-LiLı
MERİNOS
YÜNLERİM ARAYINIZ
”“5RIYET . V.^ YIUMAZ MÜDAFİİYİ2 ★★★
Yeni Sabah
CUMARTESİ 29 OCAK 1949 — 0NB1R1NCI YIL N'o. 3537 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞ
Meclîs bir aylık
büdceyîkabul elti
Meclis çoğunluğunun ödeneklerinden iki yüzer lira kesilmesini teklif edeceği söyleniyor »u rivayet, Meclisde, yeni bir zihniyet değişikliğine işaret ve sembolik bir üasarruf gibi karşılanmaktadır
Teşrii
Faaliyetin
İstikameti
eni kabine, seçim kanununu, Türk milletine tamamile emniyet telkin edecek bir şekle sokmak İstediğini Mecliste okuduğu programda aşağı yukarı vâdetmlş bulunuyor. Memleket, bu vâdin, eskiden beıi Halk Partili hükümetlerin Başbakanları tarafından tekrarlanan kuru sözlerden ibaret olmak İstemediğine inanmağa çok mütemayildir. Hattâ politika havasında bir nevi bekleme va sükûn devresinin gelmiş görünmesinin en belli başlı sebeh ve saikl de bıı inanıştır. Halk Partisinin müfrit ■ayılan elemanlarının bile programdaki bu İmaya karşı feveran etmeleri de lebde kaydedilecek bir işaret sayıldı amma bütün bu ümid ve zanlar hep geleceğe matuftur.
Hükümetin şimdi elindeki eıı müstacel İş 1949 yılı büdcesinl Meclise sunmak ve onu Meclise kabul ettirmektir. Bıı mes'cle-nln beklemeğe vo sürüncemede kalmağa hiç tahammülü yoktur. Ocak ayı muvakkat bir büdce 1-le geçiştirildiği gibi Şubat da çaresiz yeni bir aylık büdce ile ■«atılacaktır. Amma aylık büd çelerle memleketi idare etmek ne kabildir ve ne de, kabil ve mümkün olsa, tavsiyeye şayandır. İkinci Haşan Saka kabinesinin düşmesinde bu büdce ■-çığının ve onu kapamak için düşünülen vergilerin büyük tesiri olduğu inkâr edilemez. Nitekim mâliyeye gelen yeni Bakanın bu makama getirilişinde en kuvvetli saik eski büdceye encümende İtiraz etmiş olması, ■çığı kapamak için tasarruf tav siye eylemesi ve yeni vergilerin İhdasına ve şekline İtiraz etmiş bulunmasıdır. Binaenaleyh kabinenin getireceği büdce denk olmak lâzım ve şarttır. Altmış milyonluk bir tasarruf, evvelce bahis mevzuu olmuş i-di. Bizce bu yekun çok azdır. Açığın hemen hepsini kapıya-cak kısıntı ve kırpıntılara ihtiyaç vardır.
Bu büılce işi iyi bir surette hal ve bertaraf edildikten sonra Büyük Millet Meclisi takib edeceği teşriî hareket hattını tesbit ve tayin eylemek mevkiindedir. Şimdiki Meclis devre-«i 1950 tarihinde biteceğine güre, ondan evvel kendiliğinden bir fesli ve intihabat! yenileme kararı vermez •e, çalışmak İçin önünde kalan vakit o kadar uzun değildir. V eaba bu müddet zarfında Meclis ne gibi kanunları çıkarmakta iştigal etmelidir? Sağdan, ■oldan Anayasada tadilât yapıl ması fikirleri İleri sürüldü. Tadilât zarurî bUe olsa intihali müddeti bitmek üzere olan bıı Meclisin bu kadar külfetli ve mes'ullyetli bir işi kendiliğinden intacı en uygun bir hare-ket hattı değildir. Meclis, neci-Urken müııtehiplere Anayasa tâdiline dair en ufak bir işarette bile bulunulmuş değildir. Binaenaleyh böyle bir sürpriz (Devamı: 8a. 3 - 6Ü. S do)
« Ankara: 28 (Hususi) — I Meclis bugün Feridun Fikri « Düşünselin başkanlığında top » lanmıştır. îlk defa kürsüye R gelen Maliye Bakanı Rüştü ö Aksal, Şubat ayma aid bir « aylık muvakkat büdcenin g müstaceliyetle görüşülmesini R teklif etmiştir. 97 milyon 261

bin lira olan muvakkat büdce, bütün madde ve fasıllarile müzakere ve kabul edilmiştir.
Gündemde başka bir şey olmadığından pazartesi toplanmak üzere oturuma son verilmiştir.
Ankara: 28 (Hususî) — (Devamı: 6a. 3 - 6Ü. 2 de)
Çadırlarda soğuktan ölen var mı?
SPOR
BUĞUN
Cihad ARMAN
Tarafından hazırlanan s ahi f e 9 ıncıda
Gelecek baharda yapılacak müşterek manevraların plânları şimdiden lıazırlanmağa başlanacak
Londra 28 (B.BC.) — Haydel-bergtcn bildirildiğine göre Alman yadakl, İngiliz, Amerikan ve Ezansa orduları gelecek llkba • haıde müş.ereken manevra ya -(•■■aktır. Kurmay Başkanlan, ge ltcek pazarıesl Havdelberg’to top lanarak harekât plânlarını hazır ) ayacaklardır.
Kravçenko ve ilya Ehrenburg
Resmî Rus muharriri gömlek değiştirir gibi fikir değiştiriyor
Londra: 28 (a.a.) (tpn.y —
«Hürriyeti seçtim ' kitabının ya zan Viktor Kravşenko'nun açtığı dâvanın görülmesi çırasında (Devamı: 8a. 3 • Sü. 4 de)
VVsshington: 28 (a.a) (Usis> — Amerikan hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Berlin hava ko flüorundaki faaliyet 7 aydanberi arasız devam etmektedir. Bu dev re zarfında abluka altındaki şehre 872,175 ton yiyecek, yakıt ve diğer maddeler taşınmıştır.
Amerikan hava kuyvcUcrinc ve Iphriycye mensup; uçaklar 78.2ü7 uçuş yapmış, 651.953 ton mal ta şımışlardıç, İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar 40.674 uçuş yapmış, 220,204 ton mal pşjdet-mîşlerdfr. f-
Vaşlngton.- flF (a.a) .pıîtfd Press» — Arr.errtcs hava kuvve? -leri, İlle 7 ay zarf.nda -Berlif) -Şeşinin Amerika'ya ' 106.750.0000 dolara ve 26 Amerikan vatandaşının hayat.nc mal olduğunu bildirmiştir. Bu müddet zarfında Belline 651.953 ton yiyecek ve diğer eşya taşınmıştır.
Aynı devre zarfında İngiliz u-çakları 220 204 ton yiyecek maddesi taşımışlardır.
Urfadan Akşehire getirilen göçmenlere dair Meclise verilen bir sözlü soru Ankara: 28 (Hususi) — Eski -Şehir, milletvekili Abldln Potoğ-lu, Meclise verdiği bir sözlîl soruda hükümetçe görülen lüzum üzerine Urfa ve havalisinden getirilip Akşehir ilçesinin Yunak 0-cagı hududu dahilinde Gökpmar, mevkiinde birleştirilen İki yllz elli hane göçmen ailenin şimdiye kadar bannmallan İçin ev yap -ma'anna müsaade edilmemiş ol-mas’r.dan halen çadırlarda bu -lunan bu vatandaşlardan yirmi kaianmn şu son İki ay içinde soğuklar yüzünden Öldüğü ve bir çoğunun hasta bulunduğu, ayrıca İki irin beş yüzden fazla davar, ve yljz elli İri baş hayvanların da telef olduğu anlaşılmaktadır. Bu elim vaziyet karşısında htlr-kûmet görüşünün . vo. ltllhas-« -dilmiş bir tedbir varsa nelerden İbaret bulunduğunun Başbakan tarafından sözlü olarak cevaplan dırimasını istemektedir.
Ingiltere de
tanımak üzere
Bayur dâvasına dün de devam edildi
Sanık avukatları uzun süren müdafaalarında müekkilleriııin beraellerini istediler Ankara, 28 (Telefonla) —I
Hürmet Bayur ve arkadaşları dâvasına bugün dördüncü asliye ceza mahkemesinde devam ed'lmiştir. Celse açıldığı zaman I
sanık avukatlarından Regad E-mek, (Biz, Cumhuriyet Savcısının kendisini müdafaa etmekle İktifa etmesini İstiyorduk) de-(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 do)
Vali Lûtfi Kırdar dün uçakla geldi
Belediye Reisi Yeşilköydc karşılandı YC kendisine buketler verildi
— V-------
| Yahudi hükümetini tanıyan devletlerin sayısı 26 yı buldu
Londra: 28 lap.) — İngiliz, Belçika, Hollnnda ve Lüksen-hurg devletlerinin Dışişleri Bakanlan yaptıkları görüşmenin sonunda İsrail devletini fiilen tanıyacaklannı bildirmişlerdir.
Oslo: 28 (ap.) — laveç, Norveç, Danimarka ve İzlandanın yakında İsrail devletini muhtemel olarak fiilen tanıyacakları bugün belirtilmiştir. Halen 03-loda toplantı halinde bulunan 4 memleket Dışişleri Bakanlan tarafından bugün yayınlanan müşterek bir tebliğde, lsralll ta nıma meselesinin görüşüldüğü ve şimal memleketlerinin yalan bir gelecekte îsraill fiilen tanımağa hazır oldukları kaydedilmiştir.
Avustralya ve İsviçre Yahudi hükümetini tanıdılar
Londra: 28 (b.b.c.) — Avustralya ve İsviçre hükümetleri, bugün İsrail devletini tanımış-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Pali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar hava «lanında kendMm karşıhyanlar arasında.. (Yazvn 3 üucll sah Ifede)
Esad Mahmud Karakurdun hazırlamakta olduğu büyük aşk romanı
Haber aldığımıza göre E-sad Mahmud Karakurd gazetemiz İçin hazırlamakta olduğu büyük romanı Iley. belladaya çekilerek ta-maınlııınıya ça İrmaktadır.
(: «önırüınihı tek gecesi» he yecanla dolu büyük bir aşkın, hududsuz bir feragat ve ızlırtı-bm romanı olmakladır.
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en iyi netice veren yegâne lastiktir. Bir tecrübede tanımakda geç kaldığınıza üzüleceksiniz lürklye Umumi Accı tası Tevfik Yİ UMİ A E
Ğazeteciler, motörle uçak gemisine gidiyorlar.. Dün şehrimize gelen Amerikan D. Harekât Dairesi Başkan Vekili karşılanırken..^
Amerikan Deniz Harekât Dairesi Başkan vekili dün geldi
Sekiz kişilik bir hey'ete Başkanlık eden Amiral Carney, misafir Filo Kumandam Amiral Conally ile beraber Amerikan deniz yardımına aid temaslar yapacak
Liınauımızda misafir bulunan Amerikan denizcileri dün
şehri gezdiler, şereflerine davet ve toplantılar yapıldı, diiu uçak gemisi gazetecilere gezdirilerek izahat verildi
Amerika Birleşik
Başbakan C. Bayar'la görüştü
Sfnıeeddin Günaltay, Celâl Boyarın nezaket ziyaretini iade etti
Ankara: 28 (Hususî) — Baş bakan Şemseddin Günaltay, bugün saat 12 de Demokrat Parti genel merkezine giderek genel başkan Celâl Bayann kendisine yapmış olduğu ziyareti iade etmiş ve yarım saat kadar Bayatla görüşmüştür, gemseddkı Günaltay, 12.30 da Demokrat Parti merkezinden ayrılmıştır.
Yeni yol vergisi altı lira
Benzinin litresine on kuruş zam var
Ankara. 28 (Hususî) — Aldığım hıalûmata göre yeni yol vergisi tasarısı kat’t şeklini almıştır. Yeni şekilde yol vergisi maktuan altı lira olarak tarhe-dilecektir. Ayrıca, benzine litre başına takriben on kuruş bir zam yapılacaktır.
Deniz Harekât dairesi başkan vekili visamiral R.B. Comey'Ln başkanlığında sekiz kişilik Amerikan deniz heyeti dün uçakla şehrimize gelmiştir. Amerikan he
Devletleri yeti Yeşilköy hava meydanında
Genelkurmay ve Millî Savunma teşkilâtı
Amerikan silâhlı yardımından faydalandığımıza göre teşkilât, Amerikadaki askerî teşkilâta muvazi olarak ayarlanacak
Deniz, kara ve hava kuv vetleri, yeni teşkilât da, silâhlı kuvvetler komutanlığına bağlanacak
Ankara 28 (Hususî) — Mil- T Bu teşkilâtın son şekli henüz lî Savunma teşkilâtında yapıla- kesinleşmemiş olup bu maksad cak değişiklikler etrafında ince- la hazırlanacak tasanlar yakın lemelera devam olunmaktadır. I (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Patrik'in getirdiği yarım milyon dolar
Athenagoras, Amerikadaki Yunanlılardan toplanan iane parasını da beraber getirdi, burada yeni bir Patrikhane binası yaptırılacak
Yeni patrik Athenogoras’ın başkanlığındaki patrikhane mec lisi dün sabah ilk toplantısını
Tarım hey’eti geldi
Birleşmiş Milletler heyeti Türkiyenin istihsal durumunu tetkik edecek
Birleşmiş Milletler gıda maddeleri teşkilâtı sekreteri Yan Hutte Alberte ile üyelerden Dr. îstheau Moskovig dün Brezi'ya uçağı İle şehrimize gelmişlerdir.
Hej'et sekreteri Van H. Alberte bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Birleşmiş Milletler Tarun ve Gıda maddeleri, teşkilâtıma 58 âzasından biri de Türkiye-dır.
Bu teşkilâtın gayesi yiyecek İstihsalini arttırmak, yaşama şartlarını düzeltmek, istihsal^ istihlâke denk getirmektir.
Aza memleketlerin delegeleri (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Konservatuvar Türk miisiki konserleri
Hicazkâr Faslı
(Refi' Cevad Ulunay) ın konsere aid tenkidi dördüncü sahifemizdedir.
Zoraki Turizm
Hasretle İçimizi çekili.. Muhata» bımız devam etti:
— O kadarı mübalâğa amma..» r-~————.—istediğiniz kadar hti» ULUNAY ] rnür .lir, İstediğini»
— Evet, İstanbul- 2—------------------------ kadar yakarsınız,
da değildim. Bir aydır Zonguldak-ta İdim...
— No? Zonguldak!» mı?...
Nazarımızda arkadaşın şahsiyeti homon doğlşlverdl.... O, bir anda başka türlü bir adam oldu; sanki Hacdan geliyormuş gibi bir kutsiyete büründü.
Zonguldak I Ey siyah pırlanta diyarı I Ey soğuk sobaların başında çeneleri tıkırdıyanların ümid kıb-losll... 8onl göromodlkso do o mü-borok kara toprağını çifiniyen bir bahtiyar İşte karşımızda oturuyor.
Roşad Foyzl llo sorduk:
— Orada kömürle nasılsınız?
Güldü...
— Zonguldakta kömür diye bir mos'elo yoktur, dodl. Sepeti al... Çöylo bir dolaş... Sokaktan kaldırım taşlarını toplayıp »obaya koysan yanar.
Burada bir vaziyet var. DomoK memleketin kömür diye kıvrım kıv rım kıvrandığı bu mevsimde Zon* guldağa gidilse kömürsüzlük diye bir mee'elc kalınıyaoak. Öyle ya... Kıyın sunturlu günlerinde valizi yap Zonguldağa git... Comrclora kadar otur. Bu hal çaresini yalnız kttınüro doğlı hor şeyi tatbik edebiliriz. Meselâ ovvot(« kl gün manav bana olmanın kilolunu İki liraya soktu. Kuzu 81* bl parasını verdim fakat yüreğimin aoısından lezzetini tadamadım. Bö/ lo olunoa çantayı yap... Ver elini Amasya... Yahtıd Gümüşhane... Deva rinv- riınr ye... Dön gol.
eı« ,ıa«.at ı,ıt yoruyorsunuz? çok şükür Erzurum» kadar tren var..« Demiryolu hor tarafı komşu kapı« sı yaptı. Vagona bin doğru Erili* Lfttfon sayfayı şoririnis —
Yeni Patrik Athenayoras tac oiunıe
-LiLı
MERİNOS
YÜNLERİM ARAYINIZ
”“5RIYET . V.^ YIUMAZ MÜDAFİİYİ2 ★★★
Yeni Sabah
CUMARTESİ 29 OCAK 1949 — 0NB1R1NCI YIL N'o. 3537 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞ
Meclîs bir aylık
büdceyîkabul elti
Meclis çoğunluğunun ödeneklerinden iki yüzer lira kesilmesini teklif edeceği söyleniyor »u rivayet, Meclisde, yeni bir zihniyet değişikliğine işaret ve sembolik bir üasarruf gibi karşılanmaktadır
Teşrii
Faaliyetin
İstikameti
eni kabine, seçim kanununu, Türk milletine tamamile emniyet telkin edecek bir şekle sokmak İstediğini Mecliste okuduğu programda aşağı yukarı vâdetmlş bulunuyor. Memleket, bu vâdin, eskiden beıi Halk Partili hükümetlerin Başbakanları tarafından tekrarlanan kuru sözlerden ibaret olmak İstemediğine inanmağa çok mütemayildir. Hattâ politika havasında bir nevi bekleme va sükûn devresinin gelmiş görünmesinin en belli başlı sebeh ve saikl de bıı inanıştır. Halk Partisinin müfrit ■ayılan elemanlarının bile programdaki bu İmaya karşı feveran etmeleri de lebde kaydedilecek bir işaret sayıldı amma bütün bu ümid ve zanlar hep geleceğe matuftur.
Hükümetin şimdi elindeki eıı müstacel İş 1949 yılı büdcesinl Meclise sunmak ve onu Meclise kabul ettirmektir. Bıı mes'cle-nln beklemeğe vo sürüncemede kalmağa hiç tahammülü yoktur. Ocak ayı muvakkat bir büdce 1-le geçiştirildiği gibi Şubat da çaresiz yeni bir aylık büdce ile ■«atılacaktır. Amma aylık büd çelerle memleketi idare etmek ne kabildir ve ne de, kabil ve mümkün olsa, tavsiyeye şayandır. İkinci Haşan Saka kabinesinin düşmesinde bu büdce ■-çığının ve onu kapamak için düşünülen vergilerin büyük tesiri olduğu inkâr edilemez. Nitekim mâliyeye gelen yeni Bakanın bu makama getirilişinde en kuvvetli saik eski büdceye encümende İtiraz etmiş olması, ■çığı kapamak için tasarruf tav siye eylemesi ve yeni vergilerin İhdasına ve şekline İtiraz etmiş bulunmasıdır. Binaenaleyh kabinenin getireceği büdce denk olmak lâzım ve şarttır. Altmış milyonluk bir tasarruf, evvelce bahis mevzuu olmuş i-di. Bizce bu yekun çok azdır. Açığın hemen hepsini kapıya-cak kısıntı ve kırpıntılara ihtiyaç vardır.
Bu büılce işi iyi bir surette hal ve bertaraf edildikten sonra Büyük Millet Meclisi takib edeceği teşriî hareket hattını tesbit ve tayin eylemek mevkiindedir. Şimdiki Meclis devre-«i 1950 tarihinde biteceğine güre, ondan evvel kendiliğinden bir fesli ve intihabat! yenileme kararı vermez •e, çalışmak İçin önünde kalan vakit o kadar uzun değildir. V eaba bu müddet zarfında Meclis ne gibi kanunları çıkarmakta iştigal etmelidir? Sağdan, ■oldan Anayasada tadilât yapıl ması fikirleri İleri sürüldü. Tadilât zarurî bUe olsa intihali müddeti bitmek üzere olan bıı Meclisin bu kadar külfetli ve mes'ullyetli bir işi kendiliğinden intacı en uygun bir hare-ket hattı değildir. Meclis, neci-Urken müııtehiplere Anayasa tâdiline dair en ufak bir işarette bile bulunulmuş değildir. Binaenaleyh böyle bir sürpriz (Devamı: 8a. 3 - 6Ü. S do)
« Ankara: 28 (Hususi) — I Meclis bugün Feridun Fikri « Düşünselin başkanlığında top » lanmıştır. îlk defa kürsüye R gelen Maliye Bakanı Rüştü ö Aksal, Şubat ayma aid bir « aylık muvakkat büdcenin g müstaceliyetle görüşülmesini R teklif etmiştir. 97 milyon 261

bin lira olan muvakkat büdce, bütün madde ve fasıllarile müzakere ve kabul edilmiştir.
Gündemde başka bir şey olmadığından pazartesi toplanmak üzere oturuma son verilmiştir.
Ankara: 28 (Hususî) — (Devamı: 6a. 3 - 6Ü. 2 de)
Çadırlarda soğuktan ölen var mı?
SPOR
BUĞUN
Cihad ARMAN
Tarafından hazırlanan s ahi f e 9 ıncıda
Gelecek baharda yapılacak müşterek manevraların plânları şimdiden lıazırlanmağa başlanacak
Londra 28 (B.BC.) — Haydel-bergtcn bildirildiğine göre Alman yadakl, İngiliz, Amerikan ve Ezansa orduları gelecek llkba • haıde müş.ereken manevra ya -(•■■aktır. Kurmay Başkanlan, ge ltcek pazarıesl Havdelberg’to top lanarak harekât plânlarını hazır ) ayacaklardır.
Kravçenko ve ilya Ehrenburg
Resmî Rus muharriri gömlek değiştirir gibi fikir değiştiriyor
Londra: 28 (a.a.) (tpn.y —
«Hürriyeti seçtim ' kitabının ya zan Viktor Kravşenko'nun açtığı dâvanın görülmesi çırasında (Devamı: 8a. 3 • Sü. 4 de)
VVsshington: 28 (a.a) (Usis> — Amerikan hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Berlin hava ko flüorundaki faaliyet 7 aydanberi arasız devam etmektedir. Bu dev re zarfında abluka altındaki şehre 872,175 ton yiyecek, yakıt ve diğer maddeler taşınmıştır.
Amerikan hava kuyvcUcrinc ve Iphriycye mensup; uçaklar 78.2ü7 uçuş yapmış, 651.953 ton mal ta şımışlardıç, İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar 40.674 uçuş yapmış, 220,204 ton mal pşjdet-mîşlerdfr. f-
Vaşlngton.- flF (a.a) .pıîtfd Press» — Arr.errtcs hava kuvve? -leri, İlle 7 ay zarf.nda -Berlif) -Şeşinin Amerika'ya ' 106.750.0000 dolara ve 26 Amerikan vatandaşının hayat.nc mal olduğunu bildirmiştir. Bu müddet zarfında Belline 651.953 ton yiyecek ve diğer eşya taşınmıştır.
Aynı devre zarfında İngiliz u-çakları 220 204 ton yiyecek maddesi taşımışlardır.
Urfadan Akşehire getirilen göçmenlere dair Meclise verilen bir sözlü soru Ankara: 28 (Hususi) — Eski -Şehir, milletvekili Abldln Potoğ-lu, Meclise verdiği bir sözlîl soruda hükümetçe görülen lüzum üzerine Urfa ve havalisinden getirilip Akşehir ilçesinin Yunak 0-cagı hududu dahilinde Gökpmar, mevkiinde birleştirilen İki yllz elli hane göçmen ailenin şimdiye kadar bannmallan İçin ev yap -ma'anna müsaade edilmemiş ol-mas’r.dan halen çadırlarda bu -lunan bu vatandaşlardan yirmi kaianmn şu son İki ay içinde soğuklar yüzünden Öldüğü ve bir çoğunun hasta bulunduğu, ayrıca İki irin beş yüzden fazla davar, ve yljz elli İri baş hayvanların da telef olduğu anlaşılmaktadır. Bu elim vaziyet karşısında htlr-kûmet görüşünün . vo. ltllhas-« -dilmiş bir tedbir varsa nelerden İbaret bulunduğunun Başbakan tarafından sözlü olarak cevaplan dırimasını istemektedir.
Ingiltere de
tanımak üzere
Bayur dâvasına dün de devam edildi
Sanık avukatları uzun süren müdafaalarında müekkilleriııin beraellerini istediler Ankara, 28 (Telefonla) —I
Hürmet Bayur ve arkadaşları dâvasına bugün dördüncü asliye ceza mahkemesinde devam ed'lmiştir. Celse açıldığı zaman I
sanık avukatlarından Regad E-mek, (Biz, Cumhuriyet Savcısının kendisini müdafaa etmekle İktifa etmesini İstiyorduk) de-(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 do)
Vali Lûtfi Kırdar dün uçakla geldi
Belediye Reisi Yeşilköydc karşılandı YC kendisine buketler verildi
— V-------
| Yahudi hükümetini tanıyan devletlerin sayısı 26 yı buldu
Londra: 28 lap.) — İngiliz, Belçika, Hollnnda ve Lüksen-hurg devletlerinin Dışişleri Bakanlan yaptıkları görüşmenin sonunda İsrail devletini fiilen tanıyacaklannı bildirmişlerdir.
Oslo: 28 (ap.) — laveç, Norveç, Danimarka ve İzlandanın yakında İsrail devletini muhtemel olarak fiilen tanıyacakları bugün belirtilmiştir. Halen 03-loda toplantı halinde bulunan 4 memleket Dışişleri Bakanlan tarafından bugün yayınlanan müşterek bir tebliğde, lsralll ta nıma meselesinin görüşüldüğü ve şimal memleketlerinin yalan bir gelecekte îsraill fiilen tanımağa hazır oldukları kaydedilmiştir.
Avustralya ve İsviçre Yahudi hükümetini tanıdılar
Londra: 28 (b.b.c.) — Avustralya ve İsviçre hükümetleri, bugün İsrail devletini tanımış-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Pali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar hava «lanında kendMm karşıhyanlar arasında.. (Yazvn 3 üucll sah Ifede)
Esad Mahmud Karakurdun hazırlamakta olduğu büyük aşk romanı
Haber aldığımıza göre E-sad Mahmud Karakurd gazetemiz İçin hazırlamakta olduğu büyük romanı Iley. belladaya çekilerek ta-maınlııınıya ça İrmaktadır.
(: «önırüınihı tek gecesi» he yecanla dolu büyük bir aşkın, hududsuz bir feragat ve ızlırtı-bm romanı olmakladır.
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en iyi netice veren yegâne lastiktir. Bir tecrübede tanımakda geç kaldığınıza üzüleceksiniz lürklye Umumi Accı tası Tevfik Yİ UMİ A E
Ğazeteciler, motörle uçak gemisine gidiyorlar.. Dün şehrimize gelen Amerikan D. Harekât Dairesi Başkan Vekili karşılanırken..^
Amerikan Deniz Harekât Dairesi Başkan vekili dün geldi
Sekiz kişilik bir hey'ete Başkanlık eden Amiral Carney, misafir Filo Kumandam Amiral Conally ile beraber Amerikan deniz yardımına aid temaslar yapacak
Liınauımızda misafir bulunan Amerikan denizcileri dün
şehri gezdiler, şereflerine davet ve toplantılar yapıldı, diiu uçak gemisi gazetecilere gezdirilerek izahat verildi
Amerika Birleşik
Başbakan C. Bayar'la görüştü
Sfnıeeddin Günaltay, Celâl Boyarın nezaket ziyaretini iade etti
Ankara: 28 (Hususî) — Baş bakan Şemseddin Günaltay, bugün saat 12 de Demokrat Parti genel merkezine giderek genel başkan Celâl Bayann kendisine yapmış olduğu ziyareti iade etmiş ve yarım saat kadar Bayatla görüşmüştür, gemseddkı Günaltay, 12.30 da Demokrat Parti merkezinden ayrılmıştır.
Yeni yol vergisi altı lira
Benzinin litresine on kuruş zam var
Ankara. 28 (Hususî) — Aldığım hıalûmata göre yeni yol vergisi tasarısı kat’t şeklini almıştır. Yeni şekilde yol vergisi maktuan altı lira olarak tarhe-dilecektir. Ayrıca, benzine litre başına takriben on kuruş bir zam yapılacaktır.
Deniz Harekât dairesi başkan vekili visamiral R.B. Comey'Ln başkanlığında sekiz kişilik Amerikan deniz heyeti dün uçakla şehrimize gelmiştir. Amerikan he
Devletleri yeti Yeşilköy hava meydanında
Genelkurmay ve Millî Savunma teşkilâtı
Amerikan silâhlı yardımından faydalandığımıza göre teşkilât, Amerikadaki askerî teşkilâta muvazi olarak ayarlanacak
Deniz, kara ve hava kuv vetleri, yeni teşkilât da, silâhlı kuvvetler komutanlığına bağlanacak
Ankara 28 (Hususî) — Mil- T Bu teşkilâtın son şekli henüz lî Savunma teşkilâtında yapıla- kesinleşmemiş olup bu maksad cak değişiklikler etrafında ince- la hazırlanacak tasanlar yakın lemelera devam olunmaktadır. I (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Patrik'in getirdiği yarım milyon dolar
Athenagoras, Amerikadaki Yunanlılardan toplanan iane parasını da beraber getirdi, burada yeni bir Patrikhane binası yaptırılacak
Yeni patrik Athenogoras’ın başkanlığındaki patrikhane mec lisi dün sabah ilk toplantısını
Tarım hey’eti geldi
Birleşmiş Milletler heyeti Türkiyenin istihsal durumunu tetkik edecek
Birleşmiş Milletler gıda maddeleri teşkilâtı sekreteri Yan Hutte Alberte ile üyelerden Dr. îstheau Moskovig dün Brezi'ya uçağı İle şehrimize gelmişlerdir.
Hej'et sekreteri Van H. Alberte bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Birleşmiş Milletler Tarun ve Gıda maddeleri, teşkilâtıma 58 âzasından biri de Türkiye-dır.
Bu teşkilâtın gayesi yiyecek İstihsalini arttırmak, yaşama şartlarını düzeltmek, istihsal^ istihlâke denk getirmektir.
Aza memleketlerin delegeleri (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Konservatuvar Türk miisiki konserleri
Hicazkâr Faslı
(Refi' Cevad Ulunay) ın konsere aid tenkidi dördüncü sahifemizdedir.
Zoraki Turizm
Hasretle İçimizi çekili.. Muhata» bımız devam etti:
— O kadarı mübalâğa amma..» r-~————.—istediğiniz kadar hti» ULUNAY ] rnür .lir, İstediğini»
— Evet, İstanbul- 2—------------------------ kadar yakarsınız,
da değildim. Bir aydır Zonguldak-ta İdim...
— No? Zonguldak!» mı?...
Nazarımızda arkadaşın şahsiyeti homon doğlşlverdl.... O, bir anda başka türlü bir adam oldu; sanki Hacdan geliyormuş gibi bir kutsiyete büründü.
Zonguldak I Ey siyah pırlanta diyarı I Ey soğuk sobaların başında çeneleri tıkırdıyanların ümid kıb-losll... 8onl göromodlkso do o mü-borok kara toprağını çifiniyen bir bahtiyar İşte karşımızda oturuyor.
Roşad Foyzl llo sorduk:
— Orada kömürle nasılsınız?
Güldü...
— Zonguldakta kömür diye bir mos'elo yoktur, dodl. Sepeti al... Çöylo bir dolaş... Sokaktan kaldırım taşlarını toplayıp »obaya koysan yanar.
Burada bir vaziyet var. DomoK memleketin kömür diye kıvrım kıv rım kıvrandığı bu mevsimde Zon* guldağa gidilse kömürsüzlük diye bir mee'elc kalınıyaoak. Öyle ya... Kıyın sunturlu günlerinde valizi yap Zonguldağa git... Comrclora kadar otur. Bu hal çaresini yalnız kttınüro doğlı hor şeyi tatbik edebiliriz. Meselâ ovvot(« kl gün manav bana olmanın kilolunu İki liraya soktu. Kuzu 81* bl parasını verdim fakat yüreğimin aoısından lezzetini tadamadım. Bö/ lo olunoa çantayı yap... Ver elini Amasya... Yahtıd Gümüşhane... Deva rinv- riınr ye... Dön gol.
eı« ,ıa«.at ı,ıt yoruyorsunuz? çok şükür Erzurum» kadar tren var..« Demiryolu hor tarafı komşu kapı« sı yaptı. Vagona bin doğru Erili* Lfttfon sayfayı şoririnis —
Yeni Patrik Athenayoras tac oiunıe
-LiLı
MERİNOS
YÜNLERİM ARAYINIZ
”“5RIYET . V.^ YIUMAZ MÜDAFİİYİ2 ★★★
Yeni Sabah
CUMARTESİ 29 OCAK 1949 — 0NB1R1NCI YIL N'o. 3537 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞ
Meclîs bir aylık
büdceyîkabul elti
Meclis çoğunluğunun ödeneklerinden iki yüzer lira kesilmesini teklif edeceği söyleniyor »u rivayet, Meclisde, yeni bir zihniyet değişikliğine işaret ve sembolik bir üasarruf gibi karşılanmaktadır
Teşrii
Faaliyetin
İstikameti
eni kabine, seçim kanununu, Türk milletine tamamile emniyet telkin edecek bir şekle sokmak İstediğini Mecliste okuduğu programda aşağı yukarı vâdetmlş bulunuyor. Memleket, bu vâdin, eskiden beıi Halk Partili hükümetlerin Başbakanları tarafından tekrarlanan kuru sözlerden ibaret olmak İstemediğine inanmağa çok mütemayildir. Hattâ politika havasında bir nevi bekleme va sükûn devresinin gelmiş görünmesinin en belli başlı sebeh ve saikl de bıı inanıştır. Halk Partisinin müfrit ■ayılan elemanlarının bile programdaki bu İmaya karşı feveran etmeleri de lebde kaydedilecek bir işaret sayıldı amma bütün bu ümid ve zanlar hep geleceğe matuftur.
Hükümetin şimdi elindeki eıı müstacel İş 1949 yılı büdcesinl Meclise sunmak ve onu Meclise kabul ettirmektir. Bıı mes'cle-nln beklemeğe vo sürüncemede kalmağa hiç tahammülü yoktur. Ocak ayı muvakkat bir büdce 1-le geçiştirildiği gibi Şubat da çaresiz yeni bir aylık büdce ile ■«atılacaktır. Amma aylık büd çelerle memleketi idare etmek ne kabildir ve ne de, kabil ve mümkün olsa, tavsiyeye şayandır. İkinci Haşan Saka kabinesinin düşmesinde bu büdce ■-çığının ve onu kapamak için düşünülen vergilerin büyük tesiri olduğu inkâr edilemez. Nitekim mâliyeye gelen yeni Bakanın bu makama getirilişinde en kuvvetli saik eski büdceye encümende İtiraz etmiş olması, ■çığı kapamak için tasarruf tav siye eylemesi ve yeni vergilerin İhdasına ve şekline İtiraz etmiş bulunmasıdır. Binaenaleyh kabinenin getireceği büdce denk olmak lâzım ve şarttır. Altmış milyonluk bir tasarruf, evvelce bahis mevzuu olmuş i-di. Bizce bu yekun çok azdır. Açığın hemen hepsini kapıya-cak kısıntı ve kırpıntılara ihtiyaç vardır.
Bu büılce işi iyi bir surette hal ve bertaraf edildikten sonra Büyük Millet Meclisi takib edeceği teşriî hareket hattını tesbit ve tayin eylemek mevkiindedir. Şimdiki Meclis devre-«i 1950 tarihinde biteceğine güre, ondan evvel kendiliğinden bir fesli ve intihabat! yenileme kararı vermez •e, çalışmak İçin önünde kalan vakit o kadar uzun değildir. V eaba bu müddet zarfında Meclis ne gibi kanunları çıkarmakta iştigal etmelidir? Sağdan, ■oldan Anayasada tadilât yapıl ması fikirleri İleri sürüldü. Tadilât zarurî bUe olsa intihali müddeti bitmek üzere olan bıı Meclisin bu kadar külfetli ve mes'ullyetli bir işi kendiliğinden intacı en uygun bir hare-ket hattı değildir. Meclis, neci-Urken müııtehiplere Anayasa tâdiline dair en ufak bir işarette bile bulunulmuş değildir. Binaenaleyh böyle bir sürpriz (Devamı: 8a. 3 - 6Ü. S do)
« Ankara: 28 (Hususi) — I Meclis bugün Feridun Fikri « Düşünselin başkanlığında top » lanmıştır. îlk defa kürsüye R gelen Maliye Bakanı Rüştü ö Aksal, Şubat ayma aid bir « aylık muvakkat büdcenin g müstaceliyetle görüşülmesini R teklif etmiştir. 97 milyon 261

bin lira olan muvakkat büdce, bütün madde ve fasıllarile müzakere ve kabul edilmiştir.
Gündemde başka bir şey olmadığından pazartesi toplanmak üzere oturuma son verilmiştir.
Ankara: 28 (Hususî) — (Devamı: 6a. 3 - 6Ü. 2 de)
Çadırlarda soğuktan ölen var mı?
SPOR
BUĞUN
Cihad ARMAN
Tarafından hazırlanan s ahi f e 9 ıncıda
Gelecek baharda yapılacak müşterek manevraların plânları şimdiden lıazırlanmağa başlanacak
Londra 28 (B.BC.) — Haydel-bergtcn bildirildiğine göre Alman yadakl, İngiliz, Amerikan ve Ezansa orduları gelecek llkba • haıde müş.ereken manevra ya -(•■■aktır. Kurmay Başkanlan, ge ltcek pazarıesl Havdelberg’to top lanarak harekât plânlarını hazır ) ayacaklardır.
Kravçenko ve ilya Ehrenburg
Resmî Rus muharriri gömlek değiştirir gibi fikir değiştiriyor
Londra: 28 (a.a.) (tpn.y —
«Hürriyeti seçtim ' kitabının ya zan Viktor Kravşenko'nun açtığı dâvanın görülmesi çırasında (Devamı: 8a. 3 • Sü. 4 de)
VVsshington: 28 (a.a) (Usis> — Amerikan hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Berlin hava ko flüorundaki faaliyet 7 aydanberi arasız devam etmektedir. Bu dev re zarfında abluka altındaki şehre 872,175 ton yiyecek, yakıt ve diğer maddeler taşınmıştır.
Amerikan hava kuyvcUcrinc ve Iphriycye mensup; uçaklar 78.2ü7 uçuş yapmış, 651.953 ton mal ta şımışlardıç, İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar 40.674 uçuş yapmış, 220,204 ton mal pşjdet-mîşlerdfr. f-
Vaşlngton.- flF (a.a) .pıîtfd Press» — Arr.errtcs hava kuvve? -leri, İlle 7 ay zarf.nda -Berlif) -Şeşinin Amerika'ya ' 106.750.0000 dolara ve 26 Amerikan vatandaşının hayat.nc mal olduğunu bildirmiştir. Bu müddet zarfında Belline 651.953 ton yiyecek ve diğer eşya taşınmıştır.
Aynı devre zarfında İngiliz u-çakları 220 204 ton yiyecek maddesi taşımışlardır.
Urfadan Akşehire getirilen göçmenlere dair Meclise verilen bir sözlü soru Ankara: 28 (Hususi) — Eski -Şehir, milletvekili Abldln Potoğ-lu, Meclise verdiği bir sözlîl soruda hükümetçe görülen lüzum üzerine Urfa ve havalisinden getirilip Akşehir ilçesinin Yunak 0-cagı hududu dahilinde Gökpmar, mevkiinde birleştirilen İki yllz elli hane göçmen ailenin şimdiye kadar bannmallan İçin ev yap -ma'anna müsaade edilmemiş ol-mas’r.dan halen çadırlarda bu -lunan bu vatandaşlardan yirmi kaianmn şu son İki ay içinde soğuklar yüzünden Öldüğü ve bir çoğunun hasta bulunduğu, ayrıca İki irin beş yüzden fazla davar, ve yljz elli İri baş hayvanların da telef olduğu anlaşılmaktadır. Bu elim vaziyet karşısında htlr-kûmet görüşünün . vo. ltllhas-« -dilmiş bir tedbir varsa nelerden İbaret bulunduğunun Başbakan tarafından sözlü olarak cevaplan dırimasını istemektedir.
Ingiltere de
tanımak üzere
Bayur dâvasına dün de devam edildi
Sanık avukatları uzun süren müdafaalarında müekkilleriııin beraellerini istediler Ankara, 28 (Telefonla) —I
Hürmet Bayur ve arkadaşları dâvasına bugün dördüncü asliye ceza mahkemesinde devam ed'lmiştir. Celse açıldığı zaman I
sanık avukatlarından Regad E-mek, (Biz, Cumhuriyet Savcısının kendisini müdafaa etmekle İktifa etmesini İstiyorduk) de-(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 do)
Vali Lûtfi Kırdar dün uçakla geldi
Belediye Reisi Yeşilköydc karşılandı YC kendisine buketler verildi
— V-------
| Yahudi hükümetini tanıyan devletlerin sayısı 26 yı buldu
Londra: 28 lap.) — İngiliz, Belçika, Hollnnda ve Lüksen-hurg devletlerinin Dışişleri Bakanlan yaptıkları görüşmenin sonunda İsrail devletini fiilen tanıyacaklannı bildirmişlerdir.
Oslo: 28 (ap.) — laveç, Norveç, Danimarka ve İzlandanın yakında İsrail devletini muhtemel olarak fiilen tanıyacakları bugün belirtilmiştir. Halen 03-loda toplantı halinde bulunan 4 memleket Dışişleri Bakanlan tarafından bugün yayınlanan müşterek bir tebliğde, lsralll ta nıma meselesinin görüşüldüğü ve şimal memleketlerinin yalan bir gelecekte îsraill fiilen tanımağa hazır oldukları kaydedilmiştir.
Avustralya ve İsviçre Yahudi hükümetini tanıdılar
Londra: 28 (b.b.c.) — Avustralya ve İsviçre hükümetleri, bugün İsrail devletini tanımış-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Pali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar hava «lanında kendMm karşıhyanlar arasında.. (Yazvn 3 üucll sah Ifede)
Esad Mahmud Karakurdun hazırlamakta olduğu büyük aşk romanı
Haber aldığımıza göre E-sad Mahmud Karakurd gazetemiz İçin hazırlamakta olduğu büyük romanı Iley. belladaya çekilerek ta-maınlııınıya ça İrmaktadır.
(: «önırüınihı tek gecesi» he yecanla dolu büyük bir aşkın, hududsuz bir feragat ve ızlırtı-bm romanı olmakladır.
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en iyi netice veren yegâne lastiktir. Bir tecrübede tanımakda geç kaldığınıza üzüleceksiniz lürklye Umumi Accı tası Tevfik Yİ UMİ A E
Ğazeteciler, motörle uçak gemisine gidiyorlar.. Dün şehrimize gelen Amerikan D. Harekât Dairesi Başkan Vekili karşılanırken..^
Amerikan Deniz Harekât Dairesi Başkan vekili dün geldi
Sekiz kişilik bir hey'ete Başkanlık eden Amiral Carney, misafir Filo Kumandam Amiral Conally ile beraber Amerikan deniz yardımına aid temaslar yapacak
Liınauımızda misafir bulunan Amerikan denizcileri dün
şehri gezdiler, şereflerine davet ve toplantılar yapıldı, diiu uçak gemisi gazetecilere gezdirilerek izahat verildi
Amerika Birleşik
Başbakan C. Bayar'la görüştü
Sfnıeeddin Günaltay, Celâl Boyarın nezaket ziyaretini iade etti
Ankara: 28 (Hususî) — Baş bakan Şemseddin Günaltay, bugün saat 12 de Demokrat Parti genel merkezine giderek genel başkan Celâl Bayann kendisine yapmış olduğu ziyareti iade etmiş ve yarım saat kadar Bayatla görüşmüştür, gemseddkı Günaltay, 12.30 da Demokrat Parti merkezinden ayrılmıştır.
Yeni yol vergisi altı lira
Benzinin litresine on kuruş zam var
Ankara. 28 (Hususî) — Aldığım hıalûmata göre yeni yol vergisi tasarısı kat’t şeklini almıştır. Yeni şekilde yol vergisi maktuan altı lira olarak tarhe-dilecektir. Ayrıca, benzine litre başına takriben on kuruş bir zam yapılacaktır.
Deniz Harekât dairesi başkan vekili visamiral R.B. Comey'Ln başkanlığında sekiz kişilik Amerikan deniz heyeti dün uçakla şehrimize gelmiştir. Amerikan he
Devletleri yeti Yeşilköy hava meydanında
Genelkurmay ve Millî Savunma teşkilâtı
Amerikan silâhlı yardımından faydalandığımıza göre teşkilât, Amerikadaki askerî teşkilâta muvazi olarak ayarlanacak
Deniz, kara ve hava kuv vetleri, yeni teşkilât da, silâhlı kuvvetler komutanlığına bağlanacak
Ankara 28 (Hususî) — Mil- T Bu teşkilâtın son şekli henüz lî Savunma teşkilâtında yapıla- kesinleşmemiş olup bu maksad cak değişiklikler etrafında ince- la hazırlanacak tasanlar yakın lemelera devam olunmaktadır. I (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Patrik'in getirdiği yarım milyon dolar
Athenagoras, Amerikadaki Yunanlılardan toplanan iane parasını da beraber getirdi, burada yeni bir Patrikhane binası yaptırılacak
Yeni patrik Athenogoras’ın başkanlığındaki patrikhane mec lisi dün sabah ilk toplantısını
Tarım hey’eti geldi
Birleşmiş Milletler heyeti Türkiyenin istihsal durumunu tetkik edecek
Birleşmiş Milletler gıda maddeleri teşkilâtı sekreteri Yan Hutte Alberte ile üyelerden Dr. îstheau Moskovig dün Brezi'ya uçağı İle şehrimize gelmişlerdir.
Hej'et sekreteri Van H. Alberte bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Birleşmiş Milletler Tarun ve Gıda maddeleri, teşkilâtıma 58 âzasından biri de Türkiye-dır.
Bu teşkilâtın gayesi yiyecek İstihsalini arttırmak, yaşama şartlarını düzeltmek, istihsal^ istihlâke denk getirmektir.
Aza memleketlerin delegeleri (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Konservatuvar Türk miisiki konserleri
Hicazkâr Faslı
(Refi' Cevad Ulunay) ın konsere aid tenkidi dördüncü sahifemizdedir.
Zoraki Turizm
Hasretle İçimizi çekili.. Muhata» bımız devam etti:
— O kadarı mübalâğa amma..» r-~————.—istediğiniz kadar hti» ULUNAY ] rnür .lir, İstediğini»
— Evet, İstanbul- 2—------------------------ kadar yakarsınız,
da değildim. Bir aydır Zonguldak-ta İdim...
— No? Zonguldak!» mı?...
Nazarımızda arkadaşın şahsiyeti homon doğlşlverdl.... O, bir anda başka türlü bir adam oldu; sanki Hacdan geliyormuş gibi bir kutsiyete büründü.
Zonguldak I Ey siyah pırlanta diyarı I Ey soğuk sobaların başında çeneleri tıkırdıyanların ümid kıb-losll... 8onl göromodlkso do o mü-borok kara toprağını çifiniyen bir bahtiyar İşte karşımızda oturuyor.
Roşad Foyzl llo sorduk:
— Orada kömürle nasılsınız?
Güldü...
— Zonguldakta kömür diye bir mos'elo yoktur, dodl. Sepeti al... Çöylo bir dolaş... Sokaktan kaldırım taşlarını toplayıp »obaya koysan yanar.
Burada bir vaziyet var. DomoK memleketin kömür diye kıvrım kıv rım kıvrandığı bu mevsimde Zon* guldağa gidilse kömürsüzlük diye bir mee'elc kalınıyaoak. Öyle ya... Kıyın sunturlu günlerinde valizi yap Zonguldağa git... Comrclora kadar otur. Bu hal çaresini yalnız kttınüro doğlı hor şeyi tatbik edebiliriz. Meselâ ovvot(« kl gün manav bana olmanın kilolunu İki liraya soktu. Kuzu 81* bl parasını verdim fakat yüreğimin aoısından lezzetini tadamadım. Bö/ lo olunoa çantayı yap... Ver elini Amasya... Yahtıd Gümüşhane... Deva rinv- riınr ye... Dön gol.
eı« ,ıa«.at ı,ıt yoruyorsunuz? çok şükür Erzurum» kadar tren var..« Demiryolu hor tarafı komşu kapı« sı yaptı. Vagona bin doğru Erili* Lfttfon sayfayı şoririnis —
Yeni Patrik Athenayoras tac oiunıe
-LiLı
MERİNOS
YÜNLERİM ARAYINIZ
”“5RIYET . V.^ YIUMAZ MÜDAFİİYİ2 ★★★
Yeni Sabah
CUMARTESİ 29 OCAK 1949 — 0NB1R1NCI YIL N'o. 3537 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞ
Meclîs bir aylık
büdceyîkabul elti
Meclis çoğunluğunun ödeneklerinden iki yüzer lira kesilmesini teklif edeceği söyleniyor »u rivayet, Meclisde, yeni bir zihniyet değişikliğine işaret ve sembolik bir üasarruf gibi karşılanmaktadır
Teşrii
Faaliyetin
İstikameti
eni kabine, seçim kanununu, Türk milletine tamamile emniyet telkin edecek bir şekle sokmak İstediğini Mecliste okuduğu programda aşağı yukarı vâdetmlş bulunuyor. Memleket, bu vâdin, eskiden beıi Halk Partili hükümetlerin Başbakanları tarafından tekrarlanan kuru sözlerden ibaret olmak İstemediğine inanmağa çok mütemayildir. Hattâ politika havasında bir nevi bekleme va sükûn devresinin gelmiş görünmesinin en belli başlı sebeh ve saikl de bıı inanıştır. Halk Partisinin müfrit ■ayılan elemanlarının bile programdaki bu İmaya karşı feveran etmeleri de lebde kaydedilecek bir işaret sayıldı amma bütün bu ümid ve zanlar hep geleceğe matuftur.
Hükümetin şimdi elindeki eıı müstacel İş 1949 yılı büdcesinl Meclise sunmak ve onu Meclise kabul ettirmektir. Bıı mes'cle-nln beklemeğe vo sürüncemede kalmağa hiç tahammülü yoktur. Ocak ayı muvakkat bir büdce 1-le geçiştirildiği gibi Şubat da çaresiz yeni bir aylık büdce ile ■«atılacaktır. Amma aylık büd çelerle memleketi idare etmek ne kabildir ve ne de, kabil ve mümkün olsa, tavsiyeye şayandır. İkinci Haşan Saka kabinesinin düşmesinde bu büdce ■-çığının ve onu kapamak için düşünülen vergilerin büyük tesiri olduğu inkâr edilemez. Nitekim mâliyeye gelen yeni Bakanın bu makama getirilişinde en kuvvetli saik eski büdceye encümende İtiraz etmiş olması, ■çığı kapamak için tasarruf tav siye eylemesi ve yeni vergilerin İhdasına ve şekline İtiraz etmiş bulunmasıdır. Binaenaleyh kabinenin getireceği büdce denk olmak lâzım ve şarttır. Altmış milyonluk bir tasarruf, evvelce bahis mevzuu olmuş i-di. Bizce bu yekun çok azdır. Açığın hemen hepsini kapıya-cak kısıntı ve kırpıntılara ihtiyaç vardır.
Bu büılce işi iyi bir surette hal ve bertaraf edildikten sonra Büyük Millet Meclisi takib edeceği teşriî hareket hattını tesbit ve tayin eylemek mevkiindedir. Şimdiki Meclis devre-«i 1950 tarihinde biteceğine güre, ondan evvel kendiliğinden bir fesli ve intihabat! yenileme kararı vermez •e, çalışmak İçin önünde kalan vakit o kadar uzun değildir. V eaba bu müddet zarfında Meclis ne gibi kanunları çıkarmakta iştigal etmelidir? Sağdan, ■oldan Anayasada tadilât yapıl ması fikirleri İleri sürüldü. Tadilât zarurî bUe olsa intihali müddeti bitmek üzere olan bıı Meclisin bu kadar külfetli ve mes'ullyetli bir işi kendiliğinden intacı en uygun bir hare-ket hattı değildir. Meclis, neci-Urken müııtehiplere Anayasa tâdiline dair en ufak bir işarette bile bulunulmuş değildir. Binaenaleyh böyle bir sürpriz (Devamı: 8a. 3 - 6Ü. S do)
« Ankara: 28 (Hususi) — I Meclis bugün Feridun Fikri « Düşünselin başkanlığında top » lanmıştır. îlk defa kürsüye R gelen Maliye Bakanı Rüştü ö Aksal, Şubat ayma aid bir « aylık muvakkat büdcenin g müstaceliyetle görüşülmesini R teklif etmiştir. 97 milyon 261

bin lira olan muvakkat büdce, bütün madde ve fasıllarile müzakere ve kabul edilmiştir.
Gündemde başka bir şey olmadığından pazartesi toplanmak üzere oturuma son verilmiştir.
Ankara: 28 (Hususî) — (Devamı: 6a. 3 - 6Ü. 2 de)
Çadırlarda soğuktan ölen var mı?
SPOR
BUĞUN
Cihad ARMAN
Tarafından hazırlanan s ahi f e 9 ıncıda
Gelecek baharda yapılacak müşterek manevraların plânları şimdiden lıazırlanmağa başlanacak
Londra 28 (B.BC.) — Haydel-bergtcn bildirildiğine göre Alman yadakl, İngiliz, Amerikan ve Ezansa orduları gelecek llkba • haıde müş.ereken manevra ya -(•■■aktır. Kurmay Başkanlan, ge ltcek pazarıesl Havdelberg’to top lanarak harekât plânlarını hazır ) ayacaklardır.
Kravçenko ve ilya Ehrenburg
Resmî Rus muharriri gömlek değiştirir gibi fikir değiştiriyor
Londra: 28 (a.a.) (tpn.y —
«Hürriyeti seçtim ' kitabının ya zan Viktor Kravşenko'nun açtığı dâvanın görülmesi çırasında (Devamı: 8a. 3 • Sü. 4 de)
VVsshington: 28 (a.a) (Usis> — Amerikan hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Berlin hava ko flüorundaki faaliyet 7 aydanberi arasız devam etmektedir. Bu dev re zarfında abluka altındaki şehre 872,175 ton yiyecek, yakıt ve diğer maddeler taşınmıştır.
Amerikan hava kuyvcUcrinc ve Iphriycye mensup; uçaklar 78.2ü7 uçuş yapmış, 651.953 ton mal ta şımışlardıç, İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar 40.674 uçuş yapmış, 220,204 ton mal pşjdet-mîşlerdfr. f-
Vaşlngton.- flF (a.a) .pıîtfd Press» — Arr.errtcs hava kuvve? -leri, İlle 7 ay zarf.nda -Berlif) -Şeşinin Amerika'ya ' 106.750.0000 dolara ve 26 Amerikan vatandaşının hayat.nc mal olduğunu bildirmiştir. Bu müddet zarfında Belline 651.953 ton yiyecek ve diğer eşya taşınmıştır.
Aynı devre zarfında İngiliz u-çakları 220 204 ton yiyecek maddesi taşımışlardır.
Urfadan Akşehire getirilen göçmenlere dair Meclise verilen bir sözlü soru Ankara: 28 (Hususi) — Eski -Şehir, milletvekili Abldln Potoğ-lu, Meclise verdiği bir sözlîl soruda hükümetçe görülen lüzum üzerine Urfa ve havalisinden getirilip Akşehir ilçesinin Yunak 0-cagı hududu dahilinde Gökpmar, mevkiinde birleştirilen İki yllz elli hane göçmen ailenin şimdiye kadar bannmallan İçin ev yap -ma'anna müsaade edilmemiş ol-mas’r.dan halen çadırlarda bu -lunan bu vatandaşlardan yirmi kaianmn şu son İki ay içinde soğuklar yüzünden Öldüğü ve bir çoğunun hasta bulunduğu, ayrıca İki irin beş yüzden fazla davar, ve yljz elli İri baş hayvanların da telef olduğu anlaşılmaktadır. Bu elim vaziyet karşısında htlr-kûmet görüşünün . vo. ltllhas-« -dilmiş bir tedbir varsa nelerden İbaret bulunduğunun Başbakan tarafından sözlü olarak cevaplan dırimasını istemektedir.
Ingiltere de
tanımak üzere
Bayur dâvasına dün de devam edildi
Sanık avukatları uzun süren müdafaalarında müekkilleriııin beraellerini istediler Ankara, 28 (Telefonla) —I
Hürmet Bayur ve arkadaşları dâvasına bugün dördüncü asliye ceza mahkemesinde devam ed'lmiştir. Celse açıldığı zaman I
sanık avukatlarından Regad E-mek, (Biz, Cumhuriyet Savcısının kendisini müdafaa etmekle İktifa etmesini İstiyorduk) de-(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 do)
Vali Lûtfi Kırdar dün uçakla geldi
Belediye Reisi Yeşilköydc karşılandı YC kendisine buketler verildi
— V-------
| Yahudi hükümetini tanıyan devletlerin sayısı 26 yı buldu
Londra: 28 lap.) — İngiliz, Belçika, Hollnnda ve Lüksen-hurg devletlerinin Dışişleri Bakanlan yaptıkları görüşmenin sonunda İsrail devletini fiilen tanıyacaklannı bildirmişlerdir.
Oslo: 28 (ap.) — laveç, Norveç, Danimarka ve İzlandanın yakında İsrail devletini muhtemel olarak fiilen tanıyacakları bugün belirtilmiştir. Halen 03-loda toplantı halinde bulunan 4 memleket Dışişleri Bakanlan tarafından bugün yayınlanan müşterek bir tebliğde, lsralll ta nıma meselesinin görüşüldüğü ve şimal memleketlerinin yalan bir gelecekte îsraill fiilen tanımağa hazır oldukları kaydedilmiştir.
Avustralya ve İsviçre Yahudi hükümetini tanıdılar
Londra: 28 (b.b.c.) — Avustralya ve İsviçre hükümetleri, bugün İsrail devletini tanımış-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Pali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar hava «lanında kendMm karşıhyanlar arasında.. (Yazvn 3 üucll sah Ifede)
Esad Mahmud Karakurdun hazırlamakta olduğu büyük aşk romanı
Haber aldığımıza göre E-sad Mahmud Karakurd gazetemiz İçin hazırlamakta olduğu büyük romanı Iley. belladaya çekilerek ta-maınlııınıya ça İrmaktadır.
(: «önırüınihı tek gecesi» he yecanla dolu büyük bir aşkın, hududsuz bir feragat ve ızlırtı-bm romanı olmakladır.
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en iyi netice veren yegâne lastiktir. Bir tecrübede tanımakda geç kaldığınıza üzüleceksiniz lürklye Umumi Accı tası Tevfik Yİ UMİ A E
Ğazeteciler, motörle uçak gemisine gidiyorlar.. Dün şehrimize gelen Amerikan D. Harekât Dairesi Başkan Vekili karşılanırken..^
Amerikan Deniz Harekât Dairesi Başkan vekili dün geldi
Sekiz kişilik bir hey'ete Başkanlık eden Amiral Carney, misafir Filo Kumandam Amiral Conally ile beraber Amerikan deniz yardımına aid temaslar yapacak
Liınauımızda misafir bulunan Amerikan denizcileri dün
şehri gezdiler, şereflerine davet ve toplantılar yapıldı, diiu uçak gemisi gazetecilere gezdirilerek izahat verildi
Amerika Birleşik
Başbakan C. Bayar'la görüştü
Sfnıeeddin Günaltay, Celâl Boyarın nezaket ziyaretini iade etti
Ankara: 28 (Hususî) — Baş bakan Şemseddin Günaltay, bugün saat 12 de Demokrat Parti genel merkezine giderek genel başkan Celâl Bayann kendisine yapmış olduğu ziyareti iade etmiş ve yarım saat kadar Bayatla görüşmüştür, gemseddkı Günaltay, 12.30 da Demokrat Parti merkezinden ayrılmıştır.
Yeni yol vergisi altı lira
Benzinin litresine on kuruş zam var
Ankara. 28 (Hususî) — Aldığım hıalûmata göre yeni yol vergisi tasarısı kat’t şeklini almıştır. Yeni şekilde yol vergisi maktuan altı lira olarak tarhe-dilecektir. Ayrıca, benzine litre başına takriben on kuruş bir zam yapılacaktır.
Deniz Harekât dairesi başkan vekili visamiral R.B. Comey'Ln başkanlığında sekiz kişilik Amerikan deniz heyeti dün uçakla şehrimize gelmiştir. Amerikan he
Devletleri yeti Yeşilköy hava meydanında
Genelkurmay ve Millî Savunma teşkilâtı
Amerikan silâhlı yardımından faydalandığımıza göre teşkilât, Amerikadaki askerî teşkilâta muvazi olarak ayarlanacak
Deniz, kara ve hava kuv vetleri, yeni teşkilât da, silâhlı kuvvetler komutanlığına bağlanacak
Ankara 28 (Hususî) — Mil- T Bu teşkilâtın son şekli henüz lî Savunma teşkilâtında yapıla- kesinleşmemiş olup bu maksad cak değişiklikler etrafında ince- la hazırlanacak tasanlar yakın lemelera devam olunmaktadır. I (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Patrik'in getirdiği yarım milyon dolar
Athenagoras, Amerikadaki Yunanlılardan toplanan iane parasını da beraber getirdi, burada yeni bir Patrikhane binası yaptırılacak
Yeni patrik Athenogoras’ın başkanlığındaki patrikhane mec lisi dün sabah ilk toplantısını
Tarım hey’eti geldi
Birleşmiş Milletler heyeti Türkiyenin istihsal durumunu tetkik edecek
Birleşmiş Milletler gıda maddeleri teşkilâtı sekreteri Yan Hutte Alberte ile üyelerden Dr. îstheau Moskovig dün Brezi'ya uçağı İle şehrimize gelmişlerdir.
Hej'et sekreteri Van H. Alberte bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Birleşmiş Milletler Tarun ve Gıda maddeleri, teşkilâtıma 58 âzasından biri de Türkiye-dır.
Bu teşkilâtın gayesi yiyecek İstihsalini arttırmak, yaşama şartlarını düzeltmek, istihsal^ istihlâke denk getirmektir.
Aza memleketlerin delegeleri (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Konservatuvar Türk miisiki konserleri
Hicazkâr Faslı
(Refi' Cevad Ulunay) ın konsere aid tenkidi dördüncü sahifemizdedir.
Zoraki Turizm
Hasretle İçimizi çekili.. Muhata» bımız devam etti:
— O kadarı mübalâğa amma..» r-~————.—istediğiniz kadar hti» ULUNAY ] rnür .lir, İstediğini»
— Evet, İstanbul- 2—------------------------ kadar yakarsınız,
da değildim. Bir aydır Zonguldak-ta İdim...
— No? Zonguldak!» mı?...
Nazarımızda arkadaşın şahsiyeti homon doğlşlverdl.... O, bir anda başka türlü bir adam oldu; sanki Hacdan geliyormuş gibi bir kutsiyete büründü.
Zonguldak I Ey siyah pırlanta diyarı I Ey soğuk sobaların başında çeneleri tıkırdıyanların ümid kıb-losll... 8onl göromodlkso do o mü-borok kara toprağını çifiniyen bir bahtiyar İşte karşımızda oturuyor.
Roşad Foyzl llo sorduk:
— Orada kömürle nasılsınız?
Güldü...
— Zonguldakta kömür diye bir mos'elo yoktur, dodl. Sepeti al... Çöylo bir dolaş... Sokaktan kaldırım taşlarını toplayıp »obaya koysan yanar.
Burada bir vaziyet var. DomoK memleketin kömür diye kıvrım kıv rım kıvrandığı bu mevsimde Zon* guldağa gidilse kömürsüzlük diye bir mee'elc kalınıyaoak. Öyle ya... Kıyın sunturlu günlerinde valizi yap Zonguldağa git... Comrclora kadar otur. Bu hal çaresini yalnız kttınüro doğlı hor şeyi tatbik edebiliriz. Meselâ ovvot(« kl gün manav bana olmanın kilolunu İki liraya soktu. Kuzu 81* bl parasını verdim fakat yüreğimin aoısından lezzetini tadamadım. Bö/ lo olunoa çantayı yap... Ver elini Amasya... Yahtıd Gümüşhane... Deva rinv- riınr ye... Dön gol.
eı« ,ıa«.at ı,ıt yoruyorsunuz? çok şükür Erzurum» kadar tren var..« Demiryolu hor tarafı komşu kapı« sı yaptı. Vagona bin doğru Erili* Lfttfon sayfayı şoririnis —
Yeni Patrik Athenayoras tac oiunıe
-LiLı
MERİNOS
YÜNLERİM ARAYINIZ
”“5RIYET . V.^ YIUMAZ MÜDAFİİYİ2 ★★★
Yeni Sabah
CUMARTESİ 29 OCAK 1949 — 0NB1R1NCI YIL N'o. 3537 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞ
Meclîs bir aylık
büdceyîkabul elti
Meclis çoğunluğunun ödeneklerinden iki yüzer lira kesilmesini teklif edeceği söyleniyor »u rivayet, Meclisde, yeni bir zihniyet değişikliğine işaret ve sembolik bir üasarruf gibi karşılanmaktadır
Teşrii
Faaliyetin
İstikameti
eni kabine, seçim kanununu, Türk milletine tamamile emniyet telkin edecek bir şekle sokmak İstediğini Mecliste okuduğu programda aşağı yukarı vâdetmlş bulunuyor. Memleket, bu vâdin, eskiden beıi Halk Partili hükümetlerin Başbakanları tarafından tekrarlanan kuru sözlerden ibaret olmak İstemediğine inanmağa çok mütemayildir. Hattâ politika havasında bir nevi bekleme va sükûn devresinin gelmiş görünmesinin en belli başlı sebeh ve saikl de bıı inanıştır. Halk Partisinin müfrit ■ayılan elemanlarının bile programdaki bu İmaya karşı feveran etmeleri de lebde kaydedilecek bir işaret sayıldı amma bütün bu ümid ve zanlar hep geleceğe matuftur.
Hükümetin şimdi elindeki eıı müstacel İş 1949 yılı büdcesinl Meclise sunmak ve onu Meclise kabul ettirmektir. Bıı mes'cle-nln beklemeğe vo sürüncemede kalmağa hiç tahammülü yoktur. Ocak ayı muvakkat bir büdce 1-le geçiştirildiği gibi Şubat da çaresiz yeni bir aylık büdce ile ■«atılacaktır. Amma aylık büd çelerle memleketi idare etmek ne kabildir ve ne de, kabil ve mümkün olsa, tavsiyeye şayandır. İkinci Haşan Saka kabinesinin düşmesinde bu büdce ■-çığının ve onu kapamak için düşünülen vergilerin büyük tesiri olduğu inkâr edilemez. Nitekim mâliyeye gelen yeni Bakanın bu makama getirilişinde en kuvvetli saik eski büdceye encümende İtiraz etmiş olması, ■çığı kapamak için tasarruf tav siye eylemesi ve yeni vergilerin İhdasına ve şekline İtiraz etmiş bulunmasıdır. Binaenaleyh kabinenin getireceği büdce denk olmak lâzım ve şarttır. Altmış milyonluk bir tasarruf, evvelce bahis mevzuu olmuş i-di. Bizce bu yekun çok azdır. Açığın hemen hepsini kapıya-cak kısıntı ve kırpıntılara ihtiyaç vardır.
Bu büılce işi iyi bir surette hal ve bertaraf edildikten sonra Büyük Millet Meclisi takib edeceği teşriî hareket hattını tesbit ve tayin eylemek mevkiindedir. Şimdiki Meclis devre-«i 1950 tarihinde biteceğine güre, ondan evvel kendiliğinden bir fesli ve intihabat! yenileme kararı vermez •e, çalışmak İçin önünde kalan vakit o kadar uzun değildir. V eaba bu müddet zarfında Meclis ne gibi kanunları çıkarmakta iştigal etmelidir? Sağdan, ■oldan Anayasada tadilât yapıl ması fikirleri İleri sürüldü. Tadilât zarurî bUe olsa intihali müddeti bitmek üzere olan bıı Meclisin bu kadar külfetli ve mes'ullyetli bir işi kendiliğinden intacı en uygun bir hare-ket hattı değildir. Meclis, neci-Urken müııtehiplere Anayasa tâdiline dair en ufak bir işarette bile bulunulmuş değildir. Binaenaleyh böyle bir sürpriz (Devamı: 8a. 3 - 6Ü. S do)
« Ankara: 28 (Hususi) — I Meclis bugün Feridun Fikri « Düşünselin başkanlığında top » lanmıştır. îlk defa kürsüye R gelen Maliye Bakanı Rüştü ö Aksal, Şubat ayma aid bir « aylık muvakkat büdcenin g müstaceliyetle görüşülmesini R teklif etmiştir. 97 milyon 261

bin lira olan muvakkat büdce, bütün madde ve fasıllarile müzakere ve kabul edilmiştir.
Gündemde başka bir şey olmadığından pazartesi toplanmak üzere oturuma son verilmiştir.
Ankara: 28 (Hususî) — (Devamı: 6a. 3 - 6Ü. 2 de)
Çadırlarda soğuktan ölen var mı?
SPOR
BUĞUN
Cihad ARMAN
Tarafından hazırlanan s ahi f e 9 ıncıda
Gelecek baharda yapılacak müşterek manevraların plânları şimdiden lıazırlanmağa başlanacak
Londra 28 (B.BC.) — Haydel-bergtcn bildirildiğine göre Alman yadakl, İngiliz, Amerikan ve Ezansa orduları gelecek llkba • haıde müş.ereken manevra ya -(•■■aktır. Kurmay Başkanlan, ge ltcek pazarıesl Havdelberg’to top lanarak harekât plânlarını hazır ) ayacaklardır.
Kravçenko ve ilya Ehrenburg
Resmî Rus muharriri gömlek değiştirir gibi fikir değiştiriyor
Londra: 28 (a.a.) (tpn.y —
«Hürriyeti seçtim ' kitabının ya zan Viktor Kravşenko'nun açtığı dâvanın görülmesi çırasında (Devamı: 8a. 3 • Sü. 4 de)
VVsshington: 28 (a.a) (Usis> — Amerikan hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Berlin hava ko flüorundaki faaliyet 7 aydanberi arasız devam etmektedir. Bu dev re zarfında abluka altındaki şehre 872,175 ton yiyecek, yakıt ve diğer maddeler taşınmıştır.
Amerikan hava kuyvcUcrinc ve Iphriycye mensup; uçaklar 78.2ü7 uçuş yapmış, 651.953 ton mal ta şımışlardıç, İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar 40.674 uçuş yapmış, 220,204 ton mal pşjdet-mîşlerdfr. f-
Vaşlngton.- flF (a.a) .pıîtfd Press» — Arr.errtcs hava kuvve? -leri, İlle 7 ay zarf.nda -Berlif) -Şeşinin Amerika'ya ' 106.750.0000 dolara ve 26 Amerikan vatandaşının hayat.nc mal olduğunu bildirmiştir. Bu müddet zarfında Belline 651.953 ton yiyecek ve diğer eşya taşınmıştır.
Aynı devre zarfında İngiliz u-çakları 220 204 ton yiyecek maddesi taşımışlardır.
Urfadan Akşehire getirilen göçmenlere dair Meclise verilen bir sözlü soru Ankara: 28 (Hususi) — Eski -Şehir, milletvekili Abldln Potoğ-lu, Meclise verdiği bir sözlîl soruda hükümetçe görülen lüzum üzerine Urfa ve havalisinden getirilip Akşehir ilçesinin Yunak 0-cagı hududu dahilinde Gökpmar, mevkiinde birleştirilen İki yllz elli hane göçmen ailenin şimdiye kadar bannmallan İçin ev yap -ma'anna müsaade edilmemiş ol-mas’r.dan halen çadırlarda bu -lunan bu vatandaşlardan yirmi kaianmn şu son İki ay içinde soğuklar yüzünden Öldüğü ve bir çoğunun hasta bulunduğu, ayrıca İki irin beş yüzden fazla davar, ve yljz elli İri baş hayvanların da telef olduğu anlaşılmaktadır. Bu elim vaziyet karşısında htlr-kûmet görüşünün . vo. ltllhas-« -dilmiş bir tedbir varsa nelerden İbaret bulunduğunun Başbakan tarafından sözlü olarak cevaplan dırimasını istemektedir.
Ingiltere de
tanımak üzere
Bayur dâvasına dün de devam edildi
Sanık avukatları uzun süren müdafaalarında müekkilleriııin beraellerini istediler Ankara, 28 (Telefonla) —I
Hürmet Bayur ve arkadaşları dâvasına bugün dördüncü asliye ceza mahkemesinde devam ed'lmiştir. Celse açıldığı zaman I
sanık avukatlarından Regad E-mek, (Biz, Cumhuriyet Savcısının kendisini müdafaa etmekle İktifa etmesini İstiyorduk) de-(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 do)
Vali Lûtfi Kırdar dün uçakla geldi
Belediye Reisi Yeşilköydc karşılandı YC kendisine buketler verildi
— V-------
| Yahudi hükümetini tanıyan devletlerin sayısı 26 yı buldu
Londra: 28 lap.) — İngiliz, Belçika, Hollnnda ve Lüksen-hurg devletlerinin Dışişleri Bakanlan yaptıkları görüşmenin sonunda İsrail devletini fiilen tanıyacaklannı bildirmişlerdir.
Oslo: 28 (ap.) — laveç, Norveç, Danimarka ve İzlandanın yakında İsrail devletini muhtemel olarak fiilen tanıyacakları bugün belirtilmiştir. Halen 03-loda toplantı halinde bulunan 4 memleket Dışişleri Bakanlan tarafından bugün yayınlanan müşterek bir tebliğde, lsralll ta nıma meselesinin görüşüldüğü ve şimal memleketlerinin yalan bir gelecekte îsraill fiilen tanımağa hazır oldukları kaydedilmiştir.
Avustralya ve İsviçre Yahudi hükümetini tanıdılar
Londra: 28 (b.b.c.) — Avustralya ve İsviçre hükümetleri, bugün İsrail devletini tanımış-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Pali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar hava «lanında kendMm karşıhyanlar arasında.. (Yazvn 3 üucll sah Ifede)
Esad Mahmud Karakurdun hazırlamakta olduğu büyük aşk romanı
Haber aldığımıza göre E-sad Mahmud Karakurd gazetemiz İçin hazırlamakta olduğu büyük romanı Iley. belladaya çekilerek ta-maınlııınıya ça İrmaktadır.
(: «önırüınihı tek gecesi» he yecanla dolu büyük bir aşkın, hududsuz bir feragat ve ızlırtı-bm romanı olmakladır.
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en iyi netice veren yegâne lastiktir. Bir tecrübede tanımakda geç kaldığınıza üzüleceksiniz lürklye Umumi Accı tası Tevfik Yİ UMİ A E
Ğazeteciler, motörle uçak gemisine gidiyorlar.. Dün şehrimize gelen Amerikan D. Harekât Dairesi Başkan Vekili karşılanırken..^
Amerikan Deniz Harekât Dairesi Başkan vekili dün geldi
Sekiz kişilik bir hey'ete Başkanlık eden Amiral Carney, misafir Filo Kumandam Amiral Conally ile beraber Amerikan deniz yardımına aid temaslar yapacak
Liınauımızda misafir bulunan Amerikan denizcileri dün
şehri gezdiler, şereflerine davet ve toplantılar yapıldı, diiu uçak gemisi gazetecilere gezdirilerek izahat verildi
Amerika Birleşik
Başbakan C. Bayar'la görüştü
Sfnıeeddin Günaltay, Celâl Boyarın nezaket ziyaretini iade etti
Ankara: 28 (Hususî) — Baş bakan Şemseddin Günaltay, bugün saat 12 de Demokrat Parti genel merkezine giderek genel başkan Celâl Bayann kendisine yapmış olduğu ziyareti iade etmiş ve yarım saat kadar Bayatla görüşmüştür, gemseddkı Günaltay, 12.30 da Demokrat Parti merkezinden ayrılmıştır.
Yeni yol vergisi altı lira
Benzinin litresine on kuruş zam var
Ankara. 28 (Hususî) — Aldığım hıalûmata göre yeni yol vergisi tasarısı kat’t şeklini almıştır. Yeni şekilde yol vergisi maktuan altı lira olarak tarhe-dilecektir. Ayrıca, benzine litre başına takriben on kuruş bir zam yapılacaktır.
Deniz Harekât dairesi başkan vekili visamiral R.B. Comey'Ln başkanlığında sekiz kişilik Amerikan deniz heyeti dün uçakla şehrimize gelmiştir. Amerikan he
Devletleri yeti Yeşilköy hava meydanında
Genelkurmay ve Millî Savunma teşkilâtı
Amerikan silâhlı yardımından faydalandığımıza göre teşkilât, Amerikadaki askerî teşkilâta muvazi olarak ayarlanacak
Deniz, kara ve hava kuv vetleri, yeni teşkilât da, silâhlı kuvvetler komutanlığına bağlanacak
Ankara 28 (Hususî) — Mil- T Bu teşkilâtın son şekli henüz lî Savunma teşkilâtında yapıla- kesinleşmemiş olup bu maksad cak değişiklikler etrafında ince- la hazırlanacak tasanlar yakın lemelera devam olunmaktadır. I (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Patrik'in getirdiği yarım milyon dolar
Athenagoras, Amerikadaki Yunanlılardan toplanan iane parasını da beraber getirdi, burada yeni bir Patrikhane binası yaptırılacak
Yeni patrik Athenogoras’ın başkanlığındaki patrikhane mec lisi dün sabah ilk toplantısını
Tarım hey’eti geldi
Birleşmiş Milletler heyeti Türkiyenin istihsal durumunu tetkik edecek
Birleşmiş Milletler gıda maddeleri teşkilâtı sekreteri Yan Hutte Alberte ile üyelerden Dr. îstheau Moskovig dün Brezi'ya uçağı İle şehrimize gelmişlerdir.
Hej'et sekreteri Van H. Alberte bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Birleşmiş Milletler Tarun ve Gıda maddeleri, teşkilâtıma 58 âzasından biri de Türkiye-dır.
Bu teşkilâtın gayesi yiyecek İstihsalini arttırmak, yaşama şartlarını düzeltmek, istihsal^ istihlâke denk getirmektir.
Aza memleketlerin delegeleri (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Konservatuvar Türk miisiki konserleri
Hicazkâr Faslı
(Refi' Cevad Ulunay) ın konsere aid tenkidi dördüncü sahifemizdedir.
Zoraki Turizm
Hasretle İçimizi çekili.. Muhata» bımız devam etti:
— O kadarı mübalâğa amma..» r-~————.—istediğiniz kadar hti» ULUNAY ] rnür .lir, İstediğini»
— Evet, İstanbul- 2—------------------------ kadar yakarsınız,
da değildim. Bir aydır Zonguldak-ta İdim...
— No? Zonguldak!» mı?...
Nazarımızda arkadaşın şahsiyeti homon doğlşlverdl.... O, bir anda başka türlü bir adam oldu; sanki Hacdan geliyormuş gibi bir kutsiyete büründü.
Zonguldak I Ey siyah pırlanta diyarı I Ey soğuk sobaların başında çeneleri tıkırdıyanların ümid kıb-losll... 8onl göromodlkso do o mü-borok kara toprağını çifiniyen bir bahtiyar İşte karşımızda oturuyor.
Roşad Foyzl llo sorduk:
— Orada kömürle nasılsınız?
Güldü...
— Zonguldakta kömür diye bir mos'elo yoktur, dodl. Sepeti al... Çöylo bir dolaş... Sokaktan kaldırım taşlarını toplayıp »obaya koysan yanar.
Burada bir vaziyet var. DomoK memleketin kömür diye kıvrım kıv rım kıvrandığı bu mevsimde Zon* guldağa gidilse kömürsüzlük diye bir mee'elc kalınıyaoak. Öyle ya... Kıyın sunturlu günlerinde valizi yap Zonguldağa git... Comrclora kadar otur. Bu hal çaresini yalnız kttınüro doğlı hor şeyi tatbik edebiliriz. Meselâ ovvot(« kl gün manav bana olmanın kilolunu İki liraya soktu. Kuzu 81* bl parasını verdim fakat yüreğimin aoısından lezzetini tadamadım. Bö/ lo olunoa çantayı yap... Ver elini Amasya... Yahtıd Gümüşhane... Deva rinv- riınr ye... Dön gol.
eı« ,ıa«.at ı,ıt yoruyorsunuz? çok şükür Erzurum» kadar tren var..« Demiryolu hor tarafı komşu kapı« sı yaptı. Vagona bin doğru Erili* Lfttfon sayfayı şoririnis —
Yeni Patrik Athenayoras tac oiunıe
-LiLı
MERİNOS
YÜNLERİM ARAYINIZ
”“5RIYET . V.^ YIUMAZ MÜDAFİİYİ2 ★★★
Yeni Sabah
CUMARTESİ 29 OCAK 1949 — 0NB1R1NCI YIL N'o. 3537 — SAYISI HER YERDE 10 KURUŞ
Meclîs bir aylık
büdceyîkabul elti
Meclis çoğunluğunun ödeneklerinden iki yüzer lira kesilmesini teklif edeceği söyleniyor »u rivayet, Meclisde, yeni bir zihniyet değişikliğine işaret ve sembolik bir üasarruf gibi karşılanmaktadır
Teşrii
Faaliyetin
İstikameti
eni kabine, seçim kanununu, Türk milletine tamamile emniyet telkin edecek bir şekle sokmak İstediğini Mecliste okuduğu programda aşağı yukarı vâdetmlş bulunuyor. Memleket, bu vâdin, eskiden beıi Halk Partili hükümetlerin Başbakanları tarafından tekrarlanan kuru sözlerden ibaret olmak İstemediğine inanmağa çok mütemayildir. Hattâ politika havasında bir nevi bekleme va sükûn devresinin gelmiş görünmesinin en belli başlı sebeh ve saikl de bıı inanıştır. Halk Partisinin müfrit ■ayılan elemanlarının bile programdaki bu İmaya karşı feveran etmeleri de lebde kaydedilecek bir işaret sayıldı amma bütün bu ümid ve zanlar hep geleceğe matuftur.
Hükümetin şimdi elindeki eıı müstacel İş 1949 yılı büdcesinl Meclise sunmak ve onu Meclise kabul ettirmektir. Bıı mes'cle-nln beklemeğe vo sürüncemede kalmağa hiç tahammülü yoktur. Ocak ayı muvakkat bir büdce 1-le geçiştirildiği gibi Şubat da çaresiz yeni bir aylık büdce ile ■«atılacaktır. Amma aylık büd çelerle memleketi idare etmek ne kabildir ve ne de, kabil ve mümkün olsa, tavsiyeye şayandır. İkinci Haşan Saka kabinesinin düşmesinde bu büdce ■-çığının ve onu kapamak için düşünülen vergilerin büyük tesiri olduğu inkâr edilemez. Nitekim mâliyeye gelen yeni Bakanın bu makama getirilişinde en kuvvetli saik eski büdceye encümende İtiraz etmiş olması, ■çığı kapamak için tasarruf tav siye eylemesi ve yeni vergilerin İhdasına ve şekline İtiraz etmiş bulunmasıdır. Binaenaleyh kabinenin getireceği büdce denk olmak lâzım ve şarttır. Altmış milyonluk bir tasarruf, evvelce bahis mevzuu olmuş i-di. Bizce bu yekun çok azdır. Açığın hemen hepsini kapıya-cak kısıntı ve kırpıntılara ihtiyaç vardır.
Bu büılce işi iyi bir surette hal ve bertaraf edildikten sonra Büyük Millet Meclisi takib edeceği teşriî hareket hattını tesbit ve tayin eylemek mevkiindedir. Şimdiki Meclis devre-«i 1950 tarihinde biteceğine güre, ondan evvel kendiliğinden bir fesli ve intihabat! yenileme kararı vermez •e, çalışmak İçin önünde kalan vakit o kadar uzun değildir. V eaba bu müddet zarfında Meclis ne gibi kanunları çıkarmakta iştigal etmelidir? Sağdan, ■oldan Anayasada tadilât yapıl ması fikirleri İleri sürüldü. Tadilât zarurî bUe olsa intihali müddeti bitmek üzere olan bıı Meclisin bu kadar külfetli ve mes'ullyetli bir işi kendiliğinden intacı en uygun bir hare-ket hattı değildir. Meclis, neci-Urken müııtehiplere Anayasa tâdiline dair en ufak bir işarette bile bulunulmuş değildir. Binaenaleyh böyle bir sürpriz (Devamı: 8a. 3 - 6Ü. S do)
« Ankara: 28 (Hususi) — I Meclis bugün Feridun Fikri « Düşünselin başkanlığında top » lanmıştır. îlk defa kürsüye R gelen Maliye Bakanı Rüştü ö Aksal, Şubat ayma aid bir « aylık muvakkat büdcenin g müstaceliyetle görüşülmesini R teklif etmiştir. 97 milyon 261

bin lira olan muvakkat büdce, bütün madde ve fasıllarile müzakere ve kabul edilmiştir.
Gündemde başka bir şey olmadığından pazartesi toplanmak üzere oturuma son verilmiştir.
Ankara: 28 (Hususî) — (Devamı: 6a. 3 - 6Ü. 2 de)
Çadırlarda soğuktan ölen var mı?
SPOR
BUĞUN
Cihad ARMAN
Tarafından hazırlanan s ahi f e 9 ıncıda
Gelecek baharda yapılacak müşterek manevraların plânları şimdiden lıazırlanmağa başlanacak
Londra 28 (B.BC.) — Haydel-bergtcn bildirildiğine göre Alman yadakl, İngiliz, Amerikan ve Ezansa orduları gelecek llkba • haıde müş.ereken manevra ya -(•■■aktır. Kurmay Başkanlan, ge ltcek pazarıesl Havdelberg’to top lanarak harekât plânlarını hazır ) ayacaklardır.
Kravçenko ve ilya Ehrenburg
Resmî Rus muharriri gömlek değiştirir gibi fikir değiştiriyor
Londra: 28 (a.a.) (tpn.y —
«Hürriyeti seçtim ' kitabının ya zan Viktor Kravşenko'nun açtığı dâvanın görülmesi çırasında (Devamı: 8a. 3 • Sü. 4 de)
VVsshington: 28 (a.a) (Usis> — Amerikan hava kuvvetlerinin bildirdiğine göre, Berlin hava ko flüorundaki faaliyet 7 aydanberi arasız devam etmektedir. Bu dev re zarfında abluka altındaki şehre 872,175 ton yiyecek, yakıt ve diğer maddeler taşınmıştır.
Amerikan hava kuyvcUcrinc ve Iphriycye mensup; uçaklar 78.2ü7 uçuş yapmış, 651.953 ton mal ta şımışlardıç, İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar 40.674 uçuş yapmış, 220,204 ton mal pşjdet-mîşlerdfr. f-
Vaşlngton.- flF (a.a) .pıîtfd Press» — Arr.errtcs hava kuvve? -leri, İlle 7 ay zarf.nda -Berlif) -Şeşinin Amerika'ya ' 106.750.0000 dolara ve 26 Amerikan vatandaşının hayat.nc mal olduğunu bildirmiştir. Bu müddet zarfında Belline 651.953 ton yiyecek ve diğer eşya taşınmıştır.
Aynı devre zarfında İngiliz u-çakları 220 204 ton yiyecek maddesi taşımışlardır.
Urfadan Akşehire getirilen göçmenlere dair Meclise verilen bir sözlü soru Ankara: 28 (Hususi) — Eski -Şehir, milletvekili Abldln Potoğ-lu, Meclise verdiği bir sözlîl soruda hükümetçe görülen lüzum üzerine Urfa ve havalisinden getirilip Akşehir ilçesinin Yunak 0-cagı hududu dahilinde Gökpmar, mevkiinde birleştirilen İki yllz elli hane göçmen ailenin şimdiye kadar bannmallan İçin ev yap -ma'anna müsaade edilmemiş ol-mas’r.dan halen çadırlarda bu -lunan bu vatandaşlardan yirmi kaianmn şu son İki ay içinde soğuklar yüzünden Öldüğü ve bir çoğunun hasta bulunduğu, ayrıca İki irin beş yüzden fazla davar, ve yljz elli İri baş hayvanların da telef olduğu anlaşılmaktadır. Bu elim vaziyet karşısında htlr-kûmet görüşünün . vo. ltllhas-« -dilmiş bir tedbir varsa nelerden İbaret bulunduğunun Başbakan tarafından sözlü olarak cevaplan dırimasını istemektedir.
Ingiltere de
tanımak üzere
Bayur dâvasına dün de devam edildi
Sanık avukatları uzun süren müdafaalarında müekkilleriııin beraellerini istediler Ankara, 28 (Telefonla) —I
Hürmet Bayur ve arkadaşları dâvasına bugün dördüncü asliye ceza mahkemesinde devam ed'lmiştir. Celse açıldığı zaman I
sanık avukatlarından Regad E-mek, (Biz, Cumhuriyet Savcısının kendisini müdafaa etmekle İktifa etmesini İstiyorduk) de-(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 do)
Vali Lûtfi Kırdar dün uçakla geldi
Belediye Reisi Yeşilköydc karşılandı YC kendisine buketler verildi
— V-------
| Yahudi hükümetini tanıyan devletlerin sayısı 26 yı buldu
Londra: 28 lap.) — İngiliz, Belçika, Hollnnda ve Lüksen-hurg devletlerinin Dışişleri Bakanlan yaptıkları görüşmenin sonunda İsrail devletini fiilen tanıyacaklannı bildirmişlerdir.
Oslo: 28 (ap.) — laveç, Norveç, Danimarka ve İzlandanın yakında İsrail devletini muhtemel olarak fiilen tanıyacakları bugün belirtilmiştir. Halen 03-loda toplantı halinde bulunan 4 memleket Dışişleri Bakanlan tarafından bugün yayınlanan müşterek bir tebliğde, lsralll ta nıma meselesinin görüşüldüğü ve şimal memleketlerinin yalan bir gelecekte îsraill fiilen tanımağa hazır oldukları kaydedilmiştir.
Avustralya ve İsviçre Yahudi hükümetini tanıdılar
Londra: 28 (b.b.c.) — Avustralya ve İsviçre hükümetleri, bugün İsrail devletini tanımış-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Pali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar hava «lanında kendMm karşıhyanlar arasında.. (Yazvn 3 üucll sah Ifede)
Esad Mahmud Karakurdun hazırlamakta olduğu büyük aşk romanı
Haber aldığımıza göre E-sad Mahmud Karakurd gazetemiz İçin hazırlamakta olduğu büyük romanı Iley. belladaya çekilerek ta-maınlııınıya ça İrmaktadır.
(: «önırüınihı tek gecesi» he yecanla dolu büyük bir aşkın, hududsuz bir feragat ve ızlırtı-bm romanı olmakladır.
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en iyi netice veren yegâne lastiktir. Bir tecrübede tanımakda geç kaldığınıza üzüleceksiniz lürklye Umumi Accı tası Tevfik Yİ UMİ A E
Ğazeteciler, motörle uçak gemisine gidiyorlar.. Dün şehrimize gelen Amerikan D. Harekât Dairesi Başkan Vekili karşılanırken..^
Amerikan Deniz Harekât Dairesi Başkan vekili dün geldi
Sekiz kişilik bir hey'ete Başkanlık eden Amiral Carney, misafir Filo Kumandam Amiral Conally ile beraber Amerikan deniz yardımına aid temaslar yapacak
Liınauımızda misafir bulunan Amerikan denizcileri dün
şehri gezdiler, şereflerine davet ve toplantılar yapıldı, diiu uçak gemisi gazetecilere gezdirilerek izahat verildi
Amerika Birleşik
Başbakan C. Bayar'la görüştü
Sfnıeeddin Günaltay, Celâl Boyarın nezaket ziyaretini iade etti
Ankara: 28 (Hususî) — Baş bakan Şemseddin Günaltay, bugün saat 12 de Demokrat Parti genel merkezine giderek genel başkan Celâl Bayann kendisine yapmış olduğu ziyareti iade etmiş ve yarım saat kadar Bayatla görüşmüştür, gemseddkı Günaltay, 12.30 da Demokrat Parti merkezinden ayrılmıştır.
Yeni yol vergisi altı lira
Benzinin litresine on kuruş zam var
Ankara. 28 (Hususî) — Aldığım hıalûmata göre yeni yol vergisi tasarısı kat’t şeklini almıştır. Yeni şekilde yol vergisi maktuan altı lira olarak tarhe-dilecektir. Ayrıca, benzine litre başına takriben on kuruş bir zam yapılacaktır.
Deniz Harekât dairesi başkan vekili visamiral R.B. Comey'Ln başkanlığında sekiz kişilik Amerikan deniz heyeti dün uçakla şehrimize gelmiştir. Amerikan he
Devletleri yeti Yeşilköy hava meydanında
Genelkurmay ve Millî Savunma teşkilâtı
Amerikan silâhlı yardımından faydalandığımıza göre teşkilât, Amerikadaki askerî teşkilâta muvazi olarak ayarlanacak
Deniz, kara ve hava kuv vetleri, yeni teşkilât da, silâhlı kuvvetler komutanlığına bağlanacak
Ankara 28 (Hususî) — Mil- T Bu teşkilâtın son şekli henüz lî Savunma teşkilâtında yapıla- kesinleşmemiş olup bu maksad cak değişiklikler etrafında ince- la hazırlanacak tasanlar yakın lemelera devam olunmaktadır. I (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Patrik'in getirdiği yarım milyon dolar
Athenagoras, Amerikadaki Yunanlılardan toplanan iane parasını da beraber getirdi, burada yeni bir Patrikhane binası yaptırılacak
Yeni patrik Athenogoras’ın başkanlığındaki patrikhane mec lisi dün sabah ilk toplantısını
Tarım hey’eti geldi
Birleşmiş Milletler heyeti Türkiyenin istihsal durumunu tetkik edecek
Birleşmiş Milletler gıda maddeleri teşkilâtı sekreteri Yan Hutte Alberte ile üyelerden Dr. îstheau Moskovig dün Brezi'ya uçağı İle şehrimize gelmişlerdir.
Hej'et sekreteri Van H. Alberte bir muharririmize şunları söylemiştir:
*— Birleşmiş Milletler Tarun ve Gıda maddeleri, teşkilâtıma 58 âzasından biri de Türkiye-dır.
Bu teşkilâtın gayesi yiyecek İstihsalini arttırmak, yaşama şartlarını düzeltmek, istihsal^ istihlâke denk getirmektir.
Aza memleketlerin delegeleri (Devamı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Konservatuvar Türk miisiki konserleri
Hicazkâr Faslı
(Refi' Cevad Ulunay) ın konsere aid tenkidi dördüncü sahifemizdedir.
Zoraki Turizm
Hasretle İçimizi çekili.. Muhata» bımız devam etti:
— O kadarı mübalâğa amma..» r-~————.—istediğiniz kadar hti» ULUNAY ] rnür .lir, İstediğini»
— Evet, İstanbul- 2—------------------------ kadar yakarsınız,
da değildim. Bir aydır Zonguldak-ta İdim...
— No? Zonguldak!» mı?...
Nazarımızda arkadaşın şahsiyeti homon doğlşlverdl.... O, bir anda başka türlü bir adam oldu; sanki Hacdan geliyormuş gibi bir kutsiyete büründü.
Zonguldak I Ey siyah pırlanta diyarı I Ey soğuk sobaların başında çeneleri tıkırdıyanların ümid kıb-losll... 8onl göromodlkso do o mü-borok kara toprağını çifiniyen bir bahtiyar İşte karşımızda oturuyor.
Roşad Foyzl llo sorduk:
— Orada kömürle nasılsınız?
Güldü...
— Zonguldakta kömür diye bir mos'elo yoktur, dodl. Sepeti al... Çöylo bir dolaş... Sokaktan kaldırım taşlarını toplayıp »obaya koysan yanar.
Burada bir vaziyet var. DomoK memleketin kömür diye kıvrım kıv rım kıvrandığı bu mevsimde Zon* guldağa gidilse kömürsüzlük diye bir mee'elc kalınıyaoak. Öyle ya... Kıyın sunturlu günlerinde valizi yap Zonguldağa git... Comrclora kadar otur. Bu hal çaresini yalnız kttınüro doğlı hor şeyi tatbik edebiliriz. Meselâ ovvot(« kl gün manav bana olmanın kilolunu İki liraya soktu. Kuzu 81* bl parasını verdim fakat yüreğimin aoısından lezzetini tadamadım. Bö/ lo olunoa çantayı yap... Ver elini Amasya... Yahtıd Gümüşhane... Deva rinv- riınr ye... Dön gol.
eı« ,ıa«.at ı,ıt yoruyorsunuz? çok şükür Erzurum» kadar tren var..« Demiryolu hor tarafı komşu kapı« sı yaptı. Vagona bin doğru Erili* Lfttfon sayfayı şoririnis —
Yeni Patrik Athenayoras tac oiunıe

Comments (0)