Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3799 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Bayisi ı 10 Kuruş
CUMA 30 Sahibi: Sala Kıiıçlıoğlu İdare t Nuruosnıanlye Not 17
EYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785—1818»
İSli Te?e Kuvvet 5urubu
GEMSl. ZAFİYETTE, NEKAHAİ HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SlNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR,
Rusya, Yugoslavya ile İlim heyetinin son istifa dostlukpaktımfeshetti hâdisesine dair tebliği
Tito’ya verilen notada, \ ugoslavya düşmanca
f aaliyetlere girişmekle itham ediliyor
Seçim tasarısını inceleyen heyet Prof. Kübalı hâdisesinin sebebini açıklıyor
Londra ve Vaşington, hâdiseyi tabiî karşıladı, Sovyet peyklerinin de yakında Yugoslavya ile dostluk paktlarını bozmaları bekleniyor
Yeni seçimler İsteniyor
0“ ngiliz lirası değerinde
bir indirme yapıldıktan sonra, fevkalâde bir toplan' va çağrılan Avam Kamarasında, muhalefet lideri ve eski Başbakan Mister Çörçil çok sert ve atılgan bir nutuk söyledi. İşçi ve iktidar partisini beceriksizlik ve tngillz nüfuz ve itibarını kırmakla İtham ettikten sonra derhal Meclisin feshini ve yeni seçimlere baş vurulmasını istedi. Halbuki îngilterede normal şekilde secimler önümüzdeki yıl yâni 1950 de yapılacaktır. Bu kadar yakın bir geleceği bile beklememek lâzım geldiği kanaati Çörçl-lin kafasına iyice yerleşmiştir.
Hakikaten büyük, racar lavın ferda veya arifesinde, milletin reyine baş vurmak ve onun nabzını yoklamak çok yerinde ve yolunda bir karar olur. Bizde de hatırası acı, bir para ayarlaması olmuş idi. Pekerin usta elinden çıkan bn karar, tahiatile memleketle, çok derin tepkiler yarattı. Muhalif partiler ve matbuat hemen müttefikan bu tedbirlerin sa katlığı hususunda ittifak etti. Fakat Halk Partisi, tamamı lo vurdum duymaz bir politika takip etti ve milletin reyine müracaatı bir türlü aklından geçirmedi bile... Bizde yeni seçimlerin yapılması İçin birden fazla sebep vardır. Bir defa (1946) Temmuz Intihabatı çok dedikodulu ve müdahalen olmuş idi. Bütün bu söylentilere, İleri sürülen iddialara karşı Meclisteki Halk Partisi çoğunluğu ve hükümet duvar kesilmişler ve yalnız bir noktayı tekrar edip durmuşlardı: Seçimler ancak kanunî müddeti hitamında yenilenir, hattâ ondan evvel yapılırsa dlyordn. Meclis Başkan vekili Cevdet Kerim înceda-yı, yurtta istikrarsızlık havası doğar .. Bu garip muhakeme tarzı Türkiye Büyük Millet Meclislerinin, sürekli an’anelerine de oygun değildi. Çünkü bizde hemen hiç bir Meclis normal teşrii bayat müddetini bitirmiş değil dalma önceden kendi kendini fesih kararını vermiştir. Halk Partisinin tek parti olarak hâkim olduğu yirmi küsur yılda, beş, altı defa tekerrür eden bir hâdise neden bu defa partiler çeşitli o-lunca bir İstikrarsızlık unsuru olsun? Bu cihet İyi kavranıla-( Devamı Sa.
itimat
Ma reşal Tıto yaptığı bir ziyaret sırıt sında...
Bayar Gemlikte seçimlere dair bir konuşma yaptı
“Millet, kaibinden koptuğu gibi reyini kullansın ve kime itimad ederse onu iktidara getirsin,,
Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, başta İstanbul 11 İdare kurulu ikinci başkanı Emin Nihat Süzeri olduğu halde dün Mara. kaz vapurile, sel felâketine uğn-yan Mudanya ve memleketi olan Gemliğe kadar kısa bir seyahat
yapmış, akşam yine ayni vapurla şehrimize dönmüştür.
Bayan Mudanyada Burea ve Mu danya, ve köylerden gelen Demok. rat Parti İdare kurulu üyeleri, Demokrat partililer karşılamış, kara (Dovamı 8a. 8 SÜ. 4 de)
Londra: 29 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavya ile orasındaki dostluk paktım bozmuştur. Fesih kararı Mareşal Tit-o hükûmetino verilen bir nota ile tebliğ edilmiştir. Moskova radyosu notanın metnini yayınlamış Londradakı Sovyet monitö-
(Devamı 8a. 8 8ü. 1 da)
Ingiltere kabinesine
Çörçil dün ağır ithamlara maruz kaldı
Londra, 29 (B.B.C.) — Parlâmen tonun bugünkü toplantısında Çörçl le cevap veren Sağlık Baltanı Be-van, Çörçlll, memleketi yabancıla ra kötü bir şekilde tanıtmakla itham etmiştir.
Londra, 29 (A.A.) — (afp):
Churchill’ln dünkü nutkuna bugün cevap veren Sağlık Bakanı Bevan şöyle başlamıştır:
(Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
Ştl/crü Saraçoğlu Vilâyette Başbakanı ziyaretten çıkarken
kara: 29 (A.A.) — Seçim kanunu tasamı kle görevli ilim heyeti başkanlığından 29 Eylül 1949 tarihinde ittifak-tebliğ şeklinde basın suretidir.
luceîemekl
heyetimiz basına verilen ilk tebliğini takip öden | toplantılarda müzakeresine başlamış olduğu ana I prensipler üzerinde görüşmelerine devam etmiş vo I fakat görüşülen meselelerden her biri hakkındaki I müzakereler «onunda bir karara vanlmaksızın bun- I (Devamı 8a. 5 80. 7 de) Q L Jt'.' ' ■' ' W J
Başbakan dün Vilâyette çalıştı
B. Milletlerde
Çin - Rus anlaşmazlığı
Günaltay, ilmi hey'etteki istifa dolayısde dedi ki: “tarafgirlik yapıldığı iddialarını manâsız bulurum»
Başbakan Şemseddin Günaltay Günaltay'ı ziyaretinden çıkan dün öğleden sonra saat 15 de Vi- ( Büyük Millet Meclisi Başkanı Ifiyete gelmiş, bazı hususî ziya- Şükrü Saraçoğlu, kendisiyle koronerle. şikâyet sahiplerini kabul nuşan gazetecilere «Neşeniz bol, etmiştir._____________________J________(Devamı 8a. s 8ü. 3 do)
İlîın heyeti istifa
etmelidir,,
D. P. İstanbul İl
Başkanı böyle söylüyor:'
Seçim tasarısını inceleyen ilim belindeki anlaşmazlıktan doğan istifa hakkında dün bir arkadaşımul* görüşen D. Parti İstanbul il başkanı Esat ÇagB şunları söylemiştir:
(— Hatırlardadır kî seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan ilnıî heyet toplandığı vakit, ilk oturumda iki şayanı dikkat teklif ortaya a-tıldı.
Bunlardan birincisi müzakerelerin aleniyeti İkincisi müzakerelerin aynen zaptını teminen heyette kâtiplerin bulundunılmasıydı.
Aleniyet bilindiği gibi bitaraflığın
(Devamı Sa. 8 Sû. 4 de)
Kasım Gölek
Avrupadan dün geldi
Çalışma Bakanının
SPOR Beşiktaş: 9
La Verne Baldıcin
Amerikanın
Sultanahmetde
bulunan iki
el bombası
Vişinski ile Çin delegesi arasında sert tartışma oldu
Lake Succees, 29 (A.A.) — (U. nlted Prese): Bugün Birleşmiş Mil letlerde Çin'le Rusya arasındaki an laşmazlık müzakere edüirken Türk delegesi Selim Sarper «Öz almış, (Devamı 6a. s Sü.
Amerikanın
C. Bayar'a cevabı
“Türk işçişi grevin değersiz bir silâh olduğunu iyi biliyor,
SuriyenİD Cercle de la JeuneM-8e takımı son maçını dün Şeref stadında 7 bin kadar seyirci ö-nilnde Beşiktaşa karşı yaptı. Bu maça Beşiktaş şu kadro ile çıktı: Mehmet — Yavuz, Yani —
Çaçi, Nusrct, Hüseyin — Süleyman, Kemal, Bülent, Fahrettin, Şükrü.
Hakem: Şazi Tezcan.
Suriye takımı aynı kadroyu (Devamı Sa. 6 8ü. 8 de)
Istanbulgenel konsolosu iki nenedir Ankarada Birleşik Amerika sefareti birinci kâtibi bulunan La Verne Baldwin, İstanbul genel konsolosluğuna tâyin edilmiştir. Yeni vazifesine E-(Dovamı 8a. 8 8ü. 6 da)
yeni askerî yardımı
M
Kayseri: 29 (Husuıû) — Çalışma Bakanı Reşat Şemsettin Sirer yanında işçi Sigortaları umutn müdürü Doktor Cemal Kiper vo Bakanlık çalışma umum müdürü Ali Sezai Erkut olduğu haldo Ankaradan şehrimize
Delegemiz, Avrupa Birliği toplantılarından ümitli
Strasbourg’dakı Avrupa Birliği toplantılarına Iştirâk edeni Türk delegasyonundan Kasım Gülek dün uçakla şehrimize dönmüştür. Kasım Gülek kendisi ile görüşen bir^arkadaşımıza demiştir kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Türkiye ve Yunanistana 211.370.000 dolarlık malzeme veriliyor
Vaşlngton, 39 (AP.) — Komü-
nizme karşı müdafaa acdedinde, dost memleketlere yapılacak aske
(Dovamı 8a. 8 8ü. 3 do)
Çalışma Rakam Reşat Semseddin Sirer
Betül dâvasında
savcı beraet istedi
Dört saat süren dünkü duruşmadan sonra: muhakeme, karar için 27 Ekime kaldı
Bombaların patlama lıaftaaaım kaybettiği anlaşıldı
Sultanahmette Kapıağası camii mevkiinde Oğııl sokağında Emin adında bir şalısın arsasında dün akşam üzeri bir helâ çukuru kazılırken 75 santimetre derinlikte gömülü iki adet el bombası bulunmuştur. Bombaların çok eBki zamana ait ve iştial hassasını kaybetmiş olduğu anlaşılmıştır. Aynı yerde bir de kuyu bulunduğundan burasının bir silâh deposu olması İhtimali gözönüne alınarak muhafaza alfana alınmıştır. Bugün kuyuda araştırma yapılacaktır-
da bez fabri-nda fabrika iş çileri ile bir konuşma yapmış, ve de-
(— Bugünkü Türk ccmiyotindo devletle işçi vatandaşların münasebetleri üzerinde durur ve ba münasebetleri bozmağa matuf faaliyetleri gözden geçirirken, mcmlokotin yüksek menfantlerino bağlılıkların -dan henüg şüphe etmediğim bazı po-anlış bir hnrcketlerino eden geçeıniyeccğim. î-değil son zamanlarda bu politikacılar, işçi zümresinin gön lünü kazanmak için onların üzerinde pek sihirli bir tesir yapacağını umdukları bir pnroloyı her fırsatta (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Dünkil duruşma dan bir intiba...
18.2.047 gecesi Efonköydn Ethem I efendi caddesi Fırın sokağında 21 nul marutln Döktor Snlilı Sait Ayt.ıınıın köşkünün üçüncü katındaki yatak o-dalarında kocası Alâcttin Artun'u
Vanda kurşuna dizilen 33
vatandaş
Dünkü duruşmaya iki avukat müdahıl olarak iştirak ettiler
Ankara, 29 (Hususî) — nın Özalp ilçesinde 33 vatanda" şın muhakemesiz olarak kurşuna dizilmesi hâdisesinin genel kur» may başkanlığı mahkemes nd( yapılmakta olan yargılanr.vsına bugün de devam edilmişi r.
Bugünkü duruşma'a tanıklardan Van Cumhuriyet Savcısı Ktr» (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yüz elli iki kadın öğretmen
ULUN AYI
Milli Eğitim Bakanlığının A-nadoluya nakloylodlğl yüz olll İki kadın öğrotmondon bazıları yanlarında bir do erkok meılokdoş-ları olduğu haldo evvelki gün matbaaya geldiler vo bu tâyin dolayı-sllo dert yandılar, öfirotmonlor hak lı... Mos'oloyl maarlfton tahkik ettirdik: Bakanlık da haklı... Bu nasıl İş, dlyoooksinlz. İki taraf da haklı olur mu? Nosroddln Hocanın dodlğl gibi böyle düşünonlor do haklı.
MIHI Eğitim Bakanlığını bu hare-kote sovkodon sebep, İstanbul kadrosunda yüz olll İki kadın öğrotme-nln fazla oluşudur. O haldo ne yap sın? Vazlfolorlno nlhayot mİ versin? Böylo yapmamış. Fazla öğrot-monlcrl Anadoluyn, köyloro dağıtmış vo bunları ovll olmayanlardan aoçmlş. Çünkü hayat şartları kadınları da hayatlarını kazanmağa moobur ottlğl zamandanborl çoğu karı kooalar geçim mos'oloslnln zor hıklarını İki cophodon do çalışmak surotllo halloylonıok çaroslnl bul-
I uyuduğu bir sırada tabanca Un kan-
ton öldürdüğü iddianilo bir mildüot-
I ten beri yargılanmakla olan Ik’tüV ------- ---„ -----------
I Aytunun duruşmasına dün birinci a» muşlar, öğretmen zevooyl zovoltr* 1 (Devamı 8a. 8 SU. ı del ‘ .....................
den ayırmak) evin İçtimai ve IkU*
sadl^lurumunu altüst edoooğindon tâylnuo «orgon* ler tercih edilmişi
Maarif burada hatâya düşüyor. Zira öğrotmonlerln vaıiyotlorlnl tetkik İçin ellndo bulundurduğu öl» çü bir ovin ağırlığını tartacak kuv 4 votlo değildir.
Evlilik yalnız karısı olmak, yahut kooalı kadın olmak doğlldlr« Bir adam evli olmaz da vlno bir »■ vl ve evinde bakacak anası, teyzesi, kızkardeşf olabilir. Bekâr donllino* mutlaka handa yatan, işkomboclda karnını doyuran, çayoıda poynlr ok*1 moklo kahvaltı eden bir adanı anlaşılması Icabottlğl gibi...
Kadın öğretmenler do Godlkpaşa, Kadirga pansiyonlarında yaşamıyorlar. Annelerinin, yengoierlnln üç aylarda bir koro on on boş lira tokatlı aylığı llo bozdukları (Savm-u- Davûdl) İftariyesini kon-dİ mütovazı maaşlarına katarak açlıktan ölmemeği! çatışıyorlar. Bazılarının başında ölüncoyo kadar bakmağa mecbur oldukları hastaları var; bazılarının kondllori hatta... Içlorinde tek olğorlo yaşoyan-(Devamı 8a. 8 30. C da)
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3799 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Bayisi ı 10 Kuruş
CUMA 30 Sahibi: Sala Kıiıçlıoğlu İdare t Nuruosnıanlye Not 17
EYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785—1818»
İSli Te?e Kuvvet 5urubu
GEMSl. ZAFİYETTE, NEKAHAİ HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SlNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR,
Rusya, Yugoslavya ile İlim heyetinin son istifa dostlukpaktımfeshetti hâdisesine dair tebliği
Tito’ya verilen notada, \ ugoslavya düşmanca
f aaliyetlere girişmekle itham ediliyor
Seçim tasarısını inceleyen heyet Prof. Kübalı hâdisesinin sebebini açıklıyor
Londra ve Vaşington, hâdiseyi tabiî karşıladı, Sovyet peyklerinin de yakında Yugoslavya ile dostluk paktlarını bozmaları bekleniyor
Yeni seçimler İsteniyor
0“ ngiliz lirası değerinde
bir indirme yapıldıktan sonra, fevkalâde bir toplan' va çağrılan Avam Kamarasında, muhalefet lideri ve eski Başbakan Mister Çörçil çok sert ve atılgan bir nutuk söyledi. İşçi ve iktidar partisini beceriksizlik ve tngillz nüfuz ve itibarını kırmakla İtham ettikten sonra derhal Meclisin feshini ve yeni seçimlere baş vurulmasını istedi. Halbuki îngilterede normal şekilde secimler önümüzdeki yıl yâni 1950 de yapılacaktır. Bu kadar yakın bir geleceği bile beklememek lâzım geldiği kanaati Çörçl-lin kafasına iyice yerleşmiştir.
Hakikaten büyük, racar lavın ferda veya arifesinde, milletin reyine baş vurmak ve onun nabzını yoklamak çok yerinde ve yolunda bir karar olur. Bizde de hatırası acı, bir para ayarlaması olmuş idi. Pekerin usta elinden çıkan bn karar, tahiatile memleketle, çok derin tepkiler yarattı. Muhalif partiler ve matbuat hemen müttefikan bu tedbirlerin sa katlığı hususunda ittifak etti. Fakat Halk Partisi, tamamı lo vurdum duymaz bir politika takip etti ve milletin reyine müracaatı bir türlü aklından geçirmedi bile... Bizde yeni seçimlerin yapılması İçin birden fazla sebep vardır. Bir defa (1946) Temmuz Intihabatı çok dedikodulu ve müdahalen olmuş idi. Bütün bu söylentilere, İleri sürülen iddialara karşı Meclisteki Halk Partisi çoğunluğu ve hükümet duvar kesilmişler ve yalnız bir noktayı tekrar edip durmuşlardı: Seçimler ancak kanunî müddeti hitamında yenilenir, hattâ ondan evvel yapılırsa dlyordn. Meclis Başkan vekili Cevdet Kerim înceda-yı, yurtta istikrarsızlık havası doğar .. Bu garip muhakeme tarzı Türkiye Büyük Millet Meclislerinin, sürekli an’anelerine de oygun değildi. Çünkü bizde hemen hiç bir Meclis normal teşrii bayat müddetini bitirmiş değil dalma önceden kendi kendini fesih kararını vermiştir. Halk Partisinin tek parti olarak hâkim olduğu yirmi küsur yılda, beş, altı defa tekerrür eden bir hâdise neden bu defa partiler çeşitli o-lunca bir İstikrarsızlık unsuru olsun? Bu cihet İyi kavranıla-( Devamı Sa.
itimat
Ma reşal Tıto yaptığı bir ziyaret sırıt sında...
Bayar Gemlikte seçimlere dair bir konuşma yaptı
“Millet, kaibinden koptuğu gibi reyini kullansın ve kime itimad ederse onu iktidara getirsin,,
Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, başta İstanbul 11 İdare kurulu ikinci başkanı Emin Nihat Süzeri olduğu halde dün Mara. kaz vapurile, sel felâketine uğn-yan Mudanya ve memleketi olan Gemliğe kadar kısa bir seyahat
yapmış, akşam yine ayni vapurla şehrimize dönmüştür.
Bayan Mudanyada Burea ve Mu danya, ve köylerden gelen Demok. rat Parti İdare kurulu üyeleri, Demokrat partililer karşılamış, kara (Dovamı 8a. 8 SÜ. 4 de)
Londra: 29 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavya ile orasındaki dostluk paktım bozmuştur. Fesih kararı Mareşal Tit-o hükûmetino verilen bir nota ile tebliğ edilmiştir. Moskova radyosu notanın metnini yayınlamış Londradakı Sovyet monitö-
(Devamı 8a. 8 8ü. 1 da)
Ingiltere kabinesine
Çörçil dün ağır ithamlara maruz kaldı
Londra, 29 (B.B.C.) — Parlâmen tonun bugünkü toplantısında Çörçl le cevap veren Sağlık Baltanı Be-van, Çörçlll, memleketi yabancıla ra kötü bir şekilde tanıtmakla itham etmiştir.
Londra, 29 (A.A.) — (afp):
Churchill’ln dünkü nutkuna bugün cevap veren Sağlık Bakanı Bevan şöyle başlamıştır:
(Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
Ştl/crü Saraçoğlu Vilâyette Başbakanı ziyaretten çıkarken
kara: 29 (A.A.) — Seçim kanunu tasamı kle görevli ilim heyeti başkanlığından 29 Eylül 1949 tarihinde ittifak-tebliğ şeklinde basın suretidir.
luceîemekl
heyetimiz basına verilen ilk tebliğini takip öden | toplantılarda müzakeresine başlamış olduğu ana I prensipler üzerinde görüşmelerine devam etmiş vo I fakat görüşülen meselelerden her biri hakkındaki I müzakereler «onunda bir karara vanlmaksızın bun- I (Devamı 8a. 5 80. 7 de) Q L Jt'.' ' ■' ' W J
Başbakan dün Vilâyette çalıştı
B. Milletlerde
Çin - Rus anlaşmazlığı
Günaltay, ilmi hey'etteki istifa dolayısde dedi ki: “tarafgirlik yapıldığı iddialarını manâsız bulurum»
Başbakan Şemseddin Günaltay Günaltay'ı ziyaretinden çıkan dün öğleden sonra saat 15 de Vi- ( Büyük Millet Meclisi Başkanı Ifiyete gelmiş, bazı hususî ziya- Şükrü Saraçoğlu, kendisiyle koronerle. şikâyet sahiplerini kabul nuşan gazetecilere «Neşeniz bol, etmiştir._____________________J________(Devamı 8a. s 8ü. 3 do)
İlîın heyeti istifa
etmelidir,,
D. P. İstanbul İl
Başkanı böyle söylüyor:'
Seçim tasarısını inceleyen ilim belindeki anlaşmazlıktan doğan istifa hakkında dün bir arkadaşımul* görüşen D. Parti İstanbul il başkanı Esat ÇagB şunları söylemiştir:
(— Hatırlardadır kî seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan ilnıî heyet toplandığı vakit, ilk oturumda iki şayanı dikkat teklif ortaya a-tıldı.
Bunlardan birincisi müzakerelerin aleniyeti İkincisi müzakerelerin aynen zaptını teminen heyette kâtiplerin bulundunılmasıydı.
Aleniyet bilindiği gibi bitaraflığın
(Devamı Sa. 8 Sû. 4 de)
Kasım Gölek
Avrupadan dün geldi
Çalışma Bakanının
SPOR Beşiktaş: 9
La Verne Baldıcin
Amerikanın
Sultanahmetde
bulunan iki
el bombası
Vişinski ile Çin delegesi arasında sert tartışma oldu
Lake Succees, 29 (A.A.) — (U. nlted Prese): Bugün Birleşmiş Mil letlerde Çin'le Rusya arasındaki an laşmazlık müzakere edüirken Türk delegesi Selim Sarper «Öz almış, (Devamı 6a. s Sü.
Amerikanın
C. Bayar'a cevabı
“Türk işçişi grevin değersiz bir silâh olduğunu iyi biliyor,
SuriyenİD Cercle de la JeuneM-8e takımı son maçını dün Şeref stadında 7 bin kadar seyirci ö-nilnde Beşiktaşa karşı yaptı. Bu maça Beşiktaş şu kadro ile çıktı: Mehmet — Yavuz, Yani —
Çaçi, Nusrct, Hüseyin — Süleyman, Kemal, Bülent, Fahrettin, Şükrü.
Hakem: Şazi Tezcan.
Suriye takımı aynı kadroyu (Devamı Sa. 6 8ü. 8 de)
Istanbulgenel konsolosu iki nenedir Ankarada Birleşik Amerika sefareti birinci kâtibi bulunan La Verne Baldwin, İstanbul genel konsolosluğuna tâyin edilmiştir. Yeni vazifesine E-(Dovamı 8a. 8 8ü. 6 da)
yeni askerî yardımı
M
Kayseri: 29 (Husuıû) — Çalışma Bakanı Reşat Şemsettin Sirer yanında işçi Sigortaları umutn müdürü Doktor Cemal Kiper vo Bakanlık çalışma umum müdürü Ali Sezai Erkut olduğu haldo Ankaradan şehrimize
Delegemiz, Avrupa Birliği toplantılarından ümitli
Strasbourg’dakı Avrupa Birliği toplantılarına Iştirâk edeni Türk delegasyonundan Kasım Gülek dün uçakla şehrimize dönmüştür. Kasım Gülek kendisi ile görüşen bir^arkadaşımıza demiştir kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Türkiye ve Yunanistana 211.370.000 dolarlık malzeme veriliyor
Vaşlngton, 39 (AP.) — Komü-
nizme karşı müdafaa acdedinde, dost memleketlere yapılacak aske
(Dovamı 8a. 8 8ü. 3 do)
Çalışma Rakam Reşat Semseddin Sirer
Betül dâvasında
savcı beraet istedi
Dört saat süren dünkü duruşmadan sonra: muhakeme, karar için 27 Ekime kaldı
Bombaların patlama lıaftaaaım kaybettiği anlaşıldı
Sultanahmette Kapıağası camii mevkiinde Oğııl sokağında Emin adında bir şalısın arsasında dün akşam üzeri bir helâ çukuru kazılırken 75 santimetre derinlikte gömülü iki adet el bombası bulunmuştur. Bombaların çok eBki zamana ait ve iştial hassasını kaybetmiş olduğu anlaşılmıştır. Aynı yerde bir de kuyu bulunduğundan burasının bir silâh deposu olması İhtimali gözönüne alınarak muhafaza alfana alınmıştır. Bugün kuyuda araştırma yapılacaktır-
da bez fabri-nda fabrika iş çileri ile bir konuşma yapmış, ve de-
(— Bugünkü Türk ccmiyotindo devletle işçi vatandaşların münasebetleri üzerinde durur ve ba münasebetleri bozmağa matuf faaliyetleri gözden geçirirken, mcmlokotin yüksek menfantlerino bağlılıkların -dan henüg şüphe etmediğim bazı po-anlış bir hnrcketlerino eden geçeıniyeccğim. î-değil son zamanlarda bu politikacılar, işçi zümresinin gön lünü kazanmak için onların üzerinde pek sihirli bir tesir yapacağını umdukları bir pnroloyı her fırsatta (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Dünkil duruşma dan bir intiba...
18.2.047 gecesi Efonköydn Ethem I efendi caddesi Fırın sokağında 21 nul marutln Döktor Snlilı Sait Ayt.ıınıın köşkünün üçüncü katındaki yatak o-dalarında kocası Alâcttin Artun'u
Vanda kurşuna dizilen 33
vatandaş
Dünkü duruşmaya iki avukat müdahıl olarak iştirak ettiler
Ankara, 29 (Hususî) — nın Özalp ilçesinde 33 vatanda" şın muhakemesiz olarak kurşuna dizilmesi hâdisesinin genel kur» may başkanlığı mahkemes nd( yapılmakta olan yargılanr.vsına bugün de devam edilmişi r.
Bugünkü duruşma'a tanıklardan Van Cumhuriyet Savcısı Ktr» (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yüz elli iki kadın öğretmen
ULUN AYI
Milli Eğitim Bakanlığının A-nadoluya nakloylodlğl yüz olll İki kadın öğrotmondon bazıları yanlarında bir do erkok meılokdoş-ları olduğu haldo evvelki gün matbaaya geldiler vo bu tâyin dolayı-sllo dert yandılar, öfirotmonlor hak lı... Mos'oloyl maarlfton tahkik ettirdik: Bakanlık da haklı... Bu nasıl İş, dlyoooksinlz. İki taraf da haklı olur mu? Nosroddln Hocanın dodlğl gibi böyle düşünonlor do haklı.
MIHI Eğitim Bakanlığını bu hare-kote sovkodon sebep, İstanbul kadrosunda yüz olll İki kadın öğrotme-nln fazla oluşudur. O haldo ne yap sın? Vazlfolorlno nlhayot mİ versin? Böylo yapmamış. Fazla öğrot-monlcrl Anadoluyn, köyloro dağıtmış vo bunları ovll olmayanlardan aoçmlş. Çünkü hayat şartları kadınları da hayatlarını kazanmağa moobur ottlğl zamandanborl çoğu karı kooalar geçim mos'oloslnln zor hıklarını İki cophodon do çalışmak surotllo halloylonıok çaroslnl bul-
I uyuduğu bir sırada tabanca Un kan-
ton öldürdüğü iddianilo bir mildüot-
I ten beri yargılanmakla olan Ik’tüV ------- ---„ -----------
I Aytunun duruşmasına dün birinci a» muşlar, öğretmen zevooyl zovoltr* 1 (Devamı 8a. 8 SU. ı del ‘ .....................
den ayırmak) evin İçtimai ve IkU*
sadl^lurumunu altüst edoooğindon tâylnuo «orgon* ler tercih edilmişi
Maarif burada hatâya düşüyor. Zira öğrotmonlerln vaıiyotlorlnl tetkik İçin ellndo bulundurduğu öl» çü bir ovin ağırlığını tartacak kuv 4 votlo değildir.
Evlilik yalnız karısı olmak, yahut kooalı kadın olmak doğlldlr« Bir adam evli olmaz da vlno bir »■ vl ve evinde bakacak anası, teyzesi, kızkardeşf olabilir. Bekâr donllino* mutlaka handa yatan, işkomboclda karnını doyuran, çayoıda poynlr ok*1 moklo kahvaltı eden bir adanı anlaşılması Icabottlğl gibi...
Kadın öğretmenler do Godlkpaşa, Kadirga pansiyonlarında yaşamıyorlar. Annelerinin, yengoierlnln üç aylarda bir koro on on boş lira tokatlı aylığı llo bozdukları (Savm-u- Davûdl) İftariyesini kon-dİ mütovazı maaşlarına katarak açlıktan ölmemeği! çatışıyorlar. Bazılarının başında ölüncoyo kadar bakmağa mecbur oldukları hastaları var; bazılarının kondllori hatta... Içlorinde tek olğorlo yaşoyan-(Devamı 8a. 8 30. C da)
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3799 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Bayisi ı 10 Kuruş
CUMA 30 Sahibi: Sala Kıiıçlıoğlu İdare t Nuruosnıanlye Not 17
EYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785—1818»
İSli Te?e Kuvvet 5urubu
GEMSl. ZAFİYETTE, NEKAHAİ HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SlNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR,
Rusya, Yugoslavya ile İlim heyetinin son istifa dostlukpaktımfeshetti hâdisesine dair tebliği
Tito’ya verilen notada, \ ugoslavya düşmanca
f aaliyetlere girişmekle itham ediliyor
Seçim tasarısını inceleyen heyet Prof. Kübalı hâdisesinin sebebini açıklıyor
Londra ve Vaşington, hâdiseyi tabiî karşıladı, Sovyet peyklerinin de yakında Yugoslavya ile dostluk paktlarını bozmaları bekleniyor
Yeni seçimler İsteniyor
0“ ngiliz lirası değerinde
bir indirme yapıldıktan sonra, fevkalâde bir toplan' va çağrılan Avam Kamarasında, muhalefet lideri ve eski Başbakan Mister Çörçil çok sert ve atılgan bir nutuk söyledi. İşçi ve iktidar partisini beceriksizlik ve tngillz nüfuz ve itibarını kırmakla İtham ettikten sonra derhal Meclisin feshini ve yeni seçimlere baş vurulmasını istedi. Halbuki îngilterede normal şekilde secimler önümüzdeki yıl yâni 1950 de yapılacaktır. Bu kadar yakın bir geleceği bile beklememek lâzım geldiği kanaati Çörçl-lin kafasına iyice yerleşmiştir.
Hakikaten büyük, racar lavın ferda veya arifesinde, milletin reyine baş vurmak ve onun nabzını yoklamak çok yerinde ve yolunda bir karar olur. Bizde de hatırası acı, bir para ayarlaması olmuş idi. Pekerin usta elinden çıkan bn karar, tahiatile memleketle, çok derin tepkiler yarattı. Muhalif partiler ve matbuat hemen müttefikan bu tedbirlerin sa katlığı hususunda ittifak etti. Fakat Halk Partisi, tamamı lo vurdum duymaz bir politika takip etti ve milletin reyine müracaatı bir türlü aklından geçirmedi bile... Bizde yeni seçimlerin yapılması İçin birden fazla sebep vardır. Bir defa (1946) Temmuz Intihabatı çok dedikodulu ve müdahalen olmuş idi. Bütün bu söylentilere, İleri sürülen iddialara karşı Meclisteki Halk Partisi çoğunluğu ve hükümet duvar kesilmişler ve yalnız bir noktayı tekrar edip durmuşlardı: Seçimler ancak kanunî müddeti hitamında yenilenir, hattâ ondan evvel yapılırsa dlyordn. Meclis Başkan vekili Cevdet Kerim înceda-yı, yurtta istikrarsızlık havası doğar .. Bu garip muhakeme tarzı Türkiye Büyük Millet Meclislerinin, sürekli an’anelerine de oygun değildi. Çünkü bizde hemen hiç bir Meclis normal teşrii bayat müddetini bitirmiş değil dalma önceden kendi kendini fesih kararını vermiştir. Halk Partisinin tek parti olarak hâkim olduğu yirmi küsur yılda, beş, altı defa tekerrür eden bir hâdise neden bu defa partiler çeşitli o-lunca bir İstikrarsızlık unsuru olsun? Bu cihet İyi kavranıla-( Devamı Sa.
itimat
Ma reşal Tıto yaptığı bir ziyaret sırıt sında...
Bayar Gemlikte seçimlere dair bir konuşma yaptı
“Millet, kaibinden koptuğu gibi reyini kullansın ve kime itimad ederse onu iktidara getirsin,,
Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, başta İstanbul 11 İdare kurulu ikinci başkanı Emin Nihat Süzeri olduğu halde dün Mara. kaz vapurile, sel felâketine uğn-yan Mudanya ve memleketi olan Gemliğe kadar kısa bir seyahat
yapmış, akşam yine ayni vapurla şehrimize dönmüştür.
Bayan Mudanyada Burea ve Mu danya, ve köylerden gelen Demok. rat Parti İdare kurulu üyeleri, Demokrat partililer karşılamış, kara (Dovamı 8a. 8 SÜ. 4 de)
Londra: 29 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavya ile orasındaki dostluk paktım bozmuştur. Fesih kararı Mareşal Tit-o hükûmetino verilen bir nota ile tebliğ edilmiştir. Moskova radyosu notanın metnini yayınlamış Londradakı Sovyet monitö-
(Devamı 8a. 8 8ü. 1 da)
Ingiltere kabinesine
Çörçil dün ağır ithamlara maruz kaldı
Londra, 29 (B.B.C.) — Parlâmen tonun bugünkü toplantısında Çörçl le cevap veren Sağlık Baltanı Be-van, Çörçlll, memleketi yabancıla ra kötü bir şekilde tanıtmakla itham etmiştir.
Londra, 29 (A.A.) — (afp):
Churchill’ln dünkü nutkuna bugün cevap veren Sağlık Bakanı Bevan şöyle başlamıştır:
(Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
Ştl/crü Saraçoğlu Vilâyette Başbakanı ziyaretten çıkarken
kara: 29 (A.A.) — Seçim kanunu tasamı kle görevli ilim heyeti başkanlığından 29 Eylül 1949 tarihinde ittifak-tebliğ şeklinde basın suretidir.
luceîemekl
heyetimiz basına verilen ilk tebliğini takip öden | toplantılarda müzakeresine başlamış olduğu ana I prensipler üzerinde görüşmelerine devam etmiş vo I fakat görüşülen meselelerden her biri hakkındaki I müzakereler «onunda bir karara vanlmaksızın bun- I (Devamı 8a. 5 80. 7 de) Q L Jt'.' ' ■' ' W J
Başbakan dün Vilâyette çalıştı
B. Milletlerde
Çin - Rus anlaşmazlığı
Günaltay, ilmi hey'etteki istifa dolayısde dedi ki: “tarafgirlik yapıldığı iddialarını manâsız bulurum»
Başbakan Şemseddin Günaltay Günaltay'ı ziyaretinden çıkan dün öğleden sonra saat 15 de Vi- ( Büyük Millet Meclisi Başkanı Ifiyete gelmiş, bazı hususî ziya- Şükrü Saraçoğlu, kendisiyle koronerle. şikâyet sahiplerini kabul nuşan gazetecilere «Neşeniz bol, etmiştir._____________________J________(Devamı 8a. s 8ü. 3 do)
İlîın heyeti istifa
etmelidir,,
D. P. İstanbul İl
Başkanı böyle söylüyor:'
Seçim tasarısını inceleyen ilim belindeki anlaşmazlıktan doğan istifa hakkında dün bir arkadaşımul* görüşen D. Parti İstanbul il başkanı Esat ÇagB şunları söylemiştir:
(— Hatırlardadır kî seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan ilnıî heyet toplandığı vakit, ilk oturumda iki şayanı dikkat teklif ortaya a-tıldı.
Bunlardan birincisi müzakerelerin aleniyeti İkincisi müzakerelerin aynen zaptını teminen heyette kâtiplerin bulundunılmasıydı.
Aleniyet bilindiği gibi bitaraflığın
(Devamı Sa. 8 Sû. 4 de)
Kasım Gölek
Avrupadan dün geldi
Çalışma Bakanının
SPOR Beşiktaş: 9
La Verne Baldıcin
Amerikanın
Sultanahmetde
bulunan iki
el bombası
Vişinski ile Çin delegesi arasında sert tartışma oldu
Lake Succees, 29 (A.A.) — (U. nlted Prese): Bugün Birleşmiş Mil letlerde Çin'le Rusya arasındaki an laşmazlık müzakere edüirken Türk delegesi Selim Sarper «Öz almış, (Devamı 6a. s Sü.
Amerikanın
C. Bayar'a cevabı
“Türk işçişi grevin değersiz bir silâh olduğunu iyi biliyor,
SuriyenİD Cercle de la JeuneM-8e takımı son maçını dün Şeref stadında 7 bin kadar seyirci ö-nilnde Beşiktaşa karşı yaptı. Bu maça Beşiktaş şu kadro ile çıktı: Mehmet — Yavuz, Yani —
Çaçi, Nusrct, Hüseyin — Süleyman, Kemal, Bülent, Fahrettin, Şükrü.
Hakem: Şazi Tezcan.
Suriye takımı aynı kadroyu (Devamı Sa. 6 8ü. 8 de)
Istanbulgenel konsolosu iki nenedir Ankarada Birleşik Amerika sefareti birinci kâtibi bulunan La Verne Baldwin, İstanbul genel konsolosluğuna tâyin edilmiştir. Yeni vazifesine E-(Dovamı 8a. 8 8ü. 6 da)
yeni askerî yardımı
M
Kayseri: 29 (Husuıû) — Çalışma Bakanı Reşat Şemsettin Sirer yanında işçi Sigortaları umutn müdürü Doktor Cemal Kiper vo Bakanlık çalışma umum müdürü Ali Sezai Erkut olduğu haldo Ankaradan şehrimize
Delegemiz, Avrupa Birliği toplantılarından ümitli
Strasbourg’dakı Avrupa Birliği toplantılarına Iştirâk edeni Türk delegasyonundan Kasım Gülek dün uçakla şehrimize dönmüştür. Kasım Gülek kendisi ile görüşen bir^arkadaşımıza demiştir kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Türkiye ve Yunanistana 211.370.000 dolarlık malzeme veriliyor
Vaşlngton, 39 (AP.) — Komü-
nizme karşı müdafaa acdedinde, dost memleketlere yapılacak aske
(Dovamı 8a. 8 8ü. 3 do)
Çalışma Rakam Reşat Semseddin Sirer
Betül dâvasında
savcı beraet istedi
Dört saat süren dünkü duruşmadan sonra: muhakeme, karar için 27 Ekime kaldı
Bombaların patlama lıaftaaaım kaybettiği anlaşıldı
Sultanahmette Kapıağası camii mevkiinde Oğııl sokağında Emin adında bir şalısın arsasında dün akşam üzeri bir helâ çukuru kazılırken 75 santimetre derinlikte gömülü iki adet el bombası bulunmuştur. Bombaların çok eBki zamana ait ve iştial hassasını kaybetmiş olduğu anlaşılmıştır. Aynı yerde bir de kuyu bulunduğundan burasının bir silâh deposu olması İhtimali gözönüne alınarak muhafaza alfana alınmıştır. Bugün kuyuda araştırma yapılacaktır-
da bez fabri-nda fabrika iş çileri ile bir konuşma yapmış, ve de-
(— Bugünkü Türk ccmiyotindo devletle işçi vatandaşların münasebetleri üzerinde durur ve ba münasebetleri bozmağa matuf faaliyetleri gözden geçirirken, mcmlokotin yüksek menfantlerino bağlılıkların -dan henüg şüphe etmediğim bazı po-anlış bir hnrcketlerino eden geçeıniyeccğim. î-değil son zamanlarda bu politikacılar, işçi zümresinin gön lünü kazanmak için onların üzerinde pek sihirli bir tesir yapacağını umdukları bir pnroloyı her fırsatta (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Dünkil duruşma dan bir intiba...
18.2.047 gecesi Efonköydn Ethem I efendi caddesi Fırın sokağında 21 nul marutln Döktor Snlilı Sait Ayt.ıınıın köşkünün üçüncü katındaki yatak o-dalarında kocası Alâcttin Artun'u
Vanda kurşuna dizilen 33
vatandaş
Dünkü duruşmaya iki avukat müdahıl olarak iştirak ettiler
Ankara, 29 (Hususî) — nın Özalp ilçesinde 33 vatanda" şın muhakemesiz olarak kurşuna dizilmesi hâdisesinin genel kur» may başkanlığı mahkemes nd( yapılmakta olan yargılanr.vsına bugün de devam edilmişi r.
Bugünkü duruşma'a tanıklardan Van Cumhuriyet Savcısı Ktr» (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yüz elli iki kadın öğretmen
ULUN AYI
Milli Eğitim Bakanlığının A-nadoluya nakloylodlğl yüz olll İki kadın öğrotmondon bazıları yanlarında bir do erkok meılokdoş-ları olduğu haldo evvelki gün matbaaya geldiler vo bu tâyin dolayı-sllo dert yandılar, öfirotmonlor hak lı... Mos'oloyl maarlfton tahkik ettirdik: Bakanlık da haklı... Bu nasıl İş, dlyoooksinlz. İki taraf da haklı olur mu? Nosroddln Hocanın dodlğl gibi böyle düşünonlor do haklı.
MIHI Eğitim Bakanlığını bu hare-kote sovkodon sebep, İstanbul kadrosunda yüz olll İki kadın öğrotme-nln fazla oluşudur. O haldo ne yap sın? Vazlfolorlno nlhayot mİ versin? Böylo yapmamış. Fazla öğrot-monlcrl Anadoluyn, köyloro dağıtmış vo bunları ovll olmayanlardan aoçmlş. Çünkü hayat şartları kadınları da hayatlarını kazanmağa moobur ottlğl zamandanborl çoğu karı kooalar geçim mos'oloslnln zor hıklarını İki cophodon do çalışmak surotllo halloylonıok çaroslnl bul-
I uyuduğu bir sırada tabanca Un kan-
ton öldürdüğü iddianilo bir mildüot-
I ten beri yargılanmakla olan Ik’tüV ------- ---„ -----------
I Aytunun duruşmasına dün birinci a» muşlar, öğretmen zevooyl zovoltr* 1 (Devamı 8a. 8 SU. ı del ‘ .....................
den ayırmak) evin İçtimai ve IkU*
sadl^lurumunu altüst edoooğindon tâylnuo «orgon* ler tercih edilmişi
Maarif burada hatâya düşüyor. Zira öğrotmonlerln vaıiyotlorlnl tetkik İçin ellndo bulundurduğu öl» çü bir ovin ağırlığını tartacak kuv 4 votlo değildir.
Evlilik yalnız karısı olmak, yahut kooalı kadın olmak doğlldlr« Bir adam evli olmaz da vlno bir »■ vl ve evinde bakacak anası, teyzesi, kızkardeşf olabilir. Bekâr donllino* mutlaka handa yatan, işkomboclda karnını doyuran, çayoıda poynlr ok*1 moklo kahvaltı eden bir adanı anlaşılması Icabottlğl gibi...
Kadın öğretmenler do Godlkpaşa, Kadirga pansiyonlarında yaşamıyorlar. Annelerinin, yengoierlnln üç aylarda bir koro on on boş lira tokatlı aylığı llo bozdukları (Savm-u- Davûdl) İftariyesini kon-dİ mütovazı maaşlarına katarak açlıktan ölmemeği! çatışıyorlar. Bazılarının başında ölüncoyo kadar bakmağa mecbur oldukları hastaları var; bazılarının kondllori hatta... Içlorinde tek olğorlo yaşoyan-(Devamı 8a. 8 30. C da)
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3799 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Bayisi ı 10 Kuruş
CUMA 30 Sahibi: Sala Kıiıçlıoğlu İdare t Nuruosnıanlye Not 17
EYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785—1818»
İSli Te?e Kuvvet 5urubu
GEMSl. ZAFİYETTE, NEKAHAİ HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SlNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR,
Rusya, Yugoslavya ile İlim heyetinin son istifa dostlukpaktımfeshetti hâdisesine dair tebliği
Tito’ya verilen notada, \ ugoslavya düşmanca
f aaliyetlere girişmekle itham ediliyor
Seçim tasarısını inceleyen heyet Prof. Kübalı hâdisesinin sebebini açıklıyor
Londra ve Vaşington, hâdiseyi tabiî karşıladı, Sovyet peyklerinin de yakında Yugoslavya ile dostluk paktlarını bozmaları bekleniyor
Yeni seçimler İsteniyor
0“ ngiliz lirası değerinde
bir indirme yapıldıktan sonra, fevkalâde bir toplan' va çağrılan Avam Kamarasında, muhalefet lideri ve eski Başbakan Mister Çörçil çok sert ve atılgan bir nutuk söyledi. İşçi ve iktidar partisini beceriksizlik ve tngillz nüfuz ve itibarını kırmakla İtham ettikten sonra derhal Meclisin feshini ve yeni seçimlere baş vurulmasını istedi. Halbuki îngilterede normal şekilde secimler önümüzdeki yıl yâni 1950 de yapılacaktır. Bu kadar yakın bir geleceği bile beklememek lâzım geldiği kanaati Çörçl-lin kafasına iyice yerleşmiştir.
Hakikaten büyük, racar lavın ferda veya arifesinde, milletin reyine baş vurmak ve onun nabzını yoklamak çok yerinde ve yolunda bir karar olur. Bizde de hatırası acı, bir para ayarlaması olmuş idi. Pekerin usta elinden çıkan bn karar, tahiatile memleketle, çok derin tepkiler yarattı. Muhalif partiler ve matbuat hemen müttefikan bu tedbirlerin sa katlığı hususunda ittifak etti. Fakat Halk Partisi, tamamı lo vurdum duymaz bir politika takip etti ve milletin reyine müracaatı bir türlü aklından geçirmedi bile... Bizde yeni seçimlerin yapılması İçin birden fazla sebep vardır. Bir defa (1946) Temmuz Intihabatı çok dedikodulu ve müdahalen olmuş idi. Bütün bu söylentilere, İleri sürülen iddialara karşı Meclisteki Halk Partisi çoğunluğu ve hükümet duvar kesilmişler ve yalnız bir noktayı tekrar edip durmuşlardı: Seçimler ancak kanunî müddeti hitamında yenilenir, hattâ ondan evvel yapılırsa dlyordn. Meclis Başkan vekili Cevdet Kerim înceda-yı, yurtta istikrarsızlık havası doğar .. Bu garip muhakeme tarzı Türkiye Büyük Millet Meclislerinin, sürekli an’anelerine de oygun değildi. Çünkü bizde hemen hiç bir Meclis normal teşrii bayat müddetini bitirmiş değil dalma önceden kendi kendini fesih kararını vermiştir. Halk Partisinin tek parti olarak hâkim olduğu yirmi küsur yılda, beş, altı defa tekerrür eden bir hâdise neden bu defa partiler çeşitli o-lunca bir İstikrarsızlık unsuru olsun? Bu cihet İyi kavranıla-( Devamı Sa.
itimat
Ma reşal Tıto yaptığı bir ziyaret sırıt sında...
Bayar Gemlikte seçimlere dair bir konuşma yaptı
“Millet, kaibinden koptuğu gibi reyini kullansın ve kime itimad ederse onu iktidara getirsin,,
Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, başta İstanbul 11 İdare kurulu ikinci başkanı Emin Nihat Süzeri olduğu halde dün Mara. kaz vapurile, sel felâketine uğn-yan Mudanya ve memleketi olan Gemliğe kadar kısa bir seyahat
yapmış, akşam yine ayni vapurla şehrimize dönmüştür.
Bayan Mudanyada Burea ve Mu danya, ve köylerden gelen Demok. rat Parti İdare kurulu üyeleri, Demokrat partililer karşılamış, kara (Dovamı 8a. 8 SÜ. 4 de)
Londra: 29 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavya ile orasındaki dostluk paktım bozmuştur. Fesih kararı Mareşal Tit-o hükûmetino verilen bir nota ile tebliğ edilmiştir. Moskova radyosu notanın metnini yayınlamış Londradakı Sovyet monitö-
(Devamı 8a. 8 8ü. 1 da)
Ingiltere kabinesine
Çörçil dün ağır ithamlara maruz kaldı
Londra, 29 (B.B.C.) — Parlâmen tonun bugünkü toplantısında Çörçl le cevap veren Sağlık Baltanı Be-van, Çörçlll, memleketi yabancıla ra kötü bir şekilde tanıtmakla itham etmiştir.
Londra, 29 (A.A.) — (afp):
Churchill’ln dünkü nutkuna bugün cevap veren Sağlık Bakanı Bevan şöyle başlamıştır:
(Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
Ştl/crü Saraçoğlu Vilâyette Başbakanı ziyaretten çıkarken
kara: 29 (A.A.) — Seçim kanunu tasamı kle görevli ilim heyeti başkanlığından 29 Eylül 1949 tarihinde ittifak-tebliğ şeklinde basın suretidir.
luceîemekl
heyetimiz basına verilen ilk tebliğini takip öden | toplantılarda müzakeresine başlamış olduğu ana I prensipler üzerinde görüşmelerine devam etmiş vo I fakat görüşülen meselelerden her biri hakkındaki I müzakereler «onunda bir karara vanlmaksızın bun- I (Devamı 8a. 5 80. 7 de) Q L Jt'.' ' ■' ' W J
Başbakan dün Vilâyette çalıştı
B. Milletlerde
Çin - Rus anlaşmazlığı
Günaltay, ilmi hey'etteki istifa dolayısde dedi ki: “tarafgirlik yapıldığı iddialarını manâsız bulurum»
Başbakan Şemseddin Günaltay Günaltay'ı ziyaretinden çıkan dün öğleden sonra saat 15 de Vi- ( Büyük Millet Meclisi Başkanı Ifiyete gelmiş, bazı hususî ziya- Şükrü Saraçoğlu, kendisiyle koronerle. şikâyet sahiplerini kabul nuşan gazetecilere «Neşeniz bol, etmiştir._____________________J________(Devamı 8a. s 8ü. 3 do)
İlîın heyeti istifa
etmelidir,,
D. P. İstanbul İl
Başkanı böyle söylüyor:'
Seçim tasarısını inceleyen ilim belindeki anlaşmazlıktan doğan istifa hakkında dün bir arkadaşımul* görüşen D. Parti İstanbul il başkanı Esat ÇagB şunları söylemiştir:
(— Hatırlardadır kî seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan ilnıî heyet toplandığı vakit, ilk oturumda iki şayanı dikkat teklif ortaya a-tıldı.
Bunlardan birincisi müzakerelerin aleniyeti İkincisi müzakerelerin aynen zaptını teminen heyette kâtiplerin bulundunılmasıydı.
Aleniyet bilindiği gibi bitaraflığın
(Devamı Sa. 8 Sû. 4 de)
Kasım Gölek
Avrupadan dün geldi
Çalışma Bakanının
SPOR Beşiktaş: 9
La Verne Baldıcin
Amerikanın
Sultanahmetde
bulunan iki
el bombası
Vişinski ile Çin delegesi arasında sert tartışma oldu
Lake Succees, 29 (A.A.) — (U. nlted Prese): Bugün Birleşmiş Mil letlerde Çin'le Rusya arasındaki an laşmazlık müzakere edüirken Türk delegesi Selim Sarper «Öz almış, (Devamı 6a. s Sü.
Amerikanın
C. Bayar'a cevabı
“Türk işçişi grevin değersiz bir silâh olduğunu iyi biliyor,
SuriyenİD Cercle de la JeuneM-8e takımı son maçını dün Şeref stadında 7 bin kadar seyirci ö-nilnde Beşiktaşa karşı yaptı. Bu maça Beşiktaş şu kadro ile çıktı: Mehmet — Yavuz, Yani —
Çaçi, Nusrct, Hüseyin — Süleyman, Kemal, Bülent, Fahrettin, Şükrü.
Hakem: Şazi Tezcan.
Suriye takımı aynı kadroyu (Devamı Sa. 6 8ü. 8 de)
Istanbulgenel konsolosu iki nenedir Ankarada Birleşik Amerika sefareti birinci kâtibi bulunan La Verne Baldwin, İstanbul genel konsolosluğuna tâyin edilmiştir. Yeni vazifesine E-(Dovamı 8a. 8 8ü. 6 da)
yeni askerî yardımı
M
Kayseri: 29 (Husuıû) — Çalışma Bakanı Reşat Şemsettin Sirer yanında işçi Sigortaları umutn müdürü Doktor Cemal Kiper vo Bakanlık çalışma umum müdürü Ali Sezai Erkut olduğu haldo Ankaradan şehrimize
Delegemiz, Avrupa Birliği toplantılarından ümitli
Strasbourg’dakı Avrupa Birliği toplantılarına Iştirâk edeni Türk delegasyonundan Kasım Gülek dün uçakla şehrimize dönmüştür. Kasım Gülek kendisi ile görüşen bir^arkadaşımıza demiştir kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Türkiye ve Yunanistana 211.370.000 dolarlık malzeme veriliyor
Vaşlngton, 39 (AP.) — Komü-
nizme karşı müdafaa acdedinde, dost memleketlere yapılacak aske
(Dovamı 8a. 8 8ü. 3 do)
Çalışma Rakam Reşat Semseddin Sirer
Betül dâvasında
savcı beraet istedi
Dört saat süren dünkü duruşmadan sonra: muhakeme, karar için 27 Ekime kaldı
Bombaların patlama lıaftaaaım kaybettiği anlaşıldı
Sultanahmette Kapıağası camii mevkiinde Oğııl sokağında Emin adında bir şalısın arsasında dün akşam üzeri bir helâ çukuru kazılırken 75 santimetre derinlikte gömülü iki adet el bombası bulunmuştur. Bombaların çok eBki zamana ait ve iştial hassasını kaybetmiş olduğu anlaşılmıştır. Aynı yerde bir de kuyu bulunduğundan burasının bir silâh deposu olması İhtimali gözönüne alınarak muhafaza alfana alınmıştır. Bugün kuyuda araştırma yapılacaktır-
da bez fabri-nda fabrika iş çileri ile bir konuşma yapmış, ve de-
(— Bugünkü Türk ccmiyotindo devletle işçi vatandaşların münasebetleri üzerinde durur ve ba münasebetleri bozmağa matuf faaliyetleri gözden geçirirken, mcmlokotin yüksek menfantlerino bağlılıkların -dan henüg şüphe etmediğim bazı po-anlış bir hnrcketlerino eden geçeıniyeccğim. î-değil son zamanlarda bu politikacılar, işçi zümresinin gön lünü kazanmak için onların üzerinde pek sihirli bir tesir yapacağını umdukları bir pnroloyı her fırsatta (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Dünkil duruşma dan bir intiba...
18.2.047 gecesi Efonköydn Ethem I efendi caddesi Fırın sokağında 21 nul marutln Döktor Snlilı Sait Ayt.ıınıın köşkünün üçüncü katındaki yatak o-dalarında kocası Alâcttin Artun'u
Vanda kurşuna dizilen 33
vatandaş
Dünkü duruşmaya iki avukat müdahıl olarak iştirak ettiler
Ankara, 29 (Hususî) — nın Özalp ilçesinde 33 vatanda" şın muhakemesiz olarak kurşuna dizilmesi hâdisesinin genel kur» may başkanlığı mahkemes nd( yapılmakta olan yargılanr.vsına bugün de devam edilmişi r.
Bugünkü duruşma'a tanıklardan Van Cumhuriyet Savcısı Ktr» (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yüz elli iki kadın öğretmen
ULUN AYI
Milli Eğitim Bakanlığının A-nadoluya nakloylodlğl yüz olll İki kadın öğrotmondon bazıları yanlarında bir do erkok meılokdoş-ları olduğu haldo evvelki gün matbaaya geldiler vo bu tâyin dolayı-sllo dert yandılar, öfirotmonlor hak lı... Mos'oloyl maarlfton tahkik ettirdik: Bakanlık da haklı... Bu nasıl İş, dlyoooksinlz. İki taraf da haklı olur mu? Nosroddln Hocanın dodlğl gibi böyle düşünonlor do haklı.
MIHI Eğitim Bakanlığını bu hare-kote sovkodon sebep, İstanbul kadrosunda yüz olll İki kadın öğrotme-nln fazla oluşudur. O haldo ne yap sın? Vazlfolorlno nlhayot mİ versin? Böylo yapmamış. Fazla öğrot-monlcrl Anadoluyn, köyloro dağıtmış vo bunları ovll olmayanlardan aoçmlş. Çünkü hayat şartları kadınları da hayatlarını kazanmağa moobur ottlğl zamandanborl çoğu karı kooalar geçim mos'oloslnln zor hıklarını İki cophodon do çalışmak surotllo halloylonıok çaroslnl bul-
I uyuduğu bir sırada tabanca Un kan-
ton öldürdüğü iddianilo bir mildüot-
I ten beri yargılanmakla olan Ik’tüV ------- ---„ -----------
I Aytunun duruşmasına dün birinci a» muşlar, öğretmen zevooyl zovoltr* 1 (Devamı 8a. 8 SU. ı del ‘ .....................
den ayırmak) evin İçtimai ve IkU*
sadl^lurumunu altüst edoooğindon tâylnuo «orgon* ler tercih edilmişi
Maarif burada hatâya düşüyor. Zira öğrotmonlerln vaıiyotlorlnl tetkik İçin ellndo bulundurduğu öl» çü bir ovin ağırlığını tartacak kuv 4 votlo değildir.
Evlilik yalnız karısı olmak, yahut kooalı kadın olmak doğlldlr« Bir adam evli olmaz da vlno bir »■ vl ve evinde bakacak anası, teyzesi, kızkardeşf olabilir. Bekâr donllino* mutlaka handa yatan, işkomboclda karnını doyuran, çayoıda poynlr ok*1 moklo kahvaltı eden bir adanı anlaşılması Icabottlğl gibi...
Kadın öğretmenler do Godlkpaşa, Kadirga pansiyonlarında yaşamıyorlar. Annelerinin, yengoierlnln üç aylarda bir koro on on boş lira tokatlı aylığı llo bozdukları (Savm-u- Davûdl) İftariyesini kon-dİ mütovazı maaşlarına katarak açlıktan ölmemeği! çatışıyorlar. Bazılarının başında ölüncoyo kadar bakmağa mecbur oldukları hastaları var; bazılarının kondllori hatta... Içlorinde tek olğorlo yaşoyan-(Devamı 8a. 8 30. C da)
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3799 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Bayisi ı 10 Kuruş
CUMA 30 Sahibi: Sala Kıiıçlıoğlu İdare t Nuruosnıanlye Not 17
EYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785—1818»
İSli Te?e Kuvvet 5urubu
GEMSl. ZAFİYETTE, NEKAHAİ HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SlNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR,
Rusya, Yugoslavya ile İlim heyetinin son istifa dostlukpaktımfeshetti hâdisesine dair tebliği
Tito’ya verilen notada, \ ugoslavya düşmanca
f aaliyetlere girişmekle itham ediliyor
Seçim tasarısını inceleyen heyet Prof. Kübalı hâdisesinin sebebini açıklıyor
Londra ve Vaşington, hâdiseyi tabiî karşıladı, Sovyet peyklerinin de yakında Yugoslavya ile dostluk paktlarını bozmaları bekleniyor
Yeni seçimler İsteniyor
0“ ngiliz lirası değerinde
bir indirme yapıldıktan sonra, fevkalâde bir toplan' va çağrılan Avam Kamarasında, muhalefet lideri ve eski Başbakan Mister Çörçil çok sert ve atılgan bir nutuk söyledi. İşçi ve iktidar partisini beceriksizlik ve tngillz nüfuz ve itibarını kırmakla İtham ettikten sonra derhal Meclisin feshini ve yeni seçimlere baş vurulmasını istedi. Halbuki îngilterede normal şekilde secimler önümüzdeki yıl yâni 1950 de yapılacaktır. Bu kadar yakın bir geleceği bile beklememek lâzım geldiği kanaati Çörçl-lin kafasına iyice yerleşmiştir.
Hakikaten büyük, racar lavın ferda veya arifesinde, milletin reyine baş vurmak ve onun nabzını yoklamak çok yerinde ve yolunda bir karar olur. Bizde de hatırası acı, bir para ayarlaması olmuş idi. Pekerin usta elinden çıkan bn karar, tahiatile memleketle, çok derin tepkiler yarattı. Muhalif partiler ve matbuat hemen müttefikan bu tedbirlerin sa katlığı hususunda ittifak etti. Fakat Halk Partisi, tamamı lo vurdum duymaz bir politika takip etti ve milletin reyine müracaatı bir türlü aklından geçirmedi bile... Bizde yeni seçimlerin yapılması İçin birden fazla sebep vardır. Bir defa (1946) Temmuz Intihabatı çok dedikodulu ve müdahalen olmuş idi. Bütün bu söylentilere, İleri sürülen iddialara karşı Meclisteki Halk Partisi çoğunluğu ve hükümet duvar kesilmişler ve yalnız bir noktayı tekrar edip durmuşlardı: Seçimler ancak kanunî müddeti hitamında yenilenir, hattâ ondan evvel yapılırsa dlyordn. Meclis Başkan vekili Cevdet Kerim înceda-yı, yurtta istikrarsızlık havası doğar .. Bu garip muhakeme tarzı Türkiye Büyük Millet Meclislerinin, sürekli an’anelerine de oygun değildi. Çünkü bizde hemen hiç bir Meclis normal teşrii bayat müddetini bitirmiş değil dalma önceden kendi kendini fesih kararını vermiştir. Halk Partisinin tek parti olarak hâkim olduğu yirmi küsur yılda, beş, altı defa tekerrür eden bir hâdise neden bu defa partiler çeşitli o-lunca bir İstikrarsızlık unsuru olsun? Bu cihet İyi kavranıla-( Devamı Sa.
itimat
Ma reşal Tıto yaptığı bir ziyaret sırıt sında...
Bayar Gemlikte seçimlere dair bir konuşma yaptı
“Millet, kaibinden koptuğu gibi reyini kullansın ve kime itimad ederse onu iktidara getirsin,,
Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, başta İstanbul 11 İdare kurulu ikinci başkanı Emin Nihat Süzeri olduğu halde dün Mara. kaz vapurile, sel felâketine uğn-yan Mudanya ve memleketi olan Gemliğe kadar kısa bir seyahat
yapmış, akşam yine ayni vapurla şehrimize dönmüştür.
Bayan Mudanyada Burea ve Mu danya, ve köylerden gelen Demok. rat Parti İdare kurulu üyeleri, Demokrat partililer karşılamış, kara (Dovamı 8a. 8 SÜ. 4 de)
Londra: 29 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavya ile orasındaki dostluk paktım bozmuştur. Fesih kararı Mareşal Tit-o hükûmetino verilen bir nota ile tebliğ edilmiştir. Moskova radyosu notanın metnini yayınlamış Londradakı Sovyet monitö-
(Devamı 8a. 8 8ü. 1 da)
Ingiltere kabinesine
Çörçil dün ağır ithamlara maruz kaldı
Londra, 29 (B.B.C.) — Parlâmen tonun bugünkü toplantısında Çörçl le cevap veren Sağlık Baltanı Be-van, Çörçlll, memleketi yabancıla ra kötü bir şekilde tanıtmakla itham etmiştir.
Londra, 29 (A.A.) — (afp):
Churchill’ln dünkü nutkuna bugün cevap veren Sağlık Bakanı Bevan şöyle başlamıştır:
(Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
Ştl/crü Saraçoğlu Vilâyette Başbakanı ziyaretten çıkarken
kara: 29 (A.A.) — Seçim kanunu tasamı kle görevli ilim heyeti başkanlığından 29 Eylül 1949 tarihinde ittifak-tebliğ şeklinde basın suretidir.
luceîemekl
heyetimiz basına verilen ilk tebliğini takip öden | toplantılarda müzakeresine başlamış olduğu ana I prensipler üzerinde görüşmelerine devam etmiş vo I fakat görüşülen meselelerden her biri hakkındaki I müzakereler «onunda bir karara vanlmaksızın bun- I (Devamı 8a. 5 80. 7 de) Q L Jt'.' ' ■' ' W J
Başbakan dün Vilâyette çalıştı
B. Milletlerde
Çin - Rus anlaşmazlığı
Günaltay, ilmi hey'etteki istifa dolayısde dedi ki: “tarafgirlik yapıldığı iddialarını manâsız bulurum»
Başbakan Şemseddin Günaltay Günaltay'ı ziyaretinden çıkan dün öğleden sonra saat 15 de Vi- ( Büyük Millet Meclisi Başkanı Ifiyete gelmiş, bazı hususî ziya- Şükrü Saraçoğlu, kendisiyle koronerle. şikâyet sahiplerini kabul nuşan gazetecilere «Neşeniz bol, etmiştir._____________________J________(Devamı 8a. s 8ü. 3 do)
İlîın heyeti istifa
etmelidir,,
D. P. İstanbul İl
Başkanı böyle söylüyor:'
Seçim tasarısını inceleyen ilim belindeki anlaşmazlıktan doğan istifa hakkında dün bir arkadaşımul* görüşen D. Parti İstanbul il başkanı Esat ÇagB şunları söylemiştir:
(— Hatırlardadır kî seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan ilnıî heyet toplandığı vakit, ilk oturumda iki şayanı dikkat teklif ortaya a-tıldı.
Bunlardan birincisi müzakerelerin aleniyeti İkincisi müzakerelerin aynen zaptını teminen heyette kâtiplerin bulundunılmasıydı.
Aleniyet bilindiği gibi bitaraflığın
(Devamı Sa. 8 Sû. 4 de)
Kasım Gölek
Avrupadan dün geldi
Çalışma Bakanının
SPOR Beşiktaş: 9
La Verne Baldıcin
Amerikanın
Sultanahmetde
bulunan iki
el bombası
Vişinski ile Çin delegesi arasında sert tartışma oldu
Lake Succees, 29 (A.A.) — (U. nlted Prese): Bugün Birleşmiş Mil letlerde Çin'le Rusya arasındaki an laşmazlık müzakere edüirken Türk delegesi Selim Sarper «Öz almış, (Devamı 6a. s Sü.
Amerikanın
C. Bayar'a cevabı
“Türk işçişi grevin değersiz bir silâh olduğunu iyi biliyor,
SuriyenİD Cercle de la JeuneM-8e takımı son maçını dün Şeref stadında 7 bin kadar seyirci ö-nilnde Beşiktaşa karşı yaptı. Bu maça Beşiktaş şu kadro ile çıktı: Mehmet — Yavuz, Yani —
Çaçi, Nusrct, Hüseyin — Süleyman, Kemal, Bülent, Fahrettin, Şükrü.
Hakem: Şazi Tezcan.
Suriye takımı aynı kadroyu (Devamı Sa. 6 8ü. 8 de)
Istanbulgenel konsolosu iki nenedir Ankarada Birleşik Amerika sefareti birinci kâtibi bulunan La Verne Baldwin, İstanbul genel konsolosluğuna tâyin edilmiştir. Yeni vazifesine E-(Dovamı 8a. 8 8ü. 6 da)
yeni askerî yardımı
M
Kayseri: 29 (Husuıû) — Çalışma Bakanı Reşat Şemsettin Sirer yanında işçi Sigortaları umutn müdürü Doktor Cemal Kiper vo Bakanlık çalışma umum müdürü Ali Sezai Erkut olduğu haldo Ankaradan şehrimize
Delegemiz, Avrupa Birliği toplantılarından ümitli
Strasbourg’dakı Avrupa Birliği toplantılarına Iştirâk edeni Türk delegasyonundan Kasım Gülek dün uçakla şehrimize dönmüştür. Kasım Gülek kendisi ile görüşen bir^arkadaşımıza demiştir kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Türkiye ve Yunanistana 211.370.000 dolarlık malzeme veriliyor
Vaşlngton, 39 (AP.) — Komü-
nizme karşı müdafaa acdedinde, dost memleketlere yapılacak aske
(Dovamı 8a. 8 8ü. 3 do)
Çalışma Rakam Reşat Semseddin Sirer
Betül dâvasında
savcı beraet istedi
Dört saat süren dünkü duruşmadan sonra: muhakeme, karar için 27 Ekime kaldı
Bombaların patlama lıaftaaaım kaybettiği anlaşıldı
Sultanahmette Kapıağası camii mevkiinde Oğııl sokağında Emin adında bir şalısın arsasında dün akşam üzeri bir helâ çukuru kazılırken 75 santimetre derinlikte gömülü iki adet el bombası bulunmuştur. Bombaların çok eBki zamana ait ve iştial hassasını kaybetmiş olduğu anlaşılmıştır. Aynı yerde bir de kuyu bulunduğundan burasının bir silâh deposu olması İhtimali gözönüne alınarak muhafaza alfana alınmıştır. Bugün kuyuda araştırma yapılacaktır-
da bez fabri-nda fabrika iş çileri ile bir konuşma yapmış, ve de-
(— Bugünkü Türk ccmiyotindo devletle işçi vatandaşların münasebetleri üzerinde durur ve ba münasebetleri bozmağa matuf faaliyetleri gözden geçirirken, mcmlokotin yüksek menfantlerino bağlılıkların -dan henüg şüphe etmediğim bazı po-anlış bir hnrcketlerino eden geçeıniyeccğim. î-değil son zamanlarda bu politikacılar, işçi zümresinin gön lünü kazanmak için onların üzerinde pek sihirli bir tesir yapacağını umdukları bir pnroloyı her fırsatta (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Dünkil duruşma dan bir intiba...
18.2.047 gecesi Efonköydn Ethem I efendi caddesi Fırın sokağında 21 nul marutln Döktor Snlilı Sait Ayt.ıınıın köşkünün üçüncü katındaki yatak o-dalarında kocası Alâcttin Artun'u
Vanda kurşuna dizilen 33
vatandaş
Dünkü duruşmaya iki avukat müdahıl olarak iştirak ettiler
Ankara, 29 (Hususî) — nın Özalp ilçesinde 33 vatanda" şın muhakemesiz olarak kurşuna dizilmesi hâdisesinin genel kur» may başkanlığı mahkemes nd( yapılmakta olan yargılanr.vsına bugün de devam edilmişi r.
Bugünkü duruşma'a tanıklardan Van Cumhuriyet Savcısı Ktr» (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yüz elli iki kadın öğretmen
ULUN AYI
Milli Eğitim Bakanlığının A-nadoluya nakloylodlğl yüz olll İki kadın öğrotmondon bazıları yanlarında bir do erkok meılokdoş-ları olduğu haldo evvelki gün matbaaya geldiler vo bu tâyin dolayı-sllo dert yandılar, öfirotmonlor hak lı... Mos'oloyl maarlfton tahkik ettirdik: Bakanlık da haklı... Bu nasıl İş, dlyoooksinlz. İki taraf da haklı olur mu? Nosroddln Hocanın dodlğl gibi böyle düşünonlor do haklı.
MIHI Eğitim Bakanlığını bu hare-kote sovkodon sebep, İstanbul kadrosunda yüz olll İki kadın öğrotme-nln fazla oluşudur. O haldo ne yap sın? Vazlfolorlno nlhayot mİ versin? Böylo yapmamış. Fazla öğrot-monlcrl Anadoluyn, köyloro dağıtmış vo bunları ovll olmayanlardan aoçmlş. Çünkü hayat şartları kadınları da hayatlarını kazanmağa moobur ottlğl zamandanborl çoğu karı kooalar geçim mos'oloslnln zor hıklarını İki cophodon do çalışmak surotllo halloylonıok çaroslnl bul-
I uyuduğu bir sırada tabanca Un kan-
ton öldürdüğü iddianilo bir mildüot-
I ten beri yargılanmakla olan Ik’tüV ------- ---„ -----------
I Aytunun duruşmasına dün birinci a» muşlar, öğretmen zevooyl zovoltr* 1 (Devamı 8a. 8 SU. ı del ‘ .....................
den ayırmak) evin İçtimai ve IkU*
sadl^lurumunu altüst edoooğindon tâylnuo «orgon* ler tercih edilmişi
Maarif burada hatâya düşüyor. Zira öğrotmonlerln vaıiyotlorlnl tetkik İçin ellndo bulundurduğu öl» çü bir ovin ağırlığını tartacak kuv 4 votlo değildir.
Evlilik yalnız karısı olmak, yahut kooalı kadın olmak doğlldlr« Bir adam evli olmaz da vlno bir »■ vl ve evinde bakacak anası, teyzesi, kızkardeşf olabilir. Bekâr donllino* mutlaka handa yatan, işkomboclda karnını doyuran, çayoıda poynlr ok*1 moklo kahvaltı eden bir adanı anlaşılması Icabottlğl gibi...
Kadın öğretmenler do Godlkpaşa, Kadirga pansiyonlarında yaşamıyorlar. Annelerinin, yengoierlnln üç aylarda bir koro on on boş lira tokatlı aylığı llo bozdukları (Savm-u- Davûdl) İftariyesini kon-dİ mütovazı maaşlarına katarak açlıktan ölmemeği! çatışıyorlar. Bazılarının başında ölüncoyo kadar bakmağa mecbur oldukları hastaları var; bazılarının kondllori hatta... Içlorinde tek olğorlo yaşoyan-(Devamı 8a. 8 30. C da)
Yeni Sabalı
12 inci Yıl, No. 3799 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Bayisi ı 10 Kuruş
CUMA 30 Sahibi: Sala Kıiıçlıoğlu İdare t Nuruosnıanlye Not 17
EYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20785—1818»
İSli Te?e Kuvvet 5urubu
GEMSl. ZAFİYETTE, NEKAHAİ HAL-LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SlNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR,
Rusya, Yugoslavya ile İlim heyetinin son istifa dostlukpaktımfeshetti hâdisesine dair tebliği
Tito’ya verilen notada, \ ugoslavya düşmanca
f aaliyetlere girişmekle itham ediliyor
Seçim tasarısını inceleyen heyet Prof. Kübalı hâdisesinin sebebini açıklıyor
Londra ve Vaşington, hâdiseyi tabiî karşıladı, Sovyet peyklerinin de yakında Yugoslavya ile dostluk paktlarını bozmaları bekleniyor
Yeni seçimler İsteniyor
0“ ngiliz lirası değerinde
bir indirme yapıldıktan sonra, fevkalâde bir toplan' va çağrılan Avam Kamarasında, muhalefet lideri ve eski Başbakan Mister Çörçil çok sert ve atılgan bir nutuk söyledi. İşçi ve iktidar partisini beceriksizlik ve tngillz nüfuz ve itibarını kırmakla İtham ettikten sonra derhal Meclisin feshini ve yeni seçimlere baş vurulmasını istedi. Halbuki îngilterede normal şekilde secimler önümüzdeki yıl yâni 1950 de yapılacaktır. Bu kadar yakın bir geleceği bile beklememek lâzım geldiği kanaati Çörçl-lin kafasına iyice yerleşmiştir.
Hakikaten büyük, racar lavın ferda veya arifesinde, milletin reyine baş vurmak ve onun nabzını yoklamak çok yerinde ve yolunda bir karar olur. Bizde de hatırası acı, bir para ayarlaması olmuş idi. Pekerin usta elinden çıkan bn karar, tahiatile memleketle, çok derin tepkiler yarattı. Muhalif partiler ve matbuat hemen müttefikan bu tedbirlerin sa katlığı hususunda ittifak etti. Fakat Halk Partisi, tamamı lo vurdum duymaz bir politika takip etti ve milletin reyine müracaatı bir türlü aklından geçirmedi bile... Bizde yeni seçimlerin yapılması İçin birden fazla sebep vardır. Bir defa (1946) Temmuz Intihabatı çok dedikodulu ve müdahalen olmuş idi. Bütün bu söylentilere, İleri sürülen iddialara karşı Meclisteki Halk Partisi çoğunluğu ve hükümet duvar kesilmişler ve yalnız bir noktayı tekrar edip durmuşlardı: Seçimler ancak kanunî müddeti hitamında yenilenir, hattâ ondan evvel yapılırsa dlyordn. Meclis Başkan vekili Cevdet Kerim înceda-yı, yurtta istikrarsızlık havası doğar .. Bu garip muhakeme tarzı Türkiye Büyük Millet Meclislerinin, sürekli an’anelerine de oygun değildi. Çünkü bizde hemen hiç bir Meclis normal teşrii bayat müddetini bitirmiş değil dalma önceden kendi kendini fesih kararını vermiştir. Halk Partisinin tek parti olarak hâkim olduğu yirmi küsur yılda, beş, altı defa tekerrür eden bir hâdise neden bu defa partiler çeşitli o-lunca bir İstikrarsızlık unsuru olsun? Bu cihet İyi kavranıla-( Devamı Sa.
itimat
Ma reşal Tıto yaptığı bir ziyaret sırıt sında...
Bayar Gemlikte seçimlere dair bir konuşma yaptı
“Millet, kaibinden koptuğu gibi reyini kullansın ve kime itimad ederse onu iktidara getirsin,,
Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, başta İstanbul 11 İdare kurulu ikinci başkanı Emin Nihat Süzeri olduğu halde dün Mara. kaz vapurile, sel felâketine uğn-yan Mudanya ve memleketi olan Gemliğe kadar kısa bir seyahat
yapmış, akşam yine ayni vapurla şehrimize dönmüştür.
Bayan Mudanyada Burea ve Mu danya, ve köylerden gelen Demok. rat Parti İdare kurulu üyeleri, Demokrat partililer karşılamış, kara (Dovamı 8a. 8 SÜ. 4 de)
Londra: 29 (AP.) — Rusya bugün Yugoslavya ile orasındaki dostluk paktım bozmuştur. Fesih kararı Mareşal Tit-o hükûmetino verilen bir nota ile tebliğ edilmiştir. Moskova radyosu notanın metnini yayınlamış Londradakı Sovyet monitö-
(Devamı 8a. 8 8ü. 1 da)
Ingiltere kabinesine
Çörçil dün ağır ithamlara maruz kaldı
Londra, 29 (B.B.C.) — Parlâmen tonun bugünkü toplantısında Çörçl le cevap veren Sağlık Baltanı Be-van, Çörçlll, memleketi yabancıla ra kötü bir şekilde tanıtmakla itham etmiştir.
Londra, 29 (A.A.) — (afp):
Churchill’ln dünkü nutkuna bugün cevap veren Sağlık Bakanı Bevan şöyle başlamıştır:
(Devamı 8a. 8 8ü. 8 de)
Ştl/crü Saraçoğlu Vilâyette Başbakanı ziyaretten çıkarken
kara: 29 (A.A.) — Seçim kanunu tasamı kle görevli ilim heyeti başkanlığından 29 Eylül 1949 tarihinde ittifak-tebliğ şeklinde basın suretidir.
luceîemekl
heyetimiz basına verilen ilk tebliğini takip öden | toplantılarda müzakeresine başlamış olduğu ana I prensipler üzerinde görüşmelerine devam etmiş vo I fakat görüşülen meselelerden her biri hakkındaki I müzakereler «onunda bir karara vanlmaksızın bun- I (Devamı 8a. 5 80. 7 de) Q L Jt'.' ' ■' ' W J
Başbakan dün Vilâyette çalıştı
B. Milletlerde
Çin - Rus anlaşmazlığı
Günaltay, ilmi hey'etteki istifa dolayısde dedi ki: “tarafgirlik yapıldığı iddialarını manâsız bulurum»
Başbakan Şemseddin Günaltay Günaltay'ı ziyaretinden çıkan dün öğleden sonra saat 15 de Vi- ( Büyük Millet Meclisi Başkanı Ifiyete gelmiş, bazı hususî ziya- Şükrü Saraçoğlu, kendisiyle koronerle. şikâyet sahiplerini kabul nuşan gazetecilere «Neşeniz bol, etmiştir._____________________J________(Devamı 8a. s 8ü. 3 do)
İlîın heyeti istifa
etmelidir,,
D. P. İstanbul İl
Başkanı böyle söylüyor:'
Seçim tasarısını inceleyen ilim belindeki anlaşmazlıktan doğan istifa hakkında dün bir arkadaşımul* görüşen D. Parti İstanbul il başkanı Esat ÇagB şunları söylemiştir:
(— Hatırlardadır kî seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan ilnıî heyet toplandığı vakit, ilk oturumda iki şayanı dikkat teklif ortaya a-tıldı.
Bunlardan birincisi müzakerelerin aleniyeti İkincisi müzakerelerin aynen zaptını teminen heyette kâtiplerin bulundunılmasıydı.
Aleniyet bilindiği gibi bitaraflığın
(Devamı Sa. 8 Sû. 4 de)
Kasım Gölek
Avrupadan dün geldi
Çalışma Bakanının
SPOR Beşiktaş: 9
La Verne Baldıcin
Amerikanın
Sultanahmetde
bulunan iki
el bombası
Vişinski ile Çin delegesi arasında sert tartışma oldu
Lake Succees, 29 (A.A.) — (U. nlted Prese): Bugün Birleşmiş Mil letlerde Çin'le Rusya arasındaki an laşmazlık müzakere edüirken Türk delegesi Selim Sarper «Öz almış, (Devamı 6a. s Sü.
Amerikanın
C. Bayar'a cevabı
“Türk işçişi grevin değersiz bir silâh olduğunu iyi biliyor,
SuriyenİD Cercle de la JeuneM-8e takımı son maçını dün Şeref stadında 7 bin kadar seyirci ö-nilnde Beşiktaşa karşı yaptı. Bu maça Beşiktaş şu kadro ile çıktı: Mehmet — Yavuz, Yani —
Çaçi, Nusrct, Hüseyin — Süleyman, Kemal, Bülent, Fahrettin, Şükrü.
Hakem: Şazi Tezcan.
Suriye takımı aynı kadroyu (Devamı Sa. 6 8ü. 8 de)
Istanbulgenel konsolosu iki nenedir Ankarada Birleşik Amerika sefareti birinci kâtibi bulunan La Verne Baldwin, İstanbul genel konsolosluğuna tâyin edilmiştir. Yeni vazifesine E-(Dovamı 8a. 8 8ü. 6 da)
yeni askerî yardımı
M
Kayseri: 29 (Husuıû) — Çalışma Bakanı Reşat Şemsettin Sirer yanında işçi Sigortaları umutn müdürü Doktor Cemal Kiper vo Bakanlık çalışma umum müdürü Ali Sezai Erkut olduğu haldo Ankaradan şehrimize
Delegemiz, Avrupa Birliği toplantılarından ümitli
Strasbourg’dakı Avrupa Birliği toplantılarına Iştirâk edeni Türk delegasyonundan Kasım Gülek dün uçakla şehrimize dönmüştür. Kasım Gülek kendisi ile görüşen bir^arkadaşımıza demiştir kİ:
(Devamı Sa. 5 Sü: 8 de)
Türkiye ve Yunanistana 211.370.000 dolarlık malzeme veriliyor
Vaşlngton, 39 (AP.) — Komü-
nizme karşı müdafaa acdedinde, dost memleketlere yapılacak aske
(Dovamı 8a. 8 8ü. 3 do)
Çalışma Rakam Reşat Semseddin Sirer
Betül dâvasında
savcı beraet istedi
Dört saat süren dünkü duruşmadan sonra: muhakeme, karar için 27 Ekime kaldı
Bombaların patlama lıaftaaaım kaybettiği anlaşıldı
Sultanahmette Kapıağası camii mevkiinde Oğııl sokağında Emin adında bir şalısın arsasında dün akşam üzeri bir helâ çukuru kazılırken 75 santimetre derinlikte gömülü iki adet el bombası bulunmuştur. Bombaların çok eBki zamana ait ve iştial hassasını kaybetmiş olduğu anlaşılmıştır. Aynı yerde bir de kuyu bulunduğundan burasının bir silâh deposu olması İhtimali gözönüne alınarak muhafaza alfana alınmıştır. Bugün kuyuda araştırma yapılacaktır-
da bez fabri-nda fabrika iş çileri ile bir konuşma yapmış, ve de-
(— Bugünkü Türk ccmiyotindo devletle işçi vatandaşların münasebetleri üzerinde durur ve ba münasebetleri bozmağa matuf faaliyetleri gözden geçirirken, mcmlokotin yüksek menfantlerino bağlılıkların -dan henüg şüphe etmediğim bazı po-anlış bir hnrcketlerino eden geçeıniyeccğim. î-değil son zamanlarda bu politikacılar, işçi zümresinin gön lünü kazanmak için onların üzerinde pek sihirli bir tesir yapacağını umdukları bir pnroloyı her fırsatta (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Dünkil duruşma dan bir intiba...
18.2.047 gecesi Efonköydn Ethem I efendi caddesi Fırın sokağında 21 nul marutln Döktor Snlilı Sait Ayt.ıınıın köşkünün üçüncü katındaki yatak o-dalarında kocası Alâcttin Artun'u
Vanda kurşuna dizilen 33
vatandaş
Dünkü duruşmaya iki avukat müdahıl olarak iştirak ettiler
Ankara, 29 (Hususî) — nın Özalp ilçesinde 33 vatanda" şın muhakemesiz olarak kurşuna dizilmesi hâdisesinin genel kur» may başkanlığı mahkemes nd( yapılmakta olan yargılanr.vsına bugün de devam edilmişi r.
Bugünkü duruşma'a tanıklardan Van Cumhuriyet Savcısı Ktr» (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yüz elli iki kadın öğretmen
ULUN AYI
Milli Eğitim Bakanlığının A-nadoluya nakloylodlğl yüz olll İki kadın öğrotmondon bazıları yanlarında bir do erkok meılokdoş-ları olduğu haldo evvelki gün matbaaya geldiler vo bu tâyin dolayı-sllo dert yandılar, öfirotmonlor hak lı... Mos'oloyl maarlfton tahkik ettirdik: Bakanlık da haklı... Bu nasıl İş, dlyoooksinlz. İki taraf da haklı olur mu? Nosroddln Hocanın dodlğl gibi böyle düşünonlor do haklı.
MIHI Eğitim Bakanlığını bu hare-kote sovkodon sebep, İstanbul kadrosunda yüz olll İki kadın öğrotme-nln fazla oluşudur. O haldo ne yap sın? Vazlfolorlno nlhayot mİ versin? Böylo yapmamış. Fazla öğrot-monlcrl Anadoluyn, köyloro dağıtmış vo bunları ovll olmayanlardan aoçmlş. Çünkü hayat şartları kadınları da hayatlarını kazanmağa moobur ottlğl zamandanborl çoğu karı kooalar geçim mos'oloslnln zor hıklarını İki cophodon do çalışmak surotllo halloylonıok çaroslnl bul-
I uyuduğu bir sırada tabanca Un kan-
ton öldürdüğü iddianilo bir mildüot-
I ten beri yargılanmakla olan Ik’tüV ------- ---„ -----------
I Aytunun duruşmasına dün birinci a» muşlar, öğretmen zevooyl zovoltr* 1 (Devamı 8a. 8 SU. ı del ‘ .....................
den ayırmak) evin İçtimai ve IkU*
sadl^lurumunu altüst edoooğindon tâylnuo «orgon* ler tercih edilmişi
Maarif burada hatâya düşüyor. Zira öğrotmonlerln vaıiyotlorlnl tetkik İçin ellndo bulundurduğu öl» çü bir ovin ağırlığını tartacak kuv 4 votlo değildir.
Evlilik yalnız karısı olmak, yahut kooalı kadın olmak doğlldlr« Bir adam evli olmaz da vlno bir »■ vl ve evinde bakacak anası, teyzesi, kızkardeşf olabilir. Bekâr donllino* mutlaka handa yatan, işkomboclda karnını doyuran, çayoıda poynlr ok*1 moklo kahvaltı eden bir adanı anlaşılması Icabottlğl gibi...
Kadın öğretmenler do Godlkpaşa, Kadirga pansiyonlarında yaşamıyorlar. Annelerinin, yengoierlnln üç aylarda bir koro on on boş lira tokatlı aylığı llo bozdukları (Savm-u- Davûdl) İftariyesini kon-dİ mütovazı maaşlarına katarak açlıktan ölmemeği! çatışıyorlar. Bazılarının başında ölüncoyo kadar bakmağa mecbur oldukları hastaları var; bazılarının kondllori hatta... Içlorinde tek olğorlo yaşoyan-(Devamı 8a. 8 30. C da)

Comments (0)