Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «yen' sabah»
İSTANBUL
Telefon: 20708
11 inci Yıl, No. 3595
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZARTESİ
28
MART
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. Saragossi
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 İSTANBUL
Atlantik Paktına
İtalya da giriyor
Ulus, Türkiyenin Pakt karşısında durumu, Sadak"in Meclisdeki demecinde bahsettiğj^gibidir, diyor Bu itibarla, Sadak'ın Amerika seyahatine önem veriliyor
Yeni askerî yardım
Trıımaıı'a yeniden salâhiyet veriliyor
Vaşington, 27 (A.A.) — «Üui ted press» Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Atlantik Paktını imzalayan batı Avrupa memleket leriyle komünist tehdidi altında bulunan diğer hür milletler ig!n 1,800,000,000 dolar tutarında bir askerî yardım programı hazırlamışlardır. öğrenildiğine göre,
Italyan bandıralı Marta Victoria vapuru tutuşan pamuklar söndürülürken (Foto: Burhan!
Limandaki yangın
Muvazene İhtiyacı
ŞÜKRÜ BABAN
Avrupa politikası, uzun asırlar boyunca, hep muvazene esasına dayanmıştır. Daima lot ada galip ve teferrüd etmiş devlete karşı birleşmeler, anlaşmalar olmuş ve böylece tek kudretin hudutsuz yayılma imkânları önlenmiştir.
Birinci Napolyona karşı İngiltere ve arkadaşlarının yaptıkları ittifaklar hep fazla kudreti cni s ve bütün Avrupa kıtasına hâkim olmak hevesine karşı bir ayaklanmadır. Yarım asır sonra üçüncü Napolyonun kurduğu İmparatorluk biraz fazlaca niifuz kazanınca İngiltere Prusyaya ve Bis-marlia göz yumdu, hattâ müzahir oldu. 1866 tarihinde (Sado-ya) da Avusturya orduları Prusya askerlerine mağlûp olunca Londra ve Petresburgda hiç ses çıkmadı. Hattâ dört yıl sonra A|man orduları Parise muzaffer O:,(mk girince de Londra heyecana di.,>-medL Fakat 18.70 den S. AH Londra politikam 1 i-'eşmiş ’îlffihnya imparatorluğu aleyhine Fransa ve Çarlık Rusyası ile anlaşmak ve uzlaşmak oldu. Tâ ki. kıt'ada Bismarkın saltanatına ve nüfuzuna karşı bir denklik peyda olsun... 1918 tarihinde Almanya yerlere serilince İngiltere politika ibresi derhal Patisten Londraya yöneldi ve karada birinci askeri devlet haline gelen Fransa zararına mağlup Almanyayı tutmaya başladı. Fransızlar Loyd Corc'u döneklikle boş yere itham ediyorlardı. İngiltere, anânevi riyasetine, Avrupada muvazene politikasına hiç şaşmadan devam ediyordu. Rtuyadan ve İngiltere-den gördüğü müsamaha ile Nazizmin ne kadar şımardığı ve nasıl bir felâket unsuru olduğu fiilen görüldü. 1939 - 1945 harbi hiç umulmadık neticeler doğurdu. Fransa, Alnuuıya ve İtalya hattâ kısmen İngiltere artık yeni yükselen Rus satveti karşısında başlı başlarına bir muvazene unsuru teşkil edecek halden çıktı. Şimdi ne olacak İdi? Muvazene âdet ve geleneğine veda ederek ipin u-cunu mu koyuvermek lâzım gelecekti. Tabiatiyle, hayır... Mademki klâsik muvazene sırf Avrupa devletleriyle tesis olunamıyordu. Birleşik Amerikayı muva-zeneyi desteklemeğe davet lâzım geliyordu. Çünkü artık bahis mev tun olan sırf Avrupada kuvvetler denkliği değil, cihan denkliği idi. İşte Atlantik paktı bu tarihi ve asırlarmış siyasetin yeni şekilde gelişmesi ve kisvelenmesidir.
İkinci dünya harbinin sona erdiği dört yıldanberi iki çeşit ve x,d fikir hâkim oldu. Son dört senenin Uk devirlerinde Avrupa o kadar meyus idi kİ bizzat Avru-("* totoma. Uç d,„Dm, du. Sümnüjor v. D.iud!,„ , A blrbauv. u.rn>, u„'1Mnda rireno Jağlannd, halli daha İyisi Afrikada müdafaayı tasar-lıyordu. Bu stratejiye «Mezarlıkları kurtarma» diye bir ad taklidiydi. Çünkü bütün Batı Avrupa müdafaasız müstevliye tcrko-lunacak, sonra Afrikadan başlanarak. kimbilir kaç yılda tekrar kurtarılacaktı. O sırada Fran sa, Almanya, Belçika, Ilolanda ve Italyanın birer mezarlığa döneceğinden kinaye olarak bu u-eule «Mezarlıkları kurtarma» denildi. Halbuki bu meyus hal suretinden Şimdi vaz geçilmiştir. Ren hattı üzerinde müdafaa düşünülmektedir. Atlantik paktı da Av-rupayı evvelâ bütün bütün terk, sonra kurtarma düşüncesine dayanmaktadır. Dalıa cesur, daha erkek bir hal şekli bulunmuştur. Avrupa tarihinde, ilk defadır ki (Devamı 8a. s Sü. 4 de)
Ankara, 27 (Telefonla) — Yarınki Ulus'ta «Boşuna telâş» baş lığı altında ve «Ulus» imzasile aşağıdaki not çıkacaktır:
Birkaç gün önce gazetemizde arkadaşımız Peyami Saf anın Atlantik Paktı ve biz.. Berlevhalı bir fıkrası çıkmıştı. Arkadaşımla bu yazıda Atlantik Paktı
hakkında bütün dünya basınında rastlanan çeşitli yorumlar kar şıaında kendi şahsî düşüncelerini tesbit etmektedir. Partili partisiz her yazarın tabii hakkına taallûk eden bu basit hâdiseyi ecnebi ajansların fevkalâde bir hâ dişe mahiyetine soktukları görülmüştür.
Memurların
maaşları
Gelir vergisi tasarısı tâdile uğramadan kabul edilirse memurların eline ayda kaç lira geçecek
Gazetemiz bir hükümet organı değil, bir parti organıdır.. Neşriyatında C. H. P. nin umumî prensiplerlno bağlı kalmakla İktidarda bulunan hükümetinin umumî siyasetini desteklemeğe çalışır. Ancak bu durum gazetemiz yazarlarının umumî parti prensipleri dışındaki kanaatlerinin mes'uliyetini taşımalarına mani değildir. Bir parti organın da çalışmak herhangi bir yazarı müşahede, tavsiye ve tenkidleri-ni serbestçe yazmaktan alakoya cak bir sebep olamaz.
|Maa$ cedveli 5 inci sahifededir
Şurasını bilhassa belirtmek İsteriz ki, gazetemiz iktidar partisinin arganı ise de doğrudan doğ rüya hükümetin veya Dışişleri Bakanlığının sözcüsü değildir.. Demokrasi mürakabe ve ikaz vazifesinde Ulus mensup olduğu partinin prensiplerini gözönünde tutmak şartiie diğer arkadaşlarından geri kalmağa da razı o-lamaz. Bu sebeple zaman zaman ve bilhassa görüşlerine uyma -
S)
Amerikan yardımı idarecisi
Mersinden limanınıruza gelen bir Italyan
vapurunda çıkan yangınlO saat devam etti;
mürettebat yangını itfaiyeye bildirmedi
Hükümetin senelerdenberi üzerinde durduğu gelir vergisi ni -hayet 4 nisandan itibaren Mecliste müzakeresine başlanacağını daha evvel bildirmiştik. Malûm olduğu üzere bu kanunu jumeı* i)ü(te girmesi îTe beraber eski vergi kanunları da mer'iyetten kalkacak ve bütün vatandaşlar hakikî kazançları nisbetinde dev lete vergi vereceklerdir.
Tasarı kanuniyet kesbettiği takdirde bundan bütün memurla nmız da istifade edecekler ve şimdiye kadar ödemekte oldukla n verginin mikdan ineceğinden clliirine daha fazla para geçecek tir.
Memur okuyucularımızı yakından alâkadar edeceğinden şüphe etmediğimiz bu mabetleri bir
(Devamı Sa. s Su. 5)
Çanakkale'nin
biletsiz yolcuları
Vapur süvarisi, gemiyi Bandırma iskelesine yanaştırmadı; yolcular güçlükle sahile çıkabildi
Balıkesir, 27 (Telefonla) — Cumartesi akşamı latanbuldan Bandırmaya (Çanakkale) ve bilâ hare kuzu almak için (Ülgen) vapurları hareket etmiştir. Bunlardan ülgen vapurunda 25-26 yolcu bulunuyordu. Balık istifi dolu bulunan (Çanakkale) vapuru süvarisi, yolculardan bir kısmı biletsiz olduğu, bunların da cezalı bilet almak istemediklerini ileri sürerek pazar sabahı Bandırma iskelesine yanaşmamış, Mendirek önlerinde demir atmıştır.
iskeleden çağırılan polis nezaretinde 200 kadar biletsiz yolcuya cezalı bilet kesilmiştir.
Halbuki lstanbulda 9.5 de bilet almak için müracaat edenlere bilet kalmadığı cevabı verildiğini de buraya gelen yolcular söylemektedirler.
İdarece vapurlarda cezalı kesilen biletlerden süvari vesaireye bir prim verildiğini de yine yolcular iddia etmektedirler.
Bu iddiaların doğru olup olmadığını idarenin açıklıyacağı da şüphesizdir.
Yolcuları Bandırmaya taşıyan kayakçılarla yolcular arasında da navlundan ayrı istenilen ücret hususunda münakaşa çıkmıştır. Bu yüzden Bandırma treni şehri-mızo 75 dakika geç gelmiştir.
• “ öka*
Rus-1^11
Münasebeti
Rusya, Amerikan malzemesi çıkarılan bir limanda konsolosluk açmak istedi
Mr, Harriman nisanın ortalarına doğru bu hususta kongreye sunulacak olan tasarı, batı Avrupa için 1,20 m İ yonluk silâh yardımını ve geri ka lan kısmının da yani 600 milyon doların Yunanistan, Türkiye, 1-ran, .Lâtin Amerika memleketler; Filipin adaları muhtemel olarak da komünist olmayan bölgelere gönderilmesini derpiş etmekted r. Halan blldce dairesi tarafından İncelenmekte olan tatarının, onay (Davamı Sa. 5 SÜ. 7 dc)
- -4
İran Şahmın son fotoğraf ilerinden biri
Tahran, 27 (A.A.) «afp* — Tahran’da öğrenildiğine göre, Sovyet hükümeti, geçen harb Birasında îran yoliyle Rusyaya yapılan harb malzeme sevkiyatı münasebetiyle İranda açmış olduğu konsolosluklardan bazılarını kapamak niyetinde bulunmaktadır.
(Devemi 8a: a 8Ü 4 dc)
| F. Bahçe Beykozu 5-2 yendi |
Dün yapılan F. Bahçe - Bey
du Lefler t. inci golü bu pozisyonda yaptı (Foto Burhan)

Fransada
Dün limanımızda mühim bir, buradan Tiryesteye hareket ede-yangın hâdisesi olmuş ve bir va-1 cek olan Maria Victoria adında purda tutuşan pamuk balyalan 916 tonluk bir vapur, Sirkeci rıh-on saat kadar yandıktan sonra timi önünde yatarken gece 4,45 söndürülmüştür. | de anlaşılamıyan bir sebeple pa-
Mersinden 292 balya pamuk, muklar ateş almış ve yanmağa yükliyerek limanımıza gelen ve| başlamıştır.
Keyfiyeti derhal İtfaiyeye bik dlrmesi lâzım gelen gemi müret-tebatı böyle yapmıyarak yangını bizzat Böndürmeğe çalışmış, fakat buna muvaffak olamayınca vaziyeti itfaiyeye bildirmiştir. Bu cihet, manidar görülmektedir.
Belediye seçimleri
Hükümet bloku başta gidiyor Paris, 27 (A.P.) — Fransada yapılan seçimlerden alınan ilk neticeler şunu göstermektedir: Hükümet bloku 18, D. Golcüler 8; komünistler bir yer kazanmıştır.
Hükümet bloku şu şekilde taksim edilmiştir:
Sosyalist parti: 9.
Cumhuriyetçi katolik halk hareket partisi: 4.
Mutedil radikal sosyalist partisi: 3.
Sağcılar ve müstakiller: 2.
M. Partisinin
Karagümrük bucağı açıldı
Toplantıda Şefik Çakmak da hazır bulundu
Millet Partisi Karagümrük bucağı dün saat 18 de açılmıştır. Açılış töreninde Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, 11 idare kurulu &-zaları, bucak başkanlan ve parti mensuplan hazır bulunmuştur.
İlk olarak bucak başkanı Ba-haeddin Şenbakar konuşma yapmış, bunu takiben il idare kurulundan Cemal Şakar, Şehremini bucağı başkanı Ömer Tuncei, Kadıköy ilçesi başkanı İzzet Mil-hilrdaroğlu birer konuşma yapmışlardır. En son olarak milletvekillerinden General Sadık Aldoğan bir saat kadar süren biı konuşma yapmış ve bu konuşma smda C.H.P. ile D.P. mensuplarını kararsızlıkla itham etmiştir. Sadık Aldoğan hükümetin İç ve dış politikasını tenkit etmiştir.
Aldoğan; Millet Partisinin memlekette, demokrasi bahsinde
(Devamı Sa. s 8ü. 8 de)
Mariâ Victoria, Sirkeci rıhtımında (Foto: Burhan Yeni Sabah)
D. Parti Edremit
mitingi yapıldı
Derhal hâdise mahalline yetişen itfaiye ekipimiz yangınla meş gul olmağa ve ancak saat 15,15 de tamamiyle söndürmeğe muvaffak olmuştur.
Yangının sebebi henüz belli de* ğildir. Alâkadarlar bu hususta gereken tahkikatı yapmaktadırlar. 140 balya pamuk yanmış vd işe yaramaz bir hale gelmiştir. Vapur, buradan Tiryesteye gide* çektir.
Eisenhovver
hastalandı
Celâl Bayar verdiği nutukta, Partilerin kardeşçe
geçinmeleri
Edremit, 27 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D, P. Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün Ayvalıktan otomobille Edremite gelmiş vo tertip edilen mitingde bulunmuştur.
Muazzam kalabalığın takip ettiği mitingin evvelâ Edremit ilçe başkanı Muharrem Tuncay konuşarak Bayara hoş geldiniz dedi ve iki sene evvel Bayan Edremite sokmamak gibi bir gaflet gösteren iktidar partisi mensupları ye sırtını iktidara dayamış memurların gaflet uykularından
bahsetti
kilde kurulduğunu ve ne çetin safhalardan geçtikten sonra bu günkü hali kazandığını geniş bir şekilde anlatarak başlamış vo söz lerine şöyle devam etmiştir:
Partilerin kardeşlik hudutları içinde millî vazifelerini yapmaları lâzım gelir. Netekim Demok -rat Parti devletin idaresini birbirini seven partililerle idare etmeyi hedef tutmuştur. Biz bu sa (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
lüzumundan
Nevyork 27 (Nafen) — Geneâ rai Eisenhover'in rahatsız olda ğu bildirilmektediş. General bit müddet istirahat edecek ve not mal işleri ile uğraşmıyacaktır(
İkinci dünya harbinin «/kinci Cephe» komutanı General Eisenhomer
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
çoktan uyandıklarını artık muaz zam toplantılar karşısında seyir ci kalmaktan başka bir şey yapmadıklarını ve yapamıyacaklan-nı belirtti. Tezahürat arasında kürsüye gelen Celâl Bayar hitabesine Demokrat Partinin ne şe-
Ankaradaki mimarların
protestosu
I İstanbul Tıp Sitesi inşaatı I meselesi buyun Başbakana I izıılı edilecek
Ankara, 27 (Telefonla) — îs-tanbulda 20 milyon liraya çıkacak olan Tıb Sitesi inşaatının İstanbul Üniversitesince eksiltmeye tâbi tutulması vo konan şartlar içinde Türk mimar ve mühendislerinin iştirakinin âdeta önlenmiş gibi hazırlunan şartname buradaki yüksek mimar ve mühendisler arasında da hoşnutsuzluk uyandırmış, bu maksatla bugün Halkevinde bir protesto toplantısı yapılmıştır. '
Bu toplantıda söz alan muhte-(Oevamı Sa. a 8ü. 7 do)
Demokrasi ve tefsiri
ULUNAY
smaaltında bir otomobil diğer bir otomobllo biraz dokunarak boyasını sıyırmış. Zarara uğrayan arabanın şoförü hemen yo-rlndon atlamış, hasarı tahmlnlemlş, ondan sonra kazayı yapan şoföre: — Ettiğin zarar 20 papeldir; bayıl paralorı...
Öbür şoför, İtiraz etınlş, sonsln, bonsin dorkon İşi azıtmışlar; para Istlyen, dlğorindon daha güçlü kuvvetli olduğu için hasmının boğazına sarılmış, altına almış, sırtından ceketini çıkarmış:
— Gotlr paraları, al coketinll Demiş.
Tabii, bütün bu münakaşa esnasında yakası çözülmedik onvaı küfürler İşitilmiş. Oradaki tüccardan biri:
— Oğlum-- No yapıyorsun? A-yıp değil mİ? gibi bir Ihlarda bulunmak Istoylnco bu kabadayı:
— Ulan morukI Sana no oluyor? şimdi bir İş yaparım; yarın bütün gazoteler yazar.
Doylnco o da susmuş.
Nihayet pollso haber vermişler.
Zabıta memurları gelmiş... Kaoada-yı şoför:
— Araba 20 liralık zarar yaptı. Parayı vermiyor. Bon do ceko-tini aldım. Versin 20 lirayı, voro-ylm ceketini... Şimdi demokrasi var... Yağma yok.
Polis, üstünü aramı?. Bir d« koca tabanca bulmuş; almışlar karakola götürmüşler. Yolda hâlfl baftırıyorınuş:
Demokrasi var, domokrasl...
Evet, oahil çocuk! Domokrasl var vo o demokrasi sana, hatta tahakkuk etmiş bir alacağın dam otsa onu böylo sokak ortasında borçlunun sırtından ceketini sıyırıp almaklığına müsaade ötmez... Buna müsaade eden tok sistem anarşidir* Yâni tam mânaslylo kanunsuzluk.
Demokrasi, (-Hüküm, gaiıblrH dlr!» düsturunu yıkan vo kanun nazarında insanları hukuk bakımından müsavi kılan bir İdaredir. Böylo yumruğuna tükürüp tahakküm etmek istiyonloro yumuşak yüzlü* fakat çelik sözlü doınokrasının no olduğunu anlatmalı. Yoksa, böylo giderse, korkarım kl halkı demokrasiden soğu/muş oluruz.
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «yen' sabah»
İSTANBUL
Telefon: 20708
11 inci Yıl, No. 3595
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZARTESİ
28
MART
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. Saragossi
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 İSTANBUL
Atlantik Paktına
İtalya da giriyor
Ulus, Türkiyenin Pakt karşısında durumu, Sadak"in Meclisdeki demecinde bahsettiğj^gibidir, diyor Bu itibarla, Sadak'ın Amerika seyahatine önem veriliyor
Yeni askerî yardım
Trıımaıı'a yeniden salâhiyet veriliyor
Vaşington, 27 (A.A.) — «Üui ted press» Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Atlantik Paktını imzalayan batı Avrupa memleket leriyle komünist tehdidi altında bulunan diğer hür milletler ig!n 1,800,000,000 dolar tutarında bir askerî yardım programı hazırlamışlardır. öğrenildiğine göre,
Italyan bandıralı Marta Victoria vapuru tutuşan pamuklar söndürülürken (Foto: Burhan!
Limandaki yangın
Muvazene İhtiyacı
ŞÜKRÜ BABAN
Avrupa politikası, uzun asırlar boyunca, hep muvazene esasına dayanmıştır. Daima lot ada galip ve teferrüd etmiş devlete karşı birleşmeler, anlaşmalar olmuş ve böylece tek kudretin hudutsuz yayılma imkânları önlenmiştir.
Birinci Napolyona karşı İngiltere ve arkadaşlarının yaptıkları ittifaklar hep fazla kudreti cni s ve bütün Avrupa kıtasına hâkim olmak hevesine karşı bir ayaklanmadır. Yarım asır sonra üçüncü Napolyonun kurduğu İmparatorluk biraz fazlaca niifuz kazanınca İngiltere Prusyaya ve Bis-marlia göz yumdu, hattâ müzahir oldu. 1866 tarihinde (Sado-ya) da Avusturya orduları Prusya askerlerine mağlûp olunca Londra ve Petresburgda hiç ses çıkmadı. Hattâ dört yıl sonra A|man orduları Parise muzaffer O:,(mk girince de Londra heyecana di.,>-medL Fakat 18.70 den S. AH Londra politikam 1 i-'eşmiş ’îlffihnya imparatorluğu aleyhine Fransa ve Çarlık Rusyası ile anlaşmak ve uzlaşmak oldu. Tâ ki. kıt'ada Bismarkın saltanatına ve nüfuzuna karşı bir denklik peyda olsun... 1918 tarihinde Almanya yerlere serilince İngiltere politika ibresi derhal Patisten Londraya yöneldi ve karada birinci askeri devlet haline gelen Fransa zararına mağlup Almanyayı tutmaya başladı. Fransızlar Loyd Corc'u döneklikle boş yere itham ediyorlardı. İngiltere, anânevi riyasetine, Avrupada muvazene politikasına hiç şaşmadan devam ediyordu. Rtuyadan ve İngiltere-den gördüğü müsamaha ile Nazizmin ne kadar şımardığı ve nasıl bir felâket unsuru olduğu fiilen görüldü. 1939 - 1945 harbi hiç umulmadık neticeler doğurdu. Fransa, Alnuuıya ve İtalya hattâ kısmen İngiltere artık yeni yükselen Rus satveti karşısında başlı başlarına bir muvazene unsuru teşkil edecek halden çıktı. Şimdi ne olacak İdi? Muvazene âdet ve geleneğine veda ederek ipin u-cunu mu koyuvermek lâzım gelecekti. Tabiatiyle, hayır... Mademki klâsik muvazene sırf Avrupa devletleriyle tesis olunamıyordu. Birleşik Amerikayı muva-zeneyi desteklemeğe davet lâzım geliyordu. Çünkü artık bahis mev tun olan sırf Avrupada kuvvetler denkliği değil, cihan denkliği idi. İşte Atlantik paktı bu tarihi ve asırlarmış siyasetin yeni şekilde gelişmesi ve kisvelenmesidir.
İkinci dünya harbinin sona erdiği dört yıldanberi iki çeşit ve x,d fikir hâkim oldu. Son dört senenin Uk devirlerinde Avrupa o kadar meyus idi kİ bizzat Avru-("* totoma. Uç d,„Dm, du. Sümnüjor v. D.iud!,„ , A blrbauv. u.rn>, u„'1Mnda rireno Jağlannd, halli daha İyisi Afrikada müdafaayı tasar-lıyordu. Bu stratejiye «Mezarlıkları kurtarma» diye bir ad taklidiydi. Çünkü bütün Batı Avrupa müdafaasız müstevliye tcrko-lunacak, sonra Afrikadan başlanarak. kimbilir kaç yılda tekrar kurtarılacaktı. O sırada Fran sa, Almanya, Belçika, Ilolanda ve Italyanın birer mezarlığa döneceğinden kinaye olarak bu u-eule «Mezarlıkları kurtarma» denildi. Halbuki bu meyus hal suretinden Şimdi vaz geçilmiştir. Ren hattı üzerinde müdafaa düşünülmektedir. Atlantik paktı da Av-rupayı evvelâ bütün bütün terk, sonra kurtarma düşüncesine dayanmaktadır. Dalıa cesur, daha erkek bir hal şekli bulunmuştur. Avrupa tarihinde, ilk defadır ki (Devamı 8a. s Sü. 4 de)
Ankara, 27 (Telefonla) — Yarınki Ulus'ta «Boşuna telâş» baş lığı altında ve «Ulus» imzasile aşağıdaki not çıkacaktır:
Birkaç gün önce gazetemizde arkadaşımız Peyami Saf anın Atlantik Paktı ve biz.. Berlevhalı bir fıkrası çıkmıştı. Arkadaşımla bu yazıda Atlantik Paktı
hakkında bütün dünya basınında rastlanan çeşitli yorumlar kar şıaında kendi şahsî düşüncelerini tesbit etmektedir. Partili partisiz her yazarın tabii hakkına taallûk eden bu basit hâdiseyi ecnebi ajansların fevkalâde bir hâ dişe mahiyetine soktukları görülmüştür.
Memurların
maaşları
Gelir vergisi tasarısı tâdile uğramadan kabul edilirse memurların eline ayda kaç lira geçecek
Gazetemiz bir hükümet organı değil, bir parti organıdır.. Neşriyatında C. H. P. nin umumî prensiplerlno bağlı kalmakla İktidarda bulunan hükümetinin umumî siyasetini desteklemeğe çalışır. Ancak bu durum gazetemiz yazarlarının umumî parti prensipleri dışındaki kanaatlerinin mes'uliyetini taşımalarına mani değildir. Bir parti organın da çalışmak herhangi bir yazarı müşahede, tavsiye ve tenkidleri-ni serbestçe yazmaktan alakoya cak bir sebep olamaz.
|Maa$ cedveli 5 inci sahifededir
Şurasını bilhassa belirtmek İsteriz ki, gazetemiz iktidar partisinin arganı ise de doğrudan doğ rüya hükümetin veya Dışişleri Bakanlığının sözcüsü değildir.. Demokrasi mürakabe ve ikaz vazifesinde Ulus mensup olduğu partinin prensiplerini gözönünde tutmak şartiie diğer arkadaşlarından geri kalmağa da razı o-lamaz. Bu sebeple zaman zaman ve bilhassa görüşlerine uyma -
S)
Amerikan yardımı idarecisi
Mersinden limanınıruza gelen bir Italyan
vapurunda çıkan yangınlO saat devam etti;
mürettebat yangını itfaiyeye bildirmedi
Hükümetin senelerdenberi üzerinde durduğu gelir vergisi ni -hayet 4 nisandan itibaren Mecliste müzakeresine başlanacağını daha evvel bildirmiştik. Malûm olduğu üzere bu kanunu jumeı* i)ü(te girmesi îTe beraber eski vergi kanunları da mer'iyetten kalkacak ve bütün vatandaşlar hakikî kazançları nisbetinde dev lete vergi vereceklerdir.
Tasarı kanuniyet kesbettiği takdirde bundan bütün memurla nmız da istifade edecekler ve şimdiye kadar ödemekte oldukla n verginin mikdan ineceğinden clliirine daha fazla para geçecek tir.
Memur okuyucularımızı yakından alâkadar edeceğinden şüphe etmediğimiz bu mabetleri bir
(Devamı Sa. s Su. 5)
Çanakkale'nin
biletsiz yolcuları
Vapur süvarisi, gemiyi Bandırma iskelesine yanaştırmadı; yolcular güçlükle sahile çıkabildi
Balıkesir, 27 (Telefonla) — Cumartesi akşamı latanbuldan Bandırmaya (Çanakkale) ve bilâ hare kuzu almak için (Ülgen) vapurları hareket etmiştir. Bunlardan ülgen vapurunda 25-26 yolcu bulunuyordu. Balık istifi dolu bulunan (Çanakkale) vapuru süvarisi, yolculardan bir kısmı biletsiz olduğu, bunların da cezalı bilet almak istemediklerini ileri sürerek pazar sabahı Bandırma iskelesine yanaşmamış, Mendirek önlerinde demir atmıştır.
iskeleden çağırılan polis nezaretinde 200 kadar biletsiz yolcuya cezalı bilet kesilmiştir.
Halbuki lstanbulda 9.5 de bilet almak için müracaat edenlere bilet kalmadığı cevabı verildiğini de buraya gelen yolcular söylemektedirler.
İdarece vapurlarda cezalı kesilen biletlerden süvari vesaireye bir prim verildiğini de yine yolcular iddia etmektedirler.
Bu iddiaların doğru olup olmadığını idarenin açıklıyacağı da şüphesizdir.
Yolcuları Bandırmaya taşıyan kayakçılarla yolcular arasında da navlundan ayrı istenilen ücret hususunda münakaşa çıkmıştır. Bu yüzden Bandırma treni şehri-mızo 75 dakika geç gelmiştir.
• “ öka*
Rus-1^11
Münasebeti
Rusya, Amerikan malzemesi çıkarılan bir limanda konsolosluk açmak istedi
Mr, Harriman nisanın ortalarına doğru bu hususta kongreye sunulacak olan tasarı, batı Avrupa için 1,20 m İ yonluk silâh yardımını ve geri ka lan kısmının da yani 600 milyon doların Yunanistan, Türkiye, 1-ran, .Lâtin Amerika memleketler; Filipin adaları muhtemel olarak da komünist olmayan bölgelere gönderilmesini derpiş etmekted r. Halan blldce dairesi tarafından İncelenmekte olan tatarının, onay (Davamı Sa. 5 SÜ. 7 dc)
- -4
İran Şahmın son fotoğraf ilerinden biri
Tahran, 27 (A.A.) «afp* — Tahran’da öğrenildiğine göre, Sovyet hükümeti, geçen harb Birasında îran yoliyle Rusyaya yapılan harb malzeme sevkiyatı münasebetiyle İranda açmış olduğu konsolosluklardan bazılarını kapamak niyetinde bulunmaktadır.
(Devemi 8a: a 8Ü 4 dc)
| F. Bahçe Beykozu 5-2 yendi |
Dün yapılan F. Bahçe - Bey
du Lefler t. inci golü bu pozisyonda yaptı (Foto Burhan)

Fransada
Dün limanımızda mühim bir, buradan Tiryesteye hareket ede-yangın hâdisesi olmuş ve bir va-1 cek olan Maria Victoria adında purda tutuşan pamuk balyalan 916 tonluk bir vapur, Sirkeci rıh-on saat kadar yandıktan sonra timi önünde yatarken gece 4,45 söndürülmüştür. | de anlaşılamıyan bir sebeple pa-
Mersinden 292 balya pamuk, muklar ateş almış ve yanmağa yükliyerek limanımıza gelen ve| başlamıştır.
Keyfiyeti derhal İtfaiyeye bik dlrmesi lâzım gelen gemi müret-tebatı böyle yapmıyarak yangını bizzat Böndürmeğe çalışmış, fakat buna muvaffak olamayınca vaziyeti itfaiyeye bildirmiştir. Bu cihet, manidar görülmektedir.
Belediye seçimleri
Hükümet bloku başta gidiyor Paris, 27 (A.P.) — Fransada yapılan seçimlerden alınan ilk neticeler şunu göstermektedir: Hükümet bloku 18, D. Golcüler 8; komünistler bir yer kazanmıştır.
Hükümet bloku şu şekilde taksim edilmiştir:
Sosyalist parti: 9.
Cumhuriyetçi katolik halk hareket partisi: 4.
Mutedil radikal sosyalist partisi: 3.
Sağcılar ve müstakiller: 2.
M. Partisinin
Karagümrük bucağı açıldı
Toplantıda Şefik Çakmak da hazır bulundu
Millet Partisi Karagümrük bucağı dün saat 18 de açılmıştır. Açılış töreninde Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, 11 idare kurulu &-zaları, bucak başkanlan ve parti mensuplan hazır bulunmuştur.
İlk olarak bucak başkanı Ba-haeddin Şenbakar konuşma yapmış, bunu takiben il idare kurulundan Cemal Şakar, Şehremini bucağı başkanı Ömer Tuncei, Kadıköy ilçesi başkanı İzzet Mil-hilrdaroğlu birer konuşma yapmışlardır. En son olarak milletvekillerinden General Sadık Aldoğan bir saat kadar süren biı konuşma yapmış ve bu konuşma smda C.H.P. ile D.P. mensuplarını kararsızlıkla itham etmiştir. Sadık Aldoğan hükümetin İç ve dış politikasını tenkit etmiştir.
Aldoğan; Millet Partisinin memlekette, demokrasi bahsinde
(Devamı Sa. s 8ü. 8 de)
Mariâ Victoria, Sirkeci rıhtımında (Foto: Burhan Yeni Sabah)
D. Parti Edremit
mitingi yapıldı
Derhal hâdise mahalline yetişen itfaiye ekipimiz yangınla meş gul olmağa ve ancak saat 15,15 de tamamiyle söndürmeğe muvaffak olmuştur.
Yangının sebebi henüz belli de* ğildir. Alâkadarlar bu hususta gereken tahkikatı yapmaktadırlar. 140 balya pamuk yanmış vd işe yaramaz bir hale gelmiştir. Vapur, buradan Tiryesteye gide* çektir.
Eisenhovver
hastalandı
Celâl Bayar verdiği nutukta, Partilerin kardeşçe
geçinmeleri
Edremit, 27 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D, P. Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün Ayvalıktan otomobille Edremite gelmiş vo tertip edilen mitingde bulunmuştur.
Muazzam kalabalığın takip ettiği mitingin evvelâ Edremit ilçe başkanı Muharrem Tuncay konuşarak Bayara hoş geldiniz dedi ve iki sene evvel Bayan Edremite sokmamak gibi bir gaflet gösteren iktidar partisi mensupları ye sırtını iktidara dayamış memurların gaflet uykularından
bahsetti
kilde kurulduğunu ve ne çetin safhalardan geçtikten sonra bu günkü hali kazandığını geniş bir şekilde anlatarak başlamış vo söz lerine şöyle devam etmiştir:
Partilerin kardeşlik hudutları içinde millî vazifelerini yapmaları lâzım gelir. Netekim Demok -rat Parti devletin idaresini birbirini seven partililerle idare etmeyi hedef tutmuştur. Biz bu sa (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
lüzumundan
Nevyork 27 (Nafen) — Geneâ rai Eisenhover'in rahatsız olda ğu bildirilmektediş. General bit müddet istirahat edecek ve not mal işleri ile uğraşmıyacaktır(
İkinci dünya harbinin «/kinci Cephe» komutanı General Eisenhomer
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
çoktan uyandıklarını artık muaz zam toplantılar karşısında seyir ci kalmaktan başka bir şey yapmadıklarını ve yapamıyacaklan-nı belirtti. Tezahürat arasında kürsüye gelen Celâl Bayar hitabesine Demokrat Partinin ne şe-
Ankaradaki mimarların
protestosu
I İstanbul Tıp Sitesi inşaatı I meselesi buyun Başbakana I izıılı edilecek
Ankara, 27 (Telefonla) — îs-tanbulda 20 milyon liraya çıkacak olan Tıb Sitesi inşaatının İstanbul Üniversitesince eksiltmeye tâbi tutulması vo konan şartlar içinde Türk mimar ve mühendislerinin iştirakinin âdeta önlenmiş gibi hazırlunan şartname buradaki yüksek mimar ve mühendisler arasında da hoşnutsuzluk uyandırmış, bu maksatla bugün Halkevinde bir protesto toplantısı yapılmıştır. '
Bu toplantıda söz alan muhte-(Oevamı Sa. a 8ü. 7 do)
Demokrasi ve tefsiri
ULUNAY
smaaltında bir otomobil diğer bir otomobllo biraz dokunarak boyasını sıyırmış. Zarara uğrayan arabanın şoförü hemen yo-rlndon atlamış, hasarı tahmlnlemlş, ondan sonra kazayı yapan şoföre: — Ettiğin zarar 20 papeldir; bayıl paralorı...
Öbür şoför, İtiraz etınlş, sonsln, bonsin dorkon İşi azıtmışlar; para Istlyen, dlğorindon daha güçlü kuvvetli olduğu için hasmının boğazına sarılmış, altına almış, sırtından ceketini çıkarmış:
— Gotlr paraları, al coketinll Demiş.
Tabii, bütün bu münakaşa esnasında yakası çözülmedik onvaı küfürler İşitilmiş. Oradaki tüccardan biri:
— Oğlum-- No yapıyorsun? A-yıp değil mİ? gibi bir Ihlarda bulunmak Istoylnco bu kabadayı:
— Ulan morukI Sana no oluyor? şimdi bir İş yaparım; yarın bütün gazoteler yazar.
Doylnco o da susmuş.
Nihayet pollso haber vermişler.
Zabıta memurları gelmiş... Kaoada-yı şoför:
— Araba 20 liralık zarar yaptı. Parayı vermiyor. Bon do ceko-tini aldım. Versin 20 lirayı, voro-ylm ceketini... Şimdi demokrasi var... Yağma yok.
Polis, üstünü aramı?. Bir d« koca tabanca bulmuş; almışlar karakola götürmüşler. Yolda hâlfl baftırıyorınuş:
Demokrasi var, domokrasl...
Evet, oahil çocuk! Domokrasl var vo o demokrasi sana, hatta tahakkuk etmiş bir alacağın dam otsa onu böylo sokak ortasında borçlunun sırtından ceketini sıyırıp almaklığına müsaade ötmez... Buna müsaade eden tok sistem anarşidir* Yâni tam mânaslylo kanunsuzluk.
Demokrasi, (-Hüküm, gaiıblrH dlr!» düsturunu yıkan vo kanun nazarında insanları hukuk bakımından müsavi kılan bir İdaredir. Böylo yumruğuna tükürüp tahakküm etmek istiyonloro yumuşak yüzlü* fakat çelik sözlü doınokrasının no olduğunu anlatmalı. Yoksa, böylo giderse, korkarım kl halkı demokrasiden soğu/muş oluruz.
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «yen' sabah»
İSTANBUL
Telefon: 20708
11 inci Yıl, No. 3595
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZARTESİ
28
MART
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. Saragossi
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 İSTANBUL
Atlantik Paktına
İtalya da giriyor
Ulus, Türkiyenin Pakt karşısında durumu, Sadak"in Meclisdeki demecinde bahsettiğj^gibidir, diyor Bu itibarla, Sadak'ın Amerika seyahatine önem veriliyor
Yeni askerî yardım
Trıımaıı'a yeniden salâhiyet veriliyor
Vaşington, 27 (A.A.) — «Üui ted press» Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Atlantik Paktını imzalayan batı Avrupa memleket leriyle komünist tehdidi altında bulunan diğer hür milletler ig!n 1,800,000,000 dolar tutarında bir askerî yardım programı hazırlamışlardır. öğrenildiğine göre,
Italyan bandıralı Marta Victoria vapuru tutuşan pamuklar söndürülürken (Foto: Burhan!
Limandaki yangın
Muvazene İhtiyacı
ŞÜKRÜ BABAN
Avrupa politikası, uzun asırlar boyunca, hep muvazene esasına dayanmıştır. Daima lot ada galip ve teferrüd etmiş devlete karşı birleşmeler, anlaşmalar olmuş ve böylece tek kudretin hudutsuz yayılma imkânları önlenmiştir.
Birinci Napolyona karşı İngiltere ve arkadaşlarının yaptıkları ittifaklar hep fazla kudreti cni s ve bütün Avrupa kıtasına hâkim olmak hevesine karşı bir ayaklanmadır. Yarım asır sonra üçüncü Napolyonun kurduğu İmparatorluk biraz fazlaca niifuz kazanınca İngiltere Prusyaya ve Bis-marlia göz yumdu, hattâ müzahir oldu. 1866 tarihinde (Sado-ya) da Avusturya orduları Prusya askerlerine mağlûp olunca Londra ve Petresburgda hiç ses çıkmadı. Hattâ dört yıl sonra A|man orduları Parise muzaffer O:,(mk girince de Londra heyecana di.,>-medL Fakat 18.70 den S. AH Londra politikam 1 i-'eşmiş ’îlffihnya imparatorluğu aleyhine Fransa ve Çarlık Rusyası ile anlaşmak ve uzlaşmak oldu. Tâ ki. kıt'ada Bismarkın saltanatına ve nüfuzuna karşı bir denklik peyda olsun... 1918 tarihinde Almanya yerlere serilince İngiltere politika ibresi derhal Patisten Londraya yöneldi ve karada birinci askeri devlet haline gelen Fransa zararına mağlup Almanyayı tutmaya başladı. Fransızlar Loyd Corc'u döneklikle boş yere itham ediyorlardı. İngiltere, anânevi riyasetine, Avrupada muvazene politikasına hiç şaşmadan devam ediyordu. Rtuyadan ve İngiltere-den gördüğü müsamaha ile Nazizmin ne kadar şımardığı ve nasıl bir felâket unsuru olduğu fiilen görüldü. 1939 - 1945 harbi hiç umulmadık neticeler doğurdu. Fransa, Alnuuıya ve İtalya hattâ kısmen İngiltere artık yeni yükselen Rus satveti karşısında başlı başlarına bir muvazene unsuru teşkil edecek halden çıktı. Şimdi ne olacak İdi? Muvazene âdet ve geleneğine veda ederek ipin u-cunu mu koyuvermek lâzım gelecekti. Tabiatiyle, hayır... Mademki klâsik muvazene sırf Avrupa devletleriyle tesis olunamıyordu. Birleşik Amerikayı muva-zeneyi desteklemeğe davet lâzım geliyordu. Çünkü artık bahis mev tun olan sırf Avrupada kuvvetler denkliği değil, cihan denkliği idi. İşte Atlantik paktı bu tarihi ve asırlarmış siyasetin yeni şekilde gelişmesi ve kisvelenmesidir.
İkinci dünya harbinin sona erdiği dört yıldanberi iki çeşit ve x,d fikir hâkim oldu. Son dört senenin Uk devirlerinde Avrupa o kadar meyus idi kİ bizzat Avru-("* totoma. Uç d,„Dm, du. Sümnüjor v. D.iud!,„ , A blrbauv. u.rn>, u„'1Mnda rireno Jağlannd, halli daha İyisi Afrikada müdafaayı tasar-lıyordu. Bu stratejiye «Mezarlıkları kurtarma» diye bir ad taklidiydi. Çünkü bütün Batı Avrupa müdafaasız müstevliye tcrko-lunacak, sonra Afrikadan başlanarak. kimbilir kaç yılda tekrar kurtarılacaktı. O sırada Fran sa, Almanya, Belçika, Ilolanda ve Italyanın birer mezarlığa döneceğinden kinaye olarak bu u-eule «Mezarlıkları kurtarma» denildi. Halbuki bu meyus hal suretinden Şimdi vaz geçilmiştir. Ren hattı üzerinde müdafaa düşünülmektedir. Atlantik paktı da Av-rupayı evvelâ bütün bütün terk, sonra kurtarma düşüncesine dayanmaktadır. Dalıa cesur, daha erkek bir hal şekli bulunmuştur. Avrupa tarihinde, ilk defadır ki (Devamı 8a. s Sü. 4 de)
Ankara, 27 (Telefonla) — Yarınki Ulus'ta «Boşuna telâş» baş lığı altında ve «Ulus» imzasile aşağıdaki not çıkacaktır:
Birkaç gün önce gazetemizde arkadaşımız Peyami Saf anın Atlantik Paktı ve biz.. Berlevhalı bir fıkrası çıkmıştı. Arkadaşımla bu yazıda Atlantik Paktı
hakkında bütün dünya basınında rastlanan çeşitli yorumlar kar şıaında kendi şahsî düşüncelerini tesbit etmektedir. Partili partisiz her yazarın tabii hakkına taallûk eden bu basit hâdiseyi ecnebi ajansların fevkalâde bir hâ dişe mahiyetine soktukları görülmüştür.
Memurların
maaşları
Gelir vergisi tasarısı tâdile uğramadan kabul edilirse memurların eline ayda kaç lira geçecek
Gazetemiz bir hükümet organı değil, bir parti organıdır.. Neşriyatında C. H. P. nin umumî prensiplerlno bağlı kalmakla İktidarda bulunan hükümetinin umumî siyasetini desteklemeğe çalışır. Ancak bu durum gazetemiz yazarlarının umumî parti prensipleri dışındaki kanaatlerinin mes'uliyetini taşımalarına mani değildir. Bir parti organın da çalışmak herhangi bir yazarı müşahede, tavsiye ve tenkidleri-ni serbestçe yazmaktan alakoya cak bir sebep olamaz.
|Maa$ cedveli 5 inci sahifededir
Şurasını bilhassa belirtmek İsteriz ki, gazetemiz iktidar partisinin arganı ise de doğrudan doğ rüya hükümetin veya Dışişleri Bakanlığının sözcüsü değildir.. Demokrasi mürakabe ve ikaz vazifesinde Ulus mensup olduğu partinin prensiplerini gözönünde tutmak şartiie diğer arkadaşlarından geri kalmağa da razı o-lamaz. Bu sebeple zaman zaman ve bilhassa görüşlerine uyma -
S)
Amerikan yardımı idarecisi
Mersinden limanınıruza gelen bir Italyan
vapurunda çıkan yangınlO saat devam etti;
mürettebat yangını itfaiyeye bildirmedi
Hükümetin senelerdenberi üzerinde durduğu gelir vergisi ni -hayet 4 nisandan itibaren Mecliste müzakeresine başlanacağını daha evvel bildirmiştik. Malûm olduğu üzere bu kanunu jumeı* i)ü(te girmesi îTe beraber eski vergi kanunları da mer'iyetten kalkacak ve bütün vatandaşlar hakikî kazançları nisbetinde dev lete vergi vereceklerdir.
Tasarı kanuniyet kesbettiği takdirde bundan bütün memurla nmız da istifade edecekler ve şimdiye kadar ödemekte oldukla n verginin mikdan ineceğinden clliirine daha fazla para geçecek tir.
Memur okuyucularımızı yakından alâkadar edeceğinden şüphe etmediğimiz bu mabetleri bir
(Devamı Sa. s Su. 5)
Çanakkale'nin
biletsiz yolcuları
Vapur süvarisi, gemiyi Bandırma iskelesine yanaştırmadı; yolcular güçlükle sahile çıkabildi
Balıkesir, 27 (Telefonla) — Cumartesi akşamı latanbuldan Bandırmaya (Çanakkale) ve bilâ hare kuzu almak için (Ülgen) vapurları hareket etmiştir. Bunlardan ülgen vapurunda 25-26 yolcu bulunuyordu. Balık istifi dolu bulunan (Çanakkale) vapuru süvarisi, yolculardan bir kısmı biletsiz olduğu, bunların da cezalı bilet almak istemediklerini ileri sürerek pazar sabahı Bandırma iskelesine yanaşmamış, Mendirek önlerinde demir atmıştır.
iskeleden çağırılan polis nezaretinde 200 kadar biletsiz yolcuya cezalı bilet kesilmiştir.
Halbuki lstanbulda 9.5 de bilet almak için müracaat edenlere bilet kalmadığı cevabı verildiğini de buraya gelen yolcular söylemektedirler.
İdarece vapurlarda cezalı kesilen biletlerden süvari vesaireye bir prim verildiğini de yine yolcular iddia etmektedirler.
Bu iddiaların doğru olup olmadığını idarenin açıklıyacağı da şüphesizdir.
Yolcuları Bandırmaya taşıyan kayakçılarla yolcular arasında da navlundan ayrı istenilen ücret hususunda münakaşa çıkmıştır. Bu yüzden Bandırma treni şehri-mızo 75 dakika geç gelmiştir.
• “ öka*
Rus-1^11
Münasebeti
Rusya, Amerikan malzemesi çıkarılan bir limanda konsolosluk açmak istedi
Mr, Harriman nisanın ortalarına doğru bu hususta kongreye sunulacak olan tasarı, batı Avrupa için 1,20 m İ yonluk silâh yardımını ve geri ka lan kısmının da yani 600 milyon doların Yunanistan, Türkiye, 1-ran, .Lâtin Amerika memleketler; Filipin adaları muhtemel olarak da komünist olmayan bölgelere gönderilmesini derpiş etmekted r. Halan blldce dairesi tarafından İncelenmekte olan tatarının, onay (Davamı Sa. 5 SÜ. 7 dc)
- -4
İran Şahmın son fotoğraf ilerinden biri
Tahran, 27 (A.A.) «afp* — Tahran’da öğrenildiğine göre, Sovyet hükümeti, geçen harb Birasında îran yoliyle Rusyaya yapılan harb malzeme sevkiyatı münasebetiyle İranda açmış olduğu konsolosluklardan bazılarını kapamak niyetinde bulunmaktadır.
(Devemi 8a: a 8Ü 4 dc)
| F. Bahçe Beykozu 5-2 yendi |
Dün yapılan F. Bahçe - Bey
du Lefler t. inci golü bu pozisyonda yaptı (Foto Burhan)

Fransada
Dün limanımızda mühim bir, buradan Tiryesteye hareket ede-yangın hâdisesi olmuş ve bir va-1 cek olan Maria Victoria adında purda tutuşan pamuk balyalan 916 tonluk bir vapur, Sirkeci rıh-on saat kadar yandıktan sonra timi önünde yatarken gece 4,45 söndürülmüştür. | de anlaşılamıyan bir sebeple pa-
Mersinden 292 balya pamuk, muklar ateş almış ve yanmağa yükliyerek limanımıza gelen ve| başlamıştır.
Keyfiyeti derhal İtfaiyeye bik dlrmesi lâzım gelen gemi müret-tebatı böyle yapmıyarak yangını bizzat Böndürmeğe çalışmış, fakat buna muvaffak olamayınca vaziyeti itfaiyeye bildirmiştir. Bu cihet, manidar görülmektedir.
Belediye seçimleri
Hükümet bloku başta gidiyor Paris, 27 (A.P.) — Fransada yapılan seçimlerden alınan ilk neticeler şunu göstermektedir: Hükümet bloku 18, D. Golcüler 8; komünistler bir yer kazanmıştır.
Hükümet bloku şu şekilde taksim edilmiştir:
Sosyalist parti: 9.
Cumhuriyetçi katolik halk hareket partisi: 4.
Mutedil radikal sosyalist partisi: 3.
Sağcılar ve müstakiller: 2.
M. Partisinin
Karagümrük bucağı açıldı
Toplantıda Şefik Çakmak da hazır bulundu
Millet Partisi Karagümrük bucağı dün saat 18 de açılmıştır. Açılış töreninde Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, 11 idare kurulu &-zaları, bucak başkanlan ve parti mensuplan hazır bulunmuştur.
İlk olarak bucak başkanı Ba-haeddin Şenbakar konuşma yapmış, bunu takiben il idare kurulundan Cemal Şakar, Şehremini bucağı başkanı Ömer Tuncei, Kadıköy ilçesi başkanı İzzet Mil-hilrdaroğlu birer konuşma yapmışlardır. En son olarak milletvekillerinden General Sadık Aldoğan bir saat kadar süren biı konuşma yapmış ve bu konuşma smda C.H.P. ile D.P. mensuplarını kararsızlıkla itham etmiştir. Sadık Aldoğan hükümetin İç ve dış politikasını tenkit etmiştir.
Aldoğan; Millet Partisinin memlekette, demokrasi bahsinde
(Devamı Sa. s 8ü. 8 de)
Mariâ Victoria, Sirkeci rıhtımında (Foto: Burhan Yeni Sabah)
D. Parti Edremit
mitingi yapıldı
Derhal hâdise mahalline yetişen itfaiye ekipimiz yangınla meş gul olmağa ve ancak saat 15,15 de tamamiyle söndürmeğe muvaffak olmuştur.
Yangının sebebi henüz belli de* ğildir. Alâkadarlar bu hususta gereken tahkikatı yapmaktadırlar. 140 balya pamuk yanmış vd işe yaramaz bir hale gelmiştir. Vapur, buradan Tiryesteye gide* çektir.
Eisenhovver
hastalandı
Celâl Bayar verdiği nutukta, Partilerin kardeşçe
geçinmeleri
Edremit, 27 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D, P. Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün Ayvalıktan otomobille Edremite gelmiş vo tertip edilen mitingde bulunmuştur.
Muazzam kalabalığın takip ettiği mitingin evvelâ Edremit ilçe başkanı Muharrem Tuncay konuşarak Bayara hoş geldiniz dedi ve iki sene evvel Bayan Edremite sokmamak gibi bir gaflet gösteren iktidar partisi mensupları ye sırtını iktidara dayamış memurların gaflet uykularından
bahsetti
kilde kurulduğunu ve ne çetin safhalardan geçtikten sonra bu günkü hali kazandığını geniş bir şekilde anlatarak başlamış vo söz lerine şöyle devam etmiştir:
Partilerin kardeşlik hudutları içinde millî vazifelerini yapmaları lâzım gelir. Netekim Demok -rat Parti devletin idaresini birbirini seven partililerle idare etmeyi hedef tutmuştur. Biz bu sa (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
lüzumundan
Nevyork 27 (Nafen) — Geneâ rai Eisenhover'in rahatsız olda ğu bildirilmektediş. General bit müddet istirahat edecek ve not mal işleri ile uğraşmıyacaktır(
İkinci dünya harbinin «/kinci Cephe» komutanı General Eisenhomer
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
çoktan uyandıklarını artık muaz zam toplantılar karşısında seyir ci kalmaktan başka bir şey yapmadıklarını ve yapamıyacaklan-nı belirtti. Tezahürat arasında kürsüye gelen Celâl Bayar hitabesine Demokrat Partinin ne şe-
Ankaradaki mimarların
protestosu
I İstanbul Tıp Sitesi inşaatı I meselesi buyun Başbakana I izıılı edilecek
Ankara, 27 (Telefonla) — îs-tanbulda 20 milyon liraya çıkacak olan Tıb Sitesi inşaatının İstanbul Üniversitesince eksiltmeye tâbi tutulması vo konan şartlar içinde Türk mimar ve mühendislerinin iştirakinin âdeta önlenmiş gibi hazırlunan şartname buradaki yüksek mimar ve mühendisler arasında da hoşnutsuzluk uyandırmış, bu maksatla bugün Halkevinde bir protesto toplantısı yapılmıştır. '
Bu toplantıda söz alan muhte-(Oevamı Sa. a 8ü. 7 do)
Demokrasi ve tefsiri
ULUNAY
smaaltında bir otomobil diğer bir otomobllo biraz dokunarak boyasını sıyırmış. Zarara uğrayan arabanın şoförü hemen yo-rlndon atlamış, hasarı tahmlnlemlş, ondan sonra kazayı yapan şoföre: — Ettiğin zarar 20 papeldir; bayıl paralorı...
Öbür şoför, İtiraz etınlş, sonsln, bonsin dorkon İşi azıtmışlar; para Istlyen, dlğorindon daha güçlü kuvvetli olduğu için hasmının boğazına sarılmış, altına almış, sırtından ceketini çıkarmış:
— Gotlr paraları, al coketinll Demiş.
Tabii, bütün bu münakaşa esnasında yakası çözülmedik onvaı küfürler İşitilmiş. Oradaki tüccardan biri:
— Oğlum-- No yapıyorsun? A-yıp değil mİ? gibi bir Ihlarda bulunmak Istoylnco bu kabadayı:
— Ulan morukI Sana no oluyor? şimdi bir İş yaparım; yarın bütün gazoteler yazar.
Doylnco o da susmuş.
Nihayet pollso haber vermişler.
Zabıta memurları gelmiş... Kaoada-yı şoför:
— Araba 20 liralık zarar yaptı. Parayı vermiyor. Bon do ceko-tini aldım. Versin 20 lirayı, voro-ylm ceketini... Şimdi demokrasi var... Yağma yok.
Polis, üstünü aramı?. Bir d« koca tabanca bulmuş; almışlar karakola götürmüşler. Yolda hâlfl baftırıyorınuş:
Demokrasi var, domokrasl...
Evet, oahil çocuk! Domokrasl var vo o demokrasi sana, hatta tahakkuk etmiş bir alacağın dam otsa onu böylo sokak ortasında borçlunun sırtından ceketini sıyırıp almaklığına müsaade ötmez... Buna müsaade eden tok sistem anarşidir* Yâni tam mânaslylo kanunsuzluk.
Demokrasi, (-Hüküm, gaiıblrH dlr!» düsturunu yıkan vo kanun nazarında insanları hukuk bakımından müsavi kılan bir İdaredir. Böylo yumruğuna tükürüp tahakküm etmek istiyonloro yumuşak yüzlü* fakat çelik sözlü doınokrasının no olduğunu anlatmalı. Yoksa, böylo giderse, korkarım kl halkı demokrasiden soğu/muş oluruz.
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «yen' sabah»
İSTANBUL
Telefon: 20708
11 inci Yıl, No. 3595
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZARTESİ
28
MART
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. Saragossi
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 İSTANBUL
Atlantik Paktına
İtalya da giriyor
Ulus, Türkiyenin Pakt karşısında durumu, Sadak"in Meclisdeki demecinde bahsettiğj^gibidir, diyor Bu itibarla, Sadak'ın Amerika seyahatine önem veriliyor
Yeni askerî yardım
Trıımaıı'a yeniden salâhiyet veriliyor
Vaşington, 27 (A.A.) — «Üui ted press» Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Atlantik Paktını imzalayan batı Avrupa memleket leriyle komünist tehdidi altında bulunan diğer hür milletler ig!n 1,800,000,000 dolar tutarında bir askerî yardım programı hazırlamışlardır. öğrenildiğine göre,
Italyan bandıralı Marta Victoria vapuru tutuşan pamuklar söndürülürken (Foto: Burhan!
Limandaki yangın
Muvazene İhtiyacı
ŞÜKRÜ BABAN
Avrupa politikası, uzun asırlar boyunca, hep muvazene esasına dayanmıştır. Daima lot ada galip ve teferrüd etmiş devlete karşı birleşmeler, anlaşmalar olmuş ve böylece tek kudretin hudutsuz yayılma imkânları önlenmiştir.
Birinci Napolyona karşı İngiltere ve arkadaşlarının yaptıkları ittifaklar hep fazla kudreti cni s ve bütün Avrupa kıtasına hâkim olmak hevesine karşı bir ayaklanmadır. Yarım asır sonra üçüncü Napolyonun kurduğu İmparatorluk biraz fazlaca niifuz kazanınca İngiltere Prusyaya ve Bis-marlia göz yumdu, hattâ müzahir oldu. 1866 tarihinde (Sado-ya) da Avusturya orduları Prusya askerlerine mağlûp olunca Londra ve Petresburgda hiç ses çıkmadı. Hattâ dört yıl sonra A|man orduları Parise muzaffer O:,(mk girince de Londra heyecana di.,>-medL Fakat 18.70 den S. AH Londra politikam 1 i-'eşmiş ’îlffihnya imparatorluğu aleyhine Fransa ve Çarlık Rusyası ile anlaşmak ve uzlaşmak oldu. Tâ ki. kıt'ada Bismarkın saltanatına ve nüfuzuna karşı bir denklik peyda olsun... 1918 tarihinde Almanya yerlere serilince İngiltere politika ibresi derhal Patisten Londraya yöneldi ve karada birinci askeri devlet haline gelen Fransa zararına mağlup Almanyayı tutmaya başladı. Fransızlar Loyd Corc'u döneklikle boş yere itham ediyorlardı. İngiltere, anânevi riyasetine, Avrupada muvazene politikasına hiç şaşmadan devam ediyordu. Rtuyadan ve İngiltere-den gördüğü müsamaha ile Nazizmin ne kadar şımardığı ve nasıl bir felâket unsuru olduğu fiilen görüldü. 1939 - 1945 harbi hiç umulmadık neticeler doğurdu. Fransa, Alnuuıya ve İtalya hattâ kısmen İngiltere artık yeni yükselen Rus satveti karşısında başlı başlarına bir muvazene unsuru teşkil edecek halden çıktı. Şimdi ne olacak İdi? Muvazene âdet ve geleneğine veda ederek ipin u-cunu mu koyuvermek lâzım gelecekti. Tabiatiyle, hayır... Mademki klâsik muvazene sırf Avrupa devletleriyle tesis olunamıyordu. Birleşik Amerikayı muva-zeneyi desteklemeğe davet lâzım geliyordu. Çünkü artık bahis mev tun olan sırf Avrupada kuvvetler denkliği değil, cihan denkliği idi. İşte Atlantik paktı bu tarihi ve asırlarmış siyasetin yeni şekilde gelişmesi ve kisvelenmesidir.
İkinci dünya harbinin sona erdiği dört yıldanberi iki çeşit ve x,d fikir hâkim oldu. Son dört senenin Uk devirlerinde Avrupa o kadar meyus idi kİ bizzat Avru-("* totoma. Uç d,„Dm, du. Sümnüjor v. D.iud!,„ , A blrbauv. u.rn>, u„'1Mnda rireno Jağlannd, halli daha İyisi Afrikada müdafaayı tasar-lıyordu. Bu stratejiye «Mezarlıkları kurtarma» diye bir ad taklidiydi. Çünkü bütün Batı Avrupa müdafaasız müstevliye tcrko-lunacak, sonra Afrikadan başlanarak. kimbilir kaç yılda tekrar kurtarılacaktı. O sırada Fran sa, Almanya, Belçika, Ilolanda ve Italyanın birer mezarlığa döneceğinden kinaye olarak bu u-eule «Mezarlıkları kurtarma» denildi. Halbuki bu meyus hal suretinden Şimdi vaz geçilmiştir. Ren hattı üzerinde müdafaa düşünülmektedir. Atlantik paktı da Av-rupayı evvelâ bütün bütün terk, sonra kurtarma düşüncesine dayanmaktadır. Dalıa cesur, daha erkek bir hal şekli bulunmuştur. Avrupa tarihinde, ilk defadır ki (Devamı 8a. s Sü. 4 de)
Ankara, 27 (Telefonla) — Yarınki Ulus'ta «Boşuna telâş» baş lığı altında ve «Ulus» imzasile aşağıdaki not çıkacaktır:
Birkaç gün önce gazetemizde arkadaşımız Peyami Saf anın Atlantik Paktı ve biz.. Berlevhalı bir fıkrası çıkmıştı. Arkadaşımla bu yazıda Atlantik Paktı
hakkında bütün dünya basınında rastlanan çeşitli yorumlar kar şıaında kendi şahsî düşüncelerini tesbit etmektedir. Partili partisiz her yazarın tabii hakkına taallûk eden bu basit hâdiseyi ecnebi ajansların fevkalâde bir hâ dişe mahiyetine soktukları görülmüştür.
Memurların
maaşları
Gelir vergisi tasarısı tâdile uğramadan kabul edilirse memurların eline ayda kaç lira geçecek
Gazetemiz bir hükümet organı değil, bir parti organıdır.. Neşriyatında C. H. P. nin umumî prensiplerlno bağlı kalmakla İktidarda bulunan hükümetinin umumî siyasetini desteklemeğe çalışır. Ancak bu durum gazetemiz yazarlarının umumî parti prensipleri dışındaki kanaatlerinin mes'uliyetini taşımalarına mani değildir. Bir parti organın da çalışmak herhangi bir yazarı müşahede, tavsiye ve tenkidleri-ni serbestçe yazmaktan alakoya cak bir sebep olamaz.
|Maa$ cedveli 5 inci sahifededir
Şurasını bilhassa belirtmek İsteriz ki, gazetemiz iktidar partisinin arganı ise de doğrudan doğ rüya hükümetin veya Dışişleri Bakanlığının sözcüsü değildir.. Demokrasi mürakabe ve ikaz vazifesinde Ulus mensup olduğu partinin prensiplerini gözönünde tutmak şartiie diğer arkadaşlarından geri kalmağa da razı o-lamaz. Bu sebeple zaman zaman ve bilhassa görüşlerine uyma -
S)
Amerikan yardımı idarecisi
Mersinden limanınıruza gelen bir Italyan
vapurunda çıkan yangınlO saat devam etti;
mürettebat yangını itfaiyeye bildirmedi
Hükümetin senelerdenberi üzerinde durduğu gelir vergisi ni -hayet 4 nisandan itibaren Mecliste müzakeresine başlanacağını daha evvel bildirmiştik. Malûm olduğu üzere bu kanunu jumeı* i)ü(te girmesi îTe beraber eski vergi kanunları da mer'iyetten kalkacak ve bütün vatandaşlar hakikî kazançları nisbetinde dev lete vergi vereceklerdir.
Tasarı kanuniyet kesbettiği takdirde bundan bütün memurla nmız da istifade edecekler ve şimdiye kadar ödemekte oldukla n verginin mikdan ineceğinden clliirine daha fazla para geçecek tir.
Memur okuyucularımızı yakından alâkadar edeceğinden şüphe etmediğimiz bu mabetleri bir
(Devamı Sa. s Su. 5)
Çanakkale'nin
biletsiz yolcuları
Vapur süvarisi, gemiyi Bandırma iskelesine yanaştırmadı; yolcular güçlükle sahile çıkabildi
Balıkesir, 27 (Telefonla) — Cumartesi akşamı latanbuldan Bandırmaya (Çanakkale) ve bilâ hare kuzu almak için (Ülgen) vapurları hareket etmiştir. Bunlardan ülgen vapurunda 25-26 yolcu bulunuyordu. Balık istifi dolu bulunan (Çanakkale) vapuru süvarisi, yolculardan bir kısmı biletsiz olduğu, bunların da cezalı bilet almak istemediklerini ileri sürerek pazar sabahı Bandırma iskelesine yanaşmamış, Mendirek önlerinde demir atmıştır.
iskeleden çağırılan polis nezaretinde 200 kadar biletsiz yolcuya cezalı bilet kesilmiştir.
Halbuki lstanbulda 9.5 de bilet almak için müracaat edenlere bilet kalmadığı cevabı verildiğini de buraya gelen yolcular söylemektedirler.
İdarece vapurlarda cezalı kesilen biletlerden süvari vesaireye bir prim verildiğini de yine yolcular iddia etmektedirler.
Bu iddiaların doğru olup olmadığını idarenin açıklıyacağı da şüphesizdir.
Yolcuları Bandırmaya taşıyan kayakçılarla yolcular arasında da navlundan ayrı istenilen ücret hususunda münakaşa çıkmıştır. Bu yüzden Bandırma treni şehri-mızo 75 dakika geç gelmiştir.
• “ öka*
Rus-1^11
Münasebeti
Rusya, Amerikan malzemesi çıkarılan bir limanda konsolosluk açmak istedi
Mr, Harriman nisanın ortalarına doğru bu hususta kongreye sunulacak olan tasarı, batı Avrupa için 1,20 m İ yonluk silâh yardımını ve geri ka lan kısmının da yani 600 milyon doların Yunanistan, Türkiye, 1-ran, .Lâtin Amerika memleketler; Filipin adaları muhtemel olarak da komünist olmayan bölgelere gönderilmesini derpiş etmekted r. Halan blldce dairesi tarafından İncelenmekte olan tatarının, onay (Davamı Sa. 5 SÜ. 7 dc)
- -4
İran Şahmın son fotoğraf ilerinden biri
Tahran, 27 (A.A.) «afp* — Tahran’da öğrenildiğine göre, Sovyet hükümeti, geçen harb Birasında îran yoliyle Rusyaya yapılan harb malzeme sevkiyatı münasebetiyle İranda açmış olduğu konsolosluklardan bazılarını kapamak niyetinde bulunmaktadır.
(Devemi 8a: a 8Ü 4 dc)
| F. Bahçe Beykozu 5-2 yendi |
Dün yapılan F. Bahçe - Bey
du Lefler t. inci golü bu pozisyonda yaptı (Foto Burhan)

Fransada
Dün limanımızda mühim bir, buradan Tiryesteye hareket ede-yangın hâdisesi olmuş ve bir va-1 cek olan Maria Victoria adında purda tutuşan pamuk balyalan 916 tonluk bir vapur, Sirkeci rıh-on saat kadar yandıktan sonra timi önünde yatarken gece 4,45 söndürülmüştür. | de anlaşılamıyan bir sebeple pa-
Mersinden 292 balya pamuk, muklar ateş almış ve yanmağa yükliyerek limanımıza gelen ve| başlamıştır.
Keyfiyeti derhal İtfaiyeye bik dlrmesi lâzım gelen gemi müret-tebatı böyle yapmıyarak yangını bizzat Böndürmeğe çalışmış, fakat buna muvaffak olamayınca vaziyeti itfaiyeye bildirmiştir. Bu cihet, manidar görülmektedir.
Belediye seçimleri
Hükümet bloku başta gidiyor Paris, 27 (A.P.) — Fransada yapılan seçimlerden alınan ilk neticeler şunu göstermektedir: Hükümet bloku 18, D. Golcüler 8; komünistler bir yer kazanmıştır.
Hükümet bloku şu şekilde taksim edilmiştir:
Sosyalist parti: 9.
Cumhuriyetçi katolik halk hareket partisi: 4.
Mutedil radikal sosyalist partisi: 3.
Sağcılar ve müstakiller: 2.
M. Partisinin
Karagümrük bucağı açıldı
Toplantıda Şefik Çakmak da hazır bulundu
Millet Partisi Karagümrük bucağı dün saat 18 de açılmıştır. Açılış töreninde Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, 11 idare kurulu &-zaları, bucak başkanlan ve parti mensuplan hazır bulunmuştur.
İlk olarak bucak başkanı Ba-haeddin Şenbakar konuşma yapmış, bunu takiben il idare kurulundan Cemal Şakar, Şehremini bucağı başkanı Ömer Tuncei, Kadıköy ilçesi başkanı İzzet Mil-hilrdaroğlu birer konuşma yapmışlardır. En son olarak milletvekillerinden General Sadık Aldoğan bir saat kadar süren biı konuşma yapmış ve bu konuşma smda C.H.P. ile D.P. mensuplarını kararsızlıkla itham etmiştir. Sadık Aldoğan hükümetin İç ve dış politikasını tenkit etmiştir.
Aldoğan; Millet Partisinin memlekette, demokrasi bahsinde
(Devamı Sa. s 8ü. 8 de)
Mariâ Victoria, Sirkeci rıhtımında (Foto: Burhan Yeni Sabah)
D. Parti Edremit
mitingi yapıldı
Derhal hâdise mahalline yetişen itfaiye ekipimiz yangınla meş gul olmağa ve ancak saat 15,15 de tamamiyle söndürmeğe muvaffak olmuştur.
Yangının sebebi henüz belli de* ğildir. Alâkadarlar bu hususta gereken tahkikatı yapmaktadırlar. 140 balya pamuk yanmış vd işe yaramaz bir hale gelmiştir. Vapur, buradan Tiryesteye gide* çektir.
Eisenhovver
hastalandı
Celâl Bayar verdiği nutukta, Partilerin kardeşçe
geçinmeleri
Edremit, 27 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D, P. Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün Ayvalıktan otomobille Edremite gelmiş vo tertip edilen mitingde bulunmuştur.
Muazzam kalabalığın takip ettiği mitingin evvelâ Edremit ilçe başkanı Muharrem Tuncay konuşarak Bayara hoş geldiniz dedi ve iki sene evvel Bayan Edremite sokmamak gibi bir gaflet gösteren iktidar partisi mensupları ye sırtını iktidara dayamış memurların gaflet uykularından
bahsetti
kilde kurulduğunu ve ne çetin safhalardan geçtikten sonra bu günkü hali kazandığını geniş bir şekilde anlatarak başlamış vo söz lerine şöyle devam etmiştir:
Partilerin kardeşlik hudutları içinde millî vazifelerini yapmaları lâzım gelir. Netekim Demok -rat Parti devletin idaresini birbirini seven partililerle idare etmeyi hedef tutmuştur. Biz bu sa (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
lüzumundan
Nevyork 27 (Nafen) — Geneâ rai Eisenhover'in rahatsız olda ğu bildirilmektediş. General bit müddet istirahat edecek ve not mal işleri ile uğraşmıyacaktır(
İkinci dünya harbinin «/kinci Cephe» komutanı General Eisenhomer
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
çoktan uyandıklarını artık muaz zam toplantılar karşısında seyir ci kalmaktan başka bir şey yapmadıklarını ve yapamıyacaklan-nı belirtti. Tezahürat arasında kürsüye gelen Celâl Bayar hitabesine Demokrat Partinin ne şe-
Ankaradaki mimarların
protestosu
I İstanbul Tıp Sitesi inşaatı I meselesi buyun Başbakana I izıılı edilecek
Ankara, 27 (Telefonla) — îs-tanbulda 20 milyon liraya çıkacak olan Tıb Sitesi inşaatının İstanbul Üniversitesince eksiltmeye tâbi tutulması vo konan şartlar içinde Türk mimar ve mühendislerinin iştirakinin âdeta önlenmiş gibi hazırlunan şartname buradaki yüksek mimar ve mühendisler arasında da hoşnutsuzluk uyandırmış, bu maksatla bugün Halkevinde bir protesto toplantısı yapılmıştır. '
Bu toplantıda söz alan muhte-(Oevamı Sa. a 8ü. 7 do)
Demokrasi ve tefsiri
ULUNAY
smaaltında bir otomobil diğer bir otomobllo biraz dokunarak boyasını sıyırmış. Zarara uğrayan arabanın şoförü hemen yo-rlndon atlamış, hasarı tahmlnlemlş, ondan sonra kazayı yapan şoföre: — Ettiğin zarar 20 papeldir; bayıl paralorı...
Öbür şoför, İtiraz etınlş, sonsln, bonsin dorkon İşi azıtmışlar; para Istlyen, dlğorindon daha güçlü kuvvetli olduğu için hasmının boğazına sarılmış, altına almış, sırtından ceketini çıkarmış:
— Gotlr paraları, al coketinll Demiş.
Tabii, bütün bu münakaşa esnasında yakası çözülmedik onvaı küfürler İşitilmiş. Oradaki tüccardan biri:
— Oğlum-- No yapıyorsun? A-yıp değil mİ? gibi bir Ihlarda bulunmak Istoylnco bu kabadayı:
— Ulan morukI Sana no oluyor? şimdi bir İş yaparım; yarın bütün gazoteler yazar.
Doylnco o da susmuş.
Nihayet pollso haber vermişler.
Zabıta memurları gelmiş... Kaoada-yı şoför:
— Araba 20 liralık zarar yaptı. Parayı vermiyor. Bon do ceko-tini aldım. Versin 20 lirayı, voro-ylm ceketini... Şimdi demokrasi var... Yağma yok.
Polis, üstünü aramı?. Bir d« koca tabanca bulmuş; almışlar karakola götürmüşler. Yolda hâlfl baftırıyorınuş:
Demokrasi var, domokrasl...
Evet, oahil çocuk! Domokrasl var vo o demokrasi sana, hatta tahakkuk etmiş bir alacağın dam otsa onu böylo sokak ortasında borçlunun sırtından ceketini sıyırıp almaklığına müsaade ötmez... Buna müsaade eden tok sistem anarşidir* Yâni tam mânaslylo kanunsuzluk.
Demokrasi, (-Hüküm, gaiıblrH dlr!» düsturunu yıkan vo kanun nazarında insanları hukuk bakımından müsavi kılan bir İdaredir. Böylo yumruğuna tükürüp tahakküm etmek istiyonloro yumuşak yüzlü* fakat çelik sözlü doınokrasının no olduğunu anlatmalı. Yoksa, böylo giderse, korkarım kl halkı demokrasiden soğu/muş oluruz.
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «yen' sabah»
İSTANBUL
Telefon: 20708
11 inci Yıl, No. 3595
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZARTESİ
28
MART
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. Saragossi
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 İSTANBUL
Atlantik Paktına
İtalya da giriyor
Ulus, Türkiyenin Pakt karşısında durumu, Sadak"in Meclisdeki demecinde bahsettiğj^gibidir, diyor Bu itibarla, Sadak'ın Amerika seyahatine önem veriliyor
Yeni askerî yardım
Trıımaıı'a yeniden salâhiyet veriliyor
Vaşington, 27 (A.A.) — «Üui ted press» Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Atlantik Paktını imzalayan batı Avrupa memleket leriyle komünist tehdidi altında bulunan diğer hür milletler ig!n 1,800,000,000 dolar tutarında bir askerî yardım programı hazırlamışlardır. öğrenildiğine göre,
Italyan bandıralı Marta Victoria vapuru tutuşan pamuklar söndürülürken (Foto: Burhan!
Limandaki yangın
Muvazene İhtiyacı
ŞÜKRÜ BABAN
Avrupa politikası, uzun asırlar boyunca, hep muvazene esasına dayanmıştır. Daima lot ada galip ve teferrüd etmiş devlete karşı birleşmeler, anlaşmalar olmuş ve böylece tek kudretin hudutsuz yayılma imkânları önlenmiştir.
Birinci Napolyona karşı İngiltere ve arkadaşlarının yaptıkları ittifaklar hep fazla kudreti cni s ve bütün Avrupa kıtasına hâkim olmak hevesine karşı bir ayaklanmadır. Yarım asır sonra üçüncü Napolyonun kurduğu İmparatorluk biraz fazlaca niifuz kazanınca İngiltere Prusyaya ve Bis-marlia göz yumdu, hattâ müzahir oldu. 1866 tarihinde (Sado-ya) da Avusturya orduları Prusya askerlerine mağlûp olunca Londra ve Petresburgda hiç ses çıkmadı. Hattâ dört yıl sonra A|man orduları Parise muzaffer O:,(mk girince de Londra heyecana di.,>-medL Fakat 18.70 den S. AH Londra politikam 1 i-'eşmiş ’îlffihnya imparatorluğu aleyhine Fransa ve Çarlık Rusyası ile anlaşmak ve uzlaşmak oldu. Tâ ki. kıt'ada Bismarkın saltanatına ve nüfuzuna karşı bir denklik peyda olsun... 1918 tarihinde Almanya yerlere serilince İngiltere politika ibresi derhal Patisten Londraya yöneldi ve karada birinci askeri devlet haline gelen Fransa zararına mağlup Almanyayı tutmaya başladı. Fransızlar Loyd Corc'u döneklikle boş yere itham ediyorlardı. İngiltere, anânevi riyasetine, Avrupada muvazene politikasına hiç şaşmadan devam ediyordu. Rtuyadan ve İngiltere-den gördüğü müsamaha ile Nazizmin ne kadar şımardığı ve nasıl bir felâket unsuru olduğu fiilen görüldü. 1939 - 1945 harbi hiç umulmadık neticeler doğurdu. Fransa, Alnuuıya ve İtalya hattâ kısmen İngiltere artık yeni yükselen Rus satveti karşısında başlı başlarına bir muvazene unsuru teşkil edecek halden çıktı. Şimdi ne olacak İdi? Muvazene âdet ve geleneğine veda ederek ipin u-cunu mu koyuvermek lâzım gelecekti. Tabiatiyle, hayır... Mademki klâsik muvazene sırf Avrupa devletleriyle tesis olunamıyordu. Birleşik Amerikayı muva-zeneyi desteklemeğe davet lâzım geliyordu. Çünkü artık bahis mev tun olan sırf Avrupada kuvvetler denkliği değil, cihan denkliği idi. İşte Atlantik paktı bu tarihi ve asırlarmış siyasetin yeni şekilde gelişmesi ve kisvelenmesidir.
İkinci dünya harbinin sona erdiği dört yıldanberi iki çeşit ve x,d fikir hâkim oldu. Son dört senenin Uk devirlerinde Avrupa o kadar meyus idi kİ bizzat Avru-("* totoma. Uç d,„Dm, du. Sümnüjor v. D.iud!,„ , A blrbauv. u.rn>, u„'1Mnda rireno Jağlannd, halli daha İyisi Afrikada müdafaayı tasar-lıyordu. Bu stratejiye «Mezarlıkları kurtarma» diye bir ad taklidiydi. Çünkü bütün Batı Avrupa müdafaasız müstevliye tcrko-lunacak, sonra Afrikadan başlanarak. kimbilir kaç yılda tekrar kurtarılacaktı. O sırada Fran sa, Almanya, Belçika, Ilolanda ve Italyanın birer mezarlığa döneceğinden kinaye olarak bu u-eule «Mezarlıkları kurtarma» denildi. Halbuki bu meyus hal suretinden Şimdi vaz geçilmiştir. Ren hattı üzerinde müdafaa düşünülmektedir. Atlantik paktı da Av-rupayı evvelâ bütün bütün terk, sonra kurtarma düşüncesine dayanmaktadır. Dalıa cesur, daha erkek bir hal şekli bulunmuştur. Avrupa tarihinde, ilk defadır ki (Devamı 8a. s Sü. 4 de)
Ankara, 27 (Telefonla) — Yarınki Ulus'ta «Boşuna telâş» baş lığı altında ve «Ulus» imzasile aşağıdaki not çıkacaktır:
Birkaç gün önce gazetemizde arkadaşımız Peyami Saf anın Atlantik Paktı ve biz.. Berlevhalı bir fıkrası çıkmıştı. Arkadaşımla bu yazıda Atlantik Paktı
hakkında bütün dünya basınında rastlanan çeşitli yorumlar kar şıaında kendi şahsî düşüncelerini tesbit etmektedir. Partili partisiz her yazarın tabii hakkına taallûk eden bu basit hâdiseyi ecnebi ajansların fevkalâde bir hâ dişe mahiyetine soktukları görülmüştür.
Memurların
maaşları
Gelir vergisi tasarısı tâdile uğramadan kabul edilirse memurların eline ayda kaç lira geçecek
Gazetemiz bir hükümet organı değil, bir parti organıdır.. Neşriyatında C. H. P. nin umumî prensiplerlno bağlı kalmakla İktidarda bulunan hükümetinin umumî siyasetini desteklemeğe çalışır. Ancak bu durum gazetemiz yazarlarının umumî parti prensipleri dışındaki kanaatlerinin mes'uliyetini taşımalarına mani değildir. Bir parti organın da çalışmak herhangi bir yazarı müşahede, tavsiye ve tenkidleri-ni serbestçe yazmaktan alakoya cak bir sebep olamaz.
|Maa$ cedveli 5 inci sahifededir
Şurasını bilhassa belirtmek İsteriz ki, gazetemiz iktidar partisinin arganı ise de doğrudan doğ rüya hükümetin veya Dışişleri Bakanlığının sözcüsü değildir.. Demokrasi mürakabe ve ikaz vazifesinde Ulus mensup olduğu partinin prensiplerini gözönünde tutmak şartiie diğer arkadaşlarından geri kalmağa da razı o-lamaz. Bu sebeple zaman zaman ve bilhassa görüşlerine uyma -
S)
Amerikan yardımı idarecisi
Mersinden limanınıruza gelen bir Italyan
vapurunda çıkan yangınlO saat devam etti;
mürettebat yangını itfaiyeye bildirmedi
Hükümetin senelerdenberi üzerinde durduğu gelir vergisi ni -hayet 4 nisandan itibaren Mecliste müzakeresine başlanacağını daha evvel bildirmiştik. Malûm olduğu üzere bu kanunu jumeı* i)ü(te girmesi îTe beraber eski vergi kanunları da mer'iyetten kalkacak ve bütün vatandaşlar hakikî kazançları nisbetinde dev lete vergi vereceklerdir.
Tasarı kanuniyet kesbettiği takdirde bundan bütün memurla nmız da istifade edecekler ve şimdiye kadar ödemekte oldukla n verginin mikdan ineceğinden clliirine daha fazla para geçecek tir.
Memur okuyucularımızı yakından alâkadar edeceğinden şüphe etmediğimiz bu mabetleri bir
(Devamı Sa. s Su. 5)
Çanakkale'nin
biletsiz yolcuları
Vapur süvarisi, gemiyi Bandırma iskelesine yanaştırmadı; yolcular güçlükle sahile çıkabildi
Balıkesir, 27 (Telefonla) — Cumartesi akşamı latanbuldan Bandırmaya (Çanakkale) ve bilâ hare kuzu almak için (Ülgen) vapurları hareket etmiştir. Bunlardan ülgen vapurunda 25-26 yolcu bulunuyordu. Balık istifi dolu bulunan (Çanakkale) vapuru süvarisi, yolculardan bir kısmı biletsiz olduğu, bunların da cezalı bilet almak istemediklerini ileri sürerek pazar sabahı Bandırma iskelesine yanaşmamış, Mendirek önlerinde demir atmıştır.
iskeleden çağırılan polis nezaretinde 200 kadar biletsiz yolcuya cezalı bilet kesilmiştir.
Halbuki lstanbulda 9.5 de bilet almak için müracaat edenlere bilet kalmadığı cevabı verildiğini de buraya gelen yolcular söylemektedirler.
İdarece vapurlarda cezalı kesilen biletlerden süvari vesaireye bir prim verildiğini de yine yolcular iddia etmektedirler.
Bu iddiaların doğru olup olmadığını idarenin açıklıyacağı da şüphesizdir.
Yolcuları Bandırmaya taşıyan kayakçılarla yolcular arasında da navlundan ayrı istenilen ücret hususunda münakaşa çıkmıştır. Bu yüzden Bandırma treni şehri-mızo 75 dakika geç gelmiştir.
• “ öka*
Rus-1^11
Münasebeti
Rusya, Amerikan malzemesi çıkarılan bir limanda konsolosluk açmak istedi
Mr, Harriman nisanın ortalarına doğru bu hususta kongreye sunulacak olan tasarı, batı Avrupa için 1,20 m İ yonluk silâh yardımını ve geri ka lan kısmının da yani 600 milyon doların Yunanistan, Türkiye, 1-ran, .Lâtin Amerika memleketler; Filipin adaları muhtemel olarak da komünist olmayan bölgelere gönderilmesini derpiş etmekted r. Halan blldce dairesi tarafından İncelenmekte olan tatarının, onay (Davamı Sa. 5 SÜ. 7 dc)
- -4
İran Şahmın son fotoğraf ilerinden biri
Tahran, 27 (A.A.) «afp* — Tahran’da öğrenildiğine göre, Sovyet hükümeti, geçen harb Birasında îran yoliyle Rusyaya yapılan harb malzeme sevkiyatı münasebetiyle İranda açmış olduğu konsolosluklardan bazılarını kapamak niyetinde bulunmaktadır.
(Devemi 8a: a 8Ü 4 dc)
| F. Bahçe Beykozu 5-2 yendi |
Dün yapılan F. Bahçe - Bey
du Lefler t. inci golü bu pozisyonda yaptı (Foto Burhan)

Fransada
Dün limanımızda mühim bir, buradan Tiryesteye hareket ede-yangın hâdisesi olmuş ve bir va-1 cek olan Maria Victoria adında purda tutuşan pamuk balyalan 916 tonluk bir vapur, Sirkeci rıh-on saat kadar yandıktan sonra timi önünde yatarken gece 4,45 söndürülmüştür. | de anlaşılamıyan bir sebeple pa-
Mersinden 292 balya pamuk, muklar ateş almış ve yanmağa yükliyerek limanımıza gelen ve| başlamıştır.
Keyfiyeti derhal İtfaiyeye bik dlrmesi lâzım gelen gemi müret-tebatı böyle yapmıyarak yangını bizzat Böndürmeğe çalışmış, fakat buna muvaffak olamayınca vaziyeti itfaiyeye bildirmiştir. Bu cihet, manidar görülmektedir.
Belediye seçimleri
Hükümet bloku başta gidiyor Paris, 27 (A.P.) — Fransada yapılan seçimlerden alınan ilk neticeler şunu göstermektedir: Hükümet bloku 18, D. Golcüler 8; komünistler bir yer kazanmıştır.
Hükümet bloku şu şekilde taksim edilmiştir:
Sosyalist parti: 9.
Cumhuriyetçi katolik halk hareket partisi: 4.
Mutedil radikal sosyalist partisi: 3.
Sağcılar ve müstakiller: 2.
M. Partisinin
Karagümrük bucağı açıldı
Toplantıda Şefik Çakmak da hazır bulundu
Millet Partisi Karagümrük bucağı dün saat 18 de açılmıştır. Açılış töreninde Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, 11 idare kurulu &-zaları, bucak başkanlan ve parti mensuplan hazır bulunmuştur.
İlk olarak bucak başkanı Ba-haeddin Şenbakar konuşma yapmış, bunu takiben il idare kurulundan Cemal Şakar, Şehremini bucağı başkanı Ömer Tuncei, Kadıköy ilçesi başkanı İzzet Mil-hilrdaroğlu birer konuşma yapmışlardır. En son olarak milletvekillerinden General Sadık Aldoğan bir saat kadar süren biı konuşma yapmış ve bu konuşma smda C.H.P. ile D.P. mensuplarını kararsızlıkla itham etmiştir. Sadık Aldoğan hükümetin İç ve dış politikasını tenkit etmiştir.
Aldoğan; Millet Partisinin memlekette, demokrasi bahsinde
(Devamı Sa. s 8ü. 8 de)
Mariâ Victoria, Sirkeci rıhtımında (Foto: Burhan Yeni Sabah)
D. Parti Edremit
mitingi yapıldı
Derhal hâdise mahalline yetişen itfaiye ekipimiz yangınla meş gul olmağa ve ancak saat 15,15 de tamamiyle söndürmeğe muvaffak olmuştur.
Yangının sebebi henüz belli de* ğildir. Alâkadarlar bu hususta gereken tahkikatı yapmaktadırlar. 140 balya pamuk yanmış vd işe yaramaz bir hale gelmiştir. Vapur, buradan Tiryesteye gide* çektir.
Eisenhovver
hastalandı
Celâl Bayar verdiği nutukta, Partilerin kardeşçe
geçinmeleri
Edremit, 27 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D, P. Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün Ayvalıktan otomobille Edremite gelmiş vo tertip edilen mitingde bulunmuştur.
Muazzam kalabalığın takip ettiği mitingin evvelâ Edremit ilçe başkanı Muharrem Tuncay konuşarak Bayara hoş geldiniz dedi ve iki sene evvel Bayan Edremite sokmamak gibi bir gaflet gösteren iktidar partisi mensupları ye sırtını iktidara dayamış memurların gaflet uykularından
bahsetti
kilde kurulduğunu ve ne çetin safhalardan geçtikten sonra bu günkü hali kazandığını geniş bir şekilde anlatarak başlamış vo söz lerine şöyle devam etmiştir:
Partilerin kardeşlik hudutları içinde millî vazifelerini yapmaları lâzım gelir. Netekim Demok -rat Parti devletin idaresini birbirini seven partililerle idare etmeyi hedef tutmuştur. Biz bu sa (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
lüzumundan
Nevyork 27 (Nafen) — Geneâ rai Eisenhover'in rahatsız olda ğu bildirilmektediş. General bit müddet istirahat edecek ve not mal işleri ile uğraşmıyacaktır(
İkinci dünya harbinin «/kinci Cephe» komutanı General Eisenhomer
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
çoktan uyandıklarını artık muaz zam toplantılar karşısında seyir ci kalmaktan başka bir şey yapmadıklarını ve yapamıyacaklan-nı belirtti. Tezahürat arasında kürsüye gelen Celâl Bayar hitabesine Demokrat Partinin ne şe-
Ankaradaki mimarların
protestosu
I İstanbul Tıp Sitesi inşaatı I meselesi buyun Başbakana I izıılı edilecek
Ankara, 27 (Telefonla) — îs-tanbulda 20 milyon liraya çıkacak olan Tıb Sitesi inşaatının İstanbul Üniversitesince eksiltmeye tâbi tutulması vo konan şartlar içinde Türk mimar ve mühendislerinin iştirakinin âdeta önlenmiş gibi hazırlunan şartname buradaki yüksek mimar ve mühendisler arasında da hoşnutsuzluk uyandırmış, bu maksatla bugün Halkevinde bir protesto toplantısı yapılmıştır. '
Bu toplantıda söz alan muhte-(Oevamı Sa. a 8ü. 7 do)
Demokrasi ve tefsiri
ULUNAY
smaaltında bir otomobil diğer bir otomobllo biraz dokunarak boyasını sıyırmış. Zarara uğrayan arabanın şoförü hemen yo-rlndon atlamış, hasarı tahmlnlemlş, ondan sonra kazayı yapan şoföre: — Ettiğin zarar 20 papeldir; bayıl paralorı...
Öbür şoför, İtiraz etınlş, sonsln, bonsin dorkon İşi azıtmışlar; para Istlyen, dlğorindon daha güçlü kuvvetli olduğu için hasmının boğazına sarılmış, altına almış, sırtından ceketini çıkarmış:
— Gotlr paraları, al coketinll Demiş.
Tabii, bütün bu münakaşa esnasında yakası çözülmedik onvaı küfürler İşitilmiş. Oradaki tüccardan biri:
— Oğlum-- No yapıyorsun? A-yıp değil mİ? gibi bir Ihlarda bulunmak Istoylnco bu kabadayı:
— Ulan morukI Sana no oluyor? şimdi bir İş yaparım; yarın bütün gazoteler yazar.
Doylnco o da susmuş.
Nihayet pollso haber vermişler.
Zabıta memurları gelmiş... Kaoada-yı şoför:
— Araba 20 liralık zarar yaptı. Parayı vermiyor. Bon do ceko-tini aldım. Versin 20 lirayı, voro-ylm ceketini... Şimdi demokrasi var... Yağma yok.
Polis, üstünü aramı?. Bir d« koca tabanca bulmuş; almışlar karakola götürmüşler. Yolda hâlfl baftırıyorınuş:
Demokrasi var, domokrasl...
Evet, oahil çocuk! Domokrasl var vo o demokrasi sana, hatta tahakkuk etmiş bir alacağın dam otsa onu böylo sokak ortasında borçlunun sırtından ceketini sıyırıp almaklığına müsaade ötmez... Buna müsaade eden tok sistem anarşidir* Yâni tam mânaslylo kanunsuzluk.
Demokrasi, (-Hüküm, gaiıblrH dlr!» düsturunu yıkan vo kanun nazarında insanları hukuk bakımından müsavi kılan bir İdaredir. Böylo yumruğuna tükürüp tahakküm etmek istiyonloro yumuşak yüzlü* fakat çelik sözlü doınokrasının no olduğunu anlatmalı. Yoksa, böylo giderse, korkarım kl halkı demokrasiden soğu/muş oluruz.
(Yazısı 3 üncü sayfada)
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare: Nuruosmanlyo No: 17
Tel adresli «yen' sabah»
İSTANBUL
Telefon: 20708
11 inci Yıl, No. 3595
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZARTESİ
28
MART
1949
Gözlük Deposu
Her nevi fennî gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. Saragossi
Bahçekapı Celâlbey Han No. 29 İSTANBUL
Atlantik Paktına
İtalya da giriyor
Ulus, Türkiyenin Pakt karşısında durumu, Sadak"in Meclisdeki demecinde bahsettiğj^gibidir, diyor Bu itibarla, Sadak'ın Amerika seyahatine önem veriliyor
Yeni askerî yardım
Trıımaıı'a yeniden salâhiyet veriliyor
Vaşington, 27 (A.A.) — «Üui ted press» Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Atlantik Paktını imzalayan batı Avrupa memleket leriyle komünist tehdidi altında bulunan diğer hür milletler ig!n 1,800,000,000 dolar tutarında bir askerî yardım programı hazırlamışlardır. öğrenildiğine göre,
Italyan bandıralı Marta Victoria vapuru tutuşan pamuklar söndürülürken (Foto: Burhan!
Limandaki yangın
Muvazene İhtiyacı
ŞÜKRÜ BABAN
Avrupa politikası, uzun asırlar boyunca, hep muvazene esasına dayanmıştır. Daima lot ada galip ve teferrüd etmiş devlete karşı birleşmeler, anlaşmalar olmuş ve böylece tek kudretin hudutsuz yayılma imkânları önlenmiştir.
Birinci Napolyona karşı İngiltere ve arkadaşlarının yaptıkları ittifaklar hep fazla kudreti cni s ve bütün Avrupa kıtasına hâkim olmak hevesine karşı bir ayaklanmadır. Yarım asır sonra üçüncü Napolyonun kurduğu İmparatorluk biraz fazlaca niifuz kazanınca İngiltere Prusyaya ve Bis-marlia göz yumdu, hattâ müzahir oldu. 1866 tarihinde (Sado-ya) da Avusturya orduları Prusya askerlerine mağlûp olunca Londra ve Petresburgda hiç ses çıkmadı. Hattâ dört yıl sonra A|man orduları Parise muzaffer O:,(mk girince de Londra heyecana di.,>-medL Fakat 18.70 den S. AH Londra politikam 1 i-'eşmiş ’îlffihnya imparatorluğu aleyhine Fransa ve Çarlık Rusyası ile anlaşmak ve uzlaşmak oldu. Tâ ki. kıt'ada Bismarkın saltanatına ve nüfuzuna karşı bir denklik peyda olsun... 1918 tarihinde Almanya yerlere serilince İngiltere politika ibresi derhal Patisten Londraya yöneldi ve karada birinci askeri devlet haline gelen Fransa zararına mağlup Almanyayı tutmaya başladı. Fransızlar Loyd Corc'u döneklikle boş yere itham ediyorlardı. İngiltere, anânevi riyasetine, Avrupada muvazene politikasına hiç şaşmadan devam ediyordu. Rtuyadan ve İngiltere-den gördüğü müsamaha ile Nazizmin ne kadar şımardığı ve nasıl bir felâket unsuru olduğu fiilen görüldü. 1939 - 1945 harbi hiç umulmadık neticeler doğurdu. Fransa, Alnuuıya ve İtalya hattâ kısmen İngiltere artık yeni yükselen Rus satveti karşısında başlı başlarına bir muvazene unsuru teşkil edecek halden çıktı. Şimdi ne olacak İdi? Muvazene âdet ve geleneğine veda ederek ipin u-cunu mu koyuvermek lâzım gelecekti. Tabiatiyle, hayır... Mademki klâsik muvazene sırf Avrupa devletleriyle tesis olunamıyordu. Birleşik Amerikayı muva-zeneyi desteklemeğe davet lâzım geliyordu. Çünkü artık bahis mev tun olan sırf Avrupada kuvvetler denkliği değil, cihan denkliği idi. İşte Atlantik paktı bu tarihi ve asırlarmış siyasetin yeni şekilde gelişmesi ve kisvelenmesidir.
İkinci dünya harbinin sona erdiği dört yıldanberi iki çeşit ve x,d fikir hâkim oldu. Son dört senenin Uk devirlerinde Avrupa o kadar meyus idi kİ bizzat Avru-("* totoma. Uç d,„Dm, du. Sümnüjor v. D.iud!,„ , A blrbauv. u.rn>, u„'1Mnda rireno Jağlannd, halli daha İyisi Afrikada müdafaayı tasar-lıyordu. Bu stratejiye «Mezarlıkları kurtarma» diye bir ad taklidiydi. Çünkü bütün Batı Avrupa müdafaasız müstevliye tcrko-lunacak, sonra Afrikadan başlanarak. kimbilir kaç yılda tekrar kurtarılacaktı. O sırada Fran sa, Almanya, Belçika, Ilolanda ve Italyanın birer mezarlığa döneceğinden kinaye olarak bu u-eule «Mezarlıkları kurtarma» denildi. Halbuki bu meyus hal suretinden Şimdi vaz geçilmiştir. Ren hattı üzerinde müdafaa düşünülmektedir. Atlantik paktı da Av-rupayı evvelâ bütün bütün terk, sonra kurtarma düşüncesine dayanmaktadır. Dalıa cesur, daha erkek bir hal şekli bulunmuştur. Avrupa tarihinde, ilk defadır ki (Devamı 8a. s Sü. 4 de)
Ankara, 27 (Telefonla) — Yarınki Ulus'ta «Boşuna telâş» baş lığı altında ve «Ulus» imzasile aşağıdaki not çıkacaktır:
Birkaç gün önce gazetemizde arkadaşımız Peyami Saf anın Atlantik Paktı ve biz.. Berlevhalı bir fıkrası çıkmıştı. Arkadaşımla bu yazıda Atlantik Paktı
hakkında bütün dünya basınında rastlanan çeşitli yorumlar kar şıaında kendi şahsî düşüncelerini tesbit etmektedir. Partili partisiz her yazarın tabii hakkına taallûk eden bu basit hâdiseyi ecnebi ajansların fevkalâde bir hâ dişe mahiyetine soktukları görülmüştür.
Memurların
maaşları
Gelir vergisi tasarısı tâdile uğramadan kabul edilirse memurların eline ayda kaç lira geçecek
Gazetemiz bir hükümet organı değil, bir parti organıdır.. Neşriyatında C. H. P. nin umumî prensiplerlno bağlı kalmakla İktidarda bulunan hükümetinin umumî siyasetini desteklemeğe çalışır. Ancak bu durum gazetemiz yazarlarının umumî parti prensipleri dışındaki kanaatlerinin mes'uliyetini taşımalarına mani değildir. Bir parti organın da çalışmak herhangi bir yazarı müşahede, tavsiye ve tenkidleri-ni serbestçe yazmaktan alakoya cak bir sebep olamaz.
|Maa$ cedveli 5 inci sahifededir
Şurasını bilhassa belirtmek İsteriz ki, gazetemiz iktidar partisinin arganı ise de doğrudan doğ rüya hükümetin veya Dışişleri Bakanlığının sözcüsü değildir.. Demokrasi mürakabe ve ikaz vazifesinde Ulus mensup olduğu partinin prensiplerini gözönünde tutmak şartiie diğer arkadaşlarından geri kalmağa da razı o-lamaz. Bu sebeple zaman zaman ve bilhassa görüşlerine uyma -
S)
Amerikan yardımı idarecisi
Mersinden limanınıruza gelen bir Italyan
vapurunda çıkan yangınlO saat devam etti;
mürettebat yangını itfaiyeye bildirmedi
Hükümetin senelerdenberi üzerinde durduğu gelir vergisi ni -hayet 4 nisandan itibaren Mecliste müzakeresine başlanacağını daha evvel bildirmiştik. Malûm olduğu üzere bu kanunu jumeı* i)ü(te girmesi îTe beraber eski vergi kanunları da mer'iyetten kalkacak ve bütün vatandaşlar hakikî kazançları nisbetinde dev lete vergi vereceklerdir.
Tasarı kanuniyet kesbettiği takdirde bundan bütün memurla nmız da istifade edecekler ve şimdiye kadar ödemekte oldukla n verginin mikdan ineceğinden clliirine daha fazla para geçecek tir.
Memur okuyucularımızı yakından alâkadar edeceğinden şüphe etmediğimiz bu mabetleri bir
(Devamı Sa. s Su. 5)
Çanakkale'nin
biletsiz yolcuları
Vapur süvarisi, gemiyi Bandırma iskelesine yanaştırmadı; yolcular güçlükle sahile çıkabildi
Balıkesir, 27 (Telefonla) — Cumartesi akşamı latanbuldan Bandırmaya (Çanakkale) ve bilâ hare kuzu almak için (Ülgen) vapurları hareket etmiştir. Bunlardan ülgen vapurunda 25-26 yolcu bulunuyordu. Balık istifi dolu bulunan (Çanakkale) vapuru süvarisi, yolculardan bir kısmı biletsiz olduğu, bunların da cezalı bilet almak istemediklerini ileri sürerek pazar sabahı Bandırma iskelesine yanaşmamış, Mendirek önlerinde demir atmıştır.
iskeleden çağırılan polis nezaretinde 200 kadar biletsiz yolcuya cezalı bilet kesilmiştir.
Halbuki lstanbulda 9.5 de bilet almak için müracaat edenlere bilet kalmadığı cevabı verildiğini de buraya gelen yolcular söylemektedirler.
İdarece vapurlarda cezalı kesilen biletlerden süvari vesaireye bir prim verildiğini de yine yolcular iddia etmektedirler.
Bu iddiaların doğru olup olmadığını idarenin açıklıyacağı da şüphesizdir.
Yolcuları Bandırmaya taşıyan kayakçılarla yolcular arasında da navlundan ayrı istenilen ücret hususunda münakaşa çıkmıştır. Bu yüzden Bandırma treni şehri-mızo 75 dakika geç gelmiştir.
• “ öka*
Rus-1^11
Münasebeti
Rusya, Amerikan malzemesi çıkarılan bir limanda konsolosluk açmak istedi
Mr, Harriman nisanın ortalarına doğru bu hususta kongreye sunulacak olan tasarı, batı Avrupa için 1,20 m İ yonluk silâh yardımını ve geri ka lan kısmının da yani 600 milyon doların Yunanistan, Türkiye, 1-ran, .Lâtin Amerika memleketler; Filipin adaları muhtemel olarak da komünist olmayan bölgelere gönderilmesini derpiş etmekted r. Halan blldce dairesi tarafından İncelenmekte olan tatarının, onay (Davamı Sa. 5 SÜ. 7 dc)
- -4
İran Şahmın son fotoğraf ilerinden biri
Tahran, 27 (A.A.) «afp* — Tahran’da öğrenildiğine göre, Sovyet hükümeti, geçen harb Birasında îran yoliyle Rusyaya yapılan harb malzeme sevkiyatı münasebetiyle İranda açmış olduğu konsolosluklardan bazılarını kapamak niyetinde bulunmaktadır.
(Devemi 8a: a 8Ü 4 dc)
| F. Bahçe Beykozu 5-2 yendi |
Dün yapılan F. Bahçe - Bey
du Lefler t. inci golü bu pozisyonda yaptı (Foto Burhan)

Fransada
Dün limanımızda mühim bir, buradan Tiryesteye hareket ede-yangın hâdisesi olmuş ve bir va-1 cek olan Maria Victoria adında purda tutuşan pamuk balyalan 916 tonluk bir vapur, Sirkeci rıh-on saat kadar yandıktan sonra timi önünde yatarken gece 4,45 söndürülmüştür. | de anlaşılamıyan bir sebeple pa-
Mersinden 292 balya pamuk, muklar ateş almış ve yanmağa yükliyerek limanımıza gelen ve| başlamıştır.
Keyfiyeti derhal İtfaiyeye bik dlrmesi lâzım gelen gemi müret-tebatı böyle yapmıyarak yangını bizzat Böndürmeğe çalışmış, fakat buna muvaffak olamayınca vaziyeti itfaiyeye bildirmiştir. Bu cihet, manidar görülmektedir.
Belediye seçimleri
Hükümet bloku başta gidiyor Paris, 27 (A.P.) — Fransada yapılan seçimlerden alınan ilk neticeler şunu göstermektedir: Hükümet bloku 18, D. Golcüler 8; komünistler bir yer kazanmıştır.
Hükümet bloku şu şekilde taksim edilmiştir:
Sosyalist parti: 9.
Cumhuriyetçi katolik halk hareket partisi: 4.
Mutedil radikal sosyalist partisi: 3.
Sağcılar ve müstakiller: 2.
M. Partisinin
Karagümrük bucağı açıldı
Toplantıda Şefik Çakmak da hazır bulundu
Millet Partisi Karagümrük bucağı dün saat 18 de açılmıştır. Açılış töreninde Sadık Aldoğan, Şefik Çakmak, 11 idare kurulu &-zaları, bucak başkanlan ve parti mensuplan hazır bulunmuştur.
İlk olarak bucak başkanı Ba-haeddin Şenbakar konuşma yapmış, bunu takiben il idare kurulundan Cemal Şakar, Şehremini bucağı başkanı Ömer Tuncei, Kadıköy ilçesi başkanı İzzet Mil-hilrdaroğlu birer konuşma yapmışlardır. En son olarak milletvekillerinden General Sadık Aldoğan bir saat kadar süren biı konuşma yapmış ve bu konuşma smda C.H.P. ile D.P. mensuplarını kararsızlıkla itham etmiştir. Sadık Aldoğan hükümetin İç ve dış politikasını tenkit etmiştir.
Aldoğan; Millet Partisinin memlekette, demokrasi bahsinde
(Devamı Sa. s 8ü. 8 de)
Mariâ Victoria, Sirkeci rıhtımında (Foto: Burhan Yeni Sabah)
D. Parti Edremit
mitingi yapıldı
Derhal hâdise mahalline yetişen itfaiye ekipimiz yangınla meş gul olmağa ve ancak saat 15,15 de tamamiyle söndürmeğe muvaffak olmuştur.
Yangının sebebi henüz belli de* ğildir. Alâkadarlar bu hususta gereken tahkikatı yapmaktadırlar. 140 balya pamuk yanmış vd işe yaramaz bir hale gelmiştir. Vapur, buradan Tiryesteye gide* çektir.
Eisenhovver
hastalandı
Celâl Bayar verdiği nutukta, Partilerin kardeşçe
geçinmeleri
Edremit, 27 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D, P. Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün Ayvalıktan otomobille Edremite gelmiş vo tertip edilen mitingde bulunmuştur.
Muazzam kalabalığın takip ettiği mitingin evvelâ Edremit ilçe başkanı Muharrem Tuncay konuşarak Bayara hoş geldiniz dedi ve iki sene evvel Bayan Edremite sokmamak gibi bir gaflet gösteren iktidar partisi mensupları ye sırtını iktidara dayamış memurların gaflet uykularından
bahsetti
kilde kurulduğunu ve ne çetin safhalardan geçtikten sonra bu günkü hali kazandığını geniş bir şekilde anlatarak başlamış vo söz lerine şöyle devam etmiştir:
Partilerin kardeşlik hudutları içinde millî vazifelerini yapmaları lâzım gelir. Netekim Demok -rat Parti devletin idaresini birbirini seven partililerle idare etmeyi hedef tutmuştur. Biz bu sa (Devamı Sa. s Sü. 8 de)
lüzumundan
Nevyork 27 (Nafen) — Geneâ rai Eisenhover'in rahatsız olda ğu bildirilmektediş. General bit müddet istirahat edecek ve not mal işleri ile uğraşmıyacaktır(
İkinci dünya harbinin «/kinci Cephe» komutanı General Eisenhomer
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
çoktan uyandıklarını artık muaz zam toplantılar karşısında seyir ci kalmaktan başka bir şey yapmadıklarını ve yapamıyacaklan-nı belirtti. Tezahürat arasında kürsüye gelen Celâl Bayar hitabesine Demokrat Partinin ne şe-
Ankaradaki mimarların
protestosu
I İstanbul Tıp Sitesi inşaatı I meselesi buyun Başbakana I izıılı edilecek
Ankara, 27 (Telefonla) — îs-tanbulda 20 milyon liraya çıkacak olan Tıb Sitesi inşaatının İstanbul Üniversitesince eksiltmeye tâbi tutulması vo konan şartlar içinde Türk mimar ve mühendislerinin iştirakinin âdeta önlenmiş gibi hazırlunan şartname buradaki yüksek mimar ve mühendisler arasında da hoşnutsuzluk uyandırmış, bu maksatla bugün Halkevinde bir protesto toplantısı yapılmıştır. '
Bu toplantıda söz alan muhte-(Oevamı Sa. a 8ü. 7 do)
Demokrasi ve tefsiri
ULUNAY
smaaltında bir otomobil diğer bir otomobllo biraz dokunarak boyasını sıyırmış. Zarara uğrayan arabanın şoförü hemen yo-rlndon atlamış, hasarı tahmlnlemlş, ondan sonra kazayı yapan şoföre: — Ettiğin zarar 20 papeldir; bayıl paralorı...
Öbür şoför, İtiraz etınlş, sonsln, bonsin dorkon İşi azıtmışlar; para Istlyen, dlğorindon daha güçlü kuvvetli olduğu için hasmının boğazına sarılmış, altına almış, sırtından ceketini çıkarmış:
— Gotlr paraları, al coketinll Demiş.
Tabii, bütün bu münakaşa esnasında yakası çözülmedik onvaı küfürler İşitilmiş. Oradaki tüccardan biri:
— Oğlum-- No yapıyorsun? A-yıp değil mİ? gibi bir Ihlarda bulunmak Istoylnco bu kabadayı:
— Ulan morukI Sana no oluyor? şimdi bir İş yaparım; yarın bütün gazoteler yazar.
Doylnco o da susmuş.
Nihayet pollso haber vermişler.
Zabıta memurları gelmiş... Kaoada-yı şoför:
— Araba 20 liralık zarar yaptı. Parayı vermiyor. Bon do ceko-tini aldım. Versin 20 lirayı, voro-ylm ceketini... Şimdi demokrasi var... Yağma yok.
Polis, üstünü aramı?. Bir d« koca tabanca bulmuş; almışlar karakola götürmüşler. Yolda hâlfl baftırıyorınuş:
Demokrasi var, domokrasl...
Evet, oahil çocuk! Domokrasl var vo o demokrasi sana, hatta tahakkuk etmiş bir alacağın dam otsa onu böylo sokak ortasında borçlunun sırtından ceketini sıyırıp almaklığına müsaade ötmez... Buna müsaade eden tok sistem anarşidir* Yâni tam mânaslylo kanunsuzluk.
Demokrasi, (-Hüküm, gaiıblrH dlr!» düsturunu yıkan vo kanun nazarında insanları hukuk bakımından müsavi kılan bir İdaredir. Böylo yumruğuna tükürüp tahakküm etmek istiyonloro yumuşak yüzlü* fakat çelik sözlü doınokrasının no olduğunu anlatmalı. Yoksa, böylo giderse, korkarım kl halkı demokrasiden soğu/muş oluruz.
(Yazısı 3 üncü sayfada)

Comments (0)