Pazartesi
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare ı Nuruosmanlya Hoı İT
Tel adresli «YENİ 8ABAH1
İSTANBUL
Telefon l 20785—251 &s
eylOl
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFI1Y1Z
12 inci Yıl, No. 3754
1949
Bugün ikinci sahifemizde
Sosyolog Göziie
Millet ve Emperyalizm
Yazan : Hilmi Ziya ÜLKEN
Belgrat'ta Tito'ya
sadakat nümayişi
Resmî Yugoslav gazetesi, dün, ilk defa olarak, Rus zırhlı biri iklerinin hudutta mevzi aldıklarını bildirdi
Demokrat Parti Lideri Celâl Ba yar, kendisini dinleyen Ödemiş'i lere cumartesi yünü hitap ederk en (Foto Y. 3. — Kemal Mete >
Rus-Y ugoslav ihtilâfı hakkında alman bütün raporlar sür’atle Vaşington’a gönderiliyor. Bu suretle Bevinle Acheson meseleyi de incelemek imkânını bulacaklar ~~~v------------------------------------------------------------------------->
Polı'tbüro âzasından Milovan Djilas, ( Birleşmiş Milletler toplantısında ba-> yakında hareketJ
Kasırga Yaklaşıyor mu ?
BİZ; Marshall yardımından, birkaç milyon dolar fazla elde etmeğe namzet olarak adımız listeye geçti diye genlik yaparak, sağa sola tebrikler yağdırırken, büyük bir kasırga yaklaşmış bulunuyor. İki gün sonra, Vaşingtonda, Amerika -İngiltere - Kanada üçüzlü iktisadi ve malî müzakereler resmen başlıyacaktır. Hakikatte ise temaslar, çoktan beri devam ediyor ve bu konuşmalara, aylardır, sayısı elliden aşağı olmıyan mütehassıslar Iştirâk ediyor. Üç taraflı konuşmalar gibi görünen bu - müzakereler hakikatte, yalnız üç devleti değil, bütün Avrupayı, daha doğrusu cihanı ilgilendirmektedir. Çünkü İngiliz lirasının değerinde İndirme yapılması yalnız Büyük Britanya camiasını detil, bütün dünyayı alâkadar eder. Onun İçin şimdiden her tarafta telâş ve heyecan başlamıştır. Belçika Maliye Bakanı, memleket parasının çok sağlam olduğundan bahisle, ona Vaşington kn-rarlan ne olursa olsun, dokunulmak düşünülmediğini, evvelki akşam bir basın toplantısında açıkça İfade etti. Diğer taraftan Strasbourg’da, bütün AvrupalI memleketler paralarının yeniden ayarlanması hakkında bir Fransız mebus tarafından teklif ileri sürüldü. Fakat reddedildi. Bütün Avrupa memleketlerinin paralarını toptan İncelemek ve ayarlamak İçin resmen milletlerarası toplulukta, teklifler yapılabilmesi, durumun ağırlığını isbat etmeğe kâfidir.
Amerika gazetelerinin mühim bir kısmı, aylardır, İngiliz hükümetini şiddetle tenkit etmektedirler. Onlara göre Büyük Britanya, Marshall yardımından fay dalanarak İngiliz işçilerine her türlü emniyet vo-rahatı sağlamış ve ömrünü bu yardımlarla geçirmek lstiycn bir kütleyi çalışmadan beslemekle uğraşmıştır. İşçi hükümeti, böylece Amerika mükelleflerinin sırtından geçinmek yolunu tutmuştur. Bu kadar basit bir görüşün çok partizan bir mahiyet taşıdığında şüphe edilir mİ? Fakat Amerikalıların, İngilterede sosyalist bir iktidarın varlığından çok memnun olmadıkları da bir hakikattir. Filhakika bir memleketin iç politikası bir ihraç malı değildir. Nitekim çarlık Rusya ile cumhuriyetçi Fransa ve İngiltere ittifak etmişlerdi. Bu harbde de Sovyet Rusya ile aynı devletler yine müttefik oldular. Fakat İkinci dünya harbinden sonra bir o-ralık, öyle bir hava esti ki, galip demokrasiler, ancak den. okrat (Davamı 8a. a 8ü. 6 de) I
Belgrad, 4 (A-P) — Pazar günü Belgrad sokaklarını dolduran ce nümayişçi, Tito hükümetin ' bağlıllıklarını göstermişlerdir.
Nümayiş resmen Bolgratla Zağ-. rep yolunun inşasına gönüllü olarak \ iştir&k çilen işçilerin avc
■ betiyle tertip edilmiştir, iştirak eden genç kadın
' ellerinde kominfornu • karşı gelen bayraklaı ; Bayrakların bazıl 1 yazılmıştır : «Beş I tanılan zafer, ifti J vabı teşkil etmek
■ Burada dolaşan haberler Dışişleri Bakanı Edvard Kardelj
Mareşal Tito
neşriyatı
Belgrad, 4 A.A. (United Press) ; — Yugoslav komünist partisinin or-. gam olan Borba gazetesi bugün tn-; giliz ve Amerika baslar yapmak s dar takip ettiği rak Rusyanın Ti lığını yanlış aksettirdiğini isbata ça-' hşmıştır.
Borba bu makalesinde yi defa olarak Yugoslav halkı
(Devamı Sa.
Yunan komünistleri bir
yolcu trenimizi devirdi
Z—-----
I Başbakan
I
Hâdise Edırneye giderken Yunanistan topraklarında oldu. Bir lokomotif, üç vagon devrildi. Isnan kaybı yok
Mareşal Çakmak
Yeni Tarsus yolcu gemisi dün limanımıza geldi
Dün Mareşali ziyaret eden gençler

Yeni T arsus gemisi rıhtıma yanaştıkta n sonra
Yeni vapurlarımız
çürük mü çıktı?
İşlet meler müdürü bu haberi tekzip ederken Aziz Derya vapurların kötü olduğunda ısrar ediyor I Denizyolları İd
Trabzon, Ordu vo C
mütemadi rötarlar yaplıklurı malûmd bazı gazeteler bu gemilerin çürüğe çıkarılacağını yazmıylı. Bu hu-auıts dün malûmatına müracaat ettiğimiz îjlotmelor Müdürü B.
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 dc
i
Devlet Denizyollarının Ameri kadan satın alarak tadil ettirdiği yedinci ve son gemimiz olan Tarsus, dün saat 14,40 da Istan bula gelmiştir.
Gemi limana girerken, limanda bulunan diğer vapurlar tara fından düdük çalınarak selâmlan iniştir.
Geminin süvarisi Salt kaptan kendisile konuşan gazetecilere demiştir ki:
«— 21 haziranda Baltimor-dan hareket ettik. İki aydan faz la bir zaman süren yolculuğumuz müddetince en ufak bir â-rıza, hattâ en ufak bir sallantı dahi olmadı. Gemiden çok mem nunum. Benim gibi Tarsusta seyahat eden yabancı yolcular (Devamı 8a. o 8ü. S do)
Tiirk Gençlik Teşkilâtından 4 kişilik bir heyet, dün saat 15 te sayın Mareşal Fevzi Çakmağı Teşvikiye Sağlık Yurdunda ti-yaret ederek sağlık temennile -rinde bulunmuşlardır.
Mareşal, Gençliğin gösterdiği bu yakın alâkaya derin bir hassasiyetle mukabele etmiş ve Gençliğe selâm ve sevgilerinin ulaştırılmasını heyetten istemiş tir..
Mareşalin sıhhatinin düzlemiş olması, Gençlik arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Fener Ankarada Demirsporu da
Ordumuzun havadan
indirme tatbikatı
I
Günaltay toprak ve tapu işleri ile meşgul oluyor
Edirne, 4 (Telefonla) — Dün sabah Istanbuldan Edirneyo kalkan 8 sayılı yolcu katan akşam saat 20,10 da Yunan arazisi içinde Neoreftiya ile Ahirköy arasında komünist çetecilerin, raylann altı-a koydukları manyetolu bombanın infilâkıyla devrilmiştir. Bomba-in iyi aynrlanamaması yüzünden lokomotif geçtikten sonra infilâk (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arslan Humbaracı
utanmayı unuttu
Bu adam, senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd için aklına geleni yazmakta devam ediyor
Ne w-York Timcsin Türkiye mu. habirl, İken Türklyenin aslrerl yardımdan lstlfado ettirilmemesini te. min maksadlle gönderdiği yazılan nın mezkûr gazeteye dercedllme-cnesl üzerine Türklyeden ayrılan Arslan Humbaracı, şimdi Franaa-da bulunmakta ve senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd aleyhin, de aklına geleni yazmaktan, bu ya zılardon birini bir İbret nümunesl olur düşüncesile, hemen sütunlarımıza geçiriyoruz:
«Amerikalıların şikâyet ettikleri 1 gibi Türkün «teknik zihniyetten» ! mahrum olduğu ne yeni ve ne da hayret verici bir şeydir, asker veya sivil olsun aklının İşinden başka bir yerde olduğu ve pasif bir mukavemet gösterdiği ve ekseriya ten belliğe kaçan tevekkül içinde oldu ğu da uzun zamandanberl müşahede edilmiş bir olaydır. Bu hal ne Türkün kafa sakatlığından ve ne
MilletPartisinindün
yaptığı toplantılar
Kasımpaşa Uçesiie örtuköy bucağının açılışı vesilesile Millet Partisi kurucuları, iktidarla Demokrat Partiye yeniden hücum ettiler...
SPOR! 1 - 0 yendi. Osman Coşgül Bordo
da 1500 ve 5000 metreyi kazandı
Ankara 4 (Hususî) — Hava kuvvetlerimiz yarın havadan İn dlrme tatbikatı yapacaklardır.. Bu tatbikata Basın Mümessilleri de davet edilmiştir.
İngiliz Filosu
İzm i re gitmek, iizcre bu sabah limanımızdan
ayrılıyor
Dört gündenborl Umanımızda bunan İngiliz filosu bu sabah İzml-mütcvcccihen limanımızdan ay. nlocaktır. Filo Umanımızda kaldığı müddetçe halkımız tarafından gezUmlştlr.
Dün akşam misafirler şoreflne
Yavuz gemisinde Tümamiral Sadık
Altınca» tarafından 200 klflüik bir
suare verilmiştir. '
I
Kars, 4 (A.A.) — (Başbakana refakat eden muhabirimiz bildiriyor)
Başbakan Şemseddln Günaltay bugün saat 17,80 da Karsa geldi. Yolda tuğay komutanı Burhaneddin Özkök Başbakanı karşıladı, otomo bil ve otobüslerle gelen pek çok kar gıcı kafi eye İltihak elti şehrin met halinde halk otomobili görünce, bir kaynaşma başladı, bütün şehir a-yakta, park yolunda bir ihtiram kıtası vo yolun İki tarafında da «Hoş geldin» diye bağıran ve alkış layan halk bulunuyordu. Karslıla-nn hükümet Başkanına karşı göa terdlkleri bu içten gelen büyük sa vinç gösterisi görülecek bir şeydi. Başbakan Vali koneğmda misafir bulunmaktadır. Ve gelir gelmez abonolu toprak komisyon başkanı İle tapu sicil muhafız nı kabul eda rek derhal çalışmalarına başlamış, tır.
de Ankara idarecileri çevresinde id dia edildiği gibi «Sovyet tehdidinden» doğmuş değil, fakat daha ziyade çok eski zamanlardanberi memlekette şiddetle hüküm süren
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Göztepe ocağında konuşan Ekrem Amaç Bayara târizde bulundu
Dün C.H-P. nın Beykoz, oğlu, Çatalca, Eyüp, Fatih, Kadı köy, Sanyer, Üsküdar, Silivri, Şile ve Yalova ilçelerinde 25 o-câğın kongreleri yapılmıştır.
Göztepe kongresinde çalışına raporunun kabulü ve serbest dileklerin serdinden sonra C.H. P. İstanbul il idare kurulu âza sından avukat Ekrem Amaç u-zun ve alâka uyandırıcı bir konuşma yaparak Parti ve Beledi ye işleri hakkında izahat ver • miştir.
Ekrem Amaç son günlerin siyasi hâdiselerine, Demokrat Parti kongresinde sözü edilen husumet andını, Celâl Baya.m (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Tophanedeki meydan kavgası
Hastaneye kaldırılan
12 yaralı iyileşiyor
c. H. P. Ocak
Kongreleri
Yaralı Mekmedin dün has-. ı talıancde aldırdığımız resmi
Evvelki gece saat 22,30 la Tophanede Karabaş caddeşindcı bir kahve rekabeti meselesi yil« zünden 200 kişi tabanca ve bı« (□ovamı Sa. S Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Cinayet yeniden kabarıyor
ULUNAY
Millot Partisinin Orlaköy bucağının açılışı münasebetiyle dün »sat 10 da bucak lokalinde aiyııai bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idare kurulu üyeleri vo kalabalık bir partili kütlesi hazır bulunmuştur.
İlk olarak Orlaköy bucuk başkanı Avni Taylan bir açı# söylevi vermiş, bunu takiben Ömer Tuncu, Nu-I ri Leblebi, Enver Epçi, Fuat Arnu,
Millet Partisinin Ortak öyde yaptığı toplantı
Sadık Aldoğun, Ahmet TahUkılıç birer konuşma yapmışlardır. Fuat Arnu «unlun söylemiştir: (— Bizlor acı hakikatleri açıkla-
dım tenkitlere uğruyoruz vo bize küfürbaz diyorlar. Biz mıdeco milletin ıstırabını toronnüıu ödiyoruz. Parti bakımından bir kazanç temini yoluna i
11 (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 dol
Uç arKuuuş Cb.enmoK Üzore
Florya plajlarından birlno gitmişler, birkaç şişe bira İçmişler, para verecekleri zaman ğarsonun hosabı şişirdiğini görmüşler, İhtar etmişler. Eskiden böylo bir şey vuku bulursa garson:
— Afodırsinlz pasamu, yağnlş-llk olınls, der; geçilirdi.
Fakat şimdi öylo doğll. Garson:
— Öyle Iso ben rakı parasını nerodon çıkaracağım, demiş.
Müştorllor bu cevap karşısında hataya düşmüşler... Bu oürotl gös torono çıkışmanın katiyen caiz olmadığını anlamamışlar. Buna karşı:
— Hakkın var tosunun.. Son burada garsonluk odocok adam değilsin amma, kör olası kambur fo-lok adamı hazan böylo yapıyor, gol, otur şu lekemloyo boraber çakalım!
Donıok lâzımken münakaşa çr
karmışlar. Gurson da hor zaman
üstündü taşıdığı bıçağını çokııılş,
üçünü do şıpınla) oracıkta tomlzlo
yivormlş.
Katili yakalamışlar; meğor bu adam yine birisini öldürmek suçundan dokuz sone yatmış bir sabıkalı imiş.
Bu vakada kabahatin büyüğü gazino sahibinindir. Bir İnsan garson dlyo angajo ettiği adamın neyin nasi olduğunu tahkik ötmez mi?..
Başka memleketlerde (Kaziye zudısiyor) dedikleri bir vukuat gazetesi teşkilatı vardır. Buraya müracaat edilir. İş vereno hiç bir mahkûmiyeti olmadığına dair alınan vesika ibraz edilir.
Halbuki buruda hor ış ariyanın bir işo girmesi için patronlara mü racaatı kâfi. Bu adanı hırlı nııdır, hırsız mıdır, sabıkalı mıdır, mahkûm mudur, kaçak mıdır? kimsenin ohommlyot vordlğl yok.
Bir gazino yahut plâj sahibi,
müştorllorlnln rahatını, hayatını
nasıl oluyor da böylo bir kanlıya,
katile bırakabilir?
Bir insan İçmek vo oğlenınok
İçin bir soylr yorino gittiği zaman
(Dovamı Sa. a 8ü. 8 da)
'Ankaraya İM maç için giden Fe nerbahçe takımı. Cumartesi gü nü 19 Mayıs Stadyomunda 6 -1
Vendiğl Gençlerbirliği ile bir ara da. (Yazısı 5 İnci aayfamızdadzr)
Pazartesi
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare ı Nuruosmanlya Hoı İT
Tel adresli «YENİ 8ABAH1
İSTANBUL
Telefon l 20785—251 &s
eylOl
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFI1Y1Z
12 inci Yıl, No. 3754
1949
Bugün ikinci sahifemizde
Sosyolog Göziie
Millet ve Emperyalizm
Yazan : Hilmi Ziya ÜLKEN
Belgrat'ta Tito'ya
sadakat nümayişi
Resmî Yugoslav gazetesi, dün, ilk defa olarak, Rus zırhlı biri iklerinin hudutta mevzi aldıklarını bildirdi
Demokrat Parti Lideri Celâl Ba yar, kendisini dinleyen Ödemiş'i lere cumartesi yünü hitap ederk en (Foto Y. 3. — Kemal Mete >
Rus-Y ugoslav ihtilâfı hakkında alman bütün raporlar sür’atle Vaşington’a gönderiliyor. Bu suretle Bevinle Acheson meseleyi de incelemek imkânını bulacaklar ~~~v------------------------------------------------------------------------->
Polı'tbüro âzasından Milovan Djilas, ( Birleşmiş Milletler toplantısında ba-> yakında hareketJ
Kasırga Yaklaşıyor mu ?
BİZ; Marshall yardımından, birkaç milyon dolar fazla elde etmeğe namzet olarak adımız listeye geçti diye genlik yaparak, sağa sola tebrikler yağdırırken, büyük bir kasırga yaklaşmış bulunuyor. İki gün sonra, Vaşingtonda, Amerika -İngiltere - Kanada üçüzlü iktisadi ve malî müzakereler resmen başlıyacaktır. Hakikatte ise temaslar, çoktan beri devam ediyor ve bu konuşmalara, aylardır, sayısı elliden aşağı olmıyan mütehassıslar Iştirâk ediyor. Üç taraflı konuşmalar gibi görünen bu - müzakereler hakikatte, yalnız üç devleti değil, bütün Avrupayı, daha doğrusu cihanı ilgilendirmektedir. Çünkü İngiliz lirasının değerinde İndirme yapılması yalnız Büyük Britanya camiasını detil, bütün dünyayı alâkadar eder. Onun İçin şimdiden her tarafta telâş ve heyecan başlamıştır. Belçika Maliye Bakanı, memleket parasının çok sağlam olduğundan bahisle, ona Vaşington kn-rarlan ne olursa olsun, dokunulmak düşünülmediğini, evvelki akşam bir basın toplantısında açıkça İfade etti. Diğer taraftan Strasbourg’da, bütün AvrupalI memleketler paralarının yeniden ayarlanması hakkında bir Fransız mebus tarafından teklif ileri sürüldü. Fakat reddedildi. Bütün Avrupa memleketlerinin paralarını toptan İncelemek ve ayarlamak İçin resmen milletlerarası toplulukta, teklifler yapılabilmesi, durumun ağırlığını isbat etmeğe kâfidir.
Amerika gazetelerinin mühim bir kısmı, aylardır, İngiliz hükümetini şiddetle tenkit etmektedirler. Onlara göre Büyük Britanya, Marshall yardımından fay dalanarak İngiliz işçilerine her türlü emniyet vo-rahatı sağlamış ve ömrünü bu yardımlarla geçirmek lstiycn bir kütleyi çalışmadan beslemekle uğraşmıştır. İşçi hükümeti, böylece Amerika mükelleflerinin sırtından geçinmek yolunu tutmuştur. Bu kadar basit bir görüşün çok partizan bir mahiyet taşıdığında şüphe edilir mİ? Fakat Amerikalıların, İngilterede sosyalist bir iktidarın varlığından çok memnun olmadıkları da bir hakikattir. Filhakika bir memleketin iç politikası bir ihraç malı değildir. Nitekim çarlık Rusya ile cumhuriyetçi Fransa ve İngiltere ittifak etmişlerdi. Bu harbde de Sovyet Rusya ile aynı devletler yine müttefik oldular. Fakat İkinci dünya harbinden sonra bir o-ralık, öyle bir hava esti ki, galip demokrasiler, ancak den. okrat (Davamı 8a. a 8ü. 6 de) I
Belgrad, 4 (A-P) — Pazar günü Belgrad sokaklarını dolduran ce nümayişçi, Tito hükümetin ' bağlıllıklarını göstermişlerdir.
Nümayiş resmen Bolgratla Zağ-. rep yolunun inşasına gönüllü olarak \ iştir&k çilen işçilerin avc
■ betiyle tertip edilmiştir, iştirak eden genç kadın
' ellerinde kominfornu • karşı gelen bayraklaı ; Bayrakların bazıl 1 yazılmıştır : «Beş I tanılan zafer, ifti J vabı teşkil etmek
■ Burada dolaşan haberler Dışişleri Bakanı Edvard Kardelj
Mareşal Tito
neşriyatı
Belgrad, 4 A.A. (United Press) ; — Yugoslav komünist partisinin or-. gam olan Borba gazetesi bugün tn-; giliz ve Amerika baslar yapmak s dar takip ettiği rak Rusyanın Ti lığını yanlış aksettirdiğini isbata ça-' hşmıştır.
Borba bu makalesinde yi defa olarak Yugoslav halkı
(Devamı Sa.
Yunan komünistleri bir
yolcu trenimizi devirdi
Z—-----
I Başbakan
I
Hâdise Edırneye giderken Yunanistan topraklarında oldu. Bir lokomotif, üç vagon devrildi. Isnan kaybı yok
Mareşal Çakmak
Yeni Tarsus yolcu gemisi dün limanımıza geldi
Dün Mareşali ziyaret eden gençler

Yeni T arsus gemisi rıhtıma yanaştıkta n sonra
Yeni vapurlarımız
çürük mü çıktı?
İşlet meler müdürü bu haberi tekzip ederken Aziz Derya vapurların kötü olduğunda ısrar ediyor I Denizyolları İd
Trabzon, Ordu vo C
mütemadi rötarlar yaplıklurı malûmd bazı gazeteler bu gemilerin çürüğe çıkarılacağını yazmıylı. Bu hu-auıts dün malûmatına müracaat ettiğimiz îjlotmelor Müdürü B.
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 dc
i
Devlet Denizyollarının Ameri kadan satın alarak tadil ettirdiği yedinci ve son gemimiz olan Tarsus, dün saat 14,40 da Istan bula gelmiştir.
Gemi limana girerken, limanda bulunan diğer vapurlar tara fından düdük çalınarak selâmlan iniştir.
Geminin süvarisi Salt kaptan kendisile konuşan gazetecilere demiştir ki:
«— 21 haziranda Baltimor-dan hareket ettik. İki aydan faz la bir zaman süren yolculuğumuz müddetince en ufak bir â-rıza, hattâ en ufak bir sallantı dahi olmadı. Gemiden çok mem nunum. Benim gibi Tarsusta seyahat eden yabancı yolcular (Devamı 8a. o 8ü. S do)
Tiirk Gençlik Teşkilâtından 4 kişilik bir heyet, dün saat 15 te sayın Mareşal Fevzi Çakmağı Teşvikiye Sağlık Yurdunda ti-yaret ederek sağlık temennile -rinde bulunmuşlardır.
Mareşal, Gençliğin gösterdiği bu yakın alâkaya derin bir hassasiyetle mukabele etmiş ve Gençliğe selâm ve sevgilerinin ulaştırılmasını heyetten istemiş tir..
Mareşalin sıhhatinin düzlemiş olması, Gençlik arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Fener Ankarada Demirsporu da
Ordumuzun havadan
indirme tatbikatı
I
Günaltay toprak ve tapu işleri ile meşgul oluyor
Edirne, 4 (Telefonla) — Dün sabah Istanbuldan Edirneyo kalkan 8 sayılı yolcu katan akşam saat 20,10 da Yunan arazisi içinde Neoreftiya ile Ahirköy arasında komünist çetecilerin, raylann altı-a koydukları manyetolu bombanın infilâkıyla devrilmiştir. Bomba-in iyi aynrlanamaması yüzünden lokomotif geçtikten sonra infilâk (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arslan Humbaracı
utanmayı unuttu
Bu adam, senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd için aklına geleni yazmakta devam ediyor
Ne w-York Timcsin Türkiye mu. habirl, İken Türklyenin aslrerl yardımdan lstlfado ettirilmemesini te. min maksadlle gönderdiği yazılan nın mezkûr gazeteye dercedllme-cnesl üzerine Türklyeden ayrılan Arslan Humbaracı, şimdi Franaa-da bulunmakta ve senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd aleyhin, de aklına geleni yazmaktan, bu ya zılardon birini bir İbret nümunesl olur düşüncesile, hemen sütunlarımıza geçiriyoruz:
«Amerikalıların şikâyet ettikleri 1 gibi Türkün «teknik zihniyetten» ! mahrum olduğu ne yeni ve ne da hayret verici bir şeydir, asker veya sivil olsun aklının İşinden başka bir yerde olduğu ve pasif bir mukavemet gösterdiği ve ekseriya ten belliğe kaçan tevekkül içinde oldu ğu da uzun zamandanberl müşahede edilmiş bir olaydır. Bu hal ne Türkün kafa sakatlığından ve ne
MilletPartisinindün
yaptığı toplantılar
Kasımpaşa Uçesiie örtuköy bucağının açılışı vesilesile Millet Partisi kurucuları, iktidarla Demokrat Partiye yeniden hücum ettiler...
SPOR! 1 - 0 yendi. Osman Coşgül Bordo
da 1500 ve 5000 metreyi kazandı
Ankara 4 (Hususî) — Hava kuvvetlerimiz yarın havadan İn dlrme tatbikatı yapacaklardır.. Bu tatbikata Basın Mümessilleri de davet edilmiştir.
İngiliz Filosu
İzm i re gitmek, iizcre bu sabah limanımızdan
ayrılıyor
Dört gündenborl Umanımızda bunan İngiliz filosu bu sabah İzml-mütcvcccihen limanımızdan ay. nlocaktır. Filo Umanımızda kaldığı müddetçe halkımız tarafından gezUmlştlr.
Dün akşam misafirler şoreflne
Yavuz gemisinde Tümamiral Sadık
Altınca» tarafından 200 klflüik bir
suare verilmiştir. '
I
Kars, 4 (A.A.) — (Başbakana refakat eden muhabirimiz bildiriyor)
Başbakan Şemseddln Günaltay bugün saat 17,80 da Karsa geldi. Yolda tuğay komutanı Burhaneddin Özkök Başbakanı karşıladı, otomo bil ve otobüslerle gelen pek çok kar gıcı kafi eye İltihak elti şehrin met halinde halk otomobili görünce, bir kaynaşma başladı, bütün şehir a-yakta, park yolunda bir ihtiram kıtası vo yolun İki tarafında da «Hoş geldin» diye bağıran ve alkış layan halk bulunuyordu. Karslıla-nn hükümet Başkanına karşı göa terdlkleri bu içten gelen büyük sa vinç gösterisi görülecek bir şeydi. Başbakan Vali koneğmda misafir bulunmaktadır. Ve gelir gelmez abonolu toprak komisyon başkanı İle tapu sicil muhafız nı kabul eda rek derhal çalışmalarına başlamış, tır.
de Ankara idarecileri çevresinde id dia edildiği gibi «Sovyet tehdidinden» doğmuş değil, fakat daha ziyade çok eski zamanlardanberi memlekette şiddetle hüküm süren
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Göztepe ocağında konuşan Ekrem Amaç Bayara târizde bulundu
Dün C.H-P. nın Beykoz, oğlu, Çatalca, Eyüp, Fatih, Kadı köy, Sanyer, Üsküdar, Silivri, Şile ve Yalova ilçelerinde 25 o-câğın kongreleri yapılmıştır.
Göztepe kongresinde çalışına raporunun kabulü ve serbest dileklerin serdinden sonra C.H. P. İstanbul il idare kurulu âza sından avukat Ekrem Amaç u-zun ve alâka uyandırıcı bir konuşma yaparak Parti ve Beledi ye işleri hakkında izahat ver • miştir.
Ekrem Amaç son günlerin siyasi hâdiselerine, Demokrat Parti kongresinde sözü edilen husumet andını, Celâl Baya.m (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Tophanedeki meydan kavgası
Hastaneye kaldırılan
12 yaralı iyileşiyor
c. H. P. Ocak
Kongreleri
Yaralı Mekmedin dün has-. ı talıancde aldırdığımız resmi
Evvelki gece saat 22,30 la Tophanede Karabaş caddeşindcı bir kahve rekabeti meselesi yil« zünden 200 kişi tabanca ve bı« (□ovamı Sa. S Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Cinayet yeniden kabarıyor
ULUNAY
Millot Partisinin Orlaköy bucağının açılışı münasebetiyle dün »sat 10 da bucak lokalinde aiyııai bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idare kurulu üyeleri vo kalabalık bir partili kütlesi hazır bulunmuştur.
İlk olarak Orlaköy bucuk başkanı Avni Taylan bir açı# söylevi vermiş, bunu takiben Ömer Tuncu, Nu-I ri Leblebi, Enver Epçi, Fuat Arnu,
Millet Partisinin Ortak öyde yaptığı toplantı
Sadık Aldoğun, Ahmet TahUkılıç birer konuşma yapmışlardır. Fuat Arnu «unlun söylemiştir: (— Bizlor acı hakikatleri açıkla-
dım tenkitlere uğruyoruz vo bize küfürbaz diyorlar. Biz mıdeco milletin ıstırabını toronnüıu ödiyoruz. Parti bakımından bir kazanç temini yoluna i
11 (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 dol
Uç arKuuuş Cb.enmoK Üzore
Florya plajlarından birlno gitmişler, birkaç şişe bira İçmişler, para verecekleri zaman ğarsonun hosabı şişirdiğini görmüşler, İhtar etmişler. Eskiden böylo bir şey vuku bulursa garson:
— Afodırsinlz pasamu, yağnlş-llk olınls, der; geçilirdi.
Fakat şimdi öylo doğll. Garson:
— Öyle Iso ben rakı parasını nerodon çıkaracağım, demiş.
Müştorllor bu cevap karşısında hataya düşmüşler... Bu oürotl gös torono çıkışmanın katiyen caiz olmadığını anlamamışlar. Buna karşı:
— Hakkın var tosunun.. Son burada garsonluk odocok adam değilsin amma, kör olası kambur fo-lok adamı hazan böylo yapıyor, gol, otur şu lekemloyo boraber çakalım!
Donıok lâzımken münakaşa çr
karmışlar. Gurson da hor zaman
üstündü taşıdığı bıçağını çokııılş,
üçünü do şıpınla) oracıkta tomlzlo
yivormlş.
Katili yakalamışlar; meğor bu adam yine birisini öldürmek suçundan dokuz sone yatmış bir sabıkalı imiş.
Bu vakada kabahatin büyüğü gazino sahibinindir. Bir İnsan garson dlyo angajo ettiği adamın neyin nasi olduğunu tahkik ötmez mi?..
Başka memleketlerde (Kaziye zudısiyor) dedikleri bir vukuat gazetesi teşkilatı vardır. Buraya müracaat edilir. İş vereno hiç bir mahkûmiyeti olmadığına dair alınan vesika ibraz edilir.
Halbuki buruda hor ış ariyanın bir işo girmesi için patronlara mü racaatı kâfi. Bu adanı hırlı nııdır, hırsız mıdır, sabıkalı mıdır, mahkûm mudur, kaçak mıdır? kimsenin ohommlyot vordlğl yok.
Bir gazino yahut plâj sahibi,
müştorllorlnln rahatını, hayatını
nasıl oluyor da böylo bir kanlıya,
katile bırakabilir?
Bir insan İçmek vo oğlenınok
İçin bir soylr yorino gittiği zaman
(Dovamı Sa. a 8ü. 8 da)
'Ankaraya İM maç için giden Fe nerbahçe takımı. Cumartesi gü nü 19 Mayıs Stadyomunda 6 -1
Vendiğl Gençlerbirliği ile bir ara da. (Yazısı 5 İnci aayfamızdadzr)
Pazartesi
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare ı Nuruosmanlya Hoı İT
Tel adresli «YENİ 8ABAH1
İSTANBUL
Telefon l 20785—251 &s
eylOl
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFI1Y1Z
12 inci Yıl, No. 3754
1949
Bugün ikinci sahifemizde
Sosyolog Göziie
Millet ve Emperyalizm
Yazan : Hilmi Ziya ÜLKEN
Belgrat'ta Tito'ya
sadakat nümayişi
Resmî Yugoslav gazetesi, dün, ilk defa olarak, Rus zırhlı biri iklerinin hudutta mevzi aldıklarını bildirdi
Demokrat Parti Lideri Celâl Ba yar, kendisini dinleyen Ödemiş'i lere cumartesi yünü hitap ederk en (Foto Y. 3. — Kemal Mete >
Rus-Y ugoslav ihtilâfı hakkında alman bütün raporlar sür’atle Vaşington’a gönderiliyor. Bu suretle Bevinle Acheson meseleyi de incelemek imkânını bulacaklar ~~~v------------------------------------------------------------------------->
Polı'tbüro âzasından Milovan Djilas, ( Birleşmiş Milletler toplantısında ba-> yakında hareketJ
Kasırga Yaklaşıyor mu ?
BİZ; Marshall yardımından, birkaç milyon dolar fazla elde etmeğe namzet olarak adımız listeye geçti diye genlik yaparak, sağa sola tebrikler yağdırırken, büyük bir kasırga yaklaşmış bulunuyor. İki gün sonra, Vaşingtonda, Amerika -İngiltere - Kanada üçüzlü iktisadi ve malî müzakereler resmen başlıyacaktır. Hakikatte ise temaslar, çoktan beri devam ediyor ve bu konuşmalara, aylardır, sayısı elliden aşağı olmıyan mütehassıslar Iştirâk ediyor. Üç taraflı konuşmalar gibi görünen bu - müzakereler hakikatte, yalnız üç devleti değil, bütün Avrupayı, daha doğrusu cihanı ilgilendirmektedir. Çünkü İngiliz lirasının değerinde İndirme yapılması yalnız Büyük Britanya camiasını detil, bütün dünyayı alâkadar eder. Onun İçin şimdiden her tarafta telâş ve heyecan başlamıştır. Belçika Maliye Bakanı, memleket parasının çok sağlam olduğundan bahisle, ona Vaşington kn-rarlan ne olursa olsun, dokunulmak düşünülmediğini, evvelki akşam bir basın toplantısında açıkça İfade etti. Diğer taraftan Strasbourg’da, bütün AvrupalI memleketler paralarının yeniden ayarlanması hakkında bir Fransız mebus tarafından teklif ileri sürüldü. Fakat reddedildi. Bütün Avrupa memleketlerinin paralarını toptan İncelemek ve ayarlamak İçin resmen milletlerarası toplulukta, teklifler yapılabilmesi, durumun ağırlığını isbat etmeğe kâfidir.
Amerika gazetelerinin mühim bir kısmı, aylardır, İngiliz hükümetini şiddetle tenkit etmektedirler. Onlara göre Büyük Britanya, Marshall yardımından fay dalanarak İngiliz işçilerine her türlü emniyet vo-rahatı sağlamış ve ömrünü bu yardımlarla geçirmek lstiycn bir kütleyi çalışmadan beslemekle uğraşmıştır. İşçi hükümeti, böylece Amerika mükelleflerinin sırtından geçinmek yolunu tutmuştur. Bu kadar basit bir görüşün çok partizan bir mahiyet taşıdığında şüphe edilir mİ? Fakat Amerikalıların, İngilterede sosyalist bir iktidarın varlığından çok memnun olmadıkları da bir hakikattir. Filhakika bir memleketin iç politikası bir ihraç malı değildir. Nitekim çarlık Rusya ile cumhuriyetçi Fransa ve İngiltere ittifak etmişlerdi. Bu harbde de Sovyet Rusya ile aynı devletler yine müttefik oldular. Fakat İkinci dünya harbinden sonra bir o-ralık, öyle bir hava esti ki, galip demokrasiler, ancak den. okrat (Davamı 8a. a 8ü. 6 de) I
Belgrad, 4 (A-P) — Pazar günü Belgrad sokaklarını dolduran ce nümayişçi, Tito hükümetin ' bağlıllıklarını göstermişlerdir.
Nümayiş resmen Bolgratla Zağ-. rep yolunun inşasına gönüllü olarak \ iştir&k çilen işçilerin avc
■ betiyle tertip edilmiştir, iştirak eden genç kadın
' ellerinde kominfornu • karşı gelen bayraklaı ; Bayrakların bazıl 1 yazılmıştır : «Beş I tanılan zafer, ifti J vabı teşkil etmek
■ Burada dolaşan haberler Dışişleri Bakanı Edvard Kardelj
Mareşal Tito
neşriyatı
Belgrad, 4 A.A. (United Press) ; — Yugoslav komünist partisinin or-. gam olan Borba gazetesi bugün tn-; giliz ve Amerika baslar yapmak s dar takip ettiği rak Rusyanın Ti lığını yanlış aksettirdiğini isbata ça-' hşmıştır.
Borba bu makalesinde yi defa olarak Yugoslav halkı
(Devamı Sa.
Yunan komünistleri bir
yolcu trenimizi devirdi
Z—-----
I Başbakan
I
Hâdise Edırneye giderken Yunanistan topraklarında oldu. Bir lokomotif, üç vagon devrildi. Isnan kaybı yok
Mareşal Çakmak
Yeni Tarsus yolcu gemisi dün limanımıza geldi
Dün Mareşali ziyaret eden gençler

Yeni T arsus gemisi rıhtıma yanaştıkta n sonra
Yeni vapurlarımız
çürük mü çıktı?
İşlet meler müdürü bu haberi tekzip ederken Aziz Derya vapurların kötü olduğunda ısrar ediyor I Denizyolları İd
Trabzon, Ordu vo C
mütemadi rötarlar yaplıklurı malûmd bazı gazeteler bu gemilerin çürüğe çıkarılacağını yazmıylı. Bu hu-auıts dün malûmatına müracaat ettiğimiz îjlotmelor Müdürü B.
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 dc
i
Devlet Denizyollarının Ameri kadan satın alarak tadil ettirdiği yedinci ve son gemimiz olan Tarsus, dün saat 14,40 da Istan bula gelmiştir.
Gemi limana girerken, limanda bulunan diğer vapurlar tara fından düdük çalınarak selâmlan iniştir.
Geminin süvarisi Salt kaptan kendisile konuşan gazetecilere demiştir ki:
«— 21 haziranda Baltimor-dan hareket ettik. İki aydan faz la bir zaman süren yolculuğumuz müddetince en ufak bir â-rıza, hattâ en ufak bir sallantı dahi olmadı. Gemiden çok mem nunum. Benim gibi Tarsusta seyahat eden yabancı yolcular (Devamı 8a. o 8ü. S do)
Tiirk Gençlik Teşkilâtından 4 kişilik bir heyet, dün saat 15 te sayın Mareşal Fevzi Çakmağı Teşvikiye Sağlık Yurdunda ti-yaret ederek sağlık temennile -rinde bulunmuşlardır.
Mareşal, Gençliğin gösterdiği bu yakın alâkaya derin bir hassasiyetle mukabele etmiş ve Gençliğe selâm ve sevgilerinin ulaştırılmasını heyetten istemiş tir..
Mareşalin sıhhatinin düzlemiş olması, Gençlik arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Fener Ankarada Demirsporu da
Ordumuzun havadan
indirme tatbikatı
I
Günaltay toprak ve tapu işleri ile meşgul oluyor
Edirne, 4 (Telefonla) — Dün sabah Istanbuldan Edirneyo kalkan 8 sayılı yolcu katan akşam saat 20,10 da Yunan arazisi içinde Neoreftiya ile Ahirköy arasında komünist çetecilerin, raylann altı-a koydukları manyetolu bombanın infilâkıyla devrilmiştir. Bomba-in iyi aynrlanamaması yüzünden lokomotif geçtikten sonra infilâk (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arslan Humbaracı
utanmayı unuttu
Bu adam, senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd için aklına geleni yazmakta devam ediyor
Ne w-York Timcsin Türkiye mu. habirl, İken Türklyenin aslrerl yardımdan lstlfado ettirilmemesini te. min maksadlle gönderdiği yazılan nın mezkûr gazeteye dercedllme-cnesl üzerine Türklyeden ayrılan Arslan Humbaracı, şimdi Franaa-da bulunmakta ve senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd aleyhin, de aklına geleni yazmaktan, bu ya zılardon birini bir İbret nümunesl olur düşüncesile, hemen sütunlarımıza geçiriyoruz:
«Amerikalıların şikâyet ettikleri 1 gibi Türkün «teknik zihniyetten» ! mahrum olduğu ne yeni ve ne da hayret verici bir şeydir, asker veya sivil olsun aklının İşinden başka bir yerde olduğu ve pasif bir mukavemet gösterdiği ve ekseriya ten belliğe kaçan tevekkül içinde oldu ğu da uzun zamandanberl müşahede edilmiş bir olaydır. Bu hal ne Türkün kafa sakatlığından ve ne
MilletPartisinindün
yaptığı toplantılar
Kasımpaşa Uçesiie örtuköy bucağının açılışı vesilesile Millet Partisi kurucuları, iktidarla Demokrat Partiye yeniden hücum ettiler...
SPOR! 1 - 0 yendi. Osman Coşgül Bordo
da 1500 ve 5000 metreyi kazandı
Ankara 4 (Hususî) — Hava kuvvetlerimiz yarın havadan İn dlrme tatbikatı yapacaklardır.. Bu tatbikata Basın Mümessilleri de davet edilmiştir.
İngiliz Filosu
İzm i re gitmek, iizcre bu sabah limanımızdan
ayrılıyor
Dört gündenborl Umanımızda bunan İngiliz filosu bu sabah İzml-mütcvcccihen limanımızdan ay. nlocaktır. Filo Umanımızda kaldığı müddetçe halkımız tarafından gezUmlştlr.
Dün akşam misafirler şoreflne
Yavuz gemisinde Tümamiral Sadık
Altınca» tarafından 200 klflüik bir
suare verilmiştir. '
I
Kars, 4 (A.A.) — (Başbakana refakat eden muhabirimiz bildiriyor)
Başbakan Şemseddln Günaltay bugün saat 17,80 da Karsa geldi. Yolda tuğay komutanı Burhaneddin Özkök Başbakanı karşıladı, otomo bil ve otobüslerle gelen pek çok kar gıcı kafi eye İltihak elti şehrin met halinde halk otomobili görünce, bir kaynaşma başladı, bütün şehir a-yakta, park yolunda bir ihtiram kıtası vo yolun İki tarafında da «Hoş geldin» diye bağıran ve alkış layan halk bulunuyordu. Karslıla-nn hükümet Başkanına karşı göa terdlkleri bu içten gelen büyük sa vinç gösterisi görülecek bir şeydi. Başbakan Vali koneğmda misafir bulunmaktadır. Ve gelir gelmez abonolu toprak komisyon başkanı İle tapu sicil muhafız nı kabul eda rek derhal çalışmalarına başlamış, tır.
de Ankara idarecileri çevresinde id dia edildiği gibi «Sovyet tehdidinden» doğmuş değil, fakat daha ziyade çok eski zamanlardanberi memlekette şiddetle hüküm süren
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Göztepe ocağında konuşan Ekrem Amaç Bayara târizde bulundu
Dün C.H-P. nın Beykoz, oğlu, Çatalca, Eyüp, Fatih, Kadı köy, Sanyer, Üsküdar, Silivri, Şile ve Yalova ilçelerinde 25 o-câğın kongreleri yapılmıştır.
Göztepe kongresinde çalışına raporunun kabulü ve serbest dileklerin serdinden sonra C.H. P. İstanbul il idare kurulu âza sından avukat Ekrem Amaç u-zun ve alâka uyandırıcı bir konuşma yaparak Parti ve Beledi ye işleri hakkında izahat ver • miştir.
Ekrem Amaç son günlerin siyasi hâdiselerine, Demokrat Parti kongresinde sözü edilen husumet andını, Celâl Baya.m (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Tophanedeki meydan kavgası
Hastaneye kaldırılan
12 yaralı iyileşiyor
c. H. P. Ocak
Kongreleri
Yaralı Mekmedin dün has-. ı talıancde aldırdığımız resmi
Evvelki gece saat 22,30 la Tophanede Karabaş caddeşindcı bir kahve rekabeti meselesi yil« zünden 200 kişi tabanca ve bı« (□ovamı Sa. S Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Cinayet yeniden kabarıyor
ULUNAY
Millot Partisinin Orlaköy bucağının açılışı münasebetiyle dün »sat 10 da bucak lokalinde aiyııai bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idare kurulu üyeleri vo kalabalık bir partili kütlesi hazır bulunmuştur.
İlk olarak Orlaköy bucuk başkanı Avni Taylan bir açı# söylevi vermiş, bunu takiben Ömer Tuncu, Nu-I ri Leblebi, Enver Epçi, Fuat Arnu,
Millet Partisinin Ortak öyde yaptığı toplantı
Sadık Aldoğun, Ahmet TahUkılıç birer konuşma yapmışlardır. Fuat Arnu «unlun söylemiştir: (— Bizlor acı hakikatleri açıkla-
dım tenkitlere uğruyoruz vo bize küfürbaz diyorlar. Biz mıdeco milletin ıstırabını toronnüıu ödiyoruz. Parti bakımından bir kazanç temini yoluna i
11 (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 dol
Uç arKuuuş Cb.enmoK Üzore
Florya plajlarından birlno gitmişler, birkaç şişe bira İçmişler, para verecekleri zaman ğarsonun hosabı şişirdiğini görmüşler, İhtar etmişler. Eskiden böylo bir şey vuku bulursa garson:
— Afodırsinlz pasamu, yağnlş-llk olınls, der; geçilirdi.
Fakat şimdi öylo doğll. Garson:
— Öyle Iso ben rakı parasını nerodon çıkaracağım, demiş.
Müştorllor bu cevap karşısında hataya düşmüşler... Bu oürotl gös torono çıkışmanın katiyen caiz olmadığını anlamamışlar. Buna karşı:
— Hakkın var tosunun.. Son burada garsonluk odocok adam değilsin amma, kör olası kambur fo-lok adamı hazan böylo yapıyor, gol, otur şu lekemloyo boraber çakalım!
Donıok lâzımken münakaşa çr
karmışlar. Gurson da hor zaman
üstündü taşıdığı bıçağını çokııılş,
üçünü do şıpınla) oracıkta tomlzlo
yivormlş.
Katili yakalamışlar; meğor bu adam yine birisini öldürmek suçundan dokuz sone yatmış bir sabıkalı imiş.
Bu vakada kabahatin büyüğü gazino sahibinindir. Bir İnsan garson dlyo angajo ettiği adamın neyin nasi olduğunu tahkik ötmez mi?..
Başka memleketlerde (Kaziye zudısiyor) dedikleri bir vukuat gazetesi teşkilatı vardır. Buraya müracaat edilir. İş vereno hiç bir mahkûmiyeti olmadığına dair alınan vesika ibraz edilir.
Halbuki buruda hor ış ariyanın bir işo girmesi için patronlara mü racaatı kâfi. Bu adanı hırlı nııdır, hırsız mıdır, sabıkalı mıdır, mahkûm mudur, kaçak mıdır? kimsenin ohommlyot vordlğl yok.
Bir gazino yahut plâj sahibi,
müştorllorlnln rahatını, hayatını
nasıl oluyor da böylo bir kanlıya,
katile bırakabilir?
Bir insan İçmek vo oğlenınok
İçin bir soylr yorino gittiği zaman
(Dovamı Sa. a 8ü. 8 da)
'Ankaraya İM maç için giden Fe nerbahçe takımı. Cumartesi gü nü 19 Mayıs Stadyomunda 6 -1
Vendiğl Gençlerbirliği ile bir ara da. (Yazısı 5 İnci aayfamızdadzr)
Pazartesi
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare ı Nuruosmanlya Hoı İT
Tel adresli «YENİ 8ABAH1
İSTANBUL
Telefon l 20785—251 &s
eylOl
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFI1Y1Z
12 inci Yıl, No. 3754
1949
Bugün ikinci sahifemizde
Sosyolog Göziie
Millet ve Emperyalizm
Yazan : Hilmi Ziya ÜLKEN
Belgrat'ta Tito'ya
sadakat nümayişi
Resmî Yugoslav gazetesi, dün, ilk defa olarak, Rus zırhlı biri iklerinin hudutta mevzi aldıklarını bildirdi
Demokrat Parti Lideri Celâl Ba yar, kendisini dinleyen Ödemiş'i lere cumartesi yünü hitap ederk en (Foto Y. 3. — Kemal Mete >
Rus-Y ugoslav ihtilâfı hakkında alman bütün raporlar sür’atle Vaşington’a gönderiliyor. Bu suretle Bevinle Acheson meseleyi de incelemek imkânını bulacaklar ~~~v------------------------------------------------------------------------->
Polı'tbüro âzasından Milovan Djilas, ( Birleşmiş Milletler toplantısında ba-> yakında hareketJ
Kasırga Yaklaşıyor mu ?
BİZ; Marshall yardımından, birkaç milyon dolar fazla elde etmeğe namzet olarak adımız listeye geçti diye genlik yaparak, sağa sola tebrikler yağdırırken, büyük bir kasırga yaklaşmış bulunuyor. İki gün sonra, Vaşingtonda, Amerika -İngiltere - Kanada üçüzlü iktisadi ve malî müzakereler resmen başlıyacaktır. Hakikatte ise temaslar, çoktan beri devam ediyor ve bu konuşmalara, aylardır, sayısı elliden aşağı olmıyan mütehassıslar Iştirâk ediyor. Üç taraflı konuşmalar gibi görünen bu - müzakereler hakikatte, yalnız üç devleti değil, bütün Avrupayı, daha doğrusu cihanı ilgilendirmektedir. Çünkü İngiliz lirasının değerinde İndirme yapılması yalnız Büyük Britanya camiasını detil, bütün dünyayı alâkadar eder. Onun İçin şimdiden her tarafta telâş ve heyecan başlamıştır. Belçika Maliye Bakanı, memleket parasının çok sağlam olduğundan bahisle, ona Vaşington kn-rarlan ne olursa olsun, dokunulmak düşünülmediğini, evvelki akşam bir basın toplantısında açıkça İfade etti. Diğer taraftan Strasbourg’da, bütün AvrupalI memleketler paralarının yeniden ayarlanması hakkında bir Fransız mebus tarafından teklif ileri sürüldü. Fakat reddedildi. Bütün Avrupa memleketlerinin paralarını toptan İncelemek ve ayarlamak İçin resmen milletlerarası toplulukta, teklifler yapılabilmesi, durumun ağırlığını isbat etmeğe kâfidir.
Amerika gazetelerinin mühim bir kısmı, aylardır, İngiliz hükümetini şiddetle tenkit etmektedirler. Onlara göre Büyük Britanya, Marshall yardımından fay dalanarak İngiliz işçilerine her türlü emniyet vo-rahatı sağlamış ve ömrünü bu yardımlarla geçirmek lstiycn bir kütleyi çalışmadan beslemekle uğraşmıştır. İşçi hükümeti, böylece Amerika mükelleflerinin sırtından geçinmek yolunu tutmuştur. Bu kadar basit bir görüşün çok partizan bir mahiyet taşıdığında şüphe edilir mİ? Fakat Amerikalıların, İngilterede sosyalist bir iktidarın varlığından çok memnun olmadıkları da bir hakikattir. Filhakika bir memleketin iç politikası bir ihraç malı değildir. Nitekim çarlık Rusya ile cumhuriyetçi Fransa ve İngiltere ittifak etmişlerdi. Bu harbde de Sovyet Rusya ile aynı devletler yine müttefik oldular. Fakat İkinci dünya harbinden sonra bir o-ralık, öyle bir hava esti ki, galip demokrasiler, ancak den. okrat (Davamı 8a. a 8ü. 6 de) I
Belgrad, 4 (A-P) — Pazar günü Belgrad sokaklarını dolduran ce nümayişçi, Tito hükümetin ' bağlıllıklarını göstermişlerdir.
Nümayiş resmen Bolgratla Zağ-. rep yolunun inşasına gönüllü olarak \ iştir&k çilen işçilerin avc
■ betiyle tertip edilmiştir, iştirak eden genç kadın
' ellerinde kominfornu • karşı gelen bayraklaı ; Bayrakların bazıl 1 yazılmıştır : «Beş I tanılan zafer, ifti J vabı teşkil etmek
■ Burada dolaşan haberler Dışişleri Bakanı Edvard Kardelj
Mareşal Tito
neşriyatı
Belgrad, 4 A.A. (United Press) ; — Yugoslav komünist partisinin or-. gam olan Borba gazetesi bugün tn-; giliz ve Amerika baslar yapmak s dar takip ettiği rak Rusyanın Ti lığını yanlış aksettirdiğini isbata ça-' hşmıştır.
Borba bu makalesinde yi defa olarak Yugoslav halkı
(Devamı Sa.
Yunan komünistleri bir
yolcu trenimizi devirdi
Z—-----
I Başbakan
I
Hâdise Edırneye giderken Yunanistan topraklarında oldu. Bir lokomotif, üç vagon devrildi. Isnan kaybı yok
Mareşal Çakmak
Yeni Tarsus yolcu gemisi dün limanımıza geldi
Dün Mareşali ziyaret eden gençler

Yeni T arsus gemisi rıhtıma yanaştıkta n sonra
Yeni vapurlarımız
çürük mü çıktı?
İşlet meler müdürü bu haberi tekzip ederken Aziz Derya vapurların kötü olduğunda ısrar ediyor I Denizyolları İd
Trabzon, Ordu vo C
mütemadi rötarlar yaplıklurı malûmd bazı gazeteler bu gemilerin çürüğe çıkarılacağını yazmıylı. Bu hu-auıts dün malûmatına müracaat ettiğimiz îjlotmelor Müdürü B.
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 dc
i
Devlet Denizyollarının Ameri kadan satın alarak tadil ettirdiği yedinci ve son gemimiz olan Tarsus, dün saat 14,40 da Istan bula gelmiştir.
Gemi limana girerken, limanda bulunan diğer vapurlar tara fından düdük çalınarak selâmlan iniştir.
Geminin süvarisi Salt kaptan kendisile konuşan gazetecilere demiştir ki:
«— 21 haziranda Baltimor-dan hareket ettik. İki aydan faz la bir zaman süren yolculuğumuz müddetince en ufak bir â-rıza, hattâ en ufak bir sallantı dahi olmadı. Gemiden çok mem nunum. Benim gibi Tarsusta seyahat eden yabancı yolcular (Devamı 8a. o 8ü. S do)
Tiirk Gençlik Teşkilâtından 4 kişilik bir heyet, dün saat 15 te sayın Mareşal Fevzi Çakmağı Teşvikiye Sağlık Yurdunda ti-yaret ederek sağlık temennile -rinde bulunmuşlardır.
Mareşal, Gençliğin gösterdiği bu yakın alâkaya derin bir hassasiyetle mukabele etmiş ve Gençliğe selâm ve sevgilerinin ulaştırılmasını heyetten istemiş tir..
Mareşalin sıhhatinin düzlemiş olması, Gençlik arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Fener Ankarada Demirsporu da
Ordumuzun havadan
indirme tatbikatı
I
Günaltay toprak ve tapu işleri ile meşgul oluyor
Edirne, 4 (Telefonla) — Dün sabah Istanbuldan Edirneyo kalkan 8 sayılı yolcu katan akşam saat 20,10 da Yunan arazisi içinde Neoreftiya ile Ahirköy arasında komünist çetecilerin, raylann altı-a koydukları manyetolu bombanın infilâkıyla devrilmiştir. Bomba-in iyi aynrlanamaması yüzünden lokomotif geçtikten sonra infilâk (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arslan Humbaracı
utanmayı unuttu
Bu adam, senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd için aklına geleni yazmakta devam ediyor
Ne w-York Timcsin Türkiye mu. habirl, İken Türklyenin aslrerl yardımdan lstlfado ettirilmemesini te. min maksadlle gönderdiği yazılan nın mezkûr gazeteye dercedllme-cnesl üzerine Türklyeden ayrılan Arslan Humbaracı, şimdi Franaa-da bulunmakta ve senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd aleyhin, de aklına geleni yazmaktan, bu ya zılardon birini bir İbret nümunesl olur düşüncesile, hemen sütunlarımıza geçiriyoruz:
«Amerikalıların şikâyet ettikleri 1 gibi Türkün «teknik zihniyetten» ! mahrum olduğu ne yeni ve ne da hayret verici bir şeydir, asker veya sivil olsun aklının İşinden başka bir yerde olduğu ve pasif bir mukavemet gösterdiği ve ekseriya ten belliğe kaçan tevekkül içinde oldu ğu da uzun zamandanberl müşahede edilmiş bir olaydır. Bu hal ne Türkün kafa sakatlığından ve ne
MilletPartisinindün
yaptığı toplantılar
Kasımpaşa Uçesiie örtuköy bucağının açılışı vesilesile Millet Partisi kurucuları, iktidarla Demokrat Partiye yeniden hücum ettiler...
SPOR! 1 - 0 yendi. Osman Coşgül Bordo
da 1500 ve 5000 metreyi kazandı
Ankara 4 (Hususî) — Hava kuvvetlerimiz yarın havadan İn dlrme tatbikatı yapacaklardır.. Bu tatbikata Basın Mümessilleri de davet edilmiştir.
İngiliz Filosu
İzm i re gitmek, iizcre bu sabah limanımızdan
ayrılıyor
Dört gündenborl Umanımızda bunan İngiliz filosu bu sabah İzml-mütcvcccihen limanımızdan ay. nlocaktır. Filo Umanımızda kaldığı müddetçe halkımız tarafından gezUmlştlr.
Dün akşam misafirler şoreflne
Yavuz gemisinde Tümamiral Sadık
Altınca» tarafından 200 klflüik bir
suare verilmiştir. '
I
Kars, 4 (A.A.) — (Başbakana refakat eden muhabirimiz bildiriyor)
Başbakan Şemseddln Günaltay bugün saat 17,80 da Karsa geldi. Yolda tuğay komutanı Burhaneddin Özkök Başbakanı karşıladı, otomo bil ve otobüslerle gelen pek çok kar gıcı kafi eye İltihak elti şehrin met halinde halk otomobili görünce, bir kaynaşma başladı, bütün şehir a-yakta, park yolunda bir ihtiram kıtası vo yolun İki tarafında da «Hoş geldin» diye bağıran ve alkış layan halk bulunuyordu. Karslıla-nn hükümet Başkanına karşı göa terdlkleri bu içten gelen büyük sa vinç gösterisi görülecek bir şeydi. Başbakan Vali koneğmda misafir bulunmaktadır. Ve gelir gelmez abonolu toprak komisyon başkanı İle tapu sicil muhafız nı kabul eda rek derhal çalışmalarına başlamış, tır.
de Ankara idarecileri çevresinde id dia edildiği gibi «Sovyet tehdidinden» doğmuş değil, fakat daha ziyade çok eski zamanlardanberi memlekette şiddetle hüküm süren
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Göztepe ocağında konuşan Ekrem Amaç Bayara târizde bulundu
Dün C.H-P. nın Beykoz, oğlu, Çatalca, Eyüp, Fatih, Kadı köy, Sanyer, Üsküdar, Silivri, Şile ve Yalova ilçelerinde 25 o-câğın kongreleri yapılmıştır.
Göztepe kongresinde çalışına raporunun kabulü ve serbest dileklerin serdinden sonra C.H. P. İstanbul il idare kurulu âza sından avukat Ekrem Amaç u-zun ve alâka uyandırıcı bir konuşma yaparak Parti ve Beledi ye işleri hakkında izahat ver • miştir.
Ekrem Amaç son günlerin siyasi hâdiselerine, Demokrat Parti kongresinde sözü edilen husumet andını, Celâl Baya.m (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Tophanedeki meydan kavgası
Hastaneye kaldırılan
12 yaralı iyileşiyor
c. H. P. Ocak
Kongreleri
Yaralı Mekmedin dün has-. ı talıancde aldırdığımız resmi
Evvelki gece saat 22,30 la Tophanede Karabaş caddeşindcı bir kahve rekabeti meselesi yil« zünden 200 kişi tabanca ve bı« (□ovamı Sa. S Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Cinayet yeniden kabarıyor
ULUNAY
Millot Partisinin Orlaköy bucağının açılışı münasebetiyle dün »sat 10 da bucak lokalinde aiyııai bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idare kurulu üyeleri vo kalabalık bir partili kütlesi hazır bulunmuştur.
İlk olarak Orlaköy bucuk başkanı Avni Taylan bir açı# söylevi vermiş, bunu takiben Ömer Tuncu, Nu-I ri Leblebi, Enver Epçi, Fuat Arnu,
Millet Partisinin Ortak öyde yaptığı toplantı
Sadık Aldoğun, Ahmet TahUkılıç birer konuşma yapmışlardır. Fuat Arnu «unlun söylemiştir: (— Bizlor acı hakikatleri açıkla-
dım tenkitlere uğruyoruz vo bize küfürbaz diyorlar. Biz mıdeco milletin ıstırabını toronnüıu ödiyoruz. Parti bakımından bir kazanç temini yoluna i
11 (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 dol
Uç arKuuuş Cb.enmoK Üzore
Florya plajlarından birlno gitmişler, birkaç şişe bira İçmişler, para verecekleri zaman ğarsonun hosabı şişirdiğini görmüşler, İhtar etmişler. Eskiden böylo bir şey vuku bulursa garson:
— Afodırsinlz pasamu, yağnlş-llk olınls, der; geçilirdi.
Fakat şimdi öylo doğll. Garson:
— Öyle Iso ben rakı parasını nerodon çıkaracağım, demiş.
Müştorllor bu cevap karşısında hataya düşmüşler... Bu oürotl gös torono çıkışmanın katiyen caiz olmadığını anlamamışlar. Buna karşı:
— Hakkın var tosunun.. Son burada garsonluk odocok adam değilsin amma, kör olası kambur fo-lok adamı hazan böylo yapıyor, gol, otur şu lekemloyo boraber çakalım!
Donıok lâzımken münakaşa çr
karmışlar. Gurson da hor zaman
üstündü taşıdığı bıçağını çokııılş,
üçünü do şıpınla) oracıkta tomlzlo
yivormlş.
Katili yakalamışlar; meğor bu adam yine birisini öldürmek suçundan dokuz sone yatmış bir sabıkalı imiş.
Bu vakada kabahatin büyüğü gazino sahibinindir. Bir İnsan garson dlyo angajo ettiği adamın neyin nasi olduğunu tahkik ötmez mi?..
Başka memleketlerde (Kaziye zudısiyor) dedikleri bir vukuat gazetesi teşkilatı vardır. Buraya müracaat edilir. İş vereno hiç bir mahkûmiyeti olmadığına dair alınan vesika ibraz edilir.
Halbuki buruda hor ış ariyanın bir işo girmesi için patronlara mü racaatı kâfi. Bu adanı hırlı nııdır, hırsız mıdır, sabıkalı mıdır, mahkûm mudur, kaçak mıdır? kimsenin ohommlyot vordlğl yok.
Bir gazino yahut plâj sahibi,
müştorllorlnln rahatını, hayatını
nasıl oluyor da böylo bir kanlıya,
katile bırakabilir?
Bir insan İçmek vo oğlenınok
İçin bir soylr yorino gittiği zaman
(Dovamı Sa. a 8ü. 8 da)
'Ankaraya İM maç için giden Fe nerbahçe takımı. Cumartesi gü nü 19 Mayıs Stadyomunda 6 -1
Vendiğl Gençlerbirliği ile bir ara da. (Yazısı 5 İnci aayfamızdadzr)
Pazartesi
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare ı Nuruosmanlya Hoı İT
Tel adresli «YENİ 8ABAH1
İSTANBUL
Telefon l 20785—251 &s
eylOl
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFI1Y1Z
12 inci Yıl, No. 3754
1949
Bugün ikinci sahifemizde
Sosyolog Göziie
Millet ve Emperyalizm
Yazan : Hilmi Ziya ÜLKEN
Belgrat'ta Tito'ya
sadakat nümayişi
Resmî Yugoslav gazetesi, dün, ilk defa olarak, Rus zırhlı biri iklerinin hudutta mevzi aldıklarını bildirdi
Demokrat Parti Lideri Celâl Ba yar, kendisini dinleyen Ödemiş'i lere cumartesi yünü hitap ederk en (Foto Y. 3. — Kemal Mete >
Rus-Y ugoslav ihtilâfı hakkında alman bütün raporlar sür’atle Vaşington’a gönderiliyor. Bu suretle Bevinle Acheson meseleyi de incelemek imkânını bulacaklar ~~~v------------------------------------------------------------------------->
Polı'tbüro âzasından Milovan Djilas, ( Birleşmiş Milletler toplantısında ba-> yakında hareketJ
Kasırga Yaklaşıyor mu ?
BİZ; Marshall yardımından, birkaç milyon dolar fazla elde etmeğe namzet olarak adımız listeye geçti diye genlik yaparak, sağa sola tebrikler yağdırırken, büyük bir kasırga yaklaşmış bulunuyor. İki gün sonra, Vaşingtonda, Amerika -İngiltere - Kanada üçüzlü iktisadi ve malî müzakereler resmen başlıyacaktır. Hakikatte ise temaslar, çoktan beri devam ediyor ve bu konuşmalara, aylardır, sayısı elliden aşağı olmıyan mütehassıslar Iştirâk ediyor. Üç taraflı konuşmalar gibi görünen bu - müzakereler hakikatte, yalnız üç devleti değil, bütün Avrupayı, daha doğrusu cihanı ilgilendirmektedir. Çünkü İngiliz lirasının değerinde İndirme yapılması yalnız Büyük Britanya camiasını detil, bütün dünyayı alâkadar eder. Onun İçin şimdiden her tarafta telâş ve heyecan başlamıştır. Belçika Maliye Bakanı, memleket parasının çok sağlam olduğundan bahisle, ona Vaşington kn-rarlan ne olursa olsun, dokunulmak düşünülmediğini, evvelki akşam bir basın toplantısında açıkça İfade etti. Diğer taraftan Strasbourg’da, bütün AvrupalI memleketler paralarının yeniden ayarlanması hakkında bir Fransız mebus tarafından teklif ileri sürüldü. Fakat reddedildi. Bütün Avrupa memleketlerinin paralarını toptan İncelemek ve ayarlamak İçin resmen milletlerarası toplulukta, teklifler yapılabilmesi, durumun ağırlığını isbat etmeğe kâfidir.
Amerika gazetelerinin mühim bir kısmı, aylardır, İngiliz hükümetini şiddetle tenkit etmektedirler. Onlara göre Büyük Britanya, Marshall yardımından fay dalanarak İngiliz işçilerine her türlü emniyet vo-rahatı sağlamış ve ömrünü bu yardımlarla geçirmek lstiycn bir kütleyi çalışmadan beslemekle uğraşmıştır. İşçi hükümeti, böylece Amerika mükelleflerinin sırtından geçinmek yolunu tutmuştur. Bu kadar basit bir görüşün çok partizan bir mahiyet taşıdığında şüphe edilir mİ? Fakat Amerikalıların, İngilterede sosyalist bir iktidarın varlığından çok memnun olmadıkları da bir hakikattir. Filhakika bir memleketin iç politikası bir ihraç malı değildir. Nitekim çarlık Rusya ile cumhuriyetçi Fransa ve İngiltere ittifak etmişlerdi. Bu harbde de Sovyet Rusya ile aynı devletler yine müttefik oldular. Fakat İkinci dünya harbinden sonra bir o-ralık, öyle bir hava esti ki, galip demokrasiler, ancak den. okrat (Davamı 8a. a 8ü. 6 de) I
Belgrad, 4 (A-P) — Pazar günü Belgrad sokaklarını dolduran ce nümayişçi, Tito hükümetin ' bağlıllıklarını göstermişlerdir.
Nümayiş resmen Bolgratla Zağ-. rep yolunun inşasına gönüllü olarak \ iştir&k çilen işçilerin avc
■ betiyle tertip edilmiştir, iştirak eden genç kadın
' ellerinde kominfornu • karşı gelen bayraklaı ; Bayrakların bazıl 1 yazılmıştır : «Beş I tanılan zafer, ifti J vabı teşkil etmek
■ Burada dolaşan haberler Dışişleri Bakanı Edvard Kardelj
Mareşal Tito
neşriyatı
Belgrad, 4 A.A. (United Press) ; — Yugoslav komünist partisinin or-. gam olan Borba gazetesi bugün tn-; giliz ve Amerika baslar yapmak s dar takip ettiği rak Rusyanın Ti lığını yanlış aksettirdiğini isbata ça-' hşmıştır.
Borba bu makalesinde yi defa olarak Yugoslav halkı
(Devamı Sa.
Yunan komünistleri bir
yolcu trenimizi devirdi
Z—-----
I Başbakan
I
Hâdise Edırneye giderken Yunanistan topraklarında oldu. Bir lokomotif, üç vagon devrildi. Isnan kaybı yok
Mareşal Çakmak
Yeni Tarsus yolcu gemisi dün limanımıza geldi
Dün Mareşali ziyaret eden gençler

Yeni T arsus gemisi rıhtıma yanaştıkta n sonra
Yeni vapurlarımız
çürük mü çıktı?
İşlet meler müdürü bu haberi tekzip ederken Aziz Derya vapurların kötü olduğunda ısrar ediyor I Denizyolları İd
Trabzon, Ordu vo C
mütemadi rötarlar yaplıklurı malûmd bazı gazeteler bu gemilerin çürüğe çıkarılacağını yazmıylı. Bu hu-auıts dün malûmatına müracaat ettiğimiz îjlotmelor Müdürü B.
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 dc
i
Devlet Denizyollarının Ameri kadan satın alarak tadil ettirdiği yedinci ve son gemimiz olan Tarsus, dün saat 14,40 da Istan bula gelmiştir.
Gemi limana girerken, limanda bulunan diğer vapurlar tara fından düdük çalınarak selâmlan iniştir.
Geminin süvarisi Salt kaptan kendisile konuşan gazetecilere demiştir ki:
«— 21 haziranda Baltimor-dan hareket ettik. İki aydan faz la bir zaman süren yolculuğumuz müddetince en ufak bir â-rıza, hattâ en ufak bir sallantı dahi olmadı. Gemiden çok mem nunum. Benim gibi Tarsusta seyahat eden yabancı yolcular (Devamı 8a. o 8ü. S do)
Tiirk Gençlik Teşkilâtından 4 kişilik bir heyet, dün saat 15 te sayın Mareşal Fevzi Çakmağı Teşvikiye Sağlık Yurdunda ti-yaret ederek sağlık temennile -rinde bulunmuşlardır.
Mareşal, Gençliğin gösterdiği bu yakın alâkaya derin bir hassasiyetle mukabele etmiş ve Gençliğe selâm ve sevgilerinin ulaştırılmasını heyetten istemiş tir..
Mareşalin sıhhatinin düzlemiş olması, Gençlik arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Fener Ankarada Demirsporu da
Ordumuzun havadan
indirme tatbikatı
I
Günaltay toprak ve tapu işleri ile meşgul oluyor
Edirne, 4 (Telefonla) — Dün sabah Istanbuldan Edirneyo kalkan 8 sayılı yolcu katan akşam saat 20,10 da Yunan arazisi içinde Neoreftiya ile Ahirköy arasında komünist çetecilerin, raylann altı-a koydukları manyetolu bombanın infilâkıyla devrilmiştir. Bomba-in iyi aynrlanamaması yüzünden lokomotif geçtikten sonra infilâk (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arslan Humbaracı
utanmayı unuttu
Bu adam, senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd için aklına geleni yazmakta devam ediyor
Ne w-York Timcsin Türkiye mu. habirl, İken Türklyenin aslrerl yardımdan lstlfado ettirilmemesini te. min maksadlle gönderdiği yazılan nın mezkûr gazeteye dercedllme-cnesl üzerine Türklyeden ayrılan Arslan Humbaracı, şimdi Franaa-da bulunmakta ve senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd aleyhin, de aklına geleni yazmaktan, bu ya zılardon birini bir İbret nümunesl olur düşüncesile, hemen sütunlarımıza geçiriyoruz:
«Amerikalıların şikâyet ettikleri 1 gibi Türkün «teknik zihniyetten» ! mahrum olduğu ne yeni ve ne da hayret verici bir şeydir, asker veya sivil olsun aklının İşinden başka bir yerde olduğu ve pasif bir mukavemet gösterdiği ve ekseriya ten belliğe kaçan tevekkül içinde oldu ğu da uzun zamandanberl müşahede edilmiş bir olaydır. Bu hal ne Türkün kafa sakatlığından ve ne
MilletPartisinindün
yaptığı toplantılar
Kasımpaşa Uçesiie örtuköy bucağının açılışı vesilesile Millet Partisi kurucuları, iktidarla Demokrat Partiye yeniden hücum ettiler...
SPOR! 1 - 0 yendi. Osman Coşgül Bordo
da 1500 ve 5000 metreyi kazandı
Ankara 4 (Hususî) — Hava kuvvetlerimiz yarın havadan İn dlrme tatbikatı yapacaklardır.. Bu tatbikata Basın Mümessilleri de davet edilmiştir.
İngiliz Filosu
İzm i re gitmek, iizcre bu sabah limanımızdan
ayrılıyor
Dört gündenborl Umanımızda bunan İngiliz filosu bu sabah İzml-mütcvcccihen limanımızdan ay. nlocaktır. Filo Umanımızda kaldığı müddetçe halkımız tarafından gezUmlştlr.
Dün akşam misafirler şoreflne
Yavuz gemisinde Tümamiral Sadık
Altınca» tarafından 200 klflüik bir
suare verilmiştir. '
I
Kars, 4 (A.A.) — (Başbakana refakat eden muhabirimiz bildiriyor)
Başbakan Şemseddln Günaltay bugün saat 17,80 da Karsa geldi. Yolda tuğay komutanı Burhaneddin Özkök Başbakanı karşıladı, otomo bil ve otobüslerle gelen pek çok kar gıcı kafi eye İltihak elti şehrin met halinde halk otomobili görünce, bir kaynaşma başladı, bütün şehir a-yakta, park yolunda bir ihtiram kıtası vo yolun İki tarafında da «Hoş geldin» diye bağıran ve alkış layan halk bulunuyordu. Karslıla-nn hükümet Başkanına karşı göa terdlkleri bu içten gelen büyük sa vinç gösterisi görülecek bir şeydi. Başbakan Vali koneğmda misafir bulunmaktadır. Ve gelir gelmez abonolu toprak komisyon başkanı İle tapu sicil muhafız nı kabul eda rek derhal çalışmalarına başlamış, tır.
de Ankara idarecileri çevresinde id dia edildiği gibi «Sovyet tehdidinden» doğmuş değil, fakat daha ziyade çok eski zamanlardanberi memlekette şiddetle hüküm süren
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Göztepe ocağında konuşan Ekrem Amaç Bayara târizde bulundu
Dün C.H-P. nın Beykoz, oğlu, Çatalca, Eyüp, Fatih, Kadı köy, Sanyer, Üsküdar, Silivri, Şile ve Yalova ilçelerinde 25 o-câğın kongreleri yapılmıştır.
Göztepe kongresinde çalışına raporunun kabulü ve serbest dileklerin serdinden sonra C.H. P. İstanbul il idare kurulu âza sından avukat Ekrem Amaç u-zun ve alâka uyandırıcı bir konuşma yaparak Parti ve Beledi ye işleri hakkında izahat ver • miştir.
Ekrem Amaç son günlerin siyasi hâdiselerine, Demokrat Parti kongresinde sözü edilen husumet andını, Celâl Baya.m (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Tophanedeki meydan kavgası
Hastaneye kaldırılan
12 yaralı iyileşiyor
c. H. P. Ocak
Kongreleri
Yaralı Mekmedin dün has-. ı talıancde aldırdığımız resmi
Evvelki gece saat 22,30 la Tophanede Karabaş caddeşindcı bir kahve rekabeti meselesi yil« zünden 200 kişi tabanca ve bı« (□ovamı Sa. S Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Cinayet yeniden kabarıyor
ULUNAY
Millot Partisinin Orlaköy bucağının açılışı münasebetiyle dün »sat 10 da bucak lokalinde aiyııai bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idare kurulu üyeleri vo kalabalık bir partili kütlesi hazır bulunmuştur.
İlk olarak Orlaköy bucuk başkanı Avni Taylan bir açı# söylevi vermiş, bunu takiben Ömer Tuncu, Nu-I ri Leblebi, Enver Epçi, Fuat Arnu,
Millet Partisinin Ortak öyde yaptığı toplantı
Sadık Aldoğun, Ahmet TahUkılıç birer konuşma yapmışlardır. Fuat Arnu «unlun söylemiştir: (— Bizlor acı hakikatleri açıkla-
dım tenkitlere uğruyoruz vo bize küfürbaz diyorlar. Biz mıdeco milletin ıstırabını toronnüıu ödiyoruz. Parti bakımından bir kazanç temini yoluna i
11 (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 dol
Uç arKuuuş Cb.enmoK Üzore
Florya plajlarından birlno gitmişler, birkaç şişe bira İçmişler, para verecekleri zaman ğarsonun hosabı şişirdiğini görmüşler, İhtar etmişler. Eskiden böylo bir şey vuku bulursa garson:
— Afodırsinlz pasamu, yağnlş-llk olınls, der; geçilirdi.
Fakat şimdi öylo doğll. Garson:
— Öyle Iso ben rakı parasını nerodon çıkaracağım, demiş.
Müştorllor bu cevap karşısında hataya düşmüşler... Bu oürotl gös torono çıkışmanın katiyen caiz olmadığını anlamamışlar. Buna karşı:
— Hakkın var tosunun.. Son burada garsonluk odocok adam değilsin amma, kör olası kambur fo-lok adamı hazan böylo yapıyor, gol, otur şu lekemloyo boraber çakalım!
Donıok lâzımken münakaşa çr
karmışlar. Gurson da hor zaman
üstündü taşıdığı bıçağını çokııılş,
üçünü do şıpınla) oracıkta tomlzlo
yivormlş.
Katili yakalamışlar; meğor bu adam yine birisini öldürmek suçundan dokuz sone yatmış bir sabıkalı imiş.
Bu vakada kabahatin büyüğü gazino sahibinindir. Bir İnsan garson dlyo angajo ettiği adamın neyin nasi olduğunu tahkik ötmez mi?..
Başka memleketlerde (Kaziye zudısiyor) dedikleri bir vukuat gazetesi teşkilatı vardır. Buraya müracaat edilir. İş vereno hiç bir mahkûmiyeti olmadığına dair alınan vesika ibraz edilir.
Halbuki buruda hor ış ariyanın bir işo girmesi için patronlara mü racaatı kâfi. Bu adanı hırlı nııdır, hırsız mıdır, sabıkalı mıdır, mahkûm mudur, kaçak mıdır? kimsenin ohommlyot vordlğl yok.
Bir gazino yahut plâj sahibi,
müştorllorlnln rahatını, hayatını
nasıl oluyor da böylo bir kanlıya,
katile bırakabilir?
Bir insan İçmek vo oğlenınok
İçin bir soylr yorino gittiği zaman
(Dovamı Sa. a 8ü. 8 da)
'Ankaraya İM maç için giden Fe nerbahçe takımı. Cumartesi gü nü 19 Mayıs Stadyomunda 6 -1
Vendiğl Gençlerbirliği ile bir ara da. (Yazısı 5 İnci aayfamızdadzr)
Pazartesi
Sahibi: Safa Kıhçhoğlu
İdare ı Nuruosmanlya Hoı İT
Tel adresli «YENİ 8ABAH1
İSTANBUL
Telefon l 20785—251 &s
eylOl
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFI1Y1Z
12 inci Yıl, No. 3754
1949
Bugün ikinci sahifemizde
Sosyolog Göziie
Millet ve Emperyalizm
Yazan : Hilmi Ziya ÜLKEN
Belgrat'ta Tito'ya
sadakat nümayişi
Resmî Yugoslav gazetesi, dün, ilk defa olarak, Rus zırhlı biri iklerinin hudutta mevzi aldıklarını bildirdi
Demokrat Parti Lideri Celâl Ba yar, kendisini dinleyen Ödemiş'i lere cumartesi yünü hitap ederk en (Foto Y. 3. — Kemal Mete >
Rus-Y ugoslav ihtilâfı hakkında alman bütün raporlar sür’atle Vaşington’a gönderiliyor. Bu suretle Bevinle Acheson meseleyi de incelemek imkânını bulacaklar ~~~v------------------------------------------------------------------------->
Polı'tbüro âzasından Milovan Djilas, ( Birleşmiş Milletler toplantısında ba-> yakında hareketJ
Kasırga Yaklaşıyor mu ?
BİZ; Marshall yardımından, birkaç milyon dolar fazla elde etmeğe namzet olarak adımız listeye geçti diye genlik yaparak, sağa sola tebrikler yağdırırken, büyük bir kasırga yaklaşmış bulunuyor. İki gün sonra, Vaşingtonda, Amerika -İngiltere - Kanada üçüzlü iktisadi ve malî müzakereler resmen başlıyacaktır. Hakikatte ise temaslar, çoktan beri devam ediyor ve bu konuşmalara, aylardır, sayısı elliden aşağı olmıyan mütehassıslar Iştirâk ediyor. Üç taraflı konuşmalar gibi görünen bu - müzakereler hakikatte, yalnız üç devleti değil, bütün Avrupayı, daha doğrusu cihanı ilgilendirmektedir. Çünkü İngiliz lirasının değerinde İndirme yapılması yalnız Büyük Britanya camiasını detil, bütün dünyayı alâkadar eder. Onun İçin şimdiden her tarafta telâş ve heyecan başlamıştır. Belçika Maliye Bakanı, memleket parasının çok sağlam olduğundan bahisle, ona Vaşington kn-rarlan ne olursa olsun, dokunulmak düşünülmediğini, evvelki akşam bir basın toplantısında açıkça İfade etti. Diğer taraftan Strasbourg’da, bütün AvrupalI memleketler paralarının yeniden ayarlanması hakkında bir Fransız mebus tarafından teklif ileri sürüldü. Fakat reddedildi. Bütün Avrupa memleketlerinin paralarını toptan İncelemek ve ayarlamak İçin resmen milletlerarası toplulukta, teklifler yapılabilmesi, durumun ağırlığını isbat etmeğe kâfidir.
Amerika gazetelerinin mühim bir kısmı, aylardır, İngiliz hükümetini şiddetle tenkit etmektedirler. Onlara göre Büyük Britanya, Marshall yardımından fay dalanarak İngiliz işçilerine her türlü emniyet vo-rahatı sağlamış ve ömrünü bu yardımlarla geçirmek lstiycn bir kütleyi çalışmadan beslemekle uğraşmıştır. İşçi hükümeti, böylece Amerika mükelleflerinin sırtından geçinmek yolunu tutmuştur. Bu kadar basit bir görüşün çok partizan bir mahiyet taşıdığında şüphe edilir mİ? Fakat Amerikalıların, İngilterede sosyalist bir iktidarın varlığından çok memnun olmadıkları da bir hakikattir. Filhakika bir memleketin iç politikası bir ihraç malı değildir. Nitekim çarlık Rusya ile cumhuriyetçi Fransa ve İngiltere ittifak etmişlerdi. Bu harbde de Sovyet Rusya ile aynı devletler yine müttefik oldular. Fakat İkinci dünya harbinden sonra bir o-ralık, öyle bir hava esti ki, galip demokrasiler, ancak den. okrat (Davamı 8a. a 8ü. 6 de) I
Belgrad, 4 (A-P) — Pazar günü Belgrad sokaklarını dolduran ce nümayişçi, Tito hükümetin ' bağlıllıklarını göstermişlerdir.
Nümayiş resmen Bolgratla Zağ-. rep yolunun inşasına gönüllü olarak \ iştir&k çilen işçilerin avc
■ betiyle tertip edilmiştir, iştirak eden genç kadın
' ellerinde kominfornu • karşı gelen bayraklaı ; Bayrakların bazıl 1 yazılmıştır : «Beş I tanılan zafer, ifti J vabı teşkil etmek
■ Burada dolaşan haberler Dışişleri Bakanı Edvard Kardelj
Mareşal Tito
neşriyatı
Belgrad, 4 A.A. (United Press) ; — Yugoslav komünist partisinin or-. gam olan Borba gazetesi bugün tn-; giliz ve Amerika baslar yapmak s dar takip ettiği rak Rusyanın Ti lığını yanlış aksettirdiğini isbata ça-' hşmıştır.
Borba bu makalesinde yi defa olarak Yugoslav halkı
(Devamı Sa.
Yunan komünistleri bir
yolcu trenimizi devirdi
Z—-----
I Başbakan
I
Hâdise Edırneye giderken Yunanistan topraklarında oldu. Bir lokomotif, üç vagon devrildi. Isnan kaybı yok
Mareşal Çakmak
Yeni Tarsus yolcu gemisi dün limanımıza geldi
Dün Mareşali ziyaret eden gençler

Yeni T arsus gemisi rıhtıma yanaştıkta n sonra
Yeni vapurlarımız
çürük mü çıktı?
İşlet meler müdürü bu haberi tekzip ederken Aziz Derya vapurların kötü olduğunda ısrar ediyor I Denizyolları İd
Trabzon, Ordu vo C
mütemadi rötarlar yaplıklurı malûmd bazı gazeteler bu gemilerin çürüğe çıkarılacağını yazmıylı. Bu hu-auıts dün malûmatına müracaat ettiğimiz îjlotmelor Müdürü B.
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 dc
i
Devlet Denizyollarının Ameri kadan satın alarak tadil ettirdiği yedinci ve son gemimiz olan Tarsus, dün saat 14,40 da Istan bula gelmiştir.
Gemi limana girerken, limanda bulunan diğer vapurlar tara fından düdük çalınarak selâmlan iniştir.
Geminin süvarisi Salt kaptan kendisile konuşan gazetecilere demiştir ki:
«— 21 haziranda Baltimor-dan hareket ettik. İki aydan faz la bir zaman süren yolculuğumuz müddetince en ufak bir â-rıza, hattâ en ufak bir sallantı dahi olmadı. Gemiden çok mem nunum. Benim gibi Tarsusta seyahat eden yabancı yolcular (Devamı 8a. o 8ü. S do)
Tiirk Gençlik Teşkilâtından 4 kişilik bir heyet, dün saat 15 te sayın Mareşal Fevzi Çakmağı Teşvikiye Sağlık Yurdunda ti-yaret ederek sağlık temennile -rinde bulunmuşlardır.
Mareşal, Gençliğin gösterdiği bu yakın alâkaya derin bir hassasiyetle mukabele etmiş ve Gençliğe selâm ve sevgilerinin ulaştırılmasını heyetten istemiş tir..
Mareşalin sıhhatinin düzlemiş olması, Gençlik arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Fener Ankarada Demirsporu da
Ordumuzun havadan
indirme tatbikatı
I
Günaltay toprak ve tapu işleri ile meşgul oluyor
Edirne, 4 (Telefonla) — Dün sabah Istanbuldan Edirneyo kalkan 8 sayılı yolcu katan akşam saat 20,10 da Yunan arazisi içinde Neoreftiya ile Ahirköy arasında komünist çetecilerin, raylann altı-a koydukları manyetolu bombanın infilâkıyla devrilmiştir. Bomba-in iyi aynrlanamaması yüzünden lokomotif geçtikten sonra infilâk (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Arslan Humbaracı
utanmayı unuttu
Bu adam, senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd için aklına geleni yazmakta devam ediyor
Ne w-York Timcsin Türkiye mu. habirl, İken Türklyenin aslrerl yardımdan lstlfado ettirilmemesini te. min maksadlle gönderdiği yazılan nın mezkûr gazeteye dercedllme-cnesl üzerine Türklyeden ayrılan Arslan Humbaracı, şimdi Franaa-da bulunmakta ve senelerce ekmeğini yediği bu güzel yurd aleyhin, de aklına geleni yazmaktan, bu ya zılardon birini bir İbret nümunesl olur düşüncesile, hemen sütunlarımıza geçiriyoruz:
«Amerikalıların şikâyet ettikleri 1 gibi Türkün «teknik zihniyetten» ! mahrum olduğu ne yeni ve ne da hayret verici bir şeydir, asker veya sivil olsun aklının İşinden başka bir yerde olduğu ve pasif bir mukavemet gösterdiği ve ekseriya ten belliğe kaçan tevekkül içinde oldu ğu da uzun zamandanberl müşahede edilmiş bir olaydır. Bu hal ne Türkün kafa sakatlığından ve ne
MilletPartisinindün
yaptığı toplantılar
Kasımpaşa Uçesiie örtuköy bucağının açılışı vesilesile Millet Partisi kurucuları, iktidarla Demokrat Partiye yeniden hücum ettiler...
SPOR! 1 - 0 yendi. Osman Coşgül Bordo
da 1500 ve 5000 metreyi kazandı
Ankara 4 (Hususî) — Hava kuvvetlerimiz yarın havadan İn dlrme tatbikatı yapacaklardır.. Bu tatbikata Basın Mümessilleri de davet edilmiştir.
İngiliz Filosu
İzm i re gitmek, iizcre bu sabah limanımızdan
ayrılıyor
Dört gündenborl Umanımızda bunan İngiliz filosu bu sabah İzml-mütcvcccihen limanımızdan ay. nlocaktır. Filo Umanımızda kaldığı müddetçe halkımız tarafından gezUmlştlr.
Dün akşam misafirler şoreflne
Yavuz gemisinde Tümamiral Sadık
Altınca» tarafından 200 klflüik bir
suare verilmiştir. '
I
Kars, 4 (A.A.) — (Başbakana refakat eden muhabirimiz bildiriyor)
Başbakan Şemseddln Günaltay bugün saat 17,80 da Karsa geldi. Yolda tuğay komutanı Burhaneddin Özkök Başbakanı karşıladı, otomo bil ve otobüslerle gelen pek çok kar gıcı kafi eye İltihak elti şehrin met halinde halk otomobili görünce, bir kaynaşma başladı, bütün şehir a-yakta, park yolunda bir ihtiram kıtası vo yolun İki tarafında da «Hoş geldin» diye bağıran ve alkış layan halk bulunuyordu. Karslıla-nn hükümet Başkanına karşı göa terdlkleri bu içten gelen büyük sa vinç gösterisi görülecek bir şeydi. Başbakan Vali koneğmda misafir bulunmaktadır. Ve gelir gelmez abonolu toprak komisyon başkanı İle tapu sicil muhafız nı kabul eda rek derhal çalışmalarına başlamış, tır.
de Ankara idarecileri çevresinde id dia edildiği gibi «Sovyet tehdidinden» doğmuş değil, fakat daha ziyade çok eski zamanlardanberi memlekette şiddetle hüküm süren
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Göztepe ocağında konuşan Ekrem Amaç Bayara târizde bulundu
Dün C.H-P. nın Beykoz, oğlu, Çatalca, Eyüp, Fatih, Kadı köy, Sanyer, Üsküdar, Silivri, Şile ve Yalova ilçelerinde 25 o-câğın kongreleri yapılmıştır.
Göztepe kongresinde çalışına raporunun kabulü ve serbest dileklerin serdinden sonra C.H. P. İstanbul il idare kurulu âza sından avukat Ekrem Amaç u-zun ve alâka uyandırıcı bir konuşma yaparak Parti ve Beledi ye işleri hakkında izahat ver • miştir.
Ekrem Amaç son günlerin siyasi hâdiselerine, Demokrat Parti kongresinde sözü edilen husumet andını, Celâl Baya.m (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Tophanedeki meydan kavgası
Hastaneye kaldırılan
12 yaralı iyileşiyor
c. H. P. Ocak
Kongreleri
Yaralı Mekmedin dün has-. ı talıancde aldırdığımız resmi
Evvelki gece saat 22,30 la Tophanede Karabaş caddeşindcı bir kahve rekabeti meselesi yil« zünden 200 kişi tabanca ve bı« (□ovamı Sa. S Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Cinayet yeniden kabarıyor
ULUNAY
Millot Partisinin Orlaköy bucağının açılışı münasebetiyle dün »sat 10 da bucak lokalinde aiyııai bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda partili milletvekilleri, genel idare kurulu üyeleri vo kalabalık bir partili kütlesi hazır bulunmuştur.
İlk olarak Orlaköy bucuk başkanı Avni Taylan bir açı# söylevi vermiş, bunu takiben Ömer Tuncu, Nu-I ri Leblebi, Enver Epçi, Fuat Arnu,
Millet Partisinin Ortak öyde yaptığı toplantı
Sadık Aldoğun, Ahmet TahUkılıç birer konuşma yapmışlardır. Fuat Arnu «unlun söylemiştir: (— Bizlor acı hakikatleri açıkla-
dım tenkitlere uğruyoruz vo bize küfürbaz diyorlar. Biz mıdeco milletin ıstırabını toronnüıu ödiyoruz. Parti bakımından bir kazanç temini yoluna i
11 (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 dol
Uç arKuuuş Cb.enmoK Üzore
Florya plajlarından birlno gitmişler, birkaç şişe bira İçmişler, para verecekleri zaman ğarsonun hosabı şişirdiğini görmüşler, İhtar etmişler. Eskiden böylo bir şey vuku bulursa garson:
— Afodırsinlz pasamu, yağnlş-llk olınls, der; geçilirdi.
Fakat şimdi öylo doğll. Garson:
— Öyle Iso ben rakı parasını nerodon çıkaracağım, demiş.
Müştorllor bu cevap karşısında hataya düşmüşler... Bu oürotl gös torono çıkışmanın katiyen caiz olmadığını anlamamışlar. Buna karşı:
— Hakkın var tosunun.. Son burada garsonluk odocok adam değilsin amma, kör olası kambur fo-lok adamı hazan böylo yapıyor, gol, otur şu lekemloyo boraber çakalım!
Donıok lâzımken münakaşa çr
karmışlar. Gurson da hor zaman
üstündü taşıdığı bıçağını çokııılş,
üçünü do şıpınla) oracıkta tomlzlo
yivormlş.
Katili yakalamışlar; meğor bu adam yine birisini öldürmek suçundan dokuz sone yatmış bir sabıkalı imiş.
Bu vakada kabahatin büyüğü gazino sahibinindir. Bir İnsan garson dlyo angajo ettiği adamın neyin nasi olduğunu tahkik ötmez mi?..
Başka memleketlerde (Kaziye zudısiyor) dedikleri bir vukuat gazetesi teşkilatı vardır. Buraya müracaat edilir. İş vereno hiç bir mahkûmiyeti olmadığına dair alınan vesika ibraz edilir.
Halbuki buruda hor ış ariyanın bir işo girmesi için patronlara mü racaatı kâfi. Bu adanı hırlı nııdır, hırsız mıdır, sabıkalı mıdır, mahkûm mudur, kaçak mıdır? kimsenin ohommlyot vordlğl yok.
Bir gazino yahut plâj sahibi,
müştorllorlnln rahatını, hayatını
nasıl oluyor da böylo bir kanlıya,
katile bırakabilir?
Bir insan İçmek vo oğlenınok
İçin bir soylr yorino gittiği zaman
(Dovamı Sa. a 8ü. 8 da)
'Ankaraya İM maç için giden Fe nerbahçe takımı. Cumartesi gü nü 19 Mayıs Stadyomunda 6 -1
Vendiğl Gençlerbirliği ile bir ara da. (Yazısı 5 İnci aayfamızdadzr)

Comments (0)