Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3722 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayın . 10 Kunıj
PERŞEMBE
4
AĞUSTOS
1949
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmonlyo Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705—251M
Ben Devlet Tahvillerinin daima iistün kazanç getirdiğini kabul ederim. Çünkü yükaek bir faiz, bol ve zengin bir ikramiye sağlar. Bir de bunlardan tek bir santim dahi vergi alınmadığını düğün. Sözümün sıhhatini tasdik etmemek mümkün olur mu? (11132)
Cumhurbaşkanı İnönü, Çeşme’de (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Hilmi Uran Bayara dün
sert bir cevap verdi
“Mahut Husumet Andı kararını bu günkü iktidar, hiç bir vakit tatbik ettirmiyecektir„
İnönü, bir kahvehanede
Husumet Andını, memleket için tehlikeli, pervasız ve zorbaca, diye, vasıf landıran Hilmi Uran, partiler arası münasebetin Demokrat Parti tarafından normal seyrinden nasd çıkarıldığını anlattı
halka hitabede bulundu
Sadak'ın
yem
izmirde konuşan İnönü : "dert çok, kusur çok, bunların hepsini bana atacaklar da bulunacaktır, hiç birine darılmam,, dedi
beyanatı
Hükümet, Avrupa
Birliğine iltihaka karar verdi
D. P> nin Çeşme toplantısı pazartesiye yapılacak
İngiliz örneği...
Muhafazakâr Parti-le( yapılacak
■“ umumi İçin, şim-
diden intihap propagandasına başladı ve ilk mücadele nutkunu muhalefet lideri Mister Çörçil 1-rat etti.
Türkiyemizde Halk Partili bütün Başbakanlar ve hattâ Cumhur başkanı, dört yıldır her fırsat ve vesile ile, Demokrasinin hakki le ve en İleri şekilde tatbik olunacağı nakaratını tekrarladıkların dan, Demokrasinin ana yurtların dan biri sayılan İngilte-redeki tezahürlerini, ara sı kaydetmekte fayda mülâhaza diyoruz.
Çörçil, İşçi Partisine rat nz en kudretli muhalefet partisi lideri olduğuna göre, gelecek seçimler İçin program sayılabl -lecek nutkunda İşçilerin dört senedir bütün yaptıklarını altüst edecek bir ifadede bulunabilirdi. Bahusus ki, Attlee hükümeti İngiliz İktisadi hayatıru hiç alışmadığı bir istikamete sevketzniş-tir. İngiltere, ötedenberi serbest bir İktisat rejimine alışmış, şahsî teşebbüs ve faaüyetin hudutsuz sayıldığı bir ülkedir. Hattâ bir Fransız mütefekkiri Anglo-saksonların üstünlüğü nereden geliyor adile yazdığı bir eserde, Britanyanm başarılarım şahsi teşebbüse ve hükümetin -bu gayretlere hiç bir engel koymamasına atfediyordu. Denilebilir ki devletçilik İngiliz geleneklerine, en az uygun gelen bir şekildir, binaenaleyh halkın bu umumî temayül ve ruh halinden faydalanarak Çörçil, İşçi Hükümetinin devletçilik ve millileştirme politikasına şiddetle hücum ederek, kendileri iktidara gelirlerse yapılardan bozacaklarım ilân edebilir dİ. Halbuki Çörçil Amele Partisinin yaptıklarından hiç birine do-kunınıj acağuu tasrih etmektedir. Halbuki Attlee hükümeti üç yıl 1-çlnde devletçilik sahasında çok 1-leri gitmiştir. Tasavvur buyrulsun kİ bütün kömür ocaklarım millete maletmlştlr.
Bütün şlmpndüf erleri dev-letleştirmiştir, elektrik ve gaz tesislerine el koymuştur. Hattâ daha ileri giderek cihanda maruf Ingiliz bankasını da hususi sernıa yelerden alarak hükümete vermiştir.
Çörçil için, bütün bunlara karşı. ateş püskürmek çok kabil ve kolay idi. Hele bütün İngilizlere doktorlar tarafıııdun bedava muayene ve tedavi edilmek hak ve İmkânını veren ve devlete yüz milyonlarca liraya mal olan kanuna karşı feveran edebilirdi. Halbuki Muhafazakâr Lider bunların hiç birine dokunmıyacağı-nı temin ediyor. Şu halde bu İngiliz muhalefet partisi, İktidarı devirmek için ne gibi bir vesile İleri sürüyor? Hemen hiç. Yalnız devlet masraflarında indirmeler ve tasarruflar yaptıracağını ivûdediyor, o kadar ...
Çok kısaca bahsettiğimiz bu İDgillz, örneğinden biz, Halk Par-tisl için bir ders almak lâzım olduğuna kani bulunuyoruz. Halk Partililer, bilhassa Demokrat Par ti için hiç bir yenilik ve programları yok. Dış politikada bizimle bı ruber, lâiklikte hemfikir. ¥al-wz ferdi teşebbüs ve faaliyete
(Dovamı 8a. 6 8U. 6 da)
İzmir, 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor:
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah Büyük Millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu’ya ikamet ettiği binada iadei ziyaret et mişler ve kendisini de beraberle-
rine alıp hükümet konağını ve be tediyeyi ziyaret ettikten sonra Hi-sarönü kahvesine giderek bir müd det istirahat etmişlerdir. Burada Cumhur Başkanı halkla hasbıhal lerde bulunmuştur. Bu arada bir vatandaş 200 bin İzmirlinin kalbi-(Devamı Sa. 5 Sü.
İçişleri Bakanı, dün, ga zetecilere demeç verirken...
Ankara, 3 (A.A.) — Avrupa Birliği Konseyinin Strasbourg’da yapacağı toplantıya iştirak edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmettin Sadak bugün kendisini makamında ziyaret eden Anadolu ajansı muhabiri tarafındım sorulan bazı sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— Türkiyenin, Avrupa Birliği Konseyine kabulü karan nerede zaman verilmiştir?
(Dovamı 8a. 5 8U. 3 do)
Kudret
neşriyatını tatil etti
Başbakan dün gece vapurdan çıktıktın sonra..
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Başbakan Bursadan döndü
ra :8 (Hususi) — Kudret gazetesi Ali Rıza Buçkan imzaaiylo yazdığı bir tebliğ ile bugünden itibaren neşriyatını tatil ettiğini ilân etmektedir. Bu yazıda ezcümle söyle denilmektedir:
(Dovamı 8a. 8 8ü. 2 do)
içişleri Bakanı Erişirgil dün
sert bir beyanat verdi
Veliefendı hâdisesi dolayısile, âsayişi bozanların kanun pençesinden kurtulamıyacağını söyledi
Diln sabah saat 11.30 da Vllâ -■ yette yaptığı bir basın toplantısın da içişleri Bakanı Emin Erişirgil, kanuna, riayetsizliğin vo anarşiyi teşvikin memleketi diktatörlüğe gö türeceğine bilhassa va ısrarla lşa-1
t ret etmiş, Veliefendl çayırında go çen pazar cereyan eden mUesaif hâdİ3eye temasla demiştir kİ:
(— Evvelâ Veliefendl. hâdisesi dolayiBiyle halkımızı İkaz ed (Dovamı Sa. 5 Sü. a
Maskeli haydutlar, Ağa Han ailesini soydular
Paris, 3 (AP) — Dünyanın en zengin,adamlarından, Rita Hay-worth’un kayın pederi Ağa Han, bugün, France Soir gazetesinin bildirdiğine göre, Rlviyeradakl villâsından çıkarken, silâhlı hay-
dutlar’ tarafından soyulmuştur.
Ağa Hanın karısı, gazetecilere verdiği beyanatta, hırsızların 150,000,000 frank kıymetinde mü cevher ve para çalarak kaçtıkla (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Üniversite Rektörü
bir demeç verdi
Ömer Celâl Sarç, fakültelere ait çeşitli işlere dair olan çalışmaları anlattı
Rektör, dün gaze tecil erle beraber.
3 tinoü sayfada — (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Celâl Bayarın son Çejmo beyana-hakkında fikri Borulan Hilmi U-n gazeteciler© şunları söylemiştir: — Celâl Bayar; bizim onladığımı-. göre Çeşmedeki son beyanatı ilet daha ziyade, Demokrat Parti il ida-mrulu başkatnnın Cumhurbaşk» partisi adına karşılamağa roa-çağnldığı haldo ona icabet etme > Cumhurbaşkanı ile birlikte vi içindo geziye çıkacak kimseler da yer almak istememiş olma '.aha ve bn hareketi memlnkcâ umumî efkârına karşı haklı cöateı meğo çalışmıştır.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Tekelioğlu beyanatını yalanlıyor
1946 Seyhan seçimleri ve adlî teminat hakkında böyle bir şey söylemedim» diyor
Karadeniz vapuru
tehlike atlattı
Pazar günü Ankara’ya gidecek olan GüDaltay yakında doğu seyahatine çıkacak
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün akşam saat 20,05 de «Mara-kas» vapuriyle şehrimize gelmiştir.
Başbakan rıhtımda, Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, Vali Dr. Lûtfi Kırdar, Denizyolları U. Müdürü Cemil Parman, Emniyet Müdürü, daire âmirleri karşılamıştır.
Başbakan Şemsettin Günaltay kendisinden, seyahat intihalarım soran gazetecilere şunları söylemiştir:
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 8 da)
Anbara konan kimyevî maddeler, “ Çorıım, vapuru faciasının tekerrürüne sebep olacaktı
Fahri Kurtuluş
C. H. P. Seyhan MiRctvekili Sinan Tekelioğhı ■ (Yazısı 5 inci sayfada)
dâvası
fabrikası
inşaatı
MAREŞAL ÇAKMAK
Memlekete mühim miktarda döviz temin edecek olan fabrikanın inşaatı hızlandı
Geçen hafta merasimle temeli atılan ampul fabrikasının inşa faaliyeti büyük bir hızla devam etmektedir. Bütün inşaat ve mon taj işleri bir sene içinde tamamlanacak ve fabrika gelecek sene Temmuz ayında faaliyete geçmiş bulunacaktır.
Haber aldığımıza göre fabrika-inşaatına çok daha evvel başsa. s 8ü. « do)
Karadeniz vapurunun dün rıhtımda aldırdığımız resmi (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Bu sabah Karadeniz seferine I kaza önlenmiş ve «Çorum facia-çıkacak olan «Karadeniz» vapu- sı» nın bir benzeri olmak üzero rıında dün saat 11,30 da fecî bir 1________(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Amerikalı askeri Şefler bugün Parise gidecekler
Londra: 3 (AP.) - Bııggün îngi-j Uz vo Amerikan askeri şefleri arasında yapılım gizli görüşmelerde, Avrupa Birliği Atlantik sulnşmaKınn dahil momlokotlçrin konıuması için plânlar bir şekil almaya başlamıştır. 3 saatlik konferansı müteakip «Atlantik paktına dahil ınomlekotlo-rin en iyi korunma jekillorinin plân laştırılmaııı» yolunda önemli inkişaf lor kaydedildiği bildirilmiştir.
Bugün yapılan gizli toplantıda gö
’rilşiilcn konulur hakkında hiç bir
(Dovapıı sa. 5 SU. 7 do)
Neşren hakaret dâvasına dün de devam edildi
Rize Milletvekili Dr. Fahri Kur. tuluş’un Cumhuriyet gazetesi aleyh hine açtığı neşren hakaret dâvasına dün sabah saat 10 da 7 inci As 11ye Ceza Mahkemesinde devam e-dilmlştlr.
Dünkü celsede: Dr. Fahri Kur. tuluş, avukatları Halûk Ulıığ İle (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ah! Şu Demokrasi ah!
ULUNAY
■> Yeni Tarihî Tefrikamız
a reşaI hastahaneye kaldırıldı
«flazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede miilıim, meraklı, istifadeli yeni bir tefrika hazırlamaktadır.
Bir müddettenberi rahatsız bulunan Mareşal Çııknjak'ın sıhhî durumu tekrar fenalaşmış vo kendisi dün Teşvikiye Sağlık Yurdu’na nakledilmiştir.
Mareşali, Prof. Dr. Frank muayene etmiş ve prostat teşhisi koymuştur, öğrendiğimize görü Mareşale iki gün sonra ameliyat yapılacaktır.
Sayın Mareşale âoll uifalaç temenni ederiz.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan Jnı eserde İslamların ilk ıleııiz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans içlerine kudur genişleyen fetihleri, parluk zaferleri okuya-cılksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün tcferrüatilo canlandıran bu eser, Hazrcti Ömer devrinin do tarihi mfıııaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabab'da
Etki tulûat tiyatroları dov-rlndo kantoculardan Kayif Todorl llo küçük Aınelya bir düot-to oynarlardı. Biri sorar: «Kabahat klmdo?» diğeri oovap veriri «Pavllnada..» o zaman kulisten yardımoılarla boraber nakarat baş-
Ey Puvlinâ, Puvlinâ, Sen çul davul, bou zurna Bon zurna!
Şimdi do öylo oldu. Hor rnes’e-ledo soruluyor 1
— Kabahat klmdo)
Ondan sonra ala kuzum nakaratı
Tramvayda bir müşteri biletçiye çıkışmış 1
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Yük arabası geçerken karbuz sor glslno girmişi
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Şoför on kuruş fazla latomlş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Celâl Bayar, İktidar partisine hü
oum etmiş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Muhallflor «1050 »oçlmlndo rey. lorlmlzl çaldırmıyacağızl» demiş-lorl
— Kabahat kimde?
— Domokrasldo...
Veliefendl yarıklarında halk «soyulduğumuz yeteri» domljl
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Rahatlarının bozulmamasını ıstl-yen yüksek kalantor sınıfında kaşlar çatılmış, Okkalı göboklorln üstünde yüzüklü parmaklar tr.ımpote
— Böylo «oy olur mu ofondlm?... Buyurun bakalım domokraslyll... Beğendiniz ınl çimdi?.. Biz nere-do? Demokrasi norodo?
Ey Pavlinâ, Pavlinâ Son çal dftvul, ben nurna Ben zurııâ

Yarış yerlorl İçin bir kanun ha-
zırlanıyormuş. Domok bu yarış yor
lorl bir kanuna İhtiyaç göstoroook
halde lınlş. Öyle Iso şimdiye kadar
bunu niye yapmadık?
Ey kalantorlar! Buna siz oovap
verinizi

Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3722 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayın . 10 Kunıj
PERŞEMBE
4
AĞUSTOS
1949
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmonlyo Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705—251M
Ben Devlet Tahvillerinin daima iistün kazanç getirdiğini kabul ederim. Çünkü yükaek bir faiz, bol ve zengin bir ikramiye sağlar. Bir de bunlardan tek bir santim dahi vergi alınmadığını düğün. Sözümün sıhhatini tasdik etmemek mümkün olur mu? (11132)
Cumhurbaşkanı İnönü, Çeşme’de (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Hilmi Uran Bayara dün
sert bir cevap verdi
“Mahut Husumet Andı kararını bu günkü iktidar, hiç bir vakit tatbik ettirmiyecektir„
İnönü, bir kahvehanede
Husumet Andını, memleket için tehlikeli, pervasız ve zorbaca, diye, vasıf landıran Hilmi Uran, partiler arası münasebetin Demokrat Parti tarafından normal seyrinden nasd çıkarıldığını anlattı
halka hitabede bulundu
Sadak'ın
yem
izmirde konuşan İnönü : "dert çok, kusur çok, bunların hepsini bana atacaklar da bulunacaktır, hiç birine darılmam,, dedi
beyanatı
Hükümet, Avrupa
Birliğine iltihaka karar verdi
D. P> nin Çeşme toplantısı pazartesiye yapılacak
İngiliz örneği...
Muhafazakâr Parti-le( yapılacak
■“ umumi İçin, şim-
diden intihap propagandasına başladı ve ilk mücadele nutkunu muhalefet lideri Mister Çörçil 1-rat etti.
Türkiyemizde Halk Partili bütün Başbakanlar ve hattâ Cumhur başkanı, dört yıldır her fırsat ve vesile ile, Demokrasinin hakki le ve en İleri şekilde tatbik olunacağı nakaratını tekrarladıkların dan, Demokrasinin ana yurtların dan biri sayılan İngilte-redeki tezahürlerini, ara sı kaydetmekte fayda mülâhaza diyoruz.
Çörçil, İşçi Partisine rat nz en kudretli muhalefet partisi lideri olduğuna göre, gelecek seçimler İçin program sayılabl -lecek nutkunda İşçilerin dört senedir bütün yaptıklarını altüst edecek bir ifadede bulunabilirdi. Bahusus ki, Attlee hükümeti İngiliz İktisadi hayatıru hiç alışmadığı bir istikamete sevketzniş-tir. İngiltere, ötedenberi serbest bir İktisat rejimine alışmış, şahsî teşebbüs ve faaüyetin hudutsuz sayıldığı bir ülkedir. Hattâ bir Fransız mütefekkiri Anglo-saksonların üstünlüğü nereden geliyor adile yazdığı bir eserde, Britanyanm başarılarım şahsi teşebbüse ve hükümetin -bu gayretlere hiç bir engel koymamasına atfediyordu. Denilebilir ki devletçilik İngiliz geleneklerine, en az uygun gelen bir şekildir, binaenaleyh halkın bu umumî temayül ve ruh halinden faydalanarak Çörçil, İşçi Hükümetinin devletçilik ve millileştirme politikasına şiddetle hücum ederek, kendileri iktidara gelirlerse yapılardan bozacaklarım ilân edebilir dİ. Halbuki Çörçil Amele Partisinin yaptıklarından hiç birine do-kunınıj acağuu tasrih etmektedir. Halbuki Attlee hükümeti üç yıl 1-çlnde devletçilik sahasında çok 1-leri gitmiştir. Tasavvur buyrulsun kİ bütün kömür ocaklarım millete maletmlştlr.
Bütün şlmpndüf erleri dev-letleştirmiştir, elektrik ve gaz tesislerine el koymuştur. Hattâ daha ileri giderek cihanda maruf Ingiliz bankasını da hususi sernıa yelerden alarak hükümete vermiştir.
Çörçil için, bütün bunlara karşı. ateş püskürmek çok kabil ve kolay idi. Hele bütün İngilizlere doktorlar tarafıııdun bedava muayene ve tedavi edilmek hak ve İmkânını veren ve devlete yüz milyonlarca liraya mal olan kanuna karşı feveran edebilirdi. Halbuki Muhafazakâr Lider bunların hiç birine dokunmıyacağı-nı temin ediyor. Şu halde bu İngiliz muhalefet partisi, İktidarı devirmek için ne gibi bir vesile İleri sürüyor? Hemen hiç. Yalnız devlet masraflarında indirmeler ve tasarruflar yaptıracağını ivûdediyor, o kadar ...
Çok kısaca bahsettiğimiz bu İDgillz, örneğinden biz, Halk Par-tisl için bir ders almak lâzım olduğuna kani bulunuyoruz. Halk Partililer, bilhassa Demokrat Par ti için hiç bir yenilik ve programları yok. Dış politikada bizimle bı ruber, lâiklikte hemfikir. ¥al-wz ferdi teşebbüs ve faaliyete
(Dovamı 8a. 6 8U. 6 da)
İzmir, 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor:
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah Büyük Millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu’ya ikamet ettiği binada iadei ziyaret et mişler ve kendisini de beraberle-
rine alıp hükümet konağını ve be tediyeyi ziyaret ettikten sonra Hi-sarönü kahvesine giderek bir müd det istirahat etmişlerdir. Burada Cumhur Başkanı halkla hasbıhal lerde bulunmuştur. Bu arada bir vatandaş 200 bin İzmirlinin kalbi-(Devamı Sa. 5 Sü.
İçişleri Bakanı, dün, ga zetecilere demeç verirken...
Ankara, 3 (A.A.) — Avrupa Birliği Konseyinin Strasbourg’da yapacağı toplantıya iştirak edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmettin Sadak bugün kendisini makamında ziyaret eden Anadolu ajansı muhabiri tarafındım sorulan bazı sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— Türkiyenin, Avrupa Birliği Konseyine kabulü karan nerede zaman verilmiştir?
(Dovamı 8a. 5 8U. 3 do)
Kudret
neşriyatını tatil etti
Başbakan dün gece vapurdan çıktıktın sonra..
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Başbakan Bursadan döndü
ra :8 (Hususi) — Kudret gazetesi Ali Rıza Buçkan imzaaiylo yazdığı bir tebliğ ile bugünden itibaren neşriyatını tatil ettiğini ilân etmektedir. Bu yazıda ezcümle söyle denilmektedir:
(Dovamı 8a. 8 8ü. 2 do)
içişleri Bakanı Erişirgil dün
sert bir beyanat verdi
Veliefendı hâdisesi dolayısile, âsayişi bozanların kanun pençesinden kurtulamıyacağını söyledi
Diln sabah saat 11.30 da Vllâ -■ yette yaptığı bir basın toplantısın da içişleri Bakanı Emin Erişirgil, kanuna, riayetsizliğin vo anarşiyi teşvikin memleketi diktatörlüğe gö türeceğine bilhassa va ısrarla lşa-1
t ret etmiş, Veliefendl çayırında go çen pazar cereyan eden mUesaif hâdİ3eye temasla demiştir kİ:
(— Evvelâ Veliefendl. hâdisesi dolayiBiyle halkımızı İkaz ed (Dovamı Sa. 5 Sü. a
Maskeli haydutlar, Ağa Han ailesini soydular
Paris, 3 (AP) — Dünyanın en zengin,adamlarından, Rita Hay-worth’un kayın pederi Ağa Han, bugün, France Soir gazetesinin bildirdiğine göre, Rlviyeradakl villâsından çıkarken, silâhlı hay-
dutlar’ tarafından soyulmuştur.
Ağa Hanın karısı, gazetecilere verdiği beyanatta, hırsızların 150,000,000 frank kıymetinde mü cevher ve para çalarak kaçtıkla (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Üniversite Rektörü
bir demeç verdi
Ömer Celâl Sarç, fakültelere ait çeşitli işlere dair olan çalışmaları anlattı
Rektör, dün gaze tecil erle beraber.
3 tinoü sayfada — (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Celâl Bayarın son Çejmo beyana-hakkında fikri Borulan Hilmi U-n gazeteciler© şunları söylemiştir: — Celâl Bayar; bizim onladığımı-. göre Çeşmedeki son beyanatı ilet daha ziyade, Demokrat Parti il ida-mrulu başkatnnın Cumhurbaşk» partisi adına karşılamağa roa-çağnldığı haldo ona icabet etme > Cumhurbaşkanı ile birlikte vi içindo geziye çıkacak kimseler da yer almak istememiş olma '.aha ve bn hareketi memlnkcâ umumî efkârına karşı haklı cöateı meğo çalışmıştır.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Tekelioğlu beyanatını yalanlıyor
1946 Seyhan seçimleri ve adlî teminat hakkında böyle bir şey söylemedim» diyor
Karadeniz vapuru
tehlike atlattı
Pazar günü Ankara’ya gidecek olan GüDaltay yakında doğu seyahatine çıkacak
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün akşam saat 20,05 de «Mara-kas» vapuriyle şehrimize gelmiştir.
Başbakan rıhtımda, Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, Vali Dr. Lûtfi Kırdar, Denizyolları U. Müdürü Cemil Parman, Emniyet Müdürü, daire âmirleri karşılamıştır.
Başbakan Şemsettin Günaltay kendisinden, seyahat intihalarım soran gazetecilere şunları söylemiştir:
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 8 da)
Anbara konan kimyevî maddeler, “ Çorıım, vapuru faciasının tekerrürüne sebep olacaktı
Fahri Kurtuluş
C. H. P. Seyhan MiRctvekili Sinan Tekelioğhı ■ (Yazısı 5 inci sayfada)
dâvası
fabrikası
inşaatı
MAREŞAL ÇAKMAK
Memlekete mühim miktarda döviz temin edecek olan fabrikanın inşaatı hızlandı
Geçen hafta merasimle temeli atılan ampul fabrikasının inşa faaliyeti büyük bir hızla devam etmektedir. Bütün inşaat ve mon taj işleri bir sene içinde tamamlanacak ve fabrika gelecek sene Temmuz ayında faaliyete geçmiş bulunacaktır.
Haber aldığımıza göre fabrika-inşaatına çok daha evvel başsa. s 8ü. « do)
Karadeniz vapurunun dün rıhtımda aldırdığımız resmi (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Bu sabah Karadeniz seferine I kaza önlenmiş ve «Çorum facia-çıkacak olan «Karadeniz» vapu- sı» nın bir benzeri olmak üzero rıında dün saat 11,30 da fecî bir 1________(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Amerikalı askeri Şefler bugün Parise gidecekler
Londra: 3 (AP.) - Bııggün îngi-j Uz vo Amerikan askeri şefleri arasında yapılım gizli görüşmelerde, Avrupa Birliği Atlantik sulnşmaKınn dahil momlokotlçrin konıuması için plânlar bir şekil almaya başlamıştır. 3 saatlik konferansı müteakip «Atlantik paktına dahil ınomlekotlo-rin en iyi korunma jekillorinin plân laştırılmaııı» yolunda önemli inkişaf lor kaydedildiği bildirilmiştir.
Bugün yapılan gizli toplantıda gö
’rilşiilcn konulur hakkında hiç bir
(Dovapıı sa. 5 SU. 7 do)
Neşren hakaret dâvasına dün de devam edildi
Rize Milletvekili Dr. Fahri Kur. tuluş’un Cumhuriyet gazetesi aleyh hine açtığı neşren hakaret dâvasına dün sabah saat 10 da 7 inci As 11ye Ceza Mahkemesinde devam e-dilmlştlr.
Dünkü celsede: Dr. Fahri Kur. tuluş, avukatları Halûk Ulıığ İle (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ah! Şu Demokrasi ah!
ULUNAY
■> Yeni Tarihî Tefrikamız
a reşaI hastahaneye kaldırıldı
«flazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede miilıim, meraklı, istifadeli yeni bir tefrika hazırlamaktadır.
Bir müddettenberi rahatsız bulunan Mareşal Çııknjak'ın sıhhî durumu tekrar fenalaşmış vo kendisi dün Teşvikiye Sağlık Yurdu’na nakledilmiştir.
Mareşali, Prof. Dr. Frank muayene etmiş ve prostat teşhisi koymuştur, öğrendiğimize görü Mareşale iki gün sonra ameliyat yapılacaktır.
Sayın Mareşale âoll uifalaç temenni ederiz.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan Jnı eserde İslamların ilk ıleııiz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans içlerine kudur genişleyen fetihleri, parluk zaferleri okuya-cılksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün tcferrüatilo canlandıran bu eser, Hazrcti Ömer devrinin do tarihi mfıııaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabab'da
Etki tulûat tiyatroları dov-rlndo kantoculardan Kayif Todorl llo küçük Aınelya bir düot-to oynarlardı. Biri sorar: «Kabahat klmdo?» diğeri oovap veriri «Pavllnada..» o zaman kulisten yardımoılarla boraber nakarat baş-
Ey Puvlinâ, Puvlinâ, Sen çul davul, bou zurna Bon zurna!
Şimdi do öylo oldu. Hor rnes’e-ledo soruluyor 1
— Kabahat klmdo)
Ondan sonra ala kuzum nakaratı
Tramvayda bir müşteri biletçiye çıkışmış 1
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Yük arabası geçerken karbuz sor glslno girmişi
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Şoför on kuruş fazla latomlş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Celâl Bayar, İktidar partisine hü
oum etmiş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Muhallflor «1050 »oçlmlndo rey. lorlmlzl çaldırmıyacağızl» demiş-lorl
— Kabahat kimde?
— Domokrasldo...
Veliefendl yarıklarında halk «soyulduğumuz yeteri» domljl
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Rahatlarının bozulmamasını ıstl-yen yüksek kalantor sınıfında kaşlar çatılmış, Okkalı göboklorln üstünde yüzüklü parmaklar tr.ımpote
— Böylo «oy olur mu ofondlm?... Buyurun bakalım domokraslyll... Beğendiniz ınl çimdi?.. Biz nere-do? Demokrasi norodo?
Ey Pavlinâ, Pavlinâ Son çal dftvul, ben nurna Ben zurııâ

Yarış yerlorl İçin bir kanun ha-
zırlanıyormuş. Domok bu yarış yor
lorl bir kanuna İhtiyaç göstoroook
halde lınlş. Öyle Iso şimdiye kadar
bunu niye yapmadık?
Ey kalantorlar! Buna siz oovap
verinizi

Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3722 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayın . 10 Kunıj
PERŞEMBE
4
AĞUSTOS
1949
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmonlyo Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705—251M
Ben Devlet Tahvillerinin daima iistün kazanç getirdiğini kabul ederim. Çünkü yükaek bir faiz, bol ve zengin bir ikramiye sağlar. Bir de bunlardan tek bir santim dahi vergi alınmadığını düğün. Sözümün sıhhatini tasdik etmemek mümkün olur mu? (11132)
Cumhurbaşkanı İnönü, Çeşme’de (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Hilmi Uran Bayara dün
sert bir cevap verdi
“Mahut Husumet Andı kararını bu günkü iktidar, hiç bir vakit tatbik ettirmiyecektir„
İnönü, bir kahvehanede
Husumet Andını, memleket için tehlikeli, pervasız ve zorbaca, diye, vasıf landıran Hilmi Uran, partiler arası münasebetin Demokrat Parti tarafından normal seyrinden nasd çıkarıldığını anlattı
halka hitabede bulundu
Sadak'ın
yem
izmirde konuşan İnönü : "dert çok, kusur çok, bunların hepsini bana atacaklar da bulunacaktır, hiç birine darılmam,, dedi
beyanatı
Hükümet, Avrupa
Birliğine iltihaka karar verdi
D. P> nin Çeşme toplantısı pazartesiye yapılacak
İngiliz örneği...
Muhafazakâr Parti-le( yapılacak
■“ umumi İçin, şim-
diden intihap propagandasına başladı ve ilk mücadele nutkunu muhalefet lideri Mister Çörçil 1-rat etti.
Türkiyemizde Halk Partili bütün Başbakanlar ve hattâ Cumhur başkanı, dört yıldır her fırsat ve vesile ile, Demokrasinin hakki le ve en İleri şekilde tatbik olunacağı nakaratını tekrarladıkların dan, Demokrasinin ana yurtların dan biri sayılan İngilte-redeki tezahürlerini, ara sı kaydetmekte fayda mülâhaza diyoruz.
Çörçil, İşçi Partisine rat nz en kudretli muhalefet partisi lideri olduğuna göre, gelecek seçimler İçin program sayılabl -lecek nutkunda İşçilerin dört senedir bütün yaptıklarını altüst edecek bir ifadede bulunabilirdi. Bahusus ki, Attlee hükümeti İngiliz İktisadi hayatıru hiç alışmadığı bir istikamete sevketzniş-tir. İngiltere, ötedenberi serbest bir İktisat rejimine alışmış, şahsî teşebbüs ve faaüyetin hudutsuz sayıldığı bir ülkedir. Hattâ bir Fransız mütefekkiri Anglo-saksonların üstünlüğü nereden geliyor adile yazdığı bir eserde, Britanyanm başarılarım şahsi teşebbüse ve hükümetin -bu gayretlere hiç bir engel koymamasına atfediyordu. Denilebilir ki devletçilik İngiliz geleneklerine, en az uygun gelen bir şekildir, binaenaleyh halkın bu umumî temayül ve ruh halinden faydalanarak Çörçil, İşçi Hükümetinin devletçilik ve millileştirme politikasına şiddetle hücum ederek, kendileri iktidara gelirlerse yapılardan bozacaklarım ilân edebilir dİ. Halbuki Çörçil Amele Partisinin yaptıklarından hiç birine do-kunınıj acağuu tasrih etmektedir. Halbuki Attlee hükümeti üç yıl 1-çlnde devletçilik sahasında çok 1-leri gitmiştir. Tasavvur buyrulsun kİ bütün kömür ocaklarım millete maletmlştlr.
Bütün şlmpndüf erleri dev-letleştirmiştir, elektrik ve gaz tesislerine el koymuştur. Hattâ daha ileri giderek cihanda maruf Ingiliz bankasını da hususi sernıa yelerden alarak hükümete vermiştir.
Çörçil için, bütün bunlara karşı. ateş püskürmek çok kabil ve kolay idi. Hele bütün İngilizlere doktorlar tarafıııdun bedava muayene ve tedavi edilmek hak ve İmkânını veren ve devlete yüz milyonlarca liraya mal olan kanuna karşı feveran edebilirdi. Halbuki Muhafazakâr Lider bunların hiç birine dokunmıyacağı-nı temin ediyor. Şu halde bu İngiliz muhalefet partisi, İktidarı devirmek için ne gibi bir vesile İleri sürüyor? Hemen hiç. Yalnız devlet masraflarında indirmeler ve tasarruflar yaptıracağını ivûdediyor, o kadar ...
Çok kısaca bahsettiğimiz bu İDgillz, örneğinden biz, Halk Par-tisl için bir ders almak lâzım olduğuna kani bulunuyoruz. Halk Partililer, bilhassa Demokrat Par ti için hiç bir yenilik ve programları yok. Dış politikada bizimle bı ruber, lâiklikte hemfikir. ¥al-wz ferdi teşebbüs ve faaliyete
(Dovamı 8a. 6 8U. 6 da)
İzmir, 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor:
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah Büyük Millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu’ya ikamet ettiği binada iadei ziyaret et mişler ve kendisini de beraberle-
rine alıp hükümet konağını ve be tediyeyi ziyaret ettikten sonra Hi-sarönü kahvesine giderek bir müd det istirahat etmişlerdir. Burada Cumhur Başkanı halkla hasbıhal lerde bulunmuştur. Bu arada bir vatandaş 200 bin İzmirlinin kalbi-(Devamı Sa. 5 Sü.
İçişleri Bakanı, dün, ga zetecilere demeç verirken...
Ankara, 3 (A.A.) — Avrupa Birliği Konseyinin Strasbourg’da yapacağı toplantıya iştirak edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmettin Sadak bugün kendisini makamında ziyaret eden Anadolu ajansı muhabiri tarafındım sorulan bazı sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— Türkiyenin, Avrupa Birliği Konseyine kabulü karan nerede zaman verilmiştir?
(Dovamı 8a. 5 8U. 3 do)
Kudret
neşriyatını tatil etti
Başbakan dün gece vapurdan çıktıktın sonra..
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Başbakan Bursadan döndü
ra :8 (Hususi) — Kudret gazetesi Ali Rıza Buçkan imzaaiylo yazdığı bir tebliğ ile bugünden itibaren neşriyatını tatil ettiğini ilân etmektedir. Bu yazıda ezcümle söyle denilmektedir:
(Dovamı 8a. 8 8ü. 2 do)
içişleri Bakanı Erişirgil dün
sert bir beyanat verdi
Veliefendı hâdisesi dolayısile, âsayişi bozanların kanun pençesinden kurtulamıyacağını söyledi
Diln sabah saat 11.30 da Vllâ -■ yette yaptığı bir basın toplantısın da içişleri Bakanı Emin Erişirgil, kanuna, riayetsizliğin vo anarşiyi teşvikin memleketi diktatörlüğe gö türeceğine bilhassa va ısrarla lşa-1
t ret etmiş, Veliefendl çayırında go çen pazar cereyan eden mUesaif hâdİ3eye temasla demiştir kİ:
(— Evvelâ Veliefendl. hâdisesi dolayiBiyle halkımızı İkaz ed (Dovamı Sa. 5 Sü. a
Maskeli haydutlar, Ağa Han ailesini soydular
Paris, 3 (AP) — Dünyanın en zengin,adamlarından, Rita Hay-worth’un kayın pederi Ağa Han, bugün, France Soir gazetesinin bildirdiğine göre, Rlviyeradakl villâsından çıkarken, silâhlı hay-
dutlar’ tarafından soyulmuştur.
Ağa Hanın karısı, gazetecilere verdiği beyanatta, hırsızların 150,000,000 frank kıymetinde mü cevher ve para çalarak kaçtıkla (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Üniversite Rektörü
bir demeç verdi
Ömer Celâl Sarç, fakültelere ait çeşitli işlere dair olan çalışmaları anlattı
Rektör, dün gaze tecil erle beraber.
3 tinoü sayfada — (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Celâl Bayarın son Çejmo beyana-hakkında fikri Borulan Hilmi U-n gazeteciler© şunları söylemiştir: — Celâl Bayar; bizim onladığımı-. göre Çeşmedeki son beyanatı ilet daha ziyade, Demokrat Parti il ida-mrulu başkatnnın Cumhurbaşk» partisi adına karşılamağa roa-çağnldığı haldo ona icabet etme > Cumhurbaşkanı ile birlikte vi içindo geziye çıkacak kimseler da yer almak istememiş olma '.aha ve bn hareketi memlnkcâ umumî efkârına karşı haklı cöateı meğo çalışmıştır.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Tekelioğlu beyanatını yalanlıyor
1946 Seyhan seçimleri ve adlî teminat hakkında böyle bir şey söylemedim» diyor
Karadeniz vapuru
tehlike atlattı
Pazar günü Ankara’ya gidecek olan GüDaltay yakında doğu seyahatine çıkacak
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün akşam saat 20,05 de «Mara-kas» vapuriyle şehrimize gelmiştir.
Başbakan rıhtımda, Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, Vali Dr. Lûtfi Kırdar, Denizyolları U. Müdürü Cemil Parman, Emniyet Müdürü, daire âmirleri karşılamıştır.
Başbakan Şemsettin Günaltay kendisinden, seyahat intihalarım soran gazetecilere şunları söylemiştir:
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 8 da)
Anbara konan kimyevî maddeler, “ Çorıım, vapuru faciasının tekerrürüne sebep olacaktı
Fahri Kurtuluş
C. H. P. Seyhan MiRctvekili Sinan Tekelioğhı ■ (Yazısı 5 inci sayfada)
dâvası
fabrikası
inşaatı
MAREŞAL ÇAKMAK
Memlekete mühim miktarda döviz temin edecek olan fabrikanın inşaatı hızlandı
Geçen hafta merasimle temeli atılan ampul fabrikasının inşa faaliyeti büyük bir hızla devam etmektedir. Bütün inşaat ve mon taj işleri bir sene içinde tamamlanacak ve fabrika gelecek sene Temmuz ayında faaliyete geçmiş bulunacaktır.
Haber aldığımıza göre fabrika-inşaatına çok daha evvel başsa. s 8ü. « do)
Karadeniz vapurunun dün rıhtımda aldırdığımız resmi (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Bu sabah Karadeniz seferine I kaza önlenmiş ve «Çorum facia-çıkacak olan «Karadeniz» vapu- sı» nın bir benzeri olmak üzero rıında dün saat 11,30 da fecî bir 1________(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Amerikalı askeri Şefler bugün Parise gidecekler
Londra: 3 (AP.) - Bııggün îngi-j Uz vo Amerikan askeri şefleri arasında yapılım gizli görüşmelerde, Avrupa Birliği Atlantik sulnşmaKınn dahil momlokotlçrin konıuması için plânlar bir şekil almaya başlamıştır. 3 saatlik konferansı müteakip «Atlantik paktına dahil ınomlekotlo-rin en iyi korunma jekillorinin plân laştırılmaııı» yolunda önemli inkişaf lor kaydedildiği bildirilmiştir.
Bugün yapılan gizli toplantıda gö
’rilşiilcn konulur hakkında hiç bir
(Dovapıı sa. 5 SU. 7 do)
Neşren hakaret dâvasına dün de devam edildi
Rize Milletvekili Dr. Fahri Kur. tuluş’un Cumhuriyet gazetesi aleyh hine açtığı neşren hakaret dâvasına dün sabah saat 10 da 7 inci As 11ye Ceza Mahkemesinde devam e-dilmlştlr.
Dünkü celsede: Dr. Fahri Kur. tuluş, avukatları Halûk Ulıığ İle (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ah! Şu Demokrasi ah!
ULUNAY
■> Yeni Tarihî Tefrikamız
a reşaI hastahaneye kaldırıldı
«flazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede miilıim, meraklı, istifadeli yeni bir tefrika hazırlamaktadır.
Bir müddettenberi rahatsız bulunan Mareşal Çııknjak'ın sıhhî durumu tekrar fenalaşmış vo kendisi dün Teşvikiye Sağlık Yurdu’na nakledilmiştir.
Mareşali, Prof. Dr. Frank muayene etmiş ve prostat teşhisi koymuştur, öğrendiğimize görü Mareşale iki gün sonra ameliyat yapılacaktır.
Sayın Mareşale âoll uifalaç temenni ederiz.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan Jnı eserde İslamların ilk ıleııiz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans içlerine kudur genişleyen fetihleri, parluk zaferleri okuya-cılksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün tcferrüatilo canlandıran bu eser, Hazrcti Ömer devrinin do tarihi mfıııaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabab'da
Etki tulûat tiyatroları dov-rlndo kantoculardan Kayif Todorl llo küçük Aınelya bir düot-to oynarlardı. Biri sorar: «Kabahat klmdo?» diğeri oovap veriri «Pavllnada..» o zaman kulisten yardımoılarla boraber nakarat baş-
Ey Puvlinâ, Puvlinâ, Sen çul davul, bou zurna Bon zurna!
Şimdi do öylo oldu. Hor rnes’e-ledo soruluyor 1
— Kabahat klmdo)
Ondan sonra ala kuzum nakaratı
Tramvayda bir müşteri biletçiye çıkışmış 1
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Yük arabası geçerken karbuz sor glslno girmişi
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Şoför on kuruş fazla latomlş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Celâl Bayar, İktidar partisine hü
oum etmiş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Muhallflor «1050 »oçlmlndo rey. lorlmlzl çaldırmıyacağızl» demiş-lorl
— Kabahat kimde?
— Domokrasldo...
Veliefendl yarıklarında halk «soyulduğumuz yeteri» domljl
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Rahatlarının bozulmamasını ıstl-yen yüksek kalantor sınıfında kaşlar çatılmış, Okkalı göboklorln üstünde yüzüklü parmaklar tr.ımpote
— Böylo «oy olur mu ofondlm?... Buyurun bakalım domokraslyll... Beğendiniz ınl çimdi?.. Biz nere-do? Demokrasi norodo?
Ey Pavlinâ, Pavlinâ Son çal dftvul, ben nurna Ben zurııâ

Yarış yerlorl İçin bir kanun ha-
zırlanıyormuş. Domok bu yarış yor
lorl bir kanuna İhtiyaç göstoroook
halde lınlş. Öyle Iso şimdiye kadar
bunu niye yapmadık?
Ey kalantorlar! Buna siz oovap
verinizi

Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3722 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayın . 10 Kunıj
PERŞEMBE
4
AĞUSTOS
1949
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmonlyo Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705—251M
Ben Devlet Tahvillerinin daima iistün kazanç getirdiğini kabul ederim. Çünkü yükaek bir faiz, bol ve zengin bir ikramiye sağlar. Bir de bunlardan tek bir santim dahi vergi alınmadığını düğün. Sözümün sıhhatini tasdik etmemek mümkün olur mu? (11132)
Cumhurbaşkanı İnönü, Çeşme’de (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Hilmi Uran Bayara dün
sert bir cevap verdi
“Mahut Husumet Andı kararını bu günkü iktidar, hiç bir vakit tatbik ettirmiyecektir„
İnönü, bir kahvehanede
Husumet Andını, memleket için tehlikeli, pervasız ve zorbaca, diye, vasıf landıran Hilmi Uran, partiler arası münasebetin Demokrat Parti tarafından normal seyrinden nasd çıkarıldığını anlattı
halka hitabede bulundu
Sadak'ın
yem
izmirde konuşan İnönü : "dert çok, kusur çok, bunların hepsini bana atacaklar da bulunacaktır, hiç birine darılmam,, dedi
beyanatı
Hükümet, Avrupa
Birliğine iltihaka karar verdi
D. P> nin Çeşme toplantısı pazartesiye yapılacak
İngiliz örneği...
Muhafazakâr Parti-le( yapılacak
■“ umumi İçin, şim-
diden intihap propagandasına başladı ve ilk mücadele nutkunu muhalefet lideri Mister Çörçil 1-rat etti.
Türkiyemizde Halk Partili bütün Başbakanlar ve hattâ Cumhur başkanı, dört yıldır her fırsat ve vesile ile, Demokrasinin hakki le ve en İleri şekilde tatbik olunacağı nakaratını tekrarladıkların dan, Demokrasinin ana yurtların dan biri sayılan İngilte-redeki tezahürlerini, ara sı kaydetmekte fayda mülâhaza diyoruz.
Çörçil, İşçi Partisine rat nz en kudretli muhalefet partisi lideri olduğuna göre, gelecek seçimler İçin program sayılabl -lecek nutkunda İşçilerin dört senedir bütün yaptıklarını altüst edecek bir ifadede bulunabilirdi. Bahusus ki, Attlee hükümeti İngiliz İktisadi hayatıru hiç alışmadığı bir istikamete sevketzniş-tir. İngiltere, ötedenberi serbest bir İktisat rejimine alışmış, şahsî teşebbüs ve faaüyetin hudutsuz sayıldığı bir ülkedir. Hattâ bir Fransız mütefekkiri Anglo-saksonların üstünlüğü nereden geliyor adile yazdığı bir eserde, Britanyanm başarılarım şahsi teşebbüse ve hükümetin -bu gayretlere hiç bir engel koymamasına atfediyordu. Denilebilir ki devletçilik İngiliz geleneklerine, en az uygun gelen bir şekildir, binaenaleyh halkın bu umumî temayül ve ruh halinden faydalanarak Çörçil, İşçi Hükümetinin devletçilik ve millileştirme politikasına şiddetle hücum ederek, kendileri iktidara gelirlerse yapılardan bozacaklarım ilân edebilir dİ. Halbuki Çörçil Amele Partisinin yaptıklarından hiç birine do-kunınıj acağuu tasrih etmektedir. Halbuki Attlee hükümeti üç yıl 1-çlnde devletçilik sahasında çok 1-leri gitmiştir. Tasavvur buyrulsun kİ bütün kömür ocaklarım millete maletmlştlr.
Bütün şlmpndüf erleri dev-letleştirmiştir, elektrik ve gaz tesislerine el koymuştur. Hattâ daha ileri giderek cihanda maruf Ingiliz bankasını da hususi sernıa yelerden alarak hükümete vermiştir.
Çörçil için, bütün bunlara karşı. ateş püskürmek çok kabil ve kolay idi. Hele bütün İngilizlere doktorlar tarafıııdun bedava muayene ve tedavi edilmek hak ve İmkânını veren ve devlete yüz milyonlarca liraya mal olan kanuna karşı feveran edebilirdi. Halbuki Muhafazakâr Lider bunların hiç birine dokunmıyacağı-nı temin ediyor. Şu halde bu İngiliz muhalefet partisi, İktidarı devirmek için ne gibi bir vesile İleri sürüyor? Hemen hiç. Yalnız devlet masraflarında indirmeler ve tasarruflar yaptıracağını ivûdediyor, o kadar ...
Çok kısaca bahsettiğimiz bu İDgillz, örneğinden biz, Halk Par-tisl için bir ders almak lâzım olduğuna kani bulunuyoruz. Halk Partililer, bilhassa Demokrat Par ti için hiç bir yenilik ve programları yok. Dış politikada bizimle bı ruber, lâiklikte hemfikir. ¥al-wz ferdi teşebbüs ve faaliyete
(Dovamı 8a. 6 8U. 6 da)
İzmir, 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor:
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah Büyük Millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu’ya ikamet ettiği binada iadei ziyaret et mişler ve kendisini de beraberle-
rine alıp hükümet konağını ve be tediyeyi ziyaret ettikten sonra Hi-sarönü kahvesine giderek bir müd det istirahat etmişlerdir. Burada Cumhur Başkanı halkla hasbıhal lerde bulunmuştur. Bu arada bir vatandaş 200 bin İzmirlinin kalbi-(Devamı Sa. 5 Sü.
İçişleri Bakanı, dün, ga zetecilere demeç verirken...
Ankara, 3 (A.A.) — Avrupa Birliği Konseyinin Strasbourg’da yapacağı toplantıya iştirak edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmettin Sadak bugün kendisini makamında ziyaret eden Anadolu ajansı muhabiri tarafındım sorulan bazı sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— Türkiyenin, Avrupa Birliği Konseyine kabulü karan nerede zaman verilmiştir?
(Dovamı 8a. 5 8U. 3 do)
Kudret
neşriyatını tatil etti
Başbakan dün gece vapurdan çıktıktın sonra..
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Başbakan Bursadan döndü
ra :8 (Hususi) — Kudret gazetesi Ali Rıza Buçkan imzaaiylo yazdığı bir tebliğ ile bugünden itibaren neşriyatını tatil ettiğini ilân etmektedir. Bu yazıda ezcümle söyle denilmektedir:
(Dovamı 8a. 8 8ü. 2 do)
içişleri Bakanı Erişirgil dün
sert bir beyanat verdi
Veliefendı hâdisesi dolayısile, âsayişi bozanların kanun pençesinden kurtulamıyacağını söyledi
Diln sabah saat 11.30 da Vllâ -■ yette yaptığı bir basın toplantısın da içişleri Bakanı Emin Erişirgil, kanuna, riayetsizliğin vo anarşiyi teşvikin memleketi diktatörlüğe gö türeceğine bilhassa va ısrarla lşa-1
t ret etmiş, Veliefendl çayırında go çen pazar cereyan eden mUesaif hâdİ3eye temasla demiştir kİ:
(— Evvelâ Veliefendl. hâdisesi dolayiBiyle halkımızı İkaz ed (Dovamı Sa. 5 Sü. a
Maskeli haydutlar, Ağa Han ailesini soydular
Paris, 3 (AP) — Dünyanın en zengin,adamlarından, Rita Hay-worth’un kayın pederi Ağa Han, bugün, France Soir gazetesinin bildirdiğine göre, Rlviyeradakl villâsından çıkarken, silâhlı hay-
dutlar’ tarafından soyulmuştur.
Ağa Hanın karısı, gazetecilere verdiği beyanatta, hırsızların 150,000,000 frank kıymetinde mü cevher ve para çalarak kaçtıkla (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Üniversite Rektörü
bir demeç verdi
Ömer Celâl Sarç, fakültelere ait çeşitli işlere dair olan çalışmaları anlattı
Rektör, dün gaze tecil erle beraber.
3 tinoü sayfada — (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Celâl Bayarın son Çejmo beyana-hakkında fikri Borulan Hilmi U-n gazeteciler© şunları söylemiştir: — Celâl Bayar; bizim onladığımı-. göre Çeşmedeki son beyanatı ilet daha ziyade, Demokrat Parti il ida-mrulu başkatnnın Cumhurbaşk» partisi adına karşılamağa roa-çağnldığı haldo ona icabet etme > Cumhurbaşkanı ile birlikte vi içindo geziye çıkacak kimseler da yer almak istememiş olma '.aha ve bn hareketi memlnkcâ umumî efkârına karşı haklı cöateı meğo çalışmıştır.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Tekelioğlu beyanatını yalanlıyor
1946 Seyhan seçimleri ve adlî teminat hakkında böyle bir şey söylemedim» diyor
Karadeniz vapuru
tehlike atlattı
Pazar günü Ankara’ya gidecek olan GüDaltay yakında doğu seyahatine çıkacak
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün akşam saat 20,05 de «Mara-kas» vapuriyle şehrimize gelmiştir.
Başbakan rıhtımda, Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, Vali Dr. Lûtfi Kırdar, Denizyolları U. Müdürü Cemil Parman, Emniyet Müdürü, daire âmirleri karşılamıştır.
Başbakan Şemsettin Günaltay kendisinden, seyahat intihalarım soran gazetecilere şunları söylemiştir:
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 8 da)
Anbara konan kimyevî maddeler, “ Çorıım, vapuru faciasının tekerrürüne sebep olacaktı
Fahri Kurtuluş
C. H. P. Seyhan MiRctvekili Sinan Tekelioğhı ■ (Yazısı 5 inci sayfada)
dâvası
fabrikası
inşaatı
MAREŞAL ÇAKMAK
Memlekete mühim miktarda döviz temin edecek olan fabrikanın inşaatı hızlandı
Geçen hafta merasimle temeli atılan ampul fabrikasının inşa faaliyeti büyük bir hızla devam etmektedir. Bütün inşaat ve mon taj işleri bir sene içinde tamamlanacak ve fabrika gelecek sene Temmuz ayında faaliyete geçmiş bulunacaktır.
Haber aldığımıza göre fabrika-inşaatına çok daha evvel başsa. s 8ü. « do)
Karadeniz vapurunun dün rıhtımda aldırdığımız resmi (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Bu sabah Karadeniz seferine I kaza önlenmiş ve «Çorum facia-çıkacak olan «Karadeniz» vapu- sı» nın bir benzeri olmak üzero rıında dün saat 11,30 da fecî bir 1________(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Amerikalı askeri Şefler bugün Parise gidecekler
Londra: 3 (AP.) - Bııggün îngi-j Uz vo Amerikan askeri şefleri arasında yapılım gizli görüşmelerde, Avrupa Birliği Atlantik sulnşmaKınn dahil momlokotlçrin konıuması için plânlar bir şekil almaya başlamıştır. 3 saatlik konferansı müteakip «Atlantik paktına dahil ınomlekotlo-rin en iyi korunma jekillorinin plân laştırılmaııı» yolunda önemli inkişaf lor kaydedildiği bildirilmiştir.
Bugün yapılan gizli toplantıda gö
’rilşiilcn konulur hakkında hiç bir
(Dovapıı sa. 5 SU. 7 do)
Neşren hakaret dâvasına dün de devam edildi
Rize Milletvekili Dr. Fahri Kur. tuluş’un Cumhuriyet gazetesi aleyh hine açtığı neşren hakaret dâvasına dün sabah saat 10 da 7 inci As 11ye Ceza Mahkemesinde devam e-dilmlştlr.
Dünkü celsede: Dr. Fahri Kur. tuluş, avukatları Halûk Ulıığ İle (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ah! Şu Demokrasi ah!
ULUNAY
■> Yeni Tarihî Tefrikamız
a reşaI hastahaneye kaldırıldı
«flazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede miilıim, meraklı, istifadeli yeni bir tefrika hazırlamaktadır.
Bir müddettenberi rahatsız bulunan Mareşal Çııknjak'ın sıhhî durumu tekrar fenalaşmış vo kendisi dün Teşvikiye Sağlık Yurdu’na nakledilmiştir.
Mareşali, Prof. Dr. Frank muayene etmiş ve prostat teşhisi koymuştur, öğrendiğimize görü Mareşale iki gün sonra ameliyat yapılacaktır.
Sayın Mareşale âoll uifalaç temenni ederiz.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan Jnı eserde İslamların ilk ıleııiz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans içlerine kudur genişleyen fetihleri, parluk zaferleri okuya-cılksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün tcferrüatilo canlandıran bu eser, Hazrcti Ömer devrinin do tarihi mfıııaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabab'da
Etki tulûat tiyatroları dov-rlndo kantoculardan Kayif Todorl llo küçük Aınelya bir düot-to oynarlardı. Biri sorar: «Kabahat klmdo?» diğeri oovap veriri «Pavllnada..» o zaman kulisten yardımoılarla boraber nakarat baş-
Ey Puvlinâ, Puvlinâ, Sen çul davul, bou zurna Bon zurna!
Şimdi do öylo oldu. Hor rnes’e-ledo soruluyor 1
— Kabahat klmdo)
Ondan sonra ala kuzum nakaratı
Tramvayda bir müşteri biletçiye çıkışmış 1
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Yük arabası geçerken karbuz sor glslno girmişi
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Şoför on kuruş fazla latomlş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Celâl Bayar, İktidar partisine hü
oum etmiş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Muhallflor «1050 »oçlmlndo rey. lorlmlzl çaldırmıyacağızl» demiş-lorl
— Kabahat kimde?
— Domokrasldo...
Veliefendl yarıklarında halk «soyulduğumuz yeteri» domljl
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Rahatlarının bozulmamasını ıstl-yen yüksek kalantor sınıfında kaşlar çatılmış, Okkalı göboklorln üstünde yüzüklü parmaklar tr.ımpote
— Böylo «oy olur mu ofondlm?... Buyurun bakalım domokraslyll... Beğendiniz ınl çimdi?.. Biz nere-do? Demokrasi norodo?
Ey Pavlinâ, Pavlinâ Son çal dftvul, ben nurna Ben zurııâ

Yarış yerlorl İçin bir kanun ha-
zırlanıyormuş. Domok bu yarış yor
lorl bir kanuna İhtiyaç göstoroook
halde lınlş. Öyle Iso şimdiye kadar
bunu niye yapmadık?
Ey kalantorlar! Buna siz oovap
verinizi

Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3722 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayın . 10 Kunıj
PERŞEMBE
4
AĞUSTOS
1949
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmonlyo Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705—251M
Ben Devlet Tahvillerinin daima iistün kazanç getirdiğini kabul ederim. Çünkü yükaek bir faiz, bol ve zengin bir ikramiye sağlar. Bir de bunlardan tek bir santim dahi vergi alınmadığını düğün. Sözümün sıhhatini tasdik etmemek mümkün olur mu? (11132)
Cumhurbaşkanı İnönü, Çeşme’de (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Hilmi Uran Bayara dün
sert bir cevap verdi
“Mahut Husumet Andı kararını bu günkü iktidar, hiç bir vakit tatbik ettirmiyecektir„
İnönü, bir kahvehanede
Husumet Andını, memleket için tehlikeli, pervasız ve zorbaca, diye, vasıf landıran Hilmi Uran, partiler arası münasebetin Demokrat Parti tarafından normal seyrinden nasd çıkarıldığını anlattı
halka hitabede bulundu
Sadak'ın
yem
izmirde konuşan İnönü : "dert çok, kusur çok, bunların hepsini bana atacaklar da bulunacaktır, hiç birine darılmam,, dedi
beyanatı
Hükümet, Avrupa
Birliğine iltihaka karar verdi
D. P> nin Çeşme toplantısı pazartesiye yapılacak
İngiliz örneği...
Muhafazakâr Parti-le( yapılacak
■“ umumi İçin, şim-
diden intihap propagandasına başladı ve ilk mücadele nutkunu muhalefet lideri Mister Çörçil 1-rat etti.
Türkiyemizde Halk Partili bütün Başbakanlar ve hattâ Cumhur başkanı, dört yıldır her fırsat ve vesile ile, Demokrasinin hakki le ve en İleri şekilde tatbik olunacağı nakaratını tekrarladıkların dan, Demokrasinin ana yurtların dan biri sayılan İngilte-redeki tezahürlerini, ara sı kaydetmekte fayda mülâhaza diyoruz.
Çörçil, İşçi Partisine rat nz en kudretli muhalefet partisi lideri olduğuna göre, gelecek seçimler İçin program sayılabl -lecek nutkunda İşçilerin dört senedir bütün yaptıklarını altüst edecek bir ifadede bulunabilirdi. Bahusus ki, Attlee hükümeti İngiliz İktisadi hayatıru hiç alışmadığı bir istikamete sevketzniş-tir. İngiltere, ötedenberi serbest bir İktisat rejimine alışmış, şahsî teşebbüs ve faaüyetin hudutsuz sayıldığı bir ülkedir. Hattâ bir Fransız mütefekkiri Anglo-saksonların üstünlüğü nereden geliyor adile yazdığı bir eserde, Britanyanm başarılarım şahsi teşebbüse ve hükümetin -bu gayretlere hiç bir engel koymamasına atfediyordu. Denilebilir ki devletçilik İngiliz geleneklerine, en az uygun gelen bir şekildir, binaenaleyh halkın bu umumî temayül ve ruh halinden faydalanarak Çörçil, İşçi Hükümetinin devletçilik ve millileştirme politikasına şiddetle hücum ederek, kendileri iktidara gelirlerse yapılardan bozacaklarım ilân edebilir dİ. Halbuki Çörçil Amele Partisinin yaptıklarından hiç birine do-kunınıj acağuu tasrih etmektedir. Halbuki Attlee hükümeti üç yıl 1-çlnde devletçilik sahasında çok 1-leri gitmiştir. Tasavvur buyrulsun kİ bütün kömür ocaklarım millete maletmlştlr.
Bütün şlmpndüf erleri dev-letleştirmiştir, elektrik ve gaz tesislerine el koymuştur. Hattâ daha ileri giderek cihanda maruf Ingiliz bankasını da hususi sernıa yelerden alarak hükümete vermiştir.
Çörçil için, bütün bunlara karşı. ateş püskürmek çok kabil ve kolay idi. Hele bütün İngilizlere doktorlar tarafıııdun bedava muayene ve tedavi edilmek hak ve İmkânını veren ve devlete yüz milyonlarca liraya mal olan kanuna karşı feveran edebilirdi. Halbuki Muhafazakâr Lider bunların hiç birine dokunmıyacağı-nı temin ediyor. Şu halde bu İngiliz muhalefet partisi, İktidarı devirmek için ne gibi bir vesile İleri sürüyor? Hemen hiç. Yalnız devlet masraflarında indirmeler ve tasarruflar yaptıracağını ivûdediyor, o kadar ...
Çok kısaca bahsettiğimiz bu İDgillz, örneğinden biz, Halk Par-tisl için bir ders almak lâzım olduğuna kani bulunuyoruz. Halk Partililer, bilhassa Demokrat Par ti için hiç bir yenilik ve programları yok. Dış politikada bizimle bı ruber, lâiklikte hemfikir. ¥al-wz ferdi teşebbüs ve faaliyete
(Dovamı 8a. 6 8U. 6 da)
İzmir, 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor:
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah Büyük Millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu’ya ikamet ettiği binada iadei ziyaret et mişler ve kendisini de beraberle-
rine alıp hükümet konağını ve be tediyeyi ziyaret ettikten sonra Hi-sarönü kahvesine giderek bir müd det istirahat etmişlerdir. Burada Cumhur Başkanı halkla hasbıhal lerde bulunmuştur. Bu arada bir vatandaş 200 bin İzmirlinin kalbi-(Devamı Sa. 5 Sü.
İçişleri Bakanı, dün, ga zetecilere demeç verirken...
Ankara, 3 (A.A.) — Avrupa Birliği Konseyinin Strasbourg’da yapacağı toplantıya iştirak edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmettin Sadak bugün kendisini makamında ziyaret eden Anadolu ajansı muhabiri tarafındım sorulan bazı sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— Türkiyenin, Avrupa Birliği Konseyine kabulü karan nerede zaman verilmiştir?
(Dovamı 8a. 5 8U. 3 do)
Kudret
neşriyatını tatil etti
Başbakan dün gece vapurdan çıktıktın sonra..
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Başbakan Bursadan döndü
ra :8 (Hususi) — Kudret gazetesi Ali Rıza Buçkan imzaaiylo yazdığı bir tebliğ ile bugünden itibaren neşriyatını tatil ettiğini ilân etmektedir. Bu yazıda ezcümle söyle denilmektedir:
(Dovamı 8a. 8 8ü. 2 do)
içişleri Bakanı Erişirgil dün
sert bir beyanat verdi
Veliefendı hâdisesi dolayısile, âsayişi bozanların kanun pençesinden kurtulamıyacağını söyledi
Diln sabah saat 11.30 da Vllâ -■ yette yaptığı bir basın toplantısın da içişleri Bakanı Emin Erişirgil, kanuna, riayetsizliğin vo anarşiyi teşvikin memleketi diktatörlüğe gö türeceğine bilhassa va ısrarla lşa-1
t ret etmiş, Veliefendl çayırında go çen pazar cereyan eden mUesaif hâdİ3eye temasla demiştir kİ:
(— Evvelâ Veliefendl. hâdisesi dolayiBiyle halkımızı İkaz ed (Dovamı Sa. 5 Sü. a
Maskeli haydutlar, Ağa Han ailesini soydular
Paris, 3 (AP) — Dünyanın en zengin,adamlarından, Rita Hay-worth’un kayın pederi Ağa Han, bugün, France Soir gazetesinin bildirdiğine göre, Rlviyeradakl villâsından çıkarken, silâhlı hay-
dutlar’ tarafından soyulmuştur.
Ağa Hanın karısı, gazetecilere verdiği beyanatta, hırsızların 150,000,000 frank kıymetinde mü cevher ve para çalarak kaçtıkla (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Üniversite Rektörü
bir demeç verdi
Ömer Celâl Sarç, fakültelere ait çeşitli işlere dair olan çalışmaları anlattı
Rektör, dün gaze tecil erle beraber.
3 tinoü sayfada — (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Celâl Bayarın son Çejmo beyana-hakkında fikri Borulan Hilmi U-n gazeteciler© şunları söylemiştir: — Celâl Bayar; bizim onladığımı-. göre Çeşmedeki son beyanatı ilet daha ziyade, Demokrat Parti il ida-mrulu başkatnnın Cumhurbaşk» partisi adına karşılamağa roa-çağnldığı haldo ona icabet etme > Cumhurbaşkanı ile birlikte vi içindo geziye çıkacak kimseler da yer almak istememiş olma '.aha ve bn hareketi memlnkcâ umumî efkârına karşı haklı cöateı meğo çalışmıştır.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Tekelioğlu beyanatını yalanlıyor
1946 Seyhan seçimleri ve adlî teminat hakkında böyle bir şey söylemedim» diyor
Karadeniz vapuru
tehlike atlattı
Pazar günü Ankara’ya gidecek olan GüDaltay yakında doğu seyahatine çıkacak
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün akşam saat 20,05 de «Mara-kas» vapuriyle şehrimize gelmiştir.
Başbakan rıhtımda, Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, Vali Dr. Lûtfi Kırdar, Denizyolları U. Müdürü Cemil Parman, Emniyet Müdürü, daire âmirleri karşılamıştır.
Başbakan Şemsettin Günaltay kendisinden, seyahat intihalarım soran gazetecilere şunları söylemiştir:
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 8 da)
Anbara konan kimyevî maddeler, “ Çorıım, vapuru faciasının tekerrürüne sebep olacaktı
Fahri Kurtuluş
C. H. P. Seyhan MiRctvekili Sinan Tekelioğhı ■ (Yazısı 5 inci sayfada)
dâvası
fabrikası
inşaatı
MAREŞAL ÇAKMAK
Memlekete mühim miktarda döviz temin edecek olan fabrikanın inşaatı hızlandı
Geçen hafta merasimle temeli atılan ampul fabrikasının inşa faaliyeti büyük bir hızla devam etmektedir. Bütün inşaat ve mon taj işleri bir sene içinde tamamlanacak ve fabrika gelecek sene Temmuz ayında faaliyete geçmiş bulunacaktır.
Haber aldığımıza göre fabrika-inşaatına çok daha evvel başsa. s 8ü. « do)
Karadeniz vapurunun dün rıhtımda aldırdığımız resmi (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Bu sabah Karadeniz seferine I kaza önlenmiş ve «Çorum facia-çıkacak olan «Karadeniz» vapu- sı» nın bir benzeri olmak üzero rıında dün saat 11,30 da fecî bir 1________(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Amerikalı askeri Şefler bugün Parise gidecekler
Londra: 3 (AP.) - Bııggün îngi-j Uz vo Amerikan askeri şefleri arasında yapılım gizli görüşmelerde, Avrupa Birliği Atlantik sulnşmaKınn dahil momlokotlçrin konıuması için plânlar bir şekil almaya başlamıştır. 3 saatlik konferansı müteakip «Atlantik paktına dahil ınomlekotlo-rin en iyi korunma jekillorinin plân laştırılmaııı» yolunda önemli inkişaf lor kaydedildiği bildirilmiştir.
Bugün yapılan gizli toplantıda gö
’rilşiilcn konulur hakkında hiç bir
(Dovapıı sa. 5 SU. 7 do)
Neşren hakaret dâvasına dün de devam edildi
Rize Milletvekili Dr. Fahri Kur. tuluş’un Cumhuriyet gazetesi aleyh hine açtığı neşren hakaret dâvasına dün sabah saat 10 da 7 inci As 11ye Ceza Mahkemesinde devam e-dilmlştlr.
Dünkü celsede: Dr. Fahri Kur. tuluş, avukatları Halûk Ulıığ İle (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ah! Şu Demokrasi ah!
ULUNAY
■> Yeni Tarihî Tefrikamız
a reşaI hastahaneye kaldırıldı
«flazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede miilıim, meraklı, istifadeli yeni bir tefrika hazırlamaktadır.
Bir müddettenberi rahatsız bulunan Mareşal Çııknjak'ın sıhhî durumu tekrar fenalaşmış vo kendisi dün Teşvikiye Sağlık Yurdu’na nakledilmiştir.
Mareşali, Prof. Dr. Frank muayene etmiş ve prostat teşhisi koymuştur, öğrendiğimize görü Mareşale iki gün sonra ameliyat yapılacaktır.
Sayın Mareşale âoll uifalaç temenni ederiz.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan Jnı eserde İslamların ilk ıleııiz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans içlerine kudur genişleyen fetihleri, parluk zaferleri okuya-cılksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün tcferrüatilo canlandıran bu eser, Hazrcti Ömer devrinin do tarihi mfıııaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabab'da
Etki tulûat tiyatroları dov-rlndo kantoculardan Kayif Todorl llo küçük Aınelya bir düot-to oynarlardı. Biri sorar: «Kabahat klmdo?» diğeri oovap veriri «Pavllnada..» o zaman kulisten yardımoılarla boraber nakarat baş-
Ey Puvlinâ, Puvlinâ, Sen çul davul, bou zurna Bon zurna!
Şimdi do öylo oldu. Hor rnes’e-ledo soruluyor 1
— Kabahat klmdo)
Ondan sonra ala kuzum nakaratı
Tramvayda bir müşteri biletçiye çıkışmış 1
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Yük arabası geçerken karbuz sor glslno girmişi
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Şoför on kuruş fazla latomlş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Celâl Bayar, İktidar partisine hü
oum etmiş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Muhallflor «1050 »oçlmlndo rey. lorlmlzl çaldırmıyacağızl» demiş-lorl
— Kabahat kimde?
— Domokrasldo...
Veliefendl yarıklarında halk «soyulduğumuz yeteri» domljl
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Rahatlarının bozulmamasını ıstl-yen yüksek kalantor sınıfında kaşlar çatılmış, Okkalı göboklorln üstünde yüzüklü parmaklar tr.ımpote
— Böylo «oy olur mu ofondlm?... Buyurun bakalım domokraslyll... Beğendiniz ınl çimdi?.. Biz nere-do? Demokrasi norodo?
Ey Pavlinâ, Pavlinâ Son çal dftvul, ben nurna Ben zurııâ

Yarış yerlorl İçin bir kanun ha-
zırlanıyormuş. Domok bu yarış yor
lorl bir kanuna İhtiyaç göstoroook
halde lınlş. Öyle Iso şimdiye kadar
bunu niye yapmadık?
Ey kalantorlar! Buna siz oovap
verinizi

Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3722 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayın . 10 Kunıj
PERŞEMBE
4
AĞUSTOS
1949
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
idare: Nuruosmonlyo Noı İT
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705—251M
Ben Devlet Tahvillerinin daima iistün kazanç getirdiğini kabul ederim. Çünkü yükaek bir faiz, bol ve zengin bir ikramiye sağlar. Bir de bunlardan tek bir santim dahi vergi alınmadığını düğün. Sözümün sıhhatini tasdik etmemek mümkün olur mu? (11132)
Cumhurbaşkanı İnönü, Çeşme’de (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Hilmi Uran Bayara dün
sert bir cevap verdi
“Mahut Husumet Andı kararını bu günkü iktidar, hiç bir vakit tatbik ettirmiyecektir„
İnönü, bir kahvehanede
Husumet Andını, memleket için tehlikeli, pervasız ve zorbaca, diye, vasıf landıran Hilmi Uran, partiler arası münasebetin Demokrat Parti tarafından normal seyrinden nasd çıkarıldığını anlattı
halka hitabede bulundu
Sadak'ın
yem
izmirde konuşan İnönü : "dert çok, kusur çok, bunların hepsini bana atacaklar da bulunacaktır, hiç birine darılmam,, dedi
beyanatı
Hükümet, Avrupa
Birliğine iltihaka karar verdi
D. P> nin Çeşme toplantısı pazartesiye yapılacak
İngiliz örneği...
Muhafazakâr Parti-le( yapılacak
■“ umumi İçin, şim-
diden intihap propagandasına başladı ve ilk mücadele nutkunu muhalefet lideri Mister Çörçil 1-rat etti.
Türkiyemizde Halk Partili bütün Başbakanlar ve hattâ Cumhur başkanı, dört yıldır her fırsat ve vesile ile, Demokrasinin hakki le ve en İleri şekilde tatbik olunacağı nakaratını tekrarladıkların dan, Demokrasinin ana yurtların dan biri sayılan İngilte-redeki tezahürlerini, ara sı kaydetmekte fayda mülâhaza diyoruz.
Çörçil, İşçi Partisine rat nz en kudretli muhalefet partisi lideri olduğuna göre, gelecek seçimler İçin program sayılabl -lecek nutkunda İşçilerin dört senedir bütün yaptıklarını altüst edecek bir ifadede bulunabilirdi. Bahusus ki, Attlee hükümeti İngiliz İktisadi hayatıru hiç alışmadığı bir istikamete sevketzniş-tir. İngiltere, ötedenberi serbest bir İktisat rejimine alışmış, şahsî teşebbüs ve faaüyetin hudutsuz sayıldığı bir ülkedir. Hattâ bir Fransız mütefekkiri Anglo-saksonların üstünlüğü nereden geliyor adile yazdığı bir eserde, Britanyanm başarılarım şahsi teşebbüse ve hükümetin -bu gayretlere hiç bir engel koymamasına atfediyordu. Denilebilir ki devletçilik İngiliz geleneklerine, en az uygun gelen bir şekildir, binaenaleyh halkın bu umumî temayül ve ruh halinden faydalanarak Çörçil, İşçi Hükümetinin devletçilik ve millileştirme politikasına şiddetle hücum ederek, kendileri iktidara gelirlerse yapılardan bozacaklarım ilân edebilir dİ. Halbuki Çörçil Amele Partisinin yaptıklarından hiç birine do-kunınıj acağuu tasrih etmektedir. Halbuki Attlee hükümeti üç yıl 1-çlnde devletçilik sahasında çok 1-leri gitmiştir. Tasavvur buyrulsun kİ bütün kömür ocaklarım millete maletmlştlr.
Bütün şlmpndüf erleri dev-letleştirmiştir, elektrik ve gaz tesislerine el koymuştur. Hattâ daha ileri giderek cihanda maruf Ingiliz bankasını da hususi sernıa yelerden alarak hükümete vermiştir.
Çörçil için, bütün bunlara karşı. ateş püskürmek çok kabil ve kolay idi. Hele bütün İngilizlere doktorlar tarafıııdun bedava muayene ve tedavi edilmek hak ve İmkânını veren ve devlete yüz milyonlarca liraya mal olan kanuna karşı feveran edebilirdi. Halbuki Muhafazakâr Lider bunların hiç birine dokunmıyacağı-nı temin ediyor. Şu halde bu İngiliz muhalefet partisi, İktidarı devirmek için ne gibi bir vesile İleri sürüyor? Hemen hiç. Yalnız devlet masraflarında indirmeler ve tasarruflar yaptıracağını ivûdediyor, o kadar ...
Çok kısaca bahsettiğimiz bu İDgillz, örneğinden biz, Halk Par-tisl için bir ders almak lâzım olduğuna kani bulunuyoruz. Halk Partililer, bilhassa Demokrat Par ti için hiç bir yenilik ve programları yok. Dış politikada bizimle bı ruber, lâiklikte hemfikir. ¥al-wz ferdi teşebbüs ve faaliyete
(Dovamı 8a. 6 8U. 6 da)
İzmir, 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor:
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah Büyük Millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu’ya ikamet ettiği binada iadei ziyaret et mişler ve kendisini de beraberle-
rine alıp hükümet konağını ve be tediyeyi ziyaret ettikten sonra Hi-sarönü kahvesine giderek bir müd det istirahat etmişlerdir. Burada Cumhur Başkanı halkla hasbıhal lerde bulunmuştur. Bu arada bir vatandaş 200 bin İzmirlinin kalbi-(Devamı Sa. 5 Sü.
İçişleri Bakanı, dün, ga zetecilere demeç verirken...
Ankara, 3 (A.A.) — Avrupa Birliği Konseyinin Strasbourg’da yapacağı toplantıya iştirak edecek olan Dışişleri Bakanımız Necmettin Sadak bugün kendisini makamında ziyaret eden Anadolu ajansı muhabiri tarafındım sorulan bazı sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— Türkiyenin, Avrupa Birliği Konseyine kabulü karan nerede zaman verilmiştir?
(Dovamı 8a. 5 8U. 3 do)
Kudret
neşriyatını tatil etti
Başbakan dün gece vapurdan çıktıktın sonra..
(Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Başbakan Bursadan döndü
ra :8 (Hususi) — Kudret gazetesi Ali Rıza Buçkan imzaaiylo yazdığı bir tebliğ ile bugünden itibaren neşriyatını tatil ettiğini ilân etmektedir. Bu yazıda ezcümle söyle denilmektedir:
(Dovamı 8a. 8 8ü. 2 do)
içişleri Bakanı Erişirgil dün
sert bir beyanat verdi
Veliefendı hâdisesi dolayısile, âsayişi bozanların kanun pençesinden kurtulamıyacağını söyledi
Diln sabah saat 11.30 da Vllâ -■ yette yaptığı bir basın toplantısın da içişleri Bakanı Emin Erişirgil, kanuna, riayetsizliğin vo anarşiyi teşvikin memleketi diktatörlüğe gö türeceğine bilhassa va ısrarla lşa-1
t ret etmiş, Veliefendl çayırında go çen pazar cereyan eden mUesaif hâdİ3eye temasla demiştir kİ:
(— Evvelâ Veliefendl. hâdisesi dolayiBiyle halkımızı İkaz ed (Dovamı Sa. 5 Sü. a
Maskeli haydutlar, Ağa Han ailesini soydular
Paris, 3 (AP) — Dünyanın en zengin,adamlarından, Rita Hay-worth’un kayın pederi Ağa Han, bugün, France Soir gazetesinin bildirdiğine göre, Rlviyeradakl villâsından çıkarken, silâhlı hay-
dutlar’ tarafından soyulmuştur.
Ağa Hanın karısı, gazetecilere verdiği beyanatta, hırsızların 150,000,000 frank kıymetinde mü cevher ve para çalarak kaçtıkla (Dovamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Üniversite Rektörü
bir demeç verdi
Ömer Celâl Sarç, fakültelere ait çeşitli işlere dair olan çalışmaları anlattı
Rektör, dün gaze tecil erle beraber.
3 tinoü sayfada — (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Celâl Bayarın son Çejmo beyana-hakkında fikri Borulan Hilmi U-n gazeteciler© şunları söylemiştir: — Celâl Bayar; bizim onladığımı-. göre Çeşmedeki son beyanatı ilet daha ziyade, Demokrat Parti il ida-mrulu başkatnnın Cumhurbaşk» partisi adına karşılamağa roa-çağnldığı haldo ona icabet etme > Cumhurbaşkanı ile birlikte vi içindo geziye çıkacak kimseler da yer almak istememiş olma '.aha ve bn hareketi memlnkcâ umumî efkârına karşı haklı cöateı meğo çalışmıştır.
(Devamı 8a. 5 8Ü. 1 de)
Tekelioğlu beyanatını yalanlıyor
1946 Seyhan seçimleri ve adlî teminat hakkında böyle bir şey söylemedim» diyor
Karadeniz vapuru
tehlike atlattı
Pazar günü Ankara’ya gidecek olan GüDaltay yakında doğu seyahatine çıkacak
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün akşam saat 20,05 de «Mara-kas» vapuriyle şehrimize gelmiştir.
Başbakan rıhtımda, Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır, Vali Dr. Lûtfi Kırdar, Denizyolları U. Müdürü Cemil Parman, Emniyet Müdürü, daire âmirleri karşılamıştır.
Başbakan Şemsettin Günaltay kendisinden, seyahat intihalarım soran gazetecilere şunları söylemiştir:
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 8 da)
Anbara konan kimyevî maddeler, “ Çorıım, vapuru faciasının tekerrürüne sebep olacaktı
Fahri Kurtuluş
C. H. P. Seyhan MiRctvekili Sinan Tekelioğhı ■ (Yazısı 5 inci sayfada)
dâvası
fabrikası
inşaatı
MAREŞAL ÇAKMAK
Memlekete mühim miktarda döviz temin edecek olan fabrikanın inşaatı hızlandı
Geçen hafta merasimle temeli atılan ampul fabrikasının inşa faaliyeti büyük bir hızla devam etmektedir. Bütün inşaat ve mon taj işleri bir sene içinde tamamlanacak ve fabrika gelecek sene Temmuz ayında faaliyete geçmiş bulunacaktır.
Haber aldığımıza göre fabrika-inşaatına çok daha evvel başsa. s 8ü. « do)
Karadeniz vapurunun dün rıhtımda aldırdığımız resmi (Foto: Burhan - Yeni Sabah)
Bu sabah Karadeniz seferine I kaza önlenmiş ve «Çorum facia-çıkacak olan «Karadeniz» vapu- sı» nın bir benzeri olmak üzero rıında dün saat 11,30 da fecî bir 1________(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Amerikalı askeri Şefler bugün Parise gidecekler
Londra: 3 (AP.) - Bııggün îngi-j Uz vo Amerikan askeri şefleri arasında yapılım gizli görüşmelerde, Avrupa Birliği Atlantik sulnşmaKınn dahil momlokotlçrin konıuması için plânlar bir şekil almaya başlamıştır. 3 saatlik konferansı müteakip «Atlantik paktına dahil ınomlekotlo-rin en iyi korunma jekillorinin plân laştırılmaııı» yolunda önemli inkişaf lor kaydedildiği bildirilmiştir.
Bugün yapılan gizli toplantıda gö
’rilşiilcn konulur hakkında hiç bir
(Dovapıı sa. 5 SU. 7 do)
Neşren hakaret dâvasına dün de devam edildi
Rize Milletvekili Dr. Fahri Kur. tuluş’un Cumhuriyet gazetesi aleyh hine açtığı neşren hakaret dâvasına dün sabah saat 10 da 7 inci As 11ye Ceza Mahkemesinde devam e-dilmlştlr.
Dünkü celsede: Dr. Fahri Kur. tuluş, avukatları Halûk Ulıığ İle (Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)^
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ah! Şu Demokrasi ah!
ULUNAY
■> Yeni Tarihî Tefrikamız
a reşaI hastahaneye kaldırıldı
«flazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede miilıim, meraklı, istifadeli yeni bir tefrika hazırlamaktadır.
Bir müddettenberi rahatsız bulunan Mareşal Çııknjak'ın sıhhî durumu tekrar fenalaşmış vo kendisi dün Teşvikiye Sağlık Yurdu’na nakledilmiştir.
Mareşali, Prof. Dr. Frank muayene etmiş ve prostat teşhisi koymuştur, öğrendiğimize görü Mareşale iki gün sonra ameliyat yapılacaktır.
Sayın Mareşale âoll uifalaç temenni ederiz.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan Jnı eserde İslamların ilk ıleııiz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans içlerine kudur genişleyen fetihleri, parluk zaferleri okuya-cılksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün tcferrüatilo canlandıran bu eser, Hazrcti Ömer devrinin do tarihi mfıııaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabab'da
Etki tulûat tiyatroları dov-rlndo kantoculardan Kayif Todorl llo küçük Aınelya bir düot-to oynarlardı. Biri sorar: «Kabahat klmdo?» diğeri oovap veriri «Pavllnada..» o zaman kulisten yardımoılarla boraber nakarat baş-
Ey Puvlinâ, Puvlinâ, Sen çul davul, bou zurna Bon zurna!
Şimdi do öylo oldu. Hor rnes’e-ledo soruluyor 1
— Kabahat klmdo)
Ondan sonra ala kuzum nakaratı
Tramvayda bir müşteri biletçiye çıkışmış 1
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Yük arabası geçerken karbuz sor glslno girmişi
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Şoför on kuruş fazla latomlş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Celâl Bayar, İktidar partisine hü
oum etmiş.
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo...
Muhallflor «1050 »oçlmlndo rey. lorlmlzl çaldırmıyacağızl» demiş-lorl
— Kabahat kimde?
— Domokrasldo...
Veliefendl yarıklarında halk «soyulduğumuz yeteri» domljl
— Kabahat klmdo?
— Domokrasldo ..
Rahatlarının bozulmamasını ıstl-yen yüksek kalantor sınıfında kaşlar çatılmış, Okkalı göboklorln üstünde yüzüklü parmaklar tr.ımpote
— Böylo «oy olur mu ofondlm?... Buyurun bakalım domokraslyll... Beğendiniz ınl çimdi?.. Biz nere-do? Demokrasi norodo?
Ey Pavlinâ, Pavlinâ Son çal dftvul, ben nurna Ben zurııâ

Yarış yerlorl İçin bir kanun ha-
zırlanıyormuş. Domok bu yarış yor
lorl bir kanuna İhtiyaç göstoroook
halde lınlş. Öyle Iso şimdiye kadar
bunu niye yapmadık?
Ey kalantorlar! Buna siz oovap
verinizi

Comments (0)