ÇARŞAMBA 4 Sahibi: Safa Kıbçboğlu idare i Nuruoemanlye Noı 17 Tel adroılı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah İKTİSAT DÜNYASI Tiirkiyenin en büyük İKTİSAT MECMUASI olarak YARİN ÇIKIYOR Türkiyenin bütün gazete bayilerinde bulacaksınız.
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 10785 11 inci Yıl, No. 3632 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Say]8,: 10 Kuruş
Hayat pahalılığı
C.H.P. grupunda
Ticaret Bakanının yeni bir vecizesi. Et pahalılığının sebebi psikolojiktir
"Danslı çay„ın m es'u lü kimdir?
Dün Grupta Et ve Hayat Pahalılığı ve Suiistimaller meselesi konuşuldu. Adalet Bakanı izahat verdi
C. H. Partili Milletvekilleri de harekete geçtiler; mesele, Parti Grupuna götürülecek
Millî Eğitim Bakanının izahatı tatminkâr bulunmadı, bir sual takriri hazırlanıyor, hâdise Ankarada geniş akisler uyandırdı
Bu iş de mi Uyutulacak?
Halk Partili hükümetlerin bütün mesuliyetleri, sorumlulukları. nasıl büyük bir ihtimamla örtbas etmek İtiyadında oldukları bütün memleketçe malûmdur. Hesabı, kitabı sonılmı-yan yolsuzlukların bir listesini çıkarmak lâzım gelse, eminiz ki, Bütanlarımız bunu kucaklıyamaz. Altın kaçakçılığı yapan sefir aile ve akrabası, milletvekilleri yakınlan, yabancı mahkemelere düşen (pasaport diplomatik) sahiplerinin ne gibi cezalar gördüğünü bir türlü öğrenemedik... Bu vâ-dide ancak bir Kavur mahkemeye düştü ve Dışişleri Bakanlığı kadrosundan açıkta bırakıldı... Milyonlarca serveti kanunsuz yollardan yakın veya uzak akrabasına aağlıyan Şükrü Eoçak'm lâkırdısı bile unutuldu, hâdisede müruru zaman var denildi. Sanki Meclis böyle bir müruru zamanı kesecek bir kanun yapamazmış gibi... Nitekim yine müruru zamanla diğer bir kanunu ve teniyiz', tevhidi iç-tihad kararını pekâlâ bozdu. A-tıf inan lâkırdısını artık tekrarlamaktan ezâ duyuyoruz. İş, henüz tahkikat safhasındadır. Çünkü bu suiistimal lâkırdısı ortaya atılalı ne kadarcık zaman geçti, şunun şurasında üç seneyi bile aşmadan, istical neye? Biz, bu zih niyet ve temayülün, gazetemizin ortaya attığı ve memleketin müthiş bir yarasına temas eden çirkin çaylı dans hâdisesi dolayısiyle, hâlâ devam etmesinden şüpheleniyoruz. Çünkü milletvekili Basan Dinçerin Meclise aksettirdiği neşriyatımız üzerine Millî Eğitim Bakanının cevaplan tezadlarla doludur. Bakan diyor ki:
«Biz, çay toplantısının başından sonuna kadar nasıl cereyan ettiğini bütün vuzutıiyle bilmekteyiz. Benim yaptırdığım tahkikat ve emniyet raporu en küçük bir karanlık nokta bırakmamıştır. Acaba dalıa neler olmuştur gibi şüpheler sokarak efkârı umumiye)! İşkillendirmek, vehme düşürmek doğru değildir. Çay altıya kadar sürmüş, herkes evine gitmiştir.»
Bu ifade tarzı hakikatlerle tam İntibak halinde değildir. Evet, saat altıda resmî şahsiyetler, konsolos, ailesi ve emniyet âmirleri dershane salonunu terketmişler-(Devamı 8a. s 8Ü. 5 do)
V Ankara, 3 (Hususî) — CH.P. Meclis Gru-/ pu bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu'mın 1 başkanlığında toplandı. Fahri Karakaya'nın I canlı hayvan ihracı ve İhraç mes'elesinde millî f korunma kanununun hükümete verdiği salâ-1 hiyetlerin devamı bakımından ne düşündüğü f hakkında Ticaret Bakanından sorduğu soru ) ile müzakerelerine başladı. Bakan Cemil Bar-\______________________________________________,
las, bu yıl kışın uzun sürmesi yüzünden hayvan ihracının 1 Mayıstan 7 Temmuza bırakıldığını beyanla sözlerine şöyle devam etti:
— Bugün vaziyetin normal olup olmadığını benim gibi siz de görüyor ve biliyorsunuz. Bu durum karşısında; hükümetin bazı mahsullerimizi ihraç etmek veya etmemek hıısu-(□ovamı: Sa, S 8Ü, 3 de)
Hikmet Bayurla mühim bir mülakat
‘Fakat her şeydeo evvel Cemil Said Barlamın çekilmesi lâzımdır»
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu bildiriyor) — Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayurla günün muhtelif meseleleri etrafında yaptığım konuşmayı bildiriyorum:
— Millet Partisinin ara seçim ler. umumî seçimle^ ve sç.'iim kanunu hakkında noktai nazan ne dir?
— Bu hususta herhangi bir müzakere yapmadık. Bir karara varmadık.
— Seçimin tâciline taraftar mısınız?
— Taraftar olup olmamak kanunun metnini görmeğe ve eski seçim sanıklarının muhakeme e-dilip edilmemesine bakar.
(Devamı 8a. 6 SÜ. 7 de)
M illet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Berlin ablukası
Amerika, ablukayı kaldırmak için Rusya tarafından ileri sürülen şartları kabul etmedi
Lond.a, 3 (B.B.C.) — Birleşik Amerika hükümeti, Berlin ablukasını kaldırmak için Sovyet Rusya tarafından yapılan tekliflere cevabını açıklamıştır. Bir-
leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından yine Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet de legesi Mallk’e tevdi edilen mulı-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 do)
Hükümet, Eski İtalyan elçilik
binasını Belediyeye veriyor
"larak Ujurnaa baylana
.ebelerle tamamlanma »na imMn Manam.yan binanm bugtinMl .jlMlfl .
Yeni Sabah) (Yazısı 5 inci sayfada
Sadak'ın
istifası
mümkün
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu telefonla bildiriyor) — Yeni Sabah gazetesinin limanımla ziyaret eden bir Amerikan gemisinin tayfa ve erbaşları için tertip e-dllen bir danslı çaya Türk kız talebelerinin de nizamlara ve ananemize aykırı olarak Y.M.C.A. müessesesi bir kısım idarecileri tarafından getirilmesi hâdisesini yazması ve bu hâdise üzerine Meclise verilen soru ile Millî E-ğitlm Bakanı Tahsin Banguoğlu-nun buna verdiği cevap, bugün de Ankaramn belli başlı konuşma mevzuunu teşkil etmiştir. Soru Bahibi bir müstakil Demokrat milletvekili olduğu halde pek çok Halk Partili milletvekili bu hâdise karşısında Millî Eğitim Bakanının vermiş olduğu mühim (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Üniversite
gençliğinin hassasiyeti
İller Sigorta Şirketi kuruluyor
Ankaradan dönen
Ekrem Amaç’ın gazetemize demeci
İller Bankası genel kurul toplantısına İstanbul Şehir Meclisi adına iştirâk eden Ekrem Amaç, dün kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza kurul toplantıları hakkında şunları söylemiştir:
*— İller Bankası genel kurulu» bu yıl 63 ilimizden gelen 21 köy muhtarı, 21 belediye reisi, 21 umumî meclis âzası ve bakanlıklar temsilcilerinin iştirâkiyle İçişleri Bakanının başkanlığında Ankarada toplanmış ve 2 gün fasılasız çalışmıştır.
Bankanın raporuna nazaran, bu yıl başına kadar banka, belediye ve özel idarelere 45 milyon lira lkrazatta bulunmuş, birçok kasaba ve şehirlerimizin elektrik, su tesisatlarını yapmağa başlamış, bir kısmını ise ikmal etmiştir. Banka Bafî kân olan 1 milyon 600 bin liranın yarısını köylerimizin kalkınması için her ilin bir köyüne tahsis etmiştir. Her köye 10 bin lira düşecektir, ki, bu köylerimizin aşağı yukan 5-10 senelik büdceleri kadardır. Bu yardımdan istifade edecek köyle-(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Şu resme bakınız: Amerikan bahriyelisi mahut çaylı danstan sonra Türk kızlarüe böyle resim çektirecek kadar işi ileri götürmüştür. Bu resim, saat 6 da bit tiği iddia olunan çaylı danstan sonra çekilmiştir. Evvelce bastı ğınıız bu resmi ibretle, dehşetle, hayretle temâşa edilmesi için bir kere daha hüzünle, Türk umumî efkârına sunuyoruz.
MAHUT ÇAYLI DANS
Millî vicdanın
asil protestosu
Tıb Fakültesi talebesinin sözlü soru sahibi Basan Dinçer’e teşekkürü Baym Bay Haşan Dinçer’e Danslı çay hâdisesi hakkında B.M.M, de verdiğiniz tatfrir dola « yıstle söyledikleriniz, bizi son da « rece memnun etmiştir.
Türk gençliğb, temiz bir dostlu#® tapar.. Fakat bu uğurda yanlış tl« (Devamı Sa: s Su: 3 uo)
Hâdise, M. Eğitim Bakanının sandığı kadar basit değildir
Gazetemize gelen ve memleket efkârının protestosunu mektupları neşre başladık
ihtiva eden
Beyanatı hayret uyandıran Milli Eğitim Bakanı Tahsin Fanguoğlu
"Yeni ateş çemberi: Gelir Vergisi!,,
Cumhuriyet mâliyesi ne zaman istikrara kavuşacak ?
Dışbakan, Londra’da oteldeki odasından dışarı çıkmıyacak
Saracoğlunuu Varlık Vergisi, Receb Peker’in 7 Eylül Kararları, şimdi de Gelir Vergisi Yazan : M. Teki GUI
İyi veya kötü, bir çok şeyler oldu. Fakat Cumhuriyet mâliyesinde istikrar bir türlü olamadı. Bu hazbı vakıanın hakiki sebebi, kafaları inkılâbın yem torbasına bağlı olanlar ne der lerse desinler, genç Cumhuriyetin lüks iptilâsıdır. Mucip sebebi de vergi sistemin-n begajet bo zuk bulunmasıdır. Daha açık bir ifade ile, bu günkü malî perişanlık cumhuriyet bütçelerinin varidata göre masraf değil bir takım lüks masraflara, ne pahasına olursa olsun, varidat ya--------- —„ . ratmak gayretile tanzim edilegel ğı^haberlcri üzerine burada yap- merinin mukadder neticesidir. ***•"•--1.1.UU.U. I Bu gayret-de neden? diye sor-
maya hacet yolt Herkes bilir
Ankarada bir kabine buhranı söylentileri de çıktı. Sadak, Ankaraya dönünce, Mecliste ve Grup’da kendisinden izahat istenecek
Ankara, 3 (Adil Akbay telefonla bildiriyor) — Bugün bir İstanbul gazetesinde son günlerde bir kabine buhranı olduğu ve bugünlerde had safhayı yaşadı- .
1 ki, «denk büdce» Cumhuriyet ma üyesinin ana prensibidir. Ortaya hakikî vaziyeti aksettirir a-Çiklı bir bütçe atmak, maazallah en az koltuktan atılmayı istilzam eder, öyle ya, yeni bir vergi veya zam kanununa dayanarak bir (Devamı Sa. s SÜ. 2 do)
C. BAYAR
îfr. Door
Evvelki günkii Meclis müzakerelerinden anlıyoruz ki mahut danslı çay hâdisesi örtbas edilmektedir. Edilmekte değil, edilmiştir bile. Çünkü hâdiseyi hâlâ tahkik ettirmekte olduğunu söy-Lıyen Milli Eğitim Bakanı bir taraftan da bu tahkikatın sonu a-lınmış gibi:
— Bu toplantıda bazı müba-lâtsız tavırlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bir gazetenin yazdığı gibi bir rezalet cereyan etme-
konferansı
(Devamı Sa. 5 Su. 1)
Toplantıya, Ticaret odasile Sanayi Birliği icabet etmedi
Marshall plânının TürkiyedeU tatbikatını idareye memur heyo* tin başkanı Mister Door, bundan bir müddet evvel İstanbul Sanayi Birliğine, Ticaret Odasına ve Tüd car Derneğine müracaat ederek, (Devamlı Sa, 6 SÜ, 3 de)
TAKVUİDEN BİR YAPRAK:
Hamasî
Eserler
ULUNAY
Dün vapurda Mustafa Çağlar'a rastladım; musiki vâdlslnde dereden tepeden konuştuk ve bu meyanda üçüncü dola olarak tekrar edilen (Hlcazkâr - ı - Kürdi) faslından bahsettik. Söz, döne dolaya Neyzen Tovfik'e kadar geldi.
Mustafa Çağlar, ziyaretlerinden birinde Noyzon'o eski hamâsl eser-
Kırımdan gelirim adım Sınandır.
Türküsünü okuduğunu ve büyük san'atkârın bundan son derece mütehassıs olarak araya araya nihayet bu (Sinan) ın kim olduğunu keyfettiğini anlattı.
Noyzon’e hak verdim. Musikimizin ve edebiyatımızın sanki mahsus yapılıyormuy gibi noksan bırakılan tarafı budur.
Hamûıl ylir olarak Gazi Girayın:
Râyelo meyi ederi» kauıot - i - dilcû yerino, Tuğa di) bağlamıyız kâkül - ü - lıoy-bû yerine.
Dlyo başlıyan meşhur gazeli fevkalâdedir. Fakat asırlarca dünya İle döğüşorok koca bir imparatorluk kuran OsmanlI Türklerinin bütün hamaslyat sermayesi bundan İbaret midir?
Bu ordular Macar ovalarını gö-
çerken, Arabistan çöllerini ayarkon
cenazo alayı gibi gitmediler ya-^
Elbotle davullar, küronâlar, kösler
çalarak, harb türküleri okuyarak gelin alayı gibi gittiler.
Norede bu türküler?
Himmeti var o!sun. Kemal Al-tınkaya, Rumeli türkülerini toplamış, toplatmış... Bize radyoda dinletti. Fakat bunu bir tarih sayfası okur gibi bir kere dinledik; ondan sonra unutuldu gitti.
Halbuki Balkan (koalisyon) u-nu destokllyon Avrupanın haksız müdahalesiyle Rumelldo «Statüko» ihlâl edilerek her karıy toprağı Türk kanı İle yoğurulan o camın ülkeyi elimizden çekip aldıkları zaman, ondan bize hiç bir yoy bırakmadılar. Bugün Rumelinln İsmini bile andığımız yok. Bir varmıy, bir yokmuyl
Rumeli ile hiç bir alâkamız kalmasa da oradaki akınlarıınıza, savaşlarımıza ait türküler o yanlı -maziyi daima gözümüzün önünde canlandıran şerefli hâtıralar değil midir?
Mustafa Çağlar, bülün bu esor-lerl aramış, bulmuş vo geçmiş... Konsorvatuvar konsorlerl arasında bir de bu tarihi çıçeklorden yapılacak bir demeti koklamak İsterdikI
Elde Kemal Altınkaya ile Mue(
tafa Çağlar gibi iki kuvvetli ele-
man olduktan sonra bu noksanın
kolayca telâfi edilebileceğine emi-
nim. Hamasi türküler, terennüm
edilen tarih sayfalarıdır. Onları ilk
sık okuyalıml
ANKARADA
Ankara, 3 (Hususi) — Demok-
rat Parti lideri Celâl Bayar ve
arkadaşları, öğle üzeri, Zongul-
daktaıı şehrimize gelmişlerdir.
şı^utfutniTi üzerine Duraua yap-
tığımız tahkikatta salâhiyeti!
(Devamı 6a. ö 8ü. a do)
(Yazım 5 Lhei sayfadadır)
manusbr. Millet Partisinin Dllnîeyjcoı lâkımı Allnaılan yeUl, mmlmtz Beylcozlulan karjı Uyanlarla beraber gMerlyar. I getirilmiştir. ] Isrnil arasında bir sun smaşm. [
-Dovom. Sa. » Sü. o do) ‘ (l'aaoı ti irıcl Sahilde) (Devamı Sa. s SÜ. 4 dol I -"ovam, sa. t su. 2 üo> l
. - - Bu,
de)
do blrlnol nıovkllordo no porde var-
ÇARŞAMBA 4 Sahibi: Safa Kıbçboğlu idare i Nuruoemanlye Noı 17 Tel adroılı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah İKTİSAT DÜNYASI Tiirkiyenin en büyük İKTİSAT MECMUASI olarak YARİN ÇIKIYOR Türkiyenin bütün gazete bayilerinde bulacaksınız.
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 10785 11 inci Yıl, No. 3632 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Say]8,: 10 Kuruş
Hayat pahalılığı
C.H.P. grupunda
Ticaret Bakanının yeni bir vecizesi. Et pahalılığının sebebi psikolojiktir
"Danslı çay„ın m es'u lü kimdir?
Dün Grupta Et ve Hayat Pahalılığı ve Suiistimaller meselesi konuşuldu. Adalet Bakanı izahat verdi
C. H. Partili Milletvekilleri de harekete geçtiler; mesele, Parti Grupuna götürülecek
Millî Eğitim Bakanının izahatı tatminkâr bulunmadı, bir sual takriri hazırlanıyor, hâdise Ankarada geniş akisler uyandırdı
Bu iş de mi Uyutulacak?
Halk Partili hükümetlerin bütün mesuliyetleri, sorumlulukları. nasıl büyük bir ihtimamla örtbas etmek İtiyadında oldukları bütün memleketçe malûmdur. Hesabı, kitabı sonılmı-yan yolsuzlukların bir listesini çıkarmak lâzım gelse, eminiz ki, Bütanlarımız bunu kucaklıyamaz. Altın kaçakçılığı yapan sefir aile ve akrabası, milletvekilleri yakınlan, yabancı mahkemelere düşen (pasaport diplomatik) sahiplerinin ne gibi cezalar gördüğünü bir türlü öğrenemedik... Bu vâ-dide ancak bir Kavur mahkemeye düştü ve Dışişleri Bakanlığı kadrosundan açıkta bırakıldı... Milyonlarca serveti kanunsuz yollardan yakın veya uzak akrabasına aağlıyan Şükrü Eoçak'm lâkırdısı bile unutuldu, hâdisede müruru zaman var denildi. Sanki Meclis böyle bir müruru zamanı kesecek bir kanun yapamazmış gibi... Nitekim yine müruru zamanla diğer bir kanunu ve teniyiz', tevhidi iç-tihad kararını pekâlâ bozdu. A-tıf inan lâkırdısını artık tekrarlamaktan ezâ duyuyoruz. İş, henüz tahkikat safhasındadır. Çünkü bu suiistimal lâkırdısı ortaya atılalı ne kadarcık zaman geçti, şunun şurasında üç seneyi bile aşmadan, istical neye? Biz, bu zih niyet ve temayülün, gazetemizin ortaya attığı ve memleketin müthiş bir yarasına temas eden çirkin çaylı dans hâdisesi dolayısiyle, hâlâ devam etmesinden şüpheleniyoruz. Çünkü milletvekili Basan Dinçerin Meclise aksettirdiği neşriyatımız üzerine Millî Eğitim Bakanının cevaplan tezadlarla doludur. Bakan diyor ki:
«Biz, çay toplantısının başından sonuna kadar nasıl cereyan ettiğini bütün vuzutıiyle bilmekteyiz. Benim yaptırdığım tahkikat ve emniyet raporu en küçük bir karanlık nokta bırakmamıştır. Acaba dalıa neler olmuştur gibi şüpheler sokarak efkârı umumiye)! İşkillendirmek, vehme düşürmek doğru değildir. Çay altıya kadar sürmüş, herkes evine gitmiştir.»
Bu ifade tarzı hakikatlerle tam İntibak halinde değildir. Evet, saat altıda resmî şahsiyetler, konsolos, ailesi ve emniyet âmirleri dershane salonunu terketmişler-(Devamı 8a. s 8Ü. 5 do)
V Ankara, 3 (Hususî) — CH.P. Meclis Gru-/ pu bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu'mın 1 başkanlığında toplandı. Fahri Karakaya'nın I canlı hayvan ihracı ve İhraç mes'elesinde millî f korunma kanununun hükümete verdiği salâ-1 hiyetlerin devamı bakımından ne düşündüğü f hakkında Ticaret Bakanından sorduğu soru ) ile müzakerelerine başladı. Bakan Cemil Bar-\______________________________________________,
las, bu yıl kışın uzun sürmesi yüzünden hayvan ihracının 1 Mayıstan 7 Temmuza bırakıldığını beyanla sözlerine şöyle devam etti:
— Bugün vaziyetin normal olup olmadığını benim gibi siz de görüyor ve biliyorsunuz. Bu durum karşısında; hükümetin bazı mahsullerimizi ihraç etmek veya etmemek hıısu-(□ovamı: Sa, S 8Ü, 3 de)
Hikmet Bayurla mühim bir mülakat
‘Fakat her şeydeo evvel Cemil Said Barlamın çekilmesi lâzımdır»
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu bildiriyor) — Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayurla günün muhtelif meseleleri etrafında yaptığım konuşmayı bildiriyorum:
— Millet Partisinin ara seçim ler. umumî seçimle^ ve sç.'iim kanunu hakkında noktai nazan ne dir?
— Bu hususta herhangi bir müzakere yapmadık. Bir karara varmadık.
— Seçimin tâciline taraftar mısınız?
— Taraftar olup olmamak kanunun metnini görmeğe ve eski seçim sanıklarının muhakeme e-dilip edilmemesine bakar.
(Devamı 8a. 6 SÜ. 7 de)
M illet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Berlin ablukası
Amerika, ablukayı kaldırmak için Rusya tarafından ileri sürülen şartları kabul etmedi
Lond.a, 3 (B.B.C.) — Birleşik Amerika hükümeti, Berlin ablukasını kaldırmak için Sovyet Rusya tarafından yapılan tekliflere cevabını açıklamıştır. Bir-
leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından yine Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet de legesi Mallk’e tevdi edilen mulı-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 do)
Hükümet, Eski İtalyan elçilik
binasını Belediyeye veriyor
"larak Ujurnaa baylana
.ebelerle tamamlanma »na imMn Manam.yan binanm bugtinMl .jlMlfl .
Yeni Sabah) (Yazısı 5 inci sayfada
Sadak'ın
istifası
mümkün
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu telefonla bildiriyor) — Yeni Sabah gazetesinin limanımla ziyaret eden bir Amerikan gemisinin tayfa ve erbaşları için tertip e-dllen bir danslı çaya Türk kız talebelerinin de nizamlara ve ananemize aykırı olarak Y.M.C.A. müessesesi bir kısım idarecileri tarafından getirilmesi hâdisesini yazması ve bu hâdise üzerine Meclise verilen soru ile Millî E-ğitlm Bakanı Tahsin Banguoğlu-nun buna verdiği cevap, bugün de Ankaramn belli başlı konuşma mevzuunu teşkil etmiştir. Soru Bahibi bir müstakil Demokrat milletvekili olduğu halde pek çok Halk Partili milletvekili bu hâdise karşısında Millî Eğitim Bakanının vermiş olduğu mühim (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Üniversite
gençliğinin hassasiyeti
İller Sigorta Şirketi kuruluyor
Ankaradan dönen
Ekrem Amaç’ın gazetemize demeci
İller Bankası genel kurul toplantısına İstanbul Şehir Meclisi adına iştirâk eden Ekrem Amaç, dün kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza kurul toplantıları hakkında şunları söylemiştir:
*— İller Bankası genel kurulu» bu yıl 63 ilimizden gelen 21 köy muhtarı, 21 belediye reisi, 21 umumî meclis âzası ve bakanlıklar temsilcilerinin iştirâkiyle İçişleri Bakanının başkanlığında Ankarada toplanmış ve 2 gün fasılasız çalışmıştır.
Bankanın raporuna nazaran, bu yıl başına kadar banka, belediye ve özel idarelere 45 milyon lira lkrazatta bulunmuş, birçok kasaba ve şehirlerimizin elektrik, su tesisatlarını yapmağa başlamış, bir kısmını ise ikmal etmiştir. Banka Bafî kân olan 1 milyon 600 bin liranın yarısını köylerimizin kalkınması için her ilin bir köyüne tahsis etmiştir. Her köye 10 bin lira düşecektir, ki, bu köylerimizin aşağı yukan 5-10 senelik büdceleri kadardır. Bu yardımdan istifade edecek köyle-(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Şu resme bakınız: Amerikan bahriyelisi mahut çaylı danstan sonra Türk kızlarüe böyle resim çektirecek kadar işi ileri götürmüştür. Bu resim, saat 6 da bit tiği iddia olunan çaylı danstan sonra çekilmiştir. Evvelce bastı ğınıız bu resmi ibretle, dehşetle, hayretle temâşa edilmesi için bir kere daha hüzünle, Türk umumî efkârına sunuyoruz.
MAHUT ÇAYLI DANS
Millî vicdanın
asil protestosu
Tıb Fakültesi talebesinin sözlü soru sahibi Basan Dinçer’e teşekkürü Baym Bay Haşan Dinçer’e Danslı çay hâdisesi hakkında B.M.M, de verdiğiniz tatfrir dola « yıstle söyledikleriniz, bizi son da « rece memnun etmiştir.
Türk gençliğb, temiz bir dostlu#® tapar.. Fakat bu uğurda yanlış tl« (Devamı Sa: s Su: 3 uo)
Hâdise, M. Eğitim Bakanının sandığı kadar basit değildir
Gazetemize gelen ve memleket efkârının protestosunu mektupları neşre başladık
ihtiva eden
Beyanatı hayret uyandıran Milli Eğitim Bakanı Tahsin Fanguoğlu
"Yeni ateş çemberi: Gelir Vergisi!,,
Cumhuriyet mâliyesi ne zaman istikrara kavuşacak ?
Dışbakan, Londra’da oteldeki odasından dışarı çıkmıyacak
Saracoğlunuu Varlık Vergisi, Receb Peker’in 7 Eylül Kararları, şimdi de Gelir Vergisi Yazan : M. Teki GUI
İyi veya kötü, bir çok şeyler oldu. Fakat Cumhuriyet mâliyesinde istikrar bir türlü olamadı. Bu hazbı vakıanın hakiki sebebi, kafaları inkılâbın yem torbasına bağlı olanlar ne der lerse desinler, genç Cumhuriyetin lüks iptilâsıdır. Mucip sebebi de vergi sistemin-n begajet bo zuk bulunmasıdır. Daha açık bir ifade ile, bu günkü malî perişanlık cumhuriyet bütçelerinin varidata göre masraf değil bir takım lüks masraflara, ne pahasına olursa olsun, varidat ya--------- —„ . ratmak gayretile tanzim edilegel ğı^haberlcri üzerine burada yap- merinin mukadder neticesidir. ***•"•--1.1.UU.U. I Bu gayret-de neden? diye sor-
maya hacet yolt Herkes bilir
Ankarada bir kabine buhranı söylentileri de çıktı. Sadak, Ankaraya dönünce, Mecliste ve Grup’da kendisinden izahat istenecek
Ankara, 3 (Adil Akbay telefonla bildiriyor) — Bugün bir İstanbul gazetesinde son günlerde bir kabine buhranı olduğu ve bugünlerde had safhayı yaşadı- .
1 ki, «denk büdce» Cumhuriyet ma üyesinin ana prensibidir. Ortaya hakikî vaziyeti aksettirir a-Çiklı bir bütçe atmak, maazallah en az koltuktan atılmayı istilzam eder, öyle ya, yeni bir vergi veya zam kanununa dayanarak bir (Devamı Sa. s SÜ. 2 do)
C. BAYAR
îfr. Door
Evvelki günkii Meclis müzakerelerinden anlıyoruz ki mahut danslı çay hâdisesi örtbas edilmektedir. Edilmekte değil, edilmiştir bile. Çünkü hâdiseyi hâlâ tahkik ettirmekte olduğunu söy-Lıyen Milli Eğitim Bakanı bir taraftan da bu tahkikatın sonu a-lınmış gibi:
— Bu toplantıda bazı müba-lâtsız tavırlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bir gazetenin yazdığı gibi bir rezalet cereyan etme-
konferansı
(Devamı Sa. 5 Su. 1)
Toplantıya, Ticaret odasile Sanayi Birliği icabet etmedi
Marshall plânının TürkiyedeU tatbikatını idareye memur heyo* tin başkanı Mister Door, bundan bir müddet evvel İstanbul Sanayi Birliğine, Ticaret Odasına ve Tüd car Derneğine müracaat ederek, (Devamlı Sa, 6 SÜ, 3 de)
TAKVUİDEN BİR YAPRAK:
Hamasî
Eserler
ULUNAY
Dün vapurda Mustafa Çağlar'a rastladım; musiki vâdlslnde dereden tepeden konuştuk ve bu meyanda üçüncü dola olarak tekrar edilen (Hlcazkâr - ı - Kürdi) faslından bahsettik. Söz, döne dolaya Neyzen Tovfik'e kadar geldi.
Mustafa Çağlar, ziyaretlerinden birinde Noyzon'o eski hamâsl eser-
Kırımdan gelirim adım Sınandır.
Türküsünü okuduğunu ve büyük san'atkârın bundan son derece mütehassıs olarak araya araya nihayet bu (Sinan) ın kim olduğunu keyfettiğini anlattı.
Noyzon’e hak verdim. Musikimizin ve edebiyatımızın sanki mahsus yapılıyormuy gibi noksan bırakılan tarafı budur.
Hamûıl ylir olarak Gazi Girayın:
Râyelo meyi ederi» kauıot - i - dilcû yerino, Tuğa di) bağlamıyız kâkül - ü - lıoy-bû yerine.
Dlyo başlıyan meşhur gazeli fevkalâdedir. Fakat asırlarca dünya İle döğüşorok koca bir imparatorluk kuran OsmanlI Türklerinin bütün hamaslyat sermayesi bundan İbaret midir?
Bu ordular Macar ovalarını gö-
çerken, Arabistan çöllerini ayarkon
cenazo alayı gibi gitmediler ya-^
Elbotle davullar, küronâlar, kösler
çalarak, harb türküleri okuyarak gelin alayı gibi gittiler.
Norede bu türküler?
Himmeti var o!sun. Kemal Al-tınkaya, Rumeli türkülerini toplamış, toplatmış... Bize radyoda dinletti. Fakat bunu bir tarih sayfası okur gibi bir kere dinledik; ondan sonra unutuldu gitti.
Halbuki Balkan (koalisyon) u-nu destokllyon Avrupanın haksız müdahalesiyle Rumelldo «Statüko» ihlâl edilerek her karıy toprağı Türk kanı İle yoğurulan o camın ülkeyi elimizden çekip aldıkları zaman, ondan bize hiç bir yoy bırakmadılar. Bugün Rumelinln İsmini bile andığımız yok. Bir varmıy, bir yokmuyl
Rumeli ile hiç bir alâkamız kalmasa da oradaki akınlarıınıza, savaşlarımıza ait türküler o yanlı -maziyi daima gözümüzün önünde canlandıran şerefli hâtıralar değil midir?
Mustafa Çağlar, bülün bu esor-lerl aramış, bulmuş vo geçmiş... Konsorvatuvar konsorlerl arasında bir de bu tarihi çıçeklorden yapılacak bir demeti koklamak İsterdikI
Elde Kemal Altınkaya ile Mue(
tafa Çağlar gibi iki kuvvetli ele-
man olduktan sonra bu noksanın
kolayca telâfi edilebileceğine emi-
nim. Hamasi türküler, terennüm
edilen tarih sayfalarıdır. Onları ilk
sık okuyalıml
ANKARADA
Ankara, 3 (Hususi) — Demok-
rat Parti lideri Celâl Bayar ve
arkadaşları, öğle üzeri, Zongul-
daktaıı şehrimize gelmişlerdir.
şı^utfutniTi üzerine Duraua yap-
tığımız tahkikatta salâhiyeti!
(Devamı 6a. ö 8ü. a do)
(Yazım 5 Lhei sayfadadır)
manusbr. Millet Partisinin Dllnîeyjcoı lâkımı Allnaılan yeUl, mmlmtz Beylcozlulan karjı Uyanlarla beraber gMerlyar. I getirilmiştir. ] Isrnil arasında bir sun smaşm. [
-Dovom. Sa. » Sü. o do) ‘ (l'aaoı ti irıcl Sahilde) (Devamı Sa. s SÜ. 4 dol I -"ovam, sa. t su. 2 üo> l
. - - Bu,
de)
do blrlnol nıovkllordo no porde var-
ÇARŞAMBA 4 Sahibi: Safa Kıbçboğlu idare i Nuruoemanlye Noı 17 Tel adroılı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah İKTİSAT DÜNYASI Tiirkiyenin en büyük İKTİSAT MECMUASI olarak YARİN ÇIKIYOR Türkiyenin bütün gazete bayilerinde bulacaksınız.
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 10785 11 inci Yıl, No. 3632 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Say]8,: 10 Kuruş
Hayat pahalılığı
C.H.P. grupunda
Ticaret Bakanının yeni bir vecizesi. Et pahalılığının sebebi psikolojiktir
"Danslı çay„ın m es'u lü kimdir?
Dün Grupta Et ve Hayat Pahalılığı ve Suiistimaller meselesi konuşuldu. Adalet Bakanı izahat verdi
C. H. Partili Milletvekilleri de harekete geçtiler; mesele, Parti Grupuna götürülecek
Millî Eğitim Bakanının izahatı tatminkâr bulunmadı, bir sual takriri hazırlanıyor, hâdise Ankarada geniş akisler uyandırdı
Bu iş de mi Uyutulacak?
Halk Partili hükümetlerin bütün mesuliyetleri, sorumlulukları. nasıl büyük bir ihtimamla örtbas etmek İtiyadında oldukları bütün memleketçe malûmdur. Hesabı, kitabı sonılmı-yan yolsuzlukların bir listesini çıkarmak lâzım gelse, eminiz ki, Bütanlarımız bunu kucaklıyamaz. Altın kaçakçılığı yapan sefir aile ve akrabası, milletvekilleri yakınlan, yabancı mahkemelere düşen (pasaport diplomatik) sahiplerinin ne gibi cezalar gördüğünü bir türlü öğrenemedik... Bu vâ-dide ancak bir Kavur mahkemeye düştü ve Dışişleri Bakanlığı kadrosundan açıkta bırakıldı... Milyonlarca serveti kanunsuz yollardan yakın veya uzak akrabasına aağlıyan Şükrü Eoçak'm lâkırdısı bile unutuldu, hâdisede müruru zaman var denildi. Sanki Meclis böyle bir müruru zamanı kesecek bir kanun yapamazmış gibi... Nitekim yine müruru zamanla diğer bir kanunu ve teniyiz', tevhidi iç-tihad kararını pekâlâ bozdu. A-tıf inan lâkırdısını artık tekrarlamaktan ezâ duyuyoruz. İş, henüz tahkikat safhasındadır. Çünkü bu suiistimal lâkırdısı ortaya atılalı ne kadarcık zaman geçti, şunun şurasında üç seneyi bile aşmadan, istical neye? Biz, bu zih niyet ve temayülün, gazetemizin ortaya attığı ve memleketin müthiş bir yarasına temas eden çirkin çaylı dans hâdisesi dolayısiyle, hâlâ devam etmesinden şüpheleniyoruz. Çünkü milletvekili Basan Dinçerin Meclise aksettirdiği neşriyatımız üzerine Millî Eğitim Bakanının cevaplan tezadlarla doludur. Bakan diyor ki:
«Biz, çay toplantısının başından sonuna kadar nasıl cereyan ettiğini bütün vuzutıiyle bilmekteyiz. Benim yaptırdığım tahkikat ve emniyet raporu en küçük bir karanlık nokta bırakmamıştır. Acaba dalıa neler olmuştur gibi şüpheler sokarak efkârı umumiye)! İşkillendirmek, vehme düşürmek doğru değildir. Çay altıya kadar sürmüş, herkes evine gitmiştir.»
Bu ifade tarzı hakikatlerle tam İntibak halinde değildir. Evet, saat altıda resmî şahsiyetler, konsolos, ailesi ve emniyet âmirleri dershane salonunu terketmişler-(Devamı 8a. s 8Ü. 5 do)
V Ankara, 3 (Hususî) — CH.P. Meclis Gru-/ pu bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu'mın 1 başkanlığında toplandı. Fahri Karakaya'nın I canlı hayvan ihracı ve İhraç mes'elesinde millî f korunma kanununun hükümete verdiği salâ-1 hiyetlerin devamı bakımından ne düşündüğü f hakkında Ticaret Bakanından sorduğu soru ) ile müzakerelerine başladı. Bakan Cemil Bar-\______________________________________________,
las, bu yıl kışın uzun sürmesi yüzünden hayvan ihracının 1 Mayıstan 7 Temmuza bırakıldığını beyanla sözlerine şöyle devam etti:
— Bugün vaziyetin normal olup olmadığını benim gibi siz de görüyor ve biliyorsunuz. Bu durum karşısında; hükümetin bazı mahsullerimizi ihraç etmek veya etmemek hıısu-(□ovamı: Sa, S 8Ü, 3 de)
Hikmet Bayurla mühim bir mülakat
‘Fakat her şeydeo evvel Cemil Said Barlamın çekilmesi lâzımdır»
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu bildiriyor) — Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayurla günün muhtelif meseleleri etrafında yaptığım konuşmayı bildiriyorum:
— Millet Partisinin ara seçim ler. umumî seçimle^ ve sç.'iim kanunu hakkında noktai nazan ne dir?
— Bu hususta herhangi bir müzakere yapmadık. Bir karara varmadık.
— Seçimin tâciline taraftar mısınız?
— Taraftar olup olmamak kanunun metnini görmeğe ve eski seçim sanıklarının muhakeme e-dilip edilmemesine bakar.
(Devamı 8a. 6 SÜ. 7 de)
M illet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Berlin ablukası
Amerika, ablukayı kaldırmak için Rusya tarafından ileri sürülen şartları kabul etmedi
Lond.a, 3 (B.B.C.) — Birleşik Amerika hükümeti, Berlin ablukasını kaldırmak için Sovyet Rusya tarafından yapılan tekliflere cevabını açıklamıştır. Bir-
leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından yine Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet de legesi Mallk’e tevdi edilen mulı-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 do)
Hükümet, Eski İtalyan elçilik
binasını Belediyeye veriyor
"larak Ujurnaa baylana
.ebelerle tamamlanma »na imMn Manam.yan binanm bugtinMl .jlMlfl .
Yeni Sabah) (Yazısı 5 inci sayfada
Sadak'ın
istifası
mümkün
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu telefonla bildiriyor) — Yeni Sabah gazetesinin limanımla ziyaret eden bir Amerikan gemisinin tayfa ve erbaşları için tertip e-dllen bir danslı çaya Türk kız talebelerinin de nizamlara ve ananemize aykırı olarak Y.M.C.A. müessesesi bir kısım idarecileri tarafından getirilmesi hâdisesini yazması ve bu hâdise üzerine Meclise verilen soru ile Millî E-ğitlm Bakanı Tahsin Banguoğlu-nun buna verdiği cevap, bugün de Ankaramn belli başlı konuşma mevzuunu teşkil etmiştir. Soru Bahibi bir müstakil Demokrat milletvekili olduğu halde pek çok Halk Partili milletvekili bu hâdise karşısında Millî Eğitim Bakanının vermiş olduğu mühim (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Üniversite
gençliğinin hassasiyeti
İller Sigorta Şirketi kuruluyor
Ankaradan dönen
Ekrem Amaç’ın gazetemize demeci
İller Bankası genel kurul toplantısına İstanbul Şehir Meclisi adına iştirâk eden Ekrem Amaç, dün kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza kurul toplantıları hakkında şunları söylemiştir:
*— İller Bankası genel kurulu» bu yıl 63 ilimizden gelen 21 köy muhtarı, 21 belediye reisi, 21 umumî meclis âzası ve bakanlıklar temsilcilerinin iştirâkiyle İçişleri Bakanının başkanlığında Ankarada toplanmış ve 2 gün fasılasız çalışmıştır.
Bankanın raporuna nazaran, bu yıl başına kadar banka, belediye ve özel idarelere 45 milyon lira lkrazatta bulunmuş, birçok kasaba ve şehirlerimizin elektrik, su tesisatlarını yapmağa başlamış, bir kısmını ise ikmal etmiştir. Banka Bafî kân olan 1 milyon 600 bin liranın yarısını köylerimizin kalkınması için her ilin bir köyüne tahsis etmiştir. Her köye 10 bin lira düşecektir, ki, bu köylerimizin aşağı yukan 5-10 senelik büdceleri kadardır. Bu yardımdan istifade edecek köyle-(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Şu resme bakınız: Amerikan bahriyelisi mahut çaylı danstan sonra Türk kızlarüe böyle resim çektirecek kadar işi ileri götürmüştür. Bu resim, saat 6 da bit tiği iddia olunan çaylı danstan sonra çekilmiştir. Evvelce bastı ğınıız bu resmi ibretle, dehşetle, hayretle temâşa edilmesi için bir kere daha hüzünle, Türk umumî efkârına sunuyoruz.
MAHUT ÇAYLI DANS
Millî vicdanın
asil protestosu
Tıb Fakültesi talebesinin sözlü soru sahibi Basan Dinçer’e teşekkürü Baym Bay Haşan Dinçer’e Danslı çay hâdisesi hakkında B.M.M, de verdiğiniz tatfrir dola « yıstle söyledikleriniz, bizi son da « rece memnun etmiştir.
Türk gençliğb, temiz bir dostlu#® tapar.. Fakat bu uğurda yanlış tl« (Devamı Sa: s Su: 3 uo)
Hâdise, M. Eğitim Bakanının sandığı kadar basit değildir
Gazetemize gelen ve memleket efkârının protestosunu mektupları neşre başladık
ihtiva eden
Beyanatı hayret uyandıran Milli Eğitim Bakanı Tahsin Fanguoğlu
"Yeni ateş çemberi: Gelir Vergisi!,,
Cumhuriyet mâliyesi ne zaman istikrara kavuşacak ?
Dışbakan, Londra’da oteldeki odasından dışarı çıkmıyacak
Saracoğlunuu Varlık Vergisi, Receb Peker’in 7 Eylül Kararları, şimdi de Gelir Vergisi Yazan : M. Teki GUI
İyi veya kötü, bir çok şeyler oldu. Fakat Cumhuriyet mâliyesinde istikrar bir türlü olamadı. Bu hazbı vakıanın hakiki sebebi, kafaları inkılâbın yem torbasına bağlı olanlar ne der lerse desinler, genç Cumhuriyetin lüks iptilâsıdır. Mucip sebebi de vergi sistemin-n begajet bo zuk bulunmasıdır. Daha açık bir ifade ile, bu günkü malî perişanlık cumhuriyet bütçelerinin varidata göre masraf değil bir takım lüks masraflara, ne pahasına olursa olsun, varidat ya--------- —„ . ratmak gayretile tanzim edilegel ğı^haberlcri üzerine burada yap- merinin mukadder neticesidir. ***•"•--1.1.UU.U. I Bu gayret-de neden? diye sor-
maya hacet yolt Herkes bilir
Ankarada bir kabine buhranı söylentileri de çıktı. Sadak, Ankaraya dönünce, Mecliste ve Grup’da kendisinden izahat istenecek
Ankara, 3 (Adil Akbay telefonla bildiriyor) — Bugün bir İstanbul gazetesinde son günlerde bir kabine buhranı olduğu ve bugünlerde had safhayı yaşadı- .
1 ki, «denk büdce» Cumhuriyet ma üyesinin ana prensibidir. Ortaya hakikî vaziyeti aksettirir a-Çiklı bir bütçe atmak, maazallah en az koltuktan atılmayı istilzam eder, öyle ya, yeni bir vergi veya zam kanununa dayanarak bir (Devamı Sa. s SÜ. 2 do)
C. BAYAR
îfr. Door
Evvelki günkii Meclis müzakerelerinden anlıyoruz ki mahut danslı çay hâdisesi örtbas edilmektedir. Edilmekte değil, edilmiştir bile. Çünkü hâdiseyi hâlâ tahkik ettirmekte olduğunu söy-Lıyen Milli Eğitim Bakanı bir taraftan da bu tahkikatın sonu a-lınmış gibi:
— Bu toplantıda bazı müba-lâtsız tavırlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bir gazetenin yazdığı gibi bir rezalet cereyan etme-
konferansı
(Devamı Sa. 5 Su. 1)
Toplantıya, Ticaret odasile Sanayi Birliği icabet etmedi
Marshall plânının TürkiyedeU tatbikatını idareye memur heyo* tin başkanı Mister Door, bundan bir müddet evvel İstanbul Sanayi Birliğine, Ticaret Odasına ve Tüd car Derneğine müracaat ederek, (Devamlı Sa, 6 SÜ, 3 de)
TAKVUİDEN BİR YAPRAK:
Hamasî
Eserler
ULUNAY
Dün vapurda Mustafa Çağlar'a rastladım; musiki vâdlslnde dereden tepeden konuştuk ve bu meyanda üçüncü dola olarak tekrar edilen (Hlcazkâr - ı - Kürdi) faslından bahsettik. Söz, döne dolaya Neyzen Tovfik'e kadar geldi.
Mustafa Çağlar, ziyaretlerinden birinde Noyzon'o eski hamâsl eser-
Kırımdan gelirim adım Sınandır.
Türküsünü okuduğunu ve büyük san'atkârın bundan son derece mütehassıs olarak araya araya nihayet bu (Sinan) ın kim olduğunu keyfettiğini anlattı.
Noyzon’e hak verdim. Musikimizin ve edebiyatımızın sanki mahsus yapılıyormuy gibi noksan bırakılan tarafı budur.
Hamûıl ylir olarak Gazi Girayın:
Râyelo meyi ederi» kauıot - i - dilcû yerino, Tuğa di) bağlamıyız kâkül - ü - lıoy-bû yerine.
Dlyo başlıyan meşhur gazeli fevkalâdedir. Fakat asırlarca dünya İle döğüşorok koca bir imparatorluk kuran OsmanlI Türklerinin bütün hamaslyat sermayesi bundan İbaret midir?
Bu ordular Macar ovalarını gö-
çerken, Arabistan çöllerini ayarkon
cenazo alayı gibi gitmediler ya-^
Elbotle davullar, küronâlar, kösler
çalarak, harb türküleri okuyarak gelin alayı gibi gittiler.
Norede bu türküler?
Himmeti var o!sun. Kemal Al-tınkaya, Rumeli türkülerini toplamış, toplatmış... Bize radyoda dinletti. Fakat bunu bir tarih sayfası okur gibi bir kere dinledik; ondan sonra unutuldu gitti.
Halbuki Balkan (koalisyon) u-nu destokllyon Avrupanın haksız müdahalesiyle Rumelldo «Statüko» ihlâl edilerek her karıy toprağı Türk kanı İle yoğurulan o camın ülkeyi elimizden çekip aldıkları zaman, ondan bize hiç bir yoy bırakmadılar. Bugün Rumelinln İsmini bile andığımız yok. Bir varmıy, bir yokmuyl
Rumeli ile hiç bir alâkamız kalmasa da oradaki akınlarıınıza, savaşlarımıza ait türküler o yanlı -maziyi daima gözümüzün önünde canlandıran şerefli hâtıralar değil midir?
Mustafa Çağlar, bülün bu esor-lerl aramış, bulmuş vo geçmiş... Konsorvatuvar konsorlerl arasında bir de bu tarihi çıçeklorden yapılacak bir demeti koklamak İsterdikI
Elde Kemal Altınkaya ile Mue(
tafa Çağlar gibi iki kuvvetli ele-
man olduktan sonra bu noksanın
kolayca telâfi edilebileceğine emi-
nim. Hamasi türküler, terennüm
edilen tarih sayfalarıdır. Onları ilk
sık okuyalıml
ANKARADA
Ankara, 3 (Hususi) — Demok-
rat Parti lideri Celâl Bayar ve
arkadaşları, öğle üzeri, Zongul-
daktaıı şehrimize gelmişlerdir.
şı^utfutniTi üzerine Duraua yap-
tığımız tahkikatta salâhiyeti!
(Devamı 6a. ö 8ü. a do)
(Yazım 5 Lhei sayfadadır)
manusbr. Millet Partisinin Dllnîeyjcoı lâkımı Allnaılan yeUl, mmlmtz Beylcozlulan karjı Uyanlarla beraber gMerlyar. I getirilmiştir. ] Isrnil arasında bir sun smaşm. [
-Dovom. Sa. » Sü. o do) ‘ (l'aaoı ti irıcl Sahilde) (Devamı Sa. s SÜ. 4 dol I -"ovam, sa. t su. 2 üo> l
. - - Bu,
de)
do blrlnol nıovkllordo no porde var-
ÇARŞAMBA 4 Sahibi: Safa Kıbçboğlu idare i Nuruoemanlye Noı 17 Tel adroılı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah İKTİSAT DÜNYASI Tiirkiyenin en büyük İKTİSAT MECMUASI olarak YARİN ÇIKIYOR Türkiyenin bütün gazete bayilerinde bulacaksınız.
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 10785 11 inci Yıl, No. 3632 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Say]8,: 10 Kuruş
Hayat pahalılığı
C.H.P. grupunda
Ticaret Bakanının yeni bir vecizesi. Et pahalılığının sebebi psikolojiktir
"Danslı çay„ın m es'u lü kimdir?
Dün Grupta Et ve Hayat Pahalılığı ve Suiistimaller meselesi konuşuldu. Adalet Bakanı izahat verdi
C. H. Partili Milletvekilleri de harekete geçtiler; mesele, Parti Grupuna götürülecek
Millî Eğitim Bakanının izahatı tatminkâr bulunmadı, bir sual takriri hazırlanıyor, hâdise Ankarada geniş akisler uyandırdı
Bu iş de mi Uyutulacak?
Halk Partili hükümetlerin bütün mesuliyetleri, sorumlulukları. nasıl büyük bir ihtimamla örtbas etmek İtiyadında oldukları bütün memleketçe malûmdur. Hesabı, kitabı sonılmı-yan yolsuzlukların bir listesini çıkarmak lâzım gelse, eminiz ki, Bütanlarımız bunu kucaklıyamaz. Altın kaçakçılığı yapan sefir aile ve akrabası, milletvekilleri yakınlan, yabancı mahkemelere düşen (pasaport diplomatik) sahiplerinin ne gibi cezalar gördüğünü bir türlü öğrenemedik... Bu vâ-dide ancak bir Kavur mahkemeye düştü ve Dışişleri Bakanlığı kadrosundan açıkta bırakıldı... Milyonlarca serveti kanunsuz yollardan yakın veya uzak akrabasına aağlıyan Şükrü Eoçak'm lâkırdısı bile unutuldu, hâdisede müruru zaman var denildi. Sanki Meclis böyle bir müruru zamanı kesecek bir kanun yapamazmış gibi... Nitekim yine müruru zamanla diğer bir kanunu ve teniyiz', tevhidi iç-tihad kararını pekâlâ bozdu. A-tıf inan lâkırdısını artık tekrarlamaktan ezâ duyuyoruz. İş, henüz tahkikat safhasındadır. Çünkü bu suiistimal lâkırdısı ortaya atılalı ne kadarcık zaman geçti, şunun şurasında üç seneyi bile aşmadan, istical neye? Biz, bu zih niyet ve temayülün, gazetemizin ortaya attığı ve memleketin müthiş bir yarasına temas eden çirkin çaylı dans hâdisesi dolayısiyle, hâlâ devam etmesinden şüpheleniyoruz. Çünkü milletvekili Basan Dinçerin Meclise aksettirdiği neşriyatımız üzerine Millî Eğitim Bakanının cevaplan tezadlarla doludur. Bakan diyor ki:
«Biz, çay toplantısının başından sonuna kadar nasıl cereyan ettiğini bütün vuzutıiyle bilmekteyiz. Benim yaptırdığım tahkikat ve emniyet raporu en küçük bir karanlık nokta bırakmamıştır. Acaba dalıa neler olmuştur gibi şüpheler sokarak efkârı umumiye)! İşkillendirmek, vehme düşürmek doğru değildir. Çay altıya kadar sürmüş, herkes evine gitmiştir.»
Bu ifade tarzı hakikatlerle tam İntibak halinde değildir. Evet, saat altıda resmî şahsiyetler, konsolos, ailesi ve emniyet âmirleri dershane salonunu terketmişler-(Devamı 8a. s 8Ü. 5 do)
V Ankara, 3 (Hususî) — CH.P. Meclis Gru-/ pu bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu'mın 1 başkanlığında toplandı. Fahri Karakaya'nın I canlı hayvan ihracı ve İhraç mes'elesinde millî f korunma kanununun hükümete verdiği salâ-1 hiyetlerin devamı bakımından ne düşündüğü f hakkında Ticaret Bakanından sorduğu soru ) ile müzakerelerine başladı. Bakan Cemil Bar-\______________________________________________,
las, bu yıl kışın uzun sürmesi yüzünden hayvan ihracının 1 Mayıstan 7 Temmuza bırakıldığını beyanla sözlerine şöyle devam etti:
— Bugün vaziyetin normal olup olmadığını benim gibi siz de görüyor ve biliyorsunuz. Bu durum karşısında; hükümetin bazı mahsullerimizi ihraç etmek veya etmemek hıısu-(□ovamı: Sa, S 8Ü, 3 de)
Hikmet Bayurla mühim bir mülakat
‘Fakat her şeydeo evvel Cemil Said Barlamın çekilmesi lâzımdır»
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu bildiriyor) — Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayurla günün muhtelif meseleleri etrafında yaptığım konuşmayı bildiriyorum:
— Millet Partisinin ara seçim ler. umumî seçimle^ ve sç.'iim kanunu hakkında noktai nazan ne dir?
— Bu hususta herhangi bir müzakere yapmadık. Bir karara varmadık.
— Seçimin tâciline taraftar mısınız?
— Taraftar olup olmamak kanunun metnini görmeğe ve eski seçim sanıklarının muhakeme e-dilip edilmemesine bakar.
(Devamı 8a. 6 SÜ. 7 de)
M illet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Berlin ablukası
Amerika, ablukayı kaldırmak için Rusya tarafından ileri sürülen şartları kabul etmedi
Lond.a, 3 (B.B.C.) — Birleşik Amerika hükümeti, Berlin ablukasını kaldırmak için Sovyet Rusya tarafından yapılan tekliflere cevabını açıklamıştır. Bir-
leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından yine Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet de legesi Mallk’e tevdi edilen mulı-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 do)
Hükümet, Eski İtalyan elçilik
binasını Belediyeye veriyor
"larak Ujurnaa baylana
.ebelerle tamamlanma »na imMn Manam.yan binanm bugtinMl .jlMlfl .
Yeni Sabah) (Yazısı 5 inci sayfada
Sadak'ın
istifası
mümkün
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu telefonla bildiriyor) — Yeni Sabah gazetesinin limanımla ziyaret eden bir Amerikan gemisinin tayfa ve erbaşları için tertip e-dllen bir danslı çaya Türk kız talebelerinin de nizamlara ve ananemize aykırı olarak Y.M.C.A. müessesesi bir kısım idarecileri tarafından getirilmesi hâdisesini yazması ve bu hâdise üzerine Meclise verilen soru ile Millî E-ğitlm Bakanı Tahsin Banguoğlu-nun buna verdiği cevap, bugün de Ankaramn belli başlı konuşma mevzuunu teşkil etmiştir. Soru Bahibi bir müstakil Demokrat milletvekili olduğu halde pek çok Halk Partili milletvekili bu hâdise karşısında Millî Eğitim Bakanının vermiş olduğu mühim (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Üniversite
gençliğinin hassasiyeti
İller Sigorta Şirketi kuruluyor
Ankaradan dönen
Ekrem Amaç’ın gazetemize demeci
İller Bankası genel kurul toplantısına İstanbul Şehir Meclisi adına iştirâk eden Ekrem Amaç, dün kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza kurul toplantıları hakkında şunları söylemiştir:
*— İller Bankası genel kurulu» bu yıl 63 ilimizden gelen 21 köy muhtarı, 21 belediye reisi, 21 umumî meclis âzası ve bakanlıklar temsilcilerinin iştirâkiyle İçişleri Bakanının başkanlığında Ankarada toplanmış ve 2 gün fasılasız çalışmıştır.
Bankanın raporuna nazaran, bu yıl başına kadar banka, belediye ve özel idarelere 45 milyon lira lkrazatta bulunmuş, birçok kasaba ve şehirlerimizin elektrik, su tesisatlarını yapmağa başlamış, bir kısmını ise ikmal etmiştir. Banka Bafî kân olan 1 milyon 600 bin liranın yarısını köylerimizin kalkınması için her ilin bir köyüne tahsis etmiştir. Her köye 10 bin lira düşecektir, ki, bu köylerimizin aşağı yukan 5-10 senelik büdceleri kadardır. Bu yardımdan istifade edecek köyle-(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Şu resme bakınız: Amerikan bahriyelisi mahut çaylı danstan sonra Türk kızlarüe böyle resim çektirecek kadar işi ileri götürmüştür. Bu resim, saat 6 da bit tiği iddia olunan çaylı danstan sonra çekilmiştir. Evvelce bastı ğınıız bu resmi ibretle, dehşetle, hayretle temâşa edilmesi için bir kere daha hüzünle, Türk umumî efkârına sunuyoruz.
MAHUT ÇAYLI DANS
Millî vicdanın
asil protestosu
Tıb Fakültesi talebesinin sözlü soru sahibi Basan Dinçer’e teşekkürü Baym Bay Haşan Dinçer’e Danslı çay hâdisesi hakkında B.M.M, de verdiğiniz tatfrir dola « yıstle söyledikleriniz, bizi son da « rece memnun etmiştir.
Türk gençliğb, temiz bir dostlu#® tapar.. Fakat bu uğurda yanlış tl« (Devamı Sa: s Su: 3 uo)
Hâdise, M. Eğitim Bakanının sandığı kadar basit değildir
Gazetemize gelen ve memleket efkârının protestosunu mektupları neşre başladık
ihtiva eden
Beyanatı hayret uyandıran Milli Eğitim Bakanı Tahsin Fanguoğlu
"Yeni ateş çemberi: Gelir Vergisi!,,
Cumhuriyet mâliyesi ne zaman istikrara kavuşacak ?
Dışbakan, Londra’da oteldeki odasından dışarı çıkmıyacak
Saracoğlunuu Varlık Vergisi, Receb Peker’in 7 Eylül Kararları, şimdi de Gelir Vergisi Yazan : M. Teki GUI
İyi veya kötü, bir çok şeyler oldu. Fakat Cumhuriyet mâliyesinde istikrar bir türlü olamadı. Bu hazbı vakıanın hakiki sebebi, kafaları inkılâbın yem torbasına bağlı olanlar ne der lerse desinler, genç Cumhuriyetin lüks iptilâsıdır. Mucip sebebi de vergi sistemin-n begajet bo zuk bulunmasıdır. Daha açık bir ifade ile, bu günkü malî perişanlık cumhuriyet bütçelerinin varidata göre masraf değil bir takım lüks masraflara, ne pahasına olursa olsun, varidat ya--------- —„ . ratmak gayretile tanzim edilegel ğı^haberlcri üzerine burada yap- merinin mukadder neticesidir. ***•"•--1.1.UU.U. I Bu gayret-de neden? diye sor-
maya hacet yolt Herkes bilir
Ankarada bir kabine buhranı söylentileri de çıktı. Sadak, Ankaraya dönünce, Mecliste ve Grup’da kendisinden izahat istenecek
Ankara, 3 (Adil Akbay telefonla bildiriyor) — Bugün bir İstanbul gazetesinde son günlerde bir kabine buhranı olduğu ve bugünlerde had safhayı yaşadı- .
1 ki, «denk büdce» Cumhuriyet ma üyesinin ana prensibidir. Ortaya hakikî vaziyeti aksettirir a-Çiklı bir bütçe atmak, maazallah en az koltuktan atılmayı istilzam eder, öyle ya, yeni bir vergi veya zam kanununa dayanarak bir (Devamı Sa. s SÜ. 2 do)
C. BAYAR
îfr. Door
Evvelki günkii Meclis müzakerelerinden anlıyoruz ki mahut danslı çay hâdisesi örtbas edilmektedir. Edilmekte değil, edilmiştir bile. Çünkü hâdiseyi hâlâ tahkik ettirmekte olduğunu söy-Lıyen Milli Eğitim Bakanı bir taraftan da bu tahkikatın sonu a-lınmış gibi:
— Bu toplantıda bazı müba-lâtsız tavırlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bir gazetenin yazdığı gibi bir rezalet cereyan etme-
konferansı
(Devamı Sa. 5 Su. 1)
Toplantıya, Ticaret odasile Sanayi Birliği icabet etmedi
Marshall plânının TürkiyedeU tatbikatını idareye memur heyo* tin başkanı Mister Door, bundan bir müddet evvel İstanbul Sanayi Birliğine, Ticaret Odasına ve Tüd car Derneğine müracaat ederek, (Devamlı Sa, 6 SÜ, 3 de)
TAKVUİDEN BİR YAPRAK:
Hamasî
Eserler
ULUNAY
Dün vapurda Mustafa Çağlar'a rastladım; musiki vâdlslnde dereden tepeden konuştuk ve bu meyanda üçüncü dola olarak tekrar edilen (Hlcazkâr - ı - Kürdi) faslından bahsettik. Söz, döne dolaya Neyzen Tovfik'e kadar geldi.
Mustafa Çağlar, ziyaretlerinden birinde Noyzon'o eski hamâsl eser-
Kırımdan gelirim adım Sınandır.
Türküsünü okuduğunu ve büyük san'atkârın bundan son derece mütehassıs olarak araya araya nihayet bu (Sinan) ın kim olduğunu keyfettiğini anlattı.
Noyzon’e hak verdim. Musikimizin ve edebiyatımızın sanki mahsus yapılıyormuy gibi noksan bırakılan tarafı budur.
Hamûıl ylir olarak Gazi Girayın:
Râyelo meyi ederi» kauıot - i - dilcû yerino, Tuğa di) bağlamıyız kâkül - ü - lıoy-bû yerine.
Dlyo başlıyan meşhur gazeli fevkalâdedir. Fakat asırlarca dünya İle döğüşorok koca bir imparatorluk kuran OsmanlI Türklerinin bütün hamaslyat sermayesi bundan İbaret midir?
Bu ordular Macar ovalarını gö-
çerken, Arabistan çöllerini ayarkon
cenazo alayı gibi gitmediler ya-^
Elbotle davullar, küronâlar, kösler
çalarak, harb türküleri okuyarak gelin alayı gibi gittiler.
Norede bu türküler?
Himmeti var o!sun. Kemal Al-tınkaya, Rumeli türkülerini toplamış, toplatmış... Bize radyoda dinletti. Fakat bunu bir tarih sayfası okur gibi bir kere dinledik; ondan sonra unutuldu gitti.
Halbuki Balkan (koalisyon) u-nu destokllyon Avrupanın haksız müdahalesiyle Rumelldo «Statüko» ihlâl edilerek her karıy toprağı Türk kanı İle yoğurulan o camın ülkeyi elimizden çekip aldıkları zaman, ondan bize hiç bir yoy bırakmadılar. Bugün Rumelinln İsmini bile andığımız yok. Bir varmıy, bir yokmuyl
Rumeli ile hiç bir alâkamız kalmasa da oradaki akınlarıınıza, savaşlarımıza ait türküler o yanlı -maziyi daima gözümüzün önünde canlandıran şerefli hâtıralar değil midir?
Mustafa Çağlar, bülün bu esor-lerl aramış, bulmuş vo geçmiş... Konsorvatuvar konsorlerl arasında bir de bu tarihi çıçeklorden yapılacak bir demeti koklamak İsterdikI
Elde Kemal Altınkaya ile Mue(
tafa Çağlar gibi iki kuvvetli ele-
man olduktan sonra bu noksanın
kolayca telâfi edilebileceğine emi-
nim. Hamasi türküler, terennüm
edilen tarih sayfalarıdır. Onları ilk
sık okuyalıml
ANKARADA
Ankara, 3 (Hususi) — Demok-
rat Parti lideri Celâl Bayar ve
arkadaşları, öğle üzeri, Zongul-
daktaıı şehrimize gelmişlerdir.
şı^utfutniTi üzerine Duraua yap-
tığımız tahkikatta salâhiyeti!
(Devamı 6a. ö 8ü. a do)
(Yazım 5 Lhei sayfadadır)
manusbr. Millet Partisinin Dllnîeyjcoı lâkımı Allnaılan yeUl, mmlmtz Beylcozlulan karjı Uyanlarla beraber gMerlyar. I getirilmiştir. ] Isrnil arasında bir sun smaşm. [
-Dovom. Sa. » Sü. o do) ‘ (l'aaoı ti irıcl Sahilde) (Devamı Sa. s SÜ. 4 dol I -"ovam, sa. t su. 2 üo> l
. - - Bu,
de)
do blrlnol nıovkllordo no porde var-
ÇARŞAMBA 4 Sahibi: Safa Kıbçboğlu idare i Nuruoemanlye Noı 17 Tel adroılı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah İKTİSAT DÜNYASI Tiirkiyenin en büyük İKTİSAT MECMUASI olarak YARİN ÇIKIYOR Türkiyenin bütün gazete bayilerinde bulacaksınız.
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 10785 11 inci Yıl, No. 3632 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Say]8,: 10 Kuruş
Hayat pahalılığı
C.H.P. grupunda
Ticaret Bakanının yeni bir vecizesi. Et pahalılığının sebebi psikolojiktir
"Danslı çay„ın m es'u lü kimdir?
Dün Grupta Et ve Hayat Pahalılığı ve Suiistimaller meselesi konuşuldu. Adalet Bakanı izahat verdi
C. H. Partili Milletvekilleri de harekete geçtiler; mesele, Parti Grupuna götürülecek
Millî Eğitim Bakanının izahatı tatminkâr bulunmadı, bir sual takriri hazırlanıyor, hâdise Ankarada geniş akisler uyandırdı
Bu iş de mi Uyutulacak?
Halk Partili hükümetlerin bütün mesuliyetleri, sorumlulukları. nasıl büyük bir ihtimamla örtbas etmek İtiyadında oldukları bütün memleketçe malûmdur. Hesabı, kitabı sonılmı-yan yolsuzlukların bir listesini çıkarmak lâzım gelse, eminiz ki, Bütanlarımız bunu kucaklıyamaz. Altın kaçakçılığı yapan sefir aile ve akrabası, milletvekilleri yakınlan, yabancı mahkemelere düşen (pasaport diplomatik) sahiplerinin ne gibi cezalar gördüğünü bir türlü öğrenemedik... Bu vâ-dide ancak bir Kavur mahkemeye düştü ve Dışişleri Bakanlığı kadrosundan açıkta bırakıldı... Milyonlarca serveti kanunsuz yollardan yakın veya uzak akrabasına aağlıyan Şükrü Eoçak'm lâkırdısı bile unutuldu, hâdisede müruru zaman var denildi. Sanki Meclis böyle bir müruru zamanı kesecek bir kanun yapamazmış gibi... Nitekim yine müruru zamanla diğer bir kanunu ve teniyiz', tevhidi iç-tihad kararını pekâlâ bozdu. A-tıf inan lâkırdısını artık tekrarlamaktan ezâ duyuyoruz. İş, henüz tahkikat safhasındadır. Çünkü bu suiistimal lâkırdısı ortaya atılalı ne kadarcık zaman geçti, şunun şurasında üç seneyi bile aşmadan, istical neye? Biz, bu zih niyet ve temayülün, gazetemizin ortaya attığı ve memleketin müthiş bir yarasına temas eden çirkin çaylı dans hâdisesi dolayısiyle, hâlâ devam etmesinden şüpheleniyoruz. Çünkü milletvekili Basan Dinçerin Meclise aksettirdiği neşriyatımız üzerine Millî Eğitim Bakanının cevaplan tezadlarla doludur. Bakan diyor ki:
«Biz, çay toplantısının başından sonuna kadar nasıl cereyan ettiğini bütün vuzutıiyle bilmekteyiz. Benim yaptırdığım tahkikat ve emniyet raporu en küçük bir karanlık nokta bırakmamıştır. Acaba dalıa neler olmuştur gibi şüpheler sokarak efkârı umumiye)! İşkillendirmek, vehme düşürmek doğru değildir. Çay altıya kadar sürmüş, herkes evine gitmiştir.»
Bu ifade tarzı hakikatlerle tam İntibak halinde değildir. Evet, saat altıda resmî şahsiyetler, konsolos, ailesi ve emniyet âmirleri dershane salonunu terketmişler-(Devamı 8a. s 8Ü. 5 do)
V Ankara, 3 (Hususî) — CH.P. Meclis Gru-/ pu bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu'mın 1 başkanlığında toplandı. Fahri Karakaya'nın I canlı hayvan ihracı ve İhraç mes'elesinde millî f korunma kanununun hükümete verdiği salâ-1 hiyetlerin devamı bakımından ne düşündüğü f hakkında Ticaret Bakanından sorduğu soru ) ile müzakerelerine başladı. Bakan Cemil Bar-\______________________________________________,
las, bu yıl kışın uzun sürmesi yüzünden hayvan ihracının 1 Mayıstan 7 Temmuza bırakıldığını beyanla sözlerine şöyle devam etti:
— Bugün vaziyetin normal olup olmadığını benim gibi siz de görüyor ve biliyorsunuz. Bu durum karşısında; hükümetin bazı mahsullerimizi ihraç etmek veya etmemek hıısu-(□ovamı: Sa, S 8Ü, 3 de)
Hikmet Bayurla mühim bir mülakat
‘Fakat her şeydeo evvel Cemil Said Barlamın çekilmesi lâzımdır»
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu bildiriyor) — Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayurla günün muhtelif meseleleri etrafında yaptığım konuşmayı bildiriyorum:
— Millet Partisinin ara seçim ler. umumî seçimle^ ve sç.'iim kanunu hakkında noktai nazan ne dir?
— Bu hususta herhangi bir müzakere yapmadık. Bir karara varmadık.
— Seçimin tâciline taraftar mısınız?
— Taraftar olup olmamak kanunun metnini görmeğe ve eski seçim sanıklarının muhakeme e-dilip edilmemesine bakar.
(Devamı 8a. 6 SÜ. 7 de)
M illet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Berlin ablukası
Amerika, ablukayı kaldırmak için Rusya tarafından ileri sürülen şartları kabul etmedi
Lond.a, 3 (B.B.C.) — Birleşik Amerika hükümeti, Berlin ablukasını kaldırmak için Sovyet Rusya tarafından yapılan tekliflere cevabını açıklamıştır. Bir-
leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından yine Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet de legesi Mallk’e tevdi edilen mulı-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 do)
Hükümet, Eski İtalyan elçilik
binasını Belediyeye veriyor
"larak Ujurnaa baylana
.ebelerle tamamlanma »na imMn Manam.yan binanm bugtinMl .jlMlfl .
Yeni Sabah) (Yazısı 5 inci sayfada
Sadak'ın
istifası
mümkün
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu telefonla bildiriyor) — Yeni Sabah gazetesinin limanımla ziyaret eden bir Amerikan gemisinin tayfa ve erbaşları için tertip e-dllen bir danslı çaya Türk kız talebelerinin de nizamlara ve ananemize aykırı olarak Y.M.C.A. müessesesi bir kısım idarecileri tarafından getirilmesi hâdisesini yazması ve bu hâdise üzerine Meclise verilen soru ile Millî E-ğitlm Bakanı Tahsin Banguoğlu-nun buna verdiği cevap, bugün de Ankaramn belli başlı konuşma mevzuunu teşkil etmiştir. Soru Bahibi bir müstakil Demokrat milletvekili olduğu halde pek çok Halk Partili milletvekili bu hâdise karşısında Millî Eğitim Bakanının vermiş olduğu mühim (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Üniversite
gençliğinin hassasiyeti
İller Sigorta Şirketi kuruluyor
Ankaradan dönen
Ekrem Amaç’ın gazetemize demeci
İller Bankası genel kurul toplantısına İstanbul Şehir Meclisi adına iştirâk eden Ekrem Amaç, dün kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza kurul toplantıları hakkında şunları söylemiştir:
*— İller Bankası genel kurulu» bu yıl 63 ilimizden gelen 21 köy muhtarı, 21 belediye reisi, 21 umumî meclis âzası ve bakanlıklar temsilcilerinin iştirâkiyle İçişleri Bakanının başkanlığında Ankarada toplanmış ve 2 gün fasılasız çalışmıştır.
Bankanın raporuna nazaran, bu yıl başına kadar banka, belediye ve özel idarelere 45 milyon lira lkrazatta bulunmuş, birçok kasaba ve şehirlerimizin elektrik, su tesisatlarını yapmağa başlamış, bir kısmını ise ikmal etmiştir. Banka Bafî kân olan 1 milyon 600 bin liranın yarısını köylerimizin kalkınması için her ilin bir köyüne tahsis etmiştir. Her köye 10 bin lira düşecektir, ki, bu köylerimizin aşağı yukan 5-10 senelik büdceleri kadardır. Bu yardımdan istifade edecek köyle-(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Şu resme bakınız: Amerikan bahriyelisi mahut çaylı danstan sonra Türk kızlarüe böyle resim çektirecek kadar işi ileri götürmüştür. Bu resim, saat 6 da bit tiği iddia olunan çaylı danstan sonra çekilmiştir. Evvelce bastı ğınıız bu resmi ibretle, dehşetle, hayretle temâşa edilmesi için bir kere daha hüzünle, Türk umumî efkârına sunuyoruz.
MAHUT ÇAYLI DANS
Millî vicdanın
asil protestosu
Tıb Fakültesi talebesinin sözlü soru sahibi Basan Dinçer’e teşekkürü Baym Bay Haşan Dinçer’e Danslı çay hâdisesi hakkında B.M.M, de verdiğiniz tatfrir dola « yıstle söyledikleriniz, bizi son da « rece memnun etmiştir.
Türk gençliğb, temiz bir dostlu#® tapar.. Fakat bu uğurda yanlış tl« (Devamı Sa: s Su: 3 uo)
Hâdise, M. Eğitim Bakanının sandığı kadar basit değildir
Gazetemize gelen ve memleket efkârının protestosunu mektupları neşre başladık
ihtiva eden
Beyanatı hayret uyandıran Milli Eğitim Bakanı Tahsin Fanguoğlu
"Yeni ateş çemberi: Gelir Vergisi!,,
Cumhuriyet mâliyesi ne zaman istikrara kavuşacak ?
Dışbakan, Londra’da oteldeki odasından dışarı çıkmıyacak
Saracoğlunuu Varlık Vergisi, Receb Peker’in 7 Eylül Kararları, şimdi de Gelir Vergisi Yazan : M. Teki GUI
İyi veya kötü, bir çok şeyler oldu. Fakat Cumhuriyet mâliyesinde istikrar bir türlü olamadı. Bu hazbı vakıanın hakiki sebebi, kafaları inkılâbın yem torbasına bağlı olanlar ne der lerse desinler, genç Cumhuriyetin lüks iptilâsıdır. Mucip sebebi de vergi sistemin-n begajet bo zuk bulunmasıdır. Daha açık bir ifade ile, bu günkü malî perişanlık cumhuriyet bütçelerinin varidata göre masraf değil bir takım lüks masraflara, ne pahasına olursa olsun, varidat ya--------- —„ . ratmak gayretile tanzim edilegel ğı^haberlcri üzerine burada yap- merinin mukadder neticesidir. ***•"•--1.1.UU.U. I Bu gayret-de neden? diye sor-
maya hacet yolt Herkes bilir
Ankarada bir kabine buhranı söylentileri de çıktı. Sadak, Ankaraya dönünce, Mecliste ve Grup’da kendisinden izahat istenecek
Ankara, 3 (Adil Akbay telefonla bildiriyor) — Bugün bir İstanbul gazetesinde son günlerde bir kabine buhranı olduğu ve bugünlerde had safhayı yaşadı- .
1 ki, «denk büdce» Cumhuriyet ma üyesinin ana prensibidir. Ortaya hakikî vaziyeti aksettirir a-Çiklı bir bütçe atmak, maazallah en az koltuktan atılmayı istilzam eder, öyle ya, yeni bir vergi veya zam kanununa dayanarak bir (Devamı Sa. s SÜ. 2 do)
C. BAYAR
îfr. Door
Evvelki günkii Meclis müzakerelerinden anlıyoruz ki mahut danslı çay hâdisesi örtbas edilmektedir. Edilmekte değil, edilmiştir bile. Çünkü hâdiseyi hâlâ tahkik ettirmekte olduğunu söy-Lıyen Milli Eğitim Bakanı bir taraftan da bu tahkikatın sonu a-lınmış gibi:
— Bu toplantıda bazı müba-lâtsız tavırlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bir gazetenin yazdığı gibi bir rezalet cereyan etme-
konferansı
(Devamı Sa. 5 Su. 1)
Toplantıya, Ticaret odasile Sanayi Birliği icabet etmedi
Marshall plânının TürkiyedeU tatbikatını idareye memur heyo* tin başkanı Mister Door, bundan bir müddet evvel İstanbul Sanayi Birliğine, Ticaret Odasına ve Tüd car Derneğine müracaat ederek, (Devamlı Sa, 6 SÜ, 3 de)
TAKVUİDEN BİR YAPRAK:
Hamasî
Eserler
ULUNAY
Dün vapurda Mustafa Çağlar'a rastladım; musiki vâdlslnde dereden tepeden konuştuk ve bu meyanda üçüncü dola olarak tekrar edilen (Hlcazkâr - ı - Kürdi) faslından bahsettik. Söz, döne dolaya Neyzen Tovfik'e kadar geldi.
Mustafa Çağlar, ziyaretlerinden birinde Noyzon'o eski hamâsl eser-
Kırımdan gelirim adım Sınandır.
Türküsünü okuduğunu ve büyük san'atkârın bundan son derece mütehassıs olarak araya araya nihayet bu (Sinan) ın kim olduğunu keyfettiğini anlattı.
Noyzon’e hak verdim. Musikimizin ve edebiyatımızın sanki mahsus yapılıyormuy gibi noksan bırakılan tarafı budur.
Hamûıl ylir olarak Gazi Girayın:
Râyelo meyi ederi» kauıot - i - dilcû yerino, Tuğa di) bağlamıyız kâkül - ü - lıoy-bû yerine.
Dlyo başlıyan meşhur gazeli fevkalâdedir. Fakat asırlarca dünya İle döğüşorok koca bir imparatorluk kuran OsmanlI Türklerinin bütün hamaslyat sermayesi bundan İbaret midir?
Bu ordular Macar ovalarını gö-
çerken, Arabistan çöllerini ayarkon
cenazo alayı gibi gitmediler ya-^
Elbotle davullar, küronâlar, kösler
çalarak, harb türküleri okuyarak gelin alayı gibi gittiler.
Norede bu türküler?
Himmeti var o!sun. Kemal Al-tınkaya, Rumeli türkülerini toplamış, toplatmış... Bize radyoda dinletti. Fakat bunu bir tarih sayfası okur gibi bir kere dinledik; ondan sonra unutuldu gitti.
Halbuki Balkan (koalisyon) u-nu destokllyon Avrupanın haksız müdahalesiyle Rumelldo «Statüko» ihlâl edilerek her karıy toprağı Türk kanı İle yoğurulan o camın ülkeyi elimizden çekip aldıkları zaman, ondan bize hiç bir yoy bırakmadılar. Bugün Rumelinln İsmini bile andığımız yok. Bir varmıy, bir yokmuyl
Rumeli ile hiç bir alâkamız kalmasa da oradaki akınlarıınıza, savaşlarımıza ait türküler o yanlı -maziyi daima gözümüzün önünde canlandıran şerefli hâtıralar değil midir?
Mustafa Çağlar, bülün bu esor-lerl aramış, bulmuş vo geçmiş... Konsorvatuvar konsorlerl arasında bir de bu tarihi çıçeklorden yapılacak bir demeti koklamak İsterdikI
Elde Kemal Altınkaya ile Mue(
tafa Çağlar gibi iki kuvvetli ele-
man olduktan sonra bu noksanın
kolayca telâfi edilebileceğine emi-
nim. Hamasi türküler, terennüm
edilen tarih sayfalarıdır. Onları ilk
sık okuyalıml
ANKARADA
Ankara, 3 (Hususi) — Demok-
rat Parti lideri Celâl Bayar ve
arkadaşları, öğle üzeri, Zongul-
daktaıı şehrimize gelmişlerdir.
şı^utfutniTi üzerine Duraua yap-
tığımız tahkikatta salâhiyeti!
(Devamı 6a. ö 8ü. a do)
(Yazım 5 Lhei sayfadadır)
manusbr. Millet Partisinin Dllnîeyjcoı lâkımı Allnaılan yeUl, mmlmtz Beylcozlulan karjı Uyanlarla beraber gMerlyar. I getirilmiştir. ] Isrnil arasında bir sun smaşm. [
-Dovom. Sa. » Sü. o do) ‘ (l'aaoı ti irıcl Sahilde) (Devamı Sa. s SÜ. 4 dol I -"ovam, sa. t su. 2 üo> l
. - - Bu,
de)
do blrlnol nıovkllordo no porde var-
ÇARŞAMBA 4 Sahibi: Safa Kıbçboğlu idare i Nuruoemanlye Noı 17 Tel adroılı «YENİ 8ABAH» Yeni Sabah İKTİSAT DÜNYASI Tiirkiyenin en büyük İKTİSAT MECMUASI olarak YARİN ÇIKIYOR Türkiyenin bütün gazete bayilerinde bulacaksınız.
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı 10785 11 inci Yıl, No. 3632 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Say]8,: 10 Kuruş
Hayat pahalılığı
C.H.P. grupunda
Ticaret Bakanının yeni bir vecizesi. Et pahalılığının sebebi psikolojiktir
"Danslı çay„ın m es'u lü kimdir?
Dün Grupta Et ve Hayat Pahalılığı ve Suiistimaller meselesi konuşuldu. Adalet Bakanı izahat verdi
C. H. Partili Milletvekilleri de harekete geçtiler; mesele, Parti Grupuna götürülecek
Millî Eğitim Bakanının izahatı tatminkâr bulunmadı, bir sual takriri hazırlanıyor, hâdise Ankarada geniş akisler uyandırdı
Bu iş de mi Uyutulacak?
Halk Partili hükümetlerin bütün mesuliyetleri, sorumlulukları. nasıl büyük bir ihtimamla örtbas etmek İtiyadında oldukları bütün memleketçe malûmdur. Hesabı, kitabı sonılmı-yan yolsuzlukların bir listesini çıkarmak lâzım gelse, eminiz ki, Bütanlarımız bunu kucaklıyamaz. Altın kaçakçılığı yapan sefir aile ve akrabası, milletvekilleri yakınlan, yabancı mahkemelere düşen (pasaport diplomatik) sahiplerinin ne gibi cezalar gördüğünü bir türlü öğrenemedik... Bu vâ-dide ancak bir Kavur mahkemeye düştü ve Dışişleri Bakanlığı kadrosundan açıkta bırakıldı... Milyonlarca serveti kanunsuz yollardan yakın veya uzak akrabasına aağlıyan Şükrü Eoçak'm lâkırdısı bile unutuldu, hâdisede müruru zaman var denildi. Sanki Meclis böyle bir müruru zamanı kesecek bir kanun yapamazmış gibi... Nitekim yine müruru zamanla diğer bir kanunu ve teniyiz', tevhidi iç-tihad kararını pekâlâ bozdu. A-tıf inan lâkırdısını artık tekrarlamaktan ezâ duyuyoruz. İş, henüz tahkikat safhasındadır. Çünkü bu suiistimal lâkırdısı ortaya atılalı ne kadarcık zaman geçti, şunun şurasında üç seneyi bile aşmadan, istical neye? Biz, bu zih niyet ve temayülün, gazetemizin ortaya attığı ve memleketin müthiş bir yarasına temas eden çirkin çaylı dans hâdisesi dolayısiyle, hâlâ devam etmesinden şüpheleniyoruz. Çünkü milletvekili Basan Dinçerin Meclise aksettirdiği neşriyatımız üzerine Millî Eğitim Bakanının cevaplan tezadlarla doludur. Bakan diyor ki:
«Biz, çay toplantısının başından sonuna kadar nasıl cereyan ettiğini bütün vuzutıiyle bilmekteyiz. Benim yaptırdığım tahkikat ve emniyet raporu en küçük bir karanlık nokta bırakmamıştır. Acaba dalıa neler olmuştur gibi şüpheler sokarak efkârı umumiye)! İşkillendirmek, vehme düşürmek doğru değildir. Çay altıya kadar sürmüş, herkes evine gitmiştir.»
Bu ifade tarzı hakikatlerle tam İntibak halinde değildir. Evet, saat altıda resmî şahsiyetler, konsolos, ailesi ve emniyet âmirleri dershane salonunu terketmişler-(Devamı 8a. s 8Ü. 5 do)
V Ankara, 3 (Hususî) — CH.P. Meclis Gru-/ pu bugün saat 15 de Faik Ahmet Barutçu'mın 1 başkanlığında toplandı. Fahri Karakaya'nın I canlı hayvan ihracı ve İhraç mes'elesinde millî f korunma kanununun hükümete verdiği salâ-1 hiyetlerin devamı bakımından ne düşündüğü f hakkında Ticaret Bakanından sorduğu soru ) ile müzakerelerine başladı. Bakan Cemil Bar-\______________________________________________,
las, bu yıl kışın uzun sürmesi yüzünden hayvan ihracının 1 Mayıstan 7 Temmuza bırakıldığını beyanla sözlerine şöyle devam etti:
— Bugün vaziyetin normal olup olmadığını benim gibi siz de görüyor ve biliyorsunuz. Bu durum karşısında; hükümetin bazı mahsullerimizi ihraç etmek veya etmemek hıısu-(□ovamı: Sa, S 8Ü, 3 de)
Hikmet Bayurla mühim bir mülakat
‘Fakat her şeydeo evvel Cemil Said Barlamın çekilmesi lâzımdır»
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu bildiriyor) — Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayurla günün muhtelif meseleleri etrafında yaptığım konuşmayı bildiriyorum:
— Millet Partisinin ara seçim ler. umumî seçimle^ ve sç.'iim kanunu hakkında noktai nazan ne dir?
— Bu hususta herhangi bir müzakere yapmadık. Bir karara varmadık.
— Seçimin tâciline taraftar mısınız?
— Taraftar olup olmamak kanunun metnini görmeğe ve eski seçim sanıklarının muhakeme e-dilip edilmemesine bakar.
(Devamı 8a. 6 SÜ. 7 de)
M illet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Berlin ablukası
Amerika, ablukayı kaldırmak için Rusya tarafından ileri sürülen şartları kabul etmedi
Lond.a, 3 (B.B.C.) — Birleşik Amerika hükümeti, Berlin ablukasını kaldırmak için Sovyet Rusya tarafından yapılan tekliflere cevabını açıklamıştır. Bir-
leşmiş Milletlerdeki Amerikan delegesi Jessup tarafından yine Birleşmiş Milletlerdeki Sovyet de legesi Mallk’e tevdi edilen mulı-(Devamı 8a. 8 8Ü. 8 do)
Hükümet, Eski İtalyan elçilik
binasını Belediyeye veriyor
"larak Ujurnaa baylana
.ebelerle tamamlanma »na imMn Manam.yan binanm bugtinMl .jlMlfl .
Yeni Sabah) (Yazısı 5 inci sayfada
Sadak'ın
istifası
mümkün
Ankara, 3 (Hususî surette giden arkadaşımız Murat Sertoğlu telefonla bildiriyor) — Yeni Sabah gazetesinin limanımla ziyaret eden bir Amerikan gemisinin tayfa ve erbaşları için tertip e-dllen bir danslı çaya Türk kız talebelerinin de nizamlara ve ananemize aykırı olarak Y.M.C.A. müessesesi bir kısım idarecileri tarafından getirilmesi hâdisesini yazması ve bu hâdise üzerine Meclise verilen soru ile Millî E-ğitlm Bakanı Tahsin Banguoğlu-nun buna verdiği cevap, bugün de Ankaramn belli başlı konuşma mevzuunu teşkil etmiştir. Soru Bahibi bir müstakil Demokrat milletvekili olduğu halde pek çok Halk Partili milletvekili bu hâdise karşısında Millî Eğitim Bakanının vermiş olduğu mühim (Devamı 8a. s 8Ü. 8 de)
Üniversite
gençliğinin hassasiyeti
İller Sigorta Şirketi kuruluyor
Ankaradan dönen
Ekrem Amaç’ın gazetemize demeci
İller Bankası genel kurul toplantısına İstanbul Şehir Meclisi adına iştirâk eden Ekrem Amaç, dün kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza kurul toplantıları hakkında şunları söylemiştir:
*— İller Bankası genel kurulu» bu yıl 63 ilimizden gelen 21 köy muhtarı, 21 belediye reisi, 21 umumî meclis âzası ve bakanlıklar temsilcilerinin iştirâkiyle İçişleri Bakanının başkanlığında Ankarada toplanmış ve 2 gün fasılasız çalışmıştır.
Bankanın raporuna nazaran, bu yıl başına kadar banka, belediye ve özel idarelere 45 milyon lira lkrazatta bulunmuş, birçok kasaba ve şehirlerimizin elektrik, su tesisatlarını yapmağa başlamış, bir kısmını ise ikmal etmiştir. Banka Bafî kân olan 1 milyon 600 bin liranın yarısını köylerimizin kalkınması için her ilin bir köyüne tahsis etmiştir. Her köye 10 bin lira düşecektir, ki, bu köylerimizin aşağı yukan 5-10 senelik büdceleri kadardır. Bu yardımdan istifade edecek köyle-(Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Şu resme bakınız: Amerikan bahriyelisi mahut çaylı danstan sonra Türk kızlarüe böyle resim çektirecek kadar işi ileri götürmüştür. Bu resim, saat 6 da bit tiği iddia olunan çaylı danstan sonra çekilmiştir. Evvelce bastı ğınıız bu resmi ibretle, dehşetle, hayretle temâşa edilmesi için bir kere daha hüzünle, Türk umumî efkârına sunuyoruz.
MAHUT ÇAYLI DANS
Millî vicdanın
asil protestosu
Tıb Fakültesi talebesinin sözlü soru sahibi Basan Dinçer’e teşekkürü Baym Bay Haşan Dinçer’e Danslı çay hâdisesi hakkında B.M.M, de verdiğiniz tatfrir dola « yıstle söyledikleriniz, bizi son da « rece memnun etmiştir.
Türk gençliğb, temiz bir dostlu#® tapar.. Fakat bu uğurda yanlış tl« (Devamı Sa: s Su: 3 uo)
Hâdise, M. Eğitim Bakanının sandığı kadar basit değildir
Gazetemize gelen ve memleket efkârının protestosunu mektupları neşre başladık
ihtiva eden
Beyanatı hayret uyandıran Milli Eğitim Bakanı Tahsin Fanguoğlu
"Yeni ateş çemberi: Gelir Vergisi!,,
Cumhuriyet mâliyesi ne zaman istikrara kavuşacak ?
Dışbakan, Londra’da oteldeki odasından dışarı çıkmıyacak
Saracoğlunuu Varlık Vergisi, Receb Peker’in 7 Eylül Kararları, şimdi de Gelir Vergisi Yazan : M. Teki GUI
İyi veya kötü, bir çok şeyler oldu. Fakat Cumhuriyet mâliyesinde istikrar bir türlü olamadı. Bu hazbı vakıanın hakiki sebebi, kafaları inkılâbın yem torbasına bağlı olanlar ne der lerse desinler, genç Cumhuriyetin lüks iptilâsıdır. Mucip sebebi de vergi sistemin-n begajet bo zuk bulunmasıdır. Daha açık bir ifade ile, bu günkü malî perişanlık cumhuriyet bütçelerinin varidata göre masraf değil bir takım lüks masraflara, ne pahasına olursa olsun, varidat ya--------- —„ . ratmak gayretile tanzim edilegel ğı^haberlcri üzerine burada yap- merinin mukadder neticesidir. ***•"•--1.1.UU.U. I Bu gayret-de neden? diye sor-
maya hacet yolt Herkes bilir
Ankarada bir kabine buhranı söylentileri de çıktı. Sadak, Ankaraya dönünce, Mecliste ve Grup’da kendisinden izahat istenecek
Ankara, 3 (Adil Akbay telefonla bildiriyor) — Bugün bir İstanbul gazetesinde son günlerde bir kabine buhranı olduğu ve bugünlerde had safhayı yaşadı- .
1 ki, «denk büdce» Cumhuriyet ma üyesinin ana prensibidir. Ortaya hakikî vaziyeti aksettirir a-Çiklı bir bütçe atmak, maazallah en az koltuktan atılmayı istilzam eder, öyle ya, yeni bir vergi veya zam kanununa dayanarak bir (Devamı Sa. s SÜ. 2 do)
C. BAYAR
îfr. Door
Evvelki günkii Meclis müzakerelerinden anlıyoruz ki mahut danslı çay hâdisesi örtbas edilmektedir. Edilmekte değil, edilmiştir bile. Çünkü hâdiseyi hâlâ tahkik ettirmekte olduğunu söy-Lıyen Milli Eğitim Bakanı bir taraftan da bu tahkikatın sonu a-lınmış gibi:
— Bu toplantıda bazı müba-lâtsız tavırlar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bir gazetenin yazdığı gibi bir rezalet cereyan etme-
konferansı
(Devamı Sa. 5 Su. 1)
Toplantıya, Ticaret odasile Sanayi Birliği icabet etmedi
Marshall plânının TürkiyedeU tatbikatını idareye memur heyo* tin başkanı Mister Door, bundan bir müddet evvel İstanbul Sanayi Birliğine, Ticaret Odasına ve Tüd car Derneğine müracaat ederek, (Devamlı Sa, 6 SÜ, 3 de)
TAKVUİDEN BİR YAPRAK:
Hamasî
Eserler
ULUNAY
Dün vapurda Mustafa Çağlar'a rastladım; musiki vâdlslnde dereden tepeden konuştuk ve bu meyanda üçüncü dola olarak tekrar edilen (Hlcazkâr - ı - Kürdi) faslından bahsettik. Söz, döne dolaya Neyzen Tovfik'e kadar geldi.
Mustafa Çağlar, ziyaretlerinden birinde Noyzon'o eski hamâsl eser-
Kırımdan gelirim adım Sınandır.
Türküsünü okuduğunu ve büyük san'atkârın bundan son derece mütehassıs olarak araya araya nihayet bu (Sinan) ın kim olduğunu keyfettiğini anlattı.
Noyzon’e hak verdim. Musikimizin ve edebiyatımızın sanki mahsus yapılıyormuy gibi noksan bırakılan tarafı budur.
Hamûıl ylir olarak Gazi Girayın:
Râyelo meyi ederi» kauıot - i - dilcû yerino, Tuğa di) bağlamıyız kâkül - ü - lıoy-bû yerine.
Dlyo başlıyan meşhur gazeli fevkalâdedir. Fakat asırlarca dünya İle döğüşorok koca bir imparatorluk kuran OsmanlI Türklerinin bütün hamaslyat sermayesi bundan İbaret midir?
Bu ordular Macar ovalarını gö-
çerken, Arabistan çöllerini ayarkon
cenazo alayı gibi gitmediler ya-^
Elbotle davullar, küronâlar, kösler
çalarak, harb türküleri okuyarak gelin alayı gibi gittiler.
Norede bu türküler?
Himmeti var o!sun. Kemal Al-tınkaya, Rumeli türkülerini toplamış, toplatmış... Bize radyoda dinletti. Fakat bunu bir tarih sayfası okur gibi bir kere dinledik; ondan sonra unutuldu gitti.
Halbuki Balkan (koalisyon) u-nu destokllyon Avrupanın haksız müdahalesiyle Rumelldo «Statüko» ihlâl edilerek her karıy toprağı Türk kanı İle yoğurulan o camın ülkeyi elimizden çekip aldıkları zaman, ondan bize hiç bir yoy bırakmadılar. Bugün Rumelinln İsmini bile andığımız yok. Bir varmıy, bir yokmuyl
Rumeli ile hiç bir alâkamız kalmasa da oradaki akınlarıınıza, savaşlarımıza ait türküler o yanlı -maziyi daima gözümüzün önünde canlandıran şerefli hâtıralar değil midir?
Mustafa Çağlar, bülün bu esor-lerl aramış, bulmuş vo geçmiş... Konsorvatuvar konsorlerl arasında bir de bu tarihi çıçeklorden yapılacak bir demeti koklamak İsterdikI
Elde Kemal Altınkaya ile Mue(
tafa Çağlar gibi iki kuvvetli ele-
man olduktan sonra bu noksanın
kolayca telâfi edilebileceğine emi-
nim. Hamasi türküler, terennüm
edilen tarih sayfalarıdır. Onları ilk
sık okuyalıml
ANKARADA
Ankara, 3 (Hususi) — Demok-
rat Parti lideri Celâl Bayar ve
arkadaşları, öğle üzeri, Zongul-
daktaıı şehrimize gelmişlerdir.
şı^utfutniTi üzerine Duraua yap-
tığımız tahkikatta salâhiyeti!
(Devamı 6a. ö 8ü. a do)
(Yazım 5 Lhei sayfadadır)
manusbr. Millet Partisinin Dllnîeyjcoı lâkımı Allnaılan yeUl, mmlmtz Beylcozlulan karjı Uyanlarla beraber gMerlyar. I getirilmiştir. ] Isrnil arasında bir sun smaşm. [
-Dovom. Sa. » Sü. o do) ‘ (l'aaoı ti irıcl Sahilde) (Devamı Sa. s SÜ. 4 dol I -"ovam, sa. t su. 2 üo> l
. - - Bu,
de)
do blrlnol nıovkllordo no porde var-

Comments (0)