lı
SABRİYE ALTINSES
17878 Koreye giden erler Tel tel bağladım
NEVZAD AKAY 1T878 Gelse o juh meclise
Hatırımdan çıkmaz asla
MELÂHAT PARS
17880 Avare gönül
Her zaman bir olur mu
CEMİL CANKAT
17881 Daracık sokaklara Makaraftı san bağlar
SAHİBİNİN SESİ
HAMİYET YÜCESES
249S Ver Saki (Gaaelll)
Gel bu yaz
SABİTE TUR
2499 Tiridine bandım
Ordunun dereleri
PERİHAN ALTINDAĞ SÖZERİ
Sevmedlklerinla
2500 Gönül avutma (Gazoili)
Ne çok çektim hasretini
CELÂL İNCE
2501 Şüphe Tango
Unutmak istiyorum
ZEHRA BİLİR
2502 Habu Diyar, Habu diyar
Makaram san
SUZAN YAKAR I
2503 Koreye giden ı
Göçmenler
DİKKAT...
HERSES Ticaret Evi, Zengin Eşya Piyangosu Tertip Etmiştir
d E o N
NUREDDİN SELÇUK Evlerinin Önü Mersin Ver Saki
MÜZEYYEN SENAR IŞIL 270580 Gelse o $uh meclise
Çatlasa bülbül NERİMAN ALTINDAĞ 270581 Tiridine Bandını Kayadan İnlgmolur AHMET ÜSTÜN
270582
YURD
270583
bağlar
RUTKAY asker
Limon ektim tasa Ne sen sor
SESLERİ (Koro)
Evlerinin önü Mersin Süzül güzel süzül
MUZAFFER AKGÜN
270584 Habu diyar
Liverimln gaytanı
BAYRAM ARACI
17882 Tahta kurusu
Şeytan sazın neresinde
Her Dört Hâk İçin Bir Kur’a No.su Verilir.
Hediyeler: Buz dolabı, takma deniz motörü. radyolar — Pikaplar — Elektrik süpürgesi v.,., v.s.
HER SES TİCARET EVİ, SİRKECİ,MURADİYE CAD.No. 33.Telefon: 26318
Vadeli, Vadesiz Tasarruf Mevduatı
2 Kasım Keşidesinin
Taşköprü Belediyesi
Başkanlığından:
1 — Belediyemiz un değirmeninin IslâJu için 110 santim kutrunda iki çift Foça veyahut Avrupa değirmen tayı pazarlıkla Batm alınacaktır.
2 — Keza belediye un değirmeni için 30 beygir takatinde 220 voltluk mütenavip cereyanlı bir elektrik motöril pazarlıkla alınacaktır.
3 — Ta$ ve motör İnebolu iskele tealimi alınacaktır. Taliplerin bu husustaki teklif ve şeraitlerini 16.11A950 perşembe günü gaat 14 e kadar belediye komisyonuna bildirmeleri İlân olunur.
Taşköprü Belediyesi
Başkanlığından
İKRAMİYESİ m.5oo
Her 100 liarlık hesap, ayrı numara ile ikramiyeye katılır
LİRADIR
En yüksek isabet ihtimali

Günea öglo İkindi Aitçam Yatsı İmsak
Belediyemiz itfaiyesinin takviyesi için 3 veya 4 tonluk depolu bir adet İtfaiye arazoz makinesi alınacaktır. Talip firmaların cins evsaf ve şeraitlerini gösterir tekliflerinin 16.11.1950 günü saat 14 e kadar belediye komisyonuna bildirmeleri lüzumu ilân olunur. (14726)
En müsait faiz
Öğrenmek ihtiyacında olduğumuz lıcrscy
19 5 0 EKİM
6.24
11.58
14.51
17 .12
18.43
447
1.11
6.45
9.38 12.00
L32 1L34


0455 P.AA, (Amerikan) New-York, Gander, Şaonon. Londra. BrükasLFrankfurttan.—5.60 P.A.A-
Amorlkju)) No^-York. Boston, S. Maria. Lizbon, Madrid, Komadan. — 8.60 Urnlr — 9,45 Bursa — 10.66 P.A.A. (Amerikan) Beyruttan- — 14.00 D. Bu kır, Malatya, Sinop, An-karadan. — 14.15 Adana, Konya. Afyondan — 14.36 Adana - Anka-radan — 1520 lzmlrden — 15.20 P.A.A- (Amerikan) Beyruttan — 15.45 İzmir - Balıkesirdon — 17.15 Buraudun — 17-35 An karadan.
GİDECEK OLAN UÇAKLAR
06.10 P.A.A. (Amerikan) Beyrut-tan — 06.60 Beyrut* — 08.00 Ankara, Kayseri. Malatya, Eiftzığ. 08.30 Bursa — 9.30 Ankara. Adana — 10,15 İzmir — H.40 P.A.A. (A-m er İkan) Fraukfurt, Brüksel, Londra, Şannon, New-Yorka — 15.00 İzmir — 15.30 Ankara — 16.06 Bur-aıu
GELECEK OLAN VAPURLAR
14.00 Bursa (AyvaJjğa) — 19.00 Antalya (Imroza) — 20.00 Bun
(Mudanyaya).
GİDECEK OLAN VAPURLAR
9.00 Sus (Mudanyayu) — 12.00 Ankara (B. A kelenize) — 14.00 İskenderun (Izmlre) — 20.00 Erzurum (Bandırmaya).
GELECEK OLAN TRENLER
7.10 Doğu (Eke.). — 8.30 Ankara (Eki.), — 0.15 Ankara. — 10.51 An karadan (Motrlü Tren),
GİDECEK OLAN TRENLER
BEyonıv
AI.KAZAK (42562) 1 — İntikam
(ıiıcı. 2 — Perili Maden.
AR (44394) Memnu Mıntaka. ATLAS (40835) Denizlerin Sovgüisl ELHA.MKA (42235) Memnu Mın-taka.
İNÇİ (84595) Kahraman Yahudi. İPEK (44289) Pompclnln Son Gün. teri.
LALE (43395) Memnu Mıntaka • Türkçe).
MELEK (40866) Denizlerin Sev Kilis).
SUATPARK (83143) 1 - Harman Sonu Dönüşü. 2 - Soyeu* SÜMEK (42861) Güller Diyarı Bağda t.
ŞARK (40380) Lorel Herdi Rüya lar ülkesinde.
blK (43736) 1 rast 3
MERKEZİ: İSTANBUL İSTANBUL
ANKARA — ULUS MEYDANI
ŞUBESİ GALATA, BANKALAR CADDESİ AJANSI: BAHÇEKAPI SÜMER HAN.
ALMANYANIN MESHNR
Mersin
Ankara Gazi
Galatasaray Salnt Joseph
İzmir Atatürk Ankara Gazi Balıkesir Salnt Joseph Kayseri
Balıkesir Afyon
Balıkesir Ankara Km Haydarpaşa Kastamonu İstanbul Erkek Denizli İsmet İnönü Beyoğlu Erkek Diyarbakır Ankara Gazi Antalya Haydarpaşa
Elâzığ Afyon Afyon
Beyoğlu Erkek Kayseri Haydarpaşa Kayseri
Ankara Gazi Ankara Gazi M. E. D. Ugak Galatasaray
TAKSİM (43101) Güller Diyen Uagdat (Türkçe).
TAN (80740) 1 — Şlkago Kaplam. 2 — Gecenin Gözleri.
ÜNAL (49306) (Kiflık) X — Caıms-1ar Çarpmıyor. 2 — Böz Bir Allah Bir. 3 — Kahraman Askerlerimizin Koreye hareketi.
YENİ (84137) 1 — Kumarbao. 2 -Kanlı Altın.
YILDIZ (42847) Kahraman Yahudi.
İSTANBUL
ALEMDAR (23863) 1 — Kahra-
manlar Destanı. 2 — Korkunç Ormanlar,
AZAK (23542) 1 — ölüm Gemisi. 2 — İki Açıkgöz Tarzan Diyarında. AYSÜ (21917) Öldüren Para- 2 — Hint Kaplanı.
ÇEMBERLtTAS (22513) Çakircalı Mehmet Efe.
DİRE 1 — Clsko Klt. 2 — Sevimi) Haydut 2 — Çılgınlar Kulübü.
HALK (21904) 1 — Şehzade Slnbad. 2 — Tarzan Ormanlar Prensi. İSTANBUL (22357) Tarzan Kara Kaplana Kar^ı, 2 — Kara Şeytan. KISMET (26654) î — Kaptan Kid. 2 — Tomston Caniler Çetesi.
MARMARA (23860) 1 — Korkunç Ormanlar. 2 — Kahramanlar Destanı.
41LLÎ (22962) Cebeli Tank Caeu-su. 2 — Naslmaçl Amerikada. TURAN (22127) 1 — ölüm Gemisi. 2 — İki Açıkgöz Tarzan Diyarında YENİ (Bakırköy 16-126) 1 — Ra-kibejer. 2 — SalAhaddln Haçlı Seterleri.
• KADIKÖY
ulzbı sinema (Üsküdar) 1 -Nehirler Kıraliçesl. 2 — Ate§ Bekçileri.
HALE (Üsküdar) X — Amber. 2 — Şarlok Holmes Altın Hazîneleri Pcçlnde.
OPERA (68714) X — varlar. 2 — Şarlatan.
SUNAR (Üsküdar) 1 — İstanbul Geceleri. 2 — Bir Daft Masalı.
Zaferden

SÜREYYA (60862) 2 - Zaferden Üstün. 2 — Çılgın Kalbler.
YELDEGİRMENİ 1 — Kura Gü-neg. 2 — Balıkçı Osman.
ANKARA
ANKARA (23234) Sönmeyen A(jk. BÜYÜK (16031) İçimizdeki Şeytan. CEBECİ (13846) 1 - Her Şafakta ölürüm 2 — Şerefsiz Mücadele.
FARE (U131) Çakırcalı Mehmet Efe.
SÜMER (11072) Gaip Ormanlar Hâkimi.
SUS (140T1) Çokırcalı Mehmet Efe ULU» (22294) 1 — Macera Adaaı 2 — Sporun Zaferi.
YENİ (14040) Altın Kelepçe.
Ht'Tt'K Hamlet.
Ht'Çt'K Şakacı.
GAR GAZİNONU tUlyan va tepan-yol Revüleri.
İNKARA PALAS PAVYONU Geze Şeydi idaresinde Viyana At-rekayon Orkestrası.
İZMt*
TAYYARE Söyleyin Anama A£la. maşın.
MELEK 1 — Tarzan * Ormanlar Aralanı. 2 — Port
LALE 1 — Altın Hâzineleri.
Sihirli
TA X
Sihirli Afk, ’
YENİ 1 — Öldüren Buse. 1 — Hainler GeçfdL
ELHAMRA Tuna Ağlıyor.
İSTANBUL BELEDİYESİ Çolılr Tiyatroları 20.30 da Dram Kı»nu DON JUAN
Kunıedl kıemı Gelir Vergi M
teni ses
TİYATROSU
Her Akşam
20.30 da yazılışının 75 İnci yıldönümü vesilesiyle İKİ HAFTA ÎÇÎN HOUIIORAÖA
YALNIZ
LEBLEBİCİ
Opera Komik 3 pürrdo Ewi D. ÇUHACIYAN Raynhnrd Mctodlarına göre e ah ney o konmuş
Cumartesi, pazar ve çarşamba matine 15 te
Tel ı 40X60
ANKARAı
7.28 Açılış ve Program. — 7.30 M. 8. Ayan — 7.31 Vale Festival Orkestram (Pl.) -r 8,40 Haberler — 8.00 Türküler (Pl) — 8.16 Hafif Müzik (Pl.)
— 825 Günün Programı ve Hava Raporu. — 8.30 Müzik: Mozart - SI Bemol Majör Kuvartet (Pl.) — 9.00 Kapanış.
12.28 Açıhş ve ProgrAm. — 12.30 M. S. Ayan. — 12.30 gorfalar, — 12.45 Haberler. — 13.00 IntJklûl Marjı ve Barbakanın Cumhuriyet Bayramını Açıg Söylevi. — 13.15 Dek Baıjınj Duman Almış ve Milli Oyun Havalan. — 13.45 Marşlar. — J4.00‘ Davul -Zuma. — 14.15 Beraber Şarkılar. — 14.45 Şen Parçalar (Pl.) — 14.55 Konuşma: Spor haberleri, — 15.00 Kapanış.
16.68 Açılif ve Program. — 17.00 Ç(»euk Saati. — 18-00 Büyük FaeıL — 19.00 M S. Ayarı ve Haberler.
— 19.15 Tarihten Bir Yaprak. — 10.20 Yurttan Soller. — 20.00 MÜZİK: Oyun Havaları (Radyo Bağlama Takımı) tatOrk’ün 10 uncu Yıl Nutku. — 20.45 Marşlarımız. —
21 00 TemMİ, — 21 45 Türküler.
22 16 MualK Gökçay Okuyor. — 22.45 M. S. Ayan ve Haberler. 23.00 Dane Müziği (Pl.) Promm ve Kapanış.
İSTANBUL ı
12.57 Açılıg ve Programlar. — 13.00 Haberler. — Martlar (PL) — 13 30 Dana Müziği (Pl.) — 13.45 Eserleri ve Oyun Havalan. — 14.00 Rndnyo Sa-- 14 30 Kızılay Hafta m Mü* 24.40 Şarkılar. — ib.U) Ço-
13.15
ö(* lon Orkeelrom Konseri, nascbüdlyle Konuıpzıa •


İstanbul Beyoğlu Anadolu yakası Ankara İzmir
44298
60536
91
225)
EMİNÖNÜ: Beglr Kumul (Eminönü) — Uimat Kadri (Küçükpazar)
— Sultanahmet (Alemdar) — 8li-reyya (Kuınknpı).
BEYOĞLU: Drllaaudn (Merkez)
— Nihat (Taksim) — Ayaspa^a (Taksim) — Hayreddln Tav (Galata) — Kporldis (Golatn) — Atn-Icsn (Şİ4İİ1 — Mrcldlyeküy (ŞiflD
— Ilııbçmghı (Haaköy) — Yeni Turan ( Kasımpaşa ).
FAl lü: İsmail HaJckı (Şchzude-başı) — Elem Pertev (Aksaray) — Emin Rıdvan (Samatya) — Hamdi Enıgvn (Bchreminl) — Ahmet Suat .Karagümrük) — Hüsomeddln Oö-krnKİrı (Fener),
EYÜP: Ayvanfutray (Şifa).
BEŞİKTAŞ: Nnü Ralli (Beglktaş)
— Ortaköy — Gıynacddlıı Dlvaulı-oglu (Arnuvulköy) — Merkez (Be* b«.k 1.
KADIKÖY: Yoldeğlrmcni — Fe-neryolu — Erenköy — A. Cafer Çağatay (Bostancı) — Yf^rkca (Üa-‘ kliditr).
IIEYBEI.İADA: Halk. BÜVÜKADA: Halk.
ANKARA; îsmetpegft, Mülk. Ba ANKARA: Ismotpu^u — Halk — Bsyar.
İZMİR: Halk (Basmahane) — Yardım (Ataanctık) — Cumhuriyet (E«rufpaen) — Karata^ (Yalıları
— Birlik (Kumeralü),
cuk Kö.şeal. — 15.30 Marşlar (Pl.) — 15.15 Türküler
— 16.00 Çocuk Köşeni, Masal vc Müzik. — 16.30 Saz Eserleri, — 10.15 Haftanın Progrıırriı. — 17.00 Dil-yük Orl«»Htrnhırdan Uvertür vo Marşlar (Pl.) — 17.15 Filmlerden Müzik (1'1 ) — 17.30 Şarkılar (Mefharet Yıldırım) — 18.10 Kayıp Mektuplun. — 18.1ü Gençcr ve Arkadafllaıındun Dana Müziği. — 18.45 Saz Eserleri. — 19.00 Haberler. — 19.15 Kihu Şehir Haberleri. — 19.20 Hanırnhır FasH Heyeti Konseri.
— 20.00 Dana MüzIRI (PL) — 2ü 15 Radyo Gazetesi
— 20.30 Necati vc Arl(adrı?»1ar> Türküler Programı
— 20.50 Üniversite Pont um, — 21.00 Dinleyici istekleri. (Hafif Batı HlhrikO. — 21.15 Türkülerle Anadolu Gezisi. — 22.30 Sihirde Bu Hafta. — 23.15 Haberler. — 23.00 Dana Orkestraları Geçidi — 21 no Programlar ve Kapana).
LONDRA:
6.46 (31.55 m.) Plfıkhırlr» Uvertürler (15 dıık.) — 7.45 (19.85 m.) Sinema Orgu ila Müzik (16 d ak.) — 8.30 (19.86 rn.) B.B.C, Varyete Orkestralı (30 dak.)
— 0.30 (19,85 m.) Dinleyici istekleri Klftsllc Müzik (1 Bant) — 12.00 (10.85 m.) Tip-Tnp-Tıınee (80 dnk.)
— 12.80 (1.6.M m.) Cenup Bvncrad Orkestrası (30 dak.)
— 13.15 (16.84 rn.) Odu Müziği. (15 dalı,) — li 15 (16 84 m.) Harry Gold'dan Müzik (30 dtık ) — 15.15 (16.84 m.) Dinleyici istekleri Hafif Müzik (45 dak.)
— 15.15 (16.84 m.) B B C. Şimal Orkestran (60 dak.)
— 22.15 (31.55 m.) Sldney Torch vo Orkuatraaj (40 dak.) — 23 00 (31.55 m.) Dinleyici İMokJsH Hafif W ürik 06 dak J dak.)
“ O S M i A „
mnjf kırtasiye ma£azalarından a
.. , AR
İstanbul
TÜRK TİCARET BANKASI A. S UMUM MÜDÜRLÜĞÜNDEN:
Merkez ve şubelerinde 100 lira ve daha fazla MEVDUATI OLANLAR İÇİN 25 Ekim 1950 de Noter huzuriyle yapılan İKRAMİYE aif neticeleri
ÇEKİLİŞİNE bildiriyoruz :
İzmir Atatürk
Kayseri
Mersin
Ankara Atatürk
Balıkesir
Kaderi İstanbul Erkek
Trabzon
Hayd&rpaga Erzurum
Tarsus Amartkan Koleji Denizli İsmet İnönü
İzmir Karşıyaka İzmir Atatürk Denizli İsmen tnönö
M - rM .
İzmtr Atatürk Antalya Kandilli Ktt
Hsydarpaga Afyon Msras Samsun
3685
879
5313
001
8831
7103
1628
181
218
614
5843
864
5705
800
360 10026 6024
5217
283 01 64
2713 3376 38 5919
1326
1057
981
448
3038
1501
5878
5389
383
5228
238
101
C. Becer î. Güngüt M. Ün veren S, Mutlular 8. Ballı
M. Hakcı
B, öencuya F. Cin
Dr. N. Timuçin 1. San ö. DiyarbakIrlI A. Uygur
H. Avlacıoftlu
S. Gökdemir P. Karman
T, Karakuş M. T. Erdoğan
D. Alpay F, Alçın î. Güngör Ş. Özer
L Bal
Z. Alpaslan Akhuy Kundakçıoğlu Eker
Yaman Kurtoglu Tünap Dogukan
M. Gerçekti S. Karaçetln
N. Ceyhan M. İriçik H. Akkaya S. Opan
O. Çınar
LâkU Adana
N. M. A.
A. A. H. S.
10.000.— Ankara 1,000.— Ankara 1 000.— Adana 1.000.— Bursa 1.000.— İstanbul 1.000.— İstanbul 1.000.— İzmir 1.000.— Oamanbey 1.000
100.
100.— Adapazarı
100.— Adapazıuı 100.— Bolu
100.—
100.—
100.— İstanbul 100z— İzmir
100.— Samanpazun 100.— Osmanbey 100.—
100.—
50.—
60.—
50.—
50.—
50.—
50.— Bolu
Bııraa
Bursa
Buran Eskişehir
Kadıköy Sarraflariçl Ankara Ankara Adapazarı Adapazarı Bolu
İzmir
İzmit
Sanıanpazarı
50.—
50,—
50.— İstanbul
50.—
50—
50.—
50.— Osman bey
50.— Lâleli
50.— Kadıköy
50.— SarrafJarlçl
Kırlık balonumuz yeni bir dckoriyle ve meşhur R O K t N A K İ fevkalade repertuoriyie, okyam saat 19 dan Nt>fla yerMklsr.
Telefon ; 81116
O R K E S T R A'anıın muhterem müşterilerimizi her
1 e kadar neşelendirecektir, tau balıklar ve Istakoz
Maarif Kokfl
Denizli ismet İnönü İzmir Atatürk Trabzon
Ankara Kır
Tarsus Amerikan Raint Joseph Galatasaray Haydarpaşa
Antalya
Erzurum
İzmir Atatürk
Sivas
Ge la! asaroy Galatasaray Erenköy Kıt
Gaziantep Yozgat
Gaziantep
İstanbul Erkek Çapa
Haydarpaşa
Ankara Gazi
Mersln
Erzurum
İzmir İnönü
Giresun
Ankara Atatürk Kastamonu Trabzon
Afyon
Malatya
Snya
nlr Karşıyaka
Sapı sun
Samsun
Kütahya
Kayseri
Ankara Gazi İzmir Atatürk
Haydarpaşa
Adana Ankara Atatürk
Maras
ÖNEMLİ NOT : 1 — İmtihanı burslu ve burssuz olarak kazanan adayların kati kayıt muamelelerini 15.11.1950 günü akşamına kadar yaptırmaları lâzımdır. Kati kayıtlarını bu tarihe kadar yaptır mayan;
e) Burslular yerine, kazanma sırasına göre burssuzlardan,
b) Burssuzlar yerine kazanma sıraları vs adları yedek listede gösterilen adaylardan alınır.
(Yedek öğrenci Üstesi Anksrada Fakültede, Istanbulda Teknik Okulda Jlân edilmiştir.)
2 — İmtihanı burslu olarak kazananlar. Ankara Fakülteden Istanbulda Teknik Okuldan aUcaklan yüklenme ve kefalet senedi örneklerini aynen yaptıracaklardır.
Taşköprü Belediyesi Başkanlığından:
Belediyemiz itfaiyesi için 200 metre 19/20 telli 110 kutrunla verici keten hortum ile 17 santimlik S erden 0 metre tulünde
2 parça teli! alıcı hortum pazarlıkla alınacaktır. Verici hortumlar 25 er metre kesilerek 110 kutrunda Jtsttkll rekorlara bağlanacaktır.
Taliplerin örnek v* teklif sartlarmı 1641.1960 füntı zaat 14 • kadar belediye komisyonuna bildirmeleri ilân olunur.--
9
*

28 Ekim 1050
Kızılay bi-
tle kâtiple-
fıkrası ge-
Türkiye Kızılay cuma günü saat 10 nasında toplanacaktır.
KONGRE GÜNDEMİ!
Bunun cevabı FARMALL H modelidir I
4
INTERNATIONAL
HARVESTER
INTERNATIONAL HARVESTER EXP0RT Co. Türkıyı Genel Mümessilliği .
TÜRK İNTER MAKİNELERİ A. 0 İstanbul - ankara - adana - cskIşehIr - konya
4 saat ara ile günde 3 adet alınabilir?^
Savfa 6
Tam yükle 100 kilometrede 3 liralık mazut sarfeden
TAKVİYELİ
"MORRIS” lerl
görmeden karar vermeyiniz
Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkezinden
Derneği 1950 Yılı Kongresi 24 kasım da Ankarada Yenişehirde
1 — Kongrenin başkan ve başkan vekilleri rinln seçilmesi,
2 — Ana tüzüğün (40) inci maddesinin (a) reğince, biri hesap ve diğeri dilekler İçin 7 şer kişilik iki komisyon seçilmesi,
3 — Bu komisyonların verecekleri raporlar üzerine.
1.1.1949-31.12.1949 tarihine kadar yapılan işler hakkında Genel Merkez Kurulu raporu ile bilftnço ve kesin hesaplarının ve Denetleme Komisyonu raporunun incelenmesi ve kabulü halinde Genel Merkez kurulunun ibrası,
4 — 1951 yılı bütçesinin onanması,
5 — Ana tüzüğün 44 üncü maddesi gereğince Genel Merkez kurulundan kıdem sırasiyle çekilecek beş üyenin yerlerine beş asil ve beş de yedek üye seçilmesi,
6 — Denetleme Komisyonu üyelerinin ve yedeklerinin seçilmesi,
7 — Genel Merkez kurulu tarafından yapılan tekliflerin görüşülmesi.
Türkiye Umumî Vekili :
Dr. 0. ZEKİ TORGAY MEHMETLİ
İstanbul - Galata. Aslan Han
Telefon --45280-40625 - Telgraf ; MehmetU İstanbul
Küçük bir çocuğun veya genç bir kızın tenindeki tazelik göze ne kadar hoş lâtif görünür değil
Lâkin seneler geçtikçe bu tazelik ve güzellik ya-yavaş kaybolmaca başlar. Çünkü cildimiz, havanın, ve toprağın kendi hamız! ifrazlarının ve kupkuru
toz
deriye arka arkaya gelişi güzel sürülen bir takım pudraların tesiriyle kuruyup mesamatı tıkanmağa ve buruşmağa yüz tutar. Bu suretle pek tabii olarak çocuk-lukda ve gençlikteki o güzel manzarasını muhafaza edemez olur. Bu tazeliği devam ettirebilmek için cildin daima ihtimam altında bulundurulması lâzımgeldlğını hiç bir zaman unutmamalıdır. Bu ihtimam için en iyi vasıta hiç şüphesiz :
LA İT I N N O X A • dır.
LAİT INNOXA bundan kırk söne evvel Pansde en tanınmış bir cild mütehassısı tarafından meydana çıkarılmış ve o zamandanberı durmadan ıslâh edilerek bugünkü tek'âmül derecesine getirilmiştir
LAÎT İNNOXA bilhassa İki maksadı temin eder Cildi tedavi etmek ve güzelleştirmek. Sabah ve akşam muntazam surette kullanıldığı takdirde deriyi esaslı bir surette temizler, zararlı sivilcelerden, buruşukluklardan ve her çeşit lekelerden korur ve bu sayede de her yaşda bayanların cildine küçük bir çocuğun veya genç bir kızın tenindeki güzellik ve tazeliği bahşeder.
İHTAR— LAİT lNNOXA‘nın isti-
malinden sonra behemehal 1NNOXA
Krem ve pudralarını tercihan kullanınız.
Zira bunlar birbirinin tesirlerini tamamlayan ve kuvvetlendiren müstahzarlar, dır.
NAZAR
Vapuru I kasım 1950 çarşamba İslanbuldan kalkacak îzmlre uğrayarak
H A Y F A’ya
gidecektir. Yük ve yolcu için müracaat:
KIŞINBAY Biraderler Ltd. Ortaklığı
Adres: Galata Kefeli Hüseyin Han No. 16-18 Telefon: 41448
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Dekanlığından
Fakültemiz Isı Tekniği Kürsüsü ve Isı Kurumu için ayrı ayrı pirometre, higrometre, termostat, perssostat, higrostat, katran yağı yakıcısı, elektrikli buhar kazanı gaz analiz cihazı, teksir makinesi alınacaktır.
Bu cihazlar için tekili vermek İsteyenlerin şartnameleri görmek üzere 1 kasıma kadar dekanlık bürosuna müracaatları.
(14080)
MAZUTLU
MORRİS - CO A4 MERCİ AL* DEVRİLİR KAMYONLARI
4
TAKVİYELİ ŞASİ,
ARKADA MUAVİN MAKASLAR, ARKADA ÇAMURLUKLR, ÖNDE AMORTİSÖR,
7 adet 8.25 X 20 - 12 KAT BEZLİ LÂSTİK, SOĞUKTA ANI BAŞLATMA TERTİBATI, ÇELİK KAROSERİ,
ŞOFÖR MAHALLİ KORUYUCUSU, İDROLİK DEVRİLME TERTİBATI, YÜKSEK MANEVRA KABİLİYETİ,
İLÂ... 1 L E
Yeni bir parti gelmiş ve teslimata başlanmıştır
Türkçe kullanma kitabı, bol yedek parça, mükemmel servis
SAFİR
GENEL TİCARET T.A.$
Galata, Voyvoda Cad. 58 - 62 Taksim, Cumhuriyet Cad. 177
Telefon ı 41460 TELGRAF : SAFİR- İSTANBUL Telefon : 81933
P.K. 471 - İSTANBUL

M •
Hez'e
roma
GRİPÎN
Sarıkamış Belediyesi
Elektrik İşletmesinden:
e
1 — Sarıkamış Belediyesi için 120 - 130 HP. lik bir adet Elektrojen gurupu ve tevzi tablosu İle ilgili malzemesi birlikte alınacaktır.
2 — Alım işi 4768 sayılı kanun yönetmeliğinin 2. ve 4. üncü maddeleri hükümlerine göre yapılacaktır.
3 — Elektrojen gurupuna alt fennî ve hususi şartnameler bedelsiz olarak Sarıkamış Elektrik İşletmesi Muhasebesinden ve Ankara - İstanbul Belediyelerinden alınabilir.
4 — Fiyat teklif mektuplarının 17/11/1950 tarihinden bir gün evvel teminat mektuplariyle birlikte Sarıkamış Belediye Başkanlığına gelmiş olması şarttır. Postadaki gecikmeler nazara alınmaz.
5 — Bu işe ait bilcümle Devlet ve Belediye vergi ve resim-
leri noter ve harç masrafları ve bunların zamları müteahhidine ait olacaktır. (14425).
5 FABRİKA TONLUK - M A Z U T L U “MORR/S-COMMERC/AL KAMYONLARI
TAKVİYELİ ŞASİ,
ARKADA MUAVİN MAKASLAR,
ARKADA •ÇAMURLUKLR, ÖNDE AMORTİSÖR, ’
7 adet 8.25 X 20 - 12 KAT BEZLİ LÂSTİK, SOĞUKTA ANI BAŞLATMA TERTİBATI, ŞANJMAN ÜZERİNDE DAĞ VİTESİ, FABRİKA YAPISI RAHAT ŞOFÖR MAHALLİ, YÜKSEK MANEVRA KABİLİYETİ,
EMRİNİZE AMADEDİR.
Çiftliğinizin daha iyi ve daha kuvvetli bir traktör kudretine ihtiyacı mı var?, öyle ise büyük Far-mail H Modeli traktörleri araştırın Bunlar meşhur McCormıck International Firmasının muhtelif modellerinden biridir
Farmall ailesinin bu orta boydaki uzvu heı çeşit mahsul ve makineleşmiş ziraatın her safhasında çalışmasındaki a-zamı tasarrufu ve mükemmeliyeti ispat etmiştir
Benzin veya gaz ile çalışan motörlerden birim tercih edebilirsiniz. Arka aks tertibatı muhtelif öl-
çülere göre ayar edilebildiği gibi yine kabili ayar, geniş bir ön aks tertibatı da mevcuttur. Doğrudan doğruya traktöre monte edilen âletler hidrolik • kaldırmai tertibatı sayesinde daha kolay, daha çabuk ve daha kullanışlı bir şekilde idare edilir (Bu tertibat istenildiği takdirde takılır)
Derhal müessesemıze müracaat ediniz ve Far-mail H Modelini görünüz. Zamanımızda imâl edilen her maksada elverişli çift lık traktörlerinin lideri olduğunu sizin de takdir edeceğinize eminiz

Comments (0)