PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _
PAZAR 4 EYLÜL 1949 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 TOJ adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofom 20795—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3753 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ saylM , ıo KııruS ISI Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAİ hal, LERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Celâl Bayar, Ödemişte Gl. Mustafa Muğlalı ve İnönü'ye cevap verdi R- Altuğ tevkif edildi
Inöniiniin kge’de “muhabbet havariliği,, ne çıktığını söyleyen Bay ar: “Ege bölgesine sadece gelmeği bile zafer saymışlardır,, dedi
1943 te Van’da kurşuna dizilen otuziiç vatandaşa ait dâvaya başlandı
"Parti mücadelesine karıştığına göre, tenkitlerin mihrakında bulunmak icabettiği halde, kendisi, devlet reisliği zırhları arkasında saklıdır.,,
"Yek beyza Sad hezâr
Da'vâ !„
aliba bu mısra’ Galibin, bir tek ta yıımurtlıyan ğun bitmez, tükenmez gıtgıdak-lanna telmih ediyor ve bu bin tefahür ve dâvaya bu yumurtanın dcğmiyeceğini imâ ediyor.
Halk Partili Bakanların da, hayli zamandır yâni aşağı yukarı, en az sekiz, on yıldır hiç
bet bir netice eide edememeleri karşısında en ufak bir »ezintisi bulsalar onun ac bir adamın ekmeğe saldırısı gibi atılıyorlar bu ruhi hale memleket İdaresi bakımından hiç de teşvike lâyık değildir.
İktidarda birbirini kovalıyan çeşitli Halk Partili hükümetlerin beceriksizlikleri, âcizleri her alanda el ile tutulur bir haldedir. lstanbulun ekmek İşi gibi basit bir durum bile yoluna konulamıyor, ithal _ve ihraç rejimlerimiz her gün esen havaya göre değişiyor. Geçim zorluğu bütün milletin yakasına yapışmış bulunuyor.
Şimdi bu karanlık gecede u-zakta, ufukta, ufak bir ışık görünürse artık bunun şerefini paylaşmak için kimler ve kimler akla gelmiyor.
Marshal yardım plânından (61) milyonluk doğrudan doğru ya yardım ve (50) küsur milyon İnk tiraj hakkı verilmesi üzerine yâni geçen seneye nazaran lehte ufak bir fark hasıl olması tilerine Devlet Bakanımız artık kimlere teşekkür ve minnettarlık İzhar etmiyor. Tablatile başta kendisinin hissesi ayrılıyor sonra kendisine gerek Ankarada ge rek Avrupada yardım edenlerin pa' lan tefrik ediliyor. Fakat bununla da yetimsenemiyen Bakan buradaki Amerikan teşkilâtına da minnettarlığını sunuyor.
İhtimal ki mübalâğa ettiğimizi ve Avrupada (19) millete nor mal bir şekilde yapılan bu muavenetin her hangi bir kabine, şahsın ferdi bir başarısı sayıla-mıyacağı, Birleşik Devletlerin e-saslı bir plânlarının şu veya bu şekilde tatbikinden ibaret olan bu halden fazla tefahüre imkân bulunamadığını düşünebilirsiniz. O itibarla Anadolu Ajansının buna dair olan fıkralarını aynen alıyoruz:
«Bu hususta gerek, burada benimle teşriki mesai eden arkadaşlarım (sevinçten Bakan artık teşriki mesai gibi terkipleri de kullanıyor. Halbuki bunlar çoktan Bakanların lisanından ve lügatinden silinmiş İdi) gerek diğer Bakanlıklar teşkilâtına mensup arkadaşlarım, gerekse (bu se de ne oluyor o da Türkçe ye bir darbe) Paristeki heyetimizin sonsuz gayretini teşekkürle anmayı bir vazife bilirim. Bu rakamları elde etmemizde memleketin kalkınmasındaki zarureti ve kalkınma dolayısile Avru-paya yapacağı yardunı onlıyan ve bunu büyük bir samimiyetle müdafaa eden buradaki Amerikan teşkilâtı da bizim kadar gayret sarfetmi.şlerdir...»
girildi şu cilıetl açıklamak yerinde olur. Bu rakamlar nihaî ve kafi rakamlar da değildir. Marslıall yardım idarecisi Huffman, dün akşam, verdiği bir demeçte bütün ilgililere bu ciheti bir dalın hatırlatmıştır. Zaten Ankara radyo gazetesi ile dün Bk.şaıu bu noktayı meskût geçmemiş ve bu miktarların Amerika .'»yan ve Mebusan Meclisince azaltılıp çoğaltılabileceğini tasrih eylemiştir.
Kafi şeklini almadan elde e-dilen neticenin şerefini taksim ve tevzi İçin paçaları sıvamakta İsticale ııe hacet, beceriksizlik ve hüsran lıaliudo mes'uüyct aranıyor mu? Bu kadarcık bir netice; muvaffakiyet İse Atlantik paktına Türkiye alınmadığı ve Ital-(Dovanu 8a. 7, 8u. 7 do)
Tito ile Stalin’in
arası 944de açılmış
İnönü Ingiliz Amiralini kabul etti
Moskova, Tito rejiminin yakında devrileceği kanaatindedir.
W- AAAAAA
> Parla 8 a.a. (United Press) — Harvart Üniversitesi jeoloji i S profesörlerinden Dr. Kritley Mather, 24 Ağustosta ö Amerikalı S C İle birlikte Mareşal Tito İle bir mülakatta bulunduğunu bugün ( ( açıklamıştır. (
e Prof. Mather, Tlto’nun kendisine Stalln İle aralarının bundan 1 (Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do) >
Dünkü toplantıdan bir görünüş.*
D. P- İstanbul merkezinde dün yapılan toplantı
■ İzmir: 3 (Telefonla) — Demokrat Partinin ödemişto inşa ettirdiği parti binasının açılış törenindo bulunmak üzere İzmir demokratları hususi bir trenlo bugün ödemişo gitmişlerdir. Trendo Celâl Bayar, genel idare ku rulu azalan vo gazeteciler de hazır bulunmuşlardır. Tam saat 9.30 da tzmirden hareket eden kafile, tren güzergâhındaki istasyonlarda coş -kun tezahüratla karşılanmış 13.30 da ödemişe varmıştır. Trenin ödemiş istasyonundan girdiği andan i-(Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Sanıkların tahliye talebi reddedildi
Ankara, 3 (Hususî) — 1943 senesinde Van vilâyetinin Özalp ilçesinde kaçakçılara yardım etmek ve onlara yol göstermek suçu ile 33 vatandaş kurşuna dizilmişti.
İddia edildiğine göre bu vatandaşlar Türkiye ile İran arasında hayvan kaçakçılığı yapanlara yardım etmekte ve onlara yol göstermekte idiler.
Askerî ve mülkî makamlar hâdise günü bu vatandaşların ikamet ettiği Hiraspol ve Engiz köyünü muhasara ettirmişler ve bu iki köyden yakaladıkları 33 vatandaşı, kaçakçıların geçtiği yollan göstermeleri için İran hududu yakınlannda bir vadiye götürmüşler ve yine iddia edildiğine göre bu vatandaşlar buradan (Devamı 7 İncide)
-
Başbakan Erzurumda da konuştu
Suriye’de memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başladı
Bu haberi veren Londradaki Times gazetesi “Halk, yeni idareye itimad etmemektedir,, diyor
Görüşme sırasında İngiliz büyük elçiside hazır bulundu
(Şehrimizde bulunan Ingiliz denizcileri dün sabah Amiral Sir Arthur Povver ile beraber Taksim âbidesine giderek bir çelenk koymuşlardır. Çelengi âbideye bizzat Amiral koymuştur.
Öğle üzeri saat 12 de şehrimizde bulunan eski İngiliz büyük elçisi Sir Knatchbull Hugessen, (Devamı Sa. 7, Su. 7 de)
Harbten beri ilk Yugoslav uçağı geldi
İkinci cihan harbinin başındın beri ilk Yugoslav uçağı dün Yeşilköy hava meydanına inmiştir. Uçak, dünya' futbol şampiyonasının ilk tur maçını Zağrcp-te Yugoslav takımına karşı oynamış olan Filistin futbolcularını memleketlerine götürdükten sonra Yugoslavyaya dönmektedir. (Dovamı Sa. 7, Su. 2 do)
Türk Mühendisler
Derneğinin şubesi
Almanyanın eski elçisi Von Jrapen
I
Dünkü törende bulu ilanlardan bir grup...
(Kazısı ı ncl sayfadaJ
Londra, 3 A.A. (Basın ■ Yayın) — Bu sabahki Times gazetesi, Şam muhabirinden aldığı bir yazıyı yayınlamıştır. Bu yazıya göre, Suriyede hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizlik yeniden belirmeğe başlamıştır. Yeni (Devamı Sa. 7, Su. 8 de)
Ara seçimde C H-P. adayı kimler olacak
Partide bu mevzuda şimdiden hararetli görüşmeler ve hazırlıklar yapılıyor
Ekim ayında yapılacak kısmî seçimlere aday göstermek için C.H.P. çevrelerinde büyük bir faaliyet başlamıştır. Daha şimdiden ileri sürülenler arasında 11 başkanı Dr. Esat Durusoy, Divan üyesi Atıf ödül ve Ord. Prof. Fahıeddin Kerim Gökay bulunmaktadır
öğrendiğimize göre Fahreddlu Kerim ve Atıf ödül, namzetliklerinin ilân edilmesini istemedikleri takdirde, C.H.P. liler, Prof. Avukat Aynîzade Haşan Tahsin i desteklıyeceklerdir.
Şehrimiz C.H.P. İlleri, kısmî veya umumî seçimlerde, namzetlerden bir kısmını genel merke-
(Dovamı Sa. 7, 8u. 8 do)
Floryada üç kişiyi öldüren katil
ilk defa halk arasında ve al yarışlarında görüldü
Almanyanın eski şansölyesi ve Hltlerin Türkiye büyük elçisi Von Papen, Naziliği temizleme mahkemesinde 8 ay «ağır iş* cezasına çarptırılmış, fakat sonra, müddetini doldurmadan tah-( Dovamı. 8a. 7 Sü. 8 do)
s İçişleri Bakanı da s Erzuruma gelerek S Günaltayla görüştü
Erzurum: 3 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay bu sabah saat 9 da Erzuruma gelmiştir. Ü-çüncü ordu müfottişi Orgeneral Mah mut Berköz tarafındın Ordu(» ’nde Başbakan şerefine ver..en öğle yemeğinde İçişleri Bakanı Emin Erişir gil, Bayındırlık Bakanı Şevkot Ada-lan, vali vo Generaller do bulunmuştur. Bakanlar yarın zelzele mıntnka sında yaptıkları tetkiklere devam e-deceklerdir.
(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 de)
Millet Partisi
Bakırköy lokali
Evvelki gü neşhrimize gelen îtal-1 Albay, daha 6onra Italyan elçisi* yan havncılnn namına, Albay Alber ni, 1 inci ordu müfettişini ziyaret to Micouoi, dün sabah vilâyette vali etmiştir. İtalyan havacıları bugün ve bolediyo başkanı Dr. Lûtfi Kır- saat 11 de âbideyo çelenk koyacak-dar’ı ziyaret etmiştir. * lardır.
Dün merasimle açılan Bakırköy ilçe lokalinde nutuklar söylendi
Millet Partisi Bakırköy ilçesinin açılışı münasebetile dün ilçe bitinsin da bir toplantı yapılmış, parti genel başkanı Hikmet Bayur, General Sadık Aldoğan, Fuat Arnıı, Nuri Lof lor, Ahmet Tahtalabç birer konuşma yaparak tnöniinün son gezilerinin umumî seçimlere bir hazırlık ma biyetinde olduğundan bahsetmişlerdir.
Millet Partisinin siyasi toplantısı
Millet Partisi Ortaköy bucağının Ortaköy ve Mecidiyeköy ocakları bu giin saat 10 da törenle açılacaktır. Bu münasebetle, bir siynsi tu; ntı tertip edilmiştir.
Nuhun gemisi bir türlü
bulunamıyor
Sabahattin Ali
dâvası duruşması
Düu Kırklarelinde devam eden duruşmada, şahitler dikkate değer şeyler söylediler
Kırklareli 3 (Hususi surette giden arkadaşımız yazıyor) — Solcu muharrir Sabahattin Alinin katil dâvasına bu sabah Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Daha nıahkcmo saatinden evvel salonu, yine ekserisi genç kız ve kadınlar olmak üzere, kesif bir
Ada Plâj Gazinosunda bir sabıkalı fecî bir cinayet işledi
Evvelki gece Florya Ada plâj gazinosunda fecî blı ciriayct işlenmiş, gazinonun garsonlarından sabıkalı Trabzonlu Harun, hesap meselesinden çıkan bir münakaşa sonunda müşterilerden üçüncü bıçakla feci bir şekilde öldürmüştür.
Floryada Ada plâj gazinosuna gelen şoför Turgut özgüler, Hamalbaşı İhsan ve Ziya Busıi adlarında üç arkadaş, içtikleri biranın hesabını garson Horundun istemişlerdir. Garson fazla bir hesap getirmiştir. Hesabın fazla olduğunu söyliyen müşterilere kızan garson Harun, bıçağım çekerek üç müşteriye gelişi güzel saplamıştır. • Garson Haru-nun sarhoş olduğu anlaşılmıştır. Kendisi daha evvel bir katil 1 suçundan 9 yıl hapse mahkûm olmuş ve hapishaneden yeni çıkma bir sabıka' dır.
Ingilterenin müstakbel Kraliçesi Ingilterenin müstakbel kraliçesi PrenscB Elizabeth'in 30 Ağustosta çekilmiş en son bir fotoğ-raflsi.. Prenses, İngiltere Kralıma büyük kızıdır. (Foto: A-P)
Seferi heyet susuzluktan perişan hale geldi
dinleyici kalabalığı tarafından dol durulmuştu.
Salonun ön sırasında oturan din leylcller arasında aamk AU Erte-kinin, dünden KırlUareline gelmiş (Dovamı Sa. 7, Su. 1 do) «•
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Associated Press muhabiri Edwin B. Greentvald, Doğu Be-yazıttan bildiriyor;
Ağrı dağının 3 cephesinde 5 gün süren yorucu araştırmalarda, Nuhun gemisinin mevcudiyetini belirtecek herhangi bir emare bulunamamıştır.
Bununla beraber dün bu mevkie dönen 4 Amerikalıdan müteşekkil arkeolojik seferî heyet, e-lân gemiyi, başka bir istikametten tırmanılmı.si gereken dağın kuzey - doğu yamacında bulmak ümidindedir. Başka bir öncü gu-
(Devamı 8a. 7, Su. 8 de)
Kehânet ve Siyâset
ULUN AY
Ba$cuKU>(...ıız siyasi turnelerinde irâd oylodlklorl nutuklardan birinde sözü Dovlot a-daylıgı nıovzuuna getirmiş vo: aDonıokrasIyi tahakkuk ettirecek lerln dalma llorl bir görüşo sahip olmaları şarttır. Dovlot adamı bun dan otuz kırk sono İlerisini görebilmelidir. Bu şeklldo harekot ot-mlyenlor kondllorinl vo tomsll ot-tlklorl milletleri dalma hüsran vo folâkote sürüklomlşlordir.» domlş-tlr.
Bir sıyasiyo otuz kırk sone İlerisini görüş kudrotl vormok güzol bir kabiliyet İhsanıdır. Fakat müm kün olmıyani tomonnldlr. Zira bu mazhariyet, dünya politikasında şimdiye kadar hiç klmsoye nasip olmamıştır vo olamaz.
Blsmark, «Üç sono sonra no ola-oagını kimse bllomoz.» diyor. No rodo kaldı otuz kırk sonoîl...
Isısında »MugayycoPt-ı- Hamaso» denilen beş meçhul vardır. Bunlar dan borl «Bir an sonra no olaoa-gını klmsonin bllomlyccogldlr. 0-turııruı, tatlı tatlı konuşuruz, İki gün sonra toplanıp sohbet oylome-
ğl kararlaştırırız.
Bir do bakarız kİ hatır vo haya-lo golmiycn bir mâni haylûlot o dor; no randovu kalır no toplantı...
Dovlot adamlığı siyasilik bu kehanet doğlldlr. ( Hâdiselerden ıııoın lokot lohino noticolor oldo etmektir.»
insanlar üç zaınan İle karşı kar şıya bulunuyorlar: Mazi, hal, İstikbal.
Mazi malûmdur vo müsbettlr. Hal, hor an mazi olur, istikbal, tamamon meçhuldür. O halde bize ders voroook, İbret toşkll oyll-yoook, rohberllk odcook tok ınüs bot hfldlsolor mazi dediğimiz «gayb perdesi» nln arkasında sıralanmıştır.
Şu zavallı âoiz boşorlyotln Istlk-balo karşı mücclıhoz olabllccofil on kuvvotll silâhı da bundan ibarettir. Bununla hangi İstikbali kar-f ılıyabiliriz?
Dünyanın on uzağı gören siyasi-
lerini yotlştlron inglltoro, Alman-
ya İmparatoru Vllholrr' -•» sonra
(Devamı 8a. 7, 8l 9 *■ _

Comments (0)