I Pazartesi © Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Yeni Sabah TALEBELERE Lâlollde Lâleli Talebe Yurdu, mektep ve fakültelerin tatil bulunduğu bütün yaz aylarında
HAZİRAN | 1949 Tsl adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon 1 10795 12 inci Yıl, No. 3665 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı ı 10 Kuruş da yemekli olarak talebeler» açık bulundurulacaktır. İlgililere ilân olunur. Lâleli Genç Türk caddesi No. 6/8
Güreşçilerimiz Avrupa Şampiyonu
Türk Millî Güreş Takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar misli görülmemiş bir zafer kazandı
Dünkü güreşlerden sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan iki güreşçimiz zafer kürsüsünde.., Nurettin Zafer ve Servet Meriç. Nurettin Zafer Türk Milli Marjım dinletiyor. Vali Servet Meri ft tebrik ediyor..
Sıkıntılı
İKuryeınizinl
esrarlı ölümü
Günler İçindeyiz
rauleketçe zor ve sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda
şüphe yoktur. Geçim müşkülâtının günden güne artması ve buna karşı, iktidar partisinin, ınlis-bet hiç bir tedbir alamaması ve yalnız kuru vaad ve sözlerle iktifa etmesi derin bir teessür u-yandırmaktadır. İhtikârla, kötülüklerle, suiistimallerle savaş, sadece nutuklarda vardır. Fiiliyatta herhangi bir muhtekire dokunulduğu görülmemiştir. Suiistimallerle mücadelede de ufak bir sefaret kâtibi veya polis komiseri mal beyanına tâbi tutulmakta ve şöyle böyle bir cezaya çarpılmaktadır. Asıl mühim yolsuzluklar üzerinde hiç durulmuyor ve yeni yeni kanunlarla çeşitli müeyyideler aranıyor. Kul-ianılmıyacak olduktan sonra yeni silâhlara ne lüzum var? Bizce zaten mevcut kanunlarla, en verimli surette, fenalıklarla mücadele kabildir. Mal beyanı mec-buriyeyeti, geniş ve ciddi bir tarz da tatbik edilse, behemehal mesut neticeler verir.
Birkaç zamandır matbuat piyasada hüküm süren para darlığından ve buhrandan bahsetmek tedir. Bu hususta ileri sürülen rivayetler çeşitlidir. Bazılarına göre, her yıl, bu mevsimde bu şekilde, az veya çok şiddette bir darlık olur. Türkiyemlzin ihracat mevsimi sonbahar olduğuna göre ilkbahar kısır bir devre sayılabilir. Bazı büyük sermaye ve servet sahipleri, adetleri bir iki yüze baliğ olan milyonerlerimiz, paralarını sakladıkları ve hattâ bankalarda bile tutmadıktan için bir nevi para sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Diğer bazı söylentilerde de bu darlıkta bazı gizli ve kirli ellerin rol oynadığı iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri veya hepsi âmil olsa veya olmasa, muhakkak olan nokta piyasada tüccarın sıkıntılı bir devre geçirdiğidir.
Ankaradan gelen bir haber, bu yıl buğday darlığı olması ihtimalini ileri sürmekte ve bir milletvekilinin meclise sunulan bir sual takririnden bahsetmektedir. Bu takrire göre önümüzdeki yıl mahsul bakımından çok bereketli ol-mıyacaktır. Kuraklık yüzünden kıtlık değilse bile darlık olması imkân dahilindedir. Bir milletvekilinin bıı bahsi meclis kürsüsüne intikal ettirecek kadar mühim görmesine göre, tehlikenin hayali olmaması lâzımdır. Bir mahsul sıkıntısı ise bir ziraat memleketi olan y urdumuz için şümulü geniş bir âfet sayılmak lâzımdır. Halbuki şimdiye kadar İktidar partisinin hükümet adamları bizi böyle nazik bir vaziyet ihtimalinden hiç haberdar etmiş değil-erdl. Bilâlds şurada, burada ve-r .en demeçler, hattâ meclis kür-»usüaden yapı.' 41 hitabeler hep 'Osvamiî 8a. 3 * SU. 8 da)
; Dışbakanlığı, î bir tebliğ daha î | neşredecek |
Ankara 5 (Hususi) — Gelen malûmattan anlaşıldığına göre Mosko vadan Türkiyeyc- gelirken esraren. riz şekilde hayatını kaybeden kur. yemiz Fuat Güzaltan'ın tahnid e-dilmiş na'şı çarşamba günü Kars hududumuzda maiyet memırlan tarafından memurlarımıza teslim edilecektir.
Naaş buraya getirilince muhtelif doktorlar tarafından bir otopsi yapılacaktır. Mütehassıslar, bir şahsın intihar edip etmediğini kat'l o-larak fen tarafından tesbit oluna, mıyacağını .ancak bazı hususlar, dan bir netice alınabileceğini, inil, harlarda kurşun yakın mesafeden atılmış olacağından deri üstünde barut yanıkları bulunması lâzım geleceğini, kurşunun kafatası dahi. li-nde-.il vaziyetinde bir çok noktalan aydınlatabileceğini söylemekte, maamaflh, geçen sene Bulgaristan dakl vakada kafatası parçalandı, ğından delillerin kaybolarak blrşey anlaşılamadığını söylemektedirler.
Dış İşleri Bakanlığı alacağı yeni malûmatı, ikinci bir tebliğ ile ya. yınlayacaktır.
Marshall plânının ikinci yıldönümünde

Truman, N. Sadak, Vaşington Büyük Elçimiz ve Mr. Door'un
Vaşington, 5 (A.P.) — Pazar akşamı Batı Avrupanın 16 devleti, eski Başbakan Marshall’in Avrupa kalkınma programını ilân eden nutkunun ikinci yıldönümü münasebetiyle General George Marshall'i övmüşlerdir.
Bu münasebetle General Mar-ahalTin şerefine verilen akşam yemeğinde Başkan Truman, başkan yardımcısı Alben Barkley ve 16 devlete mensup sefirler ve elçiler hazır bulunmuşlardır.
Plâna dahil 16 devletin siyasî temsilcileri evvelce hazırladıkları
Meclise 15 soru
önergesi verildi
Emvali metruke meselesi Cumhurbaşkanına verilen hediyeler de yeni iki sorunun mevzuunu teşkil ediyor
Ankara 5 (Hususi) — Meclisin pazartesi gündemine, henüz İntaç edllmemlg bulunan soru Önergeleri ne yenileri İlâve edilmiştir. On beşo baliğ olan bu önergeler içinde Ke. mal özçobon tarafından Cumhur Balkanlarına verilen hediyeler me. selesi de vardır.
Bu önerge g’ilnJcmln sorular ve gensorular kısmının 13 üncüsünü teşkil etmektedir.
Soruların cevaplandırılması için yalnız bir oturum ayrıldığına göre bu son soruya sıra gelmesi İhtimali de çoic uzaktır. Eğer C.H.P. mahfilleri bunu başa almak ve tatilden Önce cevaplandırmak İsterlerse an. cak o suretle gelecek toplantı yılı, na kalmam önlenebilir.
Ayrıca Meclisin pazartesi oturumunda vergi usul kanunu tasarısı, eme.di sandığı kanunu tasarısı, il. lcr kanunu tasarısının ikinci görüş meleri yapılacaktır.
Binan Tckcliağlunun soru önergesi
Ankara 6 (Hususi) — Meclise verilen mühim Önergelerden biri de u;»uuuuu5 ,
Binan TekeUoglu tarafından veri- tahkikat devam etmektedir.
len ve emvali metrûkeye taallûk çden Borudur. Gündemin İkinci maddesini teşkil eden bu soru, em. vali mctrûke üzerine yapıldığı İd. dia olunan yolsuzluklar bahaindo tekrar vo bayxa yönden bir münakaşa açılmasını gerektirecek hiyettcdlr. .
nutuklarında, Generalin ismini taşıyan plânın kendi memleketlerinin hürriyetlerini nasıl kurtardığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Elçisinin Nutku
Türk sefiri Feridun Erkin Tür-kiyenin «Bu milletlerarası bağlılığın harikulâde gelişmesinin» en candan bir muaklbi olduğunu söylemiştir. Erkin sözlerine şöyle devam etmiştir: «Marshall plânı memleketlerine yiyecek, petrol, maden ve işlenmemiş maden temi ni vazifesi Tilrkiyenin gelişme programlarının gerçekleşmesi 1-çin daha çok çaılşmaya lüzum gös termektedir. Fakat bu vazife ne kadar güç olursa olsun Türkiye bir feragat ruhu içinde bu plânın gerçekleşmesine elinden geldiği kadar yardım etmektedir.»
Tnınıan’ın Nutku
Vaşington, 5 (A.P.) — Başkan Truman pazar akşamı Marshallln yardım plânı için verdiği nutkun ikinci yıl dönümü münasebetiyle vo plâna dahil 16 devletin temsilcilerinin iştirak ettiği akşam yemeğinde «Sulh içinde ve mesut» dünyaya Amerikanın yardım da bulunmağa devam edeceğine «öz vermiştir.
Truman evvelce hazırladığı nut kunda Marshall'a «Demokratik kuvvetleri sulha kavuşturan harbin en büyük stratejik» sözleriyle hitap etmiştir.
Truman sözlerine şöyle devam
Jpsalada esrarengiz bir cinayet
İpsala, 5 (Hususî) — Altı gün dür kaybolan ilçemizin Sarıca Ali köyünden 19 yaşlarında bi-‘ genç köye yakın mesafede olan gölde ölll olarak bulunmuştur. Çıkarılan cesedin başı Lle ayakları büyük mezar taşlarilc bağlı olduğundan gencin boğmak kaB-dile göle atıldığı anlaşılmıştır.
Cinayetin failleri henüz bulunamamıştır. Hâdise muhitte büyük bir alâka uyandırmış olup

İaşe durumu ' ne merkezde?
Tarım Bakanı, bir soruya cevab verecek
Türkiye: Birinci (23)p.
İsveç
Iran

etmiştir: «Marshall hür milletlerin, hürriyetin ve demokrasinin sebebi olan nihaî zafere karşı o-lan inançlarını canlandırmıştır.»
Bundan sonra Başkan Truman şunları söylemiştir:
Nefse olan itimat ve demokrasi ruhu tekrar hayat bulan bir
(Devamıı Sa. 3 - Sü. S do)
Ankara, 5 (Hususî) — Eskişehir milletvekili Abidin Potuoğlu tarafından Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi verilmiştir. Tarım Bakanı Cavid Oral’ın cevaplandırması istenilen önergesinde Potuoğlu, memleketin iaşe durumunu, hayvan yem leri mevcudiyeti, toprak mahsulleri ofisindeki stok miktarını, hayvan telefatını karşılamak ü-zere ne gibi tedbirler düşünüldüğünü, kepek ihracının âdeta teşvik edilmesindeki sebep ve hikmetle beraber son üç ay zarfında ne miktar İhraç edildiğini sormaktadır.
Avrupa serbest güreş şampiyonası dün gece Türk millî serbest güreş takımının büyük muvaffakiyetiyle sona ermiş bulunuyor. Türk millî takımı İkinci defa olarak Avrupa serbest güreş şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu müsabakalarda Türk takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar hiç bir şampiyonada görülmemiş bir derece almış ve rakiplerine üstünlük göstermiştir.
Gündüz ve gece devam edilen müsabakalardan sonra saat bire doğru mükâfatların tevzii merasimi yapılmış ve derece kazanan güreşçilere mükâfatları Millî E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu tarafından verilmiştir. Derece kazanan güreşçiler ortaya gelerek şeref tribününde yerlerini almışlar ve bu sırada birincilerin
İkinci (13)p. 3 ncü (8)p.
mükâfatlan verilirken milli marj lar da çalınmış ve Türk miIlî mar şı bu suretle arka arkaya tam yedi defa çalınarak hazır bulunan on bin seyirci tarafından bir ağızdan söylenmiştir.
Bundan sonra birinciliği kazanan Türk ekipine Cumhurbaşkanının, ikinciliği kazanan İsveç takımına Başbakanın, üçüncülüğü kazanan Iran takımına da İstanbul valisinin hediyeleri verildi ve yine Türk, İsveç ve Iran milli marşları çalındı. Ve bazı seremonilerden sonra İstanbul valisi güzel bir nutukla Avrupa serbest güreş müsabakalarını kapadı.
Şampiyona neticesinde Türkiye 23, İsveç 13 ve İran 8 puvan almışlardır. Güreşçilerimizi candan tebrik ederiz. Güreşlerin tam tafsilâtını 6 nci sayfamızda bulacaksınız.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gl. Franco için suikast serisi
İspanyol Devlet Başkam Barselon’a gilliğiııdeııberi üçüueii infilâk kaydedildi
Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Senenin bu en heyecanlı ve meraklı
Gr. Franco dilesi efra dile bir arada
— Yazısı 3 Üncüde
Esrarengiz
macera romanımıza bugün başladık 4 üncü sayfamızda okuyunuz
ura
ULUNAY
eklonon yağmurlar yağmamış; önümüzdeki sayılı günler zarfında hububat sıkıntısı çekecekmişiz; yurdumuzun pek çok yerlerinde mahsul cılız kalmış... Başaklar bu hal ile sararıyormuş; bir milletvekili Mocliso verdiği bir sözlü soru llo Başbakandan bu hususta İzahat istiyormuş; bu zat şöylo diyor:
«Bu vazıyet karşısında momloke-tln İaşe, tohumluk, hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbi-ro tovossül etmediği görülmektedir. Sobobl nedir? Bundan sonra olsun bir todblr alınacak mıdır? Alınacaksa nolordlrî Ofisin olindo no miktar hububat stoku vardır? Ofisin tanzim satışını yapmadığı yorlerde daha şimdiden hububat flatlerl yükselmeğe başlamıştır. Bunun İçin ted birler düşünülmokto midir? ikaz edil-mesino rağmon geçen sone hükümetin alâkasızlığı yüzünden birçok hayvan telof olmuştu. Hayvanatın boslonmesi hakkında bir todblr düşünülüyor mu?., ilâh.»
Bu suallere Başbakan no cevap vorsin?..
Dört yalnız bu sonoyo alt doğlldlr kİ... Bu, memloketln her sonekl endişesidir.
Yağmur yağmıyor- Nasıl yağsın? Orman, ağaç bırakmadık ki, yağmur yağsın.
Blzdo yağmur şükranla, minnetle, ve hattâ on zlyado hayrotlo karşılanan bir sema hâdisesi olmuştur.
Buna karşı hükümetin elinden no golirî
Başbakanımız no kadar manovl-yat sahibi bir zat olsa gökten istenilen movslmtorde yağmur yağdıracak bir kudrot sahibi olacaklarını zannetmiyorum; Tarım Bakanı da nihayot momlokotto ziraatı asriloştlrmoğo çalışacaktır; üst tarafı mitloto terottüb eden vazilelor-dir; vo itiraf edelim ki biz bu va-zlfelorl gereği gibi yapmıyoruz.
Meselâ blzdo marazi dönecek kadar kuvvetli bir ağaç düşman.ıgı vardır. Ağaç gördük mü? Hiç dayanamayız, keseriz... Yakmak için keseriz, saplık İçin keseriz, değnek İçin koserlz, koyif için keseriz, keseriz vesselam.
Daha kulübemi kurmamıştım... Kaymakam Ahmet Akbil bana iki yüz kadar seçnıo moyva fidanı temin etti; bunları adam tutara*, masraf ederek diktirdim; bir gun hayvan soktular; bir gün keçi koyuverdiler... Nihayot bir gün do baktım kİ hain bir el, tutmuş olan fidanları çokmiş çıkarmış vo oracığa bırakmış... Alıp dikmek üzero götürse bu kadar müteessir olmıyaoak tim. İkinci defa tekrar moyva fidanlarını diktiğim zaman malımın başında İdim... Onu sökooek cani, evladını müdafaa odon bir babayı karşısında görocekti- bu sayodo kur tarablldik.
Halbuki ağaç yalnız şahsın malı değildir kİ... Comlyetln vo memlo-kotln malıdır; devrilon bir ağaç edv deslnln acısını hoplnılz ayni elem-lo hissetmeliyiz.
Başka ıneınloketlcrdo ağaç dlk-mo mevsiminde «Ağaç bayramları» yapıldığını vo o gün milyonla ağaç dikildiğini öğrenerek gıbta ediyorum. Bizdo nuredo Iso »Ağaç bayramı» yorino '.Ağaç matemi» yapacağız...
Bu sene fırsatı kaçırdık. Fakat İstanbul valisi sonbaharda «ayniyat» faslına giren bir »Ağaç borcu» koymalıdır. İstanbul vilâyeti hududundaki her vatandaş hor so-no bir ağaç dikmekle mükellef olmalıdır. Bundan şohlrlordc bahçesi olııııyanlnr dahi muaf kalmamalı-
Buna dovam edilirse üç noş »ero
Içindo momlokotln iklim vaziyeti
değişir... Güzel İşler için ı.-n-n
mumumu yokıur... Arapların cisdl*
ğl glol: «Hor âti yakındırl»
I Pazartesi © Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Yeni Sabah TALEBELERE Lâlollde Lâleli Talebe Yurdu, mektep ve fakültelerin tatil bulunduğu bütün yaz aylarında
HAZİRAN | 1949 Tsl adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon 1 10795 12 inci Yıl, No. 3665 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı ı 10 Kuruş da yemekli olarak talebeler» açık bulundurulacaktır. İlgililere ilân olunur. Lâleli Genç Türk caddesi No. 6/8
Güreşçilerimiz Avrupa Şampiyonu
Türk Millî Güreş Takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar misli görülmemiş bir zafer kazandı
Dünkü güreşlerden sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan iki güreşçimiz zafer kürsüsünde.., Nurettin Zafer ve Servet Meriç. Nurettin Zafer Türk Milli Marjım dinletiyor. Vali Servet Meri ft tebrik ediyor..
Sıkıntılı
İKuryeınizinl
esrarlı ölümü
Günler İçindeyiz
rauleketçe zor ve sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda
şüphe yoktur. Geçim müşkülâtının günden güne artması ve buna karşı, iktidar partisinin, ınlis-bet hiç bir tedbir alamaması ve yalnız kuru vaad ve sözlerle iktifa etmesi derin bir teessür u-yandırmaktadır. İhtikârla, kötülüklerle, suiistimallerle savaş, sadece nutuklarda vardır. Fiiliyatta herhangi bir muhtekire dokunulduğu görülmemiştir. Suiistimallerle mücadelede de ufak bir sefaret kâtibi veya polis komiseri mal beyanına tâbi tutulmakta ve şöyle böyle bir cezaya çarpılmaktadır. Asıl mühim yolsuzluklar üzerinde hiç durulmuyor ve yeni yeni kanunlarla çeşitli müeyyideler aranıyor. Kul-ianılmıyacak olduktan sonra yeni silâhlara ne lüzum var? Bizce zaten mevcut kanunlarla, en verimli surette, fenalıklarla mücadele kabildir. Mal beyanı mec-buriyeyeti, geniş ve ciddi bir tarz da tatbik edilse, behemehal mesut neticeler verir.
Birkaç zamandır matbuat piyasada hüküm süren para darlığından ve buhrandan bahsetmek tedir. Bu hususta ileri sürülen rivayetler çeşitlidir. Bazılarına göre, her yıl, bu mevsimde bu şekilde, az veya çok şiddette bir darlık olur. Türkiyemlzin ihracat mevsimi sonbahar olduğuna göre ilkbahar kısır bir devre sayılabilir. Bazı büyük sermaye ve servet sahipleri, adetleri bir iki yüze baliğ olan milyonerlerimiz, paralarını sakladıkları ve hattâ bankalarda bile tutmadıktan için bir nevi para sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Diğer bazı söylentilerde de bu darlıkta bazı gizli ve kirli ellerin rol oynadığı iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri veya hepsi âmil olsa veya olmasa, muhakkak olan nokta piyasada tüccarın sıkıntılı bir devre geçirdiğidir.
Ankaradan gelen bir haber, bu yıl buğday darlığı olması ihtimalini ileri sürmekte ve bir milletvekilinin meclise sunulan bir sual takririnden bahsetmektedir. Bu takrire göre önümüzdeki yıl mahsul bakımından çok bereketli ol-mıyacaktır. Kuraklık yüzünden kıtlık değilse bile darlık olması imkân dahilindedir. Bir milletvekilinin bıı bahsi meclis kürsüsüne intikal ettirecek kadar mühim görmesine göre, tehlikenin hayali olmaması lâzımdır. Bir mahsul sıkıntısı ise bir ziraat memleketi olan y urdumuz için şümulü geniş bir âfet sayılmak lâzımdır. Halbuki şimdiye kadar İktidar partisinin hükümet adamları bizi böyle nazik bir vaziyet ihtimalinden hiç haberdar etmiş değil-erdl. Bilâlds şurada, burada ve-r .en demeçler, hattâ meclis kür-»usüaden yapı.' 41 hitabeler hep 'Osvamiî 8a. 3 * SU. 8 da)
; Dışbakanlığı, î bir tebliğ daha î | neşredecek |
Ankara 5 (Hususi) — Gelen malûmattan anlaşıldığına göre Mosko vadan Türkiyeyc- gelirken esraren. riz şekilde hayatını kaybeden kur. yemiz Fuat Güzaltan'ın tahnid e-dilmiş na'şı çarşamba günü Kars hududumuzda maiyet memırlan tarafından memurlarımıza teslim edilecektir.
Naaş buraya getirilince muhtelif doktorlar tarafından bir otopsi yapılacaktır. Mütehassıslar, bir şahsın intihar edip etmediğini kat'l o-larak fen tarafından tesbit oluna, mıyacağını .ancak bazı hususlar, dan bir netice alınabileceğini, inil, harlarda kurşun yakın mesafeden atılmış olacağından deri üstünde barut yanıkları bulunması lâzım geleceğini, kurşunun kafatası dahi. li-nde-.il vaziyetinde bir çok noktalan aydınlatabileceğini söylemekte, maamaflh, geçen sene Bulgaristan dakl vakada kafatası parçalandı, ğından delillerin kaybolarak blrşey anlaşılamadığını söylemektedirler.
Dış İşleri Bakanlığı alacağı yeni malûmatı, ikinci bir tebliğ ile ya. yınlayacaktır.
Marshall plânının ikinci yıldönümünde

Truman, N. Sadak, Vaşington Büyük Elçimiz ve Mr. Door'un
Vaşington, 5 (A.P.) — Pazar akşamı Batı Avrupanın 16 devleti, eski Başbakan Marshall’in Avrupa kalkınma programını ilân eden nutkunun ikinci yıldönümü münasebetiyle General George Marshall'i övmüşlerdir.
Bu münasebetle General Mar-ahalTin şerefine verilen akşam yemeğinde Başkan Truman, başkan yardımcısı Alben Barkley ve 16 devlete mensup sefirler ve elçiler hazır bulunmuşlardır.
Plâna dahil 16 devletin siyasî temsilcileri evvelce hazırladıkları
Meclise 15 soru
önergesi verildi
Emvali metruke meselesi Cumhurbaşkanına verilen hediyeler de yeni iki sorunun mevzuunu teşkil ediyor
Ankara 5 (Hususi) — Meclisin pazartesi gündemine, henüz İntaç edllmemlg bulunan soru Önergeleri ne yenileri İlâve edilmiştir. On beşo baliğ olan bu önergeler içinde Ke. mal özçobon tarafından Cumhur Balkanlarına verilen hediyeler me. selesi de vardır.
Bu önerge g’ilnJcmln sorular ve gensorular kısmının 13 üncüsünü teşkil etmektedir.
Soruların cevaplandırılması için yalnız bir oturum ayrıldığına göre bu son soruya sıra gelmesi İhtimali de çoic uzaktır. Eğer C.H.P. mahfilleri bunu başa almak ve tatilden Önce cevaplandırmak İsterlerse an. cak o suretle gelecek toplantı yılı, na kalmam önlenebilir.
Ayrıca Meclisin pazartesi oturumunda vergi usul kanunu tasarısı, eme.di sandığı kanunu tasarısı, il. lcr kanunu tasarısının ikinci görüş meleri yapılacaktır.
Binan Tckcliağlunun soru önergesi
Ankara 6 (Hususi) — Meclise verilen mühim Önergelerden biri de u;»uuuuu5 ,
Binan TekeUoglu tarafından veri- tahkikat devam etmektedir.
len ve emvali metrûkeye taallûk çden Borudur. Gündemin İkinci maddesini teşkil eden bu soru, em. vali mctrûke üzerine yapıldığı İd. dia olunan yolsuzluklar bahaindo tekrar vo bayxa yönden bir münakaşa açılmasını gerektirecek hiyettcdlr. .
nutuklarında, Generalin ismini taşıyan plânın kendi memleketlerinin hürriyetlerini nasıl kurtardığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Elçisinin Nutku
Türk sefiri Feridun Erkin Tür-kiyenin «Bu milletlerarası bağlılığın harikulâde gelişmesinin» en candan bir muaklbi olduğunu söylemiştir. Erkin sözlerine şöyle devam etmiştir: «Marshall plânı memleketlerine yiyecek, petrol, maden ve işlenmemiş maden temi ni vazifesi Tilrkiyenin gelişme programlarının gerçekleşmesi 1-çin daha çok çaılşmaya lüzum gös termektedir. Fakat bu vazife ne kadar güç olursa olsun Türkiye bir feragat ruhu içinde bu plânın gerçekleşmesine elinden geldiği kadar yardım etmektedir.»
Tnınıan’ın Nutku
Vaşington, 5 (A.P.) — Başkan Truman pazar akşamı Marshallln yardım plânı için verdiği nutkun ikinci yıl dönümü münasebetiyle vo plâna dahil 16 devletin temsilcilerinin iştirak ettiği akşam yemeğinde «Sulh içinde ve mesut» dünyaya Amerikanın yardım da bulunmağa devam edeceğine «öz vermiştir.
Truman evvelce hazırladığı nut kunda Marshall'a «Demokratik kuvvetleri sulha kavuşturan harbin en büyük stratejik» sözleriyle hitap etmiştir.
Truman sözlerine şöyle devam
Jpsalada esrarengiz bir cinayet
İpsala, 5 (Hususî) — Altı gün dür kaybolan ilçemizin Sarıca Ali köyünden 19 yaşlarında bi-‘ genç köye yakın mesafede olan gölde ölll olarak bulunmuştur. Çıkarılan cesedin başı Lle ayakları büyük mezar taşlarilc bağlı olduğundan gencin boğmak kaB-dile göle atıldığı anlaşılmıştır.
Cinayetin failleri henüz bulunamamıştır. Hâdise muhitte büyük bir alâka uyandırmış olup

İaşe durumu ' ne merkezde?
Tarım Bakanı, bir soruya cevab verecek
Türkiye: Birinci (23)p.
İsveç
Iran

etmiştir: «Marshall hür milletlerin, hürriyetin ve demokrasinin sebebi olan nihaî zafere karşı o-lan inançlarını canlandırmıştır.»
Bundan sonra Başkan Truman şunları söylemiştir:
Nefse olan itimat ve demokrasi ruhu tekrar hayat bulan bir
(Devamıı Sa. 3 - Sü. S do)
Ankara, 5 (Hususî) — Eskişehir milletvekili Abidin Potuoğlu tarafından Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi verilmiştir. Tarım Bakanı Cavid Oral’ın cevaplandırması istenilen önergesinde Potuoğlu, memleketin iaşe durumunu, hayvan yem leri mevcudiyeti, toprak mahsulleri ofisindeki stok miktarını, hayvan telefatını karşılamak ü-zere ne gibi tedbirler düşünüldüğünü, kepek ihracının âdeta teşvik edilmesindeki sebep ve hikmetle beraber son üç ay zarfında ne miktar İhraç edildiğini sormaktadır.
Avrupa serbest güreş şampiyonası dün gece Türk millî serbest güreş takımının büyük muvaffakiyetiyle sona ermiş bulunuyor. Türk millî takımı İkinci defa olarak Avrupa serbest güreş şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu müsabakalarda Türk takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar hiç bir şampiyonada görülmemiş bir derece almış ve rakiplerine üstünlük göstermiştir.
Gündüz ve gece devam edilen müsabakalardan sonra saat bire doğru mükâfatların tevzii merasimi yapılmış ve derece kazanan güreşçilere mükâfatları Millî E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu tarafından verilmiştir. Derece kazanan güreşçiler ortaya gelerek şeref tribününde yerlerini almışlar ve bu sırada birincilerin
İkinci (13)p. 3 ncü (8)p.
mükâfatlan verilirken milli marj lar da çalınmış ve Türk miIlî mar şı bu suretle arka arkaya tam yedi defa çalınarak hazır bulunan on bin seyirci tarafından bir ağızdan söylenmiştir.
Bundan sonra birinciliği kazanan Türk ekipine Cumhurbaşkanının, ikinciliği kazanan İsveç takımına Başbakanın, üçüncülüğü kazanan Iran takımına da İstanbul valisinin hediyeleri verildi ve yine Türk, İsveç ve Iran milli marşları çalındı. Ve bazı seremonilerden sonra İstanbul valisi güzel bir nutukla Avrupa serbest güreş müsabakalarını kapadı.
Şampiyona neticesinde Türkiye 23, İsveç 13 ve İran 8 puvan almışlardır. Güreşçilerimizi candan tebrik ederiz. Güreşlerin tam tafsilâtını 6 nci sayfamızda bulacaksınız.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gl. Franco için suikast serisi
İspanyol Devlet Başkam Barselon’a gilliğiııdeııberi üçüueii infilâk kaydedildi
Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Senenin bu en heyecanlı ve meraklı
Gr. Franco dilesi efra dile bir arada
— Yazısı 3 Üncüde
Esrarengiz
macera romanımıza bugün başladık 4 üncü sayfamızda okuyunuz
ura
ULUNAY
eklonon yağmurlar yağmamış; önümüzdeki sayılı günler zarfında hububat sıkıntısı çekecekmişiz; yurdumuzun pek çok yerlerinde mahsul cılız kalmış... Başaklar bu hal ile sararıyormuş; bir milletvekili Mocliso verdiği bir sözlü soru llo Başbakandan bu hususta İzahat istiyormuş; bu zat şöylo diyor:
«Bu vazıyet karşısında momloke-tln İaşe, tohumluk, hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbi-ro tovossül etmediği görülmektedir. Sobobl nedir? Bundan sonra olsun bir todblr alınacak mıdır? Alınacaksa nolordlrî Ofisin olindo no miktar hububat stoku vardır? Ofisin tanzim satışını yapmadığı yorlerde daha şimdiden hububat flatlerl yükselmeğe başlamıştır. Bunun İçin ted birler düşünülmokto midir? ikaz edil-mesino rağmon geçen sone hükümetin alâkasızlığı yüzünden birçok hayvan telof olmuştu. Hayvanatın boslonmesi hakkında bir todblr düşünülüyor mu?., ilâh.»
Bu suallere Başbakan no cevap vorsin?..
Dört yalnız bu sonoyo alt doğlldlr kİ... Bu, memloketln her sonekl endişesidir.
Yağmur yağmıyor- Nasıl yağsın? Orman, ağaç bırakmadık ki, yağmur yağsın.
Blzdo yağmur şükranla, minnetle, ve hattâ on zlyado hayrotlo karşılanan bir sema hâdisesi olmuştur.
Buna karşı hükümetin elinden no golirî
Başbakanımız no kadar manovl-yat sahibi bir zat olsa gökten istenilen movslmtorde yağmur yağdıracak bir kudrot sahibi olacaklarını zannetmiyorum; Tarım Bakanı da nihayot momlokotto ziraatı asriloştlrmoğo çalışacaktır; üst tarafı mitloto terottüb eden vazilelor-dir; vo itiraf edelim ki biz bu va-zlfelorl gereği gibi yapmıyoruz.
Meselâ blzdo marazi dönecek kadar kuvvetli bir ağaç düşman.ıgı vardır. Ağaç gördük mü? Hiç dayanamayız, keseriz... Yakmak için keseriz, saplık İçin keseriz, değnek İçin koserlz, koyif için keseriz, keseriz vesselam.
Daha kulübemi kurmamıştım... Kaymakam Ahmet Akbil bana iki yüz kadar seçnıo moyva fidanı temin etti; bunları adam tutara*, masraf ederek diktirdim; bir gun hayvan soktular; bir gün keçi koyuverdiler... Nihayot bir gün do baktım kİ hain bir el, tutmuş olan fidanları çokmiş çıkarmış vo oracığa bırakmış... Alıp dikmek üzero götürse bu kadar müteessir olmıyaoak tim. İkinci defa tekrar moyva fidanlarını diktiğim zaman malımın başında İdim... Onu sökooek cani, evladını müdafaa odon bir babayı karşısında görocekti- bu sayodo kur tarablldik.
Halbuki ağaç yalnız şahsın malı değildir kİ... Comlyetln vo memlo-kotln malıdır; devrilon bir ağaç edv deslnln acısını hoplnılz ayni elem-lo hissetmeliyiz.
Başka ıneınloketlcrdo ağaç dlk-mo mevsiminde «Ağaç bayramları» yapıldığını vo o gün milyonla ağaç dikildiğini öğrenerek gıbta ediyorum. Bizdo nuredo Iso »Ağaç bayramı» yorino '.Ağaç matemi» yapacağız...
Bu sene fırsatı kaçırdık. Fakat İstanbul valisi sonbaharda «ayniyat» faslına giren bir »Ağaç borcu» koymalıdır. İstanbul vilâyeti hududundaki her vatandaş hor so-no bir ağaç dikmekle mükellef olmalıdır. Bundan şohlrlordc bahçesi olııııyanlnr dahi muaf kalmamalı-
Buna dovam edilirse üç noş »ero
Içindo momlokotln iklim vaziyeti
değişir... Güzel İşler için ı.-n-n
mumumu yokıur... Arapların cisdl*
ğl glol: «Hor âti yakındırl»
I Pazartesi © Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Yeni Sabah TALEBELERE Lâlollde Lâleli Talebe Yurdu, mektep ve fakültelerin tatil bulunduğu bütün yaz aylarında
HAZİRAN | 1949 Tsl adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon 1 10795 12 inci Yıl, No. 3665 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı ı 10 Kuruş da yemekli olarak talebeler» açık bulundurulacaktır. İlgililere ilân olunur. Lâleli Genç Türk caddesi No. 6/8
Güreşçilerimiz Avrupa Şampiyonu
Türk Millî Güreş Takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar misli görülmemiş bir zafer kazandı
Dünkü güreşlerden sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan iki güreşçimiz zafer kürsüsünde.., Nurettin Zafer ve Servet Meriç. Nurettin Zafer Türk Milli Marjım dinletiyor. Vali Servet Meri ft tebrik ediyor..
Sıkıntılı
İKuryeınizinl
esrarlı ölümü
Günler İçindeyiz
rauleketçe zor ve sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda
şüphe yoktur. Geçim müşkülâtının günden güne artması ve buna karşı, iktidar partisinin, ınlis-bet hiç bir tedbir alamaması ve yalnız kuru vaad ve sözlerle iktifa etmesi derin bir teessür u-yandırmaktadır. İhtikârla, kötülüklerle, suiistimallerle savaş, sadece nutuklarda vardır. Fiiliyatta herhangi bir muhtekire dokunulduğu görülmemiştir. Suiistimallerle mücadelede de ufak bir sefaret kâtibi veya polis komiseri mal beyanına tâbi tutulmakta ve şöyle böyle bir cezaya çarpılmaktadır. Asıl mühim yolsuzluklar üzerinde hiç durulmuyor ve yeni yeni kanunlarla çeşitli müeyyideler aranıyor. Kul-ianılmıyacak olduktan sonra yeni silâhlara ne lüzum var? Bizce zaten mevcut kanunlarla, en verimli surette, fenalıklarla mücadele kabildir. Mal beyanı mec-buriyeyeti, geniş ve ciddi bir tarz da tatbik edilse, behemehal mesut neticeler verir.
Birkaç zamandır matbuat piyasada hüküm süren para darlığından ve buhrandan bahsetmek tedir. Bu hususta ileri sürülen rivayetler çeşitlidir. Bazılarına göre, her yıl, bu mevsimde bu şekilde, az veya çok şiddette bir darlık olur. Türkiyemlzin ihracat mevsimi sonbahar olduğuna göre ilkbahar kısır bir devre sayılabilir. Bazı büyük sermaye ve servet sahipleri, adetleri bir iki yüze baliğ olan milyonerlerimiz, paralarını sakladıkları ve hattâ bankalarda bile tutmadıktan için bir nevi para sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Diğer bazı söylentilerde de bu darlıkta bazı gizli ve kirli ellerin rol oynadığı iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri veya hepsi âmil olsa veya olmasa, muhakkak olan nokta piyasada tüccarın sıkıntılı bir devre geçirdiğidir.
Ankaradan gelen bir haber, bu yıl buğday darlığı olması ihtimalini ileri sürmekte ve bir milletvekilinin meclise sunulan bir sual takririnden bahsetmektedir. Bu takrire göre önümüzdeki yıl mahsul bakımından çok bereketli ol-mıyacaktır. Kuraklık yüzünden kıtlık değilse bile darlık olması imkân dahilindedir. Bir milletvekilinin bıı bahsi meclis kürsüsüne intikal ettirecek kadar mühim görmesine göre, tehlikenin hayali olmaması lâzımdır. Bir mahsul sıkıntısı ise bir ziraat memleketi olan y urdumuz için şümulü geniş bir âfet sayılmak lâzımdır. Halbuki şimdiye kadar İktidar partisinin hükümet adamları bizi böyle nazik bir vaziyet ihtimalinden hiç haberdar etmiş değil-erdl. Bilâlds şurada, burada ve-r .en demeçler, hattâ meclis kür-»usüaden yapı.' 41 hitabeler hep 'Osvamiî 8a. 3 * SU. 8 da)
; Dışbakanlığı, î bir tebliğ daha î | neşredecek |
Ankara 5 (Hususi) — Gelen malûmattan anlaşıldığına göre Mosko vadan Türkiyeyc- gelirken esraren. riz şekilde hayatını kaybeden kur. yemiz Fuat Güzaltan'ın tahnid e-dilmiş na'şı çarşamba günü Kars hududumuzda maiyet memırlan tarafından memurlarımıza teslim edilecektir.
Naaş buraya getirilince muhtelif doktorlar tarafından bir otopsi yapılacaktır. Mütehassıslar, bir şahsın intihar edip etmediğini kat'l o-larak fen tarafından tesbit oluna, mıyacağını .ancak bazı hususlar, dan bir netice alınabileceğini, inil, harlarda kurşun yakın mesafeden atılmış olacağından deri üstünde barut yanıkları bulunması lâzım geleceğini, kurşunun kafatası dahi. li-nde-.il vaziyetinde bir çok noktalan aydınlatabileceğini söylemekte, maamaflh, geçen sene Bulgaristan dakl vakada kafatası parçalandı, ğından delillerin kaybolarak blrşey anlaşılamadığını söylemektedirler.
Dış İşleri Bakanlığı alacağı yeni malûmatı, ikinci bir tebliğ ile ya. yınlayacaktır.
Marshall plânının ikinci yıldönümünde

Truman, N. Sadak, Vaşington Büyük Elçimiz ve Mr. Door'un
Vaşington, 5 (A.P.) — Pazar akşamı Batı Avrupanın 16 devleti, eski Başbakan Marshall’in Avrupa kalkınma programını ilân eden nutkunun ikinci yıldönümü münasebetiyle General George Marshall'i övmüşlerdir.
Bu münasebetle General Mar-ahalTin şerefine verilen akşam yemeğinde Başkan Truman, başkan yardımcısı Alben Barkley ve 16 devlete mensup sefirler ve elçiler hazır bulunmuşlardır.
Plâna dahil 16 devletin siyasî temsilcileri evvelce hazırladıkları
Meclise 15 soru
önergesi verildi
Emvali metruke meselesi Cumhurbaşkanına verilen hediyeler de yeni iki sorunun mevzuunu teşkil ediyor
Ankara 5 (Hususi) — Meclisin pazartesi gündemine, henüz İntaç edllmemlg bulunan soru Önergeleri ne yenileri İlâve edilmiştir. On beşo baliğ olan bu önergeler içinde Ke. mal özçobon tarafından Cumhur Balkanlarına verilen hediyeler me. selesi de vardır.
Bu önerge g’ilnJcmln sorular ve gensorular kısmının 13 üncüsünü teşkil etmektedir.
Soruların cevaplandırılması için yalnız bir oturum ayrıldığına göre bu son soruya sıra gelmesi İhtimali de çoic uzaktır. Eğer C.H.P. mahfilleri bunu başa almak ve tatilden Önce cevaplandırmak İsterlerse an. cak o suretle gelecek toplantı yılı, na kalmam önlenebilir.
Ayrıca Meclisin pazartesi oturumunda vergi usul kanunu tasarısı, eme.di sandığı kanunu tasarısı, il. lcr kanunu tasarısının ikinci görüş meleri yapılacaktır.
Binan Tckcliağlunun soru önergesi
Ankara 6 (Hususi) — Meclise verilen mühim Önergelerden biri de u;»uuuuu5 ,
Binan TekeUoglu tarafından veri- tahkikat devam etmektedir.
len ve emvali metrûkeye taallûk çden Borudur. Gündemin İkinci maddesini teşkil eden bu soru, em. vali mctrûke üzerine yapıldığı İd. dia olunan yolsuzluklar bahaindo tekrar vo bayxa yönden bir münakaşa açılmasını gerektirecek hiyettcdlr. .
nutuklarında, Generalin ismini taşıyan plânın kendi memleketlerinin hürriyetlerini nasıl kurtardığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Elçisinin Nutku
Türk sefiri Feridun Erkin Tür-kiyenin «Bu milletlerarası bağlılığın harikulâde gelişmesinin» en candan bir muaklbi olduğunu söylemiştir. Erkin sözlerine şöyle devam etmiştir: «Marshall plânı memleketlerine yiyecek, petrol, maden ve işlenmemiş maden temi ni vazifesi Tilrkiyenin gelişme programlarının gerçekleşmesi 1-çin daha çok çaılşmaya lüzum gös termektedir. Fakat bu vazife ne kadar güç olursa olsun Türkiye bir feragat ruhu içinde bu plânın gerçekleşmesine elinden geldiği kadar yardım etmektedir.»
Tnınıan’ın Nutku
Vaşington, 5 (A.P.) — Başkan Truman pazar akşamı Marshallln yardım plânı için verdiği nutkun ikinci yıl dönümü münasebetiyle vo plâna dahil 16 devletin temsilcilerinin iştirak ettiği akşam yemeğinde «Sulh içinde ve mesut» dünyaya Amerikanın yardım da bulunmağa devam edeceğine «öz vermiştir.
Truman evvelce hazırladığı nut kunda Marshall'a «Demokratik kuvvetleri sulha kavuşturan harbin en büyük stratejik» sözleriyle hitap etmiştir.
Truman sözlerine şöyle devam
Jpsalada esrarengiz bir cinayet
İpsala, 5 (Hususî) — Altı gün dür kaybolan ilçemizin Sarıca Ali köyünden 19 yaşlarında bi-‘ genç köye yakın mesafede olan gölde ölll olarak bulunmuştur. Çıkarılan cesedin başı Lle ayakları büyük mezar taşlarilc bağlı olduğundan gencin boğmak kaB-dile göle atıldığı anlaşılmıştır.
Cinayetin failleri henüz bulunamamıştır. Hâdise muhitte büyük bir alâka uyandırmış olup

İaşe durumu ' ne merkezde?
Tarım Bakanı, bir soruya cevab verecek
Türkiye: Birinci (23)p.
İsveç
Iran

etmiştir: «Marshall hür milletlerin, hürriyetin ve demokrasinin sebebi olan nihaî zafere karşı o-lan inançlarını canlandırmıştır.»
Bundan sonra Başkan Truman şunları söylemiştir:
Nefse olan itimat ve demokrasi ruhu tekrar hayat bulan bir
(Devamıı Sa. 3 - Sü. S do)
Ankara, 5 (Hususî) — Eskişehir milletvekili Abidin Potuoğlu tarafından Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi verilmiştir. Tarım Bakanı Cavid Oral’ın cevaplandırması istenilen önergesinde Potuoğlu, memleketin iaşe durumunu, hayvan yem leri mevcudiyeti, toprak mahsulleri ofisindeki stok miktarını, hayvan telefatını karşılamak ü-zere ne gibi tedbirler düşünüldüğünü, kepek ihracının âdeta teşvik edilmesindeki sebep ve hikmetle beraber son üç ay zarfında ne miktar İhraç edildiğini sormaktadır.
Avrupa serbest güreş şampiyonası dün gece Türk millî serbest güreş takımının büyük muvaffakiyetiyle sona ermiş bulunuyor. Türk millî takımı İkinci defa olarak Avrupa serbest güreş şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu müsabakalarda Türk takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar hiç bir şampiyonada görülmemiş bir derece almış ve rakiplerine üstünlük göstermiştir.
Gündüz ve gece devam edilen müsabakalardan sonra saat bire doğru mükâfatların tevzii merasimi yapılmış ve derece kazanan güreşçilere mükâfatları Millî E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu tarafından verilmiştir. Derece kazanan güreşçiler ortaya gelerek şeref tribününde yerlerini almışlar ve bu sırada birincilerin
İkinci (13)p. 3 ncü (8)p.
mükâfatlan verilirken milli marj lar da çalınmış ve Türk miIlî mar şı bu suretle arka arkaya tam yedi defa çalınarak hazır bulunan on bin seyirci tarafından bir ağızdan söylenmiştir.
Bundan sonra birinciliği kazanan Türk ekipine Cumhurbaşkanının, ikinciliği kazanan İsveç takımına Başbakanın, üçüncülüğü kazanan Iran takımına da İstanbul valisinin hediyeleri verildi ve yine Türk, İsveç ve Iran milli marşları çalındı. Ve bazı seremonilerden sonra İstanbul valisi güzel bir nutukla Avrupa serbest güreş müsabakalarını kapadı.
Şampiyona neticesinde Türkiye 23, İsveç 13 ve İran 8 puvan almışlardır. Güreşçilerimizi candan tebrik ederiz. Güreşlerin tam tafsilâtını 6 nci sayfamızda bulacaksınız.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gl. Franco için suikast serisi
İspanyol Devlet Başkam Barselon’a gilliğiııdeııberi üçüueii infilâk kaydedildi
Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Senenin bu en heyecanlı ve meraklı
Gr. Franco dilesi efra dile bir arada
— Yazısı 3 Üncüde
Esrarengiz
macera romanımıza bugün başladık 4 üncü sayfamızda okuyunuz
ura
ULUNAY
eklonon yağmurlar yağmamış; önümüzdeki sayılı günler zarfında hububat sıkıntısı çekecekmişiz; yurdumuzun pek çok yerlerinde mahsul cılız kalmış... Başaklar bu hal ile sararıyormuş; bir milletvekili Mocliso verdiği bir sözlü soru llo Başbakandan bu hususta İzahat istiyormuş; bu zat şöylo diyor:
«Bu vazıyet karşısında momloke-tln İaşe, tohumluk, hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbi-ro tovossül etmediği görülmektedir. Sobobl nedir? Bundan sonra olsun bir todblr alınacak mıdır? Alınacaksa nolordlrî Ofisin olindo no miktar hububat stoku vardır? Ofisin tanzim satışını yapmadığı yorlerde daha şimdiden hububat flatlerl yükselmeğe başlamıştır. Bunun İçin ted birler düşünülmokto midir? ikaz edil-mesino rağmon geçen sone hükümetin alâkasızlığı yüzünden birçok hayvan telof olmuştu. Hayvanatın boslonmesi hakkında bir todblr düşünülüyor mu?., ilâh.»
Bu suallere Başbakan no cevap vorsin?..
Dört yalnız bu sonoyo alt doğlldlr kİ... Bu, memloketln her sonekl endişesidir.
Yağmur yağmıyor- Nasıl yağsın? Orman, ağaç bırakmadık ki, yağmur yağsın.
Blzdo yağmur şükranla, minnetle, ve hattâ on zlyado hayrotlo karşılanan bir sema hâdisesi olmuştur.
Buna karşı hükümetin elinden no golirî
Başbakanımız no kadar manovl-yat sahibi bir zat olsa gökten istenilen movslmtorde yağmur yağdıracak bir kudrot sahibi olacaklarını zannetmiyorum; Tarım Bakanı da nihayot momlokotto ziraatı asriloştlrmoğo çalışacaktır; üst tarafı mitloto terottüb eden vazilelor-dir; vo itiraf edelim ki biz bu va-zlfelorl gereği gibi yapmıyoruz.
Meselâ blzdo marazi dönecek kadar kuvvetli bir ağaç düşman.ıgı vardır. Ağaç gördük mü? Hiç dayanamayız, keseriz... Yakmak için keseriz, saplık İçin keseriz, değnek İçin koserlz, koyif için keseriz, keseriz vesselam.
Daha kulübemi kurmamıştım... Kaymakam Ahmet Akbil bana iki yüz kadar seçnıo moyva fidanı temin etti; bunları adam tutara*, masraf ederek diktirdim; bir gun hayvan soktular; bir gün keçi koyuverdiler... Nihayot bir gün do baktım kİ hain bir el, tutmuş olan fidanları çokmiş çıkarmış vo oracığa bırakmış... Alıp dikmek üzero götürse bu kadar müteessir olmıyaoak tim. İkinci defa tekrar moyva fidanlarını diktiğim zaman malımın başında İdim... Onu sökooek cani, evladını müdafaa odon bir babayı karşısında görocekti- bu sayodo kur tarablldik.
Halbuki ağaç yalnız şahsın malı değildir kİ... Comlyetln vo memlo-kotln malıdır; devrilon bir ağaç edv deslnln acısını hoplnılz ayni elem-lo hissetmeliyiz.
Başka ıneınloketlcrdo ağaç dlk-mo mevsiminde «Ağaç bayramları» yapıldığını vo o gün milyonla ağaç dikildiğini öğrenerek gıbta ediyorum. Bizdo nuredo Iso »Ağaç bayramı» yorino '.Ağaç matemi» yapacağız...
Bu sene fırsatı kaçırdık. Fakat İstanbul valisi sonbaharda «ayniyat» faslına giren bir »Ağaç borcu» koymalıdır. İstanbul vilâyeti hududundaki her vatandaş hor so-no bir ağaç dikmekle mükellef olmalıdır. Bundan şohlrlordc bahçesi olııııyanlnr dahi muaf kalmamalı-
Buna dovam edilirse üç noş »ero
Içindo momlokotln iklim vaziyeti
değişir... Güzel İşler için ı.-n-n
mumumu yokıur... Arapların cisdl*
ğl glol: «Hor âti yakındırl»
I Pazartesi © Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Yeni Sabah TALEBELERE Lâlollde Lâleli Talebe Yurdu, mektep ve fakültelerin tatil bulunduğu bütün yaz aylarında
HAZİRAN | 1949 Tsl adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon 1 10795 12 inci Yıl, No. 3665 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı ı 10 Kuruş da yemekli olarak talebeler» açık bulundurulacaktır. İlgililere ilân olunur. Lâleli Genç Türk caddesi No. 6/8
Güreşçilerimiz Avrupa Şampiyonu
Türk Millî Güreş Takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar misli görülmemiş bir zafer kazandı
Dünkü güreşlerden sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan iki güreşçimiz zafer kürsüsünde.., Nurettin Zafer ve Servet Meriç. Nurettin Zafer Türk Milli Marjım dinletiyor. Vali Servet Meri ft tebrik ediyor..
Sıkıntılı
İKuryeınizinl
esrarlı ölümü
Günler İçindeyiz
rauleketçe zor ve sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda
şüphe yoktur. Geçim müşkülâtının günden güne artması ve buna karşı, iktidar partisinin, ınlis-bet hiç bir tedbir alamaması ve yalnız kuru vaad ve sözlerle iktifa etmesi derin bir teessür u-yandırmaktadır. İhtikârla, kötülüklerle, suiistimallerle savaş, sadece nutuklarda vardır. Fiiliyatta herhangi bir muhtekire dokunulduğu görülmemiştir. Suiistimallerle mücadelede de ufak bir sefaret kâtibi veya polis komiseri mal beyanına tâbi tutulmakta ve şöyle böyle bir cezaya çarpılmaktadır. Asıl mühim yolsuzluklar üzerinde hiç durulmuyor ve yeni yeni kanunlarla çeşitli müeyyideler aranıyor. Kul-ianılmıyacak olduktan sonra yeni silâhlara ne lüzum var? Bizce zaten mevcut kanunlarla, en verimli surette, fenalıklarla mücadele kabildir. Mal beyanı mec-buriyeyeti, geniş ve ciddi bir tarz da tatbik edilse, behemehal mesut neticeler verir.
Birkaç zamandır matbuat piyasada hüküm süren para darlığından ve buhrandan bahsetmek tedir. Bu hususta ileri sürülen rivayetler çeşitlidir. Bazılarına göre, her yıl, bu mevsimde bu şekilde, az veya çok şiddette bir darlık olur. Türkiyemlzin ihracat mevsimi sonbahar olduğuna göre ilkbahar kısır bir devre sayılabilir. Bazı büyük sermaye ve servet sahipleri, adetleri bir iki yüze baliğ olan milyonerlerimiz, paralarını sakladıkları ve hattâ bankalarda bile tutmadıktan için bir nevi para sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Diğer bazı söylentilerde de bu darlıkta bazı gizli ve kirli ellerin rol oynadığı iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri veya hepsi âmil olsa veya olmasa, muhakkak olan nokta piyasada tüccarın sıkıntılı bir devre geçirdiğidir.
Ankaradan gelen bir haber, bu yıl buğday darlığı olması ihtimalini ileri sürmekte ve bir milletvekilinin meclise sunulan bir sual takririnden bahsetmektedir. Bu takrire göre önümüzdeki yıl mahsul bakımından çok bereketli ol-mıyacaktır. Kuraklık yüzünden kıtlık değilse bile darlık olması imkân dahilindedir. Bir milletvekilinin bıı bahsi meclis kürsüsüne intikal ettirecek kadar mühim görmesine göre, tehlikenin hayali olmaması lâzımdır. Bir mahsul sıkıntısı ise bir ziraat memleketi olan y urdumuz için şümulü geniş bir âfet sayılmak lâzımdır. Halbuki şimdiye kadar İktidar partisinin hükümet adamları bizi böyle nazik bir vaziyet ihtimalinden hiç haberdar etmiş değil-erdl. Bilâlds şurada, burada ve-r .en demeçler, hattâ meclis kür-»usüaden yapı.' 41 hitabeler hep 'Osvamiî 8a. 3 * SU. 8 da)
; Dışbakanlığı, î bir tebliğ daha î | neşredecek |
Ankara 5 (Hususi) — Gelen malûmattan anlaşıldığına göre Mosko vadan Türkiyeyc- gelirken esraren. riz şekilde hayatını kaybeden kur. yemiz Fuat Güzaltan'ın tahnid e-dilmiş na'şı çarşamba günü Kars hududumuzda maiyet memırlan tarafından memurlarımıza teslim edilecektir.
Naaş buraya getirilince muhtelif doktorlar tarafından bir otopsi yapılacaktır. Mütehassıslar, bir şahsın intihar edip etmediğini kat'l o-larak fen tarafından tesbit oluna, mıyacağını .ancak bazı hususlar, dan bir netice alınabileceğini, inil, harlarda kurşun yakın mesafeden atılmış olacağından deri üstünde barut yanıkları bulunması lâzım geleceğini, kurşunun kafatası dahi. li-nde-.il vaziyetinde bir çok noktalan aydınlatabileceğini söylemekte, maamaflh, geçen sene Bulgaristan dakl vakada kafatası parçalandı, ğından delillerin kaybolarak blrşey anlaşılamadığını söylemektedirler.
Dış İşleri Bakanlığı alacağı yeni malûmatı, ikinci bir tebliğ ile ya. yınlayacaktır.
Marshall plânının ikinci yıldönümünde

Truman, N. Sadak, Vaşington Büyük Elçimiz ve Mr. Door'un
Vaşington, 5 (A.P.) — Pazar akşamı Batı Avrupanın 16 devleti, eski Başbakan Marshall’in Avrupa kalkınma programını ilân eden nutkunun ikinci yıldönümü münasebetiyle General George Marshall'i övmüşlerdir.
Bu münasebetle General Mar-ahalTin şerefine verilen akşam yemeğinde Başkan Truman, başkan yardımcısı Alben Barkley ve 16 devlete mensup sefirler ve elçiler hazır bulunmuşlardır.
Plâna dahil 16 devletin siyasî temsilcileri evvelce hazırladıkları
Meclise 15 soru
önergesi verildi
Emvali metruke meselesi Cumhurbaşkanına verilen hediyeler de yeni iki sorunun mevzuunu teşkil ediyor
Ankara 5 (Hususi) — Meclisin pazartesi gündemine, henüz İntaç edllmemlg bulunan soru Önergeleri ne yenileri İlâve edilmiştir. On beşo baliğ olan bu önergeler içinde Ke. mal özçobon tarafından Cumhur Balkanlarına verilen hediyeler me. selesi de vardır.
Bu önerge g’ilnJcmln sorular ve gensorular kısmının 13 üncüsünü teşkil etmektedir.
Soruların cevaplandırılması için yalnız bir oturum ayrıldığına göre bu son soruya sıra gelmesi İhtimali de çoic uzaktır. Eğer C.H.P. mahfilleri bunu başa almak ve tatilden Önce cevaplandırmak İsterlerse an. cak o suretle gelecek toplantı yılı, na kalmam önlenebilir.
Ayrıca Meclisin pazartesi oturumunda vergi usul kanunu tasarısı, eme.di sandığı kanunu tasarısı, il. lcr kanunu tasarısının ikinci görüş meleri yapılacaktır.
Binan Tckcliağlunun soru önergesi
Ankara 6 (Hususi) — Meclise verilen mühim Önergelerden biri de u;»uuuuu5 ,
Binan TekeUoglu tarafından veri- tahkikat devam etmektedir.
len ve emvali metrûkeye taallûk çden Borudur. Gündemin İkinci maddesini teşkil eden bu soru, em. vali mctrûke üzerine yapıldığı İd. dia olunan yolsuzluklar bahaindo tekrar vo bayxa yönden bir münakaşa açılmasını gerektirecek hiyettcdlr. .
nutuklarında, Generalin ismini taşıyan plânın kendi memleketlerinin hürriyetlerini nasıl kurtardığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Elçisinin Nutku
Türk sefiri Feridun Erkin Tür-kiyenin «Bu milletlerarası bağlılığın harikulâde gelişmesinin» en candan bir muaklbi olduğunu söylemiştir. Erkin sözlerine şöyle devam etmiştir: «Marshall plânı memleketlerine yiyecek, petrol, maden ve işlenmemiş maden temi ni vazifesi Tilrkiyenin gelişme programlarının gerçekleşmesi 1-çin daha çok çaılşmaya lüzum gös termektedir. Fakat bu vazife ne kadar güç olursa olsun Türkiye bir feragat ruhu içinde bu plânın gerçekleşmesine elinden geldiği kadar yardım etmektedir.»
Tnınıan’ın Nutku
Vaşington, 5 (A.P.) — Başkan Truman pazar akşamı Marshallln yardım plânı için verdiği nutkun ikinci yıl dönümü münasebetiyle vo plâna dahil 16 devletin temsilcilerinin iştirak ettiği akşam yemeğinde «Sulh içinde ve mesut» dünyaya Amerikanın yardım da bulunmağa devam edeceğine «öz vermiştir.
Truman evvelce hazırladığı nut kunda Marshall'a «Demokratik kuvvetleri sulha kavuşturan harbin en büyük stratejik» sözleriyle hitap etmiştir.
Truman sözlerine şöyle devam
Jpsalada esrarengiz bir cinayet
İpsala, 5 (Hususî) — Altı gün dür kaybolan ilçemizin Sarıca Ali köyünden 19 yaşlarında bi-‘ genç köye yakın mesafede olan gölde ölll olarak bulunmuştur. Çıkarılan cesedin başı Lle ayakları büyük mezar taşlarilc bağlı olduğundan gencin boğmak kaB-dile göle atıldığı anlaşılmıştır.
Cinayetin failleri henüz bulunamamıştır. Hâdise muhitte büyük bir alâka uyandırmış olup

İaşe durumu ' ne merkezde?
Tarım Bakanı, bir soruya cevab verecek
Türkiye: Birinci (23)p.
İsveç
Iran

etmiştir: «Marshall hür milletlerin, hürriyetin ve demokrasinin sebebi olan nihaî zafere karşı o-lan inançlarını canlandırmıştır.»
Bundan sonra Başkan Truman şunları söylemiştir:
Nefse olan itimat ve demokrasi ruhu tekrar hayat bulan bir
(Devamıı Sa. 3 - Sü. S do)
Ankara, 5 (Hususî) — Eskişehir milletvekili Abidin Potuoğlu tarafından Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi verilmiştir. Tarım Bakanı Cavid Oral’ın cevaplandırması istenilen önergesinde Potuoğlu, memleketin iaşe durumunu, hayvan yem leri mevcudiyeti, toprak mahsulleri ofisindeki stok miktarını, hayvan telefatını karşılamak ü-zere ne gibi tedbirler düşünüldüğünü, kepek ihracının âdeta teşvik edilmesindeki sebep ve hikmetle beraber son üç ay zarfında ne miktar İhraç edildiğini sormaktadır.
Avrupa serbest güreş şampiyonası dün gece Türk millî serbest güreş takımının büyük muvaffakiyetiyle sona ermiş bulunuyor. Türk millî takımı İkinci defa olarak Avrupa serbest güreş şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu müsabakalarda Türk takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar hiç bir şampiyonada görülmemiş bir derece almış ve rakiplerine üstünlük göstermiştir.
Gündüz ve gece devam edilen müsabakalardan sonra saat bire doğru mükâfatların tevzii merasimi yapılmış ve derece kazanan güreşçilere mükâfatları Millî E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu tarafından verilmiştir. Derece kazanan güreşçiler ortaya gelerek şeref tribününde yerlerini almışlar ve bu sırada birincilerin
İkinci (13)p. 3 ncü (8)p.
mükâfatlan verilirken milli marj lar da çalınmış ve Türk miIlî mar şı bu suretle arka arkaya tam yedi defa çalınarak hazır bulunan on bin seyirci tarafından bir ağızdan söylenmiştir.
Bundan sonra birinciliği kazanan Türk ekipine Cumhurbaşkanının, ikinciliği kazanan İsveç takımına Başbakanın, üçüncülüğü kazanan Iran takımına da İstanbul valisinin hediyeleri verildi ve yine Türk, İsveç ve Iran milli marşları çalındı. Ve bazı seremonilerden sonra İstanbul valisi güzel bir nutukla Avrupa serbest güreş müsabakalarını kapadı.
Şampiyona neticesinde Türkiye 23, İsveç 13 ve İran 8 puvan almışlardır. Güreşçilerimizi candan tebrik ederiz. Güreşlerin tam tafsilâtını 6 nci sayfamızda bulacaksınız.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gl. Franco için suikast serisi
İspanyol Devlet Başkam Barselon’a gilliğiııdeııberi üçüueii infilâk kaydedildi
Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Senenin bu en heyecanlı ve meraklı
Gr. Franco dilesi efra dile bir arada
— Yazısı 3 Üncüde
Esrarengiz
macera romanımıza bugün başladık 4 üncü sayfamızda okuyunuz
ura
ULUNAY
eklonon yağmurlar yağmamış; önümüzdeki sayılı günler zarfında hububat sıkıntısı çekecekmişiz; yurdumuzun pek çok yerlerinde mahsul cılız kalmış... Başaklar bu hal ile sararıyormuş; bir milletvekili Mocliso verdiği bir sözlü soru llo Başbakandan bu hususta İzahat istiyormuş; bu zat şöylo diyor:
«Bu vazıyet karşısında momloke-tln İaşe, tohumluk, hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbi-ro tovossül etmediği görülmektedir. Sobobl nedir? Bundan sonra olsun bir todblr alınacak mıdır? Alınacaksa nolordlrî Ofisin olindo no miktar hububat stoku vardır? Ofisin tanzim satışını yapmadığı yorlerde daha şimdiden hububat flatlerl yükselmeğe başlamıştır. Bunun İçin ted birler düşünülmokto midir? ikaz edil-mesino rağmon geçen sone hükümetin alâkasızlığı yüzünden birçok hayvan telof olmuştu. Hayvanatın boslonmesi hakkında bir todblr düşünülüyor mu?., ilâh.»
Bu suallere Başbakan no cevap vorsin?..
Dört yalnız bu sonoyo alt doğlldlr kİ... Bu, memloketln her sonekl endişesidir.
Yağmur yağmıyor- Nasıl yağsın? Orman, ağaç bırakmadık ki, yağmur yağsın.
Blzdo yağmur şükranla, minnetle, ve hattâ on zlyado hayrotlo karşılanan bir sema hâdisesi olmuştur.
Buna karşı hükümetin elinden no golirî
Başbakanımız no kadar manovl-yat sahibi bir zat olsa gökten istenilen movslmtorde yağmur yağdıracak bir kudrot sahibi olacaklarını zannetmiyorum; Tarım Bakanı da nihayot momlokotto ziraatı asriloştlrmoğo çalışacaktır; üst tarafı mitloto terottüb eden vazilelor-dir; vo itiraf edelim ki biz bu va-zlfelorl gereği gibi yapmıyoruz.
Meselâ blzdo marazi dönecek kadar kuvvetli bir ağaç düşman.ıgı vardır. Ağaç gördük mü? Hiç dayanamayız, keseriz... Yakmak için keseriz, saplık İçin keseriz, değnek İçin koserlz, koyif için keseriz, keseriz vesselam.
Daha kulübemi kurmamıştım... Kaymakam Ahmet Akbil bana iki yüz kadar seçnıo moyva fidanı temin etti; bunları adam tutara*, masraf ederek diktirdim; bir gun hayvan soktular; bir gün keçi koyuverdiler... Nihayot bir gün do baktım kİ hain bir el, tutmuş olan fidanları çokmiş çıkarmış vo oracığa bırakmış... Alıp dikmek üzero götürse bu kadar müteessir olmıyaoak tim. İkinci defa tekrar moyva fidanlarını diktiğim zaman malımın başında İdim... Onu sökooek cani, evladını müdafaa odon bir babayı karşısında görocekti- bu sayodo kur tarablldik.
Halbuki ağaç yalnız şahsın malı değildir kİ... Comlyetln vo memlo-kotln malıdır; devrilon bir ağaç edv deslnln acısını hoplnılz ayni elem-lo hissetmeliyiz.
Başka ıneınloketlcrdo ağaç dlk-mo mevsiminde «Ağaç bayramları» yapıldığını vo o gün milyonla ağaç dikildiğini öğrenerek gıbta ediyorum. Bizdo nuredo Iso »Ağaç bayramı» yorino '.Ağaç matemi» yapacağız...
Bu sene fırsatı kaçırdık. Fakat İstanbul valisi sonbaharda «ayniyat» faslına giren bir »Ağaç borcu» koymalıdır. İstanbul vilâyeti hududundaki her vatandaş hor so-no bir ağaç dikmekle mükellef olmalıdır. Bundan şohlrlordc bahçesi olııııyanlnr dahi muaf kalmamalı-
Buna dovam edilirse üç noş »ero
Içindo momlokotln iklim vaziyeti
değişir... Güzel İşler için ı.-n-n
mumumu yokıur... Arapların cisdl*
ğl glol: «Hor âti yakındırl»
I Pazartesi © Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Yeni Sabah TALEBELERE Lâlollde Lâleli Talebe Yurdu, mektep ve fakültelerin tatil bulunduğu bütün yaz aylarında
HAZİRAN | 1949 Tsl adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon 1 10795 12 inci Yıl, No. 3665 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı ı 10 Kuruş da yemekli olarak talebeler» açık bulundurulacaktır. İlgililere ilân olunur. Lâleli Genç Türk caddesi No. 6/8
Güreşçilerimiz Avrupa Şampiyonu
Türk Millî Güreş Takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar misli görülmemiş bir zafer kazandı
Dünkü güreşlerden sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan iki güreşçimiz zafer kürsüsünde.., Nurettin Zafer ve Servet Meriç. Nurettin Zafer Türk Milli Marjım dinletiyor. Vali Servet Meri ft tebrik ediyor..
Sıkıntılı
İKuryeınizinl
esrarlı ölümü
Günler İçindeyiz
rauleketçe zor ve sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda
şüphe yoktur. Geçim müşkülâtının günden güne artması ve buna karşı, iktidar partisinin, ınlis-bet hiç bir tedbir alamaması ve yalnız kuru vaad ve sözlerle iktifa etmesi derin bir teessür u-yandırmaktadır. İhtikârla, kötülüklerle, suiistimallerle savaş, sadece nutuklarda vardır. Fiiliyatta herhangi bir muhtekire dokunulduğu görülmemiştir. Suiistimallerle mücadelede de ufak bir sefaret kâtibi veya polis komiseri mal beyanına tâbi tutulmakta ve şöyle böyle bir cezaya çarpılmaktadır. Asıl mühim yolsuzluklar üzerinde hiç durulmuyor ve yeni yeni kanunlarla çeşitli müeyyideler aranıyor. Kul-ianılmıyacak olduktan sonra yeni silâhlara ne lüzum var? Bizce zaten mevcut kanunlarla, en verimli surette, fenalıklarla mücadele kabildir. Mal beyanı mec-buriyeyeti, geniş ve ciddi bir tarz da tatbik edilse, behemehal mesut neticeler verir.
Birkaç zamandır matbuat piyasada hüküm süren para darlığından ve buhrandan bahsetmek tedir. Bu hususta ileri sürülen rivayetler çeşitlidir. Bazılarına göre, her yıl, bu mevsimde bu şekilde, az veya çok şiddette bir darlık olur. Türkiyemlzin ihracat mevsimi sonbahar olduğuna göre ilkbahar kısır bir devre sayılabilir. Bazı büyük sermaye ve servet sahipleri, adetleri bir iki yüze baliğ olan milyonerlerimiz, paralarını sakladıkları ve hattâ bankalarda bile tutmadıktan için bir nevi para sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Diğer bazı söylentilerde de bu darlıkta bazı gizli ve kirli ellerin rol oynadığı iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri veya hepsi âmil olsa veya olmasa, muhakkak olan nokta piyasada tüccarın sıkıntılı bir devre geçirdiğidir.
Ankaradan gelen bir haber, bu yıl buğday darlığı olması ihtimalini ileri sürmekte ve bir milletvekilinin meclise sunulan bir sual takririnden bahsetmektedir. Bu takrire göre önümüzdeki yıl mahsul bakımından çok bereketli ol-mıyacaktır. Kuraklık yüzünden kıtlık değilse bile darlık olması imkân dahilindedir. Bir milletvekilinin bıı bahsi meclis kürsüsüne intikal ettirecek kadar mühim görmesine göre, tehlikenin hayali olmaması lâzımdır. Bir mahsul sıkıntısı ise bir ziraat memleketi olan y urdumuz için şümulü geniş bir âfet sayılmak lâzımdır. Halbuki şimdiye kadar İktidar partisinin hükümet adamları bizi böyle nazik bir vaziyet ihtimalinden hiç haberdar etmiş değil-erdl. Bilâlds şurada, burada ve-r .en demeçler, hattâ meclis kür-»usüaden yapı.' 41 hitabeler hep 'Osvamiî 8a. 3 * SU. 8 da)
; Dışbakanlığı, î bir tebliğ daha î | neşredecek |
Ankara 5 (Hususi) — Gelen malûmattan anlaşıldığına göre Mosko vadan Türkiyeyc- gelirken esraren. riz şekilde hayatını kaybeden kur. yemiz Fuat Güzaltan'ın tahnid e-dilmiş na'şı çarşamba günü Kars hududumuzda maiyet memırlan tarafından memurlarımıza teslim edilecektir.
Naaş buraya getirilince muhtelif doktorlar tarafından bir otopsi yapılacaktır. Mütehassıslar, bir şahsın intihar edip etmediğini kat'l o-larak fen tarafından tesbit oluna, mıyacağını .ancak bazı hususlar, dan bir netice alınabileceğini, inil, harlarda kurşun yakın mesafeden atılmış olacağından deri üstünde barut yanıkları bulunması lâzım geleceğini, kurşunun kafatası dahi. li-nde-.il vaziyetinde bir çok noktalan aydınlatabileceğini söylemekte, maamaflh, geçen sene Bulgaristan dakl vakada kafatası parçalandı, ğından delillerin kaybolarak blrşey anlaşılamadığını söylemektedirler.
Dış İşleri Bakanlığı alacağı yeni malûmatı, ikinci bir tebliğ ile ya. yınlayacaktır.
Marshall plânının ikinci yıldönümünde

Truman, N. Sadak, Vaşington Büyük Elçimiz ve Mr. Door'un
Vaşington, 5 (A.P.) — Pazar akşamı Batı Avrupanın 16 devleti, eski Başbakan Marshall’in Avrupa kalkınma programını ilân eden nutkunun ikinci yıldönümü münasebetiyle General George Marshall'i övmüşlerdir.
Bu münasebetle General Mar-ahalTin şerefine verilen akşam yemeğinde Başkan Truman, başkan yardımcısı Alben Barkley ve 16 devlete mensup sefirler ve elçiler hazır bulunmuşlardır.
Plâna dahil 16 devletin siyasî temsilcileri evvelce hazırladıkları
Meclise 15 soru
önergesi verildi
Emvali metruke meselesi Cumhurbaşkanına verilen hediyeler de yeni iki sorunun mevzuunu teşkil ediyor
Ankara 5 (Hususi) — Meclisin pazartesi gündemine, henüz İntaç edllmemlg bulunan soru Önergeleri ne yenileri İlâve edilmiştir. On beşo baliğ olan bu önergeler içinde Ke. mal özçobon tarafından Cumhur Balkanlarına verilen hediyeler me. selesi de vardır.
Bu önerge g’ilnJcmln sorular ve gensorular kısmının 13 üncüsünü teşkil etmektedir.
Soruların cevaplandırılması için yalnız bir oturum ayrıldığına göre bu son soruya sıra gelmesi İhtimali de çoic uzaktır. Eğer C.H.P. mahfilleri bunu başa almak ve tatilden Önce cevaplandırmak İsterlerse an. cak o suretle gelecek toplantı yılı, na kalmam önlenebilir.
Ayrıca Meclisin pazartesi oturumunda vergi usul kanunu tasarısı, eme.di sandığı kanunu tasarısı, il. lcr kanunu tasarısının ikinci görüş meleri yapılacaktır.
Binan Tckcliağlunun soru önergesi
Ankara 6 (Hususi) — Meclise verilen mühim Önergelerden biri de u;»uuuuu5 ,
Binan TekeUoglu tarafından veri- tahkikat devam etmektedir.
len ve emvali metrûkeye taallûk çden Borudur. Gündemin İkinci maddesini teşkil eden bu soru, em. vali mctrûke üzerine yapıldığı İd. dia olunan yolsuzluklar bahaindo tekrar vo bayxa yönden bir münakaşa açılmasını gerektirecek hiyettcdlr. .
nutuklarında, Generalin ismini taşıyan plânın kendi memleketlerinin hürriyetlerini nasıl kurtardığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Elçisinin Nutku
Türk sefiri Feridun Erkin Tür-kiyenin «Bu milletlerarası bağlılığın harikulâde gelişmesinin» en candan bir muaklbi olduğunu söylemiştir. Erkin sözlerine şöyle devam etmiştir: «Marshall plânı memleketlerine yiyecek, petrol, maden ve işlenmemiş maden temi ni vazifesi Tilrkiyenin gelişme programlarının gerçekleşmesi 1-çin daha çok çaılşmaya lüzum gös termektedir. Fakat bu vazife ne kadar güç olursa olsun Türkiye bir feragat ruhu içinde bu plânın gerçekleşmesine elinden geldiği kadar yardım etmektedir.»
Tnınıan’ın Nutku
Vaşington, 5 (A.P.) — Başkan Truman pazar akşamı Marshallln yardım plânı için verdiği nutkun ikinci yıl dönümü münasebetiyle vo plâna dahil 16 devletin temsilcilerinin iştirak ettiği akşam yemeğinde «Sulh içinde ve mesut» dünyaya Amerikanın yardım da bulunmağa devam edeceğine «öz vermiştir.
Truman evvelce hazırladığı nut kunda Marshall'a «Demokratik kuvvetleri sulha kavuşturan harbin en büyük stratejik» sözleriyle hitap etmiştir.
Truman sözlerine şöyle devam
Jpsalada esrarengiz bir cinayet
İpsala, 5 (Hususî) — Altı gün dür kaybolan ilçemizin Sarıca Ali köyünden 19 yaşlarında bi-‘ genç köye yakın mesafede olan gölde ölll olarak bulunmuştur. Çıkarılan cesedin başı Lle ayakları büyük mezar taşlarilc bağlı olduğundan gencin boğmak kaB-dile göle atıldığı anlaşılmıştır.
Cinayetin failleri henüz bulunamamıştır. Hâdise muhitte büyük bir alâka uyandırmış olup

İaşe durumu ' ne merkezde?
Tarım Bakanı, bir soruya cevab verecek
Türkiye: Birinci (23)p.
İsveç
Iran

etmiştir: «Marshall hür milletlerin, hürriyetin ve demokrasinin sebebi olan nihaî zafere karşı o-lan inançlarını canlandırmıştır.»
Bundan sonra Başkan Truman şunları söylemiştir:
Nefse olan itimat ve demokrasi ruhu tekrar hayat bulan bir
(Devamıı Sa. 3 - Sü. S do)
Ankara, 5 (Hususî) — Eskişehir milletvekili Abidin Potuoğlu tarafından Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi verilmiştir. Tarım Bakanı Cavid Oral’ın cevaplandırması istenilen önergesinde Potuoğlu, memleketin iaşe durumunu, hayvan yem leri mevcudiyeti, toprak mahsulleri ofisindeki stok miktarını, hayvan telefatını karşılamak ü-zere ne gibi tedbirler düşünüldüğünü, kepek ihracının âdeta teşvik edilmesindeki sebep ve hikmetle beraber son üç ay zarfında ne miktar İhraç edildiğini sormaktadır.
Avrupa serbest güreş şampiyonası dün gece Türk millî serbest güreş takımının büyük muvaffakiyetiyle sona ermiş bulunuyor. Türk millî takımı İkinci defa olarak Avrupa serbest güreş şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu müsabakalarda Türk takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar hiç bir şampiyonada görülmemiş bir derece almış ve rakiplerine üstünlük göstermiştir.
Gündüz ve gece devam edilen müsabakalardan sonra saat bire doğru mükâfatların tevzii merasimi yapılmış ve derece kazanan güreşçilere mükâfatları Millî E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu tarafından verilmiştir. Derece kazanan güreşçiler ortaya gelerek şeref tribününde yerlerini almışlar ve bu sırada birincilerin
İkinci (13)p. 3 ncü (8)p.
mükâfatlan verilirken milli marj lar da çalınmış ve Türk miIlî mar şı bu suretle arka arkaya tam yedi defa çalınarak hazır bulunan on bin seyirci tarafından bir ağızdan söylenmiştir.
Bundan sonra birinciliği kazanan Türk ekipine Cumhurbaşkanının, ikinciliği kazanan İsveç takımına Başbakanın, üçüncülüğü kazanan Iran takımına da İstanbul valisinin hediyeleri verildi ve yine Türk, İsveç ve Iran milli marşları çalındı. Ve bazı seremonilerden sonra İstanbul valisi güzel bir nutukla Avrupa serbest güreş müsabakalarını kapadı.
Şampiyona neticesinde Türkiye 23, İsveç 13 ve İran 8 puvan almışlardır. Güreşçilerimizi candan tebrik ederiz. Güreşlerin tam tafsilâtını 6 nci sayfamızda bulacaksınız.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gl. Franco için suikast serisi
İspanyol Devlet Başkam Barselon’a gilliğiııdeııberi üçüueii infilâk kaydedildi
Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Senenin bu en heyecanlı ve meraklı
Gr. Franco dilesi efra dile bir arada
— Yazısı 3 Üncüde
Esrarengiz
macera romanımıza bugün başladık 4 üncü sayfamızda okuyunuz
ura
ULUNAY
eklonon yağmurlar yağmamış; önümüzdeki sayılı günler zarfında hububat sıkıntısı çekecekmişiz; yurdumuzun pek çok yerlerinde mahsul cılız kalmış... Başaklar bu hal ile sararıyormuş; bir milletvekili Mocliso verdiği bir sözlü soru llo Başbakandan bu hususta İzahat istiyormuş; bu zat şöylo diyor:
«Bu vazıyet karşısında momloke-tln İaşe, tohumluk, hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbi-ro tovossül etmediği görülmektedir. Sobobl nedir? Bundan sonra olsun bir todblr alınacak mıdır? Alınacaksa nolordlrî Ofisin olindo no miktar hububat stoku vardır? Ofisin tanzim satışını yapmadığı yorlerde daha şimdiden hububat flatlerl yükselmeğe başlamıştır. Bunun İçin ted birler düşünülmokto midir? ikaz edil-mesino rağmon geçen sone hükümetin alâkasızlığı yüzünden birçok hayvan telof olmuştu. Hayvanatın boslonmesi hakkında bir todblr düşünülüyor mu?., ilâh.»
Bu suallere Başbakan no cevap vorsin?..
Dört yalnız bu sonoyo alt doğlldlr kİ... Bu, memloketln her sonekl endişesidir.
Yağmur yağmıyor- Nasıl yağsın? Orman, ağaç bırakmadık ki, yağmur yağsın.
Blzdo yağmur şükranla, minnetle, ve hattâ on zlyado hayrotlo karşılanan bir sema hâdisesi olmuştur.
Buna karşı hükümetin elinden no golirî
Başbakanımız no kadar manovl-yat sahibi bir zat olsa gökten istenilen movslmtorde yağmur yağdıracak bir kudrot sahibi olacaklarını zannetmiyorum; Tarım Bakanı da nihayot momlokotto ziraatı asriloştlrmoğo çalışacaktır; üst tarafı mitloto terottüb eden vazilelor-dir; vo itiraf edelim ki biz bu va-zlfelorl gereği gibi yapmıyoruz.
Meselâ blzdo marazi dönecek kadar kuvvetli bir ağaç düşman.ıgı vardır. Ağaç gördük mü? Hiç dayanamayız, keseriz... Yakmak için keseriz, saplık İçin keseriz, değnek İçin koserlz, koyif için keseriz, keseriz vesselam.
Daha kulübemi kurmamıştım... Kaymakam Ahmet Akbil bana iki yüz kadar seçnıo moyva fidanı temin etti; bunları adam tutara*, masraf ederek diktirdim; bir gun hayvan soktular; bir gün keçi koyuverdiler... Nihayot bir gün do baktım kİ hain bir el, tutmuş olan fidanları çokmiş çıkarmış vo oracığa bırakmış... Alıp dikmek üzero götürse bu kadar müteessir olmıyaoak tim. İkinci defa tekrar moyva fidanlarını diktiğim zaman malımın başında İdim... Onu sökooek cani, evladını müdafaa odon bir babayı karşısında görocekti- bu sayodo kur tarablldik.
Halbuki ağaç yalnız şahsın malı değildir kİ... Comlyetln vo memlo-kotln malıdır; devrilon bir ağaç edv deslnln acısını hoplnılz ayni elem-lo hissetmeliyiz.
Başka ıneınloketlcrdo ağaç dlk-mo mevsiminde «Ağaç bayramları» yapıldığını vo o gün milyonla ağaç dikildiğini öğrenerek gıbta ediyorum. Bizdo nuredo Iso »Ağaç bayramı» yorino '.Ağaç matemi» yapacağız...
Bu sene fırsatı kaçırdık. Fakat İstanbul valisi sonbaharda «ayniyat» faslına giren bir »Ağaç borcu» koymalıdır. İstanbul vilâyeti hududundaki her vatandaş hor so-no bir ağaç dikmekle mükellef olmalıdır. Bundan şohlrlordc bahçesi olııııyanlnr dahi muaf kalmamalı-
Buna dovam edilirse üç noş »ero
Içindo momlokotln iklim vaziyeti
değişir... Güzel İşler için ı.-n-n
mumumu yokıur... Arapların cisdl*
ğl glol: «Hor âti yakındırl»
I Pazartesi © Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu Idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Yeni Sabah TALEBELERE Lâlollde Lâleli Talebe Yurdu, mektep ve fakültelerin tatil bulunduğu bütün yaz aylarında
HAZİRAN | 1949 Tsl adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon 1 10795 12 inci Yıl, No. 3665 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı ı 10 Kuruş da yemekli olarak talebeler» açık bulundurulacaktır. İlgililere ilân olunur. Lâleli Genç Türk caddesi No. 6/8
Güreşçilerimiz Avrupa Şampiyonu
Türk Millî Güreş Takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar misli görülmemiş bir zafer kazandı
Dünkü güreşlerden sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan iki güreşçimiz zafer kürsüsünde.., Nurettin Zafer ve Servet Meriç. Nurettin Zafer Türk Milli Marjım dinletiyor. Vali Servet Meri ft tebrik ediyor..
Sıkıntılı
İKuryeınizinl
esrarlı ölümü
Günler İçindeyiz
rauleketçe zor ve sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda
şüphe yoktur. Geçim müşkülâtının günden güne artması ve buna karşı, iktidar partisinin, ınlis-bet hiç bir tedbir alamaması ve yalnız kuru vaad ve sözlerle iktifa etmesi derin bir teessür u-yandırmaktadır. İhtikârla, kötülüklerle, suiistimallerle savaş, sadece nutuklarda vardır. Fiiliyatta herhangi bir muhtekire dokunulduğu görülmemiştir. Suiistimallerle mücadelede de ufak bir sefaret kâtibi veya polis komiseri mal beyanına tâbi tutulmakta ve şöyle böyle bir cezaya çarpılmaktadır. Asıl mühim yolsuzluklar üzerinde hiç durulmuyor ve yeni yeni kanunlarla çeşitli müeyyideler aranıyor. Kul-ianılmıyacak olduktan sonra yeni silâhlara ne lüzum var? Bizce zaten mevcut kanunlarla, en verimli surette, fenalıklarla mücadele kabildir. Mal beyanı mec-buriyeyeti, geniş ve ciddi bir tarz da tatbik edilse, behemehal mesut neticeler verir.
Birkaç zamandır matbuat piyasada hüküm süren para darlığından ve buhrandan bahsetmek tedir. Bu hususta ileri sürülen rivayetler çeşitlidir. Bazılarına göre, her yıl, bu mevsimde bu şekilde, az veya çok şiddette bir darlık olur. Türkiyemlzin ihracat mevsimi sonbahar olduğuna göre ilkbahar kısır bir devre sayılabilir. Bazı büyük sermaye ve servet sahipleri, adetleri bir iki yüze baliğ olan milyonerlerimiz, paralarını sakladıkları ve hattâ bankalarda bile tutmadıktan için bir nevi para sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Diğer bazı söylentilerde de bu darlıkta bazı gizli ve kirli ellerin rol oynadığı iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri veya hepsi âmil olsa veya olmasa, muhakkak olan nokta piyasada tüccarın sıkıntılı bir devre geçirdiğidir.
Ankaradan gelen bir haber, bu yıl buğday darlığı olması ihtimalini ileri sürmekte ve bir milletvekilinin meclise sunulan bir sual takririnden bahsetmektedir. Bu takrire göre önümüzdeki yıl mahsul bakımından çok bereketli ol-mıyacaktır. Kuraklık yüzünden kıtlık değilse bile darlık olması imkân dahilindedir. Bir milletvekilinin bıı bahsi meclis kürsüsüne intikal ettirecek kadar mühim görmesine göre, tehlikenin hayali olmaması lâzımdır. Bir mahsul sıkıntısı ise bir ziraat memleketi olan y urdumuz için şümulü geniş bir âfet sayılmak lâzımdır. Halbuki şimdiye kadar İktidar partisinin hükümet adamları bizi böyle nazik bir vaziyet ihtimalinden hiç haberdar etmiş değil-erdl. Bilâlds şurada, burada ve-r .en demeçler, hattâ meclis kür-»usüaden yapı.' 41 hitabeler hep 'Osvamiî 8a. 3 * SU. 8 da)
; Dışbakanlığı, î bir tebliğ daha î | neşredecek |
Ankara 5 (Hususi) — Gelen malûmattan anlaşıldığına göre Mosko vadan Türkiyeyc- gelirken esraren. riz şekilde hayatını kaybeden kur. yemiz Fuat Güzaltan'ın tahnid e-dilmiş na'şı çarşamba günü Kars hududumuzda maiyet memırlan tarafından memurlarımıza teslim edilecektir.
Naaş buraya getirilince muhtelif doktorlar tarafından bir otopsi yapılacaktır. Mütehassıslar, bir şahsın intihar edip etmediğini kat'l o-larak fen tarafından tesbit oluna, mıyacağını .ancak bazı hususlar, dan bir netice alınabileceğini, inil, harlarda kurşun yakın mesafeden atılmış olacağından deri üstünde barut yanıkları bulunması lâzım geleceğini, kurşunun kafatası dahi. li-nde-.il vaziyetinde bir çok noktalan aydınlatabileceğini söylemekte, maamaflh, geçen sene Bulgaristan dakl vakada kafatası parçalandı, ğından delillerin kaybolarak blrşey anlaşılamadığını söylemektedirler.
Dış İşleri Bakanlığı alacağı yeni malûmatı, ikinci bir tebliğ ile ya. yınlayacaktır.
Marshall plânının ikinci yıldönümünde

Truman, N. Sadak, Vaşington Büyük Elçimiz ve Mr. Door'un
Vaşington, 5 (A.P.) — Pazar akşamı Batı Avrupanın 16 devleti, eski Başbakan Marshall’in Avrupa kalkınma programını ilân eden nutkunun ikinci yıldönümü münasebetiyle General George Marshall'i övmüşlerdir.
Bu münasebetle General Mar-ahalTin şerefine verilen akşam yemeğinde Başkan Truman, başkan yardımcısı Alben Barkley ve 16 devlete mensup sefirler ve elçiler hazır bulunmuşlardır.
Plâna dahil 16 devletin siyasî temsilcileri evvelce hazırladıkları
Meclise 15 soru
önergesi verildi
Emvali metruke meselesi Cumhurbaşkanına verilen hediyeler de yeni iki sorunun mevzuunu teşkil ediyor
Ankara 5 (Hususi) — Meclisin pazartesi gündemine, henüz İntaç edllmemlg bulunan soru Önergeleri ne yenileri İlâve edilmiştir. On beşo baliğ olan bu önergeler içinde Ke. mal özçobon tarafından Cumhur Balkanlarına verilen hediyeler me. selesi de vardır.
Bu önerge g’ilnJcmln sorular ve gensorular kısmının 13 üncüsünü teşkil etmektedir.
Soruların cevaplandırılması için yalnız bir oturum ayrıldığına göre bu son soruya sıra gelmesi İhtimali de çoic uzaktır. Eğer C.H.P. mahfilleri bunu başa almak ve tatilden Önce cevaplandırmak İsterlerse an. cak o suretle gelecek toplantı yılı, na kalmam önlenebilir.
Ayrıca Meclisin pazartesi oturumunda vergi usul kanunu tasarısı, eme.di sandığı kanunu tasarısı, il. lcr kanunu tasarısının ikinci görüş meleri yapılacaktır.
Binan Tckcliağlunun soru önergesi
Ankara 6 (Hususi) — Meclise verilen mühim Önergelerden biri de u;»uuuuu5 ,
Binan TekeUoglu tarafından veri- tahkikat devam etmektedir.
len ve emvali metrûkeye taallûk çden Borudur. Gündemin İkinci maddesini teşkil eden bu soru, em. vali mctrûke üzerine yapıldığı İd. dia olunan yolsuzluklar bahaindo tekrar vo bayxa yönden bir münakaşa açılmasını gerektirecek hiyettcdlr. .
nutuklarında, Generalin ismini taşıyan plânın kendi memleketlerinin hürriyetlerini nasıl kurtardığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Elçisinin Nutku
Türk sefiri Feridun Erkin Tür-kiyenin «Bu milletlerarası bağlılığın harikulâde gelişmesinin» en candan bir muaklbi olduğunu söylemiştir. Erkin sözlerine şöyle devam etmiştir: «Marshall plânı memleketlerine yiyecek, petrol, maden ve işlenmemiş maden temi ni vazifesi Tilrkiyenin gelişme programlarının gerçekleşmesi 1-çin daha çok çaılşmaya lüzum gös termektedir. Fakat bu vazife ne kadar güç olursa olsun Türkiye bir feragat ruhu içinde bu plânın gerçekleşmesine elinden geldiği kadar yardım etmektedir.»
Tnınıan’ın Nutku
Vaşington, 5 (A.P.) — Başkan Truman pazar akşamı Marshallln yardım plânı için verdiği nutkun ikinci yıl dönümü münasebetiyle vo plâna dahil 16 devletin temsilcilerinin iştirak ettiği akşam yemeğinde «Sulh içinde ve mesut» dünyaya Amerikanın yardım da bulunmağa devam edeceğine «öz vermiştir.
Truman evvelce hazırladığı nut kunda Marshall'a «Demokratik kuvvetleri sulha kavuşturan harbin en büyük stratejik» sözleriyle hitap etmiştir.
Truman sözlerine şöyle devam
Jpsalada esrarengiz bir cinayet
İpsala, 5 (Hususî) — Altı gün dür kaybolan ilçemizin Sarıca Ali köyünden 19 yaşlarında bi-‘ genç köye yakın mesafede olan gölde ölll olarak bulunmuştur. Çıkarılan cesedin başı Lle ayakları büyük mezar taşlarilc bağlı olduğundan gencin boğmak kaB-dile göle atıldığı anlaşılmıştır.
Cinayetin failleri henüz bulunamamıştır. Hâdise muhitte büyük bir alâka uyandırmış olup

İaşe durumu ' ne merkezde?
Tarım Bakanı, bir soruya cevab verecek
Türkiye: Birinci (23)p.
İsveç
Iran

etmiştir: «Marshall hür milletlerin, hürriyetin ve demokrasinin sebebi olan nihaî zafere karşı o-lan inançlarını canlandırmıştır.»
Bundan sonra Başkan Truman şunları söylemiştir:
Nefse olan itimat ve demokrasi ruhu tekrar hayat bulan bir
(Devamıı Sa. 3 - Sü. S do)
Ankara, 5 (Hususî) — Eskişehir milletvekili Abidin Potuoğlu tarafından Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi verilmiştir. Tarım Bakanı Cavid Oral’ın cevaplandırması istenilen önergesinde Potuoğlu, memleketin iaşe durumunu, hayvan yem leri mevcudiyeti, toprak mahsulleri ofisindeki stok miktarını, hayvan telefatını karşılamak ü-zere ne gibi tedbirler düşünüldüğünü, kepek ihracının âdeta teşvik edilmesindeki sebep ve hikmetle beraber son üç ay zarfında ne miktar İhraç edildiğini sormaktadır.
Avrupa serbest güreş şampiyonası dün gece Türk millî serbest güreş takımının büyük muvaffakiyetiyle sona ermiş bulunuyor. Türk millî takımı İkinci defa olarak Avrupa serbest güreş şampiyonluğunu kazanmıştır. Bu müsabakalarda Türk takımı yedi birincilik ve bir ikincilik kazanmak suretile şimdiye kadar hiç bir şampiyonada görülmemiş bir derece almış ve rakiplerine üstünlük göstermiştir.
Gündüz ve gece devam edilen müsabakalardan sonra saat bire doğru mükâfatların tevzii merasimi yapılmış ve derece kazanan güreşçilere mükâfatları Millî E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu tarafından verilmiştir. Derece kazanan güreşçiler ortaya gelerek şeref tribününde yerlerini almışlar ve bu sırada birincilerin
İkinci (13)p. 3 ncü (8)p.
mükâfatlan verilirken milli marj lar da çalınmış ve Türk miIlî mar şı bu suretle arka arkaya tam yedi defa çalınarak hazır bulunan on bin seyirci tarafından bir ağızdan söylenmiştir.
Bundan sonra birinciliği kazanan Türk ekipine Cumhurbaşkanının, ikinciliği kazanan İsveç takımına Başbakanın, üçüncülüğü kazanan Iran takımına da İstanbul valisinin hediyeleri verildi ve yine Türk, İsveç ve Iran milli marşları çalındı. Ve bazı seremonilerden sonra İstanbul valisi güzel bir nutukla Avrupa serbest güreş müsabakalarını kapadı.
Şampiyona neticesinde Türkiye 23, İsveç 13 ve İran 8 puvan almışlardır. Güreşçilerimizi candan tebrik ederiz. Güreşlerin tam tafsilâtını 6 nci sayfamızda bulacaksınız.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gl. Franco için suikast serisi
İspanyol Devlet Başkam Barselon’a gilliğiııdeııberi üçüueii infilâk kaydedildi
Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Senenin bu en heyecanlı ve meraklı
Gr. Franco dilesi efra dile bir arada
— Yazısı 3 Üncüde
Esrarengiz
macera romanımıza bugün başladık 4 üncü sayfamızda okuyunuz
ura
ULUNAY
eklonon yağmurlar yağmamış; önümüzdeki sayılı günler zarfında hububat sıkıntısı çekecekmişiz; yurdumuzun pek çok yerlerinde mahsul cılız kalmış... Başaklar bu hal ile sararıyormuş; bir milletvekili Mocliso verdiği bir sözlü soru llo Başbakandan bu hususta İzahat istiyormuş; bu zat şöylo diyor:
«Bu vazıyet karşısında momloke-tln İaşe, tohumluk, hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbi-ro tovossül etmediği görülmektedir. Sobobl nedir? Bundan sonra olsun bir todblr alınacak mıdır? Alınacaksa nolordlrî Ofisin olindo no miktar hububat stoku vardır? Ofisin tanzim satışını yapmadığı yorlerde daha şimdiden hububat flatlerl yükselmeğe başlamıştır. Bunun İçin ted birler düşünülmokto midir? ikaz edil-mesino rağmon geçen sone hükümetin alâkasızlığı yüzünden birçok hayvan telof olmuştu. Hayvanatın boslonmesi hakkında bir todblr düşünülüyor mu?., ilâh.»
Bu suallere Başbakan no cevap vorsin?..
Dört yalnız bu sonoyo alt doğlldlr kİ... Bu, memloketln her sonekl endişesidir.
Yağmur yağmıyor- Nasıl yağsın? Orman, ağaç bırakmadık ki, yağmur yağsın.
Blzdo yağmur şükranla, minnetle, ve hattâ on zlyado hayrotlo karşılanan bir sema hâdisesi olmuştur.
Buna karşı hükümetin elinden no golirî
Başbakanımız no kadar manovl-yat sahibi bir zat olsa gökten istenilen movslmtorde yağmur yağdıracak bir kudrot sahibi olacaklarını zannetmiyorum; Tarım Bakanı da nihayot momlokotto ziraatı asriloştlrmoğo çalışacaktır; üst tarafı mitloto terottüb eden vazilelor-dir; vo itiraf edelim ki biz bu va-zlfelorl gereği gibi yapmıyoruz.
Meselâ blzdo marazi dönecek kadar kuvvetli bir ağaç düşman.ıgı vardır. Ağaç gördük mü? Hiç dayanamayız, keseriz... Yakmak için keseriz, saplık İçin keseriz, değnek İçin koserlz, koyif için keseriz, keseriz vesselam.
Daha kulübemi kurmamıştım... Kaymakam Ahmet Akbil bana iki yüz kadar seçnıo moyva fidanı temin etti; bunları adam tutara*, masraf ederek diktirdim; bir gun hayvan soktular; bir gün keçi koyuverdiler... Nihayot bir gün do baktım kİ hain bir el, tutmuş olan fidanları çokmiş çıkarmış vo oracığa bırakmış... Alıp dikmek üzero götürse bu kadar müteessir olmıyaoak tim. İkinci defa tekrar moyva fidanlarını diktiğim zaman malımın başında İdim... Onu sökooek cani, evladını müdafaa odon bir babayı karşısında görocekti- bu sayodo kur tarablldik.
Halbuki ağaç yalnız şahsın malı değildir kİ... Comlyetln vo memlo-kotln malıdır; devrilon bir ağaç edv deslnln acısını hoplnılz ayni elem-lo hissetmeliyiz.
Başka ıneınloketlcrdo ağaç dlk-mo mevsiminde «Ağaç bayramları» yapıldığını vo o gün milyonla ağaç dikildiğini öğrenerek gıbta ediyorum. Bizdo nuredo Iso »Ağaç bayramı» yorino '.Ağaç matemi» yapacağız...
Bu sene fırsatı kaçırdık. Fakat İstanbul valisi sonbaharda «ayniyat» faslına giren bir »Ağaç borcu» koymalıdır. İstanbul vilâyeti hududundaki her vatandaş hor so-no bir ağaç dikmekle mükellef olmalıdır. Bundan şohlrlordc bahçesi olııııyanlnr dahi muaf kalmamalı-
Buna dovam edilirse üç noş »ero
Içindo momlokotln iklim vaziyeti
değişir... Güzel İşler için ı.-n-n
mumumu yokıur... Arapların cisdl*
ğl glol: «Hor âti yakındırl»

Comments (0)