I Pazarleei
SAYISI
HEP
yerdi
31
Süper lâstikleri lıer tarat da
itimatla kullanılmakda ve
OCAK
aranmakladır.
194 9
Onbirinci Yıl
No. 3539
ABONE
Türkiye
Senollk 2800 Kr.
6 aylık 1500 »
I aylık aoo »
1 aylık »(X »
Türkiye Umum Aee.U.'isı
Tevfik YILMA*.
KURUŞ
★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
idare: Nuruosnmnıye No; ıı Ttl adresi: «YENİ SABAH:
İSTANBUL
Telefon: 20795
BEDELİ Ecnebi «400 Kr.
Hoo a laoo »
•oo >
Yeni Sabah
Stalin'in Sulh Taarruzu
Truman, Stalin'in demecini yorumlamıyor
Atlantik
Mes’elesi
Paktı ve
Türkiye
Bir Amerikan muhabiri
Cepheye hareket etmeden skerler arasında oğlunu bulan bfr Çinli kadın,
gözyıişları içinde onu uğurluyor.
Stalin, bir sulh anlaşması yapmak için “uygun düşecek bir yerde,, Trumanla buluşmağa hazır olduğunu ve harbe sebeb görmediğini bildirdi
Anayasanın
Tâdili
rcıyasanııı tâdili nıcs’e-lesi tekrar günün mevzuu olmağa başlıyor. Demokrat Parti İzmir kongresinde söz alan balibler, büyük kongrede bu bahsin tazeleneceğini ve etraflıca inceleneceğini İleri sürüyorlar. Eminönü Kalkerinde de gençler ikinci bir meclisin, ayanın lüzumu veya-lıud lüzumsuzluğu üzerinde münazara ve münakaşa terfih ediyorlar. Sırf ilmi ve nazarî bir bakımdan bit bahsin eşelenmesinde hiç bir mahzur ve mâni yoktur. Dünyada iki meclisli ve tek meclisli memleketlerin sayısı çok olduğundan haftalar, aylar ve hattâ yıllar ve asırlarca bu bahis üzerinde nefes tüketmek ve murekktb harcamak kabildir. Fakat pratik bakımdan hakikaten anayasamızın tâdili bir siyasi parti tarafından ortaya atılacaksa durum değişir. Demokrat Parti anayasanın tâdiline savaşmadan evvel geçen büyük kongrede kararlaştırılan (Millî Misak) ı elde etmeği sağlasın. Yazı ve söz hürriyeti, seçim emniyeti temin olunmadan bir daldan başka bir dala atlıyarak şimdi de _na, .sanın değiştirilmesini]en dem vurmak bizce en yersiz \e gayesiz bir lıarekettir. Çünkü bu anayasa münakaşası çok tı-zun .sürebilir ve o tartışmalar o* lup dururken beri tarafta «n müstacel ve hayati olan seçlrt emniyeti ve basın hürriyeti dâvası uyuklıyabilir.
Halbuki demokrasi hevesine kapılır ğibi olduğumuz üç küsur yıldır yazı ve seçim emniyeti bir türlü elde edilememiştir. Memleketin bunu istemediği İliç bir veçhile iıjdla edilemez. Çünkü matbuat hürriyeti bahsinde bütün gazeteler, hattâ Halk Par tililer bile dahil: söz ve nğız birliği yaptılar, hükümete vakit vakit başvurdular. Halk da mitingden mitinge koştu ve (Reyimizi çalıyorlar, aman bizi bu tehlikeden kurtarın) diye fer-ytul etti.
Bu iki temel nokta henüz halledilmemiş bulunurken ve asıntıda dururken anayasanın tâdili havasını da çalmağa başlamak, bizde demokrasiyi hakiki ve samimi surette sağlamak Ih-teıniyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir mâna taşı-
Anayasaya şimdiki Meclisin herhalde dokunmaması lâzımdır Çünkü vakti) e milletten bu hıı- ( ■usta en ufak bir salâhiyet al-I (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 do) 1
Amiral Oonaİly, Amerika Büyük Elçisi VVadvorth'la el sıkışıyor
Londra, 30 (B. B. C.) — Geçen Pe/gembe güuü bir Amerikan haberler ajansı muhabiri tarafından Staline sorulan suallere Stalinin verdiği cevaplar bugün Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Muhabirin sorduğu ilk suali Sovyet hükümetinin Amerikan hükümeti ile müşterek olarak her iki memleket arasında harbe sebep olacak anlaşmazlıkların mevcut olmadığına dair bir beyanat verebilip veremiyeöek vaziyette olduğu idi. Stalin, ne Birleşik Amerikanın, ne de Sov-yetler Birliğinin birbirlerine barb ilân etmiyeceklerine dair blı tebliğ yayınlanmasına Sovyet hükümetinin hazır olduğuna söylemiştir.
İkinci sual, silâhsızlanmaya dairdi. Stalin, Sovyet hükümett-nin bir barış paktının hazırlanmasını ve yapılacak müzakere-(Devamı ı 8a. 3 ■ İÜ. i do)
Dost Amiraller

Amerikalı misafirler Ankaraya gittiler. Bugün
«Pakt imzalandığı takdirde Ameri/-, Türkiye ve Yunanlstamn istiklâlinden mesul olacaktım diyor.
Vaşington, 30 a.a. (afp) — Ayan Dışişleri Bakanı Connolly dün akşam Atlantik paktına dair Sovyetler tarafından yapılan ■on yorumlan gözden geçirerek ezcümle demiştir klx
«Birleşik Amerika, ne Atlantik paktı, ne de herhangi başka bir vesile İle Birleşmiş Milletlerin zaranna hareket etmlyecek-tir.
Amerika, Birleşmiş Milletleri .■'zayıf düşürecek hiç bir teşebbüs ı ve harekette bulunmamıştır.
„ 1,1 ı ı 1111.1 11 V* BİZ dalma bu teşekkUlll takvlya
Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri
Dün Patrikhanedeki İlle dinî- â-yindi hşhır buludan dost Amerikan filosu komutanı Amiral Rlc-hard. L. Conoliy ve Wash.lngton-can gelen Deniz İkmal dal?c81 başkan muavini Visamiral Robert Corney beraberindeki deniz he -yeti ile 8 inci Rrovazör filosu ko mutanı Tuğamiral Cruzçn, akşam 20,30 da Ankara Ek: eine ilâve edilen hususi bir v la Ankaraya hareket etmişi dlr.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Cumhurbaşkanlığı tahsisatı ve
General Eisenhover
“Harb imkânı her zaman mevcuttur,, diyor
Nevyork 30 a.a. (afp) — Dün akşam Nevyork eyaleti üyeleri huzurunda konuşan General Eisenhover, şu beyanatta bulunmuştur:
♦ Rusya ile harb olacağına 1-nanmıyorum. Çünkü Kuşlar için harb. varmak istedikleri gaye-
(Devamı: 8a. 3 • Süı 1 do)
Rus-ÇinAndlaşması
Masonlar Dernofcinln dünkü kongresinde hazır bulunanlar
MASONLAR TOPLANDI
Milliyetçi Çiu lıükûmetile andlaşma imzası için bir Rns delegesi uçakla yola çıktı. Andlaşma, komünistlerle müzakereye zemin teşkil edecek
Yalçının bir makalesi tefsirlere yol açlı
Ankara, 80 (Hususî) — Ankara bugün, Yalçuı'ın düııkü Ulus’da neşrettiği makalenin delâlet ettiği mâna üzerinde dur maktadır. Bilhassa bu makalenin ns maksadla yazıldığı ve ne netice doğurması istendiği anlaşılması güç bir hal almıştır. Hık met Bayur bugünkü Kudret'te bu konuyu etraflı incelemekte, bilhassa Yalçının, doların kıymetini karaborsa üzerinden he-sab etmesinin çok garib olduğu-(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
■ Türkiye Masonlıır Derneği Ef-uelik kongresini, dün, saat 15 de cemiyetin Sıraselvilerdefci merkezinde yapmıştır.
Kongre başkanlığına Dr. Prof Mim. Kemal öke seçildikten sonra söz alan delegeler Masonluğun insanlık üzerindeki ahlâkî tesirlerinden bahsetmişlerdir. İbrahim Hoyi de cemiyetin matbuata yabancı kaldığını, matbuatla aralarında irtibat kurulabilmesi için cemiyetin bir haber verme bürosu kurması-
ıın icap ettiğini tebarüz ettir-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nankin, 29 (Nafen) — Çin' milliyetçi hükümeti ile yeni bir andlaşma imza etmek üzere bir Rus delegesi özel bir uçakla kuzey batı Çine hareket etmiştir. Dün akşam Nankine gelen haberlere göre, Rusya ile milliyetçi hükümeti arasında imza edilecek bu andlaşma komünistler ile milliyetçiler arasında Eulh müzakerelerine başlamasına yol açacaktır. Bu haberler İtimad edilir kaynaklardan elde edilmiştir.
Rusya - Çin andlaşmasınııı imza edilmesi günlerdenberi bek lenen bir hâdisedir. Bir habere göre bu andlaşmanın metni yeni Çin hükümeti İle Çin cumhur-başkan vekili tarafından tasvib
edilmiştir. Bu andlaşma gere- ı andlaşma imza edildikten soma ğihce Rusyaya Çinde geniş Imti-1 komünistler İle milliyetçiler ara-yazlar verilecektir. Bir kere bu* (Devamı ı Sa. 3 • Sü. 8 de)
Berberlerin Kongresi
Admira: 3, G.S.: 1
55 yaşını dolduran
memurlar
Kendi arzularile emekliye ayrılabilecekler
Ankara, 30 (Hususi) — Yeni emeklilik kanun tasarısı ü-zerinde çalışan komisj’on, 30 sene fiilî hizmeti olanlardan 55 yaşını dolduranların emekliye ayrılmalarını kabul etmiştir. Ancak bu memurlar, ya kendi arzularile veya menaııb oldukları dairenin isteğile emekliye ayrılabileceklerdir.
C. H. P. Aııkara Bölge müfettişi
Ankara 30 (Husus-) — Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Bölgesi Müfettişliğine Balıkesir Milletvekili Muzaffer Akpınar seçilmiştir.
Muallimler Birliğinin yıllık kongresi yapıldı
Başkanlıktan istifa eden Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim, hakkında yapılan ithamlara cevab verdi |
Muallimlerin dünkü kon gresinden bir görünü}. ,,
İstanbul Muallimler Birliği kon gresi dün Eminönü Halkevi kü -filik salonunda yapılmıgdır. Profesör Millerimin Haldin riyasete scçllnıoHlio kongre Açılmış ve Btlştü Ultav idare hoyotl adına yıl lılc faaliyet raporunu okuhıuşdür.
Raporda Halkevi odasında burman Birllk’ln yeni elde edilen Atllcallpaşa Medresesine nakle • uilocegl, Türkiye ögıetuıen der -ueklerl bitliği, isimli bir Fcdo •
ınsyon'a katılman İçin teşebbüslerde bulunulduğu belirtiliyordu.
Raporun tenkidinde Prof. Çalı retthı Kerlııı Gökoy şalisine yapılan ienadlun cevaplandırmış, ça lışmaltınndan ıhtlkftfat bcltlenuik gibi blı- şeyin mevcut olmadığını, Hür Fikirleri Yayhıa Cemiyetin -den gelen bir anketin Uzaya dağıtılmasını tasvib etmedinlgi, dil kongresinin sadece hocalara ıiılln (Oovanıı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Diinkil kongreye iştirak eden berberler
İstanbul Berbeı ler Cemiyeti -1 nin senelik kongresi dün saat 10 da Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Başkan seçimini müteaklj A-l
tatürkUn aziz hatırası için bir ki ha tflzim duruşu yapılmış, bilil baro 948 yılı çalışma ve hesabi (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKİ
Zavallı Avcılar ’
propaganda meoııuıa- r“-— -----——~
sı çıkarmış. Mecmua,^ ULUNA Y ı Amerlkaya gönderil-1——--------------— --------—
nıiş. Alâkada) lor, bakmışlar, evirmişler, çevirmişler... Fakat ınco-mua onları tatmin olıneınlş. Dıo-şürU göndoren makama sormuşlar:
«Sizin memleketinizde hiç av yok mudur? Az çok varsa, nasıl oluyor da bu ınecmada katiyen ondan bahsedilmiyor?.,»
Halbuki, malûm bizuo memleket dünyanın en zengir den biridir. Başka yorıe cin nıovslminde gündo ÜÇ boş vuran İyi bir av yaptığına in bizdo ise bu nefie av kuşum venklorlo taşırız. Bu sene çulluğun kepazeliği görülooek şoydl. Doktor İhsan Rıfat, Zokl Fehlm çapında avcılar küfeler dolusu çulluk vur» dular. Keklik mİ İstersiniz, tavşan mı? ördok ml Işterolnlz, toy mu? Karaca ını lıtcrslniz, domuz mut
Geyik ini istersiniz, ayı mı? Kurd îtıu Istorslniz, kaplan mı? Her ço« şid var. Var amma bunun dünya propagandasında tu« mcağı mevkii takdiri
Ahi şu zavallı avcılar, Tekel cenahlarından neler çektiler 1!
Alimallah Tekel bir bıltlırcııl mevsiminde avcı başına on üç ko« van dağı ve bunu yaparken kaJ tiyen irkilmedi.
Avcılar hfi|ş olındon çilo çeki mok isterseniz barut isleyin. Alacağınız bitip tüken

f-alalmaray - Admlra maçından İM hrummh aSrlİndç..
(Cıhad ARMAN’ın yazısı 3 üncü sahilede)
I Pazarleei
SAYISI
HEP
yerdi
31
Süper lâstikleri lıer tarat da
itimatla kullanılmakda ve
OCAK
aranmakladır.
194 9
Onbirinci Yıl
No. 3539
ABONE
Türkiye
Senollk 2800 Kr.
6 aylık 1500 »
I aylık aoo »
1 aylık »(X »
Türkiye Umum Aee.U.'isı
Tevfik YILMA*.
KURUŞ
★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
idare: Nuruosnmnıye No; ıı Ttl adresi: «YENİ SABAH:
İSTANBUL
Telefon: 20795
BEDELİ Ecnebi «400 Kr.
Hoo a laoo »
•oo >
Yeni Sabah
Stalin'in Sulh Taarruzu
Truman, Stalin'in demecini yorumlamıyor
Atlantik
Mes’elesi
Paktı ve
Türkiye
Bir Amerikan muhabiri
Cepheye hareket etmeden skerler arasında oğlunu bulan bfr Çinli kadın,
gözyıişları içinde onu uğurluyor.
Stalin, bir sulh anlaşması yapmak için “uygun düşecek bir yerde,, Trumanla buluşmağa hazır olduğunu ve harbe sebeb görmediğini bildirdi
Anayasanın
Tâdili
rcıyasanııı tâdili nıcs’e-lesi tekrar günün mevzuu olmağa başlıyor. Demokrat Parti İzmir kongresinde söz alan balibler, büyük kongrede bu bahsin tazeleneceğini ve etraflıca inceleneceğini İleri sürüyorlar. Eminönü Kalkerinde de gençler ikinci bir meclisin, ayanın lüzumu veya-lıud lüzumsuzluğu üzerinde münazara ve münakaşa terfih ediyorlar. Sırf ilmi ve nazarî bir bakımdan bit bahsin eşelenmesinde hiç bir mahzur ve mâni yoktur. Dünyada iki meclisli ve tek meclisli memleketlerin sayısı çok olduğundan haftalar, aylar ve hattâ yıllar ve asırlarca bu bahis üzerinde nefes tüketmek ve murekktb harcamak kabildir. Fakat pratik bakımdan hakikaten anayasamızın tâdili bir siyasi parti tarafından ortaya atılacaksa durum değişir. Demokrat Parti anayasanın tâdiline savaşmadan evvel geçen büyük kongrede kararlaştırılan (Millî Misak) ı elde etmeği sağlasın. Yazı ve söz hürriyeti, seçim emniyeti temin olunmadan bir daldan başka bir dala atlıyarak şimdi de _na, .sanın değiştirilmesini]en dem vurmak bizce en yersiz \e gayesiz bir lıarekettir. Çünkü bu anayasa münakaşası çok tı-zun .sürebilir ve o tartışmalar o* lup dururken beri tarafta «n müstacel ve hayati olan seçlrt emniyeti ve basın hürriyeti dâvası uyuklıyabilir.
Halbuki demokrasi hevesine kapılır ğibi olduğumuz üç küsur yıldır yazı ve seçim emniyeti bir türlü elde edilememiştir. Memleketin bunu istemediği İliç bir veçhile iıjdla edilemez. Çünkü matbuat hürriyeti bahsinde bütün gazeteler, hattâ Halk Par tililer bile dahil: söz ve nğız birliği yaptılar, hükümete vakit vakit başvurdular. Halk da mitingden mitinge koştu ve (Reyimizi çalıyorlar, aman bizi bu tehlikeden kurtarın) diye fer-ytul etti.
Bu iki temel nokta henüz halledilmemiş bulunurken ve asıntıda dururken anayasanın tâdili havasını da çalmağa başlamak, bizde demokrasiyi hakiki ve samimi surette sağlamak Ih-teıniyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir mâna taşı-
Anayasaya şimdiki Meclisin herhalde dokunmaması lâzımdır Çünkü vakti) e milletten bu hıı- ( ■usta en ufak bir salâhiyet al-I (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 do) 1
Amiral Oonaİly, Amerika Büyük Elçisi VVadvorth'la el sıkışıyor
Londra, 30 (B. B. C.) — Geçen Pe/gembe güuü bir Amerikan haberler ajansı muhabiri tarafından Staline sorulan suallere Stalinin verdiği cevaplar bugün Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Muhabirin sorduğu ilk suali Sovyet hükümetinin Amerikan hükümeti ile müşterek olarak her iki memleket arasında harbe sebep olacak anlaşmazlıkların mevcut olmadığına dair bir beyanat verebilip veremiyeöek vaziyette olduğu idi. Stalin, ne Birleşik Amerikanın, ne de Sov-yetler Birliğinin birbirlerine barb ilân etmiyeceklerine dair blı tebliğ yayınlanmasına Sovyet hükümetinin hazır olduğuna söylemiştir.
İkinci sual, silâhsızlanmaya dairdi. Stalin, Sovyet hükümett-nin bir barış paktının hazırlanmasını ve yapılacak müzakere-(Devamı ı 8a. 3 ■ İÜ. i do)
Dost Amiraller

Amerikalı misafirler Ankaraya gittiler. Bugün
«Pakt imzalandığı takdirde Ameri/-, Türkiye ve Yunanlstamn istiklâlinden mesul olacaktım diyor.
Vaşington, 30 a.a. (afp) — Ayan Dışişleri Bakanı Connolly dün akşam Atlantik paktına dair Sovyetler tarafından yapılan ■on yorumlan gözden geçirerek ezcümle demiştir klx
«Birleşik Amerika, ne Atlantik paktı, ne de herhangi başka bir vesile İle Birleşmiş Milletlerin zaranna hareket etmlyecek-tir.
Amerika, Birleşmiş Milletleri .■'zayıf düşürecek hiç bir teşebbüs ı ve harekette bulunmamıştır.
„ 1,1 ı ı 1111.1 11 V* BİZ dalma bu teşekkUlll takvlya
Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri
Dün Patrikhanedeki İlle dinî- â-yindi hşhır buludan dost Amerikan filosu komutanı Amiral Rlc-hard. L. Conoliy ve Wash.lngton-can gelen Deniz İkmal dal?c81 başkan muavini Visamiral Robert Corney beraberindeki deniz he -yeti ile 8 inci Rrovazör filosu ko mutanı Tuğamiral Cruzçn, akşam 20,30 da Ankara Ek: eine ilâve edilen hususi bir v la Ankaraya hareket etmişi dlr.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Cumhurbaşkanlığı tahsisatı ve
General Eisenhover
“Harb imkânı her zaman mevcuttur,, diyor
Nevyork 30 a.a. (afp) — Dün akşam Nevyork eyaleti üyeleri huzurunda konuşan General Eisenhover, şu beyanatta bulunmuştur:
♦ Rusya ile harb olacağına 1-nanmıyorum. Çünkü Kuşlar için harb. varmak istedikleri gaye-
(Devamı: 8a. 3 • Süı 1 do)
Rus-ÇinAndlaşması
Masonlar Dernofcinln dünkü kongresinde hazır bulunanlar
MASONLAR TOPLANDI
Milliyetçi Çiu lıükûmetile andlaşma imzası için bir Rns delegesi uçakla yola çıktı. Andlaşma, komünistlerle müzakereye zemin teşkil edecek
Yalçının bir makalesi tefsirlere yol açlı
Ankara, 80 (Hususî) — Ankara bugün, Yalçuı'ın düııkü Ulus’da neşrettiği makalenin delâlet ettiği mâna üzerinde dur maktadır. Bilhassa bu makalenin ns maksadla yazıldığı ve ne netice doğurması istendiği anlaşılması güç bir hal almıştır. Hık met Bayur bugünkü Kudret'te bu konuyu etraflı incelemekte, bilhassa Yalçının, doların kıymetini karaborsa üzerinden he-sab etmesinin çok garib olduğu-(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
■ Türkiye Masonlıır Derneği Ef-uelik kongresini, dün, saat 15 de cemiyetin Sıraselvilerdefci merkezinde yapmıştır.
Kongre başkanlığına Dr. Prof Mim. Kemal öke seçildikten sonra söz alan delegeler Masonluğun insanlık üzerindeki ahlâkî tesirlerinden bahsetmişlerdir. İbrahim Hoyi de cemiyetin matbuata yabancı kaldığını, matbuatla aralarında irtibat kurulabilmesi için cemiyetin bir haber verme bürosu kurması-
ıın icap ettiğini tebarüz ettir-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nankin, 29 (Nafen) — Çin' milliyetçi hükümeti ile yeni bir andlaşma imza etmek üzere bir Rus delegesi özel bir uçakla kuzey batı Çine hareket etmiştir. Dün akşam Nankine gelen haberlere göre, Rusya ile milliyetçi hükümeti arasında imza edilecek bu andlaşma komünistler ile milliyetçiler arasında Eulh müzakerelerine başlamasına yol açacaktır. Bu haberler İtimad edilir kaynaklardan elde edilmiştir.
Rusya - Çin andlaşmasınııı imza edilmesi günlerdenberi bek lenen bir hâdisedir. Bir habere göre bu andlaşmanın metni yeni Çin hükümeti İle Çin cumhur-başkan vekili tarafından tasvib
edilmiştir. Bu andlaşma gere- ı andlaşma imza edildikten soma ğihce Rusyaya Çinde geniş Imti-1 komünistler İle milliyetçiler ara-yazlar verilecektir. Bir kere bu* (Devamı ı Sa. 3 • Sü. 8 de)
Berberlerin Kongresi
Admira: 3, G.S.: 1
55 yaşını dolduran
memurlar
Kendi arzularile emekliye ayrılabilecekler
Ankara, 30 (Hususi) — Yeni emeklilik kanun tasarısı ü-zerinde çalışan komisj’on, 30 sene fiilî hizmeti olanlardan 55 yaşını dolduranların emekliye ayrılmalarını kabul etmiştir. Ancak bu memurlar, ya kendi arzularile veya menaııb oldukları dairenin isteğile emekliye ayrılabileceklerdir.
C. H. P. Aııkara Bölge müfettişi
Ankara 30 (Husus-) — Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Bölgesi Müfettişliğine Balıkesir Milletvekili Muzaffer Akpınar seçilmiştir.
Muallimler Birliğinin yıllık kongresi yapıldı
Başkanlıktan istifa eden Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim, hakkında yapılan ithamlara cevab verdi |
Muallimlerin dünkü kon gresinden bir görünü}. ,,
İstanbul Muallimler Birliği kon gresi dün Eminönü Halkevi kü -filik salonunda yapılmıgdır. Profesör Millerimin Haldin riyasete scçllnıoHlio kongre Açılmış ve Btlştü Ultav idare hoyotl adına yıl lılc faaliyet raporunu okuhıuşdür.
Raporda Halkevi odasında burman Birllk’ln yeni elde edilen Atllcallpaşa Medresesine nakle • uilocegl, Türkiye ögıetuıen der -ueklerl bitliği, isimli bir Fcdo •
ınsyon'a katılman İçin teşebbüslerde bulunulduğu belirtiliyordu.
Raporun tenkidinde Prof. Çalı retthı Kerlııı Gökoy şalisine yapılan ienadlun cevaplandırmış, ça lışmaltınndan ıhtlkftfat bcltlenuik gibi blı- şeyin mevcut olmadığını, Hür Fikirleri Yayhıa Cemiyetin -den gelen bir anketin Uzaya dağıtılmasını tasvib etmedinlgi, dil kongresinin sadece hocalara ıiılln (Oovanıı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Diinkil kongreye iştirak eden berberler
İstanbul Berbeı ler Cemiyeti -1 nin senelik kongresi dün saat 10 da Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Başkan seçimini müteaklj A-l
tatürkUn aziz hatırası için bir ki ha tflzim duruşu yapılmış, bilil baro 948 yılı çalışma ve hesabi (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKİ
Zavallı Avcılar ’
propaganda meoııuıa- r“-— -----——~
sı çıkarmış. Mecmua,^ ULUNA Y ı Amerlkaya gönderil-1——--------------— --------—
nıiş. Alâkada) lor, bakmışlar, evirmişler, çevirmişler... Fakat ınco-mua onları tatmin olıneınlş. Dıo-şürU göndoren makama sormuşlar:
«Sizin memleketinizde hiç av yok mudur? Az çok varsa, nasıl oluyor da bu ınecmada katiyen ondan bahsedilmiyor?.,»
Halbuki, malûm bizuo memleket dünyanın en zengir den biridir. Başka yorıe cin nıovslminde gündo ÜÇ boş vuran İyi bir av yaptığına in bizdo ise bu nefie av kuşum venklorlo taşırız. Bu sene çulluğun kepazeliği görülooek şoydl. Doktor İhsan Rıfat, Zokl Fehlm çapında avcılar küfeler dolusu çulluk vur» dular. Keklik mİ İstersiniz, tavşan mı? ördok ml Işterolnlz, toy mu? Karaca ını lıtcrslniz, domuz mut
Geyik ini istersiniz, ayı mı? Kurd îtıu Istorslniz, kaplan mı? Her ço« şid var. Var amma bunun dünya propagandasında tu« mcağı mevkii takdiri
Ahi şu zavallı avcılar, Tekel cenahlarından neler çektiler 1!
Alimallah Tekel bir bıltlırcııl mevsiminde avcı başına on üç ko« van dağı ve bunu yaparken kaJ tiyen irkilmedi.
Avcılar hfi|ş olındon çilo çeki mok isterseniz barut isleyin. Alacağınız bitip tüken

f-alalmaray - Admlra maçından İM hrummh aSrlİndç..
(Cıhad ARMAN’ın yazısı 3 üncü sahilede)
I Pazarleei
SAYISI
HEP
yerdi
31
Süper lâstikleri lıer tarat da
itimatla kullanılmakda ve
OCAK
aranmakladır.
194 9
Onbirinci Yıl
No. 3539
ABONE
Türkiye
Senollk 2800 Kr.
6 aylık 1500 »
I aylık aoo »
1 aylık »(X »
Türkiye Umum Aee.U.'isı
Tevfik YILMA*.
KURUŞ
★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
idare: Nuruosnmnıye No; ıı Ttl adresi: «YENİ SABAH:
İSTANBUL
Telefon: 20795
BEDELİ Ecnebi «400 Kr.
Hoo a laoo »
•oo >
Yeni Sabah
Stalin'in Sulh Taarruzu
Truman, Stalin'in demecini yorumlamıyor
Atlantik
Mes’elesi
Paktı ve
Türkiye
Bir Amerikan muhabiri
Cepheye hareket etmeden skerler arasında oğlunu bulan bfr Çinli kadın,
gözyıişları içinde onu uğurluyor.
Stalin, bir sulh anlaşması yapmak için “uygun düşecek bir yerde,, Trumanla buluşmağa hazır olduğunu ve harbe sebeb görmediğini bildirdi
Anayasanın
Tâdili
rcıyasanııı tâdili nıcs’e-lesi tekrar günün mevzuu olmağa başlıyor. Demokrat Parti İzmir kongresinde söz alan balibler, büyük kongrede bu bahsin tazeleneceğini ve etraflıca inceleneceğini İleri sürüyorlar. Eminönü Kalkerinde de gençler ikinci bir meclisin, ayanın lüzumu veya-lıud lüzumsuzluğu üzerinde münazara ve münakaşa terfih ediyorlar. Sırf ilmi ve nazarî bir bakımdan bit bahsin eşelenmesinde hiç bir mahzur ve mâni yoktur. Dünyada iki meclisli ve tek meclisli memleketlerin sayısı çok olduğundan haftalar, aylar ve hattâ yıllar ve asırlarca bu bahis üzerinde nefes tüketmek ve murekktb harcamak kabildir. Fakat pratik bakımdan hakikaten anayasamızın tâdili bir siyasi parti tarafından ortaya atılacaksa durum değişir. Demokrat Parti anayasanın tâdiline savaşmadan evvel geçen büyük kongrede kararlaştırılan (Millî Misak) ı elde etmeği sağlasın. Yazı ve söz hürriyeti, seçim emniyeti temin olunmadan bir daldan başka bir dala atlıyarak şimdi de _na, .sanın değiştirilmesini]en dem vurmak bizce en yersiz \e gayesiz bir lıarekettir. Çünkü bu anayasa münakaşası çok tı-zun .sürebilir ve o tartışmalar o* lup dururken beri tarafta «n müstacel ve hayati olan seçlrt emniyeti ve basın hürriyeti dâvası uyuklıyabilir.
Halbuki demokrasi hevesine kapılır ğibi olduğumuz üç küsur yıldır yazı ve seçim emniyeti bir türlü elde edilememiştir. Memleketin bunu istemediği İliç bir veçhile iıjdla edilemez. Çünkü matbuat hürriyeti bahsinde bütün gazeteler, hattâ Halk Par tililer bile dahil: söz ve nğız birliği yaptılar, hükümete vakit vakit başvurdular. Halk da mitingden mitinge koştu ve (Reyimizi çalıyorlar, aman bizi bu tehlikeden kurtarın) diye fer-ytul etti.
Bu iki temel nokta henüz halledilmemiş bulunurken ve asıntıda dururken anayasanın tâdili havasını da çalmağa başlamak, bizde demokrasiyi hakiki ve samimi surette sağlamak Ih-teıniyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir mâna taşı-
Anayasaya şimdiki Meclisin herhalde dokunmaması lâzımdır Çünkü vakti) e milletten bu hıı- ( ■usta en ufak bir salâhiyet al-I (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 do) 1
Amiral Oonaİly, Amerika Büyük Elçisi VVadvorth'la el sıkışıyor
Londra, 30 (B. B. C.) — Geçen Pe/gembe güuü bir Amerikan haberler ajansı muhabiri tarafından Staline sorulan suallere Stalinin verdiği cevaplar bugün Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Muhabirin sorduğu ilk suali Sovyet hükümetinin Amerikan hükümeti ile müşterek olarak her iki memleket arasında harbe sebep olacak anlaşmazlıkların mevcut olmadığına dair bir beyanat verebilip veremiyeöek vaziyette olduğu idi. Stalin, ne Birleşik Amerikanın, ne de Sov-yetler Birliğinin birbirlerine barb ilân etmiyeceklerine dair blı tebliğ yayınlanmasına Sovyet hükümetinin hazır olduğuna söylemiştir.
İkinci sual, silâhsızlanmaya dairdi. Stalin, Sovyet hükümett-nin bir barış paktının hazırlanmasını ve yapılacak müzakere-(Devamı ı 8a. 3 ■ İÜ. i do)
Dost Amiraller

Amerikalı misafirler Ankaraya gittiler. Bugün
«Pakt imzalandığı takdirde Ameri/-, Türkiye ve Yunanlstamn istiklâlinden mesul olacaktım diyor.
Vaşington, 30 a.a. (afp) — Ayan Dışişleri Bakanı Connolly dün akşam Atlantik paktına dair Sovyetler tarafından yapılan ■on yorumlan gözden geçirerek ezcümle demiştir klx
«Birleşik Amerika, ne Atlantik paktı, ne de herhangi başka bir vesile İle Birleşmiş Milletlerin zaranna hareket etmlyecek-tir.
Amerika, Birleşmiş Milletleri .■'zayıf düşürecek hiç bir teşebbüs ı ve harekette bulunmamıştır.
„ 1,1 ı ı 1111.1 11 V* BİZ dalma bu teşekkUlll takvlya
Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri
Dün Patrikhanedeki İlle dinî- â-yindi hşhır buludan dost Amerikan filosu komutanı Amiral Rlc-hard. L. Conoliy ve Wash.lngton-can gelen Deniz İkmal dal?c81 başkan muavini Visamiral Robert Corney beraberindeki deniz he -yeti ile 8 inci Rrovazör filosu ko mutanı Tuğamiral Cruzçn, akşam 20,30 da Ankara Ek: eine ilâve edilen hususi bir v la Ankaraya hareket etmişi dlr.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Cumhurbaşkanlığı tahsisatı ve
General Eisenhover
“Harb imkânı her zaman mevcuttur,, diyor
Nevyork 30 a.a. (afp) — Dün akşam Nevyork eyaleti üyeleri huzurunda konuşan General Eisenhover, şu beyanatta bulunmuştur:
♦ Rusya ile harb olacağına 1-nanmıyorum. Çünkü Kuşlar için harb. varmak istedikleri gaye-
(Devamı: 8a. 3 • Süı 1 do)
Rus-ÇinAndlaşması
Masonlar Dernofcinln dünkü kongresinde hazır bulunanlar
MASONLAR TOPLANDI
Milliyetçi Çiu lıükûmetile andlaşma imzası için bir Rns delegesi uçakla yola çıktı. Andlaşma, komünistlerle müzakereye zemin teşkil edecek
Yalçının bir makalesi tefsirlere yol açlı
Ankara, 80 (Hususî) — Ankara bugün, Yalçuı'ın düııkü Ulus’da neşrettiği makalenin delâlet ettiği mâna üzerinde dur maktadır. Bilhassa bu makalenin ns maksadla yazıldığı ve ne netice doğurması istendiği anlaşılması güç bir hal almıştır. Hık met Bayur bugünkü Kudret'te bu konuyu etraflı incelemekte, bilhassa Yalçının, doların kıymetini karaborsa üzerinden he-sab etmesinin çok garib olduğu-(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
■ Türkiye Masonlıır Derneği Ef-uelik kongresini, dün, saat 15 de cemiyetin Sıraselvilerdefci merkezinde yapmıştır.
Kongre başkanlığına Dr. Prof Mim. Kemal öke seçildikten sonra söz alan delegeler Masonluğun insanlık üzerindeki ahlâkî tesirlerinden bahsetmişlerdir. İbrahim Hoyi de cemiyetin matbuata yabancı kaldığını, matbuatla aralarında irtibat kurulabilmesi için cemiyetin bir haber verme bürosu kurması-
ıın icap ettiğini tebarüz ettir-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nankin, 29 (Nafen) — Çin' milliyetçi hükümeti ile yeni bir andlaşma imza etmek üzere bir Rus delegesi özel bir uçakla kuzey batı Çine hareket etmiştir. Dün akşam Nankine gelen haberlere göre, Rusya ile milliyetçi hükümeti arasında imza edilecek bu andlaşma komünistler ile milliyetçiler arasında Eulh müzakerelerine başlamasına yol açacaktır. Bu haberler İtimad edilir kaynaklardan elde edilmiştir.
Rusya - Çin andlaşmasınııı imza edilmesi günlerdenberi bek lenen bir hâdisedir. Bir habere göre bu andlaşmanın metni yeni Çin hükümeti İle Çin cumhur-başkan vekili tarafından tasvib
edilmiştir. Bu andlaşma gere- ı andlaşma imza edildikten soma ğihce Rusyaya Çinde geniş Imti-1 komünistler İle milliyetçiler ara-yazlar verilecektir. Bir kere bu* (Devamı ı Sa. 3 • Sü. 8 de)
Berberlerin Kongresi
Admira: 3, G.S.: 1
55 yaşını dolduran
memurlar
Kendi arzularile emekliye ayrılabilecekler
Ankara, 30 (Hususi) — Yeni emeklilik kanun tasarısı ü-zerinde çalışan komisj’on, 30 sene fiilî hizmeti olanlardan 55 yaşını dolduranların emekliye ayrılmalarını kabul etmiştir. Ancak bu memurlar, ya kendi arzularile veya menaııb oldukları dairenin isteğile emekliye ayrılabileceklerdir.
C. H. P. Aııkara Bölge müfettişi
Ankara 30 (Husus-) — Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Bölgesi Müfettişliğine Balıkesir Milletvekili Muzaffer Akpınar seçilmiştir.
Muallimler Birliğinin yıllık kongresi yapıldı
Başkanlıktan istifa eden Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim, hakkında yapılan ithamlara cevab verdi |
Muallimlerin dünkü kon gresinden bir görünü}. ,,
İstanbul Muallimler Birliği kon gresi dün Eminönü Halkevi kü -filik salonunda yapılmıgdır. Profesör Millerimin Haldin riyasete scçllnıoHlio kongre Açılmış ve Btlştü Ultav idare hoyotl adına yıl lılc faaliyet raporunu okuhıuşdür.
Raporda Halkevi odasında burman Birllk’ln yeni elde edilen Atllcallpaşa Medresesine nakle • uilocegl, Türkiye ögıetuıen der -ueklerl bitliği, isimli bir Fcdo •
ınsyon'a katılman İçin teşebbüslerde bulunulduğu belirtiliyordu.
Raporun tenkidinde Prof. Çalı retthı Kerlııı Gökoy şalisine yapılan ienadlun cevaplandırmış, ça lışmaltınndan ıhtlkftfat bcltlenuik gibi blı- şeyin mevcut olmadığını, Hür Fikirleri Yayhıa Cemiyetin -den gelen bir anketin Uzaya dağıtılmasını tasvib etmedinlgi, dil kongresinin sadece hocalara ıiılln (Oovanıı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Diinkil kongreye iştirak eden berberler
İstanbul Berbeı ler Cemiyeti -1 nin senelik kongresi dün saat 10 da Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Başkan seçimini müteaklj A-l
tatürkUn aziz hatırası için bir ki ha tflzim duruşu yapılmış, bilil baro 948 yılı çalışma ve hesabi (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKİ
Zavallı Avcılar ’
propaganda meoııuıa- r“-— -----——~
sı çıkarmış. Mecmua,^ ULUNA Y ı Amerlkaya gönderil-1——--------------— --------—
nıiş. Alâkada) lor, bakmışlar, evirmişler, çevirmişler... Fakat ınco-mua onları tatmin olıneınlş. Dıo-şürU göndoren makama sormuşlar:
«Sizin memleketinizde hiç av yok mudur? Az çok varsa, nasıl oluyor da bu ınecmada katiyen ondan bahsedilmiyor?.,»
Halbuki, malûm bizuo memleket dünyanın en zengir den biridir. Başka yorıe cin nıovslminde gündo ÜÇ boş vuran İyi bir av yaptığına in bizdo ise bu nefie av kuşum venklorlo taşırız. Bu sene çulluğun kepazeliği görülooek şoydl. Doktor İhsan Rıfat, Zokl Fehlm çapında avcılar küfeler dolusu çulluk vur» dular. Keklik mİ İstersiniz, tavşan mı? ördok ml Işterolnlz, toy mu? Karaca ını lıtcrslniz, domuz mut
Geyik ini istersiniz, ayı mı? Kurd îtıu Istorslniz, kaplan mı? Her ço« şid var. Var amma bunun dünya propagandasında tu« mcağı mevkii takdiri
Ahi şu zavallı avcılar, Tekel cenahlarından neler çektiler 1!
Alimallah Tekel bir bıltlırcııl mevsiminde avcı başına on üç ko« van dağı ve bunu yaparken kaJ tiyen irkilmedi.
Avcılar hfi|ş olındon çilo çeki mok isterseniz barut isleyin. Alacağınız bitip tüken

f-alalmaray - Admlra maçından İM hrummh aSrlİndç..
(Cıhad ARMAN’ın yazısı 3 üncü sahilede)
I Pazarleei
SAYISI
HEP
yerdi
31
Süper lâstikleri lıer tarat da
itimatla kullanılmakda ve
OCAK
aranmakladır.
194 9
Onbirinci Yıl
No. 3539
ABONE
Türkiye
Senollk 2800 Kr.
6 aylık 1500 »
I aylık aoo »
1 aylık »(X »
Türkiye Umum Aee.U.'isı
Tevfik YILMA*.
KURUŞ
★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
idare: Nuruosnmnıye No; ıı Ttl adresi: «YENİ SABAH:
İSTANBUL
Telefon: 20795
BEDELİ Ecnebi «400 Kr.
Hoo a laoo »
•oo >
Yeni Sabah
Stalin'in Sulh Taarruzu
Truman, Stalin'in demecini yorumlamıyor
Atlantik
Mes’elesi
Paktı ve
Türkiye
Bir Amerikan muhabiri
Cepheye hareket etmeden skerler arasında oğlunu bulan bfr Çinli kadın,
gözyıişları içinde onu uğurluyor.
Stalin, bir sulh anlaşması yapmak için “uygun düşecek bir yerde,, Trumanla buluşmağa hazır olduğunu ve harbe sebeb görmediğini bildirdi
Anayasanın
Tâdili
rcıyasanııı tâdili nıcs’e-lesi tekrar günün mevzuu olmağa başlıyor. Demokrat Parti İzmir kongresinde söz alan balibler, büyük kongrede bu bahsin tazeleneceğini ve etraflıca inceleneceğini İleri sürüyorlar. Eminönü Kalkerinde de gençler ikinci bir meclisin, ayanın lüzumu veya-lıud lüzumsuzluğu üzerinde münazara ve münakaşa terfih ediyorlar. Sırf ilmi ve nazarî bir bakımdan bit bahsin eşelenmesinde hiç bir mahzur ve mâni yoktur. Dünyada iki meclisli ve tek meclisli memleketlerin sayısı çok olduğundan haftalar, aylar ve hattâ yıllar ve asırlarca bu bahis üzerinde nefes tüketmek ve murekktb harcamak kabildir. Fakat pratik bakımdan hakikaten anayasamızın tâdili bir siyasi parti tarafından ortaya atılacaksa durum değişir. Demokrat Parti anayasanın tâdiline savaşmadan evvel geçen büyük kongrede kararlaştırılan (Millî Misak) ı elde etmeği sağlasın. Yazı ve söz hürriyeti, seçim emniyeti temin olunmadan bir daldan başka bir dala atlıyarak şimdi de _na, .sanın değiştirilmesini]en dem vurmak bizce en yersiz \e gayesiz bir lıarekettir. Çünkü bu anayasa münakaşası çok tı-zun .sürebilir ve o tartışmalar o* lup dururken beri tarafta «n müstacel ve hayati olan seçlrt emniyeti ve basın hürriyeti dâvası uyuklıyabilir.
Halbuki demokrasi hevesine kapılır ğibi olduğumuz üç küsur yıldır yazı ve seçim emniyeti bir türlü elde edilememiştir. Memleketin bunu istemediği İliç bir veçhile iıjdla edilemez. Çünkü matbuat hürriyeti bahsinde bütün gazeteler, hattâ Halk Par tililer bile dahil: söz ve nğız birliği yaptılar, hükümete vakit vakit başvurdular. Halk da mitingden mitinge koştu ve (Reyimizi çalıyorlar, aman bizi bu tehlikeden kurtarın) diye fer-ytul etti.
Bu iki temel nokta henüz halledilmemiş bulunurken ve asıntıda dururken anayasanın tâdili havasını da çalmağa başlamak, bizde demokrasiyi hakiki ve samimi surette sağlamak Ih-teıniyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir mâna taşı-
Anayasaya şimdiki Meclisin herhalde dokunmaması lâzımdır Çünkü vakti) e milletten bu hıı- ( ■usta en ufak bir salâhiyet al-I (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 do) 1
Amiral Oonaİly, Amerika Büyük Elçisi VVadvorth'la el sıkışıyor
Londra, 30 (B. B. C.) — Geçen Pe/gembe güuü bir Amerikan haberler ajansı muhabiri tarafından Staline sorulan suallere Stalinin verdiği cevaplar bugün Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Muhabirin sorduğu ilk suali Sovyet hükümetinin Amerikan hükümeti ile müşterek olarak her iki memleket arasında harbe sebep olacak anlaşmazlıkların mevcut olmadığına dair bir beyanat verebilip veremiyeöek vaziyette olduğu idi. Stalin, ne Birleşik Amerikanın, ne de Sov-yetler Birliğinin birbirlerine barb ilân etmiyeceklerine dair blı tebliğ yayınlanmasına Sovyet hükümetinin hazır olduğuna söylemiştir.
İkinci sual, silâhsızlanmaya dairdi. Stalin, Sovyet hükümett-nin bir barış paktının hazırlanmasını ve yapılacak müzakere-(Devamı ı 8a. 3 ■ İÜ. i do)
Dost Amiraller

Amerikalı misafirler Ankaraya gittiler. Bugün
«Pakt imzalandığı takdirde Ameri/-, Türkiye ve Yunanlstamn istiklâlinden mesul olacaktım diyor.
Vaşington, 30 a.a. (afp) — Ayan Dışişleri Bakanı Connolly dün akşam Atlantik paktına dair Sovyetler tarafından yapılan ■on yorumlan gözden geçirerek ezcümle demiştir klx
«Birleşik Amerika, ne Atlantik paktı, ne de herhangi başka bir vesile İle Birleşmiş Milletlerin zaranna hareket etmlyecek-tir.
Amerika, Birleşmiş Milletleri .■'zayıf düşürecek hiç bir teşebbüs ı ve harekette bulunmamıştır.
„ 1,1 ı ı 1111.1 11 V* BİZ dalma bu teşekkUlll takvlya
Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri
Dün Patrikhanedeki İlle dinî- â-yindi hşhır buludan dost Amerikan filosu komutanı Amiral Rlc-hard. L. Conoliy ve Wash.lngton-can gelen Deniz İkmal dal?c81 başkan muavini Visamiral Robert Corney beraberindeki deniz he -yeti ile 8 inci Rrovazör filosu ko mutanı Tuğamiral Cruzçn, akşam 20,30 da Ankara Ek: eine ilâve edilen hususi bir v la Ankaraya hareket etmişi dlr.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Cumhurbaşkanlığı tahsisatı ve
General Eisenhover
“Harb imkânı her zaman mevcuttur,, diyor
Nevyork 30 a.a. (afp) — Dün akşam Nevyork eyaleti üyeleri huzurunda konuşan General Eisenhover, şu beyanatta bulunmuştur:
♦ Rusya ile harb olacağına 1-nanmıyorum. Çünkü Kuşlar için harb. varmak istedikleri gaye-
(Devamı: 8a. 3 • Süı 1 do)
Rus-ÇinAndlaşması
Masonlar Dernofcinln dünkü kongresinde hazır bulunanlar
MASONLAR TOPLANDI
Milliyetçi Çiu lıükûmetile andlaşma imzası için bir Rns delegesi uçakla yola çıktı. Andlaşma, komünistlerle müzakereye zemin teşkil edecek
Yalçının bir makalesi tefsirlere yol açlı
Ankara, 80 (Hususî) — Ankara bugün, Yalçuı'ın düııkü Ulus’da neşrettiği makalenin delâlet ettiği mâna üzerinde dur maktadır. Bilhassa bu makalenin ns maksadla yazıldığı ve ne netice doğurması istendiği anlaşılması güç bir hal almıştır. Hık met Bayur bugünkü Kudret'te bu konuyu etraflı incelemekte, bilhassa Yalçının, doların kıymetini karaborsa üzerinden he-sab etmesinin çok garib olduğu-(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
■ Türkiye Masonlıır Derneği Ef-uelik kongresini, dün, saat 15 de cemiyetin Sıraselvilerdefci merkezinde yapmıştır.
Kongre başkanlığına Dr. Prof Mim. Kemal öke seçildikten sonra söz alan delegeler Masonluğun insanlık üzerindeki ahlâkî tesirlerinden bahsetmişlerdir. İbrahim Hoyi de cemiyetin matbuata yabancı kaldığını, matbuatla aralarında irtibat kurulabilmesi için cemiyetin bir haber verme bürosu kurması-
ıın icap ettiğini tebarüz ettir-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nankin, 29 (Nafen) — Çin' milliyetçi hükümeti ile yeni bir andlaşma imza etmek üzere bir Rus delegesi özel bir uçakla kuzey batı Çine hareket etmiştir. Dün akşam Nankine gelen haberlere göre, Rusya ile milliyetçi hükümeti arasında imza edilecek bu andlaşma komünistler ile milliyetçiler arasında Eulh müzakerelerine başlamasına yol açacaktır. Bu haberler İtimad edilir kaynaklardan elde edilmiştir.
Rusya - Çin andlaşmasınııı imza edilmesi günlerdenberi bek lenen bir hâdisedir. Bir habere göre bu andlaşmanın metni yeni Çin hükümeti İle Çin cumhur-başkan vekili tarafından tasvib
edilmiştir. Bu andlaşma gere- ı andlaşma imza edildikten soma ğihce Rusyaya Çinde geniş Imti-1 komünistler İle milliyetçiler ara-yazlar verilecektir. Bir kere bu* (Devamı ı Sa. 3 • Sü. 8 de)
Berberlerin Kongresi
Admira: 3, G.S.: 1
55 yaşını dolduran
memurlar
Kendi arzularile emekliye ayrılabilecekler
Ankara, 30 (Hususi) — Yeni emeklilik kanun tasarısı ü-zerinde çalışan komisj’on, 30 sene fiilî hizmeti olanlardan 55 yaşını dolduranların emekliye ayrılmalarını kabul etmiştir. Ancak bu memurlar, ya kendi arzularile veya menaııb oldukları dairenin isteğile emekliye ayrılabileceklerdir.
C. H. P. Aııkara Bölge müfettişi
Ankara 30 (Husus-) — Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Bölgesi Müfettişliğine Balıkesir Milletvekili Muzaffer Akpınar seçilmiştir.
Muallimler Birliğinin yıllık kongresi yapıldı
Başkanlıktan istifa eden Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim, hakkında yapılan ithamlara cevab verdi |
Muallimlerin dünkü kon gresinden bir görünü}. ,,
İstanbul Muallimler Birliği kon gresi dün Eminönü Halkevi kü -filik salonunda yapılmıgdır. Profesör Millerimin Haldin riyasete scçllnıoHlio kongre Açılmış ve Btlştü Ultav idare hoyotl adına yıl lılc faaliyet raporunu okuhıuşdür.
Raporda Halkevi odasında burman Birllk’ln yeni elde edilen Atllcallpaşa Medresesine nakle • uilocegl, Türkiye ögıetuıen der -ueklerl bitliği, isimli bir Fcdo •
ınsyon'a katılman İçin teşebbüslerde bulunulduğu belirtiliyordu.
Raporun tenkidinde Prof. Çalı retthı Kerlııı Gökoy şalisine yapılan ienadlun cevaplandırmış, ça lışmaltınndan ıhtlkftfat bcltlenuik gibi blı- şeyin mevcut olmadığını, Hür Fikirleri Yayhıa Cemiyetin -den gelen bir anketin Uzaya dağıtılmasını tasvib etmedinlgi, dil kongresinin sadece hocalara ıiılln (Oovanıı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Diinkil kongreye iştirak eden berberler
İstanbul Berbeı ler Cemiyeti -1 nin senelik kongresi dün saat 10 da Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Başkan seçimini müteaklj A-l
tatürkUn aziz hatırası için bir ki ha tflzim duruşu yapılmış, bilil baro 948 yılı çalışma ve hesabi (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKİ
Zavallı Avcılar ’
propaganda meoııuıa- r“-— -----——~
sı çıkarmış. Mecmua,^ ULUNA Y ı Amerlkaya gönderil-1——--------------— --------—
nıiş. Alâkada) lor, bakmışlar, evirmişler, çevirmişler... Fakat ınco-mua onları tatmin olıneınlş. Dıo-şürU göndoren makama sormuşlar:
«Sizin memleketinizde hiç av yok mudur? Az çok varsa, nasıl oluyor da bu ınecmada katiyen ondan bahsedilmiyor?.,»
Halbuki, malûm bizuo memleket dünyanın en zengir den biridir. Başka yorıe cin nıovslminde gündo ÜÇ boş vuran İyi bir av yaptığına in bizdo ise bu nefie av kuşum venklorlo taşırız. Bu sene çulluğun kepazeliği görülooek şoydl. Doktor İhsan Rıfat, Zokl Fehlm çapında avcılar küfeler dolusu çulluk vur» dular. Keklik mİ İstersiniz, tavşan mı? ördok ml Işterolnlz, toy mu? Karaca ını lıtcrslniz, domuz mut
Geyik ini istersiniz, ayı mı? Kurd îtıu Istorslniz, kaplan mı? Her ço« şid var. Var amma bunun dünya propagandasında tu« mcağı mevkii takdiri
Ahi şu zavallı avcılar, Tekel cenahlarından neler çektiler 1!
Alimallah Tekel bir bıltlırcııl mevsiminde avcı başına on üç ko« van dağı ve bunu yaparken kaJ tiyen irkilmedi.
Avcılar hfi|ş olındon çilo çeki mok isterseniz barut isleyin. Alacağınız bitip tüken

f-alalmaray - Admlra maçından İM hrummh aSrlİndç..
(Cıhad ARMAN’ın yazısı 3 üncü sahilede)
I Pazarleei
SAYISI
HEP
yerdi
31
Süper lâstikleri lıer tarat da
itimatla kullanılmakda ve
OCAK
aranmakladır.
194 9
Onbirinci Yıl
No. 3539
ABONE
Türkiye
Senollk 2800 Kr.
6 aylık 1500 »
I aylık aoo »
1 aylık »(X »
Türkiye Umum Aee.U.'isı
Tevfik YILMA*.
KURUŞ
★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
idare: Nuruosnmnıye No; ıı Ttl adresi: «YENİ SABAH:
İSTANBUL
Telefon: 20795
BEDELİ Ecnebi «400 Kr.
Hoo a laoo »
•oo >
Yeni Sabah
Stalin'in Sulh Taarruzu
Truman, Stalin'in demecini yorumlamıyor
Atlantik
Mes’elesi
Paktı ve
Türkiye
Bir Amerikan muhabiri
Cepheye hareket etmeden skerler arasında oğlunu bulan bfr Çinli kadın,
gözyıişları içinde onu uğurluyor.
Stalin, bir sulh anlaşması yapmak için “uygun düşecek bir yerde,, Trumanla buluşmağa hazır olduğunu ve harbe sebeb görmediğini bildirdi
Anayasanın
Tâdili
rcıyasanııı tâdili nıcs’e-lesi tekrar günün mevzuu olmağa başlıyor. Demokrat Parti İzmir kongresinde söz alan balibler, büyük kongrede bu bahsin tazeleneceğini ve etraflıca inceleneceğini İleri sürüyorlar. Eminönü Kalkerinde de gençler ikinci bir meclisin, ayanın lüzumu veya-lıud lüzumsuzluğu üzerinde münazara ve münakaşa terfih ediyorlar. Sırf ilmi ve nazarî bir bakımdan bit bahsin eşelenmesinde hiç bir mahzur ve mâni yoktur. Dünyada iki meclisli ve tek meclisli memleketlerin sayısı çok olduğundan haftalar, aylar ve hattâ yıllar ve asırlarca bu bahis üzerinde nefes tüketmek ve murekktb harcamak kabildir. Fakat pratik bakımdan hakikaten anayasamızın tâdili bir siyasi parti tarafından ortaya atılacaksa durum değişir. Demokrat Parti anayasanın tâdiline savaşmadan evvel geçen büyük kongrede kararlaştırılan (Millî Misak) ı elde etmeği sağlasın. Yazı ve söz hürriyeti, seçim emniyeti temin olunmadan bir daldan başka bir dala atlıyarak şimdi de _na, .sanın değiştirilmesini]en dem vurmak bizce en yersiz \e gayesiz bir lıarekettir. Çünkü bu anayasa münakaşası çok tı-zun .sürebilir ve o tartışmalar o* lup dururken beri tarafta «n müstacel ve hayati olan seçlrt emniyeti ve basın hürriyeti dâvası uyuklıyabilir.
Halbuki demokrasi hevesine kapılır ğibi olduğumuz üç küsur yıldır yazı ve seçim emniyeti bir türlü elde edilememiştir. Memleketin bunu istemediği İliç bir veçhile iıjdla edilemez. Çünkü matbuat hürriyeti bahsinde bütün gazeteler, hattâ Halk Par tililer bile dahil: söz ve nğız birliği yaptılar, hükümete vakit vakit başvurdular. Halk da mitingden mitinge koştu ve (Reyimizi çalıyorlar, aman bizi bu tehlikeden kurtarın) diye fer-ytul etti.
Bu iki temel nokta henüz halledilmemiş bulunurken ve asıntıda dururken anayasanın tâdili havasını da çalmağa başlamak, bizde demokrasiyi hakiki ve samimi surette sağlamak Ih-teıniyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir mâna taşı-
Anayasaya şimdiki Meclisin herhalde dokunmaması lâzımdır Çünkü vakti) e milletten bu hıı- ( ■usta en ufak bir salâhiyet al-I (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 do) 1
Amiral Oonaİly, Amerika Büyük Elçisi VVadvorth'la el sıkışıyor
Londra, 30 (B. B. C.) — Geçen Pe/gembe güuü bir Amerikan haberler ajansı muhabiri tarafından Staline sorulan suallere Stalinin verdiği cevaplar bugün Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Muhabirin sorduğu ilk suali Sovyet hükümetinin Amerikan hükümeti ile müşterek olarak her iki memleket arasında harbe sebep olacak anlaşmazlıkların mevcut olmadığına dair bir beyanat verebilip veremiyeöek vaziyette olduğu idi. Stalin, ne Birleşik Amerikanın, ne de Sov-yetler Birliğinin birbirlerine barb ilân etmiyeceklerine dair blı tebliğ yayınlanmasına Sovyet hükümetinin hazır olduğuna söylemiştir.
İkinci sual, silâhsızlanmaya dairdi. Stalin, Sovyet hükümett-nin bir barış paktının hazırlanmasını ve yapılacak müzakere-(Devamı ı 8a. 3 ■ İÜ. i do)
Dost Amiraller

Amerikalı misafirler Ankaraya gittiler. Bugün
«Pakt imzalandığı takdirde Ameri/-, Türkiye ve Yunanlstamn istiklâlinden mesul olacaktım diyor.
Vaşington, 30 a.a. (afp) — Ayan Dışişleri Bakanı Connolly dün akşam Atlantik paktına dair Sovyetler tarafından yapılan ■on yorumlan gözden geçirerek ezcümle demiştir klx
«Birleşik Amerika, ne Atlantik paktı, ne de herhangi başka bir vesile İle Birleşmiş Milletlerin zaranna hareket etmlyecek-tir.
Amerika, Birleşmiş Milletleri .■'zayıf düşürecek hiç bir teşebbüs ı ve harekette bulunmamıştır.
„ 1,1 ı ı 1111.1 11 V* BİZ dalma bu teşekkUlll takvlya
Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri
Dün Patrikhanedeki İlle dinî- â-yindi hşhır buludan dost Amerikan filosu komutanı Amiral Rlc-hard. L. Conoliy ve Wash.lngton-can gelen Deniz İkmal dal?c81 başkan muavini Visamiral Robert Corney beraberindeki deniz he -yeti ile 8 inci Rrovazör filosu ko mutanı Tuğamiral Cruzçn, akşam 20,30 da Ankara Ek: eine ilâve edilen hususi bir v la Ankaraya hareket etmişi dlr.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Cumhurbaşkanlığı tahsisatı ve
General Eisenhover
“Harb imkânı her zaman mevcuttur,, diyor
Nevyork 30 a.a. (afp) — Dün akşam Nevyork eyaleti üyeleri huzurunda konuşan General Eisenhover, şu beyanatta bulunmuştur:
♦ Rusya ile harb olacağına 1-nanmıyorum. Çünkü Kuşlar için harb. varmak istedikleri gaye-
(Devamı: 8a. 3 • Süı 1 do)
Rus-ÇinAndlaşması
Masonlar Dernofcinln dünkü kongresinde hazır bulunanlar
MASONLAR TOPLANDI
Milliyetçi Çiu lıükûmetile andlaşma imzası için bir Rns delegesi uçakla yola çıktı. Andlaşma, komünistlerle müzakereye zemin teşkil edecek
Yalçının bir makalesi tefsirlere yol açlı
Ankara, 80 (Hususî) — Ankara bugün, Yalçuı'ın düııkü Ulus’da neşrettiği makalenin delâlet ettiği mâna üzerinde dur maktadır. Bilhassa bu makalenin ns maksadla yazıldığı ve ne netice doğurması istendiği anlaşılması güç bir hal almıştır. Hık met Bayur bugünkü Kudret'te bu konuyu etraflı incelemekte, bilhassa Yalçının, doların kıymetini karaborsa üzerinden he-sab etmesinin çok garib olduğu-(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
■ Türkiye Masonlıır Derneği Ef-uelik kongresini, dün, saat 15 de cemiyetin Sıraselvilerdefci merkezinde yapmıştır.
Kongre başkanlığına Dr. Prof Mim. Kemal öke seçildikten sonra söz alan delegeler Masonluğun insanlık üzerindeki ahlâkî tesirlerinden bahsetmişlerdir. İbrahim Hoyi de cemiyetin matbuata yabancı kaldığını, matbuatla aralarında irtibat kurulabilmesi için cemiyetin bir haber verme bürosu kurması-
ıın icap ettiğini tebarüz ettir-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nankin, 29 (Nafen) — Çin' milliyetçi hükümeti ile yeni bir andlaşma imza etmek üzere bir Rus delegesi özel bir uçakla kuzey batı Çine hareket etmiştir. Dün akşam Nankine gelen haberlere göre, Rusya ile milliyetçi hükümeti arasında imza edilecek bu andlaşma komünistler ile milliyetçiler arasında Eulh müzakerelerine başlamasına yol açacaktır. Bu haberler İtimad edilir kaynaklardan elde edilmiştir.
Rusya - Çin andlaşmasınııı imza edilmesi günlerdenberi bek lenen bir hâdisedir. Bir habere göre bu andlaşmanın metni yeni Çin hükümeti İle Çin cumhur-başkan vekili tarafından tasvib
edilmiştir. Bu andlaşma gere- ı andlaşma imza edildikten soma ğihce Rusyaya Çinde geniş Imti-1 komünistler İle milliyetçiler ara-yazlar verilecektir. Bir kere bu* (Devamı ı Sa. 3 • Sü. 8 de)
Berberlerin Kongresi
Admira: 3, G.S.: 1
55 yaşını dolduran
memurlar
Kendi arzularile emekliye ayrılabilecekler
Ankara, 30 (Hususi) — Yeni emeklilik kanun tasarısı ü-zerinde çalışan komisj’on, 30 sene fiilî hizmeti olanlardan 55 yaşını dolduranların emekliye ayrılmalarını kabul etmiştir. Ancak bu memurlar, ya kendi arzularile veya menaııb oldukları dairenin isteğile emekliye ayrılabileceklerdir.
C. H. P. Aııkara Bölge müfettişi
Ankara 30 (Husus-) — Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Bölgesi Müfettişliğine Balıkesir Milletvekili Muzaffer Akpınar seçilmiştir.
Muallimler Birliğinin yıllık kongresi yapıldı
Başkanlıktan istifa eden Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim, hakkında yapılan ithamlara cevab verdi |
Muallimlerin dünkü kon gresinden bir görünü}. ,,
İstanbul Muallimler Birliği kon gresi dün Eminönü Halkevi kü -filik salonunda yapılmıgdır. Profesör Millerimin Haldin riyasete scçllnıoHlio kongre Açılmış ve Btlştü Ultav idare hoyotl adına yıl lılc faaliyet raporunu okuhıuşdür.
Raporda Halkevi odasında burman Birllk’ln yeni elde edilen Atllcallpaşa Medresesine nakle • uilocegl, Türkiye ögıetuıen der -ueklerl bitliği, isimli bir Fcdo •
ınsyon'a katılman İçin teşebbüslerde bulunulduğu belirtiliyordu.
Raporun tenkidinde Prof. Çalı retthı Kerlııı Gökoy şalisine yapılan ienadlun cevaplandırmış, ça lışmaltınndan ıhtlkftfat bcltlenuik gibi blı- şeyin mevcut olmadığını, Hür Fikirleri Yayhıa Cemiyetin -den gelen bir anketin Uzaya dağıtılmasını tasvib etmedinlgi, dil kongresinin sadece hocalara ıiılln (Oovanıı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Diinkil kongreye iştirak eden berberler
İstanbul Berbeı ler Cemiyeti -1 nin senelik kongresi dün saat 10 da Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Başkan seçimini müteaklj A-l
tatürkUn aziz hatırası için bir ki ha tflzim duruşu yapılmış, bilil baro 948 yılı çalışma ve hesabi (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKİ
Zavallı Avcılar ’
propaganda meoııuıa- r“-— -----——~
sı çıkarmış. Mecmua,^ ULUNA Y ı Amerlkaya gönderil-1——--------------— --------—
nıiş. Alâkada) lor, bakmışlar, evirmişler, çevirmişler... Fakat ınco-mua onları tatmin olıneınlş. Dıo-şürU göndoren makama sormuşlar:
«Sizin memleketinizde hiç av yok mudur? Az çok varsa, nasıl oluyor da bu ınecmada katiyen ondan bahsedilmiyor?.,»
Halbuki, malûm bizuo memleket dünyanın en zengir den biridir. Başka yorıe cin nıovslminde gündo ÜÇ boş vuran İyi bir av yaptığına in bizdo ise bu nefie av kuşum venklorlo taşırız. Bu sene çulluğun kepazeliği görülooek şoydl. Doktor İhsan Rıfat, Zokl Fehlm çapında avcılar küfeler dolusu çulluk vur» dular. Keklik mİ İstersiniz, tavşan mı? ördok ml Işterolnlz, toy mu? Karaca ını lıtcrslniz, domuz mut
Geyik ini istersiniz, ayı mı? Kurd îtıu Istorslniz, kaplan mı? Her ço« şid var. Var amma bunun dünya propagandasında tu« mcağı mevkii takdiri
Ahi şu zavallı avcılar, Tekel cenahlarından neler çektiler 1!
Alimallah Tekel bir bıltlırcııl mevsiminde avcı başına on üç ko« van dağı ve bunu yaparken kaJ tiyen irkilmedi.
Avcılar hfi|ş olındon çilo çeki mok isterseniz barut isleyin. Alacağınız bitip tüken

f-alalmaray - Admlra maçından İM hrummh aSrlİndç..
(Cıhad ARMAN’ın yazısı 3 üncü sahilede)
I Pazarleei
SAYISI
HEP
yerdi
31
Süper lâstikleri lıer tarat da
itimatla kullanılmakda ve
OCAK
aranmakladır.
194 9
Onbirinci Yıl
No. 3539
ABONE
Türkiye
Senollk 2800 Kr.
6 aylık 1500 »
I aylık aoo »
1 aylık »(X »
Türkiye Umum Aee.U.'isı
Tevfik YILMA*.
KURUŞ
★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
idare: Nuruosnmnıye No; ıı Ttl adresi: «YENİ SABAH:
İSTANBUL
Telefon: 20795
BEDELİ Ecnebi «400 Kr.
Hoo a laoo »
•oo >
Yeni Sabah
Stalin'in Sulh Taarruzu
Truman, Stalin'in demecini yorumlamıyor
Atlantik
Mes’elesi
Paktı ve
Türkiye
Bir Amerikan muhabiri
Cepheye hareket etmeden skerler arasında oğlunu bulan bfr Çinli kadın,
gözyıişları içinde onu uğurluyor.
Stalin, bir sulh anlaşması yapmak için “uygun düşecek bir yerde,, Trumanla buluşmağa hazır olduğunu ve harbe sebeb görmediğini bildirdi
Anayasanın
Tâdili
rcıyasanııı tâdili nıcs’e-lesi tekrar günün mevzuu olmağa başlıyor. Demokrat Parti İzmir kongresinde söz alan balibler, büyük kongrede bu bahsin tazeleneceğini ve etraflıca inceleneceğini İleri sürüyorlar. Eminönü Kalkerinde de gençler ikinci bir meclisin, ayanın lüzumu veya-lıud lüzumsuzluğu üzerinde münazara ve münakaşa terfih ediyorlar. Sırf ilmi ve nazarî bir bakımdan bit bahsin eşelenmesinde hiç bir mahzur ve mâni yoktur. Dünyada iki meclisli ve tek meclisli memleketlerin sayısı çok olduğundan haftalar, aylar ve hattâ yıllar ve asırlarca bu bahis üzerinde nefes tüketmek ve murekktb harcamak kabildir. Fakat pratik bakımdan hakikaten anayasamızın tâdili bir siyasi parti tarafından ortaya atılacaksa durum değişir. Demokrat Parti anayasanın tâdiline savaşmadan evvel geçen büyük kongrede kararlaştırılan (Millî Misak) ı elde etmeği sağlasın. Yazı ve söz hürriyeti, seçim emniyeti temin olunmadan bir daldan başka bir dala atlıyarak şimdi de _na, .sanın değiştirilmesini]en dem vurmak bizce en yersiz \e gayesiz bir lıarekettir. Çünkü bu anayasa münakaşası çok tı-zun .sürebilir ve o tartışmalar o* lup dururken beri tarafta «n müstacel ve hayati olan seçlrt emniyeti ve basın hürriyeti dâvası uyuklıyabilir.
Halbuki demokrasi hevesine kapılır ğibi olduğumuz üç küsur yıldır yazı ve seçim emniyeti bir türlü elde edilememiştir. Memleketin bunu istemediği İliç bir veçhile iıjdla edilemez. Çünkü matbuat hürriyeti bahsinde bütün gazeteler, hattâ Halk Par tililer bile dahil: söz ve nğız birliği yaptılar, hükümete vakit vakit başvurdular. Halk da mitingden mitinge koştu ve (Reyimizi çalıyorlar, aman bizi bu tehlikeden kurtarın) diye fer-ytul etti.
Bu iki temel nokta henüz halledilmemiş bulunurken ve asıntıda dururken anayasanın tâdili havasını da çalmağa başlamak, bizde demokrasiyi hakiki ve samimi surette sağlamak Ih-teıniyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir mâna taşı-
Anayasaya şimdiki Meclisin herhalde dokunmaması lâzımdır Çünkü vakti) e milletten bu hıı- ( ■usta en ufak bir salâhiyet al-I (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 do) 1
Amiral Oonaİly, Amerika Büyük Elçisi VVadvorth'la el sıkışıyor
Londra, 30 (B. B. C.) — Geçen Pe/gembe güuü bir Amerikan haberler ajansı muhabiri tarafından Staline sorulan suallere Stalinin verdiği cevaplar bugün Moskova radyosu tarafından yayınlanmıştır.
Muhabirin sorduğu ilk suali Sovyet hükümetinin Amerikan hükümeti ile müşterek olarak her iki memleket arasında harbe sebep olacak anlaşmazlıkların mevcut olmadığına dair bir beyanat verebilip veremiyeöek vaziyette olduğu idi. Stalin, ne Birleşik Amerikanın, ne de Sov-yetler Birliğinin birbirlerine barb ilân etmiyeceklerine dair blı tebliğ yayınlanmasına Sovyet hükümetinin hazır olduğuna söylemiştir.
İkinci sual, silâhsızlanmaya dairdi. Stalin, Sovyet hükümett-nin bir barış paktının hazırlanmasını ve yapılacak müzakere-(Devamı ı 8a. 3 ■ İÜ. i do)
Dost Amiraller

Amerikalı misafirler Ankaraya gittiler. Bugün
«Pakt imzalandığı takdirde Ameri/-, Türkiye ve Yunanlstamn istiklâlinden mesul olacaktım diyor.
Vaşington, 30 a.a. (afp) — Ayan Dışişleri Bakanı Connolly dün akşam Atlantik paktına dair Sovyetler tarafından yapılan ■on yorumlan gözden geçirerek ezcümle demiştir klx
«Birleşik Amerika, ne Atlantik paktı, ne de herhangi başka bir vesile İle Birleşmiş Milletlerin zaranna hareket etmlyecek-tir.
Amerika, Birleşmiş Milletleri .■'zayıf düşürecek hiç bir teşebbüs ı ve harekette bulunmamıştır.
„ 1,1 ı ı 1111.1 11 V* BİZ dalma bu teşekkUlll takvlya
Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri
Dün Patrikhanedeki İlle dinî- â-yindi hşhır buludan dost Amerikan filosu komutanı Amiral Rlc-hard. L. Conoliy ve Wash.lngton-can gelen Deniz İkmal dal?c81 başkan muavini Visamiral Robert Corney beraberindeki deniz he -yeti ile 8 inci Rrovazör filosu ko mutanı Tuğamiral Cruzçn, akşam 20,30 da Ankara Ek: eine ilâve edilen hususi bir v la Ankaraya hareket etmişi dlr.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Cumhurbaşkanlığı tahsisatı ve
General Eisenhover
“Harb imkânı her zaman mevcuttur,, diyor
Nevyork 30 a.a. (afp) — Dün akşam Nevyork eyaleti üyeleri huzurunda konuşan General Eisenhover, şu beyanatta bulunmuştur:
♦ Rusya ile harb olacağına 1-nanmıyorum. Çünkü Kuşlar için harb. varmak istedikleri gaye-
(Devamı: 8a. 3 • Süı 1 do)
Rus-ÇinAndlaşması
Masonlar Dernofcinln dünkü kongresinde hazır bulunanlar
MASONLAR TOPLANDI
Milliyetçi Çiu lıükûmetile andlaşma imzası için bir Rns delegesi uçakla yola çıktı. Andlaşma, komünistlerle müzakereye zemin teşkil edecek
Yalçının bir makalesi tefsirlere yol açlı
Ankara, 80 (Hususî) — Ankara bugün, Yalçuı'ın düııkü Ulus’da neşrettiği makalenin delâlet ettiği mâna üzerinde dur maktadır. Bilhassa bu makalenin ns maksadla yazıldığı ve ne netice doğurması istendiği anlaşılması güç bir hal almıştır. Hık met Bayur bugünkü Kudret'te bu konuyu etraflı incelemekte, bilhassa Yalçının, doların kıymetini karaborsa üzerinden he-sab etmesinin çok garib olduğu-(Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 1 de)
■ Türkiye Masonlıır Derneği Ef-uelik kongresini, dün, saat 15 de cemiyetin Sıraselvilerdefci merkezinde yapmıştır.
Kongre başkanlığına Dr. Prof Mim. Kemal öke seçildikten sonra söz alan delegeler Masonluğun insanlık üzerindeki ahlâkî tesirlerinden bahsetmişlerdir. İbrahim Hoyi de cemiyetin matbuata yabancı kaldığını, matbuatla aralarında irtibat kurulabilmesi için cemiyetin bir haber verme bürosu kurması-
ıın icap ettiğini tebarüz ettir-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Nankin, 29 (Nafen) — Çin' milliyetçi hükümeti ile yeni bir andlaşma imza etmek üzere bir Rus delegesi özel bir uçakla kuzey batı Çine hareket etmiştir. Dün akşam Nankine gelen haberlere göre, Rusya ile milliyetçi hükümeti arasında imza edilecek bu andlaşma komünistler ile milliyetçiler arasında Eulh müzakerelerine başlamasına yol açacaktır. Bu haberler İtimad edilir kaynaklardan elde edilmiştir.
Rusya - Çin andlaşmasınııı imza edilmesi günlerdenberi bek lenen bir hâdisedir. Bir habere göre bu andlaşmanın metni yeni Çin hükümeti İle Çin cumhur-başkan vekili tarafından tasvib
edilmiştir. Bu andlaşma gere- ı andlaşma imza edildikten soma ğihce Rusyaya Çinde geniş Imti-1 komünistler İle milliyetçiler ara-yazlar verilecektir. Bir kere bu* (Devamı ı Sa. 3 • Sü. 8 de)
Berberlerin Kongresi
Admira: 3, G.S.: 1
55 yaşını dolduran
memurlar
Kendi arzularile emekliye ayrılabilecekler
Ankara, 30 (Hususi) — Yeni emeklilik kanun tasarısı ü-zerinde çalışan komisj’on, 30 sene fiilî hizmeti olanlardan 55 yaşını dolduranların emekliye ayrılmalarını kabul etmiştir. Ancak bu memurlar, ya kendi arzularile veya menaııb oldukları dairenin isteğile emekliye ayrılabileceklerdir.
C. H. P. Aııkara Bölge müfettişi
Ankara 30 (Husus-) — Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Bölgesi Müfettişliğine Balıkesir Milletvekili Muzaffer Akpınar seçilmiştir.
Muallimler Birliğinin yıllık kongresi yapıldı
Başkanlıktan istifa eden Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim, hakkında yapılan ithamlara cevab verdi |
Muallimlerin dünkü kon gresinden bir görünü}. ,,
İstanbul Muallimler Birliği kon gresi dün Eminönü Halkevi kü -filik salonunda yapılmıgdır. Profesör Millerimin Haldin riyasete scçllnıoHlio kongre Açılmış ve Btlştü Ultav idare hoyotl adına yıl lılc faaliyet raporunu okuhıuşdür.
Raporda Halkevi odasında burman Birllk’ln yeni elde edilen Atllcallpaşa Medresesine nakle • uilocegl, Türkiye ögıetuıen der -ueklerl bitliği, isimli bir Fcdo •
ınsyon'a katılman İçin teşebbüslerde bulunulduğu belirtiliyordu.
Raporun tenkidinde Prof. Çalı retthı Kerlııı Gökoy şalisine yapılan ienadlun cevaplandırmış, ça lışmaltınndan ıhtlkftfat bcltlenuik gibi blı- şeyin mevcut olmadığını, Hür Fikirleri Yayhıa Cemiyetin -den gelen bir anketin Uzaya dağıtılmasını tasvib etmedinlgi, dil kongresinin sadece hocalara ıiılln (Oovanıı: Sa. 3 • Sü. 7 de)
Diinkil kongreye iştirak eden berberler
İstanbul Berbeı ler Cemiyeti -1 nin senelik kongresi dün saat 10 da Eminönü Halkevinde yapılmıştır. Başkan seçimini müteaklj A-l
tatürkUn aziz hatırası için bir ki ha tflzim duruşu yapılmış, bilil baro 948 yılı çalışma ve hesabi (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKİ
Zavallı Avcılar ’
propaganda meoııuıa- r“-— -----——~
sı çıkarmış. Mecmua,^ ULUNA Y ı Amerlkaya gönderil-1——--------------— --------—
nıiş. Alâkada) lor, bakmışlar, evirmişler, çevirmişler... Fakat ınco-mua onları tatmin olıneınlş. Dıo-şürU göndoren makama sormuşlar:
«Sizin memleketinizde hiç av yok mudur? Az çok varsa, nasıl oluyor da bu ınecmada katiyen ondan bahsedilmiyor?.,»
Halbuki, malûm bizuo memleket dünyanın en zengir den biridir. Başka yorıe cin nıovslminde gündo ÜÇ boş vuran İyi bir av yaptığına in bizdo ise bu nefie av kuşum venklorlo taşırız. Bu sene çulluğun kepazeliği görülooek şoydl. Doktor İhsan Rıfat, Zokl Fehlm çapında avcılar küfeler dolusu çulluk vur» dular. Keklik mİ İstersiniz, tavşan mı? ördok ml Işterolnlz, toy mu? Karaca ını lıtcrslniz, domuz mut
Geyik ini istersiniz, ayı mı? Kurd îtıu Istorslniz, kaplan mı? Her ço« şid var. Var amma bunun dünya propagandasında tu« mcağı mevkii takdiri
Ahi şu zavallı avcılar, Tekel cenahlarından neler çektiler 1!
Alimallah Tekel bir bıltlırcııl mevsiminde avcı başına on üç ko« van dağı ve bunu yaparken kaJ tiyen irkilmedi.
Avcılar hfi|ş olındon çilo çeki mok isterseniz barut isleyin. Alacağınız bitip tüken

f-alalmaray - Admlra maçından İM hrummh aSrlİndç..
(Cıhad ARMAN’ın yazısı 3 üncü sahilede)

Comments (0)