Cumartesi 28 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdaroı Nuruosınanlyo No: II Yeni Sabah GoCuLe-tr (n »UKSEM KALİTELİ ÇİM0L4TA
MAYIS 1949 Tel adresi: «YENİ SABAHz İSTANBUL Telofon: 20769 12 inci Yıl, No. 3656 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1YI2 sayı8, . ıo Kuruş GOıOfN m .ol.. l.tı.H. ,^,,,7, ,.,ı,|.,ln| |oao„W •n İyi donla., olmujla.d,, p, —— Tö
İller kanunu tasarısı
Valilere geniş salâhiyetler verilmesi, Mecliste muhalefetçe şiddetle tenkid edildi
Bir Milletvekili Bu kanunun memleketi Ortaçağa götüreceğini söyledi. Diğer bir Milletvekili kanunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı tekidlere cevab verdi
Ankara: 27 (Hususî) — Cevdet Kerim lncedayuun Başkanlığında bu sabah toplanan B.M. Meclisinde 133 esas ve 86 geçici maddeden ibaret olan emekli sandığı «aîıu -nunun müzakeresi sona erdi, Ko -misyonla iade edilen 22 maddenin da müzakere ve kabulünden son . ra kanunun müzakeresi tamamlanmış olacaktır.
tiler Kanunu Tasarısı
Bundan sonra İller Kanunu tasa nsınımn mtlzakoreslne başlandı, 71 (□evsini: Sa. s - SU. 6 da.:
Mecliste laubali bir hareket
Fan - Attienfcan Hava Yollannvn Clipper uçağiyle Amerikana giden Türk filosu başkomutanı Amiral Mehmet Ali Ülgeni Nevyork’da Birleşik Amerika bahriye temsilcisi ve Türkiyenin Vaşington deniz ataşesi Saip Caner (solda) selâmlıyorlar. Resimde görülen diğer zevat Türk deniz kuvvetlerinden Tümamiral Rıfat özdeş (ortada) ve Yüzbaşı Aziz Ulusandır. Birleşik Amerika deniz kuvvetlerinin muhtelif deniz tesislerini ziyaret edecek olan Türk subayları Ameri-koda bir ay kalacaklardır.
(AP) — Türk
Mehmet Ali Lssünü gözden a kendisine 8 İr. Amiral Ü1 -
gen üsse girerken 17 pare top atılmak suretile selâmlanmış ve öğle yemeğini Birleşik — Amerika Atlantik Donanması denizaltı kuvvetleri komutanı Amiral James Fifela birlikte yemiştir. Amiral tedklklerlne devam etmektedir.
DÖRTLER KONFERANSI
Kontrol’e ait meselelerde karara
varılamayınca, ğörüşmeler ekonomik
Çoğunluğa en büyük
tecavüz
Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, Kasüuno-nuda. Demokrat Parti kongresinde murahhaslarla konuştuğu »ırada öyle bir cümle Barfetmiştir ki, şimdiye kadar, Halk Partisinin yüzüne bu kadar sert bir »öz söylenmemiştir denilse yerinde olur.
Bayar diyor ki: Biz hakikatte ekseriyet particiyiz. Her ne kadar şeklen Mecliste ekalliyette görünüyorsak da... Bu ağır ithamı Köprülü Fuat, yine ayni yerdeki konuşmasında, tamamla iniştir: Yann yapılacak umumi seçimler bu milletin tarihinde bir dönüm noktası olacaktır.
Çoğunluk partisinin bu sözlere nasıl tahammül edeceği görül meğe değer bir manzaradır. A-çıktan açığa demokrat idareciler diyorlar ki kanunî ve sağlam yol kırdan umumi bir seçim yapılsa millet bizi seçecektir. Hattâ geçen defa bile bizi seçmiştir amma şeklen kaybetmiş bulunduk...
Halk Partisinin müfrit eleman lan, şurada, burada yüksekten konuşarak milletin kendilerini seçtiğini iddia edenler acaba bu acı imalar karşısında ne diyeceklerdir? Haklı bir fevarana kapılarak biz iddiayı kabul ediyoruz ve doğruca emıeydanına yânı ye nl umumî seçimlere gidiyoruz, diyebilecekler midir? Hiç sanmıyoruz. Onlar sade, lâkırdıda cüretli olurlar fakat ufak tefek menfaatlerin himayesinde gayet uyamlc ve duyar hareket ederler. Dikkat buyuruluyor mu Büyük Millet Meclisinde yeni teka-lid kanunu konuşulurken, dün, yine çoğunluk partisi mensuplarından bazıları heyecana kapılmış kırılır. Milletvekillerine bol teka Udiye bağlanması volıındakı hükümetin teklifine itiraz ettiği i-çın bir muhalefet milletvekiline hiddetle hücum etmişler ve demagoji yapıyorsun, seçim propagandasına girişiyorsun demişler... Milletvekilliğini düpedüz bir memurluk gibi saymak ve istikbali emniyete bağlamak hep önümüzdeki seçimlerden emin o.’mıyan Halk Partisi mensuplarının baş düşünceleridir. İşiıı garip ciheti İm kadar basit ve açık bir düşünceyi örtm'ik için cesur arkadaşlarına ve muhaliflerine demagoji ismul ederek taarruz etmek cüretini de nefislerinde bu Juyorlar. Ufak gayelerin bu kadar büyük ve parlak lâflarla mas kelendlği nailir görülmüş temaşalardan sayılmalıdır, işte Celâl (Dovamıı 8a. 3 - 8li. 5 do)
işlere intikal ediyor
Bir Milletvekili, ayak-kablarını boyatmağa gönderdi ve çorapla dolaştı
Ankara: 27 (Telefonla) - B. M. M. nin bugünkü oturumunda emek li sandığı kanununun müzakere edil diği sırada garip bir hâdise nıüşaha-do edilmiştir. Bir aralık arka sıralarda oturan İbrahim Refik Soyer (Niğde) nirı bir hademe çağırdığı gö rüldü. Gelen hademe Soye-rin pabuçlarını aldı ve dışarı çıktı. İbrahim Refik Soyer çoraplarile duruyor ve önündeki tasarı üzerinde çalışaralt bazı notlar hazırlıyordu. Bu hal dinleyicilerin vo gazoleoileru dikkat ve hayretini çekti. Bu hayret ve dikkati gören Ahmet Ulus (Giresun) yerinden kalkarak Soyerin yanına gelip oturdu ve kendisile görüş meye başladı. Az sonro vo Ahmet ülu suıi ayrılışını müteakip İbrahim Refik yerinden kalktı vo çorapinrile yü tuyeıek dııçaaı lAd .e yiuc
çoTaphırilo döndü. Bir müddet sonra mecliste ayakkabı boyıunllğı yapan odacı, elinde tuttuğu Soyerin pobuçlarile milletvekiline yaklaştı ve ayakkaplan yere kovdu. Soyer o-dacıyo boya parasını ödedi vo pabuç larını giydi. Fakat ayakkabının biri cilalanmış ötekine vakit kalmamıştı. Bu hal Soyerin yanında bulunan milletvekillerinin de dikkatini çekmişe benziyordu.
Hikmet Bay ur Aydına gitti
Dünkll dörtler toplantısına başkanlık eden Fransız Dışişleri Bakanı M. Schuman (Yazısı 3 üncü Sayfada)
Türk Hava Kurumunun 11 inci kurultayı münasebetiyle Etime sut meydanında yapılan gösterilerden bir görünüş.... ■
CelâlBayarKastamonu da Başbakana hitab etti
D, memlekette bütün seçimleri kat’î teminat altina alacak bir umumî seçim mecellesi istiyor
Pazar günü mühim bir konuşmada bulunacak
. Celâl Bayar, son Çankı n seyahatinde konuşurken
takbih mitingleri
Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası Seçmeleri
Dün, Ankaralı gençlerin tertib ettiği miting çok hararetli oldu
Kastamonu: 27 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün başlamış bulunan Kastamonu il kongresi bu sabah sekizden itibaren çalışmalarına devam etti. 11 idaro kurulu rapo runun okunmasını müteakip bazı do-legclor idaro kurulunun iyi çalışmadığını belirtirlerken diğor bir kısım delegeler de gilç vo müşkül şartlar altında çaljşan idare kurulunun muvaffak olmuş addedileceğini teha -riiz ettirdiler. Delegeler arasında tartışmalı konuşmalar cereyan ederken sual tam 10 ila Boyarla Köprülü, kongreye geldilor. Bayar, iki gündenberi beklenen mülıim konuşmasını yaptı. Sozloriuo Kastamonu-nun istiklâl mücadolesindo gösterdiği kahramanlıklarla başlayan Colâl Bayar, dedi ki:
— Biz açıkça bunları haykırırken neden bizi mahkemeye vermiyorlar P Veremezler P Çünkü elimizde hepsini isbat edecek yüzlerco vesika mov-
D. P. genel bnşkam, 21 Temmuzdan bu yana gelip geçmiş hükümet lerin seçim nıevzuundaki hareket tarzının bir oyalama politikıw:ndan başka bir şey olmadığını misallerle belirtti vo şöyle dedi:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
BH
Ankara: 27 (Telefonla) — Ankara gönçlerinin çirkin Atina hâdisesini protesto ötmek için hazırladıkları mitlngo bugün saat 17 do Cebecide baylandı. Gönçlerin ollorindo taşı dıklan levhalarda «zaferi Snkaryu-dı», sportmenliği Atinadu öğrendik» cümleleri okunuyordu. «Dostunu tanı» diyo yazılı devhada iso siyah bir çizmenin bir Efzun askerine tekme attığı, uy yıldızlı bir elin gidip yerden kaldırıp bir ekuıek uzattığı gö-
Peri masalını andıran bir evlenme
Açılış nutkundan sonra Kızılay meydanına golindi. Burada nutuklar söylendikten sonra Zafer meydanına gelindi. Mühondislcr Birliği ilo Eti Bank kömür tevzi ınüossosesi bayrak çekmekte geciktikleri için talebelerin protestoları arttı. Burada talobolero unkora işçileri, sporcuları vo halk da iştirak etmeğe başlamış, şoförler cemiyeti höpcrlorlü bir oto mobil göndermişti. Kalabalık gittikçe artıyordu. Şoförlor cemiyeti rei-isl Recep Dongin Anh»ra işçileri nü mine bir hitabede bulundu. Buradan da Ulus moydıınıııu gidildi. Ulus
— Aziz vatandaşlar, nıomlokotin .Dovaını: Sa. 3 - sU. 3 do)
Mısır Kralı Mr. Strange’ı
Dün İnönü stadında başlıyan Avrupa serbest güreş şampiyonam seçmelerinden bir İntiba.
(.Yazısı; 6 ncıda SPOR eayfa miadadır. J Foto: Burhan - Yeni Babahl
Cannca: 27 (AP.) — Amoriknn sinema yıldızı Pıta Hoyvrortlı'la Prens Ali ITıın bugiin nikâlılanmış-lnrdır. Bu izdivaç, hakiki hayatta Ooroyun çdon bir peri masalı malıi-
Ispnnyol - Amerikan ırkından geL mo ana babadan Novyorkta doğan Rila 14 yaşında tiyatro hayııtnııı ıı-tılınıştır. Ali Han, İsımiilî tarikatının^ reisi Ağa Hun'ın oğludur. 38 ya şındn olcu Ali Han esasen çok «engin olup, babasının efsanevî servetinin do vârisidir,
Nikâh töreni Vallauris kasabaaı-, um ktlçllk vo oldukça luırap belediye
(Devamı 8a. o 8Ü. 8 de)
kabul etti
Londra: 27 (AA.) — Kral Faruk Kahiredo İngiliz Dışişleri Bakanlığı daimi müsteşar: Sir William Strango’i kabul etmiştir. Görüşme bir snııt sürmüştür. Şimdi Ortadoğu memleketlerinde bir geziye çıkmış bulunan Sir Willium Strango, dalış önce Mısır Başbakanı Abdülhudi pı şa vo Arap Birliği genel sekreteri Azznııı poşu ilo görüşmüştür.
Bellinde yeni zorluklar çıkarılıyor
Yaz manevraları yüzünden hava
koridoru daraltıldı
Berlin: 27 (A.A.) «AfpŞ - ita* vs güvenliği dörtlü komitesindeki Sovyet temsilcisi, Sovyet ordusunun ya» manevralarının derhal haşhyuaı' ğını batılı mı-slekdaşiarını» bugün bildirmiştir.
Sovyet temsilcisi, bu münnu.telle Berlin ile Brunstvich şehirleri masın daki hava koridorunda 8 kilometrelik bir 6ahoda atış tecrübelerinin yapılacağını ayrıca açıklamıştır.
Amerikan tebliğinde bildinlu.ğıne göre Amerika ve İngiliz temsillileri protestoda bulunmuşlar ve bu manevraların hava koridorunda sefer yapmakta olan uçaklar için bir t.elw İikö teşkil ettiklerini belirtmeler*' dir.
Amerikan protestosuna cevap veren Sovyet temsilcisi Rus makamla* nnın bu bölge üzerinden geçecek u* çaklar için sorumluluk kabul et modüllerini bildirmiş vo bahis mevzuu bölgeyi «tehlikeli mıntııka* olarak vasıflandırmıştır.
Sovyet temsilcisi, koridor servisini yapan uçş&ların daha yüksek bnşkt bir koridordan geçarilnıo"! litannu* nun Ingiliz ve Amerikan askeri bü-
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 2 do)
Şanghayın
sukutu
Şehir tamamiyle komünistlerin idaresi
altına girdi
Londra, 27 (B.B.C.) — Şanghay, şimdi tamamiyle komünlöt lerin İdaresi altındadır. Şehir için yapılan ve üç gün sürek harbde 200 den daha az inaaû ölmüş veya yaralanmıştır.
Şanghay, 27 (A.A.), «United Press» — Komünist birlikleri dün akşam şehrin muhtelif böl* gelerinde bulunan bir avuç mil» liyetçlnin giriştiği son mukavç* met hareketini de bertaraf et« (Devamı: Sa. 3 - Sü. ? do)
İstikbâlin meş'aleleri
ULUNAY
Ceçon pazar, üniversiteli gençlor bizim Kartaldaki «Soğanlık» köyünün dttvotlno ıca-bot etmişlor. Zaten bu köydo geçen sono toşckkül edon bir hoyot, Soğanlığı kalkındırmak İçin toşebbils-to bulunuyor. Nasıl? No suretle?
Orasını pok bilmiyorum amma ev-
volû pok güzel bir av yatağı olan mer’aiarında bu güzel sporu İntiza-
ma almak Istodllor... Civarda avla-
nanlardan pok haklı olarak aldat almağı düşündüler ı muvaffak ol-
dular mı? Bolkl... Fakat bunu tan zim etmekle bıldırcının köküno kibrit suyu öken «mayıs bıldırcını» o-vını vo gebo hayvanların Itlâfını önlomlş olacakları clhotlo muvaffakiyetlerini oan-ü- gönülden temenni ediyorum.
O havalinin on güzel suyuna malik olan Soğanlı, oldukça İhmal o-dilmlş bir köydür. Kartala boş dakika mosafodo olmasına vo yanı başında Yakacığın şıkır şıkır nurlar saçmasına rağmon, oloktriğo anoak gcçon sono kavuşmuştur. Yakaoık gibi topodo olmadığı İçin havası çok mutedildir. Eski adamlar orada kooaman köşklor yaptırmışlar... Fakat bugün bütün köylerimiz gibi bir harabedir... Kışın köyo gl-rocok yol, diz boyu çamurdur.
Gonçlorlmlzln Soğanlıyı ziyarot-
ton, şarkı kalkındırma tasavvurun-
da faydalanaoaklarını pok zannot-
ntlyorum. Zaton bütün samlmlyo-
tlmlo şu olhotl de arzodoylm kİ
şark, goçlol ziyaretlerle kalkındın-
umu. ,v«nl s.miu m «uınuıu
malûmata göro bu değerli gençler, beşer kişilik gruplar teşkil eylemiş lor; bu gruplarda bir hukukçu, bir. ormanoı, bir doktor, bir baytar... Velhasıl İhtiyaca göre seçilmiş şah-siyetlor varmış. Bunlar köylere giderek köylüye muhtaç olduğu kalkınma cnorjlslnl telkin edecekmiş.
Düşünoe pok güzeldir. Fakat tat blklndcn lemonnl odllen neticenin oldo odlloooğlnl zannetmiyorum. Bu boş kişilik grup şark köylerlndo kn laoaklar mı? Kalmağı gözlerim» kostlreblllyorlar mı? Bunu yapamazlarsa bütün zahmetleri beyhu-
şarkı kalkındırmak İçin boş kişi değil tok kişi kâfidir. Fakat buny bir tetkik gezintisi gibi yapmamalı. Bir İman İle yapmalı... Maalesef blzdo «taşra memuriyoti» bir çllodlr. Herkes Istanbulu ister. Hat tû Ankarayı bile Istemozlcr... Bütün gözler İstanbula dikilmiştir. Daha taşradan gelınlş bir allo gör-modim kİ oturduğu yorl bogonmlg oranın hayatına İntibak edobllmlş olsun... Sanki cohennomdon geliyor muş gibi yaka silkiyorlar i halbukjl «konfor» un onvaına alışmış olarç garplılar neleri gözlerlr.o alarak İnsan ayağı basmamış yorloro gidip senolorco kalıyorlar vo kendilerini tabiatın ûgıışuna bırakıyorlar.
Gonçlorlmlzln hüsn-ü- nlyetlnj
büyük bir memnuniyetle karşılıyo-
ruz. Oraları şimdi Istodlklorl gibi
gezip dolaşsınlar... Fakat o köy-
lordo kalmak lüzumunu bir saniye
fikirlerinden uzak tutmamak şartH.
la...
Cumartesi 28 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdaroı Nuruosınanlyo No: II Yeni Sabah GoCuLe-tr (n »UKSEM KALİTELİ ÇİM0L4TA
MAYIS 1949 Tel adresi: «YENİ SABAHz İSTANBUL Telofon: 20769 12 inci Yıl, No. 3656 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1YI2 sayı8, . ıo Kuruş GOıOfN m .ol.. l.tı.H. ,^,,,7, ,.,ı,|.,ln| |oao„W •n İyi donla., olmujla.d,, p, —— Tö
İller kanunu tasarısı
Valilere geniş salâhiyetler verilmesi, Mecliste muhalefetçe şiddetle tenkid edildi
Bir Milletvekili Bu kanunun memleketi Ortaçağa götüreceğini söyledi. Diğer bir Milletvekili kanunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı tekidlere cevab verdi
Ankara: 27 (Hususî) — Cevdet Kerim lncedayuun Başkanlığında bu sabah toplanan B.M. Meclisinde 133 esas ve 86 geçici maddeden ibaret olan emekli sandığı «aîıu -nunun müzakeresi sona erdi, Ko -misyonla iade edilen 22 maddenin da müzakere ve kabulünden son . ra kanunun müzakeresi tamamlanmış olacaktır.
tiler Kanunu Tasarısı
Bundan sonra İller Kanunu tasa nsınımn mtlzakoreslne başlandı, 71 (□evsini: Sa. s - SU. 6 da.:
Mecliste laubali bir hareket
Fan - Attienfcan Hava Yollannvn Clipper uçağiyle Amerikana giden Türk filosu başkomutanı Amiral Mehmet Ali Ülgeni Nevyork’da Birleşik Amerika bahriye temsilcisi ve Türkiyenin Vaşington deniz ataşesi Saip Caner (solda) selâmlıyorlar. Resimde görülen diğer zevat Türk deniz kuvvetlerinden Tümamiral Rıfat özdeş (ortada) ve Yüzbaşı Aziz Ulusandır. Birleşik Amerika deniz kuvvetlerinin muhtelif deniz tesislerini ziyaret edecek olan Türk subayları Ameri-koda bir ay kalacaklardır.
(AP) — Türk
Mehmet Ali Lssünü gözden a kendisine 8 İr. Amiral Ü1 -
gen üsse girerken 17 pare top atılmak suretile selâmlanmış ve öğle yemeğini Birleşik — Amerika Atlantik Donanması denizaltı kuvvetleri komutanı Amiral James Fifela birlikte yemiştir. Amiral tedklklerlne devam etmektedir.
DÖRTLER KONFERANSI
Kontrol’e ait meselelerde karara
varılamayınca, ğörüşmeler ekonomik
Çoğunluğa en büyük
tecavüz
Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, Kasüuno-nuda. Demokrat Parti kongresinde murahhaslarla konuştuğu »ırada öyle bir cümle Barfetmiştir ki, şimdiye kadar, Halk Partisinin yüzüne bu kadar sert bir »öz söylenmemiştir denilse yerinde olur.
Bayar diyor ki: Biz hakikatte ekseriyet particiyiz. Her ne kadar şeklen Mecliste ekalliyette görünüyorsak da... Bu ağır ithamı Köprülü Fuat, yine ayni yerdeki konuşmasında, tamamla iniştir: Yann yapılacak umumi seçimler bu milletin tarihinde bir dönüm noktası olacaktır.
Çoğunluk partisinin bu sözlere nasıl tahammül edeceği görül meğe değer bir manzaradır. A-çıktan açığa demokrat idareciler diyorlar ki kanunî ve sağlam yol kırdan umumi bir seçim yapılsa millet bizi seçecektir. Hattâ geçen defa bile bizi seçmiştir amma şeklen kaybetmiş bulunduk...
Halk Partisinin müfrit eleman lan, şurada, burada yüksekten konuşarak milletin kendilerini seçtiğini iddia edenler acaba bu acı imalar karşısında ne diyeceklerdir? Haklı bir fevarana kapılarak biz iddiayı kabul ediyoruz ve doğruca emıeydanına yânı ye nl umumî seçimlere gidiyoruz, diyebilecekler midir? Hiç sanmıyoruz. Onlar sade, lâkırdıda cüretli olurlar fakat ufak tefek menfaatlerin himayesinde gayet uyamlc ve duyar hareket ederler. Dikkat buyuruluyor mu Büyük Millet Meclisinde yeni teka-lid kanunu konuşulurken, dün, yine çoğunluk partisi mensuplarından bazıları heyecana kapılmış kırılır. Milletvekillerine bol teka Udiye bağlanması volıındakı hükümetin teklifine itiraz ettiği i-çın bir muhalefet milletvekiline hiddetle hücum etmişler ve demagoji yapıyorsun, seçim propagandasına girişiyorsun demişler... Milletvekilliğini düpedüz bir memurluk gibi saymak ve istikbali emniyete bağlamak hep önümüzdeki seçimlerden emin o.’mıyan Halk Partisi mensuplarının baş düşünceleridir. İşiıı garip ciheti İm kadar basit ve açık bir düşünceyi örtm'ik için cesur arkadaşlarına ve muhaliflerine demagoji ismul ederek taarruz etmek cüretini de nefislerinde bu Juyorlar. Ufak gayelerin bu kadar büyük ve parlak lâflarla mas kelendlği nailir görülmüş temaşalardan sayılmalıdır, işte Celâl (Dovamıı 8a. 3 - 8li. 5 do)
işlere intikal ediyor
Bir Milletvekili, ayak-kablarını boyatmağa gönderdi ve çorapla dolaştı
Ankara: 27 (Telefonla) - B. M. M. nin bugünkü oturumunda emek li sandığı kanununun müzakere edil diği sırada garip bir hâdise nıüşaha-do edilmiştir. Bir aralık arka sıralarda oturan İbrahim Refik Soyer (Niğde) nirı bir hademe çağırdığı gö rüldü. Gelen hademe Soye-rin pabuçlarını aldı ve dışarı çıktı. İbrahim Refik Soyer çoraplarile duruyor ve önündeki tasarı üzerinde çalışaralt bazı notlar hazırlıyordu. Bu hal dinleyicilerin vo gazoleoileru dikkat ve hayretini çekti. Bu hayret ve dikkati gören Ahmet Ulus (Giresun) yerinden kalkarak Soyerin yanına gelip oturdu ve kendisile görüş meye başladı. Az sonro vo Ahmet ülu suıi ayrılışını müteakip İbrahim Refik yerinden kalktı vo çorapinrile yü tuyeıek dııçaaı lAd .e yiuc
çoTaphırilo döndü. Bir müddet sonra mecliste ayakkabı boyıunllğı yapan odacı, elinde tuttuğu Soyerin pobuçlarile milletvekiline yaklaştı ve ayakkaplan yere kovdu. Soyer o-dacıyo boya parasını ödedi vo pabuç larını giydi. Fakat ayakkabının biri cilalanmış ötekine vakit kalmamıştı. Bu hal Soyerin yanında bulunan milletvekillerinin de dikkatini çekmişe benziyordu.
Hikmet Bay ur Aydına gitti
Dünkll dörtler toplantısına başkanlık eden Fransız Dışişleri Bakanı M. Schuman (Yazısı 3 üncü Sayfada)
Türk Hava Kurumunun 11 inci kurultayı münasebetiyle Etime sut meydanında yapılan gösterilerden bir görünüş.... ■
CelâlBayarKastamonu da Başbakana hitab etti
D, memlekette bütün seçimleri kat’î teminat altina alacak bir umumî seçim mecellesi istiyor
Pazar günü mühim bir konuşmada bulunacak
. Celâl Bayar, son Çankı n seyahatinde konuşurken
takbih mitingleri
Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası Seçmeleri
Dün, Ankaralı gençlerin tertib ettiği miting çok hararetli oldu
Kastamonu: 27 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün başlamış bulunan Kastamonu il kongresi bu sabah sekizden itibaren çalışmalarına devam etti. 11 idaro kurulu rapo runun okunmasını müteakip bazı do-legclor idaro kurulunun iyi çalışmadığını belirtirlerken diğor bir kısım delegeler de gilç vo müşkül şartlar altında çaljşan idare kurulunun muvaffak olmuş addedileceğini teha -riiz ettirdiler. Delegeler arasında tartışmalı konuşmalar cereyan ederken sual tam 10 ila Boyarla Köprülü, kongreye geldilor. Bayar, iki gündenberi beklenen mülıim konuşmasını yaptı. Sozloriuo Kastamonu-nun istiklâl mücadolesindo gösterdiği kahramanlıklarla başlayan Colâl Bayar, dedi ki:
— Biz açıkça bunları haykırırken neden bizi mahkemeye vermiyorlar P Veremezler P Çünkü elimizde hepsini isbat edecek yüzlerco vesika mov-
D. P. genel bnşkam, 21 Temmuzdan bu yana gelip geçmiş hükümet lerin seçim nıevzuundaki hareket tarzının bir oyalama politikıw:ndan başka bir şey olmadığını misallerle belirtti vo şöyle dedi:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
BH
Ankara: 27 (Telefonla) — Ankara gönçlerinin çirkin Atina hâdisesini protesto ötmek için hazırladıkları mitlngo bugün saat 17 do Cebecide baylandı. Gönçlerin ollorindo taşı dıklan levhalarda «zaferi Snkaryu-dı», sportmenliği Atinadu öğrendik» cümleleri okunuyordu. «Dostunu tanı» diyo yazılı devhada iso siyah bir çizmenin bir Efzun askerine tekme attığı, uy yıldızlı bir elin gidip yerden kaldırıp bir ekuıek uzattığı gö-
Peri masalını andıran bir evlenme
Açılış nutkundan sonra Kızılay meydanına golindi. Burada nutuklar söylendikten sonra Zafer meydanına gelindi. Mühondislcr Birliği ilo Eti Bank kömür tevzi ınüossosesi bayrak çekmekte geciktikleri için talebelerin protestoları arttı. Burada talobolero unkora işçileri, sporcuları vo halk da iştirak etmeğe başlamış, şoförler cemiyeti höpcrlorlü bir oto mobil göndermişti. Kalabalık gittikçe artıyordu. Şoförlor cemiyeti rei-isl Recep Dongin Anh»ra işçileri nü mine bir hitabede bulundu. Buradan da Ulus moydıınıııu gidildi. Ulus
— Aziz vatandaşlar, nıomlokotin .Dovaını: Sa. 3 - sU. 3 do)
Mısır Kralı Mr. Strange’ı
Dün İnönü stadında başlıyan Avrupa serbest güreş şampiyonam seçmelerinden bir İntiba.
(.Yazısı; 6 ncıda SPOR eayfa miadadır. J Foto: Burhan - Yeni Babahl
Cannca: 27 (AP.) — Amoriknn sinema yıldızı Pıta Hoyvrortlı'la Prens Ali ITıın bugiin nikâlılanmış-lnrdır. Bu izdivaç, hakiki hayatta Ooroyun çdon bir peri masalı malıi-
Ispnnyol - Amerikan ırkından geL mo ana babadan Novyorkta doğan Rila 14 yaşında tiyatro hayııtnııı ıı-tılınıştır. Ali Han, İsımiilî tarikatının^ reisi Ağa Hun'ın oğludur. 38 ya şındn olcu Ali Han esasen çok «engin olup, babasının efsanevî servetinin do vârisidir,
Nikâh töreni Vallauris kasabaaı-, um ktlçllk vo oldukça luırap belediye
(Devamı 8a. o 8Ü. 8 de)
kabul etti
Londra: 27 (AA.) — Kral Faruk Kahiredo İngiliz Dışişleri Bakanlığı daimi müsteşar: Sir William Strango’i kabul etmiştir. Görüşme bir snııt sürmüştür. Şimdi Ortadoğu memleketlerinde bir geziye çıkmış bulunan Sir Willium Strango, dalış önce Mısır Başbakanı Abdülhudi pı şa vo Arap Birliği genel sekreteri Azznııı poşu ilo görüşmüştür.
Bellinde yeni zorluklar çıkarılıyor
Yaz manevraları yüzünden hava
koridoru daraltıldı
Berlin: 27 (A.A.) «AfpŞ - ita* vs güvenliği dörtlü komitesindeki Sovyet temsilcisi, Sovyet ordusunun ya» manevralarının derhal haşhyuaı' ğını batılı mı-slekdaşiarını» bugün bildirmiştir.
Sovyet temsilcisi, bu münnu.telle Berlin ile Brunstvich şehirleri masın daki hava koridorunda 8 kilometrelik bir 6ahoda atış tecrübelerinin yapılacağını ayrıca açıklamıştır.
Amerikan tebliğinde bildinlu.ğıne göre Amerika ve İngiliz temsillileri protestoda bulunmuşlar ve bu manevraların hava koridorunda sefer yapmakta olan uçaklar için bir t.elw İikö teşkil ettiklerini belirtmeler*' dir.
Amerikan protestosuna cevap veren Sovyet temsilcisi Rus makamla* nnın bu bölge üzerinden geçecek u* çaklar için sorumluluk kabul et modüllerini bildirmiş vo bahis mevzuu bölgeyi «tehlikeli mıntııka* olarak vasıflandırmıştır.
Sovyet temsilcisi, koridor servisini yapan uçş&ların daha yüksek bnşkt bir koridordan geçarilnıo"! litannu* nun Ingiliz ve Amerikan askeri bü-
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 2 do)
Şanghayın
sukutu
Şehir tamamiyle komünistlerin idaresi
altına girdi
Londra, 27 (B.B.C.) — Şanghay, şimdi tamamiyle komünlöt lerin İdaresi altındadır. Şehir için yapılan ve üç gün sürek harbde 200 den daha az inaaû ölmüş veya yaralanmıştır.
Şanghay, 27 (A.A.), «United Press» — Komünist birlikleri dün akşam şehrin muhtelif böl* gelerinde bulunan bir avuç mil» liyetçlnin giriştiği son mukavç* met hareketini de bertaraf et« (Devamı: Sa. 3 - Sü. ? do)
İstikbâlin meş'aleleri
ULUNAY
Ceçon pazar, üniversiteli gençlor bizim Kartaldaki «Soğanlık» köyünün dttvotlno ıca-bot etmişlor. Zaten bu köydo geçen sono toşckkül edon bir hoyot, Soğanlığı kalkındırmak İçin toşebbils-to bulunuyor. Nasıl? No suretle?
Orasını pok bilmiyorum amma ev-
volû pok güzel bir av yatağı olan mer’aiarında bu güzel sporu İntiza-
ma almak Istodllor... Civarda avla-
nanlardan pok haklı olarak aldat almağı düşündüler ı muvaffak ol-
dular mı? Bolkl... Fakat bunu tan zim etmekle bıldırcının köküno kibrit suyu öken «mayıs bıldırcını» o-vını vo gebo hayvanların Itlâfını önlomlş olacakları clhotlo muvaffakiyetlerini oan-ü- gönülden temenni ediyorum.
O havalinin on güzel suyuna malik olan Soğanlı, oldukça İhmal o-dilmlş bir köydür. Kartala boş dakika mosafodo olmasına vo yanı başında Yakacığın şıkır şıkır nurlar saçmasına rağmon, oloktriğo anoak gcçon sono kavuşmuştur. Yakaoık gibi topodo olmadığı İçin havası çok mutedildir. Eski adamlar orada kooaman köşklor yaptırmışlar... Fakat bugün bütün köylerimiz gibi bir harabedir... Kışın köyo gl-rocok yol, diz boyu çamurdur.
Gonçlorlmlzln Soğanlıyı ziyarot-
ton, şarkı kalkındırma tasavvurun-
da faydalanaoaklarını pok zannot-
ntlyorum. Zaton bütün samlmlyo-
tlmlo şu olhotl de arzodoylm kİ
şark, goçlol ziyaretlerle kalkındın-
umu. ,v«nl s.miu m «uınuıu
malûmata göro bu değerli gençler, beşer kişilik gruplar teşkil eylemiş lor; bu gruplarda bir hukukçu, bir. ormanoı, bir doktor, bir baytar... Velhasıl İhtiyaca göre seçilmiş şah-siyetlor varmış. Bunlar köylere giderek köylüye muhtaç olduğu kalkınma cnorjlslnl telkin edecekmiş.
Düşünoe pok güzeldir. Fakat tat blklndcn lemonnl odllen neticenin oldo odlloooğlnl zannetmiyorum. Bu boş kişilik grup şark köylerlndo kn laoaklar mı? Kalmağı gözlerim» kostlreblllyorlar mı? Bunu yapamazlarsa bütün zahmetleri beyhu-
şarkı kalkındırmak İçin boş kişi değil tok kişi kâfidir. Fakat buny bir tetkik gezintisi gibi yapmamalı. Bir İman İle yapmalı... Maalesef blzdo «taşra memuriyoti» bir çllodlr. Herkes Istanbulu ister. Hat tû Ankarayı bile Istemozlcr... Bütün gözler İstanbula dikilmiştir. Daha taşradan gelınlş bir allo gör-modim kİ oturduğu yorl bogonmlg oranın hayatına İntibak edobllmlş olsun... Sanki cohennomdon geliyor muş gibi yaka silkiyorlar i halbukjl «konfor» un onvaına alışmış olarç garplılar neleri gözlerlr.o alarak İnsan ayağı basmamış yorloro gidip senolorco kalıyorlar vo kendilerini tabiatın ûgıışuna bırakıyorlar.
Gonçlorlmlzln hüsn-ü- nlyetlnj
büyük bir memnuniyetle karşılıyo-
ruz. Oraları şimdi Istodlklorl gibi
gezip dolaşsınlar... Fakat o köy-
lordo kalmak lüzumunu bir saniye
fikirlerinden uzak tutmamak şartH.
la...
Cumartesi 28 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdaroı Nuruosınanlyo No: II Yeni Sabah GoCuLe-tr (n »UKSEM KALİTELİ ÇİM0L4TA
MAYIS 1949 Tel adresi: «YENİ SABAHz İSTANBUL Telofon: 20769 12 inci Yıl, No. 3656 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1YI2 sayı8, . ıo Kuruş GOıOfN m .ol.. l.tı.H. ,^,,,7, ,.,ı,|.,ln| |oao„W •n İyi donla., olmujla.d,, p, —— Tö
İller kanunu tasarısı
Valilere geniş salâhiyetler verilmesi, Mecliste muhalefetçe şiddetle tenkid edildi
Bir Milletvekili Bu kanunun memleketi Ortaçağa götüreceğini söyledi. Diğer bir Milletvekili kanunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı tekidlere cevab verdi
Ankara: 27 (Hususî) — Cevdet Kerim lncedayuun Başkanlığında bu sabah toplanan B.M. Meclisinde 133 esas ve 86 geçici maddeden ibaret olan emekli sandığı «aîıu -nunun müzakeresi sona erdi, Ko -misyonla iade edilen 22 maddenin da müzakere ve kabulünden son . ra kanunun müzakeresi tamamlanmış olacaktır.
tiler Kanunu Tasarısı
Bundan sonra İller Kanunu tasa nsınımn mtlzakoreslne başlandı, 71 (□evsini: Sa. s - SU. 6 da.:
Mecliste laubali bir hareket
Fan - Attienfcan Hava Yollannvn Clipper uçağiyle Amerikana giden Türk filosu başkomutanı Amiral Mehmet Ali Ülgeni Nevyork’da Birleşik Amerika bahriye temsilcisi ve Türkiyenin Vaşington deniz ataşesi Saip Caner (solda) selâmlıyorlar. Resimde görülen diğer zevat Türk deniz kuvvetlerinden Tümamiral Rıfat özdeş (ortada) ve Yüzbaşı Aziz Ulusandır. Birleşik Amerika deniz kuvvetlerinin muhtelif deniz tesislerini ziyaret edecek olan Türk subayları Ameri-koda bir ay kalacaklardır.
(AP) — Türk
Mehmet Ali Lssünü gözden a kendisine 8 İr. Amiral Ü1 -
gen üsse girerken 17 pare top atılmak suretile selâmlanmış ve öğle yemeğini Birleşik — Amerika Atlantik Donanması denizaltı kuvvetleri komutanı Amiral James Fifela birlikte yemiştir. Amiral tedklklerlne devam etmektedir.
DÖRTLER KONFERANSI
Kontrol’e ait meselelerde karara
varılamayınca, ğörüşmeler ekonomik
Çoğunluğa en büyük
tecavüz
Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, Kasüuno-nuda. Demokrat Parti kongresinde murahhaslarla konuştuğu »ırada öyle bir cümle Barfetmiştir ki, şimdiye kadar, Halk Partisinin yüzüne bu kadar sert bir »öz söylenmemiştir denilse yerinde olur.
Bayar diyor ki: Biz hakikatte ekseriyet particiyiz. Her ne kadar şeklen Mecliste ekalliyette görünüyorsak da... Bu ağır ithamı Köprülü Fuat, yine ayni yerdeki konuşmasında, tamamla iniştir: Yann yapılacak umumi seçimler bu milletin tarihinde bir dönüm noktası olacaktır.
Çoğunluk partisinin bu sözlere nasıl tahammül edeceği görül meğe değer bir manzaradır. A-çıktan açığa demokrat idareciler diyorlar ki kanunî ve sağlam yol kırdan umumi bir seçim yapılsa millet bizi seçecektir. Hattâ geçen defa bile bizi seçmiştir amma şeklen kaybetmiş bulunduk...
Halk Partisinin müfrit eleman lan, şurada, burada yüksekten konuşarak milletin kendilerini seçtiğini iddia edenler acaba bu acı imalar karşısında ne diyeceklerdir? Haklı bir fevarana kapılarak biz iddiayı kabul ediyoruz ve doğruca emıeydanına yânı ye nl umumî seçimlere gidiyoruz, diyebilecekler midir? Hiç sanmıyoruz. Onlar sade, lâkırdıda cüretli olurlar fakat ufak tefek menfaatlerin himayesinde gayet uyamlc ve duyar hareket ederler. Dikkat buyuruluyor mu Büyük Millet Meclisinde yeni teka-lid kanunu konuşulurken, dün, yine çoğunluk partisi mensuplarından bazıları heyecana kapılmış kırılır. Milletvekillerine bol teka Udiye bağlanması volıındakı hükümetin teklifine itiraz ettiği i-çın bir muhalefet milletvekiline hiddetle hücum etmişler ve demagoji yapıyorsun, seçim propagandasına girişiyorsun demişler... Milletvekilliğini düpedüz bir memurluk gibi saymak ve istikbali emniyete bağlamak hep önümüzdeki seçimlerden emin o.’mıyan Halk Partisi mensuplarının baş düşünceleridir. İşiıı garip ciheti İm kadar basit ve açık bir düşünceyi örtm'ik için cesur arkadaşlarına ve muhaliflerine demagoji ismul ederek taarruz etmek cüretini de nefislerinde bu Juyorlar. Ufak gayelerin bu kadar büyük ve parlak lâflarla mas kelendlği nailir görülmüş temaşalardan sayılmalıdır, işte Celâl (Dovamıı 8a. 3 - 8li. 5 do)
işlere intikal ediyor
Bir Milletvekili, ayak-kablarını boyatmağa gönderdi ve çorapla dolaştı
Ankara: 27 (Telefonla) - B. M. M. nin bugünkü oturumunda emek li sandığı kanununun müzakere edil diği sırada garip bir hâdise nıüşaha-do edilmiştir. Bir aralık arka sıralarda oturan İbrahim Refik Soyer (Niğde) nirı bir hademe çağırdığı gö rüldü. Gelen hademe Soye-rin pabuçlarını aldı ve dışarı çıktı. İbrahim Refik Soyer çoraplarile duruyor ve önündeki tasarı üzerinde çalışaralt bazı notlar hazırlıyordu. Bu hal dinleyicilerin vo gazoleoileru dikkat ve hayretini çekti. Bu hayret ve dikkati gören Ahmet Ulus (Giresun) yerinden kalkarak Soyerin yanına gelip oturdu ve kendisile görüş meye başladı. Az sonro vo Ahmet ülu suıi ayrılışını müteakip İbrahim Refik yerinden kalktı vo çorapinrile yü tuyeıek dııçaaı lAd .e yiuc
çoTaphırilo döndü. Bir müddet sonra mecliste ayakkabı boyıunllğı yapan odacı, elinde tuttuğu Soyerin pobuçlarile milletvekiline yaklaştı ve ayakkaplan yere kovdu. Soyer o-dacıyo boya parasını ödedi vo pabuç larını giydi. Fakat ayakkabının biri cilalanmış ötekine vakit kalmamıştı. Bu hal Soyerin yanında bulunan milletvekillerinin de dikkatini çekmişe benziyordu.
Hikmet Bay ur Aydına gitti
Dünkll dörtler toplantısına başkanlık eden Fransız Dışişleri Bakanı M. Schuman (Yazısı 3 üncü Sayfada)
Türk Hava Kurumunun 11 inci kurultayı münasebetiyle Etime sut meydanında yapılan gösterilerden bir görünüş.... ■
CelâlBayarKastamonu da Başbakana hitab etti
D, memlekette bütün seçimleri kat’î teminat altina alacak bir umumî seçim mecellesi istiyor
Pazar günü mühim bir konuşmada bulunacak
. Celâl Bayar, son Çankı n seyahatinde konuşurken
takbih mitingleri
Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası Seçmeleri
Dün, Ankaralı gençlerin tertib ettiği miting çok hararetli oldu
Kastamonu: 27 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün başlamış bulunan Kastamonu il kongresi bu sabah sekizden itibaren çalışmalarına devam etti. 11 idaro kurulu rapo runun okunmasını müteakip bazı do-legclor idaro kurulunun iyi çalışmadığını belirtirlerken diğor bir kısım delegeler de gilç vo müşkül şartlar altında çaljşan idare kurulunun muvaffak olmuş addedileceğini teha -riiz ettirdiler. Delegeler arasında tartışmalı konuşmalar cereyan ederken sual tam 10 ila Boyarla Köprülü, kongreye geldilor. Bayar, iki gündenberi beklenen mülıim konuşmasını yaptı. Sozloriuo Kastamonu-nun istiklâl mücadolesindo gösterdiği kahramanlıklarla başlayan Colâl Bayar, dedi ki:
— Biz açıkça bunları haykırırken neden bizi mahkemeye vermiyorlar P Veremezler P Çünkü elimizde hepsini isbat edecek yüzlerco vesika mov-
D. P. genel bnşkam, 21 Temmuzdan bu yana gelip geçmiş hükümet lerin seçim nıevzuundaki hareket tarzının bir oyalama politikıw:ndan başka bir şey olmadığını misallerle belirtti vo şöyle dedi:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
BH
Ankara: 27 (Telefonla) — Ankara gönçlerinin çirkin Atina hâdisesini protesto ötmek için hazırladıkları mitlngo bugün saat 17 do Cebecide baylandı. Gönçlerin ollorindo taşı dıklan levhalarda «zaferi Snkaryu-dı», sportmenliği Atinadu öğrendik» cümleleri okunuyordu. «Dostunu tanı» diyo yazılı devhada iso siyah bir çizmenin bir Efzun askerine tekme attığı, uy yıldızlı bir elin gidip yerden kaldırıp bir ekuıek uzattığı gö-
Peri masalını andıran bir evlenme
Açılış nutkundan sonra Kızılay meydanına golindi. Burada nutuklar söylendikten sonra Zafer meydanına gelindi. Mühondislcr Birliği ilo Eti Bank kömür tevzi ınüossosesi bayrak çekmekte geciktikleri için talebelerin protestoları arttı. Burada talobolero unkora işçileri, sporcuları vo halk da iştirak etmeğe başlamış, şoförler cemiyeti höpcrlorlü bir oto mobil göndermişti. Kalabalık gittikçe artıyordu. Şoförlor cemiyeti rei-isl Recep Dongin Anh»ra işçileri nü mine bir hitabede bulundu. Buradan da Ulus moydıınıııu gidildi. Ulus
— Aziz vatandaşlar, nıomlokotin .Dovaını: Sa. 3 - sU. 3 do)
Mısır Kralı Mr. Strange’ı
Dün İnönü stadında başlıyan Avrupa serbest güreş şampiyonam seçmelerinden bir İntiba.
(.Yazısı; 6 ncıda SPOR eayfa miadadır. J Foto: Burhan - Yeni Babahl
Cannca: 27 (AP.) — Amoriknn sinema yıldızı Pıta Hoyvrortlı'la Prens Ali ITıın bugiin nikâlılanmış-lnrdır. Bu izdivaç, hakiki hayatta Ooroyun çdon bir peri masalı malıi-
Ispnnyol - Amerikan ırkından geL mo ana babadan Novyorkta doğan Rila 14 yaşında tiyatro hayııtnııı ıı-tılınıştır. Ali Han, İsımiilî tarikatının^ reisi Ağa Hun'ın oğludur. 38 ya şındn olcu Ali Han esasen çok «engin olup, babasının efsanevî servetinin do vârisidir,
Nikâh töreni Vallauris kasabaaı-, um ktlçllk vo oldukça luırap belediye
(Devamı 8a. o 8Ü. 8 de)
kabul etti
Londra: 27 (AA.) — Kral Faruk Kahiredo İngiliz Dışişleri Bakanlığı daimi müsteşar: Sir William Strango’i kabul etmiştir. Görüşme bir snııt sürmüştür. Şimdi Ortadoğu memleketlerinde bir geziye çıkmış bulunan Sir Willium Strango, dalış önce Mısır Başbakanı Abdülhudi pı şa vo Arap Birliği genel sekreteri Azznııı poşu ilo görüşmüştür.
Bellinde yeni zorluklar çıkarılıyor
Yaz manevraları yüzünden hava
koridoru daraltıldı
Berlin: 27 (A.A.) «AfpŞ - ita* vs güvenliği dörtlü komitesindeki Sovyet temsilcisi, Sovyet ordusunun ya» manevralarının derhal haşhyuaı' ğını batılı mı-slekdaşiarını» bugün bildirmiştir.
Sovyet temsilcisi, bu münnu.telle Berlin ile Brunstvich şehirleri masın daki hava koridorunda 8 kilometrelik bir 6ahoda atış tecrübelerinin yapılacağını ayrıca açıklamıştır.
Amerikan tebliğinde bildinlu.ğıne göre Amerika ve İngiliz temsillileri protestoda bulunmuşlar ve bu manevraların hava koridorunda sefer yapmakta olan uçaklar için bir t.elw İikö teşkil ettiklerini belirtmeler*' dir.
Amerikan protestosuna cevap veren Sovyet temsilcisi Rus makamla* nnın bu bölge üzerinden geçecek u* çaklar için sorumluluk kabul et modüllerini bildirmiş vo bahis mevzuu bölgeyi «tehlikeli mıntııka* olarak vasıflandırmıştır.
Sovyet temsilcisi, koridor servisini yapan uçş&ların daha yüksek bnşkt bir koridordan geçarilnıo"! litannu* nun Ingiliz ve Amerikan askeri bü-
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 2 do)
Şanghayın
sukutu
Şehir tamamiyle komünistlerin idaresi
altına girdi
Londra, 27 (B.B.C.) — Şanghay, şimdi tamamiyle komünlöt lerin İdaresi altındadır. Şehir için yapılan ve üç gün sürek harbde 200 den daha az inaaû ölmüş veya yaralanmıştır.
Şanghay, 27 (A.A.), «United Press» — Komünist birlikleri dün akşam şehrin muhtelif böl* gelerinde bulunan bir avuç mil» liyetçlnin giriştiği son mukavç* met hareketini de bertaraf et« (Devamı: Sa. 3 - Sü. ? do)
İstikbâlin meş'aleleri
ULUNAY
Ceçon pazar, üniversiteli gençlor bizim Kartaldaki «Soğanlık» köyünün dttvotlno ıca-bot etmişlor. Zaten bu köydo geçen sono toşckkül edon bir hoyot, Soğanlığı kalkındırmak İçin toşebbils-to bulunuyor. Nasıl? No suretle?
Orasını pok bilmiyorum amma ev-
volû pok güzel bir av yatağı olan mer’aiarında bu güzel sporu İntiza-
ma almak Istodllor... Civarda avla-
nanlardan pok haklı olarak aldat almağı düşündüler ı muvaffak ol-
dular mı? Bolkl... Fakat bunu tan zim etmekle bıldırcının köküno kibrit suyu öken «mayıs bıldırcını» o-vını vo gebo hayvanların Itlâfını önlomlş olacakları clhotlo muvaffakiyetlerini oan-ü- gönülden temenni ediyorum.
O havalinin on güzel suyuna malik olan Soğanlı, oldukça İhmal o-dilmlş bir köydür. Kartala boş dakika mosafodo olmasına vo yanı başında Yakacığın şıkır şıkır nurlar saçmasına rağmon, oloktriğo anoak gcçon sono kavuşmuştur. Yakaoık gibi topodo olmadığı İçin havası çok mutedildir. Eski adamlar orada kooaman köşklor yaptırmışlar... Fakat bugün bütün köylerimiz gibi bir harabedir... Kışın köyo gl-rocok yol, diz boyu çamurdur.
Gonçlorlmlzln Soğanlıyı ziyarot-
ton, şarkı kalkındırma tasavvurun-
da faydalanaoaklarını pok zannot-
ntlyorum. Zaton bütün samlmlyo-
tlmlo şu olhotl de arzodoylm kİ
şark, goçlol ziyaretlerle kalkındın-
umu. ,v«nl s.miu m «uınuıu
malûmata göro bu değerli gençler, beşer kişilik gruplar teşkil eylemiş lor; bu gruplarda bir hukukçu, bir. ormanoı, bir doktor, bir baytar... Velhasıl İhtiyaca göre seçilmiş şah-siyetlor varmış. Bunlar köylere giderek köylüye muhtaç olduğu kalkınma cnorjlslnl telkin edecekmiş.
Düşünoe pok güzeldir. Fakat tat blklndcn lemonnl odllen neticenin oldo odlloooğlnl zannetmiyorum. Bu boş kişilik grup şark köylerlndo kn laoaklar mı? Kalmağı gözlerim» kostlreblllyorlar mı? Bunu yapamazlarsa bütün zahmetleri beyhu-
şarkı kalkındırmak İçin boş kişi değil tok kişi kâfidir. Fakat buny bir tetkik gezintisi gibi yapmamalı. Bir İman İle yapmalı... Maalesef blzdo «taşra memuriyoti» bir çllodlr. Herkes Istanbulu ister. Hat tû Ankarayı bile Istemozlcr... Bütün gözler İstanbula dikilmiştir. Daha taşradan gelınlş bir allo gör-modim kİ oturduğu yorl bogonmlg oranın hayatına İntibak edobllmlş olsun... Sanki cohennomdon geliyor muş gibi yaka silkiyorlar i halbukjl «konfor» un onvaına alışmış olarç garplılar neleri gözlerlr.o alarak İnsan ayağı basmamış yorloro gidip senolorco kalıyorlar vo kendilerini tabiatın ûgıışuna bırakıyorlar.
Gonçlorlmlzln hüsn-ü- nlyetlnj
büyük bir memnuniyetle karşılıyo-
ruz. Oraları şimdi Istodlklorl gibi
gezip dolaşsınlar... Fakat o köy-
lordo kalmak lüzumunu bir saniye
fikirlerinden uzak tutmamak şartH.
la...
Cumartesi 28 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdaroı Nuruosınanlyo No: II Yeni Sabah GoCuLe-tr (n »UKSEM KALİTELİ ÇİM0L4TA
MAYIS 1949 Tel adresi: «YENİ SABAHz İSTANBUL Telofon: 20769 12 inci Yıl, No. 3656 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1YI2 sayı8, . ıo Kuruş GOıOfN m .ol.. l.tı.H. ,^,,,7, ,.,ı,|.,ln| |oao„W •n İyi donla., olmujla.d,, p, —— Tö
İller kanunu tasarısı
Valilere geniş salâhiyetler verilmesi, Mecliste muhalefetçe şiddetle tenkid edildi
Bir Milletvekili Bu kanunun memleketi Ortaçağa götüreceğini söyledi. Diğer bir Milletvekili kanunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı tekidlere cevab verdi
Ankara: 27 (Hususî) — Cevdet Kerim lncedayuun Başkanlığında bu sabah toplanan B.M. Meclisinde 133 esas ve 86 geçici maddeden ibaret olan emekli sandığı «aîıu -nunun müzakeresi sona erdi, Ko -misyonla iade edilen 22 maddenin da müzakere ve kabulünden son . ra kanunun müzakeresi tamamlanmış olacaktır.
tiler Kanunu Tasarısı
Bundan sonra İller Kanunu tasa nsınımn mtlzakoreslne başlandı, 71 (□evsini: Sa. s - SU. 6 da.:
Mecliste laubali bir hareket
Fan - Attienfcan Hava Yollannvn Clipper uçağiyle Amerikana giden Türk filosu başkomutanı Amiral Mehmet Ali Ülgeni Nevyork’da Birleşik Amerika bahriye temsilcisi ve Türkiyenin Vaşington deniz ataşesi Saip Caner (solda) selâmlıyorlar. Resimde görülen diğer zevat Türk deniz kuvvetlerinden Tümamiral Rıfat özdeş (ortada) ve Yüzbaşı Aziz Ulusandır. Birleşik Amerika deniz kuvvetlerinin muhtelif deniz tesislerini ziyaret edecek olan Türk subayları Ameri-koda bir ay kalacaklardır.
(AP) — Türk
Mehmet Ali Lssünü gözden a kendisine 8 İr. Amiral Ü1 -
gen üsse girerken 17 pare top atılmak suretile selâmlanmış ve öğle yemeğini Birleşik — Amerika Atlantik Donanması denizaltı kuvvetleri komutanı Amiral James Fifela birlikte yemiştir. Amiral tedklklerlne devam etmektedir.
DÖRTLER KONFERANSI
Kontrol’e ait meselelerde karara
varılamayınca, ğörüşmeler ekonomik
Çoğunluğa en büyük
tecavüz
Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, Kasüuno-nuda. Demokrat Parti kongresinde murahhaslarla konuştuğu »ırada öyle bir cümle Barfetmiştir ki, şimdiye kadar, Halk Partisinin yüzüne bu kadar sert bir »öz söylenmemiştir denilse yerinde olur.
Bayar diyor ki: Biz hakikatte ekseriyet particiyiz. Her ne kadar şeklen Mecliste ekalliyette görünüyorsak da... Bu ağır ithamı Köprülü Fuat, yine ayni yerdeki konuşmasında, tamamla iniştir: Yann yapılacak umumi seçimler bu milletin tarihinde bir dönüm noktası olacaktır.
Çoğunluk partisinin bu sözlere nasıl tahammül edeceği görül meğe değer bir manzaradır. A-çıktan açığa demokrat idareciler diyorlar ki kanunî ve sağlam yol kırdan umumi bir seçim yapılsa millet bizi seçecektir. Hattâ geçen defa bile bizi seçmiştir amma şeklen kaybetmiş bulunduk...
Halk Partisinin müfrit eleman lan, şurada, burada yüksekten konuşarak milletin kendilerini seçtiğini iddia edenler acaba bu acı imalar karşısında ne diyeceklerdir? Haklı bir fevarana kapılarak biz iddiayı kabul ediyoruz ve doğruca emıeydanına yânı ye nl umumî seçimlere gidiyoruz, diyebilecekler midir? Hiç sanmıyoruz. Onlar sade, lâkırdıda cüretli olurlar fakat ufak tefek menfaatlerin himayesinde gayet uyamlc ve duyar hareket ederler. Dikkat buyuruluyor mu Büyük Millet Meclisinde yeni teka-lid kanunu konuşulurken, dün, yine çoğunluk partisi mensuplarından bazıları heyecana kapılmış kırılır. Milletvekillerine bol teka Udiye bağlanması volıındakı hükümetin teklifine itiraz ettiği i-çın bir muhalefet milletvekiline hiddetle hücum etmişler ve demagoji yapıyorsun, seçim propagandasına girişiyorsun demişler... Milletvekilliğini düpedüz bir memurluk gibi saymak ve istikbali emniyete bağlamak hep önümüzdeki seçimlerden emin o.’mıyan Halk Partisi mensuplarının baş düşünceleridir. İşiıı garip ciheti İm kadar basit ve açık bir düşünceyi örtm'ik için cesur arkadaşlarına ve muhaliflerine demagoji ismul ederek taarruz etmek cüretini de nefislerinde bu Juyorlar. Ufak gayelerin bu kadar büyük ve parlak lâflarla mas kelendlği nailir görülmüş temaşalardan sayılmalıdır, işte Celâl (Dovamıı 8a. 3 - 8li. 5 do)
işlere intikal ediyor
Bir Milletvekili, ayak-kablarını boyatmağa gönderdi ve çorapla dolaştı
Ankara: 27 (Telefonla) - B. M. M. nin bugünkü oturumunda emek li sandığı kanununun müzakere edil diği sırada garip bir hâdise nıüşaha-do edilmiştir. Bir aralık arka sıralarda oturan İbrahim Refik Soyer (Niğde) nirı bir hademe çağırdığı gö rüldü. Gelen hademe Soye-rin pabuçlarını aldı ve dışarı çıktı. İbrahim Refik Soyer çoraplarile duruyor ve önündeki tasarı üzerinde çalışaralt bazı notlar hazırlıyordu. Bu hal dinleyicilerin vo gazoleoileru dikkat ve hayretini çekti. Bu hayret ve dikkati gören Ahmet Ulus (Giresun) yerinden kalkarak Soyerin yanına gelip oturdu ve kendisile görüş meye başladı. Az sonro vo Ahmet ülu suıi ayrılışını müteakip İbrahim Refik yerinden kalktı vo çorapinrile yü tuyeıek dııçaaı lAd .e yiuc
çoTaphırilo döndü. Bir müddet sonra mecliste ayakkabı boyıunllğı yapan odacı, elinde tuttuğu Soyerin pobuçlarile milletvekiline yaklaştı ve ayakkaplan yere kovdu. Soyer o-dacıyo boya parasını ödedi vo pabuç larını giydi. Fakat ayakkabının biri cilalanmış ötekine vakit kalmamıştı. Bu hal Soyerin yanında bulunan milletvekillerinin de dikkatini çekmişe benziyordu.
Hikmet Bay ur Aydına gitti
Dünkll dörtler toplantısına başkanlık eden Fransız Dışişleri Bakanı M. Schuman (Yazısı 3 üncü Sayfada)
Türk Hava Kurumunun 11 inci kurultayı münasebetiyle Etime sut meydanında yapılan gösterilerden bir görünüş.... ■
CelâlBayarKastamonu da Başbakana hitab etti
D, memlekette bütün seçimleri kat’î teminat altina alacak bir umumî seçim mecellesi istiyor
Pazar günü mühim bir konuşmada bulunacak
. Celâl Bayar, son Çankı n seyahatinde konuşurken
takbih mitingleri
Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası Seçmeleri
Dün, Ankaralı gençlerin tertib ettiği miting çok hararetli oldu
Kastamonu: 27 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün başlamış bulunan Kastamonu il kongresi bu sabah sekizden itibaren çalışmalarına devam etti. 11 idaro kurulu rapo runun okunmasını müteakip bazı do-legclor idaro kurulunun iyi çalışmadığını belirtirlerken diğor bir kısım delegeler de gilç vo müşkül şartlar altında çaljşan idare kurulunun muvaffak olmuş addedileceğini teha -riiz ettirdiler. Delegeler arasında tartışmalı konuşmalar cereyan ederken sual tam 10 ila Boyarla Köprülü, kongreye geldilor. Bayar, iki gündenberi beklenen mülıim konuşmasını yaptı. Sozloriuo Kastamonu-nun istiklâl mücadolesindo gösterdiği kahramanlıklarla başlayan Colâl Bayar, dedi ki:
— Biz açıkça bunları haykırırken neden bizi mahkemeye vermiyorlar P Veremezler P Çünkü elimizde hepsini isbat edecek yüzlerco vesika mov-
D. P. genel bnşkam, 21 Temmuzdan bu yana gelip geçmiş hükümet lerin seçim nıevzuundaki hareket tarzının bir oyalama politikıw:ndan başka bir şey olmadığını misallerle belirtti vo şöyle dedi:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
BH
Ankara: 27 (Telefonla) — Ankara gönçlerinin çirkin Atina hâdisesini protesto ötmek için hazırladıkları mitlngo bugün saat 17 do Cebecide baylandı. Gönçlerin ollorindo taşı dıklan levhalarda «zaferi Snkaryu-dı», sportmenliği Atinadu öğrendik» cümleleri okunuyordu. «Dostunu tanı» diyo yazılı devhada iso siyah bir çizmenin bir Efzun askerine tekme attığı, uy yıldızlı bir elin gidip yerden kaldırıp bir ekuıek uzattığı gö-
Peri masalını andıran bir evlenme
Açılış nutkundan sonra Kızılay meydanına golindi. Burada nutuklar söylendikten sonra Zafer meydanına gelindi. Mühondislcr Birliği ilo Eti Bank kömür tevzi ınüossosesi bayrak çekmekte geciktikleri için talebelerin protestoları arttı. Burada talobolero unkora işçileri, sporcuları vo halk da iştirak etmeğe başlamış, şoförler cemiyeti höpcrlorlü bir oto mobil göndermişti. Kalabalık gittikçe artıyordu. Şoförlor cemiyeti rei-isl Recep Dongin Anh»ra işçileri nü mine bir hitabede bulundu. Buradan da Ulus moydıınıııu gidildi. Ulus
— Aziz vatandaşlar, nıomlokotin .Dovaını: Sa. 3 - sU. 3 do)
Mısır Kralı Mr. Strange’ı
Dün İnönü stadında başlıyan Avrupa serbest güreş şampiyonam seçmelerinden bir İntiba.
(.Yazısı; 6 ncıda SPOR eayfa miadadır. J Foto: Burhan - Yeni Babahl
Cannca: 27 (AP.) — Amoriknn sinema yıldızı Pıta Hoyvrortlı'la Prens Ali ITıın bugiin nikâlılanmış-lnrdır. Bu izdivaç, hakiki hayatta Ooroyun çdon bir peri masalı malıi-
Ispnnyol - Amerikan ırkından geL mo ana babadan Novyorkta doğan Rila 14 yaşında tiyatro hayııtnııı ıı-tılınıştır. Ali Han, İsımiilî tarikatının^ reisi Ağa Hun'ın oğludur. 38 ya şındn olcu Ali Han esasen çok «engin olup, babasının efsanevî servetinin do vârisidir,
Nikâh töreni Vallauris kasabaaı-, um ktlçllk vo oldukça luırap belediye
(Devamı 8a. o 8Ü. 8 de)
kabul etti
Londra: 27 (AA.) — Kral Faruk Kahiredo İngiliz Dışişleri Bakanlığı daimi müsteşar: Sir William Strango’i kabul etmiştir. Görüşme bir snııt sürmüştür. Şimdi Ortadoğu memleketlerinde bir geziye çıkmış bulunan Sir Willium Strango, dalış önce Mısır Başbakanı Abdülhudi pı şa vo Arap Birliği genel sekreteri Azznııı poşu ilo görüşmüştür.
Bellinde yeni zorluklar çıkarılıyor
Yaz manevraları yüzünden hava
koridoru daraltıldı
Berlin: 27 (A.A.) «AfpŞ - ita* vs güvenliği dörtlü komitesindeki Sovyet temsilcisi, Sovyet ordusunun ya» manevralarının derhal haşhyuaı' ğını batılı mı-slekdaşiarını» bugün bildirmiştir.
Sovyet temsilcisi, bu münnu.telle Berlin ile Brunstvich şehirleri masın daki hava koridorunda 8 kilometrelik bir 6ahoda atış tecrübelerinin yapılacağını ayrıca açıklamıştır.
Amerikan tebliğinde bildinlu.ğıne göre Amerika ve İngiliz temsillileri protestoda bulunmuşlar ve bu manevraların hava koridorunda sefer yapmakta olan uçaklar için bir t.elw İikö teşkil ettiklerini belirtmeler*' dir.
Amerikan protestosuna cevap veren Sovyet temsilcisi Rus makamla* nnın bu bölge üzerinden geçecek u* çaklar için sorumluluk kabul et modüllerini bildirmiş vo bahis mevzuu bölgeyi «tehlikeli mıntııka* olarak vasıflandırmıştır.
Sovyet temsilcisi, koridor servisini yapan uçş&ların daha yüksek bnşkt bir koridordan geçarilnıo"! litannu* nun Ingiliz ve Amerikan askeri bü-
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 2 do)
Şanghayın
sukutu
Şehir tamamiyle komünistlerin idaresi
altına girdi
Londra, 27 (B.B.C.) — Şanghay, şimdi tamamiyle komünlöt lerin İdaresi altındadır. Şehir için yapılan ve üç gün sürek harbde 200 den daha az inaaû ölmüş veya yaralanmıştır.
Şanghay, 27 (A.A.), «United Press» — Komünist birlikleri dün akşam şehrin muhtelif böl* gelerinde bulunan bir avuç mil» liyetçlnin giriştiği son mukavç* met hareketini de bertaraf et« (Devamı: Sa. 3 - Sü. ? do)
İstikbâlin meş'aleleri
ULUNAY
Ceçon pazar, üniversiteli gençlor bizim Kartaldaki «Soğanlık» köyünün dttvotlno ıca-bot etmişlor. Zaten bu köydo geçen sono toşckkül edon bir hoyot, Soğanlığı kalkındırmak İçin toşebbils-to bulunuyor. Nasıl? No suretle?
Orasını pok bilmiyorum amma ev-
volû pok güzel bir av yatağı olan mer’aiarında bu güzel sporu İntiza-
ma almak Istodllor... Civarda avla-
nanlardan pok haklı olarak aldat almağı düşündüler ı muvaffak ol-
dular mı? Bolkl... Fakat bunu tan zim etmekle bıldırcının köküno kibrit suyu öken «mayıs bıldırcını» o-vını vo gebo hayvanların Itlâfını önlomlş olacakları clhotlo muvaffakiyetlerini oan-ü- gönülden temenni ediyorum.
O havalinin on güzel suyuna malik olan Soğanlı, oldukça İhmal o-dilmlş bir köydür. Kartala boş dakika mosafodo olmasına vo yanı başında Yakacığın şıkır şıkır nurlar saçmasına rağmon, oloktriğo anoak gcçon sono kavuşmuştur. Yakaoık gibi topodo olmadığı İçin havası çok mutedildir. Eski adamlar orada kooaman köşklor yaptırmışlar... Fakat bugün bütün köylerimiz gibi bir harabedir... Kışın köyo gl-rocok yol, diz boyu çamurdur.
Gonçlorlmlzln Soğanlıyı ziyarot-
ton, şarkı kalkındırma tasavvurun-
da faydalanaoaklarını pok zannot-
ntlyorum. Zaton bütün samlmlyo-
tlmlo şu olhotl de arzodoylm kİ
şark, goçlol ziyaretlerle kalkındın-
umu. ,v«nl s.miu m «uınuıu
malûmata göro bu değerli gençler, beşer kişilik gruplar teşkil eylemiş lor; bu gruplarda bir hukukçu, bir. ormanoı, bir doktor, bir baytar... Velhasıl İhtiyaca göre seçilmiş şah-siyetlor varmış. Bunlar köylere giderek köylüye muhtaç olduğu kalkınma cnorjlslnl telkin edecekmiş.
Düşünoe pok güzeldir. Fakat tat blklndcn lemonnl odllen neticenin oldo odlloooğlnl zannetmiyorum. Bu boş kişilik grup şark köylerlndo kn laoaklar mı? Kalmağı gözlerim» kostlreblllyorlar mı? Bunu yapamazlarsa bütün zahmetleri beyhu-
şarkı kalkındırmak İçin boş kişi değil tok kişi kâfidir. Fakat buny bir tetkik gezintisi gibi yapmamalı. Bir İman İle yapmalı... Maalesef blzdo «taşra memuriyoti» bir çllodlr. Herkes Istanbulu ister. Hat tû Ankarayı bile Istemozlcr... Bütün gözler İstanbula dikilmiştir. Daha taşradan gelınlş bir allo gör-modim kİ oturduğu yorl bogonmlg oranın hayatına İntibak edobllmlş olsun... Sanki cohennomdon geliyor muş gibi yaka silkiyorlar i halbukjl «konfor» un onvaına alışmış olarç garplılar neleri gözlerlr.o alarak İnsan ayağı basmamış yorloro gidip senolorco kalıyorlar vo kendilerini tabiatın ûgıışuna bırakıyorlar.
Gonçlorlmlzln hüsn-ü- nlyetlnj
büyük bir memnuniyetle karşılıyo-
ruz. Oraları şimdi Istodlklorl gibi
gezip dolaşsınlar... Fakat o köy-
lordo kalmak lüzumunu bir saniye
fikirlerinden uzak tutmamak şartH.
la...
Cumartesi 28 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdaroı Nuruosınanlyo No: II Yeni Sabah GoCuLe-tr (n »UKSEM KALİTELİ ÇİM0L4TA
MAYIS 1949 Tel adresi: «YENİ SABAHz İSTANBUL Telofon: 20769 12 inci Yıl, No. 3656 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1YI2 sayı8, . ıo Kuruş GOıOfN m .ol.. l.tı.H. ,^,,,7, ,.,ı,|.,ln| |oao„W •n İyi donla., olmujla.d,, p, —— Tö
İller kanunu tasarısı
Valilere geniş salâhiyetler verilmesi, Mecliste muhalefetçe şiddetle tenkid edildi
Bir Milletvekili Bu kanunun memleketi Ortaçağa götüreceğini söyledi. Diğer bir Milletvekili kanunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı tekidlere cevab verdi
Ankara: 27 (Hususî) — Cevdet Kerim lncedayuun Başkanlığında bu sabah toplanan B.M. Meclisinde 133 esas ve 86 geçici maddeden ibaret olan emekli sandığı «aîıu -nunun müzakeresi sona erdi, Ko -misyonla iade edilen 22 maddenin da müzakere ve kabulünden son . ra kanunun müzakeresi tamamlanmış olacaktır.
tiler Kanunu Tasarısı
Bundan sonra İller Kanunu tasa nsınımn mtlzakoreslne başlandı, 71 (□evsini: Sa. s - SU. 6 da.:
Mecliste laubali bir hareket
Fan - Attienfcan Hava Yollannvn Clipper uçağiyle Amerikana giden Türk filosu başkomutanı Amiral Mehmet Ali Ülgeni Nevyork’da Birleşik Amerika bahriye temsilcisi ve Türkiyenin Vaşington deniz ataşesi Saip Caner (solda) selâmlıyorlar. Resimde görülen diğer zevat Türk deniz kuvvetlerinden Tümamiral Rıfat özdeş (ortada) ve Yüzbaşı Aziz Ulusandır. Birleşik Amerika deniz kuvvetlerinin muhtelif deniz tesislerini ziyaret edecek olan Türk subayları Ameri-koda bir ay kalacaklardır.
(AP) — Türk
Mehmet Ali Lssünü gözden a kendisine 8 İr. Amiral Ü1 -
gen üsse girerken 17 pare top atılmak suretile selâmlanmış ve öğle yemeğini Birleşik — Amerika Atlantik Donanması denizaltı kuvvetleri komutanı Amiral James Fifela birlikte yemiştir. Amiral tedklklerlne devam etmektedir.
DÖRTLER KONFERANSI
Kontrol’e ait meselelerde karara
varılamayınca, ğörüşmeler ekonomik
Çoğunluğa en büyük
tecavüz
Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, Kasüuno-nuda. Demokrat Parti kongresinde murahhaslarla konuştuğu »ırada öyle bir cümle Barfetmiştir ki, şimdiye kadar, Halk Partisinin yüzüne bu kadar sert bir »öz söylenmemiştir denilse yerinde olur.
Bayar diyor ki: Biz hakikatte ekseriyet particiyiz. Her ne kadar şeklen Mecliste ekalliyette görünüyorsak da... Bu ağır ithamı Köprülü Fuat, yine ayni yerdeki konuşmasında, tamamla iniştir: Yann yapılacak umumi seçimler bu milletin tarihinde bir dönüm noktası olacaktır.
Çoğunluk partisinin bu sözlere nasıl tahammül edeceği görül meğe değer bir manzaradır. A-çıktan açığa demokrat idareciler diyorlar ki kanunî ve sağlam yol kırdan umumi bir seçim yapılsa millet bizi seçecektir. Hattâ geçen defa bile bizi seçmiştir amma şeklen kaybetmiş bulunduk...
Halk Partisinin müfrit eleman lan, şurada, burada yüksekten konuşarak milletin kendilerini seçtiğini iddia edenler acaba bu acı imalar karşısında ne diyeceklerdir? Haklı bir fevarana kapılarak biz iddiayı kabul ediyoruz ve doğruca emıeydanına yânı ye nl umumî seçimlere gidiyoruz, diyebilecekler midir? Hiç sanmıyoruz. Onlar sade, lâkırdıda cüretli olurlar fakat ufak tefek menfaatlerin himayesinde gayet uyamlc ve duyar hareket ederler. Dikkat buyuruluyor mu Büyük Millet Meclisinde yeni teka-lid kanunu konuşulurken, dün, yine çoğunluk partisi mensuplarından bazıları heyecana kapılmış kırılır. Milletvekillerine bol teka Udiye bağlanması volıındakı hükümetin teklifine itiraz ettiği i-çın bir muhalefet milletvekiline hiddetle hücum etmişler ve demagoji yapıyorsun, seçim propagandasına girişiyorsun demişler... Milletvekilliğini düpedüz bir memurluk gibi saymak ve istikbali emniyete bağlamak hep önümüzdeki seçimlerden emin o.’mıyan Halk Partisi mensuplarının baş düşünceleridir. İşiıı garip ciheti İm kadar basit ve açık bir düşünceyi örtm'ik için cesur arkadaşlarına ve muhaliflerine demagoji ismul ederek taarruz etmek cüretini de nefislerinde bu Juyorlar. Ufak gayelerin bu kadar büyük ve parlak lâflarla mas kelendlği nailir görülmüş temaşalardan sayılmalıdır, işte Celâl (Dovamıı 8a. 3 - 8li. 5 do)
işlere intikal ediyor
Bir Milletvekili, ayak-kablarını boyatmağa gönderdi ve çorapla dolaştı
Ankara: 27 (Telefonla) - B. M. M. nin bugünkü oturumunda emek li sandığı kanununun müzakere edil diği sırada garip bir hâdise nıüşaha-do edilmiştir. Bir aralık arka sıralarda oturan İbrahim Refik Soyer (Niğde) nirı bir hademe çağırdığı gö rüldü. Gelen hademe Soye-rin pabuçlarını aldı ve dışarı çıktı. İbrahim Refik Soyer çoraplarile duruyor ve önündeki tasarı üzerinde çalışaralt bazı notlar hazırlıyordu. Bu hal dinleyicilerin vo gazoleoileru dikkat ve hayretini çekti. Bu hayret ve dikkati gören Ahmet Ulus (Giresun) yerinden kalkarak Soyerin yanına gelip oturdu ve kendisile görüş meye başladı. Az sonro vo Ahmet ülu suıi ayrılışını müteakip İbrahim Refik yerinden kalktı vo çorapinrile yü tuyeıek dııçaaı lAd .e yiuc
çoTaphırilo döndü. Bir müddet sonra mecliste ayakkabı boyıunllğı yapan odacı, elinde tuttuğu Soyerin pobuçlarile milletvekiline yaklaştı ve ayakkaplan yere kovdu. Soyer o-dacıyo boya parasını ödedi vo pabuç larını giydi. Fakat ayakkabının biri cilalanmış ötekine vakit kalmamıştı. Bu hal Soyerin yanında bulunan milletvekillerinin de dikkatini çekmişe benziyordu.
Hikmet Bay ur Aydına gitti
Dünkll dörtler toplantısına başkanlık eden Fransız Dışişleri Bakanı M. Schuman (Yazısı 3 üncü Sayfada)
Türk Hava Kurumunun 11 inci kurultayı münasebetiyle Etime sut meydanında yapılan gösterilerden bir görünüş.... ■
CelâlBayarKastamonu da Başbakana hitab etti
D, memlekette bütün seçimleri kat’î teminat altina alacak bir umumî seçim mecellesi istiyor
Pazar günü mühim bir konuşmada bulunacak
. Celâl Bayar, son Çankı n seyahatinde konuşurken
takbih mitingleri
Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası Seçmeleri
Dün, Ankaralı gençlerin tertib ettiği miting çok hararetli oldu
Kastamonu: 27 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün başlamış bulunan Kastamonu il kongresi bu sabah sekizden itibaren çalışmalarına devam etti. 11 idaro kurulu rapo runun okunmasını müteakip bazı do-legclor idaro kurulunun iyi çalışmadığını belirtirlerken diğor bir kısım delegeler de gilç vo müşkül şartlar altında çaljşan idare kurulunun muvaffak olmuş addedileceğini teha -riiz ettirdiler. Delegeler arasında tartışmalı konuşmalar cereyan ederken sual tam 10 ila Boyarla Köprülü, kongreye geldilor. Bayar, iki gündenberi beklenen mülıim konuşmasını yaptı. Sozloriuo Kastamonu-nun istiklâl mücadolesindo gösterdiği kahramanlıklarla başlayan Colâl Bayar, dedi ki:
— Biz açıkça bunları haykırırken neden bizi mahkemeye vermiyorlar P Veremezler P Çünkü elimizde hepsini isbat edecek yüzlerco vesika mov-
D. P. genel bnşkam, 21 Temmuzdan bu yana gelip geçmiş hükümet lerin seçim nıevzuundaki hareket tarzının bir oyalama politikıw:ndan başka bir şey olmadığını misallerle belirtti vo şöyle dedi:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
BH
Ankara: 27 (Telefonla) — Ankara gönçlerinin çirkin Atina hâdisesini protesto ötmek için hazırladıkları mitlngo bugün saat 17 do Cebecide baylandı. Gönçlerin ollorindo taşı dıklan levhalarda «zaferi Snkaryu-dı», sportmenliği Atinadu öğrendik» cümleleri okunuyordu. «Dostunu tanı» diyo yazılı devhada iso siyah bir çizmenin bir Efzun askerine tekme attığı, uy yıldızlı bir elin gidip yerden kaldırıp bir ekuıek uzattığı gö-
Peri masalını andıran bir evlenme
Açılış nutkundan sonra Kızılay meydanına golindi. Burada nutuklar söylendikten sonra Zafer meydanına gelindi. Mühondislcr Birliği ilo Eti Bank kömür tevzi ınüossosesi bayrak çekmekte geciktikleri için talebelerin protestoları arttı. Burada talobolero unkora işçileri, sporcuları vo halk da iştirak etmeğe başlamış, şoförler cemiyeti höpcrlorlü bir oto mobil göndermişti. Kalabalık gittikçe artıyordu. Şoförlor cemiyeti rei-isl Recep Dongin Anh»ra işçileri nü mine bir hitabede bulundu. Buradan da Ulus moydıınıııu gidildi. Ulus
— Aziz vatandaşlar, nıomlokotin .Dovaını: Sa. 3 - sU. 3 do)
Mısır Kralı Mr. Strange’ı
Dün İnönü stadında başlıyan Avrupa serbest güreş şampiyonam seçmelerinden bir İntiba.
(.Yazısı; 6 ncıda SPOR eayfa miadadır. J Foto: Burhan - Yeni Babahl
Cannca: 27 (AP.) — Amoriknn sinema yıldızı Pıta Hoyvrortlı'la Prens Ali ITıın bugiin nikâlılanmış-lnrdır. Bu izdivaç, hakiki hayatta Ooroyun çdon bir peri masalı malıi-
Ispnnyol - Amerikan ırkından geL mo ana babadan Novyorkta doğan Rila 14 yaşında tiyatro hayııtnııı ıı-tılınıştır. Ali Han, İsımiilî tarikatının^ reisi Ağa Hun'ın oğludur. 38 ya şındn olcu Ali Han esasen çok «engin olup, babasının efsanevî servetinin do vârisidir,
Nikâh töreni Vallauris kasabaaı-, um ktlçllk vo oldukça luırap belediye
(Devamı 8a. o 8Ü. 8 de)
kabul etti
Londra: 27 (AA.) — Kral Faruk Kahiredo İngiliz Dışişleri Bakanlığı daimi müsteşar: Sir William Strango’i kabul etmiştir. Görüşme bir snııt sürmüştür. Şimdi Ortadoğu memleketlerinde bir geziye çıkmış bulunan Sir Willium Strango, dalış önce Mısır Başbakanı Abdülhudi pı şa vo Arap Birliği genel sekreteri Azznııı poşu ilo görüşmüştür.
Bellinde yeni zorluklar çıkarılıyor
Yaz manevraları yüzünden hava
koridoru daraltıldı
Berlin: 27 (A.A.) «AfpŞ - ita* vs güvenliği dörtlü komitesindeki Sovyet temsilcisi, Sovyet ordusunun ya» manevralarının derhal haşhyuaı' ğını batılı mı-slekdaşiarını» bugün bildirmiştir.
Sovyet temsilcisi, bu münnu.telle Berlin ile Brunstvich şehirleri masın daki hava koridorunda 8 kilometrelik bir 6ahoda atış tecrübelerinin yapılacağını ayrıca açıklamıştır.
Amerikan tebliğinde bildinlu.ğıne göre Amerika ve İngiliz temsillileri protestoda bulunmuşlar ve bu manevraların hava koridorunda sefer yapmakta olan uçaklar için bir t.elw İikö teşkil ettiklerini belirtmeler*' dir.
Amerikan protestosuna cevap veren Sovyet temsilcisi Rus makamla* nnın bu bölge üzerinden geçecek u* çaklar için sorumluluk kabul et modüllerini bildirmiş vo bahis mevzuu bölgeyi «tehlikeli mıntııka* olarak vasıflandırmıştır.
Sovyet temsilcisi, koridor servisini yapan uçş&ların daha yüksek bnşkt bir koridordan geçarilnıo"! litannu* nun Ingiliz ve Amerikan askeri bü-
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 2 do)
Şanghayın
sukutu
Şehir tamamiyle komünistlerin idaresi
altına girdi
Londra, 27 (B.B.C.) — Şanghay, şimdi tamamiyle komünlöt lerin İdaresi altındadır. Şehir için yapılan ve üç gün sürek harbde 200 den daha az inaaû ölmüş veya yaralanmıştır.
Şanghay, 27 (A.A.), «United Press» — Komünist birlikleri dün akşam şehrin muhtelif böl* gelerinde bulunan bir avuç mil» liyetçlnin giriştiği son mukavç* met hareketini de bertaraf et« (Devamı: Sa. 3 - Sü. ? do)
İstikbâlin meş'aleleri
ULUNAY
Ceçon pazar, üniversiteli gençlor bizim Kartaldaki «Soğanlık» köyünün dttvotlno ıca-bot etmişlor. Zaten bu köydo geçen sono toşckkül edon bir hoyot, Soğanlığı kalkındırmak İçin toşebbils-to bulunuyor. Nasıl? No suretle?
Orasını pok bilmiyorum amma ev-
volû pok güzel bir av yatağı olan mer’aiarında bu güzel sporu İntiza-
ma almak Istodllor... Civarda avla-
nanlardan pok haklı olarak aldat almağı düşündüler ı muvaffak ol-
dular mı? Bolkl... Fakat bunu tan zim etmekle bıldırcının köküno kibrit suyu öken «mayıs bıldırcını» o-vını vo gebo hayvanların Itlâfını önlomlş olacakları clhotlo muvaffakiyetlerini oan-ü- gönülden temenni ediyorum.
O havalinin on güzel suyuna malik olan Soğanlı, oldukça İhmal o-dilmlş bir köydür. Kartala boş dakika mosafodo olmasına vo yanı başında Yakacığın şıkır şıkır nurlar saçmasına rağmon, oloktriğo anoak gcçon sono kavuşmuştur. Yakaoık gibi topodo olmadığı İçin havası çok mutedildir. Eski adamlar orada kooaman köşklor yaptırmışlar... Fakat bugün bütün köylerimiz gibi bir harabedir... Kışın köyo gl-rocok yol, diz boyu çamurdur.
Gonçlorlmlzln Soğanlıyı ziyarot-
ton, şarkı kalkındırma tasavvurun-
da faydalanaoaklarını pok zannot-
ntlyorum. Zaton bütün samlmlyo-
tlmlo şu olhotl de arzodoylm kİ
şark, goçlol ziyaretlerle kalkındın-
umu. ,v«nl s.miu m «uınuıu
malûmata göro bu değerli gençler, beşer kişilik gruplar teşkil eylemiş lor; bu gruplarda bir hukukçu, bir. ormanoı, bir doktor, bir baytar... Velhasıl İhtiyaca göre seçilmiş şah-siyetlor varmış. Bunlar köylere giderek köylüye muhtaç olduğu kalkınma cnorjlslnl telkin edecekmiş.
Düşünoe pok güzeldir. Fakat tat blklndcn lemonnl odllen neticenin oldo odlloooğlnl zannetmiyorum. Bu boş kişilik grup şark köylerlndo kn laoaklar mı? Kalmağı gözlerim» kostlreblllyorlar mı? Bunu yapamazlarsa bütün zahmetleri beyhu-
şarkı kalkındırmak İçin boş kişi değil tok kişi kâfidir. Fakat buny bir tetkik gezintisi gibi yapmamalı. Bir İman İle yapmalı... Maalesef blzdo «taşra memuriyoti» bir çllodlr. Herkes Istanbulu ister. Hat tû Ankarayı bile Istemozlcr... Bütün gözler İstanbula dikilmiştir. Daha taşradan gelınlş bir allo gör-modim kİ oturduğu yorl bogonmlg oranın hayatına İntibak edobllmlş olsun... Sanki cohennomdon geliyor muş gibi yaka silkiyorlar i halbukjl «konfor» un onvaına alışmış olarç garplılar neleri gözlerlr.o alarak İnsan ayağı basmamış yorloro gidip senolorco kalıyorlar vo kendilerini tabiatın ûgıışuna bırakıyorlar.
Gonçlorlmlzln hüsn-ü- nlyetlnj
büyük bir memnuniyetle karşılıyo-
ruz. Oraları şimdi Istodlklorl gibi
gezip dolaşsınlar... Fakat o köy-
lordo kalmak lüzumunu bir saniye
fikirlerinden uzak tutmamak şartH.
la...
Cumartesi 28 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdaroı Nuruosınanlyo No: II Yeni Sabah GoCuLe-tr (n »UKSEM KALİTELİ ÇİM0L4TA
MAYIS 1949 Tel adresi: «YENİ SABAHz İSTANBUL Telofon: 20769 12 inci Yıl, No. 3656 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİ1YI2 sayı8, . ıo Kuruş GOıOfN m .ol.. l.tı.H. ,^,,,7, ,.,ı,|.,ln| |oao„W •n İyi donla., olmujla.d,, p, —— Tö
İller kanunu tasarısı
Valilere geniş salâhiyetler verilmesi, Mecliste muhalefetçe şiddetle tenkid edildi
Bir Milletvekili Bu kanunun memleketi Ortaçağa götüreceğini söyledi. Diğer bir Milletvekili kanunun Anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı tekidlere cevab verdi
Ankara: 27 (Hususî) — Cevdet Kerim lncedayuun Başkanlığında bu sabah toplanan B.M. Meclisinde 133 esas ve 86 geçici maddeden ibaret olan emekli sandığı «aîıu -nunun müzakeresi sona erdi, Ko -misyonla iade edilen 22 maddenin da müzakere ve kabulünden son . ra kanunun müzakeresi tamamlanmış olacaktır.
tiler Kanunu Tasarısı
Bundan sonra İller Kanunu tasa nsınımn mtlzakoreslne başlandı, 71 (□evsini: Sa. s - SU. 6 da.:
Mecliste laubali bir hareket
Fan - Attienfcan Hava Yollannvn Clipper uçağiyle Amerikana giden Türk filosu başkomutanı Amiral Mehmet Ali Ülgeni Nevyork’da Birleşik Amerika bahriye temsilcisi ve Türkiyenin Vaşington deniz ataşesi Saip Caner (solda) selâmlıyorlar. Resimde görülen diğer zevat Türk deniz kuvvetlerinden Tümamiral Rıfat özdeş (ortada) ve Yüzbaşı Aziz Ulusandır. Birleşik Amerika deniz kuvvetlerinin muhtelif deniz tesislerini ziyaret edecek olan Türk subayları Ameri-koda bir ay kalacaklardır.
(AP) — Türk
Mehmet Ali Lssünü gözden a kendisine 8 İr. Amiral Ü1 -
gen üsse girerken 17 pare top atılmak suretile selâmlanmış ve öğle yemeğini Birleşik — Amerika Atlantik Donanması denizaltı kuvvetleri komutanı Amiral James Fifela birlikte yemiştir. Amiral tedklklerlne devam etmektedir.
DÖRTLER KONFERANSI
Kontrol’e ait meselelerde karara
varılamayınca, ğörüşmeler ekonomik
Çoğunluğa en büyük
tecavüz
Demokrat Parti başkanı Celâl Bayar, Kasüuno-nuda. Demokrat Parti kongresinde murahhaslarla konuştuğu »ırada öyle bir cümle Barfetmiştir ki, şimdiye kadar, Halk Partisinin yüzüne bu kadar sert bir »öz söylenmemiştir denilse yerinde olur.
Bayar diyor ki: Biz hakikatte ekseriyet particiyiz. Her ne kadar şeklen Mecliste ekalliyette görünüyorsak da... Bu ağır ithamı Köprülü Fuat, yine ayni yerdeki konuşmasında, tamamla iniştir: Yann yapılacak umumi seçimler bu milletin tarihinde bir dönüm noktası olacaktır.
Çoğunluk partisinin bu sözlere nasıl tahammül edeceği görül meğe değer bir manzaradır. A-çıktan açığa demokrat idareciler diyorlar ki kanunî ve sağlam yol kırdan umumi bir seçim yapılsa millet bizi seçecektir. Hattâ geçen defa bile bizi seçmiştir amma şeklen kaybetmiş bulunduk...
Halk Partisinin müfrit eleman lan, şurada, burada yüksekten konuşarak milletin kendilerini seçtiğini iddia edenler acaba bu acı imalar karşısında ne diyeceklerdir? Haklı bir fevarana kapılarak biz iddiayı kabul ediyoruz ve doğruca emıeydanına yânı ye nl umumî seçimlere gidiyoruz, diyebilecekler midir? Hiç sanmıyoruz. Onlar sade, lâkırdıda cüretli olurlar fakat ufak tefek menfaatlerin himayesinde gayet uyamlc ve duyar hareket ederler. Dikkat buyuruluyor mu Büyük Millet Meclisinde yeni teka-lid kanunu konuşulurken, dün, yine çoğunluk partisi mensuplarından bazıları heyecana kapılmış kırılır. Milletvekillerine bol teka Udiye bağlanması volıındakı hükümetin teklifine itiraz ettiği i-çın bir muhalefet milletvekiline hiddetle hücum etmişler ve demagoji yapıyorsun, seçim propagandasına girişiyorsun demişler... Milletvekilliğini düpedüz bir memurluk gibi saymak ve istikbali emniyete bağlamak hep önümüzdeki seçimlerden emin o.’mıyan Halk Partisi mensuplarının baş düşünceleridir. İşiıı garip ciheti İm kadar basit ve açık bir düşünceyi örtm'ik için cesur arkadaşlarına ve muhaliflerine demagoji ismul ederek taarruz etmek cüretini de nefislerinde bu Juyorlar. Ufak gayelerin bu kadar büyük ve parlak lâflarla mas kelendlği nailir görülmüş temaşalardan sayılmalıdır, işte Celâl (Dovamıı 8a. 3 - 8li. 5 do)
işlere intikal ediyor
Bir Milletvekili, ayak-kablarını boyatmağa gönderdi ve çorapla dolaştı
Ankara: 27 (Telefonla) - B. M. M. nin bugünkü oturumunda emek li sandığı kanununun müzakere edil diği sırada garip bir hâdise nıüşaha-do edilmiştir. Bir aralık arka sıralarda oturan İbrahim Refik Soyer (Niğde) nirı bir hademe çağırdığı gö rüldü. Gelen hademe Soye-rin pabuçlarını aldı ve dışarı çıktı. İbrahim Refik Soyer çoraplarile duruyor ve önündeki tasarı üzerinde çalışaralt bazı notlar hazırlıyordu. Bu hal dinleyicilerin vo gazoleoileru dikkat ve hayretini çekti. Bu hayret ve dikkati gören Ahmet Ulus (Giresun) yerinden kalkarak Soyerin yanına gelip oturdu ve kendisile görüş meye başladı. Az sonro vo Ahmet ülu suıi ayrılışını müteakip İbrahim Refik yerinden kalktı vo çorapinrile yü tuyeıek dııçaaı lAd .e yiuc
çoTaphırilo döndü. Bir müddet sonra mecliste ayakkabı boyıunllğı yapan odacı, elinde tuttuğu Soyerin pobuçlarile milletvekiline yaklaştı ve ayakkaplan yere kovdu. Soyer o-dacıyo boya parasını ödedi vo pabuç larını giydi. Fakat ayakkabının biri cilalanmış ötekine vakit kalmamıştı. Bu hal Soyerin yanında bulunan milletvekillerinin de dikkatini çekmişe benziyordu.
Hikmet Bay ur Aydına gitti
Dünkll dörtler toplantısına başkanlık eden Fransız Dışişleri Bakanı M. Schuman (Yazısı 3 üncü Sayfada)
Türk Hava Kurumunun 11 inci kurultayı münasebetiyle Etime sut meydanında yapılan gösterilerden bir görünüş.... ■
CelâlBayarKastamonu da Başbakana hitab etti
D, memlekette bütün seçimleri kat’î teminat altina alacak bir umumî seçim mecellesi istiyor
Pazar günü mühim bir konuşmada bulunacak
. Celâl Bayar, son Çankı n seyahatinde konuşurken
takbih mitingleri
Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası Seçmeleri
Dün, Ankaralı gençlerin tertib ettiği miting çok hararetli oldu
Kastamonu: 27 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün başlamış bulunan Kastamonu il kongresi bu sabah sekizden itibaren çalışmalarına devam etti. 11 idaro kurulu rapo runun okunmasını müteakip bazı do-legclor idaro kurulunun iyi çalışmadığını belirtirlerken diğor bir kısım delegeler de gilç vo müşkül şartlar altında çaljşan idare kurulunun muvaffak olmuş addedileceğini teha -riiz ettirdiler. Delegeler arasında tartışmalı konuşmalar cereyan ederken sual tam 10 ila Boyarla Köprülü, kongreye geldilor. Bayar, iki gündenberi beklenen mülıim konuşmasını yaptı. Sozloriuo Kastamonu-nun istiklâl mücadolesindo gösterdiği kahramanlıklarla başlayan Colâl Bayar, dedi ki:
— Biz açıkça bunları haykırırken neden bizi mahkemeye vermiyorlar P Veremezler P Çünkü elimizde hepsini isbat edecek yüzlerco vesika mov-
D. P. genel bnşkam, 21 Temmuzdan bu yana gelip geçmiş hükümet lerin seçim nıevzuundaki hareket tarzının bir oyalama politikıw:ndan başka bir şey olmadığını misallerle belirtti vo şöyle dedi:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
BH
Ankara: 27 (Telefonla) — Ankara gönçlerinin çirkin Atina hâdisesini protesto ötmek için hazırladıkları mitlngo bugün saat 17 do Cebecide baylandı. Gönçlerin ollorindo taşı dıklan levhalarda «zaferi Snkaryu-dı», sportmenliği Atinadu öğrendik» cümleleri okunuyordu. «Dostunu tanı» diyo yazılı devhada iso siyah bir çizmenin bir Efzun askerine tekme attığı, uy yıldızlı bir elin gidip yerden kaldırıp bir ekuıek uzattığı gö-
Peri masalını andıran bir evlenme
Açılış nutkundan sonra Kızılay meydanına golindi. Burada nutuklar söylendikten sonra Zafer meydanına gelindi. Mühondislcr Birliği ilo Eti Bank kömür tevzi ınüossosesi bayrak çekmekte geciktikleri için talebelerin protestoları arttı. Burada talobolero unkora işçileri, sporcuları vo halk da iştirak etmeğe başlamış, şoförler cemiyeti höpcrlorlü bir oto mobil göndermişti. Kalabalık gittikçe artıyordu. Şoförlor cemiyeti rei-isl Recep Dongin Anh»ra işçileri nü mine bir hitabede bulundu. Buradan da Ulus moydıınıııu gidildi. Ulus
— Aziz vatandaşlar, nıomlokotin .Dovaını: Sa. 3 - sU. 3 do)
Mısır Kralı Mr. Strange’ı
Dün İnönü stadında başlıyan Avrupa serbest güreş şampiyonam seçmelerinden bir İntiba.
(.Yazısı; 6 ncıda SPOR eayfa miadadır. J Foto: Burhan - Yeni Babahl
Cannca: 27 (AP.) — Amoriknn sinema yıldızı Pıta Hoyvrortlı'la Prens Ali ITıın bugiin nikâlılanmış-lnrdır. Bu izdivaç, hakiki hayatta Ooroyun çdon bir peri masalı malıi-
Ispnnyol - Amerikan ırkından geL mo ana babadan Novyorkta doğan Rila 14 yaşında tiyatro hayııtnııı ıı-tılınıştır. Ali Han, İsımiilî tarikatının^ reisi Ağa Hun'ın oğludur. 38 ya şındn olcu Ali Han esasen çok «engin olup, babasının efsanevî servetinin do vârisidir,
Nikâh töreni Vallauris kasabaaı-, um ktlçllk vo oldukça luırap belediye
(Devamı 8a. o 8Ü. 8 de)
kabul etti
Londra: 27 (AA.) — Kral Faruk Kahiredo İngiliz Dışişleri Bakanlığı daimi müsteşar: Sir William Strango’i kabul etmiştir. Görüşme bir snııt sürmüştür. Şimdi Ortadoğu memleketlerinde bir geziye çıkmış bulunan Sir Willium Strango, dalış önce Mısır Başbakanı Abdülhudi pı şa vo Arap Birliği genel sekreteri Azznııı poşu ilo görüşmüştür.
Bellinde yeni zorluklar çıkarılıyor
Yaz manevraları yüzünden hava
koridoru daraltıldı
Berlin: 27 (A.A.) «AfpŞ - ita* vs güvenliği dörtlü komitesindeki Sovyet temsilcisi, Sovyet ordusunun ya» manevralarının derhal haşhyuaı' ğını batılı mı-slekdaşiarını» bugün bildirmiştir.
Sovyet temsilcisi, bu münnu.telle Berlin ile Brunstvich şehirleri masın daki hava koridorunda 8 kilometrelik bir 6ahoda atış tecrübelerinin yapılacağını ayrıca açıklamıştır.
Amerikan tebliğinde bildinlu.ğıne göre Amerika ve İngiliz temsillileri protestoda bulunmuşlar ve bu manevraların hava koridorunda sefer yapmakta olan uçaklar için bir t.elw İikö teşkil ettiklerini belirtmeler*' dir.
Amerikan protestosuna cevap veren Sovyet temsilcisi Rus makamla* nnın bu bölge üzerinden geçecek u* çaklar için sorumluluk kabul et modüllerini bildirmiş vo bahis mevzuu bölgeyi «tehlikeli mıntııka* olarak vasıflandırmıştır.
Sovyet temsilcisi, koridor servisini yapan uçş&ların daha yüksek bnşkt bir koridordan geçarilnıo"! litannu* nun Ingiliz ve Amerikan askeri bü-
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 2 do)
Şanghayın
sukutu
Şehir tamamiyle komünistlerin idaresi
altına girdi
Londra, 27 (B.B.C.) — Şanghay, şimdi tamamiyle komünlöt lerin İdaresi altındadır. Şehir için yapılan ve üç gün sürek harbde 200 den daha az inaaû ölmüş veya yaralanmıştır.
Şanghay, 27 (A.A.), «United Press» — Komünist birlikleri dün akşam şehrin muhtelif böl* gelerinde bulunan bir avuç mil» liyetçlnin giriştiği son mukavç* met hareketini de bertaraf et« (Devamı: Sa. 3 - Sü. ? do)
İstikbâlin meş'aleleri
ULUNAY
Ceçon pazar, üniversiteli gençlor bizim Kartaldaki «Soğanlık» köyünün dttvotlno ıca-bot etmişlor. Zaten bu köydo geçen sono toşckkül edon bir hoyot, Soğanlığı kalkındırmak İçin toşebbils-to bulunuyor. Nasıl? No suretle?
Orasını pok bilmiyorum amma ev-
volû pok güzel bir av yatağı olan mer’aiarında bu güzel sporu İntiza-
ma almak Istodllor... Civarda avla-
nanlardan pok haklı olarak aldat almağı düşündüler ı muvaffak ol-
dular mı? Bolkl... Fakat bunu tan zim etmekle bıldırcının köküno kibrit suyu öken «mayıs bıldırcını» o-vını vo gebo hayvanların Itlâfını önlomlş olacakları clhotlo muvaffakiyetlerini oan-ü- gönülden temenni ediyorum.
O havalinin on güzel suyuna malik olan Soğanlı, oldukça İhmal o-dilmlş bir köydür. Kartala boş dakika mosafodo olmasına vo yanı başında Yakacığın şıkır şıkır nurlar saçmasına rağmon, oloktriğo anoak gcçon sono kavuşmuştur. Yakaoık gibi topodo olmadığı İçin havası çok mutedildir. Eski adamlar orada kooaman köşklor yaptırmışlar... Fakat bugün bütün köylerimiz gibi bir harabedir... Kışın köyo gl-rocok yol, diz boyu çamurdur.
Gonçlorlmlzln Soğanlıyı ziyarot-
ton, şarkı kalkındırma tasavvurun-
da faydalanaoaklarını pok zannot-
ntlyorum. Zaton bütün samlmlyo-
tlmlo şu olhotl de arzodoylm kİ
şark, goçlol ziyaretlerle kalkındın-
umu. ,v«nl s.miu m «uınuıu
malûmata göro bu değerli gençler, beşer kişilik gruplar teşkil eylemiş lor; bu gruplarda bir hukukçu, bir. ormanoı, bir doktor, bir baytar... Velhasıl İhtiyaca göre seçilmiş şah-siyetlor varmış. Bunlar köylere giderek köylüye muhtaç olduğu kalkınma cnorjlslnl telkin edecekmiş.
Düşünoe pok güzeldir. Fakat tat blklndcn lemonnl odllen neticenin oldo odlloooğlnl zannetmiyorum. Bu boş kişilik grup şark köylerlndo kn laoaklar mı? Kalmağı gözlerim» kostlreblllyorlar mı? Bunu yapamazlarsa bütün zahmetleri beyhu-
şarkı kalkındırmak İçin boş kişi değil tok kişi kâfidir. Fakat buny bir tetkik gezintisi gibi yapmamalı. Bir İman İle yapmalı... Maalesef blzdo «taşra memuriyoti» bir çllodlr. Herkes Istanbulu ister. Hat tû Ankarayı bile Istemozlcr... Bütün gözler İstanbula dikilmiştir. Daha taşradan gelınlş bir allo gör-modim kİ oturduğu yorl bogonmlg oranın hayatına İntibak edobllmlş olsun... Sanki cohennomdon geliyor muş gibi yaka silkiyorlar i halbukjl «konfor» un onvaına alışmış olarç garplılar neleri gözlerlr.o alarak İnsan ayağı basmamış yorloro gidip senolorco kalıyorlar vo kendilerini tabiatın ûgıışuna bırakıyorlar.
Gonçlorlmlzln hüsn-ü- nlyetlnj
büyük bir memnuniyetle karşılıyo-
ruz. Oraları şimdi Istodlklorl gibi
gezip dolaşsınlar... Fakat o köy-
lordo kalmak lüzumunu bir saniye
fikirlerinden uzak tutmamak şartH.
la...

Comments (0)