Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).
Yeni Sabah
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmaniyo Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20768
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafüyiz
PAZAR
29
MAYIS
1949
12 inci Yıl, No. 3657
Sayısı : 10 Kuruş
S Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
sona erecek
kabul ederse Almanyadaki askeri işgal
Istanbulun
T akibattan
kurtuldu
Almanya, tamamile müstakil olacak
Batılılar, Bonn anayasasına göre bütün Almanyaya şâmil federal bir hükümet kurulmasını Rusyaya teklif ettiler
Rusya, plânı
Böyle Demokrasi
Yürür mü ?
istanbulu zapteden Fatih Sultan Mehmet
(Ressam BeTllnl’nln tablosundan)
■ ■ ■■ ■■ ■■ yıldönümü
nesi (ıe seçim emniyetim ve oasın hürriyeti lâkırdılarını iş başına geldiği gündenberi, diline doladığı halde bir türlü tahakkuk sahasına doğru, kesin bir adım atmadı. Amma arada valilerin vilâyetlerdeki ntifnz ve salâhiyetlerini çoğaltacak bir kanunu şim di, acele, Meclise getirmiş buluyor. Malûmdur ki Meclis t-ekaüd kanonu İle meşguldür, gelir vergisi kanunu da tezgâhtadır. Yafanda Meclis tatile girecektir. İşte bu kadar sıkışık bir vaziyette, Meclisin İki ayağını bir pabuca sokarak, İller kanununu ıtir’atle çıkarmağa çalışıyor. Baş bakanın, İktidara geldiği günkü vâidlerinln başında İller kanunu yoktu. Seçim ve matbuat kanunları vardı. Şimdi onlar acele mahiyetlerini kaybettiler, onların yerini bu iller kanunu aldı. Böyle bir hareket başlı başına şüphe ve endişe uyandıracak mahiyet taşımaz mı? Kananan müzakeresi başlar başlamaz gerek demokrat sözcüler, gerek Millet Parti(ı| sözcüleri, gerek müstakiller, ağız birliği yaparak, bu projeye hücum etmişler ve bunun anüdemok ratik taraflarım vuzuhla tebarüz ettirmişlerdir. Bütün muhaliflere (Davamı 8a. 7 8Ü. e da)
Parıste, Palaıs dc Marbre Rosc'da toplanan ve Almanya meselesini halletmek için gayret sar-feden Dörtler toplantısından bir sahne.. Sağda, Amerikan Dışb akanı Dean Aclıeson, yanında Jeasr-t, ikisinin ortasında ayakta Rusyamn Dışbakanı Vışmski görülmektedir.
(Foto — A.P.)
Berlin ablukası
tekrar başladı!
Batılılar “Radyo harbi
Berlin, 28 (A.A.) — (United Press): Sovyet makamları, ablu kanın kalkmasından tam on beş gün sonra Berline yapılan bütün tren seferlerini durdurmuşlardır. Seyrüseferin demiryolu işçileri grevi sona erinceye kadar tatil edilmiş kalacağı bildirilmek tedlr.
Berlin, 28 (A.A.) — (United press): Sovyet makamları Berlin istikametinde yapılan demir yolu seyrüseferini durdurmuşlar ve demiryolu işçilerinin grevi so
9 9 na erinceye kadar bu tedbirin l yürürlükte kalacağını bildirmiş- 1 lerdir.
Bu arada müşahitler, Sovyet-lerin bu yeni ablukayı, işçilere .' Rus şartlarım kabul ettirmek i-çin batılı devletler tarafından tazyikte bulunulmasını sağlamak maksadile tesis etmiş olduklarını ileri sürmektedirler. |
RADYO HARBÎ
Londra: 28 (AP) — Bugün de . I meç veren BBC'nin bir sözcüsü, "İn gillz — Amerikan «uvvetkrüdn
ni kaybetti
Rusya İle giriştikleri radyo dalgala n savaşında muvakkaten mağlûp olduklarını" söylemiştir,
(Devamı 8a. 7 SÜ. 4 de)
Yunan
hükümeti
Fenerbahçe, dünkü maçta
Ankara’ya cevab verdi
» Meclis dün, İnanın mes’ul s | olmadığına dair raporu > $ tasvip etti (
Ankara: 28 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında saat 10 da toplanan B. M. M. yabancı memleketlere yapılnn buğday ihracındaki yolsuz işindo Atıf Inau' ın mesuliyeti olup olmadığı hakkında Anayasa ve adalet komisyonlarından ayrılan karma komisyon raporunun müzakeresine başladı. 21 sayfa tutan vo AVittol'o Suat Yurt-koruyo Îtîti firmasına, Trak şirketi no vo Ekrem Burgnza yapılan »atış lan inceleyen raporun okunması ve müzakeresi esnasında muhalefet sıralan adeta boş bir haldo idi. Raporun okunması 11.30 da tamamlandı. İlk büzü raporda muhalefot şerhi ya pan Mehmet Kâmil Boran aldı. Muhalefetinin sndeco usulo ait olduğunu Közlerinin başında kaydeden Boran, ceza muhakemeleri usulü kanu nunun 325 inci maddesi gereğince A-lif Intın’ın ademi nıesuliyotino dair olan bu karardan diğer memurluna du İBtifado edip etmiyeceklerini tetkike değer olduğunu, mahkemo eğer diğer memurlar hakkında bir suç lesbit edorso Bakanın durumunun duğişmiyccuğini izah etli.
Sinan Tokolioğlunun konuşması
Rapor aleyhinde konuşan Slnnn Te kelioğlu, elinde bir büyük zarfla kür süyo çıktı. TekeLioğlu:
(Devamı Sa. 7 SÜ. 7 do)
Fatih Sultan Mehmed, 496 yıl evvel bugün İstanbulu zaptetmişti
Bugün Fatihte büyük bir tören yapılıyor
(-----------Yazan:------------
Yüksek Mimar Sedad Çetintaş j
Bugün Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethedişinm 1,96 ncı yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün saat 11 de Fatih camiinin
avlusunda büyük bir tören yapılacaktır.
Türk kültür ocağı tarafından
(Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)
Mehmed Ali Aybar
müdafaasını yaptı
Diiakü duruşmada, savcı, müdafaanın gazetelerde neşrinin mencdilmesini istedi, mahkeme, bu talebi reddetti
I Genelkurmay Başkanı. ► bir müddet Paris’te ■
kalacak
Molley’e kurban gitti
Ticaret
Fenerbahçe idare hey’eti, salâhiyeti dışında işler yapan antronör Melley’den hesab sormalıdır ve icabederse vazifesine de nihayet vermelidir. Çünkü, bu antrenör dün Fenerbahçeyi alenen mağlûb ettirmiştir
Bakanlığı
Mutavassıtlar için ahlığı kurarı bir kere daha açıkladı
Sahibi bulunduğu «Zincirli Hürriyet» gazetesinde, Snbalıuddin Ali tartılından yazılan «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz iktidarın devamıdır» başlıklı bir yazı neşrederek hükümetinin manevi şııhuiyctini tahkir vo tezyiften sanık İstanbul üniversitesi devletler hukuku kürsüsü eski doçenti Mehmet Ali Aybar’ın duruşma sına dün 2 inci ağır cezada devam edilmiştir.
Mahkemenin erken saatte» dolması na rnğınen dünkü duruşmada da salonda ekserisini genç hukukçular olmalı iizerc kesif bir kalabalık bulu-nUDi’nloyicilor arasında Sahihe Zoko riya Sertel, Zokcriyıı Sortel ve Cemi (Devamı Sn. 7 SÜ. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bugünkü ihtifal
ULUNAY
Celâl Bayar Eskişehirde
Bugün mülıinı bir konuşma yapacak
Eskişehir, 28 (Telefonla) — D. P. başkanı Celâl Bayar beraberinde profesör Fuat Köprülü, Çanakkale Milletvekili Hüseyin Pekdoğru, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu, genel kurul üyelerinden Samet Ağaoğlu vo Müstakil Milletvekillerden Ci-hnd Baban olduğu halde bu sabah Ankaradan trenle ayrılarak Sarıköyo geldi. Sarıköyde kısa bir İstirahat! müteakip otomobil lerle Mihalıççık kazasına harc-'JDevamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Afgan istiklâlinin yıldönümü töreni
Ankarada Afgan istiklâlinin yıl dönümü münasebetile bir toplantı yapılmış vo bir dc kokteyl parti verilmiştir. Yukarıdaki resim bu toplantıyı lesbit etmektedir.
Bugün Istanbulun fethinin 498 inci yıldönümü müna-sebotllo Fatih hakkında bir ihtifal yapılacakmış. Bu haberi, yanılmıyorsam ovvelkl gün gazotolerde o-kudum...
Ben fatih çapında bir adama ihtifal yapılmasına tarafdar değilim, çünkü Fatih bir şahslyot değildir; bir dovirdlr. İhtifale sığmaz; nutukla anlatılmaz... O anoak tarihin (IS yomût) tuğunda yer alabilir.
Goçcnlordo bir oonazo münasebo-tlle Fatiho gittik... Tabut musallada boklorken tanıdıklarımdan bir genç mühendis İstanbul fethinin boş yüzüncü yıldönümü münasebetim Fatih namına hazırlanan projelerden bahsediyordu: Cami avlusunun şu tarafına bir park yapılacak, bu clhotlndo bir yol açılacak, şu tarafına şu bina konacak... Su kısma da Fatihin bir büstü, yâni yarım hoykoll konnonk... Gönç mühendis bunu takdir bekloyon bir na zarla, gözlorl parlıyarak İzah Ödiyordu.
Hükûmotln bu babda no düşündü günü bilmiyorum. Istanbulun beş yüzüncü yıldönümü münasebetile, bir Türk İmparatorluğu kuran Fatih hakkında bir takını tasavvurlarda bulunması şüphosiz kİ büyük bir kudlrşlnaslık osorldlr. Fakat Fatih, yalnız İstanbulu folhoderek Ortaçağ dovrino son veren adanı doğildlr. Fatih, Istanbıılda bir İlini ocağı kurmuş, İstanbul.! vo Türk-lorin dünyasına ilk üniversiteyi vermiştir. Egor ömrü vofil etmiş
olsaydı Molla CâmI gibi bir zatı aa ünivarsltosıno rektör olarak ₺c..re-cokiı.
Su itibarla Fatih hakkında yapılacak on büyük ihtifal, onun kuıt duğu İlim kaynaklarının dekorunu harâbiden kurtarmaktır.
Donoook kİ boş asır ovvel yapılıp bugün harabo haline gelen kub-boforl, duvarları rostora etmek ton ne çıkar7 İlim, artık o kisveden çıkmış; dalma değişen dünyanın İhtiyaçlarına müsait olan bir sahaya doğrıı yürümüştür; bu Itibcr:» Fatihin kurduğu binaların tamiri İçin cdllcook masraf lüzumsuzcur.
Bu binaların mutlaka bir dârülN Hm olarak kullanılması icabet* moz a... En çok binaya muhtaç ol* duğumuz bir zamanda bize şanlı bir tarihi canlandıran bu muhteşem kltabolcri nodon İhmal oylanıl II? öylo zannediyorum kİ hükûmof-do bunu takdir eylemiştir.
Avluya konulacak yarım heykp» lo gelince: Buna taınamlle ıııuârı* zıııı. Çünkü Fatih kendi heykelini rokzetmok bahtiyarlığını İdrâk o-den büyüklerdendir. Fatihin hoy-koll bugün tamamllo bir Türk şah( rl olan Istanbuldur. O kadar kİ İstanbul bir şehir değil bir âbldo-
Esasoıı hükûmotln lothin beş-
yüziincü scnoslno hazırlanması bu
nüktoyl herkosten fazla takdir ey*
lodiğinl rosmon İlân oyliyor demek-
tir! Bugün yapılacak olan İhtifali
biz dört sone sonrasının bir mukacb
dinıosi olarak görüyoruzl
JMIn şehrimize gelen İranlI güreş çiler
ABugün spor yazılar uıı 8 inci sayfamızda okuyunuz).

Comments (0)