SALI 5 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not İT Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3694 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı ı 10 Kuruş Fecî bir tren kazası Paris: 4 (A.A.) — Fransa Milli Demiryolları şirketinden alınan malûmata göre, Starsbourg . Paris ekspresi kazasında bej kişi ölmüş on İki kişi de ağır yaralanmıştır.
Bari as, mahsul azlığını
Birleşik Amerika'nın
Harrîman'a anlattı
Devlet Bakanı, Marşal plânından bu yıl 112 milyon dolar yardım yapılmasını istedi
Kuraklık yüzünden, bu yıl Türk köylüsünün geçen sene olduğu derecede mahsul alamıyacağını da Büyük Elçi Harrımana izah eyledi
Malûm sebepler
BİR ziraat memleketi o-lan yurdumuzda buğday sıkın tısa çekmek ve tâ Kanada'dan hububat ithaline mecbur olmak, doğrusu bu memlekete çok ağır ve hazin geliyor. Sanayide birinci plânda bir mevki almağa imkân bulamamaklığı-tnız bir dereceye kadar mazur görülebiliyor da, ziraat bahsinde, hiç olmazsa kendimizi besliyecek kadar istihsalde bulunamıyacak bir derekeye düşmemiz, affedilecek bir müsamaha sayılmıyor, iktidarda yirmi beş yıldır boş yere birbirini kovahyan Halk Partisi hükümetleri bu yurdun halkım kuru vaidlerle ve beyhude şatafatlı »öderle avutup durmuş lardır. Hani ambarlarımız buğdayla tıklım tıklım dolu idi. Bunu şimdi Millet Meclisi Başkanı olan ve bu söderi sarfettiği zaman Başbakanlık sandalyasını İşgal eden Saraçoğlu, millete temin etmişti. Esasen bu zata göre Merkez Bankasının kasaları da ağzına kadar tonlarca altınla silme kapalı idi.
Daha dün, Ziraat Bakanı, bu kabineye de dahil, mahsulün normal ve iyi olduğunu Meclis kqr-Büsünde söylemişti. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra Bay Vedat, yüzde kırk, elli nisbetinde noksandan demvuruyor.
Bu kadar zıd sözler ve düşünceler, hâdiselerin bu derece kesin bh- surette yalanladığı teminattan sonra, eski veya yeni, geçmiş veya hali hazır, Halk Partili bakanların sözlerine, teminatlarına bu memlekette İnanacak adam bulunur mu?
Omuzlarında devlet mesuliyetini taşıyan kimseler konuşmalarımla, görüşmelerinde çok daha ihtiyatlı olmağı, yirmi beş yıldır, öğren em edilerse acaba bundan »onrı* öğrenmek ihtimalleri var
Ekonomi Bakanına sorsanız bu rmalûm sebepler» nedir deseniz •İze bin dereden su getirir. Kuraklıktan bahseder amma, bu kuraklık Anadoluda birçok kasaba ve şehirlerimizin sular ve seller altında kalmasına ve yüzlerce nüfusun boğulmasına mâni değildir. Nehirlerin coşa coşa aktıktan sahalarda kuraklıktan mahsul yan yanya düşer. Bu hali tablatin bir cilvesi olarak •ayarız da tabiî imkân ve kaynaklardan faydalanmanın yollarını bulamayız. Çünkü yirmi beş yıldır Halk Partisi, ihtidan bir ziyafet sofrası sanmış ve mutta-•11 o sofradan faydalanmağa ve etrafındakiler! faydalatmağa çatışmıştır. Halk için de bol bol ve-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 de)
Devlet Tiyatrosu opera bölümü sanatkârları tstanbulda
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Devlet Tiyatrosu sanatkârları geldi
120 kişilik tam kadrosu ile gelen sanatkârlar, burada 4 opera
Ankara Devlet Konservatuva-n sanatkârları, dört temsil vermek üzere yüz yirmi kişilik tam kadro ile şehrimize gelmişlerdir. Ayrıca İstanbul Şehir tiyatrosundan yirmi figüran ile yirmi beş kişilik çocuk korosu bu kad-
temsil edecekler
roya iltihak edecektir. Temsillere 6 Temmuzdan itibaren Açık-hava tiyatrosunda başlanacak ve Karmen, Sevil Berberi, Bat-terfhy adlı eserler temsil edilecektir. Mizansen Açık havaya gö (Devamı Sa. s Sü. 6 de)
AMERIKAYA
GİDEN
| T ay r adan bir kısmı gün-1 I deliği az bulduğu için j işlerini bırakmış
Yeni alınan posta vapurlarının mürettebatını Amerikaya götürmüş olan «Bakır» gemisi 18 yolcu ve tam hamule ticaret eşyasile dün limanımıza dönmüştür.
Gemi, îstanbuldan hareket ettikten Bonra yevmiyelerin tediye meslesinden tayfalarla kafile başkanlan arasında bazı nahoş hâdiseler cereyan etmiştir.
Bu Bebeple Bakır şilebi mü -reriebatından yağcı Aziz, ateşçi Haşan, silici Zeki ve lbrâhim. kamarot İbrahim ve Ziya olmak üzere altı kişi ve yeni gemi mürettebatından da silici Mecit Diler, Ferit Soydanbay, kamarot Cemal, Hüseyin ve isimleri henüz tesbit edilemiyen 7-8 kadar tayfa kaçmışlardır.
Gemide cereyan eden bu hâdi se hakkında Bakır zabitanından biri şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunan Başbakanı Diomede
Yeni Yunan
hükümetinin
programı
Hükümetin çoğunluk kazanacağı tahmin ediliyor
Atina: 4 (a.a.) (afp) — Yunan meclisi, başbakan Diomede tarafın
dan okunacak
hükümet programı
Sinemalarda lüks koltuk oyunu nasıl oynanıyor ?
Şehir Meclisi, vazifesini yapacak yerde, halkın aleyhine kararlar veriyor, bu Meclise vazifesini yaptıracak makam, kanunî müeyyide yok mudur?
TV
Senelerce evvel, hangi esaslar
dlr. Yaptığımız tetkikler netice -
Maltepe Askerî Lisesinde diploma tevzi töreni
Esrarengiz karlın, bayan Sanovber
nı dinlemek üzere ve güven oyu verilmesi İçin bugün öğleden soma
toplanacaktır. 350 Saylavın 200 den fazlası hükümet taraftarı
«halkçı liberal ve birlikçi» parti mensubu olduklarından hükümetin
büyük bir çoğunluk kazanacağı tahmin edilmektedir.
Mac Arthur komünizme hücum etti
istiklâl bayramı Amerika Savunma Bakanı Johnson un mühim nutku
Amerikan bayramı münasebetiyle şehrimizde, Ankara' da ve İzmir de
kabul resimleri tertip edildi
Wheeling . Yirginie 4 (A. A.) (United Press) — Savunma Ba kam Louis Johnson, bağımsızlık günü münasebetile Batı Virginia de Wheeling şehrinde toplanan Amerikan lejyonu kongresine gönderdiği mesajda, Amerika -mn Atlantik paktına dahil meni (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Fuhuşla | mücadele ka rarı
Genel evler, bu yıl içinde kapatılacak, genel kadınlar münasip işlere konacak
Ankara, 4 (Hususî) — Genelevlerin ve genel kadınların durumu hakkında bu yıl içinde kat'î bîr karar verilecektir. Bizim de
katıldığımız birleşmiş ekonomik ve sosyal
milletler meseleler
konseyinde hiç bir kadının fahi-
şe olarak çalıştınlamıyacağma
(Dovamı Sa. s Sü. 4 de)
Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün
Şimdiye kadar görülmemiş şiddette olan bu hücumunda Amerikan Generali; komünizm, hilekârlık ve alçaklıktır, dedi
Tokyo: 4 (o.a.) (United Press): Dünkil beyanatında komünistliğin kanun dışı edilmesini teklif etmiş olan general Mac Arthur, bugün
şimdiye kadar görülmedik şiddette
komünistliğe yeniden hücum ede -rek komünistliğin milletlerarası eş
kiyalık olduğunu söylemiş ve «ko-
münist hareketi, hilekarlıkla ve al çakça iktidarı ele geçirmek İçin
bir azlığın gösterdiği zorbalık hareketinden başka bir şey değildir» demiştir.
Adanada, yalnız başına mesire yerlerinde saatlerce dolaşıyor Adana, (Hususi) — Buradaki mensuplan tarafından meçhul bir istikamete kaçırılmasına teşebbüs edilen, fakat muvaffak olunamıyan; Rus sefareti eski i-kinci kâtibi Haşan Karyağdı’nın eşi, Sanovbet Karyağdı, tekrar şehrimize gelmiştir. Hatırlardadır ki; Bayan Sanovber, kaçırma hâdisesini müteakip Ankara-l Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Ucuz fiatla
ham madde
Kasımpaşada dünkil törende seyyar büro
iş Bankası'nın seyyar bürosu
Seyyar büro,dün Kasını pahada törenle çalışmağa başladı
îş Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa Türklyeye getirilen seyyar «Büro» dün Ka-8impaşada merasimle çalışmağa başlamıştır.
Bu münasebetle Kasımpaşada Dörtkuyu camii kebir muhtarlığı önündeki merasime İstanbul vali muavini İhsan Ecemiş, Ge -nel Müdürlük adına dış işleri
müdürü Bülend Osma, Banka? nın Beyoğlu, Galata ve İstanbul şubeleri müdürleri, Kasımpaşall lar ve gazeteciler iştirak etmiş • tir.
îş Bankası Beyoğlu şubesi mü dürü Mithat Özdeş kısa bir hi-
tabede bulunmuş, Kasımpaşalılas
adına yapılan bir
konuşmadan
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Ağrı dağındaki Nuh'un gemisi
Doğu Anadoluda, Ağrı dağının tepesinde olduğu söylenen Nuh tufanından kalma Nuhun gemisini arayıp bulmak için Amerikadan bir Arkeoloğ heyeti geldiğini yazmıştık. Heyet başkanı Smith, Yeni Sabah adına bu meraklı ve heyecanlı araştırma hakkında son derece enteresan bir makale yazmıştır, O kuyucular ınuz, aşağıda bu makaleyi okuyacaklardır.
bulunamıyor
Sumerbank mamullerinin fıatı randımanı arttırma yoliyle düşürülecek Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün, tetkiklerde bulun • mak üzere şehrimize gelmiştir.
Genel Müdür, dün Sümerbank (Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
Fikrimce yapacağımız araş -tırmalar hakkında uzun boylu tafsilâta girişmek, şimdilik yersiz olur. Fakat sîzlere projelerimizin maksat ve plânlarını kısa ca izah etmek isterim.
Bundan takriben 9 sene evvel Kaliforniyada çıkan bir Amerikan mecmuasındaki makaleye göre, Ararat (An dağı) tepeleri üzerinde bazı tayyareciler tara -fından büyükçe bir gemiden

kalan enkaz parçalarına benzi» yen bir şey görülmüştür.
Dikkatli incelemelerden sonra, bunun Tufandan önce Nuh tara
fından inşa edilip, dünya sular» la kaplandığı ve hayatın kalma « dığı devirde kendisini ve ailesi-*
ni muhafaza eden bildirildi.
gemi olduğu
İncildeki tafsilât ve bunun hakikiliğinin bazı yeni ilim adaca (Dovamı Sa. 5 Sü. o da)
Kız Lisesinin izci kampı açıldı
Varsa Beyoğlu, yoksa Beyoğlu..
ULüftlAY
alimiz Ankaradan daha dö-nomiyecoklormlş. Ban me-selelor, bilhassa bu arada şu 500 yataklı otel İşi henüz notloelenmo-mlş. Doktor LÛttl Kırdar, var kuvvetiyle bunu kuvvoden fille çıkarmağa çalışıyor. Otol on boş milyon liraya kuruluyormuşl
Aoabn bu (Mlhmansaray) noro-do yapılacak?
Hangi mesut semt, hangi bahtiyar mahalle, hangi talihli sokak bu muhtoşom binayı göğsüno bastıracak?
Bunu bilmlyecek no var? Bu bina da Beyoğlu taralındadır. Hor no kadar gazotoler İstanbulda Bol-vü bahçesi diyorlarsa da, İstanbul tarafında bu Islındo bir yor olmadığı bütün İstanbullulara malûmdur. Bolvü bahçesi, Taksim bahçesi llerlslnılo Slpahlooağının arkasındadır. Hiç böylo on beş milyonluk bina, İstanbul tarafına yakışır mı? Bütün güzollikler karşının hakkıdır. İstanbul, tü kaka! Boyoğlu,
Aman ölendimI No olur?.. Şöy-le biraz İmar serpintisi do Istan» bul donllon şu haraboyo Ihsan bu» yurulsa. Şu boynu bükük belde» nln biraz yüzü gülse...
Zira pek yakın bir maziye kadar bu şehir böylo değildi. Asırlık' çınarların gölgelerindo oturanları ulu ağaçların yapraklarından süzülen tatlı moltcmlorlo sorlnlonlr4 lor... Gonlş moydanlarda halk cıvıl* dar; sokaklar adam almazdı... Çeşmelerinden sular akar, cumbalı evlerin küçüoük bahçelerinden yeşillik kokuları taşardı.
Şimdi meydanlar virane, sokaklar yanırı yumru barsaklar gibi, kurumuş; şadırvanlar blror lsko« lot hallno gelmiş. Zongln vakitli oamlloro halktan sadaka toplamak İçin blror keşkül asılmış...
Bu bakımsızlık birkaç seno da-
ha devam oderso İstanbul (Baal-
bok) harabolorino dönecek.
Beyoğlunun muhteşem binala-
rında yerleşenler (Pompoy) I soy»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
t>ün, Maltepe Askerî Lisesinde diplomalar tevzi edilirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(YazjBi b inci sayfada).
SALI 5 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not İT Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3694 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı ı 10 Kuruş Fecî bir tren kazası Paris: 4 (A.A.) — Fransa Milli Demiryolları şirketinden alınan malûmata göre, Starsbourg . Paris ekspresi kazasında bej kişi ölmüş on İki kişi de ağır yaralanmıştır.
Bari as, mahsul azlığını
Birleşik Amerika'nın
Harrîman'a anlattı
Devlet Bakanı, Marşal plânından bu yıl 112 milyon dolar yardım yapılmasını istedi
Kuraklık yüzünden, bu yıl Türk köylüsünün geçen sene olduğu derecede mahsul alamıyacağını da Büyük Elçi Harrımana izah eyledi
Malûm sebepler
BİR ziraat memleketi o-lan yurdumuzda buğday sıkın tısa çekmek ve tâ Kanada'dan hububat ithaline mecbur olmak, doğrusu bu memlekete çok ağır ve hazin geliyor. Sanayide birinci plânda bir mevki almağa imkân bulamamaklığı-tnız bir dereceye kadar mazur görülebiliyor da, ziraat bahsinde, hiç olmazsa kendimizi besliyecek kadar istihsalde bulunamıyacak bir derekeye düşmemiz, affedilecek bir müsamaha sayılmıyor, iktidarda yirmi beş yıldır boş yere birbirini kovahyan Halk Partisi hükümetleri bu yurdun halkım kuru vaidlerle ve beyhude şatafatlı »öderle avutup durmuş lardır. Hani ambarlarımız buğdayla tıklım tıklım dolu idi. Bunu şimdi Millet Meclisi Başkanı olan ve bu söderi sarfettiği zaman Başbakanlık sandalyasını İşgal eden Saraçoğlu, millete temin etmişti. Esasen bu zata göre Merkez Bankasının kasaları da ağzına kadar tonlarca altınla silme kapalı idi.
Daha dün, Ziraat Bakanı, bu kabineye de dahil, mahsulün normal ve iyi olduğunu Meclis kqr-Büsünde söylemişti. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra Bay Vedat, yüzde kırk, elli nisbetinde noksandan demvuruyor.
Bu kadar zıd sözler ve düşünceler, hâdiselerin bu derece kesin bh- surette yalanladığı teminattan sonra, eski veya yeni, geçmiş veya hali hazır, Halk Partili bakanların sözlerine, teminatlarına bu memlekette İnanacak adam bulunur mu?
Omuzlarında devlet mesuliyetini taşıyan kimseler konuşmalarımla, görüşmelerinde çok daha ihtiyatlı olmağı, yirmi beş yıldır, öğren em edilerse acaba bundan »onrı* öğrenmek ihtimalleri var
Ekonomi Bakanına sorsanız bu rmalûm sebepler» nedir deseniz •İze bin dereden su getirir. Kuraklıktan bahseder amma, bu kuraklık Anadoluda birçok kasaba ve şehirlerimizin sular ve seller altında kalmasına ve yüzlerce nüfusun boğulmasına mâni değildir. Nehirlerin coşa coşa aktıktan sahalarda kuraklıktan mahsul yan yanya düşer. Bu hali tablatin bir cilvesi olarak •ayarız da tabiî imkân ve kaynaklardan faydalanmanın yollarını bulamayız. Çünkü yirmi beş yıldır Halk Partisi, ihtidan bir ziyafet sofrası sanmış ve mutta-•11 o sofradan faydalanmağa ve etrafındakiler! faydalatmağa çatışmıştır. Halk için de bol bol ve-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 de)
Devlet Tiyatrosu opera bölümü sanatkârları tstanbulda
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Devlet Tiyatrosu sanatkârları geldi
120 kişilik tam kadrosu ile gelen sanatkârlar, burada 4 opera
Ankara Devlet Konservatuva-n sanatkârları, dört temsil vermek üzere yüz yirmi kişilik tam kadro ile şehrimize gelmişlerdir. Ayrıca İstanbul Şehir tiyatrosundan yirmi figüran ile yirmi beş kişilik çocuk korosu bu kad-
temsil edecekler
roya iltihak edecektir. Temsillere 6 Temmuzdan itibaren Açık-hava tiyatrosunda başlanacak ve Karmen, Sevil Berberi, Bat-terfhy adlı eserler temsil edilecektir. Mizansen Açık havaya gö (Devamı Sa. s Sü. 6 de)
AMERIKAYA
GİDEN
| T ay r adan bir kısmı gün-1 I deliği az bulduğu için j işlerini bırakmış
Yeni alınan posta vapurlarının mürettebatını Amerikaya götürmüş olan «Bakır» gemisi 18 yolcu ve tam hamule ticaret eşyasile dün limanımıza dönmüştür.
Gemi, îstanbuldan hareket ettikten Bonra yevmiyelerin tediye meslesinden tayfalarla kafile başkanlan arasında bazı nahoş hâdiseler cereyan etmiştir.
Bu Bebeple Bakır şilebi mü -reriebatından yağcı Aziz, ateşçi Haşan, silici Zeki ve lbrâhim. kamarot İbrahim ve Ziya olmak üzere altı kişi ve yeni gemi mürettebatından da silici Mecit Diler, Ferit Soydanbay, kamarot Cemal, Hüseyin ve isimleri henüz tesbit edilemiyen 7-8 kadar tayfa kaçmışlardır.
Gemide cereyan eden bu hâdi se hakkında Bakır zabitanından biri şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunan Başbakanı Diomede
Yeni Yunan
hükümetinin
programı
Hükümetin çoğunluk kazanacağı tahmin ediliyor
Atina: 4 (a.a.) (afp) — Yunan meclisi, başbakan Diomede tarafın
dan okunacak
hükümet programı
Sinemalarda lüks koltuk oyunu nasıl oynanıyor ?
Şehir Meclisi, vazifesini yapacak yerde, halkın aleyhine kararlar veriyor, bu Meclise vazifesini yaptıracak makam, kanunî müeyyide yok mudur?
TV
Senelerce evvel, hangi esaslar
dlr. Yaptığımız tetkikler netice -
Maltepe Askerî Lisesinde diploma tevzi töreni
Esrarengiz karlın, bayan Sanovber
nı dinlemek üzere ve güven oyu verilmesi İçin bugün öğleden soma
toplanacaktır. 350 Saylavın 200 den fazlası hükümet taraftarı
«halkçı liberal ve birlikçi» parti mensubu olduklarından hükümetin
büyük bir çoğunluk kazanacağı tahmin edilmektedir.
Mac Arthur komünizme hücum etti
istiklâl bayramı Amerika Savunma Bakanı Johnson un mühim nutku
Amerikan bayramı münasebetiyle şehrimizde, Ankara' da ve İzmir de
kabul resimleri tertip edildi
Wheeling . Yirginie 4 (A. A.) (United Press) — Savunma Ba kam Louis Johnson, bağımsızlık günü münasebetile Batı Virginia de Wheeling şehrinde toplanan Amerikan lejyonu kongresine gönderdiği mesajda, Amerika -mn Atlantik paktına dahil meni (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Fuhuşla | mücadele ka rarı
Genel evler, bu yıl içinde kapatılacak, genel kadınlar münasip işlere konacak
Ankara, 4 (Hususî) — Genelevlerin ve genel kadınların durumu hakkında bu yıl içinde kat'î bîr karar verilecektir. Bizim de
katıldığımız birleşmiş ekonomik ve sosyal
milletler meseleler
konseyinde hiç bir kadının fahi-
şe olarak çalıştınlamıyacağma
(Dovamı Sa. s Sü. 4 de)
Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün
Şimdiye kadar görülmemiş şiddette olan bu hücumunda Amerikan Generali; komünizm, hilekârlık ve alçaklıktır, dedi
Tokyo: 4 (o.a.) (United Press): Dünkil beyanatında komünistliğin kanun dışı edilmesini teklif etmiş olan general Mac Arthur, bugün
şimdiye kadar görülmedik şiddette
komünistliğe yeniden hücum ede -rek komünistliğin milletlerarası eş
kiyalık olduğunu söylemiş ve «ko-
münist hareketi, hilekarlıkla ve al çakça iktidarı ele geçirmek İçin
bir azlığın gösterdiği zorbalık hareketinden başka bir şey değildir» demiştir.
Adanada, yalnız başına mesire yerlerinde saatlerce dolaşıyor Adana, (Hususi) — Buradaki mensuplan tarafından meçhul bir istikamete kaçırılmasına teşebbüs edilen, fakat muvaffak olunamıyan; Rus sefareti eski i-kinci kâtibi Haşan Karyağdı’nın eşi, Sanovbet Karyağdı, tekrar şehrimize gelmiştir. Hatırlardadır ki; Bayan Sanovber, kaçırma hâdisesini müteakip Ankara-l Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Ucuz fiatla
ham madde
Kasımpaşada dünkil törende seyyar büro
iş Bankası'nın seyyar bürosu
Seyyar büro,dün Kasını pahada törenle çalışmağa başladı
îş Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa Türklyeye getirilen seyyar «Büro» dün Ka-8impaşada merasimle çalışmağa başlamıştır.
Bu münasebetle Kasımpaşada Dörtkuyu camii kebir muhtarlığı önündeki merasime İstanbul vali muavini İhsan Ecemiş, Ge -nel Müdürlük adına dış işleri
müdürü Bülend Osma, Banka? nın Beyoğlu, Galata ve İstanbul şubeleri müdürleri, Kasımpaşall lar ve gazeteciler iştirak etmiş • tir.
îş Bankası Beyoğlu şubesi mü dürü Mithat Özdeş kısa bir hi-
tabede bulunmuş, Kasımpaşalılas
adına yapılan bir
konuşmadan
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Ağrı dağındaki Nuh'un gemisi
Doğu Anadoluda, Ağrı dağının tepesinde olduğu söylenen Nuh tufanından kalma Nuhun gemisini arayıp bulmak için Amerikadan bir Arkeoloğ heyeti geldiğini yazmıştık. Heyet başkanı Smith, Yeni Sabah adına bu meraklı ve heyecanlı araştırma hakkında son derece enteresan bir makale yazmıştır, O kuyucular ınuz, aşağıda bu makaleyi okuyacaklardır.
bulunamıyor
Sumerbank mamullerinin fıatı randımanı arttırma yoliyle düşürülecek Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün, tetkiklerde bulun • mak üzere şehrimize gelmiştir.
Genel Müdür, dün Sümerbank (Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
Fikrimce yapacağımız araş -tırmalar hakkında uzun boylu tafsilâta girişmek, şimdilik yersiz olur. Fakat sîzlere projelerimizin maksat ve plânlarını kısa ca izah etmek isterim.
Bundan takriben 9 sene evvel Kaliforniyada çıkan bir Amerikan mecmuasındaki makaleye göre, Ararat (An dağı) tepeleri üzerinde bazı tayyareciler tara -fından büyükçe bir gemiden

kalan enkaz parçalarına benzi» yen bir şey görülmüştür.
Dikkatli incelemelerden sonra, bunun Tufandan önce Nuh tara
fından inşa edilip, dünya sular» la kaplandığı ve hayatın kalma « dığı devirde kendisini ve ailesi-*
ni muhafaza eden bildirildi.
gemi olduğu
İncildeki tafsilât ve bunun hakikiliğinin bazı yeni ilim adaca (Dovamı Sa. 5 Sü. o da)
Kız Lisesinin izci kampı açıldı
Varsa Beyoğlu, yoksa Beyoğlu..
ULüftlAY
alimiz Ankaradan daha dö-nomiyecoklormlş. Ban me-selelor, bilhassa bu arada şu 500 yataklı otel İşi henüz notloelenmo-mlş. Doktor LÛttl Kırdar, var kuvvetiyle bunu kuvvoden fille çıkarmağa çalışıyor. Otol on boş milyon liraya kuruluyormuşl
Aoabn bu (Mlhmansaray) noro-do yapılacak?
Hangi mesut semt, hangi bahtiyar mahalle, hangi talihli sokak bu muhtoşom binayı göğsüno bastıracak?
Bunu bilmlyecek no var? Bu bina da Beyoğlu taralındadır. Hor no kadar gazotoler İstanbulda Bol-vü bahçesi diyorlarsa da, İstanbul tarafında bu Islındo bir yor olmadığı bütün İstanbullulara malûmdur. Bolvü bahçesi, Taksim bahçesi llerlslnılo Slpahlooağının arkasındadır. Hiç böylo on beş milyonluk bina, İstanbul tarafına yakışır mı? Bütün güzollikler karşının hakkıdır. İstanbul, tü kaka! Boyoğlu,
Aman ölendimI No olur?.. Şöy-le biraz İmar serpintisi do Istan» bul donllon şu haraboyo Ihsan bu» yurulsa. Şu boynu bükük belde» nln biraz yüzü gülse...
Zira pek yakın bir maziye kadar bu şehir böylo değildi. Asırlık' çınarların gölgelerindo oturanları ulu ağaçların yapraklarından süzülen tatlı moltcmlorlo sorlnlonlr4 lor... Gonlş moydanlarda halk cıvıl* dar; sokaklar adam almazdı... Çeşmelerinden sular akar, cumbalı evlerin küçüoük bahçelerinden yeşillik kokuları taşardı.
Şimdi meydanlar virane, sokaklar yanırı yumru barsaklar gibi, kurumuş; şadırvanlar blror lsko« lot hallno gelmiş. Zongln vakitli oamlloro halktan sadaka toplamak İçin blror keşkül asılmış...
Bu bakımsızlık birkaç seno da-
ha devam oderso İstanbul (Baal-
bok) harabolorino dönecek.
Beyoğlunun muhteşem binala-
rında yerleşenler (Pompoy) I soy»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
t>ün, Maltepe Askerî Lisesinde diplomalar tevzi edilirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(YazjBi b inci sayfada).
SALI 5 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not İT Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3694 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı ı 10 Kuruş Fecî bir tren kazası Paris: 4 (A.A.) — Fransa Milli Demiryolları şirketinden alınan malûmata göre, Starsbourg . Paris ekspresi kazasında bej kişi ölmüş on İki kişi de ağır yaralanmıştır.
Bari as, mahsul azlığını
Birleşik Amerika'nın
Harrîman'a anlattı
Devlet Bakanı, Marşal plânından bu yıl 112 milyon dolar yardım yapılmasını istedi
Kuraklık yüzünden, bu yıl Türk köylüsünün geçen sene olduğu derecede mahsul alamıyacağını da Büyük Elçi Harrımana izah eyledi
Malûm sebepler
BİR ziraat memleketi o-lan yurdumuzda buğday sıkın tısa çekmek ve tâ Kanada'dan hububat ithaline mecbur olmak, doğrusu bu memlekete çok ağır ve hazin geliyor. Sanayide birinci plânda bir mevki almağa imkân bulamamaklığı-tnız bir dereceye kadar mazur görülebiliyor da, ziraat bahsinde, hiç olmazsa kendimizi besliyecek kadar istihsalde bulunamıyacak bir derekeye düşmemiz, affedilecek bir müsamaha sayılmıyor, iktidarda yirmi beş yıldır boş yere birbirini kovahyan Halk Partisi hükümetleri bu yurdun halkım kuru vaidlerle ve beyhude şatafatlı »öderle avutup durmuş lardır. Hani ambarlarımız buğdayla tıklım tıklım dolu idi. Bunu şimdi Millet Meclisi Başkanı olan ve bu söderi sarfettiği zaman Başbakanlık sandalyasını İşgal eden Saraçoğlu, millete temin etmişti. Esasen bu zata göre Merkez Bankasının kasaları da ağzına kadar tonlarca altınla silme kapalı idi.
Daha dün, Ziraat Bakanı, bu kabineye de dahil, mahsulün normal ve iyi olduğunu Meclis kqr-Büsünde söylemişti. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra Bay Vedat, yüzde kırk, elli nisbetinde noksandan demvuruyor.
Bu kadar zıd sözler ve düşünceler, hâdiselerin bu derece kesin bh- surette yalanladığı teminattan sonra, eski veya yeni, geçmiş veya hali hazır, Halk Partili bakanların sözlerine, teminatlarına bu memlekette İnanacak adam bulunur mu?
Omuzlarında devlet mesuliyetini taşıyan kimseler konuşmalarımla, görüşmelerinde çok daha ihtiyatlı olmağı, yirmi beş yıldır, öğren em edilerse acaba bundan »onrı* öğrenmek ihtimalleri var
Ekonomi Bakanına sorsanız bu rmalûm sebepler» nedir deseniz •İze bin dereden su getirir. Kuraklıktan bahseder amma, bu kuraklık Anadoluda birçok kasaba ve şehirlerimizin sular ve seller altında kalmasına ve yüzlerce nüfusun boğulmasına mâni değildir. Nehirlerin coşa coşa aktıktan sahalarda kuraklıktan mahsul yan yanya düşer. Bu hali tablatin bir cilvesi olarak •ayarız da tabiî imkân ve kaynaklardan faydalanmanın yollarını bulamayız. Çünkü yirmi beş yıldır Halk Partisi, ihtidan bir ziyafet sofrası sanmış ve mutta-•11 o sofradan faydalanmağa ve etrafındakiler! faydalatmağa çatışmıştır. Halk için de bol bol ve-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 de)
Devlet Tiyatrosu opera bölümü sanatkârları tstanbulda
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Devlet Tiyatrosu sanatkârları geldi
120 kişilik tam kadrosu ile gelen sanatkârlar, burada 4 opera
Ankara Devlet Konservatuva-n sanatkârları, dört temsil vermek üzere yüz yirmi kişilik tam kadro ile şehrimize gelmişlerdir. Ayrıca İstanbul Şehir tiyatrosundan yirmi figüran ile yirmi beş kişilik çocuk korosu bu kad-
temsil edecekler
roya iltihak edecektir. Temsillere 6 Temmuzdan itibaren Açık-hava tiyatrosunda başlanacak ve Karmen, Sevil Berberi, Bat-terfhy adlı eserler temsil edilecektir. Mizansen Açık havaya gö (Devamı Sa. s Sü. 6 de)
AMERIKAYA
GİDEN
| T ay r adan bir kısmı gün-1 I deliği az bulduğu için j işlerini bırakmış
Yeni alınan posta vapurlarının mürettebatını Amerikaya götürmüş olan «Bakır» gemisi 18 yolcu ve tam hamule ticaret eşyasile dün limanımıza dönmüştür.
Gemi, îstanbuldan hareket ettikten Bonra yevmiyelerin tediye meslesinden tayfalarla kafile başkanlan arasında bazı nahoş hâdiseler cereyan etmiştir.
Bu Bebeple Bakır şilebi mü -reriebatından yağcı Aziz, ateşçi Haşan, silici Zeki ve lbrâhim. kamarot İbrahim ve Ziya olmak üzere altı kişi ve yeni gemi mürettebatından da silici Mecit Diler, Ferit Soydanbay, kamarot Cemal, Hüseyin ve isimleri henüz tesbit edilemiyen 7-8 kadar tayfa kaçmışlardır.
Gemide cereyan eden bu hâdi se hakkında Bakır zabitanından biri şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunan Başbakanı Diomede
Yeni Yunan
hükümetinin
programı
Hükümetin çoğunluk kazanacağı tahmin ediliyor
Atina: 4 (a.a.) (afp) — Yunan meclisi, başbakan Diomede tarafın
dan okunacak
hükümet programı
Sinemalarda lüks koltuk oyunu nasıl oynanıyor ?
Şehir Meclisi, vazifesini yapacak yerde, halkın aleyhine kararlar veriyor, bu Meclise vazifesini yaptıracak makam, kanunî müeyyide yok mudur?
TV
Senelerce evvel, hangi esaslar
dlr. Yaptığımız tetkikler netice -
Maltepe Askerî Lisesinde diploma tevzi töreni
Esrarengiz karlın, bayan Sanovber
nı dinlemek üzere ve güven oyu verilmesi İçin bugün öğleden soma
toplanacaktır. 350 Saylavın 200 den fazlası hükümet taraftarı
«halkçı liberal ve birlikçi» parti mensubu olduklarından hükümetin
büyük bir çoğunluk kazanacağı tahmin edilmektedir.
Mac Arthur komünizme hücum etti
istiklâl bayramı Amerika Savunma Bakanı Johnson un mühim nutku
Amerikan bayramı münasebetiyle şehrimizde, Ankara' da ve İzmir de
kabul resimleri tertip edildi
Wheeling . Yirginie 4 (A. A.) (United Press) — Savunma Ba kam Louis Johnson, bağımsızlık günü münasebetile Batı Virginia de Wheeling şehrinde toplanan Amerikan lejyonu kongresine gönderdiği mesajda, Amerika -mn Atlantik paktına dahil meni (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Fuhuşla | mücadele ka rarı
Genel evler, bu yıl içinde kapatılacak, genel kadınlar münasip işlere konacak
Ankara, 4 (Hususî) — Genelevlerin ve genel kadınların durumu hakkında bu yıl içinde kat'î bîr karar verilecektir. Bizim de
katıldığımız birleşmiş ekonomik ve sosyal
milletler meseleler
konseyinde hiç bir kadının fahi-
şe olarak çalıştınlamıyacağma
(Dovamı Sa. s Sü. 4 de)
Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün
Şimdiye kadar görülmemiş şiddette olan bu hücumunda Amerikan Generali; komünizm, hilekârlık ve alçaklıktır, dedi
Tokyo: 4 (o.a.) (United Press): Dünkil beyanatında komünistliğin kanun dışı edilmesini teklif etmiş olan general Mac Arthur, bugün
şimdiye kadar görülmedik şiddette
komünistliğe yeniden hücum ede -rek komünistliğin milletlerarası eş
kiyalık olduğunu söylemiş ve «ko-
münist hareketi, hilekarlıkla ve al çakça iktidarı ele geçirmek İçin
bir azlığın gösterdiği zorbalık hareketinden başka bir şey değildir» demiştir.
Adanada, yalnız başına mesire yerlerinde saatlerce dolaşıyor Adana, (Hususi) — Buradaki mensuplan tarafından meçhul bir istikamete kaçırılmasına teşebbüs edilen, fakat muvaffak olunamıyan; Rus sefareti eski i-kinci kâtibi Haşan Karyağdı’nın eşi, Sanovbet Karyağdı, tekrar şehrimize gelmiştir. Hatırlardadır ki; Bayan Sanovber, kaçırma hâdisesini müteakip Ankara-l Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Ucuz fiatla
ham madde
Kasımpaşada dünkil törende seyyar büro
iş Bankası'nın seyyar bürosu
Seyyar büro,dün Kasını pahada törenle çalışmağa başladı
îş Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa Türklyeye getirilen seyyar «Büro» dün Ka-8impaşada merasimle çalışmağa başlamıştır.
Bu münasebetle Kasımpaşada Dörtkuyu camii kebir muhtarlığı önündeki merasime İstanbul vali muavini İhsan Ecemiş, Ge -nel Müdürlük adına dış işleri
müdürü Bülend Osma, Banka? nın Beyoğlu, Galata ve İstanbul şubeleri müdürleri, Kasımpaşall lar ve gazeteciler iştirak etmiş • tir.
îş Bankası Beyoğlu şubesi mü dürü Mithat Özdeş kısa bir hi-
tabede bulunmuş, Kasımpaşalılas
adına yapılan bir
konuşmadan
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Ağrı dağındaki Nuh'un gemisi
Doğu Anadoluda, Ağrı dağının tepesinde olduğu söylenen Nuh tufanından kalma Nuhun gemisini arayıp bulmak için Amerikadan bir Arkeoloğ heyeti geldiğini yazmıştık. Heyet başkanı Smith, Yeni Sabah adına bu meraklı ve heyecanlı araştırma hakkında son derece enteresan bir makale yazmıştır, O kuyucular ınuz, aşağıda bu makaleyi okuyacaklardır.
bulunamıyor
Sumerbank mamullerinin fıatı randımanı arttırma yoliyle düşürülecek Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün, tetkiklerde bulun • mak üzere şehrimize gelmiştir.
Genel Müdür, dün Sümerbank (Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
Fikrimce yapacağımız araş -tırmalar hakkında uzun boylu tafsilâta girişmek, şimdilik yersiz olur. Fakat sîzlere projelerimizin maksat ve plânlarını kısa ca izah etmek isterim.
Bundan takriben 9 sene evvel Kaliforniyada çıkan bir Amerikan mecmuasındaki makaleye göre, Ararat (An dağı) tepeleri üzerinde bazı tayyareciler tara -fından büyükçe bir gemiden

kalan enkaz parçalarına benzi» yen bir şey görülmüştür.
Dikkatli incelemelerden sonra, bunun Tufandan önce Nuh tara
fından inşa edilip, dünya sular» la kaplandığı ve hayatın kalma « dığı devirde kendisini ve ailesi-*
ni muhafaza eden bildirildi.
gemi olduğu
İncildeki tafsilât ve bunun hakikiliğinin bazı yeni ilim adaca (Dovamı Sa. 5 Sü. o da)
Kız Lisesinin izci kampı açıldı
Varsa Beyoğlu, yoksa Beyoğlu..
ULüftlAY
alimiz Ankaradan daha dö-nomiyecoklormlş. Ban me-selelor, bilhassa bu arada şu 500 yataklı otel İşi henüz notloelenmo-mlş. Doktor LÛttl Kırdar, var kuvvetiyle bunu kuvvoden fille çıkarmağa çalışıyor. Otol on boş milyon liraya kuruluyormuşl
Aoabn bu (Mlhmansaray) noro-do yapılacak?
Hangi mesut semt, hangi bahtiyar mahalle, hangi talihli sokak bu muhtoşom binayı göğsüno bastıracak?
Bunu bilmlyecek no var? Bu bina da Beyoğlu taralındadır. Hor no kadar gazotoler İstanbulda Bol-vü bahçesi diyorlarsa da, İstanbul tarafında bu Islındo bir yor olmadığı bütün İstanbullulara malûmdur. Bolvü bahçesi, Taksim bahçesi llerlslnılo Slpahlooağının arkasındadır. Hiç böylo on beş milyonluk bina, İstanbul tarafına yakışır mı? Bütün güzollikler karşının hakkıdır. İstanbul, tü kaka! Boyoğlu,
Aman ölendimI No olur?.. Şöy-le biraz İmar serpintisi do Istan» bul donllon şu haraboyo Ihsan bu» yurulsa. Şu boynu bükük belde» nln biraz yüzü gülse...
Zira pek yakın bir maziye kadar bu şehir böylo değildi. Asırlık' çınarların gölgelerindo oturanları ulu ağaçların yapraklarından süzülen tatlı moltcmlorlo sorlnlonlr4 lor... Gonlş moydanlarda halk cıvıl* dar; sokaklar adam almazdı... Çeşmelerinden sular akar, cumbalı evlerin küçüoük bahçelerinden yeşillik kokuları taşardı.
Şimdi meydanlar virane, sokaklar yanırı yumru barsaklar gibi, kurumuş; şadırvanlar blror lsko« lot hallno gelmiş. Zongln vakitli oamlloro halktan sadaka toplamak İçin blror keşkül asılmış...
Bu bakımsızlık birkaç seno da-
ha devam oderso İstanbul (Baal-
bok) harabolorino dönecek.
Beyoğlunun muhteşem binala-
rında yerleşenler (Pompoy) I soy»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
t>ün, Maltepe Askerî Lisesinde diplomalar tevzi edilirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(YazjBi b inci sayfada).
SALI 5 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not İT Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3694 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı ı 10 Kuruş Fecî bir tren kazası Paris: 4 (A.A.) — Fransa Milli Demiryolları şirketinden alınan malûmata göre, Starsbourg . Paris ekspresi kazasında bej kişi ölmüş on İki kişi de ağır yaralanmıştır.
Bari as, mahsul azlığını
Birleşik Amerika'nın
Harrîman'a anlattı
Devlet Bakanı, Marşal plânından bu yıl 112 milyon dolar yardım yapılmasını istedi
Kuraklık yüzünden, bu yıl Türk köylüsünün geçen sene olduğu derecede mahsul alamıyacağını da Büyük Elçi Harrımana izah eyledi
Malûm sebepler
BİR ziraat memleketi o-lan yurdumuzda buğday sıkın tısa çekmek ve tâ Kanada'dan hububat ithaline mecbur olmak, doğrusu bu memlekete çok ağır ve hazin geliyor. Sanayide birinci plânda bir mevki almağa imkân bulamamaklığı-tnız bir dereceye kadar mazur görülebiliyor da, ziraat bahsinde, hiç olmazsa kendimizi besliyecek kadar istihsalde bulunamıyacak bir derekeye düşmemiz, affedilecek bir müsamaha sayılmıyor, iktidarda yirmi beş yıldır boş yere birbirini kovahyan Halk Partisi hükümetleri bu yurdun halkım kuru vaidlerle ve beyhude şatafatlı »öderle avutup durmuş lardır. Hani ambarlarımız buğdayla tıklım tıklım dolu idi. Bunu şimdi Millet Meclisi Başkanı olan ve bu söderi sarfettiği zaman Başbakanlık sandalyasını İşgal eden Saraçoğlu, millete temin etmişti. Esasen bu zata göre Merkez Bankasının kasaları da ağzına kadar tonlarca altınla silme kapalı idi.
Daha dün, Ziraat Bakanı, bu kabineye de dahil, mahsulün normal ve iyi olduğunu Meclis kqr-Büsünde söylemişti. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra Bay Vedat, yüzde kırk, elli nisbetinde noksandan demvuruyor.
Bu kadar zıd sözler ve düşünceler, hâdiselerin bu derece kesin bh- surette yalanladığı teminattan sonra, eski veya yeni, geçmiş veya hali hazır, Halk Partili bakanların sözlerine, teminatlarına bu memlekette İnanacak adam bulunur mu?
Omuzlarında devlet mesuliyetini taşıyan kimseler konuşmalarımla, görüşmelerinde çok daha ihtiyatlı olmağı, yirmi beş yıldır, öğren em edilerse acaba bundan »onrı* öğrenmek ihtimalleri var
Ekonomi Bakanına sorsanız bu rmalûm sebepler» nedir deseniz •İze bin dereden su getirir. Kuraklıktan bahseder amma, bu kuraklık Anadoluda birçok kasaba ve şehirlerimizin sular ve seller altında kalmasına ve yüzlerce nüfusun boğulmasına mâni değildir. Nehirlerin coşa coşa aktıktan sahalarda kuraklıktan mahsul yan yanya düşer. Bu hali tablatin bir cilvesi olarak •ayarız da tabiî imkân ve kaynaklardan faydalanmanın yollarını bulamayız. Çünkü yirmi beş yıldır Halk Partisi, ihtidan bir ziyafet sofrası sanmış ve mutta-•11 o sofradan faydalanmağa ve etrafındakiler! faydalatmağa çatışmıştır. Halk için de bol bol ve-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 de)
Devlet Tiyatrosu opera bölümü sanatkârları tstanbulda
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Devlet Tiyatrosu sanatkârları geldi
120 kişilik tam kadrosu ile gelen sanatkârlar, burada 4 opera
Ankara Devlet Konservatuva-n sanatkârları, dört temsil vermek üzere yüz yirmi kişilik tam kadro ile şehrimize gelmişlerdir. Ayrıca İstanbul Şehir tiyatrosundan yirmi figüran ile yirmi beş kişilik çocuk korosu bu kad-
temsil edecekler
roya iltihak edecektir. Temsillere 6 Temmuzdan itibaren Açık-hava tiyatrosunda başlanacak ve Karmen, Sevil Berberi, Bat-terfhy adlı eserler temsil edilecektir. Mizansen Açık havaya gö (Devamı Sa. s Sü. 6 de)
AMERIKAYA
GİDEN
| T ay r adan bir kısmı gün-1 I deliği az bulduğu için j işlerini bırakmış
Yeni alınan posta vapurlarının mürettebatını Amerikaya götürmüş olan «Bakır» gemisi 18 yolcu ve tam hamule ticaret eşyasile dün limanımıza dönmüştür.
Gemi, îstanbuldan hareket ettikten Bonra yevmiyelerin tediye meslesinden tayfalarla kafile başkanlan arasında bazı nahoş hâdiseler cereyan etmiştir.
Bu Bebeple Bakır şilebi mü -reriebatından yağcı Aziz, ateşçi Haşan, silici Zeki ve lbrâhim. kamarot İbrahim ve Ziya olmak üzere altı kişi ve yeni gemi mürettebatından da silici Mecit Diler, Ferit Soydanbay, kamarot Cemal, Hüseyin ve isimleri henüz tesbit edilemiyen 7-8 kadar tayfa kaçmışlardır.
Gemide cereyan eden bu hâdi se hakkında Bakır zabitanından biri şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunan Başbakanı Diomede
Yeni Yunan
hükümetinin
programı
Hükümetin çoğunluk kazanacağı tahmin ediliyor
Atina: 4 (a.a.) (afp) — Yunan meclisi, başbakan Diomede tarafın
dan okunacak
hükümet programı
Sinemalarda lüks koltuk oyunu nasıl oynanıyor ?
Şehir Meclisi, vazifesini yapacak yerde, halkın aleyhine kararlar veriyor, bu Meclise vazifesini yaptıracak makam, kanunî müeyyide yok mudur?
TV
Senelerce evvel, hangi esaslar
dlr. Yaptığımız tetkikler netice -
Maltepe Askerî Lisesinde diploma tevzi töreni
Esrarengiz karlın, bayan Sanovber
nı dinlemek üzere ve güven oyu verilmesi İçin bugün öğleden soma
toplanacaktır. 350 Saylavın 200 den fazlası hükümet taraftarı
«halkçı liberal ve birlikçi» parti mensubu olduklarından hükümetin
büyük bir çoğunluk kazanacağı tahmin edilmektedir.
Mac Arthur komünizme hücum etti
istiklâl bayramı Amerika Savunma Bakanı Johnson un mühim nutku
Amerikan bayramı münasebetiyle şehrimizde, Ankara' da ve İzmir de
kabul resimleri tertip edildi
Wheeling . Yirginie 4 (A. A.) (United Press) — Savunma Ba kam Louis Johnson, bağımsızlık günü münasebetile Batı Virginia de Wheeling şehrinde toplanan Amerikan lejyonu kongresine gönderdiği mesajda, Amerika -mn Atlantik paktına dahil meni (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Fuhuşla | mücadele ka rarı
Genel evler, bu yıl içinde kapatılacak, genel kadınlar münasip işlere konacak
Ankara, 4 (Hususî) — Genelevlerin ve genel kadınların durumu hakkında bu yıl içinde kat'î bîr karar verilecektir. Bizim de
katıldığımız birleşmiş ekonomik ve sosyal
milletler meseleler
konseyinde hiç bir kadının fahi-
şe olarak çalıştınlamıyacağma
(Dovamı Sa. s Sü. 4 de)
Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün
Şimdiye kadar görülmemiş şiddette olan bu hücumunda Amerikan Generali; komünizm, hilekârlık ve alçaklıktır, dedi
Tokyo: 4 (o.a.) (United Press): Dünkil beyanatında komünistliğin kanun dışı edilmesini teklif etmiş olan general Mac Arthur, bugün
şimdiye kadar görülmedik şiddette
komünistliğe yeniden hücum ede -rek komünistliğin milletlerarası eş
kiyalık olduğunu söylemiş ve «ko-
münist hareketi, hilekarlıkla ve al çakça iktidarı ele geçirmek İçin
bir azlığın gösterdiği zorbalık hareketinden başka bir şey değildir» demiştir.
Adanada, yalnız başına mesire yerlerinde saatlerce dolaşıyor Adana, (Hususi) — Buradaki mensuplan tarafından meçhul bir istikamete kaçırılmasına teşebbüs edilen, fakat muvaffak olunamıyan; Rus sefareti eski i-kinci kâtibi Haşan Karyağdı’nın eşi, Sanovbet Karyağdı, tekrar şehrimize gelmiştir. Hatırlardadır ki; Bayan Sanovber, kaçırma hâdisesini müteakip Ankara-l Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Ucuz fiatla
ham madde
Kasımpaşada dünkil törende seyyar büro
iş Bankası'nın seyyar bürosu
Seyyar büro,dün Kasını pahada törenle çalışmağa başladı
îş Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa Türklyeye getirilen seyyar «Büro» dün Ka-8impaşada merasimle çalışmağa başlamıştır.
Bu münasebetle Kasımpaşada Dörtkuyu camii kebir muhtarlığı önündeki merasime İstanbul vali muavini İhsan Ecemiş, Ge -nel Müdürlük adına dış işleri
müdürü Bülend Osma, Banka? nın Beyoğlu, Galata ve İstanbul şubeleri müdürleri, Kasımpaşall lar ve gazeteciler iştirak etmiş • tir.
îş Bankası Beyoğlu şubesi mü dürü Mithat Özdeş kısa bir hi-
tabede bulunmuş, Kasımpaşalılas
adına yapılan bir
konuşmadan
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Ağrı dağındaki Nuh'un gemisi
Doğu Anadoluda, Ağrı dağının tepesinde olduğu söylenen Nuh tufanından kalma Nuhun gemisini arayıp bulmak için Amerikadan bir Arkeoloğ heyeti geldiğini yazmıştık. Heyet başkanı Smith, Yeni Sabah adına bu meraklı ve heyecanlı araştırma hakkında son derece enteresan bir makale yazmıştır, O kuyucular ınuz, aşağıda bu makaleyi okuyacaklardır.
bulunamıyor
Sumerbank mamullerinin fıatı randımanı arttırma yoliyle düşürülecek Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün, tetkiklerde bulun • mak üzere şehrimize gelmiştir.
Genel Müdür, dün Sümerbank (Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
Fikrimce yapacağımız araş -tırmalar hakkında uzun boylu tafsilâta girişmek, şimdilik yersiz olur. Fakat sîzlere projelerimizin maksat ve plânlarını kısa ca izah etmek isterim.
Bundan takriben 9 sene evvel Kaliforniyada çıkan bir Amerikan mecmuasındaki makaleye göre, Ararat (An dağı) tepeleri üzerinde bazı tayyareciler tara -fından büyükçe bir gemiden

kalan enkaz parçalarına benzi» yen bir şey görülmüştür.
Dikkatli incelemelerden sonra, bunun Tufandan önce Nuh tara
fından inşa edilip, dünya sular» la kaplandığı ve hayatın kalma « dığı devirde kendisini ve ailesi-*
ni muhafaza eden bildirildi.
gemi olduğu
İncildeki tafsilât ve bunun hakikiliğinin bazı yeni ilim adaca (Dovamı Sa. 5 Sü. o da)
Kız Lisesinin izci kampı açıldı
Varsa Beyoğlu, yoksa Beyoğlu..
ULüftlAY
alimiz Ankaradan daha dö-nomiyecoklormlş. Ban me-selelor, bilhassa bu arada şu 500 yataklı otel İşi henüz notloelenmo-mlş. Doktor LÛttl Kırdar, var kuvvetiyle bunu kuvvoden fille çıkarmağa çalışıyor. Otol on boş milyon liraya kuruluyormuşl
Aoabn bu (Mlhmansaray) noro-do yapılacak?
Hangi mesut semt, hangi bahtiyar mahalle, hangi talihli sokak bu muhtoşom binayı göğsüno bastıracak?
Bunu bilmlyecek no var? Bu bina da Beyoğlu taralındadır. Hor no kadar gazotoler İstanbulda Bol-vü bahçesi diyorlarsa da, İstanbul tarafında bu Islındo bir yor olmadığı bütün İstanbullulara malûmdur. Bolvü bahçesi, Taksim bahçesi llerlslnılo Slpahlooağının arkasındadır. Hiç böylo on beş milyonluk bina, İstanbul tarafına yakışır mı? Bütün güzollikler karşının hakkıdır. İstanbul, tü kaka! Boyoğlu,
Aman ölendimI No olur?.. Şöy-le biraz İmar serpintisi do Istan» bul donllon şu haraboyo Ihsan bu» yurulsa. Şu boynu bükük belde» nln biraz yüzü gülse...
Zira pek yakın bir maziye kadar bu şehir böylo değildi. Asırlık' çınarların gölgelerindo oturanları ulu ağaçların yapraklarından süzülen tatlı moltcmlorlo sorlnlonlr4 lor... Gonlş moydanlarda halk cıvıl* dar; sokaklar adam almazdı... Çeşmelerinden sular akar, cumbalı evlerin küçüoük bahçelerinden yeşillik kokuları taşardı.
Şimdi meydanlar virane, sokaklar yanırı yumru barsaklar gibi, kurumuş; şadırvanlar blror lsko« lot hallno gelmiş. Zongln vakitli oamlloro halktan sadaka toplamak İçin blror keşkül asılmış...
Bu bakımsızlık birkaç seno da-
ha devam oderso İstanbul (Baal-
bok) harabolorino dönecek.
Beyoğlunun muhteşem binala-
rında yerleşenler (Pompoy) I soy»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
t>ün, Maltepe Askerî Lisesinde diplomalar tevzi edilirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(YazjBi b inci sayfada).
SALI 5 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not İT Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3694 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı ı 10 Kuruş Fecî bir tren kazası Paris: 4 (A.A.) — Fransa Milli Demiryolları şirketinden alınan malûmata göre, Starsbourg . Paris ekspresi kazasında bej kişi ölmüş on İki kişi de ağır yaralanmıştır.
Bari as, mahsul azlığını
Birleşik Amerika'nın
Harrîman'a anlattı
Devlet Bakanı, Marşal plânından bu yıl 112 milyon dolar yardım yapılmasını istedi
Kuraklık yüzünden, bu yıl Türk köylüsünün geçen sene olduğu derecede mahsul alamıyacağını da Büyük Elçi Harrımana izah eyledi
Malûm sebepler
BİR ziraat memleketi o-lan yurdumuzda buğday sıkın tısa çekmek ve tâ Kanada'dan hububat ithaline mecbur olmak, doğrusu bu memlekete çok ağır ve hazin geliyor. Sanayide birinci plânda bir mevki almağa imkân bulamamaklığı-tnız bir dereceye kadar mazur görülebiliyor da, ziraat bahsinde, hiç olmazsa kendimizi besliyecek kadar istihsalde bulunamıyacak bir derekeye düşmemiz, affedilecek bir müsamaha sayılmıyor, iktidarda yirmi beş yıldır boş yere birbirini kovahyan Halk Partisi hükümetleri bu yurdun halkım kuru vaidlerle ve beyhude şatafatlı »öderle avutup durmuş lardır. Hani ambarlarımız buğdayla tıklım tıklım dolu idi. Bunu şimdi Millet Meclisi Başkanı olan ve bu söderi sarfettiği zaman Başbakanlık sandalyasını İşgal eden Saraçoğlu, millete temin etmişti. Esasen bu zata göre Merkez Bankasının kasaları da ağzına kadar tonlarca altınla silme kapalı idi.
Daha dün, Ziraat Bakanı, bu kabineye de dahil, mahsulün normal ve iyi olduğunu Meclis kqr-Büsünde söylemişti. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra Bay Vedat, yüzde kırk, elli nisbetinde noksandan demvuruyor.
Bu kadar zıd sözler ve düşünceler, hâdiselerin bu derece kesin bh- surette yalanladığı teminattan sonra, eski veya yeni, geçmiş veya hali hazır, Halk Partili bakanların sözlerine, teminatlarına bu memlekette İnanacak adam bulunur mu?
Omuzlarında devlet mesuliyetini taşıyan kimseler konuşmalarımla, görüşmelerinde çok daha ihtiyatlı olmağı, yirmi beş yıldır, öğren em edilerse acaba bundan »onrı* öğrenmek ihtimalleri var
Ekonomi Bakanına sorsanız bu rmalûm sebepler» nedir deseniz •İze bin dereden su getirir. Kuraklıktan bahseder amma, bu kuraklık Anadoluda birçok kasaba ve şehirlerimizin sular ve seller altında kalmasına ve yüzlerce nüfusun boğulmasına mâni değildir. Nehirlerin coşa coşa aktıktan sahalarda kuraklıktan mahsul yan yanya düşer. Bu hali tablatin bir cilvesi olarak •ayarız da tabiî imkân ve kaynaklardan faydalanmanın yollarını bulamayız. Çünkü yirmi beş yıldır Halk Partisi, ihtidan bir ziyafet sofrası sanmış ve mutta-•11 o sofradan faydalanmağa ve etrafındakiler! faydalatmağa çatışmıştır. Halk için de bol bol ve-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 de)
Devlet Tiyatrosu opera bölümü sanatkârları tstanbulda
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Devlet Tiyatrosu sanatkârları geldi
120 kişilik tam kadrosu ile gelen sanatkârlar, burada 4 opera
Ankara Devlet Konservatuva-n sanatkârları, dört temsil vermek üzere yüz yirmi kişilik tam kadro ile şehrimize gelmişlerdir. Ayrıca İstanbul Şehir tiyatrosundan yirmi figüran ile yirmi beş kişilik çocuk korosu bu kad-
temsil edecekler
roya iltihak edecektir. Temsillere 6 Temmuzdan itibaren Açık-hava tiyatrosunda başlanacak ve Karmen, Sevil Berberi, Bat-terfhy adlı eserler temsil edilecektir. Mizansen Açık havaya gö (Devamı Sa. s Sü. 6 de)
AMERIKAYA
GİDEN
| T ay r adan bir kısmı gün-1 I deliği az bulduğu için j işlerini bırakmış
Yeni alınan posta vapurlarının mürettebatını Amerikaya götürmüş olan «Bakır» gemisi 18 yolcu ve tam hamule ticaret eşyasile dün limanımıza dönmüştür.
Gemi, îstanbuldan hareket ettikten Bonra yevmiyelerin tediye meslesinden tayfalarla kafile başkanlan arasında bazı nahoş hâdiseler cereyan etmiştir.
Bu Bebeple Bakır şilebi mü -reriebatından yağcı Aziz, ateşçi Haşan, silici Zeki ve lbrâhim. kamarot İbrahim ve Ziya olmak üzere altı kişi ve yeni gemi mürettebatından da silici Mecit Diler, Ferit Soydanbay, kamarot Cemal, Hüseyin ve isimleri henüz tesbit edilemiyen 7-8 kadar tayfa kaçmışlardır.
Gemide cereyan eden bu hâdi se hakkında Bakır zabitanından biri şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunan Başbakanı Diomede
Yeni Yunan
hükümetinin
programı
Hükümetin çoğunluk kazanacağı tahmin ediliyor
Atina: 4 (a.a.) (afp) — Yunan meclisi, başbakan Diomede tarafın
dan okunacak
hükümet programı
Sinemalarda lüks koltuk oyunu nasıl oynanıyor ?
Şehir Meclisi, vazifesini yapacak yerde, halkın aleyhine kararlar veriyor, bu Meclise vazifesini yaptıracak makam, kanunî müeyyide yok mudur?
TV
Senelerce evvel, hangi esaslar
dlr. Yaptığımız tetkikler netice -
Maltepe Askerî Lisesinde diploma tevzi töreni
Esrarengiz karlın, bayan Sanovber
nı dinlemek üzere ve güven oyu verilmesi İçin bugün öğleden soma
toplanacaktır. 350 Saylavın 200 den fazlası hükümet taraftarı
«halkçı liberal ve birlikçi» parti mensubu olduklarından hükümetin
büyük bir çoğunluk kazanacağı tahmin edilmektedir.
Mac Arthur komünizme hücum etti
istiklâl bayramı Amerika Savunma Bakanı Johnson un mühim nutku
Amerikan bayramı münasebetiyle şehrimizde, Ankara' da ve İzmir de
kabul resimleri tertip edildi
Wheeling . Yirginie 4 (A. A.) (United Press) — Savunma Ba kam Louis Johnson, bağımsızlık günü münasebetile Batı Virginia de Wheeling şehrinde toplanan Amerikan lejyonu kongresine gönderdiği mesajda, Amerika -mn Atlantik paktına dahil meni (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Fuhuşla | mücadele ka rarı
Genel evler, bu yıl içinde kapatılacak, genel kadınlar münasip işlere konacak
Ankara, 4 (Hususî) — Genelevlerin ve genel kadınların durumu hakkında bu yıl içinde kat'î bîr karar verilecektir. Bizim de
katıldığımız birleşmiş ekonomik ve sosyal
milletler meseleler
konseyinde hiç bir kadının fahi-
şe olarak çalıştınlamıyacağma
(Dovamı Sa. s Sü. 4 de)
Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün
Şimdiye kadar görülmemiş şiddette olan bu hücumunda Amerikan Generali; komünizm, hilekârlık ve alçaklıktır, dedi
Tokyo: 4 (o.a.) (United Press): Dünkil beyanatında komünistliğin kanun dışı edilmesini teklif etmiş olan general Mac Arthur, bugün
şimdiye kadar görülmedik şiddette
komünistliğe yeniden hücum ede -rek komünistliğin milletlerarası eş
kiyalık olduğunu söylemiş ve «ko-
münist hareketi, hilekarlıkla ve al çakça iktidarı ele geçirmek İçin
bir azlığın gösterdiği zorbalık hareketinden başka bir şey değildir» demiştir.
Adanada, yalnız başına mesire yerlerinde saatlerce dolaşıyor Adana, (Hususi) — Buradaki mensuplan tarafından meçhul bir istikamete kaçırılmasına teşebbüs edilen, fakat muvaffak olunamıyan; Rus sefareti eski i-kinci kâtibi Haşan Karyağdı’nın eşi, Sanovbet Karyağdı, tekrar şehrimize gelmiştir. Hatırlardadır ki; Bayan Sanovber, kaçırma hâdisesini müteakip Ankara-l Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Ucuz fiatla
ham madde
Kasımpaşada dünkil törende seyyar büro
iş Bankası'nın seyyar bürosu
Seyyar büro,dün Kasını pahada törenle çalışmağa başladı
îş Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa Türklyeye getirilen seyyar «Büro» dün Ka-8impaşada merasimle çalışmağa başlamıştır.
Bu münasebetle Kasımpaşada Dörtkuyu camii kebir muhtarlığı önündeki merasime İstanbul vali muavini İhsan Ecemiş, Ge -nel Müdürlük adına dış işleri
müdürü Bülend Osma, Banka? nın Beyoğlu, Galata ve İstanbul şubeleri müdürleri, Kasımpaşall lar ve gazeteciler iştirak etmiş • tir.
îş Bankası Beyoğlu şubesi mü dürü Mithat Özdeş kısa bir hi-
tabede bulunmuş, Kasımpaşalılas
adına yapılan bir
konuşmadan
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Ağrı dağındaki Nuh'un gemisi
Doğu Anadoluda, Ağrı dağının tepesinde olduğu söylenen Nuh tufanından kalma Nuhun gemisini arayıp bulmak için Amerikadan bir Arkeoloğ heyeti geldiğini yazmıştık. Heyet başkanı Smith, Yeni Sabah adına bu meraklı ve heyecanlı araştırma hakkında son derece enteresan bir makale yazmıştır, O kuyucular ınuz, aşağıda bu makaleyi okuyacaklardır.
bulunamıyor
Sumerbank mamullerinin fıatı randımanı arttırma yoliyle düşürülecek Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün, tetkiklerde bulun • mak üzere şehrimize gelmiştir.
Genel Müdür, dün Sümerbank (Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
Fikrimce yapacağımız araş -tırmalar hakkında uzun boylu tafsilâta girişmek, şimdilik yersiz olur. Fakat sîzlere projelerimizin maksat ve plânlarını kısa ca izah etmek isterim.
Bundan takriben 9 sene evvel Kaliforniyada çıkan bir Amerikan mecmuasındaki makaleye göre, Ararat (An dağı) tepeleri üzerinde bazı tayyareciler tara -fından büyükçe bir gemiden

kalan enkaz parçalarına benzi» yen bir şey görülmüştür.
Dikkatli incelemelerden sonra, bunun Tufandan önce Nuh tara
fından inşa edilip, dünya sular» la kaplandığı ve hayatın kalma « dığı devirde kendisini ve ailesi-*
ni muhafaza eden bildirildi.
gemi olduğu
İncildeki tafsilât ve bunun hakikiliğinin bazı yeni ilim adaca (Dovamı Sa. 5 Sü. o da)
Kız Lisesinin izci kampı açıldı
Varsa Beyoğlu, yoksa Beyoğlu..
ULüftlAY
alimiz Ankaradan daha dö-nomiyecoklormlş. Ban me-selelor, bilhassa bu arada şu 500 yataklı otel İşi henüz notloelenmo-mlş. Doktor LÛttl Kırdar, var kuvvetiyle bunu kuvvoden fille çıkarmağa çalışıyor. Otol on boş milyon liraya kuruluyormuşl
Aoabn bu (Mlhmansaray) noro-do yapılacak?
Hangi mesut semt, hangi bahtiyar mahalle, hangi talihli sokak bu muhtoşom binayı göğsüno bastıracak?
Bunu bilmlyecek no var? Bu bina da Beyoğlu taralındadır. Hor no kadar gazotoler İstanbulda Bol-vü bahçesi diyorlarsa da, İstanbul tarafında bu Islındo bir yor olmadığı bütün İstanbullulara malûmdur. Bolvü bahçesi, Taksim bahçesi llerlslnılo Slpahlooağının arkasındadır. Hiç böylo on beş milyonluk bina, İstanbul tarafına yakışır mı? Bütün güzollikler karşının hakkıdır. İstanbul, tü kaka! Boyoğlu,
Aman ölendimI No olur?.. Şöy-le biraz İmar serpintisi do Istan» bul donllon şu haraboyo Ihsan bu» yurulsa. Şu boynu bükük belde» nln biraz yüzü gülse...
Zira pek yakın bir maziye kadar bu şehir böylo değildi. Asırlık' çınarların gölgelerindo oturanları ulu ağaçların yapraklarından süzülen tatlı moltcmlorlo sorlnlonlr4 lor... Gonlş moydanlarda halk cıvıl* dar; sokaklar adam almazdı... Çeşmelerinden sular akar, cumbalı evlerin küçüoük bahçelerinden yeşillik kokuları taşardı.
Şimdi meydanlar virane, sokaklar yanırı yumru barsaklar gibi, kurumuş; şadırvanlar blror lsko« lot hallno gelmiş. Zongln vakitli oamlloro halktan sadaka toplamak İçin blror keşkül asılmış...
Bu bakımsızlık birkaç seno da-
ha devam oderso İstanbul (Baal-
bok) harabolorino dönecek.
Beyoğlunun muhteşem binala-
rında yerleşenler (Pompoy) I soy»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
t>ün, Maltepe Askerî Lisesinde diplomalar tevzi edilirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(YazjBi b inci sayfada).
SALI 5 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not İT Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 20795 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3694 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı ı 10 Kuruş Fecî bir tren kazası Paris: 4 (A.A.) — Fransa Milli Demiryolları şirketinden alınan malûmata göre, Starsbourg . Paris ekspresi kazasında bej kişi ölmüş on İki kişi de ağır yaralanmıştır.
Bari as, mahsul azlığını
Birleşik Amerika'nın
Harrîman'a anlattı
Devlet Bakanı, Marşal plânından bu yıl 112 milyon dolar yardım yapılmasını istedi
Kuraklık yüzünden, bu yıl Türk köylüsünün geçen sene olduğu derecede mahsul alamıyacağını da Büyük Elçi Harrımana izah eyledi
Malûm sebepler
BİR ziraat memleketi o-lan yurdumuzda buğday sıkın tısa çekmek ve tâ Kanada'dan hububat ithaline mecbur olmak, doğrusu bu memlekete çok ağır ve hazin geliyor. Sanayide birinci plânda bir mevki almağa imkân bulamamaklığı-tnız bir dereceye kadar mazur görülebiliyor da, ziraat bahsinde, hiç olmazsa kendimizi besliyecek kadar istihsalde bulunamıyacak bir derekeye düşmemiz, affedilecek bir müsamaha sayılmıyor, iktidarda yirmi beş yıldır boş yere birbirini kovahyan Halk Partisi hükümetleri bu yurdun halkım kuru vaidlerle ve beyhude şatafatlı »öderle avutup durmuş lardır. Hani ambarlarımız buğdayla tıklım tıklım dolu idi. Bunu şimdi Millet Meclisi Başkanı olan ve bu söderi sarfettiği zaman Başbakanlık sandalyasını İşgal eden Saraçoğlu, millete temin etmişti. Esasen bu zata göre Merkez Bankasının kasaları da ağzına kadar tonlarca altınla silme kapalı idi.
Daha dün, Ziraat Bakanı, bu kabineye de dahil, mahsulün normal ve iyi olduğunu Meclis kqr-Büsünde söylemişti. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra Bay Vedat, yüzde kırk, elli nisbetinde noksandan demvuruyor.
Bu kadar zıd sözler ve düşünceler, hâdiselerin bu derece kesin bh- surette yalanladığı teminattan sonra, eski veya yeni, geçmiş veya hali hazır, Halk Partili bakanların sözlerine, teminatlarına bu memlekette İnanacak adam bulunur mu?
Omuzlarında devlet mesuliyetini taşıyan kimseler konuşmalarımla, görüşmelerinde çok daha ihtiyatlı olmağı, yirmi beş yıldır, öğren em edilerse acaba bundan »onrı* öğrenmek ihtimalleri var
Ekonomi Bakanına sorsanız bu rmalûm sebepler» nedir deseniz •İze bin dereden su getirir. Kuraklıktan bahseder amma, bu kuraklık Anadoluda birçok kasaba ve şehirlerimizin sular ve seller altında kalmasına ve yüzlerce nüfusun boğulmasına mâni değildir. Nehirlerin coşa coşa aktıktan sahalarda kuraklıktan mahsul yan yanya düşer. Bu hali tablatin bir cilvesi olarak •ayarız da tabiî imkân ve kaynaklardan faydalanmanın yollarını bulamayız. Çünkü yirmi beş yıldır Halk Partisi, ihtidan bir ziyafet sofrası sanmış ve mutta-•11 o sofradan faydalanmağa ve etrafındakiler! faydalatmağa çatışmıştır. Halk için de bol bol ve-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 de)
Devlet Tiyatrosu opera bölümü sanatkârları tstanbulda
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Devlet Tiyatrosu sanatkârları geldi
120 kişilik tam kadrosu ile gelen sanatkârlar, burada 4 opera
Ankara Devlet Konservatuva-n sanatkârları, dört temsil vermek üzere yüz yirmi kişilik tam kadro ile şehrimize gelmişlerdir. Ayrıca İstanbul Şehir tiyatrosundan yirmi figüran ile yirmi beş kişilik çocuk korosu bu kad-
temsil edecekler
roya iltihak edecektir. Temsillere 6 Temmuzdan itibaren Açık-hava tiyatrosunda başlanacak ve Karmen, Sevil Berberi, Bat-terfhy adlı eserler temsil edilecektir. Mizansen Açık havaya gö (Devamı Sa. s Sü. 6 de)
AMERIKAYA
GİDEN
| T ay r adan bir kısmı gün-1 I deliği az bulduğu için j işlerini bırakmış
Yeni alınan posta vapurlarının mürettebatını Amerikaya götürmüş olan «Bakır» gemisi 18 yolcu ve tam hamule ticaret eşyasile dün limanımıza dönmüştür.
Gemi, îstanbuldan hareket ettikten Bonra yevmiyelerin tediye meslesinden tayfalarla kafile başkanlan arasında bazı nahoş hâdiseler cereyan etmiştir.
Bu Bebeple Bakır şilebi mü -reriebatından yağcı Aziz, ateşçi Haşan, silici Zeki ve lbrâhim. kamarot İbrahim ve Ziya olmak üzere altı kişi ve yeni gemi mürettebatından da silici Mecit Diler, Ferit Soydanbay, kamarot Cemal, Hüseyin ve isimleri henüz tesbit edilemiyen 7-8 kadar tayfa kaçmışlardır.
Gemide cereyan eden bu hâdi se hakkında Bakır zabitanından biri şunları söylemiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yeni Yunan Başbakanı Diomede
Yeni Yunan
hükümetinin
programı
Hükümetin çoğunluk kazanacağı tahmin ediliyor
Atina: 4 (a.a.) (afp) — Yunan meclisi, başbakan Diomede tarafın
dan okunacak
hükümet programı
Sinemalarda lüks koltuk oyunu nasıl oynanıyor ?
Şehir Meclisi, vazifesini yapacak yerde, halkın aleyhine kararlar veriyor, bu Meclise vazifesini yaptıracak makam, kanunî müeyyide yok mudur?
TV
Senelerce evvel, hangi esaslar
dlr. Yaptığımız tetkikler netice -
Maltepe Askerî Lisesinde diploma tevzi töreni
Esrarengiz karlın, bayan Sanovber
nı dinlemek üzere ve güven oyu verilmesi İçin bugün öğleden soma
toplanacaktır. 350 Saylavın 200 den fazlası hükümet taraftarı
«halkçı liberal ve birlikçi» parti mensubu olduklarından hükümetin
büyük bir çoğunluk kazanacağı tahmin edilmektedir.
Mac Arthur komünizme hücum etti
istiklâl bayramı Amerika Savunma Bakanı Johnson un mühim nutku
Amerikan bayramı münasebetiyle şehrimizde, Ankara' da ve İzmir de
kabul resimleri tertip edildi
Wheeling . Yirginie 4 (A. A.) (United Press) — Savunma Ba kam Louis Johnson, bağımsızlık günü münasebetile Batı Virginia de Wheeling şehrinde toplanan Amerikan lejyonu kongresine gönderdiği mesajda, Amerika -mn Atlantik paktına dahil meni (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Fuhuşla | mücadele ka rarı
Genel evler, bu yıl içinde kapatılacak, genel kadınlar münasip işlere konacak
Ankara, 4 (Hususî) — Genelevlerin ve genel kadınların durumu hakkında bu yıl içinde kat'î bîr karar verilecektir. Bizim de
katıldığımız birleşmiş ekonomik ve sosyal
milletler meseleler
konseyinde hiç bir kadının fahi-
şe olarak çalıştınlamıyacağma
(Dovamı Sa. s Sü. 4 de)
Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün
Şimdiye kadar görülmemiş şiddette olan bu hücumunda Amerikan Generali; komünizm, hilekârlık ve alçaklıktır, dedi
Tokyo: 4 (o.a.) (United Press): Dünkil beyanatında komünistliğin kanun dışı edilmesini teklif etmiş olan general Mac Arthur, bugün
şimdiye kadar görülmedik şiddette
komünistliğe yeniden hücum ede -rek komünistliğin milletlerarası eş
kiyalık olduğunu söylemiş ve «ko-
münist hareketi, hilekarlıkla ve al çakça iktidarı ele geçirmek İçin
bir azlığın gösterdiği zorbalık hareketinden başka bir şey değildir» demiştir.
Adanada, yalnız başına mesire yerlerinde saatlerce dolaşıyor Adana, (Hususi) — Buradaki mensuplan tarafından meçhul bir istikamete kaçırılmasına teşebbüs edilen, fakat muvaffak olunamıyan; Rus sefareti eski i-kinci kâtibi Haşan Karyağdı’nın eşi, Sanovbet Karyağdı, tekrar şehrimize gelmiştir. Hatırlardadır ki; Bayan Sanovber, kaçırma hâdisesini müteakip Ankara-l Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Ucuz fiatla
ham madde
Kasımpaşada dünkil törende seyyar büro
iş Bankası'nın seyyar bürosu
Seyyar büro,dün Kasını pahada törenle çalışmağa başladı
îş Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa Türklyeye getirilen seyyar «Büro» dün Ka-8impaşada merasimle çalışmağa başlamıştır.
Bu münasebetle Kasımpaşada Dörtkuyu camii kebir muhtarlığı önündeki merasime İstanbul vali muavini İhsan Ecemiş, Ge -nel Müdürlük adına dış işleri
müdürü Bülend Osma, Banka? nın Beyoğlu, Galata ve İstanbul şubeleri müdürleri, Kasımpaşall lar ve gazeteciler iştirak etmiş • tir.
îş Bankası Beyoğlu şubesi mü dürü Mithat Özdeş kısa bir hi-
tabede bulunmuş, Kasımpaşalılas
adına yapılan bir
konuşmadan
(Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Ağrı dağındaki Nuh'un gemisi
Doğu Anadoluda, Ağrı dağının tepesinde olduğu söylenen Nuh tufanından kalma Nuhun gemisini arayıp bulmak için Amerikadan bir Arkeoloğ heyeti geldiğini yazmıştık. Heyet başkanı Smith, Yeni Sabah adına bu meraklı ve heyecanlı araştırma hakkında son derece enteresan bir makale yazmıştır, O kuyucular ınuz, aşağıda bu makaleyi okuyacaklardır.
bulunamıyor
Sumerbank mamullerinin fıatı randımanı arttırma yoliyle düşürülecek Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün, tetkiklerde bulun • mak üzere şehrimize gelmiştir.
Genel Müdür, dün Sümerbank (Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
Fikrimce yapacağımız araş -tırmalar hakkında uzun boylu tafsilâta girişmek, şimdilik yersiz olur. Fakat sîzlere projelerimizin maksat ve plânlarını kısa ca izah etmek isterim.
Bundan takriben 9 sene evvel Kaliforniyada çıkan bir Amerikan mecmuasındaki makaleye göre, Ararat (An dağı) tepeleri üzerinde bazı tayyareciler tara -fından büyükçe bir gemiden

kalan enkaz parçalarına benzi» yen bir şey görülmüştür.
Dikkatli incelemelerden sonra, bunun Tufandan önce Nuh tara
fından inşa edilip, dünya sular» la kaplandığı ve hayatın kalma « dığı devirde kendisini ve ailesi-*
ni muhafaza eden bildirildi.
gemi olduğu
İncildeki tafsilât ve bunun hakikiliğinin bazı yeni ilim adaca (Dovamı Sa. 5 Sü. o da)
Kız Lisesinin izci kampı açıldı
Varsa Beyoğlu, yoksa Beyoğlu..
ULüftlAY
alimiz Ankaradan daha dö-nomiyecoklormlş. Ban me-selelor, bilhassa bu arada şu 500 yataklı otel İşi henüz notloelenmo-mlş. Doktor LÛttl Kırdar, var kuvvetiyle bunu kuvvoden fille çıkarmağa çalışıyor. Otol on boş milyon liraya kuruluyormuşl
Aoabn bu (Mlhmansaray) noro-do yapılacak?
Hangi mesut semt, hangi bahtiyar mahalle, hangi talihli sokak bu muhtoşom binayı göğsüno bastıracak?
Bunu bilmlyecek no var? Bu bina da Beyoğlu taralındadır. Hor no kadar gazotoler İstanbulda Bol-vü bahçesi diyorlarsa da, İstanbul tarafında bu Islındo bir yor olmadığı bütün İstanbullulara malûmdur. Bolvü bahçesi, Taksim bahçesi llerlslnılo Slpahlooağının arkasındadır. Hiç böylo on beş milyonluk bina, İstanbul tarafına yakışır mı? Bütün güzollikler karşının hakkıdır. İstanbul, tü kaka! Boyoğlu,
Aman ölendimI No olur?.. Şöy-le biraz İmar serpintisi do Istan» bul donllon şu haraboyo Ihsan bu» yurulsa. Şu boynu bükük belde» nln biraz yüzü gülse...
Zira pek yakın bir maziye kadar bu şehir böylo değildi. Asırlık' çınarların gölgelerindo oturanları ulu ağaçların yapraklarından süzülen tatlı moltcmlorlo sorlnlonlr4 lor... Gonlş moydanlarda halk cıvıl* dar; sokaklar adam almazdı... Çeşmelerinden sular akar, cumbalı evlerin küçüoük bahçelerinden yeşillik kokuları taşardı.
Şimdi meydanlar virane, sokaklar yanırı yumru barsaklar gibi, kurumuş; şadırvanlar blror lsko« lot hallno gelmiş. Zongln vakitli oamlloro halktan sadaka toplamak İçin blror keşkül asılmış...
Bu bakımsızlık birkaç seno da-
ha devam oderso İstanbul (Baal-
bok) harabolorino dönecek.
Beyoğlunun muhteşem binala-
rında yerleşenler (Pompoy) I soy»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 do)
t>ün, Maltepe Askerî Lisesinde diplomalar tevzi edilirken (Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(YazjBi b inci sayfada).

Comments (0)