CUMA 1 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Yeni Sabah l@ l Tege Kuvvet Şurubu
NİSAN 1949 T0I adresi: «YENİ 6ABAH» İSTANBUL Telefon: 30785 11 inci Yıl, No. 3599 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFI1YIZ Sayısı ■ 10 Kuruş LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dışişleri Baltanı Necmettin Sadak bundan evvelki seyahatleri nden birine çıkarken..
Dışişleri Bakanının dün akşam verdiği beyanat
Sadak dedi ki: Sulhu korumak bakımından Atlantik Paktını eksik buluyoruz.
“Suriye vukuatını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. İsrail devletini acele tanıdığımıza kani değiliz. Bizden evvel bu emri vaki’i 42 devlet tanımıştır»
Matbuat
kanunu
Yürürlükte olan Matbuat Kanununun, Recep Peker , eliylo daha da sıkıştırılmış olan ’ cıvataları öyle görülüyor ki — Ankara haberleri sahih ise— kısmen gevşetâlecektir. Esasen- demokrasi ile idare edilmek İstiyoruz, hattâ biz en ileri demokrasi olduk diyebilmek için, İlk hamlede, faşist ltalyanm matbuat kanunu kökünden devrilmek ieabe-derdi. Şimdiye kadar gelen Halk Partili hükümetler Saraçoğlu Şükrüsiyle, Haşan Sakasiyle bu İşe yalnız lâfta yanaşmış, Peker İse hafifletici tâdil derken işi daha vahim bir hale sokmuş idi.
Sayın Şemseddin Günaltay antidemokratik kanunları kaldırmak hususunda Mecliste verdiği söze sadık kalmak niyetini izhar ediyor ve bu geri ve toptancı kanun değiştiriliyor. Anavatanı o-lan ltalyadan bundan dört yıl evvel, demokrasilerin zaferiyle, tar-dedilen bu kanun ancak Türkiye-de bir sığınak bulmuş ve orada Halk Partisi müfritlerinin himmetiyle hayatını idame edebilmiş idi. Yeni yeni engeller çıkarılmazsa bu kanunun artık günleri sayılı olduğu söylenebilir.
Ankara muhabirlerinin naklettikleri söylentilere göre tamamen hazırlanmış olan tâdil projesi bilhassa matbuat yoliyle işlenen suçlar için kanuna konulmuş cilan ağırlatın hükümleri ortadan kaldırmakta ve sadece neşir yo-liyie ika’ edilen cürümlerin ceza kanununun umumi hükümlerine tâbi olacağım belirtmektedir. Türk matbuatının şimdiye kadar tâbi olduğu İstisnaî ve öldürücü ıvjim o kadar ağır ve eşine, hattâ Mussolini i Lal yasında bile rastlanmaz hükümleri İhtiva ediyordu ki bu gibi kayıtların kaldırılması muhakkak bir İlerleme, demokrasiye doğru ufak bir kayına gibi sayılabilir. Amma şu nokta Üzerine şimdiden balmumu yapış-tımuüc yerinde olur kİ, esasen bizim ceza kmıunnmuz da faşist 1-talyamn cez* kanunundan tercüme ve iktibas edilmiştir, yâni ceza mevzuatımızdaki hükümler de, neşren İşlenen cürümler için hayliden hayli ağırdır. Binaenaleyh hakikî ve ciddi demokrasi yolunu tutmak hevesini açıklar göründüğümüze göre ceza kanunumuzdaki matbuata ait suçlara dair olan hükümleri tekrar gözden geçirmeli ve onları da demokrasi memleketlerindeki esaslara irca’ eylemelidir. Yoksa matbuat suçlarını sırf ceza kanunu çerçevesine sokmak ve o kadroya ithaf etmekle öyta olağanüstü bir demokratik adım atılmış sayılmaz. Eskiye nazaran belki İlerice bir merhale olur amma, ciddi demokrasi vâdishıe ulaşmaktan fok uzak bulunuruz.
Geçen günkü yazımızda Demok
rat Parti Başkanının nutkuna do-
kunduğumuz vakit matbuat hak-
kında bu muhalefet partisinin na-
sıl bir proje hazırladığını soruş-
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Ankaro, 31 (Telefonla) — Dış işleri Bakanı Necmettin Sadak bu akşam saat 19 da Dışişleri Bakanlığında gazetecileri kabul etmiş ve sordukları sualleri cevaplandırmıştır.
Hüsnü Zerim Suriyede bütün vaziyete hâkim
Fdris-Eı-Huri’nin başkanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasına çalışılıyor
Şomdaki Türk Elçisi, Albay Hüsnü Zaim ile iki defa görüştü; Suriyede sükûnet hüküm sürüyor, hükümet darbesinin çeşitli akisleri
— Amerikaya gidiyorsunuz, orada ne gibi temaslarda bulunacak ve neler konuşacaksınız?
— Bildiğiniz gibi Amerikaya Birleşmiş Milletler Genel kuru-(Devamı 8a. I SU. 1 do)
Celâl Bayar'ın yeni ve mühim demeci

Biz, Niçin Atlantik Paktının dışında kaldık?.
Şam, (BB.C. - A.A. - Nafen ve A.P. den kiBaltılarak alınmıştır) — Evvelki gün yapılan hükümet darbesinden eonra Suriye-do hayat normal bir şekle girmiş bulunmaktadır Gelen yeni haberler memleketin hiç bir yerinde hâdise çıkmadığını göstermektedir.
Parlâmentonun feshi ve yeni seçimlerin yapılması beklenmektedir. İktidarı elo almış bulunan Albay Hüsnü Zaim’in bir koalisyon hükümeti kurmağa çalıştığı bildirilmektedir.
Bütün hükümet daireleri dün sabahtan itibaren normal mesailerine başlamışlardır. Üniversiteliler yeni rejim lehinde nümayişler yapmışlardır. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır.
Henüz teyid edilmiyen bir habere göre Hüsnü Zaim yeni hükümetin teşkiline temsilciler meo 11si bakanı Faıis El - Huri’yi memur etmiştir.
(Devamı: 8a, S 6Ü, 3 do)
I
Bursa: 31 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D.P Genel başkanı CcJ8) Bayar, Balıkesir beyanatının yan lig tefsirlere meydan verecek tarz da basına aksetmiş olduğundan bu gün yeni bir beyanatta bulunmu,-
Celâl Bayar aynen şuhları söy -İçmiştir:
«— Dış politika hakkındaki görüşlerimi Antalya Demokrat Parti kongresinde vs onu taklb eden gün lerde yine Antalyada matbuat* verdiğim beyanatla belirtmiştim, (Devamı 8a. s SU. 4 de)
(X) işaretli, Saniyedeki hükümet darbesinin kahramanı Albay
Hilsnü Zaimdir
g toıcuıarın verdiği tafsilât.. ;
Dün, Şamdan ğclenPaa Amerikan uçağı, Suriyedekl j hükümet darbesinden sonra, ilk yolcuları Islanbula getir- S J iniştir. Hükümet darbesi sırasında Suriyede bulunan bu 5 B yolcular kendilerde görüşen bir muharririmize şunları an- f 5 tatmışlardır; (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do) g

ŞAM'DAN GELEN
İLK YOLCULAR
Hükümet darbesi nasıl oldu? Yolcuların verdiği tafsilât.
J yolcular kene
S tatmışlardır:
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Doktorlar arasında tartışma alevlendi
Doktor Şükrü Hazım, Doktor ve Milletvekili Midhat Sakar oğluna sert bir cevap veriyor!
Bir müddet evvel Büyük Millet Meclisinde bir doktorun işlediği suçtan dolayı affı için verilen bir takrir münasebetile Muğla milletvekillerinden Dr. Midhat Sakar-oğlu beyanatta bulunmuştu. Bu beyanat dok-torlarca hakareti muta-zammın görülmüş ve İstanbul Etıbba Odasının şiddetli protestolarını mucip olmuştu.
Muğla milletvekili gazetemize gönderdiği bir mektupta, Mecllsto beyanatı sırasında zikrettiği
ikan^e etmesinin sebebini anlıyamadığını, doktorluk mesleğini suiistimal eden bazı doktorların hem halka, hem de bu meslek mensuplarına büyük zararlar verdiğini, bunlarla mücadele etmek gerektiğini kaydetmekte vo bu arada yakın bir zamanda aynı mahiyetteki bir BuçUın Ankarada mahkûm edilmiş bulunan Sağlık Müh taşarının yeğeninin de İzmir hastahaDelerin-Iden birine tâyin edilerek taltif edildiğini söyliyerek bu gibilerin ibreti müessire teşkil ede-(Devem Sa: A Sü 4 de)
Dr. Şükrü H. Tiner
Gümrük Muhafaza Genci Komutanı Tümgeneral Halim Oru»
Truman
Çinden Bir Türk ailesi geldi!

Tevkif edilen Suriye Cumhurbaş* kanı Şülcrü Elkvvvelli Bey
Churchill’in nutku
Eski İngiliz Başbakanı Eremlini idare eden 14 kişiye ağır hücumlarda bulundu
Boston: 31 (A.P.) — Eski İngiltere başbakanı VVinston Ohurchill bugün Kremimi idare ikU*-14-..kişiyi, Dünyaya hükmetmek gayesini gütmekle itham etmiştir.
Sovyet liderlerini, batının düşman lığından ziyade dostluğundan kork tuklannı söyllyen Churchlli demiş-
«Eğer Amerikanın elinde atom bombası olmasaydı, Avrupa çok • tun komünisth;;t:'•İÜ: ’•« T ..n.-'rn
bombardımana maruz bırakılırdı.>'
Harbin, önüne geçllmlyecek bir keyfiyet olmadığını söyllyen Churc tılll şunları İlâve etmiştir:
«Yapılmakta olan işlere kalben (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
Ticarethane
Bunların serbest öıraAıZ-l ması için Meclise bir I teklif yapıldı |
i Ankara: 31 (Hususi) — Millet • . vo-kill Şefik Tugay Meclise yaptığı s bir kanun teklifinde İkametgah o» ; tarak kuliarulnuyan -buiüu^ xayd r menkulleri üzerinde Milli Korun-c ma Kanununun 30 uncu maddesi • nln tatbik edilmemesi dükkftn, a • j (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Kalkınma programında kesinti kabul etmiyor
Vaşington, 31 (AP.) — Bugün Başkan Truman, Avrupa Kalkınma programı için istenilen 5.580.000.000 dolarlık tahsisatın kongre tarafından aynen kabul edilmesinde ısrar etmiştir.
Mutad haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Başkan, bu paranın programın tatbiki için gerekli olduğunu ve tahsislerin en büyük bir ihtimamla incelendiğini söylemiştir.
Truman: «Kalkınma programından hiçbir kesinti yapılmamalıdır» demiştir.
Dün gelen çalışma heyeti
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ankarada
profesörlerin muhakemesi
Ankara, 31 (Hususî) — Görevlerini kötüye kullanmaktan sanık üç öğretim üyesine ait duruşmaya bugün de devam edilmiştir. Dinlenen on kadar müdafaa şahidi, hocalarına atfedilen suçların varit olmadığı iddiasında bulundular. Davanın en önemli tanık-»Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Bir yılda 4 milyon liralık kaçak eşya
GümriUc Muhafaza Genel Komutanının beyanatı Birkaç gündenberl gehrlmlzilo bulunan Gümrük Muhafaza Genel Komutanı Tümgeneral Halim Oruz dün kendisiyle görüşen basın mensuplarına aşağıdaki demeçte bu -lunnıuştur:
«— Kaçak İşinde rol oynuyan eermnyeicr büyük olduğu cihetle, (Devamı 8a. s 8ü. 7 de)
Recep Peker
Zencirli
Hâdisesi
Dün Ağırcezada başlıyan duruşmada sanık jandarma erleri isnatları reddettiler
Geçen Kasım ayının 27/28 gecesi Zincirlikuyuda, şoför Muzafferin idaresindeki 2203 plâka numaralı otomobilde bulunan Recep Yalkın, Vâsıf, Nermin Şay -bak ve Veeilo Nebahat adlannda-(Devamı Sa. 8 SU. 1 da)
Çalışma Bakanlığı için gelen heyet Çalışma Bakanlığının daveti üze riııe Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışına bürosundan 5 kişilik bir heyet Cenevreden İstanbul vapuru ile dün şehrimize gelmiştir.
Heyet Milletlerarası çalışma bürosu tarım kıanu başkanı Mulcdim Osmay'uı başkanlığında Davld Blelloch. (İngiliz) M. Zebuka (Çek) Davld Vaage (Norveç). Mr. Lawi-ger (Amerika) den müteşekkildir. B. Mukdlm Osmay kendisiyle göc-rüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur;
> «— Birleşmiş Milletler tcşkilO-
I tına bağlı çalışma bürosunda flO devlet üye bulunmaktadır. Türkiye
(Devamı Sa. fi 8u. 6)
Emekliler
kanunu
Tenkide tahammül
ULUNAY
Duyûn Atıf inan meselesi dolayısiyle komisy onda dinlenecek
Ankara, 31 (Hususi) — Atıl İnan işini inceleyen karma korniş yon bugün de isticvaplarına devanı etmiştir. Evvelce dinlenen Bekir Karadan sonra bugün İsmail Hakkı Kural, Mahmut Say-da ve eski ofis müdür muavini dinlenmiştir. Yarınki toplantıda dinlenecekler meyanında Recep Pekerin bulunduğu açıklanmak-
Orgeneral S. Omurtak
Ankara, 31 (Hususî) — Emekliler kanun tasarısını İnceleyen geçici komisyon bugünkü toplantısında uzun müzakerelerden sonra mütekaiden istihdam edilenlerden gerek askerlerin, gerek Bİvil olanların 10 seneye kadar olan müddetlerini yllzdo 1 hizmeti müteahhiro zammı ve daha fazla seneler için her seneye yüzde 1,5 hizmeti müteahhiro zammı ka bul edilmek suretiyle mütekaitlerin kaybolan haklan telâfi edilmektedir.
Komisyon, kalan maddelerin
müzakeresi İçin yarın Maliye ve
Millî Savunma Bakanlannın buzu
I riylo toplanacaktır.
fke ile tözünün hududunu öl-çomlyon bir muslklçlnas İçtiği konyak yüzünden Tekole atıp tutarken sözgolişlnl kanun çerçevesinde suç teşkil otlocok bir sahaya dökmüş olaoak kİ zavallıyı kodeslo-miçierl
Adliyeyo İntikal öden bu nıose-le bize ancak bir ınovzu girizgahı toşkll odobıllr. Bu vadido daha fazla söz söylomok bize düşmez. Mesele adalet mekanizmasına İntikal etmiştir. Suç varsa elbelte kİ, suçlu mahkûm edilmelidir. Gelelini, bir baçka mevzua:
Fakat tenkide tahammül ede-momok zihniyeti biz gazetecileri eni konu düşündürecek mahiyette-
Gazcto, tonkld faslını frenliye-ook olursa yazılar yavanladır. Bunu önlonıok İçin ne yapacağız?
Mesela Tekel sımsıkı, İslemez sigaralar yapmı* değil mİ? «Canım bunlar ne biçim sigara? İçilir «ey değili» domlyoookslnlz. Buna karşı söylonoook söz: «Mühim meşguliyetleri arasında lütfen sigara imalini do doruhto etmek fodakfirlığını göstoren Tekel Idarosi son zamanda halkı tütünden nefret ettirmek İçin sigaraları Işlomoz bir halde yapmak
gibi bir kiyaset göstermiş...’. Kon-dıslno tefekkürler ederiz!» don İbarettir.
Konyak kötü İmiş. Hiç bu söylenir mİ? Zaton Tokolln çıkardığı konyak değil, adı üstünde «Kanyak» tır. Canı konyak lotlyen Me-taksa İçsin, Martcl İçsin. Biz «Kanyak» içiyoruz ve ismi gibi cayır oa-yır kanımızı bu nefis içki İle yakıyoruz...
«Memleketimizde yol dıyo bir. *ey yoktur. Böylo Nafıa olur mu?» domlyoookslnlz. «Yollarımız sıhhi sebeplordeıı dolayı Inlfll çıkışlı, sarsıntılıdır. Bıınun da sebebi Bolcdl-yo halka boyaz okmok yedlrmoftl sıhhate münall gördüğü İçin Nafi* da çabuk hazmolsun dlyo yolları böylo bırakmağı tercih eylomlçtlr.» diyeceksiniz.
Her şeyi bu mikyas ile ölçerek’ kalomlori ona göro (ioâlo) etmek lüzümunu bir an hatırdan çıkarma-
Sayın meslokdaslarım -.Ördek Mehmet» hikâyesini vlrd-i-zeb8n etmeli ve gündo birkaç defa müna-sobotll rnünasobotslz birbirlerine anlutarak ona göro ayak uydurma* ğa gayret otmolldlrlor.
Bizden söylemek!
Zarurî açıklamanın zarurî cevabı
Dün gece tedavi için uçakla ı Amerikaya gitti
Rahatsız bulunan Genel Kur- I
may Başkanı Orgeneral Salih O- ı
nlurtak, dün akşam şehrimizden ı
geçen bir Pan - Amerikan uçağı
ile saat 22 de tedavi İçin Ameri- ı
kaya hareket etmiştir.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 6 da) I
Sayın muanzıuı MubrüTo Alovok-I
la aratnıednlu nıiinukaea söndü kül-1
lendi r.nnnotmiftim. 25/3 tarihli Ak-1
çıuıı’dn bir makalenin sonunda (Zu-|
rurî bir açıklama» binliğiyle bir ya-1
Çinden gelen Türk hz\ muharririmizle görüşürken
(Yazısı 5 inci Sahlfede)
CUMA 1 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Yeni Sabah l@ l Tege Kuvvet Şurubu
NİSAN 1949 T0I adresi: «YENİ 6ABAH» İSTANBUL Telefon: 30785 11 inci Yıl, No. 3599 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFI1YIZ Sayısı ■ 10 Kuruş LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dışişleri Baltanı Necmettin Sadak bundan evvelki seyahatleri nden birine çıkarken..
Dışişleri Bakanının dün akşam verdiği beyanat
Sadak dedi ki: Sulhu korumak bakımından Atlantik Paktını eksik buluyoruz.
“Suriye vukuatını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. İsrail devletini acele tanıdığımıza kani değiliz. Bizden evvel bu emri vaki’i 42 devlet tanımıştır»
Matbuat
kanunu
Yürürlükte olan Matbuat Kanununun, Recep Peker , eliylo daha da sıkıştırılmış olan ’ cıvataları öyle görülüyor ki — Ankara haberleri sahih ise— kısmen gevşetâlecektir. Esasen- demokrasi ile idare edilmek İstiyoruz, hattâ biz en ileri demokrasi olduk diyebilmek için, İlk hamlede, faşist ltalyanm matbuat kanunu kökünden devrilmek ieabe-derdi. Şimdiye kadar gelen Halk Partili hükümetler Saraçoğlu Şükrüsiyle, Haşan Sakasiyle bu İşe yalnız lâfta yanaşmış, Peker İse hafifletici tâdil derken işi daha vahim bir hale sokmuş idi.
Sayın Şemseddin Günaltay antidemokratik kanunları kaldırmak hususunda Mecliste verdiği söze sadık kalmak niyetini izhar ediyor ve bu geri ve toptancı kanun değiştiriliyor. Anavatanı o-lan ltalyadan bundan dört yıl evvel, demokrasilerin zaferiyle, tar-dedilen bu kanun ancak Türkiye-de bir sığınak bulmuş ve orada Halk Partisi müfritlerinin himmetiyle hayatını idame edebilmiş idi. Yeni yeni engeller çıkarılmazsa bu kanunun artık günleri sayılı olduğu söylenebilir.
Ankara muhabirlerinin naklettikleri söylentilere göre tamamen hazırlanmış olan tâdil projesi bilhassa matbuat yoliyle işlenen suçlar için kanuna konulmuş cilan ağırlatın hükümleri ortadan kaldırmakta ve sadece neşir yo-liyie ika’ edilen cürümlerin ceza kanununun umumi hükümlerine tâbi olacağım belirtmektedir. Türk matbuatının şimdiye kadar tâbi olduğu İstisnaî ve öldürücü ıvjim o kadar ağır ve eşine, hattâ Mussolini i Lal yasında bile rastlanmaz hükümleri İhtiva ediyordu ki bu gibi kayıtların kaldırılması muhakkak bir İlerleme, demokrasiye doğru ufak bir kayına gibi sayılabilir. Amma şu nokta Üzerine şimdiden balmumu yapış-tımuüc yerinde olur kİ, esasen bizim ceza kmıunnmuz da faşist 1-talyamn cez* kanunundan tercüme ve iktibas edilmiştir, yâni ceza mevzuatımızdaki hükümler de, neşren İşlenen cürümler için hayliden hayli ağırdır. Binaenaleyh hakikî ve ciddi demokrasi yolunu tutmak hevesini açıklar göründüğümüze göre ceza kanunumuzdaki matbuata ait suçlara dair olan hükümleri tekrar gözden geçirmeli ve onları da demokrasi memleketlerindeki esaslara irca’ eylemelidir. Yoksa matbuat suçlarını sırf ceza kanunu çerçevesine sokmak ve o kadroya ithaf etmekle öyta olağanüstü bir demokratik adım atılmış sayılmaz. Eskiye nazaran belki İlerice bir merhale olur amma, ciddi demokrasi vâdishıe ulaşmaktan fok uzak bulunuruz.
Geçen günkü yazımızda Demok
rat Parti Başkanının nutkuna do-
kunduğumuz vakit matbuat hak-
kında bu muhalefet partisinin na-
sıl bir proje hazırladığını soruş-
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Ankaro, 31 (Telefonla) — Dış işleri Bakanı Necmettin Sadak bu akşam saat 19 da Dışişleri Bakanlığında gazetecileri kabul etmiş ve sordukları sualleri cevaplandırmıştır.
Hüsnü Zerim Suriyede bütün vaziyete hâkim
Fdris-Eı-Huri’nin başkanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasına çalışılıyor
Şomdaki Türk Elçisi, Albay Hüsnü Zaim ile iki defa görüştü; Suriyede sükûnet hüküm sürüyor, hükümet darbesinin çeşitli akisleri
— Amerikaya gidiyorsunuz, orada ne gibi temaslarda bulunacak ve neler konuşacaksınız?
— Bildiğiniz gibi Amerikaya Birleşmiş Milletler Genel kuru-(Devamı 8a. I SU. 1 do)
Celâl Bayar'ın yeni ve mühim demeci

Biz, Niçin Atlantik Paktının dışında kaldık?.
Şam, (BB.C. - A.A. - Nafen ve A.P. den kiBaltılarak alınmıştır) — Evvelki gün yapılan hükümet darbesinden eonra Suriye-do hayat normal bir şekle girmiş bulunmaktadır Gelen yeni haberler memleketin hiç bir yerinde hâdise çıkmadığını göstermektedir.
Parlâmentonun feshi ve yeni seçimlerin yapılması beklenmektedir. İktidarı elo almış bulunan Albay Hüsnü Zaim’in bir koalisyon hükümeti kurmağa çalıştığı bildirilmektedir.
Bütün hükümet daireleri dün sabahtan itibaren normal mesailerine başlamışlardır. Üniversiteliler yeni rejim lehinde nümayişler yapmışlardır. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır.
Henüz teyid edilmiyen bir habere göre Hüsnü Zaim yeni hükümetin teşkiline temsilciler meo 11si bakanı Faıis El - Huri’yi memur etmiştir.
(Devamı: 8a, S 6Ü, 3 do)
I
Bursa: 31 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D.P Genel başkanı CcJ8) Bayar, Balıkesir beyanatının yan lig tefsirlere meydan verecek tarz da basına aksetmiş olduğundan bu gün yeni bir beyanatta bulunmu,-
Celâl Bayar aynen şuhları söy -İçmiştir:
«— Dış politika hakkındaki görüşlerimi Antalya Demokrat Parti kongresinde vs onu taklb eden gün lerde yine Antalyada matbuat* verdiğim beyanatla belirtmiştim, (Devamı 8a. s SU. 4 de)
(X) işaretli, Saniyedeki hükümet darbesinin kahramanı Albay
Hilsnü Zaimdir
g toıcuıarın verdiği tafsilât.. ;
Dün, Şamdan ğclenPaa Amerikan uçağı, Suriyedekl j hükümet darbesinden sonra, ilk yolcuları Islanbula getir- S J iniştir. Hükümet darbesi sırasında Suriyede bulunan bu 5 B yolcular kendilerde görüşen bir muharririmize şunları an- f 5 tatmışlardır; (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do) g

ŞAM'DAN GELEN
İLK YOLCULAR
Hükümet darbesi nasıl oldu? Yolcuların verdiği tafsilât.
J yolcular kene
S tatmışlardır:
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Doktorlar arasında tartışma alevlendi
Doktor Şükrü Hazım, Doktor ve Milletvekili Midhat Sakar oğluna sert bir cevap veriyor!
Bir müddet evvel Büyük Millet Meclisinde bir doktorun işlediği suçtan dolayı affı için verilen bir takrir münasebetile Muğla milletvekillerinden Dr. Midhat Sakar-oğlu beyanatta bulunmuştu. Bu beyanat dok-torlarca hakareti muta-zammın görülmüş ve İstanbul Etıbba Odasının şiddetli protestolarını mucip olmuştu.
Muğla milletvekili gazetemize gönderdiği bir mektupta, Mecllsto beyanatı sırasında zikrettiği
ikan^e etmesinin sebebini anlıyamadığını, doktorluk mesleğini suiistimal eden bazı doktorların hem halka, hem de bu meslek mensuplarına büyük zararlar verdiğini, bunlarla mücadele etmek gerektiğini kaydetmekte vo bu arada yakın bir zamanda aynı mahiyetteki bir BuçUın Ankarada mahkûm edilmiş bulunan Sağlık Müh taşarının yeğeninin de İzmir hastahaDelerin-Iden birine tâyin edilerek taltif edildiğini söyliyerek bu gibilerin ibreti müessire teşkil ede-(Devem Sa: A Sü 4 de)
Dr. Şükrü H. Tiner
Gümrük Muhafaza Genci Komutanı Tümgeneral Halim Oru»
Truman
Çinden Bir Türk ailesi geldi!

Tevkif edilen Suriye Cumhurbaş* kanı Şülcrü Elkvvvelli Bey
Churchill’in nutku
Eski İngiliz Başbakanı Eremlini idare eden 14 kişiye ağır hücumlarda bulundu
Boston: 31 (A.P.) — Eski İngiltere başbakanı VVinston Ohurchill bugün Kremimi idare ikU*-14-..kişiyi, Dünyaya hükmetmek gayesini gütmekle itham etmiştir.
Sovyet liderlerini, batının düşman lığından ziyade dostluğundan kork tuklannı söyllyen Churchlli demiş-
«Eğer Amerikanın elinde atom bombası olmasaydı, Avrupa çok • tun komünisth;;t:'•İÜ: ’•« T ..n.-'rn
bombardımana maruz bırakılırdı.>'
Harbin, önüne geçllmlyecek bir keyfiyet olmadığını söyllyen Churc tılll şunları İlâve etmiştir:
«Yapılmakta olan işlere kalben (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
Ticarethane
Bunların serbest öıraAıZ-l ması için Meclise bir I teklif yapıldı |
i Ankara: 31 (Hususi) — Millet • . vo-kill Şefik Tugay Meclise yaptığı s bir kanun teklifinde İkametgah o» ; tarak kuliarulnuyan -buiüu^ xayd r menkulleri üzerinde Milli Korun-c ma Kanununun 30 uncu maddesi • nln tatbik edilmemesi dükkftn, a • j (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Kalkınma programında kesinti kabul etmiyor
Vaşington, 31 (AP.) — Bugün Başkan Truman, Avrupa Kalkınma programı için istenilen 5.580.000.000 dolarlık tahsisatın kongre tarafından aynen kabul edilmesinde ısrar etmiştir.
Mutad haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Başkan, bu paranın programın tatbiki için gerekli olduğunu ve tahsislerin en büyük bir ihtimamla incelendiğini söylemiştir.
Truman: «Kalkınma programından hiçbir kesinti yapılmamalıdır» demiştir.
Dün gelen çalışma heyeti
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ankarada
profesörlerin muhakemesi
Ankara, 31 (Hususî) — Görevlerini kötüye kullanmaktan sanık üç öğretim üyesine ait duruşmaya bugün de devam edilmiştir. Dinlenen on kadar müdafaa şahidi, hocalarına atfedilen suçların varit olmadığı iddiasında bulundular. Davanın en önemli tanık-»Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Bir yılda 4 milyon liralık kaçak eşya
GümriUc Muhafaza Genel Komutanının beyanatı Birkaç gündenberl gehrlmlzilo bulunan Gümrük Muhafaza Genel Komutanı Tümgeneral Halim Oruz dün kendisiyle görüşen basın mensuplarına aşağıdaki demeçte bu -lunnıuştur:
«— Kaçak İşinde rol oynuyan eermnyeicr büyük olduğu cihetle, (Devamı 8a. s 8ü. 7 de)
Recep Peker
Zencirli
Hâdisesi
Dün Ağırcezada başlıyan duruşmada sanık jandarma erleri isnatları reddettiler
Geçen Kasım ayının 27/28 gecesi Zincirlikuyuda, şoför Muzafferin idaresindeki 2203 plâka numaralı otomobilde bulunan Recep Yalkın, Vâsıf, Nermin Şay -bak ve Veeilo Nebahat adlannda-(Devamı Sa. 8 SU. 1 da)
Çalışma Bakanlığı için gelen heyet Çalışma Bakanlığının daveti üze riııe Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışına bürosundan 5 kişilik bir heyet Cenevreden İstanbul vapuru ile dün şehrimize gelmiştir.
Heyet Milletlerarası çalışma bürosu tarım kıanu başkanı Mulcdim Osmay'uı başkanlığında Davld Blelloch. (İngiliz) M. Zebuka (Çek) Davld Vaage (Norveç). Mr. Lawi-ger (Amerika) den müteşekkildir. B. Mukdlm Osmay kendisiyle göc-rüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur;
> «— Birleşmiş Milletler tcşkilO-
I tına bağlı çalışma bürosunda flO devlet üye bulunmaktadır. Türkiye
(Devamı Sa. fi 8u. 6)
Emekliler
kanunu
Tenkide tahammül
ULUNAY
Duyûn Atıf inan meselesi dolayısiyle komisy onda dinlenecek
Ankara, 31 (Hususi) — Atıl İnan işini inceleyen karma korniş yon bugün de isticvaplarına devanı etmiştir. Evvelce dinlenen Bekir Karadan sonra bugün İsmail Hakkı Kural, Mahmut Say-da ve eski ofis müdür muavini dinlenmiştir. Yarınki toplantıda dinlenecekler meyanında Recep Pekerin bulunduğu açıklanmak-
Orgeneral S. Omurtak
Ankara, 31 (Hususî) — Emekliler kanun tasarısını İnceleyen geçici komisyon bugünkü toplantısında uzun müzakerelerden sonra mütekaiden istihdam edilenlerden gerek askerlerin, gerek Bİvil olanların 10 seneye kadar olan müddetlerini yllzdo 1 hizmeti müteahhiro zammı ve daha fazla seneler için her seneye yüzde 1,5 hizmeti müteahhiro zammı ka bul edilmek suretiyle mütekaitlerin kaybolan haklan telâfi edilmektedir.
Komisyon, kalan maddelerin
müzakeresi İçin yarın Maliye ve
Millî Savunma Bakanlannın buzu
I riylo toplanacaktır.
fke ile tözünün hududunu öl-çomlyon bir muslklçlnas İçtiği konyak yüzünden Tekole atıp tutarken sözgolişlnl kanun çerçevesinde suç teşkil otlocok bir sahaya dökmüş olaoak kİ zavallıyı kodeslo-miçierl
Adliyeyo İntikal öden bu nıose-le bize ancak bir ınovzu girizgahı toşkll odobıllr. Bu vadido daha fazla söz söylomok bize düşmez. Mesele adalet mekanizmasına İntikal etmiştir. Suç varsa elbelte kİ, suçlu mahkûm edilmelidir. Gelelini, bir baçka mevzua:
Fakat tenkide tahammül ede-momok zihniyeti biz gazetecileri eni konu düşündürecek mahiyette-
Gazcto, tonkld faslını frenliye-ook olursa yazılar yavanladır. Bunu önlonıok İçin ne yapacağız?
Mesela Tekel sımsıkı, İslemez sigaralar yapmı* değil mİ? «Canım bunlar ne biçim sigara? İçilir «ey değili» domlyoookslnlz. Buna karşı söylonoook söz: «Mühim meşguliyetleri arasında lütfen sigara imalini do doruhto etmek fodakfirlığını göstoren Tekel Idarosi son zamanda halkı tütünden nefret ettirmek İçin sigaraları Işlomoz bir halde yapmak
gibi bir kiyaset göstermiş...’. Kon-dıslno tefekkürler ederiz!» don İbarettir.
Konyak kötü İmiş. Hiç bu söylenir mİ? Zaton Tokolln çıkardığı konyak değil, adı üstünde «Kanyak» tır. Canı konyak lotlyen Me-taksa İçsin, Martcl İçsin. Biz «Kanyak» içiyoruz ve ismi gibi cayır oa-yır kanımızı bu nefis içki İle yakıyoruz...
«Memleketimizde yol dıyo bir. *ey yoktur. Böylo Nafıa olur mu?» domlyoookslnlz. «Yollarımız sıhhi sebeplordeıı dolayı Inlfll çıkışlı, sarsıntılıdır. Bıınun da sebebi Bolcdl-yo halka boyaz okmok yedlrmoftl sıhhate münall gördüğü İçin Nafi* da çabuk hazmolsun dlyo yolları böylo bırakmağı tercih eylomlçtlr.» diyeceksiniz.
Her şeyi bu mikyas ile ölçerek’ kalomlori ona göro (ioâlo) etmek lüzümunu bir an hatırdan çıkarma-
Sayın meslokdaslarım -.Ördek Mehmet» hikâyesini vlrd-i-zeb8n etmeli ve gündo birkaç defa müna-sobotll rnünasobotslz birbirlerine anlutarak ona göro ayak uydurma* ğa gayret otmolldlrlor.
Bizden söylemek!
Zarurî açıklamanın zarurî cevabı
Dün gece tedavi için uçakla ı Amerikaya gitti
Rahatsız bulunan Genel Kur- I
may Başkanı Orgeneral Salih O- ı
nlurtak, dün akşam şehrimizden ı
geçen bir Pan - Amerikan uçağı
ile saat 22 de tedavi İçin Ameri- ı
kaya hareket etmiştir.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 6 da) I
Sayın muanzıuı MubrüTo Alovok-I
la aratnıednlu nıiinukaea söndü kül-1
lendi r.nnnotmiftim. 25/3 tarihli Ak-1
çıuıı’dn bir makalenin sonunda (Zu-|
rurî bir açıklama» binliğiyle bir ya-1
Çinden gelen Türk hz\ muharririmizle görüşürken
(Yazısı 5 inci Sahlfede)
CUMA 1 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Yeni Sabah l@ l Tege Kuvvet Şurubu
NİSAN 1949 T0I adresi: «YENİ 6ABAH» İSTANBUL Telefon: 30785 11 inci Yıl, No. 3599 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFI1YIZ Sayısı ■ 10 Kuruş LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dışişleri Baltanı Necmettin Sadak bundan evvelki seyahatleri nden birine çıkarken..
Dışişleri Bakanının dün akşam verdiği beyanat
Sadak dedi ki: Sulhu korumak bakımından Atlantik Paktını eksik buluyoruz.
“Suriye vukuatını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. İsrail devletini acele tanıdığımıza kani değiliz. Bizden evvel bu emri vaki’i 42 devlet tanımıştır»
Matbuat
kanunu
Yürürlükte olan Matbuat Kanununun, Recep Peker , eliylo daha da sıkıştırılmış olan ’ cıvataları öyle görülüyor ki — Ankara haberleri sahih ise— kısmen gevşetâlecektir. Esasen- demokrasi ile idare edilmek İstiyoruz, hattâ biz en ileri demokrasi olduk diyebilmek için, İlk hamlede, faşist ltalyanm matbuat kanunu kökünden devrilmek ieabe-derdi. Şimdiye kadar gelen Halk Partili hükümetler Saraçoğlu Şükrüsiyle, Haşan Sakasiyle bu İşe yalnız lâfta yanaşmış, Peker İse hafifletici tâdil derken işi daha vahim bir hale sokmuş idi.
Sayın Şemseddin Günaltay antidemokratik kanunları kaldırmak hususunda Mecliste verdiği söze sadık kalmak niyetini izhar ediyor ve bu geri ve toptancı kanun değiştiriliyor. Anavatanı o-lan ltalyadan bundan dört yıl evvel, demokrasilerin zaferiyle, tar-dedilen bu kanun ancak Türkiye-de bir sığınak bulmuş ve orada Halk Partisi müfritlerinin himmetiyle hayatını idame edebilmiş idi. Yeni yeni engeller çıkarılmazsa bu kanunun artık günleri sayılı olduğu söylenebilir.
Ankara muhabirlerinin naklettikleri söylentilere göre tamamen hazırlanmış olan tâdil projesi bilhassa matbuat yoliyle işlenen suçlar için kanuna konulmuş cilan ağırlatın hükümleri ortadan kaldırmakta ve sadece neşir yo-liyie ika’ edilen cürümlerin ceza kanununun umumi hükümlerine tâbi olacağım belirtmektedir. Türk matbuatının şimdiye kadar tâbi olduğu İstisnaî ve öldürücü ıvjim o kadar ağır ve eşine, hattâ Mussolini i Lal yasında bile rastlanmaz hükümleri İhtiva ediyordu ki bu gibi kayıtların kaldırılması muhakkak bir İlerleme, demokrasiye doğru ufak bir kayına gibi sayılabilir. Amma şu nokta Üzerine şimdiden balmumu yapış-tımuüc yerinde olur kİ, esasen bizim ceza kmıunnmuz da faşist 1-talyamn cez* kanunundan tercüme ve iktibas edilmiştir, yâni ceza mevzuatımızdaki hükümler de, neşren İşlenen cürümler için hayliden hayli ağırdır. Binaenaleyh hakikî ve ciddi demokrasi yolunu tutmak hevesini açıklar göründüğümüze göre ceza kanunumuzdaki matbuata ait suçlara dair olan hükümleri tekrar gözden geçirmeli ve onları da demokrasi memleketlerindeki esaslara irca’ eylemelidir. Yoksa matbuat suçlarını sırf ceza kanunu çerçevesine sokmak ve o kadroya ithaf etmekle öyta olağanüstü bir demokratik adım atılmış sayılmaz. Eskiye nazaran belki İlerice bir merhale olur amma, ciddi demokrasi vâdishıe ulaşmaktan fok uzak bulunuruz.
Geçen günkü yazımızda Demok
rat Parti Başkanının nutkuna do-
kunduğumuz vakit matbuat hak-
kında bu muhalefet partisinin na-
sıl bir proje hazırladığını soruş-
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Ankaro, 31 (Telefonla) — Dış işleri Bakanı Necmettin Sadak bu akşam saat 19 da Dışişleri Bakanlığında gazetecileri kabul etmiş ve sordukları sualleri cevaplandırmıştır.
Hüsnü Zerim Suriyede bütün vaziyete hâkim
Fdris-Eı-Huri’nin başkanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasına çalışılıyor
Şomdaki Türk Elçisi, Albay Hüsnü Zaim ile iki defa görüştü; Suriyede sükûnet hüküm sürüyor, hükümet darbesinin çeşitli akisleri
— Amerikaya gidiyorsunuz, orada ne gibi temaslarda bulunacak ve neler konuşacaksınız?
— Bildiğiniz gibi Amerikaya Birleşmiş Milletler Genel kuru-(Devamı 8a. I SU. 1 do)
Celâl Bayar'ın yeni ve mühim demeci

Biz, Niçin Atlantik Paktının dışında kaldık?.
Şam, (BB.C. - A.A. - Nafen ve A.P. den kiBaltılarak alınmıştır) — Evvelki gün yapılan hükümet darbesinden eonra Suriye-do hayat normal bir şekle girmiş bulunmaktadır Gelen yeni haberler memleketin hiç bir yerinde hâdise çıkmadığını göstermektedir.
Parlâmentonun feshi ve yeni seçimlerin yapılması beklenmektedir. İktidarı elo almış bulunan Albay Hüsnü Zaim’in bir koalisyon hükümeti kurmağa çalıştığı bildirilmektedir.
Bütün hükümet daireleri dün sabahtan itibaren normal mesailerine başlamışlardır. Üniversiteliler yeni rejim lehinde nümayişler yapmışlardır. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır.
Henüz teyid edilmiyen bir habere göre Hüsnü Zaim yeni hükümetin teşkiline temsilciler meo 11si bakanı Faıis El - Huri’yi memur etmiştir.
(Devamı: 8a, S 6Ü, 3 do)
I
Bursa: 31 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D.P Genel başkanı CcJ8) Bayar, Balıkesir beyanatının yan lig tefsirlere meydan verecek tarz da basına aksetmiş olduğundan bu gün yeni bir beyanatta bulunmu,-
Celâl Bayar aynen şuhları söy -İçmiştir:
«— Dış politika hakkındaki görüşlerimi Antalya Demokrat Parti kongresinde vs onu taklb eden gün lerde yine Antalyada matbuat* verdiğim beyanatla belirtmiştim, (Devamı 8a. s SU. 4 de)
(X) işaretli, Saniyedeki hükümet darbesinin kahramanı Albay
Hilsnü Zaimdir
g toıcuıarın verdiği tafsilât.. ;
Dün, Şamdan ğclenPaa Amerikan uçağı, Suriyedekl j hükümet darbesinden sonra, ilk yolcuları Islanbula getir- S J iniştir. Hükümet darbesi sırasında Suriyede bulunan bu 5 B yolcular kendilerde görüşen bir muharririmize şunları an- f 5 tatmışlardır; (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do) g

ŞAM'DAN GELEN
İLK YOLCULAR
Hükümet darbesi nasıl oldu? Yolcuların verdiği tafsilât.
J yolcular kene
S tatmışlardır:
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Doktorlar arasında tartışma alevlendi
Doktor Şükrü Hazım, Doktor ve Milletvekili Midhat Sakar oğluna sert bir cevap veriyor!
Bir müddet evvel Büyük Millet Meclisinde bir doktorun işlediği suçtan dolayı affı için verilen bir takrir münasebetile Muğla milletvekillerinden Dr. Midhat Sakar-oğlu beyanatta bulunmuştu. Bu beyanat dok-torlarca hakareti muta-zammın görülmüş ve İstanbul Etıbba Odasının şiddetli protestolarını mucip olmuştu.
Muğla milletvekili gazetemize gönderdiği bir mektupta, Mecllsto beyanatı sırasında zikrettiği
ikan^e etmesinin sebebini anlıyamadığını, doktorluk mesleğini suiistimal eden bazı doktorların hem halka, hem de bu meslek mensuplarına büyük zararlar verdiğini, bunlarla mücadele etmek gerektiğini kaydetmekte vo bu arada yakın bir zamanda aynı mahiyetteki bir BuçUın Ankarada mahkûm edilmiş bulunan Sağlık Müh taşarının yeğeninin de İzmir hastahaDelerin-Iden birine tâyin edilerek taltif edildiğini söyliyerek bu gibilerin ibreti müessire teşkil ede-(Devem Sa: A Sü 4 de)
Dr. Şükrü H. Tiner
Gümrük Muhafaza Genci Komutanı Tümgeneral Halim Oru»
Truman
Çinden Bir Türk ailesi geldi!

Tevkif edilen Suriye Cumhurbaş* kanı Şülcrü Elkvvvelli Bey
Churchill’in nutku
Eski İngiliz Başbakanı Eremlini idare eden 14 kişiye ağır hücumlarda bulundu
Boston: 31 (A.P.) — Eski İngiltere başbakanı VVinston Ohurchill bugün Kremimi idare ikU*-14-..kişiyi, Dünyaya hükmetmek gayesini gütmekle itham etmiştir.
Sovyet liderlerini, batının düşman lığından ziyade dostluğundan kork tuklannı söyllyen Churchlli demiş-
«Eğer Amerikanın elinde atom bombası olmasaydı, Avrupa çok • tun komünisth;;t:'•İÜ: ’•« T ..n.-'rn
bombardımana maruz bırakılırdı.>'
Harbin, önüne geçllmlyecek bir keyfiyet olmadığını söyllyen Churc tılll şunları İlâve etmiştir:
«Yapılmakta olan işlere kalben (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
Ticarethane
Bunların serbest öıraAıZ-l ması için Meclise bir I teklif yapıldı |
i Ankara: 31 (Hususi) — Millet • . vo-kill Şefik Tugay Meclise yaptığı s bir kanun teklifinde İkametgah o» ; tarak kuliarulnuyan -buiüu^ xayd r menkulleri üzerinde Milli Korun-c ma Kanununun 30 uncu maddesi • nln tatbik edilmemesi dükkftn, a • j (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Kalkınma programında kesinti kabul etmiyor
Vaşington, 31 (AP.) — Bugün Başkan Truman, Avrupa Kalkınma programı için istenilen 5.580.000.000 dolarlık tahsisatın kongre tarafından aynen kabul edilmesinde ısrar etmiştir.
Mutad haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Başkan, bu paranın programın tatbiki için gerekli olduğunu ve tahsislerin en büyük bir ihtimamla incelendiğini söylemiştir.
Truman: «Kalkınma programından hiçbir kesinti yapılmamalıdır» demiştir.
Dün gelen çalışma heyeti
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ankarada
profesörlerin muhakemesi
Ankara, 31 (Hususî) — Görevlerini kötüye kullanmaktan sanık üç öğretim üyesine ait duruşmaya bugün de devam edilmiştir. Dinlenen on kadar müdafaa şahidi, hocalarına atfedilen suçların varit olmadığı iddiasında bulundular. Davanın en önemli tanık-»Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Bir yılda 4 milyon liralık kaçak eşya
GümriUc Muhafaza Genel Komutanının beyanatı Birkaç gündenberl gehrlmlzilo bulunan Gümrük Muhafaza Genel Komutanı Tümgeneral Halim Oruz dün kendisiyle görüşen basın mensuplarına aşağıdaki demeçte bu -lunnıuştur:
«— Kaçak İşinde rol oynuyan eermnyeicr büyük olduğu cihetle, (Devamı 8a. s 8ü. 7 de)
Recep Peker
Zencirli
Hâdisesi
Dün Ağırcezada başlıyan duruşmada sanık jandarma erleri isnatları reddettiler
Geçen Kasım ayının 27/28 gecesi Zincirlikuyuda, şoför Muzafferin idaresindeki 2203 plâka numaralı otomobilde bulunan Recep Yalkın, Vâsıf, Nermin Şay -bak ve Veeilo Nebahat adlannda-(Devamı Sa. 8 SU. 1 da)
Çalışma Bakanlığı için gelen heyet Çalışma Bakanlığının daveti üze riııe Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışına bürosundan 5 kişilik bir heyet Cenevreden İstanbul vapuru ile dün şehrimize gelmiştir.
Heyet Milletlerarası çalışma bürosu tarım kıanu başkanı Mulcdim Osmay'uı başkanlığında Davld Blelloch. (İngiliz) M. Zebuka (Çek) Davld Vaage (Norveç). Mr. Lawi-ger (Amerika) den müteşekkildir. B. Mukdlm Osmay kendisiyle göc-rüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur;
> «— Birleşmiş Milletler tcşkilO-
I tına bağlı çalışma bürosunda flO devlet üye bulunmaktadır. Türkiye
(Devamı Sa. fi 8u. 6)
Emekliler
kanunu
Tenkide tahammül
ULUNAY
Duyûn Atıf inan meselesi dolayısiyle komisy onda dinlenecek
Ankara, 31 (Hususi) — Atıl İnan işini inceleyen karma korniş yon bugün de isticvaplarına devanı etmiştir. Evvelce dinlenen Bekir Karadan sonra bugün İsmail Hakkı Kural, Mahmut Say-da ve eski ofis müdür muavini dinlenmiştir. Yarınki toplantıda dinlenecekler meyanında Recep Pekerin bulunduğu açıklanmak-
Orgeneral S. Omurtak
Ankara, 31 (Hususî) — Emekliler kanun tasarısını İnceleyen geçici komisyon bugünkü toplantısında uzun müzakerelerden sonra mütekaiden istihdam edilenlerden gerek askerlerin, gerek Bİvil olanların 10 seneye kadar olan müddetlerini yllzdo 1 hizmeti müteahhiro zammı ve daha fazla seneler için her seneye yüzde 1,5 hizmeti müteahhiro zammı ka bul edilmek suretiyle mütekaitlerin kaybolan haklan telâfi edilmektedir.
Komisyon, kalan maddelerin
müzakeresi İçin yarın Maliye ve
Millî Savunma Bakanlannın buzu
I riylo toplanacaktır.
fke ile tözünün hududunu öl-çomlyon bir muslklçlnas İçtiği konyak yüzünden Tekole atıp tutarken sözgolişlnl kanun çerçevesinde suç teşkil otlocok bir sahaya dökmüş olaoak kİ zavallıyı kodeslo-miçierl
Adliyeyo İntikal öden bu nıose-le bize ancak bir ınovzu girizgahı toşkll odobıllr. Bu vadido daha fazla söz söylomok bize düşmez. Mesele adalet mekanizmasına İntikal etmiştir. Suç varsa elbelte kİ, suçlu mahkûm edilmelidir. Gelelini, bir baçka mevzua:
Fakat tenkide tahammül ede-momok zihniyeti biz gazetecileri eni konu düşündürecek mahiyette-
Gazcto, tonkld faslını frenliye-ook olursa yazılar yavanladır. Bunu önlonıok İçin ne yapacağız?
Mesela Tekel sımsıkı, İslemez sigaralar yapmı* değil mİ? «Canım bunlar ne biçim sigara? İçilir «ey değili» domlyoookslnlz. Buna karşı söylonoook söz: «Mühim meşguliyetleri arasında lütfen sigara imalini do doruhto etmek fodakfirlığını göstoren Tekel Idarosi son zamanda halkı tütünden nefret ettirmek İçin sigaraları Işlomoz bir halde yapmak
gibi bir kiyaset göstermiş...’. Kon-dıslno tefekkürler ederiz!» don İbarettir.
Konyak kötü İmiş. Hiç bu söylenir mİ? Zaton Tokolln çıkardığı konyak değil, adı üstünde «Kanyak» tır. Canı konyak lotlyen Me-taksa İçsin, Martcl İçsin. Biz «Kanyak» içiyoruz ve ismi gibi cayır oa-yır kanımızı bu nefis içki İle yakıyoruz...
«Memleketimizde yol dıyo bir. *ey yoktur. Böylo Nafıa olur mu?» domlyoookslnlz. «Yollarımız sıhhi sebeplordeıı dolayı Inlfll çıkışlı, sarsıntılıdır. Bıınun da sebebi Bolcdl-yo halka boyaz okmok yedlrmoftl sıhhate münall gördüğü İçin Nafi* da çabuk hazmolsun dlyo yolları böylo bırakmağı tercih eylomlçtlr.» diyeceksiniz.
Her şeyi bu mikyas ile ölçerek’ kalomlori ona göro (ioâlo) etmek lüzümunu bir an hatırdan çıkarma-
Sayın meslokdaslarım -.Ördek Mehmet» hikâyesini vlrd-i-zeb8n etmeli ve gündo birkaç defa müna-sobotll rnünasobotslz birbirlerine anlutarak ona göro ayak uydurma* ğa gayret otmolldlrlor.
Bizden söylemek!
Zarurî açıklamanın zarurî cevabı
Dün gece tedavi için uçakla ı Amerikaya gitti
Rahatsız bulunan Genel Kur- I
may Başkanı Orgeneral Salih O- ı
nlurtak, dün akşam şehrimizden ı
geçen bir Pan - Amerikan uçağı
ile saat 22 de tedavi İçin Ameri- ı
kaya hareket etmiştir.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 6 da) I
Sayın muanzıuı MubrüTo Alovok-I
la aratnıednlu nıiinukaea söndü kül-1
lendi r.nnnotmiftim. 25/3 tarihli Ak-1
çıuıı’dn bir makalenin sonunda (Zu-|
rurî bir açıklama» binliğiyle bir ya-1
Çinden gelen Türk hz\ muharririmizle görüşürken
(Yazısı 5 inci Sahlfede)
CUMA 1 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Yeni Sabah l@ l Tege Kuvvet Şurubu
NİSAN 1949 T0I adresi: «YENİ 6ABAH» İSTANBUL Telefon: 30785 11 inci Yıl, No. 3599 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFI1YIZ Sayısı ■ 10 Kuruş LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dışişleri Baltanı Necmettin Sadak bundan evvelki seyahatleri nden birine çıkarken..
Dışişleri Bakanının dün akşam verdiği beyanat
Sadak dedi ki: Sulhu korumak bakımından Atlantik Paktını eksik buluyoruz.
“Suriye vukuatını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. İsrail devletini acele tanıdığımıza kani değiliz. Bizden evvel bu emri vaki’i 42 devlet tanımıştır»
Matbuat
kanunu
Yürürlükte olan Matbuat Kanununun, Recep Peker , eliylo daha da sıkıştırılmış olan ’ cıvataları öyle görülüyor ki — Ankara haberleri sahih ise— kısmen gevşetâlecektir. Esasen- demokrasi ile idare edilmek İstiyoruz, hattâ biz en ileri demokrasi olduk diyebilmek için, İlk hamlede, faşist ltalyanm matbuat kanunu kökünden devrilmek ieabe-derdi. Şimdiye kadar gelen Halk Partili hükümetler Saraçoğlu Şükrüsiyle, Haşan Sakasiyle bu İşe yalnız lâfta yanaşmış, Peker İse hafifletici tâdil derken işi daha vahim bir hale sokmuş idi.
Sayın Şemseddin Günaltay antidemokratik kanunları kaldırmak hususunda Mecliste verdiği söze sadık kalmak niyetini izhar ediyor ve bu geri ve toptancı kanun değiştiriliyor. Anavatanı o-lan ltalyadan bundan dört yıl evvel, demokrasilerin zaferiyle, tar-dedilen bu kanun ancak Türkiye-de bir sığınak bulmuş ve orada Halk Partisi müfritlerinin himmetiyle hayatını idame edebilmiş idi. Yeni yeni engeller çıkarılmazsa bu kanunun artık günleri sayılı olduğu söylenebilir.
Ankara muhabirlerinin naklettikleri söylentilere göre tamamen hazırlanmış olan tâdil projesi bilhassa matbuat yoliyle işlenen suçlar için kanuna konulmuş cilan ağırlatın hükümleri ortadan kaldırmakta ve sadece neşir yo-liyie ika’ edilen cürümlerin ceza kanununun umumi hükümlerine tâbi olacağım belirtmektedir. Türk matbuatının şimdiye kadar tâbi olduğu İstisnaî ve öldürücü ıvjim o kadar ağır ve eşine, hattâ Mussolini i Lal yasında bile rastlanmaz hükümleri İhtiva ediyordu ki bu gibi kayıtların kaldırılması muhakkak bir İlerleme, demokrasiye doğru ufak bir kayına gibi sayılabilir. Amma şu nokta Üzerine şimdiden balmumu yapış-tımuüc yerinde olur kİ, esasen bizim ceza kmıunnmuz da faşist 1-talyamn cez* kanunundan tercüme ve iktibas edilmiştir, yâni ceza mevzuatımızdaki hükümler de, neşren İşlenen cürümler için hayliden hayli ağırdır. Binaenaleyh hakikî ve ciddi demokrasi yolunu tutmak hevesini açıklar göründüğümüze göre ceza kanunumuzdaki matbuata ait suçlara dair olan hükümleri tekrar gözden geçirmeli ve onları da demokrasi memleketlerindeki esaslara irca’ eylemelidir. Yoksa matbuat suçlarını sırf ceza kanunu çerçevesine sokmak ve o kadroya ithaf etmekle öyta olağanüstü bir demokratik adım atılmış sayılmaz. Eskiye nazaran belki İlerice bir merhale olur amma, ciddi demokrasi vâdishıe ulaşmaktan fok uzak bulunuruz.
Geçen günkü yazımızda Demok
rat Parti Başkanının nutkuna do-
kunduğumuz vakit matbuat hak-
kında bu muhalefet partisinin na-
sıl bir proje hazırladığını soruş-
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Ankaro, 31 (Telefonla) — Dış işleri Bakanı Necmettin Sadak bu akşam saat 19 da Dışişleri Bakanlığında gazetecileri kabul etmiş ve sordukları sualleri cevaplandırmıştır.
Hüsnü Zerim Suriyede bütün vaziyete hâkim
Fdris-Eı-Huri’nin başkanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasına çalışılıyor
Şomdaki Türk Elçisi, Albay Hüsnü Zaim ile iki defa görüştü; Suriyede sükûnet hüküm sürüyor, hükümet darbesinin çeşitli akisleri
— Amerikaya gidiyorsunuz, orada ne gibi temaslarda bulunacak ve neler konuşacaksınız?
— Bildiğiniz gibi Amerikaya Birleşmiş Milletler Genel kuru-(Devamı 8a. I SU. 1 do)
Celâl Bayar'ın yeni ve mühim demeci

Biz, Niçin Atlantik Paktının dışında kaldık?.
Şam, (BB.C. - A.A. - Nafen ve A.P. den kiBaltılarak alınmıştır) — Evvelki gün yapılan hükümet darbesinden eonra Suriye-do hayat normal bir şekle girmiş bulunmaktadır Gelen yeni haberler memleketin hiç bir yerinde hâdise çıkmadığını göstermektedir.
Parlâmentonun feshi ve yeni seçimlerin yapılması beklenmektedir. İktidarı elo almış bulunan Albay Hüsnü Zaim’in bir koalisyon hükümeti kurmağa çalıştığı bildirilmektedir.
Bütün hükümet daireleri dün sabahtan itibaren normal mesailerine başlamışlardır. Üniversiteliler yeni rejim lehinde nümayişler yapmışlardır. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır.
Henüz teyid edilmiyen bir habere göre Hüsnü Zaim yeni hükümetin teşkiline temsilciler meo 11si bakanı Faıis El - Huri’yi memur etmiştir.
(Devamı: 8a, S 6Ü, 3 do)
I
Bursa: 31 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D.P Genel başkanı CcJ8) Bayar, Balıkesir beyanatının yan lig tefsirlere meydan verecek tarz da basına aksetmiş olduğundan bu gün yeni bir beyanatta bulunmu,-
Celâl Bayar aynen şuhları söy -İçmiştir:
«— Dış politika hakkındaki görüşlerimi Antalya Demokrat Parti kongresinde vs onu taklb eden gün lerde yine Antalyada matbuat* verdiğim beyanatla belirtmiştim, (Devamı 8a. s SU. 4 de)
(X) işaretli, Saniyedeki hükümet darbesinin kahramanı Albay
Hilsnü Zaimdir
g toıcuıarın verdiği tafsilât.. ;
Dün, Şamdan ğclenPaa Amerikan uçağı, Suriyedekl j hükümet darbesinden sonra, ilk yolcuları Islanbula getir- S J iniştir. Hükümet darbesi sırasında Suriyede bulunan bu 5 B yolcular kendilerde görüşen bir muharririmize şunları an- f 5 tatmışlardır; (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do) g

ŞAM'DAN GELEN
İLK YOLCULAR
Hükümet darbesi nasıl oldu? Yolcuların verdiği tafsilât.
J yolcular kene
S tatmışlardır:
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Doktorlar arasında tartışma alevlendi
Doktor Şükrü Hazım, Doktor ve Milletvekili Midhat Sakar oğluna sert bir cevap veriyor!
Bir müddet evvel Büyük Millet Meclisinde bir doktorun işlediği suçtan dolayı affı için verilen bir takrir münasebetile Muğla milletvekillerinden Dr. Midhat Sakar-oğlu beyanatta bulunmuştu. Bu beyanat dok-torlarca hakareti muta-zammın görülmüş ve İstanbul Etıbba Odasının şiddetli protestolarını mucip olmuştu.
Muğla milletvekili gazetemize gönderdiği bir mektupta, Mecllsto beyanatı sırasında zikrettiği
ikan^e etmesinin sebebini anlıyamadığını, doktorluk mesleğini suiistimal eden bazı doktorların hem halka, hem de bu meslek mensuplarına büyük zararlar verdiğini, bunlarla mücadele etmek gerektiğini kaydetmekte vo bu arada yakın bir zamanda aynı mahiyetteki bir BuçUın Ankarada mahkûm edilmiş bulunan Sağlık Müh taşarının yeğeninin de İzmir hastahaDelerin-Iden birine tâyin edilerek taltif edildiğini söyliyerek bu gibilerin ibreti müessire teşkil ede-(Devem Sa: A Sü 4 de)
Dr. Şükrü H. Tiner
Gümrük Muhafaza Genci Komutanı Tümgeneral Halim Oru»
Truman
Çinden Bir Türk ailesi geldi!

Tevkif edilen Suriye Cumhurbaş* kanı Şülcrü Elkvvvelli Bey
Churchill’in nutku
Eski İngiliz Başbakanı Eremlini idare eden 14 kişiye ağır hücumlarda bulundu
Boston: 31 (A.P.) — Eski İngiltere başbakanı VVinston Ohurchill bugün Kremimi idare ikU*-14-..kişiyi, Dünyaya hükmetmek gayesini gütmekle itham etmiştir.
Sovyet liderlerini, batının düşman lığından ziyade dostluğundan kork tuklannı söyllyen Churchlli demiş-
«Eğer Amerikanın elinde atom bombası olmasaydı, Avrupa çok • tun komünisth;;t:'•İÜ: ’•« T ..n.-'rn
bombardımana maruz bırakılırdı.>'
Harbin, önüne geçllmlyecek bir keyfiyet olmadığını söyllyen Churc tılll şunları İlâve etmiştir:
«Yapılmakta olan işlere kalben (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
Ticarethane
Bunların serbest öıraAıZ-l ması için Meclise bir I teklif yapıldı |
i Ankara: 31 (Hususi) — Millet • . vo-kill Şefik Tugay Meclise yaptığı s bir kanun teklifinde İkametgah o» ; tarak kuliarulnuyan -buiüu^ xayd r menkulleri üzerinde Milli Korun-c ma Kanununun 30 uncu maddesi • nln tatbik edilmemesi dükkftn, a • j (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Kalkınma programında kesinti kabul etmiyor
Vaşington, 31 (AP.) — Bugün Başkan Truman, Avrupa Kalkınma programı için istenilen 5.580.000.000 dolarlık tahsisatın kongre tarafından aynen kabul edilmesinde ısrar etmiştir.
Mutad haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Başkan, bu paranın programın tatbiki için gerekli olduğunu ve tahsislerin en büyük bir ihtimamla incelendiğini söylemiştir.
Truman: «Kalkınma programından hiçbir kesinti yapılmamalıdır» demiştir.
Dün gelen çalışma heyeti
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ankarada
profesörlerin muhakemesi
Ankara, 31 (Hususî) — Görevlerini kötüye kullanmaktan sanık üç öğretim üyesine ait duruşmaya bugün de devam edilmiştir. Dinlenen on kadar müdafaa şahidi, hocalarına atfedilen suçların varit olmadığı iddiasında bulundular. Davanın en önemli tanık-»Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Bir yılda 4 milyon liralık kaçak eşya
GümriUc Muhafaza Genel Komutanının beyanatı Birkaç gündenberl gehrlmlzilo bulunan Gümrük Muhafaza Genel Komutanı Tümgeneral Halim Oruz dün kendisiyle görüşen basın mensuplarına aşağıdaki demeçte bu -lunnıuştur:
«— Kaçak İşinde rol oynuyan eermnyeicr büyük olduğu cihetle, (Devamı 8a. s 8ü. 7 de)
Recep Peker
Zencirli
Hâdisesi
Dün Ağırcezada başlıyan duruşmada sanık jandarma erleri isnatları reddettiler
Geçen Kasım ayının 27/28 gecesi Zincirlikuyuda, şoför Muzafferin idaresindeki 2203 plâka numaralı otomobilde bulunan Recep Yalkın, Vâsıf, Nermin Şay -bak ve Veeilo Nebahat adlannda-(Devamı Sa. 8 SU. 1 da)
Çalışma Bakanlığı için gelen heyet Çalışma Bakanlığının daveti üze riııe Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışına bürosundan 5 kişilik bir heyet Cenevreden İstanbul vapuru ile dün şehrimize gelmiştir.
Heyet Milletlerarası çalışma bürosu tarım kıanu başkanı Mulcdim Osmay'uı başkanlığında Davld Blelloch. (İngiliz) M. Zebuka (Çek) Davld Vaage (Norveç). Mr. Lawi-ger (Amerika) den müteşekkildir. B. Mukdlm Osmay kendisiyle göc-rüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur;
> «— Birleşmiş Milletler tcşkilO-
I tına bağlı çalışma bürosunda flO devlet üye bulunmaktadır. Türkiye
(Devamı Sa. fi 8u. 6)
Emekliler
kanunu
Tenkide tahammül
ULUNAY
Duyûn Atıf inan meselesi dolayısiyle komisy onda dinlenecek
Ankara, 31 (Hususi) — Atıl İnan işini inceleyen karma korniş yon bugün de isticvaplarına devanı etmiştir. Evvelce dinlenen Bekir Karadan sonra bugün İsmail Hakkı Kural, Mahmut Say-da ve eski ofis müdür muavini dinlenmiştir. Yarınki toplantıda dinlenecekler meyanında Recep Pekerin bulunduğu açıklanmak-
Orgeneral S. Omurtak
Ankara, 31 (Hususî) — Emekliler kanun tasarısını İnceleyen geçici komisyon bugünkü toplantısında uzun müzakerelerden sonra mütekaiden istihdam edilenlerden gerek askerlerin, gerek Bİvil olanların 10 seneye kadar olan müddetlerini yllzdo 1 hizmeti müteahhiro zammı ve daha fazla seneler için her seneye yüzde 1,5 hizmeti müteahhiro zammı ka bul edilmek suretiyle mütekaitlerin kaybolan haklan telâfi edilmektedir.
Komisyon, kalan maddelerin
müzakeresi İçin yarın Maliye ve
Millî Savunma Bakanlannın buzu
I riylo toplanacaktır.
fke ile tözünün hududunu öl-çomlyon bir muslklçlnas İçtiği konyak yüzünden Tekole atıp tutarken sözgolişlnl kanun çerçevesinde suç teşkil otlocok bir sahaya dökmüş olaoak kİ zavallıyı kodeslo-miçierl
Adliyeyo İntikal öden bu nıose-le bize ancak bir ınovzu girizgahı toşkll odobıllr. Bu vadido daha fazla söz söylomok bize düşmez. Mesele adalet mekanizmasına İntikal etmiştir. Suç varsa elbelte kİ, suçlu mahkûm edilmelidir. Gelelini, bir baçka mevzua:
Fakat tenkide tahammül ede-momok zihniyeti biz gazetecileri eni konu düşündürecek mahiyette-
Gazcto, tonkld faslını frenliye-ook olursa yazılar yavanladır. Bunu önlonıok İçin ne yapacağız?
Mesela Tekel sımsıkı, İslemez sigaralar yapmı* değil mİ? «Canım bunlar ne biçim sigara? İçilir «ey değili» domlyoookslnlz. Buna karşı söylonoook söz: «Mühim meşguliyetleri arasında lütfen sigara imalini do doruhto etmek fodakfirlığını göstoren Tekel Idarosi son zamanda halkı tütünden nefret ettirmek İçin sigaraları Işlomoz bir halde yapmak
gibi bir kiyaset göstermiş...’. Kon-dıslno tefekkürler ederiz!» don İbarettir.
Konyak kötü İmiş. Hiç bu söylenir mİ? Zaton Tokolln çıkardığı konyak değil, adı üstünde «Kanyak» tır. Canı konyak lotlyen Me-taksa İçsin, Martcl İçsin. Biz «Kanyak» içiyoruz ve ismi gibi cayır oa-yır kanımızı bu nefis içki İle yakıyoruz...
«Memleketimizde yol dıyo bir. *ey yoktur. Böylo Nafıa olur mu?» domlyoookslnlz. «Yollarımız sıhhi sebeplordeıı dolayı Inlfll çıkışlı, sarsıntılıdır. Bıınun da sebebi Bolcdl-yo halka boyaz okmok yedlrmoftl sıhhate münall gördüğü İçin Nafi* da çabuk hazmolsun dlyo yolları böylo bırakmağı tercih eylomlçtlr.» diyeceksiniz.
Her şeyi bu mikyas ile ölçerek’ kalomlori ona göro (ioâlo) etmek lüzümunu bir an hatırdan çıkarma-
Sayın meslokdaslarım -.Ördek Mehmet» hikâyesini vlrd-i-zeb8n etmeli ve gündo birkaç defa müna-sobotll rnünasobotslz birbirlerine anlutarak ona göro ayak uydurma* ğa gayret otmolldlrlor.
Bizden söylemek!
Zarurî açıklamanın zarurî cevabı
Dün gece tedavi için uçakla ı Amerikaya gitti
Rahatsız bulunan Genel Kur- I
may Başkanı Orgeneral Salih O- ı
nlurtak, dün akşam şehrimizden ı
geçen bir Pan - Amerikan uçağı
ile saat 22 de tedavi İçin Ameri- ı
kaya hareket etmiştir.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 6 da) I
Sayın muanzıuı MubrüTo Alovok-I
la aratnıednlu nıiinukaea söndü kül-1
lendi r.nnnotmiftim. 25/3 tarihli Ak-1
çıuıı’dn bir makalenin sonunda (Zu-|
rurî bir açıklama» binliğiyle bir ya-1
Çinden gelen Türk hz\ muharririmizle görüşürken
(Yazısı 5 inci Sahlfede)
CUMA 1 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Yeni Sabah l@ l Tege Kuvvet Şurubu
NİSAN 1949 T0I adresi: «YENİ 6ABAH» İSTANBUL Telefon: 30785 11 inci Yıl, No. 3599 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFI1YIZ Sayısı ■ 10 Kuruş LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dışişleri Baltanı Necmettin Sadak bundan evvelki seyahatleri nden birine çıkarken..
Dışişleri Bakanının dün akşam verdiği beyanat
Sadak dedi ki: Sulhu korumak bakımından Atlantik Paktını eksik buluyoruz.
“Suriye vukuatını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. İsrail devletini acele tanıdığımıza kani değiliz. Bizden evvel bu emri vaki’i 42 devlet tanımıştır»
Matbuat
kanunu
Yürürlükte olan Matbuat Kanununun, Recep Peker , eliylo daha da sıkıştırılmış olan ’ cıvataları öyle görülüyor ki — Ankara haberleri sahih ise— kısmen gevşetâlecektir. Esasen- demokrasi ile idare edilmek İstiyoruz, hattâ biz en ileri demokrasi olduk diyebilmek için, İlk hamlede, faşist ltalyanm matbuat kanunu kökünden devrilmek ieabe-derdi. Şimdiye kadar gelen Halk Partili hükümetler Saraçoğlu Şükrüsiyle, Haşan Sakasiyle bu İşe yalnız lâfta yanaşmış, Peker İse hafifletici tâdil derken işi daha vahim bir hale sokmuş idi.
Sayın Şemseddin Günaltay antidemokratik kanunları kaldırmak hususunda Mecliste verdiği söze sadık kalmak niyetini izhar ediyor ve bu geri ve toptancı kanun değiştiriliyor. Anavatanı o-lan ltalyadan bundan dört yıl evvel, demokrasilerin zaferiyle, tar-dedilen bu kanun ancak Türkiye-de bir sığınak bulmuş ve orada Halk Partisi müfritlerinin himmetiyle hayatını idame edebilmiş idi. Yeni yeni engeller çıkarılmazsa bu kanunun artık günleri sayılı olduğu söylenebilir.
Ankara muhabirlerinin naklettikleri söylentilere göre tamamen hazırlanmış olan tâdil projesi bilhassa matbuat yoliyle işlenen suçlar için kanuna konulmuş cilan ağırlatın hükümleri ortadan kaldırmakta ve sadece neşir yo-liyie ika’ edilen cürümlerin ceza kanununun umumi hükümlerine tâbi olacağım belirtmektedir. Türk matbuatının şimdiye kadar tâbi olduğu İstisnaî ve öldürücü ıvjim o kadar ağır ve eşine, hattâ Mussolini i Lal yasında bile rastlanmaz hükümleri İhtiva ediyordu ki bu gibi kayıtların kaldırılması muhakkak bir İlerleme, demokrasiye doğru ufak bir kayına gibi sayılabilir. Amma şu nokta Üzerine şimdiden balmumu yapış-tımuüc yerinde olur kİ, esasen bizim ceza kmıunnmuz da faşist 1-talyamn cez* kanunundan tercüme ve iktibas edilmiştir, yâni ceza mevzuatımızdaki hükümler de, neşren İşlenen cürümler için hayliden hayli ağırdır. Binaenaleyh hakikî ve ciddi demokrasi yolunu tutmak hevesini açıklar göründüğümüze göre ceza kanunumuzdaki matbuata ait suçlara dair olan hükümleri tekrar gözden geçirmeli ve onları da demokrasi memleketlerindeki esaslara irca’ eylemelidir. Yoksa matbuat suçlarını sırf ceza kanunu çerçevesine sokmak ve o kadroya ithaf etmekle öyta olağanüstü bir demokratik adım atılmış sayılmaz. Eskiye nazaran belki İlerice bir merhale olur amma, ciddi demokrasi vâdishıe ulaşmaktan fok uzak bulunuruz.
Geçen günkü yazımızda Demok
rat Parti Başkanının nutkuna do-
kunduğumuz vakit matbuat hak-
kında bu muhalefet partisinin na-
sıl bir proje hazırladığını soruş-
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Ankaro, 31 (Telefonla) — Dış işleri Bakanı Necmettin Sadak bu akşam saat 19 da Dışişleri Bakanlığında gazetecileri kabul etmiş ve sordukları sualleri cevaplandırmıştır.
Hüsnü Zerim Suriyede bütün vaziyete hâkim
Fdris-Eı-Huri’nin başkanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasına çalışılıyor
Şomdaki Türk Elçisi, Albay Hüsnü Zaim ile iki defa görüştü; Suriyede sükûnet hüküm sürüyor, hükümet darbesinin çeşitli akisleri
— Amerikaya gidiyorsunuz, orada ne gibi temaslarda bulunacak ve neler konuşacaksınız?
— Bildiğiniz gibi Amerikaya Birleşmiş Milletler Genel kuru-(Devamı 8a. I SU. 1 do)
Celâl Bayar'ın yeni ve mühim demeci

Biz, Niçin Atlantik Paktının dışında kaldık?.
Şam, (BB.C. - A.A. - Nafen ve A.P. den kiBaltılarak alınmıştır) — Evvelki gün yapılan hükümet darbesinden eonra Suriye-do hayat normal bir şekle girmiş bulunmaktadır Gelen yeni haberler memleketin hiç bir yerinde hâdise çıkmadığını göstermektedir.
Parlâmentonun feshi ve yeni seçimlerin yapılması beklenmektedir. İktidarı elo almış bulunan Albay Hüsnü Zaim’in bir koalisyon hükümeti kurmağa çalıştığı bildirilmektedir.
Bütün hükümet daireleri dün sabahtan itibaren normal mesailerine başlamışlardır. Üniversiteliler yeni rejim lehinde nümayişler yapmışlardır. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır.
Henüz teyid edilmiyen bir habere göre Hüsnü Zaim yeni hükümetin teşkiline temsilciler meo 11si bakanı Faıis El - Huri’yi memur etmiştir.
(Devamı: 8a, S 6Ü, 3 do)
I
Bursa: 31 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D.P Genel başkanı CcJ8) Bayar, Balıkesir beyanatının yan lig tefsirlere meydan verecek tarz da basına aksetmiş olduğundan bu gün yeni bir beyanatta bulunmu,-
Celâl Bayar aynen şuhları söy -İçmiştir:
«— Dış politika hakkındaki görüşlerimi Antalya Demokrat Parti kongresinde vs onu taklb eden gün lerde yine Antalyada matbuat* verdiğim beyanatla belirtmiştim, (Devamı 8a. s SU. 4 de)
(X) işaretli, Saniyedeki hükümet darbesinin kahramanı Albay
Hilsnü Zaimdir
g toıcuıarın verdiği tafsilât.. ;
Dün, Şamdan ğclenPaa Amerikan uçağı, Suriyedekl j hükümet darbesinden sonra, ilk yolcuları Islanbula getir- S J iniştir. Hükümet darbesi sırasında Suriyede bulunan bu 5 B yolcular kendilerde görüşen bir muharririmize şunları an- f 5 tatmışlardır; (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do) g

ŞAM'DAN GELEN
İLK YOLCULAR
Hükümet darbesi nasıl oldu? Yolcuların verdiği tafsilât.
J yolcular kene
S tatmışlardır:
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Doktorlar arasında tartışma alevlendi
Doktor Şükrü Hazım, Doktor ve Milletvekili Midhat Sakar oğluna sert bir cevap veriyor!
Bir müddet evvel Büyük Millet Meclisinde bir doktorun işlediği suçtan dolayı affı için verilen bir takrir münasebetile Muğla milletvekillerinden Dr. Midhat Sakar-oğlu beyanatta bulunmuştu. Bu beyanat dok-torlarca hakareti muta-zammın görülmüş ve İstanbul Etıbba Odasının şiddetli protestolarını mucip olmuştu.
Muğla milletvekili gazetemize gönderdiği bir mektupta, Mecllsto beyanatı sırasında zikrettiği
ikan^e etmesinin sebebini anlıyamadığını, doktorluk mesleğini suiistimal eden bazı doktorların hem halka, hem de bu meslek mensuplarına büyük zararlar verdiğini, bunlarla mücadele etmek gerektiğini kaydetmekte vo bu arada yakın bir zamanda aynı mahiyetteki bir BuçUın Ankarada mahkûm edilmiş bulunan Sağlık Müh taşarının yeğeninin de İzmir hastahaDelerin-Iden birine tâyin edilerek taltif edildiğini söyliyerek bu gibilerin ibreti müessire teşkil ede-(Devem Sa: A Sü 4 de)
Dr. Şükrü H. Tiner
Gümrük Muhafaza Genci Komutanı Tümgeneral Halim Oru»
Truman
Çinden Bir Türk ailesi geldi!

Tevkif edilen Suriye Cumhurbaş* kanı Şülcrü Elkvvvelli Bey
Churchill’in nutku
Eski İngiliz Başbakanı Eremlini idare eden 14 kişiye ağır hücumlarda bulundu
Boston: 31 (A.P.) — Eski İngiltere başbakanı VVinston Ohurchill bugün Kremimi idare ikU*-14-..kişiyi, Dünyaya hükmetmek gayesini gütmekle itham etmiştir.
Sovyet liderlerini, batının düşman lığından ziyade dostluğundan kork tuklannı söyllyen Churchlli demiş-
«Eğer Amerikanın elinde atom bombası olmasaydı, Avrupa çok • tun komünisth;;t:'•İÜ: ’•« T ..n.-'rn
bombardımana maruz bırakılırdı.>'
Harbin, önüne geçllmlyecek bir keyfiyet olmadığını söyllyen Churc tılll şunları İlâve etmiştir:
«Yapılmakta olan işlere kalben (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
Ticarethane
Bunların serbest öıraAıZ-l ması için Meclise bir I teklif yapıldı |
i Ankara: 31 (Hususi) — Millet • . vo-kill Şefik Tugay Meclise yaptığı s bir kanun teklifinde İkametgah o» ; tarak kuliarulnuyan -buiüu^ xayd r menkulleri üzerinde Milli Korun-c ma Kanununun 30 uncu maddesi • nln tatbik edilmemesi dükkftn, a • j (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Kalkınma programında kesinti kabul etmiyor
Vaşington, 31 (AP.) — Bugün Başkan Truman, Avrupa Kalkınma programı için istenilen 5.580.000.000 dolarlık tahsisatın kongre tarafından aynen kabul edilmesinde ısrar etmiştir.
Mutad haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Başkan, bu paranın programın tatbiki için gerekli olduğunu ve tahsislerin en büyük bir ihtimamla incelendiğini söylemiştir.
Truman: «Kalkınma programından hiçbir kesinti yapılmamalıdır» demiştir.
Dün gelen çalışma heyeti
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ankarada
profesörlerin muhakemesi
Ankara, 31 (Hususî) — Görevlerini kötüye kullanmaktan sanık üç öğretim üyesine ait duruşmaya bugün de devam edilmiştir. Dinlenen on kadar müdafaa şahidi, hocalarına atfedilen suçların varit olmadığı iddiasında bulundular. Davanın en önemli tanık-»Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Bir yılda 4 milyon liralık kaçak eşya
GümriUc Muhafaza Genel Komutanının beyanatı Birkaç gündenberl gehrlmlzilo bulunan Gümrük Muhafaza Genel Komutanı Tümgeneral Halim Oruz dün kendisiyle görüşen basın mensuplarına aşağıdaki demeçte bu -lunnıuştur:
«— Kaçak İşinde rol oynuyan eermnyeicr büyük olduğu cihetle, (Devamı 8a. s 8ü. 7 de)
Recep Peker
Zencirli
Hâdisesi
Dün Ağırcezada başlıyan duruşmada sanık jandarma erleri isnatları reddettiler
Geçen Kasım ayının 27/28 gecesi Zincirlikuyuda, şoför Muzafferin idaresindeki 2203 plâka numaralı otomobilde bulunan Recep Yalkın, Vâsıf, Nermin Şay -bak ve Veeilo Nebahat adlannda-(Devamı Sa. 8 SU. 1 da)
Çalışma Bakanlığı için gelen heyet Çalışma Bakanlığının daveti üze riııe Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışına bürosundan 5 kişilik bir heyet Cenevreden İstanbul vapuru ile dün şehrimize gelmiştir.
Heyet Milletlerarası çalışma bürosu tarım kıanu başkanı Mulcdim Osmay'uı başkanlığında Davld Blelloch. (İngiliz) M. Zebuka (Çek) Davld Vaage (Norveç). Mr. Lawi-ger (Amerika) den müteşekkildir. B. Mukdlm Osmay kendisiyle göc-rüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur;
> «— Birleşmiş Milletler tcşkilO-
I tına bağlı çalışma bürosunda flO devlet üye bulunmaktadır. Türkiye
(Devamı Sa. fi 8u. 6)
Emekliler
kanunu
Tenkide tahammül
ULUNAY
Duyûn Atıf inan meselesi dolayısiyle komisy onda dinlenecek
Ankara, 31 (Hususi) — Atıl İnan işini inceleyen karma korniş yon bugün de isticvaplarına devanı etmiştir. Evvelce dinlenen Bekir Karadan sonra bugün İsmail Hakkı Kural, Mahmut Say-da ve eski ofis müdür muavini dinlenmiştir. Yarınki toplantıda dinlenecekler meyanında Recep Pekerin bulunduğu açıklanmak-
Orgeneral S. Omurtak
Ankara, 31 (Hususî) — Emekliler kanun tasarısını İnceleyen geçici komisyon bugünkü toplantısında uzun müzakerelerden sonra mütekaiden istihdam edilenlerden gerek askerlerin, gerek Bİvil olanların 10 seneye kadar olan müddetlerini yllzdo 1 hizmeti müteahhiro zammı ve daha fazla seneler için her seneye yüzde 1,5 hizmeti müteahhiro zammı ka bul edilmek suretiyle mütekaitlerin kaybolan haklan telâfi edilmektedir.
Komisyon, kalan maddelerin
müzakeresi İçin yarın Maliye ve
Millî Savunma Bakanlannın buzu
I riylo toplanacaktır.
fke ile tözünün hududunu öl-çomlyon bir muslklçlnas İçtiği konyak yüzünden Tekole atıp tutarken sözgolişlnl kanun çerçevesinde suç teşkil otlocok bir sahaya dökmüş olaoak kİ zavallıyı kodeslo-miçierl
Adliyeyo İntikal öden bu nıose-le bize ancak bir ınovzu girizgahı toşkll odobıllr. Bu vadido daha fazla söz söylomok bize düşmez. Mesele adalet mekanizmasına İntikal etmiştir. Suç varsa elbelte kİ, suçlu mahkûm edilmelidir. Gelelini, bir baçka mevzua:
Fakat tenkide tahammül ede-momok zihniyeti biz gazetecileri eni konu düşündürecek mahiyette-
Gazcto, tonkld faslını frenliye-ook olursa yazılar yavanladır. Bunu önlonıok İçin ne yapacağız?
Mesela Tekel sımsıkı, İslemez sigaralar yapmı* değil mİ? «Canım bunlar ne biçim sigara? İçilir «ey değili» domlyoookslnlz. Buna karşı söylonoook söz: «Mühim meşguliyetleri arasında lütfen sigara imalini do doruhto etmek fodakfirlığını göstoren Tekel Idarosi son zamanda halkı tütünden nefret ettirmek İçin sigaraları Işlomoz bir halde yapmak
gibi bir kiyaset göstermiş...’. Kon-dıslno tefekkürler ederiz!» don İbarettir.
Konyak kötü İmiş. Hiç bu söylenir mİ? Zaton Tokolln çıkardığı konyak değil, adı üstünde «Kanyak» tır. Canı konyak lotlyen Me-taksa İçsin, Martcl İçsin. Biz «Kanyak» içiyoruz ve ismi gibi cayır oa-yır kanımızı bu nefis içki İle yakıyoruz...
«Memleketimizde yol dıyo bir. *ey yoktur. Böylo Nafıa olur mu?» domlyoookslnlz. «Yollarımız sıhhi sebeplordeıı dolayı Inlfll çıkışlı, sarsıntılıdır. Bıınun da sebebi Bolcdl-yo halka boyaz okmok yedlrmoftl sıhhate münall gördüğü İçin Nafi* da çabuk hazmolsun dlyo yolları böylo bırakmağı tercih eylomlçtlr.» diyeceksiniz.
Her şeyi bu mikyas ile ölçerek’ kalomlori ona göro (ioâlo) etmek lüzümunu bir an hatırdan çıkarma-
Sayın meslokdaslarım -.Ördek Mehmet» hikâyesini vlrd-i-zeb8n etmeli ve gündo birkaç defa müna-sobotll rnünasobotslz birbirlerine anlutarak ona göro ayak uydurma* ğa gayret otmolldlrlor.
Bizden söylemek!
Zarurî açıklamanın zarurî cevabı
Dün gece tedavi için uçakla ı Amerikaya gitti
Rahatsız bulunan Genel Kur- I
may Başkanı Orgeneral Salih O- ı
nlurtak, dün akşam şehrimizden ı
geçen bir Pan - Amerikan uçağı
ile saat 22 de tedavi İçin Ameri- ı
kaya hareket etmiştir.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 6 da) I
Sayın muanzıuı MubrüTo Alovok-I
la aratnıednlu nıiinukaea söndü kül-1
lendi r.nnnotmiftim. 25/3 tarihli Ak-1
çıuıı’dn bir makalenin sonunda (Zu-|
rurî bir açıklama» binliğiyle bir ya-1
Çinden gelen Türk hz\ muharririmizle görüşürken
(Yazısı 5 inci Sahlfede)
CUMA 1 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Yeni Sabah l@ l Tege Kuvvet Şurubu
NİSAN 1949 T0I adresi: «YENİ 6ABAH» İSTANBUL Telefon: 30785 11 inci Yıl, No. 3599 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFI1YIZ Sayısı ■ 10 Kuruş LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Dışişleri Baltanı Necmettin Sadak bundan evvelki seyahatleri nden birine çıkarken..
Dışişleri Bakanının dün akşam verdiği beyanat
Sadak dedi ki: Sulhu korumak bakımından Atlantik Paktını eksik buluyoruz.
“Suriye vukuatını büyük bir dikkatle takip ediyoruz. İsrail devletini acele tanıdığımıza kani değiliz. Bizden evvel bu emri vaki’i 42 devlet tanımıştır»
Matbuat
kanunu
Yürürlükte olan Matbuat Kanununun, Recep Peker , eliylo daha da sıkıştırılmış olan ’ cıvataları öyle görülüyor ki — Ankara haberleri sahih ise— kısmen gevşetâlecektir. Esasen- demokrasi ile idare edilmek İstiyoruz, hattâ biz en ileri demokrasi olduk diyebilmek için, İlk hamlede, faşist ltalyanm matbuat kanunu kökünden devrilmek ieabe-derdi. Şimdiye kadar gelen Halk Partili hükümetler Saraçoğlu Şükrüsiyle, Haşan Sakasiyle bu İşe yalnız lâfta yanaşmış, Peker İse hafifletici tâdil derken işi daha vahim bir hale sokmuş idi.
Sayın Şemseddin Günaltay antidemokratik kanunları kaldırmak hususunda Mecliste verdiği söze sadık kalmak niyetini izhar ediyor ve bu geri ve toptancı kanun değiştiriliyor. Anavatanı o-lan ltalyadan bundan dört yıl evvel, demokrasilerin zaferiyle, tar-dedilen bu kanun ancak Türkiye-de bir sığınak bulmuş ve orada Halk Partisi müfritlerinin himmetiyle hayatını idame edebilmiş idi. Yeni yeni engeller çıkarılmazsa bu kanunun artık günleri sayılı olduğu söylenebilir.
Ankara muhabirlerinin naklettikleri söylentilere göre tamamen hazırlanmış olan tâdil projesi bilhassa matbuat yoliyle işlenen suçlar için kanuna konulmuş cilan ağırlatın hükümleri ortadan kaldırmakta ve sadece neşir yo-liyie ika’ edilen cürümlerin ceza kanununun umumi hükümlerine tâbi olacağım belirtmektedir. Türk matbuatının şimdiye kadar tâbi olduğu İstisnaî ve öldürücü ıvjim o kadar ağır ve eşine, hattâ Mussolini i Lal yasında bile rastlanmaz hükümleri İhtiva ediyordu ki bu gibi kayıtların kaldırılması muhakkak bir İlerleme, demokrasiye doğru ufak bir kayına gibi sayılabilir. Amma şu nokta Üzerine şimdiden balmumu yapış-tımuüc yerinde olur kİ, esasen bizim ceza kmıunnmuz da faşist 1-talyamn cez* kanunundan tercüme ve iktibas edilmiştir, yâni ceza mevzuatımızdaki hükümler de, neşren İşlenen cürümler için hayliden hayli ağırdır. Binaenaleyh hakikî ve ciddi demokrasi yolunu tutmak hevesini açıklar göründüğümüze göre ceza kanunumuzdaki matbuata ait suçlara dair olan hükümleri tekrar gözden geçirmeli ve onları da demokrasi memleketlerindeki esaslara irca’ eylemelidir. Yoksa matbuat suçlarını sırf ceza kanunu çerçevesine sokmak ve o kadroya ithaf etmekle öyta olağanüstü bir demokratik adım atılmış sayılmaz. Eskiye nazaran belki İlerice bir merhale olur amma, ciddi demokrasi vâdishıe ulaşmaktan fok uzak bulunuruz.
Geçen günkü yazımızda Demok
rat Parti Başkanının nutkuna do-
kunduğumuz vakit matbuat hak-
kında bu muhalefet partisinin na-
sıl bir proje hazırladığını soruş-
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Ankaro, 31 (Telefonla) — Dış işleri Bakanı Necmettin Sadak bu akşam saat 19 da Dışişleri Bakanlığında gazetecileri kabul etmiş ve sordukları sualleri cevaplandırmıştır.
Hüsnü Zerim Suriyede bütün vaziyete hâkim
Fdris-Eı-Huri’nin başkanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasına çalışılıyor
Şomdaki Türk Elçisi, Albay Hüsnü Zaim ile iki defa görüştü; Suriyede sükûnet hüküm sürüyor, hükümet darbesinin çeşitli akisleri
— Amerikaya gidiyorsunuz, orada ne gibi temaslarda bulunacak ve neler konuşacaksınız?
— Bildiğiniz gibi Amerikaya Birleşmiş Milletler Genel kuru-(Devamı 8a. I SU. 1 do)
Celâl Bayar'ın yeni ve mühim demeci

Biz, Niçin Atlantik Paktının dışında kaldık?.
Şam, (BB.C. - A.A. - Nafen ve A.P. den kiBaltılarak alınmıştır) — Evvelki gün yapılan hükümet darbesinden eonra Suriye-do hayat normal bir şekle girmiş bulunmaktadır Gelen yeni haberler memleketin hiç bir yerinde hâdise çıkmadığını göstermektedir.
Parlâmentonun feshi ve yeni seçimlerin yapılması beklenmektedir. İktidarı elo almış bulunan Albay Hüsnü Zaim’in bir koalisyon hükümeti kurmağa çalıştığı bildirilmektedir.
Bütün hükümet daireleri dün sabahtan itibaren normal mesailerine başlamışlardır. Üniversiteliler yeni rejim lehinde nümayişler yapmışlardır. Sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır.
Henüz teyid edilmiyen bir habere göre Hüsnü Zaim yeni hükümetin teşkiline temsilciler meo 11si bakanı Faıis El - Huri’yi memur etmiştir.
(Devamı: 8a, S 6Ü, 3 do)
I
Bursa: 31 (Hususî surette giden arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — D.P Genel başkanı CcJ8) Bayar, Balıkesir beyanatının yan lig tefsirlere meydan verecek tarz da basına aksetmiş olduğundan bu gün yeni bir beyanatta bulunmu,-
Celâl Bayar aynen şuhları söy -İçmiştir:
«— Dış politika hakkındaki görüşlerimi Antalya Demokrat Parti kongresinde vs onu taklb eden gün lerde yine Antalyada matbuat* verdiğim beyanatla belirtmiştim, (Devamı 8a. s SU. 4 de)
(X) işaretli, Saniyedeki hükümet darbesinin kahramanı Albay
Hilsnü Zaimdir
g toıcuıarın verdiği tafsilât.. ;
Dün, Şamdan ğclenPaa Amerikan uçağı, Suriyedekl j hükümet darbesinden sonra, ilk yolcuları Islanbula getir- S J iniştir. Hükümet darbesi sırasında Suriyede bulunan bu 5 B yolcular kendilerde görüşen bir muharririmize şunları an- f 5 tatmışlardır; (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do) g

ŞAM'DAN GELEN
İLK YOLCULAR
Hükümet darbesi nasıl oldu? Yolcuların verdiği tafsilât.
J yolcular kene
S tatmışlardır:
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Doktorlar arasında tartışma alevlendi
Doktor Şükrü Hazım, Doktor ve Milletvekili Midhat Sakar oğluna sert bir cevap veriyor!
Bir müddet evvel Büyük Millet Meclisinde bir doktorun işlediği suçtan dolayı affı için verilen bir takrir münasebetile Muğla milletvekillerinden Dr. Midhat Sakar-oğlu beyanatta bulunmuştu. Bu beyanat dok-torlarca hakareti muta-zammın görülmüş ve İstanbul Etıbba Odasının şiddetli protestolarını mucip olmuştu.
Muğla milletvekili gazetemize gönderdiği bir mektupta, Mecllsto beyanatı sırasında zikrettiği
ikan^e etmesinin sebebini anlıyamadığını, doktorluk mesleğini suiistimal eden bazı doktorların hem halka, hem de bu meslek mensuplarına büyük zararlar verdiğini, bunlarla mücadele etmek gerektiğini kaydetmekte vo bu arada yakın bir zamanda aynı mahiyetteki bir BuçUın Ankarada mahkûm edilmiş bulunan Sağlık Müh taşarının yeğeninin de İzmir hastahaDelerin-Iden birine tâyin edilerek taltif edildiğini söyliyerek bu gibilerin ibreti müessire teşkil ede-(Devem Sa: A Sü 4 de)
Dr. Şükrü H. Tiner
Gümrük Muhafaza Genci Komutanı Tümgeneral Halim Oru»
Truman
Çinden Bir Türk ailesi geldi!

Tevkif edilen Suriye Cumhurbaş* kanı Şülcrü Elkvvvelli Bey
Churchill’in nutku
Eski İngiliz Başbakanı Eremlini idare eden 14 kişiye ağır hücumlarda bulundu
Boston: 31 (A.P.) — Eski İngiltere başbakanı VVinston Ohurchill bugün Kremimi idare ikU*-14-..kişiyi, Dünyaya hükmetmek gayesini gütmekle itham etmiştir.
Sovyet liderlerini, batının düşman lığından ziyade dostluğundan kork tuklannı söyllyen Churchlli demiş-
«Eğer Amerikanın elinde atom bombası olmasaydı, Avrupa çok • tun komünisth;;t:'•İÜ: ’•« T ..n.-'rn
bombardımana maruz bırakılırdı.>'
Harbin, önüne geçllmlyecek bir keyfiyet olmadığını söyllyen Churc tılll şunları İlâve etmiştir:
«Yapılmakta olan işlere kalben (Devamı Sa. 5 8ü. 7 de)
Ticarethane
Bunların serbest öıraAıZ-l ması için Meclise bir I teklif yapıldı |
i Ankara: 31 (Hususi) — Millet • . vo-kill Şefik Tugay Meclise yaptığı s bir kanun teklifinde İkametgah o» ; tarak kuliarulnuyan -buiüu^ xayd r menkulleri üzerinde Milli Korun-c ma Kanununun 30 uncu maddesi • nln tatbik edilmemesi dükkftn, a • j (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Kalkınma programında kesinti kabul etmiyor
Vaşington, 31 (AP.) — Bugün Başkan Truman, Avrupa Kalkınma programı için istenilen 5.580.000.000 dolarlık tahsisatın kongre tarafından aynen kabul edilmesinde ısrar etmiştir.
Mutad haftalık basın toplantısında bu konuya temas eden Başkan, bu paranın programın tatbiki için gerekli olduğunu ve tahsislerin en büyük bir ihtimamla incelendiğini söylemiştir.
Truman: «Kalkınma programından hiçbir kesinti yapılmamalıdır» demiştir.
Dün gelen çalışma heyeti
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ankarada
profesörlerin muhakemesi
Ankara, 31 (Hususî) — Görevlerini kötüye kullanmaktan sanık üç öğretim üyesine ait duruşmaya bugün de devam edilmiştir. Dinlenen on kadar müdafaa şahidi, hocalarına atfedilen suçların varit olmadığı iddiasında bulundular. Davanın en önemli tanık-»Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Bir yılda 4 milyon liralık kaçak eşya
GümriUc Muhafaza Genel Komutanının beyanatı Birkaç gündenberl gehrlmlzilo bulunan Gümrük Muhafaza Genel Komutanı Tümgeneral Halim Oruz dün kendisiyle görüşen basın mensuplarına aşağıdaki demeçte bu -lunnıuştur:
«— Kaçak İşinde rol oynuyan eermnyeicr büyük olduğu cihetle, (Devamı 8a. s 8ü. 7 de)
Recep Peker
Zencirli
Hâdisesi
Dün Ağırcezada başlıyan duruşmada sanık jandarma erleri isnatları reddettiler
Geçen Kasım ayının 27/28 gecesi Zincirlikuyuda, şoför Muzafferin idaresindeki 2203 plâka numaralı otomobilde bulunan Recep Yalkın, Vâsıf, Nermin Şay -bak ve Veeilo Nebahat adlannda-(Devamı Sa. 8 SU. 1 da)
Çalışma Bakanlığı için gelen heyet Çalışma Bakanlığının daveti üze riııe Birleşmiş Milletler teşkilatının çalışına bürosundan 5 kişilik bir heyet Cenevreden İstanbul vapuru ile dün şehrimize gelmiştir.
Heyet Milletlerarası çalışma bürosu tarım kıanu başkanı Mulcdim Osmay'uı başkanlığında Davld Blelloch. (İngiliz) M. Zebuka (Çek) Davld Vaage (Norveç). Mr. Lawi-ger (Amerika) den müteşekkildir. B. Mukdlm Osmay kendisiyle göc-rüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur;
> «— Birleşmiş Milletler tcşkilO-
I tına bağlı çalışma bürosunda flO devlet üye bulunmaktadır. Türkiye
(Devamı Sa. fi 8u. 6)
Emekliler
kanunu
Tenkide tahammül
ULUNAY
Duyûn Atıf inan meselesi dolayısiyle komisy onda dinlenecek
Ankara, 31 (Hususi) — Atıl İnan işini inceleyen karma korniş yon bugün de isticvaplarına devanı etmiştir. Evvelce dinlenen Bekir Karadan sonra bugün İsmail Hakkı Kural, Mahmut Say-da ve eski ofis müdür muavini dinlenmiştir. Yarınki toplantıda dinlenecekler meyanında Recep Pekerin bulunduğu açıklanmak-
Orgeneral S. Omurtak
Ankara, 31 (Hususî) — Emekliler kanun tasarısını İnceleyen geçici komisyon bugünkü toplantısında uzun müzakerelerden sonra mütekaiden istihdam edilenlerden gerek askerlerin, gerek Bİvil olanların 10 seneye kadar olan müddetlerini yllzdo 1 hizmeti müteahhiro zammı ve daha fazla seneler için her seneye yüzde 1,5 hizmeti müteahhiro zammı ka bul edilmek suretiyle mütekaitlerin kaybolan haklan telâfi edilmektedir.
Komisyon, kalan maddelerin
müzakeresi İçin yarın Maliye ve
Millî Savunma Bakanlannın buzu
I riylo toplanacaktır.
fke ile tözünün hududunu öl-çomlyon bir muslklçlnas İçtiği konyak yüzünden Tekole atıp tutarken sözgolişlnl kanun çerçevesinde suç teşkil otlocok bir sahaya dökmüş olaoak kİ zavallıyı kodeslo-miçierl
Adliyeyo İntikal öden bu nıose-le bize ancak bir ınovzu girizgahı toşkll odobıllr. Bu vadido daha fazla söz söylomok bize düşmez. Mesele adalet mekanizmasına İntikal etmiştir. Suç varsa elbelte kİ, suçlu mahkûm edilmelidir. Gelelini, bir baçka mevzua:
Fakat tenkide tahammül ede-momok zihniyeti biz gazetecileri eni konu düşündürecek mahiyette-
Gazcto, tonkld faslını frenliye-ook olursa yazılar yavanladır. Bunu önlonıok İçin ne yapacağız?
Mesela Tekel sımsıkı, İslemez sigaralar yapmı* değil mİ? «Canım bunlar ne biçim sigara? İçilir «ey değili» domlyoookslnlz. Buna karşı söylonoook söz: «Mühim meşguliyetleri arasında lütfen sigara imalini do doruhto etmek fodakfirlığını göstoren Tekel Idarosi son zamanda halkı tütünden nefret ettirmek İçin sigaraları Işlomoz bir halde yapmak
gibi bir kiyaset göstermiş...’. Kon-dıslno tefekkürler ederiz!» don İbarettir.
Konyak kötü İmiş. Hiç bu söylenir mİ? Zaton Tokolln çıkardığı konyak değil, adı üstünde «Kanyak» tır. Canı konyak lotlyen Me-taksa İçsin, Martcl İçsin. Biz «Kanyak» içiyoruz ve ismi gibi cayır oa-yır kanımızı bu nefis içki İle yakıyoruz...
«Memleketimizde yol dıyo bir. *ey yoktur. Böylo Nafıa olur mu?» domlyoookslnlz. «Yollarımız sıhhi sebeplordeıı dolayı Inlfll çıkışlı, sarsıntılıdır. Bıınun da sebebi Bolcdl-yo halka boyaz okmok yedlrmoftl sıhhate münall gördüğü İçin Nafi* da çabuk hazmolsun dlyo yolları böylo bırakmağı tercih eylomlçtlr.» diyeceksiniz.
Her şeyi bu mikyas ile ölçerek’ kalomlori ona göro (ioâlo) etmek lüzümunu bir an hatırdan çıkarma-
Sayın meslokdaslarım -.Ördek Mehmet» hikâyesini vlrd-i-zeb8n etmeli ve gündo birkaç defa müna-sobotll rnünasobotslz birbirlerine anlutarak ona göro ayak uydurma* ğa gayret otmolldlrlor.
Bizden söylemek!
Zarurî açıklamanın zarurî cevabı
Dün gece tedavi için uçakla ı Amerikaya gitti
Rahatsız bulunan Genel Kur- I
may Başkanı Orgeneral Salih O- ı
nlurtak, dün akşam şehrimizden ı
geçen bir Pan - Amerikan uçağı
ile saat 22 de tedavi İçin Ameri- ı
kaya hareket etmiştir.
(Dovamı 8a. 6 8Ü. 6 da) I
Sayın muanzıuı MubrüTo Alovok-I
la aratnıednlu nıiinukaea söndü kül-1
lendi r.nnnotmiftim. 25/3 tarihli Ak-1
çıuıı’dn bir makalenin sonunda (Zu-|
rurî bir açıklama» binliğiyle bir ya-1
Çinden gelen Türk hz\ muharririmizle görüşürken
(Yazısı 5 inci Sahlfede)

Comments (0)