PERŞEMBE 31 MART 1949 Sahibi s Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosnıanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785 Yeni Sabah 11 inci YJ, No. 3598 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.aı 1 10 Kuruş Ruslar İran hududunu aştılar Tahran, 30 (A.A.) «afp» — Yan resmî «îttl-Jâat» gazetesi tarafından bildirildiğine göre Sovyet hudut muhafızlan Iran topraklarına 80 kilometre derinliğinde girerek Iran askerlerine taarruzda bulunmuşlardır.
Suriye'de Bir Hükümet Darbesi Oldu
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve[ [kabine üyeleri tevkif olundu\
Hükümet darbesi, silâh
patlamadan başarıldı
Bütün Suriye de örfî idare ilân edildi. Hükümet darbesini hazırlıyan Silâhlı Kuvvetler Komutanı Albay Hüsnü Zaim, iktidarı ele geçirdi
Müsbet Çalışma vakti 4^* emseddin Giinaltay kabi-nesinin müsbet ve verimli bir çalışma niyeti var ise —W, biz, buna inanmak istiyoruz— bunu meydana vurmak vakti ta-mamiyle gelmiş, çatmıştır. Bilindiği gibi yeni kabine başkanı, bütün Halk Partili selefleri gibi, heyetini kurduğu vakit Meclis huzurunda çok tatlı sözler sarfet-mlş ve İyi vûldlerde bulunmuştu. Bir hükümet adamı, programını tahakkuk ettirmek İçin derhal faaliyete geçer ve geçmesi lâzımdır. Fakat bu kabine hiç de normal olmıyan şartlar aJtmda İşbaşına geldi. Mecliste tam büdce müzakeresine başlanacağı sırada Haşan Saka İstifa etti. Çünkü encümenlere yaptığı büdce tekliflerinin hemen hepsi reddedildi. Binaenaleyh Şemseddin Günal-tay, arkadaşlarım seçerek bir kombinezon meydana getirince, Ük ve müstacel hedef olarak büdceyi ele aldı ve onu Büyük Millet Meclisinden geçirmek İçin çalıştı.
Kabul ve itiraf etmek yerinde Dİur ki yeni kabine ve Maliye Bakanının büdcesi eski heyetin tasvibinden öyle uzun boylu bir fark göstermedi. O kadar aranılan, istenilen ve hakikaten çok lâzım olan külli ve ciddî tasarruf yapılmadı, yapılamadı. Ufak, tefek bazı kırpıntılarla iktifa o-lundu... Her ne hal ise büdce sıla ve geceli, gündüzlü çalışmalarla Meclisten geçti.
Bu yorgunluktan sonra bir duraklama ve nefes alma zaruri idi. İşte şimdi o devre ve dinlenme de bitmiş olduğundan yeni kabinenin hakiki çehresini gösterecek faaliyet zamanı gelmiş, çatmış bulunuyor.
Başbakan önümüzdeki haftalarda girişeceği teşebbüsler ve Meclise sevkedeceği kanun projeleriyle simasını gösterecektir. Acaba seleflerinin kısır yollarında devam ederek geniş bir oyalama ve,savsaklama ve mazinin kabahatlerini örtbas etme politikası mı takip edecek, yoksa dürüst, açık, serbest bir yol tutarak tatsız mazi He alâkasını mı kesecektir?
Halk Partisinin geçmişte göze batan noksanlan tamamiyle antidemokratik kanunlarla idare edilmemiz ve ayrıca suiistimal1 ve yolsuzlukların hiç bir suretle cezaya maruz olnıamalandır.
Hükümet şefi bu iki kusur ve kabahate karşı ceplıe alacak mı, alabilecek mi? Yâni bir taraftan ‘“‘tiıicmokratik mevzuatımızı yü-r rlükteu kaldırıp atacak mıdır? Seçim Kanun,,, Matbuat Kanunu, Kanunu. Ce“ Kanunumuzun wk ,,ddrtu ve baskı endişesi uyandıran hükümleri baştan aşağı tâdil olunarak Garp demokrasisine uygun örneklere intibak ettirilecek midir?
Diğer taraftan, ne kadar yüksek mevkiler İşgal etmiş olurlarsa olsunlar, suiistimal yapmış olanlar adalet huzuruna çıkarılacaklar mıdır? Baksanıza, Meclisin son oturumunda Sinan Tekelioğ-lu, no kadar dikkati çekecek if-Baatte bulundu. Eski bakanların nüfuzlularından iki şahıs Ayvalıkta zeytinlikleri kendi hesaplarına ncuz bedel İle kapatmak için muhtemel rakiplerini tam müza-ynlo ânında polis karakollarında •üriindürmüş ve oyalamışlardır. Ancak müzayede olup bittikten •onra, yâni ati alan Üsküdan geçtikten sonra o zavallıları ser-beet bırakmışlardır. Bu cihetle-(Devamı 8a. • 8Ü. « de)
(B.B.C, — A.A. — A.P. ve Nalca ajans haberlerinden kısaltıl .
Evvelki gece Surlyede bir met darbesi vuk ütülmüştür.
Hükümet darbesi gece yansından yarım saat evvel ordu birliklerinin, Cumhurbaşkanlığı yun, bakanlıkları, hlrûmet bl nnı işgal ettikleri zaman v gelmiştir:
Hâdise hakkındaki İlk haberler Aramandan gelmiş ve nihayet dün öğleden sonra Şam radyosu fmdan teyid edilmiştir.
Hükümet darbesi netleesind l&hlı kuvvetler komutanı ve kurmaybaşkanı albay Hüsnü Zaim İktidarı ele almış bulunmaktadır. Şam radyosu tarafından İlk olarak yayınlanan bir beyannamede herkesin işlerine eskiri gibi devam etmesi, vukua gelen hâdisenin yal (Dovamı Sa: S Su: 3 de)
Ankarada
Surlyenin Ankara elçisi IhsaH Elşerif bey
Hükümet darbesi
Bunytrntn maruf şeMrlsrinden Humus’dan bir görünüş
Mersin San’at Okuluna
narh
saatli bomba kondu
Araplar arasında yeni bir toparlanma mânasına alınıyor
korkusu!
Suriye Elçisi acele
Ankara'yagitti
Elçinin Yeni Sabaha demeci
Darbeyi hazırbyanların müfrit Yahudi düşmanı olmaları yeni bir harb ihtimalini hatırlatıyor Surlyede yapılan hükümet darbesi haberi dün şehrimizdeki a-rab mahfilleri arasında derhal duyulmuş ve bu isyanın Filistin meselesinde uzlaşma taraftan ol mayanlar tarafından yapılması
arab mahfillerinde memnunluk uyandırmıştır.
İki gündenberi şehrimizde bulunan Suriye elçisi İhsan Elşerif beye hükümet darbesi haberi dün (Devamı Sa. s SU. 1 de)
Ankara,- 30 (Adil Akbay, telefonla bildiriyor) — Bugün Süri-yede vukua gelen hükümet darbesi şehrimiz resmî ve siyasî mahfillerinde alâka ile takip edilmektedir. Resmî mahfiller bu hâdiseyi bir memleketin iç h/ldlsoei . diye vasıflandırarak herhangi bir tefsirde bulunmaktan kaçınmışlardır. Ancak politika mahfilleri Suriye işine büyük önem vermektedirler. Bu hâdisenin büyük Suriye dâvasiyle alâkası bulunma-
(Dovamı Sa. S Sü. 4 do)
İstanbul
D. P. ve Lâiklik
Bayar, Lâikliğin, Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak D. Parti programında kalacağını söylüyor
Balıkesir 30 (Hususi surette göderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar bugün Balıkesirden ayrılmadan önce, lâiklik mes'elesi etrafında il kongresinde cereyan eden mü zakerelerin umumi efkâra aljse
den krnmı hakkında şu izahatı vermiştir;
— Kongremizde bir delege ar kadaş lâiklik prensibi aleyhinde bulundu. Fakat buna derhal bir çok delege arkadaşlar cevap ver d-ği gibi 12 ilçe başkanınin tak (Devamı: Sa, S 8Ü, 3 do)
Barbakan, Türk
mimarların arzusunu
uygun buldu
Ankara 30 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Pazar günü Hal-kevinde Yüksek Mimar ve Yüksek Mühendisler kongresi kararı ile seçilmiş olan mimar ve mü -hendislerden mürekkep bir heyet Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş ve arzedllen dilekleri dinlemek suretile mühendis ve mimarlarla yakından ilgilenmiş -terdir.
(Dovamı Sa: 8 8Ü: 5 do)
Washingtonda bir cami yapılıyor
:1k r,,nltin temcI atn,a son zamanlarda, Hazrrll Muham
rinln »'''«*> Va,m(,lo,ıda uop,l»u5br. Cami, mtlsUlman memleketi,
7’“' Win -Va,mutan Ca„M Te,ki
liva edecektir ne sdr^ i** /'«î zamanda lalam Kültür BnMttleUnU lk
ni l/Mermektedir.^ " laıldalımabdereklerdtr. Ynkamloki resim camiin krokim
Komünist tahrikçiler hakkındaki mahkeme karan arifesinde meydana çıkan bu hareket dikkate şayan görüldü. İpuçları bulunamath
Çukurova işçileri komünizmi (el’in ettiler
Atlantik
Bevin, «Paktın tatbik mevkiine konulması lâzımdır»
I ıto ıııın gazetesi Atlantik Paktına
hücuma geçli
Nevyork, 30 (AJP.) — İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, »Quecn Mary» transatlantiğinde kendisini karşıhyan gazetecilere verdiği demeçte, kuzey Atlantik paktının, gelecek birçok nesli harbden koruyacak bir tesanüd paktı olduğunu söylemiştir.
Bevin, Atlantik ittifakı savunma kudretinin, bu andlaşmayı im-zalıyacak bütün memleketlerden elde edeceği destekleyişe bağlı bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Memleketler derken, yalnız devletleri değil, fakat milletleri de kastediyorum. Bu paktın gerisinde milletlerin manevî kuvveti olunca, arzu ettiğimiz şartlan kurmağa muktedir olacağız. Batı dünyasının büyük potansiyelleri mevcut olup, iki harbin tah-ribino rağmen Batı manevî ve maddî bakımdan hayatî bir kudret haline sokulabilir, öğrendiğimiz dersler, iktisat, kültür ve savunma alanlarında daha geniş ve (Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
Beyazıt'taki
cinayet
Bir vatandaş bıçakla, ııarak yere serildi
Dün akşam Beyazıtta, Koska caddesinin başlangıcındaki kahve do feci bir cinayet işlenmiştir.
Kahvede çayla peynir ekmek yemekte olan Mehmet İle öteden beri arası açık bulunan Hüseyin, içeriyo girerek kavgaya başla -mış, fakat kahvedekiler tarafından dışarıya çıkarılmıştır. Buna daha fazla sinirlenen Hüseyin, başı İle kahvehanenin camını çerçevesini kırarak ve kendi yüzü nü.de kanlar içinde bırakarak zor
(Davamı Sa, s 8Ü. 6 da)
Iskenderunda casusluk yapmaktan sanık olarak yakalanan Corç ve kardeşi.. (Foto: Yeni Sabah - Hatay) bomba bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğü, derhal tahkikata başlamıştır. Şu âne kadar bir ipucu elde edildiğine dair ber alınamamıştır.
Bu hâdisenin ehemmiyetli gö rülen bir tarafı da şudur; Çu-(Devamı. Sa. 5 Su. 6)
Bari’de çıkan karışıklık Jarı polis.bastırdı
Roma; 30 (AJ’.) — Bugün Gll ■ ney îtalyada, Bari'de ani bir harp korkusu, pazar yerinde karışıklıklar çıkamasın» yol açmıştır. Ba-aın haberlerine göre, bu karışıklık lann polis tarafından bastırılması icabctmlştir. .
Hâdiseler şu şekilde başlamış • tır: Bu sabah pazar yerinde, harbin patlak vermek üzere bulunduğuna dair şayialar dolaşmağa başlamıştır. Az sonra herkes birbirine (harp bugün kopacak» demeye başlamış ve nihayet herkes öğle den sonra Bari'nin taarruzsa uğru yacağma inanmıştır. Bağıra çağıra ağlamaya başlayan ev kadın 4 ları, alışverişi kesip derhal evlerine kaçmışlar ve bu arada esnaf da alabildiğine flatlan yükseltmiş tir. öğleden sonra gerginlik büs -bütün artmış ve nihayet iki kişi arasında çıkan bir kavga umumi bir arbede halini, almıştır. Polis müdahale zorunda kalmış ve sopa kullanmak suretile pazar yerini temizlemiştir.
Mersin 30 (Telefola) — Cenup İllerinde yer yer kendini gösteren komünizm tahrikâtı hak kında açılan tahkikat devam e-dcrken bugün burada yeni bir hâdise ile karşılaşılmış, şehri -miz san'at okulunda bir saatli
Almanya Güzellik
ha-
Göztepe Atinada Olimpiyakosu yendi
Atina 30 (Telsizle) — Atina-ya birkaç maç yapmak için gelmiş olan İzmir'in Göztepe takı • mı ilk maçını bugün Olimpiya-kos ile yapmıştır. Maç 2 — 0, Göztepenin galibiyetile bitmiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
San'at Şûrası lâzım!
ULUNAY
Tiyatromuzun bir inhitat dov> ri yaşamakta olduğu »üpho götürmez bir hakikattir. Dünyanın on namlı eserlerindim biri olduğu halde sahnomizdo pek fona temsil edilen (Ruy Blas) danbcrl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı birbirinden yit vo kötü osorlerlo bocalamak-dır. Bu (dokadans) Şohlr Mooll-ide bazı azanın dikkatini oolbot-mlş, tiyatromuzun ıslahı İçin yalnız temenni hududunda kalmıyan tek-sürülmüştür.
ıldo momlekef
kontrolsüz kalmıştır. Valim.z, Şohlr Tiyatrosunun ancak (kışrı) ne meşgul olmaktadır. Hükümlerini yalnız zovahlre göro yürütüyorlar; halbuki tiyatro pek geniş vo derin bir san'at şubesidir; derdi do o nls-botto büyüktür. Şohlr Tiyatrosunun senolerdonberi içlndo bocaladığı buh ranın hazin notlcolerlni görüyoruz. Tiyatromuz yonl beş senodonborl ancak oski sanatkârların büyük defterleri sayeslndo tutunabiliyor. Türk sahnesi beklenen zındelıftl, tiyetl verecek olan olomanlar-mahrumdur ve mahrum kala-çiinkü artiste kendi varit* at atını oynatabilmek işin ıiduftu saha temin odılme-
Almanyada işgale bütün urluklara rağmen güzellik kıra iyeleri seçimi ihmal edilmemek-edir. Yukarıda resmini gördü -ğiinüz genç kadın 191/9 Alman -ya güzellik kırallçesi seçilmiştir. Adı İnce Loemenstcin’dir, ye £7 ı/aştndadtr. Aslen Stuttgratlıdır. | {Foto: A. P.i
gbotslzilfto uft yarak sahneden siliniyor. Yal Paydos» da olduğu gibi halkın r ini kazanarak bir tiyatroyu honıcn omon bütün mevsim ataloto uğratıyor. Bunların ikisi do doftru do-ftlldlr.
şohlr Tiyatrosunda (reportuvar) diye bir şey yoktur. Halk, ınahdud bir mevsim müddetimse doftişlk esorlor soyrotmoyeookllr. Oynanan oserlor arasında tokrar tekrar soy-rodllınofto lâyık plyoslor (Sahâylf-I-münsiyo) dosyasına glrerok -dor-anbar» ediliyorlar. Bunun osbabı ınalümdur.
Tiyatromuz, san'at vadisinde
adamlar sanneınızın ek küsmüşler vo blror tarafa çokllmişlordlr; bunları toplamak vo doğru söze kızmıyarak tenkldo sinlrlonml.Mrok tahammülle dinlemek hakşinaslığını göstor-
Muhtoreın Valinin her şeyden
evvel önayak olması lâzım geldlgl
mesola budur; yalnız mahdud kişi-
leri dlnlomomell, biraz da umumi
efkârı dinlemeli.
PERŞEMBE 31 MART 1949 Sahibi s Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosnıanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785 Yeni Sabah 11 inci YJ, No. 3598 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.aı 1 10 Kuruş Ruslar İran hududunu aştılar Tahran, 30 (A.A.) «afp» — Yan resmî «îttl-Jâat» gazetesi tarafından bildirildiğine göre Sovyet hudut muhafızlan Iran topraklarına 80 kilometre derinliğinde girerek Iran askerlerine taarruzda bulunmuşlardır.
Suriye'de Bir Hükümet Darbesi Oldu
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve[ [kabine üyeleri tevkif olundu\
Hükümet darbesi, silâh
patlamadan başarıldı
Bütün Suriye de örfî idare ilân edildi. Hükümet darbesini hazırlıyan Silâhlı Kuvvetler Komutanı Albay Hüsnü Zaim, iktidarı ele geçirdi
Müsbet Çalışma vakti 4^* emseddin Giinaltay kabi-nesinin müsbet ve verimli bir çalışma niyeti var ise —W, biz, buna inanmak istiyoruz— bunu meydana vurmak vakti ta-mamiyle gelmiş, çatmıştır. Bilindiği gibi yeni kabine başkanı, bütün Halk Partili selefleri gibi, heyetini kurduğu vakit Meclis huzurunda çok tatlı sözler sarfet-mlş ve İyi vûldlerde bulunmuştu. Bir hükümet adamı, programını tahakkuk ettirmek İçin derhal faaliyete geçer ve geçmesi lâzımdır. Fakat bu kabine hiç de normal olmıyan şartlar aJtmda İşbaşına geldi. Mecliste tam büdce müzakeresine başlanacağı sırada Haşan Saka İstifa etti. Çünkü encümenlere yaptığı büdce tekliflerinin hemen hepsi reddedildi. Binaenaleyh Şemseddin Günal-tay, arkadaşlarım seçerek bir kombinezon meydana getirince, Ük ve müstacel hedef olarak büdceyi ele aldı ve onu Büyük Millet Meclisinden geçirmek İçin çalıştı.
Kabul ve itiraf etmek yerinde Dİur ki yeni kabine ve Maliye Bakanının büdcesi eski heyetin tasvibinden öyle uzun boylu bir fark göstermedi. O kadar aranılan, istenilen ve hakikaten çok lâzım olan külli ve ciddî tasarruf yapılmadı, yapılamadı. Ufak, tefek bazı kırpıntılarla iktifa o-lundu... Her ne hal ise büdce sıla ve geceli, gündüzlü çalışmalarla Meclisten geçti.
Bu yorgunluktan sonra bir duraklama ve nefes alma zaruri idi. İşte şimdi o devre ve dinlenme de bitmiş olduğundan yeni kabinenin hakiki çehresini gösterecek faaliyet zamanı gelmiş, çatmış bulunuyor.
Başbakan önümüzdeki haftalarda girişeceği teşebbüsler ve Meclise sevkedeceği kanun projeleriyle simasını gösterecektir. Acaba seleflerinin kısır yollarında devam ederek geniş bir oyalama ve,savsaklama ve mazinin kabahatlerini örtbas etme politikası mı takip edecek, yoksa dürüst, açık, serbest bir yol tutarak tatsız mazi He alâkasını mı kesecektir?
Halk Partisinin geçmişte göze batan noksanlan tamamiyle antidemokratik kanunlarla idare edilmemiz ve ayrıca suiistimal1 ve yolsuzlukların hiç bir suretle cezaya maruz olnıamalandır.
Hükümet şefi bu iki kusur ve kabahate karşı ceplıe alacak mı, alabilecek mi? Yâni bir taraftan ‘“‘tiıicmokratik mevzuatımızı yü-r rlükteu kaldırıp atacak mıdır? Seçim Kanun,,, Matbuat Kanunu, Kanunu. Ce“ Kanunumuzun wk ,,ddrtu ve baskı endişesi uyandıran hükümleri baştan aşağı tâdil olunarak Garp demokrasisine uygun örneklere intibak ettirilecek midir?
Diğer taraftan, ne kadar yüksek mevkiler İşgal etmiş olurlarsa olsunlar, suiistimal yapmış olanlar adalet huzuruna çıkarılacaklar mıdır? Baksanıza, Meclisin son oturumunda Sinan Tekelioğ-lu, no kadar dikkati çekecek if-Baatte bulundu. Eski bakanların nüfuzlularından iki şahıs Ayvalıkta zeytinlikleri kendi hesaplarına ncuz bedel İle kapatmak için muhtemel rakiplerini tam müza-ynlo ânında polis karakollarında •üriindürmüş ve oyalamışlardır. Ancak müzayede olup bittikten •onra, yâni ati alan Üsküdan geçtikten sonra o zavallıları ser-beet bırakmışlardır. Bu cihetle-(Devamı 8a. • 8Ü. « de)
(B.B.C, — A.A. — A.P. ve Nalca ajans haberlerinden kısaltıl .
Evvelki gece Surlyede bir met darbesi vuk ütülmüştür.
Hükümet darbesi gece yansından yarım saat evvel ordu birliklerinin, Cumhurbaşkanlığı yun, bakanlıkları, hlrûmet bl nnı işgal ettikleri zaman v gelmiştir:
Hâdise hakkındaki İlk haberler Aramandan gelmiş ve nihayet dün öğleden sonra Şam radyosu fmdan teyid edilmiştir.
Hükümet darbesi netleesind l&hlı kuvvetler komutanı ve kurmaybaşkanı albay Hüsnü Zaim İktidarı ele almış bulunmaktadır. Şam radyosu tarafından İlk olarak yayınlanan bir beyannamede herkesin işlerine eskiri gibi devam etmesi, vukua gelen hâdisenin yal (Dovamı Sa: S Su: 3 de)
Ankarada
Surlyenin Ankara elçisi IhsaH Elşerif bey
Hükümet darbesi
Bunytrntn maruf şeMrlsrinden Humus’dan bir görünüş
Mersin San’at Okuluna
narh
saatli bomba kondu
Araplar arasında yeni bir toparlanma mânasına alınıyor
korkusu!
Suriye Elçisi acele
Ankara'yagitti
Elçinin Yeni Sabaha demeci
Darbeyi hazırbyanların müfrit Yahudi düşmanı olmaları yeni bir harb ihtimalini hatırlatıyor Surlyede yapılan hükümet darbesi haberi dün şehrimizdeki a-rab mahfilleri arasında derhal duyulmuş ve bu isyanın Filistin meselesinde uzlaşma taraftan ol mayanlar tarafından yapılması
arab mahfillerinde memnunluk uyandırmıştır.
İki gündenberi şehrimizde bulunan Suriye elçisi İhsan Elşerif beye hükümet darbesi haberi dün (Devamı Sa. s SU. 1 de)
Ankara,- 30 (Adil Akbay, telefonla bildiriyor) — Bugün Süri-yede vukua gelen hükümet darbesi şehrimiz resmî ve siyasî mahfillerinde alâka ile takip edilmektedir. Resmî mahfiller bu hâdiseyi bir memleketin iç h/ldlsoei . diye vasıflandırarak herhangi bir tefsirde bulunmaktan kaçınmışlardır. Ancak politika mahfilleri Suriye işine büyük önem vermektedirler. Bu hâdisenin büyük Suriye dâvasiyle alâkası bulunma-
(Dovamı Sa. S Sü. 4 do)
İstanbul
D. P. ve Lâiklik
Bayar, Lâikliğin, Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak D. Parti programında kalacağını söylüyor
Balıkesir 30 (Hususi surette göderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar bugün Balıkesirden ayrılmadan önce, lâiklik mes'elesi etrafında il kongresinde cereyan eden mü zakerelerin umumi efkâra aljse
den krnmı hakkında şu izahatı vermiştir;
— Kongremizde bir delege ar kadaş lâiklik prensibi aleyhinde bulundu. Fakat buna derhal bir çok delege arkadaşlar cevap ver d-ği gibi 12 ilçe başkanınin tak (Devamı: Sa, S 8Ü, 3 do)
Barbakan, Türk
mimarların arzusunu
uygun buldu
Ankara 30 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Pazar günü Hal-kevinde Yüksek Mimar ve Yüksek Mühendisler kongresi kararı ile seçilmiş olan mimar ve mü -hendislerden mürekkep bir heyet Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş ve arzedllen dilekleri dinlemek suretile mühendis ve mimarlarla yakından ilgilenmiş -terdir.
(Dovamı Sa: 8 8Ü: 5 do)
Washingtonda bir cami yapılıyor
:1k r,,nltin temcI atn,a son zamanlarda, Hazrrll Muham
rinln »'''«*> Va,m(,lo,ıda uop,l»u5br. Cami, mtlsUlman memleketi,
7’“' Win -Va,mutan Ca„M Te,ki
liva edecektir ne sdr^ i** /'«î zamanda lalam Kültür BnMttleUnU lk
ni l/Mermektedir.^ " laıldalımabdereklerdtr. Ynkamloki resim camiin krokim
Komünist tahrikçiler hakkındaki mahkeme karan arifesinde meydana çıkan bu hareket dikkate şayan görüldü. İpuçları bulunamath
Çukurova işçileri komünizmi (el’in ettiler
Atlantik
Bevin, «Paktın tatbik mevkiine konulması lâzımdır»
I ıto ıııın gazetesi Atlantik Paktına
hücuma geçli
Nevyork, 30 (AJP.) — İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, »Quecn Mary» transatlantiğinde kendisini karşıhyan gazetecilere verdiği demeçte, kuzey Atlantik paktının, gelecek birçok nesli harbden koruyacak bir tesanüd paktı olduğunu söylemiştir.
Bevin, Atlantik ittifakı savunma kudretinin, bu andlaşmayı im-zalıyacak bütün memleketlerden elde edeceği destekleyişe bağlı bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Memleketler derken, yalnız devletleri değil, fakat milletleri de kastediyorum. Bu paktın gerisinde milletlerin manevî kuvveti olunca, arzu ettiğimiz şartlan kurmağa muktedir olacağız. Batı dünyasının büyük potansiyelleri mevcut olup, iki harbin tah-ribino rağmen Batı manevî ve maddî bakımdan hayatî bir kudret haline sokulabilir, öğrendiğimiz dersler, iktisat, kültür ve savunma alanlarında daha geniş ve (Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
Beyazıt'taki
cinayet
Bir vatandaş bıçakla, ııarak yere serildi
Dün akşam Beyazıtta, Koska caddesinin başlangıcındaki kahve do feci bir cinayet işlenmiştir.
Kahvede çayla peynir ekmek yemekte olan Mehmet İle öteden beri arası açık bulunan Hüseyin, içeriyo girerek kavgaya başla -mış, fakat kahvedekiler tarafından dışarıya çıkarılmıştır. Buna daha fazla sinirlenen Hüseyin, başı İle kahvehanenin camını çerçevesini kırarak ve kendi yüzü nü.de kanlar içinde bırakarak zor
(Davamı Sa, s 8Ü. 6 da)
Iskenderunda casusluk yapmaktan sanık olarak yakalanan Corç ve kardeşi.. (Foto: Yeni Sabah - Hatay) bomba bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğü, derhal tahkikata başlamıştır. Şu âne kadar bir ipucu elde edildiğine dair ber alınamamıştır.
Bu hâdisenin ehemmiyetli gö rülen bir tarafı da şudur; Çu-(Devamı. Sa. 5 Su. 6)
Bari’de çıkan karışıklık Jarı polis.bastırdı
Roma; 30 (AJ’.) — Bugün Gll ■ ney îtalyada, Bari'de ani bir harp korkusu, pazar yerinde karışıklıklar çıkamasın» yol açmıştır. Ba-aın haberlerine göre, bu karışıklık lann polis tarafından bastırılması icabctmlştir. .
Hâdiseler şu şekilde başlamış • tır: Bu sabah pazar yerinde, harbin patlak vermek üzere bulunduğuna dair şayialar dolaşmağa başlamıştır. Az sonra herkes birbirine (harp bugün kopacak» demeye başlamış ve nihayet herkes öğle den sonra Bari'nin taarruzsa uğru yacağma inanmıştır. Bağıra çağıra ağlamaya başlayan ev kadın 4 ları, alışverişi kesip derhal evlerine kaçmışlar ve bu arada esnaf da alabildiğine flatlan yükseltmiş tir. öğleden sonra gerginlik büs -bütün artmış ve nihayet iki kişi arasında çıkan bir kavga umumi bir arbede halini, almıştır. Polis müdahale zorunda kalmış ve sopa kullanmak suretile pazar yerini temizlemiştir.
Mersin 30 (Telefola) — Cenup İllerinde yer yer kendini gösteren komünizm tahrikâtı hak kında açılan tahkikat devam e-dcrken bugün burada yeni bir hâdise ile karşılaşılmış, şehri -miz san'at okulunda bir saatli
Almanya Güzellik
ha-
Göztepe Atinada Olimpiyakosu yendi
Atina 30 (Telsizle) — Atina-ya birkaç maç yapmak için gelmiş olan İzmir'in Göztepe takı • mı ilk maçını bugün Olimpiya-kos ile yapmıştır. Maç 2 — 0, Göztepenin galibiyetile bitmiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
San'at Şûrası lâzım!
ULUNAY
Tiyatromuzun bir inhitat dov> ri yaşamakta olduğu »üpho götürmez bir hakikattir. Dünyanın on namlı eserlerindim biri olduğu halde sahnomizdo pek fona temsil edilen (Ruy Blas) danbcrl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı birbirinden yit vo kötü osorlerlo bocalamak-dır. Bu (dokadans) Şohlr Mooll-ide bazı azanın dikkatini oolbot-mlş, tiyatromuzun ıslahı İçin yalnız temenni hududunda kalmıyan tek-sürülmüştür.
ıldo momlekef
kontrolsüz kalmıştır. Valim.z, Şohlr Tiyatrosunun ancak (kışrı) ne meşgul olmaktadır. Hükümlerini yalnız zovahlre göro yürütüyorlar; halbuki tiyatro pek geniş vo derin bir san'at şubesidir; derdi do o nls-botto büyüktür. Şohlr Tiyatrosunun senolerdonberi içlndo bocaladığı buh ranın hazin notlcolerlni görüyoruz. Tiyatromuz yonl beş senodonborl ancak oski sanatkârların büyük defterleri sayeslndo tutunabiliyor. Türk sahnesi beklenen zındelıftl, tiyetl verecek olan olomanlar-mahrumdur ve mahrum kala-çiinkü artiste kendi varit* at atını oynatabilmek işin ıiduftu saha temin odılme-
Almanyada işgale bütün urluklara rağmen güzellik kıra iyeleri seçimi ihmal edilmemek-edir. Yukarıda resmini gördü -ğiinüz genç kadın 191/9 Alman -ya güzellik kırallçesi seçilmiştir. Adı İnce Loemenstcin’dir, ye £7 ı/aştndadtr. Aslen Stuttgratlıdır. | {Foto: A. P.i
gbotslzilfto uft yarak sahneden siliniyor. Yal Paydos» da olduğu gibi halkın r ini kazanarak bir tiyatroyu honıcn omon bütün mevsim ataloto uğratıyor. Bunların ikisi do doftru do-ftlldlr.
şohlr Tiyatrosunda (reportuvar) diye bir şey yoktur. Halk, ınahdud bir mevsim müddetimse doftişlk esorlor soyrotmoyeookllr. Oynanan oserlor arasında tokrar tekrar soy-rodllınofto lâyık plyoslor (Sahâylf-I-münsiyo) dosyasına glrerok -dor-anbar» ediliyorlar. Bunun osbabı ınalümdur.
Tiyatromuz, san'at vadisinde
adamlar sanneınızın ek küsmüşler vo blror tarafa çokllmişlordlr; bunları toplamak vo doğru söze kızmıyarak tenkldo sinlrlonml.Mrok tahammülle dinlemek hakşinaslığını göstor-
Muhtoreın Valinin her şeyden
evvel önayak olması lâzım geldlgl
mesola budur; yalnız mahdud kişi-
leri dlnlomomell, biraz da umumi
efkârı dinlemeli.
PERŞEMBE 31 MART 1949 Sahibi s Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosnıanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785 Yeni Sabah 11 inci YJ, No. 3598 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.aı 1 10 Kuruş Ruslar İran hududunu aştılar Tahran, 30 (A.A.) «afp» — Yan resmî «îttl-Jâat» gazetesi tarafından bildirildiğine göre Sovyet hudut muhafızlan Iran topraklarına 80 kilometre derinliğinde girerek Iran askerlerine taarruzda bulunmuşlardır.
Suriye'de Bir Hükümet Darbesi Oldu
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve[ [kabine üyeleri tevkif olundu\
Hükümet darbesi, silâh
patlamadan başarıldı
Bütün Suriye de örfî idare ilân edildi. Hükümet darbesini hazırlıyan Silâhlı Kuvvetler Komutanı Albay Hüsnü Zaim, iktidarı ele geçirdi
Müsbet Çalışma vakti 4^* emseddin Giinaltay kabi-nesinin müsbet ve verimli bir çalışma niyeti var ise —W, biz, buna inanmak istiyoruz— bunu meydana vurmak vakti ta-mamiyle gelmiş, çatmıştır. Bilindiği gibi yeni kabine başkanı, bütün Halk Partili selefleri gibi, heyetini kurduğu vakit Meclis huzurunda çok tatlı sözler sarfet-mlş ve İyi vûldlerde bulunmuştu. Bir hükümet adamı, programını tahakkuk ettirmek İçin derhal faaliyete geçer ve geçmesi lâzımdır. Fakat bu kabine hiç de normal olmıyan şartlar aJtmda İşbaşına geldi. Mecliste tam büdce müzakeresine başlanacağı sırada Haşan Saka İstifa etti. Çünkü encümenlere yaptığı büdce tekliflerinin hemen hepsi reddedildi. Binaenaleyh Şemseddin Günal-tay, arkadaşlarım seçerek bir kombinezon meydana getirince, Ük ve müstacel hedef olarak büdceyi ele aldı ve onu Büyük Millet Meclisinden geçirmek İçin çalıştı.
Kabul ve itiraf etmek yerinde Dİur ki yeni kabine ve Maliye Bakanının büdcesi eski heyetin tasvibinden öyle uzun boylu bir fark göstermedi. O kadar aranılan, istenilen ve hakikaten çok lâzım olan külli ve ciddî tasarruf yapılmadı, yapılamadı. Ufak, tefek bazı kırpıntılarla iktifa o-lundu... Her ne hal ise büdce sıla ve geceli, gündüzlü çalışmalarla Meclisten geçti.
Bu yorgunluktan sonra bir duraklama ve nefes alma zaruri idi. İşte şimdi o devre ve dinlenme de bitmiş olduğundan yeni kabinenin hakiki çehresini gösterecek faaliyet zamanı gelmiş, çatmış bulunuyor.
Başbakan önümüzdeki haftalarda girişeceği teşebbüsler ve Meclise sevkedeceği kanun projeleriyle simasını gösterecektir. Acaba seleflerinin kısır yollarında devam ederek geniş bir oyalama ve,savsaklama ve mazinin kabahatlerini örtbas etme politikası mı takip edecek, yoksa dürüst, açık, serbest bir yol tutarak tatsız mazi He alâkasını mı kesecektir?
Halk Partisinin geçmişte göze batan noksanlan tamamiyle antidemokratik kanunlarla idare edilmemiz ve ayrıca suiistimal1 ve yolsuzlukların hiç bir suretle cezaya maruz olnıamalandır.
Hükümet şefi bu iki kusur ve kabahate karşı ceplıe alacak mı, alabilecek mi? Yâni bir taraftan ‘“‘tiıicmokratik mevzuatımızı yü-r rlükteu kaldırıp atacak mıdır? Seçim Kanun,,, Matbuat Kanunu, Kanunu. Ce“ Kanunumuzun wk ,,ddrtu ve baskı endişesi uyandıran hükümleri baştan aşağı tâdil olunarak Garp demokrasisine uygun örneklere intibak ettirilecek midir?
Diğer taraftan, ne kadar yüksek mevkiler İşgal etmiş olurlarsa olsunlar, suiistimal yapmış olanlar adalet huzuruna çıkarılacaklar mıdır? Baksanıza, Meclisin son oturumunda Sinan Tekelioğ-lu, no kadar dikkati çekecek if-Baatte bulundu. Eski bakanların nüfuzlularından iki şahıs Ayvalıkta zeytinlikleri kendi hesaplarına ncuz bedel İle kapatmak için muhtemel rakiplerini tam müza-ynlo ânında polis karakollarında •üriindürmüş ve oyalamışlardır. Ancak müzayede olup bittikten •onra, yâni ati alan Üsküdan geçtikten sonra o zavallıları ser-beet bırakmışlardır. Bu cihetle-(Devamı 8a. • 8Ü. « de)
(B.B.C, — A.A. — A.P. ve Nalca ajans haberlerinden kısaltıl .
Evvelki gece Surlyede bir met darbesi vuk ütülmüştür.
Hükümet darbesi gece yansından yarım saat evvel ordu birliklerinin, Cumhurbaşkanlığı yun, bakanlıkları, hlrûmet bl nnı işgal ettikleri zaman v gelmiştir:
Hâdise hakkındaki İlk haberler Aramandan gelmiş ve nihayet dün öğleden sonra Şam radyosu fmdan teyid edilmiştir.
Hükümet darbesi netleesind l&hlı kuvvetler komutanı ve kurmaybaşkanı albay Hüsnü Zaim İktidarı ele almış bulunmaktadır. Şam radyosu tarafından İlk olarak yayınlanan bir beyannamede herkesin işlerine eskiri gibi devam etmesi, vukua gelen hâdisenin yal (Dovamı Sa: S Su: 3 de)
Ankarada
Surlyenin Ankara elçisi IhsaH Elşerif bey
Hükümet darbesi
Bunytrntn maruf şeMrlsrinden Humus’dan bir görünüş
Mersin San’at Okuluna
narh
saatli bomba kondu
Araplar arasında yeni bir toparlanma mânasına alınıyor
korkusu!
Suriye Elçisi acele
Ankara'yagitti
Elçinin Yeni Sabaha demeci
Darbeyi hazırbyanların müfrit Yahudi düşmanı olmaları yeni bir harb ihtimalini hatırlatıyor Surlyede yapılan hükümet darbesi haberi dün şehrimizdeki a-rab mahfilleri arasında derhal duyulmuş ve bu isyanın Filistin meselesinde uzlaşma taraftan ol mayanlar tarafından yapılması
arab mahfillerinde memnunluk uyandırmıştır.
İki gündenberi şehrimizde bulunan Suriye elçisi İhsan Elşerif beye hükümet darbesi haberi dün (Devamı Sa. s SU. 1 de)
Ankara,- 30 (Adil Akbay, telefonla bildiriyor) — Bugün Süri-yede vukua gelen hükümet darbesi şehrimiz resmî ve siyasî mahfillerinde alâka ile takip edilmektedir. Resmî mahfiller bu hâdiseyi bir memleketin iç h/ldlsoei . diye vasıflandırarak herhangi bir tefsirde bulunmaktan kaçınmışlardır. Ancak politika mahfilleri Suriye işine büyük önem vermektedirler. Bu hâdisenin büyük Suriye dâvasiyle alâkası bulunma-
(Dovamı Sa. S Sü. 4 do)
İstanbul
D. P. ve Lâiklik
Bayar, Lâikliğin, Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak D. Parti programında kalacağını söylüyor
Balıkesir 30 (Hususi surette göderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar bugün Balıkesirden ayrılmadan önce, lâiklik mes'elesi etrafında il kongresinde cereyan eden mü zakerelerin umumi efkâra aljse
den krnmı hakkında şu izahatı vermiştir;
— Kongremizde bir delege ar kadaş lâiklik prensibi aleyhinde bulundu. Fakat buna derhal bir çok delege arkadaşlar cevap ver d-ği gibi 12 ilçe başkanınin tak (Devamı: Sa, S 8Ü, 3 do)
Barbakan, Türk
mimarların arzusunu
uygun buldu
Ankara 30 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Pazar günü Hal-kevinde Yüksek Mimar ve Yüksek Mühendisler kongresi kararı ile seçilmiş olan mimar ve mü -hendislerden mürekkep bir heyet Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş ve arzedllen dilekleri dinlemek suretile mühendis ve mimarlarla yakından ilgilenmiş -terdir.
(Dovamı Sa: 8 8Ü: 5 do)
Washingtonda bir cami yapılıyor
:1k r,,nltin temcI atn,a son zamanlarda, Hazrrll Muham
rinln »'''«*> Va,m(,lo,ıda uop,l»u5br. Cami, mtlsUlman memleketi,
7’“' Win -Va,mutan Ca„M Te,ki
liva edecektir ne sdr^ i** /'«î zamanda lalam Kültür BnMttleUnU lk
ni l/Mermektedir.^ " laıldalımabdereklerdtr. Ynkamloki resim camiin krokim
Komünist tahrikçiler hakkındaki mahkeme karan arifesinde meydana çıkan bu hareket dikkate şayan görüldü. İpuçları bulunamath
Çukurova işçileri komünizmi (el’in ettiler
Atlantik
Bevin, «Paktın tatbik mevkiine konulması lâzımdır»
I ıto ıııın gazetesi Atlantik Paktına
hücuma geçli
Nevyork, 30 (AJP.) — İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, »Quecn Mary» transatlantiğinde kendisini karşıhyan gazetecilere verdiği demeçte, kuzey Atlantik paktının, gelecek birçok nesli harbden koruyacak bir tesanüd paktı olduğunu söylemiştir.
Bevin, Atlantik ittifakı savunma kudretinin, bu andlaşmayı im-zalıyacak bütün memleketlerden elde edeceği destekleyişe bağlı bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Memleketler derken, yalnız devletleri değil, fakat milletleri de kastediyorum. Bu paktın gerisinde milletlerin manevî kuvveti olunca, arzu ettiğimiz şartlan kurmağa muktedir olacağız. Batı dünyasının büyük potansiyelleri mevcut olup, iki harbin tah-ribino rağmen Batı manevî ve maddî bakımdan hayatî bir kudret haline sokulabilir, öğrendiğimiz dersler, iktisat, kültür ve savunma alanlarında daha geniş ve (Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
Beyazıt'taki
cinayet
Bir vatandaş bıçakla, ııarak yere serildi
Dün akşam Beyazıtta, Koska caddesinin başlangıcındaki kahve do feci bir cinayet işlenmiştir.
Kahvede çayla peynir ekmek yemekte olan Mehmet İle öteden beri arası açık bulunan Hüseyin, içeriyo girerek kavgaya başla -mış, fakat kahvedekiler tarafından dışarıya çıkarılmıştır. Buna daha fazla sinirlenen Hüseyin, başı İle kahvehanenin camını çerçevesini kırarak ve kendi yüzü nü.de kanlar içinde bırakarak zor
(Davamı Sa, s 8Ü. 6 da)
Iskenderunda casusluk yapmaktan sanık olarak yakalanan Corç ve kardeşi.. (Foto: Yeni Sabah - Hatay) bomba bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğü, derhal tahkikata başlamıştır. Şu âne kadar bir ipucu elde edildiğine dair ber alınamamıştır.
Bu hâdisenin ehemmiyetli gö rülen bir tarafı da şudur; Çu-(Devamı. Sa. 5 Su. 6)
Bari’de çıkan karışıklık Jarı polis.bastırdı
Roma; 30 (AJ’.) — Bugün Gll ■ ney îtalyada, Bari'de ani bir harp korkusu, pazar yerinde karışıklıklar çıkamasın» yol açmıştır. Ba-aın haberlerine göre, bu karışıklık lann polis tarafından bastırılması icabctmlştir. .
Hâdiseler şu şekilde başlamış • tır: Bu sabah pazar yerinde, harbin patlak vermek üzere bulunduğuna dair şayialar dolaşmağa başlamıştır. Az sonra herkes birbirine (harp bugün kopacak» demeye başlamış ve nihayet herkes öğle den sonra Bari'nin taarruzsa uğru yacağma inanmıştır. Bağıra çağıra ağlamaya başlayan ev kadın 4 ları, alışverişi kesip derhal evlerine kaçmışlar ve bu arada esnaf da alabildiğine flatlan yükseltmiş tir. öğleden sonra gerginlik büs -bütün artmış ve nihayet iki kişi arasında çıkan bir kavga umumi bir arbede halini, almıştır. Polis müdahale zorunda kalmış ve sopa kullanmak suretile pazar yerini temizlemiştir.
Mersin 30 (Telefola) — Cenup İllerinde yer yer kendini gösteren komünizm tahrikâtı hak kında açılan tahkikat devam e-dcrken bugün burada yeni bir hâdise ile karşılaşılmış, şehri -miz san'at okulunda bir saatli
Almanya Güzellik
ha-
Göztepe Atinada Olimpiyakosu yendi
Atina 30 (Telsizle) — Atina-ya birkaç maç yapmak için gelmiş olan İzmir'in Göztepe takı • mı ilk maçını bugün Olimpiya-kos ile yapmıştır. Maç 2 — 0, Göztepenin galibiyetile bitmiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
San'at Şûrası lâzım!
ULUNAY
Tiyatromuzun bir inhitat dov> ri yaşamakta olduğu »üpho götürmez bir hakikattir. Dünyanın on namlı eserlerindim biri olduğu halde sahnomizdo pek fona temsil edilen (Ruy Blas) danbcrl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı birbirinden yit vo kötü osorlerlo bocalamak-dır. Bu (dokadans) Şohlr Mooll-ide bazı azanın dikkatini oolbot-mlş, tiyatromuzun ıslahı İçin yalnız temenni hududunda kalmıyan tek-sürülmüştür.
ıldo momlekef
kontrolsüz kalmıştır. Valim.z, Şohlr Tiyatrosunun ancak (kışrı) ne meşgul olmaktadır. Hükümlerini yalnız zovahlre göro yürütüyorlar; halbuki tiyatro pek geniş vo derin bir san'at şubesidir; derdi do o nls-botto büyüktür. Şohlr Tiyatrosunun senolerdonberi içlndo bocaladığı buh ranın hazin notlcolerlni görüyoruz. Tiyatromuz yonl beş senodonborl ancak oski sanatkârların büyük defterleri sayeslndo tutunabiliyor. Türk sahnesi beklenen zındelıftl, tiyetl verecek olan olomanlar-mahrumdur ve mahrum kala-çiinkü artiste kendi varit* at atını oynatabilmek işin ıiduftu saha temin odılme-
Almanyada işgale bütün urluklara rağmen güzellik kıra iyeleri seçimi ihmal edilmemek-edir. Yukarıda resmini gördü -ğiinüz genç kadın 191/9 Alman -ya güzellik kırallçesi seçilmiştir. Adı İnce Loemenstcin’dir, ye £7 ı/aştndadtr. Aslen Stuttgratlıdır. | {Foto: A. P.i
gbotslzilfto uft yarak sahneden siliniyor. Yal Paydos» da olduğu gibi halkın r ini kazanarak bir tiyatroyu honıcn omon bütün mevsim ataloto uğratıyor. Bunların ikisi do doftru do-ftlldlr.
şohlr Tiyatrosunda (reportuvar) diye bir şey yoktur. Halk, ınahdud bir mevsim müddetimse doftişlk esorlor soyrotmoyeookllr. Oynanan oserlor arasında tokrar tekrar soy-rodllınofto lâyık plyoslor (Sahâylf-I-münsiyo) dosyasına glrerok -dor-anbar» ediliyorlar. Bunun osbabı ınalümdur.
Tiyatromuz, san'at vadisinde
adamlar sanneınızın ek küsmüşler vo blror tarafa çokllmişlordlr; bunları toplamak vo doğru söze kızmıyarak tenkldo sinlrlonml.Mrok tahammülle dinlemek hakşinaslığını göstor-
Muhtoreın Valinin her şeyden
evvel önayak olması lâzım geldlgl
mesola budur; yalnız mahdud kişi-
leri dlnlomomell, biraz da umumi
efkârı dinlemeli.
PERŞEMBE 31 MART 1949 Sahibi s Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosnıanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785 Yeni Sabah 11 inci YJ, No. 3598 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.aı 1 10 Kuruş Ruslar İran hududunu aştılar Tahran, 30 (A.A.) «afp» — Yan resmî «îttl-Jâat» gazetesi tarafından bildirildiğine göre Sovyet hudut muhafızlan Iran topraklarına 80 kilometre derinliğinde girerek Iran askerlerine taarruzda bulunmuşlardır.
Suriye'de Bir Hükümet Darbesi Oldu
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve[ [kabine üyeleri tevkif olundu\
Hükümet darbesi, silâh
patlamadan başarıldı
Bütün Suriye de örfî idare ilân edildi. Hükümet darbesini hazırlıyan Silâhlı Kuvvetler Komutanı Albay Hüsnü Zaim, iktidarı ele geçirdi
Müsbet Çalışma vakti 4^* emseddin Giinaltay kabi-nesinin müsbet ve verimli bir çalışma niyeti var ise —W, biz, buna inanmak istiyoruz— bunu meydana vurmak vakti ta-mamiyle gelmiş, çatmıştır. Bilindiği gibi yeni kabine başkanı, bütün Halk Partili selefleri gibi, heyetini kurduğu vakit Meclis huzurunda çok tatlı sözler sarfet-mlş ve İyi vûldlerde bulunmuştu. Bir hükümet adamı, programını tahakkuk ettirmek İçin derhal faaliyete geçer ve geçmesi lâzımdır. Fakat bu kabine hiç de normal olmıyan şartlar aJtmda İşbaşına geldi. Mecliste tam büdce müzakeresine başlanacağı sırada Haşan Saka İstifa etti. Çünkü encümenlere yaptığı büdce tekliflerinin hemen hepsi reddedildi. Binaenaleyh Şemseddin Günal-tay, arkadaşlarım seçerek bir kombinezon meydana getirince, Ük ve müstacel hedef olarak büdceyi ele aldı ve onu Büyük Millet Meclisinden geçirmek İçin çalıştı.
Kabul ve itiraf etmek yerinde Dİur ki yeni kabine ve Maliye Bakanının büdcesi eski heyetin tasvibinden öyle uzun boylu bir fark göstermedi. O kadar aranılan, istenilen ve hakikaten çok lâzım olan külli ve ciddî tasarruf yapılmadı, yapılamadı. Ufak, tefek bazı kırpıntılarla iktifa o-lundu... Her ne hal ise büdce sıla ve geceli, gündüzlü çalışmalarla Meclisten geçti.
Bu yorgunluktan sonra bir duraklama ve nefes alma zaruri idi. İşte şimdi o devre ve dinlenme de bitmiş olduğundan yeni kabinenin hakiki çehresini gösterecek faaliyet zamanı gelmiş, çatmış bulunuyor.
Başbakan önümüzdeki haftalarda girişeceği teşebbüsler ve Meclise sevkedeceği kanun projeleriyle simasını gösterecektir. Acaba seleflerinin kısır yollarında devam ederek geniş bir oyalama ve,savsaklama ve mazinin kabahatlerini örtbas etme politikası mı takip edecek, yoksa dürüst, açık, serbest bir yol tutarak tatsız mazi He alâkasını mı kesecektir?
Halk Partisinin geçmişte göze batan noksanlan tamamiyle antidemokratik kanunlarla idare edilmemiz ve ayrıca suiistimal1 ve yolsuzlukların hiç bir suretle cezaya maruz olnıamalandır.
Hükümet şefi bu iki kusur ve kabahate karşı ceplıe alacak mı, alabilecek mi? Yâni bir taraftan ‘“‘tiıicmokratik mevzuatımızı yü-r rlükteu kaldırıp atacak mıdır? Seçim Kanun,,, Matbuat Kanunu, Kanunu. Ce“ Kanunumuzun wk ,,ddrtu ve baskı endişesi uyandıran hükümleri baştan aşağı tâdil olunarak Garp demokrasisine uygun örneklere intibak ettirilecek midir?
Diğer taraftan, ne kadar yüksek mevkiler İşgal etmiş olurlarsa olsunlar, suiistimal yapmış olanlar adalet huzuruna çıkarılacaklar mıdır? Baksanıza, Meclisin son oturumunda Sinan Tekelioğ-lu, no kadar dikkati çekecek if-Baatte bulundu. Eski bakanların nüfuzlularından iki şahıs Ayvalıkta zeytinlikleri kendi hesaplarına ncuz bedel İle kapatmak için muhtemel rakiplerini tam müza-ynlo ânında polis karakollarında •üriindürmüş ve oyalamışlardır. Ancak müzayede olup bittikten •onra, yâni ati alan Üsküdan geçtikten sonra o zavallıları ser-beet bırakmışlardır. Bu cihetle-(Devamı 8a. • 8Ü. « de)
(B.B.C, — A.A. — A.P. ve Nalca ajans haberlerinden kısaltıl .
Evvelki gece Surlyede bir met darbesi vuk ütülmüştür.
Hükümet darbesi gece yansından yarım saat evvel ordu birliklerinin, Cumhurbaşkanlığı yun, bakanlıkları, hlrûmet bl nnı işgal ettikleri zaman v gelmiştir:
Hâdise hakkındaki İlk haberler Aramandan gelmiş ve nihayet dün öğleden sonra Şam radyosu fmdan teyid edilmiştir.
Hükümet darbesi netleesind l&hlı kuvvetler komutanı ve kurmaybaşkanı albay Hüsnü Zaim İktidarı ele almış bulunmaktadır. Şam radyosu tarafından İlk olarak yayınlanan bir beyannamede herkesin işlerine eskiri gibi devam etmesi, vukua gelen hâdisenin yal (Dovamı Sa: S Su: 3 de)
Ankarada
Surlyenin Ankara elçisi IhsaH Elşerif bey
Hükümet darbesi
Bunytrntn maruf şeMrlsrinden Humus’dan bir görünüş
Mersin San’at Okuluna
narh
saatli bomba kondu
Araplar arasında yeni bir toparlanma mânasına alınıyor
korkusu!
Suriye Elçisi acele
Ankara'yagitti
Elçinin Yeni Sabaha demeci
Darbeyi hazırbyanların müfrit Yahudi düşmanı olmaları yeni bir harb ihtimalini hatırlatıyor Surlyede yapılan hükümet darbesi haberi dün şehrimizdeki a-rab mahfilleri arasında derhal duyulmuş ve bu isyanın Filistin meselesinde uzlaşma taraftan ol mayanlar tarafından yapılması
arab mahfillerinde memnunluk uyandırmıştır.
İki gündenberi şehrimizde bulunan Suriye elçisi İhsan Elşerif beye hükümet darbesi haberi dün (Devamı Sa. s SU. 1 de)
Ankara,- 30 (Adil Akbay, telefonla bildiriyor) — Bugün Süri-yede vukua gelen hükümet darbesi şehrimiz resmî ve siyasî mahfillerinde alâka ile takip edilmektedir. Resmî mahfiller bu hâdiseyi bir memleketin iç h/ldlsoei . diye vasıflandırarak herhangi bir tefsirde bulunmaktan kaçınmışlardır. Ancak politika mahfilleri Suriye işine büyük önem vermektedirler. Bu hâdisenin büyük Suriye dâvasiyle alâkası bulunma-
(Dovamı Sa. S Sü. 4 do)
İstanbul
D. P. ve Lâiklik
Bayar, Lâikliğin, Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak D. Parti programında kalacağını söylüyor
Balıkesir 30 (Hususi surette göderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar bugün Balıkesirden ayrılmadan önce, lâiklik mes'elesi etrafında il kongresinde cereyan eden mü zakerelerin umumi efkâra aljse
den krnmı hakkında şu izahatı vermiştir;
— Kongremizde bir delege ar kadaş lâiklik prensibi aleyhinde bulundu. Fakat buna derhal bir çok delege arkadaşlar cevap ver d-ği gibi 12 ilçe başkanınin tak (Devamı: Sa, S 8Ü, 3 do)
Barbakan, Türk
mimarların arzusunu
uygun buldu
Ankara 30 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Pazar günü Hal-kevinde Yüksek Mimar ve Yüksek Mühendisler kongresi kararı ile seçilmiş olan mimar ve mü -hendislerden mürekkep bir heyet Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş ve arzedllen dilekleri dinlemek suretile mühendis ve mimarlarla yakından ilgilenmiş -terdir.
(Dovamı Sa: 8 8Ü: 5 do)
Washingtonda bir cami yapılıyor
:1k r,,nltin temcI atn,a son zamanlarda, Hazrrll Muham
rinln »'''«*> Va,m(,lo,ıda uop,l»u5br. Cami, mtlsUlman memleketi,
7’“' Win -Va,mutan Ca„M Te,ki
liva edecektir ne sdr^ i** /'«î zamanda lalam Kültür BnMttleUnU lk
ni l/Mermektedir.^ " laıldalımabdereklerdtr. Ynkamloki resim camiin krokim
Komünist tahrikçiler hakkındaki mahkeme karan arifesinde meydana çıkan bu hareket dikkate şayan görüldü. İpuçları bulunamath
Çukurova işçileri komünizmi (el’in ettiler
Atlantik
Bevin, «Paktın tatbik mevkiine konulması lâzımdır»
I ıto ıııın gazetesi Atlantik Paktına
hücuma geçli
Nevyork, 30 (AJP.) — İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, »Quecn Mary» transatlantiğinde kendisini karşıhyan gazetecilere verdiği demeçte, kuzey Atlantik paktının, gelecek birçok nesli harbden koruyacak bir tesanüd paktı olduğunu söylemiştir.
Bevin, Atlantik ittifakı savunma kudretinin, bu andlaşmayı im-zalıyacak bütün memleketlerden elde edeceği destekleyişe bağlı bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Memleketler derken, yalnız devletleri değil, fakat milletleri de kastediyorum. Bu paktın gerisinde milletlerin manevî kuvveti olunca, arzu ettiğimiz şartlan kurmağa muktedir olacağız. Batı dünyasının büyük potansiyelleri mevcut olup, iki harbin tah-ribino rağmen Batı manevî ve maddî bakımdan hayatî bir kudret haline sokulabilir, öğrendiğimiz dersler, iktisat, kültür ve savunma alanlarında daha geniş ve (Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
Beyazıt'taki
cinayet
Bir vatandaş bıçakla, ııarak yere serildi
Dün akşam Beyazıtta, Koska caddesinin başlangıcındaki kahve do feci bir cinayet işlenmiştir.
Kahvede çayla peynir ekmek yemekte olan Mehmet İle öteden beri arası açık bulunan Hüseyin, içeriyo girerek kavgaya başla -mış, fakat kahvedekiler tarafından dışarıya çıkarılmıştır. Buna daha fazla sinirlenen Hüseyin, başı İle kahvehanenin camını çerçevesini kırarak ve kendi yüzü nü.de kanlar içinde bırakarak zor
(Davamı Sa, s 8Ü. 6 da)
Iskenderunda casusluk yapmaktan sanık olarak yakalanan Corç ve kardeşi.. (Foto: Yeni Sabah - Hatay) bomba bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğü, derhal tahkikata başlamıştır. Şu âne kadar bir ipucu elde edildiğine dair ber alınamamıştır.
Bu hâdisenin ehemmiyetli gö rülen bir tarafı da şudur; Çu-(Devamı. Sa. 5 Su. 6)
Bari’de çıkan karışıklık Jarı polis.bastırdı
Roma; 30 (AJ’.) — Bugün Gll ■ ney îtalyada, Bari'de ani bir harp korkusu, pazar yerinde karışıklıklar çıkamasın» yol açmıştır. Ba-aın haberlerine göre, bu karışıklık lann polis tarafından bastırılması icabctmlştir. .
Hâdiseler şu şekilde başlamış • tır: Bu sabah pazar yerinde, harbin patlak vermek üzere bulunduğuna dair şayialar dolaşmağa başlamıştır. Az sonra herkes birbirine (harp bugün kopacak» demeye başlamış ve nihayet herkes öğle den sonra Bari'nin taarruzsa uğru yacağma inanmıştır. Bağıra çağıra ağlamaya başlayan ev kadın 4 ları, alışverişi kesip derhal evlerine kaçmışlar ve bu arada esnaf da alabildiğine flatlan yükseltmiş tir. öğleden sonra gerginlik büs -bütün artmış ve nihayet iki kişi arasında çıkan bir kavga umumi bir arbede halini, almıştır. Polis müdahale zorunda kalmış ve sopa kullanmak suretile pazar yerini temizlemiştir.
Mersin 30 (Telefola) — Cenup İllerinde yer yer kendini gösteren komünizm tahrikâtı hak kında açılan tahkikat devam e-dcrken bugün burada yeni bir hâdise ile karşılaşılmış, şehri -miz san'at okulunda bir saatli
Almanya Güzellik
ha-
Göztepe Atinada Olimpiyakosu yendi
Atina 30 (Telsizle) — Atina-ya birkaç maç yapmak için gelmiş olan İzmir'in Göztepe takı • mı ilk maçını bugün Olimpiya-kos ile yapmıştır. Maç 2 — 0, Göztepenin galibiyetile bitmiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
San'at Şûrası lâzım!
ULUNAY
Tiyatromuzun bir inhitat dov> ri yaşamakta olduğu »üpho götürmez bir hakikattir. Dünyanın on namlı eserlerindim biri olduğu halde sahnomizdo pek fona temsil edilen (Ruy Blas) danbcrl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı birbirinden yit vo kötü osorlerlo bocalamak-dır. Bu (dokadans) Şohlr Mooll-ide bazı azanın dikkatini oolbot-mlş, tiyatromuzun ıslahı İçin yalnız temenni hududunda kalmıyan tek-sürülmüştür.
ıldo momlekef
kontrolsüz kalmıştır. Valim.z, Şohlr Tiyatrosunun ancak (kışrı) ne meşgul olmaktadır. Hükümlerini yalnız zovahlre göro yürütüyorlar; halbuki tiyatro pek geniş vo derin bir san'at şubesidir; derdi do o nls-botto büyüktür. Şohlr Tiyatrosunun senolerdonberi içlndo bocaladığı buh ranın hazin notlcolerlni görüyoruz. Tiyatromuz yonl beş senodonborl ancak oski sanatkârların büyük defterleri sayeslndo tutunabiliyor. Türk sahnesi beklenen zındelıftl, tiyetl verecek olan olomanlar-mahrumdur ve mahrum kala-çiinkü artiste kendi varit* at atını oynatabilmek işin ıiduftu saha temin odılme-
Almanyada işgale bütün urluklara rağmen güzellik kıra iyeleri seçimi ihmal edilmemek-edir. Yukarıda resmini gördü -ğiinüz genç kadın 191/9 Alman -ya güzellik kırallçesi seçilmiştir. Adı İnce Loemenstcin’dir, ye £7 ı/aştndadtr. Aslen Stuttgratlıdır. | {Foto: A. P.i
gbotslzilfto uft yarak sahneden siliniyor. Yal Paydos» da olduğu gibi halkın r ini kazanarak bir tiyatroyu honıcn omon bütün mevsim ataloto uğratıyor. Bunların ikisi do doftru do-ftlldlr.
şohlr Tiyatrosunda (reportuvar) diye bir şey yoktur. Halk, ınahdud bir mevsim müddetimse doftişlk esorlor soyrotmoyeookllr. Oynanan oserlor arasında tokrar tekrar soy-rodllınofto lâyık plyoslor (Sahâylf-I-münsiyo) dosyasına glrerok -dor-anbar» ediliyorlar. Bunun osbabı ınalümdur.
Tiyatromuz, san'at vadisinde
adamlar sanneınızın ek küsmüşler vo blror tarafa çokllmişlordlr; bunları toplamak vo doğru söze kızmıyarak tenkldo sinlrlonml.Mrok tahammülle dinlemek hakşinaslığını göstor-
Muhtoreın Valinin her şeyden
evvel önayak olması lâzım geldlgl
mesola budur; yalnız mahdud kişi-
leri dlnlomomell, biraz da umumi
efkârı dinlemeli.
PERŞEMBE 31 MART 1949 Sahibi s Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosnıanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785 Yeni Sabah 11 inci YJ, No. 3598 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.aı 1 10 Kuruş Ruslar İran hududunu aştılar Tahran, 30 (A.A.) «afp» — Yan resmî «îttl-Jâat» gazetesi tarafından bildirildiğine göre Sovyet hudut muhafızlan Iran topraklarına 80 kilometre derinliğinde girerek Iran askerlerine taarruzda bulunmuşlardır.
Suriye'de Bir Hükümet Darbesi Oldu
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve[ [kabine üyeleri tevkif olundu\
Hükümet darbesi, silâh
patlamadan başarıldı
Bütün Suriye de örfî idare ilân edildi. Hükümet darbesini hazırlıyan Silâhlı Kuvvetler Komutanı Albay Hüsnü Zaim, iktidarı ele geçirdi
Müsbet Çalışma vakti 4^* emseddin Giinaltay kabi-nesinin müsbet ve verimli bir çalışma niyeti var ise —W, biz, buna inanmak istiyoruz— bunu meydana vurmak vakti ta-mamiyle gelmiş, çatmıştır. Bilindiği gibi yeni kabine başkanı, bütün Halk Partili selefleri gibi, heyetini kurduğu vakit Meclis huzurunda çok tatlı sözler sarfet-mlş ve İyi vûldlerde bulunmuştu. Bir hükümet adamı, programını tahakkuk ettirmek İçin derhal faaliyete geçer ve geçmesi lâzımdır. Fakat bu kabine hiç de normal olmıyan şartlar aJtmda İşbaşına geldi. Mecliste tam büdce müzakeresine başlanacağı sırada Haşan Saka İstifa etti. Çünkü encümenlere yaptığı büdce tekliflerinin hemen hepsi reddedildi. Binaenaleyh Şemseddin Günal-tay, arkadaşlarım seçerek bir kombinezon meydana getirince, Ük ve müstacel hedef olarak büdceyi ele aldı ve onu Büyük Millet Meclisinden geçirmek İçin çalıştı.
Kabul ve itiraf etmek yerinde Dİur ki yeni kabine ve Maliye Bakanının büdcesi eski heyetin tasvibinden öyle uzun boylu bir fark göstermedi. O kadar aranılan, istenilen ve hakikaten çok lâzım olan külli ve ciddî tasarruf yapılmadı, yapılamadı. Ufak, tefek bazı kırpıntılarla iktifa o-lundu... Her ne hal ise büdce sıla ve geceli, gündüzlü çalışmalarla Meclisten geçti.
Bu yorgunluktan sonra bir duraklama ve nefes alma zaruri idi. İşte şimdi o devre ve dinlenme de bitmiş olduğundan yeni kabinenin hakiki çehresini gösterecek faaliyet zamanı gelmiş, çatmış bulunuyor.
Başbakan önümüzdeki haftalarda girişeceği teşebbüsler ve Meclise sevkedeceği kanun projeleriyle simasını gösterecektir. Acaba seleflerinin kısır yollarında devam ederek geniş bir oyalama ve,savsaklama ve mazinin kabahatlerini örtbas etme politikası mı takip edecek, yoksa dürüst, açık, serbest bir yol tutarak tatsız mazi He alâkasını mı kesecektir?
Halk Partisinin geçmişte göze batan noksanlan tamamiyle antidemokratik kanunlarla idare edilmemiz ve ayrıca suiistimal1 ve yolsuzlukların hiç bir suretle cezaya maruz olnıamalandır.
Hükümet şefi bu iki kusur ve kabahate karşı ceplıe alacak mı, alabilecek mi? Yâni bir taraftan ‘“‘tiıicmokratik mevzuatımızı yü-r rlükteu kaldırıp atacak mıdır? Seçim Kanun,,, Matbuat Kanunu, Kanunu. Ce“ Kanunumuzun wk ,,ddrtu ve baskı endişesi uyandıran hükümleri baştan aşağı tâdil olunarak Garp demokrasisine uygun örneklere intibak ettirilecek midir?
Diğer taraftan, ne kadar yüksek mevkiler İşgal etmiş olurlarsa olsunlar, suiistimal yapmış olanlar adalet huzuruna çıkarılacaklar mıdır? Baksanıza, Meclisin son oturumunda Sinan Tekelioğ-lu, no kadar dikkati çekecek if-Baatte bulundu. Eski bakanların nüfuzlularından iki şahıs Ayvalıkta zeytinlikleri kendi hesaplarına ncuz bedel İle kapatmak için muhtemel rakiplerini tam müza-ynlo ânında polis karakollarında •üriindürmüş ve oyalamışlardır. Ancak müzayede olup bittikten •onra, yâni ati alan Üsküdan geçtikten sonra o zavallıları ser-beet bırakmışlardır. Bu cihetle-(Devamı 8a. • 8Ü. « de)
(B.B.C, — A.A. — A.P. ve Nalca ajans haberlerinden kısaltıl .
Evvelki gece Surlyede bir met darbesi vuk ütülmüştür.
Hükümet darbesi gece yansından yarım saat evvel ordu birliklerinin, Cumhurbaşkanlığı yun, bakanlıkları, hlrûmet bl nnı işgal ettikleri zaman v gelmiştir:
Hâdise hakkındaki İlk haberler Aramandan gelmiş ve nihayet dün öğleden sonra Şam radyosu fmdan teyid edilmiştir.
Hükümet darbesi netleesind l&hlı kuvvetler komutanı ve kurmaybaşkanı albay Hüsnü Zaim İktidarı ele almış bulunmaktadır. Şam radyosu tarafından İlk olarak yayınlanan bir beyannamede herkesin işlerine eskiri gibi devam etmesi, vukua gelen hâdisenin yal (Dovamı Sa: S Su: 3 de)
Ankarada
Surlyenin Ankara elçisi IhsaH Elşerif bey
Hükümet darbesi
Bunytrntn maruf şeMrlsrinden Humus’dan bir görünüş
Mersin San’at Okuluna
narh
saatli bomba kondu
Araplar arasında yeni bir toparlanma mânasına alınıyor
korkusu!
Suriye Elçisi acele
Ankara'yagitti
Elçinin Yeni Sabaha demeci
Darbeyi hazırbyanların müfrit Yahudi düşmanı olmaları yeni bir harb ihtimalini hatırlatıyor Surlyede yapılan hükümet darbesi haberi dün şehrimizdeki a-rab mahfilleri arasında derhal duyulmuş ve bu isyanın Filistin meselesinde uzlaşma taraftan ol mayanlar tarafından yapılması
arab mahfillerinde memnunluk uyandırmıştır.
İki gündenberi şehrimizde bulunan Suriye elçisi İhsan Elşerif beye hükümet darbesi haberi dün (Devamı Sa. s SU. 1 de)
Ankara,- 30 (Adil Akbay, telefonla bildiriyor) — Bugün Süri-yede vukua gelen hükümet darbesi şehrimiz resmî ve siyasî mahfillerinde alâka ile takip edilmektedir. Resmî mahfiller bu hâdiseyi bir memleketin iç h/ldlsoei . diye vasıflandırarak herhangi bir tefsirde bulunmaktan kaçınmışlardır. Ancak politika mahfilleri Suriye işine büyük önem vermektedirler. Bu hâdisenin büyük Suriye dâvasiyle alâkası bulunma-
(Dovamı Sa. S Sü. 4 do)
İstanbul
D. P. ve Lâiklik
Bayar, Lâikliğin, Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak D. Parti programında kalacağını söylüyor
Balıkesir 30 (Hususi surette göderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar bugün Balıkesirden ayrılmadan önce, lâiklik mes'elesi etrafında il kongresinde cereyan eden mü zakerelerin umumi efkâra aljse
den krnmı hakkında şu izahatı vermiştir;
— Kongremizde bir delege ar kadaş lâiklik prensibi aleyhinde bulundu. Fakat buna derhal bir çok delege arkadaşlar cevap ver d-ği gibi 12 ilçe başkanınin tak (Devamı: Sa, S 8Ü, 3 do)
Barbakan, Türk
mimarların arzusunu
uygun buldu
Ankara 30 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Pazar günü Hal-kevinde Yüksek Mimar ve Yüksek Mühendisler kongresi kararı ile seçilmiş olan mimar ve mü -hendislerden mürekkep bir heyet Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş ve arzedllen dilekleri dinlemek suretile mühendis ve mimarlarla yakından ilgilenmiş -terdir.
(Dovamı Sa: 8 8Ü: 5 do)
Washingtonda bir cami yapılıyor
:1k r,,nltin temcI atn,a son zamanlarda, Hazrrll Muham
rinln »'''«*> Va,m(,lo,ıda uop,l»u5br. Cami, mtlsUlman memleketi,
7’“' Win -Va,mutan Ca„M Te,ki
liva edecektir ne sdr^ i** /'«î zamanda lalam Kültür BnMttleUnU lk
ni l/Mermektedir.^ " laıldalımabdereklerdtr. Ynkamloki resim camiin krokim
Komünist tahrikçiler hakkındaki mahkeme karan arifesinde meydana çıkan bu hareket dikkate şayan görüldü. İpuçları bulunamath
Çukurova işçileri komünizmi (el’in ettiler
Atlantik
Bevin, «Paktın tatbik mevkiine konulması lâzımdır»
I ıto ıııın gazetesi Atlantik Paktına
hücuma geçli
Nevyork, 30 (AJP.) — İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, »Quecn Mary» transatlantiğinde kendisini karşıhyan gazetecilere verdiği demeçte, kuzey Atlantik paktının, gelecek birçok nesli harbden koruyacak bir tesanüd paktı olduğunu söylemiştir.
Bevin, Atlantik ittifakı savunma kudretinin, bu andlaşmayı im-zalıyacak bütün memleketlerden elde edeceği destekleyişe bağlı bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Memleketler derken, yalnız devletleri değil, fakat milletleri de kastediyorum. Bu paktın gerisinde milletlerin manevî kuvveti olunca, arzu ettiğimiz şartlan kurmağa muktedir olacağız. Batı dünyasının büyük potansiyelleri mevcut olup, iki harbin tah-ribino rağmen Batı manevî ve maddî bakımdan hayatî bir kudret haline sokulabilir, öğrendiğimiz dersler, iktisat, kültür ve savunma alanlarında daha geniş ve (Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
Beyazıt'taki
cinayet
Bir vatandaş bıçakla, ııarak yere serildi
Dün akşam Beyazıtta, Koska caddesinin başlangıcındaki kahve do feci bir cinayet işlenmiştir.
Kahvede çayla peynir ekmek yemekte olan Mehmet İle öteden beri arası açık bulunan Hüseyin, içeriyo girerek kavgaya başla -mış, fakat kahvedekiler tarafından dışarıya çıkarılmıştır. Buna daha fazla sinirlenen Hüseyin, başı İle kahvehanenin camını çerçevesini kırarak ve kendi yüzü nü.de kanlar içinde bırakarak zor
(Davamı Sa, s 8Ü. 6 da)
Iskenderunda casusluk yapmaktan sanık olarak yakalanan Corç ve kardeşi.. (Foto: Yeni Sabah - Hatay) bomba bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğü, derhal tahkikata başlamıştır. Şu âne kadar bir ipucu elde edildiğine dair ber alınamamıştır.
Bu hâdisenin ehemmiyetli gö rülen bir tarafı da şudur; Çu-(Devamı. Sa. 5 Su. 6)
Bari’de çıkan karışıklık Jarı polis.bastırdı
Roma; 30 (AJ’.) — Bugün Gll ■ ney îtalyada, Bari'de ani bir harp korkusu, pazar yerinde karışıklıklar çıkamasın» yol açmıştır. Ba-aın haberlerine göre, bu karışıklık lann polis tarafından bastırılması icabctmlştir. .
Hâdiseler şu şekilde başlamış • tır: Bu sabah pazar yerinde, harbin patlak vermek üzere bulunduğuna dair şayialar dolaşmağa başlamıştır. Az sonra herkes birbirine (harp bugün kopacak» demeye başlamış ve nihayet herkes öğle den sonra Bari'nin taarruzsa uğru yacağma inanmıştır. Bağıra çağıra ağlamaya başlayan ev kadın 4 ları, alışverişi kesip derhal evlerine kaçmışlar ve bu arada esnaf da alabildiğine flatlan yükseltmiş tir. öğleden sonra gerginlik büs -bütün artmış ve nihayet iki kişi arasında çıkan bir kavga umumi bir arbede halini, almıştır. Polis müdahale zorunda kalmış ve sopa kullanmak suretile pazar yerini temizlemiştir.
Mersin 30 (Telefola) — Cenup İllerinde yer yer kendini gösteren komünizm tahrikâtı hak kında açılan tahkikat devam e-dcrken bugün burada yeni bir hâdise ile karşılaşılmış, şehri -miz san'at okulunda bir saatli
Almanya Güzellik
ha-
Göztepe Atinada Olimpiyakosu yendi
Atina 30 (Telsizle) — Atina-ya birkaç maç yapmak için gelmiş olan İzmir'in Göztepe takı • mı ilk maçını bugün Olimpiya-kos ile yapmıştır. Maç 2 — 0, Göztepenin galibiyetile bitmiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
San'at Şûrası lâzım!
ULUNAY
Tiyatromuzun bir inhitat dov> ri yaşamakta olduğu »üpho götürmez bir hakikattir. Dünyanın on namlı eserlerindim biri olduğu halde sahnomizdo pek fona temsil edilen (Ruy Blas) danbcrl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı birbirinden yit vo kötü osorlerlo bocalamak-dır. Bu (dokadans) Şohlr Mooll-ide bazı azanın dikkatini oolbot-mlş, tiyatromuzun ıslahı İçin yalnız temenni hududunda kalmıyan tek-sürülmüştür.
ıldo momlekef
kontrolsüz kalmıştır. Valim.z, Şohlr Tiyatrosunun ancak (kışrı) ne meşgul olmaktadır. Hükümlerini yalnız zovahlre göro yürütüyorlar; halbuki tiyatro pek geniş vo derin bir san'at şubesidir; derdi do o nls-botto büyüktür. Şohlr Tiyatrosunun senolerdonberi içlndo bocaladığı buh ranın hazin notlcolerlni görüyoruz. Tiyatromuz yonl beş senodonborl ancak oski sanatkârların büyük defterleri sayeslndo tutunabiliyor. Türk sahnesi beklenen zındelıftl, tiyetl verecek olan olomanlar-mahrumdur ve mahrum kala-çiinkü artiste kendi varit* at atını oynatabilmek işin ıiduftu saha temin odılme-
Almanyada işgale bütün urluklara rağmen güzellik kıra iyeleri seçimi ihmal edilmemek-edir. Yukarıda resmini gördü -ğiinüz genç kadın 191/9 Alman -ya güzellik kırallçesi seçilmiştir. Adı İnce Loemenstcin’dir, ye £7 ı/aştndadtr. Aslen Stuttgratlıdır. | {Foto: A. P.i
gbotslzilfto uft yarak sahneden siliniyor. Yal Paydos» da olduğu gibi halkın r ini kazanarak bir tiyatroyu honıcn omon bütün mevsim ataloto uğratıyor. Bunların ikisi do doftru do-ftlldlr.
şohlr Tiyatrosunda (reportuvar) diye bir şey yoktur. Halk, ınahdud bir mevsim müddetimse doftişlk esorlor soyrotmoyeookllr. Oynanan oserlor arasında tokrar tekrar soy-rodllınofto lâyık plyoslor (Sahâylf-I-münsiyo) dosyasına glrerok -dor-anbar» ediliyorlar. Bunun osbabı ınalümdur.
Tiyatromuz, san'at vadisinde
adamlar sanneınızın ek küsmüşler vo blror tarafa çokllmişlordlr; bunları toplamak vo doğru söze kızmıyarak tenkldo sinlrlonml.Mrok tahammülle dinlemek hakşinaslığını göstor-
Muhtoreın Valinin her şeyden
evvel önayak olması lâzım geldlgl
mesola budur; yalnız mahdud kişi-
leri dlnlomomell, biraz da umumi
efkârı dinlemeli.
PERŞEMBE 31 MART 1949 Sahibi s Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosnıanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785 Yeni Sabah 11 inci YJ, No. 3598 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say.aı 1 10 Kuruş Ruslar İran hududunu aştılar Tahran, 30 (A.A.) «afp» — Yan resmî «îttl-Jâat» gazetesi tarafından bildirildiğine göre Sovyet hudut muhafızlan Iran topraklarına 80 kilometre derinliğinde girerek Iran askerlerine taarruzda bulunmuşlardır.
Suriye'de Bir Hükümet Darbesi Oldu
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve[ [kabine üyeleri tevkif olundu\
Hükümet darbesi, silâh
patlamadan başarıldı
Bütün Suriye de örfî idare ilân edildi. Hükümet darbesini hazırlıyan Silâhlı Kuvvetler Komutanı Albay Hüsnü Zaim, iktidarı ele geçirdi
Müsbet Çalışma vakti 4^* emseddin Giinaltay kabi-nesinin müsbet ve verimli bir çalışma niyeti var ise —W, biz, buna inanmak istiyoruz— bunu meydana vurmak vakti ta-mamiyle gelmiş, çatmıştır. Bilindiği gibi yeni kabine başkanı, bütün Halk Partili selefleri gibi, heyetini kurduğu vakit Meclis huzurunda çok tatlı sözler sarfet-mlş ve İyi vûldlerde bulunmuştu. Bir hükümet adamı, programını tahakkuk ettirmek İçin derhal faaliyete geçer ve geçmesi lâzımdır. Fakat bu kabine hiç de normal olmıyan şartlar aJtmda İşbaşına geldi. Mecliste tam büdce müzakeresine başlanacağı sırada Haşan Saka İstifa etti. Çünkü encümenlere yaptığı büdce tekliflerinin hemen hepsi reddedildi. Binaenaleyh Şemseddin Günal-tay, arkadaşlarım seçerek bir kombinezon meydana getirince, Ük ve müstacel hedef olarak büdceyi ele aldı ve onu Büyük Millet Meclisinden geçirmek İçin çalıştı.
Kabul ve itiraf etmek yerinde Dİur ki yeni kabine ve Maliye Bakanının büdcesi eski heyetin tasvibinden öyle uzun boylu bir fark göstermedi. O kadar aranılan, istenilen ve hakikaten çok lâzım olan külli ve ciddî tasarruf yapılmadı, yapılamadı. Ufak, tefek bazı kırpıntılarla iktifa o-lundu... Her ne hal ise büdce sıla ve geceli, gündüzlü çalışmalarla Meclisten geçti.
Bu yorgunluktan sonra bir duraklama ve nefes alma zaruri idi. İşte şimdi o devre ve dinlenme de bitmiş olduğundan yeni kabinenin hakiki çehresini gösterecek faaliyet zamanı gelmiş, çatmış bulunuyor.
Başbakan önümüzdeki haftalarda girişeceği teşebbüsler ve Meclise sevkedeceği kanun projeleriyle simasını gösterecektir. Acaba seleflerinin kısır yollarında devam ederek geniş bir oyalama ve,savsaklama ve mazinin kabahatlerini örtbas etme politikası mı takip edecek, yoksa dürüst, açık, serbest bir yol tutarak tatsız mazi He alâkasını mı kesecektir?
Halk Partisinin geçmişte göze batan noksanlan tamamiyle antidemokratik kanunlarla idare edilmemiz ve ayrıca suiistimal1 ve yolsuzlukların hiç bir suretle cezaya maruz olnıamalandır.
Hükümet şefi bu iki kusur ve kabahate karşı ceplıe alacak mı, alabilecek mi? Yâni bir taraftan ‘“‘tiıicmokratik mevzuatımızı yü-r rlükteu kaldırıp atacak mıdır? Seçim Kanun,,, Matbuat Kanunu, Kanunu. Ce“ Kanunumuzun wk ,,ddrtu ve baskı endişesi uyandıran hükümleri baştan aşağı tâdil olunarak Garp demokrasisine uygun örneklere intibak ettirilecek midir?
Diğer taraftan, ne kadar yüksek mevkiler İşgal etmiş olurlarsa olsunlar, suiistimal yapmış olanlar adalet huzuruna çıkarılacaklar mıdır? Baksanıza, Meclisin son oturumunda Sinan Tekelioğ-lu, no kadar dikkati çekecek if-Baatte bulundu. Eski bakanların nüfuzlularından iki şahıs Ayvalıkta zeytinlikleri kendi hesaplarına ncuz bedel İle kapatmak için muhtemel rakiplerini tam müza-ynlo ânında polis karakollarında •üriindürmüş ve oyalamışlardır. Ancak müzayede olup bittikten •onra, yâni ati alan Üsküdan geçtikten sonra o zavallıları ser-beet bırakmışlardır. Bu cihetle-(Devamı 8a. • 8Ü. « de)
(B.B.C, — A.A. — A.P. ve Nalca ajans haberlerinden kısaltıl .
Evvelki gece Surlyede bir met darbesi vuk ütülmüştür.
Hükümet darbesi gece yansından yarım saat evvel ordu birliklerinin, Cumhurbaşkanlığı yun, bakanlıkları, hlrûmet bl nnı işgal ettikleri zaman v gelmiştir:
Hâdise hakkındaki İlk haberler Aramandan gelmiş ve nihayet dün öğleden sonra Şam radyosu fmdan teyid edilmiştir.
Hükümet darbesi netleesind l&hlı kuvvetler komutanı ve kurmaybaşkanı albay Hüsnü Zaim İktidarı ele almış bulunmaktadır. Şam radyosu tarafından İlk olarak yayınlanan bir beyannamede herkesin işlerine eskiri gibi devam etmesi, vukua gelen hâdisenin yal (Dovamı Sa: S Su: 3 de)
Ankarada
Surlyenin Ankara elçisi IhsaH Elşerif bey
Hükümet darbesi
Bunytrntn maruf şeMrlsrinden Humus’dan bir görünüş
Mersin San’at Okuluna
narh
saatli bomba kondu
Araplar arasında yeni bir toparlanma mânasına alınıyor
korkusu!
Suriye Elçisi acele
Ankara'yagitti
Elçinin Yeni Sabaha demeci
Darbeyi hazırbyanların müfrit Yahudi düşmanı olmaları yeni bir harb ihtimalini hatırlatıyor Surlyede yapılan hükümet darbesi haberi dün şehrimizdeki a-rab mahfilleri arasında derhal duyulmuş ve bu isyanın Filistin meselesinde uzlaşma taraftan ol mayanlar tarafından yapılması
arab mahfillerinde memnunluk uyandırmıştır.
İki gündenberi şehrimizde bulunan Suriye elçisi İhsan Elşerif beye hükümet darbesi haberi dün (Devamı Sa. s SU. 1 de)
Ankara,- 30 (Adil Akbay, telefonla bildiriyor) — Bugün Süri-yede vukua gelen hükümet darbesi şehrimiz resmî ve siyasî mahfillerinde alâka ile takip edilmektedir. Resmî mahfiller bu hâdiseyi bir memleketin iç h/ldlsoei . diye vasıflandırarak herhangi bir tefsirde bulunmaktan kaçınmışlardır. Ancak politika mahfilleri Suriye işine büyük önem vermektedirler. Bu hâdisenin büyük Suriye dâvasiyle alâkası bulunma-
(Dovamı Sa. S Sü. 4 do)
İstanbul
D. P. ve Lâiklik
Bayar, Lâikliğin, Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak D. Parti programında kalacağını söylüyor
Balıkesir 30 (Hususi surette göderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar bugün Balıkesirden ayrılmadan önce, lâiklik mes'elesi etrafında il kongresinde cereyan eden mü zakerelerin umumi efkâra aljse
den krnmı hakkında şu izahatı vermiştir;
— Kongremizde bir delege ar kadaş lâiklik prensibi aleyhinde bulundu. Fakat buna derhal bir çok delege arkadaşlar cevap ver d-ği gibi 12 ilçe başkanınin tak (Devamı: Sa, S 8Ü, 3 do)
Barbakan, Türk
mimarların arzusunu
uygun buldu
Ankara 30 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Pazar günü Hal-kevinde Yüksek Mimar ve Yüksek Mühendisler kongresi kararı ile seçilmiş olan mimar ve mü -hendislerden mürekkep bir heyet Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiş ve arzedllen dilekleri dinlemek suretile mühendis ve mimarlarla yakından ilgilenmiş -terdir.
(Dovamı Sa: 8 8Ü: 5 do)
Washingtonda bir cami yapılıyor
:1k r,,nltin temcI atn,a son zamanlarda, Hazrrll Muham
rinln »'''«*> Va,m(,lo,ıda uop,l»u5br. Cami, mtlsUlman memleketi,
7’“' Win -Va,mutan Ca„M Te,ki
liva edecektir ne sdr^ i** /'«î zamanda lalam Kültür BnMttleUnU lk
ni l/Mermektedir.^ " laıldalımabdereklerdtr. Ynkamloki resim camiin krokim
Komünist tahrikçiler hakkındaki mahkeme karan arifesinde meydana çıkan bu hareket dikkate şayan görüldü. İpuçları bulunamath
Çukurova işçileri komünizmi (el’in ettiler
Atlantik
Bevin, «Paktın tatbik mevkiine konulması lâzımdır»
I ıto ıııın gazetesi Atlantik Paktına
hücuma geçli
Nevyork, 30 (AJP.) — İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, »Quecn Mary» transatlantiğinde kendisini karşıhyan gazetecilere verdiği demeçte, kuzey Atlantik paktının, gelecek birçok nesli harbden koruyacak bir tesanüd paktı olduğunu söylemiştir.
Bevin, Atlantik ittifakı savunma kudretinin, bu andlaşmayı im-zalıyacak bütün memleketlerden elde edeceği destekleyişe bağlı bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Memleketler derken, yalnız devletleri değil, fakat milletleri de kastediyorum. Bu paktın gerisinde milletlerin manevî kuvveti olunca, arzu ettiğimiz şartlan kurmağa muktedir olacağız. Batı dünyasının büyük potansiyelleri mevcut olup, iki harbin tah-ribino rağmen Batı manevî ve maddî bakımdan hayatî bir kudret haline sokulabilir, öğrendiğimiz dersler, iktisat, kültür ve savunma alanlarında daha geniş ve (Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
Beyazıt'taki
cinayet
Bir vatandaş bıçakla, ııarak yere serildi
Dün akşam Beyazıtta, Koska caddesinin başlangıcındaki kahve do feci bir cinayet işlenmiştir.
Kahvede çayla peynir ekmek yemekte olan Mehmet İle öteden beri arası açık bulunan Hüseyin, içeriyo girerek kavgaya başla -mış, fakat kahvedekiler tarafından dışarıya çıkarılmıştır. Buna daha fazla sinirlenen Hüseyin, başı İle kahvehanenin camını çerçevesini kırarak ve kendi yüzü nü.de kanlar içinde bırakarak zor
(Davamı Sa, s 8Ü. 6 da)
Iskenderunda casusluk yapmaktan sanık olarak yakalanan Corç ve kardeşi.. (Foto: Yeni Sabah - Hatay) bomba bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğü, derhal tahkikata başlamıştır. Şu âne kadar bir ipucu elde edildiğine dair ber alınamamıştır.
Bu hâdisenin ehemmiyetli gö rülen bir tarafı da şudur; Çu-(Devamı. Sa. 5 Su. 6)
Bari’de çıkan karışıklık Jarı polis.bastırdı
Roma; 30 (AJ’.) — Bugün Gll ■ ney îtalyada, Bari'de ani bir harp korkusu, pazar yerinde karışıklıklar çıkamasın» yol açmıştır. Ba-aın haberlerine göre, bu karışıklık lann polis tarafından bastırılması icabctmlştir. .
Hâdiseler şu şekilde başlamış • tır: Bu sabah pazar yerinde, harbin patlak vermek üzere bulunduğuna dair şayialar dolaşmağa başlamıştır. Az sonra herkes birbirine (harp bugün kopacak» demeye başlamış ve nihayet herkes öğle den sonra Bari'nin taarruzsa uğru yacağma inanmıştır. Bağıra çağıra ağlamaya başlayan ev kadın 4 ları, alışverişi kesip derhal evlerine kaçmışlar ve bu arada esnaf da alabildiğine flatlan yükseltmiş tir. öğleden sonra gerginlik büs -bütün artmış ve nihayet iki kişi arasında çıkan bir kavga umumi bir arbede halini, almıştır. Polis müdahale zorunda kalmış ve sopa kullanmak suretile pazar yerini temizlemiştir.
Mersin 30 (Telefola) — Cenup İllerinde yer yer kendini gösteren komünizm tahrikâtı hak kında açılan tahkikat devam e-dcrken bugün burada yeni bir hâdise ile karşılaşılmış, şehri -miz san'at okulunda bir saatli
Almanya Güzellik
ha-
Göztepe Atinada Olimpiyakosu yendi
Atina 30 (Telsizle) — Atina-ya birkaç maç yapmak için gelmiş olan İzmir'in Göztepe takı • mı ilk maçını bugün Olimpiya-kos ile yapmıştır. Maç 2 — 0, Göztepenin galibiyetile bitmiştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
San'at Şûrası lâzım!
ULUNAY
Tiyatromuzun bir inhitat dov> ri yaşamakta olduğu »üpho götürmez bir hakikattir. Dünyanın on namlı eserlerindim biri olduğu halde sahnomizdo pek fona temsil edilen (Ruy Blas) danbcrl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı birbirinden yit vo kötü osorlerlo bocalamak-dır. Bu (dokadans) Şohlr Mooll-ide bazı azanın dikkatini oolbot-mlş, tiyatromuzun ıslahı İçin yalnız temenni hududunda kalmıyan tek-sürülmüştür.
ıldo momlekef
kontrolsüz kalmıştır. Valim.z, Şohlr Tiyatrosunun ancak (kışrı) ne meşgul olmaktadır. Hükümlerini yalnız zovahlre göro yürütüyorlar; halbuki tiyatro pek geniş vo derin bir san'at şubesidir; derdi do o nls-botto büyüktür. Şohlr Tiyatrosunun senolerdonberi içlndo bocaladığı buh ranın hazin notlcolerlni görüyoruz. Tiyatromuz yonl beş senodonborl ancak oski sanatkârların büyük defterleri sayeslndo tutunabiliyor. Türk sahnesi beklenen zındelıftl, tiyetl verecek olan olomanlar-mahrumdur ve mahrum kala-çiinkü artiste kendi varit* at atını oynatabilmek işin ıiduftu saha temin odılme-
Almanyada işgale bütün urluklara rağmen güzellik kıra iyeleri seçimi ihmal edilmemek-edir. Yukarıda resmini gördü -ğiinüz genç kadın 191/9 Alman -ya güzellik kırallçesi seçilmiştir. Adı İnce Loemenstcin’dir, ye £7 ı/aştndadtr. Aslen Stuttgratlıdır. | {Foto: A. P.i
gbotslzilfto uft yarak sahneden siliniyor. Yal Paydos» da olduğu gibi halkın r ini kazanarak bir tiyatroyu honıcn omon bütün mevsim ataloto uğratıyor. Bunların ikisi do doftru do-ftlldlr.
şohlr Tiyatrosunda (reportuvar) diye bir şey yoktur. Halk, ınahdud bir mevsim müddetimse doftişlk esorlor soyrotmoyeookllr. Oynanan oserlor arasında tokrar tekrar soy-rodllınofto lâyık plyoslor (Sahâylf-I-münsiyo) dosyasına glrerok -dor-anbar» ediliyorlar. Bunun osbabı ınalümdur.
Tiyatromuz, san'at vadisinde
adamlar sanneınızın ek küsmüşler vo blror tarafa çokllmişlordlr; bunları toplamak vo doğru söze kızmıyarak tenkldo sinlrlonml.Mrok tahammülle dinlemek hakşinaslığını göstor-
Muhtoreın Valinin her şeyden
evvel önayak olması lâzım geldlgl
mesola budur; yalnız mahdud kişi-
leri dlnlomomell, biraz da umumi
efkârı dinlemeli.

Comments (0)