CUMA 5 aCustos Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmnniye Noı 17 Tsl adresli «YENİ SABAH» İteni Sabah En iyi para en iyi irat getiren paradır. En Bağlam irat ise Devim. Tahvillerinin getirdiği irattır. (11132)
1949 Telefon 1 20705—28188 12 inci Yıl, No. 3723 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş
İnönü son Ege seyahatinde Urla’da konuşurken .-.-.-r 1 (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Stalin'in dünya sulhu için teklifi
Stalin, bir vasıta ile Amerika9ya müracaat ederek 5 şart ileri sürmüş
Demeç bombardımanı
azın dünkü sakin gününde gazeteleri açan o-kuyucular kendilerini Halk Partisi mensuplarının ve 1-leri gelenlerinin bir demeç bombardımanı karşısında bulmuşlardır. Cumhurbaşkanı lnönün-den tutun da genel başkanvekili Hilmi Uran’a hattâ İçişleri Bakanı Erişlrgile kadar bütün ağızlar .demokratlara ve muhaliflere hücum ve taarruza geçmişlerdir. Meclisin tatil. Ankarada çoğu Bakanların İşlerinden uzak bulunduğu ve parti şeflerinin, sayfiyelerde ve deniz kenarlarında istirahatta bulundukları bir sırada bu beyanat ve nutuk çağnağının mânası nedir?
Söz »öy Uy enlerin her biri kendi durumunu, derdini dökmüş ve en ziyade ıztırap duyduğu bahis ve nokta üzerinde ısrar eylemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, artık doğrudan doğruya halkla temas arzusunu hayli ilerletmiştir. Evvelce halktan temsilcileri Dolma-bahçe sarayında veyahut Çanka-yada huzurlarına kabul ederek dinlerler veyahut seyahatlerinde vagonlarının penceresinden veya belediye balkonlarından hitaplarda bulunurlarken bu defa halk kahvelerine giderek ve aralarında oturmak suretile, tam demokratik bir safha göstermişlerdir.
Hisarönü peykelerinde İzmirlilerin bu kahve müşterilerile konuşurken demişlerdir ki: «Dert çok bunların hepsile birinci derecede müteessir olmak payı bana düşer, kusur çok, bunların hep tinin sebeplerine muhatap olan mes'uller vardır. Bunları toptan veya yüzde doksan beşini bana atacaklar da bulunacaktır.»
tuönünün bu İfade tarzı çok dikkati çekecek bir mahiyet taşıyor. Memleketin bütün dertlerinden birinci derecede Cumhur-reislnin müteessir olması tabiîdir. Her Türk, memleketin ızti-raplarmdan elem duyar. Cum-nurrelsl, zaruretile herkes kadar ve belki de fazla... Çünkii nihayet bu dertlerin birikme ve yığılmasında kendisinden bir sorumluluk hissesi vardır. Filhakika kusurlar İçin hepsinin muhatapları ve mes’ul makamları mevcut tur, diyorlar. Bu Anyasaya göre çok doğru bir ifadedir. Yâni İcraattan kabine mes’uldür. Kabine de Meclise karşı sorumludur. Amma bütün bunlar, herkes bilir ki sırf zailindir. Daha düne kadar —bugün de öyle olmadığı belü değil— Cunıhurreisi Millî Şef İdi. Bütün İktidar dizginleri ellerinde toplanmış idi. Faraza kömür istihsali az mıdır, derhal Eonguldağa giderler, mühendislerle, ilgililerle temaslar yaparlar ve bir takım kararlar alırlardı. Halbuki mes’ul İktisat Bakanı bu kararlan ancak tatbik liderdi. Normal bir idarede Cumhurbaşkanlarının hem sorumluluğu mahduttur 'hern de devlet hayatına müdahalesi maksuttur. İşte muhalefet partileri, hem demokratlar lıeın ftlillet Partisi mensuplan, dört yıldır hep bu tabiî neticenin tahakkukunu talep ediyorlar. Daha dün Bayar (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
İnönü’nün Menemen ve
foçada halka hitabesi
Nevyork: 4 (a.a.) (afp) — MU-letlerarosı bağımsız mecmua «Bir . leşmiş Milletler dünyası» Mareşal Stajlnin dışişleri bakan yardımcısı Gromyko vasıtaslyle itilaya banşı-m sağlamak İçin İleri sürdüğü beş şartı yayınlamaktadır. Bu şartlar şunlardır:
1 — Birleşik Amerika 11c Sovyet Rusyanm Potsdam ve Yal ta kon feranslanndaki anlaşmaları gere -ğince taahhütlerini tahakkuk ettir ineğe matuf bu iki memleket ara -sında bir andlaşma yapılmalıdır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. 2 do)
“Vatandaşlar hangi siyasî partiye mensup bulunursa bulunsun benim için ehemmiyeti yoktur. Benim için ehemmiyetli cihet, bu vatandaşların birbirlerine düşman olmamasıdır. Siyasî hayatın muhtelif safhalarında benim için en şiddetli sözleri en çok işitmiş olan bölgesiniz bunların benim ûzerimJe hiç bir tesiri yoktur,,
-] İzmir: 4 (Hususi) — Cumhurbaş kanı ismet İnönü, bu sabah ta be. raberinde Büyük Millet Meclisi baş kanı Şükrü Saraçoğlu, Bayındırlık Bakam, Şevket A dalan İle Manisa, İzmir, C.HJ». bölge müfettişi Sllrey va örgeevren, İzmir milletvekilleri, ikinci ordu, müfettişi orgeneral
Hakkı Âkoguz; generaller; vali belediye ve C.H.P. başkanlarlle basın mensuplan olduğu halde Menemen ve Foça’ya gitmek üzere saat 10.20 de otomobille İzmir’den ayni mışlardır.
İnönü, örnekköy’de kısa bir konuşma yaparak, vatandaşlar vo sİ-yasl partiler orasında düşmanlık
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 do)
D.P. İstanbul 11 Başkanı Avukat Esat Çağa
Demokrat Parti içişleri
Bakanına cevap veriyor
“Velîefendi at yarışları hâdisesinin mes’uliyeti muhalif partiye değil hükümete aittir.,,
Dun vilâyette Başbakanın riyaae- lym iidlî vo idari tahkikat hakkında tinde yapılan gizli toplantıda, ü. H. Adalet vo içişleri Bakanlarından go-P. için pek büyük bir ehemmiyet niş izahat aldığı tahmin odilmokta-taşıyon, Veliefondi çayırı hâdiseleri dir. nin üzerinde durulduğu ve Giinolte- l
(Devamı 8a. s 8Ü. e da)
D. P. Genel Kurulu bugün toplanıyor
Mareşale ameliyat yapıldı
Bazı demokratlar, İnönü’nün son seyahat ini bir parti propagandası mahiyetinde görüyorlar
İzmir 4 (Telefonla) — Demok-1 kadar muhafaza etmekte olduğu rat Partinin büyük kongresinden pssîf tczkcdcrck
beri iç politika gelişmelerini aza- aktif vaziyete ”*geçmeğe° karar mi dikkat ve hassasiyetle takip vermiş bulunmaktadır. Bu karneden D.P. genel kurulu, bugüne i (Dovnmı 8a. 6 Sü. 7 do)
!U pasif vaziyeti artık terkederele ı- aktif vaziyete geçmeğe karar
Trabzon vapuru dün geldi
I A. Menderes : Nihat Erim’e ! cevap veriyor ı “Gizli toplantılarda hangi valilerin bulunduğunu Erim ifşa etsin, biz de
I komutanlan bildirelim,,
İzmir: 4 (Telefonla) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Cumhuriyet Halk Partili gazetecilere verdiği bir demeçte Demokrat Parti gonol başkanın» hitap ederek:
«— Bayar medenî vo dürüst bir adamsa hangi komutanın hangi gizli toplantıda bulunduğunu açıkça söylesin» şeklindo bı
Bugün şehrimi itnhya
milletvekili Adna ziya-
(Dovamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Çakmağın sağlık durumu hakkında Millet Partisinin tebliği
Millet Partisi İstanbul Vilâyet Müteşebbis Heyeti tarafından Mareşal Çakmak’ın sağlık durumu haklımda şu tebliğ neşredilmiştir: l
Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhî durumu hakkında tedavi edilmakta olduğu Teşvikiye Sağlıkevl baştabipliğinden alınan malûmat aşağıdadır:
1 — Hastalık, evvelce geçirmiş olduğu zatürree ile ilgili değildir.
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 5 do)
İ Yeni tarihi
( tefrikamız
HAZRET-I
OSMAN
Büyük bir alâka toplıyan «Hazretı Ömer» esorındon sonra, Yeni Sabah, İslâm tarihinin on hnrarotll devirlerinden biri olan Hazrotl Osman dovrl-nl yaşatan fevkalâde nofls bir •sorln Lofrlkasına pok yakında başlıyor.
| Amerikan
| Kurmay ' heyeti Pariste
ö Amiral Bıadlcy’in | manalı beyanatı
Paris: 4 (A.A.) «Afp.» — Birleşik Amerikanın Üç genelkurmay bu» kanı Orly hava alanında, Birleşik! Amerika Paris elçisi, elçilik ataşemi litorleri vo elçilik mensuplan tarafın dan karşılanmışlardır. Fransa arlın» kendilerini Fransa kam ordusu gc-
elkurmay başkanı general Rev
Başbakanın dünkü gizli toplantısı
Denjnma genelkurmay başkanı Amir rai Lemonnior, hav» kuvvetleri genelkurmay başkanı general Leclıore»
karşılamıştır.
Uçaktan inen Birleşik Amerika k»‘
ra ordusu genelkurmay
başkam ge-
Toplantıya şehrimizdeki Bakanlarda iştirak etti,
Başbakan gazetecilere bir şey söylemedi
Evvelki akşam Bursa seyaha-1 bir toplantı daha yapmıştır. Saat tinden şehrimize dönen Başbakan 16’dan 17,30’a kadar devam eden Şemsettin Günaltay, dün öğleden I bu toplantıda, Dışişleri Bakanı sonra Vilâyette mühim ve gizli 1 (Devamı Sa. s Sü. 8 da)
Cenazeler diln Trabzon vapurundan İndirilirken. .(
Millî Eğitim Bakanı dün geldi
Maarif Şurasında konuşulacak mes’eleleri ani attı
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün aabah Ankaradnu gelmiş ve gazetecilere şunları söylemiştir:
«— İBtanbulda bir müddet kalarak Üniversite vo Millî Eğilim teşkilâtında tetkik ve temaslar
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 do)
Kastamonu şilebi tayfasından şehit olanların cenazesi geldi
«Kastamonu» şilebimiz Nikaragua’nın Porto Gabesas limanında iken mahalli askerler tarafından öldürülen Uç tayfanın cenazeleri dün saat 12’de «Trabzon» gemisiyle şehrimizo gelmiş vo Liman hastahanesinc kaldırıl-
Atatürk’ün hemşiresi Celal Bayarın evmde tamir: d (Telefonla) — Bir lcaç gündunbori şelırimizdo bulunun Ala-türkün lnzltıırdeşi Bayan Makbule Çcşmoyo giderek Bayarın misafiri ol muştur.
Tekel U. Müdürü dün izahat verdi
neral Brndley:
(— Parise geldiğime çok memnunum» demiştir. Burada, AtlantiİE paktı çerçevesi içinde Avrupaya uygun askerî teşkilâtın kurulması lâzım geldiğini.görüşeceği» vo bu husustaki görüşmelerimizi etraflı anlın
Parisin kurtuluşunu ve bu kurtuluşta, general Leclerc kuvvetlerine dahil kendi kuvvetlerinin payını ha(«
tırlatan general Bradley şunları sö$
1 emiştir:
« —Beş yıl önce, bugünkü şartlar dan pek az farklı şartlarla burada idim. Bugiin tekrar, fakat başka şortlarla geldiğime çok memnunum.»
Recep Peker Bayara dün cevap verdi
Peker, kendisinin 80 bin kişi tarafından yuhalandığını tekzip idiyor
Şehit tayfaların cenazeleri bugün öğleyin Liman hastahane-sinden alınarak Beyazıt camiine getirilecek ve öğle namazını müteakip merasimle Edirnekapıdakı şehitliğe defnedilecektir.
Nikaragua’daki hâdisede ağır surette yaralanan ve dün «Trabzon» vapuriyle gelen kamarot Kâmil Koştu; hâdiseyi bir muhar ririmize şu şekilde anlatmıştır:
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Eski Başbakan Recep Peker (Yazısı: 5 inej say fada )ı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Penbe
Fıkraya hikaye İle başlanması âdet değildir. Fakat hlkûye yazaoağım mevzuun biberi 8İbl olduğu için daya-
bu
namadıın... Yazıyorum!
«İkinci Mahmut dovrl rlcalin-don Vollefondl namllo moşhur, Kazaskor Vellddin Efondl zado E-mln ötendi muzipliği sovdiği İçin bir yaz ramazanında sofraya golon buzlu vlşno hoşafı İçin dâvotlıloro muhallebici kaşıkları vordlrmlş; kendisi do kepçe yavrusu bir kaşık almış, daldırır, İçer vo hor İçişte »Oh! Öldüm!» dermiş.
Davetlilerden biri dayanamamış: «Aman efendi hazrotlorl! demiş; şu kaşığı lütfotsonlz do blror koro do biz ölseki»
Sayın Başvekilimizin Bursadan avdet buyurdukları sırada bir gazeteye «Vatandaşların hopslnln ha yatlarından memnun olduklarını» söylemesi blzo bu hikayeyi hatırlatıl.
Muhterem kabine rolslııılz do no olur muhlllorlnl gül ponbo göstoron
gözlük
ULUNAY
gözlüğü biraz da blzlere Ihsan
yursalar da biz do hayatlarımı
memnun olsak.
Şemsettin beyefendiI Yağın Kilosu dokuz liradır. Arapların dediği gibi «Ve kıs aloyhll bovûku Allah'' bilir... No zamandanbcrl tenoke ılo
yağ alamaz olduk. Mahallo bakkalı alış vorişl yapıyoruz... İş: »ver bir kilo; ver yarım kltol» ya bindi. No zaman yağcı Ali beyden yng al-
sam adamcağız hallmlzo acıyor da bolll etmemek mİ istiyor? Nudırî,
Dalına boynu bükmüyor,
hatta gdz-
lorl doluyor: «Ah beyim ah... Kışa no yapacağız?» dlyo galiba şimdi-
don bizi
mlyoto
Anlaşılıyor kİ bu kış kornerde artık sıkacak
alıştırıyor, belimizdeki numara kal-
V
Sayın Başbakanımız! Vaki.il a-damlaria hayatı ölçmeyiniz. Onlar
etrafınızı alırlar... «Evet olond’.n,«
Münasiptir eUnJIm... No buyuru-
lur efondlml» d’/o tatlı tat.ı ko-
(Dovaını Sa. 8 SÜ. s do).
Umum Müdür dün gazetecilerle görüşürken
/YtUîtn 5 inci say]ada), (Yazısı 6 inci sayfada).
(Trabzon vapurunun dün İstanbul limanında aldırdığımız resmî 'Yazısı 5 İnci sayfada);
CUMA 5 aCustos Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmnniye Noı 17 Tsl adresli «YENİ SABAH» İteni Sabah En iyi para en iyi irat getiren paradır. En Bağlam irat ise Devim. Tahvillerinin getirdiği irattır. (11132)
1949 Telefon 1 20705—28188 12 inci Yıl, No. 3723 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş
İnönü son Ege seyahatinde Urla’da konuşurken .-.-.-r 1 (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Stalin'in dünya sulhu için teklifi
Stalin, bir vasıta ile Amerika9ya müracaat ederek 5 şart ileri sürmüş
Demeç bombardımanı
azın dünkü sakin gününde gazeteleri açan o-kuyucular kendilerini Halk Partisi mensuplarının ve 1-leri gelenlerinin bir demeç bombardımanı karşısında bulmuşlardır. Cumhurbaşkanı lnönün-den tutun da genel başkanvekili Hilmi Uran’a hattâ İçişleri Bakanı Erişlrgile kadar bütün ağızlar .demokratlara ve muhaliflere hücum ve taarruza geçmişlerdir. Meclisin tatil. Ankarada çoğu Bakanların İşlerinden uzak bulunduğu ve parti şeflerinin, sayfiyelerde ve deniz kenarlarında istirahatta bulundukları bir sırada bu beyanat ve nutuk çağnağının mânası nedir?
Söz »öy Uy enlerin her biri kendi durumunu, derdini dökmüş ve en ziyade ıztırap duyduğu bahis ve nokta üzerinde ısrar eylemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, artık doğrudan doğruya halkla temas arzusunu hayli ilerletmiştir. Evvelce halktan temsilcileri Dolma-bahçe sarayında veyahut Çanka-yada huzurlarına kabul ederek dinlerler veyahut seyahatlerinde vagonlarının penceresinden veya belediye balkonlarından hitaplarda bulunurlarken bu defa halk kahvelerine giderek ve aralarında oturmak suretile, tam demokratik bir safha göstermişlerdir.
Hisarönü peykelerinde İzmirlilerin bu kahve müşterilerile konuşurken demişlerdir ki: «Dert çok bunların hepsile birinci derecede müteessir olmak payı bana düşer, kusur çok, bunların hep tinin sebeplerine muhatap olan mes'uller vardır. Bunları toptan veya yüzde doksan beşini bana atacaklar da bulunacaktır.»
tuönünün bu İfade tarzı çok dikkati çekecek bir mahiyet taşıyor. Memleketin bütün dertlerinden birinci derecede Cumhur-reislnin müteessir olması tabiîdir. Her Türk, memleketin ızti-raplarmdan elem duyar. Cum-nurrelsl, zaruretile herkes kadar ve belki de fazla... Çünkii nihayet bu dertlerin birikme ve yığılmasında kendisinden bir sorumluluk hissesi vardır. Filhakika kusurlar İçin hepsinin muhatapları ve mes’ul makamları mevcut tur, diyorlar. Bu Anyasaya göre çok doğru bir ifadedir. Yâni İcraattan kabine mes’uldür. Kabine de Meclise karşı sorumludur. Amma bütün bunlar, herkes bilir ki sırf zailindir. Daha düne kadar —bugün de öyle olmadığı belü değil— Cunıhurreisi Millî Şef İdi. Bütün İktidar dizginleri ellerinde toplanmış idi. Faraza kömür istihsali az mıdır, derhal Eonguldağa giderler, mühendislerle, ilgililerle temaslar yaparlar ve bir takım kararlar alırlardı. Halbuki mes’ul İktisat Bakanı bu kararlan ancak tatbik liderdi. Normal bir idarede Cumhurbaşkanlarının hem sorumluluğu mahduttur 'hern de devlet hayatına müdahalesi maksuttur. İşte muhalefet partileri, hem demokratlar lıeın ftlillet Partisi mensuplan, dört yıldır hep bu tabiî neticenin tahakkukunu talep ediyorlar. Daha dün Bayar (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
İnönü’nün Menemen ve
foçada halka hitabesi
Nevyork: 4 (a.a.) (afp) — MU-letlerarosı bağımsız mecmua «Bir . leşmiş Milletler dünyası» Mareşal Stajlnin dışişleri bakan yardımcısı Gromyko vasıtaslyle itilaya banşı-m sağlamak İçin İleri sürdüğü beş şartı yayınlamaktadır. Bu şartlar şunlardır:
1 — Birleşik Amerika 11c Sovyet Rusyanm Potsdam ve Yal ta kon feranslanndaki anlaşmaları gere -ğince taahhütlerini tahakkuk ettir ineğe matuf bu iki memleket ara -sında bir andlaşma yapılmalıdır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. 2 do)
“Vatandaşlar hangi siyasî partiye mensup bulunursa bulunsun benim için ehemmiyeti yoktur. Benim için ehemmiyetli cihet, bu vatandaşların birbirlerine düşman olmamasıdır. Siyasî hayatın muhtelif safhalarında benim için en şiddetli sözleri en çok işitmiş olan bölgesiniz bunların benim ûzerimJe hiç bir tesiri yoktur,,
-] İzmir: 4 (Hususi) — Cumhurbaş kanı ismet İnönü, bu sabah ta be. raberinde Büyük Millet Meclisi baş kanı Şükrü Saraçoğlu, Bayındırlık Bakam, Şevket A dalan İle Manisa, İzmir, C.HJ». bölge müfettişi Sllrey va örgeevren, İzmir milletvekilleri, ikinci ordu, müfettişi orgeneral
Hakkı Âkoguz; generaller; vali belediye ve C.H.P. başkanlarlle basın mensuplan olduğu halde Menemen ve Foça’ya gitmek üzere saat 10.20 de otomobille İzmir’den ayni mışlardır.
İnönü, örnekköy’de kısa bir konuşma yaparak, vatandaşlar vo sİ-yasl partiler orasında düşmanlık
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 do)
D.P. İstanbul 11 Başkanı Avukat Esat Çağa
Demokrat Parti içişleri
Bakanına cevap veriyor
“Velîefendi at yarışları hâdisesinin mes’uliyeti muhalif partiye değil hükümete aittir.,,
Dun vilâyette Başbakanın riyaae- lym iidlî vo idari tahkikat hakkında tinde yapılan gizli toplantıda, ü. H. Adalet vo içişleri Bakanlarından go-P. için pek büyük bir ehemmiyet niş izahat aldığı tahmin odilmokta-taşıyon, Veliefondi çayırı hâdiseleri dir. nin üzerinde durulduğu ve Giinolte- l
(Devamı 8a. s 8Ü. e da)
D. P. Genel Kurulu bugün toplanıyor
Mareşale ameliyat yapıldı
Bazı demokratlar, İnönü’nün son seyahat ini bir parti propagandası mahiyetinde görüyorlar
İzmir 4 (Telefonla) — Demok-1 kadar muhafaza etmekte olduğu rat Partinin büyük kongresinden pssîf tczkcdcrck
beri iç politika gelişmelerini aza- aktif vaziyete ”*geçmeğe° karar mi dikkat ve hassasiyetle takip vermiş bulunmaktadır. Bu karneden D.P. genel kurulu, bugüne i (Dovnmı 8a. 6 Sü. 7 do)
!U pasif vaziyeti artık terkederele ı- aktif vaziyete geçmeğe karar
Trabzon vapuru dün geldi
I A. Menderes : Nihat Erim’e ! cevap veriyor ı “Gizli toplantılarda hangi valilerin bulunduğunu Erim ifşa etsin, biz de
I komutanlan bildirelim,,
İzmir: 4 (Telefonla) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Cumhuriyet Halk Partili gazetecilere verdiği bir demeçte Demokrat Parti gonol başkanın» hitap ederek:
«— Bayar medenî vo dürüst bir adamsa hangi komutanın hangi gizli toplantıda bulunduğunu açıkça söylesin» şeklindo bı
Bugün şehrimi itnhya
milletvekili Adna ziya-
(Dovamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Çakmağın sağlık durumu hakkında Millet Partisinin tebliği
Millet Partisi İstanbul Vilâyet Müteşebbis Heyeti tarafından Mareşal Çakmak’ın sağlık durumu haklımda şu tebliğ neşredilmiştir: l
Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhî durumu hakkında tedavi edilmakta olduğu Teşvikiye Sağlıkevl baştabipliğinden alınan malûmat aşağıdadır:
1 — Hastalık, evvelce geçirmiş olduğu zatürree ile ilgili değildir.
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 5 do)
İ Yeni tarihi
( tefrikamız
HAZRET-I
OSMAN
Büyük bir alâka toplıyan «Hazretı Ömer» esorındon sonra, Yeni Sabah, İslâm tarihinin on hnrarotll devirlerinden biri olan Hazrotl Osman dovrl-nl yaşatan fevkalâde nofls bir •sorln Lofrlkasına pok yakında başlıyor.
| Amerikan
| Kurmay ' heyeti Pariste
ö Amiral Bıadlcy’in | manalı beyanatı
Paris: 4 (A.A.) «Afp.» — Birleşik Amerikanın Üç genelkurmay bu» kanı Orly hava alanında, Birleşik! Amerika Paris elçisi, elçilik ataşemi litorleri vo elçilik mensuplan tarafın dan karşılanmışlardır. Fransa arlın» kendilerini Fransa kam ordusu gc-
elkurmay başkanı general Rev
Başbakanın dünkü gizli toplantısı
Denjnma genelkurmay başkanı Amir rai Lemonnior, hav» kuvvetleri genelkurmay başkanı general Leclıore»
karşılamıştır.
Uçaktan inen Birleşik Amerika k»‘
ra ordusu genelkurmay
başkam ge-
Toplantıya şehrimizdeki Bakanlarda iştirak etti,
Başbakan gazetecilere bir şey söylemedi
Evvelki akşam Bursa seyaha-1 bir toplantı daha yapmıştır. Saat tinden şehrimize dönen Başbakan 16’dan 17,30’a kadar devam eden Şemsettin Günaltay, dün öğleden I bu toplantıda, Dışişleri Bakanı sonra Vilâyette mühim ve gizli 1 (Devamı Sa. s Sü. 8 da)
Cenazeler diln Trabzon vapurundan İndirilirken. .(
Millî Eğitim Bakanı dün geldi
Maarif Şurasında konuşulacak mes’eleleri ani attı
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün aabah Ankaradnu gelmiş ve gazetecilere şunları söylemiştir:
«— İBtanbulda bir müddet kalarak Üniversite vo Millî Eğilim teşkilâtında tetkik ve temaslar
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 do)
Kastamonu şilebi tayfasından şehit olanların cenazesi geldi
«Kastamonu» şilebimiz Nikaragua’nın Porto Gabesas limanında iken mahalli askerler tarafından öldürülen Uç tayfanın cenazeleri dün saat 12’de «Trabzon» gemisiyle şehrimizo gelmiş vo Liman hastahanesinc kaldırıl-
Atatürk’ün hemşiresi Celal Bayarın evmde tamir: d (Telefonla) — Bir lcaç gündunbori şelırimizdo bulunun Ala-türkün lnzltıırdeşi Bayan Makbule Çcşmoyo giderek Bayarın misafiri ol muştur.
Tekel U. Müdürü dün izahat verdi
neral Brndley:
(— Parise geldiğime çok memnunum» demiştir. Burada, AtlantiİE paktı çerçevesi içinde Avrupaya uygun askerî teşkilâtın kurulması lâzım geldiğini.görüşeceği» vo bu husustaki görüşmelerimizi etraflı anlın
Parisin kurtuluşunu ve bu kurtuluşta, general Leclerc kuvvetlerine dahil kendi kuvvetlerinin payını ha(«
tırlatan general Bradley şunları sö$
1 emiştir:
« —Beş yıl önce, bugünkü şartlar dan pek az farklı şartlarla burada idim. Bugiin tekrar, fakat başka şortlarla geldiğime çok memnunum.»
Recep Peker Bayara dün cevap verdi
Peker, kendisinin 80 bin kişi tarafından yuhalandığını tekzip idiyor
Şehit tayfaların cenazeleri bugün öğleyin Liman hastahane-sinden alınarak Beyazıt camiine getirilecek ve öğle namazını müteakip merasimle Edirnekapıdakı şehitliğe defnedilecektir.
Nikaragua’daki hâdisede ağır surette yaralanan ve dün «Trabzon» vapuriyle gelen kamarot Kâmil Koştu; hâdiseyi bir muhar ririmize şu şekilde anlatmıştır:
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Eski Başbakan Recep Peker (Yazısı: 5 inej say fada )ı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Penbe
Fıkraya hikaye İle başlanması âdet değildir. Fakat hlkûye yazaoağım mevzuun biberi 8İbl olduğu için daya-
bu
namadıın... Yazıyorum!
«İkinci Mahmut dovrl rlcalin-don Vollefondl namllo moşhur, Kazaskor Vellddin Efondl zado E-mln ötendi muzipliği sovdiği İçin bir yaz ramazanında sofraya golon buzlu vlşno hoşafı İçin dâvotlıloro muhallebici kaşıkları vordlrmlş; kendisi do kepçe yavrusu bir kaşık almış, daldırır, İçer vo hor İçişte »Oh! Öldüm!» dermiş.
Davetlilerden biri dayanamamış: «Aman efendi hazrotlorl! demiş; şu kaşığı lütfotsonlz do blror koro do biz ölseki»
Sayın Başvekilimizin Bursadan avdet buyurdukları sırada bir gazeteye «Vatandaşların hopslnln ha yatlarından memnun olduklarını» söylemesi blzo bu hikayeyi hatırlatıl.
Muhterem kabine rolslııılz do no olur muhlllorlnl gül ponbo göstoron
gözlük
ULUNAY
gözlüğü biraz da blzlere Ihsan
yursalar da biz do hayatlarımı
memnun olsak.
Şemsettin beyefendiI Yağın Kilosu dokuz liradır. Arapların dediği gibi «Ve kıs aloyhll bovûku Allah'' bilir... No zamandanbcrl tenoke ılo
yağ alamaz olduk. Mahallo bakkalı alış vorişl yapıyoruz... İş: »ver bir kilo; ver yarım kltol» ya bindi. No zaman yağcı Ali beyden yng al-
sam adamcağız hallmlzo acıyor da bolll etmemek mİ istiyor? Nudırî,
Dalına boynu bükmüyor,
hatta gdz-
lorl doluyor: «Ah beyim ah... Kışa no yapacağız?» dlyo galiba şimdi-
don bizi
mlyoto
Anlaşılıyor kİ bu kış kornerde artık sıkacak
alıştırıyor, belimizdeki numara kal-
V
Sayın Başbakanımız! Vaki.il a-damlaria hayatı ölçmeyiniz. Onlar
etrafınızı alırlar... «Evet olond’.n,«
Münasiptir eUnJIm... No buyuru-
lur efondlml» d’/o tatlı tat.ı ko-
(Dovaını Sa. 8 SÜ. s do).
Umum Müdür dün gazetecilerle görüşürken
/YtUîtn 5 inci say]ada), (Yazısı 6 inci sayfada).
(Trabzon vapurunun dün İstanbul limanında aldırdığımız resmî 'Yazısı 5 İnci sayfada);
CUMA 5 aCustos Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmnniye Noı 17 Tsl adresli «YENİ SABAH» İteni Sabah En iyi para en iyi irat getiren paradır. En Bağlam irat ise Devim. Tahvillerinin getirdiği irattır. (11132)
1949 Telefon 1 20705—28188 12 inci Yıl, No. 3723 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş
İnönü son Ege seyahatinde Urla’da konuşurken .-.-.-r 1 (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Stalin'in dünya sulhu için teklifi
Stalin, bir vasıta ile Amerika9ya müracaat ederek 5 şart ileri sürmüş
Demeç bombardımanı
azın dünkü sakin gününde gazeteleri açan o-kuyucular kendilerini Halk Partisi mensuplarının ve 1-leri gelenlerinin bir demeç bombardımanı karşısında bulmuşlardır. Cumhurbaşkanı lnönün-den tutun da genel başkanvekili Hilmi Uran’a hattâ İçişleri Bakanı Erişlrgile kadar bütün ağızlar .demokratlara ve muhaliflere hücum ve taarruza geçmişlerdir. Meclisin tatil. Ankarada çoğu Bakanların İşlerinden uzak bulunduğu ve parti şeflerinin, sayfiyelerde ve deniz kenarlarında istirahatta bulundukları bir sırada bu beyanat ve nutuk çağnağının mânası nedir?
Söz »öy Uy enlerin her biri kendi durumunu, derdini dökmüş ve en ziyade ıztırap duyduğu bahis ve nokta üzerinde ısrar eylemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, artık doğrudan doğruya halkla temas arzusunu hayli ilerletmiştir. Evvelce halktan temsilcileri Dolma-bahçe sarayında veyahut Çanka-yada huzurlarına kabul ederek dinlerler veyahut seyahatlerinde vagonlarının penceresinden veya belediye balkonlarından hitaplarda bulunurlarken bu defa halk kahvelerine giderek ve aralarında oturmak suretile, tam demokratik bir safha göstermişlerdir.
Hisarönü peykelerinde İzmirlilerin bu kahve müşterilerile konuşurken demişlerdir ki: «Dert çok bunların hepsile birinci derecede müteessir olmak payı bana düşer, kusur çok, bunların hep tinin sebeplerine muhatap olan mes'uller vardır. Bunları toptan veya yüzde doksan beşini bana atacaklar da bulunacaktır.»
tuönünün bu İfade tarzı çok dikkati çekecek bir mahiyet taşıyor. Memleketin bütün dertlerinden birinci derecede Cumhur-reislnin müteessir olması tabiîdir. Her Türk, memleketin ızti-raplarmdan elem duyar. Cum-nurrelsl, zaruretile herkes kadar ve belki de fazla... Çünkii nihayet bu dertlerin birikme ve yığılmasında kendisinden bir sorumluluk hissesi vardır. Filhakika kusurlar İçin hepsinin muhatapları ve mes’ul makamları mevcut tur, diyorlar. Bu Anyasaya göre çok doğru bir ifadedir. Yâni İcraattan kabine mes’uldür. Kabine de Meclise karşı sorumludur. Amma bütün bunlar, herkes bilir ki sırf zailindir. Daha düne kadar —bugün de öyle olmadığı belü değil— Cunıhurreisi Millî Şef İdi. Bütün İktidar dizginleri ellerinde toplanmış idi. Faraza kömür istihsali az mıdır, derhal Eonguldağa giderler, mühendislerle, ilgililerle temaslar yaparlar ve bir takım kararlar alırlardı. Halbuki mes’ul İktisat Bakanı bu kararlan ancak tatbik liderdi. Normal bir idarede Cumhurbaşkanlarının hem sorumluluğu mahduttur 'hern de devlet hayatına müdahalesi maksuttur. İşte muhalefet partileri, hem demokratlar lıeın ftlillet Partisi mensuplan, dört yıldır hep bu tabiî neticenin tahakkukunu talep ediyorlar. Daha dün Bayar (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
İnönü’nün Menemen ve
foçada halka hitabesi
Nevyork: 4 (a.a.) (afp) — MU-letlerarosı bağımsız mecmua «Bir . leşmiş Milletler dünyası» Mareşal Stajlnin dışişleri bakan yardımcısı Gromyko vasıtaslyle itilaya banşı-m sağlamak İçin İleri sürdüğü beş şartı yayınlamaktadır. Bu şartlar şunlardır:
1 — Birleşik Amerika 11c Sovyet Rusyanm Potsdam ve Yal ta kon feranslanndaki anlaşmaları gere -ğince taahhütlerini tahakkuk ettir ineğe matuf bu iki memleket ara -sında bir andlaşma yapılmalıdır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. 2 do)
“Vatandaşlar hangi siyasî partiye mensup bulunursa bulunsun benim için ehemmiyeti yoktur. Benim için ehemmiyetli cihet, bu vatandaşların birbirlerine düşman olmamasıdır. Siyasî hayatın muhtelif safhalarında benim için en şiddetli sözleri en çok işitmiş olan bölgesiniz bunların benim ûzerimJe hiç bir tesiri yoktur,,
-] İzmir: 4 (Hususi) — Cumhurbaş kanı ismet İnönü, bu sabah ta be. raberinde Büyük Millet Meclisi baş kanı Şükrü Saraçoğlu, Bayındırlık Bakam, Şevket A dalan İle Manisa, İzmir, C.HJ». bölge müfettişi Sllrey va örgeevren, İzmir milletvekilleri, ikinci ordu, müfettişi orgeneral
Hakkı Âkoguz; generaller; vali belediye ve C.H.P. başkanlarlle basın mensuplan olduğu halde Menemen ve Foça’ya gitmek üzere saat 10.20 de otomobille İzmir’den ayni mışlardır.
İnönü, örnekköy’de kısa bir konuşma yaparak, vatandaşlar vo sİ-yasl partiler orasında düşmanlık
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 do)
D.P. İstanbul 11 Başkanı Avukat Esat Çağa
Demokrat Parti içişleri
Bakanına cevap veriyor
“Velîefendi at yarışları hâdisesinin mes’uliyeti muhalif partiye değil hükümete aittir.,,
Dun vilâyette Başbakanın riyaae- lym iidlî vo idari tahkikat hakkında tinde yapılan gizli toplantıda, ü. H. Adalet vo içişleri Bakanlarından go-P. için pek büyük bir ehemmiyet niş izahat aldığı tahmin odilmokta-taşıyon, Veliefondi çayırı hâdiseleri dir. nin üzerinde durulduğu ve Giinolte- l
(Devamı 8a. s 8Ü. e da)
D. P. Genel Kurulu bugün toplanıyor
Mareşale ameliyat yapıldı
Bazı demokratlar, İnönü’nün son seyahat ini bir parti propagandası mahiyetinde görüyorlar
İzmir 4 (Telefonla) — Demok-1 kadar muhafaza etmekte olduğu rat Partinin büyük kongresinden pssîf tczkcdcrck
beri iç politika gelişmelerini aza- aktif vaziyete ”*geçmeğe° karar mi dikkat ve hassasiyetle takip vermiş bulunmaktadır. Bu karneden D.P. genel kurulu, bugüne i (Dovnmı 8a. 6 Sü. 7 do)
!U pasif vaziyeti artık terkederele ı- aktif vaziyete geçmeğe karar
Trabzon vapuru dün geldi
I A. Menderes : Nihat Erim’e ! cevap veriyor ı “Gizli toplantılarda hangi valilerin bulunduğunu Erim ifşa etsin, biz de
I komutanlan bildirelim,,
İzmir: 4 (Telefonla) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Cumhuriyet Halk Partili gazetecilere verdiği bir demeçte Demokrat Parti gonol başkanın» hitap ederek:
«— Bayar medenî vo dürüst bir adamsa hangi komutanın hangi gizli toplantıda bulunduğunu açıkça söylesin» şeklindo bı
Bugün şehrimi itnhya
milletvekili Adna ziya-
(Dovamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Çakmağın sağlık durumu hakkında Millet Partisinin tebliği
Millet Partisi İstanbul Vilâyet Müteşebbis Heyeti tarafından Mareşal Çakmak’ın sağlık durumu haklımda şu tebliğ neşredilmiştir: l
Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhî durumu hakkında tedavi edilmakta olduğu Teşvikiye Sağlıkevl baştabipliğinden alınan malûmat aşağıdadır:
1 — Hastalık, evvelce geçirmiş olduğu zatürree ile ilgili değildir.
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 5 do)
İ Yeni tarihi
( tefrikamız
HAZRET-I
OSMAN
Büyük bir alâka toplıyan «Hazretı Ömer» esorındon sonra, Yeni Sabah, İslâm tarihinin on hnrarotll devirlerinden biri olan Hazrotl Osman dovrl-nl yaşatan fevkalâde nofls bir •sorln Lofrlkasına pok yakında başlıyor.
| Amerikan
| Kurmay ' heyeti Pariste
ö Amiral Bıadlcy’in | manalı beyanatı
Paris: 4 (A.A.) «Afp.» — Birleşik Amerikanın Üç genelkurmay bu» kanı Orly hava alanında, Birleşik! Amerika Paris elçisi, elçilik ataşemi litorleri vo elçilik mensuplan tarafın dan karşılanmışlardır. Fransa arlın» kendilerini Fransa kam ordusu gc-
elkurmay başkanı general Rev
Başbakanın dünkü gizli toplantısı
Denjnma genelkurmay başkanı Amir rai Lemonnior, hav» kuvvetleri genelkurmay başkanı general Leclıore»
karşılamıştır.
Uçaktan inen Birleşik Amerika k»‘
ra ordusu genelkurmay
başkam ge-
Toplantıya şehrimizdeki Bakanlarda iştirak etti,
Başbakan gazetecilere bir şey söylemedi
Evvelki akşam Bursa seyaha-1 bir toplantı daha yapmıştır. Saat tinden şehrimize dönen Başbakan 16’dan 17,30’a kadar devam eden Şemsettin Günaltay, dün öğleden I bu toplantıda, Dışişleri Bakanı sonra Vilâyette mühim ve gizli 1 (Devamı Sa. s Sü. 8 da)
Cenazeler diln Trabzon vapurundan İndirilirken. .(
Millî Eğitim Bakanı dün geldi
Maarif Şurasında konuşulacak mes’eleleri ani attı
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün aabah Ankaradnu gelmiş ve gazetecilere şunları söylemiştir:
«— İBtanbulda bir müddet kalarak Üniversite vo Millî Eğilim teşkilâtında tetkik ve temaslar
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 do)
Kastamonu şilebi tayfasından şehit olanların cenazesi geldi
«Kastamonu» şilebimiz Nikaragua’nın Porto Gabesas limanında iken mahalli askerler tarafından öldürülen Uç tayfanın cenazeleri dün saat 12’de «Trabzon» gemisiyle şehrimizo gelmiş vo Liman hastahanesinc kaldırıl-
Atatürk’ün hemşiresi Celal Bayarın evmde tamir: d (Telefonla) — Bir lcaç gündunbori şelırimizdo bulunun Ala-türkün lnzltıırdeşi Bayan Makbule Çcşmoyo giderek Bayarın misafiri ol muştur.
Tekel U. Müdürü dün izahat verdi
neral Brndley:
(— Parise geldiğime çok memnunum» demiştir. Burada, AtlantiİE paktı çerçevesi içinde Avrupaya uygun askerî teşkilâtın kurulması lâzım geldiğini.görüşeceği» vo bu husustaki görüşmelerimizi etraflı anlın
Parisin kurtuluşunu ve bu kurtuluşta, general Leclerc kuvvetlerine dahil kendi kuvvetlerinin payını ha(«
tırlatan general Bradley şunları sö$
1 emiştir:
« —Beş yıl önce, bugünkü şartlar dan pek az farklı şartlarla burada idim. Bugiin tekrar, fakat başka şortlarla geldiğime çok memnunum.»
Recep Peker Bayara dün cevap verdi
Peker, kendisinin 80 bin kişi tarafından yuhalandığını tekzip idiyor
Şehit tayfaların cenazeleri bugün öğleyin Liman hastahane-sinden alınarak Beyazıt camiine getirilecek ve öğle namazını müteakip merasimle Edirnekapıdakı şehitliğe defnedilecektir.
Nikaragua’daki hâdisede ağır surette yaralanan ve dün «Trabzon» vapuriyle gelen kamarot Kâmil Koştu; hâdiseyi bir muhar ririmize şu şekilde anlatmıştır:
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Eski Başbakan Recep Peker (Yazısı: 5 inej say fada )ı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Penbe
Fıkraya hikaye İle başlanması âdet değildir. Fakat hlkûye yazaoağım mevzuun biberi 8İbl olduğu için daya-
bu
namadıın... Yazıyorum!
«İkinci Mahmut dovrl rlcalin-don Vollefondl namllo moşhur, Kazaskor Vellddin Efondl zado E-mln ötendi muzipliği sovdiği İçin bir yaz ramazanında sofraya golon buzlu vlşno hoşafı İçin dâvotlıloro muhallebici kaşıkları vordlrmlş; kendisi do kepçe yavrusu bir kaşık almış, daldırır, İçer vo hor İçişte »Oh! Öldüm!» dermiş.
Davetlilerden biri dayanamamış: «Aman efendi hazrotlorl! demiş; şu kaşığı lütfotsonlz do blror koro do biz ölseki»
Sayın Başvekilimizin Bursadan avdet buyurdukları sırada bir gazeteye «Vatandaşların hopslnln ha yatlarından memnun olduklarını» söylemesi blzo bu hikayeyi hatırlatıl.
Muhterem kabine rolslııılz do no olur muhlllorlnl gül ponbo göstoron
gözlük
ULUNAY
gözlüğü biraz da blzlere Ihsan
yursalar da biz do hayatlarımı
memnun olsak.
Şemsettin beyefendiI Yağın Kilosu dokuz liradır. Arapların dediği gibi «Ve kıs aloyhll bovûku Allah'' bilir... No zamandanbcrl tenoke ılo
yağ alamaz olduk. Mahallo bakkalı alış vorişl yapıyoruz... İş: »ver bir kilo; ver yarım kltol» ya bindi. No zaman yağcı Ali beyden yng al-
sam adamcağız hallmlzo acıyor da bolll etmemek mİ istiyor? Nudırî,
Dalına boynu bükmüyor,
hatta gdz-
lorl doluyor: «Ah beyim ah... Kışa no yapacağız?» dlyo galiba şimdi-
don bizi
mlyoto
Anlaşılıyor kİ bu kış kornerde artık sıkacak
alıştırıyor, belimizdeki numara kal-
V
Sayın Başbakanımız! Vaki.il a-damlaria hayatı ölçmeyiniz. Onlar
etrafınızı alırlar... «Evet olond’.n,«
Münasiptir eUnJIm... No buyuru-
lur efondlml» d’/o tatlı tat.ı ko-
(Dovaını Sa. 8 SÜ. s do).
Umum Müdür dün gazetecilerle görüşürken
/YtUîtn 5 inci say]ada), (Yazısı 6 inci sayfada).
(Trabzon vapurunun dün İstanbul limanında aldırdığımız resmî 'Yazısı 5 İnci sayfada);
CUMA 5 aCustos Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmnniye Noı 17 Tsl adresli «YENİ SABAH» İteni Sabah En iyi para en iyi irat getiren paradır. En Bağlam irat ise Devim. Tahvillerinin getirdiği irattır. (11132)
1949 Telefon 1 20705—28188 12 inci Yıl, No. 3723 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş
İnönü son Ege seyahatinde Urla’da konuşurken .-.-.-r 1 (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Stalin'in dünya sulhu için teklifi
Stalin, bir vasıta ile Amerika9ya müracaat ederek 5 şart ileri sürmüş
Demeç bombardımanı
azın dünkü sakin gününde gazeteleri açan o-kuyucular kendilerini Halk Partisi mensuplarının ve 1-leri gelenlerinin bir demeç bombardımanı karşısında bulmuşlardır. Cumhurbaşkanı lnönün-den tutun da genel başkanvekili Hilmi Uran’a hattâ İçişleri Bakanı Erişlrgile kadar bütün ağızlar .demokratlara ve muhaliflere hücum ve taarruza geçmişlerdir. Meclisin tatil. Ankarada çoğu Bakanların İşlerinden uzak bulunduğu ve parti şeflerinin, sayfiyelerde ve deniz kenarlarında istirahatta bulundukları bir sırada bu beyanat ve nutuk çağnağının mânası nedir?
Söz »öy Uy enlerin her biri kendi durumunu, derdini dökmüş ve en ziyade ıztırap duyduğu bahis ve nokta üzerinde ısrar eylemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, artık doğrudan doğruya halkla temas arzusunu hayli ilerletmiştir. Evvelce halktan temsilcileri Dolma-bahçe sarayında veyahut Çanka-yada huzurlarına kabul ederek dinlerler veyahut seyahatlerinde vagonlarının penceresinden veya belediye balkonlarından hitaplarda bulunurlarken bu defa halk kahvelerine giderek ve aralarında oturmak suretile, tam demokratik bir safha göstermişlerdir.
Hisarönü peykelerinde İzmirlilerin bu kahve müşterilerile konuşurken demişlerdir ki: «Dert çok bunların hepsile birinci derecede müteessir olmak payı bana düşer, kusur çok, bunların hep tinin sebeplerine muhatap olan mes'uller vardır. Bunları toptan veya yüzde doksan beşini bana atacaklar da bulunacaktır.»
tuönünün bu İfade tarzı çok dikkati çekecek bir mahiyet taşıyor. Memleketin bütün dertlerinden birinci derecede Cumhur-reislnin müteessir olması tabiîdir. Her Türk, memleketin ızti-raplarmdan elem duyar. Cum-nurrelsl, zaruretile herkes kadar ve belki de fazla... Çünkii nihayet bu dertlerin birikme ve yığılmasında kendisinden bir sorumluluk hissesi vardır. Filhakika kusurlar İçin hepsinin muhatapları ve mes’ul makamları mevcut tur, diyorlar. Bu Anyasaya göre çok doğru bir ifadedir. Yâni İcraattan kabine mes’uldür. Kabine de Meclise karşı sorumludur. Amma bütün bunlar, herkes bilir ki sırf zailindir. Daha düne kadar —bugün de öyle olmadığı belü değil— Cunıhurreisi Millî Şef İdi. Bütün İktidar dizginleri ellerinde toplanmış idi. Faraza kömür istihsali az mıdır, derhal Eonguldağa giderler, mühendislerle, ilgililerle temaslar yaparlar ve bir takım kararlar alırlardı. Halbuki mes’ul İktisat Bakanı bu kararlan ancak tatbik liderdi. Normal bir idarede Cumhurbaşkanlarının hem sorumluluğu mahduttur 'hern de devlet hayatına müdahalesi maksuttur. İşte muhalefet partileri, hem demokratlar lıeın ftlillet Partisi mensuplan, dört yıldır hep bu tabiî neticenin tahakkukunu talep ediyorlar. Daha dün Bayar (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
İnönü’nün Menemen ve
foçada halka hitabesi
Nevyork: 4 (a.a.) (afp) — MU-letlerarosı bağımsız mecmua «Bir . leşmiş Milletler dünyası» Mareşal Stajlnin dışişleri bakan yardımcısı Gromyko vasıtaslyle itilaya banşı-m sağlamak İçin İleri sürdüğü beş şartı yayınlamaktadır. Bu şartlar şunlardır:
1 — Birleşik Amerika 11c Sovyet Rusyanm Potsdam ve Yal ta kon feranslanndaki anlaşmaları gere -ğince taahhütlerini tahakkuk ettir ineğe matuf bu iki memleket ara -sında bir andlaşma yapılmalıdır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. 2 do)
“Vatandaşlar hangi siyasî partiye mensup bulunursa bulunsun benim için ehemmiyeti yoktur. Benim için ehemmiyetli cihet, bu vatandaşların birbirlerine düşman olmamasıdır. Siyasî hayatın muhtelif safhalarında benim için en şiddetli sözleri en çok işitmiş olan bölgesiniz bunların benim ûzerimJe hiç bir tesiri yoktur,,
-] İzmir: 4 (Hususi) — Cumhurbaş kanı ismet İnönü, bu sabah ta be. raberinde Büyük Millet Meclisi baş kanı Şükrü Saraçoğlu, Bayındırlık Bakam, Şevket A dalan İle Manisa, İzmir, C.HJ». bölge müfettişi Sllrey va örgeevren, İzmir milletvekilleri, ikinci ordu, müfettişi orgeneral
Hakkı Âkoguz; generaller; vali belediye ve C.H.P. başkanlarlle basın mensuplan olduğu halde Menemen ve Foça’ya gitmek üzere saat 10.20 de otomobille İzmir’den ayni mışlardır.
İnönü, örnekköy’de kısa bir konuşma yaparak, vatandaşlar vo sİ-yasl partiler orasında düşmanlık
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 do)
D.P. İstanbul 11 Başkanı Avukat Esat Çağa
Demokrat Parti içişleri
Bakanına cevap veriyor
“Velîefendi at yarışları hâdisesinin mes’uliyeti muhalif partiye değil hükümete aittir.,,
Dun vilâyette Başbakanın riyaae- lym iidlî vo idari tahkikat hakkında tinde yapılan gizli toplantıda, ü. H. Adalet vo içişleri Bakanlarından go-P. için pek büyük bir ehemmiyet niş izahat aldığı tahmin odilmokta-taşıyon, Veliefondi çayırı hâdiseleri dir. nin üzerinde durulduğu ve Giinolte- l
(Devamı 8a. s 8Ü. e da)
D. P. Genel Kurulu bugün toplanıyor
Mareşale ameliyat yapıldı
Bazı demokratlar, İnönü’nün son seyahat ini bir parti propagandası mahiyetinde görüyorlar
İzmir 4 (Telefonla) — Demok-1 kadar muhafaza etmekte olduğu rat Partinin büyük kongresinden pssîf tczkcdcrck
beri iç politika gelişmelerini aza- aktif vaziyete ”*geçmeğe° karar mi dikkat ve hassasiyetle takip vermiş bulunmaktadır. Bu karneden D.P. genel kurulu, bugüne i (Dovnmı 8a. 6 Sü. 7 do)
!U pasif vaziyeti artık terkederele ı- aktif vaziyete geçmeğe karar
Trabzon vapuru dün geldi
I A. Menderes : Nihat Erim’e ! cevap veriyor ı “Gizli toplantılarda hangi valilerin bulunduğunu Erim ifşa etsin, biz de
I komutanlan bildirelim,,
İzmir: 4 (Telefonla) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Cumhuriyet Halk Partili gazetecilere verdiği bir demeçte Demokrat Parti gonol başkanın» hitap ederek:
«— Bayar medenî vo dürüst bir adamsa hangi komutanın hangi gizli toplantıda bulunduğunu açıkça söylesin» şeklindo bı
Bugün şehrimi itnhya
milletvekili Adna ziya-
(Dovamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Çakmağın sağlık durumu hakkında Millet Partisinin tebliği
Millet Partisi İstanbul Vilâyet Müteşebbis Heyeti tarafından Mareşal Çakmak’ın sağlık durumu haklımda şu tebliğ neşredilmiştir: l
Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhî durumu hakkında tedavi edilmakta olduğu Teşvikiye Sağlıkevl baştabipliğinden alınan malûmat aşağıdadır:
1 — Hastalık, evvelce geçirmiş olduğu zatürree ile ilgili değildir.
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 5 do)
İ Yeni tarihi
( tefrikamız
HAZRET-I
OSMAN
Büyük bir alâka toplıyan «Hazretı Ömer» esorındon sonra, Yeni Sabah, İslâm tarihinin on hnrarotll devirlerinden biri olan Hazrotl Osman dovrl-nl yaşatan fevkalâde nofls bir •sorln Lofrlkasına pok yakında başlıyor.
| Amerikan
| Kurmay ' heyeti Pariste
ö Amiral Bıadlcy’in | manalı beyanatı
Paris: 4 (A.A.) «Afp.» — Birleşik Amerikanın Üç genelkurmay bu» kanı Orly hava alanında, Birleşik! Amerika Paris elçisi, elçilik ataşemi litorleri vo elçilik mensuplan tarafın dan karşılanmışlardır. Fransa arlın» kendilerini Fransa kam ordusu gc-
elkurmay başkanı general Rev
Başbakanın dünkü gizli toplantısı
Denjnma genelkurmay başkanı Amir rai Lemonnior, hav» kuvvetleri genelkurmay başkanı general Leclıore»
karşılamıştır.
Uçaktan inen Birleşik Amerika k»‘
ra ordusu genelkurmay
başkam ge-
Toplantıya şehrimizdeki Bakanlarda iştirak etti,
Başbakan gazetecilere bir şey söylemedi
Evvelki akşam Bursa seyaha-1 bir toplantı daha yapmıştır. Saat tinden şehrimize dönen Başbakan 16’dan 17,30’a kadar devam eden Şemsettin Günaltay, dün öğleden I bu toplantıda, Dışişleri Bakanı sonra Vilâyette mühim ve gizli 1 (Devamı Sa. s Sü. 8 da)
Cenazeler diln Trabzon vapurundan İndirilirken. .(
Millî Eğitim Bakanı dün geldi
Maarif Şurasında konuşulacak mes’eleleri ani attı
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün aabah Ankaradnu gelmiş ve gazetecilere şunları söylemiştir:
«— İBtanbulda bir müddet kalarak Üniversite vo Millî Eğilim teşkilâtında tetkik ve temaslar
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 do)
Kastamonu şilebi tayfasından şehit olanların cenazesi geldi
«Kastamonu» şilebimiz Nikaragua’nın Porto Gabesas limanında iken mahalli askerler tarafından öldürülen Uç tayfanın cenazeleri dün saat 12’de «Trabzon» gemisiyle şehrimizo gelmiş vo Liman hastahanesinc kaldırıl-
Atatürk’ün hemşiresi Celal Bayarın evmde tamir: d (Telefonla) — Bir lcaç gündunbori şelırimizdo bulunun Ala-türkün lnzltıırdeşi Bayan Makbule Çcşmoyo giderek Bayarın misafiri ol muştur.
Tekel U. Müdürü dün izahat verdi
neral Brndley:
(— Parise geldiğime çok memnunum» demiştir. Burada, AtlantiİE paktı çerçevesi içinde Avrupaya uygun askerî teşkilâtın kurulması lâzım geldiğini.görüşeceği» vo bu husustaki görüşmelerimizi etraflı anlın
Parisin kurtuluşunu ve bu kurtuluşta, general Leclerc kuvvetlerine dahil kendi kuvvetlerinin payını ha(«
tırlatan general Bradley şunları sö$
1 emiştir:
« —Beş yıl önce, bugünkü şartlar dan pek az farklı şartlarla burada idim. Bugiin tekrar, fakat başka şortlarla geldiğime çok memnunum.»
Recep Peker Bayara dün cevap verdi
Peker, kendisinin 80 bin kişi tarafından yuhalandığını tekzip idiyor
Şehit tayfaların cenazeleri bugün öğleyin Liman hastahane-sinden alınarak Beyazıt camiine getirilecek ve öğle namazını müteakip merasimle Edirnekapıdakı şehitliğe defnedilecektir.
Nikaragua’daki hâdisede ağır surette yaralanan ve dün «Trabzon» vapuriyle gelen kamarot Kâmil Koştu; hâdiseyi bir muhar ririmize şu şekilde anlatmıştır:
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Eski Başbakan Recep Peker (Yazısı: 5 inej say fada )ı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Penbe
Fıkraya hikaye İle başlanması âdet değildir. Fakat hlkûye yazaoağım mevzuun biberi 8İbl olduğu için daya-
bu
namadıın... Yazıyorum!
«İkinci Mahmut dovrl rlcalin-don Vollefondl namllo moşhur, Kazaskor Vellddin Efondl zado E-mln ötendi muzipliği sovdiği İçin bir yaz ramazanında sofraya golon buzlu vlşno hoşafı İçin dâvotlıloro muhallebici kaşıkları vordlrmlş; kendisi do kepçe yavrusu bir kaşık almış, daldırır, İçer vo hor İçişte »Oh! Öldüm!» dermiş.
Davetlilerden biri dayanamamış: «Aman efendi hazrotlorl! demiş; şu kaşığı lütfotsonlz do blror koro do biz ölseki»
Sayın Başvekilimizin Bursadan avdet buyurdukları sırada bir gazeteye «Vatandaşların hopslnln ha yatlarından memnun olduklarını» söylemesi blzo bu hikayeyi hatırlatıl.
Muhterem kabine rolslııılz do no olur muhlllorlnl gül ponbo göstoron
gözlük
ULUNAY
gözlüğü biraz da blzlere Ihsan
yursalar da biz do hayatlarımı
memnun olsak.
Şemsettin beyefendiI Yağın Kilosu dokuz liradır. Arapların dediği gibi «Ve kıs aloyhll bovûku Allah'' bilir... No zamandanbcrl tenoke ılo
yağ alamaz olduk. Mahallo bakkalı alış vorişl yapıyoruz... İş: »ver bir kilo; ver yarım kltol» ya bindi. No zaman yağcı Ali beyden yng al-
sam adamcağız hallmlzo acıyor da bolll etmemek mİ istiyor? Nudırî,
Dalına boynu bükmüyor,
hatta gdz-
lorl doluyor: «Ah beyim ah... Kışa no yapacağız?» dlyo galiba şimdi-
don bizi
mlyoto
Anlaşılıyor kİ bu kış kornerde artık sıkacak
alıştırıyor, belimizdeki numara kal-
V
Sayın Başbakanımız! Vaki.il a-damlaria hayatı ölçmeyiniz. Onlar
etrafınızı alırlar... «Evet olond’.n,«
Münasiptir eUnJIm... No buyuru-
lur efondlml» d’/o tatlı tat.ı ko-
(Dovaını Sa. 8 SÜ. s do).
Umum Müdür dün gazetecilerle görüşürken
/YtUîtn 5 inci say]ada), (Yazısı 6 inci sayfada).
(Trabzon vapurunun dün İstanbul limanında aldırdığımız resmî 'Yazısı 5 İnci sayfada);
CUMA 5 aCustos Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmnniye Noı 17 Tsl adresli «YENİ SABAH» İteni Sabah En iyi para en iyi irat getiren paradır. En Bağlam irat ise Devim. Tahvillerinin getirdiği irattır. (11132)
1949 Telefon 1 20705—28188 12 inci Yıl, No. 3723 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş
İnönü son Ege seyahatinde Urla’da konuşurken .-.-.-r 1 (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Stalin'in dünya sulhu için teklifi
Stalin, bir vasıta ile Amerika9ya müracaat ederek 5 şart ileri sürmüş
Demeç bombardımanı
azın dünkü sakin gününde gazeteleri açan o-kuyucular kendilerini Halk Partisi mensuplarının ve 1-leri gelenlerinin bir demeç bombardımanı karşısında bulmuşlardır. Cumhurbaşkanı lnönün-den tutun da genel başkanvekili Hilmi Uran’a hattâ İçişleri Bakanı Erişlrgile kadar bütün ağızlar .demokratlara ve muhaliflere hücum ve taarruza geçmişlerdir. Meclisin tatil. Ankarada çoğu Bakanların İşlerinden uzak bulunduğu ve parti şeflerinin, sayfiyelerde ve deniz kenarlarında istirahatta bulundukları bir sırada bu beyanat ve nutuk çağnağının mânası nedir?
Söz »öy Uy enlerin her biri kendi durumunu, derdini dökmüş ve en ziyade ıztırap duyduğu bahis ve nokta üzerinde ısrar eylemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, artık doğrudan doğruya halkla temas arzusunu hayli ilerletmiştir. Evvelce halktan temsilcileri Dolma-bahçe sarayında veyahut Çanka-yada huzurlarına kabul ederek dinlerler veyahut seyahatlerinde vagonlarının penceresinden veya belediye balkonlarından hitaplarda bulunurlarken bu defa halk kahvelerine giderek ve aralarında oturmak suretile, tam demokratik bir safha göstermişlerdir.
Hisarönü peykelerinde İzmirlilerin bu kahve müşterilerile konuşurken demişlerdir ki: «Dert çok bunların hepsile birinci derecede müteessir olmak payı bana düşer, kusur çok, bunların hep tinin sebeplerine muhatap olan mes'uller vardır. Bunları toptan veya yüzde doksan beşini bana atacaklar da bulunacaktır.»
tuönünün bu İfade tarzı çok dikkati çekecek bir mahiyet taşıyor. Memleketin bütün dertlerinden birinci derecede Cumhur-reislnin müteessir olması tabiîdir. Her Türk, memleketin ızti-raplarmdan elem duyar. Cum-nurrelsl, zaruretile herkes kadar ve belki de fazla... Çünkii nihayet bu dertlerin birikme ve yığılmasında kendisinden bir sorumluluk hissesi vardır. Filhakika kusurlar İçin hepsinin muhatapları ve mes’ul makamları mevcut tur, diyorlar. Bu Anyasaya göre çok doğru bir ifadedir. Yâni İcraattan kabine mes’uldür. Kabine de Meclise karşı sorumludur. Amma bütün bunlar, herkes bilir ki sırf zailindir. Daha düne kadar —bugün de öyle olmadığı belü değil— Cunıhurreisi Millî Şef İdi. Bütün İktidar dizginleri ellerinde toplanmış idi. Faraza kömür istihsali az mıdır, derhal Eonguldağa giderler, mühendislerle, ilgililerle temaslar yaparlar ve bir takım kararlar alırlardı. Halbuki mes’ul İktisat Bakanı bu kararlan ancak tatbik liderdi. Normal bir idarede Cumhurbaşkanlarının hem sorumluluğu mahduttur 'hern de devlet hayatına müdahalesi maksuttur. İşte muhalefet partileri, hem demokratlar lıeın ftlillet Partisi mensuplan, dört yıldır hep bu tabiî neticenin tahakkukunu talep ediyorlar. Daha dün Bayar (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
İnönü’nün Menemen ve
foçada halka hitabesi
Nevyork: 4 (a.a.) (afp) — MU-letlerarosı bağımsız mecmua «Bir . leşmiş Milletler dünyası» Mareşal Stajlnin dışişleri bakan yardımcısı Gromyko vasıtaslyle itilaya banşı-m sağlamak İçin İleri sürdüğü beş şartı yayınlamaktadır. Bu şartlar şunlardır:
1 — Birleşik Amerika 11c Sovyet Rusyanm Potsdam ve Yal ta kon feranslanndaki anlaşmaları gere -ğince taahhütlerini tahakkuk ettir ineğe matuf bu iki memleket ara -sında bir andlaşma yapılmalıdır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. 2 do)
“Vatandaşlar hangi siyasî partiye mensup bulunursa bulunsun benim için ehemmiyeti yoktur. Benim için ehemmiyetli cihet, bu vatandaşların birbirlerine düşman olmamasıdır. Siyasî hayatın muhtelif safhalarında benim için en şiddetli sözleri en çok işitmiş olan bölgesiniz bunların benim ûzerimJe hiç bir tesiri yoktur,,
-] İzmir: 4 (Hususi) — Cumhurbaş kanı ismet İnönü, bu sabah ta be. raberinde Büyük Millet Meclisi baş kanı Şükrü Saraçoğlu, Bayındırlık Bakam, Şevket A dalan İle Manisa, İzmir, C.HJ». bölge müfettişi Sllrey va örgeevren, İzmir milletvekilleri, ikinci ordu, müfettişi orgeneral
Hakkı Âkoguz; generaller; vali belediye ve C.H.P. başkanlarlle basın mensuplan olduğu halde Menemen ve Foça’ya gitmek üzere saat 10.20 de otomobille İzmir’den ayni mışlardır.
İnönü, örnekköy’de kısa bir konuşma yaparak, vatandaşlar vo sİ-yasl partiler orasında düşmanlık
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 do)
D.P. İstanbul 11 Başkanı Avukat Esat Çağa
Demokrat Parti içişleri
Bakanına cevap veriyor
“Velîefendi at yarışları hâdisesinin mes’uliyeti muhalif partiye değil hükümete aittir.,,
Dun vilâyette Başbakanın riyaae- lym iidlî vo idari tahkikat hakkında tinde yapılan gizli toplantıda, ü. H. Adalet vo içişleri Bakanlarından go-P. için pek büyük bir ehemmiyet niş izahat aldığı tahmin odilmokta-taşıyon, Veliefondi çayırı hâdiseleri dir. nin üzerinde durulduğu ve Giinolte- l
(Devamı 8a. s 8Ü. e da)
D. P. Genel Kurulu bugün toplanıyor
Mareşale ameliyat yapıldı
Bazı demokratlar, İnönü’nün son seyahat ini bir parti propagandası mahiyetinde görüyorlar
İzmir 4 (Telefonla) — Demok-1 kadar muhafaza etmekte olduğu rat Partinin büyük kongresinden pssîf tczkcdcrck
beri iç politika gelişmelerini aza- aktif vaziyete ”*geçmeğe° karar mi dikkat ve hassasiyetle takip vermiş bulunmaktadır. Bu karneden D.P. genel kurulu, bugüne i (Dovnmı 8a. 6 Sü. 7 do)
!U pasif vaziyeti artık terkederele ı- aktif vaziyete geçmeğe karar
Trabzon vapuru dün geldi
I A. Menderes : Nihat Erim’e ! cevap veriyor ı “Gizli toplantılarda hangi valilerin bulunduğunu Erim ifşa etsin, biz de
I komutanlan bildirelim,,
İzmir: 4 (Telefonla) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Cumhuriyet Halk Partili gazetecilere verdiği bir demeçte Demokrat Parti gonol başkanın» hitap ederek:
«— Bayar medenî vo dürüst bir adamsa hangi komutanın hangi gizli toplantıda bulunduğunu açıkça söylesin» şeklindo bı
Bugün şehrimi itnhya
milletvekili Adna ziya-
(Dovamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Çakmağın sağlık durumu hakkında Millet Partisinin tebliği
Millet Partisi İstanbul Vilâyet Müteşebbis Heyeti tarafından Mareşal Çakmak’ın sağlık durumu haklımda şu tebliğ neşredilmiştir: l
Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhî durumu hakkında tedavi edilmakta olduğu Teşvikiye Sağlıkevl baştabipliğinden alınan malûmat aşağıdadır:
1 — Hastalık, evvelce geçirmiş olduğu zatürree ile ilgili değildir.
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 5 do)
İ Yeni tarihi
( tefrikamız
HAZRET-I
OSMAN
Büyük bir alâka toplıyan «Hazretı Ömer» esorındon sonra, Yeni Sabah, İslâm tarihinin on hnrarotll devirlerinden biri olan Hazrotl Osman dovrl-nl yaşatan fevkalâde nofls bir •sorln Lofrlkasına pok yakında başlıyor.
| Amerikan
| Kurmay ' heyeti Pariste
ö Amiral Bıadlcy’in | manalı beyanatı
Paris: 4 (A.A.) «Afp.» — Birleşik Amerikanın Üç genelkurmay bu» kanı Orly hava alanında, Birleşik! Amerika Paris elçisi, elçilik ataşemi litorleri vo elçilik mensuplan tarafın dan karşılanmışlardır. Fransa arlın» kendilerini Fransa kam ordusu gc-
elkurmay başkanı general Rev
Başbakanın dünkü gizli toplantısı
Denjnma genelkurmay başkanı Amir rai Lemonnior, hav» kuvvetleri genelkurmay başkanı general Leclıore»
karşılamıştır.
Uçaktan inen Birleşik Amerika k»‘
ra ordusu genelkurmay
başkam ge-
Toplantıya şehrimizdeki Bakanlarda iştirak etti,
Başbakan gazetecilere bir şey söylemedi
Evvelki akşam Bursa seyaha-1 bir toplantı daha yapmıştır. Saat tinden şehrimize dönen Başbakan 16’dan 17,30’a kadar devam eden Şemsettin Günaltay, dün öğleden I bu toplantıda, Dışişleri Bakanı sonra Vilâyette mühim ve gizli 1 (Devamı Sa. s Sü. 8 da)
Cenazeler diln Trabzon vapurundan İndirilirken. .(
Millî Eğitim Bakanı dün geldi
Maarif Şurasında konuşulacak mes’eleleri ani attı
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün aabah Ankaradnu gelmiş ve gazetecilere şunları söylemiştir:
«— İBtanbulda bir müddet kalarak Üniversite vo Millî Eğilim teşkilâtında tetkik ve temaslar
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 do)
Kastamonu şilebi tayfasından şehit olanların cenazesi geldi
«Kastamonu» şilebimiz Nikaragua’nın Porto Gabesas limanında iken mahalli askerler tarafından öldürülen Uç tayfanın cenazeleri dün saat 12’de «Trabzon» gemisiyle şehrimizo gelmiş vo Liman hastahanesinc kaldırıl-
Atatürk’ün hemşiresi Celal Bayarın evmde tamir: d (Telefonla) — Bir lcaç gündunbori şelırimizdo bulunun Ala-türkün lnzltıırdeşi Bayan Makbule Çcşmoyo giderek Bayarın misafiri ol muştur.
Tekel U. Müdürü dün izahat verdi
neral Brndley:
(— Parise geldiğime çok memnunum» demiştir. Burada, AtlantiİE paktı çerçevesi içinde Avrupaya uygun askerî teşkilâtın kurulması lâzım geldiğini.görüşeceği» vo bu husustaki görüşmelerimizi etraflı anlın
Parisin kurtuluşunu ve bu kurtuluşta, general Leclerc kuvvetlerine dahil kendi kuvvetlerinin payını ha(«
tırlatan general Bradley şunları sö$
1 emiştir:
« —Beş yıl önce, bugünkü şartlar dan pek az farklı şartlarla burada idim. Bugiin tekrar, fakat başka şortlarla geldiğime çok memnunum.»
Recep Peker Bayara dün cevap verdi
Peker, kendisinin 80 bin kişi tarafından yuhalandığını tekzip idiyor
Şehit tayfaların cenazeleri bugün öğleyin Liman hastahane-sinden alınarak Beyazıt camiine getirilecek ve öğle namazını müteakip merasimle Edirnekapıdakı şehitliğe defnedilecektir.
Nikaragua’daki hâdisede ağır surette yaralanan ve dün «Trabzon» vapuriyle gelen kamarot Kâmil Koştu; hâdiseyi bir muhar ririmize şu şekilde anlatmıştır:
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Eski Başbakan Recep Peker (Yazısı: 5 inej say fada )ı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Penbe
Fıkraya hikaye İle başlanması âdet değildir. Fakat hlkûye yazaoağım mevzuun biberi 8İbl olduğu için daya-
bu
namadıın... Yazıyorum!
«İkinci Mahmut dovrl rlcalin-don Vollefondl namllo moşhur, Kazaskor Vellddin Efondl zado E-mln ötendi muzipliği sovdiği İçin bir yaz ramazanında sofraya golon buzlu vlşno hoşafı İçin dâvotlıloro muhallebici kaşıkları vordlrmlş; kendisi do kepçe yavrusu bir kaşık almış, daldırır, İçer vo hor İçişte »Oh! Öldüm!» dermiş.
Davetlilerden biri dayanamamış: «Aman efendi hazrotlorl! demiş; şu kaşığı lütfotsonlz do blror koro do biz ölseki»
Sayın Başvekilimizin Bursadan avdet buyurdukları sırada bir gazeteye «Vatandaşların hopslnln ha yatlarından memnun olduklarını» söylemesi blzo bu hikayeyi hatırlatıl.
Muhterem kabine rolslııılz do no olur muhlllorlnl gül ponbo göstoron
gözlük
ULUNAY
gözlüğü biraz da blzlere Ihsan
yursalar da biz do hayatlarımı
memnun olsak.
Şemsettin beyefendiI Yağın Kilosu dokuz liradır. Arapların dediği gibi «Ve kıs aloyhll bovûku Allah'' bilir... No zamandanbcrl tenoke ılo
yağ alamaz olduk. Mahallo bakkalı alış vorişl yapıyoruz... İş: »ver bir kilo; ver yarım kltol» ya bindi. No zaman yağcı Ali beyden yng al-
sam adamcağız hallmlzo acıyor da bolll etmemek mİ istiyor? Nudırî,
Dalına boynu bükmüyor,
hatta gdz-
lorl doluyor: «Ah beyim ah... Kışa no yapacağız?» dlyo galiba şimdi-
don bizi
mlyoto
Anlaşılıyor kİ bu kış kornerde artık sıkacak
alıştırıyor, belimizdeki numara kal-
V
Sayın Başbakanımız! Vaki.il a-damlaria hayatı ölçmeyiniz. Onlar
etrafınızı alırlar... «Evet olond’.n,«
Münasiptir eUnJIm... No buyuru-
lur efondlml» d’/o tatlı tat.ı ko-
(Dovaını Sa. 8 SÜ. s do).
Umum Müdür dün gazetecilerle görüşürken
/YtUîtn 5 inci say]ada), (Yazısı 6 inci sayfada).
(Trabzon vapurunun dün İstanbul limanında aldırdığımız resmî 'Yazısı 5 İnci sayfada);
CUMA 5 aCustos Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmnniye Noı 17 Tsl adresli «YENİ SABAH» İteni Sabah En iyi para en iyi irat getiren paradır. En Bağlam irat ise Devim. Tahvillerinin getirdiği irattır. (11132)
1949 Telefon 1 20705—28188 12 inci Yıl, No. 3723 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş
İnönü son Ege seyahatinde Urla’da konuşurken .-.-.-r 1 (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Stalin'in dünya sulhu için teklifi
Stalin, bir vasıta ile Amerika9ya müracaat ederek 5 şart ileri sürmüş
Demeç bombardımanı
azın dünkü sakin gününde gazeteleri açan o-kuyucular kendilerini Halk Partisi mensuplarının ve 1-leri gelenlerinin bir demeç bombardımanı karşısında bulmuşlardır. Cumhurbaşkanı lnönün-den tutun da genel başkanvekili Hilmi Uran’a hattâ İçişleri Bakanı Erişlrgile kadar bütün ağızlar .demokratlara ve muhaliflere hücum ve taarruza geçmişlerdir. Meclisin tatil. Ankarada çoğu Bakanların İşlerinden uzak bulunduğu ve parti şeflerinin, sayfiyelerde ve deniz kenarlarında istirahatta bulundukları bir sırada bu beyanat ve nutuk çağnağının mânası nedir?
Söz »öy Uy enlerin her biri kendi durumunu, derdini dökmüş ve en ziyade ıztırap duyduğu bahis ve nokta üzerinde ısrar eylemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, artık doğrudan doğruya halkla temas arzusunu hayli ilerletmiştir. Evvelce halktan temsilcileri Dolma-bahçe sarayında veyahut Çanka-yada huzurlarına kabul ederek dinlerler veyahut seyahatlerinde vagonlarının penceresinden veya belediye balkonlarından hitaplarda bulunurlarken bu defa halk kahvelerine giderek ve aralarında oturmak suretile, tam demokratik bir safha göstermişlerdir.
Hisarönü peykelerinde İzmirlilerin bu kahve müşterilerile konuşurken demişlerdir ki: «Dert çok bunların hepsile birinci derecede müteessir olmak payı bana düşer, kusur çok, bunların hep tinin sebeplerine muhatap olan mes'uller vardır. Bunları toptan veya yüzde doksan beşini bana atacaklar da bulunacaktır.»
tuönünün bu İfade tarzı çok dikkati çekecek bir mahiyet taşıyor. Memleketin bütün dertlerinden birinci derecede Cumhur-reislnin müteessir olması tabiîdir. Her Türk, memleketin ızti-raplarmdan elem duyar. Cum-nurrelsl, zaruretile herkes kadar ve belki de fazla... Çünkii nihayet bu dertlerin birikme ve yığılmasında kendisinden bir sorumluluk hissesi vardır. Filhakika kusurlar İçin hepsinin muhatapları ve mes’ul makamları mevcut tur, diyorlar. Bu Anyasaya göre çok doğru bir ifadedir. Yâni İcraattan kabine mes’uldür. Kabine de Meclise karşı sorumludur. Amma bütün bunlar, herkes bilir ki sırf zailindir. Daha düne kadar —bugün de öyle olmadığı belü değil— Cunıhurreisi Millî Şef İdi. Bütün İktidar dizginleri ellerinde toplanmış idi. Faraza kömür istihsali az mıdır, derhal Eonguldağa giderler, mühendislerle, ilgililerle temaslar yaparlar ve bir takım kararlar alırlardı. Halbuki mes’ul İktisat Bakanı bu kararlan ancak tatbik liderdi. Normal bir idarede Cumhurbaşkanlarının hem sorumluluğu mahduttur 'hern de devlet hayatına müdahalesi maksuttur. İşte muhalefet partileri, hem demokratlar lıeın ftlillet Partisi mensuplan, dört yıldır hep bu tabiî neticenin tahakkukunu talep ediyorlar. Daha dün Bayar (Devamı 8a. s 8Ü. o de)
İnönü’nün Menemen ve
foçada halka hitabesi
Nevyork: 4 (a.a.) (afp) — MU-letlerarosı bağımsız mecmua «Bir . leşmiş Milletler dünyası» Mareşal Stajlnin dışişleri bakan yardımcısı Gromyko vasıtaslyle itilaya banşı-m sağlamak İçin İleri sürdüğü beş şartı yayınlamaktadır. Bu şartlar şunlardır:
1 — Birleşik Amerika 11c Sovyet Rusyanm Potsdam ve Yal ta kon feranslanndaki anlaşmaları gere -ğince taahhütlerini tahakkuk ettir ineğe matuf bu iki memleket ara -sında bir andlaşma yapılmalıdır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. 2 do)
“Vatandaşlar hangi siyasî partiye mensup bulunursa bulunsun benim için ehemmiyeti yoktur. Benim için ehemmiyetli cihet, bu vatandaşların birbirlerine düşman olmamasıdır. Siyasî hayatın muhtelif safhalarında benim için en şiddetli sözleri en çok işitmiş olan bölgesiniz bunların benim ûzerimJe hiç bir tesiri yoktur,,
-] İzmir: 4 (Hususi) — Cumhurbaş kanı ismet İnönü, bu sabah ta be. raberinde Büyük Millet Meclisi baş kanı Şükrü Saraçoğlu, Bayındırlık Bakam, Şevket A dalan İle Manisa, İzmir, C.HJ». bölge müfettişi Sllrey va örgeevren, İzmir milletvekilleri, ikinci ordu, müfettişi orgeneral
Hakkı Âkoguz; generaller; vali belediye ve C.H.P. başkanlarlle basın mensuplan olduğu halde Menemen ve Foça’ya gitmek üzere saat 10.20 de otomobille İzmir’den ayni mışlardır.
İnönü, örnekköy’de kısa bir konuşma yaparak, vatandaşlar vo sİ-yasl partiler orasında düşmanlık
(Devamı 8a. 8 8Ü. 1 do)
D.P. İstanbul 11 Başkanı Avukat Esat Çağa
Demokrat Parti içişleri
Bakanına cevap veriyor
“Velîefendi at yarışları hâdisesinin mes’uliyeti muhalif partiye değil hükümete aittir.,,
Dun vilâyette Başbakanın riyaae- lym iidlî vo idari tahkikat hakkında tinde yapılan gizli toplantıda, ü. H. Adalet vo içişleri Bakanlarından go-P. için pek büyük bir ehemmiyet niş izahat aldığı tahmin odilmokta-taşıyon, Veliefondi çayırı hâdiseleri dir. nin üzerinde durulduğu ve Giinolte- l
(Devamı 8a. s 8Ü. e da)
D. P. Genel Kurulu bugün toplanıyor
Mareşale ameliyat yapıldı
Bazı demokratlar, İnönü’nün son seyahat ini bir parti propagandası mahiyetinde görüyorlar
İzmir 4 (Telefonla) — Demok-1 kadar muhafaza etmekte olduğu rat Partinin büyük kongresinden pssîf tczkcdcrck
beri iç politika gelişmelerini aza- aktif vaziyete ”*geçmeğe° karar mi dikkat ve hassasiyetle takip vermiş bulunmaktadır. Bu karneden D.P. genel kurulu, bugüne i (Dovnmı 8a. 6 Sü. 7 do)
!U pasif vaziyeti artık terkederele ı- aktif vaziyete geçmeğe karar
Trabzon vapuru dün geldi
I A. Menderes : Nihat Erim’e ! cevap veriyor ı “Gizli toplantılarda hangi valilerin bulunduğunu Erim ifşa etsin, biz de
I komutanlan bildirelim,,
İzmir: 4 (Telefonla) — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Cumhuriyet Halk Partili gazetecilere verdiği bir demeçte Demokrat Parti gonol başkanın» hitap ederek:
«— Bayar medenî vo dürüst bir adamsa hangi komutanın hangi gizli toplantıda bulunduğunu açıkça söylesin» şeklindo bı
Bugün şehrimi itnhya
milletvekili Adna ziya-
(Dovamı Sa. 8 Sü. 3 do)
Çakmağın sağlık durumu hakkında Millet Partisinin tebliği
Millet Partisi İstanbul Vilâyet Müteşebbis Heyeti tarafından Mareşal Çakmak’ın sağlık durumu haklımda şu tebliğ neşredilmiştir: l
Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın sıhhî durumu hakkında tedavi edilmakta olduğu Teşvikiye Sağlıkevl baştabipliğinden alınan malûmat aşağıdadır:
1 — Hastalık, evvelce geçirmiş olduğu zatürree ile ilgili değildir.
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 5 do)
İ Yeni tarihi
( tefrikamız
HAZRET-I
OSMAN
Büyük bir alâka toplıyan «Hazretı Ömer» esorındon sonra, Yeni Sabah, İslâm tarihinin on hnrarotll devirlerinden biri olan Hazrotl Osman dovrl-nl yaşatan fevkalâde nofls bir •sorln Lofrlkasına pok yakında başlıyor.
| Amerikan
| Kurmay ' heyeti Pariste
ö Amiral Bıadlcy’in | manalı beyanatı
Paris: 4 (A.A.) «Afp.» — Birleşik Amerikanın Üç genelkurmay bu» kanı Orly hava alanında, Birleşik! Amerika Paris elçisi, elçilik ataşemi litorleri vo elçilik mensuplan tarafın dan karşılanmışlardır. Fransa arlın» kendilerini Fransa kam ordusu gc-
elkurmay başkanı general Rev
Başbakanın dünkü gizli toplantısı
Denjnma genelkurmay başkanı Amir rai Lemonnior, hav» kuvvetleri genelkurmay başkanı general Leclıore»
karşılamıştır.
Uçaktan inen Birleşik Amerika k»‘
ra ordusu genelkurmay
başkam ge-
Toplantıya şehrimizdeki Bakanlarda iştirak etti,
Başbakan gazetecilere bir şey söylemedi
Evvelki akşam Bursa seyaha-1 bir toplantı daha yapmıştır. Saat tinden şehrimize dönen Başbakan 16’dan 17,30’a kadar devam eden Şemsettin Günaltay, dün öğleden I bu toplantıda, Dışişleri Bakanı sonra Vilâyette mühim ve gizli 1 (Devamı Sa. s Sü. 8 da)
Cenazeler diln Trabzon vapurundan İndirilirken. .(
Millî Eğitim Bakanı dün geldi
Maarif Şurasında konuşulacak mes’eleleri ani attı
Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün aabah Ankaradnu gelmiş ve gazetecilere şunları söylemiştir:
«— İBtanbulda bir müddet kalarak Üniversite vo Millî Eğilim teşkilâtında tetkik ve temaslar
(Dovamı 8a. s 8Ü. 8 do)
Kastamonu şilebi tayfasından şehit olanların cenazesi geldi
«Kastamonu» şilebimiz Nikaragua’nın Porto Gabesas limanında iken mahalli askerler tarafından öldürülen Uç tayfanın cenazeleri dün saat 12’de «Trabzon» gemisiyle şehrimizo gelmiş vo Liman hastahanesinc kaldırıl-
Atatürk’ün hemşiresi Celal Bayarın evmde tamir: d (Telefonla) — Bir lcaç gündunbori şelırimizdo bulunun Ala-türkün lnzltıırdeşi Bayan Makbule Çcşmoyo giderek Bayarın misafiri ol muştur.
Tekel U. Müdürü dün izahat verdi
neral Brndley:
(— Parise geldiğime çok memnunum» demiştir. Burada, AtlantiİE paktı çerçevesi içinde Avrupaya uygun askerî teşkilâtın kurulması lâzım geldiğini.görüşeceği» vo bu husustaki görüşmelerimizi etraflı anlın
Parisin kurtuluşunu ve bu kurtuluşta, general Leclerc kuvvetlerine dahil kendi kuvvetlerinin payını ha(«
tırlatan general Bradley şunları sö$
1 emiştir:
« —Beş yıl önce, bugünkü şartlar dan pek az farklı şartlarla burada idim. Bugiin tekrar, fakat başka şortlarla geldiğime çok memnunum.»
Recep Peker Bayara dün cevap verdi
Peker, kendisinin 80 bin kişi tarafından yuhalandığını tekzip idiyor
Şehit tayfaların cenazeleri bugün öğleyin Liman hastahane-sinden alınarak Beyazıt camiine getirilecek ve öğle namazını müteakip merasimle Edirnekapıdakı şehitliğe defnedilecektir.
Nikaragua’daki hâdisede ağır surette yaralanan ve dün «Trabzon» vapuriyle gelen kamarot Kâmil Koştu; hâdiseyi bir muhar ririmize şu şekilde anlatmıştır:
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Eski Başbakan Recep Peker (Yazısı: 5 inej say fada )ı
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Penbe
Fıkraya hikaye İle başlanması âdet değildir. Fakat hlkûye yazaoağım mevzuun biberi 8İbl olduğu için daya-
bu
namadıın... Yazıyorum!
«İkinci Mahmut dovrl rlcalin-don Vollefondl namllo moşhur, Kazaskor Vellddin Efondl zado E-mln ötendi muzipliği sovdiği İçin bir yaz ramazanında sofraya golon buzlu vlşno hoşafı İçin dâvotlıloro muhallebici kaşıkları vordlrmlş; kendisi do kepçe yavrusu bir kaşık almış, daldırır, İçer vo hor İçişte »Oh! Öldüm!» dermiş.
Davetlilerden biri dayanamamış: «Aman efendi hazrotlorl! demiş; şu kaşığı lütfotsonlz do blror koro do biz ölseki»
Sayın Başvekilimizin Bursadan avdet buyurdukları sırada bir gazeteye «Vatandaşların hopslnln ha yatlarından memnun olduklarını» söylemesi blzo bu hikayeyi hatırlatıl.
Muhterem kabine rolslııılz do no olur muhlllorlnl gül ponbo göstoron
gözlük
ULUNAY
gözlüğü biraz da blzlere Ihsan
yursalar da biz do hayatlarımı
memnun olsak.
Şemsettin beyefendiI Yağın Kilosu dokuz liradır. Arapların dediği gibi «Ve kıs aloyhll bovûku Allah'' bilir... No zamandanbcrl tenoke ılo
yağ alamaz olduk. Mahallo bakkalı alış vorişl yapıyoruz... İş: »ver bir kilo; ver yarım kltol» ya bindi. No zaman yağcı Ali beyden yng al-
sam adamcağız hallmlzo acıyor da bolll etmemek mİ istiyor? Nudırî,
Dalına boynu bükmüyor,
hatta gdz-
lorl doluyor: «Ah beyim ah... Kışa no yapacağız?» dlyo galiba şimdi-
don bizi
mlyoto
Anlaşılıyor kİ bu kış kornerde artık sıkacak
alıştırıyor, belimizdeki numara kal-
V
Sayın Başbakanımız! Vaki.il a-damlaria hayatı ölçmeyiniz. Onlar
etrafınızı alırlar... «Evet olond’.n,«
Münasiptir eUnJIm... No buyuru-
lur efondlml» d’/o tatlı tat.ı ko-
(Dovaını Sa. 8 SÜ. s do).
Umum Müdür dün gazetecilerle görüşürken
/YtUîtn 5 inci say]ada), (Yazısı 6 inci sayfada).
(Trabzon vapurunun dün İstanbul limanında aldırdığımız resmî 'Yazısı 5 İnci sayfada);

Comments (0)