iktisadi işbirliği istişare konseyi
Paris, 3 (A.A.) (afp) — Avrupa İktisadi İşbirliği
lutlşaro konseyine iştirak eden sekiz bakan bugün
Orenvlç saat ayarlle 14 de ikinci bir toplantı yapmış .
Cumartesi A Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu İdareı Nuruoamanlye Noı 17
HAZİRAN Tef adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
1949 Telefon ı «0785
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3663 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuruş
Türk kuryesinin Rusyada intiharı
Fuad Güzaltan'ın nâşı bugün, hudutta Türk makamlarına teslim edilecek. Hükümet, hâdise hakkında Moskovadan izahat istedi
Kuryemizin kaybolan çantasında mühim malûmat vardı
Dün dört galebe kazanan Türk Milli Güreş takımı
Kararsızlık
Belirtileri
Halk Partisi çoğunluğunun ve bilhassa zimamdarlarının ne derece ka rarsızlık içinde bocaladıkları, çeşitli, tezahürlerden apaçık anlaşılır. Bunların arasında çok ö-nenıli ve hayatî mahiyette olanları mevcut olduğu gibi tâli derecede bir ehemmiyet gösterenleri do vardır.
Demokrasi gelişmesini ağızlarında bir sakız gibi çiğnedikleri halde, antidemokratik hükümleri bir türlü kaldırmağa yanaşma malan ve bilâkis lıattâ Günaltay kabinesi devrinde bile, iller kanunu gibi valilerin baskı imkânlarını çoğaltacak veyahut memurları daimî bir tehdide ve keyfi muamelelere maruz bırakabilecek kayıtlan bu günlerde çıkarılan kanunlara sıkıştırmaları, çoğunluğun ne derece kaypak ve yalpalı bir politika kovaladığını gösterir. Hele aşın cereyanlarla mücadele konusu yurtta demokrasi gelişmesi ve matbuat •erbestliğini hayliden hayli bal-talıyabilir.
Evvelki gün, Meclis, mali yılbaşı olarak, mart ayını kabul etti. Zahiren ufak gibi görünen bu hâdise hakikatte Halk Partisinin esaslı düşünce ve kanaatlerden ne derece mahrum olduğunu ve ancak günün esen rüzgârlarına göre yelken açtığını en parlak ve kesin bir surette isbat eder. Büd-oe yılının başlangıcı bahsinde yir mİ yıl içinde Halk Partisi üç defa fikir ve kanaat değiştirmiştir. Şimdi Ocak ayında başlıyan malî yılı mart ayma nakletmekle gayet mühim ve memleketimizde hiç görülmemiş bir tâdil yaptıkları vehmolunabilir halbuki bu başlangıca dönüş tamamen eski devirlere rücudur. Çünkü saltanat devrinde ve meşrutiyet yıllarında malî sene başı, mart idi. Bilâhare Halk Partili Maliye Bakanlan başka yapacak İyi ve verimli bir şey yokmuş gibi malî yılı marttan haziran bidayetine çevirdiler ve bu yeniliği binbir delil İle takviye ettiler. Mart a-yının mali sene başı olmasını iler temeğe bir engel gibi göstermeğe kadar ileri gidenler oldu. Bu eski, köhne tarih, yeni bir hamle eseri olarak, terkolundu. Fakat haziran ayının başlangıç olması-nıu ömrü de o kadar uzun olmadı. Takvim yılbaşı ile malî yılın ayrılmasında hiç bir fayda olmadığı bilâkis bu İki mebde’in birleş meşinde gayet cesim menfaatler mevcut olduğu dermeyan edildi ve haziranı kabul eden ayni çoğun-(Dovamıı 8a. 3 • Sü. 6 da)
Rus Dışişleri Bakanı Viçinski gülüyor...
Bayar'la Günaltay tekrar görüştüler
Mülakatta Barakan Günaltay, D. P. Başkanıııdan ara seçimlere niçin girmek istemediğini sormuş, Bayar, bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu söylemekle iktifa etti
Dr. Lüt ft Ktrdar nutkunu okuyor
Beyoğlu hastanesi için yapılan tören
Dün, yeni bina gezildi ve hastanenin tamir ve telvin edilen kısımları, getirilen Hamidiye suyu davetlilere gösterildi
Kuledibindeki Ingiliz hastaha-nesine nakledilen Beyoğlu hasta-hanesinin tamir ve tanzimi tamamlanmış ve hastahane dün saat 15 de Şehir Meclisi üyelerile basın mensuplarına vali ve bele-
diye başkanı tarafından gezdiril-miştir.
Vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dâvetlilere, hastaha ne hakkında şu izahatı vermiş-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 ae)
Yunan Kraliçesi eğlencede
Avrupa serbest güreşbirinciliği
Dün gece T ürk arslanları, daha ilk hamlede üstünlüklerini gösterdiler
Dün akşam alınan ilk teknik neticeler nelerdir?
Ankara, 3 (Hususî) — Baş bakan B. ile D.P.
Bayar dün B.M.M. nde yeni görüşme yapmışlardır. Bu gö-
rüşmelerin daima vuku bulması tabii ise de, şu günlerde bilhassa üzerinde ehemmiyetle durulmağa değer. İktidar partisi ve hükümetinin muhalefet partilerini ara seçimlerine katılmış gör mek istemeleri bu görüşmelere ehemmiyet verdiren bir ve başlıca sebeptir. Seçim kanunu Ü-zerinde muhalefetin görüşlerim anlamak ve onların hoşlarına gidecek tadilâtı yapmak için tehalük göstermeleri bu ehemmiyeti arttırmaktadır.
Dünkü konuşmada; hükümet başkanı, D.P. başkanından ara seçimlerine girmemekte ısrar etmeleri sebebinin açıklanması istenmiştir. Celâl Bayar bu hususta izahat verememiş ve bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu beyan etmiştir.
Yaz tatiline
hazırlanan
mebuslar
Esnaf vergisi kanunu nasıl kabul edildi
Ankara, 3 (Hususî) — 7 sayfada 3 ü geçici olmak üzere 33 maddeden ibaret bulunan esnaf vergi kanununun ikinci müzakeresine başlandığı zaman Baat (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Eisenhover'in
yeni nutku
Avrupa serbest güreş şampiyo-dün akşam yeni spor ve ser gi saraymda on milletin iştirâki-le yapılmıştır.
Saat 21 e geldiği zaman koca ve Sergi Sarayı hemen he-tamamile dolmuştu. Bun -
dan güreşte aşağı yu kan altı ye di bin kişinin hazır bulunmakta olduğu anlaşılmakta idi.
Saat 21 i on geçe güreşçiler alkışlar arasında sıra ile ortadaki ringe çıkarak alfabe sırasile yerlerini aldılar.
Bunu müteakip sıra ile her mil : lete mensup güreşçiler halka tak 1 c... edildiler ve her milletin millî 1 Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar Spor ve Sergi marşları çalındı ve ayakta dinlen Sarayını davet itlere gezdiriyor... (Davamı 6 mcı sayfada)
Piyasada bir milyar
liralık veresiye
Para yokluğu mühim bir mesele halini aldı, banka müdürlerinden bir kısmı, bu hususta görüşmeler yapmak üzere Ankaraya gittiler
Mevduatını bankalardan çeken lerin çoğaldığını, bir takım sebep ler yüzünden piyasada para darlığının arttığını dün yazmıştık. Ticarethanelerde, müesseselerde, fabrika ve idarehanelerde günün mevzuu budur. Herkes kendi görüşüne, kanaati ve inanışına dayanarak para mevzuunu ele almakta ve üzerinde konuşmaktadır.
Veresiye muamelât üzerindeki rakamlar insanı hayrete düşürecek kadar fazladır, ötedenberi ticaretin sadece para ile yapılma dığı malûmdur. Bonolar, karşılık lı krediler, sözler ve senetler bu Işde belli başlı rol oynar. Bankalar bilhassa bonolar üzerinde geniş ölçüde muamele yapmaktadır. Her bankanın piyasada mühim mikdarda veresiyesi vardır. Para darlığı üzerine bankalar İşi Bikı tutmağa başlamış, açık mua melelere yer vermemeğe gayret
eder olmuştur. Memleketimizde geniş ölçüde iş yapan büyük bir ecnebi bankasının Istanbulda 120 • 130 milyon liralık veresiye muamelesi vardır. Yine büyük bir
Suriyede et ve yağ fiatı düşüyor
Ankara, 3 (Hususi) — Suri-yeden gelenlerden öğrenildiğine göre et ve yağ fiatlerl Suriyede son günlerde hayli düşmüştür. Bunun dahili piyasalarımızda da tesirini derhal göstereceği tahmin olunmakta vo şimdiden cenupta yağ fiatlerinde bir düşüş kaydedildiği bildirilmektedir.
fantine, Prenses Sophia ve mektZ..^' Amertkan YMCA nxn Altn^ çocuklar için tertip ettiği bir eğlencede görül-
Kollektivizm’le demokrasi arasındaki savaş senelerce sürecek
Nevyork, 3 (A.A.) «usis» — Kolombiya üniversitesinin diploma tevzi merasiminde bir nutuk söyliyen General Eisenho-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ao)
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 ika)
bankamızın piyasadaki senetleri tutan 80 milyon lirayı bulmakta dır. Son senelerde faaliyete geçmiş olan hususî bankalardaki —rekabet ve müşteri kandırmak maksadile— senet tutan büsbütün fazladır. Bütün bankaların (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İkinci dünya harbinden bir hâtıra: Avrupaya ihraç kuvvetleri Başkomutanı General Eisenho-wer zafer günlerinde bir törende
Belaya
idman
ULUNAY
Goçon gün Tahtakalodo büyük bir antrepo yandı, i-çlndo fıçılar dolusu çabuk atoş alır maddolor varmış... Bunlar İnfilâk otti; civar ovlorin oamları kırıldı; antropo binasının yanıp göçmesi sa-atlor sürdü. Ertesi günü gazotelcr-do gökyüzüne yüksolon kara bulutların yangına yakın evlerden kaçırılan eşyanın roslınlerinl gördük; hâdisenin tafsilâtını okuduk.
Vo öğrondlk kİ: Bu bina da ahşap İmiş!
Yal... Sütlücede Nuri paşa fabrikasının o kadar cana kıyan yangı nın daha dumanları tütüyor... Yine şohrln bu sofor karınoa yuvası kadar kalabalık bir muhltindo İÇİ ahşap bir antropoya fıçılarla parlayıcı maddolor konuluyor vo bir mü fettiş gidip do:
— Yahu! Burası ahşaptır. Buraya böyle şoylor konulmaz!
Demiyor.
işin hazin tarafı, klmso do buna dikkat otmlyor. Ne vliayot, no bo-lediyo, hattâ no do gazotelor bir şoy söylüyorlar. Sanki bu boklonen bir âkıbotmlş gibi lıerkos aNo yapalım? Allah başka kedor vermesin!» doylp geçiyor.
Hani bclodlyo bu gibi binaları dalma nezarot altında bulunduracaktı? Hani bunları şohlr haricine çıkartacaktı. Şu Istanbulda hail yor kaldı mı kİ böylo bir tohliko ocağının, Tahtakalo gibi şohrln on müto-kûslf noktasında bulunmasına müsaade ödiyoruz;
Bu no haldir yarabbl?!
İşin garibi bu tehlikeli yorlorl hop
vak’adan sonra haber alıyoıuz...
No hlkmot i s o ondan ovvel su su-
Yarın başlıyoruz
İki büyük eser, iki eşsiz roman, aşk macera ve
heyecan dolu iki tefrika Yeni Sabah sütunlarında
Çılgın Akşamlar lY—:^-1
Esrarengiz Patron
Yazan : Edgard Wallas
Çeviren: Semra Arslanlı
Bu o8ori takip ederken, sır dolu bir hayatın içinde bulacak, aşlnn lemzetini tadacak,
zovlclo ürporeeekuiniz,


iktisadi işbirliği istişare konseyi
Paris, 3 (A.A.) (afp) — Avrupa İktisadi İşbirliği
lutlşaro konseyine iştirak eden sekiz bakan bugün
Orenvlç saat ayarlle 14 de ikinci bir toplantı yapmış .
Cumartesi A Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu İdareı Nuruoamanlye Noı 17
HAZİRAN Tef adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
1949 Telefon ı «0785
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3663 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuruş
Türk kuryesinin Rusyada intiharı
Fuad Güzaltan'ın nâşı bugün, hudutta Türk makamlarına teslim edilecek. Hükümet, hâdise hakkında Moskovadan izahat istedi
Kuryemizin kaybolan çantasında mühim malûmat vardı
Dün dört galebe kazanan Türk Milli Güreş takımı
Kararsızlık
Belirtileri
Halk Partisi çoğunluğunun ve bilhassa zimamdarlarının ne derece ka rarsızlık içinde bocaladıkları, çeşitli, tezahürlerden apaçık anlaşılır. Bunların arasında çok ö-nenıli ve hayatî mahiyette olanları mevcut olduğu gibi tâli derecede bir ehemmiyet gösterenleri do vardır.
Demokrasi gelişmesini ağızlarında bir sakız gibi çiğnedikleri halde, antidemokratik hükümleri bir türlü kaldırmağa yanaşma malan ve bilâkis lıattâ Günaltay kabinesi devrinde bile, iller kanunu gibi valilerin baskı imkânlarını çoğaltacak veyahut memurları daimî bir tehdide ve keyfi muamelelere maruz bırakabilecek kayıtlan bu günlerde çıkarılan kanunlara sıkıştırmaları, çoğunluğun ne derece kaypak ve yalpalı bir politika kovaladığını gösterir. Hele aşın cereyanlarla mücadele konusu yurtta demokrasi gelişmesi ve matbuat •erbestliğini hayliden hayli bal-talıyabilir.
Evvelki gün, Meclis, mali yılbaşı olarak, mart ayını kabul etti. Zahiren ufak gibi görünen bu hâdise hakikatte Halk Partisinin esaslı düşünce ve kanaatlerden ne derece mahrum olduğunu ve ancak günün esen rüzgârlarına göre yelken açtığını en parlak ve kesin bir surette isbat eder. Büd-oe yılının başlangıcı bahsinde yir mİ yıl içinde Halk Partisi üç defa fikir ve kanaat değiştirmiştir. Şimdi Ocak ayında başlıyan malî yılı mart ayma nakletmekle gayet mühim ve memleketimizde hiç görülmemiş bir tâdil yaptıkları vehmolunabilir halbuki bu başlangıca dönüş tamamen eski devirlere rücudur. Çünkü saltanat devrinde ve meşrutiyet yıllarında malî sene başı, mart idi. Bilâhare Halk Partili Maliye Bakanlan başka yapacak İyi ve verimli bir şey yokmuş gibi malî yılı marttan haziran bidayetine çevirdiler ve bu yeniliği binbir delil İle takviye ettiler. Mart a-yının mali sene başı olmasını iler temeğe bir engel gibi göstermeğe kadar ileri gidenler oldu. Bu eski, köhne tarih, yeni bir hamle eseri olarak, terkolundu. Fakat haziran ayının başlangıç olması-nıu ömrü de o kadar uzun olmadı. Takvim yılbaşı ile malî yılın ayrılmasında hiç bir fayda olmadığı bilâkis bu İki mebde’in birleş meşinde gayet cesim menfaatler mevcut olduğu dermeyan edildi ve haziranı kabul eden ayni çoğun-(Dovamıı 8a. 3 • Sü. 6 da)
Rus Dışişleri Bakanı Viçinski gülüyor...
Bayar'la Günaltay tekrar görüştüler
Mülakatta Barakan Günaltay, D. P. Başkanıııdan ara seçimlere niçin girmek istemediğini sormuş, Bayar, bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu söylemekle iktifa etti
Dr. Lüt ft Ktrdar nutkunu okuyor
Beyoğlu hastanesi için yapılan tören
Dün, yeni bina gezildi ve hastanenin tamir ve telvin edilen kısımları, getirilen Hamidiye suyu davetlilere gösterildi
Kuledibindeki Ingiliz hastaha-nesine nakledilen Beyoğlu hasta-hanesinin tamir ve tanzimi tamamlanmış ve hastahane dün saat 15 de Şehir Meclisi üyelerile basın mensuplarına vali ve bele-
diye başkanı tarafından gezdiril-miştir.
Vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dâvetlilere, hastaha ne hakkında şu izahatı vermiş-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 ae)
Yunan Kraliçesi eğlencede
Avrupa serbest güreşbirinciliği
Dün gece T ürk arslanları, daha ilk hamlede üstünlüklerini gösterdiler
Dün akşam alınan ilk teknik neticeler nelerdir?
Ankara, 3 (Hususî) — Baş bakan B. ile D.P.
Bayar dün B.M.M. nde yeni görüşme yapmışlardır. Bu gö-
rüşmelerin daima vuku bulması tabii ise de, şu günlerde bilhassa üzerinde ehemmiyetle durulmağa değer. İktidar partisi ve hükümetinin muhalefet partilerini ara seçimlerine katılmış gör mek istemeleri bu görüşmelere ehemmiyet verdiren bir ve başlıca sebeptir. Seçim kanunu Ü-zerinde muhalefetin görüşlerim anlamak ve onların hoşlarına gidecek tadilâtı yapmak için tehalük göstermeleri bu ehemmiyeti arttırmaktadır.
Dünkü konuşmada; hükümet başkanı, D.P. başkanından ara seçimlerine girmemekte ısrar etmeleri sebebinin açıklanması istenmiştir. Celâl Bayar bu hususta izahat verememiş ve bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu beyan etmiştir.
Yaz tatiline
hazırlanan
mebuslar
Esnaf vergisi kanunu nasıl kabul edildi
Ankara, 3 (Hususî) — 7 sayfada 3 ü geçici olmak üzere 33 maddeden ibaret bulunan esnaf vergi kanununun ikinci müzakeresine başlandığı zaman Baat (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Eisenhover'in
yeni nutku
Avrupa serbest güreş şampiyo-dün akşam yeni spor ve ser gi saraymda on milletin iştirâki-le yapılmıştır.
Saat 21 e geldiği zaman koca ve Sergi Sarayı hemen he-tamamile dolmuştu. Bun -
dan güreşte aşağı yu kan altı ye di bin kişinin hazır bulunmakta olduğu anlaşılmakta idi.
Saat 21 i on geçe güreşçiler alkışlar arasında sıra ile ortadaki ringe çıkarak alfabe sırasile yerlerini aldılar.
Bunu müteakip sıra ile her mil : lete mensup güreşçiler halka tak 1 c... edildiler ve her milletin millî 1 Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar Spor ve Sergi marşları çalındı ve ayakta dinlen Sarayını davet itlere gezdiriyor... (Davamı 6 mcı sayfada)
Piyasada bir milyar
liralık veresiye
Para yokluğu mühim bir mesele halini aldı, banka müdürlerinden bir kısmı, bu hususta görüşmeler yapmak üzere Ankaraya gittiler
Mevduatını bankalardan çeken lerin çoğaldığını, bir takım sebep ler yüzünden piyasada para darlığının arttığını dün yazmıştık. Ticarethanelerde, müesseselerde, fabrika ve idarehanelerde günün mevzuu budur. Herkes kendi görüşüne, kanaati ve inanışına dayanarak para mevzuunu ele almakta ve üzerinde konuşmaktadır.
Veresiye muamelât üzerindeki rakamlar insanı hayrete düşürecek kadar fazladır, ötedenberi ticaretin sadece para ile yapılma dığı malûmdur. Bonolar, karşılık lı krediler, sözler ve senetler bu Işde belli başlı rol oynar. Bankalar bilhassa bonolar üzerinde geniş ölçüde muamele yapmaktadır. Her bankanın piyasada mühim mikdarda veresiyesi vardır. Para darlığı üzerine bankalar İşi Bikı tutmağa başlamış, açık mua melelere yer vermemeğe gayret
eder olmuştur. Memleketimizde geniş ölçüde iş yapan büyük bir ecnebi bankasının Istanbulda 120 • 130 milyon liralık veresiye muamelesi vardır. Yine büyük bir
Suriyede et ve yağ fiatı düşüyor
Ankara, 3 (Hususi) — Suri-yeden gelenlerden öğrenildiğine göre et ve yağ fiatlerl Suriyede son günlerde hayli düşmüştür. Bunun dahili piyasalarımızda da tesirini derhal göstereceği tahmin olunmakta vo şimdiden cenupta yağ fiatlerinde bir düşüş kaydedildiği bildirilmektedir.
fantine, Prenses Sophia ve mektZ..^' Amertkan YMCA nxn Altn^ çocuklar için tertip ettiği bir eğlencede görül-
Kollektivizm’le demokrasi arasındaki savaş senelerce sürecek
Nevyork, 3 (A.A.) «usis» — Kolombiya üniversitesinin diploma tevzi merasiminde bir nutuk söyliyen General Eisenho-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ao)
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 ika)
bankamızın piyasadaki senetleri tutan 80 milyon lirayı bulmakta dır. Son senelerde faaliyete geçmiş olan hususî bankalardaki —rekabet ve müşteri kandırmak maksadile— senet tutan büsbütün fazladır. Bütün bankaların (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İkinci dünya harbinden bir hâtıra: Avrupaya ihraç kuvvetleri Başkomutanı General Eisenho-wer zafer günlerinde bir törende
Belaya
idman
ULUNAY
Goçon gün Tahtakalodo büyük bir antrepo yandı, i-çlndo fıçılar dolusu çabuk atoş alır maddolor varmış... Bunlar İnfilâk otti; civar ovlorin oamları kırıldı; antropo binasının yanıp göçmesi sa-atlor sürdü. Ertesi günü gazotelcr-do gökyüzüne yüksolon kara bulutların yangına yakın evlerden kaçırılan eşyanın roslınlerinl gördük; hâdisenin tafsilâtını okuduk.
Vo öğrondlk kİ: Bu bina da ahşap İmiş!
Yal... Sütlücede Nuri paşa fabrikasının o kadar cana kıyan yangı nın daha dumanları tütüyor... Yine şohrln bu sofor karınoa yuvası kadar kalabalık bir muhltindo İÇİ ahşap bir antropoya fıçılarla parlayıcı maddolor konuluyor vo bir mü fettiş gidip do:
— Yahu! Burası ahşaptır. Buraya böyle şoylor konulmaz!
Demiyor.
işin hazin tarafı, klmso do buna dikkat otmlyor. Ne vliayot, no bo-lediyo, hattâ no do gazotelor bir şoy söylüyorlar. Sanki bu boklonen bir âkıbotmlş gibi lıerkos aNo yapalım? Allah başka kedor vermesin!» doylp geçiyor.
Hani bclodlyo bu gibi binaları dalma nezarot altında bulunduracaktı? Hani bunları şohlr haricine çıkartacaktı. Şu Istanbulda hail yor kaldı mı kİ böylo bir tohliko ocağının, Tahtakalo gibi şohrln on müto-kûslf noktasında bulunmasına müsaade ödiyoruz;
Bu no haldir yarabbl?!
İşin garibi bu tehlikeli yorlorl hop
vak’adan sonra haber alıyoıuz...
No hlkmot i s o ondan ovvel su su-
Yarın başlıyoruz
İki büyük eser, iki eşsiz roman, aşk macera ve
heyecan dolu iki tefrika Yeni Sabah sütunlarında
Çılgın Akşamlar lY—:^-1
Esrarengiz Patron
Yazan : Edgard Wallas
Çeviren: Semra Arslanlı
Bu o8ori takip ederken, sır dolu bir hayatın içinde bulacak, aşlnn lemzetini tadacak,
zovlclo ürporeeekuiniz,


iktisadi işbirliği istişare konseyi
Paris, 3 (A.A.) (afp) — Avrupa İktisadi İşbirliği
lutlşaro konseyine iştirak eden sekiz bakan bugün
Orenvlç saat ayarlle 14 de ikinci bir toplantı yapmış .
Cumartesi A Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu İdareı Nuruoamanlye Noı 17
HAZİRAN Tef adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
1949 Telefon ı «0785
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3663 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuruş
Türk kuryesinin Rusyada intiharı
Fuad Güzaltan'ın nâşı bugün, hudutta Türk makamlarına teslim edilecek. Hükümet, hâdise hakkında Moskovadan izahat istedi
Kuryemizin kaybolan çantasında mühim malûmat vardı
Dün dört galebe kazanan Türk Milli Güreş takımı
Kararsızlık
Belirtileri
Halk Partisi çoğunluğunun ve bilhassa zimamdarlarının ne derece ka rarsızlık içinde bocaladıkları, çeşitli, tezahürlerden apaçık anlaşılır. Bunların arasında çok ö-nenıli ve hayatî mahiyette olanları mevcut olduğu gibi tâli derecede bir ehemmiyet gösterenleri do vardır.
Demokrasi gelişmesini ağızlarında bir sakız gibi çiğnedikleri halde, antidemokratik hükümleri bir türlü kaldırmağa yanaşma malan ve bilâkis lıattâ Günaltay kabinesi devrinde bile, iller kanunu gibi valilerin baskı imkânlarını çoğaltacak veyahut memurları daimî bir tehdide ve keyfi muamelelere maruz bırakabilecek kayıtlan bu günlerde çıkarılan kanunlara sıkıştırmaları, çoğunluğun ne derece kaypak ve yalpalı bir politika kovaladığını gösterir. Hele aşın cereyanlarla mücadele konusu yurtta demokrasi gelişmesi ve matbuat •erbestliğini hayliden hayli bal-talıyabilir.
Evvelki gün, Meclis, mali yılbaşı olarak, mart ayını kabul etti. Zahiren ufak gibi görünen bu hâdise hakikatte Halk Partisinin esaslı düşünce ve kanaatlerden ne derece mahrum olduğunu ve ancak günün esen rüzgârlarına göre yelken açtığını en parlak ve kesin bir surette isbat eder. Büd-oe yılının başlangıcı bahsinde yir mİ yıl içinde Halk Partisi üç defa fikir ve kanaat değiştirmiştir. Şimdi Ocak ayında başlıyan malî yılı mart ayma nakletmekle gayet mühim ve memleketimizde hiç görülmemiş bir tâdil yaptıkları vehmolunabilir halbuki bu başlangıca dönüş tamamen eski devirlere rücudur. Çünkü saltanat devrinde ve meşrutiyet yıllarında malî sene başı, mart idi. Bilâhare Halk Partili Maliye Bakanlan başka yapacak İyi ve verimli bir şey yokmuş gibi malî yılı marttan haziran bidayetine çevirdiler ve bu yeniliği binbir delil İle takviye ettiler. Mart a-yının mali sene başı olmasını iler temeğe bir engel gibi göstermeğe kadar ileri gidenler oldu. Bu eski, köhne tarih, yeni bir hamle eseri olarak, terkolundu. Fakat haziran ayının başlangıç olması-nıu ömrü de o kadar uzun olmadı. Takvim yılbaşı ile malî yılın ayrılmasında hiç bir fayda olmadığı bilâkis bu İki mebde’in birleş meşinde gayet cesim menfaatler mevcut olduğu dermeyan edildi ve haziranı kabul eden ayni çoğun-(Dovamıı 8a. 3 • Sü. 6 da)
Rus Dışişleri Bakanı Viçinski gülüyor...
Bayar'la Günaltay tekrar görüştüler
Mülakatta Barakan Günaltay, D. P. Başkanıııdan ara seçimlere niçin girmek istemediğini sormuş, Bayar, bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu söylemekle iktifa etti
Dr. Lüt ft Ktrdar nutkunu okuyor
Beyoğlu hastanesi için yapılan tören
Dün, yeni bina gezildi ve hastanenin tamir ve telvin edilen kısımları, getirilen Hamidiye suyu davetlilere gösterildi
Kuledibindeki Ingiliz hastaha-nesine nakledilen Beyoğlu hasta-hanesinin tamir ve tanzimi tamamlanmış ve hastahane dün saat 15 de Şehir Meclisi üyelerile basın mensuplarına vali ve bele-
diye başkanı tarafından gezdiril-miştir.
Vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dâvetlilere, hastaha ne hakkında şu izahatı vermiş-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 ae)
Yunan Kraliçesi eğlencede
Avrupa serbest güreşbirinciliği
Dün gece T ürk arslanları, daha ilk hamlede üstünlüklerini gösterdiler
Dün akşam alınan ilk teknik neticeler nelerdir?
Ankara, 3 (Hususî) — Baş bakan B. ile D.P.
Bayar dün B.M.M. nde yeni görüşme yapmışlardır. Bu gö-
rüşmelerin daima vuku bulması tabii ise de, şu günlerde bilhassa üzerinde ehemmiyetle durulmağa değer. İktidar partisi ve hükümetinin muhalefet partilerini ara seçimlerine katılmış gör mek istemeleri bu görüşmelere ehemmiyet verdiren bir ve başlıca sebeptir. Seçim kanunu Ü-zerinde muhalefetin görüşlerim anlamak ve onların hoşlarına gidecek tadilâtı yapmak için tehalük göstermeleri bu ehemmiyeti arttırmaktadır.
Dünkü konuşmada; hükümet başkanı, D.P. başkanından ara seçimlerine girmemekte ısrar etmeleri sebebinin açıklanması istenmiştir. Celâl Bayar bu hususta izahat verememiş ve bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu beyan etmiştir.
Yaz tatiline
hazırlanan
mebuslar
Esnaf vergisi kanunu nasıl kabul edildi
Ankara, 3 (Hususî) — 7 sayfada 3 ü geçici olmak üzere 33 maddeden ibaret bulunan esnaf vergi kanununun ikinci müzakeresine başlandığı zaman Baat (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Eisenhover'in
yeni nutku
Avrupa serbest güreş şampiyo-dün akşam yeni spor ve ser gi saraymda on milletin iştirâki-le yapılmıştır.
Saat 21 e geldiği zaman koca ve Sergi Sarayı hemen he-tamamile dolmuştu. Bun -
dan güreşte aşağı yu kan altı ye di bin kişinin hazır bulunmakta olduğu anlaşılmakta idi.
Saat 21 i on geçe güreşçiler alkışlar arasında sıra ile ortadaki ringe çıkarak alfabe sırasile yerlerini aldılar.
Bunu müteakip sıra ile her mil : lete mensup güreşçiler halka tak 1 c... edildiler ve her milletin millî 1 Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar Spor ve Sergi marşları çalındı ve ayakta dinlen Sarayını davet itlere gezdiriyor... (Davamı 6 mcı sayfada)
Piyasada bir milyar
liralık veresiye
Para yokluğu mühim bir mesele halini aldı, banka müdürlerinden bir kısmı, bu hususta görüşmeler yapmak üzere Ankaraya gittiler
Mevduatını bankalardan çeken lerin çoğaldığını, bir takım sebep ler yüzünden piyasada para darlığının arttığını dün yazmıştık. Ticarethanelerde, müesseselerde, fabrika ve idarehanelerde günün mevzuu budur. Herkes kendi görüşüne, kanaati ve inanışına dayanarak para mevzuunu ele almakta ve üzerinde konuşmaktadır.
Veresiye muamelât üzerindeki rakamlar insanı hayrete düşürecek kadar fazladır, ötedenberi ticaretin sadece para ile yapılma dığı malûmdur. Bonolar, karşılık lı krediler, sözler ve senetler bu Işde belli başlı rol oynar. Bankalar bilhassa bonolar üzerinde geniş ölçüde muamele yapmaktadır. Her bankanın piyasada mühim mikdarda veresiyesi vardır. Para darlığı üzerine bankalar İşi Bikı tutmağa başlamış, açık mua melelere yer vermemeğe gayret
eder olmuştur. Memleketimizde geniş ölçüde iş yapan büyük bir ecnebi bankasının Istanbulda 120 • 130 milyon liralık veresiye muamelesi vardır. Yine büyük bir
Suriyede et ve yağ fiatı düşüyor
Ankara, 3 (Hususi) — Suri-yeden gelenlerden öğrenildiğine göre et ve yağ fiatlerl Suriyede son günlerde hayli düşmüştür. Bunun dahili piyasalarımızda da tesirini derhal göstereceği tahmin olunmakta vo şimdiden cenupta yağ fiatlerinde bir düşüş kaydedildiği bildirilmektedir.
fantine, Prenses Sophia ve mektZ..^' Amertkan YMCA nxn Altn^ çocuklar için tertip ettiği bir eğlencede görül-
Kollektivizm’le demokrasi arasındaki savaş senelerce sürecek
Nevyork, 3 (A.A.) «usis» — Kolombiya üniversitesinin diploma tevzi merasiminde bir nutuk söyliyen General Eisenho-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ao)
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 ika)
bankamızın piyasadaki senetleri tutan 80 milyon lirayı bulmakta dır. Son senelerde faaliyete geçmiş olan hususî bankalardaki —rekabet ve müşteri kandırmak maksadile— senet tutan büsbütün fazladır. Bütün bankaların (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İkinci dünya harbinden bir hâtıra: Avrupaya ihraç kuvvetleri Başkomutanı General Eisenho-wer zafer günlerinde bir törende
Belaya
idman
ULUNAY
Goçon gün Tahtakalodo büyük bir antrepo yandı, i-çlndo fıçılar dolusu çabuk atoş alır maddolor varmış... Bunlar İnfilâk otti; civar ovlorin oamları kırıldı; antropo binasının yanıp göçmesi sa-atlor sürdü. Ertesi günü gazotelcr-do gökyüzüne yüksolon kara bulutların yangına yakın evlerden kaçırılan eşyanın roslınlerinl gördük; hâdisenin tafsilâtını okuduk.
Vo öğrondlk kİ: Bu bina da ahşap İmiş!
Yal... Sütlücede Nuri paşa fabrikasının o kadar cana kıyan yangı nın daha dumanları tütüyor... Yine şohrln bu sofor karınoa yuvası kadar kalabalık bir muhltindo İÇİ ahşap bir antropoya fıçılarla parlayıcı maddolor konuluyor vo bir mü fettiş gidip do:
— Yahu! Burası ahşaptır. Buraya böyle şoylor konulmaz!
Demiyor.
işin hazin tarafı, klmso do buna dikkat otmlyor. Ne vliayot, no bo-lediyo, hattâ no do gazotelor bir şoy söylüyorlar. Sanki bu boklonen bir âkıbotmlş gibi lıerkos aNo yapalım? Allah başka kedor vermesin!» doylp geçiyor.
Hani bclodlyo bu gibi binaları dalma nezarot altında bulunduracaktı? Hani bunları şohlr haricine çıkartacaktı. Şu Istanbulda hail yor kaldı mı kİ böylo bir tohliko ocağının, Tahtakalo gibi şohrln on müto-kûslf noktasında bulunmasına müsaade ödiyoruz;
Bu no haldir yarabbl?!
İşin garibi bu tehlikeli yorlorl hop
vak’adan sonra haber alıyoıuz...
No hlkmot i s o ondan ovvel su su-
Yarın başlıyoruz
İki büyük eser, iki eşsiz roman, aşk macera ve
heyecan dolu iki tefrika Yeni Sabah sütunlarında
Çılgın Akşamlar lY—:^-1
Esrarengiz Patron
Yazan : Edgard Wallas
Çeviren: Semra Arslanlı
Bu o8ori takip ederken, sır dolu bir hayatın içinde bulacak, aşlnn lemzetini tadacak,
zovlclo ürporeeekuiniz,


iktisadi işbirliği istişare konseyi
Paris, 3 (A.A.) (afp) — Avrupa İktisadi İşbirliği
lutlşaro konseyine iştirak eden sekiz bakan bugün
Orenvlç saat ayarlle 14 de ikinci bir toplantı yapmış .
Cumartesi A Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu İdareı Nuruoamanlye Noı 17
HAZİRAN Tef adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
1949 Telefon ı «0785
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3663 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuruş
Türk kuryesinin Rusyada intiharı
Fuad Güzaltan'ın nâşı bugün, hudutta Türk makamlarına teslim edilecek. Hükümet, hâdise hakkında Moskovadan izahat istedi
Kuryemizin kaybolan çantasında mühim malûmat vardı
Dün dört galebe kazanan Türk Milli Güreş takımı
Kararsızlık
Belirtileri
Halk Partisi çoğunluğunun ve bilhassa zimamdarlarının ne derece ka rarsızlık içinde bocaladıkları, çeşitli, tezahürlerden apaçık anlaşılır. Bunların arasında çok ö-nenıli ve hayatî mahiyette olanları mevcut olduğu gibi tâli derecede bir ehemmiyet gösterenleri do vardır.
Demokrasi gelişmesini ağızlarında bir sakız gibi çiğnedikleri halde, antidemokratik hükümleri bir türlü kaldırmağa yanaşma malan ve bilâkis lıattâ Günaltay kabinesi devrinde bile, iller kanunu gibi valilerin baskı imkânlarını çoğaltacak veyahut memurları daimî bir tehdide ve keyfi muamelelere maruz bırakabilecek kayıtlan bu günlerde çıkarılan kanunlara sıkıştırmaları, çoğunluğun ne derece kaypak ve yalpalı bir politika kovaladığını gösterir. Hele aşın cereyanlarla mücadele konusu yurtta demokrasi gelişmesi ve matbuat •erbestliğini hayliden hayli bal-talıyabilir.
Evvelki gün, Meclis, mali yılbaşı olarak, mart ayını kabul etti. Zahiren ufak gibi görünen bu hâdise hakikatte Halk Partisinin esaslı düşünce ve kanaatlerden ne derece mahrum olduğunu ve ancak günün esen rüzgârlarına göre yelken açtığını en parlak ve kesin bir surette isbat eder. Büd-oe yılının başlangıcı bahsinde yir mİ yıl içinde Halk Partisi üç defa fikir ve kanaat değiştirmiştir. Şimdi Ocak ayında başlıyan malî yılı mart ayma nakletmekle gayet mühim ve memleketimizde hiç görülmemiş bir tâdil yaptıkları vehmolunabilir halbuki bu başlangıca dönüş tamamen eski devirlere rücudur. Çünkü saltanat devrinde ve meşrutiyet yıllarında malî sene başı, mart idi. Bilâhare Halk Partili Maliye Bakanlan başka yapacak İyi ve verimli bir şey yokmuş gibi malî yılı marttan haziran bidayetine çevirdiler ve bu yeniliği binbir delil İle takviye ettiler. Mart a-yının mali sene başı olmasını iler temeğe bir engel gibi göstermeğe kadar ileri gidenler oldu. Bu eski, köhne tarih, yeni bir hamle eseri olarak, terkolundu. Fakat haziran ayının başlangıç olması-nıu ömrü de o kadar uzun olmadı. Takvim yılbaşı ile malî yılın ayrılmasında hiç bir fayda olmadığı bilâkis bu İki mebde’in birleş meşinde gayet cesim menfaatler mevcut olduğu dermeyan edildi ve haziranı kabul eden ayni çoğun-(Dovamıı 8a. 3 • Sü. 6 da)
Rus Dışişleri Bakanı Viçinski gülüyor...
Bayar'la Günaltay tekrar görüştüler
Mülakatta Barakan Günaltay, D. P. Başkanıııdan ara seçimlere niçin girmek istemediğini sormuş, Bayar, bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu söylemekle iktifa etti
Dr. Lüt ft Ktrdar nutkunu okuyor
Beyoğlu hastanesi için yapılan tören
Dün, yeni bina gezildi ve hastanenin tamir ve telvin edilen kısımları, getirilen Hamidiye suyu davetlilere gösterildi
Kuledibindeki Ingiliz hastaha-nesine nakledilen Beyoğlu hasta-hanesinin tamir ve tanzimi tamamlanmış ve hastahane dün saat 15 de Şehir Meclisi üyelerile basın mensuplarına vali ve bele-
diye başkanı tarafından gezdiril-miştir.
Vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dâvetlilere, hastaha ne hakkında şu izahatı vermiş-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 ae)
Yunan Kraliçesi eğlencede
Avrupa serbest güreşbirinciliği
Dün gece T ürk arslanları, daha ilk hamlede üstünlüklerini gösterdiler
Dün akşam alınan ilk teknik neticeler nelerdir?
Ankara, 3 (Hususî) — Baş bakan B. ile D.P.
Bayar dün B.M.M. nde yeni görüşme yapmışlardır. Bu gö-
rüşmelerin daima vuku bulması tabii ise de, şu günlerde bilhassa üzerinde ehemmiyetle durulmağa değer. İktidar partisi ve hükümetinin muhalefet partilerini ara seçimlerine katılmış gör mek istemeleri bu görüşmelere ehemmiyet verdiren bir ve başlıca sebeptir. Seçim kanunu Ü-zerinde muhalefetin görüşlerim anlamak ve onların hoşlarına gidecek tadilâtı yapmak için tehalük göstermeleri bu ehemmiyeti arttırmaktadır.
Dünkü konuşmada; hükümet başkanı, D.P. başkanından ara seçimlerine girmemekte ısrar etmeleri sebebinin açıklanması istenmiştir. Celâl Bayar bu hususta izahat verememiş ve bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu beyan etmiştir.
Yaz tatiline
hazırlanan
mebuslar
Esnaf vergisi kanunu nasıl kabul edildi
Ankara, 3 (Hususî) — 7 sayfada 3 ü geçici olmak üzere 33 maddeden ibaret bulunan esnaf vergi kanununun ikinci müzakeresine başlandığı zaman Baat (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Eisenhover'in
yeni nutku
Avrupa serbest güreş şampiyo-dün akşam yeni spor ve ser gi saraymda on milletin iştirâki-le yapılmıştır.
Saat 21 e geldiği zaman koca ve Sergi Sarayı hemen he-tamamile dolmuştu. Bun -
dan güreşte aşağı yu kan altı ye di bin kişinin hazır bulunmakta olduğu anlaşılmakta idi.
Saat 21 i on geçe güreşçiler alkışlar arasında sıra ile ortadaki ringe çıkarak alfabe sırasile yerlerini aldılar.
Bunu müteakip sıra ile her mil : lete mensup güreşçiler halka tak 1 c... edildiler ve her milletin millî 1 Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar Spor ve Sergi marşları çalındı ve ayakta dinlen Sarayını davet itlere gezdiriyor... (Davamı 6 mcı sayfada)
Piyasada bir milyar
liralık veresiye
Para yokluğu mühim bir mesele halini aldı, banka müdürlerinden bir kısmı, bu hususta görüşmeler yapmak üzere Ankaraya gittiler
Mevduatını bankalardan çeken lerin çoğaldığını, bir takım sebep ler yüzünden piyasada para darlığının arttığını dün yazmıştık. Ticarethanelerde, müesseselerde, fabrika ve idarehanelerde günün mevzuu budur. Herkes kendi görüşüne, kanaati ve inanışına dayanarak para mevzuunu ele almakta ve üzerinde konuşmaktadır.
Veresiye muamelât üzerindeki rakamlar insanı hayrete düşürecek kadar fazladır, ötedenberi ticaretin sadece para ile yapılma dığı malûmdur. Bonolar, karşılık lı krediler, sözler ve senetler bu Işde belli başlı rol oynar. Bankalar bilhassa bonolar üzerinde geniş ölçüde muamele yapmaktadır. Her bankanın piyasada mühim mikdarda veresiyesi vardır. Para darlığı üzerine bankalar İşi Bikı tutmağa başlamış, açık mua melelere yer vermemeğe gayret
eder olmuştur. Memleketimizde geniş ölçüde iş yapan büyük bir ecnebi bankasının Istanbulda 120 • 130 milyon liralık veresiye muamelesi vardır. Yine büyük bir
Suriyede et ve yağ fiatı düşüyor
Ankara, 3 (Hususi) — Suri-yeden gelenlerden öğrenildiğine göre et ve yağ fiatlerl Suriyede son günlerde hayli düşmüştür. Bunun dahili piyasalarımızda da tesirini derhal göstereceği tahmin olunmakta vo şimdiden cenupta yağ fiatlerinde bir düşüş kaydedildiği bildirilmektedir.
fantine, Prenses Sophia ve mektZ..^' Amertkan YMCA nxn Altn^ çocuklar için tertip ettiği bir eğlencede görül-
Kollektivizm’le demokrasi arasındaki savaş senelerce sürecek
Nevyork, 3 (A.A.) «usis» — Kolombiya üniversitesinin diploma tevzi merasiminde bir nutuk söyliyen General Eisenho-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ao)
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 ika)
bankamızın piyasadaki senetleri tutan 80 milyon lirayı bulmakta dır. Son senelerde faaliyete geçmiş olan hususî bankalardaki —rekabet ve müşteri kandırmak maksadile— senet tutan büsbütün fazladır. Bütün bankaların (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İkinci dünya harbinden bir hâtıra: Avrupaya ihraç kuvvetleri Başkomutanı General Eisenho-wer zafer günlerinde bir törende
Belaya
idman
ULUNAY
Goçon gün Tahtakalodo büyük bir antrepo yandı, i-çlndo fıçılar dolusu çabuk atoş alır maddolor varmış... Bunlar İnfilâk otti; civar ovlorin oamları kırıldı; antropo binasının yanıp göçmesi sa-atlor sürdü. Ertesi günü gazotelcr-do gökyüzüne yüksolon kara bulutların yangına yakın evlerden kaçırılan eşyanın roslınlerinl gördük; hâdisenin tafsilâtını okuduk.
Vo öğrondlk kİ: Bu bina da ahşap İmiş!
Yal... Sütlücede Nuri paşa fabrikasının o kadar cana kıyan yangı nın daha dumanları tütüyor... Yine şohrln bu sofor karınoa yuvası kadar kalabalık bir muhltindo İÇİ ahşap bir antropoya fıçılarla parlayıcı maddolor konuluyor vo bir mü fettiş gidip do:
— Yahu! Burası ahşaptır. Buraya böyle şoylor konulmaz!
Demiyor.
işin hazin tarafı, klmso do buna dikkat otmlyor. Ne vliayot, no bo-lediyo, hattâ no do gazotelor bir şoy söylüyorlar. Sanki bu boklonen bir âkıbotmlş gibi lıerkos aNo yapalım? Allah başka kedor vermesin!» doylp geçiyor.
Hani bclodlyo bu gibi binaları dalma nezarot altında bulunduracaktı? Hani bunları şohlr haricine çıkartacaktı. Şu Istanbulda hail yor kaldı mı kİ böylo bir tohliko ocağının, Tahtakalo gibi şohrln on müto-kûslf noktasında bulunmasına müsaade ödiyoruz;
Bu no haldir yarabbl?!
İşin garibi bu tehlikeli yorlorl hop
vak’adan sonra haber alıyoıuz...
No hlkmot i s o ondan ovvel su su-
Yarın başlıyoruz
İki büyük eser, iki eşsiz roman, aşk macera ve
heyecan dolu iki tefrika Yeni Sabah sütunlarında
Çılgın Akşamlar lY—:^-1
Esrarengiz Patron
Yazan : Edgard Wallas
Çeviren: Semra Arslanlı
Bu o8ori takip ederken, sır dolu bir hayatın içinde bulacak, aşlnn lemzetini tadacak,
zovlclo ürporeeekuiniz,


iktisadi işbirliği istişare konseyi
Paris, 3 (A.A.) (afp) — Avrupa İktisadi İşbirliği
lutlşaro konseyine iştirak eden sekiz bakan bugün
Orenvlç saat ayarlle 14 de ikinci bir toplantı yapmış .
Cumartesi A Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu İdareı Nuruoamanlye Noı 17
HAZİRAN Tef adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
1949 Telefon ı «0785
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3663 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuruş
Türk kuryesinin Rusyada intiharı
Fuad Güzaltan'ın nâşı bugün, hudutta Türk makamlarına teslim edilecek. Hükümet, hâdise hakkında Moskovadan izahat istedi
Kuryemizin kaybolan çantasında mühim malûmat vardı
Dün dört galebe kazanan Türk Milli Güreş takımı
Kararsızlık
Belirtileri
Halk Partisi çoğunluğunun ve bilhassa zimamdarlarının ne derece ka rarsızlık içinde bocaladıkları, çeşitli, tezahürlerden apaçık anlaşılır. Bunların arasında çok ö-nenıli ve hayatî mahiyette olanları mevcut olduğu gibi tâli derecede bir ehemmiyet gösterenleri do vardır.
Demokrasi gelişmesini ağızlarında bir sakız gibi çiğnedikleri halde, antidemokratik hükümleri bir türlü kaldırmağa yanaşma malan ve bilâkis lıattâ Günaltay kabinesi devrinde bile, iller kanunu gibi valilerin baskı imkânlarını çoğaltacak veyahut memurları daimî bir tehdide ve keyfi muamelelere maruz bırakabilecek kayıtlan bu günlerde çıkarılan kanunlara sıkıştırmaları, çoğunluğun ne derece kaypak ve yalpalı bir politika kovaladığını gösterir. Hele aşın cereyanlarla mücadele konusu yurtta demokrasi gelişmesi ve matbuat •erbestliğini hayliden hayli bal-talıyabilir.
Evvelki gün, Meclis, mali yılbaşı olarak, mart ayını kabul etti. Zahiren ufak gibi görünen bu hâdise hakikatte Halk Partisinin esaslı düşünce ve kanaatlerden ne derece mahrum olduğunu ve ancak günün esen rüzgârlarına göre yelken açtığını en parlak ve kesin bir surette isbat eder. Büd-oe yılının başlangıcı bahsinde yir mİ yıl içinde Halk Partisi üç defa fikir ve kanaat değiştirmiştir. Şimdi Ocak ayında başlıyan malî yılı mart ayma nakletmekle gayet mühim ve memleketimizde hiç görülmemiş bir tâdil yaptıkları vehmolunabilir halbuki bu başlangıca dönüş tamamen eski devirlere rücudur. Çünkü saltanat devrinde ve meşrutiyet yıllarında malî sene başı, mart idi. Bilâhare Halk Partili Maliye Bakanlan başka yapacak İyi ve verimli bir şey yokmuş gibi malî yılı marttan haziran bidayetine çevirdiler ve bu yeniliği binbir delil İle takviye ettiler. Mart a-yının mali sene başı olmasını iler temeğe bir engel gibi göstermeğe kadar ileri gidenler oldu. Bu eski, köhne tarih, yeni bir hamle eseri olarak, terkolundu. Fakat haziran ayının başlangıç olması-nıu ömrü de o kadar uzun olmadı. Takvim yılbaşı ile malî yılın ayrılmasında hiç bir fayda olmadığı bilâkis bu İki mebde’in birleş meşinde gayet cesim menfaatler mevcut olduğu dermeyan edildi ve haziranı kabul eden ayni çoğun-(Dovamıı 8a. 3 • Sü. 6 da)
Rus Dışişleri Bakanı Viçinski gülüyor...
Bayar'la Günaltay tekrar görüştüler
Mülakatta Barakan Günaltay, D. P. Başkanıııdan ara seçimlere niçin girmek istemediğini sormuş, Bayar, bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu söylemekle iktifa etti
Dr. Lüt ft Ktrdar nutkunu okuyor
Beyoğlu hastanesi için yapılan tören
Dün, yeni bina gezildi ve hastanenin tamir ve telvin edilen kısımları, getirilen Hamidiye suyu davetlilere gösterildi
Kuledibindeki Ingiliz hastaha-nesine nakledilen Beyoğlu hasta-hanesinin tamir ve tanzimi tamamlanmış ve hastahane dün saat 15 de Şehir Meclisi üyelerile basın mensuplarına vali ve bele-
diye başkanı tarafından gezdiril-miştir.
Vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dâvetlilere, hastaha ne hakkında şu izahatı vermiş-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 ae)
Yunan Kraliçesi eğlencede
Avrupa serbest güreşbirinciliği
Dün gece T ürk arslanları, daha ilk hamlede üstünlüklerini gösterdiler
Dün akşam alınan ilk teknik neticeler nelerdir?
Ankara, 3 (Hususî) — Baş bakan B. ile D.P.
Bayar dün B.M.M. nde yeni görüşme yapmışlardır. Bu gö-
rüşmelerin daima vuku bulması tabii ise de, şu günlerde bilhassa üzerinde ehemmiyetle durulmağa değer. İktidar partisi ve hükümetinin muhalefet partilerini ara seçimlerine katılmış gör mek istemeleri bu görüşmelere ehemmiyet verdiren bir ve başlıca sebeptir. Seçim kanunu Ü-zerinde muhalefetin görüşlerim anlamak ve onların hoşlarına gidecek tadilâtı yapmak için tehalük göstermeleri bu ehemmiyeti arttırmaktadır.
Dünkü konuşmada; hükümet başkanı, D.P. başkanından ara seçimlerine girmemekte ısrar etmeleri sebebinin açıklanması istenmiştir. Celâl Bayar bu hususta izahat verememiş ve bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu beyan etmiştir.
Yaz tatiline
hazırlanan
mebuslar
Esnaf vergisi kanunu nasıl kabul edildi
Ankara, 3 (Hususî) — 7 sayfada 3 ü geçici olmak üzere 33 maddeden ibaret bulunan esnaf vergi kanununun ikinci müzakeresine başlandığı zaman Baat (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Eisenhover'in
yeni nutku
Avrupa serbest güreş şampiyo-dün akşam yeni spor ve ser gi saraymda on milletin iştirâki-le yapılmıştır.
Saat 21 e geldiği zaman koca ve Sergi Sarayı hemen he-tamamile dolmuştu. Bun -
dan güreşte aşağı yu kan altı ye di bin kişinin hazır bulunmakta olduğu anlaşılmakta idi.
Saat 21 i on geçe güreşçiler alkışlar arasında sıra ile ortadaki ringe çıkarak alfabe sırasile yerlerini aldılar.
Bunu müteakip sıra ile her mil : lete mensup güreşçiler halka tak 1 c... edildiler ve her milletin millî 1 Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar Spor ve Sergi marşları çalındı ve ayakta dinlen Sarayını davet itlere gezdiriyor... (Davamı 6 mcı sayfada)
Piyasada bir milyar
liralık veresiye
Para yokluğu mühim bir mesele halini aldı, banka müdürlerinden bir kısmı, bu hususta görüşmeler yapmak üzere Ankaraya gittiler
Mevduatını bankalardan çeken lerin çoğaldığını, bir takım sebep ler yüzünden piyasada para darlığının arttığını dün yazmıştık. Ticarethanelerde, müesseselerde, fabrika ve idarehanelerde günün mevzuu budur. Herkes kendi görüşüne, kanaati ve inanışına dayanarak para mevzuunu ele almakta ve üzerinde konuşmaktadır.
Veresiye muamelât üzerindeki rakamlar insanı hayrete düşürecek kadar fazladır, ötedenberi ticaretin sadece para ile yapılma dığı malûmdur. Bonolar, karşılık lı krediler, sözler ve senetler bu Işde belli başlı rol oynar. Bankalar bilhassa bonolar üzerinde geniş ölçüde muamele yapmaktadır. Her bankanın piyasada mühim mikdarda veresiyesi vardır. Para darlığı üzerine bankalar İşi Bikı tutmağa başlamış, açık mua melelere yer vermemeğe gayret
eder olmuştur. Memleketimizde geniş ölçüde iş yapan büyük bir ecnebi bankasının Istanbulda 120 • 130 milyon liralık veresiye muamelesi vardır. Yine büyük bir
Suriyede et ve yağ fiatı düşüyor
Ankara, 3 (Hususi) — Suri-yeden gelenlerden öğrenildiğine göre et ve yağ fiatlerl Suriyede son günlerde hayli düşmüştür. Bunun dahili piyasalarımızda da tesirini derhal göstereceği tahmin olunmakta vo şimdiden cenupta yağ fiatlerinde bir düşüş kaydedildiği bildirilmektedir.
fantine, Prenses Sophia ve mektZ..^' Amertkan YMCA nxn Altn^ çocuklar için tertip ettiği bir eğlencede görül-
Kollektivizm’le demokrasi arasındaki savaş senelerce sürecek
Nevyork, 3 (A.A.) «usis» — Kolombiya üniversitesinin diploma tevzi merasiminde bir nutuk söyliyen General Eisenho-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ao)
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 ika)
bankamızın piyasadaki senetleri tutan 80 milyon lirayı bulmakta dır. Son senelerde faaliyete geçmiş olan hususî bankalardaki —rekabet ve müşteri kandırmak maksadile— senet tutan büsbütün fazladır. Bütün bankaların (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İkinci dünya harbinden bir hâtıra: Avrupaya ihraç kuvvetleri Başkomutanı General Eisenho-wer zafer günlerinde bir törende
Belaya
idman
ULUNAY
Goçon gün Tahtakalodo büyük bir antrepo yandı, i-çlndo fıçılar dolusu çabuk atoş alır maddolor varmış... Bunlar İnfilâk otti; civar ovlorin oamları kırıldı; antropo binasının yanıp göçmesi sa-atlor sürdü. Ertesi günü gazotelcr-do gökyüzüne yüksolon kara bulutların yangına yakın evlerden kaçırılan eşyanın roslınlerinl gördük; hâdisenin tafsilâtını okuduk.
Vo öğrondlk kİ: Bu bina da ahşap İmiş!
Yal... Sütlücede Nuri paşa fabrikasının o kadar cana kıyan yangı nın daha dumanları tütüyor... Yine şohrln bu sofor karınoa yuvası kadar kalabalık bir muhltindo İÇİ ahşap bir antropoya fıçılarla parlayıcı maddolor konuluyor vo bir mü fettiş gidip do:
— Yahu! Burası ahşaptır. Buraya böyle şoylor konulmaz!
Demiyor.
işin hazin tarafı, klmso do buna dikkat otmlyor. Ne vliayot, no bo-lediyo, hattâ no do gazotelor bir şoy söylüyorlar. Sanki bu boklonen bir âkıbotmlş gibi lıerkos aNo yapalım? Allah başka kedor vermesin!» doylp geçiyor.
Hani bclodlyo bu gibi binaları dalma nezarot altında bulunduracaktı? Hani bunları şohlr haricine çıkartacaktı. Şu Istanbulda hail yor kaldı mı kİ böylo bir tohliko ocağının, Tahtakalo gibi şohrln on müto-kûslf noktasında bulunmasına müsaade ödiyoruz;
Bu no haldir yarabbl?!
İşin garibi bu tehlikeli yorlorl hop
vak’adan sonra haber alıyoıuz...
No hlkmot i s o ondan ovvel su su-
Yarın başlıyoruz
İki büyük eser, iki eşsiz roman, aşk macera ve
heyecan dolu iki tefrika Yeni Sabah sütunlarında
Çılgın Akşamlar lY—:^-1
Esrarengiz Patron
Yazan : Edgard Wallas
Çeviren: Semra Arslanlı
Bu o8ori takip ederken, sır dolu bir hayatın içinde bulacak, aşlnn lemzetini tadacak,
zovlclo ürporeeekuiniz,


iktisadi işbirliği istişare konseyi
Paris, 3 (A.A.) (afp) — Avrupa İktisadi İşbirliği
lutlşaro konseyine iştirak eden sekiz bakan bugün
Orenvlç saat ayarlle 14 de ikinci bir toplantı yapmış .
Cumartesi A Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu İdareı Nuruoamanlye Noı 17
HAZİRAN Tef adresli «YENİ 8ABAH>
İSTANBUL
1949 Telefon ı «0785
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3663 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuruş
Türk kuryesinin Rusyada intiharı
Fuad Güzaltan'ın nâşı bugün, hudutta Türk makamlarına teslim edilecek. Hükümet, hâdise hakkında Moskovadan izahat istedi
Kuryemizin kaybolan çantasında mühim malûmat vardı
Dün dört galebe kazanan Türk Milli Güreş takımı
Kararsızlık
Belirtileri
Halk Partisi çoğunluğunun ve bilhassa zimamdarlarının ne derece ka rarsızlık içinde bocaladıkları, çeşitli, tezahürlerden apaçık anlaşılır. Bunların arasında çok ö-nenıli ve hayatî mahiyette olanları mevcut olduğu gibi tâli derecede bir ehemmiyet gösterenleri do vardır.
Demokrasi gelişmesini ağızlarında bir sakız gibi çiğnedikleri halde, antidemokratik hükümleri bir türlü kaldırmağa yanaşma malan ve bilâkis lıattâ Günaltay kabinesi devrinde bile, iller kanunu gibi valilerin baskı imkânlarını çoğaltacak veyahut memurları daimî bir tehdide ve keyfi muamelelere maruz bırakabilecek kayıtlan bu günlerde çıkarılan kanunlara sıkıştırmaları, çoğunluğun ne derece kaypak ve yalpalı bir politika kovaladığını gösterir. Hele aşın cereyanlarla mücadele konusu yurtta demokrasi gelişmesi ve matbuat •erbestliğini hayliden hayli bal-talıyabilir.
Evvelki gün, Meclis, mali yılbaşı olarak, mart ayını kabul etti. Zahiren ufak gibi görünen bu hâdise hakikatte Halk Partisinin esaslı düşünce ve kanaatlerden ne derece mahrum olduğunu ve ancak günün esen rüzgârlarına göre yelken açtığını en parlak ve kesin bir surette isbat eder. Büd-oe yılının başlangıcı bahsinde yir mİ yıl içinde Halk Partisi üç defa fikir ve kanaat değiştirmiştir. Şimdi Ocak ayında başlıyan malî yılı mart ayma nakletmekle gayet mühim ve memleketimizde hiç görülmemiş bir tâdil yaptıkları vehmolunabilir halbuki bu başlangıca dönüş tamamen eski devirlere rücudur. Çünkü saltanat devrinde ve meşrutiyet yıllarında malî sene başı, mart idi. Bilâhare Halk Partili Maliye Bakanlan başka yapacak İyi ve verimli bir şey yokmuş gibi malî yılı marttan haziran bidayetine çevirdiler ve bu yeniliği binbir delil İle takviye ettiler. Mart a-yının mali sene başı olmasını iler temeğe bir engel gibi göstermeğe kadar ileri gidenler oldu. Bu eski, köhne tarih, yeni bir hamle eseri olarak, terkolundu. Fakat haziran ayının başlangıç olması-nıu ömrü de o kadar uzun olmadı. Takvim yılbaşı ile malî yılın ayrılmasında hiç bir fayda olmadığı bilâkis bu İki mebde’in birleş meşinde gayet cesim menfaatler mevcut olduğu dermeyan edildi ve haziranı kabul eden ayni çoğun-(Dovamıı 8a. 3 • Sü. 6 da)
Rus Dışişleri Bakanı Viçinski gülüyor...
Bayar'la Günaltay tekrar görüştüler
Mülakatta Barakan Günaltay, D. P. Başkanıııdan ara seçimlere niçin girmek istemediğini sormuş, Bayar, bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu söylemekle iktifa etti
Dr. Lüt ft Ktrdar nutkunu okuyor
Beyoğlu hastanesi için yapılan tören
Dün, yeni bina gezildi ve hastanenin tamir ve telvin edilen kısımları, getirilen Hamidiye suyu davetlilere gösterildi
Kuledibindeki Ingiliz hastaha-nesine nakledilen Beyoğlu hasta-hanesinin tamir ve tanzimi tamamlanmış ve hastahane dün saat 15 de Şehir Meclisi üyelerile basın mensuplarına vali ve bele-
diye başkanı tarafından gezdiril-miştir.
Vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, dâvetlilere, hastaha ne hakkında şu izahatı vermiş-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 ae)
Yunan Kraliçesi eğlencede
Avrupa serbest güreşbirinciliği
Dün gece T ürk arslanları, daha ilk hamlede üstünlüklerini gösterdiler
Dün akşam alınan ilk teknik neticeler nelerdir?
Ankara, 3 (Hususî) — Baş bakan B. ile D.P.
Bayar dün B.M.M. nde yeni görüşme yapmışlardır. Bu gö-
rüşmelerin daima vuku bulması tabii ise de, şu günlerde bilhassa üzerinde ehemmiyetle durulmağa değer. İktidar partisi ve hükümetinin muhalefet partilerini ara seçimlerine katılmış gör mek istemeleri bu görüşmelere ehemmiyet verdiren bir ve başlıca sebeptir. Seçim kanunu Ü-zerinde muhalefetin görüşlerim anlamak ve onların hoşlarına gidecek tadilâtı yapmak için tehalük göstermeleri bu ehemmiyeti arttırmaktadır.
Dünkü konuşmada; hükümet başkanı, D.P. başkanından ara seçimlerine girmemekte ısrar etmeleri sebebinin açıklanması istenmiştir. Celâl Bayar bu hususta izahat verememiş ve bunun partisi için bir prensip meselesi olduğunu beyan etmiştir.
Yaz tatiline
hazırlanan
mebuslar
Esnaf vergisi kanunu nasıl kabul edildi
Ankara, 3 (Hususî) — 7 sayfada 3 ü geçici olmak üzere 33 maddeden ibaret bulunan esnaf vergi kanununun ikinci müzakeresine başlandığı zaman Baat (Devamı: 8a. 3 - Sü. 7 do)
Eisenhover'in
yeni nutku
Avrupa serbest güreş şampiyo-dün akşam yeni spor ve ser gi saraymda on milletin iştirâki-le yapılmıştır.
Saat 21 e geldiği zaman koca ve Sergi Sarayı hemen he-tamamile dolmuştu. Bun -
dan güreşte aşağı yu kan altı ye di bin kişinin hazır bulunmakta olduğu anlaşılmakta idi.
Saat 21 i on geçe güreşçiler alkışlar arasında sıra ile ortadaki ringe çıkarak alfabe sırasile yerlerini aldılar.
Bunu müteakip sıra ile her mil : lete mensup güreşçiler halka tak 1 c... edildiler ve her milletin millî 1 Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar Spor ve Sergi marşları çalındı ve ayakta dinlen Sarayını davet itlere gezdiriyor... (Davamı 6 mcı sayfada)
Piyasada bir milyar
liralık veresiye
Para yokluğu mühim bir mesele halini aldı, banka müdürlerinden bir kısmı, bu hususta görüşmeler yapmak üzere Ankaraya gittiler
Mevduatını bankalardan çeken lerin çoğaldığını, bir takım sebep ler yüzünden piyasada para darlığının arttığını dün yazmıştık. Ticarethanelerde, müesseselerde, fabrika ve idarehanelerde günün mevzuu budur. Herkes kendi görüşüne, kanaati ve inanışına dayanarak para mevzuunu ele almakta ve üzerinde konuşmaktadır.
Veresiye muamelât üzerindeki rakamlar insanı hayrete düşürecek kadar fazladır, ötedenberi ticaretin sadece para ile yapılma dığı malûmdur. Bonolar, karşılık lı krediler, sözler ve senetler bu Işde belli başlı rol oynar. Bankalar bilhassa bonolar üzerinde geniş ölçüde muamele yapmaktadır. Her bankanın piyasada mühim mikdarda veresiyesi vardır. Para darlığı üzerine bankalar İşi Bikı tutmağa başlamış, açık mua melelere yer vermemeğe gayret
eder olmuştur. Memleketimizde geniş ölçüde iş yapan büyük bir ecnebi bankasının Istanbulda 120 • 130 milyon liralık veresiye muamelesi vardır. Yine büyük bir
Suriyede et ve yağ fiatı düşüyor
Ankara, 3 (Hususi) — Suri-yeden gelenlerden öğrenildiğine göre et ve yağ fiatlerl Suriyede son günlerde hayli düşmüştür. Bunun dahili piyasalarımızda da tesirini derhal göstereceği tahmin olunmakta vo şimdiden cenupta yağ fiatlerinde bir düşüş kaydedildiği bildirilmektedir.
fantine, Prenses Sophia ve mektZ..^' Amertkan YMCA nxn Altn^ çocuklar için tertip ettiği bir eğlencede görül-
Kollektivizm’le demokrasi arasındaki savaş senelerce sürecek
Nevyork, 3 (A.A.) «usis» — Kolombiya üniversitesinin diploma tevzi merasiminde bir nutuk söyliyen General Eisenho-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ao)
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 ika)
bankamızın piyasadaki senetleri tutan 80 milyon lirayı bulmakta dır. Son senelerde faaliyete geçmiş olan hususî bankalardaki —rekabet ve müşteri kandırmak maksadile— senet tutan büsbütün fazladır. Bütün bankaların (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İkinci dünya harbinden bir hâtıra: Avrupaya ihraç kuvvetleri Başkomutanı General Eisenho-wer zafer günlerinde bir törende
Belaya
idman
ULUNAY
Goçon gün Tahtakalodo büyük bir antrepo yandı, i-çlndo fıçılar dolusu çabuk atoş alır maddolor varmış... Bunlar İnfilâk otti; civar ovlorin oamları kırıldı; antropo binasının yanıp göçmesi sa-atlor sürdü. Ertesi günü gazotelcr-do gökyüzüne yüksolon kara bulutların yangına yakın evlerden kaçırılan eşyanın roslınlerinl gördük; hâdisenin tafsilâtını okuduk.
Vo öğrondlk kİ: Bu bina da ahşap İmiş!
Yal... Sütlücede Nuri paşa fabrikasının o kadar cana kıyan yangı nın daha dumanları tütüyor... Yine şohrln bu sofor karınoa yuvası kadar kalabalık bir muhltindo İÇİ ahşap bir antropoya fıçılarla parlayıcı maddolor konuluyor vo bir mü fettiş gidip do:
— Yahu! Burası ahşaptır. Buraya böyle şoylor konulmaz!
Demiyor.
işin hazin tarafı, klmso do buna dikkat otmlyor. Ne vliayot, no bo-lediyo, hattâ no do gazotelor bir şoy söylüyorlar. Sanki bu boklonen bir âkıbotmlş gibi lıerkos aNo yapalım? Allah başka kedor vermesin!» doylp geçiyor.
Hani bclodlyo bu gibi binaları dalma nezarot altında bulunduracaktı? Hani bunları şohlr haricine çıkartacaktı. Şu Istanbulda hail yor kaldı mı kİ böylo bir tohliko ocağının, Tahtakalo gibi şohrln on müto-kûslf noktasında bulunmasına müsaade ödiyoruz;
Bu no haldir yarabbl?!
İşin garibi bu tehlikeli yorlorl hop
vak’adan sonra haber alıyoıuz...
No hlkmot i s o ondan ovvel su su-
Yarın başlıyoruz
İki büyük eser, iki eşsiz roman, aşk macera ve
heyecan dolu iki tefrika Yeni Sabah sütunlarında
Çılgın Akşamlar lY—:^-1
Esrarengiz Patron
Yazan : Edgard Wallas
Çeviren: Semra Arslanlı
Bu o8ori takip ederken, sır dolu bir hayatın içinde bulacak, aşlnn lemzetini tadacak,
zovlclo ürporeeekuiniz,

Comments (0)